<< Till startsidan
 

OBS! Här publiceras era pressutskick eller nyhetsbrev. Ja, allt ni vill ska nå ut, vare sig det är klubbinfo, teaminfo eller något annat av intresse. Är det något du vill ha med så maila till: maria@motorsportivarmland.nu

MiV är ju sidan som förmedlar allt NI vill få ut och läsa! Så välkommen att maila in din rapport!

2015

              15-05-31 Nya och gamla vinnare när Svenska RallyCupen gästade Rally Karlstad!
Solen uteblev, trots ensiffrigt på termometern och regn bjöd Karlstads MotorClub Bil på ett rekordstort Rally Karlstad! Efter ett avhopp kom Rally Karlstad på kort tid in som ersättare i Svenska RallyCupens kalender.
- Ett stort tack till arrangörsstaben som på kort tid antog vårt erbjudandet att agera deltävling i cupen, vi är väldigt tacksamma för ert arbete och snabba beslut! Tack än en gång från oss i organisationen bakom Svenska RallyCupen!

Mäster Jonsson tog segern.
Fjolårstvåan Patrik Åkerman körde fort, ledde totalt in på sjätte specialsträckan, väl där tappade Ljusdalsföraren tid på en avåkning - ledningen försvann och blev till sekunder bakom flerfaldige Svenska mästaren Mats Jonsson. För Jonsson, co-driver Johhny Johansson och teamet blev det ännu en seger för det vinstrika gänget, 8,9 sekunder före Åkerman. Fredrik Åhlin fanns också på plats, han satte snabbaste tider dagen igenom, men för honom handlade det om att få träning och visa upp sig för rallypubliken - Fredrik körde utom tävlande då de skrivit egna noter. I b-förarklassen skiljde 13 sekunder mellan segrande Peter Encrantz och tvåan Janne Andreasson i topp.

Vägarna passade de bakhjulsdrivna.
De Värmländska rallyvägarna var som gjorda för Volvoåkarna - breda och snabba. Storforsföraren Jimmy Olsson och Conny Sundqvist var en av favoriterna på förhand, han har redan tidigare en rad fina placeringaratt skryta om i cupen. Den här gången jagade flera Volvokollegor ute på sträckorna, Ola Axelsson var den som tog sig närmast - 14 sekunder från vinst. Tätt bakom sågs såväl Kaj Banck som Östgöten Daniel Damberg - den sistnämnde som gjorde comeback under våren efter flera års uppehåll har hittat tempot fort. Toyotaåkaren och Värmlänningen Jan Johansson var den som bröt Volvodominansen, slutar femma. Mattias Hallberg och Valkyria Edlund visar en stigande formkurva, körde till sig segern för b-förarna i trimmat 2wd där Christopher Sundberg slutar tvåa, slagen med 17 sekunder. Gotlandsvinnaren Jonny Hederstedt slutade trea i den andra deltävlingen. En halvminut delade topp två i c-klassen, snabbast där Simon Andersson och co-driver Jimmy Glad - de före SMK Nyköpings Pontus Jakobsson.

Askling och Wiberg - två vinnare i VOC/grupp F.
Den otrimmade A/B-klassen för VOC och Gr.F bilar sågs med flest b-föraren, snabbast var Dennis Askling / Alexander Glavsjö Holm som hade 20 sekunder att gå på till Tomas Sjöberg efter dagens sju sträckor. Fjärdeplatsen tog Jan Wigertson, han i en framhjulsdriven Volvo 850. Rönne MK´s Alex Wikvist med Madelene Buskas i kartläsarstolen åkte fort i c-klassen, inte nog med klasseger - tiderna räckte för en tredjeplats bland A/B förarna. Christoffer Olsson var 10 sekunder från vinnarna - klassen tillhör en av de större, totalt 35 startande vilket visar på god återväxt.

Kristiansen snabbast av alla i grupp E.
I Grupp E åkte SMK Edas Kenneth Kristiansen in som vinnare med 2,5 sekund till b-föraren Johannes Joons - vinnande Kenneth är själv c-förare. Henrik Carlzon slutade trea och skuggades av Hampus Böe i en Opel Vectra som var vassast av A-förarna.

Helin jagade Audi i Appendix K.
Precis som på Gotland var det en Audi Quattro i täten av Appendix K - men det var inte samma ekipage, den här gången var det Tom Axelsson och Krister Gull som körde fortast. Jagade var de av Stefan Helin i en Opel Ascona A som var halvminuten bakom, Tibroföraren i sin tur skuggad av Øistein Solberg.

Talangerna fostras i Ungdomsrally.
De var först ut på vägarna, det handlade då om de tävlande i Ungdomsrally där man övningskör. Trots avsaknaden av körkort har de ett högt tempo, helgens vinnare hittas som 65:a totalt av de 166 bilarna som tog sig genom dagen - snabbast av alla i otrimmad bil! Vann gjorde SMK Sala´s Elias Lundberg med Robert Lundberg i högerstolen. Bra fart hade de flesta i klassen, Lukas Kindgren gasade in som tvåa och följdes i sin tur av Isac Nordström.

Följ Svenska RallyCupen:
Officiell hemsida: http://www.svenskarallycupen.se
Facebook: https://www.facebook.com/SvenskaRallycupen
15-05-31 Regnig historia och sjunde plats för Jacob Jansson
Det blev en regnig och hal historia i Rally Karlstad för alla tävlande. Jacob Jansson kunde tillslut köra in på en sjunde plats i det tuffa startfältet och som näst snabbaste framhjulsdrivna ekipage i tävlingen.

Regnet som kom gjorde fästet i vägen väldigt varierande och tungkört med vår motorsvaga bil men trots det lyckades vi ta 2 sträcksegrar och en andra tid på en sträcka. Vi hittade tillbaka till den trygga och vägvinnande körningen som vi brukar ha och bilen fungerade som den ska igen. Med andra ord är vi nöjda med vårt genomförande av tävlingen.

Rally Karlstad gav flera bra svar och god träning på vått underlag så nu ser vi fram mot Kopparsvängen på hemmaplan och två veckor.
15-05-31 Deltävling 3, 1300 Rallycup
I Karlstad hade vi förmånen att förlägga våran tredje deltävling. "Solen i Karlstad" lös tyvärr med sin frånvaro hela dagen men vi hade en mycket trevligt ändå. 17 Cupteam samlades för att köra dom 7 specialsträckorna på totalt 45 km.

SS1 & 7 var densamma och avverkades vid start & mål, folkracebanan vid motorstadion.
Här var det första ekipaget, cupledaren Daniel "fräsen" Eriksson & Pelle Wilén som satte en kanontid och vann sträckan dryga sekunden före besättningen från Trollhättan, Tomi Juntunen & Carl Örberg. Pontus Florin våran förare i ungdomsklassen visade ryggen åt resten av startfältet som trea! Tyvärr tappade vi hemmaföraren Henry Nyberg redan efter ss1 med defekt koppling.

Nu rullade vi till skogs och möttes av en mycket fin rallysträcka. SS2 avverkades på runda slängar 4 minuter. Nu var Jan Erik Eriksson & Magnus Nilsson starkast, knappa sekunden före födelsedags"barnet" Ola Strömberg & hans Brittmarie Åhlund, Emil Carlsson & Tobias Abrahamsson sladdade in några tiondelar därefter. Efter denna sträcka låg topp 4 inom 1 sekunds marginal! Här försvann tyvärr Linus Lundberg & Mikael Petterson efter en rullning, dock utan några större blessyrer.

SS3 va den längsta för dagen på ca 12km, en mycket snabb sträcka där man fick använda dom högsta kuggarna långa bitar! Här fick Emil & Tobbe med sig mest fart av alla och rullade innanför målskyltarna 4,4 sek före Fräsen & Pelle. JanE & Magnus nosade några tiondelar bakom. Roger Eriksson & Sandra Bengtsson satte en bra tid som 4:a, sedan följde ett koppel av förare på samma sekund. Krister Morén & Ronnie Maxe tog i hårt här och hamnade på ett gärde men lyckades hålla gas så dom kom upp på vägen igen men dödade väl tyvärr fajten med brorsönerna Marcus & Martin där. Johan Bengtsson & Christer Bergh tvingades bryta här med trasig växellåda.

Efter service lite rullade vi mot SS4, den var också mycket fin och löpte på i hög fart. Emil & Tobbe tog ytterligare en sträckseger, här före JanE & Magnus. Nu sågs grejorna över igen på service innan ss 5 & 6.

SS5 va lite kortare och avverkades på ca 3 minuter. Nu ville JanE minska avståndet uppåt, klockades 1 sek före Emil tätt följd av både Ola och Fräsen. Tobbe Wahlström & Magnus Johansson körde av vägen efter målskyltarna här i en väldigt omdiskuterad sväng. Lyckades dock få upp grejorna på vägen och kunde fortsätta.

SS6 på ca 10km bytte lite karaktär, svängde mer, lösare underlag och även inslag av asfalt. JanE va snabbast igen med Fräsen skuggande bakom och Emil ytterligare ett par sek efter.

Såhär dags var det väldigt spännande inför avgörande ss7. Emil hade tappat en del av sin ledning på dom två sista sträckorna så innan start på den 1,4 km långa folkraceslingan skiljde det endast 1,6 sekunder till JanE!

Emil & Tobbe lyckades samla sina krafter och tog en delad sträcksegern på ss7 med Ola & Brittmarie. Därmed vann Emil & Tobbe 2 sekunder före JanE & Magnus. Fräsen & Pelle fajtades hela dagen och blev 3:a. Snabbaste Junior för dagen blev Mattias Lagström med Rickard Forsell bakom noterna.

Lite omkastningar i totaltabellen är nu att vänta, den publiceras på hemsidan väldigt snart.

Vi i 1300 Rallycup får tacka Karlstad MotorClub Bil för fantastiska vägar, och alla inblandade för en mycket bra tävlingsdag! Nu blickar vi framåt mot nästa deltävling som blir Kopparsvängen.

www.1300rallycup.se
15-05-31 En blöt tillställning i ÅMK:s rallyspecial
Det blev en riktig blöt tillställning när den sjunde upplagan av Stefans minne avgjordes kring Söderö. Trots allt var humöret bland deltagarna rätt så bra och det var att gilla läget. Den som gillade läget allra bäst var fjolårssegraren Andreas Pettersson, Norrköpings MK som tog sin andra seger i Stefans minne. Det blev en segermarginal på 3,8 sekunder före B-förarnas Andreas Jonsson, SMK Nyköping, som hade sin klubbkompis Thomas Bönnemark strax efter sig totalt och i klassen B 2wd.

A-förarna 2wd hade ingen lyckad tillställning för först på sjunde plats totalt kom Mats Andersson, MK Kinda. C-förarna i samma klass hade bättre lycka denna lördag för Tommy Johansson Tjust MK rattade in sin Opel Ascona B till seger i klassen och fjärdeplatsen totalt.

På de två sträckorna som Stefans minne bjöd på gav många härliga fighther i ekonomi o Volvo originalklasserna. i C ekonomi tog hemmaföraren Mikael Johansson hem segern. Comebackande Mats Lindwall SMK Valdemarsvik som numera tävlar i Appendix K blev nia totalt och tyckte det var skoj att åka bil igen
15-05-29 Team Sjölander/Lundmark – en framgångssaga?
Nu blir vi inte bara partners i hemmet – under året bildar vi besättning i ny Citroen DS3 R3 Max. Ambitionen? Att i stenhård konkurrens vinna Rally-SM 2016. Kalendern räknar till sex års uppehåll sedan Andreas sist satt bakom ratt och pedal. När han 2009 tog ett break från sporten var det med bristande motivation till följd av en ständigt krånglande bil. Bakom sig hade han då tre framgångsrika år, med guld i bland annat SM, JSM, Ford Flexifuel Cup, Isle of man samt utmärkelsen Pirelli Star Driver i England. Att Andreas är en rattvridare av rang råder det alltså inga tvivel om.

När Andreas träffade Sofie under vintern 2014 var det väl knappast någon som trodde att vi skulle kampera ihop i ny bil. Under förra sommaren tog Sofie sitt flyttlass och flyttade in hos Andreas i Gävle. Inte bara för kärlekens skull, också ett strategiskt beslut för att komma närmare Rally-Sveriges händelsecentrum (som sällan eller aldrig befunnit sig i Norrbotten). När Sofie under 2015 stod utan kartläsarsits, och Andreas med ett kraftigt växande rallysug som knappast blev mindre, var förutsättningarna goda för att skapa ett framgångsrikt team i Rally-SM. I egen regi tillsammans med Pelle Palmqvist drivs teamet, som med full kraft satsar på full SM-säsong 2016. 2015 blir därmed ett testår för att köra in sig i den nya bilen.

Många har undrat om vi kommer hålla sams. Många har varit oroliga för att en eventuell avåkning skulle leda till att vi flyttar isär. Där kan vi dock intyga: Vi har båda många års erfarenhet vilket gör att vi vet skillnaden mellan professionalism och fredagsmys hemma i tv-soffan. Att vi båda är vinnarskallar med erfarenhet från körningar både i och utanför Sverige tror vi själva är vår starkaste konkurrenskraft. Att vi sedan även bor och lever ihop, kan väl knappast vara en nackdel eftersom rally förutsätter tillit, nära kontakt och förståelse för den andres reaktioner. Vi tror helt enkelt att team Sjölander/Lundmark bäddar för stora framgångar under rally-säsongen 2016. Vad tror du?

Följ oss på vår Facebooksida: Team Sjölander/Lundmark så får du veta svaret.
15-05-29 JERC ledande Emil Bergkvist inför Azorerna
JERC ledaren i rally Emil Bergkvist tillsammans med kartläsande Joakim Sjöberg som ingår i Opels officiella fabriksteam ADAC Opel Rally Junior Team, där dom kör en Opel Adam R2, ser fram mot första grusrallyt i årets EM serie, SATA Rallye Açores (4-6 Juni).

För att förbereda sig på bästa sätt så har ett första grustest genomförts i Österrike, där dom tillsammans med Opels professionella serviceteam jobbade med att finna rätt grus setup för bilen. Som genrep inför Azorerna så kördes sedan Sydsvenska Rallyt ingående i SM serien, för att känna på dom inställningar vi fick till under testet, tävlingen flöt på utan några större problem och slutade med att vi var snabbaste R2 bil totalt.

Förberedelserna har fungerat utan problem och det känns som att vi hittat rätt setup för grus inför den krävande tävlingen på Azorerna, innehållande 17 sträckor av en totallängd på 226.67 km, med 24,06 km dag 1, 101,22 dag 2 och 101.39 km dag 3, fördelat på 89% grus och 11% asfalt.

Torsdag den 4 juni så börjar tävlingen med en kvalificeringssträcka på 3.22 km och sedan 3 sträckor med start första bil kl. 17,00 lokal tid, målgången sker ca 16,00 lördagen den 6 juni.

Allting känns bara bra inför tävlingen, nyckeln till framgång är att göra en noggrann rek och få till bra noter då vägarna är otroligt utslagsgivande, sedan gäller det att försöka att åka mitt på vägen för att försöka undvika punkteringar säger Emil.

Känns skönt att ha inlett säsongen med sex klassvinster i olika mästerskapstävlingar tillsammans med Opel, två av dessa har vi tagit i JERC vilket gör att vi inte känner någon press på oss inför Azorerna säger Joakim.

Vi ska köra på i vårt tempo och inte förivra oss, för att se hur långt det räcker, sedan får vi ta det därifrån för att säkra så många poäng som möjligt för totalen avslutar Emil och Joakim.

Teamet vill även passa på att välkomna vår nya samarbetspartner Maximalfönster från Åshammar, som i likhet med Emil Bergkvist Motor jobbar med uffa men realistiska målbilder, ska bli otroligt spännande att se vad vi kan prestera tillsammans för att nå våra framtida mål.
15-05-28 Rally Karlstad står på schemat
I helgen är det dags för tävling igen för att hålla igång körningen. Rally Karlstad står på schemat. Tävlingen ingår i den populära svenska rallycupen och totalt kommer 230 bilar till start. I vår klass, A2wd är det 44 ekipage anmälda. Det blir en tuff uppgift att hänga med toppförarna i värre bilar men vi får se vad vi kan klara av. Vi kommer fokusera på vårat race och hoppas kunna hitta tillbaka till det fina flytet vi haft i körningen tidigare, men som saknades i south swedish rally.

Första bil startar från Kalvholmens motorbana klockan 09.00 och vi har startnummer 76.
Tävlingen går att följa med live tider och rallyradio via internet.

Kolla in www.jacobjansson.com
15-05-28 Rekordintresse för Rally Karlstad och Svenska RallyCupen!
På kort varsel valde Karlstads Motor Club Bil att ta sig an en deltävling i Svenska RallyCupen, allt sedan grannklubben i Säffle tvingats lämna återbud - en redan intressant tävling blev allt mer intressant. Intresset slog i taket och anmälarantalet var uppe på över 240 anmälda - alla anmälda få nu komma till start när bilarna rullar ut från Kalvholmen vid klockan 9 på lördag - tävlingen blir den största i cupens historia!

Åhlin bjuder på VM tempo!
Startfältet är kompetent, i slaget om totalsegern ses Karlstadsonen Fredrik Åhlin med VM rutin och nyligen med en SM seger i bagaget - ihop med Morten Erik Abrahamsen i en Ford Fiesta R5 gör teamet en satsning mot segern! Mot sig har han bland annat flerfaldige Svenske Mästaren Mats Jonsson men också cupens fjolårstvåa, Patrik Åkerman i jakten om de viktiga poängen.

Trimmat 2wd - riktiga getingbo.
Närmare 90 av startfältet ses i de tre trimmade 2wd klasserna, flesta är A-förarna och där är publikfavoriten Jimmy Olsson en av de startande, Stoforsföraren har flera meriter i cupen och bjuder alltid på publikfriande körning. Vallentunas Niklas Karlsson, Gotlänningen Lars-Olof Holmberg eller Västgöten Mikael Ericsson - räkna med en jämn kamp mellan ett dussin ekipage över tävlingens sju specialsträckor innan prisutdelningen kan ta vid. Johnny Hederstedt, Mattias Hallberg och Mikael Wiberg är namn att hålla ögonen på i skogen för b-förarna - C-förarna bjuder på Simon Andersson, Robin Bäckström samt Norske Morten Storsveen - båda i moderna R2-bilar. Appendix K är klassen för de äldre bilarna, här ser vi Stig Blomqvist ratta en stor Ford Falcon och först ut är Tom Axelsson som kör en Audi Quattro - i klassen ses också allt från de små Saabarna via Triumph till Volvo bilar.

Heta Värmlänningar i Otrimmat.
Otrimmat inleder med 50-talet bilar i grupp F / VOC klassen, bilarna är jämna vilket innebär täta klasser där förare och co-driver sätts på prov. Patrik Westerberg och Per Allo är två namn - när det kommer till c-klassen startade Mikael Buskas på topp när cupen gästade Gotland - nu möter han Värmlänningar som Daniel Torph och Ola Wördin. Sist ut är grupp E med en härlig blandning bilar, Johannes Joons får äran att leda klassen under dagen, följs av Michael Lundin, Hampus Böe och Kenneth Kristiansen.

Radio och Resultat:
Tävlingen inleds och avslutas på arrangerande Karlstas Motor Club Bil´s eget motorområde, Kalvholmen. Där ifrån sänder man också ut RallyRadio under tävlingens gång, resultaten serveras också Live dagen lång - direktlänkar för att lyssna och bevaka resultaten kommer presenteras på www.svenskarallycupen.se inför tävlingen!

Följ Svenska RallyCupen:
Officiell hemsida: http://www.svenskarallycupen.se
Facebook: https://www.facebook.com/SvenskaRallycupen

15-05-28 1300 Rallycup laddar för Rally Karlstad
Deltävling 3 i 1300 Rallycup står för dörren, den här gången har vi den äran att få medverka i Rally Karlstad. Dom bjuder på ett varv som mäter 165km därav 7 specialsträckor på totalt 45km, snabba fina vägar utlovas.

Vi startar som vanligt tidigt i startfältet och väcker upp publiken på morgonen med våra varvvilliga maskiner och spektakulära körningar. Cupekipagen rullar iväg i ordning efter gällande cuptabell med Daniel "Fräsen" Eriksson först, Jan Erik Eriksson därefter och sedan hela ligan, totalt 17 team till start! I toppen är det allt som oftast trångt när resultaten publiceras och räkna inte med nåt annat denna gång! Elias Henriksson är ett nytt ansikte för oss i cupen, alltid roligt med nytt folk men extra kul när det kommer fram nya juniorer vilket vi i cupen premierar extra!

Alla ser fram emot en bra rallydag och täta fajter !
Ses i Karlstad.

www.1300rallycup.se
15-05-27 Intresseet för RS-serien är stort
Den tredje deltävlingen i RS-serien Stefans Minne i Åtvidabergs MK;s regi lockar närmare 100-talet ekipage.
- Det är roligt att intresset för att åka rally håller i sig, säger tävlingsledaren Elisabeth Svensson som håller i trådarna för den sjunde upplagan av Stefans Minne. I år kör man två sträckor som köres tre gånger. Det kommer att bli trångt i "depån" i Söderö grusgrop där start och mål är förlagt. Av de 100-talet ekipage som visat intresse för tävlingen återfinns fjolårssegraren

Andreas Pettersson, Norrköpings MK i sin fyrhjulsdrivna Mitsubishi som kommer göra allt för att fösvara sin position. Det finns säkert flera uppstickare som vill vara värre än Andreas vilket duktige Ydreföraren Henric Johansson i en mycket vass VW Golf är en av dem. I de lägre bilklasserna Ekonomi och Volvo Original är det många anmälda och en av dessa är comebackande Michael Menck Motala.

Det är inte bara Åtvidabergstrakten det körs rally i helgen utan är tävlingar i Karlstad, Ljungby och ute på Gotland lär det brumma lite grand även där.

Totalt rör det sig bortåt 600 ekipage som vill åka rally denna helg inte dåligt.

15-05-26 Överraskande resultat i Sydsvenska Rallycupen
190 rallyekipage och tusentals åskådare besökte Kristianstads och Älmhults Motorklubbar och deras samarrangemang Rally Över Gränsen. Sju sträckor på över sju mil av högsta nordskånska och sydsmåländska kvalitet gav en utslagsgivande tävling där favoriterna föll och överrask-ningarna steg fram i flera klasser. I Sydsvenska Rallycupen delades dagen upp i två poänggivande delar så mycket stod på spel.

Efter cupens, således, tre inledande tävlingar är det bara en förare som tagit full poäng och det är Robert Scholander, Eksjö, i den, för året, nya klassen R2. Trots detta leder han inte då Tom Kristensson, Hörby, tagit bonuspoäng i Simrishamn och Rally Över Gränsen. Mer om ställningen i cupen längre fram.

Först överraskningen hittar vi i R4 4WD där Stoffe Nilsson bryter en lång segerrad och lämnar plats åt långväga gästen Joakim Rydholm, Dals MK. I den klassen fortsätter nykomlingen Robin Adolfsson att övertyga och går in på en andra plats.

Andra överraskningen får vi nog anse Johan Greens seger i R3 Grupp H A-förare vara. Johan håller oftast till i toppen men det är två år sedan, i Kong Christian Race 2013, förra klassegern kom. Tydligen en favorittävling då han segrade även i 2010-års upplaga.

I klass R1a Grupp E Elit är Andreas Olsson, Kalmar oväntad segrare. Andreas körde debutant 2013 i Kongen men är redan snabbast i klassen. Starkt gjort! I samma bilklass är C-föraren Magnus Sigvardsson, Hörby fyra totalt. Magnus har bara kört en handfull tävlingar men tydligen lärt sig mycket av att i flera år varit kartläsare åt olika Hörbyförare.

Tim Liljegren i R3 Grupp H B-förare tog en övertygande första seger efter klassbytet och hade sedan med sig den höga farten in i JSM i SSR där han i början av tävlingen ledde klassen innan tekniska problem förstörde dagen.

Nyss Ungdomsåkare och nu klassegrare! Jonatan Johannesson, Gullabo vinner C-klassen R3 Grupp H med mer än tre!! minuter.

Att vi har favoritfall och nya namn i topp märks även i den totala Prispottslistan. Om vi jämför förra årets 20-bästa lista med årets efter tre tävlingar så är det bara två namn som finns med på båda. Det är Magnus Gad, Lessebo och Ola Schön, Tomelilla. Övriga 18 är namn som tagit stora steg framåt sen ifjol.
1 Tom Kristensson SMK Hörby Volvo 238
2 Robert Scholander SMK Eksjö Citroen 225
3 Jonatan Johannesson Gullabo RC VW 222
4 Magnus Sigvardsson SMK Hörby VW 216
5 Carl Ryke Karlskrona VW 216

Se hela poänglistan och de 80 förare som får åka finalen på hemsidan www.ssrc.se där resultat för tävlingar och ställningen i cupen publiceras.

Nästa tävling är nu på lördag den 30 maj då 165 förare, lite i förtid, dansar Midsommardansen i Ljungby.
15-05-25 Badhotelletrallyt mitt i Tranås
Den 1 augusti startar Team Skogsåkarnas jubileumsrally vid Badhotellet som namnet antyder. Högkvarter blir Brunnsparkskyrkan med servering och sekretariat.

När Team Skogsåkarna arrangerar Badhotelletrallyt är det till en del en av de ursprungliga Skogsåkarnas förtjänst. Cemoni Olsson hängde direkt på klubbens tankar om att för första gången sedan 80-talet köra ett riktigt rally här i trakten. Dessutom med startplats inne i centrala Tranås.
-Jag tycker det känns väldigt kul att kunna vara med och återstarta en så fin tradition igen. säger Cemoni. -Detta är ett fantastiskt koncept med rallyt mitt i stan så hela Tranås får möjlighet att känna pulsen och se bilarna. Det är mycket intressant att kunna vara med i den långsiktiga satsning som klubben nu gör, ett samarbete på flera plan, avslutar Cemoni Olsson

Tävlingen ingår i Bilsportrally cup som körs i södra halvan av Sverige och det blir en bana på de mycket omtyckta och utslagsgivande vägarna runt Tranås.

Arbetet med tävlingen flyter på bra och vi har en ambition att göra ett av Smålands bästa rally i år, säger tävlingsledningen.

15-05-25 Rally Askersund, nya namnet på årets rallyfest!
Rally-SM/RM i Askersund 2015

22:a augusti smäller det till i skogarna runt Askersund. Då ordnas det en SM/RM-tävling i samarbete med vår nya huvudsponsor AutoExperten. I och med det så har rallycenter flyttat närmare centrum, till Jonas Bil&Däckservice. Serviceplatsen ligger belägen i utkanten av Askersund på Solberga IP.

Efter mycket om och men med bland annat negativt beslut från Fortifikationsverket så är tävlingsbanan klar. Förmiddagen består av 4st SS som sträcker sig sydväst ner mot Karlsborg. Eftermiddagen innebär starten för RM fältet, består av 4st klassiska rallysträckor nordost om Askersund. Totalt blir detta ca 95km SS, varav RM kör 55km.

Som vanligt har vi god hjälp från våra "grann" klubbar för att kunna genomföra en tävling i denna storlek.
15-05-24 Nybyrundan AutoExperten Rallycup
Vinnartempot var det inget fel på hos Pelle Wilèn när SMK Södermanland arrangerade Nybyrundan i lördags, den andra deltävlingen i AutoExperten rallycup. Strängnäsföraren Wilèn gjorde som i SM rallyt senast chocköppnade med snabbaste sträcktiden och drygade ut sin ledning i klassen A förare 2 WD och var till slut 28 sek. före tvåan Magnus Johansson Östgöta bsf som i sin tur var 1,5 sek före nyblivne A föraren Antti Johannesson Eskilstuna MK.

Förra tävlingens segrare Mikael Waxell Örsundsbro MK i klassen 4 WD bjöd Wilèn på det hårdaste motståndet men fick till slut nöja sig med klasseger före Håkan Eriksson Örsundsbro MK och Gnesta MK;s Lasse Mothander på en tredjeplats.

Det blev som väntat jämnt i B klassen 2 WD där Joakim Lindell Almunge Mk var snabbast före Jesper Forsell Kolsva MS och Thomas Bönnemark SMK Nyköping endast två tiondelar bakom. Jukka Latvasalo Eskilstuna MK var snabbast på de två sista åken men hade en fadäs på första vilket innebar en blygsam placering.

Det var ingen som hängde med Rasmus Eriksson Gnesta MK i C förar klassen som han vann med en marginal av 11 sek till tvåan Håkan Bodin Örsundsbro MK.

Som ganska väntat så var Frederik Eckhardt Eskilstuna MK snabbast i VOC / Grp N A B förare före Erik Brodin Sandvikens MK och Mattias Engvall Skutskärs MS .

Det skiljde endast knappt två sekunder mellan efteranmälde Andrè Eriksson MK Kopparberg före Jessica Larsson Rasbo MK på andra platsen. Trea blev Tobias Anderstedt Eskilstuna MK detta i klassen VOC/Grp N C förare. Redan från start i Grp E så visade Johan Pettersson Fagersta MK vinnartakter med att vara snabbast och fortsatte i samma tempo och var till slut 13 sek. före Jimmy Kullander Katrineholms MK och tredje placerade Robin Wallberg Skutskärs MS ytterligare tio sek. efter. Daniel Jansson från hemmaklubben var med sin Volvo 242 snabbast i App.K klassen före Håkan Lind Laxå MK. Sist ut var ungdomsklassen med som vanligt Elias Lundberg SMK Sala i topp sedan var det ganska jämnt mellan klubbkompisarna från Eskilstuna MK Freddi Jacobsson och Rasmus Palm i nämnd ordning.

Det här var en tävling som uppskattades av de tävlande på en byväg av yppersta klass kantad av en hel del publik, det enda som störde var en snabbt övergående regnskur. Det var endast ett fåtal som tvingades bryta av de drygt 70 talet startande.

Nästa deltävling i AutoExperten rallycup blir SMK Nyköpings Nyckeljakten 5 juli.
Väl mött då hälsar Thord Söderberg 7 klubbars.

15-05-22 Ny däcklista Sommardäck Rally
Nu finns en ny uppdaterad version av Däcklista Rally sommardäck, ver 20150522.
Uppdaterat med MRF ZG2
http://web.sbf.se/regler/up/2/RY_Sommardack-2015.pdf
15-05-20 Startlista Westomsprinten
Startlistan till Westomsprinten 1 den 23/5 är nu offentliggjord.
Vi har gallrat efter följande metod:
1. MK Team Westom-åkare har förtur
2. Tid när anmälan är inkommen.

VIKTIGT! Ni som skall avanmäla er gör det så fort som möjligt så vi har möjlighet att ta in reserverna. Avanmälan sker till Micke 070-3554333 eller mick.lindh@gmail.com (OBS ! Fel emailadress i inbjudan)

Startlista pdf
15-02-20 Info inför Nybyrundan
Nu är det dags för den andra deltävlingen i AutoExperten Rallycup på lördag då SMK Södermanland arrangerar Nybyrundan. Det är en specialsträcka på en omväxlande fin byväg som skall köras tre gånger och som mäter ca. 5,4 km. Start och mål är på idrottsplatsen i Ärla.

Första deltävlingen kördes för två veckor sedan i Morgongåva med ett startfält med drygt 100 ekipage och nu är det ca.75 anmälda men det kommer att bli jämnt i flera klasser, först ut är A förare 2 WD och där är Pelle Wilèn Strängnäs ams anmäld och måste givetvis räknas som segeraspirant efter sin fantastiska körning i SSR förra helgen då han vann sin klass i JSM.
Där har vi också Tobias Johansson Films MK som var tvåa förra helgen i Sala och även trean Håkan Långkvist Fagersta MK är anmäld och Magnus Johansson Östgöta BSF vill nog utmana dessa. Det kommer nog att stå mellan Peter Andersson Kolsva MS och Jukka Latvasalo Eskilstuna MK i klassen B förare 2 WD men även Jimmy Eriksson Rasbo MK kan överraska.

Vinnaren från förra tävlingen i klassen C förare 2 WD Oscar Vöks MK Kopparberg vill säkert upprepa den framgången men Stefan Andersson VMS och Rasmus Eriksson Gnesta MK kan vara med i toppen.

Den jämna VOC Grp N, A-B förare klassen kommer att bli mycket spännande då Erik Brodin Sandvikens MK som vann i första deltävlingen är anmäld och så då förstås Andreas Pettersson MSK Hammaren och Robert Olsson SMK Sala som brukar vara väldigt jämna, men på lördag får de se upp för ett fort åkande Volvo ekipage från Eskilstuna MK nämligen Frederik Eckhardt som har gjort mycket bra resultat i den speciella Volvocupen.

Det enda Tjejekipaget hittar vi i VOC/Grp N C förare men som åker mycket och fort Jessica Larsson Rasbo Mk och som satsar på RM tävlande i år och där både Roger Nyman Ludvika MS och Daniel Frisk SMK Sala kan få till ett bra resultat. Vi saknar toppnamnen i Grp E från föregående tävlingen men nu får vi räkna med att Robin Wallberg Skutskärs MS och Patrik Johansson SMK Nyköping får tampas om pallplatserna.

Det är tunnare i deltagarlista för App.K. men alltid snabbe Tom Silèn Örsundsbro Mk utmanas av Daniel "Finess" Jansson SMK Södermanland.

Nu ska vi kolla läget i 4 WD klassen där Mikael Waxell Örsundsbro MK som vann klassen i förra tävlingen inte ska känna sig alltför säker denna gång eftersom Algot Öberg Eskilstuna MK har ett högt tempo från SSR där han var klassfyra, och så har vi Michael Holmgren Gnesta MK och Håkan Eriksson Örsundsbro Mk som också de jagar värdefulla poäng i AutoExperten Rallycup.

Den här gången startar klassen Ungdomsrally sist och där får vi se en fortåkande Elias Lundberg SMK Sala hantera sin Volvo 940 på ett mästerligt sätt, ytterligare två ekipage i denna klass är Rasmus Palm och Freddi Jacobsson båda tävlandes för Eskilstuna MK.

Att det kommer att bli jämna fighter i flera klasser kan vi vara säkra på och första start är 10.00 Respektera våra publikvakter och beträd inte mark med sådda grödor och andra gröna ytor det är ett önskemål från våra markägare.

Välkomna till en härlig rallylördag i Ärlaskogen med AutoExperten Rallycup.

15-05-18 Ny lista - Nat.Homologerade bilar Rally GrE
Nu finns en ny lista, Maj 2015 - Nat.Homologerade bilar Rally GrE publicerad.
http://web.sbf.se/regler/up/2/RY_Bilar_Grupp_E.pdf
15-05-17 Fortsatt ledning i Asia-Pacific Rally Championship för Tidemand
ŠKODA Motorsports Pontus Tidemand fortsätter imponera i FIA Asia-Pacific Rally Championship. I helgens International Rally New Caledonia kammade han hem en andraplats efter en storslagen attack där han tog hela 13 sträcksegrar. Det innebär att han håller fast sitt grepp om den totala ledningen i mästerskapet.

Det rådde inga tveksamheter när Pontus Tidemand gjorde sin första start i Rally New Caledonia. Tillsammans med kartläsaren Emil Axelsson inledde han tävlingen starkt i sin MRF-drivna ŠKODA Fabia Super 2000 genom att sätta snabbaste tid på de två superspecialerna på fredagskvällen. De fick därmed ledningen över natten och hade då 5.3 sekunder tillgodo på teamkompisen och största konkurrenten Gaurav Gill (Indien).

På lördagen började den riktiga utmaningen med långa specialsträckor på hala grusvägar med en uppsjö krön och tekniskt krävande svängar. Där slog också oturen till - endast 200 meter in på dagens första sträcka kom Pontus lite för långt ut i en vänstersväng och slog i höger bakhjul, vilket resulterade i en punktering som tillslut krängde däcket av fälgen. Med över en och halv mil kvar av sträckan var ett stopp för att byta däck oundvikligt. Trots att bytet gick snabbt, förlorade de över två minuter på incidenten och tävlingen blev en ännu större kamp än de hade hoppats på. De rasade till sjätte plats, men laddade direkt om och påbörjade sin klättring på resultatlistan. Innan dagen var över hade de tagit fyra sträcksegrar, plockat viktiga sekunder och dessutom tagit sig upp till andraplatsen.

Det svenska ekipaget började söndagen, rallyts sista dag, med en minut och 56 sekunder till ledande Gill men det minskade radikalt under dagen när Pontus bjöd på maximal attack från start till mål. Han var snabbast på alla sju sträckorna och efter den imponerande upphämtningen kunde han säkra andraplatsen - bara 39 sekunder efter Gill. Pontus kan också addera ytterligare 31 poäng till sina tidigare 39 i den totala ställningen och behåller därmed sin ledning i serien.
- Vi har ingen anledning att vara annat än nöjda, säger Pontus. Punkteringen gjorde vår helg mycket svårare, men vi har samlat på oss en massa nyttig erfarenhet och avslutade definitivt tävlingen med flaggan i topp. Förutom just erfarenheten och mästerskapspoängen tar vi även med oss att vi var snabbast på 13 av de 16 sträckorna och det gör oss spända på fortsättningen i APRC. Hela teamet har presterat kanonbra under de här dagarna och det är en härlig känsla att vara delaktig i att ŠKODA och Team MRF knep alla tre pallplaceringarna.

FIA Asia-Pacific Rally Championship fortsätter med Rally Queensland i Australien den 19-21 juni.

APRC International Rally New Caledonia (total sluttid)
1. Gill/Macneall, 02:29:16.4
2. Tidemand/Axelsson, 02:29:56.0
3. Leyraud/Beckwith, 02:35:39.6
4. Creugnet/Delrieu, 02:37:05.9
5. Guigou/Gaspard, 02:39:55.4

Ställningen i mästerskapet efter deltävling två
1. Pontus Tidemand (SWE) 70 points
2. Gaurav Gill (IND) 67
3. Michael Young (NZL) 26
4. Subhan Aksa (IDN) 20

15-05-17 Team MRF fills the podium in New Caledonia
2015 APRC - Round 2 Review - Rallye De Nouvelle-Caledonie, New Caledonia. The podium at the second round of the Asia Pacific Rally Championship (APRC), held in New Caledonia, has been dominated by Team MRF with Gaurav Gill of India eventually taking the win ahead of his two team-mates.

Piloting his Team MRF Skoda Fabia S2000, Gill took the lead on the first stage on Saturday after his Swedish team-mate Pontus Tidemand got a puncture and lost over two minutes as a result.

Gill said: “It’s been a great weekend for us and the team. We had some small issues at the start of the weekend but the team made a good effort and got it sorted which helped us get the confidence back in the car. We had a great day on day one and day two we were in good position to control the rally.

“We’re here first and second which is the most important thing. It has been a great effort by the team, and the tyres worked well,” said Gill at the finish ceremony.

While Gill and co-driver Glenn Macneall simply drove to conserve his lead, Tidemand fought back on day two in his Skoda Fabia S2000 on debut in New Caledonia to close the gap from two minutes to only 39 seconds over only 119 competitive kilometers.

“We had more good experience on this rally, it is a different surface and for sure, we had a puncture in the first stage it was my mistake. We hit a little wall so that’s destroyed our weekend, well not destroyed it but made it not easy,” said Tidemand.

The young Swede and his co-driver Emil Axelsson leave New Caledonia tonight for the next World Rally Championship round, Rally Portugal, next weekend where he will debut Skoda Motorsport’s new R5 car.

“It is my first WRC event in the new car with Skoda Motorsport so I’m really looking forward to that.”

The final podium spot was filled by local driver Jean-Louis Leyraud in his Skoda Fabia S2000 who said: “We finished on the podium as I wanted. It is very good and I am leading the New Caledonia Championship and I’m the first New Caledonian driver.”

“It was very difficult and very slippery, especially this afternoon. My goal was just to finish, not to try too hard and not to make mistakes,” continued Leyraud.

The Team MRF team-mates now sit neck-and-neck in the overall APRC Drivers’ points with only three points separating them, as they head towards the International Rally of Queensland next month which also doubles as the final round of the Pacific Cup.

Another New Caledonian driver Eugène Creuhnet in a Mitsubishi Evo 9, was 4th, followed by French national Manu Guigou who moved up a spot on Day2 to finish 5th overall and win the two-wheel class in his Renault Clio R3t.

Results after leg two (total event time):
Gill/Macneall, 02:29:16.4
Tidemand/Axelsson, 02:29:56.0
Leyraud/Beckwith, 02:35:39.6
Creugnet/Delrieu, 02:37:05.9
Guigou/Gaspard, 02:39:55.4
Dalstein/Dalstein, 02:40:43.5
Martin/Mouazan,02:46:34.1
Blanche/Gaspard, 02:53:39.8
Cazalas/Calvet, 02:55:17.4

To keep up to date with news between events, head to www.aprc.tv or www.fiaaprc.com


15-05-12 Pontus Tidemand tar sig an Rally New Caledonia
Pontus Tidemand fick en drömstart i Asia-Pacific Rally Championship när han för en månad sedan stod som överlägsen segrare i sin allra första deltävling i mästerskapet. Nu fortsätter äventyret för ŠKODA Motorsport på andra sidan jorden - International Rally New Caledonia väntar Pontus och co-drivern Emil Axelsson i helgen.
- Det är alltid skönt att få till en bra start på säsongen, säger Pontus. Vi siktar på att hjälpa ŠKODA ta hem mästerskapstiteln i APRC och att plocka poäng tidigt underlättar för resten av serien. Det här året kantas av nya upplevelser och erfarenheter eftersom jag kör alla tävlingar i det här mästerskapet för första gången och Rally New Caledonia är inget undantag. Vårt största mål för helgen är att ta oss hela vägen och självklart att göra det så bra vi kan med ett så gott resultat som möjligt. Jag ser fram emot ännu en utmaning!

Nya Kaledonien är en fransk ögrupp i sydvästra Stilla havet, omkring 1200 km öster om Australien och 1500 km nordväst om Nya Zeeland. Klimatet är tropiskt och till skillnad från många andra stillahavsöar som är av vulkaniskt ursprung, är Nya Kaledonien ett fragment av den gamla superkontinenten Gondwana och har därför kvar en unik växtlighet. Rally New Caledonia äger rum på västra sidan av den största ön, Grande Terre, som ligger i regnskugga och har många utbredda torra områden och skogar.

Fredagens startceremoni och de två första sträckorna, en superspecial som körs två gånger, sker i närheten av huvudstaden Noumea i den södra delen av huvudön. Under lördagen och söndagen förflyttas tävlingen en bit norrut och de resterande sträckorna är lokaliserade till området mellan Poya och Farino med serviceplatsen belägen i Bourail. Sammanlagt ska 16 specialsträckor på 245 km avverkas mellan det att startskottet går och målgången på söndag eftermiddag. Tidsskillnaden är +9 timmar jämfört med svensk tid.

Även denna gång rattar Pontus en ŠKODA Fabia Super 2000 för Team MRF med teamkompisarna Gaurav Gill, som blev APRC-mästare 2013, och Jean-Louis Leyraud i likadana bilar. Merparten av de 21 hittills anmälda deltagarna är fransmän och många av dem har stor erfarenhet från både APRC och andra mästerskap i Asien och Oceanien. På listan med internationella deltagare finns utöver Pontus och indiern Gill bland andra också den tidigare WRC-akutelle Subhan Aksa från Indonesien och det förväntas bli en hård kamp om topplaceringarna.

15-05-11 Rally-RM efter tre körda tävlingar
Efter tre körda deltävlingar är det nu halvtid i Rally-RM – och spännande värre i Standardklassen!
Majpokalen i helgen bjöd på ett resultat som fixade en jämn och stenhård tabell...

Tävlingen i skogarna runt Norrköping innefattade fem sträckor på tillsammans nära fyra mil. I klassen Standard – Grupp E samt Grupp F/VOC Mekonomen – kom 25 deltagare till start.

I den sistnämnda kategorin vann jämten Niklas Nilsson med 8,7 sekunders marginal till en annan Nilsson från Jämtland – Offerdals Mattias. Kompletterade prispallen gjorde en tredje Nilsson, veteranen Ingvar från Hällefors. Denne hade 15 sekunder fram till segern. Trots ett visst handikapp vad gäller prestanda så höll Grupp E-gänget samma tempo som de nyss nämnda. Vassast här var Golfåkande skåningen Thobias Svensson, som vann med knappa tre sekunder i rygg på Kopparbergs Niklas Ledin i Volvo S60. Trea slutade tabelledande Martin Eliasson från Skutskär i Volvo 940.

Det totala sammandraget är numera en rysare. Martin Eliasson delar ledningen med Niklas Ledin, båda med 33 poäng. Med 30 pinnar vardera skuggar Niklas Nilsson samt Robert Bertilsson, Vetlanda (Volvo 850 Grupp F) på en delad tredjeplats. Femte plats hålls av Thobias Svensson, 27, medan Ingvar Nilsson är femma på 25 och Mattias Svedberg, Bollnäs, sjua med 21 poäng.

I Tjej-RM leder Mia Emilsson på 32 poäng, två före Jessica Larsson, Rasbo.

När det är som mest spännande gör nu RM paus i tre månader och fortsätter med Snapphanerallyt den 8 augusti.
KURT ELIASSON
15-05-10 Stolpe ut ska bli till stolpe in!
I dag sitter jag och är lite bitter över lördagens tävling i Stenungsund. Sedan förra pressmeddelandet har jag varit och tävlat i Lill-Jumbon där jag kom på en mycket fin 2a plats av 11 i klassen. Riktigt skönt efter den snöpliga inledningen med avåkningen i Älvängen

Stenungsund däremot bjöd på en extremt tight historia. Tävlingen bestod av 3 SS och i min klass VOC-B var vi 10 deltagare där alla hade farten för att vinna. Klassen iår är extremt jämn vilket gör varje tävling mycket spännande. Kim Pettersson huserade i högerstolen med bravur och teamchef Leif höll bilen i toppskick. Starten på tävlingen började bra med racelinjer i tankarna då vägen var stenhård. Lite mer attack kunde önskas då tiden räckte till en fjärdeplats med 2 sekunder upp till ledaren.

2 sekunder är svårt att köra in på en så kort sträcka men jag laddade på allt vi kunde och det räckte tyvärr inte hela vägen fram denna gången. Jag slutade tävlingen på en 5e plats. 0.1 sekunder upp till tredjeplats och 1.7 sekunder upp till första. Förbaskat lite och det kändes lite surt om jag ska vara ärlig. Men hela teamet laddar om för stortävling om 2 veckor i Götene. Då blir det attack från start!

Robert Johansson Motorsport
15-05-10 Gruspremiären i Morgongåvasvängen
Det var Mikael Waxell Örsundsbro MK som var överlägset snabbast i klassen 4 WD när SMK Sala bjöd in till årets första deltävling i AutoExperten Rallycup och Morgongåvasvängen, de två som var närmast och försökte jaga ikapp efter bästa förmåga var Mikael Åhman Rasbo MK och Håkan Eriksson Örsundsbro Mk de var dessutom lika snabba på tiondelen men eftersom det var första tiden som särskiljde de båda så blev Åhman tvåa och Eriksson trea i klassen.

En som också hade en högre växel än alla andra var hemmahoppet Elias Lundberg SMK Sala och som nu leder tre olika rallycuper i sin klass Ungdomsrally, med sin tid så hade han fått en mycket bra placering bland övriga i VOC klassen så här har vi en kommande rallystjärna. Tvåa i klassen blev Mathias Söder Haninge MK och efter en mycket stor förbättring i sitt andraåk med ca. 13 sek. knep Linnéa Olofsson Sandvikens MK tredjeplatsen.

Det kom ett efteranmält ekipage med nummer 200 från MK Kopparberg nämligen B föraren Mattias Ledin och att det skulle gå undan det förstod man ju innan tävlingen och han skulle vara i toppen av sin klass men det gick bättre än så, han var snabbast av amtliga tvåhjulsdrivna ekipage genom ett perfekt andraåk då han var den ende som var under 5 min. tvåan Daniel Edman Sandvikens MK var distanserad med ca. 17 sek. därefter kom Joakim Lindell Almunge MK.

Det var Robin Brandel Rasbo Mk ettan i A förarklassen som fick ge sig med två futtiga tiondelar gentemot Ledin, här var Tobias Johansson Films MK tvåa efter en hård kamp mot Håkan Långkvist Fagersta MK som avgjordes i andra åket där det skiljde endast 5 tiondelar dem emellan, fördel Johansson.

Det blev Oscar Vöks MK Kopparberg som fick ta emot förstapriset i C förarklassen efter en bra tid i sitt andra åk på en andraplats kom Michael Wahlund Rasbo Mk och det var Magnus Söderström MK Rimo som fullbordade prispallen på en tredje plats. För det mesta så brukar man få till en förbättring av åktiden andra vändan men inte Erik Brodin Sandvikens MK han kopierade tiden exakt från den första för VOC, Grp N, A och B förare, men han behövde ju inte det heller för han vann klassen med två sek. före Robert Olsson SMK Sala som inte fick till det andra gången men som lyckades hålla undan för Andreas Pettersson MSK Hammaren som även i årets serie ser ut att bli en kamp mellan dessa om nu inte Brodin tänker blanda sig i vilket vore kul. Det blev dubbelt Rasbo MK i samma klass för C förarna genom Jonas Jansson som var tre sek. före Daniel Jansson med Daniel Frisk SMK Sala på en tredjeplats.

En snabb C förare från Ludvika MS Johan Gustavsson segrade i den mycket jämna Grp E klassen där hela 20 ekipage var anmälda och där tvåan Mats Engvall Skutskärs MS åkte in på en andraplats efter två jämna tider, trea blev Johan Pettersson Fagersta MK. Favoritskapet infriades av Tom Silèn Örsundsbro Mk efter två jämna körningar för App. K bilarna och med Thord Östlund Hedesunda MK på andra plats en knapp sek före Anders Frisk SMK Sala.

Det var båda nöjda arrangörer och deltagare efter den första deltävlingen, vackert väder och en väg som bjuder på det mesta man vill ha som förare och en hel del publik dessutom som njöt i vårsolen.

Nu blir det två veckors uppehåll innan det är dags för nästa deltävling i 7 klubbars/ AutoExperten Rallycup och då i Sörmland med SMK Södermanland och Nybyrundan på en fin byväg som skall köras tre gånger och med start och mål i Ärla. Men det är redan nu dags att anmäla sig, senast 13 maj ska det vara gjort, se inbjudan. Väl mött då för att åka om nya poäng i AutoExperten Rallycup och den slutliga prispotten på ca.100 000 kr
15-05-10 Gruspremiär i 1300 Rallycup
Då har 1300 Rallycup kommit igång på grus för säsongen, hela 18 ekipage kom till start inkluderat ungdomsföraren Pontus Florin. Majpokalen bjöd in till 5 varierande sträckor som bjöd på det mesta. Första cupbil gick ut med startnummer 46.

SS1 Aspa har körts mången gång och är både snabb och trång med sprättar, Jan Erik Eriksson/Magnus Nilsson visade övriga hur man ska göra och va ca 3sek före Daniel "Fräsen" Eriksson/Pelle Wile´n. Emil Carlsson/Tobbe Abrahamsson sladdade in som trea och Tobbe Wahlström/Magnus Johansson fyra, tyvärr slutade deras resa redan här efter att en stötdämpare gått av. Vi tappade även Rolf Andersson/Göran Adolfsson här efter otrevliga ljud från maskin.

SS2 rullade på riktigt bra där man fick använda dom högre växlarna mycket. JanE tog ytterligare en sträckseger här, ett påslag före Emil och Fräsen som klockades på samma sekund. Det är fajter över hela startfältet i cupen , här skiljde det endast en sladd mellan 4 vagnar: Mattias Lagström/Rickard Forsell, Johan Bengtsson/Krister Bergh, Markus Kujanpää/Andreas Hultström & Roger Eriksson/Sandra Bergström.

SS3 var en fantastisk spännande sträcka med passager genom gårdar, över krön och med allmänt utmanande svängar.
Nu vaknade Emil till och va snabbast, dryga 3 sek före JanE & Fräsen på samma sekund. Johan Bengtsson forsätter köra övertygande med en 4:de tid.

Nu var det dags för service. Arrangören hade fixat en gemensam serviceplats som brukligt till hela cupen vilket bidrar till en otrolig stämning där alla hjälper varandra och delar ut glada tillrop! Inga större reparationer sågs till och alla startade upp igen och rullade mot ss4.

Den här sträckan va den längsta på sina dryga 10km fantastisk bilåka. Emil ville tajta till avståndet upp till JanE och lyckades ta ytterligare en sträckseger med knappa 3sek. Fräsen sladdade in som 3:a med Lagström flåsande i hasorna. Återigen skiljde det bara en sladd mellan Roger, Markus & brorsan Jimmy Kujanpää på placeringarna 5-7. Här fick tyvärr Johan lämna in efter att kylarn gett upp, tråkigt efter en stabil körning. Emils tider på sträcka 3-4 slog sig in på en total 8:d plats i hela tävlingen vilket visar att det går att åka fort med små medel men framförallt att 1300 Rallycup lever upp till sin slogan "Mer rally för pengarna" !

Nu va det dags för avslutande ss5 som var Aspa igen. Alla hade sina aningar att sträckan skulle vara ganska trasig och olika strategier lades upp, åka på säkerhet och ta sig imål eller jaga sekunder och gå all in. JanE & Emil hade med all säkerhet samma upplägg då det skiljde endast 1,1 sek mellan dom till JanEs fördel. Sträckan var riktigt välanvänd som vi hade trott och dom flesta va nöjda med att se målskyltarna.

JanE visade sin klass och dryga ut sin ledning till seger med 2,5 sekund före Emil. Lagström körde till sig tredje tid och slutade 4:a för dagen. Fräsen blev 4:a på sträckan och kasserade in en välförtjänt 3:de plats i tävlingen. Sen sladdade nästan hela resterande startfältet in på samma minut, Bröderna Kujanpää gjorde upp och det skiljde endast 2,5 sek mellan dom till Markus fördel. Ytterligare en släktuppgörelse utspelade sig endast sekunden bakom bröderna då Marcus More´n skjortade upp farbror Krister med hela 1 sekund!

Topp 3 hade brått idag, JanE slog sig in som 10:a totalt, Emil 11:a & Fräsen 15!

Vi har haft en fantastisk rallydag och vill tacka Norrköpings MK för ett föredömligt arrangemang! Stort tack till alla vår sponsorer som gör cupen och våra prisutdelningar till det där lilla extra!

Nu laddar vi upp till Rally Karlstad 30 maj då vi kör deltävling 3.

Väl mött!
1300 Rallycup - Mer rally för pengarna!
15-05-08 Dags för rallypremiär i Sverige för Adielsson
Efter junior-EM i Lettland och på Irland är det nu dags för Göteborgaren Mattias Adielssons årspremiär på hemmaplan. Totalreklamsprinten i Stenungssund avgörs på lördag. En sprinttävling på grusunderlag som har en specialsträcka på 2,2 km. Sträckan kommer att köras tre gånger.
- Det ska bli riktigt roligt att få tävla på hemmaplan igen. Vi kommer att ta tävlingen som ett test inför nästa veckas South Swedish Rally. En tävling är dock alltid en tävling och när jag står på startlinjen blir det full attack som vanligt, vi får se hur långt det kan räcka. Tankarna är redan på nästa vecka då vi ska vara med i Rally-SM igen, även om vi har åkt lite utomlands i år så känns det alltid viktigt och roligt att få tävla i Sverige så det blir två bra helger i rad, säger Mattias Adielsson.

www.adielssonmotorsport.com

15-05-08 20 vinnarkandidater i Midnattssolsrallyt
I dag, 8 maj, anslås anmälningslistan för KAK Midnattssolsrallyt 2015, och ett 20-tal ekipage är potentiella kandidater till totalsegern. Räkna med ett spännande och tufft rally i år.

Hela 161 ekipage har anmält sig till årets KAK Midnattssolsrally, som körs för tionde gången som historiskt rally. Tidigare år har anmälningslistan gallrats, men så sker inte i år.
– Vi har ändrat struktur och upplägg av både tävlingen och organisationen, och målet för årets tävling har hela tiden varit att alla anmälda ska få tävla. Förra året räknade vi med cirka 125 startande medan vi i år har räknat med omkring 160, säger Lars Jonsson, KAK Midnattssolsrallyt.

Anmälan stängdes den 1 maj, och idag, den 8 maj, anslås anmälningslistan.
– Det räcker att titta på anmälningslistan för att se att uppemot 20 ekipage har en potentiell chans att ta hem totalsegern. Det är stor bredd i toppen i år. Fyra Audi quattro är anmälda i år liksom ett gäng potenta Ford Escorter, Porschar, Volvo- och Opelbilar, alla med erkänt snabba förare som kör för seger. Det kommer att bli en fantastisk tävling.
– I år har vi satsat lite extra för att lyfta fram Regularityklasserna och det har burit frukt. Här får vi inte bara se precisionskörning på hög nivå med många roliga bilmodeller som Citroën SM och Triumph TR2.

Det blir även en uppvisningsklass där bland andra Thomas Tidemand, pappa till stjärnskottet Pontus, gör comeback bakom ratten. Om uppvisningsklassen faller väl ut blir det troligen ett fast inslag i kommande rallyn.

Den anslagna anmälningslistan finns på följande länk: http://resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2015022
15-05-09 Badhotelletrallyt i Tranås 1 augusti
I sommar kommer en klassiker tillbaka i Tranås. I samband med Team Skogsåkarna i vintras firade 40-årsjubileum kläcktes idén om ett stort rally i Tranås igen.

När Team Skogsåkarna arrangerar Badhotelletrallyt första lördagen i augusti är det första gången sedan 80-talet som det körs ett riktigt rally här i trakten. Dessutom med startplats inne i centrala Tranås. Tävlingen ingår i Bilsportrally cup som körs i södra halvan av Sverige och är tävlingar på det ursprungliga rallykonceptet utan noter o träning. Det blir en bana på de mycket omtyckta och utslagsgivande vägarna runt Tranås.

Magnus Görling, ordf i klubben, säger det kommer att bli väldigt roligt att kunna bjuda förare och publik på fantastiska väger. Mycket arbete och många funktionärer kommer att behövas, avslutar han.

15-05-07 Äntligen gruspremiär för 1300 rallycup!
Då var det äntligen dags för gruspremiär i 1300 rallycup, till helgen gästar vi Norrköpings MK och deras tävling Majpokalen, som är tillbaka efter några års uppehåll! 36km skall avverkas på 5 sträckor och det är hela 17 team som skall göra upp, Först ut är Daniel ”fräsen” Eriksson från Eskilstuna med Pelle Wilén som kartläsare följt av Mattias Lagström/Rickard Forsell och Thobias Wahlström/Magnus Johansson.

Till denna deltävling är både Markus Kujanpää och Krister Morén tillbaka efter deras avåkningar i höstas och är garanterat rejält revanschsugna! Alla team har gått igenom bilarna ordentligt under försäsongen och några har åkt lite sprintar på vårkanten för att få av lite rattrost och känna på gruset, vi i 1300 rallycup ser verkligen fram emot en kanontävling nu på lördag på vägarna runt Norrköping och ser fram emot de täta tiondel/sekundstrider som alltid i 1300 rallycup, ingen kommer att pruta på materialet för alla vill vidare till Rally Karlstad i slutet på maj med maximala poäng!

Väl mött i Norrköping på lördag!
15-05-05 Sjätte raka segern för Sollebrunn Racing
Den första maj kördes helt traditionsenligt rallysprinten Lill-Jumbon i området kring Falköpings motorbana. Sollebrunn Racing var lika sedvanligt på plats för att köra de tre sträckorna.

Denna gång för att skjutsa runt några glada grabbar, och först ut var ett offer för en lömsk svensexa. Johan överlevde resan och kan nu gå vidare mot nya utmaningar i livet. Tiden räckte till en sträckvinst i klassen Trimmat 2wd.

Näste kille till rakning är en arbetskamrat till Micke.
- Jag har skjutsat några jobbpolare genom året men frågan är om inte Wastelius var den gladaste, det var kul, menar Mikael.


Tiden räckte även denna gång till sträckseger. På den avslutande sträckan placerades en gammal kompis till Micke i högerstolen.
- Joel tog ut segern lite i förskott eftersom han redan inhandlat segerchampagnen dagen innan, men som tur vad fick han rätt, säger Micke.

De avslutade med dagens bästa tid i klassen och ännu en sträckseger. Detta borgade för en vinst, knappt 10 sekunder före Leif Person från Laxå som jagat hela dagen.

Detta var sjätte året på raken med vinst i Lill-Jumbon för teamet!
- Ja, det var skönt med en vinst här i och med att vi blev snöpligt snuvade på segern i Älvängen för två veckor sedan då Storfors-expressen Jimmy Olsson klippte oss med 1,2 sekunder, skrattar Micke avslutningsvis.

Nu är det fullt fokus på kommande SM-tävling i Karlskrona om drygt en vecka.
Följ gärna teamet på http://www.sollebrunnracing.se eller http://www.facebook.com/sollebrunnracing
15-05-05 Äntligen premiärdags i Morgongåvasvängen
Äntligen är det dags för premiärtävlingen i årets AutoExperten Rallycup, det är SMK Sala som bjuder in till sin deltävling Morgongåvasvängen och som ofta brukar vara den tävlingen som är barmarkspremiär för många medan en del i det ca. 120 ekipage stora startfältet redan har hunnit med både en och annan tävling redan. Det är sjunde året i rad som ett antal AutoExperten butiker i mellansverige är med och sponsrar den här populära serien med en total prispott på ca. 100 000kr.

Det är klassen för 4 WD bilar som går ut först på den ca. 9 km. långa specialsträckan strax utanför Morgongåva och som skall köras två gånger där båda tiderna räknas. Det kommer säkert att bli jämnt mellan i första hand Steen Skodberg Borlänge MK och Nils Jensen Haninge MK men både Mikael Waxell och Håkan Eriksson Örsundsbro MK vill nog ge dessa två en fight om segern i denna klass.

När det gäller A förare 2 WD så får Håkan Långqvist Fagersta MK gälla som favorit men Roine Björk Rasbo MK är inte att räkna bort och inte heller Jonas Björnvad från Mälaröarnas MK och så kommer säkert nyblivna A föraren Antti Johannesson Eskilstuna MK som under fjolåret vann B klassen på ett övertygande sätt vilja vara med i toppen.

Den deltagarmässigt största klassen B förare 2 WD med 23 anmälda är också den mest svårtippade men en given vinnare borde vara Mattias Ledin MK Kopparberg men sen kommer det att bli en sekundkamp mellan i första hand Peter Andersson Kolsva MS, Peter Reiman Films MK, Eddie Lundqvist Sandvikens MK, Petter Palmqvist SMK Gävle och Jukka Latvasalo Eskilstuna MK.

Nästa klass är C förare 2 WD som har något färre startande 14 st. med Mikael Högback Västerås MS som en tänkbar vinnare men både Lars Lindqvist Almunge MK och Håkan Bodin Örsundsbro MK kan utmana Högback om segern.

I klassen för VOC/ Grp N A och B förare, så fortsätter fighten från förra året mellan Andreas Pettersson MSK Hammaren och Robert Olsson SMK Sala men de får se upp för både Erik Brodin Sandvikens MK och Mattias Engvall Skutskärs MK.

C förarnas dito där borde någon av Martin eller Magnus Alarik från Örsundsbro MK men det kan också bli Daniel Frisk från hemmaklubben SMK Sala som tar hem segerbucklan.

Nu har vi kommit fram till Grp E som är en lämplig instegsklass inom rallysporten och som på lördag har lockat 20st anmälda ekipage där vi hittar rallyts första tjejekipage nämligen Emelie Mattson från Sandvikens MK men rutinerade Mats Engvall Skutskärs MS får bära favoritskapet och kanske Jimmy Kullander Katrineholms MK kan ge honom en match.

Tom Silèn Örsundsbro MK är en förare som brukar dominera klassen för historiska rallybilar troligtvis även i denna tävling med tio ekipage anmälda men Bertil och Anders Frisk SMK Sala i varsin Volvo 240 och Mats Svensson SMK Märsta Opel kadett GTE utmanar.
Slutligen har vi då klassen Ungdomsrally med 7 anmälda, lägg namnet Elias Lundberg SMK Sala på minnet han var vinnare i AutoExperten Rallycup förra året och i år har han börjat på bästa sätt ligger i klasstoppen i Volvocupen och nu senast vinst i Rally Gotland.

De som kan tänkas hänga med Elias är Martin Broberg Värmdö MK eller Lucas Branteström Rasbo Mk, här startar de två andra tjejekipagen Linnéa Olofsson Sandvikens MK och Julia Wikström Skutskärs MS och som då också får poäng i vår speciella Tjejcup.

Nu ser vi med spänning fram mot en trevlig rallylördag i Morgongåvaskogen och den 23 maj är det dags för nästa deltävling i AutoExpertenRallycup då med SMK Södermanland och Nybyrundan, samma upplägg en specialsträcka på 5,5 km finfin sörmländsk rallyväg som skall köras tre gånger.

Välkomna till årets AutoExperten Rallycup!
15-05-03 Niklas Karlsson i e n av höjdpunkter - Rally Gotland
Den gångna helgen var det dags för årliga Rally Gotland. En av höjdpunkterna på rallyåret. Både bil och besättning kändes igen från framgångsåret 2011. Niklas Karlsson kom till start med nygamla Grupp H Volvon och kartläsaren Andreas Johansson var tillfälligt tillbaka i högerstolen. Det kändes redan innan start som att vi var back in business igen!

Tävlingen började med 3 sträckor på fredagskvällen. Helt utan något test inför tävlingen så blev första dagen en inkörningsperiod, övergången från 4wd tillbaka till bakhjulsdrift var lite knepigare än förväntat. Många enkla misstag och allmänt orytmisk körning gjorde att vi tappade tid, men med en okej sista sträcka var känslan ändå positiv inför lördagen. Vi gick till nattvila på en 21a plats i klassen i det 52 bilar stora startfältet.

Lördag morgon inleddes med långsträckan på Tofta skjutfält. Vi brukar alltid vara morgonpigga och skulle försöka dra nytta av det. Hård attack resulterade i snabbaste tid i klassen, trots att vi bromsade motorstopp i ett vägbyte. På sträckan därpå var vi näst snabbast och helt plötsligt var en pallplats inom räckhåll. Resterande sträckor fortsatte på den inslagna vägen med flera topptider. Tyvärr satte en punktering på SS7 stopp för en plats på pallen men vi slutar rallyt på 4e plats och är mycket nöjda över vår uppkörning under lördagen.

Det blev en mycket bra nystart på säsongen. Väldigt roligt att vara tillbaka i Volvon igen och det verkar som vi har glatt många ur publiken i helgen vilket är extra roligt. Med några mil till i bilen är förhoppningen att kunna vara med i den absoluta toppen.
Karlssonrally.com
15-05-03 Lyckad Gotlandsdebut för Svenska RallyCupen
- En upplevelse med en vägkaraktär man inte hittar någon annan stans i norden, det var orden från många av de tävlande i helgens Rally Gotland. Tävlingen har långa anor, men för många var det ett första möte med vägarna på ön.

Många hade ett högt tempo, kanske för högt innan de lärt sig att hantera och läsa de unika vägarna och naturen. De som skötte sig bäst var Björn Adolfsson och co-driver Mikael Johansson, de ledde efter fredagens tävlande och höll sig i topp lördagen ut. De tog sin andra raka seger i Rally Gotland och inledde årets säsong i Svenska RallyCupen på topp efter 52 minuters körning. Eskilstunas Johan Rudengren var 9,6 sekunder bakom när målflagg togs, det räckte inte riktigt ifatt KAK föraren som vann - trea ur tävlingen var Bengt Abrahamsson.

I den stentuffa Trimmade 2wd klassen, tävlingens största klass, var det många om segern, flera förare gjorde anspråk på ledningen under starten av tävlingen, många försvann också när tempot blev för högt, antingen för bil eller besättning. Hemmahoppet Johan Holmberg i en Suzuki Swift super1600 var en av förhandsfavoriterna - han gjorde ingen besviken utan hängde med i täten och när det var dags för avgörande stod han där som vinnare. Närmast var broder Lars-Olof Holmberg som hade 48 sekunder uppåt men samtidigt marginal ned till Håkan Långkvist följd av Niklas Karlsson och Christoffer Jacobsson. Även i B-förarklassen var det dubbelt Gotland i topp, Jonny Hederstedt körde hem segern 10 sekunder före Mikael Olsson. Bengtsforsföraren Simon Andersson rattade till seger för C-förarna.

Två b-förare gick till topp i den gemensamma A/B klassen i grupp E, efter drygt en timmas full fart på specialsträckorna skiljde ynka 4,2 sekunder mellan Johannes Joons och Michael Lundin i topp. Sist ut på sträckorna under fredagen var grupp E c-förare, de hade en tuff uppgift efter att regnet intog tävlingen på kvällen, Anders Hallenbring gjorde det bäst och förärades med segerpokalen före Michael Johansson och Linus Sundström.

Två av de större segermarginalerna sågs i Grupp F, N, VOC - Andreas Broberg hade ledningen redan under fredagen, förvaltade den och körde till seger med dryga minutens marginal före Joakim Eriksson, fem sekunder där efter sågs Andreas Westlund. Med tider för en femteplats bland grupp F bilarna vann Jan Wigertson den framhjulsdrivna klassen. Hemmaseger blev det när c-förare tog målgång, Mikael Buskas var minuten före Alex Wikvist och det dubbla före Jesper Dahlström.

Audiåkarna med fyrhjulsdrift utkämpade en hård kamp i Appendix K, Arne Bäckström smet förbi på avslutningen och knep segerpokalen 2,4 sekund före Tom Axelsson. Snabbast med endast två drivande hjul i klassen var Martin Hagman.

I Ungdomsrally hade SMK Sala´s Elias Lundberg halvminuten tillgodo på Lukas Kindgren när tävlingen tog målgång under lördagens eftermiddag.

Arrangerande Gotlands MFBK och dess funktionärer gjorde ett strålande jobb under tävlingen, det gav oss och de tävlande ett fint arrangemang, inte ens busväder med regn ställde till det - helt enkelt en kanonstart på Svenska RallyCupen - här näst är det dags att ta fram solglasögonen - om knappt en månad möter vi solen i Karlstad!
15-05-01 Tuff prövning väntar Kristian Johansson i Hässleholm GP
Förra helgen körde Kristian Johansson och co-drivern Fredrik Livh Rally Över Gränsen i Kristianstad, och man var länge med i kampen om segern i den tuffa 2WD klassen. Tyvärr slutade denna kamp med dubbla punkteringar. Men redan imorgon kan Kristian få revansch när han och Sebastian Bourghardt ställer upp i Hässleholm Grand Prix, Sveriges tuffaste asfaltstävling.

Hässleholms Grand Prix, mer känt under namnet Lille Mads, är Sveriges utan tvekan största rallytävling på asfalt. 121 ekipage ställer upp i tävlingen som lockar förare från hela norden, framför allt från Danmark. Kristian och Sebastian kommer till start i teamets Kit car Skoda, och gör i och med detta sin andra start i Asfaltcup för 2015.

Den 8 km långa sträckan på Garnisonen i Hässleholm är inte obekant för Kristian, som kört sträckan många gånger tidigare. Då som en delsträcka i Hässleholms SM-tävling, där Kristian tog en sträckseger i Grupp-N 2011.

I år är dock förutsättningarna annorlunda, eftersom att man för första gången någonsin vänder på bansträckningen. Tävlingen startar imorgon lördag och avgörs över 3 vändor.
15-04-29 Gotlandsrekord i Svenska Rallycupen!
Aldrig förr har intresset kring premiären av Svenska RallyCupen varit så intensivt, startplatserna till Gotlands MFBK´s Rally Gotland, det klassiska tvådagarsäventyret på Gotland tog slut på rekordtid. På fredag är det dags, vid 16-tiden går startskottet för första sträckan - efter ytterligare två sträckor och två timmar går ekipagen till nattvila - redan vid sju tiden på lördagsmorgonen fortsätter äventyret - då körs fem sträckor - man startar och avslutar ute på Tofta skjutfält, tävlingens längsta sträcka med 24km där man kör med havsutsikt!

Ett par hundra bilar ger sig ut till startplatsen på fredagen, tävlingens klasser bjuder på starka startfält - klart sevärt när jakten om årets första poäng drar igång. Först ut är Ungdomarna utan körtkort, de åker med "övningsskylt" på luckan och får oerhört mycket rutin av bilkörning innan de ens nått körkortsålder - Tom Eriksson är det lokala hoppet - han möter fem ekipage från fastlandet där Lukas Kindgren redan förra året visade god fart i bilen.

Slaget om totalsegern står mellan ett 30-tal fyrhjulsdrivna ekipage - där syns Johan Rudengren i Skoda Fabia WRC - rutinerade västgöten Bengt Abrahamsson med en vass Mitsubishi, Östgöten Jari Saarinen som alltid ger allt för seger i sin Ford Focus WRC. De klart nyaste bilarna kommer levererade direkt från VM teamen - Björn Adolfsson rattar en årsny Peugeot 208 T16 och Lars Stugemo har stylat till sin splitter nya Ford Fiesta - båda i Internationella R5 klassen.

Med mer än halva startfältet - 106 bilar - startar trimmat 2wd, hemmaesset Johan Holmberg kör sin beprövade Suzuki Swift super1600 och är att räkna med - lika så Sebastian Johansson i en motorsvagare men nyare Ford Fiesta R2. Jimmy Olsson från Storfors med en av de vassaste Volvobilarna i skogen lämnar inget åt slumpen - ny för året i klassen är Henrik Johansson - för ett par år sedan sågs han köra hem seger på seger i Ungdomsklassen - nu är han A-förare och krigar i absoluta toppen med en potent VW Golf KitCar.

Mattias Ledin och co-driver Erik Lindqvist fick besökarna på Bilsport Performance & Custom Motor Show chansen att lära känna lite mer, då besökte de Svenska RallyCupens monter där de visade upp bilen, pratade Rally och berättade om planerna med årets säsong - nu är det dags, efter en "shakedown" i Norge är det så premiär på Gotland!

Grupp E, den enklare klassen, en perfekt instegsklass men också perfekt för motionären som vill hålla tempot uppe, trots de otrimmade bilarna bjuder de på härlig åkning, ingen släpper en meter extra mot konkurrenterna i jakten på segern, Hampus Böe, Patrik Pettersson, Linus Sundström - alla rattar de modernare bilar för klassen som håller på att genomgå en föryngring i bilparken.

25 tävlande till grupp F / VOC klassen - Andreas Westlund, Henric Jacobsson och fjolårsvinnaren, då i c-klassen, Pontus Jardstedt kommer nu med en nyare 940 modell och med b-licens i fickan - samtidigt jagar Jan Wigertson med framhjulsdrift och tar sig allt närmare toppen.

Claes Molin siktar på att behålla ledartröjan i Appendix K, klassen för de äldre bilarna rattade han ihop med Håkan Jacobsson och teamets Porsche 911 hem segerpokalen under fjolåret - nu är det dags igen men möter unge Martin Hagman i en Ford Escort MK2, publikfavoriten Håkan Lindh men också Audiåkarna Tom Axelsson och Arne Bäckström - de har en klar fördel i sin fyrhjulsdrift.

Officiell hemsida: http://www.svenskarallycupen.se
Facebook: https://www.facebook.com/SvenskaRallycupen

15-04-29 SBF Play sänder live från
Rally live från Hässleholms MK:s sprinttävling Hässleholms GP https://sbfplay.solidtango.com/live/hassleholms-gp
15-04-29 Midnattssolsrallyt blir tufft i år
Anmälan till KAK Midnattssolsrallyt är öppen några dagar till, men redan nu kan man ana att konkurrensen om segern kommer att bli hård.

Omkring 140 förare har redan anmält sig till årets KAK Midnattssolsrally och fler lär det bli innan anmälan stänger nu på fredag, den 1 maj klockan 18.00
– Det finns många förare som har både kapacitet och vinnarbilar i år, säger Simon Johansson, KAK Midnattssolsrallyt.
Erik ”Eken” Johansson, Arne Bäckström, Tom Axelsson och Janne Petterson rattar var sin Audi quattro och Fordstallets färger representeras av exempelvis de alltid snabba förarna Stig Anderwang och Bror Danielsson. Erik Uppsäll kör Saab 99 Turbo och såklart finns det några snabba Porsche 911 med exempelvis Lasse Nyström bakom ratten. Utöver det finns ett helt koppel snabba Volvobilar med förare som Micke Wisti, Janne Westlund, Thomas Norqvist och Ola Axelsson.
– Vi vet att det är flera förare som ännu inte anmält sig, men redan nu kan vi se att det kommer att bli ett tufft rally med hård konkurrens, inte bara om totalsegern, utan även om klassegrarna.

Förutom de bilmodeller som vi är vana vid att se i rallytävlingar i Sverige finns det med en del exotiska modeller som Vauxhall Chevette HSR, Chevrolet Monza, Renault R5 Turbo och Alpine 310.

Regularityklassen kommer också att bli kamp. I anmälningslistan finns exempelvis de tidigare segrarna Kjell Gudim (N), VW 1302, Thorbjörn Bye(N), BMW 2002, och Patrick Carlsson som i år kommer att ratta en Volvo 262 Coupé, men i klassen kan det bli en helt otippad vinnare, som förra året då Peter Carlsson, Saab 96, segrade.

2015 är det jubileum med den 10:e tävlingen sedan nyuppstarten, vilket givetvis kommer uppmärksammas och firas. Tävlingen körs den 24-27 juni med tre dagsetapper som har Västerås som utgångspunkt, en västlig, en ostlig och en mer central etapp. Rallyt har en totallängd på cirka 1 110 km, varav cirka 175 km specialsträckor.

Mer information om KAK Midnattssolsrallyt finns på www.midnattssolsrallyt.com
15-04-28 Tågproblem - Majtåget flyttar
PGA att så få anmält sig till årets Majtåg den 2 maj har vi valt att FLYTTA tävlingen till den 12 september, och att byta namn till Svamptåget.

Vi kommer att förlänga långa banan och förkorta korta banan något, samt byta startplats så flera får plats.
Ny inbjudan kommer inom kort och ni är välkomna att anmäla er igen till den 12 september, gärna i god tid.

Tävlingsledningen.

15-04-27 Gruspremiären för LeoVegas World Rally grusades
När Fredrik Åhlin startade på första sträckan i det Norska Mästerskapet - Rally Sörland såg teamet verkligen fram emot att få många mil i bil. När starten på fredagskvällen gick på första specialsträckan så upptäcktes att motorn misstände och det i sin tur slutande med en snurr när motorn inte svarade på gaspådrag och nosen gick ner i diket, och oturligt nog slogs oljekylaren sönder.

Teamet hade ingen oljekylare med i reserv och länge såg det ut som om Fredrik och Morten inte skulle kunna komma till omstart dagen efter. Teamet lyckades dock med det som såg omöjligt ut och oljekylaren kunde repareras efter att teamets mekaniker skruvat fram till morgontimmarna.

Det tar inte lång stund att byta oljekylare men nu gällde det även att lokalisera felet, varför motorn misstände, och det bytes ut en hel del delar för att minimera eventuella fel för morgondagens körning då det återstod hela 12 specialsträckor att köra.

Lördag morgon med trötta mekaniker men med ett motiverat team trots att själva tävlingen var över för att vara med och slåss om ett slutresultat. "Jag vill bara köra bil och är grymt tacksam över mekanikernas arbete" sa Fredrik innan omstarten.

Regnet föll och vägarna kom att bli otroligt hala men för Fredrik och Morten blev det bara några km på dagens första sträcka. "Cirka 7 kilometer in på dagens första sträcka fick vi samma problem som under dag 1, under fullbelastning så stannade bara bilen och det var återigen game over" berättar Fredrik besviket.

Fredriks motto är, -Det kommer inte vara lätt men det kommer vara värt det. "Det mottot kändes sådär efter att bara kunnat köra 1 mil av de planerade 15 mil specialsträcka" säger Fredrik.

Teamet håller nu på att analysera data och förhoppningarna är att det inte kommer innebära ett köp av en ny motor. "Jag och teamet kommer göra allt för att kunna köra nästa planerade rally som är Syd Svenska Rallyt i mitten av maj" berättar Fredrik.
"Det kommer inte bli lätt men det kommer vara värt det" avslutar Fredrik.
15-04-26 Det blev tillslut en lyckad helg för Jacob Jansson i Rally Sørland
I helgen åkte vi till Kristiansand i Norge för att delta i Rally Sørland. En tävling med 15 mil SS på utmanande vägar. Uppgiften för helgen var att hitta in i körningen och försöka bygga upp fart inför kommande SM-rally.

Tävlingen startade med 3 sträckor på fredagskvällen. Vi öppnade i ett bra tempo men gjorde några misstag som kostade tid, bland annat en snurrning på sträcka ett och en mindre avåkning på sträcka tre. Vi gick till nattvila som 4 i klassen ca 20 sekunder bakom ledaren. På lördagsetappen skulle svåra sträckor bli ännu svårare med kraftigt ihållande regn. Till en början fick vi inte till körningen och tappade tid på de framför. Allt eftersom började konkurrenterna göra misstag samtidigt som vi började hitta rätt och lära oss vägkaraktären. In till service efter lördagens första loop på 4 sträckor hade vi klättrat till en tredje plats. På service ändrade vi lite inställningar på bilen och eftermiddagen blev lyckad med en bra känsla och ett högt tempo. Vi avslutade rallyt på bästa sätt med att ta två sträcksegrar och kör över målrampen som tvåa i klassen och 11 totalt.

Efter en liten trevande inledning blev det tillslut en lyckad helg och vi uppfyllde våra mål med tävlingen. Att få åka mycket mil på vägar av krokig och stenig karaktär med bra motstånd har varit givande.

Det bådar gott in för South Swedish Rally den 14-16 maj.
15-04-26 Rally Karlstad går in i Svenska RallyCupen
Under fredagen meddelade Säffle MC officiellt att det tvingas ställa in L-E Torph Memorial - Svenska RallyCupen´s andra deltävling för året. Arrangören drabbades av bakslag på tillstånd för lån av vägar, den tilltänkta långsträckan som skulle varit basen i tävlingsbanan fick man i måndags avslag på - det gav arrangören ett tufft jobb, efter en vecka sökande var man slutligen tvungna att ge upp - tiden är för kort!

Redan när de första indikationerna kom från Säffleklubben började arbetet för cupens organisation att sondera terrängen efter en möjlig ersättningstävling - kontakt togs bland annat med Karlstad Motorclub-Bil som den 30:e maj arrangerar Rally Karlstad. Förra året presenterad Karlstadsklubben ett fint arrangemang på häftiga Värmlandsvägar som såväl de tävlande som publik gillade - något många lagt på minnet.

Med kort varsel och korta diskussioner inom klubben gav Karlstad Motorclub-Bil grönt ljus, de hoppar på tåget! Utöver Västras FM serie och Suzuki 1300 RallyCup adderar man nu Svenska RallyCupen till sin tävling vilket borgar för en stor rallyfest även under barmarkssäsongen i Karlstad - vi i organisationskommittén för Svenska RallyCupen är mycket glada över klubbens beslut och är övertygade om att vi kommer få se en spännande, utslagsgivande och välarrangerad tävling!

Då Svenska RallyCupen kommer in sent i planeringen för arrangemanget kommer man gå in under tävlingens inbjudan vilket innebär att vi följer arrangörens tävlingsklasser och startordning! Samtidigt arbetar arrangörsklubben för att utöka startfältet med ytterligare platser för att få plats med ett ännu större startfält! Rally Karlstad kommer bjuda på 7 specialsträckor över 45km - en uppdaterad inbjudan väntas under de närmsta dagarna!

Tävlingskalender 2015:
01/05-15: Rally Gotland. Gotlands MFBK.
30/05-15: Rally Karlstad. Karlstads Motor Club Bil.
27/06-15: Skilling 500. Skillingaryds MK.
25/07-15: Kullingstrofén. Kullings MS.
29/08-15: EMK-Kannan. Eskilstuna MK.
12/09-15: Rally Småland. Vetlanda RRC, Team Skogsåkarna, Vimmerby MS.
31/10-15: Marknadsnatta. Västra Östergötlands MK
15-04-24 Tråkigt besked: Dessvärre inget L-E Torph Memorial i år!
Beskedet från Trafikverket kom till vår kännedom i måndags, då tävlingsorganisationen meddelades att de cirka sju kilometer så kallad ”vägverksväg” vi önskat låna inte fick nyttjas på grund av den dikning som utfördes på försommaren 2014. Vägen var inte redo för tävling.

Tyvärr fick vi i tävlingsorganisationen en helt annan uppfattning om läget då vi preliminärt frågade om nyttjande av vägen. Förfrågan om nyttjande gjordes i januari månad och utifrån det svar vi fick har vi byggt årets bansträckning på. Det kan tilläggas att vägen vi önskat att låna är en sträckning som vi använt i 15 år utan att möta några hinder och den har ingått både i L-E Torph Memorial och Midnattsolsrallyt.

De sju kilometerna ligger mitt på den sträcka som skulle komma att utgöra ryggraden i årets tävling. Sträckan måste strykas och i och med det tappar vi cirka 1,6 mil ss.

Efter en veckas hårt arbete med att försöka påverka, bilda opinion, blidka, borga för ett gott återställande, hitta alternativa lösningar och så vidare tvingas vi nu kasta in handuken. Vi ser ingen lösning på det uppkomna problemet som är hållbar. Det känns extra tråkigt att ta det här beslutet när vi sett tävlingen som en av höjdpunkterna i Säffle MC:s 40-årsfirande och där vi hade föresatt oss att skapa en tävling med flera kringarrangemang likt livesänd rallyradio och liverapportering från sträckorna.

Vi vill först och främst tacka de vägföreningar som gett sitt godkännande till oss för att få komma och köra hos dem och hoppas att vi kan få komma tillbaka någon annan gång. Sedan vill vi också rikta ett stort tack till de funktionärer som varit delaktiga i arbetet fram tills nu och de som också lovat att ställa upp i sommar!

Vi vill sedan be så mycket om ursäkt till de cuper som skulle ingått i vår tävling och det besvär vårt beslut orsakat dem alla.

Tävlingsorganisationen
Säffle MC
15-04-23 Sverigepremiär för nya Mitsubishi Mirage R5 - Patrik och Jeppe på startlinjen i Rally Över Gränsen!
Patrik och Jeppe kommer att stå på startlinjen på lördagens tävling Rally Över Gränsen med Osby som central ort. Kristianstad MK och Älmhult Mk har slagit ihop sina tävlingar till ett gemensamt rally med ca 7mil SS.

Den nya Mitsubishi Mirage R5 är byggd i Sverige av MParts i Örebro. Testprogrammet har bland annat inkluderat en asfalttävling i Holland och en tävling i Wales under mycket svåra förhållanden, en tävling i lervälling.

Thomas Weng har ställt sin testbil till förfogande för att Patrik och Jeppe skall finjustera grusinställningarna för svenska förhållanden inför South Swedish Rally den 14-15 maj och de kommer att köra som föråkare med den nya Mitsubishi Mirage R5 i Rally Över Gränsen.
-Det här har vi längtat efter sedan dagen vi beställde en bil och det ska bli hur kul som helst att äntligen få testa den nya bilen, och dessutom att få göra Sverigepremiär i Småland. Och 7 mil SS blir nyttigt inför SM-rallyt i Karlskrona 14-15 maj säger Patrik.
15-04-23 Nytt Gupp H reglemente i rally
Vid förbundsårsmötet informerades Distriktsordförandena om förslaget till ett nytt grupp H reglemente i rally.

Under förbundsmöteshelgen presenterades förslaget där det underströks att detta är ett förslag. Det redogjordes i sammandrag av Pierre Ellison om förslagets innehåll och tillfälle till frågor gavs.

Förslaget kommer nu att skickas till samtliga SGA i distrikten för genomgång och deras yttrande. Därefter kommer förslaget att processas av rallyutskottet och förbundsstyrelsen.

http://iof1.idrottonline.se/SvenskaBilsportforbundet/Nyheter/SvenskBilsport/NyttGuppHreglementeirally/
15-04-23 Gruspremiär för Fredrik Åhlin och LeoVegas World Rally Team
Nu till helgen körs Rally Sörland, som är en deltävling i det norska Rallymästerskapet. På startlinjen kommer den svenska landslagsföraren Fredrik Åhlin och kartläsare Morten Abrahamsen att stå, och rallyt innebär gruspremiär för teamet LeoVegas World Rally Team.
"Det ska bli spännande och kul med gruspremiären i den nya bilen. Vi har bara testat några få kilometer på grus i Katrineholm för några dagar sedan, men det kändes bra och lät riktigt gött under bilen" säger Fredrik med ett leende.

Fredrik är inte bara förare utan även projektledare och teamansvarig för årets satsning med LeoVegas World Rally Team. Detta innebär även en mängd andra uppgifter än att bara köra fort.
"Det är en utmaning som jag antagit med största glädje och motivation" säger Fredrik. "Att få vara delaktig från A-Ö och från gas till broms, det är utmanande, men innebär självklart även en mängd merarbete" fortsätter han.

Teamet kör detta år för att få mer mil i bil, och just det är målet för årets satsning. Detta görs genom att köra en blandning av mindre rallyn kombinerat med några av de kommande VM-rallyna. Nästa stora utmaning ser ut att bli det finska VM-rallyt i augusti.
"Jag och Morten ser fram emot helgens Rally Sörland i Norge som bjuder på hela 15 mil SS fördelat på 12 specialsträckor. Redan på fredag kväll kör vi de första 3 sträckorna" berättar Fredrik.

Teamet är glada och stolta över att kunna stå på startlinjen i Rally Sörland och passar samtidigt på att önska Frank Tore Larsen lycka till med att få deras bil på startlinjen efter deras senaste krasch.
"Nu njuter vi av detta här och nu" säger han, "det har jag lärt mig att man ska göra efter åren i denna fantastiska sport" avslutar Fredrik.
15-04-23 Nu startar VOC Mekonomen Rallys sommarsäsong. Välkomna till Osby
VOC Mekonomen Rally drar igång sommarsäsongen med flaggan i topp. Hela 81 bilar till start i nya Rally över Gränsen, ett sammarrangemang mellan forna Rally Kong Kristian och Rally Silverratten, två jättefina rallyn sammanslagna till ett. Deltävling i såväl VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie, som SommarSerie och även ingående i Nordic West Euro Cup. Det kan inte bli annat än absolut toppklass! Knappa 7 mil fantastisk rallyväg signerat Blekinge och Småland väntar det stora startfältet. Som vanligt kommer det att bli hårda fajter och underhållande rallyåka i alla VOC Mekonomen Rallys förarklasser.

Rally över Gränsen med huvudort Osby inleder sommarsäsongen 2015 i VOC Mekonomen Rally, och det är en värdig inledning.
- Det nyskapade Rally Över Gränsen kan inte bli annat än en succé, förutspår klassansvarig Roger Fransson.

VOC Mekonomen Rally hanterar rallyt lite speciellt i sina serier. Hela rallyt, för och eftermiddag är en deltävling i SverigeSerien och Nordic West Euro Cup. Medan tävlingen delas på två i SommarSerien, där alltså förmiddagen, tre sträckor fram till serviceuppehåll är en deltävling, och eftermiddagens fyra sträckor efter service är en annan.

Vinner Tom Kristensson högsta Elitklassen?
VOC Mekonomen Rally Elit A är alltid tufft. En hel rad mycket kompetenta rallyförare som alla vill kliva överst på prispallen, unga jättetalanger till rutinerade rallyrävar i en härligt utvecklande mix.
- I årets sommarpremiär tror jag det blir en ung jättetalang som kliver överst. Tom Kristensson lär bli omutlig på vägar som mer eller mindre är hemma för Tom, och där han dessutom radat upp segrar de senaste åren. Ska jag utse någon huvudkonkurrent så tror jag det blir Kim Nilsson även om han går ut betydligt lägre seedad eftersom att han inte kört årets tidigare deltävlingar i SverigeSerien.

Extremt ovisst i Elit B den här säsongen
I år är VOC Mekonomen Rallys lägre elitklass mer oviss och svårtippad än någonsin. Det är en hel rad förare som har kraft att knipa segern.
- Att tippa Elit B är nästan en omöjlighet. Men jag tror ändå att det blir någon av Frederick Eckhardt, Fredrik Jonasson eller Patrik Westerberg som tar hem segern. Men det kan lika gärna bli någon av de tävlande från landets sydliga regioner, dessa har så här tidigt på säsongen fördelen att redan ha hunnit köra några tävlingar på grus. Eller varför inte snabbe Per Allo som har haft en hel del otur under vintersäsongen, någon gång vänder det för gode Per.

Mycket intressanta starter i Cupklassen?
Cupklassen i VOC Mekonomen Rally bevisar sig år efter år som svenskt rallys riktiga drivhus. Här startar i stort sett alla jättetalanger i rallysporten sin resa. För några år sedan var det Pontus Tideman, så sent som 2014 Emil Bergkvist, båda idag något så unikt som svenskar med välförtjänta fabrikskontrakt.
- Under vintersäsongen slog André Nygren ner som en bomb. Kom från ingenstans och dominerade. Det ska bli väldigt spännande att se vad André presterar på grus och jättesvängiga vägar i landets sydliga regioner. Per Ström är alltid ett mycket intressant namn. En lågmäld kille som kör rallybil som om det vore den naturligaste saken i världen. Att Andreas Liljeberg är riktigt snabb på grus visade han redan i fjol då han vann finaltävlingen. Vad kan han göra? Blir också spännande att följa Mattias Jacobsson som vann juniorklassen i fjol i stor stil och med det blev uttagen i ett av klassens utvecklingsprojekt nu med stöd av Jonas Banck på JB Engine och Knutte Edenholm på Knuttes Motorsport. I Osby gör Mattias efterlängtad comeback efter skada och med det seriepremiär för honom i Cupklassen. Vad kan han göra? Och vad ska södras åkare ställa till med, Jimmy Möllerström till exempel, hur långt kan han gå?

Elias Lundberg är grundtipset i juniorklassen?
Fantastiska juniorer det också det något som betecknar VOC Mekonomen Rally sedan lång tid tillbaka. I vanlig ordning kommer vi redan nu se några av svenskt rallys framtida toppnamn bland våra ungdomar.
- Andraårsjunioren Elias Lundberg visade klass redan som förstaårsjunior i fjol och hann redan då med sin första seger i en riksserietävling. Imponerande! Och med det blev han föremål för klassens juniorsatsning där vi kopplar samman unga juniorer med en rutinerad mentor, i Elias fall Per Allo. Elias har också dominerat vintersäsongen i juniorklassen och får därför bära favoritskapet. Men, han är hela tiden utmanad av Rasmus Holm som också hunnit inkassera en vinterseger och av Isac Nordström som jagar. Och vad ska Andreas Elfver och Oscar Ljung hitta på? Blir jättespännande att följa de här unga talangernas kamp.

Välkomna till en härlig säsongsöppning. Och välkomna till ett riktigt fint rally. På lördag klockan 10.00 startar evenemanget.
15-04-22 Lyckad Norge resa för Theorin
Nu är vi hemma efter våran Norge tripp. Vi besökte Norska Oslo för att åka en blivande super sprint. Hurumsprinten hade ett stort intresse men endast 60 bilar fick delta och vissa fick gallras bort. I våran klass var vi 5 stycken resten var mer trimmade 2 hjulsdrivna bilar och 4 hjulsdrivna bilar.

Vi inledde rallyt lite väl försiktigt och jag tände inte till riktigt. Det visade sig räcka ganska långt ändå med en tredje tid på sträckan. Sträckan var den samma som gick totalt 4 gånger och alla sträcktider räknades. Det flöt på bättre och bättre under hela dagen och på inför sista sträckan låg vi bara ett par sekunder bakom 2an Sindre Furuseth. Jag bestämde mig för att försöka plocka sekundrarna på honom och sträckan gick jätte bra, tills vi slog i en grop och fick punktering på höger framhjul när det återstod 1.5 kilometer. Vi hade en enormt bra tid ändå och tillslut så var vi bara 3 sekunder efter honom in i mål. Vi blev trea i tävlingen och femma totalt bland alla bilar. Det var ett mycket högt tempo i klassen som märktes på total resultatet mot de starkare bilarna.

Vi är enormt nöjda med gruspremiären och detta känns mycket lovande inför nästa tävling som blir SM deltävlning nr 3, Syd Svenska Rallyt i Karlskrona.

Länkar med en onboard film från bilen och tävlingens sista sträcka. https://www.youtube.com/watch?v=QoGIIVuJSzg
15-04-21 MK Ratten ändrar till A-besikning!
MK Rattenändrar från B-besiktning till A-besiktning på Torsby sprinten den 26/4
» Inbjudan
15-04-21 Jacob Jansson kör Rally Sørland i helgen
Till helgen är det dags för årets första tävling på grus för Jacob Jansson med kartläsare Andreas Johansson. Vi åker till grannlandet Norge för att köra Rally Sørland. Tävlingen som ingår i norska mästerskapen har sin bas i Kristiansand i södra Norge och innehåller totalt 15 mil ss fördelat på 12 sträckor. Sträckor av ganska krävande karaktär med mycket sten och hinder nära vägen. Det ger bra körträning och ett perfekt tillfälle att fortsätta utveckla vårt notskrivande.

Rallyt börjar klockan 19 på fredag kvällmed tre stycken sträckor och fortsätter sedan med under hela lördagen med resterande nio sträckor. Denna tävling ser vi som en uppvärmning inför stundande SM tävling och fokuserar därmed helt på vårt egna race, och med hela den norska eliten på plats så kommer det definitivt bli en bra värdemätare.
15-04-20 Dramatisk rallydag i Älvängen
Då har rallysäsongen 2015 äntligen dragit igång. Iår är målet högt uppsatt. Försvara vinsten i Mega Rally Cup. Första deltävlingen för året var "hemma" tävlingen Aleknixen som Älvbygdens MK arrangerade i samarbete med Göteborgs MF, som jag tävlar för.

Ett rekordstort startfält var anmält till tävlingen som bestod av 4 Specialsträckor. I min förarklass VOC-Elit B var vi 13 stycken snabba deltagare. Inför starten på tävlingen fick man göra en rekognosering, det innebär att vi fick köra igenom sträckorna innan tävling och skriva egna noter. Kim Pettersson som är kartläsare gjorde ett kanonjobb i högerstolen och vi fick till noterna riktigt bra, det kändes som jag kunde lita på dem till 100%

SS1 började dramatiskt då vi blev lite nervinkade av publiken när tävlingsbilen innan oss kört av. Snabbaste tid av alla otrimmade bilar trots detta kändes oväntat bra. SS2 satte vi upp ett rejält tempo och också här blev det sträckseger! Det blev dock ett rejält "kalsongbytar moment" då vi på 4ans växel i över 120km/h tappade fästet och flög i sidled över ett krön. Men full gas räddade den situationen. Fränt!

Efter halva tävlingen i service ledde vi med 3 sekunder. Det roliga tog tyvärr slut redan på SS3. Jag hade för hög fart in i en vinkel höger, diket på vänster sida sög fast bilen ordentligt i leran och där satt vi tyvärr fast. Tur i oturen är att det inte drabbar cupen då vi inte fick räkna poäng i "hemmatävling" och farten finns i både kropp och bil! Nu bryter vi ihop och kommer starkare tillbaka till nästa tävling i Falköping den 1a Maj.

Robert Johansson Motorsport

15-04-18 Pontus Tidemand dominerade i International Rally of Whangarei
Pontus Tidemand kunde inte ha fått en bättre start på sitt nya äventyr i Asia-Pacific Rally Championship med ŠKODA Motorsport. I helgens International Rally of Whangarei på Nya Zeeland tog han kommandot från start och dominerade tävlingen igenom. Med 15 sträckvinster vann han storslaget i sin första deltävling i mästerskapet - segermarginalen slutade på nästan sex minuter.

Pontus och hans co-driver Emil Axelsson kom till Nya Zeeland och Asia-Pacific Rally Championships första deltävling med målet att få maximalt med erfarenhet och att kunna säkra sina första mästerskapspoäng. Men att hålla tillbaka är inte Pontus grej - han visade vad han går för redan på fredagens shakedown där han satte den snabbaste tiden och gjorde sedan detsamma på kvällens två inledande superspecialer. Det gav dem ett litet övertag inför lördagens fullängdssträckor.

Lördagen bjöd på omväxlande väderförhållanden med både torra såväl som regnvåta vägar, vilket ställde till med problem för många ekipage. Pontus däremot var nöjd med inställningarna på sin Team MRF-drivna ŠKODA Fabia Super 2000, tacklade uppgiften med bravur och lyckades hålla sig borta från trubbel. Under dagen utökade han sin ledning från 1.3 sekunder till hela fyra minuter när rallyts tio första sträckor var avklarade.

Den sista tävlingsdagen innehöll inte bara tävlingens längsta sträcka på tre mil, utan också de snabbaste sträckorna med inslag av asfalt. Med en så pass god ledning låg söndagens största utmaning i att hålla huvudet kallt och inte slå av för mycket på tempot för att inte riskera att tappa fokus. Pontus gick även ut som första bil på vägen och fick hantera den extra prövningen i form av löst grus, en svårighet som Pontus såg som nyttig träning. När den slutliga sträckan var körd hade han radat upp 15 sträckvinster av 16 möjliga och drygat ut tidsdifferensen till konkurrenterna ytterligare. Segermarginalen landade på fem minuter och 51.8 sekunder.
- Det känns fruktansvärt bra att inleda APRC-säsongen såhär och att kunna leverera ett bra resultat för ŠKODA, säger Pontus. Även om vi har haft ledningen från start så har vi jobbat hårt på varje sträcka. De nyzeeländska vägarna är riktigt häftiga, men de är också trixiga, kräver full koncentration och det finns inte utrymme för att slappna av ens en sekund.


Teamet har skött det suveränt med bil och däck och Emil har, som alltid, gjort ett perfekt jobb i kartläsarstolen. Vi har fått många nya erfarenheter och bra träning inför kommande tävlingar och jag är otroligt nöjd och glad för det vi har åstadkommit den här helgen.

Nästa tävling i FIA Asia-Pacific Rally Championship är Rally New Caledonia den 15-17 maj.

APRC International Rally of Whangarei topp 5
1. Pontus Tidemand 2:55:29.4
2. Gaurav Gill +5:51.8
3. Michael Young +5:53.8
4. Subhan Aksa +9:14.2
5. Jean-Louis Leyraud +15:43.5
15-04-17 Theorin Motorsport hissar flaggan i topp och kör för seger i helgen
En liten sen uppdatering inför helgens tävling i Oslo, Norge. Vi kommer imorgon åka Hurumsprinten som startar kl 11.00. Detta är en ny tävling i Norge som kommer slå stort. Det är många kända norrmän som skall åka och då är det ett måste att åka över och visa vad vi svenskar går för.

Som startnummer 51 går vi ut och vi är 5 stycken i klassen med totalt 63 bilar till start. Det kommer vara live sända sträckor från klockan 14.00. Länken till sidan som sänder "webb TV" heter http://tv.bilsport.no/live/hurumsprinten-2015

Nu hissar vi flaggan i topp och kör för seger!
Theorin motorsport
15-04-16 Vilan över för Sollebrunn Racing
Äntligen drartävlingssäsongen igång igen efter nästan två månaders uppehåll för Sollebrunn Racing.

Redan till helgen kommer vårens första tävling avverkas då teamet skall köra ett minirally i skogarna runt Nol utanför Göteborg. Bilen har stått klar för race sedan länge men nu ska den testas på grus i skarpt läge igen.
– Jo, men detta får främst ses som en avrostning av mig, menar Micke. Det ska bli kul att komma igång igen och vi tar inte denna tävling på för stort allvar även om man alltid vill prestera sitt bästa när det är tävling.

Det bjuds som vanligt på bra motstånd i klassen och Jimmy Olsson, regerande mästaren från Svenska Rallycupen får gälla som favorit.
– Men vi ska såklart göra vad vi kan för att ta hem detta säger Micke.

Till denna tävlingen har Ida andra förtroendeuppdrag som hindrar henne från att åka så Mikael har kallat in sin forne vapendragare Conny Erixon för att ta hand om noterna.
– Det lär inte skapa några problem, vi känner varandra väl men nu ska vi dessutom skriva egna noter till dessa sträckor så vi behöver vara koncentrerade hela dagen.


Annars ligger fokus på uppladdningen inför nästa SMdeltävling som körs i Blekinge under Kristi himmelsfärdshelgen i mitten av maj.
– Det är SM som gäller i år så vi ska även hinna med en testdag innan dess, avslutar Micke. Då är Ida tillbaka i co-driversätet
igen.
sollebrunnracing.se

14-04-15 Tidemand laddad för ŠKODA-debut på Nya Zeeland
Pontus Tidemand har anlänt till Nya Zeeland och i helgen gör han premiär som fabriksförare för ŠKODA Motorsport och debuterar även i FIA Asia-Pacific Rally Championship (APRC). Mästerskapets första deltävling är International Rally of Whangarei och det är en sporrad värmlänning som tar sig an uppgiften på ny mark.
- Det här blir en speciell upplevelse, säger Pontus. ŠKODA har tagit emot oss fantastiskt bra och jag ser verkligen fram emot att få göra vår första tävling tillsammans med det nya teamet. Jag har aldrig tidigare varit i den här delen av världen men ryktet säger att vägarna och landskapet är något i särklass. Det är en spännande utmaning som väntar i helgen och trots att det är mycket nytt kommer vi att ge 110 procent - det är nu det roliga börjar.

Det tre dagar långa Rally of Whangarei har, precis som namnet avslöjar, sin bas i staden Whangarei som med sitt subtropiska klimat anses vara den varmaste staden på Nya Zeeland. Eventet är det första i årets FIA Asia-Pacific Rally Championship-serie och drar igång med en show i stadens centrum på fredag där fans får möjligheten att se både rallybilarna och förarna på nära håll. På kvällen körs en publiksträcka två gånger innan det är dags att förflytta sig norrut till Kawakawa på lördag för åtta specialsträckor på de snabba och rytmiska grusvägarna som rallyt är känt för. På söndagen drar sig tävlingen söder om Whangarei då de avslutande sex sträckorna väntar, däribland den längsta sträckan på närmare tre mil. I sin helhet omfattar rallyt 282 km specialsträckor och ekipagen går i mål på söndag eftermiddag (lokal tid; 10 timmar före centaleuropeisk tid).

Pontus och hans erfarne kartläsare Emil Axelsson börjar sin säsong i en ŠKODA Fabia Super 2000, precis som teamkompisen och den kanske störste konkurrenten Gaurav Gill från Indien, som blev APRC-mästare 2013. I det övriga startfältet finns flera snabba förare med stor erfarenhet, däribland ŠKODAs tredje Fabia S2000 som körs av Jean-Louis Leyraud från Nya Kaledonien. Totalt har International Rally of Whangarei lockat deltagare från sex nationer.

Under 2015 representerar Pontus ŠKODA i det prestigefyllda Asia-Pacific Rally Championship och senare under säsongen kommer han även att få ratta deras helt nya Fabia R5, som nyligen fick godkännande från FIA (International Automobile Federation) och som Pontus fått möjligheten att testköra under de gångna veckorna. Stort fokus ligger på den kinesiska deltävlingen i slutet av oktober då Kina är en av ŠKODAs viktigste marknader. Pontus och Emil, som båda är utövare hos EVEN Management, får ett fullspäckat år - i tillägg till APRC kommer de också att delta i utvalda VM-rallyn i WRC 2-klassen.

15-04-14 RS-serien i rally drar igång
Nu drar RS-serien i gång i Östergötland på söndag. Det är Västra Östergötlands MK som är premiärarrangör för året. Årets täv-
ling Skänningeknixen har ett lítet annorlunda utseende mot tidigare år. Anledningen är att järnvägsbygget blev klart som stängde av Linköpingsvägen. Det gjorde att tävlingsledaren Emmelie Andersson och hennes stab funderade om de skulle göra en sträcka
då man nu kunde korsa denna väg. Efter att ha diskuterat detta ett tag i ledningen blev det så att man skulle ha en sträcka som blir cirka tre kilometer som kommer att köras tre gånger.

Av de knappt 60 anmälda till Skänningeknixen får den fortåkande pensionären Håkan Svensson, Fägre MK vara en av favoriter
till segern då har flera segrar i tävlingen förut. Det har även Motalaföraren Hans Flodin fast det var några år sedan bäda kör var sin Mitsubishi. I den tvåhjulsdrivna klassen får Tjusts Mikael Stark i en potent Ford Escort tillsammans med Linköpings Jörgen
Johanssoni sin BMW Compact bära favoritskapet.
15-04-13 Stoffe och David snabbast i premiären i SSRC
Äntligen startar grussäsongen och längts söder ut i vårt avlånga land kommer våren tidigt så redan den 28 mars kördes premiären i Sydsvenska Rallycupen då 200 startande i Simrishamns- mixen ger sig ut på 6 SS om 41 km.

I väldigt många klasser var det väntade segrar men det hittas en del överraskningar också. Bland de fyrhjulsdrivna fortsätter Stoffe Nilsson, Hässleholm sitt segertåg, än så länge i fjolårsbilen. Överraskande bra körde där Osborn Eklund, Kullings, som i förra årets Simrishamnstävling låg ca fem sekunder per kilometer efter Stoffe men på sin tredje plats i år är han nere i tre sekunder. Nästa överraskning är Robin Adolfsson som bytt sin Volvo 940 mot en Mitsubishi och efter en lite försiktig och säkert förståndig inledning är han på de sista sträckorna nere på tider under en sekund per kilometer från Stoffe. En fortsatt förbättring i den takten så har kanske Stoffe äntligen fått sin utmanare i Sydsverige.

I A-förare 2WD är David Bellborg, Ryd, egentligen aldrig hotad och fjolårets tvåa Christopher Zejlon blir två i år igen. Överraskningen här är fjärdeplacerade Henrik Johansson, Ydre. Henrik vann 2013 allt i Ungdomsklassen och efter en seger i 2014-års Simrihamnsmix i C VOC Mekonomen körde under resten av det året upp sig till A-förare. Efter bilbyte till Golf så är han nu i toppen av A 2WD. Imponerande och visar än en gång vilket förnämligt drivhus våra Ungdoms- och standardbilklasser är. Där odlas talanger!

Den nya R2 klassen fick omgående SM känsla när junioren Robert Scholander vann efter en inledande sekundstrid med Erik Telehagen som sen tyvärr fick bryta i ledning.

I Grupp E A-förare tar Thobias Svensson, Hörby med sig farten från vinterns RM tävlingar och segrar ohotad före Carl Ryke, Karlskrona. Jämfört med föregående års tävling så gör dock Carl en tydlig förbättring från mer än två sekunder per kilometer till under en bakom Thobias.

Ola Schön i Grupp E B-förare fortsätter sitt segertåg från förra årets C-klass.
I C-förare 2WD vinner Johan Bengtsson, Älmhult före Jonatan Johannesson, Gullabo, ännu en färsk f.d. Ungdomsåkare som efter bilbyte nu konkurerar med de etablerade trimmade bilarna.

Ständige tvåan Keith Wennberg, Skillingaryd fick denna gång ge sig för Hampus Larsson, Kristianstad som efter byte från Golf direkt visar att Toyota är en vinnarbil för honom i C-förare Grupp E.

Nästa tävling i Sydsvenska Rallycupen är Rally över gränsen, ett samarrangemang mellan Kristianstads MK och Älmhults MK. Den 25 april ger sig förarna ut på 8 SS med en längd på mer än 70 km.

Möt oss också på facebook.com/sydsvenskarallycupen

15-04-12 Efterlängtad comeback i skogen
Lars-Erik Larsson, 41, från Svenljunga var under 90-talet en lovande rallyjunior som slogs om topplaceringarna i Junior-SM med bland andra Daniel Carlsson och Per-Gunnar Andersson, som senare kom att bli dubbel Junior-Världsmästare i rally 2004 och 2007. Detta kom att efterföljas av några år med sporadisk tävlande innan Lars-Erik för ca 8 år sedan bestämde sig för att förverkliga sin dröm: att bygga en fyrhjulsdriven Audi Quattro.

Bygget av den nya bilen stötte på många tekniska motgångar som Lars-Erik arbetade sig igenom. Men en dag i maj 2011 inträffade något som såg ut att krossa drömmen för alltid; Lars-Erik råkar ut för en arbetsplatsolycka och förlorar i princip all syn på ena ögat. Men med starkt stöd från familj och vänner så stod bilen tidigare i vår klar.

Och nu på lördag skall äntligen Lars-Erik’s dröm infrias när han startar med sin nybyggda Audi i Älvängens tävling Ale-Svängen. I kartläsarstolen sitter Lars-Eriks trogna kartläsare från förr, Peter Wester. Och när starten går på lördag då kan man räkna med att Lars-Erik drar på smilbanden.
15-04-10 Bror Danielsson kör KAK Midnattssolsrallyt
Det gamla rallyesset Bror Danielsson gör comeback i de större sammanhangen och ska köra i uppvisningsklassen i KAK Midnattssolsrallyt. I Regularity är det den nya klassen Sport som är det stora samtalsämnet.

Anmälan till KAK Midnattssolsrallyt har bara varit öppen en vecka och hittills har 95 tävlande anmält sig.
-Redan under Bilsport Performance & Custom Show på Elmia märkte vi att intresset var enormt. Jämför man med de senaste åren har vi betydligt fler anmälda så här tidigt, säger Simon Johansson, KAK Midnattssolrallyt.

Bland de anmälda i Historic finns redan nu både gamla bekanta, som världsmästaren Stig Blomqvist och Björn ”Nalle” Johansson, och en del nya namn som Bror Danielsson. Bror gör comeback i de större rallysammanhangen genom att ställa upp i den nya Uppvisningsklassen.

Vi vet att förare av Brors kaliber är efterlängtade av publiken. Med Uppvisningsklassen vill vi stimulera fler förare att göra comeback, som ett första steg att prova vingarna på nytt, eller bara vara med och njuta av ett fantastiskt rally tillsammans med alla rallyentusiaster, säger Simon Johansson, KAK Midnattssolrallyt.

Klassen är öppen för bilar upp till 1990 och körs utan officiell tidtagning.
Många frågor ställs också kring den nya klassen Regularity Sport.
-På önskelistan fanns en klass för ekipage som vill vara en del av rallyt och lufta sina klassiska bilar. Tävlingsmomentet kommer kanske inte första hand i denna klass utan det stora nöjet att delta och visa upp sin bil för alla som följer rallyt, berättar Lars Johnsson, KAK Midnattsolsrallyt.

Anmälan stänger den 1 maj.

Rallyhistorik
KAK Midnattssolsrallyt är Sveriges, och ett av norra Europas, största rally för historiska tävlingsbilar, Appendix K. Midnattssolsrallyt 2015 är öppet för bilar byggda 1985 eller tidigare. Midnattssolsrallyt kördes i sin ursprungliga tappning mellan 1950 och 1964. Sedan 2006 körs Midnattssolsrallyt som en historisk tävling med två huvudklasser: Historic - tävlingsbilar i full fart, och Regularity - rallyinspirerade standardbilar som ska hålla en snittfart om 50 km/h. Rallyt följs främst av en stor nationell publik men har också under åren väckt intresse internationellt. Världs-, Europa- och Svenska mästare samt flertalet internationella tävlanden kommer att delta i tävlingen.

2015 är det jubileum med den 10:e tävlingen sedan nyuppstarten, vilket givetvis kommer uppmärksammas och firas. Tävlingen körs den 24-27 juni med tre dagsetapper som har Västerås som utgångspunkt, en västlig, en ostlig och en mer central etapp. Rallyt har en totallängd på cirka 1 110 km, varav cirka 175 km specialsträckor.

Mer information om KAK Midnattssolsrallyt finns www.midnattssolsrallyt.com

15-04-08 Svensk seger i irländskt drama
Svenska rallytalangen Emil Bergkvist vann andra omgången av EM i rally för juniorer i sin Opel ADAM och har därmed ökat sin ledning i den totala ställningen.

Arton extremt krävande sträckor med totalt cirka 215 kilometer av irländsk asfalt, smala, ojämna vägar och blixtsnabba partier, mer än två timmars körtid under total koncentration och fysisk press fördelade på två dagar - och till slut var det bara några sekunder som gjorde hela skillnaden. Det är allt som skilde vinnaren från andrapristagaren som också råkade vara deras Opel lagkamrater. En rallytävling kan knappast erbjuda mer spänning än så.

I ett spännande slutskede, vann svensken Emil Bergkvist (20, från Torsåker) och hans kartläsare och landsman Joakim Sjöberg (29, från Ösmo) den andra omgången av FIA ERC Junior. De tog hem segern precis före sina tyska Opel lagkamrater Marijan Griebel (25, från Hahnweiler) och Stefan Clemens (28, från Weiskirchen). Med detta, gjorde kvartetten en sensationell topplacering för ADAC Opel Rallye Junior Team bland nästan 20 av de bästa ERC juniorteamen. De högst placerade konkurrenterna kom mer än en minut bakom vinnarna i ADAC Opel Rallye Junior Team.

"Jag tror inte att det är sant", strålade Bergkvist, som satte den bästa tiden i sex sträckor och med sin andra seger för säsongen, ökade sin ledning i den totala ställningen i FIA ERC Junior samt ERC3 rankning. "Förhållandena här var riktigt svåra, sträckorna var mycket smala och otroligt snabba, och sedan var det alla förrädiska hopp. Och Marijan höll ett massivt tryck på oss hela tiden, speciellt den andra dagen. Vi kunde verkligen inte slappna av, inte ens för en sekund - och inte göra minsta lilla misstag. Vi lyckades slutföra rally utan några riktiga misstag. Hela teamet har jobbat perfekt och ADAM R2 visade återigen vilken superb rallybil det är, denna gång på asfalt. Vi var mycket väl förberedda och hade en fantastisk tid här. Dessa var två fantastiska dagar, och jag är otroligt glad! "

Och tvåan Griebel, som levererade bästa tider på fyra sträckor, var inte ledsen över den missade segern: "Jag är nöjd med andraplatsen. Vi var inte särskilt nöjda efter kvalkörningen i torsdags och den första dagen behövde vi en stund att komma in i rätt rytm. Men vårt självförtroende växte med varje etapp, så vi repade oss och satsade allt. Det är absolut inga problem att vi inte vann. Jag är så glad att vi slutade med en pallplats i denna fantastiska men riktigt tuffa rally. Lägg till en dubbelseger för ADAC Opel Rallye Junior Team och ADAM R2 - vad mer kan man begära?"

Opel Motorsports direktör Jörg Schrott var nästan mållös: "Vad killarna gjorde här mot sådana tuffa konkurrenter var helt fenomenalt. En stor komplimang till hela teamet! "
15-04-06 Sibylla Gustafsson Anmäld till årets Midnattssolsrally
Ja, nu är vi anmälda till årets Midnattssolsrally 2015,Ett rally på totalt 1110 km, därav 175 km specialsträckor (18 st)
Vi var den första som anmäldes på plats, på Elmia i helgen , i regularityklassen. (I år är det två klasser i regualrity elite och sport. Vi anmäldes oss till Elite klassen.)

Midnattssolsrallyt går av stapeln i Västerås 24-27 juni.
Det blir vårt åttonde rally (om vi kommer med) säger Sibylla Gustafsson. Hon kommer att köra med sin SAAB 96 från 1961. (Jodå , med alla de goa tillbehören som vanligt.)Det är den bilen vi åkt med de andra 7 gångerna, säger sambon Lasse Björk. Lasse Björk är som vanligt kartläsare. Naturligtsvis kommer vi att klä upp oss i god 60talsanda och kämpa väl på Ewy Rosqvists pokal som går till bästa kvinnliga förare i regularity och i den historiska rallyklassen.

Just nu står den blåa 96an på SAABs bilmuseum i Trollhättan. Det kommer att vara en utställning där från mitten av april till slutet av september, som ska spegla några av Sveriges SAABentusiaster.

Jag blev jätteglad när museichefen Peter Bäckström ringde och frågade om jag kunde och ville ställa ut min bil. säger Sibylla. Vilken ära.
www.saabsibylla.se
15-04-05 Tung helg i Junior-EM för Mattias Adielsson
Under helgen har den andra deltävlingen av årets junior-EM i rally avgjorts på asfaltsvägar runt Belfast med tävlingen Circuit of Ireland. Rallytalangen Mattias Adielsson från Göteborg tillsammans med kartläsaren Christoffer Bäck från Hedemora hade en riktigt tung helg.
- Vi gjorde ett riktigt bra kval i torsdags men direkt på fredagens första sträcka började problemen, bilen gick bara på tre cylindrar hela sträckan och vi tappade mycket tid. Efter sträckan lyckades vi fixa felet och allt fungerade bra tills den femte sträckan. Där stannade bilen och vi kunde inte starta den. Bara att bryta och bogsera bilen tillbaka till servicen. Teamet lyckades lokalisera felet och rätta till det så att vi kunde starta om på lördagen, säger Mattias Adielsson.
- Vi startade om på bästa sätt på lördagen. Bilen fungerade och vi var med på sträckorna med topptider. Körningen och noterna stämde bra, tyvärr kom lite för fort in i en vänsterkurva på SS 12. Det resulterade i en avåkning där vi fastnade i en häck, det fanns ingen publik på platsen som kunde hjälpa oss upp på vägen så vi blev kvar där. Ganska surt när vi fått upp farten och bilen gick bra. Nu åker vi hem och samlar ihop alla intryck och erfarenheter från detta äventyr. Vi har lärt oss massor som vi kommer att ta med till nästa framträdande, avslutar Mattias Adielsson.

Information om ERC-Junior, www.fiaerc.com
Ställning i ERC Junior-EM,http://www.fiaerc.com/standings
15-04-05 Godkänt resultat för Jacob Jansson i DA-Transport Racet
I fredags körde vi rallysprinten DA-Transport Racet i Grängesberg. En liten tävling på asfalt med en sträcka som kördes fyra gånger. Ett perfekt tillfälle att visa upp oss på hemmaplan och det är alltid nyttigt med träning på asfalts underlag. Dagen till ära hade jag med mig två sponsorer som kartläsare. Niklas från Risåns Måleri och Lars från XL Bygg Kopparberg som fick två åk var i högerstolen. I startlistan återfanns ett gäng sprintspecialister så konkurrensen var god. Vi började men en fjärde tid i första åket, men förbättrade sedan både körning och tiderna för varje åk som gick och kunde tillslut summera dagen med en andra plats både i klassen och totalt.

Ett helt klart godkänt resultat och en rolig tävling. Men bäst av allt, kartläsarna Niklas och Lars var mycket nöjda med dagen och hade fått en häftig upplevelse.
15-04-01 Svenska RallyCupen - nyheter och mässbesök under Påskhelgen
Med en månad kvar till start av 2015 års säsong för Svenska RallyCupen börjar det dra ihop sig rejält, redan när kalendern presenterades ökade trycket från tävlande och team - när senare anmälan öppnade till premiären på Gotland var intresset enormt. Långt innan anmälans stängning var startfältet fullt och på reservlistan droppar fortfarande namnen in - när hände detta senast i Svensk rallysport?

Flera nya partners har presenterats under vintern som ger ett ökat stöd för cupen, det innebär extra prispengar och lika så en chans för de tävlande teamen att spara pengar vid inköp genom cupens partners - flera olika program finns för de olika leverantörerna!

Under Påskhelgen kommer Svenska RallyCupen representerade med en monter på Bilsport Performance & Custom Motor Show i Jönköping - representanter från cupen finns på plats fredag till måndag dit ni är välkommna att snacka om Svenska RallyCupen och rally i allmänhet! Där kommer det också bli premiär för vår "lilla nyhet" som ska hjälpa oss att lyfta statusen och arrangemangen för cupen under 2015! Ni finner oss i monter B01:03 under dagarna fyra - där kan ni också beskåda Mattias Ledins Peugeot 208 R2.

Snart väntas också kommande deltävlingar presentera Inbjudningar och slå upp portarna för sina anmälningar - näst på tur efter starten på Gotland sker när cupen korsar landet för besöket i Värmland genom L-E Torph Memorial Rally i Säffle - det på självaste nationaldagen!

Glöm inte bort, ni finner oss i monter B01:03 under Påskhelgen på Bilsport Performance & Custom Motor Show och finns årets runt på www.svenskarallycupen.se

Glad Påsk önskar gänget bakom Svenska RallyCupen!
15-04-01 Dags för junior-EM i Ireland
På fredag startar den andra deltävlingen i årets Junior-EM i rally. Circuit of Ireland med sin bas utanför Belfast är den nästa utmaningen för rallyföraren Mattias Adielsson från Göteborg och kartläsaren Christoffer Bäck från Hedemora.
- Det var en riktigt häftig upplevelse att köra den första deltävlingen på snöunderlag i Lettland. Tempot är riktigt högt, mycket högre än vad vi är vana vid. Nu blir det nya förutsättningar med asfalt som underlag, säger Mattias Adielsson.

Circuit of Ireland avgörs på 18 specialsträckor som tillsammans mäter 21 mil. Under långfredagen är det åtta specialsträckor och de resterande tio specialsträckorna avgörs på påskafton. Startfältet är riktigt starkt och det är hela 19 juniorer som startar, många av dem är också uppväxta med asfaltsrallyn, så det kommer att bli en fördel för dem.
- Det här kommer att bli riktigt svårt, vägarna ska vara väldigt hoppiga och svårkörda. Vi åkte hit lite tidigare för att kunna köra reccen till en lokal tävling som kördes i helgen, allt bara för att komma in i de speciella vägarna och känna på atmosfären. Under måndagen har vi också kört ett kortare test för att se så bilen fungerar som den ska. Vi kommer att försöka hänga med så bra vi kan och alla tävlingsmil vi gjorde i Frankrike förra hoppas jag att vi har nytta av i den här tävlingen, avslutar Mattias Adielsson.

Tidsplan Circuit of Ireland (Lokal tid)
Fredag 3 april
SS 1 10,48
SS 2 11,28
SS 3 12,19
SS 4 15,37
SS 5 16,17
SS 6 17,19
SS 7 18,17
SS 8 18,28

Lördag 4 april
SS 9 09,14
SS 10 10,00
SS 11 11,09
SS 12 11,34
SS 13 13,57
SS 14 14,12
SS 15 14,41
SS 16 15,27
SS 17 16,55
SS 18 17,20

TV tider Eurosport
Torsdag: 00,00 – 00,15
Fredag: 23,00 – 23,30
Lördag: 23,15 – 23,45
Tisdag:23,00 - 23,30

För resultat och rallyradio under tävlingen, www.fiaerc.com
StällningERC - Juniors efter den första deltävlingen:
1 Emil BERGKVIST (SWE) 39 pts
2 Steve ROKLAND (NOR) 29 pts
3 Ralfs SIRMACIS (LVA) 24 pts
4 Mattias ADIELSSON (SWE) 21 pts
5 Jon ARMSTRONG (GBR) 14 pts

www.adielssonmotorsport.com
15-03-31 Anmälan öppnar på fredag till Midnattssolsrallyt
På fredag öppnar anmälan till årets KAK Midnattssolsrally. Kom till Bilsport Performance & Custom Show på Elmia, Jönköping, och anmäl er i vår monter.

Förhandsintresset för årets tävling har varit stort och det har kommit många förfrågningar både från Sverige och från utlandet. Anmälan öppnar nu på fredag, den 3 april under Bilsport Performance & Custom Show på Elmia, Jönköping, som är Nordens största bilshow med cirka 70 000 besökare.
-KAK Midnattssolsrallyt hittar ni monter B07:12 i B-Hallen. Där kan tävlande anmäla sig till rallyt direkt, säger Simon Johansson.

Han kommer att stå i montern tillsammans med Lars Jonsson och Per Carlsson.
-Kom förbi och snacka rally och träffa rallyförarna Björn ”Nalle” Johansson och Kjell Fransson som också kommer att finnas i vår monter.

Har du inte möjlighet att vara på plats går det bra att anmäla sig via Midnattssolsrallyts hemsida. Anmälan stänger den 1 maj.
15-03-31 Efter utvärdering av 2014 års förbundsmästerskap har vi beslutat att upprepa succén även 2015!
FÖRBUNDSMÄSTERSKAP I RALLY 2015
Det blev ju ett rekordstort deltagande i mästerskapet – det har dock i år varit lite svårare att hitta tävlingsarrangörer. Men efter en hel del arbete har vi även i år lyckats få till 6 deltävlingar. Arrangörerna har efter hand insett att Förbundsmästerskapet inte tillför mer arbete – men fler deltagare! Förra året erhäll Rönne MK diplom som årtes FM-arrangör. Även i år kommer vi att diplomera en av de 6 tävlingsarrangörerna.

Som tidigare kommer en prispott, bestående av värdebevis gällande startavgifter att fördelas mellan de tre första i varje tävlingsklass.( 5 olika).

En nyhet i år är att Bilklass 5 är Ungdomsrally! Vi vill gärna uppmuntra den klassens deltagare till ett aktivt tävlande med chans till Värdebevis! I stället tävlar inte den Klassiska/Historiska klassen i årets Förbundsmästerskap, vi prioriterar Ungdomen 2015!

Vi upprepar också förra årets succé med Tävlingsbidraget. Det består även i år av 8.000:- till 1:an, 5.000;. till 2:an och 3.000:- till 3:an i respektive förarklass (A-, B- och C-förare) – alltså totalt 48.000:- att tävla om!

Första deltävlingen är Rally Karlstad 30 maj. Sedan blir det snabba ryck – nästa deltävling redan 6 juni i Säffle – L-E Thorps Memorial.

För fullständiga regler och uppgift om vilka tävlingar som ingåt i mästerskapet – se Västra Bilsportförbundets hemsida!

Rallykommittén
Västra Bilsportförbundet
15-03-26 Svenskduo blir fabriksförare för SKODA Motorsport
Supertalangen Pontus Tideman och kartläsare Emil Axelsson har skrivit på för SKODA Motorsport och en säsong i FIA Asia-Pacific Rally Championship (APRC). Första tävlingen körs på Nya Zeeland 17-19 april.
Den 24-årige värmlandssonen och tidigare juniorvärldsmästaren Pontus Tideman tar plats som fabriksförare i SKODA Motorsports internationella rallysatsning. Tideman utgör tillsammans med kartläsaren Emil Axelsson en svenskduo som blivit omsorgsfullt utvalda att representera SKODA:s färger i Asia-Pacific Rally Championship.
- Vårt team har redan APRC-mästaren Jan Kopecky och europamästaren Esapekka Lappi som har presterat på topp under de senaste åren, säger SKODA Motorsports chef Michal Hrabanek. För att vara bättre förberedda inför framtiden, får vi ännu en mycket begåvad duo i Pontus Tidemand och Emil Axelsson, säger ŠKODA Motorsport Director Michal Hrabánek.

Pontus har trots sina unga år redan haft stora framgångar inom motorsport. 2013 vann han titeln Junior World Rally Champion och har sedan dess gjort succé både inom FIA World Rallycross Championship och WRC 2. Så sent som förra året bjöd han på en spektakulär uppvisning när han, med Emil Axelsson i högerstolen, tog hem segern i WRC 2-klassen i Tysklands VM-rally.

I och med avtalet med ŠKODA Motorsport tar Pontus nu nästa stora kliv framåt i sin karriär. Premiären som fabriksförare sker i FIA Asia-Pacific Rally Championships säsongspremiär – International Rally of Whangarei på Nya Zeeland om knappt en månad
- Jag ser verkligen fram emot den här nya utmaningen, säger Pontus. Det gör mig
otroligt stolt att mitt namn finns med på listan över chaufförer hos ŠKODA – som ju är ett av de mest framgångsrika varumärkena inom rally. Den här chansen har jag längtat efter i många år och jag ska verkligen se till att förvalta den på bästa sätt, både vad gäller prestation och utveckling, för att få ett så bra resultat som möjligt för ŠKODA Motorsport.
- Vi kommer att göra allt vi kan för att ta pallplatser och vinster så snabbt som möjligt, säger den rutinerade kartläsaren Emil Axelsson, som nu slår sig ihop med Pontus på heltid.
ŠKODA är inte helt obekant för Pontus – han har redan erfarenheter med märket från de senaste åren. Senast triumferade han i norska Rally Finnskog med en Fabia Super 2000 och han kom även tvåa i Rally-SM 2012 med samma bil. Det är också med denna modell som den nya ŠKODA-duon kommer att starta sin säsong.
- Vi tror starkt på Pontus och Emils extraordinära egenskaper, säger Michal Hrabánek. Vi planerar att vårt nya team senare under året ska köra den nya ŠKODA Fabia R5 i APRC.
15-03-26 Pontus Tidemand blir fabriksförare hos ŠKODA Motorsport
Den 24-årige rallytalangen Pontus Tidemand från Värmland har skrivit på kontrakt för det tjeckiska fabriksteamet ŠKODA Motorsport. Tillsammans med kartläsaren Emil Axelsson gör han debut i Asia-Pacific Rally Championships första deltävling på Nya Zeeland den 17-19 april.
- Jag ser verkligen fram emot den här nya utmaningen, säger Pontus. Det gör mig otroligt stolt att mitt namn finns med på listan över chaufförer hos ŠKODA - som ju är ett av de mest framgångsrika varumärkena inom rally. Den här chansen har jag längtat efter i många år och jag ska verkligen se till att förvalta den på bästa sätt, både vad gäller prestation och utveckling, för att få ett så bra resultat som möjligt för ŠKODA Motorsport.

Pontus har trots sina unga år redan haft stora framgångar inom motorsport. Som 13-åring blev han nordisk mästare i crosscart och 2011 blev han den yngste svenska mästaren i rally genom tiderna. 2013 vann han titeln Junior World Rally Champion och har sedan dess gjort succé både inom FIA World Rallycross Championship och WRC 2. Så sent som förra året bjöd han på en spektakulär uppvisning när han, med Emil Axelsson i högerstolen, tog hem segern i WRC 2-klassen i Tysklands VM-rally. I och med avtalet med ŠKODA Motorsport tar Pontus nu nästa stora kliv framåt i sin karriär.

Premiären som fabriksförare sker i FIA Asia-Pacific Rally Championships säsongspremiär - International Rally of Whangarei på Nya Zeeland om knappt en månad.
- Vi har redan Asia-Pacific-mästaren Jan Kopecký och Europamästaren Esapekka Lappi i vårt team och de har visat en stark utveckling de senaste åren. För att vara bättre förberedda inför framtiden, får vi ännu en mycket begåvad duo i Pontus Tidemand och Emil Axelsson, säger ŠKODA Motorsport Director Michal Hrabánek.
- Vi kommer att göra allt vi kan för att ta pallplatser och vinster så snabbt som möjligt, säger den rutinerade kartläsaren Emil Axelsson, som nu slår sig ihop med Pontus på heltid.

ŠKODA är inte helt obekant för Pontus - han har redan erfarenheter med märket från de senaste åren. Senast triumferade han i norska Rally Finnskog med en Fabia Super 2000 och han kom även tvåa i Rally-SM 2012 med samma bil. Det är också med denna modell som den nya ŠKODA-duon kommer att starta sin säsong.
- Vi tror starkt på Pontus och Emils extraordinära egenskaper, säger Michal Hrabánek. Vi planerar att vårt nya team senare under året ska köra den nya ŠKODA Fabia R5 i APRC - Kina är återigen med framåt säsongsavslutningen och det är vår viktigaste marknad.

Både Pontus och Esapekka Lappi ingår i norska EVEN Management. Nu blir de även teamkollegor och managementet är mycket stolta över att ha två av sina utövare hos ŠKODA Motorsport och ser fram emot en spännande säsong.

15-03-23 Nu startar Sydsvenska Rallycupen
Äntligen ser vi slutet på den korta men milda vintern. Tidigare års vånda med kvardröjande snö och is är hos alla arrangörer nu ett minne blott och grussäsongen kan börja med Simrishamnsmixen nu på lördag den 28 mars. När anmälan stängde hade mer än 200 förare anmält sig.

Med Simrishamnsmixen inleds grundserien i SydSvenska RallyCupen. De första tio tävlingarna som leder fram till finalen ger förare i alla klasser möjligheten att komma bland de främsta i den så kallade prispottslistan baserat på placeringen i den egna bil- och förarklassen. De första fyrtio förarna i den listan få dela på hela 147.000 kronor med 25.000 till den som placerar sig främst. Bonusen efter det är förstås möjligheten att placera sig så bra att man är bland de åttio första som är kvalificerade till finalen på westernstaden High Chaparral senare på hösten där ytterligare 120.000 kronor skall fördelas.

Att redan innan tävlingen utse segrare är förstås omöjligt även om Stoffe Nilsson får finna sig att vara favorit men med utmanare från klubbar lite längre norr ut. Roligt att hela 20 ekipage är på plats i de fyrhjulsdrivna klasserna.

Som alltid är det verkliga getingboet A-förare 2WD med hela 37 startande. Det går att räkna upp minst 15 förare som alla är kapabla att vinna, förare som var framgångsrika redan förra säsongen och som under vintern trimmat lite till eller bytt bil. Alla de tio främst placerade förra året finns på startlinjen. Nytt för i år är också att klassen delats upp då Grupp N och de mindre Grupp H bilarna getts en egen klass. I den är det lite SM-känsla med Robert Scholander, SMK Eksjö och Erik Telehagen, Wäxjö på startlinjen. I B-klassen seglar Victor Karlsson, Nybro upp som favorit.

I VOC Mekonomen/Grupp F är tätduon från förra året, Tom Kristensson, Hörby och Kim Nilsson, Osby på plats och borde göra upp om segern om inte någon av de nyblivna B-förarna kan överraska.

Grupp E har drabbats av två avhopp i Elitklassen. De tre som dominerat klassen sedan SSRC startade har reducerats till Thobias Svensson, Hörby. Både Erik Bergman, Skillingaryd och Stefan Ottosson, Vetlanda har tagit paus i tävlandet.

Första start är klockan 10 på Autoseum i Simrishamn och SMHI förutspår lite sol och fyra plusgrader och då kan vinden från Simrishamsnbukten göra att det känns lika kallt som 30 minus i Kalix. Så klä på er ordentligt!

Möt oss också på facebook.com/sydsvenskarallycupen

15-03-23 LeoVegas World Rally Team satsar vidare med Fredrik Åhlin
Landslagsföraren Fredrik Åhlin fick en bra start tillsammans med sin partner redan under Rally Sweden. "Vi levererade bra sträcktider och fick nyttiga mil i kroppen" berättar Fredrik.
Efter ett strategimöte tillsammans med LeoVegas på deras huvudkontor är planeringen för 2015 spikade för Fredrik och kartläsaren Morten Abrahamsen. "Vi har nu tittat på vilka rallyn och länder som vi under året kommer att satsa på" säger Fredrik.

LeoVegas World Rally Team kommer att köra tre SM Rallyn i Sverige, ytterligare två starter i det Norska Rally Mästerskapet där Rally Sörland väntar nu närmast i slutet av april. Det blir även 2 VM Rallyn, det klassiska F1 rallyt - Neste Oil Rally i Finland samt den avslutande VM tävlingen i England, Wales Rally.
"Vi är grymt glada och stolta över förtroendet och kommer självklart ge allt för att få dom bästa korten på handen inför 2016" berättar Fredrik.

Teamet kommer att satsa på "mil i bil" och samtidigt bygga rutin för att kunna satsa långsiktigt.
"Vi har en fantastisk säsong framför oss men kommer självklart arbeta vidare för att försöka komplettera med nya partners under resan gång. "Klyschan tillsammans är vi starka - den kör vi på" säger Fredrik som redan längtar till våren och Rally Sörland i Norge.

LeoVegas World Rally Team tävlingskalender 2015.
April 24-25 Rally Sörland Norge NM
Maj 14-16 South Swedish Rally Sverige SM
Juni 13 SM Iltäralli Finland SM
Juli-Aug 30/6-2/8 Neste Oil Rally WRC Finland VM
Sept 4 East Sweden Rally Sverige SM
Sept 26 Rally Hedemarken Norge NM
Okt 2 Rally Uppsala Sverige SM
Nov 12-15 Wales Rally GB VM
15-03-21 Barmarkssäsongen startade på allvar för KJ Motorsport genom Express-Specialen
I helgen startade barmarkssäsongen på allvar genom Express-Specialen i Hörby, en RS-tävling ingående i bland annat Asfalt cup. Kristian och ”asfalts co-drivern” Sebastian Bourghardt var på plats med teamets Skoda Fabia Kitcar för att testa bilen och värma upp inför säsongen.

Bilen har inte tävlats med sedan SM-veckan i Borås och har sedan dess genomgått en grundlig service och mindre uppdateringar. Därför var det extra kul för teamet att kunna få mäta sig med sveriges bästa asfaltsförare. Tävlingen avgjordes över 5st specialprov i och utanför Hörby.

Kristian och Sebastian slutade på en total 8:e plats i klassen efter en något strulig tävling. Men positivt var att man lyckades prestera två stycken topp 4 tider i klassen, samt bjuda publiken på ett spektakulärt hopp på SP3.

Nästa tävling för teamet är redan på lördag då man kör Simmrishamnsmixen med Golfen. Nästa asfaltstävling blir den 2/5 i Hässleholm.
15-03-16 Stort intresse när SMK Hörby inleder rallysäsongen
På söndag är det sydsvensk rallypremiär när SMK Hörby för 16:e gången arrangerar RS-tävlingen "Express-Specialen". En tävling som inleder RS-DM/Asfaltcup och där alla fem specialproven körs på asfalt. Tre av proven avgörs inne i Hörby, ett i Linderöd och ett i Röslöv utanför Häglinge.
Intresset har varit stort, knappt sextio anmälda vilket är något högre än i fjor och detta gläder så klart tävlingsledaren Daniel Wikström.
- Jättekul med så många anmälda och att där även kommer förare inte bara från Skåne utan från både Östergötland och Västergötland.

Startfältet innehåller flera segerkandidater även om flerfaldiga "Express-vinnaren" Mats Andersson från Eslöv är favorit nummer ett. Med två raka SM-guld i "Sprint-SM" och fler DM-guld än vad man kan hålla reda på är Mats ett jagat villebråd med sonen Simon som kartläsare.
- Jo så är det, förklarar Daniel och fortsätter.
- All vill slå Mats, men det är lättare sagt än gjort. Fast nu får han tufft motstånd av kvartetten Rolf Grybb från Hässleholm, östgöten Kristian Johansson och så våra egna förare Tommy Andersson och Joacim Kristiansson.

Även om Mats har mest av ljuset på sig, så var faktiskt hemmaföraren Erik Andersson föraren som tog storslam i fjor. Erik körde hem DM-guldet i klass R1 och vann även Asfaltcup totalt med sin blå Volvo 240. I premiären får Erik ta i lite extra då detta är första säsongen som A-förare, högsta förarklassen. Svåraste nötterna att knäcka lär bli Tyko Nilsson, Hässleholm och SMK Motalas Fredrik Menck. Fast Daniel har två hemmaförare som utmanare.
- Både Jim Nilsson och Roland Brorsson är tuffa att möta, stämmer allt kan de bli obehagliga överraskningar, varnar han.
En annan Hörbyförare är Robin Svensson som gjorde tävlingsdebut mitt under säsongen i fjor. Trots detta radade 23-åringen seger på seger och stod till slut som vinnare i Södras C-förarcup. Nu har Robin tagit steget upp till B-klassen och trots detta lär han få räknas som favorit till klassegern.

Även om tävlingen till stora delar följer tidigare upplagor har SMK Hörby fått ihop ett helt nytt prov på Industriområdet i Hörby. Något som Daniel är mycket nöjd med.
- Roligt att kunna erbjuda något nytt och dessutom på promenadavstånd från centrum, förklarar han.
- Hit väntar vi mycket publik och därför laddar vi även upp med korvförsäljning. Lättare att kolla på rally än på specialprov ett på söndag är nog omöjligt att anordna...

Start och mål är på Folkets Hus i Hörby och första bil ger sig iväg därifrån klockan 10.00. Runt klockan fyra räknar man med att sista bil är i mål.
15-03-10 Förtydligande Rally GrH
Rallyutskottet vill förtydliga avseende den nya texten i RY-T-GrH 6.5.9 BRÄNSLETANK Den nya regeltexten gäller enbart nyhomologerade bilar med igångsättningstillstånd från 1 Jan 2015.

Tidigare homologerade bilar får fortsatt använda den tankkonstruktion bilen är homologerad med. Gäller även bilar med ett igångsättningstillstånd före 31 Dec 2014.

RU vill även påminna om att om homologerad bil förändras från utfärdad homologeringshandling (t.ex. byte av tankkonstruktion), skall fordonsägaren kontakta sin homologeringsman för att få ett tilläggsdokument utfärdat till sin homologeringshandling.
http://www.sbf.se/2015/03/10/fortydligande-rally-grh/
15-05-10 Norrköpings Motorklubbs arrangerar den 9 maj ”Majpokalen”, klubbens gamla flaggskepp i rally
Under åren från 60-talet och framåt var Majpokalen en av landets större rallytävlingar som alltid arrangerades i maj månad.

Många år ingick tävlingen i Svenska Bilsportförbundets serie som SM deltävling vilket medförde att alla stora rallyförare gästat Norrköping vid ett antal tillfällen Stig Blomqvist, Per Eklund, Björn Waldegård, Åke ”Bryggarn” Andersson, ”Bus” Ove Ericsson och många andra.

Årets upplaga arrangeras som deltävling ingående i Riksmästerskapet för Historiska bilar (HRB) och Mästerskapsserien
Tjej, Ungdom o Senior RM i Rally samt med tillägg av några inbjudningsklasser.


Startplatsen är förlagd till Mässhallen på Himmelstalundområdet Norrköping och bansträckningen finns i trakterna av Norrköping med ett antal utslagsgivande sträckor och målgång vid Mässhallen.

Klubbens funktionärer jobbar nu på högtryck för att verkligen sätta ”Majpokalen” på kartan igen efter några år i vila.

Norrköpings Motorklubb
Organisationskommittén-Sievert Lindqvist
15-03-07 Tung start för Pontus Åhman i Tyskland
I helgen startade Pontus Åhman i Tyskland. Tyvärr blev det en lite bitter start i går kväll. På första sträckan halkade han utanför asfaltskanten, gled ner i kanten och kom ej upp för egen maskin.

Trots att det stor ca 100 personer där var det ingen som var villig att hjälpa dem upp. Trots denna tråkiga start är han optimistisk och startar om idag.
15-03-02 Hällerundan 7 mars tvingas ställa in
Hällerundan ställs in pga. rådande väderlek.
Alla eventuella frågor besvaras av Hällefors MK
15-03-01 Kristoffersson imponerade i Rallydebut
Johan Kristoffersson från Arvika har siktet högt ställt i Rallycross VM 2015. Den tidigare STCC mästaren inledde 2014 tillsammans med Volkswagen en målmedveten satsning på Rallycross och har där redan gjort fina resultat. Efter att ha tävlat på asfalt och grus, med såväl två som fyrhjulsdrivna bilar så fattas ändå erfarenhet i en bilsportdisciplin. Fram tills i lördags hade Johan nämligen aldrig kört Rally.

Som ett led i förberedelserna inför Rallycrossäsongen har Johan letat möjligheter till mera körträning. Rally som erbjuder många kilometers körning är en perfekt träning och tack vare Norska talangfabriken Even Management fick Johan chansen att under helgen göra Rallydebut i Norska Numedalsrallyt.

En intensiv vecka av förberedelser ligger bakom helgens framgångar. Det var många nya inslag att lära sig för Kristoffersson som tidigare varken tävlat på snö eller kört med kartläsare och noter.

Tillsammans med rutinerade kartläsaren Patrik Barth har Johan genomgått en intensivutbildning i att köra efter noter. Tillsammans har de båda Värmlänningarna kört standardbil efter noter, de har tittat på Rallyfilm och avslutade förberedelserna med en testdag i den Skoda S2000 som Even Management-teamet ställde till förfogande.

Överraskade med en 5:e plats totalt
Planen var att gå ut försiktigt i Rallyt och lära känna bilen för att successivt öka farten under dagen. Kristoffersson/Barth inledde med en 14:e plats totalt på första sträckan och följde upp med 10:e tid på SS2. Efter det första serviceuppehållet ökade duon takten betydligt och krigade med de Norska toppförarna genom placeringarna 6:a, 5:a, 7:a och 7:a, trots ett par omkörningar på de kommande supersnabba sträckorna. Med två sträckor kvar började Värmlänningarna bli varma i kläderna och det var nog många etablerade förare som höjde lite på ögonbrynen när de såg Rallydebutantens fart på SS7 och SS8.

På den korta men supersnabba SS7 slutade Johan 4:a totalt och avslutade på Rallyts mytomspunnas långsträcka Smådöl med ännu en fin 4:e plats.
- ”Det har varit fantastiskt kul att få köra Rally, jag vill verkligen tacka professionella Even Managements hela stab som gett mig chansen till en riktigt bra körträning. Jag har under veckan haft superduktige kartläsaren Patrik Barth till min hjälp, han har verklig fått bekänna färg genom långa dagar. Vi körde Rallyt med målsättningen att få så mycket körträning som möjligt, men att inte ta några onödiga risker. Vi har kört mitt på vägen och faktiskt inte haft en enda incident under det 10,5 mil långa Rallyt, berättar en nöjd med sliten Kristoffersson. Resultatmässigt gick det riktigt bra och på de sista 2 sträckorna var vi bara 0,9 sekunder per km efter Eyvind Brynildsen i en Fiesta RRC. Brynildsen slutade 2:a i klassen i Rally Sweden senast så det är en riktigt bra värdemätare”, avslutar en nöjd Johan Kristoffersson.

Resultat Numedalsrallyt, deltävling 3 i Norska mästerskapet
Eyvind Brynildsen, Ford fiesta RRC
Trond Lyseng, Ford Focus WRC
Frank Tore Larsen, Ford Fiesta R5
Anders Gröndal, Subaru Imprezza STI
Johan Kristoffersson, Skoda S2000
15-02-27 Maxxis Rally Challenge - ny märkescup i Svensk rallysport!
Ralph Bohman på Ralph's Däck i Trollhättan startar i år "Maxxis Rally Challenge By Ralph's Däck" - en märkescup för tävlande på Maxxis rallydäck. Cupens kalender består av sju stopp, det handlar kanske rent av årets sju populäraste rallytävlingar som ingår.

Startskottet för säsongen sker i samband med Rally Gotland och tarmålgång i Marknadsnatta.
- Som partner till Svenska RallyCupen har vi valt att köra tillsammans med dem, det handlar också om att våra förare där med får köra några av Sverige bästa tävlingar, säger Ralph.

Klassindelningen är enkelt, tre klasser - 4wd, trimmat 2wd och Otrimmat 2wd - de 15 bästa i respektive klasser erhåller poäng. Däck och Presentkort står på spel för de tävlande under den inledande säsongen!

Läs mer om Maxxis Rally Challenge och anmäl dig idag - Regler & Anmälan finns via emotorsport.se/maxxis
15-02-25 Eriksson Bilteam-Rallyt 8 mars inställt
Eriksson Bilteam-Rallyt 8 mars är inställd på grund av otjänlig väderlek. En av markägarna krävde besked och därför kan vi inte avvakta längre.

Vi kommer igen med Rally Norduppland, tillsammans med Films MK, den 23 maj!
Skutskärs MS/Tävlingsledningen

15-02-24 Justerade tekniska klassregler Rally – GrH / GrE
Rallyutskottet har beslutat om justeringar i de tekniska reglerna för GrH samt GrE.

Gällande Grp H är det ändrat avseende styrinrättning, domkraftsfäste och bränsletankar.
Här finns en ny utgåva, Feb. 2015, publicerad,
http://web.sbf.se/regler/up/2/RY_Tekniska_Regler_GrH-2015_v3.pdf

Vidare gällande Grp H, Rallyutskottet har sedan tidigare tagit beslut om att öppna upp för ny homologering i dagens Grp H och som en följd av detta kommer vi att inom kort att presentera en bilaga till Grp H-reglementet med tillägg som får göras på bilar nyare än 10 år.

Ändringar i tekniska regler för Grp E, gäller luftfilter och bromsreduceringsventil.
* Luftfilter är fritt på originalplats.

På Homologerad bil:
* Bromsreduceringsventil får fritt utbytas till annan, dock ej justerbar modell.

Dessa ändringar/tillägg Grp E är infört i regelverket ver Dec. 2014.

www.sbf.se/2015/02/24/justerade-tekniska-klassregler-rally-grh-gre/

15-02-22 Valösprinten tvingas ställa in sin tävling 1 mars
Tyvärr måste vi meddela att sprinten måste ställas in pga rådande väderlek.
/Roger Ingvarsson, tävlingsledare, Östhammars MK
15-02-20 Dan Anderssons Minne Rallyt inställt
Efter 1dyngs regnande har isen blivit så mjuk att den inte bär. De få minusgrader som utlovats har tyvärr inte infunnit sig, så vi har inget annat val än att avbryta.
/ Tävlingsledningen för Dan Anderssons Minne
15-02-19 Dan Anderssons MInne för Jacob Jansson i helgen
På lördag är det dags för tävling igen. Det är då dags för årets upplaga av Dan Anderssons Minne. Vi känner att vi hittade rätt under förra tävlingen i Sandviken men än finns mycket mer att hämta ur både bil och besättning. För att bygga vidare på det och få mer mil i bilen kommer vi alltså till start i tävlingen som har start och mål i Nyhammar utanför Ludvika. Vi går ut med startnummer 46 på dörrarna och det är 17 stycken till start i våran klass för A-förare tvåhjulsdrivet.

Rallyt består av tre stycken sträckor om totalt sju mil. Detta blir en perfekt uppvärmning inför-SM deltävling nummer två som går av stapeln nästa helg.
15-02-19 Mälarturf-sprinten inställd
Taxinge MK tvingas ställa in sin tävling Mälarturf-sprinten som skulle körts 1 mars pga det milda vädret.
15-02-17 Storfors Sladden ställs in på grund av för få anmälda
Storfors MK ställer in sin tävling Storfors Sladden på grund av för få anmälda.
15-02-17 Lahti omutlig när VOC Mekonomen Rally körde VinterSeriens final i Vännäs
Thomas Lahti var bestämd, i VOC Mekonomen Rallys vinterserie skulle han och ingen annan vinna högsta elitklassen. Efter en imponerande körning i finaltävlingen var det heller inget snack. Lika bestämd var unga jättetalangen Fredrik Jonasson i Elit B. Och i Cupklassen fick vi se ett genombrott av ännu yngre Simon Olsson. Ytterligare två förare med mycket ljus framtid som, precis som de flesta andra sentida svenska rallystjärnorna, väljer att kickstarta sina karriärer i VOC Mekonomen Rally.

Klassiska Vännäs Plåt rallyt var finalarenan för VinterSerien i VOC Mekonomen Rally. Ett rally med anor mycket långt tillbaka och ett arrangemang som Vännäs Plåt stött och gjort möjligt i hela 35 år - respekt! Här kan vi prata om långa relationer.

Årets upplaga bjöd på vägar i absolut toppklass, hela rallyt ett kanonarbete av Vännäs MK med tävlingsledare Leif Sjöström i spetsen (självklart med eget förflutet i VOC) och en i sammanhanget mycket liten men effektiv och hårt arbetande skara bakom honom.

Lahti vann och säkrade totalsegern i Elit A
Den förannonserade fajten mellan Tom Kristensson/Timmy Berntsson och Thomas Lahti/Tomas Wikström kom av sig. Återigen ställd inför ett för honom nytt underlag brast rutinen för unge Kristensson som till slut körde in på en blygsam sjätteplats i klassen.
- Vinter, snö och is, är inte bara ett underlag utan en massa olika och man måste läsa vägen hela tiden. Det finns inga genvägar till att lära sig detta utan det är bara att samla rutin. Nästa gång Tom ställs inför det här underlaget så blir han livsfarlig, så lättlärd är bara en riktig talang förklarar klassansvarig Roger Fransson.

Nu stod istället den riktiga fajten för dagen mellan Lahti/Wikström och hemmaföraren superrutinerade Nils Östgård med CoDriver Fredrik Andrén.
- Några av er kanske inte känner igen namnet Nils Östgård men om jag berättar att han till dess han gifte sig för ett par år sedan bar det stolta efternamnet Fransson så trillar säkert poletten ner, svensk mästare i tvåhjulsdrivna GrN så sent som 2010 och med en minst sagt diger meritlista i VOC. Och CoDriver Andrén är förstås ingen annan än VOC Mekonomen Rally-organisationens egna klippa, grundbult och klassansvarigs högra hand.

Bakom dessa två ekipage utmanade också Lahtis teamkompisar Lars Johansson/Mattias Smedberg stenhårt, men den här dagen var det helt enkelt inget att göra åt en mycket bestämd Thomas Lahti. Bara att lyfta på hatten och gratulera till såväl finalsegern som seger i VinterSerien Elit A.

Totalt i tabellen Lahti, före Kristensson med Erik Karlström på tredje plats.
- Norrbotten före Skåne med Småland på tredje plats, det säger en hel del om bredden och den faktiska rikstäckningen på såväl den fantastiska VOC Mekonomen Rally-klassen som på klassens i sanning nationella serier.

Jonasson tog stabil seger både i final och totalt i Elit B
I den lägre elitklassen så blev Fredrik Jonasson och CoDriver Jimmy Nesterud stenhårt utmanade av Patrik Westerberg/Ida Bood. På dagens femte sträcka tog dock striden slut, Patrik gled ut i en tvär högerkurva, satt fast i mer än åtta minuter, och dagen var förstörd för Patrik.
- Patrik och Ida var tvungna att vinna finalen för att ha en chans att utmana Fredrik och Jimmy som i alla händelser satt i guldsits och bara behövde komma fyra för att definitivt säkra segern. Nåja, bara och bara! Och Westerberg tog i ordentligt, ledde totalt fram till sin avåkning, men behöver ändå inte gräma sig alltför mycket. Jonasson åkte nämligen klokt och stabilt och hade i alla händelser säkrat segern. Med Westerberg borta så kunde han också avsluta i stor stil och vinna finaltävlingen framför hemmaåkarna Daniel Jonsson/Mats Jonsson och med Erik Wiklund/Tommy Berggren på tredje plats.

Totalt i Elit B så vinner Fredrik Jonasson före Patrik Westerberg och, hör och häpna, med klassansvariga Roger Fransson/Charlott Holmqvist på tredje plats.

Kan heller inte låta bli att konstatera att klassansvariga avslutade säsongen med stil och var faktiskt snabbast av alla oavsett förarklass på finaltävlingens sista sträcka, lite sent att vakna till liv kan man tycka.

Simon Olsson ett nytt genombrott i Cupklassen
Det är nära mellan stjärnfödslar i VOC Mekonomen Rally.
- I stort sett varje tävling den senaste tiden har vi sett nya stjärnämnen födas, det är superhäftigt. I Vännäs var det hemmasonen Simon Olsson som visade klass och gav en försmak av vad som komma skall. Simon kompetent vägledd av Lars Fahlesson dominerade och åkte på topp tider totalt. Hemmavägar säger någon, men det håller inte som förklaring! Unge Simon har knappt hunnit tävla på dessa vägar. Förklaringen är istället ren och skär talang och en extremt brant utvecklingskurva. Jag vet att Simon och temat kring honom kämpar att få ihop budget för att kunna köra SverigeSeriens sommartävlingar, hoppas verkligen att de får ihop det, det är Simon verkligen värd.

Per Ström med CoDriver Kim Mastad utmanade.
- Att Per är väldigt snabb vet vi sedan tidigare. Men den här dagen rådde han inte på Simon. När sedan växellådan rasade för Per på dagens nästa sista sträcka så var han definitivt ute ur bilden, med redan innan detta så ledde Simon med dryga 20 sekunder. Synd att de inte fick tävla ända in över mållinjen.

I VinterSerien totalt vinner André Nygren före Per Ström och med Simon Olsson på tredje plats.

Dags att sammanfatta VinterSerien
VOC Mekonomen Rally kan se tillbaka på en riktigt fin återuppstånden VinterSerie, rakt igenom kanonfina tävlingar och hårda fajter ända in till mållinjen. Vi avvaktar förstås förarnas återkoppling men ambitionen är att även arrangera en VinterSerie även nästa säsong.

Tack till alla iblandade och extra stort tack till MK Ratten, Härjedalens AK och Vännäs MK för att ni tillhandahöll arenorna för drabbningarna. Och ett lika stort grattis till alla pristagare.
15-02-10 Midnattssolsrallyt jubilerar
Den 3 april öppnar anmälan till det tionde KAK Midnattssolsrallyt, som i år körs i Västerås. Årets tävling blir som vanligt en stor fartfest och bland nyheterna i år finns bland annat en Uppvisningsklass. Mer information om årets tävling finns i Rallyinfo som är publicerad på Midnattssolsrallyts hemsida: http://www.midnattssolsrallyt.com/downloads/MSR_2015_rallyinfo.pdf

Midnattssolsrallyt 24-27 juni 2015
KAK Midnattssolsrallyt är Sveriges, och ett av norra Europas, största rally för historiska tävlingsbilar, Appendix K. Midnattssolsrallyt 2015 är öppet för bilar byggda 1985 eller tidigare. Midnattssolsrallyt kördes i sin ursprungliga tappning mellan 1950 och 1964. Sedan 2006 körs Midnattssolsrallyt som en historisk tävling med två huvudklasser: Historic - tävlingsbilar i full fart, och Regularity - rallyinspirerade standardbilar som ska hålla en snittfart om 50 km/h. Rallyt följs främst av en stor nationell publik men har också under åren väckt intresse internationellt. Världs-, Europa- och Svenska mästare samt flertalet internationella tävlanden kommer att delta i tävlingen.

2015 är det jubileum med den 10:e tävlingen sedan nyuppstarten, vilket givetvis kommer uppmärksammas och firas.
15-02-10 Förtydligande Grupp F, Originalrally
Efter diskussioner som förekommit så vill vi i Rallyutskottet klargöra att vi är alla i utskottet överens om att Grupp F RWD och Grupp F FWD får och kan tävla gemensamt i en klass. Denna klass benämnd Grupp F.

Vid frågor eller oklarheter från arrangör står samtliga i Utskottet behjälpliga via telefon eller mail.

Rallyutskottet

www.sbf.se/2015/02/10/originalrally-grf/
15-02-10 Deltävling 2 i Vintercupen
Vi fick äran att åka våran andra vintercuptävling i Ludvika. Skogsrundan som bestod av tre sträckor som vi körde två gånger. Dagen började med att vi fick åka igenom sträckorna och skriva egna noter om man vill det, kul att höra alla olika uppfattningar av sträckorna innan start. Det var genomgående suveräna vägar som löpte på och inbjöd till fortåka.

Vi blev 8 sukkor till start och gick ut efter föråkarna som brukligt. SS1 var kortast med en körtid på knappa 3 minuter. Här tog rutinen kommandot direkt, Jan Erik Eriksson va snabbast före Ola Strömberg, Emil Carlsson rundade av topp tre.

Alla i mål och vidare till 2:an där JanE återigen va snabbast, han höll på i dryga 5 minuter. Crille Granfors gjorde en mycket bra tid som tvåa och Emil trea återigen.

På ss3 möttes vi av en aning lite lösare väglag, ca 4,5-5 minuters körning. JanE körde sitt eget race idag och var återigen en bunt sekunder före tvåan, som var Emil igen. Crille och Ola sladdade in på samma sekund men Crille va en motorhuv före ungefär.

Nu rullade samtliga till service innan samma sträckor skulle besökas igen. Efter halva tävling visade det sig var mycket tajt i resultatet bakom JanE. Mellan Emil och Ola skiljde det 1,7 sekunder och Crille endast 3,4 efter det. En som höjt sig ett snäpp är Marcus Morén som inte var långt bakom.

Sträckorna hade bara blivit bättre för oss när det passerat flera bilar. JanE var åter igen värst på ss4, dryga 2 sekunder före Emil sedan följde Crille. Här försvann tyvärr Linus Lundberg efter han mist ett bakhjul.

På ss5 slog Ola till med sträckseger ett par tiondelar före JanE, Emil tappade 4 sekunder här.Nu började snabba Mattias Lagström vakna till efter en lite segare start än vanligt, han och Crille rullade imål på samma tid bara 1,5 bakom pallen.

SS6 blev en mycket avgörande sträcka, nu hade det kommit fram lite grus i vägen så tiderna skulle garanterat bli bättre än första vändan. Emil & Tobbe kom överens om att gå "all in" för att försöka bibehålla andra platsen med risken att snöskyfflarna kan komma till användning, och det gjorde dom! Med fantastisk hjälp av publiken så rullade dom i mål ca 16 minuter sent. Det var fler som stod upp och körde, Ola slog till med en kanontid 2,5 sekunder före JanE. Lagström blev trea på sträckan men Morén sladdade in på samma sekund.

Efter en kanon dag med ett topparangemang och bra väder så tog Jan Erik & Magnus Nilsson hem segern ganska ohotat före Ola med sin kompis Ola Larsson i högerstolen. Säker trea blev Crille & förra årets cupvinnare Rickard Andersson. Marcus Morén fortsatte göra bra tider och körde in som fyra ihop med kusinen Martin strax före Mattias Lagström & Thomas Achrén. Roger Eriksson & Sandra Bergström blev sexa.

Stort tack till Ludvika MS!
Nu blickar vi framåt mot nästa cuptävling, Dan Anderssons Minne.

1300 Rallycup - Mer rally för pengarna!
www.1300rallycup.se
15-02-09 Svensk seger i junior EM i rally!
Emil Bergkvist fick en fin debut i Opel ADAM R2. Han vann R2 klassen för juniorer i lettiska Rally Liepaja. En sensationell start på säsongen för ADAC Opel rally junior team! I deras första körning som Opels fabriksförare vann Emil Bergkvist (20, Torsåker) och kartläsaren Joakim Sjöberg (29, Ösmo) den första deltävlingen i FIA ERC Junior, Rally Liepaja i Lettland, i Opel ADAM R2. Efter elva extremt krävande specialsträckor vann de två svenskarna en dryg halvminut före norrmannen Steve Rokland och letten Ralfs Sirmacis (både Peugeot 208 R2) och tog därmed den totala ledningen i FIA ERC Junior. Dessutom uppnådde förra årets vinnare av ADAC Opel Rallye Cup en imponerande sjätte plats i rallyt totalt. Detta trots att de i deras framhjulsdrivna bil med "bara "190 hk konkurrerade mot betydligt mer kraftfulla fyrhjulsdrivna bilar.

Med tre raka sträcksegrar, gjorde Bergkvist / Sjöberg en tydlig markering alldeles i början av den första rallydagen och lade grunden för deras seger, vilket knappast någon av experterna hade förutsett i denna omfattning . " Jag är mållös ", jublade Bergkvist . "Naturligtvis visste vi vilken fantastisk rallybil Opel ADAM R2 är och vi gick in i tävlingen med ett stort förtroende för vår egen förmåga . Men vi visste också hur tuff konkurrensen skulle vara i FIA ERC Junior. Skicklighetsnivån här är absolut i toppklass. Dessutom var de yttre förhållandena mycket svåra – det var snö, regn, dimma, grus, blötsnö och is om vartannat . Så jag är riktigt glad att Jocke och jag tog bilen över mållinjen utan några större misstag. Stort tack till hela teamet som fungerade perfekt under såväl Rallyt som förberedelserna som ledde upp till det. Jag kan knappt vänta på nästa lopp i ADAM R2! "

Nästa rally för Emil Bergqvist blir Rally Sweden den 12 -15 februari.
15-02-09 Emil Bergkvist och Joakim Sjöberg vinner ERC i Lettland
Efter ett mycket tufft rally med blandade vägkaraktärer och väder så vinner Emil och Jocke Junior ERC i Lettland tillsammans med ADAC Opel Rallye Junior Team. Utöver det så är de snabbaste tvåhjulsdrivna bil och totalt hamnar de på 6e plats vilket visar hur hög nivå det är på Junior ERC.

Emil och Jocke tog ledningen direkt på lördagens första sträcka och släppte den sedan inte ifrån sig under hela tävlingen. Trots att de bakomvarande tog i rejält och närmade sig så behöll de lugnet tävlingen igenom, segermariginalen blev till slut 30 sek före Steve Rökland. Vi är så otroligt nöjda med vår Opel Adam R2 som verkligen har levererat under helgen och det är en fantastisk bil att köra, att vi sedan ingår i ett så professionellt team som ADAC Opel Rallye Junior Team gör att vi känner oss trygga och kan prestera på topp säger Emil och Jocke.

Emil och Jocke vill passa på att tacka hela ADAC Opel Rallye Junior Team och framförallt Dietmar Metrich som varit ett stort stöd och gjort ett fantastiskt jobb med bilen från test till mål av tävlingen.
Just nu sitter grabbarna på ett flyg på väg hem från Lettland och anländer Karlstad i kväll för att anmäla sig till Svenska Rallyt som är nästa uppgift.

Till den tävlingen så kommer de till start i exakt samma bil som dom körde i Lettland. Bilen anländer nu på morgonen till Nynäshamn tillsammans med Hans-Olov Bergkvist och Håkan Hessel för att transporteras ner till Skövde och Gustav E bil för genomgång innan starten av Svenska Rallyt på Torsdag kväll.

På torsdag kväll blir det Sverigepremiär med Opel Adam R2 och vi ska göra allt vi kan för att marknadsföra Opel Sverige på ett positivt sätt genom motorsport.

Den här starten gör vi för att få erfarenhet inför framtiden och för att bjuda igen mot RallySverige och de som tror på oss här hemma. Starten sker i egen regi med stöd av våra trogna samarbetspartners och Opel Motorsport, med egen design på bilen från vår partner Thorsell motorsport reklam i Skövde.

Grabbarna ser fram mot starten och att få visa vad Opel Adam är kapabel till i rallyskogen och har som mål att bli snabbaste tvåhjulsdrivna bil samt hamna på övre halvan av startfältet när snöröken lagt sig på söndag kväll.

Vi ska njuta av varje meter i vår Opel Adam R2 och ska göra allt vi kan för att bjuda på 2wd när det är som bäst avslutar Emil och Jocke.

Vi syns i Varmlandsskogarna
Emil Bergkvist Motor

15-02-09 Tractive Winter Sprint inställt
SMK Dala Falun ställer in tävlingen Tractive Winter Sprint p.g.a. för få anmälda.
15-02-08 Dramatisk premiär i Junior-EM för rallylöftet Adielsson
Under helgen gjorde rallyföraren Mattias Adielsson från Göteborg tillsammans med kartläsaren Christoffer Bäck från Hedemora sin första tävling i Junior-EM. Lettland och det mycket svårkörda rallyt Rally Liepäja var först ut i serien, där Adielsson/Bäck till slut kunde bärga en stark fjärde plats.

11 specialsträckor som tillsammans mätte 20 mil avgjordes under lördagen och söndagen. Det var svåra förhållanden med mycket snö och dimma. Tempot i Junior-EM var också riktigt högt och utrymmet för misstag var minimalt.
- Vi är nöjda med fjärdeplatsen men vi hade en stabil pallplats under stora delar av tävlingen så visst känns det lite surt, säger Mattias Adielsson.

Adielsson låg bra med fram till målsvängen på SS 8. Där gick det lite för fort och bilen for av vägen med en rullning som följd. Mållinjen hade passerats så de tappade inte så mycket tid på avåkningen. Bilen gick att fixa till under den efterföljande servicen och på SS 9 satte de tredje snabbaste tid igen. Där efter började tyvärr motorn att misstända, så uppgiften blev att ta bilen i mål på de två sista sträckorna.
- Det var verkligen ett ”big moments” på sträcka 8, jag är riktigt glad att vi kom vidare och kunde avsluta tävlingen. Jag är i stort sett nöjd med en fjärde plats i den första deltävlingen, vilket är riktigt bra för framtiden. Vi har visat att vi med ett privatteam kan hänga med i toppen så nu gäller det att jobba stenhårt med att få rätt förutsättningar inför fortsättningen, avslutar Mattias Adielsson.

För kompletta resultat från tävlingen och mästerskapsställning www.fiaerc.com
www.adielssonmotorsport.com
http://www.facebook.com/Adielssonmotorsport
15-02-08 Jan-Erik Eriksson kammade hem Skogsrundan
Ludvika MS tävling Skogsrundan som kördes idag, söndag 8/2. Tävlingen ingick som en deltävling i 1300 Rallycups Vintercup. Där segrade hemmaklubbens Jan-Erik Eriksson. Totalsnabbast var Joachim Borg, SMK Linde i en Subaru P2000, men näst snabbast och klart snabbaste 2WD var Mattias Ledin, MK Kopparberg med sin Peugeot 208 R2.

Ett mycket uppskattat arrangemang bland dem tävlande som kördes i underbara förhållanden med strålande sol, några få minusgrader och gnistrande snö.
15-02-05 Se de fina vintervägarna i Storfors-Sladden
Såhär ser sträckorna ut i dagsläget (5 februari) inför Storfors Sladden den 22 februari, vägen trafikeras med timmerbilar och vi har även tryckt till alla snö som kommit under vintern för att få till en bra isbotten, vilket vi lyckats med. Några km är inte med på bilderna då de inte blivit plogade efter de senaste dagarnas snöfall.
Mvh Marcus Jansson Banchef
Storfors Sladden

Tryck på respektive bild för att se den större
Tryck för större bild! Tryck för större bild! Tryck för större bild!
     
Tryck för större bild! Tryck för större bild! Tryck för större bild!
     
Tryck för större bild! Tryck för större bild! Tryck för större bild!
     
Tryck för större bild! Tryck för större bild! Tryck för större bild!
     
Tryck för större bild! Tryck för större bild!  
     

15-02-05 Välkomna till AutoExperten Rallycup och 7 klubbarsserien 2015
Nu är det dags för den sjunde säsongen med vår samarbetspartner och sponsor AutoExperten, årets serie kommer att bestå av 8 deltävlingar och med minst 100 000 kr i prispotten.Det är reservdelsbutikerna i Södertälje, Nyköping, Västerås, Eskilstuna , Uppsala , Örebro och Karlskoga som är sponsorer. Redan 1 mars är det dags för den första deltävlingen då Taxinge MK arrangerar Mälarturf Rundan, sedan är det tre tävlingar under våren och fyra senare i höst. Vår serie skall vara ett komplement till de större mästerskap och cuper som arrangeras på olika håll i Sverige, det skall också vara inkörsporten för dem som vill prova på rallysporten en av de roligaste och populäraste bilsporterna vi utövar i vårt land. Vi har också en speciell Tjejcup där det var elva deltagare förra året Det är också viktigt att både arrangörer och tävlande lever upp till SBF;s intentioner om Fair Race och även inrättar oss efter dess Miljöpolicy.

Vi vill också uppmärksamma alla på att 7 klubbars har 60 årsjubileum i år, så länge sedan var det som 7 klubbars bildades. Lite historik vill vi givetvis dela med oss av, det var då som nu några eldsjälar från sex motorklubbar i Mälardalen träffades och kom överens om att gå samman och göra något gemensamt och så var organisationen född och första stora gemensamma arrangemanget blev MälarRallyt -58 med start och mål på Sundbyholms Slott utanför Eskilstuna. Redan året därpå så valdes ytterligare en klubb in och så var man sju.

Hittills fanns det bara ett stort rally i Sverige nämligen Midnattssolrallyt, Mälarrallyt kördes fram till -63 sedan blev det tävlingsförbud sommartid och det dröjde 10 år innan rallyt återupptogs. Men från -65 så organiserade man vintertävlingen Rally Bore och det första rallyt vanns av Björn Waldegård MK Rimo som sedermera blev den förste som vann det nyinstiftade Rally VM -79. Dessa tävlingar har vid ett flertal tillfällen ingått i både SM, JSM och RM.

Mer info. om AutoExperten rallycup och 7 klubbars när det gäller tävlingar och regler hittar ni på vår hemsida 7 klubbars.se
PRO Rallyteam

Även under detta år kommer tävlande med PRO Rally Team som anmälare att synas i våra tävlingar men också på andra tävlingar i vårt land. Det är företrädesvis aktiva eller f.d. aktiva som vill kunna ge något tillbaka till någon ung lovande talang tillhörande någon serieklubb. Kravet för medlemskap är att man är 50 år fyllda och betalar en årsavgift på 500 kr, som bildar en pott som man i gruppen enas om vem eller vilka har gjort sig förtjänt av vid seriens slut. ( 2014 var det Rasmus Eriksson Gnesta MK som fick ta del av den.)
Man behöver inte vara aktiv eller medlem i någon motorklubb för att stödja detta så gå bara in på hemsidan för mer info. För sponsrande tävlande ingår anmälarlicens och dekaler i medlemskapet.

Välkomna till ännu en fartfylld säsong med 7 klubbars!
Tävlingskalender 2015

1/3 Taxinge Mk, 9/5 SMK Sala, 23/5, SMK Södermanland 5/7, SMK Nyköping
23/8 Taxinge MK, 5/9 Gnesta MK, 20/9 MSK Hammaren, 24/10 Fagersta MK
15-02-05 Theorin Motorspor rapporterar från SM-sprinten och inför Vinterpokalen
I lördags körde vi Sprint SM i Örebro. Vi åkte tävlingen för att få en fin genomkörare till första SM tävlingen i Sandviken på lördag.

Till start var vi nästan 30 stycken med trimmade och otrimmade bilar som åkte i samma klass. Första sträckan gick mycket knackigt och jag bromsade mycket för mycket in i svängarna, vi körde en osäker körstil men efter två kilometer kom gamla vanliga körningen igång. Efter en sådan krasch vi gjorde så brukar det vara tufft att hitta tillbaka men det kändes ganska bra snabbt. Till sträcka 2 så var de mycket uppkört då samma sträcka åktes som två kval och två finaler. Ett halvt kärringstopp i starten och ett missat vägbyte fick vi leva med på sträckan men i övrigt så gick allt riktigt bra, vi satte en bra tid men på tre kilometers sträcka så har man inte råd med sådana misstag, vi var 4 sekunder efter snabbaste bil och missade final platserna med 1 sekund.

Vi var jätte nöjda att vi hittade tillbaka tempot såpass fort och fick visa upp oss. Nu laddar vi mot helgens drabbningar uppe i Sandviken. Till start är det 8 stycken i klassen och totalt 76 stycken. Det kommer att bli tufft då vi inte har hunnit få så mycket mil i bilen på snön men vi lovar att bjuda på ladd mot segern. Ni kan följa oss på www.resultatservice.se, där kommer det komma upp någon flik med "live resultat" på tävlingen som heter Vinterpokalen.

Vi hörs efter helgen!
Theorin motorsport.


15-02-04 Sydsvenska Rallycupen 2015
Med 20 cm snö och fem minusgrader utanför fönstret känns det både underligt och underbart att se fram mot årets upplaga, den sjunde, av Sydsvenska Rallycupen. Sammanfattas kort - det kan knappast bli bättre.

Tävlingsarrangerande klubbar 2015 har gjort sitt yttersta för att presentera de bästa tävlingarna i södra Sverige och vi skall kort redovisa de intentioner respektive klubb har.

Först ut är Simrishamnsmixen som körs den 28 mars och det blir en tävling med sex sträckor varav två dubbleras. Sammanlagt fyra mil SS på bekanta vägar. Säkert skönt för många att komma igång efter vinterns uppehåll.

Rally över Gränsen den 25 april blir något utöver det vanliga, åtta sträckor på tillsammans 73 km SS som kör i två etapper, Kong Christian Race och Silverratten med ett timslångt uppehåll mellan. Med poäng i SSRC för varje etapp och två tävlingar i Volvo Mekonomens Sverigeserie kalkyleras med ett stort startfält. Tävlingen där kommer att vara utmanande med, som vanligt, vägar av bästa karaktär. Intressant är initiativet med reducerad startavgift om ekipagets besättning bär nackskydd, ett initiativ som SSRC ställer sig helt och fullt bakom och gärna ser att fler arrangörer tar efter.

Den 31 maj kör Ljungby MK sin Midsommardansen, klubben har nu återvänt till de fina vägarna som fanns med under tiden med Sydsvenska Rallyt.

I mitten av juni står Wäxjö MS värd för Dackefejden, som vanligt finns Volvo Mekonomen på plats tillsammans SSRC. Tävlingsledningen lovar som vanligt en utslagsgivande tävling på dryga 5 mil SS.

Efter Växjö styr cupen norrut till Skillingaryd och Skilling 500, i år med Sveriges två största cuper i startfältet då Svenska Rallycupen kommer på besök. Det borgar för en spännande rallyfest. Tävlingsledning har ännu inte helt spikat bansträckningen men även här utlovas ca 50 km SS.

Efter sommaruppehållet är det tid för nästa klassiska tävling, den 8 augusti välkomnar Hässleholms MK de tävlande till anrika Snapphanerallyt. Med klubbens rutin kommer det att bli en tävling med mycket hög kvalitet.

Sista Skåne-tävlingen i årets SSRC-serie är TV-Svängen i slutet av augusti. SMK Hörby är tillmötesgående och kör detta året något tidigare än man brukar för att möta kravet att ha minst två veckor mellan tävlingarna. Avslutningen blir ändå tuff, och det gäller att ha bilen i ordning då det körs tre tävlingarna inklusive TV-Svängen på en månad.

Tillbaka till Småland och Rally Småland, i skrivande stund finns ett löfte av tävlingsledningen på mer än 80 km SS. Vetlanda RRC, Vimmerby MS och Team Skogsåkarna Tranås står för arrangemanget med start i Vetlanda och central serviceplats i Målilla. Återigen ett samarrangemang med Svenska Rallycupen som därmed lagt ytterligare en cuptävling i Småland.

Som om inte cupen har varit tuff nog kommer avslutningsvis Asarums MS tillbaka och tillsammans med Olofströms MK arrangerar ett nytt rally, Rally Blekinge. För många är de krokiga vägar som bjuds i norra Blekinge årets höjdpunkt, något att se fram mot.

Och så till sist, den 24 oktober är det dags för final i Sveriges största rallycup.
Sätt ett kryss för det datumet, för då smäller det i dubbel bemärkelse. Finalen körs i år på småländska High Chaparall, med Power Stage inne på området och en utslagsgivande bana med fina sträckor och på kvällen en en stor prisutdelning och fest med plats för 900 gäster i bästa Westernstil. Det blir något att se fram emot

Uppdaterade regler finns publicerade bland annat på www.ssrc.se
Varmt välkomna till SydSvenska RallyCupen 2015.

Följ SydSvenska RallyCupen på Facebook och på hemsidan www.ssrc.se där resultat för tävlingar och ställningen i cupen publiceras.
15-02-04 Nygren slog igenom när VOC Mekonomen Rallys nationella serier tävlade i Sveg
Thomas Lahti totalsnabbast på lördag och Tom Kristensson snabbast på söndag får ursäkta, helgens namn i VOC Mekonomen Rally var unge Torsbykillen André Nygren. C-föraren tog alla med storm. Klasseger på lördag skulle blivit ytterligare en på söndag men då blev André hindrad av en avåkt bil. Utanpå detta snabbast av ALLA på lördagens tredje sträcka, näst snabbast totalt i hela rallyt… i sin bara andra rallytävling i livet. Har vi sett en ny storstjärna födas i denna klass om plockar fram och förädlar supertalanger mer eller mindre på löpande band. För att göra bilden komplett imponerande dessutom Fredrik Jonasson i Elit B. Han var också med och utmanande i den absoluta toppen totalt. Förarklass har uppenbarligen väldigt liten inverkan på tempo i VOC Mekonomen Rally.

Ärevördiga Härjedalsbrickan arrangerad av Härjedalens Automobilklubb var nästa vinterevenemang i VOC Mekonomen Rallys riksserier. Dubbeltävling lördag och söndag där lördagen var deltävling både i SverigeSerie och VinterSerie medan söndagen enbart ingick i VinterSerien. Nästan 14 mil specialsträckor fördelade på de två dagarna.

Ett ivrigt snöande både före och delvis också under tävling gjorde sträckorna riktigt luriga vilket också visade sig i ett ovanligt stort antal avåkningar, ingen dock med mer än plåtskador och stukade självförtroenden som följd.

Lahti och Kristensson i högsta elitklassen
På lördag slog rutinen till på riktigt.
- Förhandstipset från de flesta var att superrutinerade norrbottniongen Thomas Lahti med Tomas Wikström som CoDriver skulle dominera helgen på det svåra underlaget. På lördag gick det mesta enligt ritningarna: Lahti före klubb- och teamkompisarna Lasse Johansson/Mathias Smedberg. Men redan här kunde vi ana att något speciellt var på gång även den här helgen, på tredje plats skuggade nämligen smålänningarna Erik Karlström/Oscar Almqvist. Kristensson/Berntsson åkte av och stod nästan tio minuter redan på dagens andra sträcka och hamnade långt ner i totallistan, sammanfattar klassansvarig Roger Fransson.

På söndag var det annorlunda.
- Redan på söndag hade Kristensson sorterat ut det svåra underlaget och hur han skulle köra för att bemästra det, inkasserade återigen en seger nu före Karlström som också gjort hemläxan över natten och med Lahti på tredje plats. Bara att lyfta på hjälmen för Kristensson och Karlström, två supertalanger. Att så snabbt lära sig så svårt och ombytligt underlag som snö och is är en bragd av två förare som inte har detta naturligt hemmavid.

Raffinerat i serierna inför fortsättningen. Lahti före Kristensson i sin tur bara en enda poäng före Karlström i SverigeSerien inför sommarsäsongen. Samma ordning i VinterSerien serien men där med det ytterligare raffinemanget att den kommande finalen i Vännäs blir helt avgörande för slutseger och pallplatser. Häftigt!

Jonasson för hela slanten i Elit B
I den lägre elitklassen så imponerade Fredrik Jonasson med CoDriver Jimmy Nesterud stort både lördag och söndag. Snabbt och stabilt. Hela tiden med tider i topp inte bara i Elit B utan även totalt av alla VOC Mekonomen Rallys ekipage, fantastsikt!
- Det var egentligen bara Patrik Westerberg/Ida Bood och Per Allo/Kristoffer Gustavsson som hängde med hyfsat i tempot. I söndagstävlingen körde Allo sönder ett motorfäste och tvingades bryta, det öppnade för Daniel Jonsson att ta en tredjeplats trots att han blev hindrad bakom en avåkt bil under dagen.

I tabellerna är det minst sagt raffinerat. I SverigeSerien har Jonasson och Allo delad ledning på samma poäng, Westerberg skuggar bara 4 poäng bakom. Eckhardt lurar i vassen i riktigt slagläge - fjärde plats trots en tävling mindre genomförd! I VinterSerien är det nästan lika raffinerat inför finalen i Vännäs nästa helg: Jonasson före Westerberg och med Allo och undertecknad (Roger Fransson/Charlott Holmqvist) på delad tredjeplats. Fredric Magnusson skuggar i bra slagläge.

André Nygren stort utropstecken i cupklassen
I cupklassen fick vi med all sannolikhet återigen bevittna ett genombrott, återigen får VOC Mekonomen Rally vara arenan för att en stjärna föds.
- André Nygren med CoDriver Emil Olsson var i något av en klass för sig i lördagstävlingen. Vann med nästan två minuter före Per Ström/Kim Andve Mastad och med unge talangen Simon Olsson kompetent vägledd av rutinerade Lars Fahlesson på tredjeplats i sitt första besök i en av VOC Mekonomen Rallys riksserier.

Inget annat än en bragd!
- Att som André gjorde komma från "ingenstans", utan att ha kört annan biltävling tidigare och i bara sitt andra rally i livet, ta sträckseger totalt bland alla snabba VOC Mekonomen Rallyförare och även vara näst snabbast totalt sett över hela rallyt undrar jag om alla förstår hur svårt och hur stort det är. Stort grattis från en otroligt imponerad klassansvarig.

Söndagstävlingen är minst sagt svåranalyserad i C. Avåkningar som hindrade de bakomvarande stökar till tiderna. Men så hårt är ju rallys regelverk, att vara hindrad av en medtävlare räknas som normalt och är inte alls ovanligt speciellt i vinterrally då det inte sällan är omöjligt att komma förbi en avåkt bil mellan snövallarna.
- Jag tror vi vågar påstå att Nygren skulle ha tagit sin andra seger om han inte blivit hindrad. Nu blev både han och Per Ström hindrade och det öppnade arenan för Simon Olsson, seger i sin andra start i en av klassens riksserier. Superrutinerade tysken Karl-Friedrich Beck/Sebastian Kröniger på andra plats och Johan Eriksson/Sten Erik Styffe på sista pallplatsen. Grattis Simon, Karl-Friedrich som du slog har förflutet att tävla framgångsrikt mot en ung Sebastian Loeb, en kille som det ju gick ganska bra för i hans vidare rallykarriär.

I SverigeSerien leder Nygren komfortabelt med 15 poäng före Ström en poäng före Daniel Torph i sin tur bara ytterligare en poäng före Dennis Rådström. Raffinerat! I VinterSerien leder Nygren lika komfortabelt före Ström i sin tur med Eriksson på tredje plats på behörigt avstånd, men skuggad av Dennis Rådström.

Holm och Lundberg i juniorklassen
I lördagens tävling så bjöd juniorklassen på den förutspådda stenhårda fajten mellan Elias Lundberg/Robert Lundberg och Rasmus Holm/Per Kvarnström.
- Ledningen växlade under tävlingen men till slut så var det Rasmus Holm stod som segrare, en härlig revasch för Holm efter Torsby förrförra helgen. Rakt igenom jättefina tider för båda ungdomarna. Isac Nordström/Tomas Johansson stabila på tredje plats.

På söndag höjde Lundberg tempot.
- I söndagstävlingen fick Holm problem redan på första sträckan, efter det blev klassen mer eller mindre en defilering för Lundberg till seger före Isac Nordström på en andraplats. När sedan Holm och bröt på den tredje sträckan var resultatet definitivt.

I SverigeSerien leder Lundberg före Holm med Nordström på tredje plats. I VinterSerien Lundberg före Nordström och Holm på tredje efter den brutna söndagstävlingen i Sveg. I VinterSerien är Lundbergs ledning så komfortabel att han redan innan finaltävlingen är klar segrare, grattis Elias till din första titel med all säkerhet inte din sista.

Nu laddar klassen VinterSeriefinal i Vännäs
När detta skrivs så ligger anmälan till Vännäs fortfarande öppen på resultatservice.se men det är fortfarande alltför tunnt med anmälningar. Kanske ser vi det numera så vanliga beteendet att anmäla sig sista dagens sista timmar? I just detta fall har ordinarie anmälan dessutom förlängts till söndag kväll, dvs till den 8 februari.
- Vännäs som tävling tror jag inte det är någon som ifrågasätter. Senast vi körde serietävling i Vännäs så blev Vännäs MK valda som årets arrangör av förarna. Och i år är förhållandena i det närmaste perfekta. Rejält med is i vägarna. Lika rejäla snövallar, på sina håll en hel meter höga. Dessutom säger långtidsprognosen att vi ska hinna med ytterligare några med temperaturer på plussidan innan tävlingen för att sedan återigen få lite kallare på tävlingsdagen, kort sagt helt perfekt.

Helt avgörande final för segern i Elit A. Krig om pallplatserna i Elit B. Och fullt fajt om ALLA topplaceringar i Cupklassen. Det kommer i alla händelser att bli en spännande lördag 14 februari i Vännäs för VOC Mekonomen Rally.
15-02-03 Dags för junior-EM i Lettland
Till helgen är det dags för den första deltävlingen i årets Junior-EM i rally. Mattias Adielsson från Göteborg tillsammans med kartläsaren Christoffer Bäck från Hedemora kommer att åka till Lettland och Rally Liepäja.
- Första J-EM tävlingen för oss och det ska bli riktigt roligt. Spännande med ett nytt land och nya vägar. De som körde den här tävlingen förra året kommer att ha viss fördel mot oss. Det känns som en riktigt proffsig serie där Eurosport kommer att sända mycket på TV från tävlingen, säger Mattias Adielsson.

Rally Liepäja startar på lördag och då ska fem specialsträckor köras, rallyt avslutas sedan med sju specialsträckor under söndagen. Totalt ska 20 mil specialsträckor köras vilket är dubbelt så mycket som en deltävling i Rally-SM.
- Vi har haft två längre test under vintern och de har gått riktigt bra. Det ska bli spännande och se vilket tempo som kommer att krävas för att vara med i toppen på tävlingen. Vi har 15 konkurrenter mot oss, som alla kommer att göra allt för att vinna. Vi ska dock visa att vi blir att räkna med, vi siktar på pallen, avslutar Mattias Adielsson.

Tidsplan Rally Liepäja
(Lettisk tid)
Lördag 6 Februari
SS 1 11,30
SS 2 12,05
SS 3 13,40
SS 4 17,00
SS 5 18,00

Söndag 7 Februari
SS 6 08,30
SS 7 09,00
SS 8 09,35
SS 9 12,45
SS 10 13,15
SS 11 13,50
SS 12 16,00

TV tider Eurosport,
Fredag 00,00 – 00,15
Lördag 23,00 – 23,30
Söndag 23,30 – 00,00

För resultat under tävlingen. www.fiaerc.com
www.adielssonmotorsport.com
15-02-01 Riktiga vintervägar när 1300 Rallycup gästade Lima!
Det var upplagt för en fantastisk rallytävling i Lima, riktig vinter hade infunnit sig och vi möttes av ett mycket trevligt bemötande från alla arrangörer när dom flesta passade på att anmäla sig & besikta bilarna redan på fredagskvällen. Rekord i antal startande på en vintertävling blev det också i cupen, hela 16 team stod uppradade innan start till den första deltävlingen i 1300 Rallycup 2015.

Första ekipaget rullade iväg 10,01 direkt efter föråkarna. Våra små bålgetingar fick slita hårt i den nysnö som föll tidigt på lördagsmorgonen men allt som oftast så har vi kanon förhållanden tidigt i startlistorna så det är bara att bita ihop.

SS1 mätte 14 km och bjöd på det mesta, uppförs klättring, fortåka, tajtare partier och förstås rejäla snövallar! Direkt visade Ola Strömberg & Brittmarie Ålund med sin rutin hur man ska göra, 5 sekunder före Mattias Lagström & Rickard Forsell som gillar riktiga vinterrallyn. Som trea sladdade vår för året nya cupdeltagare Daniel Eriksson & Jesper Samuelsson in. Linus Lundberg försvann redan här efter okända problem. Efter sträckan möttes vi av en egen serviceplats för 1300 Rallycup, vilket gör våra tävlingar ännu roligare då alla hjälper varandra med det man kan.

På SS2 blev det en rejäl fajt, sträckan var på 5 km och vi hade 7 bilar inom 3sek. Nu tog Daniel täten endast 3 tiondelar före Crille Granfors & Carro Östmark Ola trea 1sek bakom.

SS3 bjöd på rejält med bilåka, en fantastisk sträcka även denna på hela 20 km. Om inte Ola Strömberg blivit svett tidigare bör han blivit det här när han återigen visade hur man ska köra bil, hela 13,4 sek före Daniel som hade ytterligare 7 sek ner till Tobias Wahlström & Magnus Johansson. På servicen efter denna sträcka tvingades tyvärr Johan Bengtsson kasta in handuken efter ett brustet motorfäste. Annars hördes bara glada tillrop och lite hugg & slag med glimten i ögat runt om kring i depån som vanligt.

Nu skulle det gasas igen, SS4 mätte ca 7km. Ingen verkade kunna mäta sig med Ola & Brittmarie denna dag, nu sladdade Mattias Lagström in 13 sek bakom dessa och Daniel ytterligare 4sek efter honom. Bakom topp tre är det oftast minst lika tajta tider och denna sträcka var inget undantag med 6-7 bilar med bara några sekunders mellanrum.

Då väntade tyvärr bara den avslutande SS5, såna här tävlingar vill man nämligen inte ska ta slut! Lima MS har bjudit på en klanderfritt arrangemang med sträckor som får en att le! Här hade det kommit ner lite mer snö än tidigare sträckor som gjorde det spännande med mycket bredsladdar! Ola avslutade tävlingen med en sträckseger även här före Daniel, Tobias rundade av som trea. Mellan 4:a Mattias, 5:an Crille och 6:an Emil Carlsson skiljde det här endast en dryg sekund.

Efter dessa fem otroligt fina sträckor kunde vi se Ola Strömberg som ohotad segrare, näst intill sig på pallen klev Daniel Eriksson upp som gjorde en imponerade debut i cupen. Efter tävlingen såg man honom med ett stort leende, jag ångrar inte en sekund att jag bytt grupp h bilen mor en sukkan ,så fränt hörde vi honom säga! Mattias Lagström kan sträcka på sig rejält efter en riktigt bra tävling, med startnummer tre bemästrade han nysnön bäst av alla och rundade av pallen!

Återigen kan vi bara berömma och tacka Lima MS för en mycket trevlig rallytävling!

Nu drar cupen vidare till Ludvika nästa helg där vi kör Skogsrundan som nr 3 i våran vintercup.

1300 Rallycup - Mer rally för pengarna!
www.1300rallycup.se
15-02-01 Fri efteranmälan till Skogsrundan Ludvika MS
Just nu är det 26 st anmälda och det är sista dagen att anmäla sig idag. Är det under 35 st bilar tvingas vi att ställa in tävlingen. Vi kommer att meddela er på tisdag.

För er som vill efteranmäla er så tillkommer ej någon extra avgift.
» Inbjudan
15-02-01 Kenneth Thomasson fick kasta in handduken i Lima
I lördags 31/1 besöktes lima som för i år flyttat datum på sin tävling efter att i fjol ha varit tvungna att ställa in då vädrets makter fick

våren att anlända alltför tidigt.
83 ekipage kom till start varav 5 st. i vår klass.

SS1 var en lite moddig historia då det snöade hela morgonen.
Vi gick ut med startnr. 19, vilket gjorde att det inte var speciellt mycket snö bortkörd åt "fyrkrafsarna" i A-förarklassen.

SS1 var Husomsträckan 13,9 km.
Snabbast på SS1 var Mats Jonsson på tiden 8,50 följd av Tom& Dan 13 sek. efter med Sten Skodborg på tredje plats 22 efter ledaren, med Robin Friberg som fyra.

SS 2 var den korta Tissjölandet 4,4 km
Här var återigen Mats herre på täppan med Tom 5 sek efter sig tätt följd av Robin och Sten som körde dött lopp här.

SS 3 var den två mil långa Mosätra. Nu skulle stöten sättas in, men det slutade snöpligt för vår del 5 km. in på sträckan for gängorna ur toppen så ett tändstift lämnade sin plats och det var bara att kasta in handduken.

Detta var vår tredje tävling i fyrhjulsdriven bil och efter att ha vunnit i treske samt legat på topplaceringar i såväl finnskogsvalsen som Lima så får vi ändå känna oss rätt nöjda med vår insats. De tekniska bekymren får väl tillskrivas en för oss helt ny bil även om den inte är ny i övrigt.

Går allt som det ska hoppas vi komma till start nästa helg i rally Finnskog, om bilen funkar vill säga.

15-01-29 Evelina Olofsson AAAAAAAAAAAAAAA-förare!
Skutskärsratten är nu avklarad, och där körde vi in oss på en andraplats av 20 startande i B-2WD. Och med det tog vi också sista poängen till att bli A-förare. Jag kommer dock att vänta med att klassa upp mig till våren.

Nästa tävling är Vinterpokalen i Sandviken, den inledande tävlingen i Rally SM! 6-7/2. Start och mål på Högbo Bruk i Sandviken

Läs tävlingsreferat från skutskärsratten på hemsidan www.teamolofsson.se
15-01-29 På lördag går startskottet för 2015
Jacob Jansson inleder året med att åka föråkare i den erkänt fina vintertävlingen LBC-ruschen i Lima, några få mil söder om Sälen.
- "Efter att ha känt lite på bilen och vinterväglaget under ett par testtillfällen så blir nu detta ett genrep inför stundande Junior-SM säsong som drar igång redan helgen därpå. Vi har valt att åka tävlingen som föråkare är att få möjligheten att gå ut tidigt på vägarna. Allt för att få samma förutsättningar som gäller i SM-premiären"säger Jacob

Tävlingen består av 5 sträckor som tillsammans mäter 7,5 mil.
- "Vi ser fram mot att fara fram mellan snövallarna och glädjer oss att få kicka igång säsongen på allvar!" avslutar Jacob.
15-01-29 Påvenrundan inställd
Vi måste tyvärr ställa in Påverundan 31/1 pga rådande väder.
Films MK
15-01-29 1300 Rallycup tar sikte på Lima
Lima Motorsällskap bjuder upp till dans i helgen. Hela 16 team väntar med spänd förväntan på att LBC-Ruschen ska dra igång och så även 1300 Rallycup 2015!

74 km ss ska avverkas på riktiga vintervägar, än mer snö väntas så helgen kommer bli minst sagt intressant. Intresset för att dela våran gemenskap och tävla på lika förhållanden är mycket stort, många både nya och gamla team har anslutit sig senaste tiden. Bland annat är Daniel Eriksson Eskilstuna helt ny och Tobias Wahlström Katrineholm har vart med och fajtas förr, dessa herrar tror jag övriga i cupen får hålla ett öga på.

Ungefär halva startfältet passade på att slipa formen i Skutskär på våran vintercuppremiär förra helgen, och trots att några av oss åkte på mekaniska problem så står samtliga på startlinjen nu till helgen igen.

Det här kan inte bli något annat än en fantastisk rallyhelg återigen!
15-01-28 Tractive Vinter Sprint 15 februari
Vi gör ett nytt försök att genomföra tävlingen den 15 februari, nu när vi äntligen har ett riktigt vinterföre med is i botten och med snövallar som inramning. Banan går i samma område som SM-sprinten 2013 och med samma upplägg.

Med prispengar till de tre snabbaste i varje klass och dessutom fina varupriser, hoppas vi på en trevlig motorsöndag.

SMK DALA Falun
» Inbjudan
15-01-27 Kristensson imponerade i Torsby, premiär i VOC Mekonomen Rallys riksserier
Tom Kristensson var namnet på allas läppar när VOC Mekonomen Rally körde årspremiär i såväl SverigeSerie som klassens nya VinterSerie med dubbeltävling i värmländska Torsby. En skåning i högsta elitklassen som imponerar på snö och is! Men Kristensson var inte ensam om att imponera. I den lägre elitklassen slog Fredrik Eckhardt till med en dubbelseger i topptempo även totalt. I Cupklassen imponerade förhandstippade Dennis Rådström lika mycket. Och i ungdomsrally etablerade sig unge Elias Lundberg även han med en imponerande dubbelseger och fantastiska sträcktider som "den-att-slå" i årets juniorklass, ser vi återigen en ny storstjärna på uppgång i VOC Mekonomen Rally?

Torsby och Rally Finnskogsvalsen skapade fond för premiärhelgen i VOC Mekonomen Rallys nationella serier anno 2014, såväl den sedan länge väletablerade SverigeSerien som den för året nystartade VinterSerien. Glädjande att se är också att VOC Mekonomen Rally håller ställningarna i ett rallysverige med vikande antal startande på många håll, hela 58 VOC Mekonomen Rallybilar kom till start i Torsby, ett antal mycket nära toppnoteringarna för en specifik klass i en vintertävling i modern tid.

Torsby och MK Ratten bjöd på rallysträckor i absolut toppkvalitet. I fjol gäckade Kung Bore med sin frånvaro tävlingen tvingade arrangerande MK Ratten att ställa in för första gången på mer än 20 år. Men, i år tog MK Ratten en gruvlig revansch på Bore. Fantastiskt fina sträckor rakt igenom hela rallyt, på sträckningar med anor från svenska VM-rallyt, absolut toppklass! Tack MK Ratten, tack eldsjälen Sven Täppers och hela ditt fantastiska gäng funktionärer.

Kristensson överraskade i högsta elitklassen
När hade vi senast en skåning högst upp på prispallen i en vintertävling, med en smålänning som stark utmanare?
- Första dagen av dubbeltävlingen i Torsby var det förhandstippade norrbottningarna Thomas Lahti med CoDriver Tomas Wikström som klev upp högst på pallen, men detta först efter en fantomtid på sista sträckan och trots denna tätt följda av Tom Kristensson/Timmy Berntsson. En av klassens nytända OldBoysekipage Lars Ohlsson/Göran Widell körde in på en stabil tredjeplats, berättar klassansvarig Roger Fransson.

Annan ordning i söndagstävlingen.
- På söndag var det återigen Kristensson som tog taktpinnen redan på första sträckan, huvudsakligen utmanade av duon Erik Karlström och Oscar Almqvist, Skåne före Småland. En krånglande växellåda gjorde att de sistnämnda paret inte riktigt kunde göra sig rättvisa i lördagens tävling, problem som till sist också kostade strafftid på grund av en sen ankomst till en tidskontroll. Lahti på tredjeplats trots en stark spurt.

I kraft av detta leder Kristensson serierna skuggad av Lahti och med Ohlsson på tredje plats.
- Trots att Kristensson fanns med som en dark-horse i förhandstipset så måste det ändå ses som en överraskning att den unge jättetalangen från Hörby nu kan stoltsera som serieledare, fantastiskt bra kört Tom.

Eckhardt stabil i lägre elitklassen
I Elit B så var det lågoddsarna Fredrik Eckhardt och CoDriver Charlie Ekström för hela slanten.
- Det var en imponerande uppvisning av duon Eckhardt/Ekström. De åkte i ett fantastiskt tempo, fullt i klass med högsta elit. På lördag var det ständigt hårdsatsande Fredric Magnusson med Joakim Ihren i högerstolen som tog andraplatsen, Per Allo med ledsagare Kristoffer Gustavsson tätt därefter, och nyligen uppklassade Patrik Westerberg/Ida Bood skuggandes på en fin fjärdeplats.

Lika imponerande av Eckhardt på söndag.
- På söndgens första, långa och helt fantastiska första sträcka så slog Per Allo till med en kanontid och ledde klassen klart. Men Eckhardt kontrade med en likaledes imponerande tid på SS2, kallad Solberg där starten sker alldeles utanför inte rallyikonen forne världmästaren och nyblivne RallyCross världsmästarens Petter Solbergs hus. Eckhardt återställde med detta ordningen. Unga Fredrik Jonasson och CoDriver Jimmy Nesterud för dagen i nybyggd bil efter den kraftiga kraschen i Eskilstuna i höstas, tätt därbakom. I mål Eckhardt före Allo i sin tur före Jonasson, och återigen en fin prestation av Westerberg med ytterligare en fjärdeplats. Magnusson längre ner i listan efter tio minuters snöskottning.

Dennis Rådström tämligen ohotad i Cupklassen
Även i cupklassen så var klassansvarigs förhandstips riktigt pålitliga.
- Dennis Rådström med CoDriver Filip Wernefur hade kontroll på handlingarna. I lördagens tävling utmanades de till en början ordentligt av ett annat av förhandstipsen, Per Ström/Emma Eriksson som faktiskt var snabbast på dagens första sträcka med André Nygren/Emil Ohlsson bara tiondelar bakom. Men med stabil körning vann till slut Rådström tämligen komfortabelt före Ström och med Nygren på den sista pallplatsen. Tänker Dennis måhända ärva manteln av SverigeSerie mästaren för bara något år sedan pappa Arne, numera dominant i Historic-klassen?

Än mer stabilt av Rådström på söndag.
- I söndagstävlingen hade Rådström tempot inne redan från början, slog knock redan på första sträckan för daqen och kunde efter detta tryggt bevaka segern. Nygren nu på stabil andraplats och med Johan Eriksson vägledd av Sten Yngve Styffe på säker tredjeplats. Ström hade inte riktigt tempot under söndagen, skottade dessutom snö på dagens sista sträcka och var med detta definitivt borta från toppstriden.

Elias Lundberg imponerade stort i juniorklassen
Såg vi en kommande stjärna födas i Torsbytävlingarnas juniorklass?
- Unge Elias Lundberg, ännu inte fyllda 17 år, med pappa Robert i högerstolen tog sin första seger redan i fjolårets finaltävling i Örebro. Jag utfärdade redan då ett "håll-koll-på-denna-yngling". Och kunde samtidigt berätta att han går in i ett mentorsystem som klassen nu dragit igång och får med detta vägledning i sin karriär av snabbe och seriöst satsande Per Allo. I lördagstävlingen i Torsby så krossade Elias allt motstånd, vann till slut med nästan två minuter och detta utan att någonsin kört rallybil på snö och is tidigare. Imponerande!

Lukas Kindgren/Peo Kindgren på andraplats och Rasmus Holm/Per Kvarnström på den tredje.
- På söndag morgon måste både Rasmus och kartläsare Per ätit taggtråd till frukost! De utmanade nu Elias stenhårt. Elias tog kommandot på första sträckan, Rasmus bröt tillbaka ordentligt på den andra med en kanontid och ledde efter detta klassen. Men med en supersatsning på sista sträckan så tog ändå Elias segern även i söndagens tävling. Vilka fantastiska juniorer den här klassen plockar fram hela tiden, tack Elias och Rasmus för showen!

Elias före Rasmus med Lukas på tredjeplats.
- Vi kan inte lämna ungdomsklassen utan att nämna ytterligare en prestation, Emelie Axelsson som körde in som fyra båda dagarna. Emelie är en tjej av den nya sorten som fokuserar enbart sin klass och klasserna ovanför, inte att tävla mot andra tjejer. Helt rätt tänk för vidare utveckling. Och helt i linje med klassens som alltså från och med i år inte längre har en separat dam/tjej klass. Go for it Emelie!

Nu laddar klassen för Sveg och Härjedalsbrickan 1 & 2
När detta reportage skrivs så har anmälan till Härjedalsbrickan hunnit stänga. Återigen en dubbeltävling kommande helg som kommer att gå på fantastiska vägar. Nästan 14 mils rallyåka på två dagar. Har du ångrat dig så finns efteranmälan öppen på raceconsulting.se
- Det finns massor med intressanta frågor inför tävlingarna i Sveg: Ska Tom Kristensson kunna upprepa bedriften från Torsby eller blir det Lahti eller kanske Karlström som ställer sig överst i Elit A? Eckhardt är i skrivande stund inte anmäld till Sveg, vem axlar då manteln i Elit B? Blir det Allo, Jonasson, Magnusson eller någon annan? Ska Rådström fortsätta dominera i C eller har Ström, Nygren eller någon annan hittat lite mer fart? Ska striden i juniorklassen mellan Elias och Rasmus bli lika het som den var i söndagstävlingen i Torsby?

Många frågor, till helgen får vi svaren. En sak är säker, det kommer att bjudas på tuffa fajter och rallyunderhållning på toppnivå. På lördag morgon kör vi!
15-01-26 SM-sprinten i Örebro nästa för KJmotorsport
SM-veckan vinter i Örebro inleddes under måndagen och en av de som nu gör sig redo för att ta upp kampen om medaljerna är Kristian Johansson som deltar i rallysprinten under lördagen. Efter att ha missat final med bara några tiondelar under SM-veckan på hemmaplan i Borås i somras är Kristian revanschlysten, och målsättningarna är klara; att ta medalj. Och förutsättningarna för att lyckas ser goda ut:

Som en förberedelse inför SM-veckan körde Kristian förra veckan Finnskogsvalsen utanför Torsby, en tävling som bland annat Pontus Tidemand och Petter Solberg använde som test inför den svenska VM-deltävlingen Rally Sweden som körs om några veckor. Kristian presterade riktigt bra i den tuffa konkurrensen och var totalsnabbast på 3 av 7 sträckor.

I SM-sprinten i Örebro ställs Kristian mot ett tufft motstånd, hela 30st av Sveriges bästa rallyförare kommer till start i hans klass. Bland dessa finns fjolårsmästaren Pelle Wilén och Opels fabriksförare Emil Bergskvist.SM-Vinter Rallysprint avgörs på Örebro Travbana nu på lördag.
15-01-26 Totalseger i Treskerundan
Tom Thomasson tillsammans med co-driver Dan Levin från MK Ratten i Torsby tog totalseger i Treskerundan på lördagen, 0,8 sek före Mats Jonsson.

Det var andra tävlingen i nya bilen, en Mitsubishi EVO VII. Första tävlingen kördes förra helgen i Finnskogsvalsen, även där totalsnabbast på lördagen efter Pontus Tideman som körde öppen klass och därmed var utom tävlan. På söndagen blev det problem med bilen och man tappade ledningen då man fick köra söndagens sträckor utan turbotryck.

Nästa tävling är LBC-Ruschen i Lima 31 januari.

15-01-26 Daniel Röjsel fortsätter att visa fin form inför rally-SM med toppresultat
Efter helgens rallytävling i Skutskär söder om Gävle fick Daniel Röjsel tillsammans med Nicklas Edvardsson ytterligare ett kvitto på att formen är fin inför den kommande SM-säsongen i rally. De blev trea bland A-förarna i den tvåhjulsdrivna klassen bakom två f.d. SM-medaljörer och fick därmed en rejäl poängskörd i distriktmästerskapet för nedre norra förbundet som var en del av tävlingen.

Med farten i kroppen från förra helgens tvådagarstävling i Torsby var känslan på topp inför den första sträckan. Tidigare i januari hade det töat i området där sträckorna låg och sedan frusit veckan innan tävlingen och det var märkbart redan i första sväng.
-Jag var van vid fästet i Torsby där det var ”normalt” för en vinterväg men här var isen så hårt att dubben i däcken hade svårt att greppa tag i den. Det var mycket halt dom tre första sträckorna och gick brett här och där men jag var inte ensam om den upplevelsen då konkurrenterna mer eller mindre hade samma problem, säger Daniel

Vid servicen efter de tre första sträckorna lades nyare däck på bilen inför de två avslutande sträckorna. Underlaget var dessutom bättre och nu var greppet tillbaka igen.
-På de två avslutande sträckorna var det mycket bättre grepp. Om det var däcken eller om det var vägen som gjorde det hela är jag inte helt säker på men det var nog en kombination av båda, säger Daniel.

Efter en stabil körning på den sista sträckan var Daniel och Nicklas trea i resultatlistan bakom två tidigare SM-medaljörer och före 13 andra ekipage i klassen, ännu ett mycket bra resultat som också är ett bra kvitto på att de på allvar har chans att vara med och slåss om topplaceringarna i Junior-SM i år!
-Vi är jättenöjda med resultatet och inte minst med att vi kom igenom de hala sträckorna i början utan att förivra oss och göra misstag. All körning på ovanliga underlag är bra träning för framtiden, avslutar Daniel nöjt.

På lördag är det allvar igen då vinterns SM i rallysprint ska avgöras på travbanan i Örebro i samband med SM-veckan och förberedelserna är redan igång sedan långt tillbaka!
15-01-25 Premiär i 1300 Rallycup 2015
Skutskärs MS bjöd in till Skutskärsratten, som bjöd på fantastisk bilåkning på vintervägar i toppklass!
Samtliga cupdeltagare var lyriska av vägar och trevligt umgänge hela dagen!
Tävlingen ingår i 1300 Rallycups egen vintercup och lockade 10 ekipage till start, alla var sugna att komma igång efter ett långt uppehåll och säkert sladda bort lite rattrost innan premiären i våran "vanliga" cup som drar igång i Lima nästa helg.

5 sträckor skulle köras och vi gick ut direkt efter ungdomsåkarna som brukligt. Ss1 mätte 14 km och var en snabbåkt sträcka med bra flyt, här visade Mattias Lagström & Rickard Forsell sin kvalité på vintervägar direkt, 5,5 sek före Jan Erik Eriksson & Magnus Nilsson och ytterligare 1 dryg sek före Emil Carlsson & Tobias Abrahamsson. Tyvärr tappade vi Jimmy Kujanpää redan här med motorproblem.

SS2 bjöd på liknade karaktär, 12 km där rally är som bäst! Nu var det JanE som tvålade till Lagström med 4,5 sek, som trea sladdade Crille Granfors & Carro Östmark in. Här försökte Linus Lundberg ploga ny väg och blev tyvärr kvar där också.

På ss3 blev det ny typ av väg, här svängde det och så svängde det igen, mycket fin sträcka på ca 5 km. JanE visade återigen klass, drygt 4sek före Emil som slog Crille med nästa 2 sek.

Nu var det service och som vanligt så trevligt att komma till där samtliga i vårat gäng delar ut glada tillrop och hjälp med allt vad man kan behöva! Ingen hade några stora bekymmer utan rullade vidare mot dom två sista sträckorna.

Ss4 var också den lite kortare på ca 7 km. Undrar vad JanE åt på service för här gjorde han en urladdning och var 11 sek före Emil som tyckte att han hade bra flyt på sträckan. Ola Strömberg & Brittmarie Ålund var inte helt nöjda efter dom första tre sträckorna men efter lite justeringar blev det bättre och här var dom knappa 2 sek efter Emil.

Och så var det bara den avslutande ss5 på 14 km kvar. Inför sträckan så var JanE i topp med en ganska betryggande ledning, Emil som 2:a ca 6 sek före Lagström och Crille 11 sek efter honom. Allt kan hända i rally, och det fick Emil & Tobbe erfara. Lite för hård känning med bakvagnen i en snövall resulterade i snöskottning 10 minuter. JanE fortsatte imponera och körde hem en ohotad seger. Lagström åkte in som 2:a trots att han lämnade kvar kompressionen på cylinder 2 en bit in på sista sträckan. Strömberg sladdade in som 3:a på sträckan och därmed 4:a totalt bakom Crille som avrundade pallen. Simon Pettersson & Millan Kilman gjorde sitt första framträdande i cupen och gjorde det med bravur utan noter, slutade 5:a.

Nu är det bara för alla team att börja prepparera inför cuppremiären i Lima till helgen.

Återigen vill vi tacka Skutskärs Motorsällskap för en kanontävling!

www.1300rallycup.se
15-01-20 Seger i rallypremiären för Daniel Röjsel Motorsport Promotion!
Årets första rallytävling blev lyckad för Daniel Röjsel Motorsport Promotion med en seger i klassen och en tredjeplats totalt bland ett hundratal startande i helgens klassiska värmländska tävling Finnskogsvalsen i Torsby.

Rallyt kördes både under lördagen och söndagen där totalt 12.5 mil skulle köras under sju sträckor. Daniel och Nicklas hade som mål att köra tävlingen för att få så mycket träning som möjligt inför SM-premiären i Sandviken om tre veckor.

Redan från start utmanade de om tätpositionerna i klassen för A-förare med trimmade tvåhjulsdrivna bilar trots problem med hjulnavet på höger sida bak som började lossna i slutet på första sträckan. Problemet löstes på servicen efter sträckan och där monterades även extraljusen för de tre resterande sträckorna under lördagen som kördes i mörker. När dagen var till ända låg de på en andra plats i klassen endast 5 sekunder efter ledaren som f.ö. har flera SM-medaljer i bagaget.

På söndagen skulle tre tuffa sträckor avsluta helgen där den första var en bit klassisk rallyväg som använts i VM. Vägarna var isiga och omringade av snövallar, precis som en vinterrallyväg ska vara. Bilen fungerade klockrent och Daniel och Nicklas var nöjda när de passerade mållinjen efter första sträckan. Sedan var det dax för service igen där hjul byttes och bilen tankades innan de bar iväg mot Norska gränsen för sträcka 6 som döpts efter 2003 års norska världsmästare Petter Solberg som bor vid starten på sträckan, även han var med och körde tävlingen i en klassisk Ford Escort. Hela 2.7 mil skulle köras på växlande vägkaraktär. En del grus låg på vägen i början på sträckan men försvann senare när vägen övergick till en snabb byväg. I slutet på sträckan började framdäcken bli överhettade och Daniel fick backa av för att inte överköra. De tappade lite tid men ledde klassen stort inför sista sträckan.

Sista sträckan var 8 kilometer lång och här gällde det bara att ta sig igenom. Körningen kanske blev lite för avslappnad då Daniel missbedömde farten i en tvär högersväng och hängde upp bilen på en snövall. Som tur var kunde de med hjälp av publiken komma loss efter dryga minuten och höll trots detta ledningen i klassen ända in i mål!
-Är riktigt nöjd med helgen. Vi hade bra attack redan från starten på första sträckan och farten fanns där hela tävlingen trots lite småbekymmer med bilen. Uppehållet från höstens tävlingar känns inte av alls, känns snarare som att vi har tagit ytterligare ett steg framåt! Misstaget på sista sträckan tar jag på mig, det måste ju hända ibland också, säger Daniel och ler.

Nu på lördag är det dags för tävling igen då teamet åker till Skutskär söder om Gävle för att köra den första tävlingen i DM för nedre norra förbundet som ytterligare träning inför SM


15-01-19 Thomas Thunström och Robin Friberg Rallyteam- Storsatsning mot Rally VM
Thomas Thunström och Robin Friberg, från Ludvika, gör en av de största privata satsningarna på rallysporten under många år, med inriktning på att få en placering i Rally VM.
- Det känns fantastiskt att vi fått till detta, säger en entusiastisk Robin Friberg.
Med sina 23 år har Robin gjort sig ett namn inom svensk rallysport, han har flera svenska mästerskap i bagaget och inriktning är klar, det är VM som är målet.

Thomas Thunström är med sina 45 år och minst 25 år i olika rallybilar är välkänd inom sporten och även han har en SM-buckla i prisskåpet.

Nu gör de två en gemensam satsning de kommande säsongerna och målet är att bärga SM och få till så många VM-körningar som möjligt.
- Vem av oss som i höst står som mästare får vi avgöra på sträckorna, konstaterar Thomas Thunström.

Robin och Thomas kommer även att köra Rally Sweden för att testa de nya bilarna och på det viset får de många mil i bilarna, allt under förutsättning att alla bitar faller på plats.
- Vi startar naturligtvis med målsättningen att vara med på pallen i vår klass, säger Robin Friberg.

För att uppnå de uppsatta målen har de köpt nya bilar, Citroên DS 3 R5, eller WRC 2, som är den klass de går i.
- Det är vad jag förstår inte så många sådana bilar klara i Sverige, även om det snackas om att det ska vara fler på gång, poängterar Thomas Thunström.

Tanken är att Thomas och Robin kommer att samarbeta så mycket som möjligt i det nya teamet, även om det slutgiltigt inte är klart hur allt ska fungera.
- Men för att få detta att fungera så behövs det cirka 15 olika deltagare i teamet och alla är lika viktiga, noterar Robin Friberg.
Förutom satsningen på SM och Sweden Rally, så är inriktningen att köra ytterligare ett eller ett par rallyn utomlands, då helst på asfalt.

Men redan i helgen får publiken möjlighet att se det nya teamet och de nya bilarna, när både Thomas och Robin kommer till start i Skutskär och deras tävling. Helgen efter är det Sprint-SM i Örebro och då finns i varje fall Robin på plats.
- Det gäller att vi får lite mil, innan allvaret rullar igång, även om det känns väldigt bra och går riktigt fort, säger Robin Friberg.

I högerstolen kommer Robin och Thomas ha sina tidigare karläsare, Stefan Gustafsson, respektive Jörgen Lindahl.
15-01-19 Dals MK Ställer in HögsäterRacet men erbjuder TUSS 24/1!
Dals MK måste tyvär ställa in den planerade tävlingen på lördag 24/1.

Men man kommer fortsatt och ha A-besikning så det blir en Tuss. mer infi finns på www.dmkrally.se
15-01-19 Snövall satte stopp för Kristian Johanssons vinstambitioner i Finnskogsvalsen
Kristian och Fredriks ambitioner på att ta en andra raka seger i MK Rattens tävling Finnskogsvalsen fick ett abrupt slut. Efter att ha haft ledningen i klassen efter den första av två dagar med 5,3 sekunder över tvåan Daniel Röjsel kom en snövall i vägen. Redan på andra dagens första sträcka körde man i en snövall, vilket ledde till att bilen blev liggandes på sidan. På grund av detta tappade man över 20 minuter och alla chanser till en framskjuten placering försvann. Som tur var undkom man med endast kosmetiska skador på bilen.

Men överlag var Finnskogsvalsen 2015 en positiv upplevelse för Kristian och teamet som fick många viktiga mil i kroppen inför stundande SM-tävlingar. Man visade också att farten fanns då man tog fyra sträcksegrar i klassen och tre totalt (Om man bortsett från open-klassen).

Nästa tävling för teamet är den 31/1 då man kör SM i vintersprint under SM-veckan i Örebro.

15-01-19 Smålands Rallyhistorikers årsmöte
I lördags höll Smålands Rallyhistoriker sitt första årsmöte i Växjö. Nästan 40 medlemmar slöt upp till mötet som leddes av ordförande Peter Sanell med bravur.

Som brukligt ventilerades frågor av allmänt intresse under övriga frågor och diskussionen slutade i stor enighet. Styrelsen fick i uppdrag att utreda möjligheterna till en intern klubbtävlan som komplement till cupen för förare respektive kartläsare.
Årsmötet avslutades med prisutdelning till de fem främsta förarna respektive kartläsarna i cupen 2014 som omfattade sju deltävlingar med en stark avslutning i Nässjös tävling Novemberskölden.

Förare
Börje Gustavsson
Peter Sanell
Sven-Åke Angerd
Hans "Gas" Gustavsson
Sten Nelson

Kartläsare
Lars Fransen
Jan Sönne
Niklas Johansson
Mikael Cnattingius
Björn Jonasson

Kvällens hemlige gäst - "The Stig" - visade sig efter avmaskering vara Växjös Rolf Linde, en välkänd rallyprofil från "förr i tiden".

Innan maten kåserade Kjell Appelgren om hans och broder Hans äventyr - rallyt från Sydney till London. Rallyt är 30 minirallyn på 30 dagar. Start vid Sydney Opera House 11 april och målgång vid Windsor Castle utanför London efter 91 SS om totalt 2700 km och en totallängd av 13750 km exklusive flyglyft från Perth till Ankara i Turkiet. Bilen var en 45 år gammal Volvo 123 GT (Amazon) med motorn byggd av lillebror Mats, tecken på god brödrasamverkan.

Kjelle beskrev målande sträckorna i Australien som världens snabbaste off-road race. Totalt startade 27 ekipage i hela tävlingen (ytterligare några tävlande deltog i antingen Australien eller Europa delen av tävlingen). På vanligt motorsportvis uppstod snabbt ett gott kamratskap och alla hjälptes snart åt efter behov för att samtliga ekipage skulle nå drottningens sommarstuga - Windsor Castle - vilket också lyckades.

Kvällen avslutades med en uppskattad buffet på Smålandsgymnasiet före ett sextiotal gäster. Av sorlet att döma var stämningen mycket god.

Nu ser alla fram emot säsongen 2015. Ryds asfaltsprint i Tingsryd 14 maj blir en höjdare för tävlande och publik.
15-01-18 Bilen gick som tåget för Ola Axelsson Rallyteam i Finnskogsvalsen
Då har vi avverkat 7 sträckor på 12.5 mil ss på 2 dagar.Det var 4 ss i går och 3 ss i dag söndag. Första sträckan i går gick lite knackigt, ny bil för Ola och lite rattrost. Vi kom in i körningen mer och mer i går och vi åkte 3 ss i mörker. Efter gårdagen i går låg vi tvåa i klassen 49 sek efter, men före Petter Solberg med 56 sek.

Ny dag i dag med kallare väder. Vi provade hårt direkt i morse och ändra lite körstil. Ss6 och näst sista sträckan starta vi på Petters gårdsplan, här blev de tuffa 28 km ss. Däcken fick lite stryk så de blev lite halkigt på slutet. Summa av tävlingen blev vi tvåa totalt i klassen och fyra totalt av 89 startande. Vi var 7.2 sek före Petter och 1.41 efter Arne Rådström som vann. Vi är helnöjda med helgen.

Bilen har gått som tåget och Ola o ja har gjort vad vi kunnat. Stort tack till Sören o Uffe för service hjälpen. Klockrent som vanligt. Tack för ordet

Codriver Christer Carlsson
Ola Axelsson RallyTeam

http://www.raceconsulting.com/rally/resultat/resultat.jsp?tavling=760&urval=
granskad.deltar.cupp10041&rubrik=Klassresultat&underrubrik=Totallista%20utan%20%C3%96ppen%20klass

http://www.raceconsulting.com/rally/resultat/resultat.jsp?tavling=760&urval=granskad.deltar.tavlingsklass225
14&rubrik=Klassresultat&underrubrik=A-f%C3%B6rare%20Appendix%20K

15-01-17 KJmotorsport leder Finnskogsvalsen efter dag 1
Efter den första dagen av årets upplaga av Finnskogsvalsen leder Kristian och Fredrik den tvåhjulsdrivna klassen med 5 sekunder före Daniel Röjsel.

Kristian inledde tävlingen starkt genom att vinna dagens första av fyra sträckor samt vara tvåa totalt bakom förre Juniorvärldsmästaren Pontus Tidemand. Men eftersom att Pontus skrev egna noter körde han utom tävlan, detta innebar att man ledde totalt.

Men på sträcka tre var oturen framme och man gjorde en lätt avåkning och fastnade i en snövall. Med hjälp av publiken lyckades man snabbt komma loss och tappade ca 30 sekunder.
– Dagen har gått bra. Vi gjorde 360-graders snurrning på SS3 och fastnade i diket. Vi fick hjälp upp på vägen av publik, men tappad ca 30-35 sekunder. På SS4 åkte vi av lite igen, men kom upp själva. Vi tappade kanske 7-8 sekunder på misstaget. Efter det tappade jag fokus och gjorde några misstag till. Men i det stora hela har det gått jätte bra. Bilen funkar kanon! – Säger en nöjd Kristian efter sista sträckan.

Efter dag 1 leder Kristian klassen A-förare 2WD före Daniel Röjsel med 5,3 sekunder och ligger även trea totalt.
15-01-17 Isvägar i Skutskärsratten
Rallyvägarna i Skutskärsratten stod pall över fredagens busväder – fyra plusgrader och hårda vindar. Tävlingsledningen körde hela banan, fem sträckor, och drog en lättnades suck.
- Det är is hela vägen. Riktigt halt och på sina håll svårt ta sig fram med Svenssondubbade däck. Håller väderprognosen för kommande vecka – mellan noll och sju minusgrader – så blir det kanonföre på lördag, berättar biträdande tävlingsledaren Jörgen Joons.

Skutskärsratten utgör första deltävling i Nedre Norras förbundsmästerskap, Upplands DM, Stockholms DM samt det gemensamma Rallymästerskapet – RYM - . Anmälningstiden utgår söndag 18/1 klockan 18.00.

Tryck för större bild!
Bilden: Isvägar i Skutskärsratten. Bilden tagen lördag eftermiddag 17/1.
15-01-17 Rallyradio från Finnskogsvalsen
Fryksdalen sänder live från Finnskogsvalsen på 100,6 & 104,1 eller via webben:
http://www.radiofryksdalen.se/webradio.php
15-01-16 Emil Bergkvist Fabriksförare för Opel Motorsport
Emil har tecknat ett 2 års kontrakt med option på ett 3:e år med Opels Officiella fabriksteam inför 2015, där det handlar om ett omfattande program innehållande JERC, och Tyska VM rallyt samt någon mer ej i dagsläget planerad tävling. Utöver det så kommer det ske mycket tester tillsammans med Opel Motorsport.

Att det är en professionell satsning som Opel Motorsport gör, visar sig genom att Emil kommer ha tillgång till en personlig tränare som kommer att lägga upp ett program som är anpassat för Emil och hans mål.
- ”Den här chansen är det få som får och tillsammans med Joakim Sjöberg som kartläsare ska jag göra allt och lite till för att representera Opel Motorsport på ett positivt sätt” säger en leende Emil.

Utöver satsningen med Opel Motorsports fabriks Team så kommer även Emil att komma till start i SM sprinten i Örebro och Svenska Rallyt i privat regi. Får vi ihop budget så ska vi även försöka att åka några SM tävlingar med någon konkurrenskraftig Opel för att bjuda igen lite mot samarbetspartners och supportrar här hemma i Sverige.
Säsongen kommer att rivstarta med SM sprinten i Örebro 31/1, 2/2 så startar tester inför första junior EM tävlingen i Lettland, som sedan genomförs 6-8/2.

Direkt efter att tävlingen är avslutad så tar vi en Opel Adam med oss hem till Sverige och Gustav E Bil i Skövde där vi ska färdigställa bilen 9-10/2 med hjälp av två ingenjörer från Opel Motorsport och med service från Knöbel Motorsport.

Samtidigt så ska Thorsells Motorsport Reklam sätta Emil Bergkvist Motors prägel på innan vi beger oss till Karlstad och Svenska Rallyt som genomförs 12-15/2.

Emil Bergkvist Motor kommer även att anordna en bussresa för partners och supportrar i samband med Svenska Rallyt för att heja på Emil och Jocke med deras fräna Opel Adam R2.
- ”En ofattbar start på säsongen ” säger Jocke, ”att åka SM Sprint i Örebro, Junior EM i Lettland och Svenska VM Rallyt i Värmland inom 14 dagar är något man bara drömt om tidigare”.

Som ni ser så är det Opel Emil Bergkvist kör framöver både i rally och privat. Vi är otroligt stolta och glada över kontraktet med Opel Motorsport samt det stöd vi får från Opel Sverige, där de verkligen visar att de tror på Emil.
- ”Vi i Emil Bergkvist Motor ska göra allt som står i vår makt för att göra ett bra jobb med att marknadsföra Opel genom motorsport på ett positivt sätt” avslutar Lars Brodmar Teamchef Emil Bergkvist Motor.

http://www.emilbergkvist.se/
http://www.opel-motorsport.com/
15-01-16 Finnskogsvalsen först ut för KJmotorsport 2015
Imorgon (17/1) drar säsongen igång på allvar för Kristian och teamet när man kör MK Rattens Finnskogsvalsen i Torsby, en populär tävling som brukar locka stort startfält. I år kommer tävlingen att avgöras över två dagar, med start imorgon lördag och målgång söndag eftermiddag. Detta kommer att vara en bra genomkörare för att skaka bort rattrost och förbereda sig inför stundande SM-tävlingar.

Innan tävlingen startar imorgon ikväll kommer ett mindre test att genomföras, och igår var bilen hos Trollspeed i Trollhättan för en sista kontroll inför säsongspremiären.

Första start är 11.00 på lördag och 09.00 på söndag.
Läs mer på www.kjmotorsport.se
15-01-15 Midnattssolsrallyt 2015 Hotellpartners i Västerås
Midnattssolsrallyt har reserverat ett antal rum till tävlande på nedanstående hotell och först till kvarn gäller. När antalet rum som Midnattssolsrallyt bokat upp är slut gäller ordinarie pris, om det finns rum kvar.

Regularitydeltagare behöver inte ställa bilarna på Rocklunda så det går bra att använda tävlingsbilen till hotellet.
Samma vecka som Midnattssolsrallyt är det många aktiviteter i Västerås så boka snarast för att vara säker på att få boende.
Obs! Vid bokning måste ni kontakta hotellen.
http://www.midnattssolsrallyt.com/se/competitors.php

» Hotellpartners pdf
15-01-14 Nu drar säsongen igång i VOC Mekonomen Rally - Välkomna till Torsby
VOC Mekonomen Rally drar igång säsongen med hela 56 bilar till start i Torsby och en vintertävling i toppklass! Hela 12,5 mil fantastisk vinterväg fördelat på de två tävlingsdagarna väntar på det stora startfältet. Som vanligt kan vi vänta oss hårda fajter och underhållande rallyåka i alla förarklasser.

Rally Finnskogsvalsen i Torsby 25 inleder såväl 2014 års SverigeSerie som klassens nya VinterSerie, och det är en mäktig inledning.
- Värmland och Rally är en speciell kärleksaffär, något av svensk rallys hjärta. Varje gång vi varit i Torsby så har hela det fantastiska gänget i MK Ratten bjudit på riktigt fina tävlingar, välarrangerade och med otroliga sträckor. I år kommer inte att bli något undantag. Även om vintern till en början gäckade med att komma och gå så har vi nu när det är dags för tävling nästan perfekta förhållanden. Det gör förstås sitt till att skapa en riktigt fantastisk anrättning som i år dessutom är en dubbeltävling, lördag och söndag, berättar klassansvarig Roger Fransson.

Vem vinner högsta Elitklassen?
VOC Mekonomen Rally Elit A är alltid ett veritabelt getingbo, kanske rallysveriges allra svåraste klass att vinna. En hel kader med mycket kompetenta rallyförare som vill se sitt namn övert i prislistan, allt från unga supertalanger till rutinerade rallyrävar.
- I år tror jag att det blir rutinerade och vintervana vinnare i de både inledande tävlingarna i Torsby. Niklas "Nibbe" Nilsson som alltid är snabb på snö och is, eller någon av norrbottningarna Thomas Lahti och Lasse Johansson. Inta att förglömma Peder Johansson.

Hela kvartetten är riktigt fina tips. Men tro inte att de får stå utan utmaning. Vad säger till exempel snabbe Erik Karlström som nu klassat upp från Elit B? Eller vad kan jättetalangen Tom Kristensson ställa till med? Aven om snö och is inte alls är hemmaplan för dessa båda unga förare från landets sydliga breddgrader så vet man aldrig förrän målsnöret.

Lika ovisst i Elit B
De senaste åren har den lägre elitklassen varit extremt tuff, i år ser det ut att bli värre än någonsin.
- Att tippa Elit B är näst intill omöjligt. Självklart är det ingen överraskning om helgens segrar stannar hos toppseedade kvartetten Frederick Eckhardt, Andreas Johansson, Dennis Askling eller Per Allo. Men det kan lika gärna bli hemmaförarna Kent-Ola Björklund eller uppklassade och suveräne segraren i C från i fjol Patrik Westerberg som tar hem en eller båda dagarna. Eller varför inte snabbe jämtlänningen Fredrik Jonasson, dagen till ära i nybyggd bil? Som sagt, extremt ovisst.

Blir det en överraskning i Cupklassen?
I cupklassen går Andreas Liljeberg ut toppseedad efter fjolårets fina utveckling och framförallt efter sitt livs första klasseger i fjolårets finaltävling.
- Jag tror ändå det blir en liten skräll för många i den här klassen. Mina tips är någon av klubbkompisarna Per Ström eller Dennis Rådström från Östmarks MFF. Båda jätteduktiga men som placerat sig längre ner i tabellerna totalt sett efter att ha visat sig ganska sporadiskt i serierna. Men i den här klassen händer det hela tiden väldigt mycket, flera förare har en brant utveckling och nya namn tillkommer hela tiden.

Blir det en tjej som vinner juniorklassen?
Fantastiska juniorer det är ett av VOC Mekonomen Rallys adelsmärken sedan lång tid tillbaka. Redan nu kan vi se att 2015 blir högintressant att följa. Bli inte överraskad om vi i vanlig ordning redan nu ser några av svenskt rallys framtida toppnamn blad våra ungdomar.
- Andraårsjunioren Elias Lundberg tog sin första klasseger i en serietävling redan i fjolårets finaltävling, hur långt räcker han på vinterunderlag? Isac Nordström vet vi också han är en riktig supertalang. Och intressant blir också att se hur hårdsatsande Emelie Axelsson tacklar utmaningarna i Torsby. Det var länge sedan vi fick en tjej som klassegrare, frågar vi Emelie så är det dags nu och jag skulle inte bli ett dugg förvånad om hon får rätt.

Välkomna till en härlig säsongsöppning. Och välkomna till ett riktigt fint rally.
15-01-13 Mattias Adielsson till start i junior-EM i rally
Nu är det klart att den regerande Svenska mästaren i rally Mattias Adielsson från Göteborg startar i den första deltävlingen i årets junior-EM tillsammans med kartläsaren Christoffer Bäck från Hedemora.

Den 6-8 februari körs Rally Liepäja i Lettland.
- Vi har skickat in vår anmälan till Rally Liepäja i Lettland. Det känns riktigt skönt att vi har kommit så här långt. Jag vet inte så mycket om tävlingen och de vägar som väntar oss. Vi hoppas på riktigt vinterunderlag med snö och is på vägarna, ett väglag som jag trivs väldigt bra på, säger Mattias Adielsson.

Adielsson/Bäck börjar uppladdningen i helgen med att köra Finnskogsvalsen i Torsby. En riktigt bra uppvärmning med hela 12 mil specialsträckor. De har fått möjligheten till att åka i en specialklass som får träna banan innan tävlingen och skriva sina egna noter.
-Ett riktigt bra tillfälle att göra de sista testerna inför Rally Liepäja, avslutar Mattias Adielsson.
www.adielssonmotorsport.com
15-01-13 Vintervägar i Skutskärsratten
Lördagen den 24 januari avgörs Skutskärsratten, ingående i Rallymästerskapet, Nedre Norras FM, Upplands DM samt Stockholms DM.

Efter en tam inledning på vintern har vi nu fått ett töväder samt – därefter – rejält med snö.
- Det råder fina förhållanden i skogen. Is i botten på sträckorna samt snövallar på sidorna, berättar biträdande tävlingsledaren Jörgen Joons.

Som hoppas på en bit över 100 startande.
- Absolut. Den senaste veckans omslag i vädret har verkligen gjort susen. Bättre än så här blir det nog inte!

Arrangerande Skutskärs MS bjuder på en bana som omfattar fem sträckor på tillsammans 5,4 mil. Service sker efter tre körda sträckor.

Första gången Skutskärsratten kördes var 1970. Flera av sträckorna som var med den gången används även denna gång, 2015. Start och mål är förlagt till Folkan Skutskär. Första start sker klockan 11.00.

Anmälan sker till motorsportsidan.se
Sista anmälningsdag är söndag 18 januari klockan 18.00.
Skutskärs Motorsällskap hälsar förare, kartläsare, mekaniker samt publik hjärtligt välkomna!
Tryck för större bild! Tryck för större bild! Tryck för större bild!
SS1
» Tryck för större bild
SS3
» Tryck för större bild
SS3 is
» Tryck för större bild

15-01-12 Finnskogsvalsen välkomnar till en av Sveriges finaste vintervägar!
17-18 januari kommer MK Ratten i Torsby att köra sin tvådagarstävling Finnskogsvalsen.I skrivande stund är drygt 90 förare anmälda, där huvudklassen VOC Mekonomen Rally utgör större delen av startfältet, men man även hitta namn som Petter Solberg och Pontus Tidemand i startlistan. Än är det dock inte försent att anmäla sig, efteranmälan är öppen t.o.m 15/1 kl 18.00. Så ta chansen!
- "Under helgen som gått har vi fått minst 20 cm nysnö, och mer snö är att vänta enligt väderprognosen. Så det är drömsträckor vi har uppe i Nordvärmland i skrivande stund!" berättar tävlingsledningen och banchefen Sven Täppers
Första start är 11.00 på lördag och 09.00 på söndag. Program och karta kommer att kunna köpas innan tävling på följande ställen: OK/Q8 i Sunne, Qstar/Bilisten i Torsby, OK/Q8 i Torsby, Toria i Torsby (i förbutiken) och Statoil i Vägsjöfors.
Som tidigare nämnt kommer RadioFryksdalen att sända under hela helgen med utgångspunkt ifrån HQ Stjerneskolan. Frekvensen för sändningen kommer att vara på 100,6 & 104,1.

På Stjerneskolan kommer det även att finnas servering under hela helgen där man kan komma in och värma kroppen med en kopp kaffe eller varm mat och samtidigt följa resultaten live via storbildsskärm.

Mer info hittar du på http://mkratten.se/
15-01-10 Efteranmälan öppen till 15 januari till Finnskogsvalsen
Efteranmälan till Finnskogsvalsen är öppen till 2015-01-15 18:00
http://www.raceconsulting.com/rally/anmalan/anmalan.jsp?tavling=760
15-01-09 Finnskogsvalsen körs som planerat 17-18 januari!
Organisationskommittén för Finnskogsvalen har haft möte inför sin tvådagarstävling Finnskogsvalsen 17-18 januari:
- "Tävlingen kommer att genomföras som planerat om inte något oförutsett inträffar med väderleken" meddelar Tävlingsledningen och banchefen Sven Täppers "Enligt dagens prognoser ser det bra ut och tävlingen kommer att köras som planerat nästa helg".

Det är i skrivande stund 75 anmälda, men anmälningarna droppar in för fullt.
Anmälningstiden till tävlingen går ikväll klockan 21:00

Mer info hittar du på http://mkratten.se/
» Inbjudan
15-01-08 Bergslagsrallyt är inställt
Bergslagsrallyt är inställt på grund av rådande väderlek.Bergslagsrallyt är inställt på grund av rådande väderlek.
15-01-06 2015 - Ett spännande år för KJ Motorsport
Säsongen 2014 har nyss avslutats men hos KJ Motorsport är redan förberedelserna för 2015 i full gång. Man kommer som tidigare år satsa på SM-serien. Efter ett par motiga år där framgångarna uteblivit pågrund av strul hoppas Kristian och teamet att vindarna nu ska vända och att man återigen ska kunna kliva upp på pallen i slutet av SM. (Kristian och Fredrik har 2st SM-silver sedan tidigare, ett i Trimmat 2WD och ett i Trimmat 4WD).

Teamet kommer att fortsätta sin satsning i sin Grupp H Golf som man haft de två senaste säsongerna. Men utöver grustävlingarna som körs med Golfen kommer Kristian att köra en del asfaltstävlingar med Kitcar Skodan, som inskaffades inför SM-sprinten i Borås förra året. Kanske väntar även något utlandsäventyr med Skodan, möjligen till Danmark. Utöver SM kommer KJ Motorsport även att ställa upp i en del andra tävlingar för att få många SS-mil i kroppen och för att hålla tempot uppe. Förhoppningsvis kommer man köra en del tävlingar ingående i Svenska Rallycupen, där teamet slutade 4:a förra säsongen.

Premiärtävling för Kristian och teamet blir redan nästa helg (17-18/1) då Finnskogsvalsen avgörs under 2 dagar utan för Torsby. En tävling som Kristian och Fredrik har goda minnen från, då man vann tävlingen senast den kördes 2013 med över en halv minut i klassen och blev 2:a totalt. Men innan dess ska ett eventuellt test äga rum.

Bilen håller just nu på att gås igenom och ett sista ryck väntar innan man är startklara för 2015.

Följ KJ Motorsport’s framfart i skogen under 2015 på hemsidan www.kjmotorsport.se
15-01-05 Tractive Winter Sprint framflyttad
Tävlingen är flyttad till den 15 februari, då SMK Dala ej kan erbjuda något vinterväglag.
15-01-03 Offerdalingen 2015 inställd
Tyvärr måste vi meddela att årets Offerdaling är inställd på grund av rådande väderlek.
15-01-02 Team Peugeot Total är redo för Dakarrallyt
Den 4 januari går startskottet för det legendariska Dakarrallyt i Argentinas huvudstad Buenos Aires. Team Peugeot Total är på plats och redo att attackera den utmanande terrängen efter de sista testerna med de tre 2008 DKR i Marocko förra veckan. Stéphane Peterhansel, som har vunnit Dakarrallyt hela 11 gånger, ger sitt utlåtande: Jag har aldrig kört en snabbare bil!
Syftet med de sista testerna på Marockos östkust inför tävlingsstarten var att utvärdera bilarnas kapacitet och driftsäkerhet tillsammans med alla tre teamen: Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret, Carlos Sainz/Lucas Cruz och Cyril Despres/Gilles Picard.
Under testerna var det ett av de värsta ovädren på många år vilket gjorde vägarna till Erfoud nästintill omöjliga att ta sig fram på. Tack vare detta liknade testet mycket av det som väntar i Dakarrallyt med hinder av klippstenar, djupa gropar och flera vattenhinder.

Med denna erfarenhet i bagaget är alla tre teamen mycket väl förberedda inför starten av världens tuffaste rally och en av de största utmaningarna inom motorsporten.
- Jag har varit i Marocko och testat mer än 15 gånger under min karriär och jag har aldrig kört så fort, säger Peterhansel. Speciellt sättet fjädringen arbetar på i 2008 imponerar och väghållningen är helt fantastisk. Det är också otroligt vilket grepp bilen får med bara tvåhjulsdrift, även i kuperad terräng. 2008 DKR är snabb, det är ingen tvekan om det, men självklart vet vi inte hur snabb den är jämfört med konkurrenterna.

Teamets ”rookie”, Despres, är också nöjd:
- Jag har fortfarande mycket att lära men jag kände mig snabbt hemmastadd i bilen. Körtekniken är inte så mycket annorlunda jämfört med en motorcykel men det är mycket bekvämare för ben och knän. För första gång på många år har jag inte ont någonstans efter ett test, skrattar Despres. För mig handlar det om att använda min erfarenhet från motorcykeln. På några sträckor hade jag kunnat köra snabbare på motorcykel, men överlag var jag snabbare med 2008:an.

Carlos Sainz, den tvåfaldiga rallyvärldsmästaren i World Rally Championship, körde mer än 250 km under testdagarna i Marocko och har stor tilltro till 2008:an:
- Att bygga en bil till Dakarrallyt är oavsett omständigheterna en svår utmaning, men att bygga en bil helt från grunden, som dessutom är ett nytt koncept är verkligen intressant – jag tror på bilen och projektet till 100 %.

Vi känner oss redo:
- Vi har arbetat dag och natt för att få bilarna klara i tid, avslutar chefen för Peugeot Sport, Bruno Famin. Testerna i Marocko är genomförda och vi är mycket nöjda med resultatet. De tre bilarna har anlänt till Argentina och vi väntar nu otåligt på nästa steg i äventyret. Vi är redo!

Dakarrallyt körs genom tre länder och startskottet går den 4 januari. Det avslutas efter 9 000 utmanande kilometer den 17 januari.
15-01-02 Gestrikekannan flyttas till den 28 februari
Gestrikekannan flyttas till den 28 februari. En ny inbjudan publiceras inom kort, då öppnar även en ny anmälan.