Tillbaka till startsidan2013
2013
           

13-12-27 SBF Play Årskrönika nu publicerad - missa inte!
Svenska Bilsportförbundet har gjort en stor satsning på SBF Play under 2013. Ett magasin varje månad och en blogg som publicerats varje vecka. Nu presenterar vi årets Årskrönika med programledare Christian Holmudd där han på ett personligt sätt bjuder på godbitarna, misstagen och annat spännande från året som gott! Självklart hyllar vi även våra stora prestationer runt om bilsportvärlden.

Missa inte årskrönika som finns på www.sbfplay.se
13-12-21 Orange skyltning på tävlingsbilar
Svenska registreringsskyltar får ett nytt utseende från och med 2014 det har Transportstyrelsen beslutat om. Men äldre skyltar är fortfarande giltiga och behöver inte bytas ut. Materialet kommer precis som tidigare att vara aluminium. Även tävlingsfordon får nya skyltar.

Enligt Transportstyrelsen kommer de nya skyltarna att träda i kraft i början av nästa år. Under arbetet med att ta fram de nya skyltarna har Svenska Bilsportförbundet varit med och agerat remissinstans i just frågan om tävlingsskyltarnas utseende och funktion.
- Det stämmer, vi har en bra dialog med Transportstyrelsen i många olika frågor där vi ofta arbetar tillsammans. I den här frågan blev vi kontaktade av Transportstyrelsen tidigt i deras arbete med att gå över till nya skyltar och har under arbetets gång stöttat upp med vår kompetens för vad som kan fungera och inte fungera när det gäller tävlingsbilarna, säger Pär Karlsson, ansvarig för teknik, regler och säkerhet på Svenska Bilsportförbundet.

Den nya skylten är orange och ska finnas på rallybilar och tävlingsmotorcyklar som endast får köras på vanliga vägar i begränsad omfattning. Denna skylt kommer att börja tillverkas då lagstiftningen har förändrats, troligen under första halvåret 2014.

www.sbf.se
13-12-21 Uppdaterad Licensförsäkring 2014
Licensförsäkringen har uppdaterats inför 2014. Förbundet och Provins Insurance har tillsammans förhandlat fram en förändring i licensförsäkringen hos Folksam som i korthet innebär att den tävlande som varit inblandad i en olycka och som får sin tävlingsutrustning skadad eller sönderklippt samt sina glasögon förstörda har ett bättre skydd.
- Detta är något som är efterfrågat vid olycksfall och därför görs denna uppdatering i ordinarie licensförsäkring nu när Folksam lägger ner sin tilläggsförsäkring, säger Jens Jonsson och fortsätter;
- Vi har även funnit en ny part som erbjuder en extra olycksfallsförsäkring som inte undantar motorsport. Det är alltså en kompletteringsförsäkring som licenserade medlemmar kan teckna mot just olycksfall, avslutar Jens Jonsson.
www.sbf.se
13-12-21 Hur värderar du din bilsport
Hur många miljoner står det runt om i landets garage? Att det läggs ner mycket tid, resurser och pengar i bilsporten är det ingen tvekan om. Viljan att bli bäst eller känslan av att bara ha roligt. Intresselågan brinner sig stark hos alla. Och med olika budgetar tar utövarna sig an nästa tävling. Men hur värderar man sin idrott och hur värdera bilsportarna sina bilar? Svenska Bilsportförbundets försäkringsförmedlare Provins Insurance har tillsammans med förbundet under några år tittat närmare på frågan och även utvecklat ett par produkter för att underlätta förbundets medlemmar att hitta rätt i försäkringsdjungeln.
- Det viktigaste tror jag är att vi lyckas göra utövarna medvetna om riskerna och vad som finns att tillgå när det gäller försäkringar. Det är en sak om man väljer att inte försäkra sin bil, då har man gjort ett val. Det är betydligt tråkigare när man efter en brand upptäcker att man inte hade rätt försäkring, säger Jens Jonsson, försäkringsförmedlare på Provins Insurance.

Provins Insurance har med olika försäkringsbolag skapat ett antal mer specifika försäkringar och placerat dessa i sitt dotterbolag Svenska Sportförsäkringar. För bilsportrörelsen finns ett antal mer skräddarsydda försäkringar.
Mer information om vilka försäkringar som kan användas av bilsportutövare finns att läsa om på svenskasportförsäkringar.se där du även kan ställa offertförfrågan på de olika försäkringarna.
13-12-21 Trafikförsäkring för rallybilar
Nu finns möjligheten att teckna trafikförsäkring för rallybilar via Svenska Sportförsäkringar. Det är en anpassad försäkring för rally. Det har funnits behov av denna produkt då det i vissa lägen varit svårt att teckna trafikförsäkring för rallybilar. Mer info på svenskasportförsäkringar.se.
13-12-21 Viktig information för dig som ska tävla utomlands
I samband med den informationsbroschyr som Svenska Bilsportförbundet skickade med i licensutskicket i mitten av december fanns även information med gällande utlandstävlande. Missade du informationen om utlandstävlan kan du läsa den här.
13-12-21 Licenstidningen
Om du inte läst tidningen som medföljde licensutskicket så hittar du den här.
13-12-21 Du har väl inte glömt bort att förnya din licens
I september skickade vi ett inbetalningskort till dig som inte har löst ut tävlingslicensen sedan 2008. Vill du inte att licensen förfaller vid årsskiftet så måste avgiften betalas senast 31/12-2013.

Din licens kommer då att vara giltig t.o.m. 31/1-2014 och kan därefter ligga vilande i ytterligare 5 år. Är den spärrad (p.g.a. att medlemsavgiften till klubben inte är betald) eller klubbtillhörighet saknas blir avgiften registrerad och licensen förfaller inte, däremot skickas den inte ut. Om du inte löser ut din licens i år krävs utbildning på nytt i den sportgren som du ev. senare önskar återuppta.
www.sbf.se
13-12-21 Nyheter och justeringar i Tekniska regler för 2014
Med bara några veckor kvar av året presenterades den kommande säsongens nyheter och justeringar i de tekniska regelverken som är gemensamma för grenarna rally, rallycross och racing. Största nyheten är att förbundet nu godkänner SFI-godkänt FHR-system.

Skyddet som i vanligt tal oftast benämns som HANS-skyddet har tidigare enbart kunna användas om skyddet haft en, av internationella förbundet FIA, godkänd certifiering, men nu väljer förbundet att även låta användning ske av skydd som är SFI-godkända.
- Den här frågan har varit aktuell under en längre tid eftersom det tidigt framkom påpekningar om skyddens kostnad. Och med detta beslut så möjliggör vi en billigare lösning för förarna, men naturligtvis en lösning som inte försämrar säkerheten. SFI-skydden är också en klassad produkt som är testad, men med detta beslut öppnar vi upp marknaden. På sikt kan det ge en bättre valmöjlighet för vilket skydd en förare vill använda, säger Pär Karlsson, ansvarig för teknik, regler och säkerhet på Svenska Bilsportförbundet.

HANS-skyddet handlar om förarens säkerhet. Men i takt med att priser på teknik har minskat har egen filmning inne och utifrån bilen ökat. Fler och fler förare och team vill filma sina tävlingar och så även produktionsbolag. Men att sätta fast utrustning på utsidan av bilen kan vara en säkerhetsrisk för andra.
Men nu finns en lösning i frågan.
- Det stämmer. Här har rörelsen verkligen efterfrågat en lösning på hur en kamera på ett säkert sätt ska förankras på bilen. Den här tekniken med, framförallt, Gopro-kameror möjliggör att tittaren kommer mycket närmare upplevelsen att var med i racen. Detta är något som både förare och förbund, men även produktionsbolag velat ha en snabb lösning på. Vi har under en tid fört en dialog med transportstyrelsen för hur detta skulle kunna fungera och det känns verkligen bra att vi nu har fått det klart inför säsongen 2014, menar Karlsson som även lyfter fram en tredje punkt som är ny för de gemensamma grenarna, rally, rallycross och racing.
- Ja, i nationell tävlan har vi gjort ett undantag gällande sprinklersystemet. Tidigare var de internationellt klassade bilarna hårt styrda av att använda FIA:s certifierade släckningssystem. Detta kan nu i nationell tävlan frångås och ersättas med en godkänd handsläckare, avslutar Pär Karlsson.

Utöver det finns en del mindre justeringar.
Hela Tekniska reglementet med nyheter och förändringar finns att läsa här.
13-12-21 Fartfyllt spel om svensk bilsport
Unikt grepp sprider kunskap om svensk bilsporthistoria på ett spelbräde. Lagom till Karlskoga Motorsportvecka 11-15 juni 2014 lanseras Bilsportspelet. Med små bilar i trä, en massa frågekort och två tärningar är det meningen att spelaren ska lära sig svensk bilsporthistoria och mer om svensk motorsport. Det är i alla fall vad Carlos Lilja, vd på Kunskapsspelen hoppas på. Med varumärket Spelemannen har Carlos Lilja sedan 2004 producerat ett 40-tal lokala kunskapsspel och några konceptspel.
– Spel är helt enkelt ett fantastiskt sätt att förpacka kunskap i ett mer aptitligt och lättillgängligt format. Det är också ett smart och roligt sätt att lära sig nya ämnen tillsammans.

Spel som umgängesform har funnits sedan flera tusen år före Kristus och även om många spel idag är elektroniska eller spelas över nätet kommer nog helt analoga spel på ett spelbräde alltid att finnas kvar tror Carlos Lilja.
– Jag är ju tillräckligt gammal för att ha varit på Anderstorp och sett Ronnie Petterson köra F1 där, men av dagens generation motorsportutövare och publik är det inte alla som vet vem han var. Att sprida kunskap om vår bilsporthistoria, från vår motorprins, Prins Bertil till dagens talanger som exempelvis Pontus Tidemand, ska blir otroligt inspirerande och är viktigt. Att bilsporten lockar publik till arenorna är en förutsättning för sportens överlevnad och utveckling. Jag själv gillar racing och kör gärna några varv på Mantorp eller Gelleråsen med en Formel Renault när tillfälle finns. Att vara en del av en stor publik på ett stort bilsportevenemang är ju en fantastisk upplevelse alla någon gång i livet borde få uppleva, menar Lilja.

Bilsportspelet engagerar ett 30-tal företag i branschen. Svenska Bilsportförbundet har en stor roll som bistår produktionen med hjälp att ta fram flera hundra frågor inom de 14 discipliner som finns inom Bilsportförbundet.
- För oss är det ett intressant grepp att nå ut mot en bredare målgrupp en den vi normalt kommunicerar med. Här kommer hela familjen tillsammans ha trevliga spelstunder och samtidigt lära sig svensk bilsporthistoria och även fakta kring hur bilar och olika tävlingsmoment fungerar. Vi finns redan på olika sätt med i den digitala världen med olika former av bilspel, så det blir intressant att även kunna vara med och erbjuda ett analogt familjespel, säger Jörgen Ekwall, marknadsansvarig på Svenska Bilsportförbundet.

Distributionen av Bilsportspelet sker genom de företag som engagerar sig i spelet samt genom bilreservdelsföretag och bensinstationer m.fl. Till Karlskoga Motorsportvecka 11-15 juni 2014 lanseras Bilsportspelet. Spelet, som produceras i Sverige på Algas gamla spelfabrik, (numera Offason) kostar 389 kr.
www.sbf.se

13-12-21 Mycket bilsport i TV den 18 januari
Riksidrottsförbundet och SVT har presenterat upplägget för de planerade TV-sändningarna under SM-veckan i Umeå. Och det blir en hel del bilsport i rutan under lördagen den 18 januari.

SM-veckan avgörs i Umeå mellan den 14 och 19 januari 2014. Bilsporten är representerad med två grenar, rallysprint och sprintrallycross. Båda SM-finalerna kommer att avgöras på travbanan i Umeå under lördagen den 18 januari med Vännäs MK som arrangörsklubb. Båda finalerna sänds under eftermiddagen i SVT.
Redan 10:30 är det dags att bänka sig framför skärmen då kommentator Johan Ejeborg och expert Jonas Kruse bevakar kvalet i rally på SVT-Play. Finalerna för rallysprinten går sen 14:30 i SVT 1. Bara två timmar senare, 16:25, är det uppsnack för rallycrossen i samma kanal och 16:30 startar finalerna som sänds både i SVT 1 och på SVT-Play.
SVT kommer även att producera en summering från SM-veckan.
- Det är nu klart att vi kommer att göra ett magasin med det bästa från SM-veckan. Vi har fått en bra sändningstid, 22.10, direkt efter

Sportnytt i SVT 2. Magasinet går direkt i SVT Play när det spelas in, troligtvis med start 18.00, meddelar Ulf Nilsson, projektledare på SVT.
Mer information om SM-veckan finns här.
Här finns SVT egen sida för SM-veckan.
13-12-21 Motioner till förbundsmötet
Eventuella motioner till förbundsmötet 2014 skall vara inskickade skriftligt till Svenska Bilsportförbundet och vara förbundet tillhanda senast 10 januari 2014.
www.sbf.se

13-12-21 Filmavtal 2013
Filmare som har haft avtal för 2013, måste skicka in de filmer de filmat under 2013 för att ansöka om filmavtal för 2014.
www.sbf.se

13-12-21 Bokslut 2013
Ekonomiavdelningen arbetar just nu med bokslutet för 2013 och det beräknas vara klart i början av januari 2014. Har ni reseräkningar och resebidrag som ännu inte kommit in så skicka in det senast den 4 januari till ekonomiavdelningen. Kommer det in senare så kommer det att belasta 2014 års budget. Budgetarbetet för 2014 kommer att avslutas under januari månad.
www.sbf.se

13-12-18 Dags att rösta på Bilsport Award 2013
Årets grensegrare i Bilsport Award är utsedda. Bland de segrande förarna är det nu dags för er läsare att utse Årets Senior och Årets Junior alla kategorier. Stor prisutdelning blir det på Årets Motorsportfest, Bilsportgalan, i Norrköping den 25 januari.

Omröstningen pågår till kl. 16.00 den 25 januari och resultatet offentliggörs på Bilsportgalan samma kväll. Bland de som röstar kommer vi att lotta ut helårsprenumerationer och prylar från Bilsport.
Observera att vi endast godkänner en röst per person.

Seniorer
Thed Björk, Årets Racingförare
Timmy Hansen, Årets Rallycrossförare
Ramona Karlsson, Årets Rallyförare
Michael Gullqvist, Årets Dragracingförare

Juniorer
Felix Rosenqvist, Årests Racingjunior
Robin Larsson, Årets Rallycrossjunior
Pontus Tidemand, Årets Rallyjunior
Marcus Back Andersson, Årets Dragracingjunior
Philip Morin, Årets Kartingförare

www.bilsport.se/award
13-12-16 Ramonas auktion gav 13 100 kr till Musikhjälpen
I samarbete med Car Events auktionerade Ramona ut en förarutbildning, där alla pengar gick till Musikhjälpen. Av totalt 93 bud, blev det vinnande budet 13 100 kr. “Det känns hur kul som helst att det gav så höga och fina bud. Stort tack till alla som var med i auktionen, och grattis till vinnaren!” säger Ramona. Förarutbildningen kommer Ramona att arrangera tillsammans med Car Events, och på Tierp arena, under 2014.
13-12-13 Ramona och Car Events skänker gåva till Musikhjälpen
Ramona skänker en förarutbildning till årets “Musikhjälpen”, tillsammans med Car Events. Här på Musikhjälpens auktionssida kan du buda på utbildningen, och där alla pengar oavkortat går till Musikhjälpen.

Årets tema i Musikhjälpen är “Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet”. Tjejer mellan 15 och 20 år löper störst risk att dö i samband med sin graviditet och de vanligaste dödsorsakerna är allvarliga blödningar, infektioner, högt blodtryck och osäkra aborter. 99 procent av alla dödsfall sker i låginkomstländer där det inte finns tillgång till en fungerande mödravård. Hårdast drabbade är länderna i södra Afrika och Sydasien. Fattigdom, brist på information och långa avstånd till sjukhus är vanliga anledningar till att många kvinnor i låginkomstländer föder i hemmet och mindre än hälften får hjälp av en utbildad barnmorska vid förlossningen. Utan rätt vård kan en kvinna förblöda på två timmar.
13-12-13 Svenska Rallyt skapar fordonsindustrins Almedalen
Rally Sweden utvecklas som kommersiell mötesplats. Nu utökas arrangemanget med Rally Sweden Biz Week.
En mötesplats för att utveckla publika relationer, opinion och debatt, men framför allt för att göra affärer.
– Man kan se det som ett Almedalen för Europas fordonsindustri, säger Rally Swedens vd Glenn Olsson.

För ett par veckor sedan skrev Rally Sweden under ett 3-årsavtal som garanterar VM-status fram till 2016, vilket ger möjligheten att jobba mer långsiktigt.
Och nu kan man presentera Rally Sweden Biz Week. En satsning på att få fordonsindustrin, motorsporten och allmänheten att komma närmare varandra. Rally Sweden Biz Week kommer äga rum på Karlstad CCC och innehålla seminarier och föreläsningar med beslutsfattare och företagsledare från både fordonsindustrin och internationella bilsportförbundet, FIA. Men framför allt kommer Rally Sweden Biz att bli en arena för informella affärsmöten.
– Det känns helt rätt att när hela världens motorintresse och sändande kameror är riktade mot Värmland ta tillfället i akt och lyfta det affärsmässiga och göra Karlstad till en viktig mötesplats, säger Mattias Nord, vd för Visit Karlstad.

Rally Sweden flyttar in sitt HQ i Karlstad CCC under rallyveckan och ser Rally Sweden Biz Week som ett perfekt komplement till VM-tävlingen.
– Flera andra evenemang har skapat något liknande, och då anser vi det självklart att Sveriges största årligen återkommande idrottsevenemang får det affärsintresse det förtjänar.
– Men vad som skiljer oss från dem är att vi är en internationell arena.
– Vi jobbar med den globala bilindustrins makthavare inom såväl motorsport som fordonsindustrin så det är naturligt att vi skapar den här mötesplatsen, och att vi gör det tillsammans med de bästa, vilket vi anser att Karlstad CCC är, säger Glenn Olsson.

Och Mattias Nord har bilden klar för sig.
– Vårt mål är att Karlstad CCC blir centrum för möten där kunskap, engagemang och drivkrafter står i fokus, och där utkomsten blir att vi skapar ett motorsportens och fordonsindustrins Almedalen.
– Vi har alla möjligheter i vår hand, och med engagemang från både näringsliv, det offentliga och inte minst de motorintresserade, så kan vi skapa något riktigt bra, säger Mattias Nord.

Redan har rallyt fått besked om att FKG, skandinavisk branschorganisation för fordonsindustrins leverantörer, kommer att ha ett seminarium om eftermarknaden under Rally Sweden Biz Week.
– Rally Sweden är en naturlig mötesplats för fordonsindustrins leverantörer. Under några dagar står Sverige och Karlstad i centrum för den internationella bilsporten och därmed även den globala fordonsindustrin.
– Det finns möjlighet att göra affärer eller att utveckla relationer för FKG:s medlemmar, förklarar Göran Björklund, senior rådgivare till FKG och PR-konsult på kommunikationsbyrån Newsroom.
– Från svensk sida försöker vi ta rygg på England där fordonsindustrin bland annat har ett mycket nära samarbete med bilsporten med F1 och Silverstone som epicentrum.
– Rally Sweden är det främsta inom den teknikdrivande bilsporten som landet har, avslutar Göran Björklund.
13-12-06 Rallytaxi i jakt på sponsorer
Ramona Karlsson är Sveriges mest framgångsrika kvinnliga rallyförare. Nu testar hon nya vägar för att finna sponsorer och framtida samarbetspartners inför hennes stundande VM-satsning i Rallycross. Lagom till julrushen kommer Ramona att agera privatchaufför till Stockholms marknadschefer och sponsoransvariga, och se till att hennes passagerare snabbt och säkert kommer fram, samtidigt som hon får möjlighet att knyta värdefulla kontakter.

Nästa vecka sätter sig Ramona Karlsson bakom ratten och agerar chaufför åt marknadschefer i ett julstressigt Stockholm. Pendeltågen, busstrafiken och tunnelbanan är osäkra kort att förlita sig på i vintertid och att boka en taxi kan ibland vara nästintill omöjligt. Därför ställer Ramona upp och ser till att hennes passagerare kommer i tid till jobbet, till sina möten och att de får med sig alla julklapparna hem.

Ramona är nu mitt uppe i vad hon själv kallar för sponsorsäsongen. Det är under denna tid på året som hon jagar och sluter avtal med sponsorer för att finansiera den kommande säsongen. Hon är inte bara en Sveriges främsta rallyförare utan även en slipad entreprenör som skapat sitt eget team och företaget runt omkring henne.
– Att jag erbjuder mig att vara chaufför åt marknadschefer i Stockholm är inget karriärsbyte, utan en chans för mig att komma i kontakt med beslutsfattare som kan avgöra och hjälpa satsningen som jag påbörjat. Jag hämtar upp, kör och lämnar över hela staden helt gratis. Det enda jag hoppas på är att man lyssnar på min satsning och vad jag kan göra tillsammans med det företag som vill satsa på mig, säger Ramona Karlsson.

Ramona Karlsson har som ensam kvinna tävlat i högsta rallyklassen ”Trimmad 4wd” där hon slutade totalt tvåa i SM. I säsongens sista tävling, SM-finalen i Uppsala, körde Ramona ifrån alla sina manliga konkurrenter. Segern i Uppsala gjorde Ramona historisk som den första kvinnan att ta en totalseger i Rally-SM.

Efter segern i Uppsala så bestämde sig Ramona för att nästa steg i karriären skulle bli Rallycross-VM 2014. Rallycross är den snabbast växande motorsporten i världen, körs på arenor, och följs av miljontals människor välden över. Nästa år går en av tävlingarna i svenska Höljes i Värmland, och i nuläget kommer Ramona att vara den enda kvinnan i högsta klassen.
– Drömmen är såklart att tävla på hemmaplan i vad jag ser som den mest spännande motorsporten just nu – Rallycross, säger Ramona Karlsson. Mitt mål är att vara med och slåss i toppen, och det jag saknar är sponsorer för att göra min dröm verklig.

Ramona kommer att vara i Stockholm mellan 9 – 15 december. ramonarallying.com

13-11-29 Antidoping
Viktig information rörande antidoping till samtliga förare. Läs om ”Röd-gröna listan”, Therapeutic Use Exemptions (TUE) mm. Du hittar informationen här.
13-11-29 Anmälan öppen till Bilsportgalan
Nu är anmälan öppen till Bilsportgalan lördagen den 25 januari 2014 i Norrköping. Galan arrangeras av Svenska Bilsportförbundet i samarbete med tidningen Bilsport.
- Det blir en heldag med bilsport i Norrköping. Vi börjar på förmiddagen med utställning och aktiviteter i samband med prisutdelningarna under dagen och tar sedan en paus innan kvällens middag med prisutdelningar startar, säger Jörgen Ekwall marknadsansvarig.

Det blir utdelning av medaljer för tävlingsåret 2013 och prisutdelningar för SM/RM/NEZ kommer att ske under dagen och kvällen. Prisutdelningar för Bilsport Awards, internationella framgångar och övriga SBF-utmärkelser sker på kvällen. Detaljerat schema finns på www.bilsportgalan.sbf.se där du även anmäler dig. Som medaljör får du en inbjudan på posten i dagarna och du anmäler dig med den kod du får där.

Sista anmälan är den 12 januari 2014, men passa på att anmäl dig, begränsat med platser.

Program för dagen:
11:00 – 16:00 Race of Norrköping
13:00 – 16:00 Prisutdelning och underhållning

Bilsportgalan
19:00 Välkomstdrink Bilsportgalan
19:30 Trerättersmeny med prisutdelning och underhållning
Anmälan och information på: www.bilsportgalan.sbf.se
Välkommen!
13-11-29 Arbetsdag
Dagen innan Bilsportgalan håller förbundsstyrelsen en arbetsdag med distriktsordförande samt utskott och kommittéer. Inbjudan har gått ut till berörda och sista anmälan för arbetsdagen och boende är måndag den 16 december 2013. www.sbf.se
13-11-29 SBF-Play planerar vidare mot 2014
Du har väl inte missat förbundets webb-TV kanal, SBF-Play, där du kan se både livesända tävlingar och magasinsprogram. I onsdags sändes årets sista magasin där bland annat Sebastian Eriksson var gäst och där magasinet hälsade på hos rallycrosstjejen Magda Andersson.
Det var i det sista magasinet det, men redan nu planerar förbundet för en fortsatt satsning under 2014. I mellandagarna kommer det även ut en nyårsspecial. Håll koll den 27 december.
www.sbf.se
13-11-20 Fryksdalens MK bjuder på Luciakaffe med Pontus Tidemand som gäst 28 november!

Fryksdalens MK bjuder på sitt årliga luciakaffe och årets gäst är ingen mindre än Pontus Tidemand.

Torsdagen den 28 november klockan 19:00 kan du komma och dricka kaffe och lyssna på Pontus, som kommer att berätta om sin karriär och ni får möjlighet att ställa frågor.

Kom och lyssna på Pontus Tidemand den 28 november

Klubben serverar kaffe och lussekatter och säljer lotter.

Mer info: www.rallyboutique.com/fryksdalensmk/index.htm

Välkomna!

13-11-17 Dags att nominera till Young technician Award 2013
Ska ert team och er bästa ungdomsmekaniker få chansen att visa vem som är bäst och vinna ett rese- och studiebidrag på 15 000 kr?

Är ni ett team inom svensk bilsport på SM-nivå, eller motsvarande nationella och internationella mästerskap, är ni välkomna att nominera er bästa ungdomsmekaniker.
Tävlingsmekanikern ska nomineras av teamet och åldersgränsen är max 25 år under 2013.
I nomineringen ska framgå:
o Teknisk kompetens
o Agerande i tävlingsmekanikerrollen
o Kunskaper om närliggande kompetensområden
o Social kompetens

Nomineringar mailas till info@bilproffs.se senast den
15 december 2013. Nomineringsformulär hittar du på http://bilproffs.se/aktiviteter/motorsport/yta/.

2012 års prestigeladdade pris tilldelades Piere Eriksson, som nominerades av Jenzer Motorsport, Schweiz. Vem blir 2013 års värdiga pristagare?
Svaret får vi när priset utdelas under pompa och ståt i samband med Bilsportförbundets Bilsportgala den 25 januari 2013 i Norrköping.

Juryn består av:
Peter Jeppsson, vd MAF
Benny Wallin, projektledare MAF
Kåge Schildt, ordförande SBF
Bo Lindman, expert

Ytterligare information och frågor: Bo Lindman 070-595 83 99, bo.l.lindman@telia.com

Fakta
Young Technician Award (ungdomspriset för bästa mekaniker) instiftades 2006 av SMSC i samarbete med Motorbranschens Arbetsgivareförbund (MAF) och varumärket Bilproffs.se. Priset är ett rese- och studiebidrag till ett värde av 15 000 kr.

13-11-13 Utrustning Historiskt tävlande 2014
Invändig samt personlig utrustning 2014 för historiskt tävlande.Utskottet har beslutat att förlänga 2013 års nationella bestämmelser även för 2014.Beslutet gäller för:Stolar & säkerhetsbälten.Brandsläckarsystem (gäller endast för nybyggda bilar i rally 2013 – 2014) men rekommenderas för alla bilar.Overall, skor, handskar, balaklava & underställ, (för det sistnämnda: där sådant krävs i den sportgrenen).HANS/Hybrid system (inget internationellt krav endast rekommendationer från FIA).Invändig samt personlig utrustning 2014 för historiskt tävlande.

Utskottet har beslutat att förlänga 2013 års nationella bestämmelser även för 2014.

Beslutet gäller för:
Stolar & säkerhetsbälten.
Brandsläckarsystem (gäller endast för nybyggda bilar i rally 2013 – 2014) men rekommenderas för alla bilar.
Overall, skor, handskar, balaklava & underställ, (för det sistnämnda: där sådant krävs i den sportgrenen).
HANS/Hybrid system (inget internationellt krav endast rekommendationer från FIA).

Se även i TR (kommer att vara infört i TR 2014)
Samt Ändringar i TR 18/4 2013 hweb.sbf.se/regler/up/99/TR_andringar-20130418.pdf

Dokumentet i sin helhet från Historiska Utskottet HÄR

13-11-13 Historisk bilsport – Rapport Volvo 240
Historiska Utskottet har nu slutfört sin utredning gällande Volvo 240 i Appendix K.

Rapporten finns i sin helhet HÄR
13-11-13 SBF Godkänd utrustning
SBF / Teknik har publicerat en ny lista över Godkänd utrustning för Nationellt bruk.
/web.sbf.se/regler/up/99/SBF_GODKAND_UTRUSTNING_6.pdf
13-11-10 Ramona ger körtips i TV4 Nyhetsmorgon
I lördagens sändning av TV4 Nyhetsmorgon lärde Ramona programledare Jesper Börjesson att bli en säkrare bilförare. Se inslaget PÅ DENNA LÄNK.
13-11-08 Indraget godkännande av tävlingsstol
Viktigt medelande angående tävlingsstol.
Stol av märket GP-RACE TOP RALLY, TOP RALLY LIGHT samt TOP CIRCUIT tillverkad från 1 December 2012 och framåt är med omedelbar verkan inte längre godkänd inom motorsport.
Ytterligare information i bifogad länk. www.sbf.se/pdf/11.05.13%20-%20FIA%20-%20Competition%20Seats.pdf
13-11-07 Bilsportgalan – Äntligen tillbaka 2014!
Efter två års uppehåll är det återigen dags för tidningen Bilsport och Svenska Bilsportförbundet att gemensamt arrangera årets motorsportfest – Bilsportgalan. Denna gång i Norrköping den 25 januari. Det blir medaljutdelningar för SM, RM och NEZ, samt övriga utmärkelser inom motorsporten, som Bilsport Award.

Bilsportgalan arrangerades första gången 2004 och har sedan dess anordnats på olika platser runt om i landet. Efter ett kort uppehåll är nu galan tillbaka, denna gång på Louis De Geer konsert & kongress i Norrköping. Hela dagen fylls av motorsport, både genom utställningar och familjeaktiviteter. På kvällen blir det gala med högklassig underhållning, där presenterar tidningen Bilsport och Svenska Bilsportförbundet sina olika utmärkelser.

Medaljer för tävlingsåret 2013 delas ut för SM, RM och NEZ under eftermiddagen och kvällen. Under galan hyllas även pristagarna av Bilsport Award, som utses av tidningen Bilsport.
– Med Bilsport Award vill vi premiera och stimulera svensk motorsport. Priset delas ut i tolv kategorier och har delats ut sedan 1997, berättar Camilla Sjöberg, vd på Förlags AB Albinsson & Sjöberg som ger ut tidningen Bilsport.

Svenske racingstjärnan Richard Rydell presenterar traditionsenligt Rydell Special Award, till en ung talangfull racingförare.
– Det blir verkligen en heldag i Norrköping när alla medaljörer för 2013 ska hedras, både de som vunnit på hemmaplan och de som lyckats internationellt, säger Jörgen Ekwall, marknadsansvarig på Svenska Bilsportförbundet.
13-11-05 Resultatlistor och publicerade dokument
På förekommen anledning vill SBF påpeka för samtliga tävlingsarrangörer eller andra berörda att det inte är tillåtet att publicera resultatlistor etc från tävling där de tävlandes personnummer eller licensnummer finns angivet. Detta är dels ett brott mot PUL (Personuppgiftslagen) samt att det även kan medföra en anmälan till förbundsbestraffning.
http://www.sbf.se/2013/11/05/resultatlistor-och-publicerade-dokument/
13-11-01 Utskottshelg
I helgen som gick hade flera av förbundets utskott en gemensam träff på Arlanda stad för att inom olika områden diskutera och utveckla bilsporten i Sverige. Även förbundets tekniker höll sin årliga träff med alla registreringsbesiktningsmän för Racing och Rallycross.
- Det var en bra träff, som vanligt var det högt till tak och diskussionerna gick varma. Årets huvudämnen berörde dels Rallycross reglementet för ”2150” där nuvarande regler ger möjlighet till tolkningar och där detta vid flera tillfällen lett till olika bedömningar, så det diskuterade vi mycket om, säger Pär Karlsson, ansvarig för teknik, regler och säkerhet på Svenska Bilsportförbundet.

Den andra huvudfrågan som lyftes rörde bränsletankar där Erik Emanuelsson sammanställt ett utmärkt underlag med många funderingar och frågor.
- Vi hade också besök från både säkerhetskommittén och disciplinnämnden som tog upp viktiga frågor som berör och engagerar alla besiktningsmän och kontrollanter, avslutar Karlsson.

Utöver det höll den inbjudne föredragshållaren Jan Persson från företaget Simpson en synnerligen detaljerad och motiverande information om hur viktigt det är att inte bara montera och använda säkerhetsutrustning, utan även använda den rätt
www.sbf.se
13-11-01 Utskick
I december skickar förbundet ut inbetalningskort för 2014 samt nya funktionärskort. Nytt funktionärskort får alla som har en funktionärslicens giltig t.o.m. 2014-01-31 och har betalat sin medlemsavgift till klubben.
www.sbf.se
13-11-01 Bilsport Online
Saknar du lösenord? Skicka ett e-postmeddelande med ditt personnummer till licens@sbf.se
Licensavdelningen registrerar din e-postadress och därefter kan du enkelt beställa ett lösenord via vår hemsida. På BS Online kan du bl.a. köpa Engångslicens och genom egen inloggning bekräfta licensinnehav.
www.sbf.se/info/licenser kan du alltid hitta aktuell licensinformation.
13-11-01 Bilsportgalan 2014 i Norrköping
Nu är datum och preliminärt upplägg spikat för Bilsportgalan 2014. Galan som haft uppehåll några år är nu tillbaka lördagen den 25 januari 2014 i Norrköping. Galan arrangeras av Svenska Bilsportförbundet i samarbete med tidningen Bilsport.
- Det blir en heldag med bilsport i Norrköping. Vi börjar på förmiddagen med utställning och aktiviteter i samband med prisutdelningarna under dagen och tar sedan en paus innan kvällens middag med prisutdelningar startar, säger Jörgen Ekwall marknadsansvarig.

Det blir utdelning av medaljer för tävlingsåret 2013 och prisutdelningar för SM/RM/NEZ kommer att ske under dagen och kvällen. Prisutdelningar för Bilsport Awards, internationella framgångar och övriga SBF-utmärkelser sker på kvällen. Detaljerat schema för prisutdelningarna presenteras närmare.
Anmälan kommer att öppna i mitten av november och alla medaljörer kommer att få en inbjudan på posten. Mer information kommer att presenteras inom kort så boka upp datumet.
13-11-01 Dags att söka till RIG Bilsport
Nytt för i år är att du som rallycross förare kan söka in till RIG Bilsport. Genom att gå på Riksidrottsgymnasiet Bilsport i Mjölby får du ta del av ett unikt paket. Vi erbjuder bland annat affärsskola, mentalträning, körträning på Mantorp, fysträning och föreläsningar av idag etablerade racingförare. Kort sagt allt du behöver för att bli en förare på elitnivå. Samtidigt som du får din gymnasieutbildning.
Senast den 1 december vill vi ha din ansökan, du finner den här.
13-11-01 Nya rekord på SBF-Play
Du har väl inte missat förbundets webb-TV kanal, SBF-Play, där du kan se både livesända tävlingar och magasinsprogram. När NGK-masters kördes sattes det nytt rekord på playkanalen då 54 000 klickade in på sändningen under tävlingshelgen. Senaste magasinet går mot 2000 tittare. Där kan du bland annat se tester av de nya rallycrossbilarna, Supercar Lite och ett reportage med svenske juniorvärldsmästaren i rally, Pontus Tidemand
13-11-01 Underlätta för Länsstyrelsen vid tävlingsansökan
Våren är en hårt belastat tid för många av landets Länsstyrelser. Det är även den tid på året då många av bilsportens tävlingar avgörs. Därför har nu Länsstyrelsen kommit med ett önskemål till den svenska bilsportrörelsen. Normaltiden är fortfarande att ansökan ska skickas in senast 2 månader innan tävling. Men nu önskar Länsstyrelsen att om det är möjligt få in handlingar/ansökningar för tävling på väg i så tidigt skede som möjligt. Önskningen om att få in dessa ansökningar tidigare, när de är kompletta med alla mark/väghållartillstånd, är för att kunna hantera dessa och säkerställa att tillstånd kan ges i god tid innan tävlingen.Ansökningsblankett hittar du här.
13-11-01 Ny klubb i Svenska Bilsportförbundet
Den 22 Oktober 2013 har en ny förening lagts till i Svenska Bilsportförbundets medlemsförteckning, Jörns Motorklubb. Klubben har sitt säte i Skellefteå kommun, tillhör Övre Norra BF och har Folkrace som sin huvudgren.
www.sbf.se
13-11-01 Hög tid att skicka in reseräkningar
Ekonomiavdelningen på förbudets kansli vill påminna alla om att skicka in sina reseräkningar (som skall vara attesterade innan de kommer till oss på kansliet) och om någon har en ansökan om resebidrag liggande som tillhör 2013 så skall de också in snarast. Vi uppmanar också att alltid använda sista utgåvan av blanketterna Reseräkning och Ansökan om resebidrag som ligger på hemsidan pga. att beloppen ständigt uppdateras.

Under hösten kommer de sista SGA-kurserna och där vill vi påminna om att varje distrikt har rätt att varje år få en resa per sportgren betald av förbundet och det är fortfarande många som inte utnyttjat det ännu. Se över och kontakta annika.vinberg@sbf.se om ni har frågor
13-11-01 Vem brinner för din förening
Nu kan du nominera din kandidat till Årets Eldsjäl inom kategorierna Årets Ledare, Årets Unga Ledare, och Årets föreningar. I år kommer det även att utses 10 föreningar som får 100 000 kronor var! Det enda du behöver göra är att anmäla din förening för att ni ska ha chansen!
Du kan nominera alla, från den som alltid ställer upp i kafeterian varje helg till den som varit drivande att bygga upp ett nytt lag som ledare. Givetvis går det bra att nominera personer som varit nominerade tidigare år, igen! Nominera här.
13-10-22 Se Ramona skjutsa reporter i Sportbladet show ikväll
Ikväll klockan 20.00 sänds “Sportbladet show”, som är en livesändning från Aftonbladet TV. Ramona finns med i studion, och där det samtidigt visas klipp från gårdagens rallyskjutsning, där Ramona bjuder en av reportrarna på en åktur. Se sändningen här. Tidpunkt för Ramonas medverkan är ännu inte fastställt.

13-10-15 Alla är välkomna till Motorcafé 20 oktober i Torsby!
Med fordonsutställning och presentation av tidigare och nu aktiva i MK Ratten
Söndag 20 oktober 2013 kl. 12 - 15
Plats: Familjen Walfridssons tävlingsmuseum
Lasarettvägen i Torsby

Programledare Per Täppers och Arne Walfridsson
Arrangör: MK Ratten, Värmlands Idrottshistoriska Sällskap och Helmia Motorsport
Servering
Alla hjärtligt välkomna!

Inbjudan pdf
13-10-09 Reportage om Öhlins Auto Norden i TV4 Sport
Missa inte sändningen från Rally Uppsala i TV4 Sport kl 21.30 i kväll, onsdag 9 oktober. Programmet innehåller ett stort reportage om Öhlins Auto Norden. Det blir guidad tur på fabriken i Upplands Väsby samt en ingående beskrivning av hur samarbetet mellan Öhlins Auto Norden och svenske mästaren Patrik Johansson fungerade under SM-finalen.
13-10-01 Gemensamma Regler 2014
Nu finns Gemensamma Regler gällande från 2014 publicerade.
http://web.sbf.se/regler/up/99/Gemensamma_Regler_2014.pdf
13-09-16 Inbjudan provkörning av Supercar Lites!
Erbjuds för seriöst intresserade köpare och förare.

6 oktober – Kinnekulle ring – Götene
14 oktober – Kalvholmens motorstadion – Karlstad


Anmälan inklusive meritlista inom motorsport skickas till
info@omse.se senast 30 september.

Är du intresserad men ovanstående datum inte passar, anmäl dig och meddela att annat datum önskas.

Finansieringslösning erbjuds via Wasa kredit.
Inbjudan pdf

Tryck för mer info!

www.omse.se
13-09-14 Telias urusla support gör ett rejält övertramp och misstag - felet går inte att rätta till så jag som användare sedan 2007 blir av med en tjänst som gäller till 31 december!
Blir så j-vla trött rent ut sagt. I mitt datorhaveri försvann min Telia funktion med sms- och mms i datorn. Men jag hade tjänsten kvar via min bärbara, så det var inte någon större fara. Men efter att ha varit i kontakt med Telias inkompetenta support lyckades man frånta mig tjänsten. SMS- och MMS i datorn är en tjänst som ska försvinna i slutet på december och man installerar inga nya program.

En av mina "supportkontakter" på Telia idag avinstallerade tjänsten för att det eventuellt skulle fungera att intstallera om det i min stationära dator. Vilket inte gick!

Det går inte att installera tjänsten, även om man som jag haft den sedan 2007. Inte installera och framförallt inte återinstallera.

Hur kan Telias support avregistrera ett abonemang och sen inte kunna återregistrera det?!?
Och det det dessutom mot min vilja! Det enda jag blev tillsagd, var att starta om datorn och registrera mig!

Ringde support:
Som bad mig ladda om programmet.
Fungerade ej.

Ringde support:
som tog bort tjänsten så jag kunde registrera mig som ny användare. (Visade det sen. Hon bad mig bara starta om datorn och registrera mig).
Fungerade ej.

Ringde support:
som sa att tjänsten inte godkände NYREGISTRERINGAR eftersom tjänsten ska upphöra i årsskiftet.
Påpekade att jag för FAAAAAN varit kund och haft tjänsten sedan 2009. Supporten blev sur för jag var oförskämd när jag ville säga upp mittt mobilabbonemang, men lovade ringa upp.

Ingen ringde upp!

Ringde support:
som lovade kolla upp det hela. Samtalet bröts.

Ringde support:
som sa att det var ju dumt att man tagit bor mig som användare... Och att det inte fanns några anteckningar om tidigare samtal. Men lovade att det skulle funka innan kvällen. Hon bad mig vänta kvar. Sitter nu sedan 20 minuter kvar i telefon och väntar och väntar och väntar och väntar....

Support ringde upp:
och sa att eftersom de avregistrerat tjänsten av misstag går det inte att registrera om den. Telia erkände misstaget som HELT låg på deras bord. DE hade avregistrerat, men eftersom abonemanget upphör i slutet av året, går det inte att nyregistrera! ÄVEN OM FELET LIGGER HOS TELIA!

I och med supportens felaktiva avregistrering av abbonemanget blev jag av med tjänsten i min bärbara dator också. Från att ha en fungerande tjänst fram till 31 december, har jag nu inget som fungerar!

Telia ber tillslut om ursäkt. Efter fyra timmar i telefon och samtal med sex olika personer.
Men det finns inget göra för att aktivera mitt abbonemang igen...

Så alla ni som fick sms-utskick via mig tidigare kan jag bara be om ursäkt!

/Mycket besviken Webba

13-09-08 Publikrekord och succé för SpeedArtDesign
Helgens evenemang i Mariestad kan helt klart sammanfattas som lyckat. Med ett strålande väder, publikrekord och mycket spännande att njuta av på land, i luften och i vatten är både besökare, medverkande och arrangörer nöjda med helgen.

Efter att ha slagit det förväntade besöksantalet kan man helt klart sammanfatta helgen som fantastisk!
– Redan i lördags passerade vi utan tvekan 30.000 besökare och totalt uppskattar vi att cirka 45.000 personer upplevt helgens SpeedArtDesign, säger en mycket nöjd Claes Pettersson, evenemangsgeneral för SpeedArtDesign.

Flyguppvisningen som F7 bjöd på med JAS 39 Gripen imponerade en stor skara och Helikopterns medverkan var så lyckad att de körde besökarna på turer över Mariestad långt efter arrangemangets programtid.
– Hade jag vetat att evenemanget var så här bra och att det fanns så mycket att göra och se under de här dagarna hade jag tagit med mig frun, säger Glen Pilkvist som äger Flygande draken, bilen som invigare Picko Troberg gjorde sin entré i.

Picko själv var väldigt imponerad av arrangemanget.
– Det känns väldigt hedrande att Picko var så nöjd med tanke på att han själv arrangerat över 100 mässor. Men alla har verkligen bjudit till och gjort ett jättejobb. Alla uppvisningar har varit suveräna, från enduron och motorshowen till flyboard och flyg av olika slag, konstaterar Claes.

Föreläsningssalarna har gästats av bland andra racerlegenden Picko Troberg, SAABs före detta VD Jan-Åke Jonsson, Volvodesignern Anders Bergström och inspirerande Sosso Milegrim. Föreläsningarna har varit fyllda till bredden med människor som nyfiket lyssnat och inspirerats. Inspirerat till spännande samtal har även konsten gjort.
– Speciellt den samtida konsten har lett till mycket intressanta diskussioner i gallerierna, berättar Gunilla Broberg, ansvarig för konstutställningarna.
13-09-03 Justering i G 7 Licenser
Reglerna i G 7 Licenser är justerade gällande deltagande i icke sanktionerat evenemang.
Hela nya G 7 finns HÄR (dessa ändringar kommer att läggas in i G 2014)
Nya blanketter för Ansökan om deltagande i icke sanktionerat evenemang,
Nationellt evenemang
Internationellt evenemang

www.sbf.se/2013/09/03/justering-i-g-7-licenser/

13-08-29 Tävla om Biobiljetter till filmen Rush
Svenska Bilsportförbundet har inlett ett samarbete med utgivaren av nya filmen Rush som skildrar Formel 1:s glamorösa guldår och den sanna historien om två av världens största rivaler. På den tiden filmen utspelar sig var förarna stora stjärnor och inom ramen för detta samarbete är tanken att lyfta fram dagens stjärnor i samband med filmen på olika sätt. Läs mer om filmen och tävla om biobiljetter www.sbf.se !
13-08-29 Du har väl inte missat SBFPLAY-magasin och blogg
Varje onsdag klockan 19.00 händer det något nytt på www.sbfplay.se. Sista onsdagen i varje månad sänds magasinprogrammet med gäster, inslag, reportage och mycket mera. Däremellan publiceras en Videoblogg med det aktuella från veckan som varit.
Här finner du tidigare magasinprogram!
Här finner du tidigare videobloggar!
13-08-29 Nominera talanger och välförtjänta
En rad stipendier och priser kommer att delas ut under Medaljutdelning/Bilsportgalan i början av 2014. De tre minnesfonderna Ronnie Petersons, Robert Essebros och Annectos minnesfond, Årets Ungdom/Bilsportare/Klubbledare, Bilsportens Miljöpris och Stora Grabbars Märke. Ansökningshandlingar och mer information om de olika priserna och stipendierna finns på Bilsportförbundets webbplats under flikarna Ladda hem och Blanketter. Sista ansökningsdag för nomineringarna är 1 oktober 2013.
www.sbf.se
13-08-29 Dags att nominera till Young Technician Award 2013
Priset delas ut till Sveriges bästa unga (max 25 år) tävlingsmekaniker och instiftades 2006 av SMSC i samarbete med Motorbranschens Arbetsgivareförbund (MAF) och varumärket Bilproffs.se. Priset består av ett rese- och studiebidrag till ett värde av 15.000 kronor.
Nominera Er bästa unga mekaniker på www.bilproffs.se.
13-08-29 Sista chansen att boka tävlingsdatum
Glöm inte att ansöka om tävlingsdatum i BS Online senast den 1 september. För internationell tävling eller Rikstävling ska bokningen registreras senast två år i förväg. För distrikts-, nationell- och lokaltävling ska tävlingen vara registrerad i BS Online ett år i förväg. Tävling vars datum är bokat efter den 1 september betraktas som "Extra tävling", vilket kan innebära förhöjd avgift samt att den kan tappa förtursrätt till bokat datum. Mer info se (Gemensamma Regler, G4).
www.sbf.se
13-08-29 Föreningar
En sista påminnelse till föreningar som ännu inte har betalat sina avgifter för medlemskapet i SBF, eller som ännu inte har lämnat in årsrapport för 2013. Senast den 30 september måste alla skulder och rapport vara SBF tillhanda för att rösträtt ska kunna tilldelas till 2014 års distriktsårsmöten. En lista med uppgift om vilka föreningar som fullföljt sina medlemsåtaganden finns publicerad under "Förbundsinfo" på hemsidan.
www.sbf.se
13-08-29 Namnändring av idrottsförening
På förekommen anledning vill vi påminna klubbar som har eller planerar att ändra föreningens namn att inte glömma bort att ansöka om att få namnändringen godkänd.
Blankett för ändamålet finns på Riksidrottsförbundets hemsida, sök på "Namnändring av idrottsförening". Glöm inte heller att se vilka namnregler som gäller, dessa finns här.
www.sbf.se
13-08-29 Är det dags att förnya licensen?
Till dig som inte har löst ut din tävlingslicens sedan 2008 skickar vi ett inbetalningskort i vecka 35. För att licensen inte ska förfalla vid årsskiftet måste avgiften betalas senast 31/12-13. Den kommer då att vara giltig t.o.m. 31/1-14 och kan därefter ligga vilande i ytterligare 5 år. Är licensen spärrad eller klubbtillhörighet saknas blir avgiften registrerad och licensen förfaller inte, däremot skickas den inte ut. Om du inte löser ut den i år krävs utbildning på nytt i den sportgren som du ev. senare önskar återuppta.

Licens - Korrekt betalning ger snabb hantering
- Betala i tid. Det tar alltid 2-3 bankdagar innan betalningen når oss.
- Använd inbetalningskort för aktuellt år.
- Ändra inte beloppet.
www.sbf.se
13-08-29 Licens - Nya funktionärskort
Snart inleds en ny 3-årsperiod för funktionärslicenserna. Har du en giltig funktionärslicens erhåller du automatiskt ett nytt kort innan det gamla går ut, vilket är 31/1-14.
www.sbf.se
13-08-29 Kurser i höst
Anmälningsblanketten till höstens kurser ligger nu uppe på www.sbf.se under kalendern. Se till att anmäla er i god tid före kursstart.
13-08-29 Tränarutbildning
Svenska Bilsportförbundet startar sin första tränarutbildning för klubbar och distrikt. Utbildningen genomförs under två heldagar på Bosön som är Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum. Den innehåller teoretiska och praktiska moment. Den teoretiska delen består av diskussioner och kortare föreläsningar. Därefter får ni praktisera den nyvunna kunskapen genom att leda andra i gruppen. Inbjudan och mer information här.
13-08-29 Ungdomsforum i höst
Ungdomsgruppen är i full gång med planeringen för ett kommande forum, riktat till de ungdomar som är aktiva på distriktsnivå. Boka in helgen 2-3 november! Inbjudan kommer att skickas ut till alla distrikt inom en snar framtid samt publiceras på hemsidan. Glöm inte gilla ungdomsgruppens Facebook-grupp "Bilsport" då inbjudan även kommer att finnas där!
www.sbf.se
13-08-29 Conny Hansson Årets klubbledare
I samband med att Kullingstrofén genomfördes den 27 juli tilldelades Conny Hansson, Kullings MS, utmärkelsen Årets klubbledare 2012. Enligt motiveringen har Hansson ”Ett mångårigt och djupt engagemang för en klubb han brinner för sedan många, många år. Han har ett gott ord till all och värnar om att alla ska kunna vara med och delta i klubbens aktiviteter. En stor förebild och en sann eldsjäl som är oerhört respekterad långt utanför sin klubb och sitt distrikt.”
www.sbf.se
13-08-29 Personalnytt på SBF-kansliet
Den 2 september börjar Sören Emmervall som PR- och kommunikationsansvarig på Svenska Bilsportförbundet. Janette Johansen på Klubb & tävlingsavdelningen har gått på mammaledighet. Hon ersätts av Kurt Lennart Jönsson som kommer att vikariera för henne. På licensavdelningen har Marie Karnhag avslutat sin anställning. Efter omprioriteringar avvecklas tjänsten som ansvarig för Hälsa, miljö och anläggning. Det innebär att Ola Blomqvist avslutar sin anställning på Svenska Bilsportförbundet den 14 november.
www.sbf.se
13-08-28 Datorkrasch men internet igång!
Internetbolaget har nu fått igång internet och jag jobbar på så gott det går med att uppdatera med min bärbara så länge.

Min dator har tyvärr totalkraschat och går inte att rädda.
Men jag ska försöka lösa det hela på bästa sätt.
/Webban Maria
13-08-28 Begränsat med uppdatering pga totalt datorhaveri samt internetstörning!
Begränsat med uppdatering pga totalt datorhaveri. Förutom att den stationära datorn har brakat, är det även totalstopp hos internetleverantören pga något fel i masten.

Därmed blir det dessvärre begränsat/inga uppdateringar eftersom det bara erjubds en plupp på det mobila 2-G nätet här.

Ber om överseende
/Webban Maria
13-08-21 Tillbakadragande av FIA-godkända kläder
FIA drar tillbaka godkännandet av Power On Racewear (UK), PRO POWER 3, RS.218.12 från Technical List 27 Flamsäker Personlig utrustning.
Se även bifogad PDF där falska FIA etiketter konstaterats med samma namn ” Power On Racewear”.

Se nedan dokument:
08.14.13 – FIA Safety Department – Flame Resistant Clothing (FRE)
08.14.13 – FIA Safety Department – Flame Resistant Clothing (ENG)

www.sbf.se/2013/08/20/ej-fia-godkanda-klader/
13-07-31 Young Female Drivers uppmärksammas internationellt
Ramona Karlsson är initiativtagare och projektledare för “Young Female Drivers” – en ny satsning som hon driver i samarbete med Idrottslyftet och Svenska Bilsportförbundet. Sju tjejer mellan 15-20 år har valts ut till projektet, där Ramona arrangerar läger och utbildningar för tjejerna. Syftet är att skapa en inspirerande plattform för kvinnliga förare, samtidigt som Ramona delar med sig av råd och tips från sina karriär. Nu har Young Female Drivers – för andra gången i år – fått en helsida i FIA:s och WMC:s (Women in Motorsport Commission) nyhetsbrev, som skickas ut över hela världen.
- “Det är fantastiskt kul att FIA har uppmärksammat Young Female Drivers. Det började med att jag kontaktade rallylegenden, och tillika en stor förebild för mig, Michèle Mouton – som är ordförande för WMC. Jag berättade om YFD-projektet, och Michèle blev eld och lågor. Sedan dess har vi hållit kontakten, och WMC håller sig uppdaterade med stort intresse om hur det går för tjejerna och för YFD-projektet” säger Ramona, som imorgon reser till Rally Finland för att bland annat träffa just Michèle Mouton. ”Att FIA och WMC är intresserade av Young Female Drivers, har verkligen gjort att en stor milstolpe har uppnåtts med projektet. Jag glädjs så mycket över att tjejerna får värdefull PR, även internationellt, och att det kan gynna dem både nu och i deras framtida karriär”, säger Ramona.

Ladda ner WMC:s nyhetsbrev HÄR!
13-07-12 HJÄLP! Nån med returfrakt - lastbil norrland till Värmland?
Nu är jag i behov av hjälp igen! Jag var ner till Torsby och lånade en ca 2 meter bred motorsoffa som jag skulle behöva ha hjälp med att frakta tillbaka!

Är det någon av er som vet av någon eventuell returfrakt eller lastbil som som har plats för den mellan norrland och Torsby?!

Finn det nån därute som kan hjälpa mig eller tipsa mig om eventell hjälp?

Maila eller ring mig då gärna!
maria@motorsportivarmland.nu eller 0731-80 13 68
13-07-11 Volvo 240 Grupp A EVO firar 30 år!
Firas med utställning på Falkenbergs Motorbana
Det är 30 år sedan Volvo presenterade sin evolutionsmodell av 240-moddelen för Grupp A. Det var nog inte så många som trodde på att bilen skulle kunna bli en bra tävlingsbil men det skulle komma att bli succé! Målet var från första början att bilen skulle tävla i EM för standardbilar, European Touring Car Championship, men bilmodellen skulle komma att vara med i många andra mästerskap värden runt och förutom ETC-segern 1985 segrade Volvo 240-modellen i Sverige, Norden, Tyskland, Australien och Thailand, för att nämna några mästerskap. Till detta kan läggas otaliga tävlingssegrar över hela världen.

Det var inte bara i racing bilen gjorde succé! I Rally, Rallycross och backtävlingar blev bilen verkligen konkurrenskraftig. Många kända förare körde Volvo 242 när det begav sig. Svenskarna Thomas Lindström, Ulf Granberg, Anders Olofsson, Ingvar Carlsson, Per Sturesson, Peggen Andersson, Stig Blomqvist, Börje Thor, Robert Kvist och Anders Lindberg, för att nämna några, kompetterades med sådana som Gianfranco Brancatelli, Jonny Cecotto, Prins Leopold von Bayernoch Christian Danner från den internationella arenan. I rally fann vi Berndt-Inge Stefansson, Anders Kulläng, Sussane Kottulinsky och i Rallycross Peo Davidsson och

I samband med Västkustloppet, som körs nu till helgen, firas jubileet med en liten utställning av både riktiga Volvo Grupp A tävlingsbilar och väggående kopior av den legendariska bilmodellen.

Bland annat har den enda kvarvarande fabriksbilen från säsongen 1986 kommit tillbaks till Sverige och visas på plats.
En segerrik bil som också kommer att visas är den Volvo 240 som Peggen Andersson rattade i SM, NM, DTM och olika tävlingar i både Nya Zealand och Thailand.

Räkna med att det kommer att dyka upp en och annan förare från den tiden då Volvo var ett hett namn i internationell motorsport i samband med Västkustloppet i år!
13-07-10 Konsten möter motorsporten
Kan man blanda motor med konst och design i samma event? Svaret på den frågan är JA. Evenemanget SpeedArtDesign i Mariestad är ett levande bevis på detta. Den helt unika blandningen har varit en stor succé som förra gången, för tre år sedan, bevittnades av över 30.000 besökare.

Att samla sportvagnar, racerbilar, motorcyklar, och veteranfordon tillsammans med konstnärer, modellbyggare och designers inramat av föreläsare, har fallit publiken i smaken. Den 7 – 8 september är det åter dags att fylla Mariestads gator och torg med allehanda fordon, gallerierna med konst och fotografier samt scenerna med föreläsare.

Picko Troberg inviger
På lördagen den 7 september inviger racinglegenden Picko Troberg, upphissad i en kranbil, evenemanget officiellt.
– Hur Picko gör sin entré är en hemlighet, men den blir spektakulär, lovar evenemangsgeneralen Claes Pettersson.

Picko Troberg är också en av dem som håller föredrag. I den skaran finns även före detta Saab VD:n Jan-Åke Jonsson, konstprofessorn Urban Engström samt Anders Bergström, senior designer på Volvo Personvagnar och många fler.

Konst och design i hög klass
Mariestads centrum fylls med konst i olika stilar. Bland konstnärerna finns namn som John Eyre, Lars Holgersson, Sune Envall, Rony Lutz och Roland Schröter med flera.

Designprinsen Sigvard Bernadotte har en helt egen utställning där Mariestadsbon Stig Dahlin visar sin privata samling. Troligen den största privatsamlingen i världen.

Brummande bilar i hamnen
På den uppbyggda motorarenan i gästhamnen körs diverse olika tävlingsfordon.
– Vi bygger en 50 meter lång läktare så att publiken kan följa våra motorshower, berättar Claes Pettersson.

Två av dragplåstren är MC stuntaren Sune Andersson även kallad ”vilden från Vilhelmina” och Monstertrucken Thor, ett 1400 hästkrafter stort monster som är känd både från TV och från Jam serien i USA.

Gamla torget ett motorcykelmecka
Hela Gamla torget fylls med allehanda motorcyklar. Det blir också ett ”fintält” med Tony Dönges samling av GP-motorcyklar, Adam Nestors och Urban Engströms specialbyggen samt finhojar från MC Collection i Sollentuna.

Mariestads Motorklubb ”Örnarna” visar upp speedway mitt i stan på lördagen och på söndagen anordnar Mariestads Enduroklubb en extremendurouppvisning med Sveriges juniorelit i enduro.

Gågatan för veteranfordon
Mariestads gågata fylls till bristningsgränsen av en massa äldre fordon från Mariestads Fordonhistoriska klubb. Även veteranmopeder visas upp. Nämnas bör även Tivedens Motor som tar plats med sina dragracingmopeder!

Karlsholme ett eldorado för bilälskare
Festplatsen Karlsholme, en gång vald till Sveriges vackraste folkpark, är centrum för all bilutställning. Här visar ett stort antal sportvagnsklubbar upp sina skönheter. Eller vad sägs om Austin Healey klubben, Morganklubben, Mustangklubben, Porscheklubben och många fler.

På söndagen byts tema och istället fylls Karlsholme med stylingbilar och festplatsen får en mer ungdomlig inriktning. Då koras även Mariestads ”Grand Prix Mästare” i virtuell bilsport.

Försvarsmakten på plats
Ett alltid lika fascinerande inslag är när militären visar upp sina olika fordon både i luften och på marken. En JAS 39 Gripen från F7 gör en flyguppvisning på lördagen. Under hela helgen finns fordon från såväl P4, T2 som K3 på plats. Eller som rekryteringsofficeren Christer Floor på Skaraborgs Regemente i Skövde utrycker sig:
– Vi kommer med full kraft.

Avancerad flyguppvisning med rök
Även på söndagen blir det flyguppvisning, då Mats ”Malle” Andersson uppträder med sin Yak-55;a. I upp till 8 G pressar han sitt enmotoriga flygplan genom lopingar och rollings i farter upp mot 400 km/h.

Se SpeedArtDesign från en annan vy
För den som inte vill stanna på land finns det möjlighet att se allt från ovan genom en helikoptertur, en stilla sjötur med M/S Marianne eller kanske genom att flyga fram på vattnet i en ribb-båt.

Att besöka SpeedArtDesign kostar inget. Evenemanget genomförs med medel från sponsorer och fonder samt genom ideella arbetsinsatser. Målsättningen med SpeedArtDesign har alltid varit ”att människor ska upptäcka konsten i motorsporten och få en upplevelse för såväl ögat som örat”.
13-07-10 Tre upplevelser i en och samma fest!
Under helgen trängdes högglansiga träbåtar och ståtliga segelfartyg med veteranbilar, motorcyklar, traktorer och lastbilar av alla de slag i Handelshamnen i Karlskrona. Musik, Blekingerally, uppvisningskörning, repslageri, sillashow, båtturer och mystisk dansuppvisning var bara några av aktiviteterna. Arrangemanget ramades in av vackert sommarväder.
– Just den här blandningen med fartyg, veteranbåtar och fordon gjorde den här helgen väldigt speciell och trevlig, summerar Jörgen Svensson, enhetschef på Marinmuseum och tillika logistikansvarig för de 49 farkosterna som deltog i veteranbåtsutställningen.

Besökare i staden kunde redan på fredagen betrakta fjorton skutors mäktiga målgång i Hanö-regattan.
– Det vidgar vyerna och är värdefullt att representanter från alla nordiska länder har sammanstrålat i Karlskrona och delat med sig av sina respektive kulturer och kunskaper. Skutornas besättningar har umgåtts, trivts och det bidrar förhoppningsvis till att ett hållbart nätverk byggs upp inför framtiden, säger en nöjd Per-Inge Lindqvist, ordförande i nätverket Nordisk Kustkulturfestival.

Intill skutorna vid kajen stod över 200 fordon som representerade 40-årsjubilerande Albinsson & Sjöbergs specialtidningar i olika ämnesområden. Den uppmärksamme kunde notera att fartyg och lastbilar har en nära relation till varandra, då frakter på havet ofta fortsätter på landsvägen.
– Att se så här många intresseinriktningar som kultur, yrkesutövning och hobby förenas på en och samma gång är fantastiskt, säger Stig L Sjöberg, projektansvarig från förlaget.

Totalt deltog 17.750 besökare under Nostalgia Festival Ronneby/Karlskrona 29 juni—7 juli 2013.

Arrangörer var Marinmuseum, Blekinge Museum och Albinsson & Sjöberg i samarbete med bland andra Karlskrona Kommun.
13-07-10 Arbetet börjar igen!
Nu är jag hemma igen och ska börja jobba ikapp mig med uppdateringarna här på MiV!

Det är rätt mycket och kommer ta sin lilla tid, men ha tålamod!

13-07-03 Motorsport i Värmland i Höljes - begränsad uppdatering
Under perioden 3-9/7 befinner jag mig i Höljes för arbete med www.walfridson.com. Under den perioden kommer jag att ha begränsat med uppkoppling och därmed kommer Motorsport i Värmland inte uppdateras som det brukar. Men fortsätt skicka in era mail, i mån om tid eller när jag får tid, uppdaterar jag!

Vill du följa Rallycross-EM kan du göra det på www.walfridson.com som kommer uppdatera under helgen med rapporter efter varje heat.
13-07-01 Boken om Loeb lanseras i Höljes
Med titeln ”Sébastien Loeb – den svåråtkomlige” lanserar förlag Årets Bilsport boken om den franske rallyförarens karriär. Fast ur svensk synvinkel.

Redan i slutet på 1990-talet kom den då unge talangen till norra Värmland, utsänd av det franska bilsportförbundet. Uppgiften var att utbilda sig som förare på is och snö. Några år sedan var han den förste utanför Norden som vann Svenska Rallyt. Det året, 2004, blev han världsmästare för första gången (bortsett JVM-guldet ett par år tidigare). Av bara farten har det blivit ytterligare åtta VM-guld.

När rallycrosseliten samlas i Höljes första helgen i juli passar Årets Bilsport på att lansera boken om Sébastien Loeb. Förlagets chefredaktör Annemo Friberg är författare till boken, och har i huvudsak intervjuat svenskar som på ett eller annat sätt har något att berätta om fransmannen. Men han själv skymtar mellan raderna, liksom Citroën-teamet, segrarna och de få krascherna.
- ”So that´s you” sa Loeb och log sitt sneda leende när jag berättade att det är jag som skriver en bok om honom, säger Annemo Friberg.
- Det finns så oändligt mycket material om denne fantastiske förare att den svenska vinkeln infann sig naturligt. Dessutom har han genom åren utvecklat en hatkärlek till vår egen VM-tävling där han samlat alltför många andraplatser för att känna sig nöjd.
13-07-01 Största rallyklassen lanseras i bokform
Landets överlägset största enhetsklass i rally är Volvo Original Cup. Förlaget Årets Bilsport lanserar i helgen boken som summerar de första 22 åren.

Stjärnor som Patrik Flodin, Mads Østberg, Jimmy Joge och Pernilla Walfridsson Solberg har alla börjat sin karriär som förare i Volvo Original Cup. Andra har gjort comeback i klassen, och antingen stannat för att det är kul, eller gått vidare för att härja på annat håll. Från sent 1980-tal och framåt har tusentals förare tävlat med en ”VOC-are”. Både i Sverige, i Norden och norra Europa.

Författare är före detta motorjournalisten Carleric Johansson från Söderhamn, själv värd ett kapitel som initiativtagare till klassen och den som kom att styra utvecklingen fram till 2011. I boken trängs hans minnen, och intressant är att få möta en mängd färgstarka förare som genom åren tävlat i de rikstäckande serierna. Det som började i rally kom också att omfatta rallycross och racing – både på is och på asfalt.

Boken lanseras under EM-deltävlingen i rallycross i Höljes den 5-7 juli, då författaren är på plats för att signera sitt verk i bokförlagets monter.
- Det har varit en fantastisk resa att gå igenom allt material och få återuppleva det igen. Att välja ut bilder till boken från de många tusen jag har i mitt arkiv var sannerligen ingen lätt uppgift, säger Carleric Johansson.

Volvo Original Cup är den verkliga basen inom svensk bilsport, där alla tävlar på lika villkor och till en överkomlig kostnad.
- En av de bästa inkörsportarna till svensk bilsport. Därför är vi stolta över att kunna presentera den kompletta historien om VOC-arna genom Carleric Johanssons stora kunnande, säger Annemo Friberg, chefredaktör på förlaget Årets Bilsport.
13-07-01 Tävlingarna i Höljes blir bok om ett år
Juli månads EM-tävling i Höljes blir också startskott på ett nytt projekt: boken om rallycrossens framväxt i den lilla orten. En väl illustrerad bok som lanseras exakt ett år senare.

Bakom satsningen står förlaget Årets Bilsport AB i Västerås, som under många år haft Höljes som sin egen ”bokmässa”. 2014 blir det en happening utöver det vanliga, för då lanseras boken om Finnskoga MK, banan, fighterna, stjärnorna och självfallet också livet runt omkring.
- För oss som lever med det här dagligen är det lätt att stirra sig blind på nuet. Så att gå tillbaka och sammanställa vad som verkligen hänt under åren blir en spännande resa, säger Morgan Östlund, tävlingsledare för EM-tävlingen och ordförande i Finnskoga MK.
- En bok om Höljes har länge varit en önskan från vår sida och därför är vi både glada och stolta över att kunna presentera projektet, säger Hans Lindberg, VD på Årets Bilsport.

Skribent blir förlagets chefredaktör Annemo Friberg, som tidigare skrivit biografier om Tina Thörner och Thomas Rådström.

Atmosfären i Höljes är så speciell. Det blir verkligen en utmaning att framställa den i ord och bild, säger Annemo Friberg.
Därför utlyser företaget en tävling bland publiken som uppmanas skicka in sina bästa bilder. Bland de som publiceras kommer priser att lottas ut.

Fakta:
- Banan i norra Värmland invigdes den 1 februari 1976 av den legendariske Saab-föraren Eric Carlsson ”på taket”.
- Första EM-deltävlingen arrangerades 1991 och sedan dess sätter mer än 20 000 besökare årligen lilla Höljes på kartan.
- ”The magic weekend” lockar också de främsta av de främsta förarna. Även bland dansbanden, för under lördagskvällen är det levande musik på startplattan och besökarna är inte sena att bjuda upp!
- EM i Höljes 2013 körs den 5-7 juli med förare som bland annat Stig-Olov Walfridson, Timmy Hansen (son till Kenneth Hansen), Petter Solberg.
- Boken om Höljes blir på cirka 250 sidor, rikt illustrerad och i A4-format. Den lanseras första helgen i juli 2014.
- Bokförlaget Årets Bilsport AB har sitt kontor i Västerås där flaggskeppet är årskrönikan som bär företagets namn.
13-07-01 Tre unga medaljhopp till Yrkes-VM
Tre unga medaljhopp för motorbranschen finns på plats imorgon då Yrkes-VM i Leipzig, Tyskland går av stapeln den 2-7 juli. Det är Emelie Dammare som ska tävla i fordonslackering, Tobias Persson, som ska tävla i personbilsteknik och Christofer Ask som kommer att tävla i bilskadeteknik. MYN och LYN (Motorbranschens Yrkesnämnd och Lackerarnas Yrkesnämnd) kommer att finnas på plats under hela tävlingen.

I fjol vann Emelie, Christofer och Tobias guld i Yrkes-SM i Malmö och med ytterligare ett guld i sikte har de under året förberett sig inför den kommande tävlingen.
- Tävlingarna är en utmärkt arena för att visa upp motorbranschens yrkesgrenar, de intressanta arbetsuppgifter den erbjuder och den moderna teknikintensiva bransch det är. En riktig framtidsbransch, säger Caj Luoma, ordförande i MYN och LYN.

Yrkes-VM eller World Skills Competition, arrangeras vartannat år och hålls i år i Leipzig, Tyskland. Ca 1100 ungdomar från 51 länder kommer att tävla mot varandra i 50 olika yrkesgrenar. Sverige ställer upp med ett helt yrkeslandslag som består av SM-vinnarna inom cirka 30 yrken. Motorbranschen deltar med tävlanden i personbilsteknik, bilskadeteknik och fordonslackering. Deltagarna får fylla högst 22 år under tävlingsåret.

Läs mer samt följ de tävlande inför och under tävlingen på Bilproffs.se http://bilproffs.se/
13-06-30 Charlott vann över grabbarna!
Totalt kom drygt 11.250 besökare till Nostalgia Festival i Ronneby Brunnspark. Charlott Johanssons Buick tog hem titeln Sveriges Snyggaste Bil 2013.

I årets omgång av Sveriges Snyggaste Bil som avgjordes under Nostalgia Festival i helgen hade närmare 2.000 personer varit med och röstat.

Tio bilägare hade tagit sig till final, nio killar och en tjej, och det var nu som avgörandet skulle ske. När det förkunnades att en Buick Special från 1957 tagit hem de flesta rösterna sträckte en överlycklig Charlott Johansson armarna i luften. Hennes bil hade vunnit. hennes svart-röda ögonsten hade utsetts till Sveriges Snyggaste Bil 2013.

Läs mer om Charlott från Anderstorp, renoveringen av hennes Buick samt allt om Nostalgia Festival i Ronneby i nästa nummer av Bilsport Classic som finns i butik den 16 juli 2013.
13-06-28 SM-veckan
På måndag startar SM-veckan i Halmstad med över 30 idrotter och över 200 SM-medaljer som ska delas ut. Bilsporten är med för första gången i sommarveckan efter vinterns succé i SM-veckan i Falun. Rally står på agendan även denna gång med Sommarsprinten som avgörs i centrala Halmstads hamnområde söndagen den 7 juli. Gillar du bilden ovan på Bilsportförbundets eller Rally-SM:s facebooksida så har du möjligheten att vinna en åktur med Fredrik Larsson och Westcoast Racings STCC-bil under tävlingsdagen. Mer info finns här
! www.sbf.se
13-06-28 SBFPLAY-magasin har startat
Två magasinprogram har sänts live från studion vid kansliet i Sollentuna. Har du missat programmen finns de att se på www.sbfplay.se. Magasinet sänds sista onsdagen varje månad. Däremellan publiceras videobloggen varje onsdag med det aktuella från veckan som gått. Nästa magasinprogram genomförs onsdagen den 24 juli kl 19.00-20.00.
13-06-28 Tränarutbildning
I höst kommer Svenska Bilsportförbundet att genomföra den första steg 1 tränarutbildningen. Utbildningen kommer att utföras på Riksidrottsförbundets träningscentrum på Bosön mellan 19-20 oktober. Under utbildningsdagarna kommer vi främst att gå igenom vilka fysiska förmågor som är viktiga för barn och ungdomar, och i vilka åldrar de utvecklas bäst. Vi kommer även gå igenom andra viktiga faktorer, som till exempel ledarskap mot barn och ungdomar, samt viktiga problemområden inom bilsporten och hur vi hanterar dessa.
Tycker du det här låter intressant är du välkommen att inkomma med en intresseanmälan till Hanna Sandberg, hanna.sandberg@sbf.se
www.sbf.se
13-06-28 Info från licens
Använd dig gärna av Bilsport Online när vi har semesterstängt. Du kan köpa Engångs-, Prova På- och Enkel licens samt bekräfta licensinnehav.
För att logga in på Bilsport Online måste vi ha din e-postadress registrerad hos oss. Kontakta Licensavdelningen så hjälper vi dig med det. Mer info om hur du köper engångslicens nedan.
Vill du ha din licens innan vi stänger för semester så måste du betala avgiften senast den 11 juli.
Vi kan inte garantera att ansökningar som inkommer senare än den 5 juli blir behandlade innan vi stänger.
Köp Engångslicens:
• Gäller vid ett tävlingstillfälle, i den gren utövaren innehar vilande licens.
• Kan köpas till fritt antal evenemang.
• Köps via Bilsport Online.
• Kan ej nyttjas vid internationella tävlingar.
• Giltigt klubbmedlemskap krävs.
Gör så här:
• Logga in på Bilsport Online
• Gå till kalendern och sök upp det evenemang du vill deltaga i.
• Ta fram informationen om evenemanget och klicka på knappen ”Köp Engångslicens”.
• När betalningen genomförts får du en licens som du skriver ut och tar med till tävlingen.
• Klicka här för fullständig manual.
Obs! Licensen utfärdas i ditt namn, du kan alltså inte köpa Engångslicens för någon annan.
www.sbf.se

13-06-28 Info från Teknikavdelningen
Pär Karlsson kommer att gå på semester v. 28-31 och hänvisar då i första hand till Lena Olme, v. 30-33 är Lena på semester och då hänvisas ni till Pär. V. 30-31 är hela kansliet stängt och då hänvisas ni till berört utskott.
www.sbf.se
13-06-28 Medlemserbjudande SBF
Här nedan presenteras en rad medlemserbjudanden som du kan ha nytta av under sommaren. Fler erbjudanden finns här.
13-06-17 Eldsjälar startade välbesökt evenemang
Den 7-8 september arrangeras för tredje gången ett arrangemang som senast drog över 30 000 besökare till sjöstaden Mariestad. Det är den oväntade kopplingen mellan motorsport, konst och design som gör evenemanget SpeedArtDesign unikt.

Genom att utnyttja Mariestads fan­tastiska läge vid Vänern finns det möjlighet att visa farkoster i luften, på land som på vatten. Allt sammanvävt med konst och design av världsklass.

En dröm om levande konst
Under hösten 2006 träffade Mariestad kommuns dåvarande skolchef Björn Persson den dåvarande kulturchefen i samma kommun, Gunilla Broberg. Båda var genuint konstintresserade och Björn som också hade intresset för fart ville göra en konstutställning i ämnet.

Björn, som på 70-talet startade Ronnie Petersons fanclub, var en riktig Formel 1 fantast och hade beskådat ett antal lopp i Europa, live med sin kamera. Han hade planer på att en gång kunna köra ett racerlopp á la Monte Carlo i Mariestad. Han ville även ha med riktiga bilar i utställningen. Björn tog därför kontakt med sin vän och entusiast, Claes Pettersson i Mariestads Motorsällskap. Han frågade Claes om motorklubben kunde visa upp några racerbilar ”in action”. Claes anslöt till den grupp av konstentusiaster som tidigare träffats. Idéerna blev bara vildare och vildare, och plötsligt var evenemanget SpeedArtDesign uppfunnet.
– Målsättningen med evenemanget var att människor skulle upptäcka konsten genom motorsporten och få en upplevelse för såväl ögat som örat. Vi planerade för en verklig folkfest i Mariestad hösten 2007, berättar Claes Pettersson som idag är evenemangsgeneral för SpeedArtDesign.

Livet tog en oväntad vändning
Så plötsligt hände det som absolut inte får hända. Som en blixt från en klar himmel drabbades Björn av en kraftig hjärnblödning och avled. Naturligtvis var detta en stor chock för alla inblandade, men arbetsgruppen beslöt omgående att fortsätta arbetet som Björn påbörjat.
– Det kändes som en självklarhet att slutföra det arbete som Björn lagt sin själ i, och samtidigt hedra honom med evenemanget, säger Claes.

Den 25 oktober 2007 fylldes stans gator och torg av allehanda fordon. Försvarsmakten fanns på plats både på land och i luften. Racerhistoriska klubben körde med sina racerbilar på stans gator och gallerierna fylldes med konst under temat fart. Polisen kunde räkna in över 25 000 personer. Tidningsrubrikerna skanderade succé.

Efter den stora framgången 2007 var det naturligt att låta evenemanget leva vidare och SpeedArtDesign registrerades som varumärke. Tack vare stora ideella drivkrafter kommer SpeedArtDesign genomföras för tredje gången i september i år. Evenemanget drivs vidare i Björn Persons anda men varje gång med förnyat innehåll. I år hedras även Björn Perssons minne genom en egen utställning med hans fotografier.
13-06-14 Begränsad uppdatering - Webban på Rallycross in Hell
Jag kommer att finnas på plats på Lånkebanan i Norge och jobba för www.walfridson.com under "Ralycross for Hell" 14-16 juni.

Därmed kommer jag att ha begränsad internetuppkoppling och därmed blir tyvärr uppdateringarna begränsade.

Jag kommer att försöka läsa mailen då och då under tiden, men ber er ha överseende med att allt kanske inte kommer att fungera som vanligt med uppkoppling och rallycross-EM.

Men maila på, så tar jag tag i det du vill så fort jag får möjlighet.
Trevlig helg!
/Webban Maria
13-06-14 Cannonball 2000 bilen kommer till Karlskoga Motorsportvecka
Den mycket omtalade Cadillac CTS-V som de svenska förarna Tobbe Lannemar och Nicklas Blomberg kommer att köra med i Cannonball 2000 med, finns på plats på Karlskoga Motorsportvecka under fredag, lördag och söndag.

Killarna som kör, träffas på näset för att ta sig tid att prata bilar, trimning och naturligtvis vad eventet Cannonball 2000 innebär. Bilen har trimmats och förfinats för att matcha de andra supersportbilarna som deltar. De kommer även att gästa Gelleråsbanan och köra några uppvisningsvarv under helgen. Uppladdningen inför Cannonball 2000, som startar i London och har målgång i Marbella, kan följas på hemsidan: www.cannonball2000.se
13-06-13 ”Sveriges Snyggaste Bil 2013” utses i Ronneby under Nostalgia Festival
I en riksomfattande uttagning kommer tio av landets snyggaste bilar till Ronneby Brunnspark och finalen i ”Sveriges Snyggaste Bil 2013.”

För den traditionella skönhetstävlingen för bilar, som arrangeras av Förlags AB Albinsson & Sjöberg för 38:e året i följd, förläggs finalen ännu en gång till Nostalgia Festival i Ronneby den 29 juni.
– Bland flera hundra anmälda bilar har juryn tagit ut tio finalister genom omröstning på sverigessnyggastebil.se samt i Bilsport Classic Magazine. Under själva festivalen avgörs sedan vilken bil som erövrar den prestigefyllda titeln, säger projektledaren Magnus Karlsson.

Det är femte gången finalen, som alternerar runt i landet, avgörs i Ronneby. Förra året vanns tävlingen av Peter Fredriksson från Kode med sin Cadillac från 1947.

De främsta i tävlingen kommer att gå vidare till finalen i ”Skandinavias Flotteste Bil” på Oslo Motor Show i slutet av oktober där de snyggaste bilarna från Sverige, Norge och Danmark tävlar
13-06-11 Begränsat med uppdateringer - internet ligger nere
Eftersom internet ligger nere här i Österede, Jämtland blir det mycket begränsat med uppdateringar tills man löst problemet med masten. Ska försöka lösa det hela genom mobilt bredband, men har bara 1 "plupp" på 2G-nätet så det tar enormt lång tid.

Ber om ursäkt och hoppas ni har överseende!
13-06-09 Landslagsföraren Fredrik Åhlin tilldelas Lars-Erik Torph-stipendium
Lars-Erik Torph räknades till en av de mest lovande Rallyförarna i Svensk historia. Hans karriär var för kort men absolut värdig, fabriksförare både för VW och Toyota. Sitt första VM Rally var självklart hemmatävlingen, Swedish Rally 1980 som även kom att bli hans sista rally 1989.

Anders och Marianne Kulläng var båda rörande överens om att Lars-Erik, som var en av de första
förarna i Svenska Juniorlandslaget som startades 1982, var en mycket lovande förare, Marianne säger;
- ” Anders såg tidigt Lars-Eriks extrema talang och supportade honom med alla de medel som Svenska Juniorlandslaget hade på den tiden” berättar Marianne.

En av Fredriks samarbetspartner är Tina Thörner som var Lars-Eriks flickvän under en period, och hon säger; ”Det är inte för inte som jag valt att satsa på både Fredrik och hans syster Mikaela, det är verkligen roligt att man valt att tilldela Fredrik stipendiet” säger Tina. Ingrid Torph, mamma till Lars-Erik berättar, ”-Lars-Erik kom hem till mig och övertalade mig att jag bara måste ha en videobandspelare som jag dessutom köpte, vad jag inte visste var att det var första priset vid en rallytävling som han absolut ville köra och för pengarna som han fick betalade han anmälningsavgiften och bensinen. Lars-Erik vann rallyt totalt och självklart även videobandspelaren som han levererade efter rallyt” berättar Ingrid.

Fredrik Åhlin började sin karriär i gokart men det var bara en transport mot målet, att köra rally. Målet att bli världsmästare står kvar, ”Det enda som har förändrats under mina år är att jag mer och mer inser hur långt det faktiskt är till målet” säger Fredrik.

Fantastiska år i ungdomsklassen från 16-18 år med 35 klassvinster och flertalet topp 10 placeringar med den motorsvaga VW Polo:n. En halv säsong med en Subaru Impreza här hemma i Sverige innan han vann den europeiska uttagningen till Pirelli Star Driver 2010. Senare samma år i samband med VM-rallyt i Spanien tävlande han mot de 15 bästa förarna från hela världen.

Fredrik körde och vann uttagningen som gav en gratis styrning i WRC Academy 2011. 2012 kom att bli ett år i WRC Academy med motgångar, otur och missflyt vilket gjorde att teamet beslöt sig för att ta två steg tillbaka för att komma minst ett steg framåt under säsongen 2013. Fredrik med kartläsare Morten Abrahamsen har räknat upp klassegrar och dessutom vunnit de två senaste Rally-SM tävlingarna och har visat att deras plan är helt rätt.

Styrelsen för Lars-Erik Torph motiverar enligt följande;
I år är det Hammarötalangen Fredrik Åhlin som får motta stipendiet. Åhlin vann nyligen den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen i Sydsvenska rallyt och verkar vara tillbaka på allvar efter ett problematiskt fjolår.
- ”Jag och Morten är väldigt glada över stipendiet, självklart är alltid alla ekonomiska tillskott välkomna men för mig personligen betyder det mycket mer än så! Jag vet genom mina föräldrar vilken fantastisk förartalang Lars-Erik var och jag skall med stolthet förvalta denna utmärkelse” säger Fredrik.

Nu närmast väntar rally i Finland för Fredrik & Morten, ”Vi vill stärka självförtroendet och farten som är högre där och självklart få den sanna glädjen som är viktigast med det vi håller på med” säger Fredrik.

13-06-06 Forumen igång igen!
Forumen har legat nere sedan i tisdags, upptäckte jag nu efter påpekande!
FS-Data fixade det direkt, så nu är det hela igång igen!
Tack FS-Data för kanonservice en helgdag som denna!

Beklagar er som försökt skriva!

/Webban Maria
13-05-31 Fellänkat? Ber om ursäkt och hoppas ni hjälper mig påpeka felen!
Jag vet att det har varit lite fellänkade uppdatering här på MiV (lite mer än vanligt). Jag ber er därför hjälpa mig och kasta iväg ett mail maria@motorsportivarmland.nu, om ni upptäcker nått som inte stämmer, så jag kan rätta till det på direkten.

Jag drabbades ju av en sköldkörtelsjukdom förra sommaren, vilket har gjort mig om än mer förvirrad, luddig i huvudet och exktremt trött. Dessutom har jag dumt nog gett tusan i att lyssna på kroppen, vilket gjort att den fått jobbat lite för hårt, alltför länge och nu är nästintill dötrött.

Så jag uppskattar verkligen om ni har överseende och kan maila mig (maria@motorsportivarmland.nu) när ni upptäcker något fel!
Jag ska i fortsättning försöka göra mitt bästa!
13-05-29 SBFPLAY-magasin startar idag
Idag onsdag, den 29 maj, startar Svenska Bilsportförbundet SBFPLAY-magasin som kommer att sändas live sista onsdagen i varje månad. I programmet varvas inslag med intervjuer, rapporter och gäster. Programledare blir en av våra folkkära speakers från bilsporten, östgöten Christian Holmudd. Du ser programmet på www.sbfplay.se kl. 19.00-20.00, magasinet finns även tillgängligt i efterhand. Läs mer här!
13-05-29 RF:s förtjänsttecken
I samband med Riksidrottsmötet i helgen i Luleå fick två bilsportare ta emot Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld. Det var Claes Randlert, Gotlands MF Bilklubb och Christer Landén, Smålands BF. RF:s förtjänsttecken är idrottens högsta utmärkelse och fås för mångåriga och utmärkta insatser för den svenska idrotten.
www.sbf.se
13-05-29 Ny registreringsskylt för tävlingsbilar
Transportstyrelsen har gjort en översyn av de svenska systemet med registreringsskyltar. En av nyheterna är att en speciell tävlingsskylt införs för rallybilar och tävlingsmotorcyklar. Tävlingsskylten kommer att vara 300 x 110 mm stor (för bil) och 170x150 mm (för mc) och ha en orange botten med svart text. De nya skyltarna ska börja tillverkas från och med 2014. Svenska Bilsportförbundet återkommer med mer information när förbundet fått instruktioner kring hanteringen av registreringsskyltarna av Transportstyrelsen.
www.sbf.se
13-05-29 Höjd åldersgräns för LOK-stödet
Den övre åldersgränsen för statligt lokalt aktivitetsstöd (LOK-stöd) höjs från 20 till 25 år och det nuvarande sammankomstbidraget ersätts med ett ledarbidrag. Det beslutade RF-stämman i Luleå i helgen efter förslag från Riksidrottsstyrelsen.

Varje år får Sveriges idrottsföreningar sammanlagt drygt 600 miljoner kronor som stöd för sin barn- och ungdomsverksamhet. Föreningarna får en viss summa dels för varje sammankomst (träning eller match) för barn och ungdomar mellan 7-20 år, dels för varje deltagare i sammankomsten. Det nya ledarbidraget syftar till att öka ledartätheten inom barn- och ungdomsidrotten. Föreningarna som har två eller fler ledare för aktiviteterna får ett högre bidrag än om de som bara har en.

RS kommer nu att skriva om de formella reglerna för LOK-stödet med ambitionen att förändringarna, efter en remissomgång till förbunden, ska börja gälla från årsskiftet.
www.sbf.se
13-05-29 Sista chansen att betala/lämna in medlemsavgift & årsrapport
Ett utskick med den årliga medlemsavgiften och årsrapporten har skickats ut till samtliga föreningar. Glöm inte att medlemsavgiften och årsrapporten ska vara SBF tillhanda senast den 1 juni för att undvika påminnelseavgift. Har föreningen inte fått något utskick, kontakta Crister Nystrand på kansliet, så skickas det på nytt till er.
www.sbf.se
13-05-29 Ny ordförande i ungdomsgruppen
Ungdomsgruppen har fått en ny ordförande då ledamoten Nicklas Bernthsson tar över uppdraget efter Josefin Lundin. Jag ser fram emot det nya uppdraget i Ungdomsgruppen.

Vid senaste telefonmötet hade Ungdomsgruppen bjudit in några representanter från två distrikt och diskutera kommunikation mellan Ungdomsgruppen och distriktens ungdomar. På mötet beslutades att Ungdomsgruppen ska bjuda in ungdomar till telefonmöten och det kom fram ett förslag på att till hösten starta en arbetsgrupp med ungdomar från distrikten.

www.sbf.se
13-05-29 Ungdomsgruppens ordförande invald i SISU:s valberedning
I helgen genomfördes Riksidrottsmötet med RF respektive SISU stämma, hela Sveriges idrottsmöte och under SISU Idrottsutbildarnas stämma blev Ungdomsgruppens nya ordförande Nicklas Bernthsson invald i valberedningen för dess organisation.
13-05-29 SBF stänger 30-31 maj för personaldagar
SBF´s kansli håller stängt torsdag och fredag 30-31 maj för personaldagar.
13-05-29 Semesterstängt vecka 30-31 på SBF´s kansli
SBF´s kansli kommer liksom tidigare år hålla semesterstängt vecka 30-31. Tänk på att uträtta dina licens-, teknik- och andra ärenden innan dess.

13-05-23 Nytt magasinprogram
Nu på onsdag, den 29 maj, startar Svenska Bilsportförbundet SBFPLAY-magasin som kommer att sändas live sista onsdagen i varje månad. I programmet varvas inslag med intervjuer, rapporter och gäster. Programledare blir en av våra folkkära speakers från bilsporten, östgöten Christian Holmudd.

Programmet kommer att sändas från en studio vid kansliet i Sollentuna och går ut live mellan klockan 19:00 och 20:00, därefter finns programmet tillgängligt på sbfplay.se .
- Vi har sedan starten av SBFPLAY 2011 planerat att starta ett eget magasinprogram. Nu är vi där och projekteringen har pågått under våren för att få de sista pusselbitarna på plats, säger Jörgen Ekwall, marknadsansvarig på Bilsportförbundet.

Producent av sändningarna blir Webbmediahuset som har stor erfarenhet av livesändningar både i studiomiljö och live från idrotten.
Programmet kommer blanda inslag från såväl talang & elit, mästerskapstävlingar, distriktstävlingar, förbundsinformation / regler och specialaren ”Holmudds lista”.
- Ni tittare kommer även att kunna vara med och påverka vad ni vill se och vilka frågor ni vill ha svar på. Det gör ni genom att maila idéer/uppslag/frågor till magasin@sbf.se, fortsätter Jörgen.

Programledaren, Christian Holmudd, säger så här inför programstarten:
- Mitt måtto har alltid varit ”jag ska leda utvecklingen – inte följa den!” Precis den chansen har jag nu fått via detta initiativ från SBF. Jag tror vi har chansen att verkligen skapa en bra kanal ut till våra bilsportälskare, där vi kommer ha chansen att inte bara titta på bredden och toppen i de olika bilsporterna utan kommer även ha ett bra sätt att förmedla förbundsnyheter. Det är en enorm ära och väldigt roligt att man valt att tro och satsa på mig och jag ska göra mitt yttersta för att förmedla min entusiasm kring bilsporten. Det som jag nästan mest ser fram mot är chansen att få lära mig mer om de bilsporter jag tidigare inte mött. Dessutom är det väldigt roligt eftersom jag själv kommer kunna påverka och styra innehåll samt riktning på programmet och ser det som en möjlighet att skapa en bra interaktivitet med våra tittare. Med detta sagt hälsar jag alla bilsportälskare väldigt välkomna till den nya tiden!

Som ett komplement till magasinet startas även en videoblogg upp, där det kommer att informeras genom rörliga bilder om aktuella frågor, tävlingsframgångar och annat. Dessa kommer att publiceras på onsdagar de veckor som inte magasinet genomförs.

Magasinet och videobloggen kommer att ske över plattformen sbfplay.se som levereras av SolidTango.
- Vi tror på programmet och hoppas tekniken ska fungera samt att allt pusselbitar faller på plats från start och att det blir ett uppskattat magasin som många följer både live och on-demand, avslutar Jörgen Ekwall.

Fakta SBFPLAY-magasin:
Sändningstid: 19:00-20:00
Sändningsdag: Onsdagar
Sändningsintervall: Sista onsdagen i varje månad
Sändningsplats: Sollentuna
Programledare: Christian Holmudd
Innehåll: Talang & Elit, Mästerskapstävlingar, Distriktstävlingar, Förbundsinformation / regler, ”Holmudds lista”
Sändningsdagar: 29 maj, 26 juni, 31 juli, 28 augusti, 25 september, 30 oktober, 27 november, 29 januari (2014)
13-05-23 Ramona utmanar Mattias i “Motor” i Kanal 9 ikväll kl. 22.00
Den nya TV-satsningen “Motor” i kanal 9 Mattias Särnholm, berör bilar, motorer och motorprofiler inom olika områden. Programledare Mattias Särnholm, känd från bland annat “Roomservice” och “Sofias änglar”, är en sann motorentusiast och har tidigare tävlat i motorsport – bland annat i enduro och racing. Mattias har tidigare kört “Racekampen” med framgång – och där man tävlar med fyrhjulsdrivna Ford Fiestakopior som gör 0-100 på ca 3,5 sekunder. Nu ville han utmana Ramona i denna tävlingsform, och tävlingen mellan Ramona och Mattias sänds ikväll. ”Riktigt kul utmaning, och Mattias var skicklig. Asfalt är ju normalt sett inte “mitt” underlag, så största utmaningen var att undvika att drifta” skrattar Ramona. Vi kan avslöja att det var en riktigt spännande och tight duell, missa inte Motor ikväll i Kanal 9 kl. 22.00!
13-05-22 Tre unga hopp för motorbranschen till världsmästerskap
Den 2-7 juli går Yrkes-VM av stapeln i Leipzig, Tyskland. MYN och LYN (Motorbranschens Yrkesnämnd och Lackerarnas Yrkesnämnd) kommer att finnas på plats tillsammans med de tre tävlanden: Emelie Dammare, Tobias Persson och Christofer Ask.

MYN och LYN (Motorbranschens Yrkesnämnd och Lackerarnas Yrkesnämnd) kommer att finnas på plats tillsammans med Emelie Dammare, Tobias Persson och Christofer Ask. Alla tre har kvalificerat sig till tävlingen genom att vinna Yrkes-SM 2012 i respektive gren. Emelie kommer att tävla i grenen fordonslackering, Tobias i personbilsteknik och Christofer i grenen bilskadeteknik.

Under året har de förberett sig inför Yrkes-VM genom intensiv träning, dels genom den träning arbetsplatsen erbjuder till vardags och därutöver genom träning på fritiden. Både Emelie och Tobias har dessutom haft möjlighet att tävla internationellt vilket givit god träning och erfarenhet.

Yrkes-VM eller World Skills Competition, arrangeras vartannat år och kommer i sommar att hållas i Leipzig, Tyskland. Ca 1100 ungdomar från hela världen kommer att tävla mot varandra i olika yrkesgrenar.

Läs mer samt följ de tävlande inför och under tävlingen på Bilproffs.se
Följ tävlingen via Bilproffs på Facebook
13-05-20 Indoktrinerad i motorsportens tecken?!?
Min dotter var på sin studentbal i fredags och jag vet... Det har kanske inte alls med motorsport att göra. MEN. Jag börjar fundera på om mitt jobb gör att min dotter blir aningen indoktrinerad.

I fredags skulle hon på sin studentbal och alla uppklädda tjejer drömde om att komma dit med limosin eller andra lyxåk. Min dotter (Andrea Ivares Berglind) ville ABSOLUT ta sig dit med Erik & Mackans Motorsoffa! Vilket vi självklart hämtade hem till Jämtland från Torsby.
Det fick mig att börja fundera på om mitt arbeta med Motorsport i Värmland kanske påverkar min familj lite FÖR mycket?!

Från det att hon var 10 år, började hon räkna ner dagarna med hjälp av en kam. Inte till jul, inte till födelsedag och inte heller till sommarlovet. Nej, hon och kompisen räknade ner dagarna till Höljes!

Kolla in hennes blogg och balåk på http://andreaib.blogg.se/

Se fler bilder!
PS!
och varmt tack till Stecka Walfridson, Lennart och Micke Gällinger samt Peter Karlsson som gjorde det hela möjligt!

13-05-15 Premiär för En dag på Strippen!
Lördagen den 18 maj 2013 äger säsongsöppnaren för motorevenemanget ”En dag på Strippen” (EDPS) rum. I år för sextonde gången! Och precis som vanligt i Emmaboda.

Drygt 400 bilar är föranmälda och det laddas nu för stordåd i åtskilliga garage. Många har slitit hårt med sina bilar under hela vintern. Hur snabbt går det egentligen att fara fram på Emmaboda Flygbana, på den oklistrade asfalten?
– Det återstår att se! Precis som vanligt bjuder vi på 402 meter strippkörning, utställning, företagsmontrar, billjudstävling, jurybedömning och servering, utlovar Emma Karlsson, projektkoordinator på tidningen Bilsport.

Årets uppvisningskörning står Johan Svensson från Tving – norr om Karlskrona – för, med sin så kallade instegsdragster Super Comp, byggd i USA. En nyhet i år är en avdelning för barn, bland annat med radiostyrd bilsport och gokart. Missa inte heller ”Fabulous Hudson”! En kopia av den gamla tävlingsvagnen från filmen ”Bilar” har byggts av tidningen Bilsport Classic. Bilen blir snabbt barnens favorit.

Arrangör är tidningen Bilsport, i samarbete med Feringe Hot Rod Association. EDPS fortsätter sedan i Piteå den 15 juni, 6 juli i Sundsvall och avslutas med den stora finalen på Mantorp Park under Bilsport Action Meet den 2-3 augusti.

Läs mer på www.bilsport.se

13-05-14 Nostalgisk sommarvecka i Blekinge
Nostalgia Festival växer och blir ett niodagarsarrangemang med början i Ronneby den 29 juni och avslutning i Karlskrona handelshamn den 7 juli. Ambitionen är att skapa ett ännu större besöksevenemang för turister som gillar klassiska fordon och båtar.

Nostalgia Festival har arrangerats sedan 2002 och klassas som ett av Nordens förnämsta i sitt slag, inte minst tack vare den unika arenan Ronneby Brunnspark.

2007 utökades arrangemanget till två dagar genom att Veteranbåtsdagen vid Marinmuseum i Karlskrona anslöts.
– Intresset för historiska bilar, motorcyklar och båtar är ständigt stigande och Nostalgia Festival är sedan länge en av Blekinges större turistattraktioner, säger Stig L Sjöberg, chef för huvudarrangören Albinsson & Sjöberg.

Uppleva Blekinge
Ända sedan start har ambitionen varit att skapa ett evenemang som lockar besökare till hela östra Blekinge.
– Besöksnäringen har kommit i fokus och inte nödvändigtvis behöver det bara handla om musikfestivaler och marknader, fortsätter Stig L Sjöberg

I Ronneby samlas under lördagen över 1.000 historiska fordon, på scenen uppträder Peter Jezewski och ”Sveriges snyggaste bil 2013” utses. Festivalen fortsätter dagen därpå genom Fri fart i Ronnebyån med klassiska racerbåtar.
– Många av deltagarna kommer långväga ifrån och förhoppningsvis väljer en del att stanna några dagar extra i Blekinge, säger Linda Hugosson projektkoordinator. Vi har därför inlett ett samarbete med projektet Blekingepärlor där nostalgi, konst, kultur, djur och natur på den blekingska landsbygden kan upplevas.

Segelfest i hamnen
Förhoppningsvis stannar de flesta till påföljande helg och Karlskrona Veteranbåtsdagar med Nordisk Kustkulturfestival då äldre skutor och vackra segelfartyg lägger till i handelshamnen i Karlskrona.
– Hit kommer deltagarna i Hanöregattan från alla nordiska länder, säger Per-Inge Lindqvist, ordförande i Nordisk Kustkultur. Och vid bryggorna intill trängs nostalgiska motorbåtar i trä och plast.

Representanter från nio länder deltar i kustkulturfestivalen och längs kajen kommer de att demonstrera allt från isländsk sillrensning till båtbyggeri, repslagning och unika smakupplevelser.

Till allt detta kommer Albinsson & Sjöberg, med anledning av sitt 40-årsjubileum, att bjuda på en nostalgisk bilkavalkad på hamnplan.
– Det kan kanske hända att en och annan nostalgiker tror sig uppleva att ”sailet” har återuppstått, säger Linda Hugosson. Men det är bara en synvilla.

Öl, mat och musik blir det dock lördag kväll. Och bland andra The Refreshments ska underhålla!

Läs mer på: www.nostalgiafestival.se

13-05-13 KAK speglar bilsport i Västsverige på Tjolöholm Classic Motor
Redan 1906 arrangerade KAK, Kungliga Automobil Klubben tävlingen Vinterpokalen som gick mellan Stockholm och Göteborg. Vinter var också förutsättning för tävlingarna på isarna i Hindås och på Åsunden utanför Ulricehamn under femtiotalet

Många västsvenska förare har haft stora framgångar både nationellt och internationellt och racingbanor har både byggts och lagts ner under åren. Volvo och SAAB har byggt bilar som har rönt stora framgångar på banor och rallyvägar.

På senare tid har bilsporten flyttat in till centrala Göteborg i samband med att det körs racing på Bananpiren, och med stallet Polestar som har sitt säte i Göteborg. Även det framgångsrika STCC-stallet West Coast Racing har sin hemvist i regionen.

KAKs utställningsområde på Tjolöholm den 19 maj kommer att spegla bilsporten i västsverige alltifrån 1950-talets Saab 93 och Volvo Amazon i rallyutförande till nutidens STCC bilar och gokarts. Dessutom visas ett antal bilar som körts av kända förare från västsverige, som Rune Tobiassons BMW 3.0, Boo Brastas Super Star Camaro, Volvo 240 Grupp A som körts av många västsvenskar, Chevron B19 m.fl. I tältet visar vi även bilder av förare, historiska lopp och film från den nu nedlagda racerbanan Dalsland Ring.

Passa även på att prata motorsportminnen med legender som Carl-Magnus Skogh, Rune Tobiasson eller med Polestar Racing och den unga kartingtalangen Rasmus Lindh från Kullavik.
13-05-13 Ny typ av registreringsskylt införs – tävlingsskylt
Tävlingsskylten kommer att ha storleken 300 x 110 mm eller 170 x 150 mm, med en orange ljusreflekterande botten och svart text. Den kommer att utfärdas till tävlingsfordon (rallybilar och tävlingsmotorcyklar).

Sveriges registreringsskyltar förändras
Transportstyrelsen har gjort en översyn av det svenska systemet för registreringsskyltar och skyltarnas utseende. Översynen ska ge förutsättningar för att skapa en effektiv skylthantering och bättre möta de krav som idag och i framtiden kommer att ställas på skyltar.
– Just nu pågår en upphandling av skyltleverantör och inför den har vi sett över hela skyltfrågan. Vi vill försäkra oss om att vi har de typer av registreringsskyltar som behövs i dagens trafik, säger Anders Larsson, direktör för transportregisteravdelningen på Transportstyrelsen.
Mer info www.transportstyrelsen.se/sv/Nyhetsarkiv/Sveriges-registreringsskyltar-forandras/

13-05-11 Utställningen Svensk Bilsport invigd
Många nyfikna slöt upp på Autoseum för att vara med på invigningen av den nya utställningen Svensk Bilsport. På plats för att invigningstala och öppna dörrarna var Picko Troberg. Även en hel del andra motorsportprofiler var på plats för att titta på intressanta fordon ur den svenska bilsporthistorien.

Bland annat fick dom se en Mercedes 300 SL som deltog i Kristianstads GP 1957 och CG Hammarlunds Porsche 356. Många ville förstås även kolla in nyare bilar som Rickard Rydells klassiska Volvo 850 från 1994 och Johan Kristofferssons Volkswagen Scirocco som vann STCC-titeln 2012.

Utställning är permanent men då och då kommer bilarna att bytas ut för att hålla utställningen aktuell. Så passa på att se förstauppställningen i sommar! För mer information och öppettider kontakta Autoseum på 0414-137 80, 0705-77 19 00 eller www.autoseum.se

Utställningen är gjord i samarbete med Teknikens Värld, Poletext, Kungliga Automobil Klubben, Svenska Bilsportförbundet och Nisse Nilsson Collection.
13-05-09 Dagens ros och stor varm kram till Verkstan Peter Karlsson och Lennart Gälliner!
En stor rosenbuket och varm kram till Peter Karlsson, Verkstan Östersund och Lennart Gälliner, Light On Östersund för att ni ställer upp och ser till att min dotter får ett annorlunda ekipage till studentbalen!

Varm, varm kram till er båda!
13-05-07 Hjälp! Behöver låna bilsläp med "botten"
Är det någon som har ett bilsläp med botten/golv att undvara några dagar?! Jag behöver nämligentransportera ett otympligt föremål på 2 meter x 190 och med en höjd på 185 cm.

Släpet bör finnas för avhämtning i Torsbytrakten med omnejd eller i Östersunds/Bispgårdstraken.

Har du något eller vet var jag kan få fatt i något, hör av dig!
Maria maria@motorsportivarmland.nu 0731-80 13 68

PS. eller har du plats över i lastbil och kan ta med godset från Torsby till nån ort nära Jämtland, så hör av dig!
13-05-06 Motorsport Weekend närmar sig….
Nu på torsdag till Lördag 9-11/5 blir det folkfest på Eskilstuna Motorsport Arena Gröndal MotorSportKlubb & SMK Södermanland i samarbete med flera andra föreningar och företag arrangerar för första gången Motorsport Weekend!

Tanken är att visa upp hela den bredd vi kan utöva på den unika motorsportarena vi har till förfogande, dela med oss av den glädje motorintresset ger oss med andra för en god sak. En stor del av alla intäkter skall skapa ett bra tillskott till välgörenhet i olika projekt.

Det kommer hända mycket och den bästa liknelsen är nog att likna det med en liten motorfestival. Och mottagandet är minst sagt positivt! Det ringer hela tiden personer som frågar –Vad kan jag göra? Kan min bil vara med? Och självklart kan de vara med, ju fler roliga fordon desto roligare.. Hela tiden fyller vi på med kul inslag, allt för att vi skall ha trevligt tillsammans.

Vad kommer hända?
Alla dagar finns The Wall of Death eller dödsryttarna från Sala på plats. Enklet förklarat, De kör MC på väggen i en stor tunna! På Torsdag & Fredag spelar Billy and The kids i Tunnan! när de kör! Detta är något som fanns på marknader förr i världen. Måste upplevas!

Driftinguppvisning varje timma.
Flera av Sveriges bästa driftteam är på plats, bl.a kommer vi att få se Daniel Björk som premiärvisar sin nybyggda mycket potenta Ford Fiesta! Den nya Svenska mästerskapsserien finns också på plats och berättar om sporten och serien. Banåkning varje dag med Sportbilsträffar i Mälardalen Åk med! Jeep i skogen - sportbil på banan - fyrhjuling mm

Entusiastbilsparkering!
Alla sorter av sportbilar, veteranbilar, usabilar m.fl får parkera inne på området. Redan nu kan vi berätta att Porsche visar stora delar av sitt utbud, en av världens coolaste sportbilar, Mclaren mp4-12c finns på plats hela helgen. Vi har ett stort restaurangtält som serverar mat och varje kväll är det mat med levande musikunderhållning. Vi kommer ha en Sveriges bästa speakers Niklas Eilegård på plats som kommer agera konferencier mm.

Torsdagen är bl.a testdag för flera Porsche Carrera cup team. Kommundirektör Pär Eriksson inviger kl.11.00 Dogge (Latin Kings mm) kommer intervjua och kommentera dagens körningar mm På efter middagen kommer den vara banåkning. Magnus Zorro Zetterström är påplats och berättar om sitt speedwayliv.

På fredag förmiddag är det banåkning med STCC ledaren Rickard Göransson och ByggMatte m.fl På eftermiddagen arrangeras en spektakulär Time Attack / ” Rally sprint” Tanken är här att profilera Time Attack, en av SBF nya enkla tävlingsformer. För oss ”gamla” så är det att likna med rallysprint eller ett tidskval i racing men det är nu tävling och du kan tävla med en vanlig bil!

Har du en snabb standardbil, en rallybil, racingbil? Vem är snabbast? Vem vet, du kanske får chansen att utmana ledaren i STCC?? Redan nu kan avslöja att startfältet innehåller minst en porsche.. Vi kommer att offentliggöra startlistan på fredag via vår facebooksida.

Lördagen är familjedag med bl.a Amy Diamond, Willy från bygglov, clowner, ansiktsmålning, barntivoli mm

Uppvisning av alla våra sportgrenar under hela helgen!
Trial – Motocross – Enduro – Karting – Offroad – Supermoto – Trackday – Drifting – Crosskart – Minimoto - Rally mm

För att det skall vara ”på riktigt” så avgörs SMK Södermanland KM i Enduro på lördagen.

Pris 150 kr/ dag och person eller 300 kr för ett helgpass.
Barn under 16 år fritt
Tider 10:00-23:30

Följs oss på Facebook
http://www.facebook.com/MotorsportWeekend2013 eller på hemsida: www.motorsportweekend.se
13-04-30 SBFPLAY.se utvecklas och livesändningar tar form
I helgen som var så sände SMK Uppsala Offroad live från sina tävlingar i Bålsta via en underkanal till sbfplay-plattformen. Nu är det klart att även Rallycross-SM premiären i Strängnäs lördagen den 11 maj kommer att sändas live på sbfplay och vår förhoppning är att kunna sända de övriga deltävlingarna. Vi jobbar även för att sända övriga SM-klasser som inte har någon tv-täckning via sbfplay.se. Rally-SM kommer också till största del sända sin webbradio via sbfplay-plattformen. Håll utkik i livekalendern för att se vad som sänds.
Är ni intresserade att sända via plattformen www.sbfplay.se så finns mer information om priser, bokning och teknisk utrustning här.
13-04-30 Förbundsmöte genomfört
Svenska Bilsportförbundet genomförde sitt förbundsmöte i Karlstad helgen den 13-14 april. En helg som speglades av mycket reflektioner från förra året.

Helgen inleddes med enåterkoppling från förra förbundsmötet i Luleå som hade ett ungdomstema där Josefin Lundin (ungdomsgruppen) och Hanna Sandberg (kansliet) redovisade ett axplock på förbundets aktiviteter runt om i landet som fokuserat på ungdomar.

Intensiva diskussioner fördes där distriktens ombud fick möjlighet att reda ut de frågetecken som fanns, främst inom fyra huvudområden: Marknadsdomstolens beslut, ekonomi, STCC/TTA och Rallysportens framtid.
Under söndagsförmiddagen genomfördes själva förbundsmötet. Där valdes förbundsstyrelsen enhälligt och består av ordförande Kåge Schildt samt övriga ledamöter Kenneth Thorén (vice ordf.), Monica Möller (vice ordf.), Josefin Lundin, Pierre Ellison, Annelie Lundmark och Elisabeth Eriksson. Det är första gången som det är fler kvinnor än män i Svenska Bilsportförbundets styrelse.

Under helgen fick deltagarna även lyssna på en föreläsning om ”Framtidens förening” där föreläsaren Peter Olsen från SISU Idrottsutbildarna gav ett omvärldsperspektiv. KTH Formula Student höll också en föreläsning om sin satsning att bygga en bil och sedan tävla i Formula Student på Silverstone i England. Du kan se dessa föredrag på www.sbfplay.se samt Erik Hellners dragning om konsekvensen av Marknadsdomstolens beslut och se föredraget om Goda exempel från föreningslivet.
www.sbf.se
13-04-30 Förändringar i regelverk för nationellt tävlande
Berörda utskott har enats om förändringar i regelverk för nationellt tävlande.
Det gäller i huvudsak säkerhetsregler och för personlig säkerhetsutrustning som återfinns i TR. Mer informations finns här.
13-04-30 Medlemsavgift & Årsrapport till våra föreningar
Ett utskick med den årliga medlemsavgiften och årsrapporten har skickats ut till samtliga föreningar. Glöm inte att medlemsavgiften och årsrapporten ska vara SBF tillhanda senast den 1 juni för att undvika påminnelseavgift. Har föreningen inte fått något utskick, kontakta Janette Arvidsson eller Crister Nystrand på kansliet, så skickas det på nytt till er.
www.sbf.se
13-04-30 Tävlingsrapporter från arrangör
SBF:s kansli får varje vecka in tävlingsrapporter som egentligen ska till distrikten och dess tillståndsgivare. Det innebär att vi i vår tur skickar dessa vidare till berört distrikt. Vi vill därför påminna om att tävlingsrapporten ska till distriktens tillståndsgivare och inte till SBF:s kansli, om det inte gäller mästerskapstävlingar. Tävlingsrapporten ska vara fullständigt ifylld och signerad, med ev. bilagor, så att den är tillståndsgivaren tillhanda senast inom fem vardagar efter tävlingen.
www.sbf.se
13-04-30 Barn- och ungdomsenkät
Svenska Bilsportförbundet och de andra förbunden som tillhör Riksidrottsförbundet (RF) har fått i uppdrag att se över sin barn- och ungdomsidrott och besvara ett antal frågor. I fredags gick en enkät ut till barn och ungdomar i åldern 7-25 år. Vi vore tacksamma om så många som möjligt kunde besvara enkäten. Sista dagen för att svara är 13 maj.
13-04-30 Arbetet fortsätter i Bilsportarvet
Bilsportarvet kommer nu successivt att förändra och förbättra sin hemsida, som av olika orsaker inte uppdateras under en längre tid. Bilsportarvet finns nu i "nya" lokaler mitt emot kansliet i Sollentuna och tar gärna emot ”gamla” handlingar i alla våra sportgrenar. Gruppen består idag av C G Wilke, Annki Rosén, Jan Tromark och Kurre Jönsson på vårt "nya" kansli.
www.sbf.se
13-04-30 Tilläggsförsäkring
Bilsportförbundet har en tilläggsförsäkring som kompletterar licensförsäkringen. Den försäkringen tecknas frivilligt och den omfattar ett bättre skydd för er utrustning, hjälm och skadade idrottskläder. Hjälmen ersätts upp till 8.000 kr och idrottskläder till 12.000 kr som högsta ersättning. Det utgår även en extra invaliditetsersättning som kompletterar licensförsäkringens försäkringsbelopp i de fall ni drabbas av en olycksfallsskada.
www.sbf.se
13-04-30 Garage & Transportförsäkring
Vi vill påminna om att vi kan erbjuda våra medlemmar att teckna försäkring för garage och transport för de flesta fordonsklasser. Mer information finns här!
13-04-30 Ungdomsgruppen
I samband med årets förbundsmöte höll Ungdomsgruppen ett forum för unga funktionärer och förtroendevalda från distrikten. 12 duktiga ungdomar deltog och representerade många bilsportgrenar samt nio distrikt. Punkterna på agendan var teambuilding, föreningslära och framför allt förbundsmötet, där ungdomarna själva fick hålla ett årsmöte för att lära sig hur det går till på förbundsmötet.

Ungdomsgruppen hoppas att deltagarna har fått med sig många nyttiga kunskaper i sina framtida engagemang inom bilsporten och att vi inom en snar framtid ser dem som ombud för sina egna distrikt. Ungdomarna var dock inte bara där för kurser och möten, en eftermiddag spenderades även på Kalvholmen i Karlstad där det stod folkraceupplevelse på schemat. Något som lades in för att belöna deltagarna på forumet för deras hårda slit ute i klubbar och distrikten.

Ungdomsgruppen vill även rikta ett stort grattis till gruppens ordförande Josefin Lundin som vid förbundsmötet blev invald som ordinarie ledamot i bilsportförbundets styrelse! Hon har nu lämnat uppdraget i Ungdomsgruppen för att istället arbeta med styrelsens frågor och som kontaktperson för Virtuell bilsport, Drifting och Enkla tävlingsformer i styrelsen

www.sbf.se
13-04-30 SBFs Medlemsförmåner
Hyr bil billigare, boka hotell eller tåg/färja med rabatt och prenumerera till lägre pris. Som medlem i Svenska Bilsportförbundet har du en rad förmåner och alla dessa finns samlade under rubriken Licens - Medlemsförmåner. Listan fylls på vartefter så håll dig uppdaterad och spara en slant för dig och klubben.

Exempel på förmåner:
Försäkringar - Moderna Försäkringar erbjuder förmånliga försäkringar för ditt hem och din bil.
Bilsport Rally & Racing - Du har väl inte missat att du som är SBF-licensierad har 20 % rabatt på tidningen Bilsport Rally&Racing.
Hyrbil/buss via Europcar - Som medlem i Svenska Bilsportförbundet erhåller du rabatt hos Europcar.
Hotell - Avtal finns med Nordic Choice Hotels, Scandic Hotell samt Ibis Hotell Sverige.
Resor – Avtal finns med SJ samt färjebolagen Tallink Silja AB samt Viking Line.
Klubbtält - Är klubben intresserad av tält? Vänd er då till Frans August tält som erbjuder två tält till specialpriser för medlemmar och klubbar inom bilsporten. Det ena tältet är Mastertent som finns i storlekar från 3x2 m till 8x4m och Bilsporttältet från 3x3 m till 6x3 m.
Besök: www.fransaugust.se eller ring 08-18 53 60. Uppge bokningskod: Bilsportförbundet.
Mer information om medlemsförmåner här!
13-04-30 Semesterstängt vecka 30-31 på kansliet
Kansliet kommer liksom tidigare år hålla semesterstängt vecka 30-31. Tänk på att uträtta dina licens-, teknik- och andra ärenden innan dess.
www.sbf.se
13-04-26 Är du singel och på jakt efter den stora kärleken?
Då kan det hetta till i sommar! Kanske är du den vi söker till TV3´s succéprogram ”Ensam mamma söker”.

Nya avsnitt ska spelas in under sommaren och vi söker efter gladasinglar som vill dejtavårafina mammor. Passar Du vårt program eller har du en vän som du tror skulle vara perfekt? Ta den här chansen, så kanske du får någon att mysa med i höstmörkret!

För att se mer av mammorna och skicka in din ansökan,gå in på www.tv3. gå vidare till ”Ensam mammasöker”, där finner du utförligare presentationer.
» Se mammorna pdf
13-04-24 EDPS Emmaboda 18 maj
För femtonde året i följd är det dags för EDPS© på Emmaboda Flygbana.
Lördagen den 18 maj inleds utomhussäsongen med evenemanget som så många streetracers och bilbyggare jobbat och slitit för hela vintern.

För tider, anmälan, information och regler tryck här.

Välkommen till Emmaboda Flygbana den 18 maj!

13-04-15 Hedrade på förbundsmötet i Karlstad
Nio klubbledare hedrades för lång och trogen tjänst med utmärkelsen ”Guldratt”. Rosendals MK/ MK Gutarna blev tilldelade Bertils Kanna och Håkan Persson, ordförande i Crosskartutskottet fick resestipendium på Svenska Bilsportförbundets förbundsmötet i Karlstad den 14 april

Svenska Bilsportförbundets utmärkelse Bertils Kanna tilldelas årligen den tävlingsarrangerande förening som under det senast gångna året bäst har förtjänat utmärkelsen som "årets arrangör" och 2012 års pris utdelades till de två klubbarna Rosendals MK och MK Gutarna på Gotland.

2012 års resestipendium tilldelades Håkan Persson för sitt arbete att utveckla och driva Crosskart framåt. Håkan är ordförande i Crosskartutskottet och initiativtagare till projektet Crosskart Sverige Runt.

Minst 20 års uppoffrande och framgångsrikt arbete i ledande befattning inom klubb, distrikt eller förbund krävs för att någon ska äras med en numrerad Guldratt. Av följande nio delades fyra av dessa hedersbetygelser ut i samband med förbundsmötet:

454 Roland Widén, SHRA Sundsvall - (Boende ort Kovland)
455 Kent Irebrand, Vallentuna MK - (Boende ort Bro)
456 Nils-Erik Andersson, Vallentuna MK - (Boende ort Vallentuna)
457 Per-Olof Brunell, Vallentuna MK - (Boende ort Norrtälje)
458 Lennart Jakobsson, Rosendals MK - (Boende ort Havdhem)
459 Jan-Olov ”Nypan” Nyman, Sandvikens MK - (Boende ort Gävle)
460 Nils Erik Nilsson, SMK Söderhamnsavd - (Boende ort Söderhamn)
461 Kent Lundmark, Haninge MK - (Boende ort Farsta)
462 Elisabeth Eriksson, Överkalix MK - (Boende ort Överkalix)
(Varje guldratt är numrerad, därav det unika numret framför var och en)
13-04-14 Kvinnor dominerar i Bilsportens styrelse
Tidigare idag avslutades Svenska Bilsortförbundets förbundsmöte i Karlstad. Ett förbundsmöte som speglades av mycket reflektioner av förra året.

Mötet inleddes med att återkoppla från förra förbundsmötet i Luleå som hade ett ungdomstema och Josefin Lundin och Hanna Sandberg redovisade ett axplock på förbundets aktiviteter runt om i landet som fokuserar på ungdomarna. Ungdomsgruppen samlade alla ungdomar till seminarier och aktiviteter som bland annat innehöll Folkracekörning och körning med felstyrd bil.

Sedan följde intensiva diskussioner där ombuden fick möjlighet att reda ut alla frågetecken man hade framför allt inom fyra huvudområden Marknadsdomstolens beslut, ekonomi, STCC/TTA och Rallysportensframtid.

Den nya förbundsstyrelsen där samtliga valdes enhälligt består av ordförande Kåge Schildt och övriga ledamöter är Kenneth Thorén, vice ordf. Monica Möller, vice ordf. Josefin Lundin, Pierre Ellison, Annelie Lundmark och Elisabeth Eriksson. Det är första gången som det är fler kvinnor än män i Svenska Bilsportförbundets styrelse.
– Det har varit ett stimulerande årsmöte med högt i tak och många intressanta diskussioner. Nu vidtar arbetet med att följa den inriktning som medlemmarna fastlade i visionsarbetet 2010 och som gäller fram till 2015. Säger Kåge Schildt, ordförande i Svenska Bilsportförbundet.

Ett mycket intressant inslag under möteshelgen var seminariet om Framtidens förening där föresläsaren Peter Olsen från SISU idrottsutbildarna gav ett omvärldsperspektiv om hur föreningslivet förändras och hur man kan förhålla sig till förändringen och utvecklingen omkring oss. Det ideella engagemanget minskar inte utan tar sig andra former vilket klubbar och föreningar måste förhålla sig till.

Söndagens föresläsning från KTH Formula Student bidrog till många skratt och applåder. Studenter från KTH hade sökt bidrag av SBF och som motprestation fick dom komma till förbundsmötet och presentera projektet som är en stor utmaning. Formula bilen skall tas fram ända från ritbord och design, projektering, finansiering, tillverkning och slutligen deltagande i Formula Student tävlingen på Silverstone i England tillsammans med över 300 universitet runt om i världen.

Som vanligt delades utmärkelser ut som förtjänsttecknet guldratten, Bertils Kanna och resestipendium.
13-04-12 OBS! Platser kvar till Emil Axelssons co-driverutbildning
Det finns platser kvar till Emil Axelssons vidareutbildning co-driver lördag 20 april.
www.proteamonline.se/storage/customers/557/editor/10617/Inbjudan_Codriverutbildning_2013_ver_31.pdf
13-04-10 Motorsoffan tar upp turerna kring SBF ikväll
Motorsoffan i NITROZ TV kommer i kväll att handla om turerna kring SBF:
Motorsoffan #112, inför årsmötet SBF
Vi går igenom de senaste händelserna inför årets förbundsmöte i Karlstad kommande söndag.
Gäster är Magnus Thomé från Rejsa.nu och eventuellt en kunnig herre från Uppsala som jobbar med föreningsverksamhet.
Frågor kan som vanligt ställas till soffan@nitroz.se
Programledare: Lelle Olsson
SideKick: Pär "PiPPi Willén
Start onsdag 10/4 här på Nitroz.se kl 19:00
www.nitroz.se

13-04-09 Svensk Bilsport på Autoseum
Den 27 april invigs en ny permanent utställning som sammanfattar hela den svenska bilsporthistorien på Autoseum i Simrishamn. Utställningen är skapat utifrån en tidsaxel och startar i början av 1900-talet. Varje årtionde har en sammanfattande text och ett antal unika bilder på förare, klassiska lopp och legendariska segrar. Samt en liten specialare om Ronnie Peterson.

Kärnan i utställningen är tretton stycken bilar som är hämtade från hela den svenska bilsporthistorien. Se en Mercedes 300 SL som deltog i Kristianstads GP 1957, CG Hammarlunds Porsche 356, Nettan Lindgrens F3:a, Johan Kristofferssons VW Scirocco som vann STCC-titeln 2012, en Nordisk Special, Rickard Rydells klassiska Volvo 850 m.fl

Mot slutet av utställningen finns en anslagstavla där klipp från nutida svenska lopp och framgångar skall sättas upp löpande för att gör utställningen aktuell och levande.

I utställningen finns också flera unika föremål och bilder från KAK, Kungliga Automobilklubben, och Svenska Bilsportförbundet. För mer information och öppettider kontakta Autoseum på 0414-137 80, 0705-77 19 00 eller www.autoseum.se

Utställningen är gjord i samarbetet med Teknikens Värld, Poletext, Kungliga Automobil Klubben, Svenska Bilsportförbundet och Nisse Nilsson Collection.
13-04-09 Peter Lövgren Motorsport på Swedoldagen
Peter Lövgren Motorsport kommer att finnas med på Swedoldagen i Skövde den 10/4 mellan 08.00-20.00
www.peterlovgrenmotorsport.se

13-04-05 Ramonas projekt YFD uppmärksammat hos FIA
Ramona Karlssons projekt “Young Female Drivers” har fått positiv respons och uppmärksamhet från FIA, det internationella bilsportförbundet. I senaste nyhetsbrevet från FIA:s koncept “WMC, Women in Motorsport Commision” finns ett helsidesreportage om YFD. Ramona är initiativtagare och projektledare till YFD, som drivs i samarbete med Idrottslyftet och SBF. Syftet är att skapa en plattform för unga kvinnliga förare, och genom mentorskap inspirera och hjälpa dem få de verktyg som krävs för att nå sina målsättningar. - “Det känns fantastiskt roligt att det även uppmärksammas internationellt. Michéle Mouton, som är ansvarig för WMC, följer projektet med stort intresse vilket verkligen känns jättekul” säger Ramona.
13-04-03 Ånnabodabacken flyttar fram
Teknis MC flyttar fram sin tävling Ånnabodabacken i Backe och Crosskart från 27 april till 9 maj
13-04-01 Ännu en publikframgång på Elmia!
79.504 människor (förra året 71.951) letade sig till Elmia i Jönköping under påskhelgen och fick se ett spektrum av motorhobbyns alla olika genrer.

Hot Rod-entusiaster, veteranvänner, motorsportfolk, rockabillyälskare, stylingintresserade och hojåkare. Alla samlades på de 41.000 kvadratmeter som Bilsport Performance & Custom Motor Show bredde ut sig över.

Den nya motorsporten drifting medverkade till det stora publikantalet genom flera dagliga hisnande uppvisningar med stjärnor som Micke ”Wunderbaum” Svensson och Daniel ”Limmet” Liimatainen.

Dessutom var den berömda ”Terrortraktorn” från Gotland och plussade på helhetsupplevelsen på utomhusarenan.

Publikfavorit blev Kent Jonsson från Axvall som vann People´s Choice i kategorin Custom och Eksjöbon Lukas Koos, People´s Choice-mottagare i kategorin Performance.

En annan stor kändis på plats var Jönköpingssonen Bernt Karlsson, framgångsrik bilbyggare i USA, som vann jurypriset Best in Show Custom.
13-03-31 Bilsport Performance & Custom Motor Show: Bilsport Award delades ut
Just nu pågår Skandinaviens största bil- och mc-show för entusiastfordon på Elmia i Jönköping, Bilsport Performance & Custom Motor Show.

I dag ärades två framgångsrika svenskar med den finaste utmärkelsen en bilsportutövare kan få, nämligen Bilsport Award. Priset delades ut av Emil Axelsson, regerande världsmästare som co-driver i rally-VM:s SWRC-klass.

Johan Kristoffersson utsågs till Årets Senior och Anton Marklund är Årets Junior.
Johan, från Arvika, är regerande STCC-mästare och vann även Carrera Cup Scandinavia samt internationella Superstars förra året. I år kommer Johan att fortsätta tävla i Superstars samt även köra SM i rallycross i en VW Scirocco.
– Det kommer bli tufft, men jag kommer att ge allt när jag ska försvara titeln i Superstars. En får tacke, sa Arvika-sonen Kristoffersson på scenen.

Anton, från Skellefteå, har gjort kometkarriär i rallycross och tävlar i år med en VW Polo mot den yppersta EM-eliten i tyngsta rallycrossklassen. Just därför kunde inte Anton närvara i Jönköping i dag eftersom han är i England där årets EM-premiär i rallycross körs den här helgen.

Bilsport Award har delats ut sedan 1997 av tidningen Bilsport. Normalt delas hedersutmärkelserna ut i samband med Bilsportgalan i Stockholm som arrangeras av tidningen Bilsport och Svenska Bilsportförbundet.
13-03-27 SBF finns på Bilsportmässan i Jönköping under påskhelgen
För 43:e gången i rad arrangeras Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia i påsk och Bilsportförbundet finns på plats med en monter på 120 kvm. I SBF:s monter kan du prata bilsport, provsitta Crosskartar, utmana varandra i Virtuell Bilsport och kamremsbyte. Eller varför inte köpa en lott och få chansen att vinna en ny Suzuki Swift Sport i Rally-SM:s billotteri som har premiär på mässan. Du kommer även att kunna se en SuperCar Lite bil som är en ny rallycrossklass som har premiär i Sverige 2014. Läs mer här!
13-03-27 Arvsfondens lokalstöd
Ideella föreningar kan få stöd för en del av kostnaderna för inköp, ny-, om- och tillbyggnad av lokaler och anläggningar som krävs för att föreningen ska kunna genomföra en nyskapande och utvecklande verksamhet. Det räcker att verksamheten som ska bedrivas är nyskapande på orten. Endast ideella föreningar beviljas lokalstöd. Föreningen ska ha funnits i minst två år. Under denna länk går att läsa mer om de krav som måste vara uppfyllda för att din förening ska beviljas lokalstöd, samt ansökningsblanketten för att söka.
13-03-27 Bilsportförbundets ekonomi
Svenska Bilsportförbundet har en mycket stabil och god ekonomi. Det har den senaste tiden spekulerats om de ränteplaceringar som genomförts av två styrelseledamöter. Viktigt att poängtera är att förbundets ekonomi inte påverkats av detta. Läs hela informationen från förbundsordförande Kåge Schildt här.
13-03-27 Ungdomsforum i Karlstad
Planeringen för årets ungdomsforum i samband med förbundsmötet pågår för fullt. Till forumet har 9 av 12 distrikt valt att skicka en eller två ungdomsrepresentanter som även kommer att delta i förbundsmötet.
– Vi ser oerhört positivt på den trend som utvecklar sig, allt fler distrikt har ungdomsdelaktighet på agendan och sedan förra årets förbundsmöte med ungdomstema har flera ungdomsgrupper startats ute i landet, säger Josefin Lundin, ordförande SBF:s Ungdomsgrupp.

Det är väldigt roligt och vi ser fram emot ett forum som kan skapa en grund för ett nätverk mellan engagerade unga och beslutsfattare i bilsporten, säger hon.
Forumet inleds 18:00 fredag den 12 april i Karlstad med föreningslära och ett interaktivt pass om föreningsdemokrati. Under lördagen planeras en motorsportaktivitet för ungdomarna som övrig tid deltar i det ordinarie förbundsmötet.
www.sbf.se
13-03-27 Ramona och Miriam föreläste för Vårgårda Cykelklubb
Igår kväll höll Ramona och Miriam i en inspirationsföreläsning för Vårgårda Cykelklubb, som arrangerade träff för deras medlemmar. Föreläsningens tema var “Vill man så kan man” och som inleddes med att Ramona berättade om hur hon byggt sitt team från början tills nu – och som fortsattes med att Miriam och Ramona berättade om deras nära samarbete i bilen, hur det är att vara tjej i en mansdominerad branch, upplevelser och erfarenheter från deras VM-satsning, och hur det nu är att tagit steget upp till högsta klassen. “Ett stort syfte med våra föreläsningar är framför allt att inspirera och visa andra att det mesta går, bara man vill tillräckligt mycket, arbetar målmedvetet och har ett positivt mindset. Detta gäller såväl rally som andra idrotter, men även i yrkesliv och privatliv”. Läs mer om Ramona och Miriams föreläsningar HÄR.

13-03-27 Ledarna av Rally-SM finns på Elmia i påsk med sin nya Peugeot 208
Nu under påsken finns det möjlighet att träffa rallyföraren Mattias Adielsson och kartläsaren Christoffer Bäck på Elmiamässan i Jönköping. Mattias och Christoffer kommer att visa sin nya Peugeot 208 R2 i montern hos Aspen. Du träffar dem i hall B och monter B1:70. Mässan pågår hela påsken från långfredagen till annandagen.
- Det blir kul att få visa bilen för första gången. Jag hoppas att så många som möjligt har möjlighet att komma till mässan, säger Mattias Adielsson.

Fakta om Bilsport Performance & Custom Motor Show
Skandinaviens största motormässa
Den senaste upplagan av Bilsport Performance & Custom Motor Show lockade över 70.000 besökare. Nu laddas det inför 2013 års mässa. Med fyra sprängfyllda hallar med närmare 800 fordon och halsbrytande uppvisningar utomhus samt framträdanden av kända artister blir påskhelgen ännu en gång den självklara mötesplatsen för alla motorentusiaster.

Hall B ”Bilsport”
Hall B vänder sig till entusiaster i alla åldrar som söker nya verktyg, delar och tillbehör. Här finns företagen som specialiserat sig på styling, tuning, motorsport och bilvårdsprodukter.

B-hallen bjuder även på premiärvisning av årets nyheter inom motorsport tillsammans med exklusiva sportvagnar, stylingbilar och häftiga prestandafordon.
Nytt för 2013 är att hallen vuxit med nästan 4000 m2. En yta som kommer att fyllas med det bästa från motorsportvärlden!

Öppettider
Långfredagen 10 – 18
Påskafton 10 – 18
Påskdagen 10 – 18
Annandagpåsk 10 – 16

Ställning i Rally-SM otrimmat 2WD efter två av sex deltävlingar
1. Mattias Adielsson - 48 poäng
1. Mattias Olsson - 48 poäng
3. Anton Alkberg - 36 poäng

Ställning i Rally-SM Junior-SM efter två av sex deltävlingar
1. Johan Carlsson - 57 poäng
2. Mattias Adielsson - 44 poäng
2. Mattias Olsson - 44 poäng

För kompletta tabeller se www.rallysm.se
Följ oss på www.adielssonmotorsport.com

13-03-25 OijOij fokuserar på stance under motormässan
Stance-trenden växer fortfarande i Sverige. Det handlar om låga bilar med breda fälgar och ”stretchade” däck. En stor del av trenden, som i vissa fall blivit en livsstil, visas upp i en nästan 800 kvadratmeter stor utställning på Elmia i Jönköping. OijOij.com fyller tillsammans med Superior Imports montern med ett 20-tal bilar!

Låga bilar med breda fälgar och stretchade däck. Gillar man den stilen så har man säkert halkat in på Oijoij.com, och förmodligen blivit medlem också. Där finns de bästa byggena på stance-scenen i Sverige.
– Vi är en enda stor familj, inte ett community, säger Jens Rosenqvist som är en av kontaktpersonerna. Vi anser att OijOij är lite mer än en bilklubb, en livsstil.

Sedan Jens tillsammans med John Eriksson startade OijOij har intresset vuxit kontinuerligt, och med det växer också montrarna på Bilsport Performance & Custom Motor Show. Fjolårets monter på Elmia var på strax under 300 kvadratmeter, nu växer den till 780!

Därmed finns plats för ett 20-tal bilar i montern i hall A, i samarbete med Superior Imports.
– Allt från time attack och drifting till väldigt hardcore stance och vip-aktigt. Det är lågt, det är brett, modernt, gammalt, väldigt customiserat till mindre customiserat. Allt för att täcka upp bredden av vad vi sysslar med. Vi vill visa att det går att ha en jäkligt häftig bil för lite pengar, samtidigt som det går att pumpa in hur mycket pengar som helst i en bil, säger Jens.

Dessutom utlovas aktiviteter i montern, utöver själva bilarna. Jens är hemlighetsfull, men berättar i alla fall att de involverar såväl utställare som utställningsbilar.
– Det viktigaste av allt är att få människor att lära känna varandra. Därför brukar våra träffar handla om mer än att bara titta på bilar, och förhoppningsvis kommer det att märkas i vår monter på Elmia.
13-03-21 Tunga namn till Jönköping och motormässan på Elmia
Till Bilsport Performance & Custom Motor Show kommer flera internationella utställare. James Hetfield, från hårdrocksgruppen Metallica, har låtit bilbyggaren Rick Dore bygga en alldeles fantastisk Lincoln Zephyr. Tidigare Jönköpings- numera Kaliforniabon Bernt Karlsson har skapat framtidens El Camino som i höstas premiärvisades på SEMA i Las Vegas. Till Elmia i påsk kommer också verkliga tungviktare av högsta klass, två hårt stylade lastbilar.

Metallica-gitarristen James Hetfield har låtit göra något alldeles speciellt av ett orört exemplar som stått undanställt sedan 60-talet. Det är sjunde bilen som Rick Dore bygger till kändisen. Den mörkröda skönheten är en Lincoln Zephyr från 1937, coupémodell, som just nu skeppas över till Skandinaviens största motorshow.

Före detta Jönköpingsbon Bernt Karlsson har med delar från tre olika bilmodeller byggt en El Camino. Bilen heter Holden8R och är sammanfogad av märkena Pontiac, Holden och Camaro. På SEMA belönades det imponerande bygget bland annat med ”Best GM Vehicle of the Show” där också General Motors meddelade Bernt att de är på gång med samma koncept. Det är bara det att svensken hann före det gigantiska bilföretaget...

I hall D finns också två verkliga tungviktare att beskåda. Den ena är en Scania R480 Highline asfaltbil med indianmotiv, Big Chief, som vann Scandinavian Truck Trophy på Oslo Motor Show i höstas och placerade sig i toppen i Nordic Trophy 2012 på Elmia. Den maffiga lastbilen ägs av Thord Gahne från Gotland.

Den andra, en ny Volvo FH, kommer att visas i Jönköping och är byggd av den danske customkungen själv, Henrik Guldager, som vunnit Nordic Trophy hela sju gånger! Hemlighetsmakeriet har varit stort, så räkna med något alldeles, alldeles extra.
– Det känns otroligt bra att ha fordon av så här hög kvalitet att visa upp under påskhelgen, säger Eva Holmberg, projektsamordnare.
13-03-15 Bilsportförbundets ekonomi
Svenska Bilsportförbundet har en mycket stabil och god ekonomi.

Förbundets överlikviditet placeras i olika värdepapper för en bra och säker tillväxt i t.ex. statsskuldväxlar och liknande placeringar.

Under 2010 placerades 3 miljoner kronor i aktieobligationer som omsattes två år senare med en god ränteåterbäring.

Två av styrelsens medlemmar har därefter lånat ut kapital från förbundet till förmånlig ränta under en kortare period med ett belopp på totalt 1.300.000 kronor.

I efterhand har framkommit att de säkerheter som utlovats inte förelåg.
Lånet har förfallit och en återbetalningsplan innefattande den utlovade räntan har upprättats.

Parallellt med detta har Svenska Bilsportförbundet erhållit säkerheter som fullt ut täcker hela beloppet.

Svenska Bilsportförbundet hålles därmed helt skadeslöst.

Denna utlåning har skett helt utan övriga styrelsemedlemmars kännedom och på helt eget initiativ av två styrelsemedlemmar.
- Jag tycker detta är mycket allvarligt och samtidigt olyckligt och vi har säkerställt att det inte kan upprepas igen.
- Vi har sett över och uppdaterat vår placeringspolicy i samråd med våra revisorer och jurister samt dessutom stämt av att den överensstämmer med Riksidrottsförbundets riktlinjer.
- Jag vill samtidigt påpeka att våra jurister inte funnit något som på något sätt pekar på att ledamöterna gjort något för egen vinnings skull eller med brottsligt uppsåt utan bara haft förbundets bästa för ögonen.
- Det hela är djupt beklagligt avslutar Kåge Schildt.

Samtliga distriktsordföranden informerades den 8 mars om den uppkomna situationen i syfte att skapa ett rimligt handlingsutrymme inför förbundsårsmötet den 14 april.
http://www.sbf.se/2013/03/15/bilsportforbundets-ekonomi/
13-03-14 Olof Palmes Saab 900 visas på Elmia under påskhelgen
Olof Palme, Sveriges statsminister åren från 1969 till 1976 samt mellan 1982 och 1986 var i bilkretsar känd för sitt Saab-intresse, även om det oftast var hustrun Lisbet som körde. Just nu slutförs renoveringen av hans sista Saab, en 900 GLi från 1984.

Bilen såldes 1996 till bilsamlaren Olle Sandström i Järfälla som startade en omfattande originalrenovering.

Tyvärr gick Sandström bort 2007 och bilen såldes vidare till Albinsson & Sjöberg som nu färdigställer Saaben.
– Den ska ingå i bilsamlingen på förlagets museum i Karlskrona, berättar Eva Holmberg, projektsamordnare.

Premiärvisningen av Olof Palmes Saab 900 sker på Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia i påsk i hall C, Nostalgia-hallen. Bilen är förmodligen en av världens finaste Saabar från denna period.

I hall C deltar Motorhistoriska Riksförbundet för tredje året i rad med monter och samverkar med arrangören kring hallens utformning och innehåll. Temat i Nostalgia-hallen 2013 är historiska fordon som modifierats under sin bruksperiod.
13-03-14 Ramona och Miriam föreläste under SISUS “peppningskväll”
Igår kväll hade SISU Idrottsutbildarna i Sjuhärad bjudit in kvinnor inom föreningslivet för en “peppkväll” där Ramona och Miriam föreläste om deras rallysatsning, om hur teamet och satsningen byggts upp, hur de tacklat motgångar och fördomar, vikten av samarbete och teamwork, och om att aldrig ge upp. Föreläsningen gick under temat “Vill man så kan man”, och avslutades med ett diskussionsforum där Ramona och Miriam lyfte fram viktiga frågor som de hade tagit upp under föreläsningen.
13-03-12 Svenska Bilsportförbundet trimmar motorn bakom SBF Play
Den 11 augusti 2011 lanserade Svenska Bilsportförbundet som första idrottsförbund en egen Playkanal. I dag är det nylansering där mycket på utsidan är snarlikt, men mycket har hänt under “huven”.

I dag nylanserar Svenska Bilsportförbundet sin populära Playkanal “SBF Play”. I stora drag är utseendet detsamma, men mycket har hänt under huven. Bl.a. har två system blivit ett med hjälp av Solidtango som är själva motorn i SBF Play.

Tidigare användes CMS-verktyget WordPress för att hantera publicering av livesändningar och videor, men det är nu ett minne blått vilket avsevärt förenklar sättet att jobba med Playkanalen. Utöver detta är annars den stora nyheten, möjligheten att kunnna koppla andra Playkanaler till SBF Play som huvudkanal.

Detta innebär att man nu kan erbjuda såväl enskilda förare/tema, tävlingar, mästerskap/serier och sportgrenar en helt egen Playkanal som kopplas till huvudkanalen SBF Play.
- Vi tror oerhört starkt på detta som ett sätt att göra bilsporten mer tillgänglig för alla bilsport fans, säger Jörgen Ekwall, Marknadsansvarig.
- Och vi ångrar inte en sekund att vi för tre år sedan bestämde oss för att bli ledande inom detta område, nu när utvecklingen börjar ta fart på allvar och fler och fler börjar konsumera tv på ett helt nytt sätt, dvs. via datorer, smartphones och surfplattor, fortsätter Jörgen Ekwall.

Johan Lundqvist, en av grundarna till Solidtango uppskattar modet hos Svenska Bilsportförbundet som första idrottsförbund att satsa på den här tekniken.
- Vi vet att många förbund kommer att följa efter SBF, säger Johan som även påpekar att det än i dag endast är ett fåtal idrottsförbund som förmår att se möjligheterna med att skapa sin egen TV-kanal, de flesta är fortfarande inne i gamla hjulspår och tror på gammel-TVn som frälsaren, det är dags att vakna, det är en nu tid nu, avslutar han.

Hur nöjda är då Svenska Bilsportförbundet med sin nya Playkanal.
- Nöjdare kunde vi knappast vara, den gamla plattformen hade en del övrigt att önska och att gå över från två till ett system gör inte saken sämre. Men det är klart, det finns ju fortfarande saker vi vill trimma, avslutar Jörgen Ekwall med ett leende.

Besök SBFPLAY på www.sbfplay.se

13-03-08 Co-driverutbildning 2013 för dig under 25 år!
Nu hälsar vi dig som är co-driver och under 25 år välkommen till en spännande utbildningsdag. Vår målsättning är att du som co-driver ska få verktyg för din personliga utveckling. Oavsett om du siktar på att åka WRC eller vill lära dig mer om noter är du mycket välkommen. Vi har något att lära för alla!

Snabbinfo: För vem? Ungdomar i åldern 16-­-25 år med licens sedan tidigare.
Hur många? 15 deltagare per tillfälle. Först till kvarn gäller…
Var? Värnamo, Kristianstad, Uppsala & Sandviken
Hur länge? Utbildningen är mellan kl. 09.00 – 17.00
Kostnad? Priset är 350 kr per person inkl. material, mat & dryck
Anmälan? Till respektive klubb, se nedan. Ange ålder och klubb vid anmälan.
Observera! Glöm ej att ange ”Namn & Co-driver” vid betalning!
Kursledare? Emil Axelsson

Vi kommer under dagen främst att jobba med noter och notläsning. Det gör vi genom att analysera incarfilmer samt gå igenom de teoretiska grunderna. Allt för att försöka förstå hur vi kan optimera vår notläsning. Att vara co-driver handlar inte bara om noter så vi kommer även att prata om vår allmänna roll, förberedelser samt lite om säkerhet.

Nytt för i år är att det finns fyra olika orter att välja mellan. Anmäl dig till den klubb som passar dig bäst. Vid eventuell gallring gäller anmälningsdatum

Varmt välkomna med er anmälan!

Inbjudan pdf
13-03-07 Terror-Traktorn från Gotland till Bilsport Performance & Custom Motor Show
Rickard Nilssons världskända ”Terror-Traktor” har blivit ett riktigt klickmonster på Youtube. I skrivande stund har över 10,5 miljoner personer över hela jordklotet sett Rickards vilda framfart med traktorn. Och nu är han klar för Bilsport Performance & Custom Motor Show i Jönköping på Elmia!

Att filmklippet som Rickard Nilsson och kompisen Mikael Karlsson producerat skulle bli så känt trodde nog ingen. Men det blev det!

Ett stort antal tv-bolag har berättat om, och visat, filmen som just nu visats över 10,5 miljoner gånger. Klippet visar Rickard busa omkring på både åker och asfalt med en arg traktor och överladdad Volvo-motor fångar den genast tittarens uppmärksamhet.
– Kanske är det den vilda framfarten eller den ovanligt pigga traktorn? Hur som helst är succén ett faktum. Och nu är den klar för Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia i påsk, avslöjar Eva Holmberg, projektsamordnare.

Rickard och traktorn kommer befinna sig på utomhusarenan under hela påskhelgen, 29 mars till 1 april, för att ge mässbesökarna en hejdundrande show med rök och fart!

Ta chansen att uppleva ett stycke internethistoria och ett fantastiskt galet bygge! En show du inte kommer att glömma i första taget.

Välkommen till Elmia!
13-03-06 Information om tidigare förbjuden utrustning
SBF informerar om att nämnda utrustning i listan (se länk) är förbjuden att använda inom all bilsport.
http://www.sbf.se/pdf/Forbjuden_utrustning_20130306.pdf
(Listan kommer inom kort att göras om till en mer läsbar och bättre lista)
13-03-01 Motorklubbar, föreningar och företag i Mälardalen fyller Eskilstuna med glädje!
Motorklubbarna i Gröndal och Mälardalen kommer att kroka arm för att skapa årets Motorevent i Sverige på Gröndalsområdet i Eskilstuna den 9-11 maj 2013.
”Det absolut häftigaste jag varit med om i heeela mitt liv!” eller ”Det går inte att köra sådär!”– Det är spontana uttryck efter upplevelser från personer som tidagare åkt med i något av alla fordon som kommer att fylla Gröndal dessa dagar. Kan vi med våra kontakter skapa glädje och upplevelser så kan vi bara inte låta bli att genomföra en Motorsport helg i Gröndal, berättar Patrik Lundstedt, ordförande i Gröndals MSK.
– Glädjen att ge andra glädje och bli glad själv känns som ett klockrent koncept, eller hur säger Joakim Bergström från SMK Sörmland. Han berätttar vidare att, -ideèrna kring upplägget kom fram i samband med en motorresa där det pratades om hur kul vi har tillsammans och den stora glädjen att hålla på med motorsport och hur det kunde förmedlas till fler människor. Men även att berätta för boende Mälardalen vilket otroligt fin och bred motorsportsarena vi har i Eskilstuna. Eskilstuna är också en fantastisk stad som vi vill visa upp från vår synpunkt, en framåtskridande stad som ger glädje!

Vår absoluta vilja med detta är att ge många barn och familjer en oförglömlig helg. Under helgen kommer Världs, Europa och Sverigeeliten inom motorsport att besöka oss för skjutsa alla som vill men även tävla i vårt eget ”Race of champions” med gocart. Inbjudna som tackat ja att delta är Richard Göransson flerfaldig STCCmästare och Europamästare, Mats Karlsson ”Bygglovsmatte” som kör bland annat Porsche Carrera cup, Dödsryttarna från Sala, Zorro Zetterström Speedwayförare, Driftingförare, Clowner från Mälarsjukhuset. Hela Gröndal kommer att fyllas med familjeevent under den 9-11 maj 2013.

Under dagarna kommer följande att ske: Medåkning kommer att erbjudas i Racerbilar, Driftingbilar, Terrängbilar, Fyrhjulingar, Porschar, Ferrari, BMW, Jaguar, Aston Martin, Mercedes, Volvo, Audi etc, etc.

Under fredagen hålls en tävling i den heta nya sporten Time Atack där inbjudna förare tävlar i snabbaste varv.
-Väldigt spektakulärt, berättar Peter Lagerlöf fråm Gröndals MSK.

Uppvisningar av bland annat Dödsryttarna som kör med dödsförakt i en stor tunna, Racebilar i massor, Terängkörning i nästan omöjlig terräng, Dritingkörning, Motocrossuppvisning, Supermotardkörning och Crosscartuppvisning.

Utöver ovan kommer det att bjudas på bilutställningar, musikunderhållning med välkända artister.

I sammband med Motorsportweekend kommer vi att skänka en stor del av intäckterna till Stiftelsen Min Stora Dag som arbetar med att uppfylla svårt sjuka barns önskedrömmar. Handikappidrotten är något som föreningarna jobbar aktivt för och kommer också att få ta del av intäckterna. Invigningen av detta görs av Eskilstunas kommundirektör Pär Eriksson Tordagen den 9/11 10.00.

Allt arbete sker helt ideellt av många engagerade människor och många lokala företag som Djurgårdens Bygg och Miljö, Porsche i Eskilstuna, AB Karl Hedin, Berglunds Åkeri men även företag utanför regionen som Cloetta, Arla och Traing Partner Arlanda.
– För oss är det en självklarhet att bry oss om orten och de människor som finns i området där vi verkar, säger Stefan Larsson Platschef Eskilstuna och Stefan Forsberg, marknadschef på AB Karl Hedin i munnen på varandra!

Följ oss på facebook http://www.facebook.com/#!/MotorsportWeekend2013
Hemsida på Gång www.motorsportweekend.se
13-02-28 Kunglig Medalj till CG Wilke
CG Wilke, en stor entusiast och eldsjäl i Hässleholms Motorklubb har i samband med Södra Bilsportförbundets årsmöte i lördags den 23 februari tilldelats Sveriges Motorfederationers Kungliga medalj för sitt arbete inom svensk bilsport. Läs mer på www.sbf.se .
13-02-28 Träningsförsäkring
Påminnelse till klubbar som planerar att ha träning, kurser eller uppvisning på sina banor att inte glömma bort att teckna årets träningsförsäkring.

Detta gäller inte för racing eller radiostyrd bilsport men för övriga grenar på bana.
Har klubben inte fått något inbetalningskort från SBF beror det på att klubben inte löste denna försäkring för förra året. Kontakta SBF vid behov av försäkringen, alla distrikt har en förteckning över vilka klubbar som tecknat försäkringen för 2013.
www.sbf.se
13-02-28 Utmärkelser - Stora Grabbars & Tjejers Märke
Ny ansökningsblankett, uppdaterade statuter med en ny poängtabell som gäller för poäng som insamlats fr.o.m. 2013 finns publicerade på hemsidan, under "Ladda Hem" och "Blanketter".
En förteckning över de 228 märken som hittills har utdelats finns publicerad på hemsidan, under "Förbundsinfo".
www.sbf.se
13-02-28 Nyhetsbreven samlade på sbf.se
Varje månad (förutom juli) skickar Svenska Bilsportförbundet ut ett nyhetsbrev till de som registrerat sin mailadress i Bilsport Online via MyNewsdesk. För att göra det enklare för de som vill gå tillbaka så kommer vi nu samla tidigare nyhetsbrev, pressmeddelande samt medlemserbjudande under Förbundsinfo / Nyhetsbrev på www.sbf.se . Du når sidan direkt här.
13-02-28 Funktionärslandslaget
Helgen 16-17 februari hade funktionärslandslaget sitt första läger på Bosön. De fick lära sig föreningslära, L-ABC och om Fair Race.
www.sbf.se
13-02-28 Garage & Transportförsäkring
Vi vill påminna om att vi kan erbjuda våra medlemmar att teckna försäkring för garage och transport för de flesta fordonsklasser. Mer information finns här och instruktioner för hur du tecknar.
13-02-28 Ungdomsforum på Förbundsmötet i Karlstad
I samband med förbundsmötet 2013 i Karlstad planerar Ungdomsgruppen ett ungdomsforum för förtroendevalda och bilsportintresserade ungdomar i åldern 15-30 år. Forumet börjar 18:00 fredagen 12 april och avslutas i samband med förbundsmötets avslutning söndag 14 april. Varje distrikt får skicka minst en ungdom till forumet där Ungdomsgruppen står för kostnad för en deltagare/distrikt. Vill du veta mer? Maila dina frågor till ungdom@sbf.se
Vill du åka på forumet? Kontakta styrelsen i ditt distrikt.
www.sbf.se
13-02-28 Teknik Informerar
Uppdaterad Nationell ID Handling NAT010 med tillägg 07/01ER.
www.sbf.se
13-02-28 Bo billigare på Nordic Choice Hotels
Som medlem i Svenska Bilsportförbundet så har du tillgång till det avtal Riksidrottsförbundet har med Nordic Choice Hotel som erbjuder medlemmar och idrottsföreningar förmånliga priser på samtliga hotell från norr till söder i Sverige samt i Norden i samband med tävling/träning. Följande gäller:
Logi 20% rabatt på dagspris, 200 kr för extrasäng
Möten 10 % rabatt på dagspris.
Avtalspris gäller på samtliga hotell i Norden alla dagar i veckan.
Bokning via webb (upp till 9 rum) www.choice.se - Priskod: 70854
Bokning via telefon: Ring kundservice på 0771-666 700 – uppge kod: idrottsavtal via Riksidrottsförbundet.
Mer information om medlemsförmåner finner du här.
13-02-20 Tar tillbaka stämning
Den kartläsare som lämnade in en stämningsansökan mot South Swedish Rally AB 2012 har nu tagit tillbaka ansökan. Det var efter en avåkning i förra årets South Swedish Rally som kartläsaren Tomas Norrstrand lämnade in en stämningsansökan. Enligt honom var det ett fel i arrangörsnoterna som orsakade avåkningen och begärde därför 114 000 kronor i skadestånd.

Saken har tagits upp i tingsrätten, som idag meddelade att kartläsaren har tagit tillbaka sin stämningsansökan.
13-02-20 Motorsport på Elmia - 4.000 kvadratmeter extra yta!
Bilsport Performance & Custom Motor Show är namnet på påskfirandet för över 70.000 motorentusiaster som samlas i Jönköping. Motorsporten känns hetare än någonsin efter ett lyckat Rally Sweden och efter att svensk elitracing i år har samsats. Därför satsar showen ordentligt på just motorsport.
– B-hallen är utbyggd med 4.000 kvadratmeter och den ytan är dedikerad för motorsport, förklarar Eva Holmberg, projektsamordnare. I år kan besökarna räkna med många fler tävlingsfordon än vanligt!

Tidningen Bilsport Rally&Racing premiärvisar magasinets projektbil, en rally-BMW, samt Leffe Petersons vassa Toyota Corolla. Jonas Anderssons helt nybyggda Volvo 940 står intill och så även en tvättäkta Ford Focus WRC, som körts av legenden Colin McRae i Rally-VM, och nu ägs av Tommy ”Sillefallarn” Andersson.

Svenska Bilsportförbundet missar inte chansen att presentera sig. I förbundets monter går det att studera rallycrossbilar från Olsbergs/MSE. Hoppa gärna in i en crosskart och få en uppfattning om sportgrenen. Här går också att tävla i virtuell motorsport.

Driftingsporten växer blixtsnabbt. Professionella Team Ponydrift ställer ut tre av sina vassa bilar. Temat är ”Save it 4 the track”, alltså sladda på bana och inte på allmän väg.

STCC:s största supporterklass har bytt namn från Camaro Cup till V8 Thunder Cars och en ny enhetsmotor fasas in den här säsongen. V8 Thunder Cars presenterar för första gången nya Ford Mustang i raceklart skick, de tar givetvis även med en Chevrolet Camaro-bil.

Tysk "Volvo-killer". Mats Lundholm från Västervik har tillsammans med några flinka grabbar i sitt rallybilsbygge skapat en riktigt häftig Mercedes-Benz 190E. Även intresset för historiska rallybilar har accelererat. Entreprenören Gert Blomquist visar i påsk en, minst sagt, ovanlig bil; Talbot Lotus. I rallyspåret fortsätter Audi Quattro som under svenska VM-rallyt 1981 slog till med rallyhistoriens allra första VM-seger med en fyrhjulsdriven bil. Där och då förändrades hela sporten för all framtid. På plats utlovas nu Sveriges häftigaste Quattro som renoverats under två år och är i absolut toppskick.

I avdelningen för dragracingbilar kommer till exempel Samuel Yngvesson att visa sitt monster med en 1.300 hk stark turbosexa i ett förhållandevis original Nissan Skyline-chassi och fyrhjulsdrift.

Det går också att få proffsiga tips av MSK Kvarnvingarnas förare Daniel Wall som under evenemanget inleder bygget av en folkracebil.

Det här är några axplock – väl mött i hall B på Elmia i Jönköping under påskhelgen!
13-02-19 Godkänd utrustning med tillagt nytt kamerafäste
Nu finns en ny lista för Nationellt Godkänd utrustning. (tillagt nytt kamerafäste) web.sbf.se/regler/up/99/SBF_GODKAND_UTRUSTNING_5.pdf
13-02-13 Första motorsportföreningen som blir miljögodkänd
Skellefteå Motorsällskap är unika i sitt slag. De är första motorsport- föreningen i Sverige som blivit miljögodkända av länsstyrelsen och miljödomstolen.
- Det är oerhört mycket arbete som föreningen har lagt ner för att uppnå målsättningen inom miljöområdet. Kraven ökar kontinuerligt men det är en av de viktigaste frågorna som finns inom motorsporten, förklarar Ola Åkerström miljöansvarig inom Skellefteå Motorsällskap.

Under 20 års tid har Skellefteå Motorsällskap arbetat med minimera miljöpåverkan på sina motorsportanläggningar. Och nu har de prisats för sina insatser genom att tilldelas 2013 års miljöpris av SVEMO:s miljökommittè för aktivt och seriöst miljöarbete inom motorcykel och snöskotersporten.
- Att bli tilldelade SVEMO miljöpris 2013 är en stor glädje för Skellefteå Motorsällskap som firade 90 år 2012, berättar Tom Verta, ordförande.

Juryns motivering:
"Skellefteå MS har under flera års tid antagit stora utmaningar på miljöområdet med bravur, där prövningarna gått så långt som till miljödomstolen. Genom en god egenkontroll med ljudmätningar, vattenprover etc. har klubben visat på ett mycket gott miljöarbete som synats i sömmarna i flertalet instanser. Alla prövningar har klarats av och tack vare det kan Skellefteå MS och Skellefteå kommun stoltsera med en anläggning i toppklass gällande miljö".

Miljöpriset på 10 000 kronor kommer att delas ut i samband med SM-finalen i skotercross i Älvsbyn den 23 mars.

Fakta
Skellefteå Motorsällskap startades 1922 och har 1260 medlemmar (2012).
Målsättningen med Skellefteå Motorsällskap är att öka tillgänglighet för barn, ungdomar handikappade och publik i Skellefteå Kommun.

Sektionerna:
· Dragracingsektionen SHRA har gamla anor inom klubben och kör tävlingar på Skellefteå Drive Center.
· Miniracingsektionen/RB har en inomhusbana på vintern och en nybyggd utomhusbana, medlemmarna är från 5-70år och hela familjen kan deltaga på träningar, tävlingar.
· Bilsektionen innehåller allt från Folkrace, Crosskart, , Racing, Rallycross, etc.. och på den berömda Klutmarksbanan körs det träningar och tävlingar.
· Kartingen har en helt nyrenoverad anläggning, med ungdomsverksamhet, träningar, tävlingar, hyrkart, etc.. och här har många börjat sin tävlingskarriär, ex: Robert Dahlgren.
· Motocross/Enduro/Skoter har Crosskola för dom yngre på Klutmarksbanan Skoterträningsbana i Bureå etc.. en aktiv sektion, titta in på deras hemsida (se längre ner).
· SMCK-sektionen har MC-aktiviteter med egen lokal med mek-bås och uppställningsplatser, kontakta Skellefteå Motorsällskap om ni vill hyra en plats.

SVEMO är det idrottsförbund som samlar alla som vill träna och tävla med motorcykel och snöskoter. Vi är medlem i Riksidrottsförbundet (RF) och har från starten 1935 kontinuerligt vuxit. Motorcykelsport är internationellt sett en av världens mest spridda idrotter. Svensk motorcykel- och snöskotersport står sig bra internationellt och har genom åren haft stora framgånga
13-02-10 Bilproffs.se satsar vidare på unga gästmekaniker i motorsporten!
För tionde året i rad erbjuds elever på gymnasieskolans fordons- och transportprogram möjligheten att söka in som gästmekaniker till team inom racing, rally, rallycross och dragracing.

Gästmekaniker 2013 kan den söka till som:
• går år 2 eller 3 på fordons- och transportprogrammet
• är under 25 år och gått ut fordons- och transportprogrammet med godkända betyg
• arbetar eller är jobbsökande inom motorbranschen.

Idag är det närmare 180 gästmekaniker och blivande fordonstekniker, skadereparatörer och billackerare som fått chansen att delta i gästmekanikerprojektet.
- Gästmekanikerprojektets mål är att lyfta fram och sätta fokus på servicemarknadens viktiga roll och ökade status i branschen. Det finns ett stort behov av att långsiktigt bibehålla och öka intresset för motorbranschens olika yrken, även hos kommande generationer, säger Benny Wallin på Bilproffs.se.

Ansökan görs på www.bilproffs.se/gastmekaniker senast den 1 mars.

Fakta
Bilproffs.se startade 2004 ett samarbete med Svenska Bilsportförbundet med syftet att lyfta fram fordonsteknikers och mekanikers betydelse och status genom bilsporten. Detta har visat sig mycket framgångsrikt i en allt hårdare konkurrens om allt färre ungdomar till gymnasieskolans FT-program.

13-02-10 Ursäkta att inga uppdatreringar kunna gjorts!
Jag ber om ursäkt för att jag inte uppdaterat Motorsport i Värmland under min vistelse i Värmland. Men något har blivit "knas" så jag kommer inte åt webmailen (Går jag in där, stängs internet av).

Hoppas ni har överseende att sidan legat nere under en av våra största motorsportshelger. Men på måndag är jag hemma och kommer ta igen allt!

/Webban Maria
13-02-07 MiV på Rally Sweden - påverkar uppdateringen
Jag är nedbjuden till Rally Sweden och är åter tillbaka måndag morgon. Kommer i mån om uppkopplingsmöljigheter att uppdatera.

Tveka inte att maila in det du vill ha med - inom sinom tid kommer det ut!
Hoppas på överseende och tålamod
13-02-05 Top Cats till Elmia!
För den som gillar coola bilar, hot rods, fräcka motorcykelbyggen och rockabillymusik rekommenderas definitivt ett besök på Bilsport Performance & Custom Motor Show under påskhelgen på Elmiamässan i Jönköping!
– Vi laddar för fullt, musiken är viktig i sammanhanget och vi har i år fyra riviga band som spelar på scenen mitt i stora tipshallen, kallad American Bandstand, säger Eva Holmberg, projektsamordnare.

Rockabillybandet Top Cats, som för övrigt bildades 2001, uppträder påskdagen den 31 mars. De är rutinerade i tv-rutan men kanske mest kända från dokumentären ”Raggarliv”, tävlingen Talang och från 2012 års svenska melodifestival med hiten Baby Doll.

De andra banden som spelar är Jack Baymoore and The Bandits – som dessutom släpper en ny rockabillyskiva i samband med spelningen i Jönköping! Fanny Mae and The Dynamite Believers, som lirar musik som liknar 50-60-tal med modernare känsla, släpper också en platta på Elmia! Förväntningarna är stora även på Hub Caps som mixar rockabilly, rock’n’roll och gammelcountry i sitt framförande.

Grammisnominerade sångerskan Eva Eastwood, och The Playtones sångare Boppin’ Steve är gästartister som kan dyka upp när som helst under dessa framträdanden.

Spelschema:
Långfredag Jack Baymore and The Bandits
Påskafton Fanny Mae and The Dynamite Believers
Påskdagen Top Cats
Annandagen Hub Caps
13-02-05 Inte långt kvar - Missa inte din drömutbildning - tävlingsteknikerurbildningen på Ring Knutstorp har riksintag!
Svalövs Gymnasieskola - Tävlingstekniker

Motorsport Ring Knutstorp, en del av Svalöfs gymnasium, är skolan där du utbildar dig till en riktig tävlingstekniker inom racing, rally eller rallycross. Vår utbildning bedrivs i nybyggda och moderna lokaler, helt anpassade för motorsport, belägna på motorbanan Ring Knutstorp i Skåne.

Våra erkänt duktiga lärare är också aktiva både inom racing och rally, vilket innebär att du alltid får den senaste uppdateringen, både tekniskt och kunskapsmässigt.

Du vet väl att Du kan söka vår eftertraktade utbildning till Tävlingstekniker från hela Sverige då vi har riksintag på skolan.

OBS!
Du som söker på vårt riksintag, använd nedanstående kod som gäller i hela landet.
Kod: FTPER00R Kommun 1214
Prata med din Syv, så får du hjälp med ansökan.

Mer info hittar du på på www.ringknutstorp.com/gymnasieskola
» Eller här på MiV
13-01-31 Ungdomsgruppen
Under Svenska Bilsportförbundets medaljutdelning för 2012 delades priset Årets ungdom ut. Priset är en utmärkelse för en ung funktionär eller förtroendevald som genom sitt engagemang drivit svensk bilsport framåt. Årets pristagare blev Ida Lidebjer Granberg som bland annat är ungdomsledamot i styrelsen för Östergötlands Bilsportförbund och aktivt jobbar och tävlar för sin hemmaklubb Västra Östergötlands Motorklubb.
www.sbf.se
13-01-31 Budget 2013
Budget för 2013 är fastslagen av förbundsstyrelsen och beslutas formellt på förbundsmötet i april. Utskott/Kommittéer/grupper blir informerade direkt av ekonomiavdelningen.
www.sbf.se

13-01-31 Utvecklingsläger genomfört
Den 19 – 20 januari genomfördes ett utvecklingsläger på Bosön för våra juniorer. Helgen bestod av fysträning och föreläsningar kring personlig säkerhet och medieträning. Nästa läger kommer att äga rum den 16-17 mars. Fokus på lägret kommer att vara fystester.
www.sbf.se
13-01-31 Förbundsmöte 14 april
Förbundsmötet 2013 äger rum den 14 april i Karlstad Congress Culture Center. Anmälan kommer att öppna i februari och möteshandlingar kommer att skickas ut under mars månad.

Har ditt utskott/kommitté/distrikt material från 2012 som bör vara med i verksamhetsbeättelsen är det hög tid att skicka in det till hanna.sandberg@sbf.se.

13-01-31 Sänd live på SBF Play
För att genomföra en sändning krävs en kamera, en dator med programvara för livesändning, ett modem eller annan internetuppkoppling och tillgång till plattformen SBF Play för att visa sändningen. Bilsportförbundet har nu tagit fram sju olika paketlösningar för klubbar som vill prova på att livesända. Fyra lösningar inkluderar personal på plats, de övriga tre inkluderar bara teknisk utrustning som plattform, videokamera och liknande.

Intresserade klubbar kan finansiera sändningen genom att sälja reklamplatser i tv-bilden eller erbjuda sponsorer en så kallad billboard som visas innan sändningen startar.
Mer information om priser, bokning och teknisk utrustning finns här.
13-01-31 Besiktnings Observatör
SBF förlänger sitt samarbete med Åke Sundberg, som tidigare arbetat på Transportstyrelsen med ett stort intresse för rallyfrågor, Åke har tidigare varit med i att utveckla nya besiktningsförfarandet av homologerade rallybilar.

Nu har ytterligare ett samarbete startat med att utveckla besiktningsrutinerna på fältet. Åke skall agera, på uppdrag av SBF, som observatör vid förbesiktning till några utvalda tävlingar under 2013 för att på så vis hämta in kunskap om hur besiktningsrutinerna i dag tillämpas för att vidareutveckla dessa meddelar Pär Karlsson.
13-01-31 Nationell HTP handling
SBF har beslutat och drivit igenom förslaget på begäran av de aktiva inom motorsporten i Sverige att skapa en nationell HTP handling som lägger grunden till en gynnsammare ekonomi för dem som enbart håller sig inom ”Sveriges gränser”.

Vi vill med denna möjlighet utveckla den historiska bilsporten ytterligare som redan har visat sig enormt populär sedan starten 1984.
13-01-31 SuperFys
Superfys är ett projekt i fysträning och utbildning för unga karting- och crosskartförare i åldern 9-14 år. Den som leder projektet är Magnus Lampert, utbildad fystränare och fysutvecklare på Svenska Bilsportförbundet.
Vi kommer till er! Utbildningen genomförs under 5 endagsträffar, spridda över ca. 6 månader. Träningen sker på ett lekfullt men effektivt sätt i små grupper med högst 6 förare. Ingen förkunskap behövs.

Skulle er klubb vilja genomföra Superfys? Ta då kontakt med Magnus Lampert innan den15 februari. De arrangerade klubbarna skickar sedan in en ansökan via IdrottOnline innan 1 mars. Mer information hittar du här!
13-01-31 Idrottslyftet 2013 – ansök senast 1 mars 2013
Välkommen till en möjlighet att utveckla klubben och skapa projekt för barn- och ungdomsverksamhet.
Idrottslyftet är en satsning från regeringen på idrottens barn- och ungdomsverksamhet. Idrottslyftet ska stärka och utveckla världens bästa barn- och ungdomsidrott så att fler flickor och pojkar väljer att idrotta i föreningar där verksamheten bedrivs utifrån Idrotten vill.

Fokus under 2013 kommer att ligga på behållarprojekt. Det innebär att satsningar som syftar till att förare och funktionärer väljer att stanna kvar inom bilsporten kommer att prioriteras. Ni kan ansöka om medel mellan 15 januari – 1 mars via er IdrottOnline-sida. Därefter är det inte möjligt att skicka in ansökningar. Efter 1 mars kommer besked ges om vilka projekt som blivit godkända eller inte.

Mer information kring Idrottslyftet hittar ni här!
13-01-31 Förlängt avtal med MAF
Svenska Bilsportförbundet har samarbetat med Motorbranschens Arbetsgivareförbund, MAF, i nio år. Samarbetet har bland annat lett till att priset Young Technician Award vuxit fram och att unga mekaniker kan söka som gästmekaniker i etablerade team. Nu har avtalet förlängts ytterliggare 3 år.
13-01-31 Medaljutdelning
I lördags den 26 januari så genomfördes 2012 års Medaljutdelning på Stockholm Lifestyle Motorshow där SM, RM, NEZ framgångar prisades och under kvällens prisutdelning hyllades internationella framgångar och övriga utmärkelser på Quality Hotel Globe. Bilder och mer information om vilka pristagarna är kan ni läsa på www.sbf.se.
13-01-31 Stockholm Lifestyle Motorshow
I helgen som gick den 24-27 januari så genomfördes Stockholm Lifestyle Motorshow för första gången tillsammans med MC-mässan. Förbundet fanns på plats med en monter där besökarna fick mer information om bilsport, möjlighet att provsitta Crosskart, prova Virtuell Bilsport samt se rallycrossbilarna Supercar samt Supercar Lite. Under lördagen genomfördes även en del av förbundets medaljutdelning på mässan. Arrangörerna kunde räkna in inte mindre än 54 411 besökare till de båda mässorna och av dessa besökte dryga 26 000 personer mässan under lördagen.
13-01-31 Varmt välkommen - Mocomp ny samarbetspartner med MiV!
Mocomp klev idag in som ny samarbetspartner och diamantsponsor till Motorsport i Värmland.

Satsar du på att bli en vinnare? MOCOMP har expertisen och hjälper dig till en säker seger!

Besök deras hemsida www.mocomp.se och kika in på deras presentationssida här på MiV för att se deras eskluxiva utbud för dig och ditt tävlande!

www.mocomp.se
Se presentation här på MiV

Varmt välkommen Mocomp!
13-01-28 Du missar väl inte din drömutbildning - tävlingsteknikerurbildningen på Ring Knutstorp har riksintag!
Svalövs Gymnasieskola - Tävlingstekniker

Motorsport Ring Knutstorp, en del av Svalöfs gymnasium, är skolan där du utbildar dig till en riktig tävlingstekniker inom racing, rally eller rallycross. Vår utbildning bedrivs i nybyggda och moderna lokaler, helt anpassade för motorsport, belägna på motorbanan Ring Knutstorp i Skåne.

Våra erkänt duktiga lärare är också aktiva både inom racing och rally, vilket innebär att du alltid får den senaste uppdateringen, både tekniskt och kunskapsmässigt.

Du vet väl att Du kan söka vår eftertraktade utbildning till Tävlingstekniker från hela Sverige då vi har riksintag på skolan.

OBS!
Du som söker på vårt riksintag, använd nedanstående kod som gäller i hela landet.
Kod: FTPER00R Kommun 1214
Prata med din Syv, så får du hjälp med ansökan.

Mer info hittar du på på www.ringknutstorp.com/gymnasieskola
» Eller här på MiV
13-01-28 Sveriges bästa unga bilsportmekaniker heter Piere Eriksson
24 årige Piere Eriksson var kanske en av de gladaste pristagarna vid Svenska Bilsportförbundets Medaljutdelning 2012, på Globe Hotel i Stockholm. Där tog han emot det prestigefyllda priset Young Technician Award som delas ut årligen sedan 2006 till landets bästa unga tävlingsmekaniker under 25 år. Priset instiftades av Motorbranschens Yrkesnämnder, tillsammans med Svenska Bilsportförbundets SMSC-satsning på unga svenska talanger på elitnivå i rally och racing och består av ett stipendium på 15 000 kronor för utbildning eller studieresa inom teknik- eller motorsportområdet.

För många kanske vägen från Vilhelmina i Norrbotten till Schweiz kan tyckas väl lång, men inte för Piere Eriksson. När det var dags att välja gymnasieutbildning tvekade han inte att söka sig till Motorsportgymnasiet på Mantorp, numera Anderstorp. Efter några lärorika år i bland annat Mattias Ekströms juniorteam och i Formel Renault för Felix Rosenqvist, fick Piere för 2 år sedan chansen att jobba för ansedda Jenzer Motorsport. Teamet har sin bas i staden Lyss, som ligger i den tyskspråkiga delen av Schweiz. Även här är det formelbilar som gäller då teamet framgångsrikt driver ett flertal bilar i både Formula Abarth och GP3.

Så här säger Piere själv efter att han tilldelats utmärkelsen Young Technician Award 2012:
- En mycket glad överraskning, även om jag nog hade det lite på känn när jag blev inbjuden till medaljutdelningen. Det känns extra roligt att efter ett par år i Schweiz få komma hem och ta emot det här priset inför alla man känner från åren i svensk racing. Jag hoppas jag kan inspirera fler att satsa på en internationell mekanikerkarriär. Jag tror svenska mekaniker och vår utbildning står sig riktigt bra internationellt, så vi kan absolut bli fler säger en glad Piere Eriksson. Kanske det borde skapas något slags nätverk för svenska mekaniker i internationell motorsport, avslutar han med en blinkning till Motorbranschens Yrkesnämnder, innan han beger sig mot Arlanda för att flyga tillbaka Lyss och fira utmärkelsen med sitt team som också var de som nominerade honom till utmärkelsen.

Benny Wallin ansvarig för MAF och Bilproffs.se satsning på motorsporten som rekryteringsplattform för framtidens medarbetare i motorbranschen är nöjd med utfallet av samarbetet med Bilsportförbundet.
- Årets mottagare av utmärkelsen Young Technician Award styrker oss i uppfattningen om att vi valt rätt väg. Inte minst det faktum att årets pristagare nominerades av ett team med högt anseende i internationell racing är en bekräftelse på detta, säger Wallin,
Dessa ungdomar är mycket goda ambassadörer för både mekanikeryrket och bilsporten.
Nu tar vi nästa steg tillsammans med bilsporten, med ett nytt samarbetsavtal med SBF över de tre kommande åren. Ökat fokus på svenska tävlingsmekaniker med internationella ambitioner på elitnivå är en del i viktig detta avslutar Benny Wallin.

www.bilproffs.se
13-01-27 Rydell Special Award till Gustav Malja för andra året i rad
Gustav Malja erhöll den prestigefyllda utmärkelsen Rydell Special Award för andra året i rad när Svenska Bilsportförbundet (SBF) på lördagen arrangerade sin årliga Medaljutdelning i Stockholm. Malmö-föraren tog emot priset – som instiftades 1999 – av initiativtagaren och racingstjärnan Rickard Rydell, och belönas med 50.000 kronor mot sin fortsatta racingkarriär. 17-årige Malja, som under 2013 kommer att tävla för det regerande mästarteamet Josef Kaufmann Racing i stenhårda Formula Renault 2.0 Eurocup, uppmärksammades också i kategorin för Internationella Framgångar efter sin andraplats totalt i tyska ADAC Formel Masters under den gångna säsongen.

Vid sidan av Malja har endast tre andra förare tilldelats Rydell Special Award – ett av branschens mest åtråvärda erkännanden – två gånger; Sebastian Hohenthal (2003-2004), Daniel Roos (2005 och 2010) och Felix Rosenqvist (2008-2009).
– Det här är väldigt stort för mig, och jag är otroligt glad över att få ta emot Rydell Special Award för andra året i rad, säger Gustav Malja. Rickard Rydell är en stor förebild för alla unga racerförare – inte minst för mig – och jag är hedrad över att han uppenbarligen tror på mig. Jag hade ingen aning om att jag skulle få det här priset i år, så det var extra roligt att bli positivt överraskad. Det är få som har fått ta emot Rydell Special Award två gånger, och jag ska göra allt jag kan för att fortsätta utvecklas i Formula Renault 2.0 Eurocup. Tack till SBF och Rickard Rydell, och till alla andra som vill hjälpa mig med min satsning!

De inledande testerna inför 2013 års Formula Renault 2.0 Eurocup-säsong äger rum på Motorland Aragón i Spanien den24-25 februari.

Rydell Special Award 2012: Gustav Malja
MOTIVERING
”Med tre segrar, ytterligare tretton pallplatser och stor utveckling som förare, visade årets tvåa i ADAC Formel Masters att han är redo för ännu tuffare konkurrens i Formula Renault 2.0 Eurocup ”.
13-01-27 Jimmy Eriksson prisad av Bilsportförbundet: Årets Bilsportare 2012
Nyblivne GP3-föraren Jimmy Eriksson prisades tvåfaldigt när Svenska Bilsportförbundets (SBF:s) årliga Medaljutdelning ägde rum på Quality Hotel Globe i Stockholm på lördagskvällen. Eriksson belönades med hedersutmärkelsen Årets Bilsportare i kölvattnet av sin triumf i ATS Formula 3 Cup under 2012, och fick ta emot sitt pris ur händerna på SBF:s Förbundsordförande Kåge Schildt inför drygt 350 inbjudna gäster. 21-åringen uppmärksammades också i kategorin för Internationella Framgångar efter en säsong då han som förste svensk någonsin lyckades köra hem den tyska Formel 3-titeln.
– Det känns väldigt hedrande att uppmärksammas på det här sättet av Svenska Bilsportförbundet, säger Jimmy Eriksson. Jag hade ingen aning om att jag skulle bli utsedd till Årets Bilsportare, men det var definitivt en trevlig överraskning! Vi jobbade oerhört hårt för att nå de resultat vi nådde i ATS Formula 3 Cup förra säsongen, och det är roligt att se att det uppskattas även från förbundshåll. Jag kommer aldrig att glömma 2012, och den här kvällen var ett perfekt avslut på det kapitlet i min karriär. Stort tack!

Under kvällen belönades även Jimmys lillebror, Joel Eriksson, med ett stipendium på 20.000 kronor ur Ronnie Petersons Minnesfond för en framgångsrik säsong på den svenska kartingscenen. Därmed har båda Tomelilla-bröderna uppmärksammats av stiftelsen, ur vilken Eriksson den äldre mottog 40.000 kronor 2010.

ÅRETS BILSPORTARE 2012: JIMMY ERIKSSON | Juryns motivering ”På ett övertygande sätt och med ett överlägset resultat avslutades säsongen med dubbla pole positions som ledde till att han blev den förste svensken någonsin att vinna den eftertraktade tyska Formel 3-titeln.”

RONNIE PETERSONS MINNESFOND 2012: JOEL ERIKSSON | Juryns motivering ”Han har under flera säsonger visat stora framgångar och har i år tagit många meriterande segrar och pallplatser. En talang som har en imponerande förmåga att taktiskt planera racen. Har en målmedveten satsning och en tydlig fokus mot karriär inom racing. Totalsegrare i Sydsvenska Kartingserien i klassen Yamaha är meriterande.”
13-01-23 Glöm inte MNB´s Årsmöte
17 februari är det dags för Mellannorrlands BF att ha årsmöte. Det äger rum 17 februari klcokan 13:00 vid Scandic i Örnsköldsvik
Mer info hittar du på MNB hemsida http://www.mnbf.se/dokuwiki/doku.php

13-01-22 Bilar i stor trendvisning på Stockholmsmässan
Nu på torsdag klockan 10:00 öppnar Stockholm Lifestyle Motor Show på Stockholmsmässan i Älvsjö. I samband med mässan kommer en helt unik trendvisning med bilar att ske. Tolv bilar från olika tillverkare ställs upp på en catwalk för att synas och kommenteras inför publiken.

Under Stockholm Lifestyle Motor Show är inte effekt och finesser det viktiga. Nu ska bilarnas design granskas. Svenska Moderådets vd, Lotta Ahlvar, kommer vid flera tillfällen per dag att på ett underhållande sätt ge sina synpunkter på bilarna tillsammans med motorjournalister från tidningen Bilsport.
– Det här ska bli jättekul. Jag kan inte mycket om bilars teknik. Desto mer om mode och trender och det är det vi ska prata om de här dagarna, säger Lotta.

Bilarna som visas är allt från vardagspraktiska citybilar till vassa sportbilar. Dessutom utlovas en riktig retropärla.

Trendvisningen är varje dag kl. 11:00, 13:00, 15:00 och 17:00, förutom söndagen då mässan stänger 17:00, vilket innebär endast tre visningar.

Stockholm Lifestyle Motor Show 2013 öppettider:
Torsdag 24 januari 10:00-20:00
Fredag 25 januari 10:00-20:00
Lördag 26 januari 09:00-20:00
Söndag 27 januari 10:00-17:00

Den nya bilmässan arrangeras parallellt med Sveriges största motorcykelmässa. Läs mer om Stockholm Lifestyle Motor Show.
13-01-21 Svensk automotiveindustri lägger konferens i anslutning till VM-rallyt
I anslutning till årets Rally Sweden arrangerar FKG – Fordonskomponentgruppen, branschorganisation för Skandinaviens leverantörer till fordonsindustrin, en större konferens om framtida marknader i Karlstad. Temat för konferensen är ”Upptäck eftermarknaden”.

För ett globalt bilsportarrangemang som Rally Sweden, är FKG:s beslut om att samla sina medlemsföretag i anslutning till rallyt strategiskt viktigt.
- ”Det är en god nyhet för oss och stärker förmodligen vårt arrangemang i ett internationellt perspektiv”, förklarar Glenn Olsson, vd för Svenska Rallyt AB.

Enligt Fredrik Sidahl, vd för FKG, bedrivs ett omfattande arbete med att utveckla, bredda, marknaden för svensk leverantörsindustri. Det handlar dels om att söka nya kunder bland fordonstillverkare utanför landets gränser, dels att utveckla nya marknader, som bileftermarknaden med leveranser till bildelsdistributörer som MECA, Mekonomen, m fl, vilket är temat för konferensen.
- ”Långtifrån alla bilsportentusiaster känner till att kontot för bilsport ligger inom marknadsföring av eftermarknadstjänster och reservdelar”, berättar Göran Björklund, senior rådgivare åt FKG, som kuriosa kring konferensen.

Han berättar också att FKG inspirerats av hur den nu mycket framgångsrika brittiska automotiveindustrin arbetar, d v s mycket nära F1 och WRC. Detta för att kunna visa på innovation i ett globalt skyltfönster.
- ”Därför är det naturligt att även FKG:s medlemmar väljer att mötas när WRC är på Sverige-besök”, säger Göran Björklund.

Konferensen i Karlstad sker med stöd från Tillväxtverket och är en del av det s k leverantörsutvecklingsprogrammet. Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, är samarbetspartner.
13-01-18 Nu är det dags att söka till tävlingstekniker på Ring Knutstorp - OBS att de har riksintag!
Svalövs Gymnasieskola - Tävlingstekniker

Motorsport Ring Knutstorp, en del av Svalöfs gymnasium, är skolan där du utbildar dig till en riktig tävlingstekniker inom racing, rally eller rallycross. Vår utbildning bedrivs i nybyggda och moderna lokaler, helt anpassade för motorsport, belägna på motorbanan Ring Knutstorp i Skåne.

Våra erkänt duktiga lärare är också aktiva både inom racing och rally, vilket innebär att du alltid får den senaste uppdateringen, både tekniskt och kunskapsmässigt.

Du vet väl att Du kan söka vår eftertraktade utbildning till Tävlingstekniker från hela Sverige då vi har riksintag på skolan.

OBS!
Du som söker på vårt riksintag, använd nedanstående kod som gäller i hela landet.
Kod: FTPER00R Kommun 1214
Prata med din Syv, så får du hjälp med ansökan.

Mer info hittar du på på www.ringknutstorp.com/gymnasieskola
» Eller här på MiV
13-01-18 Design och premiärer präglar ny bilmässa
Mellan den 24 till 27 januari arrangeras en helt ny bilmässa som handlar mer om design och känsla än kalla fakta. Här visas biltillverkarnas nyheter tillsammans med en spännande trendvisning, signerad Svenska Moderådet.

Högst sannolikt lär även en och annan Sverigepremiär sättas under luppen på trendvisningen. Räkna med minst tolv stycken Sverigepremiärer hos bilutställarna, däribland helt nya Volvo V40 Cross Country, Peugeot 208 GTi, Audi A3 Sportback, Opel Mokka och Fiat 500L för att bara nämna några.

Bilens design är på många sätt lika viktig för biltillverkarna som funktion och säkerhet. Då design är personligt vore Stockholm Lifestyle Motor Show inte komplett utan en bred uppslutning med något för alla smakriktningar från branschens ledande tillverkare.

Besökare får tillfälle att prata med representanter från både biltillverkare och eftermarknad. Det utlovas också goda möjligheter till att göra bra affärer redan på plats.

De ledande tillbehörsföretagen har bunkrat upp med en hel del spännande material. Pean Sweden visar upp riktigt exklusiva sportsystem från välkända Akrapovic, Michelin bjuder rent av in till provkörning av deras senaste högprestandadäck i en riktigt häftig bilsimulator och hos MDS är det mycket mer än bara billjud som kommer att gälla. Det är bara några exempel.
– Nybilarna kommer dock att stå i rampljuset, lovar projektledare Peter Näsman.

Ett bokstavligt löfte, då alla utställande biltillverkare deltar i trendvisningen på bilarnas egen catwalk, signerad Svenska Moderådet.

Den nya bilmässan arrangeras parallellt med Sveriges största motorcykelmässa.

Läs mer om Stockholm Lifestyle Motor Show http://www.lifestylemotorshow.se/

13-01-13 Thomas Enström - kontakta Per Carlsson snarast för din vinnarresa!
Thomas, Per Carlsson behöver snarast komma i kontakt med dig för att du ska få din vinstresa till Rally Sweden!

Kontaktinfo hittar du här: http://www.rallytravels.com/content/se/kontakt.php
13-01-07 Grattis Kenneth Bäcklund - 50 år idag!
Skickar en varm, varm grattiskram till Kenneth Bäcklund som fyller 50 år idag!

Kenneth har kört rally i 25 år på internationell nivå och var under flera år fabriksförare åt Mitsubishi med flertalet SM-guld i Grupp N-klassen i bakfickan (6 SM-guld och 41 SM-segrar). För något år sedan gjorde han rallycomeback i Midnattsolsrallyt och är anmäld till Klassikerklassen under årets Rally Sweden.

Under 28 har jobbade han på Saab, bland annat som förarinstruktör.

Numera gör han event och är instruktör åt Dynatech http://www.dynatech.se

Kenneth är dessutom den enda i världen som kör en cabriolet på två hjul på is!

Grattis "gubbe" önskar jag och min familj!
13-01-03 Swedish Motorsport Industry medverkar vid Autosport International 2013
Intresseorganisationen Swedish Motorsport Industry som samlar den svenska tillverknings-och tjänsteindustrin inom motorsporten, inleder året med att delta vid den ledande bransch- och motorsportmässan Autosport International den 10-13 januari.

Mässan som arrangeras för 23:e året i rad, genomförs vid NEC Birmingham, England och samlar merparten av den ledande internationella motorsportindustrin, med allt från små specialistföretag till de större globala aktörerna, dit bland annat stötdämparspecialisten Öhlins kan räknas in. Ett annat svensk företag med internationella ambitioner som deltar vid Autosport International genom Swedish Motorsport Industry är NIRA Control, med motorstyrsystem som sitt expertområde.

Att motorsportindustrin flyttat fram positionerna och idag anses viktig för utvecklingen av svenskt näringsliv, även i ett större perspektiv visar inte minst det faktum att Tillväxtverket stödjer Swedish Motorsports Industry, som har en representationsmonter under mässans välbesökta, så kallade Trade Days.
- Vi ser det som mycket glädjande att Tillväxtverket ser potentialen i den samlade svenska motorsportindustrin och att man därför väljer att stödja Swedish Motorsport Industry och dess medlemsföretag i arbetet med att utöka det internationella nätverket, säger Sören Mellberg, ordförande i organisationen som i vardagligt tal går under förkortningen SMI.
- Tomas Olofsson, delägare i NIRA Control AB, är mycket tacksam för genom SMI få möjlighet delta vid Autosport International och skapa nya internationella affärskontakter. -Jag tror detta bara är början och att vi framöver får se ännu fler svenska företag inom motorsportindustrin som ser möjlighet att genom Swedish Motorsport Industry medverka vid Autosport International, avslutar Tomas Olofsson

Mer info om Swedish Motorsport Industry: www.smi.nu
Mer info om Autosport International www.autosportinternational.com

Tillbaka till startsidan