Tillbaka till startsidan2015
2015
           


15-12-29 Ramona och Melker Kayaks drog in 27 000 kr till Musikhjälpen
Tillsammans med Melker Kayaks auktionerade Ramona RX ut en värmländsk upplevelsepaddling tillsammans med Ramona som guide, och där även utrustning ingår. Högsta budet hamnade på inte mindre än 27 000 kr. “Helt fantastiskt! Stort tack till mina samarbetspartners som gjorde denna värdefulla insamling möjlig; Melker Kayaks, Primus, 24h Meals, Friluftsfrämjandet, Kajaksidan.se, GreenTip, Citroen, Neil Pryde, Motherland, Outside, Bergans of Norway och Altitude Zero” säger Ramona.

Årets tema i Musikhjälpen: “Ingen ska behöva fly undan klimatet”
Musikhjälpen är ett insamlingsevent som anordnas i samarbete mellan P3 Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen, där en undangömd humanitär katastrof uppmärksammas. De senaste fem åren har över 100 miljoner människor tvingats på flykt på grund av klimatrelaterade katastrofer. Årets insamling av Musikhjälpen bidrar till att öka katastrofberedskapen och göra skillnad för dem som drabbas.
15-12-21 Ny hemsida och stipendieutdeling L-E Torph´s minne
Nu har Lars-Erik Torpsh Minnesfond fått en ny hemsida!

Utdelning av stipendiet till Emil Bergkvist kommer att ske i samband med invigningen av Svenska Rallyt på torsdag kväll klockan 18:50 vid Färjestadstravet.

http://larserik-torph.se/
15-12-14 Se rallyfilm på bio!
Lördagen den 19 december på Elektra teatern i Västerås
Innehåller fin bilåka, incar (filmat inifrån bilarna), folkrace krascher, häftiga ljud scener med bland annat Corolla GT och BMW, avåkningar och rullningar.

Mycket sevärd rallyfilm som har allt.

Filmat ifrån Sverige och Finland.

http://boka.elektrabio.se/vasteras/resource/detail/rallybio/20737/2015/12/19
15-12-11 Rösta fram Årets Senior och Årets Junior!
Årets grensegrare i Bilsport Award är utsedda. Bland de segrande förarna är det nu dags för er läsare att utse Årets Senior och Årets Junior alla kategorier. Stor prisutdelning blir det på Årets Motorsportfest, Bilsportgalan, i Karlstad den 23 januari 2016.

Omröstningen pågår till kl. 16.00 den 23 januari 2016 och resultatet offentliggörs på galan samma kväll. Bland de som röstar kommer vi att lotta ut helårsprenumerationer och prylar från Bilsport. Observera att vi endast godkänner en röst per person.

http://www.bilsport.se/award/
15-12-06 Kom och lyssna till rallysnack med Fredrik Åhlin & Susanne Kottulinsky!
Kom och lyssna till rallysnack med Fredrik Åhlin & Susanne Kottulinsky!
Det bjuds på både dåtid, nutid och framtid i Fredriks och Susannes rallyliv.

Plats: Bygdegården Elofsrud, V:a Ämtervik på torsdag 10 dec kl19.

Kaffe & lussefika till frivillig peng. Inträde 20 kr.

Välkomna! Önskar Fryksdalens Motorklubb
15-11-26 Grattis till SBF´s utmärkelser
Stora Grabbars & Tjejers Märke 2015
Förbundsstyrelsen har beslutat tilldela Förbundets högsta utmärkelse för utövare av Bilsport till följande Stora Grabbar & Tjejer:

Nr. 236 – Kenneth Eriksson, Vansbro Motorklubb (Rally)
Nr. 237 – Niklas Hägg, SMK Hälsinge (Backe, Rally)
Nr. 238 – Mats Myrsell, SMK Hedemora (Historiskt Rally)
Nr. 239 – Esko Junttila, SMK Hedemora (Historiskt Rally)
Nr. 240 – Joel Johansson, SMK Örebro (Karting)
Nr. 241 – Tina Thörner, Säffle Motor Club (Cross Country Rally, Rally)
Nr. 242 – Ewy Rosqvist-von Korff, KAK S (Rally)

Utdelningen kommer att ske vid Bilsportgalan I Karlstad den 23 januari 2016.

http://iof1.idrottonline.se/SvenskaBilsportforbundet/Nyheter/Officiellt/Utmarkelser1/
15-11-24 Bilsportgalan till Karlstad
Den årliga Bilsportgalan har sedan 2004 skett genom ett samarbete mellan Nordens största motorförlag, Albinsson & Sjöberg, och Svenska Bilsportförbundet. Nu kan vi stolt avslöja att nästa års stora bilsportfest kommer att äga rum på Karlstad Congress Culture Centre lördagen den 23 januari.

Platsen för Bilsportgalan 2016 är vald med omsorg. Många av Sveriges mest framgångsrika motorsportteam är baserade i Värmland och regionen välkomnar också varje år till VM-tävlingar i rally och rallycross.

Bara tre veckor efter Bilsportgalan är Karlstad CCC head quarter för Rally Sweden, ett av sportvärldens största arrangemang med omkring 80 miljoner tv-tittare jorden runt. Under Bilsportgalan den 23:e januari kommer föraroveraller och mekanikerkläder vara utbytta mot kostymer och tjusiga klänningar. Det planeras för kringaktiviteter i form av utställningar såväl inomhus som utomhus. Flera av de världsledande leverantörerna inom motorsporten är svenska företag som kommer att berätta om sina verksamheter i Swedish Motorsport Industries monter inomhus. På eftermiddagen kommer dessutom medaljutdelningar att pågå.

Galakvällen bjuder på utdelning av fonder, SM-medaljer, förtjänsttecken, firande av internationella framgångar och inte minst utdelning av prestigefyllda Bilsport Awards. Gästerna kommer att mötas av en vackert utsmyckad lokal och får njuta av en vällagad trerättersmeny till underhållning av toppklass. Bilsportgalan är enda tillfället under hela året då team, samarbetspartners och arrangörer ur alla bilsportgrenar samlas och har trevligt tillsammans. Det gör Bilsportgalan till inte bara en festlig avslutning av föregående säsong, utan samtidigt en spännande avspark inför säsongen 2016.

Mattias Nord, vd för Visit Karlstad AB, ser mycket fram emot Bilsportgalan på Karlstad CCC i januari:
– Vi är otroligt glada över att Bilsportgalan arrangeras på Karlstad CCC 2016. Det befäster Värmlands ledande position på motorsportkartan, säger Mattias. Vi ser fram emot att välkomna många motorsportintresserade gäster som förhoppningsvis kan få upp ögonen även för Värmlands övriga motorsportinitiativ såsom exempelvis Rally Sweden Biz week, avslutar han.

Jörgen Ekwall, marknadsansvarig hos Svenska Bilsportförbundet:
– Bilsportgalan i samarbete med motorförlaget Albinsson & Sjöberg har blivit en viktig tradition för svensk bilsport och har genom åren arrangerats på flera olika platser i landet. Att vi nu får möjlighet att genomföra Bilsportgalan i Karlstad känns inspirerande och rätt på alla sätt.

För mer information besök: www.bilsportgalan.se, www.karlstadccc.se
15-11-13 Dags att nominera till Young Technician Award 2015
Ska ert team och er bästa unga mekaniker få chansen att visa vem som är bäst och vinna ett rese- och studiebidrag på 15 000 kr?

Är ni ett team inom svensk bilsport på SM-nivå, eller motsvarande nationella och internationella mästerskap, är ni välkomna att nominera er bästa unga mekaniker.

Tävlingsmekanikern ska nomineras av teamet och åldersgränsen är max 25 år fyllda under 2015.
I nomineringen ska framgå:
Teknisk kompetens
Agerande i tävlingsmekanikerrollen
Kunskaper om närliggande kompetensområden
Social kompetens

Nomineringar mailas till ]info@bilproffs.se senast den 6 december 2015.
Nomineringsformulär hittar du både i bifogad word/pdf samt på

http://bilproffs.se/yta/.
http://web.easyresearch.se/CustomerData/2701_1945524622/BF65FF2B_283D_413F_B0F6_394839FB1350.jpg
2014 års prestigeladdade pris tilldelades Charlie Ahlberg som nominerades av team BMW-Schnitzer. Vem blir 2015 års värdiga pristagare?

Ytterligare information och frågor: Bo Lindman 070-595 83 99,bo.l.lindman@telia.com.

Välkommen in med nominering!
15-10-25 Publikrekord på Oslo Motor Show
Oslo Motor Show har etablerat sig med besked. I år kom hela 40.013 besökare till Norges Varemesse i Lillestrøm för att se det bästa av det bästa i alla fordonskategorier.

Bilar, motorcyklar och lastbilar av högsta klass från hela Skandinavien fyllde mässhallarna och utomhusarenan bjöd på action från fredagen till söndagen. Rallysprint och uppvisningar, inte minst Petter Solbergs bejublade show, fyllde läktarna utomhus.

Traditionsenligt utses Skandinavias Flotteste Bil på Oslo Motor Show. I år gick priset till Nils Eirik Wenaas från norska Måndalen. Bilen ifråga är en Chevrolet Camaro COPO L72 -69, en specialutgåva som endast kunde köpas hos utvalda General Motors-återförsäljare och som idag betingar miljonbelopp. Camaro-entusiasten Nils Eirik letade länge efter sin drömbil och hittade den till slut i USA 2005.
– Jag är mycket glad för det här priset. Många skickliga bilbyggare deltar i tävlingen, det ska man helt klart ha respekt för, säger han.

www.oslomotorshow.no
15-10-10 Vem blir årets Codriver?
Nu söker Thomas Carlssons Minnesfond kandidatnamn för 2015.
2009 instiftades minesfonden, där stipendiaten skall vara en ung och lovande Codriver.

Normalt är det föraren i ett rallyteam som får den mesta uppmärksamheten, men då minesfonden för Thomas Carlsson, som var en framstående Codriver med SM och utlandssegrar i meritlistan, instiftades av Katrineholms Motorklubb, var det naturligt att fokus skulle vara på en Codriver.

Utmärkelsen har utdelats sex gånger, och har blivit lite av "Årets Codriver" i rallysverige.

Så nu söker minnesfonden namnförslag på den som skall få utmärkelsen 2015.

De tidigare stipendiaterna har onekligen låtit tala om sig,
2009 Christer Carlsson
2010 Miriam Walfridsson
2011 Martin Holmdahl, specialpris till Ola Kilestad
2012 Johan Lövgren
2013 Christoffer Bäck
2014 Sofie Lundmark
2015 ??

Officiell webbsida http://kmk.nu/ThCarlMinne.htm
Och vill någon hedra minnesfonden med en gåva så är detta BG nr rätt val: 790-7249
Det går mycket bra att höra av sig om man efter insatt belopp vill ha ett gåvobevis.
(Tänk gärna på att ett gåvobevis kan vara en bra present att ge bort till den som redan har allt)

Förslag på namn till stipendiat 2015 tillsammans med en kort beskrivning, lämnas via mail på: info@kmk.nu
Senast 15 November vill vi ha in förslagen.


Thomas Carlssons Minnesfond
Styrelsen i Katrineholms MK
15-09-29 TACK Kullings, Falköpings, Trollhättans och Götenes Motorklubbar
Vara MK inbjuder till KM Citysprinten 10 oktober
Rally, Rallycross, Crosskart, Folkrace –sprint på Lidköpings Motorstadion. Träning först och sedan kör vi 3 omgångar. Varje omgång består av 3 varv på banan som är ca 800m lång, alltså är varje åk ca 2,4km. Tävlingen är öppen för förare med A,B,C, junior samt utfärdad av Svenska Bilsportförbundet och giltiga för 2015, Rally, Rallycross, Crosskart, Observera att Folkrace enbart är för Vara MK:s medlemmar.
Inbjudan pdf
15-09-10 Skjuts till Haninge 19-20 september bytes mot inträde!
Är det någon som ska/vill till Crosskart-SM i Haninge?
Kan ni plocka upp min fotograferande, men benskadade, dotter och hennes kompis i Bandhagen får ni två inträde som tack!!!

Maila ig i såfall maria@motorsportivarmland.nu
15-09-04 Specialpriser på Scandic Karlstad under NGK-Masterhelgen!
Hej alla NGK-Masters besökare!
Scandic erbjuder specialpriser på alla sina tre hotell i Karlstad under helgen 9-11 oktober.

För bokning, ring 054-77 647 13 eller skicka ett mail till karlstadwinn@scandichotels.com

Du kan även boka på deras hemsida på den här länken där bokningskoden finns med!
http://www.scandichotels.com/Hotels/Sweden/Karlstad/Scandic-Winn/?cmpid=cc_channelshift#.VelrKH10KG4 .

Bokningskod: BNGK091015
Hoppas vi ses
15-09-01 Skellefteå Motorfestival är tillbaka!
Lördagen den 5 september är det dags för årets Skellefteå Motorfestival. Skellefteå Karting Arena fylls med alla slags fordon, från mopeder och traktorer till bilar och lastbilar. Det blir en stor fest för hela familjen!

Efter fjolårets premiärsuccé på Skellefteå Karting Arena arrangeras nu Skellefteå Motorfestival för andra gången, lördagen den 5 september. Det är Skellefteå Motorsällskap i samarbete med Albinsson & Sjöberg som står bakom evenemanget och i år utlovar de än mer fartfyllda uppvisningar och aktiviteter.
– Vi hoppas på att fylla utställningsområdet med ännu fler entusiastfordon i år, säger Ludwig Eriksson, projektledare för evenemanget.
– I år välkomnar vi även motorcyklar till utställningen, tillägger Ida Nilsson, som är biträdande projektledare.

Ett inslag under dagen är Concours de Charme, en tävling där ekipaget klär sig i tidstypiska kläder som matchar bilen. Målsättningen är att locka både publik och jury till skratt och applåder.

Eftersom festivalen hålls på Skellefteå Karting Arena är kartinguppvisningen en självklar programpunkt. Karting är en väldigt viktig motorsportsgren hos arrangören.

Skellefteås mopedklubb Trottlarna uppvisningskör banracing med sina mopeder. Mer tvåhjulingar blir det i Trial-uppvisningen, där Emil Ahrling från Umeå bjuder på en spännande uppvisning med volter och höga höjder.

Förutom alla fordon bjuds det på föreläsning av Lisbet Olofsson, som berättar om hur man tillreder middag under huven på en gammal bil. Ytterliggare en ny punkt på programmet är en hjulbytartävling där frivilliga från publiken får tävla mot varandra i att byta hjul under dagen.

Två av förra årets populära punkter, RC-uppvisning och Leklandet, återkommer i år igen med miniracingbana och rolig aktivitet för barnen. Med alla programpunkter utlovar arrangörerna en komplett motordag för hela familjen!
15-08-17 Silver i Yrkes-VM efter stenhård konkurrens
Frida Gustafsson har tagit silvermedalj i Yrkes-VM i Sao Paulo i grenen fordonslackering. Konkurrensen var hård bland de tävlande men Fridas insatser ledde till prispallen och dessutom utsågs hon till ”Best in nation”. Marcus Morén som tävlade i personbilsteknik tog hem en femte plats och Victor Ståhlkrantz tog hem en fjärde plats i grenen bilskadeteknik.

Tävlingarna som pågått sedan i tisdags, avslutades i helgen och nu i natt (svensk tid) kungjordes resultaten i samband med en avslutningsceremoni.

Det känns helt fantastisk, jag finner knappt ord. Jag är så otroligt nöjd över mina prestationer och så glad över att dessutom ha utsetts till ”Best in nation”, säger Frida.

Medaljen var välförtjänt, Frida har tränat mycket hårt inför VM.

Yrkes-VM eller WorldSkills Competition, arrangeras vartannat år och hölls i år i Sao Paulo, Brasilien. Ca 1200 ungdomar från 60 länder har tävlat mot varandra i över 50 olika yrkesgrenar. Sverige ställde upp med ett yrkeslandslag bestående av 29 ungdomar som tävlade i 27 olika grenar.

Motorbranschens yrkesnämnder har funnits på plats under hela tävlingen.

Motorbranschen är en framtidsbransch med ett mycket stort rekryteringsbehov. Vi hoppas att fler ungdomar väljer en framtid inom branschen och att tävlingarna och det svenska silvret kan bidra till det, säger Caj Luoma, VD för Motorbranschens yrkesnämnder.

Läs mer om tävlingarna på Bilproffs.se eller på Bilproffs på facebook.com/bilproffs
Fakta
Motorbranschens yrkesnämnder, Motorbranschens Yrkesnämnd (MYN) och Lackerarnas Yrkesnämnd (LYN), är samarbetsorgan i yrkesutbildningsfrågor mellan Motorbranschens Arbetsgivareförbund och IF Metall resp. Sv. Målareförbundet. Tillsammans har de varumärket Bilproffs.se.

Motorbranschens Yrkesnämnd, MYN, och Lackerarnas Yrkesnämnd, LYN har arbetsmarknadens parters, Motorbranschens Arbetsgivareförbund och IF Metall respektive Svenska Målareförbundets, uppdrag att arbeta med kompetensförsörjningen inom motorbranschen. Bilproffs.se är varumärket för MYN och LYN.
15-07-07 Stipendium till Andréas Ericsson
Andréas Ericsson, entreprenör i rallycross, mottog i helgen Årets Bilsports stipendium på 10 000 kronor. Priset delades ut i Höljes.

Bokförlaget Årets Bilsport i Västerås har de senaste sex åren hedrat någon som gjort något extra för rallycrossen och dess publik. Stipendiet delas ut i samband med VM-deltävlingen i värmländska Höljes, som i år lockade 39 800 åskådare.

Den forne rallycrossföraren från Nynäshamn driver idag Olsbergs MSE, ett av de största teamen i klasserna Supercar och Supercar Lites. Den senare är Ericsson dessutom ”pappa” till och tävlingsbilarna sätts samman i Nynäshamn.

Motiveringen till stipendiet på 10 000 kronor löd:
”Efter att själv ha underhållit på banorna, arbetar årets stipendiat med ett brinnande engagemang för att utveckla rallycrossen. Både nationellt och internationellt. Att hitta och ge stöd till nya talanger. För att helheten ska tilltala publiken och öka intresset ytterligare.”

Tidigare pristagare är Ingvar Gunnarsson, Skene, Per Eklund, Arvika, Kenneth Hansen, Götene, Sune Sandberg, Arboga, Finnskoga MK, Höljes och 2015 Andréas Ericsson, Nynäshamn.

15-06-13 Jacques Wallner tilldelas KAKs Journalistpris 2015
Kungliga Automobil Klubben (KAK) tilldelar Jacques Wallner KAKs journalistpris 2015. Wallner är redaktör för Dagens Nyheters klassiska avdelning DN Motor.
- Jacques Wallner har utvecklat en motorjournalistik som engagerar, granskar och förklarar och som inte värjer för de svåra frågorna. Han har under sin långa journalistiska gärning visat att djup och bredd går att kombinera. God journalistik skapar en förståelse för de stora sammanhangen, samtidigt som väsentliga detaljer inte utelämnas, säger Anders Ydstedt som är ordförande i juryn för KAK:s Journalistpris.
- Med sin breda journalistiska bakgrund som exempelvis chef för DN-Ekonomi och som korrespondent i USA bidrar Jacques Wallner till att sätta bilen i ett större sammanhang och utveckla svensk motorjournalistik. Han kombinerar kunskap och skicklighet med sin stora passion för teknik och olika transportslag. Det är en mycket bra blandning som Jacques Wallner utvecklar, avslutar Anders Ydstedt.

Juryns motivering lyder vidare:
Jacques Wallner rör sig med lätthet i sina reportage mellan enskilda produkter och övergripande perspektiv på världens fordonsindustri. Han uppvisar ett sant och genuint intresse för bilen och bilismen, såväl som för tåg, motorcyklar och lastbilar - inget transportslag är honom främmande. Hans nyfikenhet och fascination för teknik smittar av sig på läsarna.

Det är väl så med framgångsrika yrkesmänniskor, att de har skaffat sig en kunskap och skicklighet som det har fått förmånen att kombinera med sin stora passion. Då blir det bra. Det har det blivit för Jaques Wallner, och för hans läsare.

Fakta om KAK:s Journalistpris:
KAK instiftade Journalistpriset 2008 med avsikt att belöna journalistiska insatser och som en uppmuntran för en seriös rapportering kring bilismens utveckling. Prissumman är på 25.000 kronor. Priset delades kommer att delas ut under den tidigare delen av hösten.

Tidigare vinnare
2014 Lasse Holmström, Sydsvenskan
2013 Daniel Frodin, Teknikens Värld
2012 Marianne Sterner, Vi Bilägare
2011 Håkan Matson, Dagens Industri
2010 Jan-Erik Berggren, Expressen
2009 Jonas Fröberg, Svenska Dagbladet
2008 Lasse Swärd, Dagens Nyheter
10-06-04 Har du problem att nå Datapolen?
En del har under några dagars tid haft problem att nå www.datapolen.se.

Det beror på en ddosattack mot webbhotellet som man har utsätts för som telia bara kunde lösa genom att blockera IP-adresserna för TIC-användare (de som kommer via Telia International Carrier).

Det här betyder att man kan nå Datapolen via Telias, Tele2, Telenor nät går fram, medan Net1, Stadsnät och en del andra är blockerade att .

Därför kan en del komma in via mobilerna, men inte via sina datorer. Prova gärna olika nät, om du vill anmälda dig eller behöver komma åt någon lista.

» Anmälda Crosskart-SM Jönköping pdf
» Anmälda Crosskart-SM Strängnäs pdf

15-05-31 Nu kan du stötta/sponsra Motorsport i Värmland via Swish!
Nu kan du stödja mitt arbete med Motorsport i Värmland och bidra till att sajten får finnas kvar på nätet!

Swish nummer = 0731801368
Märkning = Namn/avsändare

Det går självklart bra att frivilligsponsra och betala in via bankgiro som vanligt på:
BG 5797-0402

Mer info under » Frivillig Sponsring

15-05-31 Motorsport i Värmland söker dig som vill hjälpa till och sälja/förmedla annonser mot provision!
Pga sjukdom har jag inte haft den tid och ork som behövs för att jaga in sponsorer/annonsörer för www.motorsportivarmland.nu.

Är du intresserad av att hjälpa till?
Då kan jag erbjuda dig 10% i provision!

För mer info, maila mig!
maria@motorsportivarmland.nu
15-05-27 I Love Västerbotten och Norrbotten - tack till er alla!
Vilket engagemang och otroligt vänliga människor som dök upp och inte bara talade om VAR vi kunde bo, utan står för vårt boende.
Ett stort stort varmt tack till Anders Jonsson som sponsrar vårt boende i Storfors så vi kan besöka Rallycross-SM i Älvsbyn 10 juli!

Ett stort varmt tack även till Skellefteå MS och Mats-ove Bergström som står för vårt boende under två nätter när vi besöker Norrlandsveckan i Skellefteå!

Ett stort varmt tack till Lennart Degerfeldt för din hjälp! Att få prata med nån som förstå sig på det här med hjärtsjukdom var ovärderlig!

Ibland vacklar jag och funderar varför i fridens namn jag ängar 50-60 ja ibland upp till 80 timmar om dagen på motorsport. Det är dagar då trötthet, sjudom och en känsla av att vara ouppskattad lätt tar över handen.

Men när hjältar , som de här, dyker upp med en hjälpande hand, påminns jag om att jag älskar det jag gör och att jag har världens bästa jobb!

STORT VARMT TACK OCH VARM KRAM TILL ER ALLA!!!
15-05-25 HJÄLP med boende i Älvsbyn 10 juli och STORT varmt tack till Skellefteå MS!
Meningen var att vi skulle komma och bo hela veckan, men det finns inga lediga stugor. Så när Skellefteå MS erbjöd boende i två nätter i samband med deras tävling 15 juli tackade vi med varmt hjärta ja!!! Ni är verkligen guld värda och ert erbjudande värmde enormt!
STORT TACK!

HJÄLP!
Nu söker vi boende alternativt en natt i Älvsbyn 10 juli, alternativt om nån vet av något boende i Piteå 10-13 juli!

Maila mig på maria@motorsportivarmland.nu eller ring 0731-80 13 68
15-05-05 Nominera till KAK Journalistpriset 2015
Kungliga Automobil Klubben har sedan starten 1903 som uppgift att främja den svenska bilismens sunda utveckling. KAK instiftade Journalistpriset 2008 med avsikt att belöna journalistiska insatser och som en uppmuntran för en seriös rapportering kring bilismens utveckling.

Hur gör man för att nominera en kandidat?
Det står var och en fritt att föreslå kandidater fram till och med den sista april. Man kan inte nominera sig själv. Den som har ett förslag kan motivera detta på max en halv A4-sida och bifoga en uppsättning av materialet (original/utskrift av tidningsartikel eller bok, etermedieinslag på cd/dvd, länk till/utskrift av nätpublicerat material).
Ange var och när materialet publicerades samt ditt namn och adress där vi kan nå dig. Skicka med ett adresserat och frankerat svarskuvert om du vill ha tillbaka materialet.
Mottagaren av KAK:s journalistpris meddelas senast under juni månad.
Prissumman är på 25 000 kr och delas ut vid en högtid i Stockholm.

Vart skall materialet skickas?
Materialet sänds till följande adress:
KAK, Journalistpriset
Box 56038
102 17 Stockholm
E-post: info@kak.se.

Jury 2015
Magnus Ehrenstråhle, f.d. VD Bilprovningen
Lars Jilmstad, f.d. Presschef
Bertil Moldén VD Bil Sweden
Cornilla von Plomgren, Miljö- och Kommunikationskonsult
KG Rickhamre, Journalist / Kommunikationskonsult, ledamot KAK:s styrelse
Ordförande för juryn är Anders Ydstedt som är ordförande i KAK:s Expertråd.

Tidigare vinnare
2014 Lasse Holmström, Sydsvenskan 2013 Daniel Frodin, Teknikens Värld
2012 Marianne Sterner, Vi Bilägare
2011 Håkan Matson, Dagens Industri
2010 Jan-Erik Berggren, Expressen
2009 Jonas Fröberg, Svenska Dagbladet
2008 Lasse Swärd, Dagens Nyheter
15-04-29 Fullspäckad sommar på Eskilstuna MotorSportArena!
2015 kommer bli ett år fullt av aktiviteter och grundtanken att bygga en multibana som kan användas till mycket ger nu resultat i form av en i sommar med massor av aktivitet!
Redan nu är över 80 dagar/ kvällar planerade på vår arena.

Eskilstuna Motorsportcentrum är nytt namn på hela området!
Vi vill börja med att berätta om det en besökare först kommer se.
För att göra det enklare både för besökare och för föreningarna så har vi ett nytt och mer rättvisande namn på hela området. Kort och gått Eskilstuna Motorsportcentrum.

På området finns nu fyra ”banor”.
Eskilstuna motorstadion är Sveriges modernaste speedwayoval där Smederna kör.
Gröndal Ring är världens modernaste bana för radiostyrd bilsport med MK Eskil
Gröndalsbanan har Motocross, Trial, Off road och Enduro under SMK Södermanland.
Och så behåller vi tills vidare Eskilstuna MotorSportArena på vår anläggning då det namnet har uppmärksammats brett i sociala medier världen över som en driftingbana i världsklass och även en supermotardbana av klass.

Området får äntligen kommunalt vatten och avlopp!
Under vintern har vi byggt en ny bättre väg runt speedwayovalen till den nya parkeringen som också blir lite större.
Det kommer innebära ett bättre flöde för publiken och en säkrare depå för vår verksamhet.
Vår publika entré kommer också bli från övre parkeringen.
Arbetet med att dra in kommunalt Vatten och avlopp är igång men till vår SM premiär i Drifting 10/5 och Smedernas elitseriepremiär kommer det inte vara klart och även ställa till lite besvär, men den som väntar på nåt gott…
Flera staket kommer sättas upp på området vilket gör att alla kan genomföra sin idrott säkrare.
Vi hoppas under sommaren få el-platser i vår depå vilket också glädjer MK Eskil som då får möjlighet att placera sina husvagnsgäster i vår depå.
Vår Arena kommer också ha fler läktare till i år, de kommer också fungera som ljuddämpande.
Hela området kommer i år ha bättre miljöansvar genom ett samarbete med Ikaros.
Nu utvecklar vi området till ett av Sveriges bästa motorsportcentrum!

Bred verksamhet på banan!
Vad är vad ?

Gatbilskvällar
Är Träningskväll för gatregistrerade bilar under
SBF enkla tävlingsformer.
Det betyder att du kan ta din vanliga bil och åka.
Det som krävs är heltäckande klädsel och hjälm.
Planerade kvällar är 21/5, 11/6, 9/7, 30/7, 20/8.

Wacky Wednesdays
Galna onsdagskvällar på Gröndal!
Tanken är att alla ska få vara med och tävla
oavsett fordon. Gatbil, racingbil, sportbil, rallybil
eller annat. Enkelt & trivsamt.
Kl 16.30 släpps första fordonet ut på banan.
-Fordonen skall genomgå en enkel säkerhetsbesiktning innan de släpps ut på banan.
-Körning en och en på tid.
Planerdae kvällar är Maj 13/5, Juni 3/6, 24/6 Juli 15/7, 29/7 Aug. 12/8, 26/8 Sept. 9/9, 23/9

Test & träningskvällar på Eskilstuna MotorSportArena
Är kvällar eller dagar då banan bara är öppen tävlingsbilar med vagnbok att testa och träna.
Planerade dagar 2015 är 7/5, 28/5, 18/6, 23/7, 6/8
Alla dessa körningar har fri entré och är mycket trivsamma att åka ut och titta, ta en fika ock umgås.

Drift Days at Grenvalley
Drift Days är drifting för alla, vana som ovana förare.
Dessa dagar är drar förare från hela Sverige för att köra och umgås
Enkelt, trivsamt under ordnade och säkra former.
Planerade dagar 2015 Maj 31/5, Juni 28/6, Augusti 30/8

MC på banan!
SMC kör trafiksäkerhetskörningar ca tio söndagar över sommaren.
SuoerMotardförarna tränar likaså ca 10 söndagar.

Tävlingar för publiken!
Först ut är SM Premiären i Drifting söndagen den 10:e Maj.
Antalet förare och kvalitén ökar i sporten så i år körs ”bara” PRO int klassen på deltävlingarna.
Årets SM kommer ha högre kvalité, tätare race och kompaktare event för publiken.
Räkna med mycket rök den 10:e maj!

Legends Racing!
Onsdagen den 20:e maj sker premiären för Mellansvenska Cupen i Legends Racing hos oss.
Legends är den klass som spås en lysande framtid som breddklass inom svensk racing.
De är ”billiga” i sammanhanget (ca 150 tusen kronor för en ny tävlingsbil) och de är rolig att se på då de liknar en gammal veteranbil eller hot rod.
00-17:00
Tävlingarna kommer köras i korta täta heat och vi kan redan nu lova att det kommer bli kändistätt!
Flera kända namn inom motorsport har aviserat inhopp i en eller flera tävlingar.
Mellansvenska Cupen kommer köras hos oss 20:e Maj, 5:e Augusti och final den 30:e September
Sen kommer även en deltävling i Riks-serien Legends Cuo avgöras hos oss den 27:e Juni

Swedish Drift GP 4-5 Juli!
Som vi redan tidigare berättat så kommer vi få se stora delar av europaeliten i drifting utmanas av flera av de bästa svenskarna samt några överraskningar.
Serien har 1,4 miljoner följare på facebook!

Ur Redakts artikel:
Extreme Drift Allstars är en serie med EM status, förare från mer än 16 länder är idag också den största serien för drifting i europa. En av sommarens stora händelser i driftsverige kommer att bli deltävling 3 som körs på Gröndal i Eskilstuna den 4-5 Juli.

Och så här presenteras evenemanget av Drift Allstars

Round 3- Eskiltuna Motorsport Arena- July 4-5th – Drift GP of Sweden
Drift Allstars has a huge following in Scandinavia and will run at one of the driver’s favourite tracks the custom drift layout at the Grondal Circuit, Eskiltuna, Sweden. Falling just a week before Gatebil Rudskogen, this Round should see one of the biggest line-ups of the season with drivers coming from all over the world

Final I RM I Drifting
Den 12-13 September avgörs en superfinal I
drifting för modifiedklassen hos oss

Final i Supermoto och Minimoto!
Sista helgen i September är tanken att både
köra SM final i Supermoto och Mini moto på banan.

Och det kommer mera!!!
Det bästa till sist!
Vi har äntligen lyckats få tag i en dubbelkart!
Vi presenterar också vår senaste samarbetspartner PERMOBIL.
De är proffs på bl.a fordonsanpassningar för fordon och skall hjälpa oss att anpassa dubbelkarten så att den även kan köras av ex personer som är förlamade i underkroppen.
Vi hoppas få den ombyggd och ned till banan i slutet av maj.
Det är därför vi har motorsport utan gränsers BG 157-8897 som skall användas till anpassningar mm
Det tycker vi är viktigt!
Mer info kommer när den är på plats.

För senaste nytt!

Vår facebooksida är
https://www.facebook.com/EskilstunaMotorSportArena

Vi har även egna facebooksidor för respektive kvällsaktivitet.
Gatbilskvällar
Wacky Wednesdays
Test och Träningskväll
Drift Days at Greenvalley
Samt Motorsport utan gränser så klart

15-04-28 SVT söker nu folk till andra säsongen av Gift vid Första Ögonkastet
Kärleksexperimentet Gift vid första ögonkastet söker nu modiga singlar till en andra säsong som kommer att spelas in sommaren 2015 på Sveriges Television.

Du som söker:
· -är redo att prova något radikalt annorlunda!
· -har redan försökt många olika sätt att finna kärleken, t.ex via dating-sajter eller blinddates.
· -har inga barn. (under 18 år)
· -Är ärlig, reflekterande och intresserad av självutveckling.
· -är nyfiken på att upptäcka nya sidor hos dig själv.
· -vågar låta opartiska experter välja en partner åt dig.
-Med hjälp av en rad tester och djupgående intervjuer kommer dessa experter finna en matchning åt dig som förhoppningsvis leder till en långvarig kärleksrelation. I processen får du genomgå personliga samtal och omfattande personlighetstester och en unik möjlighet att lära dig mer om dig själv och ditt kärleksliv på ett helt nytt sätt.

Du kommer i processen att bli upplyst om värderingar, beteendemönster, din anknytningstyp i ett parförhållande och din psykologiska och känslomässiga profil. All kunskap samlas och kommer garanterat överraska och gagna dig långt utöver ditt kärleksliv.

Du är välkommen att söka oavsett ålder, ort eller sexuell läggning. Det som slutligen avgör är att experterna lyckas hitta din perfekta matchning bland alla som söker.

Är det här något för dig eller kanske någon bekant? Tveka inte, skicka in er ansökan nu på; www.svt.se/gift-vid-forsta-ogonkastet-/sok-till-gift-vid-forsta-ogonkastet

15-04-09 Ramona inspirerade gymnasieungdomar under "Framtid 2015"
Igår samlades Lidköpings drygt 2 000 gymnasieelever från De la Gardiegymnasiet och Thorén innovation school på Sparbanken Lidköping arena. Arrangemanget kallas Framtid 2015 och under dagen skulle ett antal kända profiler framträda inför och inspirera eleverna. Ramona var en av dessa tillsammans med skådespelaren Johan Rheborg, och grundaren av Glada Hudik-teatern, Pär Johansson. Ramona berättade om hennes motorsportkarriär och hur man kan uppfylla sina drömmar trots tuffa förutsättningar.
“Det var jättekul att få komma och föreläsa för eleverna. Jag berättade bland annat om min extrema blyghet när jag var i deras ålder och att min familj hade det ekonomiskt tufft, men att man ändå kan lyckas så länge man är envis nog, tänker positivt och brinner för det man gör. Det är ju grymt kul om min motorsportskarriär kan inspirera ungdomar till att våga satsa på sina drömmar!” säger Ramona, som döpt sin föreläsning till “Vill man så kan man”.
15-04-09 Bilsportens landslag redo för an ny säsong
Nu är förarna till 2015 års landslag i bilsport klara. En del har redan inlett säsongen med VM-deltävlingar. Andra står startklara. Landslaget inom bilsport är i en utvecklingsfas där mycket positiva processer förekommit på kort tid. Och Sverige har idag förare på högsta nivå i flera olika bilsportgrenar. Inför nästa år kommer även modellen för arbetet kring landslaget att utvecklas ytterligare.
- Uttagningsprocessen för landslagsförarna har varit mer strukturerad inför detta år än tidigare. I år har vi genomfört ett uttagningsläger på Bosön för att mäta förarnas psykologiska och fysiska styrka. Därefter har landslagsorganisationen titta på tidigare tävlingsresultat och placeringar för varje specifik förare, samt utgått ifrån förarnas framtidsplaner och deras struktur och uppbackning runt dem och teamet, säger Magnus Lampert, förbundskapten på Svensk Bilsport.

Några av förarna har redan startat sina säsonger. Både Fredrik Åhlin och Pontus Tidemand körde Rally Sweden när rallyns VM-serie gästade Sverige. Och i Formula 1 är Marcus Ericsson i full sving med sitt nya stall Sauber. Kartingen är på gång. Likaså Rallycrossen som har sin VM-premiär i Portugal sista helgen i april.
- Förarna i landslagen är indelade grenspecifikt, även om det idag är vanligt att förarna tävlar inom flera olika bilsportsgrenar. I rallylandslagen har vi även kartläsare som gör egna seriösa satsningar och som idag inte tävlar med någon av våra landslagsförare, säger Lampert.

Nedan presenteras Svensk Bilsports seniorlandslag i grenarna rally, rallycross, racing och karting:
Rally
Pontus Tidemand, förare, Charlottenberg
Fredrik Åhlin, förare, Hammarö
Patrik Barth, Co-driver, Lysvik

Rallycross
Johan Kristoffersson, Arvika
Anton Marklund, Boliden
Timmy Hansen, Götene
Robin Larsson, Svenljunga
Daniel Lundh, Karlstad
Ramona Karlsson, Kil
Erik Fären, Götene

Racing
Marcus Eriksson, Kumla
Felix Rosenqvist, Värnamo
Jimmy Eriksson, Tomelilla
Gustav Malja, Malmö

Karting
Douglas Lundberg, Abbekås
Joel Joansson, Örebro
15-04-06 Succé för påskens stora motorshow!
Hela 76.310 besökare valde att fira påsk på Bilsport Performance & Custom Motor Show vilket är en ökning med 9.000 besökare i jämförelse med 2014 års mässa.

Fordonsutställare från Sverige och resten av Skandinavien – till och med från Nordamerika – fyllde Elmias mässhallar i Jönköping med bilar, motorcyklar och lastbilar av allra högsta klass.

Bilsport Performance & Custom Motor Show sträcker sig även utanför taken. Bland annat uppvisningar, shower och tävlingen Påsksladden som innebar full gas samtliga fyra dagar.

Flera tunga priser delades ut efter jurybedömningen. Ett av de tyngsta priserna – People’s Choice Performance – gick till Anders Franzén från Hjo. Hans Amazon hyllades av både besökare, jury och den kanadensiske custombyggaren JF Launier.
15-03-26 Indraget godkännande på tävlingsstol
FIA har med omedelbar verkan dragit in godkännandet av tävlingsstol Recaro Pole Position med nr CS.997.00. Se dokument här.
Länk till FIA Technical list nr 12
http://www.fia.com/sites/default/files/regulation/file/L12_Approved_seats_27.pdf
15-03-24 Rackartygarna, Petter Solberg och Terrortraktorn till Jönköping
Påskhelgens stora motormässa på Elmia i Jönköping lockar inte bara med cirka 500 ombyggda entusiastfordon från elva länder. Ett allt populärare inslag är utomhusaktiviteterna.
Den 3-6 april bjuder Rackartygarna, dubble världsmästaren Petter Solberg och Terrortraktorn på actionladdade shower.

Bredsladdar, häftiga hopp och gummirök i massor väntar besökarna på Bilsport Performance & Custom Motor Show. Förutom alla till synes halsbrytande uppvisningar blir det också seriösare inslag i form av driftingtävlingen ”Påsksladden”.
Extremsport- och stuntgruppen Rackartygarna är omåttligt populär, framförallt bland barn och ungdomar. Deras filmer har visats miljontals gånger på Youtube. Massor av avancerade mc-trick utlovas. Helt enkelt rackartyg på riktigt!
Den gotländska Terrortraktorn gjorde dundersuccé på Elmia redan för två år sedan. Nu är byggherren och föraren Rickard Nilsson tillbaka med hårdtrimmad motor, värre burnouter och bakhjulskörning.
Men påskhelgens stora stjärna är tveklöst Petter Solberg. Den dubble rally- och rallycrossvärldsmästaren är inte bara en av världens absolut snabbaste förare. Norrmannens shownummer matchar med marginal världskändisen Ken Blocks. Imponerande är bara förnamnet!
15-08-12 Fordon från elva länder till påskmässan på Elmia
Bilsport Performance & Custom Motor Show i Jönköping lockar alltid runt 70 000 motorentusiaster till Jönköping. Årets upplaga av den traditionella påskmässan ser ut att bli något alldeles extra. Extremt ombyggda fordon från hela elva länder visas upp i Elmias rymliga mässhallar 3-6 april. Dessutom bjuds det på spektakulära utomhusshower med rally- och rallycrossvärldsmästaren Petter Solberg som det stora dragplåstret.

Rekordmånga länder finns representerade på årets påskmässa i Jönköping, den 45:e i ordningen sedan starten 1971. Förutom Sverige är det fordon från Tyskland, England, Norge, Danmark, Nederländerna, Finland, Österrike, Australien, Kanada och USA.

För första gången någonsin kan besökarna njuta av ett bygge från Australien. Det handlar om en fräck hot rod som vunnit allt som går att vinna ”down under”. Sedan skeppades bilen över till USA där framgångarna fortsatte och nu kommer alltså Ford Roadstern till Jönköping.

Nästan lika långväga och minst lika sevärd är en ilsket gul Buick Riviera -64 från Kanada. Byggherren Jean François Launier har lagt över 20.000 timmar på bilen som drivs av en V8 med dubbelturbo på 784 hk. Förra året belönades ”Rivision” med ”Don Ridler Award”, det mest prestigefyllda bilbyggarpriset som går att vinna i hela Nordamerika.

Nordic Trophy är motsvarande utmärkelse på lastbilssidan och där heter den regerande mästaren Mika Auvinen från Finland. Hans senaste skapelse är en motivlackad Mercedes Actros. Storleken, lacken och finishen gör ”Highway Hero” till en garanterad publikfavorit.

Omåttligt populär är också en före detta postbil. VW Fridolin var Tysklands motsvarighet till svenska Tjorven och i originalskick absolut ingen skönhet. Men radikalt ombyggd och försedd med en 6-liters W12-motor förvandlas den fula ankungen till en publikfriande tekniksvan.

Hästkrafter i överflöd och massor av action blir det också på utomhusarenan. Den omtalade Terrortraktorn, extremsport- och underhållningsgruppen Rackartygarna, driftinguppvisning och med dubble världsmästaren Petter Solbergs makalösa sladdshow som påskhelgens höjdpunkt på Elmia.
15-03-06 17-21 åringar sökes till nytt TV-program!
Är du frustrerad, känner dig maktlös och att ingen lyssnar? Vill du göra din röst hörd men vet inte hur?

Vad händer om en ung människa får umgås med och påverka en makthavare under 24 timmar? Nu kan vi fixa så att du får chansen att hänga med en känd politiker, någon från maktens centrum, som kommer att lyssna på vad just du har att säga.

Är du intresserad och vill ha mer information?

Sök nu genom att maila makthosmig@ur.se
eller ring 08-52259792

» http://youtu.be/208WNc6irsc
» Mer info pdf

Ett unikt tillfälle att få medialt utrymme för motorsportare!!!
15-02-20 Albinsson & Sjöbergs två bidrag vidare till riksfinal
Albinsson & Sjöberg i Karlskrona ger ut specialtidningar främst med inriktning på motor och teknik. Nu har två av förlagets hängivna läsare utsetts till finalister i den rikstäckande tävlingen om Sveriges mest intresserade - en utmärkelse instiftad av de ledande tidskriftsförlagen i Sverige.

Albinsson & Sjöberg i Karlskrona ger ut specialtidningar främst med inriktning på motor och teknik. Nu har två av förlagets hängivna läsare utsetts till finalister i den rikstäckande tävlingen om Sveriges mest intresserade - en utmärkelse instiftad av de ledande tidskriftsförlagen i Sverige.

Dick Pihl från Fjärdhundra brinner för rally. Drömmen om att själv tävla fick han släppa då talang och plånbok satte stopp, men det stora intresset finns kvar. Dick reser runt i hela världen som åskådare och han har hittills besökt 63 VM-deltävlingar i 13 olika länder.
– Mina vänner kallar mig rallynörden eller rallydåren och jag kan förstå varför. Jag pratar och tänker på rally hela tiden. Hela min lägenhet är fylld med olika rallyprylar. Där finns exempelvis en skärm från Jari-Matti Latvalas Ford, som hänger på väggen i vardagsrummet, säger Dick Pihl som representerar tidningen Bilsport Rally&Racing.

Christer Olsson från Orust har sedan barnsben haft ett brinnande intresse för veterantraktorer. Vid 7 års ålder började han sin traktorkarriär då han fick följa med sin farfar och köra en Zetor 25. Vid 12 års ålder köpte han sin första egna Zetor och det var startskottet på hans livs intresse - att renovera och iordningställa veterantraktorer.
– Det känns jätteroligt att vara en av finalisterna. Veterantraktorer och speciellt märket Zetor betyder verkligen allt för mig och har varit en stor del av mitt liv sedan barnsben, berättar Christer Olsson som representerar tidningen Traktor.

Tidskriften – en symbol för passion
Sveriges mest intresserade är ett projekt initierat av vd:arna på de ledande tidskriftsförlagen Bonnier Tidskrifter, Aller media, Egmont Publishing och Albinsson & Sjöberg med syfte att synliggöra och hylla Sveriges riktigt passionerade personer, de som brinner för sitt intresse – tidskriftsläsarna. I tävlingen medverkade närmare 70 olika titlar i jakten på att hitta den riktigt hängivna tidskriftsläsaren. Bland titlarna återfinns allt från Min häst, Traktor och Golf Digest, till Tara och Allers.

Nu är tio finalister utsedda och vinnaren av utmärkelsen presenteras den 2 mars.
15-02-19 Öhlins Auto Norden söker marknadsansvarig
Vi söker dig som idag jobbar med försäljning, affärsutveckling och marknadsföring eller har motsvarande erfarenheter eller ansvarsuppgifter. Du bör ha både kommersiell och teknisk bakgrund helst från bil branschen. Som marknadsansvarig på Öhlins Auto Norden ansvarar du för försäljning och marknadsföring av verksamhetens produkter och tjänster. Eftersom verksamheten är förhållandevis ung så läggs stor prioritet på att ytterligare utveckla nya kundrelationer i Sverige, Finland och Norge samt ytterligare stärka varumärket Öhlins inom bilbranschens alla segment.

Försäljningsansvaret innebär att upprätta försäljningsmål och marknadsstrategier och därefter personligen jobba för att nå uppsatta mål och strategier. Öhlins är väletablerade inom motorsport men har nyligen också introducerat högprestandaprodukter för eftermarknad. Vilket innebär att Du utöver bilsportmarknaden kommer jobba mycket med märkesklubbar, bandagskunder, tuningföretag och bilhandel. Du kommer att resa 20-30 dagar per år i samband med kundbesök, mässor och tävlingar.

Vi lägger stor vikt vid din person. Du är drivande och målfokuserad, har god social kompetens samt är noggrann i det du gör.

Tjänsten är en tillsvidareanställning med placeringsort vid företagets lokaler i Karlstad.

Mer information om företaget hittar du på www.ohlins.com

Din ansökan vill vi ha via mail senast den 20 mars till rekrytering@ohlins.se
Skriv ”Marknadsansvarig Auto Norden” som mailrubrik.

http://ohlinsauto.se/2015/02/17/ohlins-auto-norden-soker-marknadsansvarig/
15-02-16 Johan Kristoffersson jagar sekunder och tiondelar på Skid-VM i Falun
När FIS Nordic World Ski Championships avgörs i Falun kommer Johan Kristoffersson, till vardags racingförare i Volkswagen Dealer Team att som vanligt jaga tiondelar och sekunder. Den här gången skiljer sig dock jakten rätt väsentligt, trots att det gäller både fart och fäste är underlaget är inte längre grus och asfalt utan snö och is. Johan kommer att ingå i en grupp och fungera som testpilot för skidmärket Fischer och skidvallan Goldmaker.

Hur kom Du in på det här spåret?
- En av mina samarbetspartners från min tid som skidåkare, Lasse Svensson Milex, hörde av sig inför skid SM i Örebro och behövde testpilot vilket jag tyckte verkade spännande. Nu har det samarbetet utvecklats och jag finns även med i hans stab under VM i Falun, säger Johan Kristoffersson

Vad är din uppgift?
Jag ansvarar för att faciliteterna för skidslip och vallning är på topp, vidare så deltar jag i vallningen av skidorna men framförallt testar jag glidet efter ett visst program.

Vem kommer att åka på era produkter?
- De som vill vinna, ha ha, skämt åsido så åker många av de bästa på Fischerskidor såsom Charlotte Kalla, Marit Björgen, Petter Jr Northug och Marcus Hellner. Goldmakervallan är en ny produkt som Lasse själv lanserar. De tester vi gjort visar på fantastiska resultat och fast än att den är ny på marknaden så är vår målsättning att den skall ha legat under skidorna på någon av de som kliver högst upp på pallen i Falun, avslutar Johan Kristoffersson.
Skid VM inleds onsdagen den 18/2 med sprinttävlingar för båda damer och herrar.

15-02-16 Trotjänaren Volvo 240 firas med storsatsning på Elmia i påsk
Den mest genuina av alla svenska bilar har fyllt 40 år. Trotjänaren Volvo 240 platsar numera i alla sammanhang. Det uppmärksammas med en jättesatsning på Bilsport Performance & Custom Motor Show i Jönköping.

Påskhelgen 3-6 april bjuder på en imponerande Volvo 240-kavalkad med allt från perfekta originalare till värsta sortens custombyggen och hårdtrimmade racebilar. Alltså en riktig högtidsstund för bilentusiaster i allmänhet och Volvo-fantaster i synnerhet.

En Volvo 240 i strikt originalskick är idag mycket eftertraktad. Toppversionerna GT eller Turbo klassas som heta samlarbilar. Riktigt så översvallande kändes inte mottagandet när modellen presenterades hösten 1974 som -75 års modell. Egentligen var det ju en 140 med modernare front och ny framvagn.

Nykomlingen ansågs praktisk och föredömligt säker men föga sportig. I synnerhet inte med klassiska B20-motorn på 82 hk. Efterlängtade 244 GLT Turbo med 155 hk som introducerades 1980 vässade givetvis Volvos image. Speciellt som Saab 900 Turbo bara hade 145 hk …

Ändå skulle det dröja innan 240-modellen blev riktig entusiastbil. Turbomodellen var helt enkelt för dyr och de vanliga versionerna för tråkiga. I bilbyggarkretsar har 240 länge tillhört de verkliga favoriterna. Det tycks inte finnas några gränser för vad som kan göras med den vitala 40-åringen. Måsvinge- och V8-bestyckade 240, bilar med Supra- och BMW-motorer, breddade, sänkta och taklösa 240 – för att inte tala om alla renodlade racebilar. Den präktiga familjefraktaren har blivit åtråvärd kultbil. Missa inte jubileumsfesten på Elmia i påsk!
15-02-12 Bert Karlsson och Kenneth Hansen berättar om sina liv
Den 19 februari kommer Bert Karlsson från Skara och Kenneth Hansen från Götene till Vara Konserthus och berättar om sina innehållsrika liv. Berättelserna varvas med musik från Gittan och Andreas Glans.

Bert Karlsson, “dansbandskungen” från Skara, berättar om sin livsresa från Tidan via skivbolaget Mariann till Skara Sommarland och tiden som politiker med Ian Wachtmeister.??
Möt även Kenneth Hansen, från Vättlösa till Europamästare i Rallycross-EM. Vid sin sida denna kväll finns också sonen Timmy som i tävlar i Rallycross-VM.
Hör musikinslag av husbandet Gittan och Andreas Glans. Moderator är Thomas Tegnér, marknadschef på Vara Konserthus.

Bert Karlsson
Hur ett möte med Bert Karlsson slutar, vet man inte. Något man kan vara säker på är att det alltid kommer att bli spännande. Bert har gjort sig känd för att inte vara oblyg och skräda orden, utan han står upp för vem han är och vad han tror på. Just att han är orädd har troligtvis lett honom till att pröva på men också lyckas inom mycket av de han har företagit sig. Han började redan i tonåren med att tillverka lampskärmar i föräldrarnas källare, för att sedan öppna livsmedelbutik och bingohallar I Skara. Detta lade grunden för att starta bolaget Mariann, vars främsta framgång låg i skivbolagsdelen där Vikingarna var den största försäljningssuccén. Andra kända artister som Bert stod bakom var bland andra Carola, Lotta Engberg, Herreys, Lena Philipsson och Linda Bengtzing.

1984 öppnade han Skara Sommarland i ett före detta grustag bredvid Axevalla travbana, som numer ägs och drivs av Park & Resort t.ex. äger Gröna Lund och Kolmårdens djurpark.

Dessutom har han hunnit med en runda som politiker i Ny demokrati med Ian Wachtmeister.

Under de senaste åren har han ägnat sig åt att starta upp 9 stycken asylboenden. Sammanlagt äger han och driver 13 bolag.

Kenneth Hansen
En annan orädd person hittar vi i Kenneth Hansen. Kenneth Hansen är genom tiderna världen bästa rallycrossförare. Han kan stoltsera med hela 14 stycken EM-guld och har dominerat sporten sedan 80-talet.

Numera har slutat att själv aktivt köra, utan ägnar sig åt att vara stallchef för hans stall Hansen Motorsport, där hans söner Timmy och Kevin kör. Han bor fortfarande kvar i hans födelseort Götene med hans fru Susann, själv duktig rallycrossförare. Kenneth föddes 1960 och började sin karriär 1976 genom att köra Karting, som sedan ledde till folkrace och rally. 1983 började han tävla I rallycross och redan tre år senare vann han SM-guld. Hans första titel som Europamästare vann han 1989.

Vara Konserthus drivs med stöd av Vara Kommun och Västra Götalandsregionen. Varje år besöker cirka 60 000 personer i alla åldrar en föreställning på Vara Konserthus. Sammanlagt visas här runt 180 föreställningar på år.

15-02-06 Viasatsport.se lanserar podcasts i nytt samarbete
I samarbete med tekniska plattformen Acast lanserar viasatsport.se inte mindre än tre podcasts. Efter intervjuprogrammet @wenstrom och Viasats hockeypodd är det nu dags för premiär av Viasat Motors F1-podd med Janne Blomqvist och Rickard Rydell.
– Poddarna är ett utmärkt exempel på fördjupning kring våra profiler och sporträttigheter. Och med Acast når vi en ännu större publik, säger Viasats sportchef Per Nunstedt.

I dag är det nypremiär för Viasat Motors F1-podd, en podcast dedikerad Formel 1.
I premiärprogrammet ger Viasat Motor-kommentatorn Janne Blomqvist och racingprofilen Rickard Rydell sin syn på F1-testerna i Jerez där svenske stjärnan Marcus Ericsson imponerat i sin nya bil, samt alla de senaste snackisarna från världens bästa racingserie.
Sedan tidigare har Viasat Sport-ankaret Ola Wenström lanserat sitt intervjuprogram @wenstrom med namnkunniga gäster som Erik Hamrén och Albin Ekdal, samtidigt som Viasat Hockeys populära pod med Niklas Jihde i spetsen, tacklar de hetaste ämnena från landets rinkar.

I samband med lanseringarna har viasatsport.se flyttat över värdskapet för sina poddar till tekniska plattformen Acast som sköter distribution samt säljer reklam.
– Att en premiumaktör inom sportsegmentet väljer att samarbeta med oss visar inte bara att vi har en unik produkt, utan även en fungerande affärsmodell, säger Öjje Holt, kommersiell chef på Acast.
15-01-27 Charlie Ahlberg - Sveriges bäste unge bilsportmekaniker
Charlie Ahlberg, 20 år, var en av Bilsportgalans gladaste pristagare. I lördags fick han vid Bilsportförbundets stora galakväll i Victoriahallen i Älvsjö ta emot det prestigefyllda priset Young Technician Award.

Priset delas ut årligen sedan 2006 till landets bästa unga tävlingsmekaniker under 25 år. Det instiftades av Bilproffs.se tillsammans med Svensk Bilsport som en satsning på unga svenska talanger på elitnivå i rally och racing och består av ett stipendium på 15 000 kronor för utbildning eller studieresa inom tävlingsmekanikerområdet.
– Det känns helt fantastiskt att efter en spännande och utvecklande säsong i tyska DTM-serien, få avsluta året med att ta emot Young Technician Award. Jag är mycket tacksam mot mitt team BMW-Schnitzer som gett mig chansen att utvecklas som tekniker och mekaniker i Europas hårdaste och mest avancerade racingmästerskap. Extra roligt är det att min chefsingenjör Albert Lau och Danny Meier från teamet är med här ikväll och delar glädjen med mig, säger Charlie Ahlberg.

Patrik Svensson, projektansvarig för MAFs och Bilproffs.ses satsning på motorsporten som rekryteringsplattform för framtidens medarbetare i motorbranschen, är mycket nöjd med valet av årets mottagare av Young Technician Award.

– Våra unga och duktiga mekaniker är goda ambassadörer för både mekanikeryrket och bilsporten. Charlie är en värdig representant för alla våra internationellt framgångsrika mekaniker och tekniker. Jag kan även med glädje konstatera att utmärkelsen sedan starten för åtta år sedan nått en hög status i motorsportvälden och att den har stor betydelse för våra pristagare, säger Patrik Svensson.
15-01-25 Många höjdpunkter på Bilsportgalan
Höjdpunkterna var många när svensk bilsport samlades för den årliga Bilsportgalan på Stockholmsmässan i lördags kväll. Bland annat offentliggjordes resultatet i tidningen Bilsports omröstning till utmärkelserna Bilsport Senior Award och Bilsport Junior Award. Lyckliga vinnare blev rallyduon Pontus Tidemand/Emil Axelsson och kartingjunioren Anton Haaga.

I ett samarbete mellan tidningen Bilsport och Svenska Bilsportförbundet samlades under lördagskvällen 750 middagsgäster för att summera det svenska motorsportåret 2014. Den blev en lyckad kväll där TV-profilen Alexandra Pascalidou och tidningen Bilsports Mikael Johansson lotsade gästerna genom prisutdelningar och musikunderhållning på scenen.

En av galans höjdpunkter var utdelningen av Bilsport Award, en utmärkelse till årets förnämsta prestationer inom grenarna rally, racing, dragracing, rallycross och karting. Efter att segrarna fått sina välförtjänta priser offentliggjordes resultatet av omröstningen på bilsport.se, där läsarna fått lägga en röst på sina favoriter bland senior- och juniorvinnarna. Bilsport Senior Award tilldelades rallyduon Pontus Tidemand/Emil Axelsson som under säsongen 2014 vann WRC2-klassen i det tyska VM-rallyt på asfalt. Bilsport Junior Award gick till den 15-årige kartingtalangen Anton Haaga, från Göteborg.
– Det här var verkligen roligt. Det här priset är ju som motorsportens Jerringpris, konstaterade glade co-drivern Emil Axelsson, som ensam fick ta emot publikens hyllningar.

Pontus Tidemand hade dessvärre förhinder då han engagerats att hjälpa norske VM-junioren Ole Christian Veiby under Monte Carlo-rallyt. 15-årige Göteborgaren Anton Haaga var minst lika glad över sin utmärkelse. Haaga är den förste kartingföraren som tilldelas Bilsport Junior Award.
– Kul för sporten, konstaterade den unge pristagaren som under 2014 bland annat vann en EM-deltävling och slutade femma i VM i klassen KF Junior. I sommar är siktet inställt på VM och EM i KF2 och VM i KZ2.

Under Bilsportgalan, på vilken bland annat Formel 1-stjärnan Marcus Ericsson medverkade, hyllades också Björn Waldegård, historiens första rallyvärldsmästare som dessvärre gick bort 2014. Postumt förärades Waldegård Bilsport Special Award. Prisutdelare var Förlags AB Albinson & Sjöbergs vd Camilla Sjöberg och på plats för att ta emot priset var Björns fru Anita, dottern Marika och systern Siv. Utmärkelsen hyllades med stående ovationer.

Racerstjärnan Rickard Rydell har, i samarbete med tidningen Bilsport, under flera år delat ut Rydell Special Award till en ung och lovande formelbilsförare. På årets gala förärades Joel Eriksson det priset.
15-01-22 Öhlins Auto Norden på Stockholm Lifestyle Motor Show
I dag, torsdag 22 januari, öppnar Stockholm Lifestyle Motor Show på Stockholmsmässan i Älvsjö. Öhlins Auto Norden finns på plats. I dagarna fyra kan du som mässbesökare se det senaste från Öhlins i monter C2:28.
– Vi visar upp det största produktutbudet någonsin på bilsidan, berättar Lars Andersson, vd på Öhlins Auto Norden.

Stockholm Lifestyle Motor Show pågår 22-25 januari.
Öppettider:
Torsadg 22 januari: Kl 10.00-20.00
Fredag 23 januari: Kl 10.00-20.00
Lördag 24 januari: Kl 09.00-19.00
Söndag 25 januari: Kl 10.00-17.00

http://ohlinsauto.se/2015/01/22/ohlins-auto-norden-pa-stockholm-lifestyle-motor-show/
15-01-22 Träffa Mattias Adielsson på Älvsjömässan
Under torsdagen slås portarna upp till Stockholm Lifestyle Motor Show på Älvsjömässan. Mattias Adielsson kommer att finnas på plats med rallybilen under hela mässan.
- Det är alltid roligt att vara med på en mässa. Det är ett bra sätt att komma nära alla som är intresserade av rally. Vi brukar ju bara fara förbi i hög fart på specialsträckorna. Här kommer det finnas tid för att prata med alla och visa vår bil, säger Mattias Adielsson.

Det är en hektisk tid för teamet nu med junior-EM premiären några veckor bort. Under förra helgen kördes ett längre test då Mattias och kartläsaren Christoffer Bäck deltog i en tävling i Värmland.
- Vi körde utom tävlan då vi hade fått möjlighet att träna specialsträckorna och skriva egna noter. Allting kändes riktigt bra i bilen. Vi hittade ett högt tempo som vi höll hela tävlingen. Nu längtar jag till att få stå på startlinjen i Lettland och Rally Liepäja första helgen i februari, säger Mattias Adielsson.

Öppettider: Stockholm Lifestyle Motor Show
Torsdag – Fredag 10,00 – 20,00
Lördag 09,00 – 19,00
Söndag 10,00 – 17,00

www.adielssonmotorsport.com

15-01-20 Intressekoll för Rally och Codriverkurs
Vi kollar om det finns något intresse av att vi kör kurs i ovanstående i Mellannorrland framöver ??
Ni som vet att ni vill gå eller som vet någon som vill gå skickar en intresseanmälan till dan@hoff.nu med namn, telefonnummer och mailadress.

Vi kör en kurs när vi fått ihop tillräckligt många deltagare.

15-01-16 Dags för årets motorhelg!
Se Stockholm Lifestyle Motor Show med massor av nya bilmodeller. Boka in helgen 22-25 januari 2015. Då arrangeras Stockholm Lifestyle Motorshow på Stockholmsmässan i Älvsjö. Massor av spännande bilnyheter utlovas!
– Jag känner mig stolt över att vi kan visa upp det allra senaste från Audi, Volkswagen, Honda, Mazda, BMW och Opel för att bara nämna några märken. Inte på tio år har Stockholm haft en motormässa med ett så brett utbud som nu, säger Peter Näsman på Lifestyle Events.

På Stockholm Lifestyle Motor Show finns både de stora och de mer nischade bilmärkena. Det är här du kan se det allra senaste live. Volvo kommer till exempel med sina purfärska modeller XC90 och V60 Cross Country. Mercedes visar bland annat sin nya superläckra sportbil AMG GT. Utrustad med en 4-liters biturbo-V8 placerar den Mercedes i det översta skiktet bland högpresterande sportbilar.
– På Lifestyle Motor Show pågår dagligen Trendvisningar där bilarna är huvudpersoner och står på catwalken. Här kommer vår modeexpert Lotta Ahlvar tillsammans med Bilsports Gert Karlsson att presentera och granska bildesign. Jag skulle nog säga att den som är det minsta motorintresserad inte får missa den här helgen, avslutar Peter.

Denna helg, som med rätta kallas för årets motorhelg, samlas även andra bilentusiaster för att se utställningen Bilar som jobbar med massor av nya, lätta arbetsfordon samt alla motorcykelälskare som traditionellt besöker MC Mässan.

Stockholm Motor Weekend blir en show utöver det vanliga. En biljett = tre utställningar under samma tak. Vi ses på årets motorhelg!

Stockholm Motor Weekend 2015 öppettider:
Torsdag 22 januari 10.00-20.00
Fredag 23 januari 10.00-20.00
Lördag 24 januari 09.00-19.00
Söndag 25 januari 10.00-17.00

Läs mer på www.lifestylemotorshow.se och www.sthlmmotorwknd.se
15-01-15 Rock’n Rally med DREGEN på Örebro Slott
I samband med SM-veckan i Örebro och Rally SM Sprinten kommer det bli en rejäl rockfest på Örebro Slott.
Initiativtagare är Richard Göransson som nu värvat rockstjärnan DREGEN som kommer och spelar LIVE på scen ihop med bandet HEO. Inte nog med det, han är DJ och spelar skivor kvällen ut. Förutom DREGEN bjuder DOTSE på en annorlunda och häftig show. Nu ska slottet fyllas!
Biljetter bokas direkt på Ticnet

När: Lördagen 31 januari kl 20.00-01.00
Var: Örebro Slott
Entré: 285:- + serviceavgift på Ticnet. ENDAST FÖRKÖP
http://www.ticnet.se/event/rockn-rally-med-heo-feat-dregen-biljetter/365339
15-01-15 Ramona får fortsatt förtroende av Mouton
Inför 2014 valdes Ramona ut som en av två förarrepresentanter i världen, till FIA:s kommitté FIA Women in Motorsport Commission, WMC. Kommittén leds av ingen mindre än rallylegenden Michéle Mouton. Tillsammans med övriga medlemmar från världens alla hörn, träffas kommittén fyra gånger om året med syfte att öka motorsportintresset för kvinnor, promotea de kvinnor som är aktiva inom motorsport, samt att arbeta för jämställda villkor för exempelvis kvinnliga funktionärer, förare, co-drivers, arrangörer, ingenjörer, mekaniker och teamchefer.
- “Det är ett viktigt arbete och jag är jätteglad över att ha blivit utval till att vara med och bidra med mina kunskaper och erfarenheter. Det är även riktigt inspirerande att få träffa andra kvinnor som lever och brinner för motorsport, precis som jag gör, och det är verkligen en ära att få förnyat förtroende!” säger Ramona.
- “Ramona arbetar outtröttligt för sin karriär inom motorsporten och visar ett fantastiskt engagemang, och en entusiasm och målmedvetenhet som sällan skådats. Hon är verkligen en sann inspiration och förebild för kvinnor inom motorsport. Som president för FIA Women in Motorsport Commission, är jag jätteglad över att arbeta med Ramona” säger Michéle Mouton.
15-01-15 MTG förlänger exklusiva rättigheter - sänder världens bästa motorsport
MTG och Viasat Motor/HD fortsätter att ligga i pole position när det gäller tv-sänd motorsport.
Nu står det nämligen klart att man förlängt rättigheterna för tre av de populäraste racingserierna – Speedway GP, Nascar och Rallycross-VM, över 2018.
– Det känns fint att följa upp vår förlängning av Formel 1 men att också säkra upp dessa fina rättigheter. Det befäster Viasats utbud som det självklara valet för den motorintresserade tv-publiken, säger Viasats sportchef Per Nunstedt.

MTG och Viasat Motor/HD förstärker positionen som den absolut främsta leverantören av direktsänd motorsport.
Den spektakulära Nascarserien Sprint Cup, som främst körs på amerikanska ovalbanor, har en trogen och stadigt växande publik.
Rallycross-VM premiärvisades på Viasat Motor/HD under 2014. Den underhållande serien har redan lyckats fånga uppmärksamheten hos de svenska motorsportälskarna, inte minst tack vare profilstarka stjärnor som den regerande mästaren, norrmannen Petter Solberg och unge svenske utmanaren Timmy Hansen.

Speedway GP på TV10
Speedway har stolta traditioner i Sverige, och en stor publik. Och den absolut bästa speedwayen körs i GP-serien, där de främsta förarna gör upp om VM-titeln. I fjol stod veteranen Greg Hancock som slutsegrare. Svenskhoppet Andreas Jonsson kan hämta kraft i avslutningen på fjolårets serie som såg honom klättra till en sammanlagd sjätteplats.
Speedway GP kommer även i fortsättningen att direktsändas på MTG TV:s breda kanal TV10.
Sedan tidigare har MTG gjort klart med den tveklöst största racingrättigheten, Formel 1, över 2018. Under 2015 kommer det främst bli spännande att följa svenska stjärnan Marcus Ericssons framfart i dennes nya F1-stall Sauber.
Samtliga tv-sända motorrättigheter finns även tillgängliga på onlinetjänsten Viaplay.

MTG:s motorrättigheter 2015
I urval: Formel 1, Speedway GP, Nascar, Rallycross-VM, MotoGP, Speedway Ekstraliga, Lag-VM i speedway, GP2 Series, Porsche Supercup, V8-Supercars.
15-01-14 Svenska Bilsportförbundets kallar till Förbundsmöte 2015
Förbundsmötet kommer att hållas Söndagen den 19 April 2015. Platsen är Stockholm/Arlanda och Radisson Blu Arlandia Hotell. Klockan 10.30 beräknas förbundsmötet starta.
http://www.sbf.se/2015/01/14/forbundsmotet-2015/

Tillbaka till startsidan