Till  Rally Swedens hemsida

9-13 februari 2012

Svenska Rallyt 1998 Svenska Rallyt 1999 Svenska Rallyt 2000
Svenska Rallyt 2001 Svenska Rallyt 2002 Svenska Rallyt 2003
Svenska Rallyt 2004 Svenska Rallyt 2005 Svenska Rallyt 2006
Svenska Rallyt 2007 Svenska Rallyt 2008 Svenska Rallyt 2010
Svenska Rallyt 2011 Svenska Rallyt 2012 Svenska Rallyt 2013
Svenska Rallyt 2014 Svenska Rallyt 2015 Svenska Rallyt 2016
Svenska Rallyt 2017 Svenska Rallyt 2018 Svenska Rallyt 2019
Svenska Rallyt 2020 Svenska Rallyt 2022 Svenska Rallyt 2023

Några bra länkar under rallyt: TV-tider:
WRC.com Officiell VM-hemsida
Rally Sweden Svenska deltävlingens hemsida
WorldRallyRadio Engelska Rallyradion
SR/Svenska Rallyt Sänder radio live och uppdaterar med nyheter
     
     
  Förarhemsidor:  
P-G Andersson  
Patrik Sandell  
Richard Göransson  
Pontus Tidemand  
     
Torsdag 9 februari
22:45-23:15
SVT1 Inför Svenska Rallyt
     
Fredag 10 februari:
22:45-23:15 SVT2 Svenska Rallyt, sammandrag
     
Lördag 11 februari:
22:45-23:15 SVT2 Svenska Rallyt, sammandrag
11:40-12:00 SVT1/Play/Mobil: Svenska Rallyt
(ingår i Vinterstudion)
18:45-19:00 SVT1/Play/Mobil: Svenska Rallyt
(ingår i Vinterstudion)
     
Söndag 11 februari:
12:25-12:40 SVT1/Play/Mobil Svenska Rallyt
(ingår i Vinterstudion)
16:00-16:10 SVT1/Play/Mobil Svenska Rallyt
(ingår i Vinterstudion)
22:45-23:40 SVT1 Svenska Rallyt, sammandrag


Tider och info
SWRC VM följer jag på www.pgandersson.se


12-11-23 Nostalgitripp när Rally Sweden satsar historiskt
Svenska Rallyt kryddar sin VM-tävling med en historisk klass 2013. Jämte dagens värstingbilar och toppförare kommer publiken att bjudas på en riktig nostalgitripp.
– Det här är ett sätt att ge alla som följer Rally Sweden något extra och nu jobbar vi intensivt med att få hit intressanta förare och riktigt bra och spännande bilar, säger Svenska Rallyts vd Glenn Olsson.

Svenska Rallyts historia är lång och sedan premiären 1950 – då under namnet Svenska Rallyt till Midnattssolen – har varje generations toppförare och bästa bilar deltagit.

Nu är det dags för ett kärt återseende. Beslutet att införa en historisk klass ska nämligen ses som en hyllning till alla de som genom åren bidragit till att göra den svenska VM-deltävlingen till en av mästerskapet verkliga klassiker.

Svenska Rallyts initiativ har välkomnats i historiska rallykretsar.
– Intresset är jättestort, framförallt här hemma, men jag har även fått förfrågningar från utländska förare, berättar Per Carlsson, chefen för Midnattssolsrallyt som av Rally Swedens tävlingsledning engagerats som kontaktperson.

Det historiska rallyt i samband med VM-tävlingen kommer att vara uppdelat i flera klasser.
• Klass 1: Bilar upp till 1969.
• Klass 2: Bilar från 1970 upp till 1975.
• Klass 3: Bilar från 1976 upp till 1981.
• Klass 4: Bilar från 1982 upp till 1985.

– Vi bjuder också in till en uppvisningsklass för bilar upp till årsmodell 1990, berättar Carlsson som tror att startfältet på max 35 bilar bland annat kommer att innehålla märken och modeller som Ford Escort, Porsche 911, Saab tvåtaktare, Volvo 240 Turbo, Audi Quattro och Hundkojor.

Rally Sweden avgörs 7-10 februari. Den historiska klassen kommer vara i farten i dagarna tre. Torsdag 7 februari blir det mjukstart med uppvisningskörning på Färjestadstravet i Karlstad i anslutning till att VM-tävlingen startar med den första sträckan.

Fredag kör de historiska ekipagen Vargåsen 1, sträckan med det berömda hoppet uppkallat efter skotten Colin McRae. De återvänder dessutom till Färjestadstravet där de den här kvällen kommer att köra Superspecialen på tid som den andra sträckan i sin tävling.

På lördag kör VM-fältet fyra sträckor (Sågen, Fredriksberg, Rämmen och Hagfors Sprint) två gånger. De historiska bilarna startar direkt efter VM-ekipagen, men nöjer sig med ett varv på ovan nämnda sträckor.
– Tävlingen avslutas alltså med den populära sprintsträckan i Hagfors. Den lockar alltid mycket publik så inramningen har alla förutsättningar att bli både festlig och värdig, säger Rally Swedens tävlingschef Bertil Klarin.

Det totala antalet SS-mil för den historiska klassen blir 8,4.

Vilka förare blir det då som kommer att göra upp i den första upplagan av ”Historic Rally Sweden”?
– Första året är det ganska troligt att merparten av förarna kommer att vara svenska, men förhoppningsvis får vi även se några utländska ekipage på startlinjen, säger Par Carlsson och syftar då i första hand på förare från våra grannländer Norge och Finland.

Bland svenska förare finns det många favoriter. Det vore självklart fantastiskt kul att få se världsmästarna och flerfaldiga Svenska Rallyt-vinnarna Björn Waldegård och Stig Blomqvist. Värmlänningen Per Eklund står givetvis också högt upp på önskelistan liksom herrar som Åke ”Bryggarn” Andersson, Kalle Grundel, Kenneth Eriksson, Mats Jonsson, Kenneth Bäcklund, Stig-Olof Walfridsson, Sören Nilsson etc etc.

Fakta Rally Sweden
Rally Sweden är en av 13 deltävlingar i rally-VM, WRC. Tävlingen har 45 miljoner TV-tittare från 195 länder och lockar årligen 220 000 besökare.
www.rallysweden.com
12-03-07 Stort intresse för Rally Sweden i SVT
Sveriges Televisions sändningar från Rally Sweden 9-12 februari lockade många. Söndagens eftermiddagsprogram, i anslutning till Vinterstudion, sågs av inte mindre än 830.000 tittare.
– En kanonsiffra, en av de absolut bästa någonsin för motorsport i Sveriges Television, säger Jan Olsson, förhandlingschef på SVT Sport.

Sveriges Televisions nysatsning på rally-VM och Rally Sweden gav önskad effekt. Den sammanlagda siffran för samtliga sju sändningar från den svenska VM-deltävlingen uppgick till 3 miljoner, allt enligt Mediamätning i Skandinavien – MMS.

Toppnoteringen på 830.000 tittare gjordes söndag eftermiddag då ett inslag sändes live i direkt anslutning till Vinterstudion.
– Tittarsiffrorna visar hur stor sporten är. Rally är navet i svensk motorsport, där finns grundintresset hos Svensson i Sverige, säger SVT:s expertkommentator Jonas Kruse.

Även siffrorna för övriga dags- och tidiga kvällssändningar under lördagen och söndagen var mycket bra. De låg på mellan 417.000 och 567.000 tittare.

Som jämförelse kan nämnas att STCC:s bästa notering säsongen 2011 var 280.000 tittare.
– Till våra rekordnoteringar på Internet och en påtaglig ökning av sålda biljetter är tittarsiffrorna för sändningarna i SVT ytterligare ett bevis på hur stort intresset är för rallysporten i allmänhet och Rally Sweden i synnerhet. Det här stärker oss och våra samarbetspartners i vår strävan att gemensamt satsa vidare och utveckla vår tävling ytterligare till nästa år, säger Svenska Rallyts vd Glenn Olsson i en kommentar.

www.rallysweden.com

12-03-01 Plusresultat för Svenska Rallyt
Efter några tuffa år går Svenska Rallyt med vinst igen.
– Vi gör ett plusresultat på årets upplaga av Rally Sweden, konstaterar Svenska Rallyts vd Glenn Olsson belåtet.

Några veckor har gått sedan Jari-Matti Latvala i sin Ford Fiesta RS WRC vann 2012 års upplaga av Rally Sweden.

I väntan på bokslut kan ledningen för Svenska Rallyt konstatera att det inte blir några röda siffror i år.– Vi har sålt fler biljetter än vad vi gjorde 2011 och kan redan nu konstatera att årets tävling kommer att gå med vinst, säger Olsson.

Det positiva beskedet är välkommet i ledningen för Svenska Rallyt vars nya styrelse sedan i höstas jobbat stenhårt med ekonomin.
– I fjol gick vi med 1,5 miljoner kronor i förlust. På kort tid har vi med olika medel fått vår ekonomi i balans och att vi nu når vårt stora mål att göra ett plusresultat på årets tävling känns oerhört glädjande och skönt, säger Olsson och tillägger:
– Med hårt arbete i hela vår organisation har vi tillsammans med goda samarbetspartners och fantastiska fans lyckats vända trenden.

Det exakta utfallet av 2112 års tävling vill Olsson vänta med tills bokslutsarbetet genomförts.

Fakta Rally Sweden 2012
Rally Sweden är en av 13 deltävlingar i rally-VM, WRC. Tävlingen har 45 miljoner TV-tittare från 195 länder och lockar årligen 220 000 besökare. 2012 avgörs Rally Sweden 9-12 februari. Start och mål sker i Karlstad och den centrala serviceplatsen ligger i Hagfors. I år kommer ett flertal sträckor även att avgöras på norsk mark i trakterna kring Kongsvinger.

www.rallysweden.com
12-12-13 Volkswagen-föraren Sébastian Ogier tog klasseger i Rally Sweden
Seger på is och snö: Volkswagens fabriksteam genomförde ett lyckat test i Rally Sweden, som är andra omgången i FIA World Rally Championship 2012. Därmed samlade man på sig en hel del värdefulla erfarenheter inför framtida rallyn med Polo R WRC. Sébastian Ogier och hans kartläsare Julien Ingrassia (båda Frankrike) tog en klasseger i sin Skoda Fabia medan teamkamraterna Andreas Mikkelsen och Ola Flöene (båda Norge) blev trea.
- Rally Sweden är en av de riktiga höjdpunkterna i WRC eftersom det bara är här som rallydubbade däck används på snö och is under hela tävlingen. Tävlingen har en unik karaktär och samtidigt var det viktigt för vårt team att samla erfarenhet för att vara så väl förberedda som möjligt inför nästa säsong med Polo R WRC, säger Kris Nissen, som är chef för Volkswagen Motorsport.
- Sébastian Ogier och Andreas Mikkelsen kontrollerade effektivt Super 2000-klassen och var inte bara snabba utan körde också väldigt säkert och inom sina gränser. Våra två Fabia gick utan problem, så många tack till teamet för ett utomordentligt arbete.

Rally Sweden sträcker sig över 350 kilometer och 24 specialsträckor genom de värmländska skogarna samt Norge.
De två Skoda Fabia som Volkswagen Motorsport tävlar med tillhörde täten redan från starten. Sébastian Ogier tog ledningen i S2000-klassen redan på första sträckan. Med åtta tio-i-topp-resultat och flyttade han sig upp i den ledande gruppen i den mer motorstarka WRC-klassen.
- Det här var ett mycket bra rally för oss. Jag är väldigt glad över min klasseger. Förhållandena på sträckorna var bättre än förväntat och det var otroligt roligt att köra här. Vi hade ett bra tempo och tack vare att våra teamkamrater också var snabba blev rallyt intressant och informativt för hela teamet. Man kan också tillägga att det här var det första rallyt på snö och is med dubbade däck för vårt team, sade den 28-årige fransmannen.

Inte ens en punktering på tolfte sträckan eller ett byte av bränslefilter på 18:e sträckan kunde stoppa Ogier/Ingrassia.
22-årige Andreas Mikkelsen är regerande mästare i Intercontinental Rally Challenge (IRC). Han trivdes på sträckorna genom sitt hemland Norge under fredagen och kunde ge sin teamkamrat en match, innan han tappade värdefull tid och en nästan given andraplats efter en punktering på den 22:a specialsträckan.
- Det här var mitt andra rally med Volkswagen och det var en oerhört bra erfarenhet. Det var förstås väldigt trist att tappa andraplatsen när målet var så nära. Vår första tävling tillsammans under förra året var också teamets första WRC-rally. Det var härligt att se hur mycket teamet hade utvecklats sedan dess. Teamarbetet är helt makalöst, sade Mikkelsen, som tillsammans med kartläsaren Ola Flöene deltar i ett urval WRC-tävlingar för Volkswagen under detta år och som i övrigt siktar på att försvara sin IRC-titel.
- Jämfört med IRC-tävlingarna måste man ändra sin inställning en aning när man kör i WRC. Rallyna är längre men man har färre möjligheter under servicestoppen. Man kan inte köra helt kompromisslöst, samtidigt som man vill vara lika snabb.
12-02-12 Pontus Tidemand nöjd med VM-premiären
I sin första VM-tävling imponerade 21-åriga Pontus Tidemand med flera sträcksegrar och en total tredjeplats i SWRC-klassen.
- Jag är helnöjd med tävlingen och det är mycket nyttig erfarenhet att ha med sig i framtiden, berättar Pontus

På fredagen chockstartade Pontus med att vara snabbaste S2000-bil totalt på första sträckan och det fortsatte i ett snabbt tempo under dagen. Men på sträcka åtta så fick Pontus som då låg på en andra plats i klassen snö i luftintaget och tappade nästan fyra minuter.
- Var riktigt tråkigt att det hände, jag kom lite långt ut i en sväng och fronten gick i snövallen en kort stund. Det räckte för att fylla hela luftintaget så vi fick stoppa och rensa, berättar Pontus

Under lördagen fortsatte det snabba tempot och Pontus som då låg på en tredje plats satte flera snabba sträcktider.
- Jag hade ju långt fram till andra platsen och ett stort avstånd till dem bakom mig, men har försökte göra bra sträcktider hela lördagen, berättar Pontus

Under söndagen så var det viktigt för Pontus att ta bilen i mål och säkra tredjeplatsen i SWRC.
- Jag åkte riktigt fort första gången på sträckorna på söndagen men andra varvet tog jag det lugnare. Jag är jätteglad att komma på en tredje plats i SWRC och femma bland S2000-bilarna , avslutar Pontus
12-02-12 Finland och Ford vann Rally Sweden – igen
Finländare i en Ford. Där har ni segerkombinationen i Rally Sweden. Igen! När Jari-Matti Latvala körde sin Fiesta RS WRC över målrampen i Karlstad var det femte gången i rad som Ford var vinnarbil – med en finsk förare bakom ratten.
– En speciell seger för mig, sa en glad Latvala som vann Rally Sweden för andra gången i karriären.

En handfull förare slogs om favoritskapet inför årets upplaga av Rally Sweden. Bara en levde upp till förväntningarna: Jari-Matti Latvala, 26 år.

Han vann den första kvalsträckan i mästerskapets historia, var med i toppen från start i tävlingen och tog definitivt över täten från och med specialsträcka åtta.

Efter det kontrollerade Latvala tävlingen och hade ryckt åt sig ett försprång på 35 sekunder när han körde punktering två sträckor från mål. Plötsligt var avståndet i jagande landsmannen Mikko Hirvonen bara 8,4 sekunder.

Latvala höll emellertid huvudet kallt och det var han och kartläsaren Miikka Anttila som fick ta emot förstapriset ur Prins Carl Philips hand i samband med målgången i Karlstad.

Latvalas andra seger i Rally Sweden var viktig. I Monte Carlo-rallyt körde han av i ledning och blev utan poäng. Nu är han med i striden om VM-titeln igen.
– Att nå ett bra resultat här var mycket viktig för mig med tanke på vad som hände i Monte Carlo.

De två senaste årens vinnare i Rally Sweden, Mikko Hirvonen, fick den här gången nöja sig med andra plats. Ett bra resultat med tanke på att tävlingen var hans första i nya tjänstebilen, Citroën-stallets DS3 WRC.
– Men lite besviken är jag ändå. Jag vill vinna, konstaterade han efteråt.

Kampen om tredjeplatsen blev en kamp mellan två norrmän, publikfavoriten Petter Solberg och fjolårstvåan Mads Østberg. Rutinerade Petter hade greppet tills han, i likhet med sin teamkompis Latvala, körde på en sten på specialsträcka 22. Luften gick ur både ur däck och Solberg, som i stället för ett besök på pallen fick nöja sig med fjärde plats.

Prispallen för andra året i rad blev det i stället för Østberg och hans svenske kartläsare Jonas Andersson.
– Vi är jättenöjda. Tredjeplatsen i år värdesätter jag lika högt som fjolårets insats, sa Østberg.

Patrik Sandell blev bäste svensk med en åttondeplats i sin debut för Sweden World Rally Team.
– Det har gått helt enligt planen. Teamets Mini WRC är fantastiskt rolig att köra och farten har kommit mer och mer, säger Sandell.

I VM-klassen för Super 2000-bilar, blev det full pott för Per-Gunnar Andersson och Emil Axelsson. Duon tog täten tidigt i sin Proton Satria Neo S2000 och höll sedan undan till säker seger. Pallplats blev det även för Pontus Tidemand, som slutade trea bakom irländaren Craig Breen.

För Andersson var framgången på hemmaplan en skön revansch för misslyckandet i VM-premiären. Monte Carlo-rallyt tvingades han bryta i ledning sedan hans bil börjat brinna.
– Det känns bra att ta Protons och teamets första VM-delseger i min hemmatävling. Kul för alla inblandade, menade P-G efter målgång.


Fords och Finlands segersvit i Rally Sweden
2012: Jari-Matti Latvala, Ford Fiesta RS WRC
2011: Mikko Hirvonen, Ford Fiesta RS WRC
2010: Mikko Hirvonen, Ford Focus RS WRC
2008: Jari-Matti Latvala, Ford Focus RS WRC
2007: Marcus Grönholm, Ford Focus RS WRC
2006: Marcus Grönholm, Ford Focus RS WRC
* 2009 kördes VM-seriens enda vinterrally i Norge

Resultat.
Rally-VM, Rally Sweden, 9-12 februari.
1) Jari-Matti Latvala, Finland, Ford Fiesta RS WRC, 3.18.28,3
2) Mikko Hirvonen, Finland, Citroën DS3 WRC, + 16,6 sek
3) Mads Østberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 38,8
4) Petter Solberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 1.14,3 min
5) Evgeny Novikov, Ryssland, Ford Fiesta RS WRC, + 2.41,4
6) Sébastien Loeb, Frankrike, Citroën DS3 WRC, + 2.55,1
7) Henning Solberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 3.49,5
8) Patrik Sandell, Sverige, Mini John Cooper Works WRC, + 5.08,9
9) Martin Prokop, Tjeckien, Ford Fiesta RS WRC, + 5.30,0
10) Eyvind Brynildsen, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 6.27,2

Förar-VM efter 2 av 13 deltävlingar.
1) Loeb, 39 poäng, 2) Hirvonen, 32, 3) P. Solberg, 29, 4) Latvala, 26, 5) Novikov, 21.

Märkes-VM.
1) Citroën Total WRT, 65 poängm, 2) Ford WRT, 55, 3) M-Sport Ford WRT, 28, 4) Mini WRT, 26, 5) Qatar WRT, 8.

SWRC.
1) P-G Andersson, Sverige, Proton Satria Neo S2000, 3.28.16,8
2) Craig Breen, Irland, Ford Fiesta S2000, + 3.35,8 min
3) Pontus Tidemand, Sverige, Skoda Fabia S2000, + 4.49,6

www.rallysweden.com
12-02-12 Sandell nöjd åtta i Svenska rallyt
Patrik Sandell slutade åtta och körde hem fyra VM-poäng i sin första WRC-start. Svensken bet sig fast i åttondeplatsen redan efter den första specialsträckan torsdag kväll, och låg sedan kvar där hela helgen. Ett resultat han är mycket nöjd med.
– Det har varit en skitbra helg. Allt har gått precis enligt planen. Vi har steg för steg kört fortare och fortare precis som vi ville. Och nu idag har sträcktiderna varit riktigt bra också, säger Patrik Sandell.

Tillsammans med sin kartläsare Staffan Parmander tävlar han för nystartade Sweden World Rally Team i en Prodrive-driven MINI. Ett samarbete som Patrik öser beröm över.
– Till att börja med är bilen skitbra, fantastisk att köra. Men även Prodrive som har hand om bilen är enorma att jobba med. Så otroligt professionella och dedikerade, säger Patrik Sandell.

Det är en uppskattning som verkar ömsesidig. Richard Taylor är Team Director på Prodrive
– Patrik har gjort ett kanonjobb den här helgen. Med tanke på att det är hans första WRC-start så har han leverat både för sin egen del och för oss. Han började i ett stabilt tempo och har byggt upp känslan för bilen och blivit bättre och bättre hela tiden. Och har dessutom tagit bilen i mål utan en skråma, säger Richard Taylor.

Med sin åttondeplats blev Sandell bäste svensk i årets upplaga av Svenska rallyt. Tätstriden blev annars en finsk-norsk uppgörelse. Vann gjorde finländaren Jari-Matti Latvala, 16,6 sekunder före sin landsman Mikko Hirvonen, i sin tur följd av de båda norrmännen Mads Østberg och Petter Solberg.

Sweden World Rally Team har ännu inte gått ut med vilken nästa tävling blir, utan bara meddelat att man avser att köra ett antal utvalda WRC-tävlingar under året. Men enligt Patrik är det snart dags att offentliggöra nästa anhalt i tävlingskalendern.
– Vi kommer att besluta inom de närmaste veckorna vilken som blir nästa tävling, men vi vet redan nu att det kommer att bli fler tävlingar med MINI och Prodrive under året.
12-02-12 Richard Göransson nöjd med avslutning på dramatisk rallyhelg
Richard Göransson och kartläsare Anders Fredriksson har kört i mål på sista sträckan av Svenska Rallyt 2012.
– Vi är äntligen i mål och det har varit ett tufft rally på många sätt. Men vi har kämpat på och vi är väldigt nöjda med en bra avslutande dag, säger Göransson.

Efter tekniska problem under de två inledande dagarna genomförde Göransson och Fredriksson de sex sista sträckorna i stort sett felfritt.
– Vi bestämde oss för att vi skulle ta oss igenom det trots alla utmaningar och det känns bra. Ett stort tack till alla inblandade som gjort det här möjligt och framförallt till alla funktionärer som står mitt ute i ingenstans på sträckorna och gör en värdefull insats, säger Fredriksson.

Snöfall under natten mot söndagen gjorde sträckorna extra hala med ungefär 5 centimeter nysnö. Göransson startade som första bil och fick spåra.
– Det var extremt halt jämfört med tidigare sträckor och det gav en extra dimension. Vi tog det lite extra lugnt då vi ville ta oss i mål. Det var en oerhört skön känsla att möta mållinjen på sista sträckan, säger Göransson.

Duon har genomfört fyra dagars rally med två omstarter och en avåkning. Hela satsningen har bevakats live via en ombordkamera i rallybilen och studion i Hagfors.
– Jag tycker att satsningen totalt sett har varit riktigt bra. Givetvis hoppades vi på ett bättre resultat, men grundtanken var aldrig att kriga i den absoluta toppen, snarare att ge oss in i toppklassen och skaffa oss nya erfarenheter. Det har vi definitivt gjort och nu blir det några veckors vila och sedan uppladdning inför TTA – Elitserien i Racing. Jag längtar redan, avslutar Göransson.

12-02-12 P-G och Emil Axelsson SWRC i Rally Sweden - Gav Proton sin första VM-seger!
Per-Gunnar "P-G" Andersson och hans co-driver Emil Axelsson är i år fabriksförare för Proton som i år gör VM-debut i SWRC.

Redan i den inledande deltävlingen i Monte Carlo var de på väg att göra succé med den nya Super-2000-bilen. Då ledde de rallyt med över sju minuter. Dessvärre drabbades de av en bränsleläcka, så segern brann bort och de fick kasta in handduken, enbart två sträckor från mål.

Men den här gången höll det hela vägen in i mål" P-G och Emil gjorde sitt jobb och blir därmed historiska genom att ge Proton sin första VM-seger genom tiderna.
- "Det här var enormt skönt att få ta första segern för Proton" skrattar P-G nöjt "Det känns fantastiskt och jag är verkligen otroligt glad för teamets del. Och att vinna på hemmaplan med all publik och alla fans känns extra kul".

De vann SWRC med drygt tre och en halv minut för Craig Breen och med nästan fem minuter till trean Pontus Tidemand.

Nästa planerade tävling för P-G och Emil är Asian Passifick på Nya Zeeland i slutet av mars.

Mer info, hittar du på www.pgandersson.se där vi följt rallyt, sträcka för sträcka.

SWRC Rally Sweden
1. P-G Andersson (S) 3:28:16.8
2. Craig Breen (Irl) 3:31:52.6 +3:35.8
3. Pontus Tidemand 3:33:06.4 +4:49.6
4. Hayden Paddon (NZ) 3:39:26.9 +11:10.1
5. Yazeed Al Rajhi (Sau) 3:44:34.4 +16:17.6
6. Maciej Oleksovicz (Pol) 4:18:50.4 +50:33.6
7. Alister McRae (GB) 4:29:02.1 +1:00:45.3
12-02-12 SS24: Latvala vann Rally Sweden!
Det blev finländsk seger och Ford som kammade hem årets Rally Sweden. Det genom Latvalas fina insats.

Loeb kammade hem tre extra poäng, Petter två och Latvala fick en extra poäng.

Förarkommentarer:
- "Vi har gjort ett bra jobb och haft ett bra rally. Jag är nöjd med den här erfarenheten" Ogier
- "Det här är riktigt kul. Jag måste tacka M-sport och Adapta. Jag hoppas jag kan komma tillbaka" Brynildsen
- "Vi är nöjda. Jag trodde inte jag skulle kunna komma hit, eftersom jag hade feber.
- "En galen sträcka att avsluta rallyt med. Jag vet inte om jag har en punktering. Men över lag har det varit en perfekt sträcka. Det har varit ett jättelärorikt rally" Sandell
- "Mycket halt och mycket stenar. Vi kunde kört fortare. Vi hoppas vi får åka i Mexico. Vi håller tummarna" Henning
- "Jag försökte. Men det var mycket värre än förra gången. Men jag var tvungen att försöka" Loeb
- "Jag är glad att vara före Loeb. Vi hade en bra fight" Novikov
- "Jag är nöjd att vi slog Petter. Jag är skitnöjd. Det går inte att beskriva. Jag är nöjd med en tredjeplats. Känns som vi kört med hela världen på mina axlar" Østberg
- "Jag är väldigt besviken för punkteringen. Men väldigt glad för Latvala och teamets del" Petter
- "Inge så dåligt. Vi lärde oss en del. Jag hade velat vinna. Men Latvala var mycket stark" Hirvonen
- "Jag vann för fyra år sedan. Det är så kul. Jag började så dåligt i Monte Carlo. Det här är så bra för teamet. Jag är så glad. Vi vann och vi vann en riktigt figth. Det är speciellt att vinna här. Sist var jag den yngsta att vinna en deltävling. Det här är första gången jag vinner rallyt en andra gång"
- "

På SS24
1. Loeb, + 2:58.7
2. Petter, +4,9
3. Latvala, +5,7
4. Prokop, +7,3
5. Østberg, +7,4
6. Henning, +8,6
7. Hirvonen, +9,4
8. Al Attiyah, +9,7
9. Novikov, + 9,9
10. Sandell, +11,4

Efter SS24
1. Jari-Matti Latvala (F), 3:18:28.3
2. Mikko Hirvonen (F), 3:18:44.9 +16.6
3. Mads Østberg (N), 3:19:07.1 +38.8
4. Petter Solberg (N), 3:19:42.6 +1:14.3
5. Evgeny Novikov (Rus), 3:21:09.7 +2:41.4
6. Sebastien Loeb (F), 3:21:23.4 +2:55.1
7. Henning Solberg (N), 3:22:17.8 +3:49.5
8. Patrik Sandell (S), 3:23:37.2 +5:08.9
9. Martin Prokop (CZ), 3:23:58.3 +5:30.0
10. Eyvind Brynildsen (N), 3:24:55.5 +6:27.2
-
12. P-G Andersson (S), 3:28:16.8 +9:48.5
18. Pontus Tidemand (S), 3:33:06.4 +14:38.1

» Komplett resultat
12-02-12 SS23; Latvla snabbast igen
Latvala vann sträckan och utökade ledningen till Hirovnen med 4,5 viktiga sekunder inför den avgörande powersträckan.

Förarkommentarer:
- "Det går verkligen bättre och bättre. Jag gjorde en liten miss i slutet på den här" Sandell
- "Vi får se vad vi kan göra på powerstagen. Vi ska försöka" Loeb
- "Det var okej. Vi tar det lite lugnare. Jga har ju Loebs splittider"
- "Jag trodde vi hade punktering här" Østberg
- "Det var synd. Jag är mycket mycket besviken över punkteringen. På den här sträckan tog jag det lugnt och försöker ta 3 poäng på powerstagen. Det är bra för Mads. Han hag gjort ett bra jobb" Petter
- "Jag försökte med full attack. Men fick slå av. Jag hade några "moment" där inne" Hirvonen
"Jag försökte ta i här för att ha lite marginal inför Powerstagen. Det här är så viktigt för teamet. Jag måste hålla mig fokuserad nu" Latvala


På SS23
1. Latvala, 11:40.7
2. Østberg, +3,0
3. Hirvonen, +4,5
4. Loeb, +10,6
5. Prokop, +12,9
6. Petter, +15,6
7. Sandell, +15,6
8. Novikov, +19,4
9. Henning, +22,2
10. Brynildsen, +25,5

Efter SS23
1. Jari-Matti Latvala (F), 3:15:23.9
2. Mikko Hirvonen (F), 3:15:36.8 +12,9
3. Mads Østberg (N), 3:16:01.0
4. Petter Solberg (N), 3:16:39.0
5. Evgeny Novikov (Rus), 3:18:01.1
6. Sebastien Loeb (F), 3:18:24.7
7. Henning Solberg (N), 3:19:10.5
8. Patrik Sandell (S), 3:20:27.1
9. Martin Prokop (CZ), 3:20:52.3
10. Eyvind Brynildsen (N), 3:21:41.5
-
12. P-G Andersson (S), 3:25:02.4 +9:38,5
19. Pontus Tidemand (S), 3:29:54.8 +14:30.9

» Komplett resultat
12-02-12 SS22: Petter och Latvala punktering - Østberg upp på tredje plats!
Mads Östberg hade en bra sträcka, medans petter fick en punktering och tappade halvminuten till Østberg. Punktering fick även Latvala som i början var snabbast på sträckan. Han tappade 29 sekunder. Latvala leder rallyt med 8,4 sekunder.

Både Nobre och Tänak är kvar på sträckan. Nobre har åkt av och Tänak har motorproblem.

Förarkommentarer:
- "Det var lite bättre rytm än föra gången. Men jag tar det forfarande för lungt" Göransson
- "Jag försökte ta det lungt. Linjen går nu i diket, vilket blir intressant för de bakom som attackerar mer" Brynildsen
- "Galen sträcka. Otrolig. Vi hade tur två gånger" Prokop
- "Det var väldigt svårkört och väldigt mycket lössnö. Mer svårkört än i morse." Sandell
- "Det var okej. Vi ska till slutet nu. Jag försöker ta i lite extra på powerstagen" Henning
- "Vi får se vad vi kan göra på powrsträckan. Det var hemska förhållanden där förra gången. 90% chans att få punktering om man kör fort där" Loeb
- "Jag tar det lugnt och försöker spara däcken till sista sträckan" Novikov
- "Jag är nöjd. Vi försökte spara däck här. Så tiden är bra" Østberg
- "Det är mycket stenar där ute. Det var det. Stor besvikelse" Petter
- "Det var svårt. Det är så mycket grus och stenar där inne. Jag har kul" Hirvonen
- "Det var en sten som jag aldrig sett den stenen. Det är så det är. Nu måste jag köra fullt på Remmen" Latvala

På SS22
1. Østberg, +09:00.8
2. Loeb, +1,9
3. Hirvonen, +2,4
4. Novikov, +10,9
5. Sandell, +12,6
6. Henning, + 15,4
7. Prokop, +16,6
8. Ogier, +19,5
9. Brynildsen, +22,6
x. Latvala, +29,6
x. Petter, +30,0

Efter SS22
1. Jari-Matti Latvala (F), 3:03:43.2
2. Mikko Hirvonen (F), 3:03:51.6 +8,4
3. Mads Østberg (N), 3:04:17.3 +34.1
4. Petter Solberg (N), 3:04:42.4 +59.5
5. Evgeny Novikov (Rus), 3:06:01.0 +2:17.8
6. Sebastien Loeb (F), 3:06:33.4 +2:50.2
7. Henning Solberg (N), 3:07:07.6 +3:24.4
8. Patrik Sandell (S), 3:08:30.8 +4:47.6
9. Martin Prokop (CZ), 3:08:58.7 +5:15.5
10. Eyvind Brynildsen (N), 3:09:35.3 +5:52.1
-
12. P-G Andersson (S), 3:12:45.2 +9:02.0
19. Pontus Tidemand (S),

» Komplett resultat
12-02-12 Stort intresse för Rally Sweden
Mycket publik på sträckorna både i Sverige och Norge, TV-sändningar världen över och rekordsiffror på Internet. De positiva signalerna från Rally Sweden var många när den sista etappen tog sin början söndag morgon.
– Det känns givetvis otroligt skönt att få de signalerna med tanke på det läge vi hade bara några dagar innan tävlingen startade, säger Svenska Rallyts vd Glenn Olsson.

Glenn Olsson kan bland annat konstatera att samarbetet med Norge gett önskat resultat i form av ett stort publikintresse.
– Även på den svenska sidan gränsen har vi fått rapporter om en större publiktillströmning än förväntat, säger han.

Det är inte bara i tävlingsområdet som det stora intresset för Rally Sweden och rally-VM visat sig.
– Mästerskapets officiella webbsida, www.wrc.com, hade rekordsiffror under torsdagen då vi först arrangerade VM-historiens första kvalsträcka och därefter inledde tävlingen med den numera klassiska superspecialen på Färjestadstravet i Karlstad.
– Även World Rally Radio, vars webbsändningar utgått både från wrc.com och vår egen hemsida, har rapporterat rekordsiffror.

Nedräkningen inför Rally Sweden var tuff. Med mindre än en vecka till tävlingen lämnade det internationella bilsportförbundet, FIA, över ansvaret för en global TV-produktion i tävlingsledningens knä.

Efter en kamp mot klockan bestämde sig styrelsen för Svenska Rallyt AB att ta en ekonomisk risk och kostnaden för att nå ut world wide med tävlingen.
– Bokslut för den riskabla, men nödvändiga, satsningen är det för tidigt att göra ännu. Men jämte den sympati vi fått för vårt beslut kan vi konstatera att TV-bilder från tävlingen har visats på sex kontinenter under helgen, säger Olsson, som också är mycket nöjd över den publicitet Rally Sweden fått nationellt.

www.rallysweden.com
12-02-12 Bra flyt på hala rallyvägar för Richard Göransson
Richard Göransson och kartläsare Anders Fredriksson är äntligen i gång igen och har under förmiddagen avklarat tre sträckor utan större problem.
– Det känns riktigt skönt att vara igång efter alla problem som vi har haft. Det var väldigt halt på grund av 5 centimeter nysnö som kom under natten, men vi hade rätt bra flyt ändå och vi är nöjda, säger Göransson.

Helt problemfritt var det dock inte då bilen saknade effekt och gearcut-systemet kopplades ur för att se om problemet ligger där.
– Det fungerade lite bättre utan gearcut, men det är svårt och veta om det verkligen var det. Teamet ska dyka på det på servicen nu och se om vi kan få ordning på det till eftermiddagens sträckor, säger Göransson.

Tre sträckor återstår och det är samma tre som kördes under förmiddagen. Detta betyder att Göransson slipper ”spåra” i nysnö som han gjorde innan.
– Det kommer bli helt annorlunda i andra vändan, nu kan vi köra i de andra spåren. Planen är att öka lite och det ska bli riktigt kul, avslutar Göransson.

Dagen avslutas med SS24 – Hagfors 2 – klockan 14.11 och direkt efter det kör vi helgens sista ”Rallyburen från Hagfors med Janne Blomqvist” på www.richardgoransson.com.

12-02-12 SS21: Östberg snabbast
Mads Östberg kammade hems träcksegern, 1,9 sekunder före Petter och xx före Latvala

Den här sträckan kommer att avsluta rallyt som en sk power stage.
Nu är det dags för service. SS22 startar klcokan 12:08 och då körs dagens tre sträcko om en avslutande gång.

Förarkommentarer:
- "Det var halt. Det trixigaste. Men igen. Jag älskar det" Brynildsen
- "Det var ett bra hopp. Men det var mycket sten ner för slalombacken. Men jag är här och nöjd" Sandell
- "Det var ett bra hopp. Jag föröker bara köra för fullt" Henning
- "Verkligen dålig sträcka. Har aldrig kört en så dålig. Vi måste köra sakta här på powerstagen. Har kan bilen gå sönder" Loeb
- "Jag är lugn. Jag kommer köra lungt, men ta i på powrstagen" Novikov
- "Det är redan dåliga förhållanden och svårt att hålla linjen. Men det är stor risk för punktering. Ner för backen på is är inte så trevligt" Østberg
- "Jag vet inte jag försöker. Det kommer att bli väldigt tufft nästa gång" Petter
- "Sträckan var absolut hemskt. Jag försökte bara undvika stenarna. Det här brukar vara en av de bästa superspecialerna i världen. nu var den sämst" Hirovnen
- "Det var många stenar. Jag försökte ta det lugnt. Jag fick meddelande om stenar" Latvala

På SS21
1. Østberg, 03:05.2
2. Petter, +1,9
3. Latvala, +2,2
4. Hirvonen, +2,5
5. Novikov, +3,7
6. Loeb, +4,9
7. Henning, +5,5
7. Sandell, +5,5
9. Brynildsen, +7,4
10. Prokop, +9,4

Efter SS21
1. Jari-Matti Latvala (F), 2:54:12.8
2. Mikko Hirvonen (F), 2:54:48.4 +35.6
3. Petter Solberg (N), 2:55:11.6 +58.8
4. Mads Østberg (N), 2:55:16.5 +1:03.7
5. Evgeny Novikov (Rus), 2:56:49.3+2:36.5
6. Sebastien Loeb (F), 2:57:30.7 +3:17.9
7. Henning Solberg (N), 2:57:51.4 +3:38.6
8. Patrik Sandell (S), 2:59:17.4 +5:04.6
9. Martin Prokop (CZ), 2:59:41.3 +5:28.5
10. Eyvind Brynildsen (N), 3:00:11.9 +5:59.1
-
13. P-G Andersson (S), 3:03:17.9 +9:05.1
19. Pontus Tidemand (S), 3:07:57.3 +13:44.5

» Komplett resultat
12-02-12 SS20: Latvala snabbast igen
Latvala fortsätter att succesivt utöka sin ledning ner till Hirvonen. Han var 4,7 sekunder snabbare än Mikko.

Petter tappade ytterligare 2,6 sekunder och nu har Østberg bara 6,8 sekunder upp till tredje platsen.
Loeb knappade in på Novikov på den här sträckan och Sandell utökade sin ledning till Prokop.

Förarkommentarer:
- "Det är en dröm. Det är himla kul. Men det var svårt att hitta rytmen. Bilen går bra nu och så mycket folk. Jag stortrivs" Brynildsen
- "Det var inte den bästa sträckan för mig. Jag tappade lite. Det som är bra är att jag inte tappade så mycket" Prokop
- "Det gick jättefort. Det är så frän sträcka. Det är helt sjukt kul. Nu går det bra till 95%. Rallyts bästa sträcka" Sandell
- "Jag försöker, men det är för mycket snö på sträckan" Henning
- "Det var okej. Jag försöker ta det lite försiktigt" Loeb
- "Jag har splittider på Loeb, så jag kan kontrollera min körning" Novikov
- "Jag försöker. Men Østberg kör väldigt bra" Petter
- "Vi gjorde lite ändringar med bilen i morse, men det blev svårkört och jag har ingen bra känsla" Hirvonen
- "Vi har en bra känsla. De första kurvorna gick inge bra. Jag försökte hålla en renare linje än i fjol" Latvala

På SS20
1. Latvala,
2. Østberg, +0,4
3. Petter, +3,0
4. Hirvonen, +4,7
5. Loeb, +5,6
6. Henning, +9,9
7. Sandell, +13,6
8. Novikov, +13,8
9. Tänak, ++16,4
10. Brynildsen, +21,7

Efter SS20
1. Jari-Matti Latvala (F), 2:51:05.4
2. Mikko Hirvonen (F), 2:51:40.7 +35.3
3. Petter Solberg (N), 2:52:04.5 +59.1
4. Mads Østberg (N), 2:52:11.3 +1:05.9
5. Evgeny Novikov (Rus), 2:53:40.4 +2:35.0
6. Sebastien Loeb (F), 2:54:20.6 +3:15.2
7. Henning Solberg (N), 2:54:40.7 +3:35.3
8. Patrik Sandell (S), 2:56:06.7 +5:01.3
9. Martin Prokop (CZ), 2:56:28.3 +5:22.9
10. Eyvind Brynildsen (N), 2:56:59.3 +5:53.9
-
13. P-G Andersson (S), 3:00:02.9 +8:57.5
19. Pontus Tidemand (S), 3:04:36.6 +13:31.2


» Komplett resultat
12-02-12 SS19: Latvala utökade sin ledning
Det är många kamper i rallyt nu. Latvala vann kampen med Hirvonen och utökade sin ledning med 3 sekunder och har nu drygt en halv sekund till godo.

I kampen mellan Østberg och Petter var det Østberg som drog längsta strået och var 1,7 sekunder snabbare. Mads har nu 9,4 sekunder upp till Petter.

Loeb utökade sin ledning till Henning med 10,9 sekunder här på sträckan och jagar nu femteplatsen. Men Novikov är inte tänkt att ge bort den placeringen. Han var 4,0 sekunder före Loeb.

Sandell drog ifrån Prokop med 7,5 sekunder på den här sträckan och har nu 10,1 sekunder i försprång till Prokop som jagar åttondeplatsen.

Förarkommentarer:
- "Det här skulle vara tredje dagens rally. Men för oss blir det första dagen. Lite tråkigt" Göransson
- "Mycket nysnö. Men ok. Mycket kul, lite grepp" ogier
- "Det var mycket svårt. Det har kommit nysnö i natt. Jag ville attackera mer, men det är svårt" Brynildsen
- "Jag gjorde mitt bästa. Men det var inte lätt för all snö. Men vi är här och inte gjorde några större misstag" Prokop
- "Det var en fin sträcka. Men trixigt i mitten på det smala partiet. Men det gick bra" Sandell
- "Det går inte. Jag ser det nu. Det var så halt där inne på det trånga" Henning
- "Det var för mycket snö på sträckan. Jag hittade ingen bra rytm. Jag försökte bara hålla mig på vägen" Loeb
- "Jag ska inte låta honom nå oss. Vi ska försöka behålla den här placeringen. Det är säkert. Femteplatsen eller inget" Novikov
- "Vi gjorde en optimal sträcka, så jag är nöjd med det. Tanken är helt klart att pröva nå Petter. Men det är svårt med all snö. Det finns inga rena linjer, det har varit bilar i varje snövall" Østberg
- "Jag kunde inte göra mer. Jag tappade lite på slutet" Petter
- "Det var en mycket hal och smal sträcka. Jag tog det lite lungt eftersom jag inte fick nån bra känsla. Ville inte ta några risker" Hirvonen
- "Svår sträcka. Det var väldigt svårt i mitten på det smala partiet. Men vi lyckades ganska bra så jag är nöjd" Latvala

På SS19
1. Latvala, 09:10.3
2. Østberg, +3,0
3. Petter, +4,7
4. Hirvonen, +7,6
5. Novikov, +8,1
6. Loeb, +12,1
7. Sandell, +15,9
8. P-G Andersson, +22,8
9. Henning, +23,0
10. Prokop, +23,4

Efter SS19
1. Jari-Matti Latvala (F), 2:39:18.3
2. Mikko Hirvonen (F), 2:39:48.9 +30.6
3. Petter Solberg (N), 2:40:14.4 +56.1
4. Mads Østberg (N), 2:40:23.8 +1:05.5
5. Evgeny Novikov (Rus), 2:41:39.5 +2:21.2
6. Sebastien Loeb (F), 2:42:27.9 +3:09.6
7. Henning Solberg (N), 2:42:43.7 +3:25.4
8. Patrik Sandell (S), 2:44:06.0 +4:47.7
9. Martin Prokop (CZ), 2:44:16.1 +4:57.8
10. Eyvind Brynildsen (N), 2:44:50.5 +5:32.2
-
14. P-G Andersson (S), 2:47:36.8 +8:18.5
19. Pontus Tidemand (S), 2:52:11.4 +12:53.1

» Komplett resultat
12-02-11 Pontus Tidemand ligger på stabil tredjeplats i SWRC
Efter motgången under fredagens etapp när Pontus Tidemand tappade andra platsen i SWRC och nästan 4 minuter på en sträcka så har lördagens sträckor gått i ett stabilt och högt tempo.
- Jag har ju långt fram till andra platsen och ett stort avstånd till dem bakom mig, men har försökt göra bra sträcktider hela dagen, berättar Pontus

Under förmiddagen hade Pontus problem med inställningarna på bilen och tappade tid på några av sträckorna.
- När det var spårigt så var det svårt att köra bilen,men på Sågen-sträckan som var jämn i underlaget funkade det bra. Är riktigt nöjd med tiden där båda gångerna jag körde den idag, säger Pontus

Just på Sågen-sträckan så var Pontus snabbast av SWRC-ekipagen de båda gångerna den kördes under dagen.
- Jag var också nära Mikkelsen och Ogier på gångerna så det känns riktigt bra. Dagen har annars gått i ett jämnt och snabbt tempo. Hade en liten avåkning på Vargåsen andra gången, annars har det flutit på bra tycker jag. Nu fortsätter vi i samma tempo imorgon och försöker fortsätta att sätta bra sträcktider och hålla oss kvar på pallplats i SWRC, avslutar Pontus
12-02-11 Sandell håller åttondeplatsen
Patrik Sandell har under lördagen följt planen att successivt höja tempot, men utan att lyckas avancera i sammandraget. Sandell och hans co-driver Staffan Parmander håller sin åttondeplats inför sista dagen av Svenska rallyt.
– Det har varit en bra dag, men vi gjorde en miss på näst sista sträckan. Vi glömde att ta av ett skydd för kylaren i fronten, så motorn började gå varm och jag tvingades stanna medan Staffan sprang ur och tog bort det, säger Patrik Sandell som tävlar för Sweden World Rally Team i en WRC-MINI.

Missen kostade många dyra sekunder, och även om Sandell slog till med fjärde snabbaste tid på den avslutande sträckan är hans försprång bakåt till tjecken Martin Prokop just nu bara 2,6 sekunder.

Sandell har annars hållit huvudet kallt och följt planen, att inte överladda och stegvis höja tempot under helgen.

Sex sträckor återstår nu innan målgången söndag eftermiddag.
12-02-11 Dag tre: Nya problem för Göransson – Omstart inför sista dagen
Oturen fortsatte för Richard Göransson under tredje dagen av Svenska Rallyt. En liten sten letade sig in i motorrummet och skadade en sensor som satte stopp på framfarten för Göransson efter bara halva första sträckan för dagen.
– Det är självklart en besvikelse när man stöter på ytterligare ett så här osannolikt fel. Men trots allt så har vi motivationen kvar och siktar på en ny omstart i morgon, säger Göransson.

Den lilla stenen skadade en sensor vid svänghjulet och gjorde att motorn började gå illa, för att till slut lägga av helt på SS11.
– Vi försökte länge att hitta felet ute på sträckan, men det var inget vi kunde reparera själva. Bilen bärgades till serviceplatsen där mekanikerna ännu en gång gjorde ett snabbt och snyggt jobb. Nu har vi bilen i toppskick och redo för morgondagen och avslutningen på rallyt, säger Göransson.

Sex sträckor återstår av rallyt och Göransson tillammans med kartläsare Anders Fredriksson kommer att inleda söndagen 08.34 som andra bil på sträcka SS19 Lesjöfors.
– Givetvis är det tungt att ladda om efter alla problem. Men nu ska vi bara njuta av körningen och ge publik, fans och partners en riktigt bra avslutande show, säger Göransson.

Vi avslutar bevakningen från dag tre av svenska rallyt med film från dagens sändningar av ”Rallyburen från Hagfors med Janne Blomqvist”. Här får vi träffa Göranssons ingenjör, se bilder från sträckan när Göransson och Fredriksson försökte reparera bilen och mycket mer.
12-02-11 Latvala håller undan i Rally Sweden
Jari-Matti Latvala är på väg mot seger i Rally Sweden. Finländaren drygade ut sin ledning på lördagens etapp och ser ut att gå mot sin andra triumf i tävlingen. Tvåa inför söndagens avslutande sträckor är Mikko Hirvonen och om tredjeplatsen slåss norrmännen Petter Solberg och Mads Østberg.

Den andra etappen i Rally Sweden bjöd inte på några platsskiften i toppen. Ford-föraren Latvala vann flest sträckor och utökade sin ledning.
– Men i morgon blir det en fortsatt tuff fight och Mikko kommer givetvis att attackera redan från start. Jan kan inte backa av utan måste fortsätta som jag gjort i dag. Bilen fungerar perfekt och jag har en bra känsla i kroppen, sa Latvala som fick sitt stora genombrott 2008 när han tog sin första VM-seger i just Rally Sweden.

Nu ser han ut att vara på väg mot en ny triumf och han behöver den. Latvala bröt nämligen Monte Carlo-rallyt och blev utan poäng.

Mikko Hirvonen har vunnit Rally Sweden de två senaste åren. Båda gångerna för Ford. Nu kör han Citroën och gör det bra. Hirvonen har verkligen försökt utmana sin landsman, men inför söndagens sex sträckor är han 23 sekunder efter.
– Jag kan inte pressa mycket hårdare än så här. Vi är riktigt nära gränsen, medgav Hirvonen under lördagen.

Petter Solberg inledde VM-säsongen med en imponerande tredjeplats i sin comeback för Ford. Trea är norrmannens placering även efter två dagars tävlande i Rally Sweden. Den rutinerade norrmannen får emellertid se upp. Bara elva sekunder bakom sig har han landsmannen Mads Østberg. De ser ut att göra upp om vem som ska få ta emot tredjepriset ut Prins Carl Philip hand på torget i Karlstad på söndag eftermiddag.

Bakom de båda norrmännen följer ryssen Evgeny Novikov och regerande världsmästaren Sébastien Loeb. Den sistnämnda utkämpar en stenhård kamp om sjätteplatsen med Henning Solberg. Efter 17 sträckor hade de exakt samma totaltid – på tiondelen! Inför söndagens omstart har fransmannen ett försprång på 4,9 sekunder.

En tuff duell blir det även om åttondeplatsen i tävlingen. Den kommer Patrik Sandell och tjecken Martin Prokop slåss om på den sista etappen.
– Det är en kamp jag ser fram emot, sa Sandell vars lördag började lite trevande.
– Men sedan gick det bättre och bättre och jag kunde köra fortare och fortare på varje sträcka.

I Super 2000-klassen är det dubbelt Volkswagen Motorsport, precis som efter fredagens sträckor. Sébastien Ogier toppar före teamkompisen, norrmannen Andreas Mikkelsen.

Ingen av de båda är anmälda i VM-klassen SWRC där P-G Andersson är på väg mot en fullpoängare före Craig Breen och Pontus Tidemand.

Resultat.
Rally Sweden efter den andra etappen.
1) Jari-Matti Latvala, Finland, Ford Fiesta RS WRC, 2.30.08,0
2) Mikko Hirvonen, Finland, Citroën DS3 WRC, + 23,0 sek
3) Petter Solberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 51,4
4) Mads Østberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 1.02,5
5) Evgeny Novikov, Ryssland, Ford Fiesta RS WRC, + 2.13,1
6) Sébastien Loeb, Frankrike, Citroën DS3 WRC, + 2.57,5
7) Henning Solberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 3.02,4
8) Patrik Sandell, Sverige, Mini John Cooper Works WRC, + 4.31,8
9) Martin Prokop, Tjeckien, Ford Fiesta RS WRC, + 4.34,4
10) Eyvind Brynildsen, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 5.08,7
11) Sébastien Ogier, Frankrike, Skoda Fabia S2000, + 5.54,1

www.rallysweden.com
12-02-11 P-G och Emil i utökad ledning - trots problemfylld förmiddag!
Per-Gunnar "P-G" Andersson och hans co-driver Emil Axelsson hade inför dagens åtta sträckor i Rally Sweden en ledning med drygt två minuter i VM för Super 2000-bilar. Dessvärre inledde de rallyt med problem under de fyra första sträckorna:
- "Vi hade stora problem med stötdämparna" berättar P-G "De var alldeles för hårda och gjorde bilen väldigt svårtkörd. Vi tappade därför ganska mycket tid, men framförallt slet det hårt på våra däck".

Efter fyra sträckor var det som tur var ett serviceuppehåll innan sträckorna kördes om en avslutande gång:
- "Då upptäckte man att det var något generalfel på stötdämparna. Vi fick de bytta och sen var det riktigt kul att köra rally igen" skrattar P-G.

Efter att bara lyckats få en sträckseger på morgonen, lyckades de hålla upp farten betydligt på eftermiddagen och kammade hem tre av fyra sträcksegrar:
- "Eftermiddagen fungerade mer eller mindre problemfritt" säger P-G "

Enda lilla smolken i bägaren var att de tappade bromsverkan inne på Vargåsensträckan:
- "Jag vet inte om vi slog i något. Men en koppling lossnade till bromsslangen så vi blev nästan bromslösa sista 1,2 milen på sträckan".

Inför morgondagen leder de klassen med nästan tre minuter före Craig Breen och har drygt fyra och en halv minuter ner till trean Pontus Tidemand.

I morgon körs sex avslutande sträckor:
- "Då ska vi köra på som vi gjorde under eftermiddagen" lovar P-G och vill samtidigt passa på att tacka alla fans ute i skogen:
- "Det är ett otroligt stöd att se alla supportarar med flaggor och målade vägar. Det gör det hela nästan obetaltbart".

Mer info, hittar du på www.pgandersson.se där vi följt rallyt, sträcka för sträcka.

SWRC Rally Sweden efter lördagens sträckor
1. P-G Andersson (S) 2:38:03.7
2. Craig Breen (Irl) 2:41:02.5 +2:58.8
3. Pontus Tidemand 2:48:10.6 +4:32.3
4. Hayden Paddon (NZ) 2:48:10.6 +10:06.9
5. Yazeed Al Rajhi (Sau) 2:51:59.3 +13:55.6
6. Maciej Oleksovicz (Pol) * 3:23:53.0 +10:06.9
7. Alister McRae (GB) 3:35:51.0 +57:47.3
* = Superrallytid
Komplett resultat: http://www.wrc.com/results/2012/rally-sweden/stage-times/?category=swrc&stageno=18
12-02-11 SS18: Latvala i fortsatt ledning efter dag 2
Latvala har bevakat sin ledning idag. Inför dagens sträckor var ledningen 16,8 sekunder och efter dagens sträckor är det 23 sekunder. Mikko tappade ytterligar 1,9 sekunder

Tänak och Loeb fick samma tid och vann sista sträckan idag. De var 1,9 sekunder före L Attiyah och 2,1 före Neuville.

Norrmännen Mads och Petter har en tät fight och det skiljer de båda xx sekunder inför morgondagens avgörande sträckor.

Därmed var lördagens rally avklarad. I morgon avslutas rallyt med sex sträckor. Första sträckan startar 08:34.

Förarkommentarer:
- "Jag försökte koncentrera mig. Vi är nära Patrik nu, så i morgon blir det intressant" Prokop
- "Jag lär mig och det går fortare och fortare. Jag är nöjd med dagen" Sandell
- "Ingen bra dag idag. Vi får se i morgon" Loeb
- "Det blir en kul dag. Men vi kommer göra allt för att inte Loeb ska komma ikapp oss" Novikov
- "Ganska bra dag. Men vi hade lite problem på förra då vi fick elektriska problem som slog av motorn. Synd för vi fille nå Petter" Østberg
- "Det är otroligt. Det är det svåraste rally. Jag är nöjd. Det är en ny dag i morgon" Petter
- "Det var väldigt halt på den här sträckan. Vi får vänta och se. Men vad som än händer, har vi en dag kvar" Hirvonen
- "Jag är nöjd. För min däckplan fungerade. Jag kalkylerade det här och är nöjd att det var rätt val. Vi får försöka fortsätta så här i morgon" Latvala

På SS18
1. Tänak, +1:58,0
1. Loeb, +1:58,0
3. Al Attiyah, +1,9
4. Neuville, +2,,1
5. Sandell, +2,1
6. Ogier, +2,3
7. Petter, +2,5
8. Østberg, +3,0
8. Novikov, +3,0
-
x. Latvala, +3,6
x. Henning, +4,9
x. Hirvonen, +5,5

Efter SS18
1. Jari-Matti Latvala (F), 2:30:08.0
2. Mikko Hirvonen (F), 2:30:31.0 +23,0
3. Petter Solberg (N), 2:30:59.4 +51.4
4. Mads Østberg (N), 2:31:10.5 +1:02.5
5. Evgeny Novikov (Rus), 2:32:21.1 +2:13.1
6. Sebastien Loeb (F), 2:33:05.5 +2:57.5
6. Henning Solberg (N), 2:33:10.4 +3:02.4
8. Patrik Sandell (S), 34:39.8+4:31.8 +4:34.4
9. Martin Prokop (CZ), 2:34:42.4 +4:34.4
10. Eyvind Brynildsen (N), 2:35:16.7 +5:08.7
-
14. P-G Andersson (S), 2:38:03.7 +7:55.7
19. Pontus Tidemand (S), 2:42:36.0 +12:28.0

» Komplett resultat
12-02-11 SS17; Hirovnen snabbast - Loeb punktering och Sandell problem
Mikko Hirvonen tog in lite tid på Latvala. Han vann sträckan 2,6 sekunder före Latvala och 5,1 sekunder före Østberg

Sandell hade problem med bilen som överhettades. De hade glömt att ta bort ett skydd innan start på sträckan, så bilen gick varm. Därmed tappade de mycket tid och Prokop ligger nu bara 1,7 sekunder bakom dem.

Även Loeb hade problem. Han fick en punktering och tappade tid. Inför sista sträckan ligger han och Henning nu på samma plats.

Förarkommentarer:
- "Bra, men inte lätt. En snabb sträcka" Ogier
- "Att döda oss är inte lätt. Att jag är här är fantastiskt. Tack till pubkliken som hjälpte oss. This green big, this is love (om sin bil)" Nobre
- "Det var coolt som alltid. Himlen på jorden. Det är min andra dag i en WRC-bil" Brynilsden.
- "Ingen dålig dag. Jag har försökt, men inte lyckats nå Patrik. Vi försöker förbättra oss. Inga större problem idag" Prokop
- "Det blir sämre och sämre (bilen saknar kraft)" Araujo
- "Vi har haft en bra dag. Vi var tvungna att stanna för motorn överhettades. Inte så bra avslutning på dagen" Sandell
- "Jag fick en punktering, men jag fortsatte köra" Loeb
- "Det är mycket svårt här inne nu" Henning
- "Vi hade elektriska problem på sträckan. Vi tappade mycket. Så synd. Vi behövde verkligen ta in tiden på Petter. Det är en mardröm" Østberg
- "Vi tappade ganska mycket tid" Petter
- "Vi får se. Mina däck är nästan slut. Vi får se. En kort sträcka kvar nu" Hirvonen
- "Vi får se i slutet på dagen. Och hur våra däck klarar sista sträckan. Just nu är jag nöjd" Latvala

På SS17
1. Hirvonen, 10:26.7
2. Latvala, +2,6
3. Østberg, +5,1
4. Novikov, +7,3
5. Petter, ++7,3
6. Tänak, +8,7
7. Henning, +11,4
8. Loeb, +14,1
9. Neuville, +20,6
10. Prokop, +22,5
-
x. Sandell, +49,2

Efter SS17
1. Jari-Matti Latvala (F), 2:28:06.4
2. Mikko Hirvonen (F), 2:28:27.5 +21.1
3. Petter Solberg (N), 2:28:58.9 +52.5
4. Mads Østberg (N), 2:29:09.5+1:03.1
5. Evgeny Novikov (Rus), 2:30:20.1 +2:13.7
6. Sebastien Loeb (F), 2:31:07.5 +3:01.1
6. Henning Solberg (N), 2:31:07.5 +3:01.1
8. Patrik Sandell (S), 2:32:39.7+4:33.3
9. Martin Prokop (CZ), 2:32:41.4+4:35.0
10. Eyvind Brynildsen (N), 2:33:15.6+5:09.2
-
14. P-G Andersson (S), 2:36:00.7 +7:54,3
19. Pontus Tidemand (S), 2:40:30.1 +12;23,7

» Komplett resultat
12-02-11 SS16; Loeb upp en sträcka - Latvala snabbast
Det är taktik på hög nivå. Latvala chansade att ge allt på sträckan och vann, 2,2 sekunder före Petter och 2,4 före Loeb. Han utökade ledningen till Hirvonen med 5,0 sekunder. Loeb gick förbi Henning på den här sträckan och är ny sexa

Förarkommentarer:
- "Okej. Men vi kan inte åka fortare under de här vägförhållandena nu" Ogier
- "Å min gud! Så mycket känslor under rallyt. Tack så mycket till Svenska folket!" Nobre
- Det var svårare att hitta rytmen. Mycket lös snö. Vet inte om det var min brasilanska vän som gjorde lite annorlunda spår. Men jag trivs" Brynilsden
- "Det var mycket bättre än i morse. Lite spår vi kan följa. På nästa sträcka kanske det blir problem med stenar" Prokop
- "Nu är vi utan kraft i motorn. Vi bara åker för att överleva" Araujo
- "Vi hade bra flyt. Det var mycket löst på vägen" Sandell
- "Det var okej. Förra gången snurrade jag. Inga missar den här gången. Inga risker, men vi försöker nå Henning" Loeb
- "Det gjorde en stor skillnad på bilen. Jag åker bara allat jag kan nu. Vi ger inte upp" Henning
- "Jag sparade däcken. Förhoppningsvis kan jag ta igen den här tiden på nästa" Østberg
- "Det gick väldigt bra. Jag är väldigt nöjd. Jag ändrade inställningen så jag har fått mycket bättre grepp" Petter
- "Det var mycket halt. Vi får se, jag försökte spara däcken. Vi får se på nästa sträcka" Hirvonen
- "Vi hade en mycket bra sträcka. Vi hade otroligt kul! Jag kan inte säga något mer. Nu får vi se hur däcken håller på Fredriksberg" Latvala

På SS16
1. Latvala, 07:22.8
2. Petter, +2,2
3. Loeb, +2,4
4. Hirvonen, +5,0
5. Henning, +5,7
6. Novikov, +6,6
7. Østberg, +13,1
8. Brynildsen, +5,7
9. Sandell, +13,9
10. Prokop, +14,3

Efter SS16
1. Jari-Matti Latvala (F), 2:17:37.1
2. Mikko Hirvonen (F), 2:18:00.8 +23.6
3. Petter Solberg (N), 2:18:23.5 +46.4
4. Mads Østberg (N), 2:18:37.7 +1:00.6
5. Evgeny Novikov (Rus) 2:19:46.1 +2:09.0
6. Sebastien Loeb (F), 2:20:26.7 +2:49.6
7. Henning Solberg (N), 2:20:29.4 +2:52.3
8. Patrik Sandell (S), 2:21:23.8 +3:46.7
9. Martin Prokop (CZ), 2:21:52.2 +4:15.1
10. Eyvind Brynildsen (N), 2:22:21.6 +4:44.5
-
14. P-G Andersson (S), 2:25:07.7 +7:30,6
20. Pontus Tidemand (S), 2:29:20.3 +11:43,2

» Komplett resultat
12-02-11 SS15; Ny seger till Latvala
Loeb jagar Henning och sjätteplatsen Han tog in hela 11,5 sekunder på norrmanen och .det skiljer de båda nu bara 0,6 sekunder åt.

Snabbast var Latvala, han vann sträckan med knappa 0,1 sekunder!

Araujo hade motorproblem och kom ut sent från service och åkte sedan av vägen här på sträckan.

Förarkommentarer:
- "Bra sträcka för oss, jag är nöjd med körningen" Ogier
- "Jag har otroligt kul" Brynildsen
- "Vi hade lite problem i den snabba delen. Jag kan inte nå Patrik"
- "Jag gillade verkligen sträckan andra gången. Jag tappade säkert fem sekunder när jag nådde Araujo" Sandell
- "Vi har problem. Vi är helt utan kraft i motorn" Araujo
- "Planen är att nå Henning och det började bra. Bra sträcka. Men det kommer att bli tufft för dubben i slutet av dagen" Loeb
- "Vi hade motorproblem och kom ut sent från service. Jag försökte attackera, men körde av" Araujo.
- "Det gick bra. Jag försökte vad jag kunde" Henning
- "Det var okej, faktiskt. Jag försöker köra smart med däcken. Vi får se hur det är på sista sträckan. Det kommer att bli tufft med däcken" Petter
- "Jag måste tacka mina mekaniker. Bilen fungerar helt perfekt. Latvala kanske är snabbar här, men vi får se hur däcken håller senare idag" Hirvonen
- "Vi var tre sekunder före. Så jag vet inte vad som hände. Men jag försöker spara lite på däcken" Latvala

På SS15
1. Latvala,
2. Hirvonen, +0,1
3. Østberg, +3,6
4. Loeb, +3,7
5. Petter, +4,3
7. Henning, +15,2
7. Novikov, +16,0
8. Sandell, +18,5
9. Brynildsen, +22,0
10. Prokop, +23,5

Efter SS15
1. Jari-Matti Latvala (F), 2:10:14.3
2. Mikko Hirvonen (F), 2:10:33.0 +18.7
3. Petter Solberg (N), 2:10:58.5 +44.2
4. Mads Østberg (N), 2:11:05.0 +50.7
5. Evgeny Novikov (Rus), 2:12:16.7 +2:02.4
6. Henning Solberg (N), 2:13:00.9 +2:46.6
7. Sebastien Loeb (F), 2:13:01.5 +2:47.2
8. Patrik Sandell (S), 2:13:47.1 +3:32.8
9. Martin Prokop (CZ), 2:14:15.1 +4:00.8
10. Eyvind Brynildsen (N), 2:14:45.7 +4:31.4
-
13. P-G Andersson (S), 02:17:16.4 +7:02.1
20. Pontus Tidemand (S), 2:21:30.5 +11:16.2

» Komplett resultat
12-02-11 Walfridson/Barth tvingades bryta VM-debuten i ledning på Vargåsen efter växellådshaveri!
Jimmie Walfridson och Patrik Barth gjorde i helgen VM-debut i Rally Sweden.Jimmie och Patrik startar i rallyt för att få så mycket erfarenhet och lära sig så mycket som möjligt inför framtiden.

Inför dagens åtta sträckor ledde de klassen före norrmannen Frank Tore Larsen. Klassens andra norrman, Steve Røkland, tvingades bryta rallyt under gårdagens sträckor.

Målet inför dagen, var att hålla Frank Tore bakom sig. Men dessvärre tog kampen slut redan på rallyts första sträcka, den klassiska Vargåsen:
- "Några kilometer från mål la växellådan av, så vi fick inte i några växlar" suckar Jimmie.

Man hade problem under en sträcka redanigår:
- "Då fick vi inte in treans växel, men sen har det fungerat. Vi hade tänkt fixa växellådan under dagens service" berättar Jimmie.

Dessvärre hann man inte till service, innan växellådan la av och det var färdigåkt för dagen.

Därmed var det bara att bärga bilen till service:
- "Vi jobbar på att starta om i morgon" säger Jimmie.

För killarna vill köra så mycket som möljigt av rallyt:
- "Det är verkligen varit sjukt kul" skrattar Patrik med "Att köra Svenska Rallyt med all publik ute på sträckorna är en otrolig upplevelse".

www.jimmiewalfridson.com hittar du utförligare info.
12-02-11 SS14; Tänak vann sträckan
Tanak kammade hem sin första sträckseger och Latvala vann några sekunder till på Hirvonen.

Nu är det dags för service. Klockan 13:46 körs dagens fyra sträckor om en andra gång.

Förarkommentarer:
- "Det var okej. Men vi slog i något i starten. Jag ser fram emot sträckorna en andra gång" Prokop
- "Kul men svår sträcka. Otroligt kul med all publik" Sandell
- "Det är inte så kul att köra under de här förutsättningarna. Men det är okej. Man kan inte vinna jämt" Loeb
- "Jag hade inget grepp. Inga dubb kvar" Henning
- "Jag är nöjd med dagen" Østberg
- "Det var okej. Det är mycket halt på vissa ställen och jag hade några missar. Vi måste ändra inställningar till eftermiddagen" Petter
- "Jag är inte nöjd med den här sträckan. Flera misstag. Inte bra" Hirvonen
- "Pressen är på, men det är bättre den den här vägen. Det är en rejält fight" 01:57:11.8


På SS14
1. Tänak, 1:52.3
2. Loeb, +2,2
3. Petter, +3,5
4. Al Attiyah, +3,6
4. Sandell, +4,6
6. Latvala, +4,3
7. Østberg, +4,6
8. Neuville, +4,7
9. Hirvonen, +4,8
10. Ogier, +4,9
-
x. Henning, +7,8

Efter SS14
1. Jari-Matti Latvala (F), 1:57:11.8
2. Mikko Hirvonen (F), 1:57:30.3 +18.6
3. Petter Solberg (N), 1:57:51.6 +39.9
4. Mads Østberg (N), 1:57:58.8 +47.1
5. Evgeny Novikov (Rus), 1:58:58.1 +1:46.4
6. Henning Solberg (N), 1:59:43.1 +2:31.4
7. Sebastien Loeb (F), 1:59:55.2 +2:43.5
8. Patrik Sandell (S), 2:00:26.0+3:14.3
9. Martin Prokop (CZ), 2:00:49.0 +3:37.3
10. Eyvind Brynildsen (N), 2:01:21.1 +4:09.4
-
14. P-G Andersson (S), 2:03:29.2 +6:17,5
20. Pontus Tidemand (S), 2:07:36.5 +10:24,8

» Komplett resultat
12-02-11 SS13; Hirvonen knappade in
Mikko Hirvonen fortsätter sätta press på Latvala och var xx sekunder före sin forna team-kompis. Det skiljer de båda nu 18,0 sekunder åt.

Nu är det snart dags för Hagforssprinten.

Förarkommentarer:
- "Vi fick punktering, inte långt från här. Sten mitt i linjen" Ogier
- "För mycket sidvägs nu" Brynildsen
- "Det var okej. Jag har lite problem med att hitta perfekt rytm. Men det går bättre och bättre" Sandell
- "Den här var okej. Bra linje Ingen större attack. Jag vill inte göra några fler misstag" Loeb
- "Vi fick problem med vindrutan som immade igen i mitten på sträckan. Det var svårt att köra" Novikov
- "Vi tappade lite i slutet på sträckan" Østberg
- "Jag tappade lite fäste, det var väldigt halt" Petter
- "Det är väldigt jämnt. Men jag älskar det. Jag försöker sätta lite press på honom (Latvala)" Hirvonen
- "Jag hade ingen bra känsla. Det var väldigt halt och jag tog det lite lugnare" Latvala


På SS13
1. Hirvonen, 10:26.4
2. Latvala, +
2. Loeb, +6,1
3. Østberg, +7,0
4. Petter, +9,1
5. Novikov, +10,3
6. Henning, +13,1
7. Tänak, +14,9
8. Sandell, +16,5
9. Brynildsen, +24,2
10. Prokop, +24,6

Efter SS13
1. Jari-Matti Latvala (F), 1:55:33.2
2. Mikko Hirvonen (F), 1:55:33.2 +18.0
3. Petter Solberg (N), 1:55:55.8 +40.6
4. Mads Østberg (N), 1:56:01.9 +46.7
5. Evgeny Novikov (Rus), 1:56:59.5 +1:44.3
6. Henning Solberg (N), 1:57:43.0 +2:27.8
7. Sebastien Loeb (F), 1:58:00.7 +2:45.5
8. Patrik Sandell (S), 1:58:30.1 +3:14.9
9. Martin Prokop (CZ), 1:58:50.7 +3:35.5
10. Eyvind Brynildsen (N), 1:59:22.3 +4:07.1
-
14. P-G Andersson (S), 2:01:28.2 +6:13.0
20. Pontus Tidemand (S), 2:05:33.3 +10:18,1

» Komplett resultat
12-02-11 SS12; Andra raka till Latvala
Latvala kammade hem sin andra raka sträckseger idag.

Tänak åkte av på den här sträckan, men fick hjälp tillbaka, men tappade 21 minuter. Loeb snurrade på sträckan.

Förarkommentarer:
- "Jag gjorde lite ändringar igår. Bilen går mycket bättre. Men jag är här för att lära mig" Sandell
- "Kul. Jag njöt varje minut och i alla kurvor" Brynildsen
- "Halt som h-vette. Jag slog ner lite när jag såg Tänak. Galen sträcka" Prokop
- "Jag snurrade. Vi försöker inte vinna, men ta tid från de andra. Men nu tappar vi tid. Det går inte så bra" Loeb
- "Jag gjorde mitt bästa" Henning
- "Jag försöker bara behålla min possition och förbättra mig" Novikov
- "Rätt okej. Har lite problem med vänster bakdäck. Vi tappar lite, men jag vet vi kommer att förbättra oss på eftermiddagen" Østberg
- "Vi fick stopp på startlinjen och tappade mycket tid där" Petter
- "Vi får vänta och se vad Latvala gör. Jag försöker. Men det var en väldigt bra sträcka och jag är nöjd med bilen" Hirvonen
- "Det är fina isförhållanden här. Men på en del ställen var det välidgt halt. Jag har lite för vid i snövallarna här förut och försökte vara lite mer förståndigare" Latvala.

På SS12
1. Latvala, 07:32.4
2. Hirvonen, +0,9
3. Østberg, +2,3
4. Novikov, +2,6
5. Petter, +2,9
6. Henning, +7,2
7. Sandell, +11,2
8. Neuville, +14,0
9. Brynildsen,+14,0
10. Ogier, +14,9
11. Prokop, +15,2
12. Loeb, 17,8

Efter SS12
1. Jari-Matti Latvala (F), 1:44:46.9
2. Mikko Hirvonen (F), 1:45:06.8 +19.9
3. Petter Solberg (N), 1:45:20.3 +33.4
4. Mads Østberg (N), 1:45:28.5 +41.6
5. Evgeny Novikov (Rus), 1:46:22.8 +1:35.9
6. Henning Solberg (N), 1:47:03.5 +2:16.6
7. Sebastien Loeb (F), 1:47:28.2 +2:41.3
8. Patrik Sandell (S), 1:47:47.2 +3:00.3
9. Martin Prokop (CZ), 1:47:59.7 +3:12.8
10. Eyvind Brynildsen (N), 1:48:31.7 +3:44.8
-
13. P-G Andersson (S), 1:50:20.4
20. Pontus Tidemand (S), 1:54:23.2

» Komplett resultat
12-02-11 SS11: Latvala snabbast på Colin Crest-sträckan
Det vill sig tyvärr inte riktigt för Richard Göransson och Anders Fredriksson. De är tyvärr kvar på sträckan med mekaniska problem.

Snabbast var ledande Latvala som utökade sin ledning med 2,2 sekunder till Hirvonen som skuggar honom. Mads Østberg satte tredje snabbaste tid, 7,0 sekunder efter.

Förarkommentarer:
- "Väldigt bra sträcka" Prokop
- "Det fungerar bra, jag är nöjd" Brynildsen
- "Jag hittade ingen rytm i början. Jag gick in lite för tidigt i kurvorna. Inte en så bra sträcka" Sandell
- "Vi ska försöka nå Henning framför oss. Jag försöker. Men det var svårt att hitta rytmen och jag var ur linje. Greppet förändrades mycket" Loeb
- "Det är så halt där inne" Henning
- "Vi hade en punktering efter service. Så jag var lite arg och tog i lite här" Østberg
- "Jag försöker. Men det är så svåra förhållanden" Petter
- "Jag försöker verkligen sätta press på Latvala" Hirvonen
- "Hirovnen var snabbare i början. Jag har aldrig kört bra här i början, men sen fick jag en bra rytm" Latvala

På SS11
1. Latvala, 13:23.7
2. Hirvonen, +2,2
3. Østberg, +7,0
4. Petter, +11,9
5. Tänak, +13,5
6. Loeb, +14,6
7. Henning, +20,9
8. Novikov, +21,2
9. Sandell, +30,3
10. Prokop, +30,7

Efter SS11
1. Jari-Matti Latvala (F), 1:37:14.5
2. Mikko Hirvonen (F), 1:37:33.5 +19.0
3. Petter Solberg (N), 1:37:45.0 +30.5
4. Mads Østberg (N), 1:37:53.8 +39.3
5. Evgeny Novikov (Rus), 1:38:47.8 +1:33.3
6. Henning Solberg (N), 1:39:23.9 +2:09.4
7. Sebastien Loeb (F), 1:39:38.0 +2:23.5
8. Patrik Sandell (S), 1:40:03.6 +2:49.1
9. Martin Prokop (CZ), 1:40:12.1 +2:57.6
10. Eyvind Brynildsen (N), 1:40:45.3 +3:30.8
-
13. P-G Andersson (S), 1:42:15.9 +5:01.4
20. Pontus Tidemand (S), 1:46:27.1 +9:12.6

» Komplett resultat
12-02-10 P-G Andersson och Emil Axelsson är nöjd - Leder Super 2000-VM med drygt två minuter!
Per-Gunnar "P-G" Andersson och hans co-driver Emil Axelsson har inlett även det Svenska VM-rallyt mycket starkt tillsammans med Proton. De har hållt upp ett både jämnt och stabilt tempo. Av dagens nio sträckor har de kammat hem fem sträcksegrar i SWRC, VM för Super 2000-bilar.

Och P-G är självklart nöjd:
- "Det har verkligen gått bra idag, tycker jag. Vi har kört på i princip allt vad bilen klarar av. Utvecklingen med Proton-bilen går helt klart framåt! Det har varit riktigt kul att köra den på snö. Väghållningen har verkligen varit mycket bra" säger P-G.

I morgon körs ytterligare åtta specialsträckor:
- "Då ska vi köra på som idag. Synd bara att Pontus Tidemand fick problem idag. Det var verkligen kul att fightas med honom" avslutar P-G.

Pontus Tidemand fick dessvärre in snö i luftfiltret på SS8 och tappade drygt tre och en halv minut.

Inför morgondagen leder P-G och Emil klassen, 2:07,7 minuter före Craig Breen och 4:05,9 före Pontus tidemand.

Mer info, hittar du på www.pgandersson.se där vi följt rallyt, sträcka för sträcka.

SWRC Rally Sweden efter fredagen
1. P-G Andersson (S) 1:27:52.2
2. Craig Breen (Irl) 1:29:59.9 +2:07.7
3. Pontus Tidemand 1:31:58.1 +4:05.9
4. Yazeed Al Rajhi (Sau) 1:32:40.0 +4:47.8
5. Maciej Oleksovicz (Pol) 1:34:56.0 +7:03.8
6. Hayden Paddon (NZ) 1:36:53.6 +9:01.4
7. Alister McRae (GB) 2:08:13.5 +40:21.3 *
8. Marius Aasen 2:19:37.9 +51:45.7
* = Superrallytid
12-02-10 Finland tog täten i Rally Sweden
Det är finskt i topp efter den första dagen i Rally Sweden. Jari-Matti Latvala leder före landsmannen Mikko Hirvonen. Trea är norrmannen Petter Solberg.

Regerande världsmästaren Sébastien Loeb är borta från toppstriden sedan han tappat två minuter på en avåkning.
Det blev en händelserik första dag i Rally Sweden, årets andra deltävling i rally-VM. Av nio sträckor kördes sex i sin helhet i Norge. Men det var inte hemmaförarna som lyckades bäst. Toppar resultatlistan efter den första dagen gör Jari-Matti Latvala, Fords försteförare. Efter en stenhård duell med Mikko Hirvonen gjorde han ett litet ryck på dagens sista skogssträcka, Torsby, och såg till att han har 16,8 sekunder att gå på under lördagens etapp.
– Det har varit en bra fight i dag, speciellt mellan mig och Mikko. Men Petter är inte långt ifrån tidsmässigt så jag räknar inte med att det kommer att bli enkelt i morgon, sa finländaren innan han lämnade serviceplatsen i Hagfors för att åka ner till Karlstad och kvällens avslutande superspecial på Färjestadstravet.

Hirvonen, som vunnit Rally Sweden i en Ford de två senaste åren, var nöjd med sin första tävlingsdag på snö och is bakom ratten i en Citroën DS3 WRC.
– Synd bara att jag tappade så mycket tid på den näst sista sträckan. Där hade jag dåligt fäste och kanade över allt på vägen, sa finländaren, som efter Torsbysträckan var 17,2 sekunder efter sin landsman.

Tredjeplacerade Petter Solberg hade sparat en uppsättning nya däck till SS9, vann den och skuggar därför Hirvonen inför lördagen. Petter var nöjd även om han inte vann dagens första sträcka som gick förbi hans gård i Mitandersfors på den svenska sidan gränsen.
– Faktum är att jag var lite nervös över att göra ett misstag så därför backade jag av lite innan vi kom till gården. Efter att vi passerat den och alla åskådare där satsade jag fullt igen, berättade han.

Fjolårets succéman Mads Østberg inledde dagen bäst av alla med seger på ”Solbergsträckan”. Därefter föll han tillbaka något och är fyra inför lördagens etapp.
– Vi hade problem med fästet och bilen understyrde, berättade Østbergs svenske kartläsare Jonas Andersson.

Ryssen Evgeny Novikov övertygade i Monte Carlo-rallyt och öppnade även den första etappen i Rally Sweden bra. Han är femma inför omstarten lördag morgon. Närmast efter sig har han Henning Solberg, Sébastien Loeb och bäste svensk, åttondeplacerade Patrik Sandell.
– Bortsett från de två sista sträckorna var det här min häftigaste och roligaste rallydag i livet. Det har varit fantastiskt att köra WRC-bil i Rally Sweden, intygade Sandell, som, i likhet med många andra, tappade tid i slutet på etappen.
– Jag borde tagit med mig två reservhjul i stället för ett när vi lämnade serviceplatsen i Kongsvinger. Det var ett misstag, medgav han.

Super 2000-klassen toppas av fransmannen Sébastien Ogier, som närmast efter sig har sin teamkompis i Volkswagen Motorsport, norrmannen Andreas Mikkelsen.

P-G Andersson är trea och först av de S2000-förare som är anmälda till VM i SWRC-klassen. VM-tvåa bakom Andersson är irländaren Craig Breen och trea Pontus Tidemand från Charlottenberg i Värmland.

Den sistnämnde skuggade Andersson ända fram till SS8 där han var i en snövall och tappade nästan fyra minuter.
– Det kom i snö i luftfiltret och bilen dog. Det fanns inget annat att göra än att stanna och byta. Synd på en annars bra dag, sa Tidemand.

Rally Sweden efter den första etappen.
1) Jari-Matti Latvala, Finland, Ford Fiesta RS WRC, 1.23.50,8
2) Mikko Hirvonen, Finland, Citroën DS3 WRC, + 16,8 sek
3) Petter Solberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 18,6
4) Mads Østberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 32,3
5) Evgeny Novikov, Ryssland, Ford Fiesta RSWRC, + 1.21,2
6) Henning Solberg, Norge, Ford Fiesra RS WRC, + 1.48,5
7) Sébastien Loeb, Frankrike, Citroën DS3 WRC, + 2.08,9
8) Patrik Sandell, Sverige, Mini John Cooper Works WRC, + 2.18,8
9) Martin Prokop, Tjeckien, Ford Fiesta RS WRC, + 2.26,9
10) Eyvind Brynildsen, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 2.59,
12-02-10 Pontus Tidemand trea i SWRC efter en imponerade inledning av Rally Sweden
Den 21-åriga VM-debutanten Pontus Tidemand satte upp ett imponerade tempo på fredagens sträckor i Rally Sweden.
På fredagens första sträcka Mitandersfors, som är rallyts längsta sträcka med en längd på 27 km så var Pontus snabbaste S2000-bil och slog PG Andersson med 1,5 sekunder och på en tredje plats fanns Sebastian Ogier, 3,8 sekunder efter Pontus.
- Kunde aldrig drömma om en sådan start på min första “riktiga” VM-sträcka. Vilken chans jag har fått att köra Rally Sweden tack vare EVEN Rally som äger och driver den Skoda Fabia S2000 som jag kör, berättar Pontus

Pontus fortsatte i högt tempo hela förmiddagen och satte flera topp-tider bland S2000-bilarna. Vi lunchuppehållet i Kongsvinger så låg Pontus tillsammans med kartläsaren Göran Bergsten på en fin andra plats bland dem som tar poäng i SWRC och en total fjärde plats bland S2000-bilarna, endast 12,3 sekunder bakom ettan Sebastian Ogier.
- Det har gått riktigt bra tycker jag. Att Mikkelsen, Ogier och PG ligger före mig och jag har så lite tid upp känns helt okej, säger Pontus

Efter lunchen skulle det köras fem sträckor till och Pontus och PG hade en riktig sekundkamp på sträckorna tills Pontus fick problem på sträcka åtta.
- Jag kom lite långt ut i en sväng och fronten slog i snövallen, jag tappade knappt någon tid men tyvärr så fyllde det fronten med snö så luftfiltret blev tätt. Vi var tvungna ut och byta luftfilter för motorn fick ingen luft. Tyvärr tappade vi nästan 4 minuter på detta, berättar Pontus.

Trots det stora tidstapet på sträcka 8 så ligger Pontus på en tredje plats i SWRC och på en femte plats totalt bland S2000-bilarna.
- Imorgon skall vi försöka sätta bra sträcktider och jag är faktiskt nöjd med dagen som helhet ändå, avslutar Pontus.
12-02-10 Bra första dag i WRC av Sandell
– Det är så fantastiskt roligt att köra och farten kommer mer och mer. Skitroligt! Imorgon får vi köra klassiska sträckor som Vargåsen, Sågen med flera. Det kommer att bli grymt, säger Patrik Sandell direkt efter målgången vid kvällens superspecial inne på Färjestadstravet i Karlstad.

Klockan 07:58 imorgon bitti beger sig första bil ut på vägen igen. Åtta specialsträckor körs under lördagen.
12-02-10 SS10; Petter tog sista sträcksegern - Latvala leder efter dag 1
Petter avslutade dagen med andra raka sträcksegern, när han var 0,6 sekunder före Loeb och 1,0 sekunder före Hirvonen.

Inför morgondagen leder Latvala rallyt, 16,8 sekunder före Hirovnen och 18,6 före Petter.

Det var alla sträckor för idag. I morgon drar rallyt igång med den första av åtta sträckor klockan 07:58

Förarkommentarer:
- "
- "Mycket svår eftermiddag. Jag förstår inte varför vi tappat så mycket" Østberg

På SS10
1. Petter, 1:32.6
2. Loeb, +0,6
3. Hirvonen, +1,0
4. Latvala, +1,4
5. Tänak, +1,8
6. Novikov, +2,0
7. Neuville, +2,1
8. Østberg, +2,1
9. Henning, +3,1
10. Ogier, +3,6
11. Prokop, +3,7
12. Sandell, +3,9

Efter SS10
1. Jari-Matti Latvala (F), 1:23:50.8
2. Mikko Hirvonen (F), 1:24:07.6 +16,8
3. Petter Solberg (N), 1:24:09.4 +18,6
4. Mads Østberg (N), 1:24:23.1 +32.3
5. Evgeny Novikov (Rus), 1:25:02.9 +1:12,1
6. Henning Solberg (N), 1:25:39.3 +1:48.5
7. Sebastien Loeb (F), 1:25:59.7 +2:08,9
8. Patrik Sandell (S), 1:26:09.6, +2:18.8
9. Martin Prokop (CZ), 1:26:17.7 +2:26.9
10. Eyvind Brynildsen (N), 1:26:50.6 +2:59.8
-
13. P-G Andersson (S), 1:27:52.2 +4:01.4
x. Pontus Tidemand (S), 1:31:58.1 +8:07.3

» Komplett resultat
12-02-10 Fortsatt stabil körning av Sandell
Patrik Sandell ligger kvar på en åttondeplats när nio sträckor är avklarade i Svenska rallyt. Nu återstår endast kvällens korta superspecial inne på travbanan i Karlstad innan bilarna parkerar för natten.

Sandells huvudmotståndare under dagen har varit norrmannen Henning Solberg. De båda har turats om att ta sekunder från varandra. Det såg länge ut som att Sandell skulle dra det längsta strået, tills däcken tog slut för svensken under eftermiddagens två avslutande sträckor.
- Det har gått riktigt bra hela dagen, fram till de sista två sträckorna då däcken dog. Sista sträckan fick jag köra med ett bakhjul utan dubb och då tappade vi alldeles för mycket tid. Så det blev en kass avslutning, säger Patrik Sandell.

Fredagens sträckor har gått på norska vägar, men under lördagen är bilarna tillbaka på svensk mark. Svensken har lovat att inte överladda i början av rallyt, utan höja tempot stegvis i sin WRC-MINI.
- Bortsett avslutningen så känns det fantastiskt bra. Fin balans i bilen och flyt i körningen. Och det ska bli jättekul att köra på svensk mark imorgon, och då ska dra upp tempot ett snäpp.
12-02-10 SS9; Petter tog hem sträcksegern - Latvala utökar ledningen
Det blev Petter som kammade hem sträckseger, 7,4 sekunder före Latvala och 14,2 före Henning. Petter klättrade upp till tredjeplatsen och knuffade ner Mads till fjärde. Sandell tappar sin sjundeplats till Loeb.

Förarkommentarer:

- "Riktigt fin sträcka. Jag gillade den" Ogier
- "Mycket snö på vägen. Mycket bra sträcka. Vi ska ändra en del på bilen till i morgon, så får vi se" Henning.
- "Det var en fin sträcka, även om den inte hade några snövallar" Prokop
- "Det var inte bra alls. Vi har inga dubb kvar bak. Jag fick ta det lugnt och inte göra några misstag. Vi tog bara ett reservdäck, vilket var dumt" Sandell
- "Inga dubb alls" Tänak
- "Jag hade velat legat högre upp. Men med snurrningen och några misstag... Det är långt kvar och jag har njutit idag. Vi kommer att bli snabbare och snabbare, det lovar jag" Petter
- "Problemet är att framdäcken är helt slut. Jag förlorade mycket tid. Jag skulle ha tagit två reservdäck" Neuville
- "Mina däck var slut. Inga misstag, men det var svårt att få något grepp med dem. Vi får se hur Mikkos däck är" Latvala
- "Däcken var helt slut" Hirvonen
- "Mycket svår eftermiddag. Jag förstår inte varför vi tappat så mycket" Østberg

På SS9
1. Petter, 09:51.5
2. Latvala, +7,4
3. Loeb, +10,5
4. Østberg, +12,5
5. Henning, +14,2
6. Ogier, +17,6
7. Prokop, 21,6
8. Hirvonen, +22,0
9. Araujo, +28,8
10. Neuville, +31,4
11. Sandell, +35,0

Efter SS9
1. Jari-Matti Latvala (F), 1:22:16.8
2. Mikko Hirvonen (F) 1:22:34.0 +17,2
3. Petter Solberg (N), 1:22:36.8 +2,0
4. Mads Østberg (N), 1:22:48.4 +31,6
5. Henning Solberg (N), 1:24:03.6 +1:15,5
6. Evgeny Novikov (Rus), 1:26:53.5 +1:16,8
7. Sebastien Loeb (F), 1:24:26.5 +2:09,7
8. Patrik Sandell (S), 1:24:33.1 +2:16,3
9. Martin Prokop (CZ), 1:24:40.4 +2:24,6
10. Eyvind Brynildsen (N), 1:25:12.9 +2:56.1
-
14. P-G Andersson (S), 1:26:12.2 +3:55,4
x. Pontus Tidemand (S), 1:30:18.0 +8:01,2

» Komplett resultat
12-02-10 Extrarapport: Göransson bryter dag ett efter dikesbesök
Richard Göransson tvingas bryta från dag ett av Svenska Rallyt efter ett dikesbesök på sträcka sex där vänster framhjul och stötdämpare slets av.
– Vi kom lite för snabbt in i en tvär kurva och bilen skar ner i diket där den träffade en sten och skadade framvagnen, säger Göransson.

Trots avåkningen bryter Göransson inte från rallyt totalt. Förhoppningen är att teamet kan reparera bilen så att Göransson kan starta om under super rally-regeln i morgon.
– Det tuffade på bra innan, vi hade lite bättre tempo. Just nu känns det väldigt tråkigt och jag hoppas verkligen att bilen går att fixa så att vi kan starta om under super rally-regeln i morgon med ett tidstillägg, säger Göransson.

Just nu står Göransson och kartläsare Anders Fredriksson kvar på SS6 och inväntar att bli bärgade av teamet. Vi kommer att uppdatera med mer information under eftermiddagen och kvällen.

Observera ny sändningstid för ”Rallyburen från Hagfors med Janne Blomqvist” till 15.15 där vi bland annat kommer att ha en intervju med Göransson.
Här finns reservsida för LIVE-sändningen: http://richardgoransson.solidtango.com/play/bv66erbcmx
12-02-10 SS8; Latvala ny ledare i rallyt
Latvala var snabbast på sträckan och gick därmed upp i ledning av rallyt. Han leder med 2,6 sekunder till tvåan Hirvonen.

Ketoma verkar ha åkt av här och Sordo har motorproblem på den här stäckan.


Förarkommentarer:

- "Det var min sämsta sträcka på hela rallyt. Bilen började understyra och då blev jag lite för feg och slog av lite för mycket" Sandell
- "Jag tror jag hade en bra sträcka. Men det sliter hårt på däcken. Och vi fick slå av för de två bilarna på vägen" Petter
- "I början var det bra, men sista km var isiga och hala" Latvala
- "Inte den bästa. Jag var lite försiktigt och tog det stadigt. Men det är långt kvar" Hirvonen
- "Det är okej. Jag ville behålla en bra rytm, men inte ta några risker" Loeb
- "Det var ganska okej. Men på slutet blev mina bromsar dåliga" Østberg

På SS8
1. Latvala, 11:48.3
2. Petter, +3,3
3. Loeb, +3,6
4. Hirvonen, +3,7
5. Østberg, +8,5
6. Novikov, +8,4
7. Henning, +8,8
8. Prokop, +16,5
9. Tänak, +20,4
10. Mikkelsen, +21,9
11. Sandell, +22,4

Efter SS8
1. Jari-Matti Latvala (F), 1:12:17.9
2. Mikko Hirvonen (F) 1:12:20.5 +2,6
3. Mads Østberg (N), 1:12:44.4 + +26.5
4. Petter Solberg (N), 1:12:45.3 +27,4
5. Evgeny Novikov (Rus), 1:12:59.6 +41,7
6. Henning Solberg (N), 1:13:57.9 +1:40,0
7. Patrik Sandell (S), 1:14:06.6 +1:48,7
8. Sebastien Loeb (F), 1:14:24.5 +2:06,6
9. Martin Prokop (CZ), 1:14:28.3 +2:57,3
10. Eyvind Brynildsen (N), 1:14:32.5 +2:14.6
-
14. P-G Andersson (S),
15. Pontus Tidemand (S),

» Komplett resultat
12-02-10 SS7: Loeb tappade nästan två minuter - Hirvonen åter snabbast
Det blev åter Hirvonen som var snabbast. Han var 0,7 sekunder före Latvala och 3,8 före Novikov. Loeb tappade nästan två minuter när han körde in i en snövall.


Förarkommentarer:

- "Vi gjorde några missar i andra kurvan. Jag spann och var av lite" Sordo
- "Vi försökte hålla linjen, men det var så svårt" Sandell
- "Det är bättre. Jag är nöjd. Forfarande mycket grus här" Henning
- "Vi tog det lite lugnare nu" Petter
- "Jag var inte nöjd med morgonen, men det är jag nu. Den här sträckan är verkligen trixig" Latvala
- "Mycket grus" Hirvonen
- "Vi körde in i en snövall i en kurva" Loeb

På SS7

1. Hirvonen, 05:34.9
2. Latvala, +0,7
3. Novikov, +,3,8
4. Østberg, +5,6
5. Brynilsden, +7,6
6. Sordo, +8,3
7. Ogier, +8,5
8. Petter, +9,0
9. Sandell, +11,5
10. Henning, +13,0
-
x. Loeb, +1:57.2

Efter SS7
1. Mikko Hirvonen (F) 1:00:28.5
2. Jari-Matti Latvala (F), 1:01:02.9 +1,1
3. Mads Østberg (N), 1:00:47.6 +19,1
4. Petter Solberg (N), 1:00:53.7 +25,2
5. Dani Sordo (E), 1:01:02.4 +33,9
6. Evgeny Novikov (Rus), 1:01:02.9 +34,4
7. Patrik Sandell (S), 1:01:55.9 +1:27,4
8. Henning Solberg (N), 1:02:00.8 +132,3
9. Eyvind Brynildsen (N), 1:02:13.3 +1:44,8
10. Martin Prokop (CZ), 1:02:23.5 +1:55.0
11. Sebastien Loeb (F), 1:02:32.6 +2:03,0
-
14. P-G Andersson (S), 1:03:12.4 +2:43,9
15. Pontus Tidemand (S), 1:03:21.6 +2:53,1

» Komplett resultat
12-02-10 SS6: Loeb kopplar greppet
Sebastien Loeb vann sträckan och plockade in 3,3 sekunder på Latvala och 5,8 på Hirvonen. Loeb går nu upp på tredje plats och knuffer ner Mads Østberg till fjärde.

Richard Göransson och Anders Fredriksson har åkt av och är tyvärr på sträckan.

Förarkommentarer:

- "Halt. Utanför linjen är det rätt löst. Mycket sidvägs" Ogier
- "Det är mycket renare. Snön är borta. Jag tyckte det var okej. Bilen är bra, men killen bakom ratten..." Henning
- "Det var okej. Vi hade ett big moment där in det snabba partiet. Mycket grepp, men utanför linjen är det mycket snö" Sordo
- "Det var bra. Jag hade en miss på banan och handlade i djupsnön och tappade 5 sekunder. Det är mycket bättre fäste nu" Sandell
- "Det är väldigt svåra förhållanden. Jag tappade några sekunder när jag kom utanför spåret med bakändan. Det kommer att bli väldigt tufft i slutet för dagen för däcken" Petter
- "Jag försöker. Men det är mycket grus och svårt att hålla bilen på vägen" Novikov
- "Nu är jag nöjd. Bilen känns lite bättre än i morse. Förhoppningsvis ska den här farten räcka för pallen" Latvala
- "Mycket tät fight" Hirvonen
- "Det är en bra tid. Det är andra gången på vägen och känslan är bra nu. Jag tog i mycket. Men ibland måste man ta lite risker" Loeb
- "Det känns bra på stärckan, men tider blir inget bra" Østberg

På SS6

1. Loeb, 10:30.1
2. Latvala, +3,3
3. Hirvonen, +5,8
4. Novikov, +5,9
5. Petter, +7,4
6. Østberg, +9.0
7. Sordo, +9,6
8. Prokop, +15,0
9. Tänak, +15,2
10. Brynildsen, +18,0
11. Sandell, +18,3
12. Henning, +19,0

Efter SS6
1. Mikko Hirvonen (F) 54:53.6
2. Jari-Matti Latvala (F), 54:54.0 +0,4
3. Sebastien Loeb (F), 55:00.5 +6,9
4. Mads Østberg (N), 55:07.1 +13,5
5. Petter Solberg (N), 55:09.8 +16,2
6. Dani Sordo (E), 55:19.2 +25,6
7. Evgeny Novikov (Rus), 55:24.6 +30,6
8. Patrik Sandell (S), 56:09.5 +1:15,9
9. Henning Solberg (N), 56:12.9 +1:19,3
10. Eyvind Brynildsen (N) 56:30.8 +1:37.2
-
15. P-G Andersson (S), 57:19.5 +2:25,9
16. Pontus Tidemand (S), 57:26.1 +2:32,5
x. Richard Göransson (S),
» Komplett resultat
12-02-10 Lunchrapport: Dramatik direkt för Richard Göransson
Det blev dramatik direkt på dagens första sträcka för Richard Göransson när en slang i bensintanken lossnade. Kartläsare Anders Fredriksson och Göransson tvingades reparera bilen på transportsträckan under hård tidspress.
– Det började någon kilometer in på första sträckan när vi tappade bränsletryck. Bilen gick sakta, men vi lyckades ta oss i mål och fick utföra ett riktigt kirurgingrepp inne i bränsletanken, säger Göransson.

De båda lyckades reparera slangen och med sekunders marginal ta sig till sträcka tre och sen vidare till sträcka fyra och fem.
– De andra sträckorna fungerade bra, men tyvärr har vi problem med effekten i bilen och vi vet inte riktigt vad det är. Jag hoppas att mekanikerna kan lösa det på servicen, säger Göransson.

Just nu är Göransson och Fredriksson på serviceuppehållet i Kongsvinger innan det är dags för sträcka sex med start 12.48.
– Nu lägger vi problemen från de första sträckorna åt sidan och tar en ny start till sträcka sex. Rallyt är igång på allvar och jag kan knappt bärga mig att ge mig ut på nästa sträcka, säger Göransson.

Missa inte LIVE-sändningen på www.richardgoransson.com där ni kan följa Göransson direkt i tävlingsbilen med en ombordkamera, varvat med studiosändningar från ”Rallyburen från Hagfors med Janne Blomqvist”. Nästa sändning är planerad till 13.55 där bland annat Dick Jönsson-Wigroth från WestCoast Racing gästar studion.
12-02-10 SS5: Hirvonen tog andra raka sträcksegern
Hirvonen tog hem andra raka sträcksegern och gick därmed upp i ledning av rallyt. Han vann sträckan, xx före Østberg och 2,5 sekunder före Loeb.

Nu är det dags för remouteservice. SS6 startar igen 12:48.

Förarkommentarer:

- "Jag kämpar. Problemet är att vi får rensa vägen för de bakom. Men jag gör mitt bästa" Henning
- "Jag är nöjd med bilen. Men det är mycket snö på vägen.
- "Det går bättre och bättre för varje sträcka. Och jag åker fortare och fortare. Jag tappar lite i mediumsvängarna. Det bästa är att jag vet var jag gör fel" Sandell
- "Mycket trixig sträcka med svåra linjer. Jag gjorde det jag kunde" Petter
- "Jag tappar bakändan" Latvala
- "Vi hittar lite bättre känsla i bilen" Hirvonen
- "Jag hade en bra sträcka, men tappade några sekunder på ett misstag" Loeb
- "Vi prövade. Vi hade en bra sträcka, det flöt bra" Østberg
- "Nånting har hänt. Bilen går inte alls så bra som i morse. Vi får kolla på service" Brynildsen

På SS5
1. Hirvonen, 11:57.2
2. Østberg, +1,9
3. Loeb, +2,5
4. Petter, +3,2
5. Latvala, +3,5
6. Sordo, +3,7
7. Novikov, +5,7
8. Henning, +12,6
9. Tänak, +13,4
10. Sandell, +43,8
-
X. Göransson, +52.4

Efter SS5
1. Mikko Hirvonen (F), 44:17.7
2. Jari-Matti Latvala (F), 44:20.6 +2,9
3. Mads Østberg (N), 44:28.0 +9,3
4. Sebastien Loeb (F), 44:30.4 +12,7
5. Petter Solberg (N), 44:32.3 +14,6
6. Dani Sordo (E), 44:39.5 +21,8
7. Evgeny Novikov (Rus), 44:48.2 +30,5
8. Patrik Sandell (S), 45:21.1 +1:03,4
9. Henning Solberg (N), 45:23.8 +1:06,1
10. Eyvind Brynildsen (N), 45:41.9 +1:24,2
-
15. P-G Andersson (S), 46:16.5 +1:58,8
16. Pontus Tidemand (S), 46:24.2 +2:06,5
x. Richard Göransson (S), 48:22.2 +4:04.5
» Komplett resultat
12-02-10 SS4; Hirvonen snabbast
På den 7,1 km långa sträckan var det Hirvonen som som var snabbast. Petter spann och tappade mycket tid.

Förarkommentarer:
- "Jag fastnade i snövallen och snurrade och tappade nästan 15 sekunder" Petter
- "Man måste vara väldigt precis här. Det är viktigt att hålla linjen här" Hirvonen


På SS4
1. Hirvonen, +5:41,0
2. Loeb, +1,9
3. Neuville, +2,3
4. Sordo, +3,1
5. Latvala, +3,5
6. Østberg, +5,4
7. Novikov, +5,9
8. Sandell, +8,2
9. Tänak, +9,0
10. Ogier, +9,8
-
12. Petter, +10,5
X. Göransson

Efter SS4
1. Jari-Matti Latvala (F), 32:19.9
2. Mikko Hirvonen (F), 32:20.5 +0,6
3. Mads Østberg (N), 32:28.9 +9,0
4. Sebastien Loeb (F), 32:30.7 +10,8
5. Petter Solberg (N), 32:31.9 +12,0
6. Dani Sordo (E), 32:38.6 +18,7
7. Evgeny Novikov (Rus), 32:45.3 +25,4
8. Patrik Sandell (S), 33:10.1 +50,2
9. Henning Solberg (N), 33:14.0 +54,1
10. Eyvind Brynildsen (N), 33:15.2 +55,3
-
13. P-G Andersson (S), 33:41.9 +1:22.0
17. Pontus Tidemand (S), 33:52.5 +1:32.6
x. Richard Göransson (S), 35:32.6
» Komplett resultat
12-02-10 SS3; Loeb snabbast - Latvala ny ledare
Loeb kammade hem sträcksegern, 0,2 sekunder före Latvala och 4,0 sekunder före Petter. Latvala tar över ledningen i rallyt. Østberg tappade ledningen och ligger nu fyra.

Förarkommentarer:
- "Jag vet inte om vi har en punktering. Vi hade väldigt dåligt grepp på slutet. Men jag tror vi har fått ordning på bränsletrycket" Göransson
- "Det är mycket snö på vägen" Ogier
- "Det är bra, men det är så mycket snö på vägen" Henning
- "Jag är nöjd med bilen, men det är lätt att göra misstag när det inte finns några snövallar" Sordo
- "Det börjar bli jkligt löst på slutet. Det var en okej sträcka. Men på slutet hade jag inte så bra flyt" Sandell
- "Jag är mycket nöjd med den startposition jag har. Allt är fantastiskt" Petter
- "Jag tror inte startpositionen spelar så stor roll för oss som kommer nu. Vi hade ett bra flyt" Latvala
- "Det går bättre nu i full fart. Vi har långt kvar" Hirvonen
- "Jag hade en bra körning här. Inga misstag" Loeb
- "Vi hade svårt att hitta greppet och fick ingen bra linje. Mycket svår sträcka" Østberg

På SS3
1. Loeb, 10:45.8
2. Latvala, +0,2
3. Petter, +0,7
4. Hirvonen, +4,2
5. Sordo, +8,8
6. Østberg, +9,2
7. Novikov, +9,4
8. Tänak, +13,0
9. Henning, +19,0
10. Ketomaa, +20,5
-
13. Sandell, +22,0
14. P-G, +27,3
X. Göransson, +1:00,5

Efter SS3
1. Jari-Matti Latvala (F), 26:35.4
2. Petter Solberg (N), 26:39.4 +4,0
3. Mikko Hirvonen (F), 26:39.5 +4,1
4. Mads Østberg (N), 00:26:42.5 +7,1
5. Dani Sordo (E), 26:54.5 +12,4
6. Sebastien Loeb (F), 26:47.8 +19,1
7. Evgeny Novikov (Rus), 26:58.4 +23,0
8. Henning Solberg (N), 27:20.5 +45,1
9. Eyvind Brynildsen (N), 27:20.8 +45,4
10. Patrik Sandell (S), 1 27:20.9 +45,5
-
13. P-G Andersson (S), 27:43.5 +1:08,1
14. Pontus Tidemand (S),27:47.6 +1:12,2
x. Richard Göransson (S), 29:16.6
» Komplett result
12-02-10 SS2; Mats Østberg i ledning!
Loeb startar dagen med att vara en minut sen och har dragit på sig 10 sekunder i tidstillägg. Paulo Nobre, första bilen på vägen, åkte av, men fick hjälp upp igen. Han körde en bit, men står nu på sträckan. Även Ott Tänak åkte av och var länge kvar på sträckan.

Den här sträckan går på Petter Solbergs bakgård, men han fick se sig slagen av Latvala och Østberg som fick samma tid. Därmed klev Mads nu upp i ledning av rallyt.

Richard Göransson hade problem med bränsletrycket.

Förarkommentarer:
- "Nobre åkte av i början, men det var mycket publik där. Noterna var inte helt rätt för oss" Neuville
- "Vi har ett extra hjul med oss och bilen överstyrde mer än jag räknat med" Van Merksteijn
- "Vi har något problem med bränsletrycket och fick ta det lite lugnt" Göransson
- "Det gick bra. Jag har inte kört på snö på två år så jag tänker höja upp tempot eftersom" Araujo
- "Bra sträcka, ganska halt. Det kommer att bli snabbare och snabbare" Ogier
- "Det är mycket snö på vägen" Henning
- "Det var bästa tiden hittills, men det är mycket snö på vägen. Vi får se Petter, det är hans hemmaväg" Sordo
- "Mycket bra förhållanden på vägen. Jag var nog lite för försiktig" Prokop
- "En bra sträcka. Jag var kanske lite för försiktig på en del ställen. Men jag älskade det!" Sandell
- "Det är en fantastiskt sträcka. Det blir renare och renare, men jag är nöjd med farten" Petter
- "Jag försöker attackera, men det är halare än vad jag trodde" Novikov
- "Det var en svår start på sträckan med snö och en bil på vägen. Ingen lätt start" Latvala
- "Jag är ganska nöjd. Men jag är inte helt säker med bilen än. Jag har lite mer att jobba på" Hirvonen
- "Det tog lite för lång tid att byta något på bilen. Vi bestämde oss för två reservhjul" Loeb

På SS2
1. Latvala, 14:13.0
1. Østberg, +0,0
3. Hirovnen, +0,8
4. Loeb, +3,6
5. Petter, +4,5
6. Novikov, +12,2
7. Sordo, +12,7
8. Brynildsen, +21,4
9. Sandell, +22,9
10. Henning, +23,8
-
13. Tidemand, +36,7
14. P-G ANdersson, +38,2
x. Göransson, +1:39.4

Efter SS2
1. Mads Østberg (N), 15:47.5
2. Jari-Matti Latvala (F),+1,9
3. Mikko Hirvonen (F), 15:49.5 +2,0
4. Petter Solberg (N), 15:52.9++5,4
5. Dani Sordo (E), 15:59.9 +12,4
6. Sebastien Loeb (F), 16:02.0 +15,4
7. Evgeny Novikov (Rus),16:03.2 +15,7
8. Patrik Sandell (S), 16:13.1 +25,6
9. Eyvind Brynildsen (N), 16:13.5 +26.0
10. Henning Solberg (N), 16:15.7 +28,2
-
13. Pontus Tidemand (S), 00:16:29.8 +42,3
14. P-G Andersson (S), 16:30.4 +42,9
24. Richard Göransson (S), 17:30.3 +1:40,9
» Komplett result
12-02-09 Tidemand 0,9 sekunder efter ledande PG Andersson efter inledande sträckan i Rally Sweden
På torsdagskvällen startades Rally Sweden med en publiksträcka på Färjestads Travbana. Pontus Tidemand satte en fjärde tid bland S2000-bilarna framför storpubliken, endast 0,9 sekunder efter PG Andersson som var snabbast. Bland de som kör för VM-poäng i SWRC var det endast PG som var före Pontus.
- Riktigt skönt att rallyt är igång och det känns som en bra start att vara med topp fem bland S2000-bilarna , säger Pontus

Imorgon körs det åtta sträckor i trakterna runt Torsby och i Norge.
- Är riktigt fina förhållande på sträckorna som skall köras imorgon, ser verkligen fram emot morgondagen, berättar Pontus.

Under torsdagskvällen i samband med invigningen av Rally Sweden 2012 så fick även Pontus ta emot ett hederspris från Svenska Rallyförarklubben för sin satsning mot världstoppen i rally. Prisutdelare var ordförande i Svenska Rallyförarklubben och före detta världsmästaren i rally Björn Waldegård.

12-02-09 Göransson 10:a efter första sträckan av Svenska Rallyt
Richard Göransson var tionde snabbaste förare i SSS1 på Karlstad travbana, strax under fyra sekunder från snabbaste tid.
– Nu är rallyt igång och en tiondeplats känns nästan som en sträckseger för mig. Rallyt avgörs givetvis inte på första sträckan, men det här känns väldigt bra som öppning, säger Göransson.

Mini-föraren ställdes mot Mads Østberg som första två förare att ta sig an superspecial-sträckan i Karlstad. Østberg satte näst snabbaste tid totalt med Göransson 3.4 sekunder bakom norrmannen.
– Jag tyckte att jag körde lite för fegt kanske, men i övrigt stämde det bra och jag känner mig mer och mer hemma med Minin för varje meter jag kör, säger Göransson.

I morgon startar Göransson som fjärde förare, med starttid åtta minuter efter att första bil ger sig ut på sträckan.
– Att starta som fjärde bil tycker jag ändå är helt okej, en bra kompromiss med att behöva gå först och att starta senare och kämpa med en uppkörd väg. Det värsta med rally dock, som jag sagt tidigare, är sena kvällar och tidiga morgonar och det får jag erfara i morgon då jag ska klocka ut 05.00 från parc ferme. Nu är det bara att ge sig i säng och ladda på i morgon, säger Göransson med ett skratt.

Resultat SSS1 – Topp 10
1 Sordo 1:34.2
2 Østberg +0.3
3 Tänak +0.6
4 Loeb +1.2
5 P.Solberg +1.2
6 Hirvonen +1.5
7 Latvala +2.2
8 Sandell +3.0
9 Prokop +3.1
10 Göransson +3.7
12-02-09 Sandell åtta efter superspecialen
Patrik Sandell vann sitt heat mot Henning Solberg när Svenska rallyt brakade igång med superspecialen inne på Färjestadstravet i Karlstad. Med tiden 1:37.2 var han drygt 1,5 sekunder snabbare än norrmannen, och åttonde bil totalt.
- Det var en bra start för oss. Det gäller att komma in i det här, hitta flytet utan att överladda, och sen öka steg för steg under helgen, säger Patrik Sandell.

Allra snabbast var spanjoren Daniel Sordo, Sandells teamkamrat i MINI-stallet, som tog sig runt de 1,9 kilometrarna på 1:34.2. På andra plats ligger fjolårstvåan Mads Østberg (Norge), före estländaren Ott Tänak.

Sandell går ut som trettonde på vägen när rallyt fortsätter under fredagen, då sammanlagt nio specialsträckor ska avverkas.

Ställning i Svenska rallyt efter SS1
Pos Förare Tid Diff föregående Diff ledaren
1 D. SORDO 1:34.2 0.0 0.0
2 M. ØSTBERG 1:34.5 +0.3 +0.3
3 O. TÄNAK 1:34.8 +0.3 +0.6
4 S. LOEB 1:35.4 +0.6 +1.2
5 P. SOLBERG 1:35.4 0.0 +1.2
6 M. HIRVONEN 1:35.7 +0.3 +1.5
7 J. LATVALA 1:36.4 +0.7 +2.2
8 P. SANDELL 1:37.2 +0.8 +3.0
12-02-09 P-G och Emil snabbast i inledningen av Rally Sweden!
Per-Gunnar "P-G" Andersson och hans co-driver Emil Axelsson startar i år tillsammans med Proton och inledde årets upplaga av Rally Sweden på bästa sätt. De kammade hem den inledande sträcksegern i SWR på Karlstad travbana idag och var även snabbaste super 2000-bil totalt:
- "Det känns otroligt kul att det äntligen är igång" säger P-G om ett av hans absoluta favoritrallyt. "Den här sträckan är verkligen en riktigt hatsträcka. Samtidigt som det är otroligt kul. Det är så lätt att göra misstag med betongklumparna på den".

I morgon drar rallyt igång på allvar och då väntar 9 sträckor:
- "Det är snabba sträckor i morgon. Men vi ska gör allt vad vi kan för att vara i topp" lovar P-G

Mer info, hittar du på www.pgandersson.se
12-02-09 SS1; Sordo vann sträckan - Loeb och Petter fick samma tid, sida vid sida
Bilarna har kört, två och två på travbanan. Först ut var Mads Østberg och Richard Göransson, där norge vann fighten. Sordo mötte P rokop och var den som var snabbast. Nästa svenska ekipage ut var Patrik Sandell som mötte Henning Solberg och där fick Sverige revansch.

Bryildsen och Ketomaa gick ut tillsammans och norrmannen var snabbast. Men båda fick se sig slagna av Göransson med Fredriksson i högerstolen. De forna teamkomisarna Jari-Matti Latvala gick ut, sida vid sida med Mikko Hirvonen. Där blev det Hirvonen som var naingen före.

Sida vid sida gick Petter och Loeb ut och fick exakt samma tid.

Förarkommentarer:
- "Det var okej. Det är lite svårt med betongen. Inga draman. Det är lätt att göra misstag och tog det lite lungt. Det är en lång dag i morgon och ingen stor service" Østberg
- "Det var kul. Det var mer grepp än jag trodde" Göransson
- "Det var bra för tillfället. Sträckan var riktigt riktigt fin. I morgon är det en lång dag" Sordo
- "Det gick bra, jag hade inga större misstag, så jag är lite besviken övar att inte tiden var bättre" Ketomaa
- "Jag är ganska nöjd. Jag vet inte hur det är i övriga världen, men 13 är ett lyckonummer här i Sverige" Sandell (som startar med nr 13 i morgon)
- "Jag åkte bara igenom. Imorgon blir det full attack" Henning
- "Jag är ganska nöjd. I morgon blir det full attack" Hirvonen
- "Jag fick stopp på startlinjen. Hade en jättedålig start och förlorade mot Hirvonen där" Latvala
- "Jag såg Petter var bredvid mig men trodde inte vi fick samma tid" Loeb
- "Det var fantstiskt kul. Riktigt bra start. Det är lite prestige och jag är väldigt nöjd med att få samma tid som Loeb." Petter

Efter SS1
1. Dani Sordo (E), 1:34.4
2. Mads Østberg (N), +0,3
3. Ott Tänak (EE), +0,6
4. Petter Solberg (N), +1,2
4. Sebastien Loeb (F), +1,2
6. Mikko Hirvonen (F), +1,5
7. Jari-Matti Latvala (F), +2,2
8. Patrik Sandell (S), +3,0
9. Martin Prokop (CZ), +3,1
0. Richard Göransson (S), +3,7
11. Evgeny Novikov (Rus), +3,8
12. Nasser Al Attiyah (Qa), +4,4
13. Henning Solberg (N), +4,7
14. Eyvind Brynildsen (N), +4,9
15. P-G Andersson (S), +5,0

12-02-09 Unik LIVE-bevakning av Göransson i Svenska Rallyt
I helgen körs Svenska Rallyt, Sveriges största publika event, där racingföraren och fyrfaldiga STCC-mästaren Richard Göransson gör debut i största klassen WRC. Med ett unikt mediapaket har nu alla möjlighet att följa med Richard under hela rallyt. En kamera monterad i rallybilen kommer att sända LIVE från alla specialsträckor direkt på Richards hemsida, www.richardgoransson.com. Detta varvas med intervjuer och rapporter från Richard och dessutom kommer motorsport-kommentatorn Janne Blomqvist att sända en Rallytalkshow direkt från rallyt: ”Rallyburen från Hagfors med Janne Blomqvist”.

Ett ”mediahus” i glas är etablerat mitt inne i Hagfors därifrån sändningen styrs och där talkshowen kommer att sändas ifrån. Det betyder i praktiken att alla kan följa Richard under rallyts samtliga dagar och få en unik inblick i satsningen.
- Vi har slitit hårt för att få allt på plats. Rally är en fantastisk sport som är relativt svåråtkomlig. I och med det här upplägget kan vi erbjuda alla fans, partners och nyfikna att följa vår satsning på nära håll under närmare fyra intensiva dagar. Alla som jobbar med produktionen är lika taggade som jag och vi ska förmedla vad det verkligen innebär att köra en WRC-bil i Svenska Rallyt, säger Richard.

Richards bil är utrustad med en uppkoppling från Net 1, vars nät täcker 95 procent av Sveriges yta. Det är Net 1s goda täckning och robusta nät som gör det möjligt att livestreama från rallyts relativt otillgängliga sträcka.
– Hela Richards nytänk kring rallyt är precis vad vi letat efter. Han visar att rally är en sport som, trots att den är relativt svåråtkomlig, kan leva genom en robust och pålitlig uppkoppling, säger Fredrik Sidhagen, försäljnings- och marknadschef på Net 1.

Sändningarna från bilen ”tjuvstartar” redan under torsdagens shakedown och kvalsträcka på torsdag morgon. Janne Blomqvists första talkshow från ”Rallyburen” sänds på torsdag kväll kl 21.00. Följ allt på www.richardgoransson.com

Sändningarna görs möjliga tack vare teknik från internetleverantören Net 1 och streamingpartnern Solidtango. Även Teknova fyller också en viktig del då de försett teamet med det unika ”mediahuset”.
12-02-09 Göransson nöjd efter shakedown och kvalsträcka
Richard Göransson har genomfört shakedown och kvalsträckorna, de absolut sista körningarna innan rallyt drar igång på allvar på Karlstad travbana vid 20.00 ikväll.
– Äntligen är rallyt igång på riktigt, jag är riktigt glad och körningen har stämt bra hittills, säger Göransson.

Göransson var 18:e snabbast i kvalet, åtta sekunder från snabbaste förare i form av Fords fabriksförare Jari-Matti Latvala.
– Jag var mindre än två sekunder per kilometer långsammare än Latvala och det är jag mycket nöjd över. De har kört den här sträckan i tio år medan jag bara har kört den fem gånger totalt i mitt liv, säger Göransson.

Under första shakedown-sträckan höll det dock på att ta slut tidigt när Göransson fick punktering på höger bakdäck efter bara 500 meter.
– Det började sladda väldigt mycket helt plötsligt, men det var ingen fara. Det var många andra som fick punktering också och antagligen var det på grund av för lågt lufttryck, säger Göransson.

Närmast väntar den officiella starten och SSS1 på Karlstads travbana med start 20.04 i kväll där Göransson är absolut första förare ut.
– Det känns helt sjukt att vi får öppna upp Svenska Rallyt 2012. Förberedelserna har gått bra och jag får nog till och med säga att de har gått lite över förväntan hittills. Nu ska vi förbereda oss inför den riktiga starten, säger Göransson.

Resultat kvalsträcka – Topp 10
1 Latvala 1:53.516
2 Hirvonen +0.568
3 Tanak +0.573
4 Novikov +0.615
5 P.Solberg +0.868
6 Loeb +1.211
7 Ostberg +1.361
8 Brynildsen +2.213
9 Sandell +2.801
10 Prokop +3.207
-
18 Göransson +8 sekunder

Följ Göransson under Svenska Rallyt 2012 på www.richardgoransson.com på webben och via den helt nya iPhone-appen i mobilen.
12-02-09 Ladda ner Göranssons nya iPhone App!
Idag lanserar Richard Göransson en helt ny iPhone App. Den nya appen är specialanpassad för Svenska Rallyt med ett antal nya spännande funktioner. Med appen kan man nu följa Richard genom hela rallyt via ett antal olika LIVE-funktioner via rörlig bild och GPS. Även resultat och information kommer löpande samt bilder och nyheter.

Appen är utvecklad av Richards samarbetspartner, IT-konsult bolaget HiQ
– Vi tycker att det är kul att kunna stötta Richard genom vårt kunnande inom teknik. Med teknikens hjälp förenklar vi för fans och media så att man på ett enkelt sätt kan följa Richard när han tävlar. Mobilitet växer snabbt och är ett område som där HiQ är starka, säger Peter L. Häggström, Marknadschef på HiQ

Appen finns tillgänglig att ladda ner på AppStore: itunes.apple.com/us/app/richard-goransson/id497327340?ls=1&mt=8
12-02-09 Allt inför Svenska Rallyt och Göransson är först ut på Travbanan!
Nu Startar Svenska rallyt 2012. Richard Göransson står först på startlinjen i en MINI WRC. Richard kör nämligen som första bil i en duell mot norska stjärnan Mads Østberg under första Specialsträckan på Travbanan i Karlstad kl 20.04 idag torsdag.
- Vilken ära att få öppna upp rallyt som första bil. Jag ska göra mitt bästa för att bjuda på en bra show. Äntligen drar äventyret igång, säger Richard

Men rallyt drar igång redan på torsdag morgon. Mellan kl 08.00-10.00 körs det shakedown med officiell tidtagning på sträckan i Råda. Därefter väntar kvaltävling som avgör startpositionen till fredagens sträckor. Är man snabbast får man först välja startplats, tvåan väljer sen osv.

All action kommer Ni kunna följa på Richards hemsida www.richardgoransson.com med filmer, länkar, bilder info mm

TIDSPROGRAM
Thursday 9 February
20.04: SS1, Super Special Stage Karlstad 1

Friday 10 February
06.10: Service, Hagfors, 15 min
08.04: SS2, Mitandersfors
09.28: SS3, Opaker 1
10.03: SS4, Kirkener 1
10.38: SS5, Finnskogen 1
11.57: Remote service Kongsvinger, 15 min
12.48: SS6, Opaker 2
13.23: SS7, Kirkener 2
13.58: SS8, Finnskogen 2
15.25: Regrouping in Torsby, 15 min
16.05: SS 9, Torsby
16.45: Service, Hagfors, 45 min
19.20: SS10, Super Special Stage Karlstad 2

Saturday 11 February
07.10: Service, Hagfors
07.58: SS11, Vargåsen 1
09.46: SS12, Sågen 1
10.46: SS13, Fredriksberg 1
12.03: SS14, Hagfors Sprint 1
12.43: Service, Hagfors, 30 min
13.46: SS15, Vargåsen 2
15.34: SS16, Sågen 2
16.34: SS17, Fredriksberg 2
17.51: SS18, Hagfors Sprint 2
18.21: Flexi Service, Hagfors, max 45 min
20.00: Passing Control, Main Square Karlstad

Sunday 12 February
07.20: Service, Hagfors, 15 min
08.34: SS19, Lesjöfors 1
09.10: SS20, Rämmen 1
09.59: SS21, Hagfors 1
10.39: Service, Hagfors, 30 min
12.08: SS22, Lesjöfors 2
12.44: SS23, Rämmen 2
14.11: SS24, Hagfors 2, Power Stage
14.51: Service, Hagfors, 10 min
16.30: Podium Cermony Main square Karlstad

Heatlottningen på Superspecialsträckan i sin helhet.
Första heatet startar kl 20.04.
1) Richard Göransson, Sverige-Mads Østberg, Norge
2) Thierry Neuville, Belgien-Peter Van Marksteijn, Holland
3) Martin Prokop, Tjeckien-Daniel Sordo, Spanien
4) Jari Ketomaa, Finland-Eyvind Brynildsen, Norge
5) Armindo Araujo, Portugal-Paulo Nobre, Brasilien
6) Ott Tänak, Estland-Evgeny Novikov, Ryssland
7) Nasser Al Attiyah, Qatar-Michal Solowow, Polen
8) Patrik Sandell, Sverige-Henning Solberg, Norge
9) Jari-Matti Latvala, Finland-Mikko Hirvonen, Finland
10) Petter Solberg, Norge-Sébastien Loeb, Frankrike
11) P-G Andersson, Sverige-Andreas Mikkelsen, Norge
12) Hayden Paddon, Nya Zeeland-Craig Breen, Irland
13) Sébastien Ogier, Frankrike-Alister McRae, Storbritannien
14) Maciej Oleksowicz, Polen-Yazeed Al Rajhi, Saudiarabien
15) Pontus Tidemand, Sverige-Marius Aasen, Norge
16) Hans-Erik Weng, Sverige-Anders Grøndal, Norge
17) Andreas Thelaus, Sverige-Stein-Erik Brynildsen, Norge
18) Mikael Gustafsson, Sverige-Jim Roger Haugom, Norge
19) Joakim Roman, Sverige-Mikko Pajunen, Finland
20) Bebediktas Vangas, Litauen-Zoltan Szabo, Ungern
21) Eamonn Boland, Irland-Ferran Font, Andorra
22) Jimmie Walfridsson, Sverige-Steve Røkland, Norge
23) Lasse Storm, Sverige-Frank Tore, Larsen, Norge
24) Kees Burger, Holland-Rokas Kvaraceijus, Litauen
25) Daniel Oliviera, Brasilien-Jerzy Para, Polen
12-02-08 Spännande möten när Rally Sweden startar i Karlstad
Fjolårets succéman Mads Østberg mot flerfaldige racingmästaren Richard Göransson! Medge att det är ett premiärheat att se fram emot när Rally Sweden inleds med superspecialen i Karlstad på torsdag kväll.

Finskmötet Mikko Hirvonen mot Jari-Matti Latvala och duellen mellan Sébastien Loeb och Petter Solberg är andra heat som garanterat kommer att få igång publiken på Färjestadstravet.

I morgon, torsdag, inleds Rally Sweden. Första specialsträckan avgörs på Färjestadstravet i Karlstad. Efter ett digert öppningsprogram med autografskrivning i Totohallen, rallycrossuppvisning, förarintervjuer och invigning av Värmlands landshövding Eva Eriksson drar tävlingen igång på allvar.

25 heat, där förarna möts man mot man, står på programmet med start klockan åtta. Banan mäter 1.900 meter och bjuder bland annat på spektakulära hopp i höga hastigheter.

Heaten blir mycket intressanta. Bland annat har arrangerande Svenska Rallyt AB lottat svenska och norska förare mot varandra i en landskamp. Ett uppskattat initiativ eftersom nästan hela fredagsetappen i årets tävling avgörs på sträckor norr om Kongsvinger.

Mötet Sverige-Norge inleds som sagt av Mads Østberg och Richard Göransson redan i det första heatet. Av övriga åtta svensk-norska möten kan bland annat nämnas Patrik Sandell-Henning Solberg, P-G Andersson-Andreas Mikkelsen och Pontus Tidemand-Marius Aasen.

Internationella toppdueller av hög klass blir givetvis mötet mellan de två senaste årens Rally Sweden-vinnare Mikko Hirvonen och hans landsman Jari-Matti Latvala. 2010 var de stallkompisar i Ford. I år kör Hirvonen för Citroën.

Riktigt kittlande känns även duellen mellan norrmannen Petter Solberg, Ford och regerande världsmästaren Sébastien Loeb, Citroën. Båda är favorittippade och kanske får vi redan på den första specialsträckan en vink om vem utan dem som blir starkast i Rally Sweden 2012.

Heatlottningen på Superspecialsträckan i sin helhet.
Första heatet startar kl 20.04.

Heat 1) Richard Göransson, Sverige-Mads Østberg, Norge
2) Thierry Neuville, Belgien-Peter Van Marksteijn, Holland
3) Martin Prokop, Tjeckien-Daniel Sordo, Spanien
4) Jari Ketomaa, Finland-Eyvind Brynildsen, Norge
5) Armindo Araujo, Portugal-Paulo Nobre, Brasilien
6) Ott Tänak, Estland-Evgeny Novikov, Ryssland
7) Nasser Al Attiyah, Qatar-Michal Solowow, Polen
8) Patrik Sandell, Sverige-Henning Solberg, Norge
9) Jari-Matti Latvala, Finland-Mikko Hirvonen, Finland
10) Petter Solberg, Norge-Sébastien Loeb, Frankrike
11) P-G Andersson, Sverige-Andreas Mikkelsen, Norge
12) Hayden Paddon, Nya Zeeland-Craig Breen, Irland
13) Sébastien Ogier, Frankrike-Alister McRae, Storbritannien
14) Maciej Oleksowicz, Polen-Yazeed Al Rajhi, Saudiarabien
15) Pontus Tidemand, Sverige-Marius Aasen, Norge
16) Hans-Erik Weng, Sverige-Anders Grøndal, Norge
17) Andreas Thelaus, Sverige-Stein-Erik Brynildsen, Norge
18) Mikael Gustafsson, Sverige-Jim Roger Haugom, Norge
19) Joakim Roman, Sverige-Mikko Pajunen, Finland
20) Bebediktas Vangas, Litauen-Zoltan Szabo, Ungern
21) Eamonn Boland, Irland-Ferran Font, Andorra
22) Jimmie Walfridsson, Sverige-Steve Røkland, Norge
23) Lasse Storm, Sverige-Frank Tore, Larsen, Norge
24) Kees Burger, Holland-Rokas Kvaraceijus, Litauen
25) Daniel Oliviera, Brasilien-Jerzy Para, Polen

Fakta Rally Sweden 2012
Rally Sweden är en av 13 deltävlingar i rally-VM, WRC. Tävlingen har 45 miljoner TV-tittare från 195 länder och lockar årligen 220 000 besökare. 2012 avgörs Rally Sweden 9-12 februari. Start och mål sker i Karlstad och den centrala serviceplatsen ligger i Hagfors. I år kommer ett flertal sträckor även att avgöras på norsk mark i trakterna kring Kongsvinger

www.rallysweden.com
12-02-08 1991 vann Walfridson/Barth Rally Sweden - i år gör sönerana VM-debut!
I tiotalet tävlingar var Walfridson/Barth ett hett vinnarnamn i Svenska Rallyt. Då var det Stig-Olov "Stecka" Walfridson som rattade bilen och Gunnar Barth som satt bredvid och höll koll på noterna. Kombinationen Walfridson/Barth stod för många pallplatser och 1991 fick vi se de överst på pallen i Grupp N.

I år får vi åter se Walfridson/Barth i det svenska VM-rallyt. Men den här gången är det sönerna som övertagit rollen som förare och co-driver. Jimmie Walfridson och Patrik Barth debuterade ihop i Finnskogsvalsen i fjol och körde i fjol Junior-SM och SM tillsammans. Och nu är det alltså dags för deras första VM-deltävling:
- "Vi har ju båda växt upp i rallyskogen och Svenska Rallyt har alltid varit en av höjdpunkterna. Det ska bli j-kligt kul att få uppleva rallyt bakom ratten, den här gången" skrattar Jimmie.

Patrik är inte sen att hålla med:
- "Det ska bli sjukt kul, det här" säger han.

De har nu under två dagar varit ute på sin första VM-rekognosering:
- "Träningen har gått väldigt bra. Det är inte så mycket snö, men vägarna har en fin isbotten" säger Patrik. "Det känns som vi är väldigt bra förberdda".

Bilen de kommer att köra är en Ford Fiesta R2 som införskaffades och som de debuterade med för drygt ett halvår sedan. I deras klass, klass 6, startar norrmännen Steve Røkland och Frank Tore Larsen samt ryssen , Sergey Karyakin.

Målsättningen?
- "Vi är här för att lära oss och målet är att ta oss runt och komma i mål på söndag. Och att ha så kul vi bara kan" avslutar Jimmie och Patrik.

www.jimmiewalfridson.com hittar du utförligare info.
12-02-08 Pontus Tidemand ser fram emot Rally Sweden
Under måndagen kördes sista testet inför Rally Sweden med den Skoda Fabia S2000 som ägs och drivs av talangsutvecklingsbolaget EVEN Rally som Pontus Tidemand skall köra i VM-deltävlingen. Efter veckor av förberedelser så startade rekognoseringen igår tisdag av sträckorna inför debuten i Rally-VM för den 21-åriga talangen.
- Det är en konstig känsla att äntligen få köra VM-deltävlingen, man har ju sett fram emot detta så mycket och förberett sig. Jag är riktigt förväntansfull nu, berättar Pontus

Under testet på måndagen så prövades olika inställningar på bilen och Pontus fick en bra känsla för bilen.
-Är alltid svårt att veta hur underlaget är och sen kan det ju komma ner snö och förändra förutsättningarna radikalt. Så vi testade lite olika inställningar på bilen och jag tror att jag fann en bra grundinställning, berättar Pontus

Tävlingen startar med en superspecial på torsdagskvällen i Karlstad och på fredag startar första sträckan i Värmland innan det fortsätter över gränsen in i Norge där huvuddelen av fredagens sträckor avgörs.
På lördag skall bland annat den legendariska Vargåsen-sträckan köras med det kända hoppet Colin´s Crest, en sträcka som Pontus gillar.
- Har ju kört den två gånger förut i samband med Rally-SM och har tyckt att det är en kul och riktigt krävande sträcka som har det mesta, men mina stora favorit är nog Sågen-sträckan, berättar Pontus

På söndagen avslutas Rally Sweden med sex sträckor i området runt Hagfors. Totalt är det 24 stycken specialsträckor på hela totalt 36 mil.
- Målet är att ta sig runt hela rallyt och bygga erfarenhet för framtiden, det är ju ett långt rally så allt kan hända. Men jag måste erkänna att en pallplacering i SWRC skulle sitta riktigt fint, avslutar Pontus.
12-02-08 Anders Fredriksson ska lotsa Göransson rätt i Svenska Rallyt
Richard Göransson tvekade inte en sekund. Om han skulle genomföra en satsning på Svenska Rallyt i en WRC-MINI skulle Anders Fredriksson lotsa honom från högerstolen. De två arbetade ihop under Svenska Rallyt ifjol och för Anders Fredriksson var det inget att fundera över när Richard diskuterade en ny satsning i en WRC-bil.
- Det var en av de första sakerna Richard sa när vi gick i mål ifjol och för mig var det aldrig någon tvekan, säger Anders. Svenska Rallyt är en höjdpunkt varje år och med den proffsighet Richard förbereder inte bara sig själv utan allt runtomkring hade jag ingen som helst tvekan om att inte vara med igen. Det här är en seriös satsning som jag inte ville missa.

Anders Fredriksson har varit kartläsare i många år och är en av landets främsta och han har lotsat rallyförare i WRC-bilar tidigare. En racerförare i högsta rallyklassen är däremot en ny utmaning men Anders menar att Richard snabbt har kommit in i den nya bilen.
- Den första testdagen förra veckan skulle Richard bara känna sig för och få en känsla för bilen men han kom väldigt snabb in i körningen. Det som imponerande mest var nog att han var så otroligt bestämd direkt i körningen och det märktes att den här bilen beter sig mer som han är van att en tävlingsbil beter sig. Richard har också kommit snabbt in i rallyåkandet, det här är inte en racerförare som gör ett event utan han tacklar det som en rallyförare. Han är med och diskuterar noter med mig och hur de ska läggas upp för att han ska få mer flyt i körningen. Det gör mitt jobb lättare, min viktigaste uppgift är att se till att han får rätt information på rätt sätt och där samarbetar vi väldigt bra.

Nu pågår de sista förberedelserna innan rallyt startar på torsdag och Anders och Richard är nu ute och kör rekognosering på sträckorna och arbetar med noterna.
- Första dagen har varit mycket bra och allting har bara flutit på. Vi är bra förberedda och just nu går allt enligt schemat. Det jag tror Richard har upptäckt är att rally är ett hårt jobb, det är tidiga morgnar och sena kvällar och långa förberedelser men han tacklar det som en rallyförare redan, skrattar Anders.

På torsdag inleds rallyt och Anders tror att Richard kan överraska även om uppgiften som väntar är stor.
- Detta är skarpt läge, vi ska mäta oss mot de bästa i världen i den snabbaste och värsta rallyklassen. Det här är på riktigt, många förväntar sig nog en racerförare som kör detta som ett kul event men vi måste leverera. Vi har ett superteam bakom oss och jag tror nog många underskattar vad Richard kan göra. Det är inte omöjligt att sluta i topp-10, det är absolut ingen självklarhet men det är ingen omöjlighet. Vi måste bara se till att göra allt rätt, gör vi det är kommer vi vara med. Det här ska bli riktigt, riktigt roligt och jag längtar tills rallyt äntligen är igång!

12-02-07 Fartfylld uppladdning inför Rally Sweden
På torsdag kväll startar årets upplaga av Rally Sweden med den numera klassiska superspecialen på Färjestadstravet i Karlstad.
Uppladdningen kommer att bli fartfylld. Det lovar Tommy Kristoffersson och Peter Hedström som inför fullsatta läktare ska mötas i en spektakulär rallycrossuppvisning.

Nedräkningen för Rally Sweden 2012 har börjat. På torsdag kväll, exakt fyra minuter över åtta, inleds VM-seriens andra deltävling med det första heatet på Super Special Stage Karlstad.

Men innan det är dags för Sébastien Loeb, Petter Solberg, Patrik Sandell och övriga världsstjärnor att ta banan i besittning blir det bland annat intervjuer, förarpresentationer, autografskrivning, officiell invigning, fyrverkeri och rallycrossuppvisning.

I en duell man mot man kommer nämligen värmlänningarna Tommy Kristoffersson och Peter Hedström att mötas. Kristoffersson kommer till start i en VW Scirocco medan Hedström rattar den Skoda Fabia som han nyligen köpt av Michael Jernberg. Båda bilarna är goda för över 600 hästkrafter och gör 0-100 km/tim på cirka 2,5 sekunder.

Kristoffersson, 52 år, är den mest erfarne av de båda. Han har med stor framgång tävlat i både rallycross och racing. Numera är han stallchef för Volkswagens team i STCC.

Sciroccon Kristoffersson ska köra är, precis som Hedströms bil, byggd för rallycrossens värstingklass Supercars.
– Hittills har jag bara använt den som showcar i diverse sammanhang, men kanske, kanske tävlingsdebuterar jag med den i samband med sommarens EM-deltävling i Höljes. Jag har i alla fall kontrollerat att den tävlingen inte kolliderar med någon av tävlingarna i STCC, säger Kristoffersson, som kommer att köra torsdagens duell med gipsad vänsterfot.
– För några veckor sedan halkade jag på en isfläck hemma i Arvika och bröt vänster ben strax ovanför fotleden. Vad läkaren tycker om att jag kör tävlingsbil med foten vet jag inte. Jag har inte frågat.

28-årige Peter Hedström från Torsby har visserligen tävlat på hög nivå i många år, men står den här säsongen inför sin största utmaning i karriären. Hedström, som hittills deltagit i åtta EM-deltävlingar, ska nämligen köra hela mästerskapet.
– En medalj i EM jämte guld i SM är målet, säger Hedström vars främsta framgång hittills i karriären är från 2008 då han mycket överraskande vann en SM-deltävling i Strängnäs före meriterade herrar som norrmannen Sverre Isachsen och Andreas Eriksson.

Öppningsprogrammet SSS Karlstad på Färjestadstravet torsdag 9 februari
Kl 17.00: Grindarna öppnar.
Kl 18.15-18.45: Toppförare med kartläsare skriver autografer i Totohallen.
Kl 19.10: Line up
Kl 19.15: Förarna väljer startposition till Etapp 1.
Kl 19.36: Svenska Rallyförarklubben genom ordföranden Björn Waldegård delar ut hedersplakett till ung rallyförare.
Kl 19.45: Rallycrossuppvisning med Tommy Kristofferson, VW Scirocco och Peter Hedström, Skoda Fabia.
Kl 19.00: Föråkarheat.
Kl 19.57: Invigning med tal av landshövding Eva Eriksson.
Kl 19.59: Fyrverkeri.
Kl 20.04: Första heatet.
12-02-07 Positivt beslut i TV-frågan
Det blir global TV-produktion från Rally Sweden 9-12 februari. Ledningen för Svenska Rallyt offentliggjorde nyligen sitt beslut på en presskonferens i Karlstad.
– Vi gör det här för våra fans, för att rädda VM och dess arrangörer och team samt för vårt eget värde gentemot våra sponsorer, säger Svenska Rallyts vd Glenn Olsson (bilden).

Rally Sweden 2012 blir den första tävlingen på 20 år där TV-rättigheterna inte hanteras från centralt håll. Svenska Rallyt AB har gått en kamp mot klockan för att finansiera produktionen.
– Det är ett mångmiljonprojekt och eftersom vi fortfarande inte är i mål tar vi en stor ekonomisk risk, säger Olsson.


12-02-07 Utökad tidsfrist om TV-produktion
Svenska Rallyt AB jobbar vidare med att säkerställa global TV-produktion från Rally Sweden 9-12 februari.
Besked i frågan kommer att offentliggöras på en presskonferens senare i dag. Presskonferensen kommer att hållas på rallyts högkvarter på Stadshotellet i Karlstad. Tid meddelas senare.

Från början var klockan 12.00 satt som deadline för ett beslut.
– Men det finska produktionsbolaget Filmwoorks har gett oss ytterligare några timmars tidsfrist, säger Svenska Rallyts vd Glenn Olsson.

Affärer och avtalsförhandlingar med diverse TV-bolag runt om i världen har pågått sedan fredag förra veckan då det internationella bilsportförbundet, FIA, lämnade över TV-rättigheterna till Svenska Rallyt AB.
– Får vi inte de ekonomiska resurser vi behöver för den internationella TV-produktionen kommer vi i stället att försöka lösa en så bra TV-sändning som möjligt i Sverige och Norge. Det är det vi som arrangör känner oss skyldiga gentemot våra samarbetspartners att ordna.
12-02-07 Entusiastisk Göransson laddad för WRC-äventyr
Idag tisdag inleder Richard Göransson och Anders Fredriksson rekognoseringen inför Göranssons WRC-debut i Svenska Rallyt i helgen. Det är en nervös och laddad Göransson som nu närmar sig slutet på en intensiv period av förberedelser.
- Det här ska bli helt sjukt kul, säger Richard. Jag längtar verkligen till den första specialsträckan och att vi står där på startlinjen. Samtidigt är det nervöst, nu är det VM på riktigt och jag ska mäta mig mot de allra bästa i världen i rallyts Formel 1. Det är verkligen skarpt läge och jag kommer hit som racingnörd med väldigt lite erfarenhet av rally. Det här är stort för mig i alla aspekter, både som tävlingsförare, idrottsman och rent personligt. Jag är därför extra mån om att göra alla förberedelser extremt bra och jag ställer extremt höga krav på mig själv.

Richard bekantade sig i förra veckan för första gången med den MINI John Cooper Works WRC han ska köra i Rally Sweden. Ett tvådagarstest i Östersund tillsammans med Prodrive gav mersmak och Richard var mycket entusiastisk efteråt.
- MINI:n är extremt välbalanserad och den reagerar precis som jag är van vid från racingen. Allting sker exakt och snabbt och den är faktiskt relativt lätt att köra. Det är en riktig tävlingsbil och jag ångrar mig inte en sekund att jag valde detta.

Det har varit en lång period av förberedelser för Richard för att få det här i hamn men när han och Anders Fredriksson idag och imorgon sitter i rekognoserings-MINI:n är det fullt fokus på helgens rally.
- Förberedelserna har varit helt hysteriska och det känns verkligen att det här är mycket större på alla sätt och vis än förra året. Vi kommer t.ex. ha fyra helikoptrar igång under fredagen för sponsorer och gäster och det har varit mycket arbete för att få allt på plats. Nu är det mesta gjort och vi kan fokusera helt på rallyt. Det är väldigt avgörande att jag och Anders hittar rätt och kommer bra överens i bilen för att det här ska fungera.

Richard tvekade inte en sekund att fortsätta arbetet med kartläsaren Anders Fredriksson när han tog steget upp till WRC. Det var ett av hans krav för att genomföra det här.
- Anders är en av de allra främsta kartläsarna vi har i det här landet och för mig var det ett måste att kunna fortsätta med honom. Han har väldigt mycket erfarenhet och kan lugna mig när jag blir nervös och stirrig. Jag tycker vi kompletterar varandra väldigt bra och det är viktigt eftersom vi är två stycken i bilen och Anders är en viktig del jag verkligen måste utnyttja för att det här ska bli bra.

Tävlingsmänniska som Richard är så har allt som är nytt med WRC ändå inte hindrat honom från att sätta upp ett konkret mål för helgen. Han har sitt perfekta rally i huvudet och det är tydligt att han har höga krav på sig själv.
- Ett topp-10 placering och VM-poäng är seger för mig. Det är fullt möjligt att nå det men det är självklart oerhört svårt. För mig gäller det att hålla oss på vägen första dagen, undvika dumheter och sen klättra under de tre dagarna. En topp-10 placering skulle jag utan tvekan fira som en seger!

Richard Göransson kommer att ha en stor bevakning av sitt WRC-äventyr i Rally Sweden och hans framfart går att följa i detalj på hemsidan www.richardgoransson.com.

12-02-07 Ny utmaning för Volkswagen i Rally Sweden
Efter den framgångsrika premiären i Monte Carlo har Volkswagen Motorsport nu siktet inställt på säsongens andra deltävling av rally-VM (WRC) 2012 – Rally Sweden, 9-12 februari.

Snöigt och isigt väglag väntar när Rally Sweden inleds på torsdag. Start och mål sker i Karlstad och den centrala serviceplatsen ligger i Hagfors. Rallyt består av 24 specialsträckor och är 349 kilometer långt. I år kommer ett flertal sträckor även att köras på norsk mark i trakterna kring Kongsvinger.

För Volkswagen Motorsport innebär rallyt att man fortsätter att samla viktiga erfarenheter inför 2013 då man kommer att tävla med den helt nyutvecklade rallybilen Polo R WRC.
– Rallyt i Sverige är speciellt, det är den enda deltävlingen på snö och is och ger den bästa möjligheten att skaffa värdefulla erfarenheter i riktig kyla. Det är en viktig tävling för oss som förberedelse för vårt WRC-deltagande 2013, säger Kris Nissen, chef Volkswagen Motorsport.

Precis som i Monte Carlo-rallyt ställer Volkswagen Motorsport upp i SWRC-klassen med två Fabia S2000 från koncernmärket Skoda. I säsongspremiären i Monte Carlo var junioren Kevin Abbring (Holland) och hans kartläsare Lara Vanneste (Belgien) bästa S2000-bil med en total tolfteplats, medan stjärnföraren Sébastien Ogier bröt tävlingen efter en spektakulär avåkning. Vid avåkningen låg Ogier och hans kartläsare Julien Ingrassia, båda från Frankrike, på en total fjärdeplats. Ogier siktar nu på revansch i Sverige:
– Jag gillar verkligen Rally Sweden. På grund av sin unika karaktär är det viktigt att komma i mål för att ge teamet en möjlighet att grundligt lära känna detta rally, säger Sébastien Ogier.
– I Sverige är de nordiska förarna alltid särskilt starka eftersom de har mer erfarenhet av de förhållanden som råder där. Men vi är väl förberedda, fortsätter Ogier som år 2011 kom på fjärde plats i Rally Sweden – bakom tre skandinaviska förarpar.

Ogier / Ingrassia får i Rally Sweden sällskap av den talangfulle föraren Andreas Mikkelsen och hans rutinerade kartläsare Ola Fløene, som tävlar för Volkswagens fabriksteam för första gången den här säsongen. Det norska förarparet deltog förra året i Rally Finland för Volkswagen Motorsport.
– Den svenska deltävlingen är nästan en hemmatävling för mig eftersom en del sträckor körs i Norge. Jag hoppas att många fans kommer att stödja mig. Tack vare min seger på snön vid säsongspremiären av det norska mästerskapet är jag helt redo. Att köra i samma team som "Seb" ger en extra tändvätska. Han är idag en av de snabbaste, för att inte säga den snabbaste rallyföraren av alla. Jag ser fram emot det och jag hoppas kunna lära mig mycket av honom, säger 22-årige Andreas Mikkelsen, som är regerande mästare i IRC (Intercontinental Rally Challenge).

Volkswagen partner till Svenska Rallyt AB och Rally Sweden
I slutet av förra året stod det klart att Volkswagen blir Official Car och ny, stor partner till VM-deltävlingen Rally Sweden och Svenska Rallyt AB. Avtalet med Svenska Rallyt AB är treårigt och gäller med start under VM-rallyt 2012.

Att vara Official Car innebär att Volkswagen förser Svenska Rallyt AB med drygt 40 bilar av olika slag. Bilarna kommer att användas som föråkarbilar, som säkerhetsbilar, inom TV-produktionen, inom mediearbetet samt i en rad övriga sammanhang före, under och efter rallyt. Under Rally Sweden kommer Volkswagen också att arrangera olika former av evenemang för såväl kunder som samarbetspartners.
12-02-07 Tävla med HiQ och vinn en medåkning med Richard!
Tävla med HiQ och vinn en medåkning med Richard Göransson! Nu har du chansen. Allt du behöver göra är att fånga ett hopp vid Colin’s Crest på bild. Har du en annan cool eller kul bild från rallyt? Skicka in den med så kanske du vinner vårt Wild Card pris.

Skicka in bilden och ditt namn till colinscrest@hiq.se eller mmsa den till 0704 200 010. Vinnarna utses under helgen och presenteras på Richard Göranssons hemsida och facebook. www.richardgoransson.com

Tävlingen presenteras av www.hiq.se
12-02-06 Tider och info inför Rally Sweden
På torsdag startar Rally Sweden klockan 20:04 med första sträckan på Karlstad travbana. Sedan körs ytterligare 23 specialsträckor med sista sträckan som startar 14:11 på fredag.

Rally Sweden är i år 349,16 km och räknar vi in transportsträckorna blir årets andra VM-deltävling 1.842,60 jn

Torsdag 9 februari
20:04 SS1 Super Special Karlstad 1 1,9 km

Fredag 10 februari
Service A
08:04 SS2 Mitandersfors 27,07 km
09:28 SS3 Opaker 1 20,17 km
10:03 SS4 Kirkener 1 7,10 km
10:38 SS5 Finnskogen 1 20,97 km
Service B
12:48 SS6 Opaker 2 20,17 km
13:23 SS7 Kirkener 2 7,10 km
13:58 SS8 Finnskogen 2 20,97 km
16:05 SS9 Torsby 19,21 km
Service C
19:20 SS10 Super Special Karlstad 2 1,9 km

Lördag 11 februari

Service D
07:58 SS11 Vargåsen 1 24,63 km
09:46 SS12 Sågen 1 14,23 km
10:46 SS13 Fredriksberg 1 18,15 km
12:03 SS14 Hagfors Sprint 1,87 km
Service E
13:46 SS15 Vargåsen 2 24,63 km
15:34 SS16 Sågen 2 14,23 km
16:34 SS17 Fredriksberg 2 18,15 km
17:51 SS18 Hagfors Sprint 2 1,87 km
Service F

Söndag 12 februari
Service G
08:34 SS19 Lesjöfors 1 15,00 km
09:10 SS20 Rämmen 1 22,76 km
09:59 SS21 Rämmen 1 4,66 km
Service H
12:08 SS22 Lesjöfors 2 15,00 km
12:44 SS23 Rämmen 2 22,76 km
14:11 SS24 Hagfors 2/Power stage 4,66 km
Service I

12-02-06 Hedersplakett till lovande rallyförare
Svenska Rallyförarklubben kommer även i år att hedra en ung lovande rallyförare med sin hedersplakett.

Utdelningen kommer att äga rum i samband med Rally Swedens start på Färjestadstravet i Karlstad den 9 februari. Prisutdelare är som vanligt klubbens ordförande, 1979 års världsmästare Björn Waldegård.

Årets pristagare, vars namn inte kommer att avslöjas förrän i samband med prisutdelningen, kommer att få utmärkelsen för ”målmedveten satsning inom rallysporten”. Utdelningen av hedersplaketten kommer att vara en programpunkt i nedräkningen inför det första heatet på Superspecialen på Färrjestadstravet torsdag kväll.

Tidigare har Daniel Carlsson, Jimmy Joge, Tobias Johansson, P G Andersson, Oscar Svedlund, Mattias Ekström, Patrik Flodin, Peter Zachrisson, Patrik Sandell, Jonas Eriksson, Andreas Sjölander, Jocke Nyman, Ramona Karlsson och Fredrik Åhlin fått hedersutmärkelser av klubben.

www.rallysweden.com
12-02-06 Sandell supernöjd efter första WRC-testet
Det var en sprudlande glad Patrik Sandell som avslutade söndagens test inför Svenska Rallyt. Testet genomfördes i jämtländska kall, och det var svenskens första smakprov av den MINI WRC han kommer att tävla i under året.
– Bilen var jäkligt bra redan från början så vi behövde inte jobba så mycket med setupen, utan kunde koncentrera oss på att hitta känslan. Vi fick väl ihop strax över 20 mil, så det var en kanondag, berättar Patrik Sandell

Sandell och hans co-driver Staffan Parmander tävlar för nystartade Sweden World Rally Team. Under 2012 kommer de att köra utvalda WRC-tävlingar i en fabrikspreppad Mini John Cooper Works WRC.

Förutom att få känna på bilen ordentligt blev söndagens test även ett tillfälle för dem att få jobba ihop sig med teamet från Prodrive som har hand om bilen.
– Det är fantastiskt att jobba med Prodrive. Ett så professionellt team. Vår ingenjör, Tina, är riktigt dedikerad och duktig. Jag kände att vi fick jättebra kontakt direkt och det ska bli riktigt kul att jobba med henne och Prodrive nu under Svenska rallyt, säger Sandell.

Testet genomfördes på Staffan Parmanders hemmavägar i jämtländska Kall, där alla de tre VM-teamen varit och testat under veckan.
– Det är ju vägar jag kört på tidigare, och att börja köra bilen på en sträcka som jag till viss del känner sedan tidigare gjorde att det gick snabbare för mig att hitta känslan och självförtroendet i körningen, säger Sandell.

Under tisdagen och onsdagen är det rekognosering inför Svenska rallyt. Torsdag förmiddag är det dags för shakedown innan rallyt drar igång på torsdagskvällen med en superspecial inne på travbanan i Karlstad. Totalt ska sedan 24 specialsträckor avverkas innan bilarna går över mållinjen söndag eftermiddag.
12-02-05 Rally Sweden i TV? Världsintresset avgör – beslut på tisdag!
TV-produktionen av Rally Sweden 2012 har högsta prioritet på rallyts kansli i Karlstad.
– Svenska Rallyt AB arbetar för fullt med att lösa finansieringen av en högkvalitativ TV-sändning från Rally Sweden 9-12 februari, säger företagets VD Glenn Olsson.

Det var i fredags som det internationell bilsportförbundet, FIA, meddelade att man inte lyckats knyta en ny promotor och TV-producent till rally-VM 2012. FIA överlät i samma stund TV-rättigheterna i mästerskapet till de enskilda tävlingarnas arrangörer.

Ledningen för Rally Sweden har sedan dess jobbat intensivt med frågan.
– Finska Filmworks, som producerat TV-sändningar från rally-VM i fem års tid, står redo att komma hit, men vi kan inte ta något beslut om produktionen förrän intäkterna är på en rimlig nivå kontra kostnaderna, säger Olsson.

Absolut deadline för beslutet är tisdagen den 7 februari kl 12.00 CET.

De tjänster/produktioner från Rally Sweden som enligt planen ska finnas tillgängliga för intresserade TV-bolag är:
• Newsfeeds varje dag, torsdag-söndag.
• Daily highlights 26 min, fredag-söndag.
• Event Review 52 min, söndag.
www.rallysweden.com
12-02-04 Kamp mot klockan för TV-sändning
Internationella bilsportförbundet, FIA, har inte lyckats lösa TV-frågan inför Rally Sweden.

Nu jobbar Svenska Rallyt mot klockan för att säkerställa att bilder från tävlingen når ut över hela världen.
– Vi gör vårt yttersta för att lösa det här, säger Svenska Rallyts vd Glenn Olsson.

I fredags kväll lät FIA meddela att man inte lyckats knyta en ny promotor och TV-producent till rally-VM 2012. Länge fanns det stora förhoppningar om att Eurosport skulle gå in och ersätta North One Sport, som gått i konkurs, men så blir inte fallet. I stället har FIA överlåtit TV-rättigheterna i mästerskapet till de enskilda tävlingarnas arrangörer.
– Vi har redan kontakt med flera bolag som kan komma hit och hantera TV-produktionen. Nästa steg är att sälja in produktionen till TV-bolag för att på så sätt säkerställa hela affären ekonomiskt, säger Olsson.

Till VM-premiären, klassiska Monte Carlo-rallyt, köpte 48 TV-bolag över hela världen rättigheterna.
– Det är framförallt dem vi bearbetar just nu och många människor är engagerade för att knyta kontakter och skriva avtal. Vi står inför en tuff utmaning med tanke på att tävlingen startar med superspecialsträckan torsdag kväll, men vi är optimistiska och tror på en lösning.
12-02-03 Perfekt genrep med i WRC MINI för Göransson!
Under de senaste två dagarna har Richard Göransson och kartläsaren Anders Fredriksson kört två testdagar med den WRC MINI de ska köra i Svenska Rallyt nästa vecka. Dagarna har bjudit på mycket körning, extremt kallt väder och stora leenden. Dryga 25 testmil avverkades under dagarna.
- Det här har varit mina två bästa dagar i en rallybil. WRC MINIn var helt grym. Vi hart haft sjukt kul och vi uppnådde det vi ville med testet, att vi skulle bestämma över bilen. Jag ångrar mig inte en sekund att vi satsade på WRC i vinter, säger en glad Richard.

Även kartläsare Anders Fredriksson hade mycket kul under testdagarna. Senast han satt i en WRC-bil var med PG Andersson i Rally Norway 2009.
- Vi kom mycket snabbare in i WRC-bilen än vad jag hade förväntat mig. Att vi fick köra på olika vägar under dagarna gav mycket för Richards körtkänsla. Men för mig är det helt otroligt att vi på en sträcka med ett längsta mått på 120m i noterna genererade en snittfart på 101km/tim och en toppfart på 172km/tim. Bilen är helt galen. Jag längtar till Svenska Rallyt, säger Anders Fredriksson

Nu väntar vila över helgen och på tisdag startar recce av alla sträckor. På torsdag kl 20.00 startar Svenska Rallyt 2012 på Karlstad Travbana.
12-02-03 Följ rallyradion på Twitter
Följ rallyradion på Twitter. Vi finns på Twitter via @P4Rally och du använder taggen #rallyradion
12-02-03 Så ser Sandells WRC-MINI ut
Efter mycket hemlighetsmakeri, och flera sista minuten-ändringar, avslöjar nu Sweden World Rally Team designen på teamets nya MINI WRC, den som Patrik Sandell ska ratta i Svenska Rallyt nästa vecka.

Det blev lite bråttom. Teamet hade just spikat designen när beskedet kom: Prodrive som driver MINI:s officiella WRC-team hade nominerat Sandell till att bli teamets andreförare i Svenska rallyt. Svensken kör därmed för poäng i märkes-VM, och bilen ska därför följa fabriksteamets grafiska profil.
– Det kom helt oväntat för oss och innebar en del extraarbete. Men det var inga sura miner direkt för det, det var ju rätt angenäma problem, säger Patrik Sandell.

Teamchefen Jan Pettersson tillägger:
– Det var viktigt för oss att kunna behålla Sweden World Rally Teams blå-gula grunddesign, även efter att vi fick veta att Sandell nominerats till märkespoäng. Och jag tycker själv att det blev riktigt bra, säger Pettersson.

I och med nomineringen blir Sandell teamkamrat med spanjoren Daniel Sordo, som körde hem en sensationell andraplats för MINI vid VM-premiären i Monte Carlo för ett par veckor sedan.

Svenska rallyt smygstartar med en superspecial inne på travbanan i Karlstad på torsdag kväll och avslutas följande söndag. Sweden World Rally Team är en gemensam satsning av några av Sveriges största rallyprofiler genom tiderna: Björn Waldegård, Stig Blomqvist, Thomas Rådström, Jan Pettersson, Leif Asterhag och Staffan Parmander. Tillsammans har de hundratals VM-starter, delsegrar och VM-titlar på meritlistan. Och en oerhörd kompetens.

Sweden World Rally Team är en elitsatsning som ger en svensk förare chansen att tävla i WRC-klassen redan under 2012.
www.swedenworldrallyteam.com/
12-02-03 Hedström ska bjuda svenskarallyts publik på schow
Kommande vecka på torsdagkväll startar Svenska rallyt på travbanan i Karlstad. En stund innan första bil släpps iväg kommer det bjudas på en riktig uppvisning där Peter Hedström ställs i mot Tommy Kristoffersson i en duell. Peter ska köra den bil han ska köra hela kommande EM säsongen med, Tommy kommer till start även han i sin Scirocco rallycrossbil.

Igår (torsdag) anlände den Skoda fabia WRC-bil som Hedströms teamet köpt av Mikael Jernberg till garaget i Torsby och nu är dom i fullgång med att göra den optimal för att köra den på is och snö samtidigt som Tommy redan är i full gång med att träna på sjöis med sin Scirocco.
- "Ja ska han vara före mig runt där på travbanan så behöver han redan va igång" säger Peter och skrattar.
- "JNej men vi gör det för publiken och jag har extra bett våran motorbyggare "Trollspeed" att ställa in bilen så den blir publikvänlig med smällar och eld sprut ur avgasröret vilket som gör den lite mer svårkörd men det är bara en uppvisning sedan om man är först över mållinjen skulle bara göra leendet större" avslutar en taggad Peter
12-02-03 Första testdagen och redo för Svenska Rallyt med nya hjälmar!
Idag har Richard Göransson avverkat sin första testdag i sin WRC MINI. Och inför Svenska Rallyt är Richard och Anders utrustade med alldeles nya fina hjälmar.
- Dagen idag har varit helt fantastisk. Att få köra en WRC bil på en fantastisk vinterväg som var preppad av Pål Grande är obeskrivligt. Bilen reagerade på minsta lilla input från mig. Precis som en racingbil. I morgon fortsätter vi testandet fast denna gång i Kall, säger Richar

Richard och Anders kommer under Svenska Rallyt köra med hjälmar designade alá HiQ. En evo på den hjälmen de använde under förra årets Svenska Rally.
- Stort tack till HiQ och Lasse Mehtola på 360gfx som lackat hjälmarna. Vi testkörde de idag och de var snabba direkt, menar Richard.

HiQ har även arrangerat en tävling där Ni kan vinna en medåkning med Richard. Läs mer om den på www.richardgoransson.com/tavla
12-01-31 Thomas Rådström: ”Vi har en bra chans.”
Fem snabba frågor Thomas Rådström, en av grundarna av Sweden World Rally Team. Årets upplaga av Svenska rallyt står strax för dörren. På startlinjen i högsta VM-klassen står då Patrik Sandell, i en Prodrive MINI WRC, för nystartade Sweden World Rally Team. Målsättningen med teamet är att lotsa fram svenska rallytalanger in i världstoppen, och i förlängningen åter få fram en svensk världsmästare i rally. Bakom satsningen står flera av Sveriges största rallyprofiler genom tiderna. Bland dem Thomas Rådström:

Vad är bakgrunden till Sweden World Rally Team?
– Det har pratats sen urminnes tider om att vi äldre borde hjälpa till mer med att lotsa fram yngre förare. Det har väl gjorts vissa försök tidigare, men nu började Staffan Parmander, som ju har mycket kontakter, nysta i det. Han föreslog att vi kunde träffas och spåna lite, och på den vägen är det.

Vad kan du bidra med?
– Jag har ju varit med och hjälpt Patrik och kört grusnoter på några rallyn tidigare. Beroende på vilka tävlingar som ska köras nu, så kan det vara en tänkbar uppgift. Sen är det ju rådgivning och support naturligtvis. Det är lätt att göra misstag i sporten och det är bra om jag kan ge några tips, om saker jag själv gjort fel till exempel, så inte han ska behöva göra samma missar.

Vad har Sandells samarbete med co-drivern Staffan Parmander inneburit för honom?
– Det är ju inte någon nackdel att ha en så meriterad co-driver på högersidan. Det vet jag från min egen karriär att när man känner riktig trygghet på högersidan så kan man mentalt förbättra sig. Man kan släppa en del grejer och enbart koncentra sig på den uppgift man har, dvs att köra bil.

Hur står sig MINI:n jämfört med de mer etablerade märkena i WRC?
– Jag tror att MINI:n har en bra chans, med tanke på senaste resultatet i Monte Carlo där Sordo knep en andraplats och gjorde väldigt bra sträcktider mellan varven. De kanske inte är riktigt färdigutvecklade ännu eftersom de är rätt färska i VM-cirkusen, men jag tror att det räcker väldigt långt.

Vad är en rimlig målsättning inför Svenska rallyt?
– Målsättningen är givetvis att först och främst att nå målet på söndag. Att han kommer att få stryk på första sträckan, det tror jag att vi alla kan vara överens om. Men sen att jobba sig in i tempot och i bilen och bli kompis med den. Då tror jag att han kommer att kunna köra topptider sista dagen.

Sweden World Rally Team är en gemensam satsning av några av Sveriges största rallyprofiler genom tiderna: Björn Waldegård, Stig Blomqvist, Thomas Rådström, Jan Pettersson, Leif Asterhag och Staffan Parmander. Tillsammans har de hundratals VM-starter, delsegrar och VM-titlar på meritlistan. Och en oerhörd kompetens.

Sweden World Rally Team är en elitsatsning som ger en svensk förare chansen att tävla i WRC-klassen redan under 2012.
12-01-26 Så här kommer Göranssons MINI WRC att se ut på Svenska Rallyt 2012!
Efter mycket pusslande fram och tillbaka är nu äntligen designen på årets WRC MINI framtagen. Bakom skapandet har Christoffer Ahlin funnits ihop med en väldigt ”kritisk” Richard Göranson.
- Det här är den 16 varianten av designen. Designen är en vidareutveckling av förra årets design men det var mycket fix innan allt blev som jag ville. Men jag är mycket nöjd med resultatet, säger Richard

Svenska Rallyt körs den 9-12 februari med start och mål i Karlstad. Och på www.richardgoransson.com kan Ni följa Richard under hela rallyt.

Här är länkarna till bilder på bilen:
www.richardgoransson.com/wp-content/uploads/2012/01/MINI_WCR_018.jpg
www.richardgoransson.com/wp-content/uploads/2012/01/MINI_WCR_018-side.jpg
www.richardgoransson.com/wp-content/uploads/2012/01/MINI_WCR_010-rear.jpg
12-01-10 Elva världsmästare till start i Rally Sweden
Nu är det klart vilka som kör Rally Sweden 9-12 februari. I anmälningslistan till årets andra VM-deltävling återfinns bland annat elva världsmästare.
– Ett mycket bra startfält som jag är säker på kommer bjuda vår publik på spännande och intressanta dueller, säger tävlingsledaren Bertil Klarin.

Totalt lockar Rally Sweden ett 50-tal ekipage från inte mindre än 25 länder.
– Antalet förare är något färre än vad vi hade hoppats på, men ändå en siffra jag är mycket nöjd med. Kvalitén är bra, konstaterar Klarin.

Speciellt glädjande är det stora antalet förare med VM-guld i bagaget. Att listan dessutom innehåller ett 20-tal bilar i huvudklassen WRC är också mycket positivt.
– Sedan är det självklart roligt att alla svenska förare med internationella meriter och erfarenhet kommer till start. Att två av dem, Patrik Sandell och Richard Göransson, dessutom sitter i var sin Mini WRC är givetvis extra skoj för publiken. Sedan får vi inte glömma Jonas Andersson, kartläsare åt norrmannen Mads Østberg i en Ford Fiesta RS WRC.

Alla de heta namnen i WRC-klassen är anmälda. Nämnas kan bland annat regerande världsmästaren Sébastien Loeb, 2010 och 2011 års vinnare i Rally Sweden, finländaren Mikko Hirvonen, och, självklart, norrmannen Petter Solberg. Den sistnämnde kommer redan på tävlingens andra sträcka att köra förbi egna gården i värmländska Mitandersfors.

Nästan lika het som WRC-klassen känns SWRC, Super 2000 World Rally Championship.
– Ett riktigt getingbo där vi har tre svenskar med kapacitet att vara med och slåss om segern, säger Klarin.

Svenskarna är Per-Gunnar Andersson, Patrik Flodin och Pontus Tidemand. De representerar tre olika bilmärken; Proton, Ford och Skoda.

Flodin och Tidemand har av tävlingsledningen tilldelats var sitt så kallat wild card, vilket innebär att de i Rally Sweden kommer att konkurrera om VM-poäng trots att de inte är anmälda till hela mästerskapet.

Hemmatrions främsta konkurrenter i resultatlistans topp blir av allt att döma Volkswagenduon i Skoda Fabia S2000-bilar: fjolårets VM-trea med fem WRC-segrar för Citroën, fransmannen Sébastien Ogier, och norska IRC-mästaren Andreas Mikkelsen.

Världsmästarna som är anmälda till Rally Sweden är:
• Sébastien Loeb, Frankrike. Världsmästare 2004-2011. Juniorvärldsmästare 2001.
• Petter Solberg, Norge. Världsmästare 2003.
• Per-Gunnar Andersson, Sverige. Juniorvärldsmästare 2004 och 2007.
• Patrik Sandell, Sverige. Juniorvärldsmästare 2006.
• Dani Sordo, Spanien. Juniorvärldsmästare 2005.
• Sébastien Ogier, Frankrike. Juniorvärldsmästare 2008.
• Martin Prokop, Tjeckien. Juniorvärldsmästare 2009.
• Craig Breen, Irland. Juniorvärldsmästare 2011.
• Nasser Al Attiyah, Qatar. PWRC-mästare 2006.
• Armindo Araujo, Portugal: PWRC-mästare 2009 och 2010.
• Hayden Paddon, Nya Zeeland. PWRC-mästare 2011.

Se hela anmälningslistan på www.rallysweden.com

Fakta Rally Sweden 2012
Rally Sweden är en av 13 deltävlingar i rally-VM, WRC. Tävlingen har 45 miljoner TV-tittare från 195 länder och lockar årligen 220 000 besökare. 2012 avgörs Rally Sweden 9-12 februari. Start och mål sker i Karlstad och den centrala serviceplatsen ligger i Hagfors. I år kommer ett flertal sträckor även att avgöras på norsk mark i trakterna kring Kongsvinger.

11-12-08 Anders Fredriksson lotsar Göransson i Rally Sweden
Richard Göransson fortsätter det framgångsrika samarbetet med Anders Fredriksson som kartläsare när vinterns stora WRC-utmaning nu väntar. Det var tillsammans med Anders Fredriksson som de två slutade tvåa totalt i PWRC-klassen i Svenska Rallyt ifjol och redan då inleddes planerna på ett WRC-inhopp 2012.
– Redan på målrampen i Karlstad i fjol frågade Richard om jag skulle vilja vara med på en WRC-satsning, berättar Anders Fredriksson. För mig var det överhuvudtaget inte något att tveka över. Richard har en fantastisk förmåga att ta sig an svåra utmaningar och är en riktig sportsman. Det var en självklarhet att fortsätta samarbetet och vi har haft regelbunden kontakt sedan målgången i Karlstad förra vintern.

Nu väntar WRC i en MINI och Anders Fredriksson har tidigare erfarenhet efter att bland annat varit kartläsare åt PG Andersson i WRC-klassen i Rally Norway 2009. Anders menar att nyckeln ligger i att fortsätta arbeta på att få samarbetet mellan de båda att fortsätta fungera.
– Richard lärde sig att ta in och förstå noterna väldigt snabbt och nu startar vi på en högre nivå än förra året. Han är väldigt analytisk och har en förståelse av att skapa sig en bild av det jag läser och är inne i det. Vi kommer att jobba hårt inför Svenska Rallyt med att få vårt samarbete att sitta ännu bättre. Det är ingen tvekan om att det kommer bli tufft och han kommer att få en chock när starten går men ser verkligen fram emot att fortsätta arbeta tillsammans med Richard. Han har så mycket bilåka i sig att han även kommer att klara av att köra en WRC-bil.

För Richard var det heller aldrig någon tvekan om att fortsätta samarbetet med Anders Fredriksson i högerstolen.
– Det var en självklarhet för mig och vi ville båda fortsätta tillsammans, säger Richard. Anders hjälpte mig mycket med notförståelse och han har så mycket erfarenhet. Det är en trygghet för mig att han är med när vi tar oss an den här stora utmaningen. Med Anders hjälp kan jag bli bättre på att förstå och ta till mig noterna och det kommer att vara väldigt viktigt när vi ska mäta oss mot världens bästa rallyförare. Sen har vi grymt kul ihop också, avslutar Richard.

12-01-05 Positiv däcknyhet för privatförare
Svenska Rallyt AB gav tidigt svenska och norska privatförare en julklapp i form av en billigare startavgift i Rally Sweden.
Nu kommer nästa kostnadsbesparande nyhet: Privatanmälda förare i Grupp N-bilar tillåts köra VM-tävlingen på sina vanliga vinterdäck.

Rally Sweden är en klassiker många privatförare gärna vill köra. Intresset är givetvis störst i Sverige, men med flera sträckor i Norge har suget efter att köra Rally Sweden självklart också ökat där.

För att möta intresset tog ledningen för Rally Sweden redan i oktober beslut om att sänka anmälningsavgiften för svenska och norska privatförare med 10.000 kr (från 25.000 kr till 15.000 kr).

Nu kommer nästa positiva besked. Via lobbyarbete har ledningen för Rally Sweden fått igenom att anmälda privatförare i Grupp N-bilar inte är hänvisade till de ordinarie däckregler som gäller för mästerskapets enda tävling på snö och is. De tillåts köra tävlingen på de smalare däck de normalt använder i nationella tävlingar. Detta bidrar glädjande nog också till att sänka kostnaderna för teamen.
– Det känns bra att vi fått till regelverket när det gäller den här detaljen. Det är positivt både för oss och förarna och jämfört med tidigare år ser vi fram emot ett rekordstort antal privatförare i anmälningslistan, säger Bertil Klarin, tävlingschef för Rally Sweden.