<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


 

STCC Scandinavia 2021

1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009
2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
2021                    

Information om STCC

21-04-09 Från gokart till STCC – Robin Knutsson skriver på för regerande mästarna Lestrup Racing Team
Robin Knutsson tar ett stort kliv direkt från gokart till STCC TCR Scandinavia i år med regerande mästarna Lestrup Racing Team.
– Jag ser fram emot att göra STCC-debut med Lestrup Racing Team, speciellt efter deras fantastiska säsong förra året, säger Knutsson.

19-åringen har tävlat i gokart de senaste fem åren och tog silver i det svenska 125-gokartmästerskapet 2019.
– Steget är större än jag först tänkte mig då unga förare oftast går via formelbilar eller en supportklass till STCC. Men detta motiverar mig bara mer och jag längtar verkligen tills vi ska börja tävla, speciellt efter mitt första test som gick riktigt bra, säger Knutsson.

Lestrup Racing Team lanserade Young Driver Programme förra året för skapa en strukturerad väg för unga förare att ta sig till toppen av svensk motorsport.
– Detta är en viktig milsten för vårt juniorprogram och vi är mycket glada över att ha Robin med oss, han har visat imponerande form under testerna, säger Fredrik Lestrup, delägare av Lestrup Racing Team.
– Han körde över 100 varv på Mantorp Park och dagen började med noll grader och regn, men han körde felfritt. När banan väl torkade upp satte han imponerande tider och vi kommer jobba nära ihop för att ge honom rätt förutsättningar att utvecklas.

Programmet startades tillsammans med teamets delägare Kenth Öhlin, grundaren av välkända stötdämpartillverkaren Öhlins.
– Som delägare och investerare i teamet så är jag stolt över att kunna välkomna Robin ombord och att se vårt Young Driver Programme bära frukt, säger Kenth Öhlin.
– Det är ett vågat steg för Robin att ta, men jag vet att han är i den bästa möjliga omgivningen för att utvecklas som förare. Den kapacitet vi sett hittills från honom fyller mig med tillförsikt inför de utmaningar som väntar honom och teamet under 2021.

Knutsson är teamets första bekräftade förare till STCC TCR Scandinavia-säsongen 2021, där fler förare kommer att avslöjas under den kommande månaden.
– Jag ser fram emot att kunna lära mig från mina teamkollegor som har så mycket mer erfarenhet än mig, säger Knutsson.
– Och det är mitt mål för säsongen, att lära mig så mycket som möjligt från dem och att bygga erfarenhet. Om jag kan matcha deras fart så kommer jag vara oerhört nöjd.

2021-säsongen startar den 4-5 juni på Ljungbyhed Park.
21-03-23 Albin Wärnelöv klar för STCC 2021, stärkt av första året med Hyundai
Albin Wärnelöv och Experion Racing Team fortsätter i STCC TCR Scandinavia 2021 efter premiärsäsongen med den Hyundai i30 N TCR de köpte inför 2020.
– Nu har vi lärt oss den nya bilen och har bättre koll med data från varje bana, jag ser verkligen fram emot att arbeta vidare med detta i år, säger Wärnelöv.

33-åringen, som säkrade bronsmedaljen i Renault Clio Cup Sweden 2016, startar sin femte STCC-säsong i år med siktet satt på den övre hälften av resultatlistan. I fjol slutade han på 12:e plats totalt.
– Vi har saknat två, tre tiondelar och vi arbetar metodiskt för att minska det avståndet för att kunna ta oss in i topp fem på en konstant nivå. Vi kommer att börja testa så snart vädret tillåter, säger Wärnelöv.

Experion Racing utvärderar även möjligheten att utöka uppställningen till två bilar under årets säsong.
– Vi undersöker möjligheten till detta då vi med två förare kan arbeta på ett helt annat sätt, säger Wärnelöv.
– Nu kör vi exempelvis in data från två träningar inför kvalet medan teamen med två förare får in data motsvarande fyra träningar. Vi tittar på möjligheten att ta in en förare med mer erfarenhet än mig och vi återkommer i ämnet under våren.

STCC TCR Scandinavia-säsongen inleds med officiellt försäsongstest på Knutstorp 3-4 maj och Ljungbyhed Park den 6 maj. Premiärtävlingen körs den 4-5 juni på Ljungbyhed Park.

21-03-18 Hugo Nerman gör STCC-comeback med Kågered Racing och AD Bildelar
Hugo Nerman kommer att göra STCC TCR Scandinavia-comeback 2021 med Kågered Racing och deras nya huvudsponsor AD Bildelar i en Volkswagen Golf GTI TCR.
– Att komma in som ny förare hos Ka°gered Racing känns kul och otroligt stimulerande, säger Nerman.
– Från första mötet har det känts bra och Micke Ka°gered tillsammans med teamet har stora erfarenhet inom motorsport vilket gör att vi kommer kunna fa° ut max ifrån mig varje helg.

21-åringen tävlade senast i STCC 2018 för Kristoffersson Motorsport efter att ha säkrat Formula Nordic-titeln 2017. Förra året gjorde han inhopp i Porsche Supercup som körs tillsammans med Formel 1.
– Vi är mycket glada över att kunna välkomna Hugo i teamet tillsammans med AD Bildelar som ny huvudsponsor, säger Micke Kågered, ägare av Kågered Racing.
– Hugo har enorm potential som förare och vi ser fram emot att jobba ihop mot starka resultat i STCC. Att fa° in en sponsor som AD betyder otroligt mycket för oss, dels sa° kommer de med mycket energi och stort intresse för motorsporten, men också med värdefulla kontakter inom automotive-branschen.

AD Bildelar och Valvoline inledde sitt STCC-engagemang redan förra året som Official Lubricant Partner till mästerskapet.
– Vi förstärker var närvaro ytterligare genom att gå in som huvudsponsor till Ka°gered Racing inför säsongen 2021, säger Fredrik Bjerngren, försäljnings- och marknadschef på AD Sverige.
– Vi gör det här tillsammans med flera av våra leverantörer och tillsammans har vi en långsiktig plan med teamet som sträcker sig tre år framåt. Nu ser vi verkligen fram emot årets säsongsstart.

STCC TCR Scandinavia-säsongen 2021 börjar den 4-5 juni på Ljungbyhed Park.
21-03-12 Mikaela Åhlin-Kottulinsky kör både STCC och Extreme-E med Jenson Button
Mikaela Åhlin-Kottulinsky, den första kvinnliga STCC-segraren, får ett hektiskt racing-år då hon kommer att köra både STCC med PWR Racing och nya elbilsserien Extreme E med tidigare F1-världsmästaren Jenson Button.
– Det ska bli oerhört kul att både tävla i STCC och Extreme E i år, säger Åhlin-Kottulinsky.

Tack vare två kalendrar som inte krockar kommer Åhlin-Kottulinsky kunna köra båda mästerskapen i år och förberedelserna är redan i full gång.
– Jag flyger upp till Arvidsjaur i dag för att få träning inför Extreme E-premiären som körs första helgen i april, säger Åhlin-Kottulinsky.

Kontrasten mellan de båda mästerskapen kunde inte vara större, med framhjulsdrivna racingbilar på asfalt i STCC och fyrhjulsdrivna off road-bilar i Extreme-E, något som Åhlin-Kottulinsky menar kommer vara en fördel för henne.
– Jag tror absolut att jag kommer dra nytta av båda serierna och framförallt av att jag kommer vara i en tävlingsbubbla under nästan hela året, säger Åhlin-Kottulinsky.

I STCC är hon teamkollega med Robert Dahlgren och i Extreme E kommer hon att dela bil med 2009 Formel 1-världsmästaren Jenson Button.
– Jag har varit i England och testat med teamet och Jenson var väldigt hjälpsam, säger Åhlin-Kottulinsky.
– Jag fick en bra känsla med teamet, precis som jag har med PWR Racing och nu ser jag verkligen fram emot starten av båda mästerskapen.

STCC TCR Scandinavia-säsongen börjar den 4-5 juni på Ljungbyhed Park.

21-02-12 Lamborghini fördjupar samarbetet med STCC med testkörning i Italien som pris
Lamborghini Malmö fördjupar samarbetet med STCC inför säsongen 2021 och introducerar STCC Junior Cup accelerated by Lamborghini.

Totalsegraren i STCC Junior Cup, öppen för förare upp till 25 år i huvudklassen STCC TCR Scandinavia, kommer att få åka till Italien och köra ett test med Lamborghini Squadra Corse.
– Efter ett framgångsrikt första år med STCC 2020 var beslutet enkelt för oss att växla upp samarbetet inför 2021, säger Johan Mårtensson, chef för Lamborghini Malmö.
– Med STCC Junior Cup accelerated by Lamborghini kan vi tillsammans med STCC bidra till att stärka återväxten i svensk racing och samtidigt nyttja en stark plattform för våra partners.

Under testet i Italien får segraren träffa ingenjörsteamet bakom Lamborghini Squadra Corse, som är Lamborghinis officiella motorsport-avdelning, och genomföra ett test med de senaste motorsport-modellerna.
– Vi är väldigt nöjda med att kunna presentera denna nyhet tillsammans med Lamborghini och Semler Premium, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Priset för segraren i STCC Junior Cup accelerated by Lamborghini är en perfekt morot för den yngre generationen förare. På detta vis kan STCC bli både en språngbräda och en plattform för att livnära sig som förare på sin sport.

STCC TCR Scandinavia-säsongen 2021 startar den 4-5 juni på Ljungbyhed Park i Skåne.
21-02-09 Mattias Andersson byter till världsmästarbilen Lynk & Co 03 TCR i STCC 2021
Team MA:GP med ägare och förare Mattias Andersson har köpt en Lynk & Co 03 TCR av Geely Group Motorsport till STCC TCR Scandinavia-säsongen 2021, samma bil som Cyan Racing tog VM-guldet i standardvagnsracing med förra året.
– Jag är oerhört laddad för att starta ett nytt kapitel i STCC med en mycket speciell bil, säger Mattias Andersson.
– Jag har sett framgångarna de skördat i WTCR och TCR China med bilen, något som gjorde vårt beslut mycket enkelt. Det ska bli spännande att se vad vi kan uppnå för resultat med bilen i Sverige.

Andersson gjorde STCC-debut 2001 och startar sin 21:a STCC-säsong i år. Han har totalt tävlat genom fyra olika reglementen: Super Touring, S2000, TTA och TCR
– Vi är glada över att kunna välkomna Mattias Andersson till vår växande customer racing-familj, säger Alexander Murdzevski Schedvin, chef för Geely Group Motorsport.
– Det finns ingen förare med mer erfarenhet av STCC än Mattias och vi kommer följa hans framfart noggrant.

Mattias Anderssons STCC-satsning blir det tredje mästerskapet som Lynk & Co 03 TCR-tävlingsbilarna representeras jämsides Cyan Racing i WTCR och Teamwork Motorsport i TCR China.
– Detta är ett viktigt steg i utvecklingen av vårt customer racing-program, att kunna jämföra bilens prestanda i ett så starkt europeiskt nationellt mästerskap som STCC med en erfaren förare som Mattias, säger Ron Hartvelt, chef för Customer Racing hos Geely Group Motorsport.
– Teamet har precis tagit leverans av bilen och vi önskar dem all lycka till i år.

Andersson slutade på sjätte plats i STCC förra året med två pallplatser då han tävlade med en Honda och siktar högre inför 2021-säsongen.
– Min motivation är minst lika stark nu och vi har kämpat hårt för att få till allt inför min 21:a säsong, vi har stark support från både nya och gamla partners, säger Mattias Andersson.
– Jag slutade på sjätte plats förra året och mitt mål för 2021 är att ta minst tre steg upp i tabellen.

STCC TCR Scandinavia-säsongen 2021 börjar den 4-5 juni på Ljungbyhed Park med totalt sex tävlingshelger till oktober.
– Vi är oerhört stolta över att ha Lynk & Co representerade i STCC med Mattias Andersson och MA:GP samt att tillväxten i mästerskapet fortsätter peka starkt uppåt, säger Micke Bern, vd för STCC.

Under 2020 säkrade Cyan Racing FIA World Touring Car Cup-titlarna för förare och team och Teamwork Motorsport förartiteln i TCR China med Lynk & 03 TCR-bilar.
21-02-05 Mikaela Åhlin-Kottulinsky klar för två nya år med PWR Racing
Nu signar PWR Racing och Mikaela Åhlin-Kottulinsky för två nya år tillsammans i jakten på mästerskapstitlar och utveckling av framtidens motorsport. Samtidigt byter PWR Racing namn från SEAT Dealer Team till CUPRA Dealer Team.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky gjorde debut i STCC med PWR Racing 2017 efter en rad år ute i Europa. Sedan dess har hon hunnit bli historisk både som den första kvinnan att vinna ett STCC-race och kvalat pole position. Utöver det har Mikaela tillsammans med PWR Racing och CUPRA tagit flertalet pallplatser och segrar.
- För de projekt som PWR Racing driver och är högst inblandade i, så ser jag på vårt samarbete med spänning! En övergång till en eldriven och mer hållbar motorsport är något jag brinner för precis som PWR, likaså att få fler kvinnor till motorsporten - inte bara som utövare utan på andra positioner också. Tillsammans med PWR har jag uppnått drömmen att som första kvinna vinna ett race i STCC, nu ser jag fram emot att jobba med dem mot min nästa dröm, att som första kvinna vinna mästerskapet, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.
- Vi är väldigt glada att fortsätta arbeta tillsammans med Mikaela. Hon är en av de bästa förarna i Sverige, en viktig del i teamets målsättningar och ett naturligt inslag i PWR-familjen. I ett mästerskap som STCC är lagbygget en av de största pusselbitarna för att lyckas långsiktigt, det räcker helt enkelt inte med en massa individer, säger Daniel Haglöf, VD på PWR Racing.

Teamet tävlar som CUPRA Dealer Team - PWR Racing
Mikaela görs sällskap i teamet av tidigare signade Robert Dahlgren. Tillsammans utgör de PWR Racings förarduo i STCC 2021. De båda förarna fortsätter tävla med den till fjolåret nya bilen CUPRA Leon Competición.

I takt med att CUPRA ökar sin närvaro på den svenska marknaden blir nu också PWR Racing ett CUPRA Dealer Team. SEAT och sedermera CUPRA har ända sedan 2016 varit en stark partner till PWR Racing och bidragit till otaliga racesegrar, pallplatser och inte mindre än fyra mästerskapstitlar.

Teamets partnerskap med CUPRA grundar sig i en stark drivkraft att utveckla både motorsportarenan och morgondagens personbilar mot en mer hållbar framtid.
- Vårt partnerskap med PWR Racing har varit en viktig del i både SEAT och CUPRAs tillväxt på den svenska marknaden. Vi ser fram emot fler framgångsrika säsonger ihop när SEAT Dealer Team nu övergår till ett CUPRA Dealer Team, säger Per Brinkenberg, märkeschef på SEAT och CUPRA Sverige.
21-02-04 STCC släpper justerad kalender med ny premiär
STCC TCR Scandinavia släpper en justerad kalender för 2021-säsongen där premiären flyttas en månad till Ljungbyhed Park och Ring Knutstorp istället står värd för finalen.
– Det här blev den bästa lösningen för samtliga inblandade parter med tanke på den pågående pandemin och med det här upplägget har vi ett intensivt program från juni till oktober, säger Micke Bern, vd för STCC.

Premiären senareläggs till den 4-5 juni på Ljungbyhed Park samtidigt som säsongsfinalen flyttas till Ring Knutstorp den 8-9 oktober.
– Vi är glada över att åter stå värd för STCC-finalen, en av de största motorsport-händelserna i Skandinavien, säger Magnus Öhrström, vd för Ring Knutstorp.
– Flytten görs för att skapa bästa möjliga förutsättningar till en publik avslutning med en minst lika spännande finaltävling som vi hade här 2020.

STCC TCR Scandinavia kör totalt sex tävlingshelger 2021, en ökning med två jämfört med säsongen 2020.
Efter premiären tävlar mästerskapet i Norrland med Skellefteå Drivecenter Arena, följt av klassiska Kanonloppet på Gelleråsen Arena.

I september gör STCC comeback på klassiska Formel 1-banan Anderstorp och Mantorp Park står sedan värd för årets näst sista tävling i början av oktober.

Klasserna som tävlar med STCC under 2021 utökas där motorcykel-klassen Pro Superbike gör comeback och ansluter V8 Thunder Cars, Radical Cup Scandinavia, Formula Nordic och Legends.

Preliminär STCC-kalender 2021
4-5 juni – Ljungbyhed
18-19 juni – Skellefteå
21-22 augusti – Gelleråsen
4-5 september – Anderstorp
2-3 oktober – Mantorp Park
8-9 oktober – Knutstorp

Tryck här för mer info!

<< Tillbaka till Startsidan