Tillbaka till startsidan2010
2010
           


10-12-31 Sista dagen idag att sponsra med vinstchans på exklusiva HRX520A-stereo hörselkåporna från Peltor!
Idag är det sista dagen att vara med och sponsra medvinstchans på mina sista par av de exklusiva stereo-hörselkåpor HRX520A. De har inbyggd FM-radio som Peltor har skänkt. Det är nu bara fem dagar kvar att vara med och frivilligsponsra med vinstchans på de kåporna, så passa på!

Hörselkelkåpan har inbyggd radio med digital scanning med minnesfunktion. Med 3,5 mm stereojack för anslutning av exempelvis MP3-spelare. Med en överlägsen FM-motagning och fem lagringsbara kanaler.

Marknadspriset ligger på ca 1,200:-- så passa på!

Vill du vara med och sponsra mig och MiV´s arbete och ha chansen på de exklusiva hörselkåporna, behöver du bara sponsra med 50:-- eller mer. Varje 50-lapp ger dig sedan en vinstchans.


Jättevarm nyårskram till "Budda" och Peltor!

Mer info: www.peltor.se/se/default.asp


Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 1/12 - 31/12.

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!


10-12-30 Thörner med TeamPewano lanserar unik Dakarsatsning 13/1
Under det pågående pågående actionfyllda Dakarrallyt i Sydamerika har Volvos showroom i Kungsträdgården förvandlats till ett beduinläger, där Tina Thörner och Pelle Wallentheim presenterar Team Pewano och visionen med Made in Scandinavia.

Tina Thörner berättar: - Detta är den största satsningen någonsin inom Cross Country Rally i Sverige. Varmt välkomna till en häftig presentation, få träffa teamet, äta spännande mingelmat och så kan du samtidigt se Volvos utställning av de senaste modellerna.

Team Pewanos kärnvärden är jämlikhet, konstruktiv förändring, samarbete i världsklass och att våga. Teamet leds av människor som tillsammans har 134 års erfarenhet och driv inom motorsport och näringsliv. I spetsen finns ägaren och föraren Pelle Wallentheim.

Med vår slogan ”Made in Scandinavia” lägger vi fokus på att bygga ett framgångsrikt team där vi använder oss av skandinavisk kompetens och skandinaviska komponenter, säger Pelle. Vi vill även bidra till en miljöanpassad - grönare – motorsport samtidigt som vår ambition är att vara överst på podiet både i tävling och när det gäller utveckling, möjligheter och nytänk, fortsätter Pelle.


Följ vår framfart på http://www.pewano.com
10-12-29 Let´s dance Tobias och Tina Thörner värmer upp i Dubai
Tina Thörner har de senaste åren fått förfrågan om att delta i TV4´s program Let´s dance och varje år har hennes medverkan i Dakarrallyt medfört att hon inte kunnat - hittills. Nu i år fanns en lucka. Dock är agendan sedan länge satt och hennes professionelle danspartner Tobias Karlsson får helt enkelt följa med på de möten och arrangemang runt om i världen som Tina redan bokat.

Tina berättar: - Ja det är verkligen spännande att kunna vara med i år. Jag har dessutom fått den absolut bästa föraren jag kan få när det gäller att navigera runt mig på dansgolvet. Det är en utmaning att få till allt samtidigt. Jag har nog aldrig någonsin tidigare satt min kropp under så stor koordinationsprestation! Men Tobias fantastiska entusiasm och glädje gör att jag fyller på min tank och klarar att ha högklackade skor varje dag. Jag önskar att min kropp kan landa i allt detta så vi verkligen får visa upp det allra bästa av oss för hela svenska folket - och att de kommer rösta på oss!

Tina är en eftertraktad föreläsare, motivator och coach. Då Tina föreläser på tyska, engelska och svenska reser hon världen runt på olika uppdrag, både rena föreläsningar och olika uppdrag i samband med idrottsprestationer inom olika lagsporter. Dessutom lanserar hon i dagarna en unik Dakarsatsning, ett svenskt Cross Country Rally Team, som kräver möten och avstämningar. Den dansanta duon far kors och tvärs över jorden och mellanlandar hemma hos Tina i Schweiz. För Tobias Karlsson är det ett annorlunda upplägg som tagit honom till bland annat världens högsta byggnad.
- Ja det stämmer, ena dagen vaknar man i Stockholm, nästa dag i Dubai eller Schweiz, berättar Tobias. Det har varit omväxlande och kul. Vi har dansat på flyget, på stranden och i världens högsta byggnad Burj Kaliffa. Resandet går som en dans, även om Tinas dansskor blev kvar i Dubai och vi fick köpa nya när vi kom hem till Schweiz. Själv reser jag med skorna i handbagaget och det kommer Tina göra från och med nu också, säger Tobias - med ett stort leende.

Proffsdansaren Tobias Karlsson har deltagit i samtliga säsonger av programmet och vann säsong 3, år 2008.

Fredagen den 7 januari klockan 20.00 är det premiär för Tina Thörner och Tobias Karlsson i TV4´s Let´s dance. Fram tills dess gäller det att tänka, träna och andas dans!

Tinas blogg: http://www.tinathorner.se
Tobias blogg: http://finest.se/userBlog/?uid=38307
Allt om Let´s dance: http://www.tv4.se/lets_dance
10-12-27 Sista chansen på de exklusiva HRX520A-stereo hörselkåporna från Peltor! - Bara 5 dagar kvar!
Jag har nu bara ett par kvar av de exklusiva stereo-hörselkåpor HRX520A har inbyggd FM-radio som Peltor har skänkt. Det är nu bara fem dagar kvar att vara med och frivilligsponsra med vinstchans på de kåporna, så passa på! december.

Hörselkelkåpan har inbyggd radio med digital scanning med minnesfunktion. Med 3,5 mm stereojack för anslutning av exempelvis MP3-spelare. Med en överlägsen FM-motagning och fem lagringsbara kanaler.

Marknadspriset ligger på ca 1,200:-- så passa på!

Vill du vara med och sponsra mig och MiV´s arbete och ha chansen på de exklusiva hörselkåporna, behöver du bara sponsra med 50:-- eller mer. Varje 50-lapp ger dig sedan en vinstchans.


Jättevarm nyårskram till "Budda" och Peltor!

Mer info: www.peltor.se/se/default.asp


Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 1/12 - 31/12.

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!


10-12-21 Magnus Karlsson får kulturpris
Bilsport Classic-redaktören Magnus Karlsson förärades ett kulturpris tillsammans med Hans-Krister Karlsson för boken ”I backspegeln – bilismens födelse i småländska Emmaboda”.

Bilsport Classic-redaktionens Magnus Karlsson fick på måndagen den 20 december 2010 Bildningsnämndens hedersomnämnande i samband med att kulturpriset delades ut i Emmaboda kommun. Utmärkelsen grundar sig på insatsen tillsammans med Hans-Krister Karlsson, som till vardags jobbar inom träindustrin, för boken ”I backspegeln – bilismens födelse i småländska Emmaboda”. Titeln släpptes i våras.

Författarna har i drygt tio år samlat material och genomfört mängder av intervjuer med äldre kommunbor.
– Jag vet inte riktigt vad det här innebär men det känns såklart jätteroligt att vårt arbete uppskattas, säger Magnus Karlsson.

Boken skildrar hur Emmaboda blev en viktig ort inom den svenska bilismen. Här var man tidigt ute när det gällde det nya fortskaffningsmedlet automobil. Redan på 1930- talet var orten välkänd i bilsammanhang genom handlarna Carlström & Son, Volvoförsäljaren E.R. Johansson och Ford-agenturen Bilcentralen. Flera kända motorprofiler har vuxit upp här, och idag räknas Emmaboda som motorcentrum med flygbanan i Skutaryd som används till testkörningar och större publikevenemang. I boken skildras människor, taxiföretag, bensinstationer, lastbilsåkerier och bilprofiler från början av 1900-talet. Här beskrivs hur bilen en gång gjorde entré i järnvägsknuten Emmaboda.

10-12-21 Öhlins Racing expanderar i Norden
Ett förstklassigt varumärke måste leverera förstklassig service
Öhlins Racing firar 2011 35-årsjubileum och gör det genom att expandera på den nordiska marknaden. I december 2010 slår Öhlins upp portarna för Öhlins Auto Norden, en helägd distributör av Öhlins produkter för bilsport- och biltillbehörsmarknaden i Sverige, Norge och Finland.
- Vi växer oss allt starkare på bilsidan och ser nu en stor fördel i att via vår egen distributör erbjuda våra produkter och förstklassiska service till bilsportmarknaden och tillbehörsmarknaden för exklusiva bilar i de här länderna, säger Johnny Bräster, vice VD och marknadschef för Öhlins Racing AB. Öhlins Auto Norden kommer att vara en fullservicedistributör för våra bilprodukter och kommer framför allt att kunna erbjuda en stor mängd specialbyggda stötdämpare för de flesta tänkbara ändamål.

Öhlins Auto Norden kommer att vara distributör av Öhlins Racings bilsportprodukter samt Öhlins Road & Track-program riktat mot eftermarknaden för exklusivare sportbilar. Utöver det kommer Öhlins Auto Norden erbjuda exklusiv tillverkning av specialbyggda bilstötdämpare till team och förare inom racing, rally och historisk motorsport. Man kan även specialanpassa stötdämpare till utställningsbilar samt erbjuda service av Öhlins bilprodukter.

Läs mer på www.ohlinsauto.se och www.ohlins.com.
10-12-20 Patrik Sandell har blivit pappa!
Patrik Sandell och Caroline fick i lördags en son, 48 cm lång och 2758 gram. Sonen kom fem veckor för tidigt när Patrik var på plats i Kina och fick därför följa den via Skype.
- "Allt bra med oss tre, men vi blir nog kvar på sjukhuset i Östersund några veckor" hälsar Patrik

Jättegrattis till er båda!
/Maria
10-12-14 Riksrekrytering för utbildning i tävlingsteknik
Svalöfs gymnasium får riksrekrytering för tävlingsteknikutbildning
Skolverket har omprövat sitt tidigare beslut och godkänner nu riksrekrytering för utbildning i tävlingsteknik inom de ramar som nationellt gäller för fordons- och transportprogrammet. Utbildningen får omfatta 20 platser varav 8 med riksrekrytering från och med läsåret 2011/12.

Landskrona Kävlinge Svalövs gymnasieförbund ansökte om riksrekryterande utbildning för särskild variant med inriktning tävlingsteknik inom fordons- och transportprogrammet vid Svalöfs gymnasium. Skolverket har i tidigare meddelat beslut 2010-10-29 avslagit ansökan. Gymnasieförbundet har i skrivelse 2010-11-10 begärt omprövning av Skolverkets avslag.

Då Skolverket uppmärksammat att ansökan från Landskrona Kävlinge Svalövs gymnasieförbund inte behandlats vid programrådets sammanträde den 13 oktober 2010 har nu det nationella programrådet tillstyrkt riksrekrytering vid sitt sammanträde den 30 november 2010. Skolverkets beslut om riksrekrytering är giltigt i sex år från och med läsåret 2011/12.
- Vår tävlingsteknikerutbildning är riksunik och med hög kvalitet. Det känns bra att Skolverket gett oss möjlighet till riksrekrytering.

Därmed står utbildningen öppen för alla landets fordonsintresserade elever, säger Tomas Johansson, utbildningsdirektör i gymnasieförbundet.
10-12-13 Sjätteplats för Lars Kvick i Yrkes-EM
Det blev ingen medalj för personbilsmekanikern Lars Kvick i Yrkes-EM. Hudiksvallsbon slutade på en hedrande sjätte plats i stenhård konkurrens.
– Det har varit en fantastisk upplevelse att delta i Yrkes-EM. Jag har gjort mitt bästa och är nöjd med min insats, säger han.

Det är första gången Sverige ställer upp i tävlingsgrenen personbilsteknik i Yrkes-EM. Bakom det svenska deltagandet står Motorbranschens Yrkesnämnd, ett samarbetsorgan mellan fack och arbetsgivare som tillsammans arbetar för en hög kvalitet i yrkesutbildningen.
– Lars bevisade att han klarar av att lösa komplicerade arbetsuppgifter under svåra förhållanden och under stor tidspress. Nu tar vi med oss alla nyttiga erfarenheter och ställer in siktet på medalj i världsmästerskapen i London nästa år, säger Caj Luoma, ordförande i Motorbranschens Yrkesnämnd.
10-12-11 Lars Kvick avslutar på topp i Yrkes_EM
Personbilsmekanikern Lars Kvicks sista tävlingsdag i Yrkes-EM blev den bästa.
– Jag är mycket nöjd med min insats i dag. Nu hoppas jag att det är tillräckligt för att få stå på prispallen i morgon.

Den avslutande tävlingsdagen innehöll två svåra moment. Det ena var en felsökning av ett elsystem där Lars enligt huvuddomaren gjorde mycket bra ifrån sig jämfört med de andra deltagarna. Det andra momentet var felsökning av en bensinmotor och där imponerade Lars genom att hitta och åtgärda alla fel utom ett.
– Eftersom tävlingstiderna är så snålt tilltagna för varje uppgift är det ingen som hinner med att lösa dem helt. Då är det bra att komma så långt som jag gjorde i dag. Dessutom satsar jag på att lösa de fel som ger mest poäng. Man får helt enkelt vara lite taktisk också, säger Lars Kvick.

Prisutdelning sker på kvällen söndagen den 12 december.
10-12-10 Lars Kvick tävlar taktiskt i Yrkes-EM
Personbilsmekanikern Lars Kvick tävlar taktiskt för att ta så många poäng som möjligt i Yrkes-EM. Med en tävlingsdag kvar tror Hudiksvallsbon att han ligger bra till för en placering.
– Alla uppgifter är enormt tajta tidsmässigt. För att hinna klart allt måste man ha minst dubbelt så mycket tid. Nu tittar jag på vilka delmoment i varje uppgift som ger flest poäng och koncentrerar mig på att hinna med dessa, berättar Lars Kvick efter andra tävlingsdagen i Yrkes-EM.

Dagens uppgifter var att göra en inmätning på en motor samt reparation och felsökning av en styrinrättning. Lars känner sig nöjd med sin insats.
– Vi vet inget om placeringarna än. De flesta har gjort halvbra ifrån sig och några har det gått riktigt dåligt för. Jag tror att jag ligger ganska bra till ändå.

Den tredje och sista tävlingsdagen ska han göra en felsökning av en bensinmotor och ett elsystem.
– Det ska förhoppningsvis inte vara några problem, det är ju saker jag arbetar med varje dag. Men generellt kan jag konstatera att flera delar av tävlingsuppgifterna håller en väldigt hög svårighetsnivå.

Fakta: EuroSkills
Yrkes-EM, EuroSkills, hålls den 9–11 december i Lissabon, Portugal, och samlar 460 deltagare från 30 länder som tävlar i 50 olika yrken. Tävlingsåldern är mellan 18 och 25 år och Sverige ställer upp med 13 deltagare. I tävlingsgren personbilsmekaniker tävlar nio deltagare från Litauen, Luxemburg, Malta, Portugal, Spanien, Sverige, Turkiet, Tyskland och Österrike mot varandra.
Mer info: www.euroskills.org, www.bilproffs.se
10-12-09 Tidspress för Lars Kvick i Yrkes-EM
Personbilsmekanikern och Hudiksvallsbon Lars Kvick agerade fanbärare och gick i täten för det svenska laget när deltagare från 30 länder defilerade under invigningen av Yrkes-EM i Portugal. Därefter bjöd den första tävlingsdagen på både tidspress och svåra uppgifter.

Efter en stressig första dag i EuroSkills, Yrkes-EM, har personbilsmekanikern Lars Kvick klarat av två av sammanlagt sex tävlingsmoment. Första uppgiften var felsökning av en dieselmotor. Deltagarna hade en timme på sig att starta motorn innan domarna bröt. Därefter skulle deltagarna söka efter fel i motorn under ytterligare en timme. Ingen av dagens deltagare lyckades starta motorn.

– Det var en svår uppgift och det kändes nervöst när motorn inte kom igång, trots att domarna hade informerat alla om att troligtvis ingen skulle kunna starta den, berättar Lars Kvick.

Den andra uppgiften var inmätning och reparation av bromsar och felsökning av låsningsfria bromsar under en timme.
– Den stora utmaningen var att hinna med, det var verkligen ont om tid. Tyvärr hann jag inte allt. Jag hoppas kunna ta igen eventuella missar i morgon då jag ska arbeta med styrinrättning på framvagn, en uppgift som jag känner mig säker på. Däremot ska jag ägna en del av kvällen att läsa på lite extra om inmätning på motor som är morgondagens andra uppgift.

Fakta: EuroSkills
Yrkes-EM, EuroSkills, hålls den 9–11 december i Lissabon, Portugal, och samlar 460 deltagare från 30 länder som tävlar i 50 olika yrken. Tävlingsåldern är mellan 18 och 25 år och Sverige ställer upp med 13 deltagare. I tävlingsgren personbilsmekaniker tävlar nio deltagare från Litauen, Luxemburg, Malta, Portugal, Spanien, Sverige, Turkiet, Tyskland och Österrike mot varandra. Mer info: www.euroskills.org, www.bilproffs.se.
10-12-04 Christer Nygren och Lars-Ivar Francke!
Grattis Christer Nygren och Lars-Ivar Franke! Ni vann varsit par Peltor Kidskåpor som tack för ert stöd av Motorsport i Värmland och dess arbete!

Jättetack till er båda och alla andra som stöttar MiV och gör att sidan kan leva vidare.
Ett varmt tack även till "Budda" och Peltor!

Under december månad kan du som skänker 50:-- eller mer vara med och vinna de exklusiva stereo-hörselkåporna. Du missar väl inte det!

Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 1/12 - 31/12.

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!


10-12-04 Påminnelse: Dags att nominera - Visa att Ert Team är bäst Young Technician Award
Young Technician Award (ungdomspriset för bästa mekaniker) instiftades 2006 av SMSC i samarbete med Motorbranschens Arbetsgivareförbund (MAF) och varumärket www.bilproffs.se.

Priset är ett rese- och studiebidrag till ett värde av 15.000:-. 2009 års prestigeladdade pris tilldelades Ricky Rasenius, som nominerades av såväl Ferrari teamet Scuderia Rosso och FIA Formula 2 Championship.

Nu är det Ert team och Er bästa ungdomsmekaniker som har chansen att vinna och visa vem som är bäst!
Er nominering vill vi ha in senast den 14 december. Formuläret hittar du på

Team i: Rally-SM, STCC, JTCC, Carrera Cup, Camaro Cup, Radical, Swedish GT , Ginetta G20 Cup, Rallycross SM, Dragracing SM, eller i motsvarande internationella mästerskap är välkomna att nominera sin bästa ungdomsmekaniker.
Priset utdelas under pompa och ståt vid Bilsportgalan den 23 januari 2010 i Uppsala.

Tävlingsmekanikern skall nomineras av teamet och åldersgränsen är max 25 år under 2010.

I nomineringen ska framgå:
o Teknisk kompetens
o Agerande i tävlingsmekanikerrollen
o Kunskaper om närliggande kompetensområden
o Social kompetens

Nomineringsformuläret skickas in via fax mail till Rose-Marie Olsson, senast den 14 december 2010 Mail: rose-marie.olsson@transportgruppen.se Fax:08-611 41 04

Juryn består av:
Peter Jeppsson, vd MAF
Benny Wallin, projektledare MAF
Kåge Schildt, ordförande SBF
Bo Lindman, expert
Ytterligare Information och frågor: Bo Lindman 070-595 83 99, bo.l.lindman@telia.com
10-12-04 Hansen och Ydrefalk årets pristagare
Kenneth Hansen och Patrik Ydrefalk har i år utsetts till årets rallycrossförare som senior resp junior av tidningen Bilsport.

Kenneth slutade på silverplats i årets div-1 EM och Patrik tog som sistaårsjunior en bronsmedalj i SM i den supernationella klassen.

Därmed är de också två av kandidaterna till Årets bilsportare. Glöm inte att lämna din röst på http://www.bilsport.se/bilsportAward.php
10-12-02 Favorit i respris! Sponsra och vinn exklusiva hörselkåpor med digital lagringsbar FM stereo!
Peltor har skänkt ytterligare ett par av sina exklusiva stereo-hörselkåpor Kåporna HRX520A har inbyggd FM-radio och jag lottar ut ett par under perioden 1 december - 31 december.

Hörselkelkåpan har inbyggd radio med digital scanning med minnesfunktion. Med 3,5 mm stereojack för anslutning av exempelvis MP3-spelare. Med en överlägsen FM-motagning och fem lagringsbara kanaler.

Marknadspriset ligger på ca 1,200:-- så passa på!

Vill du vara med och sponsra mig och MiV´s arbete och ha chansen på de exklusiva hörselkåporna, behöver du bara sponsra med 50:-- eller mer. Varje 50-lapp ger dig sedan en vinstchans.

Jättevarm julkram till "Budda" och Peltor!

Mer info: www.peltor.se/se/default.asp

PS. Dragningen av Kids-kåporna sker i helgen.


Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 1/12 - 31/12.

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!


10-12-02 Personbilsmekaniker redo för EM
Personbilsmekanikern Lars Kvick är redan svensk mästare i sitt yrke. Nu har han chansen att bli bäst i Europa. Den 9 december går startskottet för EuroSkills, EM i yrkesskicklighet, i Lissabon.

Lars Kvick, 21, har förberett sig genom kurser på bland annat Volkswagen i Södertälje och specialträning på Bromangymnasiet i Hudiksvall. Framför allt tränar han varje dag när han arbetar på Bilmetro i Hudiksvall, en auktoriserad verkstad för Volkswagen.
– Volkswagen sponsrar EuroSkills och det innebär att jag har arbetat ett antal år med det bilmärke som är med i tävlingen, vilket är en klar fördel, säger han.

I EuroSkills består tävlingen av sex uppgifter som ska genomföras under tio timmar. Lars ska bland annat testas i motorstyrning och diagnostik av en bensin- respektive en dieselmotor, felsökning och reparation i elsystem samt kontroll och reparation av broms- och stabilitetssystem. Det är Motorbranschens yrkesnämnd, ett samarbete mellan arbetsgivare och fack, som står bakom deltagandet i EuroSkills. Innehållet i motorbranschens yrken förändras i takt med den tekniska utvecklingen och det finns ett stort behov av duktiga mekaniker som behärskar elektronik och IT.
– Genom att uppmärksamma unga, duktiga yrkesutövare vill vi främja rekryteringen till motorbranschen. Vi behöver fler som är lika engagerade, intresserade och proffsiga som Lars, säger Caj Luoma, ordförande för Motorbranschens yrkesnämnd.

Tävlingsspråket i EuroSkills är engelska, men det är inget som avskräcker Lars Kvick. I gymnasiet gjorde han praktik i England under tre veckor och då fungerade det bra med språket. Inte heller att tävla inför publik gör honom särskilt nervös. Han känner att han har en bra form inför avresan och säger sig ha tävlingsstrategin klar:
– Att tänka logiskt och inte krångla till det för mycket. Då löser sig det mesta.

Fakta: EuroSkills
Tävlingen hålls den 9–11 december i Lissabon, Portugal, och samlar 460 deltagare från 30 länder som tävlar i 50 olika yrken. Tävlingsåldern är mellan 18 och 25 år och Sverige ställer upp med 13 deltagare. I tävlingsgren personbilsmekaniker tävlar 12 deltagare från Litauen, Luxemburg, Malta, Portugal, Spanien, Sverige, Turkiet, Tyskland och Österrike mot varandra. Mer info: http://www.euroskills2010.pt och www.bilproffs.se.
10-12-01 Boka annons i två måndader - få ett par Peltor Kidskåpor på köpet!
Bokar du en annons i två månader får du ett par Peltor Kidskåpor på köpet.
Erbjudandet gäller fram till och med 15 december, så passa på!

Annons på framsidan, längst till höger, 3.500 kr/månad + moms
mer info>>


Eller kontakta mig:
Maria, 0731-80 13 68 maria@motorsportivarmland.nu

10-12-01 Bilsport Award 2010 - Årets förare utsedda
Årets förare i svensk motorsport på fyra hjul är utsedda och har presenterats i det senaste numret av tidningen Bilsport. Samtliga pristagare kommer att tilldelas sina utmärkelser, Bilsport Award 2010, i Uppsala den 29 januari. Då bjuder nämligen nordens största motorförlag, Albinsson & Sjöberg, tillsammans med Svenska Bilsportförbundet in till den traditionella Bilsportgalan.

Bilsport Award delas årligen ut till årets främsta senior och junior i motorsportgrenarna rally, racing, rallycross och dragracing. Årligen utser en namnkunnig motorsportjury, med förlagschef Stig L Sjöberg som ordförande, även Årets Kartingförare.

Bland de nio vinnarna, som offentliggörs i veckans utgåva av tidningen Bilsport, ska dessutom Årets Senior och Årets Junior röstas fram. Den omröstningen sker på www.bilsport.se och resultatet kommer inte att presenteras förrän på Bilsportgalan den 29 januari 2011.

Bilsport Award har hög status bland de svenska förarna. Så här säger bland annat Patrik Sandell, som för sin silvermedalj i rally-VM utsetts till Årets Rallyförare:
– Jag är otroligt hedrad. Det här är det finaste priset man kan få som svensk rallyförare. STCC-vinnaren Richard Göransson, som utsetts till Årets Racerförare, är också glad över utmärkelsen.
– Shit vad kul! Det är första gången jag vinner det här priset, sa han spontant när han nåddes av juryns beslut.

Här är samtliga Bilsport Award-vinnare 2010.
Årets Rallyförare
Patrik Sandell, 28 år, Frösön
Vann, tillsammans med kartläsaren Emil Axelsson, silver i nya VM-klassen Super 2000 World Rally Championship, SWRC, efter bland annat segrar i Tyskland och Frankrike.

Årets Rallyjunior
Victor Henriksson, 22 år, Stockholm
Vann junior-SM efter tre segrar och blev SM-trea i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen med kartläsaren Håkan Palm.

Årets Racingförare
Richard Göransson, 32 år, Örebro
Vann som ensam förare i WestCoast Racing kungaklassen STCC för fjärde gången i karriären. Göransson blev dessutom tvåa i nya Scandinavian Touringcar Cup.

Årets Racingjunior
Andreas Simonsen, 21 år, Göteborg
Med två racesegrar och nio pallplatser totalt vann Simonsen tyska SEAT Léon Supercopa. En av segrarna kom på Nürburgrings klassiska nordslinga.

Årets Rallycrossförare
Kenneth Hansen, 50 år, Götene
Med sju pallplatser nådde Hansen silver i EM-seriens huvudklass Division 1. Kenneth Hansen Motorsport drev dessutom den Citroën C4 i vilken Liam Doran från Storbritannien blev bronsmedaljör.

Årets Rallycrossjunior
Patrik Ydrefalk, 25 år, Vretstorp
Som sistaårsjunior imponerade Ydrefalk genom att bli SM-trea i klassen Supernationell efter att ha kört hem två delsegrar – båda efter avancemang från B-final.

Årets Dragracingförare
Michael Gullqvist, 47 år, Hässelby
Gullqvist fick chansen att ersätta världsrekordhållaren Raymond Commisso i Pro Modklassen, åkte till Atlanta i USA och vann som första europé en nationell stortävling i det amerikanska dragracingmästerskapet, NHRA.

Årets Draracingjunior
Daniel Nyling, 18 år, Svärdsjö
17 år ung och nykomling i Stock/Super Stock satte junioren alla seniorer på plats och blev svensk mästare. I sin Chevrolet Nova vann Nyling även Swedish Dragracing League och slutade på första plats i SDS High Five points.

Årets Kartingförare
Viktor Öberg, 17 år, Borås
I nordisk och rysk konkurrens körde Öberg hem växellådsklassen KZ2 i Viking Trophy. Han fortsatte med att vinna SM och presterade under året även fina körningar i EM och Världscupen.
10-12-01 Richard Göransson utsedd till Årets racingförare 2010
WestCoast Racings Richard Göransson har utsetts till Årets racingförare 2010. Tidningen Bilsport har utsett den fyrfaldige STCC-mästaren till årets racingförare efter årets succésäsong.

Richard Göransson var i år WestCoast Racings enda förare i STCC och han besegrade alla odds och tog sitt fjärde STCC-guld i en rafflande final och blev också dubbelt historisk i STCC när han under säsongen även blev den mest segerrike STCC-föraren någonsin. Det här är första gången Richard Göransson blir utsedd till Årets racingförare och han är mycket glad över utmärkelsen.
- Det är en fantastisk avslutning på ett grymt år, säger Richard. Det är första gången jag får den här utmärkelsen trots tre STCC-guld och ett ETCC-guld tidigare. Min fjärde STCC-titel gjorde mig historisk i STCC och det här är ett bra kvitto på att det uppmärksammas. Vi hade ett fantastiskt team i år och fantastiska partners i ryggen och utan deras hjälp hade det här inte varit möjligt så ett stort tack till alla.

Richard Göransson deltar nu i omröstningen om vem som blir Årets senior i motorsport, en omröstning som pågår just nu på http://bilsport.se/bilsportAward.php. Resultatet av den omröstningen kommer att presenteras i samband med Bilsportgalan i Uppsala den 29 januari.

I helgen väntar också fler utmärkelser för Richard Göransson då BMW Motorsport har sin årliga BMW Sports Trophy i München där BMW-förare från hela världen belönas.
10-11-30 Rösta fram årets rallysportare
Nu har tidningen Bilsport nominerat sina kanditater för årets bilsportare och det är upp till oss att välja bland de nominerade i varje klass.

De nominerade är:
Seniorer
Årets Rallycrossförare, Kenneth Hansen, 50, Götene
Å rets Racingförare, Richard Göransson, 32, Örebro
STCC-champion som i år säkrade sin fjärde titel. Dessutom blev han tvåa i det nya Scandinavian Touringcar Cup.
Årets Rallyförare, Patrik Sandell, 28, Frösön
Årets Dragracingförare, Michael Gullqvist, 47, Hässelby

Juniorer:
Årets Rallycrossjunior, Patrik Ydrefalk, 25, Vretstorp
Årets Dragracingjunior, Daniel Nyling 18, Svärdsjö
Årets Racingjunior, Andreas Simonsen, 21, Göteborg
Årets Kartingförare, Viktor Öberg, 17, Borås
Årets Rallyjunior, Viktor Henriksson, 22, Stockholm

Röstar gör du här: http://www.bilsport.se/bilsportAward.php
10-11-29 Passa på - stor vinstchans - endast åtta är med!! Sponsra och vinn Kids-kåporna, bara två dagar kvar
I morgon är det sista dagen att betala in för att frivilligsponsra med vinstchans på ett av de två paren Peltor Kids-kåpor som lottas ut. Bara åtta är med i utlottningen så här långt!

Barns hörsel är extremt känslig och de har väldigt lite skydd mot skadligt buller.
*Peltor Kid hörselskydd dämpar skadligt buller effektivt, utan att stänga ute omgivningsljuden.
* Hörselskyddet är enkelt att använda, med låg profil och utan utstickande delar som kan fastna.
* De breda, bekväma tätningsringarna är fyllda med en unik kombination av vätska och skum, som ger optimal dämpning och lågt tryck mot huvudet och därmed säkerställer bästa möjliga komfort även vid lång användning.
* Peltor Kid är CE-godkänt och passar för barn på upp till 7 års ålder. Peltor Kid finns i två karakteristiska färger – neonrosa och neongrönt – för att de ska synas väl och vara kul att använda.


Vill du vara med och sponsra mig och MiV´s arbete och ha chansen på de fina Kidskåporna, behöver du bara sponsra med 50:-- eller mer. Varje 50-lapp ger dig sedan en vinstchans. Utlottingen äger rum och alla som varit med och stöttat under perioden mellan 1/11-30/11 är automatiskt med.

Vamt tack "Budda" och Peltor!

Mer info: www.peltor.se

Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 1/11-30/11 2010 och två hörselkåpor lottas ut till två lyckliga vinnare.

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!


10-11-27 Julstädar ni - tänk på Bilsportarvet! - Bilsportarvet har fått massor av "gammal skåpmat"
Julstädar kan ni väl tänka på Bilsportarvet. De har fått in massor av material, men söker givetvis efter mer.

11 lådor från Västra, 16 kilo från Övre Norra och mer är på väg. Nedre Norra har bidragit med 8 lådor material från Åke Andersson i Ludvika.

Bilsportarvet hoppas att det finns fler som vill hjälpa dem att få in mer material.
För er som har information om gamla banor skicka gärna in det till info@bilsportarvet.se.

Banskisser, resultat, hur banan skapades, vilka gjorde banan m.m
Mer info hittar du på www.bilsportarvet.se

10-11-26 Patrik Sandell utsedd till Årets rallyförare
Patrik Sandell har utsetts till Årets rallyförare i Sverige 2010. Det är tidningen Bilsport som för andra gången förärar Sandell den åtråvärda utmärkelsen. Han fick den efter en mycket lyckad säsong i Super 2000 World Rally Championship, som slutade med ett VM-silver. Patrik fick utmärkelsen även 2008.

Tillsammans med sin kartläsare Emil Axelsson tävlar Patrik för Red Bull Rally Team i en Skoda Fabia S2000. Svenskduon var med och slogs om VM-guldet i SWRC-klassen ända in över mållinjen när VM-finalen kördes i Wales för ett par veckor sedan. Det blev till slut ett VM-silver, samt att de körde hem segern i teammästerskapet i FIA WRC Cup till sitt team.

Svenskarna kan se tillbaka på en lyckad säsong, med segrar på asfaltsvägarna både i Tyskland och Frankrike som två höjdpunkter. En säsong som nu kröns i och med den nya utmärkelsen.
- Jag är otroligt hedrad. Det här är det finaste priset man kan få som svensk rallyförare. Och att få det för andra gången är fantastiskt, säger en mycket glad Patrik Sandell.

Egentligen är det tredje gången som den 28-årige östersundsbron uppmärksammas av juryn för Bilsport Award. Redan 2005 utsågs han till Årets rallyjunior.
- Patrik imponerar på mig med hur han omsätter en vision och ett mål till verklighet genom en väldigt stark drivkraft. Han skapar sina egna förutsättningar för att nå framgång, säger Stig Sjöberg som är ordförande för juryn.
- Han är ju juniorvärldsmästare sedan tidigare, och det är ingen tillfällighet att det blev VM-silver i år. Han har redan kommit långt, och har förutsättningarna att komma ännu längre, avslutar Sjöberg.

Prisutdelningen av Bilsport Award sker i samband med Bilsportgalan i Uppsala den 29 januari.
10-11-25 Bussresa Sunne/Torsby till Solberg Motorshow 27/11
Det finns några restplatser kvar till Solbergs motorsport på lördag morgon och hem på kvällen.
Bussen går från Sunne/Torsby lördag 27/11.
Priset är 700:-- inklusive inträde.
Först till kvarn gäller
För anmälan eller ytterligare info ring:
Anders Gullström, 070-395 01 80

10-11-25 Sandell till Solberg Extreme Motorshow i Oslo
I helgen går Petter och Henning Solbergs motorshow ”Solberg Extreme MotorShow” av stapeln inne på Telenor Arena i Oslo. Ett antal internationella rally- och rallycrossstjärnor tävlar mot varandra på en superspecial inne på arenan. En av stjärnorna på plats är den nyblivne VM-silvermedaljören Patrik Sandell.

Det är andra året i rad som de två rallybröderna genomför eventet. Första året blev en rejäl succé med 15.000 åskådare på plats, och man räknar med fullsatta läktare även i år.
- Det skall bli riktigt häftigt. Jag ser verkligen fram emot att få köra inför en fullsatt Telenor arena, säger Patrik Sandell.
- Det skall också bli intressant att se hur har byggt upp själva eventet. Det är precis något sådant vi skulle behöva i Sverige, för att lyfta motorsport till den nivån den bör ligga på, säger Patrik.

Svensken kommer att dela bil med norrmannen Andreas Mikkelsen. De kommer att köra den Skoda Fabia WRC som Patrik körde under Göteborg City Race i somras.

Förutom bröderna Solberg kommer de att möta kända förare som Mikko Hirvonen, Gigi Galli, Tommi Mäkinen och Juha Kankunen.

Mer info på www.solbergmotorshow.no
10-11-17 Händelserik period för Stjerneskolans tävlingsmekaniker
Vid förra helgens VM-rally i England deltog Adam Johansson FPTM 08 som gästmekaniker i Petter Solbergs rally team som ett led i samarbetet mellan skolan och PSWRT.

Till kommande helg håller vi tummarna för att någon av Andreas Bakkerud eller Daniel Holten båda FPTM08 ska vinna det prestigefyllda priset Norsk Bilsporttalent och 325 000 nok.

De har båda tillsammans med tre andra konkurrenter kämpat under två dagar tidigare i höst i olika tävlingsgrenar, Crosskart, Locost, Subaru cup, cykel och springning samt mediapresentation.

Priset delas ut vid en stor galamiddag på lördag.

Helgen efter ska hela klassen delta under Solberg Extrem motorshow i Oslo. Där deltar en stor del av motorsportvärldens toppnamn i en inomhusshow en publik på många tusen. De ska där serva och presentera flera bilar som har byggts och renoverats på skolan i samarbete med Petter Solberg.
10-11-13 Adam Stjerneskolan från gästmekaniker hos Petter
Under Englands VM-rally finns Adam Johansson från Stjerneskolan i Torsby med som gästmekaniker i Petter Solberg World Rally Team. Adam som går sista året kommer från en ort utanför Varberg har bl.a mekat åt David"LL" Johansson under EM-säsongen.

Stjerneskolan har utbildat tävlingsmekaniker under 10 års tid och har ett mycket gott samarbete med bl.a Petter och Pernilla. Under året har en Toyota Celica 185 Gr A rallybil totalrenoverats och en Lotus seven kopia byggd för show färdigställts. Båda kommer att finnas med på Solberg Extrem Show den 27/11 i Oslo.

Samma dag har Stjerneskolan öppet hus för att visa upp de olika utbildningarna och besökare kan se elever jobba med bl.a, Ferrari 360 GT, Lotus seven kitcar och crosscart.

Ett antal elever har genom åren deltagit vid både internationella och nationella tävlingar inom rally, rallycross och banracing och många jobbar nu aktivt i olika team.

I England deltar förutom Adam också Ole Johan Rustad, Ole Johan som efter ett antal år hos Ford nu arbetar åt Petter.

Även Andreas Levin och Andreas Larsen som jobbar i Adapta WRT med Mats Östberg är tidigare elever.
10-11-10 Dags att nominera - Visa att Ert Team är bäst Young Technician Award
Young Technician Award (ungdomspriset för bästa mekaniker) instiftades 2006 av SMSC i samarbete med Motorbranschens Arbetsgivareförbund (MAF) och varumärket www.bilproffs.se.

Priset är ett rese- och studiebidrag till ett värde av 15.000:-. 2009 års prestigeladdade pris tilldelades Ricky Rasenius, som nominerades av såväl Ferrari teamet Scuderia Rosso och FIA Formula 2 Championship.

Nu är det Ert team och Er bästa ungdomsmekaniker som har chansen att vinna och visa vem som är bäst!
Er nominering vill vi ha in senast den 14 december. Formuläret hittar du på

Team i: Rally-SM, STCC, JTCC, Carrera Cup, Camaro Cup, Radical, Swedish GT , Ginetta G20 Cup, Rallycross SM, Dragracing SM, eller i motsvarande internationella mästerskap är välkomna att nominera sin bästa ungdomsmekaniker.
Priset utdelas under pompa och ståt vid Bilsportgalan den 23 januari 2010 i Uppsala.

Tävlingsmekanikern skall nomineras av teamet och åldersgränsen är max 25 år under 2010.

I nomineringen ska framgå:
o Teknisk kompetens
o Agerande i tävlingsmekanikerrollen
o Kunskaper om närliggande kompetensområden
o Social kompetens

Nomineringsformuläret skickas in via fax mail till Rose-Marie Olsson, senast den 14 december 2010 Mail: rose-marie.olsson@transportgruppen.se Fax:08-611 41 04

Juryn består av:
Peter Jeppsson, vd MAF
Benny Wallin, projektledare MAF
Kåge Schildt, ordförande SBF
Bo Lindman, expert
Ytterligare Information och frågor: Bo Lindman 070-595 83 99, bo.l.lindman@telia.com
10-11-08 Två lyckliga vinnare är med i utlottningen av Peltor-Kidskåpor!
Peltor har skänkt mig några Kids-hörselkåpor, värda ca 199:-- på marknaden och jag lottar under november månad ut två par till två lyckliga vinnare.

Barns hörsel är extremt känslig och de har väldigt lite skydd mot skadligt buller.
*Peltor Kid hörselskydd dämpar skadligt buller effektivt, utan att stänga ute omgivningsljuden.
* Hörselskyddet är enkelt att använda, med låg profil och utan utstickande delar som kan fastna.
* De breda, bekväma tätningsringarna är fyllda med en unik kombination av vätska och skum, som ger optimal dämpning och lågt tryck mot huvudet och därmed säkerställer bästa möjliga komfort även vid lång användning.
* Peltor Kid är CE-godkänt och passar för barn på upp till 7 års ålder. Peltor Kid finns i två karakteristiska färger – neonrosa och neongrönt – för att de ska synas väl och vara kul att använda.


Vill du vara med och sponsra mig och MiV´s arbete och ha chansen på de fina Kidskåporna, behöver du bara sponsra med 50:-- eller mer. Varje 50-lapp ger dig sedan en vinstchans. Utlottingen äger rum och alla som varit med och stöttat under perioden mellan 1/11-30/11 är automatiskt med.

Vamt tack "Budda" och Peltor!

Mer info: www.peltor.se

Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 1/11-30/11 2010 och två hörselkåpor lottas ut till två lyckliga vinnare.

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!


10-11-08 Någon som spelat in "Så mycket bättre" med Petter
Hade ställt in "Så mycket bättre! för inspelning efter TV-bilagan. Men det visade sig vara fel på TV-tablån...

ÄR det något som spelat in programmet i lördags/söndags när Petter stod som huvudperson?
Hör då av er till mig: maria@motorsportivarmland.nu eller 0731-801368 för jag är MYCKET intresserad av att få en inspelning av programmet
10-11-04 Grattis Bengt Bergman - du vann stereo-hörselkåporna från Peltor!
Varmt tack till er alla som stöttar mitt arbete och jag är glad att kunna lotta ut lite varor som tack, eftersom stödet betyder så oerhört mycket.

Den här bången var det Bengt Bergman som drog längsta strået och vann stereo-hörselkåporna från Peltor!
Grattis! Kåporna kommer på posten!

/Maria
10-10-31 Sista dagen att stötta MiV med vinstchans på ett par exklusiva stereo-hörselkåpor från Peltor!
Idag är det sista dagen att göra en inbetalning för att stötta mitt idéella arbete med MiV och samtidigt ha chans att vinna ett par riktigt tuffa stereo-hörselkåpor från Peltor.

Peltors hörselkelkåpa
HRX520A, har inbyggd radio med digital scanning med minnesfunktion. Med 3,5 mm stereojack för anslutning av exempelvis MP3-spelare. Med en överlägsen FM-motagning och fem lagringsbara kanaler.

Marknadspriset ligger på ca 1.200:-- så passa på!

Vill du vara med och sponsra mig och MiV´s arbete och ha chansen på de exklusiva hörselkåporna, behöver du bara sponsra med 50:-- eller mer. Varje 50-lapp ger dig sedan en vinstchans. Utlottingen äger rum och alla som varit med och stöttat under perioden mellan 1/8-31/10 2010 är automatiskt med.

Vamt tack "Budda" och Peltor!

Mer info: www.peltor.se/se/default.asp

Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 1/8-31/10 2010

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!


10-10-28 Unga förare får chans att utvecklas
I början av december tas tjugo ungdomar från hela världen ut till en första testdag inför nya FIA Institute Academy. Timmy Hansen och Fredrik Åhlin Kottulinsky är nominerade från Sverige.
Redan vecka 44 är Charlotte Haegermark i elden, som enda kvinnliga förare med chans att få en fri styrning nästa år i tyska VW Scirocco R-Cup.

19-åriga Charlotte Haegermark från Göteborg är praktiskt taget uppväxt i depån eftersom föräldrarna tävlade i racing. 1999 körde hon själv sin första kartingtävling och har i år med framgång tävlat i den enda växlade klassen KZ2.
Nästa vecka befinner hon sig på racingbanan Oschersleben i Tyskland där hon som en av tio tjejer har chans att bli den som nästa år får en fri styrning i VW Scirocco R-Cup. Shootouten är möjlig tack vare ett samarbete mellan det internationella bilsportförbundet FIA och Volkswagen Motorsport. Samtliga bilar i klassen drivs med biogas.

18-årige Timmy Hansen, Götene, och 19-årige Fredrik Åhlin Kottulinsky är av Svenska Bilsportförbundet nominerade till det nyinstiftade utbildningsprogrammet FIA Institute Academy. Alla världens länder har möjlighet att sända två talanger, och FIA väljer ut de 20 främsta till en första test i december. Förutom körning blir det fysiska och mentala prov, samt flera intervjuer av olika slag. De tio bästa får sedan delta i aktiviteter och workshops runt om i världen. Förare som Le Mans-vinnaren Alex Wurz och rallyvärldsmästaren Robert Reid leder den praktiska delen.
- Våra ungdomar är väl förberedda inför uppgiften och även om konkurrensen är knivskarp hoppas vi få med en talang, säger Kenneth Thorén, förbundskapten för racinglandslaget.

Timmy Hansen tog ett välförtjänt brons i årets Formel BMW Europe. Fredrik Åhlin har ett par totalsegrar på den nationella meritlistan, och låg väl med i SM-finalen innan ett styrstag gick sönder. Men störst eko hittills skapade han nyligen då han tog en av sex VM-platser nästa år i Pirelli Star Driver 2011.
- Vi har många lovande unga rallyförare, och i Fredrik något utöver det vanliga. Inte nog med att han är en stor förarbegåvning utan hela hans familj har varit framgångsrik och det ger en kunskap och förståelse som är extra viktig i en internationell satsning. Därför tror jag mycket på Fredrik, säger Anders Dawidson, förbundskapten för rallylandslaget.
10-10-28 Tom Prahl inviger TMK Raceway
Tom Prahl, tränare av allsvenska fotbollslaget Trelleborgs FF inviger på söndag TMK Raceway.

Den välmeriterade fotbollstränaren med 3 st SM Guld, 2 med Halmstad och 1 med Malmö FF, återvänder till sin hemby för en dag och inviger den världsunika miniracingbanan TMK Raceway nu på söndag den 31 oktober.
- Mitt hjärta klappar ju lite extra för Onslunda och när motorklubben ringde och berättade om detta projekt och att det fanns i min hemby, kändes de självklart att ställa upp, berättar Tom Prahl.

Invigningen av TMK Raceway:
När: Söndagen den 31 oktober kl 14.00 invigs TMK Raceway.
Var: Onslunda, Borstakungens gamla lokaler mitt i byn. (följ skyltarna)
Meddela oss genom att svara på detta mail om ni kommer att närvara på invigningen

Fakta TMK Raceway:
Banans längd: 165 meter
Antal hopp: 7 st
Typ av material: gul lera
Total vikt material: 250 ton
Byggtid: 6 månader
Biltyper: Radiostyrda Elbilar skala 1:8, 1:10 m.m.
I framtiden även etanolbilar m.m.
Antal bilar / heat: 10 st
Tidtagningssystem: Digitalt för AMB-RC med aktiv visning på Internet
Byggkostnad: Okänt, mycket ideellt arbete från medlemmar i Tomelilla MK
Bandesign: Henrik Nilsson, Europaförare i RSB från Simrishamn.
Webbfilm: http://www.youtube.com/watch?v=Ta83vuX1kws&feature=related
10-10-25 Invigning av Världsunik tävlingsbana
Aldrig tidigare har någon gjort motsvarande. Transporterat in 250 ton lera inomhus för att bygga en permanent anläggning för Radiostyrd Bilsport helt oberoende av väderleken utanför.

Iden till det unika bygget kom under förra vintern när klubben var tvingade igen att riva sin inomhusanläggning, en anläggning som medlemmarna byggt upp under ett antal år och som kördes på en konventionell inomhusbana av nålfilt.

När man fick tillgång till Borstakungens gamla lokaler i Onslunda(en liten by utanför Tomelilla), så var det självklart att bygga denna unika bana i lokalerna.

Efter 6 månader stod så den unika banan klar. TMK Raceway är unik på så vis att det inte finns andra banor för Radiostyrd Bilsport inomhus, där man kan köra året runt.

Normalt, är säsongen slut för grus/ler körning i oktober november månad, men med denna bana, så kan man köra vidare under hela året utan att behöva ta hänsyn till väder och vind.

TMK Raceway är dessutom perfekt för all tillverkare av miniracingbilar och team som måste testa sina bilar. Banan i Onslunda ändrar sig inte efter 2 timmar, då det ex. börjar regna eller om solen står på. Denna banan blir desamma under hela dagen. Vilket gör den idealisk att utföra tester på. En dröm för vilken tillverkare och utvecklare som helst.

Banan är byggd för att kunna hantera de värsta bilarna som idag finns på marknaden. Med sin längd av 165 meter och 7! hopp krävs det att förarna är på topp hela tiden. En bana och anläggning av världsklass har byggts i lilla Onslunda utanför Tomelilla.

Fakta TMK Raceway:
Banans längd: 165 meter
Antal hopp: 7 st
Typ av material: gul lera
Total vikt material: 250 ton
Byggtid: 6 månader
Biltyper: Radiostyrda Elbilar skala 1:8, 1:10 m.m.
I framtiden även etanolbilar m.m.
Antal bilar / heat: 10 st
Tidtagningssystem: Digitalt för AMB-RC med aktiv visning på Internet
Byggkostnad: Okänt, mycket ideellt arbete från medlemmar i Tomelilla MK
Bandesign: Henrik Nilsson, Europaförare i RSB från Simrishamn.
Webbfilm: http://www.youtube.com/watch?v=Ta83vuX1kws&feature=related
10-10-25 Bara 7 dagar kvar - sponsra 50:-- med chans att vinna Peltors exklusiva stereo-hörselkåpor!
Du har väl inte missat att du kan vinna exklusiva stereo-hörselkåpor från Peltor när du stöttar MiV?!
Erbjudandet gäller fram till och med 31 oktober.

Peltors hörselkelkåpa
HRX520A, har inbyggd radio med digital scanning med minnesfunktion. Med 3,5 mm stereojack för anslutning av exempelvis MP3-spelare. Med en överlägsen FM-motagning och fem lagringsbara kanaler.

Marknadspriset ligger på ca 1.200:-- så passa på!

Vill du vara med och sponsra mig och MiV´s arbete och ha chansen på de exklusiva hörselkåporna, behöver du bara sponsra med 50:-- eller mer. Varje 50-lapp ger dig sedan en vinstchans. Utlottningen gäller från och med mellan 1/8-31/10 2010

Vamt tack "Budda" och Peltor!

Mer info: www.peltor.se/se/default.asp

Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 1/8-31/10 2010

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!


10-10-20 Passa på - endast 11 dagar kvar med chans att vinna Peltors exklusiva stereo-hörselkåpor!
Du har väl inte missat att du kan vinna exklusiva stereo-hörselkåpor från Peltor när du stöttar MiV?!
Erbjudandet gäller fram till och med 31 oktober.

Peltors hörselkelkåpa
HRX520A, har inbyggd radio med digital scanning med minnesfunktion. Med 3,5 mm stereojack för anslutning av exempelvis MP3-spelare. Med en överlägsen FM-motagning och fem lagringsbara kanaler.

Marknadspriset ligger på ca 1.200:-- så passa på!

Vill du vara med och sponsra mig och MiV´s arbete och ha chansen på de exklusiva hörselkåporna, behöver du bara sponsra med 50:-- eller mer. Varje 50-lapp ger dig sedan en vinstchans. Utlottningen gäller från och med 1 maj - 30 juni.

Vamt tack "Budda" och Peltor!

Mer info: www.peltor.se/se/default.asp

Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 1/8-31/10 2010

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!


10-10-19 Racingsäsongen 2010 bjöd på spännande praktik för 15 gästmekaniker
Grande Finale för några av ungdomarna från gymnasieskolornas fordonsprogram var det vid STCC-finalen på Mantorp Park 1-2 oktober.
Under året har Bilproffs.se haft 15 gästmekaniker i 6 olika team i STCC och i Tyska DTM samt ADAC GT Masters.

Brian Borglund var den lycklige att genom Team CaWalli få pröva på internationell racing där han bl.a. fick skruva Audi R8 åt Jimmy Johansson. I Team CaWalli gästmekade på hemmaplan också Viktor Andersson, Jonas Ölander och Daniel Reinhardt.

Hos Mattias Ekström Junior Team hittade vi Göran Andersson och Hampus Nyström, mekande på teamets Seat Leon i såväl STCC som JTCC, medan Maria Flint-Juhlin var flitig mekaniker i Volkswagen Racing, där också Tobias Hamarahim, Jesper Andersson och Volkan Gamlik provade på livet som racingmekaniker i såväl JTCC som långlopp.

Kim Persson praktiserade hos STCC teamet Huggare Racing, medan Björn Johansson provade på att meka motorcykel hos JAS piloten och roadracinglegenden Peter Linden.

En nyhet för året var det gästlackerarteam som Bilproffs.se satte upp tillsammans med Bilteknik/PWR i Carrera Cup. Här handlade det främst om plastreparationer och lackering, under fältmässiga förhållanden i racingdepån. Emelie Dammare, Sandra Halvars och Kristoffer Halvarsson fick dessutom också en specialistutbildning i sport repair som stöttades av 3M, Dupont och Verktygsboden.

Med nu 7 år i ryggen och mer än 130 elever från FP åk 2-3, kan vi konstatera att samarbetet med bilsporten kring Gästmekaniker blivit en stor succé. Närmare hälften av alla ungdomar som fått chansen att pröva på livet som rally- eller racingmekaniker har fortsatt på ett eller annat sätt bilsporten som mekaniker. Överraskande många har också fått anställning som proffsmekaniker i olika tävlingsteam Men det stora flertalet tar chansen att på sin fritid, genom bilsporten, utvecklas till ännu bättre mekaniker ute hos branschens företag.

Snart är det dags att söka till 2011 års gästmekaniker team. Info och ansökningsformulär hittar du på: www.bilproffs.se
10-10-12 Bilsportförbundet part i Gamex
Gamex är landets första mässa med spel, film, musik och nöje. Där är bilsporten en självklar del med spel som STCC The Game och WRC The Game.

På mässan, som också kallas The Entertainment Show, kan besökarna även hitta musik, film och nöjen. Det senaste inom spelvärlden finns att prova på, kända artister ska underhålla och den som vill kan tävla mot spelproffs eller mot kompisar.

Svenska Bilsportförbundet är en av huvudparterna till Gamex, Kistamässan, och ställer ut spelsimulatorer laddade med STCC the Game och WRC the Game.
- Virtuell Bilsport gör att Svenska Bilsportförbundet är en självklar partner för oss, säger Cecilia Lindvall, projektledare för Gamex.

Bilsportförbundets monter laddas också med en riktig Formel-bil och utanför huvudentrén kommer ett par sportbilar att stå.
- Mässan vänder sig i första hand till ungdomar som har höstlov just då, och det är en perfekt målgrupp för vår del, säger Jörgen Andersson på Bilsportförbundet.

Runt 20 000 besökare väntas till Gamex som arrangeras 4-7 november. Merparten i åldern 15 till 30 år. Allt som har med dataspel att göra kommer att finnas på plats, liksom film, musik, mobil samt leverantörer av internet och nöje. Helt enkelt kommer Gamex att vara en totalupplevelse för alla sinnen.
10-09-22 Dagens ros till Emil Kåberg, Stecka och Weine Larsson
Dagens ros och ett varmt tack till Emil Kåberg och Weine Larsson för er hjälp, support, stöd och tålamod!
Varm kram till er alla tre!
/Maria
10-09-20 Favorit i respris -- Sponsra och vinn exklusiva hörselkåpor med digital lagringsbar FM stereo värda ca 1200 kr!
Du har väl inte missat att alla som sponsrar 50:-- eller mer är med i utlottningen av ett par av Peltors exklusiva stereo-hörselkåpor?! Erbjudandet gäller fram till och med 31 oktober.

Peltors hörselkelkåpa
HRX520A, har inbyggd radio med digital scanning med minnesfunktion. Med 3,5 mm stereojack för anslutning av exempelvis MP3-spelare. Med en överlägsen FM-motagning och fem lagringsbara kanaler.

Marknadspriset ligger på ca 1.200:-- så passa på!

Vill du vara med och sponsra mig och MiV´s arbete och ha chansen på de exklusiva hörselkåporna, behöver du bara sponsra med 50:-- eller mer. Varje 50-lapp ger dig sedan en vinstchans. Utlottningen gäller från och med 1 maj - 30 juni.

Vamt tack "Budda" och Peltor!

Mer info: www.peltor.se/se/default.asp

Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 1/8-31/10 2010

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!


10-09-08 Grenserallyt lockar till jämn körning
Den nya tävlingsformen regularity lockar ett 30-tal startande till Vänersborg och Grenserallyt den 11 september. Totalt ska 200 kilometer köras på allmän väg, helt enligt de snittfarter som gäller och som arrangören satt upp. Den som kör jämnast och rätt vid de hemliga kontrollerna vinner.

Grenserallyt har fått sitt namn därför att både norrmän och svenskar lockas till tävlingen som mestadels körs på vägar i Dalsland. Även om alla typer av "vanliga" bilar är tillåtna, är majoriteten av veteranmodell eller sportbil. Tre Saab 99:or och tre MGB är anmälda, i övrigt är det god spridning mellan märkena.

God bredd är det också på de vägar de tävlande ska köra. Ingen väg är avlyst, eftersom ingen får köra över gällande hastighetsbegränsning. Tvärt om, i regularity gäller det att köra den snittfart som arrangören anger, vilket betyder att är det 50 km/h som gäller är det den hastighet kartläsaren ska få sin förare att hålla så mycket som möjligt. En rad hemliga kontroller finns inlagda, liksom ett förarprov och en orienteringssträcka.
- De som var med och åkte Midnattssolsrallyt kommer att känna igen sig för en av transportsträckorna då ska vi köra nu, säger Jonas Öhman i organisationskommittén.

Tävlingen startar 11.00 vid Quality hotell i Vänersborg och drar sig sedan mot Dalsland. Ett uppehåll är inlagt vid Baldersnäs herrgård, innan de tävlande återvänder till Vänersborg för målgång.
- Jag gissar att den sista går i mål vid 19-tiden, säger Jonas Öhman.

Eftersom tävlingsformen är ny är det svårt att tippa förhandsfavoriter. Peter Fixell/Ingrid Veiret, Kolsva Motorsällskap, brukar göra bra ifrån sig i sin MGA liksom Staffan och Stefan Jansson, Västerås MS i sin Ford 15 M RS Coupé.
- Det är härligt med de gamla bilarna, men tävlingsformen lämnar sig lika väl för moderna "svenssonbilar" så vi hade gärna sett fler sådana i startfältet. Det är någonting vi får jobba med framöver, avslutar Jonas Öhman.

För mer information se www.regularity.nu
10-09-07 Publiksuccé för SpeedArtDesign 2010
Under den gångna helgen fylldes Mariestad av konst, bilar, motorcyklar, båtar, svävare och mycket mer i en härlig blandning. Publiken stortrivdes i det strålande vädret och över 30 000 besökte SpeedArtDesign under två dagar!

Tina Thörner invigde evenemanget på lördagen upphissad i en skylift med den klarblå himlen som fond. Mariestads blåsorkester stod för en pampig inramning och sedan drog det igång. Sportbilar, veteranbilar och motorcyklar prydde gator och torg. I gallerierna bjöds besökarna på högklassiga konstupplevelser.

Till helgens absoluta höjdpunkter räknar vi flyguppvisningen med JAS 39 Gripen som trollband publiken med halsbrytande manövrar och vidunderlig fart. Rolf Rydhs uppvisning med Bobcat lämnade inte heller någon oberörd då han med imponerande precision dansade fram över kullerstenarna. Driftingen lockade storpublik och svepte in hamnen i ett moln av bränt gummi och även svävarna skapade stort intresse då de utan hämningar åkte över stock och sten på Karlsholme för att sedan fortsätta ut på Vänern. Det fanns något att se och göra för alla, gammal som ung.

Både arrangörer och deltagare i årets SpeedArtDesign är mycket nöjda med helgen. Vi hoppas att vi ses igen 2013!
10-09-06 Thomas Carlssons Minnesfond, kandidater 2010?
År 2009 gick en av landets duktiga codrivers bort allt för tidigt i cancer. Thomas Carlsson var en erkänd och väl anlitad codriver både på SM och distriktsnivå, med bla. SM-guld på meritlistan.

Katrineholms Motorklubb ville då hedra vår medlem med något positivt och varaktigt till hans minne, och instiftade Thomas Carlssons Minnesfond.
Ett speciellt bankkonto öppnades för de som vill hedra hans minne och även för att föra fram codriverns viktiga roll inom rallysporten.
Vill du stödja minnesfonden så är kontonumret: NORDEA 3031 23 81409

Minnesfondens enkla regler till en årlig stipendiat är: Till en ung lovande och seriöst satsande kartläsare/codriver, i första hand inom Södermanland/Västmanlands Bilsportförbund.

Så nu vill Katrineholms Motorklubb ha in förslag på lämpliga kandidater till 2010-års minnesfondsutdelning.
Vem som helst får föreslå en kandidat, inom Sö/Vä Bsf, eller i hela sverige.

Även i år kommer stipendiet på 3000 kr utdelas och stipendiaten att presenteras på Prisutdelningen för Rally-SM under Lördagkvällen den 9/10 efter Rally-SM finalen i Katrineholm 2010.

2009-års, och den första stipendiaten blev Christer Carlsson.
Senast den 30 September vill Katrineholms Motorklubb ha in förslagen på 2010-års stipendiat.

Maila helst på: info@kmk.nu el 070-3918559 webbsida: www.kmk.nu/ThCarlMinne.htm
10-09-03 Grattis Tomi Juntanen- du vann Peltorkåporna!
Ett varmt tack till alla er som varit med och stöttat mig!
Och ett grattis till Tomi Juntunen som vann Peltorhörselkpåorna som lottades ut!
De kommer på posten, när du svarat på mitt mail!

Ett riktigt varmt tack till alla er som skänkt frivilliga bidrag!

10-09-01 Sköna sladdar på Speed Art Design
I helgen medverkar Svenska Bilsportförbundet i folkfesten Speed Art Design i Mariestad. Tina Thörner, internationell co-driver, inviger och medverkar som föreläsare. Ett antal tävlingsfordon ställs ut i centrala stan, och nere i hamnen blir det sköna sladdar.

Bland de lokala förarna som ställer ut finns bland annat Carina Mogren som tävlar i Dragracing med sin Camaro.
Nere i hamnen, vid Vänerns strand, blir det två actionfyllda shower under lördagen. Där förenas fart och motorsport med konst i olika former framför välfyllda läktare.
- Förutsatt att vädrets makter är med oss blir det breda sladdar och rök från däcken, utlovar Anders Eriksson, ansvarig för Bilsportförbundets Roadshow i helgen.

Förarna som är vana att tjusa publiken med riktigt bred åkning är Per Eriksson, SMK Sala, och Mikael Svensson, SHRA Jönköping. Per kör en Camaro, och "Micke" en BMW.
- Vi ska också visa upp Radiostyrd Bilsport, och även om det handlar om små fordon så är ljudet riktigt ettrigt, fortsätter Anders Eriksson.

Co-driver Tina Thörner inviger festligheterna på Gågatan den 4 september klockan 10.00. Första motorshowen genomförs en timme senare vid Norra Hamnplan, och den andra 13.30.
Kvart över tre finns Tina Thörner på teatern i Mariestad, denna gång för att delge publiken sina rallyminnen.
Tack vare ett antal sponsorer är det fri entré till Speed Art Design.

För ytterligare information se www.speedartdesign.se
10-09-01 Spektakulär tävling i grustäkt
Formula Offroad är spektakulärt. Med råstarka muskelberg till jeepar kör de tävlande i helgen rätt upp för grustäkten i Dalboda, norr om Uppsala. 23 våghalsiga förare från Skandinavien kommer till start.

Uppsala har blivit lite av landet mittpunkt när det gäller Offroad, och i helgen arrangerar klubben SMK Arboga Sveriges första två deltävlingar i den Nordeuropeiska zonen (NEZ). Den ena körs på lördag, och den andra på söndag. 23 förare ska ge sig på grustäkten i Dalboda utanför Uppsala, där banan läggs både vertikalt och horisontellt i sanden. För att ta sig upp krävs både mod, skicklighet och gott om hästkrafter i motorn.

Tävlingsformen är spektakulär eftersom det brukar bli en och annan rullning utför. Projektledare Fredrik Mahlin hoppas på mycket publik.
- Vi kommer också att streama tävlingarna live på hemsidan, säger han.
Förarna kommer från Sverige, Norge, Finland och Danmark.

En av förhandsfavoriterna är SMK Uppsalas Thomas Evsäter i sin Cheva 540 med 710 hästkrafter i motorn och ytterligare 125 tillför han tack vare lustgas. Hemmabygget - allt är fritt förutom säkerhetsreglerna i den stora klassen - kallas "The Evil".
Mot sig får han bland annat Ulf Drakenheim. Med sina 73 år är han äldst i startfältet.
- Men han kör som en 18-åring, säger Fredrik Mahlin.
Ja, ett är säkert: våghalsig är inget fel att vara som förare i Formula Offroad.

För mer information och streaming se http://formulaoffroad.smkuppsala.com
10-08-30 OBS! I morgon är det sista chansen att sponsra med chans att vinna exklusiva hörselkåpor med digital lagringsbar FM stereo!
Du har väl inte missat att alla som sponsrar 50:-- eller mer är med i utlottningen av ett par av Peltors exklusiva stereo-hörselkåpor?! Erbjudandet gäller fram till och med 31 augusti.

Peltors hörselkelkåpa
HRX520A, har inbyggd radio med digital scanning med minnesfunktion. Med 3,5 mm stereojack för anslutning av exempelvis MP3-spelare. Med en överlägsen FM-motagning och fem lagringsbara kanaler.

Marknadspriset ligger på ca 1.200:-- så passa på!

Vill du vara med och sponsra mig och MiV´s arbete och ha chansen på de exklusiva hörselkåporna, behöver du bara sponsra med 50:-- eller mer. Varje 50-lapp ger dig sedan en vinstchans. Utlottningen gäller från och med 1 maj - 30 juni.

Vamt tack "Budda" och Peltor!

Mer info: www.peltor.se/se/default.asp

Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 1/7-31/8.

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!


10-08-30 Info inför Formula Offroad NEZ Cup deltävling 7 och 8
Nu är det bara en vecka kvar till Formula Offroad NEZ Cup deltävling 7 och 8.
Tävlingen går den 4 och 5 september i Dalboda grustäkt. 6006.948'N / 1732.866'E
Insläpp från kl 10:00
Första bil startar kl 11:00
Lunchpaus ca kl 13:00 med öppen depå
Avslut ca kl 16:30
I år har vi tävlande från Sverige, Norge, Danmark och Finland. Totalt 22 st anmälda förare.

För SMK Uppsala tävlar:
Per Ander Norstedt med bilen T-Rex
Rolf ”Råttan” Keiser med bilen Terminator II
Thomas Evsäter med bilen The Evil.
Hans Mäki utgår tyvärr då han har sålt sin bil till Norge.

Startlista finns här: http://formulaoffroad.smkuppsala.com/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=84&lang=sv
10-08-27 Träffa rallyföraren Joakim Längberg
På lördag och söndag kommer Längberg Motorsport att visa rallybilen vid
Biltema i Linköping. Joakim Längberg kommer att finnas på plats under
delar av lördagen för att svara på frågor om hur det är att köra rally.

Plats Biltema, Tornby, Linköping
När: Lördag 28 augusti klockan 10-17
Söndag 29 august klockan 11-17

Vår hemsida finner ni på www.langbergmotorsport.se och där följer du teamet på nära håll.
10-08-27 Begränsad uppdatering i helgen
I helgen kommer jag att jobba med www.walfridsson.com i Strängnäs på Rallycross Norden/SM. Därför kommer det att bli begränsat med uppdatering här på MiV. Allt beroende på internetuppkoppling och tid.

Men håll ut! Det som inte kommer u i helgen, kommer ut på måndag!

Följ gärna Stecka Walfridson och de andra div 1 förarnas framfart på www.walfridsson.com

/Webban Maria
10-08-23 Bara en vecka kvar att vinna exklusiva hörselkåpor med digital lagringsbar FM stereo!
Du har väl inte missat att alla som sponsrar 50:-- eller mer är med i utlottningen av ett par av Peltors exklusiva stereo-hörselkåpor?! Erbjudandet gäller fram till och med 31 augusti. Just nu är det bara 36 andelar med i utlottningen, så det är hög vinstchans.

Peltors hörselkelkåpa
HRX520A, har inbyggd radio med digital scanning med minnesfunktion. Med 3,5 mm stereojack för anslutning av exempelvis MP3-spelare. Med en överlägsen FM-motagning och fem lagringsbara kanaler.

Marknadspriset ligger på ca 1.200:-- så passa på!

Vill du vara med och sponsra mig och MiV´s arbete och ha chansen på de exklusiva hörselkåporna, behöver du bara sponsra med 50:-- eller mer. Varje 50-lapp ger dig sedan en vinstchans. Utlottningen gäller från och med 1 maj - 30 juni.

Vamt tack "Budda" och Peltor!

Mer info: www.peltor.se/se/default.asp

Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 1/7-31/8.

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!


10-08-19 Janne Tromark 70 år
Idag fyller en racinglegend och välkänd kommentator 70 år.
Varmt grattis önskar jag Janne Tromark som blir 70 år idag!
10-08-19 De räddar liv under SpeedArtDesign
Har ni hört talas om medicinsk losstagning förut? Under SpeedArtDesign den 4 september, visar dubbla SM-vinnarna Rescue Team Skaraborg hur man så snabbt och säkert som möjligt frigör och får ut skadade personer ur krockade fordon.
- 'Vi är nio personer i laget som alla arbetar inom Räddningstjänst och Ambulans i Falköping' berättar Marcus Johansson, ambulanssjukvårdare och lagledare för Rescue Team Skaraborg. Samtliga har varit med från starten 2005 och i år försvarade man sitt SM-guld från förra året.
- 'Under SpeedArtDesign kommer publiken att få se hur det går till när vi tävlar och tar loss en person som sitter fast i en bil. Vi sparar inte på krutet så det kommer att gå undan', säger Marcus. 'Vi kommer också att ha en monter med fordon där vi visar våra verktyg och berättar mer om trafiksäkerhet. Det är faktiskt så att vi väljer att vara med i Mariestad framför att tävla i VM - ni bokade oss först', fortsätter han med ett skratt. Naturligtvis är vi mycket stolta över att Skaraborgs främsta Rescue Team beger sig till SpeedArtDesign istället för ett världsmästerskap!

Under 2004-2005 inträffade många dödsolyckor i trafiken i Falköpingsområdet. I samband med detta ville man inom Räddningstjänsten och ambulansen svetsa samman de som arbetar tillsammans vid trafikolyckor, då föddes idén om att skapa Rescue Team Skaraborg.

Tävlingar i medicinsk losstagning har funnits i Sverige några år. Det första officiella svenska mästerskapet anordnades i Skövde i september 2005. Syftet med denna tävlingsform är att svensk räddningstjänst och ambulans ska kunna samlas för att utbyta kunskaper, färdigheter och erfarenheter för ett ännu bättre omhändertagande vid trafikolyckor på svenska vägar. Tanken är också att ge räddningstjänster möjlighet att representera och visa svensk losstagningsteknik på internationella tävlingar för ytterligare möjligheter till kunskap- och erfarenhetsutbyte. Tävlingen fokuseras på den skadade och på omhändertagandet från framkomst till skadeplats och till dess den skadade är klar för avtransport.
www.speedartdesign.se
10-08-19 Dagens ros till Weine!
Än en gång måste jag få skicka en ros och en varm kram till Weine Larsson på Helmia för att han räddat mig från samanbrott när datorn krånglade!

Underbart att du "råkade" svara!
KRAM och TACK! Du gjorde min dag!
/Webban Maria
10-08-17 Driftstörningen på mail kvarstår!
I går upptäcktes att det var driftstörning på min mail, vilket gör att en del mail kommer fram i tid, en del blir 1-2 dygn försenade och en del mail verkar till och med dessvärre ha försvunnit.

Jag beklagar verkligen och rekommenderar er att prova maila igen eller eventuellt slå en signal om ni vill nå mig under tiden problemet blir löst!
Maria: maria@motorsportivarmland.nu eller 0731-80 13 68, 0696-330 26
10-08-16 Driftstörning mail - saknas din uppdatering?
Det visar sig att flera mail av någon anledning inte kommit fram eller att de blivit kraftigt försenade under gårdagen.

Har du mailat en uppdatering som inte kommit ut på MiV?
Ber isåfall om ursäkt och ber er maila mig isåfall en gång till maria@motorsportivarmland.nu så håller vi tummarna att problemet är löst.
10-08-13 Kompanjoner blir konkurrenter
Patrik Sandell och Emil Axelsson har kamperat ihop som förare och kartläsare i många rallyn. Men i helgen parkerar de Skodan de normalt tävlar i och hoppar upp på varsin Trek 6300-cykel. Det är dags för CykelVasan, och nu tävlar de mot varandra.

CykelVasan följer i stort samma väg som det vanliga Vasaloppet. Tävlingen som körs för andra året har redan över 4000 anmälda. Arrangörerna räknar med att cykelloppet inom några år kommer att attrahera lika många deltagare som skidloppet.

För Patrik Sandell blir det en ny utmaning, även om han inte är någon riktig nybörjare.
- Jag cyklar rätt mycket som träning hemma och just mountainbike är en rätt optimal sommarträning för mig som rallyåkare. Till skillnad från landsvägscykel så måste du tänka hela tiden. Du måste ha huvudet med, hålla koll på skiftande underlag och vad som kommer att hända längre fram hela tiden, precis som i rally, säger Patrik Sandell.

Varken Patrik eller Emil har satt upp något konkret mål när det gäller tid eller placering. Men är man tävlingsmänniska så är man:
- Jag vågar inte ens spekulera i hur jag står mig mot övriga deltagare, men jag ska försöka göra ett en bra prestation och ska i alla fall slå Emil rejält hade jag tänkt mig, säger Patrik.

Emil Axelsson svarar:
- Egentligen tror jag inte att jag har någon större chans att slå Patrik, även om det vore extremt kul. Det får väl bli om han får en punka eller något. Och då kommer jag få höra det som ursäkt resten av livet, skrattar Emil.

Mer info på www.vasaloppet.se
10-08-11 Bevingat kraftpaket intar Mariestads luftrum
Under lördagen den 5 september intas Mariestads luftrum av en något främmande fågel då en JAS 39 Gripen breder sina silverfärgade vingar över nejden.

Kapten Anders Björk, uppvisningspilot och instruktör på F7 Såtenäs kommer att bjuda publiken på en halsbrytande uppvisning där vi verkligen får se vad planet går för.
- 'Jag kommer att fokusera på kontraster i flyg-uppvisningen där jag visar hur man som pilot kan utnyttja Gripens prestanda och många olika egenskaper. Publiken kommer att få se planet i avancerade övningar på låg höjd, ner till 100 m. Det kommer att gå snabbt men även sakta', berättar Anders som flugit Gripen i sex år.

Till vardags arbetar Anders som instruktör på F 7 i Såtenäs där han utbildar både svenska och utländska elever i att flyga Gripen. Utöver detta deltar han i flyguppvisningar i Sverige och utomlands. I sommar har han bland annat flugit i Ungern och i världens största militära flygshow RIAT i Fairford, England inför 80 000 åskådare. Vi hoppas naturligtvis att publiken blir minst lika stor under SpeedArtDesign!

Skaraborgs flygflottilj F 7, är ett av Försvarsmaktens största förband. Flottiljen är lokaliserad till Såtenäs i Västra Götaland. Huvuddelen av flottiljens verksamhet kretsar kring de tre flygutbildnings-styrkorna för JAS 39 Gripen, insatsförbandet Transport- och Specialflygenheten, TSFE samt det nya materielsystemkontoret MSK Flyg.
10-08-11 Du missar väl inte utlottningen av de exklusiva hörselkåpor med digital lagringsbar FM stereo!
Du har väl inte missat att alla som sponsrar 50:-- eller mer är med i utlottningen av ett par av Peltors exklusiva stereo-hörselkåpor?! Erbjudandet gäller fram till och med 31 augusti. Just nu är det bara 36 andelar med i utlottningen, så det är hög vinstchans.

Peltors hörselkelkåpa
HRX520A, har inbyggd radio med digital scanning med minnesfunktion. Med 3,5 mm stereojack för anslutning av exempelvis MP3-spelare. Med en överlägsen FM-motagning och fem lagringsbara kanaler.

Marknadspriset ligger på ca 1.200:-- så passa på!

Vill du vara med och sponsra mig och MiV´s arbete och ha chansen på de exklusiva hörselkåporna, behöver du bara sponsra med 50:-- eller mer. Varje 50-lapp ger dig sedan en vinstchans. Utlottningen gäller från och med 1 maj - 30 juni.

Vamt tack "Budda" och Peltor!

Mer info: www.peltor.se/se/default.asp

Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 1/7-31/8.

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!


10-08-03 Fyra medaljer till OMSE i X Games
Två guld- och två silvermedaljer lyckades Tanner Foust och Brian Deegan ta när grenarna Rally/Racing och Superrally avgjordes under X Games 16. Ett strålande resultat som alla i OMSE har slitit hårt för att uppnå.

OMSE kom till Los Angeles Coliseum Stadium med fyra Ford Fiesta. Vår svenske representant i teamet var fjolårsmästaren Kenny Bräck som nu skulle försöka vinna igen. Övriga tre bilar kördes av amerikanerna Ken Block, Tanner Foust och Brian Deegan. Tre laddade förare som också gärna ville vara med i kampen om guldmedaljerna. Till årets tävling hade rallyinslaget utökats med ytterligare en bilgren – Superrally. En gren som kan jämföras med vad vi i Sverige kallar rallycross. Något som tidigare aldrig körts i USA. Med fyra starka förare till start i båda grenarna var förhoppningarna om framskjutna placeringar självklart realistiska men samtidigt är det mycket som kan hända i så tät racing.

I den inledande grenen Rally Car Racing försvann Ken Block redan i elimineringsomgången. Även Kenny Bräck fick problem i sitt första heat som var kvartsfinalen där han mötte kanadensaren Antoine L’Estage. Kenny tog i för hårt i en böj utanför stadion och han slog i högra sidan av bilen i ett betongblock. Detta medförde att det var färdigkört för stunden och därmed var guldmedaljören från 2009 utslagen. För Brian Deegan och Tanner Foust gick det bättre och de möttes snart i final. Den vann Tanner Foust efter att Deegan kört fel på den svårmemorerade banan.

En stund senare var det dags för SuperRally vilket mottogs med stående ovationer av publiken på plats i Los Angeles Coliseum Stadion. Även här var det Kenny Bräck och Ken Block som åkte ut först av Fordförarna. Kenny Bräck försökte sig på en alltför snäv innerkurva under megarampen. Han slog i högerhjulet hårt i betongmuren och han tvingades bryta. Ken Block tog sig till sista chansen heatet och såg där ut att enkelt ta sig till finalen. Men tekniska problem tvingade även honom att bryta.
Både Brian Deegan och Tanner Foust vann sina respektive heat vilket kvalificerade dem för final. Där ställdes de mot Samuel Hübinette och Stephane Verdier. Deegan var startsnabb men in i första kurvan blev han hårt uppvaktad av Tanner Foust som gick förbi upp i ledning. En ledning som Foust sedan aldrig tappade. Deegan låg länge trea men när Stephane Verdier tog alternativspåret över hoppet kunde han gå upp till andra plats.
Detta betydde att Tanner Foust tog två guldmedaljer och att Brian Deegan tog två silvermedaljer vilket är ett otroligt bra resultat.

Rally Car SuperRally resultat:
Final (5 varv):
1. Tanner Foust (USA), Ford Fiesta Mk7
2. Brian Deegan (USA), Ford Fiesta Mk7
3. Samuel Hübinette (S/USA), Mitsubishi Lancer Evo 10
4. Stephan Verdier (F), Subaru Impreza WRX STI Mk2

Last Chance Qualifier (4 varv):
1. Samuel Hübinette (S/USA), Mitsubishi Lancer Evo 10
2. Andrew Comrie-Picard (CAN), Mitsubishi Lancer Evo 9
3. Tim Rooney (USA), Subaru Impreza WRX STI Mk1
4. Ken Block (USA), Ford Fiesta Mk7 - DNF

Qualifying heat 1 (4 varv):
1. Stephan Verdier (F), Subaru Impreza WRX STI Mk2
2. Ken Block (USA), Ford Fiesta Mk7
3. Andrew Comrie-Picard (CAN), Mitsubishi Lancer Evo 9
4. Dave Mirra (USA), Subaru Impreza WRX STI Mk3 - DQ (no joker lap)

Qualifying heat 2 (4 varv):
1. Tanner Foust (USA), Ford Fiesta Mk7
2. Samuel Hübinette (S/USA), Mitsubishi Lancer Evo 10
3. Antoine L'Estage (CAN), Mitsubishi Lancer Evo 9
4. Sverre Isachsen (N), Subaru Impreza WRX STI Mk3 - DNF

Qualifying heat 3 (4 varv):
1. Brian Deegan (USA), Ford Fiesta Mk7
2. Tim Rooney (USA), Subaru Impreza WRX STI Mk1
3. Carl Decker (USA), Subaru Impreza WRX STI Mk1 - replacing Travis Pastrana
4. Kenny Bräck (S), Ford Fiesta Mk7 – DNF

Rally Car Racing resultat:
Final:
Tanner Foust (Ford Fiesta Mk7) slog Brian Deegan (Ford Fiesta Mk7)

Semifinal:
Tanner Foust (Ford Fiesta Mk7) slog Antoine L'Estage (Mitsubishi Lancer Evo 10)
Brian Deegan (Ford Fiesta Mk7) slog Andrew Comrie-Picard (Mitsubishi Lancer Evo 9)

Kvartsfinal:
Tanner Foust (Ford Fiesta Mk7) slog Dave Mirra (Subaru Impreza WRX STI Mk3)
Antoine L'Estage (Mitsubishi Lancer Evo 10) slog Kenny Bräck (Ford Fiesta Mk7)
Brian Deegan (Ford Fiesta Mk7) slog Travis Pastrana (Subaru Impreza WRX STI Mk3)
Andrew Comrie-Picard (Mitsubishi Lancer Evo 9) slog Travis Hanson (Subaru Impreza WRX STI Mk2)

Eliminering:
Dave Mirra (Subaru Impreza WRX STI Mk3) slog Chris Duplessis (Subaru Impreza WRX STI Mk1)
Brian Deegan (Ford Fiesta Mk7) slog Ken Block (Ford Fiesta Mk7)
Antoine L'Estage (Mitsubishi Lancer Evo 10) slog William Bacon (Mitsubishi Lancer Evo 9)
Andrew Comrie-Picard (Mitsubishi Lancer Evo 9) slog Patrick Moro (Subaru Impreza WRX STI Mk1)
http://teamrs.aeston.no/default_se.asp
10-08-02 Restplatser kvar till Rallycross-resa till Tyskland!
MK Ratten och Torsby buss annordnar en rallycross-bussresa till Tyskland och har några restplatser kvar.

Resan startar vid lunchtid torsdagen den 12 augusti och tar oss ner till Göteborg där Stena Lines färja avgår kl 1900 mot Kiel. Efter frukost lämnar vi båten kl 0900 och styr kosan söderut mot Buxtehude, en sträcka på ca 13 mil. Vi kollar in banan, fixar biljetter till tävlingen mm. På eftermiddagen checkar vi in på Hotel zur Mühle i centrala Buxtehude där vi bor i två nätter. Buxtehude är en trevlig gammal stad med gott om restauranger och barer. På lördag kväll är det dessutom vinfest i centrum

Lördag och söndag morgon efter frukost tar vi bussen ut till banan, ca 5 km.

Efter tävlingens slut på söndag eftermiddag åker vi ca 14 mil upp till Gremersdorf som ligger tre mil söder om Puttgarden., Där bor vi på Hotell Zum Grünen Jäger.

Måndag morgon blir det shopping i Burg eller Puttgarden för den som vill.

Efter shoppingen tar vi färjan mellan Puttgarden och Rödby, vidare genom Danmark och sedan färjan mellan Helsingör och Helsingborg.
Vi räknar med att vara hemma i Värmland igen någon gång på måndag kväll.

Priset för resan är 3 500 kr
I priset ingår bussresa, färjor, vägavgifter, fyra övernattningar i dubbelrum/hytt med frukost.
Enkelrumstillägg 1 200 kr

Information och anmälan snarast
Anders G 070-3950180
Per T 070-5210550
Roland D 070-5792161
10-08-02 Viasat förlänger exklusiva rättigheter till Formel 1 och Amerikanska PGA-tour
Viasats tittare kommer fortsatt att få njuta av världens bästa racing och golf.
Den internationella mediekoncernen Modern Times Group tillkännagav i dag att Viasat Broadcasting har förlängt sina exklusiva sändningsrättigheter till motorsportens FIA Formula One World Championship™ samt till golfens amerikanska PGA-tour i Norden, till och med slutet av 2015.

Viasat har innehaft sändningsrättigheterna till Formel 1™ i Skandinavien sedan 2005 och rättigheterna till den amerikanska PGA-touren sedan TV3s tidiga år efter lansering 1987.
Samtliga lopp och kval inom Formel 1™ fortsätter att sändas i Sverige och Norge på Viasat Motor – regionens enda dedikerade motorsportkanal, och på TV3 PULS i Danmark. Höjdpunkter från lopp visas på den nya sportinriktade fri-TV-kanalen TV10 i Sverige och Viasat4 i Norge.
– Jag glädjer mig åt att fortsätta vårt samarbete med Viasat, säger Bernie Ecclestone, VD för Formula One Management.
Den amerikanska PGA-touren fortsätter att sändas på den pan-nordiska/pan-baltiska dedikerade golfkanalen Viasat Golf samt på Viasat Sport HD i Sverige och Norge. Täckningen för den förlängda kontraktperioden mellan 2011 och 2015 görs tillgänglig på Nova Sport i Bulgarien och på Viasat Sport East i Ryssland. Den amerikanska PGA-touren omfattar totalt 600 timmar av direktsändningar per år från amerikanska PGA-touren, samt även från Nationwide Tour och Champions Tour.
– Vi har det stora nöjet att förlänga vårt partnerskap med Viasat under de kommande fem åren. PGA-touren har haft ett påtagligt antal supporters i regionen under ett antal år, säger Tim Leisure, Senior Vice President för PGA-touren, International Television och fortsätter:
– I stor del är detta tack vare ett antal framgångsrika nordiska spelare som har blivit medlemmar i PGA-touren. De kommer i synnerhet från Sverige och sträcker sig från Jesper Parnevik med fem vinster, till 2009 års Players Championship-vinnaren Henrik Stenson och Carl Pettersson, som nyligen vann RBC Canadian Open.

Hans-Holger Albrecht, VD och koncernchef för MTG, kommenterar:
– Formel 1-racing och den amerikanska PGA-touren är två av världens hetaste rättigheter och utgör redan stommen i våra dedikerade betal-TV-kanaler med motor- och golfinriktning, samt en mycket viktig del av innehållet i våra bredare betal-TV-kanaler med sportinriktning.
10-07-28 Frågor och svar om Grenserallyt
Vi har fått en del frågor om tävlingen som vi ska svara på efter bästa förmåga:

Vilken typ av vägar kommer tävlingen att innehålla?
Asfalterade och grusade vägar, i huvudsak allmänna vägar som samtliga är väl underhållna och lämpliga för entusiastfordon av varierande slag och ålder.

Vilka typer av fordon är tillåtna?
Samtliga personbilar, men klasstillhörigheten avgörs av vilken typ av bil och utrustning ni har.

Vilket reglemente följer ni?
Det nationella reglemente för regularity som SBF fastställde i fjol. Se http://web.sbf.se/regler/up/8/BO_REG_Tavlingsregler.pdf .

Måste man inte köra fort för att komma i fas med medelhastigheten när man startar på en regularitysträcka?
Nej, eftersom vi enligt reglementet har en zon på 1 km i början av varje sträcka som är fri från hemliga tidskontroller.

Hur går orienteringssträckan till?
Orientering på regularitytävlingar är både enklare än och går på mycket bättre vägar än traditionell bilorientering. Ett antal punkter och pilar som ska passeras finns i på en karta i roadbooken, och ni behöver inget göra själva om ni inte vill markera sträckan med en överstrykningspenna. I Grenserallyt kommer orienteringsträckan att gå på lika stora eller större vägar än regularitysträckorna, möjligtvis med undantag för passerkontroller på gårdsplaner eller parkeringsfickor och dylikt.

Prickbelastning för en missad passerkontroll motsvarar 10 sekunder fel vid en HTK. På orienteringssträckorna förekommer inga hemliga TK och den enda tid som ska passas är den till nästa öppna TK, precis som på en transportsträcka.

Observera att passerkontoller endast förekommer på orienteringssträckan.

Hur går manöverprovet till?
Manöverprovet beskrivs med en enkel skiss och mjuka gummikonor. Backningar och vändningar kommer inte att förekomma, inte heller är det ett sätt att sätta kartläsaren på prov. Underlaget är mycket bra och det finns inga hårda föremål att skada bilen på eller hålor att köra i. Prickbelastningen är körtiden i sekunderx0,2. Ett räkneexempel: Om skillnaden i körtid mellan två ekipage är 30 sekunder innebär detta att skillnaden i prickbelastning blir 6 sekunder.

Vilka medelhastigheter kommer ni att använda?
På regularitysträckorna 40, 45 eller 50 km/h; på orienteringssträckan 40 km/h; på manöverprovet 40 km/h och på transportsträckorna maximalt 50 km/h och alltid väl anpassat till vägarna och trafiken.

Hör gärna av er om det är något mer ni undrar över!
Organisationskommitén genom Jonas Öhman
10-07-22 Efterlysning - Rallycrossen från Höljes på Viasat Motor!
Har du spelat in Viasat Motors sändning från EM i Rallycross från Höljes eller vet någon som gjort det på dvd?
Jag är i såfall väldigt intresserad av att få en kopia av inspelningen.
Hör av dig till mig, Maria, om du kan hjälpa mig!
Mobil: 0731-80 13 68,
Tel: 0696-330 26
Mail: maria@motorsportivarmland.nu
10-07-13 Rydell gav ökad puls åt bilsportlandslaget
Under flera år har unga talangfulla förare utbildats på Bosön, Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum på Lidingö, i bland annat kost och mental träning. Fokus på dagens träff var att lyssna till erfarna förare som Rickard Rydell och utifrån det bygga vidare, inte minst fysiskt, på att bli bästa nation inom bilsport.

Yngste deltagare var Viktor Öberg från Borås, äldst VM-föraren Rickard Rydell som förra året körde WTCC. Viktor kör ännu så länge karting, den växlade klassen KZ2.
- Jag hoppades det skulle vara roligt, och det har det varit. Intressant var att lyssna på Rickard Rydell när han berättade om sin träning, säger Viktor Öberg.

Första passet workshop handlade om vilket stöd en elitidrottare behöver inom bilsport.
- Jag visste inte vad som krävdes av mig när jag kom ut internationellt. Att jag som förare bara är en tredjedel, bilen och teamet är lika viktiga delar, menar Rydell.

Själva förardelen är lätt att påverka genom att träna fokusering och förberedelser.
- Inför varje tävling mätte SEAT-teamet pulsen och sedan 2000 har jag laddat ner alla mina pulsvärden under träningar i datorn. Det sätter press på mig själv att träna mer. Ska man vara skärpt i slutet av ett race måste man träna med hög puls, fortsätter Rydell.
För egen del hade han senare på dagen inga problem med vare sig joggning, dragkamp eller fotbollsmatch mellan racing- och rallyförare.

Svenska Bilsportförbundet har som mål att hjälpa och utbilda de riktigt unga talangerna.
- I det arbetet är det viktigt att vi tar hjälp av erfarna förare som Rickard Rydell och Sebastian Hohenthal, samt Marcu Ericsson som mycket väl kan vara vår nästa stjärna i Formel 1. Vi ska bygga nya stjärnor som i sin tur ska bereda väg för nästa generation upp i topp, säger förbundsdirektör Thomas Jansson.

Följande förare deltog under dagen:
Rickard Rydell, Vaxholm
Sebastian Hohenthal, Mora
Marcus Ericsson, Kumla
Jimmy Eriksson, Tomelilla
Felix Rosenqvist, Malmö
Timmy Hansen, Götene
Andreas Simonsen, Göteborg
Philip Forsman, Segeltorp
David Johansson, Lidköping
Johan Larsson, Lidköping
Victor Henriksson, Nynäshamn
Jocke Nyman, Östersund
Ramona Karlsson, Stockholm
Miriam Walfridsson, Ljung
Fredrik Åhlin, Hammarö
10-07-12 Grattis Christer Lundgren - du vann Peltorkåporna! Ny utlottning av de exklusiva kåporna!
Grattis Christer Lundgren, Karlstad! Du vann tack vare ditt stöd de exklusiva radiokåporna från Peltor.
Maila mig din adress, så skickar jag dem på posten åt dig! maria@motorsportivarmland.nu

Ett riktigt varmt tack till alla er som skänkt frivilliga bidrag!

Har ett par till kåpor som Budda och Peltor har skänkt och lottar ut dem till alla som frivillig sponsrar fram till och med 31 aug.

Hörselkelkåpan har inbyggd radio med digital scanning med minnesfunktion. Med 3,5 mm stereojack för anslutning av exempelvis MP3-spelare. Med en överlägsen FM-motagning och fem lagringsbara kanaler.

Marknadspriset ligger på ca 1.200:-- så passa på!

Vill du vara med och sponsra mig och MiV´s arbete och ha chansen på de exklusiva hörselkåporna, behöver du bara sponsra med 50:-- eller mer. Varje 50-lapp ger dig sedan en vinstchans. Utlottningen gäller från och med 1 maj - 30 juni.


Vamt tack "Budda" och Peltor!

Mer info: www.peltor.se/se/default.asp

Utlottningen sker när jag är hemma från Värmland igen 9 juli.

Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 1/7-31/8.

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!


10-07-06 Bilsporten redo för elbilen
Bilsporten är redo för elbilar - är du? Med den frågan som utgångspunkt gjorde Svenska Bilsportförbundets expert på miljö och drivmedel, Lars Edvall, idag en resumé av bilsportens roll för utvecklingen av nya fordon. Kort om hur det började, miljöarbetets form sedan den första policyn 1990 och att elbilen är nästa led.

I princip har det funnits bilsport lika länge som det funnits fordon. Nästa år firar Svenska Bilsportförbundet 75-års jubileum och de drygt 104 000 medlemmarna har inga andra planer än att också fira 100 år i en framtid.
- Vi har redan förberett med regler som möjliggör start med elbil. Vi väntar på att det ska finnas tillverkare som gör det möjligt, säger Lars Edvall.

Otaliga är de tekniska landvinningar där bilsport legat i framkant med att använda och utveckla. Allt för att nå högre prestanda, längre hållbarighet och ökad fart. Bromsar - med i förlängningen ABS - är ett sådant exempel. Energieffektivisering en annan.
- När E85 kom var många tveksamma. När det sedan visade sig att vi kunde optimera motorerna betydligt mer och bättre med E85 så var konverteringen ett faktum, konstaterar Lars Edvall.

Nästa steg är elbilen, men Innan Svenska Bilsportförbundet helt kan tävla med elbilar finns mycket kvar att göra. Inte minst är merparten av tävlingsparken idag försedd med förbränningsmotorer. Ofta är också ljudet från tävlingsbilen uppskattat.
- Visst har vi en hel del arbete framför oss, och det tar lång tid att förändra attityder. Men när vi 1990 satte samman vår första miljöpolicy tyckte de flesta vi var knäppa. Idag är det ingen som ifrågasätter Svenska Bilsportförbundets miljöarbete - vare sig internt eller externt, avslutar Lars Edvall.

Svenska Bilsportförbundet har som ändamål att främja och administrera landets bilsport, både som bredd- och elitverksamhet. Totalt har drygt 20 000 förare giltig tävlingslicens, och antalet licensierade funktionärer är ungefär lika stort. Antalet medlemmar som tillhör klubbar anslutna till Bilsportförbundet är cirka 107 000, fördelade på 470 klubbar. Sedan 1962 är Svenska Bilsportförbundet medlem i Riksidrottsförbundet.

Varje år arrangeras i Sverige bilsporttävlingar som ingår i VM eller EM.
10-07-06 Efterlysning - Expressen söndagstidningen!
Är det någon i Värmland, Närke, Dalarna eller Västmanland, som köpt Expressen i söndags och kan undvara den? Min 16-åriga dotter, Andrea Ivares Berglind, hade två reportage, Tanner Foust och om Stecka.

Eftersom man har kortat ner artikeln om Stecka i riksbilagan, vore jag tacksam om någon som har tidningen kunde avvara den.

Kan du avvara den så hör av dig till:
Maria Berglind,
maria@motorsportivarmland.nu

0731-801368
Österede 161
840 73 Bispgården

PS. Befinner mig i Torsby tills på torsdag, om någon i de trakterna har någon.
10-07-01 Almedalen ett lyft för bilsporten
Återigen är Svenska Bilsportförbundets Roadshow ute på vägarna. Den här gången är det politikerveckan i Visby och Almedalen som är målet. Dels finns bilsporten på plats i hamnen tisdag till torsdag, och dels tillsammans med andra specialidrottsförbund under RF:s idrottsdag i Almedalen.

Syftet med utställningarna är att lyfta fram bilsporten och sätta den på kartan som en medspelare för samhället, samt att skapa goda kontakter med politiker på alla plan för framtiden.
- Vi ska dela ut vår bilsportfolder med våra viktigaste frågor för året till politiker och beslutsfattare, säger Jörgen Andersson, ansvarig för Roadshow.

I Visbys hamn, i anslutning till M/S Sigyn och Power Circles nätverk kring elbilar och dess aktiviteter, finns ett av SBF:s tält med utställningsmaterial. Där hålls under tisdagen ett miniseminarium kring bilsportens roll för utveckling och användning av nya fordon och drivmedel. Utställningen, med bland annat Crosskart Sverige Runt, finns på plats tisdag till torsdag. Här kan besökarna också prova Virtuell Bilsport.

Under hela onsdagen är Almedalen fylld av idrott, och bilsport är en del. Förutom Virtuell Bilsport får besökarna också möjlighet att titta på Urban Johanssons Pro Mod (bilden ovan) som knappt hunnit kallna sedan EM-deltävlingen i Finland, 1-4 juli. Gotlänningen Urban berättar gärna om både sig, bilen och tävlingsformen Dragracing.

10-06-30 Kenny Bräck är redo att försvara sitt X Games guld
Guldmedaljören från X Games 2009, Kenny Bräck är tillbaka. Tillbaka för att försvara sin medalj och föra Olsbergs MSE Ford Fiesta till toppen ännu en gång.
– Statistiken är emot mig att vinna två i rad men statistik är till för att brytas, säger Kenny Bräck.

Racinglegenden Kenny Bräck är tillbaka för att försvara sitt guld i X Games. Som vinnare från 2009, har Bräck varit inbjuden till X Games ganska länge vid det här laget och nu är han redo att tacka ja till inbjudan. Han kommer i slutet av juli finnas på plats på Los Angeles Coliseum för att hoppa megahoppet. Bräck som avslutade sin karriär som en racerförare 2005 har gjort några comebacks och nu är han alltså tillbaka på banan igen.
– Det är som The Eagles och Hotel California: "Du kan checka ut, men du kan aldrig åka". I Fjol under X Games gick det upp för mig hur mycket jag har saknat att sitta i förarstolen sedan jag la av 2005. Jag är verkligen tacksam över att Göran Henriksson på Olsbergs övertygade mig om att göra comeback ", säger Kenny Bräck.

Även denna gång kommer Bräck att sitta bakom ratten på en Ford Fiesta och ännu en gång det är Olsbergs som gör starten i X Games möjlig och Olsbergs MSE driver den bil Kenny kör.
– Med Olsbergs, Ford och Olsbergs MSE är jag säker på att vi kommer att ha ett starkt team. Ford Fiesta är en fantastisk bil och jag har starka lagkamrater i Ken Block, Tanner Foust och Brian Deegan, säger han.
Kenny Bräck vet att det kommer att bli en hård kamp om guldet men han är beredd att göra det som krävs för att stå överst på pallen när X Games träder in på Los Angeles Coliseum. Möjligheten att ta guld på nytt är ett av många skäl till att Bräck är tillbaka i år. Att sitta i en racerbil igen är ett annat.
– Rally, som är mycket annorlunda jämfört med IndyCar, är en ny utmaning och väldigt spännande. X Games har en härlig atmosfär, miljontals TV-tittare och fans för att inte tala om det otroliga megahoppet, säger Bräck.

Olsbergs ägare Göran Henriksson har samarbetat nära Kenny Bräck under de senaste fyra åren genom att Olsbergs och Bräck varit involverade i Marcus Ericssons racingsatsning. Ericsson började med Formel BMW ett år, gjorde två år i Formel 3 innan han till i år tog steget till GP2-serien.
– Kenny och jag har en nära relation och eftersom framgången i X Games blev så stor i fjol ska vi nu försöka göra om det i år, säger Göran Henriksson.

Om Kenny Bräck
Kenny Bräck, född 21 mars 1966 i Arvika, är en svensk f.d. racerförare. Bräck tävlade bland annat i Formel 3000, CART och Indy Racing Leageu. 1999 vann Bräck Indy 500. Bräck vann även X Games i rally 2009 och han blev därmed den första svensk att vinna guld i rally i X Games.

2003, i säsongens sista lopp i IRL-serien, den 12 oktober på Texas Motor Speedway, råkade Kenny ut för en mycket allvarlig olycka som så när kostade honom livet. Otroliga 214 G uppmättes i kraschen, det högsta värde som uppmätts sedan man började registrera kraschvåld i racing. Kennys skador inkluderade bland annat brutet bröstben, krossad ryggkota, brutet lårben och två krossade fotleder, nervskador och inre blödningar. Kenny tillbringade 17 månader med rehabilitering. 2005 gjorde han en sensationell comeback i Indy 500. Bräck imponerade genom att kvalificera sig med snabbaste kvaltiden i hela startfältet, med 227,598 mph i genomsnittshastighet. Han erhöll "Scott Brayton Award" för sin viljestyrka.

Numera bor Kenny Bräck i England och har avslutat sin aktiva IndyCar-karriär. Bräck hjälper unga svenska racingförare med deras satsningar, bl.a. Marcus Ericsson. Han spelar med sitt amerikanska rockband "Bräck" och skriver också musik tillsammans med bandets sångare Franc Aledia. Han är också styrelsemedlem hos en på svenska börsen registrerad bildelsleverantör. Bräck har också varit programledare för intervjuserien Kenny & vänner i svenska TV4.

Om X Games
X Games är ett kommersiellt årligen återkommande sportevenemang, arrangerat av den amerikanska sportkanalen ESPN. Evenemanget fokuserar på extremsporter. Den första X Games hölls sommaren 1995 i Rhode Island. Sommar X Games hålls i augusti i Los Angeles. Deltagarna tävlar om brons, silver och guldmedaljer, och prispengar. BMX, skateboard, Freestyle Motocross, Rally och Motocross är exempel på sporter som ingår i X Games. Tävlingen visas live på TV, i år blir det 31 timmar direktsänd TV från arrangemanget.
10-06-30 MiV borta på jobb 30 juni - 8 juli
I dag, 30 juni, drar jag till Hljes för att bland annat vara på plats och jobba med med www.walfridsson.com under Rallycross EM-deltävlingen i helgen.

Jag kommer sedan att stanna kvar några dagar i Värmland. I mån av uppkoppling kommer MiV att uppdateras, men det sker inte lika kontenueligt som det brukar.

Allt som mailas in, kommer givetvis ut på hemsidan. Även om det kanske inte blir så snabbt som det brukar. Den 9 juli är jag åter hemma och laddar upp det som halkat efter och följer även www.pgandersson.se och hans framfart med WRC-Forden under VM i Bulgarien.

Hoppas ni har överseende!

Behöver du nå mig så tveka inte att ringa: 0731-80 13 68.
Eller ser ni mig rusta kors och tvärs i Höljes, tveka inte att hälsa! Alltid kul att få ansikten på personerna ute i motorsportsverige.

OCH missa inte Stig-Olov "Steckas" boksläpp i Höljes, med hans 30 år i Bilsportens tjänst!

/Webban Maria
10-06-29 I morgon sista dagen att Sponsra och vinna! - Exklusiva hörselkåpor med digital lagringsbar FM stereo!
I morgon, 30 juni, är det sista dagen att vara med och sponsra och vinna ett par av de HRX520A hörselkåpor jag fått från Peltor. Jag lottar ut ett par till en av de som frivilligsponsrat mig under perioden 1 maj - 30 juni.

Hörselkelkåpan har inbyggd radio med digital scanning med minnesfunktion. Med 3,5 mm stereojack för anslutning av exempelvis MP3-spelare. Med en överlägsen FM-motagning och fem lagringsbara kanaler.

Marknadspriset ligger på ca 1.200:-- så passa på!

Vill du vara med och sponsra mig och MiV´s arbete och ha chansen på de exklusiva hörselkåporna, behöver du bara sponsra med 50:-- eller mer. Varje 50-lapp ger dig sedan en vinstchans. Utlottningen gäller från och med 1 maj - 30 juni.

Vamt tack "Budda" och Peltor!

Mer info: www.peltor.se/se/default.asp

Utlottningen sker när jag är hemma från Värmland igen 9 juli.

Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 1/4 - 30/4.

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!


10-06-26 Följ med MK Ratten och Jönssonbuss till EM-rallycrossen på Estering utanför Hamburg
Vi startar resan i Torsby vid lunchtid torsdagen den 12 augusti och tar oss ner till Göteborg där Stena Lines färja avgår kl 1900 mot Kiel. Efter frukost lämnar vi båten kl 0900 och styr kosan söderut mot Buxtehude, en sträcka på ca 13 mil. Vi kollar in banan, fixar biljetter till tävlingen mm. På eftermiddagen checkar vi in på Hotel zur Mühle i centrala Buxtehude där vi bor i två nätter. Buxtehude är en trevlig gammal stad med gott om restauranger och barer. På lördag kväll är det dessutom vinfest i centrum

Lördag och söndag morgon efter frukost tar vi bussen ut till banan, ca 5 km.

Efter tävlingens slut på söndag eftermiddag åker vi ca 14 mil upp till Gremersdorf som ligger tre mil söder om Puttgarden., Där bor vi på Hotell Zum Grünen Jäger.

Måndag morgon blir det shopping i Burg eller Puttgarden för den som vill.

Efter shoppingen tar vi färjan mellan Puttgarden och Rödby, vidare genom Danmark och sedan färjan mellan Helsingör och Helsingborg.
Vi räknar med att vara hemma i Värmland igen någon gång på måndag kväll.

Priset för resan är 3 500 kr
I priset ingår bussresa, färjor, vägavgifter, fyra övernattningar i dubbelrum/hytt med frukost.
Enkelrumstillägg 1 200 kr

Bindande änmälan senast 12 juli 2010

Information och anmälan Anders G 070-3950180
Per T 070-5210550
Roland D 070-5792161
10-06-23 Bara en vecka kvar att Sponsra och vinna! - Exklusiva hörselkåpor med digital lagringsbar FM stereo!
Det är nu en vecka kvar att vara med och sponsra och vinna ett par av de HRX520A hörselkåpor jag fått från Peltor. Jag lottar ut ett par till en av de som frivilligsponsrat mig under perioden 1 maj - 30 juni.

Hörselkelkåpan har inbyggd radio med digital scanning med minnesfunktion. Med 3,5 mm stereojack för anslutning av exempelvis MP3-spelare. Med en överlägsen FM-motagning och fem lagringsbara kanaler.

Marknadspriset ligger på ca 1.200:-- så passa på!

Vill du vara med och sponsra mig och MiV´s arbete och ha chansen på de exklusiva hörselkåporna, behöver du bara sponsra med 50:-- eller mer. Varje 50-lapp ger dig sedan en vinstchans. Utlottningen gäller från och med 1 maj - 30 juni.

Vamt tack "Budda" och Peltor!

Mer info: www.peltor.se/se/default.asp


Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 1/4 - 30/4.

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!


10-04-21 Boksläpp i Höljes - Stecka Walfridsons 30 år i Bilsportens tjänst
Lagom till årets Rallycross-EM i Höljes släpper Årets Bilsport boken "Från rally- till Rallycrossmästare" Boken är skriven av Morgan Björk, tillsammans med Stig-Olov "Stecka" Walfridson som öppenhjärtligt berättar om sitt liv och sin karriär. Vi får följa honom och hans 30 år i Bilsportens tjänst.

Under Höljes-helgen kommer man att ha specialpris och sälja boken för 300 kr (ord 595 kr). Någon gång under lördagen kommer även Stecka att finnas på plats hos Årets Bilsport och signera boken.

Vill du vara säker att få en bok till specialpriset kan du förhandsboka den genom att maila: tommy.harlin@aretsbilsport.se
Beställda böcker avhämtas i Årets Bilsports monter i Höljes.

Mer info hittar du på www.walfridsson.com och www.aretsbilsport.se
10-06-10 Tina Thörner inviger SpeedArtDesign 2010
En av Sveriges absolut mest välkända profiler inom motorsporten, Tina Thörner, inviger årets upplaga av SpeedArtDesign. Tina är kanske mest känd för sin långa karriär som kartläsare men är även en flitigt anlitad föreläsare, författare och numera också expertkommentator på Viasat Motor.

I maj fick hon dessutom, som första kvinna i världen, titeln team-chef för Volvo XC60. De gör rallydebut nästa år och Tina kommer att finnas på startlinjen som kartläsare i Dakar-rallyt 2012. Förhoppningsvis får hon sällskap i bilen av tyska rallyikonen Jutta Kleinschmidt, samtal pågår just nu kring detta.

Under SpeedArt Design kommer Tina förutom att inviga evenemanget att föreläsa vid två tillfällen på temat coachning och mentorskap samt om sina erfarenheter som kartläsare. Vi vågar nog lova att det blir fullsatt på Mariestads teater! Så här säger Tina själv:
- ”Mina föreläsningar är fyllda av "action" och berättelser från mitt liv som professionell kartläsare och entreprenör. Här finns många beröringspunkter. Jag presenterar det genom en mix av foton, fartfyllda filmer, ritade bilder och musik; se - hör - känn! Sedan 20 år har jag arbetat med att utveckla, marknadsföra och sälja produkten "Tina" till den internationella motorsport världen. Detta synsätt och att vara positiv i alla lägen har bidragit till mina framgångar inom olika områden.”

Dessutom kommer Tina att presentera och signera sin nya bok ”LÄS rallyboken” som hon skrivit tillsammans med Lasse Elfgaard. ”Boken vänder sig till unga i åldern 9-13 år och framför allt till de som känner att ”- böcker är inte något för mig”. Syftet med boken är att få upp en medvetenhet för vilken inverkan läskunskap har i ens liv. Genom boken vill vi väcka ungdomars tillfredställelse att skaffa sig kunskap genom tekniker som underlättar framfarten” berättar Tina.
10-06-10 Sandell utvecklar framtidens intercom-system
3M Peltor är sedan decennier världsledande inom kommunikationsutrustning för bullriga miljöer. Företaget är också sedan länge ett av de stora namnen inom rallysporten, där kommunikationen mellan föraren och kartläsaren är A och O för en framgång. I sin strävan att utveckla sina produkter ytterligare har de nu tagit hjälp av Skoda-förarna Patrik Sandell och Emil Axelsson.

Sandell och Axelsson, som kör en Skoda Fabia Super 2000 i VM, har använt Peltors produkter ända sedan de startade sin karriär för över tio år sedan. Samarbetet har sedan successivt växt, fram till det aktiva utvecklingsarbete som sker idag.
– Vi har hela tiden haft ett bra samarbete tycker jag. Men det startade väl på allvar i samband med att vi började åka Super 2000-bil för tre år sedan, då vi började få en mer aktiv roll. Under utvecklingen av deras senaste hjälm har vi jobbat väldigt tätt, kartläsaren Emil Axelsson.

Konkret handlar det om att underlätta för föraren och kartläsare att höra varandra. Att försöka filtrera bort alla kringljud, som motorbuller, vägljud etc, och istället förstärka de frekvenser som ligger nära den mänskliga rösten.
– Ett bra intercom-system är A och O för att jag ska kunna göra ett bra jobb. Det här gör att jag slipper skrika när jag läser noterna för Patrik, fortsätter Emil.

Patrik och Emil har bland annat haft med sig olika mätinstrument inne i bilen för att mäta bullernivåer inne i kupén. Det har även handlat om att löpande ge feedback till utvecklarna hur produkterna fungerar i olika situationer.

Daniel Vickman, produktchef på 3M Peltor berättar:
– Många av våra innovationer är ett direkt resultat av att vi lyssnat på användarna. Deras erfarenheter och vårt kunnande blir en oslagbar kombination när det gäller att utveckla nya lösningar. I det arbetet har Patrik och Emil gett oss ovärderlig information med snabb och exakt feedback.

Patrik Budda Andersson är motorsportansvarig på 3M Peltor, och enligt honom finns det flera anledningar till att företaget valt att arbeta så tätt med just Patrik och Emil.
– Vi försöker alltid jobba med världens bästa, inom skytte, motorsport eller vad det än gäller. Vi letar efter personer som vi kan lita på och som vi vet kan leverera den feedback vi behöver. Där passar Patrik och Emil perfekt för oss, säger Patrik Budda Andersson
– Dessutom sitter de i den värsta bilen som finns på marknaden just när det gäller oljud. Får vi det att funka där vet vi att det kommer att funka även inom industrin och andra områden, avslutar Andersson.
10-06-08 Carina Waldenström har lämnat oss
Carina Waldenström, 55 år, lämnade oss igår kväll efter en längre tids sjukdom. Carina var mycket involverad och ett känt ansikte inom motorsporten i Värmland. Under många år var hon bland annat målchef på en av sträckorna i Svenska Rallyt, där hon även var med och bildade den sk "tjej-sträckan".

Hon var dessutom aktiv under många år i Frykdalens MK, där hon nu senast var kassör. Vi såg henne också som tävlingsledare, bland annat under flera Tossebergsklätten-tävlingar. Under några år var hon även kocka åt Mitsubishis SM-satsning i rally, där Stig-Olov Walfridson, Kenneth Bäcklund och Oscar Svedlund körde.

En liten kuriosa, som säkert inte många känner till, var att Carina under många, många år sydde nummerlapparna till Vasaloppet och Vätternrundan. Och när jag hade problem med trasiga jeans, ställde Carina upp med symaskinen trots sin svåra sjukdom!

Carina var gift med Erik Waldenström som driver Din Rallyboutique.
Hon kommer att lämna ett stort tomrum efter sig och jag vill skicka en varm kram till alla anhöriga.

Finns inga ord som kan lindra sorgen, men jag vill skicka mina varmaste tankar och kramar!

/Maria

PS tänk gärna på:
Morgan Olssons Minnesfond, Bankgiro: 5567-6944 Plusgiro: 1992840-7
Eller Cancerfonden: Pg: 901986-0, Bankgiro: 901-9514


10-05-28 50 svårt sjuka får stor bilsportdag
Exklusiva Lamborghini och Ferrari finns på plats, liksom fullt utrustade rallybilar, när 50 svårt sjuka barn ska få utlopp för drömmar om full fart och tjutande däck. 40 av barnen i åldern 7-18 år kommer från närområdet, resterande tio har sjukhus nominerat från hela landet.

För att få en upmuntran ska de svårt sjuka barnen få åka med runt racingbanan. Förutom de läckra bilarna finns också polis- och brandbilar samt ambulans. Även i dessa går det bra att få ta plats. Förutom de sjuka barnen deltar också föräldrar, samt en god vän till den sjuke.
Min Stora Dag på Mantorp Park
10-05-25 Sandell utbildar svenska ungdomar i bilkörning
Vi har vant oss att se dem fara fram jorden runt, i en Skoda Fabia Super 2000 med gasen i botten. Men när Patrik Sandell och Emil Axelsson nu ska utbilda landets ungdomar i bilkörning handlar det inte om att vara snabbast. Fokus ligger på säkerhet och miljö, i syfte att förbättra en rätt dyster olycksstatistik.
Bakgrunden är att unga är starkt överrepresenterade i olycksstatistiken. 40 procent av alla olyckor med dödlig utgång är singelolyckor, det vill säga det är bilisten själv som på något sätt missbedömt situationen. I hälften av dessa fall har föraren varit mellan 18-29 år enligt Vägverkets siffror.
– En stor del av statistiken handlar om att unga förare inte har samma erfarenhet och omdöme som mer rutinerade bilförare. Med den här satsningen vill vi försöka göra något åt det, berättar Rainer Jonsson, märkeschef för Skoda Sverige.

Projektet heter Skoda Safety Academy och är framtaget av Skoda Sverige i samarbete med rallyförarna Patrik Sandell och Emil Axelsson. Det är första gången en bilimportör gör en liknande satsning i Sverige och kurserna genomförs på olika platser i landet. Målet är att utbilda alla unga nyblivna Skodaförare att köra både säkrare och miljövänligare.
– I första hand kommer vi att lära dem hur de olika säkerhetssystemen i deras bilar fungerar, samt ge dem en grundläggande kurs i ekokörning. Jag kommer också trycka mycket på vikten att aldrig sluta vara aktiv när du sitter bakom ratten, att hela tiden fortsätta att köra bilen även när en plötslig trafiksituation uppstår, berättar Patrik Sandell.

En Skoda Safety Academy-dag ingår i bilköpet för alla under 30 som köper en ny eller begagnad Skoda från en auktoriserad återförsäljare. Men utbildningen står öppen även för den som redan fyllt 30, genom att den går att köpa till. På Facebook finns också en nystartad Skoda Safety Academy-grupp.
– På vår Facebook-sidan informerar vi om projektet, men vi genomföra också olika tävlingar under sommaren. I den första tävlingen som pågår just nu är första priset en fri Skoda i en vecka, avslutar Patrik Sandell.

10-05-25 VM-förare lär Skodaägare köra bil
En som vet hur bilen fungerar och vad en chaufför ska göra i en svår situation är landslagsföraren Patrik Sandell. Tillsammans med co-drivern Emil Axelsson lanseras nu Skoda Safety Academy där landets ungdomar utbildas i bilkörning av VM-duon.

Patrik Sandell och Emil Axelsson har ett VM-guld från sin juniortid, och i år kan det mycket väl bli VM-guld i Super 2000-klassen. Men när Svenska Bilsportförbundets landslagsförare i Rally ska utbilda unga bilförare handlar det inte alls om att vara snabbast. Fokus ligger istället på säkerhet och miljö, i syfte att förbättra en rätt dyster olycksstatistik.
- Vi vill öka den allmänna kunskapen hos unga förare, lite av steg 2 efter körskoleutbildningen, säger Patrik Sandell.

Vad gör du när en allvarlig situation uppstår? Hur reagerar du? Hur fungerar bilen?
- Det finns alltid en risk att när paniken och stressen sätter in slutar föraren köra sin bil. Då kan det gå snabbt från lindrig olycka till en svår sådan. Därför kommer jag att trycka mycket på vikten av att aldrig sluta vara aktiv när du sitter bakom ratten, säger Patrik Sandell.

Projektet heter Skoda Safety Academy och är framtaget av Skoda Sverige i samarbete med rallyförarna Patrik Sandell och Emil Axelsson. Det är första gången en bilimportör gör en liknande satsning i Sverige och kurserna genomförs på olika platser i landet. För alla under 30 år som köper en ny eller begagnad Skoda hos auktoriserad återförsäljare ingår en Skoda Safety Academy-dag i bilköpet. Övriga har möjlighet att köpa till den.
- Att Skoda använder bilsporten i sin försäljning, och våra duktiga idrottsstjärnor för att utbilda unga förare och föra fram ett säkerhetsbudskap är vi mycket positiva till, säger Thomas Jansson, Svenska Bilsportförbundets direktör.

Patrik Sandell och Emil Axelsson har tidigare varit utbildningsansvariga i Svenska Bilsportförbundets Rallyskola. Duon är sedan flera år också landslagsförare inom elitsatsningen Swedish Motorsport Challenge (SMSC).

På Facebook finns en nystartad Skoda Safety Academy-grupp där projektet presenteras mera ingående.
10-05-21 Från Motorbranschen korades fyra vinnare i respektive yrkeskategori
Dessa får representera Sverige i Yrkes-VM i London 2011.
En bilmekaniker, en bilskadereparatör, en lackerare och en lastbilsmekaniker. Dessa fyra stod som vinnare i årets upplaga av Yrkes-SM som avgjordes mellan 19-21 maj i Göteborg.

Lars Kvick från Strömsbruk blev årets bäste mekaniker och vann före Gustav Eliasson från Mörsil och Jack Lindfors från Hudiksvall. Domarjuryns utlåtande talade till Kvicks fördel.
- Lars utmärkte sig främst i systemförståelse och analysförmågan vid elstationen. Han hade lätt att läsa av, förstå och börja åtgärda på rätt ställe direkt, säger Jan Börstell, en av domarna.

När det gäller bilskadereparatörerna tog David Karlsson från Ljungbyholm hem segern. Han vann före Christoffer Ask, Tygelsjö och Mattias Edwardsson från Gränna. Karlsson var trea i senaste YSM för två år sedan och den här gången fällde erfarenheten avgörandet.

Bäste lackerare och uttagen till landslaget blev Erik Groth från Järfälla som vann, bara nio poäng före Malin Jonsson från Edsbyn och ytterligare nio poäng före Alexander Gustafsson från Umeå.

Bäste lastbilsmekaniker blev Stefan Inggårde från Mariefred som tog segern i en hård duell mot Sebastian Holmkvist. Trea och fyra blev Markus Gustafsson från Aneby och Kennie Svensson från Ekeby.

Förutom äran att vara Sveriges främsta inom sin yrkeskategori väntar nu ett äventyr på de vinnande ungdomarna. De tar plats i Sveriges Yrkeslandslag och beger sig nästa år till världsmästerskapen i London.

Resultat, motorbranschen:
Fordonstekniker:
Lars Kvick, Strömsbruk, 260 poäng
Gustav Eliasson, Mörsil, 256 poäng
Jack Lindfors, Hudiksvall, 248 poäng
Bilskadereparation:

David Karlsson, Ljungbyholm, 250 poäng
Christoffer Ask, Tygelsjö, 237 poäng
Mattias Edwardsson, Gränna, 219 poäng
Lackerare:

Erik Groth, Järfälla, 216 poäng
Malin Jonsson, Edsbyn, 207 poäng
Alexander Gustafsson, Umeå, 198 poäng
Lastbilsmekaniker:

Stefan Inggårde, Mariefred, 250 poäng
Sebastian Holmkvist, Lödöse, 230 poäng
Markus Gustafsson, Aneby, 200 poäng
Kennie Svensson, Ekeby, 180 poäng

10-05-20 Svealand i topp inför sista dagen
Yrkes-SM går in på sin sista dag. Och inför slutspurten är spänningen olidlig i motorbranschens landsdelskamp. Svealand leder med bara tre poäng före Norrland och fyra före Götaland.

Momenten har granskats nitiskt och kritiskt av experter från motorbranschen. Tre fyramanna lag på bilsidan och två tvåmannalag på lastbilssidan. Varje lag har en bil med tio inbyggda fel, utmaningen är att hitta felen och åtgärda dem.
- Det är många moment och svagt formulerade problem som gör att man måste ha huvudet rejält på skaft, säger Alexander Andersson från Göteborg.

Tävlingen startade klockan 09.00 i onsdags med att varje lag fick varsitt kuvert. Där fanns utmaningarna i form av problem. Ett exempel var att göra en avgasmätning på bilen. Problemet uppstod när bilen inte startade vilket är en förutsättning för att lösa uppgiften.
- För att klara ett moment måste man först hitta felen och börja någon annanstans, det tar tid, kan bero på många olika saker så det blir lite lätt pressande, fortsätter Alexandersson.

Varje moment har en utvald expert från branschen. Denne bedömer varje lags insats vilket gör nivån jämn och rättvis. Tävlingarna började trevande med nervösa deltagare som träffade varandra för första gången samma morgon. Bara någon timme senare hade de hittat sina roller i gruppen och jobbade i sann laganda i jakten på en biljett till VM i London och en resa till DTM med sina lagkompisar.

Norrland höll fanan högt länge men passerades av Svealand inför sista dagen. Nu skiljer endast tre poäng till tvåan Norrland och fyra till trean Götaland.

På lastbilssidan leder lag Väst med 26 poäng före Öst på 22. Riktigt jämnt med andra ord. På fredag startar tävlingen klockan 09.00 och klockan 15.00 ska bilarna rulla genom bilprovningen. 15.00 utses vinnarna.

Ställningen, Yrkes-SM inför sista dagen:
Lag Svealand – 49 poäng
Alexander Andersson, Bilmekaniker, Göteborg
Jack Lindfors, Bilmekaniker, Hudiksvall
David Karlsson, Bilskadereparatör, Ljungbyholm
Erik Groth, Fordonslackerare, Järfälla

Lag Norrland – 46 poäng
Gustav Eliasson, Bilmekaniker, Mörsil
Lars Kvick, Bilmekaniker, Strömsbruk
Mattias Edwardsson, Bilskadereparatör, Gränna
Alexander Gustafsson, Fordonslackerare, Umeå

Lag Götaland - 45 poäng
Jerry Windefjord, Bilmekaniker, Kungsbacka
Patrik Johansson, Bilmekaniker, Kullavik
Christofer Ask, Bilskadereparatör, Tygelsjö
Malin Jonsson, Fordonslackerare, Edsbyn

Lag Väst – 26 poäng
Markus Gustafsson Lastbilsmekanike
Kennie Svensson, Lastbilsmekaniker

Tunga fordon, Lag Öst – 22 poäng
Sebastian Holmqvist, Lastbilsmekaniker, Lödöse
Stefan Inggårde, Lastbilsmekaniker, Mariefred
10-05-20 Sponsra och vinn! - Exklusiva hörselkåpor med digital lagringsbar FM stereo!
Jag har fått ett par HRX520A hörselkåpor från Peltor med inbyggd FM-radio och jag lottar ut ett par under perioden 1 maj - 30 juni.

Hörselkelkåpan har inbyggd radio med digital scanning med minnesfunktion. Med 3,5 mm stereojack för anslutning av exempelvis MP3-spelare. Med en överlägsen FM-motagning och fem lagringsbara kanaler.

Marknadspriset ligger på ca 1,200:-- så passa på!

Vill du vara med och sponsra mig och MiV´s arbete och ha chansen på de exklusiva hörselkåporna, behöver du bara sponsra med 50:-- eller mer. Varje 50-lapp ger dig sedan en vinstchans.

Vamt tack "Budda" och Peltor!

Mer info: www.peltor.se/se/default.asp


Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 1/4 - 30/4.

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!


10-05-17 Sveriges bästa fordonstekniker utses den här veckan
Sveriges yrkesutbildningar får en vecka i rampljuset.
18-21 maj i Göteborg koras Sveriges yrkesskickligaste ungdomar.
Däribland Sveriges främste fordonsmekaniker som vinner en biljett till Yrkes-VM i London 2011.

Tre lag, Norrland, Svealand och Götaland. Laguppställningen består av fyra ungdomar upp till 21 år, två bilmekaniker, en bilskadereparatör och en fordonslackerare. Varje lag får en bil med tio inbyggda fel. Utmaningen blir att hitta felen och åtgärda dem, snabbt noggrant.

Vinnare utses av en domarjury som består av en huvuddomare per yrkeskategori och i prispotten ligger en biljett till Yrkes-VM i London 2011.
- Att motorbranschen är med på Yrkes-SM är ett sätt för oss att exponera de olika yrkeskategorier som finns i fordonsbranschen idag och vad de kräver för kompetens, säger Caj Luoma, ordförande i Motorbranschens Yrkesnämnder.

Merparten av deltagarna på Yrkes-SM studerar på någon av Sveriges gymnasiala yrkesutbildningar. Inom motorbranschen är det den främsta rekryteringsbasen för den teknikintensiva bransch som står med ett skriande behov efter kompetent arbetskraft.
- Motorbranschen är en framtidsbransch, här finns jobben och de främsta utmaningarna är att mätta behovet och möta de ökade kompetenskraven. Detta gör det också viktigt att jämföra Sverige med andra länder. En bil idag kan produceras var som helst och kommer att hitta sin kund någonstans i världen. Den kommer att behöva servas och då måste arbetskraften och kompetensen finnas där, säger Luoma och tillägger:
- Att skicka våra ungdomar till VM gör att vi kan jämföra och se vad svenska utbildningar gör bra idag och vad vi kan bli bättre på.

Från Motorbranschen ställer totalt 16 ungdomar upp i Yrkes-SM. Dessa ungdomar är plockade från hela Sverige och någon av dessa kan alltså bli den som får försvara Sveriges färger internationellt.

Tävlande i Yrkes-SM:
Lag Götaland:
Jerry Windefjord, Bilmekaniker, Kungsbacka
Patrik Johansson, Bilmekaniker, Kullavik
Christofer Ask, Bilskadereparatör, Tygelsjö
Malin Jonsson, Fordonslackerare, Edsbyn

Lag Svealand:
Alexander Andersson, Bilmekaniker, Göteborg
Jack Lindfors, Bilmekaniker, Hudiksval
David Karlsson, Bilskadereparatör, Ljungbyholm
Erik Groth, Fordonslackerare, Järfälla

Lag Norrland:
Gustav Eliasson, Bilmekaniker, Mörsil
Lars Kvick, Bilmekaniker, Strömsbruk
Mattias Edwardsson, Bilskadereparatör, Gränna
Alexander Gustafsson, Fordonslackerare, Umeå

Lag Väst:
Sebastian Holmqvist, Lastbilsmekaniker, Lödöse
Stefan Inggårde, Lastbilsmekaniker, Mariefred

Lag Öst:
Kennie Svensson, Lastbilsmekaniker, Ekeby
Markus Gustavsson, Lastbilsmekaniker, Aneby
10-05-10 Motorsporten sörjer Freddy ”Kotten” Kottulinsky; ”I did it my way”
Efter en längre tids sjukdom har Freddy Kottulinsky den 4 maj 2010 för alltid tagit avsked från sin familj, sina vänner och sin stora motorsportfamilj.

Den tidigare racing- och rallyföraren Winfried Philippe Adelbert Karl Greve Kottulinsky Baron von Kottulin föddes den 20 Juli 1932 i München i en av de mest kända adelssläkterna. Hans liv kretsade mest runt motorsport och under ett halvt århundrade körde han framgångsrikt allt från Formel bilar till potenta rallybilar. Hans största framgångar var bland annat ett SM tecken i Formula 3 med en Lotus 35 Cosworth 1966 och självklart vinsten i Paris – Dakar i en VW Iltis 1980, som ännu enda Svenska att vinna.

Tillsammans med Audi Sport fick han även uppleva många segrar och framgångar under de 30 åren, 1980-2010. Med en RS4 körde Freddy Kottulinsky tillsammans med sin dotter Susanne hösten 2009 i Nordic Six Hours Cup i Karlskoga sitt sista race. Med dagens snabbaste varv visade den populära och omtyckta racing- och rallyföraren att trots sina 77 år hade formen inte gått ur.

Hans talang finns inte bara hos dottern Susanne utan lever även vidare genom hans båda barnbarn, Fredrik Åhlin (Rally) och Mikaela Åhlin (Gokart).

Freddy var en mycket omtyckt och kärleksfull person med en ärlig och bra karaktär. Han var alltid beredd att ställa upp för andra och kunde inte säga ”Nej” oavsett situation.
Hans enormt positiva anda gick ingen förbi, man drogs lätt med i den andan. Materiella saker var aldrig viktiga för honom, precis som sin Greve titel. Trots det kunde han aldrig förneka det ”blåa blodet” som rann genom hans ådror.

Bortgången av ”Freddy” Winfried Philipp Adalbert Karl Greve Kottulinsky Baron von Kottulin är inte bara en stor förlust för hans familj och vänner, utan även för hela motorsporten i Europa.
10-05-10 Bilsportarvet har fått ca 100 pärmar
Bilsportarvet fortsätter att växa. Nu har de t.ex fått ca 100 pärmar med protokoll, korrespondens och tävlingsrapporter från Västra BF .
Dom äldsta dokumenten är från 1955..
Har du något av detta som du kan skänka eller låna ut för kopiering så kontakta oss
www.bilsportarvet.se
10-05-05 Grattis Kullings MS och Thomas Enström - ni vann solglasögonen!
De sista två paren solglasögon från Peltor gick den här gången till Kullings MS och Thomas Enström i Vänersborg. Jättegrattis! Marcus-Grönholmglasögonen går med post i veckan!

Varmt tack till er och alla andra som ställer upp och sponrar mig och mitt arbete med MiV!
10-04-30 Sista chansen på utlottning av mina sista två par Marcus Grönholm-solglasögon från Peltor!
Idag är det sista dagen att frivilligsponsra med vinstchans på de två sista paren som Peltor skänkt för utlottning. Vill du vara med och sponsra mig och MiV´s arbete och ha chansen att vinna något av de tuffa paren, behöver du bara sponsra med 50:-- eller mer. Varje 50-lapp ger dig sedan en vinstchans.

Utlottningen gäller från och med 1 april fram till och med 30 april. Liksom tidigare lottas två par ut, till två som frivilligsponsrat under perioden.


Vamt tack "Budda" och Peltor!
För mer info om brillorna, kolla in här (Det är PC-Bronze): http://www.peltor.se/se/Product.asp?PageNumber=493&ProductCategory_Id=
110&Product_Id=266Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 1/4 - 30/4.

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!

Mer info!

10-04-26 5 dagar kvar på de två sista två paren av Peltors Marcus Grönholm-solglasögon lottas ut till frivilligsponsorerna
Nu har jag bara två par av Peltors Marcus Grönholm-solglasögon kvar och de lottar jag ut under april månad till alla er som ställer upp och gör arbetet med Motorsport i Värmland möjligt. Alla som sponsrar 50:-- eller mer är automatiskt med i utlottningen.

Utlottningen gäller från och med 1 april fram till och med 30 april. Liksom tidigare lottas två par ut, till två som frivilligsponsrat under perioden.


Vamt tack "Budda" och Peltor!
För mer info om brillorna, kolla in här (Det är PC-Bronze): http://www.peltor.se/se/Product.asp?PageNumber=493&ProductCategory_Id=
110&Product_Id=266Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 1/4 - 30/4.

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!

Mer info!

10-04-23 Svenska Olsbergs MSE bygger specialgjord Ford Fiesta för ken Blocks nya Gymkhanafilm
Ken Block kommer att köra en specialbyggd Fiesta i sin nya Gymkhanafilm. Blocks videoklipp har blivit en jättesuccé på Internet med mer än 30 miljoner visningar.
Gymkhana THREE-Fiestan har byggts av det svenska företaget Olsbergs Motorsport Evolution (MSE) baserat i Nynäshamn, och har en specialutvecklad Olsbergs-motor som levererar 650 hästkrafter.
Den nya Gymkhana THREE-videon släpps på nätet inför sommaren.
Göteborg, 23 april 2010 - Hösten 2008 släppte Ken Block en video på nätet "bara på kul". Det blev en verklig Internet-skräll. Filmen presenterades under namnet Gymkhana, ett begrepp och en motorsportsgren som nu identifieras med Block. Filmerna har visats mer än 30 miljoner gånger på YouTube och har gjort att Ken Block idag är en av de mest omtalade personerna inom motorsporten.

För Block, känd som förare i Fords Monster World Rally Team, är gymkana främst ett tillfälle att ha ovanligt kul. Det handlar om att pressa bilen till det yttersta samtidigt som man ska manövrera mellan koner, åka slalom, svänga i 180 och 360 grader och göra åttor. Det ställer enorma krav på förarens, och bilens, förmåga att accelerera, bromsa och sladda. Det är just därför som Block valt att använda en specialbyggd Ford Fiesta för sin hett efterlängtade tredje film, Gymkhana THREE.

"Det jag gillar med gymkhana är helt enkelt att det är så kul", säger Block. "Man får de bästa delarna av rallysporten men slipper tävlingsstressen. Jag älskar att leka - särskilt i en fantastisk bil. Jag ser verkligen fram emot att börja filma Gymkhana THREE med nya Ford Fiesta. Jag har redan testat bilen i England och det var enormt roligt. Bilen ger mig en fantastisk kontroll och är ett riktigt kraftpaket.
- "Att jag började med gymkhana var faktiskt mest en slump. Jag ville få mer träningstid inför rallytävlingarna och såg att det skulle arrangeras tävlingar i gymkhana i Kalifornien", berättar Block. "Jag specialbyggde en bil för att delta där, men tyvärr lades det hela ner efter första omgången. Vad skulle jag då göra med min bil? Jo, jag hyrde ett flygfält i El Toro för att roa mig lite och tänkte att det kanske kunde vara värt att spela in. Sedan blev filmen en megahit på Internet. Resten är historia, som man brukar säga."

När Block i januari berättade att han skulle köra rally för Ford översvämmades hans Facebook-sida med oroliga frågor. Skulle han sluta köra gymkhana? Idag kan alla dessa hängivna fans ta en första titt på den bil som Block kommer att köra i sin tredje film.
- "Vi tycker att det är spännande att ha med Ken Block i vårt team och vi vet att han kommer att skapa ett väldigt stort intresse för Fiesta", säger Sam De La Garza, som är varumärkesansvarig för Fiesta. "Bara den här månaden har Kens Fiesta-filmer på YouTube haft mer än en miljon visningar. Det betyder att Fiesta får mycket stor uppmärksamhet överallt på nätet. I sin andra tävling i en Fiesta tog Ken och hans team hem förstaplatsen i den amerikanska tävlingen 100 Acre Wood Rally, vilket visar att det här samarbetet är ett framgångskoncept också tävlingsmässigt."

Den Fiesta som körs i Gymkhana THREE har fått ett utseende som liknar de rallybilar som Block rattar i Monster World Rally och i rally-VM. Det "rinnande" mönstret har dock blivit större och mer framträdande.

Den hydrauliska bromsspaken i kolfiber har bytts ut mot ett specialbyggt reglage i metall prytt med Kens välkända signaturer: en "Huck Gee"-skalle och siffran 43. Blocks varumärke, 43, finns också på själva bilen men inte på dörrarna som man kan förvänta sig utan på de bakre sidorutorna.

Gymkhana THREE-Fiestan har byggts av det svenska företaget Olsbergs Motorsport Evolution (MSE) baserat i Nynäshamn, och har en specialutvecklad Olsbergs-motor som kan leverera 850 hästkrafter men dragits ned till 650 hk för att Block ska få det vridmoment han behöver för att klara konerna. Bilen har utrustats med en sekventiell växellåda i magnesium med sex så kallade paddlar (Olsbergs MSE Maktrak) och har ett vridmoment på nästan 900 Nm vid ett varvtal på 4000 varv/min och accelererar från 0 till 100 km/h på två sekunder!

Karossen har fått ny stötfångare fram som inspirerats av designen på tävlingsbilar. Den har vidare försetts med en luftsplitter (som ger bättre aerodynamik än rallymodellens stötfångare som ska tåla tuffa grusvägar). Stänkskärmarna har gjorts mycket bredare och understryker det mer aggressiva utseendet.
- "Bortsett från att jag givetvis ville ha en bil med så mycket kräm som möjligt handlade det om att ta fram en Ford Fiesta som hanterar asfalt som om det vore grus", säger Block underfundigt. "De flesta tävlingsbilar för asfalt har utvecklats för att få ett så fast grepp om vägbanan som möjligt. Men här ville vi få fram en bil som reagerar snabbare och samtidigt ger mig som förare total kontroll. Det var en svår balansgång. Men vi klarade det."

Gymkhana THREE Fiestan bygger på nya Ford Fiesta och har utvecklats av det svenska företaget Olsbergs MSE, samma företag som ligger bakom Blocks Rally America-program och som i somras var med och tog guld i X Games 15 i en Fiesta. Produktionsmodellen har visat sig vara en utmärkt plattform för gymkhanabilen. De goda vägegenskaperna och den extremt starka karossen i Boron-stål kommer verkligen till sin rätt på krävande gymkhanabanor. Ett bevis på att Fiesta-karossen är något alldeles extra är för övrigt att Ford beslutat sig för att använda modellen både i rally-VM och i Rally America från och med nästa år.

Var Ken Blocks Gymkhana THREE-film kommer att spelas in är än så länge en väl bevarad hemlighet. Den kommer enligt plan att släppas inför sommaren.
10-04-22 Var med och nå ut - i Viasats Motors Rallycross-sändningar från EM!
Vill du vara med och synas i samband med Viasats Motors sändningar rallycross-EM.

Kontakta då Maria:
0696-330 26, 0731-80 13 68
maria@motorsportivarmland.nu.

TV-schema, Rallycross-EM

1-2 maj: Montalegre, Portugal, söndag 22:00.
8-9 maj: Cohnjac, Frankrike, söndag 22:00.
30-31 maj: Lydden Hill, England, måndag 22:00.
5-6 juni: Nyirad, Ungern, söndag 23:30.
3-4 juli: Höljes*, Sverige, söndag 22:00.
10-11 juli: Kouvola, Finland, söndag 22:00.
7-8 augusti: Maasmechelen, Belgien, söndag 22:00.
14-15 augusti: Buxtehude, Tyskland, söndag 22.30.
11-12 september: Slomczyn, Polen, söndag 22:00.
18-19 september: Sosnova, Tjeckien, söndag 22:30.
10-04-22 Roadshow på Göteborgs Motorshow
Se Pike's Peak-bilen i Svenska Bilsportförbundets monter på Göteborgs Motorshow. Eller prova själv en tävlingsbil i datamiljö. Eller varför inte ta pulsen på Mattias Lindberg innan säsongen i Formel Renault drar igång?

Vid lunchtid idag öppnade Göteborgs Motorshow för allmänheten. Svenska Bilsportförbundet är på plats med ett knippe olika tävlingsfordon. Vassast är Roger Johanssons Ford Mustang, som han kör de 402 metrarna i grenen Dragracing på lite drygt sex sekunder. Som bäst har han kommit upp i 367 km/h.
I montern finns också en för Drifting utrustad Toyota Supra, och Mattias Lindbergs Formel Fenault. 16-åringen gör sin andra säsong i klassen och har siktet högt inställt.
- Mattias kommer att vara på plats här på mässan under fredag, lördag, söndag. Idag har han ett nationellt prov i skolan och det måste få gå före, säger Jörgen Andersson, mässansvarig i Svenska Bilsportförbundet.

Flera av förbundets virtuella spelmaskiner är uppställda, redo för race.
- Virtuell Bilsport är någonting som nästan alla elitförare övar sig på. Dels lär man sig de olika banorna, och dels kan du träna spårval, fortsätter Jörgen Andersson.
Lokala klubbar på plats är Torslanda MK och Väst 8. Den senare puffar för sin EM-tävling i Radiostyrd Bilsport som arrangeras i Göteborg i augusti.

Under torsdagen var mässan öppen för inbjudna gäster och media. Förbundsordförande Kåge Schildt fanns på plats.
- Det är alltid roligt att visa upp vår idrott och de goda utövare vi har, säger Kåge Schildt.
På gigantiska storbildsskärmar utanför Svenska Mässan nås göteborgarna av budskapet att svensk bilsport är både fartfyllt och spännande, och det är möjligt att tävla med vanlig privatbil.
Den som vill beskåda någonting häftigare kan se Olsbergs MSE:s Fiesta som specialbyggdes för den oerhört tuffa backtävlingen Pike's Peak i USA med 156 kurvor. Marcus Grönholm körde bilen, och Olsbergs MSE var i ett slag etablerat i USA, där killar som Ken Block nu kör en svenskbyggd Fiesta i Rally Amerika.
10-04-22 Miljödag för både två och fyra hjul
Miljöseminariet i Karlskoga den 21 maj är det första SVEMO och Svenska Bilsportförbundet arrangerar tillsammans. Banägare i alla former kommer att deltaga.

Totalt finns över 200 motorsportbanor i Sverige för allt från den lilla motocrossbanan till Mantorp Park som erbjuder både utbildning av vanliga "svenssonförare" och tävlingar på högsta nivå i Roadracing, Dragracing och svensk kungaklass i Racing - STCC.
- Alla motorsportklubbar och intressenter är välkomna att bygga upp sin informationsbank för att vara redo att agera med rätt kunskap, säger Crister Nystrand på Svenska Bilsportförbundet.

Motorbanor och motorsportområden räknas som miljöfarlig verksamhet. Något som styrelsen för Viking Raceway AB i Hallstavik kan berätta om från arbetet med att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning (MKB), ett krav olika tillsynsmyndigheter kan ställa enligt miljöbalken. I Hallstavik är avsikten att bygga en turistanläggning med inslag av motorsport.
- Viking Raceways representanter har stor erfarenhet av MKB och kan tipsa klubbarna om vad som är viktigt i kommunikationen mellan olika intressenter, säger Crister Nystrand. Även företrädare för Karlskoga Motorstadion deltar. Den banan har nyligen fått rätt av Miljööverdomstolen att fortsätta sin verksamhet.

Att SVEMO och Svenska Bilsportförbundet arrangerar ett gemensamt miljöseminarium är en naturlig förlängning på de båda specialidrottsförbundens omfattande miljöarbete. Det är också naturligt av den anledningen att många anläggningar har banor för fordon med både två och fyra hjul. Seminariet genomförs den 21 maj på Hotell Alfred Nobel i Karlskoga.

www.svemo.se
www.sbf.se
10-04-22 "Fair Race" - kampanj för schysst bilsport
- Vi får inte glömma att vi håller på med bilsport för att det är roligt.
Orden är rallyföraren Ramona Karlssons och för henne är det självklart att tävla schysst med "Fair Race".

En god förare tänjer alltid på gränserna för att kunna köra ännu fortare och vinna. Inom de ramar som reglerna sätter upp. Så långt är alla överens.
De flesta tycker också att ett vårdat språkbruk är att föredra, och hittills har inte en enda bilsportare ertappats med att vara dopad.

Svårare är det - ibland - att tackla känslorna när de börjar svalla. När besvikelse och ilska tillåts stänka över funktionärer, tävlingsledare och domare. Kanske till och med medtävlare.
- Så vill vi inte ha det! Vi tävlar på lika villkor och funktionärerna ställer upp ideellt, då ska det också vara Fair Race, säger Hanna Sandberg.

På uppdrag av Svenska Bilsportförbundets styrelse har Hanna Sandberg sammanställt material som finns att tillgå på www.sbf.se kring projekt Fair Race: Utbildningsmaterial, pratmanus, informationsbrev, övningar, vad förare/funktionärer kan göra och flyers.
- Vi vill tillsammans arbeta för en bilsport, som ska vara fri från droger, mobbning, våld, hot och fusk, säger Hanna Sandberg.

Allt material kan laddas hem av vem som helst, även de filmsnuttar som visar kända bilsportare som ger sin syn på hur viktig kampanjen Fair Race är.
- Vi får inte glömma att vi håller på för det är roligt! Då måste vi visa respekt för varandra, säger rallyföraren Ramona Karlsson.
Så fort "visitkorten" kommer från tryckeriet ska alla som löser licens få följande hörnstenar inom Fair Race att läsa och ta till sig. Kampanj Fair Race rullar igång!

Inom Svenska Bilsportförbundet ska du:

Alltid
* Behandla dina medtävlare som du själv bli behandlad!
* Uppmuntra i stället för att kritisera!
* Uppmärksamma det som är bra!
* Granska kritiskt på ett positivt sätt
* Behandla alla lika oavsett kön, ålder, etniskt ursprung, sexuell läggning och handikapp
* Respektera andras synpunkter och åsikter
* Respektera motståndare, team-kamrater, funktionärer, tekniker, domare och tävlingsledare

Aldrig
* Mobba
* Ta droger
* Fuska
* Hota
* Tala illa om varandra
* Skylla på enskild medlem eller utskott
10-04-21 Boksläpp i Höljes - Stecka Walfridsons 30 år i Bilsportens tjänst
Lagomt till årets Rallycross-EM i Höljes släpper Årets Bilsport boken "Från Rally till Rallycrossmästare" Boken är skriven av Morgan Björk, tillsammans med Stig-Olov "Stecka" Walfridson. Där får ni följa honom och hans 30 år i Bilsportens tjänst.

Under Höljes-helgen kommer man att ha specialpris och sälja boken för 300 kr (ord 595 kr). Under lördagen kommer även Stecka att finnas på plats hos Årets Bilsport och signera boken. Vill du l vara säker att få en bok till specialpriset kan du förhandsboka den genom att maila: tommy.harlin@aretsbilsport.se
Beställda böcker avhämtas i Årets Bilsports monter i Höljes.

Mer info hittar du på www.walfridsson.com
10-04-18 Unikt motorsportteam
Team Bilia bildar ett nytt fyrbilsteam i motorsportgrenarna Rally-Racing och Karting junior 60.
Vi kommer att tävla i fem sportgrenar och fem olika klasser nämligen Rally-SM - Junior-SM i Rally- Tjej-RM i rally - JTCC i Racing och MKR serien i Karting. Rallybilarna är Robert Eriksson Eskiltuna Motorklubb och Jens Thapper (svensk mästare 2009 i grp N) samt Maria Andersson SMK Valdermarsvik och Martin Andersson Götene MK.Båda bilarna i rally är Renault Clio. I Racing är det Santosh Berggren i JTCC i en Hyundai, och slutligen Alexander Braneby 10 år Junior 60.

Mentorer till vårt team är Per Carlsson (Rallytravels) och Maria Anderssom MK Ran. Idén är att hjälpa ungdomar inom motorsporten. Bilen som Maria Andersson kör äges av Göran Tyrbjörn som samtidigt är teamchef och svarar för teamets verksamhet gentemot ett flertal samarbetspartner.
10-04-17 Premiär för en Lancia Stratos i MIdnattsolsrallyt
För första gången på grus i Svergie får vi se en Lancia Stratos i rallyklassen med Steve Perez England och Staffan Parmander Sverige. Dessutom kommer det att bli uppvisningskörning av Audi Sport Quattro på Elmia onsdagen 14 juli.
www.rallytravels.com
www.midnattssolsrallyt.com
10-04-14 Rallytravels har ny hemsida
www.rallytravels.com ordnar mycket populära rallyresor, senast till Jordanien för att bland annat kunna heja på våra svenskar. Nästa tävling blir Portugal. Mer info och se hemsidan: www.rallytravels.com

10-04-11 Kåge Schildt enhälligt omvald
Som väntat valdes Kåge Schildt på söndagen för sitt sjunde år som ordförande för landets bilsportare. Förbundsmötet som denna gång hölls i Visby präglades av bästa samförstånd.

De 41 ombuden från landets alla hörn var helt eniga i sitt beslut att ge förbundsordförande Kåge Schildt i uppdrag att fortsätta leda Svenska Bilsportförbundet och dess drygt 105 000 medlemmar. Det blir hans sjunde år som ordförande. Även övriga i tur att avgå valdes för ytterligare en period. Liksom Irene Nygren i valberedningen.
- Vi har arbetsro och samförstånd, vilket gör att vi kan arbeta framåt med sporten och flytta fram våra positioner, säger Kåge Schildt.

Bilsport på Kulgården
Desto livligare var det innan Förbundsmötet. Den här gången bjöds nämligen alla deltagare på olika aktiviteter ute på Kulgården, med bland annat medåkning i rallybil.
- Mungiporna letade sig snabbt uppåt på samtliga och det blev en lyckad dag, konstaterar Kåge Schildt.
Eftersom cirka 90 personer deltog totalt delades alla in i två grupper, där den ena besökte Kulgården. Den andra fick samtidigt en rundvandring på Visby Medeltidsmuseum under sakkunnig ledning. Under eftermiddagen bytte grupperna plats.
Traditionsenligt leddes mötet av förre landshövdingen i Östergötland, Björn Eriksson, som i vanlig
ordning svingade klubban både snabbt och säkert.

Följande personer ingår i Svenska Bilsportförbundets styrelse:
Ordförande Kåge Schildt, Åstorp (omval)
Vice ordförande Kenneth Thorén, Solna (omval på 2 år)
Vice ordförande Sören Johansson, Linköping
Ledamot Hans Hillebrink, Upplands Väsby (omval på 2 år)
Ledamot Monica Möller, Helsingborg
Ledamot Pierre Ellison, Säffle
Ledamot Elisabeth Eriksson, Överkalix (omval på 2 år)
10-04-11 Kungliga medaljen till Hans Wängstre
Hans Wängstre har genom ett gediget arbete, utan stora åthävor, skapat sig ett namn i racingkretsar både nationellt och internationellt. För sitt engagemang för de unga talangerna fick han idag mottaga den Kungliga medaljen.

Den tidigare så framgångsrike rally- och racingföraren Hans Wängstre, Jönåker, känner till - och följer - samtliga unga talanger inom Karting och Racing. Små osynliga drag i lämpliga trådar ger möjlighet till den internationella arenan för de som kan och vill uppåt i Racing. Namn som Formel 1-föraren Stefan "Lill-Lövis" Johansson och Indy 500-vinnaren Kenny Bräck har startat sin karriär i Hasses synfält. Liksom Björn Wirdheim och Sebastian Hohenthal. Tillsammans med Christer Johansson drev han i flera år det legendariska teamet "Itchiban".

Med ålderns rätt har Hasse lämnat uppdraget som Svenska Bilsportförbundets förbundskapten i Racing. Så sent som i fredags var han ändå på Circuit de Catalunya där han med stort intresse följde 19-årige Marcus Ericssons test inför premiären i GP2, just på den spanska Formel 1-banan. Den Kungliga medaljen delades ut vid Svenska Bilsportförbundets Förbundsmöte av racingstjärnan Sebastian Hohenthal.

Utdrag ur statuter för Kungliga Medaljen
Kungliga medaljen är instiftad för att utdelas till person som under en lång följd av år nedlagt ett hängivet, förtjänstfullt och framgångsrikt arbete för motorsportens främjande.
Medaljen utdelas av Sveriges Motorfederation som består av de fyra förbunden Svenska Bilsportförbundet, Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet (Svemo), Svenska Flygsportförbundet och Svenska Racerbåtförbundet. Medaljkommittén består av en person från respektive förbund. Därutöver har Hovet rätt att utse en representant.
10-04-11 Guldrattar till sju trotjänare
Sju klubbledare hedrades för lång och trogen tjänst med utmärkelsen "Guldratt" då Svenska Bilsportförbundet höll Förbundsmöte i Visby. Årets arrangör blev Katrineholms MK och resestipendiet tilldelades Bernt Nyman, Lycksele MK.

Minst 20 års uppoffrande och framgångsrikt arbete i ledande befattning inom klubb, distrikt eller förbund krävs för att någon ska äras med en Guldratt. Följande sju fick mottaga denna hedersbetygelse i samband med dagens Förbundsmöte:
422 Ann Johansson, Oskarshamns RRC
423 Connye Grönlund, Skillingaryds MK
424 Ingemar Carlsson, Eskilstuna MK (ej närvarande)
425 Thomas Avelin, MSK Hammaren (Hallstahammar)
426 Lars Svenman, MSK Hammaren (Hallstahammar)
427 Mikael Lindkvist, MSK Hammaren (Hallstahammar)
428 Jårs Damberg, Rallyklassikerna (Bromölla) (ej närvarande)

Katrineholms MK årets arrangör
Varje år utdelas också en tennkanna till den tävlingsarrangerande förening som bäst förtjänat utmärkelsen "Bertils Kanna". Tennkannan är en replik av den gåva distrikten gav till Bertil Lundberg när han slutade som förbundsordförande. Mottagande förening är att betrakta som "årets arrangör" inom svensk Bilsport.
2010 års Bertils Kanna gick till Katrineholms MK, med motiveringen: "När varken vädrets eller de ekonomiska makterna är nådiga, är det tryggt att ha arrangörer som ändå vågar ta risken. Som ställer upp med tid och manskap. Som målmedvetet och med engagemang ser till att stora mästerskap kan slutföras, vilket klubben gjorde när den med kort varsel kunde genomföra en mycket bra finaltävling."
Utmärkelsen mottogs av klubbens ordförande Crister Nystrand.

Resestipendium till Bernt Nyman
Svenska Bilsportförbundets årliga resestipendium avser att hedra den ledare vars insatser bidragit till sportens utveckling. I år fick Bernt Nyman, Lycksele MK, stipendiet på 12 000 kronor med motiveringen: "I över 40 år har årets resestipendiat varit bilsporten trogen inom många områden. Han har varit en aktiv ledare både inom sin klubb och sitt distrikt sedan 1963, han har även hunnit med att vara en aktiv förare både internationellt och nationellt. Som om inte det vore nog är han banbesiktare i Rallycross och Karting."
Bernt Nyman hade inte möjlighet att närvara, varför Mats Öberg
10-04-07 Sista två paren av Peltors Marcus Grönholm-solglasögon lottas ut till frivilligsponsorerna
Nu har jag bara två par av Peltors Marcus Grönholm-solglasögon kvar och de lottar jag ut under april månad till alla er som ställer upp och gör arbetet med Motorsport i Värmland möjligt. Alla som sponsrar 50:-- eller mer är automatiskt med i utlottningen.

Utlottningen gäller från och med 1 april fram till och med 30 april. Liksom tidigare lottas två par ut, till två som frivilligsponsrat under perioden.


Vamt tack "Budda" och Peltor!
För mer info om brillorna, kolla in här (Det är PC-Bronze): http://www.peltor.se/se/Product.asp?PageNumber=493&ProductCategory_Id=
110&Product_Id=266Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 1/4 - 30/4.

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!

Mer info!

10-04-07 Superlördag 10/4 med Motorsportens dag!
Nu är våren igån goch det firar man med Superlödrag hos företagen på Hantverkargatan i Stenungsund lördagen den 10 april
Öppet hus mellan 10-00-15:00

STCC, mininracing, Volvo Areana, Motocross, Radical, enduro, rallybilar, knattercross, rallycrosbilar, road racing, folkracebilar, jetski, streetracebilar, räddningsbåt, drifting, drivers open, mm. är lite av utbudet.

Du kan även få en åktur i en rallybil för 100:--
www.totalreklam.se
10-04-06 Grattis Staffan Rallyjansson och Hans Edvardsson - Ni vann solbrillorna
Det blev Staffan Rallyjansson och Hans Edvardsson som vann varsitt par Marcus Grönholm-solglasögon som Peltor skänkt mig. Glasögonen går med post i veckan!

Varmt tack alla som har stöttat och stöttar mig och mitt jobb med att kunna driva Motorsport i Värmland.

Grattis till båda och varmt tack till alla som varit med och stöttat!
Och ett speciellt tack till "Budda" och Peltor som skänkt solglasögonen!

/Maria
10-04-06 Bilsportarvet jobbar vidare - fått och digitaliserat allt SSR material
Bilsportarvet jobbar på med att arkivera allt material som rör bilsport. Man har nu senast fått och digitaliserat allt material från SSR.
Har du material eller något som kan vara intressant?
Bilsportarvet tar gärna emot dokument:
- Start och Resultatlistor
- Tidningar
- Foton
- Filmer
- Startbekräftelser
- Teknikdokument
- Om klubbar
- Om distrikt

Har du något av detta som du kan skänka eller låna ut för kopiering så kontakta oss
www.bilsportarvet.se
10-04-06 Kåge Schildt förväntas bli omvald
Samtliga i styrelsen förväntas bli omvalda när Svenska Bilsportförbundet på söndag håller förbundsmöte i Visby. Därmed går Kåge Schildt in på sitt sjunde år som ordförande.

Efter två år som ledamot blev skåningen från Åstorp 2004 vald till ordförande av de 41 ombud som representerar en organisation med över 107 000 medlemmar. Därefter har han enhälligt blivit omvald.
- Det är jättekul när det fungerar och vi har kul tillsammans. Det ger också ett stabilt arbete i styrelsen, säger Kåge Schildt.

Kultur varvat med bilsport
Samtliga sju i styrelsen förväntas bli omvalda på söndag. Årets förbundsmöte är förlagt till Visby, med Gotlands Bilsportförbund som värd.
- Vi tycker det är dags att lägga mötet utanför Stockholm, och i år ska vi satsa på att ha roligt tillsammans, fortsätter Kåge Schildt.
- Utan att avslöja för mycket kan jag säga att vi ska varva kultur med det bästa vi vet, bilsport!

Landshövding leder mötet
Traditionsenligt kommer Östergötlands landshövding Björn Eriksson att föreslås som ordförande för mötet. En syssla han brukar genomföra helt i Bilsportförbundets anda: Full fart framåt! Endast avbrutet för en och annan rolig anekdot.

Följande personer ingår i Svenska Bilsportförbundets styrelse:
Ordförande Kåge Schildt, Åstorp
Vice ordförande Kenneth Thorén, Solna
Vice ordförande Sören Johansson, Linköping
Ledamot Hans Hillebrink, Upplands Väsby
Ledamot Monica Möller, Helsingborg
Ledamot Pierre Ellison, Säffle
Ledamot Elisabeth Eriksson, Överkalix
10-04-02 Alla Camarucup-bilar och förare - generation 1 till 5
Besök Bilsport performance & Custom Motor Show i påskhelgen 2-5 april och träffa unga och gamla Camaroförare och deras respektive generation av bil. Man hittar dem i Camaro Cups monter B03:26. Där visas alla versioner av Cup-bil som funnits och kommer att finnas inom den närmaste framtiden!

Legendariska förare som Uffe Granberg, Bo ”Ridas” Ridström varvas med unga ”coming stars”. Besök montern och passa på att få en pratstund med dem. Välj själv om det ska handla om svunna tider eller den otroligt spännande säsongen 2010 med både vassa team och förare.

På mässan deltar även Bryntesson Motorsport Engineering i monter Bo3:25 som mönstrar ett starkt team med Anders Brofalk, Niklas Lovén, Marcus Palnér och Marcus Larsson. De har storfrämmat i sin monter då svensk-amerikanske Nic Jönsson kommit hem till Sverige för att prata miljövänliga oljor. BMS marknadsför och säljer ett helt nytt varumärke som är sensationellt vänligt mot miljön. Missa inte Bilsport performance & Custom Motor Show i helgen. Det finns garanterat massor av fräscha bilar och trevliga förare och bilbyggare!

www.custommotorshow.se
www.camarocup.com
www.bryntessonmotorsport.com
10-04-01 Gert Blomquists historiska rallybil på Bilsport Performance Show
Gert Blomquist historiska rallybil PEUGEOT 504 V6 COUPÉ kommer att visas nu i påskhelgen under 4 dagar på Elmia i Jönköping. Årets tema för Bilsport Performance Show & Custom Motorshow i år är "STARS and FAMOUS Cars".

Vår bil är i fint sällskap, bl.a visas Ronnie Petersons Formel1-bil March 721x, som han körde 1972. Andra fina rallybilar är Eric Carlsson "på taket" Monte Carlo vinnande Saab 96.

Den som gillar motorsport kommer verkligen att få valuta för pengarna lovar projektledare Lasse Theander, 35000 kvadratmeter och fyra hallar med 700 fordon! Besökar antalet i fjol var 75000 personer.
10-03-31 Kalle Grundel på Elmia
Sommarens stora rallybegivenhet i Sverige är numera Midnattssolsrallyt, tävlingen för historiska rallybilar. Det kliar i fingrarna på många som har tävlat i rally tidigare i livet och för en del blir drömmen om en comeback verklighet.

Stockholmaren Kalle Grundel var en av våra mest framstående rallyförare under åttiotalet. Han hade fabrikskontrakt med bland annat Volkswagen, Peugeot och Ford. När han blev erbjuden att köpa en av de rallybilar han tävlat med i början av åttiotalet var han ändå inte direkt lättövertalad. Men när han väl fått klart för sig vilken bil det var och i vilket skick den var, då slog han till och köpte tillbaka rallybilen.

Sedan gick det snabbt. Kalle Grundel och hans kompis ända sedan pojkåren, Ola Hoffsten, beslöt att satsa på en ny hobbykarriär. Bilen är en Volkswagen Golf Mk 1 från 1982-83 och den kommer att anmälas till årets upplaga av Midnattssolsrallyt med start den 14 juli i Jönköping. Paret kommer dessutom att köra Sydsvenska Rallyt som föråkare.

Hör Kalle Grundel och Ola Hoffsten berätta historien om en snart 30 år gammal VW Golf som nu har dammats av och som kommer att gå en ny vår tillmötes. Antingen Kalle eller Ola kommer att finnas i UVEX:s monter B 05:24 i hall B på Elmiamässan under större delen av påskhelgen. Påskafton och påskdagen står Ola där och på påskdagen och annandagen är det Kalles tur.

Öppettider för Elmiamässan i Jönköping hela påskhelgen.
Bilsport Performance Show & Custom Motor Show 2010-03-30
Långfredagen den 2 april: 10.00-18.00
Påskafton den 3 april: 10.00–18.00
Påskdagen den 4 april: 10.00–18.00
Annandag påsk den 5 april: 10.00–16.00
10-03-30 Besök Midnattssolsrallyts monter på Elmia
Redan innan anmälningstiden öppnar för årets upplaga av Midnattssolsrallyt visar rallyt upp sig på Bilsport Performance Show & Custom Motor Show 2010 på Elmiamässan i Jönköping. Samma plats som onsdagen den 14 juli kommer att härbärgera rallyts start och dessutom tävlingen första specialprov.

I rallyts monter finns under hela helgen Ola Stokka med sin röda Volvo PV och i montern finns dessutom Team Tidö Slotts Porsche som kommer att rattas av Mikael Persbrandt även i år.

Öppettider:
Långfredagen den 2 april: 10.00–18.00
Påskafton den 3 april: 10.00–18.00
Påskdagen den 4 april: 10.00–18.00
Annandag påsk den 5 april: 10.00–16.00

www.midnattssolsrallyt.com
10-03-30 Premiär på Elmia för Roadshow 2010
Påskhelgen är vikt för Bilsport Performance & Custom Motorshow på Elmia och Svenska Bilsportförbundet är på plats med både bilar och förare. Ett dragplåster är Pike's Peak-bilen från Olsbergs MSE.

En verklig klassiker är tävlingen Pike's Peak i USA där de tävlande kör kilometer efter kilometer uppför, med branta stup bredvid vägen. Förra året startade forne rallyvärldsmästaren Marcus Grönholm i en Ford Fiesta, byggd och utvecklad av Olsbergs MSE i Nynäshamn. Den Fiestan visas i Svenska Bilsportförbundets monter.

Publiken bjuds på sköna sladdar
Där finns också fyra bilar utrustade för Drifting, grenen där skönheten i en sladd bedöms. Eller rättare sagt tre bilar visas i montern, medan den fjärde finns på Actionarena där besökarna kan se hur Drifting går till när etablerade förare kör.

Spelsimulatorer
Simulatorer för Virtuell Bilsport, ett par crosskartar och en Mazda från ett tjejprojekt i Hedemora visas. Det senare är ett samarbete med gymnasiet och utbildning av mekaniker, vilket engagerar Bilsportförbundets partner Bilproffs.se.

Talang från Hässleholm
Från Vankiva utanför Helsingborg kommer Mattias Lindberg med sin Formel Renault. Den blott 16-årige talangen finns på plats hela helgen. Däremot är det bara under Annandagen då det är lite av familjedag som Karting on Tour gästar mässan. Då har alla besökare mellan sju och nio år möjlighet att prova på Karting helt gratis på en liten minibana på mässområdet.

Bilsport Performance & Custom Motorshow pågår 2-5 april.
Svenska Bilsportförbundet finns i monter B04:01.

För mer information om mässan se www.custommotorshow.se
10-03-30 Kabeln lagad - mailen igång igen
Nu är kabeln i Skåne lagad och både telefonkunderna i Södra Svrige och internettrafiken därifrån igång igen.

Det innebär att mailen till maria@motorsportivarmlan.nu åter är igång. Mailade ni igår och fick mailet i retur, går det bra att åter maila det.

Beklagar det hela.
/Maria
10-03-29 Kabelbrott strular till mailen
FS Data och stora delar av Skåne har stora problem sedan en internetkabel blivit avgrävd. FS Data har omdirigerat hemsidan, så den fungerar som den ska, men dessvärre fungerar inte mailen helt ännu.

Får ni felmeddelande om att adressen inte finns, maila lite senare under kvällen. Ber om ursäkt för besväret.

/Maria
10-03-27 MK Ratten fick sin första kvinnliga ordförande på 50 år
För första gången i MK Rattens historia sedan starten för drygt 50 år sedan (klubben bildades 1959). Idag på årsmötet avgick eldsjälen och den ordföranden Pär Täppers. Ny ordförande blev Gunilla Hilmersson.
- "Jag avgår som ordförande, men kommer att fortsätta i klubben" säger Pär.
10-03-26 Bara några dagar kvar nu! Sponsra för att ha vinstchans på Marcus Grönholm solglasögon från Peltor!
Det är nu bara några dagar kvar i utlottningen av två par Marcus Grönholm-solglasögon från Peltor (sex dagar med idag inräknat).

Alla som är med och sponsrar 50:-- eller mer fram till och med sista mars är automatiskt med i utlottningen. Genom att stödja mitt arbete med Motorsport i Värmland och få en vinstchans för varje 50-lapp. Utlottningen gäller från och med nu fram till och med 31 mars och liksom tidigare är det alltså två par som lottas ut.


Vamt tack "Budda" och Peltor!
För mer info om brillorna, kolla in här (Det är PC-Bronze): http://www.peltor.se/se/Product.asp?PageNumber=493&ProductCategory_Id=
110&Product_Id=266Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 2/2 - 28/2 2010.

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!

Mer info!

10-03-25 Andrea tar pulsen på Stecka Walfridson - från starten till idag
Måste få slå ett slag för Andrea Ivares Berglind, som har gjort ett kanonarbete om en av våra motorsportprofiler: Stig-Olov "Stecka" Walfridson.

Som hon själv skriver i inledningen:
"Får du som läsare följa med på en historia om segerglädje, hopp, förluster och stjärnstatus. Om allt från Värmlands djupaste skogar till stuntroller i stora, svenska filmer. Du får även ta del av exklusiva bilder och texter, historier du aldrig har hört förut och näradöden upplevelser du aldrig trodde var möjliga att överleva. Och så kommer det så klart att avslöjas riktigt pinsamma anekdoter. Hur kunde en liten Värmländsk kille i blöjor förvandlas till Sveriges bästa Rally- och rallycrossförare? Här får du reda på allt från första sekunden till idag.
Vem är mannen vi tar pulsen på denna vecka? Stig-Olov ”Stecka” Walfridson!
".

Förutom att sammanfatta hela hans karriär, från motorsportdebuten då han kraschade Per-Inges bil tillsammans med Lars-Erik (dagen innan tävling..) fram till segern i Höljes och SM-guldet i rallycross i fjol. Det finns en intervju med Stecka där du bland annat kan se vad han väljer: Rally eller rallycross?

Vill du veta vad han valde, eller läsa om hur Stecka kom dit, där han är idag rekommenderar jag varmt att du går in på www.walfridsson.com.
Under släkten är värst eller via Nyheter hittar du "Stig-Olov walfridson gasar igång karriären mot toppen".
Riktigt bra läsning som varmt rekkommenderas!

www.walfridsson.com

10-03-20 Hans Olof "Wille" Wilén, 70år - kom med och fira!
Kom och prata gamla och nya rallyminnen i samband med att Wille fyller 70år den 10:e april. Vi bjuder in gamla som nya rallyvänner. Inga presenter, ta med minnen (ni som har kort och ev. film, ta gärna med det)

Organisationskommitté: Karin Wilén
Bitr. Organisationskommitté: John Wilén & Per Wilén
Start och Mål: Balsta förskola, Balstavägen 4 Eskilstuna.
Första start: Lördagen den 10 april ca 16:00 på Balsta förskola
Service/Mat uppehåll: Vi bjuder på buffé, bordsdryck, kaffe & tårta, medtag egen %-dryck.
Anmälan:
Karin Wilén: Hem: 016-510888, Arbete: 016-133292
John Wilén: 070-4457904
Per Wilén: 073-3286873

Elektronisk anmälan:

John Wilén: jonte.wilen@hotmail.com
Per Wilén: nollettsex@msn.com
För giltig anmälan skall denna vara tillhanda senast 2010-04-07

Drivmedel: Etanol och 98 okt finns ej att tillgå på tävlingsområdet. Ta med egen %-dryck!

Välkomna!
MVH TeamWilen.se
10-03-10 Grattis P-G på 30-årsdagen! Hoppas du får ihop massa sponsormiljoner i födelsedagspresent!
Ett varmt, varmt grattis till P-G Andersson som idag fyller 30 år!
Det jag hoppas mest, är att du får ihop en hel hög sponsormiljoner i födelsedagspresent, så drömmen om hela SWRC kan bli verkligt!
För visst vore det synd om vi inte fick en av Sveriges största talanger ut i VM i år. Speciellt efter utklassningen i Rally Sweden!

Så, ett varmt grattis och hoppas miljonerna rullar in!
/Maria
10-03-04 Vi kör en till - 2 par Marcus Grönholm solglasögon lottas ut bland alla de som stöttar MiV med minst 50:--
Jag har några par glasögon kvar av dem jag fick från Peltor. Därför kör vi en omgång till av utlottning av två par Marcus Grönholm-solglasögon till alla som är med och stöttar mitt arbete med 50:-- eller med (gäller även klubbar).

Utlottningen gäller från och med 1 mars fram till och med 31 mars och liksom tidigare är det alltså två par som lottas ut.


Vamt tack "Budda" och Peltor!
För mer info om brillorna, kolla in här (Det är PC-Bronze): http://www.peltor.se/se/Product.asp?PageNumber=493&ProductCategory_Id=
110&Product_Id=266Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 1/3 - 31/3 2010.

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!

Mer info!

Mer info hittar du under Frivillig Sponsring
10-03-04 Ny hemsida ydremk.se gå in och kolla
Ydre MK har öppnat en ny hemsida som innehåller reportage från tävlingar och bilder på
klubbens rallyförare ca 30st inte så dåligt för att vara en liten klubb.
Det fins mera info.om man är intresserad av det. Adressen är: ydremk.se

10-03-02 Flodin och Strängnäs AMS vann!
Utlottningen av Marcus Grönholm-solglasögonen bland de som frivilligsponsrade är avklarad och det blev Patrik Flodin och Strängnäs AMS som vann varsitt par!

Varm grattis till båda och varmt tack till alla som varit med och stöttat!
Och ett speciellt tack till "Budda" och Peltor som skänkt solglasögonen!

/Maria
10-02-24 Passa på - Fem dagar kvar att sponsra för att ha vinstchans på två par Marcus Grönholm solglasögon från Peltor!
Jag fick ytterligare två par solglasögon av Peltor som jag lottar ut. Sista betalningsdag för att vara med i utlottningen när du frivilligsponrar är 28 februari. Alla som är med och sponsrar 50:-- eller mer fram till och med sista februari är automatiskt med i utlottningen.

Genom att stödja mitt arbete med Motorsport i Värmland och få en vinstchans för varje 50-lapp.

Utlottningen gäller från och med nu fram till och med 28 februari och liksom tidigare är det alltså två par som lottas ut.


Vamt tack "Budda" och Peltor!
För mer info om brillorna, kolla in här (Det är PC-Bronze): http://www.peltor.se/se/Product.asp?PageNumber=493&ProductCategory_Id=
110&Product_Id=266Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 2/2 - 28/2 2010.

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!

Mer info!

Mer info hittar du under Frivillig Sponsring
10-02-19 Hög tid att söka som gästmekaniker i rally och racing 2010
Inför 2010 års tävlingssäsong erbjuder Bilproffs.se ett drygt tiotal elever vid landets fordonsprograms årskurs 2 och 3 möjlighet att pröva på som gästmekaniker, i allt från rally och rallycross till racing och dragracing, både i Sverige och internationellt. Är du duktig kommer vissa team att kunna erbjuda dig praktik under hela säsongen. Många har fått fast jobb som tävlingsmekaniker. Sista ansökningsdag För gästmekanikerplatser i STCC, långlopp, dragracing, rally och Rallycross är absolut sista ansökningsdag är tisdagen den 6 april. Vilka som blir uttagna offentliggörs på bilproffs.se under slutet av april.

Tony Ring, Ferrari först ut
Först ut att presentera sina uttagna gästmekaniker för året är Ferrariföraren Tony Ring, som offentliggör sina mekaniker i samband med Bilsport Performace Show på Elmia i påsk. De gästmekaniker som blir uttagna till Tonys Ferrari-team kan se fram emot en spännande säsong på de berömda banorna ute i Europa, som Spa, Nürburgring och Monza för att nämna några. Sista ansökningsdag för den som vill söka meka Ferrari i internationell racing är redan fredagen den 13 mars. Vilka som till slut får chansen till kanske sommarens största racing äventyr offentliggörs den på hemsidan Bilproffs.se. och vid Bilsport Performace Show på Elmia i påsk.

Fler har chans att söka
Det är liksom förra året också möjligt för alla som är under 25 år och som gått ut fordonsprogrammet med godkänt i branschens slutprov att söka alla gästmekanikerplatser, under förutsättning att man antingen arbetar i något av branschens företag eller är arbetssökanden.

Bilproffs.se, som är Motorbranschens Arbetsgivareförbund och yrkesnämndernas varumärke i rekryteringssammanhang, fortsätter för sjunde året att tillsammans med SBF:s elitsatsning SMSC, sin satsning på unga blivande fordonsmekaniker i rally och racingteamen, såväl i Sverige som internationellt. Vid det här laget har över 120 elever från fordonsprogrammets årskurs två och tre genom åren tagits ut till gästmekaniker.

Att det varit en lyckad rekryteringssatsning råder ingen tvekan om. Idag är det fler sökande till fordonsprogrammet än vad det finns utbildningsplatser på del flesta håll i landet. Dessutom upplever skolorna och branschens företag att elevernas motivation och kompetens har ökat hos de som idag antas till fordonsprogrammet.

Mer information och ansökningsformulär finner man på www.bilproffs.se
För ytterligare info kontakta:
Bo Lindman, projekt co-ordinator gästmekaniker bo.l.lindman@telia.com tel: 070-595 83 99
Benny Wallin, projektledare Bilproffs.se benny.wallin@transportgruppen.se tel: 08-762 71 43
10-02-18 Grattis Eka och Anna till den nya rallyfotografen!!!
Fotograf Anders Ekström och hans Anna har fått en son! En blivande rallyfotograf, månne?

Varmt grattis till er båda!
10-02-16 8-timmars i Västerås ställs in i helgen
Måste tyvärr meddela att vi är tvungna att ställa in helgens tävling i uthållighet i Västerås pga. för få anmälda.
10-02-10 Mikael Gustavsson ny medarbetare på Öhlins Racing
Mikael Gustavsson, tidigare anställd på Öhlins Racings svenska bil distributör KH Motorsport, börjar
från och med Februari 2010 sin nya anställning på Öhlins Racings huvudkontor i Upplands Väsby.

Mikael kommer även fortsättningsvis att jobba som tekniker med fokus på att stötta svenska bilsport team med service och support. Mikael kommer även att stärka upp Öhlins centrala marknadsavdelning med sina kunskaper och erfarenheter från den nordiska motorsport industrin.
- “Mikael är inte bara en erfaren tekniker inom de flesta bilsport områdena utan är även en duktig rallyförare. Vi hälsar Micke välkommen till oss här på Öhlins i Upplands Väsby”, säger Mats Thorsell, Produktchef för affärsområdet bil angående Mikaels nya tjänst.

10-02-09 Lägenhet hyres/köpes i Östersund
Känner du till någon lägenhet som blir ledig runt augusti i år. Min dotter börjar skolan där och jag letar nu med ljus och lykta efter en lägenhet.

Känner du till någon som är till uthyrning eller till försäljning så maila eller ring:

Maria: maria@motorsportivarmland.nu 0731-80 13 68
10-02-06 Var med och hjälp till! - Bilsportarvet söker efter allt tänkbart material som visar bilsportens utveckling i Sverige
Har du något liggande i dina lådor på vinden eller i bokhyllan som du vill skänka eller låna ut för kopiering till deras arbete med historiens bevarande? Allt är av intresse från det bilsporten startade fram till dags datum. De söker efter alla typer av information från alla grenar. Enstaka dokument, foton eller filmer som visar hur det gick till.

Allt arbete sker ideellt inom gruppen. Det finns inga vinstintressen bakom detta arbete. Som drivkraft finns en stark vilja att bevara historien. Svenska Bilsportförbundet ställer upp med möjligheter att lagra materialet både digitalt och fysiskt.


Dokument som de gärna tar emot:
- Start och Resultatlistor
- Tidningar
- Foton
- Filmer
- Startbekräftelser
- Teknikdokument
- Om klubbar
- Om distrikt

Har du något av detta som du kan skänka eller låna ut för kopiering så kontakta Bilsportarvet:
http://www.bilsportarvet.se/cms/
10-02-02 Mats Örnberg, Race of f Freaks och Eriksons Chark vann Peltorglasögonen i januari
Race of Freaks var ett glatt gäng som hade fest där de bjöd in folk via MiV. Redan inför tävlingen beslutades att överskottet skulle gå till Motorsport i Värmland. Med ville även deras matleverantör Eriksson Chark vara och hela 5.800 kronor sattes in på kontot efter tävlingen.

Varmt varmt tack till hela gänget! Det värmde verkligen!

Det gav det glada gänget hela 116 lotter, varav den ena gav dem vinsten i form av ett par Marcus Grönholm solglasögon från Peltor.

Det andra paret gick till Mats Örnberg från Östersund!

Varmt tack till er alla som ställer upp och stöttar mig och mitt arbete med sajten. En ny utlottning för februari hittar du här nedan!
10-02-02 Ytterligare två par av Peltors Marcus Grönholm-solglasögon lottas ut till de som stöjder MiV med 50:-- eller mer under februari!
Eftersom Peltor har skänkt två till par av sina populära Marcus Grönholm solglasögon, som passar perfekt under hjälmen, lottar jag ut två till. Alla de som är med och sponsrar 50:-- eller mer under februari månad, är med om utlottningen. (Vinnarna för januari presenteras under kvällen).

Genom att stödja mitt arbete med Motorsport i Värmland och få en vinstchans för varje 50-lapp.

Utlottningen gäller från och med nu fram till och med 28 februari och liksom tidigare är det alltså två par som lottas ut.


Vamt tack "Budda" och Peltor!
För mer info om brillorna, kolla in här (Det är PC-Bronze): http://www.peltor.se/se/Product.asp?PageNumber=493&ProductCategory_Id=
110&Product_Id=266Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 2/2 - 28/2 2010.

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!

Mer info!

Mer info hittar du under Frivillig Sponsring
10-01-31 Kram och ros även till Weine Larsson!
Måste en än gång få skicka en varm kram och ett varmt tack till min dator-räddande ängel, Weine Larsson på Helmia!

Det är mer än guld värt att du finns och ställer upp! Min dator är som ny och jag har nu alla program inladdade och kan åka ut på nya uppdrag!

Förotum att blinka med mina bruna ögon, ger jag dig här en varm, varm kram!

/Maria Webban
10-01-31 Varmt tack till Roger Enlunds team och Fotogubben!
Dagens ros och en varm kram vill jag ge till Fotogubben och Roger Enlund med team för att de hjälpte mig att få skrivbordet som Janne Lindemo hjälpte mig köpa i Gävle!

Varmt tack till alla inblandade för er hjälp. Otroligt trist att Roger inte ens kunde starta i rallyt. De fick problem på startlinjen och var tvungna att vända hemåt från Z-Trofén.

/Maria Webban
10-01-27 Problemet med SBF´s hemsidan kvarstår
Det är fortfarande problem med www.sbf.se. Sidan går inte att nå, och inte heller BS Online fungerar.
IT-avdelningen har konstaterat att felet inte ligger i Bilsportens Hus, utan hos internetleverantören. Vi har kontakt med leverantören kontinuerligt, och har begärt ny återkoppling innan lunch. När hemsidan åter kan tas i bruk går inte att säga.

E-posttrafiken till och från Bilsportens Hus är däremot igång, och licensavdelningen kan köra ut nya licenser.
10-01-27 Sveriges bästa unga bilsportmekaniker heter Ricky Rasenius - Carroline Carlsson hedersomnämd
22 årige Ricky Rasenius var nog en av Bilsportgalans gladaste pristagare när han i lördags vid Bilsportförbundets stora galakväll i Örebro, fick ta emot det prestigefyllda priset Young Technician Award som delas ut årligen sedan 2006 till landets bästa unga tävlingsmekaniker under 25 år. Priset instiftades av Motorbranschens Yrkesnämnder, tillsammans med Svenska Bilsportförbundets SMSC-satsning på unga svenska talanger på elitnivå i rally och racing och består av ett stipendium på 15 000 kronor för utbildning eller studieresa inom tävlingsmekanikerområdet.

Ricky är sin unga ålder till trots, en mycket erfaren och uppskattad tävlingsmekaniker. Under fjolårets säsong jobbade i Ferrariteamet Scuderia Rosso, där teamchefen Niklas Thorvaldsson redan vid första träningen såg Ricky ta en nyckelroll i teamet. Bland de förare han jobbat med i teamet märks Alx Danielsson och Tony Ring

Men Ricky har inte bara jobbat med svenska racingteam, han har också arbetat som mekaniker i det internationella Formel 2 mästerskapet, vilket räknas som en av de mer avancerade formelbilsklasserna strax under Formel 1.
Där har Ricky Rasenius haft en ansvarsfull nyckelroll som ansvarig för Tyske föraren Tobias Hegewalds bil i mästerskapet. Richards Gates, Race Operation Manager FIA Formula 2 Championship sammanfattar i sin nominering av Ricky:
"I have worked with, and employed over 100 technicians and believe Ricky is at the top level for his age and experience." Ett fantastiskt omdöme som Ricky kan vara mycket stolt over.

Så här säger Ricky själv dagen efter att han fått utmärkelsen:
- 2009 var ett riktigt tufft år med både Ferrari Challenge och Formula 2, så att få denna utmärkelse känns verkligen kul och uppskattningen som jag känner inspirerar verkligen i den fortsatta karriären som tävlingsmekaniker, säger han och berättar också att han nu tagit steget att starta ett eget företag, som på konsultbasis tillhandahåller mekanikertjänster till teamen.

Juryn beslutade att i år att ge ett extra hedersomnämnande i form av ett diplom till Caroline Carlsson, Helmia Motorsport. Teamets chefsmekaniker Sven-Inge Neby bedömer Caroline som är en av de bästa unga praktikanter han mött under alla år i sporten.
Caroline själv var mycket förvånad och överraskad över hedersomnämnandet.
- Jag blev jätteglad över att mitt arbete uppskattas av teamet och är väldigt tacksam för Helmia Motorsport, som gett mig chansen, säger Caroline som nu kommer att satsa fullt ut på att förverkliga planerna på sitt drömjobb som tävlingsmekaniker.

Benny Wallin ansvarig för MAF och Bilproffs.se satsning på motorsporten som rekryteringsplattform för framtidens medarbetare i motorbranschen är nöjd med utfallet av samarbetet med Bilsportförbundet.
- Årets mottagare av utmärkelsen Young Technician Award styrker oss i uppfattningen om att vi valt rätt väg. Inte minst det faktum att årets pristagare även nominerades av två internationellt aktiva team på hög nivå är en bekräftelse på detta.
Dessa ungdomar är mycket goda ambassadörer för både mekanikeryrket och bilsporten.
Nu tar vi nästa steg tillsammans med bilsporten, ökat fokus på svenska tävlingsmekaniker med internationella ambitioner på elitnivå är en del i viktig detta avslutar Benny Wallin.

www.bilproffs.se
www.walfridsson.com
10-01-26 SBF har problem med hemsidan
Som väldigt många märkt ligger www.sbf.se nere, och har så gjort sedan helgen. Felet ligger inte i Bilsportens Hus, utan hos internetleverantören som inte kan lämna besked om när trafiken beräknas vara igång igen. IT-avdelningen har ständig kontakt med leverantören, timme för timme.
Inte heller BS Online fungerar.

E-posttrafiken till och från Bilsportens Hus är däremot igång. Enda dröjsmålet kan vara att stora delar av personalen haft fullt upp med helgens Bilsportgala i Örebro, och därför kanske ännu inte hunnit svara på alla inkommande mail.
Även licensärenden fungerar utan störningar, liksom telefon.
10-01-24 Andersson och Ericsson utsågs till Årets förare på Bilsportgalan i Örebro
Per-Gunnar Andersson och Marcus Ericsson. Där har ni Årets Senior och Årets Junior i svensk motorsport på fyra hjul 2009. P-G och Marcus har röstats fram av tidningen Bilsports läsare och båda fick ta emot sina utmärkelser på Bilsportgalan i Örebro lördagen den 23 januari.

Över 600 gäster hade sökt sig till Conventum i Örebro för att avsluta motorsportåret 2009. Bland annat delades priserna i Bilsport Award ut. I Bilsport Award utser en jury bästa senior och junior i motorsportgrenarna rally, racing, dragracing och rallycross. Dessutom utses Årets Kartingförare. Bland vinnarna i ovan nämnda kategorier röstar Bilsports läsare sedan fram sin senior- och juniorfavorit.

Till Årets Senior utsågs rallyföraren P-G Andersson i konkurrens med Michael Jernberg, rallycross, Jocke Mangs, racing och Mats Eriksson, dragracing. Årjängsföraren totalvann fyra av säsongens SM-deltävlingar och var dessutom snabbast på två sträckor i VM-deltävlingen Rally Norway.

Priset till Årets Junior gick till racingtalangen Marcus Ericsson från Kumla, som under 2009 bland annat vann det japanska F3-mästerskapet. Ericsson hann dessutom med att testa för världsmästarteamet Brawn i Formel 1. Övriga förare som konkurrerade om titeln Årets Junior 2009 var Patrik Johansson, rally, Johan Larsson, rallycross, Mattias Edvinsson, dragracing och Robin Hansson, karting.

Förutom ovan nämnda pristagare blev entreprenörerna Andreas Eriksson, och Göran ”Olsbergs” Henriksson, bejublade mottagare av Bilsport Special Award för insatser utöver det vanliga till bilsportens fromma. Andreas jobbar ju vid sidan av en egen EM-karriär i rallycross för att få fram nya svenska elitåkare i rally och Göran – som själv inte hade möjlighet att närvara – har under en följd av år backat upp talanger i rally och racing.

Unge SM-vinnaren i Formel Renault-klassen, Felix Rosenqvist fick en annan av kvällens finaste utmärkelser – Rickard Rydell Special Award inklusive prischeck på 50.000 kronor.

www.bilsport.se
10-01-24 Fotoutställning - Vinnare och mästare
Fotograf Anders "Eka" Ekstaröm kommer att ha en fotoutställning i Hagfors stadshus 30 januari - 26 februari. Utställningen är öppen mån-tors 08:00-17:00, fred 08:00-15:30

Vernisagen äger rum lördagen den 30 januari klockan 18:00.

Ett axplock från utställningen hittar du påwww.ekasfoto.com/
10-01-23 P-G framröstad till Årets Bilsport Award!
Tidningen Bilsport utser varje år Årets Bilsportare bland seniorerna i kategorierna, Rally, Rallycross, Dragracing och Racing. P-G blev utsedd till Årets Rallyförare för bland annat sin prestation i VM-rallyt i Norge och sin framfart med GrN-bilen under fjolårets SM-säsong.

Bland de utnämnda i respektive kategori, är det sedan svenska folket som röstar fram Årets Bilsport Award. Och när svenska folkets röster idag räknades i samband med Bilsportgalan stod det klart att Per-Gunnar "P-G" Andersson blev Årets Bilsport Award 2009.

I samband med Bilsportgalan, som äger rum i Örebro, fick även P-G och hans co-driver Anders Fredriksson ta emot sitt SM-silver för fjolårets insatts i SM. En andraplats de lyckades knipa, trots att de inte startade i första deltävlingen. De återstående deltävlingarna vann de inte bara klassen, GrN, utan kammade hem alla totalsegrar.

Årets Bilsportutmärkelser för Seniorer:
Michael Jernberg, Årets Rallycrossförare
Mats Eriksson, Årets Dragracingförare
Jocke Mangs, Årets Racerförare
P-G Andersson, Årets Rallyförare

Mer info, hittar du på www.pgandersson.se
10-01-19 Efterlysning - Ska du till Z-Trofén och far förbi Gävle?
Ska du till Z-Trofén och åker förbi Gävle? Har du i såfall möjlighet att ta med dig mitt nedmonterade skrivbord upp till Bispgården/Stugun vore jag hemskt tacksam. Skrivbordets längsta skiva mäter 2.20 meter.

Kan du hjälpa mig, kontakta Maria
maria@motorsportivarmland.nu, 0731-80 13 68
10-01-14 Tippa GrN och vinn supersnygg rallytavla
www.rallysport.se pågår det en tävling fram till och med 10 februari klockan 20:00.
Tippa placeringen för de åtta första i WRC-klassen och i GrN. Svara sedan på utslagsfrågan, ifall tipningen råkar bli oavgjord.

Den som tippat mest rätt, vinner en Rallytavla av Backmansfoto.

Mer info och tävlingen hittar du på: www.rallysport.se
10-01-14 Galatävling om bilsport i centrala Örebro
Bilsportgalans tävling för allmänheten är i full gång i Örebro. Hos cityhandlarna finns frågor att besvara och fina priser väntar på att få delas ut under festliga former på Järntorget.

Conventum är festplats då Svenska Bilsportförbundet arrangerar Bilsportgalan i Örebro på kvällen den 23 januari. Men redan under förmiddagen står tävlingsfordon uppställda på Järntorget, och de yngre besökarna kan prova radiostyrd bilsport.
Inne i Olsbergs trailer kan örebroarna stifta bekantskap med elitförare som villigt skriver autografer, och utanför granska den specialbyggda Ford som den finske rallyvärldsmästaren Marcus Grönholm körde upp! för klassiska Pikes Peak i USA. Den bilen kommer senare under dagen att flytta med till Conventum.

Redan nu pågår tävlingsaktiviteter hos cityhandlarna, om och kring bilsport. Förbundet kommer att dela ut en signerad rallycrosstavla av Sverigeeliten till den som svarar rätt på samtliga frågor, och bäst kan motivera sitt smutronställe i city. Andra priser är rallypass till VM-deltävlingen Rally Sweden och prenumerationer på tidningen Bilsport-Börsen.
Vinnarna får hämta sina priser galadagen på Järntorget mellan 11.00-14.00.
10-01-11 Varmt tack Janne Lindenmo!
Janne mailade mig nyss och kunde ställa upp och hämta skrivbordet åt mig!

Tack Janne! Du räddade min dag och gjorde att jag fick tillbaka min arbetslust!!

Tack och kram!
/Maria Webban

10-01-11 Någon i Gävle som kan hjälpa mig?
Jag vill köpa ett skrivbord på blocket, som finns att hämta mitt i Gävle. Jag behöver någon som kan hämta det och förvara det åt mig tills jag får tag på transport upp till Bispgården.

Skrivbordet är nedmonterat, men största skivan är 220 cm lång.

Finns det någon av MiV´s läsare som kan hjälpa mig?!
Ring i så fall: Maria 0731-80 13 68 eller maila mig maria@motorsportivarmland.nu


10-01-11 3 platser kvar till Rudengrens avancerade förarkurs
Johan Rudengren har 3 platser kvar till avancerad förarkurs i vecka 5.

Kursen hålls hos Pål Grande i Östersund och de håller med allt, ta bara med gaskängor så ordnar de resten.
Kursen körs fredag-söndag.
Mer information finns på min webbsida www.johanrudengren.se
10-01-08 Rallymötet ställs in
Rallymötet i Mariestad den 10 januari är inställt pga för få anmälda
10-01-04 Påminelse om möte för aktiva rallyåkare
En påminelse till aktiva om rallyåkare om mötet i Mariestad den 10 Januari om man vill vara med och påverka hur Västras Förbundsmästerskap ska vara 2010 och framåt det kom många nya ider på Billingehus men det var inte så många tävlande närvarande så det vore bra om ni kunde undvara några timmar till att hjälpa oss att få fart på detta

Tid 10 Januari kl 11.00 Rattugllan Maristad
Pris 100 kr (inkl lunch)
Anmälan Mejl larselofsson@telia.com
10-01-04 Favorit i repris - Stöd MiV med 50:-- och var med om utlottningen av två par solglasögon från Peltor!
Det var populärt med Marcus Grönholm-solglasögonen från Peltor. Jag har fått några till och kör därför en "favorit i repris".

Stöd mitt arbete med Motorsport i Värmland och få en vinstchans för varje 50-lapp.

Utlottningen gäller från och med nu fram till och med 31 januari och liksom tidigare är det två par som lottas ut.


Vamt tack "Budda" och Peltor!
För mer info om brillorna, kolla in här (Det är PC-Bronze): http://www.peltor.se/se/Product.asp?PageNumber=493&ProductCategory_Id=
110&Product_Id=266Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger 3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller mellan 4/1 och 31/1 2010.

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!
OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!

Mer info!

Mer info hittar du under Frivillig Sponsring
10-01-04 Grattis Lars-Ivar Francke och Supercupen - ni vann Marcus Grönholm-solglasögonen från Peltor!
Dragningen av decembers utlotting av solglasögonen från Peltor är nu avgjord och de två nya ägarna av de superuffa solglasögonen blev:

Fotograf Lars-Ivar Francke och Supercupen!

Robert Johansson hälsar att solglasögonen kommer att lottas ut på startnumret i SupcerCupspremiären i Stugun.

Varmt tack alla som stöttat och stöttar!
/Webban Maria
Tillbaka till startsidan