Tillbaka till startsidan2020
2020
           

20-12-15 Idag avgörs det. SM virtuell racing powered by Porsche
Efter tre deltävlingar är det dags för finalen som avgörs på klassiska Nürburgring. Efter de tre första tävlingarna är det Carl Jansson som med två segrar och en tredjeplats kört in flest poäng fram till finalen, en poäng före Robin Östlund. Trea i poängräkningen är Adam Isaksson som haft en stark avslutning.

Men nu startar allt om när det gäller kampen om SM-guldet. Kvalkörning om startpositionerna i semifinalerna ska köras. Sen två semifinaler där de femton bästa tar sig till final från respektive semifinal.
Därefter. Final. Först i mål vinner och blir svensk mästare i SM virtuell racing powered by Porsche 2020.

Hela tävlingen kan följas live från klockan 20:00 på Svensk Bilsports playkanal, www.sbfplay.se eller på Svensk Bilsports Facebooksida, https://www.facebook.com/svenskabilsportforbundet

Under sändningen redovisas även de utlottade priserna som alla som deltagit har chans att vinna.
Mer om vilka priser som finns och om tävlingen som helhet finns att läsa här, https://www.sbf.se/Sportgrenar/Virtuellbilsport/Nyheter/SMVirtuellRacingPoweredbyPorsche/

20-12-11 Ingen Bilsportgalan eller Bilsport Awards
Sedan 2004 har förlaget Albinsson & Sjöberg och Svenska Bilsportförbundet tillsammans genomfört Bilsportgalan vid 14 tillfällen. ilsportgalan är, och har varit, årets stora fest för svensk bilsport då alla sportgrenar får chans att mötas och fira föregående säsongs framgångar.

Bilsportsäsongen 2020 kom att se annorlunda ut på grund av Covid-19-pandemin.

Hela samhället lever just nu under restriktioner och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Detta ska naturligtvis vi också förhålla oss till på bästa sätt. Därför har beslut tagits om att inte genomföra någon Bilsportgala i början av 2021.

Svenska Bilsportförbundet har under året delat ut mästerskapsmedaljer i samband med visa grenars mästerskapsfinaler. De grenar som inte fått sina medaljer samt de förtjänsttecken som ska delas ut kommer att försöka delas ut. Mer information kommer att komma när vi vet möjligheterna utifrån rådande restriktioner under första halvan av 2021.

Covid-19-pandemin har naturligtvis även haft inverkan på arbetet med Bilsport Awards.

Sedan 1997 har tidningen Bilsport (Albinsson & Sjöberg) premierat Sveriges främsta talanger i olika bilsportgrenar genom Bilsport Awards.

Under säsongen 2020 har inte alla bilsportgrenar kunnat genomföras fullt ut vad gäller serier och mästerskap. Därför har förlagsledningen hos Albinsson & Sjöberg beslutat att pausa utdelningen av Bilsport Awards ett år.

Svenska Bilsportförbundets styrelse har också beslutat att inte utdela förbundets utmärkelser: Årets bilsportare, bilsportledare, ungdom, ungdomsledare och klubbledare samt resestipendium, miljöpriset och Bertils Kanna för 2020.

Givetvis är förhoppningen och målsättningen att återuppta både Bilsportgalan, förbundets utmärkelser och Bilsport Awards efter säsongen 2021.

Det viktigaste för såväl Svenska Bilsportförbundet som Albinsson & Sjöberg är folkhälsan och att vi på olika sätt kan bidra till att minska smittspridning.
20-12-11 Förnya licensen för 2021 och passa på att läsa senaste Pole Position
Framtiden kan bara bli ljusare. Nu när decembermörkret kryper närmare på oss och vi snart lämnar detta annorlunda 2020 gör vi oss redo för en ny säsong. Bilsporten och idrottsrörelsen i stort står precis som så mycket annat still. Ingen vet när det kommer igång. Men för att inte fördröja den ännu längre är det viktigt att vara redo med licensen när väl starten går för nästa bilsportår.

Enklast gör du det med Svensk Bilsports app där licenserna nu finns tillgängliga för 2021.

Under 2019 klev Svensk Bilsport in i en ny fas när appen Svensk Bilsport lanserades. Den var ett första steg i Svensk Bilsports digitaliseringsarbete och togs fram för att förbättra servicen samt att den som är aktiv inom bilsport enklare ska kunna hantera administrationen kring sitt motorsportutövande.
Både som förare och funktionär.
- För Svensk Bilsport var appen en mycket stor satsning på ytterligare förenkling för våra medlemmar. Appen fortsätter att utvecklas framåt till att bli mycket mer och en del i Svensk Bilsports kommunikativa och kommersiella utbud och då även rikta sig till en bredare bilsportintresserad målgrupp, säger Anna Nordkvist, vd för Svensk Bilsport.

Mer information om appen och hur du laddar hem den hittar du här. https://www.sbf.se/Sportgrenar/Appen/

Har du ingen smartphone kan du logga in här på LoTS-sidan, https://lots.sbf.se/Pages/Login.aspx, och förnya din licens med hjälp av swish, bankkort eller faktura.

Gott om egen tid?
Passa på att läsa årets Pole Position.
I årets Pole Position: Långt reportage om nyblivne juniorvärldsmästaren, Tom Kristenssons väg mot det efterlängtade guldet. Vi har träffat dragracingtjejen Wilma Andersson som efter framgångarna byter klass. Det samma gör crosskartföraren Patrik Hallberg. Läs om hans tankar för kommande säsong. Tre bilsportare med i framtidens ledarskap och förbundets nya ordförande blickar framåt. Johan Kristoffersson ensam om tre VM-guld i rallycross. Läs även om en historisk racerförare och Porsches satsning på e-sport samt ta del av erbjudanden från Svensk Bilsports samarbetspartners plus mycket mer…

Här kommer du direkt till årets tidning av Pole Position:. https://www.sbf.se/globalassets/svenska-bilsportforbundet/filer/media/pole-position--20-till-webben.pdf
20-12-05 Mailen fungerar - men 29 november - 4 december borta
Mailen har nu äntligen kommit igång, men tyvärr är all mail som skickats till maria@motorsportivarmland.nu under perioden borta.

Vet du att du mailat något, försök gärna igen.
20-12-03 Motorsport i Värmland saknar mail!
Jag (Motorsport i Värmland) har tyvärr varit utan mail sedan i söndagen 29/11. Dessvärre verkar det som att alla mail som ni skickat under den tiden kommer gå förlorade.

Tills problemet är löst får ni gärna maila mig på maria@mariasmotorsport.com istället!

Ber om ursäkt för att sidan inte kan uppdateras som den ska.
20-12-01 Mailen fungerar inte - Vissa uppdateringar fördröjs
Dessvärre ligger mailen för Motorsport i Värmland nere sedan två dygt tillbaka. Det betyder att det tyvärr inte uppdaterats med infon som kommit via mail.

Så fort leverantören fått mailen att fungera, så uppdateras det.

Ber om ursäkt!
Har du info du vill ha ut kan du maila maria@mariasmotorsport.com så länge!

Trevlig kväll!
20-11-20 Livepodd 9 november med Fredrik Åhlin
I veckans livepodd pratar vi med Fredrik Åhlin. En av de största svenska rallyhoppen på senare tid som kört med framgång i Junior-VM, Brittiska Mästerskapet, EM och avslutade karriären starkt med seger i SM-finalen 2019.
Lyssna här: https://podcasts.apple.com/us/podcast/livepodd-9-november-med-fredrik-%C3%A5hlin/id813814081?i=1000497827677

20-11-18 Dags att börja förbereda ett utmanande tävlingsår 2021
Tiden går snabbt mot jul och starten på nästa säsong ligger inte långt borta. En säsong som väl alla trodde skulle återgå till någon form av ”normalläge” efter ett stympat 2020. Men, tyvärr vägrar Corona-pandemin att släppa taget om både samhället, idrotten och svensk bilsport. I stället för gradvis färre restriktioner signalerade myndigheterna i veckan som gick tvärtom ännu fler regleringar. Så vi får nog alla dessvärre ställa in oss på att i alla fall första halvåret 2021 kommer vara i högsta grad ”onormalt”.

Men vi får inte låta oss knäckas av alla motigheter. Det kommer ett liv efter Corona-pandemin, så det gäller att vi gemensamt tar oss igenom ännu en tid av besvärligheter så bra det överhuvudtaget går och samtidigt förbereda oss för en offensiv nystart av svensk bilsport. Som inte tar fasta på det som varit utan på den nya omvärld men också de nya möjligheter vi då kommer att möta.

Corona-pandemin ställer också till det i vårt interna liv. Många möten och sammankomster har fått ställas in, i någon mån har det kompenserats med digitala möten men som aldrig kan bli detsamma som att träffas fysiskt och utbyta tankar och erfarenheter. Till exempel fick vi i helgen som gick ställa in ett den årliga distriktsordförandekonferensen och även fått skjuta den sedvanliga sportgrenskonferensen framåt i tiden.

Utöver svårigheten att träffas fysiskt är utmaningarna i styrelsearbetet att parera kortsiktiga och bitvis akuta frågor samtidigt som vi måste försöka tänka framåt och göra rätt från början. Något vi vill göra tillsammans med alla goda krafter inom och utom SBF som vill föra svensk bilsport framåt.

Styrelsen jobbar just nu intensivt med ett antal viktiga frågor inför den kommande säsongen:

Tvister som ska lösas upp
Vi försöker lösa upp så många av de knutar och låsningar som tyvärr finns på olika håll så snart om möjligt. Ett viktigt steg är att vi kommit fram till en överenskommelse om namnet Svensk Bilsport, där SBF nu förvärvat rätten även till bolagsnamnet efter en uppgörelse med ägarna Gert Blomquist och Lena Lindberg. Vi tackar Gert och Lena för ett konstruktivt samarbete med svensk bilsports bästa för ögonen. Inom kort byter nu förbundets servicebolag MSAB också namn till Svensk Bilsport AB.

Genom att vi även säkrat domänen www.svenskbilsport.se kontrollerar vi därmed varumärket och samtliga kännetecken fullt ut och kan gå vidare i vårt varumärkesarbete, som kommer visa sig under kommande år med bla en helt ny hemsida och digital plattform. Vi kommer inom kort att återkomma till denna spännande och viktiga satsning.

Projekt supportermedlemskap
Det här är en mycket viktigt, strategisk satsning där vi har målsättningen att bredda svensk bilsport och även släppa in supporters och allmänt motorintresserade i vår gemenskap. Vilket i sin tur ska skapa möjligheter för klubbar, arrangörer och partners att kommunicera med en helt ny publik och t ex bjuda in dem till tävlingar och olika aktiviteter för att prova på olika typer av bilsport. Till projektet supportermedlemskap kommer vi också koppla en utökad och förnyad mediasatsning. Vi siktar på att presentera ett färdigt supporterkoncept på kommande års förbundsstämma i april 2021.

Dialog med organisationer utanför SBF
En dialog med flera aktörer utanför SBF är nu inledd, framförallt när det gäller enklare bilsport med lägre trösklar för dem som vill tävla i en måttligare omfattning. Vi hoppas landa några samarbeten inför 2021 och ber även här att få återkomma när dessa är klara.

Projekt elektrifiering av ”svensk bilsport”
Ännu en helt avgörande strategisk fråga som vi måste ta tag i ur alla synvinklar, från vilka bilar vi ska köra med i framtiden på såväl bredd- som elitnivå till hur frågor som tävlingsformat, infrastruktur, säkerhet mm ska lösas. Här har vi nu startat upp en separat expertutredning som leds av den erfarna bilsportprofilen Lars Edvall. Även här siktar vi på ett grundläggande arbete ska kunna presenteras på förbundsstämman i april nästa år.

Svenska Rallyt 2021
Möjligheterna att genomföra rallyt 2021 är en akut fråga både utifrån den pågående pandemin där vi också måste ta hänsyn till den svåra ekonomiska situationen rallyt hamnade i efter årets snöfattiga och stympade tävling. Ett besked om rallyt 2021 kommer inom de närmsta veckorna, samtidigt som tittar på rallyts lokalisering i framtiden.

Ovanstående är ett urval av viktiga frågor som styrelsen arbetar med just nu. Vår ambition är att driva styrelsearbetet genom att lyssna av och ta intryck av de många och oftast väldigt olika uppfattningar som finns ute i bilsportsrörelsen. Sen måste alltid tyckande kombineras med en helhetssyn, ekonomiska överväganden samt vilka konsekvenser olika beslut får i ett kort och långt perspektiv.

I takt med att beslut tas kommer vi att kommunicera ut dem via mail och vår hemsida, som nu alltså både kan nås via www.sbf.se och www.svenskbilsport.se. Vi uppmanar alla medlemmar att regelmässigt besöka hemsidan som vilket vi nämnt kommer att genomgång många uppdateringar och förändringar framöver och bli det självklara navet för all information kring svensk bilsport framöver.

Vi lever som sagt var i besvärliga tider men inriktar oss på framtiden och att återstarta svensk bilsport på alla nivåer och inom alla grenar så snabbt det överhuvudtaget är möjligt. Vi kan bara uppmana alla medlemmar, föreningar och förtroendevalda att hålla ut, förbereda sig för bättre tider och framförallt kraftsamla och hålla ihop.
20-11-13 SM-veckan Borås 2021 ställs in
Coronapandemin sätter stopp för SM-veckan vinter 2021 i Borås. "Det allvarliga smittläget just nu och osäkerheten framöver gör att vi inte har något annat val än att ställa in", säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.
Pandemin och den ökande smittspridningen gör att Riksidrottsförbundet och SVT, i samråd med Borås stad, har beslutat att ställa in SM-veckan vinter 2021.

Riksidrottsförbundet, Borås och SVT har tillsammans med deltagande idrotter under en längre tid arbetat med flera alternativ för att corona-anpassa SM-veckan vinter och att kunna genomföra tävlingarna.

SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson:
– Det är oerhört tråkigt att vi tvingas ställa in SM-veckan, ett av Sveriges populäraste evenemang. Vi hoppades in i det längsta att få bjuda vår stora tv-publik på denna idrottsfest men i det kritiska läge vi som land befinner oss i behövde vi fatta detta nödvändiga men oönskade beslut tillsammans med Riksidrottsförbundet och värdstaden Borås.

22 olika idrotter
SM-veckan vinter 2021 i Borås skulle ha genomförts 2-7 februari – med SM-tävlingar i 22 olika idrotter. Bilsporten var en av dessa 22 idrotter.
- Naturligtvis ett tråkigt beslut. Arrangörerna för oss har lagt ner mycket tid och planering så det är klart att det är tråkigt när det inte får bli ett genomförande. Men situationen är som den är just nu och hälsan och stoppande av smittspridningen går naturligtvis först, säger Jörgen Ekwall, Svensk Bilsports projektledare för SM-veckan.

Tidigare i år har SM-veckan vinter i Luleå och Boden och SM-veckan sommar i Halmstad ställts in på grund av coronapandemin.

Halmstad står värd för SM-veckan sommar 30 juni —6 juli 2021 och Piteå för SM-veckan vinter 23-29 mars 2022.

www.sbf.se

20-10-30 Svenska Utmaningen i Smart Bilkörning
Svensk Bilsport presenterar den Svenska Utmaningen för miljö och säker bilkörning där du tävlar med din egen bil tillsammans med Sveriges nuvarande största profiler inom bilsport. Kör du bil i vardagen?

Våra svenska bilsportsstjärnor väntar på att du ska joina just deras team. Vem väljer du?

1.Oliver Solberg
2. Tina Thörner
3. Pontus Tidemand
4. Kevin Hansen
5. Johan Kristoffersson

Ju säkrare och mer miljövänligt du kör, desto högre score får du i appen. Kanske är det du som tar hem titeln “Sveriges Smartaste Bilförare”?

Ladda ner appen FIA SDC och börja tävla!

App Store: https://apps.apple.com/se/app/fia-sdc/id1425748874Google
Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.leanportal.sdc


20-10-20 Svensk Bilsport lanserar tävling om Sveriges smartaste bilförare
Vem är Sveriges smartaste bilförare? Den frågan vill Svensk Bilsport få ett svar på genom en landsomfattande tävling för alla körkortsinnehavare som nu kan vara med och tävla tillsammans i team med kända bilsportstjärnor.

Tävlingen bygger på det internationella bilsportförbundet, FIA:s satsning för en säkrare trafikmiljö, där konceptet FIA Smart Driving Challenge är väldens första tävling i smart, säker och miljövänlig körning. Teknologin bakom tävlingen är framtagen av Greater Thans AI som bedömer hur säkert och miljövänligt en förare kör. Initiativet från FIA handlar om att uppmuntra vanliga bilister att utveckla ett smartare körbeteende. Sverige är först ut av bilsportens medlemsländer när Svensk Bilsport nu lanserar ”Sveriges smartaste bilförare”.
- Vi är stolta att var först med detta projekt och hoppas att andra länder följer vårt exempel. Det internationella förbundet arbetar inte bara med tävlingsdelen av bilsport utan har flera projekt för att öka trafiksäkerheten och miljöpåverkan. Att vi nu i Sverige, tillsammans med FIA kan vara med och lansera den här tävlingen som har som mål att få fler att köra säkert i trafiken känns riktigt bra, säger Anna Nordkvist, vd Svensk Bilsport.

Projektet leds av rallyikonen Tina Thörner som tillsammans med några av Sveriges största bilsportprofiler Kevin Hansen, Oliver Solberg, Pontus Tidemand och Johan Kristoffersson vill engagera svenska bilister att köra smartare, säkrare och miljövänligare.
- Jag är väldigt stolt över att få leda det här projektet och den här tävlingen. Det är ett fantastiskt sätt för alla bilister att stråla samman under vardagskörningar och därigenom aktivt bidra till att förbättra miljön och öka trafiksäkerheten. Samtidigt får alla deltagare möjligheten att kämpa för vinnartiteln, att bli Sveriges smartaste bilförare, säger Tina Thörner, Project director of FIA Smart Driving Challenge.

Teknologin bakom tävlingen bygger på Greater Thans AI teknologi som i realtid bedömer körbeteende baserat på risknivå och C02 utsläpp.

Vinnaren av den nationella tävlingen ”Sveriges smartaste bilförare” blir direktkvalificerad för att tävla i den globala finalen där internationella bilsportförbundet, FIA kommer att kora vinnaren av titeln The World’s Smartest Driver 2020”.

Appen för att vara med och tävla hittar du här,
app store: https://apps.apple.com/se/app/fia-sdc/id1425748874
google store: https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.leanportal.sdc

Mer information om Sveriges smartaste bilförare finns här, www.sverigessmartastebilforare.se

sbf.se/


20-10-05 Krutcupen Sveriges Enklaste Bilsport har nu gjort klart kalendern 2021
Krutcupen Sveriges Enklaste Bilsport har nu gjort klart kalendern inför 2021 med cupen Västra:
Trollhättan, Sotenäs, Vara MK samt Dals MK Folkrace.

2020 har varit ett "Annorlunda" år med Corona och publikfria tävlingar. Nu blickar vi alla framåt inför 2021 och Krutcupen öppnar nu upp för 2021 års Värmlandscup.

Fördelarna med Krutcupen är just det enkla insteget för att fostra nya bilsportförare men även kunna erbjuda ett budgetalternativ till bilsport som tenderar att bli både dyrare och svårare att kunna bedriva både för aktiva samt arrangörer.

SBF nya ledning har öppnat upp för dialog med Krutcupen föreningen om att Enkel bilsport är positivt för sporten i Sverige. www.krutcupen.se.

Vill bjuda samtliga föreningar till Sotenäs den 10 oktober eller 17 oktober på Tierp Arena för att se och prova Krutcupen.
Under dagen kommer ordförande Hans Johan Medelberg skapa informationsmöte hur enkelt Krutcupen kan köras på olika banor runt om i Värmland.

Nu skapar vi verksamhet gemensamt för att Svensk Bilsport ska kunna få ett riktigt bra 2021.
Det förtjänar vi alla bilsport vänner efter detta förbaskade Corona-år.
Vid akuta ärenden till oss på enkelbilsport.se ring 070-798 23 78.

Enkel Bilsport är precis vad det låter.
Enkelt att köra och enkelt att arrangera.

Hemsida www.enkelbilsport.se
20-10-02 Kompensationsstöd till idrottsföreningar hösten 2020
Idrottsföreningar och specialidrottsförbund kan ansöka om kompensationsstöd för ekonomiska konsekvenser av coronakrisen för andra halvåret (kvartal 3 och 4) 2020.

Regeringen har beslutat om ett stödpaket på 1 miljard kronor för att kompensera idrottsrörelsen till följd av coronapandemin. RF har uppdraget att fördela stödet till idrottsrörelsen.

Föreningar kommer att kunna ansöka om stödet i två omgångar:
- Ansökningsomgång 1 från 15 oktober-26 oktober kl 12.00 för ekonomiska förluster för kvartal 3.
- Ansökningsomgång 2 från mitten av januari (datum ej satt) för ekonomiska förluster för kvartal 4.

Om kompensationsstödet hösten 2020
Kompensationsstödet under hösten 2020 kommer till stora delar bygga på det regelverk och de riktlinjer som användes till det tidigare kompensationsstödet, för första halvåret 2020. Vissa mindre förändringar kan dock ske efter att RF fått de slutgiltiga villkoren för stödet från staten. I utgångsläget är syftet med stödet att ge idrottsföreningar förutsättningar att överleva och fortsatt kunna bedriva idrottsverksamhet och evenemang.

Precis som vid vårens ansökan kommer det vara centralt för ansökan att föreningar kan lämna in verifierbara underlag såsom årsredovisningar, verksamhetsberättelser och resultatrapporter. Det kommer också vara viktigt att föreningarna kan redogöra för eventuella kostnadsbesparingar som skett, och eventuella andra statliga eller kommunala bidrag (för coronakrisen) som föreningen tagit emot under perioden.

Vissa föreningar kommer att ansöka via sitt specialidrottsförbund (SF). SF ansöker om utpekade verksamheter och evenemang för sina föreningar. Däribland de högsta serierna i lagidrotter, större cuper och turneringar, exempelvis Gothia Cup och motionsevenemang som Cykelvasan och Lidingöloppet. En lista över utpekade verksamheter kommer att presenteras innan ansökningsperioden startar. Respektive SF kommer också kontakta de idrottsföreningar det gäller.

Regelverk för kompensationsstödet
Riksidrottsstyrelsen (RS) kommer besluta om regelverk vid sitt sammanträde 6–7 oktober. Efter RS beslut kommer regelverket publiceras på www.sbf.se.

I väntan på beslutet kan ni ta del av regelverket för vårens ansökan. Obs! att det inte längre gäller, men det kan ge en bild av hur regelverket är utformat.

Regelverk för Kompensationsstöd IF våren 2020: https://www.rf.se/globalassets/riksidrottsforbundet/nya-dokument/mediearkiv/bidrag-och-stod/tilldelade-stod/regelverk/regelverk-kompensationsstod-if-2020-04-20.pdf

Ansökan
Idrottsföreningar ansöker om kompensationsstöd inloggade i IdrottOnline under fliken Idrottsmedel. Det kommer att vara två ansökningsomgångar, en i oktober och en i januari 2021.

Behöriga att ansöka är de i IdrottOnline angivna rollerna Ordförande, Kassör och Idrottsmedel firmatecknare. Exakt vad man kan söka stöd för och hur ansökan går till kommer framgå efter att RF fått villkoren för stödet från staten.

Vid frågor kontakta kompensation@rfsisu.se

https://www.sbf.se/Nyheter/SvenskBilsport/kompensationsstodtillidrottsforeningarhosten2020/

20-09-10 Magnus Berthling ny ordförande i Svenska Bilsportförbundet
När Svensk Bilsport under söndagen den 6 september genomförde årets försenade Förbundsmöte så valdes Magnus Berthling till ny ordförande i förbundet.
- Först ett jättetack för förtroendet. Jag brukar säga att jag har ett mantra att det som är enkelt är tråkigt och det som är svårt roligt och detta kommer bli svårt och med det även riktigt roligt, sa Magnus Berthling under sitt tal till Förbundsmötet efter att han röstat fram som ny ordförande för Svensk Bilsportförbundet.

Efter att världen drabbades av coronaviruset har inget varit sig likt. Det årliga Förbundsmötet var planerat till den 26 april. När det inte gick att genomföra var 14 juni nästa förslag. Men när inte heller det fungerade blev förslaget 6 september och det mötet genomfördes under söndagen på Scandic Hotell i Infra City norr om Stockholm. Förbundsmötet sändes även live på Svensk Bilsports playkanal, www.sbflay.se

Det framflyttade Förbundsmöte som beslutade om en delvis ny styrelse och det med en ny ordförande. Lämnar från tidigare styrelse gör Daniel Nyman, Örjan Eriksson och Anna Elgtorp. Berthling som är en van styrelseordförande där han bland annat har rollen inom Lekia-koncernen kommer nu in i bilsportens värld.
- Jag kommer gå all in i detta och min ambition är att vi nu med den nya styrelsen på plats ska öka takten i styrelsearbetet. Vi har helt klart en del svåra men även akuta frågor framför oss vilket gör att vi verkligen måste vara på tå nu. Men bilsporten är också stark och vi sitter på många värden som vi nu måste börja använda oss av på alla områden. Så en tuff, men rolig och utvecklande framtid är vad jag ser framför mig.

Och med de orden avslutade Svensk Bilsportförbundets nya ordförande Magnus Bertling Förbundsmötet 2020.
20-09-08 Gamla SBF-styrelsen fick inte ansvarsfrihet - Magnus Berthling ny ordförande i Svenska Bilsportförbundet
När Svensk Bilsport under söndagen den 6 september genomförde årets försenade Förbundsmöte så valdes Magnus Berthling till ny ordförande i förbundet.

Efter att världen drabbades av coronaviruset har inget varit sig likt. Det årliga Förbundsmötet var planerat till den 26 april. När det inte gick att genomföra var 14 juni nästa förslag. Men när inte heller det fungerade blev förslaget 6 september och det mötet genomfördes under söndagen på Scandic Hotell i Infra City norr om Stockholm. Förbundsmötet sändes även live på Svensk Bilsports playkanal, www.sbfplay.se

Efter traditionell övergripande inledning av Förbundsmötets ordförande och till lika Riksidrottsförbundets ordförande, Björn Eriksson, där han belyste den tuffa tid som idrottsrörelsen nu står inför och övergripande hur Riksidrottsförbundet nu arbetar vidare med regeringen i samband med covid-19, samt en dragning där han även belyste frågan som nu finns inom idrotten gällande eventuella sammanslagningar av förbund och frågan kring hur det då ska göras med medlemstillhörigheten och hur rösträkning ska komma att behandlas startade årets Förbundsmöte.

När sen Förbundsmötet kom igång bockades punkterna snabbt av i föredragningslistan början.
Något som lät sig göras efter att mötets deltagare under lördagen haft en lång mötesdag där man gått igenom det kommande Förbundsmötet.

Verksamhetsberättelsen gicks igenom utan större justeringar. Frågan om ansvarsfrihet för styrelsen gällande revisionsberättelsen krävde dock en rösträkning. Den begärda rösträkningen genomfördes som en öppen omröstning där utfallet blev 25 röster mot 11 med övervikt till förslaget att inte ge styrelsen ansvarsfrihet.

Under propositionerna blev det bifall till samtliga förutom proposition 8 gällande arbetet med distriktsindelningen som styrelsen drog tillbaka med motiveringen att frågan ska tas upp till ny fortsatt diskussion mellan den nya styrelsen och distrikten. Med det tillbakadragande föll även motionerna 1 till 3 från distrikten Göteborg och Västra som drog tillbaka sina motioner.

Med det genomförda Förbundsmötet har nu efter mötets beslut en delvis ny styrelse röstats fram och det med en ny ordförande. Lämnar från tidigare styrelse gör Daniel Nyman, Örjan Eriksson och Anna Elgtorp som efter förslag från sittande Förbundsmöte ersätts av Fredrik Wakman. Förslagen från valberedningen Maria Björk Svensson och Roger Engström röstades enhälligt in som ledamöter i Förbundsstyrelsen. Enhälligt beslut blev det även för Magnus Berthling som tar över ordföranderollen från avgående Daniel Nyman.

Berthling som är en van styrelseordförande där han bland annat har rollen inom Lekia-koncernen kommer nu in i bilsportens värld.
- Först ett jättetack för förtroendet. Jag brukar säga att jag har ett mantra som säger att det som är enkelt är tråkigt och det som är svårt roligt och detta kommer bli svårt och med det kommer det även att bli riktigt roligt. Vi har helt klart en del svåra men även akuta frågor framför oss vilket gör att vi verkligen måste vara på tå nu, sa Magnus Berthling under sitt tal till Förbundsmötet efter att han röstat fram som ny ordförande för Svensk Bilsportförbundet.

- Jag är van vid hårda debatter och tuffa tag, men jag har en vädjan och det är att vi alla i diskussioner håller oss till sakfrågor och har en god ton till varandra. Då blir det bättre.
Jag har erfarenhet från flera styrelseuppdrag där det bråkats och varit tufft men där man sen haft en trevlig stund under fikat för att man just diskuterat sakfrågor och inget annat under mötet, berättade Berthling och fortsatte.

- Jag ser fram mot att komma igång och arbeta med Anna och övrig personal på kansliet och försöka lära känna dem. Jag ska träffa alla i veckan som kommer. Det blir mycket nytta att ta in. Jag kan styrelsearbetet och siffror, men att förstå djupet i verksamheten och skapa nya relationer inom bilsporten, där finns det mycket för mig att ta tag i, berättade Berthling som avslutade sitt tal med att lyfta en fråga som han redan har satt som en kärnfråga för sitt nya uppdrag.

- Jag har varit på bilsporttävlingar i 40 år och jag har aldrig fått frågan om jag vill börja med bilsport eller om jag är intresserad av att bli medlem i en förening. Det får jag frågor om från alla andra idrotter jag besöker. Det saknar jag i bilsporten. Min ambition är att vi ska knyta så många vi kan av dessa människor som är intresserade av bilsport på något sätt till förbundets verksamhet.
Vi måste bli fler och vi måste alla hjälpa till att vi blir fler. Den frågan kommer jag att driva.

Och med de orden avslutade Svensk Bilsportförbundets nya ordförande Magnus Bertling Förbundsmötet 2020.

https://www.sbf.se/Nyheter/SvenskBilsport/magnusberthlingnyordforandeisvenskabilsportforbundet/

20-08-27 Hjälp till med Motorsport i Värmland!
Motorsport i Värmland startades som tidning av Ingwar "Inax" Axelsson 1978. 1998 laddades det för första gången upp material på www.motorsportivarmland.nu.. Inax var en eldskäl som brann för motorsporten och uppdaterade sidan in i det sista trots lång och svår sjukdom. När han gick bort i augusti 2004 fick jag (Maria Berglind) äran att ta över hans livsverk.

Motorsport i Värmland/Motorsport i Sverige drivs vidare i hans anda och samlar allt från nyheter, racerappotert, inbjudningar, resultat, bild- och tidninglänkar och mycket mer.

Sidan är en av Sveriges mest besökta, med flera miljoner unika besökare årligen, och uppdateras 24-7 med hjälp av annonser, sponsorer och stöd från besökarna.

Vill du vara med och driva arbetet med all motorsportinformation vidare?

Lämna dit frivilliga stöd:
FrivilligSpons
BG: 5797-0402
Swish: 0731801368
Vill du ha med en logga, maila den!

Har F-skattsedel, så du kan få faktura/kvitto på ditt bidrag!


Eller hör av dig till mig på 0731-80 13 68 eller via mail maria@motorsportivarmland.nu för info om eventuell sponsring/annons.

Låt oss driva sidan och Inax minne vidare i många många år till!
20-08-27 Sebastian Bourghardt fortsätter med livesänd rallypodd i höst
När coronapandemin I mars satte stopp för allt rallytävlande över hela världen så startade Rally Lives Sebastian Bourghardt snabbt tillsammans med många fantastiska sponsorer en livesänd Rallypodd som varje måndag klockan 19.00 sändes live via Rally Lives facebooksida. I podden intervjuades några av landets och världens största profiler inom bilsport, och podden blev snabbt populär bland lyssnarna. Efter 19 veckors livesändning och 250 000 lyssningar tog podden en paus, men den 7:e september kommer den tillbaka igen för att fortsätta sända hela september, oktober och november. Fortsatt med fokus på intervjuer med profiler, men även en stor del intervjuer och reportage från de tävlingar som körts.
– Tack vare fantastiskt stöd från våra sponsorer så kommer poddarna fortsätta sändas under hela hösten, och jag ser oerhört mycket fram mot att fortsätta ta del av de fantastiska historier som våra motorsportprofiler sitter på. Men även fortsätta att erbjuda en samlingspunkt för alla bilsportälskare som fortfarande inte kan ta del av vår fantastiska sport i skogen och på banorna, säger Sebastian.

I höst presenterar vi även ett samarbete med Sunnyside Experience och deras kampanj #FkkCancer, som de senaste åren samlat in 130 000 kronor till cancerforskning. Vi erbjuder nu ett paket där lyssnarna kan köpa riktigt snygga #FkkCancer-klistermärken, samtidigt som man också är med och stöttar programmet. Genom att Swisha 325 kronor till 0763571228 köper man en dekal i antingen vit, orange eller guld. Dessutom kommer man under hela hösten få ta del av exklusivt poddmaterial som inte sänds i vanliga programmet. Av 325 kronor går 175 kronor till cancerforskning utvald av Sunnyside Experience.

#FkkCancer podd-paket:

Swisha 325 kronor till 0763571228 (Sebastian Bourghardt)
Uppge adress och önskad färg (vit, orange eller guld) i meddelandefältet
I paketet ingår också tre månaders exklusivt poddmaterial som intervjuer, reportage och bakom kulisserna-material som inte sänds i vanliga programmet.
175 kronor går till cancerforskning utvald av Sunnyside Experience.
20-07-24 Arrangera tävling under coronapandemin
Svenska Bilsportförbundet (SBF) har sedan pandemins utbrott haft en nära dialog med Riksidrottsförbundet i ämnet Covid 19 och varit noga med att följa myndighetsbeslut samt råd och rekommendationer från FHM.

Svenska Bilsportförbundet (SBF) har sedan pandemins utbrott haft en nära dialog med Riksidrottsförbundet i ämnet Covid 19 och varit noga med att följa myndighetsbeslut samt råd och rekommendationer från FHM.

Det har på senare tid funnits frågor relaterade till rekommendationerna, om huruvida SBF kan arrangera tävlingar under pågående pandemi. Efter att vi talat med myndigheter, Riksidrottsförbundet och jurister så kan vi konstatera att förutsättningarna är olika i olika regioner och att tillståndsgivande myndigheters beslut även de varierar över landet.

SBF tillståndsgivning för SM/RM tävlingar samt den tillståndsgivning som är delegerad till SDF, distriktstävlingar mm har till huvudsyfte att säkerställa att sökta tävlingar uppfyller SBF regelverk.

Myndigheters tillstånd för exempelvis offentlig sammankomst har andra syften.

För att en tävling i SBF regi skall kunna genomföras krävs tillstånd från båda ovan nämnda.

Svenska Bilsportförbundets styrelse har enhälligt beslutat att de Rikstävlingar, SM/RM, oavsett sportgren, som uppfyller både myndigheternas och SBF regelverk skall tillåtas.

I de tävlingar där SDF är tillståndsgivare, avgör SDF själva om de skall tillåtas.

För mer information kring hur Svensk Bilsport arbetar med verksamheten under Corona, se nedan.
https://www.sbf.se/Nyheter/SvenskBilsport/svenskbilsportsverksamhetundercoronariktlinjerochrad2020-06-23/

20-07-16 Klara tävlingar i SBFPlay som du ser med sommarpasset (all acess tom 31 augusti). Rallycross SM Västerås, 18-19 juli
Folkrace, Sommarracet, Hästveda 18 juli
Dragracing, Mantorp Drag Revival, 25-26 juli
Folkrace, Svampafestivalen, Tomelilla, 31 juli-1 augusti
Rallycross-SM final, Arvika 7-9 augusti (semifinaler och finaler även i SVT)
Folkrace, Helsingborg 22-23 augusti

Så nu är det åter dags att planera sittningarna i tv-soffan eller hängmattan. Med SBFPlay tar du med dig skärmen, sändningen och bilsportens action till dit där just du är. På det planerade programmet finns flera fartfyllda tävlingar. Allt kan ses med SBFPlays sommarpass all acess tom 31 augusti.

Alla sändningar ses i Svensk Bilsports kanal www.sbfplay.se med sommarpasset (all acess tom 31 augusti). Sommarpasset införskaffas på www.sbfplay.se eller för medlemmar och licenserade förare/funktionärer via länk i Svensk Bilsports app.
Pris för sommarpasset (all acess tom 31 augusti)
399 för alla Svensk Bilsports medlemmar (länk måste användas via Svensk Bilsports app).
499 för övriga.

Som licenserad förare inom Svensk Bilsport kan du skaffa dig SBFPlay sommarpass för 399 kronor genom att genomföra ditt köp via länk i Svensk Bilsports app där du har din licens/er.

För dig som medlem inom någon av Svensk Bilsports föreningar men inte licenserad kan även du använda dig av sommarpasset för 399 kronor, du använder då dit LoTS-id.

Om du av din förening ännu inte fått tillgång till ditt LoTS id gäller följande.
För inloggning till LoTS måste din förening lägga in dig i IdrottOnline först. Föreningsadministratören lägger in dig där sen är det bara för dig att gå till lots.sbf.se och klicka ”glömt lösenord”, fylla i ditt personnummer och klicka ”begär nytt lösenord”.
Då kommer ett mail till din epost (kolla ”spam” eller ”skräppost” också). Klicka på länken i mailet så får du sätta det lösenord du vill ha och sedan är du inloggad.

Här hittar du Svensk Bilsports egen playkanal, www.sbfplay.se

20-06-26 SBF-kansli stängt vecka 29 och 30
Under veckorna 29 och 30 håller Svensk Bilsports kansli semesterstängt. Kansliet öppnar åter med vanliga tider måndag 27 juli i vecka 31.
Glad sommar!
20-06-26 Sveriges bästa garage - var med och tävla
Svensk Bilsports partner skruvat.se undrar nu vem som har Sveriges bästa garage och de gör det med en tävling som pågår till 9 juli. Och för den som vill vara med finns det fina priser i potten.
Det kan var allt från det coolaste, minsta, största, smutsigaste, fetaste garaget till det mest välstädade och pompösaste. Alla har lika stor chans att vinna.

Du nominerar ditt garage (eller grannens om man vill att grannen ska vinna) genom att maila in foto eller video på sitt kära garage till oss. Ju mer info desto bättre.
En stenhård och såklart omutbar jury från Skruvat.se utser en vinnare baserat på inskickat material.

Mer information om tävlingen finns här, https://www.skruvat.se/tips-råd/sveriges-bästa-garage
20-06-26 Bilsportnytt hela sommaren
Hela sommaren tisdagar 20.00 kommer du även kunna se Bilsportnytt där Sebastian Bourghardt följer upp det senaste inom bilsportvärlden under hela sommaren där både Rally, Indycar, rallycross och racing kommer att bevakas. Du hittar det som alltid på www.sbfplay.se
20-06-25 Svenska Bilsportförbundet växlar upp på Solidsport
Nästa idrottsförbund flyttar in på Solidsport. Nu är det klart att Svenska Bilsportförbundet väljer att växla upp på Sveriges största kanal för livesänd sport.
– Vi hoppas nu kunna locka en ännu större publik till svensk bilsport, säger Jörgen Ekwall, marknadsansvarig på Svenska Bilsportförbundet.

Nu står det klart att Svenska Bilsportförbundet flyttar in på Solidtangos egenutvecklade streamingplattform för idrotten, Solidsport. Sveriges största kanal för livesänd sport.
– Det ska det bli fantastiskt kul att få fortsätta vår resa och utveckla samarbetet tillsammans med Svenska Bilsportförbundet, säger Johan Lundqvist, en av grundarna till Solidtango och Solidsport.

Redan till helgen kommer förbundet livesända SM i Rallycross på sin nya kanal solidsport.com/sbfplay

20-05-20 Rally Live bjuder på Super Rally Weekend - fyra dagar rallysändningar
Kristi Himmelsfärdshelgen brukar traditionsenligt innebära att Sveriges rallyelit samlas för att göra upp i klassiska South Swedish Rally, sedan ett par år tillbaka med bas i Älmhult. Men på grund av rådande situation med Coronaviruset är tävlingen uppskjuten till slutet av sommaren, och har lämnat ett stort hål för alla rallyintresserade denna helgen. Det hålet vill Rally Live fylla med fyra dagar fyllda av rallysändningar via facebook och SBFplay.se.

På fredag 19.00 inleds Super Rally Weekend med en återsändning av förra årets tv-sändning från SSR och den öppnande sträckan på Millebygden, detta följs på lördag 09.00 av en återsändning av Rallyradion från lördagsetappen av SSR 2019. På söndag befinner sig Rally Live på Falköpings Motorstadion för att direktsända deras rallyträning med 20 bilar som bjuder på rallyaction, och på måndag toppas helgen med vår uppskattade livepodd som sänds precis som vanligt.
– Det kändes jättekonstigt att ha en Kristi Himmelsfärd utan någon typ av rally, så att kunna erbjuda fyra dagar med rallysändningar känns superkul. Framförallt blir det kul att efter nästan tre månader få se rallybilar i action på riktigt när vi sänder Falköpings träning på söndag. Förhoppningsvis blir våra sändningar uppskattade efter en alldeles för lång period utan rally, säger Sebastian Bourghardt på Rally Live.

På onsdag kommer Rally Live även att vara inblandade i sändningarna från Legend Cars Speedracing på Gelleråsen Arena, samt Race4Funs säsongspremiär på Mantorp Park nästa söndag.

Tablå Rally Live Super Rally Weekend 22-25 maj:
Fredag 22/5 19.00: Återsändning TV-sändning South Swedish Rally 2019 SS1 - Live på facebook.com/rallyradion
Lördag 23/5 09.00: Återsändning rallyradion South Swedish Rally 2019 lördag - Live på facebook.com/rallyradion
Söndag 24/5 10.00: Livesändning från rallyträning Falköpings Motorstadion - Live på SBFplay.se
Måndag 25/5 19.00: Livepodd - Live på facebook.com/rallyradion
20-05-05 Svenska Bilsportförbundets ordförande avgår
Idag meddelade Lars Pettersson att han avgår som ordförande med omedelbar verkar i Svenska Bilsportförbundet styrelse.
– Svensk bilsport står inför många viktiga frågor framöver som vi inom hela bilsportsverige behöver lägga fokus på. Den senaste tidens diskussioner vi haft i svensk bilsport har tagit fokus från just de viktiga framtidsfrågorna, vilket på sikt inte är bra för bilsportsverige eller för förbundet. Mot bakgrund av det har mitt beslut vuxit fram att nu avgå som ordförande, säger Lars Pettersson.
– Jag är i stolt över de åren jag haft i styrelsen och de senaste två åren som ordförande och jag vill tacka alla i bilsportsverige för det engagemang som finns för att utveckla vår idrott och mitt engagemang för svensk bilsport kommer inte försvinna efter detta, säger Lars Pettersson.

Vid frågor hänvisar vi till Daniel Nyman, vice ordförande.
20-05-04 More gamers join the SWC ahead of Pirelli Rally Argolis
The Solberg World Cup in association with DirtFish continues to grow with almost 14,000 gamers
Solbergs delighted to welcome Pirelli to the championship for round three
xVZombieSlayaaVx wins Circle K Norge Rally Värmland to lead SWC
Greece’s Pirelli Rally Argolis is up and running now

After a fortnight of competition, the second round of The Solberg World Cup in association with DirtFish has ended with xVZombieSlayaaVx heading 13,864 fellow gamers through the treacherous winter conditions.

Fresh out of the first round in Monte Carlo, competitors were greeted by perfect rally roads with plenty of snow and ice lining the super-fast Swedish stages.

After finishing 11th in his Circle K Norge-liveried Volkswagen Polo GTI R5, a result that moves him to eighth in the championship, Oliver said: “I was happy with the performance. Like the first round in Monte, it was really close and tense competition. Maybe I have done more practice in these stages, it’s a little bit natural that you are going to spend longer doing your own home rally.
“I love the conditions in Sweden, Codemaster did such a fantastic job with this event on DiRT Rally 2.0 – it’s amazing. You can push hard, really hard and use the snowbanks. This rally is rewarding you to take the risk and go as bit faster.”

Sixth place for SWC round one winner ERT_CRsedmicky kept him right at the sharp end of the standings. He heads – virtually of course – to Greece in second place behind xVZombieSlayaaVx and with team-mate ERT_Jarod third.

The next rally definitely won’t reward risk-taking. From the Scandinavian deep freeze, The Solberg World Cup is heading south, to the hard-baked tracks of central Greece for Pirelli Rally Argolis.

Pirelli has always enjoyed a great relationship with the Solberg family, supplying Petter’s factory Subarus and winning the world championship with him in 2003. That association moved to the next generation with Oliver and has now progressed to the virtual world.

Pirelli’s head of F1 and racing Mario Isola said: “The Solberg family are huge friends of Pirelli: we’ve got some fantastic memories of Petter’s achievements with us in the past, and we’re looking forward to seeing more of Oliver on the world’s stages in future.
“Unfortunately, that’s not going to be for a while because of the Covid-19 pandemic. So, in the meantime, we’re delighted to put our name to Greece’s round of the Solberg World Cup – Pirelli Rally Argolis which is online from now until Sunday.

“Petter won the Acropolis Rally with us in Greece in 2004 – but this time the Solbergs will be up against thousands of other competitors virtually, so it’s going to be fun to see how the gamers stack up against the professionals!”

Talking about his chances in Greece, Oliver added: “This one is going to be hard work. We will have to be much more aware to look after the car in these really hot conditions. Papa was saying he thinks we should make everybody turn up the heating or sit in front of the fire to do this one – just to make it more realistic!
“Sweden was the rally to attack, this is maybe the one to take a tactical approach and drive more with the head. Let’s see…”

Pirelli Rally Argolis is open for competition from today (Monday May 4) and will run until midnight on Sunday May 10.
20-04-28 Korttidspermitteringar på Svensk Bilsport kansli
Rådande Covid-19 pandemi har tvingat Svensk Bilsport att genomföra korttidspermitteringar av kansliets personal.

Permitteringarna träder i kraft den 1 maj och kommer att pågå under minst några månader framöver, troligen t.o.m. 31 augusti, men kan även komma att förlängas. Detta medför ytterligare begränsningar av personalens tillgänglighet samt att behandlingstider riskerar att förlängas.

I första hand rekommenderas alla att söka svar hos den egna klubben eller via förbundets hemsida www.sbf.se där det finns svar på ett flertal av de frågor som dagligen kommer till kansliet. Det går också bra att ställa frågor på Svensk Bilsports frågeforum Fråga Svensk Bilsport, https://fraga.sbf.se/
20-04-11 Tips i coronatider - Du har väl inte missat rallypodden!
Rallypodden startades av Daniel "Dalle" Karlsson och Hampus "Jutarn" Juteryd. En pod för dem som tycker rally är riktigt skoj. Ofta vet man kanske inte så mycket om dem som kör eller som åker kartläsare, men rallypoden ger dig mer info samt lyfter fram arrangörer och andra personer som betyder mycket för Rally-Sverige.
– I nu läget har vi släppt 15 avsnitt med en väldigt blandad kompott av folk inom rallysporten. Vi tycker det är super kul att kunna ge nåt tillbaka till alla rallyfolk runt om i Sverige. Vårt jobb med att utveckla podden fortsätter och vi kommer släppa en vlogg under april månad.
Så in och lyssna där poddar finns och besök oss gärna på våra sociala medier, säger Hampus "Jutarn" Juteryd.

Hemsida www.rallypodden.se

Lyssna via https://shows.acast.com/rallypodden/
Eller Spotify https://open.spotify.com/show/7C7jP7rHYamh48BDXTa1pn?si=Jfdv10h4QiWUfb8kLsmiyw

Vi önskar er en glad påsk och hoppas ni vår en skön helg.
20-04-09 Klart för Solberg World Cup på DiRT Rally 2.0
Solberg RACE blev en succé. Nu steppar Oliver Solberg upp ett par snäpp och bjuder in till Solberg World Cup i samarbete med DirtFish.

Det ingår sex race i simrally-tävlingen, och startskottet går den 13 april.

Din dröm kan nu gå i uppfyllelse! Vinnaren av Solberg World Cup kan packa väskan och sätta sig på planet till Seattle, USA. Där väntar Oliver Solberg på vinnaren, som får en unik DirtFish rallykurs i en fullspäckad rallybil. Alla rese- och hotellkostnader täcks naturligtvis - och inte bara för vinnaren, utan denne får även ta med sig en person.

Oliver Solberg blev överväldigad att nästan 4500 anmälde sig till DiRT Rally 2.0-baserade simulatorloppet förra månaden. Succén gjorde honom än mer motiverad att skapa ett till mästerskap. Och vad ska mästerskapet kallas? Det blir Solberg World Cup såklart.

Precis som riktiga rally-VM-säsongen börjar på vintern i de franska Alperna, gör också Solberg World Cup i samarbete med DirtFish det. Dessutom har 18-åringen valt ut ytterligare fem välkända VM-rundor.
- Stödet för The Solberg RACE var helt otroligt och större än jag någonsin kunnat trott. Och jag måste erkänna att medan jag körde det loppet tänkte jag på möjligheterna att få till ett mästerskap, säger Oliver Solberg.

Vi upplever nu är svår situation, så för många människor kan det vara bra att ha något annat att tänka på än det som händer i världen just nu. Det är mitt mål med allt; att få deltagarna att tänka på nästa Solberg-VM-runda, förberedelser, utformningen av bilen och allt som är kopplat till denna tävling.
- När det gäller att välja tävlingar i serien kollade jag noga igenom det DiRT Rally 2.0 har att erbjuda, och jag ville ha tävlingar så lika som möjligt de jag redan har verklig erfarenhet av. Grekland är som Mexiko och Finland liknar Lettland.

Det fick kalendern att se ut på följande vis:
Solberg World Cup i samarbete med DirtFish
Runda 1: Monte Carlo, Monaco (13-19 april)
Runda 2: Värmland, Sverige (20 april-3 maj)
Runda 3: Argolis, Grekland (4-10 maj)
Runda 4: New England, USA (11-24 maj)
Runda 5: Jämsä, Finland (25-31 maj)
Runda 6: Powys, Wales (1-14 juni)

Särskilt i Lettland känner Oliver sig hemma. Förra året skrev han historia om att bli den yngsta EM-rallyvinnaren (17 år) när han klev överst på pallen i Rally Liepaja.
-Vi kommer att köra med R5-bilar i mästerskapet säger Oliver.
Som jag saknar min snygga Volkswagen Polo GTI R5 och för att inte tala om mitt råskinn ŠKODA FABIA Rally2 evo."

Solbergs VM-poängsystem i samarbete med DirtFish kommer att belöna de 500 * bästa förarna i sammanfattningen från varje omgång. Full poängöversikt kommer att finnas tillgängligt i DiRT Rally 2.0 SWC-klubben.
Dessutom tilldelas bonuspoäng till de snabbaste förarna på den sista specialsträckan (50, 40, 30, 20, 10 poäng).

All information före, under och efter tävlingarna samt poängöversikt finns på Olivers Facebook-sida.
- Huvudpriset i Seattle går till vinnaren av hela mästerskapet, men de tre bästa förarna i alla deltävlingarna kommer att få fina priser, säger Oliver.

Trevor Wert är marknadschef på Seattle-baserade Rally School och mediaföretaget DirtFish.
- Låt mig först säga att det är fantastiskt att få arbeta med Oliver, Petter och Pernilla. Familjen Solberg är full av entusiasm och hängivenhet till allt de involverar sig i, och Solberg World Cup är ett annat exempel på det. Det faktum att Oliver kunde samla nästan 4500 personer till The Solberg RACE förra månaden är helt otroligt.
- För att öka medvetenheten om Solberg World Cup kommer vi att erbjuda förhandsreportage och reportage från alla sex omgångar på DirtFish.com, samt annat roligt och exklusivt innehåll. Vi kommer också att anmäla ett par team från DirtFish-skolan som deltagare i mästerskapet.

- Detta är det optimala sättet att förmedla rally till fansen under denna svår tid som nu råder över hela världen.

Och hur är det med huvudpriset?
Mästerskapsvinnaren kommer att få en unik möjlighet att komma till DirtFish i Seattle och tillbringa en dag med Oliver för att lära sig att köra, och inte bara det, Oliver bjuder såklart på middag på kvällen. Detta är en möjlighet du bara får en gång i ditt liv! Dessutom erbjuder vi topp 3 förare i varje omgång på t-shirts och mössor. Vi kommer också att dela ut några "Solberg-överraskningar" till de slumpmässigt utvalda på listan över genomförda deltagare i varje omgång, säger Trevor Wert.

Vi är medvetna om att några av spelarna som deltar i Solberg World Cup i samarbete med DirtFish kan vara lite yngre - varför vi erbjuder två biljetter så målsman kan följa med, och är du lite äldre så tar du såklart med den du önskar :)

”Lita på mig, vinnaren av Solberg World Cup i samarbete med DirtFish kommer inte att glömma den här resan i första taget.” säger Oliver

Oliver Solberg är i dialog med sina personliga sponsorer för att involvera dem i Solberg World Cup. Vad han får till på den fronten återkommer vi med.

Mer information om Solberg World Cup i samarbete med DirtFish kommer att finnas tillgängligt på DirtFish och Oliver's sociala mediekanaler (@OliverSolberg01 och @dirtfishrally) från och med måndag 13 april.

För att delta i tävlingen behöver du antingen PlayStation 4, Xbox One eller speldator (där spelet är tillgängligt i Steam, Oculus och Microsoft Store) samt DiRT Rally 2.0-spelet (med alla rallyn nerladdade). För DiRT lowdown, gå till.

Alla som deltog i The Solberg RACE kommer automatiskt att registreras för Solberg World Cup i samarbete med DirtFish.
20-04-09 Jonas Fors grundar eSportlag med Sveriges ledande talanger.
NASCAR och simulatorplattformen iRacing utlovar prispengar om $300 000 som fördelas över finalisterna i ENASCAR Coca Cola iRacing Series, en turnering som delvis sänds i NBC Sports.
– Jag har sneglat på hur E-sportmarkanden har utvecklats och det blev i höstas solklart för mig, E-sporten växer och den traditionella sporten vacklar i det fortsatt digitaliserande samhället, säger Jonas.

Projektet har drivits med hjälp av Pontus Nilsson, teamchef för FORS eSPORTS.
– Det har varit kul att följa Jonas satsning på andra sidan Atlanten, och när Jonas frågade mig om den här idén så kändes det självklart att hoppa på, säger Pontus. Att vi sedan har lyckats locka till oss de här killarna känns helt otroligt. Det är ett väldigt skönt gäng, som också tillhör de högst rankade svenskarna i ovalracing. Det ska bli väldigt spännande att se hur vi kan utveckla det här vidare.

Talangerna Linus Broström, Tomas Andersson och Alexander Wegert anslöt sig under slutet av 2019 till projektet som idag offentliggörs.
– Vi har de tre bästa aktiva förarna i landet i samma lag och det är självklart en delikat utmaning att vara ledande inom nischen redan vid avteckningen av satsningen, säger Jonas. Vi har redan kört två race i Road to Pro där Linus Broström presterade en åttondeplats redan i premiären så vi har redan bevisat oss konkurrenskraftiga.

Linus Broström ser fram emot samarbetet och förutspår en ljus framtid.
– Att jobba med Jonas ska bli riktigt kul, säger Linus Broström. Den lilla tiden vi har haft tillsammans hittills har han visat prov på god racingkunskap och givit bra med tips, vilket redan hjälpt mig väldigt mycket i ett par race. Framtiden ser riktigt bra ut för våran del och jag tror vi kan ha något bra på gång tillsammans. Jonas var tydlig med sina mål både lång- och kortsiktigt, vilket gjorde att hela grejen kändes väldigt seriös. Innan det här har jag för det mesta suttit och köra race själv, men nu kan vi förhoppningsvis köra fler race tillsammans och hjälpa varandra både före, under och efter racen. Dessutom får man någonting mer att jobba för både för egen del och för teamet, samt att man kan dra stor nytta själv också av att hjälpa andra.

Tomas Andersson attraherades av att arbeta sida vid sida med Jonas Fors.
– Jag hoppade på denna satsning för att det är den mest seriösa satsning på ett svenskt eSport team som jag har hört talas om och med tanke på att det var Jonas Fors som låg bakom satsningen var valet enkelt när jag fick frågan, säger Tomas Andersson.
– Att jobba med Jonas är enkelt då han är social, lyhörd och väldigt ödmjuk till uppgiften då han kanske inte har samma bakgrund som oss andra i E-sporten, fortsätter Tomas. Det ska bli väldigt intressant att se vart detta kan bära av då Jonas vill driva eSport teamet jämsides med sin egna racingsatsning.

Alexander Wegert ser satsningen som en chans för Sverige att synas mer på ovalbanorna i iRacing än vad de gjort tidigare.
– Jag känner att Sverige verkligen ska synas bland många i iRacing oval då det är väldigt sällsynt och därför hoppade jag på för nu finns den möjligheten, säger Alexander Wegert.
– Jag ser att vi ska bli en familj i laget där vi ska hjälpas åt och ingen annan är bättre än den andra utan man peppar varandra och visar teamkänsla, har någon ett dåligt race så finns man där och även när man har ett bra race finns man där, fortsätter han.
Hela teamet har erfarenhet av bilsporten sedan tidigare men från olika håll, något som Jonas Fors ser som en styrka.
– Vi har tre väldigt starka individer att handskas med här, säger Jonas. Pontus Nilsson har varit ett enormt stöd som lagt grunden för att göra den här satsningen möjlig och jag är evigt tacksam för den tiden och engagemanget han lagt ner för att göra det möjligt att attrahera förare på den här nivån.
– Tomas Andersson har kört på Daytona vuxit upp i en rallyfamilj, Linus Broström tävlat i JTCC, fortsätter Jonas. Alexander Wegert har hållit på med gokart, drifting och folkrace samt tester i formelbil och JTCC, men dessutom vunnit turneringar på Dreamhack och försörjt sig på eSport tidigare.

FORS eSPORTS tävlar i Road to Pro, kvalserien till eNASCARS Pro-Serie. Från Pro Series kvalar de bästa vidare till eNASCAR Coca Cola iRacing Series, den enskilt största serien i simulatorracing.
– Vi tävlar mot NASCAR team som har eNASCAR som en del i sin verksamhet, vi har mycket att lära och många kontakter att bygga, säger Jonas. Vi har dessutom ett ansvar att representera Sverige. Vår utmaning ligger i att få förarna att dela med sig av sina hemligheter och utveckla varandra och att hitta rätt inställningar på bilarna för varje bana.

Satsningen är inte heller helt låst till ovalracing endast.
– Eftersom det är NASCAR jag håller på med så kändes det naturligt att börja här, säger Jonas. Det är ingenting som utesluter att vi senare, kanske tillochmed redan under året, grenar ut oss till Road course racing också. Det communityt på iRacing är en annan organism, kanske tar vi ett befintligt lag som satellitteam eller så plockar vi de talanger som visar intresse och passar i vår miljö.
20-03-20 Boråsaren Sebastian Bourghardt gör livepodd för att lyfta bilsporten under Coronakrisen
Sebastian Bourghardt från Borås är en välkänd röst för såväl Boråsare som motorfantaster. Under veckorna sänder han eftermiddagsprogrammet på den lokala radiokanalen Puls FM i Borås, och på helgerna sänder han den populära rallyradion från i stort sett alla stora rallytävlingar i landet. Precis som samhället i stort har idrotten blivit hårt drabbad av Corona-situationen, och bilsporten har både på nationellt- och internationellt plan fått ställa in och skjuta upp nästan samtliga tävlingar under våren. Detta gjorde att Sebastian ville agera och göra något för att lyfta bilsporten under denna perioden, därför kommer han varje måndag att göra direktsända program där han pratar med människor och profiler inom bilsporten för att trots att inga tävlingar körs ändå sprida sporten.
– Jag satt i söndags och var besviken när i stort sett alla tävlingar man sett fram mot den närmsta tiden blev inställda på löpande band, och då slog tanken mig att försöka hitta ett sätt att ändå ta del av sporten vi brinner för på något annat vis. Där föddes tanken om att göra livesända poddavsnitt där jag pratar med profiler och människor inom sporten, säger Sebastian Bourghardt.

Projektet har tagits emot väl av företagare inom motorbranchen, och flera företag har valt att stötta satsningen så den nu kan bli av.
– Det känns jättekul att det är flera fantastiska människor och företag som trots det tuffa läget vill gå in och göra detta möjligt, för att vi som älskar bilsport ska kunna fortsätta samlas kring sporten. Stort tack till Nybe AB, Ramudden, PP Engeneering, AM Elteknik, MP5 Sweden och Appelskogs Bil som tror på detta och gör det möjligt!

Sändningarna kommer äga rum måndagar 19-20 på Facebooksidan Rally Live, men även Youtube på Rally Live:s kanal och SBFplay.se, det kommer även gå att lyssna via appen SBFPLAY Radio. Vilka som gästar första sändningen 23 mars meddelas inom kort.
20-03-18 Toksladds rallybio flyttar fram!
Toksladd 2019 skulle ha visats på CNEMA Bio 28 mars, men i linje med Folkhälsomyndigheten väljer man att flytta fram det hela!

Nytt datum kommer senare när vi vet hur coronaviruset utvecklas.
För mer info: 0735012344 eller mikael.elofsson@hotmail.se
20-03-11 Bilsport Performance&Custom Motor Show flyttas fram
Med anledning av dagens regeringsbeslut om att inga sammankomster med fler än 500 personer ska få hållas i Sverige har Albinsson & Sjöberg tillsammans med Elmia fått fatta det svåra beslutet att flytta fram årets mässa till påsken 2021.

Vi hoppas på er förståelse för den uppkomna situationen och kommer löpande att uppdatera informationen på vår hemsida. Vi hänvisar också till Elmias hemsida om Covid-19.

Mer information om viruset finns här: https://www.folkhalsomyndigheten.se/

www.sbf.se
20-03-01 Toksladd 2019 - Missa inte rallybio lördag 28 mars!
Toksladd 2019 visas på CNEMA Bio

Lördagen 28 Mars kl 18.00
Kungsgatan 56
601 81 NorrköpingInträde 180 kr
Fika och utlottning i pausen.
Förboka gärna på 0735012344 eller mikael.elofsson@hotmail.se

20-03-01 Du glömmer väl inte skicka in pressreleasen?
Igår kördes SM-premiären i Rally-SM och ett dygn senare har bara fem pressreleaser/rallyrapporter kommit in till Motorsport i Värmland!

Du har väl inte glömt lägga på maria@motorsportivarmland.nu i din press-/nyhetslista?

En release hamnar som en nyhet på sidan och du når ut till väldigt många!
Syns man inte - finns man inte!
20-01-28 JC Raceteknik-junioren Alex Gustavsson prisad av Johan Kristoffersson
2017 startade den värmländske rallycrossmästaren sin fond Johan Kristoffersson Ungdomsfond. Sedan dess har han – tillsammans med sin hemmaklubb i Arvika, MK Team Westom – varje år delat ut 10 000 kronor till en av stadens lovande motorsportjuniorer. Årets pris gick till 13-årige Alex Gustafsson, som tävlar för värmländska JC Raceteknik Juniorteam. Den unge Westomföraren körde under 2019 den nya klassen Xtreme Junior och kom då tvåa i Finska Mästerskapen. I år kommer Gustafsson istället satsa på en full säsong i klassen i den nordiska serien RallyX Nordic.
– Det känns jättekul att få ett så fint pris i en klubb med så många bra förare. Johan Kristoffersson har varit en idol under många år så det gör det extra kul. Jag vill tacka MK Team Westom och Johan för priset, och ett extra tack till klubbens duktiga funktionärer alltid ställer upp, säger Gustafsson.
20-01-13 Svensk motorsportindustri deltar i Autosport International
På torsdagen (9 januari) öppnade den kombinerade mässan och motorshowen Autosport International, ASI, i Birmingham. Mötesplatsen, som spänner över produkter och tjänster för att öka bilarnas prestanda till att visa det allra senaste från Formel 1 och WRC-rally, är både ledande och störst i Europa med bilsportinriktning. Varje mässa lockar cirka 250 000 besökare från främst Storbritannien men också övriga Västeuropa.

I år finns bland annat FKG-medlemmen Öhlins, stötdämpare, motorbyggaren MotorDesign och oljepumps- och vevstakspecialisten AutoVerdi med bland de svenska utställarna inom den motorsportindustriella delen, engineering, av ASI.

Tidigare har det funnits en svensk samlingsmonter, genom det nära till FKG associerade Swedish Motorsport Industry (SMI), försorg med uppemot 20 svenska deltagare. Men efter att SMI:s verksamhet lades ner 2017, bland annat på grund av uteblivet stöd från Tillväxtverket, sker det svenska deltagandet enskilt från företagens sida.

Västkustbaserade MotorDesign, som bland annat har byggt tävlingsmotorer åt Volvo inom standardvagnsracing och svenska Ford-teamet MSE inom rallycross, ser fram mot sitt deltagande.
– Mässan är mycket viktig för oss. Dels är det många besökare i största allmänhet, dels har vi många viktiga kunder inom bilsport i England och Irland, berättar Peter Kurtén som representerar företaget under mässan.

Han berättar att MotorDesign har specialkunskaper i att gjuta både topplock och motorblock.
– Vi är en av få som kan det idag, vi har till och med en egen FIA-godkänd motor, konstaterar Peter Kurtén.

Avslutningsvis framhåller han det värdefulla nätverkande som deltagandet innebär – cirka 65 procent av besökarna inom engineering är också beslutsfattare enligt ASI:s statistik.

https://fkg.se/svensk-motorsportindustri-deltar-i-autosport-international/

Tillbaka till startsidan