Tillbaka till startsidan2018
2018
           
18-12-14 TT-Lines och Svensk Bilsport förlänger samarbetet
Med upp till 17 avgångar om dagen tar TT-Line dig med ut till kontinenten. Med sex fartyg trafikeras Östersjön dygnet runt. Nu kan du som medlem i Svensk Bilsport ta del av TT-Lines erbjudanden.

TT-Lines 6 fartyg trafikerar Östersjön dygnet runt. Du kan resa dagavgång och unna dig trevlig shopping och en trevlig fika ombord eller välj nattavgång med en skön natts sömn i våra prisvärda hytter.

Välj själv till vilken av de tre hamnarna du vill resa till, Travemünde, Rostock eller Swinoujscie i Polen. Njut av en smidig överfart på avresan från Trelleborg. Boka med TT-Line så sparar du pengar att skämma bort dig med under resan!

Mer information om medlemserbjudanden hittar du här, http://www.sbf.se/forbundsinfo/medlemsformaner/
18-12-14 Svenska Bilsportförbundet satsar på Swedish National Development Camp!
Svenska Bilsportförbundet har beslutat att satsa de ekonomiska medlen från tidigare resebidraget på Development Camp som ska anordnas runt om i landet.

Syftet är att stärka Svensk Bilsport för alla och utveckla barn- och ungdomsidrott samt landslagsverksamheten på ett bredare plan. Development Camp är under uppbyggnad
av landslagsledningen och ska vara ett sätt att driva utbildning inte bara för utövare, utan ska också syfta till att kunna utbilda ledare i hur landslaget jobbar med sina förare ur ett ledarperspektiv.

Beslutet träder i kraft 1 januari 2019 och gäller tävling under säsongen 2019 och framåt.

www.sbf.se
18-12-14 Svensk Bilsport söker projektkoordinator till centralt rekryteringsprojekt
Som projektkoordinator för det centrala rekryteringsprojektet för Svensk Bilsport kommer du bli en viktig person med ett stort ansvar för att vara med att säkra den vision som förbundet har satt, att bli fler medlemmar och fler licenserade förare.

Projektet är till en början ett treårigt projekt som är planerat att styras och utvecklas centralt, men genomförandet av rekryteringsaktiviteter kommer bedrivas runt om i landet och då med hjälp av lokala föreningar. Arbetet kommer inbära mycket kontakt med föreningslivet, men även med potentiella partners och andra externa kontaktytor. Rekryteringen kommer att bedrivas i hela landet så arbetet kommer kräva en hel del planering och logistik samt mycket resor.

I tjänsten ligger även att ansvara för och att köra Svensk Bilsports eventbuss, en fullstor buss inredd med konferensdel. Bussen kommer att användas vid rekryteringseventen, men även vid andra större aktiviteter där förbundet är närvarande. Det kan exempelvis vara vid partnerdagar eller VM-tävlingen i rallycross i Höljes.

Vi tror att för att lyckas i rollen som projektkoordinator för rekryteringsprojektet har du erfarenhet från föreningslivet. Inte nödvändigtvis bilsporten, men idrottsvärlden. Du är en noggrann och strukturerad person som har lätt att samarbete med människor och som är lösningsfokuserad. Du har god erfarenhet av att bedriva projekt med allt vad det innebär från planering, leverans och uppföljning.

Du passar in i en mindre organisation där kommunikation och samarbete är nyckelord för att lyckas. Det är också viktigt att du är van att arbeta självständigt och kan hantera både små och större uppgifter parallellt. Du delar idrottens värderingar och brinner för att nå uppsatta mål.

Tjänsten är en projektanställning och kräver CE-körkort. Tjänsten som projektkoordinator för rekryteringsprojektet kommer att innebära en hel del resor och helgarbete.

Välkommen med din ansökan till Mats Ekblad

Ansökan
Ansökan bestående av personligt brev, CV, referenser oss tillhanda senast den 18 januari 2019 på mailadressen mats.ekblad@sbf.seeller postadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 SOLLENTUNA

Intervjuer kan komma att ske fortlöpande under processen.

www.sbf.se
18-12-14 Förtydligande gällande däck
Avser alla sportgrenar som använder sig av dubb eller nabb.

Definition däck med dubb.
Slirskydd för vinterbruk på snö- och isbelagda vägar/banor.
Dubb monteras/slås i utifrån i slitbanan på däcket efter vulkaniseringsprocessen.
Dubben har en kärna av hårdmetall.

Definition däck med nabb.
Slirskydd för vinterbruk på isbana.
Nabb monteras från däckets insida genomgående och låses med mutterbricka på utsidan av däckets slitbana.
www.sbf.se
18-12-14 Kvala hemma – kör final på SM-veckan
Nu tar ytterligare en sportgren från bilsporten plats i SM-veckan. Och det blir ett historiskt intåg då det är första gången som en E-sport finns med. Det är Svensk Bilsports gren Virtuell Bilsport som kommer vara premiärsport för SM-veckan. Och vägen fram till finalen i Sundsvall går via det egna hemmet. Spelet kommer att vararFactor 2 och under december och januari kommer det att genomföras onlinekval.
- Den som vill vara med anmäler sig genom att koppla upp sig på en server som vi kommer ha igång och där kommer vi sen att logga varv under ett par bestämda tidsperioder, både innan och efter jul. Exakta tider för detta kommer kommuniceras ut via förbundets hemsida. Vi kommer sedan plocka ut de snabbaste från varje period som har kvalat sig vidare till live-eventet som i Sundsvall, säger det virtuella utskottets ordförande Eric Stranne.

Väl på plats finns chansen att bli den första svenske mästaren i virtuell bilsport och även historisk som första E-sportvinnare i SM-veckan.
- Ja, på plats i Sundsvall kommer vi köra fyra semifinaler där alla får köra i två stycken, vilken turordning man kör i lottas fram. Varje semifinal består av ett superpole-kval och sedan ett 15 minuters sprintrace. I båda semifinaler samlar man poäng och de 12 med flest poäng efter semifinalerna kommer sedan kvala vidare till finalmomentet. Finalen består också av ett superpole-kval följt av två 15-minuters heat, där totalvinnaren över de båda heaten kommer stå som segrare, avslutar Stranne.

Tävlingen kommer att köras i Nordichallen precis utanför centrala Sundsvall lördagen den 2 februari 2019. Fullständigt upplägg och reglemente samt hur anmälan sker finns att läsa på www.sbf.se/virtuellbilsport
18-12-14 Glöm inte rösta på Johan Kristoffersson till Jerringpriset
Var med och rösta fram Johan Kristoffersson till årets vinnare av Jerringpriset
Ring 099-206 10, eller på www.sr.se/jerringpriset och i Duo appen
18-12-14 Bokslut 2018
Ekonomiavdelningen arbetar just nu med bokslutet för 2018. Har ni reseräkningar, resebidrag och fakturor som ännu inte blivit inskickade, skicka då in det till ekonomiavdelningen så det finns på kansliet senast måndagen den 7 januari då böckerna stängs.
Kommer det in senare än detta datum så kommer det att belasta 2019 års budget/resultat.

www.sbf.se
18-12-14 Licensutskick 2018
Under december måndag går årets licensutskick ut som i år kommer digitalt i din e-post. I utskicket finns ett inbetalningskort för att förnya din licens för 2019. Det gör du med antingen inbetalningskortet eller loggar in i LoTS. Med utskicket kommer även tidningen Pole Position som i år biläggs som PDF. Där du kan läsa reportage och nyheter från bilsporten samt hitta erbjudande från samarbetspartners. Håll utkik i din mail.

www.sbf.se
18-12-14 Biljettförsäljningen öppen till Bilsportgalan 2019
Nu är biljettförsäljningen öppen till nästa års roligaste fest, Bilsportgalan 2019. Det blir som alltid en gala med festligheter, högklassig underhållning.

En av alla som prisades förra året var världsmästaren i rallycross, Johan Kristoffersson som fick ta emot flera priser. Med tanke på att han försvarade guldet i år får nog Kristoffersson räkna med att kliva upp på scenen även i januari. Men han lär inte bli ensam, då det även blir utdelning av Bilsport Awards, SM-medaljer, och även något hemligt pris.

Bilsportgalan arrangeras i samarbete mellan motorförlaget Albinsson & Sjöberg och Svenska Bilsportförbundet och har så gjorts sedan 2004.
Bilsportgalan 2019 kommer att genomföras i Saab Arena i Linköping lördagen den 26 januari med prisutdelningar både under dagen och kvällen.

Biljetter kan köpas på, www.bilsportgalan.se

Är du en av de som under dagen och kvällen kommer prisas för dina framgångar under året, sitt lugnt. Samtliga pristagare har fått en inbjudan till Bilsportgalan 2019 via i första hand mail.
18-11-11 Rallybio 24/11
Rallykväll i Surahammar 24/11 i Folkets Hus. Insläpp från kl.16:00. Utställning av tävlingsfordon, rallyfilm på bioduk och restaurang med rättigheter.

1st vinner medåkning i Aprilsprinten med Marcus Henriksson Volvo 940 VOC och några vinner filmer från tidigare år.

Inträde bio: Vuxen 150:- Barn 50:-.

Film börjar kl.18:00

För information: mikael.elofsson@hotmail.se


18-11-05 GotlandRings nya tävlingsserie 4R Challenge
Ett helt nytt format för motorsport, som gör sin premiär till våren 2019. Alla typer av fordon och förarnivåer välkomnas genom det nya upplägget där man kör i säkra omständigheter flera olika konfigurationer av GotlandRing mot klockan. Inom denna serie kunde vi, till exempel, ta fram en helt egen klass för er klubb.
4R Challenge (Racing, Rally, Road Racing)
• Nytt format för motorsport med låg tröskel för deltagande
• Deltagarna kör tidstävling i säkra omständigheter med engångs- eller årslicens
• Alla hittar en lämplig klass och nivå, låga kostnader
• Klassindelning: Super SportsCar, RR Superbike, RR 600 cc, EV MC, EV CAR,
Rally 1 (up to 2.0 l), Rally 2 (over 2.0 l), Racing Open (slicks), Kart, Gatbil 1 (up to 2.0 l), Gatbil 2 (over 2.0 l),
• Bilarna kräver ingen bur (alla typer av fordon kan delta och hitta sin klass), närmare regelverk tillkommer i januari
• Serien fungerar lika väl för nybörjare som för elitförare
• 4 race-helger per säsong (den fjärde helgen blir final med dubbla poäng)
• Flera specialsträckor körs på tid: Slinga 1, Slinga 2, hela Nordslingan medsols, Nordslingan motsols med modifikation genom utsatt konbana, övriga konfigurationer/kombinationer av bansträckningar
• Fordonen släpps ut intervallvis för sitt utförande
• Racehelgens slutresultatet baserar sig på en sammanställning av alla tider för de två tävlingsdagarna
• Mästerskapet avgörs på basen av totala poäng för fyra racehelger

Planerad tidtabell
Racehelger körs lö-sö eller fre-lö
Dag 1
09.00 Förarmöte & Track-walk
10.00 Tävling, Slinga 1 (2 varv, stående start)
13.00 Lunchpaus, intervjuer, visning av tävlingsfordon, fri träning Nordslingan, turistkörning för publiken
15.00 Tävling, Slinga 2 (2 varv, stående start)
17.00 Fri träning, Nordslingan
19.00 Cykeltävling, inlines, löptävling

Dag 2
09.00 Förarmöte & fri träning
10.00 Tävling, Nordslingan medsols (2 varv, stående start)
13.00 Lunchpaus, track-walk, intervjuer, visning av tävlingsfordon, fri träning Nordslingan, turistkörning för publiken
14.30 Tävling, Nordslingan motsols med konbana (2
varv, stående start)
17.30 Prisutdelning

Deltagaravgift: 1 955 kr per deltagare, inkluderar för 2 dagars tävling, 2 dagars trackday-pass och årsavgift för medlemskap i GotlandRing Motorsport Club.
Deltagaravgift med GR Årskort: 1 100 kr
18-09-28 Girls On Track kommer till Göteborg
Satsningen Girls On Track som tagits fram av internationella förbundet, FIA för att få fler tjejer in i bilsporten kommer till Göteborg i höst.

FIA-projektet vänder sig till tjejer mellan 13 och 18 år och genomförs med stöd från EU. Men till Göteborg är även tjejer mellan 10 och 12 välkomna för att få prova på. Målet med FIA-projektet är att nå unga tjejer och få dem in i bilsporten och man gör det genom Kartingslalom, ett kostnadseffektivt sätt att kunna sätta upp banor på platser där många unga rör sig. Sverige har redan genomfört ett event i våras på Test Track norr om Stockholm. Ett event som föll väl ut och som fått positivt gensvar från FIA.
- Det blev ett lyckat event som vi genomförde då i samband med Tjejlägret där deltagarna fick vara med på både föreläsningar som fys-pass och körövningar, där Kartingmomentet var en del i det, säger Magnus Lampert, Svensk Bilsports förbundskapten och projektledare för Girls On Track.

Nu önskar FIA ytterligare ett event i Sverige och det kommer genomföras i Göteborg den 14 oktober mellan 09:00 och 16:00. Platsen blir Göteborgs Gokartcenter.
- Den här gången blir det ett rent Girls On Track event för tjejer, förklarar Lampert.

Och för den som är mellan 13 och 18 år och som vill framåt inom bilsporten finns det ett fint pris att köra om. Under första året är det från FIA planerat att 3000 tjejer kommer delta i totalt åtta länder. Tre tjejer från varje land kommer sen att gå vidare för att i mars nästa år mötas i en Europa final på Le Mans. Där går sex tjejer vidare till FIA Driver Training Camps, där de kommer att stödjas av FIA genom ett idrotts- och utbildningsprogram.
- Det är en riktig chans för de som kommer så långt, men för oss inom bilsporten är det i första hand ett bra sätt att visa upp en del av vår idrott och att kunna locka nya tjejer att få prova på och uppleva tjusningen med bilsport. Förhoppningsvis kanske de även vill börja köra, det är målet, avslutar Magnus Lampert.
18-09-07 Hett sommarläger för Landslaget
Den varmaste sommaren i mannaminne i Sverige. Den varmaste sommaren sedan SMHI startade med sina mätningar för över 260-år sedan. Men den historiska värmen var inget som stoppade delar av Svensk Bilsports landslagsförare när de under några dagar mitt i sommaren genomförde årets sommarläger. I år i Järvsö.
- Ja, i år blev det Järvsö. Järvsö har en fantastisk natur som gjord för de aktiviteter som planerades för årets läger. Och med det väder vi haft i år var det riktigt perfekta förhållanden, säger Magnus Lampert, Svensk Bilsports Förbundskapten.

Landslagets sommarläger har nu pågått under ett par år nu. Med tanke på att förarnas serier körs under hela året och under olika perioder, så krockar det alltid för en del. I år var fokus lite mer på at samla förare från juniorlandslaget som en del i den verksamhet som landslaget har.
- Förbundets huvudsyfte med landslaget är att utveckla förare inom bilsporten och ge dem så många verktyg som möjligt. För att förverkliga detta har förbundet en rad aktiviteter som utvecklar föraren. Fysisk träning, utvecklingsplaner, kravspecifikationer, nutrition, dataloggning, tester (asfalt, is och simulator körning), läger, PR/Media träning, nätverk, forskning och utveckling, förklarar Lampert lite kort.

På schemat för årets läger i Järvsö fanns en hel del olika aktiviteter. En av dem som hade stort fokus var Down Hill på Montainbikes. Tre dagars cyklande genomfördes. Men även flera övningar i teambuilding. Landslagsförarna fick även lära sig mer kring löpteknik efter genomgång av långloppsinstruktörer.
- Målet med det här lägret var att visa upp, låta prova på och lära ut flera olika sätt till förarna hur de kan arbeta med sin fysik under säsongen. Vi tittar mycket på tester och vi vet av forskning att fysiken är en viktig bit kring hur resultaten blir. Att ha bil och teknik och kunna köra på bästa sätt är naturligtvis viktigt och något vi genomför med olika moment på körlägren, men om du har allt det och inte själv är i rätt fysisk form så spelar det nästa ingen roll hur bra bil du har, menar Lampert och fortsätter.
- Vi lyfte även in en del övningar för kring Core-träning och rörlighet också. Historiskt är ofta idrottare för stela, detta gäller inte bara bilsporten utan även andra sporter och det är viktigt att börja arbeta med sin rörlighet för att kunna använda kroppen på bästa sätt.

Att cyklingen var en viktig ingrediens på lägret var ingen slump.
- Nej, mountainbike-cykling är om man vill riktigt krävande både för konditionen, men kräver även mycket styrka och balans, så det blir som en helhetsträning för kroppen och sen i Järvsö och den miljö som finns där som man får uppleva får även hjärnans sinnen sin dos av upplevelser, avslutar Magnus Lampert.
18-09-07 Olyckan på Gelleråsen
Under STCC-helgen på Gelleråsen omkom tragiskt en funktionär i samband med tävlingen i Swedish GT-klassen i Kanonloppet.

Det var under lördagen på tävlingen som kördes näst sista helgen i augusti som olyckan inträffade i samband med GT-klassen när en av de tävlande fick sladd på sin bil under kvaltävlingen och med det gick av banan. Där befann sig en funktionär som blev påkörd och senare avled av sina skador.
- Det är mycket olyckligt det som hänt. Jag vill delge mina kondoleanser till familjen och vänner för det oerhört tragiska som hänt, säger Lars Pettersson, ordförande i Svenska Bilsportförbundet.

Efter olyckan hölls flera möten av arrangören där förare och funktionärer fick tillgång till den hjälp och stöttning som fanns på plats.
- Mitt i denna otäcka händelse är jag stolt över det fina arbete som gjorts av tävlingsledning, banägare, funktionärer och team, där hela kedjan av information och beslut fungerade mycket väl, säger Lars Pettersson.

Enligt önskemål från funktionärerna beslutade arrangören att fortsätta genomföra tävlingen under helgen.
- Man vill ju aldrig att det ska hända, så klart inte. Men det händer ju olyckor även på andra ställen, på andra sätt. Vi försöker göra allt i vår makt utifrån säkerhet och minimera farorna. Säkerhetsarbetet är otroligt viktigt för oss, och något vi jobbar hårt med, säger Anna Nordkvist, Svensk Bilsports Generalsekreterare och fortsätter.
- Jag tror att det är jätteviktigt i sådana här lägen att man går samman och håller ihop. Det är bara så tragiskt, och man behöver ingen som försöker jobba emot en eller hitta dåliga anledningar till olyckan. Men behöver vara en familj som hjälper och stöttar varandra, och det tycker jag att vi varit.
18-09-07 Dags att ansöka om stipendium från minnesfonderna
Inom ramen för Svensk Bilsport finns tre minnesfonder som förbundet förvaltar. Fonderna delar varje år ut pengar till lovande talanger inom Svensk Bilsport.

Är du en av dem. Då kan du ansöka om ett stipendium. Sista dagen för ansökan är 15 oktober. Blanketter för ansökan finns på, http://www.sbf.se/forbundsinfo/Blanketter/
18-09-07 Resurs tillsatt för att hjälpa föreningar att få in samtliga medlemmar i LoTS
För att kunna plocka ut någon form av licens inom Svensk Bilsport måste personen finnas med i Svensk Bilsports administrativa system LoTS. Men även i idrottens egna system IdrottOnline som alla idrottsföreningar i Sverige har.

Först IdrottOnline sen LoTS
Det nya licens och tävlingsadministrativa systemet för bilsporten, LoTS, är nu inne på sitt tredje år. LoTS hämtar, precis som för andra förbund med egna administrativa system, uppgifter från idrottens stora system, IdrottOnline. I IdrottOnline finns alla medlemmar inom svensk idrott samlade. Därför är det av största vikt att Svensk Bilsports föreningar fyller i sina medlemar i IdrottOnline. Först då kan en person använda sig av LoTS för att plocka ut licens och anmäla sig till tävling. Nu sätter Svensk Bilsport in en resurs för att stötta de föreningar som behöver hjälp med systemen.

Resurs tillsatt för att hjälpa föreningarna
Svensk Bilsport har nu satt in Eric Stranne som en hjälpande resurs under en period för att i första hand bistå med att hjälpa Svensk Bilsports föreningar med frågor om IdrottOnline. Hur registreringen genomförs för medlemmarna, kopplingen mellan IdrottOnline och LoTS samt ansökningar. För hela bilsportens rörelse är det viktigt att det kommer in rätt information i systemen.

Har ni behov av hjälp
Förening som känner att de är i behov av hjälp mailar Eric.stranne@vgp.se
Viktigt är då att ni skriver vad ni behöver ha hjälp med, gärna kortfattat.
Meddela även när ni önskar att Eric kan kontakta er, tid och dag.
Behöver ni ingen hjälp skicka gärna ett mail med ett NEJ och vilken förening ni tillhör bara, så kan Eric släppa er.

Planeringen är att starta med detta redan vecka 37.
18-09-07 Girls On Track kommer till Göteborg
Satsningen Girls On Track som tagits fram av internationella förbundet, FIA för att få fler tjejer in i bilsporten kommer till Göteborg i höst.

FIA-projektet vänder sig till tjejer mellan 13 och 18 år och genomförs med stöd från EU. Men till Göteborg är även tjejer mellan 10 och 12 välkomna för att få prova på. Målet med FIA-projektet är att nå unga tjejer och få dem in i bilsporten och man gör det genom Kartingslalom, ett kostnadseffektivt sätt att kunna sätta upp banor på platser där många unga rör sig. Sverige har redan genomfört ett event i våras på Test Track norr om Stockholm. Ett event som föll väl ut och som fått positivt gensvar från FIA.
- Det blev ett lyckat event som vi genomförde då i samband med Tjejlägret där deltagarna fick vara med på både föreläsningar som fys-pass och körövningar, där Kartingmomentet var en del i det, säger Magnus Lampert, Svensk Bilsports förbundskapten och projektledare för Girls On Track.

Nu önskar FIA ytterligare ett event i Sverige och det kommer genomföras i Göteborg den 14 oktober mellan 09:00 och 16:00. Platsen blir Göteborgs Gokartcenter.
- Den här gången blir det ett rent Girls On Track event för tjejer, förklarar Lampert.

Och för den som är mellan 13 och 18 år och som vill framåt inom bilsporten finns det ett fint pris att köra om. Under första året är det från FIA planerat att 3000 tjejer kommer delta i totalt åtta länder. Tre tjejer från varje land kommer sen att gå vidare för att i mars nästa år mötas i en Europa final på Le Mans. Där går sex tjejer vidare till FIA Driver Training Camps, där de kommer att stödjas av FIA genom ett idrotts- och utbildningsprogram.
- Det är en riktig chans för de som kommer så långt, men för oss inom bilsporten är det i första hand ett bra sätt att visa upp en del av vår idrott och att kunna locka nya tjejer att få prova på och uppleva tjusningen med bilsport. Förhoppningsvis kanske de även vill börja köra, det är målet, avslutar Magnus Lampert.
18-07-20 Premiär dokumentärfilmen och storyn om Fredrik Åhlin
Dokumentärfilmen samt storyn om Fredrik Åhlin som har premiär idag;
https://www.skoda-storyboard.com/en/people/fredrik-ahlin-never-forget-to-have-fun/

Nu närmast väntar EM-deltävlingen, Rally Di Roma Capitale för Fredrik och hans kartläsare Joakim Sjöberg, 19-22 juli.

18-07-08 Inställd tävling - Åshagshöjdens backtävling
Åshagshöjdens backtävling för motorcyklar utanför Torsby den 14 juli 2018 är inställd på grund av den höga brandrisken i skog och mark. Vi tar nya tag 13 juli 2019.
Per Täppers
Tävlingsledare
18-07-07 Tack engagerade motorsportare - och Jimmie Walfridson, Ola By Bilbärgning, Helmia Bil, Svein Kristiansen och Jimmy Åsberg för hjälpen vid haveri i Oslo!
Efter midsommarhelgen på rallycrossbanan i Grenland skulle vi ha några dagars semester i Oslo. Men mitt i den norska huvudstaden la kopplingen av på min kära bil, Winnie Diesel.

Vad gör vi nu? Mitt i Norge?

Såg hur vi skulle missa jobbhelgen i Höljes tillsammans med alla pengar.

Sittandes gråtande på en trapp ringde jag Jimmie Walfridson som hjälpte mig att lugnt och sansat tänka klart. Han tipsade mig om bärgare och sen rullade allt igång.

Samtidigt la jag ut en blänkare på facebook om hjälp. Att så många engagerade sig och kom med råd, tips och erbjudande om boende värmde något otroligt.

Vi fick tillslut Winnie Diesel bärgad till Torsby av Ola By Bilbärgning. Svein Kristiansen ägnade sin lediga tid åt att byta kopplingsjäveln.

Stort varmt tack till Jimmie Walfridson, Svein Kristiansen, Ola By Bilbärgning, Helmia Bil och Jimmy Åsberg!

Och stort varmt tack till er som engagerade, delade och på annat sätt var delaktiga på facebook!

18-05-08 Svensk Bilsport i unikt projekt för att få ler tjejer till sporten
Sverige är ett av åtta länder som finns med i det internationella projektet Girls On Track som tagits fram för att får fler tjejer in i bilsporten.
- Det här är en jättesatsning av det internationella förbundet FIA där målet inte bara är att fler tjejer ska börja köra utan där det även finns ett fint pris för den som segrare i Girls On Track, säger Magnus Lampert, Svensk Bisports förbundskapten.

Projektet är framtaget av FIA:s Women In Motorsport, med Michèle Mouton i spetsen och finansieras delvis av EU genom Eramusprogrammet. Under första året är det planerat att 3000 tjejer kommer delta i totalt åtta länder, varav Sverige är ett. Tre tjejer från varje land kommer sen att gå vidare för att i mars nästa år mötas i en Europa final på Le Mans. Där går sex tjejer vidare till FIA Driver Training Camps, där de kommer att stödjas av FIA genom ett idrotts- och utbildningsprogram.
- Med Girls On Track-programmet har vi ett bra tillfälle att öppna upp motorsportens värld till en ny generation, säger med Michèle Mouton.

Projektet vänder sig till tjejer mellan 13 och 18 år. Målet är att nå unga tjejer och få dem in i bilsporten och man gör det genom Kartingslalom, ett kostnadseffektivt sätt att kunna sätta upp banor på platser där många unga rör sig, Det första eventet i Sverige kommer köras helgen 9-10 juni på Arlanda, Test Track norr om Stockholm. Med som utbildare och ambassadörer finns bland annat Mikaela Åhlin Kottulinsk och Magda Andersson, båda mitt i sina internationella karriärer. Även Lisa Johansson som arbetat som mekaniker i ett av världens främsta rallycrossteam kommer finnas med.
- Det är riktigt kul att vi har flera unga tjejer som redan har så mycket erfarenhet att de kan, men också vill, vara med och delge sina upplevelser till alla som är med på eventet, säger Lampert och fortsätter.
- För Svensk Bilsport är projektet Girls On Track ett steg i det redan pågående arbetet med att få fler tjejer till sporten. Vi har under några år genomfört större tjejläger som varit riktigt uppskattade och välbesökta. I sommar kör vi det gemensamt med Girls On Track och det ska bli spännande att se vilka effekter det kan ge, avslutar Magnus Lampert.

18-05-04 Jan ”Flash” Nilsson och Kenneth Hansen – Mr STCC och Mr Rallycross – nya expertkommentatorer för STCC och RallyX Nordic
Två av de absolut största svenska motorsportprofilerna i form av dubbla STCC-mästaren Jan ”Flash” Nilsson och 14-faldiga europamästaren i rallycross Kenneth Hansen ansluter till C More och Sportkanalen som expertkommentatorer för STCC och RallyX Nordic.
– Med ”Flash” och Hansen har vi två extremt framgångsrika förare med djup insikt i de mästerskap de ska kommentera och de kommer att ge våra tittare en ny nivå av expertis. Vi kan inte tänka oss en bättre uppställning än detta, säger Johan Cederqvist, programchef Bonnier Broadcasting Sport.

Det finns ingen förare som har kört fler STCC-tävlingar än ”Flash” med 231 och han har tredje flest segrar med 35, trots att han inte kört en hel säsong sedan 2011.
– Svensk racing är het igen och det känns självklart kul att bli en del av detta. Det kommer att bli en spännande resa för både mig och publiken med att referera om alla unga förare som ska utmana de etablerade förarna i vad som är ett av de absolut starkaste STCC-startfälten någonsin, säger ”Flash”.

CMore och Sportkanalen storsatsar på svensk motorsport med ett femårigt avtal där de kommer att live-sända från såväl STCC som RallyX Nordic där den mest erfarne rallycrossföraren i världen kommer att stå för expertkommenteringen.
– Svensk rallycross är självklart något som ligger mig varmt om hjärtat och att kunna bidra till sporten genom att kommentera i C More och Sportkanalens starka satsning på svensk motorsport känns oerhört tillfredsställande, säger Hansen.

Både STCC och RallyX Nordic har premiär i helgen med STCC på Knutstorp den 4-5 maj och RallyX Nordic i Höljes den 6 maj.
18-04-25 SM-veckan vinter i Skellefteå en framgång för bilsporten
Med utmärkt vårvinterväder, en mångfald av idrotter, tillgänglighet och bra underhållning blev SM-veckan den folkfest som arrangörerna önskat sig i Skellefteå.

Totalt lockade tävlingarna mer än 130 000 besök. Och sett till antalet tävlande deltog 3 320, vilket kan jämföras med 2 925 under OS i Pyeonchang. Även SVT:s satsning ä av större kaliber än när de senast bevakade ett OS. Och veckan blev även en framgång för SVT enligt Ulf Nilsson som varit ansvarig projektledare under många år, framföralt bilsporten.
- Vi är väldigt nöjda. Bästa rally/rallycross-tävlingen hittills under SM-veckan, säger SVT:s projektledare Ulf Nilsson.

Sinnika Sjunnesson var under veckan den lokala arrangörens projektledare. Från staden Skellefteå.
- Det är helt fantastiskt. Ett skolboksexempel på att man blir starkare och kan göra större saker när det finns ett engagemang och samarbete, säger Sinnika Sjunnesson.

Det var ambitiösa planer som sattes upp inför SM-veckan. Med 27 sporter, innehållande totalt 129 grenar där medaljörer skulle koras, blev det inte bara den hittills största av sitt slag, utan även det största evenemanget som Skellefteå stått värd för.

Mycket möda lades på folkfesten. Det skulle byggas ett barnland på Vitberget, en eventyta för företag, en stor scen på torget för underhållning. SM-bakelse, SM-låt, till och med en SM-dans skulle koreografisättas, för att nämna några saker. Det vore omöjligt för en liten arrangörsgrupp att genomföra allt själv. Men redan tidigt bjöds privatpersoner, föreningar, gymnasieelever och näringsliv in för att bidra med idéer och samarbeten. Det innebar i sin tur många möjliga kockar och mycket som kunde gå snett, men allt slog väl in.
- Vi har hållit hög kvalitet och ambitionsnivå i alla led. Alla är nöjda och deltagarna är väldigt imponerade av arenorna och publikstödet. Att skidtävlingarna med dragplåster som Charlotte Kalla skulle locka mycket folk var väntat, men det har varit fullt överallt även på de mindre kända sporterna. Det är särskilt roligt, säger Sinnika Sjunnesson.

Arrangörerna hade räknat med 75 000 besök till tävlingarna. Det blev i själva verket 130 000 vilket fick till följd att de hop-on-hop-off-bussar som satts in för att gratis och smidigt ta besökare mellan områdena blev knökfulla.
- Det är nog den enda kritiken vi har fått – att det var för få bussar under den första dagen. Men vi löste det till dag två genom att Skellefteå buss nästan fördubblade turerna, säger Maria Rautio, evenemangsansvarig på Visit Skellefteå, som är glatt överraskad över det stora intresset för kollektivtrafiklösningen.
- Det är väldigt positivt och har till stor del bidragit till att trafiksituationen har fungerat så bra som den har gjort.

SM-veckan har vuxit och intresset från städer att arrangera är större än någonsin när flera destinationer insett värdet att ha en SM-vecka.
- Det finns givetvis ett stort värde i att Skellefteå får visa upp sig i samband med bra tävlingar och glada människor i strålande sol. Folk är stolta och engagerar sig i att sprida en fantastisk bild av Skellefteå. Men framför allt stärker det tillsammansskapet som råder här och som visar sig allt tydligare – här hjälps vi åt och skapar fantastiska arrangemang med gemensamma krafter och det är inte minst viktigt när vi ska locka fler stora evenemang till Skellefteå. Bättre marknadsföring kan vi inte få, säger Helena Renström, marknadschef, Skellefteå kommun.
18-04-25 Medlemsavgift 2018 till SBF
Medlemsavgiften för 2018 finns nu i klubbarnas varukorg i LoTS, förfallodag för att undvika förseningsavgift är den 1 juni 2018.
Observera att det är varukorgen i LoTS och inte den i Idrott Online.

Klubbarna ska inte lämna in någon årsrapport till SBF, istället har varje förening på sig till den 30 november att se över sina medlemsuppgifter etc. i Idrott Online
18-04-25 FIA-standardiserade säten återkallas
RECARO PRO RACER 1.0 AS.015-10 utgår från FIA standard 8862-2009, Technical List 40.

Tillverkaren återkallar sätet för att bytas ut, mer finns att läsa .http://iof1.idrottonline.se/globalassets/svenska-bilsportforbundet/filer/fia/safety-department-note-fiasdh-18-008--2018.04.12---recaro-seat.pdf
18-04-25 Nu finns chansen att söka pengar för elitidrottsstipendium
Elitidrottsstipendiet ska möjliggöra för den aktiva att kunna kombinera elitidrott och studier efter gymnasiet. Stipendiet är på 50 000 kronor per stipendiat och delas ut till 75 stycken idrottare.

Sista ansökningsdagen är den 2 maj. Den aktive söker stipendiet själv här: http://iof1.idrottonline.se/globalassets/svenska-bilsportforbundet/filer/fia/safety-department-note-fiasdh-18-008--2018.04.12---recaro-seat.pdf

Mer information om ansökningskriterier finns här.
http://www.svenskidrott.se/Elitidrott/Elitidrottsstipendium/ansokanomrfsochsvenskaspelselitidrottsstipendium2018-2019/
18-04-25 Antidoping
Riksidrottsförbundet är Sveriges Nationella Antidopingorganisation. Det som i världsantidopingkoden benämns som NADO. De svenska dopingreglerna och antidopingarbetet styrs av de globala reglerna i ”The World Anti-Doping Code”

Målet med idrottsrörelsens antidopingarbete är att tillförsäkra alla idrottsutövare deras självklara rätt att delta och tävla i en idrott fri från doping. För att nå målet förs kampen mot doping med olika medel på alla nivåer inom idrotten. Det kräver aktiva insatser från SF, DF, SISU och idrottsföreningar.

Alla som är medlemmar i en idrottsförening omfattas av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och antidopingreglemente. Varje enskild idrottare är själv ansvarig att känna till och följa dopingreglerna som finns samlade här på RF:s sida.http://www.rf.se/Antidoping/
18-04-25 SBF stänger faxtjänsten
Svensk Bilsport har övergått till Telia som leverantör och i samband med det stänger nu förbundet sin faxtjänst.

www.sbf.se
18-04-25 Lars Pettersson ny förbundsordförande för bilsporten
När Svenska Bilsportförbundet höll sitt årliga förbundsmöte i mitten av april röstade möte fram Lars Pettersson som ny ordförande för förbundet. Lars Pettersson efterträder Kenneth Thorén som efter fyra år nu väljer att lämna posten.

Svenska Bilsportförbundets förbundsmöte som genomfördes under söndagen ute vid Arlanda orsakade inga större debatter. Till årets möte fanns inga motioner inlämnade, men mötet hade att ta beslut om två nya ledamoter och ny ordförande. Anna Elgtorp och Örjan Eriksson röstades in som ledamoter i styrelsen. De efterträder Elisabeth Eriksson och Lars Pettersson. Pettersson som från sin roll som ledamot i styrelsen nu kliver in som ny ordförande för förbundet.
- Det känns verklige roligt och spännande att rörelsen har valt mig till att leda Svensk Bilsport, det ska bli riktigt roligt, säger Svensk Bilsports nya ordförande.

Kenneth Thorén som nu efter fyra år som ordförande och totalt 14 år i bilsportens styrelse lämnar Svensk Bilsport gör det efter ett framgångsrikt år med fyra svenska världsmästare och mängder med internationella pallplaceringar.
- Det är alltid lite vemodigt att lämna något som betytt så mycket under så många år, men samtidigt känns det helt rätt. Vi har inom bilsporten haft ett fantastiskt år i år och jag tar med mig otroligt många fina minnen från de här åren i styrelsen, men nu är det dags för andra krafter att ta vid, säger tidigare ordförande Kenneth Thorén.

Lars Pettersson tar nu vid i ett förbund som under förbundsmöteshelgen talade mycket om framtiden och hur Svensk Bilsport ska möta den.
- Det finns flera frågor som vi står inför och det visade rörelsens representanter tydligt i de dialoger som vi haft under helgen. Men jag ser tre tydliga punkter som jag och styrelsen kommer ta med oss, det är hur vi ska organisera oss inom rörelsen, hur vi ska nå nya målgrupper och hur vi ska kunna hitta starkare kommersiella områden, men som sagt, vi har många fler frågor på agendan också. Så det här uppdraget känns verkligen spännande, säger Svensk Bilsports nya ordförande, Lars Pettersson.

Under Förbundsmötet delades det även ut en del utmärkelser. På plats fanns både Elisabeth Eriksson och Monica Möller. Eriksson som nu lämnar styrelsen efter tio år och hennes tidigare styrelsekollega Monica Möller med tolv år i styrelsen fick ta emot Kungliga Medaljen.

www.sbf.se
18-04-25 Tävlingsansökan
Från den 1 oktober 2018 gäller att en ansökan om tävling/uppvisning på väg ska vara ansökt hos Länsstyrelsen senast 4 månader innan tävlingen/uppvisningen.

Med anledning av detta måste alla arrangörer av tävling/uppvisning på väg göra sin datumansökan i LoTS tidigare än nuvarande regler kräver.
Senast den 1 juni måste datumansökan vara gjord i LoTS för att ansökta datum ska hinna godkännas i tid innan arrangören måste göra ansökan till Länsstyrelsen.
Mer kompletta regler om tävlingsansökan kommer att publicerar i Gemensamma regler 2019.
www.sbf.se
18-04-25 Svenska Bilsportförbundets licensförsäkring
Du har som licensierad i Svenska Bilsportförbundet en olycksfallsförsäkring i Folksam. Den ersätter till exempel läkekostnader, dina kläder, glasögon eller hjälm som du bar vid skadetillfället.

Nu har vi gjort det enklare för dig när du ska anmäla en skada. Du ringer själv till 0771- 950 950.
Se mer information på, www.svenskasportforsakringar.se/bilsport
18-04-07 OBS! Justerad tid - Lisa Jonasson i Nyhetsmorgon måndag 09.40
I morgon måndag, 9 april, kommer vi att få se Nykroppamekanikerna Lisa Jonasson i TV4s Nyhetsmorgon cirka 09.40!

Den duktiga och driftiga nittonåriga mekanikern har nyss flyttat till Alvesta sedan hon fått jobb hos PWR Racing team i STCC. Hon är född och uppvuxen i Värmland och har gått på mekanikerutbildningen på Stjerneskolan i Torsby. Tidigare har hon arbetat med bland annat Team Peugeot Hansen under Rallycross-VM och i vintras har hon varit hos Tech Pro i Kil.

Missa henne inte på TV4 Nyhetsmorgon 9 april ca kl 09.40!

18-03-19 Fån norr till söder när SM-veckan tar sikte på sommaren
När SM-veckan vinter avgjorts vänder nu blickarna från Skellefteå i norr mot Helsingborg och Landskrona i söder, där nästa SM-vecka kommer att avgöras och det redan i sommar. Arbetet med att få allt på plats till vecka 27 är i full gång. Både kick off och första TV-rek med SVT är genomfört och för bilsporten ser det riktigt lovande ut. Karting, Crosskart och Rally kommer genomföras vid Väla motorstadion. Kartingen startar under helgen och kör finalerna på tisdagen medan crosskart och rally kör på torsdagen. Därefter flyttar bilsporten ner till strandområdet där Radiostyrd bilsport under lördagen kommer att genomföra sin tävling.
- Båda områdena för bilsporten är riktigt bra. Arenan i Väla blir en bra och central plats för motorsporten och det kommer att bli en bra inramning av våra tre sporter där. Sen känns det riktigt bra att få ta den radiostyrda bilsporten till strandområdet där vi vet att mycket kommer hända och där det kommer röra sig väldigt mycket folk. Vi såg hur väl det föll ut i somras i Borås då vi körde radiostyrt mitt inne i staden, så jag har höga förväntningar på att det kommer bli riktigt bra även i år, säger Jörgen Ekwall, Svensk Bilsports projektledare för SM-veckan.

Närmast på tur för projektet är att komma ut med inbjudningarna till de olika tävlingarna och det är på gång.
- Ja, inbjudningarna ska vara ute i april, avslutar Jörgen Ekwall.

Mer information om SM-veckan finns på www.smveckan.se

18-03-19 Missa inte SBF-Plays Bilsportnytt
Varje måndag sänds Svensk Bilsports eget Sportnytt där Christian Holmudd summerrar det senaste inom bilsporten, allt från folkracetävlingar till Pontus Tidemands framfart i WRC2.

18-03-19 Du hittar Bilsportnytt på www.sbfplay.se
Svensk Bilsport söker kreativ och utåtriktad person för bred tjänst inom förbundsutveckling
Svensk Bilsport ska bli fler och söker nu en kreativ person som vill vara med på resan att utveckla bilsporten. Tjänsten är bred och kommer spänna över såväl Idrottslyftsprojekt, urveckling av förbundets utbildningsstruktur, samt beröra marknads- och kommunikationsprojekt.

Läs mer om tjänsten här på www.sbf.se

18-03-19 Största SM-veckan vinter någonsin
SM-veckan är det största evenemang som Skellefteå någonsin stått värd för. Med bland annat 3500 potentiella svenska mästare och en miljon sportintresserade tv-tittare ligger det nära till hands att tro att SM– veckan bara handlar om sport, men den rymmer också så mycket annat. SM-veckan är ett jättearrangemang och mer omfattande än någonsin med bland annat 27 olika sporter som genomförs mellan 20 mars och 26 mars 2018. SM- veckan arrangeras på en mängd olika arenor runt om Skellefteå och projektledare Sinnika Sjunnesson lovar att det kommer att finnas massor att uppleva, både från publikplats och vid andra arrangemang runt om i Skellefteå.
- SM-veckan är ett fantastiskt idrottsevenemang men också en hejdundrande folkfest där musik, dans och annan scenunderhållning tar massor med plats, säger Sinnika Sjunnesson.

SM-veckan genomförs två gånger varje år i Sverige. En sommar och en vinter. På sätt och vis kan man säga att en SM-vecka är så nära ett OS man kan komma på riksnivå. Och som sagt, den blir bara större. 2009 korandes svenska mästare i 5 olika sporter, 2016 var antalet 15 och 2018 blir det alltså 27.
- Vi tror att vi kommer landa på minst 75 000 människor på publikplats, berättar Sinnika Sjunnesson.
Evenemanget tv-sänds förstås av SVT i både playtjänster och på traditionell tablå-tv.
- Allt pekar på en miljonpublik framför tv, då intresset för tävlingarna ökar för varje år, fortsätter Sinnika Sjunnesson.

SM-veckan är för alla och arrangörerna hoppas lite speciellt på många barn och ungdomar i publikhavet. Därför är det gratis för dem upp till 17 år att gå på tävlingarna.
- Det här är verkligen en fantastisk möjlighet att se några av Sveriges absolut bästa idrottare, säger Sinnika Sjunnesson. Sinnika berättar också att de bygger upp ett stort barnland på Vitberget med massor av roliga aktiviteter.
- Folkfesten är gratis för alla. På Möjligheternas torg kommer det att vara aktiviteter tisdag till lördag med olika teman varje dag. På Vitberget är folkfestytan fylld med utställare, barnaktiviteter och mattält.

SM-veckan i Skellefteå har förstås också sin egen entrémössa. Förutom att den sitter skönt och värmer gott har mössan ytterligare en funktion. Den ger nämligen inträde till precis alla idrottstävlingar under veckan samt att den fungerar också som bussbiljett på hop-on hop-off bussarna som går mellan arenorna. Det innebär att det finns stora möjligheter att passa på att uppleva någon ny idrott.
- Självklart kan du köpa inträde till enskilda tävlingar också, men en del med tanken med mössan är att människor ska upptäcka nya sport. Varför inte gå på casting, dans eller radiostyrd bilsport, avslutar Sinnika Sjunnesson.

www.sbf.se
18-03-18 Landslaget åter i Östersund
Ännu en helg i Östersund har avverkats för landslaget med både fysisk träning och körträning. Men vid senaste lägret fanns även Pär Brohagen på plats för att fortsätta testerna av de mentala pannbanden som mäter hjärnaktiviteten hos förarna.
- Ja, nu är vi med i lite mer skarpt läge när de kör på isen och vi kan med tekniken se hur deras tillstånd är i huvudet. Det handlar om att komma i flow och att lära sig att arbeta bort störande tankar, säger Brohagen och fortsäter.
- Där förarna själva vet att de missat ser vi på mätningen att den ger utslag innan och att de då tappat fokus, säger Brohagen som även förklarar att med utrustningen kan filma och direkt få fram vad som händer i olika moment på en bana.

Testerna var även något som klart intresserade Dennis Rådström som kom till Östersund med en seger i Rally Sweden.
- Ja det roliga fortsätter efter segern i Rally Sweden. Här har vi fått köra bra bilar och även testat en intressant mätutrustning för hur vi agerar mentalt i olika lägen. Den var riktigt intressant att se när man är i flow och hur man ska komma dit, säger Rådström.

Med på läget var också Alexander Granlund och det är första gången en förare från driftingen är med.
- Det känns jättebra, fantastiskt faktiskt. Hela det lägret här ger jättemycket och körtid är alltid viktigt och här har vi dessutom sladdat väldigt mycket så det är bara positivt, säger Granlund.
www.sbf.se
18-03-19 FIA lanserar Girls On Track
I samband med motormässan i Geneve lanserar det internationella bilsportförbundet, FIA, sitt nya projekt, The Girls On Track, som ska locka fler tjejer till motorsporten.

Projektet vänder sig till tjejer mellan 13 och 18 år och genomförs med stöd från EU. Målet med projektet är att nå unga tjejer och få dem in i bilsporten och man gör det genom Kartingslalom, ett kostnadseffektivt sätt att kunna sätta upp banor på platser där många unga rör sig.
Projektet är framtaget av FIA:s Women In Motorsport, med Michèle Mouton i spetsen och finansieras delvis av EU genom Eramusprogrammet. Med vid lanseringen av denna storsatsning är även FIA:s president, Jean Todt.
- Vi är väldigt stolta över att lansera denna ambitiösa europeiska tävling för unga tjejer. Jag är glad över att Europeiska kommissionen genom sin finansiering har erkänt vårt starka engagemang för vidare utvecklingen av kvinnor inom motorsport. FIA kommer att fortsätta att aktivt främja ett jämnt utrymme för män och kvinnor inom motorsport i åratal, säger Todt.

Under första året är det planerat att 3000 tjejer kommer delta i totalt åtta länder, varav Sverige är ett. Tre tjejer från varje land kommer sen att gå vidare för att i mars nästa år mötas i en Europa final på Le Mans. Där går sex tjejer vidare till FIA Driver Training Camps, där de kommer att stödjas av FIA genom ett idrotts- och utbildningsprogram.
- Med Girls On Track-programmet har vi ett bra tillfälle att öppna upp motorsportens värld till en ny generation, säger med Michèle Mouton.

Sverige är ett av de åtta länder som kommer genomföra projektet. Inom kort kommer mer information att komma och även information om hur man anmäler sig till Girls On Track i Sverige.

Mer information om projektet finns på,www.fia.com/TheGirlsOnTrack
www.sbf.se
18-03-19 Missa inte SM-veckan i SVT
Följ tävlingen i Rally, Rallycross & Crosskart live i SVT.
Söndag 25 mars 08.30-12.30 svtplay.se och svtsport.se 13.30 -15.00 & 15.30-17.00 Finaler körs live i SVT1

OBS! TV-tiderna är preliminära, se svtsport.se
www.sbf.se
18-03-18 Skriv under - Vi protesterar hur Mitt Media behandlar ridsporten och nu Motorsporten
Nu har även Kurt Eliasson fått beskedet att han inte är önskvärd längre att skriva om Motorsport, finns inge intresse längre enligt Mitt Medias ledning. Med anledning av detta så måste vi protestera mot detta beslut, allt är inte bara lagidrott. Gör om och gör rätt.

https://www.skrivunder.com/vi_protesterar_hur_mitt_media_behandlar_ridsporten_och_nu_motorsporten

18-03-12 Missa inte - Mikaela Åhlin-Kottulinsky med Berg och Meltzer klockan 21.00 kanal 5
Ikväll är Mikaela Åhlin-Kottulinsky med i programmet ”Den fantastiska historien” med Carina Berg och Christine Meltzer!

Programmet sänds kl 21:00 på Kanal 5.

18-02-04 Joel Erikssons Race Of Champions-debut avverkad
Joel Eriksson tog sig vidare från gruppfasen när han för första gången ställde upp i Race Of Champions (ROC), motorsportens årliga mästarmöte, vid helgens sammandrabbning i Riyadh, Saudiarabien.

19-årige Eriksson var en av tävlingens yngsta deltagare, och bjöds in till ROC tack vare andraplatsen i Formel 3-EM 2017. I Riyadh ställdes skåningen mot världsstjärnor som David Coulthard, Petter Solberg, Juan Pablo Montoya, Helio Castroneves och Tom Kristensen, i en kamp där fältet gjorde upp i en rad olika bilar på en specialdesignad asfaltbana inne på saudiska nationalstadion King Fahad International Stadium.

Tävlingen avgjordes i en utslagsstege, där Eriksson i det inledande gruppmomentet ställdes mot tre regerande mästare i stora, internationella mästerskap: René Rast (DTM), Lando Norris (från Erikssons eget F3-mästerskap) samt svenske kollegan Johan Kristoffersson (rallycross).

Eriksson fick se sig besegrad av Rast i sitt första heat, men slog sedan både Norris och Kristoffersson och kunde därmed göra sin svenske landsman sällskap in i kvartsfinalomgången.

Väl där tog äventyret dock slut för Eriksson, som fick ge sig med åtta tiondels sekund runt den tekniska parallellbanan mot förre världsmästaren i både rally och rallycross, norrmannen Petter Solberg.

Finalen kom till slut att stå mellan just Solberg och 13-faldige F1-vinnaren David Coulthard, där den snabbe skotten avlöpte med segern och karriärens andra Race Of Champions-triumf.

I lagtävlingen Nations Cup, som föregick den individuella tävlingen, bildade Eriksson och Kristoffersson lag som Team Sweden och vann fyra av sina sex heat i grundomgången. Trots det räckte det dock inte riktigt, och det svenska laget missade avancemang i en tävling som senare vanns av Team Germany (Tyskland) med Rast och dubble sportvagnsvärldsmästaren Timo Bernhard i uppställningen.
- Något av det roligaste jag har gjort i hela mitt liv, och bland det mest utmanande, säger Joel Eriksson. Det har varit en helt otrolig vecka. Det hade förstås varit kul att gå lite längre, men jag är stolt över min prestation. Jag slog Lando (Norris) båda gångerna vi möttes, vilket var ett av mina stora mål som revansch för F3-säsongen, och jag kan leva med att förlora mot Petter (Solberg) som gjort den här tävlingen så många gånger och som vunnit både rally-VM och rallycross-VM. Jag är nöjd med att vara så pass nära honom. Jag är jätteglad att ha fått den här möjligheten och jag skulle gärna komma tillbaka till Race Of Champions igen i framtiden.
18-01-28 Stort "prisregn" över Hässleholms MK när "Nya Bilsportkonferens
Syd 2018" avslutades med galamiddag och prisutdelning på lördagskvällen i Malmö.

Södra Bf´s hedersomnämnande gick till Mattias Lindberg för sitt SM Guld i V8 Thunder Cars samt Anders Åberg och Björn Johnsson för sitt SM Guld i Rally.

Därefter för DM tävlingarna i Rally och Rally Special:
Guld till Johan "Kalle" Green/Kevin Athley för seger i Trimmat 2 WD
Guld till Stoffe Nilsson/Jesper Johansson för seger i 4 WD
Silver till Ingvar och Adam Andersson för 2:a plats i 4 WD
Guld till Rolf och Tobias Grybb för seger i RS DM
Guld till Peter Vestlund/Magnus Larsson för seger i klass Standard
Silver till Tyko Nilsson/Henrik Svensson för 2:a plats i klass Standard
Brons till Jim Svensson/Camilla Persson för 3:e plats i klass Standard
Silver till Johannes Haraldsson/Kenny Andersson för 2:a plats i B-förarcupen.

Sist på kvällen fick sedan klubbens ordförande, C G Wilke mottaga Södra Bf´s pris som Årets Eldskäl 2017!
18-01-15 Svensk Bilsports landslag 2018
Inför måndagens Idrottsgala på i Globen höll Svensk Bilsport en presskonferens i Stockholm där Landslagen 2018 presenterades.

Några av förarna som fanns på plats var nyligen hemkomna från det läger som landslaget genomförde på Kanarieöarna under några dagar fyllda av fys-träning och körträning.

Under 2017 hade Svensk Bilsport ett av de mest framgångsrika åren någonsin med världsmästare i tre sportgrenar, rallycross, rally och racing samt flera framskjutna placeringar inom många olika internationella serier. Och bredden av den kunskap som finns hos de svenska stjärnorna är även en sak som landslaget arbetar hårt med.
- De prestationer vi såg under 2017 och den utveckling vi har med förare är riktigt spännande, både inom juniorer och seniorer. Jag har varit med och arbetet kring landslaget i snart sju år och aldrig har det känts så här bra för mig och jag tror det gäller även förarna när det gäller det landslagsupplägg som vi arbetar med nu, men samtidigt kan vi inte stanna upp, det finns mycket mer som kan utvecklas och mycket mer som vi redan har planer på för att ytterligare stötta landets duktiga landslagsförare, säger förbundskapten Magnus Lampert.

Nedan kan du se presskonferensen och även listan med samtliga namn.

Seniorer
Rally
Mattias Adielsson, Torslanda
Pontus Tidemand, Charlottenberg
Fredrik Åhlin, Hammarö

Kartläsare
Jonas Andersson, Gunnarskog
Joakim Sjöberg, Ösmo

Rallycross
Kevin Eriksson, Ösmo
Sebastian Eriksson, Sunnemo
Kevin Hansen, Källby
Timmy Hansen, Götene
Johan Kristoffersson, Arvika
Anton Marklund, Bolidern

Racing
Marcus Ericsson, Kumla
Jimmy Eriksson, Tomelilla
Joel Eriksson, Tomelilla
Gustav Malja, Malmö
Felix Rosenqvist, Malmö/Monaco

Karting
Alexander Dahlberg, Göteborg
Douglas Lundeberg, Helsingborg
Emil Skärås, Västerås

Crosskart
Tommie Svärd, Kristinehamn
Linus Östlund, Sysslebäck

Juniorer
Rally
Elias Lundberg, Sala
Dennis Rådström, Torsby
Daniel Röjsel, Anderstorp

Kartläsare
Johan Johansson, Söderköping

Rallycross
Magda Andersson, Löberöd
Oliver Eriksson, Ösmo
William Nilsson, Tomelilla

Racing
Victor Bouveng, Knivsta
Hampus Ericsson, Kumla
Linus Lundqvist,Tyresö
Henric Skoog, Torshälla

Karting
Victor Gustavsson, Staffanstorp
Noah Milell, Färlöv
Alfred Nilsson, Tomelilla
Benjamin Thörnqvist, Höör

Crosskart
Patrik Hallberg, TUNGELSTA
Isak Reiersen, Torsby

Utvecklingslandslaget
Rally
Tom Kristensson, Hörby
Isac Nordström, Vedum
Oliver Solberg, Torsby
Pontus Åhman, Uppsala

Rallycross
Philip Gehrman, Lindesberg
Simon Olofsson, Charlottenberg

Racing
Isac Blomqvist, Uppsala
Rasmus Lindh, Kullavik
Hugo Nerman, Rydebäck
Simon Ohlin, Gärdes Köping
Sebastian Persson, Åhus
Mikaela Åhlin-Kottulinsky, Hägersten

Karting
Dino Beganovic, Linköping
Axel Bengtsson, Stocksund
Brandon Nilsson, Trelleborg
Isak Sjöqvist, Alunda

Crosskart
Isac Egonsson, Torsby
Max Grotherus, Uppsala

Kartläsare
Patrik Barth, Lysvik

Tillbaka till startsidan