2005

Rally-SM 2005
       Länk till SM på Resultatdata>>

Resultatdatas SM/JSM/RM och JRM-sida>>
Vortlöpande resultat från sträckorna.
Tryck på respektive tävlingsnamn/ort för att komma dit.Kalender Rally-SM 2005:
4-5 februari Snow Rally Östersund
26 februari Vinterpokalen, Sandvikens MK
21-22 maj South Swedish Rally/ Växjö
20 augusti Trelleborgs MK/
9-10
september

Kolsva MS/


05-12-22 Möt de snabbaste rallyförarna!
· Snabb, snabbare snabbast! Ny startordning i Rally-SM.
· Ta pulsen på förväntansfulla teamchefer.
· Upplev taggad förare från insidan!

Upptaktsträff i Uppsala
Onsdagen den 11 januari 2006 får du att vara med på upptaktsträff kring Rally-SM i Uppsalatrakten.
Dagen kommer att vara optimal för att du ska känna nervositeten, höra om förväntningarna och förhoppningsvis få dig en åktur du sent ska glömma.

Krafttag in i framtiden
Svenska Bilsportförbundet skapar tillsammans med Gör Det Lars Jonsson AB ett mästerskap på sportslig och kommersiell grund. En stor del av satsningen märks redan 2006, för att sedan synas fullt ut 2007. En ny glansperiod för svensk rallysport är målet.

Rally-SM 2006
Säsongen inleds 13 januari med Bergslagsrallyt i Ludvika. Ett rally som har alla förutsättningar att bli ett perfekt avstamp för en spännande säsong. Mitt i centrala Ludvika finns tävlingscentrat och serviceplatsen. Banan går sedan över 11 mil specialsträckor på klassiska - Björnjägar´n förstås - och krävande rallyvägar.

Upptaktsträffen kommer att börja med lunch. Men exakt tid och plats meddelas senare då rally så här års är väderberoende.

Övriga tävlingar i Rally-SM 2006:
17-18/2 Snow Rally, Östersund
12-14/5 South Swedish Rally, Vetlanda
5/8 Killingen, Kil
25-26/8 Snapphanerallyt, Hässleholm
29-30/9 Östgötarallyt, Linköping


05-12-22 SBF; Debatt om rekognosering i Ludvika
Det pågår en intensiv debatt om rekognosering eller ej då Rally-SM drar igång med Bergslagsrallyt. Reglerna öppnar för arrangörerna att avstå träningen, vilket Bergslagsklubbarna tänker utnyttja. Och då hotar några att inte komma.
- En hörsam och konstruktiv opinion har genom utskottet bett att vi tar med träningen, säger Lasse Jonsson.
- Och jag ser det som positivt att det är liv i rallysporten och att såna här diskussioner blommar upp, fortsätter projektledaren för Rally-SM.

Johan Strömberg, tävlingsledare för Bergslagsrallyt som inleder Rally-SM den 13 januari, är inte lika förtjust:
- Vi har inte fått några direktiv som säger att vi måste tillåta rekognosering, säger han.
- Och vi tänker inte göra det.

Anledningen är att reglerverket ger arrangören möjlighet att anordna sin tävling utan att förarna får köra igenom sträckorna och kontrollera säkerhetsnoterna. En möjlighet Bergslagsklubbarna bestämde sig för att använda, och det redan i somras.
- Nu, när det bara är tre veckor kvar är det inte bara att ändra, säger Johan Strömberg.
Han är också orolig för vädret. Blir det busväder, vilket inte är ovanligt i samband med Bergslagsrallyt, så har han fullt upp med att ploga specialsträckorna.
- Då ska vi samtidigt ha förare ute som tränar och funktionärer som gör i ordning sträckorna.

Alltså har de arrangerande Bergslagsklubbarna bestämt sig: Det blir ingen träning.
- Jag vet att det är team som hotar med att inte komma, och det är ju sorgligt. När önskemålet kom, från förarna, att korta ihop SM-tävlingarna så sa vi tidigt att vi som första SM-tävling på året skulle köra utan rekognosering för att se hur det skulle fungera. Vi anade att det skulle bli reaktioner, men inte ett sånt här oväsen!

Bashastigheten under rekognoseringen är 70 km/h.
- DET kan upplevas som väldigt fort när man passerar folk och hus ute på skogen. Vi fick skrivelser från de boende redan förra året, fast vi inte hade någon rekognosering då, säger Mats Graaf, säkerhetschef på Bergslagsrallyt.
Han har varit med då en skogshuggare frontat med en som rekognoserat, och en annan gång då banchefen blev avträngd av en som skrev egna noter.
- Det här är ett ideellt arbete och om inte jag kan ta ansvar för vad som kan hända på skogen, då avgår jag.

Lasse Jonsson kan å sin sida inte göra mycket.
- Vi tappar sting i arrangemanget om det blir ett tunt startfält. Därigenom gör både de tävlande och arrangören tävlingen en otjänst. Och det tycker jag naturligtvis är jättesynd. Men bollen är arrangörens. Jag kan inte tvinga någon, säger Lasse Jonsson.

Artikeln publicerad 2005-12-22 avSBF, Annemo Friberg>>
05-12-21 "Rallyeliten" bojkottar SM´s Berggsrallyt om inte rekognoseringen återinförs
SBF tillkännav under Bilsportmässan att man tänkte köra tre av SM-deltävlingarna utan rekognosering. Det fick flertalet av SM-deltagarna att högljutt protestera, vilket ledde till ett mycket hett möte. Som slutade i att SBF backade för förslaget och lovade rekognosering på tävlingarna.

Men, nu visar det sig att arrangörerna för Bergslagsrallyt INTE kommer att tillåta rekognosering trots allt. Vilket nu har fått flertalet av förarna att kraftigt reagera. Större delen av förare och co-driver ställer sig därför bakom en bojkott av alla de SM-deltävlingar som inte har den egna notskrivningen. Nästa vecka kommer man att ge en skrivelse, med namnunderskrifter till SBF och arrangören för Bergslagsrallyt.

Att man reagerar så här kraftigt, beror bland annat på att man tycker att det här är ett bakåtsträvande. Som går HELT emot förbundets riktlinjer att höja rallyts och SM´s status. En av de viktigaste grundstenarna inom rally är just notskrivningen. På internationell nivå, som VM, finns inte ens arrangörsnoter. Allt måste föraren och co-drivern själv skriva. Vårt Svenska Mästerskap bör därför ligga på internationell nivå, där man kräver rekognosering. Man satsar på att få fram ungdomar på världsnivå, men tar bort deras chans att lära sig notskrivning. Vilket gör att vi ohjälpligt hamnar efter de utländska konkurrenterna och inte kan konkurrera på lika vilkor.

Vill man tävla i ett Svenskt Mästerskap, vill man också ha en standard som motsvarar internationell nivå. För de som inte vill det, finns ypperliga tävlingar och t.ex Supercupen.

Så, om inte SBF och arrangören backar, kommer flertalet av de SM-startande ekipagen därför INTE till start i Berglsgsrallyt 13-14 januari.

Sammankallande mot rekognoseringen är Staffan Parmander. Vill du veta mera eller ha info maila honom på staffan.parmander@worldrallycenter.se

En lista för underskrift kommer att finnas här på MiV framöver.
05-12-12 Race Consulting tar över resultattjänsten på SM
Det blir Magnus Karlsson och Race Consulting som kommer att ansvara för resultattjänsten på rally-SM 2006. Och det med viss hjälp av Resultatdata. Magnus har stor erfarenhet av resultathantering sedan sina år i STCC (vilken han även driver 2006).

Det är Resultatdatas program som kommer att användas och Resultatdata kommer även att ta hand om den första deltävlingen, Bergslagsrallyt i Ludvika. Därefter kommer de att att finnas till hands och vara Race Consulting behjälplig.

05-12-08 Nya SM-reglerna för startordning, seedning och omstart i Rally-SM 2006
Finns nu publicerade här på hemsidan, www.sbf.se eller direkt här>>

05-11-27 Östgötarallyt SM-final 2006
Nu är arbetet i gång med SM-finalen 2006 då östgötaklubbarna samlades i Linköping en kväll nyligen och utsåg de tunga posterna i tävlingen. De som får huvudansvaret för Östgötarallyt är tävlingsledare Stefan Thaleman och bitr täv.led. blir Tommy "C" Andersson och Mikael Heelge. Även en banchef utsågs och det blev Stefan Larsson
somredan har varit ute och tittat på vägar till finalen. Någon huvudsponsor för tävlingen varännu inte klar men det finns några företag som är på gång.
Östgötarallyt kommer att köras sista helgen i september månad med start och mål förlagt till Linlöping.

05-11-23 Mindre asfalt i SM
Inte helt asfaltsfritt, men nästan. Det är kontentant av att ett antal rallyförare/kartläsare vädjat till Hässleholms MK om att inte låta SM-tävlingen gå över bron och till vårt södra grannland. Kostnaderna för att bygga om bilarna, samt inköp av däck för asfalt, skulle bli för stora.
- Faktum är att jag lät danskarna ta beslutet. Det brev vi fick från de aktiva var klokt och trevligt skrivet, inte alls något hot. Så danskarna höll med om att vi inte kunde köra ihop.
Det säger Claes G Wilke, tävlingsledare för det som skulle bli Öresundsrallyt, med start och mål i Hässleholm med tillhörande grussträckor. Men också en dag i Danmark, med asfaltssträckor.
Istället blir det nu Snapphanerallyt och nästan bara grus. För publiksträckan "Garnisonen" blir med på fredagskvällen, förhoppningsvis med många åskådare.
- Vi hoppas på det, vi har inlett ett arbete med flera samarbetspartners, till exempel stadens köpmän, så vi tror det blir mycket folk, fortsätter Wilke.
Tävlingen kommer fortfarande att vara en 2-dagars, men antalet mil krymper något: från cirka 14-16 SS-mil till runt tio. Å andra sidan slipper teamen bygga om sina bilar för asfalt och de kan köra på sina "vanliga" fälgar och grusdäck.
- Vi räknar också med att de danska förare som regelbundet kör här kommer till Snapphanerallyt, avslutar Claes G Wilke.

05-11-23 Rally-SM 2006 närmar sig
Vill du informera dig om allt nytt är ett tips att besöka Bilsportmässan på lördag och ta del av det som händer. Du kan också framföra din åsikt.
Mötet äger rum i C-hallen klockan 15.00 på lördag. Det kommer att vara "pilat" från hallentrén, så håll utkik!
Håller i mötet gör Rallyutskottet och projektledare Lasse Jonsson. De kommer att presentera 2006 års tävlingar och tankar kring dessa. Det blir också information om föreslagna ändring, typ seedning och omstart.
- Men vi ska också blicka förbi 2006 och blicka in i framtiden, säger Lasse.
Alla är välkomna till mötet och du behöver inte föranmäla dig.
- Det är fritt fram för alla att ställa frågor och framför åsikter. Däremot ska vi inte ha någon omröstning, mötet är inte beslutande på det viset, säger Lasse.
- Däremot vill vi väldigt gärna ha in synpunkter som vi kan ha med oss framöver, avslutar han.

05-11-16 Seedad elitgrupp i Rally-SM
En elitgrupp med 40 ekipage i täten. Så är tanken att 2006 års Rally-SM ska starta. De 40 platserna fördelas procentmässigt mellan bilklasserna i förhållande till det totala antalet startande, och långsammast går ut först.

Fredagen den 13 januari startar Rally-SM 2006 i Ludvika med deltävlingen Bergslagsrallyt. Den gamla seedningen ersätts av en ny, modernare startordning.
- Med en elitgrupp får vi förare som får utrymme att lysa som de stjärnor de är, säger Lasse Jonsson, nytillträdd som projektledare för Rally-SM.

Varje deltävling inleds med otrimmat 2 WD. Klassens ledare startar sist och följs av långsammaste i trimmat 2 WD. Sedan kommer 4 WD i samma ordning.
- För åskådarna och media blir det intressant och lätt att förstå, fortsätter Lasse.

Han ser det som ett ypperligt incitament för förare som "vill upp", för med det här systemet finns det ett par steg upp att ta inom ramen för Rally-SM.
- Vi gör undantag för JSM och 4 WD, där det hela tiden ska vara minst 16 förare.

Efter den första gruppen om 40 förare kommer en ny grupp med lika många tävlande på samma sätt. Lasse har naturligtvis redan räknat på fördelningen, och utifrån en nyligen genomförd tävling blev startordningen 11 stycken Otrimmade 2 WD.
- Elva otrimmade 2 WD i elitgrupp 1 måste vara tillräckligt för att med marginal få med klassens huvudkandidater till SM-medaljerna, menar Lasse Jonsson.
www.sbf.se

05-10-08 Rally SM 2006
Femtio år är någonting att fira. Så resonerar i alla fall Kils MK Bil så klubben står värd för en av deltävlingarna i Rally-SM 2006.

Det är klassiska Killingen som får SM-status, och sträckorna kommer att ligga runt Kil i Värmland.
- Vi ska självfallet försöka få en huvudsponsor till tävlingen, men Killingen är grundstommen, säger Raul Skager, vice ordförande i Kils MK Bil.
Men säsongen inleds med Bergslagsrallyt – fredagen den 13 januari.
- Vi ser det som vilken vanlig fredag som allra helst, så det ska allt gå bra, säger Johan Strömberg, tävlingsledare.

Övriga arrangörer i den preliminära tävlingskalendern är välkända i SM-sammanhang sedan tidigare. Visserligen kommer Öresundsrallyt, i regi av Hässleholms MK, att avvika från de övriga. Det blir start i Hässleholm med sedvanliga grussträckor, därefter väntar Danmark dag två och ren asfalt.
- Vi jobbar på att ha parc fermé här i Hässleholm och så starta lördagen med en asfaltsträcka inne på Garnisonsområdet. Men det är inte klart än om det kommer att gå i lås, säger Rolf Sandin, vice ordförande i Hässleholms MK.

Preliminära kalendern för 2006 ovan
www.sbf.se

05-10-07 ”Cykelhandlar’n” tar över Rally-SM
Svenska Bilsportförbundet låter ett externt företag ta hand om Rally-SM från och med nästa år. I dagarna blev det klart att Gör Det AB, med Lasse ”Cykelhandlar’n” Jonsson i spetsen, tar över driften.
- Vi har fört förhandlingar med flera parter, och är väldigt nöjda med slutresultatet, säger Magnus Öhrström, marknadschef på Svenska Bilsportförbundet (SBF).

Lasse Jonsson går i rallykretsar under namnet ”Cykelhandlar’n”, eftersom hans far och han själv kommer från den branschen. Men Lasse har också ett gediget motorsportintresse – bland annat har han kört mängder med rallytävlingar. Hemma i garaget i byn Viby, på höravstånd från Mantorp Park, står en Volvo Originalare.
- Rallysporten har den största delen av mitt hjärta, men Racingen finns det också plats för, säger Lasse.

De senaste tio åren har han följt Rally-SM via den populära rallyradion. Inte som lyssnare – utan som kompanjon med Ola Strömberg i studion.
- Vi måste höja statusen på Rally-SM, både bland team, publik, arrangörer, media och de kommersiella krafterna, säger han.
- Rallysporten har en otroligt djup traditionell förankring hos folk, så det finns mycket att bygga på. Min uppgift blir att strukturera och jag ser mig som den som verkligen går in i det här.

Medicinen blir att tillsammans med SBF, Rallyutskottet, klubbarna och teamen förvalta alla ideella timmar som lagts, och läggs ner, årligen. Och att tillföra kommersiella krafter, medialt tänkande och en droppe eventkrydda.
- Rally-SM är inte där det ska vara. Men inom kort ska det stå i full blom!

Fyrabarnspappan, och fram till nu ansvarig för inköp och varumärkesbyggande hos Grahns i Motala, startar eget: Gör Det AB.
- Det speglar lite av hur jag känner det. Jag vill göra något av Rally-SM, och det jag inte kan får jag se till att andra gör, säger Lasse Jonsson.

Upptakten sker den 22-23 oktober då Lasse Jonsson
möter nästa års arrangörer på ett möte i Knivsta. Premiär i rallyskogarna är det sedan den 13-14 januari i Ludvika.

Korta fakta Lasse Jonsson
Född: 1964
Bor: 1850-tals gård i byn Viby, utanför Mantorp
Familj: Hustru Anna-Carin, barnen Ludwig och Tinus, 9 år, Cajsa 5 år och Wilmer 1 år. (”Vi är alla sportfånar och födda under OS-år”)
Rally: Sedan slutet på 1980-talet tillsammans med kartläsaren Anders Wretemark. Körde hela 90-talet, bland annat Suzuki Cup, Peugeot Cupen och SM i Lilla Grupp N.
Aktuell som: Startar Gör Det AB som ska driva Rally-SM åt Svenska Bilsportförbundet.

05-10-07 Gör Det AB ska driva Rally-SM
Svenska Bilsportförbundet låter ett externt företag ta hand om Rally-SM från och med nästa år. I dagarna har Gör Det AB, med Lasse Jonsson i spetsen, signerat avtalet.
- Vi har fört förhandlingar med flera parter, och är väldigt nöjda med slutresultatet, säger Magnus Öhrström, marknadschef på Svenska Bilsportförbundetr (SBF).

Lasse Jonsson går i rallykretsar under namnet ”Cykelhandlar’n” eftersom hans far och han själv kommer från den branschen. Men Lasse har också ett gediget motorsportintresse – bland annat har han kört mängder med rallytävlingar. Hemma i garaget i byn Viby, på höravstånd från Mantorp Park, står en Volvo Originalare.
- Rallysporten har den största delen av mitt hjärta, men Racingen finns det också plats för, säger Lasse.

De senaste tio åren har han följt Rally-SM via den populära rallyradion. Inte som lyssnare – utan som kompanjon med Ola Strömberg i studion, eller ute på någon sträcka. Från denna sidoposition har han följt sportens utveckling – som han inte uteslutande ser som positiv.
- Vi måste höja statusen på Rally-SM, både bland team, publik, arrangörer, media och de kommersiella krafterna, säger han.

Magnus Öhrström är inte sen att hålla med:
- Och i Lasse Jonsson ser vi den person som har både förankringen hos utövarna och förmågan att få saker och ting gjorda. Parat med en lyhördhet som vi är övertygade om ska sätta fart på Rally-SM.
Redan om några veckor inleder Lasse Jonsson arbetet inför premiären i mitten på januari i trakterna kring Ludvika.

05-09-12 Jämtlands första SM-guld i rally blev i helgen ett faktum!
Men det blev en nervpers utan dess like innan Patrik Sandell kunde kliva upp på pallen som segrare.
Redan i fredags vann Patrik Sandell årets Clio Cup tillsammans med hans codriver Emil Axelsson.
En av helgens målsättningar var därmed i hamn med resultatet att han senare i höst kommer att åka till Frankrike och testa med deras fabriksteam. Ett resultat som bara det är det största som hänt Patrik.

Men helgen hade mer att bjuda på.
Det gällde att ladda om batterierna för möjligheten att köra hem ett SM-guld till Jämtland fanns fortfarande. Det första någonsin för övrigt! Årets sista deltävling i rally-SM startade på lördagsmorgonen och det som krävdes var att inte tappa för mycket på största hotet Robin Sandberg.
- Vi kände att vi inte hade någonting att förlora när vi startade på morgonen, berättar Patrik som hela tiden var inne på att i första hand ha roligt i bilen.
- Vägen till att det ska gå fort för oss är att vi har roligt. Då kommer känslan och direkt också farten.
Även om den känslan hittades, så skulle det bli en ordentlig nervpillrare innan duon kom att utropas som segrare. Flera förare inom ett par sekunder gjorde att det bara var att hålla tungan rätt i mun och se till att hålla tempot väl uppe.
- Vi körde riktigt bra, men när vi kört i mål såg vi att vi bara var nio tiondelar efter Tommy Vestlund i mål.
- Första känslan när vi såg det var att SM-guldet inte fick hänga på dessa tiondelar, men orosmomentet var väl inte det faktum att Tommy kom emellan oss och Robin på andraplatsen.
- Även om vi visste att det var en bit till bakomvarande, så var det att ingen fick komma bakifrån och passera mig och Tommy.

Men som i de flesta sporter gäller det att ha marginalerna på sin sida.
Robin placerade sig bakom helgens segrare Peter Zachrisson och Patrik hamnade på sin fjärdeplats.
Precis det resultat som gjorde att särskiljning fick göras mellan Robin och Patrik om vem som skulle koras till svenska mästare. Antal segrar i mästerskapet avgjord till Patriks fördel.

Om sedan segern i Clio Cup är mer värt än ett SM-guld får framtiden utvisa, men i historieböckerna kommer det alltid att stå Patrik Sandell, svensk mästare i rally, år 2005.

Och idag, måndag sätts bilen ut på annons. För målsättningen med sin rallykörning är större än tävlingar på hemmaplan. Nästa år ska Patrik ut på de internationella arénorna och arbetet inför det är redan igång för Jämtlands första SM-guldmedaljör.

www.patriksandell.com
05-09-12 Dussinet fullt Jonsson
Nu är dussinet fullt. Med tolv SM-guld och flertalet pallplatser under drygt två decennier kan man gott konstatera. Mats Jonsson är Sveriges meste mästare i rally. I helgens SM-final, eller rättare sagt två tävlingar, kunde Mats redan efter första dagens tävling titulera sig Svensk Mästare igen. Det var också dags för rallystjärnskottet Peter Zachrisson att få sola sig i guldglansen för första gången.

Det var en rattrostig och magsjuk Thomas Rådström som hjälpte till att ordna en trivsam nattsömn på fredagskvällen för Jonsson. Thomas rattade Toyotan trots en upprorisk mage till en andraplats efter Jonsson, och höll undan för Jimmy Joge, som var Mats enda hot för dussinet fullt. – Det var lite spänt på fredagen, så det kändes bra att göra klart guldet redan då, menade en superglad Jonsson vid målrampen i Köping.

Skenande Ford
God hjälp hade Mats också av sin Ford. Bilen bokstavligen skenade fram på första sträckan. När Mats släppte gasen i första svängen på sträckan ville bilen annat och fortsatte i näst intill samma fart. –Gasspjället var inte rätt justerat, då gör insprutningen lite som den vill, förklarar Mats om incidenten på första sträckan. Ett fel som kunde slutat illa men som Vålbergsmekaniker Jonsson lätt justerade efter sträckan med en skruvmejsel. –Jag kände igen felet och visste direkt vad det var.

På rätt spår

Mats Jonsson tog sitt första SM-guld 1983. Peter Zachrisson var då ett år gammal. Tjugotvå år senare rattar Peter från Värmlands Näs en Renault Clio sport i SM för första året. Samma år kan Peter titulera sig Svensk Juniormästare. Vad som skulle bli ett läroår i framhjulsdrivet slutade på bästa tänkbara sätt för Zachrisson, som i år dubblerat med att köra både SM med otrimmad Renault, och några VM- och supercupentävlingar i trimmad tvåhjulsdriven Suzuki. Att Peter är inne på rätt spår i sin karriär bekräftar rallyräven Jonsson. –Det viktigaste som finns är att köra mycket och få många mil i kroppen. Ett recept som Peter som synes redan anammat.

Guldhungrig
Men tro inte att Peter är nöjd för det. Vinnarinstinkten och guldhungern finns där alltid. –Synd att jag gjorde en så dålig vintersäsong, rannsakar sig Peter. – Det kunde ha blivit guld i stora SM också. Medalj blev det ändå i stora SM. Tack vare en strålande körning i Köping. Tvåa i fredagstävlingen efter hårdsatsande hemmaföraren Jonas Ericsson och seger på lördagen. Detta genererade även en bronsmedalj i SM för otrimmade tvåhjulsdrivna bilar. Noterbart är också att Peter med sin otrimmade Renault kört ifrån alla i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen och spöade vinnaren av denna, Per-Arne Sääv, med nästan en hel minut.

Punkterade guldplaner
Inte stolpe ut, men väl punktering ut, blev det för Oscar Svedlund med Co-driver Björn Nilsson. –Vi slog i nåt och punkterade på nian, meddelade Björn. Där punkterades även rallyduons planer på SM-guld efter en hård fight genom hela året med Uppsalaföraren Mats Thorzelius. –Just nu känns det surt, men det går nog över bara man får köra några sträckor igen, menade en inte allt för nedstämd Svedlund efter tävlingen. Ett besök på bilsportmässan i november för medaljutdelning blir det ändå, SM-silvret var redan klart inför helgens tävling.

Mästare i Volvo
MK Team Westoms snabbe Volvo Originalåkare Micke Lindh kan efter helgen titulera sig ”Sveriges snabbaste C-förare” i klassen. Micke gjorde det på bästa sätt, genom att vinna finaltävlingen, hans första seger efter en handfull andra och tredjeplatser i serien i år.

AV: Anders Ekström

05-09-10 Jonsson, Thorzelius, Sääv, Sandell och Zachrisson är SM-vinnarna 2005!
Många av klasserna har nu gått imål i Kolsvarundan i Köping. Därmed har vi nu flera klara vinnare. Mats Jonson och Per-Arne Sääv, säkrade sina SM-guld redan igår. Thomas Rådström var dock den som vann den andra deltävlingen i Kolsva. Mats Jonsson blev tvåa i klassen, före Stig-Olov Walfridson.

Oscar Svedlund tvingades bryta på näst sista sträckan och därmed var kampen om guldet över. Mats Thorzelius fick som sämst vara tvåa för att ta guldet. Mats Thorzelius vann före Hans-Erik Weng och trea blev Joachim Carlström.

Patrik Sandell slutade femma, men vann ändå sin klass. Han och Robin Sandberg hade lika många poäng, men sandell vann särkiljningen. Peter Zachrisson var snabbast i klassen och vann därmed junior-SM. Tvåa i dagens tävling blev Robin Sandberg, före hemmaföraren Jonas Ericsson.

Resultat från tävlingen hittar du på: http://www.resultatservice.com/rallysm/rallysm2005/rallysm6/resultat/1result2.html
Grattis till er alla!!

05-09-09 Dussinet fullt för Jonsson
Två SM-guld är säkrade efter första finaldagen i Rally-SM. Det ena är veteranen Mats Jonsson som därmed har dussinet fullt med SM-guld, den andra Per-Arne Sääv som tar sitt första.

Linköpingsförare Per-Arne Sääv kunde kosta på sig att slå av på takten på slutet. Han vann ändå den trimmade tvåhjulsdrivna klassen i Kolsvarundan, och säkrade guldet med sin VW Golf. Kampen om silvret fortsätter i morgon i skogarna runt Köping och det är Kenny Stavbom, Nynäshamn och Stefan Jonsson, Vännäs i huvudrollerna.

Veteranen Mats Jonsson har snart dussinet SM-guld i hyllan hemma i Edsvalla. 47-åringen gjorde inga misstag och hans extrema fyrhjulsdrivna Ford Escort WRC gick helt problemfritt.

När andra etappen kör igång lördag morgon ska gulden fördelas i den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen, och i den dito fyrhjulsdrivna. I båda är det stentufft och de främsta är Robin Sandberg och Patrik Sandell respektive Mats Thorszelius och Oscar Svedlund.
Omstart 08.00 och då väntar tre sträckor som körs två gånger.


05-09-07 Sandell jagar vinst i Clio Cup
Rallyföraren Patrik Sandell har möjlighet att ta både SM- och JSM-guld i helgen. Ändå är det segern i Renault Clio Cup som hägrar allra mest.
- En vinst där och jag får testa i Frankrike senare i höst för det franska proffsteamet. Det vill jag väldigt gärna, säger Patrik.

Eftersom denne 23-åring bor i Östersund inleds resan ner till Köping torsdag morgon. Han leder sin klass och behöver "bara" hålla Robin Sandberg, Ryds MK, bakom sig för att säkra guldet. Ett JSM-guld vann han redan förra året, och det kan han göra nu också om poängskörden blir tillräckligt stor.
- Men det är stora SM som gäller, konstaterar Patrik.
Fast så var det det här med Clio Cup. En serie som körts sedan 2001 och där det i år är sju deltävlingar med final nu i helgen. Patrik leder med 51 poäng, nio mer än tvåan Lars Sjöström. Trea är Daniel Gustavsson på 34 poäng. Eftersom det delas ut 15 poäng till vinnaren under fredagen, och lika mycket till den som segrar på lördagen - är det långt ifrån avgjort.
- Såklart att SM är oerhört viktigt. Men chansen att få testa i Frankrike kan betyda väldigt mycket, säger han.
- Visst är det mycket som ska falla på plats, men ett sådant test kan öppna en del dörrar.
Möjligheten till testet i Renault Sport Technologies rallybil Clio Super 1600 (se bilden) ges tack vare ett samarbete mellan Renault Sverige och Renault Sport Technologies för att premiera lovande talanger i Sverige och Danmark. Bilen är byggd efter reglementet ör Junior-VM.

Förutom detta får den totala Clio Cup-segraren också 75 000 kronor i prischeckar. Totalt har cupen en prispott på hela 400 000 kronor.
- Sedan har vi ett gemensamt cateringtält för alla Clio-förarna, berättar Ulrika Goodholm som sköter serien.
Där finns allt från frukost under morgontimmarna till lunch och middag senare på dagen. Liksom kaffe, bröd och frukt. Dessutom har Renault Team Sweden en fullastad reservdelsbuss på plats, dit deltagarna kan komma för att hämta utrustning vid behov.
- Då slipper de ha allting med sig. Efter tävlingen så fakturerar vi de team som kvitterat ut reservdelar, berättar Ulrika. I år har cupen en egen prisutdelning efter målgången i Köping, sedan väntar gemensam middag med alla övriga i SM-fältet.
- Rally är en stor social gemenskap, och därför är det extra roligt att vi kan avsluta året lite festligt, säger Ulrika. Och det är då Patrik Sandell har tänkt hämta biljetten till höstens test i Frankrike och samtidigt bli den förste jämten som tar SM guld i rally.

05-09-06 Rådström tillbaka i Rally-SM
- Första sträckan hinner jag nog inte med, men sen ska vi allt försöka.
Det säger Thomas Rådström när Vännäsföraren i helgen kör sin första rallytävling på ett år - SM-finalen i Köping.

Helt rattrostig är han inte efter en satsning i rallycross i en Hyundai, men rally har han inte kört sedan SM-finalen förra året i Norrköping. Då han förresten vann både SM-guld och tävlingen totalt.
- Det ska bli riktigt, riktigt roligt. Rallycrossen har bara strulat med alla tänkbara missöden, säger Thomas.
Så nu blir det åka av. Han startar i Team Olsbergs Toyota Corolla WRC, den bil Tobias Johansson körde senast i Snow Rally i Östersund. Då började bilen brinna och Tobias fick bryta, i ledning.
- Corollan har inte gått sedan dess men nu tyckte Olsbergs VD att vi ska köra igen, så vi ska testa att allting fungerar som det ska någon dag innan start, säger Thomas.
Riktigt var vet han ännu inte.
- Antingen runt Köping någonstans, eller i Växjö.
Den forne VM-föraren har bara tävlat i Köping en gång tidigare, i Silverstonerallyt för två år sedan då han vann.
- Nej du, inte kan jag påstå att jag hittar där! Men det spelar ingen roll. Vi ska allt försöka ta de andra ändå!
Vid sin sida i högerstolen har han "som vanligt" Jörgen Skallman.
Rådström får gälla som favorit till totalsegern. Visserligen kan allting hända och bilen har som sagt inte körts på länge.
- Fast det enda som oroar är att jag är magsjuk. Det känns inte alls något bra så om du ursäktar vill jag helst gå och lägga mig och vila!

05-09-06 Öppet i samtliga fyra SM-klasser
Samtliga fyra guldmedaljörer i Rally-SM utses i helgen i Köping. Säsongen har varit ovanligt tuff, och det har varit sekundstrider så här långt! Kolsvarundan i sig vinner nog Tomas Rådström eftersom han kommer till start, men i SM är han iskall.

Fjolårets suverän i trimmat fyrhjulsdrivet, Thomas Rådström Vännäs, kommer till sin första start i år. I SM-sammanhang är han "ofarlig", men när det gäller totalsegern är det stormvarning för Vännäs-föraren!
- Bara jag blir bra från magsjukan som drabbat mig så, säger Thomas Rådström.
Den bil han ska köra är Team Olsbergs Toyota Corolla WRC.
Strid på sekunden var det annars i Rally Österlen mellan Jimmy Joge, Motala, Mats Jonsson, Forshaga, och Dick Wicksell, Uppsala - Peugeot, Ford respektive Subaru. Så någon märkesfördel finns inte. I Skåne segrade Dick Wicksell efter en felfri resa, men Jimmy Joge kom då till start rattrostig. När han skulle testa sin Peugeot rasade turbon därför att oljereturen hade slammat igen. Efter sena reparationer blev han tvåa, vilket han också är i SM.
Leder gör otroligt erfarne Mats Jonsson. Forshagaföraren har redan dussintalet SM-guld, men det hindrar honom inte från att vilja ha fler. Är säkerheten själv. Han ska misslyckas rejält för att inte ta ett nytt guld - men han får allt tuffare motstånd!

Kenny Stavbom, Nynäshamn, leder den trimmade tvåhjulsdrivna klassen med tre poäng före Per-Arne Sääv, Linköping. Bilmekanikern har åkt både fort och jämt i år med sin Escort. SM-deltävlingen i Tomelilla för några veckor sedan vann visserligen Sääv.
- Min nya kartläsaren (Patrik Henriksson) har hjälpt mig mycket för han har så stor erfarenhet av bilen och vet hur den ska köras, säger Kenny Stavbom.
- Dessutom måste jag vinna för att kunna bärga guldet, fortsätter han.
Förarna får nämligen räkna bort de två sämsta resultaten, och gör man det har Sääv övertag.

I otrimmat fyrhjulsdrivet är det klart att Mats Thorszelius, Uppsala, eller Oscar Svedlund, Karlstad, vinner SM-guld. Den "gamle" Mats som sadlat om från trimmat till otrimmat, eller 25-årige Oscar som vunnit segrar ända borta i Kina. Mats vann senast, med en marginal på 8,5 sekunder efter nästan tio mils körning.
- Det är kniven på strupen och den som vinner i Köping vinner. Så det blir högsta fart från början, säger Oscar Svedlund.
De har tre delsegrar vardera, medan Mats har tre andraplatser och Oscar två.

Den till antalet startande största klassen är otrimmat tvåhjulsdrivet, fast här finns de minsta bilarna. Leder gör Patrik Sandell, Östersund, och när hans huvudkonkurrent tvingades bryta redan efter några meter på första sträckan i Rally Österlen, var det upplagt för att han skulle ta ett fast grepp om ledningen. Men i rally kan allt hända, och Patrik bökade runt för mycket i den skånska myllan och sekunderna tickade.
- Dörren är fortfarande vidöppen i mästerskapet, så vi ska stå upp och köra. Patrik får ingen mer delseger, säger Robin Sandberg, från Växjö. Han stärkte dessutom sitt självförtroende ytterligare nyligen med en totalseger i Dackefejden.
- Rally Österlen blev mitt livs kortaste tävling. Drivaxeln gick av 70 meter efter start. Det kommer inte att hända nu, fortsätter Robin som gör sin första SM-start i Köping.
Kolsvas Jonas Ericsson ligger på bronsplats inför sin hemmatävling. Har Sandell och Sandberg oflyt kan han avancera, men han har också Peter Zackrisson, Säffle, flåsande i hälarna så det är tätt i täten!

Regerande juniormästare är Patrik Sandell kör i första hand "stora" SM.
- JSM är en bonus jag hoppas få på köpet, säger den 23-årige föraren från Östersund.
Sandell ligger i år tvåa, nio poäng efter Peter Zachrisson, Säffle.
- Jag har inget mästerskapsguld förut så jag tar gärna ett i JSM, säger Peter Zachrisson.
Han inledde med en nolla i Sandviken, men har tagit full pott på grus. Patrik Sandell har gjort tvärtom: full pott i vintras och skralt med poäng på grus.
- Nu vänder det, strulet är slut nu, säger dock Patrik Sandell.
Ovanligt i SM-sammanhang är att JSM-förarna får poäng både under dag ett och dag två - men så blir det i Köping. 15 poäng till den snabbaste på fredagen, och lika mycket till den snabbaste på lördagen. Det gör att också trean Lars Sjöström, Hudiksvall, och fyran Simon Löfström, Östhammar, kan blanda sig i slutstriden.

Kolsvarundan drar igång på fredag klockan 15.30 från Stora Torget i Köping. Förarna har då tre sträckor framför sig som de kör två gånger. Omseedning under natten och omstart tidigt lördag morgon då förarna återigen har tre sträckor som ska köras två gånger. Efter totalt 114 km fartsträckor återvänder förarna 15.30 på lördagen till målrampen på Stora Torget.
Efter SM-fältet på 50 förare kör under lördagen också cirka 25 startande i klassen Volvo Original. Dessa tävlar i Sverigecupen och även den har final i Köping.


05-09-06 SM I Kolsva, en öppen historia
Redan är snacket igång om säkerheten kring helgens final i Rally-SM: Kolsvarundan. En sak är definitivt säker och det är att det inte är klart med någon vinnare ännu. Utan de sex sträckorna som förarna kör två gånger är helt utslagsgivande!

Självklart arbetar arrangerande Kolsva MS också intensivt för att förhindra att någon kommer till skada. Vi minns alla den tragiska olyckan i Tomelilla då en åskådare klämdes till döds.

Den utredning som Svenska Bilsportförbundet gör kring olyckan kommer inte att vara klar till helgens tävling. Media som ändå önskar komma i kontakt med Sören Johansson, utredningsgruppens ordförande, kan nå honom på 073-418 27 70.

Välkomna till Kolsvarundan där förarna kör om dubbla SM-poäng eftersom det delas ut sådana både under fredagen och lördagen!

05-08-20 Svenska Bilsportförbundet utreder dödsolyckan
Allting tyder på att föraren har kört rätt och att det som skedde på specialsträcka 14 i Rally Österlen, då en åskådare senare avled, var en ren olyckshändelse.
Men en utredning om hur olyckan kunde hända är redan igång.

Direkt efter olyckan visade många av de som fanns där stor handlingskraft.
- Vår räddningsaktion har varit oerhört professionell, säger förbundsordförande Kåge Schildt.
Omgående startade Svenska Bilsportförbundet en utredning om hur olyckan kunde hända. Den krishanteringsplan som finns sattes också omedelbart i verket. Samtliga funktionärer på den aktuella sträckan har varit i samtal, liksom räddningspersonal. Tomelilla kommuns Posumgrupp är startad. På plats ute på Rally Österlen fanns också hela Svenska Bilsportförbundets styrelse och förbundsläkare - bland annat för att diskutera Svenska Bilsportförbundets olycksplan.

Efter olyckan på SS14 fördes fyra personer till sjukhus. En av dem avled senare under lördagskvällen.

05-08-20 Rally SM efter sektion 1
Nyss fyllda 21-årige Patrik Flodin leder Rally Österlen när SM-förarna går in för service i Tomelilla. De har då kört fyra sträckor.
Tvåa är Jimmy Joge, i en trimmad fyrhjulsdriven Peugeot 206 WRC. Medan Patrik kör en otrimmad Mitsubishi Lancer. Differensen mellan de två är prick fyra sekunder.
Veteranen Mats Jonsson är först på femteplats.

05-08-20 Tillbaka till 1960-talet!
Timmarna innan start i Rally Österlen är sträckorna det stora samtalsämnet. Håller vägar? Eller blir de dålig?
- Det är som på 60-talet! Smått och trångt, beskriver Mats Jonsson vägkaraktären.

Den rutinerade Forshagaföraren går ut först och lär inte ha några stora problem, utifall vägarna nu blir så sönderkörda som många befarar.
- Det blir nog dåligt, men jag trivs med det. Jag är nog inte så rädd om bilen, säger Peter Lundell, en av hemmaförarna som kan slå till i Volvo Original-klassen.
De små grusvägar som finns längre upp i landet, är i sydliga Skåne ersatta med smala gräsbevuxna fartsträckor.
- Väldigt tekniska vägar, både snabbt och smalt och bitvis riktigt krokigt, säger Björn Nilsson, kartläsare till Oscar Svedlund - en av favoriterna i otrimmat fyrhjulsdrivet.

De beryktade länsmansryggarna på specialsträcka 14, av totalt 16 sträckor, lockar publik - och media.
- Yngre förare känner inte till hoppen, så där kan vi få bra bilder, resonerar Jonas Kruse hos SVT.
Den sträckan körs bara en gång, och det är de som går två gånger som kan bli dåliga.
- Äntligen riktiga vägar, säger dock Johnny Johansson, kartläsare till Mats Jonsson.
- Ja så här var det på 60-talet, säger Mats Jonsson.

Tufft, det blir det och det gäller att undvika punkteringar, menar

05-08-18 Rally Österlen - de ungas genombrott?
Helgens Rally Österlen kan gå till historien som tävlingen då de unga tog över. Då Jimmy Joge totalvann och då "Patrikarna" Flodin och Sandell - nyss fyllda 21 respektive 23 år - vinner de två otrimmade klasserna.

Patrik Sandell förbereder sig med att testa på vägen ner från Östersund till Tomelilla - i Växjö.
- Fast mest nytta har jag nog av tävlingen jag körde i Tjeckien. Kan vi överföra spårvalet från asfalten till gruset där vi kan sladda mer, då ska det gå fort, säger Sandell.
Fast Renaultföraren lär få det svettigt med Peugeots Robin Sandberg, Växjö, som bara är några poäng bakom Patrik i tabellen för otrimmat tvåhjulsdrivet.

21 är ju ostraffbart, så nu när Patrik Flodin, Ilsbo, precis nått den åldern var det väl sjutton om inte hans otrimmade fyrhjulsdrivna Mitsubishi skulle hålla hela vägen till målet. Flodin ledde klart sin klass i den finska VM-rallyt nyligen - men fick ge sig på sista sträckan med trasig växellåda.
- Den här helgen är min, hälsar han nu konkurrenterna.
Värsta hotet lär komma från "gamlingen" Mats Thorszelius, Uppsala, och etablerade Oscar Svedlund, Karlstad, i likadana bilar.

Den hårt trimmade fyrhjulsdrivna WRC-klassen brukar veteranen Mats Jonsson från Forshaga vinna. Men när Motalas Jimmy Joge fick Peugeotteamets styrning i den superhäftiga 206:an så gick det undan. Senast det begav sig i SM-sammanhang vann Joge.
- Det ska bli riktigt roligt att köra den bilen igen, säger Joge.
Under sommaruppehållet har han ägnat sig åt racing, där han imponerat i nya succéklassen JTCC.

Både Jimmy Joge, Patrik Sandell och Patrik Flodin ingår i Svenska Bilsportförbundets stora satsning på juniorer - Swedish Motorsport Challenge, SMSC.
Rally Österlen är första SM-rallyt någonsin i och runt Tomelilla. Det är den fjärde deltävlingen av fem, och de knappa tio milen specialsträckor körs på lördag. Totalt startar ett 50-tal förare från hela landet, samt lika många i supportklassen Volvo Original.

05-08-17 Rallyrapport inför SM från Jerker Axelsson
Nu på fredag börjar genomkörning + notskrivning av 16 ss och själva tävlingen körs under lördagen i skogarna? runt Tomelilla i skåne. Vi ligger på en 7pl i SM vilket känns surt då jag senast bröt från en 3pl i Sydsvenska med brusten drivaxel om inte om..ja ni vet…. Däremot har det gått bättre på 2-hjul.
Jag har nämligen i sommar kört SM i Roadracing med mycket bra resultat med tanke på att det bara "var på kul" Jag började på ett soligt Sviesta som ligger vid Linköping och efter ett hårt jagande säkrade jag en 2:a placering Nästa var Karlskoga och där tog jag efter ett rafflande race med dyng-sladd, avträngd av en varvad förare när jag hade en 7sec ledning som blev -4 sec men jag sänkte hjälmen mot tanken och tog en seger med 6 sec i ett regnigt Karlskoga..
Jag leder nu SM i Superbike på 45 poäng men vi är 4 st som har samma så det blir ett avgörande i Skåne 3-4 september som heter duga. Det var samma senario 1996 då jag, Peter Linden som senare vann Endurance-VM och Nordiske Mästaren Martin Johansson som gjorde upp om valören på medaljerna och jag tog ju hand om guldet vilket jag hoppas kunna göra nu med.
Då som nu i sadeln på en Yamaha. Denna gången har jag
1000cc, 175hk mot -96 då vi körde 600cc och 118hk.


KOMMANDE TÄVLING
Rally-SM i Trelleborg 20 Augusti,
SM Final Roadracing 3-4 Augusti
Rally-SM 9-10 September

Yamaha Test i Spanien
Jag kommer att, onsdag 31 augusti, åka till Barcelona och på den kända banan Catalunia få testa bl.a. Yamahas spjutspets YZF- R1 mod 2006 som fått en rad uppdateringar, Öhlins fjädring fram + bak, nya lätta racingfälgar mm. Jag måste erkänna att jag blir sugen på att köra en hel säsong både på två & fyra hjul om det går att få till en lösning med mekaniker och som vanligt, det ekonomiska. Vi har många bra mekar på jobbet men de har att göra sommartid om man säger så.Jag kommer hem så sent från Spanien att jag missar 2st 20 min tränings pass på fredagen inför SM men jag ska träna/testa en hel dag 24/8 på Gelleråsen i stället.

Vi kommer då att prova en ombyggd framgaffel. Vi kommer även att prova nya bromsar på Clion men det blir efter Trelleborg.

05-08-15 Första Rallyt i Österlen
Svampabanan i Tomelilla är välkänd i SM-sammanhang - i Rallycross. Nu på lördag blir det Rally istället och de beryktade länsmannaryggarna på klassiska Kronovall blir med, även om fartsträckan nu heter Svennahultet.

Medan South Swedish Rally hade sitt högkvarter i Kristianstad var Kronovall en avgörande sträcka. Den som klarar att flyga över första krönet utan att landa för hårt på andra och rulla på det tredje, brukar ha en rejäl segerchans.
- De nya, unga pågarna har inte råkat illa ut här. Men det var en dyr sträcka då den var onotad, säger Villy Jönsson som arbetat med banläggning sedan 1964.
Trots att förarna kör med noter och får köra igenom sträckan en gång innan start, är det normala facit att ett par, tre stycken ekipage ändå mister hoppet därute på Svennahultet. Och får bogseras därifrån.

En annan utslagsgivande sträcka blir SS 12 där förarna måste växla mellan olika tempon och körstilar. Den är också tävlingens längsta med sin 11,89 km.
Kortast är publikprovet på Svampabanan, där åtskilliga kamper utkämpats i Rallycross. Senast förra året hade Tomelilla MK en av SM-deltävlingarna i Rallycross där. EM har klubben också kört, liksom VM i motocross. Men aldrig tidigare en hel SM-rallytävling med start och mål på Svampabanan samt alla specialsträckor på Österlen.
För att klara arrangemanget, och få fram alla funktionärer som behövs, har Tomelilla MK den här gången stor hjälp av Trelleborgs MK och Simrishamns MK.
Tävlingen startar 09.00 på lördag och målgång är beräknad till 18.00, också den på Torget i Tomelilla.

05-08-10 Joge jagar Jonsson på skånska vägar
Mats Jonsson brukar vara ett stupsäkert tips inför Rally-SM, men de unga tränger på. Senast vann Jimmy Joge och han kommer till Rally Österlen den 20 augusti för att göra om den bedriften.
- Det är målsättningen och det känns inspirerande att komma igång med rally igen, säger Jimmy Joge.
Motalaföraren har ägnat sommaruppehållet åt Racing, och det med framgång. Trots att han aldrig kört på asfaltsbana förut har han tagit flera pallplatser i JTCC, en av supportklasserna till kungaklassen STCC. Men nu åker hans fyrhjulsdrivna Peugeot 206 WRC ut ur garaget igen för en första start i skånska Tomelilla.
"Gamlingen" Mats Jonsson från Forshaga laddar upp med Snapphanerallyt i Hässleholm nu i helgen. En seger där och han vinner SuperCupen totalt, för femte gången!
- Det där med racing tror jag inte på. Jag håller mig till rally, säger Mats Jonsson.
Efter Hässleholm drar han hem till Värmland igen för att gå igenom Ford Escorten innan SM-starten den 20 augusti i Tomelilla.

I den fyrhjulsdrivna otrimmade klassen riktas fokus på Patrik Flodin, 21-åringen från Ilsbo som var nära en storskräll nyligen i finska VM-rallyt. Men dessvärre gick Mitsubishins växellåda sönder på sista sträckan, annars hade han vunnit klassen.
Störst motstånd lär han möta från Mats Thorszelius, Uppsala, och Oscar Svedlund, Karlstad.
En intressant start gör Hans-Erik Weng, tidigare ursnabb i breddklassen Volvo Original.
- Jag lockas av att mäta mig mot SM-åkarna, säger Weng.
På denne 27-årings meritlista finns en total cupvinst i Nordic West Euro Cup, men också framskjutna placeringar utomlands med hans nya Mitsubishi av senaste snitt. Eftersom det är hans första SM-tävling har han ingenting med medaljerna att göra.

Nynäshamnsföraren Kenny Stavbom har varit jämnheten personifierad i år och leder den trimmade tvåhjulsdrivna klassen med sin Ford Escort. Konkurrensen kommer närmast från Per-Arne Sääv, Linköping, och Eslövs Mats Andersson som har "hemmavägar".
Otrimmat tvåhjulsdrivet är största klassen och Ryds Robin Sandberg, teamkompis med Joge i Peugeotteamet, gäller som favorit. Men han leder inte SM efter de tre deltävlingar som körts, utan det gör Östersunds Patrik Sandell. Differensen de emellan är bara två poäng! Patrik Sandell är bara 23 år, så han leder även JSM.

När nu Rally-SM åter gästar Skåne med bas i Tomelilla kommer några intressanta "hemmaförare" till start. Ebbe Nilsson, Kristianstad MK, luftar sin VW Golf i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen, och Jonas Olsson i den dito otrimmade. Betydligt mera krut är det i Joachim Grahns fyrhjulsdrivna Mitsubishi och kanske att Simrishamnsföraren kan ge Mats Jonsson och de andra en match.


05-05-16 Ungtupp hotar etablerade i South Swedish Rally
Mats Thorszelius leder Rally-SM, Oscar Svedlund vann senaste EM-tävlingen och blott 21-årige Patrik Flodin har två färska totalsegrar på grus i bagaget. Troligen vinner någon av dessa tre kommande helgs South Swedish Rally i Växjö.

När de startar på fredag eftermiddag har de 22 mil specialsträckor framför sig, så mycket kan hända när både SM- och EM-poäng ska jagas.
- Det är viktigt att ha ordning på grejerna för att undvika tekniska problem, säger Mats Thorszelius, SMK Uppsala.
- Sen är det bara att ta i, för det måste du göra direkt. Jag tror inte det kommer att skilja många sekunder till slut, fast det är så många mil.

Thorszelius leder mästerskapet före landslagsföraren Oscar Svedlund, Karlstads MK. Men Oscar leder EM, för han totalvann första deltävlingen i Östersund före Mats. Dessutom har Oscar nyligen testat just i Växjötrakten.
- Vi har fått till en väldigt fin setup, så bilen ligger mycket fint på vägen, säger Oscar nöjt.
Samtliga tre Mitsubishi Lancer Evo 7:or i klassen otrimmat fyrhjulsdrivet.

Patrik Flodin är yngst i trion, han fyller 21 år i augusti. En långsmal yngling som tidigt körde bil på sjöisen i Ilsbo utanför Hudiksvall. Till SM kom han med en enda tanke - hur ska det bli att förlora för första gången?
- Nu har jag skippat de tankarna och funderar återigen på seger, säger Patrik.
En annan Patric, fast med efternamnet Carlsson, kan också blanda sig i leken. Hans pappa Ingvar var förhandsfavorit då första South Swedish Rally kördes 1976. Ingvar körde då sönder - kanske det blir Patrics tur istället?

I klassen Trimmat tvåhjulsdrivet får vinterexperten Stefan Jonsson, Vännäs MK, gälla som favorit även om det nu är barmark. Däremot kan det bli en storslagen fight i Otrimmat tvåhjulsdrivet. Visserligen är vinterns herre Patrik Sandell med, men nu kan de andra rå på Östersundsföraren. Säffles Anders Karlsson, vars kartläsare Anders Martinsson är från Älmhult och kan varenda kurva och sten i området, kan mycket väl ta kommandot. Samma förutsättningar har hemmahoppet Robin Sandberg, Växjö, och han brukar definitivt hålla sig framme i South Swedish Rally.

Tävlingen startar 17.10 på Stortorget i Växjö med att rutinerade Mats Jonsson, Forshaga MC, ger sig ut mot fredagens inledande sträckor. Knappa två dygn senare väntas han åter till målrampen. Totalt med alla nationella klasser startar drygt 160 ekipage.

05-05-12 SVT2 sänder 50 minuter Rally-SM
Direkt efter South Swedish Rally visar SVT2 50 minuter från rallyt. Sändningen startar 17.00.
Ett TV-team på sju man följer årets upplaga av South Swedish Rally. De får en arbetsam helg, för direkt efter målgång har de bara ett par timmar på sig innan sändningen startar 17.00 i SVT2.
- Vi kommer att ha 40 minuter klart redan på söndagsmorgonen, säger Mikael Lindh på Frame production, det bolag som svarar för produktionen.
- De sista åtta-tio minuterna blir att vi tar klasserna till mål helt enkelt, fortsätter han.

Satsningen är en av de största någonsin med hela 50 minuter från en och samma rallytävling.
- Tittarna ska få action för vi ska leka med effekter, avslutar Lindh hemlighetsfullt.

05-05-04 Rallymötet 28 maj
Det blir ett möte den 28 maj om Rally-SM 2006. Platsen är dock ändrad till Scandic Hotell i Upplands Väsby, kant i kant med E4:an mellan Stockholm och Arlanda.
- Vi kommer att kalla de som vi anser är berörda, säger Janne Rydh, ordförande i rallyutskottet.

Som exempel räknar han snabbt upp arrangörer, generalagenter/team och några representanter för de aktiva.
- Vi i utskottet ska förbereda mötet nu i helgen tillsammans med någon/några i styrelsen och marknadschefen, fortsätter Janne Rydh.

På rallyutskottets inrådan återinförs Grupp H i Rally-SM nästa år. Hur det ska se ut i detalj är det som ska diskuteras den 28 maj på Scandic Hotell i Upplands Väsby.

Du som har idéer och synpunkter på nästa års Rally-SM - mejla dessa så fort som möjligt till janne.rydh@sydnet.net
SBF

05-04-29 Anmälningstiden till Sydrallyt förlängs till den 6 maj
Egentligen skulle anmälningstiden gå ut nu vid midnatt, men då arrangörsstaben för South Swedish Rally (SSR) och Sydrallyt sammanträdde var startfältet inte uppe i de 140 som önskas.
- Därför beslutade vi att förlänga anmälningstiden till Sydrallyt, säger Anders Karlsson, marknadsansvarig.

Det betyder att till exempel WRC, Grupp H, Nationell Special, både 2WD och 4WD, samt Volvo Originalare som tvekat nu får ytterligare några dagar på sig att skicka en anmälan.
- Nu är vi visserligen uppe i 130 startande totalt med SSR, men det är bara trevligt om vi blir fler, säger Anders Karlsson.
Sydrallyt omfattar cirka 94 km specialsträckor.

Däremot förhindrar mästerskapsreglerna en förlängning av SSR:s anmälningstid. Där är i skrivande stund 39 förare anmälda till EM-tävlingen, varav en norsk och en finsk förare. För SSR går anmälningstiden ut vid midnatt.

05-04-20 Reglerna för GrH ska "filas"
Rallyutskottet har börjat fila på SM-reglerna för 2006 – då Grupp H-bilarna åter blir med i skogarna.
- Vi måste ha någonting att utgå ifrån när vi samlas för att diskutera vidare, och vill därför utarbeta ett förslag först, säger Janne Rydh, utskottets ordförande till www.sbf.se
Datum för mötet är inte spikat. Men det finns ett förslag.
- Det vore bra att få klara av South Swedish Rally först, säger Janne som då är tävlingsledare.
Därför blir det troligen ett möte i Knivsta den 28 maj.
Utskottets grundtanke är att bjuda in arrangörer, representanter för tävlande i olika klasser, team/generalagenter och förtroendevalda.

- Vi bjuder nog in de som vi definitivt anser ska komma, och ger övriga intressenter möjlighet att anmäla sig. Skulle vi bli alldeles för många får vi väl gallra, säger Janne Rydh.
SBF

05-04-10 GrH med i SM 2006
Nedre Norra hade i en motion till Förbundsmötet föreslagit att Grupp H bör återinföras i Rally-SM. Under mötet återtog dock distriktet sin motion.

Istället har förbundsstyrelsen beslutat, helt i motionens anda, att Grupp H tillåts ingå i SM i klassen Trimmat 2WD och Grupp H4WD i Trimmat 4WD. Detta efter ett förslag från rallyutskottet.
- Jättebra. Helt i linje med vad vi vill och alla dem vi är budbärare för, säger kartläsarna Jon Magnusson och Johnny Johansson som närvarade vid mötet.
- Det är bara bra att vi får fler bilar i SM. Ju hårdare motstånd desto bättre, säger föraren Per-Arne Sääv, också han med på mötet i Upplands Väsby.

Grupp H blir alltså med i Rally-SM igen från 2006.
- Vi måste förstås diskutera vidare för att fastställa detaljerade gränser i reglementet. Men principfrågan är viktig, säger Janne Rydh, ordförande i rallyutskottet..


05-02-27 Walfridson vann krävande SM-rally
Karlstadföraren Stig-Olov Walfridson vann det krävande SM-rallyt Vinterpokalen i Sandviken. Bara hälften av förarna tog sig i mål.

Walfridson har gott om erfarenhet och det behövdes på den omväxlande banan. Sandvikens MK hade bara två sträckor, båda runt 27 km och men båda kördes två gånger.
- Kanonkul, för vi har äntligen fått det mesta att stämma, säger Stig-Olov Walfridson.

Att direkt efter frukost avverka nästan tre mil med en snittfart på 180 km/h blev tufft. Alla var inte vaksamma nog och fick skotta mycket snö för att komma upp på vägen igen.
Även pålitligheten själv, förhandsfavoriten Mats Jonsson från Forshaga, hade problem. Han förlorade en minut på en punktering och såg ut att dala ordentligt i resultatlistan. Hans smala lycka blev att så många bröt. Mats sträckvann de två sista och med det blev han ändå trea totalt. Därmed leder han SM totalt på 26 poäng.

På andra plats slutade Jimmy Joge, landslagsföraren från Motala. Han gör sin första säsong i värsta klassen och körde strålande. Nära, mycket nära var det dock att det slutat i skogen på SS3. Ena framdäcket högg i snövallen och bilen snurrade runt när det gick fullt på sexans växel.
- Änglavakt, säger Jimmy Joge.

Nästa deltävling blir på grus, South Swedish Rally i Växjö i slutet av maj.

05-02-25 110% attack….
Då var det dags för den 3: e deltävlingen i rally-SM där Tommy Vestlund ligger på en delad tredjeplats tillsammans med förra årets SM-vinnare Anders Karlsson. Sandviken kör 2st sträckor 2 gånger vilket troligen kommer att resultera i grusåkning.
- Ja man när man kör 2 gånger så krävs det minst en decimeter is och det tror jag inte finns i Sandviken säger Tommy. Men det är som det är och vi får åka på det som bjuds, fortsätter han. Den otrimmade 2 WD klassen är den överlägset jämnaste klassen och det kommer att bli otroligt tight om frontplatserna.
- Vi kommer att ladda 110% från start och försöka hålla oss på vägen. Vi såg i Östersund att det kommit några nya snabba förare och det går inte att "kolla läget" för då är man borta, utan det är max attack som gäller, säger Tommy.

Tommy som fick bryta första dagen i Snowrally pga. brusten yttre drivknut är rejält revansch sugen, då man fick bryta när man enligt klockan låg först. Man blev visserligen tvåa dag två men det var en dag med bilar som stod i vägen som gjorde att man tappade värdefull tid i jakten på seger.
Nu är det bara seger som räknas säger Tommy.
- Vi ska ta seger helt enkelt, nått annat finns inte i vår planering. Vi har tappat för mycket i tabellen så vi måste prova i alla fall. Skulle inte de gå så får vi hoppas att vi trycker dit Anders Karlsson som vi haft en intern fight med i flera år nu, säger Tommy och skrattar. Han blir så karig när han slår oss…
Målgång beräknas till 15 tiden på lördag eftermiddag.
Info ansvarig för
VESTAB

05-02-24 Till helgen avgörs Vinterpokalen
På lördag avgörs den andra deltävlingen i årets rally-SM. Vinterpokalen, som tidigare i år fick ställa in, skall enligt utsago bjuda på fina vintervägar. Naturligtvis finns Patrik Sandell med team på plats för att försvara sin SM-ledning från fullträffen i Östersund i början av februari.

Målsättningen är att samla så många SM-poäng som möjligt och även om Patrik tillsammans med kartläsaren Emil Axelsson hoppas på en klasseger, är det totalen som är viktigast. Det utlovas med andra ord lite is i magen.

Mellan SM deltävlingarna Snow Rally Sweden och Vinterpokalen var det tänkt att Patrik och Emil skulle göra sin VM-debut i Svenska Rallyt. Visserligen kom de till start, men tyvärr tog det stopp redan efter 400 meter på första sträckan. Inte blev det någon omstart heller, då det visades sig att lådan inte gick att laga.

Någon ny låda från Renault har inte gått att få fram i tid och vore det inte för Mälaröarnas Anders Fredriksson, som hyr ut sin låda till Patrik under Vinterpokalen, hade det inte blivit någon start på lördag. Snabbt ner till Norrköping för att hämta lådan och hem igen för att skruva i den på plats och idag, torsdag, kör Patrik ett enklare test hos Depå Grande i Rissna för att kolla så att allt fungerar.

Under fredag kör Patrik och Emil rekognisering av sträckorna mellan 11-16 och teamet ansluter under dagen. Dessutom ska grabbarna hinna med en träff med representanter från Michelin. Första start sker lördag kl: 09.00 och Patriks hemsida uppdateras regelbundet under tävlingens gå


05-02-23 Två sträckor, två varv och två Jonsson
Dags för andra deltävlingen i Rally-SM
Två sträckor som körs två gånger vardera är vad den svenska förareliten möter i Vinterpokalen. Rally-SM är denna gång koncentrerat till en dag i och runt Sandviken.

Mats Jonsson, Forshaga MC, gör sin 29:e säsong och han jagar sitt tolfte SM-guld i tyngst, trimmade fyrhjulsdrivna klassen. Han vann senast i Östersund trots att motorn mattades mot slutet.
- Jag hade inte tänkt göra någonting åt motorn på hela vintern, men nu är den nyrenoverad, säger Mats som startar först av alla.

Sandvikens MK har en bana norr om stan med två sträckor på vardera 2,7 mil. Dessa körs två gånger.
- Det blir nog grus i botten på andra varvet, spår Vännäsföraren Stefan Jonsson som gärna ser att det ändå är is. Han var överlägsen i den tvåhjulsdrivna trimmade klassen i Östersund, men i Sandviken tror han det blir tuffare.
- Per-Arne Sääv körde mycket bra i Stugun förra helgen och han lär vara revanschsugen efter avåkningen i Östersund, säger Stefan.

Första start sker från Jerntorget i Sandviken 9.00 med målgång 15.00. Headquarter är beläget i Folkets Hus.


05-02-23 Efter 29 år jagar Mats ännu segrar
Han fick riva motorn efter Östersund. Annars har allt gått enligt ritningarna så här långt för Mats Jonsson i Rally-SM. Dussinet fullt i SM-tecken hägrar.

Det är ju så himla roligt, det här med Rally. I alla fall om man ska tro Mats Jonsson. Han har flängt runt i rallyskogarna de senaste 29 åren. Alltid för Forshaga MC, sedan 1997 i en fyrhjulsdriven trimmad Ford Escort han äger. Någon rubrikernas man är han inte, fast han har elva SM-guld och en knippa i andra valörer. Den som pratar mer är Johnny Johansson, kartläsaren de senaste elva åren.
- Jag vill att han har det mesta med och det är svårt för kartläsaren att hinna med om det går fort. Att ligga före, säger Mats. Och fortsätter:
- Jag önskar jag kunde lagra mer innan start.
Duon delar på uppgifterna - Johnny sköter det administrativa och logistiken. Mats bilen.
- Det är allt bäst. Och säkrast, skrattar Mats.

Med full pott, det vill säga 30 SM-poäng från premiären i Östersund och en färsk totalseger från Stugun är Mats som vanligt favorit då Rally-SM till helgen gästar Sandviken. Uppladdningen, i den mån man kan kalla det, har han gjort i Älvdalen.
- Joggat? Nej jag spar på krafterna!
Istället har han tillbringat två dagar med att testa "Svensson-däck" åt ett företag. Mil på mil, timme efter timme i en Volvo V70.
- Vi kollar tiderna med olika typer av däck, både med dubb och utan, säger Mats.

Han har också renoverat motorn i Forden.
- Jag hade inte tänkt göra någonting åt motorn på hela vintern, men den sackade alldeles för mycket på slutet i Östersund. Så vi plockade isär den.
- Vintertävlingarna frestar hårt på materialet för det är långa sträckor och snabbt underlag, konstaterar Mats.
Precis vad han helst vill ha. Det enda som oroar är om gruset kommer fram då de två sträckorna i Sandviken körs för andra gången.
- Bara det är lika för alla, då spelar det inte någon roll, säger Mats som går ut först med startnummer 1.


05-02-21 Nu är Sandvikens MK redo för Rally-SM
Datum, snö - men ingen fest. Annars är Vinterpokalen, andra deltävlingen i Rally-SM, precis som den planerades från början.

Det innebär att andra deltävlingen i Rally-SM startar på Jerntorget i Sandviken klockan 9.00 på lördag morgon. Sedan väntar två sträckor alldeles norr om stan, båda cirka 2,7 mil långa. Dessa körs två gånger, alltså totalt 11,2 mil specialsträckor. Hela tävlingen mäter 24,1 mil och då har de tävlande också hunnit serva efter SS1, 3 och 4 inne på Industrivägen.

Vid 15-snåret ska första bil återkomma till Jerntorget - och SMHI utlovar mer kyla under veckan.
- Vi har varit ute med lastbilar på sträckorna för att trycka till snön så det ser bra ut, säger Caj Abrahamsson i organisationskommittén.

Underlaget kan med andra ord bli perfekt. Snövallarna är inte lika höga som vid premiären i Östersund - men de finns där när klubben nu gör sitt andra försök att anordna sin vintertävling sedan ordinarie datum töat bort.

Tävlingen blir Sandvikens MK:s elfte SM-rally i egen regi. 1997 fick klubben Bilsport Award för årets bästa rallyarrangemang och 2002 Bertils Kanna för bästa bilsportarrangör alla kategorier. År 2000 inträffade en mycket svår olycka då två åskådare omkom då en av de tävlande rullade ut i skogen.
Snart skrivs 2005 års resultat i Vinterpokalen. Fyra olika bilklasser gör upp om lika många SM-tecken. Det enda som utgår är den fest som brukar avsluta Vinterpokalen. När arrangören tvingades flytta tävlingen var festlokalen redan uppbokad för annat.

05-02-08 Tommy Vesterlund trea i SM
Tommy öppnade starkt i årets rally SM uppe i Östersund under helgen och låg på en andra plats bara tiondelar efter Patrik Sandell då en yttre drivaxeltapp gick av.
- Ja det kändes som om all luft rann ur kroppen när det small till in mot vägskälet och inte blev de bättre av att publiken sa att vi var 2-3 sekunder snabbare än Patrik fram dit. Vi var alltså åter i ledningen när vi tvingades bryta.
Felet var dock snabbt åtgärdat så när nu Snow Rally kör fredag och lördag som två separata deltävlingar vilket ger möjligheten till att starta om, så var det bara att bita ihop och komma igen.
Tommy och Joakim fick gå ut 15 minuter efter sista bil i Snow Rally vilket visade sig inte vara så riktigt bra.
- Nej det verkade som alla trodde tävlingen var avslutad, så när vi kom för vi blev hindrade flera gånger på dom två första sträckor då man börjat lyfta upp bilar som kört av. Det kan visserligen hända om vi åkte på samma ställe som Patrik och co men då har även dom drabbats. Det här är inte något som får hända när vi ska försöka åka om samma SM tecken säger Tommy. Vi blev även lite sinkade av spårvalen som slutbilarna i Snow Rally hade. Det passade inte alls vårat tempo så det gick nästan inte att åka dom linjer vi ville, men så är det nu och inget att hänga läpp över.

För övrigt tycker Tommy och Joakim att det gick väl det enligt planerna även om dom marginaler som fanns förut är som bortblåsta.
- Ja skrattar Tommy. Förra året var vi väl ut i snövallarna kanske 5 gånger mot kanske 50 gånger i år. Patrik och Emil skall ha en stor eloge för det dom gjort. Tyvärr rådde vi inte på dom denna gång men hoppas att vi skall kunna vara med hela tiden i Sandviken, då är det våran tur.
Info ansvarig för
VESTAB

05-02- 07 Robert Anderssons JSM debut blev väldigt lyckad
Arbetat mot klockan hela veckan efter krachen i Dan Anderssons Minne så fick han som plåster på såren lyckades han att ta JSM poäng med sin Suzuki Swift, trots att han fick åka mot N3 bilarna.

05-02-07 Tre guld för Oscar Svedlund i helgen
Det var verkligen Oscars helg. Han och co-drivern Björn Nilsson vann en rafflande sekundstrid under Snow Rallyts inledande deltävling på fredagen. Han och Mats Thorszelius hade en tät sekundstrid som slutade till Oscars fördel med 0,4 sekunder. Därmed vann Oscar och Björn 2005 års första deltävling i GrNs rally-SM.

Snow Rally är en EM-deltävling, där vardera dagen räknas som en deltävling i SM. Den andra dagen var det återigen lika tätt mellan Mats Thorszelius och Oscar, men åter var det Oscar som drog det längsta strået och vann med drygt 44 sekunder.

En av helgens stora överraskningar iklassen stod Patrik Flodin för, som gjorde en hedervärd debut med en GrN bil och slutade på en tredjeplats under den första dagen. Det här innebär att Oscar och Björn i helgen inte bara vann de två första deltävlingarna i SM, utan även vann EM-deltävlingen; Snow Rally, totalt.

Resultat Snow Rally 4/2 deltävling 1
1 Oscar Svedlund 1.15.00,2
2 Mats Torzelius 1.15.00,6 0.00,4
3 Patrik Flodin 1.15.33,0 0.32,8
4 Magnus Mellquist 1.16.40,4 1.40,2
5 Patric Carlsson 1.19.03,8 4.03,6
6 Robert Opland 1.19.34,9 4.34,7
Joachim Carlström Bröt
Cemoni Olsson Bröt

Resultat Snow Rally 5/2 deltävling 2
1 Oscar Svedlund 2.03.41,6
2 Mats Torzelius 2.04.26,4 0.44,8
3 Magnus Mellquist 2.06.24,5 2.42,9
5 Patric Carlsson 2.08.46,6 5.05,0
Mer info på www.oscarracing.se

05-02-05 Rallyjunior sopade banan i Snow Rally
Patrik Sandell tog fem segrar!
Klasseger i båda SM-deltävlingarna, totalseger JSM, EM samt Renault Clio Cup. Hemmaföraren och juniorlandslagsmannen i rally, Patrik Sandell, hade verkligen (h)julafton i årets SM-premiär, Snow Rally, som avgjordes fredag-lördag i Östersund.
- Det blev en femiling,,jag vann allt som gick att vinna i rallyt.
- Faktiskt, de sista hundra metrarna på sista specialsträckan körde jag som i ett enda stort lyckorus.
- Jag såg knappt svängarna, berättar Patrik Sandell om rekordbedriften. Den 22-årige Renault-föraren ingår tillsammans med kartläsaren Emil Axelsson sedan i höstas i Bilsportförbundets hittills mycket framgångsrika juniorsatsning i rally. Nytillträdde förbundskaptenen för juniorlandslaget i rally, Anders Davidson, var snabb att gratulera sina skyddslingar till segrarna. Tävlingen i Östersund ingick i EM, SM, JSM samt Renualt Clio Cup.
Göran Björklund, Newsroom

05-02-05 Mats Jonsson på väg mot tolfte guldet
Först vid mållinjen stod det klart att Oscar Svedlund vann över Mats Thorszelius i EM-rallyt i Östersund. Fast allra snabbast var veteranen Mats Jonsson i "värsta" SM-klassen.

Uppsalaföraren Dick Wicksell var visserligen kvickast på tolfte och sista sträckan, men det hjälpte föga mot Mats Jonsson, Forshaga MC, som tog rejäla kliv mot ett tolfte SM-guld i helgen.
- Jag gillar när det är sådana här vägar. Då är det fint, säger Mats Jonsson om de isiga vägarna. 48-åringen var en minut och 47 sekunder snabbare med sin Ford Escort WRC än tvåan, Subaruföraren Dick Wicksell.

Snow Rallyts största kamp utkämpade landslagsföraren Oscar Svedlund, Karlstad MK, och Mats Thorszelius, SMK Uppsala. De kör varsin Mitsubishi Lancer Evo 7 i fyrhjulsdrivna otrimmade, och ofta var tidsdifferensen bara någon tiondelssekund. På fredagens första etapp lyckades Oscar vinna på sista sträckan och gick till nattvila med fyra tiondelar tillgodo.
När Oscar gled upp på målrampen på Stortorget i Östersund hade han avverkat de 21 milen fartsträckor 44 sekunder snabbare än Mats. Men då hade Mats misslyckats i sin hetsjakt, och hamnat väl nära snövallarna bitvis:

Hemmahoppet Patrik Sandell, Jämtlands MK, höll verkligen för favorittrycket. Han var snabbast båda dagarna i den minsta klassen, otrimmat tvåhjulsdrivet. På köpet vann 22-åringen också JSM-deltävlingen.
- Vi slog av lite på tempot, men blev nästan oroliga att vi kört för mycket på säkerhet på slutet, säger en strålande glad Renault Clio-förare.
I den fjärde och sista SM-klassen var Stefan Jonsson, Vännäs MK, ett enda stort leende hela tävlingen igenom. Utan några som helst krumbukter vann han trimmade tvåhjulsdrivna.
Resultat se www.resultatservice.com

05-02-04 Veteran leder Snow Rally
Veteran leder Snow Rally
Erfarenheten har hittills vägt tungt i Snow Rally, för Mats Jonsson är tillbaka. Forshagaföraren leder efter första etappen i Östersund.

Han fick visserligen däng på första specialsträckan av blivande VM-föraren Tobias Johansson, 23-åringen från Ludvika. Men redan sträckan efter gick inte Tobias Toyota Corolla riktigt som den skulle, och sträckan efter råkade han ut för en motorbrand.
- Vi fick ändå en bra värdemätare, sa Tobias Johansson som nu riktar in sig på Uddeholm Swedish Rally.
När sedan Stig-Olov Walfridson, Karlstad, skar för hårt i en inner, och tvingades skotta alldeles för länge kunde Mats Jonsson dra ifrån med sin Ford Escort.
- Vi jagar ett tolfte SM-guld så det ser bra ut, säger Mats Jonsson.
Östersunds egna 22-åriga stjärna Patrik Sandell, leder den minsta klassen, otrimmat tvåhjulsdrivet. Faktum är att han varit i topp från start till mål denna första dag.
Redan 07.00 i morgon lördag går förarna ut på andra etappen för att köra de återstående nio milen specialsträckor.

Resultat 4WD Trimmat:
1. Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort WRC, 1.11.15,2
2. Dick Wicksell, SMK Uppsala, Subaru Impreza WRC, 1.12.24,1
3. Eddie Hörbing, Laxå MK, Toyota Corolla WRC, 1.12.29,6
4. Jimmy Joge, SMK Motala, Peugeot 206 WRC, 1.12.56,5
5. Per Johansson, SMK Trollhättan, Ford Focus WRC, 1.13.33,0

05-02-01 Jämnt startfält i Rally-SM
Vem som vinner premiären i Rally-SM återstår att se. För jämnare startfält än i årets Snow Rally får man leta efter.

En som fansen tror ska storma fram på sträckorna runt Östersund är Stig-Olov Walfridson, Karlstadföraren som redan har sju guld - fast inget i värsta klassen. Faktum är att han aldrig kört en WRC-bil förrän nu i år då han köpt en Mitsubishi Lancer 6,5.
- Det känns riktigt bra på testerna, men tävling är alltid bästa värdemätaren, säger Lars Bäckman, Walfridsons kartläsare.

Mats Jonsson, Forshaga, är förstås med och allt vad data och elektronik heter i hans Escort har trimmats sedan förra året då det strulade för mycket. Johan Rudengren, Eskilstuna, kommer i en nästa lika häftig Lancer som Walfridson, med målet att ta medalj. Och mitt bland detta ungtupparna Jimmy Joge, Motala, i en helt ny Peugeot 206 och Tobias Johansson, Ludvika, i en Toyota Corolla.
- Klart att gubbarna ska få åka även om vi i första hand tränar inför Svenska Rallyt, säger Tobias som ska köra 15 VM-tävlingar i år för en Subaru - och nyss fyllde han 23 år. Thomas Rådström, Vännäs, är regerande mästare, men han saknar bil och kommer därför inte till start.

Fakta Snow Rallyt
Första start: 15.00 fredag 4 februari på Stortorget i Östersund
Antal specialsträckor: 12 stycken
Antal SS-mil: 21
Målgång: 15.30 lördag 5 februari
Antal startande totalt: 112 stycken
Ingår i: EM, SM, JSM


05-01-16 Rally-SM inställt i Sandviken
Hoppet är som bekant det sista som överger människan, så ock rallyarrangörer. MEN Sandvikens MK tvingas ställa in premiär av årets Rally-SM nästa lördag. Det är åter blidväder - och blåst! - i Sandviken med omnejd.

Rally-SM inleds nu istället med Snow Rally i Östersund den 4-5 februari.
- Vi har hur mycket snö som alllra helst. Drivorna är meterhöga inne i stan, säger Patrik Sandell, hemmaföraren som vann JSM förra året och tänker försvara den titeln och om möjligt förädla det silver han tog i den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen.
Anmälningstiden till Snow Rally går ut på fredag, den 21 januari.

Om vintern behagar infinna sig även på sydligare breddgrader, kör Sandvikens MK sin tävling Vinterpokalen den 26 februari istället.

Den lokala presskonferensen i Sandviken nu på tisdag är naturligtvis också inställd.

05-01-16 SM i Sandviken säller in 22/1
Tävlingsledningen har idag 16/1 beslutat att ställa in premiärtävlingen i Sandviken 22/1.
Jag återkommer när jag får mer info!

05-01-11 Tillräckligt hårt för Rally-SM
Is och bitvis små snövallar. Än är den norra bansträckningen klart åkbar, så troligen kan Sandviken MK köra premiären på Rally-SM den 22 januari.

De två sträckorna alldeles utanför stan har dock prio ett.
- Vi vill behålla närheten till Sandviken och vägarna är roligare, säger tävlingsledare Kalle Andersson.
Med det menar han att det är riktigt krokigt till skillnad mot fem mil norrut där alternativbanan har snabbare karaktär. Vilket förarna med motorstarka bilar tyckte var perfekt 1997, då Vinterpokalen senast tvingades byta datum.
Skulle mildvädret fortsätta körs SM-deltävlingen den 26 februari istället, tre veckor efter Snow Rally i Östersund.
- Vi får se hur det ser ut i helgen och ta stöd av femdygnsprognosen innan vi bestämmer oss, säger Kalle Andersson.
60 förare har anmält sig till SM-premiären, vilket är precis det maxantal tidsschemat klarar.