WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2019

2019

VM kalendern 2019
24-27 jan Monte Carlo  
14-17 febr Rally Sweden *
7-10 mars Mexico  
28-31 mars Frankrike *
24-28 april Argentina  
9-12 maj Chile  
30-2 juni Portugal  
13-16 juni Italien *
1-4 aug Finland *
22-25 aug Tyskland  
12-15 aug Turkiet  
3-6 okt England *
24-27 okt Spanien  
14-17 nov Australien  
* = Junior-VM  19-01-16 Dennis Rådström och Johan Johansson värmer upp inför Rally Sweden
Dennis Rådström från Torsby och hans kartläsare Johan Johansson från Valdemarsvik laddar inför en tredje säsong i Junior-VM i Rally, JWRC, efter ett starkt 2018 där Dennis slutade tvåa i VM bakom Emil Bergkvist och Johan Johansson blev världsmästare för kartläsare.
– Vi fortsätter ett år till i JWRC. Planen var att kliva upp i år, men det blev lite tuffare när vi inte vann efter en tuff kamp med Emil. Men vi håller kvar målsättningen att köra WRC, och då känns JWRC som det mest naturliga. Det är en fantastisk kalender, med passande tävlingar och start i Rally Sweden, säger Dennis.
– Vi vill fortsätta utvecklas, och det naturliga steget nu är att vinna serien.

Teamet har ett intensivt schema med förberedelser inför hemmatävlingen som körs i Värmland den 14 till 17 februari.
– Vi har ett mer intensivt tävlingsschema inför Rally Sweden, efter som det är tid bakom ratten som är bästa träningen. Vi tävlar varje helg inför Rally Sweden för att bli varma i kläderna.
– Vi har redan kört två tävlingar i år, i Boden och Finnskogsvalsen. Vi har utvecklats enormt om man jämfört med våra tider från förra året. Så vi är fyllda med självförtroende, passion och ser fram mot säsongen.

Förra året tog Dennis och Johan sin första seger i VM-serien när de vann Rally Sweden, som gick i mål bara ett par hundra meter från Dennis hem, inför familj, vänner och supportrar. Men trots förra årets framgång känner Dennis ingen press.
– Vi känner ingen speciell press i år, utan vi känner att vi är i bra form och att självförtroendet är på topp. Vi ska bara gå ut och göra vår grej och köra vårt race, fortsätter Dennis.

Närmast kommer Dennis och Johan ställa upp i SM-premiären i Bergslagsrallyt den 26 januari, och helgen efter ställa upp i SM-veckan i Sundsvall, där man får mäta sig med Sverigeeliten som uppladdning inför Rally Sweden.
– Vi har som plan att köra full attack från första metern in till mål. Sen ska vi vara redo för VM, avslutar Dennis.
19-01-15 Emil Bergkvist kör WRC2 tillsammans med J Motorsport
Emil Bergkvist från Torsåker blev 2018 Juniorvärldsmästare i Rally efter en bra säsong där han vann den avslutande deltävlingen i Turkiet tillsammans med kartläsaren Patrik Barth.

Priset för vinsten var en egen Ford Flesta R5 från Brittiska Ford-teamet M-Sport tillsammans med däck och bränsle för WRC2-mästerskapet 2019, och det är nu klart att Emil och Patrik kommer till start i WRC2 i bilen tillsammans med Belgiska teamet J Motorsport.
– Det känns oerhört kul att ha fått till det här efter mycket hårt arbete, och vi ser fram mot säsongen, säger Emil.

Emil kommer inleda säsongen i bilen han vann förra året, och när M-Sport till sommaren presenterar sin nya Flesta R5 kommer man att gå över till den.

Emil och Patrik kommer att starta i följande tävlingar i WRC2-klassen: Sverige, Portugal, Sardinien, Finland, Tyskland, Spanien och Wales.
– Jag är tacksam till alla som har vart med och gjort detta möjligt, framförallt till Jourdan Serderidis och J Motorsport som gör detta möjligt, avslutar Emil.
19-01-14 Mads Østberg is ready for full season in WRC2-Pro with C3 R5
We’re happy to announce that we are back with a complete programme for WRC2 PRO 2019, in collaboration with Citröen Racing. Our first rally-start is only weeks away, on the snow covered winter roads of RallySweden (February 14th – 17th). Mads will be competing behind the wheel of a Citröen C3 R5, run by Belgian team DG Sport.
‘’I must admit I was disappointed when it was clear to me that WRC at the highest level was not an option for me in the 2019 season. Rallying for me is more than a job, it’s a passion, it’s in my blood. It was never an option to give up on my dreams.

I shared many good experiences with Citröen Racing during my three years as a factory driver in the team. That’s one of the main reasons I decided to go for this option.

OK, it will be a challenge. I have no experience with the car and my first rally is coming soon. It will be a busy time for sure. The main focus in the beginning is to develop the car, and hopefully to clinch the first C3 R5 win in WRC2. With the expertise of Citröen Racing and my experience combined, it’s possible.

I’m also happy to say that I will continue my collaboration with Torstein Eriksen as co-driver. He has proved himself as a hard working co-driver, more than good enough to compete at any level of rallying.

It’s been a long rally break since Rally Australia, and while other teams are testing for Monte-Carlo, I’ve been at home. These days I’m planning my test schedule before Sweden. There’s so much to be done in such short time. My first kilometers behind the wheel of the Citroën C3 R5 will be at Rally Hadeland on January 27th. The rally will serve as a test for Sweden.’’
19-01-08 Tom Kristensson satsar på Junior-VM Rally
Efter ett intensivt arbete med att få ihop budgeten är det nu klart att Tom Kristensson från Hörby, och tävlande för SMK Hörby, kommer att starta säsongen i Junior-VM i rally 2019. Efter andraplatsen i Junior EM förra året är det nu dags för att ta nästa steg.
- Budgeten för hela serien är inte i hamn ännu, det har det varit för kort tid för, men så mycket är klart att vi kommer till start till den första deltävlingen Rally Sweden i Värmland i mitten av februari, säger Tom.
- Även om det är en del kvar är det goda förutsättningar och vår absoluta målsättning att få till en budget för hela serien. Tack vare en fantastisk uppbackning av både tidigare och nya samarbetspartners har jag goda förhoppningar för att det skall gå i lås. Men det krävs ytteliggare en hel del arbete, den senaste månaden har verkligen varit intensiv med många möten och kontakter, säger Tom

- Till min stora glädje kommer jag även kommande säsong att ha Henrik Appelskog från Motala, och Östergyllen RC, vid min sida, han har varit min Codriver de senaste 2 åren, och han är väldigt kompetent och vi trivs bra och har kul ihop.
- Jag har sagt att jag inte kan ha en lika intensiv säsong som i fjol. Det fungerar inte med heltidsjobb och familj. Men nu blir det färre tävlingar utspritt på längre tid och Tom vill ju ha med mig. Han vill inte att jag ska sluta och det är ju smickrande, säger Henrik.

För att få delta i Junior-VM, J-WRC, får man vara högst 29 år, och avgörs i fem av de 13 deltävlingarna i Rally-VM, WRC, samtliga i Europa.
De fem deltävlingarna är: Rally Sweden, Sverige, 14-17 feb, Tour de Corse, Frankrike, 28-31 mar, Rally Italia Sardegna, Italien, 13-16 jun, Rally Finland, Finland, 1-4 aug och Wales Rally GB, Wales, 3-6 okt. Resultatet från fyra av de fem deltävlingarna räknas i slutställningen i mästerskapet.
Alla deltagarna i Junior-VM kör med en enhetsbil, en framhjulsriven Ford Fiesta R2 Eco Boost, som byggs och tillhandahålls av brittiska M-Sports avdelning i Polen, och alla kör även med samma däckfabrikat.

- Det är en bil som går i samma bilklass som den Opel Adam R2 som jag körde förra året i EM, säger Tom. Fördelen med att köra med en enhetsbil från samma team är ju att alla har samma förutsättningar, det går ju inte att skylla på materialet om det inte går bra.
- Nu ser jag verkligen fram mot Rally Sweden, avslutar Tom med ett stort leende..Tryck här för mer info!