Till  Rally Swedens hemsida

15-18 februari 2018

Svenska Rallyt 1998 Svenska Rallyt 1999 Svenska Rallyt 2000
Svenska Rallyt 2001 Svenska Rallyt 2002 Svenska Rallyt 2003
Svenska Rallyt 2004 Svenska Rallyt 2005 Svenska Rallyt 2006
Svenska Rallyt 2007 Svenska Rallyt 2008 Svenska Rallyt 2010
Svenska Rallyt 2011 Svenska Rallyt 2012 Svenska Rallyt 2013
Svenska Rallyt 2014 Svenska Rallyt 2015 Svenska Rallyt 2016
Svenska Rallyt 2017 Svenska Rallyt 2018 Svenska Rallyt 2019
Svenska Rallyt 2020 Svenska Rallyt 2022 Svenska Rallyt 2023
Svenska Rallyt 2024    

Några bra länkar under rallyt:  
WRC.com Officiell VM-hemsida
Rally Sweden Svenska deltävlingens hemsida
SR/Svenska Rallyt Sänder radio live och uppdaterar med nyheter
Sveriges Radio Sändingstider
SVT/Svenska Rallyt SVT bevakar
Värmlands Folkblad VF liverapporterar
     
 
   


18-12-23 Lovande testdagar för Kristoffersson
I en idyllisk vintermiljö i norska Geilo har Johan Kristoffersson för första gången fått testa sin nya Volkswagen Polo R5 under två intensiva dagar. Förberedelserna inför Rally Sweden är därmed i full gång.
-Väldigt roligt! Jag har fått ett bra och stabilt intryck av bilen och trivs redan med den, säger Kristoffersson, som för första gången sedan i februari sitter i en rallybil.

Volkswagen Dealer Team BAUHAUS kommer under närmaste månaden att trappa upp satsningen inför Rally Sweden, där Johan Kristoffersson ska mäta krafterna med världseliten i WRC2-klassen. Testet i Geilo var teamets första chans att lära känna bilen närmare.
-Det är bra att pojkarna får komma igång med set-upen och känna på den nya infrastrukturen i teamet, kommenterar stallchefen Tommy Kristoffersson, som också han är mycket nöjd med de första testdagarna.
-Vi har fått testa olika däck, köra på bra vinterunderlag, och även med olika karaktär på vägen. Vi hade höga förväntningar på de här dagarna och utfallet har överträffat alla våra förhoppningar.

Varje minut i bilen är förstås värdefull när världsmästare Kristoffersson ska ställa om till en annan disciplin inom motorsport.
-När jag kör rallycross och racing går det mycket på autopilot. Här är jag oerhört fokuserad och tänker aktivt på många saker. Det märks i slutet på dagen att jag blir sliten, berättar Johan.

Perfektionisten från Arvika lämnar förstås inget åt slumpen här heller. Varenda detalj slipas minutiöst inför premiärtävlingen med R5:an. Den kommer också att avgöras på norska vägar. Romjulsrallyt i trakterna av Elverum får fint besök av dubble världsmästaren 29 januari.
Där blir Kristoffersson guidad på allra bästa sätt. Den nyblivne 30-åringen hade nämligen inte bara en ny bil att lära känna under tvådagarstestet i Geilo. Han fick också bekanta sig med sin nye co-driver, Stig Rune Skjaermoen, från just Elverum.
-Det har fungerat väldigt bra. Han har mycket erfarenhet och har åkt många VM-tävlingar, så det blir en bra lösning för mig, säger Johan.

Skjaermoen tar också med sig positiva känslor från testdagarna med den svenske motorsportsstjärnan.
-Det är ju inte vem som helst man sitter bredvid. Det märks att det är en som verkligen kan köra bil, säger den 32-årige norrmannen, som började läsa karta redan 2001, blott 14 år gammal.
Med drygt 20 VM-rallyn på meritlistan kan Skjaermoen bidra med stor erfarenhet när Kristoffersson ska lära sig bemästra en ny disciplin.
-Det är ju noterna som är viktigast, att kunna göra dem på ett bra sätt och att kunna förstå. Men jag märker redan att Johan är väldigt bra på att sätta sig in i de saker han ska göra.

Skjaermoen tar klivet över från Ole Christian Veiby, vilken för övrigt också deltog under testet i Geilo, och är aktuell för en säsongsupptakt i en Polo R5 även han.

För Johan Kristoffersson väntar nu eventuellt lite julefrid före rallypremiären. Det har varit en mycket intensiv höst för den påpassade mästaren.
-Julfirande? Ja, just det. Har inte tänkt på det…
18-02-19 Hyundai Motorsport vinner Rally Sweden
Hyundai Motorsport tog sin första seger någonsin på Rally Swedens snötäckta vägar när teamet med Thierry Neuville i spetsen placerade sig etta, trea och femma i säsongens andra WRC-rally.

Belgaren Neuville med kartläsare Nicolas Gilsoul var i toppform under hela helgen och körde hem fem av teamets åtta etappvinster. De tog ledningen redan efter fredagens etapp i Svullrya (SS3) och körde sedan smart för att behålla försprånget ända in i mål.

Citroënföraren Craig Been knep till slut andraplatsen, knappt 10 sekunder före Andreas Mikkelsen och Anders Jæger för Hyundai Shell Mobis World Rally Team. Mikkelsens tredjeplats innebar dubbla pallplatser för Hyundai i Sverige. Det var också första gången som norrmannen kunde ställa sig på pallen för Hyundai Motorsport i sitt femte WRC-rally för teamet.

Söndagens avslutande sträckor blev både spännande och dramatiska. Två sträckor på den 21,19 km långa Likenäsarenan blev en nervkittlande prolog till rallyts Power Stage, en förhållandevis kort etapp på 9,56 km i Torsby.

En av de hårdaste duellerna den sista morgonen stod mellan Paddon och Toyota Gazoo Racing-föraren Esapekka Lappi – bara 2,9 sekunder skiljde dem åt inför den avslutande sträckan. En liten avkörning och ett motorstopp gjorde det tyvärr omöjligt för Paddon att hålla undan och han fick till slut nöja sig med en femteplats.

Mikkelsen säkrade tredjeplatsen på Power Stage och fick därmed tre extra förarpoäng, medan Neuville kunde lägga två extrapoäng till sin totalseger. Belgaren gick därmed upp i ledningen i förarmästerskapet samtidigt som Hyundai Motorsport tog över förstaplatsen i konstruktörsmästerskapet.

Thierry Neuville berättar: ”Ett otroligt resultat! Säsongstarten i Monte Carlo var en besvikelse, men vi höll modet uppe. Vi behöll vårt fokus och siktade på ett starkt resultat här i Sverige. Vi visste att konkurrensen var stenhård, men vi kom hit med målet att ta revansch och det lyckades vi med perfekt. Vi förväntade oss inte att ta ledningen så tidigt under helgen, så vi var tvungna att vara smarta för att försvara försprånget och utöka det när det var möjligt. Jag tycker att vi förtjänade att vinna redan förra året, och kanske ännu mer i år. Jag gick inte för fullt på Power Stage för att minimera riskerna, så att få två extrapoäng är väldigt bra. Nu leder vi mästerskapet och säsongen är på rätt spår igen. Jag vill tacka alla i teamet. Vi har många personer som jobbar oförtrutet bakom kulisserna varje dag för att ge oss en konkurrenskraftig bil, en bil som kan vara med och slåss om segern som idag. Den här segern tillägnar jag dem, det har varit en fantastisk helg för oss.”

Andreas Mikkelsen kommenterar sin tredjeplats: ”Det är en härlig känsla att stå på pallen för första gången för Hyundai Motorsport. Vi hade en ganska gedigen helg och stötte inte på några problem under den avslutande morgonen. Jag ville köra hårt på Power Stage, men det är en svår balansgång eftersom vi absolut inte ville riskera vår pallplats. Till sist fick vi tre poäng och en sammanlagd tredjeplats, vilket känns mycket motiverande. Framför allt har det varit en fantastisk helg för hela teamet och vi passar på att gratulera Thierry och Nicolas till ett enastående resultat. Det är underbart att få vara en del av framgångarna och att se teamet i topp i mästerskapet redan så här tidigt på säsongen.”

Hayden Paddon säger: ”Det blev en irriterande avslutning på en annars övervägande positiv helg för oss. Ett litet misstag på Power Stage ledde till ett motorstopp och vi förlorade för mycket tid för att kunna försvara vår fjärdeplats. Det är sådant som händer. Vi slåss inte om förarmästerskapet i år så det spelar inte så stor roll om vi slutar fyra eller femma. Vi fick många positiva besked att ta med oss från rallyt och jag ser fram emot att fortsätta den trenden under mitt nästa WRC-rally i Portugal. Jag är glad att jag fick köra det här tuffa rallyt för teamet och kan knappt vänta på att få sätta mig bakom ratten igen.”

Team Principal Michel Nandan sammanfattar: ”Det var ett fantastiskt rally för vårt team och det är en underbar känsla att knipa säsongens första seger. Efter besvikelsen i Monte Carlo var vi tvungna att komma igen och skrapa ihop en hel del konstruktörspoäng. Thierry och Nicolas var omutliga under hela helgen och förtjänade verkligen segern. Hela teamet gjorde en stark insats och det syns på resultatet – etta, trea och femma. Jag gratulerar Andreas och Anders till sin första pallplats för teamet – den första av många hoppas jag! Hayden och Seb hade också en stark helg och lyckades slå sig in på femte plats, trots den avslutande dramatiken under Power Stage. Jag har redan sagt att konkurrensen i WRC är hårdare än på många år och det här resultatet var inget vi kunde ta för givet. I Mexiko ställs vi inför helt andra utmaningar och måste använda oss av en annan uppställning. Men nu ska vi fira den här segern, våra dubbla pallplatser och det positiva resultatet för hela teamet.”

Nästa WRC-rally går av stapeln i Mexiko 8–11 mars. Det är säsongens första rally på grus och Hyundai har två pallplatser från 2014 och 2017 att försvara.

Slutresultat – Rally Sweden
1 T. Neuville N. Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC 2:15:13,1
2 C. Breen S. Martin Citroën C3 WRC +19,8
3 A. Mikkelsen A Jæger Hyundai i20 Coupe WRC +28,3
4 E. Lappi J. Ferm Toyota Yaris WRC +45,8
5 H. Paddon S. Marshall Hyundai i20 Coupe WRC +54,4
6 M. Østberg T. Eriksen Citroën C3 WRC +1:15,3
7 J. M. Latvala M. Anttila Toyota Yaris WRC +2:04,9
8 T. Suninen M. Markkula Ford Fiesta WRC +2:52,2
9 O. Tänak M. Järveoja Toyota Yaris WRC +3:44,4

2018 FIA World Rally Championship – Förarmästerskap
Efter omgång 2
1 T. Neuville 41
2 S. Ogier 31
3 J.M. Latvala 23
4 E. Lappi 23
5 E. Tänak 21
6 A. Mikkelsen 21
7 C. Breen 20
8 K. Meeke 17
9 H. Paddon 10
10 E. Evans 8

2018 FIA World Rally Championship – Konstruktörsmästerskap
Efter omgång 2
1 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 54
2 Toyota Gazoo Racing World Rally Team 53
3 Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 46
4 M-Sport Ford World Rally Team 43

Resultaten är ännu inte officiellt bekräftade av FIA.

18-02-19 Definite progress!
With Craig Breen in particular producing one of the performances of the weekend, Citroën Total Abu Dhabi WRT was among the frontrunners in Sweden. Not only did the team secure the C3 WRC's fourth podium finish but it also held onto third place in the manufacturers' world championship standings.

THE STORY OF THE RACE
There can't be many Irishmen who can say their rallying careers began on a frozen lake in Scandinavia, but for Craig Breen, this is precisely where it all started. His parents got him ice driving lessons as a Christmas present, providing the then fifteen year-old with his first proper experience in a rally car. The 28 year-old then made his debut in a WRC in 2014 at Rally Sweden, before making his maiden outing for Citroën Racing in the 2016 running of the Nordic classic. All of this explains, perhaps, why Craig loves this ultimate winter rally with such passion, where his best result prior to this year was fifth place (2017) in five appearances on the Swedish ice and snow.

Taking full advantage of his good road position (ninth), he demonstrated his acrobatic skills on the first full day of racing, claiming two stage wins and finishing the leg fourth overall, just five tenths shy of the podium. Feeling very confident in his C3 WRC on these fast stages, Craig then upped his pace again the next day to move into second place, just 4.2s adrift of the leader, thanks in large part to a third stage win. However, the guys behind were in no mood to ease off and he needed broad shoulders to keep them at bay. Craig Breen and Scott Martin managed to hold their nerve on Sunday's leg to seal second place and with it, secure their best result in the WRC and a fourth podium of the C3 WRC's short career.

Mads Østberg – the last Citroën driver to claim a podium in Sweden (2014) – also had his sights set on a top-three finish in the early stages of the rally as he ended Friday's leg just 1.1s behind third place, showing that he was getting to grips quickly with the C3 WRC on his return with the Red Army. Still learning about his new machine, he then managed his pace to secure sixth place, scoring important points for the team in the manufacturers' championship.

Kris Meeke's target for the weekend was equally to add a few points to his drivers' championship tally. After having acted as a snowplough on day one (fourth in the running order) thanks to his performance in Monte, he found himself way off the fight at the front. However, the Ulsterman was out of luck again. A seemingly innocuous impact with snow bank ended up damaging his C3 WRC's turbo, forcing him to retire, a stiff penalty for such a minor mistake.

QUESTIONS FOR PIERRE BUDAR, CITROËN RACING TEAM PRINCIPAL
Were you expecting Craig to be in such good form at this event?
I don't think many people expected him to do quite so well, perhaps including Craig himself! Obviously, we have always had great faith in him, but he really blew us away here by being both very quick and incredibly consistent. What he did this weekend was quite simply extraordinary! He claimed second place in normal racing conditions, showing control and race craft befitting that of a much more experienced driver. It's definitely another big step forward in his development. He clearly loves racing in Scandinavia because after finishing third at Rally Finland in 2016, he has now recorded the best result of his WRC career to date in Sweden!

This result also confirms the progress of the C3 WRC…
Yes, it shows that our car has serious potential! It also confirms that the work done on gravel since last year's Rally Sweden has been valuable and effective, especially on the suspension geometry, the dampers, the torque distribution and the settings of the active centre differential. Although we had to work hard in order to widen the car's operating window, we have also been constantly improving and fine-tuning the set-up of the C3 WRC, and this result illustrates this perfectly. Lastly, it’s just rewards for the team: the guys put in some really long hours in pre-event testing, probably putting in five days' worth of hours in four days of testing!

What did you think of the performances of Kris and Mads?
Mads certainly made a positive return to the team: he had a consistent race, despite his lack of experience in the C3 WRC, and secured precious points for us. He also provided us with a different approach to set-up options. He undoubtedly also gave Craig some interesting ideas in terms of defining his own set-up. We'll now look together at the possibilities of repeating the experience. As regards Kris, his race was hampered from the start by his road position on day one. However, he was fulfilling his role of team leader perfectly, trying to secure a few points when he suffered his misfortune. He was really unlucky because such a minor mistake shouldn't have had such serious consequences. But let's focus on the positives: he'll have a good position in the running order in Mexico, where he won last year!

HIGHLIGHTS
Going into the final leg only 9.3s clear of the third-placed driver, Craig Breen sealed his runner-up spot on Likenas (21.19km), gaining 1s on his rival on the first pass and then 3.1s on the second run, meaning he began the final stage (9.56km) with a 13.4s lead. Scott Martin witnessed it all first hand…

"Sunday's opening stage was really decisive. We knew that Likenas was going to suit us. Craig absolutely loves the stage and we really enjoyed it in 2017. And the road conditions were perfect. Half of the distance covered is extremely fast and throughout the weekend, this was precisely the kind of stage where we were most comfortable. We knew that if we kept it clean and tidy, we would set a good time. In the car, we didn't go for a massive push but Craig immediately set a good pace and maintained it right to the end. He was both really focused and relaxed. The first pass confirmed that we had the pace to hold off Mikkelsen! "
18-02-19 Takamoto Katsuta stuns rallying world with shock maiden WRC2 win in Sweden
For a car-making nation of such world-leading repute, Japan’s record in the World Rally Championship could be better.

Takamoto Katsuta wants to change all that. The 24-year-old is part of Toyota Gazoo Racing’s Challenge Program and, at last week’s Rally Sweden, he rocked rallying’s establishment to its core with a maiden WRC2 win.

Katsuta is being tutored towards destination WRC alongside official Toyota Gazoo Racing drivers Jari-Matti Latvala, Ott Tanak and Esapekka Lappi. His debut in a Yaris WRC might just have got that bit closer in central Sweden last week. Here is all you need to know about the driver:

- Takamoto Katsuta (“Taka” to save time) was always destined for life on the stages. His father Norihiko Katsuta won his eighth Japanese Rally Championship title last year. Before that, his grandfather competed as well – and remains a driving force behind the sport in Japan today.

- Katsuta started competing aged 12, racing karts at home in Japan.

- At 18 he won the Formula Challenge Japan title (a slicks and wings, single-seater series for young Japanese racers) and graduated to Formula 3 with the TOM’S team. He finished second two years later, but had already thinking about the switch to rallying.

- During his final year of F3, he stepped aboard a Toyota GT86 rally car and won his class at the Rally Highland Masters. He’d heard about Toyota’s driver development programme and set his sights firmly on it.

- Taka was signed to the programme by Makinen in 2015, driving alongside another son of another famous Japanese rally driver: Hiroki Arai, whose father Toshi has 86 World Rally Championship starts to his name, twice finishing fourth with the official Subaru World Rally Team.

- Despite driving for Toyota, Katsuta actually competes in a Ford in the World Rally Championship. Toyota, for now, doesn’t make an R5 car, which is why Taka’s in a Fiesta.

- Rally Sweden was only Katsuta’s seventh start at rallying’s highest level, his previous best result being third in WRC2 in Italy last year.

- While the gap to Tidemand was just 4.5 seconds after 315 flat-chat kilometres through the frozen forests, Katsuta led for all but one of the 19 Swedish stages last week.

- Katsuta moved from Japan a couple of years ago and now lives in Jyväskylä, home of Rally Finland – which is much more convenient for the Toyota Gazoo Racing factory which is just north of the city in Puuppola.

- Rally Sweden was actually Taka’s seventh start in the snow. He’s been competing on selected rounds of the Finnish Rally Championship for the last two years, which includes several winter events. Prior to last weekend, he finished third overall on the last month’s fabled Arctic Rally – an event which runs out of Rovaniemi, the official home of Joulupukki, Santa Claus.

- Katsuta will tackle all remaining European WRC rounds, except for Rally Germany. In addition to that, he will expand his experience of asphalt driving on selected Italian events.

- Tommi Makinen on a possible Taka Yaris WRC debut: “The plan is for a possible Rally Japan entry in 2019, that would be most natural, if it happens. But maybe it could be earlier. Let’s see…”

- Rally Japan? The WRC hasn’t visited Japan since 2010 (when it was based on the northern-most island of Hokkaido), but there’s hope of a return to the WRC calendar with a rally based closer to Tokyo as soon as possible.

- The only Japanese ever to win a WRC round is Kenjiro Shinozuka, who drove a Mitsubishi Galant VR-4 to back-to-back Ivory Coast victories, with Briton John Meadows co-driving, in 1991 and 1992.
18-02-19 Imponerande rallyinsats av Johan Kristoffersson
Volkswagens världsmästare Johan Kristoffersson imponerade stort i Rally Sweden, som han fullföljde på ett imponerande stabilt sätt. "Mycket viktiga förberedelser för den kommande rallycrossäsongen", kommenterade PSRX Volkswagen-stjärnan.
När Johan Kristoffersson i absolut sista stund blev anmäld till Rally Sweden förklarade han att det i första hand handlade om att få mycket körträning och att finslipa sina tävlingsförberedelser med ambitionen att försvara världsmästartiteln i rallycross.
- Det är viktigt att vara i race mode så ofta som möjligt. Dessutom tror jag att rallykörningen kommer att hjälpa mig att bli snabbare på joker-varvet, menade Kristoffersson.

Den allsidige mästaren visade att han inte bara behärskar körning på bana utan också i skog, mörker och på snö. Under de fyra dagarna i Rally Sweden toppade Kristoffersson sina resultat med två sträcksegrar, på en sprintsträcka samt på en klassisk skogssträcka.

Färjestads travbana var väl där jag trodde att chansen skulle vara störst, men att jag även skulle klara att vara snabbast på Röjden hade jag absolut inte räknat med.

Utöver de två sträcksegrarna blev det två topp tre-placeringar och totalt en sjätteplats i WRC 2-klassen efter en stenhård kamp under slutetappen med finländaren Jari Huttunen.
- Det gick, men det satt hårt inne, konstaterade Johan efter att ha hållit undan med 0,9 sekunders marginal på den avslutande sträckan i Torsby.

Pappa Tommy Kristoffersson imponerades av sonen Johan och co-drivern Patrik Barth.
- Det är fjärde rallyt någonsin för Johan, fyra dagar i högt tempo och inte en skråma på bilen. Otroligt bra gjort, tyckte stallchefen i Kristoffersson Motorsport och fortsatte:
- Det här bidrar till att det ser än mer lovande ut inför årets kamp om VM-guldet i rallycross med PSRX Volkswagen Sweden.
18-02-18 Craig Breen produces the performance of the Weekend!
At an event where Citroën Total Abu Dhabi WRT had been absent from the podium since 2014, Craig Breen and Scott Martin held their nerve on the final leg to finish as runners-up, the best result of their career to date in the WRC. Their performance was complemented by the sixth place of Mads Østberg and Torstein Eriksen, an especially well-deserved result on their debut in the C3 WRC, whilst Kris Meeke and Paul Nagle made it to the end of the rally determined to fare better in Mexico.

Although it only featured three stages, today's final leg was anything but a Sunday stroll, with more fresh snow on the roads.

Craig Breen admitted in morning service that he really liked the Likenas stage, going so far as to describe it as the rally's best speed test. But the 28 year-old Irishman then 'walked the talk': on the first pass, he finished a second ahead of his direct rival, before he then gained another 3.1s on the second run, meaning he headed for the final stage with a 13.4s lead over the third-placed driver. He then proceeded to negotiate the ten or so remaining kilometres with the confidence of a seasoned campaigner, sealing second overall and claiming the best result of his short WRC career! A result that provides further evidence of his continuing progress and the improvements made by the C3 WRC since last year's rally!
This was Craig's second podium in the WRC, following his third place at Rally Finland in 2016, and the fourth of the C3 WRC, confirming the good start to the season made by Citroën Total Abu Dhabi WRT.

Keen to keep racking up the miles in the C3 WRC, Mads Østberg did not tempt fate by trying too hard to hang onto fifth place and hold off the flying comeback of Lappi, preferring to make sure of scoring important points for Citroën Total Abu Dhabi WRT. The Norwegian thus concluded a successful return with Citroën, whilst the team consolidated its third place in the manufacturers' world championship standings.
Having rejoined under Rally 2 rules this morning after making a minor but costly error yesterday, Kris Meeke used today's final leg to work on a few things for the future. His aim is now to hit peak form in Mexico, where he secured the C3 WRC's maiden victory in last year's championship.

WHAT THEY SAID
Kris Meeke
“It was a difficult rally for us. With our less than ideal position in the running order on Friday, I had trouble finding any confidence, which meant that we ended up being one of the first on the road on Saturday. I was nonetheless working hard to secure the point for tenth place when we nosed into a snow bank at low speed and damaged the turbo. It was really unlucky. I'm determined to bounce back, starting in Mexico. Out of the next four rallies, I have already won three of them and I was leading in Corsica last year as well."

Craig Breen
"I'm absolutely on top of the world! It has been an incredible weekend. I have always really enjoyed this rally in the past, but I have to say that I surprised myself this weekend in that I was able to fight at the front throughout the race, without making any mistakes. I used to think that quick rallies weren't suited to me, but that doesn't seem to be the case anymore. In any event, my C3 WRC was perfect here and it's great to secure this result for the team – the guys have worked really hard for this."

Mads Østberg
"I'm delighted with my return to the team. I wasn't expecting to be able to fight for such a good position with the limited amount of miles we covered in testing. I hope that the team is pleased with what we have done with this first experience together. I know that with more time in the car, I can be even more competitive with the C3 WRC. In any case, I would love to drive it again soon!"

FINAL PROVISIONAL STANDINGS
1. Neuville/Gilsoul (Hyundai i20 WRC) 2:52:13.1
2. Breen / Martin (Citroën C3 WRC) + 19.8
3. Mikkelsen/Jaeger (Hyundai i20 WRC) + 28.3
4. Lappi / Ferm (Toyota Yaris WRC) + 45.8
5. Paddon/Marshall (Hyundai i20 WRC) + 54.4
6. Ostberg/Eriksen (Citroën C3 WRC) + 1:15.3
7. Latvala / Anttila (Toyota Yaris WRC) + 2 :04.9
8. Suninen/Markkula (Ford Fiesta WRC) + 2:52.2
9. Tänak/Jarveoja (Toyota Yaris WRC) + 3:44.4
10. Ogier/Ingrassia (Ford Fiesta WRC) + 8:45.4

DRIVERS’ WORLD CHAMPIONSHIP
1. Thierry Neuville – 41 points
2. Sébastien Ogier – 31 points
3. Jari-Matti Latvala – 23 points
4. Esapekka Lappi – 23 points
5. Ott Tänak – 21 points
6. Andreas Mikkelsen – 21 points
7. Craig Breen – 20 points
8. Kris Meeke – 17 points
9. Hayden Paddon – 10 points
10. Elfyn Evans – 8 points

MANUFACTURERS’ WORLD CHAMPIONSHIP
1. Hyundai WRT – 54 points
2. Toyota Gazoo Racing – 53 points
3. Citroën Total Abu Dhabi WRT – 46 points
4. M-Sport Ford WRT – 43 points
18-02-18 Cool Neuville nets Sweden victory to claim overall lead from Ogier
Belgian becomes only third non-Nordic driver to win WRC's only pure winter rally.
Ice-cool Thierry Neuville kept calm in the heat of a furious fight to win Rally Sweden on Sunday afternoon and take the lead of the FIA World Rally Championship.

The Belgian became only the third non-Nordic driver to win the calendar's solitary pure winter rally and end an agonising 12-month wait after crashing out of a comfortable lead last year.

He overcame an electrical glitch with his Hyundai's paddle shift gearchange system, a lurid spin into a snow bank and extreme pressure from the chasing pack to win the four-day encounter on snow and ice-covered forest roads by 19.8sec.

"It's an incredible weekend. We didn't expect to be so fast over here this year, but the team and the car gave us the chance to fight for victory. We deserved it last year, even more this year," said Neuville.

He finally broke clear of his pursuers on Saturday afternoon and eased through Sunday's final three speed tests to head Ireland's Craig Breen, driving a Citroën C3, for whom second was a career-best result.

Breen climbed to second on Saturday morning when Andreas Mikkelsen spun at exactly the same point as Neuville. He kept his composure to hold off the Norwegian, team-mate to the rally winner, by 8.5sec.

Esapekka Lappi hounded Neuville early on until he plunged down the order after burying his Toyota Yaris in a snow bank. He fought back and gained two places in the final three stages to finish fourth, 17.5sec adrift of Mikkelsen.

A final stage mistake from Hayden Paddon made life easier for Lappi. The Kiwi stalled his i20 a couple of kilometres from the finish and trailed the Finn by 8.6sec.

After only a day's pre-event testing, Mads Østberg was sixth on his debut drive in a C3. The Norwegian ran as high as second but he slid down the order as unfamiliarity with the car and a lack of confidence in its set-up cost time.

Jari-Matti Latvala, who delivered Toyota Gazoo Racing a fairytale win last season on only the Japanese manufacturer's second rally back at the top level after a 17-year absence, was seventh after being delayed by a troublesome front differential and adverse road conditions.

Fellow Finn Teemu Suninen was seventh in a Ford Fiesta and the leading M-Sport World Rally Team driver after the squad, which headed the manufacturers' standings after last month's Rallye Monte-Carlo, endured a nightmare weekend.

Ott Tänak and Monte-Carlo winner Sébastien Ogier dropped big chunks of time in Friday's opening leg as they ploughed a path through deep snow. They were unable to regain lost ground, finishing ninth and 11th.

The championship journeys to Mexico next month for 2018's first taste of gravel roads. Rally Guanajuato Mexico is based in León from March 8-11.

Rally Sweden (Torsby), February 15-18 2018:
1. T Neuville / N Gilsoul BEL Hyundai i20 2hr 52min 13.1sec
2. C Breen / S Martin IRE Citroën C3 + 19.8sec
3. A Mikkelsen / A Jaeger NOR Hyundai i20 + 28.3sec
4. E Lappi / J Ferm FIN Toyota Yaris + 45.8sec
5. H Paddon / S Marshall NZL Hyundai i20 + 54.4sec
6. M Østberg / T Eriksen NOR Citroën C3 + 1min 15.3sec

FIA World Rally Championship (after round 2 of 13):
1. T Neuville 41pts
2. S Ogier 30pts
3. J-M Latvala 23pts
18-02-18 Mattias Adielsson WRC2 fyra i Rally Sweden
Landslagsföraren Mattias Adielsson kom tillsammans med sin kartläsare Andreas Johansson fyra i WRC2 i Rally Sweden efter en mycket stabil körning under hela rallyt.

- Det här blev bättre än vad jag kunde drömma om. Vi har haft en problemfri resa och våra tider har varit i närhet med de absolut snabbaste i klassen. Att kunna vara med och utmana i WRC2 är helt fantastiskt, säger en rörd Mattias Adielsson.

Rally Sweden har fungerat perfekt för Mattias och Andreas från första metern, när de var snabbast på shakedownen i torsdags, till sista sträckan under söndagen. En höjdpunkt var SS 4 då de satte tredje snabbaste tid i WRC2.
- Riktigt skönt att kunna få till en så bra sträcka och ta en tredje plats på den. Nu vet vi vad som krävs för att kunna hänga med de bästa och arbetet för att kunna få fler chanser kommer att kännas mycket lättare nu. Ett stort tack till alla som hjälper oss, allas hjälp är lika värdefull för att vi ska nå framåt. Även ett jättestort tack till all fantastisk publik som har hejat på oss under hela helgen, det har verkligen känts att vi haft ett stort stöd, avslutar Mattias Adielsson.

Rally Sweden 2018 WRC 2
1.Takamoto Katsuta (JAP) 3:01:27.5
2. Pontus Tidemand (SWE) +4.5
3. Ole Christian Veiby (NOR) +30.5
4. Mattias Adielsson (SWE) +1:49.3
5. Janne Tuohino (FIN) +2:29.9
18-02-18 Veiby imponerte i Sverige
Med en sterk tredjeplass i Rally Sweden beviste Ole Christian Veiby nok en gang at han har etablert seg som en av toppførerne i WRC2-klassen. Kongsvinger-gutten får skryt av Skoda-ledelsen for måten han gjennomførte løpet på.

Gjennom hele helgen fightet Ole Christian Veiby i toppen. Det skulle raskt vise seg at kampen om seieren ville dreie seg om overraskelsesmannen fra Japan, Takamoto Katsuta, regjerende WRC2-mester Pontus Tidemand og Ole Christian Veiby. Til slutt ble det japaneren som trakk det lengste strået, 4,5 sekunder foran Tidemand og ytterligere 26 sekunder foran Ole Christian – som dermed sikret seg sin andre strake tredjeplass i Rally Sweden.
– Jeg er fornøyd med tredjeplassen. Vi har i grunnen kjørt bra gjennom hele helgen. Det var vanskelige forhold både fredag og lørdag, men jeg føler vi kjørte kontrollert, sier 21-åringen, som er fabrikkfører for Skoda Motorsport.

Han og kartleser Stig Rune Skjærmoen fikk skryt av teamledelsen for måten de gjennomførte løpet på.
– Vi fikk beskjed fra Skoda-ledelsen om å kjøre sikkert og ta oss til mål uten å gjøre noe dumt. Likevel holdt vi Pontus og japaneren innen rekkevidde. Vi gjorde et forsøk på å hente noen sekunder på dagens første fartsetappe, men skjønte at avstanden ble for stor med bare to etapper igjen, og da handlet alt om å kontrollere inn. Skoda er kjempefornøyde med prestasjonen vår, og uttrykte at de er veldig tilfreds med det vi har prestert. Det er hyggelig å ta med seg videre, sier han.

Sammenlignet med i fjorårets tredjeplass, er det ingen tvil om at årets prestasjon er enda sterkere. Ole var enda nærmere WRC-førerne i år, og ikke minst har han krympet avstanden til teamkamerat Pontus Tidemand.
– Vi viste i fjor at vi kunne slå Pontus på noen etapper, og i år kjørte vi fortere enn han på enda flere etapper. Jeg synes vi har gjort jobben vi ble satt til å gjøre, konkluderer Ole.

18-02-18 Succéresultat i Rally Sweden för Kristoffersson
Johan Kristoffersson avslutade Rally Sweden med att vinna en sekundstrid på sista sträckan. Därmed försvarade han sin sjätteplats totalt i WRC2 - ett succéresultat i karriärens blott fjärde rallytävling.
- Det gick ju, men det satt hårt inne, kommenterade Johan.

Sista etappen började med två besök på Likenäs-sträckan. För Johan var huvudfokus fortfarande att nå slutmålet, men en kamp handlade också om att hålla undan för Jari Huttunen, fabriksförare för Hyundai. Finländaren tog in sexton sekunder på första varvet och därmed hade Johan bara 3,5 kvar att gå på.
- Tyckte jag körde bättre på Likenäs 1 än på Röjden där jag vann. Där har vi det igen, att jag inte ännu känner riktigt var det går fort och inte.

Andra rundan på Likenäs flöt mycket bättre för Kristoffersson i hans Skoda Fabia R5. Han plockade en femteplats på sträckan och var bara 0,1 sekunder efter Huttunen.
- Det var första gången under rallyt jag verkligen tog i allt jag orkade. Det fanns absolut inget mer att ta ut. Då var det väldigt väldigt kul att köra rallybil. Den känslan jag fick där och hade med mig till sista sträckan är den jag vill ha. Jag skulle vilja att rallyt börjar nu, konstaterade Kristoffersson efter målgången.

I snöfallet på avslutande powerstage Torsby tappade Kristoffersson 2,3 sekunder till på Huttunen, men det återstod 0,9 sekunder av försprånget och därmed säkrade Volkswagens rallycrossvärldsmästare en imponerande sjätteplats i WRC2-klassen.
- Det motsvarade absolut de förväntningar vi hade, med mersmak, summerade Kristoffersson Motorsports stallchef Tommy Kristoffersson.

Han var mycket nöjd med hela teamet, men i synnerhet förstås med förare Kristoffersson och co-driver Patrik Barth.
- Det är fyra dagar i hög tempo och vi har inte en skråma på bilen. Det är otroligt bra gjort.

Förra gången Kristofersson/Barth körde Rally Sweden, 2016, blev det en elfteplats i klassen. Nu blev det en sjätte och dessutom två sträcksegrar och totalt fyra stycken topp tre-placeringar.
- Mest förvånad är jag över att vi var hyfsat bra med på i princip alla sträckor. Trodde det skulle variera mer.

Viktigast av allt: erfarenhet för framtiden.
- Jag fick många kilometer i kroppen. Väldigt bra inför kommande rallycross-säsong, konstaterade Johan Kristoffersson nöjt.

Rally Sweden 2018 WRC 2
1.Takamoto Katsuta (JAP) 3:01:27.5
2. Pontus Tidemand (SWE) +4.5
3. Ole Christian Veiby (NOR) +30.5
4. Mattias Adielsson (SWE) +1:49.3
5. Janne Tuohino (FIN) +2:29.9
6. Johan Kristoffersson (SWE)
18-02-18 Tidemand tvåa efter intensiv thriller i Rally Sweden
En hejdundrande sekundstrid ramade in årets Rally Sweden för den regerande WRC 2-världsmästaren och förra årets vinnare Pontus Tidemand. Spänningen höll i sig hela tävlingen igenom och det avgjordes inte förrän på allra sista sträckan. - Fantastiskt rally i superförhållanden. Jag är nöjd, säger värmlänningen som gick i mål som tvåa.

En flygande start inför fullsatta läktare på Färjestads travbana i Karlstad på torsdagskvällen kickade igång SKODA-föraren Pontus Tidemand och co-drivern Jonas Anderssons Rally Sweden. De startade den första fullängdsdagen med en marginell ledning och fick direkt hård konkurrens från sina medtävlande. Värmlandsduon gjorde sin senaste tävling i oktober förra året och bestämde sig därför för att gå ut försiktigt för att sedan bygga upp tävlingstempot ju varmare de blev i kläderna.

Efter fredagens etapper hade de jobbat sig till andraplatsen och var hack i häl på den ledande japanen Takamoto Katsuta med en jagande Ole Christian Veiby strax bakom sig. Den intensiva toppstriden gick vidare under lördagen och Pontus gav allt han kunde för att nå toppen, men det lösa och uppkörda underlaget stod för den tuffaste matchen.
- Vi gjorde vårt bästa och pushade där vi kunde, mer än så gick inte att göra i situationen, säger Pontus. Vi fick en otrolig påhejning från publiken och det var fantastiskt att se ett hav av svenska flaggor på bland annat Colin´s Crest. Det gjorde också att vi ville kämpa till den absolut sista metern, för vår hemmapublik.

Med endast tre specialsträckor kvar på den avslutande tävlingsdagen gjorde Pontus en ansträngning för att nå japanen. Avståndet minskade drastiskt, men det var inte tillräckligt för att klättra till förstaplatsen.
- Vi gjorde ett sista försök att komma ikapp men de fem milen räckte inte och vi fick inse att vi inte kunde göra mer än så, säger Pontus som var allra snabbast i klassen på söndagens första sträcka.

Efter den dryga nio kilometer korta men krävande powerstagen säkrade Pontus andraplatsen i sin säsongspremiär och tar med sig många positiva faktorer inför fortsättningen.
- Jag är nöjd med tävlingen och förstås med mästerskapspoängen som vi behöver börja plocka nu för att nå vårt mål att försvara titeln. Vi gled inte igenom och bevakade vår position, vi fightade verkligen och det tar vi med oss, precis som det faktum att vi samtidigt klarade oss utan incidenter eller misstag. Jag är också nöjd med farten. Jämför man vår fart med hur mycket vi tappar till WRC per kilometer så är vi närmare än vi någonsin varit sen de nya bilarna kom. Det ser jag som ett bevis på framsteg och att vi är på rätt spår.

Vann WRC 2-klassen gjorde Katsuta med fyra och en halv sekund och Pontus teamkamrat Ole Christian Veiby tog tredjeplatsen, en halvminut bakom japanen.
- Katsuta gjorde ett otroligt performance i helgen och hade marginalerna på sin sida. Hatten av för honom, konstaterar Pontus.

Rally Sweden 2018 WRC 2
1.Takamoto Katsuta (JAP) 3:01:27.5
2. Pontus Tidemand (SWE) +4.5
3. Ole Christian Veiby (NOR) +30.5
4. Mattias Adielsson (SWE) +1:49.3
5. Janne Tuohino (FIN) +2:29.9
18-02-18 Emil Bergkvist tvåa i Rally Sweden efter hårt fight
Det blev en stenhård start på årets Junior-VM i rally som startade genom Rally Sweden. Svenskduon Emil Bergkvist och Dennis Rådström var de två som hela helgen tampades om ledningen, där Emil tillslut blev tvåa efter att ha utmanat Dennis hårt i slutet.
– Stort grattis till Dennis, han gjorde det jättebra, säger Emil.

Årets Rally Sweden var den första för Emil i Junior-VM, och han visade direkt att han kommer bli att räkna med efter att gått till nattvila efter första dagen som ledare.

På lördagen ökade dock Dennis Rådström, som har ett års erfarenhet i klassen, tempot och byggde upp en ledning på 14 sekunder. En ledning som Emil kapade under hela söndagen, men det räckte inte hela vägen utan Emil och hans kartläsare Ola Floene slutade tvåa.
– Vi har gjort vårt bästa. Det fanns inte mer att ge här på sista sträckan, säger Emil.
– Jag hade hoppats att vi skulle komma in i bilen lite snabbare och hitta rätt med inställningarna, men det är som det är och vi visade bra fart hela helgen.

Även om Emil inte lyckades vinna rallyt är han nöjd med sin insats i Rally Sweden.
– Så klart hade vi hoppats på mer och vi hade högre förväntningar på tävlingen, men vi är ändå nöjda med vår insats. Nu jobbar vi vidare på att få ihop alla pusselbitar för resten av säsongen, avslutar Emil.

Nu laddar Emil och Ola om inför nästa deltävling i den fem tävlingar långa serien som avgörs på Korsika i april. En tävling som Emil genomförde förra året, då i en annan typ av bil.

18-02-18 Dennis Rådström och Johan Johansson segrare i Rally Sweden
Säsongen kunde inte börjat bättre för Torsbys Dennis Rådström och kartläsaren Johan Johansson från Valdemarsvik, som vinner årets Rally Sweden efter en stenhård fight med Emil Bergkvist.
– Det är helt obeskrivligt! Det känns helt sjukt att vi lyckas få ihop en seger, säger en glad Dennis.
– Jag är helt tårögd, det är så skönt att knyta ihop säcken efter allt hårt jobb. Detta är helt sjukt, tillägger Johan.

Redan från start stod det klart att det skulle handla om svenskduon i toppen av JWRC. Dennis och Johan tog inledningsvis ledningen, men Emil ökade tempot och var i ledningen efter den första dagen. Dennis inledde dock lördagen bäst och övertog ledningen, som han sedan höll in i mål.
– Vi har vart väldigt bra förberedda inför denna tävlingen och har bara kört på i vårt tempo. Det var nervöst på slutet, men vi klarade det, fortsätter Dennis.
– Vi vet hur snabb Emil är, och vi trodde inte att det skulle gå, säger Johan.

Att segern kom just i Sverige betyder mycket för teamet som precis som rallyt utgår från Torsby, och det har vart flera hundra partners och supportrar som stöttat teamet under helgen.
– Att få göra det här i Sverige var en stor bonus. Det är så många som vart här och stöttat oss i helgen. Jag vill tacka alla som gör detta möjligt, familj, vänner, partners, supportrar och Johan som gör ett sånt jävla jobb. Jag är så himla stolt, säger Dennis.

Segern i Sverige är en del i teamets stora mål att vinna årets Junior-VM, och Dennis och Johan kommer fortsätta arbeta hårt föra att komma så bra förberedda som möjligt till nästa deltävling som avgörs på Korsika i april.
– Nu väntar större utmaningar med tävlingar där vi har betydligt mer erfarenheter, så vi kommer fortsätta jobba stenhårt.

Men ikväll kommer segern att firas med team, familj och vänner i Torsby.
– Jag vet inte än, men det är klart det kommer firas, avslutar Dennis.

Segern och Dennis och Johans första i Rally-VM, och de leder nu serien som i år består av fem deltävlingar.
18-02-18 Andreas Mikkelsen på pallen i Sverige
Andreas Mikkelsen er fornøyd med at han innfridde målsettingen om en plass på seierspallen i Rally Sweden.
– Det er viktig med tanke på mesterskapet, påpeker han.

Etter en skuffende VM-åpning i Monte-Carlo, hvor dynamoproblemer ødela for en topplassering, var Andreas Mikkelsen revansjesugen foran Rally Sweden. Gjennom hele løpet kjempet han helt i toppen, og ble til slutt belønnet med en tredjeplass. Teamkamerat Thierry Neuville vant, nesten halvminuttet foran Andreas. Iren Craig Breen ble nummer to, med 8,5 sekunders margin til nordmannen.
– Resultatmessig er jeg veldig fornøyd med tredjeplass. En plass blant de tre beste var målsettingen foran løpet. Dette var mitt første løp på snø og is med Hyundai, og vi hadde bare én test i forkant av løpet. Den foregikk under litt andre snøforhold enn hva vi opplevde i helga, og dermed hadde jeg et annet oppsett på bilen enn hva jeg normalt ville hatt om jeg hadde kjent bilen bedre, forteller Andreas Mikkelsen, som har med seg Anders Jæger i kartleserstolen.
Selv om han er godt fornøyd med tredjeplass, har han ingen problemer med å innrømme at han hadde håpet at tempoet skulle vært høyere.
– Men det henger sammen med at jeg ikke kjenner bilen godt nok ennå, men det vil komme. Tredjeplass er et bra resultat med tanke på mesterskapet, og nå ser jeg frem til neste VM-runde som er i Mexico i mars, understreker 28-åringen.

Tredjeplassen i Sverige er hans første pallplass etter at han foran de tre siste VM-rundene i fjor signerte fabrikkontrakt med Hyundai. I samtlige fem løp han har kjørt for Hyundai har han sikret seg etappeseire. Det er en bekreftelse på at nordmannen mener alvor med at VM-gull er et realistisk mål denne sesongen.
– Etter en uheldig VM-åpning i Rallye Monte-Carlo var det viktig med et godt resultat nå. Med tredjeplass er vi med for fullt, sier Andreas, som også fikk med seg noen ekstra VM-poeng etter tredjetid på den avsluttende power stage-etappen.
18-02-17 Imponerande lördag i Rally Sweden av Mattias Adielsson
Rallytalangen och Göteborgaren Mattias Adielsson tillsammans med Andreas Johansson som tävlar för Pontus Tidemand Racing med en Skoda Fabia R5 har gjort en imponerande lördag i Rally Sweden. Adielsson ligger på fjärde plats i WRC2 som leds av Japanen Takamoto Katsuta.
- Jag är riktigt nöjd med vår dag. Vi kör stabilt i ett högt tempo utan allt för stora risker. Vi tar ju lite stöd i snövallarna, det måste man ju göra när tempot är så högt. Vi har väl också flugit lite för mycket över något hopp under dagen, men annars har det varit lugnt, säger Mattias Adielsson.

Den sista etappen innehåller tre specialsträckor. Likenäs 21 km som körs två gånger innan det är dags för den sista sträckan i tävlingen. Torsby2 9 km som går i mål vid serviceplatsen i Torsby. Rallyts kortaste dag och bilarna beräknas nå målet i Torsby klockan 13,00.
- Det gäller att ta söndagen på lika stort allvar som de övriga dagarna, fastän den är kortare. Nu är det fullt fokus under hela söndagen som gäller. Jag måste återigen tacka all publik efter sträckorna, ni är helt fantastiska med alla flagor, Rally Sweden är det häftigaste man kan göra med en rallybil i Sverige, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat efter SS 16
1. Takamoto Katsuta (JAP) 2:31:09.4
2. Pontus Tidemand (SWE) +12.2
3. Ole Christian Veiby (NOR) +20.8
4. Mattias Adielsson (SWE) +1:34.9
5. Janne Tuohino (FIN) +1:58.3
18-02-17 Ny sträckseger för Kristoffersson
Johan Kristoffersson tog ännu en sträckseger under lördagens etapp i Rally Sweden när han vann superspecialen på Färjestads travbana.
- Bra ladd. Tyvärr en liten miss, men det räckte ändå.

Dagen började annars mindre bra. På andra sträckan, Hagfors 1, snurrade Kristoffersson.
- Tycker egentligen inte att jag gjorde någon miss där. Jag låg rätt i spåret, men de andra bilarna hade kört bort snövallen så det fanns inget kvar att stötta sig emot.

Snurrningen i sig kostade inte mycket tid, men för att inte riskera motorn sprintade co-drivern Patrik Barth ut för att rensa luftfiltret från snö.
- Där gick det drygt två minuter, men att klara det på den tiden är en bedrift i sig, tycker Kristoffersson om kartläsarens raska insats.

Därefter rullade dagen på ganska normalt för Kristoffersson och Patrik Barth, men rallycrossvärldsmästaren har lite svårt att känna av när det går fort och inte.
- Jag kör i mitt tempo och har inte gjort några stora misstag. Igår räckte det till sträckseger på Röjden, idag var jag 20 sekunder efter på Vargåsen 1 och jag förstår båda lika lite, konstaterar Johan om sin bristande erfarenhet inom rally.

Någon topp tre-placering var Kristoffersson/Barth inte riktigt nära med sin Skoda Fabia R5 förrän det var dags att äntra Färjestads travbana för andra gången under rallyt. Där gick Johan i mål på tiden 1:38,4 och var därmed tre tiondelar snabbare än Tuohino och Katsuta som delade andraplatsen.
- Det är ju där jag trott på förhand att jag ska ha bäst chans att vinna, men jag trodde inte det skulle räcka med den miss jag gjorde.

På den avslutande sprinten i Torsby var Kristoffersson lite längre från täten, tid som försvann tidigt på sträckan.
- Där bromsade jag på mig och kom fel i ett vägskäl, men efter den missen tycker jag att tempot var bra, säger Johan och får kvitto på detta genom en titt på split-tiderna.

Inför sista dagen ligger han på en fin sjätteplats totalt i WRC 2, med Huttunen jagande 19 sekunder bakom.
- Det är ett sidoprojekt i sig att försöka hålla honom bakom, men fortfarande är det viktigaste att vara i sin egen bubbla och få många kilometer i kroppen, förtydligar Kristoffersson.
18-02-17 Breen flies in his C3WRC
Craig Breen and Scott Martin produced a superb performance – including another stage win – to end today's leg in second place, very much in contention to secure the first podium of the year for Citroën Total Abu Dhabi WRT! Mads Østberg and Torstein Eriksen still have a firm hold on fifth place, whilst Kris Meeke and Paul Nagle were forced to retire for the day after suffering a turbo issue as a result of hitting a snow bank.

The second full day of action, featuring the classic Rally Sweden stages Hagfors and Vargasen, saw Craig Breen produce one of the finest performances of his career to date, on his sixth appearance at this atypical event. Benefiting from a good position in the starting order, like his main rivals for the podium places, the Irishman started the day fourth overall, but a second fastest time on SS9 along with a good time on the next stage saw him move up into second position, just 4.2s behind the leader.

Although the roads were covered in less snow today, Craig – based on good advice from the technical team – gambled by only taking five tyres for the second loop, whilst most of his rivals, undoubtedly concerned about their studs becoming worn as gravel appeared through the ice, opted to take six. However, it was the Irishman's decision that paid off: full of confidence in his C3 WRC, he topped the timesheets on Torntop (SS12), his third stage win of the weekend. After then claiming two more third fastest times, he consolidated his second position and made it to the end of the leg with a 9.3s lead over his closest rival.

Meanwhile, Mads Østberg – despite still learning about the C3 WRC – remained consistently close to the leading times to hold onto his fifth place. He also produced the day's longest jump over the famous Colin’s Crest, with a leap of forty-two metres on the first pass!

Finally enjoying more consistent grip conditions, despite still having to contend with a less than ideal road position (fourth), Kris Meeke was setting times more in keeping with his status when a fairly innocuous impact with a snow bank damaged the turbo of his C3 WRC, meaning he had no choice but to retire for the day. He will back in action tomorrow under Rally 2 rules.

In contention for a first podium in Sweden since 2014, Citroën Total Abu Dhabi WRT must still negotiate three stages tomorrow (51.94km) before hoping to turn the team's strong performance this weekend into a good result.

WHAT THEY SAID
Pierre Budar, Citroën Racing Team Principal
"It has been a very positive day for us, with Craig moving up into second place after a solid performance, which confirms why we rate him so highly. We have to also congratulate Mads on his performance. He has managed to hold onto fifth place despite his lack of experience in the car. I'm disappointed, however, for Kris who didn't deserve such an outcome, given the focused and committed performance he had produced up to that point. We must now keep going and bring home the result tomorrow, because the gaps remain very small between the top five."

Kris Meeke
"Initially, I thought I was only going to lose about twenty seconds in this snow bank, but when I got going again, the car had no power. Snow had got into the engine and damaged the turbo. We had been focusing on getting tenth place up to that point and it seems like a heavy price to pay for such a minor mistake. Fresh snow forecast for tomorrow and we'll be opening the road, so unfortunately, we don't even have a realistic chance of getting any points on the Power Stage."

Craig Breen
"I'm over the moon with my day and delighted with the pace we've shown. It's something new for me to be fighting at the front in the world championship but you quickly get a taste for it! The afternoon was incredible for us, even though I couldn't keep pace with Thierry right to the end. You can count on me to fight every step of the way to hold onto this second place."

Mads Østberg
"Given that I'm still working out how best to set up the C3 WRC, I have to be pleased with what we have done so far. Rather than attempting to change everything in the middle of the race, which is always risky, we kept to the basic set-up defined in testing. I'm now trying to improve in my handling of the car as we complete more stages."

STANDINGS AFTER DAY 3
Neuville/Gilsoul (Hyundai i20 WRC) 2:23:23.8
Breen / Martin (Citroën C3 WRC) + 22.7
Mikkelsen/Jaeger (Hyundai i20 WRC) + 32.0
Paddon/Marshall (Hyundai i20 WRC) + 48.6
Ostberg/Eriksen (Citroën C3 WRC) + 56.8
Lappi / Ferm (Toyota Yaris WRC) + 1:05.8
Latvala / Anttila (Toyota Yaris WRC) + 2:03.3
Suninen/Markkula (Ford Fiesta WRC) + 2:20.5
Tänak/Jarveoja (Toyota Yaris WRC) + 3:41.3
Ogier / Ingrassia (Ford Fiesta WRC) + 4:24.9
18-02-17 Tidemand håller andraplatsen och tar sikte mot toppen
Pontus Tidemand har fortfarande andraplatsen i Rally Sweden efter en rejäl fight under lördagen. Med 12 sekunder till förstaplatsen lovar han att göra sitt yttersta för att nå ännu högre under finaldagen.
Pontus Tidemand och Jonas Andersson hade en stabil inledning på Rally Sweden och låg på andraplatsen i WRC 2-klassen med åtta avklarade sträckor. På lördagen fick de en kanonstart med en sträckseger redan på morgonens första sträcka. De gick rätt upp i ledningen och den heta kampen om topplaceringen var ett faktum när konkurrenterna svarade med att öka sitt tempo. Framåt lunch hade japanen Takamoto Katsuta återtagit ledarpositionen med Pontus och norske teamkompisen Ole Christian Veiby tätt bakom.
- Vi startade dagen med en bra känsla och underlaget var med oss så vi kunde sätta in en push som tog oss till ledning igen, säger Pontus. På eftermiddagen var det löst och uppkört på vägarna och trots att vi gav det allt vi kunde rådde vi inte på Katsuta som fartmässigt varit enastående.

På dagens sista sträcka var Pontus snabbare än japanen och minskade glappet något inför den avslutande tävlingsdagen.
- Andraplatsen har vi grepp om just nu och det är viktigt att få med sig en pallplats. Det är fortfarande tre sträckor på dryga fem mil kvar imorgon och allt kan hända. Publiken i skogen är fantastisk med alla svenska flaggor och all support och det ger oss verkligen glöd att ta upp fighten imorgon igen. Vi ska ge det ett ordentligt försök, det lovar jag, säger Pontus med ett leende.

Under söndagsförmiddagen väntar endast tre sträckor innan målgång. Likenässträckan på 21,19 km körs två gånger och powerstagen i Torsby på 9,56 km knyter ihop rallysäcken för i år.

Rally Sweden WRC 2 efter dag tre/SS16:
1. Takamoto Katsuta (JAP) 2:31:09.4
2. Pontus Tidemand (SWE) +12.2
3. Ole Christian Veiby (NOR) +20.8
4. Mattias Adielsson (SWE) +1:34.9
5. Janne Tuohino (FIN) +1:58.3

18-02-17 Neuville opens up gap to chasing pack after super Saturday
Belgian poised for first 2018 win with Breen and Mikkelsen behind. Thierry Neuville finally broke clear of the chasing pack on Saturday to move within touching distance of becoming only the third non-Nordic driver to win Rally Sweden.

The Belgian soaked up intense pressure for almost two days to protect a lead that never rose above a handful of seconds, before attacking himself to open a 22.7sec advantage with Sunday's short leg remaining.

The Hyundai i20 driver is determined to make up for last year when he crashed out of a comfortable lead, and join French legends Sébastien Loeb and Sébastien Ogier in taming the snow and ice rally.

He fended off Craig Breen, eager to claim a maiden WRC victory, and team-mates Andreas Mikkelsen and Hayden Paddon before trebling his lead with a stunning performance to win the gravelly 23.40km Hagfors speed test this afternoon.

A glitch with his car's paddle shift gearchange and a spin threatened to derail Neuville this morning. Mikkelsen, his closest challenger at the time, pirouetted at the same place and could not take advantage of his colleague's error.

That spin cost the Norwegian dear. He dropped to fourth and although he quickly regained third from Paddon, he could do nothing to reel in Irishman Breen and trailed him by 9.3sec.

It was an accomplished performance by Breen, whose only concern came when his Citroën C3 swiped a snow bank. He gambled on carrying just one spare wheel this afternoon to save weight but could do nothing to halt the leader's charge.

Paddon's car set-up was unsuited to this morning's forest roads and the New Zealander lost a handful of seconds stuck on the inside of a hairpin in the final stage to end 16.6sec behind Mikkelsen.

Mads Østberg was distanced by the battling quartet. The Norwegian changed his C3's settings as he searched for improved balance but the switches affected his confidence and he reversed the adjustments.

Esapekka Lappi headed a trio of Finns in sixth, 9.0sec behind Østberg and almost a minute clear of Toyota Yaris team-mate Jari-Matti Latvala, who struggled with differential issues.

Teemu Suninen, making only his third World Rally Car start, slipped to eighth in his Ford Fiesta, with Ott Tänak and Sébastien Ogier completing the leaderboard.

Tänak won three stages but was involved in a bizarre incident with Kris Meeke which cost him two minutes and ended with the Briton's retirement.

Meeke nosed into a snow bank but lost engine power when he regained the road. He stopped to clean snow from his C3's cooling system and as Tänak tried to pass in a narrow section, the two cars collided and the Estonian's Yaris bounced into a ditch.

Sunday is the shortest leg with just three stages covering 51.94km. After two passes through the Likenäs test, the rally ends with the lunchtime Torsby Power Stage, which offers bonus points to the fastest five drivers.

Leading positions:
1. T Neuville / N Gilsoul BEL Hyundai i20 2hr 23min 23.8sec
2. C Breen / S Martin IRE Citroën C3 + 22.7sec
3. A Mikkelsen / A Jaeger NOR Hyundai i20 + 32.0sec
4. H Paddon / S Marshall NZL Hyundai i20 + 48.6sec
5. M Østberg / T Eriksen NOR Citroën C3 + 56.8sec
6. E Lappi / J Ferm FIN Toyota Yaris + 1min 05.8sec
18-02-17 Sterk kjøring av Mikkelsen
Det er jevnt i toppen i Rally Sweden, og Andreas Mikkelsen er med og kjemper om en topplassering. Han ligger på tredjeplass før siste dag.

Årets andre VM-runde er sesongens eneste på snø og is, og Andreas Mikkelsen har aldri tidligere kjørt løp med Hyundai på dette underlaget. Derfor er han greit fornøyd med at han har blandet seg inn i tetkampen. Før siste dag ligger han og kartleser Anders Jæger på tredjeplass. Teamkamerat Thierry Neuville har festet et grep om seieren, og har et forsprang på 32 sekunder til nordmannen, mens det er 9,3 sekunder opp til iren Craig Breen på andreplass.
– Vi skal kjøre på i morgen, og ikke noe er avgjort. Det er ikke langt opp til andreplassen, men det er ikke så langt ned til fjerde heller. Så vi må gjøre jobben vår i morgen for å komme på pallen. Frem til førsteplassen er det nok litt for langt opp, men vi vet at i rally kan alt skje, poengterer han.

28-åringen liker bilen veldig godt, og har blitt mer komfortabel i løpet av helga.
– Dette er det første løpet på snø og is med denne bilen, og jeg vet hvilken retning jeg vil gå med bilen for at det skal bli enda bedre og jeg kan kjøre enda fortere, sier han.

Norges fremste rallyfører har sagt at målet er å bli verdensmester denne sesongen. Derfor er det så viktig å fullføre med en god plassering, og han er ikke innstilt på å satse over evne for å klatre på resultatlista.
– I ettermiddag har vi egentlig kjørt veldig bra, selv om vi har mer å gå på. Men da må vi øke risikoen også. Så vi får se hvordan morgendagen blir, sier han.
18-02-16 Mattias Adielsson om fredagens etapp i Rally Sweden
Landslagsföraren Mattias Adielsson och Andreas Johansson som tävlar för Pontus Tidemand Racing med en Skoda Fabia R5 har gått i mål på den första etappen av Rally Sweden. Det har varit ganska svåra förhållande med mycket lös snö på vägarna. Adielsson har klarat det utmärkt och på den fjärde sträckan satte han tredje tid vilket är dagens bästa för honom. Adielsson ligger på sjunde plats i WRC2 som leds av Japanen Takamoto Katsuta.
- Vi har gjort det här riktigt bra, en stabil körning kan man nog sammanfatta det som. Det känns att vi skulle behöva mer erfarenhet i den här bilen för att riktigt kunna utmana. Vi har ett fantastiskt team runt oss och det var skönt att kunna bjuda tillbaka lite med en tredje plats på SS 4, säger Mattias Adielsson.

Under lördagen passeras tävlingen mest kända publikplats Collins Crest. Där brukar det samlas flera tusen åskådare och vara en riktig folkfest. Denna sträcka kommer också att direktsändas av SVT med start klockan 15,00. Total ska det köras åtta specialsträckor på lördagen som tillsammans mäter 12 mil, något kortare än dagens etapp.
- Lördagen kommer också att bli tuff så det gäller att hela tiden vara på tå. Jag tycker mer om sträckorna imorgon än dagens och självklart ska vi försöka att öka vårt tempo. Jag vill även tacka all publik som står efter vägen och vinkar med flaggor, det är mäktigt att köra inför den här publiken, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat efter SS 8 Tid
1. Katsuta Takamoto - Salminen M Ford Fiesta R5 1:20:21.5
2. Tidemand Pontus - Andersson J. Škoda Fabia R5 +4.0s
3. Veiby O. - Skjærmoen S. Škoda Fabia R5 +7.2s
4. Huttunen Jari - Linnaketo A. Hyundai i20 R5 +12.6s
5. Tuohino J. - Hämäläinen R. Škoda Fabia R5 +32.2s
6. Abbring Kevin - Tsjoen Pieter Ford Fiesta R5 +38.6s
7. Adielsson M. - Johansson A. Škoda Fabia R5 +50.7s

18-02-16 Craig Breen and Mads Østberg within striking distance!
With two stage wins secured by Craig Breen, Citroën Total Abu Dhabi WRT was in impressive form on Friday's opening leg. With Breen – Martin fourth this evening and Mads Østberg – Torstein Eriksen fifth overall, the team is still fighting for at least one podium spot, whilst Kris Meeke – Paul Nagle, hampered by their road position, ended the day in tenth place.

With 140 kilometres of stages contested near the border between Sweden and Norway, making it the longest day of the weekend, today's first proper leg promised to be particularly difficult. Especially as today's stages were among those located furthest to the north, meaning they were covered with a lot of snow and much narrower than in previous years. The crews were thus forced to scrupulously review and revise their pace notes beforehand. And to top it all, the roads were covered with a layer of fresh snow overnight.

In conditions like these, the crews high up the starting order had the unenviable task of acting as snowplough for the later runners, and Kris Meeke – fourth on the road after his performance in Monaco – was one of those to suffer this painful and frustrating experience. However, the Ulsterman concentrated on his target, which is to take away some good points from Sweden. He ended the leg in tenth position after a focused and committed performance.

Normally in Sweden, the drivers tend to take six tyres for both loops, in order to be able to mix their set-up and have the most effective set of studs possible, even when lines and the gravel begin to appear on the roads. But the fresh snowfall meant the studs were less worn than usual on the first loop, which led to the crews deciding to head back out in the afternoon with only five tyres. It was then a question of finding the right balance between pushing and looking after their spikes, which bite into the ice.

Craig Breen and Mads Østberg proved to be quite adept at this task. They took full advantage of their favourable starting order (9th and 12th respectively) to end the day fourth and fifth overall, with Craig just five tenths off the podium and Mads 1.1s back! Both are therefore very well placed, within striking distance of the frontrunners. And their performance today also means that they are guaranteed to get a good road position for tomorrow's leg. Perfectly at one with his C3 WRC, Craig Breen even managed to claim two consecutive stage wins (SS6 and SS7), whilst Mads Østberg, still getting to grips with his car, enjoyed an impressive return with the Red Army as he collected three third fastest times (SS2, SS4 and SS7).

Tomorrow's leg features eight new stages and a competitive distance of 120.31 kilometres.

WHAT THEY SAID
Pierre Budar, Citroën Racing Team Principal
"I'd like to congratulate Craig for his fine performance today. Obviously, he made the most of his road position, but he still had to go out there and set the times! It shows that he was confident with the C3 WRC, and I hope he can maintain this pace tomorrow. Mads also did very well, given the limited time he has had in the car. We're going to keep working together so that his confidence grows even more. Kris, on the other hand, was hampered by his position in the starting order. Short of confidence, he didn't tempt fate by pushing. Instead, he stuck to his plan and he hopes to make it to the end of the rally and collect some good points."

Kris Meeke
"It was a very difficult day for us, but we made it to the end. We weren't very far off the pace of Tänak and Latvala, but I wasn't comfortable enough nor prepared to risk everything, so I didn't try to overcompensate. We won't have a great road position tomorrow either, but we'll try and adopt a sensible approach and keep any eye on what happens ahead of us. We'll be ready to take advantage, if an opportunity to move up the leaderboard presents itself."

Craig Breen
"I knew that I had a good road position today, but I'm really pleased that it went so well for me. My C3 WRC worked really well. Tomorrow will be an interesting day! We'll have to see what happens with the weather, because there was already quite a lot of gravel showing through the ice this afternoon. When we did recce, tomorrow's stages were in poorer condition than those we did today, so the conditions may be more difficult on the second pass."

Mads Østberg
"It wasn't an easy day, but I'm very happy. When we got here, I didn't expect to be on the pace so quickly. This afternoon, the road conditions were really different to those we had in testing, and my set-up wasn't ideal. But I fought hard and I also learned a lot about the C3 WRC. I have high hopes that this will help me to be more competitive for the rest of the rally. Especially as I have always been more comfortable on the Swedish stages than the ones in Norway, so I can't wait to get back out there tomorrow!"

STANDINGS AFTER DAY 2
Neuville/Gilsoul (Hyundai i20 WRC) 1:16:13’’1
Mikkelsen/Jaeger (Hyundai i20 WRC) + 4.9
Paddon/Marshall (Hyundai i20 WRC) + 12.1
Breen / Martin (Citroën C3 WRC) + 12.6
Ostberg/Eriksen (Citroën C3 WRC) + 13.2
Suninen/Markkula (Ford Fiesta WRC) + 29.6
Lappi / Ferm (Toyota Yaris WRC) + 38.5
Latvala / Anttila (Toyota Yaris WRC) + 1:06.2
Tänak/Jarveoja (Toyota Yaris WRC) + 1:29.0
Meeke / Nagle (Citroën C3 WRC) + 1:43.6
18-02-16 Nerveless Neuville heads Hyundai 1-2-3 on Friday in Sweden
Belgian takes control from Mikkelsen and Paddon with Ogier adrift. Thierry Neuville headed a clean sweep of the top three places for Hyundai at Rally Sweden following Friday's first full day.

The Belgian fended off Andreas Mikkelsen by 4.9sec after a tough day on snow and ice-covered roads in the forests of Sweden and Norway. Hayden Paddon surged up the order late on to claim third, 12.1sec off the lead.

Lying sixth after Thursday's curtain-raising speed test, Neuville moved his i20 to the front on Friday morning's second stage and held off a chasing pack which had the advantage of better conditions.

The early starters lost time ploughing a clean route though fresh morning snow. They endured worse when the tests were repeated in the afternoon, battling ruts and narrow tramlines created by later competitors in the original pass.

Conditions improved with every car but a determined Neuville held on, even though he never had the luxury of a lead greater than 4.8sec.

"Fifth on the road was OK and I could benefit from the lines of the guys in front and push hard to match those behind. When I saw the afternoon conditions I knew we'd struggle, but sometimes we were able to go faster than those starting after us to stay ahead," he said.

Norwegian Mikkelsen, who started further down the order, had a troublefree day but admitted: "It looks like we have a job on to fight for the win."

Paddon won two afternoon stages to leap from eighth at the midpoint, claiming his second success in the final Torsby stage despite fearing he had overworked his studded tyres.

The Kiwi's charge deprived Craig Breen of a top-three place, but the Irishman was delighted with his form. He also won two afternoon stages and was 0.5sec further back, with Mads Østberg completing a thrilling fight for third 0.6sec behind.

Teemu Suninen was sixth, despite the light pod of his Ford Fiesta flying off in the final test with fellow Finn Esapekka Lappi seventh. Lappi was second before burying his Toyota Yaris in the snow ,which blocked the radiator grille and sapped engine power.

Team-mates Jari-Matti Latvala and Ott Tänak suffered badly from their start position and were eighth and ninth, with Kris Meeke completing the top 10.

A despondent Sebastien Ogier fared worst of all. The championship leader opened the road and conceded almost three minutes en route to 12th.

Saturday's route journeys east of the rally's Torsby hub and features two identical loops of three stages, which include the famous Colin's Crest jump. It ends with a second pass through last night's Karlstad trotting track test and a sprint on the edge of Torsby. The eight stages cover 120.31km.

Leading positions:
1. T Neuville / N Gilsoul BEL Hyundai i20 1hr 16min 13.1sec
2. A Mikkelsen / A Jaeger NOR Hyundai i20 + 4.9sec
3. H Paddon / S Marshall NZL Hyundai i20 + 12.1sec
4. C Breen / S Martin IRE Citroën C3 + 12.6sec
5. M Østberg / T Eriksen NOR Citroën C3 + 13.2sec
6. T Suninen / M Markkula FIN Ford Fiesta + 29.6sec
18-02-16 Kristoffersson och Barth imponerar i Rally Sweden
Johan Kristoffersson lämnade fredagens körning i Rally Sweden med ett stort leende efter en sträckseger på Röjden och en sjundeplats totalt i WRC2.
- Inga konstigheter. Vi höll vårt tempo bara, men det är klart att man kommer in i det mer och mer.

Eftermiddagens loop visade detta med eftertryck. Kristoffersson och kartläsaren Patrik Barth bättrade sina tider avsevärt och närmade sig toppen i klassen.
- Vi har visserligen inte bara rullat genom, men inte heller försökt något särskilt annat heller. Det passade mig bättre när det kom fram lite grus och jag kunde åka mer understyrt.

Ovanan av rally syntes det inte mycket av under andra halvan av dagen.
- Första loopen var min första rallykörning på två år. Man måste tydligen ha en halv dag för att komma in i det här, konstaterade mångsidige rattvirtuosen Johan med ett lurigt leende.

Även runt omkring fungerade allt prickfritt i teamet.
- Vi har haft en bra däckstrategi under dagen. Där har jag och Patrik gjort ett bra jobb, men det är också tack vare alla rutinerade människor runt omkring.

Även co-driver Barth var nöjd med samarbetet under dagen.
- Det är som en höger- och vänsterhandske. Johan kan fruktansvärt mycket om hur man kör en bil och jag kan allt som han inte kan. Plus att teamet funkar bra även i övrigt.

Målet för hela rallyt var att klara någon topp-tre-placering. Det är redan avklarat.

Kristoffersson toppade nämligen sin dag på andra vändan av Röjden när han satte hela WRC-eliten på plats och vann sträckan 0,8 sekunder före Ole Christian Veiby.

På avslutande Torsby-sträckan var han tvåa efter Pontus Tidemand.
- Jag trodde inte jag skulle klara att vinna en sträcka och jag trodde absolut inte att jag skulle kunna vara bara sju hundradelar efter på den första mörkersträckan jag kör, konstaterade en överraskad och nöjd Kristoffersson.

Inför lördagen ligger Kristoffersson/Barth i sin Skoda Fabia R5 på sjunde plats i WRC 2, drygt 51 sekunder efter ledande japanen Katsuta, och får därmed en bättre seedning och mindre risk för trafik i vägen.
- Vi har nog tappat minst tjugo sekunder på trafik och andras avåkningar idag, summerade Volkswagens rallycrossvärldsmästare.

Stallchefen Tommy Kristoffersson var mycket nöjd när kvällsmörkret sänkte sig.
- En bättre förstadag hade vi inte kunnat önska oss. Teamet visar vilken kompetens som finns. Sedan måste jag ge en eloge till Johan och Patrik. Jag vet hur mycket de vill visa vad de kan här på hemmaplan och det är lätt att bli för ivrig, men de har hållit sig imponerande kalla.
18-02-16 Jonna raporterar från Rally Sweden
Dag 2 av Svenska Rallyt och idag har det börjat på riktigt. På förmiddagen begav sig Jonna Eson Brådhe och Filip Vernerfur mot Norge för dagens första utmanande sträcka, Hof Finnskog. Dessvärre blev de hindrade längre fram och tappade närmare 10 minuter. Mot Svullrya och ladda om. Vi fick in ett riktigt bra flyt tills vi kom ikapp framförvarande bil och låg bakom i ca 5 km. En sträcka kvar innan service SS4 Röjden. Även här blev Jonna och Filip hindrade och tuffade tillbaka mot Torsby lite besvikna.

En halvtimmes service, lite mat i magen och det var dags att ta revansch på förmiddagens sträckor som skulle köras igen. Sakta men säkert blev vi genast lite varmare i kläderna och satte några bra tider. Dagen avslutades på SS 8 i Torsby och en tredje plats i klassen. Vi är nöjda med dagen trots otur på förmiddagen, vi har kört i vårat tempo utan onödiga risker, säger Jonna
Imorgon lördag ska 8 sträckor köras varav publikpopulära Vargåsen som innehåller Colins Crest.
- Bilen känns kanon så det ska bli otroligt kul att få komma igång imorgon igen, säger Jonna.
- Vi ska försöka öka succesivt och samla så mycket erfarenhet som möjligt utan att försöka riskera något då det är en lång väg kvar till mållinjen.

18-02-16 Arne Rådström tvåa efter första dagen i Rally Sweden Historic
I dag inledde den historiska klassen sitt tävlande i årets Rally Sweden, och precis som många trodde blev det en hård kamp mellan Arne Rådström och Petter Solberg. Arne och hans kartläsare Thomas Nilsson satte hård press på Petter under dagen, men tappade 20 sekunder på sista sträckan efter en snurrig.

– Det har gått bra. Vi var lite överladdade på första sträckan, men på den andra tog vi i och körde mer noggrant och var faktiskt före Petter. På sista sträckan snurrade vi och tappade 20 sekunder. Men vi är nöjda och fokuserade på morgondagen, då ska vi öka, säger Thomas.
18-02-16 Dennis Rådström fightas om segern i Rally Sweden
Den första riktiga dagen av årets Rally Sweden är avklarad, och det har gått riktigt bra för Dennis Rådström och Johan Johansson som fightas om ledningen under hela dagen med Emil Bergkvist. De slutar dagen som tvåa, 6,7 sekunder efter Emil.
– Skönt att ha första riktiga dagen i Rally Sweden avklarad. Det har vart en riktig folkfest i skogen och vägarna har vart helt fantastiska. Jag och Johan har haft grymt kul och farten har vart bra, säger Dennis.
– Vi har inte fokuserat så mycket på fighten med Emil. Men visst är det kul att vi är så jämna. Nu laddar vi om inför morgondagen och
18-02-16 Tidemand avancerar i Rally Swedens toppstrid
Genomtänkt och taktiskt med ökande tempo – Pontus Tidemand bygger upp farten och är i en het toppstrid i sitt hemmarally. Efter en solid fredag är han tvåa i WRC 2-klassen, med ledarpositionen inom räckhåll.

Pontus Tidemand brukar glänsa på Rally Swedens öppningssträcka på Färjestadstravet i Karlstad. Så även igår. Han och kartläsaren Jonas Andersson satte WRC 2-fältets snabbaste tid och tog därmed täten i tävlingen inför nästa dag.
Fredagens action sträckte sig över norska gränsen och med endast 0,1 sekunder till sin fördel tog den värmländska duon det säkra före det osäkra. De fokuserade på att komma in i tävlingen sträcka för sträcka och hitta rätt rytm och känsla.
- Vi började dagen försiktigt, helt enligt planen, berättar Pontus. Det är lätt att förivra sig men vi hade bestämt oss för att växa in i uppgiften. Senast vi tävlade var i Wales i slutet av oktober så tävlingstempot måste byggas upp successivt under tävlingen.

Pontus höjde tempot och befäste sin position allteftersom under tävlingsdagen och avslutade med en stark insats på dagens sista sträcka. Med fyra sträcksegrar i bagaget så här långt ligger han på en andraplats, bara fyra sekunder från ledningen.
- Hela gänget pushar hårt och glappen är små men känslan har blivit bättre och bättre. Det blir en ordentlig fight imorgon och vi ger oss inte. Vi får se hur förhållandena är och anpassa oss lite efter det, men vi planerar att fortsätta i samma riktning, säger Pontus.
Åtta specialsträckor står på lördagens schema, däribland sträckan med tävlingens kanske mest populära publikplats – Colin´s Crest.

Rally Sweden WRC 2 efter dag två/SS8:
1. Takamoto Katsuta (JAP) 1:20:21.5
2. Pontus Tidemand (SWE) +4.0
3. Ole Christian Veiby (NOR) +7.2
4. Jari Huttunen (FIN) +12.6
5. Janne Tuohino (FIN) +32.2
18-02-16 Kjemper om seieren i Sverige
Andreas Mikkelsen kjemper om seieren i Rally Sweden. 28-åringen ligger på andreplass, bare 4,9 sekunder bak teamkamerat Thierry Neuville.

Det var en fornøyd Andreas Mikkelsen som tok kvelden etter fredagens etapper. Med Anders Jæger i kartleserstolen har han kjørt uten å ta for stor risiko, men er likevel fullt med i seierskampen.
– Det har vært en veldig bra dag. Vi har kjørt med innsiden av hodet, og har ikke tatt den største risikoen – men har likevel kjørt fort og trøkket på. Det å ligge på andreplass, så nære teten, er bra. Det blir en spennende dag i morgen. Det tror jeg kan bli en kul fight, sier Hyundai Motorsport-føreren, som er klar for å jage teamkamerat Neuville. For Hyundai har åpningsdagen av VM-runden i Sverige vært fantastisk. For på plassen bak nordmannen ligger Haydon Paddon, tredjemann i teamet, ytterligere 7,2 sekunder bak.

Andreas Mikkelsen legger ikke skjul på at han hadde en liten fordel av startposisjonen sin etter at det kom litt snø natt til fredag.
– Det er ingen tvil om at det har hjulpet oss å starte litt bak i feltet. Vi kunne selvfølgelig gjort mere for å prøve å utnytte det maksimalt med virkelig å kline til for å skaffe oss en ledelse. Men forholdene er vanskelige, og det ville innebåret større risiko. Og den risikoen var jeg ikke villig til å ta. Alt handler ikke om Sverige, for sesongen sett under ett er viktigere. Derfor kjører jeg det jeg føler er riktig for meg i kampen om sammenlagtmesterskapet, poengterer han.

Rallyesset forsikrer imidlertid at han har mer å gå på om det skulle bli nødvendig.
– Jeg har et gir til, men da begynner risikoen å komme også, så det er en balansegang, understreker han.
18-02-16 Snabb och stabil start av Kristoffersson
Johan Kristoffersson inledde Rally Sweden kontrollerat men snabbt på Färjestads travbana under torsdagskvällen.
- Fina förhållanden, platt och fint. Det här är ju en sträcka där man inte kan vinna någon tid utan bara förlora.

Kristoffersson och co-drivern Patrik Barth noterades för den fjärde snabbaste tiden i WRC2 i sin Skoda Fabia R5, besegrad i duellen av regerande världsmästaren Pontus Tidemand med en knapp sekund.
- Jag fick lite för mycket hjulspinn i starten. Där låg väl större delen av skillnaden men åtta tiondelar är inte mycket i skogen.

Tidigare under dagen hade Volkswagens rallycrossvärldsmästare kört shake-down på klassiska Skalla-sträckan utanför Torsby.
- Det gick fint men det var ganska spårigt, kommenterar Johan.

Under fredagen börjar Rally Sweden på allvar, enligt prognoserna i lätt snöfall.
- Det passar fint för oss som startar lite senare, säger en förväntansfull Kristoffersson.
- Vi försöker rulla genom, lugnt, utan misstag, och se vad som händer, hälsar han vidare.

18-02-16 Rally Sweden har startat för Mattias Adielsson
VM-tävlingen Rally Sweden har startat för landslagsföraren Mattias Adielsson och Andreas Johansson som tävlar för Pontus Tidemand Racing med en Skoda Fabia R5. Första sträckan som är en kort publiksträcka har avgjorts på travbanan i Karlstad inför storpublik. Adielsson har åttonde tid i WRC2 tre sekunder efter ledande Pontus Tidemand.
- Vi är i gång, det känns skönt. Jag försökte vara lite försiktig på sträckan, det är ju dumt att ta för stora risker på en så kort sträcka. Vi ser fram mot morgondagen, det gäller att hålla koncentrationen uppe hela dagen och ge sitt yttersta. Varje sekund kommer det att vara kamp om, säger Mattias Adielsson.

Rally Swedens längsta etapp avgörs under fredagen som bjuder på sju specialsträckor. Sträckningen är i västra Värmland med några avstickare in i Norge. Även tävlingens längsta sträcka, Svullrya 24,88 km kommer att köras två gånger. Adielsson kommer att gå ut som bil 25 under fredagen. Torsdagen började med den obligatoriska shakedown, en kortare sträcka där teamen har chansen att göra ett sista test av bilen inför tävlingen. Adielsson var snabbast av WRC2 bilarna på morgonen.

- Vi tar med den känslan till fredagen. Vårt mål är att vara bland de fem bästa i WRC2, skulle vi klara det är vi riktigt nöjda, avslutar Mattias Adielsson.
18-02-16 Ford M-Sport tar sig an Rally Sweden
Ford och M-Sport är redo att ta sig an årets upplaga av Rally Sweden som håller på mellan 15–18 februari. Med sig har Ford tre EcoBoost-försedda Ford Fiesta WRC:s, som nu deltar för andra gången i FIA World Rally Championship. Under första dagen körde förarna väldigt jämt, och Sébastien Ogier ligger på en nionde plats.

Fords rallyteam M-Sport är redo att prestera under årets upplaga av Rally Sweden. Årets förare är Sébastien Ogier, Elfyn Evans och Teemu Suninen – alla taggade till max efter att ha genomgått en omfattande testperiod inför tävlingen. I årets upplaga kommer vi få se några sträckor som inte använts sedan 2013, men signatursträckorna Vargåsen och Colin’s Crest är med i vanlig ordning.
– Vi förväntar oss en extremt tuff tävling detta år, och vi vet att skandinaverna är i toppform. Vi har dock tre fantastiskt duktiga förare med oss – Sébastien har vunnit tävlingen tre gånger och Elfyn är också en Rally Sweden-vinnare. För Teemu är detta hans första rally på snö med vår Fiesta WRC, och hans tredje snörally totalt. Men finnarna brukar vara snabba här så jag skulle inte bli förvånad om vi får se honom knipa åt sig ett bra resultat, säger Malcolm Wilson, teamchef för M-Sport.

Efter första dagen leder Ott Tänak som kör för Toyota Gazoo Racing WRT. Förarna körde i heat, två och två mot varandra och det skiljde mindre än en sekund mellan de fem snabbaste förarna i WRC. Sébastien Ogier är bäst av Ford M-Sports förare och ligger på en nionde plats efter första dagen.

Ford storsatsar på M-Sport under 2018
Från och med 2018 utökar Ford sitt samarbete med M-Sport, där teamet erbjuds ett utökat tekniskt och finansiellt stöd, lett av Mark Rushbrook, global chef för Ford Performance.
– Ford har haft en bra relation med M-Sport i över 20 år, vilket bidragit till en rad framgångar på olika nivåer inom rallysporten, och det är vi väldigt stolta över. Samarbetet har också etablerat Fiestan som en klassiker inom rallyvärlden. Förra året stöttade vi M-Sport med utvecklingen av den nya Fiestan, som senare kom att vinna FIA World Rally Championship. Vi hoppas nu kunna ge ännu mer uppbackning under 2018, sa Mark Rushbrook, global chef för Ford Motorsport, vid årets start.

Rally Swedens historia
Rally Sweden är det största årliga rallyt i Sverige, med cirka 200 000 åskådare under de fyra dagarna, och över 100 miljoner tv-tittare världen över. Svenska rallyt kördes första gången 1950 som Midnattssolsrallyt, då i sommarmiljö. Tävlingen hade detta namn fram till 1964. 1965 kördes rallyt för första gången som en vintertävling, och har körts så sedan dess.
18-02-15 Dennis Rådström leder Rally Sweden
Årets Rally Sweden kunde inte börjat bättre för Dennis Rådström och Johan Johansson. Duon var snabbast på båda vändorna på shakedown, och efter tävlingens första sträcka leder dom rallyt med en tiondel före Emil Bergkvist.
- Det har gått över förväntan, det kan inte bli en bättre start än så här, säger Dennis.
- Det har börjat sjunka in att vi kör på hemmaplan, så innan start gick det inte mota känslorna mer. Utan jag blev lite nervös. Men nu laddar vi om för morgondagen då rallyt startar på riktigt med många fina sträckor. Vi kör vidare i vårt tempo och hoppas det räcker långt, avslutar Dennis.

Följ Dennis och Johans framfart i skogen via Rådström Motorsport på facebook: fb.com/radstrommotorsport
18-02-15 Citroën crews on the pace
The last practice session before this evening's official start, the Rally Sweden shakedown provided Citroën Total Abu Dhabi WRT with an opportunity to make a few final set-up adjustments. Back in the Citroën squad for this weekend, Mads Østberg and Torstein Eriksen confirmed that they had got to grips with the C3 WRC quickly as they set the second fastest time, whilst Kris Meeke – Paul Nagle and Craig Breen – Scott Martin also showed good pace, finishing fourth and eighth respectively.

This morning's 6.86 kilometre-long shakedown stage was contested on perfect, snow-covered roads around Skalla. Lined with big snow banks, and despite being a little bit bumpier than the stages contested over the weekend, it proved to be fairly representative of what lies in store for the competitors.

The tyres used in the shakedown are not included in the allocation for the rally, so the Citroën Total Abu Dhabi WRT crews took full advantage, completing five runs and therefore continuing to rack up the miles on a surface where confidence is absolutely critical. This final practice session also enabled the team to review various set-up options and build on the work done during the four days of pre-event testing last week.

On a stage where the grip improved throughout most of the morning as more cars completed, Mads Østberg set the second fastest time, just three tenths off the pace, whilst Kris Meeke set the fourth fastest time on his final attempt. Craig Breen, who began the session a little more tentatively than his team-mates, gradually grew in confidence and closed the gap to the frontrunners on his final pass.

The rally is due to start this evening on the Karlstad racecourse with a 1.90km-long super special stage. However, the real action gets under way tomorrow with the longest leg of the rally (140.1km of timed stages), split between Sweden and Norway.

WHAT THEY SAID?
Kris Meeke
"At the start of the shakedown, I wasn't feeling very confident. I felt more comfortable on the second pass and in the end, my time is fairly competitive. Since last year, obviously we have learned lessons and improved the C3 WRC. But we know that our competitors have improved too. So we'll just have to wait for the first few stage times and see where we stand, especially as road position is going to have an impact. In any case, I'm pleased with my car. The target for me is to keep being consistent and try to come away from Sweden with some more points in the bag."

Craig Breen
"The start of the shakedown wasn't easy for us. The conditions were fairly different to those we had in testing last week and I was a bit short of grip at the rear of my C3 WRC. But we managed to adapt the set-up as we completed more runs, and we finished on a positive note. Tomorrow, I hope to make the most of the starting order, which should work in our favour."

Mads Østberg
"It was a good morning, I was a bit surprised to be quickest after the first run, to be honest, but it confirms that the day of testing was beneficial. I was able to improve the set-up so it suited me more, and I'm pleased to see that we are on the pace. We were able to try a few little things today and now we'll opt for the best possible set-up. Let's hope that the forecast for snow tomorrow proves to be right, because if it does snow, my position way down the starting order shouldn't be too bad!"

SHAKEDOWN STANDINGS
Neuville / Gilsoul (Hyundai i20 WRC) 4:17.3
Ostberg / Eriksen (Citroën C3 WRC) 4:17.6
Ogier / Ingrassia (Ford Fiesta WRC) 4:18.1
Meeke / Nagle (Citroën C3 WRC) 4:18.3
Tänak / Jarveoja (Toyota Yaris WRC) 4:18.7
Mikkelsen / Jaeger (Hyundai i20 WRC) 4:18.8
Latvala / Anttila (Toyota Yaris WRC) 4:19.0
Breen / Martin (Citroën C3 WRC) 4:19.1
Suninen / Markkula (Ford Fiesta WRC) 4:19.2
Evans / Barritt (Ford Fiesta WRC) 4:19.3
18-02-15 Årets höjdpunkt är här - Rally Sweden!
Jonna Eson Brådhe tillsammans med co-driver Filip Wernefur gör VM-debut, det står på startlinjen med sin Peugeot 208 R2. Under två dagar har Jonna och Filip varit ute och skrivit noter på samtliga sträckor och känslan hittills är riktigt bra!
Det bjuds på fina vintervägar med höga snövallar med sträckor både i Sverige och Norge.
Rally Sweden invigs på torsdag nere i Karlstad på travbanan där specialsträcka 1 körs.
- Dom senaste veckorna har varit väldigt intensiva, i mitten på januari var vi långt ifrån budgeten för att kunna starta Svenska Rallyt men tack vare fantastiska företag, privat personer och mitt team som är med här uppe i Värmland står vi nu på startlinjen i ett rally som man drömt och att köra sedan man var barn! Jag har fortfarande väldigt svårt att förstå att vi verkligen ska köra Rally Sweden en VM-deltävling.

Det lär nog sjunka in när vi kör in på travbanan och ser allt folk! Säger en förväntansfull Jonna.

19 specialsträckor ska köras under fyra dagar med en central serviceplats på Torsby Airport. Startnummer 93 ser ni på Jonnas Peugeot 208 R2!
18-02-15 Rallylegend möter första ägarna till svenska ”super-Yarisen”
Rallylegend möter första ägarna till svenska ”super-Yarisen”
Toyota Sweden AB - 2018-02-15 12:44 CET

På lördag den 17 februari kommer de första svenska ägarna till Toyotas prestanda­modell Yaris GRMN att få en försmak av sina nya bilar, tillsammans med den legendariske rally­stjärnan Tommi Mäkinen. Det sker i samband med Svenska Rallyts deltävling SuperSpecial Stage på Färjestadstravet i Karlstad.

Toyota Yaris GRMN tillverkas i en mycket begränsad upplaga om 500 exemplar, varav Sverige tilldelades fem bilar. När de såldes via Toyotas svenska hemsida i slutet av augusti tog det bara drygt två timmar innan alla fem var sålda.
Och på lördag den 17 februari är det alltså dags för de första förväntansfulla ägarna att stifta lite närmare bekantskap med Yaris GRMN och dess ännu mer potenta rallysyskon Yaris WRC. Den tidigare rallystjärnan Tommi Mäkinen, numera stallchef för Toyota Gazoo Racings satsning i rally-VM, är den som tillsammans med representanter från Toyota Sverige träffar de blivande GRMN-ägarna och även överlämnar symboliska nycklar till bilarna.

GRMN-versionen av Yaris har sina rötter i Toyotas rallysatsning. Den är en verklig prestandamodell, med en nästan dubbelt så stark motor – 212 hästkrafter – som vanliga Yaris i sitt kraftfullaste stan­dardutförande. Chassit är också förstärkt med bland annat extra krängningshämmare, differential­broms, uppgraderad hjulupphängning och kraftigare bromsar med fyrkolvsok. Även utseendemässigt anknyter Yaris GRMN starkt till sitt rallysyskon Yaris WRC.

Tommi Mäkinen är stallchef för Toyota Gazoo Racings rallyteam, som tävlar med tre Yaris WRC-bilar i World Rally Championship. Tommi Mäkinen vann själv världsmästerskapet i rally fyra år i följd i slutet av 1990-talet och segrade i 24 av de sammanlagt 139 VM-deltävlingar som han körde under sin tävlingskarriär.

18-02-15 Flying Finn Jari-Matti Latvala targets fifth Swedish win in the snow
Latvala out to win Rally Sweden once again 10 years after his first WRC victory.

Jari-Matti Latvala believes he can celebrate the 10th anniversary of his first WRC victory by claiming a fifth Rally Sweden win this week.

The Flying Finn flew to top spot in only his second rally with the works Ford squad in 2008 and scored a shock fourth success 12 months ago in Toyota Gazoo Racing’s second rally back at the top level after a 17-year absence.

A fifth win would move Latvala level with fellow countryman Marcus Grönholm, two behind Swedish legend Stig Blomqvist, but he knows his biggest rivals could be Yaris World Rally Car team-mates Ott Tänak and Esapekka Lappi.

“Compared to last year I think we have a better car,” he said. “We concentrated on improving it on the slower and more technical sections during our test, and we definitely made a step forward in this area.

“Having said that, the competition is even tougher this year, within our own team as well. It’s going to be a really nice challenge in proper winter conditions and that helps me raise my own game. I’m confident we can fight for the win again.”

Toyota enjoyed a great start to the year with a double podium at last month’s Rallye Monte-Carlo from Tänak and Latvala, and team principal Tommi Mäkinen is cautiously optimistic his squad can deliver again.

“Sweden is one of the rallies where we are strong and we had a good snow test in Finland, with all the drivers doing two days each. But there is always a question mark about everyone else. We know we have improved, but how much has everyone else improved?” he said.

“Jari-Matti won last year, Ott was closely challenging him and Esapekka always has a good feeling on snow too, although of course his experience is less than the others. We feel quite confident but also realistic - there are always ways to improve.”

Heavy snow and freezing temperatures have ensured the Swedish and Norwegian forest tracks are in their best condition for many years. Paradoxically, roads on which it is difficult to even stand will provide one of the fastest rounds of the season.

The 384 tungsten-tipped studs inserted into each Michelin tyre punch through the ice to find remarkable grip while drivers ‘lean’ their cars against the snow banks to guide them around corners at maximum pace.

The rally starts in Karlstad on Thursday night and finishes in Torsby on Sunday afternoon after 19 speed tests covering 314.25km.
18-0214 Arne Rådström och Thomas Nilsson heta utmanare i Rally Sweden Historic
Parallellt med VM-tävlingen körs även i år den populära klassen Rally Sweden Historic, där man tävlar med historiska rallybilar som dominerade sporten under 70-, 80- och 90-talet. En av förhandsfavoriterna i klassen är hemmaföraren Arne Rådström och kartläsaren Thomas Nilsson, som har höga målsättningar efter att ha fått bryta förra året.
– Det ska bli riktigt roligt att köra i år! Vi har en fantastisk känsla och det är en grym atmosfär här i vårt hemmarally, säger Arne.

Arne och Thomas tävlar precis som tidigare i sin orangea Volvo 240, och de har en tuff utmaning framför sig när de ställs mot betydligt nyare och mer avancerade fyrhjulsdrivna bilar. Dessutom kommer deras rival och den flerfaldiga världsmästaren Petter Solberg till start.
– Vi kommer oerhört bra förberedda till denna tävlingen, och målsättningen är självklart att få kliva upp på pallen. Det är otroligt roligt att Petter kommer till start och det är klart att det är han man ska slå. Vi ska göra vårt bästa och ligga på hårt för att utmana honom, han ska inte få detta enkelt, säger Thomas.
– Vi har testat mycket inför tävlingen och har hittat mycket fart i bilen. Det kommer givetvis bli svårt att slå Mats Jonsson och Kenneth Thomasson i de fyrhjulsdrivna bilarna, men vi ska göra ett försök. Och det är oerhört inspirerade att Petter är här, han kommer inte hit för att bli tvåa. Men jag ser fram emot att ta matchen mot honom, fortsätter Arne.

Men Arne är inte ensam Rådström i årets Rally Sweden. Även hans son Dennis ställer upp i tävlingen, och då i Junior-VM där Dennis tillhör favoriterna i tävlingen.
– För vår del måste vi koppla bort att Dennis och Johan (Johansson, kartläsare) kör. När tävlingen startar ska vi gå in i vår bubbla och lägga fokus på vårt, säger Thomas.
– Men det är klart att det är svårt att tänka bort det helt, jag kommer hålla koll på hur det går för dom mellan sträckor och på service, tillägger Arne.

På lördag körs den anrika sträckan Vargåsen två gånger, och precis som tidigare år kommer Rådström Motorsport ha ett stort event med flera hundra partners och supportrar som hejar fram Dennis och Arne.
– Det är alltid lite pirrigt att starta på Vargåsen när man vet att det är så många som står där och hejar på oss. Men samtidigt får man försöka hålla koncentrationen uppe och fokusera på körningen, säger Arne.

Den historiska delen av Rally Sweden avgörs över två dagar, fredag och lördag, och Arne har klart för sig vad som hade gjort just denna rallyhelg extra speciell.
– Det hade vart om både jag och Dennis får kliva högst upp på pallen, det hade vart nått, avslutar Arne.
18-02-14 Jonas Kruse guidar rallypubliken åt SVT Sport
På torsdagskvällen inleds Rally Sweden. SVT Sport kommer att göra en mastodontsatsning på rallytävlingen med dagliga sändningar. För 15 gången är värmlänningen och forne rallyproffset Jonas Kruse expertkommentator.

Under det senaste året har Jonas Kruse varit nominerad till TV-priset Kristallen och tillsammans med kollegan Johan Ejeborg tilldelats hedersutmärkelsen Bilsport Award för sina kommentatorsinsatser inom rally, racing och rallycross i SVT. Lokalt vill även Grumsbor uppmärksamma Jonas Kruse genom att uppkalla rondellen vid Nyängen, E18/E45, efter honom och hans insatser, inte minst i SVT.

På torsdagskvällen inleds Rally Sweden. SVT Sport kommer att göra en mastodontsatsning på rallytävlingen med dagliga sändningar. För 15 gången är värmlänningen och forne rallyproffset Jonas Kruse expertkommentator.

Under det senaste året har Jonas Kruse varit nominerad till TV-priset Kristallen och tillsammans med kollegan Johan Ejeborg tilldelats hedersutmärkelsen Bilsport Award för sina kommentatorsinsatser inom rally, racing och rallycross i SVT. Lokalt vill även Grumsbor uppmärksamma Jonas Kruse genom att uppkalla rondellen vid Nyängen, E18/E45, efter honom och hans insatser, inte minst i SVT.

– Det är alltid en balansakt att prata motorsport eftersom det finns många noviser och minst lika många experter framför TV-apparaterna. För mig som expert är det viktigt att både förklara för de icke insatta och att tillföra expertens mervärden för dem som vill veta mer, säger 52-årige Jonas Kruse.

Jonas har en lång karriär inom bilsport och främst rally – han har varit fabriks- och testförare, stallchef och en under en period även svensk förbundskapten i rally. Han handplockades 2002 från Radiosporten till SVT Sport av dåvarande sportchefen Remy Nilsson.
– Då hade jag lagt hjälmen på hyllan samt släppt min Renault-styrning till förmån för junioren Per-Gunnar ”PG” Andersson som segrade i Junior-VM två år senare, berättar Jonas Kruse som även matchat fram Patrik Sandell som juniorvärldsmästare i rally. Det var 2006.

Inledningsvis var Jonas Kruse expertkommentator i SVT:s WRC-sändningar, men med åren har uppdraget utökats med både racing och rallycross samt fördjupningar – vilket gör honom till en av de mest frekventa experterna hos SVT Sport.
– Det är nästan ett heltidsarbete, men jag arbetar alltjämt som förarinstruktör i avancerad bilkörning samt är engagerad som tränare åt IBK Skoghall i damallsvenskan i innebandy. Som tränare har jag nytta av mina år som stallchef, men också alla säsonger i dåvarande ishockeyettan i Grums färger, säger Jonas Kruse som dessutom har två vuxna döttrar inom bollsport på elitnivå – dels Fanny i innebandy, dels Fia i handboll.
– Så det är inte bara motorsport i min skalle, jag var drygt 25 år när jag valde att satsa helhjärtat på rally framför ishockey. Så här i efterhand känns det som ett korrekt beslut.

Under Rally Sweden kommer Jonas Kruse att bistå kommentatorn Stefan Klemetz och programledaren Maria Wallberg.

Naturligtvis finns det en enda avslutande fråga till Jonas Kruse – hur är de svenska segerchanserna?
– Någon svensk totalseger kan det inte bli i år, men om två år. Vi har en handfull unga talanger i rätt ålder och med rätt förutsättningar för att ta klivet upp till WRC, närmast till hands ligger Pontus Tidemand som redan visat vad han kan, svarar Jonas.

Rally Sweden 2018 inleds med en Superspecial på Färjestads Travbana på torsdagskvällen.
18-02-14 Emil Bergkvist gör JVM-debut på hemmaplan
Till helgen startar årets Junior-VM i rally genom Rally Sweden i de Värmländska skogarna. Emil Bergkvist från Torsåker finns på plats för att göra debut i Junior-VM (JWRC), och sitt fjärde raka Rally Sweden. Trots att det är första tävlingen både i JWRC och den nya bilen, en Ford Fiesta R2T, har Emil höga målsättningar.

Emil har de senaste åren kört Rally-VM, WRC, i en fyrhjuldriven Citroen DS3 R5 i klassen WRC2. Men efter två säsongen med mycket krångel och uteblivna resultat väljer Emil nu att ta ett steg ner till Junior-VM i hopp om att hitta tillbaka till glädjen och vara med och utmana i toppen.
– Detta känns som helt rätt steg i min karriär. Nu kan jag fokusera mer på mig själv och min körning än tidigare. Vi vet att det är ett tufft mästerskap, men vi har höga ambitioner och vill slåss om titeln, säger Emil.

Junior-VM drivs av det Brittiska Fordteamet M-Sport, och alla deltagare ställer upp i likadana Ford Fiesta R2T. En ny bil för Emil, som dock tävlat mycket i R2-bilar tidigare. Främst under 2015 när han tävlade för Opel Motorsport och vann EM för juniorer. Emil tror att den framhjulsdrivna Forden kommer passa honom bra.
– Jag har kört ett test i Forden ihop med Anders Grøndal, och det kändes bra. Så det ska nog inte bli några problem att komma in i körningen.

Emil och hans kartläsare Ola Fløene har höga målsättningar med säsongen och siktar på att vara med i fighten om VM-guldet, och att starta säsongen på hemmaplan ser Emil som en fördel.
– Det är fjärde året i rad vi kör Rally Sweden, och jag vann tävlingen 2015 i R2-klassen. Men det är en tuff klass med många duktiga förare, så vi är ödmjuka inför uppgiften, avslutar Emil.

Rally Sweden 2018 avgörs över 4 dagar och .. sträckor. Emil och Ola går ut som första bil i JWRC, där även Svenska Dennis Rådström tävlar. Årets upplaga ser ut att ha perfekta förutsättningar med över en meter snö och mycket is i vägen.

Junior-WRC 2018 avgörs över fem tävlingar; Sverige, Korsika, Portugal, Finland och Turkiet.
18-02-14 R-Sport Sweden redo för Rally Sweden
Imorgon startar VM-tävlingen Rally Sweden i Karlstad. På plats finns R-Sport Sweden AB med Johnny Andersson och kartläsaren Mikael Johansson, som ska förvekliga en dröm genom att köra tävlingen i en Ford Fiesta R5.
– Det känns helt fantastiskt! Nu får man tillbaka nått för allt slit man lagt ner för att komma till start. Jag har funderat många gånger på om detta har vart värt allt jobb, men nu när vi är här och har kommit in i bubblan känns det riktigt bra, säger Johny.

Årets upplaga av tävlingen bjuder på fantastiska förhållanden med närmare en meter snö och helt istäckta vägar.
– På flera ställen är snövallarna högre än bilen. Jag har aldrig sett ett sånt här bra vinterrally tidigare, vi ser verkligen fram emot att köra i helgen, fortsätter Johnny.

Johnny, som tog tre raka segrar i SM i slutet av 2017 har det senaste halvåret jobbat hårt med sitt nystartade team R-Sport Sweden AB, där han hjälper de två juniorerna Jari Liiten och Pontus Åhman i deras satsningar. Detta innebär att han knappt kört något sen säsongen tog slut i september förra året.
– Det allra bästa med Rally Sweden ska bli att få köra rallybil igen. Naturligtvis hade vi velat komma bättre förberedda, men vi ska ta oss igenom rallyt och förhoppningsvis få mycket nya erfarenheter.
– Sen är det en dröm som går i uppfyllelse att få köra kanske världens bästa rally i en riktigt frän bil, avslutar Johnny.

R-Sport Sweden AB kommer ha ett stort tält på serviceplatsen där man kan se när bilen servas och även värma sig. Välkomna förbi!
18-02-14 Dennis Rådström redo för VM på hemmaplan
Mycket snö, stort hemmastöd och perfekta förberedelser. Torsbysonen Dennis Rådström och hans kartläsare Johan Johansson från Valdemarsvik är redo att starta årets säsong i Junior-VM på absolut bästa sätt på hemmaplan i Rally Sweden.
– Det känns otroligt häftigt! Hela livet har man stått och kollat på rallyt och drömt om att få åka det, och nu är det verklighet, säger Johan.

Mer hemmatävling än årets VM-premiär går knappast att få för Dennis, som är född och uppvuxen i Torsby. Här har han hela sin uppväxt följt världsstjärnorna på nära håll, och nu får han alltså själv ställa sig till den skara,
– Vi försöker inte tänka för mycket på att det är hemmatävling, utan vi tar det som vilket tävling som helst och fokuserar på att göra vårt bästa och få till bra noter, säger Dennis.
– Men visst är det lugnt och skönt när man kan bo hemma och sova i sin egen säng, det blir mer avslappnat och vi kan lägga mer fokus på tävlingen.

Årets upplaga bjuder på bättre förhållanden än på många år. Sträckorna har fantastiska förutsättningar med mycket snö och isiga vägar.
– Det är skyhöga snövallar med ett tjockt islager på vägen. Det är så här det ska vara, detta blir ett riktigt vinterrally, fortsätter Dennis.

Under helgen kommer det vara oerhört mycket fans som följer Dennis och Johans framfart i skogen, framförallt under lördagen när över hundra orangeklädda supportrar samlas på Vargåsen för att heja fram killarna.
– Det betyder grymt mycket att ha detta stödet under helgen. Det är många eldsjälar som jobbar dygnet runt för oss och många partners som gör denna satsningen möjlig, så vi hoppas att de ska njuta och det känns hedrande att de stöttar oss på plats, säger Dennis.
– Att alla är här och stöttat oss betyder massor. Jag har en egen hejarklack från Valdemarsvik med barndomsvänner och kompisar som finns på plats med flaggor och sånt. Sen betyder det oerhört mycket att min bror finns på plats för att stötta oss. Det var han som fick mig att börja med rally, och att han nu ska få följa mig känns stort, säger Johan

Efter förra årets femteplats i mästerskapet laddar nu teamet om för ett nytt år i Rally-VM och JWRC, och detta året ska man dra nytta av de erfarenheter man skaffade under fjolåret för att kunna vara med och slåss om VM-titeln genom en bra start i Rally Sweden.
– Vi har ett års erfarenhet från mästerskapet och känner både teamet och bilen väl. Vi har utvecklats mycket och kommer bättre förberedda än någonsin med bra tester och tävlingar inför Rally Sweden. Vi kommer gå ut i vårt tempo och se hur vi ligger till och så får vi öka efter det, men vi har höga ambitioner, säger Dennis.
– Med den känslan vi har nu så siktar vi givetvis väldigt högt. Men vi har ingen koll på hur fort de andra kör, så vi ska göra vårt bästa så tror jag att det räcker riktigt långt, avslutar Johan.

Dennis och Johan tävlar i Junior-VM, JWRC, som drivs av det Polska teamet M-Sport. Alla deltagare tävlar i identiska Ford Fiesta R2T Ecoboost, och teamet ställs bland annat mot landsmannen Emil Bergkvist.

Rally Sweden 2018 avgörs över 19 sträckor och startar nu på torsdag den 15 februari med målgång på söndag.
18-02-13 Westmatic, Världsmästartvätten!
I samband med Rally Sweden kommer Rallycross-Världsmästaren Johan Kristoffersson att tävla i en helt ny, Westmatic-sponsrad Skoda R5, i den stenhårda WRC2 klassen. Johan som bor mindre än en kilometer från Westmatic-fabriken är inte bara regerande Världsmästare i Rallycross, Johan är även en erfaren Lastbilschaufför och vet hur viktigt det är att ha en ren lastbil.

”När vi visar upp oss i tävlingsdepån måste våra fordon alltid vara rena. En ren trailer är en självklarhet för att attrahera våra samarbetsparters och när vi ställer upp på serviceplatsen i Torsby under Rallyt så har vi tvättat lastbilen i den Westmatic-utvecklade tvätthallen i Torsby ”, berättar Världsmästaren.

Rally skiljer sig dramatiskt från Rallycrossbanorna och Johans förhoppning är att kunna få mycket körträning samtidigt som han skall försöka stressa de etablerade toppförarna på några av sträckorna

Nu håller vi tummarna för Arvika-sonen under helgen!

18-02-14 Hyundai Motorsport laddar för Rally Sweden
Hyundai Motorsport siktar på första segern i 2018 FIA World Rally Championship (WRC) när Rally Sweden drar igång i de värmländska skogarna.
Säsongen inleddes motigt med Rallye Monte-Carlo där teamet såg rejäl potential i både bil och förare men lämnade rallyt med endast en femteplats då alla tre Hyundai i20 Coupe WRC stötte på problem. Med endast sex etappsegrar och sju poäng i Power Stage i Monte-Carlo siktar Hyundai Motorsport på ett mer representativt resultat när WRC kommer till snötäckta Sverige.

Tre bilar kommer starta för Hyundai Shell Mobis World Rally Team i Sverige. Andreas Mikkelsen och Thierry Neuville tävlar i bil #4 och #5 medan Hayden Paddon gör säsongspremiär i #6 som Dani Sordo styrde i Rallye Monte-Carlo.

En historia på pallen
Både Paddon och Neuville har tidigare varit på pallen i Sverige med varsin andraplats 2015 respektive 2016. Mikkelsen däremot har med sitt förra team tagit två pallplatser och siktar nu på att repetera historien när han kör sitt första snötäckta rally för Hyundai Motorsport.

Det 19 etapper långa rallyt blir ett speciellt tillfälle för norrmannen då fredagens agenda består av sex etapper som sträcker sig över den
svenska gränsen in i hans hemland Norge. Alla besättningar har förberett sig inför rallyt med ett tredagars test i Kall, nära Åre i Jämtland. Gott om nysnö skapade ideala förhållanden och temperaturer baserat på de minusgrader som förväntas under Rally Sweden. Hyundai i20 Coupe WRC kommer att utrustas med dubbade Michelin-däck för att bemästra det hala underlag som bilarna utsätts för på ett av säsongens snabbaste rallyn.

Team Principal Michel Nandan kommenterar: ”Vi vill lägga besvikelsen i Monte-Carlo bakom oss genom att på riktigt starta säsongen 2018 i Sverige. Medan Monte bjöd på oförutsägbara förhållanden möts vi nu att en helt ny utmaning med snabba etapper på genomfrysta vägar i Sverige och Norge. En sak är säker som vi lärde oss i Monte – det går inte att ta något för givet. Fina resultat kommer inte gratis - man får jobba för dem, vilket är precis vad vi kommer göra under Rally Sweden. För Andreas är det här ett speciellt event med flera etapper i hans hemmaterräng. Thierry och Hayden har båda placerat sig på pallen i Sverige de senaste åren så jag tror vi har en så pass stark laguppställning vi bara kan ha inför Rally Swedens utmaningar.”

Framtidshopp gör WRC2-debut
Rally Sweden blir också den formella WRC2-debuten för Hyundai Motorsports Driver development Program (HMDP). Finska föraren Jari Huttunen och kartläsare Antti Linnaketo tar för första gången över ratten på en Hyundai i20 R5 i utvalda omgångar av säsongens konkurrenstäta WRC2-kategori.

Sverige blir prologen till detta unga framtidshopps fulla tävlingssäsong som HMDP-förare, tätt följt av Rally México i mars. De vintriga förhållandena som Rally Sweden erbjuder blir en bekant resa för finnen. Han har precis genomfört två dagars tester i Sverige för att förbereda sig inför sitt första WRC2-rally 2018.

Mikkelsen/Jæger (#4 Hyundai i20 Coupe WRC)
Mikkelsen berättar inför Rally Sweden: ”Det här är ett väldigt speciellt rally för mig då vi kommer köra över gränsen in i mitt hemland Norge. Vi kommer ha mycket support från fans, vänner och familj. Det är ett vackert event och även det enda där vi får tävla på snö och is med riktiga dubbdäck. Däcken har ett enormt grepp vilket ger en fantastisk känsla som är helt obeskrivlig. Vi hoppas på ett stort antal snövallar i kurvorna så vi verkligen kan tänja på gränserna.”

Neuville/Gilsoul (#5 Hyundai i20 Coupe WRC)
Neuville kommenterar: ”Vi hade rejäl fart på de svenska och norska etapperna förra året men tyvärr slutade inte rallyt som planerat då vi fick bryta under lördagen. I år siktar jag på att än en gång utmana om segern och nu med bättre utgång. Sverige är verkligen ett unikt event och det enda där vi får tävla med dubbdäck under ett helt rally. Sen är det också ett av säsongens snabbaste rallyn vilket gör det extremt spännande både för fans och mig som förare. Vi lovar att leverera en rejäl show och viktigast av allt – bra resultat.”

Paddon/Marshall (#6 Hyundai i20 Coupe WRC)
Paddon berättar: ”Kan inte vänta på att äntligen få starta säsongen 2018. Det känns nästan som en evighet sedan vi tävlade i Australien och Sverige blir en riktig omstart för oss. Jag har fina minnen från att ha slutat på andraplats för två år sedan och kommer försöka upprepa den prestationen. Det kändes bra att få åter bekanta sig med bilen under testdagarna då vi fick njuta suveräna vinterförhållanden på vägarna. Mer sån härlig körning under rallyt och lite fina resultat skulle vara en perfekt start på min säsong.”

Huttunen/Linnaketo (#34 Hyundai i20 R5)
Huttunen kommenterar: ”Jag är ivrig av att få komma igång i Sverige, en terräng där jag verkligen känner mig hemma och bekväm. Sedan vi blev invalda i HMDP-teamet har vi jobbat nära med Hyundai Motorsport i Alzenau och genomfört två dagars tester i Sverige för att bli väl förberedda. Sverige är rallyt där vi får chansen att praktisera vad vi hittills lärt oss. 2018 blir en lärokurva men vi vill ha en stabil start på snön för att sedan bygga vidare under varje rally resten av året. Vi ställs mot extremt duktiga och snabba förare i WRC2 men kommer göra vårt bästa för att utmana och sikta mot mållinjen.”

Rally Sweden
Svenska Rallyt/Rally Sweden hålls över fyra dagar och 19 etapper som sträcker sig över 314,25 km. Starten sker på Färjestadstravet i Karlstad på torsdag kväll med en spektakulär Super Special. Rallyt sträcker sig över gränsen till Norge under sex etapper på fredagen. Lördagens höjdpunkt är utan tvekan hoppet över berömda Colins Crest på Vargåsen-etappen. Längdrekordet i hoppet ligger just nu på hela 45m och sattes av Hyundai Motorsports bilar 2014 och 2015. Sverige kommer bjuda på snöklädda vyer och ett av säsongens vackraste rallyn med farter som kräver teamens fokus från start till målgång på söndagens avslutande Power Stage i Torsby.
18-02-13 Laddad Kristoffersson redo för Rally Sweden-utmaningen
När Johan Kristoffersson och Kristoffersson Motorsport drar ut på Rally Sweden är det som ett nybörjarteam – med stor erfarenhet!
- Det här är det största för våra mekaniker. Rally är kultur i Värmland och sitter djupt i själen på dem, säger KMS-chefen Tommy Kristoffersson.

Johan Kristoffersson har inte gjort många rallyn, men staben runt omkring är desto mer kunnig inom området.
- För min egen del är rally det största, säger Kai Roger Waaler, en av Johans mekaniker och nyligen överflyttad från Even Management i Kongsvinger till Kristoffersson Motorsport i Koppsäng utanför Arvika.

Orsaken till flytten är egentligen att Waaler och hans kollegor har gjort sig själva överflödiga. Samtliga förare är numera fabrikskontrakterade och har därmed flyttat ut från Even.
- På ett sätt har det gått för bra för oss och det är jag väldigt stolt över, konstaterar Kai Roger, som varit med om att slussa ut Andreas Mikkelsen, Pontus Tidemand, Esapekka Lappi och Ole Christian Veiby i den stora rallyvärlden.

Därmed öppnade sig möjligheten att flytta över gränsen.
- KMS behövde stärka rallydelen. Då är det är bättre för oss att samla allt under ett tak. Vi blir mer flexibla på det viset, säger Kai Roger som har fått med sig kollegan Nils Ekbro till nya högkvarteret.

Där finns sedan tidigare Olle Berg och Andreas Levin, med gedigna kunskaper inom rally.
- Det är ju bara jag och pappa i vårt team som inte kan så mycket om det här med rally, säger Johan Kristoffersson.

Men att Volkswagens rallycrossvärldsmästare ska kunna ratta sin Skoda Fabia R5 till ett bra resultat i WRC2 betvivlar inte Kai Roger Waaler.
- Johan är otroligt duktig på att lägga ner sig, alltid 110 procent dedikerad i det han gör.
Och sedan Kristoffersson fick klartecken för Rally Sweden för någon vecka sedan har förberedelserna varit absolut maximala, från morgon till natt.
- Jag orkar inte låta bli, klarar inte av att kasta bort tid och känna att jag inte gjort absolut allt för att lyckas, berättar Johan som ändå tog en – nästan - helt ledig återhämtningsdag i lördags.

Co-drivern Patrik Barth, med ett mer än välkänt namn inom kartläsarvärlden, kan intyga Kristofferssons kapacitet och seriositet.
- Han är en riktig världsmästare, i vad han än gör. Ge honom ett par år i rally så blir han världsmästare där också, säger Barth och fortsätter:
- Johan är en av de mest tävlingsinriktade människorna jag har träffat, dessutom otroligt ödmjuk och hur rolig som helst att umgås med.

Till Rally Sweden blir de dessutom sambor på försök, hemma hos Barth i Lysvik.
- Att få sova i sin egen säng och ändå åka VM. Det är ganska bra. Jag bor ju nästan på Colin’s Crest, säger notspecialisten från Fryksdalen och avslöjar att Johan Kristoffersson tänker ladda rejält över hoppet.
- Han frågade mig häromdagen om det går att hålla fullt över krönet.

Och svaret?
- Jag spänner fast mig i stolen och ser vad som händer!

Precis som Kristoffersson själv har sagt så tror inte Barth att ekipaget kan matcha de allra bästa i sammandraget, men däremot göra bra tider på vissa sträckor, till exempel Vargåsen.
- Det är inte lätt det här. Tävlingen är lång, men vi har en plan om när vi kan åka riktigt fort.

Sedan Patrik fick det sena glädjebeskedet om ännu en start i Rally Sweden – hans sjunde – har arbetet varit intensivt.
- En VM-tävling innebär så många moment och kartläsaren har en stor del i den planeringen. Mitt uppdrag är att se till att få Johan till rätt plats på rätt tidpunkt så att han kan ägna sig åt att köra bilen, men det är en hel cirkus bakom allt det där.

I söndags fick dessutom teamet chansen till en viktig testdag i Anttila.
- En bra dag. Vi fick ihop många värdefulla mil inför rallyt och jag har kunnat ställa in bilen mer som jag vill ha den, säger Johan Kristoffersson.

Under dagen ingick också mörkerkörning och däckbyte, något som Volkswagens rallycrosstjärna normalt sett inte gör i sin yrkesutövning.
- Jag och Patrik har dessutom haft två dagar där vi åkt grusvägar och simulerat som om vi skulle skriva noter.

Kristoffersson konstaterar att själva bilkörandet inte är det svåraste, däremot att kunna skriva noter och hantera alla instruktioner från co-drivern.
- Tidigare har jag känt att jag glömmer bort att lyssna på noterna när jag börjar pusha hårdare.

Där kommer rutinerade Patrik Barth in i handlingen.
- Jag märker när han inte lyssnar på mig och arbetar då mycket med tonläget, höjer rösten om det behövs.

Någon som tvivlar på att Kristoffersson Motorsport-ekipaget gör sitt yttersta för att nå så långt som möjligt i WRC2 under helgen?
18-02-13 Veiby vil kjempe om seieren
Som fabrikkfører for Skoda Motorsport skal Ole Christian Veiby kjøre om VM-poeng i WRC2 i Rally Sweden. 21-åringen har som mål å være med å kjempe om seieren.

I fjor deltok Ole Christian Veiby i Rally Sweden i privat regi, og fikk et aldri så lite internasjonalt gjennombrudd med en knallsterk tredjeplass i WRC2-klassen. I år har han Skoda Motorsport i ryggen. Som fabrikkfører i team med Pontus Tidemand, ligger det meste til rette for at han skal klare å kjempe i toppen nok en gang.
– Vi har tatt mange steg siden i fjor, og jeg tror vi er gode nok til å kjempe helt i toppen – og kanskje om seieren. Pontus (Tidemand) har mer erfaring fra dette løpet enn meg, og vant i fjor, men jeg slo han på noen prøver. Så ingenting er umulig, sier Ole Christian Veiby.

Sammen med kartleser Stig Rune Skjærmoen har han forberedt seg godt til årets eneste VM-runde på snø. De var suverent raskeste R5-bil under Rally Finnskog, og viste at de holder et høyt tempo.
– Det blir ikke flat out fra første meter. Vi kjører tross alt for et fabrikkteam, og vi ønsker å gjøre dem fornøyde. Skoda vil nok at vi skal fullføre løpet for at vi skal å få enda mer erfaring. Derfor vil det handle om å finne en fin rytme i kjøringen og et høyt tempo vi er komfortable med, sier Ole, som ikke legger skjul på at han gleder seg stort til årets andre VM-runde. Dette blir hans fjerde deltakelse i Rally Sweden, og aldri tidligere har han opplevd så gode forhold.
– I 2016 var det katastrofalt dårlig med snø, mens det var helt greit i 2015 og i fjor. Men i år kommer det til å bli helt rått, sier han med et stort smil.
Han minnes veldig godt sitt første svenskerally for tre år siden, og opplevelsen det var å se så mange norske rallyfans på skogen.
– Spesielt på norsk side er det enormt med folk. Jeg fikk nesten sjokk da jeg så hvor mye publikum og norske flagg det var langs veien. Slik har det vært hver gang, og det er utrolig motiverende, slår han fast.

Hof Finnskog-etappen er en etappe han gleder seg ekstra til å kjøre. Deler av etappen går på familiens skogseiendom, og det var faktisk her han testet rallybil for første gang i karrieren.
– Starten på etappen er en testvei vi brukte tidligere, og det er litt rart å tenke på at det var her jeg kjørte rallybil for aller første gang.

Den avdøde rallylegenden Colin McRae har fått oppkalt et hopp – Colins Crest – etter seg på Vargåsen-etappen. Etter et hopp på 46 meter på Svullrya-etappen i fjor, har også Kongsvinger-gutten fått sitt eget hopp oppkalt etter seg. I år er det ventet at mange vil ta turen til Veibys Crest på Finnskogen.
– Det er utrolig kult. Jeg skal gasse litt ekstra der for å se om jeg kan øke min egen bakkerekord med noen meter, sier han med et smil.
18-02-13 Rally Sweden startar på torsdag med Mattias Adielsson
VM-tävlingen Rally Sweden startar på torsdag och då kommer Göteborgaren Mattias Adielsson tillsammans med sin kartläsare Andreas Johansson stå på startlinjen med en Skoda Fabia R5 i klassen WRC2. Teamet som sköter bilen och servicen under Rally Sweden är det mycket professionella Pontus Tidemand Racing.
- Vi bestämde oss för några år sedan att 2018 ska vi starta Rally Sweden med en R5 bil i WRC2-klassen. Hela teamet har jobbat efter den planen och här står vi nu med de bästa förutsättningarna som man kan ha i en privat satsning, säger Mattias Adielsson.

Rally Sweden är Sveriges bidrag till Rally-VM, en tävling som körs i norra Värmland och delvis i Norge. Starten sker med en publiksträcka på travet i Karlstad under torsdagskvällen, Fredagen tillbringas i Norge, för att sedan avlslutas med lördagen och söndagen i Värmland. Målgången sker i Torsby på söndag eftermiddag. Då har de avverkat 19 st specialsträckor som tillsammans mäter 314 km.
- Sveriges största idrottsevenemang med runt 200 000 åskådare, det blir hur häftigt som helst. Vi hade ett mycket bra Rally Vännäs i Rally-SM och ett test i söndags där vi kunde testa många saker inför Rally Sweden, så nu känner vi oss mycket väl förberedda. Det är häftigt att mäta sina krafter mot de bästa förarna i världen, vi är ödmjuka inför uppgiften men vi ska försöka att göra vårt yttersta för att hänga med i deras tempo. Det är en trygghet att kunna nyttja Pontus Tidemand Racings all rutin vid VM-tävlingar, nu gäller det att ta till vara på den under tävlingen, avslutar Mattias Adielsson.

Startlista WRC 2
NR Förare / Codriver / Bil
31 Tidemand Pontus / Andersson Jonas / Škoda Fabia R5
32 Veiby Ole Christian / Skjærmoen Stig Rune / Škoda Fabia R5
33 Pieniazek Lukasz / Mazur Przemyslaw / Škoda Fabia R5
34 Huttunen Jari / Linnaketo Antti / Hyundai i20 R5
35 Katsuta Takamoto / Salminen Marko / Ford Fiesta R5
36 Arai Hiroki / Macneall Glenn / Ford Fiesta R5
38 Scandola Umberto / Gaspari Andrea / Škoda Fabia R5
39 Shaymiev Radik / Tsvetkov Maxim / Ford Fiesta R5
40 Abbring Kevin / Tsjoen Pieter / Ford Fiesta R5
41 Åhlin Fredrik / Sjöberg Joakim / Škoda Fabia R5
42 Adielsson Mattias / Johansson Andreas / Škoda Fabia R5
43 Tuohino Janne / Hämäläinen Reeta / Škoda Fabia R5
44 Stugemo Lars / Lexe Kalle / Škoda Fabia R5
45 Berg Jarmo / Suorsa Rami / Škoda Fabia R5
46 Linari Gianluca / Arena Nicola / Ford Fiesta R5

Sändningar i SVT och SVTPlay
Torsdag 15 feb kl 19.30
Uppsnack inför Svenska rallyt och direktsändning av superspecialsträckan på Färjestads travbana i Karlstad.

Fredag 16 feb kl 21.45:
Sammandrag och studio med reportage och intervjuer från Svenska rallyt i Värmland.

Lördag 17 feb kl 15.00:
Direktsändning Vargåsen 2, med det kända hoppet Colin’s Crest.

Lördag 17 feb kl 21.55
Sammandrag och studio med reportage och intervjuer från rallyt i Värmland.

Söndag 18 feb kl 12.00
Direktsändning av Svenska rallyts sista sträcka från Torsby.

Söndag 18 feb kl 17.00
Sammandrag och studio med reportage och intervjuer från rallyt i Värmland.
Programledare: Maria Wallberg.
Kommentatorer: Stefan Klemetz och Jonas Kruse.

Sändningar i P4 Värmland och på webben Sveriges Radio
Torsdag 15 februari:
20.00-21.00 Rallyradion från travet med Per Larsson, Simon Johansson & Lasse Jonsson

Fredag 16 februari:
Ca 08.30-17.35 Rallyradion med Ola & Sofie

Lördag 17 februari:
08.00-16.00 Rallyradion med Ola & Sofie

Söndag 18 februari:
Ca 09.00-14.00 Rallyradion med Ola & Sofie

18-02-12 Tidemand ska försvara titeln - jakten startar i Rally Sweden
Efter förra årets succé där han fullkomligen dominerade WRC 2 och tog hem VM-guldet i klassen är nu Pontus Tidemand redo att starta en ny tävlingssäsong. Han gör sitt fjärde år som fabriksförare för SKODA Motorsport med det stora målet att försvara sin titel - en tuff kamp som, precis som föregående år, startar på hemmaplan i Rally Sweden med ett enormt stöd från publiken.
- Att få tävla i vårt svenska VM-rally är lika speciellt varje gång, berättar Pontus. Det är utan tvekan årets roligaste tävling och förra året var något extra. Att få rulla över målrampen som vinnare efter en perfekt genomförd tävling med hemmafansen jublandes, det är något jag alltid kommer minnas. Men framgångar är en färskvara så nu börjar vi om på ny kula och har mycket att leva upp till. Det finns inget annat alternativ än att gå för guld i år också och visa att vi inte bara kan vinna mästerskap, vi har farten också.

Rally Sweden är fortfarande världsmästerskapets enda event som klassas som ett vinterrally och i år ser det ut att bli de mest vintriga förhållandena på många år med rekordmycket snö. Snövallarna som är typiska för tävlingen och som förarna även kan ta stöd av för att guida bilen genom svängar kan bli extra förrädiska på grund av snömängderna. Ett litet misstag kan göra att man kör fast, särskilt om temperaturerna sjunker och snön blir mer porös. De obligatoriska dubbdäcken ger bra grepp men kommer också med en utmaning i att falla in i en mjuk rytm och bromsa på rätt ställen. Vid lägre temperaturer riskerar även dubbarna att slitas av däcken om grus bryter igenom isen som täcker vägytan.
- Det är lockande att gå ut stenhårt från start när vägarna är så inbjudande och man vill så mycket. Men då kommer stora risker tidigt i tävlingen. Det gäller att ge sig tiden att komma in i det och inte stressa upp sig. Har man en strategi och kör lika mycket med insida som utsida brukar det löna sig i slutändan, säger Pontus, som gång på gång under de senaste åren har visat sin mentala styrka i att hålla huvudet kallt när pressen är som störst. Han har också en stor fördel i att ha Jonas Andersson, en av branschens mest VM-rutinerade kartläsare, vid sin sida.

Även i år är serviceplatsen belägen i Torsby i norra Värmland och ett gediget program på 19 specialsträckor och dryga 314 km väntar under de fyra tävlingsdagarna. Invigning och start sker traditionsenligt med pompa och ståt på Färjestads travbana i Karlstad med snabba man-mot-man-heat på torsdagskvällen. Alla sträckor utom den sista på fredagen går på andra sidan norska gränsen, medan lördagen innehåller klassiska inslag såsom Vargåsen med omåttligt populära Colin's Crest. Tre sträckor avslutar helgens action under söndagen med målgång i direkt anslutning till serviceplatsen.
- De flesta sträckor har vi kört någon gång tidigare så de känns bekanta och vi har haft några veckor med riktigt bra förberedelser. Jag har faktiskt inte tävlat sen i oktober förra året men däremot varit på en del tester. All körning är bra körning men nu ska vi kicka upp det en nivå och hitta tävlingstempot igen. Med många snabba och erfarna förare blir konkurrensen förstås stenhård, inte minst från vår teamkompis i EVEN Management och SKODA, Ole Christian Veiby, som ser riktigt vass ut efter ett par tävlingar under vintern. Men vi ska göra allt vi kan för att utmana och få till en riktigt bra säsongspremiär, avslutar Pontus.
18-02-12 Mikkelsen vil slå tilbake i Sverige
Andreas Mikkelsen fikk ikke den sesongåpningen han hadde håpet på, men ser frem til å slå hardt tilbake under VM-runden i Sverige. Nordmannen gleder seg spesielt til fredagens etapper i Norge.

29-åringen legger ikke skjul på at VM-åpningen i Rallye Monte-Carlo var en skuffelse. Selv om han fikk en meget god start på løpet, måtte han gi opp tetkampen allerede på fredag etter dynamoproblemer. Etter de tekniske problemene handlet alt om Power Stage og sikre seg mest mulig VM-poeng gjennom en sterk avslutningsetappe. Med tredjetid fikk han med seg tre VM-poeng, som kan vise seg å være verdifulle når sesongen summeres i november.
– Det ble ikke den sesongåpningen som vi hadde planlagt, og det var en stor skuffelse å bli felt av dynamoproblemer. Men nå er vi virkelig klare for Rally Sweden, som kanskje er favorittløpet mitt, understreker han.
Han ser frem til å vise seg frem for de norske rallysupporterne når fire av fredagens etapper foregår på norsk side av grensen.
– Med etapper i Norge, så er det ingen tvil om at vi er på hjemmebane. Norske rallyfans er flinke til å skape liv på skogen. Det er veldig gøy – og ikke minst inspirerende – med så mange nordmenn og norske flagg langs løypa. Selv om vi er utrolig konsentrerte i bilen, er det ikke til å unngå å legge merke til dette, og det er så moro! Stemningen er helt spesiell. Enkelte steder ser vi røyken fra alle bålene ligge som et teppe inne i skogen, forteller han.

Forholdene ligger også godt til rette for at årets svenskerally blir en uforglemmelig affære.
– I år er det masse snø, og jeg gleder meg vanvittig til å kjøre et ordentlig vinter-rally igjen. Snødekte veier og høye brøytekanter er noe helt spesielt. Det går alltid fort i Sverige, og med forholdene som er nå, ligger det an til å gå raskere enn aldri før. Brøytekantene er fine å lene seg på når vi sladder, men vi må være forsiktige. Bruker vi brøytekantene for aktivt, er det en risiko for at vi blir sittende godt fast om vi er uheldige, poengterer han.

Sammen med kartleser Anders Jæger hadde han nylig en test i Sverige sammen Hyundai Motorsport.
– Det ble en veldig fin testdag, og vi reiste hjem med en ordentlig godfølelse, forsikrer han.
Rally Sweden blir nordmannens femte løp for Hyundai Motorsport, og han har vunnet fartsetapper i samtlige løp han har kjørt for Hyundai. Dette er en statistikk han ikke har planer om å bryte i Sverige.
– Jeg liker veldig godt å kjøre på snø, og bilen er rask nok til å vinne. Det beviste Thierry Neuville i fjor. Derfor er pallplass det eneste som gjelder for meg. Med tanke på mesterskapet, blir det svært viktig å få med seg mest mulig poeng, understreker Andreas Mikkelsen, som kan se tilbake på andreplassen fra 2014 som sitt beste resultat i Rally Sweden.

Tidsplan Rally Sweden 2018
Torsdag 15. februar
20:08 SS1 Super Special Stage Karlstad 1 (1,90km)

Fredag 16. februar
07:55 SS2 Hof-Finnskog 1 (21,26km)
09:07 SS3 Svullrya 1 (24,88km)
09:54 SS4 Röjden 1 (19,13km)
11:31 Service Torsby
13:41 SS5 Hof-Finnskog 2 (21,26km)
15:03 SS6 Svullrya 2 (24,88km)
15:50 SS7 Röjden 2 (19,13km)
16:56 SS8 Torsby 1 (9,56km)
17:31 Flexi Service Torsby

Lørdag 17. februar
07:54 SS9 Torntorp 1 (19,88km)
09:12 SS10 Hagfors 1 (23,40km)
10:08 SS11 Vargåsen 1 (14,21km)
11:40 Service Torsby
12:44 SS12 Torntorp 2 (19,88km)
14:12 SS13 Hagfors 2 (23,40km)
15:08 SS14 Vargåsen 2 (14,21km)
17:45 SS15 Super Special Stage Karlstad 2 (1,90km)
19:26 SS16 Torsby Sprint (3,43km)
19:56 Flexi Service Torsby

Søndag 18. februar
07:50 SS17 Likenäs 1 (21,19km)
09:51 SS18 Likenäs 2 (21,19km)
12:18 SS19 Torsby 2 Power Stage (9,56km)
18-01-30 Johan Kristoffersson deltar i Rally Sweden
Rally Sweden har utökat sin anmälningslista med ett absolut sista namn – och det är inte vilket som helst utan Johan Kristoffersson! "Helt overkligt. Allt gick väldigt snabbt, men jag satsar på att prestera på mitt max", lovar rallycrossvärldsmästaren från Arvika.
Hemmapubliken i de värmländska skogarna får alltså ytterligare en förare att heja fram, trots att det länge såg ut att inte bli så. För ett par veckor sedan hade Johan både bil och budget klar, men tvingades ändå tacka nej till Rally Sweden. Stallchefen i Kristofferson Motorsport (KMS), Tommy Kristoffersson, förklarar den överraskande vändningen:
- Johans åtagande, kopplat till vår huvuduppgift med Volkswagen och rallycross, blev framflyttat. Därmed öppnade sig möjligheten. Anmälan till rallyt hade ju stängt, men vi fick hjälp av FIA och Rally Sweden och vi är väldigt väldigt tacksamma för ett snabbt klartecken.

Kristoffersson kommer till start i WRC2 med den Skoda Fabia R5 som Kristoffersson Motorsport och Even Management äger.
- En verkligt potent bil. Pontus Tidemand får se upp nu, säger Johan Kristoffersson med glimten i ögat.

På ett mer realistiskt plan fortsätter han:
- Jag har alldeles för lite erfarenhet för att kunna vara med och slåss i absoluta toppen totalt sett. Oavsett vad man håller på med så är det jämnheten som kommer med erfarenhet, men jag hoppas ändå kunna göra något topp tre-resultat på enstaka sträckor. Vi såg ju i Monte Carlo att mycket kan hända.

Största problemet ligger i noterna.
- Och då menar jag inte att lyssna på co-drivern. Efter mina tidigare starter i rally har jag kommit så pass långt att det går okej med att ta in noter. Svårigheten är istället att kunna skriva noter som är nog detaljerade, men inte för mycket information. Jag klarar kanske att få in 70 procent av informationen jämfört med de mest erfarna.

Vad kan då en start i Rally Sweden ge till en regerande rallycrossvärldsmästare?
- Att visuellt läsa underlag kommer jag att ha nytta av även i rallycross. Mina tidigare rallyinsatser har till exempel hjälpt mig att bli snabbare i jokern.
- Sedan har jag alltid sagt att det är viktigt att vara i ”race mode” så ofta som möjligt, att få erfarenhet av att förbereda sig för en tävling. Man lär sig mycket när man förbereder sig.

Vissa förberedelser blev det oerhört bråttom med när Johan fick klartecken från arrangörerna i torsdags eftermiddag. Fixa med bilen, kontakta mekaniker, få godkännande från huvudarbetsgivaren PSRX och Volkswagen, säkra sponsorernas stöd och så ett samtal till co-drivern Patrik Barth.
- Han blev rätt så glad…

Ungefär som Johan själv när allt föll på plats.
- Först hade jag jobbat hårt för att komma till start, så besvikelsen var stor när jag fick tacka nej i första skedet. Sedan la sig besvikelsen och jag fokuserade på att börja förberedelserna för att försvara min VM-titel med Volkswagen istället. När sedan den här möjligheten dök upp igen, ja, då kände jag mig som en 15-åring som får sin första moped.

Pappa Tommy brinner också av entusiasm – och tacksamhet.
- Vi kommer till start med god hjälp av Johans trogna samarbetspartners, med Bauhaus i spetsen, säger Kristoffersson senior och gläds med sin son:
- Jag förstår hur kul det är att få vara med och åka Svenska Rallyt. Folk går man ur huse här i Värmland och att få vara en del av det är stort. Än mer spännande blir det av att väderleken just nu ser ut att ge oss ett riktigt vinterrally.

Det instämmer Johan Kristoffersson verkligen i.
- Jag körde ju 2016 också. Det var nog ett av de tuffaste rallyna, när man skar ner en tredjedel av distansen och det fanns inga livförsäkringar vid sidan av vägen i form av snövallar. Nu ser det däremot ut att kunna bli ”Blå Extra-före” som vi säger i längdskidvärlden.

18-01-15 Fredrik Åhlin tillbaka i Sverige och Rally Sweden
Landslagsföraren Fredrik Åhlin kommer tillbaka hem och kör årets Rally Sweden. Efter två år i det Brittiska Rallymästerskapet och nu senast en silvermedalj 2017 har Fredrik bestämt sig för att komma hem igen.
"Jag har verkligen haft två fantastiska år i England med mitt team, CA1 Sport och framförallt senast under 2017 med 3 totalvinster och totalt sett en grymt rolig säsong. Det är så lätt att glömma bort det viktiga i kriget till framgång för man måste trivas och vara bekväm i rollen" berättar Fredrik.

Fredrik kommer till start med sin Skoda Fabia och team Ca1 Sport och nyheten blir istället att erfarna Joakim Sjöberg kommer sitta i högerstolen under både Rally Sweden och de inledande SM-deltävlingarna. "Jag är tacksam för det bra arbete som jag haft med mina tidigare norska kartläsare under de senaste åren och nu välkomnar jag Joakim in till högerstolen" säger Fredrik.
Året 2018 kommer inledas med Rally SM i Vännäs som en bra "träningsrunda" inför Rally Sweden.
"Jag och Joakim har redan kört några rundor noter tillsammans och från att bara hört norska i öronen de senaste åren får jag bara ställa om till svenska och en annan klang" skrattar Fredrik.

2018 innebär nytt år och nya möjligheter, "den meningen passar perfekt in och jag är så glad över att kunna skapa möjligheten till en start i årets VM-deltävling tillsammans med mina samarbetspartners som även kommer ge mig och Joakim en bra kick start inför säsongens andra äventyr summerar en mycket glad Värmlands pojk.