Till  Rally Swedens hemsida

12-15 februari 2015

Svenska Rallyt 1998 Svenska Rallyt 1999 Svenska Rallyt 2000
Svenska Rallyt 2001 Svenska Rallyt 2002 Svenska Rallyt 2003
Svenska Rallyt 2004 Svenska Rallyt 2005 Svenska Rallyt 2006
Svenska Rallyt 2007 Svenska Rallyt 2008 Svenska Rallyt 2010
Svenska Rallyt 2011 Svenska Rallyt 2012 Svenska Rallyt 2013
Svenska Rallyt 2014 Svenska Rallyt 2015 Svenska Rallyt 2016
Svenska Rallyt 2017 Svenska Rallyt 2018 Svenska Rallyt 2019
Svenska Rallyt 2020 Svenska Rallyt 2022 Svenska Rallyt 2023
Svenska Rallyt 2024    

Några bra länkar under rallyt:
WRC.com Officiell VM-hemsida
Rally Sweden Svenska deltävlingens hemsida
WorldRallyRadio Engelska Rallyradion
SR/Svenska Rallyt Sänder radio live och uppdaterar med nyheter
SVT/Svenska Rallyt SVT sänder från Rally Sweden
     15-10-28 Andreas Mikkelsen går loss i intervju med Rally Sweden.
På Halloween, 31 oktober, släpper Rally Sweden biljetterna till 2016-års rally. En tävling som Andreas Mikkelsen ser alldeles särskilt fram emot. Efter en andraplats 2014 och nu senast en tredjeplats, blott en avåkning på sista sträckan från segern, är han fast besluten att ta sig hela vägen till toppen i sitt hemmarally. Något han gör väldigt klart för vår stackars reporter …

Upplev intervjun här: https://youtu.be/3blG0pvmPkA

Det går som sagt inte att tvivla på att Andreas ser fram emot Rally Sweden. Det är ju trots allt här han på allvar kan möta sin hemmapublik. Och fredagens sträckor i Norge är naturligtvis höjdpunkten.
– För oss är det självklart att rikta ljuset lite extra på Mikkelsen, han är en stigande stjärna som har en stor fanskara även på den svenska sidan. Och med ett rally som går i både Sverige och Norge är han vårt stora hemmahopp, säger Glenn Olsson, vd Rally Sweden.

Inom organisationen ser vi fram emot det 51:a vinterrallyt den 11–14 februari 2016, och vi kan redan nu lova att det kommer bli något alldeles extra. Så kom ihåg att boka ditt Festivalpass direkt den 31 oktober – på Halloween!
Har du frågor eller undrar något om Rally Sweden så är du hjärtligt välkommen att höra av dig vi e-post eller telefon.


15-09-09 Ny serviceplats för Rally Sweden
Tidsplanen för Rally Sweden 2016 skickades igår till FIA och WRC Promoter för godkännande. Bristen på boende i Hagfors tvingar Rally Sweden att flytta serviceplatsen till Karlstad redan inför vinterns VM-deltävling den 11-14 februari 2016.
- Vi har sedan i vintras varit ganska införstådda med att från 2017 skulle det bli mer eller mindre otänkbart med serviceplats i Hagfors då Toyota kommer in med nytt team. Feedbacken från FIA och teamen har varit ganska tydlig. Men att vi redan inför 2016 blev ombedda att flytta kom som en överraskning för oss, säger Svenska Rallyts vd Glenn Olsson.

Kraven på kvalitén har också ökat då övriga VM-rallyn körs huvudsakligen med större städer som bas och därigenom bättre boendestandard.
- Boendet har blivit en allt viktigare faktor och jag har förståelse för att med så många resdagar som teamen har på ett år så vill de ha en viss standard. Vi i Sverige måste också följa utvecklingen som sker i övriga VM-länder, fortsätter Glenn Olsson.

Nytt upplägg för serviceplats blir i Karlstads yttre hamn vid Vänerkajen enligt förslaget. Platsen användes senast i somras som evenemangsplats då ostindiefararen Götheborg anlade vid kaj där.
- Ytan är ju så klart betydligt mindre än flygplatsen i Hagfors, men utifrån våra förutsättningar och i den tidspress vi varit så blir detta den bästa lösningen för 2016, säger tävlingsledaren Christina Lundqvist Viklund.

I Hagfors kommer fortsatt en däckbytarzon för WRC-klasserna att placeras och den historiska klassens serviceplats hamnar också där. Sista och avgörande sträckan, Power Stage, med tv-sändning worldwide kommer även den fortsatt att utspelas i Hagfors.

Svenska Rallyt AB är i dagsläget i förhandlingar om nytt VM-avtal från 2017 och framåt där serviceplats och boendefrågan står högt upp på agendan. En serviceplats i Karlstad är inte optimalt sett utifrån att tävlingsbilarna inte kan gå in på service mitt på dagen pga avståndet till de mer vintersäkra sträckorna uppe i norra Värmland. Inför 2017 vill FIA och WRC Promoter ha ett mer kompakt koncept där serviceplatsen är levande hela dagarna.
- Vi måste hitta ett upplägg som möjliggör en levande serviceplats i kombination med bra boendemöjligheter om vi ska bli aktuella för ett nytt avtal, den signalen är tydlig. Nästa möte blir i München om några veckor och då fortsätter förhandlingen, avslutar Glenn Olsson.
15-02-16 Emil Bergkvist och Joakim Sjöberg visar klass med Opel Adam R2 under Svenska rallyt 2015
-Vi har haft tre veckor som vi kommer minnas resten av våra liv, först vinner vi SM i rallysprint efter det seger under J-ERC i Rally Liepaja och sedan kört Svenska Rallyt i ett mycket bra tempo där vi till slut får placering 22 totalt före en hel del fyrhjulsdrivna bilar.

Vi har lärt oss otroligt mycket, vi har finslipat på vårt redan bra samarbete och känner att vi ändå kan öka farten något snäpp till. Vi har gjort allt vi kan för den svenska publiken och känner oss otroligt nöjda med vår placering och fart i Svenska Rallyt. Det är några sträckor som vi är extra nöjda med, Röjden 1 och 2, Vargåsen 2 och Värmullsåsen 2. Sen var Finnskog och Fredriksberg magiska sträckor att åka. På Rämmen kunde man nästa ta på känslan av alla gamla rallyminnen som är skapade på denna väg. Publiken/Supportrar har varit helt fantastiska, och med det stödet i ryggen så känns det som man flyger fram.

Vår Opel Adam R2 har fungerat kanonbra hela tävlingen och dataloggarna som är kollade av ingenjörer från Opel Motorsport visar att Opel Adam R2 inte gått så här hårt någonsin tidigare.

Emil och Joakim är jätte nöjda med stödet från egna Teamet, Opel Sverige och Opel Motorsport, och tack Audex Motorsport samt Knöbel Motorsport för service under Svenska rallyt.

Utan er alla som tror på oss, skulle det inte gå att prestera på den här nivån. Nu blir det en välbehövlig vila efter 17 dagar Rally, sedan får vi se om vi åker en asfalttävling i Tyskland innan vi kommer till start av JERC på Irland i början på April.

Avslutningsvis så hade vi en fantastisk lördag med våra partners/Supportrar under Svenska rallyt, bussresa, fika, RALLY, Kolbullar, SERVICE, fika, RALLY och middag innan 43 st nöjda deltagare tog bussen hem.
Emil Bergkvist Motor
15-02-16 Neuville på andraplatsen i Rally Sweden – krossade rekordet på Colin’s Crest
Hyundais främste förare Thierry Neuville säkrade andraplatsen i Rally Sweden efter stor dramatik. Neuville hoppade också hela 44 meter på Colin’s Crest i lördags, och krossade därmed det tidigare rekordet på 37 meter som registrerades 2011. Stallkamraten Hayden Paddon gjorde sin bästa WRC-tävling hittills och slutade på femteplatsen, och WRC-debutanten Kevin Abbring kom på elfte plats.

Det var för fjärde gången som Hyundai knep en pallplats i WRC-sammanhang, när belgaren Thierry Neuville klev upp på podiet igår efter att ha slutat på andra plats i det tuffa Rally Sweden – en rallytävling som bjöd på såväl nya rekord som stor dramatik.

Neuville körde bra under hela rallyt och tog säsongens första vinst när han vann den första sträckan på fredagen. Under lördagen vann Neuville på ytterligare två sträckor; SS15 (Fredriksberg) och SS18 (Vargåsen) och gick därmed upp i ledningen för rallyt. Och det var under SS18 i Vargåsen som Neuville krossade rekordet på den legendariska Colin’s Crest där han flög otroliga 44 meter. Det förra rekordet sattes av Ken Block under 2011, på 37 meter. När Andreas Mikkelsen tidigare under dagen hade hoppat 41 meter trodde man att allt var klart, men Neuville laddade på allt han kunde – och satte landningen perfekt:
”Landningen var faktiskt riktigt bra, men jag fick lite problem i kurvan efteråt, där jag kanske kom in lite väl snabbt. Men det var riktigt kul och publiken verkade gilla det”, säger Neuville.

Rallyt avgjordes på den sista sträckan, Power Stage i Värmullsåsen. Det stod mellan Neuville, Ogier och Mikkelsen som bara hade några sekunder emellan sig vid sträckans början. Men efter att Mikkelsen körde in i en snövall och tappade många sekunder kunde Ogier se sig som segrare, endast 6.4 sekunder före Neuville.

Hayden Paddon har öppnat starkt i sin andra säsong med Hyundai. Femteplatsen i Rally Sweden är Paddons bästa WRC-resultat någonsin, en placering bättre än sitt tidigare WRC-bästa i Rally Australia 2014.

För nykomlingen Kevin Abbring var Rally Sweden en viktig lärdom. Abbring, som halkade in i Rally Sweden på ett bananskal efter att Dani Sordo brutit revbenet i en cykelolycka, lyckades väl med att tackla de svåra utmaningarna som Rally Sweden bjöd på, men mycket snö och ishalka. Abbring hamnade på plats elva, klart godkänt för den unge holländaren som gjorde debut i såväl WRC som i en Hyundai i20 WRC.

För Hyundai-teamet som helhet har Rally Sweden varit mycket givande. Enorma framsteg har gjorts sedan Rally Sweden i fjol, framsteg som visar att hårt arbete och rigorösa analyser och tester verkligen lönar sig.

Näst på tur står Rally Mexiko som drar igång den 5 mars
15-02-15 Sekundstrid avgjorde Rally Sweden
Spännande ända in i mål. Sébastien Ogier och Julien Ingrassia vann Rally Sweden. De franska Volkswagen-förarna lyckades passera Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (F/F, Hyundai) och teamkollegorna Andreas Mikkelsen/Ola Fløene (N/N) i det tätaste spurtdramat i WRC-historien. Thrillern med de tre i topp utspelade sig till bara några kilometer från mål med ledningen skiftande mellan dem och när de gick i mål skiljde bara 4,6 sekunder.

Det var den 26:e WRC-segern för Sébastien Ogier som därmed är lika med legendariske Carlos Sainz. Ogier är nu på tredje plats på listan över de främsta någonsin. Dessutom är Ogier/Ingrassia de enda utomnordiska som vunnit rallyt två gånger. För Andreas Mikkelsen/Ola Fløene betydde tredjeplatsen att de tagit sig på pallen för andra gången i rad i Rally Sweden. De ledde faktiskt rallyt till några hundra meter före mål och gjorde en fantastisk prestation och pressade sina mer kända team-kollegor hela vägen.
Kamp ända in i mål

4,6 sekunder - motsvarande 163 meter - var allt som skiljde de tre första förarna inför Power Stage. Det kan inte bli mer spännande. Till slut var det de sista 15,84 kilometrarna av 308 som avgjorde vem som skulle stå längst upp på prispallen och vem som skulle stå längst ned. Kampen mellan topptrion blev allt tätare under hela rallyt. Aldrig tidigare i rallyhistorien har tre förare legat så lika inför den sista specialsträckan på ett rally.

Avgörandet kom bara ett hundratal meter från mål. Sébastien Ogier säkrade segern på den sista 16 kilometer långa specialsträckan vilket gjorde att Volkswagen kunde avgå med ännu en triumferande seger. Men det var Andreas Mikkelsen som ledde Rally Sweden tills det avgjordes. Hans lilla ledning med 2,7 sekunder stod sig tills bara 5,4 kilometer återstod. Tyvärr gjorde en liten sladd och ett stopp att hans förhoppning om en första WRC-seger släcktes. Som tur var kunde han ändå ta en pallplats för andra året i rad. Cirka 40 sekunder efter stoppet var Mikkelsen/Fløene tillbaka på vägen igen och spurtade mot tredjeplatsen i Rally Sweden.

Tredje gången på tre möjliga
Sébastien Ogier vann 2013, Jari-Matti Latvala 2014 och nu Sébastien Ogier igen. Rally Sweden är det första rallyt i WRC-kalendern som Volkswagen vunnit tre gånger i rad. Det här var Volkswagens tredje 24:e seger på 28 rallyn och pallplats 45 och 46 sedan Polo R WRC gjorde debut i januari 2013. Sedan dess har Volkswagen tagit 361 av 521 möjliga sträcksegrar. Om man räknar med segern på Elfenbenskusten 1987 med Kenneth Eriksson/Peter Diekmann (S/T), har Volkswagen nu passerat Audi på åttonde plats med 25 segrar genom tiderna.

Perfekta snöförhållanden
Massor av snö och is, vackert vinterlandskap och perfekta förhållanden. Rally Sweden blev det perfekta vinterrallyt. Kraftiga snöfall före rallyt skapade goda förhållanden - inklusive meterhöga snövallar som förarna kan ta stöd emot för att tjäna tid. Det är dock en strategi som har sina risker, den som kör emot snövallen för hårt riskerar att snurra, ett typiskt förarmisstag i Rally Sweden och något som nästan alla toppförare gjorde åtminstone en gång på de 308 kilometer långa specialsträckorna.

Tre bonuspoäng i Power Stage
Ska man ta det lugnt i Power Stage för att säkert köra hem segern eller ta en pallplats? Inte i 2015 års Rally Sweden. Efter den mest spännande WRC-finalen någonsin utvecklades kampen om bonuspoängen för de tre snabbaste bilarna vid det avslutande Power Stage till ännu en thriller. Till slut var det den dubble världsmästaren som vann båda kategorierna och kunde lämna Sverige med tre extrapoäng. För Volkswagen var det 20:e gången på 27 Power Stages som en av Volkswagens förare tagit maximala poäng.

Latvala/Anttila kastar in handduken
Efter torsdagens misstag fick förra årets vinnare Jari-Matti Latvala and Miikka Anttila lämna Sverige tomhänta. Tillsammans med teamet beslöt man att bryta rallyt. Bakgrunden är en regel som är avsedd att begränsa specifikationerna av vissa komponenter i bilarna. För Latvala/Anttila räknas tävlingarna i Sverige, Mexico och Argentina tillsammans. Att dra sig ur nu ger dem större frihet att välja komponenter och inställningar på sin Polo R WRC.

Citat efter dag tre i Rally Sweden
Sébastien Ogier, Volkswagen Polo R WRC #1
- En otrolig final. Jag är otroligt stolt över den här segern. Det är verkligen en av mina bästa. Första gången jag vann i sverige för två år sedan över Sébastien Loeb var fantastisk men det här var ännu bättre. Julien och jag gav allt från dag ett ända till och med Power Stage. Vi körde så hårt som möjligt och det lönade sig till slut. Det var verkligen en av de mest spännande rallyfinalerna - inte bara för fansen utan också i min karriär. Jag tycker naturligtvis synd om Andreas som var så nära sin första seger och som var inblandad i en extremt hårt kamp med oss. Men jag är säker på att det här inte var sista gången som vi slåss om segern. Han och Thierry Neuville gjorde imponerande prestationer.

Jari-Matti Latvala, Volkswagen Polo R WRC #2
-Vilken galen vecka. Det är synd att min team-kollega Andreas Mikkelsen inte riktigt lyckades ta sin första WRC-seger. Och grattis till Sébastien Ogier. Han förtjänade verkligen sina 28 poäng. För mig personligen måste jag försöka hitta det positiva från den här veckan. Sedan jag gjorde det där misstaget på fredagen hade jag uppenbarligen inte något med utgången av rallyt att göra. Det gav mig tid att prova några inställningar och jag lärde mig en del viktiga saker. Jag förstår nu nya Polo ännu bättre och det var tydligt idag. Säsongen är fortfarande ny och det finns mycket att kämpa för. Min startposition är absolut en fördel i Mexico och jag kommer att satsa där igen.

Andreas Mikkelsen, Volkswagen Polo R WRC #9
-Vi gjorde nästan allt rätt fram till de sista metrarna - men oturligt nog förlorade vi till slut. Jag har aldrig trott att jag skulle vara besviken över en pallplats. Jag har ju trots allt inte vunnit så mycket under min karriär. Men nu hade jag chansen att ta min första WRC-seger och var mycket nära att göra det. Men jag gjorde ett litet misstag och fick ett stopp och missade chansen. Det känns väldigt bittert och är en stor besvikelse nu även om vi kan vara stolta över vad vi åstadkommit. Men jag är övertygad om att det bara är en fråga om tid innan jag får min första seger. Vi ska nu göra vårt bästa för att komma tillbaka i Mexico.

Jost Capito, chef för Volkswagen Motorsport
-Vilket spännande rally. Jag är säker på att rallysporten har vunnit en rad nya fans världen över den här veckan. Idag avgjordes pallplatserna på de sista metrarna. Andreas Mikkelsen ledde inför sista avgörande och var så nära att ta sin första seger i World Rally Championship. Han utmanade verkligen dubble världsmästaren och Thierry Neuville till gränsen och kan känna sig stolt över sin prestation. Hans tid kommer förr eller senare, det är ingen tvekan om det. Sébastien Ogier gjorde en otroligt imponerande uppvisning och förtjänade verkligen att vinna till slut. Jag lyfter på hatten för förarna och karläsarna.

Och till slut...
...är Ola Fløene troligen den enda kartläsaren som kör en World Rally Car i ett WRC rally. I Rally Sweden körde Andreas Mikkelsens kartläsare cirka 220 kilometer mellan specialsträckorna. Mikkelsen och Fløene har för vana att byta plats i bilen. 2012 efter att ha blivit mästare i Intercontinental Rally Challenge (IRC) i Skoda FDabia S2000 körde Fløene den avslutande specialsträckan "Stavros" i Rally Cyprus. Och han gjorde inget dåligt jobb, slutade bara 45,7 sekunder efter den slutliga vinnaren på sträckan och av hela rallyt, Nasser Al-Attiyah.

FIA Rally World Championship (WRC)
Rally Sweden – slutresultat
1. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Volkswagen 2t 55m 30.5s
2. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (B/B), Hyundai + 6.4s
3. Andreas Mikkelsen/Ola Fløene (N/N), Volkswagen + 39.8s
4. Ott Tänak/Raigo Mõlder (EST/EST), Ford + 2m 26.0s
5. Hayden Paddon/John Kennard (NZ/NZ), Hyundai + 3m 31.5s
6. Elfyn Evans/Daniel Barritt (GB/GB), Ford + 3m 53.0s
7. Kris Meeke/Paul Nagle (GB/IRL), Citroën + 4m 05.8s
8. Martin Prokop/Jan Tománek (CZ/CZ), Ford + 4m 26.0s
9. Yurii Protasov/Pavlo Cherepin (UA/UA), Citroën + 5m 32.2s
10. Mads Østberg/Jonas Andersson (N/S), Citroën + 6m 50.9s
...
12. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN), Volkswagen + 9m 11.9s

FIA Rally World Championship (WRC)
Rally Sweden – Power Stage resultat
1. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Volkswagen 8m 05.6s
2. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (B/B), Hyundai + 4.8s
3. Mads Østberg/Jonas Andersson (N/S), Citroën + 9.9s

FIA World Rally Championship (WRC), totala ställningen
Förarmästerskapet poäng
1. Sébastien Ogier 53
2. Andreas Mikkelsen 30
3. Thierry Neuville 30
4. Jari-Matti Latvala 19
5. Mads Østberg 14
6. Elfyn Evans 14
7. Ott Tänak 12
8. Kris Meeke 10
9. Hayden Paddon 10
10. Dani Sordo 8
11. Sébastien Loeb 6
12. Martin Prokop 6
13. Yurii Protasov 2

Konstruktörsmästerskapet poäng
1. Volkswagen Motorsport 71
2. Hyundai Motorsport 55
3. M-Sport 32
4. Citroën Total Abu Dhabi WRT 20
5. Volkswagen Motorsport II 15
6. Jipocar Czech National Team 10
7. FWRT 1
8. Hyundai Motorsport N 1
15-02-15 Pontus Tidemand imponerade i Rally Sweden
Rally Sweden fick äntligen se en svensk ledare när Pontus Tidemand - sittandes i en WRC 2-bil - tog en sensationell totalledning efter Rally Swedens öppningssträcka på torsdagen. En avåkning grusade vinsthoppet, men Pontus tog alla chanser att visa sin snabbhet och gjorde det mesta av sin position. Resultatet blev en femteplats och flest sträckvinster i klassen.

Pontus Tidemand kunde inte ha fått en bättre start på sitt Rally Sweden. Redan på torsdagsförmiddagens shakedown infann sig en skön känsla i hans M-Sportdrivna Ford Fiesta RRC som han nu för första gången tävlade med. På kvällens inledande superspecial på Färjestadstravet i Karlstad lyckades han slå allas förväntningar genom att sätta en rekordsnabb tid som inte ens de mest rutinerade WRC-förarna kunde överträffa. Därmed tog han för första gången totalledningen i ett VM-rally inför en jublande hemmapublik.
– Det var en otrolig känsla att få min första sträckvinst i WRC och samtidigt få ta täten, säger Pontus. Vi hade bra attack, men att det skulle gå så bra hade jag inte förväntat mig, särskilt inte med en WRC2-bil. Extra kul var det förstås att kunna glädja publiken! Helt klart en kväll jag kommer att minnas.

Med full koncentration på utmaningarna som väntade, började Pontus fredagen med säker körning för att successivt öka attacken och stärka sin position för varje sträcka. Han hade en stabil andraplats med siktet inställt på att jaga förstaplatsen när han hamnade i trubbel på rallyts sjunde sträcka. En lång sladd blev till en avåkning och Pontus blev fast i diket tills hjälpsamma åskådare kom till undsättning. Incidenten kostade honom närmare fem och en halv minut och han halkade ner till tionde plats.
– Vi gjorde ett misstag som fick stora konsekvenser, säger Pontus. Det händer så snabbt i den här sporten och man kan inte gå tillbaka och ändra det. Luften går lite ur en och man blir självklart jättebesviken, men vi valde att fokusera vår frustration på att göra så bra som möjligt ifrån oss på de återstående sträckorna och bjuda publiken på en ordentlig show ute i skogen.

Den positiva inställningen visade sig vara helt rätt knep för att börja klättringen uppåt – redan på följande sträcka blev det en solklar sträckvinst med över 12 sekunders marginal till tvåan. Han kammade hem ytterligare en sträckvinst innan nattuppehållet och planen för resten av helgen var glasklar: att prestera på varje sträcka och jaga sträckvinster, något Pontus klarade med bravur. På lördagen var han snabbast på fem av åtta sträckor och vid dagens slut hade tidsglappet krympt till lite över fyra minuter, vilket placerade Pontus och Emil på en sjätte plats i klassen.

På söndagen knappade de genomsnittligt in omkring tio sekunder per sträcka och när de tre avslutande sträckorna var avklarade hade de avancerat till femteplatsen, med endast tre sekunder upp till fjärde plats och 16 sekunder till tredjeplatsen.
– Man önskar nästan att det hade varit någon sträcka till, då hade vi kunnat nå pallen, säger Pontus med ett leende. Men vi har trots allt haft en väldigt bra helg och hade det inte varit för avåkningen så hade den varit perfekt. Det här var kanske inte resultatet vi siktade på, men vi har gjort absolut allt vi kunnat. Vi tar ändå med oss ett gäng sträckvinster, en bra känsla med bilen och ett fantastiskt teamwork. Vi vet att vi har kapaciteten att vara snabbast och det stärker oss inför den kommande säsongen.

Totalt blev det hela tio sträckvinster och sju andratider för Pontus på de 21 specialsträckorna. Han gjorde också en imponerande upphämtning på nästan två minuter under rallyts två sista dagar
15-02-15 Henning Solberg og Ilka Minor, Rally Sweden siste dag
Henning Solberg og Ilka Minor i Ford Fiesta WRC ble nummer 13 i årets andre VM runde i rally, Rally Sweden.
«Dette gikk absolutt ikke sånn jeg hadde tenkt meg. En ting er at vi tapte 5 minutter på en avkjøring på SS11, fordi bilen ikke ville i gir, og falt helt ned på 16. plass. Men vi har slitt hele helgen, og ikke kommet ordentlig inn i det i det hele tatt. Det har vært feil med bilen som ikke har vært lett å finne ut av. Men bilen er egentlig bra, og jeg vet at jeg kan levere bra, så vi skal komme sterkere tilbake», sier Henning.

15-02-15 Mads Østberg og kartleser Jonas Andersson i DS3 WRC endte på 10. plass i årets Rally Sweden
«Dette var en stor skuffelse,» innrømmer Mads. «Vi kom hit for å være med å fighte om seieren, og så ender vi på 10. At det gikk så dårlig skyldes en avkjøring på dagens første prøve, hvor vi tapte hele 5 minutter og 37 sekunder til vinneren. Men avkjøringen kom ikke av seg selv, for å si det sånn. Vi hadde økende problemer med giringen på bilen gjennom helgen, og dette har gitt store utfordringer. Vi girer med paddle shift, hvor jeg trekker paddlen til meg når jeg girer opp, og fra meg når jeg girer ned. Så det er ikke mulig å gjøre feil for egen del. Men girsystemet her levd sitt eget liv, giret sent når jeg girer opp, og hoppet over gir når jeg girer ned. Ikke hele tiden, men i tide og utide. Tenk selv hva som skjer når vi kommer fullt på 6. gir, skal gire ned til 5. før svingen og bilen går rett i 4. Det begynte allerede fredag, og blitt verre gjennom løpet, selv om teamet har skiftet del etter del, og til slutt hele girkassa uten at det hjalp.»

Mads kom til løpet med nyutviklet 2015 bil, og både han og teamet hadde store forventninger. Bilen har absolutt vist at den har potensial, med høyt tempo og gode strekketider for begge førerne. Men altså dessverre noen barnesykdommer med det nye girsystemet.
«Det var et plaster på såret at det ble 3. plass og et bonuspoeng på powerstage», fortetter Mads, fartsetappen som går sist, og gir 3, 2 og 1 ekstra poeng til de 3 beste. «Fra en ugunstig posisjon på veien ble det 3. plass, og best av alt så det ut som om problemet var borte. Det ble byttet nok en del på siste service, og det ser ut som om det var treff på siste forsøk. Nå skal vi bare legge dette bak oss med en gang, og fokusere på å komme sterkt tilbake i Mexico,» avslutter han.

Dette bildet er betraktelig bedre enn det jeg sendte i går og kan benyttes fritt med henvisning til Citröen Media Racing.
15-02-15 M-Sport fight back to strong finish in Sweden
M-Sport World Rally Team’s Ott Tänak and Elfyn Evans showcased the determination that will see them go far at this weekend’s Rally Sweden. Overcoming earlier issues, the pairing recovered strongly to secure fourth and sixth place overall.

Having lost 20 seconds caught in a snow bank on the first forest stage (SS2), Tänak and co-driver Raigo Mõlder spent much of the weekend rebuilding their confidence amidst the worst of the road conditions.

Refusing to give up the fight, the Estonians combined a never-up-give attitude with flashes of speed. The pairing posted the second fastest time through the second pass of yesterday’s Hagfors Sprint (SS17), and remained as determined as ever to finish the event.

Their determination paid off. Keeping their heads down and their Ford Fiesta RS WRC clear of the pitfalls synonymous with the Swedish stages, the Estonians prospered where those around them faltered to bring home a strong result for the team.

In the sister M-Sport Fiesta RS WRC, Evans and co-driver Daniel Barritt displayed a vast increase in speed from this time twelve months ago – proving that they have the pace to challenge within the top-five on snow.

Were it not for an encounter with the snow banks through the second pass of Röjden (SS8) which cost them almost two minutes to the leading pack, they would have been within sight of a podium position.

Despite ruing Friday’s error of judgement, Evans found himself in an intense battle for sixth place on the final stage of the rally (SS21). Locked in a thrilling duel with Kris Meeke, the Welshman came out on top – winning the battle of the Brits, claiming sixth place overall and propelling himself and Barritt into sixth place in the FIA World Rally Championship driver and co-driver standings.

Ott Tänak (4th) said:
“I’m really happy to have come away with fourth position. We struggled in the beginning – the road position wasn’t great and I made a little mistake early on. After that we weren’t really in any sort of a battle so we just had to play it smart and stay on the road – and here we are with a really strong result.

“It was good to regain the confidence. Now we can look to build the speed step-by-step and when we have a strong feeling we can push a bit more. A few more rallies like this and we can look to up the pace so that is really good for the future. I am sure that we can be stronger as the season progresses.”

Elfyn Evans (6th) said:
“It’s been an event of two halves. We made a mistake which cost us a lot of time on Friday and we struggled to find the confidence at times, but generally I think we’ve learnt a lot and we were able to show some pretty good pace towards the end.

“We only do one snow rally a year and this is only my second so it all bodes well for the future. I’m really pleased with the progress we were able to show here and I think we’ve proved our potential on this surface. On the whole, I think we did a good job.

“I actually enjoyed it a lot more than I thought I would and we had a great battle with Kris [Meeke] today. From yesterday afternoon onwards I really enjoyed the driving. We had a good feeling in the car and everything just came together as it should.”

Team Principal, Malcolm Wilson OBE, said:
“It was fantastic to see Ott [Tänak] and Elfyn [Evans] fight back to what was a strong result for the team. It’s fair to say that neither felt particularly comfortable at the beginning of the event, but they never gave up. They’ve both got a real determination and we saw it here again.

“They are also both very intelligent drivers. They knew their limits, and were able to stick to them for the most part. They’ve both learnt a tremendous amount this weekend and I was particularly impressed by how much progression Elfyn was able to show on what is only his second ever snow rally.

“It all bodes well for the future and after this result I am sure that they will both head to Mexico with their confidence that little bit higher.”

ADDITIONAL M-SPORT DRIVERS
Yuriy Protasov (9th) said:
“This is a really good result for us. The stages were really fast and tricky and we didn’t have everything right all of the time, but when it was good, it was really good – and it was great to score my first fastest time. We have learnt so much and we are really happy.”

Henning Solberg (13th) said:
“It’s not been the best Rally Sweden for us. We’ve had a few issues throughout the event but I promise you that we will come back stronger!”

Pontus Tidemand (5th WRC2) said:
“It started so well but unfortunately we made a mistake on SS7 that cost us more than five minutes and any chance of fighting for the victory. After that it was just a case of driving as fast as we could and enjoying the fantastic Swedish stages.

“We have to take every positive that we can away from this weekend. I think we proved that we have good pace and everything apart from the mistake was perfect. If you took away that mistake then the result would have been really good so we just need to focus on that and move on to the next one.”
15-02-15 See you in Mexico
Kris Meeke/Paul Nagle and Mads Østberg/Jonas Andersson ended Rally Sweden in the top 10 to score important points at this early stage of the 2015 season. The two Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team crews will change continent for the next round of the WRC calendar. Rally Mexico will be held on 5-8 March.

This morning’s final leg of Rally Sweden featured three timed stages. Fourth overall at the start of the day, Mads Østberg ran into trouble on Lesjöfors. He lost control of his DS 3 WRC, got stuck in a snow bank and it took him over five minutes to get going again.
He dropped down to tenth overall, whilst his team-mate Kris Meeke moved in the opposite direction. Ninth overall as he left parc ferme, the Briton was up to eighth after SS19 and was seventh by the end of SS20.

On the Power Stage, Kris continued to push. Involved in a scrap for sixth place with Elfyn Evans, he span midway through the stage but managed to hold onto seventh position. Mads Østberg set the third fastest time on the final stage to collect a bonus point for the Drivers’

Championship, in addition to the one he scored for finishing tenth overall.
In the WRC3, Ole-Christian Veiby won the category in his DS 3 R3-MAX. The Norwegian now leads the two-wheel drive championship.

QUOTE, UNQUOTE
Yves Matton (Citroën Racing Team Principal): “The racing incidents, the handful of technical problems we had and the mistakes made by our drivers mean that the result is a long way off the targets set by the team at the start. We’ll take a closer look at what happened at this event in order prepare for Rally Mexico as effectively as possible. Everyone is still very motivated. And it’s just the start of the season!”

Mads Østberg: “We are going to turn our attention very quickly to Rally Mexico. We have to hold onto the positive aspects from Sweden and forget the rest. But even with our problems, we were capable of fighting for a podium spot here.”

Kris Meeke: “In Sweden, you have to be very clean through the stages, but I got caught out a few times. Nevertheless, winning a stage on only my second appearance here on the snow is a fairly encouraging sign. My pace has improved significantly compared with last year. I feel comfortable in the DS 3 WRC. I have to keep doing the same thing and cut out the errors. In Mexico, we have to get to the end of the rally without any mistakes.”

HOW THE ACTION UNFOLDED
SS19 – Lesjöfors (15.00km) – The crews set off in the reverse order of the overall standings for the rally. Fourth-placed Mads Østberg ran into a snow bank and got stuck, losing over five minutes. Sébastien Ogier set the fastest time, ahead of Andreas Mikkelsen and Thierry Neuville. Mikkelsen moved back into the overall lead, ahead of Neuville and Ogier, with just 6.8 seconds between the top three drivers.

SS20 – Värmullsåsen 1 (15.87km) – Second in the running order, Jari-Matti Latvala went fastest on the first run on Värmullsåsen. Ogier finished ahead of his rivals Mikkelsen and Neuville. Before the Power Stage, Mikkelsen was still in front, 3.0 seconds ahead of Ogier and 4.6 seconds ahead of Neuville. Mads Østberg set the fifth fastest time, whilst Kris Meeke finished seventh to move past Martin Prokop into seventh overall.

SS21 – Värmullsåsen 2 (Power Stage) (15.87km) – As he pushed to try and grab sixth position and score a few extra points, Kris Meeke span his car and had to settle for seventh place overall. At the front, Sébastien Ogier won the rally by setting the fastest time on the final stage, whilst Andreas Mikkelsen got caught in a snow bank and dropped down to third place. Thierry Neuville and Mads Østberg collected the other bonus points.

FINAL PROVISIONAL OVERALL STANDINGS
1. Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) 2:55:30.5
2. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +6.4
3. Andreas Mikkelsen / Ola Floene (Volkswagen Polo R WRC) +39.8
4. Ott Tanak / Raigo Molder (Ford Fiesta RS WRC) +2:26.0
5. Hayden Paddon / John Kennard (Hyundai i20 WRC) +3:31.5
6. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +3:53.0
7. Kris Meeke / Paul Nagle (DS3 WRC) +4:05.8
8. Martin Prokop / Jan Tomanek (Ford Fiesta RS WRC) +4:26.0
9. Yurii Protasov / Pavlo Cherepin (Ford Fiesta RS WRC) +5:32.2
10. Mads Østberg / Jonas Andersson (DS3 WRC) +6:50.9…

FASTEST TIMES
Sébastien Ogier, 9 – Thierry Neuville and Jari-Matti Latvala, 3 – Andreas Mikkelsen, 2 – Kris Meeke, Pontus Tidemand, Yurii Protasov and Robert Kubica, 1.

LEADERS
SS1: Pontus Tidemand
SS2 to SS8: Sébastien Ogier
SS9 to SS17: Andreas Mikkelsen
SS18: Thierry Neuville
SS19 and SS20: Andreas Mikkelsen
SS21 (finish): Sébastien Ogier

WORLD CHAMPIONSHIP STANDINGS
1. Sébastien Ogier 53 points
2. Thierry Neuville 30 points
3. Andreas Mikkelsen 30 points
4. Jari-Matti Latvala 19 points
5. Mads Østberg 14 points
6. Elfyn Evans 14 points
7. Ott Tanak 12 points
8. Hayden Paddon 10 points
9. Kris Meeke 10 points
10. Dani Sordo 8 points…

1. Volkswagen Motorsport 68 points
2. Hyundai Motorsport 55 points
3. M-Sport World Rally Team 32 points
4. Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 20 points
5. Volkswagen Motorsport II 15 points…
1. Volkswagen Motorsport 68 points
2. Hyundai Motorsport 55 points
3. M-Sport World Rally Team 32 points
4. Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 20 points
5. Volkswagen Motorsport II 15 points…
15-02-15 Solid og sikkert av Veiby i Sverige
Ingen skulle tro at 18 år gamle Ole Christian Veiby deltok i Rally Sweden for første gang. Rallytalentet kjørte rutinert og solid gjennom hele helgen, og sikret seg seieren i WRC3.
– Det har vært en meget lærerik opplevelse. Jeg har hatt det moro gjennom hele helgen, og er fornøyd med kjøringen. Å fullføre Rally Sweden har gitt meg verdifull erfaring for senere sesonger. Jeg skal forhåpentligvis kjøre her i mange år, sier unggutten, som ikke hadde noen konkurrenter i WRC3. Dermed ble det full poengfangst og pokal med hjem til Kongsvinger. Sammen med kartleser Anders Jæger var han for øvrig også raskeste tohjulstrekker i sin Citröen DS3 R3T, driftet av finske Printsport. Totalt ble de nummer 22 i årets andre VM-runde.

I og med at han ikke hadde noen direkte konkurrenter i klassen, sammenlignet han seg med de raskeste førerne i WRC2. Og han er fornøyd med svarene han fikk.
– Det føles godt å se at gjennomsnittsfarten vår til tider bare var 1,5 sekunder saktere på kilometeren enn de beste i WRC2. Gjennom hele løpet hadde jeg en fin progresjon i kjøringen, sier han.

Etter å ha vært tilskuer under Rally Sweden så lenge han kan huske, var det ekstra stas å selv stå på startstreken denne gangen. Og ekstra moro hadde han det på fredag, da fire av etappene gikk på norsk side av grensen.
– Å se så mye kjentfolk og norske flagg på etappene, var moro. Jeg følte at jeg kjørte med et smil om munnen hele veien. I det hele tatt har dette vært en stor opplevelse, slår han fast.

Ole har junior-VM som sitt store mål denne sesongen, men VM-runden i Sverige sto ikke JWRC på programmet.
– Jeg har i løpet av helga blitt enda bedre kjent med bilen, og jeg er blitt veldig komfortabel med den. Neste runde i junior-VM er i Portugal 21.-24. mai. Jeg kommer nok til å kjøre noen løp før det også, sier han.
15-02-15 Dramatisk da Mikkelsen kjørte inn til pallplass
Det ble dramatikk til siste slutt da Andreas Mikkelsen kjørte inn til tredjeplass under Rally Sweden. – Jeg ga alt, men dessverre gjorde jeg en liten feil på den siste etappen som kostet meg seieren, sier nordmannen.

Det er sjeldent vi opplever så spennende VM-runder i rally som det vi gjorde i Sverige denne helgen. Andreas Mikkelsen og hans kartleser Ola Fløene spilte en av hovedrollene. I sin Volkswagen Polo R WRC kjempet de med teamkamerat og regjerende verdensmester Sebastien Ogier til siste mellomtid på den avsluttende etappen. De norske gutta sørget for at de mange titusener av tilskuere i skogen fikk full valuta for pengene. Før den siste fartsetappen ledet Andreas med tre sekunder på Ogier, mens Thierry Neuville lå på tredjeplass bare 4,6 sekunder bak. Ganske utrolig etter nesten tre timer og 300 kilometer i bilen. Alle tre i tet sa at de kjørte for seier før den avsluttende etappen. Og det gjorde de til gangs. Først kjørte Neuville inn til bestetid og sa han hadde tatt stor risiko, før Ogier fulgte opp med å overta ledelsen. Men nesten samtidig som franskmannen kjørte i mål, kom Andreas Mikkelsen for fort inn i en venstresving, og havnet i brøyta. Tilskuere hjalp de norske gutta på veien igjen, men med et tidstap på over 40 sekunder var de ute av seierskampen. Tredjeplassen var imidlertid aldri truet, for ned til fjerdeplass var det nesten to minutter.
– Jeg sparte ikke på noe, og gjorde en feil som ble svært kostbar. Men sånn er rally, sier 25-åring, som har lov til å kjenne litt på skuffelsen etter målgang – selv om tredjeplass er et godt resultat.

Siste mellomtid viste nemlig at Andreas lå an til å vinne sin første VM-runde. Han lå bare noen tideler bak Ogier på etappen, og hadde råd til å tape tre sekunder.
– Det var aldri snakk om å ta det rolig og safe. For meg var det alt eller ingenting. Jeg visste at det gjaldt for Seb (Ogier) og Thierry (Neuville) også, slår han fast.

Gjennom hele helga har den norske Volkswagen Motorsport-føreren ligget helt i toppen og ledet store deler av løpet. Han tar med seg mye lærdom hjem fra den svenske VM-runden.
– Det har vært et vanvittig morsomt rally. Fra første meter har det vært spenning. For meg har det vært en ny erfaring å ligge i tet og forsvare ledelsen. Jeg har lært mye, og er alt i alt fornøyd med kjøringen. På den siste etappen var det flat out. Når en kjører helt på grensen og er villig til å ta risiko, er det fort gjort å gjøre en liten feil. Men jeg kommer tilbake og skal være med å kjempe om seieren igjen. Det garanterer jeg, sier Andreas, som har fått en meget god start på sesongen med to tredjeplasser.
– Med tanke på VM var det viktig at jeg fullførte løpet og kjørte inn til tredjeplass. Å komme på pallen er jeg i utgangspunktet fornøyd med. Etter to pallplasser på de to første VM-rundene, har jeg fått en god start på sesongen. Nå gleder jeg meg til fortsettelsen, sier Andreas, som tok VM-bronse sammenlagt i fjor. Neste VM-runde er i Mexico 5. - 8. mars.

Rally Sweden sammenlagt etter 22 av 22 etapper:
1. Ogier, Frankrike (Volkswagen) 2:55:30.5
2. Neuville, Belgia (Hyundai) +6.4
3. ANDREAS MIKKELSEN (Volkswagen) +39.8
4. Tanak, Estland (Ford) +2:26.0
5. Paddon, New Zealand ((Hyundai) +3:31.5
6. Evans, Storbritannia (Ford) +3:53.0
7. Meeke, Storbritannia (Citröen) +4:05.8
8. Prokop, Tsjekkia (Ford) +4:26.0
9. Protasov, Ukraina (Ford) +5:32.2
10. Østberg, Norge (Citröen) +6:50.9
11. Abbring, Nederland (Hyundai) +7:55.6
12. Latvala, Finland (Volkswagen) +9:11.9
13. Solberg, Norge (Ford) +9:32.7
14. Ketomaa, Finland (Ford) +9:36.9
15. Brynildsen, Norge (Ford) +10:09.5

www.andreasmikkelsen.no
15-02-15 Midday quotes Rally Sweden, section seven
Ott Tänak (4th) said:
“We’re in safe mode now which has been the target all morning. There are big gaps ahead and behind us so we need to think cleverly and ensure that we get to the end of the rally. The first stage [SS19] was a bit trickier than the second [SS20] as there was more snow and some surprises in a few corners. The second stage was basically just pure ice so that one was really nice to drive with really nice conditions.”

Elfyn Evans (6th) said:
“It’s been a good morning for us. If I’m being completely honest, we didn’t expect to be on Kris’ [Meeke] pace considering his performance yesterday so that was good. The feeling was good on the first stage [SS19], but on the second one [SS20] I felt as though we gave a little bit away in a few areas. Overall the feeling in the car is good and everything seems to be working really well for us at the moment.”

15-02-14 Points up for grabs for the DS3 WRCs!
Mads Østberg and Jonas Andersson head into the final day of Rally Sweden fourth overall in the Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team’s DS 3 WRC. Kris Meeke and Paul Nagle secured their maiden stage win in Sweden. After yesterday’s misfortune, they moved back up the standings today and now lie ninth overall. There are three stages left to contest tomorrow before the end of the rally.

The crews were up and about before daylight this morning, heading for their DS 3 WRCs at 6.00am. After the early service, Mads Østberg and Kris Meeke covered over eighty kilometres to get to the start of the day’s opening timed stage. With temperatures just above freezing and very good visibility, conditions were perfect as they set off on Fredriksberg 1.
Firmly established in the leading quartet, Mads Østberg lost precious seconds on SS11 with a puncture on his rear left-hand tyre. Trailing the leader by over a minute at that point, he made up time throughout the rest of the leg, arriving back in Hagfors 53.4 seconds off the pace.

Twelfth overall this morning after hitting a snow bank during the first leg, Kris Meeke started to take advantage of the experience he has acquired on the Swedish stages. After moving back into the top 10 at the end of the day’s first stage, the Briton then closed the gap on his fellow countryman, Elfyn Evans. In particular, Kris claimed his first stage win in Sweden on Rämmen 2 (SS16) as ruts appeared on the lines.

In the RC2 class, Stéphane Lefebvre moved up the standings in his DS 3 R5 to claim fourth place. In his DS 3 R3-MAX, Ole-Christian Veiby continues to lead the FIA WRC3 Championship.
There are three stages left to run tomorrow morning. The day starts at 7.40am as the crews head for Lesjöfors (15.00km) before they complete two runs on Värmullsåsen, the second of which will serve as the Power Stage and will be broadcast live on television at 12.08pm. The podium ceremony is due to begin at 3.00pm in Karlstad.

QUOTE, UNQUOTE
Yves Matton (Citroën Racing Team Principal): “Unfortunately, Mads lost time on the opening stage of the day. He needs to maintain a strong pace and if he gets an opportunity, he’ll also have to grab it. Kris produced some strong performances. He is continuing to learn at this level by driving on the stages. But he can’t make up the time he lost yesterday.”

Mads Østberg: “It was a tough day. Most of the stages went very well, but I had a few problems. I also made a mistake on the first stage of the day. We picked up a puncture and lost about 45 seconds. I’m disappointed but I’m going to concentrate on fourth position and enjoy the last three stages. We’ll see what happens.”

Kris Meeke: “We won our first stage in Sweden on the snow. I have to be pleased with my day, despite the frustration from yesterday. On Friday evening, we were 3 minutes 31 seconds behind the leader and now the gap is 3 minutes 22 seconds. This is only my second Rally Sweden. We have to keep up the same pace tomorrow because we’re less than a second behind Elfyn Evans and Prokop is only 19 seconds ahead. There are still places up for grabs!”

HOW THE ACTION UNFOLDED
SS11 – Fredriksberg 1 (18.15km) – Good conditions greeted the crews at the start of the day, but there was a lot of snow on the racing line. Andreas Mikkelsen set the fastest time, whilst Mads Østberg picked up a puncture. Kris Meeke set the fourth fastest time. Henning Solberg lost over five minutes after he got stuck in a snow bank.

SS12 – Rämmen 1 (14.76km) – With the road surface much harder on this test, Sébastien Ogier was able to add another stage win to his tally. Mads Østberg found his pace again to finish third fastest. Kris Meeke had to contend with a racing line muddied by other crews completing the stage ahead of him.

SS13 – Hagfors Sprint 1 (1.87km) – Sébastien Ogier topped the timesheets again on this stage, held on the former rallycross circuit. Østberg set the fifth fastest time, whilst Meeke was seventh.

SS14 – Vargåsen 1 (24.63km) – The final stage of the morning loop with the first run over the famous Colin’s Crest jump. Sébastien Ogier won the stage to close within 1.7 seconds of overall leader Andreas Mikkelsen. Meeke and Østberg headed for the midday service after recording the third and fourth fastest times.

SS15 – Fredriksberg 2 (18.15km) – Although those higher up the running order had to carve out the racing line at the start of the second pass, the later runners had to contend with very rutted lines. Thierry Neuville set the fastest time ahead of Mikkelsen and Meeke. Less comfortable, Mads Østberg finished eleventh.

SS16 – Rämmen 2 (14.76km) – A one-two finish for the DS 3 WRCs! Kris Meeke claimed his first stage win in Sweden, with Mads Østberg second.

SS17 – Hagfors Sprint 2 (1.87km) – Making the most of the conditions again, Robert Kubica went quickest, finishing ahead of Ott Tanak, Yurii Protasov and Kris Meeke. Mads Østberg was sixth fastest.

SS18 – Vargåsen 2 (24.63km) – Thierry Neuville produced another impressive performance thanks to adopting a different tyre strategy to his rivals. The Belgian therefore grabbed the overall lead. Kris Meeke, Sébastien Ogier and Mads Østberg completed the top four on the day’s final stage.

STANDINGS AFTER DAY 2
1. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC) 2:29:54.5
2. Andreas Mikkelsen / Ola Floene (Volkswagen Polo R WRC) +1.5
3. Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) +9.6
4. Mads Østberg / Jonas Andersson (Citroën DS3 WRC) +53.4
5. Ott Tanak / Raigo Molder (Ford Fiesta RS WRC) +1:29.2
6. Hayden Paddon / John Kennard (Hyundai i20 WRC) +2:35.7
7. Martin Prokop / Jan Tomanek (Ford Fiesta RS WRC) +3:03.1
8. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +3:22.1
9. Kris Meeke / Paul Nagle (Citroën DS3 WRC) +3:22.5
10. Yurii Protasov / Pavlo Cherepin (Ford Fiesta RS WRC) +4:19.6…

FASTEST TIMES
Sébastien Ogier, 7 – Thierry Neuville, 3 – Jari-Matti Latvala and Andreas Mikkelsen, 2 – Kris Meeke, Pontus Tidemand, Yurii Protasov and Robert Kubica, 1.

LEADERS
SS1: Pontus Tidemand
SS2 to SS8: Sébastien Ogier
SS9 to SS17: Andreas Mikkelsen
SS18: Thierry Neuville
15-02-14 Det ble en dårlig start på dagen for Henning Solberg og kartleser Ilka Minor i Ford Fiesta WRC
«Det har vært uforståelige problemer i dette løpet, og det ble stress da vi bestemte oss for å bytte hjerne-boks til morgen i dag, fordi vi trodde det kunne være elektronikk-feil. Det hjalp ikke og på første prøve fikk jeg ikke giret ned før en sving, og kjørte av. Vi tapte over 5 minutter», forteller Henning. «Jeg har prøvd å koble ledninger hit og dit selv, mellom prøvene», fortsetter han, «uten at jeg fant ut av det».
Teamet gjorde alt de kunne for å finne feilen på hver service, men først på ettermiddagens flexi-service fant de noe konkret å sette fingeren på. Et ledningsbrudd i ledningsnettet. Det er ikke nok tid til å bytte hele ledningsnettet, så dette har blitt forsøkt rettet ved en «by-pass». Det kan fort ha vært «en liten tue som har feltet et stort lass». For det kan ikke nektes for at det ikke har gått så bra som duoen hadde håpet i helgen.
«Jeg har tapt for mye til å klare å nå målet mitt. Men jeg håper at alt funker som det skal i morgen, for denne bilen er egentlig helt rå. Så da kan jeg i hvert fall få sjansen til å sette noen gode tider. Jeg skal prøve alt jeg kan,» lover Henning avslutningsvis.

15-02-14 Mads Østberg og Jonas Anderson i Citroen DS3 WRC ligger etter tredje dag i Rally Sweden på en 4 plass
Dagen startet dårlig for duoen. Allerede på dagens første etappe 9 km før mål, punkterte de da de slo borti en brøytekant ,og etter ytterligere 4 km gikk dekket av felgen, og de fikk en «snurring».
- Med den punkteringen tapte vi 45 sek , og kampen om seieren røk der, forteller Mads Østberg.
-Vi har hatt noe problemer med girskiftet på noen av prøvene, ellers har dagen gått bra med fin flyt og god fart, fortsetter han.
- Med 45 sek opp til pallen, og kun tre prøver igjen av løpet, blir fokus i morgen kun på meg selv og egen kjøring, samt sette gode etappetider. Det er tett fight i toppen, og utfordrende forhold, så dette er ikke slutt før etter siste prøve, avslutter Mads.
15-02-14 M-Sport adopt risk-free strategy
M-Sport World Rally Team’s Ott Tänak and Elfyn Evans showed real maturity as Rally Sweden embarked on the penultimate day of competition today. Making the most of the tricky conditions, the pairing head into tomorrow’s final stages in fifth and eighth places respectively.

Having to contend with inconsistent grip levels through the morning loop, Tänak and Evans bided their time. Knowing all too well how unforgiving the Swedish stages can be, the pairing adopted an intelligent approach – opting for a risk-free strategy that kept their Ford Fiesta RS WRCs firmly planted to the stages.

Having gained the vital knowledge and experience from the opening loop, both drivers upped their pace significantly over the second pass.

As the eleventh car on the road, Tänak and co-driver Raigo Mõlder found themselves with the worst of the road conditions. The second pass proved more fruitful, but the Estonians still had to think cleverly. With more and more gravel exposed by the cars ahead, they had to reign in their speed to protect the studs.

Their caution paid dividends – allowing the pairing to maintain a strong fifth place and secure the second fastest time through the second pass of Hagfors Sprint (SS17).

In the sister M-Sport Fiesta RS WRC, Evans benefitted from a more advantageous road position than that of his team mate. Making the most of the more predictable grip levels, the Welshman was beginning to rebuild his confidence and impressed by significantly increasing his seconds per kilometre when compared to that of the leading pack.

Having made a considerable step-up in performance from this time last year, Evans and co-driver Daniel Barritt were happy with their pace – albeit ruing yesterday’s misjudgement under braking which cost them two minutes in comparison to the front runners.

Ott Tänak (5th) said:
“I’ve had quite a nice day – we were struggling quite a lot yesterday but today was better. Okay the first loop wasn’t so good because of our road position, but generally I think it’s been good.

“There isn’t really anything to push for so we’ve just been concentrating on having a clean run with no risks and no moments. I’m happy from that point of view. This is the position that we’re in and I want to keep it so it’s just a case perfecting the notes and ensuring that we make it to the end.”

Elfyn Evans (8th) said:
“It was a difficult morning and we lost a lot of time in the first loop. We didn’t have the confidence but this afternoon has been a lot better. The times have been a lot more promising and more where they should be to be honest.

“I think it mostly comes from being a bit more relaxed but the conditions have also been a bit more predictable which helped. We’re still lacking some confidence in places, so we’ll work to put that right tomorrow.”


ADDITIONAL M-SPORT DRIVERS
Yuriy Protasov (10th) said:
“I’m very happy with the job we have done. I think we have been driving well and even though the speed is not up there with the top drivers all of the time, I am very happy for us this weekend.”

Henning Solberg (15th) said:
“Sometimes this is just the way it goes, and it is just the way it has gone this weekend. We had some problems with the gearbox this morning but the mechanics were able to fix that in service. Now I’m just enjoying the stages and looking forward to having some fun tomorrow.

Pontus Tidemand (6th WRC 2) said:
“After yesterday’s time loss we wanted to go out, push hard and have fun. We have done that today and the last stage [SS18] was definitely my stage! We had a great tyre strategy and it was fantastic to see so many Swedish flags and supporters out on the stages. Every stage should be like that!” ”


STORIES
FROM THE STAGES
SS11 – Fredriksberg 1 (18.15 km):
Henning Solberg became stuck in a snow bank at the start of the stage. It cost the Norwegian more than five minutes. He was also struggling with a gear-change issue throughout the morning loop but this was rectified during midday service.

SS13 – Hagfors Sprint 1 (1.87 km):
Yuriy Protasov slid off the road and lost 30 seconds to the leading pack.

SS17 – Hagfors Sprint 2 (1.87 km):
Ott Tänak set the second fastest time with Yuriy Protasov just 0.1 seconds behind with the joint-third fastest time.
15-02-14 Andreas Mikkelsen byr på thrilleravslutning i Sverige
Rally Sweden ser ut til å gå mot en thrilleravslutning av de sjeldne. Andreas Mikkelsen og hans kartleser Ola Fløene mistet sammenlagtledelsen i dag, men ligger på andreplass – kun 1,5 sekunder bak ledende Thierry Neuville når tre etapper gjenstår i morgen.
Det er i første rekke tre mann som kjemper om seieren under VM-runden i Sverige. Og nordmannen Andreas Mikkelsen er en av dem. Det er imidlertid hans belgiske venn i Hyundai, Thierry Neuville, som ligger i front. Han blir jaget av de to Volkswagen-førerne Mikkelsen og Sebastien Ogier. Mikkelsen ligger fattige 1,5 sekunder bak på andreplass, mens det er 9,6 sekunder ned til Ogier på tredjeplass. Ned til Mads Østberg på fjerdeplass er det nesten ett minutt, og kun et uhell må skje med de tre i front om Østberg skal blande seg inn i seierskampen igjen.
–I morgen tidlig setter jeg meg i bilen for å vinne. Men det kommer til å bli et rotterace, sier Andreas Mikkelsen.
Kun tre fartsetapper på til sammen nesten 47 kilometer gjenstår av årets andre VM-runde. Aldri tidligere har Andreas vært så nære en seier i en VM-runde. I fjor endte han på andreplass nettopp i Sverige. Han har vært på pallen seks ganger i VM-sammenheng, men har aldri stått øverst på seierspallen.
– Jeg har ingen ting å tape, sier han offensivt.

25-åringen ledet etter fredagens etapper, og åpnet lørdagen med å vinne første fartsetappe – hans 30. etappeseier i karrieren. Han fulgte opp med fjerde- og tredjetid på de to påfølgende etappene og ledet sammenlagt med 20 sekunder før den legendariske Vargåsen-etappen. Der ble det plutselig full spenning i sammendraget igjen, for nordmannen snurret og tapte nesten hele forspranget han hadde opparbeidet seg.
– Det er slik som skjer, men veldig ergelig med snurring så tidlig på etappen. Og det skjedde selvsagt på et parti hvor det var så trangt at jeg måtte kjøre litt i feil retning for å få snudd. Men resten av dagen synes jeg har gått bra, selv om jeg mistet ledelsen etter dagens siste etappe. Thierry (Neuville) har kjørt raskt hele dagen, og gjorde et smart dekkvalg på den siste prøven. Nå gleder jeg meg bare til å ta opp kampen i morgen. 1,5 sekund er ingen ting, og det kommer til å bli utrolig spennende helt inn, spår Andreas Mikkelsen.
I morgen snus for øvrig resultatlista, slik at de beste starter sist.

Rally Sweden sammenlagt etter 18 av 22 etapper:
1. Neuville 2.29.54,5
2. ANDREAS MIKKELSEN +1.5
3. Ogier +9.6
4. Østberg +53.4
5. Tanak +1.29.2
6. Paddon +2.35.7
7. Prokop +3.03.1
8. Evans +3.22.1
9. Meeke +3.22.5
10. Protasov +4.19.6
15-02-14 Midday quotes Rally Sweden, section five
Ott Tänak (5th) said:

“It’s not been so easy with the conditions – it’s really snowy and there isn’t a lot of grip. I think we had a good rhythm and we’ve been really clean and tidy all morning. We just need to carry on like this. If there is more grip we shall of course try to push a bit more, but for the moment I think we will just continue as we have.”

Elfyn Evans (8th) said:

“It’s not been a great morning and we struggled in the first stage [SS11] especially. It didn’t feel so bad inside the car but we clearly didn’t push enough. The stage after that [SS12] wasn’t too bad. It was much higher speed and the grip levels were a lot more consistent; there were areas in there that I was really pleased with. Of course there are still areas to improve, but I was particularly happy with a few sections in there.

“In general I think we have just been struggling to find the confidence. I’ve not found that zone that we were in yesterday afternoon so we’ll need to try and recover that for the second pass. Hopefully the conditions will be a bit more consistent which should suit us, but we’ll have to wait and see.”

15-02-14 Henning Solberg og Ilka Minor, Adapta Motorsport, i Ford Fiesta WRC har målsetning om avansement
Etter en kort fartsetappe torsdag og en lang dag fredag ligger Henning og Ilka på 9. plass i Rally Sweden.
«Jeg kjører alt jeg kan, bilen er bra og prøvene helt rå, den eneste er at jeg ikke er fornøyd med tidene. Men jeg skal avansere noen plasser på resultatlista i morgen,» sier Henning.
Ingen i startfeltet har lengre erfaring i Rally Sweden enn Henning, og det har han tenkt å utnytte til sin fordel. Når bilene ruller ut fra Service i Hagfors lørdag morgen, skal det kjøres 135 km full fart på utfordrende vinterveier. Da kan ikke erfaring undervurderes.
«Jeg håper å bli ikke dårligere enn nummer 6 til slutt», avslutter Henning.

15-02-14 Mads Østberg og Jonas Amdersspm ligger på 3. plass før morgendagens fartsetapper
Rally Sweden startet med en publikumsetappe på Karlstad travbane torsdag kveld. Det ble en bra start, med seier i duellen med Ogier. Det fortsatte med en bra dag nr 2med fin flyt og bra tider frem til SS8.
-Vi var inne på en «fullfart-strekke" hvor vi plutselig hadde en publikummer foran oss i løypa, forteller Mads. Vedkommende flyttet seg ikke, og all fokus ble flyttet fra å kjøre fort, til å unngå en påkjørsel. Jeg bommet på bremsepunktet og traff en snøbrøyte som vi tapte rund 10-11 sek på, fortsetter han.
-SS 9 bar nok preg av hendelsen på SS8, og jeg kjørte feigt hele den etappen. På SS 10, tilbake på travbanen i Torsby, var imidlertid hodet mitt «resatt» og vi fikk en god avslutning på dagen. Vi slo nok en Volkswagen i duell, Andreas Mikkelsen denne gangen.

Mads og Jonas ligger på 3. plass før morgendagens fartsetapper 19,4 sek etter Anderas Mikkelsen som leder og 0,3 sek etter Neuville som ligger som nr 2. Sebastian Ogier følger på 4 med 5,3 sek etter Mads.
-Jeg har igjen favorittprøvene mine i Rally Sweden, og er klar for å fortsette kampen om seieren avslutter Mads.
15-02-13 Mads Østberg on course for podium spot i Sweden!
Mads Østberg and Jonas Andersson ended day one of Rally Sweden third position and right in the mix for overall victory! With the Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team’s DS 3 WRC, the Norwegian and the Swede were consistently among the quickest on the first ten stages of the rally, held on either side of the border with Norway. Kris Meeke and Paul Nagle lost close to three minutes after hitting a snow bank in the afternoon.

Mads Østberg and Jonas Andersson ended day one of Rally Sweden third position and right in the mix for overall victory!
With the Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team’s DS 3 WRC, the Norwegian and the Swede were consistently among the quickest on the first ten stages of the rally, held on either side of the border with Norway.
Kris Meeke and Paul Nagle lost close to three minutes after hitting a snow bank in the afternoon.

QUOTE, UNQUOTE
Mads Østberg: “We had a good rhythm this morning, but we expected to see the early starters set very good times. This afternoon, we managed to claw back a few seconds in the first few stages. Then there was an incident on a high-speed section on SS8, with a spectator walking on the racing line. It cost us something like ten seconds. Every year, I lose some ground on the Norwegian stages. Usually, I’m quicker from the Saturday onwards. We’re only 19 seconds behind the leaders, so we’re going to push!”

Kris Meeke: “The temperatures are creeping up and the snow banks are less hard. If you hit them at the wrong angle, you can get end up getting stuck. Today, it happened to others and to us as well. On SS7, we lost around three minutes. My aim is to avoid making any mistakes, but this rally is really tough. Fortunately, we picked up the pace again quickly and I felt good again in the DS 3 WRC at the end of the day.”

HOW THE ACTION UNFOLDED
SS1 – Super Special Stage Karlstad 1 (1.90km) – The crews began the rally at night as they battled it out in head-to-head races on the Karlstad racecourse. As the WRC2 drivers went before those of the WRC, they enjoyed better conditions. The Swede Pontus Tidemand took advantage to set the top time in an ‘R5’, ahead of Mads Østberg’s DS 3 WRC. Kris Meeke finished thirteenth, only 2.6 seconds off the pace.

SS2 – Torsby 1 (14.76km) – Overnight temperatures just below zero provided the early starters with a thin layer of ice. Sébastien Ogier went fastest to grab the overall lead. Third and fourth fastest on the stage, Kris Meeke and Mads Østberg established themselves among the frontrunners.


WRC - Rally Sweden - Day 1
Citroën Racing Media <noreply@citroenracingmedia.com> maria@motorsportivarmland.nu;
Newsletter


RALLY SWEDEN (12-15/02/2015) – DAY 1
MADS ØSTBERG ON COURSE FOR PODIUM SPOT IN SWEDEN!

Mads Østberg and Jonas Andersson ended day one of Rally Sweden third position and right in the mix for overall victory!
With the Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team’s DS 3 WRC, the Norwegian and the Swede were consistently among the quickest on the first ten stages of the rally, held on either side of the border with Norway.
Kris Meeke and Paul Nagle lost close to three minutes after hitting a snow bank in the afternoon.

Over the last few weeks, the weather had looked like it would provide perfect conditions for Rally Sweden. However, an expected mild spell changed the nature of the stages yesterday morning.
The warmer temperatures meant less snow and more humidity, and it was widely felt that it would be increasingly advantageous to be one of the early starters on the stages. On SS1, held on Thursday night as a curtain raiser to the event, this theory was confirmed. Pontus Tidemand, competing in the WRC2 category, took full advantage of his starting position to win the stage, beating all of the WRCs!
This morning, the thin layer of ice covering the roads at sunrise was gradually chipped away as crews completed the stages, leaving patches of gravel exposed on the racing line. Mads Østberg attempted to keep pace with his main rivals by setting a series of top-four times. Running eighth, Kris Meeke had to contend with even less consistent conditions. Sixth after SS6, he lost almost three minutes when he got stuck in a snow bank in this afternoon’s second loop.
After finishing second on SS7, Mads Østberg continued to fight at the front. Despite almost running into trouble as he avoided a spectator on SS8, he ended the day on the provisional podium, just three tenths shy of second place.
In the RC2 class, Stéphane Lefebvre ended the opening leg in fifth position in his DS 3 R5. On his first appearance in Sweden, the talented French youngster continued his learning experience. Equally in a DS 3 R5, Robin Friberg and Thomas Thunstrom also ended day one in the top 10. In a DS 3 R3-MAX, Ole-Christian Veiby leads the FIA WRC3 Championship.
Tomorrow’s leg features eight timed stages, contested over a total of 134.82 kilometres. An early start awaits the crews – Parc Ferme opens at 6.05am, with service periods in Hagfors at 11.28am and 4.51pm. The running order will be the same as today.

QUOTE, UNQUOTE
Mads Østberg: “We had a good rhythm this morning, but we expected to see the early starters set very good times. This afternoon, we managed to claw back a few seconds in the first few stages. Then there was an incident on a high-speed section on SS8, with a spectator walking on the racing line. It cost us something like ten seconds. Every year, I lose some ground on the Norwegian stages. Usually, I’m quicker from the Saturday onwards. We’re only 19 seconds behind the leaders, so we’re going to push!”
Kris Meeke: “The temperatures are creeping up and the snow banks are less hard. If you hit them at the wrong angle, you can get end up getting stuck. Today, it happened to others and to us as well. On SS7, we lost around three minutes. My aim is to avoid making any mistakes, but this rally is really tough. Fortunately, we picked up the pace again quickly and I felt good again in the DS 3 WRC at the end of the day.”

HOW THE ACTION UNFOLDED
SS1 – Super Special Stage Karlstad 1 (1.90km) – The crews began the rally at night as they battled it out in head-to-head races on the Karlstad racecourse. As the WRC2 drivers went before those of the WRC, they enjoyed better conditions. The Swede Pontus Tidemand took advantage to set the top time in an ‘R5’, ahead of Mads Østberg’s DS 3 WRC. Kris Meeke finished thirteenth, only 2.6 seconds off the pace.

SS2 – Torsby 1 (14.76km) – Overnight temperatures just below zero provided the early starters with a thin layer of ice. Sébastien Ogier went fastest to grab the overall lead. Third and fourth fastest on the stage, Kris Meeke and Mads Østberg established themselves among the frontrunners.

SS3 – Röjden 1 (18.73km) – This stage started and ended in Sweden, but a large part of it was contested in Norway. Negotiating the tall snow banks most effectively, Sébastien Ogier won the stage to extend his overall lead. Mads Østberg grabbed the third fastest time, whilst Kris Meeke was fourth.

SS4 – Finnskogen 1 (20.76km) – This was the first stage to be contested exclusively in Norway. Jari-Matti Latvala went quickest, whilst Mads Østberg finished fourth. A minor error led to a spin for Kris Meeke, who dropped around twenty second as a result.

SS5 – Kirkenaer 1 (7.07km) – One of the most technical stages of the rally was won by Sébastien Ogier. Mads Østberg claimed the third fastest time to move closer to third place. Sixth overall, Kris Meeke consolidated his position.

SS6 – Kirkenaer 2 (7.07km) – After change of tyres but no service, the morning’s stages were run again, this time in reverse order. Increasingly fast as more crews came through the stage, the conditions helped the Ukrainian Yurii Protasov to claim his first stage win in the WRC. Kris Meeke finished sixth and Mads Østberg was seventh to hold position.

SS7 – Finnskogen 2 (20.76km) – Kris Meeke got stuck in a snow bank, losing almost three minutes. Mads Østberg almost claimed a stage win, finishing just 1.1 seconds behind Latvala.

SS8 – Röjden 2 (18.73km) – Whilst looking like he might have the pace to win the stage, Mads Østberg was distracted by one of the spectators towards the end of the test. The Norwegian lost around ten seconds as a result. Having dropped down to 19th overall after

SS7, Kris Meeke began his fightback, claiming the second fastest time behind Mikkelsen.

SS9 – Torsby 2 (14.76km) – Before the crews headed back to Hagfors, the leaderboard was shaken up. Whilst Ogier hit a snow bank and dropped around thirty seconds, Latvala went off and lost over eight minutes… Thierry Neuville won the stage to move up into second place behind the new rally leader, Andreas Mikkelsen. Mads Østberg moved back up into third, ahead of Ogier. Kris Meeke was already up to twelfth overall.

SS10 – Super Special Stage Karlstad 2 (1.90km) – The second pass on the super special stage, held on the Karlstad racecourse. Mads Østberg and Kris Meeke won their head-to-head battles against Andreas Mikkelsen and Martin Prokop respectively. The stage win went to Ogier, just ahead of Østberg, with Meeke fifth.

STANDINGS AFTER DAY 1
1. Andreas Mikkelsen / Ola Floene (Volkswagen Polo R WRC) 1:14:03.6
2. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +19.1
3. Mads Østberg / Jonas Andersson (Citroën DS3 WRC) +19.4
4. Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) +24.7
5. Ott Tanak / Raigo Molder (Ford Fiesta RS WRC) +1:06.2
6. Hayden Paddon / John Kennard (Hyundai i20 WRC) +1:37.1
7. Martin Prokop / Jan Tomanek (Ford Fiesta RS WRC) +2:00.5
8. Yurii Protasov / Pavlo Cherepin (Ford Fiesta RS WRC) +2:11.4
9. Henning Solberg / Ilka Minor (Ford Fiesta RS WRC) +2:18.2
10. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +2:49.6…
12. Kris Meeke / Paul Nagle (Citroën DS3 WRC) +3:31.3…

FASTEST TIMES
Sébastien Ogier, 4 – Jari-Matti Latvala, 2 – Pontus Tidemand, Yurii Protasov, Andreas Mikkelsen and Thierry Neuville, 1.

LEADERS
SS1: Pontus Tidemand
SS2 to SS8: Sébastien Ogier
SS9 and SS10: Andreas Mikkelsen
15-02-13 Solid start for M-Sport in Sweden
M-Sport World Rally Team’s Ott Tänak is holding a strong fifth place after a dramatic day of competition at Rally Sweden. The Estonian made a solid start to the rally and is well placed to build on his position as the FIA World Rally Championship event continues tomorrow.

Running as the eleventh car on the road, the conditions were not in Tänak’s favour over the morning loop, but he refused to give up the fight. Regrouping for the second pass when the conditions provided a more level playing field, the Estonian’s times improved significantly.

Finding a comfortable rhythm, he and co-driver Raigo Mõlder rebuilt their confidence. Whereas others found themselves at the mercy of the difficult conditions, Tänak was able to keep his Ford Fiesta RS WRC out of any major drama.

Keeping his head where those around him faltered, the Estonian’s mix of maturity and determination could yet reap some considerable rewards with all still to play for.

In the sister M-Sport Fiesta RS WRC, it was a cautious start for Elfyn Evans who was keen to find his feet amidst the unfamiliar conditions. Gradually building their confidence, he and co-driver Daniel Barritt were eager to show a marked increase in pace from this time 12 months ago, and they certainly achieved that over the second loop.

The Welshman was on course to challenge for a stage win through the second pass of Röjden (SS8) with the fastest time through split section two. Unfortunately, he became stuck in a snow bank towards the end of the stage which cost him almost two minutes to the leading pack.

As always, Evans wasn’t going to let the disappointment get him down. Regrouping perfectly, he set the fourth fastest time through Torsby 2 (SS9) – just 2.6 seconds shy of the stage win – and proved that he has the potential to battle towards the head of the field on all surfaces.

As the event continues, Tänak and Evans will be looking to improve their pace further – each keen to climb the leader board as a direct result of their speed and composure.

Ott Tänak (5th) said:
“We seemed to be struggling in the morning. Maybe it was something to do with our road position because the times were a long way from the leaders in the morning, but when the conditions were more even in the afternoon we were a lot closer.

“But still I was not fully confident. I need to have a good sleep tonight and make sure that I’m in good shape for tomorrow. So long as we can find a good rhythm I think we can be better. There are some really nice stages tomorrow so I just want to go out there, push hard and have some fun!”

Elfyn Evans (10th) said:
“We braked ever so slightly late and I was carrying a little too much speed into a left-hander [on SS8]. I tried to make it around the corner but I was just that little bit too fast and got stuck. Perhaps the wiser option would have been to overshoot, but when you’re in the heat of the moment your natural instinct to make the corner just takes over; and it wasn’t the right decision this time.

“On a positive, the increase in speed that we have shown from last year to this is already more than we expected. I was struggling in places this morning, but I knew that there were places to improve and I think that we were going pretty well up until that error of judgement on SS8.

“You live and learn and there is still a very long way to go. Tenth isn’t where we want to be so we will keep trying and see what comes.”

Team Principal, Malcolm Wilson OBE, said:
“It’s been a day of ups and downs. Both Ott [Tänak] and Elfyn [Evans] struggled to get into a good rhythm through the morning loop, but it was good to see a significant increase in pace from both drivers throughout the afternoon.

“It was a shame about Elfyn’s off on SS8, but he certainly wasn’t the only one to be caught out and I think he has proven that he can challenge for a good result on snow. Ott has kept largely out of trouble and if he can build on what he did this afternoon, he could be on course for a strong result.”

ADDITIONALM-SPORT DRIVERS
Yuriy Protasov (8th) said:
“I have been really happy with the day. The stages have been really difficult but I think that we have driven well. Tomorrow’s stages are a lot more familiar having experienced them last year, so let’s see what we can do there.”

Henning Solberg (9th) said:
“It has been an okay day – an okay day at work. It wasn’t perfect, but that is just the way it goes sometimes. We’ll get a good night’s sleep tonight and try and get into a good rhythm for tomorrow – sometimes that’s all it takes.”

Pontus Tidemand (7th WRC 2) said:
“We were just a little bit too fast over a crest. The rear kicked out into the soft snow and then we had a really long slide. I think we would have made it but unfortunately the front got sucked into the inside of a snow bank and we ended up in the ditch. I don’t know if I should say that it was bad luck, but that is life. Tomorrow we just need to try and get motivated and really attack. There’s not so much to fight for anymore, so I just want to go out there and have some fun.”

STORIESFROM THE STAGES
SS2 – Torsby 1 (14.76 km):

Ott Tänak lost 10 seconds having collided with a snow bank towards the end of the stage. An overly optimistic pacenote meant that the Estonian was far too fast into a left-hand corner and had to reverse.

SS6 – Kirkenær 2 (7.07 km):
Yuriy Protasov secured his first stage win – 2.2 seconds faster than Jari-Matti Latvala who was the second fastest man through the stage and a full eight seconds clear of reigning World Champion Sebastien Ogier.

SS7 – Finnskogen 1 (20.76 km):
Pontus Tidemand became stuck in a snow bank towards the start of the stage. The Swede was chasing victory in the WRC 2 category but the incident cost him more than five minutes to the leading pack.

SS8 – Röjden 2 (18.73 km):
Elfyn Evans was on course to set a blinding time having recorded the fastest time through split section two before he became beached in a snow bank. Braking late into a left-hand corner, he applied the handbrake – thinking his Fiesta RS WRC would bounce off the snow bank. Unfortunately it bounced up and become beached, costing the M-Sport driver almost two minutes to the leaders.

15-02-13 Andreas Mikkelsen leder i Sverige
Etter en dramatisk start på Rally Sweden klinket Andreas Mikkelsen til da hans teamkamerater i Volkswagen Motorsport misset. Nordmannen leder dermed VM-runden i Sverige etter fredagens fartsetapper.
– Selvsagt er det moro å lede løpet over natten, men det er absolutt ingen grunn til å ta av, sier Andreas Mikkelsen.
Sammen med kartleser Ola Fløene opplevde han en god dag i sin VW Polo R WRC.
– Det er jo ganske kult å lede Rally Sweden, spesielt etter at vi har kjørt store deler av dagen i Norge. Det har vært fullt av norske flagg og supportere på alle prøvene, og det gir inspirasjon til å gi på litt ekstra. Det gikk litt trått fra morgenen av. Jeg fant ikke helt rytmen, og kunne ikke følge linjene til Sebastien Ogier under første gjennomkjøring. Men i ettermiddag ble forholdene annerledes, og jeg følte at det gikk bedre, forteller han.

Oslo-gutten innrømmer at han ble overrasket da han fikk høre at han plutselig var i ledelsen under den svenske VM-runden.
– Det er langt igjen, og mye kan fortsatt skje. Det ble vi vitne til i dag, sier Andreas, og sikter til det som skjedde på SS9 – den siste ordentlige etappen før den avsluttende supespesialen på travbanen i Karlstad. Helt oppskriftsmessig var det tre Volkswagen-førere i tet etter de første åtte etappene. Den regjerende verdensmesteren Sebastien Ogier ledet, tett fulgt av Jari-Matti Latvala og Andreas Mikkelsen. Men på den 14,76 kilometer lange Torsby-etappen fikk Mikkelsens to teamkamerater problemer. Ogier traff en brøytekant tidlig på etappen og tapte nærmere et halvt minutt. Helt mot slutten av den samme etappen var det Latvalas som var uheldig, og havnet i grøfta. Med hjelp fra publikum kom han på veien igjen, men finnen hadde tapt over åtte minutter – og er i realiteten ute av kampen om en plass på seierspallen.
– Jeg tar på ingen måte av selv om vi leder. Nå gjelder det å være konsentrert og forsøke å unngå og gjøre feil. Samtidig ønsker jeg å ta vare på ledelsen, og fortsette den gode jobben vi har gjort i dag. Ikke minst blir det viktig å ta vare på den gode følelsen og ha det gøy på jobben. Jeg er ganske sikker på at verken Ogier, Mads (Østberg) eller Thierry Neuville vil ta det pent i morgen, slår han fast.
Nordmannen leder med 19,1 sekunder på Neuville, mens landsmannen Østberg er på tredjeplass, 19,4 sekunder etter. Ogier er på fjerdeplass nesten 25 sekunder bak.

www.andreasmikkelsen.no
15-02-13 Midday Quotex Rally Sweden, section two
Elfyn Evans (7th) said:
“The morning has been a bit up and down to be honest. We weren’t completely comfortable, but the feeling wasn’t bad and looking at the times coming through from those behind I think we’ve benefitted from our road position.

“In some places I feel as though we’re driving okay, but there’s a lot of work to do in others. It’s a little bit frustrating because I know that there’s more to come, I just don’t know how easy it will be to find it immediately.”

Ott Tänak (8th) said:
“I think we were quite lucky to get away with our moment in the first stage [SS2]! After that the feeling was okay and the car was working perfectly, but for some reason the times just weren’t coming.

“I don’t know what the conditions were like for the guys ahead, but certainly for us some of the braking points are getting really slippery. We’re just trying our best and pushing as hard as we can – maybe we’re pushing too hard. We just have to try our best and see what we can do this afternoon.”

15-02-12 A Swede leads in Sweden
Local heroes Pontus Tidemand and Emil Axelsson are the overnight leaders of Rally Sweden having piloted their Ecoboost-powered Ford Fiesta RRC to the fastest time through this evening’s opening super special stage at Karlstad’s Färjestad Trotting Course.

Making the most of his early starting position, the Swede beat the entire field to claim an early and immensely popular lead.

Following the perfect start to their home event, Tidemand and Axelsson will now focus on securing victory in the FIA World Rally Championship’s premier support series (WRC 2).

Pontus Tidemand (1st) said:
“I really enjoyed that – I always do. Everything felt good and we couldn’t have made a more perfect start to our home event. It was great to see so many spectators out supporting us, and I think we gave the home crowd something to cheer about tonight!”

Ott Tänak (6th) said:
“It’s a tricky little stage and quite slippery in places, but it felt good and there were no surprises. I’m happy with that and now we can look forward to tomorrow’s stages.”

Elfyn Evans (22nd) said:
“We had too much wheelspin off the line. It’s a tricky stage so I’m happy to have made it through unscathed and now our focus turns to tomorrow when the rally really gets underway.”

M-Sport Managing Director, Malcolm Wilson OBE, said:
“I don’t think there could have been a more popular overnight leader than the one we have here tonight. Pontus [Tidemand] and Emil [Axelsson] made the perfect start. To beat the entire world rally car field – regardless of road position – is no mean feat and I hope tonight’s result spurs them on as they battle for the win in WRC 2.”

15-02-12 Brynildsen och Fredriksson mycket nöjda efter shakedown!
Eyvind Brynildsen med svenska Anders Fredriksson i högerstolen är nöjda efter dagens shakedown. De valde att bara åka en gång och fick då näst snabbaste tid efter Jari Ketomaa i WRC2-klassen:
- "Vi har testat en hel del i Norge inför rallyt och tyckte det kändes riktigt bra på första vändan på shakedown" säger Anders Fredriksson.

För att spara på däcken, avstod de fler vändor och väntar nu med spänning på att rallyt ska dra igång på travbanan i kväll!

Pontus Tidemand och Anders Gröndal inleder rallyt 20:04 och som andra par ser vi Eyvind Brynildsen och Fredrik Åhlin.
15-02-15 Uttalande efter olycka på Shakedown
Efter incidenten på Shakedown-sträckan I Råda vill Rally Sweden lämna följande uttalande:

Klockan 08.38, idag 150212, åkte den Polske tävlande Michal Solowow (start nr 18) av vägen och körde på en ackrediterad fotograf. Arrangörens rescuebil och en ambulans var på plats kl 08.53 och kunde konstatera att mannen var vid fullt medvetande och inte hade några allvarliga skador. Fotografen togs till sjukhuset i Karlstad för observation och vidare undersökning.

Vår initiala bedömning av situationen är att alla säkerhetsrutiner i samband med olyckan har fungerat enligt plan. Vi fortsätter övervaka utvecklingen av det inträffade.

15-02-11 Nytt svensk rallyhopp till start i svenska rallyt
Efter segern i juniorklassen i det lettiske EM rallyt ser Emil Bergkvist och kartläsaren Jocke Sjöberg fram emot starten i Svenska Rallyt.

Svenska rallyt stod egentligen inte på programmet for Sveriges nye fabriksförare Emil Bergkvist. Efter segern i ADAC Opel Rally Cup 2014 har Emil Bergkvist fått ett kontrakt med ADAC Opel Rally junior team i Tyskland om att köra Junior EM serien 2015 i en Opel ADAM R2 samt Tyska VM Rallyt på asfalt, men utöver det så lyckades de även att komma till start under Svenska VM Rallyt i egen regi med stöd av trogna samarbetspartners, Opel Motorsport och Opel Sverige.
”Det här gör vi för att få erfarenhet inför framtiden och för att bjuda igen mot Rally Sverige och de som tror på oss här hemma, ” säger Emil Bergkvist.
Teamet är nu på plats i Hagfors efter en visit i Skövde där den Opel Adam R2 som Emil och Jocke segrade med under EM tävlingen i Lettland servades. Bilen är helt genomgången och raceklar till premiären av Opel Adam R2 i Sverige under Svenska rallyt.

Till premiären har Thorsells motorsportreklam gjort en Emil Bergkvist design på bilen.
”Förutom färgerna så är bilen en hyllning till Opel, dels för att alla vi i teamet har längtat efter en modern Opel i rallyskogen, men även för att visa upp Opel Sverige som är vår huvudpartner i tävlingen på ett positivt sätt genom motorsport under Svenska Rallyt, ” säger Emil Bergkvist.
Emil och Jocke anlände till Hagfors i måndags kväll för anmälan och påbörjade rekognoseringen under tisdagen.
”Vägarna är helt underbara med riktigt mycket is i botten och mycket snö i skogen, helt perfekta förhållanden för att bjuda publiken på tvåhjulsdrivet när det är som bäst,” säger Emil Bergkvist.

Torsdag kl 08.00 körs shakedown, och starten för tävlingen går inne på travbanan i Karlstad kl 20.00 med en publiksträcka.
Tävlingen fortgår sedan under fre-lörd-sönd och efter 21 fartsträckor som mäter totalt ca 30 mil så når de tävlande slutmålet under Söndagen.
”Vi ser fram mot starten och att få visa vad Opel ADAM R2 är kapabel till i rallyskogen och har som mål att bli snabbaste tvåhjulsdrivna bil samt hamna på övre halvan av startfältet när snöröken lagt sig på söndag kväll, ” säger Emil Bergkvist.

15-02-11 Välkommen att uppleva Rally Sweden
I morgon startar Rally Sweden. Över 200 000 åskådare väntas till de värmländska skogarna för att se världens bästa rallyförare. Rally Sweden är idrottsfest när den är som allra bäst. Och att rallyt lockar en stor publik vissas även på tävlingens egen Facebooksida som nyligen passerade 100 000 likes.

I år blir det även ännu lättare och bättre att följa tävlingen för den som inte har möjligheten att ta sig ut till någon sträcka under rallyt. SVT satsar större än förra året och sänder mer från tävlingen i år. Expressen kommer också att sända från Rally Sweden då de visar den historiska klassen. Expressen kommer även sända Rallycross On Ice som körs på Färjestadstravet på fredagskvällen.

Det är alltså upplagt för en härlig bilsportweekend.
Alla information om tävlingen och senaste nytt, samt hur du köper ett Rallypass, hittar du på www.rallysweden.com

Här hittar du hur SVT sänder från Rally Sweden www.rallysweden.com/2015/02/here-are-the-svt-broadcast-schedule-for-rally-sweden/
Expressen sänder Rally Sweden Historic. Läs mer om det här. www.rallysweden.com/sv/2015/02/svenska-rally-sweden-historic-live/
Expressen sänder även live från Rallycross On Ice på fredagen. Läs mer om det här. www.rallysweden.com/2015/02/expressen-broadcasts-rally-x-on-ice-live/
15-02-10 Rally Sweden: 100 000 gillare på Facebook
Idag fick vi vår hundra tusende gillare på Facebook. Och en fantastisk resa fortsätter när Rally Sweden drar igång nu på torsdag. Sveriges största sportevenemang engagerar åskådare, följare och gillare världen runt.

Svenska Hockeyligan, Skidlandslaget, Vasaloppet, VM i Falun, Göteborgsvarvet, Stockholm Marathon – ingen kommer i närheten av Rally Sweden i de sociala medierna.
– Det är en fantastisk utveckling som började med cirka 8 000 följare efter Rally Sweden 2012, 15 000 efter 2013, 50 000 efter 2014 och nu alltså över 100 000 strax innan eventet börjar, säger Glenn Olsson, VD för Rally Sweden.

Det är nog få i Sverige som verkligen förstår intresset och storheten i rallyt. Tävlingen följs av cirka 100 miljoner TV-tittare världen över. Att vi de senaste åren fått en plats i SVT:s Vinterstudion ger rallyt möjlighet att nå ut bättre även i Sverige. Utefter banan är det dock ingen tvekan, med närmare 200 000 personer under de fyra dagarna tävlingen pågår.

125K
Med närmare 125 000 engagerade på sociala medier är vi inte bara störst i Sverige. Utan även störst i hela WRC. Av de tretton deltävlingarna har Rally Sweden nu flest följare av alla:
100 000 gillare på Facebook
18 000 följare på Twitter
6 500 följare på Instagram

Och nummer 100 000 är ...
Självklart ska den hundra tusende firas. Det var Peter Andersson från Söderhamn i Sverige som fick mätaren att tippa över och belönas med ett weekendpaket till nästa års Rally Sweden – boende, biljetter, Rally Magazine för två personer. Välkommen hit 2016.
15-02-10 Målmedveten Tidemand redo att tackla VM på hemmaplan
Det är dags för Pontus Tidemand att återigen anta VM-utmaningen på hemmaplan när Rally Sweden drar igång på torsdag. Den 24-årige landslagsföraren från Värmland är beredd på hård konkurrens, men har sikte på succé och hoppas att hans tidigare erfarenheter kan utgöra en fördel när han och co-drivern Emil Axelsson kliver in i sin M-Sportdrivna Ford Fiesta RRC för att fighta i WRC 2-klassen.

Rally Sweden är VM-seriens enda rally som uteslutande körs på snö och det är inte en slump att det ofta är skandinaver på pallen. Att köra på snö och is är en utmaning som kräver precision och år av träning; med erfarenheten kommer också framgången. Dubbdäcken är ett måste och de ger enastående grepp, men förarna tvingas att anpassa såväl bromspunkter som körstil för att hålla linjen. Däckens dubbar river även ofta upp vägbanan och exponerar grus, vilket kan skada eller till och med slita av dubbarna och därmed snabbt försämra greppet betydligt. De karaktäristiska snövallarna kan också vara förrädiska då det ofta är en hårfin balans mellan att ta hjälp av dem och riskera att köra fast.

Uppbackad av EVEN Management och Tätab samt flertalet lokala sponsorer, kommer Pontus för första gången att sitta i en Ford Fiesta RRC, en bil som kort och gott är så nära en WRC-bil man kan komma. Chassiet är identiskt med en WRC-Fiesta, men den har något mindre effekt i turbon, och jämfört med en R5:a är RRC:n en mer sofistikerad tävlingsbil med mer avancerade komponenter. Pontus gör nu sin fjärde start i Rally Sweden och de senaste två åren har han suttit i en Ford Fiesta WRC, något som han hoppas kan vara till hans fördel när han nu byter till en Fiesta RRC.
- Visst är det några små skillnader mellan en WRC och en RRC, men jag gillar verkligen känslan jag fick när vi testade i början av veckan, säger Pontus. RRC:n är riktigt kul att köra och jag hoppas kunna dra nytta av mina tidigare erfarenheter i WRC-bil på snö när tävlingen väl drar igång.

Den svenska vintern har hittills bjudit på bra snöförhållanden och Pontus har gjort en fokuserad uppladdning i en WRC-Fiesta för att vara maximalt redo för Rally Sweden. Årets första event var Finnskogsvalsen i mitten av januari och det följde han upp med att ta hem titeln 'svensk mästare i rallysprint' i slutet av månaden. Den sista finslipningen av formen skedde i SM-premiären i Sandviken under den gångna helgen, då med dispens för att få köra på VM-däck istället för nationella - ytterligare en viktig del i förberedelserna.
- Vi har gjort det mesta av träningen vi har fått inför det här och jag känner mig så förberedd jag kan vara, säger Pontus. Som tävlingsmänniska vore det dumt att säga att vi siktar på något annat än den absoluta toppen, men det kommer bli otroligt tufft i klassen med många som vill vara högst upp på pallen på söndag. Hittar vi snabbt rytmen och kan använda mina och Emils erfarenheter på rätt sätt tror jag definitivt att vi har en realistisk chans att vara med och slåss. Vi ska kämpa till den sista metern och jag kommer verkligen njuta av att se svenska flaggor ute i rallyskogen.

Rally Sweden avgörs mellan den 12 och 15 februari och starten går enligt traditionen på Färjestadstravet i Karlstad på torsdagskvällen där en superspecialsträcka i heatformat ska köras. Under de fyra dagarna ska 21 specialsträckor på totalt 308 km avverkas innan målgången på torget i Karlstad på söndag eftermiddag.

15-02-09 Rally Sweden enda VM-rallyt på snö och is
Rally Sweden är det enda WRC-rallyt under säsongen som uteslutande körs på snö och is. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN) och Andreas Mikkelsen/Ola Fløene (N/N kommer till andra omgången i FIA World Rally Championship (WRC) med vind i seglen. De tre Volkswagen-paren kommer till Värmland med en historisk 1-2-3-seger i Rally Monte Carlo. Som etta, tvåa och trea i VM-sammandraget får de äran att gå ut först i spåret.

Alla tre kan se tillbaka på goda resultat i Rally Sweden. Sébastien Ogier och Julien Ingrassia är det enda utomnordiska paret, förutom flerfaldiga mästarna Sébastien Loeb och Daniel Elena, som någonsin vunnit i Sverige. Det gjorde de 2013 vilket också var Volkswagens första framgång i WRC.

För Latvala/Anttila är Sverige det enda rallyt i WRC där de redan segrat vid tre tillfällen, 2008, 2012 och 2014. Andreas Mikkelsen kom på andra plats i Rally Sweden 2014 och tog sin första pallplats i rallyvärldens högsta division.
-Vi har bara goda minnen från Rally Sweden och vi åker dit med stora förväntningar varje år, säger Jost Capito, chef för Volkswagen Motorsport.
-Man glömmer aldrig tävlingen där man vann för första gången som ett team. 2013 var en av våra höjdpunkter i World Rally championship med Polo R WRC. Förra året såg vi en spännande kamp mellan Volkswagen-förarna som kämpade om segern och det var första gången alla tre av våra förare visade att de var jämbördiga och kunde vinna - inklusive vår "junior" Andreas Mikkelsen som mer än nog matchade Sébastien Ogier och Jari-Matti Latvala.
-Men allt det är historia nu och än en gång kommer vi att ge allt för att få smaka på framgång igen 2015. Vi är obesegrade i Rally Sweden och vi skulle älska om det kunde förbli så.

Drömförhållanden i Värmlandsskogarna
Få rallyn är så populära bland Volkswagens förare som Rally Sweden. De speciella svenska dubbarna monterade på smala Michelin-däck ger bättre grepp på snö och is än förarna är vana vid att ha på grusvägar. Kommer det att bli ett lotteri vid däcksvalet som det vi såg i Rally Monte Carlo? Inte en chans. Det enda tillgängliga däcket är det ovannämnda. Förhållandena är oftast mycket förutsägbara och det ger förarna gott självförtroende när det gäller väggreppet. Jari-Matti Latvala och Andreas Mikkelsen känner sig som hemma på det här underlaget. Den bästa nyheten inför årets rally Sweden är väderleksutsikterna, kraftiga snöfall strax före starten av Rally Sweden har skapat drömförhållanden i Värmlandsskogarna

Svenska dubbar är sladdkungarnas bästa vänner
De nya Michelin X-Ice North 3-däcken används enbart i Sverige. De är smalare än asfalt- och grusdäcken. Men deras viktigaste kännetecken sticker ut 6,5 millimeter från däcksmönstret. De 380 dubbarna griper verkligen i snön och isen. De klarar inte bara temperaturer så låga som minus 25 grader utan också mycket höga hastigheter. Rally Sweden är ett av de rallyn i WRC-kalendern som har högre snitthastighet än 100 km i timmen. 2014 var specialsträckan "Rämmen" den snabbaste i rallyt där de tävlande körde med i genomsnitt 107 km i timmen. Förarna återkommer i årets rally till den sträckan på lördagen och den blir specialsträcka 12 och 16.

Norgebesök betyder hemmaplan för Andreas Mikkelsen
2014 års Rally Sweden var tävlingen som bekräftade att Andreas Mikkelsen hör hemma bland toppförarna i World Rally Championship. Han har stora förhoppningar inför årets hemmatävling och kan räkna med ett passionerat stöd från sina fans. Fredagens vägar lämnar Värmland och går över gränsen till Norge - hemmaplan för den 25-årige Volkswagen-föraren. Väl där kommer toppförarna i WRC att möta relativt okänd terräng. "Röjden", som tar förarna in i Norge kördes i motsatt riktning senaste gången som den ingick i rallyt, 2011. Därmed är den i princip ny för förarna och kartläsarna. "Finnskogarna" klassas också som en ny sträcka. Endast delar av förra årets specialsträcka med det namnet kommer i år att köras - och då i motsatt riktning. Bara "Kirkenaer", som också körs över gränsen och är den största åskådararenan i WRC med höga snövallar och tusentals fans, är nästan helt oförändrad sedan förra året.

Vägarna I Sverige är å andra sidan välbekanta. Lördagens och söndagens sträckor är nästan helt oförändrade jämfört med förra årets. Och varför skulle man ändra dem? "Fredriksberg", "Rämmen", "Hagfors Sprint", "Lesjöfors" och "Värmullsåsen" är verkliga klassiker och utgör ryggraden i Rally Sweden. Men det är en sträcka som alltid sticker ut framför de andra. Det är svårt att föreställa sig Rally Sweden utan "Vargåsen" som innehåller det beryktade "Colin´s Crest." De längsta hoppen här belönas med "Colin´s Crest Award- trofén" uppkallad efter den alltid lika våghalsige Colin McRae. Rekordhållaren sedan 2014 är världsmästaren Sébastien Ogier som flög 41 meter.

Citat inför Rally Sweden
Sébastien Ogier, Volkswagen Polo R WRC #1
-I Rally Sweden vinner, som alltid, den som kört fortast och samtidigt gjort minst antal misstag. Trots det är det alltid mycket speciellt för mig att köra i Sverige. Inget annat rally i WRC går uteslutande på snö och is, och jag gillar det. Det ser ut som om vi kommer att få mycket bra förhållanden i år. Det är mycket snö på marken i Sverige och kallt väder i Skandinavien har gjort många partier till skridskobanor. Jag ser fram emot det och till ett snabbt rally. Det enda som skulle kunna förstöra nöjet för mig skulle vara nysnö. Det skulle vara en liten nackdel för de första förarna längs vägen. Hursomhelst så åker jag till Sverige full av tillförsikt då segern i Monte Carlo har gjort mig ännu mer motiverad. Man kan säga att förhållandena i Rally Sweden faktiskt är mycket mer förutsägbara än i "Monte" och de kommer definitivt inte att vara lika krävande för oss förare.

Jari-Matti Latvala, Volkswagen Polo R WRC #2
-Jag lärde mig köra rallybilar på snö och is. Redan som barn for jag fram på frusna sjöisar, så jag känner mig som hemma i Rally Sweden. Tidigt i min karriär var Rally Sweden mitt favoritrally men nu känner jag mig bekväm på alla underlag. Med gamla Polo hade jag alltid litet understyrning på snö. Men tester visar att vår nya Polo R WRC är bättre i det avseendet. Jag ser särskilt fram emot specialsträckorna "Fredriksberg" och "Vargåsen" i Sverige eftersom man kan hitta en bra rytm på dem och för att de har några långa hopp. Andraplatsen i Rally Monte Carlo ger mig också anledning till optimism. Det gick bättre än förväntat. Skulle jag vinna i Sverige skulle det understryka mitt mål att ta VM-titeln. Trots det är jag, liksom Sébastien, väl medveten om att Andreas och förare som Mads Østberg också siktar på seger. Man måste alltid räkna med dem här.

Andreas Mikkelsen, Volkswagen Polo R WRC #9
-Rally Sweden ger mig positiva associationer. Förra året kom jag på pallen för första gången. Det mest speciella med Rally Sweden är de snabba specialsträckorna med höga snövallar längs vägen. Om man hittar rätt snövallar kan man ta spjärn emot dem och tjäna mycket tid och hamna bland toppförarna. Om det går fel och du kör emot en snövall som är för mjuk kan rallyt vara över lika snabbt. Jag startar som trea de första dagarna och de första förarna kommer att ha en nackdel om det kommer mycket snö på vägarna. Därför hoppas jag att vägarna är isiga, snarare än snötäckta. Om det inte blir så hoppas jag på en plats bland de fem bästa. Folk frågar mig hela tiden om jag kan vinna med fjolårets Polo R WRC. Det är jag övertygad om att jag kan om förhållandena är de rätta. Tanken på en första seger är helt realistisk.

En tredjedel nya sträckor
Totalt är 102 kilometer av det 308 km långa rallyt nya - cirka en tredjedel (33,2 procent). I Norge är stadiumsträckan "Kirkenær" den enda som kördes 2014. I Sverige är 11,7 kilometer av "Torsby" ny medan drygt tre kilometer kommer att vara kända för förarna från förra året. Alla de andra specialsträckorna är identiska med förra årets.

FIA World Rally Championship (WRC), den totala ställningen
Förarmästerskapet poäng
1. Sébastien Ogier 25
2. Jari-Matti Latvala 19
3. Andreas Mikkelsen 15
4. Mads Østberg 12
5. Thierry Neuville 10
6. Dani Sordo 8
7. Sébastien Loeb 6
8. Elfyn Evans 6
9. Kris Meeke 4
10. Martin Prokop 2
Kartläsarmästerskapet poäng
1. Julien Ingrassia 25
2. Miikka Anttila
Konstruktörsmästerskapet poäng
1. Volkswagen Motorsport 43
2. Hyundai Motorsport 27
3. Citroën Total Abu Dhabi WRT 12
4. M-Sport 12
5. Jipocar Czech National Team 6
6. FWRT 1
15-02-09 Mads Østberg and the DS 3 WRC win in Norway!
As part of their preparations for Rally Sweden, Mads Østberg and Jonas Andersson won Rally Finnskog in their DS 3 WRC. The second round of the Norwegian Championship was held in the same region as some of the stages included in the Swedish round of the WRC. Rally Sweden gets underway on Thursday afternoon in Karlstad.

A fter a successful test session organised last week, the Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team lined up at the start of Rally Finnskog, the second round of the Norwegian championship.
Competing here with the aim of preparing as effectively as possible for the forthcoming Rally Sweden, the DS 3 WRC was entered in ‘World Championship’ configuration with, in particular, WRC-spec Michelin tyres.

As an FIA priority driver, Mads Østberg was first on the road throughout the day. The Norwegian won six out of the seven stages contested to take overall victory by almost a minute in the final standings.

Mads Østberg: “I would like to thank Citroën Racing for having given me the opportunity to take part in Rally Finnskog. It’s the perfect way to prepare for Rally Sweden. We were able to drive on long stages of more than twenty or thirty kilometres, all in the same region as the stages we’ll be tackling on Friday. The conditions were also perfect with excellent weather, a good layer of ice and -10°C in the morning. This rally has helped confirm the good tests we did. Above all, it was important to win. It’s a real confidence boost just a few days before the big event gets underway at Rally Sweden!”

15-02-06 Arne Rådström siktar på seger
En av årets mest intressanta starter i Rally Sweden Historic gör värmlänningen Arne Rådström från Torsby med Thomas Nilsson från Boden som co-driver. Efter fjolårets andraplacering i rallyt räknas teamet som en av favoriterna till segern i årets tävling som körs i Värmland 12-15 februari.

Som uppvärmning och test inför Rally Sweden Historic deltog teamet i ”Finnskogsvalsen” i januari och där slutade de som totaltvåa och bästa tvåhjulsdrivna bil med sin 40 år gamla Volvo 242 - före bland andra världsmästaren Petter Solberg, som också är huvudkonkurrent i Rally Sweden.
- Vi siktar på pallplats men givetvis är målsättningen att vinna tävlingen, säger Arne Rådström.

Mycket tid har lagts på prepareringen av tävlingsbilen, allt är noggrant genomgånget, testat och optimerat inför starten kommande fredag, höjdpunkten på tävlingssäsongen.
- Känslan i bilen är perfekt , säger Arne Rådström som ser fram emot att få tävla på hemmaplan inför storpublik under perfekta vinterförhållanden.

Bakgrundsfakta
Arne Rådström och Thomas Nilsson
Arne Rådström, 46 år, förare. Driver eget företag i skogsbranschen. Thomas Nilsson, 50 år, co-driver. Arbetar som säljare.
Arne bor i Torsby och tävlar för Östmarks MFF, Thomas bor i Boden och tävlar för Luleå MS. Paret har tävlat ihop i 20 år.

Bilen
Volvo 242 från 1975
Ombyggd för att köras i rallytävlingar enligt det internationella reglementet för historiska bilar. Effekten är cirka 200 hästkrafter.
15-02-06 M-Sport search for snow in Sweden
M-Sport World Rally Team’s Elfyn Evans and Ott Tänak will tackle another specialist event next week as the 2015 FIA World Rally Championship (WRC) ventures to Rally Sweden. The team will be hoping for a classic snow rally in which their young charges can make the most of what could be an advantageous road position.

As the only full-snow event on the calendar, the Swedish fixture offers a unique challenge but the compacted ice and snow also offer a surprising level of traction. As the tungsten-tipped steel studs of Michelin’s X-ICE NORTH 2 tyres bite through the soft snow to capture grip on the hard ice below, the EcoBoost powered Ford Fiesta RS WRCs can reach tremendous speeds making this wintery event one of the fastest rallies of the year.

There is however a real art to driving on snow. The grip may be higher than expected, but the crews are still required to adapt their driving style – selecting different braking points, driving within the ‘lines’ and guiding their cars through corners by leaning on hard-packed snow banks.

The Swedish winter can also affect the outcome and optimum road position significantly. Following a harsh winter with recent snowfall, the cars ahead are forced to sweep the road which allows those behind to better capture grip on the ice below. But following a milder winter, gravel starts to appear through the ice which puts those further down the field at a disadvantage – the exposed gravel damaging the studs which can result in a considerable loss of traction.

Scandinavian drivers have historically prospered at this event – their knowledge of winter rallies providing an advantage. By contrast, next weekend will mark only the second ever snow rally for Evans who hasn’t had a lot of down time since the previous outing in Monte-Carlo. Between meeting the Redbull UK family – including mountain biker Danny Macaskill – and conducting a two-day test ahead of the Swedish event, Evans has also been instrumental in the testing and development of the new-evolution Fiesta RS WRC.

The Welshman made his winter debut behind the wheel of the top-specification Fiesta last year and, despite retiring on the final stage, he and co-driver Daniel Barritt gained good experience of the route. Combining that experience with the wealth of knowledge gained at their pre-event test, the pairing will be looking to improve both their speed and performance next week.

Tänak has just one more year of experience, but the Estonian is somewhat more confident on snow. Making a celebrated comeback to the WRC last year, he and co-driver Raigo Mõlder were running as high as third overall and finished in an impressive fifth place.

In fact the Estonians’ impressive performances of late warranted a visit to the Estonian Prime Minister. Tänak and Mõlder were amongst a number of their compatriots invited to visit the head of state in celebration of the country’s budding motorsport prospects.

Despite his recent recognition, Tänak won’t be going all out for the podium next week. The Estonian will focus on his own event, but his speed and potential mean that he should not be ruled out of a strong result – no more so following a successful two-day test in the lead-up to the event.

Elfyn Evans said:
“I haven’t got a massive amount of experience on snow, but I do enjoy it. It’s unique and different – a new challenge – and I think that’s what I like about coming back here; even if I’m not a massive fan of the cold!

“There’s something of a score to settle after last year and I really want to finish this event. We made a fairly solid start 12 months ago, but there was a lot of scope for improvement. Our priority will be to ensure that we show that improvement and do the best job we can.

“The driving style that you need to adapt here is different to any other round. The feeling isn’t a million miles away from driving on gravel, but there are certain techniques that are very specific to driving on snow. We’ve not mastered them all yet, but we’re working on it!

“One of the challenges of this event can be vision. When there is fresh snow everything is white and that makes it particularly difficult to read the road ahead. The conditions can also be quite changeable. If there is a good ice base then the grip levels are fairly high, but sometimes it can be variable which is really tough for the drivers.

“I’m looking forward to the challenge and I can’t wait to get out there and hopefully show a marked improvement from last year.”

Ott Tänak said:
“I’ve only done this rally twice before so I am not as experienced as some of the other drivers, but it is definitely one of my favourite events in the championship. The stages are so fast and flowing and really smooth so it’s always a lot of fun to drive in Sweden.

“We aim to have a clean, fast run and to most importantly enjoy it. The conditions look really nice at the moment so I hope that it stays like this. I think the key is to have a good test and get a good feeling before the rally. If we can be relaxed and get into a good rhythm early on then it could be a good event for us.

“The snow banks can provide quite a lot of support – although you have to be careful not to lean too hard – and there is also a lot of grip from the studded tyres. But the lines are very narrow and that’s arguably the most difficult part. You need to make sure that you stay in the lines and go with the flow because if you find yourself on fresh snow, outside of those lines, it’s really slippery.

“I’m really looking forward to next week. It’s a real adrenaline rush driving these fast stages and I can’t wait to get out there and have some fun!”

ADDITIONAL M-SPORT DRIVERS
Eight Ford Fiesta RS WRCs have been entered alongside three Ford Fiesta RRCs, eight Ford Fiesta R5s and one Ford Fiesta S2000.

Joining Evans and Tänak in the M-Sport service area are Henning Solberg, Yuriy Protasov and local hero Pontus Tidemand.

Piloting a Fiesta RS WRC Solberg is a welcome sight at any FIA World Rally Championship event, but the Norwegian will be accompanied by his loyal band of supporters next week and could well spring a few surprises having claimed a stage win with the top-specification Fiesta last year.

Protasov also makes a welcome return to the Fiesta RS WRC. The Ukrainian will be looking to develop his skills further – challenging for a top-ten position in the process.

Finally, Värmland resident Tidemand kick starts his WRC 2 campaign behind the wheel of an M-Sport prepared Fiesta RRC. The Swede has the speed and talent to challenge for victory on all surfaces but, with the home crowd behind him, he could well produce something special next week.
15-02-06 Snow and ice for the DS 3 WRCs
Mads Østberg/Jonas Andersson and Kris Meeke/Paul Nagle will drive the two DS 3 WRCs entered by the Citroën Total Abu Dhabi WRT at Rally Sweden. The only full winter event on the World Championship calendar, the Swedish round is expected to provide perfect conditions for this year’s rally. Five DS 3 R5s are also entered, including one driven by the talented young Frenchman, Stéphane Lefebvre.

Snow, ice and even more snow! Over the last few weeks, the Hagfors region has enjoyed perfect wintry weather conditions. Very cold temperatures followed heavy snowfall to create a thick layer of icy snow on the roads. And more recent snowfall has consolidated the white covering just a few days from the start.

It is a long time since conditions for the Rally Sweden have been so promising. If the situation doesn’t change in the coming days, the surface should remain consistent throughout the event. The studs will therefore become less worn and all the fans will be treated to a great show!

THE 2015-SPEC DS 3 WRC PUT TO THE TEST
A few days after making a successful debut at Monte-Carlo, the 2015-spec DS 3 WRC will be faced with another challenge in Sweden. The work on the car’s aerodynamics this winter will give it a significant advantage on these high-speed stages. The engine’s power will be fully unleashed and the drivers will also be able to use the steering wheel-mounted paddles for every gear change.
Featuring the revised rear suspension geometry, which makes the car easier to drive, the 2015-spec DS 3 WRC is significantly quicker and more efficient.

Having claimed podium finishes in Karlstad for the last four years, this is practically Mads Østberg’s home rally. Some of the stages held on Friday cross over the border into Norway and his co-driver Jonas Andersson is Swedish. Mads made his WRC debut in Sweden during the 2006 season, at just 18 years of age. Fourth in Monte-Carlo, he has a good opportunity to shine on the Värmland ice. And to prepare for the forthcoming WRC round as effectively as possible, he will be competing at the Finnskog Rally, the Norwegian Championship event, this Saturday, 7 February in the DS 3 WRC.

In the second car entered by the Citroën Total Abu Dhabi WRT, Kris Meeke has more limited experience here. With only one previous appearance at Rally Sweden in 2014, the Briton is less familiar with the snow and icy conditions than the vast majority of his rivals. His performances with the DS 3 WRC would nonetheless suggest he has real potential on this surface.

ive crews will be taking part in DS 3 R5s. Winner of the opening round of the FIA WRC2 Championship, Stéphane Lefebvre continues to learn about rallying at this level with his debut appearance in Sweden. The Frenchman has decided not to nominate this round as one of his points-scoring rallies. Competing in the WRC2 category, Anders Grondal will be one of the favourites. The Swedish drivers Robin Friberg and Thomas Thunström and the Estonian Karl Kruuda have also opted to drive in a DS 3 R5, but they are not competing in the championship. Meanwhile, after finishing on the podium on his first outing in the FIA Junior WRC, the Norwegian Ole-Christian Veiby will be trying to win the two-wheel drive category in a DS 3 R3-MAX.

QUOTE, UNQUOTE
Yves Matton (Citroën Racing Team Principal): “The 2015-spec la DS 3 WRC was very quick on its competitive debut, collecting the majority of the stage wins at the Rallye Monte-Carlo. In Sweden, we’ll be beginning a new chapter. Although the setting is also decidedly wintry here, the conditions will be very different. This event is important for Mads Østberg. This is practically his home round, so he’ll be driving on very familiar roads and on a surface that he enjoys. After a test session, he will be taking part in the Finnskog Rally in Norway to prepare as fully as possible. Kris Meeke will be able to call upon the experience he acquired here in 2014. His aim will be to make the most of his potential with the support of the team.”

Mads Østberg: “Rally Sweden is one of the key moments of my season. I really can’t wait to be there. The last few years have gone pretty well with a series of podiums, including third place last year in the DS 3 WRC. With the experience gained in 2014 and good preparations, I hope to do even better this time around. The new DS 3 WRC is very competitive. It should be a real asset in these conditions. Our starting position won’t give us a particular advantage or disadvantage. Running in fourth place, we know that it won’t be perfect but it won’t be a huge problem either, regardless of the conditions. After a very good rally in 2014, my goal is to fight at the front. This will be my first rally with the 2015-spec DS 3 WRC, so if I’m challenging for the win that would a great performance.”

Kris Meeke: “I was a little bit disappointed after the Rallye Monte-Carlo because we had been quick, but we were unable to convert our competitiveness into a good result. It was nonetheless a very encouraging start. I really enjoyed my first outing in Sweden in 2014. The conditions weren’t perfect as we had fairly high temperatures, but it was still great to drive on these roads. You always have fun in conditions like these! However, as this is the only event on the calendar to be contested on snow, you need several years to acquire enough experience to be able to fight at the front. My realistic target here is to finish in the top five or six. I still need to learn and be consistent. I’ll be driving within my own limits, determined by my personal experience.”

WEDISH COURSE WITH A FORAY INTO NORWAY
After two days of reconnaissance on Tuesday and Wednesday, the drivers will get into their race cars on Thursday, 12 February between 8am and 11.30am for the shakedown held in Råda, next to Hagfors.

The ceremonial start will be held on Thursday evening in Karlstad, followed by a 1.9-kilometre super special stage. The crews will then complete a long road section to Hagfors, where they will spend the night.

After morning service at 7.05am on Friday morning, the crews will tackle two loops of four stages in Sweden with Torsby (14.76km) and then in Norway with Röjden (18.73km), Finnskogen (20.76km) and Kirkenaer (7.07km). Cars will only be authorized to changes tyres during the midday break. The leg will conclude with a second run on the Karlstad super special stage before the cars return to the Hagfors service park at 8.41pm.

On Saturday, four stages identical to those used in 2014 will be completed twice: Fredriksberg (18.15km), Rämmen (22.76km), Hagfors Sprint (1.87km) and Vargåsen (24.63km), with the famous jump over Colin’s Crest. These eight timed stages will be separated by a thirty-minute midday service.

The final leg, during which the running order will use the overall standings of the rally, from the lowest to the top-ranked P1 and P2 drivers, will feature three stages: first of all Lesjöfors, then two runs on Värmullsasen. The second of these will serve as the televised Power Stage, at 12.08pm. The rally is scheduled to finish at 3.00pm in Karlstad.
15-02-05 Fredrik Åhlin - laddar inför Rally Sweden
Landslagsföraren Fredrik Åhlin kommer att starta i Rally Finnskog för att få en "date" med den WRC2-bil som kom till Sverige för bara några dagar sedan, innan det är dags för Rally Sweden.
"Det känns bra att få många kvalitetsmil i bilen innan årets Rally Sweden startar. Vi kommer även att välja samma taktik som MadsÖstberg gjorde förra året och köra på de breda VM-däcken i Rally Finnskoga, trots att vi vet att det kommer straffa sig mot de andra förarna som kör på de traditionella smalare däcken. Vi väljer att se rallyt som en test inför Rally Sweden" berättar Fredrik. Rally Finnskog bjuder upp till sju specialsträckor där den klassiska "Ormberget" är hela 31,9 km lång och kommer att köras två gånger. Totalt handlar det om nästan femton mil SS.Rallyt genomförs under lördag den 7 februari i skogarna kring Kongsvinger i Norge.

Tillsammans med sina partners och den nya huvudsponsorn LeoVegas har Rally Sweden blivit möjligt för Fredrik och co driver Morten Abrahamsen. "Det är bara en enda obeskrivlig lycka" säger Fredrik.

Rally Sweden är Sveriges största idrottshändelse. Fredrik som är född och lever i Karlstad ställer sig frågan om det kan vara någon högre dröm än att få köra Rally Sweden?
"Klart mina drömmar är högre, men viktigt är att säga att jag är både tacksam och stolt över att teamet kommer till start i årets Rally Sweden, det skall bli så roligt" säger han.

Nu först väntar alltså Rally Finnskog tillsammans med Morten och det nystartade teamet LeoVegas World Rally Team.
"Jag längtar efter att få köra rallybil igen - så enkelt är det" säger Fredrik med förväntan lysande i ögonen.
15-01-21 Mer Rally Sweden i TV
Med dryga tre veckor kvar till starten av årets svenska VM-rally står det klart att det kommer bjudas på mer sändningstid för den intresserade TV-tittaren. SVT kommer även sända fler livesträckor från övriga VM-deltävlingar.
– Verkligen ett roligt besked, inte bara för oss och vår deltävling utan framförallt för alla rallyintresserade svenskar som nu kommer uppleva ännu mer rally hemma i TV-soffan, säger Glenn Olsson, VD för Rally Sweden.

SVT sänder ett sammandrag från första VM-tävlingen i Monte Carlo nu på söndag 23.05-00.00. Nästa lopp på WRC-kalendern är Svenska Rallyt den 12-15 februari.
– Självklart vill vi vara med på banan när det är dags för Sveriges största publika evenemang. Sändningarna från rally-VM är tveklöst bland de bästa i SVT:s utbud. Hökoktanigt och väldigt actionfyllt, säger Johan Ejeborg, projektledare motorsport på SVT.

SÄNDNINGSTIDER FRÅN SVENSKA RALLYT
TORSDAG 12/2
19.30-20.00 SVT Play: Uppvärmning. Senaste nytt inför rallyt.
20.00-21.00 SVT24: Direktsändning från superspecialisten SS1 på Färjestad travbana i Karlstad.

FREDAG 13/2
18.00-19.00 SVT Play: After rally med senaste nytt från etapp 1
23.35-00.05 SVT2: Höjdpunkter från etapp 1

LÖRDAG 14/2
10.00-11.00 SVT1: Direktsänd livesträcka från klassikern med "Colins crest" i Vinterstudion.
23.00-23.30 SVT 2: Höjdpunkter från etapp 2

SÖNDAG 15/2
12.00-13.00 SVT1: Direktsänd livesträcka, Powerstage.
23.10-00.05 SVT 2: Det bästa från Svenska Rallyt 2015.
15-01-21 Stort och spännande startfält I Rally Sweden
Anmälan till Rally Sweden 2015 har stängt och efter granskning av FIA finns det nu en officiell anmälningslista. Och det är en spännande lista.

Trycket var högt på sista anmälningsdagen och det var mycket att reda ut när tiden gått ut.
– Intresset för WRC tävlingen och Rally Sweden Historic har varit stort och det syns i listorna, säger Christina Lundqvist Viklund, tävlingsledare för WRC tävlingen. Hasse Joansson, tävlingsledare för Rally Sweden Historic, nickar och instämmer.
– Totalt har vi 50 ekipage, varav 17 WRC-bilar och 15 i WRC2-klassen, anmälda till tävlingen, berättar Lundqvist.

Alla de stora fabriksteamen med alla de stora förarna finns med. Extra roligt är att både Volkswagen Motorsport och Hyundai Motorsport ställer upp med en extra bil, d.v.s. totalt tre, i Sverige.
Volkswagen Motorsport kommer med regerande världsmästaren Sebastién Ogier, Jari-Matti Latvala och Andreas Mikkelsen. Från Citroën Total Abu Dhabi WRT kommer Chris Meeke och Mads Östberg, från Hyundai Motorsport kommer Thierry Neuville, Dani Sordo och Hayden Paddon och från M-Sport World Rally Team (Ford) kommer Elfyn Evans och Ott Tänak.

Andra intressanta förare att nämna i WRC är norrmannen Henning Solberg, finnen Juho Hänninen, f d F1-föraren Robert Kubica and Prada-arvingen Lorenzo Bertelli.

I WRC2 väntar en riktig kamp. Hela 15 bilar anmälda och det ser ut att kunna bli stenhårt i toppen.
– Det kommer att bli ett skandinaviskt getingbo i toppen med svenskarna Pontus Tidemand och Fredrik Åhlin mot norrmännen Anders Grøndal och Eyvind Brynildsen och med Jari Ketomaa som ensam finne, säger Lundqvist.

Totalt sett har nio svenskar anmält sig och det är en glädjande ökning mot tidigare år.

Även för Rally Sweden Historic har intresset varit stort med hela 57 anmälda. Tävlingen körs nu för tredje gången och det märks att den etablerat sig som en publikfavorit.
– Bland de olika support-tävlingar vi haft under åren så är de historiska bilarna helt klart de som publiken gillar bäst, säger Hasse Joansson.

Till skillnad från WRC så har anmälningarna rullat in i en jämn takt och sista dagen var relativt lugn för Joansson.

Det kommer att bli spännande i toppen där kampen om segern sannolikt kommer att stå mellan fjolårssegraren Petter Solberg, Arne Rådström, Ola Axelsson och Kenneth Bäcklund.
– Här kommer det att bli kamp, konstaterar Joansson.

Rally Sweden Historic körs på fredag 13/2 och lördag 14/2 och går efter WRC på de sträckor som ingår. Alla detaljer finns på rallysweden.com.

För tävlingen totalt kan Svenska Rallyt AB:s vd Glenn Olsson konstatera att allt går som planerat.
– Vi har siktat på att få fler anmälda än i fjol totalt sett för WRC och Historic och det har vi gjort. Det visar att vi fortsatt är en väldigt populär tävling inte bara hos åskådarna men även hos de tävlande.

Alla anmälningar till Rally Sweden hittar du här: http://www.rallysweden.com/sv/tavlingen/anmalda/
Alla anmälningar till Rally Sweden Historic finns här: http://www.rallysweden.com/sv/tavlingen/anmalda-till-rally-sweden-historic/
15-01-21 Rallyradion för Svenska Rallyt har öppnat!
Sveriges Radio har nu öppnat rallysajten inför Rally Sweden 2015. På sidan just nu så ligger bla det första delen av det uppsnack som Per Larsson, Simon Johansson och Lasse Jonsson gör inför rallyt. Del 2 kommer att komma upp under dagen eller morrondagen.

Del 1 handlar om starlistan och förarna i VM 2015
Del 2 handlar om Finnskogsvalsen, rallyfinnskog och en del om klassikerna i Rally Sweden.
Del 3 kommer förmodligen vara ett eftersnack till monte
Del 4 kommer att fokusera på snacket inför starten på Svenska och publiceras i mitten av rallyveckan.
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2505
15-01-12 Pontus Tidemand klar för Rally Sweden
Rally Sweden är den andra deltävlingen i VM-kalendern och är enligt traditionen ett av de två vintereventen i serien. Tävlingen avgörs mellan den 12 och 15 februari och de två föregående åren har Pontus deltagit i värstingklassen - WRC. 2013 gjorde han en omtalad debut där han som bäst låg fyra och var den snabbaste Forden. Förra året, 2014, slutade han åtta och kunde därmed plocka sina första VM-poäng i en WRC-bil. I år kommer han till start i en Ford Fiesta och kör även denna gång för M-Sport, men nu i WRC 2-klassen.
- Det är klart att det hade varit häftigt att sitta en WRC-bil i år igen, men vi har WRC 2-mästerskapet som mål den här säsongen och det är viktigt att vara med från början och få med sig ett resultat även från hemmatävlingen, säger Pontus. Erfarenhetsmässigt bör chanserna vara rätt goda eftersom det här är den VM-tävling jag har kört flest gånger, men jag vet att motståndet kommer bli stenhårt.
2015 är ett viktigt år för Pontus när det gäller att bygga en stark grund för framtiden och samtidigt ta ett steg framåt. Teamet jobbar intensivt för att sy ihop resten av säsongen och tanken är att lägga fokus på WRC 2 och att delta i så många deltävlingar som möjligt. Starten blir just i Sverige och det är med stödet från EVEN Management, Tätab och en mängd lokala företag som den värmländske landslagsföraren gör sig redo för kamp på svensk och norsk mark.

Under 2014 års säsong kombinerade Pontus, som då var regerande juniorvärldsmästare i rally, både rally och rallycross i respektive VM-serie. I de tävlingar i rally-VM där han deltog, rattade han framgångsrikt en Ford Fiesta R5 i samma klass som han nu sätter full fokus på. Med två pallplatser, varav en vinst, i bagaget från förra året, hoppas Pontus knipa den tredje på hemmaplan och ser fram emot ännu en hektisk säsong:
- Det blir med all sannolikhet ett spännande år och jag är glad att få börja säsongen i Sverige eftersom det är höjdpunkten på rallyåret. Förra året fick jag köra R5:an på grus och asfalt så det ska bli riktigt kul att se vad en likvärdig bil kan göra på vinterväglag. Vi går självklart för topplacering i Rally Sweden men jag känner ingen press att jag måste prestera bara för att det är hemmaplan. Snarare tvärtom - jag känner stödet från publiken och det peppar mig till att ge det där lilla extra!

15-01-07 Fredrik Åhlin spelar högt i Rally Sweden
Rallylandslagsföraren Fredrik Åhlin kommer att stå på startlinjen i årets Rally Sweden. Tillsammans med kartläsaren Morten Abrahamsen kommer han att ge sig ut i de Värmländska skogarna i en Ford Fiesta R5 i WRC2-klassen.
Fredrik och Morten körde sin första WRC2 tävling i Rally Sweden förra året och slutade då på en mycket hedrande tredjeplats. ”Vi var glada över vår pallplats och såg då fram emot fler deltävlingar i VM, men tyvärr slutade nästa rally med en matförgiftning som sög kraften ur mig” berättar Fredrik.

Teamet avslutade dock säsongen på topp i den sista deltävlingen i Rally SM, där de tog totalsegern i Rally Uppsala i en WRC2-bil.
- ”Det var den kick som behövdes och som gjorde att jag trots ett mer eller mindre sabbatsår motiverade mig till en satsning för 2015” säger han.

Årets start i Rally Sweden kommer att gå i spelets tecken då teamets anmälare är LeoVegas.
- ”Klart vi kommer att satsa högt, det är ju vad både spel och rally handlar om, men jag är ödmjuk till uppgiften, det kommer att vara många andra bra spelare på startlinjen också” säger Fredrik som dock hoppas att just han har det vinnande kortet i overallens bakficka.

Årets rallysäsong blir nu det femte i rad som Fredrik och Morten kamperar ihop.
- ”Det känns bra med den noggranne norrmannen Morten i högerstolen. Han ger mig den trygghet som behövs för att det ska gå riktigt fort. Han spelar en avgörande roll i våra framgångar” berättar Fredrik.

Chefsmekaniker i teamet är Joel Christofferson som 2008, 18 år gammal, utsågs till Sveriges bästa tävlingsmekaniker och som sedan dess jobbat som bland annat Crew Chief till både Travis Pastrana och Ken Block.

- ”Ja, förutom att Joel är grym på att laga falukorv och makaroner så är han en fantastisk mekaniker, han känner nog mig bättre än morsan. Sen ska vi inte glömma våra partners och sponsorer som gör den här satsningen möjlig, och nu är det upp till oss att visa att vi sitter med trumf på hand” säger Fredrik, och hälsar rallypubliken välkommen ut till de 21 specialsträckorna under Rally Sweden, och till serviceplatsen i Hagfors.

- ”Där kommer vi att synas, det kan ni lita på” avslutar han.

2015 körs Rally Sweden 12-15 februari, med Karlstad som centralort.