Tillbaka till startsidan2019
2019
           

19-12-13 Svensk Bilsport – först i världen med digitala licensbevis
Sverige är ett av de första länderna i världen att införa digitala licensbevis inom bilsport. Nu släpps appen Svensk Bilsport som är ett enkelt och smidigt sätt att hålla ordning på sina bilsportlicenser.
– Vårt jobb är att utveckla bilsporten i Sverige. Det gör vi på många sätt, men mycket av arbetet just nu handlar om att göra det säkert, enkelt och roligt att hålla på med sporten. Och ett steg i det är att vi nu är jättestolta över att presentera appen Svensk Bilsport, säger Anna Nordkvist, vd på Svenska Bilsportförbundet.

Appen Svensk Bilsport är ett stort och viktigt steg i Svensk Bilsports digitaliseringsarbete. I takt med teknikutvecklingen och digitala kanaler har en mängd nya grenar och tävlingsformer utvecklas. Men med nya aktörer ställs höga krav på att sporten sköts på ett säkert sätt.

För att vara aktiv inom bilsport krävs, som i många andra sporter, en licens. Bilsport är ofta en tävlingsform med hög hastighet och små marginaler – vilket medför att stor vikt läggs på säkerhet. En bilsportlicens intygar att man som förare, co-driver eller funktionär har den kunskap inom säkerhet och regler som krävs. Just utfärdandet och hanteringen av licenserna är en en av de viktigaste uppgifterna Svenska Bilsportförbundet har för att säkerställa att bilsporten utvecklas och är säker.
– Vårt uppdrag är att utveckla bilsporten i Sverige. Det handlar både om att utveckla grenar och tävlingar, men också att tillsammans med bilsportklubbarna följa med i det som sker runt omkring oss. Vi lever i ett uppkopplat samhälle där mer och mer sker i datorn och mobilen. Nya beteenden som hela tiden skapar nya behov. Som förbund är det något vi måste anpassa oss till, och lika väl som vi är måna om de utövare vi har måste vi även tänka på nya, som lever i en allt mer digital värld, säger Anna Nordkvist.

De digitala licensbevisen är säkra och kan uppdateras i realtid. Med appen ser användaren vilka licenser den har, förnyar och betalar licenser med Swish och får specifik information som man behöver. De digitala licensbrickorna fungerar på alla tävlingar, banor och events som är anslutna till Svensk Bilsport.
– För Svensk Bilsport är det här en stor satsning på att ytterligare förenkla för våra medlemmar. I denna första versionen av appen har vi fokuserat på licenserna till aktiva utövare. Och framöver kommer appen och andra digitala verktyg bli en del i det Svensk Bilsports erbjuder till aktiva, till funktionärer, till tävlingsarrangörer, till banägare och till dig som är intresserad av bilsport, säger Lars Pettersson, ordförande i Svensk Bilsport.

Här förklarar tvåfaldige världsmästaren i Rallycross, Johan Kristoffersson, hur den nya appen fungerar. https://sbfplay.solidtango.com/video/johan-kristoffersson-om-appen-hela


19-12-12 Appen Svensk Bilsport - ett sätta att förenkla ditt bilsportande
Nu går Svensk Bilsport in i en ny fas när appen Svensk Bilsport lanseras. Det här är ett viktigt steg i Svensk Bilsports digitaliseringsarbete där appen är framtagen med syftet att förbättra servicen samt att den som är aktiv inom bilsport enklare ska kunna hantera administrationen kring sitt motorsportutövande, både som förare och funktionär. Det vill säga få mer tid att lägga på sporten.
- För Svensk Bilsport är det här en mycket stor satsning på ytterligare förenkling för våra medlemmar. I första steget handlar om att kunna köpa och lösa ut sina licenser, men framåt kommer appen bli mycket mer och en del i Svensk Bilsports kommunikativa och kommersiella utbud och då även rikta sig till en bredare bilsportintresserad målgrupp, säger Anna Nordkvist, vd för Svensk Bilsport.

Mer information om appen och hur du laddar hem den hittar du här: https://www.sbf.se/Sportgrenar/Appen/
19-12-05 Madelene Buskas, 2019-års codriverstipendiat i Thomas Carlssons Minnesfond
29-årige Madelene Buskas är 2019-års stipendiat i Thomas Carlssons Minnesfond. Minnesfonden förvaltas av Katrineholms Motorklubb, och utser årligen ett stipendium till en ung och lovande codriver, lite av "Årets Codriver" i Rallysverige.

Denna gång går stipendiet till en "Gotlands-Töjs", en codriver tävlande för Gotlands MF men boende utanför Stockholm, som är mycket uppskattad både i och utanför tävlingsbilen. Man kan absolut säga att hon är född in i bilsporten, där både hennes var far var bilsportare och bägge hennes bröder kör rally, givetvis med "Madde" i högerstolen.

Från första meterna hemma på Gotland som 13-åring i kartläsarstolen, till att börja på den lokala och regionala rallykartan, har intresset vuxit och utvecklingen gått framåt, där hon snabbt blivit en efterfrågad codriver med hela Sverige på meritlistan.

Madelene är flitigt efterfrågad av många förare, där hon kämpar och satsar hårt med en vilja av stål. Levererar noter med fokus och passion i bilen och en smittande glädje utanför, en grym teammedlem helt enkelt.
- Jag blir jätteglad och klart rörd, säger en mycket överraskad Madde när vi når henne på telefon. - Oerhört hedrande och kul, framför allt när man tänker på de som tidigare fått stipendiet, nu är jag en i det grymma gänget säger en glad stipendiat.

Omdömet som fokuserad, koncentrerad och engagerad codriver som har koll på läget, både i och utanför bilen. Ja för en codriver skall inte bara leverera noter med precision, det är mycket annat som ligger på en topp-codrivers "att göra lista".

Allt detta resulterade i ett SM-Guld 2018 med Jonas Bodin i OT2WD, men även ett bra resultat i Rally Sweden med Joakim Roman. 2017 åkte hon SM och några finska race med Jonna Eson Brådhe och 2015 seger i Svenska Rallycupen med Alex Wikvist.

2019 låg satsningen på JSM med Johannes Joons, men några tekniska haverier omöjliggjorde SM-medaljer detta år, men Madde och Johannes siktar på nytt år i tävlingsbilen, sannolikt i Supercupen och några SM-tävlingar, och givetvis lockar några fler utlandsrace - gärna Rally Finland hälsar Madde till våra Rallyåkare.

Hon gillar och känner sig bekväm med att skriva egna noter, det är slitsamt på en lång VM-tävling säger hon, men väl värt utmaningen och besväret när det fungerar för teamet i bilen. Det och SM-Guldet hemma på väggen, det gör att man sporras vidare när man har en dipp och det gått tungt på någon tävling, avslutar Madde när vi gratulerar henne till stipendiet.
19-12-01 Prisutdelningar hos Västra Bilsportförbundet
Västra Bilsportförbundet hade sin prisutdelningsgala i Örebro i helgen. Det var ett rekordstort deltagande då 176 personer närvarade under festligheterna!

Prisutdelningen genomfördes mycket gemytligt av V:A BF´s ordförande Kenneth Ax.
Följande personer fick priser under helgen:
Radiostyrd Bilsport 1:8 IC Offroad: 1:a Mattias Norén, Alingsås RC, 2:a Kristian Johansson, Lidköpings RCK, 3:a William Hedenqvist, Skövde MK.
Radiostyrd Bilsport 1:8 IC Track: 1:a Axel Birgersson, Örebro RBC, 2:a Stefan Andersson, Örebro RBC, 3:a Magnus Bengtsson, SMK Trollhättan.

Karting:
KA Micro: 1:a Hilda Lundh, SMK Örebro, 2:a Dante Velander, Uddevalla KK, 3:a Teo Hansson, FMCK Borås.
KA Mini: 1:a Max Andersson, FMCK Borås, 2:a Hampus Varis, Skövde MK, 3:a Agnes Malmsten, SMK Örebro
KA J60: 1:a Robin Hafström, Uddevalla KK
KA J125: 1:a Lucas Packalén, Uddevalla KK, 2:a Kevin Karlsson, Lidköpings KK, 3:a Adam Isaksson, Uddevalla KK
KA S125: 1:a Jonathan Sundell, FMCK Borås, 2:a Emil Svenssin, FMCK Borås, 3:a Hampus Karlsson, Lidköpings KK

Folkrace:
Årets Arrangör: Falköpings MK
Årets Senior: Andreas Ledin, MK Kopparberg
Årets Dam: Johanna Ekelund, Årjängs MK
Årets Juniorer: Ebba Karlsson, Hallsbergs MK, Sofia Hagrydh, Vara MK, Klara Nylin, MK Ran, Daniel Wennerstrand, SMK Eda, Rasmus Carlsson, Filipstads MK, Leo Sandberg, Ulricehamns MK

Rallycross:
Klass 2400: 1:a Dennis Fagergren, Laxå MK, 2:a Gustav Johansson, Götene MK, 3:a Kristian Olsson, MK Team Westom.
Klass 2150: 1:a Kristofer Olsson, MK Team Westom, 2:a Marius Tangen, MK Team Westom, 3:a Raymond Nilsson, Stenungsunds MS
Klass Junior 2150: 1:a Filip Martinsson, Orust BK, 2:a Jim Jansson, MK Team Westom, 3:a Jacob Hillner, Örebro MC

Racing:
Racing FM 1 Sprint: 1:a Filip Bernström, MK Ran, 2:a Joel Thorén, Falkenbergs MK, 3:a Olle Jansson, Lidköpings KK
Racing FM2 Långlopp: 1:a Team 24, 2:a Lindwall Racing, 3:a Ferdinand
Årets ungdom: Filip Bernström, MK Ran

Rallysprint:
Klass 11 4WD: 1:a Patrik Pettersson & Bo Björnqvist, Falköpings MK, 1:a Roger Olsson, MK Väst, 3:a Urban Andersson, Stenungsunds MS
Klass 12 2WD: 1:a Nicklas Karlsson & Anders Kolberg, MK Team Westom, 2:a Stig Christensen, Falköpings MK, 3:a Tomas Sjöberg, Sotenäs MK
Klass 13, VOC, GrE&F: 1:a Johan & Christer Holm, SMK Trollhättan, 2:a Jesper Jonasson, Filipstads MC, 3:a Per Erik Jonsson, SMK Trollhättan
Klass 14 Appendix K: 1:a Fredrik Rosén, MK Trophy, 2:a Jani Haiju, Storfors MK, 3:a Håkan Borg, SMK Trollhättan
Klass 15 Ungdom: 1:a Albin Karlsson, Dals MK, 2:a Melvin Bengtsson, Kullings MS, 3:a Oscar & Anders Östlund, Hällefors MK

Rally:
Rally 1-4WD: 1:a Mattias Olsson & Krister Gull, Stenungsunds MS, 2:a Mattias & Emma Monelius, SMK Örebro, 3:a Kenneth Johansson, Kullings MS
Rally 2-2WD: 1:a Victor Bergsander, Kullings MS, 2:a Alexander Fogdeby & Dennis Norén, Storfors MK, 3:a Sven Hansen & Peter T Modig, Frykdalens MK
Rally 3-VOC: 1:a Tim Lagerstam & Alexander Eriksson, Kullings MS, 2:a Joel Nordqvist, SMK Trollhättan, 3:a Kristoffer Karlsson, SMK Trollhättan
Rally 4-Appendix K: 1:a Stefan Ryberg, Forshaga MC, 2:a Morgan Björn & Camilla Holmqvist, Munkfors MC, 3:a Kalle Olstam & Håkan Olsson, Nora MK
Rally 5-Ungdom: 1:a Melvin Bengtsson, Kullings MS, 2:a Oscar & Anders Östlund, Hällefors MK, 3:a Isak & Pekka Vikman, Nora MK

Årets Tjej i Västra BF: Sandra Nyström, Munkfors MK. Sandra kör folkrace och hon sitter med i ungdomskommittén i V:a BF. Hon kallas även ”Duracellkaninen” då hon är mycket energisk!

V:a BF är ett stort distrikt som omfattar 100 klubbar. Årets klubb blev Säffle MC, som representerades av ordföranden Björn Johansson och Kassören Christian Bruce. Under året arrangerades Lars-Erik Torph Memorial till minne av Lars-Erik Torph, som så tragiskt avled under Monte Carlo rallyt 1989. En av sträckorna kördes mitt inne i centrala Säffle. 2020 kommer man att satsa vidare på bara den sträckan inne i centrum, som blev en stor succé.

Conny Johansson tilldelades förtjänstmärket silvernålen efter lång och trogen tjänst inom motorsporten med bl a 10 år i rallykommittén, 40 år i folkrace och före detta tävlingsledare i Höljes Rallycrosstävlingar samt förare i NSHC.

Kennet Ax tackade sin styrelse i Västra BF som består av: Marie Andersson, Susanne Wiberg-Andersson, Elin Andersson, Björn Andersson, Mats Nordström och Eric Hult samt kanslisten Mikael Carlsson.

Dagen avrundades med fika och mingel.

19-10-31 Filmen ”LE MANS 66’ har premiär 15 november - 20 personer vinner 2 biobiljetter!
Filmen ”Le Mans 66’ med Oscarsbelönade Matt Damon och Christian Bale har biopremiär över hela landet 15 november”.
Filmen handlar om den otroliga men sanna historien om bildesignern Carroll Shelby (Damon) och föraren Ken Miles (Bale) som tillsammans bygger en revolutionerande racerbil för att utmana Ferrari under 24-timmarsloppet i Le Mans 1966.

Se trailer på youtube: https://www.youtube.com

I samband med premiären lottar Motorsport i Värmland ut 2 biljetter till 20 personer på Facebooksidan. Tävlingen pågår till den 14 november klockan 18:00.

Kolla in länken här för regler: https://www.facebook.com/motorsportivarmland/videos/427166131513809/

19-10-07 Känner du ett barn som gillar att bygga om och mecka med fordon?
Hej!
Vi som jobbar på SVT Barn vill lära oss mer om barn som gillar att mecka och bygga om fordon av alla slag. Känner du ett eller kanske flera barn med stort intresse för detta och som kanske bygger om en bil, bygger en lådbil med motor, meckar med traktorn eller liknande?

Vi vill främst komma i kontakt med 10-11 åringar och det spelar ingen roll var i landet barnet/barnen bor.

Vi vill komma och hälsa på och lära oss mer om intresset och vad dessa barn tycker är spännande och roligt med sin hobby. Syftet är att vi vill kunna göra bättre program som motor-, meckar- och fixarintresserade barn skulle kunna gilla att titta på.

Maila gärna till mig på anna.gomez@svt.se så snart som möjligt om du känner ett eller flera sådana här barn eller om du har några frågor!
19-10-03 Pier Steffansson blir ny förbundskapten för Svensk Bilsport
Han har gedigen erfarenhet från tävlande inom bilsporten med meriter från både VM och EM. Nu blir västkustsonen Pier Steffansson ansvarig för Svensk Bilsports landlagssatsning.

Svensk Bilsport bedriver förnärvarande landslagsverksamhet inom fem av sportgrenar. Rally, rallycross, racing, crosskart och karting där det finns tre olika möjligheter att ingå i landslagsverksamheten. Utvecklingslandslaget, juniorlandslaget och seniorlandslaget. Då nuvarande förbundskaptenen under sensommaren valde att kliva vidare mot nya utmaningar har rekryteringsperioden pågått och under hösten. Nu står det klart att det blir Pier Steffansson som blir ny förbundskapten för Svensk Bilsport.
- Jag känner mig verkligen hedrad. Rollen som förbundskapten är ett stort ansvar som jag ser fram mot att axla och jag tar mig ann utmaningen full av motivation och kommer, som vanligt, göra mitt bästa för att Svenska Bilsport ska drivas framåt och att vi tillsammans ska nå de mål som finns, säger Pier Steffansson, Svensk Bilsports nya förbundskapten.


Steffansson har själv tävlat på hög nivå inom karting där han kört både VM och EM och gjorde efter det några år i Formel Ford, i både svenska- och nordiska mästerskapen. Efter det blev det karriär som egenföretagare inom bilförädlingsbranschen som senare utökades med serviceverkstad. Ett företag som Pier drev med sin syster under drygt 15 år innan det avyttrades förra sommaren. Ett mål har länge varit att driva ett eget elitteam inom bilsporten. Nu får han ta sig an hela landslagsatsningen.
- Landslaget och rollen som förbundskapten kommer helt rätt. I många år har gnistan att komma tillbaka till bilsporten funnits. Sedan en tid tillbaka har arbetet med att driva ett eget elitteam startat, den satsningen pausas såklart nu när jag får möjligheten att arbeta med hela landslagsutvecklingen, säger Steffansson och fortsätter.
- Jag känner att jag kommer till helt rätt miljö där jag vill och kan prestera. Och den stora förmånen att göra det med något jag brinner för känns riktigt utmanande, avslutar Pier Steffansson.

Pier Steffansson som under året arbetat inom förbundet med den stora rekryteringssatsningen Bilsport On Tour startar sin tjänst som förbundskapten idag. Under en kort övergångsperiod blir det lite dubbelarbete då Bilsport On Tour ska summeras och lämnas över till en kommande ny projektledare samtidigt som tjänsten som förbundskapten startar direkt.
- Vi är väldigt nöjda med den här lösningen där Pier med den kompetens han har inom vår idrott, med ett tidigare aktivt tävlande på hög nivå och med en inblick i hur vår sport fungerar, nu kan påbörja arbetet som förbundskapten. Vi hade flera intressanta kandidater, men när alla bitar fogats samman så var det Pier vi ville ha. Pier har axlat vårt första år med Bilsport-on-tour helt fantastiskt bra och nu ska vi istället hitta någon som kan följa hans fotspår, säger Anna Nordkvist, vd för Svensk Bilsport.

https://www.sbf.se/Nyheter/SvenskBilsport/piersteffanssonblirnyforbundskaptenforsvenskbilsport
19-08-06 MK Ratten 60 ÅR
Välkommen till Granevik på MK Rattens Motorsportsdag den 24/8 2019 Vi firar 60 år fyllda med motorsport. På dagen kl 11.00-15.00, då Sören Nilsson är konferencier.

Kom och träffa bland annat team som Peter Hedström, Lukas Walfridsson samt en kavalkad av fordon som speglar dessa 60 år.

Utställning av bilder, dokument och tävlingsresultat genom tiderna.
Vi kommer att få uppleva en motorsprängning.
MHF kommer att finnas på plats.

På kvällen äter vi en grillbuffeé från Valbergsängen, den är gratis för medlemmar och kostar 200:- för övriga.

Vi kommer att underhållas av trubadurer samt Dyess.

Varmt välkomna att tillbringa dagen tillsammans med oss!
19-06-25 Conny Nilsson har hastigt lämnat oss
Vännen och motorsportentusiasten Conny Nilsson har hastigt lämnat oss. Familj, vänner, utskottskollegor, förare - vi har förlorat en väldigt bra människa.

Conny hade definitivt övervägande bra egenskaper! Han var osjälvisk, saknade prestige, lyssnade på andras åsikter och var alltid rak och ärlig i sin kommunikation. Utöver det hade han mycket stor kunskap och ett gigantiskt hjärta. Tänk om alla människor var sådana!

I arbetet i Rallycrossutskottet hade vi en mycket god dialog. Ibland var vi oense, men aldrig osams. Vad är det bästa för Svensk Rallycross, var den ständiga frågan.

Vi är mycket ledsna för att du for i förtid Conny! Det fanns mycket kvar att göra tillsammans! Du får hålla ett öga på oss från ovan. Vår högste tävlingsledare!

Varma hälsningar,
Magnus Krokström, Christer Ekevad, Sune Rundborg.

https://www.sbf.se/Sportgrenar/Rallycross/NYHETER/CONNYNILSSON/?fbclid=IwAR3jP0PVCZ5HxLyUlwk_Y5-csIH_sLtC_6H847DSx7zJjytXw6ZqCWR_WlU

19-06-25 Mikaela Åhlin-Kottulinsky blir testförare för Continentals däck till Extreme E-serien
- Continental är medgrundare till den nya globala racingserien för el-SUV:ar.
- Racingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky testar de nyutvecklade prestandadäck som tagits fram speciellt för den krävande serien.
Hannover, 25 juni, 2019. Den svenska racingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky blir testförare för Continentals nya högprestanda-däck som utvecklas speciellt för den globala Extreme E-serien. Förra året blev hon första kvinna att vinna ett race i standardvagnsmästerskapet Scandinavian Touring Car Championship. I år har hon tagit pole position i årets första lopp och vunnit ett race för stallet PWR Racing.
"Det här är ett fantastiskt projekt. Jag är väldigt glad över möjligheten att få köra de eldrivna SUV-prototyperna och hoppas kunna vara med att hjälpa till att höja medvetenheten kring klimatförändringar", säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky. "Jag ser verkligen fram emot att få testa Continentals nya däck. Det går att följa varje enskilt steg i utvecklingsprocessen och testkörningarna över internet. Det kommer att bli en spännande resa fram till de första loppen i Extreme E-serien."

Däcktillverkaren Continental är officiell medgrundare till Extreme E-serien. Racen är endast öppna för el-SUV:ar och målsättningen är att öka medvetenheten kring klimatförändringarnas globala påverkan.

Mer information finns på www.EngineeredForTheExtreme.com.

19-06-18 Fin helg för Team Ramudden
Helgen började i moll då Martin Berglund och Joakim Gevert åkte av redan på Rally SM i Nyköpings allra första sträcka. Smällen tog så pass illa att omstart inte var möjlig. Lite snopet då duon nästan alltid är med i toppen. Rally Estonia och Rally Finland är i farozonen nu när bilen behöver vård.

Ida Lidebjer Granberg hade inte heller något flyt, fin fart men tyvärr så slutade det på SS7 där ekipaget blev stående.

Hemmaföraren Kristoffer Gustavsson hade inte bästa uppladdningen då hans ordinarie codriver Viktor Niemistö blev sjuk och fick ersättas av Elina Svensson. Paret gjorde en jättebra insats och slutade på en fin 3:e plats.

Pontus Lönnström och Jörgen Lindahl hade en jättefin placering på gång i SSR men fick tekniska bekymmer i slutet av rallyt. Denna gången gick det hela vägen. I den kanske tuffaste klassen tog paret sin första SM seger ihop. Riktigt kul.

Viktor Svensson gjorde i inhopp i Temahallen Rallysprint och tog en fin 2:a plats.

TCR Scandinavia hade debut på en alldeles förträfflig anläggning i Fällfors. En nybyggd arena som saknar motstycke i svensk racing. Fina resultat. Andreas Wernersson P1 och P3. Tobias Brink P5 och P5. Hannes Morin DNF och P6.

Porsche Carrera cup gjorde också premiär i Skellefteå. Paul Blomqvist körde in på P7 i race 1 men hade lite strul i race 2 och slutade 18:e. Stig Blomqvist körde in på P19 och P16.

Anton Marklund hade nog helst sett att kalendern hade synkat annorlunda då han hade velat köra både hemmapremiären i Fällfors och Norges VM deltävling Rallycross. Väl i Hell så gick det kanon! Körde in som segrare men fick ett straff för att bilen inte klarade efterkontrollen. Ett rör i fronten hade inte decimalerna på rätt sida. Riktigt fin prestation dock. P6.

Marcus Höglund hade också en lyckad helg i Hell. P4 och en fin fart lovar gott för framtiden.
19-05-16 115 år efter starten går tävlingsbilen i mål!
Inte mindre än 115 år efter starten går Sveriges äldsta bevarade tävlingsbil, en Vabis 1903, i mål på Stockholms Stadion.
Bilen tvingades bryta Sveriges första "Automobiltäfling" 12 juni 1904 men går nu äntligen i mål lördag 18 maj kl 13:00.

Vabis 1903 är Sveriges äldsta bevarade och körbara tävlingsbil och enda överlevande fordon från den första biltävlingen som arrangerades i Sverige. Bilen ägs av Surahammars kommun och har iordningställts av Aros Motorveteraner. Vabis 1903 var den fjärde bil som konstruerades av Surahammars Bruk och byggdes på dotterföretaget Vagnfabriks Aktiebolaget i Södertälje (Vabis) varefter den försågs med kaross från Paris. Bilen är numera körklar och deltog i höstas i det anrika uppvisningsloppet i Storbritannien London-Brighton Run, där bilen väckte sensation och belönades med flera hedersutmärkelser och priser.

Det var SAK - Svenska Automobil Klubben (1906 namnändrad till KAK, Kungliga Automobil Klubben), som den 12 juni 1904 arrangerade Sveriges första "Automobiltäfling". Startfältet samlade totalt 10 bilar och man startade vid dåvarande Idrottsparken (idag Stockholms Stadion). Tävlingssträckan var Stockholm-Uppsala ToR, och just denna Vabis tvingades bryta tävlingen söder om Uppsala med endast 7 mil kvar till mål pga en trasig drivaxel. Nu 115 år senare, med start kl 9:00 på morgonen, kommer bilen att köra den sista sträckan från Flottsund, söder om Uppsala, till Stockholm och äntligen gå i mål lördag 18 maj kl. 13.00 vid Stockholm Stadion (Södra entrén/Drottning Sofias Väg).

Vid målgången kommer ekipaget att flaggas in gemensamt av KAK (Kungliga Automobil Kubben) och MHRF (Motorhistoriska Riksförbundet). Vabis 1903 kommer dagen efter, söndag 19 maj, att delta i Gärdesloppet/Prins Bertil Memorial och startar den motorhistoriska kortegen kl 8:50 från Hagaparken och med målgång på Djurgården. Den står sedan uppställd vid MHRFs tält under hela Gärdesloppet och blir därmed en del av MHRF 50-års firande.

19-05-10 Så sänder Rallyradion från Götenerundan
På lördag drar Svenska Rallycupen 2019 igång med premiärtävlingen Götenerundan. En nyhet för i år är att Rally Live kommer medverka vid samtliga deltävlingar med både radiosändningar och ett webb-tv magasin som publiceras på SBFplay.se.

På plats i Götene är Sebastian Bourghardt, Per Johansson och Miriam Walfridsson, och sändningen startar 10.00 på SBFplay.se, i appen SBFPLAY Radio och på rallyradion.se.

https://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradio-fran-gotenerundan-med-rally-live--2

19-05-02 Missa inte sprinten på Kalvholmen för rally, folkrace och crosskart 25 maj!
Du har väl inte missat att Karlstad MC Bil kör en sprint 25/5 på Kalvholmens kalvholmen motorstadio där rallybilar, folkracebilar och crosskarts är välkomna.

» Inbjudan och länk till anmälan hittar du här

19-04-25 KAK Racing Car Show
Under den årliga bilutställningen Tjolöholm Classic Motor den 19/5 återkommer Kungliga Automobil Klubben med sitt unika arrangemang KAK Racing Car Show där besökarna får en närmare inblick i ett antal klassiska racingbilar. Inför sittande publik startas bilen och körs två varv runt ladan. Publiken kommer även få en närmare titt på bilens motor, prestanda och bakgrund. På plats kommer även bilens ägare, mekaniker eller föraren av den aktuella bilen att intervjuas. I år visas följande bilar; Spice C1 Le Mans, Shelby Cobra Daytona, Fiat Abarth, Jaguar C-Type, Saab 93 GT 750, BMW 328 från 1936 m.fl.

Ladan på Tjolöholms slottsområde kommer att förvandlas till en klassisk racingdepå där man kan gå runt och titta på dessa bilar under hela dagen. För andra året i rad välkomnar vi Ticko Racing Shop som på plats kommer att sälja racingmerchendise från alla racingepoker. Vår konferencier är Olle Odsell från KAK Västra som under dagen kommer att visa upp alla dessa racingbilar mellan klockan 10.30-15. Hjärtligt välkommen till KAK Racing Car Show
19-03-26 Tjejkväll där Mikaela Ahlin Kottulinsky håller föredraget ”Våga vidga dina vyer”
Är du tjej och i Stockholmstrakten?
Passa då på att gå på tjejkvällen hos Olofsson Bil och lyssna på Mikaela Ahlin Kottulinsky berättar om sin passion för motorsporten och vad som får henne att våga ge allt i denna mansdominerade värld.

Årets kock står för mingelmaten, dansläraren Fideli lockar fram din inre glöd och racerföraren Mikaela Kottulinsky
Självklart får du provköra mängder av coola bilar och vill du, så tar fotografen Jini Sofia Lee ett nytt Linked in-foto åt dig. Välkommen på en helkväll!

Har du funderingar kring bilägande? Vår personal finns på plats hela kvällen redo att svara på dina frågor kring t.ex privatleasing, hjulbyte, verkstadsfrågor m.m.
Vi ser fram emot att få träffa dig - varmt välkommen!

Mer info: https://www.facebook.com/events/1112035275626584/

Idag kl. 17:00–20:30 hos Olofsson Bil Börjar, Albybergsringen 104, 136 44 Handen, Sverige
19-02-26 MSRX 2019 - Ny tävlingsserie för sex klasser
En ny tävlingsserie på grus/asfalt med 5 deltävlingar samt 6 olika klasser; Junior, Bilcross, Turbo/NA, Unlimited, 2150cc och #6.

Tävlingar MSRX 2019
12 Maj Strängnäs
15 Juni Sala
13 Juli MittSverigeBanan
24 Aug Strängnäs
6 Okt Tierp Arena

Utförande
Besiktning av tävlingsbil sker på av tävlingslednings anvisad plats innan förarmötet/tävlingsgenomgång, därefter träning 3 varv samtliga förare alla klasser.
Stillastående start med lampsystem, funktionär anvisar till startruta och har kontakt medförare, tumme upp ger klart för start från respektive förare. Ready to race skylt används. Start sker genom att rött ljus släcks.

Tävlingskörning på banan sker med Fear Racing det betyder att det absolut är förbjudet att köra på framförvarande bil. Kontakt samt lättare touchar är ok såvida inga skador på bil eller förare uppstår. Tävlingsledningen avgör svart flagg. Protest kostar 500:- och återfås vid bifall. Tävlingsleding avgör protest.
Kameror är tillåtet i tävlingsbilarna.

Tjuvstart 1 = Andra led. Tjuvstart 2= utesluten.
Tävlingsledningen bestämmer om omstart sker direkt eller
om nästa heat körs. Uppställning sker i 2-3 led framtill start.
Gulflagg= omkörningförbud. Grön flagg=banan klar.
Röd flagg=heatet avbrutet.

Budgivning
20 min efter avslutad tävling öppnar budgivningen.
Obegränsat antal anbud på en tävlingsbil.
Pris 20.000 kr per tävlingsbil 500:- i anbudsavgift.
Vid fler än ett bud på en och samma bil tillämpas lottning.
För att lägga anbud krävs 20000:- av köpare i kontanter och vid vunnet bud erläggs hela köpesumman på plats till säljaren.
Anbud sker på tävlingsledning anvisad plats och kostar 500:-, anbudslapp vilken består av 2 delar med lottnr samt ruta där sekretariatet fyller i önskat startnr på bil som budgivare önskar köpa. Obegränsade antal bud på egen bil.
Anbud fördelas enligt följande.
200:- till klubb, 200:- till bilägare, 100:- prispott.
Vid köp av tävlingsbil ingår inte: Stol, Bälte, med fästöglor
Ratt, fönsternät, kamera.

Läs mera på www.msrx.se
Vi celebrerar fram till första deltävlingen genom dela ut MSRX t-shirts. Sprid nyheten och ha chans vinna en Msrx t-shirt, genom att gilla och dela Msrx.se på Facebook. Vinnare presenteras på hemsidan. www.msrx.se

19-01-31 Missa inte bilsporten i SVT och sbfplay.se under SM-veckan
I veckan genomförs SM-veckan. Bilsporten finns på plats med fem grenar. Först ut på fredag är rallycross, rally och crosskart. Är du inte på plast i Sundsvall ser du det live i SVT.

På fredag den 1 februari kliver bilsporten in i handlingen när tre sportgrenar skall avgöras på och runt Bergsåkers travbana i Sundsvall. Rallysprinten kommer starta med en fartfylld och på sina håll riktigt lurig sträcka i skogen innan bilarna tar sig in och avslutar sträckan inne på travarenan. Där inne kör även crosskart och rallycross. Allt kommer att sändas live på SVT Play och finaler även i det traditionella TV-nätet.

Följ SM-veckan och bilsporten i SVT:s och sbfplay.se sändningarna.


Fredag – rally/rallycross/crosskart
Kval 08.00-16.00 SVT Play rally/rallycross/crosskart
Finaler 14.00-16.00 SVT1 och SVT Play rally/rallycross/crosskart.

Lördag - Virtuell bilsport
Kval och semifinaler 13:10 – 15:55 i sbfplay.se
Finaler 18:00 – 19:00 i SVT

Söndag - Radiostyrd bilsport
Kval och finaler 08:00 – 16:00

Den växande klassen Crosskart Xtreme som var med under sommarens SM-vecka i Helsingborg och även föregående vinter i Skellefteå gör åter upp om ett SM-guld. Och konceptet med en rallyslinga som avslutar på en arena har visat sig lyckat tidigare och även det kördes under både Helsingborg och i Skellefteå. Båda de tävlingarna vanns av Mattias Adielsson i den vassaste klassen. I Sundsvall får den regerande mästeren tuff konkurrens av några nya namn, bland annat Patrik Flodin och Johan Kristoffersson. Kristoffersson som i helgen vann SM-premiären i rally, före just Patrik Flodin.

För fjärde vintern i rad kommer rallycrossens Supercar lites att vara med i en SM-vecka vinter. Två gånger tidigare har Sebastian Eriksson kört hem guldet. Samtliga år har den snabbaste föraren kört för Olsberg MSE-teamet. Största hotet mot att den sviten bryts i år får Kevin Hansen anses vara. Hansen som kommer till start i en bil från Team Färén.

Under lördagen tävlas det för första gången i SM-veckans historia om SM-medaljer i en e-sport, då virtuell bilsport gör upp om medaljerna i Nordichallen. I samma hall kör sen radiostyrd bilsport när SM-veckan avslutas under söndagen.

Mer om SM-veckan i SVT här, www.svt.se/sport/sm-veckanTillbaka till startsidan