Tillbaka till startsidan2014
2014
           

14-12-22 Uttagningen klar till juniorlandslagen 2015
Ett tt nytt år närmar sig med stormsteg och landslagsorganisationen har nyligen haft uttagningsläger för respektive landslag. Utifrån olika områden har respektive koordinator valt ut förare till sina landslag.

Svensk Bilsport har för närvarande juniorlandslag i fem grenar. Efter landslagets uttagningsläger på Bosön har nu koordinatorerna tagit ut sina adepter för 2015.
- Under 2015 kommer förarna stöttas av förbundet i olika områden och vi kommer framförallt att försöka genomföra mer körträning, men givetvis återkoppla fysisk status på olika träningsläger. Kraven har till i år blivit ännu tuffare att vara med i satsningen och vi hoppas på att kunna lyfta våra juniorförare ytterligare en nivå, säger Magnus Lampert, förbundskapten på Svensk Bilsport.

Uttagningslägret som genomfördes i november är det läger som hittills lockat flest förare som velat ta chansen att komma med i landslaget.
- Ja, det är en positiv utveckling för alla oss som arbetar med landslaget och såklart även för hela Svensk Bilsport. Det gör också att kraven på de som kommer med ökar. Exempelvis kommer de förare som inte fullföljer sin serie under 2015, eller de som inte kommer vara delaktiga på läger och andra aktiviteter, inte heller få ta del av förbundets satsning för det gällande året, menar Lampert.

Totalt 25 förare är uttagna till 2015 års juniorlandslag.
- Jag tycker alla har möjligheter att utvecklas och bli framtidens stjärnor inom bilsport. Vi från förbundet kan inte stötta hela satsningar, men vi kan hjälpa, stötta och utveckla förarna för att de ska kunna bli en bättre förare i framtiden. Vi tror att de kommer bli ett spännande år med många bra placeringar. Men, framförallt, en god och positiv utvecklingskurva, avslutar Magnus Lampert.

Här är förarna som kommer ingå i respektive juniorlandslag under 2015:
Crosskart:
Oliver Sohlberg
Linus Östlund
Maja Kärnqvist

Rally
Mattias Adielsson
Emil Bergqvist
Robin Friberg
Sofie Lundmark

Racing
Andreas Wernersson
Linus Ohlsson
Mattias Lindberg
Erik Johansson
Victor Bouveng
Joel Eriksson
Mikaela Åhlin-Kottulinsky
Henric Skoog

Rallycross
Magda Andersson
Kevin Hansen
William Nilsson
Philip Gehrman

Karting
Linus Lundqvist
Emil Skärås
Isac Valtonen
Anton Haaga
Noah Milell
Isac Blomqvist
http://www.sbf.se/2014/12/22/uttagningen-klar-till-juniorlandslagen-2015/
14-12-22 Ny karriär för Calle Ward -Från rally på elitnivå till exklusiva upplevelser
Calle Ward, entreprenör och tidigare landslagsförare i rally, har nu tagit fram ett nytt koncept på temat upplevelser.

Den första december slog Calle Ward upp portarna på happy-day.se, en upplevelsebutik på nätet fylld med spännande och exklusiva upplevelser. Men förberedelserna startade långt tidigare.
- Jag påbörjade arbetet med det här konceptet i februari 2014, berättar Calle. - Idén är från karriären som rallyförare på toppnivå, där jag underhöll mina sponsorer med motorupplevelser.

Efter säsongen 2012 valde Calle Ward att ta en paus från motorsporten. Men just den här sponsorbiten inom rally, att kunna erbjuda något kul till sin samarbetspartners, det ville Calle jobba vidare på. happy-day.se bygger på att kunna erbjuda unika och exklusiva upplevelser.
- Det känns mycket inspirerande att nu kunna erbjuda såna här unika upplevelser, som tidigare bara erbjudits mina sponsorer, fortsätter Calle.

Upplevelserna hos happy-day.se har ett brett spektrum, med tonvikt på häftiga fordon med starka motorer. Vad sägs om att vara co-pilot i ett aerobatic-flygplan med chansen att få göra en egen loop. Eller att ratta själv eller åka med i unika rally- eller racingbilar. Roliga upplevelser att ge bort till den som har allt. Calle satsar också på att ta emot hela grupper, till exempel kompisgänget eller teambuilding inom företaget.
- Vi har en upplevelse-arena cirka 15 minuter från Karlstad, som vi kallar för Happy Island. Här har vi tillgång till en cirka 800 hektar stor halvö. Det ger utmärkta möjligheter för äventyr och motorupplevelser. Det är perfekt för teambuilding och möten för grupper.

happy-day.se kan skryta med öppettider hela dygnet under årets alla dagar. Man köper sin upplevelse direkt online och får efter beställningen automatiskt ett digitalt värdebevis, som man kan välja att använda själv eller ge bort.
- De flesta människor lever idag ett rätt hektiskt liv, men vårt koncept ger möjlighet att ge bort ett minne för livet, trots att man kanske är sent ute med att köpa en present.

Vad gäller rallykarriären och Calles framtida planer i övrigt, så avslutar Calle så här.
- Var sak har sin tid, just nu har jag fullt fokus på det här. Rally kommer alltid ha en stor plats i mitt hjärta. Framtiden vår utvisa hur lång min paus från sporten blir.
14-12-19 Bilsportgalan – tillbaka i Stockholm 2015!
Efter sju år är det återigen dags för tidningen Bilsport och Svenska Bilsportförbundet att inta Victoriahallen och gemensamt arrangera årets motorsportfest – Bilsportgalan. Lördagen den 24 januari blir det medaljutdelningar för SM, RM och NEZ, samt övriga utmärkelser inom motorsporten, som Bilsport Award.

Bilsportgalan arrangerades första gången 2004 och har sedan dess anordnats på olika platser runt om i landet, senast i Norrköping.
– I år återvänder vi till Victoriahallen och Stockholmsmässan i samband med Stockholm Motor Weekend. Här arrangeras tre mässor som arrangeras under samma helg: MC Mässan, Stockholm Lifestyle Motor Show och Bilar som jobbar, säger Jörgen Ekwall, marknadsansvarig på Svenska Bilsportförbundet.

Lördagen den 24 januari startar prisutdelningen under Stockholm Lifestyle Motor Show och på kvällen blir det gala med högklassig underhållning i Victoriahallen. Där presenterar tidningen Bilsport och Svenska Bilsportförbundet sina främsta utmärkelser.

Medaljer för tävlingsåret 2014 delas ut för SM, RM och NEZ under eftermiddagen och kvällen. Under galan hyllas även pristagarna av Bilsport Award, som utses av tidningen Bilsport.
– Med Bilsport Award vill vi premiera och stimulera svensk motorsport. Priset instiftades 1997 och delas ut i tolv kategorier, berättar Camilla Sjöberg, vd på Förlags AB Albinsson & Sjöberg som ger ut tidningen Bilsport.

Racingstjärnan Rickard Rydell presenterar traditionsenligt vinnaren av Rydell Special Award, som går till en ung talangfull racingförare.
– Det blir verkligen en heldag på Stockholmsmässan när alla medaljörer för 2014 ska hedras, både de som vunnit på hemmaplan och de som lyckats internationellt, säger Jörgen Ekwall.
14-12-12 Rösta fram Årets Senior och Årets Junior!
Årets grensegrare i Bilsport Award är utsedda. Bland de segrande förarna är det nu dags för er läsare att utse Årets Senior och Årets Junior alla kategorier. Stor prisutdelning blir det på Årets Motorsportfest, Bilsportgalan, i Stockholm den 24 januari.

Omröstningen pågår till kl. 16.00 den 24 januari och resultatet offentliggörs på galan samma kväll. Bland de som röstar kommer vi att lotta ut helårsprenumerationer och prylar från Bilsport. Observera att vi endast godkänner en röst per person.

Juniorer
Årets Racingjunior, Felix Rosenqvist
Årets Rallycrossjunior, Kevin Eriksson
Årets Rallyjunior/Co-driver, Emil Bergkvist - Joakim Sjöberg
Årets Dragracingjunior, Oskar Norlin
Årets Kartingörare, Anton Haaga

Seniorer
Årets Racingförare, Marcus Ericsson
Årets Rallycrossförare, Robin Larsson
Årets Rallyförare/Co-driverPontus Tidemand - Emil Axelsson
Årets Dragracingförare, Jimy Åhlund

Rösta här: www.bilsport.se/award
14-12-12 Stöd Musikhjälpen - Testkörning av Freddie Magnussons V8 Thundercar racingbil!
V8 Thundercarsföraren Freddie Magnusson, Östersund och Memphis Racing stödjer Musikhjälpen med att auktionera ut en testkörning av hans Camaro. Testkörningen kommer att bli under försommaren vid något av hans event någonstans i Sverige, det blir också två Vipbiljetter till valfri tävling 2015. Alla V8 Thundercarstävlingar körs tillsammans med STCC.

www.tradera.com/item/341355/222112884/testkorning-av-freddie-magnussons-v8-thundercar-racingbil-
14-12-10 Ramona skänker sin Swedol-hjälm till Musikhjälpen
Tillsammans med sina sponsorer; Swedol, Bell och 360gfx, auktionerar Ramona ut sin tävlingshjälm genom Musikhjälpen. Hjälmen är signerad av flera av de största stjärnorna i Rallycross-VM. Gå till auktionen på denna länk!

Temat för årets Musikhjälpen är “Hjälp oss att stoppa spridningen av hiv”. Ramonas auktion avslutas den 13 december.
14-11-25 Stora Grabbars & Tjejers Märke 2014
Förbundsstyrelsen har beslutat att tilldela utmärkelsen enligt följande:
Nr 232 - Pontus Tidemand, SMK Eda
Nr 233 – Sören Häggström, Örnsköldsviks Rally Klubb
Nr 234 – Per Björnson, Årjängs MK
Nr 235 – Per Erik Lindgren, SHRA Luleå

Årets Bilsportare (Ledare) 2014
Förbundsstyrelsen har beslutat att utmärkelsen skall tilldelas Dennis Bergström, Piteå Motorsällskap.

Årets Klubbledare 2014
Förbundsstyrelsen har beslutat att utmärkelsen skall tilldelas Morgan Östlund och Leif Halvarsson, Finnskoga Motorklubb.

Övriga utmärkelser kungörs vid ett senare tillfälle. Utdelning sker vid Bilsportgalan den 24 januari 2015.

PÅMINNELSE!
Guldratten, Silverratten, Bertils Kanna och Svenska Bilsportförbundets Resestipendie
Det är hög tid att skicka in ansökningar/nomineringar till dessa utmärkelser, se blanketterna för information om sista dag för ansökan.

http://www.sbf.se/2014/11/25/utmarkelser/

14-11-17 Bilsportdag 2014 i Karlstad
Västra Bilsportförbundet arrangerade Bilsportdag 2014 i Karlstad. Alla klubbar i distriktet(Örebro/Värmland/Halland/Västra Götalands län) var inbjudna och ca hundra personer deltog. Efter en gemensam genomgång delades deltagarna in i olika intressegrupper såsom Racing, Rally, Rallycross och Folkrace. Det informerades om Miljö, Ungdomslandslaget och Karlstad Universitet var på plats och visade upp sin bil som de skall tävla med i Formula Student. En av dagens viktiga diskussionsfrågor var hur man attraherar ungdomar att jobba som funktionärer? Utan funktionärer kan det aldrig bli några tävlingar. Ungdomslandslaget är en del av denna satsning.

I samband med denna dag så samlades 12 ungdomar för att diskutera framtid tillsammans med Västra BF ungdomskommitté där Patrik Knöös och Beatrice Åberg från funktionärslandslaget ingår då de är framtiden

Eftersom distriktet är stort arrangerar man denna Bilsportdag på olika platser inom distriktet vart år.

14-11-16 Ska ert team och er bästa ungdomsmekaniker få chansen att visa vem som är bäst och vinna ett rese- och studiebidrag på 15 000 kr?
Är ni ett team inom svensk bilsport på SM-nivå, eller motsvarande nationella och internationella mästerskap, är ni välkomna att nominera er bästa ungdomsmekaniker.
Tävlingsmekanikern ska nomineras av teamet och åldersgränsen är max 25 år under 2014.
I nomineringen ska framgå:

Teknisk kompetens
Agerande i tävlingsmekanikerrollen
Kunskaper om närliggande kompetensområden
Social kompetens

Nomineringar mailas till info@bilproffs.se senast den 21 november 2014.
Nomineringsformulär hittar du på http://bilproffs.se/yta/.

2013 års prestigeladdade pris tilldelades Daniel Olsson som nominerades av teamet Lights2Flag/Memphis Racing. Vem blir 2014 års värdiga pristagare? Svaret får vi när priset utdelas under pompa och ståt i samband med Bilsportförbundets Bilsportgala den 24 januari 2015 i Victoriahallen, Stockholmsmässan.

Juryn består av:
Peter Jeppsson, vd MAF
Benny Wallin, projektledare MAF
Kenneth Thorén, ordförande SBF
Bo Lindman, expert

Ytterligare information och frågor: Bo Lindman 070-595 83 99, bo.l.lindman@telia.com.

Välkommen in med nominering!
Motorbranschens yrkesnämnder
14-11-13 Tekniska Regler 2015 (RA/RC/RY)
Nu är Tekniska Regler (TR) för Racing, Rallycross och Rally publicerade. http://web.sbf.se/regler/up/2/TR_Tekniska_Regler-2015.pdf
14-11-12 Monster Jam lockade rekordpublik
Mer än 34 700 besökare såg Monster Jams motorfest i Friends Arena som med den publiksiffran i det närmaste var helt utsåld. Årets rookie – den nya svenska monstertrucken The Mauler – satte sig i respekt med en gång med racingföraren Alx Danielsson vid ratten. På plats fanns också Alexander The Mauler Gustafsson för att heja fram sin monstertruck och möta sina fans. 2015 är Monster Jam tillbaka i Stockholm för en ny motorfest för hela familjen.

I lördags var det dags för Monster Jams monstertruckar att inta Stockholm och Friends Arena på sista stoppet på Monster Jams världsturné 2014. En fullsatt arena välkomnade de urstarka monstertruckarna som tävlade i både race och freestyle.

Tävlingen avgjordes i år genom en lagtävling där monstertruckarna duellerade med varandra. Starkaste laget var Team Destruction som tog hem segern i både race och freestyle mot monstertruckarna i Team Marvel.

I det vinnande laget Team Destruction ingick: Grave Digger som kördes av Jon Zimmer, Max-D som kördes av Morgan Kane, El Toro Loco som kördes av Becky McDonough, Mauler som kördes av Alx Danielsson, Zombie som kördes av Sean Duhon och Bauhaus som kördes av Nic Granlund.

I Team Marvel som i år fick se sig besegrade ingick: Thor som kördes av Randy Brown, Hulk som kördes av Chad Tingler, Captian America som kördes av Chad Fortune, Spider-man som kördes av John Seasock, Iron Man som kördes av Dustin Brown och Wolverine som kördes av Alex Blackwell.

Redan nästa år är Monster Jams monstertruckar tillbaka i Stockholm.


14-11-06 Säkerheten skall bli mer lättillgänglig
Säkerhetskommittén inom Svensk Bilsport har påbörjat arbetet med sin nya informationsportal om säkerhet. Arbetet är ett samarbete med förbundets partner Folksam och har till målsättning att tydliggöra vikten av säkerhet inom bilsporten på ett mer tillgängligt och lättkonsumerat sätt. Bland annat kommer där finnas en hel del filmer om hur en förare ska agera för att öka säkerheten, både för sig själv, men även för övriga inom sporten.

I en lånad lokal hos Öhlins, norr om huvudstaden, spelades filmerna in med Patrik "Budda" Ljungkvist som programledare och Jan Phersson som rådgivare. Med fanns såklart Hans Eric berg och Jan Olov Nyman från säkerhetskommittén, men förutom filmer blir det även annan information på den nya säkerhetssidan.
- Vi kommer ha information om hur man använder säkerhetsutrustningen på rätt sätt. Vi kommer även ha skötselråd och sen kommer vi ha mer information om Sportförsäkringar. Försäkringar är en viktigt del och många är dåligt insatta i vad som gäller så det är en viktig fråga. Sen ser vi också att många inte tar FHR-skyddet på allvar, det kanske är den största bristen inom säkerhet just nu. Och med den nya sidan som kommer finnas på Svensk Bilsports hemsida så vill vi försöka skapa en plats där medlemmarna ska kunna hitta den information de söker om FHR-skyddet och i övriga säkerhetsfrågor, säger Jan Olov Nyman från säkerhetskommittén.

Med under inspelningen fanns även nyblivne svenske mästaren i rally, Mattias Adielsson. Hans roll under dagen bestod mest i att agera docka i de olika scenerna, men säkerhet är en viktig del för Adielsson som själv vet hur det kan gå om man slarvar.
- Jag smällde 2010 i hög fart och satt inte fast riktigt i stolen och gled av med HANS-skyddet som jag hade då, vilket gjorde att när nästa smäll kom satt det inte på plats och det tog hårt på min nacke och rygg. Det ångrar jag idag, men det är bara att förbättra sig med de säkerhetsprodukter som finns nu. Sen att det kan smälla det vet du som förare för det gör det, men det gäller att smälla på rätt sätt och givetvis ha rätt utrustning, säger Mattias Adielsson.

Pär Karlsson som är Teknik chef på Svensk Bilsport har även en hel del säkerhetsfrågor på sitt bord och han ser positivt på det arbete som Säkerhetskommittén har påbörjat och han var även själv på plats under inspelningen.
- Ja, teknik och säkerhet sitter väldigt mycket samman i våra sportgrenar så det här är stora frågor och ett viktigt område för våra utövare. Sen kommer det nya märken och nya produkter på marknaden som alla på olika sätt har samma syfte. Och där är det viktigt att som utövare hålla koll på vad som gäller för att produkterna ska skydda på bästa sätt. Och då måste man som utövare säkerställa att man har rätt saker på sig enligt de regler och certifieringar som finns. Vi arbetar hårt för att göra bilsporten säkrare, men i slutändan är det upp till den enskilde individen att följa de riktlinjer som finns, det är han eller hennes säkerhet det gäller, säger Pär Karlsson.
www.sbf.se
14-11-06 Nytt rekord för antalet idrotter i SM-veckan vinter
Hela 27 idrotter planerar att genomföra mästerskapstävlingar när SM-veckan genom förs i Örebro i början av nästa år. Det är ingen tvekan om att evenemanget växer. Något som Riksidrottsförbundets projektledare Per Bergljung konstaterade vid den gemensamma kick offen i Örebro i slutet av oktober.
- SM-veckan har verkligen vuxit. Nu står städerna på kö och vi får in fler och fler städer som vill vara med och vara värdstäder. Och vi har bokstavligen gått från koja till slott, sa Bergljung och slog ut med armarna i en svepande gest från scenen inne i konferenssalen på Örebro slott.

Och under presentationen från Riksidrottsförbundet visades även fina siffror upp för hur arrangemanget har gynnat värdstäderna. Senaste vinterveckan i Umeå förde med sig ungefär 30 miljoner till staden. Från bilsporten planeras det för fyra grenar under vecka 5 nästa år. Det är Rally, Bilorientering, Radiostyrd Bilsport och Isracing. Det är en vintervecka, men flera av bilsportens grenar kan genomföras även om det blir en mild vinter. Men inte Isracingen. Den är planerad till eventområdet vid Ånnaboda där hela sex andra idrotter också kommer hålla till. Men för att genomföra Isracingen krävs rejält med is. Och senast den första december tas beslut om de kommer gå vidare i sin planering med sprintmästerskapet. För om det blir tävlingar är det just i den nya formen sprint som Isracingen kommer köra sitt mästerskap.
- Ja, då blir det tre klasser som körs i speedwayformat med tolv bilar i varje klass, fyra bilar i varje heat. Först i mål vinner och det blir poängfördelning i form av tre, två, ett och noll, som sen leder till semifinaler och finaler, säger Isracingens projektledare, Mikael Carlsson.

För de radiostyrda bilarna blir underlaget filtmatta när de ska köra om mästerskapsguld i tre olika klasser, 1:10 och 1:12 Touring, 1:10 modified och 1:10 stock.
- Det är en enorm bra sak för oss att få göra PR för vår gren. Och vi var väldigt intresserade direkt när detta erbjudande dök upp. Just nu håller vi på att tittar på lokal där tävlingen skall köras, där vi kan lägga matta och bygga läktare för att kunna visa upp vår idrott på bästa sätt, säger Sune Fredriksson, ansvarig för Radiostyrd Bilsport under SM-veckan i Örebro.

Både Isracingen och Radiostyrd Bilsport är nya sportgrenar för SM-veckan. Men rally med mästerskapsdisciplinen sprint har funnits på programmet sedan Falun. Och rallytävlingen i Örebro kommer genomföras med ett likartat koncept som i Umeå där tävlingen kördes runt stadens travbana.
- Ja, det stämmer. Vi kommer hålla oss runt och på travet. Och det blir en ganska superkoncentrerad rallysprint på två till två och en halv kilometer med målgång framför huvudläktaren på travet, säger Björn Andersson som är projektledare för rallytävlingen i Örebro.

I samband med rallytävlingen på travet i Örebro planeras det även för att Skotercrossen ska köra sin tävling inne på området. Både rally och skotercross körs på lördagen med kval på förmiddagen och finaler på eftermiddagen. Och i den luckan som blir mellan kval och final är det tänkt att ytterligare en bilsportgren skall visa upp sig, bilorienteringen.
- Vi kommer lägga en bilorienteringssprint där man kör en sträcka så fort som möjligt och ska ta samtliga kontroller. Normalt har vi tio minuters tillägg och det kommer vi ha även här, så om man missar blir det svårt att nå pallen. Och vi planerar att ha en av sträckorna i området vid travbanan, övriga sträckor är ännu så länge hemliga, säger Kjell Karlsson, arrangör av bilorienteringen i SM-veckan.
www.sbf.se
14-11-06 Anmälan öppnar till Bilsportgalan i mitten av november
I slutet av januari blir det stor motorhelg i Stockholm när STHLM MOTOR WKND arrangeras på Stockholmsmässan. På lördagskvällen den 24 januari i mässhelgen är Bilsportgalan tillbaka i Stockholm och Victoriahallen. Under galan som arrangeras av Svensk Bilsport tillsammans med tidningen Bilsport kommer en hel del priser att delas ut samt att det kommer bjudas på trevlig underhållning. Även under dagen på mässan kommer den del priser delas ut för fina prestationer under det gångna året. Själva mässorna pågår 22-25 januari 2015.

Från mitten av november kan du gå in och anmäla dig på Bilsportgalan.sbf.se
Välkomna!
14-11-06 Svenska Bilsportförbundets förbundsmöte 2015
Söndag 19 april 2015, kl. 10.30 på Radisson Blu Arlandia Hotel, hålls förbundsmötet för Svenska Bilsportförbundet 2015. Vi vill även påminna om att ev. förslag/motioner till förbundsmötet, skall vara SBF tillhanda senast den 10 januari 2015.
Rätt att inge förslag att behandlas av förbundsmötet enligt stadgarna, tillkommer medlemsförening, SDF och förbundsstyrelsen.
www.sbf.se
14-11-06 Uppmaningar från ekonomiavdelningen på Svensk Bilsport
Ekonomiavdelningen uppmanar alla som har reseräkningar, resebidrag eller liknande liggande att omgående skicka in dem till kansliets ekonomiavdelning. Torsdagen den 8 januari 2015 är absolut sista datumet då de skall vara oss tillhanda för att betalas ut. Därefter kommer varje ärende att behandlas separat och belasta 2015 år budgetar.

www.sbf.se
14-11-06 Häng med i projektet Superfys
Svenska Bilsportförbundet är nu inne på tredje året med Idrottslyftsprojeketet Superfys. Det är en utbildning och fysträning för förare/kartläsare. Utbildningen genomförs under fem endagsträffar, spridda över cirka sex månader. Träningen sker på ett lekfullt men effektivt sätt i små grupper med högst 6 förare. Ingen förkunskap behövs.
- Superfys har funnits de senaste åren och är ett sätt att stärka den fysiska statusen inom Svensk Bilsport och det är ett riktigt spännande projekt som en del i arbetet att få ungdomar att stanna kvar inom idrotten. Jag tycker det är ett perfekt projekt att hoppa på om man som förening vill stärka ungdomarna och få en bättre sammanhållning inom klubben. Det finns fortfarande några chanser att vara med redan i år. Annars är det bara att anmäla sitt intresse till nästa år, säger Hanna Sandberg, utvecklings- och utbildningsansvarig på Svensk Bilsport.

På träningsdagarna får föreningen information om hur förarna kan konditions- och styrketränar på bästa sätt för sin ålder och sportgren. De blir även information om hur de utvecklar balans, motorik, uppfattningsförmåga och reaktionssnabbhet. Föreningens deltagare får träningsprogram och förbundets ansvariga följer upp hur det går mellan träffarna. En vuxen person från klubben är välkommen att delta utan extra kostnad. Det är fördel om den personen även fungerar som kontaktperson och vid behov kan bedriva träningen mellan träffarna.

Via Svensk Bilsport och Idrottslyftet finns det just nu möjligheten att få pengar till Er förening för denna fysutbildning. Förbundet bistår med den information och hjälp som behövs för att erhålla detta bidrag från Idrottslyftet.
- Jag tycker att alla borde genomföra superfys, då det är ett nytt sätt att jobba med barn och ungdomar och träning. Det som är så bra med superfys är att inga förkunskaper behovs utan alla kan vara med. De ledare som är med och känner att det här är roligt kan sen gå tränarutbildningen steg 1 och därefter kan de hålla i träningen själv, avslutar Hanna Sandberg

För mer information skicka en intresseanmälan till, info@superfys.se
14-11-06 Missa inte senaste magasinet på SBF-Play – vinn presentkort från Skruvat.se
Missa inte att se det senaste SBF-Play. Där kan du också vinna priser från förbundets samarbetspartner Skruvat.se. På förbundets webb-TV kanal, SBF-Play, kan du se både livesända tävlingar och magasinsprogram. När NGK-masters kördes sattes det nytt rekord på playkanalen då 67 200 klickade in på sändningen under tävlingshelgen.
Se det senaste magasinet här.
14-11-06 Från bilsport till innebandy
Hanna Sandberg, utbildningsansvarig på Svenska Bilsportförbundet går vidare och blir föreningskonsulent på Svenska Innebandyförbundet den 1:a december.
Hanna Sandberg är fotbollstjejen från Örebro som började genom idrottslyftsprojektet 2008 och sedan har utvecklats till att idag ansvara för utbildnings- och utvecklingsavdelningen på Svenska Bilsportförbundet. Många bilsportklubbar har träffat Hanna i samband med projekt som LOK-stöd, Fair Race, Bosön och nya tränarutbildningen som exempel. Hon har också agerat som konferencier och samordnare vid förbundsmöten och andra träffar där hon för många är ett välbekant ansikte.

Hanna är nu sugen på att byta miljö och har fått möjlighet att med de erfarenheter hon byggt upp arbeta vidare inom idrottsrörelsen och Innebandyförbundet.
-Det har varit utvecklande att få arbeta med Bilsporten. Samtidigt har arbetet på SBF nu gett mig en möjlighet att arbeta vidare inom idrotten med föreningsutvecklingsprojekt och jag kommer bland annat jobba tillsammans med deras distrikt för att se till att tappet av spelare minskar via olika insatser. Jag ska även arbeta med att stärka innebandy i områden som inte har en tradition av innebandy, säger Hanna Sandberg.
- Hanna har varit omtyckt och uppskattad, inte minst av våra tävlande som träffat Hanna på Riksidrottsgymnasiet, på olika läger och vid andra typer av utbildningar. Det är alltid tråkigt när någon slutar men jag gläds för Hannas skull och önskar henne lycka till på sitt nya uppdrag säger Thomas Jansson, Förbundsdirektör, Svenska Bilsportförbundet.
www.sbf.se
14-10-25 Stulna rallybilen hittad
Den rallybil som blev stulen vid Scandic Linköping inatt är nu hittad!
Bilen var lämnad vid Blacksta och är lyckligtvis hel för ögat.
Tack alla som hjälpt till i letandet!
14-10-25 Efterlysning - stulen rallybil i Linköping i natt!
En rallybil har blivit stulen vid Scandic Linköping inatt. Vi skulle ha kört Marknadsnatta.

Bilen har setts körande vid Hycklinge vid 7.30 imorse. Bilen är en svart Subaru Impreza N12. Reg nr DRS808.

Peter Encrantz
070-563 00 92
14-10-13 Vinnarna på Oslo Motor Show 2014
Den femte upplagan av Oslo Motor Show har gått i mål. I år kom 31.180 besökare till Norges Varemesse i Lillestrøm dels för att se riktiga showbyggen i kategorierna bilar, lastbilar och motorcyklar, dels för att se häftiga utomhusshower strax utanför mässhallarna. I år fick även barnen en egen hall med massor av aktiviteter.

Söndagen avslutades med en prisutdelning i samtliga kategorier. Gräddan av Skandinaviens bil- och mc-byggare väntade nervöst vid scenen, och det kanske tyngsta priset på bilsidan sparades till slutet: Skandinavias Flotteste Bil 2014.

Vinnare blev en märkbart rörd Asbjørn Johansen, från norska Heimdal. Hans Ford F100 från 1956 tog även priset bästa lack och ingick i juryns val i Amcar-klassen.
– Det var helt oväntat! Särskilt med tanke på tuff konkurrens från många fina bilar, säger han.

Oslo Motor Show är ett samarbete mellan Norges Varemesse och Förlags AB Albinsson & Sjöberg.
14-10-08 Jubileum för Oslo Motor Show!
För femte året i rad samlas nordens mest sevärda bilar, motorcyklar och lastbilar på Oslo Motor Show. Årets mässa firar jubileum, vilket besökarna kommer märka på flera sätt! Traditionsenligt avgörs både Skandinavians Flotteste Bil och Scandinavian Truck Trophy på mässan i Norge, som arrangeras 10-12 oktober.

Oslo Motor Show är en given säsongsfinal för motorfolket i hela Skandinavien. Förra året krossades publikrekordet och hela 31.276 besökare kom till Norges Varemesse i Lillestrøm för att se urvalet av de hetaste bilarna, lastbilarna och motorcyklarna.

I de fyra hallarna finns det något för alla bil- och motorintresserade. B-hallen blir barnens hall och här finns bland annat en gokart-bana och RC-bilar, som de lite yngre får testa. I C- och B-hallen finns allt från performance och styling till customizering och helt unika byggen. För de som vill beskåda tyngre fordon finns nya och klassiska lastbilar i bästa utställningskick i Hall E.

Förutom de stora hallarna bjuds det på häftig rallykörning utanför mässan. Under mässans tre dagar blir det hissnande körningar och kaxiga bilar!
14-10-07 KAK och Bilprovningen efterlyser eldsjälar inom trafiken
När samarbetet kring attitydförändringspriset nu återupptas av Kungliga Automobil Klubben och Bilprovningen vänder man sig till allmänheten med en uppmaning om att nominera enskilda personer eller organisationer som gör något konkret för att påverka trafikfarliga beteenden i positiv riktning.

Attitydförändringspriset instiftades 2009 av Kungliga Automobil Klubben (KAK) för att belöna arbete och insatser som leder till att förändra attityder vad gäller trafiksäkerhetsfrågor i positiv riktning.
Priset, som utgörs av stipendium och är ett samarbete mellan KAK och Bilprovningen, delas ut till person eller organisation som genom sitt arbete medverkat till att positivt förändra beteenden i trafiken.

Nomineringar välkomna
Denna gång kan vem som helst nominera kandidater till attitydförändringspriset. Nomineringarna sker via Bilprovningens webbplats, www.bilprovningen.se/nominera. Förhoppningen är att på detta sätt hitta eldsjälar, som man annars kanske inte hade uppmärksammat. Kravet på den nominerade är att personen eller organisationen har påverkat trafikfarliga beteenden i positiv riktning, allt från inställningen till alkohol/droger i trafiken till undervisning av barn om trafikvett på fritids. Man kan inte nominera sig själv.
Juryn består av representanter från KAK, KAK:s Expertråd och Bilprovningen.

Pengar till fortsatt arbete
2014 års attitydförändringspris kommer att tilldelas en eller flera pristagare. Stipendiet uppgår till totalt 40 000 kronor och ska användas till stöd för fortsatt arbete för förändrade beteenden i trafiken.
- Det finns tyvärr fortsatt en mängd beteenden och attityder i trafiken som är trafikfarliga.
Samhället gör sitt, men det finns även många enskilda personer och organisationer som gör något åt saken. Vi letar efter dessa eldsjälar som faktiskt tar initiativ och gör något konkret för att förändra ett oönskat beteende eller attityd, säger Niklas Nyström, KAK:s Generalsekreterare
- På Bilprovningen månar vi inte bara om säkra fordon utan också om säkra förare. I vår strävan ser vi att attitydpåverkan är nyckeln till beteendeförändring, men det är lättare sagt än gjort. Vi sätter därför stort värde på att finna och dessutom hjälpa de som har lyckats. Det krävs samarbete och gemensamma insatser för att vi ska nå nollvisionen, säger Benny Örnerfors, Bilprovningens vd.

Tidigare pristagare
Priset har tidigare delats ut till Lisbeth Rådström och Kristina Stenehäll som representanter för MADD (Mothers Against Drunk Driving) samt till brandmannen James Svensson som var drivande i Räddningstjänsten Syds projekt att arbeta förebyggande främst vad gäller ungdomars attityder i trafiken.

För mer information om KAK och Bilprovningen besök www.kak.se respektive www.bilprovningen.se.
14-09-30 Ny sponsor till förbundet presenteras i kvällens sbfplay-magasin
Kvällens magasin är välfyllt med nedslag i såväl crosskartvärlden som i rallycrossens finrum. Och rallyföraren som tog SM-guld i Umeå, Pelle Wilén kommer till studion samt att vi lyssnar av vad STCC har för framtidsplaner.
Klockan 19:00 på www.sbfplay.se

I kvällens magasin presenteras även förbundets nya samarbetspartner, skruvat.se. En av företagets grundare, Peter Jakobsson kommer och gästar studion.
- Ja, vi har sedan tidigare ett samarbete med Henning Solberg och har haft med en del andra förare. Men det känns bra att vi nu tar samarbetet ett steg till. Vi har även inlett samarbete med Svenska Rallyt och nu också med förbundet. Vi vill gärna ta ett större grepp om hela den här publiken och sporten och visa att vi kan tillhandahålla bra och prisvärda produkter och lösningar till de som är lite mer professionella, säger Peter Jakobsson.
14-09-23 Stor motorfest med Stockholm Lifestyle Motor Show!
Succén från 2013 är tillbaka! Stockholm Lifestyle Motor Show är fylld av personbilar, premiärer, nya trender samt tillbehör och intar Stockholmsmässan den 22-25 januari. Parallellt arrangeras även MC Mässan och Bilar som jobbar. Med tre mässor samtidigt utlovas en komplett motorhelg!

På Stockholm Lifestyle Motor Show finns de stora biltillverkarna på plats och visar upp sina nyheter och trender inför 2015. Här finns chans att prata direkt med tillverkarna och få svar på sina frågor, provsitta nya modeller och se vad nybilsmarknaden har att erbjuda.

Mässan innehåller även en bred tillbehörsutställning, som gör mässan komplett. Den populära catwalken för nybilar är på plats mitt i hallen och en utförlig presentation av de nya fordonen utlovas.

Stockholm Lifestyle Motor Show arrangeras vartannat år och går som tidigare parallellt med MC Mässan. Nu tillkommer en tredje mässa, Bilar som jobbar. En specialmässa för lätta transportbilar, specialsydda inredningar och tillbehör.
- Med tre mässor samtidigt tilltalar vi en bredare publik. Det blir en komplett motorhelg på två, tre och fyra hjul som vi kallar Stockholm Motor Weekend, berättar projektledare Peter Näsman.

På lördagskvällen står mässan värd för prestigefyllda Bilsportgalan, som arrangeras av tidningen Bilsport och Svenska Bilsportförbundet. Årets prestationer inom motorsporten hyllas och medaljer delas ut.

Vi ses på årets stora motorfest! Läs mer på www.lifestylemotorshow.se
14-09-02 Premiär för Skellefteå Motorfestival
Söndagen den 7 september är det dags för Norrlands helt nya motorfest – Skellefteå Motorfestival. Skellefteå Karting Arena fylls med alla slags fordon, från mopeder och traktorer till bilar och lastbilar. En stor fest för hela familjen!

Äntligen satsar Skellefteå MS och Albinsson & Sjöberg på ett helt nytt evenemang i Norrland. Skellefteå Motorfestival innehåller det mesta med anknytning till motorer och motorsport. Det blir utställning med bilar, lastbilar, traktorer, mopeder och mycket mer.

Ett inslag under dagen är Concours de Charme, en tävling där ekipaget klär sig i tidstypiska kläder matchande bilen med målsättning att roa både publik och jury till skratt och applåder.

Eftersom festivalen hålls på Skellefteå Karting Arena är en självklar programpunkt kartinguppvisning, som är en väldigt viktig motorsportsgren hos arrangören.

Skellefteås mopedklubb Trottlarna uppvisningskör både dragracing och banracing med sina mopeder. Mer tvåhjulingar blir det i MC-stuntshowen, där ”Kalles Vänner”, fyra stuntåkare från Östersund, visar upp vad de allra flesta trodde var omöjligt att göra med en motorcykel.

Ytterligare en spännande upplevelse blir det när Skellefteås Hampus Staflund startar upp sin dragracingbil. Arenan har förvisso inte en 402-metersstripp, men det utlovas ändå en hissnande upplevelse av en bil som kan köra 402 meter på strax över 6 sekunder.

Det blir även större fordon i form av motivlackade och blänkande lastbilar. Fordon som håller ett fantastiskt skick trots många och långa arbetsdagar ute på vägarna. Förutom alla fordon bjuds det på RC-uppvisning med radiostyrda bilar som kör racing i miniformat samt ett eget lekland för barnen med hoppborgar.

Med alla aktiviteter utlovar arrangörerna en komplett motordag för hela familjen!

Läs gärna hela programmet på www.motorfestival.se.
14-08-29 Hög tid att göra kalenderbokningar för bilsporttävlingar inför 2015
Den ordinarie tiden att boka tävlingsdatum för 2015 är fram till den 1 september 2014, efter detta datum betraktas tävlingen som en extratävling som kan innebära extra avgift (hanteras av ert bilsportdistrikt). Tävlingsbokning efter den 1 september tappar också i prioritet, då alla tävlingar bokade fram till detta datum har första prioritet när tävlingskalendern fastställs senast 1 november.

Se all information om detta i Gemensamma Regler kap 4.
Kom också ihåg att kalenderbokning för 2016 gällande mästerskapstävlingar/rikstävlingar, skall göras senast 1 september 2014.
Som vanligt görs alla tävlingsbokningar via Bilsport Online.

www.sbf.se
14-05-29 Uttagningsläger för juniorer
Under 2000-talet har det hänt mycket inom landslagsorganisationen. Bland annat har stora delar av de ansvariga personerna för de olika grenarna ersatts och förnyats, samt att man har ändrat struktur på hela organisationen. För några år sedan stramade förbundet åt säcken för urvalet genom att erbjuda färre förare en plats i landslagen. Detta gjordes för att få mer status och ett starkare landslag. Uttagningen till landslaget har skett främst genom tidigare tävlingars resultat. Men detta vill den nya landslagsorganisationen ändra på.
- Idag handlar det inte bara om att du ska kunna köra snabbast, utan också om att ha alla delar som krävs av en toppförare på plats, säger förbundskapten Magnus Lampert och fortsätter.
- Förarna idag är mer målmedvetna än någonsin och kraven är otroligt höga på en förare på den allra högsta nivån.

Därför kommer landslagsorganisationen genomföra ett uttagningsläger på Bosön i mitten av oktober för juniorerna. De utvalda landslagsförarna för 2014 kommer att bli inbjudna, medan de förare som vill och tror att de kan ta en plats i landslagen kommer att få anmäla sig till självkostnadspris.
- Under uttagningsprocessen kommer vi givetvis att kolla på tidigare resultat, men även, fysisk status, mentala egenskaper, målmedvetenhet och framtidsplaner. Efter noggrant urval tror vi oss kunna, på ett bättre och mer rättvist sätt, kunna välja ut rätt förare som vi kan stötta och profilera, för att i framtiden vara en framstående profil inom Svensk Bilsport, avslutar Magnus Lampert.

Mer information om lägret och hur du kan anmäla dig kommer att finnas på sbf.se början av september månad. Vill du veta mer direkt kan du höra av dig till förbundskaptenen Magnus Lampert.
www.sbf.se

14-08-29 Bilsportgalan tillbaka i Stockholm
I slutet av januari blir det stor motorhelg i Stockholm STHLM MOTOR WKND arrangeras på Stockholmsmässan med mässorna Stockholm Lifestyle Motorshow, MC-mässan samt Bilar som jobbar. Mässorna pågår 22-25 januari 2015 och på lördagskvällen den 24 januari är Bilsportgalan tillbaka i Victoriahallen. Liksom tidigare år kommer en del priser delas ut på mässan under dagen och vissa på kvällens Bilsportgala. Boka in datumen, mer information och inbjudan kommer under hösten.

www.sbf.se

14-08-29 Dags att nominera till Young Technician Award 2014
Priset delas ut till Sveriges bästa unga (max 25 år) tävlingsmekaniker och instiftades 2006 av SMSC i samarbete med Motorbranschens Arbetsgivareförbund (MAF) och varumärket Bilproffs.se. Priset består av ett rese- och studiebidrag till ett värde av 15.000 kronor.
Nominera Er bästa unga mekaniker genom att gå in på www.bilproffs.se/yta
Sista dag för nominering är den 21 november 2014.
14-08-29 Arbetet med att stärka Svensk Bilsport fortsätter
I oktober 2013 togs beslut om att genomföra den nya grafiska profilen för Svenska Bilsportförbundet. Då blev bilsportrörelsen Svensk Bilsport.

Den nya grafiska profilen är framtagen utifrån ett kommunikationsmanér där Bilsportförbundet ska vara och uppfattas som ett mer öppet förbund. Med den nya profilen skapas även en mer enade front mot det externa samhället. Det övergripande budskapet är Svensk Bilsport. Många av såväl klubbar, tävlingar och distrikt har anammat den nya profilen. Dock inte alla. Men det är något som behöver ske för att fortsätta stärka Svensk Bilsport även externt.
- Bilsportförbundet har under de senaste 10-15 åren uppträtt under olika profiler i både tryck och media och inte alltid enhetligt. En förstärkt profil och tydlighet är nödvändig. Med vår nya profil får vi en tydlighet som gör Svensk Bilsport lättidentifierbart, säger förbundsordförande Kenneth Thorén.

Och det är spretigheten som Thorén pratar om som behöver samordnas mer. I dagens samhälle är det många som slåss om utrymmet. Och både publik och potentiella nya medlemmar är samma människor som övriga idrotter också kämpar om att få intresserade av just deras idrott.
- Jag tror mycket på tydlig kommunikation och Svensk Bilsport som ett starkt varumärke, menar Thorén och fortsätter. En enhetlig profil är en nödvändighet i dagens media brus och den nya profilen är modern och enkel i sin formgivning vilket ger Svensk Bilsport en modern framtoning, avslutar Kenneth Thorén.

Till den nya logotypen har underlogotyper med respektive distrikt, sportgren eller kommitté tagits fram. Detta för att få ett så starkt genomslag som möjligt och för att få ett så enat och starkt förbund som möjligt. Även landslaget lämnar sin gamla logotyp och får en ny profil som bygger på den nya logotypen och kommer framöver benämnas som Sweden National Team och Sweden Junior Team
Alla logotyper finns att ladda ner här.
14-08-29 SBF-Play magasin igång efter sommaren
Sista tisdagen i månaden betyder nytt magasin på SBF-Play. För nu är magasinet igång igen efter sommarens uppehåll. Månadens program är som alltid fullt av bilsport. Hör bland annat Emil Axelsson berätta om framgångarna i Tyskland och Magnus Peterson om segern på Tierp samt mycket annat.

Christian Holmudd håller i trådarna bland inslag och gäster. Nu i lite ny studioförpackning. Om du missat magasinet, klicka in här.
14-08-29 Snart dags för utskick till årets ”5-åringar”
Du som har haft vilande licens i fem år (dvs. din senaste licens var giltig t.o.m. 31/1-2010) får ett inbetalningskort av oss i september/oktober. För att inte din licens ska förfalla vid årsskiftet måste du betala in avgiften senast 31/12-2014. Licensen kommer då att vara giltig t.o.m. 31/1-2015, och kan därefter ligga vilande i ytterligare 5 år. Är du spärrad av klubb eller saknar klubbtillhörighet blir avgiften registrerad och licensen förfaller inte, däremot skickas den inte ut. Om du däremot inte betalar in avgiften måste du gå utbildning på nytt i den sportgren du eventuellt senare önskar återuppta.

www.sbf.se
14-08-29 Bilsporten på plats i Hagaparken på Idrottens dag
Den 7 september gästar Idrottens dag Hagaparken för andra året i följd. Idrottsdagen blir större än under premiäråret. Cirka 1 000 barn är i skrivande stund anmälda till Prins Daniels lopp, att jämföra med 700 i fjol. Antalet prova på-idrotter ökar samtidigt från drygt 30 till över 40.
- Intresset för idrottsdagen växer, inte minst bland idrottsföreningarna. De flesta som var med förra året kommer tillbaka igen och nu vill ännu fler vara med. Det blir ytterligare några rätter på smörgåsbordet av idrotter. Det gör förhoppningsvis att det finns något för alla och att fler barn och ungdomar hittar sin idrott, säger Patrik Wigelius, projektledare för Idrottens dag Hagaparken och marknadschef på Riksidrottsförbundet.

Prins Daniel är initiativtagare till dagen och kommer att finnas på plats i Hagaparken den 7 september. Men även Svensk Bilsport kommer finnas på plats.
- Det stämmer. Vi kommer att ha lite fordon där. Det blir en crosskart och en rallycrossbil, samt personal från kansliet och rörelsen och naturligtvis information om Svensk Bilsport och våra olika grenar, säger Jörgen Ekwall, marknadsansvarig på Svensk Bilsport.

Över fyrtio idrotter kommer finnas på plats i Hagaparken vid de berömda koppartälten. Och för bilsporten blir det premiär.
- Konkurrensen mellan idrotter när det gäller att synas och att skapa ett intresse och även kanske rekrytera några nya medlemmar är stentuff. Vi slåss nästan alla om samma målgrupp, så för oss är det viktigt att visa upp oss på de tillfällen som ges utanför våra vanliga arenor, avslutar Jörgen Ekwall.

www.sbf.se
14-08-29 Har ni en idé ni vill förverkliga? Anläggningsstödet hjälper er på vägen!
Anläggningsstödet finns till för att hjälpa föreningar att öka sina idrottsytor och kunna se till att fler barn och ungdomar kan idrotta. Under de år som Riksidrottsförbundet har delat ut stöd till anläggningar och idrottsmiljöer har över 1 300 projekt beviljats stöd. Totalt har RF delat ut cirka 360 miljoner kronor.
Nu är det er tur!
Vilka idéer sitter ni inne med för hur ni skulle kunna få mer tider och ytor för barn och ungdomar att träna på? Bygga till? Bygga nytt? Utrusta hallar med fast utrustning? Distriktsidrottsförbunden välkomnar både stora och små projekt! Mer information här.
14-08-25 Ramona ger Calle Schulman en skruvad åktur
I en reklamkampanj tillsammans med Burger King ger Ramona Calle Schulman en hisnande åktur på en rallysträcka medan Calle försöker äta upp ett Whopper Meal. “Jag skrattade så att jag grät när jag fick se Calles ansiktsuttryck, och det rann dressing över hela overallen. Tack till Skruvat.se och till rallybilägaren BjörnPersson som var med och möjliggjorde filminspelningen tillsammans med Burger King” säger Ramona. Se filmen HÄR!
14-08-13 Återkallande av personlig skyddsutrustning
Återkallande av personlig skyddsutrustning. Tillverkaren LEATT-Corporation, har beslutat att återkalla sitt LEATT MRX (variant av HANS/FHR-skydd) som är godkänt enligt SFI 38.1 och därigenom godkänt inom SBF (se TR 6.6 för RA, RC & RY eller i andra resp. sportgrensregler)

Fabrikanten säger i sitt officiella dokument att, ”Sluta använda MRX-skyddet, och kontakta din återförsäljare för vidare åtgärd”.
Se det officiella dokumentet http://www.sbf.se/pdf/Leatt_MRX_SM-20140811.pdf
14-08-11 MiV Back in business - Internet tillbaka!
Efter att ha slitit håret i bitar, är internet äntligen tillbaka. Den här gången hade även det mobila bredbandet fräckheten att inte vilja fungera.

MEN nu verkar allt tillbaka och jag kör på som vanligt!
Hoppas ni haft överseende!
14-08-08 Ingen internet - begränsad uppdatering
Internet ligger nere sedan igår och det ä även r problem med den mobila uppkopplingen. Därmed blir det begänsat med uppdateringar.

Beklagar och ber om överseende!
14-07-29 MJ Sport utlyser fototävling med 5000 kr som pris för bästa foto
MJ Sport utlyser en tävling för bästa fotot på oss in action. Priset för bästa fotot är 5000kr mot att vi får fritt använda bilden oavsett media.

Tagga bilden ni tagit på oss med "Martin Jansson" eller "Jonas Magnér", vi kommer att se till att dela alla bidrag på vår FB-sida, www.facebook.com/mjsportrallyMJ Sport skall ges fulla rättigheter att använda det vinnande bidraget fritt i valfria medier och under obegränsad tid.

Tävlingen kommer att vara aktiv till helgen efter Rally-SM avslutas i Uppsala. Team MJ Sport kommer att utse det vinnande bidraget. Vinnaren presenteras på vår Facebook sida, www.facebook.com/mjsportrally helgen efter Rally Uppsala i oktober. Ut i skogen och använd er bästa förmåga, det kan vara ni som tar det vinnande bidraget och vinner 5000 kronor.

MJ Sport deltar i AM Snapphane med startnummer 46.

14-07-29 Time Attack har tagit fart - seriefinal 10 augusti i Karlskoga
har sedan www.TimeAttackNU.se 2012 drog igång tagit fart i Sverige. Den utmärker sig genom att man i klassindelning (gatbilar/gatdäck till vansinniga 1000+HK ekipage på slicks) ständigt tävlar i heat "mot sig själv" och klockan utser vem som drar längsta strået till slut.

Den nya serien är inne på sitt tredje år, och har i år kört på Kinnekulle och Mantorp Park- den senare nämnda banan inkluderade en "Time Attack Festival" som lockade många spännande fordon och gäster såsom bl.a. Mikael Persbrandt.

Med väldigt stark tyngdpunkt på modern mediabevakning så kommer det mycket fina foton och filmer producerade av TimeAttackNU.se själva. Här en film från senaste tillfället då många rekord för karossbilar slogs på Mantorp: https://vimeo.com/100448975

Seriefinal är 10 augusti på Karlskoga, och man kan ännu anmäla sig till båda vanlig trackday (även nybörjarpass) samt att prova att tävla och ta tid på sig själv.

LÄS MER HÄR "INFÖR KARLSKOGA" MED ANMÄLAN, REGLER, PRISER ETC: http://timeattacknu.se/2014/07/2710/

Kontakt: anmalan@timeattacknu.se , Mikael (0738-12 11 90).

14-07-29 Fartfylld actionhelg på Mantorp Park
Sommarens stora bilfest arrangeras på legendariska Mantorp Park veckoslutet 1-3 augusti. Dagarna fylls med action från början till slut genom Brackets Nats, Bilsport Action Meet och Bilsport Classic Summer Meet. En helg med tre olika evenemang!

Motorhelgen startar redan fredagen den 1 augusti med Brackets Nats #52, ett renodlat strippenevenemang, där alla fordon är välkomna att testa 402 meter rakt fram. Arrangör är den lokala klubben SHRA Mantorp tillsammans med Mantorp Park.

Lördagen den 2 augusti arrangeras actionfyllda Bilsport Action Meet. Det blir utställning med jurybedömning och priser som bland annat ”Årets Bygge” och i klassiska ”Pariskurvan” arrangeras RS-bana. Den stora publikmagneten för dagen är strippenkörningen, där förare tävlar med sina bilar i åtta olika klasser om att köra 402 meter så fort som möjligt.

Nytt för i år är Action Meets egna ”Gymkhana”! Här finns möjlighet att testa allt samtidigt, som drifting, banköring, förarskicklighet och goda manöverkunskaper. På den kombinerade banan, som erbjuder extremt snåla utrymmen, ska förarna framföra sina fordon på snabbast möjligaste tid. Lika mycket en förarutmaning som publiksport!

Helgen avslutas söndagen den 3 augusti med klassiska Bilsport Classic Summer Meet. En kombinerad bilutställning och strippenkörning, med fokus på amerikanska fordon. I depån finns även klubbparkering, hot-rod-avdelning och jurybedömning. Dagen blir en mötesplats för alla som gillar amerikanska bilar!

Räkna med en helhelg i bilhobbyns tecken. Bilar ställs ut eller tävlar mot varandra, entusiaster träffas och publik som bara njuter av stämningen!

Läs gärna mer på www.bilsport.se/event/action-meet och www.summermeet.se. www.shra-mantorp.se
14-07-24 Sverige bland topp tre inför avgörandet av Race of Champions värdland 2014
Rösterna strömmar in från runt om i världen och för närvarande är Sverige med bland topp tre. Sverige har i år en unik chans att för första gången någonsin få arrangera den stora finalen av motorsportsäsongen: The Race Of Champions. Kom ihåg att lägga din röst för att Sverige ska få den prestigefyllda tävlingen till Stockholm och Friends Arena. Se filmklippet nedan för att få en försmak av vad som kan komma till Friends Arena i höst.

Du lägger din röst via ROC webbsidan: http://www.raceofchampions.com/voteforvenue samt via deras Facebooksida: https://apps.facebook.com/my-polls/rocvoteforvenue
Glöm heller inte att gå med i Facebookgruppen Race of Champions till Sverige.

Röstningen pågår fram till och med fredagen den 1 augusti. Nu på fredag den 25 juli dras nya vinnare av ROC Merchandiseprodukter och fram till sista röstningsdagen har alla som röstar chansen att vinna en TAG Heuer klocka.

Dela gärna vidare till dina vänner så att de också lägger sin röst på Sverige och går med i facebookgruppen!

Filmklipp
Se en försmak av vad som kan komma till Friends Arena med förare som tidigare svenskvinnaren Mattias Ekström och legendaren Stig Blomqvist. Se klippet här på www.sbfplay.se!

Bakgrund:
Sverige och Friends Arena är en av finalisterna som har chansen att arrangera Race Of Champions 2014. För att övertyga arrangörena att välja Sverige och Friends Arena efter 25 framgångsrika år runt om i världen på arenor som Wembley i London, Birds' Nest i Peking, Stade de France i Paris, etc behöver vi alla svenskars hjälp att rösta på Sverige och Friends Arena, se länkar ovan.
14-07-14 Munkfors MC inbjuder till 40-årskalas

Sista anmälningsdag den 20/7 till ulf44@telia.com
14-07-14 Stötta Race of Champions till Sverige
Sverige har i år en unik chans att för första gången någonsin få arrangera den stora finalen av motorsportsäsongen: The Race Of Champions.

Sverige och Friends Arena är en av finalisterna som har chansen att arrangera Race Of Champions 2014. För att övertyga arrangörena att välja Sverige och Friends Arena efter 25 framgångsrika år runt om i världen på arenor som Wembley i London, Birds' Nest i Peking, Stade de France i Paris, etc behöver vi alla bilsportares hjälp att rösta på Sverige och Friends Arena via den här länken:

www.raceofchampions.com/voteforvenue

Som tack får de bilsportare som röstar chansen att försäkra sig om de bästa läktarplatserna till speciella SBF-priser innan biljetterna släpps till allmänheten, om Sverige vinner kampen om att arrangera Race Of Champions. Du har även chansen att vinna fina priser som ROC merchandise och en TAG Heuer klocka!

Rösta och gå med i facebookgruppen ”Race of Champions till Sverige” för att sprida och stötta så att evenemanget hamnar i Sverige.

Dela gärna vidare till dina bilsportvänner så att de också lägger sin röst för Sverige och går med i facebookgruppen!
14-07-09 Webban söker boende i Piteå - Öjebyn i slutet av vecka 30!
Jag fick för några år sedan hjälpt med ett billig och urbra boende i Öjebyn! Det var en av våra rallycrosskillar i trakten som ordnade kontakten. Nu skulle jag och familjen åka uppöver i slutet av vecka 30, men eftersom min dator har havererat har all info försvunnit!

Någon av er som kan hjälpa mig att komma upp och för första gången få se crosskart-SM live?!?
Har ni förslag, tveka inte att höra av er!

Maila mig: maria@motorsportivarmland.nu
Eller ring, smsa:0731-80 13 68

14-07-01 Motorsport i Värmland i Höljes - begränsad uppdatering
Under perioden 2-7/7 befinner jag och Motorsport i Värmland oss i Höljes. Under den perioden kommer det att vara begränsat med uppkoppling och därmed kommer Motorsport i Värmland inte uppdateras som det brukar. Men fortsätt skicka in era mail, i mån om tid eller när jag får tid, uppdaterar jag!

Ha överseende och kom gärna fram och säg hej om du ser mig!
/Webban Maria
14-06-28 Ny bok: Rallycrossen i Höljes
Kampen för att få arrangera SM var segdragen. Sen EM. Men Finnskoga MK gav aldrig upp, och lagom till första VM-tävlingen i den värmländska orten lanseras nu boken om Rallycrossen i Höljes.

Motorintresset i trakten är stort och klubben bildades den 22 november 1975. För att ge bygden nytt liv och bromsa avfolkningen startade banbygget dagen efter. Två månader senare hade entusiasterna kommit så långt att första tävlingen kunde genomföras och en ung Per Eklund vann. Sedan har det rullat på och första helgen i juli är det dags igen. Den här gången med VM-status.
Boken lanseras under tävlingen och beskriver hela den fantastiska framgångssagan, som årligen lockar långt över 20 000 åskådare till en by med 147 invånare.
- Höljes har varit vår bokmässa under en följd av år, och när nu hela världseliten lockas till Europas bästa arrangör kändes det naturligt att summera allt i en bok, säger Hans Lindberg, VD för bokförlaget Årets Bilsport i Västerås.

Läsaren får återuppleva de centrala fighterna på banan, från Martin Schanches trängning av Olle Arnesson till Andreas Bakkeruds seger 2013. Norge mot Sverige, mästarmöten samt dansen på startplattan som blev grunden till folkfesten och campinglivet.
- Det har varit en spännande resa och jag insåg tidigt att jag inte kände till hela vår historia. Självklart hoppas jag vår berättelse ska stimulera andra till både läsning och engagemang i egna klubbar, säger Morgan Östlund, ordförande och tävlingsledare i Finnskoga MK.

Valet av skribent föll på Annemo Friberg, från företaget Annemotor. Hon har tidigare arbetat som chefredaktör på Årets Bilsport och bland annat skrivit biografierna om co-drivern Tina Thörner och rallyföraren Thomas Rådström. Det här är hennes första bok om rallycross.
- Ett fantastiskt uppdrag! En sportgren som tar för sig och en arrangör utan motstycke inom svensk bilsport. Höljes är verkligen sommarens (h-)julafton för motorfolket, säger Annemo Friberg.

Fakta
Titel: Rallycrossen i Höljes
Sidantal: 288
Format: A4, rikt illustrerad
Lanseras: 4-6 juli 2014
Förlag: Årets Bilsport AB, Västerås
Skribent: Annemo Friberg, Annemotor
Omslagsfoto: Christian Gustavsson Foto
Layout: Lotti Sjödin, Art & Design i Halland

14-06-17 MiV helt på banan igen - Internet tillbaka!
Efter sju dygn utan internet är ordning återställd! Internet är tillbaka och allt flyter på som vanligt med uppdateringarna.
/Webban
14-06-16 Så påverkar avsaknaden av internett uppdateringarna av MiV!
Det är idag sjätte dygnet utan internet för MiV. Eftersom jag tyvärr bor i en mobilskugga, har jag bara en "plupp" på 2G-nätet via mitt mobila bredband.

En uppdatering som normalt tar 5-10 sekunder, tar nu drygt 20 minuter att genomföra. Därför kommer det under perioden som leverantören inte kan levera internet INTE dyka upp några tidningsklipp. Dels tar det för lång tid att ladda upp, men framför allt får jag inte ens upp tidningssidor och sidor som är för stora.

Övriga uppdateringar kämpar jag med för att de ska komma upp!!
Dessvärre saknar internetleverantören åtgärdsplan och säger "det är ett svårlöst problem".

Jag beklagar verkligen och hoppas att ni har överseende!
/Maria
14-06-13 MiV saknar internet - ska göra mitt bästa!
Jag är dessvärre utan internet sedan nästan tre dygn tillbaka och tyvärr ser det inte ut som det kommer tillbaka nu i helgen heller.

Eftersom jag bara har "en plupp" på 2G-nätet när det fungerar som bäst, har jag dumt nog valt att lyssna på leverantören som lovat att det snart är tillbaka. Men snart, inser jag är långt fram om man som jag bor i glesbyggd.

Så jag försöker göra mitt bästa för att från och med nu uppdatera det jag får in. Tidningslänkarna får dock vänta, eftersom det tar alldeles för lång tid och de flesta tidningsidor är för tunga (det går ex.vis inte att komma ut på facebook). Det blir heller ingen "live-uppdatering" från Rallycross-VM i Hell!

Men allt annat ska jag försöka få ut!

Beklagar och hoppas det löser sig till veckan.
/Trött och less
Webban Maria
14-06-03 Förbättrad sökfunktion i tävlingskalendern
Sökfunktionen i bilsportens tävlingskalender har utvecklats. Efter att ha varit lite kantig har den nu fått en uppdatering. Något som ska underlätta för besökaren att hitta rätt bland sportgrenar och arrangemang.
- Det vi gjort är att utöka och förbättrat sökfunktionen i vår tävlingskalender på webbsidan så att den söker lite djupare och fångar upp mer av den information som finns. Om besökaren exempelvis skriver in Regularity så kommer den att hitta det som har med den tävlingsformen att göra, ja, allt som arrangören skriver in i informationstexten/fältet blir sökbart, säger Crister Nystrand på avdelningen klubb och tävling.

Mer fakta i informationstexten från klubbarna ska också hjälpa sökmotorn att hitta rätt.
- Ja, sökmotorn kan bara hitta det som finns så vi kommer nu att uppmana alla arrangörer att de lägger in mer information som är relevant för tävlingen i informationstexten på tävlingskalendern, då får sökmotorn mer att jobba med och det blir lättare att hitta det som besökaren eftersöker, avslutar Nystrand.
14-06-03 Föreningsbrevet
För en tid sedan skickade förbundet ut ett föreningsbrev till samtliga klubbar. Ett brev där en hel del matnyttig information finns att ta del av. Har du inte läst brevet ännu så finns det att ta del av här.
14-06-03 1 år och 1 miljon tittare
När SBF-plays magasin sändes den 27 maj firade magasinet 1-årsjubilium och det har varit ett år av en positiv utvecklingskurva för både månadsmagasinet och veckobloggen. En miljon tittare har klickat in för att titta på bilsportens egen playkanal.
- Vi har haft mycket med i magasin och bloggar från både stora tävlingar till mindre evenemang och vi har haft profiler med i studion och även på besök för längre inslag, så det känns kul att nu fira ett år, säger Jörgen Ekwall, marknadsansvarig på Svensk Bilsport och fortsätter.
- Tanken när vi startade var för att få ut mer bilsport i media. Då vi inte kom in lika mycket i traditionell media så valde vi att skaffa oss en egen plattform för att få ut bilsporten, menar Ekwall.
Under året har även liveproduktionerna från landets tävlingar tagit fart. Idag sänder flera olika grenar live från sina tävlingar.
- Riktigt roligt att se att livesändningarna ökat. Här har en del utskott styrt upp så att samtliga SM-tävlingar skall sändas, men även mindre tävlingar sänds vilket är roligt.
Och från enklare sändningar i början har vi nu med små resurser vuxit i produktionerna, så vi växer på flera fronter. Och vi ser också att fler vill vara med i programmet, viket är positivt för hela rörelsen, avslutar Jörgen Ekwall.
Se hela senaste magasinet här.
14-06-03 Bilsporten bygger nytt administrativt system
Ett nytt tävlingsadministrativt system som baseras på Idrott Online ska tas fram för bilsportrörelsen. Idrott Online är det system som Riksidrottsförbundet använder och som de flesta idrottsförbund redan nyttjar till sina administrativa system. Det är även i Idrott Online som redovisningen av antalet utövare sker. Det är här Riksidrottsförbundet läser av antalet medlemmar och det är den avläsningssiffran som sen även ligger till grund för det stöd som bilsporten får utifrån det statsstöd som tilldelas hela idrottsrörelsen.
- Vi ser fram emot det här. Vi har uppstart nu. Tidsmässigt sen så går vi in i en analys fas där flera referensgrupper kommer att involveras. I november ska analysfasen vara klar. Där ser vi sen vad vi behöver komplettera med och vad som ska göras. Då blir det nytt styrelse beslut och sedan startar bygget under kvartal ett och två. Även där kommer klubbar och distrikt bli involverade och då kommer styrelsen ta ett nytt beslut. Målet sen är att allt ska vara klart till hösten 2015, säger Thomas Jansson, förbundsdirektör på Svensk Bilsport.

Företaget Evry blir projektledare och drivande partner i projekt. Ett projekt som blir den största tekniska förändringen i Svensk Bilsport på många många år.
- Det är ett stort spännande projekt som vi nu startar upp. Vi är cirka 100 000 medlemmar, men vi måste kunna visa det för RF och då måste vi och alla våra klubbar in i Idrott Online och då krävs det ett nytt system, avslutar Elisabeth Eriksson.
Se inslaget här.
14-06-03 Det stora idrottsvalet 2014
Låta alla idrotta. Det är slagorden som Riksidrottsförbundet kommunicerar ut under valåret 2014 där de vill få politiker att tillsätta mer resurser till idrottsrörelsen.
Det finns fyra hörnstenar i det manifest som Riksidrottsförbundet nu vill synliggöra för såväl politiker som vanliga medborgare. Det är Stärkt stöd till idrottsföreningar, Investera i idrottsanläggningar, Föreningar är inte företag samt Internationella arrangemang i Sverige. Tillsammans är idrottsrörelsen nästan 3 miljoner och självklart en intressant målgrupp för politiker under ett valår.
- Utav de fyra punkterna så är två lite viktigare för oss. Förutsättningar för föreningslivet och tillgång till anläggningar som för oss är mark och vägar. Momsfrågan har drivits sedan förra valet där det finns påtryckningar som menar att föreningar är företag. Det är vi inte och det där måste vi verkligen få en förståelse för. Vi är ideella föreningar och måste ges förutsättningar utifrån det, säger Thomas Jansson, förbundsdirektör på Svensk Bilsport och fortsätter.
- Sen är det markfrågan. Att få tillgång till vägar för att bedriva den verksamhet som finns inom en del av våra sportgrenar. Och där är det flera förbund som har samma problem och därför har RF tillsatt en arbetsgrupp med representanter från flera förbund för att driva på i den här frågan, avslutar Thomas Jansson.
Se inslaget här.
14-06-03 Påminnelsen om vart Tävlingsrapporterna skall skickas
Varje vecka kommer tävlingsrapporter in till Svenska Bilsportförbundets centrala kansli, rapporter som skulle skickats till respektive tillståndsgivande distrikt. Mycket tid och onödigt porto läggs på att skicka dessa till rätt distrikt.

Den obligatoriska Tävlingsrapporten skall skickas tillbaka till den instans som godkänt tävlingstillståndet, och förbundet centrala kansli handlägger bara riks/mästerskapstävlingar (SM/JSM/RM). Alla övriga Tävlingsrapporter skall till ert distrikt.

Dock, registernummerlistor Rally, skall alltid till SBF centralt – Teknik.
www.sbf.se
14-06-03 Ungdomsintegreringsprojektet arbetar vidare mot de uppsatta målen
Med förankring i förbundets visionen full fart framåt mot 2015 rullar Ungdomsintegreringsprojektet nu in på sitt tredje år. Ett projekt som har som mål att 2015 ökat antalet unga funktionärer med 335 stycken och att under samma år arbetar minst hälften av bilsportens distrikt med egna ungdomsintegreringsprojekt där fokus är att ge ungdomarna en c-utbildning.
- Det har varit en positiv uppslutning i bilsporten kring detta, större än vad vi trodde från början när vi stod i startgroparna 2012. Just nu ser vi ett paradigmskifte inom bilsporten. Allt fler satsar på att rekrytera och behålla unga ledare ute i klubbarna, och det är oerhört positivt att se att de yngre nu börjar ta plats och att de får ta plats, säger Josefin Lundin, styrelsens representant i projektet.

De distrikt som ingår i satsningen är Södra, Småland, Gotland, Mellannorrland och Stockholm. Alla distrikt som ingår ska ge ungdomarna en c-utbildning, sedan får de lägga till egna mervärden. Så distrikten jobbar på olika sätt för att nå målet. Distrikten själva vet bäst vad som passar dem och vad som kommer att funka i deras distrikt.
- Vi måste se över vår organisation och hur vi integrerar nya medlemmar för att utvecklas och möta samhällets efterfrågan och struktur, och där är ungdomsintegreringsprojektet tillsammans med Idrotten Vill och Framtidens idrottsförening en viktig nyckel för att lyckas, avslutar Josefin Lundin
14-06-03 Glöm inte att söka LOK-stöd
Förkortningen LOK står för statligt lokalt aktivitetsstöd, LOK-stöd kan sökas av alla idrottsföreningar som bedriver verksamhet för deltagare i åldern 7-25 år. LOK-stödet finns för att stödja föreningsdriven barn- och ungdomsidrott.

Sista ansökningsdag 25 februari för perioden 1 juli – 31 december och 25 augusti för perioden 1 januari – 30 juni.

Stödberättigade är deltagare mellan 7-25 år. Ledarstöd ersätter tidigare sammankomstbidrag. Om man har två eller flera ledare och närvaroregistrerar i IdrottOnline finns möjlighet till ett extra ledarstöd. Ledare ska vara lägst 13 år. Ingen övre åldersgräns för ledare. Personnummer ska registreras.
Läs mer här: http://www.svenskidrott.se/Ekonomisktstod/LOK-stod/
14-06-03 Funktionärslandslaget fortsätter att utveckla sig
Utbildningen av unga funktionärer fortsätter. I slutet av förra veckan genomförde Funktionärslandslaget ytterligare en träff då de under två dagar i norra Stockholm fick ytterligare lärdom av vad som kan komma att krävas av en funktionär i ledande roll på större arrangemang.

Några av funktionärslandslagets medlemmar har redan hunnit med att arbeta på flera stora arrangemang som genomförs i Sverige och ett delmål i projektet är att få till erfarenhetsutbyte på stora internationella arrangemang.
- Vi diskuterar detta med FIA och hur vi ska få till erfarenhetsutbyte för yngre funktionärer mellan olika länder och större arrangemang. Internationellt erfarenhetsutbyte är jätteviktigt och något vi verkligen vill få till för att ge dessa ungdomar ytterligare kompetens, säger Hanna Sandberg som är utbildningsansvarig på bilsportförbundet.

Under dagarna vid Arlanda fick gruppen ta del av föreläsningar och teambuildning både från SISU och av en erfaren funktionär. Maria Gidlund från SISU Idrottsutbildarna gick igenom idrottens föreningslära som är för alla organisationsledare vad körkortet är för alla bilister och är samlingsnamnet på allt som har att göra med föreningskunskap, föreningsjuridik och föreningsrätt. I Idrottens föreningslära ingår också utveckling av föreningens organisation och verksamhet. Allt handlar i grunden om den ideella föreningen, om dess utveckling i nutid och framtid och om de utmaningar som står för dörren.
- Den här gången fick de lära sig mer grunden inom föreningsläran. Vid nästa träff ska vi bland annat lägga fokus på föreningsjuridiken, fortsätter Hanna Sandberg.

Medlemmarna i Funktionärslandslaget är mellan 17 och 26 år.
- Ja, vi är en grupp likasinnade ungdomar som brinner för det här med att vara funktionärer och om man vill utvecklas inom motorsport så är det här givande och det kommer även vara bra för kommande arbete tror jag då vi får lära oss mycket i de kurser vi har, säger Filip Sjödin.
Skånskan Annika Nilsson fyller i.
- Vi har arbetat med ledarskap och presentationsteknik samt konflikthantering och hur man förbättrar sitt förtroende inför en större grupp.

Ett av kurspassen hölls av SISU:s Marita Skogum. Skogum som är sexfaldige världsmästaren i orientering, och som under flera år även varit förbundskapten för orienteringslandslaget föreläste om ledarskap, presentationsteknik och konflikthantering.
En som rör sig mer i motorvärlden är Anette Heleander, hon var kursens inspirationsföreläsare. Med sin föreläsning tog hon med deltagran på hennes resa mot att bli världens första kvinnliga chefsstarter i Dragracing.
- Om man vill utvecklas sig som funktionär inom bilsporten är detta bästa sättet, här får man en bredare bild av bilsporten och man får en inblick inte bara i den grenen man själv håller på med, avslutar Annika Nilsson.
Se inslaget här.

 


14-05-30 Nån av besökarna här vill se på Race of Legends imorgon?!
Hör då snabbt av er här!!!
Försten och svara får biljett värd 200:--
maria@motorsportivarmland.nu
14-05-27 Ett års jubileum för magasin och blogg på sbfplay.se
Idag den 27 maj är det precis ett år sedan vi drog igång magasin och blogg på sbfplay.se. Vi firar en lyckad satsning i dagens magasin som både bjuder på en tillbakablick från året som gått, tävlingsreportage och inslag om spännande satsningar i bilsporten.

Gäst i studion är även Mats Thorszelius koordinator för rallylandslaget och ledamot i rallyutskottet för att prata om landslagssatsningar, däck i rally och så klart inför kommande Rally-SM deltävling i Köping i mitten på juni.

I kvällens magasin kan du även tävla om biljetter till STCC deltävling i Göteborg den 6-7 juni. Så missa inte att se kvällens magasin som publiceras klockan 19.00 på sbfplay.se.

Något nytt på sbfplay varje tisdag
Varje tisdag 19:00 SBF Play Blogg (utom sista tisdagen varje månad)
Sista tisdagen varje månad 19:00 SBF Play Magasin

Livekalendern
Missa inte att titta in i livekalender för att se vilka tävlingar som sänder live med bild och/eller ljud.Nästa planerade livesändning är nu i helgen från South Swedish Rally.
14-05-24 Inget internett stör uppdateringarna på MiV!
Dessvärre har jag blivit utan internet nu på morgonen och kan inte uppdatera förrän det hela kommer igång. Meningen är annars att jag ska följa Rallycross-VM i England, heat för heat.

Vi håller tummarna för att de får igång det hela!

Beklagar!
/Webban
14-05-16 KAK hedrar insatser för trafiksäkerhet
Gunnar Bark tilldelad Clarence von Rosen Medaljen

Direktör Gunnar Bark gjorde under sin tid som VD och ordförande för Autoliv avgörande insatser för ökad trafiksäkerhet. Under Barks ledning tog Autoliv stora steg med hjälp av framgångar baserade på forskning och utveckling av nya produkter som ökat säkerheten för förare och passagerare. Mest nytta får kanske tillskrivas utvecklingen av krock-kudden till att bli det säkerhetssystem med bland annat så kallade inflatable curtains som möjliggör att dagens bilar kan vara mycket säkrare än tidigare.

Clarence von Rosen medaljen utdelas till den som gjort uppmärksammade insatser för utvecklingen inom trafik och motorfordon. Här följer några exempel på mottagare av medaljen: Förre Volvochefen PG Gyllenhammar, förre kommunikationsministern Bo Turesson, Scaniachefen Leif Östling, Gunnar Elmgren, Stephen Wallman, Pelle Pettersson, och senast 2012 till Per Gillbrand, mannen som gjorde turbomotorn kommersiellt möjlig i stor skala.

www.kak.se
14-05-05 En dag på Strippen i Emmaboda den 17:e maj
För sextonde året i följd är det dags för EDPS© på Emmaboda Flygbana. Lördagen den 17 maj inleds utomhussäsongen med evenemanget som så många streetracers och bilbyggare jobbat för hela vintern.

För tider, anmälan, information och regler » tryck här.

Välkommen till Emmaboda Flygbana den 18 maj!
14-04-30 Valborgsmässofirande!
Dags att fira in våren!
Väl möt på Femtåbanan valborgsmässoafton kl 18.00 öppnar vi portarna.
Servering tipspromenad Vårtalare Fyrverkeri
Välkomna till Femtåbana Likenäs MK

http://www.likenasmk.com/
14-04-29 SBF Godkänd utrustning
Nu finns en ny lista av SBF Godkänd utrustning publicerad. (Inkluderar ett flödesschema hur utrustning godkänns)
http://web.sbf.se/regler/up/99/SBF_GODKAND_UTRUSTNING_7.pdf
14-04-21 Flera vinnare på Bilsport Performance & Custom Motor Show
Årets Bilsport Performance & Custom Motor Show avslutades på Annandag påsk med stor prisutdelning för samtliga fordonsutställare som deltagit på mässan.

Förutom jurygruppernas många priser delades även publikens pris ut: People´s Choice. Detta i tre olika kategorier Performance, Custom och Bike.

I det vackra påskvädret lockades 67.373 besökare till Bilsport Performance & Custom Motor Show i Jönköping. Mässans 41.000 kvadratmeter fylldes med styling, performance, ljudbyggen, motorsport och musik. Både nya trender, klassiska fordon och udda byggnationer inom fordonshobbyn visades upp.

Utanför mässhallarna arrangerades hissnande uppvisningar i världsklass. På Turtle Wax Arena kunde publiken se en fartfylld show med snöskotrar, driftingbilar, hojåkare, militärer samt 2003-års rallyvärldsmästare Petter Solberg!

På scenen i hall D bjöds det på stor musikunderhållning. Linda Gail Lewis tillsammans med sin dotter Annie Marie Dolan, The Playtones, Eva Eastwood, Tennessee Drifters och Roy Orbinson Tribute.

Påskhelgen avslutades med prisutdelning för fordonsutställarna, över 130 priser delades ut!
Carlos Stenson från Västra Frölunda tog hem hela tre priser med sin Moonshin Trickster, framtidshojen från förr. Best Custom Bike, Best in Show Bike och publikens pris People´s Choice Bike!

People´s Choice Custom delades ut till den amerikanske bilbyggaren John D’Agostino som tagit med sig sin Cadillac Sophia, 1940, ända från Kalifornen, USA.

Pär Edqvist från Lysvik vann People´s Choice Performance med sin Mitsubishi 3000 GT, 1997
14-04-14 Jimmy Olssons Volvo 940 Grp H på Elmia!
Hej allihopa!
Har varit väldigt tyst och lugnt här på hemsidan och på våran Facebook sida! De har nämligen inte hänt så mycket sen sist, tiden har lagts på annat!

Men nu är vi tillbaka och riktigt laddade inför grusäsongen drar igång och grus premiär med nya rallybilen. Premiären blir i Rally Karlstad 17:e Maj.

Mer om de framöver nu till de som händer här näst och de är att vi ska ställa ut på Elmia i Jönköping! Nordens största mässa motormässa. Bilsport Performance Show.

Bilen har nu fått lite omsorg av vax mm under helgen! Vi kommer finnas i Finess monter!

Mer info om mässan finns på länken ovan, vi återkommer med uppdatering närmare mässan.
www.jimmyolssonmotorsport.se

14-04-13 Kenneth Thorén ny ordförande för Svensk Bilsport
När Svenska Bilsportförbundet idag höll förbundsmöte på Södra Berget i Sundsvall valde mötet Kennet Thorén till ny ordförande för Svensk Bilsport under det kommande året.

Att förbundet skulle få en ny ordförande stod klart långt innan mötet då avgående ordförande Kåge Schildt efter tio år i den rollen tidigare aviserat att han nu lämnar posten som ordförande. Den nye ordföranden, Kenneth Thorén, har varit verksam som ledamot och även vice ordförande i bilsportförbundet under tio år.
- Känns kul att få förtroendet att nu få leda detta förbund. Jag har under tio år i styrelsen fått en bra utbildning genom att arbeta så nära Kåge och den erfarenheten känns bra att ha med sig i rollen som ordförande. Och vi kommer fortsätta det arbete som vi i styrelsen gjort de senaste åren tillsammans med föreningar och distrikt, att fortsätta arbeta med ett förbund och en idrott som ska växa sig ännu starkare med fler utövare, säger nye ordföranden Kenneth Thorén.

Förbundet fick också en ny ledamot i styrelsen. Daniel Nyman som kommer från Norrbotten och Kalix.
- Ja, det här ska bli roligt. Jag har hållit på med bilsport sedan jag var arton och att nu som femtionioåring komma in och arbeta i styrelsen med de övergripande frågorna ska bli väldigt spännande, säger Daniel Nyman.
14-04-10 Varmaste tankar till alla inblandade och anhöriga
Det är en tung dag för svensk motorsport i samband med den hemska olyckan i Skänninge Knixen idag.
Det finns inga ord som kan mildra det i det som hänt, men jag vill bara få skicka mina varmaste tankar till alla inblandade och anhöriga.
/Maria
14-04-11 Gyllenhammars bilar till Elmia
Tre av Pehr G Gyllenhammars personliga tjänstebilar ställs nu för första gången ut tillsammans. Premiären sker på på Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia i påsk där cirka 80.000 förväntade besökare kan beskåda den legendariske Volvo-chefens 244 Turbo, 262 Coupé och 780, alla lackerade i samma röda färg och med specialtillverkad röd inredning.

Och om dagens industriledare ofta väljer att hålla en låg profil, ofta av säkerhetsskäl, var det inget för Pehr G Gyllenhammar som ledde Volvo från 1971 till 1993. Hans specialbyggda tjänstebilar var lackerade i en intensivt signalröd färg som inte fanns på några andra Volvo-bilar.
– Jag ville ha en färg som var fräck, utmanande och hade nerv, säger Pehr G Gyllenhammar.

Även inredningarna går i rött och specialtillverkades av Volvo Personvagnars eget sadelmakeri. Den röda färgen gick också igen i den påse med geléhallon som alltid fanns placerad i förardörrens ficka!

244 Turbo från 1979 hade även specialbeställd motor eftersom det var först ett år senare, hösten 1980, som 240-serien skulle komma med B21ET-motor. Effekten var 155 hk vilket innebar 0-100 km/h på cirka 9 sekunder och 195 km/h i toppfart.

262 Coupé från 1981: Volvos mest spektakulära modell under åren 1977 till 1981 och tillverkades bara i 6.622 exemplar. Den var designad av Bertone i Italien, som också byggde bilen åt Volvo. Under huven sitter inte V6:an som var original i Volvo 260-modeller utan den 4-cylindriga turbomotorn. I 262:an är den dock uppgraderad med högre kompression, annan kamaxel, laddluftkylare och ett modifierat avgassystem vilket gav 180 hk.

780 från 1985: Detta år fyllde Pehr G Gyllenhammar 50 och på födelsedagen 28 april fick han det årets stora Volvo-nyhet – 780. Åter var det Carozzeria Bertone som fått förtroendet att ta fram Volvos flaggskeppsmodell. Fortfarande 4-cylindrig motor, men nu var det den nya fulltrycksturbon B230 FT med 165 hk som satt i Gyllenhammars bil, två år innan den kom ut på den svenska marknaden.

I hall C på Bilsport Performance & Custom Motor Show kan besökarna njuta av dessa röda specialombyggda klassiker!
14-04-08 Rallyvärldsmästare till Jönköping!
Rallyvärldsmästaren och numera rallycrossproffset Petter Solberg kommer till Elmia i påsk. Den omåttligt populäre norrmannen bjuder på stor show i sin hårdtrimmade Citroën-racer i samband med Bilsport Performance & Custom Motor Show.

Årets utställning innehåller också en omfattande motorsportavdelning där det vimlar av stjärnor, bland andra Stig Blomqvist, Thed Björk, Pontus Tidemand, Timmy Hansen och Johan Kristoffersson.

Stig Blomqvist blev rallyvärldsmästare i Audi 1984 och är en av Sveriges absolut största motorsportikoner. Hans fantastiska karriär hyllas med en stor monter. Bland bilarna som presenteras finns givetvis Audi Quattro, modellen som revolutionerade rallysporten tack vare fyrhjulsdrift. Dessutom både den Saab V4 som Blomqvist rattade till seger i KAK-rallyt 1971 och den Saab 99 Turbo som han vann Svenska Rallyt med 1979. Stig kommer själv att vara på Elmia hela helgen.

En unik Porsche 924 GTS lär väcka rallyfantasternas nyfikenhet. Det ska vara den optimala bilen till populära Midnattssolsrallyt som helt dominerades av Volvo förra året, och självklart visas också vinnar-240:n som kördes av Jimmy Olsson. Den snabbe värmlänningen ställer ut sin egen påkostade Volvo 940 Grupp H som anses vara Sveriges hetaste rallybil.

Det är inte bara 2003 års rallyvärldsmästare Petter Solberg som ser till att det blir full fart i påsk. Många av motorsportstjärnorna deltar i rafflande sprintrace med häftiga buggybilar som gör 0-100 km/h på 3,5 sekunder. Fyra förare tävlar varje dag och här är några av de namnkunnigaste:

Timmy Hansen, nybliven fabriksförare för Peugeot i rallycross-VM, ställs mot legendaren Stig Blomqvist och STCC-kungen Thed Björk.

Regerande juniorvärldsmästaren i rally, Pontus Tidemand, utmanas av Nascar-föraren Alx Danielsson.

Volvo-friskusen Jimmy Olsson möter racing- och rallycrossuveränen Johan Kristoffersson.

De flerfaldiga rallymästarna Björn ”Nalle” Johansson och Tomas ”Gullabo” Jansson tävlar mot Ramona Karlsson, första tjejen i rallycross-VM.

Missa inte årets stjärnspäckade och actionladdade påskmässa!
14-04-03 Jon Olssons extrema sportbil till Elmia
En av de mest uppmärksammade fordonen på årets Bilsport Performance & Custom Motor Show blir garanterat Rebellion R2K. Det är en Ultima GTR som förvandlats till gatregistrerad Le Mans-replika. Ägaren heter Jon Olsson, världsberömd freestyleskidåkare som numera är lika känd för sina extrema sportvagnar med takbox som för våghalsiga tricks i skidbackarna.

Ultima GTR är en kompromisslös engelsk sportvagn som köps i byggsats och oftast drivs av en Chevrolet V8-motor. Men ”original” Ultima var inte tillräckligt för Jon Olsson. Han ville ha något ännu snabbare och fräckare. En gatracer som överträffade hans tidigare Lamborghini-byggen.

Inspirationen hämtades från de vingprydda racerbilarna som tävlar i prestigefyllda Le Mans 24-timmars, främst Audi R18. Men till skillnad från den dieseldrivna tyska vinnarbilen har Rebellion bensinmotor, en snällare Lexus V8 för gatkörning och en vassare V10 som används på bana.

Jon Olsson har varken tid eller kunskap för ett så här omfattande projekt. Därför vände han sig till en av landets absolut skickligaste bilbyggare, Leif Tufvesson på Caresto i Ängelholm. Leif har tidigare varit utvecklingsansvarig på Koenigsegg och därmed mycket erfaren när det gäller extrema sportbilar.

Trots hård tidspress blev Rebellion R2K klar precis lagom till fjolårets omtalade Gumball 3000 för supersportbilar. ”Landsvägsrallyt” startade i Köpenhamn och gick via St Petersburg i Ryssland ner till Monaco, en sträcka på 670 mil!
– Den är direktstyrd som en gokart, så det är två händer på ratten som gäller hela tiden, berättar Jon Olsson. Bilen kan ses i Bilcity Superbikes monter i hall B.

Även om Rebellion R2K blir dragplåster i hall B finns det massor av andra sevärdheter bland de närmare 500 fordon som visas upp på Elmia i påsk. Exempelvis Sveriges häftigaste Lancia med trimmad turbosexa från Toyota Supra.

Bilsport Performance & Custom Motor Show arrangeras för 44:e gången och lockar årligen cirka 80.000 besökare.
14-03-28 Zamora Lind och Säffle MC vann varsin Stecka-bok!
I utlottningen bland de frivilliga sponsorerna för januari-februari blev det Zamora Lind och Säffle MC som kammade hem varsin Stecka-bok, "Från Rally till Rallycrossmästare".

Varmt grattis till er och framförallt varmt grattis till alla er som är med och sponsrar.
Har ni något förslag på utlottning eller vill vara med och sponsra med något, tveka inte att höra av er!

/Maria
(maria@motorsportivarmland.nu)
14-03-28 Påsken blir julafton för alla hojälskare!
En viktig del av årets Bilsport Performance & Custom Motor Show i Jönköping är storsatsningen på motorcyklar. Besökarna kan njuta av ett 70-tal hojar som speglar hobbyns hela bredd, allt från choppers, caféracers och veteraner till BMW:s nya custommaskin R nineT. Påskhelgen blir alltså rena rama julafton för alla mc-fantaster!

Adam Nestor, rankad som en av Sveriges absolut skickligaste hojbyggare och vinnare av MCM Bike of the Year Award 2013, förfogar över en monter på hela 10x13 meter. Där visas gräddan av landets fräckaste caféracers, plus att Adam har en workshop.

Minst lika sevärd är Moonshine Trickster, framtidshojen från förr. Den har båtmotor, avancerad vattenkylning och en osannolik bladfjädergaffel. Dessutom massor av härliga detaljer i koppar, mässing och brons.
– Målet var att bygga en hoj från slutet av 1800-talet, så som människorna då tänkte sig att en framtidsmotorcykel skulle se ut, säger Carlos Stenson, mannen bakom Moonshine Trickster.

Hondas robusta fyrtaktsmoped Zoomer har sedan länge kultstatus i Japan och USA där det byggs vilda customhojar med feta bakdäck, förlängd hjulbas och snygga lackeringar. Under påskhelgen kommer Europas första customföretag specialiserat på just Zoomer, Scooter Werks i Göteborg, att modifiera en sådan moppe i sin monter. Därutöver bjuds det på Skandinavien-premiär för både 50-talsstukade ”Bobber John” och streetfightern ”Absinth”.

Betydligt mer praktisk känns BMW R nineT. Här har man utgått från BMW:s klassiska 1.200-kubiks boxermotor, tagit lite influenser från hojbyggaren Roland Sands i Kalifornien, lagt till designkänsla av BMW:s svenske formgivare Ola Stenegärd och vips blir resultatet coola R nineT. En het nykomling med modern teknik förpackad i ett kaxigt skal.

Precis som vanligt är det främst spektakulära entusiastfordon som fyller Elmias mer än 41.000 kvadratmeter under påskhelgen. För alla hojälskare blir säkert den stora mc-avdelningen i Hall D mässans absoluta höjdpunkt.
14-03-26 Info, Reparation av Bur
Information om Reparation av certifierad Bur.
www.sbf.se/pdf/blanketter/TE_Reparation_Bur.pdf

14-03-17 Ramona utvald av Michèle Mouton till FIA:s kommitté
FIA Women in Motorsport Commission, WMC, startades av det internationella bilsportförbundet, FIA, 2009. President för kommittén är Michéle Mouton, fransyskan som på 80-talet satte ett mycket starkt historiskt avtryck för kvinnor inom motorsport, då hon tillhörde den absoluta världstoppen i rally och var den första kvinna att vinna ett VM-rally. WMC verkar för att främja kvinnor inom motorsport, allt från förare till mekaniker, ingenjörer och teamchefer. Totalt har kommittén 25 medlemmar runtom i världen.

Ramona har blivit utsedd utsedd som en av två förarrepresentanter i kommittén, och kommer att delta i möten och vara delaktig i de beslut som tas för att utveckla WMC, dess medlemmar, och deras engagemang för kvinnor inom motorsport. När Michèle ställde frågan till Ramona om hon var intresserad av att bli medlem i WMC var hon inte sen att tacka ja. “Michèle har alltid varit min största förebild och en stor inspirationskälla för mig. Det är verkligen en jättestor ära att få bli utvald till WMC, och att få arbeta tillsammans med såväl Michéle som med andra kvinnor i världen som lever och brinner för motorsport” säger Ramona.

“Ramona arbetar målmedvetet och ambitiöst med sin egen karriär och tar sig samtidigt tid för att hjälpa andra, vilket är väldigt speciellt. Ramona visar starkt engagemang, förtroende och entusiasm och är en stark förebild för unga kvinnor. FIA Women in Motorsport Commission är mycket glada över att välkomna henne som medlem” säger Michèle Mouton.
14-03-14 Öhlins Racing AB söker nu en Stötdämpartekniker till Öhlins Auto Norden i Karlstad
Gillar du att arbeta i en organisation där motorsport står i centrum så kommer du att trivas hos oss. Öhlins Racing AB öppnade 2011 en avdelning i Karlstad som skall betjäna den skandinaviska marknaden. Försäljning, service och reparationer av stötdämpare kommer att ske från Öhlins Auto Norden. Vi bygger stötdämparapplikationer efter kunds önskemål.

Vi söker dig som är Tekniker med inriktning mot fordonsteknik och/eller maskin. Du har erfarenhet av att arbeta med fordon, gärna bil och du har god erfarenhet av projektarbete samt vana av att hantera krävande kunder och tuffa tidsplaner. Ett praktiskt handlag och vana att arbeta med bilar är viktigt. Erfarenhet från mekaniskt arbete som svarvning, fräsning och svetsning är också meriterande. Då allt arbete som vi utför dokumenteras finns ett krav på datavana och gott ordningssinne.

Då arbetet kräver internationella kontakter måste du ha goda kunskaper i engelska. Kunskaper i fler språk är meriterande.

Vi lägger mycket stor vikt vid din person. Den här tjänsten kräver att du är driven, självgående och målinriktad. Dessutom har du mycket god samarbetsförmåga samt förmåga att jobba parallellt med flera olika uppgifter och projekt. Du är kreativ och strukturerad.

Din ansökan vill vi ha via mail.
rekrytering.autonorden@ohlins.se

Skriv "Stötdämpartekniker" som mailrubrik.

Annonsen i pdf
14-03-12 ”Ingen minns en fegis” och Hellre bruten fot än bruten tävling” - Sportpodd med Annie Seel
”Ingen minns en fegis” – det är ett av Annie Seels många motton. ”Hellre bruten fot än bruten tävling”, är ett annat. Både meritlistan och skadelistan är gedigen.
Rallyprinsessan som hon också kallas har startat i en av världens farligaste tävlingar - Dakarrallyt – hela sex gånger. 2010 körde hon in som segrare i ökenrallyts damklass på motorcykel med känslan: ”Var det inte svårare än så?” Den gången bröt hon ”bara” tummen, som hon själv uttrycker det. I övrigt har hon inga korsband i knäna och totalt över 30 frakturer i sin 45-åriga kropp. Det är med fara för sitt liv som hon många gånger har pressat sig till gränsen för vad som är möjligt fysiskt och psykiskt.

I Sportpodden med Edström och Åberg berättar Annie om utanförskapet som barn i en relativt fattig familj och hur det format henne, om att självkänslan inte serveras på fat och hur hon planerar att genomföra sitt sjunde Dakarrally om ungefär två år…hon ska bara få ihop 3,5 miljoner kronor först. Jantelagen är inget för henne.

http://sportpodden.com/2014/03/12/7-annie-seel/

14-03-11 Ramona på hedrande topplista + iskörning för tjejer i Kall
Aftonblandets sportreporter Anna Andersson, har listat de kvinnor i världen hon anser betyder mest för motorsporten idag och som har chansen att påverka sporten in i framtiden. Ramona hamnar på en hedrande 4:e plats på listan, efter Michéle Mouton, Danica Patrick och Monisha Kaltenborn. Se hela listan HÄR

Under söndagen arrangerades en tjejdag hos Kall Autolodge, där Ramona instruerade i iskörning i Porsche och Golf R. Dagen bestod av teori och praktiska övningar i bromsteknik och hur man kan provocera bilen till kontrollerade sladdar. Intresset var mycket stort, och lockade flera långväga kursdeltagare. Det dröjde inte många dagar innan gruppen var fullbokad. ”Vilken dag! Extra kul med en ren tjejgrupp, och med den fantastiska feedbacken från tjejerna kunde vi bara konstatera att detta måste måste vi göra om igen” säger Ramona.
14-03-10 Ny profil och nytt namn för bilsportrörelsen
I oktober 2013 togs beslut om att genomföra den nya grafiska profilen för Svenska Bilsportförbundet. Nu blir bilsportrörelsen Svensk Bilsport. Den nya grafiska profilen är framtagen utifrån ett kommunikationsmanér där Bilsportförbundet ska vara och uppfattas som ett mer öppet förbund. Med den nya profilen skapas även en mer enade front mot det externa samhället. Det övergripande budskapet är Svensk Bilsport.
Tryck för större bild!

Arbetet har genomförts av en extern byrå samt en arbetsgrupp med personal från kansliet och styrelsens vice ordförande Kenneth Thorén. Thorén som har mångårig erfarenhet av att bygga varumärken i affärsvärlden.
- Bilsportförbundet har under de senaste 10-15 åren uppträtt under olika profiler i både tryck och media och inte alltid enhetligt. En förstärkt profil och tydlighet är nödvändig. Med vår nya profil får vi en tydlighet som gör Svensk Bilsport lättidentifierbart, säger Kenneth Thorén.

Till den nya logotypen har underlogotyper med respektive distrikt, sportgren eller kommitté tagits fram. Detta för att få ett så starkt genomslag som möjligt och för att få ett så enat och starkt förbund som möjligt. Även landslaget lämnar sin gamla logotyp och får en ny profil som bygger på den nya logotypen och kommer framöver benämnas som Sweden National Team och Sweden Junior Team.
- Jag tror mycket på tydlig kommunikation och Svensk Bilsport som ett starkt varumärke, menar Thorén och fortsätter. En enhetlig profil är en nödvändighet i dagens media brus och den nya profilen är modern och enkel i sin formgivning vilket ger Svensk Bilsport en modern framtoning, säger Kenneth Thorén.

Bilsportförbundet har länge haft den klassiska ratten som symbol. Under åren har den blandats upp med ett flertal olika logotyper. Dessa försvinner. Men just ratten kommer finnas kvar som symbol för bland annat olika utmärkelser som finns inom rörelsen.
I samband med den nya profilen och det nya begreppet, Svensk Bilsport, kommer även förbundet genomföra en övergång under 2014 gällande hemsidor. Svensk Bilsport kommer kliva in i Riksidrottsförbundets administrationsmiljö, EpiServer som ingår i Idrott Online. I samband med denna övergång kommer respektive distrikt, sportgren och kommitté att få egna sidor som följer den nya profilen. Den nya logotypen och dess underlogotyper finns nu att hämta hem för användning på sbf.se.
- Min förhoppning är att vi snabbat kan implementera nya profilen i hela Bilsport Sverige, avslutar Kenneth Thoren.

Här hittar du de nya loggorna för nedladdning och riktlinjer för dem.
14-03-06 Nyhet kring Enkla Tävlingsformer och tävlingstillstånd inom BilsportOnline
Svenska Bilsportförbundet har gjort en justering inom Tävlingstillstånd på BilsportOnline, där det nu går att söka tävlingstillstånd för gren – Enkla Tävlingsformer, tex. Time Attack, Ticket to Drive, Drivers Open http://www.sbf.se/sportgrenar/enkla-tavlingsformer/regler/ .

Det som skett är att några tävlingsformer lyfts ut/in under samlingsnamnet Enkla Tävlingsformer, där de som tidigare hade ”egna valalternativ” så som exempelvis Lådbil, Drivers Open och Uthållighet, nu inte går att söka som enskilt tävlingstillstånd. De söks nu som Enkla Tävlingsformer och anges i texten vad för tävlingstyp det gäller.

Denna justering har gjorts för att anpassa tävlingstillståndssystemet till hur regel- och sportgrensbeståndet faktiskt ser ut idag samt att det är fler tävlingstyper på väg in i Enkla Tävlingsformer.

23 stycken redan sökta tävlingar för 2014 inom Uthållighet och Drivers Open påverkades direkt, och har flyttats till kategori Enkla Tävlingsformer för att följa tillståndsstrukturen.
www.sbf.se/201
14-03-05 Young Female Drivers i SVT ikväll kl.22.00
I kvällens avsnitt av UR:s serie “Idrottens Himmel och helvete”, görs ett reportage om Ramonas projekt Young Female Drivers, YFD, som hon driver tillsammans med Idrottslyftet. I programmets himmel-del fokuserar de på en positiv ledare inom idrotten, och i kvällens avsnitt följer programledare Niklas Hyland Ramona när hon arrangerar en utbildningsdag för YFD. Programmet sänds ikväll på SVT1, kl. 22.00.
14-03-04 Svensk Bilsport satsar på unga funktionärer
All idrott behöver funktionärer. Även bilsporten. Men många idrotter tappar både utövare, ledare och funktionärer. Sedan 2012 satsar Bilsportförbundet på unga funktionärer. Nu fortsätter satsningen med funktionärslandslagets andra kull.
- Samhället förändras. Jaget håller på att bli viktigare än kollektivet och det gynnar inte idrottsrörelsen. Därför lyftes ungdomarna som tema redan på förbundsmötet 2012 och senare samma år hade vi de första ungdomarna i funktionärslandslaget. Nu börjar vi med den andra kullen, säger Hanna Sandberg, utvecklings- och utbildningsansvarig på Svenska Bilsportförbundet.

Målet är att få ut fler ungdomar på ledande funktionärsroller i olika bilsportarrangemang i Sverige. De som genomför utbildningen får personliga utvecklingsplaner med satta delmål under utbildningstiden. Två av årets ungdomar är Erika Hellquist, 21 och Filip Sjödin, 20.
- Det är kul med motorsport och jag gillar att vara funktionär och att kunna utveckla sig själv. Sen är det kul att ge tillbaka av det som man fått. Dels till klubben men även till hela bilsporten, säger Erika Hellquist som får medhåll av Filip Sjödin.
- Det är en intressant satsning. Som ungdom hamnar du ofta i skymundan. Nu, med detta, blir det mer seriöst. Det finns många roliga uppgifter och det här är ett bra tillfälle att ta till vara på och utveckla sig själv, menar Filip Sjödin.

Ett mål med funktionärslandslaget är att det ska finnas utbildade ungdomar som ska användas för att ingå i tävlingsledning eller domarjury på SM-tävlingar under 2014.
- Det är ett bra mål och med det visar man även att ungdomar ska och kan ta plats i ledarrollen med viktiga ansvarsuppgifter, avslutar Filip Sjödin.

I årets funktionärslandslag ingår.
Annika Nilsson, 26, Skåne racers ideella förening
Erika Hellquist, 21, Wäxjö MS
Filip Sjödin, 20, Stuguns MK
Kevin Olsson, 18, Hyllinge MS
Matilda Roslund, 17, Jönköpings karting klubb
Patrik Knöös, 24, Åmåls MK
Sofia Lundberg, 18, Älvsbyns MS
14-03-04 Bilsporten startar nationellt rekryteringsprojekt - söker goda exempel
Svenska Bilsportförbundet ska under 2014 och 2015 storsatsa på rekrytering. Bakgrunden är de utmaningar som idrotten står inför med färre ideellt engagerade och att många väljer att idrotta utanför föreningslivet. Tillsammans med distrikt och klubbar vill förbundsstyrelsen skapa förutsättningar för att få in fler medlemmar till sporten och fler funktionärer.

I dagsläget är projektet i en analysfas och arbetsgruppen söker nu efter goda exempel ute i rörelsen. Har du idéer för hur vi skulle kunna få fler funktionärer på våra tävlingar? Finns det någon satsning som gjorts i din klubb, ditt distrikt eller av sportgrensutskotten som du tycker varit väldigt bra? Finns det projekt som varit mindre bra och varför?
Arbetsgruppen vill ha in tips och idéer – vi vill veta vad du tycker att SBF ska göra för att rekrytera medlemmar i framtiden.
Frågor eller idéer? Kontakta sammankallande för arbetsgruppen, Josefin Lundin: josefin.lundin@sbf.se

Arbetsgrupp rekryteringsprojektet består av:
Josefin Lundin, ledamot förbundsstyrelsen
Gunnar Rantzow, adjungerad ledamot förbundsstyrelsen
Hanna Sandberg, utbildningsansvarig SBF
Sören Emmervall, kommunikationsansvarig SBF
14-03-04 Magnus Lampert blir övergripande förbundskapten för Svensk Bilsport
Hudiksvallssonen Magnus Lampert blir övergripande förbundskapten för Svensk Bilsport. Trettioårige Lampert tillträde tjänsten i början av februari.
- Personligen är det fantastiskt inspirerande. Kort om tjänsten kan sägas är att det handlar om att bygga ett starkare varumärke för landslaget och förstärka profileringen av våra förare. Vi kommer att stötta med resurser, utbildning, utveckling och kunskap inom områden som förarna behöver. Det är något som jag verkligen brinner för och det ska bli riktigt roligt att komma igång och jobba och att göra det tillsammans med Landslagskoordinatorerna för respektive gren, säger Magnus Lampert.

Magnus Lampert kommer att få en kombinerad roll som förbundskapten och sportchef med bland annat ansvar för landslagen och landslagskoordinatorerna för respektive gren.
- Vi är mycket nöjda med att ha kunnat knyta Magnus till oss. Han har under tre år arbetat för oss i olika projekt kring utvecklingen av förare. Och sedan i höstas har vi tittat på olika lösningar för hur vi kan förbättra landslagsorganisationen. Att det föll på en ung kraft med bra kompetens som vi tror kan tillföra mycket i vår landslagssatsning känns perfekt, säger Thomas Jansson, förbundsdirektör på Svenska Bilsportförbundet.

Svensk Bilsport har idag landslag i fyra grenar. Racing, rally, rallycross och karting. Dessutom finns ett juniorlandslag i crosskart.
- Mycket arbete i år kommer gå åt till att sätta strategin för hur vi ska få det att fungera framöver och det görs med förbundet i stort och mer i detalj med koordinatorerna. Men det vi redan sett är att vi vill utöka körträningen. Men inte nödvändigtvis i tävlingsbil utan även hitta andra sätt att träna bakom ratten. Vi kommer även arbeta för att hitt fler tillfällen till läger och andra mötesplatser där förarna kan utbyta erfarenheter över grenarna. Sen jobbar jag väldigt nära Riksidrottsförbundet för att komma så djupt som möjligt i utvecklingen om vad som händer när man kör bil, allt för att optimera vad som krävs av en förare för att köra som bäst. Där arbetar vi mycket med Riksidrottsförbundets specialister inom idrottsmedicin, fysiologi, nutrition och mentalrådgivning, avslutar Magnus Lampert.
14-03-04 Ungdomsforum 22-23 mars
Vill du träffa och lära känna ungdomar med samma intresse som du? Passa på att åka till ungdomsforumet ute på Arlanda som SBF:s ungdomsgrupp anordnar den 22-23 mars.
Vi kommer ha en rolig helg där det ska pratas, debatteras och diskuteras motorsport dagarna igenom. Allt från hur vi får fler unga till sporten, stjärnorna i rallyskogen till hur bilsportförbundet fungerar. Det är begränsat antal platser – så passa på att anmäla dig idag!
Inbjudan finns här!
14-03-04 Läkarundersökning för internationell licens
För att erhålla internationell licens krävs läkarundersökning varjeår och EKG vartannat år.
Fr.o.m. 45-årsdagen är arbets-EKG obligatoriskt, innan dess är det tillräckligt med vilo-EKG.
Vi gör inga undantag från dessa regler.
För komplett information se Appendix L i FIA:s reglemente (Chapter II – Regulations for the medical examination of drivers), www.fia.com
14-03-04 SBF magasin igång igen och bloggen
Svenska Bilsportförbundets egen playkanal rullar vidare under 2014. Magasinen har ny tid för 2014. Sista tisdagen i månaden klockan 19:00. Samma tid övriga tisdagar sänds Holmudds videoblogg.
SBF-play hittar du här.
14-02-27 Internationella besök på mässan i Jönköping
I år är ordningen återställd. Legendaren John D´Agostino kommer att finnas på Bilsport Performance & Custom Motor Show i påsk.Med sig i bagaget har han ett bilbygge i form av en Cadillac Coupé 1940 som döpts efter skådespelerskan Sophia Loren. Ett projekt som av många anses vara det bästa som John och hans team någonsin skapat. Han är en av flera internationella bilbyggare som kommer till mässan.

Den amerikanske bilbyggaren John D´Agostino har under flera år visat sina spektakulära bilar under påskhelgen på Elmia.
– Sverige har blivit som ett andra hemland för mig och det är alltid lika roligt att återse alla människor som jag lärt känna genom åren, säger D´Agostino.

Sophia är en Cadillac Coupé från 1940 som John köpte 2009.
– Det tillverkades bara 1.320 stycken coupéer det här året och vad jag har hört finns det bara 13 kända exemplar bevarade idag, varav sju är i körbart skick.

John D´Agostino som gjorde sin debut på utställningar redan 1967 förknippas mest med byggen baserade på 1960- och 70-talare.
– Av de närmare 50 bilarna jag visat genom åren är det bara några få som byggts på 1940-talare.

Många experter menar att Sophia är den charmigaste D´Agostino-kreationen hittills.
D´Agostino är den mest långväga bilbyggaren på mässan. Men det kommer även fordon från länder som Finland, Danmark, Norge och Tyskland.

Rene Frankenstein från Berlin ställer ut sin Volkswagen Golf 1, 1977. En totalombyggd klassiker, som tar krom och puts till en helt ny nivå. Ytterligare en tysk billbyggare är Uwe Wolf, boende sydväst om Hannover. Han visar upp sitt candyröda bygge, en Opel Kadett C Coupé från 1976.

Från vårt grannland i öst, Finland, kommer bland annat Toni Vähä med en kaxig Nissan 350Z som med all säkerhet kommer att dra till sig många blickar.

Men just nu guppar den mintgröna Cadillacen omkring i en container ute på Atlanten. Lagom till påsk når transporten Sverige och Jönköping där Bilsport Performance & Custom Motor Show slår upp portarna på långfredagen!
14-02-20 Fordon som jobbat - Årets tema i Hall C på Bilsport Performance & Custom Motor Show
Arbetsfordon i tidstypisk miljö är årets huvudtema i Hall C på Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia i Jönköping under påskhelgen. Det kommer att finnas allt från klassiska Televerks-duetter till ambulans och polisbil i räddningsaktion.

Motorhistoriska Riksförbundet och Nostalgia Magazine har sedan flera år tillbaka haft gemensamt ansvar för innehållet i Hall C, som är den nostalgiska hallen.
– Nu tycker vi det är dags att gamla trotjänare får den uppmärksamhet som de förtjänar, resonerar MHRF:s generalsekreterare Jan Tägt.

Ett flertal montrar, som fått olika arbetsnamn, är under planering ihop med respektive fordonsägare. Utmed ”Minnenas allé” får besökarna uppleva en blandning av olika fordon i sina rätta arbetsmiljöer och tidsepoker. Vid de klassiska Televerks-duetterna har folkstormen Valdemar dragit in under långfredagen. Besök ett traditionellt lastbilsåkeri från mitten av 1900-talet. Utryckningsfordonen är på plats vid en olycka och mycket, mycket mer.

Dessutom har ett antal fordonsklubbar visat intresse att medverka. Däribland Östergötlands Veteranlastbilsklubb och Vagnhistoriska Sällskapet. Mycket talar nu för att årets innehåll ska locka alla sorters fordonsentusiaster och smakriktningar.
– Fjolårets lyckade satsning på historiska fordon som modifierats under sin bruksperiod uppskattades verkligen. Aldrig tidigare har så många besökare samlats i Hall C, säger Eva Holmberg, projektsamordnare för mässan.

Bilsport Performance & Custom Motor Show består av fyra hallar. Hall C är den nostalgiska hallen med en härlig blandning av klassiska fordon som bilar, lastbilar, motorcyklar, mopeder och båtar.
14-02-06 Mustang firar 50 år på Elmia
För 44:e gången arrangeras Sveriges största motormässa för entusiastfordon – Bilsport Performance & Custom Motor Show. Varje år vallfärdar cirka 80.000 besökare till mässan på Elmia under påskhelgen, vilket gör det till Sveriges största återkommande publikevenemang. I år firar Fords stora försäljningssuccé Mustang 50 år. Det firas i Las Vegas, North Carolina och givetvis på Bilsport Performance & Custom Motor Show i Jönköping!

Under påskhelgen fylls fyra hallar på mer än 41.000 kvadratmeter med allt inom motorhobbyn. Bilar i yttersta originalskick, customiserade motorcyklar, fordonsbyggnationer i toppklass, både nationell och internationell motorsport och mycket, mycket annat.

I hallarna syns flera teman från olika genrer och tidsepoker. Färg, form, ljud och ljus spelar en stor roll och tillsammans med underhållning och aktiviteter blir det en komplett motormässa för alla entusiaster.
– En av flera höjdpunkter finns i Hall D, där Mustangens jubileum firas. Extra festligt för att det internationella jubileet äger rum samtidigt som mässan, berättar Eva Holmberg, projektsamordnare.

Mustang gjorde debut 1964 och har under fem decennier producerats i miljontals exemplar. Intresset för modellen är fortfarande stort bland motorentusiaster världen över och under 2014 kommer det firas rejält då den sportiga Forden fyller 50 år.

I dag har den populära ”vildhästen” producerats i ett halvt århundrade och till skillnad från andra modeller i samma genre har Mustangen i princip aldrig varit nedläggningshotad. Fem generationer har det hunnit bli och den sjätte väntar ivrigt på att få komma ut till försäljning.
– Förutom allt som händer inomhus, lovar vi även att ge besökarna en hisnande utomhusshow. Arenan fylls med rök, däcktjut och svindlande uppvisningar, avslöjar Eva Holmberg.

Räkna med en utställning och show utöver det vanliga!
14-02-05 Gustavsson Composite lanserar en ny hemsida
Gustavsson Composite lanserar en ny hemsida www.gustavssoncomposite.se och vill tacka Grankvist Kommunikation för ett toppenjobb!
14-02-04 RadioRally i Borås har startat en podcast om rally
RadioRally i Borås har startat en podcast om rally och motorsport. Vi sammanfattar och analyserar vad som händer inom rally och motorsport i vår
Podcast.
http://radiorally.wordpress.com/2014/02/04/radiorally-avsnitt-1/
14-02-04 Publikfest i samband med årets Bilsportgala
Vid årets Bilsportgala i Norrköping hyllades svensk motorsportelit både för nationella och internationella framgångar under tävlingsåret 2013. Det hedersfyllda priset Bilsport Award delades ut i olika kategorier, SM-medaljörer prisades och flera hederspristagare hyllades.

Dagen började med Race of Norrköping, med ett par tusen besökare som bjöds på härlig driftingshow, crosskartuppvisning samt radiostyrd bilport. På området fanns flera tävlingsbilar och företag som visade upp sig.
På kvällen arrangerades årets Bilsportgala med cirka 500 gäster i Louis De Geer konsert & kongress med trerättersmeny och högklassig underhållning i form av Nanne Grönwall och Boppin’ Steve samt konferencierparet Mi Ridell och Bilsports Mikael Johansson.

SM-medaljer för tävlingsåret 2013 delades ut både under eftermiddagen samt på kvällens gala, då tillsammans med flera hedersomnämnande. Årets Ungdomstävlande blev Timmy Hansen, KAK. Årets Ungdomsledare gick till Linda Söderström, Wäxjö MS, och Lina Leandersson, Kalmar MK. Young Technician Award fick David Olsson, Lights2flag/Memphis Racing och Årets Bilsportare blev rallyföraren Pontus Tidemand som vann Junior-VM i rally 2013.

Varje år får en talangfull ung förare ett stipendium genom Rydell Special Award. I år tilldelades priset totalsegraren i Formel Renault 1.6 – Erik Johansson.

Bilsportens Hederspris fick Janne Blomqvist och Eje Elgh för deras engagemang i motorsporten och för sitt arbete som kommentatorer under Formel 1-sändningarna.
14-02-04 Prisade i Minnesfonderna
Under årets Bilsportgala så prisades fem stipendiater ut Ronnie Petersons Minnesfond, Robert Essebros Minnesfond och Anecto Minnesfond.

Dagen började med bilsportshow, prisutdelning under eftermiddagen och sedan var det dags för kvällens gala där de fem första att prisas var de unga förarna ur minnesfonderna.

Det var tre mottagare i Ronnie Petersons minnesfond, två kartingförare i form av Johan Andersson KAK Motorsport och Oscar Menander från Helsingborgs Karting Klubb. Den sista pristagaren Andreas Wernersson var prisutdelare för de två första mottagaren och blev bara mer och mer förvånad under motiveringen till namnet presenterades och det stod klart att han var den sista pristagaren.

Ur Robert Essebros minnesfond prisades Filip Martinsson från Uddevalla Karting Klubb och Philip Morin från Luleå MS blev pristagare i Anecto Minnesfond.

I nästa Bilsport Rally & Racing kommer mer information om pristagarna i minnesfonderna.

Mottagare ur Minnesfonderna:
Ronnie Peterson Minnesfond
Johan Andersson, KAK Motorsport
Oscar Menander, Helsingborgs Karting Klubb
Andreas Wernersson, Lidköpings KK

Robert Essebros Minnesfond
Filip Martinsson, Uddevalla KK

Anecto Minnesfond
Philip Morin, Luleå MS
14-04-02 Information från Licensavdelningen
Den här tiden på året är det många som ringer till oss. Svaren på de flesta av dina frågor hittar du underLicenseroch på det inbetalningskort du har fått.

Licensavdelningen har telefontid 9-12, men du når oss via e-post till kl. 16.30 måndag-torsdag och till kl. 15.00 på fredagar.
Vanliga frågor:
Jag ska börja köra som senior 2014, men har fått inbetalningskort på junioravgiften?
- T.o.m. det år du fyller 18 betalar du junioravgift trots att du kör som senior.

Jag har gjort klubbyte/utökning men de gamla uppgifterna står på inbetalningskortet?
- Vi har sannolikt gjort ändringen efter att inbetalningskorten gick till tryck.

Jag tänker göra ett klubbyte, ska jag betala licensavgiften redan nu?
- Betalar du efter att klubbytet har blivit gjort undviker du den administrativa kostnad som annars tillkommer.

Får jag ett nytt inbetalningskort om jag gör en ändring innan jag har betalat min licens?
- Nej. Om ändringen inte medför en högre licensavgift så skickar vi inget nytt inbetalningskort.

Jag har inte löst ut min licens på 5 år och fick därför ett inbetalningskort för väckning av licens. Måste jag betala den avgiften även om jag tänker lösa ut licensen 2014?
- Ja. Avgiften för väckning gäller 2013 års licens.

Det finns viktig information på inbetalningskortet, läs det!
Vi hade lite tekniska bekymmer ett par dagar i december. Av den anledningen har vi nyligen skickat ut en extra omgång av de licenser som bör ha skrivits ut berörda datum. Detta gjorde vi för att säkerställa att inte någon blev utan licens, men det innebär också att några av er har fått dubbla licenser.
www.sbf.se
14-02-04 Med siktet inställt på 2014
Bara en skvätt kallt kaffe finns kvar i botten av de vita plastmuggarna som flyttas runt på bordet. Smältvattnet blandar sig med sanden på partytältets golv och värmefläkten blåser för fullt. Samtalet är glatt men koncentrerat.
- Jag flyttar min bromspunkt mer hit, säger en rallycrossförare och tittar tvärs över bordet på en rallyförare som nickar intresserat när kopparna justeras för att förtydliga förklaringen.

Det är januari. Bara dagar efter nyår. Platsen är Sveg och sportgrenarna rally och rallycross håller ett landslagsläger.
Läs hela texten om landslagslägret från Sveg här.
14-02-04 SBF magasin igång igen och bloggen
Svenska Bilsportförbundets egen playkanal rullar vidare under 2014. Och redan har första magasinet vistats. Magasinen har ny tid för 2014. Sista tisdagen i månaden klockan 19:00. Samma tid övriga tisdagar sänds Holmudds videoblogg.
SBF-play hittar du här.
14-02-04 Ramona och Miriam “Årets ambassadör” hos Hello Sweden
Som första rallyförare blev Ramona 2012 uttagen till Hello Sweden, tillsammans med elitidrottsövare i andra sporter som friidrott, alpint, längdskidor, golf m.m Under Hello Swedens stora “Winter Meeting” som arrangerades i Stockholm, blev Ramona och Miriam utsedda till “Årets ambassadörer” i Hello Sweden efter deras framgångsrika säsong 2013. Temat för årets träff var “engagemang” och där även Ramonas ungdomsprojekt Young Female Drivers uppmärksammades i samband med prisutdelningen.

Som symbol för utmärkelsen, fick Ramona och Miriam en guldpläterad och graverad ambassedeur-rulle från Abu Garcia. “Vilken ära! Jättekul att få denna utmärkelse i detta fina sällskap” säger Ramona och Miriam. Fjolårets ambassadörsutmärkelse delades ut till Emil Jönsson och Anna Haag.

14-03-02 Välkomna till Öppet hus på Öhlins Auto Norden 5 februari!
Titta gärna förbi hos oss på Öhlins för en fika i väntan på starten av rallyt onsdagen 5/2.

"Kaffepannan" hålls varm från ca 14-tiden och någon timme framåt!

Tryck för mer info!
Välkomna!

http://ohlinsauto.se/
14-01-30 Bokrelease i samband med Rally Sweden
I samband med årets upplaga av Rally Sweden kommer boken "Rallymästarna - 21 världsstjärnor i närbild" att börja säljas. Boken är skriven av Boo Wennerberg och så gott som alla bilder har tagits av Tony Welam.

"När Boo Wennerberg som ung journalist började sin bana som motorsportreporter på Värmlands Folkblad och senare Vi Bilägare anade han inte att han 34 år senare skulle sitta omgiven av berg av anteckningsböcker och bandinspelade intervjuer med rallyförare från hela världen.

Alla dessa intervjuer har nu sammanställts och uppdaterats till en bok med 21 närporträtt av rallyns världsstjärnor, från den förste världsmästaren Björn Waldegård, som också skrivit bokens förord, till dagens Sébastien Ogier som tagit över efter den niofaldige världsmästaren Sébastien Loeb. Många bjuder på anekdoter och berättar öppenhjärtigt om vad som hände bakom kulisserna.

Bisarra stallorder, tekniskt fusk, förutspådda olyckor, personliga kriser och uppmärksammade uttalanden - allt detta och mer därtill får läsarna ta del av.

Statistik från världsstjärnornas samtliga VM-rallyn från 1979 och senare finns med. Bokens fantastiska bilder är nästan uteslutande tagna av fotografen Tony Welam och de välkända röntgenteckningarna på några av rallyvärldens mest kända bilar har gjorts av tekniske illustratören Herbert Müdsam"
Boken kommer att börja att säljas på serviceplatsen i Hagfors på onsdag nästa vecka, och vid Färjestads-specialen onsdag kväll och i Torsby.

14-01-30 Ramonas ungdomsprojekt med i SVT
I veckan följde UR:s program “Idrottens himmel och helvete” Ramona och hennes projekt Young Female Drivers under deras träff i Stockholm. Idrottens himmel och helvete är en programserie i åtta delar som sätter fokus på barn och ungdomars idrottsutövande, och vill skapa en diskussion om den genom kritiska och granskande inslag. Programmet innehåller även en “himmel”-del, där de fokuserar på ett positivt ledarskap, och där Ramonas YFD-projekt följdes.

På Training Partners bana utanför Arlandastad instruerade Ramona i körteknik, och därefter begav de sig till HiQ:s huvudkontor i Stockholm, och där Ramona intervjuade deras VD Lars Stugemo med temat sponsring från en sponsors perspektiv. “Körning i kombination med tips på hur man skaffar samarbetspartners kändes som en perfekt kombination. En extra bonus fick vi tack vare programledare Niklas Hyland, som tog sig tid med tjejerna och bjöd på mediaträningstips mellan filmningarna” säger Ramona.
14-01-29 David Olsson - Sveriges bästa unga bilsportmekaniker
David Olsson, 25 år, var nog en av Bilsportgalans mest överraskade och gladaste pristagare, när han i lördags fick ta emot det prestigefyllda priset Young Technician Award (YTA). Priset är ett stipendium på 15 000 kronor för utbildning eller studieresa inom tävlingsmekanikerområdet för unga svenska talanger på elitnivå i rally och racing.
- Det känns helt fantastiskt att efter en tuff och utmanande säsong i V8 Thundercar få
avsluta året med att få ta emot Young Technician Award. Speciellt med tanke på vad jag vet vad utmärkelsen betytt på vägen för Ricky, vår teamchef. Två pristagare i samma team, känns lite extra speciellt, säger David själv om utmärkelsen som överraskande honom rejält.

David har sina unga år till trots redan hunnit skaffa sig en gedigen erfarenhet av racingen. Han har både varit framgångsrik förare i Formula Ford och på senare år mekaniker i teamet Lights2Flag/Memphis Racing. Som mekaniker i teamet har han blivit mycket uppskattad och lovordad av teamchefen Ricky Rasenius (tidigare mottagare av utmärkelsen YTA) och föraren Alx Danielsson. Båda menar att David - med sitt lugn och sin mognad - haft en avgörande roll för teamets framgångar.

Davids framtidsplaner
Om framtidsplanerna berättar David att man troligen fortsätter med V8 Thundercar och Swedish GT även denna säsong.
- Drömmen vore om vi kan ta steget ut till internationell GT-racing. Det vore stort, avslutar en mycket glad David Olsson.

Satsning på motorsporten
MAF och Bilproffs.se satsar på motorsporten som en rekryteringsplattform för framtidens medarbetare i motorbranschen.
- Våra unga och duktiga mekaniker är mycket goda ambassadörer för både mekanikeryrket och bilsporten. David Olsson är därför en mycket värdig representant för alla våra framgångsrika mekaniker och tekniker, säger Benny Wallin, projektansvarig för satsningen.
- Det är också med glädje jag kan konstatera hur utmärkelsen sedan starten för 8 år sedan nått en hög status i motorsportvälden och vad den betyder för våra pristagare, fortsätter Benny Wallin, som är mycket nöjd med valet av årets mottagare av Young Technician Award.

www.bilproffs.se.
14-01-27 Idag presenterar vi årets första SBF Play Magasin!
Nytt för året är att vi kommer att spela in magasinet, för att kunna göra små justeringar och rappare klipp innan man kan se det offentligt kl 19:00 på www.sbfplay.se! Den andra nyheten i magasinet, och för den delen också vår videoblogg, är att de nya avsnitten kommer upp på tisdagar klockan 19:00.
Varje tisdag 19:00 SBF Play Blogg (utom sista tisdagen varje månad).
Sista tisdagen varje månad 19:00 SBF Play Magasin.

Dagens magasin kommer självklart att belysa det faktum att Sverige fått en F1-förare i form av Marcus Ericsson, men det kommer även vara reportage från SM-veckan i Umeå där SM i rally-sprint avgjordes, vi har besökte landslagets läger i Sveg och självklart nyheterna från Årets Bilsportgala som gick av stapeln nu i helgen. Dessutom kommer vi ta upp de hetaste nyheterna om vem som kör vad under 2014, där bland annat en mycket meriterad kartläsare avslöjar sin kommande satsning!
Vi kommer även att gästas av den lovande Formel 3 föraren John Bryant-Meisner. Så med andra ord är detta något en bilsportälskare inte vill missa!

Release idag den 28 januari klockan 19:00 på sbfplay.se!

Hjälp till att sprida

14-01-26 Ramona och Miriam röstades fram som segrare
“Bilsport Award” delas årligen ut till landets främsta seniorer och juniorer i sportgrenarna rally, racing, rallycross och dragracing. Ramona och Miriam skrev under 2013 ett stycke svensk motorsporthistoria då de som första kvinnor någonsin tog hem totalseger i en Rally SM-deltävling och mästerskapssilver i huvudklassen Trimmat 4WD. För dessa prestationer utnämndes de till årets Rallyförare / co-driver och var även nominerad till “Bilsport Senior Award”, där tidningen Bilsports läsare får rösta fram den totala vinnaren av de olika grenarna. Nominerade, tillsammans med Ramona och Miriam, var racingföraren Thed Björk, rallycrossföraren Timmy Hansen och dragracingföraren Michael Gullqvist. På scenen fick Ramona och Miriam veta att de hade fått flest röster, och tog med stor glädje emot priset. “Det känns stort att få ta emot denna utmärkelse i denna konkurrens. Vi är verkligen jättestolta och glada” jublade Ramona och Miriam, som hyllades av över 500 gäster på Bilsportgalan.
14-01-26 Glädjeyra då motorsporteliten hyllades
Vid lördagens Bilsportgala i Norrköping hyllades svensk motorsportelit både för nationella och internationella framgångar under tävlingsåret 2013. Det hedersfyllda priset Bilsport Award delades ut i olika kategorier, SM-medaljörer prisades och flera hederspristagare hyllades.

Dagen började med Race of Norrköping, med ett par tusen besökare som bjöds på härlig driftingshow, crosskartuppvisning samt radiostyrd bilport. På området fanns flera tävlingsbilar och företag som visade upp sig.

På kvällen arrangerades årets Bilsportgala med cirka 500 gäster i Louis De Geer konsert & kongress med trerättersmeny och högklassig underhållning i form av Nanne Grönwall och Boppin’ Steve samt konferencierparet Mi Ridell och Bilsports Mikael Johansson.

SM-medaljer för tävlingsåret 2013 delades ut både under eftermiddagen samt på kvällens gala, då tillsammans med flera hedersomnämnande. Årets Ungdom Tävlande blev Timmy Hansen, KAK. Årets Ungdom Ledare gick till Linda Söderström, Wäxjö MS, och Lina Leandersson, Kalmar MK. Young Technician Award fick David Olsson, Lights2flag/Memphis Racing och Årets Bilsportare blev rallyföraren Pontus Tideman som vann Junior-VM i rally 2013.

Bilsport Award delades ut i racing, rally, rallycross, dragracing och karting. Av dessa röstade Bilsports läsare fram Årets Junior, som tilldelades Pontus Tideman tillsammans med sin co-driver Ola Fløne, samt Årets Senior som gick till Ramona Karlsson och co-drivern Miriam Walfridsson.

Varje år får en talangfull ung förare ett stipendium genom Rydell Special Award. I år tilldelades priset totalsegraren i Formel Renault 1.6 - Erik Johansson.

Bilsportens Hederspris fick Janne Blomqvist och Eje Elgh för deras engagemang i motorsporten och för sitt arbete som kommentatorer under Formel 1-sändningarna.
14-01-24 Bilsportshow inleder Bilsportgalan
Under lördagen blir det fartfylld bilsportshow mitt i industrilandskap när Svenska Bilsportförbundet och tidningen Bilsport genomför sin Bilsportgala. Dagen inleds med evenemanget Race of Norrköping med Drifting och Crosskartshow vid Holmentornet bakom Flygeln.
- Race of Norrköping är ett evenemang för att visa upp bilsporten, vi bjuder på en häftig bilsportshow i centrala Norrköping, det blir utställning av olika tävlingsbilar och andra fordon och utställare, säger Jörgen Ekwall, marknadsansvarig på Svenska Bilsportförbundet.

Evenemanget är kostnadsfritt och riktar sig till alla, stora som små och för barn blir det bland annat prova på i Radiostyrd Bilsport, provsittning av Crosskart och annat spännande. Klockan 11.00 börjar evenemanget och sedan är det shower klockan 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 samt 15.30 med bland annat driftingföraren Mikael Svensson från Norrköping.
- Klockan 13.00 börjar eftermiddagens prisutdelning där SM och RM medaljer delas ut för 2013-års prestationer i bland annat rally, karting, dragracing och historisk bilsport. Det sker inne i flygeln och dit är också allmänheten välkomna, fortsätter Jörgen Ekwall.

Klockan 19.00 öppnas dörrarna till årets Bilsportgala för anmälda gäster. Både nationella och internationella framgångar av svensk motorsportselit ska hyllas. Ytterligare medaljer för SM och RM delas ut, då för olika klasser inom racing och bilorientering.

Det hedersfyllda priset Bilsport Award, som delats ut av tidningen Bilsport sedan 1997, premierar årets förnämsta prestationer inom svensk bilsport. Bilsport Award delas ut i racing, rally, rallycross, dragracing och karting. Alla vinnarna går att läsa om på www.bilsport.se. Bland pristagarna röstar Bilsports läsare fram årets senior respektive junior som offentliggörs under Bilsportgalan.

Mer information på: www.bilsportgalan.sbf.se

14-01-24 Frida Axelsson och Jonna Eson Brådhe vill inspirera flera att nå sina drömmar!
Under en längre period har Frida och Jonna bollat många idéer med varandra. Dom har nu kommit fram till ett riktigt roligt projekt som dem båda brinner för otrolig mycket!
- "Vi hoppas kunna inspirera flera att aldrig ge upp deras drömmar. För kan vi så kan ni! "Säger Jonna och Frida.

2 målmedvetna rallybrudar med olika bakgrunder men en sak har dem gemensamt, och det är RALLY! Nu vill tjejerna komma ut i landet och föreläsa, inspirera och berätta om hur deras väg har varit hit idag.

Tjejerna har tävlat sedan 2009 respektive 2010. Frida och Jonna blev uttagna till Young Female Drivers, ett projekt i samarbete med Svenska Bilsportförbundet och Idrottslyftet där Ramona Karlsson är projektledare och mentor åt 7 unga kvinnliga talanger. Det var först då Frida och Jonna insåg att dem hade samma höga mål!

Det har inte alltid varit en dans på rosor för tjejerna men en sak har dem visat, det är att aldrig ge upp. Nu vill dem inspirera flera unga där ute som också har drömmar genom att visa att det bara går om man vill.

De berättar hur de har tagit sig hit idag och vad dem en så länge har upplevt och vilka mål dem har! Trots deras unga ålder har dem åstadkommit mycket.

Är ni intresserade att lyssna på nästa generations rallybrudar?
Allt är möjligt, ge aldrig upp!
Frida och Jonna skräddarsyr föreläsningar så den passar just er!

www.fridasrallyteam.se www.rallyjonna.com

14-01-21 Ramona arrangerade Young Female Drivers-träff i helgen
I helgen arrangerade Ramona träff för Young Female Drivers, där hon är mentor för sju unga kvinnliga förare inom grenarna crosskart, folkrace, rally och rallycross – och som hon driver i samarbete med Idrottslyftet. På lördagen var det extra fokus på mental träning, och där Andreas Kullberg från Time2Change utbildade tjejerna i hur viktigt det är att tänka på rätt sätt. Andreas är mental coach, och har bland annat arbetat med flera framgångsrika elitidrottare. “Jag är verkligen jätteglad att Andreas kunde komma och dela med sig av sina kunskaper. Motorsport är till väldigt stor del en mental sport, och det kändes viktigt och värdefullt att få ge tjejerna mer kunskaper i detta område” säger Ramona.

Glenn Mattsing, VD och delägare av tidningen Outside samt förlaget Go Outside Media AB, höll i ett intressant föredrag där han berättade om medias uppbyggnad, och hur man på bästa vis kan dra nytta av detta i tjejernas motorsportsatsningar.

Helgen avslutades hos Set Sail Fitness i Arvika, och där Ramonas personlige tränare Erik genomförde fystester med tjejerna. Testerna var en uppföljning av förra YFD-träffens fystester, och med positiva resultat. “Trots att de flesta nyligen återhämtat sig efter envisa förkylningar, presterade de allra flesta bättre resultat än förra testet. Och några av tjejerna hade gjort extra stora framsteg, både vag gäller kondition och styrka, vilket var riktigt positivt och kul att se!” säger Ramona
14-01-18 Team Elof Lindälvs Gymnasium blir Årets Bilproffs
Den prestigefyllda titeln Årets Bilproffs, gick under årets på Automässa i Göteborg till Elof Lindälvs Gymnasium, tillsammans med en prissumma på 25 000 kr. Tillsammans med tvåan, Herrgårdsgymnasiet och trean, Torekällgymnasiet får de dela på en prispott på 50 000 kr.

I år deltog 14 skolor i mekanikertävlingen Automotive Workshop Challenge, som arrangeras av Bilproffs.se. Tävlingsmomentet går ut på att en kundmottagare tar emot ett fordon, tar fram en arbetsorder, låter mekaniker reparera felet, skickar tillbaka bilen till kundmottagaren som lämnar tillbaka bilen till kunden igen, på 45 minuter. Efter fyra dagars tävlande stod vinnaren klar.
- Det var roligt att se den energi som flödade under tävlingen. Den vinnande skolan, Elof Lindälvs Gymnasium, arbetade på ett väldigt effektivt och strukturerat sätt inom laget, konstaterar tävlingsansvarig inom Bilproffs.se Patrik Svensson.

Elof Lindälvs Gymnasium mottog en prischeck på 25 000 kr skänkt från Fordonsverkstadsutrustarna, FVU, samt en stor segerpokal från Bilproffs.se.
- Årets tävling var bra, med ett bra och väl fungerande upplägg. Hela laget höll en hög nivå, och vi brukar ha bra elever på Elof Lindälvs Gymnasium, säger lagets lagledare Tommy Isaksson.

Herrgårdsgymnasiet som kom på andra plats, fick en prischeck på 15 000 kr och trean Torekällgymnasiet, fick 10 000 kr. Båda skolorna fick naturligtvis också en pokal var.

Mer information om tävlingsuppgifter, övriga deltagande skolor, poäng, m.m. hittar du på Bilproffs.se e.
Bilproffs.se är ett varumärke under Motorbranschens yrkesnämnder.
14-01-14 Sponsra och Vinn! Alla spon sponsrar 50:-- eller mer är med i utlottningen av två signerade böcker "Från Rally till Rallycrossmästare"
Alla som är med och sponsrar 50:-- eller mer fram till och med 28 februari är med i utlottningen av boken "Från Rally till Rallycrossmästare" skriven av Morgan Björk.

Boken handlar om Steckas karriär och 2 lyckliga vinnare vinner vardera en signerad bok!


» Mer info här

Hur gör jag för att ha chans att vinna?!
Varje 50:-- ger dig en vinstchans när du frivilligsponsrar.
Betalar du in 100:-- har du 2 vinstchanser, 150:-- ger
3 vinstchanser etc.

OBS! Tävlingen gäller tom 28/2 2014.

Pengarna betalar du in på: BG 5797-0402

Glöm inte ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningskortet!

OBS! Vill du ha en bekräftelse på att du är med om utlottningen skriv då ut din mailadress.

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!

Info Från Rally- till Rallycrossmästare
Författare: Morgan Björk
Pris: 595:--

"Stecka som han kallas är en av Sveriges mest populära förare och han har gjort sig ett namn inom både Rallyns och RallyCrossens värld. Han berättar öppenhjärtligt om sitt liv och sin karriär"

Mer info boken: www.aretsbilsport.se
Mer info Stecka: www.walfridson.com.

14-01-10 Medaljregn under Bilsportgalan!
Den 25 januari regnar det medaljer och utmärkelser över Norrköping då 2013-års prestationer inom svensk motorsport hyllas.

Under dagen blir det utställning med aktivteter och på kvällen årets stora motorsporthändelse - Bilsportgalan. Mitt i centrala Norrköping ligger vackra och anrika Industrilandskapet, som tidigare var ett centrum för pappers- och syindustrin. Lördagen den 25 januari arrangeras här en heldag med aktiviteter av Svenska Bilsportförbundet och tidningen Bilsport.

Mellan klockan 11-16 välkomnas allmänheten till en utställning i motorsportens tecken runt Louis De Geer konsert & kongress. Vid fem tillfällen blir det motorshow, med uppvisning av fordon inom drifting, crosskart och rallycross. Det blir även utlottning bland besökarna med möjlighet till medåkning.

På eftermiddagen delar Svenska Bilsportförbundet ut priser för tävlingsåret 2013 i SM/RM och NEZ bland annat inom rally, karting, dragracing och historisk bilsport. Prisutdelningen varvas med underhållning och hålls i samma lokal som galan senare på kvällen. Det kompletta programmet finns på www.bilsportgalan.sbf.se.

Klockan 19.00 öppnar tidningen Bilsport och Svenska Bilsportförbundet dörrarna till årets Bilsportgala. Både nationella och internationella framgångar av svensk motorsportselit ska hyllas. Ytterligare medaljer för SM/RM och NEZ delas ut, då för olika klasser inom racing och bilorientering.

Det hedersfyllda priset Bilsport Award, som delats ut av tidningen Bilsport sedan 1997, premierar årets förnämsta prestationer inom svensk bilsport. Bilsport Award delas ut i racing, rally, rallycross, dragracing och karting. Alla vinnarna går att läsa om på www.bilsport.se. Bland pristagarna röstar Bilsports läsare fram årets senior respektive junior.

Röstningens resultat offentliggörs inte förrän under Bilsportgalan, då motorsportåret 2013 firas med trerätters galameny och högklassig underhållning.

14-01-09 Öhlins Auto Norden på landslagsläger
Öhlins Auto Norden har inlett ett samarbete med Svenska Bilsportförbundet och fanns nyligen på plats i Sveg där SBF bland annat samlat juniorlandslaget i rally för ett tre dagar långt läger.
– Jag höll bland annat ett föredrag men deltog även i de praktiska tester som genomfördes, berättar Lars Andersson, chef på Öhlins Auto Norden.

Det var under den första dagens seminarium i Svegs Folkets hus som Andersson föreläste om fjädring, stötdämpare och väghållning.
– Jag pratade också en hel del om justering, beteenden på bilar och olika dämparkonstruktioner. Jag fick många frågor, de flesta relaterade till bil och däck, berättar Lars.

Teori blandades med praktik och bland annat fick kursdeltagarna, som var ett 70-tal till antalet, möjlighet att testa sina bilar på tre stycken välpreparerade sträckor.
På den gemensamma serviceplatsen fanns Lars Andersson tillsammans med Bert Skelander, tekniker på Öhlins Racing AB, för att supporta.
– Det var ett 20-tal bilar som deltog. Vi åkte med i många utav dem, klickade på dämpare och var behjälpliga med en massa inställningstips. Det var intressanta och givande dagar.

Lägret i Sveg var bara början på ett intensivt samarbete mellan Öhlins Auto Norden och SBF 2014.
– Samarbetet innebär bland annat att vi ska vara på plats på alla SM-deltävlingar i rally. Meningen är att teamen ska ha rätt att ställa frågor och få tips av oss – oavsett vilket fabrikat de har på sina stötdämpare.
Nästa uppdrag för Öhlins Auto Norden blir sprint-SM i både rally och rallycross i Umeå den 17-18 januari.

ohlinsauto.se/2014/01/08/ohlins-auto-norden-pa-landslagslager/
14-01-02 Ändringar Gemensamma Regler 2014
Nu finns ett ändringsdokument för Gemensamma Regler 2014. Det har tillkommit ett antal viktiga ändringar gällande G-regler version 2014, dessa ändringar finns nu samlade i ett separat dokument. (Detta för att slippa skapa en helt ny version av G-reglerna, och att alla ev. utskrivna G-regler 2014 skulle bli inaktuella)
http://web.sbf.se/regler/up/99/Gemensamma_Regler_edit-2014_1.pdf
14-01-02 Swedish Motorsport Industry medverkar vid Autosport International 2013
Intresseorga
Mer info om Autosport International www.autosportinternational.com

Tillbaka till startsidan