<< Tillbaka till startsidan

 


2002

2002
           02-11-22 Stor fest när Bilsport Award 2002 delades ut
Sedan 1997 har välkända motortidningen Bilsport årligen premierat årets förnämsta prestationer inom svensk bilsport genom Bilsport Award. På läsarnas och Svenska bilsportförbundets rekommendationer nominerades i år 36 kandidater i 12 olika kategorier. Drygt 300 gäster samlades hos 40-årsjubilerande tidningen Bilsport i Karlskrona för prisutdelning och galamiddag.
Bilsport Award 2002 var i år extra festlig då prisutdelningen var förlagd till Karlskrona i Blekinge och tidningen Bilsports 40-årsjubileum. Över 300 gäster samlades på fredagskvällen den 22 november hos Förlags AB Albinsson & Sjöberg där festligheterna tog plats.
Bilsport Award är ett mycket prestigefyllt pris då läsare från hela norden har chans att nominera kandidaterna. Slutligen utses vinnarna av en jury bestående av representanter för tidningen Bilsport. Juryns ordförande är Bilsports publisher Stig L. Sjöberg.
Förutom Bilsport Award delades följande priser ut: Mellbergstipendiet, Bilsport Special Award, Rickard Rydell Special Award och Sveriges snyggaste bil.
Nedan följer pristagarna med motiveringar samt de nominerade i varje klass inom parentes.
Årets Racingförare:
Mattias Ekström, Krylbo
(Edward Sandström, Örebro och Johan Sturesson, Knislinge)
"För att med skicklighet, målmedvetenhet och ett stort självförtroende ha nått framgångar som inneburit det definitiva genombrottet internationellt."

Årets Racingjunior:
Björn Wirdheim, Växjö
(Niklas Petersson, Sollentuna och Daniel Haglöf, Borlänge)
"För att med talang, envishet och stort kunnande bevisat att svenska racerförare fortfarande hör hemma i den europeiska formelbilracingens finrum."

Årets Rallycrossförare:
Kenneth Hansen, Götene
(Lars Jonsson, Likenäs och Urban Bergström, Sunne)
"För att med målmedvetenhet, skicklighet och hög ambitionsnivå än en gång bevisat sin särställning i rallycrossporten."

Årets Rallycrossjunior:
Kim Andersson, Vetlanda
(Jimmy Farsbo, Vreta Kloster och Linus Emilsson, Falköping)
"För att snabbt ha etablerat sig i hård konkurrens och visat att han har kapacitet för en lång och framgångsrik karriär."

Årets Rallyförare:
Mats Jonsson, Säffle
(Leif Peterson, Göteborg och Stefan Jonsson, Vännäs)
"För att med aldrig sinande entusiasm och en utpräglad förarskicklighet än en gång ha bevisat att han är Sveriges främste rallyförare någonsin på nationell nivå."

Årets Rallyjunior:
Per-Gunnar Andersson, Årjäng
(Tobias Johansson, Ludvika och Simon Johansson, Linköping)
"För att med en unik förmåga och talang nått resultat och framgångar som inspirerat och motiverat en hel rallygeneration."

Årets Dragracingförare:
Mikael Kågered, Linköping
(Håkan Nilsson, Eslöv och Michael Malmgren, Arild)
"För att i stenhård konkurrens nått framgångsrika internationella resultat, samt gjort en stor insats som ambassadör för svensk motorsport."

Årets Dragracingjunior:
Susanne Callin, Södertälje
(Kristina Hägglund, Umeå och Linda Johansson, Mantorp)
"För att på kort tid noterat resultat, som jämte utstrålning och personlighet, gör henne till en av sportens hetaste och mest intressanta förare."

Årets Kartingförare:
Alexander Haegermark, Hovås
(Daniel Roos, Kvissleby och Christian Kronegård, Stockholm)
"För sitt föredömliga uppträdande, förmåga att växa med uppgiften och internationella resultat som svensk karting inte varit i närheten av på flera år."

Årets Mentor:
Örnulf Wirdheim, Växjö
(Magnus Jansson, Norrköping och Bengt Astergren/Christian Linder, Skellefteå)
"För att med enorm entusiasm, skicklighet och delaktighet matchat en av Sveriges mest talangfulla förare till en framgångsrik internationell racingkarriär."

Årets Mekaniker:
Tommy Karlsson, Trollhättan
(Daniel Rahm, Halmstad och Ture Jansson, Karlstad)
"För att med teknisk briljans och noggrannhet, i kombination med uppfinningsrikedom och uthållighet, ha banat väg för stora framgångar i såväl rally som rallycross."

Årets Motorsportklubb:
Kalix MK (
Föreningen Svensk Dragracing och Stockholms Sportvagnsklubb)
"För att med okuvlig vilja, optimism, kraft och professionell attityd sett till att åter placera Norrland på rallycrosskartan."

Bilsport Special Award:
Carleric Johansson, Söderhamn
"För att med stort hjärta och aldrig sinande entusiasm ständigt jobba för en fortsatt utveckling av breddklassen Volvo Original Cup."

Rickard Rydell Special Award:
Niklas Petersson, Sollentuna
"Ung förmåga som med stor talang erövrat dubbla Formel Ford Zetec-titlar och därmed lagt grunden för en internationell racingkarriär."

Sveriges snyggaste bil:
Bil: Oldsmobile Ninety Eight 1958
Ägare: Tomas Karlsson, Lyrestad
Tomas har lagt hela 16 år på att färdigställa mästerverket och väsgöten var en mycket glad mottagare av den prestigefyllda utmärkelsen. Det är läsarna av tidningen Bilsport Classic som röstat fram just den här bilen.
Mellbergstipendiet: Saman Andersson, Vara
Mellberg-stipendiet instiftades 1993 av tidningen Bilsport (Förlags AB Albinsson & Sjöberg) och Wasa/Bilsport Specialförsäkringar till minne av bortgångne bilbyggaren Leif Mellberg, Nyköping. Stipendiet, som i år utdelas för nionde gången, uppgår till 25.000 kr och är avsett att uppmuntra unga lovande bilbyggare till fortsatt utveckling i legenden Mellbergs anda.
Juryns motivering avseende 2002 års Mellberg-stipendium är:
"Saman Andersson utstrålar en sällsynt stor envishet och ett aldrig sinande engagemang för sin hobby. Ett kännetecken för en sann bilkonstnär.
Saman vågar att med genuint hantverk ge sig på en modern bil och skapa en egen stil som inspirerar många andra bilbyggare i den nya generationen.
Att han nu håller på med tredje versionen på sin SAAB tyder på att han alltid söker nya utmaningar och lösningar. Hela tiden med en ökande ambitionsnivå. Ett typiskt tecken på att han för Leif Mellbergs bilbyggartradition vidare".

02-11-22 Krigsman på Kanal 5
Titta på Kanal 5, "Make my day" nu på måndag, 25/11, kl 21.00.
Niclas Krigsman skjutsar Fredrik, 20 år, i en Mitsubishi Evo 7.
Oj va vi hade roligt. Motordag event
Vill du ta med dina kunder eller ditt företag på en upplevelse? kontakta mig!
Mer info på
www.krigsman.com

02-10-28 Titta På TV Kanal 5
"Make my day" 25/11 kl 21.00 Niclas Krigsman skjutsar en kille i rally bilen Oj va vi hadde roligt med Stig olov Walfridsons, Mitsubishi Evo 7. mer info om Krigsman Motorsport på www.krigsman.com

02-10-21 Viktig information till arrangörer 2003!
Nationella tävlingar med utländskt deltagande år 2003
Det internationell bilsportförbundet FIA har ändrat reglerna för utländskt deltagande i nationella tävlingar i rally, rallycross, racing, karting och dragracing från och med den 1 januari 2003.
Anmälan om sådan tävling måste ske senast den 28 oktober.
Arrangörer av tävlingar i dessa grenar ombedes att omgående kontakta sitt distriktsförbund, SDF, för ytterligare information. Övriga sportgrenar berörs EJ av denna ändring.

02-10-08 Vi hedrar våra omkomna bilsportvänner
Det är idag ett år sedan den tragiska flygolyckan på Linateflygplatsen i Milano inträffade. De anhöriga har gått och går igenom en svår prövning. Ärren efter att ha mist sin livskamrat, pappa eller sitt barn kommer alltid att finnas kvar.
Vi vet att ni på olika sätt bearbetar det tragiska som hänt, det känns viktigt att bidra med lite ljus och framtidstro i tillvaron.
Svenska Bilsportförbundet har valt att göra detta via de två fonder som har donerats till oss. Robert Essebros Minnesfond samt Anecto Racing Minnesfond. Det har delats ut ett stipendium i Robert Essebros Minnsfond. Det har genomförts två stycken minnesrace i Karting samt ett "kändisrace" i Göteborg i Anecto Racing Minnesfonds regi. Vi tackar alla som hjälpt oss att bidra med lite ljus och framtidstro.
Idag den 8:e oktober kommer vi att ha flaggorna på halv stång för att hedra våra bilsportvänner.
Varma hälsningar
Jan Jättne/Förbundsdirektör

02-10-02 Nu är det klart, vi har fått ett Bilsportgymnasium!
Nu har vi lyckats, till hösten 2003 går startskottet för ett Bilsportgymnasium i Mjölby, berättar Åsa Gerdes, utbildningsansvarig på Svenska Bilsportförbundet.
Ett idogt arbete mellan Svenska Bilsportförbundet och Mjölby Gymnasium har resulterat i att till hösten 2003 köra igång med Riksidrottsutbildning där "Bilsport/racing" står på schemat. Detta innebär goda möjligheter att kombinera studier med en kraftfull satsning på bilsport med inriktning på racing.
Bilsporten består av både bredd och elitverksamhet. Målet med bredden är att skapa en bred bilsportverksamhet som alla kan vara med. Elitverksamheten har som mål att få fram svenska världsmästare och internationella mästare.
- En elitsatsning på juniorsidan är att stödja återväxten, att långsiktigt stärka bilsporten genom att mer systematiskt ta fram förare i toppsammanhang. Det är av vikt att det finns ett system som stödjer våra talanger i sin karriär hela vägen, inlägger Åsa Gerdes.
Som studerande står eleven för egen tävlingsbil, Formel Ford Zetec, som skall vara i bra körbart skick av årsmodell 1998 och/eller senare samt förbruknings- och reservdelskostnader för bilen och personlig förarutrustning. Skolan och eleven hjälps åt med service av bil i samband med träning. Service i samband med tävling står eleven själv för. Efter varje tävling ska bilen vara i körbart skick inför träningen.
För att kunna genomföra en god utbildning i ovanstående är det lämpligt att eleven deltar aktivt i någon av våra racingklasser. Eleven slutför den tävlingsserien som den deltar i under 2003 och börjar sedan träna och tävla i Formel Ford Zetec undersäsongen 2004.
Under 300 timmar av elevens gymnasieutbildning genomförs träning i specialidrotten bilsport/racing inom ramen för kurserna specialidrott A och B. Bilsport/racing blir därmed en del av utbildningen och bildar underlag för betyg i kurserna. Träningen består av såväl teori och allmän fysisk träning som träning med fordon. Dessutom kommer det att ingå mentalträning, kost & näringslära samt media och sponsorträning.
På schemalagd tid kommer eleven att få träning under ledning av väl utbildad instruktör. Träningen med fordon kommer att förläggas till Mantorp Park som är beläget ca 1 mil från centralorten. Mantorp Park är idag en väl utvecklad anläggning för flera grenar inom motor-sport. Där kommer det att finnas förvaring och serviceutrymmen.
Övrig träning kommer att bedrivas i anslutning till skolan, där idrottshall, styrketräningslokal och möjligheter till terränglöpning finns. Annan träning sker i samarbete med EIC, Elitidrottscentrum.
Skolan kan medverka vid anskaffning av bostad för eleven genom det kommunala bostads-bolaget. Vid ansökan anges dels olika valalternativ vid Mjölby gymnasium och dels något valalternativ i hemkommunen som reserv om man ej kommer in på riksidrottsgymnasiet.
- 1 november i år är sista ansökningsdag, ansökningshandlingar för spekulerade elever finns att hämta på Svenska Bilsportförbundets hemsida www.sbf.se och urvalet till riksidrottsgym-nasiet sker på angivna meriter inom bilsport samt kontakt med sportgrensansvariga i förbund, distrikt och ledare i sökandes klubbar, berättar Åsa.
Senast 20 januari lämnar Svenska Bilsportförbundet besked till samtliga sökande om man har rangordnats på ordinarie plats eller reservplats innan sista datum för ordinarie ansökan till gymnasieskolan. De som har antagits erhåller "Intyg för antagning till riksidrottsgymnasium". Detta intyg ska Du som sökande bifoga till den ordinarie ansökan som ska sändas till hemkommunens intagningskansli.

02-09-25 Rekordlåg förbrukning gav Audi-seger i ECO-Run
0,24158 liter/mil - det är exakt den bränsleförbrukning som Reine Wisell lyckades komma ned i under den svenska deltävlingen av Nordiska Mästerskapen i ECO-Run, som hölls i helgen. Bedriften genomfördes med en Audi A2 1,2 TDI.
Reine Wisell, med Co-driver Gunnar Trygg, tävlade med A2:an i minsta dieselklassen.
- Resultatet är helt fantastiskt, tänk att med en vanlig personbil komma ned i en så pass låg förbrukning! säger Reine Wisell.
Tävlingen kördes under fina förhållanden i trakterna av Östergötland och Småland med start och mål i Motala. Sträckan var 347,7 kilometer med varierande vägar såväl på landet som i städer. Ett matuppehåll hölls i Kisa. Tvåa i tävlingen kom ett finskt team, som också körde en Audi A2 1,2 TDI. De lyckades komma ned i en genomsnittsförbrukning på 0,24418 - en skillnad på nio centiliter över de körda 35 milen !
ECO-Run härstammar från det tidigare så kallade "Ekonomirallyt". Numera täcker alltså ECO-Run både ekonomi och ekologi tack vare att man reducerar bränsle och andra utsläpp genom minskad bränsleförbrukning.
Tävlingsformen är mycket populär i de nordiska länderna, men i Sverige har den ännu inte fått den uppmärksamhet den förtjänar.
- Vi kommer att försöka få ett svenskt team som kan delta i samtliga fyra deltävlingarna i Nordiska Mästerskapet i ECO-Run 2003, säger Reine Wisell.
Audi A2 1,2 TDI är världens första femdörrarsbil som drar mindre än tre liter/100 km. Den utvecklar 61 hk (45 kW), accelererar från 0 till 100 km/h på 14,9 sekunder och uppnår maximalt 168 km/h. Samtidigt är den genomsnittliga bränsleförbrukningen inte högre än 2,99 liter/100 km.
Och att det går att komma ned ännu lägre i förbrukning har nu alltså bevisats av Reine Wisell.

02-09-19 Ekorally Stockholm-Göteborg
Motormännens Riksförbund genomför den 28-29 september ett ekorally på drygt 60 mil mellan Stockholm och Göteborg. Tävlingen går ut på att köra sträckan med så låg bränsleförbrukning som möjligt. Tävlingsfordon är 25 stycken identiskt lika och manuellt växlade Volvo S60 med 170 hk-motor. Rallyt genomförs för att visa fördelarna med att köra ekonomiskt, miljövänligt och säkert.
Förutom lag från myndigheter, organisationer och företag, kommer ett antal tävlande från den nordiska eliten inom ekonomikörning att delta. Bland dem finns garvade före detta Formula 1-föraren Reine Wisell samt unge Edward Sandström, Volvo S40-racingförare.
Ekipaget består av förare samt co-driver och det är tillåtet att byta förare. Sträckan är indelad i etapper om 5-7 mil. Varje delsträcka har en maxtid som måste klaras för att slippa straffpoäng. Starten sker på Slottsbacken i Stockholm med delmål i bland annat Västerås, Skövde och Örebro, där deltagarna övernattar. Rutten är så gott som uteslutande förlagd till mindre vägar.
Tävlingen, som sponsras av Volvo Personbilar Sverige AB, avslutas med en kortege till Götaplatsen i Göteborg där prisutdelning sker. Förstapriset är på 40 000 kr, andrapris 20 000 kr och tredjepris 10 000 kronor.

02-09-12 BDA i Bilsport-Börsen
I veckan dundrade ett nytt nummer av Bilsport-Börsen in i affärerna runt om i landet. Ett härligt nummer som bubblar av rally och mycket mer!
Den oumbärliga och djupdykande följetongen "Månadens Tävling" är den här gången minirallyt i värmländska Kil. En trevlig tävling i skönt sommarväder.
Teknikprissarna jublar och ryser av välbehag när de läser om Klas-Göran Ryrléns brutala BDA-Escort. Här kan man verkligen snacka om "Billjud".
Bilsport-Börsen har även träffat Johan Stolt som slår ur underläge i hårda Formel Ford Zetec och gjort ett besök på Göteborg Motorfestival där det kördes karting mitt inne i centrum.
Vad vet du om dragracing? Oavsett vad och hur mycket är det nu dags att vända på alla begrepp. Bilsport-Börsens tolkning av Sko-Uno Drag Festival är unik i sitt slag. Missa inte bildreportaget!
Naturligtvis hittar du massor av resultat, annonser, notiser och övriga reportage.
Du som inte prenumererar är välkommen till närmaste tidningsaffär för att köpa ett eget exemplar.

02-08-28 "Micsons" hemliga vapen - Janne "Flash" Nilsson
Fru Fortuna har inte precis visat sitt bredaste leende för den svenske speedwaystjärnan Mikael "Micson" Karlsson den senaste månaden. Men till helgens sjunde VM-deltävling på Ullevi i Göteborg är det tänkt att vändningen ska komma. Till sin hjälp har han också ett hemligt vapen.
Läs mer
02-08-26 Tim Axelsson tog ledningen i DM-motocross
Tim Axelsson från Dals-Ed infriade förhoppningarna och gick upp i ledningen i DM för motocrossåkare i Västra distriktet. Men det var inget lätt race för Tim.
Läs mer
02-08-22 Västcupen i Motocross arrangerades i Bengtsfors
Bengtsfors MotorcykelClub har arrangerat den näst sista deltävlingen i Västcupen. Det är en motocrosserie för ungdomar som körs tillsammans med sju klubbar i västsverige. Dessa klubbar är: Bengtsfors, Alingsås, Lilla Edet/Trollhättan, Uddevalla, Stenungsund, Sotenäs/Kungshamn och Falköping.
Läs mer
02-08-14 Tim Axelsson sexa i Dråpslaget
Tim Axelsson körde ungdomstävlingen Dråpslaget i motocross. Denna tävling är så stor att ungdomarna delas in i klasserna 12-13 år och 14-15 år. Läs mer
02-08-13 Rickard hjälper Anecto Racing Minnesfond
Nu på fredag kör Rickard Rydell tillsammans med motorsportkollegor och andra kändisar en gokarttävling i Göteborg. Start kl. 15.00 fredag 16 augusti vid Nya Ullevi.
- Dessutom auktioneras två Volvo-bilar, en S60 och en V70, ut till förmån för fonden, berättar Rickard. För att bjuda på någon av de två bilarna - gå in på www.aftonbladet.se/bil. Sista dagen är torsdag i den här veckan.
Anecto Racing Minnesfond skapades för att hedra minnet av de nio medlemmarna i Anecto Racing som omkom i flygplansolyckan i Milano 2001. Syftet med fonden är att ekonomiskt stimulera svenska racingtalanger med den uttalade målsättningen att få fram en svensk förare i Formel 1. Fonden kommer en gång per år utse en stipendiat som främjar fondens syfte och målsättning med sin ambition, talang och uppförande. Stipendiaten föreslås och utses av en arbetsgrupp bestående av Anette Forsman (initiativtagare) och Rickard Rydell m fl. Bidrag emottages på PG 35 23 00-8. Märk talongen "Anecto Racing Minnesfond". Fonden ägs och förvaltas av Svenska Bilsportförbundet.

02-08-13 Fest i Bilsport-Börsen
Ja, rubriken stämmer i allra högsta grad. Idag landar ett nummer av Bilsport-Börsen som nästan dammar av grussprut. Har du inte redan sett tidningen är det hög tid att kolla efter den i en butik nära dig.
Sommaren bjuder runt hela landet på stora, härliga festivaler. Oavsett om festivalen gäller musik, frimärken, köksträdgårdar eller motorsport brukar stämningen vara på topp.
Bilsport-Börsen har besökt Vimmerbys stora folkracefestival och inte missat något av allt som hände där.
För dig som suktar efter mer avancerad teknik bjuds det på ett hembesök hos Ingvar Gunnarsson som bygger SM-vinnande rallycrossbilar.
Dessutom en ny dramatisk duell på Emmaboda flygbana. Det är inte utan att testföraren Tomas "Gullabo" Jansson den här gången pressade det yttersta av två Mitsubishi Lancer Evo V. En Grupp A och en Grupp N.
Missa inte skribentfenomenet Gunnar Ljungstedts härliga reportage om Sveriges snabbaste Volvo S60. Piloten i monstret kallas i folkmun för Staflund.
Racingveteranen Tommy Brorsson tävlar numer tillsammans med dottern Jenna. De presenteras grundligt i tidningen där du även kan läsa vad som egentligen hände i Midnattssolsrallyt.
Resultatbörsen är större än någonsin efter en intensiv sommarperiod och det är även annonssidorna.
Prenumeranterna fick tidningen i brevlådan i slutet av förra veckan. Skynda till kiosken så du inte missar fynden bland privatannonserna eller de hetaste tävlingsinbjudningarna.

02-08-08 Seger som gäller för det svenska speedwaylandslaget
På lördag körs finalen i lag-VM i Speedway. Sverige gick enkelt vidare i måndags och har höga mål inför helgen.
- Vi siktar på att vinna finale, inget annat gäller, säger Mikael "Micson" Karlsson.
Läs mer
02-08-07 Tim Axelsson femma i EM
Tim Axelsson från Dals-Ed körde inofficiella EM i motocross i Kristianstad. Tävlingen hette Skolborgs Internationella GP och instiftades av Herman Hof. Det kom förare från framförallt Tyskland, England och Belgien.
Läs mer
02-08-04 "Micson" inför lag-VM: Jag har laddat stenhårt
I morgon körs kvalet till lag-VM i Speedway. Sverige ställer upp med Mikael "Micson" Karlsson, Tony Rickardsson, Peter Karlsson, Niklas Klingberg och förmodligen Stefan Andersson. Laget är något försvagat efter att unge Andreas Jonsson skadat handen.
Läs mer
02-07-09 "Micson" tillbaka - drömmer om Champagne med "Flash"
Hemmatävlingen på Stockholm Stadion för två veckor sedan skulle bli en stor Speedwayfest i färgerna gult och blått. Det slutade i en hård semifinalkrasch och Mikael "Micson" Karlsson haltade av banan. Nu är han tillbaka efter en tung period med besvärliga bröstsmärtor och hård rehabiliteringsträning.
Läs mer
02-07-09 Duell i Bilsport-Börsen
Det är tuffa tag i Sveriges färggladaste motorsporttidning för alla entusiaster.
Senaste numret har just landat i tidningshyllorna runt om i landet. Fullmatad med färgbilder, reportage, resultat, annonser och en svidande hård duell.
Grupp H är en av landets mest älskade klasser i rallysporten. Givetvis följs det upp i Bilsport-Börsen. Den här gången genom en häftig duell mellan dominanterna Toyota Corolla och Volvo 940. Tidningens egen testpilot Tomas "Gullabo" Jansson har varmkört dem ordentligt under överinseende av två unga bilägare och stjärnskott.
Juniorer och talanger är grundbulten i svensk motorsport. Därför kan du läsa om Mårten Sahlström, en av tätmännen i Volvo S60 Challenge.
http://www.bilsport.se

Tråkigt i skolan? Knappast i värmländska motorsportgymnasiet som fostrar professionella tävlingsmekaniker för rally, racing och rallycross.
Dessutom får du en inblick i Team 13. Göteborgs stora kartingförening för alla. Vill du bara testa en hyrkart eller är du elitförare? Spelar ingen roll. Hos GKRC Team 13 är alla välkomna.
I dagarna går Vimmerbys stora folkracefestival av stapeln. Vi har mött Kurt Ågren som är mannen bakom sommarsuccén.
Som vanligt kan Bilsport-Börsen erbjuda den mest kompletta resultatbörsen, skvaller och notiser samt allt från tävlingsinbjudningar till färgannonser på tävlingsbilar.
Sist men inte minst kan tidningen locka med det traditionella storreportaget från en tävling ute i landet. Den här gången är det Klappjakten i Österbymo som skärskådas.
Om du inte redan prenumererar är det hög tid att skynda in i närmsta tidningskiosk.
www.bilsport.se

02-07-07 VM-festen slutade med ett brutet revben
Det var mycket folk och upplagt för stor hemmafest när Speedway-VM intog Stockholm Stadion i lördags. Tony Rickardsson vann men för Mikael "Micson" Karlsson slutade tävlingen i semifinalen. Då kraschade "Micson" kraftigt och bröt ett revben igen.
Läs mer
02-06-27 Fjällrundan med puttrande tvåtaktare
Saab entusiasten Göran Dahlén, bördig från Dals-Långed med makan Marie-Louise Rudh-Dahlén (dotter till fd Saabmuséeföreståndaren Pelle Rudh), kom från Stockholm med 10 st puttrande Saab tvåtaktare i följe för att köra Fjällrundan. Det är ett veteranbilsrally endast för Saab tvåtakt. Bengtsfors lokala tvåtaktsentusiaster, Per & Mikael Eriksson samt Sven-Erik Larsson var naturligtvis också med. Alla samlades hemma vid Göran Dahléns föräldrahem på Södra Fjäll i Dals-Långed torsdagen den 13:e juni. Under fredagen pågick själva 'rallyt' på krokiga, natursköna vägar i Dalsland och Värmland. Det utfördes två teknikprov också. Först körning uppför brant backe på tid. Snabbast var Sonny Dahlberg före Fredrik Ekendahl och Lars Mårtensson. Det andra var ett specialprov i Ballast grusgrop.
Resultatet blev: 1. Fredrik Ekendahl Saab 96 Sport 4,05, 2. Göran Dahlén, Saab 96 T Monte-Carlo. 4,12, 3. Per Eriksson Saab 96 Sport 4,17, 4. Torbjörn Karlsson 4,21, 5. Delad mellan Christopher Robin Eklund och Lars Mårtensson båda Saab 96 4,24, 6. Lave Persson Saab 95 4,37, 7. Peter Svensson Saab 96 4,40, 8. Delad mellan Anders Dahl och Magnus Dufva båda Saab 96 4,44, 9. Sonny Dalberg Saab 96 med tidstillägg 7,44
Kvällen avslutades med grillning och Saab-snack. På lördagen begav sig karavanen till Trollhättan och Saabklubbens tioårsjubileum och besök på Saabmuseet. Söndagen vigdes åt Veteran Classic Show på Baldersnäs där Saabarna hamnade i gott sällskap bland alla andra veteranbilar.
Bengt-Åce Liljevind

02-06-22 "Micson" lottades till en förlust i Krsko
Bana fyra blev många toppförares fall under lördagens Speedway GP i Slovenska Krsko. För de två svenska stjärnorna Mikael "Micson" Karlsson slutade tävlingen med utslagning i semifinalen och en slutlig åttonde och femte plats.
Läs mer
02-06-21 Extrema förhållanden väntar Speedway-VM i Krsko
40 graders värme på 1200 meters höjd över havet. Det är förutsättningarna för den fjärde deltävlingen i Speedway-VM i Slovenska Krsko.
Läs mer
02-06-19 "Micson" laddar ursvenskt inför GP-3 i Slovenien
Till helgen körs den fjärde deltävlingen i Speedway-VM i Krsko, Slovenien. Och för den svenske storfavoriten Mikael "Micson" Karlsson är segerreceptet givet.
Läs mer
02-06-11 Nya Bilsport-Börsen
Tiden går fort och det är redan dags för nya numret av Bilsport-Börsen. Tidningen där du som läsare möter alla möjliga roliga profiler från vår underbara motorsportvärld.
Idag smäller det till i butikernas tidningshyllor. Bilsport-Börsen nummer 7 flyger in bakom kassadiskarna. Prenumeranterna har ju redan haft tidningen över helgen.
Hur viktigt är det med vikten? Jo, en hel del. Det är ett ämne lika väldebatterat som hästkrafter och däcktyper. Bilsport-Börsen gjorde ett nerslag i samband med South Swedish Rally och Sydrallyt och kan nu presentera samtliga deltagande bilars vikt.
Racingsporten i Sverige är inte bara STCC. Flest antal utövare och kanske trevligast stämning bjuder SSK på. Månadens stora tävlingsreportage synar populära SSK i sömmarna.
Månadens fräschaste duell bjuder Ingvar och Patric Carlsson på. Vem är snabbast av far och son från Nyköping?
Utöver allt detta möter du folkracetjejen som slåss mot killarna, rallycrosskillen som vinner SM trots låg budget samt en av landets största motorklubbar som är en politisk maktfaktor.
Notiser och en fet resultatbörs med sköna bilder? Tävlingsinbjudningar, kalender och annonser med färgbilder? Självklart!

02-06-09 "Micson" återigen på VM-podiet inför nästan 50 000
Under lördagskvällen fixade Mikael "Micson" Karlsson sin fjärde pallplats i GP-sammanhang. Inför närmare 50 000 åskådare i Millenium Stadion, England, visade han vart han hör hemma.
Läs mer
02-06-05 Storpublik väntas till helgens GP-tävling i England
Till helgen körs den tredje upplagan av Speedway-VM. Platsen är Millenium Stadium, England. En arena som sväljer 40 000 åskådare.
Läs mer
02-05-25 "Micson" fick bryta efter krasch med Gollob
Det var på väg mot samma succé som VM-premiären i Hamar. Men den andra deltävlingen slutade med en krasch redan i det 22 heatet.
Läs mer
02-05-25 "Micson" favorit till GP-seger i Polen
Under fredagen kördes träning för världseliten i Speedway. ¨Platsen för den andra GP-tävlingen är Bydgoszcz, Polen och det är två svenskar och en Polack som är favoriter. Mikael "Micson" Karlsson, Tony Rickardsson och Tomasz Gollob.
Läs mer
02-05-23 "Micson" siktar på favorit i repris i lördagens GP
Det har gått 14 dagar sedan VM-premiären i Speedway. Mikael "Micson" Karlsson öppnade med en sensationell tredjeplats i Hamar, Norge, men blickar nu framåt.
Läs mer
02-05-21 Tung helg för roadracingförarna
Marcus Nilsson och Mikael Aronsson hade det tufft när de körde den andra deltävlingen i Scandinavian Open på Danska Jyllands Ring. Marcus hade aldrig varit där tidigare och fick endast två träningspass på sig att lära sig banan och ställa in motorcykeln.
Läs mer
02-05-17 Ny chefredaktör för IB Motorsport
De senaste fyra åren har Håkan Tonér varit chefredaktör för Sveriges snabbaste motortidning, IB Motorsport.
- I takt med att tiden går och arbetsuppgifterna förändras, känns det naturligt att kliva åt sidan och ge plats för någon ny. Dessutom börjar jag tröttna på mina dagliga resor från bostaden i Västerås till arbetet på Lidingö, säger Håkan Tonér
Ny chefredaktör och ställföreträdande ansvarig utgivare för IB Motorsport är sedan den 16 maj Annemo Friberg, Kolbäck. Hon har varit anställd på tidningen sedan november 2001, men började faktiskt sin journalistiska bana med att frilansa för bland annat IB i början av 1980-talet. Därefter har hon tjänstgjort inom Ingress Media AB, bland annat under flera år som chefredaktör och ansvarig utgivare för Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.
- Jag har alltid varit förtjust i motorsport och det är en verklig ynnest att få uppdraget att föra IB Motorsport vidare till nya segrar, säger Annemo Friberg.
Håkan Tonér övergår till andra arbetsuppgifter på IB:s redaktion.
IB Motorsport (Idrottsbladet) är officiellt organ för Svenska Bilsportförbundet och Svemo. Upplagan är 24 000 exemplar och tidningen utkommer med 30 nummer per år.
IB Motorsport tillhör koncernen Centertidningar AB.

02-05-16 Motorsport i affärerna
Varje månad är det dags för ett nytt nummer av den folkliga motorsporttidningen Bilsport-Börsen. Nu är det en ny högtidsstund för alla motorsportfantaster.
Bilsport-Börsen har gjort hembesök hos doktorn. Närmare bestämt Opel-doktorn. Den fullvuxne och skicklige motortrimmaren Henry Kickmaier i Sörmland släppte in en reporter med fotograf för att berätta alla sina hemligheter. Dessutom presenterar tidningen årets mardröm för Kenneth Hansen och Per Eklund. Norrlänningen Ola Stenvall är tillbaka på rallycrossbanorna hetare än någonsin med en vrålgrym Hyundai Accent WRC.
WRC-chaufför är även glasmästaren John Karlsson. I rallyskogen laddar han med bilar som tidigare gått VM i händerna på de allra bästa. Mot de allra bästa siktar kartingesset Sonny Persson och folkracetalangen Niklas Johansson. Möt dem i nya Bilsport-Börsen. Alla tävlingar i landet just nu gör att resultatbörsen är fullständigt översvämmad med tider, poäng och sköna bilder.
Annonsmarknaden är inte dålig heller. Dags att köpa ny tävlingsbil? Du hittar objekten i Bilsport-Börsens annonssidor som är lägligt placerade direkt innan tävlingsinbjudningarna.
Månadens tävling då? Lugn. Försommarens fräschaste bilder och roligaste skvaller kommer från premiären i Bilsport Rally Cup utanför Karlshamn. Inte mindre än tio sidor! Det bästa tipset vi kan ge dig som inte är prenumerant är: Med språng mot en tidningsaffär nära dig!
http://www.bilsport.se

02-05-14 Tim Axelsson körde SM i Motocross
Tim Axelsson från Dals-Ed körde första deltävlingen i SWEMO-Cup eller inofficiella SM för Motocross. Det var ett stort startfält med 108 deltagare. Det var endast 20 st som fick plats i de två finalheaten. Tim körde till sig sjunde tid.
Läs mer
02-05-11 "Micson" inledde med en tredjeplats i Speedway-VM
Mikael "Micson" Karlsson inledde VM-säsongen i speedway med en bronsplats. 28-åringen körde in strax efter Tony Rickadsson och Ryan Sulivan i premiären i Hamar, Norge.
Läs mer
02-05-10 "Micson" strax efter Rickarsson på test
Mikael "Micson" Karlsson kommer att köra lördagens VM-premiär i Hamar i speedway med ett brutet revben. Och trots att han på grund av detta inte kört till hundra procent på testerna ligger han på de näst bästa tiderna. Strax efter världsmästaren Tony Rickardsson.
Läs mer
02-05-09 VM-premiär i Speedway och "Micson" i storform
Förberedelserna hade kunnat vara betydligt bättre. En hjärnskakning bara några veckor innan VM-premiären och ytterligare en krasch bara några dagar senare har gjort att läkarna nu håller andan när Mikael "Micson" Karlsson sadlar en speedwaycykel.
Läs mer
02-05-09 Volvo lanserar en ny motorsportsajt
Volvo Personbilar Sverige lanserar en ny webbsajt som samlar all information om Volvos engagemang i motorsport. På den nya sajten, som öppnas på fredag eftermiddag den 10 maj, får motorsportsentusiasterna senaste nytt om tävlingarna, viktiga datum i racingkalendern, utförlig information om förarna och bilarna, samt tillgång till en bildarkiv mm. Sajten kommer att uppdateras kontinuerligt under tävlingarna.
-Vi är väldigt stolta över den nya sajten, säger Alexander Murdzevski, ansvarig för motorsport på Volvo Personbilar Sverige.
-Den ger oss möjlighet att samla all information om ETCC, STCC, S60 Challenge, S40 Challenge och Volvo Original Cup på ett och samma ställe, vilket gör det oerhört mycket lättare för motorsportsentusiasterna att följa alla tävlingar där Volvo deltar.
Sajten kommer inledningsvis att finnas på svenska, men tanken är att lansera en engelsk version av sajten inom kort med fokus på S60 Racing, där Volvo representeras av Rikard Rydell.
Adressen till sajten är
www.volvocars.se/motorsport

02-05-08 Årspremiären avklarad för Roadracingförarna
Det var mycket regn under helgen när roadracingpremiären kördes på Anderstorps GP-bana. Mikael Aronsson gillade inte regnet och han kvalade som 25:a av de 42 startande. Marcus Nilsson däremot stortrivs i regn och han hade nionde starttid.
Läs mer
02-04-29 "Micson" gör comeback efter olyckan
Mikael "Micson" Karlsson drabbades förra söndagen av en kraftig hjärnskakning. Idag kör han sin första tävling sedan olyckan i Polen. Och han utmanar världselit direkt.
Läs mer
02-04-29 Förkyld Tim Axelsson kom fyra i Norge
Med en förkylning i kroppen körde Tim Axelsson till sig fjärde plats i Norges första internationella motocrosstävling för säsongen med förare från Norge, Danmark och Sverige.
Läs mer
02-04-22 Finspångsrundan - Enduro som förr i världen
- Tävlingen är upplagd som ett rally med fart- och transportsträckor. Så kördes enduro förr i världen. Och när tävlingen återupplivades efter 35 år - ja, då blev den som förr!
Läs mer
02-04-22 Racepremiär för Roadracingförarna
Nu i helgen går första deltävlingen i Scandinavian Open på Anderstorps GP-bana. Den ingår även i Nordiska mästerskapet. Bengtsforsföraren Marcus Nilsson kommer till start i klassen Nordic Superbike med sin 1000 cubikare som egentligen är en standardcykel med bättre fjädring.
Läs mer
02-04-22 "Micson" förd till sjukhus - missar premiären
I söndags fick världens just nu hetaste speedwayförare, Mikael "Micson" Karlsson, föras till polskt sjukhus efter en svår krasch.
Läs mer
02-04-16 Flash, Kotte och Robert Gustafsson lovar stor show på racingbanorna
Alla tre har nått framgång på sitt respektive område. Den ene klassas som Sveriges roligaste man, den andre som en lovande roadracingförare och den tredje som landets största banracingprofil. Nu slår de sig ihop och lovar en och samma sak inför säsongen - stor show på racingbanorna. Det handlar om Robert Gustafsson, Magnus "Kotte" Granqvist och Janne "Flash" Nilsson.
Läs mer
02-04-16 NASA och Volvo samarbetar i gemensam PR-satsning i Baltimore USA
Tack vare ett samarbete med NASA i webbplatsen www.VolvoOceanAdventure.org, som riktar sig till barn och ungdom i skolåldern över hela världen, får Volvo Personvagnar och AB Volvo ökad publicitet.
Under hamnstoppet i Baltimore på den amerikanska östkusten dit Volvo Ocean Race-båtarna förväntas anlända i morgon eftermiddag, ska NASA ha ett antal utställningar om bland annat havens roll för jordens klimat.
Alla tävlande båtar har instrument ombord som mäter och registrerar fakta om haven. Informationen förmedlas vidare till centret för havsforskning i Southampton i England flera gånger per dag, vilket ger NASA viktig kunskap för sin forskning.
Detta är första gången som NASA samarbetar med ett privat företag vad gäller PR och marknadsföring. Anledningen är att de har en möjlighet att nå ungdomar över hela världen genom miljösatsningen Volvo Ocean Adventure, där skolungdomar i åldern 10-16 år uppmuntras att tävla med egna miljöprojekt.
Nästa hamnstopp efter Baltimore för Volvo Ocean Race-tävlingen, blir La Rochelle i Frankrike runt den 11 maj. Därefter väntar Göteborg i slutet av maj och slutligen målet i Kiel, Tyskland runt den 9 juni.

02-04-16 Svenska Bilsportförbundet har fått en ny ordförande
Vid helgens förbundsårsmöte på Hotel Nova Park i Knivsta utanför Stockholm valdes Håkan Junfors, Alingsås till ny förbundsordförande, efter avgående Jan-Olof Bohlin, Skara som suttit 24 år i styrelsen varav 5 år som ordförande.
Förbundsmötet leddes av landshövdingen i Östergötland, Björn Eriksson med fenomenal rutin, snabbhet och glimten i ögat.
Nyvalda ledamöter i förbundets styrelse är Tomas Johansson från Östergötland som ersatte Tommy Lindh, som avböjt omval. Kåge Schildt från Skåne ersatte vakansen efter Håkan Junfors.
Håkan Junfors är 58 år och har suttit i förbundsstyrelsen i två år, men har mycket lång erfarenhet på olika uppdrag i bilsportens organisation i Sverige, men även internationellt, framförallt på tekniksidan.
Bilstyrelsens sammansättning ser ut enligt följande; Ordf. Håkan Junfors, Alingsås, Sören Johansson, Linghem, Bertil Örtenstrand, Stockholm, Lena Sterner, Falun, Mats Nordström Höljes, Kåge Schildt, Åstorp och Tomas Johansson från Österbymo.
Mötes ordförande Björn Eriksson avslutade mötet med att överlämna ordförandeklubban till den nyvalde ordförande Håkan Junfors som med den positiva anda som funnits under hela helgen sa att han kände tillförsikt i att bilsporten kommer att ha en bra framtid.
Under helgen tilldelades även en hel del utmärkelser och stipendier. Den första var ett stipendium från Robert Essebros Minnsesfond där 40.000:- kronor tilldelades Martin Ekström, Järfälla MK.
Svenska Bilsportförbundets resestipendium på 10.000:- kronor tilldelades kartingutskottets orförande Monica Möller.
Årets arrangör 2001, Bertils Kanna, tilldelades STCC och mottogs av representanten Richard Schultz.
Guldrattar delades ut till följande: Björn Hedman, SHRA Luleå, Åke Andersson, Ludvika MS, Hans Eric "Frasse" Berg, SMK Söderhamn, Christina "Kicki" Boström, SHRA Luleå, Barbro Forsman, Skellefteå MS, Hans Jansson, Järfälla MK, Bo Klingh, SMK Hälsinge och Lennart Lindström från Anderstorp Racing Club.

02-04-07 Femteplats i Halland för Tim Axelsson
Efter att ha tagit hem den danska vinterserien i motocross så ställdes nu Tim Axelsson från Dals-Ed mot hela den svenska eliten i motocross. Av 40-talet segerhungriga grabbar så körde Tim in på en meriterande femteplats efter dryga 20 minuters ansträngande körning på den tunga sandbanan.
Läs mer
02-04-03 Johan Stigefelt i nytt team i roadracing-VM
På söndag inleds VM i roadracing, dock utan svensken Johan Stigefelt. Den 25-årige smålänningen återfinns således varken i något deltagande Moto GP- (tidigare 500cc-klassen) eller 250cc-team när säsongen rullar igång på japanska Suzuka. Dock står inte "Stiggy" Stigefelt utan VM-kontrakt, utan räknar med att komma till start mitt under säsongen för klassiska tyska MZ i kungaklassen 500cc.
Läs mer
02-03-14 Flygande finnländaren Janne Tapio segrade i Söderhamn
Janne Tapio från Finland segrade inför knappt 5000 åskådare, när ärofyllda Polaris Snowmobile Super Sno-X Challenge avgjordes för fjärde gången på Hällåsen i Söderhamn. Men det var ingen given seger. Janne kolliderade med en konkurrent och körde sönder sin specialbyggda skoter och allt såg väldigt mörkt ut för den meriterade skoterföraren.
Teamet reparerade skadorna på rekordtid och Janne Tapio fick tillfälle att köra till sig en finalplats via "sista chansen". Som han vann före Peter Eriksson, Skellefteå MK och Per Nordholm, Bollnäs MK.
I finalen var Magus Myhr, Malungs MK först iväg, men han blev snart omkörd av först Janne Tapio men sedan också av nykorade svenske mästaren Thomas Åberg, Bollnäs MK och Peter Eriksson, Skellefteå MK. Janne Tapio kunde till slut vinna ganska övertygande före Thomas Åberg och Peter Eriksson.
Resultat Polaris Snowmobile Super Sno-X Challenge 14 mars 2002, Hällåsen, Söderhamn.
Final:
1) Janne Tapio, Finland, Lynx, 2) Thomas Åberg, Bollnäs MK, d:o, 3) Peter Eriksson, Skellefteå MK, Polaris, 4) Magnus Myhr, Malungs MK, d:o, 5) Fredrik Granberg, Tavelsjö SK, Yamaha, 6) Peter Löfvenius, Burträskbygdens SK, Ski-Doo, 7) Mattias Hertén, Botnia Snow Riders, Lynx, 8) Magnus Säfström, Borlänge MK, d:o, 9) Johan Eriksson, Team Walles MK, Polaris. Jörgen Sjödin, Borlänge MK, Polaris, bröt.
Semifinal 1: 1) Thomas Åberg, 2) Peter Löfvenius, 3) Magnus Myhr, 4) Johan Eriksson, 5) Per Nordholm, Bollnäs MK, Lynx, 6) Jörgen Backman, Team Walles MK, Polaris, 7) Jonas Lantz, Njurunda MK, Yamaha. (Fredrik Nilsson, Östersunds SSK, Polaris, Brutit)
Semifinal 2: 1)Fredrik Granberg, 2) Jörgen Sjödin, 3) Magnus Säfström, 4) Mattias Hertén, Botnia Snow Riders, Lynx, 5) Peter Eriksson, 6) Mikael Rydberg, Njurunda MK, 7) Janne Tapio, (John Eliasson, Ljusdals SK, Lynx, brutit)

02-02-07 Gratis Wallpapers från Svenska Rallyt
Rallyfotografen Ola Lindholm från Eskilstuna har knåpat ihop några trevliga skrivbords underkägg som passar till din dator. Du hittar dem på Rallysports hemsida i Bildgalleriet och det är bara att ladda ner utan kostnad.
02-01-30 Plogad bana på Vassjön
MK Ratten har plogat upp en bana på Vassjön i Torsby. Banan är ca. 4,2 km lång och är öppen till allmänhetens förfogande för de som halkträning med bil.
- Det är gott om snö och ca, 53 cm kärnis hälsar MK Rattens ordförande Per Täppers.

<< Tillbaka till startsidan