<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


 

STCC 2018

1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008
2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018

Information om STCC


18-06-17 Två pallplaceringar i Anderstorp
Det blev inte bara en, utan två pallplatser för Brink Motorsport under helgen. Matte Karlsson tog P2 i Porsche Carrera Cup och Tobias Brink tog första plats i STCC. Micke Ohlsson var nära pallplats även han då Tobias och Micke låg 1a och 2a under större delen av race 2. Med tre varv kvar till målflagg fick Ohlsson tekniska problem med bilen och halkade ner till en sjätte plats. Tobias, som startade 3a, kom hastigt upp till P1 och låg sedan ohotad på den placeringen ända in i mål.

Att komma härifrån med en första placering är långt mer än vad vi trott från början. Det visar hur långt vi har kommit på kort tid i den här serien. Speeden fanns där och den här gången satt allt, säger Tobias Brink.

Helgen i Anderstorp gav resultat både gällande Audi-bilarna och förarnas hastighet på banan. Både Micke och Tobias låg högt upp när det kom till varvtid under både kval och tester, men det var små marginaler på banan. I race 1 startade förarna som 8a och 9a, men Micke fick bestraffning för tjuvstart och Tobias blev avkörd i kurva två och därmed var poängchansen över i det racet.

Matte körde ett stabilt race 1 och klättrade sig upp från startruta 4 till andra placering. Han levererade snygga omkörningar och låg stabilt på andra placeringen förbi mållinjen, trots ett i övrigt tufft race när himlen öppnade sig och regnet öste ner.

Nästa tävling äger rum i Falkenberg om tre veckor, den 7-8 juli. Teamet njuter av segerns sötma och laddar om för nästa race!
18-06-17 Alex Andersson ser framåt efter tuff helg i Anderstorp
Första racet tvingades han bryta efter en krasch (fick ändå placering 19) och i det andra fick han ingen riktig fart på bilen och slutade på plats 18.
— Det har inte varit den mest lyckosamma helgen för min del, det är bara att glömma och gå vidare, sade han.

Årets STCC är stentufft med många snabba förare. I lördagens kval var det 15 förare inom en sekund och Alex Andersson har lagt ribban på en realistisk nivå. Men han var ändå besviken över den magra utdelningen i Anderstorp.
— Jag hade goda förhoppningar efter lördagens tester, jag kände det fanns fart i bilen. Efter det har det tyvärr dalat lite, jag har inte fått bilen dit jag vill.

Första racet tvingades han bryta efter en sammanstötning med Peter ”Poker” Walleberg.
— Troligtvis hade jag en pyspunka.
Teamet fick jobba hårt för att få ihop bilen till andra racet.
—Tyvärr hann vi inte fixa allting, ratten stod lite snett och jag hade lite svampiga bromsar, sade han och fokuserade direkt på nästa uppgift.
— Jag ska analysera min körning till nästa tävling som är i Falkenberg, hoppas det går bättre där inför hemmapubliken. Den här helgen vill jag bara glömma, sade han.

För första gången sedan TCR-reglementet infördes förra säsongen var det en Audi som vann ett race i STCC (Tobias brink i andra racet). Och det var en framgång som ger hopp för Audi-teamet Brovallen Design.
— Bilarna är snabba och det är jättekul att en Audi vinner. Men jag ska inte vara däruppe och slåss om segrar, mitt mål är att försöka ta poäng och nu tar vi nya tag till Falkenberg. Det kommer bli jätteroligt.
18-06-17 Kristoffersson upp till tredje plats i STCC-mästerskapet
Trots en jobbig helg på Scandinavian Raceway i Anderstorp avancerade Johan Kristoffersson till en tredjeplats i STCC:s förarmästerskap. Volkswagen Dealer Team BAUHAUS-föraren bärgade en fjärdeplats som bäst. Helgens enda pallplats för Volkswagen grejade Fredrik Ekblom genom att sluta trea i andra racet.

De långa raksträckorna var den stora utmaningen för Volkswagen-teamen när STCC drog in i Anderstorp för säsongens andra deltävling, men Johan Kristoffersson trotsade tyngdlagen när han ordnade fem kvalpoäng för snabbaste varv i Q2.
- Ett sånt varv gör man inte ofta. Att jag lyckades samla ihop till det är jag är mest nöjd med under helgen, sammanfattar Kristoffersson, som fick mycket beröm från stallchefen, pappa Tommy.
- Det var ett riktigt harakiri-varv, ett sånt man gör vart hundrade varv i bästa fall.

Tack vare det fick Johan starta i pole position i race 1.
- Jag stod på den blöta sidan och var lite orolig för det, men lyckades faktiskt göra en riktigt bra start.

Den långa flygrakan omöjliggjorde möjligheterna att försvara tätpositionen.
- Där passerade en efter en. Jag kör så fort jag kan men det finns inget att sätta emot.
Philip Morin vann racet. Kristoffersson fick nöja sig med femte plats och följdes av kollegorna i Golf GTI TCR, Andreas Wernersson, Lestrup Racing Team och WestCoast Racings Fredrik Ekblom.

I andra racet var det rutinerade Ekblom som var snabbast bland märkeskollegorna med en slutlig tredjeplats.
- Bra pace där. Vi ställde faktiskt om bilen helt och hållet till andra racet, berättar Ekblom, som inte hade någon lätt väg fram till pallen.
- Jag hamnade i bakvatten till en början, fastnade på yttern medan de andra passerade innanför. Men sedan gjorde jag några sjysta omkörningar och andra körde bort sig så det blev ganska bra till slut.
Ekblom ligger efter andra tävlingshelgen på sjätte plats med 43 ihoptjänade poäng.

Bäste VW-förare är Volkswagen Dealer Team BAUHAUS’ Johan Kristoffersson, som skrapade ihop 27 poäng och har 57 totalt. I andra racet fick Johan kämpa sig upp från tionde ruta, på grund av den omvända startordningen, och tog sig ända upp till fjärde plats.
- Det gäller att alltid ta de poäng man kan samla ihop efter förutsättningarna, konstaterar Johan och blickar fram mot nästa deltävling på Falkenberg i början av juli.

Tommy Kristoffersson är inne på samma resonemang.
- Vi är trots allt nöjda med vår insats. Vi plockade ut precis allt vi kunde ur bilarna.

Helt nöjd var han ändå inte med poängutdelningen för teamets juniorer. Hugo Nerman plockade två pinnar medan Nicklas Oscarsson blev utan.
- De var inblandade i för mycket stök och behöver lära sig att vara coolare under första varvet, men kapaciteten finns hos båda två, konstaterar Kristoffersson.

Första tävlingshelgens succéman, Andreas Wernersson, plockade totalt nitton poäng med en femteplats som bäst. Lestrup Racing Team-föraren ligger fyra totalt i mästerskapet.
För WestCoast Racing tog unge Andreas Bäckman sina första poäng och var dessutom snabbaste junior i andra racet.
Sex pinnar lägger honom på en tolfte plats totalt.

Tyngre gick det för Micke Kågered Racing som blev utan poäng den här helgen.
I teammästerskapet ligger Volkswagen Dealer Team BAUHAUS fortsatt på en andraplats medan Lestrup Racing Team är trea.

STCC förarmästerskap
1. Robert Dahlgren 73 poäng
2. Daniel Haglöf 61
3. Johan Kristoffersson 57
4. Andreas Wernersson 52
5. Philip Morin 48
6. Fredrik Ekblom 43

STCC teammästerskap
1. PWR Racing 134 poäng
2 Volkswagen Dealer Team BAUHAUS 71
3. Lestrup Racing Team 58
18-06-17 Audis första STCC-seger på 11 år – Robert Dahlgren i mästerskapsledning
Tobias Brink säkrade Audis första STCC-seger på 11 år samtidigt som SEAT Dealer Team PWR Racing-föraren Robert Dahlgren tog över STCC-ledningen efter två starka pallplatser på Anderstorp Raceway. De småländska tävlingarna bjöd på skiftande väder med sol och regnskurar och Race 1 startade på en fuktig bana där Volkswagen Dealer Team Bauhaus-föraren Johan Kristoffersson startade från pole position.

Den regerande rallycrossvärldsmästaren fick dock tidigt se sig passerad av de båda Cupra-förarna Daniel Haglöf och Philip Morin. Morin tog sig sedan snabbt förbi sin teamkollega och säkrade sin första STCC-seger någonsin medan Dahlgren kämpade sig tillbaka från en tuff start till tredje plats. Resultatet var PWR Racings andra 1-2-3-placering i år. Honda Team Sweden-föraren Mattias Andersson kämpade hårt i första tävlingen och tog sig upp genom fältet till fjärde plats framför Kristoffersson som fick nöja sig med femte plats.

I andra tävlingen ledde Andersson tävlingen från pole position framför båda Audi-förarna Brink och Micke Ohlsson. Morin, som segrade i första tävlingen, fick se sina hopp om ännu ett bra resultat släckas redan på första varvet då ett tekniskt problem gjorde att han bröt i sandfållan och tvingade ut säkerhetsbilen på banan. Anderssons tävling tog abrupt slut efter omstarten då Honda-föraren fick punktering på varv fem och gav ledningen till Brink framför teamkollega Ohlsson.

Dahlgren kämpade sig upp genom fältet och tog hand om andraplatsen medan WestCoast Racing-föraren Fredrik Ekblom gick segrande ur en hård kamp med Lestrup Racing-föraren Andreas Wernersson och Haglöf till en fjärdeplats. Ekblom var ynka 41 tusendelar från tredjeplatsen efter ett drag-race mot mållinjen med Dahlgren.
Haglöf hade en tung tävling då den tidigare mästerskapsledaren fick punktering i andra tävlingen och tappade ned till 19:e plats efter att tvingats i depå för däckbyte. Brink segrade med två sekunder över Dahlgren och säkrade därmed Audis första seger i STCC sedan 2007 då nuvarande WTCC-mästaren Thed Björk segrade i Falkenberg.

Dahlgren leder mästerskapet på 73 poäng med Haglöf 12 poäng bakom på andra plats och Kristoffersson 16 poäng bakom på tredje plats. PWR Racing SEAT Dealer Team leder teammästerskapet med 63 poäng över Volkswagen
Dealer Team Bauhaus.

STCC fortsätter den 7-8 juli med klassiska Västkustloppet på Falkenbergs Motorbana.

Förarcitat:
Robert Dahlgren – PWR Racing SEAT Dealer Team - #1 Cupra TCR – Mästerskapsledare
“Det känns fantastiskt att leda mästerskapet. Jag måste fortsätta leverera pallplatser för att bygga en stark bas för mästerskapet framöver. Jag fick en bra omkörning på Ekblom i andra tävlingen. Men han arbetade sig ikapp snabbt och jag var riktigt glad när jag såg målflaggan då ett par meter till nog hade gjort att resultatet sett annorlunda ut. I slutet av tävlingen kände jag att mina däck började bli sämre och jag fokuserade på att bevaka min plats snarare än att kämpa med förarna framför mig. Det har totalt sett varit en bra helg för min del.”

Tobias Brink – Brink Motorsport - #71 Audi RS 3 LMS – Race 2-segrare
“En underbar seger, jag kan knappt inte beskriva känslan över att leverera Brink Motorsports första seger. Vi har ett team som lägger ner oerhört många ideella timmar. Vintertesterna har gjort att vi lyckats ta oss närmare täten och att få den här segern som en bekräftelse är fantastiskt. Vi hade farten i kvalet men jag gjorde ett misstag och fick nöja mig med åttonde plats. Jag var bakom Mattias (Andersson) i andra tävlingen och började planera en omkörning när han bröt. Vi behövde verkligen den här framgången för att få motivationen som behövs för att kämpa på. Detta är riktigt, riktigt skönt.“

Philip Morin –SEAT Dealer Team PWR Racing - #86 Cupra TCR – Race 1-segrare
“Jag måste rikta ett stort tack till teamet efter ännu ett 1-2-3-resultat som visar att vi har ett fantastiskt team och en fantastisk bil. Jag kände mig bekväm direkt i bilen i första tävlingen och kunde köra om Kristoffersson tidigt. Sedan märkte jag att jag var snabbare än Haglöf och lyckades ta mig förbi honom också. Jag var lite nervös när säkerhetsbilen kom ut, men jag kände att jag hade kontroll och kunde dra upp en lucka när tävlingen startades om. Ett fantastiskt resultat.”

Daniel Haglöf – PWR Racing SEAT Dealer Team - #37 Cupra TCR – Tvåa i mästerskapet
“I första tävlingen kunde jag plocka Kristoffersson på första varvet, det var en förbannat bra omkörning in i kurva tre. Då det är Morins födelsedag i dag så släppte jag förbi honom sedan. Skämt å sido så visste jag att jag hade mer vikt i bilen och han var snabbare. Precis som att jag gav honom den här placeringen lätt så skulle jag förvänta mig att han skulle gjort samma sak i omvänd situation. Att ta hem en 1-2-3 i första tävlingen är ett fantastiskt resultat för teamet.”
Andreas Bäckman – WestCoast Racing - #29 Volkswagen Golf GTI TCR – JTCC-segrare

“Min dag har varit riktigt bra. Jag startade lite längre ner men jag kämpade mig upp genom fältet i båda tävlingarna, det är något jag är riktigt nöjd med. Jag visste inte om att jag vann JTCC-klassen när jag körde över mållinjen i andra tävlingen, det var en skön överraskning, speciellt med tanke på nivån av de förarna runt omkring mig. Mitt mål för året är att ta mig upp i toppstriden. Resultatet i helgen är en skön indikation att vi är på väg åt rätt håll.”

Resultat Race 1
Pos - Förare - Team - Bil - Varv/Avstånd
1 - Philip Morin - SEAT Dealer Team PWR Racing - Cupra TCR - 12 varv
2 - Daniel Haglöf - SEAT Dealer Team PWR Racing - Cupra TCR - 2.610
3 - Robert Dahlgren - SEAT Dealer Team PWR Racing - Cupra TCR - 3.242
4 - Mattias Andersson - Honda Racing Sweden - Honda Civic Type R TCR - 3.38
5 - Johan Kristoffersson - Volkswagen Dealer Team Bauhaus - Volkswagen Golf GTI TCR - 3.86
6 - Andreas Wernersson - Lestrup Racing Team - Volkswagen Golf GTI TCR - 5.364
7 - Fredrik Ekblom - WestCoast Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - 5.422
8 - Mikaela Åhlin-Kottulinsky - SEAT Dealer Team PWR Racing - Cupra TCR - 7.837
9 - Andreas Bäckman - WestCoast Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - 8.452
10 - Oliver Söderström - Lestrup Racing Team - Volkswagen Golf GTI TCR - 8.657
11 - Hugo Nerman - Volkswagen Dealer Team Bauhaus - Volkswagen Golf GTI TCR - 8.662
12 - Micke Ohlsson - Brink Motorsport - Audi RS 3 LMS - 10.167
13 - Tobias Brink - Brink Motorsport - Audi RS 3 LMS - 12.196
14 - Albin Wärnelöv - Experion Racing Team - Volkswagen Golf GTI TCR - 13.763
15 - Jessica Bäckman - WestCoast Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - 13.978
16 - Andreas Ahlberg - Micke Kågered Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - 14.340
17 - Andre Kiil - ALM Motorsport - Cupra TCR - 19.070
18 - Peter "Poker" Wallenberg - SEAT Dealer Team PWR Racing - Audi RS 3 LMS - 2 laps
19 - Alex Andersson - Brovallendesign - Audi RS 3 LMS - 2 laps
20 - Oskar Krüger - Oskar Krüger - Volkswagen Golf GTI TCR - DNF
21 - Nicklas Oscarsson - Volkswagen Dealer Team Bauhaus - Volkswagen Golf GTI TCR - DNF

Resultat Race 2
Pos - Förare - Team - Bil - Varv/Avstånd
1 - Tobias Brink - Brink Motorsport - Audi RS 3 LMS - 12 varv
2 - Robert Dahlgren - SEAT Dealer Team PWR Racing - Cupra TCR - 1.975
3 - Fredrik Ekblom - WestCoast Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - 2.016
4 - Johan Kristoffersson - Volkswagen Dealer Team Bauhaus - Volkswagen Golf GTI TCR - 3.096
5 - Andreas Wernersson - Lestrup Racing Team - Volkswagen Golf GTI TCR - 4.222
6 - Micke Ohlsson - Brink Motorsport - Audi RS 3 LMS - 7.698
7 - Mikaela Åhlin-Kottulinsky - SEAT Dealer Team PWR Racing - Cupra TCR - 8.036
8 - Andreas Bäckman - WestCoast Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - 11.693
9 - Hugo Nerman - Volkswagen Dealer Team Bauhaus - Volkswagen Golf GTI TCR - 12.317
10 - Oliver Söderström - Lestrup Racing Team - Volkswagen Golf GTI TCR - 14.699
11 - Andre Kiil - ALM Motorsport - Cupra TCR - 19.704
12 - Andreas Ahlberg - Micke Kågered Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - 21.407
13 - Albin Wärnelöv - Experion Racing Team - Volkswagen Golf GTI TCR - 26.562
14 - Jessica Bäckman - WestCoast Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - 26.87
15 - Oskar Krüger - Oskar Krüger - Volkswagen Golf GTI TCR - 27.754
16 - Nicklas Oscarsson - Volkswagen Dealer Team Bauhaus - Volkswagen Golf GTI TCR - 28.652
17 - Peter "Poker" Wallenberg - SEAT Dealer Team PWR Racing - Audi RS 3 LMS - 28.903
18 - Alex Andersson - Brovallendesign - Audi RS 3 LMS - 38.591
19 - Daniel Haglöf - SEAT Dealer Team PWR Racing - Cupra TCR - 1:40.608
20 - Mattias Andersson - Honda Racing Sweden - Honda Civic Type R TCR - DNF
21 - Philip Morin - SEAT Dealer Team PWR Racing - Cupra TCR - DNF

Mästerskapsställning förare
Pos - Förare - Team - Bil - Poäng
1 – Robert Dahlgren – SEAT Dealer Team PWR Racing – 73 poäng
2 – Daniel Haglöf - SEAT Dealer Team PWR Racing – 61 poäng
3 – Johan Kristoffersson – Volkswagen Dealer Team Bauhaus – 57 poäng
4 – Andreas Wernersson – Lestrup Racing Team – 52 poäng
5 – Philip Morin - SEAT Dealer Team PWR Racing – 48 poäng
6 – Fredrik Ekblom – WestCoast Racing – 43 poäng
7 – Tobias Brink – Brink Motorsport – 32 poäng
8 – Micke Ohlsson – Brink Motorsport – 16 poäng
9 – Mattias Andersson – Honda Racing Sweden – 14 poäng
10 – Hugo Nerman - Volkswagen Dealer Team Bauhaus – 12 poäng
11 – Mikaela Åhlin-Kottulinsky - SEAT Dealer Team PWR Racing – 10 poäng
12 – Oliver Söderström – Lestrup Racing Team – 6 poäng
13 – Andreas Bäckman - WestCoast Racing – 6 poäng
14 – Andreas Ahlberg – Micke Kågered Racing – 4 poäng

Mästerskapsställning team
1 - PWR Racing - SEAT Dealer Team - 134 poäng
2 - Volkswagen Dealer Team Bauhaus- 71 poäng
3 - Lestrup RACING TEAM - 58 poäng
4 - SEAT Dealer Team - PWR Racing - 58 poäng
5 - WestCoast Racing - 49 poäng
6 - Brink Motorsport - 44 poäng
7 - Honda Racing Sweden - 14 poäng
8 - Micke Kågered Racing - 6 poäng

18-06-16 Kristoffersson slår Haglöf med 16 tusendelar i STCC-kvalet på Anderstorp
Johan Kristoffersson slog mästerskapsledare Daniel Haglöf med 16 tusendelar i ett supertight STCC-kval på Anderstorp.

Den regerande rallycross-världsmästaren tog sin första pole position sedan Karlskoga förra året för Volkswagen Dealer Team Bauhaus och klättrar tack vare kvalpoängen en placering till tredje plats i mästerskapet.
PWR Racing SEAT Dealer Team-förarna Haglöf och Philip Morin hade bara 70 tusendelar mellan varandra i positionerna två och tre där Morin samtidigt säkrar främsta startposition av JTCC-förarna (Junior-SM).

Regerande mästaren Robert Dahlgren missade precis topp tre med fjärde plats medan Lestrup Racing Team-föraren Andreas Wernersson fortsätter att imponera efter sin seger i premiären med femte plats i dagens kval.

Trefaldiga STCC-mästaren Fredrik Ekblom var sjätte snabbast för WestCoast Racing trots att han visade stark form i första kvalpasset med snabbaste tid.
Mattias Andersson rundade av topp tio i sin Honda Civic och kommer därmed att starta från pole position till andra tävlingen där man vänder på topp tio förare från kvalet till startuppställningen.

Han kommer att få hårt motstånd från de båda Brink Motorsport-förarna Micke Ohlsson och Tobias Brink som startar precis bakom honom med sina Audi-bilar som är kända för hög topphastighet på den långa raksträckan av Anderstorp-banan.

Första tävlingen startar 12:45 med andra tävlingen 15:15, båda på 12 varv och sänds live på www.cmore.se samt Sportkanalen.

Citat från förarna:
Johan Kristoffersson – Volkswagen Dealer Team Bauhaus Volkswagen Golf GTI TCR #3 – Pole position
“Jag hade inte känslan inför kvalet att vi skulle kunna slåss om pole, men samtidigt såg jag att Fredrik (Ekblom) var rätt snabb, så jag trodde att om vi kunde hitta lite här och där så skulle tiden sitta där.
”Nya däck gör inte så stor skillnad som jag väntade mig och varvet jag satte var inte något du gör varje dag. Det var ett riktigt bra varv och det räckte precis.
”Det kommer att bli svårt i första tävlingen mot de tre SEAT-bilarna, vi måste göra en bra start och försöka ta hand om däcken därefter. SEAT har gjort ett bra jobb med extravikten som de har, så vi får se, det kommer att bli en spännande tävling i morgon.”

Daniel Haglöf – SEAT Dealer Team PWR Racing Cupra TCR #37 – 2:a
“Jag gjorde ett litet misstag i sista kurvan, men jag var ändå väldigt nöjd när jag såg tiden på skärmen då vi inte var så nära under testpassen. Vi gjorde helt rätt val med bilens inställningar och jobbade på ett bra sätt.
”Det hade varit riktigt skönt att slå Johan och ta pole, men vi vet vilken klass Johan håller och de har ett bra team. Jag trodde faktiskt att vi skulle vara längre bak och jag trodde att Philip (Morin) och Johan skulle vara helgens snabbaste förare då de inte har någon extravikt i bilarna. Med tanke på det och hur snabba de var i förra tävlingen så känns det väldigt bra för mig att vara med dem där uppe.”

Philip Morin – SEAT Dealer Team PWR Racing Cupra TCR #86 – Snabbaste JTCC-förare“
Pole hade kanske varit möjligt, vi får aldrig veta det då en drivaxel gick av precis i slutet av kvalet. Dagen började inte perfekt, jag kände mig inte hemma i bilen och vi hade en del problem. Men teamet jobbade hårt för att förbättra det och i kvalet kändes bilen fantastisk.
”Mitt varv i Q2 var rätt bra, men jag hade inte riktigt värme i däcken på höger sida men sedan gick drivaxeln av, så det hade varit intressant att se vad det kunde blivit om jag kunnat fortsätta.”

Kvalresultat
Pos - Förare - Team - Bil -Tid/Avstånd
1 - Johan Kristoffersson – VW Dealer Team Bauhaus - Volkswagen Golf GTI TCR - 1:37.561
2 - Daniel Haglöf - SEAT Dealer Team PWR Racing - Cupra TCR - 0.016
3 - Philip Morin - SEAT Dealer Team PWR Racing - Cupra TCR - 0.089
4 - Robert Dahlgren - SEAT Dealer Team PWR Racing - Cupra TCR - 0.122
5 - Andreas Wernersson - Lestrup Racing Team - Volkswagen Golf GTI TCR - 0.268
6 - Fredrik Ekblom - WestCoast Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - 0.416
7 - Hugo Nerman - VW Dealer Team Bauhaus - Volkswagen Golf GTI TCR - 0.575
8 - Tobias Brink - Brink Motorsport - Audi RS 3 LMS - 0.583
9 - Micke Ohlsson - Brink Motorsport - Audi RS 3 LMS - 0.614
10 - Mattias Andersson - Honda Racing Sweden - Honda Civic Type R TCR - 0.679
11 - Andreas Ahlberg - Micke Kågered Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - 0.957
12 - Nicklas Oscarsson - VW Dealer Team Bauhaus - Volkswagen Golf GTI TCR - 1.038
13 - Mikaela Åhlin-Kottulinsky – SEAT Dealer Team PWR Racing - Cupra TCR - 1.068
14 - Oliver Söderström - Lestrup Racing Team - Volkswagen Golf GTI TCR - 1.183
15 - Andreas Bäckman - WestCoast Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - 1.267
16 - Oskar Krüger - Oskar Krüger - Volkswagen Golf GTI TCR - 1.838
17 - Andre Kiil - ALM Motorsport - Cupra TCR - 2.320
18 - Alex Andersson - Brovallendesign - Audi RS 3 LMS - 2.657
19 - Albin Wärnelöv - Experion Racing Team - Volkswagen Golf GTI TCR - 2.672
20 - Jessica Bäckman - WestCoast Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - 2.683
18-06-16 Deppad Alex Andersson efter kvalet i Anderstorp
Målet var att vara maximalt 1,5 sekunder efter de snabbaste förarna. Det blev över två sekunder.
— En annan förare lade sig före mig och blockade alla omkörningsförsök. Under de två varven tog mina däck slut, sade en besviken Alex Andersson efter STCC-kvalet i Anderstorp.

Alex Andersson gick in i kvalet med en bra känsla, han förbättrade sig stort på testerna och kände lukten av att gå vidare till andra kvalet.

Men det blev inte riktigt så. På en lång bana som Anderstorp har förarna få varv på sig att få ut det bästa av däcken och den som hamnar i trafik hamnar också i trubbel.
— Jag kan tänka mig att vi kunnat plocka tre-fyra tiondelar till om jag kunnat utnyttja mina nya däck. Jag funderade på att backa av för att skapa lucka men då hade vi tappat ett varv och tappat temperatur i däcken, så det var heller inget alternativ.

Alex Andersson är ny i STCC och Brovallen Design är ett litet team i STCC-sammanhang. Att Andersson ska kunna utmana storteamen PWR och Volkswagen redan i år är inte att begära.
— Det krävs mycket erfarenhet och jag möter duktiga förare. Hade jag varit 1,5 sekunder eller bättre efter de snabbaste, hade jag känt mig nöjd. Den potentialen finns både i mig och i bilen.
18-06-16 Fredrik Ekblom snabb i kvalet på Anderstorp
Fredrik Ekblom var snabb under hela dagen på Anderstorp, snabbast i andra träningspasset och snabbast i Q1. Han startar femma respektive sexa imorgon.

Fredrik är nöjd med dagen och framstegen som gjorts sedan Knutstorp.
– Vi var väldigt starka i Q1 och jag trodde på pole i Q2 men vi gjorde lite ändringar som inte helt fungerade men vi har helt klart gjort ett stort steg framåt, säger Ekblom. Med tanke på hur bra bilen har känts hela dagen är Q2 lite av en besvikelse men jag är nöjd med att vi hade chans på pole i båda kvalen och är med och slåss här på ett helt annat sätt. Jag och min ingenjör Paul har gjort ett bra jobb och vi börjar känna varandra bättre så det båda gott för imorgon.

Andreas Bäckman var nöjdare efter kvalet än hur han kände tidigare under dagen. Farten har så sakteliga kommit och Andreas startar 15:e imorgon.
– Vi tog ett steg framåt i kvalet jämfört med hur det såg ut på träningarna så det är jag nöjd med, säger Andreas. Tyvärr ser placeringen inte så bra ut men vi hade en del problem imorse och det viktigaste är att vi fick ordning på det och att allt kändes bättre i kvalet. Jag tror det är möjligt att fightas om poängen i racen imorgon.

Jessica Bäckman hade en tuffare dag och hon kvalade in 20:e i Q1, en startposition hon har i båda racen imorgon.
– Det här har varit en tung dag, säger hon. Jag har haft svårt att få ihop ett helt varv på ett bra sätt och jag har inte blivit vän med banan än. Det tar lite för lång tid att för mig att komma upp i fart så vi missar att sätta en tid när däcken är som bäst. Jag hoppas vi kan vara med bättre i racen imorgon och ta oss uppåt.

Heat 1 startar 12:45 imorgon och heat 2 15:20.

Resultat – STCC kval 1 – https://www.stcc.se/resultat/?ryear=2018&rclass=318&rtrack=301&revent=276&rid=57706
Resultat – STCC kval 2 –https://www.stcc.se/resultat/?ryear=2018&rclass=318&rtrack=301&revent=288&rid=57707
18-06-16 Världsmästartrio på plats när STCC gästar Anderstorp
Stig Blomqvist — världsmästare i rally 1984
Johan Kristoffersson — världsmästare i rallycross 2017
Thed Björk — världsmästare i banracing 2017
Samtliga dessa tre bilsportgiganter finns på plats i Anderstorp den här helgen för att tävla inom STCC-arrangemanget.
— Vi är inte så många svenskar som lyckats bli världsmästare och det är förstås väldigt roligt att det är några som lyckats de senaste åren, säger legendaren Stig Blomqvist.

”Mäster” Stig Blomqvist gör i år ett inhopp i Porsche Carrera Cups gästbil i Anderstorp, precis som förra året. Och 71-åringen tycker fortfarande det är kul att köra bil.
— Ja, det är det. Och även om det är ovant så går det bättre och bättre för varje pass, säger han.
Blomqvist följer fortfarande motorsport med stort intresse. Bland annat är sonen Tom internationell stjärna efter flera säsonger i DTM och nu i Formula E.
— Jag hänger med. Och det är mycket intressant motorsport att se, VM i rallycross är ju riktigt spännande.

Imponeras av unga svenskar
Och han har full koll på svenskarnas framfart runt om i världen.
— Thed känner jag ju sedan tidigare. Sedan tycker jag det är kul att Linus Lundqvist kör så bra i brittiska Formel 3, han leder ju serien. Och även Dennis Rådström leder junior-VM i rally, säger han.

Varför tror du att Sverige är så bra i bilsport just nu?
— Förarna har insett att de inte bara kan vara hemma, man måste vara ute i världen och visa upp sig. Det är inte dyrare åka utomlands än hemma och att bli världsmästare här hemma går ju inte.

Men han framhåller också att det kräver enormt mycket för att lyckas.
— Det är ju jäkligt svårt att nå ända fram, det kostar mycket pengar. Men jag tror som sagt att det viktigaste är att komma utomlands och köra, då får folk upp ögonen.

Kom sent in i bilsporten
Johan Kristoffersson var inte ens född när Stig Blomqvist tog sitt VM-guld. Rallycrossvärldmästaren och STCC-föraren är född 1988.
— Jag kan inte säga mer än att Stig måste ha gjort det jättebra, säger han och skrattar.

Kristoffersson kom in sent i bilsporten trots att han växte upp i en motorsportfamilj. Pappa Tommy har varit framgångsrik i både rallycross och racing.
— Klart det var mycket motorsport när jag växte upp men jag hade ingen riktig idol inom bilsporten. Den enda idrottsutövaren jag såg upp till var Pär Elofsson eftersom jag själv höll på med längdskidor. Inom motorsporten har jag aldrig haft någon riktig förebild.
Han började tävla i bilsport 2008, då var han 19 år.
— Det gick bra och så blev jag fast.

I sin egen bubbla
Men han har inte någon bra förklaring på de svenska framgångarna de senaste åren.
— Jag vet faktiskt inte. Jag är inriktad på det jag håller på mig och stänger in mig i min egen box och ser inte så mycket utanför den. Jag följer ingen annan motorsport än det jag själv håller på med.
Omstart i STCC

Thed Björk tog tre STCC-guld i rad (2013, 2014, 2015) innan han gav sig ut på internationellt äventyr i VM-serien WTCC (han segrade i STCC även 2006). Det tog två säsonger innan han blev världsmästare och han tackar STCC för framgångarna.
— Jag ville ju till Formel 1 men nådde inte dit. STCC gjorde att jag kunde starta om min karriär i standardvagnsracing på hemmaplan. Vi som tävlat i STCC har alltid trott att det varit bra klass på serien, men man vet ju inte riktigt förrän vi får konkurrera internationellt. Jag kom in i WTCC 2016 och fick snabbt respekt och jag är ju samma förare nu som då och det är ett kvitto på att vi har en väldigt hög nivå i STCC, säger han.

Kom rätt
Som ung tävlade Björk internationellt, men kom hem till Sverige och STCC i mitten av 2000-talet.
— Jag är ett exempel på att man inte ska ge upp, det går att lyckas om man kämpar. Jag var utomlands och körde när jag var ung men kom inte hela vägen. Jag startade om här hemma i Sverige och när jag kom rätt fick jag chansen igen.

Varför tror du att Sverige lyckas så bra i bilsport just nu?
— Det är hårt arbete under många år som givit resultat. Just i rallycross och standardbilsracing har vi varit starka, både förare och team.

Blomqvist förebild
Björk är i Anderstorp för att tävla i Swedish GT tillsammans med prins Carl Philip. Och han hoppas att han och övriga nuvarande svenska stjärnor ska vara samma inspirationskälla som till exempel Stig Blomqvist var för honom.
— Jag är för ung för att minnas Stig när han var som bäst i rally, men jag minns att vi tittade på honom när han körde backtävlingar och racing. Stig är en stor förebild, fantastiskt duktig på att köra bil. Han är mest känd för det han gjort i rally, men han kan köra allting. Stig har gjort mycket för sporten.

Vad är ditt råd till en ung förare som vill bli världsmästare?
— Brinn för sporten, sluta aldrig kämpa och var öppen för nya intryck.
18-06-15 Dags för STCC – jubilerande Anderstorp värd för säsongens andra tävlingshelg
Brovallen Design har anlänt till Scandinavian Raceway i Anderstorp för andra ronden i årets STCC. Sveriges enda Formel 1-bana fyller 50 år i år.

Scandinavian Raceway är en unik bana på flera sätt. Dels den enda bana det körts Formel 1 på i landet men den är också oförändrad i utförandet sedan Ronnie Peterson och övriga F1-fältet tävlade på 1970-talet.

Banan har tre jubileum i år. Dels att den fyller 50 år, dels att det är 45 år sedan första F1-tävlingen och dels att det är 40 år sedan senaste (och förmodligen sista) F1-tävlingen.

Förra årets upplägg med STCC och Sportbilsfestivalen lockade storpublik och det konceptet används även i år.

Alex Andersson i Brovallen Designs Audi RS3 LMS gjorde bra ifrån sig i sin STCC-debut i början av maj, han körde in på plats 16 i första heatet och plats 12 i det andra på Ring Knutstorp. Förra säsongen var Audi-bilarna snabba på den långa banan i Anderstorp och om den trenden håller i sig kan det bli en riktigt trevlig söndag för Alex Andersson och Brovallen Design.
18-06-15 SEAT Dealer Team - PWR Racing inför racehelg på Anderstorp Raceway
Årets andra deltävlning i STCC går av stapeln i helgen på Anderstorp Raceway, 40 år efter att Formel 1 senast tävlade på den klassiska banan. SEAT Dealer Team - PWR Racing äntrar helgen med ledning i både team- och förarmästerskapet. Som grädde på moset är teamets junior Philip Morin poängbäst bland startfältets juniorförare.
Vi visade prov både på hur snabb nya CUPRA TCR är och hur starka vi är som ett team under premiären på Ring Knutstorp. Men motståndet är extremt tufft och vi måste anstränga oss hela tiden för att behålla försprånget. Vi har en positiv känsla i hela teamet och alla är beredda att jobba hårt för att nå lika bra resultat även denna deltävling. Målet är givetvis att försöka upprepa teamets 1-2-3 från Knutstorp, säger Daniel Haglöf, förare & VD på PWR Racing.

Fjolårets svenska mästare, SEAT Dealer Team-föraren Robert Dahlgren, ligger tvåa i mästerskapet efter teamkamraten Daniel Haglöf. Endast en poäng skiljer dem åt.

Förra helgen var en fantastisk start på säsongen för teamet och alla, från mekaniker och ingenjörer, till oss förare, presterade på en hög nivå. Jag ser fram emot att komma ut på banan och få tävla igen, säger Robert Dahlgren.
Tester och kval körs under lördagen, där startpositionerna för söndagens två race avgörs. Race ett startar enligt kvalresultatet och race två körs med omvänd startordning, där topp tio vänds. Den som kvalat etta startar alltså från tionde startruta medan den som kvalat tia får starta i pole position, osv.

Vi önskar SEAT Dealer Team stort lycka till i helgens tävlingar och hoppas på fortsatta framgångar för våra förare och tävlingsbilarna CUPRA TCR, säger Per Brinkenberg, märkeschef SEAT Sverige.

18-06-14 STCC-veteranen Dick Jönsson-Wigroth brinner för racingungdomar
Ward WestCoast Racing Junior Team är regerande mästare i både team- och förarmästerskapet i Formula STCC Nordic. Och teamägaren Dick Jönsson-Wigroth ser klassen som en viktig del av svensk racings framtid.
— Jag brinner för formelbilar och ska vi få tillväxt så måste vi få med oss ungdomarna, någon måste våga chansa på dem också. De förare jag haft i mina STCC-bilar och som blivit mästare, har kommit från formelbil, säger han.
Klassen som nu heter Formula STCC Nordic introducerades i Sverige och Skandinavien 2013 och är alltså inne på sin sjätte säsong. Och Dick Jönsson-Wigroth hoppas och tror på en bra framtid för klassen.
— Du får tävla från du är 15 år och det är inte dyrare att köra formelbil i Sverige, jämfört med att köra karting internationellt. Jag tror att de som kör formelbil utvecklas på ett sätt som gör att de får en bredare erfarenhet och mer fingertoppskänsla, säger han och fortsätter:
— Vad jag vill åstadkomma med den här klassen är att vi ska 15 bilar på startlinjen. Vi ska inte hålla på med en massa uppdateringar som gör det dyrare, det här ska vara förstavalet för de som inte vill ut i världen och köra Formel 4. Det handlar om att bygga en bra, nationell formelbilsklass för att utbilda de ungdomar som med största sannolikhet kommer att gå vidare till STCC. Det är i STCC deras sponsorer finns och det är där de har råd att vara, säger han.

Stor fördel med STCC
Att klassen finns inom STCC-paketet ser han som en stor fördel.
— Vi måste vara med i STCC så att förarna kan vara med på banorna, bygga upp sitt sponsornät och se upp till förare som Robert Dahlgren, Richard Göransson, Fredrik Ekblom, Philip Morin och alla andra.

WestCoast Racing är ett av de mest framgångsrika STCC-teamen i Sverige och fyller en viktig funktion med sin juniorsatsning.
— Det är inget självändamål att det ska vara fler team som oss i Formula STCC Nordic, jag ser gärna att det kommer in fler familjeteam i serien. Men vi måste också respektera de som inte kan skruva själv och där kan vi hjälpa till. Men vi försöker samtidigt hålla det på en nivå där det inte är för mycket vita dukar och champagne, säger Dick Jönsson-Wigroth.

Mycket nytt
Med sin långa erfarenhet erbjuder Ward WestCoast Racing Junior Team en bra skola.
— Det är en helt ny arena för våra förare, i karting kan de enbart fokusera på att köra. Nu kanske de kör tre gånger på en dag och så ska de ska hantera båda sina egna och teamets sponsorer, de ska lära sig jobba med media. Det skiftar mycket från där de har varit till dit där är på väg.

Seger 2019?
Och han är tydlig med att årets förare (Alfred Nilsson och Sebastian Persson) inte förväntas vinna redan i år.
— Självklart hoppas jag att vi kan försvara gulden, men jag vill inte lägga någon press på förarna. Det här är en satsning på två år där vi i år ska se, lära och ta de poäng och pallplatser vi kan. Nästa år ska de vara redo för att vinna mästerskapet, så tuff är racingvärlden, säger han.

Fotnot: Förra säsongen segrade Ward WestCoast-föraren Hugo Nerman. Teamkamraten Philip Hall blev trea.
18-06-14 Kristoffersson till Anderstorp i jaktläge
Johan Kristoffersson har för vana att hålla till i toppen, men inför STCC-helgen på Anderstorp Scandinavian Raceway ligger rallycrossvärldsmästaren på en för honom blygsam fjärdeplats. ”Det gäller att ladda till tusen och åka dit och göra ett så bra jobb som möjligt”, säger Volkswagen Dealer Team BAUHAUS-föraren.

STCC-premiären på Knutstorp blev inte riktigt vad teamet hade räknat med, men med sina 30 poäng är Kristoffersson ändå bara nio efter ledande Daniel Haglöf.
- Vi hade hoppats på att vara mer konkurrenskraftiga, men gjorde ändå det bästa som gick med den fart vi hade. Vi var långt efter i början på helgen, men teamet gjorde ett bra jobb så vi kom närmare och närmare, konstaterar Kristoffersson.

Stallchefen i Volkswagen Dealer Team BAUHAUS, Tommy Kristoffersson, har jobbat hårt sedan premiären för att teamet ska lyckas med förbättringar, men det finns också faktorer man inte kan påverka.
- TCR är ett jättebra koncept och det kommer att bli ännu bättre, men vi tycker inte att det är riktigt rätt balans i bedömningarna än så länge. I nuläget är vi lite hämmade av Balance of Performance-systemet, tycker Tommy och fortsätter:
- Det ligger oss i fatet att Volkswagen har varit så framgångsrika i TCR internationellt. Seat, till exempel, har gjort ett väldigt bra jobb här i Sverige, men har inte haft samma framgångar utomlands.

För det Arvika-baserade Volkswagen-teamet handlar det i nuläget om att ta den utmaningen på bästa sätt.
- Kanske är det nyttigt för oss att åka till en tävling och slå lite grann ur underläge. Det triggar oss att jobba ännu hårdare och vi har inte lämnat någon detalj åt slumpen inför tävlingen på Anderstorp, lovar Kristoffersson.

I den småländska motormetropolen väntar långa raksträckor och svepande kurvor, en trevlig upplevelse tycker Johan Kristoffersson.
- Väldigt fin och rolig bana, med mer internationell karaktär. Vi ska försöka optimera våra inställningar för banan och ta med oss en del av det vi lärde oss under testdagen på Rudskogen för ett par veckor sedan.

Sedan premiären på Knutstorp har stallkamraten Hugo Nerman hunnit med att ta studenten hemma i Helsingborg. Med firandet avklarat kan han nu lägga allt fokus på den andra deltävlingen i STCC.
- Det blev ett väldigt lämpligt uppehåll mellan de här två tävlingarna, så jag har kunnat vara med på både firande och studentresa. Men det har också gjort mig ännu mera taggad, lovar Nerman, som även använt de här veckorna till mentala och teoretiska förberedelser.
- Jag har planerat och analyserat. Det ska bli riktigt kul att se om vi kan hitta rätt lösning för den här banan. Vi kommer att få det tufft på rakorna, men det får vi ta igen i de långa svepande kurvorna.

Nerman har goda minnen från förra året, då han säkrade sin titel i Formula STCC Nordic just på Scandinavian Raceway. Den här gången ska han ratta Volkswagen-teamets Golf GTI TCR och försvara sin ledning i JTCC-mästerskapet.
- Jag vill behålla och helst dryga ut den ledningen, säger Nerman.

Teamets tredje förare, Nicklas Oscarsson, hade det tyngre i premiären och räknar istället med nystart på Anderstorp. Testet på Rudskogen kom välbehövligt för Oscarsson, som anlände i teamet med kort varsel före premiären.
- Nu har jag fått lite mer tid i bilen och det kändes riktigt bra. Dessutom har jag kört en del gokart för att behålla känslan.

Premiärhelgens stora överraskning var Andreas Wernersson, som utnyttjade den omvända startordningen och ledde från start till mål i andra racet med sin Golf GTI TCR. Därmed tog han Lestrup Racing Teams första seger i STCC.
- Med facit i hand kan man säga att det spelade oss rätt i händerna. En drömstart naturligtvis, säger västgöten Wernersson, som hoppas ta sig upp på pallen igen.

Anderstorp är välbekant område för Andreas.
- En bana där min racingkarriär började med en del långlopp när jag var 15-16 år. Jag har åkt många varv där.
En som också hittar runt banan är Fredrik Ekblom, STCC-veteranen som ligger femma i sammandraget. WestCoast Racing mönstrar dessutom syskonen Andreas och Jessica Bäckman, i sina totalt tre Golf GTI TCR. Jessica kommer med stärkt självförtroende efter en pallplats i brittiska TCR för ett par veckor sedan.

Övriga i Volkswagen-besättningen är Oliver Söderström i Lestrups team, Andreas Ahlberg och Oskar Krüger i Micke Kågered Racing samt Albin Wärnelöv i Experion Racing Team.

STCC på Anderstorp 16-17 juni
Lördag
9:00 Test 1
14:00 Test 2
16:47 Kval 1
17:12 Kval 2

Söndag
9:00 Warm up
12:45 Heat 1
15:15 Heat 2

Tävlingen sänds på Sportkanalen söndag med start kl 14:00.

18-06-14 WestCoast Racing jagar STCC-framgångar på Anderstorp
I helgen är det dags för säsongens andra tävlingshelg i STCC och WestCoast Racing kommer laddade för att hitta mer fart än vad som fanns i premiären på Knutstorp.

Fredrik Ekblom är femma i mästerskapet efter premiären och ser nu fram emot att tävla igen efter ett fyra veckor långt uppehåll efter premiären. Till Anderstorp tror han på en konkurrenskraftigare insats från teamet.
– Vi är femma i mästerskapet så det är ingen katastrof men det finns definitivt mer att önska och jag hoppas vi har hittat mer fart till helgen, säger Fredrik. Det fanns många bra idéer efter Knutstorp där vi inte var så snabba som vi ville vara och nu ska vi bara göra verklighet av dem ute på banan också. Det ska bli skönt att vara tillbaka i bilen igen, det har gått alldeles för lång tid sedan förra racet.

En som inte haft ett långt uppehåll är Jessica Bäckman som efter Knutstorp hunnit med två racehelger i TCR UK där hon på Brands Hatch senast tog sin första pallplats. Nu hoppas hon det ska ge utdelning även hemma i STCC.
– Det var härligt med pallplatsen på Brands och det har varit skönt att kunnat köra flera race efter Knutstorp, berättar Jessica. Nu känns det mycket bättre än vad det gjorde inför Knutstorp. Jag har fyra tävlingshelger i bilen och känner mig mycket mer hemma med allt. Det märks framför allt i att kvalen sitter bättre och nu hoppas jag vi kan hålla i det till Anderstorp. Jag hoppas vi kan hitta en bra känsla och få till kvalet bra så jag kan vara med och fightas i racen även i STCC.

Liksom sin syster har Andreas Bäckman också hållit igång sedan STCC-premiären på Knutstorp och tävlat i TCR UK där han ligger trea i mästerskapet, en placering för Jessica. Med fyra tävlingshelger bakom sig ser han fram emot vad det kan ge för utdelning på Anderstorp efter en tuff säsongsstart på Knutstorp.
– Anderstorp är en helt annan typ av banan än de andra vi har kört på hittills så det ska bli spännande att se hur vi står oss där, säger Andreas. Det har hjälpt mycket att kunna tävla efter Knutstorp och jag känner mig mycket bättre förberedd nu, mer tid i bilen och mer koll på rutinerna hjälper mycket. Det är svårt att säga vad vi kan vänta oss för resultat på Anderstorp men det kan ju inte gärna gå så mycket sämre än vad det gick på Knutstorp. Jag tror på en bra helg med mycket poäng!

Tidsschema – STCC, Anderstorp:
Lördag 16 juni:
09:00 – STCC, test 1
14:00 – STCC, test 2
16:47 – STCC, kval 1
17:12 – STCC, kval 2

Söndag 17 juni:
09:00 – STCC, warm-up
12:05 – Gridwalk
12:45 – STCC, heat 1
15:15 – STCC, heat 2

TV-tider:
Sportkanalen – live från 14:00 söndag 17 juni.
18-06-14 Alla jagar PWR Racing SEAT Dealer Team när STCC återvänder till Anderstorp
STCC är tillbaka i helgen på klassiska Anderstorp Raceway efter ett sex veckor långt uppehåll där mästerskapsledare Daniel Haglöf och PWR Racing SEAT Dealer Team är de som alla jagar efter en stark premiärhelg.

Förra året var Anderstorp en stark bana för PWR Racing där blivande mästaren Robert Dahlgren tog två segrar och teamkollega Haglöf segrade i första tävlingen från pole position.
– Tiden efter premiär har ägnats åt att fortsätta att slipa på vår form och att komma ikapp efter en intensiv försäsong. Förhoppningen är att vi ska vara lika starka på Anderstorp som vi var på premiären, säger Haglöf.
– För egen del så kommer min bil att vara 20 kg tyngre med tanke på att jag leder mästerskapet. Målsättningen är dock solklar, jag vill fortsätta att ha vikt i bilen resten av säsongen!

Helgens tävlingar körs exakt 40 år sedan den sista Formel 1-tävlingen i Sverige hölls på den 4.025 kilometer långa Anderstorp-banan. Tävlingen vanns av den berömda "fläktbilen" Brabham BT46B med Niki Lauda bakom ratten och svenska racinglegendaren Ronnie Peterson på tredje plats i sin Lotus 79.

Volkswagen Dealer Team Bahaus-förarna är ute efter revansch efter en premiärhelg som var under deras förväntningar resultatmässigt. Johan Kristoffersson jagar mästerskapsledning, bara nio poäng från Haglöf i toppen.

Kristoffersson har varit flitig sedan STCC-premiären då han kört tre tävlingar i rallycross-VM med fyra av fem segrar hittills i år. 2012 STCC-mästaren siktar på att omvandla sina framgångar i rallycross till STCC-satsningen i helgen.
WestCoast Racing, som också tävlar med Volkswagen-bilar, har även de haft en hektisk period sedan förra tävlingen med framgångar TCR UK. Bilen som Fredrik Ekblom tävlar med har segrat i samtliga sex tävlingar av det brittiska mästerskapet medan syskonen Andreas och Jessica Bäckman ligger trea respektive fyra i mästerskapet som de använder som träning inför STCC.

Wernersson ligger trea i mästerskapet för Lestrup Racing Team och bevisade med en stark pallplats på Knutstorp att de mindre teamen inte kommer ge de etablerade teamen en lätt match i årets mästerskap.
22 bilar kommer att köra helgens STCC-tävlingar där estländska föraren Andre Kiil gör sin debut i en SEAT León TCR för ALM Motorsport.

Test och kval inleder STCC på Anderstorp på lördag, följt av två 12-varvstävlingar på söndag 12:45 och 15:15. STCC-helgen sänds live på Sportkanalen och via C More, besök www.cmore.se för mer information.
18-06-07 Första estländska föraren i STCC på 20 år till Anderstorp
Andre Kiil med ALM Motorsport blir den första estländska föraren i STCC på 20 år till tävlingarna på Anderstorp den 16-17 juni.
– STCC är ett fantastiskt mästerskap, dels vad gäller närheten till Estland men framförallt konkurrenskraften bland förare och team, säger Kiil.

Kiil är den regerande mästaren av BMW Xtreme Cup i Finland, Estland och NEZ-regionen och kommer att köra en SEAT León TCR i STCC. Han blir den första estländaren att tävla i STCC sedan Tönu Soomer och Anders Bergmann i STCC 1998.
– Det är en stor ära för oss som team att tävla i STCC då mästerskapet har en så lång historik och en riktigt hög nivå av konkurrens, säger Martin Laur, teamchef ALM Motorsport.

Teamet kommer förutom tävlingen på Anderstorp även att köra ytterligare två STCC-tävlingar i år som avslöjas senare och satsningen är enligt teamet en förberedelse inför att köra hela säsongen av STCC 2019.
– Min ambition för nästa år är definitivt att slåss om pallplatser. Det är ingen enkel uppgift, men jag kommer att jobba hårt mot det. Mitt framtida mål är att köra WTCR, VM för standardvagnsracing, säger Kiil.

STCC-helgen på Anderstorp inleds lördagen den 16 juni med test och kval, följt av två tävlingar söndagen den 17 juni: https://www.stcc.se/race/anderstorp

18-05-07 Daniel Haglöf och Andreas Wernersson överraskar med segrar i STCC-premiären
Daniel Haglöf och Andreas Wernersson slog förhandsfavoriterna i STCC-premiären på Ring Knutstorp i Skåne med varsin seger. SEAT Dealer Team PWR Racing-föraren Haglöf segrade i första tävlingen och tog hand om mästerskapsledningen medan Wernersson tog Lestrup Racings första STCC-seger någonsin i den andra tävlingen.
Resultatet innebar att såväl SEAT och Volkswagen hade segrande förare under årets första STCC-helg.

I första tävlingen gjorde PWR Racing-föraren Philip Morin, som skrällde under gårdagens kval med pole och varvrekord, en långsam start och blev direkt passerad av teamkollegorna Haglöf samt Robert Dahlgren, med Volkswagen Dealer Team Bauhaus-föraren Johan Kristoffersson direkt bakom.

Haglöf drog snabbt upp en lucka framför Dahlgren, men det var förgäves då säkerhetsbilen tidigt kom ut när Albin Wärnerlöv kraschade från 13:e plats på tredje varvet och hans Volkswagen Golf GTI TCR behövde bärgning.
När tävlingen återupptogs försökte Dahlgren köra om Haglöf på utsidan i första kurvan men lyckades inte trots kontakt mellan dem.

Säkerhetsbilen kom ut för en andra gång lite senare när Andreas Bäckman körde av banan i kurva sex. Tävlingen fortsatte med sju varv kvar och Haglöf korsade mållinjen som segrare efter 18 varv. Dalmasen säkrade en SEAT Dealer Team PWR Racing 1-2-3 med Dahlgren på andra plats och Morin på tredje.

Kristoffersson höll tredjeplacerade Morin under uppsikt genom hela tävlingen men fick nöja sig med fjärde plats framför WestCoast Racing-föraren Fredrik Ekblom medan Wernersson klättrade från tionde plats på startuppställningen till sjätte plats i mål.

Till andra tävlingen, som körs med omvänd startordning, tog Wernersson ledningen från pole position medan Ekblom klättrade en placering till andra plats efter första kurvan.
Det var kaotiskt längre bak när WestCoast Racing-föraren Jessica Bäckman, Micke Kågered Racing-föraren Oskar Krüger och LMS Racing-föraren Olli Kangas kolliderade på start och mål-raksträckan. Bäckman och Krüger bröt tävlingen och deras bilar krävde bärgning medan Kangas kunde fortsätta.
En intensiv kamp om placeringar inleddes när säkerhetsbilen gick in i depå. Regerande mästaren Dahlgren klättrade upp genom startfältet förbi Andreas Ahlgren och något senare Ekblom med en snygg manöver i första kurvan på nionde varvet.
Wernersson hade dock byggt upp en komfortabel ledning och vann tävlingen två sekunder framför Dahlgren med Volkswagen-föraren Kristoffersson på tredje plats.

Efter premiärhelgen leder Haglöf mästerskapet på 39 poäng med teamkollega Dahlgren bara en poäng bakom sig och Wernersson på en stark tredjeplats, fyra poäng bakom.

I teammästerskapet leder SEAT Dealer Team PWR Racing på 77 poäng med Volkswagen Dealer Team BAUHAUS på andra plats med 40 poäng och Lestrup Racing Team på tredje plats med 37 poäng.
STCC fortsätter den 16-17 juni på tidigare Formel 1-banan Anderstorp i Småland.

Förarcitat:
Daniel Haglöf – SEAT Dealer Team PWR Racing Cupra TCR #37 – Mästerskapsledare
“Det har varit en väldigt bra helg. Jag är riktigt glad över vad vi har lyckats med; jag är etta och Robert är tvåa i mästerskapet, plus att vi leder teammästerskapet.”
”Jag är väldigt nöjd med andra tävlingen också där jag klättrade från nionde till femte plats, jag tror det är ungefär så bra resultat man kan ta på en bana som denna. Så jag är stolt över vad vi har gjort i helgen.”
“Mikaela (Åhlin-Kottulinsky) gjorde också en bra första tävling där hon klättrade från 21:a till elfte plats och Morin var på väg mot en riktigt bra helg med en pallplats I första tävlingen men fick tyvärr bryta med punktering i andra tävlingen. Det viktiga är att han har visat att han hör hemma bland toppförarna och han har tid att lära sig mer samt att klättra vidare.”

Andreas Wernersson – Lestrup Racing Team #7 – Trea I mästerskapet
“Jag fick en bra start i andra tävlingen och bilen var riktigt snäll mot däcken som gjorde att jag kunde pusha genom hela tävlingen. När jag såg att Robert Dahlgren var tvåa bakom mig blev jag lite nervös, men det var bara att titta framåt och kämpa på.”
“Segern känns helt under bar och vi hade riktigt bra fart i sista delen av tävlingen som var nyckeln till att vi lyckades ta ett bra resultat. Vi har fått en bra start på året och vi kan bygga vidare på det till Anderstorp för att ta ännu mer poäng.”

Hugo Nerman - Volkswagen Dealer Team Bauhaus Volkswagen Golf GTI TCR #69 – JTCC-segrare Race 2
“Jag fick en riktigt dålig start i andra tävlingen och jag trodde jag hade problem med kopplingen, men det var något jag gjorde fel i startproceduren då jag nästan inte kom i väg. Jag lyckades ta tillbaka några platser i första kurvan och tog nästan Haglöf innan säkerhetsbilen kom ut.”
”Vi fick en ok start på säsongen. Jag hade bra fart i kvalet, men jag gjorde några misstag i starterna och saknade lite fart under tävlingarna. Men vi kommer jobba hårt på det och komma tillbaka ännu starkare till nästa tävling.”

Johan Kristoffersson – Volkswagen Dealer Team Bauhaus Volkswagen Golf GTI TCR #3 – Trea i Race 2
”Jag fick precis som Robert (Dahlgren) en väldigt bra start i andra tävlingen och kom förbi de båda Audi-bilarna. Jag låg så nära när det blev safety car att jag inte såg den och skickade på Dahlgren litegrann. Sedan ledde Robban vägen och tog sig förbi Ahlberg, men det tog det ytterligare två varv för mig att köra om Ekblom. Jag kunde inte rå på Robban därefter, det var inte så mycket att göra. Jag kände att framdäcken hade gått åt efter fighterna i början. Men totalt sett har det varit en helt ok premiär för Volkswagen.”

Resultat Race 1
Pos - Förare - Team - Bil - Varv/Avstånd
1 - Daniel Haglöf - PWR Racing - Cupra TCR – 18 varv
2 - Robert Dahlgren - PWR Racing - Cupra TCR - 1.651
3 - Philip Morin - PWR Racing - Cupra TCR - 2.88
4 - Johan Kristoffersson - Volkswagen Dealer Team Bauhaus- Volkswagen Golf GTI TCR - 3.107
5 - Fredrik Ekblom - WestCoast Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - 3.668
6 - Andreas Wernersson - Lestrup Racing Team - Volkswagen Golf GTI TCR - 4.385
7 - Hugo Nerman - Volkswagen Dealer Team Bauhaus- Volkswagen Golf GTI TCR - 8.583
8 - Oliver Söderström - Lestrup Racing Team - Volkswagen Golf GTI TCR - 9.603
9 - Andreas Ahlberg - Micke Kågered Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - 10.025
10 - Mattias Andersson - Honda Racing Sweden - Honda Civic Type R TCR - 11.164
11 - Mikaela Åhlin-Kottulinsky - PWR Racing - Cupra TCR - 11.515
12 - Nicklas Oscarsson - Volkswagen Dealer Team Bauhaus- Volkswagen Golf GTI TCR - 12.28
13 - Jessica Bäckman - WestCoast Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - 14.49
14 - Oskar Krüger - Oskar Krüger - Volkswagen Golf GTI TCR - 15.531
15 - Peter "Poker" Wallenberg - PWR Racing - Audi RS 3 LMS - 19.851
16 - Alex Andersson - Brovallendesign - Audi RS 3 LMS - 20.965
17 - Tobias Brink - Brink Motorsport - Audi RS 3 LMS - 1 varv
18 - Olli Kangas - LMS Racing - Cupra TCR - 4 varv
19 - Andreas Bäckman - WestCoast Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - 9 varv
20 - Albin Wärnelöv - Albin Wärnelöv - Volkswagen Golf GTI TCR - 15 varv
21 - Micke Ohlsson - Brink Motorsport - Audi RS 3 LMS - 16 varv

Resultat Race 2
Pos - Förare - Team - Bil - Varv/Avstånd
1 - Andreas Wernersson - Lestrup Racing Team - Volkswagen Golf GTI TCR - 19 varv
2 - Robert Dahlgren - SEAT Dealer Team - Cupra TCR - 2.411
3 - Johan Kristoffersson - Volkswagen Dealer Team Bauhaus- Volkswagen Golf GTI TCR - 2.953
4 - Fredrik Ekblom - WestCoast Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - 4.35
5 - Daniel Haglöf - SEAT Dealer Team - Cupra TCR - 9.286
6 - Micke Ohlsson - Brink Motorsport - Audi RS 3 LMS - 16.493
7 - Tobias Brink - Brink Motorsport - Audi RS 3 LMS - 17.326
8 - Hugo Nerman - Volkswagen Dealer Team Bauhaus- Volkswagen Golf GTI TCR - 18.05
9 - Andreas Ahlberg - Micke Kågered Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - 20.201
10 - Mattias Andersson - Honda Racing Sweden - Honda Civic Type R TCR - 21.078
11 - Nicklas Oscarsson - Volkswagen Dealer Team Bauhaus- Volkswagen Golf GTI TCR - 21.877
12 - Alex Andersson - Brovallendesign - Audi RS 3 LMS - 31.233
13 - Olli Kangas - LMS Racing - Cupra TCR - 32.4
14 - Peter "Poker" Wallenberg - PWR Racing - Audi RS 3 LMS - 33.522
15 - Oliver Söderström - Lestrup Racing Team - Volkswagen Golf GTI TCR - 33.869
16 - Andreas Bäckman - WestCoast Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - 59.577
17 - Philip Morin - SEAT Dealer Team - Cupra TCR - 3 varv
18 - Mikaela Åhlin-Kottulinsky - SEAT Dealer Team - Cupra TCR - 3 varv
19 - Jessica Bäckman - WestCoast Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - DNF
20 - Oskar Krüger - Oskar Krüger - Volkswagen Golf GTI TCR - DNF
21 - Albin Wärnelöv - Albin Wärnelöv - Volkswagen Golf GTI TCR - DNS

Ställning förarmästerskap
Pos - Förare - Team - Bil - Varv/Avstånd
1 - Daniel Haglöf – SEAT Dealer Team - Cupra TCR – 39 poäng
2 – Robert Dahlgren – SEAT Dealer Team g – Cupra TCR – 39
3 – Andreas Wernersson – Lestrup Racing Team – 33
4 – Johan Kristoffersson – Volkswagen Dealer Team Bauhaus - 30
5 – Fredrik Ekblom – WestCoast Racing - 22
6 – Philip Morin – SEAT Dealer Team - 20
7 – Hugo Nerman – Volkswagen Dealer Team Bauhaus - 10
8 – Micke Ohlsson – Brink Motorsport - 8
9 – Tobias Brink – Brink Motorsport - 7
10 – Andreas Ahlberg – Micke Kågered Racing - 4
11 – Oliver Söderström – Lestrup Racing Team - 4
12 – Mattias Andersson – Honda Racing Sweden - 2

Ställning teammästerskap
Pos - Team - Points
1 – PWR Racing – SEAT Dealer Team – 77 poäng
2 – Volkswagen Dealer Team Bauhaus – 40
3- Lestrup Racing Team – 37
4 – WestCoast Racing – 22
5 – SEAT Dealer Team – PWR Racing – 20
6 – Brink Motorsport – 15
7 – Micke Kågered Racing – 4
8 – Honda Racing Sweden – 2
18-05-07 Tuff återkomst till STCC för WestCoast Racing
WestCoast Racing hade en tuff start på STCC-säsongen där Fredrik Ekbloms femte respektive fjärdeplats från lördagens två race blev teamets bästa resultat.

Redan i kvalet visade det sig att WestCoast Racing hade en tuff helg framför sig i sin återkomst till STCC. Fredrik Ekblom kvalade in som sexa och åtta vilket betydde en sjätteplats respektive en tredjeplats på gridden i de två racen. STCC-debutanterna Andreas och Jessica Bäckman hade en ännu tuffare start med en femtonde respektive sjuttonde plats i kvalet.

I det första racet fick Ekblom ta till all sin rutin för att ta en femteplats och viktiga poäng för mästerskapet. I det andra racet blev det trots start från tredjeplats och tvåa in i första kurvan en fjärdeplats i mål. Efteråt kunde Ekblom konstatera att det var man räckte till idag.
– Det blev inte alls som vi hade hoppats på och det får vi bara ta, konstaterade han efter racen. Det är självklart att jag är besviken, särskilt efter det andra racet när jag är tvåa i starten men istället för att slåss om segern halkar bakåt och hamnar utanför pallen. Tyvärr är det helt enkelt så att vi inte hade fart för mer än så idag och det är något vi måste ta med oss härifrån och jobba på att förbättra till Anderstorp. Den här säsongen har bara börjat och trots en tuff helg fick vi med oss viktiga poäng i mästerskapet. Jag vill också passa på att ge en stor eloge till Andreas Wernersson som körde felfritt, det var väldigt surt att ligga bakom honom och inte kunna köra ikapp.

Jessica Bäckman hade en tuff STCC-debut där ljusglimten var det första racet där hon kunde avancera från 17:e plats upp till en 13:e plats. I det andra racet blev hon påkörd i starten och tvingades lite senare bryta racet efter alltför stora skador på bilen.
– I det första racet kunde jag avancera men tyvärr räckte det inte till poäng, sa Jessica efteråt. Det andra racet slutade nästan direkt när jag blev påkörd i starten och efter det fick problem med bilen och tvingades bryta. Tyvärr blev det en tråkig avslutning på helgen men det positiva jag tar med mig är att jag kunde köra igenom första racet. Nu är det bara att se framåt mot nästa race.

Även Andreas Bäckman hade en svår start på STCC-säsongen. Liksom Jessica avancerade han upp i fältet i det första racet men ett misstag över krönet på baksidan gjorde att han körde av och tvingades bryta. I det andra racet drabbades han av en teknisk flagg och efter det var han långt efter och fokuserade bara på att ta sig i mål och få lite värdefulla varv under bältet.
– Den här debuten blev inte riktigt som jag hade tänkt mig men det var lärorikt, sammanfattade Andreas efteråt. I det första racet gjorde jag ett misstag och körde av vilket jag får ta på mig. I det andra gjorde jag en dålig start och sen fick jag teknisk flagg för att motorhuven inte satt fast. Efter det var jag hopplöst efter och koncentrerade mig bara på att köra lite värdefulla testvarv. Det blev en tuff debut i STCC. Jag tycker ändå att jag fick till körningen under helgen men vi saknade farten för att vara med och fightas.

Dick Jönsson Wigroth kan bara konstatera att teamet har jobb att göra efter en tuffare start på STCC-säsongen än väntat.
– Vi var helt enkelt inte snabba nog den här helgen vilket känns lite konstigt. Vi får konstatera att vi har en hel del att göra för att vara där vi hör hemma. Nu får vi ladda om, åka härifrån och göra vår hemläxa, sammanfattar Dick.
18-05-07 Bra fart men grus i maskineriet
Efter ett bra kval med Tobias femma och Micke sexa med 21 bilar på gridden var förväntningarna på STCC premiären högt ställda. Tyvärr grusades poängchanserna när BÅDA!! bilarna plötsligt bröt på grund av drivaxelproblem.
Andra racet bjöd på tuffa tag och spännande racing samt poäng till båda bilarna med Micke på sjätte plats och Tobbe på sjunde.

En tuff lördag där resultatet inte matchar vår speed. Givetvis vill vi mer, men detta är en del av motorsporten och det handlar bara om att ta med allt bra vi gjorde i helgen och komma tillbaka till Anderstorp, starkare och snabbare säger Tobias Brink.

Matte Karlsson gjorde tvärtom och hade lite problem med trafiken i Porsche Carrera Cup kvalet och körde upp sig från en tionde startruta till en sjunde- och en nionde plats i sina två race.
Vi vill rikta ett stort tack till våra gäster och våra fans som stöttat oss under vår hemmatävling och var en stor del i att Brink Motorsport fick hederspris av STCC för sin prestation i helgen
18-05-07 Wernersson, Kristoffersson och Nerman på pallen i premiären
Det blev två Volkswagen-förare på prispallen i det andra racet vid STCC-premiären på Ring Knutstorp. Andreas Wernersson behöll täten från pole position och vann med Johan Kristoffersson som trea. I junior-SM leder Volkswagen Dealer Team BAUHAUS-föraren Hugo Nerman efter den första av sex deltävlingar.

Inledningsvis under helgen var det PWR-stallet som hade bästa farten, framför allt på raksträckorna, men Volkswagen-teamen hämtade in en del av försprånget innan sista målflaggan hade fallit.
- Vi åker härifrån med hedern i behåll men också lite med svansen mellan benen. Vi är inte helt tillfreds och vet var vi måste hitta tid, men vi plockade ändå de poäng vi kunde, sammanfattar Tommy Kristoffersson, stallchef i Volkswagen Dealer Team BAUHAUS.

Stallets försteförare Johan Kristoffersson levererade som vanligt stabila resultat, med en fjärdeplats i första racet och en tredjeplats i det andra.
- Det var ändå bra. Jag tror att vi tog så många poäng vi kunde med tanke på förutsättningarna. Jag är nöjd med min egen och teamets insats. Från att ha varit helt avhängda på träningen så lyckades vi ändå plocka en hel del poäng till slut, konstaterar Johan Kristoffersson, som med sina 30 poäng ligger fyra i sammandraget.
- Då har jag ingen extravikt i bilen i nästa deltävling, säger Kristoffersson.

Framför sig i sammandraget har han helgens överraskning, Lestrup Racing Teams Andreas Wernersson, som från pole position tog hem segern med sin Golf GTI TCR i andra racet. En tiondeplats på kvalet hjälpte till att skapa bra förutsättningar.
- Det är ju inget man siktar på att bli tia i kvalet, men med facit i hand blev det väldigt bra.

Wernersson skötte sin uppgift utmärkt från täten och var aldrig hotad av konkurrenterna.
- Det hade varit tråkigare att vinna genom att åka och stänga hela tiden, men nu var vi tillräckligt snabba för att hålla undan och jag kunde ta hand om mina däck på ett bra sätt, säger Wernersson, som av förklarliga skäl var överlycklig efter segern.
- Jag är mållös. Det är underbart skönt, inte minst för teamet som har jobbat hårt för det här. Jag hoppade in förra året och fick en andraplats och toppar nu det med en förstaplats. Det är en prestation jag rankar väldigt högt i min karriär.

Och med en stabil sjätteplats i första racet fick han totalt ihop hela 33 poäng och ligger därmed trea totalt.
- Det är en start jag köper alla dagar i veckan!

Nöjd var också rookien i Volkswagen Dealer Team BAUHAUS, Hugo Nerman, som noterade stabila placeringar som sjua respektive åtta.
- Lagom till warm up hittade vi en bättre set up, men tyvärr fick jag en katastrofal start i första racet.

Inte heller andra starten blev bra, vilket gjorde att det blev trångt ner mot första kurvan.
- In i första böj hade jag en fight med Haglöf. Efter det var inte bromsarna helt hundra.

Nerman kontrollerade ändå sin körning och gick i mål som åtta med sin Golf GTI TCR samt fick kliva högst upp på pallen i junior-SM.
- Väldigt kul med en andra- och en förstaplats i JSM, tycker Nerman, som därmed toppar totalt bland ynglingarna.

I seniorklassen ligger han sjua totalt och får sammanfattningsvis klart godkänt av stallchefen.
- Hugo hade ett par dåliga starter, men i övrigt motsvarar han våra förväntningar och tar viktiga poäng i teammästerskapet, berömmer Tommy Kristoffersson.

I lagtävlingen leder PWR på 77 poäng före Volkswagen Dealer Team BAUHAUS med 40, något som teamet hoppas kunna rätta till i nästa deltävling på Anderstorp 16-17 juni.

Bland övriga Volkswagen-förare var det nestorn Fredrik Ekblom som lyckades bäst. Med en femte- och en fjärdeplats plockade han totalt 22 poäng till WestCoast Racing och befinner sig på femte plats i sammandraget.

Andreas Ahlberg, Micke Kågered Racing, summerade två niondeplatser och fick därmed med sig fyra poäng och ligger tia totalt.
18-05-05 Säkerhetsbilen störde Alex Anderssons premiärkval i STCC
När teamet monterade nya däck på Alex Anderssons STCC-bil, blev det gulflagg och säkerhetsbil. Vilket gjorde att den bästa chansen att sätta en bra tid gick om intet.
— Jag hade förtjänat några platser längre upp i listan, sade Alex Andersson besviket efter kvalet på Ring Knutstorp.

Andersson fick nöja sig plats 19 i kvalet, två sekunder efter Philip Morin i toppen. I testpasset var han några tiondelar närmare toppen.
— Jag hade farten i bilen men hamnade i fel fönster hela tiden. Planen var att kapa de tiondelarna med de nya däcken men när säkerhetsbilen kom ut, brände vi de möjligheterna helt och hållet.

Han startar från ruta 19 i lördagens båda race. En tuff uppgift som han ändå ser fram emot.
— Vi hade farten för att hamna högre upp i kvalet och det ska jag visa i racen i morgon, sade han.
18-05-05 Rookien Philip Morin skräller i STCC-premiärkvalet på Knutstorp
Philip Morin säkrade pole position för årets första STCC-tävling på Ring Knutstorp och ledde en SEAT Dealer Team PWR Racing 1-2 med Daniel Haglöf jämsides honom på startuppställningen i morgondagens första tävling.

21-åringen, som även säkrade pole position i JTCC – Junior-SM, körde runt den två kilometer långa banan på 59.291 sekunder och slog fjolårets kvalrekord som sattes av Fredrik Ekblom med hela 1.7 sekunder.

Morin gör comeback i STCC efter att senast tävlat i mästerskapet 2016 och har aldrig tidigare tävlat i en TCR-bil.

Tredje snabbast i kvalet var den regerande rallycrossvärldsmästaren och STCC 2012-mästaren Johan Kristoffersson i VW Dealer Team Bahaus Volkswagen Golf GTi TCR, bara 0.251 sekunder från Morins varvtid.

Regerande STCC-mästaren Robert Dahlgren säkrade tre bilar från SEAT Dealer Team i topp fyra samtidigt som Tobias Brink säkrade tre olika märken i topp fem efter att ha satt femte snabbaste tid med sin Audi RS 3 LMS, även han inom en halvsekund från Morins snabbaste tid.

Det var ett par incidenter under kvalpassen där Q1 avslutades under gulflagg då Kristoffersson Motorsport-föraren Nicklas Oscarsson körde av banan och missade Q2, något som innebär att han får starta från 12:e plats i båda tävlingarna.

Den fjärde Cupra-föraren från SEAT Dealer Team i form av Mika Åhlin-Kottulinsky fick tekniska problem inför kvalet och tvingas starta sist i båda tävlingarna efter att ha varit med i topp tio i båda testpassen tidigare under dagen.

Den omvända startordningen till andra tävlingen innebär att Lestrup Racing Team-föraren Andreas Wernersson, som var tionde snabbast, har tagit pole position och kommer att starta framför trefaldiga STCC-mästaren Fredrik Ekblom.

Årets första STCC-tävling startar 13:10 i morgon med andra tävlingen 15:30 och sänds i C More / Sportkanalen.

Förarcitat:
Philip Morin – SEAT Dealer Team PWR Racing Cupra TCR #86 – Pole Position
“Det är min första tävling i en framhjulsdriven bil, så det är mycket som är nytt. Men teamet har gjort ett fantastiskt jobb och farten vi har haft under försäsongstesterna och i dag har varit otrolig. Vi lyckades få det bästa ur däcken och sätta en riktigt bra varvtid.”
“Mitt mål i morgon är att göra en så bra start som möjligt. Det är min första start med en framhjulsdriven bil så det kommer inte bli lätt, men om vi får till det kommer vi få en bra tävling.”

Daniel Haglöf – SEAT Dealer Team PWR Racing Cupra TCR #36 – Tvåa
“Det känns totalt som att vi är rätt starka. Vi har lärt oss mycket under vintern och vi kommer att fortsätta jobba hårt för att utveckla teamet.
“Vi har varit i kontakt med Philip (Morin) sedan han gjorde ett inhopp för oss på Solvalla 2016. Jag visste att han var en riktigt bra förare och jag ville skapa något tillsammans med honom för att se om vi kan utveckla en ny STCC-stjärna. Han är oerhört mogen och snabb för sin ålder.”

Johan Kristoffersson – VW Dealer Team Bauhaus Volkswagen Golf GTI TCR #3 – Trea
"Vi förbättrade oss genom hela dagen och jag är nöjd med kvalet. Vi hade en bra strategi och satte ett klockrent varv. En stor eloge till teamet, de har gjort ett mycket bra jobb. Vi har inte riktigt farten på de framför oss, dock är tävlingarna självklart en annan historia; men om Morin får en bra start så kommer det blir svårt att rå på honom."

Kvalresultat
Pos - Förare - Team - Bil - Tid/Avstånd
1 - Philip Morin – SEAT Dealer Team PWR Racing - Cupra TCR - 59.291
2 - Daniel Haglöf - SEAT Dealer Team PWR Racing - Cupra TCR - +0.093
3 - Johan Kristoffersson - VW Dealer Team Bauhaus- Volkswagen Golf GTI TCR - +0.251
4 - Robert Dahlgren - SEAT Dealer Team PWR Racing - Cupra TCR - +0.391
5 - Tobias Brink - Brink Motorsport - Audi RS 3 LMS - +0.467
6 - Micke Ohlsson - Brink Motorsport - Audi RS 3 LMS - +0.565
7 - Hugo Nerman - VW Dealer Team Bauhaus- Volkswagen Golf GTI TCR - +0.570
8 - Fredrik Ekblom - WestCoast Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - +0.609
9 - Andreas Ahlberg - Micke Kågered Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - +0.747
10 - Andreas Wernersson - Lestrup Racing Team - Volkswagen Golf GTI TCR - +0.853
11 - Oliver Söderström - Lestrup Racing Team - Volkswagen Golf GTI TCR - +1.053
12 - Nicklas Oscarsson - VW Dealer Team Bauhaus- Volkswagen Golf GTI TCR - Ingen tid
13 - Albin Wärnelöv - Albin Wärnelöv - Volkswagen Golf GTI TCR - +1.264
14 - Mattias Andersson - Honda Racing Sweden - Honda Civic Type R TCR - +1.283
15 - Andreas Bäckman - WestCoast Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - +1.609
16 - Oskar Krüger - Oskar Krüger - Volkswagen Golf GTI TCR - +1.686
17 - Jessica Bäckman - WestCoast Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - +1.919
18 - Olli Kangas - LMS Racing - Cupra TCR – +1.948
19 - Alex Andersson - Brovallendesign - Audi RS 3 LMS - +2.008
20 - Peter "Poker" Wallenberg - PWR Racing - Audi RS 3 LMS - +3.145
21 - Mikaela Åhlin-Kottulinsky - SEAT Dealer Team PWR Racing - Cupra TCR – Ingen tid
18-05-05 Publikfest att vänta i STCC-premiären på Ring Knutstorp
Mer än dubbla antalet biljetter sålda i förköp jämfört med fjolåret samt sol och värme i väderprognosen bäddar för publikfest i morgondagens STCC-premiär på Ring Knutstorp.

Det starkaste startfältet på många år har lockat många att förköpa sina biljetter. Under premiärhelgen 2017 var den officiella publiksiffran 7.500 personer. Då kördes delar av tävlingen i regn.

I år visar prognosen sol och värme, perfekta förhållanden där publiken kan förvänta sig spännande race under lördagens andra STCC-heat som körs med omvänd startordning, något som borgar för många omkörningar action på banan.
- Med bra väder i morgon kan vi se fram emot välfyllda läktare och publikområden, säger Magnus Öhrström, vd Motorbanan Ring Knutstorp. Vi vet av erfarenhet att många tar beslutet att åka när de sett prognosen och vi har tveklöst en spännande tävlingshelg med bra väder framför oss.

Publiken kommer förutom STCC-tävlingarna att få se Porsche Carrera Cup Scandinavia med ett av de största startfälten på många år, V8 Thundercars, Formula STCC, Ginetta Cup och Swedish GT där prins Carl Philip Bernadotte kör tillsammans med femfaldige STCC-mästaren Richard Göransson i en Lotus.

Biljetter https://www.stcc.se/race/knutstorp/

Tidsschema
Fredag 4 maj – Test & kvaldag
09:00 Ginetta Test
09:30 Formel STCC Nordic Test
10:00 STCC Test 1
10:40 Carrera Cup Test
11:30 V8 Thunder Cars Test
12:10 Swedish GT Test
13:00 Lunch.
13:50 STCC Test 2
14:30 Ginetta Kval
14:55 Formel STCC Nordic Kval
15:20 V8 Thunder Cars Kval
15:50 Carrera Cup Kval Kval 1
16:12 Carrera Cup Kval Kval 2
16:30 STCC Kval 1
16:55 STCC Kval 2
17:15 Swedish GT Kval

Lördag 5 maj – Racedag
09:00 STCC Warm Up
09:20 Formel STCC Nordic Race 1
09:45 Ginetta Race 1
10:10 Carrera Cup Race 1
10:40 V8 Thunder Cars Race 1
11:06 Formel STCC Nordic Race 2
11:30 Swedish GT Race 1
12:05 Lunch/Pit Walk
12:45 Flyguppvisning
13:10 STCC Race 1
13:45 Carrera Cup Race 2
14:15 Ginetta Race 2
14:40 Swedish GT Race 2
15:30 STCC Race 2
16:05 V8 Thunder Cars Race 2

18-05-04 STCC 2018 startar i helgen med största startfältet på sju år
STCC-säsongen 2018 startar i helgen och allt pekar på att det blir en av de mest spännande säsongerna hittills med det största startfältet sedan 2011.

21 bilar är anmälda för full säsong där fyra av de största biltillverkarna inom reglementet TCR tävlar. Volkswagen, Honda, Audi och SEAT:s nya prestandamärke Cupra finns med på startuppställningen med stjärnförare som regerande mästaren Robert Dahlgren, regerande rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson och trefaldiga STCC-mästaren Fredrik Ekblom.

Årets första tävling körs på lördag eftermiddag på Ring Knutstorp i Skåne där det officiella försäsongstestet kördes för bara en vecka sedan. SEAT Dealer Team PWR Racing-föraren Daniel Haglöf var snabbast i sin nya Cupra TCR och teamet, som är baserat i Dalarna, siktar på att försvara deras dubbeltitel från i fjol där de säkrade såväl guldmedalj för förare som team.

Tre tidigare mästare kan bli mästare igen
De mest sannolika kandidaterna till årets titel är tidigare vinnare med regerande mästaren Robert Dahlgren längst fram som återvänder med PWR Racing och stolt bär startnummer 1 på sin Cupra TCR.

38-åringen kommer däremot inte få en enkel match under året med två tidigare mästare som huvudrivaler, båda bakom ratten på en Volkswagen Golf GTI TCR. En av dem är trefaldiga mästaren Fredrik Ekblom som efter tio år är tillbaka med Halmstad-teamet WestCoast Racing som återvänder till STCC efter tre år i TCR International Series.

Den andra stjärnföraren som är en av kandidaterna till årets titel är regerande världsmästaren i rallycross och STCC 2012-mästaren Johan Kristoffersson som kör sin första hela säsong i STCC på sex år med Kristoffersson Motorsport efter att ha tagit sex segrar under fjolåret, trots att han inte körde samtliga tävlingar.

STCC-säsongen 2018 startar i helgen och allt pekar på att det blir en av de mest spännande säsongerna hittills med det största startfältet sedan 2011.

21 bilar är anmälda för full säsong där fyra av de största biltillverkarna inom reglementet TCR tävlar. Volkswagen, Honda, Audi och SEAT:s nya prestandamärke Cupra finns med på startuppställningen med stjärnförare som regerande mästaren Robert Dahlgren, regerande rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson och trefaldiga STCC-mästaren Fredrik Ekblom.

Årets första tävling körs på lördag eftermiddag på Ring Knutstorp i Skåne där det officiella försäsongstestet kördes för bara en vecka sedan. SEAT Dealer Team PWR Racing-föraren Daniel Haglöf var snabbast i sin nya Cupra TCR och teamet, som är baserat i Dalarna, siktar på att försvara deras dubbeltitel från i fjol där de säkrade såväl guldmedalj för förare som team.

Tre tidigare mästare kan bli mästare igen
De mest sannolika kandidaterna till årets titel är tidigare vinnare med regerande mästaren Robert Dahlgren längst fram som återvänder med PWR Racing och stolt bär startnummer 1 på sin Cupra TCR.

38-åringen kommer däremot inte få en enkel match under året med två tidigare mästare som huvudrivaler, båda bakom ratten på en Volkswagen Golf GTI TCR. En av dem är trefaldiga mästaren Fredrik Ekblom som efter tio år är tillbaka med Halmstad-teamet WestCoast Racing som återvänder till STCC efter tre år i TCR International Series.

Den andra stjärnföraren som är en av kandidaterna till årets titel är regerande världsmästaren i rallycross och STCC 2012-mästaren Johan Kristoffersson som kör sin första hela säsong i STCC på sex år med Kristoffersson Motorsport efter att ha tagit sex segrar under fjolåret, trots att han inte körde samtliga tävlingar.

Heta utmanare till de rutinerade rävarna
Medan Dahlgren, Ekblom och Kristoffersson är favoriter till titeln kommer de få hårt motstånd från ett stort antal kommande stjärnor om såväl titeln som segrar under säsongen.

Philip Morin ansluter PWR Racing i ett av stallets Cupra TCR-tävlingsbilar och har visat stark form i STCC tidigare medan hans teamkollega och teamägare Haglöf har fyra segrar i bagaget som han är ute efter att utöka i år.

STCC:s mest erfarna förare, Mattias Andersson, är den enda Honda-föraren på startuppställningen i år och jagar nya framgångar efter en stark avslutning på fjolårssäsongen med två andraplatser under finalen på Mantorp Park.

Andersson kommer också att bli den förare som kört flest STCC-tävlingar efter premiärhelgen då han kommer att passera Jan ”Flash” Nilssons rekord på 231 tävlingar efter den andra tävlingen på Knutstorp.

23-åriga Andreas Wernersson stod som STCC-segrare under säsongen 2014 och tävlar nu full säsong med Lestrup Racing i en av deras Volkswagen Golf GTI TCR och kan definitivt utmana om pallplatser.

En annan förare som siktar på att använda sin erfarenhet från 2017 är Niclas Oscarsson som byter från Kia till Kristoffersson Motorsports Volkswagen-team och har tveklöst ett av de bästa teamen i mästerskapet bakom sig.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky är tillbaka för sin andra STCC-säsong och fokuserar nu fullt på STCC jämfört med förra året då hon även körde GT i Tyskland. 25-åringen fortsätter med mästarteamet PWR Racing men kommer i år att köra en Cupra TCR istället för Audi.

Ungdomarna slåss om nya JTCC-titeln
Åtta förare kommer att tävla om det nya JTCC (Junior Touring Car Championship) som är öppet för förare mellan 17 och 22 år där en svensk juniormästare kommer att krönas. Nytt för i år är att JTCC körs inom huvudklassen STCC där ungdomarna kör exakt samma bilar som toppförarna inom såväl STCC som världscupen för standardvagnsracing WTCR.

Det inkluderar förarna Oliver Söderström, Oskar Krüger, Andreas Ahlberg, Albin Wärnelöv, Olli Kangas, Hugo Nerman och Bäckman-syskonen Andreas och Jessica.

Fem av dem är helt nya till mästerskapet där Söderström, Krüger, Nerman och syskonen Bäckman samtliga gör sin STCC-debut på Knutstorp. En annan nykomling, som dock inte tävlar i JTCC, är 27-åriga Alex Andersson som tar steget från Radical till STCC med Brovallen Design i en Audi RS 3 LMS.

Nytt år – nya regler
Ett antal ändringar har gjorts i det sportsliga reglementet inför 2018 som en del i det ständiga förbättringsarbetet av mästerskapet.

Formatet med tre tävlingar per helg har bytts mot två tävlingar som båda är något längre och dessutom båda kommer att sändas i C More och Sportkanalen för de som inte är på plats.

Kvalformatet har ändrats där ett tvådelat system introduceras som nära följer det systemet som används internationellt. De tio snabbaste förarna från kvalet avgör startuppställningen för första tävlingen medan topp tio från kvalet vänds om till andra tävlingen, något som kommer att ge spännande racing.

Citat från förarna:
Robert Dahlgren – PWR Racing Cupra TCR #1 – STCC-mästare 2017
“Vi har arbetat hårt under vintern och vi startar från en stark position efter en fantastisk STCC-säsong förra året. Känslan är riktigt bra efter försäsongstesterna, jag har ett starkt självförtroende. Jag är också medveten om att det innebär mycket press att vara den regerande mästaren, men det är något jag gärna tar och jag tävlar aldrig för något annat än att segra.”

Johan Kristoffersson – KMS Volkswagen Golf GTI TCR #3 – Rallycross-världsmästare
“Det har varit en positiv dag. Vädermässigt har det varit växlande förhållande med chans att mecka inställningar och känna på olika förhållande. Min ambition är tveklöst att vara med och slåss för titeln. STCC är starkare i år än vad det varit på mycket länge, vi förbereder oss på att det blir svintufft.”

Fredrik Ekblom – WestCoast Racing Volkswagen Golf GTI TCR #14 – Trefaldig STCC-mästare
”Jag har bara en bra känsla i kroppen efter försäsongstesterna, vi har som helhet fått fram en hel del bra saker. Ambitionen för året är att göra ett jättebra jobb för och med teamet och det innebär såklart att vinna. Vi är dock väldigt ödmjuka inför uppgiften. Det var länge sedan en säsong såg så här tuff ut i startfältet, det ska bli en spännande utmaning.”

Andreas Wernersson – Lestrup Racing Volkswagen Golf GTI TCR #7
”Jag är nog ganska trygg inför premiären. Det är svårt att säga exakt var vi står då förhållandena på Knutstorp var väldigt växlande. Vi har gått igenom väldigt mycket, vi har två nya förare och ingenjörer i teamet och fokus har varit på att jobba ihop oss och vi har lärt oss väldigt mycket. Det är en bra känsla i teamet och efter testerna och det känns som vi har en bra kapacitet.”

Micke Ohlsson – Brink Motorsport Audi RS 3 LMS #36
”Jag ser verkligen fram emot 2018-säsongen. Det finns inget tvivel om att jag vill vara med i toppfighten i år. Säsongen startar på min hemmabana, det blir inte så mycket bättre än det. Jag är riktigt motiverad.”

Jessica Bäckman – WestCoast Racing Volkswagen Golf GTI TCR #26
”Försäsongstesterna har gått lite upp och ner, men vi har kämpat på. Det kommer vara många nya banor för mig i år och det blir en utmaning, men jag ser fram emot säsongsstarten.

Startlista STCC 2018
Nr Förare Team Bil
1 Robert Dahlgren PWR Racing – SEAT Dealer Team Cupra TCR
3 Johan Kristoffersson Kristoffersson Motorsport Volkswagen Golf GTI TCR
4 Oliver Söderström Lestrup Racing Team Volkswagen Golf GTI TCR
7 Andreas Wernersson Lestrup Racing Team Volkswagen Golf GTI TCR
14 Fredrik Ekblom WestCoast Racing Volkswagen Golf GTI TCR
15 Oskar Krüger Oskar Krüger Volkswagen Golf GTI TCR
19 Mikaela Åhlin-Kottulinsky SEAT Dealer Team – PWR Racing Cupra TCR
20 Mattias Andersson Honda Racing Sweden Honda Civic Type R TCR
21 Andreas Ahlberg Micke Kågered Racing Volkswagen Golf GTI TCR
22 Albin Wärnelöv Albin Wärnelöv Volkswagen Golf GTI TCR
23 Alex Andersson Brovallen Design Audi RS 3 LMS
26 Jessica Bäckman WestCoast Racing Volkswagen Golf GTI TCR
29 Andreas Bäckman WestCoast Racing Volkswagen Golf GTI TCR
36 Micke Ohlsson Brink Motorsport Audi RS 3 LMS
37 Daniel Haglöf PWR Racing – SEAT Dealer Team Cupra TCR
44 Olli Kangas LMS Racing Cupra TCR
59 Peter “Poker” Wallenberg PWR Racing – Customer Team Audi RS 3 LMS
69 Hugo Nerman Kristoffersson Motorsport Volkswagen Golf GTI TCR
71 Tobias Brink Brink Motorsport Audi RS 3 LMS
81 Nicklas Oscarsson Kristoffersson Motorsport Volkswagen Golf GTI TCR
86 Philip Morin SEAT Dealer Team – PWR Racing Cupra TCR

Tidsschema Ring Knutstorp
4/5
10:00 – Test 113:50 – Test 216:30 – Kval 1
16:55 – Kval 2

5/5
09:00 – Warm up13:10 – Race 115:30 – Race 2
18-05-03 CUPRA TCR gör debut i STCC på Ring Knutstorp
SEAT Dealer Team - PWR Racing siktar på STCC-succé 2018
SEAT Dealer team tävlar med CUPRA TCR bilar under årets STCC-serie
Philip Morin och Mikaela Åhlin-Kottulinsky är nya förare i teamet och kör CUPRA TCR under 2018

Till helgen är det premiär för årets STCC-serie på Ring Knutstorp den 4-5 maj. SEAT Dealer Team - PWR Racing kommer väl förberedda till sin 3:e säsong i mästerskapet och har siktet inställt på nya titlar.

Den största nyheten för året är att SEAT Dealer Team - PWR Racing kommer att tävla i det nya CUPRA-märkets TCR-bilar. SEAT presenterade tidigare i år sitt nya märke CUPRA och STCC-premiären blir CUPRA-märkets officiella debut på svensk mark när 4 CUPRA TCR-bilar står på startlinjen. Årets officiella försäsongstest gav en fingervisning om att SEAT Dealer Team och de nya CUPRA TCR-bilarna blir att räkna med i toppen även denna säsong.Teamets förare placerade sig nämligen 1-2-3-8 i resultatlistan när testets varvtider summerades.

Den andra nyheten för året är att teamet har förstärkts med 2 nya förare. Utöver den regerande STCC-mästaren Robert Dahlgren och teamets grundare Daniel Haglöf har teamet kompletterats med Philip Morin och Mikaela Åhlin-Kottulinsky, båda två unga lovande förare med stor potential. Philip kommer dessutom att tävla om JSM-titeln då han fortfarande är junior. Samtliga förare kommer denna säsong ratta TCR-bilar från CUPRA.
- Vi ser fram emot ytterligare en framgångsrik säsong med PWR Racing i STCC. Vi har sett fantastiska testresultat för våra nya CUPRA-bilar och med ett utökat team är ambitionen självklart att vinna ytterligare titlar under 2018, säger Per Brinkenberg, märkeschef på SEAT Sverige.

Årets STCC-säsong blir tuffare än på många år med inte mindre än 21 bilar på startlinjen och flera tidigare STCC-mästare bland konkurrenterna.
18-05-03 WestCoast Racing redo för STCC-comebacken
Efter några års frånvaro återvänder WestCoast Racing till STCC som inleder säsongen i helgen på Ring Knutstorp i Skåne.

Det är ett laddat WestCoast Racing som är åter i svenska kungaklassen, extra stärkta av dubbelsegern i TCR UK i april. När WestCoast Racing återvänder är det med tre stycken VW Golf GTI TCR och en av dem rattas av trefaldiga STCC-mästaren Fredrik Ekblom som vunnit två av sina tre STCC-guld med WestCoast Racing.
– Det är fantastiskt kul att jobba med WestCoast Racing igen och det har känts väldigt bra tillsammans under testerna, säger Fredrik. Vi möter utan tvekan ett tufft motstånd i STCC i år, det är inte bara flera etablerade förare som är med och slåss utan också många unga förare som smyger bakifrån och har väldigt bra material. Det gäller att vara på alerten direkt annars är man nog lätt långt efter redan i kvalet. För min egen del är målet ganska enkelt, det skulle vara väldigt trevligt att lämna Knutstorp i mästerskapsledning.

Två av de unga lovande förarna i årets STCC-fält återfinns hos WestCoast Racing. Jessica Bäckman är en av den som liksom sin bror i år tar steget från rallycross ifjol till STCC och WestCoast Racing i år. Ett steg som inleddes med debuten i TCR UK och nu väntar debut i STCC.
– Just nu känns det ganska bra, säger Jessica. Det ska bli kul att köra mitt första race i STCC och jämfört med premiären i TCR UK känner jag mig mycket mer redo och förberedd den här gången. Det viktigaste den här helgen för mig blir att känna att man hänger med och kan vara med och fightas. Jag känner mig trygg inför själva racen så kan jag bara vara med bra i kvalet tror jag på en bra helg. Samarbetet med Ekblom har fungerat väldigt bra, det blir en hel del frågor till honom och han har mycket rutin. Det känns också skönt att jag hunnit med att testa på Knutstorp innan helgen, jag har aldrig kört där tidigare och banan är väldigt annorlunda mot de andra banorna jag kört TCR-bilen på.

Hennes bror Andreas Bäckman tar liksom Jessica steget från rallycross till racing och redan i debuten på Silverstone blev det en pallplats. Nu väntar STCC och knixiga Knutstorp för första gången.
– Under testerna har målet varit att få så många varv som möjligt i bilen och så här långt känns det bra, konstaterar Andreas. Det kommer helt klart att bli tufft i helgen och det är många snabba förare som är med och slåss. Just nu tycker jag det är lite svårt att säga exakt var vi står men målet med helgen är att kunna lämna Knutstorp med en känsla av att ha fått ut max vad jag kan få ut av mig och bilen. Samarbetet med Ekblom är väldigt bra, han kommer med mycket tips och trix till oss som jag har haft nytta av. Jag ser fram emot helgen, det kommer att bli intressant och vi kommer att få ett första kvitto på var vi står.

Teamchef Dick Jönsson Wigroth avslutar med att sammanfatta sina och teamets känslor inför helgen.
– Nu är det skarpt läge, säger Dick. Vi känner oss positiva efter den bra starten vi hade i England och efter testerna här hemma. Det känns väldigt kul att vi kan återvända till STCC med tre bilar och en blandning av Ekbloms rutin och erfarenhet och samtidigt två nya unga STCC-debutanter i Andreas och Jessica.

Andreas och Jessica – en av åtta deltagare i nya Junior-SM
Två unga förare hos WestCoast Racing betyder också att WestCoast Racing i år är med och slåss om nyinstiftade Junior-SM. STCC har till 2018 infört en JSM-klass i STCC som utöver mästerskapstabellen i STCC också kommer ha en egen mästerskapstabell. Mästerskapet kommer gå under namnet JTCC och alla förare mellan 17-23 år deltar i Junior-SM. Andreas och Jessica Bäckman är två av totalt åtta deltagare i årets STCC som gör upp om ett JSM-guld.

Uppdaterat tävlingsformat i STCC 2018
I STCC 2018 kommer det att köras två kval varje helg – Q1 och Q2. De 12 snabbaste i Q1 går vidare till Q2. De fem snabbaste i Q1 respektive Q2 får poäng i en fallande skala från 5 ner till 1 poäng för femte snabbaste föraren.

Startordningen i race 1 är baserat på resultatet i Q1. I race 2 är det omvänd startordning för de tio snabbaste i Q2, övriga startar enligt ordningen i Q1. Det innebär till exempel att en tiondeplats i Q2 ger pole position för race 2, medan snabbaste föraren i Q2 får fem poäng men startar 10:a i race 2.

Något som också ändrats är antalet race, ifjol var det tre race per helg men nu är STCC tillbaka till två race per helg istället. Det betyder att däcksreglementet också ändras och teamen har bara tillgång till 10 nya och 10 begagnade däck per bil och tävlingshelg. Undantaget är premiärhelgen på Ring Knutstorp där teamen har 16 nya däck per bil.

Tidsschema STCC Ring Knutstorp 4-5 maj:
Fredag 4 maj:
10:00 STCC test 1
13:50 STCC test 2
16:30 STCC Kval 1
16:55 STCC Kval 2

Lördag 5 maj:
9:00 STCC warm-up
12:05 Gridwalk
13:10 STCC race 1
15:30 STCC race 2

TV-tider:
Sportkanalen – live från 13:30 lördag 5 maj.
18-05-03 Alex Andersson redo att ta sig an eliten i STCC
Till helgen är det lite av examen för Alex Andersson. Falkenbergsföraren ska ta sig an Sveriges racingelit när han debuterar i STCC.
— Hela startfältet består av toppförare, jag får verkligen en värdemätare på var jag står, säger han.

Alex Andersson har haft bra förberedelser tillsammans med Brovallen Design. Två renodlade testdagar och en shake down har hunnits med.
— Jag tycker jag kommit bra in i bilen och teamet. Vi fick testa både på vått och torrt och framförallt när det regnade hade jag bra tider, säger han.

Mycket nytt
Det mesta är nytt den här säsongen för Alex Andersson. Team, serie, biltyp. För första gången ska han jobba med en raceingenjör.
— Det är helt nytt för mig och det är en detalj som jag tror kommer utveckla mig mycket. Jag försöker att ta till mig allting jag kan, säger han.
Han åker till STCC-premiären på Ring Knutstorp med en realistisk målsättning.
— Skulle jag nå en topp tio-plats blir jag riktigt nöjd. Jag vet att jag har den kapaciteten men det gäller att både jag och bilen är på topp, säger han.

Kan överraska
Teamchefen Tobias Johansson tror mycket på sin nya förare.
— Alex kan överraska många. Men till en början måste vi ha realistiska förväntningar, han gör sin första tävlingshelg i det här getingboet som STCC är i år.
Totalt är 21 bilar anmälda till årets säsong. Tobias Johansson hade hoppats på att kunna ställa två bilar på startlinjen till premiären men så blir det inte.
— Vi har jobbat hårt för att få ut ytterligare en bil med en riktig toppförare bakom ratten. Men vi har inte riktigt nått ända fram med det, än så länge. Men jag utesluter inte att det kan bli så senare under säsongen, säger Tobias Johansson.

Tidsschema STCC Ring Knutstorp 4-5/5 2018
Fredag 4 maj
10:00 STCC test 1
13:00 Lunch.
13:50 STCC test 2
16:30 STCC Kval 1
16:55 STCC Kval 2

Lördag 5 maj
09:00 STCC warm Up
12:05 lunch
13:10 STCC race 1
15:30 STCC race 2
18-05-02 STCC-kungen bildar team med racingprinsen
STCC-kungen Richard Göransson och racingprinsen Carl-Philip. Det är Lotus Cyan Racings föraruppställning i säsongspremiären av Swedish GT.
— Jag och Carl-Philip har tävlat i samma team i olika konstellationer tidigare och jag är säker på att vi kommer att vara långt framme, säger Richard Göransson inför helgens tävlingar på Ring Knutstorp.
Richard Göransson är den mest framgångsrika föraren i STCC:s historia. Han har flest titlar (5) och är den som vunnit flest heat (43). 2016 tog han sin senaste titel (i dåvarande Volvoteamet Cyan Racing). 2017 hade han uppehåll från racingen, förutom ett inhopp i Porsche Carrera Cup.

Kräver fokus
Tidigare i år tog han över Karlskoga Motorstadion (allmänt kallad Gelleråsen) och med det är den professionella förarkarriären över. I alla fall för nu.
— Proffshjälmen ligger på hyllan. Jag har tagit på mig en stor uppgift i att förvalta Gelleråsen och det går inte att kombinera med en professionell satsning. Det krävs totalt mentalt fokus från april till september för att vinna STCC, av den anledningen har tackat nej till STCC-styrningar i år, säger han.

Bilen passar bra
Däremot fungerar det bra med ett inhopp då och då.
— Det är en helt annan sak att köra något enstaka race mot en hel serie och det är alltid kul att köra racerbil.
Prins Carl-Philip ska under säsongen bilda förarpar med både Göransson och världsmästaren Thed Björk. Göransson är alltså först ut och han tror att de blir konkurrenskraftiga från start i teamets Lotus Evora.
— En rolig bil att köra och jag gror att dess egenskaper kommer att passa bra på de svenska banorna.

Minimera antalet misstag
Att bli framgångsrik i racing är alltid en laginsats. Inte minst i GT-racing med förarbyte mitt i loppet.
— Som vanligt handlar det om att göra så få misstag som möjligt, säger Richard Göransson.
18-05-02 STCC inför Junior-SM i huvudklassen till säsongen 2018
STCC AB inför Junior-SM i huvudklassen STCC till säsongen 2018 där förare mellan 17 och 22 år får delta. Klassen kommer att gå under det välkända namnet JTCC, Junior Touring Car Championship och förarna tävlar med identiska bilar som de etablerade stjärnförarna i STCC.
– Tillväxten av ungdomar inom vår sport är avgörande för framtiden av STCC och svensk motorsport. Vi är övertygade om att det här formatet kommer att ha en positiv inverkan på just detta. Vi har sett stora talanger växa fram genom STCC som Mattias Ekström, Richard Göransson, Thed Björk och många fler, säger Hans Bååth, styrelseordförande STCC AB.
JTCC kommer att ha en egen poängtabell och vinnaren från varje tävling kommer att hedras på prispallen oavsett totalplacering tillsammans med topp tre.

Den juniorförare som tagit mest poäng under året kröns svensk juniormästare i banracing.

JTCC har körts i olika former genom åren, exempelvis Volvo S60 Challenge och Renault Clio Cup. Detta är första gången som JTCC körs inom huvudklassen STCC där juniorerna kör med samma biltyp som övriga förare.
– Genom att köra i huvudklassen med samma bilar som alla andra i STCC och dessutom världscupen WTCR får juniorerna den bästa tänkbara utbildningen inför framtiden för att såväl hitta en styrning hos toppteamen i STCC som att hitta internationella körningar, säger Bååth.

Tidigare JTCC-mästare inkluderar toppförare som Jens Edman, Daniel Haglöf, Linus Ohlsson och Jocke Mangs.
Nu på lördag startar STCC-säsongen 2018 på Ring Knutstorp med test och kval på fredagen den fjärde maj och årets två första tävlingar den femte maj. Köp biljetter till premiären här: https://www.stcc.se/biljetter/
18-04-26 Hoppfullt trots nyckfullt STCC-test
Under torsdagen kördes det officiella STCC-testet på Ring Knutstorp och det var en förväntansfull teamchef i Volkswagen Dealer Team BAUHAUS som släppte loss tre bilar på banan. ”Generalrepetition! Det är länge sedan vi var så taggade inför en premiär”, säger Tommy Kristoffersson.

Volkswagen Dealer Team BAUHAUS gör sin andra säsong i STCC med tre stycken nu uppdaterade Volkswagen Golf GTI TCR. Förutsättningarna i år är helt andra än förra året.
—Då hade vi inte hunnit få koll på mycket inför premiären. Nu har vi provat en massa olika grejer vid våra test på Knutstorp och Gelleråsen, berättar Tommy Kristoffersson och fortsätter:
—I år har vi allt vårt fokus på det här och det märks på killarna i verkstaden. De flesta av dem kommer från rallyverksamhet, men har nu antagit utmaningen med den noggranna millimeterprecision som krävs inom racing. Det är mycket surr om inställningar.

Ingenjören Ronnie Bergström är förstås också en viktig kugge i maskineriet medan Johan Kristoffersson är den stora stjärnan med stallkompisarna Hugo Nerman och Nicklas Oscarsson som ivriga utmanare.
—Det är jättespännande med de här två yngre killarna. De är superintresserade, med öron som paraboler och ögon som tennisbollar. Båda vill verkligen framåt. Johan å sin sida har utvecklats mycket under året i Volkswagens rallycrossteam när det gäller att hitta rätt inställningar. Jag tror att Ronnies och Johans samarbete kommer att vara nyckeln för att plocka ut det bästa även ur Hugo och Nicklas, säger Tommy Kristoffersson.

Prestationer på toppnivå kommer att behövas med ett startfält på drygt 20 bilar och konkurrenter som regerande mästaren Robert Dahlgren och – inte minst – förra årets Dealer Team-förare Fredrik Ekblom, numera i comebackande WestCoast Racing.
—Det är kul att de är tillbaka. Vi är kollegor, men också ärkerivaler. När vi började med STCC 1998 var det just WestCoast med stallchefen Dick Jönsson Wigroth och Fredrik Ekblom som var vår främste motståndare. Nu möts vi igen.

Ekblom var också snabbast av Golf GTI TCR-förarna med en fjärdeplats under torsdagens förmiddagsrundor och en andraplats under en eftermiddag som präglades av mycket växlande väder.
—Det blev en komplicerad dag på grund av väderleken. Vi kunde inte följa något utstakat testprogram och hamnade i otakt med våra set-uper, men vi känner oss ändå trygga inför premiären, säger Tommy Kristoffersson, som kunde notera en femteplats under förmiddagens test för Johan Kristoffersson.

Stallchefen ser med tillförsikt fram emot säsongen.
—Det är som stolt representant för Volkswagen-handlarna vi än en gång rullar ut våra tre Golf GTI TCR-bilar till start på Knutstorp nästa helg.
18-04-26 Daniel Haglöf rekordsnabb i STCC-test på Knutstorp med 20 förare
Daniel Haglöf blev den första föraren någonsin att köra under minuten runt Ring Knutstorp med en TCR-bil under dagens officiella STCC-försäsongstest.

Med tiden 59.913 var PWR Racing SEAT Dealer Team-föraren över en sekund snabbare än varvrekordet under tävling och tre tiondelar snabbare än testrekordet.

20 bilar från Audi, Honda, SEAT och Volkswagen deltog i testet, det högsta antalet på sju år, och endast åtta tiondelar skiljde de tio främsta förarna.
– Att köra under minuten på Knutstorp är en såklart en klassisk drömgräns med en STCC-bil. Oavsett hur det går den här säsongen så är den redan förevigad. Totalt känns det oerhört bra i dag, vi har haft en väldigt bra försäsong. Nu har jag förutsättningarna som krävs att slåss i toppen och det finns inga ursäkter, det är det upp till mig att leverera, säger Daniel Haglöf.

Regerande STCC-mästaren Robert Dahlgren var näst snabbast, bara 32 tusendelar bakom sin teamkollega och bekräftade en stark formkurva för PWR Racing SEAT Dealer Team tillsammans med nyligen kontrakterade talangen Philip Morin som var tredje snabbast.

Tredubbla STCC-mästaren Fredrik Ekblom, som slutade på andra plats totalt förra året och gör comeback tillsammans med WestCoast Racing i år, var fjärde snabbast.
– Jag har bara en bra känsla i kroppen ifrån dagen, vi har som helhet fått fram en hel del bra saker. Ambitionen för året är att göra ett jättebra jobb för och med teamet och det innebär såklart att vinna. Vi är dock väldigt ödmjuka inför uppgiften. Det var länge sedan en säsong såg så här tuff ut i startfältet, det ska bli en spännande utmaning, säger Fredrik Ekblom.

Regerande rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson var femte snabbast för Volkswagen Dealer Team BAUHAUS, strax under halvsekunder från snabbaste tid.
– Det har varit en positiv dag. Vädermässigt har det varit växlande förhållande med chans att mecka inställningar och känna på olika förhållande. Min ambition är tveklöst att vara med och slåss för titeln. STCC är starkare i år än vad det varit på mycket länge, vi förbereder oss på att det blir svintufft, säger Johan Kristoffersson.

Ett torrt förmiddagspass ersattes av ett blött eftermiddagspass där det var Honda Racing Sweden-föraren Mattias Andersson som var snabbast framför Ekblom på andra plats och Brink Motorsport-föraren Micke Ohlsson på tredje plats.

Flertalet nykomlingar visade framfötter under testet där Micke Kågered Racing-föraren Oskar Krüger var nionde snabbast under förmiddagen, nio tiondelar från snabbaste tid, medan WestCoast Racing-föraren Andreas Bäckman satte fjärde snabbaste tid under eftermiddagen.

Om bara en vecka startar STCC-säsongen 2018 på Ring Knutstorp med test och kval på fredagen den fjärde maj och årets två första tävlingar den femte maj. Köp biljetter till premiären här: https://www.stcc.se/biljetter/

STCC-test Knutstorp förmiddag
1 Daniel Haglöf Cupra TCR 59.913
2 Robert Dahlgren Cupra TCR +0.032
3 Philip Morin Cupra TCR +0.140
4 Fredrik Ekblom Volkswagen Golf GTI TCR +0.277
5 Johan Kristoffersson Volkswagen Golf GTI TCR +0.499
6 Andreas Ahlberg Volkswagen Golf GTI TCR +0.596
7 Micke Ohlsson Audi RS 3 LMS +0.605
8 Mikaela Åhlin-Kottulinsky Cupra TCR +0.660
9 Oskar Krüger Volkswagen Golf GTI TCR +0.871
10 Andreas Wernersson Volkswagen Golf GTI TCR +0.882
11 Hugo Nerman Volkswagen Golf GTI TCR +0.988
12 Nicklas Oscarsson Volkswagen Golf GTI TCR +1.084
13 Andreas Bäckman Volkswagen Golf GTI TCR +1.173
14 Oliver Söderström Volkswagen Golf GTI TCR +1.428
15 Mattias Andersson Honda Civic +2.034
16 Olli Kangas Cupra TCR +2.127
17 Alex Andersson Audi RS 3 LMS +2.177
18 Jessica Bäckman Volkswagen Golf GTI TCR +2.379
19 Poker Wallenberg Audi RS 3 LMS +2.470
20 Tobias Brink Audi RS 3 LMS +7.242

STCC-test Knutstorp eftermiddag
1 Mattias Andersson Honda Civic TCR 1:01.866
2 Fredrik Ekblom Volkswagen Golf GTI TCR +3.231
3 Micke Ohlsson Audi RS 3 LMS +4.448
4 Andreas Bäckman Volkswagen Golf GTI TCR +4.803
5 Alex Andersson Audi RS 3 LMS +5.086
6 Olli Kangas Cupra TCR +5.459
7 Andreas Wernersson Volkswagen Golf GTI TCR +5.568
8 Mikaela Åhlin-Kottulinsky Cupra TCR +5.571
9 Jessica Bäckman Volkswagen Golf GTI TCR +5.574
10 Nicklas Oscarsson Volkswagen Golf GTI TCR +6.376
11 Hugo Nerman Volkswagen Golf GTI TCR +6.423
12 Philip Morin Cupra TCR +6.497
13 Johan Kristoffersson Volkswagen Golf GTI TCR +7.325
14 Oliver Söderström Volkswagen Golf GTI TCR +7.425
18-04-12 STCC skriver 10-årigt avtal med Midnattsolsloppet – ny permanent bana byggs i Norrland
STCC har skrivit ett 10-årigt avtal med Skellefteå Drive Center i Norrland som inför säsongen 2019 bygger Sveriges längsta permanenta racingbana för att återinföra klassiska Midnattsolsloppet som inte körts på 50 år. Tävlingen kommer att köras kvällstid helgen före midsommar nästa år och tio år framåt.
– Vi är äntligen tillbaka i Norrland, Sveriges största landskap, med återinförandet av Midnattsolsloppet. Detta är en viktig del i långsiktigheten för STCC tillsammans med våra andra ikoniska tävlingar som Kanonloppet, Västkustloppet, Kvällsposten Newsrace och Grande Finale på Mantorp Park. Precis som andra stora racingmästerskap i världen är vår ambition att ha en fast kalender med tävlingar som man många år i förväg vet när de körs, en nyckel i att bygga vidare STCC vad gäller publik och uppmärksamhet, säger Hans Bååth, styrelseordförande i STCC AB.

Nästa år är det exakt 50 år sedan Midnattsloppet senast kördes på Falmarks flygplats utanför Skellefteå. Byggnationen av den nya permanenta banan har inletts och bansträckningen kommer att mäta 4120 meter, längre än någon annan bana i Sverige.
– Motorsporten har en stor tradition i Norrland och vi är oerhört glada över att fylla det tomrum vad gäller avsaknaden av en tävlingsbana i norra Sverige, speciellt då vi har många förare från Norrland i STCC. Vår ambition är att skapa en av Skandinaviens absolut bästa banor och vi har ett starkt stöd från näringsliv samt kommunen, det finns tveklöst mycket goda möjligheter till en storpublik för Midnattsolsloppet, säger Jan Marklund, ägare av Skellefteå Drive Center.

Banan har designats av TTI GmbH som idag drivs av tidigare F1-föraren Alexander Wurz som tävlat för Benetton, McLaren och Williams.
Norrländska stjärnföraren samt regerande STCC-mästaren Robert Dahlgren har provkört banan i en simulator.
– Det här kommer tveklöst bli en av de bästa banorna i Skandinavien. Jag har tävlat på många banor runt om i världen och den här har alla ingredienser som behövs. Den är snabb, utmanande, har bra omkörningsmöjligheter och kommer att ha en otrolig atmosfär när vi kör i skymningsljuset strax innan midsommar nästa år, säger Robert Dahlgren, som fortsätter att tävla för SEAT Dealer Team PWR Racing i årets STCC.

Namnet Midnattsolsoppet återinförs tillsammans med STCC:s partner KAK, Kungliga Automobil Klubben, som arrangerar klassiska Midnattsolsrallyt som körs helgen efter midsommar i år.
– Vi har kört Midnattsolsrallyt framgångsrikt i många år och att tillsammans med STCC ta vidare midnattsformatet till banracing är en utveckling vi är mycket positiva till. Midnattsloppet har potential att bli en minst lika stor klassiker, speciellt då Norrland alltid har haft ett starkt intresse för motorsport, säger Wilhelm Douglas, generalsekreterare för KAK.
18-04-10 Kristoffersson frontfigur i bred Volkswagen-trupp
Hela elva Volkswagen Golf GTI TCR kommer att stå på startlinjen när STCC-säsongen rullar igång på Knutstorp 4 maj. I en av bilarna sitter regerande rallycrossvärldsmästaren, tillika tidigare STCC-mästaren, Johan Kristoffersson. "Volkswagenchefen Sten Forsberg har nog inte ändrat målsättning sedan 2012. Den ligger fast vid att vinna mästerskapet", säger Johan Kristoffersson, som tar favoritskapet med ro.
Trots att Kristoffersson numera har mångårig rutin från standardvagnsmästerskapet så blir det här faktiskt bara andra säsongen han kör hela serien. Den första gången tog han guldet efter en dramatisk uppgörelse med Rickard Rydell. Förra året blev det sex race-segrar, trots att han missade tre deltävlingar.
- Jag körde tolv race förra året. Det är lika många som en full säsong i år.

STCC-mästerskapet återgår i år till två race per bana och sex tävlingshelger istället för sju.
- Det är en fördel med två race. Om vi ska kunna attrahera publiken får inte tävlingsdagen bli för lång, kommenterar stallchefen i Volkswagen Dealer Team BAUHAUS, Tommy Kristoffersson.

Kristofferssons gäng siktar på seger i såväl förarmästerskapet som team- och juniormästerskapet. Men han vill också tillägga en ytterligare dimension.
- Vi går naturligtvis för att vinna, men ska inte bara stirra oss blinda på segrar. Vi vill också bjuda på en bra show med spektakulära omkörningar och vara teamet som publiken tycker om.
Med Johan Kristoffersson som ankare har Volkswagen Dealer Team BAUHAUS förstås goda förutsättningar att lyckas med detta och att även försvara teammästerskapstiteln. Johan kompletteras i år av rookien Hugo Nerman från Helsingborg. 18-åringen tar klivet från Formula Nordic till STCC och imponerade stort under sitt första test i en Golf GTI TCR på Knutstorp förra veckan.
- Redan första varven visade han att vi har gjort rätt i vårt val, kommenterar Tommy Kristoffersson.

Förarkollegan Johan Kristoffersson instämmer:
- Han körde jättebra. Seriös och målmedveten. Inget snack om att han kan lära sig åka fort. Han bestämmer själv hur bra han vill prestera.
- Testet var väldigt kul. Vi fick köra på både blött och torrt och bilen kändes extremt bra direkt. Jag har naturligtvis många saker att jobba med, men det funkade riktigt bra, säger Hugo Nerman själv.

Rutinerade Johan Kristoffersson får räkna med många frågor under säsongen, en rådgivarroll han gärna tar:
- Han får fråga precis hur mycket han vill. Jag känner igen mig mycket i Hugo. Själv hade jag Fredrik Ekblom som jag ställde tusentals frågor till.

Den här veckan blev det också klart med ytterligare en junior i teamet. Nicklas Oscarsson från Huddinge tar plats i teamets tredje Golf GTI TCR, en lösning som blev klar på något av rekordtid när Oscarssons tidigare spår inte ledde fram till något. På några dagar var allt klappat och klart.
- För en vecka sedan stod vi på tom ruta i princip. Det här visar verkligen hur fort allt kan vända inom racing. Det känns otroligt kul att få de här förutsättningarna. Golfen är den bil vi tror mest på och det var förstås till KMS vi helst ville, säger en lycklig Oscarsson, som hoppas få känna på sin nya bil vid nästa test på Gelleråsen.
- Nicklas hade mycket strul förra året, och jag vet hur det kan kännas. Det ska bli jättespännande att se vad han kan göra med vår uppbackning, säger Tommy Kristoffersson om 19-åringen.

Kristoffersson ser positivt på att Volkswagen Dealer Team BAUHAUS är med och profilerar nya talanger.
- Förra året blev Fredrik Blomstedt årets rookie när han körde för oss. Vi vill vara en del i Hugos och Nicklas ambitioner också.

Kristoffersson har också haft ett finger med i spelet när det gäller leverans av Golf GTI TCR-bilar till ett par av de andra teamen och han gläds därmed extra åt den stora uppsättningen Volkswagen-bilar i startfältet.
- Det visar att det finns många smarta racerförare som förstår vilket märke de vill satsa på.
Hans team har varit Volkswagen AG-koncernen trogen i hela två decennier och firar därmed en sorts jubileum.
- Vi går in i en spännande och inspirerande säsong med förnyat stöd från VW-koncernen och är stolta över att ha haft återförsäljarna med oss i hela 20 år.

Ekblom tillbaka där det började
Lika länge sedan var det samarbetet mellan WestCoast Racing och Fredrik Ekblom inleddes. 1998 startade Ekblom sin framgångsrika STCC-karriär i Dick Jönsson Wigroths stall. Det blev SM-guld då och nu är han tillbaka där allt började.
- Några av de roligaste och mest framgångsrika åren har jag tillbringat med WestCoast. Det är kul att bli välkomnad tillbaka, kommenterar Ekblom som körde hem ett SM-silver till Volkswagen Dealer Team förra året.
- Jag har varit lyckligt lottad som har fått köra för några av de absolut bästa teamen.

Erfarenheterna från förra säsongen gör att han känner till bilmodellen och med sin enorma rutin blir han en utmärkt mentor för teamkompisarna, syskonen Jessica och Andreas Bäckman.
- Jag är för gammal för att ha hemligheter, så de kommer att få veta allt jag kan, säger Ekblom med ett skratt.

Dick Jönsson Wigroth gör alltså comeback med WestCoast Racing och mönstrar den mest rutinerade av alla förare samt två nykomlingar från Boden. Syskonens väg till västkustgänget är en historia för sig.
- Det började på en gokart-bana under SM förra året, när de lånade ett par regndäck av mig, berättar Jönsson Wigroth.

Den första kontakten ledde så småningom till ett samarbete i STCC och syskonen har redan varit i elden i TCR UK i England.
- Och där har det gått väldigt bra, men vi bygger inga gigantiska förväntningar, påpekar WestCoast-chefen från basen i Halmstad.

Kågered dubblar
På andra sidan Sverige, i Linköping, har Micke Kågered Racing dubblat sin föraruppsättning. Dalmasen Andreas Ahlberg får sällskap av unge Oskar Krüger.
- Han kommer från Linköping. Jag har följt honom i gokart och tyckte det skulle vara kul att satsa på någon från trakten, berättar Micke Kågered som imponerades av Krügers första test på Mantorp häromveckan.

Kågered-gänget byggde erfarenhet under förra året och kommer med ett stärkt självförtroende i år, särskilt som Andreas Ahlberg bärgade teamets första pallplats under avslutningen på Mantorp.

Lestrup siktar mot toppen
Uppåt är det också i Lestrup Racing Team som gör sitt första test på Anderstorp kommande helg. Teamchefen Fredrik Lestrup har skrivit kontrakt med Andreas Wernersson och Oliver Söderström. Söderström är blott 19 år och kommer från två år med formelbil i Tyskland, ett intressant framtidsnamn. Wernersson gjorde ett succéinhopp under förra årets avslutning på Mantorp, där han körde hem teamets första topp tre-placering.
- Med Andreas kan vi fajtas om pallplatser och vinster, konstaterar Fredrik Lestrup och fortsätter:
- Nu har vi helt andra förutsättningar, som team, på förarsidan och med en bättre ekonomi.

Wärnelöv på egna ben
Förra året hade Lestrup Racing ingenjörsansvaret för Albin Wärnelövs bil i Experion Racing. Nu står Wärnelöv på egna ben i ett enbilsteam.
- När vi kom in i STCC förra året insåg vi att det var för avancerat för att vi skulle klara det själva. Nu tar vi steget fullt ut och gör det på flera års sikt. Det viktigaste är Albins utveckling och att teamet utvecklas, berättar pappa Johnny Wärnelöv som har anlitat ett rutinerat gäng med ingenjören Torbjörn Krondahl i spetsen.

Totalt är det alltså hela elva Volkswagen-bilar i startfältet. Det är något som får Volkswagens Sverige-chef Sten Forsberg att belåtet konstatera:
- Det har varit väldigt stort intresse för Golf GTI TCR i världen. Nyligen levererades bil nummer 100 från Volkswagen Motorsport. Och att fem team i STCC har valt att satsa på Golf är ett riktigt styrkebesked!
18-04-05 WestCoast Racing åter i STCC - med STCC-debutanterna Andreas och Jessica Bäckman
Efter några års satsning i TCR International återvänder WestCoast Racing 2018 till STCC. Det blir samtidigt debut för Andreas och Jessica Bäckman från Boden som efter sin framgångsrika TCR-debut i TCR UK i påskhelgen nu gör en full satsning på STCC med WestCoast Racing i varsin Volkswagen Golf GTI TCR.
– Det känns väldigt kul att vara tillbaka i STCC och extra kul att vara det med två unga lovande förare som Andreas och Jessica, säger Dick Jönsson Wigroth. Det är en del av WestCoasts historia att arbeta med unga förare och efter Andreas och Jessicas starka insats på Silverstone är det spännande att återvända till STCC med dem i varsin bil. Vi har flera års erfarenhet av TCR nu och är väldigt stolta att de ville ge oss förtroendet att hjälpa dem med deras debut i STCC.

22-årige Andreas Bäckman har liksom sin syster Jessica en bakgrund i go-kart innan han ifjol tog klivet över till rallycross. Efter sin lyckade debut i TCR UK i helgen där han kom fyra och tvåa ser han nu fram emot att debutera på de svenska racingbanorna.
– Det är självklart en stor utmaning, banorna är nya för mig och jag möter ett motstånd som kan både bilarna och banorna väldigt väl men jag är laddad för det, säger Andreas. Helgen på Silverstone var väldigt nyttig och nu ser jag fram emot att lära mig banorna här hemma och snabbt komma in i det. Jag har full respekt för motståndet i STCC men jag siktar på att kunna ta pallplatser, efter Silverstone känner jag att det inte är ett omöjligt mål. Jag är väldigt nöjd så här långt, och WestCoast Racing har mycket erfarenhet av både STCC och bilarna så jag ser fram emot det här.

Jessica Bäckman stod också för en stark debut i TCR UK och ser även hon fram emot en full satsning i STCC under 2018.
– Det ska bli jättekul att göra debut i STCC och få chansen att göra det med ett så bra team som WestCoast Racing, säger Jessica. Även om det var svåra förhållanden på Silverstone tycker jag det gick över förväntan. Hela teamet fungerar väldigt bra tillsammans och jag har inte den minsta tvekan över att det kommer att fortsätta så i år. Trots att det är väldigt mycket nytt som väntar i STCC med nya bilar, nya banor, nytt motstånd och nytt mästerskap vill jag vara med och fajtas. Det vore inte fel att klämma in någon pallplats!

18-03-30 Micke Kågered Racing utökar till två bilar för Oskar Krüger och Andreas Ahlberg
I årets upplaga av STCC utökar Micke Kågered Racing till två Volkswagen Golf GTI TCR med Andreas Ahlberg, som tävlade för dem förra året, och debutanten Oskar Krüger.
– Att köra STCC har varit en dröm sen jag var liten och det känns overkligt att jag kommer stå på startlinjen i maj. STCC är ett riktigt tufft mästerskap och det ska bli kul att köra mot några av de förarna man såg upp mot i sina yngre dagar. Men nu tävlar vi på samma nivå och jag är riktigt taggad för utmaningen, säger Krüger.
Krüger har tidigare tävlat i Swedish GT, GT4 samt Radical såväl i Sverige som i Europa.
– Jag och Micke fick kontakt under förra året och när jag ringde och kollade möjligheten till ett samarbete 2018 var intresset ömsesidigt. Sen i höstas har vi tillsammans jobbat med samarbetspartners för att göra satsningen möjlig. En härlig teamanda och duktiga människor gör att jag känner mig riktigt bekväm och förberedd för säsongen, säger Krüger.

Teamet gjorde STCC-debut i fjol med en bil för Ahlberg som slutade på nionde plats totalt med en pallplats. Ahlberg gjorde sin STCC-debut 2012 och har även tävlat framgångsrikt i V8 Thunder Cars samt JTCC.

Säsongspremiären för STCC startar på Ring Knutstorp den 5:e maj.
18-03-30 Experion Racing Team tar större grepp - klara för STCC
Experion Racing Team är ett av de yngsta teamen inom STCC där familjen Wärnelöv med Albin som förare har byggt upp ett racingteam med en annorlunda bakgrund jämfört med många andra team. Att använda sin kompetens inom affärsutveckling har visat sig ha många gemensamma nämnare med racing. Att utvecklas genom ökad kunskap för att nå framgång är naturligtvis viktigt men att göra det med hög precision och med målmedvetenhet för hela teamet är lika avgörande för ett racingteam som att lyckas i ett affärskoncept.
- Vårt mål har hela tiden varit att mäta våra egna prestationer för att identifiera utvecklingsområden, säger Johnny Wärnelöv. Genom att nyfiket testa olika lösningar och samtidigt lägga in mycket körtid har lett till en konstant utveckling för teamet och Albin, med knappt fyra års erfarenhet som förare.

Experion Racing Team tar nu ett större grepp inför årets säsong genom ett nytt samarbete med Torbjörn Krondahl, som ansvarig ingenjör för teamets Golf GTI TCR. Förberedelserna har varit i full gång sedan februari, där teamaktiviteter för att sätta struktur och teamkänsla, hållits i de nya egna lokalerna.
- Torbjörn har den erfarenhet vi behöver för att ta nästa steg i vårt teams utveckling och för att ge mig de bästa förutsättningar att ta ut mer av bilens kapacitet, säger Albin Wärnelöv. Torbjörn har 21 års erfarenhet av racing på internationell nivå och flera år inom racing i Sverige. Vi hade en varierande debutsäsong med några riktigt fina toppar, bästa kvalresultatet P4 och raceresultat som P5. Jag är nu riktigt motiverad och inspirerad att ta mig till nästa nivå tillsammans med Torbjörn.

Teamet utökar även med rutinerade Mikael Juteryd och Eric Persson som mekaniker. De två nya medarbetarna har lång erfarenhet inom racing och rally i Sverige och kommer tillsammans med Johan Wärnelöv säkerställa att teamet har de absolut bästa förutsättningarna.
- Vi ser fram emot att säsongen snart startar och att få det nya teamet att samverka och att bli konkurrenskraftiga som ett mindre enbilsteam. Målsättningen för teamet är att Albin tar nästa kliv i sin utveckling som förare sedan får vi se hur långt det räcker i resultatlistan. Vi ser långsiktigt på vår satsning och har i år utvecklat vårt samarbete med våra partners för att få en bra stabilitet inför framtiden. Vi ser oss som en del av STCC, vilket är spännande och riktigt roligt, avslutar Johnny Wärnelöv.

18-03-26 Alex Andersson klar för Brovallen Design och STCC
Alex Andersson kommer att tävla i en av Brovallen Designs Audi RS3 LMS i årets säsong av STCC.
— Ett stort och roligt steg att ta. Att tävla i STCC är något jag drömt om sedan jag såg Västkustloppet som liten, säger den 25-årige Falkenbergsföraren.

Brovallen Design har lotsat en rad talanger in i svensk elitracing genom åren. Och Alex Andersson är kanske än så länge lite av en doldis men han har en bred racingbakgrund med erfarenhet från formelbil, GT, Clio Cup och de senaste åren har han tävlat i Radical. 2008 vann han danska mästerskapet i Formula Ford Zetec och 2017 vann han Radical Scandinavia Cup.
— Jag har testat många olika biltyper och nu känns det som att det är rätt tid att ta steget till STCC. Jag kikade på det redan förra säsongen när STCC började med TCR-reglementet men fick inte riktigt ihop det. I år har vi förutsättningarna att kunna satsa, säger han.

Racing i blodet
Alex Andersson kommer från en racingfamilj. Hans pappa Leo Andersson tävlade i formelbil på 1970-80-talen och lillebror Jonathan har gjort några lopp i formelbil. Racinglegendaren Per-Gunnar ”Peggen” Andersson finns också med i satsningen, de är dock inte släkt.
— Jag har jättebra stöd av pappa och ”Peggen”.
Brovallen Designs ägare Tobias Johansson säger att det var ”Peggen” Andersson som initierade kontakten.
— Vi pratade redan förra säsongen om Alex och diskussionerna har fortsatt under vintern. Det är väldigt roligt att få hjälpa fram ytterligare en lovande förare. STCC är nytt för Alex och vi måste ge honom tid att komma in i bilen och serien, men så småningom tror jag att han kommer att kunna överraska många, säger Johansson.

Siktar på topp-tio
Och Alex Andersson går in i säsongen med en ödmjuk inställning.
— Jag har inte så mycket erfarenhet av att tävla i framhjulsdrivna bilar och det här är förstås den största satsningen vi gjort. Men jag har höga krav på mig själv och jag tror att jag ska kunna bli topp-tio totalt och gärna med någon framskjuten placering under säsongen. Jag tycker förutsättningarna finns för det, Brovallen är ett bra och etablerat team och jag har bra stöttning, säger han.

Västkustloppet 7-8 juli blir förstås årets höjdpunkt för Falkenbergsbon Alex Andersson.
— Bara att få representera Falkenbergs MK på hemmaplan i största klassen är en jättegrej. Och vi har stora planer inför den tävlingen, tillsammans med partners, släkt och vänner, säger han.

STCC har premiär på Ring Knutstorp 4-5 maj

18-03-21 Andreas Wernersson och Lestrup Racing Team siktar högt i årets STCC
Lestrup Racing Team utökar med två bilar till årets STCC-säsong och Andreas Wernersson, tvåa i sitt inhopp i STCC-finalen ifjol, kör för teamet i en av teamets två VW Golf GTI TCR. Wernersson, tidigare Clio Cup-mästare med meriter från V8 Thundercars och STCC, siktar högt i årets säsong.
- Det är ju självklart att jag kör för att vinna och med det här teamet tycker jag det är en realistisk målsättning, säger Andreas. Mitt inhopp på Mantorp gav både mersmak och ringar på vattnet och jag har förberett mig väl hela vintern för att vara redo om vi skulle få till det.

Andreas hoppade in för teamet i STCC-finalen ifjol och tillsammans med Fredrik Lestrup har han sedan dess arbetat hårt på att få till ett samarbete för det här året. Det gav till slut frukt och i och med detta utökar teamet nu till två bilar med en helt ny bil till Andreas. För honom var Lestrup Racing Team ett solklart alternativ.
- Fredrik är nog den teamchef i STCC som jobbar allra hårdast och han har hjärtat för racing på rätt ställe. Teamet var väldigt bra redan ifjol och trevliga att jobba med både på och utanför banan. Jag har sett hur de har utvecklat teamet ytterligare sedan dess så det här var ett självklart val. Jag vill vinna och vara med och slåss om segrar och mästerskapet. Det är självklart att det är tufft men det är en målsättning vi måste våga ha. Trots att vi möter många erfarna och duktiga team och förare är det inte ett omöjligt mål för det här teamet. Jag kommer väl förberedd, vet att vi har en hel säsong tillsammans framför oss och jag är väldigt laddad.

Fredrik Lestrup är nöjd att det är klart med Andreas Wernersson och att Lestrup Racing Team nu utökar till två bilar med Andreas Wernersson och Oliver Söderström som teamets två förare.
- När Andreas hoppade in för oss ifjol kände jag direkt att vi ville fortsätta samarbetet, något som hela teamet kände. Jag är väldig glad att det nu är klart och att Andreas är med oss i teamet. Vi kommer förberedda på ett helt annat sätt i år och går in i den här säsongen med en lugn och positiv känsla. Vi har mer erfarenhet, vi har förstärkt och vässat teamet ytterligare och har två unga förare som kan utvecklas med oss. Andreas är ung men har redan mycket erfarenhet och är definitivt snabb vilket han visade på Mantorp. Han kan också vara ett bra stöd för Oliver som gör sin debut i STCC och jag känner vi har en väldigt intressant föraruppställning i år. Vi ser verkligen fram emot årets säsong, sammanfattar Fredrik.

18-03-20 ”Snickar-Matte” klar för Brink Motorsport och nionde raka säsongen i Porsche Carrera Cup
Mats Karlsson är klar för sin nionde raka säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Men det blir inte i eget team publiken får se TV-profilen i år. Med sin nya Porsche 911 GT3 Cup (991 II) ska ”Snickar-Matte” tävla för STCC-teamet Brink Motorsport med vilket Karlsson delar samarbetspartnern Ramudden.

Säsongen 2010 gjorde ”Snickar-Matte” Karlsson entré i Porsche Carrera Cup Scandinavia. 4-5 maj inleder han sin nionde raka säsong i mästerskapet. En obruten svit han är helt ensam om i det skandinaviska mästerskapets 15-åriga historia.
– Egentligen ska jag väl inte gå händelserna i förväg, men nu måste jag nog köra den här och nästa säsong och nå tvåsiffrigt – tio raka, säger Karlsson med ett leende.

Under sina första tre säsonger i Porsche Carrera Cup tävlade snickaren från populära TV4-programmet Bygglov för Flash Engineering.
– Med sedan dess har jag drivit eget team. Det har varit fantastiskt kul och givande, men också tids- och resurskrävande, säger Matte och medger att han ser fram emot att helt kunna fokusera på körningen i år.
– Det ska bli riktigt skönt och med Brink Motorsport känns det som om vi hittat ett optimalt upplägg. Vi kommer att tävla för ett välorganiserat och välskött team som jobbar på samma sätt som vi gjort i Cirkus Karlsson Racing – med en öppen approach till gästerna.

Det är gemensamma partnern Ramudden som ”är pappa” till samarbetet mellan Brink Motorsport och ”Snickar-Matte” Karlsson.
– Ramudden är en stor partner till Brink Motorsport och eftersom jag jobbat med dem på ett annat plan så försökte vi knyta ihop det till ett utökat samarbete. Genom Ramudden lärde vi känna varandra lite bättre under 2017 och i slutet på säsongen började vi diskutera en gemensam satsning, säger ”Snickar-Matte”, som också kommer att samarbeta med Steber Racing och sitt tidigare mekanikerteam.
– Steber Racing tar han om bilen mellan tävlingarna medan mitt team kommer att sköta den under race, förklarar Karlson.

Brink Motorsport drivs av bröderna Ted och Tobias Brink. De välkomnar sin nya kollega.
– Vi är glada över att kunna presentera den här satsningen tillsammans med Matte. Detta är en naturlig utveckling för Brink Motorsport. Vi vill bredda vår verksamhet och då ser vi Porsche Carrera Cup Scandinavia som en bra serie att göra det i. Vi välkomnar Matte till teamet och vi ser fram emot säsongen som nalkas. Vi kommer att bistå med god struktur och en stabil grund där Matte ska få möjlighet att fokusera mer på tävlandet och mindre på allt runt omkring, säger Ted.

Efter fjolårets säsong, där Karlsson inte körde alla deltävlingar i mästerskapet, fanns det ett litet frågetecken om han skulle fortsätta eller inte. Karlssons beslut att köpa ny bil kom också sent.
– Is i magen, säger han och skrattar.
– Saker och ting måste på plats och hade jag valt att åka vidare i samma bil som förra året hade det kanske varit lättare att komma till beslut, men nu skulle det investeras i ny bil och vi skulle hitta ett bra upplägg med Brink Motorsport, förklarar han.

”Snickar-Matte” har tagit medalj en gång i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Det var 2014 då han slutade trea bakom Oscar Palm och Lars-Bertil Rantzow. I år vill han upp på samma nivå igen. Minst.
– Jag siktar högt. Etta såklart! säger han.
– Klart att man måste vara realist, men samtidigt kan man inte sikta på att bli fyra, då kan jag lika gärna stanna hemma. Jag kör alltid för att vinna, slår han fast.

”Snickar-Matte” kommer att göra full säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia, som avgörs under sju tävlingshelger varav fem körs tillsammans med STCC. Men han kommer även att lufta sin nya Porsche 911 GT3 Cup (991 II) i Swedish GT.
– Vi kommer att köra Swedish GT med Johan Carlström och ytterligare en förare. Kanske kommer även jag att alternera lite i GT, berättar han.

18-03-16 C Mores nya Sportkanalen storsatsar på motorsport - skriver femårigt TV-avtal med STCC
Bonnier Broadcasting gör sin största satsning någonsin på motorsport och skriver ett femårigt TV-avtal med STCC som sträcker sig till och med 2022. Sportkanalen, som nyligen ersatte kanalen TV4 Sport, och C More kommer att sända STCC live med start på premiären den 4-5 maj på Knutstorp parallellt med nyhetsbevakning i TV4.
– Det här är en av de största mediala satsningarna på motorsport i Sverige någonsin och vi ser denna som ett viktigt steg i vår långsiktiga strategi för STCC samt för svensk motorsport. Vi kan inte tänka oss en bättre långsiktig partner. Via detta samarbete når vi både en bred publik och ger våra trogna fans en mer initierad upplevelse, säger Hans Bååth, styrelseordförande för STCC AB.
- Att inleda ett långsiktigt samarbete med STCC, Skandinaviens största motorsportserie, är en nyckel i vår förstärkta satsning på sport. Tittarna kommer att erbjudas en omfattande bevakning i ett brett utbud av kanaler, såväl på TV med Sportkanalen som online med C More, med oerhört spännande racing på banor runt om i Sverige och Norge, säger, Johan Cederqvist, programchef Bonnier Broadcasting Sport.

Under fjolåret lockade STCC sitt största startfält på över sex år där stjärnförare som Robert Dahlgren, Johan Kristoffersson och Fredrik Ekblom gjorde upp om SM-medaljen bakom ratten på tävlingsbilar från SEAT, Honda, Audi, Volkswagen och Kia.
– Med Bonniers strategiska satsning på motorsport har vi en partner som aktivt är med och utvecklar sporten och tittarupplevelsen. Med modern medieteknik ska vi ta tittare och publik nära händelsernas centrum både på banan och behind the scenes. Detta sker samtidigt som vi är mitt i en intensiv utvecklingsperiod för bilindustrin där motorsportens roll återigen är central vilket innebär ett stort intresse från tillverkare och importörer, säger Hans Bååth.

I år väntas ett fortsatt växande STCC-startfält med flertalet avslöjanden på gång inom kort inför det officiella försäsongstestet på Knutstorp i Skåne den 26 april innan premiären på samma bana den 4-5 maj.
18-03-02 PWR Racing jagar trippla guld
I en livesändning under fredagen presenterade PWR Racing årets förare i teamets satsning tillsammans med SEATs nya varumärke CUPRA. Förutom regerande STCC-mästaren Robert Dahlgren avslöjades Daniel Haglöf, Philip Morin och Mikaela Åhlin-Kottulinsky som Dahlgrens kompanjoner i jakten på tre nya guld till dalateamet: förarmästerskapet, teammästerskapet och JSM, som detta år integrerats i huvudklassen STCC. Alla förare upp till 22 år som tävlar i STCC samlar poäng i JSM-tabellen.

Nytillskottet Philip Morin har tävlat med teamet förut, under 2016, då han gjorde ett bejublat inhopp i STCC på Solvalla och senare under finalen på Ring Knutstorp samma år. Morin visade stor potential och har haft dialog med teamet sedan dess. Nu efter en säsong utomlands i Porsche Supercup, supportklass till Formel 1, återvänder han fullt ut till den svenska racingscenen. Morin som är född 1996 kommer att vara med och slåss om JSM-titeln.
- Trots att jag bara gjort två tävlingar för PWR Racing kände jag direkt vilket driv som finns i teamet. Sedan 2016 har utvecklingen gått spikrakt uppåt och jag ser verkligen fram emot att tävla i STCC med mästarteamet denna säsong. Målet är solklart, att vinna STCC tillsammans med PWR Racing, både JSM och SM, säger Philip Morin.
- Philip är en av Sveriges största talanger inom banracing just nu, att han tävlar för PWR Racing - SEAT Dealer Team under 2018 känns väldigt spännande. Han är en kille som passar helt perfekt in i PWR Racing, något som är minst lika viktigt som snabbheten ute på banan. Vi har och kommer alltid att jobba som ett team mot våra mål. Personligen ser jag fram emot en ny säsong där mer av mitt fokus kommer att kunna ligga på tävlandet. Vi mönstrar den starkaste laguppställningen i teamets historia och alla konkurrenter kommer att få jobba hårt för att slåss om pallplatserna, säger Daniel Haglöf.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky började tävla för PWR Racing redan under 2017, då i Junior Team. Nu tar hon steget upp till SEAT Dealer Team där hon tillsammans med sina tre förarkollegor kommer att tävla i en av teamets fyra CUPRA TCR.
- Det här är helt klart ett av de större stegen i min karriär, att tävla i huvudsatsningen hos regerande STCC-mästarna. Förra säsongen var väldigt lärorik för mig med en helt ny bil och många banor jag aldrig ens satt min fot på tidigare. Både jag och teamet har högt ställda målsättningar och jag ser fram emot att tävla med ett helt nytt varumärke i form av CUPRA, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

STCC-säsongen startar den 4-5 maj på Ring Knutstorp i Skåne och avgörs sedan under totalt sex deltävlingar, med final på Mantorp Park den 21-22 september.

Om nya märket CUPRA: SEAT lanserade det nya märket CUPRA tidigare i år. CUPRA-märket är en förfining av det tidigare CUPRA-konceptet och dess unika sportighet och prestanda. CUPRA handlar inte om lyx utan om kvalitet och prestanda. Förutom de CUPRA TCR som PWR Racing - SEAT Dealer Team kommer att tävla med har det nya märket även presenterat CUPRA Ateca, en fyrhjulsdriven SUV med 2.0 TSI-motor på 300 hk.
18-02-26 STCC-mästaren återvänder 2018 för att gå med i en exklusiv mästarklubb
STCC-mästaren Robert Dahlgren återvänder till säsongen 2018 med SEAT-teamet PWR Racing och har siktet satt på att bli en av de få förare som försvarat sin titel året efter.
– Jag har haft siktet på att bli dubbelmästare sedan samma sekund jag passerade mållinjen på Mantorp-finalen i fjol och tog min första STCC-titel, säger Robert Dahlgren.

Hittills är det bara sex förare som lyckats ta mer än en titel i STCC sedan starten 1996 och av de som tagit en titel året efter sin första är det bara tre som lyckats form av legendarena Jan ”Flash” Nilsson, Roberto Colciago och Richard Göransson.
– Det är oerhört motiverande att så få förare lyckats med det och det skulle vara en stor milstolpe i karriären att bli en av dem, säger Dahlgren.

Det tog många försök för Dahlgren men när hans första titel väl satt under fjolåret gjorde han det i stil med sju segrar och totalt 16 pallplatser.
– 2017 var en av de bästa säsongerna jag någonsin gjort och jag vet att vi har förutsättningarna för att lyckas i år igen. Men med det sagt så vet jag samtidigt att motståndet kommer att bli ännu tuffare i år. En sak är säker och det är att de som vill utmana mig om titeln i år kommer att få kämpa extremt hårt, säger Dahlgren.

Fredag den 2/3 klockan 17:45 presenterar PWR Racing Dahlgrens teamkamrater i jakten på STCC-titel nummer två till dalateamet. Följ presentationen live på länken https://www.facebook.com/PowerRacingTeam/videos/1721308417926170/
18-02-22 Brink Motorsport ger tummen upp till STCC 2018
Det Skåne-baserade teamet ställer två Audi RS3 LMS bilar på 2018 års startlinje och detta med siktet högt inställt. Brink Motorsport hade ett bra debutår i STCC 2017 med ett brons i teammästerskapet som resultat, något teamet nu vill överträffa:

Ted Brink:
Vi har tävlat inom motorsporten länge och vi har lyckats erövra flertalet mästerskapstitlar på vägen. Inför 2017 tog vi på oss en stor kostym när vi debuterade i STCC men nu är debutåret över. Vi har hunnit växa i den större kostymen och är hungriga på att vara med i toppen av STCC 2018. Det händer spännande saker inom teamet och vi kommer tillsammans med våra partners komma med en riktigt stark satsning inför 2018. Vi kommer ha alla förutsättningar att ta upp kampen på allvar med de etablerade teamen, hälsar teamchef Ted Brink

Teamet mönstrar återigen Micke Ohlsson (33, Östra Ljungby) och Tobias Brink (29, Malmö) bakom ratten på varsin Audi RS3 LMS. Teamet väljer att behålla sin Audi RS3-bilar som väntas bli konkurrenskraftiga till 2018 års säsong.

Ted Brink:
Vi hittade en god harmoni i teamet under 2017 och samarbetet mellan förarna sinsemellan och teamet fungerade väldigt bra. Det föll därför väldigt naturligt att fortsätta bygga vidare på det som vi startat, vi trivs bra tillsammans. Vi har fullt förtroende för Micke och även om det kan låta löjligt så har Tobias inget direktkort in som förare, jag ser efter teamets bästa och ska Tobias sitta bakom ratten måste han svara upp till förväntningarna, avslutar Ted Brink.

Förberedelserna är i full gång och teamet håller i skrivande stund på att uppgradera sina lokaler. Testschemat är nästintill spikat och suget från Tobias och Micke går inte att ta miste på:

Micke Ohlsson:
Jag ser verkligen fram emot 2018 och det känns riktigt bra med en fortsättning i teamet. Vi har samma ambitioner och har samma tankar på hur vi når dem. Det är inget snack om att jag vill vara med i toppen av STCC 2018 och det enda jag vill är att försäsongen ska dra igång så vi kan fortsätta utvecklas och ta oss närmre toppen! Premiär på hemmaplan på Ring Knutstorp den 5 maj – blir inte mycket bättre, klart jag är taggad!

Tobias Brink:
Det kittlar i fingrarna och jag vill bara sätta igång med försäsongen! Under 2017 visade vi att när vi får allt att stämma så är vi med i toppen och krigar och jag är övertygad om att vi tog starka steg med utvecklingsarbetet under sista delen av säsongen. Höjer jag min lägstanivå får de gamla rävarna se upp!

Teamet står klara med två bilar på STCC:s startgrid 2018 men det väntas komma fler smällkarameller från teamet inom kort – stay tuned!
18-02-14 Kristoffersson och Nerman ska göra jobbet när Volkswagen siktar ännu högre i STCC
Volkswagen Dealer Team kommer till STCC-säsongen 2018 med en välbekant förare, Johan Kristoffersson, och ett nytt namn: Hugo Nerman. Målet är som vanligt högt ställt. "Vi siktar på att vinna förarmästerskapet, teammästerskapet och JSM", säger stallchefen Tommy Kristoffersson.
Volkswagen-teamet från Arvika gjorde förra säsongen comeback i standardvagnsracing med ett facit i form av guld i teammästerskapet samt silver till Fredrik Ekblom och brons för Fredrik Blomstedt. Johan Kristoffersson missade flera deltävlingar, men tog ändå hem sex race-segrar. En imponerande skörd, trots minimala förberedelser med Volkswagen Golf GTI TCR-bilarna.
- Förra året hamnade vi i tidsnöd inför premiären. Nu har vi ett koncept som är igång. Vi vet vad som väntar och är relativt tidigt ute. Det ger arbetsro, säger Tommy Kristoffersson som också gläds åt fortsatt samarbete med Volkswagen och Bauhaus.

Årets STCC-program med sex tävlingshelger ger Johan Kristoffersson möjligheten att köra alla deltävlingar.
- Det är avgörande för oss att Johan kan vara med i alla. Med honom har vi en bra chans att motsvara de högt ställda förväntningar som våra samarbetspartner har på oss.

Johan har genom åren kört många STCC-lopp, men det är en splittrad samling race.
- Det här blir faktiskt bara min andra fulla säsong i STCC. Den första var 2012…

Då blev det guld i en VW Scirocco efter en rafflande slutuppgörelse med Rickard Rydell på Solvalla.

Perfektionisten Kristoffersson ser positivt på den kommande säsongen.
- Förra säsongen testade jag bara ungefär en halv dag. Nu får vi chansen att göra de förberedelser vi behöver och det var absolut ett kriterium för att jag skulle köra i år.

Johan inspireras av att få en ny teamkompis – 18-årige Hugo Nerman.
- Han är ung och lovande och verkar pigg på livet.

Teamchefen är också nyfiken på vad fjolårets dominant i Formula STCC Nordic ska kunna prestera när han tar klivet upp till STCC.
- Ett spännande kort. En analytisk förare som känns mycket mogen i sitt sätt att tänka, bedömer Tommy Kristoffersson.

Efter två år i formel-bil och total dominans i sin serie förra året - elva segrar av fjorton möjliga och pallplats i samtliga race - är det dags för Hugo Nerman att ta nästa steg i den väl utstakade karriären, tillsammans med Volkswagen Dealer Team.
- Det här ska bli riktigt spännande. De har en lång och stabil historia inom svensk racing och jag hoppas det ska fortsätta så, säger Hugo Nerman, som inte har några problem alls med de förväntningar som finns inom teamet.
- Vi delar samma mål!

Till skillnad från familjen Kristoffersson finns det ingen lång motorsporttradition hos Nermans. Det började med att Hugo testade en gokart för ungefär tio år sedan. Talangen visade sig direkt och sedan har det rullat på med en växande tävlingsinstinkt och högre ambitioner. Inför den här säsongen hade han flera anbud, men gick på magkänslan när det gällde att välja team. En liten erfarenhet av standardvagnsracing har 18-åringen faktiskt också.
- 2016 fick jag möjlighet att köra en TCR-liknande bil i Italien, en testdag och en tävlingsdag med två race. Jag vann båda, berättar Hugo Nerman.

Han har också provsmakat en Golf GTI TCR hos ett annat team, men nu blir det alternativ träning i någon månad innan testerna startar med Volkswagen Dealer Team.
- Både fysträning och simulatorträning. Allt för att komma till säsongen så förberedd som möjligt, säger Nerman, som går sista året på naturvetenskapliga programmet i Helsingborg.

Tommy Kristoffersson tror att det blir en bra konstellation med unge Nerman och den mer rutinerade Kristoffersson.
- En spännande mix. Johan började med att se och lära med Fredrik Ekblom som förebild. Nu får Johan vara mentor och av det lilla jag har sett av Hugo så påminner de en del om varandra.

Ingen av fjolårets medaljörer finns alltså med i laguppställningen – så här långt.
- Vi hade gärna sett en lösning med Blomstedt eller Ekblom, som båda gjorde ett bra jobb hos oss förra året, men just nu är det de här två förarna vi har klara. Den tredje bilen finns dock kvar.

Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige, är förväntansfull:
- Volkswagen satsar hårt på TCR-konceptet och det gäller både internationellt och i Sverige. Vi ser väldigt mycket fram emot årets STCC-säsong, där Johan kör alla lopp och Hugo är en spännande ny utmanare.

Årets STCC-säsong börjar på Ring Knutstorp 4-5 maj.

Tryck här för mer info!

<< Tillbaka till Startsidan