Besök officiella hemsidan
2011

Rally-SM 2011
       

 
Kalender Rally-SM 2011
10-12
febr Rally Sweden  
11-12
mars Fäviken Winter Rally  
2-4
juni South Swedish Rally Rallyguide
12-13
aug Snapphanerallyt  
15-17
sept East Swedish Rally  
7-8
okt Katrineholms MK  
Besök SM´s officiella hemsida!    
Reglemente 2011
Officiell hemsida
Kalender Rally-SM 2012
27-28
jan SMK Uppsala TBA
17-18
febr Sandvikens MK Vinterpokalen
17-20
maj Ljungby MK South Swedish Rally
17-18
aug SMK Trollhättan Västrallyt
14-15
sept VÖMK East Sweden Rally
TBA
TBA Katrineholms MK TBA
     
Reglemente 2012
 


11-12-27 Uppdaterade SM-regler att ladda ner
Uppdaterade Regler för SM-Rally 2012 finns nu att ladda ner från hemsidan! Regler för Teammästerskapet är nu fastlagda.
Mer info: http://web.sbf.se/regler/up/2/RY_2012_SM.pdf

11-12-01 Rally Uppsala – publiksträcka på Gränby sportfält
När SMK Uppsalas SM-deltävling, Rally Uppsala, kör igång fredagen den 27 januari 2012 så kommer publiken att få möjlighet att se sina rallyidoler köra utan att behöva bege sig ut i skogen. Specialsträcka 2 kommer nämligen att köras på en särskilt plogad väg på Gränby sportfält i Uppsala.

Rallyt startar kl 18.00 från Vaksala torg i Uppsala. Efter en klassisk presentation av de tävlande där de kör över en startramp, kör tävlingsbilarna ut ur staden och kör en specialsträcka öster om Uppsala. Sedan kommer rallykaravanen tillbaka till staden för att köra den särskilda publiksträckan i Gränby. Exakt hur den rallysträckan kommer att gå blir offentligt sista veckan före tävlingen.

Tävlingens andra dag ska ytterligare fem sträckor köras och dessa finns norr och väster om Uppsala. Totalt kommer de tävlande att köra ca 11 mil specialsträckor i de Uppländska skogarna. Vid 16-tiden beräknas första tävlingsbil vara i mål på Vaksala torg.

Vaksala torg blir alltså både start- och målplats för Rally Uppsala. Här kommer också en rad andra aktiviteter att äga rum och en av huvudsponsorerna Skipark 360 utlovar en uppbyggd skidbacka. Tävlingen kommer att administreras från det sekretariat som kommer att finnas i Uppsala Konsert och Kongress.

Under hela rallyt kommer en serviceplats att finnas på en av parkeringsytorna vi Gränby Centrum. Dit kommer tävlingsbilarna vid flera tillfällen under tävlingen.

Redan nu i slutet av november har anmälningarna börjat strömma in och bland de som redan anmält sig finns Mats Thorszelius som därmed gör comeback i SM med en Subaru Impreza i klassen för otrimmade fyrhjulsdrivna bilar. Totalt kommer SMK Uppsala att ta emot 100 startande och redan är ca en fjärdedel av platserna upptagna.

Nu hoppas tävlingsledningen att vintern ska komma så att förhållandena blir bra för Rally Uppsalas ska blir en succé för både tävlande och publik.
11-11-29 Uppdaterade regler för Rally-SM 2012
Uppdaterade Regler för SM-Rally 2012 finns nu att ladda ner från SBF´s hemsida http://www.sbf.se/sportgrenar/rally/regler/
Speciellt noteras klassindelning för 2013, se vidare p. 5.5.4.

Från 2013-01-01 gäller:
5.5.4 Trimmat 4 WD, SM
Till klassen inbjuds 4 WD bilar, i två bilklasser:
- Klass 1: Grupp A över 2000 cc inkl. WRC; samt Nationell special enligt RY-T 8, 4 WD
- Klass 2: FIA Appendix J: Super 2000 (2.000 cc sugmotor) samt Grupp R4.
11-10-17 Lite info inför Västrallyt 2012
Västrallyt 2012 går av stapeln 17-18 augusti 2012 och kommer att bli en tvådagarstävling där man planerar att köra alla sträckor på lördagen och endast rekognosering och besiktning/anmälan på fredagen. Detaljplaneringen pågår för fullt.

Just nu innehåller banan totalt c:a 45 mil varav c:a 15 mil SS. Ingen sträcka körs mer än en gång.
Man kommer att använda en del av de sträckor som kördes 2010, men också fyra nya sträckor och en delvis ny.

Ett längre serviceuppehåll vid lördag lunch är inplanerat och banläggningen har organisationen bollat med några elitförare.
- "Vi tycker själva att banan ser mer intressant ut än förra gången och vi skall göra vårt yttersta för att tävlingen skall bli omtyckt av förarna" säger Thomas Borssen som är med i organisationskommittén .

11-10-11 Nyman tillbaka i toppen igen
Säsongsavslutningen i Katrineholm under den gångna helgen skulle visa sig bli årets höjdpunkt för Nyman/Holmstrand. Inför deltävlingen hade duon en 4:e plats i SM och 3:e i EVO cupen och ett nästan omöjligt uppdrag att klättra. Fredagens etapp började med en helt ok start då grabbarna sladdade in på en 4:e plats i klassen 5 sek bakom ledande Jimmy Joge/John Stigh. Efter nattuppehållet var Nyman mycket taggad att försöka ta några placeringar och avsluta säsongen på ett bra sätt.

Joge fick punktering på SS3 samtidigt som Nyman/Holmstrand tog en riktigt bra och tid klättrade upp till en 2:a plats i tävlingen.
SS4 snurrade ledande Kristian Johansson bort närmare 20 sek vilket gjorde att Nyman/Holmstrand med åter en topp tid lyckades placera sig i täten. Sträcka för sträcka placerade duon topptider som resulterade till att marginalen ner till 2:an Patrik Johansson ökade. Inför de tre sista sträckorna hade grabbarna en ledning på 6,5 sek och med inställningen att hålla detta hela vägen till mål gick de ut på eftermiddagens etapp med segerinstinkt.

Nyman/Holmstrand höll undan samtidigt som 3:an Hans-Erik Weng pressade Patrik Johansson och klättrade förbi på sista sträckan med en marginal på 1.5sek. Tack vare att Patrik Johanssons tredje plats hamnade Nyman/Holmstrand på samma slutpoäng som Patrik. Med flest segrar i SM tog därför Team Nyman SM silver 2011 och Mitsubishi Evolution challenge silver.

Jag är så himla glad för vårt resultat i helgen. Det känns som en seger i sig att vara tillbaka i rätt form igen och dessutom få vinna tävlingen och lyckas knipa SM silvret är helt otroligt. Efter allt strul som varit under säsongen trodde jag aldrig detta skulle vara möjligt. Men det bevisar att man aldrig ska ge upp förrän säsongen nått sitt slut. Nu blickar vi vidare mot 2012 och ser vad vi kan hitta på där.– Jocke

Resultat topp 5 KMK trofén
1. Nyman
2. Weng +13,4
3. P. Johansson +14,9
4. K. Johansson +17,8
5. Jonasson +1.11,02
www.jockenyman.com

11-10-10 Thelaus avslutade säsongen med dubbelseger i KMK-Trofén
Karlstadföraren Andreas Thelaus med kartläsaren Krister Gull gav sig in i toppstriden direkt när årets sista SM-deltävling avgjordes i skogarna runt Katrineholm.

Efter fredagens två körda sträckor så placerade sig Thelaus på en andra plats i sin klass, otrimmade tvåhjulsdrivna klassen, bara tre tiondelar efter ledande Viktor Henriksson, MK Speed.
– På första sträckan gjorde vi en liten miss i starten men på andra sträckan tog vi ikapp och vann, säger Andreas.

Det var under lördagens sträckor som det skulle avgöras. Redan på första sträckan så öppnade Thelaus starkt och gick upp i ledning direkt.
– Vår tanke från början var att vi skulle vinna den här deltävlingen, det fanns inget annat. Vi skulle gå upp i ledning för att sedan öka. Vi ville sätta tempot direkt för att visa att vi var här för att vinna. Från första metern var det 110% som gällde.

Planen var att gå ut stenhårt fram till serviceuppehållet för att sedan bevaka sina konkurrenter och planera körningen på dem sista sträckorna efter deras prestation.
– Då vi hade tid att gå på så behövde vi inte ta det sista ur bilen. Dessutom så tappade vi faktiskt inte så mycket av att slå av på tempot. Vi hade ett perfekt läge och det var bara att fortsätta enligt planen.

Det blev ingen direkt strid om guldet då Thelaus och Gull drygade ut sin ledning till 30 sekunder och inför sista sträckan var det en väldigt lugn Andreas som stod på startlinjen.
– Jag hade en skön känsla. Jag hade allt under kontroll och jag visste att bilen skulle hålla, men första halvan av sträckan var i lite sämre skick så vi tittade mycket efter sten, vi ville inte riskera något. Det var ett väldigt bevakat tempo vi körde.

Andreas Thelaus kunde tryggt köra hem guldet i sin klass vilket också var första segern för Thelaus i en SM-deltävling. Andreas segrade dessutom i Juniorklassen.
- Det är jättekul! Framförallt för att jag visste att jag har haft högt tempo hela säsongen men inte riktigt fått till det. Nu flöt allt felfritt och vi vann med stor segermarginal, lite drygt 28 sekunder. Vi har haft en skön känsla hela helgen. Allt stämde med bilen, noter och reken inför tävlingen var perfekt. Det var vår helg helt enkelt. Det här var det bästa som kunde hända, det är så skönt att få detta som avslutning så man har energi till hela teamet att jobba vidare inför 2012. Det är bilbyte på gång, säger Andreas med ett stort leende.
11-10-09 Motorproblem stoppade Anton Brorsson´s framfart i Katrineholm
Team Brorsson/Parmander kom till Katrineholm för att träna noter och körning, men tävlingen tog slut redan på den andra sträckan.
- "Halvvägs in på sträckan gick motorn varm och tappade all kraft, så då var det bara att parkera och kasta in handduken. Så nu är det bara att riva ur motorn och se hur mycket skada den har tagit" säger besviken Anton.
Nu laddar teamet vidare mot vintersäsongen då ribbad ska höjas ett snäpp till med körningen.

11-10-09 KMK-Trofén avslutade årets Rally SM med en tävling under fredagen och lördagen
På fredagen kördes två sträckor i mörker och resterande åtta strckor i dagsljus på lördagen. Sträckorna, som gick runt Katrineholm , var mycket svårkörda med både halt och bitvis sönderkört underlag gjorde att det blev ett stort manfall som hade överladdad på dåliga parti och antagligen slagit sönder eller studsat ur spår.

Mörkersträckorna gick bra för Robert Scholander, med Patrik Knutsson som kartläsare vid sin sida.
-Flytet var där från start men kände att jag inte fick till det där lilla sista, säger en ändå nöjd Robert Scholander vid nattuppehållet. 62 totalt efter fredagens sträckor är duon, men hade hoppats på lite bättre placering.

Lördag, ny dag - nya möjligheter. De var laddade, lite väl överladdade, kör för hårt och brett och tappar tid på lördagens två första sträckor, men korrigerar bromsjustering mellan fram- och bakbromsar och får in flytet på dagens tredje sträcka, SS5.

Sträckorna efter serviceuppehållet efter SS5 så stämde körningen riktigt bra och de tre sista sträckorna gick väldigt bra.
-Vi har nog inte åkt så fort tidigare i år som vi åkte på slutsträckorna, säger en mycket nöjd Robert Scholander.

De körde upp sig placeringar under lördagen och slutade till sist på 38 plats totalt av 84 startande. Robert och Patrik vann Otrimmat 2wd 0-1600cc och slutade 6:a i Otrimmat 2wd 0-2000cc(stora klassen)

Nu är det en tävling kvar för 2011 års rallysäsong och det blir en tävling på hemmaplan, Novemberskölden i Nässjö den 6/11

Följ oss på hemsidan för mera information!
www.scholandermotorsport.se

11-10-09 Redan klara Svenska Mästaren i rally Pontus Tidemand bröt SM-finalen
Med en inhyrd bil och klassbyte så skulle det bli en annorlunda finaltävling i Katrineholm för årets redan klara guldmedaljör i Rally-SM, den 20-åriga Pontus Tidemand

Med den hyrda Toyota Corollan så startade tävlingen bra med en delad tredjeplats med VM-föraren Patrik Flodin efter fredagens två korta sträckor i mörkret.
- “ Jag tyckte det funkade helt okej trots vi slet med fästet med däcken, jag tyckte det slirade hela tiden, berättar Pontus”

På lördagen skulle SM-finalen i rally avgöras över åtta stycken specialsträckor och Pontus satte full fart redan på de två inledande sträckorna genom att vinna båda. Pontus klättrade då snabbt upp till en andra plats i klassen Trimmat 2 WD efter Peter Zachrisson från Säffle.

Resten av sträckorna som gick under dagen var enda stor sekund-kamp mellan ovan nämnda Zachrisson, Storfors-föraren Jimmy Olsson och den alltid vrålsnabbe Leif Pettersson från Göteborg. På den 6,5 km långa sträcka sju så var hela topp-kvartetten inom 1,1 sekunder och på nästa sträcka gjorde Pettersson en av sina berömda ryck och och tog in 7 sekunder på ledande Zachrisson medans Pontus började få problem med bilen.

På den näst sista sträckan stoppade helt sonika Pontus bil och tävlingen var över.
- “ Det var en otrolig jakt på tiondelar under dagen och jag har verkligen tagit i allt jag kan. Vi tror det är någon givare till tändningen som gått sönder då bilen helt plötsligt stoppade och inte gick att starta igen, säger Pontus”

Men en bruten tävling kunde dock ändå Pontus tillsammans med kartläsaren Jörgen Nordhagen och teamet fira i Katrineholm på kvällen, då årets stora prisutdelning för Rally-SM skedde.
- “Var en otrolig känsla att få mottaga mitt första SM-guld i rally och jag måste säga ett jättestort tack till alla som ställt upp för mig i år. Speciellt teamet, sponsorerna, Henning Solberg och familjen som ställer upp hela tiden. Nu siktar vi mot att få till ett bra program för nästa år, med målet att få internationell erfarenhet och börja mäta våra krafter mot VM och IRC eliten, avslutar Pontus Tidemand

Följ Pontus Tidemand på www.facebook.com/PontusTidemand och www.gopontus.com
Det finns även en kort videointervju med Pontus efter fredagens sträckor ¨på: www.youtube.com/watch?v=RTJ5CM6ajZE
11-10-09 Tobias Bergetorp avslutade årets SM-säsong
I och med helgens SM-final i Katrineholm är årets rallysäsong klar. Tävlingen blev ingen succe, efter lite mekaniska problem som gjorde bilen svårkörd så slutade det med en avvåkning.
- "Det har inte gått vår väg i helgen, men totalt sett så är jag nöjd med säsongen. Två 4:e platser i SM och Junior-SM, samt en 5:e plats i Topdriver" berättar Tobias.
11-10-08 Robin Friberg avslutade med dubbla guld
Robin Friberg blev dubbel mästare när den sista deltävlingen i rally-SM, KMK-Trofén, avgjordes i Katrineholm.
Efter en händelserik säsongsavslutning stod 20-åringen från Ludvika som guldmedaljör i såväl den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen som junior-SM. Snabbast totalt i SM-finalen var Eddie Hörbing, som hade Mats Jonsson och Jocke Nyman närmast efter sig i resultatlistan.

Två svenska mästare återstod att kora när rally-SM 2011 satte punkt med den sjätte deltävlingen i Katrineholm 7-8 oktober. Övriga tre klasser avgjordes redan i East Sweden Rally för ett par veckor sedan. Då säkrade Mats Jonsson (Trimmat 4WD), Pontus Tidemand (Otrimmat 2WD) och Martin Berglund (Trimmat 2WD) var sitt SM-guld.
Nu är listan över 2011 års svenska rallymästare komplett. Den innehåller Robin Friberg och kartläsaren Christoffer Bäck - i dubbel tappning.
- Vår målsättning inför finalen var att säkra guldet i Otrimmat 2WD där vi också hade störst chans att bli mästare. Att det blev dubbla titlar var bonus, konstaterade en glad Robin.
Silver och brons i klassen gick till Nils Fransson, Vännäs MK och Robert Eriksson, Eskilstuna MK.
Friberg var emellertid inte snabbast i klassen i epilogen. Det var Andreas Thelaus, Karlstad MC Bil. Han segrade även i JSM där kampen om guldet länge stod mellan Niklas Karlsson, Värmdö MK och Johan Carlsson, Degerfors RC. Båda bröt emellertid KMK-Trofén och det öppnade vägen för Friberg.

Vann årets sista mästerskapsrally totalt gjorde en något överraskad Eddie Hörbing, Laxå MK. Han var klart efter Mats Jonsson inför den sista sträckan, men där råkade den sistnämnde ut för ett drivaxelbrott som kostade både tid och totalsegern.
Glad trea var Jocke Nyman, Jämtlands MK, som bland annat tack vara klassegern i också säkrade SM-silvret bakom Pontus Tidemand i Otrimmat 4WD. Bronsmedaljör blev Patriks Johansson, Wäxjö MS.

Kampen om silvret bakom redan klara mästaren Martin Berglund i Trimmat 2WD gick till Leif Peterson. Göteborgaren laddade som aldrig förr på de tre avslutande sträckorna och vann klassen i finalen. SM-bronset gick till Tobias Söderqvist, AMF Årsunda.

KMK.-Trofén, Katrineholm 7-8 oktober.
Sista deltävlingen i rally-SM 2011.
Preliminära resultat.
1) Eddie Hörbing, Laxå MK, Ford Focus WRC, 57.36,3
2) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort WRC, + 12,1 sek
3) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer Evo X, + 46,2
4) Hans-Erik Weng, Säffle MC, Mitsubishi Lancer Evo X, + 59,6
5) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 1.01,1 min
6) Kristian Johansson, Kinds MK, Mitsubishi Lancer Evo X, + 1.04,0
7) Anders Jonasson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 1.57,4
8) Joachim Carlström, Gullabo RC, Mitsubishi Lancer Evo VII, + 2,.01,9
9) Åke Jacobsson, Emådalens MK, Ford Focus WRC, + 2.07,0
10) Leif Peterson, Göteborgs MF, Toyota Corolla, + 2.09,2

Trimmat 4WD
1) Eddie Hörbing, Laxå MK, Ford Focus WRC, 57.36,3
2) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort WRC, + 12,1 sek
3) Åke Jacobsson, Emådalens MK, Ford Focus WRC, + 2.07,0 min
4) Christoffer Jacobsson, Gotlands MF BK, Mitsubishi Lancer Evo VIII, 3.17,4
5) Bengt Thorsell, Skara MK, Ford Focus WRC, + 4.00,1
Slutställning, SM: 1) M. Jonsson, 69 poäng, 2) Hörbing, 57, 3) Jacobsson, 39.

Otrimmat 4WD
1) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer Evo X, 58.22,5
2) Hans-Erik Weng, Säffle MC, Mitsubishi Lancer Evo X, + 13,4
3) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 14,9
4) Kristian Johansson, Kinds MK, Mitsubishi Lancer Evo X, + 17,8
5) Anders Jonasson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 1.11,2 min

Slutställning, SM: 1) Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000, 72, 2) J. Nyman, 52, 3) P. Johansson, 52.Trimmat 2WD
1) Leif Peterson, Göteborgs MF, Toyota Corolla, 59.45,5
2) Hans-Åke Stensvik, MK Rimo, Volvo 240, + 2.20,3 min
3) Krister Nordlund, Skepptuna MK, Volvo 940, + 2.59,6
4) Thord Johansson, SMK Hörby, Volvo 940, + 3.31,1
5) Mattias Adielsson, Göteborgs MF, Ford Fiesta R2, + 3.57,7

Slutställning, SM: 1) Martin Berglund, SMK Gävle, VW Golf III, 127, 2) Leif Peterson, Göteborgs MF, Toyota Corolla, 110, 3) Tobias Söderqvist, AMF Årsunda, Toyota Corolla, 108.

Otrimmat 2WD
1) Andreas Thelaus, Karlstad MC Bil, Ford Fiesta ST, 1.02.12,3
2) Victor Henriksson, MK Speed, Ford Fiesta, + 28,1 sek
3) Robert Eriksson, Eskilstuna MK, Renault Clio Sport, + 35,3
4) Robin Friberg, Ludvika MS, Ford Fiesta ST, + 42,3
5) Nils Fransson, Vännäs MK, Ford Fiesta ST, + 1.23,2

Slutställning, SM: 1) Friberg, 128 poäng, 2) Fransson, 110, 3) Eriksson, 104
Junior-SM
1) Andreas Thelaus, Karlstad MC Bil, Ford Fiesta ST, 1.02.12,3
2) Victor Henriksson, MK Speed, Ford Fiesta, + 28,1
3) Robin Friberg, Ludvika MS, Ford Fiesta, + 42,3
4) Mattias Adielsson, Göteborgs MF, Ford Fiesta R2, + 1.30,9 min
5) Jimmie Walfridsson, MK Ratten, Ford Fiesta R2, + 3.04,9
Slutställning, SM: 1) Friberg, 120 poäng, 2) Niklas Karlsson, Värmdö MK. Volvo 940, 116, 3) Johan Carlsson, Degerfors RC, Toyota Corolla, 102.
11-10-08 Lärorik SM-final för Adielsson Motorsport
Efter en tuff och svår finaltävling i årets Rally-SM slutade Mattias Adielsson från Göteborg på en fjärde plats JSM-delen av tävlingen.
– Vi är nöjda med helgens tävling, bilen har fungerat perfekt under hela tävlingen, säger Mattias Adielsson.

KMK-trofén avslutade årets Rally-SM med en tävling under fredagen och lördagen. På fredagen kördes det två sträckor i mörker, vilket är mycket ovanligt i Rally-SM. Mattias Adielsson har tidigare haft problem med extraljusen på bilen, men detta var nu åtgärdat. Under lördagen avslutades tävlingen med åtta stycken special sträckor. Sträckorna kring Katrineholm var mycket hala och svårkörda.
– Allt har fungerat jättebra idag, noterna har stämt väl, vi börjar lära oss mer och mer av att få reka sträckorna innan tävling, säger Marcus Sundh.
– Jag är mycket stolt över hur grabbarna har genomfört första SM-säsongen med den nya Fiestan. Vi laddar nu om inför säsongen 2012 och ser fram emot den, avslutar teamchef Mats Adielsson.

Följ oss på hemsidan där vi håller er uppdaterade www.adielssonmotorsport.com .
11-10-08 Bra avslutning på årets SM säsong för KJMotorsport
I helgen avgjordes årets Svenska Mästerskap i Rally. Trots att chanserna till medalj försvann i förra deltävlingen var teamet mycket laddade för att avsluta året på ett bra sätt. Tävlingen började mycket bra för teamet som efter den första dagen låg på en andra plats i klassen.
-Vi kom in i tävlingen på ett bra sätt direkt och kunde nöjda gå till nattvila, berättar Kristian.

Även dag två började bra då man var snabbast i klassen på första sträckan och klättrade upp till första platsen i klassen i sammanställningen. På dagens andra sträcka gjorde killarna en snöplig snurrning och tappade 20 sekunder. Detta gjorde att de rasade ner till en fjärdeplats i den mycket jämna klassen.
-Vi kom till en sväng där vi inte alls var med på att fästet var dåligt. Farten var lite för hög och tyvärr så snurrade vi. Efter detta tog det någon sträcka innan vi hittade rätt tempo igen men avslutningen av dagen har gått riktigt bra, säger Kristian.

Efter middags servicen tog teamet två sträck segrar och inför sista specialsträckan var det mycket jämnt mellan tre ekipage som slogs om 2:a platsen. Det skiljde endast 2 sekundrar inför den avgörande sträckan men tyvärr lyckades Kristian och Fredrik inte ta in den tiden.
-Vi tog i så mycket vi kunde men tyvärr blev det en snabb avåkning som kostade ett par sekundrar. Trots detta är vi nöjda med tävlingen oc h avslutningen på årets säsong då vi visat att vi är att räkna med i toppen på denna stentuffa klass, avslutar Kristian.

Teamet tog fjärdeplatsen i klassen och sjätte platsen totalt i tävlingen. I SM slutar teamet på en 6:e plats och i Mitsubishi cupen blev det en 5:e plats.
www.kjmotorsport.se
11-10-08 Jonsson öppnade bäst i SM-finalen
Mats Jonsson, Forshaga MC, öppnade bäst när årets sjätte och sista SM-deltävling i rally, KMK-trofén, startade i Katrineholm på fredagskvällen. Jonsson leder tävlingen 4,5 sekunder före Jimmy Joge, SMK Motala. Trea, 7,0 sekunder efter Jonsson är Kristian Johansson från Kinds MK.

Årets SM-final i rally inleddes med att ekipagen körde en och samma publiksträcka två gånger. Mats Jonsson, som säkrade sitt 17:e SM-guld i karriären redan i den senaste tävlingen, var snabbast på båda i sin Ford Escort WRC. Jonsson tävlar i den trimmade fyrhjulsdrivna klassen.

Jimmy Joge, som jagar SM-silvret i den otrimmade fyrhjulsdrivna klassen, var tvåa, endast 4,5 sekunder efter Jonsson. Tvåa i Otrimmat 4WD, och trea totalt, är ovan nämnde Kristian Johansson.

I Trimmat 2WD var Peter Zachrisson, Säffle MC, snabbast under fredagenskvällen, 3,8 sekunder före Jimmy Olsson, Storfors MK. VM-stjärnan Patrik Flodin, Ilsbo MK, är trea och Pontus Tidemand, SMK Eda, fyra.

Otrimmat 2WD och junior-SM är de enda klasserna i SM där mästarna ännu inte är korade. I den förstnämnda startade Victor Henriksson finalen bäst, men av de som konkurrera om guldet var Robin Friberg, Ludvika MS, vassast på de inledande två sträckorna.

Junior-SM toppar Johan Carlsson, Degerfors RC, före Niklas Karlsson från Värmdö MK.
11-10-07 Teammästerskap införs i Rally-SM
Nästa säsong får rallyeliten möjlighet att bilda team med tre bilar i varje. Det team som efter de sex deltävlingarna i Rally-SM har samlat flest poäng vinner - och det blir möjligt att fritt välja bil och förare till teamet.

I årets SM-final i Katrineholm startar 87 förare. Det finns alltså gott om förare för teamchefer att välja mellan, eller att värva. Möjligheten finns att också ta in andra förare till någon deltävling.
- Absolut! Kanske att vi får se Kenny Bräck eller Mikko Hirvonen i något team nästa år, säger Nils-Erik Axelsson. Han är en av de tre i Rallyutskottet som nästa år svarar för driften av Rally-SM.

Grunden i teammästerskapet utgör tre förare från någon av de fyra klasserna i SM: Trimmat 4WD, Otrimmat 4WD, Trimmat 2WD och Otrimmat 2WD. Om teamet så önskar kan det bli olika konstallationer i varje tävling.
- Med tre förare sprider du din risk som team. Bryter någon finns det alltid andra i teamet som tävlar om poängen, fortsätter Nils-Erik Axelsson.

De som deltar i teammästerskapet kommer att få stå tillsammans på serviceplatsen, allt för att publiken lätt ska kunna följa mekanikernas arbete och för största möjliga exponering av teamet.
- Jag ser framför mig en fräckare serviceplats där både förare och team kan marknadsföra sig på tre bilar.

Under 2012 har teammästerskapet inte status av vare sig SM- eller RM, och teamavgiften för att delta är satt till 3000 kronor per team.
11-10-07 Webbradio SM-finalen i Katrineholm
Du kan följa det via webbradion på: http://radioeskilstuna.customer.xmc.se/
Radion rattar du in på 92,7 Mhz och på 92,0 Mhz.
Där sänder RallyRadion med Lasse Jonsson, Ola Strömberg och Per Carlsson
De sänder hela Lördagen från klockan 09:00.
11-10-06 Tobias Bergetorp klar för SM-finalen i Katrineholm
Nu är det dags för finalen i rally SM, KMK-Trofe´n i Katrinholm. Starten sker Fredag kväll 19.15 och målgång Lördag 16.30.
– Det har varit två Tuffa veckor med att få klar bilen efter rullningen i Norge, men teamet och många andra inblandade har genom ett jätte jobb gjort det möjligt. Därför känns det extra skönt att stå på startlinjen i morgon.

I dag så genomförde vi ett test inför morgondagen och det känns som att vi fått allt att fungera.Vi ska göra allt vad vi kan föratt utmana om SM-medaljerna avslutar Tobias.
11-10-06 Brorsson/Parmander fortsätter sin utveckling i Katrineholm
Med seger i Askersund för två veckor sedan beger sig nu team Brorsson/Parmander ut på nästa äventyr, nu är det KMK-Trofen i Katrineholm som står på tur. Tävlingen ingår i rally-SM men Anton och Cecilia kommer att ställa upp i DM delen som kör halva distansen av SM fältet. Målet är detsamma som för två veckor sedan, att utvecklas med att förstå och ta in noter samt att få mer rutin den karaktären på vägen som är söderut.
- "Där nere svänger det lite mer och det är inte lika snabb karaktär på vägarna som här hemma i Jämtland, och det är alltid nyttigt att få känna på lite olika typer av vägar för att utvecklas som förare. Säger Anton."

Teamet kör i c-förare 2wd och möter 7st i klassen, och totalt är det 77 st anmälda till DM delen.
Det går att följa teamets framfart på antonbrorsson.se

11-10-06 Dubbla titelchanser för Robin Friberg när rally-SM ska avgöras
Tre mästare blev klara redan i den senaste deltävlingen. När rally-SM avslutas i Katrineholm fredag-lördag ska de två återstående koras. Räkna med att KMK-Trofén kommer att bjuda på häftiga guldkamper och tuffa uppgörelser om medaljer.

I East Sweden Rally säkrade Mats Jonsson, Pontus Tidemand och Martin Berglund SM-titlarna i sin respektive klass. I Katrineholm ska ytterligare två mästare koras – i den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen och i junior-SM.

I seniorklassen har Robin Friberg, nyss fyllda 20 år, från Ludvika MS bäst utgångsläge. En sjätteplats räcker för att han ska hålla jagande Robert Eriksson, Eskilstuna MK och regerande mästaren Nils Fransson från Vännäs bakom sig.

Robin Friberg är, tillsammans med kartläsaren Christoffer Bäck, även en av tre titelkandidater i Junior-SM. Där är han trea inför avslutningen, 16 poäng bakom ledande Niklas Karlsson från Värmdö MK. Mellan sig har de båda Johan Carlsson från Degerfors RC.

Den av de tre förarna som är snabbast i KMK-Trofén kan titulera sig svensk mästare.
– Jag ska försöka åka på i vanligt tempo utan överladd och siktar i första hand på att försöka bärga guldet i Otrimmat 2WD, säger Friberg.

Visst lockar dubbla titlar, men…
– För att konkurrera med Niklas och Johan, som båda kör motorstarkare bilar, krävs en helt annan satsning. Att gå för båda gulden kan innebära att man kommer hem utan.

Friberg är klok i förhandssnacket, men säger samtidigt med ett skratt:
– Tävlingen är lång, mycket kan hända och redan när man startar den första specialsträckan vet jag att det kan bli svårt att hålla sig.

Någon kamp om guldet blir det inte i övriga SM-klasser i KMK-Trofén. Däremot garanteras flera häftiga dueller om silver- och bronsmedaljer. Striden om totalsegern och fighten om segern i respektive SM-klass är dessutom något att se fram emot i epilogen.

KMK-Trofén omfattar tio specialsträckor som tillsammans mäter 9,6 mil. Tävlingen inleds med att publiksträckan Ramsjöhult på 4,46 km körs två gånger fredag kväll. Övriga åtta sträckor avgörs i skogarna kring Katrineholm dagen därpå. Start och mål, liksom serviceplats, är förlagd till Lövåsen köpcenter i Katrineholm.

Inför SM-finalen i korthet
Två svenska mästare byter klass när rally-SM 2011 avslutas i Katrineholm. Martin Berglund går från Trimmat 2WD till Otrimmat 4WD och Pontus Tidemand gör precis tvärt om. Medan Berglund kommer till start i en Mitsubishi Lancer Evo IX blir det Toyota Corolla för Tidemand. Berglund och Tidemand säkrade SM-gulden i sin respektive klass redan i East Sweden Rally i Linköping.

Arrangerande Katrineholms MK bjuder förarna och publiken på en nyhet – spurtpris. Det är i avslutningen på SS7, Mörtbol, som förarna över 830 meter kommer att göra upp om extrapriser i respektive SM-klass. Kampen om spurtpriserna kommer att bevakas med livetidtagning och speaker, allt för att krydda rallysporten lite extra. Avslutningen på SS7 är öppen vilket gör att publiken kommer att se tävlingsbilarna under lång tid.

VM-stjärnan Patrik Flodin gör ett nytt inhopp i rally-SM. I en lånad Volvo 940 ledde han klassen Trimmat 2WD i den senaste deltävlingen, East Sweden Rally, innan han tvingades bryta med krånglande växellåda. Nu är Flodin, som till vardags kör Subaru Impreza i VM-klassen PWRC, tillbaka med samma bil.

Magnus Samuelsson kommer att köra KMK-Trofén utom tävlan. Magnus, mest känd som världens starkaste man och vinnare av Lets Dance i TV4, har ett stort motorsportintresse och hans rallydebut i Rally Sweden 2010 uppmärksammades både i Sverige och utomlands.

Rally-SM 2011.
Ställningen inför sista deltävlingen, KMK-Trofén, i Katrineholm 7-8 oktober.
Trimmat 4WD
1) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort WRC, 69 poäng (klar mästare)
2) Eddie Hörbing, Laxå MK, Ford Focus WRC, 42
3) Nils Jensen, Haninge MK, Skoda Octavia, 30
4) Bengt Thorsell, Skara MK, Ford Focus WRC, 30
5) Åke Jacobsson, Emådalens MK, Ford Focus WRC, 29

Trimmat 2WD
1) Martin Berglund, SMK Gävle, VW Golf III, 127 poäng (klar mästare)
2) Tobias Söderqvist, AMF Årsunda, Toyota Corolla, 108
3) Leif Peterson, Göteborgs MF, Toyota Corolla, 80
4) Niklas Karlsson, Värmdö MK, Volvo 940, 71
5) Johan Holmberg, Gotlands MF, Suzuki Swift S1600, 60
6) Peter Zachrisson, Säffle MC, Volvo 940, 60
7) Mattias Adielsson, Göteborgs MF, Ford Fiesta R2, 60

Otrimmat 4WD
1) Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000, 72 poäng (klar mästare)
2) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, 51
3) Jimmy Joge, SMK Motala Bil, Mitsubishi Lancer Evo X, 47
4) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer Evo X, 37
5) Hans-Erik Weng, Säffle MC, Mitsubishi Lancer Evo X, 27

Otrimmat 2WD
1) Robin Friberg, Ludvika MS, Ford Fiesta ST, 110 poäng
2) Robert Eriksson, Eskilstuna MK, Renault Clio Sport, 95
3) Nils Fransson, Vännäs MK, Ford Fiesta ST, 94
4) Tobias Bergetorp, Offerdals MK, Renault Clio Ragnotti, 88
5) Jonas Olsson, Hässleholms MK, Ford Fiesta ST, 84

Junior-SM
1) Niklas Karlsson, Värmdö MK, Volvo 940, 116 poäng
2) Johan Carlsson, Degerfors RC, Toyota Corolla, 102
3) Robin Friberg, Ludvika MS, Ford Fiesta ST, 100
4) Tobias Bergetorp, Offerdals MK, Renault Clio Ragnotti, 98
5) Robert Scholander, SMK Eksjö, VW Polo GTI, 79

SM-serien omfattar sex deltävlingar varav förarna får räkna sina fem bästa resultat.
www.rallysweden.com/sm
11-10-06 Kampen om JSM guldet tätnar!
Avgörandet av årets JSM i Katrineholm närmar sig. Niklas Karlsson och Andreas Johansson är rejält sugna på en vinst, efter fyra raka 2:a platser (två i SM och två i voc-bilen), även om konkurrensen i klassen nu hårdnat betydligt. Redan klara svenska mästaren i otrimmat 4wd Pontus Tidemand har nämligen valt att åka en Toyota Corolla i klassen trimmat 2wd i finalen i Katrineholm och kör då även om poäng i JSM. Det här gör ju att förutsättningarna att bärga guldet blir ännu tuffare.
-Men vi vet att vi kan åka riktigt fort när allt stämmer så Pontus och de andra i JSM ska få sig en rejäl match om segern, säger Niklas. Vinst är det som gäller om vi ska vara säkra på guldet!
-Det ska bli riktigt kul att få tampas mot en sån supertalang som Pontus, fortsätter Niklas.
”Bonnvolvon” har fått sig en rejäl genomgång av ägaren Bertil Nylander efter East Sweden Rally med bl a nya bakbromsar.

Karlsson rally ser fram mot en spännande helg i Katrineholm.
11-10-06 Redan klar Svensk Mästare i rally då byter Tidemand klass i SM-finalen
Med ett redan klart SM-guld i årets Rally-SM så byter Pontus Tidemand 20 år från Charlottenberg klass i helgens final.
Det var i förra deltävlingen i Linköping som årets rallykomet säkrade SM-guldet i Otrimmat 4WD men i helgens tävling kommer vi finna Pontus och kartläsaren Jörgen Nordhagen i den trimmade 2-hjulsdrivna klassen istället.

- s”Vi hade många olika idéer vad vi skulle hitta på till finalen, vi försökte bland annat hyra en WRC-bil men det blev alldeles för dyrt och Fiesta S2000-bilen som vi kör annars kostar ju också mycket i drift. Så i stället så vi hyr den Toyota Corolla igen som vi har använt när vi kört föråkare några gånger i höst, berättar Pontus”

Den trimmade 2-hjulsdrivna klassen i helgens final i Katrineholm bjuder på hårdast möjliga motstånd. Bland annat VM-stjärnan Patrik Flodin och comebackande Patrik Fredriksson är några av de 27 stycken anmälda i klassen.
- s”Det skall bli riktigt kul att köra i mot de duktiga killarna i denna klass, namn som Leif Petersson, Jimmy Olsson, Tobias Söderqvist, Peter Zachrisson och Patrik Flodin ger respekt, säger Pontus

Följ Pontus Tidemand på Facebook: www.facebook.com/PontusTidemand och www.gopontus.com
11-10-06 Thelaus kör SM-finalen i Katrineholm
23-årige Karlstadföraren Andreas Thelaus laddar för årets sista deltävling i rally-SM, KMK-Trofén, som körs den 7-8 oktober. Thelaus kommer till start i den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen i sin Ford Fiesta.
– Jag trivs väldigt bra i skogarna kring Katrineholm, säger Andreas Thelaus, som slutade på en andra plats i SM-deltävlingen 2010.

2011-års tävlande har varit ett bra år körmässigt för Andreas men resultatet har uteblivet p.g.a. yttre omständigheter som avkörning och tekniska bekymmer. Senast körda SM-deltävling, South Swedish Rally, låg Thelaus på en andra plats när han tvingades kasta in handduken. Eftersom målet inför säsongen, SM-Guld, inte låg inom räckhåll valde Thelaus andra alternativ. För att hålla farten uppe och utveckla körningen så har Thelaus kört olika DM-tävlingar inför den avslutande SM-finalen. Dessutom har teamet fått en nytändning då Andreas avslutar årets säsong med en nygammal satsning. I helgen satt nämligen den tidigare och rutinerade kartläsaren Krister Gull i högerstolen. Gull som Andreas tog en tredjeplats totalt med i förra årets Top Driver-serie. Efter ett års frånvaro så värmde Thelaus och Gull upp inför SM-finalen med att köra Nora Trofén. Av 15 startande i klassen kom dem på en delad andraplats men blev tilldelad tredjeplats p.g.a. sämre sträcktid på sista specialsträckan. Likväl ett bra tecken inför helgens tävling då Thelaus och Gull tänker ge sig in i toppstriden direkt.

– Nu känns det som vi är bra med. Vi ställer upp i SM-tävlingen för att bevisa inte bara för oss själva utan även för andra att vi hör hemma i toppen, säger Andreas och fortsätter, – Det kommer bli stentufft. Vi är 3-4 förare som slåss om det men målet är självklart seger. Dem ska få kämpa väl för att vara med och strida om förstaplatsen, skrattar Andreas.

I SM-finalen kommer 90 förare till start, varav 17 i den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen. Tävlingen startar på fredagen med två specialsträckor och fortsätter sedan med åtta specialsträckor på lördagen. Totalt kommer det att fightas på lite drygt 10mil specialsträckor. Viktiga mil för den unge talangen som har en hel del spännande pågång inför säsong 2012.
11-10-06 Joakim Längberg kör även årets final i Rally-SM
Joakim Längberg från Linköping kör under fredagen och lördagen årets final i Rally-SM, KMK-Trofén. Tävlingen har start och mål i Katrineholm. KMK-Trofén kommer att avgöras under tio specialsträckor, där de två första körs under fredags kvällen.

I den förra deltävlingen i Rally-SM East Sweden Rally kom Längberg på fjärde plats i klassen trimmat 4WD. Silverplatsen var inom räckhåll men tyvärr fick Längberg problem med växellådan mot slutet av tävlingen och tappade värdefull tid.
- Det känns skönt att komma till Katrineholm och kunna köra helt utan press på oss. Vi ska åka och ha roligt och förhoppningsvis kan vi hänga med lika bra som i East Sweden Rally, säger Joakim Längberg.

Vår hemsida hittar ni på www.langbergmotorsport.se och där följer du teamet på nära håll.
11-10-05 KJMotorsport laddade inför årets SM-avslutning
Till helgen avgörs årets Svenska Mästerskap i Rally kring trakterna av Katrineholm. KJMotorsport finns på plats och är rejält revansch sugna efter den snöpliga punkteringen i senaste deltävlingen.
-Vi åker till Katrineholm med målsättning att nå slutmålet på en topplacering. Vi känner oss trygga i bilen och hoppas att vi denna gång har lite stolpe in, berättar Kristian.

I klassen denna gång kommer 19 ekipage till start och det är jämnt om placeringarna i toppen av både SM och Mitsubishi cupen vilket gör årets avslutnings tävling extra spännande. För teamets del försvann chanserna till en pallplacering i förra deltävlingen men man har fortfarande chans att klättra i tabellen så full attack utlovas.

Som vanligt kan ni följa oss på hemsidan under helgen där vi kontinuerligt ger er den senaste informationen och filmer ifrån tävlingen.
www.kjmotorsport.se
11-10-05 Rally-SM final för Pelle Sääv från Linköping
Nu till helgen är det dags för Pelle Sääv från Linköping att köra finalen i Rally-SM 2011. I Katrineholm avgörs KMK-Trofén med start fredag kväll. Under första kvällen körs då två specialsträckor. Rallyt fortsätter sedan under lördagen med ytterligare åtta specialsträckor. Målgången på lördag är beräknad till ca klockan 15.00.

I den förra deltävlingen i Rally-SM East Sweden Rally kom Sääv på en tredje plats i tävlingen, endast slagen av två nykorade svenska mästare.
- East Sweden Rally var en riktigt skön framgång för hela teamet. Tänk att få bjuda på en så bra placering i hemmatävlingen. Det har styrkt hela teamet och den framgången ska alla som hjälper mig ha stor del i, säger Pelle Sääv

Pelle Sääv har under året haft problem med att hans Skoda Fabia inte lämnat så mycket effekt som det skulle behövts. Inför East Sweden Rally var en tekniker från motortrimmningsfirman i Frankrike i Linköping för att försöka optimera bilen så gott det gick.
- Vi har ett litet handikapp med att vi inte får ut full effekt, men vi visade i East Sweden Rally att vi ändå hänger med. Nu ska vi höja oss ett snäpp i Katrineholm så kan den här SM säsongen sluta riktigt bra, avslutar Pelle Sääv.

Ni följer NH Super 2000 på hemsidan, www.nhsuper2000.s
11-10-05 Spurtpris och "Världens starkaste Man" gästspelar i Katrineholms Rally-SM
På Fredag-Lördag 7-8 oktober, avgörs 2011-års Rally-SM i Katrineholm och KMK-Trofén, och arrangerande Katrineholms Motorklubb bjuder på en tävlingsnyhet, ett "Spurtpris" i rally på sträcka 7. De sista 830 meterna har en speciell tidtagning där snabbaste bil i varje klass vinner ett extra pris, givetvis med livetidtagning och speaker på plats, allt för att krydda rallysporten lite extra.

Sedan får tävlingen ett extra kul besök, när Magnus "Väldens Starkaste Man/Lets Dance" Samuelsson, gör ett gästspel och kommer att vara mellanåkare efter SM/Tjej-RM fältet och Rallymasters.
- Magnus som har ett stort motor och bilsportintresse, hörde av sig då han hade en fri helg utan andra åtagande, och undrade om han kunde få vara med och sladda lite i sin AppK Volvo. Det var klart att vi från arrangören kollade upp om vi kunde htta en plats till Magnus, som nu får åka efter bilarna i Tjej-RM. Kanske kan han stanna och lyfta upp någon bil om det behövs, hälsar tävlingsledaren Crister Nystrand och skrattar.

Det är 100% rallyfeber i Katrineholm, det största SM-deltagandet på flera år, och det laddas till tänderna hos team och förare nu när SM-serien skal avslutas på nära 10 mil specialsträckor runt huvudorten Katrineholm. SM och JSM serien har final, samt att Tjej-RM avgörs i KMK-Trofén som i år lockat många fler deltagare än tidigare.
- Från arrangörshåll har vi försökt att hitta bra lösningar för att locka fler tjejer att åka RM-tävlingen, de har fått sänkt startavgift och vi har erbjudit boende på ett billigt sporthotell reserverat för tjejerna i första hand, så det är kul att så många kommer, säger Nystrand i tävlingsorganisationen.

Som vanligt blir det livesänd "Rally-Radio" under tävlingen, på Lördag kl.9-17 håller "Rallyradiogänget" etern varm med tävlingsresultat, intervjuer direkt från specialsträckorna blandat med kunniga kommetarer.

Rally-SM finalen, KMK-Trofén, startar Fredag kl.17.45 med 2 sträckor på fredagkvällen innan det blir nattuppehåll, och startar sedan igång igen på Lördag morgon kl.9. Målgång beräknas till ca. 15.40 på Lördag em, då vet vi alla årets nya mästare.
11-10-03 Rally-SM till helgen för Mattias Adielsson från Göteborg
Stärkt efter förra deltävlingen i Rally-SM laddar nu Mattias Adielsson från Göteborg för finalen i Rally-SM. I den förra deltävlingen East Sweden Rally i Linköping kom Adielsson på en tredje plats i Junior-SM, siktet är nu på att upprepa den fina framgången.

I Katrineholm avgörs KMK-Trofén med start fredag kväll. Under första kvällen körs två specialsträckor. Rallyt fortsätter sedan under lördagen med ytterligare åtta specialsträckor. Målgången på lördag är beräknad till ca klockan 15.00.
- Vi kommer till KMK-Trofén med ett starkt självförtroende. Vi genomförde East Sweden Rally på ett bra sätt och det betalades fint med en tredje plats i Junior-SM. Nu tror jag att vi har kommit tillrätta med de problem vi hade under mörkersträckorna i East Sweden Rally. Vi kommer att köra för ytterligare en pallplats i Junior-SM, avslutar Mattias Adielsson.

Följ oss på hemsidan där vi håller er uppdaterade www.adielssonmotorsport.com
11-09-29 Rally Uppsala – SM-premiär i Uppsala 2012
SMK Uppsala kommer att arrangera 2012 års första SM-deltävling, Rally Uppsala, 27 och 28 januari. Tävlingen har tidigare gått under det för Uppsala klassiska namnet Roslagsvalsen men av flera skäl har organisationskommittén beslutat att kalla tävlingen för Rally Uppsala. Det nya namnet ger tävlingen en mera direkt koppling till var rallyt körs vilket bland annat underlättar arbetet med att finansiera arrangemanget.

Under förberedelsearbetet kommer SMK Uppsala att koncentrera sitt arbete på den rent sportsliga delen medan företaget Relation i Uppsala sköter marknadsföring och arbetet med tävlingspartners.
- Det är ett jättejobb att arrangera en SM-deltävling. Från SMK Uppsalas sida är vi väldigt nöjda med det stöd som klubben fått från Uppsala kommun och Relation, säger tävlingsledaren Anders Norstedt.
11-09-29 Mer framtida show kring rally-SM
Eventmakaren Mats Jägerhult och marknadsföraren Olof Kånge ska tillsammans med Svenska Bilsportförbundet utveckla rally-SM. Målet är att skapa ännu mer show runt tävlingarna.

Redan till årets final i Katrineholm den 7-8 oktober är de två på plats för att träffa representanter för nästa års mästerskap. Huvudansvaret för det sportsliga har som tidigare Rallyutskottet, så den grupp som nu bildats ska titta på marknadsmässiga värden.
- Vi vill lyfta arrangemanget och få mer drag runt eventen. Det är viktigt att sporten blir mer lättillgänglig för den stora massan, och att det sker i tät symbios med klubbarna, säger Mats Jägerhult som i vardagslag arbetar med event, konserter och turnéproduktioner.

Mats Jägerhult har ett förflutet som kartläsare och som ordförande och tävlingsledare i Vallentuna MK. Även Olof Kånge, marknadschef från Linköping, har tävlat aktivt och är ordförande i Västra Östergötlands MK.
- Det är en rejäl utmaning att få jobba med rally-SM, och spännande! Det finns mycket att göra runt ikring, till exempel utveckla serviceområdet, säger Olof Kånge som också är teamkoordinator till toppföraren Per-Arne Sääv.

Förutom Jägerhult och Kånge ingår Svenska Bilsportförbundets Rallyutskott i den grupp som driver rally-SM framöver, liksom sportchef Maria Andersson.
- Det var många som sökte och visade intresse för att driva rally-SM och den här lösningen känns väldigt bra. Även om Mats och Olof inte kände varandra tidigare kan den här gruppen komma igång direkt med arbetet att lyfta rally-SM till en nationell toppnivå, säger Nils-Erik Axelsson i Rallyutskottet.
11-09-29 Kånge tar över efter Klarin
Sedan Bertil Klarin meddelat att han inte ville fortsätta som kordinator för Rally SM har rykten florerat om och hur fortsättningen ska se ut? Klart har varit att Rallyutskottet återtar övergripande ansvaret. Nu är det klart hur och vem som råddar SM framöver.

Det blir VÖMKs ordförande Olof Kånge som tar på sig ansvaret tillsammans med ytterligare en person och utskottet att göra "jobbet". Det blir den andre från klubben som försöker sig på detta "omöjliga" uppdrag? Lasse Jonsson gjorde ett försök före Klarins tid.

Olof verkar förstå vad han ger sig in på om man läser dagens artikel i Corren trots allt så oron är inte så stor? Detta innebär bl. a. att han lämnar NH2000 teamet som deras kordinator och troligen får det också konsekvenser för den anställning han har idag.

Kul är det i vilket fall att denna lilla klubb kan ha ett finger med i det stora spelet och vi ska givetvis supporta Olle så gott vi kan. Riktigt kul då även ESR har en 5 årsplan med sin tävling.
Mer info www6.idrottonline.se/VastraOstergotlandsMK-Bilsport/Nyheter/blir/
11-09-24 Nyman nöjd efter East Sweden Rally
Jocke Nyman och Bosse Holmstrand hade helt klart högre ambitioner inför SM-deltävlingen i Linköping, men med tempot i klassen otrimmat 4wd är teamet ändå nöjda med sin prestation.

Det var ett rally som redan första efter första dagens etapp skulle visa sig bli mycket spännande då det skiljde endast några få sekunder mellan 2:a och 7:e plats.
- "Jag vill påsta att denna tävling har gett tillbaka självförtroendet och känslan i bilkörningen, efter allt strul som pågått under hela säsongen." / Jocke


Dag 2 slutade med många fina sträcktider och i mål kunde duon vara mycket nöjda med en 5:e plats totalt, 4:e i klassen och 2:a i Evo-challenge. Det är fortfarande tufft i mästerskapet och än finns det möjligheter att ta en topp tre placering i SM 2011.

Team Nyman vill samtidigt passa på att gratulera Pontus Tideman som är mycket talangfull och förhoppningsvis Sveriges nästa VM-förare till Guldet i klassen otrimmat 4wd trots att en tävling återstår.

Nästa för Team Nyman blir SM-finalen i Katrineholm den 7-8/10.
www.jockenyman.com

11-09-19 Anmälningstiden förlängd till Rally-SM finalen, KMK-Trofén 7-8/10
Tävlingsledningen har, med domarordf. och RY-utskottets medgivande, beslutat förlänga anmälningstiden till KMK-Trofén Rally-SM/JSM/Tjej-RM den 7-8/10

Den nya tiden för sista anmälan är nu satt till Måndagen den 26/9 kl.18.00, då vi stänger anmälan för att ge tid till att seeda startfältet och hinna skicka startlistan till programtryckeriet.
- Vi vill givetvis ge alla team tid att pusta ut efter East Sweden Rally, som precis avslutades gångna helgen, därför ger vi de tävlande
chansen en knapp vecka till att skicka in en anmälan, hälsar tävlingsledaren Crister Nystrand. Glädjande så här långt är att det redan är 8 tjejer anmälda till Tjej-RM, och att vi vet att flera är på gång, riktigt kul tycker vi.

Men som sagt, anmälningstiden förlängd till Mån 26/9 kl.18.00 för SM/JSM/RM. KMK-Trofén Rallymasters har dock oförändrad anmälningstid, dvs. Tors 29/9 kl.24.00.

Vi vill samtidigt pusha för tävlingens webbsida: www.kmk.nu/sm2011 där all info finns och där du även hittar anmälan till SM/JSM/RM-prisutdelningen&Festen på Lördagskvällen. Ett oerhört uppskattat evenemang där vi var över 370 personer 2010!

Varmt välkomna till Katrineholm och KMK-Trofén 2011.
11-09-19 Joakim Längberg fyra i trimmat 4WD i East Sweden Rally
Joakim Längberg från Linköping nosade på andra platsen i klassen trimmat 4WD i East Sweden Rally, den femte deltävlingen i Rally-SM. East Sweden Rally avgjordes under fredagen och lördagen på hemmavägar runt Linköping. Tävlingens HQ och serviceplats låg vid Cloetta Center mitt i Linköping.
- Jag är i stort nöjd med hur vi genomförde East Sweden Rally. Jag har inte kört något rally sedan i juni när jag rullade på den sista etappen i South Swedish Rally då jag jagade tredje platsen i klassen, säger Joakim Längberg.

Tyvärr fick Längberg problem med växellådan mot slutet av tävlingen och hade tappat fyrans växel. Under en av långsträckorna gick också bilen varm och Längberg fick sänka tempot för att inte överhetta motorn.
- En fjärde plats i klassen är riktigt bra efter omständigheterna. Vi hade bara 42 sekunder upp till en silverplats, så vi känner att vi kan vara med högt uppe så länge allt fungerar, avsluta Joakim Längberg.

Vår hemsida hittar ni på www.langbergmotorsport.se och där följer du teamet på nära håll.
11-09-18 Mattias Adielsson trea i JSM
Sweden Rally avgjordes under fredagen och lördagen och Mattias Adielsson från Göteborg kom på nionde plats i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen. I junior-SM som är det som Adielsson satsar mest på kom han på tredje plats vilket är årets bästa placering.
- Äntligen fick vi åka en SM tävling utan några problem med bilen. Vi har åkt på i vårt tempo och på en hel del säkerhet. Vi ökade något under lördgens sista sträckor och då tyckte jag att det gick bättre. Några av sträckorna hade väldigt snabba partier och vår bil har bara 160 km/h som toppfart och det räcker inte riktigt till, säger Mattias Adielsson.

Nu börjar uppladdningen inför finaltävlingen i Rally-SM. Redan den 7 -8 oktober avgörs KMK-Trofén i Katrineholm.
- Vi kommer att gå igenom bilen och se så att inget har gått sönder eller blivit slitet. Vi kommer att ladda för en ny pallplacering, avslutar Mattias Adielsson.

Följ oss på hemsidan där vi håller er uppdaterade www.adielssonmotorsport.com
11-09-18 Tobias Bergetorp efter East Sweden Rally
Nu har årets femte deltävling i Rally-SM avverkats. Det slutade med en sjätteplats i SM, samt även en femteplats i Junior-SM . Rallyt avverkades i ett soligt och varmt Linköping, på väldigt fina vägar.
- Det har varit en spännande helg. Vi hade lite svårt med de egna noterna i mörkret, men på lördagens sträckor så funkade det riktigt bra. Nu är det två tävlingar kvar av säsongen.

Vi åker till Norge och Rally Hedemarken för nästa tävling i Topdriver till helgen och sedan är det SM-finalen i Katrineholm kvar berättar Tobias.

11-09-18 20-åriga Pontus Tidemand vann East Rally Sweden totalt och säkrade SM-guldet
Den 20-åriga stortalangen Pontus Tidemand från Charlottenberg vann East Rally Sweden som kördes i Linköping nu i helgen, men det var inte utan dramatik.
För efter att ha varit snabbast totalt på fyra av de fem första sträckorna så drabbades bilen av ett elfel på servicen och Pontus och inhoppade VM-kartläsaren Emil Axelsson fick ett tidstillägg på 30 sekunder för att vara för sena ut ur servicen. Men trots tidstillägget så lyckades Pontus hålla kvar ledningen totalt i klassen.
- “ Det blev lite dramatik där men vi bestämde oss för att bara fokusera på att åka fortsätta i samma tempo som vi hade gjort tidigare under helgen, berättar Emil Axelsson “

På de avlutande sträckorna så visade Pontus ännu en gång vem som är Sveriges stora uppstickare inom rallysporten och var snabbast totalt på tre av dem .

Med ett facit på åtta av tio möjliga sträcksegrar totalt för Pontus Tidemand så var det inget snack om vem som vann tävlingen trots ett tidstillägg på 30 sekunder. Pontus Tidemand tog därmed sin andra totalseger i årets SM-serie. 23 sekunder efter Pontus var Mats Jonsson och klasstvåan Pelle Sääv var 46,5 sekunder efter

Med fyra segrar och en andra plats i klassen Otrimmat 4WD i Rally-SM 2011 så betyder detta att SM-guldet redan är säkrat med en tävling kvar att köra i årets SM-serie.
- “ Det känns underbart och oerhört glad att ta mitt första SM-guld och min andra totalseger i Rally-SM. Mitt team och min ordinarie kartläsare Jörgen Nordhagen har gjort ett enastående jobb hela säsongen plus Emil Axelsson som kunde hoppa in på så kort varsel nu i helgen. Det har varit väldigt lärorikt att ha med en sådan rutinerad kartläsare med sig, berättar Pontus “

Resultat East Sweden Rally, Linköping, 16-17 september
1) Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000, 59.11,5
2) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort WRC, + 23,0 sek
3) Per-Arne Sääv, V:a Östergötlands MK, Skoda Fabia S2000, + 46,5
4) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 1.07,6 min
5) Jocke Nyman, SMK Motala, Mitsubishi Lancer Evo X, + 1.14,1

Följ Pontus Tidemand på Facebook: www.facebook.com/PontusTidemand och www.ptm-racing.se
På hemsidan finns det även video-intervjuer från helgen med Pontus och Emil
11-09-18 Ramona och Miriam 10:a efter tidsstraff
Ramona och Miriam gav sig in i SM-toppens ”getingbo” under fredagens etapp i East Sweden Rally, de näst sista SM-deltävlingen. Gr.N har blivit riktigt jämnt med inte mindre än ca 10 förare som strider om topplaceringarna.

Första sträckan var en trång asfaltspecial på ett elljusspår (!) inne i Linköping. Ramona och Miriam inledde med en blygsam 13:e tid i Gr.N. Men ute på grussträckorna började tjejerna plocka sekundrar, och på den avslutande mörkersträckan satte de 6:e tid, 4 sekunder från topp 3. När fredagens 2,5 mil långa etapp var avslutad var det enbart tiondelar och ett fåtal sekundrar som skiljde mellan topp 10 i Gr.N. Pontus Tidemand säkrade en klar ledning i sin S2000-Fiesta, medan Cemoni Olsson och Hans-Erik Weng delade på snabbaste tid bland Gr.N-bilarna, med Joakim Nyman och Kristian Johansson tätt efter. Därefter kom Patrik Johansson och Jimmy Joge, tätt följd av Ramona och Miriam 1,8 sekunder efter Joge.

Inledningen på lördagens etapp var stenhård, det var max attack från start, och vägarna var bitvis mycket snabba. – Vi hade bra flyt där det var smalt och kurvigt, men på de breda och snabba vägarna där det nästan gick på varvstopp, valde vi att åka med marginal. Bilen går helt fantastiskt nu efter att teamet hittat och löst de diffproblem som vi lidit av. Jag har ännu dock för lite rutin i bilen på snabba vägar för att vara säker på hur bilen beter sig när man vrider upp den i 200 km/h, så av ren självbevarelsedrift safeade vi där, säger Ramona och fortsätter: - Ett litet gassläpp eller en extra broms på sådana partier gör att sekundrarna rinner iväg. Efter stora servicen och sju körda sträckor, låg Ramona och Miriam på 8:e plats, 4,5 sekunder upp till Cemoni Olsson. Joge låg 20 sekunder före – en marginal som skulle bli tuff att ta igen. - Vi visste att Cemoni skulle bli svår att komma ikapp då han körde riktigt snabbt, men med en högre växel på de snabba partierna under nästa vända, tänkte vi i varje fall göra ett seriöst försök, säger Ramona och Miriam.

Men när Ramona lade i backen och skulle köra ut från servicen till tidskontrollen, fastnade växeln. –”Mekanikerna dök ner under motorhuven, gjorde en blixtsnabb felsökning och kunde åtgärda felet inom loppet av bara ett par minuter”. Ramona och Miriam blev dock 4 minuter sena till tidskontrollen vilket innebar tidsbestraffning med 40 sekunder, och de halkade ner till en 10:e plats i Gr.N - och plockade därmed 2 SM-poäng.
- Tävlingen innebar blandade känslor. Placeringen är inte att hurra över då vi hade högre målsättningar, men vi är totalt överlyckliga över att bilen nu går perfekt. De diffproblem vi lidit av är hittade och åtgärdade och vi tackar teamet för att vi nu kan tävla med de bästa förutsättningarna. Vi behöver nu få jämnhet i körningen, och receptet är mer mil i bilen. Det innebär lite omställning i hjärnan att man nu kan attackera hårdare, eftersom stabiliteten och drivningen är helt annorlunda i bilen. Detta var dessutom första tävlingen vi körde med helt egna noter från scratch, tidigare har vi skrivit egna men haft arrangörsnoter som extra stöd. Nu vet vi att våra egna noter är bra, vilket gav en rejäl dos ökat självförtroende. På smala och kurviga vägar är vi med och fightas, men tappar där det är brett och snabbt. Vi har fått in en hel del nya saker i ryggmärgen nu, och vi vet vad vi har att jobba på – vilket känns riktigt positivt inför framtiden! säger Ramona och Miriam.

www.ramonarallying.com
11-09-17 Tre rallymästare korade i Linköping
Inte mindre än tre förare säkrade guld i sin respektive klass när årets näst sista SM-deltävling avgjordes i Linköping 16-17 september.
Pontus Tidemand, SMK Eda (Bild 1. Foto: Urban Andersson), vann tävlingen totalt och säkrade sitt första SM-guld genom att vinna den otrimmade fyrhjulsdrivna klassen. Första SM-guldet blev det dessutom för Martin Berglund, SMK Gävle, som vann Trimmat 2WD.
Tredje mästaren blev Mats Jonsson, Forshaga MC, som i och med titeln i Trimmat 4WD blev svensk rallymästare för 17:e gången i karriären.
East Sweden Rally lockade storpublik och bjöd den svenska rallyeliten på perfekta yttre förhållanden. Pontus Tidemand, 21 år, från det västra hörnet av Värmland, gillade förutsättningarna allra bäst. Han tog kommandot redan på de inledande sträckorna fredag kväll och kunde, trots ett elfel, ta sig över målrampen utanför Cloetta Center som tämligen överlägsen vinnare.
- Jag kom väl förberedd till den här tävlingen vilket innebar att jag kunde vara med och konkurrera i toppen från start, konstaterade Tidemand sedan han triumferat i den Ford Fiesta S2000 han lånar av sin styvfar, norska VM-stjärnan Henning Solberg.
I årets näst sista deltävling i det svenska mästerskapet hade Tidemand dessutom lånat kartläsare av en annan svensk rallyförare på internationell toppnivå, P-G Andersson. I högerstolen hade Tidemand nämligen Emil Axelsson.


SM-guld - för 17:e gången - blev det även för Mats Jonsson och hans trogna följeslagare Johnny Johansson. Sedan den ena konkurrenten efter den andra fallit bort i klassen hade den rutinerade duon inga problem att segra och säkra titeln. Avslutningen blev emellertid dramatisk. Med fel på växellådan i sin Ford Escort WRC tvingades Jonsson, dirigerad av Johansson, backa bilen över rampen.
- Mycket har jag varit med om i min karriär, men så här har jag aldrig tagit mig i mål i en tävling tidigare, sa Jonsson och skrattade.

Glad var även Martin Berglund vars fjärdeplats i Trimmat 2WD räckte för att han, tillsammans med Håkan Palm, skulle bli svensk mästare för första gången i karriären.
- Hur det blir efter det här vet jag emellertid inte. Jag har nämligen lovat min sambo att sluta köra rally om jag vinner SM, berättade 34-åringen, log och tillade:
- Men på något sätt ska jag nog kunna snacka mig ur det löftet.
I Trimmat 2WD var det den gamle mästaren, göteborgaren Leif Peterson, som var snabbast i East Sweden Rally.

Inför årets sista deltävling, KMK-Trofén i Katrineholm 7-8 oktober, är det fortfarande kamp om guldet i de två resterande SM-klasserna. Robin Friberg från Ludvika hade chans att avgöra i Otrimmat 2WD, men tvingades bryta och tappade värdefulla poäng i tabelltoppen. Segrade i sin SM-comeback gjorde Victor Henriksson, MK Speed, före Robert Eriksson, Eskilstuna MK och regerande mästaren Nils Fransson, Vännäs MK. Eriksson och Fransson skuggar Friberg i en jämn SM-tabell inför finalen.

I junior-SM segrade Johan Carlsson, Degerfors RC före Niklas Karlsson, Värmdö MK. I JSM-tabellen är det ombytta roller mellan de båda - och med ovan nämnde Robin Friberg på tredje plats.

Preliminära resultat SM-deltävling 5 av 6 2011
East Sweden Rally, Linköping, 16-17 september
1) Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000, 59.11,5
2) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort WRC, + 23,0 sek
3) Per-Arne Sääv, V:a Östergötlands MK, Skoda Fabia S2000, + 1.07,6 min
4) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 1.07,6
5) Jocke Nyman, SMK Motala, Mitsubishi Lancer Evo X, + 1.14,1
6) Jimmy Joge, SMK Motala, Mitsubishi Lancer Evo X, + 1.21,1
7) Hans-Erik Weng, Säffle MC, Mitsubishi Lancer Evo X, + 1.32,2
8) Cemoni Ohlsson, Team Skogsåkarna, Mitsubishi Lancer Evo X, + 2.02,8
9) Joachim Grahn, Simrishamns MK, Ford Focus WRC, + 2.24,1
10) Åke Jacobsson, Emådalens MK, Ford Focus WRC, + 2.26,4

11-09-17 Riktigt bra East Sweden Rally för Pelle Sääv - trea totalt
Pelle Sääv blev trea i East Sweden Rally som i dagarna två har avgjorts i Linköping. Efter fredagens sträckor låg Pelle på fjärde plats och har under dagen presterat riktigt bra sträcktider. På dagens första sträcka satte Pelle andra tid totalt och har sedan under dagen fortsatt i ett högt tempo.
- Härligt att få sätta till en pallplacering i hemmatävlingen. Vi har haft riktigt bra flyt hela tävlingen och jag är mycket nöjd. Det är roligt att få visa upp hela teamet inför hemmapubliken. Det är inte så ofta vi åker här i Östergötland så det är extra roligt när det går så här bra, sammanfattar Pelle Sääv.

De sista dagarna innan East Sweden Rally har varit osäkra för Pelle Sääv. Motorn i Säävs Skoda Fabia har inte gett rätt effekt så det har saknats ca 30 hk. I början på veckan var en tekniker från den Franska motortrimmningsfirman, han lyckades trimma in motorn till det bättre men fortfarande saknas det många hästkrafter.

Resultat East Sweden Rally, 16-17 september
1, Pontus Tideman Charlottenborg 58.05,8
2, Mats Jonsson Forshaga 58.28,8
3, Pelle Sääv Linköping 58.48,9
4, Patrik Johansson Alvesta 59.11,1
5, Jocke Nyman Östersund 59.19,5

Ni följer NH Super 2000 på hemsidan. www.nhsuper2000.se
11-09-17 Punktering förstörde medaljchans för KJMotorsport
Helgens SM-deltävling i trakterna av Linköping bjöd på underhållande vägar i fint väder. Tävlingen började mycket bra för teamet och efter fredagens sträckor var man inte långt ifrån täten i den otroligt jämna klassen. Efter nattuppehållet höjde killarna tempot och efter ett par sträckor hade man klättrat upp till en fjärde plats i klassen och tvåa bland Mitsubishi bilarna.
-Vi fick upp ett bra tempo och började verkligen trivas i bilen. Inför SS8 skiljde det endast ett par sekunder upp till snabbaste Mitsubishi bil så vi var riktigt taggade när vi gav oss ut på sträckan. Efter ett par hundra meter var dock oturen framme och vi körde på en sten som låg precis i gräskanten. Detta resulterade i ett punkterat däck och vi tappade cirka fyra minuter.

Vi känner oss givetvis väldigt besvikna men samtidigt tar vi med oss det positiva från tävlingen och det är känslan och att vi återigen visat att vi är att räkna med i toppen av klassen.

www.kjmotorsport.se

11-09-17 Pontus Tidemand leder totalt i East Rally Sweden efter första etappen
På fredagskvällen kördes de första fyra stycken sträckorna i East Rally Sweden som är den femte deltävlingen i Rally-SM. Pontus Tidemand tillsammans med inlånade kartläsaren Emil Axelsson öppnade med att vara snabbast totalt på korta SS1 som kördes mitt i centrum i Linköping.

På SS2 då delade han sträckvinsten med "still going strong" Mats Jonsson och på nästa sträcka som var SS3 så klarade han att slå Mats med 0,2 sekunder.

På SS4 som var sista sträckan för kvällen gjorde Pontus ett ryck och var snabbast totalt med 2,1 sekunder för Eddie Hörbing och Mats Jonsson ytterligare 4,5 sekund efter.

Efter första etappens sträckor så har Pontus nu en total-ledning med 7,7 sekunder för Hörbing och Jonsson ytterligare 1,9 sekunder bakom. I klassen så leder Pontus 24,2 sekunder före Pelle Sääv som kör en Skoda Fabia S2000.
- " Allt har funkat kanon ikväll, samarbetet mellan mig och Emil funkar jättebra och jag ser fram emot morgondagen berättar Pontus ."

Preliminära resultat East Sweden Rally efter 4 av 10 sträckor.
1) Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000
2) Eddie Hörbing, Laxå MK, Ford Focus WRC, + 7,7 sek
3) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort WRC, + 9,6
4) Per-Arne Sääv, VÖMK, Skoda Fabia S2000m + 24,2
5) Hans-Erik Weng, Säffle MC, Mitsubishi Lancer Evo X, + 27,2

Följ Pontus Tidemand på Facebook: www.facebook.com/PontusTidemand
www.gopontus.com

11-09-16 Tidemand tog täten i East Sweden Rally
Pontus Tidemand toppar East Sweden Rally efter de inledande fyra fredagssträckorna. Eddie Hörbing är två, 7,7 sekunder efter och på tredje plats återfinns Mats Jonsson, som har 9,6 sekunder upp inför omstarten lördag morgon.
Pontus Tidemand kom till Linköping utan ordinarie kartläsare. Med inlånade Emil Axelsson, som tävlar med P-G Andersson i IRC, vid sin sida gick det ändå fort för värmlänningen. Riktigt fort. Tidemand och Axelsson ryckte åt sig en ledning direkt, både totalt och i klassen Otrimmat 4WD. I den sistnämnda är Per-Arne Sääv tvåa och Hans-Erik Weng och Cemoni Ohlsson delar tredjeplatsen.

I Trimmat 4WD är det som väntat Eddie Hörbing och Mats Jonsson i topp. Många trodde även på Jari Saarinen och Jonas Wigren som toppkandidater. Den förstnämnde tvingades bryta med tekniska problem redan på SS2 medan Wigren tappade över 41 sekunder på täten på den inledande sträckorna.

I Trimmat 2WD överraskade VM-åkaren Patrik Flodin i en Volvo 940. Han toppar klassen inför lördagen. Avståndet neråt är emellertid inte stort. Både Peter Zachrisson och Tobias Söderqvist är bara 2,2 sekunder efter.
SM-ledande Martin Berglund hade bekymmer och är sexa i klassen.

Robin Friberg, som toppar SM-tabellen i Otrimmat 2WD, inledde ESR bäst och leder 16,1 sekunder före Robert Eriksson. Trea är Victor Henriksson, som gör SM-comeback efter avhoppet från nya JVM-klassen WRC Academy.

Preliminära resultat East Sweden Rally efter SS4.
1) Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000
2) Eddie Hörbing, Laxå MK, Ford Focus WRC, + 7,7 sek
3) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort WRC, + 9,6
4) Per-Arne Sääv, VÖMK, Skoda Fabia S2000m + 24,2
5) Hans-Erik Weng, Säffle MC, Mitsubishi Lancer Evo X, + 27,2
5) Cemoni Ohlson, Team Skogsåkarna, Mitsubishi Lancer Evo X, + 27,2
7) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 32,0
8) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer Evo X, 32,3
9) Kristian Johansson, Kinds MK, Mitsubishi Lancer Evo X, 33,4
10) Jimmy Joge, SMK Motala, Mitsubishi Lancer Evo X, + 35,3
11-09-15 KJMotorsport siktar mot topplacering i East Sweden Rally
Till helgen är det dags för årets näst sista SM-deltävling och efter framgångarna i förra deltävlingen siktar nu teamet på ett minst lika bra resultat. Som uppladdning inför helgens tävling deltog teamet i en mindre tävling för att hålla uppe farten.
-Vi känner oss riktigt taggade och har ett gott självförtroende i bilen. Farten finns där och vi känner hela tiden att vi höjer vår lägsta nivå, säger Kristian.

Tävlingen består av 10 specialsträckor med start på fredag kväll. Som vanligt är motståndet tufft och till helgens tävling kommer 20 ekipage tillstart i klassen.
-Det kommer som vanligt att bli en tuff fight och det finns många team som vill vara med och slåss om segern.

Vår bil är betydligt tyngre och mer standardbetonad än de S2000 bilar som deltar i samma klass men vi skall göra allt vi kan för att nå en topplacering avslutar Kristian.

Missa inte att följa vår framfart på hemsidan, www.kjmotorsport.se där vi fortlöpande lägger ut filmer, incar och intervjuer direkt ifrån tävlingen.

11-09-15 Ramona laddar med notträning
Ramona Karlsson har fått ordning på bilen. Hon har tränat noter med Gunnar Barth
Siktar på topplacering i East Sweden Rally
Säsongen i Mitsubishi-cupen har så här långt varit blandad för Ramona Karlsson och hennes co-driver Miriam Walfridsson. Till nästa deltävling i Linköping är det tekniska bekymret löst, och en topplacering är målet.

Antingen har de presterat topptider med sin Evo X, eller också har diffen krånglat. När de nyligen körde en lokal tävling i Trollhättan upptäckte de redan på transporten ut till första sträckan att difftrycket sjönk.
- Vi har flera gånger råkat ut för liknande problem och det är nästan pinsamt. Men nu har våra duktiga mekaniker upptäckt att det var en ventil i diffpumpen som gått sönder, säger Ramona.

Därmed ska det problemet vara ur världen.
- Det hoppas jag verkligen! För det är viktigt för oss att få till ett par topplaceringar som avslutning i Mitsubishi-cupen.

Inom en snar framtid hägrar nämligen ett par utlandsstarter för Ramona och Miriam, först i Polen och sedan i Tyskland - förutom de avslutande deltävlingarna i SM och i Mitsubishi Ralliart Challenge.
- Jag skulle gärna se att det fanns fler, liknande cuper som den Mitsubishi Sverige stödjer. Den är väldigt bra arrangerad och det finns prispengar för oss att kämpa om.

I veckan har Ramona och Miriam tränat noter i Värmlandsskogarna. Tillsammans med den professionelle notskrivaren Gunnar Barth har de kört gamla specialsträckor som han redan har noter till, men ändå skrivit egna. Så har de kört samma väg igen, korrigerat och jämfört med Barths noter.
- I början körde han bilen, sedan har han suttit i passagerarstolen innan han flyttade till baksätet. De här dagarna har varit mycket lärorika, för jag har vägminne som en höna och måste lyssna till hundra procent på noterna, säger Ramona.
- Nu känner vi oss väl förberedda och grabbarna ska få sig en match i Linköping!

East Sweden Rally i Linköping är den femte av sex i årets Mitsubishi Ralliart Challenge Sweden och körs den 16-17 september.
11-09-15 Nyman redo för East Swedish Rally
Dags för den 5:e deltävlingen i årets upplaga av RallySM. Platsen är Linköping och tävlingen heter East Swedish Rally.

Jocke och Bosse som hittills i år har haft en del motgångar längs vägen kände i slutet av förra deltävlingen att de börjat komma igång med både körning och setup i den vassa Mitsubishi EVO X:an.

Det återstår 2 deltävlingar av SM-säsongen och målet är fastställt för duon att avancera från en 4:e plats till en hedrande pallplats innan säsongen är över. Teamet är nu på väg söderut för att mellanlanda hos Trendab i Södertälje för att där Logga alla system och se så allt är under kontroll innan det bär vidare med slutdestination Linköping.

Senare under kvällen kommer grabbarna att anmäla sig och checka in på boendet. Under Fredagen körs reccen på förmiddagen och under eftermiddagen drar tävlingen igång med 4st kvällssträckor. Lördagen avslutas med 6st sträckor innan målgång där Vi sedan kan se vilken framfart Team Nyman lyckats prestera

Följ Teamet live på hemsidan www.jockenyman.com
11-09-15 Rally-SM på hemmaplan för Pelle Sääv från Linköping
Nu till helgen är det dags för Pelle Sääv från Linköping att köra Rally-SM på hemmaplan. Starten på tävlingen går på fredag kväll klockan 18. Då startar de från serviceplatsen som ligger på parkeringen vid Cloetta Center. Den första sträckan startar utanför Cloetta Center och går sedan på cykelbanorna runt anläggningen.
- Skitfränt att få åka en sträcka så centralt i Linköping. Hoppas att det kommer mycket publik när det är så nära centrum, säger Pelle Sääv.

East Sweden Rally fortsätter sedan under fredagen med ytterligare tre specialsträckor. På lördagen startar den andra etappen på morgonen och efter fem specialsträckor startar sista sträckan med målgång precis utanför Cloetta Center.

I den senaste deltävlingen i Rally-SM AM Snapphanerallyt i Hässleholm kom Pelle Sääv på sjätte plats, en placering han verkligen vill förbättra. Bilen har varit ner plockad för översyn och en tekniker från Skoda Motorsport i Tjeckien har varit och tittat över bilen.
- Tyvärr har får vi inte ut rätt effekt på bilen. Något är fel och vi får bara ut 245 hk. Det blir tufft när konkurrenterna har över 300 hk, men vi har inte gett upp innan trots handikappet utan jag ska göra mitt bästa. Vi kommer att vara med i toppen trots den lägre effekten, avslutar Pelle Sääv.

Ni följer NH Super 2000 på hemsidan. www.nhsuper2000.se
11-09-14 Tobias Bergetorp redo för East Sweden Rally
Nu är det dags för femte deltävlingen i årets rally-SM . Tobias ligger på tredje plats i både Junior-SM och stora SM inför helgens tävling.
- Det gäller att fortsätta som tidigare, men med lite högre tempo. Det är många som vill slåss om SM-medaljerna nu inför de två sista tävlingarna så det kommer att gå fort. Jag har endast kört en kortare tävling på hemmaplan sedan Snapphanerallyt, men allt känns bra inför helgen säger Tobias.

East Sweden Rally startar på fredag 18.00 från Cloetta Center. Under fredagen körs fyra sträckor med beräknad målgång klockan 21.00. På lördagen startar tävlingen klockan 08.00 och det körs sex specialsträckor. Målgången beräknas ske ungefär kl 16.15 i.
Följ oss i helgen via vår blogg på hemsidan www.tobiasbergetorp.se

11-09-14 Pontus Tidemand kör mot SM-guldet i rally med VM-kartläsare bredvid sig i helgen.
Efter att fyra av sex deltävlingar har körts i årets Rally-SM så har Pontus Tidemand (20 år) en stabil ledning i mästerskapet efter att ha vunnit tre deltävlingar och kommit tvåa i en. På fredag startar Pontus den femte deltävlingen i Linköping, denna gång med en ny kartläsare bredvid sig.

I helgen så avgörs den femte av sex deltävlingar i 2011-års Svenska Mästerskap i Rally och Pontus Tidemand kommer till start ännu en gång med den Ford Fiesta S2000 som hyrs av Henning Solberg med hjälp av talangbolaget Evenrally. Staden som rallycirkusen besöker nu till helgen är Linköping och det upplagt för en motorfest .
- “ Det kommer bli en publikvänlig tävling hoppas vi, då vi kommer köra en stadssträcka mitt i Linköping två gånger både på fredagen och lördagen. Vi kommer även ha serviceplats och start/mål lokaliserat vid Cloetta Center, berättar Urban Andersson pressvärd för tävlingen “


För Pontus del så har årets säsong gått på bästa möjliga vis och med idel topplaceringar så leder han klassen Otrimmat 4WD. Men eftersom man skall räkna bort ett resultat av de sex deltävlingarna i den slutliga tabellen så kan det hända mycket.
- “ Jag tror det räcker med att vi är före Jimmy Joge nu till helgen som är vår största konkurrent så har vi säkrat SM-guldet. Men det kommer bli stenhårt då Jimmy Joge redan har en nolla i protokollet och har inget att förlora, säger Pontus

Då Pontus ordinarie kartläsare Jörgen Nordhagen tyvärr inte kan vara med denna tävlingen så har teamet lånat in den rutinerade kartläsaren Emil Axelsson hemmahörande i Linköpings-trakten och som vanligtvis åker med PG Andersson i VM och IRC.
– “Det skall bli riktigt kul att åka på “hemma vägarna” och jag ser fram emot att hjälpa fram en sådan ung och lovande talang som Pontus till sitt första SM-guld, berättar den rutinerade Emil Axelsson. “

Förra helgen så fick Pontus även ett stipendie från Lars-Erik Torphs Minnesfond som årets rally junior i samband med Säffle MC´s rallytävling. En tävling där Pontus åkte föråkare med en 2-hjulsdriven Toyota Corolla för att få SS-mil i kroppen inför SM.

SM-ställning Otrimmat 4WD efter 4 av 6 deltävlingar:
1) P. Tidemand, 57 poäng, 2) P. Johansson, 41, 3) Jimmy Joge, 39, 4) J. Nyman, 39, 5) K. Johansson, 24
11-09-14 Titelkampen tätnar när rally-SM gästar Linköping
I Hässleholm slogs Mats Jonsson och Pontus Tidemand om segern. I East Sweden Rally, årets näst sista deltävling i rally-SM, kan de inte räkna med att få härja fritt i toppen. Förutom Jonsson och Tidemand har ytterligare en handfull förare segerambitioner när ESR avgörs i Linköping på fredag och lördag.

Nedräkningen i rally-SM 2011 har börjat. East Sweden Rally, med Linköping som centralort och Cloetta Center som högkvarter, är den näst sista deltävlingen. Kvar efter den är bara finalen, KMK-Trofén i Katrineholm 7-8 oktober.

SM närmar sig alltså slutet och kampen om titlarna och medaljerna hårdnar. En seger nu kan avgöra guldstriden, ett misslyckande förstöra hela säsongen.

Bästa guldläge inför spurten har Martin Berglund, SMK Gävle, som dominerat den tvåhjulsdrivna, trimmade klassen i sin VW Golf III. Med tre segrar och en fjärdeplats hittills har han ryckt åt sig ett respektingivande försprång till konkurrenterna. Berglunds främsta utmanare om titeln, Tobias Söderqvist, AMF Årsunda, riskerar dessutom att missa de två sista deltävlingarna på grund av en avstängning. Söderqvist har emellertid överklagat disciplinnämndens beslut till förbundets juridiska kommitté, som på torsdag, dagen innan start i ERS, kommer att fatta beslut i ärendet.

I den trimmade, fyrhjulsdrivna klassen återfinns två av mästerskapets dominanter. Mats Jonsson, Forshaga MC, och Eddie Hörbing, Laxå MK, slåss emellertid inte bara om guldet i sin SM-klass. De är även heta segerkandidater totalt i East Sweden Rally.

Inför SM-avslutningen är det fördel Jonsson i poängtabellen. Vid summeringen av mästerskapet ska emellertid alla förare räkna bort sitt sämsta resultat och gör man det redan nu är Jonsson och Hörbing exakt lika.
– Striden om guldet är långt ifrån klar, konstaterar Jonsson, som jagar sitt 17:e SM-guld i karriären.

Eddie Hörbing är på jakt efter sitt första.
Titelkampen står visserligen mellan Jonsson och Hörbing, men i ESR får de tuff konkurrens om segern både totalt och i klassen. Östgötarna Jonas Wigren, Norrköpings MK och Jari Saarinen, MSK Kvarnvingarna, gör båda SM-comeback och kommer till start i var sin Ford Focus WRC.
– Vi kör helt utan press på oss och kan vi få lite flyt i början på tävlingen tror jag att vi kommer att vara med och kriga om segern, säger Wigren.

Kandidater till totalsegern i East Sweden Rally finns det även i den otrimmade, fyrhjulsdrivna klassen. SM-ledande Pontus Tidemand, SMK Eda, är en utav dem, Jimmy Joge från SMK Motala en annan. Patrik Johansson, Wäxjö MS, Kristian Johansson, Kinds MK och Jocke Nyman, Jämtlands MK, har också kapacitet att blanda sig i toppen.

Tidemand kommer återigen till start i sin styvfar, VM-stjärnan Henning Solbergs Ford Fiesta S2000. Joge kör en Mitsubishi Lancer Evo X med vilken han totalvann South Swedish Rally i våras.

I de övriga två SM-klasserna, Otrimmat 2WD och junior-SM, är det samma man i tabelltoppen. Robin Friberg från Ludvika har en kanonsäsong bakom sig i sin Ford Fiesta och har dubbel guldsits inför de två resterande tävlingarna.

Bland seniorerna har han ett försprång på hela 36 poäng till regerande mästaren Nils Fransson från Vännäs MK. I JSM är det betydligt tuffare. Där skuggas Friberg av Niklas Karlsson, Värmdö MK, som bara är åtta poäng efter.

Rally-SM 2011.
Ställningen klass för klass inför East Sweden Rally 16-17 september.
Trimmat 4WD
1) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort WRC, 54 poäng
2) Eddie Hörbing, Laxå MK, Ford Focus WRC, 42
3) Nils Jensen, Haninge MK, Skoda Octavia WRC, 24
4) Bengt Thorsell, Skara MK, Ford Focus WRC, 23
5) Åke Jacobsson, Emådalens MK, Ford Focus WRC, 19
6) Lennart Gällner, Jämtlands MK, Audi Coupé Quattro, 19

Otrimmat 4WD
1) Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000, 57 poäng
2) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, 41
3) Jimmy Joge, SMK Motala Bil, Mitsubishi Lancer Evo X, 39
4) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer Evo X, 28
5) Kristian Johansson, Kinds MK, Mitsubishi Lancer Evo X, 24
6) Anders Jonasson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, 21

Trimmat 2WD
1) Martin Berglund, SMK Gävle, VW Golf III, 108 poäng
2) Tobias Söderqvist, AMF Årsunda, Toyota Corolla, 84
3) Peter Zachrisson, Säffle MC, Volvo 940, 60
4) Niklas Karlsson, Värmdö MK, Volvo 940, 58
5) Leif Peterson, Göteborgs MF, Toyota Corolla, 50
6) Mattias Adielsson, Göteborgs MF, Ford Fiesta R2, 44

Otrimmat 2WD
1) Robin Friberg, Ludvika MS, Ford Fiesta ST, 110 poäng
2) Nils Fransson, Vännäs MK, Ford Fiesta ST, 74
3) Tobias Bergetorp, Offerdals MK, Renault Clio Ragnotti, 74
4) Robert Eriksson, Eskilstuna MK, Renault Clio Sport, 71
5) Jonas Olsson, Hässleholms MK, Ford Fiesta ST, 68
6) Robert Scholander, SMK Eksjö, VW Polo GTI, 62

Junior-SM
1) Robin Friberg, Ludvika MS, Ford Fiesta, 100 poäng
2) Niklas Karlsson, Värmdö MK, Volvo 940, 92
3) Tobias Bergetorp, Offerdals MK, Renault Clio Ragnotti, 82
4) Johan Carlsson, Degerfors RC, Toyota Corolla, 72
5) Robert Scholander, SMK Eksjö, VW Polo GTI, 65
6) David Pettersson, Falköpings MK, Ford Fiesta ST, 48
11-09-14 Joakim Längberg laddar för Rally-SM i Linköping
Efter några stressiga veckor står Joakim Längberg från Linköping på startlinjen när East Sweden Rally startar på fredag i Linköping. East Sweden Rally är den femte deltävlingen i årets Rally-SM. Joakim Längberg har i årets Rally-SM bara kört South Swedish Rally i juni, där låg han på en fjärde plats i klassen och satsade för att ta en pallplats, tyvärr gick det för fort i en högersväng under sista dagen och han körde av vägen. Bilen blev ganska illa tilltygad men både förare och kartläsare klarade sig utan skador.
- Nu har vi byggt upp bilen igen. Det har varit ganska mycket jobb med det och jag har tyvärr inte kunnat köra någon tävling sedan South Swedish Rally. Vi kommer dock att köra ett mindre test innan tävlingen så att vi ser att allt fungerar, säger Joakim Längberg.

East Swden Rally startar på fredag med fyra specialsträckor och fortsätter på lördagen med sex specialsträckor. Den första sträckan startar på fredag klockan 18.00 vid Cloetta Center, där även rallyts HQ och serviceplats är placerat.
- Det är skithäftigt att vi kan köra så centralt med start vid Cloetta Center. Jag hoppas att så många som möjligt kommer och hejar på oss nu när vi tävlar på hemmaplan, avslutar Joakim Längberg.

Vår hemsida hittar ni på www.langbergmotorsport.se och där följer du teamet på nära håll.
11-09-13 Flodin laddar för bredsladd i ESR
Patrik Flodin gör oväntat inhopp i East Sweden Rally kommande veckoslut (16-17 september). VM-föraren ska köra en Volvo 940 i Trimmat 2WD.
- Att köra bakhjulsdriven Volvo är nästan det roligaste man kan göra, säger Flodin inför sin SM-comeback.

Senast Patrik Flodin körde SM var vintersäsongen 2010 då han först blev tvåa bakom P-G Andersson i Rally Sweden/SM och sedan totalvann Vinterpokalen i Sandviken i sin “ryska” Subaru Impreza.
Den här gången har han inga segerambitioner. Inte ens i klassen.
- Tävlingsmässigt har jag inga förväntningar, men visst vore det grymt kul om jag kunde ha häng på de snabba bakhjulingarna, säger han och tillägger:
- Men egentligen är tiden inte så viktig. Jag är nöjd om jag kan klara av att köra riktigt brett och underhålla publiken.

Bilen är den samma som han körde i en tävling på hemmaplan i vintras. Till East Sweden Rally har emellertid ägaren Leif Persson i Laxå bland annat bytt motor, växellåda och fjäderben.
Flodin och Persson har pratat om ett SM-inhopp under en längre tid, men då haft fokus på finalen i Katrineholm 7-8 oktober.
- Men då ska jag kanske köra en tävling i Ryssland så därför blir det ESR i Linköping i stället. Men det har varit snabba ryck. Jag efteranmälde mig i söndags och fick klart med Maria Andersson som kartläsare i går. Jag har inte ens hunnit fixa boende till oss i Linköping ännu, säger Patrik och skrattar.

Internationellt har säsongen 2011 inte varit Patrik Flodins. Visserligen har han fortfarande medaljchans i PWRC-klassen, men det var guld siktet var inställt på och det säkrade Hayden Paddon från Nya Zeeland i deltävlingen i Australien.
- Inte oväntat. Paddon har haft en fantastisk säsong med fyra raka segrar på lika många starter. Han har inte gjort några stora misstag eller haft några avgörande, tekniska bekymmer med bilen.
För Flodin har det mest varit stolpe ut, men säsongen har även innehållit ljusglimtar. En utav dem var utan tvekan WRC-starten för Mini på asfalten i Tyskland.
- Bortsett från slutplaceringen är jag nöjd med den tävlingen både sträck.- och tidsmässigt. Underlaget, asfalt, är mitt sämsta, men vi lyckades ändå hänga med riktigt bra.
11-09-12 Rally-SM till helgen för Mattias Adielsson från Göteborg
East Sweden Rally i Linköping är nästa deltävling i Rally-SM. Mattias Adielsson från Göteborg siktar på revansch efter problemen i AM Snapphanerallyt, då han hade en växellåda som inte fungerade perfekt.
- I AM Snapphanerallyt fick vi klara oss utan 3:an och 4:ans växel under i stort sätt hela tävlingen. Vi lyckades att ta oss i mål och fick med oss lite värdefulla poäng i Rally-SM, säger Mattias Adielsson.

East Sweden Rally startar på fredag med fyra specialsträckor. Den första sträckan är en publiksträcka som går i centrala Linköping. Under lördagen ska sedan sex sträckor köras. Sammanlagt blir det 11 mil specialsträckor.
- Vi är oerhört fokuserade på att göra ett bra resultat i East Sweden Rally. Den här säsongen i Rally-SM har varit stolpe ut för oss, så nu är det dags att det vänder. Bilen är genomgången och i toppskick, avslutar Mattias Adielsson

Följ oss på hemsidan där vi håller er uppdaterade www.adielssonmotorsport.com .
11-09-06 Startfältet klart till East Sweden Rally, Jari Saarinen en av favoriterna
Det blev tillslut 88 st ekipage anmälda till East Sweden Rally den femte deltävlingen i årets Rally-SM som avgörs den 16 – 17 september i Linköping. Tävlingen har tre huvudklasser där Rally-SM är den största med 63 deltagare. De övriga klasserna är Östgötaklassen och Europaklassen.

Alla klassledare i Rally-SM finns på startlinjen och även de tidigare segrarna i deltävlingarna i Rally-SM. Mats Jonsson, Forshaga, har vunnit två tävlingar. Årets första deltävling i Värmland och den senaste i Hässleholm. Pontus Tideman, Charlottenberg, vann vintertävlingen i Fäviken. I South Swedish Rally vann Jimmy Joge, Tjällmo, efter en dramatisk sekundstrid med Pontus Tideman.

Det finns många Östgötar som har stora chanser i tävlingen. Förutom nämnda Jimmy Joge hittar vi i samma klass otrimmat 4-WD Pelle Sääv, Linköping, med en Skoda Fabia Super 2000 som också har stora möjligheter att placera sig i toppen. De övriga Östgötarna i den klassen är Johan Eklöf, Linköping, och Niklas Hjerpe, Norrköping.

I klassen trimmat 4-WD kom det en sen anmälan från Jari Saarinen, Mantorp. Saarinen som de senaste åren tävlat lite sporadiskt har nu hyrt en Ford Focus WRC -02 från Finland. Saarinen har även han segerchans trots det sporadiska tävlandet. En annan östgöte som förra året vann en deltävling i Rally-SM är Jonas Wigren, Valdemarsvik. Wigren har haft en minst sagt motig säsong i Rally-SM i år med både avåkning och motorras. Wigren vill nog mer än gärna ha revansch i East Sweden Rally. Övriga Östgötar i klassen är Hans Flodin från Motala, samt Peter Appelskog och Joakim Längberg båda från Linköping.

I trimmat 2-WD får Henrik Gustavsson, Östgöta BF, försvara de Östgötska färgerna. Även Robert Almevik, Linköping, är ensam Östgöte i klassen otrimmat 2-WD

Det finns även en hel del kartläsare från Östergötland som lotsar förare från andra län. Bäst chans av dessa har Toni Sundqvist, Motala, och Henrik Appelskog, Linköping, som bägge har sina förare i klassen trimmat 2-WD. Här är Sundqvist med sin förare Leif Peterson, Göteborg, regerande Svenska Mästare.

eastswedenrally.se


11-09-02 Nästa deltävling i Rally-SM East Sweden Rally 16-17 september
Nu har Rally-SM avverkat fyra av sex deltävlingar i årets serie. Nästa deltävling kommer att avgöras i Linköping den 16-17 September. HQ kommer att vara centralt i Linköping, på Cloetta Center. Den första och den sista specialsträckan kommer att köras utanför Cloetta Center. Den populära serviceplatsen som brukar besökas av tusentals åskådare kommer att vara belägen på parkeringen utanför Cloetta Center. Här kommer publiken riktigt nära tävlingsbilarna när de är inne för service.

Under tävlingens första dag kommer fyra specialsträckor att avgöras. Starten är klockan 18.00 då sträckan vid Cloetta Center börjar. De tre övriga sträckorna under fredagen går norr om Linköping. Alla är riktigt fina och utslagsgivande sträckor. Under lördagen körs sedan ytterligare sex specialsträckor innan segraren ska hyllas utanför Cloetta Center där East Sweden Rallys sista sträcka går i mål.

Hemsida
Tävlingen har en hemsida där mer information finns. Under fliken press kommer vi att förse er med mer information närmare tävlingen.
www.eastswedenrally.se
11-08-25 Rally-SM - East Sweden Rally utökas
Efter önskemål från utländska förare så har vi beslutat att utöka tävlingen med två klasser, 4wd Internationell Europa samt 2wd Internationell Europa. Dessa klasser är enbart öppna för utländska (ej svenska) förare som vill deltaga i ESR.

Klasserna prisbedöms separat och tid kommer ej att utdelas för SS 1, en stadssträcka på ca 1 400 meter. Det är tillåtet för denna klass att rekognosera enligt samma regler som SM-klasserna. Däck är fritt enligt SBFs däckslistor.

Europaklasserna startar mellan SM- och Östgötaklasserna, med 4wd först följt av 2wd.

I övrigt körs klassen i enlighet med tidigare inbjudan.

Startavgift: 5500 SEK
Not och rekogonersingsavgift: 600 SEK
11-08-16 Jocke Nyman var i helgen redo att jaga höga poäng för att nå toppen i årets Rally SM
Efter en halkig start på asfalten under fredags kvällen så låg Nyman/Holmstrand på en 4:e plats med endast några få sekunder upp till toppen. Grusetappen började med ett stopp 15sek innan start på lördagens första sträcka då team-kompisen Jimmy Joge brutit på sträckan och hindrat bakomvarande bilar. Det blev svårt för Jocke att tagga om. 1 timma senare startade Jocke och Bosse sträckan först ut efter uppehållet.
- Det gick allt annat än bra. Kantigt och orytmiskt, jag fick helt enkelt ingen känsla i bilen. / JN

Nästkommande sträcka kändes bättre för duon och sen började allt flyta på. Grabbarna presterade topp tid efter topp tid och kände att de hittat tillbaka till bilkörningen.

Efter att ha sjunkit några platser i resultaten så klättrade de återigen upp på en hedrande 4:e plats i klassen otrimmat 4wd som bjöd på många snabba förare i helgens deltävling.

Nästa rally går i Linköping den 16-17/9

Teamet kommer att förbereda sig på bästa möjliga sätt inför detta rally då det enbart återstår två deltävlingar i SM 2011. Målet är topp 3 och grabbarna ser fortfarande ljust på dessa förhoppningar.

www.jockenyman.com
11-08-14 Tobias Bergetorp nöjd efter Snapphanerallyt
Nu har årets fjärde deltävling i Rally-SM avverkats. Det slutade med en femteplats i SM, samt även en fjärdeplats i Junior-SM och Topdriver. Rallyt avverkades i ett till en början regnigt men sedan varmt och fint Hässleholm, på väldigt snabba och fina vägar.
- Det har varit en kul, men tuff helg. Trots en del mekaniska problem så lyckades vi ändå ta oss i mål på en hyfsad placering. Det såg mörkt ut efter fredagen, men killarna i serviceteamet gjorde ett kanonjobb och lyckades på den 15 minuter korta servicen på lördag morgon fixa till allt. - Nu laddar vi om för nästa tävling ingående i Topdriver, som är Rally Telemark i Norska Mästerskapen den 3 september säger Tobias.
11-08-14 Stjärnskottet i Svensk rallysport Pontus Tidemand vann sin klass i Rally-SM
Med ett facit med två segrar och en andra plats i årets inledande tre deltävlingar i Rally-SM så utökade Pontus sin ledning i mästerskapet med ännu en seger under helgen. Ännu en gång var det även en sekundkamp om totalsegern i tävlingen, en kamp som veteranen Mats Jonsson gick segrande ur med en marginal på 4,4 sekunder före Tidemand.

Under helgen kördes den fjärde deltävlingen i Rally-SM Snapphanerallyt med Hässleholm som centralort. På plats fanns årets stjärnskott i Svensk rallysport Pontus Tidemand som skulle köra ännu en tävling med den Ford Fiesta S2000 som hyrs av Henning Solberg med hjälp av talangbolaget evenrally.

På fredagen startades tävlingen med två stycken asfaltsträckor på Garnisonen som lockade storpublik, där 20-åriga Pontus Tidemand från Charlottenberg var snabbast totalt.

På lördagen skulle det köras åtta sträckor med grus som underlag. Redan på första sträckan för dagen blev det dramatik när Jimmy Joge som var först på vägen åkte av och hindrade resten av startfältet.
- ”Jag kom som första bil efter Jimmy och bilen stod rätt över vägen och det fanns ingen möjlighet att komma förbi bilen eller flytta den, så sträckan stoppades och de hindrade bilarna fick en idealtid. Tycker det var riktigt tråkigt att inte jag kunde ta revansch på Jimmy efter sekundkampen vi hade i senaste tävlingen, berättar Pontus.”

Resten av sträckorna innan lunch-uppehållet bjöd inte på samma dramatik och efter att åtta av tio sträckor hade körts så ledde Pontus tillsammans med sin norska kartläsare Jörgen Nordhagen klassen med 11,9 sekunder före Kristian Johansson. Pontus låg även på andra plats totalt i tävlingen, ca 10 sekunder efter veteranen Mats Jonsson i en WRC-bil.
- "Tyckte körningen gick bra under förmiddagen, men jag blev lite passiv nu när Joge försvann redan på första sträckan. Vi hade även lite problem med bilen innan lunch-servicen men mekanikerna gjorde en kämpainsats för att få bilen i toppskick igen, berättar Pontus.

De avslutande två sträckorna var de längsta på hela rallyt och mätte drygt 30 km, som svarade för nästan hälften av hela tävlingen.

På näst sista sträckan så ökade Pontus tempot och var snabbast totalt, 4,8 sekunder före Jonsson så nu skiljde det endast 5,4 sekunder mellan den unge Tidemand och veteranen Jonsson.
- "När det skiljde så lite så gjorde jag en riktig urladdning på sista sträckan för att försöka ta Jonsson och även ta totalvinsten i tävlingen. Vi var snabbast på sista sträckan men det räckte in riktigt ända fram för totalvinst, berättar Pontus.

Efter att alla sträckorna hade körts så stod Pontus som segrare i klassen, 27,9 sekunder för Patrik Johansson som nu ligger tvåa i SM-tabellen efter Pontus. När det gällde kampen om totalvinsten så blev marginalen 4,4 sekunder till fördel för Mats Jonsson till slut

I och med Tidemands tredje seger i årets Rally-SM så utökade han ledningen i mästerskapet till 16 poäng. Nästa deltävling i Rally-SM körs i Linköping i mitten av september och är deltävling 5 av 6 i årets Rally-SM.

Resultat Otrimmat 4WD Snapphanerallyt 12-13/8
1) Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000, 42.22,8
2) Patrik Johanson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 27,9
3) Kristian Johansson, Kinds MK, Mitsubishi Lancer Evo X, + 32,3
4) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer Evo X, + 42,9
5) Hans-Erik Weng, Säffle MC, Mitsubishi Lancer Evo X, + 57,

SM-ställning Otrimmat 4WD efter 4 av 6 deltävlingar:
1) P. Tidemand, 57 poäng, 2) P. Johansson, 41, 3) Jimmy Joge, 39, 4) J. Nyman, 39, 5) K. Johansson, 24

Följ Pontus Tidemand på Facebook: www.facebook.com/PontusTidemand
www.ptm-racing.se
11-08-14 Veteran slog utmanare i rally-SM
Mats Jonsson var snabbast och vann årets fjärde SM-deltävling i rally, AM Snapphanerally, före Pontus Tidemand och Patrik Johansson.

Avslutningen blev spännande och dramatisk eftersom veteranen från Värmland råkade ut för tekniska bekymmer på de två sista sträckorna.
– Ett tag trodde jag det var kört, medgav Jonsson efter målgången på stortorget i Hässleholm.

Årets komet i svensk rallysport, Pontus Tidemand, MK Eda, tog täten i det skånska SM-rallyt. Efter SS3 övertog emellertid Jonsson, 53 år, taktpinnen i sin Ford Escort WRC och inför den nionde och näst sista sträckan hade han byggt upp en ledning på 10,2 sekunder till den 33 år yngre utmanaren.
– Med redan i starten på SS9 fick vi problem. Först lade intercomen av och sedan började motorn gå orent. Den misstände och hackade.

Jonssons kartläsare, Johnny Johansson, fick skrika ut sina notangivelser och på det viset försöka överrösta oljudet i bilen.
– Det gick sådär. Det enda jag hörde var när han varnade för lyft.

Trots problem med kommunikationen och motorn tappade Jonsson bara 4,8 sekunder till Tidemand.
– Men jag har åkt sträckan tidigare. Jag gillar den och dessutom passar den bilen, förklarar Jonsson, som till den avslutande långsträckan fick ordning på det tekniska sambandet mellan honom och Johansson.

Motorn fotsatte emellertid att gå orent.
– Men även den sträckan kände jag och bilen oss hemma på. Fast motorn fortsatte att bluddra och jag fick åka på en växel längre än planerat för att hålla tempot uppe.

Jonsson höll undan, förlorade bara ytterligare en sekund till Tidemand, och kunde rulla i mål som segrare med 4,4 sekunders marginal.

Triumfen var Jonssons andra för säsongen. Han vann även premiären, Rally Sweden/SM, hemma i Värmland.

Segern gav veteranen även full pott i SM-klassen Trimmat 4WD där han övertog ledningen från Eddie Hörbing, Laxå MK, som tvingades bryta sedan han hoppat sönder ett styrstag och råkat ut för växellådsbekymmer.
– Jag toppar visserligen SM-tabellen, men en av sex tävlingar ska räknas bort när mästerskapet summeras. Tar vi bort mitt och Hörbings sämsta resultat redan nu är vi lika med två segrar och en andraplats.
– Striden om guldet är långt ifrån klart och jag räknar med tufft motstånd i de två deltävlingar som återstår, säger Jonsson som är på jakt efter sitt 17:e SM-guld i karriären.

Pontus Tidemand däremot är ute efter sitt första svenska mästerskapsguld. Totalt blev han tvåa i AM Snapphanerally, men klassen för de otrimmade fyrhjulsdrivna bilarna vann han och ryckte därmed åt sig en ledning på 16 poäng i tabellen. Tvåa är ovan nämnde Patrik Johansson medan Jimmy Joge, SMK Motala, är trea. Joge, som tog en imponerande seger i South Swedish Rally i våras, åkte av i Hässleholm, tvingades bryta och kammande noll.

I den trimmade, tvåhjulsdrivna klassen, tog regerande mästaren Leif Peterson, Göteborgs MK, årets första seger. Han stod i en klass för sig i sin Toyota Corolla och vann före Peter Zachrisson, Säffle MC, och Tobias Söderqvist, AMF Årsunda.

SM-ledande Martin Berglund, som kom till Skåne med tre raka segrar i bagaget, fick den här gången nöja sig med fjärde plats. SM toppar Gävleföraren emellertid fortfarande – hela 24 poäng före Söderqvist.

Robin Friberg från Ludvika MS har dominerat Otrimmat 2WD hittills den här säsongen och i Skåne tog han sin tredje raka seger. Tvåa blev Jonas Olsson från arrangörsklubben Hässleholms MK och trea regerande mästaren Nils Fransson, Vännäs MK.

Friberg vann även JSM-klassen där han emellertid pressades av Niklas Karlsson, Värmdö MK, som bara var någon sekund efter i mål.

Preliminära resultat.
Rally-SM, AM Snapphanerally, Hässleholm 12-13 augusti.
1) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort WRC, 42.18,4 min
2) Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000, + 4,4 sek
3) Patrik Johanson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 32,3
4) Kristian Johansson, Kinds MK, Mitsubishi Lancer Evo X, + 26,7
5) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer Evo X, + 47,3
6) Hans-Erik Weng, Säffle MC, Mitsubishi Lancer Evo X, + 1.01,5 min
7) Per-Arne Sääv, V:a Östergötlands MK, Skoda Fabia S2000, + 1.06,6
8) Joachim Carlström, Gullabo RC, Mitsubishi Lancer Evo VII, + 1.16,7
9) Anders Jonasson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 1.36,1
10) Ramona Karlsson, Falköpings MK, Mitsubishi Lancer Evo X, + 1.38,8

Trimmat 4WD.
1) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort WRC, 42.18,4
2) Joachim Grahn, Simrishamns MK, Ford Focus WRC, + 2.11,0 min
3) Nils Jensen, Haninge MK, Skoda Octavia WRC, + 3.38,6
4) Bengt Thorsell, Skara MK, Ford Focus WRC, + 5.35,5

Mästerskapet efter 4 av 6 deltävlingar.
1) M. Jonsson, 54 poäng, 2) Eddie Hörbing, Laxå MK, Ford Focus WRC, 42, 3) N. Jenson, 24, 4) B. Thorsell, 23, 5) Ake Jacobsson, Emådalens MK, Ford Focus WRC, 19, 6) Lennart Gällner, Jämtlands MK, Audi Coupé Quattro, 19.

Otrimmat 4WD.
1) Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000, 42.22,8
2) Patrik Johanson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 27,9
3) Kristian Johansson, Kinds MK, Mitsubishi Lancer Evo X, + 32,3
4) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer Evo X, + 42,9
5) Hans-Erik Weng, Säffle MC, Mitsubishi Lancer Evo X, + 57,1
6) Per-Arne Sääv, V:a Östergötlands MK, Skoda Fabia S2000, + 1.02,2
7) Joachim Carlström, Gullabo RC, Mitsubishi Lancer Evo VII, + 1.12,3
8) Anders Jonasson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 1.31,7
9) Ramona Karlsson, Falköpings MK, Mitsubishi Lancer Evo X, + 1.34,4
10) Fredrik Jonsson, Trängnäs AMS, Subaru WRX STI, + 2.04,5

Mästerskapet efter 4 av 6 deltävlingar.
1) P. Tidemand, 57 poäng, 2) P. Johansson, 41, 3) Jimmy Joge, SMK Motala, Mitsubishi, 39, 4) J. Nyman, 39, 5) K. Johansson, 24.

Trimmat 2WD.
1) Leif Peterson, Göteborgs MF, Toyota Corolla, 44.01,8
2) Peter Zachrisson, Säffle MC, Volvo 940, + 31,5 sek
3) Tobias Söderqvist, AMF Årsunda, Toyota Corolla, + 32,8
4) Martin Berglund, SMK Gävle, VW Golf 3, + 1.02,5 min
5) Johan Holmberg, Gotlandfs MF, Suzuki Swift S1600, + 1.18,7
6) Niklas Karlsson, Värmdö MK, Volvo 940, + 2.00,6
7) Jimmie Walfridsson, MK Ratten, Ford Fiesta R2, + 4.13,7
8) Janne Kristiansson, Wäxjö MS, Volvo 940, + 5.00,7
9) Mattias Adielsson, Göteborgs MF, Ford Fiesta R2, + 8.20,6

Mästerskapet efter 4 av 6 deltävlingar.
1) M. Berglund, 108 poäng, 2) T. Söderqvist, 84, 3) P. Zachrisson, 60, 4) N. Karlsson, 58, 5) L. Peterson, 50.

Otrimmat 2WD.
1) Robin Friberg, Ludvika MS, Ford Fiesta, 46.01,1
2) Jonas Olsson, Hässleholms MK, Ford Fiesta ST, 46.25,1
3) Nils Fransson, Vännäs MK, Ford Fiesta, 46.30,4
4) Linus Johansson, Lycksele MK, Honda Civic Type-R, 46.59,7
5) Tobias Bergetorp, Offerdals MK, Renault Clio Ragnotti, 47.01,2
6) Mattias Jirvelius, SMK Örebro, Ford Fiesta ST, 47.17,3
7) Robert Scholander, SMK Eksjö, VW Polo GTI, 49.11,2
8) Robert Eriksson, Eskilstuna MK, Renault Clio Sport, 49.51,1
9) Torbjörn Karlsson, Taxinge MK, Renault Clio Sport, 50.14,8
10) Anton Eriksson, SMK Sundsvall, Ford Fiesta, 50.59,5

Mästerskapet efter 4 av 6 deltävlingar.
1) R. Friberg, 110 poäng, 2) N. Frasson, 74, 3) T. Bergetorp, 74, 4) J. Olsson, 68, 5) R. Scholander, 62.

Junior-SM.
1) Robin Friberg, Ludvika MS, Ford Fiesta, 46.01,1
2) Niklas Karlsson, Värmdö MK, Volvo 940, 46.02,2
3) Linus Johansson, Lycksele MK, Honda Civic Type-R, 46.59,7
4) Tobias Bergestorp, Offerdals MK, Renault Clio Ragnotti, 47.01,2
5) Jimmie Walfridsson, MK ratten, Ford Fiesta R2, 48.15,5
6) Robert Scholander, SMK Eksjö, VW Polo GTI, 49.11,2
7) Anton Eriksson, SMK Sundsvall, Ford Fiesta, 50.59,5
8) Mattias Adielsson, Göteborgs MF, Ford Fiesta R2, 52.22,4

Mästerskapet efter 4 av 6 deltävlingar.
1) R. Friberg, 100 poäng, 2) N. Karlsson, 92, 3) T. Bergetorp, 82, 4) Johan Carlsson, Degerfors RC, Toyota Corolla, 72, 5) R. Scholander, 65.
11-08-13 Topplacering i Snapphanerallyt för KJMotorsport
I helgen har den fjärde deltävlingen av årets rally SM avgjorts i trakterna kring Hässleholm. Teamet som under semestern gjort en del förändringar på bilen för att försöka hitta lite mer fart var riktigt laddade när tävlingen drog igång i fredags kväll.
Tävlingen kunde inte börjat på mycket bättre sätt för teamet som efter första dagen, på den omtalade asfaltssträckan, låg på en andra plats i klassen.

Även dag två började riktigt bra med tre topptider i klassen och dessa fortsatte även att komma efter första servicen.
-Bilen kändes riktigt bra och vi tog i så mycket vi kunde, berättar Kristian.

På SS7 kom ett litet misstag som kostade en del dyrbar tid men detta var också den enda lilla incidenten under tävlingen.
Inför sista sträckan låg killarna på en tredjeplats totalt och tvåa i klassen med endast 5,6 sekunder ner till Patrik Johansson som var närmast bakom.
-Vi körde på i ett högt stabilt tempo på den avslutande sträckan, men då den var ganska lång märkte jag efter en mil att fokuset började försvinna, troligtvis påverkat av den förkylning jag dragit på mig säger Kristian.

Teamet fick trots allt en mycket bra tid på sträckan, men Patrik Johansson gjorde en riktig urladdning och tog sig förbi i sammandraget. Trots detta är teamet mycket nöjda med helgen och de har nu visat att de på allvar är att räkna med i SM toppen. Totalt i tävlingen slutar teamet på en fjärdeplats, trea i klassen Otrimmat 4wd och tvåa i Mitsubishi cupen.

www.kjmotorsport.se

11-08-13 Svårt att nå webbradion
Intresset att följa rallyradion via webben är stort. För stort visade det sig under den inledande dagens tävlande i AM Snapphanerally. Bandbredden räckte helt enkelt inte till för alla som ville koppla upp sig och följa radiosändningarna på nätet.
Rallyradion är ett mycket uppskattat inslag i deltävlingarna i SM. Via Radio Hässleholm 98,9 kunde rallyentusiaster i Hässleholm med omnejd följa sändningarna från de två inledande sträckorna under fredagen. Samma kanal sänder även från lördagens samtliga åtta sträckor.

Den vanliga radiosändningen fungerade utmärkt. Att följa rallyradion via webben var inte lika lätt. Där var inte bandbredden tillräcklig för det stora intresset.

Tyvärr kommer problemen att kvarstå när tävlingen avslutas med åtta grussträckor under lördagen.
www.rallysweden.com/

11-08-12 Pontus Tidemand klassledare och tvåa totalt i Snapphanerallyt efter den inledande etappen
Efter fredagens två första sträckor på asfalt så leder Pontus Tidemand klassen för otrimmade 4wd bilar i Rally-SM.
Pontus ligger även tvåa totalt, endast 1.7 sekunder efter Mats Jonsson efter de inledande 15km specialsträcka
- Första sträckan så började det regna precis när sträckan skulle starta så jag tog det lite lugnt men till andra sträckan hade det torkat upp så jag ökade lite. Då var vi snabbast totalt på sträckan, berättar Pontus

Imorgon lördag körs de avslutande 8 sträckorna på grus. Första bil beräknas vara i mål vid 16 tiden på eftermiddagen.

Det kommer även komma ut en videointervju med Pontus på www.gopontus.com under kvällen.

Resultat Rally-SM Snapphanerallyt efter 2 av 10 sträckor.
1. Mats Jonsson, 10.28,8
2. Pontus Tidemand +1,7
3. Eddie Hörbing +4,6
4. Jimmy Joge +7,9
5. Jonas Wigren +8,0

11-08-11 Många segerkandidater i årets fjärde SM-rally
Segerkandidaterna är många när årets fjärde deltävling i rally-SM, AM Snapphanerally, avgörs i Hässleholm 12-13 augusti. Förutom säsongens tidigare vinnartrio, Mats Jonsson, Pontus Tidemand och Jimmy Joge, är herrar som Eddie Hörbing och Jonas Wigren sugna på förstaplatsen i Skåne.

Mats Jonsson vann Rally Sweden/SM. Därefter tog en annan värmlänning, Pontus Tidemand, sin första delseger i SM genom att triumfera i Fäviken Winter Rally. I årets tredje tävling, klassiska South Swedish Rally, blev det östgöten Jimmy Joge i topp i resultatlistan.

Vem vinner AM Snapphanerally, deltävlingen som inleds fredagen den 12 augusti med två asfaltsträckor i Hässleholm och därefter följs av åtta utslagsgivande fartprov på grus dagen därpå?

Ovan nämnda trio tillhör givetvis segerkandidaterna, men Eddie Hörbing, som toppar klassen Trimmat 4WD, är också på jakt liksom Jonas Wigren, som gör sin första deltävling i mästerskapet sedan premiären.

Rally-SM handlar emellertid inte bara om vem som vinner totalt. Minst lika viktigt är vilka som är snabbast i de olika SM-klasserna och som kan skaffa sig ett bra utgångsläge inför de två avslutande deltävlingarna, East Sweden Rally i Linköping i 16-17 september och KMK-Trofén i Katrineholm 7-8 oktober.

Bäst guldläge så här långt har Martin Berglund från SMK Gävle, som tagit tre raka segrar i den trimmade, tvåhjulsdrivna klassen.

Övriga ledare är Eddie Hörbing, Laxå MK, (Trimmat 4WD), Pontus Tidemand, SMK Eda (Otrimmat 4WD) Robin Friberg, Ludvika MS (Otrimmat 2WD) och Johan Carlson, Degerfors RC (Junior-SM).

Poängställning i rally-SM 2011 efter tre av sex deltävlingar.
Trimmat 4WD
1) Eddie Hörbing, Laxå MK, Ford Focus WRC, 42 poäng
2) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort WRC, 39
3) Åke Jacobsson, Emådalens MK, Ford Focus WRC, 19
4) Lennart Gällner, Jämtlands MK, Audi Coupé Quattro, 19
5) Håkan Svensson, Fägre MK, Mitsubishi Lancer Evo VI, 17
6) Bengt Thorsell, Skara MK, Mitsubishi Lancer Evo VII, 14

Otrimmat 4WD
1) Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000, 42 poäng
2) Jimmy Joge, SMK Motala Bil, Mitsubishi Lancer Evo X, 39
3) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, 29
4) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer Evo X, 19
5) Anders Jonasson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, 16
6) Kristian Johansson, Kinds MK, Mitsubishi Lancer Evo X, 14

Trimmat 2WD
1) Martin Berglund, SMK Gävle, VW Golf III, 90 poäng
2) Tobias Söderqvist, AMF Årsunda, Toyota Corolla, 64
3) Niklas Karlsson, Värmdö MK, Volvo 940, 43
4) Johan Carlsson, Degerfors RC, Toyota Corolla, 38
5) Peter Zachrisson, Säffle MC, Volvo 940, 36
6) Mattias Adielsson, Göteborgs MF, Ford Fiesta R2, 29

Otrimmat 2WD
1) Robin Friberg, Ludvika MS, Ford Fiesta ST, 80 poäng
2) Robert Eriksson, Eskilstuna MK, Renault Clio Sport, 60
3) Tobias Bergetorp, Offerdals MK, Renault Clio Ragnotti, 58
4) Nils Fransson, Vännäs MK, Ford Fiesta ST, 54
5) Robert Scholander, SMK Eksjö, VW Polo GTI, 44
6) Jonas Olsson, Hässleholms MK, Ford Fiesta ST, 44

Junior-SM
1) Johan Carlsson, Degerfors RC, Toyota Corolla, 72 poäng
2) Robin Friberg, Ludvika MS, Ford Fiesta, 70
3) Niklas Karlsson, Värmdö MK, Volvo 940, 68
4) Tobias Bergetorp, Offerdals MK, Renault Clio Ragnotti, 64
5) Robert Scholander, SMK Eksjö, VW Polo GTI, 48
6) David Pettersson, Falköpings MK, Ford Fiesta ST, 48
11-08-11 Tobias Bergetorp kör 4:e deltävlingen i rally-SM
Nu är det dags för 4:e deltävlingen i årets rally-SM.Med Hässleholm i Skåne som huvudort så startar årets Snapphanerally på Fredag kväll och går i mål på Lördag eftermiddag.
- "Det känns skönt att komma igång igen efter sommaruppehållet ,vår målsättningen för helgen är att försvara vår pallplats i SM-Tabellen" säger Tobias.
- "Bilen och besättningen är i toppsskick så nu ska vi bara se till att ha roligt så kommer det att gå bra"avslutar Tobias.
11-08-11 Full gas i Snapphanerallyt för KJmotorsport
Till helgen är det dags för den fjärde deltävling i årets Rally SM och det kommer avgöras i trakterna kring Hässleholm. Under uppehållet mellan SM tävlingarna har teamet kört ett par mindre tävlingar för att vara så väl förberedda inför tävlingen som möjligt.
-Vi har provat ut lite nya inställningar, bland annat på diffarna och känner nu att bilen verkligen börjar bli som vi vill ha den, säger Kristian.

Helgens tävling inleds på fredag kväll med en sträcka på asfalt som kommer köras två gånger. Man tillåts dock endast åka på grusdäck så det kommer bli lite vanskligt med fästet.
-Man måste se till att vara på hugget med en gång då det är lätt att slarva bort viktiga sekunder på en sådan här sträcka. Det kan komma att bli lite problem med fästet, speciellt på den andra vändan på sträckan då grusdäcken börjar bli slitna, berättar Kristian.

Tävlingen fortsätter sedan på lördag med åtta stycken specialsträckor på grus och första bil förväntas vara imål vid 16,00. Följ oss som vanligt i helgen med liveuppdateringar på www.kjmotorsport.se

11-08-10 Nyman laddad för SM i Hässleholm
I helgen körs den 4:e av totalt 6 deltävlingar i Rally SM. Platsen är Hässleholm och går under namnet Snapphanerallyt. Tävlingen startar på fredag kväll med en asfalts-etapp och avslutas med snabba fina grusvägar på lördag.

Jocke och Bosse har haft en hel del oflyt under säsongen och har nu laddat om batterierna och förberett allt för en tuff utmaning.
Jocke har hämtat sig efter all yrsel och i samband med Kullingstrofén för 3veckor sedan körde duon för att se så allt kändes bra. Känslan fanns men tyvärr tvingades grabbarna bryta pga tekniska fel med bilen.
Nu är allt löst och efter en ordentlig genomgång på bilen är Jocke hungrig efter höga SM-poäng.

-Vi har inte råd att förlora mer poäng nu utan det är allt eller inget som gäller. Jag ska göra mitt bästa för att försöka nå toppen i en klass som är fylld med fortåkare. / JN.

Ni kan följa Jocke och Bosses framfart på hemsidan www.jockenyman.com

11-08-10 Pontus Tidemand gasar vidare mot en ny topplacering i Rally-SM
Efter att ha vunnit klassen i två av tre deltävlingar i årets Rally-SM och samlat på sig en totalseger så gasar Pontus Tidemand vidare mot en ny topplacering i helgens Snapphanerally i Hässleholm. På tisdagen kördes ett test som inte gick riktigt som Pontus hade tänkt sig.

Efter att halva säsongen i Rally-SM har körts så leder Pontus Tidemand, 20 år från Charlottenberg, klassen för Otrimmade 4WD bilar. Närmast efter i sammandraget är Jimmy Joge från Motala som Pontus hade en dramatisk kamp med i förra deltävlingen.
- ”Ja det var lite svettigt i South Swedish Rally, vi var inte alls på hugget de första sträckorna i den tävlingen men fick upp farten och gick upp i ledning till slut. Tyvärr så räckte det inte ända fram utan vi förlorade totalsegern med 1,6 sekunder mot Joge efter tre dagars bilkörning", berättar Pontus om South Swedish Rally.

För att komma bättre förberedda till helgens tävling så kördes det ett test under tisdagen med den Ford Fiesta S2000 som Pontus hyr av Henning Solberg med hjälp av talang-utvecklingsbolaget evenrally. Ett test som inte gick riktigt som Pontus ville.
- "Jag lånade in Jonas Andersson som kartläsare på testet, som vanligtvis åker med Mads Östberg i VM annars, för att kunna få lite nyttig input på noter och körning. Vi hade bara hunnit köra någon mils test när vi fick problem med bilen. Vi lyckades laga det temporärt och kunde slutföra men det blev inget optimalt test. Vi fick trots allt köra ca fyra nyttiga testmil, speciellt för tempot, så jag är på hugget direkt på fredag" säger Pontus.

I kommande helgs tävling, som är Snapphanerallyt i Hässleholm, körs det två sträckor på asfalt på fredagen och sedan åtta sträckor på grus på lördagen.
- "Jag går ut stenhårt för att både vinna klassen och ta totalsegern i tävlingen. Jag hoppas vi kan bjuda publiken på en sådan dramatik som vi gjorde i de senaste deltävlingarna då jag har haft sekundkamper både mot Jimmy Joge och Mats Jonsson om totalsegern" avslutar Pontus Tidemand.

Information Snapphanerallyt:
SM-ställning Otrimmat 4WD:
Pontus Tidemand 42p
Jimmy Joge 39p
Patrik Johansson 29p

Tidsschema Snapphanerallyt:
Fredag 12/8:
Start Torget Hässleholm 18.00
SS1 Garnisionen 18.12
SS2 Garnisionen 19.15

Lördag 13/8:
Start lördagens etapp 08.15
Start första sträckan på lördagen 08.43
Lunch uppehåll 11.55
Start första sträcka efter lunchuppehåll 13.53
Första bil i mål 16.00

Webradio: http://radiohlm.se/
Resultat: http://www.resultatservice.com/
Följ Pontus Tidemand på facebook: www.facebook.com/PontusTidemand
www.ptm-racing.se
11-08-10 Rallyradion från start till mål
Rallyradion finns självklart på plats och sänder från AM Snapphanerally 12-13 augusti. Via Hässleholms närradio på 98,9 MHz blir det resultat, kommentarer och analyser från start till mål.

Sändningarna från AM Snapphanerally inleds kl 17.30 på fredag. Dagen därpå sänder Rallyradion från kl 07.45 till tävlingens slut.
Lasse Jonsson koordinerar sändningen från studion i Hässleholm medan Ola Strömberg och Per Carlsson rapporterar ute från sträckorna.

http://radiohlm.se/
11-08-09 Intervjuer kring framtida Rally-SM
Några kommer en och en, andra i grupp. För idag startar intervjuerna med de som önskar överta driften av Rally-SM. Totalt ska ett tiotal samtal genomföras, innan det är dags att utse slutkandidater.

Intervjuerna äger rum i Bilsportens Hus och Nils-Erik Axelsson från Rallyutskottet, Sören Johansson från förbundsstyrelsen och sportchef Maria Andersson sköter utfrågningen.
- Vi kan väl säga att vi har ett tiotal kandidater. Under arbetet inleddes på försommaren har några dragit tillbaka sin anmälan och andra har slagit sig samman i små grupperingar, så det här är i högsta grad en levande process, säger Sören Johansson.
www.sbf.se/2011/08/09/intervjuer-kring-framtida-rally-sm/
11-08-09 Fjärde deltävlingen i rally-SM för Pelle Sääv
Nu till helgen är det dags för den fjärde deltävlingen i årets Rally-SM, AM Snapphanerallyt i Hässleholm. Pelle Sääv från Linköping startar med stora förhoppningar om en placering bland de bästa i tävlingen.
- Vi låg bra med och hade häng på toppen i South Swedish Rally innan en punktering förstörde rallyt för oss och vi bröt tävlingen, säger Pelle Sääv.

AM Snapphanerallyt har ett unikt upplägg i årets rally-SM. När tävlingen startar på fredag är det bara en sträcka som ska köras två gånger. Sträckan är drygt sju kilometer och underlaget är asfalt/ betong. På lördag körs sedan etapp två som innehåller åtta specialsträckor på grus.
- Det är synd att vi måste åka på däck som är anpassade för grusrally även
under fredagen. Däcken kommer att slitas väldigt mycket och fästet kommer att bli vanskligt. Vi visade under South Swedish Rally att vi har farten för att hänga med i toppen, så nu går vi för seger, avslutar Pelle Sääv.

Ny kartläsare i de resterande deltävlingarna i rally-SM
Den rutinerade kartläsaren Anders Fredriksson från Årjäng kommer att lotsa Pelle Sääv i de resterande deltävlingarna i årets rally-SM. Första tävlingen blir den 12-13 augusti i Hässleholm. Anders Fredriksson har i vintras lotsat STCC mästaren Richard Göransson mycket framgångsrikt. Fredriksson har även hjälpt junioren Mattias Adielsson från Göteborg under våren.
- Det känns väldigt motiverande att få med Anders i bilen. Jag tror att han kan tillföra en hel del, även hjälpa mig med vissa körtips, Anders har ju tidigare åkt med P-G Andersson i en Skoda S2000, säger Pelle Sääv.

Ni följer NH Super 2000 på hemsidan. www.nhsuper2000.se
11-08-08 Rally-SM till helgen för Mattias Adielsson från Göteborg
Det dags för den fjärde deltävlingen i rally-SM som avgörs i Hässleholm, AM Snapphanerallyt. Rallyt startar på fredag den 12 augusti med två sträckor på asfalt. På lördag körs sedan åtta sträckor på grus och målgången av tävlingen sker vid klockan 16.00.

Den förra deltävlingen i rally-SM, South Swedish Rally började på sämsta tänkbara sätt för Mattias Adielsson. Redan i början på den första sträckan slog en sten av en bärarm fram och han fick bryta tävlingen, för att dagen efter starta om med mycket tidstillägg.

Under sommaren har Mattias och kartläsaren Marcus Sundh från Liatorp åkt två mindre tävlingar som förberedelse inför AM Snapphanerallyt.
- Vi har åkt tävling både i Skillingaryd och i Herrljunga under sommaren. Det har gått mycket bra och vi har ett fint samarbete i bilen. Nu ska jag pusha Mattias under tävlingen och göra vad jag kan för att allt ska gå bra och att vi kan få med oss ett bra resultat hem, säger kartläsaren Marcus Sundh.
- Jag har stora förhoppningar om en framskjuten placering. Vi är dock mycket medvetna om att det blir en tuff tävling. Speciellt sträckorna på fredagen på asfalt, där gäller det att vara med från början. Jag tror att jag har fördel av mina år i gokart på den sträckan, avslutar Mattias Adielsson.

Följ oss på hemsidan där vi håller er uppdaterade www.adielssonmotorsport.com.
11-08-07 Andra halvan av årets rally-SM inleds i Hässleholm
AM Snapphanerally, som arrangeras av Hässleholms Motorklubb kommande Fredag/Lördag markerar att årets Svenska Mästerskap i rally nu går in på sin andra halva. Hela femtiofem ekipage är anmälda i SM-delen av rallyt och tillsammans med de tjugofem som ställer upp i Snapphaneklasserna och i avdelningen för Klassiska bilar, lovar evenmanget att bjuda på det bästa som finns av skogsåkare på högsta nivå i landet.

Det är fjortonde gången som HLMK står som arrangör för ett SM-rallyt och i år kan man gratulera både sig själva och publiken till att striden om SM-gulden är mycket hård i flera av klasserna. Och att det kommer att laddas för fullt på de tio specialsträckorna om totalt 87 kilometer, allt för att kamma hem värdefulla poäng inför sista delen av SM, är helt klart.

I klassen för trimmade 2WD har en förare dragit ifrån ordentligt i sammandraget: Martin Berglund, SMK Gävle i sin VW Golf III (Martin har vunnit samtliga tre deltävlingar i mästerskapet, hittills) men i avdelningarna för "trimmat" respektive "otrimmat" 4WD är det desto öppnare vad gäller slutsegern.

I den förstnämnda kategorien är det Eddie Hörbing, Laxå MK, i Ford Focus WRC och "evigt unge" Mats Jonsson, Forshaga MC, med sin Ford Escort WRC som slåss om topplatsen. Hörbing leder inför AM Snapphanerally på 42 poäng medan Mats Jonsson, som vunnit rallyt hela tio gånger tidigare och närmast räknar skogsvägarna runt Hässleholms som sin hemmabana, har kört samman 39 poäng så här långt.

Minst lika intressant är det i den otrimmade fyrhjulsdrivna klassen. Där leder, i nuläget, årets stora överraskning, unge Pontus Tidemand från SMK Eda, som kör den Ford Fiesta S2000 som tidigare rattats av Hening Solberg. Pontus har vunnit en av årets tävlingar, Fäviken Winter Rally och komit tvåa i de andra två. I South Swedish Rally hade han en våldsam batalj med SMK Motalas jimmy Joge, i Mitsubishi Lancer Evo X men fick se sig slagen med 1,8 sekunder! - Och detta efter tre dagar och tretton mils specialsträckekörning!
I sammandraget leder Pontus på 42 poäng före Jimmys 39 men att anta att Joge tänker försöka ändra på förhållandena under AM Snapphanerally är kanske inte så svårt.

Hemmaklubbens färger i SM-delen av rallyt försvaras av Jonas Olsson, med co-driver Mikael Jönsson i Ford Fiesta ST. De tävlar i kategorien för "otrimmat" 2WD och fjärdeplatsen i klassen i Southswedish Rally visar, med tydlighet, vad de är kapabla till.

Första bil ut på den Superstage som inleder rallyt och som körs med SS 1 och SS2 på Garnisonen, lämnar startrampen på Stortorget på fredag klockan 18.00. Målgång för första etappen av rallyt sker på Hässleholmsgården från klockan 19.30, då första startande går i mål. På lördagmorgonen 08.00 inleds andra etappen av AM Snapphanerally. Efter sex sträckor blir det målgång och lunchpaus på Hässleholmsgården, innan man kör de avslutande två sträckorna (start på SS9 klockan 13.55) och går i mål på Stortorget klockan 16.00. Här blir det också prisutdelning.

Som vanligt står Hässleholms Motorklubb för nytänkande och framsynthet i sin tävlingsverksamhet och i år har man premiär för ett nytt säkerhetssystem, allt för att trygga de tävlande i AM Snapphanerally. För första gången utrustar man bilarna i SM-delen av rallyt med ett GPS-relaterat system för spårning, vilket är kopplat till en telefon där säkerhetsövervakare i rallyhögkvarteret kan komma i kontakt med en rallybil som av någon anledning stannat på en sträcka. Varje rallyekipage markeras som en liten rörlig prick på en datoriserad karta och om någon får stopp - avåkning, mekaniskt problem eller av vilken anledning det vara månde - måste besättningen i den aktuella bilen trycka på en "serviceknapp" inom en fixerad tidsrymd. Detta för att meddela att "det är ingen fara". Sker inte detta söker personalen vid kontrolldatorn kontakt med ekipaget via den telefon som också är en del av utrustningen. Får man inte kontakt och kan man inte konstatera att allt är OK, larmas räddningstjänsten till den plats där man ser att bilen stannat.

Ett likartat system används redan i dag i rally-VM och även på andra håll och i nationella rallyn har man börjat intressera sig för det system som HLMK nu är först att prova i Sverige i "skarpt läge".
11-08-04 Hässleholms MK arrangerar SM-Rally och festivaldax blir ännu festligare
Fortåkarfest på högsta nivå blir det på skogsvägarna runt stan när Hässleholms Motorklubb, mitt under "brinnande" Festivaldax, arrangerar SM-rally, Fredag och Lördag den 12 -13 Augusti. AM Snappahanerally är den fjärde deltävlingen av sex i årets Svenska Mästerskap och det är samtidigt fjortonde gången HLMK står som värd för tävlingen. Åttio startande finns på anmälningslistan, varav hela 55 i SM-delen av rallyt. (Förutom SM-klasserna omfattar rallyt två Snapphaneklasser, och en avdelning för Klassiska rallybilar, som kör utanför SM).

SM-avdelningen innehåller alla de hetaste namnen i årets mästerskap: Jimmy Joge, som totalsegrade i South Swedish Rally, senaste SM-tävlingen, Pontus Tideman, nya stjärnskottet på den svenska rallyhimlen och den som bjöd Joge hårdast motstånd i SSR, Eddie Hörbing, veteranen, i sin Ford Focus WRC, som toppar i sammandraget för fyrhjulsdrivna bilar och "evigt unge" Mats Jonsson, som nästan kan räkna vägarna kring Hässleholms som sin "hemmabana", för att nämna några.

Årets upplaga av AM Snapphanerally avgörs över tio specialsträckor om totalt 87 kilometer. Flera av sträckorna körs två gånger och eftersom det hela är ett arrangemang i Hässleholms närområde blir transportsträckorna korta och för publiken blir det lätt att följa tävlingen.

Start blir det från en ramp på Stortorget. Första bil går ut klockan 18.00 på fredagskvällen och sedan inleds rallyt med en Superstage, där man kör två etapper på asfalt och gatsten inne på Garnisonen.

Det är här som de allra bästa får chansen att direkt visa "var skåpet skall stå" och det är också här som fansen kan komma i riktig närkontakt med landets yppersta rallyåkarelit. I pausen mellan SS1 och SS2 finns chansen att såväl träffa de tävlande som att se deras bilar på nära håll, känna hettan och dofterna från ansträngda motorer och däck och verkligen komma rallyåkningen "in på skinnet".

Första bil beräknas komma till målet vid Hässleholmsgården klockan 19.30. Här står bilarna sedan parkerade fram till starten klockan 08.00 på lördagsmorgonen då rallyts andra etapp, som omfattar sex sträckor, tar sin början.
Efter lunchuppehåll går första bil ut på SS9 klockan 13.55 och målgång och prisutdelning blir det sedan på Stortorget klockan 16.00.

Om AM Snapphanerally, kommer att sätta prägel på Festivaldax, är det inte nog med själva tävlingen. Arrangemangen kring SM-rallyt börjar redan på onsdagen då självaste Bosse "Bildoktorn" Andersson visar upp sig på Stortorget och kåserar kring ett gäng äldre rallyåk som HLMK dragit samman. Från klockan 15.00 berättar Bildoktorn både om sin egen rallykarriär och annan festlig rallykuriosa.

På torsdagen fyller Räddningstjänsten utrymmet kring rallyts startramp och visar upp olika aspekter på säkerhet kring motorsporten. Klockan 18.00 blir det "öppen" presskonferens med några av SM-förarna där det finns möjlighet att ställa frågor till och få autografer av favoriterna. På fredagen, innan första start, visar HLMK upp skilda delar av sin verksamhet i en utställning av olika fordon, innan rallybilarna fyller på i Frykholmsgatan och radar upp för start.

Laddat alltså för några intressanta och fartfyllda dagar i och omkring Hässleholm. Och Festivaldax får SM-glans och blir ännu festligare.
11-07-28 East Sweden Rally femte deltävlingen i Rally-SM 16-17 september
I mitten av september kommer den femte deltävlingen i årets Rally-SM att avgöras i Östergötland. Start och mål av East Sweden Rally kommer att vara i Linköping. HQ och presscenter kommer att vara i Cloetta Center. Serviceplatsen är på parkeringen utanför Cloetta Center.

Första sträckan startar på fredagen precis utanför Cloetta Center och den tionde, sista sträckan, går i mål vid Cloetta Center.

Banan är mycket kompakt och det kommer att vara lätt att följa rallyt på många sträckor. Under fredagen körs fyra sträckor och lördagsetappen innehåller sex sträckor.

Preliminärt tidschema East Sweden Rally
Fredag 16 september
18.00 Start SS 1 vid Cloetta Center
20.30 Första bil till service vid Cloetta Center

Lördag 17 september
09.18 Start SS 5
10.15 Första bil till Service nr 1 vid Cloetta Center
13.00 Första bil till Service nr 2 vid Cloetta Center
15.45 Första bil startar på sista sträckan med målgång vid Cloetta Center.

Efter målgången kommer det att finnas en mediazon innan segraren kör över målrampen.

www.eastswedenrally.se
11-06-29 East Sweden Rally fjärde deltävlingen i Rally-SM 16-17 september
I mitten av september kommer den fjärde deltävlingen i årets rally-SM att avgöras i Östergötland. Start och mål för East Sweden Rally kommer att vara i Linköping. Tävlingens första etapp startar fredagen den 16 september och kommer att innehålla en sträcka som går väldigt centralt i Linköping. Dagen efter, lördagen den 17 september, körs en längre etapp och rallyt avslutas på eftermiddagen med sträckan inne i Linköping.

Det var 2006 som en deltävling i rally-SM senast hade sitt säte i Linköping och då segrade Forshagas Mats Jonsson i en Ford Focus. Tjällmos Jimmy Joge kom på tredje plats vilket räckte för honom för att bli svensk mästare.

East Sweden Rally är ett samarrangemang mellan tio olika motorklubbar i Östergötland. Dessa är Finspångs MS, MSK Kvarnvingarna, V:a ÖstergötlandsMK, MK Ramunder, Linköpings MS, Norrköpings MK, Östergyllen RC, MK Scandia, SMK Motala bil och Östgöta BSF.

Tävlingen har en hemsida där mer information finns. Under fliken press kommer vi att förse er med mer information närmare tävlingens start. Redan nu finns där en ackrediteringsansökan till East Sweden Rally.

Kontakta oss gärna om Ni vill ha mer information eller har några frågor om tävlingen.
11-06-07 Sekundsfight som slutade med avåkning
Årets tredje SM-tävling gick av stapeln i Ljungby i helgen där South Swedish Rally avgordes – ett av Europas största grusrallyn. Detta innebar även premiärtävling för Ramona och Miriam i den nya EVO X:an. – Vi körde som föråkare i Örebro förra helgen, med syfte att testa ut inställningar på bilen och för att komma väl förberedda inför Ljungby. Oturligt nog så rasade framdiffen och istället för testmil blev det intensivt arbete för mekaniker Henrik i verkstaden för att hinna få bilen iordningställd inför Ljungby. Trots orutinen i bilen startade Ramona och Miriam med ett mycket starkt tempo och gav sig genast in i sekundfighten om topp-placeringarna.

Tjejerna ökade tempot för varje sträcka och på SS4 var tjejerna enbart 2 sekunder från totalsnabbast.

På SS5 försvann dock alla chanser till den pallplats som siktet var inställt på.
–Bakvagnen drev ut i dikeskanten i en snabb höger, varefter bilen kastades över till andra sidan där vi rammade en stor stock som slog upp oss på två hjul i hög fart Vi lyckades få ner bilen på vägen igen, men stocken hade slått sönder framvagn och kylare, plus att kopplingen hängde sig så vi tappade 20 minuter innan vi kunde ta oss vidare, säger Ramona. Tjejerna var givetvis besvikna, men med tanke på den höga farten var ändå turen på deras sida eftersom följderna kunde blivit mycket värre. Rallyt var mycket ödesdigert för många förare, det var ett mycket högt tempo på snabba vägar och flera fula krascher.

Efter ett fantastiskt arbete av mekanikerna som fick bilen fit for fight igen, bestämde sig tjejerna för att fortsätta till och med SS13. Detta i rent träningssyfte för att testa ut olika inställningar på bilen.
- Nu är det ett uppehåll tills nästa SM-tävling går i Hässleholm den 12-13 augusti, men vi jobbar hårt för att köra fler tävlingar innan dess. Nu skall bilen gås igenom och vi planerar inför ett stort test där vi skall finjustera allt från diffar till stötdämpare. Det känns motiverande och roligt att det verkligen finns potential med den nya bilen, säger Ramona.
11-06-07 Christers tävlingsrapport South Swedish Rally
Då var det dags för årets höjdpunkt på grus, tävlingen innehöll 15 sträckor varav 13 mil ss.
Jag skulle lotsa Oscar Ortfeldt denna gång, som förberedelse hade vi åkt ca 10 mil test där en lätt rullning ingick.

Dag 1: En sträcka 2 gånger var det, en publiksträcka. Första sträckan blev en liten chock, båda var lite nervösa, körningen blev ryckig och orytmisk. Andra sträckan blev mycket bättre, mer avslappnat och mer bestämt.

Dag 2: Dagen innehöll 9 sträckor. Började dagen lite osäkert och använde bromsen mycket. Dagens sista fyra sträckor började noterna sitta och bromsen användes mindre och mer bestämd körning.

Dag 3: Dagens två sträckor åkte vi två gånger, vi skulle ta oss i mål, men vi åkte på bra ändå. Gick mycket bra denna dag, mer bestämd körning och bromsen användes mycket mindre.

Summering: Detta var Oscars 7de rallytävling totalt, och första på grus, vi skulle ta oss i mål, och de gjorde vi helt utan incidenter. Vi är supernöjda med helgen, vi har haft kul i bilen och Oscar har utvecklats massor denna helg.

STORT TACK TILL JANNE. LINDIS. JOEL för en trevlig och helt suverän serviceinsats. Codriver Christer Carlsson
Lindis justerar hjulvinklar på servicen En mycket glad chaufför vid målgång
11-06-06 South Swedish Rally var riktigt tufft för Mattias Adielsson
När South Swedish Rally startade i fredags kunde det inte startat sämre för Mattias Adielsson från Göteborg. Redan efter 400 meter på den första specialsträckan gled Mattias ut för långt i en höger kurva och slog i en sten med vänster framhjul. Bärarmen gick sönder så bilen blev okörbar.

Teamet bytte bärarm och startade om tävlingen på lördagen med ett tidstillägg på sex minuter. Alla möjligheter till en topplacering var borta då, så Mattias tog resterande delen av rallyt som träning.
- När vi startade på lördagen låg vi på sista plats i rallyt. Det var inte så min plan var från början. Nu fick vi börja om och sätta nya mål med dagen. Det gick ganska bra vi gjorde några tider som jag är riktigt nöjd med, säger Mattias Adielsson.

I South Swedish Rally åkte Anders Fredriksson med som kartläsare. Anders har varit mycket värdefull för hela teamet. Under hela tävlingen har han hjälpt till med goda råd och vad de ska tänka på innan och under en tävling.
- Den här helgen har varit riktigt värdefull för mig. Jag har lärt mig mer under de här dagarna än under min tidigare karriär. Nu vet jag mer vad som krävs av en förare som vill nå toppen. Hela teamet vill rikta ett stort tack till Anders för all hjälp som vi har fått under helgen, avslutar Mattias Adielsson.

Nästa deltävling i Rally-SM är den 12-13 augusti i Hässleholm. Vi återkommer med hur teamet ska förbereda sig inför den tävlingen.

Resultat South Swedish Rally för Mattias Adielsson
44:a totalt.
11:a i Trimmat 2WD
7:a JSM
1:a Klass 1 Trimmat 2 WD upp till 1600 cc

Mattias ligger efter South Swedish Rally på 6:e plats i Rally-SM.
Följ oss på hemsidan där vi håller er uppdaterade www.adielssonmotorsport.com .
11-06-06 Pontus Tidemand blev tvåa efter sekundrama i South Swedish Rally
Efter att ha vunnit klassen i Rally Sweden och totalt i Fäviken Winter Rally så satsade årets rallykomet Pontus Tidemand att vinna den tredje deltävlingen i Rally-SM. Tävlingen utvecklade sig till ett sekunddrama, där Pontus (20) blev tvåa, slagen endast med 1,8 sekunder av totalvinnaren Jimmy Joge (32).

Årets tredje SM-deltävling i rally kördes i trakterna runt Ljungby i Småland under helgen och för Pontus Tidemand blev det en omtumlande inledning av rallyt. Bilen som Pontus skulle köra, en Ford Fiesta S2000 som är inlånad av Pontus styvpappa Henning Solberg kom från Frankrike sent på torsdagskvällen där den varit på motorrenovering . Redan på fredagen skulle tävlingen starta med två publiksträckor.
- ”Hade gärna velat köra ett längre test innan tävlingen för att kunna ställa in bilen bra och få upp lite tempo i kroppen, då jag inte kört en meter rallybil sedan senaste SM-deltävlingen i mars, berättar Pontus”

På de två första korta sträckorna på fredagen tappade inte Pontus och norska kartläsaren Jörgen Nordhagen så mycket tid men på lördagen när hela nio sträckor skulle köras så hängde inte Pontus alls med i tempot i inledningen.
- ” Jag trivdes inte alls med att gå ut först i lösgruset. Det kändes som vi var smör i en varm stekpanna, men efter servicen där vi gjorde lite ändringar av bilen så kändes det bättre , säger Pontus." I slutet av lördagen visade Pontus att farten finns där och tog två sträcksegrar och gick upp i totalledning i rallyt.

Inför rallyts fyra avslutande sträckor på söndagen så hade Tidemand en ledning på 2,6 sekunder till tvåan Jimmy Joge. Inför sista sträckan hade ordningen skiftats och rutinerade Joge (32år) hade ett försprång på den 20-årige junioren Pontus med 1,6 sekunder.

Pontus satsade stenhårt på sista sträckan men tappade ytterligare 0,2 sekunder och blev därmed tvåa totalt efter Jimmy Joge i tävlingen efter de hade kört 15 sträckor på ca 13 mil totalt.
- ” Man kan ju inte vara missnöjd med att bli tvåa totalt, men självklart hade jag velat vinna. Det har varit lärorik helg där jag för första gången startat som nummer 1 i en tävling och fått känna på hur det är att köra på lösgrus, säger Pontus”

Efter helgens tävling håller dock Pontus Tidemand kvar SM-ledningen i klassen Otrimmat 4WD där Pontus leder med tre poäng tillgodo på tvåan Joge och 13 poäng till trean Patrik Johansson.

Nästa SM-deltävling är Snapphanerallyt i Hässleholm som går i Augusti och där kommer vi få en mer förberedd och laddad Pontus Tidemand som kör för vinst ännu en gång

Rally-SM, deltävling 3 av 6.
South Swedish Rally, Ljungby, 3-5 juni.
1) Jimmy Joge, SMK Motala, Mitsubishi Lancer Evo X, 1.09.51,5
2) Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000, + 1,8 sek
3) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX,+ 27,3
4) Andreas Magnusson, Skillingaryds MK, Mitsubishi Lancer, + 47,8
5) Eddie Hörbing, Laxå MK, Ford Focus WRC, + 1.13,5 min

Det finns även videointerjuver på www.ptm-racing.se från helgen.
11-06-06 Jimmy Olsson tvåa i South Swedish Rally
Jimmy Olsson & Conny Sundqvist, Storfors MK kom på 2:a plats i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen i South Swedish Rally i helgen. Rapporter samt bilder och filmer från helgen finns nu uppe på Jimmy Olsson Motorsport.

www.jimmyolssonmotorsport.se
11-06-05 Tobias Bergetorp sexa i Rally-SM
Vid helgens tredje deltävling i rally-SM South Swedish Rally som avgjordes i Ljungby så slutade Tobias på en sjätteplats i både SM och junior-SM.Rallyt pågick i tre dagar med 13 mil krävande specialsträckor i ett strålande Småländskt sommarväder med upp till 27 grader varmt.- Det har inte riktigt varit vår helg, vi har haft stora problem med bromsarna, men vi lyckades till slut hitta felet och kunde sista dagen åka för fullt. Det har varit tuffa vägar och otroligt varmt 45-50 grader i bilen. Vi är nöjda att vi tagit oss i mål och att vi avslutade så bra att det blev en sträckseger till slut säger en trött men glad Tobias

11-06-05 Jimmy Joge SM-vann efter sekunddrama
Jimmy Joge, SMK Motala, vann South Swedish Rally. Efter en spännande avslutning, helt i publikens smak, kunde östgöten kvittera ut totalsegern med 1,8 sekunders marginal till tvåan Pontus Tidemand från SMK Eda.

Den 36:e upplagan av South Swedish Rally, som för femte året i rad hade småländska Ljungby som bas, avgjordes på den absolut sista specialsträckan. Där lyckades Joge, tillsammans med kartläsaren John Stigh, koppla greppet om totalsegern.
– Helt underbart. Vilken kul fight det har varit, jublade Joge, 32 år, som efter två raka andraplatser i den fyrhjulsdrivna klassen äntligen fick revansch på Tidemand.
Tidemand, som tävlar för SMK Eda, var stor i nederlagets stund och var först att gratulera Joge.
– Jimmy förtjänar den här segern. Han har kört bra, sa den 20-årige värmlänningen sportsligt.

Trea i South Swedish Rally blev Patrik Johansson, Wäxjö MS, närmast följd av Andreas Magnusson, Skillingaryds MK, ochEddie Hörbing, Laxå MK.
Den sistnämnde vann klassen Trimmat 4WD före Mats Jonsson och övertog därmed ledningen i SM-tabellen.
– Jag har aldrig fullföljt en SM-serie tidigare, men nu tänker jag verkligen försöka vinna mitt första SM-guld i karriären, säger Hörbing.

I Trimmat 2WD tog Martin Berglund, SMK Gävle, sin tredje raka seger för säsongen och tycks vara på väg mot sitt första SM-guld i karriären.
– Men jag tar inte ut något i förskott, säger Martin, som ärvde tätpositionen när göteborgaren Leif Peterson bröt i ledningen på lördagens etapp.
Guldläge har även Robin Friberg från Ludvika MS, som vann Otrimmat 2WD för andra gången i år.
I junior-SM tog Niklas Karlsson från Värmdö MK sin första SM-delseger i karriären.

Preliminära resultat.
Rally-SM, deltävling 3 av 6.
South Swedish Rally, Ljungby, 3-5 juni.
1) Jimmy Joge, SMK Motala, Mitsubishi Lancer Evo X, 1.09.51,5
2) Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000, + 1,8 sek
3) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX,+ 27,3
4) Andreas Magnusson, Skillingaryds MK, Mitsubishi Lancer, + 47,8
5) Eddie Hörbing, Laxå MK, Ford Focus WRC, + 1.13,5 min
6) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort WRC, + 1.26,8
7) Hans-Erik Weng, Säffle MC, Mitsubishi Lancer Evo X, + 1.32,2
8) Kristian Johansson, Kinds MK, Mitsubishi Lancer Evo X, + 1.56,4
9) Joachim Carlström, Gullabo RC, Mitsubishi Lancer Evo VII, + 2.19,9
10) Anders Jonasson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo X, + 2.14,7

Trimmat 4WD.
1) Eddie Hörbing, Laxå MK, Ford Focus WRC, 1.11.05,0
2) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort WRC, + 12,8 sek
3) Hans Flodin, SMK Motala, Mitsubishi Lancer, + 1.46,1
4) Åke Jacobsson, Emådalens MK, Ford Focus WRC, + 1.57,5
5) Håkan Svensson, Fägre MK, Mitsubishi Lancer Evo VI, + 3.32,4
6) Nils Jensen, Haninge MK, Skoda Octavia WRC, + 3.35,7

Mästerskapet efter 3 av 6 delt: 1) E. Hörbing, 42 poäng, 2) M. Jonsson, 39, 3) Å. Jacobsson, 19, 4) Lennart Gälliner, Jämtlands MK, Audi Coupé Quattro, 19, 5) Håkan Svensson, Fägre MK, Mitsubishi Lancer Evo VI, 17.

Otrimmat 4WD
1) Jimmy Joge, SMK Motala, Mitsubishi Lancer Evo X, 1.09.51,5
2) Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000, + 1,8 sek
3) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 27,3
4) Andreas Magnusson, Skillingaryds MK, Mitsubishi Lancer, + 47,8
5) Hans-Erik Weng, Säffle MC, Mitsubishi Lancer Evo X, + 1.32,2 min
6) Kristian Johansson, Kinds MK, Mitsubishi Lancer Evo X, + 1.56,4

Mästerskapet efter 3 av 6 delt: 1) P. Tidemand, 42 poäng, 2) J. Joge, 39, 3) P. Johansson, 29, 4) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer Evo X, 19, 5) Anders Jonasson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, 16.

Trimmat 2WD
1) Martin Berglund, SMK Gävle, VW Golf, 1.12.32,0
2) Jimmy Olsson, Storfors MK, Volvo 940, + 23,8 sek
3) Mattis Olsson, Gullabo RC, Toyota Corolla, + 41,3
4) Niklas Karlsson, Värmdö MK, Volvo 940, + 45,1
5) Tobias Söderqvist, AMF Årsunda, Toyota Corolla, + 51,4
6) Johan Carlsson, Degerfors RC, Toyota Corolla, + 53,7

Mästerskapet efter 3 av 6 delt: 1) M. Berglund, 90 poäng, 2) T. Söderqvist, 64, 3) N. Karlsson, 43, 4) J. Carlsson, 38, 5) Peter Zachrisson, Säffle MC, Volvo 940, 36, 6) Mattias Adielsson, Göteborgs MF, Ford Fiesta R2, 29.

Otrimmat 2WD
1) Robin Friberg, Ludvika MS, Ford Fiesta, 1.14.47,9
2) Nils Fransson, Vännäs MK, Ford Fiesta ST, + 1.09,8 min
3) Robert Eriksson, Eskilstuna MK, Renault Clio Sport, + 2.02,1
4) Jonas Olsson, Hässleholms MK, Ford Fiesta ST, + 2.36,7
5) David Pettersson, Falköpings MK, Ford Fiesta ST, + 3.08,1
6) Tobias Bergetorp, Offerdals MK, Renault Clio, + 3.15,4

Mästerskapet efter 3 av 6 delt: 1) R. Friberg, 80, 2) R. Eriksson, 60, 3) T. Bergetorp, 58, 4) N. Fransson, 54, 5) R. Scholander, 44, 6) J. Olsson, 44, 7) D. Pettersson, 44.

JSM
1) Niklas Karlsson, Värmdö MK, Volvo 940, 1.13.17,1
2) Johan Carlsson, Degerfors RC, Toyota Corolla, + 8,6 sek
3) Robin Friberg, Ludvika MS, Ford Fiesta, + 1.30,8
4) David Pettersson, Falköpings MK, Ford Fiesta ST, + 4.38,9
5) Tobias Bergetorp, Offerdals MK, Renault Clio, + 4.46,2
6) Robert Scholander, SMK Eksjö, VW Polo GTi, + 7.02,2

Mästerskapet efter 3 av 6 delt: 1) J. Carlsson, 72 poäng, 2) R. Friberg, 70, 3) N. Karlsson, 68, 4) T. Bergetorp, 64, 5) R. Scholander, 48

För kompletta resultatlistor – se www. resultatservice.se
11-06-04 Pontus Tidemand tog över ledningen i South Swedish Rally
Årets komet i svensk rallysport, 20-årige Pontus Tidemand, toppar South Swedish Rally inför den avslutande dagens fyra sträckor.

Värmlänningen i VM-stjärnan Henning Solbergs Ford Fiesta S2000 plockade in sekund för sekund på täten under lördagen och leder årets tredje SM-deltävling knappt före Jimmy Joge.

Lördagens etapp i South Swedish Rally blev både händelserik och dramatisk. Jimmy Joge, SMK Motala, gick ut i ledning efter fredagens inledande publiksträckor och behöll den ända till den näst sista sträckan då Pontus Tidemand från SMK Eda tog över.
– Rattrosten börjar släppa, konstaterade en belåten Tidemand, som inte kört rallybil i tävlingssammanhang sedan Fäviken Winter Rally i mars månad.

Det är emellertid tätt i toppen. Joge är bara 2,3 sekunder efter och imponerade under hela dagen i sin Mitsubishi Lancer.
– Bortsett från någon sträcka där vi kommit ur rytmen lite är jag mycket nöjd med min dag, sa Joge som lovade ge Tidemand en match om förstaplatsen på den sista etappen.

Herrarna slåss om segern både totalt och i klassen Otrimmat 4WD. Men de är inte ensamma. Toppduon skuggas nämligen närmast av Patrik Johansson, Wäxjö MS, Andreas Magnusson, Skillingaryds MK och Hans-Erik Weng från Säffle. Alla kör i den ovan nämnda SM-klassen.

Tippade segerkandidaterna Mats Jonsson och Eddie Hörbing, som båda kör Ford i Trimmat 4WD, återfinns på sjätte och sjunde plats. Jonsson tappade tid på ett turbohaveri och Hörbing körde både punktering och hade bekymmer med bromsarna på sin Focus WRC.

Tio i topp-listan avrundas av Kristian Johansson, Kinds MK, Anders Jonasson, Wäxjö MS och Fredrik Jonsson, Strängnäs AMS.

Alla ovan nämnda i all ära – lördagens man i SSR var Leif Peterson, Göteborgs MF, som i sin tvåhjulsdrivna Toyota Corolla chockade alla med smått fantastiska tider. På specialsträcka 9 var han trea (!) och klättrade till sjätte plats i resultatlistan.

Tyvärr kom han aldrig längre än så. En topplockspackning satte stopp för vidare tävlande vilket givetvis var en besvikelse för Peterson – och för den stora publiken i smålandsskogarna. Dominanten i klassen Trimmat 2WD var lördagens stora publikfavorit med sin offensiva körning.

Dessvärre var inte Peterson den enda toppföraren som tvingades bryta lördagens etapp. Jocke Nyman, Per-Arne Sääv, Thomas Thunström, Cemoni Ohlsson, Peter Zachrisson och Johan Holmberg var andra som slängde in handduken.

South Swedish Rally avslutas med fyra sträckor på söndag. Målgång blir det på torget i Ljungby kl 15.15.

Preliminära resultat.
Rally-SM, South Swedish Rally, efter 11 av 15 sträckor.
1) Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000, 52.07,9
2) Jimmy Joge, SMK Motala, Mitsubishi Lancer Evo X, + 2,3 sek
3) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 18,5
4) Andreas Magnusson, Skillingaryds MK, Mitsubishi Lancer, + 26,0
5) Hans-Erik Weng, Säffle MC, Mitsubishi Lancer Evo X, + 1.05,3 min
6) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort WRC, + 1.19,4
7) Eddie Hörbing, Laxå MK, Ford Focus WRC, + 1.21,3
8) Kristian Johansson, Kinds MK, Mitsubishi Lancer Evo X, + 1.25,5
9) Anders Jonasson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo X, + 1.42,1
10) Fredrik Jonson, Strängnäs AMS, Subaru WRX STI, + 1.56,7

Trimmat 4WD.
1) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort WRC, 53.27,3
2) Eddie Hörbing, Laxå MK, Ford Focus WRC, + 1,9
3) Hans Flodin, SMK Motala, Mitsubishi Lancer, + 47,8

Otrimmat 4WD.
1) Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000, 52.07,9
2) Jimmy Joge, SMK Motala, Mitsubishi Lancer Evo X, + 2,3
3) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 18,5

Trimmat 2WD.
1) Martin Berglund, SMK Gävle, VW Golf, 54.05,0
2) Jimmy Olasson, Storfors MK, Volvo 940, + 29,0
3) Tobias Söderqvist, AMF Årsunda, Toyota Corolla, + 31,2

Otrimmat 2WD.
1) Robin Friberg, Ludvika MS, Ford Fiesta ST, 55.29,8
2) Nils Fransson, Vännäs MK, Ford Fiesta ST, + 58,0
3) Robert Eriksson, Eskilstuna MK, Renault Clio Sport, + 1.34,4

JSM.
1) Niklas Karlsson, Värmdö MK, Volvo 940, 54.53,4
2) Johan Carlsson, Degerfors RC, Toyota Corolla, + 3,5
3) Robin Friberg, Ludvika MS, Ford Fiesta ST, + 36,4

För kompletta resultat – se www.resultatservice.se


11-06-04 Pontus Tidemand totaleder South Swedish Rally efter andra dagen
Efter en trevande inledning för 20-åriga Pontus Tidemand så leder han nu South Swedish Rally totalt efter två dagars tävlande.
Imorgon söndag så avgörs allt och Pontus lovar att ge allt för att vinna.

På första sträckorna i South Swedish Rally så hade Pontus problem att hänga med i toppen av SM-startfältet och placerade sig på en blygsam åttonde plats totalt efter 4 körda sträckor.
-" Jag är riktigt rastrostig och har inte alls bra inställningar på bilen, men vi får försöka att finna tempo och pröva oss fram under dagen, berättar Pontus"

Men efter lunchservice så hittade Pontus inställningarna på bilen och farten i kroppen . Redan efter sträcka sju så var han uppe på en total tredjeplats , 17,6 sekunder efter Jimmy Joge och sedan var det Pontus som med sträcksegrar på både sträcka nia och tio visade att farten finns.
-" Känns riktigt bra nu, jag har slitit lite med lösgruset men nu känner jag att jag har farten och det känns riktigt bra att vara i ledning inför sista dagens sträckor, summerar Pontus"

Inför morgondagens fyra sträckor så har Pontus en totalledning på 2,3 sekunder före Jimmy Joge och på en tredje plats finner vi Patrik Johansson, 18,5 sekunder bakom.

Preliminära resultat.
Rally-SM, South Swedish Rally, efter 11 av 15 sträckor.
1) Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000, 52.07,9
2) Jimmy Joge, SMK Motala, Mitsubishi Lancer Evo X, + 2,3 sek
3) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 18,5
4) Andreas Magnusson, Skillingaryds MK, Mitsubishi Lancer, + 26,0
5) Hans-Erik Weng, Säffle MC, Mitsubishi Lancer Evo X, + 1.05,3 min
11-06-03 Jimmy Joge öppnade bäst i SSR
Jimmy Joge öppnade bäst när årets tredje deltävling i rally-SM, South Swedish Rally, mjukstartade i Småland under fredagskvällen. Två korta publiksträckor avgjordes och Motalaföraren var snabbast på båda.
– Jag brukar få kritik för att vara seg i starten så i dag tänkte jag ta i ordentligt direkt, sa en belåten Joge efteråt.

Jimmy Joge överraskade alla med sin starka start i South Swedish Rally. Inför omstarten lördag morgon toppar han resultatlistan före tävlingens stora förhandsfavoriter, Eddie Hörbing, Laxå MK, Pontus Tidemand, SMK Eda och Mats Jonsson, Forshaga MC.
Tidsavståndet mellan de främsta är emellertid inte stort. Hörbing är bara 1,3 sekunder efter, Josson 2,5.
Jimmy Joge tävlar i den otrimmade fyrhjulsdrivna SM-klassen och leder den före årets komet i svensk rallysport, Pontus Tidemand. Klasstrea är dalkarlen Thomas Thunström från Ludvika.
Trimmat 4WD toppas av ovan nämnda Eddie Hörbing och Mats Jonsson med Åke Jacobsson, Emådalens MK, som trea.
I den tvåhjulsdrivna, trimmade klassen har regerande mästaren Leif Peterson, Göteborgs MF, tagit täten före Säffles Peter Zachrisson och Johan Holmberg från Gotlands MF.
Av förarna i startfältets motorsvagaste bilar, Otrimmat 2WD, inledde SM-ledande Robin Friberg, Ludvika MS, starkt och följs närmast i resultatlistan av Jonas Brinkemar, SMK Hedemora och Andreas Thelaus från Karlstad MC Bil.

• Jonas Kruses comeback slutade på taket redan på SS2. Kruse och kartläsaren Håkan Ekholm klarade sig utan skador, men kommer inte att starta om tävlingen på lördag.

Resultat.
South Swedish Rally efter 2 av 15 sträckor.
1) Jimmy Joge, SMK Motala, Mitsubishi Lancer Evo X, 3.37,7
2) Eddie Hörbing, Laxå MK, Ford Focus WRC, + 1,3 sek
3) Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000, +2,2
4) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort WRC, + 2,5
5) Thomas Thunström, Ludvika MS, Subaru Impreza, + 3,1
6) Joakim Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer Evo X, + 3,9
7) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, 4,1
8) Andreas Magnusson, Skillingaryds MK, Mitsubishi Lancer Evo, + 4,1
9) Cemoni Ohlsson, Team Skogsåkarna, Mitsubishi Lancer Evo X, + 4,5
10) Åke Jacobsson, Emådalens MK, Ford Focus WRC, + 4,6

11-06-03 Emil Kåberg leder i sin debut i SM-sammanhang
I helgen körs South Swedish Rally som är debuttävling i SM på grus. På plats finns även den flerfaldige SM-vinnaren i hockey, Emil Kåberg.

Emil Kåberg har även kört några rallyn med stor framgång och startar tillsammans med Fredrik Persson. De startar i den sk NEZ klassen, som är är en nordisk cup för norra Europa.
- "Första sträckan gick vi ut och kände oss för lite. På andra sträckan kändes det mycket bättre" säger Emil.


Emil och Fredrik leder sin klass med 28,5 sekunder före Uwe Henne från Tyskland. Idag kördes två sträckor. Rallyt körs sedan under morgondagen och söndag, där tio sträckor körs i morgon och fyra avslutande på söndagen.

C-förare 4WD
1. Emil Kågerg, 4.17,7
2. Uwe Henne, 4.20,5 +28,5
3. Mats Andersson, 7.01,6 +2.43,9

11-06-03 Jimmy Olsson liverapporterar
Jimmy Olsson liverapporterar på jimmyolssonmotorsport.se

11-06-02 Tobias Bergetorp redo för South Swedish Rally
Nu är det dags för första sommartävlingen i årets Rally-SM. Med Ljungby i Småland som huvudort så startar årtes South Swedish Rally på Fredag klockan 17:00 och med målgång på Söndag.
- Det har varit full fart de senaste veckorna med genomgång av bilen och notträning. Nu känns det kul att få komma igång igen. Vi ser fram emot att försvara våra pallplatsr i SM och junior-SM säger en positiv Tobias.

11-06-02 Rudengren redo för Sydsvenska Rallyt
Nu är det bara timmar kvar tills vi skall anmäla oss och skriva noter till SSR, den tredje deltävlingen i Svenska Mästerskapen. Vi har gått igenom bilen så noga vi kunnat och målsättningen är att förbättra vårt startnummer 21 till att placera oss bland de 10 snabbaste.

Mer information hittar ni på www.southswedishrally.com

Full gas är kul
Johan Rudengren

11-06-01 Ramona och Miriam sänder LIVE från EVO X-premiären
I helgen sänder Ramona och Miriam live från South Swedish Rally, årets första SM-tävling på grus. Följ tjejerna och deras framfart på www.ramonarallying.com, där de streamar live i samarbete med Solidtango, Intinor och Net1. Första sträckan sänds ca. kl. 19 på fredag kväll, och målgång sker på söndag. Tidschema för ss-tider kommer under fredagen på www.ramonarallying.com
- Det är verkligen jättehäftigt att det överhuvudtaget fungerar att sända live från en rallybil som går i 200 km/h mitt ute i skogen, vi hoppas på ett spännande och framgångsrikt rally och vi är verkligen supertaggade, säger Ramona, som nu gör premiär med sin nya EVO X som hon kör för Eljas Motorsport. Ramona och Miriam ligger för närvarande på 6:e plats i SM och siktar på att avancera.

11-06-01 Pontus Tidemand satsar vidare mot SM-guld i Rally
I helgen avgörs årets första SM-deltävling på grus som är legendariska South Swedish Rally och Pontus Tidemand 20 år kommer till start med en Ford Fiesta S2000. Efter att ha vunnit SM-klassen både i Rally Sweden och Fäviken Winter Rally så satsar Pontus Tidemand vidare mot SM-guld i rally.

Med en stark körning i både Rally Sweden och Fäviken Winter Rally har Pontus Tidemand verkligen slagit igenom som årets rallykomet. I Rally Sweden vann Pontus klassen och var endast 2,8 sekunder från Mats Jonsson som vann totalt. I Fäviken Winter Rally så kunde ingen hänga med Pontus som både vann klassen och var snabbaste bil totalt i tävlingen.

Helgens tävling startar på fredag kväll med två sträckor och fortsätter sedan under lördagen och söndagen med totalt 14 mil specialsträckor, fördelat på 15 stycken sträckor.

Centralort för helgens tävling är Ljungby i sydvästra Småland, där det även kommer att köras en sträcka inne i city på lördagskvällen.
- ” Jag har inte kört en meter rallybil sedan Fäviken Winter Rally i mars som gick på snö, så jag kommer nog att få jobba upp tempo under hela helgen. Det hade varit bra att kunnat köra någon tävling före helgen för att få bort rattrosten men tyvärr har inte tiden räckt till för det och det blev klart så sent som i måndags att vi kommer till start med samma bil som de senaste tävlingarna, berättar Pontus ”

Bilen som Pontus skall köra är den Ford Fiesta S2000 som han med framgång lånat av sin styvfar Henning Solberg under de två första SM-tävlingarna och den är just nu i skrivande stund på väg upp genom Europa på trailer från Frankrike och skall vara på plats i Ljungby under torsdagen. Även denna gång så har möjligheten att köra en S2000-bil skapats genom ett samarbete mellan Pontus och Erik Veiby, Henning Solberg och Even Rally AS.
-” Det är en riktig potent bil som jag kan vinna med, men tror jag kommer ha en liten nackdel med toppfarten som endast är 169 km/h i ett sådant här snabbt rally som South Swedish Rally. Men den tiden får jag ta tillbaka när det är krokigt, då är denna bilen värst av alla, säger Pontus med ett skratt.”

Tidsschema
Fredag 3 juni:
Kl 16.00 Ceremoniell start Stora Torget Ljungby
Kl 17.00 Första bil startar Stora Torget Ljungby
Kl 19.00 Start SS1
Kl 21.30 Första bil till Ljungby Parc Fermé

Lördag 4 juni:
Kl 09.00 Första bil startar från Parc Fermé
Kl 09.53 Start SS3
Kl 19.39 Första bil anländer till Parc Fermé

Söndag 5 juni:
Kl 10.00 Första bil startar från Parc Fermé
Kl 10.48 Start SS12
Kl 14.57 Första bil i mål på Stora Torget

Senaste infon finner ni alltid på www.ptm-racing.se och www.facebook.com/PontusTidemand

11-06-01 Thunström laddad inför SSR
Ja då var det dax. Efter en väldigt lugn tid efter Åre så är det nu dax för SSR i Ljungby. Vi har endast hunnit med ett mindre test och önskar väl att vi hade åkt mer bil innan denna tävling men det har helt enkelt inte funnits tid till det.
Som vanligt är det ett stenhårt startfält och det kommer bli mycket tufft. I fjol hade vi en del otur med en del punkteringar men därimellan satte vi bra sträcktider så vi kommer satsa allt detta år för att nå ett bra resultat. Nytt för i år att Swe rally efter mycket om och men beslutat att vi får åka på Pirelli K4 ( ett mjukare däck ) i år. Tyvärr kom detta beslut alldeles för sent så vi hinner inte testa detta däck innan tävlingen, men det är iof lika för alla. Vi går ut som startnummer 8 då tävlingen startar på Fredag kl 17:00 från Ljungby torg. Följ oss gärna på vår blogg .
thunstrom-motorsport.blogspot.com/

11-06-01 Joakim Längberg är tillbaka i Rally-SM
När Rally-SM fortsätter på fredag med sin tredje deltävling, South Swedish Rally i Ljungby står återigen Joakim Längberg från Linköping på startlinjen. Längberg har inte deltagit tidigare i årets Rally-SM.
- Vi har haft ett riktigt kärvt år ekonomiskt och måste välja de tävlingar som vi verkligen vill åka. South Swedish Rally tillhör en av mina absoluta favorit tävlingar. Underbara vägar och ett proffsigt arrangemang gör att vi prioriterar denna tävling, säger Joakim Längberg.

South Swedish Rally startar på fredag kväll och går sedan i mål efter lunch på söndag. Tävlingen innehåller 15 specialsträckor på sammanlagt 14 mil. Längberg har startnummer 20.

Vår hemsida hittar ni på www.langbergmotorsport.se och där följer du teamet på nära håll.

11-06-01 Rally-SM till helgen för Mattias Adielsson från Göteborg
Nu är det dags för den första deltävlingen i Rally-SM som avgörs på grusunderlag. Mattias Adielsson från Göteborg kommer till start med den rutinerade kartläsaren Anders Fredriksson från Årjäng. South Swedish Rally startar på fredagkväll och målgången är efter lunch på söndag.

Vintersäsongen blev mycket tung för Mattias då han bröt den första tävlingen och hade stora problem i den andra. De fick dock med sig några SM-poäng från vinterdelen av Rally-SM. Nu är det nya förutsättningar med nytt underlag som passar hans Ford Fiesta bättre än snö och is.
- Vi har kört en tävling under våren som test av bilen och för att Anders och jag skulle testa hur vi fungerade ihop, säger Mattias Adielsson.

South Swedish Rally är en av Mattias favorittävlingar. Det mycket proffsiga arrangemanget och de fina vägarna gör att längtan är stor på att tävlingen ska börja.
- Jag har stora förhoppningar om en framskjuten placering. Vi är dock mycket medvetna om att det är en lång tävling där mycket kommer att hända. Det är nog viktigt att inte dras med i ett för högt tempo utan planera körningen så att vi är med på söndag eftermiddag när det hela ska avgöras, avslutar Mattias Adielsson.

Följ oss på hemsidan där vi håller er uppdaterade www.adielssonmotorsport.com .

11-05-31 Rally-SM 2012
Vill du vara med och driva Rally-SM 2012? Förbundet söker nu intressenter som kan föra mästerskapet
framåt tillsammans med Rallyutskottet. Välkommen att kontakta Nils-Erik Axelsson i utskottet, eller sportchef Maria Andersson så snart som möjligt då planeringen inför nästa års säsong pågår för fullt.
Maila till mailto:n-e.axelsson@ydre.mail.telia.com och/eller mailto:maria.andersson@sbf.se

11-05-31 Tredje deltävlingen i Rally-SM för Pelle Sääv från Linköping
Nu till helgen är det dags för den tredje deltävlingen i årets Rally-SM. Vintersäsongen har inte börjat speciellt bra för Pelle Sääv. Pelle fick med sig en poäng från Rally Sweden och i Fäviken Winter Rally bröt han tävlingen. Förra året i South Swedish Rally tog Pelle sin första klasseger med Skodan.
- Vi ska försöka att försvara segern från förra året, det kommer inte att bli lätt. Många av konkurrenterna har bytt till nyare och vassare bilar, säger Pelle Sääv.

Teamet var i mitten av maj i Lettland och åkte en tävling som uppvärmning inför South Swedish Rally.
- Det var ett riktigt äventyr att tävla i Lettland. Vägarna var otroligt snabba och passade inte Skodan perfekt, säger Pelle Sääv.

Det är femte året som South Swedish Rally och Rally-SM arrangeras i småländska Ljungby. Precis som förra året kommer rallyhögkvarteret att ligga mitt i stan, på Hotel Terraza. I anslutning till Terraza kommer såväl start- som målgång ske. Serviceplatsen ligger också i närheten av centrum.

Deltagarna i Rally-SM kommer att köra ca 14 mil specialsträckor, fördelade på 15 sträckor

Rallyt startar redan på fredagskvällen från startrampen i centrala Ljungby för att avverka sträcka ett och två på Millebygdraceway. Rallyt fortsätter sedan under lördagen och avslutas på söndagen.

Ni följer NH Super 2000 på hemsidan. www.nhsuper2000.se

11-05-30 Skall Mats Jonsson triumfera för 9:e gången?
Norge och åter Norge.
Totalsegern i South Swedish Rally har gått i de norska färgerna de två senaste åren genom Andreas Mikkelsen och senast Mads Östberg. Det är faktiskt dags för en svensk totalseger i år, även om konkurrensen är hård.

På fredag kväll startar det 36:e South Swedish Rally, och Ljungby står som huvudort för femte gången i sträck. En av flera svenska favoriter till totalsegern i år är Mats Jonsson/Johnny Johansson, Forshaga MC, i en Ford Escort WRC. Mats Jonsson trivs bra på de småländska vägarna och är också den svensk som vunnit totalt senast, nämligen 2008.

Dessutom är den snabbe värmlänningen helt outstanding i South Swedish Rallys historia med sina åtta totalsegrar. Stig Blomqvist och Tomas "Gullabo" Jansson delar andraplatsen med fyra segrar var genom åren. Mats första triumf i South Swedish rally, (SSR), kom redan 1983, alltså för 28 år sedan. Då körde Mats Jonsson Opel och det gjorde han även åren 1990, -91, -92 -93 då han radade upp fyra totalsegrar i svit. Segern 1998 kom i en Ford Escort Cosworth 4X4 och segrarna 2000 och 2008 kom i en Ford Escort WRC.

SM-poängen är givetvis viktiga för Jonsson och Johansson stundande helg. Förutom NEZ (North European Zone) gäller SSR även SM. Inför helgens tävling delar Mats Jonsson ledningen i SM med Eddie Hörbing, Laxå, Ford Focus WRC. Båda har 27 poäng efter varsin seger och varsin andraplats i vinterns två rallyn.

Tidsprogram i korthet
Torsdag 2 juni: Kl 12.00 Serviceplatsen öppnar Svetruck
Fredag 3 juni: Kl 08.00 Pressrummet öppnar Hotel Terraza
Kl 16.00 Publicering av startlistan Hotel Terraza
Kl 16.00 Ceremoniell start Stora Torget
Kl 17.00 Första bil startar Stora Torget
Kl 21.30(ca) Första bil till Ljungby Parc Fermé

Lördag 4 juni: Kl 10.00 Första bil startar från Parc Fermé
Kl 19.39 Första bil anländer till Parc Fermé

Söndag 5 juni Kl 08.00 Publicering startlista dag 3 Hotel Terraza
Kl 10.00 Första bil startar från Parc Fermé
Kl 14.57 Första bil i mål på Stora Torget
Kl 17.00 Publicering, prel. Slutresultat Hotel Terraza
( Tidsprogrammet med reservation för ändringar).

11-05-30 Ford föraren Andreas Thelaus mot South Swedish Rally
Värmländske Ford föraren Andreas Thelaus (22) fortsätter sin rallysatsning mot SM Guld när serien går vidare mot den tredje tävlingen i och med South Swedish Rally i Ljungby. Tävlingen börjar på Fredag och avslutas 15 sträckor (130km) senare på söndag eftermiddag.

En nyhet hos Thelaus motorsport är att Emil Eklund från Torsåker i Gävleborg kommer sköta notläsningen i South Swedish Rally. Emil kommer närmast från den fyrhjulsdrivna klassen där han läst noter i en Mitsubishi Evo IX.
- Det kommer bli en spännande helg och känslan inför den här tävlingen är på topp. Både jag och Emil har samma klara målbild om att vara med och slåss om en absolut topplacering och vi ska göra allt vi kan för att lyckas med det, säger Andreas.

11-05-27 Rallyradio under South Swedish Rally
Lite info om Rallyradion Ljungbykanalen 95,8 MHz

Sändningstid:
Fredag 18.00 - 21.00
Lördag 10.30 - 20.30
Söndag 10.30 - 15.00

Lasse Jonsson i studion Ola Strömberg , Per Carlsson på fältet

11-03-30 Det behövs 400 funktionärer till SM-finalen i rally 7-8 oktober.
Arbetet med årets SM-final i rally är i full gång för Katrineholms Motorklubb. Efter två lyckade finaler 2009 och 2010 såg det ut som om årets SM-final skulle hamna i Örebro.

Men runt nyår blev det klart att Katrineholm blir värd även för årets final. Det finns även en ambition från årets tävlingskommitté att söka finalen för 2012 redan nu för att slippa höstens problematik.
- Vi noterar ett stort intresse från klubbmedlemmar och samarbetspartners för SM-finalen i rally som är det största publikevenemanget i Katrineholm i modern tid, säger KMKs ordförande Crister Nystrand. Våra möten har varit välbesökta och alla är överens om att årets SM-final ska vara ett lika välarrangerat evenemang som 2009 och 2010.

Från organisationen bakom rally-SM finns det önskemål om ett större antal mil för de tävlande. I fjol hade finalen knappt 7 SS-mil och i år är målsättningen att köra 10 mil SS. Arbetet med att kontakta markägare är i full gång och man är förhoppningsfulla i tävlingskommittén att klara det önskade antalet SS-mil. Ett annat önskemål är rallyt ska sändas på radio över Katrineholm och det är något som motorklubben räknar med att ha löst till i år.

För att klara av att arrangera SM-finalen krävs det många frivilliga i form av funktionärer. Tävlingskommittén räknar med att det behövs närmare 400 funktionärer för att ro evenemanget i hamn.
-Det är många som redan har anmält sitt intresse att arbeta under SM-finalen, men fler behövs, säger Crister Nystrand. Det är bara att kontakta Katrineholms Motorklubb om du vill se rallyfinalen från insidan.

11-03-14 Tävlingsrapport Rally Fäviken från Lundberg RallySport
Förberedelserna innan tävlingen hos Depå Grande var mycket bra, med 5 mil test på onsdagen och torsdagen fick vi ordning på alla inställningar och känslan i bilen var på topp. På fredagen var det tävlingsdags – Rally Fäviken. Tävlingen innehöll 7 sträckor varav 3 st kördes på fredagskvällen

SS1 FREESTYLE 2.2 KM
Den här sträckan kördes på sjöisen precis vid Åre By. Den innehöll mycket trånga vinklar och man åkte på sladd nästan hela tiden. Vi hade bra flyt hela sträckan utan några större misstag, och kunde kvitterade en fin 4:e plats i klassen av 16 startande.

SS2 TJÄRNTORPET 20.13 KM
Sträckan började med en hoppig och smal väg och inte så snabba partier. Efter en km så märkte vi att det inte var samma fart i motorn som normalt. Vi åkte på så gott vi kunde, och efter 5 km på ett mycket snabbt parti - där vi skulle åkt närmare 200km/h, blev bilen helt orkeslös och började låta oroväckande under motorhuven. Då var det bara att stängde av direkt, och efter att ha provstartat och därefter snackat med vårt serviceteam – så förstod vi att tävlingen var över.

SUMMERING AV TÄVLINGEN:
Allt som började så bra, med en fin 4:e plats i klassen slutade i en stor besvikelse. OK – då tar vi med oss placeringen och tar nya tag eftersom vi vet att vi har kapacitet att hänga med i toppen!

Nu ska motorn och övriga bilen renoveras grundligt, vi siktar på Rally Gotland i valborgsmässohelgen som gruspremiär.

STORT TACK TILL MARTIN och TOBBE FÖR SERVICEHJÄLPEN

11-03-14 Nya rallystjärnan siktar redan mot VM
I Rally Sweden var Pontus Tidemand tvåa, endast 2,8 sekunder bakom segrande Mats Jonsson. När årets andra SM-deltävling i avgjordes i Jämtland slog 20-årngen från Charlottenberg till med seger.
Nu jämför många honom med en annan framgångsrik värmlänning, dubbla juniorvärldsmästaren P-G Andersson.
- Jag tvivlar inte på att jag har samma kapacitet som P-G, säger den nya stjärnan.

För många var Pontus Tidemand den stora överraskningen i SM-premiären. I Fäviken Winter Rally visade han att den insatsen inte var någon tillfällighet.
I VM-stjärnan Henning Solbergs Ford Fiesta S2000 fanns han med i toppen från start och när storfavoriten Patrik Sandell bröt på den tredje specialsträckan övertog han ledningen.
- Min första totalseger i SM. Det är en bra insats, men fortfarande rankar jag min seger i den norska Subarucupen förra året som min främsta merit.
Om det blir SM-guld i slutet på den här säsongen hamnar den medaljen på hedersplats i bokhyllan hemma i Charlottenberg. Var så säkra.
Pontus Tidemand och norska kartläsaren Jörgen Nordhagen har inlett SM-säsongen på bästa tänkbara sätt med två raka segrar i sin klass, Otrimmat 4WD.
- Jag kommer att satsa på SM i år, men min målsättning är också att köra någon eller några VM-tävlingar, säger han och avslöjar att Finland och Wales lockar i första hand.

Båda SM-deltävlingarna hittills i år har Tidemand kört i den Ford Fiesta S2000 som ägs av hans styvfar, norrmannen Henning Solberg.
Han hoppas givetvis på en fortsättning i den bilen, men har också en Grupp N-Subaru Impreza hemma i garaget. Hans konkurrenter i SM hoppas säkert att det blir i den sistnämnda Pontus dyker upp i gruspremiären South Swedish Rally i vår. S2000-bilen har de nämligen svårt att hänga med. Dessutom tycker många att Fiestan egentligen skulle ingå i den trimmade, fyrhjulsdrivna klassen.
- Pontus kör väldigt bra, men kommer han till SSR i Subarun och är lika snabb i den skulle han tysta alla kritiker, säger den regerande svenske mästaren Jimmy Joge, som för andra tävlingen i rad blev klasstvåa bakom Tidemand.

Till en andraplats totalt räckte emellertid inte Joges fina körning den här gången. Han blev trea, placeringen bakom Eddie Hörbing från Laxå MK, som kom till start i en Ford Focus WRC -09 från VM-teamet Stobart.
Förhandsfavoriten Patrik Sandell försvann i ledning redan under fredagen då växellådan rasade i hans inhyrda Skoda Fabia WRC. Även premiärvinnaren Mats Jonsson, Forshaga MC, stötte på bekymmer inledningsdagen. Han åkte av och bröt, men startade om och lyckades avancera till andra plats bakom Hörbing i sin SM-klass, Trimmat 4WD.

Kampen om segrarna i de övriga klasserna blev stenhårda och avgjordes inte förrän på tävlingen sista sträcka. I Trimmat 2WD stod Martin Berglund, SMK Gävle, upp och körde och tog sig med knapp marginal förbi Tobias Söderqvist, AMF Årsunda.
Robin Friberg, Ludvika MS, vann Otrimmat 2WD och junior-SM när Andreas Thelaus, Karlstad MC Bil, körde av och bröt i ledning.

Resultat.
Rally-SM, Fäviken Winter Rally, 11-12 mars 2011.
1) Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000, 1.14.52,1
2) Eddie Hörbing, Laxå MK, Ford Focus WRC, + 42,4 sek
3) Jimmy Joge, SMK Motala, Mitsubishi Lancer Evo X, + 3.20,1 min
4) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishis Lancer Evo IX, + 3.41,8
5) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer Evo X, + 3.43,1
6) Ramona Karlsson, Falköpings MK, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 3.59,9
7) Kristian Johansson, Kinds MK, Mitsubishi Lancer Evo X, + 4.05,2
8) Deividas Jocius, Estland, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 4.15,4
9) Niklas Hägg, SMK Hälsinge, Mitsibishi Lancer Evi IX, + 4.26,7
10) Thomas Thunström, Ludvika MS, Subaru Impreza, + 4.28,0

Trimmat 4WD
1) Eddie Hörbing, Laxå MK, Ford Focus WRC, 15.24,7
2) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort WRC, + 3.58,8 min
3) Urban Eriksson, Stuguns MK, Mitsubishi Lancer Evo VI, + 4.04,4
4) Bengt Thorsell, Skara MK, Mitsubishi Lancer Evo VII, + 8.48,0
5) Lennart Gällner, Jämtlands MK, Audi Coupé Quattro, + 13.35,6

SM efter 2 av 6 delt: 1) Jonsson, 27 poäng, 2) Hörbing, 27, 3) Gällner, 14, 4) Thorsell, 14.
Otrimmat 4WD
1) Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000, 1.14.52,1
2) Jimmy Joge, SMK Motala, Mitsubishi Lancer Evo X, + 3.20,1 min
3) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 3.41,8
4) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer Evo X, + 3.43,1
5) Ramona Karlsson, Falköpings MK, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 3.59,9
SM efter 2 av 6 delt: 1) Tidemand, 30 poäng, 2) Joge, 24, 3) Nyman, 19.

Trimmat 2WD
1) Martin Berglund, SMK Gävle, VW Golf, 1.21.08,5
2) Tobias Söderqvist, AMF Årsunda, Toyota Corolla, + 2,7 sek
3) Leif Peterson, Göteborgs MF, Toyota Corolla, + 47,1
4) Jörgen Jonasson, Vännäs MK, VW Golf 4 Kit Car, + 1.03,9 min
5) Peter Zachrisson, Säffle MC, Volvo 940, + 2.21,4
SM efter 2 av 6 delt: 1) Berglund, 60 poäng, 2) Söderqvist, 48, 3) Zachrisson, 36.

Otrimmat 2WD
1) Robin Friberg, Ludvika MS, Ford Fiesta ST, 1.24.32,9
2) Robert Eriksson, Eskilstuna MK, Renault Clio Sport, + 34,7 sek
3) Tobias Bergetorp, Offerdals MK, Renault Clio Ragnotti, + 57,3
4) David Pettersson, Falköpings MK, Ford Fiesta, + 3.42,2 min
5) Ulf Pettersson, Katrineholms MK, Ford Fiesta, + 4.30,2

SM efter 2 av 6 delt: 1) Friberg, 50 poäng, 2) Bergetorp, 44, 3) Nils Fransson, Vännäs MK, Ford Fiesta, 30.

Junior-SM
1) Robin Friberg, Ludvika MS, Ford Fiesta, 1.24.32,9
2) Tobias Bergetorp, Offerdals MK, Renault Clio Ragnotti, + 57,3 sek
3) Niklas Karlsson, Värmdö MK, Volvo 940, + 1.09,5
4) Johan Carlsson, Degerfors RC, Toyota Corolla, + 1.48,9
5) David Pettersson, Falköpings MK, Ford Fiesta, + 3.42,2
SM efter 2 av 6 delt: 1) Friberg, 50 poäng, 2) Carlsson, 48, 3) Bergetorp, 38.

För ytterligare texter och komplett resultatlista - se www.rallysweden.com/sm

11-03-14 Bra avslutning på vintersäsongen för Kjmotorsport
I helgen avgjordes den andra SM deltävlingen i årets rally SM i trakterna kring Åre och Fäviken.
Teamet hade inför tävlingen gjort en del tester för att få bilen lite mer följsam och anpassad efter Kristians körstil. Efter motgångarna i Rally Sweden var man nu riktigt laddade för att göra en bra tävling.

Tävlingen startade på fredag kväll med tre sträckor som kördes i mörker. Killarna fick upp ett bra tempo direkt och låg efter fredagsetappen på en sjätteplats i klassen.
-Fredagsetappen förlöpte utan problem och vi hade en bra känsla i bilen, säger Kristian.
Inför lördagens sträckor gjorde teamet lite mindre justeringar på bilen ihopp om att kunna höja tempot ytterliggare.

Lördagens sträckor gick bra och teamet klockades för topptider under hela dagen. På dagens avslutande sträckor hade man tredje tid i klassen vilket visar att farten börjar komma ordentligt.
-Vi hade ett bra tempo under hela dagen och gjorde vad vi kunde för att plocka placeringar. Problemet var att även konkurrenterna körde bra och även om vi plockade en del tid från dem närmast framför så räckte det inte för att ta dem i totalen. Vi är dock riktigt nöjda med vårt genomförande av tävlingen och nu börjar det kännas att vi fått in flytet i bilen, avslutar Kristian. Teamet placerade sig tillslut på en sjätteplats i klassen och sjua totalt. Nu väntar lite vila och genomgång av bilen innan grussäsongen tar vid.

www.kjmotorsport.se
11-03-13 Rudengrens SM-rapport deltävling II
Många timmar hade lagts på att förbättra väghållningen, sista finslipningen gjordes på torsdag eftermiddag och kväll hos Pål Grande i Rissna utanför Östersund. Allt fungerade bra, kanske kändes bilen slö, men vägtypen var mycket snabb. Alla sträckor rekades, noter skrevs och Christer och jag kände oss taggade att ta upp kampen mot de snabbaste rallyförarna i Sverige. Till denna tävling hade även Patrik Sandell, som normalt åker i VM anmält sig. Första sträckan var på Åre sjön, 2.5 km som vi körde på 2,40 en tid som var bland de 15 snabbaste. Men på SS 2 händer det som inte får hända, effekten ur motorn försvinner stegvis och vi får en mycket dålig tid. På servicen letar mekanikerna förbrilt efter felet utan att hitta det, vi får åka vidare och satsar allt vi har på nästa sträcka, där vi klarar en 15:e tid. På nästa service hittar mekanikerna felet, katalysatorn har slutat fungera och avgaserna försvinner inte utan bygger värme i motorn. Vi har inte reservdelar med oss att laga felet och får än en gång kasta in handduken.

Nu plockas bilen isär, motorn renoveras, växellådan kontrolleras och karossen får en omlackering. Planen är att möta grussäsongen i Skåne med några mindre tävlingar. Nästa SM deltävling är den 2 juni i Ljungby. Vi får hoppas på mer tur då.
11-03-13 Rally Fäviken och vintersäsongen har nått sitt slut
Fävikens deltävling som kördes under fredagen - lördagen var ett mycket fint och spännande arrangemang med allt från mässutsällare, skotercross-tävling och rally på ett och samma ställe. Att det dessutom bjöds på strålande väder som lyste upp hela Åre skutan gjorde inte folket mer ledsna.

För Team Nymans del såg förberedelserna bra ut. Bilen hade fått en rejäl överblick och allt var i sin ordning. Efter fredagens recognisering kände grabbarna sig mycket nöjda med noterna och var taggade för start.
-Jag hade förberett mig till tusen för denna tävling eftersom det är så oerhört roligt att få köra på hemmaplan och samtidigt göra något för mina sponsorer när vi äntligen har något stort evenemang i närområdet. Allt kändes så himla bra inför rallyt. När vi väl var på plats i Åre/Fäviken och hade kört igenom sträckorna så började det sakta men säkert krypa fram trötthet och ofokusering. Jag startade första sträckan som gick på Åresjön där vi bara sladdade runt på en bana vilket inte sade så mycket om själva bilkörningen. Väl imål så åkte vi vidare till SS2 där de riktiga sträckorna började. Det kändes bra med endast några små misstag sträckan igenom. Vidare till service och senare ut på kvällens sista sträcka. Jag försökte peppa upp och ladda men hela vägen ut till sträckan kände jag mig trött och slut. Vi åkte igenom den snabba sträckan som var närmare 3 mil lång och Bosse tyckte det kändes ok. Själv sa jag ingenting förrän vi fick se våra konkurenters tider där det visade sig att vi i princip var totalsist på sträckan. Vi hade rasat från 3:e plats till 7:e på en sträcka utan några misstag. Jag var mycket besviken på mig själv och förstod först inte vad som var fel, men kunde snabbt räkna ut att jag var oskärpt och osäker i min körning. Många onödiga inbromsningar och kantig körning. Med ledsna miner gjorde vi nattupphåll för att försöka sova bort tröttheten och ladda om för att rädda så mycket som möjligt. Vi startade med samma sträcka som vi avslutade med på fredagskvällen. Det var upp till bevis att se att vi kunde köra fort på denna sträcka, och vi visade det genom att sätta snabbaste tid bland de otrimmade 4wd - bilarna och sänka vår tid med 51sek gent emot fredagens tid. Jag var igång igen. Sträcka för sträcka klättrade vi i tabellen och inför SS7 som var den sista sträckan hade vi kört upp oss till 4:e plats och hade 10.6 sek upp till 3:e. Vi satt som mål att försöka ta den distansen på den 23km långa sträckan. Vi försökte det som gick och väl i mål med hela stötfångaren bortslagen får vi veta att vi tagit in 9.5sek på 3:an Patrik Johansson och går därför inte förbi i slutresultatet. Men efter en summering av helgens rally så har jag lärt mig att man måste vila upp sig inför tävlingarna och komma förbered på ett lugnt sett så kommer vi säkert att vara med och slåss från första sträckan..

Resultatet för grabbarna blev i helgen en 4:e plats i Rally SM och 3:e plats i Evo-cupen.
11-03-13 Thelaus bröt i SM ledning!
Rally SM's andra deltävling slutade med en avåkning på sista sträckan och satte stopp för ett annars väldigt fint resultat för Karlstads föraren Andreas Thelaus (22).
- Vi ledde klassen med 3,9sek inför den sjunde och sista sträckan men tyvärr körde vi av vägen efter en kommunikationsmiss från min Co-driver, berättar Andreas.

Andreas och Co-driver Thomas Waldenström hade under tävlingens andra etapp stått för en oerhört fin körning och gått från fjärde plats 21sek efter, till att leda med 3,9sek på tre sträckor.
-Vi hade problem att hitta farten i mörkerkörningen på fredags kväll och tappade tid men vi tog ikapp allt på lördagens första sträcka!, fortsätter Andreas.

Det här var vinterns sista tävling och tyvärr har teamet inte fått med sig den mängd poäng som önskats.
-Vi får ta tävling för tävling nu i serien och göra så bra resultat de bara går, avslutar Andreas.

Nästa SM tävling är South Swedish Rally och arrangeras den 2-5 Juni.

Webb: athelaus.se
11-03-13 Fäviken Winter Rally -Robert Scholander Motorsports tredje notade tävling och även andra JuniorSM-tävlingen
Tävlingen började på fredagskvällen på Åresjön med en publiksträcka efter huvudstart på Åre Torg med Radiokommentator

Sju sträckor innehöll rallyt och skulle vara väldigt blandad vägkaraktär och höjdskillnader. Tre sträckor på fredagen och resterande på lördagen.

Fredagens sträckor gick bra, hittade ett bra tempo.
Lördagens sträckor gick ännu bättre, lite högre tempo successivt lägg vi körde även upp oss några placeringar , men på näst sista sträckan blir vi hindrade på grund av att framförvarande bil kört av vägen och vi tappar cirka 1 och en halv minut. Alltså tappade vi någon/några total placeringar i tävlingen.

Sista sträckan SS7 var den sträckan som gick allra bäst, väldigt hög och bestämd attack. Troligen den bästa sträckan vi kört med polon.

Efter rallyt slut står vi som segrare och placeringar i:
1a i Otrimmat 2wd 0-1600cc
1a i Otrimmat 2wd 0-1600cc JSM
8a i Otrimmat 2wd totalt
7a i Junior SM totalt
46a av 80 totalt i tävlingen

Mycket givande tävling för oss, då vi även känner av våran tempoökning sedan Svenska Rallyt.
Helt enkelt en kanon tävling för våran del

Men nu blickar vi framåt mot vårsäsongen och gruset och första Smålands DM tävlingen är i Älmhult den 22/4 och vi ska försöka åka så mycket grus innan som möjligt för att vara förberedda.

Följ oss på hemsidan för mera info!
Scholandermotorsport.se
11-03-13 Ramona & Miriam 5:a i SM i Fäviken
Ramona och Miriam bokstavligen flög fram i de jämtländska rallyskogarna när andra deltävlingen i Rally-SM avgjordes i Fäviken Winter Rally. Efter en sekundstrid från start till mål, slutade de på en 5:e plats i Gr.N och 6:a totalt. Vann klassen gjorde Pontus Tidemand i sin S2000-Fiesta, följd av Jimmy Joge, Patrik Johansson, Joakim Nyman och Ramona-Miriam. Det skiljde bara 45 sekunder mellan 2:a till 6:e plats under det 15 mil långa rallyt, och det var en tuff kamp framför allt mellan Johansson, Nyman och Ramona-Miriam.
Tjejerna inledde rally starkt under fredagens mörkersträckor och låg på 4:e plats inför dag 2, 13 sekunder före Nyman. Nyman gjorde dock en imponerande klättring under lördagen och gick förbi Ramona och Miriam, som alltså hamnade på en 5:e plats i Gr.N 4WD. Deras tid stod sig även mycket bra bland Gr.A-bilarna, och det var enbart Eddie Hörbing som var före med sin Ford Focus WRC – vilket resulterade i en fin 6:e plats totalt.
- Vi är jättenöjda med helgen, trots att det givetvis kändes lite surt att tappa en placering under lördagen. Att vara med i topp 5 i detta mycket starka startfält, och att under hela rallyt vara med i täta sekundfighter var riktigt kul och spännande. Vi har utvecklats väldigt mycket de senaste tävlingarna, och detta är vår bästa körning hittills. Vägarna var roliga men luriga och tekniskt krävande. Tack vare att vi lärt oss få till riktigt bra och tillförlitliga noter, nyttig körträning, samt har mekaniker som håller bilen i topptrim – kan vi ta med oss värdefulla SM-poäng tills nästa tävling och vi ser verkligen fram emot resten av säsongen, säger Ramona och Miriam med ett stort leende.
11-03-13 Tobias Bergetorp tog tre pallplatser
Nu har årets andra deltävling i rally-SM avverkats. Det slutade med en tredjeplats i SM och Topdriver, samt en andraplats i junior SM. Efter att ha legat på en andra plats efter första dagen och sedan fallit ned till fjärdeplats så slutade helgen med tre pallplatser.
- Det har varit en tuff helg. Vi har för första gången provat att skriva egna noter och det har varit lite upp och ner, så vi är supernöjda med resultatet berättar Tobias. I sammandraget ligger Tobias tvåa i SM och delad tvåa i Junior SM.- Nu är det slut på vintertävlingarna för teamets del och nu väntar genomgång av bilen inför sommarsäsongen säger Tobias.

11-03-13 "Nya Team Bilia" med båda bilarna på pallen
Robert Eriksson och Tobias Bergetorp - båda Renault Clio - blev i helgen tvåa respektive trea i årets andra SM-deltävling i Fäviken Winter Rally.
- "Det var en spännande tävling med många bra chaufförer och 17 startande i klassen grupp N < 2000cc" säger teamchef Göran Tyrbjörn.

Rallyt kördes under två dagar, där fredagens etapp gick på kvällen:
- "Att köra i mörker är det inte alla som har rutin till och det visade sig också på tiderna" fortsätter Göran "Båda bilarna gick utan problem, vilket var glädjande".

Vann klassen gjorde Robin Friberg som också är en rallytalang och leder Junior-SM före Tobias Bergetorp.
- "Kul med så många och bra startande i lilla grupp-N klassen. Nu väntar sommaren och grus, så då får vi se hur SM-tabellen kommer att se ut" avslutar Göran.
www.teambilia.se/

11-03-13 Pontus Tidemand vann årets andra SM-tävling i rally
Svenska Rallyt var en stor succé för 20-åriga Pontus Tidemand från Charlottenberg, en succé som han överträffade i helgens Fäviken Winter Rally. Pontus vann både tävlingen totalt och klassen med stor marginal.

Årets andra SM-deltävling i rally kördes i trakterna runt Åre i Jämtland och succé-junioren från Svenska Rallyt inledde med att vara med i toppen redan på fredagens sträckor i den av Henning Solberg inlånande Ford Fiesta S2000´n.

Pontus var totaltvåa på både första och andra sträckan efter Patrik Sandell som körde en Skoda Fabia WRC, men på tredje sträckan så fick Sandell tekniska problem och Mats Jonsson åkte av vägen.
-” Visst var jag nöjd att gå upp i ledning totalt efter fredagens sträckor men jag led med Jonsson och Sandell. Hade varit kul att kriga med dem hela helgen, säger Pontus."

På lördagen skulle avslutande fyra sträckor köras och Pontus gick ut sten hårt direkt och vann första sträckan med 8,4 sekunder tillgodo till totaltvåan Eddie Hörbing som körde en Ford Focus WRC 09
- ”Jag försökte sätta bra sträcktider hela dagen och allt har funkat kanon, berättar Pontus.”

Inför den avslutande sträckan på Lördagen hade Pontus en komfortabel ledning på 55,8 sekunder till totaltvåan Eddie Hörbing och 2,5 minut till tvåan i klassen som var Jimmy Joge. På den sista sträckan så hade Pontus näst snabbaste tiden och kunde gå över målrampen som totalsegrare och segrare i klassen.
-” Jag rankar denna segern högt i min karriär och det känns som jag verkligen fått mitt stora genombrott. Nu siktar vi vidare mot att få till ett par VM-tävlingar senare under säsongen och att fortsätta SM-säsongen med lika bra resultat, berättar en nöjd Pontus.”

Resultat.
Rally-SM, Fäviken Winter Rally, 11-12 mars 2011.
1) Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000, 1.14.52,1
2) Eddie Hörbing, Laxå MK, Ford Focus WRC, + 42,4 sek
3) Jimmy Joge, SMK Motala, Mitsubishi Lancer Evo X, + 3.20,1 min
4) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishis Lancer Evo IX, + 3.41,8 min
5) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer Evo X, + 3.43,1 min
11-03-13 Fäviken Winter Rally avslutat för Team Mattias och Marcus, Sveriges Yngsta Rallyteam
Den andra deltävlingen i årets Rally-SM avslutades under lördagen i trakterna av Åre. Mattias Adielsson från Göteborg hade en tungstart på tävlingen.
- På fredagens sista sträcka kom vi för fort in i en sväng och bilen fastnade hårt i snön, säger Mattias Adielsson.

Teamet kunde starta om på lördagen men alldeles för långt efter konkurrenterna. Under lördagens sträckor har de kämpa på för att försöka rädda så många poäng som möjligt i SM.
- Vi har fullföljt tävlingen och är i det stora nöjda med att få med SM-poäng hem. Nu glömmer vi vintern och ser fram mot sommartävlingarna, avslutar Mattias Adielsson.

Nästa uppgift för Team Mattias och Marcus blir mässan på Elima i Jönköping under påsken. Då finns det möjlighet att träffa Mattias och Marcus samt att på nära håll se deras bil.

Följ Team Mattias och Marcus, Sveriges yngsta rallyteam på hemsidan www.adielssonmotorsport.com.

11-03-12 Göransson avslutar fantastisk vintersatsning!
Richard Göranssons vinterrallysäsong är avslutad. Den fyrfaldige STCC-mästaren avslutade sin vintersatsning i Fäviken utanför Åre i helgen. Det blev ett snöpligt avslut på en framgångsrik vinterrallysatsning för Göransson som bröt med en trasig oljekylare redan på fredagens tredje specialsträcka.
– Det blev inte den avslutningen jag hade tänkt mig på vintersatsningen men det här är sådant som kan hända. Jag såg fram emot att mäta mig med Sverigeeliten i mitt sista rally för vintern och vi hade precis kommit igång när det här hände.

Tillsammans med kartläsaren Anders Fredriksson låg de bra till efter de första två specialsträckorna trots en försiktig start. På den 2,7 mil långa avslutande sträckan för dagen började det riktigt bra.
– Det tar lite tid för mig att komma igång eftersom jag fortfarande är ny i det här men jag tyckte jag gjorde mitt livs sträcka på tredje specialsträckan innan det här inträffade. Självklart är jag lite besviken, vi hann aldrig riktigt få en värdemätare.

Nu riktas fokus mot årets STCC-säsong där testerna drar igång om bara ett par veckor. Med en lyckad rallysatsning i ryggen toppad med andraplatsen i Svenska Rallyt är Göransson riktigt uppvärmd inför racingsäsongen. Han utesluter inte heller nya rallyinhopp.
– Den här satsningen har varit helt galet rolig. Jag vill tacka alla som har gjort det möjligt, det har överträffat alla förväntningar vi har haft och det finns många att tacka. Vi vet att farten finns där och det vill jag gärna bygga vidare på, jag har fått blodad tand och visst sneglar jag redan på nästa vinter. Men nu väntar min STCC-bil, det är bara ett par veckor kvar till de första testerna och förberedelserna för att försvara mitt STCC-guld, avslutar Richard Göransson.

Resultat Richard Göransson Winter Rally 2011
Rikspokalen – Fyra totalt och klasseger. Richard Göransson/Jörgen Carlsson
Munkforsrundan – Sjua totalt, fyra i klassen. Richard Göransson/Jörgen Carlsson
Finnskogsvalsen – Tvåa totalt, klasseger. Richard Göransson/Anders Fredriksson
Bergslagsrallyt – DNF. Richard Göransson/Anders Fredriksson
Svenska Rallyt, VM – Tvåa totalt i klassen. Richard Göransson/Anders Fredriksson
Fäviken Winter Rallyt – DNF. Richard Göransson/Anders Fredriksson

Mer info på www.richardgoransson.com

11-03-12 Ingen omstart för Sandell och Parmander
Tyvärr blir det ingen omstart för Sandell i Fäviken:
- "Växellådan har gått sönder. Det känns jättetråkigt, speciellt för att det var så otroligt roligt och jag verkligen ville visa hemmapubliken vad vi kan" säger en besviken Patrik.

WRC-bilen kommer dock att finnas på Fäviken hela dagen för uppvisning:
- "Vi bjuder också sponsorer och deras kunder på fika" avlutar Patrik.

11-03-12 Patrik Sandell bröt
- "Vi ledde strot efter två sträckor, nu står vi på SS3" rapporterade Patrik Sandell.
- "Växellådan har låst sig, vi får inte i några växlar. Nu får servicekillarna ta en titt om vi kan reparera och starta om under lördagen. Chanserna på seger är borta, men vi vill bjuda på show. Och det är ju så kul att köra bil på hemmaplan" avslutar han.

11-03-12 Snön stoppade sveriges yngsta rallyteam
Det blev en tung första dag för i Rally SM för Mattias Adielsson från Göteborg. Efter de två första sträckorna låg Team Mattias och Marcus på elfte plats i sin klass och körningen stämde perfekt.
- Det var inte så lätt på de första två sträckorna, fästet var inte det bästa och vi hade svårt att få dubbarna att fästa i isen, säger Mattias Adielsson.

Den tredje sträckan var hela 27 kilometer lång och på den kom de för fort in i en vänster sväng.
- Vi kom för fort in i svängen och försökte ta stöd mot snövallen, men denna gång fastnade vi i den istället för att få hjälp av snön och tackar alla som hjälpte oss upp på vägen igen, säger kartläsaren Marcus Sundh.

Nu blir fokuset under lördagens etapp att göra bra sträcktider och framför allt att komma i mål.

Följ Team Mattias och Marcus, Sveriges yngsta rallyteam på hemsidan www.adielssonmotorsport.com där vi kommer att blogga mer under morgondagen.

11-03-11 Pontus Tidemand leder Fäviken Winter Rally totalt efter första dagen
Efter tre körda sträckor på fredagskvällen så har Pontus Tidemand ännu en gång bevisat sin snabbhet, han leder årets andra SM-deltävling totalt.

Första sträckan kördes på isen vid Åre och Pontus tillsammans med kartläsaren Jörgen Nordhagen fick en bra start på tävlingen med en andra tid som var delad med Mats Jonsson. Snabbast med 4,1 sekunder var Patrik Sandell som kör en Skoda Fabia WRC.
- " Fick bra start på tävlingen tycker jag, det var en kul och krokig sträcka, berättar Pontus"

Nästa sträcka som skulle köras var 20km lång och Pontus fortsatte i sitt höga tempo med sin Ford Fiesta S2000. Han satte ännu en andra tid efter Sandell totalt och slog Jonsson med 9,4 sekunder . Till klass-tvåan Jimmy Joge skiljde det 28 sekunder på sträckan.
- " Det är grymt häftig sträcka men jag tappa lite tid mot Sandell här inne, för det gick ett par minuter på varvstoppet då bilen "bara" gör 169 km/h , säger Pontus med skratt

Sista långa sträckan (27km) för kvällen blev utslagsgivande då både Sandell och Jonsson drabbades av trubbel. Jonsson som gjorde nått så ovanligt som att åka av och blev kvar i skogen och skotta snö. Sandell drabbades av tekniska problem.
-" Jag leder nu totalt och är hur nöjd som helst även fall jag lider med Jonsson och Sandell. Hade varit kul att kriga med dem hela helgen, säger Pontus"

Imorgon Lördag körs återstående 4 sträckor innan man går i mål vid 16-tiden.

Resultat Fäviken Winter Rally, efter tre av sju körda sträckor:
1. Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000 31 min 18,6s
2. Eddie Hörbing, Laxå MK, Ford Focus WRC 09 + 48,8 s
3. Jimmy Joge, SMK Motala, Mitsubishi Lancer Evo X + 1min 12,4s
www.ptm-racing.se

11-03-10 Göransson informerar inför Fäviken Winter rally
I helgen körs årets andra SM-rally och det i Fäviken/Åre. Redan under fredagen startar rallyt med tre sträckor i mörker, varav den första på Åresjön. Första start är kl 18.00 och målgång i Fäviken på lördag kl 16.00. Ni kan förutom via Richards hemsida www.richardgoransson.com följa rallyt från nedanstående länkar med bla RALLY RADIO och RESULTATSERVICE. Även vår FACEBOOK CHATT i på hemsidan kommer vars aktiv. Hemsidan kommer uppdateras löpande under Rallyt med nyheter och resultat. I morgon fredag börjar rekogniseringen av alla sträckor innan rallyt startar.

TIDSPROGRAM
Fredag 11 Mars
18.00, Första Start, Torget Åre
18.18, SS1, Freestyle 2,20km
18.53, SS2 Tjärntorpet 20,13km
20.26, SS3 Håckren1 27,53km

Lördag 12 Mars
09.23, SS4 Håckren2 27,53km
10.07, SS5 Sällsjö 9,30km
12.03, SS6 Bonäshamn 10,42km
15.31, SS7 Fäviken 23,79km

LÄNKAR
Officiell Resultatsida, www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?tavling=468
Officiell hemsida Rally-SM med bla Rallyradio och nyheter, www.rallysweden.com/sm
Rally Radio Fäviken Winter Rally, www.onefm.se/
Startlista, vi har startnummer 24, www.raceconsulting.com/Favikeentry.pdf
Arrangörens officiella hemsida, www.vmtjamtland.com
Officiell tidsplan, www.raceconsulting.com/Noteriet/kalltid.pdf

11-03-10 Sandell taggad för SM på hemmaplan
Patrik Sandell och Staffan Parmander gör i helgen ett gästspel i Rally SM, då Fäviken Winter Rally för första gången går av stapeln. Kl 18.00 på fredag kväll ger de sig ut som första bil vid starten på torget i Åre. Sedan tar sig bilarna norrut mot Fäviken vid Kallsjön, där rallyt avslutas under lördagen.
- Det ska tydligen bli riktigt bra vintervägar enligt vad vi fått höra. Och idén att samköra SM-tävlingen med en skotercrosstävling och vintermässan på Fäviken är briljant. Det kan bli hur bra som helst, säger Patrik Sandell.

Patrik och hans codriver Staffan Parmander tävlar normalt för Skoda och Red Bull i en Skoda Fabia Super 2000. Men till helgen är de anmälda i WRC-klassen och kommer till start i en Skoda Fabia WRC. Under torsdagen genomförde de ett test med bilen.
- Vi har en del småsaker kvar att fixa med bilen men överlag känns det kanon. Den påminner lite om Super 2000-bilen i chassit, men här har jag också turbon som hjälper till. Så det är en riktigt potent bil, och ruskigt kul att köra, säger Patrik Sandell.

Testet genomfördes naturligtvis i Kall, på Staffan Parmanders hemmavägar, där så många VM-stjärnor vintertestat under senare år, under Staffans överinseende.
- Det blir lite speciellt att köra en tävling som så bokstavligen är på hemmaplan. Jag har kört många rallyn i min karriär, men aldrig så här utan för dörren tror jag, säger Staffan Parmander.

Tidplan för Fäviken Winter Rally
Fredag 11 mars
18.00 Första bil startar från torget i Åre
21.40 Slutservice efter tre körda sträckor

Lördag 12 mars
09.20 Start första sträckan lördagens etapp
16.00 Första bil går över målrampen i Fäviken
11-03-10 Pontus Tidemand(20) ser fram emot Rally Fäviken i helgen
Imorgon fredag så startar deltävling två i Rally-SM, starten och första sträckan är lokaliserad i Åre och Pontus ser fram emot att köra en tävling till med den Ford Fiesta S2000 han körde i Svenska Rallyt
- ” Jag är väldigt glad att få köra en till tävling med bilen och hoppas kunna upprepa den succé vi gjorde i Svenska Rallyt , säger Pontus som ohotad vann klassen i SM-premiären i Värmland.”

Tävlingen körs i trakterna runt Åre i Jämtland och själva tävlingscentrat är i byn Fäviken. På fredag kväll kommer det att köras tre sträckor i mörkret på fjällvägarna och på Lördag så fortsätter tävlingen med ytterligare fyra sträckor i den kuperade Jämtländska naturen. Totalt så Skall det köras 125 km specialsträckor.

Klassen Otrimmat 4WD har 19 anmälda ekipage och det kommer att bli stenhårt om segern tror Pontus.
- ”Självklart så satsar jag på klassvinst, men i helgen blir det nog svårt att kriga om totalsegern i tävlingen då Patrik Sandell kommer köra en Skoda Fabia WRC, berättar Pontus.

Vi kommer följa Pontus under helgen på www.ptm-racing.se
Liveresultat: http://www.raceconsulting.com/rally/resultat/index.jsp?year=2011
Rallyradio: http://www.onefm.se/

Tidplan Rally Fäviken
Fredag 11 Mars
18.00 Första bil startar från torget i Åre
21.40 Slutservice efter tre körda sträckor

Lördag 12 Mars
09.20 Start första sträckan Lördagens etapp
16.00 Första bil går över målrampen i Fäviken

11-03-10 I morgon startar Rally-SM för Team Mattias och Marcus, Sveriges yngsta rallyteam
I morgon klockan 18.00 startar den andra deltävlingen i Rally SM för föraren Mattias Adielsson och kartläsaren Marcus Sundh från Liatorp. Teamet befinner sig nu i Åre och förbereder sig inför starten imorgon. Mattias och Marcus kommer under fredagen att träna sträckorna..
- Vi tror att det är knixiga vägar. Spätt, hopp och svängar i varandra, det gäller att verkligen vara uppmärksamma på reken så vi inte missar något, säger Marcus Sundh.

Team Mattias och Marcus har startnummer 50 och i sin klass har de 27 konkurrenter.
Tidsschema fredag. (första bil, Team Mattias och Marcus + 50 minuter)

SS 1 - 18.15
SS 2 - 18.53
SS 3 - 20.26

Tidschema lördag (första bil)
SS 4 - 09.23
SS 5 - 10.07
SS 6 - 12.03
SS 7 - 15.31
Följ Team Mattias och Marcus, Sveriges yngsta rallyteam på hemsidan www.adielssonmotorsport.com där vi kommer att blogga under tävlingen.

11-03-10 Spännande helg väntar för Thelaus
- "Äntligen dags för tävling, vi kommer med stor revansch lust efter punkteringen i Rally Sweden, säger Andreas"
Rally SM drar vidare till Åre för årets andra deltävling. Totalt är det sju sträckor på ca 12mil som ska köras under fredag och lördag.

I Rally Sweden visade Andreas och Thomas Waldenström bra form med topptider hela helgen men med stolpe ut i form av punktering blev det bara en blygsam åttonde plats.
- "Vi är väl förbereda och kör för seger, det kommer bli stenhårt i klassen med säkert tre fyra förare till som kan ta segern, avslutar Andreas."

www.athelaus.se

11-03-09 Landskamp mellan Sverige och Norge i Topdriver
Det är dags för Fäviken Winter Rally och detta innebär att det är dags för andra deltävlingen i Topdriver 2011. Första deltävlingen kördes helgen den 25 – 26 februari i Kongsvinger och där segrade Petter Kristiansen. Petters är definitivt en av aspiranterna på totalsegern i år men det finns flera som har samma tankar. Tobias Bergetorp som nu har hemmatävling visade med sin andraplats i Rally Sweden att han har kapacitet till att vinna. Det är sex topdriver team på startlinjen denna helg varav tre från Norge och tre från Sverige. Två av teamen är nya för i år, Linus Hohansson från Lycksele och Stig Rune Skjærmoen från Jømna, Norge.

Landskamp
Nytt för denna tävling är ett specialpris som går till bästa nation, d.v.s. det land som erhåller högst poäng totalt.

Hur förarnas ser på sina chanser inför Rally Winter Fäviken samt oddsen inför landskampen får Ni höra när Ni kommer till vår presskonferens på fredag den 11:e mars

Deltar gör bl.a. följande:
Tobias Bergetorp
Anton Eriksson
Linus Johansson
Petter Kristiansen
Steve Røkland
Stig Rune Skjærmoen

11-03-09 KJmotorsport åker mot Åre och Fäviken Winter rally
Till helgen är det dags för årets andra SM tävling och denna gång beger sig teamet till Jämtland för att köra Fäviken Winter Rally. Tävlingen har lockat stort startfält på hela 87 ekipage. I klassen otrimmat 4wd som teamet tävlar i kommer 19 bilar till start så konkurrenssen är stenhård.

Efter motgångarna i Rally Sweden är teamet laddade och förväntansfulla inför helgens uppgift.
-Vi har gått igenom bilen grundligt och rättat till det som gick sönder i Rally Sweden berättar Kristian. Vi har hunnit med ett test på en sjöis för några veckor sedan och vi åker upp redan under onsdagen för att kunna testa ordentligt och prova lite olika inställningar på torsdagen. Allt för att komma så väl förberedda som möjligt till tävlingen.
Tävlingen består av 7 sträckor som sammanlagt mäter ca 125km. Tävlingen startar fredag eftermiddag med ca 51 km sträckor. Resterande körs på lördagen. Räkna med att extraljusen kommer behöva användas!

Ni kan följa oss under helgen på www.kjmotorsport.se

11-03-09 Tobias Bergetorp redo för Fäviken Winter Rally
Nu är det dags för andra deltävlingen i årets rally-SM . Tävling avgörs under Fäviken Winter Weekend 11-12 mars då det körs både rally och snöskotercross.
- Sista tävlingen vi körde var Rally Sweden i början på februari, så nu är vi verkligen laddade för ett nytt race. Nu i veckan har vi gjort ett sista test för att se att allt fungerar. Det känns spännande att få köra på hemmaplan. Då vägarna är nya även för oss så har vi väl inga större fördelar gentemot de andra berättar Tobias
- Efter Rally Sweden ligger vi på en andra plats både i SM och Junior SM. Vi ska göra allt vi kan för att försvara den placeringen och samtidigt ha riktigt kul avslutar Tobias.
Fäviken Winter Rally startar på fredag 18.00 på Åre Torg. Under fredagen körs tre sträckor med beräknad målgång klockan 22.00. På lördagen startar tävlingen klockan 09.00 och körs fyra specialsträckor. Målgången beräknas ske ungefär kl 15.15 i Fäviken.

Följ oss i helgen via vår blogg på hemsidan www.tobiasbergetorp.se

11-03-09 Andra deltävlingen i Rally-SM för Pelle Sääv från Linköping
- Full attack från första metern, så förklarar Pelle Sääv taktiken inför Fäviken Winter Rally som avgörs i Åre.

På fredag den 11 mars startar årets andra deltävling i Rally-SM. Pelle Sääv från Linköping kommer till start med målsättningen att få med sig så mycket SM-poäng hem som möjligt. Rally Sweden var den första deltävlingen i SM men den gick inte riktigt som det var tänkt.
- Vi fastnade i en snövall redan på den andra sträckan och motorrummet blev snöfyllt. Tyvärr gjorde detta att vi efter tredje sträckan fick problem med motorn och var tvungna att bryta. Vi kunde starta om på lördagen men vi fick tyvärr inte med oss några SM-poäng hem, säger Pelle Sääv.

Efter Rally Sweden har teamet genomfört ett test och en även deltagit i en tävling. Nya fjädrar har provats ut och resultatet har varit mycket bra.
- Vi åkte Gestrikekannan i Järbo förra lördagen. Bilen gick mycket bra och vi var tvåa i tävlingen endast slagen av en WRC bil. Det var bra att åka en tävling i lördags, nu känner jag att tempot finns kvar och att vi kommer väl förberedda, säger Pelle Sääv.

Fäviken Winter Rally startar på fredag kväll och första sträckan körs på Åresjön. Därefter följer två sträckor i skogen innan bilarna når nattuppehållet i Järpen. På lördagen fortsätter rallyt med fyra sträckor innan målgången sker på eftermiddagen.

Vi kommer att blogga och sända live från serviceplatsen under tävlingen, ni följer NH Super 2000 på hemsidan. www.nhsuper2000.se

11-03-08 Pallen eller vallen för Göransson i helgens Rally SM
Richard Göransson avslutar i helgen sin vinterrallysatsning med att köra SM-deltävlingen i Fäviken utanför Åre. Den fyrfaldige STCC-mästaren spänner bågen högt inför sin kraftmätning med den svenska rallyeliten.
- Det blir pallen eller vallen! Efter andraplatsen i Svenska Rallyt är det ingen idé att hålla igen utan det blir full laddning. Jag är riktigt åksugen och längtar efter att utmana SM-eliten på deras hemmaplan.

Det här är Richard Göranssons sista rally innan han vrider fokus till racingen och förberedelserna inför årets stenhårda STCC-säsong, där han för fjärde gången inleder som regerande mästare.
- Den har varit en fantastisk rallysatsning under vintern. Den har motiverat mig rejält för årets racingsäsong. Det sista rallyt i vintern är också startskottet för min STCC-säsong och jag kommer inte att hålla igen i helgen, lovar Richard Göransson.

Fäviken Winter Rally är årets andra SM-deltävling och körs i Fäviken utanför Åre över två dagar, fredag och lördag, med huvuddelen av sträckorna på lördagen. Starten går på torget i Åre kl 18.00 på fredag. Rallyt är 300 km långt varav 125 km specialsträckor. Richard Göransson kommer att komma till start i en Mitsubishi Lancer Evolution X anmäld av Eljas Motorsport och med Anders Fredriksson som kartläsare.

Mer info på www.richardgoransson.com

11-03-07 Start i Rally-SM för Team Mattias och Marcus, Sveriges yngsta rallyteam
Fredagen den 11 mars startar den andra deltävlingen i årets Rally-SM, Fäviken Winter Rally. Rallyt startar från torget i Åre på kvällen och den första sträckan avgörs sedan på Åresjön. Föraren Mattias
Adielsson från Göteborg och kartläsaren Marcus Sundh från Liatorp kommer på fredagen att köra tre specialsträckor som utgör tävlingens första etapp. På lördagen avslutas rallyt med ytterligare fyra
specialsträckor.
- Det här kommer att bli en riktigt tuff tävling. Vi ska försöka hitta ett tempo som passar oss. Jag tror att det kommer att hända mycket under de här två dagarna, så det gäller att vara med ända till
målet, säger Mattias Adielsson.

Den första deltävlingen i Rally-SM, Rally Sweden, fick Team Mattias och Marcus bryta två sträckor från mål. De har sedan åkt en tävling i Grängesberg som uppladdning inför Fäviken Winter Rally.
- Vi åkte tävlingen Dan Anderssons Minne veckan efter Rally Sweden. Det var skönt att få köra av sig lite där och vi åkte helt utan press. Vi kom på 15:e plats totalt, men det var inte resultatet som
var det viktiga utan att få några nyttiga mil i bilen, säger Mattias Adielsson.

Tidplan Fäviken Winter Rally
Fredag 11 mars:
18.00 Första start Torget i Åre.
22:43 Första bil till nattuppehållet

Lördag 12 mars:
09:20 Start på lördagens första sträcka
16:00 Första bil når slutmålet

Följ Team Mattias och Marcus, Sveriges yngsta rallyteam på hemsidan www.adielssonmotorsport.com där vi kommer att blogga under hela veckan.

11-03-06 Rally Radio Fäviken Winter Rally
Rallyradion under Fäviken Winter Rally kommer att sändas på One FM i etern och på webben www.onefm.se

11-03-04 Liten rapport inför Rally-SM i Fäviken
Då var det äntligen dags för tävling nr. 2 i Rally SM för Lundberg RallySport.

Tävlingen har sitt centrum i Fäviken, en liten ort på baksidan av Åreskutan. Första start är 18.00 den 11 mars på Åre torg. Dag ett innefattar 3 sträckor i mörker. Resterande 4 sträckor körs på lördagen, med målgång i Fäviken. Bilen har fått sig en rejäl genomgång efter Rally Sweden av våra mekaniker. Vi ligger 5:a i SM just nu, med sikte på att ligga på 3:e plats efter Fäviken . Daniel och jag vet vad som krävs för detta och vi är laddade till 100 %.
Rapport kommer efter tävlingen.
Christer Carlsson, CoDriver

11-03-03 90-vallen till Fäviken Winter Rally är sprängd
Nu har 90-vallen till årets andra deltävling i rally-SM, Fäviken Winter Rally sprängts. Som den 90:e föraren i anmälningslistan har Östersundsjunioren Filip Carlsson skrivet in i tävlingen. Filip kommer till start i en för honom ny bil och delvis även “ny” klass då han kommer att köra trimmat 2WD. Dock har östersundaren kört trimmat 2WD vid ett par tillfällen tidigare, men då i en otrimmad ekonomi Golf.

Nästa helg är det mer pulver under motorn som gäller.

www.vmtjamtland.com/
11-03-02 2 Svenska Mästare och en framtida joker!
I Autoexperten profilerade Mitsubishi EVO 10 kommer vi SM säsongen 2011 att hitta både Jocke Nyman och Jimmy Joge och båda kommer att köra under Eljasmotorsports flagg.

Jocke som vann SM 2009 blev presenterad i januari men nu är det även klart att 2010 års Svenska mästare Jimmy Joge kör för Eljasmotorsport även om han kör sin egen bil. Idén är att försöka hjälpas åt och dra nytta av overheadkostnader, mekaniker mm för att göra det både billigare och enklare för båda. Tanken är också att det är lättare att attrahera en eventuell sponsor när man kan sälja in flera bilar samtidigt.

Fredrik Eljas: - "Det känns väldigt kul att få jobba med Jimmy igen, vi har känt varandra ända sedan Jimmy blev uttagen i landslaget när jag var förbundskapten, Jimmy är en lugn och fin person men när han klivit in bakom ratten så kan det tända till rejält!"

Det ska bli mycket intressant att se dessa herrar slåss mot varandra i likadana bilar och jag tror vi kommer att få uppleva en hel del roliga fajter under årets SM säsong.

Den 3:e EVO 10an?
Den kommer som planerat att köras i Rally Fäviken av Richard Göransson som sensationellt blev 2:A i PWRC klassen i Rally Sweden nyligen, efter den tävlingen kommer Richard att fokusera helt och hållet på att ta en femte STCC titel tillsammans med Westcoast Racing. Efter Rally Fäviken kommer bilen att lämnas över till en Joker som vi presenterar i slutet på mars.
11-03-01 Rekordmånga anmälda till SM-rallyt i Fäviken!
Det ser ut att bli det största och bästa SM-rallyt som körts de senaste åren. Hela 89 ekipage är anmälda. Under flera år har startfälten legat på ca 50 startande i SM klasserna, men i år ser det ut som trenden håller på att vända. Första SM tävlingen 2011, kördes i samband med Svenska rallyt, då kom det 80 förare och nu är det alltså 89 ekipage på startlinjen.
- Ja det ser otroligt bra ut, vi hade hoppats på runt 80 anmälda men nu närmar vi oss 90, säger tävlingsledaren Sverker Jonsson. Och det finns yttrligare chans att fältet blir större, efteranmälningstiden går ut på fredag 4 mars, fortsätter Sverker.

Sträckningen av rallyt koncentreras till Fäviken med start i Åre på fredagskvällen. Sträckorna som körs har inte använts tidigare i rallysammanhang.
- Förarna kommer att få en helt ny upplevelse mot vad de är vana med här i Jämtland, karaktären på vägarna följer naturens egen karaktär, säger Sture Persson, banchef.
- Det ser riktigt fint ut, mycket is i botten och rejäla snövallar, så dom kommer inte att slita på däcken särskilt mycket, tror Sture.

Startfältet kryddas med Patrik Sandell i en inhyrd WRC Skoda, och han kommer att utmana tabellettan Mats Jonsson i den trimmade 4 WD-klassen.

www.vmtjamtland.com/

11-02-21 Göransson utmanar SM-eliten 11-12 mars
Fyrfaldige STCC-mästaren Richard Göransson tävlade mot världseliten i Svenska Rallyt och slutade på en sensationell andraplats. Nu utmanar han den svenska rallyeliten. Det tog inte många minuter efter målgången i Svenska Rallyt innan Richard Göransson och kartläsaren Anders Fredriksson bestämde sig för att möta SM-eliten under SM-rallyt i Fäviken den 11-12 mars.
- Det har varit en helt fantastiskt vinter där jag upptäckt att rally är betydligt roligare än jag någonsin kunnat ana, säger Richard. Med succén i Svenska Rallyt i ryggen kan vi inte undvika frestelsen att köra ett vinterrally till. Jag och Anders ser verkligen fram mot att åka till Åre och tävla i säsongens andra SM-rally mot den svenska eliten på deras hemmaplan. Det blir ännu en tuff och kul rallyutmaning innan jag inleder förberedelserna för att försvara mitt STCC-guld.

Richard Göransson kommer att köra den Mitsubishi Lancer Evolution X som han tävlade i Svenska Rallyt med. SM-Rallyt i Fäviken körs den 11-12 mars med start på torget i Åre och målgång i Fäviken. Rallyt inleds med en första specialsträcka på Åresjön och körs sen över 7 specialsträckor över totalt 124 km. Mer info på www.richardgoransson.com , www.vmtjamtland.com och www.rallysweden.com/sm
11-02-20 Sandell kryddar startfältet i rally-SM
Patrik Sandell och Staffan Parmander gör den nationella rallyeliten sällskap i Fäviken Winter Rally 11-12 mars. Intresset för tävlingen, som avgörs i Åre-trakten, är stort med 81 anmälda ekipage i SM-klasserna.

Anmälningslistan till Fäviken Winter Rally är munter läsning för arrangerande VMT Jämtland. Den saknar ingen av de nationella toppåkarna och innehåller dessutom en internationell stjärna – Patrik Sandell.
– Att rallysporten kommer in i Åre är stort i sig, och att det nästan är på hemmaplan för oss gör att vi verkligen vill vara med, säger Patrik Sandell, som bor i Östersund.

Tillsammans med Parmander, som har Kall som postadress, kommer Sandell till start i en Skoda Fabia WRC, som ägs av norrmannen Erik Veiby. Bilen är den senaste som Skoda Motorsport tillverkade innan de började sin satsning på Super 2000.
– Jag körde bilen i Solberg Extreme Motorshow i höstas. Den är otroligt frän att köra och helt klart potent, så vi ska nog sikta på totalsegern, säger Sandell.

Även om firma Sandell/Parmander får gälla som favoriter till segern kommer de inte att sakna motstånd. Mats Jonsson, som vann premiären Rally Sweden, kommer att finnas på plats liksom Eddie Hörbing och Pontus Tidemand. Den sistnämnde var premiärens stora överraskning när han i Henning Solbergs Ford Fiesta S2000 lyckades utmana Jonsson om segern ända in i mål.

Om Tidemand på nytt kör den pigga Fiestan eller om han kommer i sin egen Grupp N-Subaru är inte klart ännu.

Samtliga klassegrare från Rally Sweden är anmälda. Förutom ovan nämnde Mats Jonsson (Trimmat 4WD) och Pontus Tidemand (Otrimmat 4WD) kommer Martin Berglund (Trimmat 2WD), Nils Fransson (Otrimmat 2WD) och Johan Carlsson (junior-SM) till start.

Manfallet var ganska stort i Rally Sweden och för de som kammade noll måste det bli poäng i Fäviken Winter Rally om de ska ha en chans att konkurrera om SM-medaljerna vid årets slut. Bland de som laddar för revansch är bland annat fjolårets guld- och silvermedaljörer i Trimmat 2WD, Leif Peterson och Johan Holmberg.

Fäviken Winter Rally startar på torget i Åre på fredag kväll och avslutas dagen efter i Fäviken, vid Kallsjön strax norr om Åre.

Anmälningslistan – se www.raceconsulting.com
11-02-18 Sandell klar för Fäviken Winter Rally
Patrik Sandell och Staffan Parmander följer upp segern i Svenska Rallyt med ett gästspel i Rally SM. Red Bull-duon är anmäld i WRC-klassen till Fäviken Winter Rally, som går av stapeln i Åre-trakten den 11-12 mars.

Tävlingen startar på torget i Åre på fredagen och avslutas dagen efter på Fäviken vid Kallsjön strax norr om Åre. För Patrik och Staffan, som själva bor i Östersund respektive Kall blir det närmast en hemmatävling.
- Att rallysporten kommer in i Åre är stort i sig, och att det nästan är på hemmaplan för oss gör att vi verkligen vill vara med, säger Patrik Sandell.

Patrik och Staffan kommer till start i en Skoda Fabia WRC, som ägs av norrmannen Erik Veiby. Bilen är den senaste som Skoda Motorsport tillverkade innan de började med sin super 2000-satsning.
- Jag körde bilen i Solberg Extreme Motorshow i höstas. Den är otroligt frän att köra och helt klart potent, så vi ska nog sikta på totalsegern, säger Patrik Sandell.

Mer info på: www.patriksandell.com och www.favikenwinter.com
11-02-17 Tung SM-premiär för Thelaus
SM premiären, Rally Sweden blev en tung tävling för Thelaus Motorsport. Det började riktigt bra med andra tid på inledande Vargåsen slagen med 2sek. Detta trotts att Andreas och Thomas Waldenström gjorde en snurrning mitt på sträckan som kostade nästan 15sek. Även SS2 gick bra och där blev det åter igen en andra tid.
"-Vi gjorde ett däcksval som skulle gynna oss på dagens sista sträcka så att vi tappade lite tid här på Likenäs gjorde inte så mycket, berättar Andreas."

På SS3 Lövhagen började strulet. Redan efter en kilometer slår höger framhjul i ett hål i vägen och det blir genast punktering.
"- Vi är tvungna att skifta däck på sträckan och vi tappar 4,5min, berättar Andreas."
Här försvann alla chanser till topplacering och tävlingen gick nu över till att försöka rädda så många SM poäng som möjligt

Lördagens första sträcka Lesjöfors började bra men tog stopp redan efter 2km då bilen framför kört av vägen och hindrade oss att komma förbi. Vi tillsammans med åtta bilar bakom blev stående stilla på sträckan. De återstående fyra sträckorna gick bra och vi avslutade starkt med att vara snabbast på både SS7 Värmullsåsen och avslutande super specialen i Karlstad.
"-Det kändes väldigt bra att avsluta så här starkt och vi är revansch sugna som bara den och längtar tills Åre, avslutar Andreas.

Deltävling två körs mellan den 11-12 Mars i skogarna kring Åre. Thelaus Motorsport lovar att komma hungriga till tävlingen!

Teamets webbsida: www.athelaus.se
11-02-14 Tävlingsrapport Lundberg RallySport från Svenska Rallyt
Då var det äntligen dags för årets första höjdpunkt - Rally Sweden – även kallat (sedan många år) Svenska Rallyt.
Start i Hagfors fredag morgon (11/2) och målgång i Karlstad lördag kväll.
Tävlingen innehöll 8 special sträckor (ss) på totalt 13 mil. Dessa var fördelade med 3 st. på fredagen och 5 st. på lördagen.
Vid start på fredag morgon var det fullt snöoväder - på eftermiddagen klarnade det upp och blev allt kallare. Lördagen bjöd på fantastiskt vinterväder. Totalt sett ett underbart vinterrally! Nu skulle vi mäta oss mot 18 deltagare i vår klass – och totalt ca 100 SM ekipage.

SS1 Vargåsen 24.6 km
Vi hade bestämt oss för att ladda på hårt från start, vilket vi gjorde. Ungefär mitt på sträckan hann vi ikapp en konkurrent, och innan sträckan var avslutad hade vi passerat ytterligare en medtävlare. Tyvärr är det alltid så att man tappar dyrbara sekunder i samband med omkörningar – vägarna som vi kör på har begränsad framkomlighet – speciellt vad gäller två bilar i bredd!! Förutom detta så hade vi bra fart hela vägen och trots incidenterna var vi 3:a i klassen på sträckan.

SS2 LIKENÄS 20.7 KM
Efter föregående sträcka var vi varma i kläderna och på hugget. Kanske lite för optimistiska – för det blev lite mycket sladd på den här sträckan och vi kom ur rytm lite grann. Vi slutade 4:a på den här sträckan.

SS3 LOVHAUGEN 18.8 KM
Den här sträckan, som gick i Norge, var vi rädda för innan start. Vi visste att det fanns risk för att den skulle vara hoppig och till delar sönderkörd. Detta visade sig vara rätt. Sträckan var i dåligt skick och vi hade svårt att hålla bilen i rätt spår på den hoppiga vägen. Ca 1 km från mål kom vi i fatt en bil och hade tyvärr svårt att komma förbi. Sekunderna tickade och innan vi var i mål så tappade vi ytterligare sekunder.

Trots en viss otur, med tre omkörningar låg vi 4a i klassen efter fredagens sträckor. Gapet till 3:e plats var 23 sek, vilket vi skulle försöka ta tillbaka under lördagen.

SS4 LESJÖFORS 15.0 Km
Det är lördag morgon – solen skiner från en klarblå himmel. Det är -21 grader. Nu var vi taggade – och vi skulle försöka öka tempot ytterligare ett snäpp! Sträckan Gick mycket bra – det flöt på utan problem och vi tog 8 av de 23 sek vi skulle ta.
SS5 SÅGEN 14.2 KM
De första 5 km är de absolut bästa Daniel och jag har åkt ihop! Allt flöt på kanonbra, underlaget var fantastiskt. När allt gick som allra bäst så försvann motoreffekten helt. Bilen gick knappt alls, och det var inga vackra ord som vi sa i bilen vid denna tidpunkt! Det var bara att bita i det sura äpplet och puttra fram till målet. Efter målgång försökte vi hitta felet – och som tur var hittade vi det direkt. Det var en turboslang som hade lossnat. Fram med verktygsväskan och med hjälp av en mejsel så var felet fixat. Incidenten gjorde att vi tappade c:a 2 min på sträckan.

SS 6 Fredriksberg 18.1 km
Nu var det ”bara” att försöka ladda om och tänka positivt. Tyvärr sitter det i bakhuvudet vad som hänt, så körningen blir lite avvaktande. Man funderar på om turboslangen sitter kvar och det blir svårt att hålla skärpan hela tiden för oss båda.

SS 7 Värmullsåsen 15.4 km
Vi kontrollerade slangen och bestämde oss – nu drar vi på igen! Början var OK – men vi kom lite för fort in i en skarp sväng och slog i snövallen och snurrade runt på vägen. Det tog ca 25 sek att vända upp och komma i rätt körriktning igen.

SS 8 Superspecialsträckan på Karlstad Travbana 1.9 km
Här skulle vi bjuda publiken på underhållning. Sträckan sändes direkt på Viasat Motor. Vi körde två och två på travbanan – och efter ett antal härliga uppställ och långa sladdar, slutade vi med vinst i vår duell mot Hasse Gustavsson.

Summering av tävlingen:
Vi blev 5a klassen där totalt 18 deltog i SM fältet. Vi är nöjda med tävlingen och vet att vi har kapacitet att hänga med i toppen. Nu ska bilen plockas ner för en översyn inför nästa SM tävling som går i Åre i mars.

STORT TACK till våra fantastiska mekar, Martin, Tobbe och Jocke!
11-02-14 Ramona och Miriam med i SM-toppen, tills punktering
Ramona och Miriam öppnade Rally Sweden starkt. När det var en stracka kvar av fredagens etapp var tjejerna tredje snabbaste Gr.N-bil av de 25 startande, samt 4:a i klassen efter ledande Pontus Tidemand i sin S2000 Fiesta, följd av Joakim Nyman och Jimmy Joge – 2010 0ch 2009 års Svenska Mästare. Dessutom var de snabbaste EVO 9:a.
-”Trots bristande rutin på snö var vi med i toppen bland dessa grabbar, så vi var jättenöjda. Siktet var nu inställt på att ta hem en pallplats” säger Ramona och Miriam. Fredagens sista sträcka, Lövhaugen, var mycket uppkörd. Plötsligt small det till i spåret och tjejerna, tillsammans med flera andra ekipage, drabbades av punktering. Till råga på allt, dessutom dubbelpunktering. – ”När vi gick åt sidan och skulle släppa förbi bakomvarande bil, var kanten överplogad och vi satte oss fast”. Chanserna till pallplats var nu borta, men tjejerna beslöt sig för att fortsätta lördagens etapp trots 3 minuter strafftid. – ”Mycket kan hända under ett rally och vi är de sista att ge upp”, säger Ramona och Miriam.

På lördagens första sträcka slog nosen på bilen i ett parti med svallis som låg över vägen, vilket knäckte grenröret och packningen mellan grenrör och turbo gick sönder. – Turbon tappade laddtryck och motorn blev kraftlös. Det fanns ingen service mellan sträckorna, så tyvärr var vi tvungna att kasta in handduken. Tråkig avslutning, men ibland måste man ha turen på sin sida också. Detta är ju bara början av säsongen. Vi kommer igen!” Ler Ramona och Miriam.
Även i toppen bland VM-förarna

I Rally Sweden körs SM och VM-parallellt, och jämför man Ramona och Miriams tider totalt, hade de Topp 3-tider bland VM-förarna. Första sträckan var de till och med snabbast, men Ramona lägger till en brasklapp. –VM-fältet hade tuffare förhållanden på den sträckan eftersom det snöade kraftigt när de startade sträckan.

RAMONA UTSEDD TILL ”ÅRETS RALLYFÖRARE”
Ramona överraskades på Karlstad travbana med att få gå upp på scenen och ta emot den fina utmärkelsen ”Årets Rallyförare” av rallylegenden Björn Waldegård. Priset delades med den unga talangen Fredrik Åhlin. – Verkligen en stor ära att få ta emot detta pris, jag hade ingen aning om detta så jag blev jätteglad och överraskad, säger Ramona med ett stort leende.
11-02-14 Patrik Johansson/ Jeppe Johansson
Då var årets Sm-premiär avklarad. Vi åkte upp i måndags för anmälan, sen var det recce tisdag och onsdag. Vägarna var i ett mycket bra skick, bra med snö och is.

Fredagen bestod av Vargåsen, Likenäs och lovhaugen. Efter det var det dax för service och natt vila. Vi började mycket bra på Vargåsen för att göra en bom efter Colins creast. Vi åkte av, men kom upp på vägen. Tyvärr fylldes luftfiltret med snö och vi tappade effekt i motorn så vi var ca 20 sek efter täten. Nästa var Likenäs, här blev vi bromslösa när pedalen gick i botten ca 5 km från mål. Vänster broms ok hade gått sönder, så vi fick köra resten av sträckan med endast broms med handbromsen. Då det inte var någon service innan sista sträckan fick vi nypa ihop broms slangen så vi fick bromsar på tre hjul. Så ingen bra första dag för oss, men vi hade en fjärde plats i klassen när vi åkte in för service. Mekanikerna gjorde ett bra jobb och fixade ihop bilen inför lördagens sträckor.

När vi startade upp lördagens första sträcka som var Lesjöfors, fanns det bara ett läge. .Nu laddar vi allt. Sträckan gick mycket bra och vi var snabbaste Gr N bil. Så gott när det funkar. Nöjda och vidare till Sågen. Här var vi delad snabbaste Gr N bil med Joge.

Till Fredriksberg och vi fortsatte pusha så mycket vi kunde. Laddade hårt och gjorde en ny bra sträck tid, snabbaste Gr n. Här hade vi några moments, men med tur och skicklighet så gick det bra. Nu var det en riktig ss innan Super specialen på travet i Karlstad. Värmullsåsen som avslutas med ett tufft parti i slalombacken i Hagfors. Sträckan gick bra, men Joge var 1.6 sek före i mål. Så inför avslutningen på travet hade vi kört in mycket tid på täten i Gr N. Skillnaden till Nyman på tredje plats var nu ca 10 sek. så vi hade kört in 25 sek! Vi åkte igenom sträckan, men 10 sek gick inte ta in där. Vi slutade på en fjärde plats i klassen. Nu har vi bevisat att om bilen funkar är vi med i toppen.

Lördagens attack får vi ta med oss upp till Åre som är platsen för årets andra Sm tävling. Då hoppas vi på en resa utan problem och att vi står högt upp på pallen..

Topp 5 Rally Sweden
Pontus Tideman 1:20:41,1 Super 2000
Jimmy Joge 1:22:35.3 Gr N
Jocke Nyman 1:22:42,3 Gr N
Patrik Johansson 1:22:55,3 Gr N
Peder Okseter 1:24:32,1 Gr N
11-02-12 Pontus Tidemand, Rally Swedens stora sensation
Pontus Tidemand (20) från Charlottenberg vann sin klass i Svenska Rallyt och presterade sträcktider som var i klass med VM-åkarna. - Detta var mitt stora genombrott, säger Pontus Tidemand om den lyckade tävlingen

Årets första SM-deltävling i rally avgjordes i samband VM-tävlingen Rally Sweden och Pontus Tidemand kom till start med en Ford Fiesta S2000, en start som har gått i lås genom ett samarbete med Henning Solberg och evenrally. Erik Veiby och Einar Staff som driver talangutvecklings-bolaget evenrally ville ge Pontus en chans att visa upp sig i hemmatävlingen Svenska Rallyt.

Men tävlingen började inte så bra, för att på första sträckan för dagen som var Vargåsen så gjorde Pontus en fullfarts-snurrning med ett stort tidstapp.
- Jag kom fullt på femmans växel och slog i vallen, gjorde nästan 360 grader runt på vägen och tappade en hel tid innan jag kom iväg igen. Jag uppskattar att jag tappade runt 30 sekunder på det, säger Pontus

Efter missen på första sträckan var det full attack som gällde resten av dagen. Pontus tog 2 stycken raka sträcksegrar och tog in ca 35 sekunder på totalledande Mats Jonsson. Tiderna visade sig även att vara i topptider bland VM-åkarna.
- Helt otroligt ! Trodde inte det var sant. Visserligen har vi bättre fäste när vi startar senare och ett annat däck än de i VM, men att man skulle va med så där i toppen trodde aldrig, säger en nöjd Pontus.

Efter fredagens 3 körda sträckor låg Pontus på en total andra plats och hade en klassledning över 40 sekunder.

På lördagen skulle hela tävlingen avgöras på de fem specialsträckorna i gränstrakterna mellan Värmland och Dalarna, men även lördagen började i moll för Pontus.
- Det var när vi skulle köra bilen från servicen till etappmålet på fredagskvällen som vi krockade med en bil, det blev inga stora skador men framvagnsinställningen fick sig en törn så hjulen pekade lite fel, berättar Pontus

Trots problemet med framvagnen så fortsatte Pontus att imponera med att vara snabbast totalt direkt på första sträckan för dagen. Lördagen fortsatte i ett högt och stabilt tempo med sträckvinst eller andra plats på alla sträckorna.
- Inför sista sträckan på travet hade jag bara drygt 6 sekunder upp till min idol Mats Jonsson och det var kul att försöka utmana han om totalsegern i tävlingen. Men det räckte inte riktigt hela vägen, förklarar Pontus

Efter den avslutande sträckan så stod Mats Jonsson som totalsegrare med Pontus i hasorna, endast 2,8 sekunder bakom. Pontus tog dock hand om klass-segern i Otrimmat 4WD med hela 1 minut och 54 sekunder tillgodo på tvåan Jimmy Joge.
- Jag kunde bara drömma om att få göra ett sånt här resultat i Svenska Rallyt som man följt sen man var liten grabb. Nu satsar vi vidare och hoppas att vi kan fortsätta att köra SM med denna bilen och några VM-tävlingar till sommaren, säger en glad Pontus Tidemand

Information om Pontus Tidemand:
Pontus Tidemand är 20år och boende i Charlottenberg. Han började sin karriär inom Crosskart där han tog ett flertal SM och NM medaljer. Satsningen fortsatte sedan i racing där han bland annat vann ett JTCC-lopp. Vintern 2008/2009 påbörjade Pontus en satsning på världstoppen i rally . 2009 blev Pontus tvåa i Subaru Cup i rally och 2010 vann han cupen.
Snabba fakta:
Namn: Pontus Tidemand
Ålder: 20 år
Bor: Charlottenberg
Sysselsättning: Rallysatsningen och egen firma.
Utbildning: Fordontekniskt Program
Hobby: Allt med motor.
Äter: Pasta och Husmanskost
Dricker: Mjölk
Pontus Hemsida: www.ptm-racing.se

11-02-12 Tobias Bergetorp 2:a i Rally Sweden
Tobias och kartläsaren Mikael Salomonsson körde i helgens första SM-deltävling hem en 2:a plats både i Stora SM och i Junior-SM. Rallyt inleddes med snöstorm och mycket svåra förhållanden, men avslutades i strålande sol. Tobias och Mikael svarade för en mycket stabil körning med topp fem placeringar alla sträckor.
-Det känns verkligen bra, vi har hållit oss till våran plan och kört på i vårt tempo. En sån här bra inledning på SM-säsongen var vad vi önskade, nu har vi fått det. Att nu få fortsätta med nästa SM-deltävling på hemmaplan i Fäviken känns riktigt inspirerande.säger Tobias

11-02-12 Rally Sweden tog slut på tre hjul
Efter gårdagens bromsproblem började lördagen på ett mycket lovande sätt för Mattias Adielsson och Marcus Sundh. Tyvärr tog det dock ett slut strax innan målet på tredje special sträckan för dagen.
- Mot slutet av Fredriksbergssträckan tappade vi ett bakhjul och fick den sista biten på endast tre hjul. Det var mycket tråkigt att vi var tvungna att bryta tävlingen. Vi hade hittat ett bra tempo som var mycket högre än gårdagens säger Mattias Adielsson

Nästa stora uppgift är i mitten av mars, då nästa deltävling i Rally-SM avgörs i Åre.
- Vi ska försöka åka en test eller tävling innan nästa SM-deltävling för att hålla farten uppe säger Mattias Adielsson

Följ Team Mattias och Marcus, Sveriges yngsta rallyteam på hemsidan www.adielssonmotorsport.com
11-02-11 Tobias Bergetorp har pallchans i Rally Sweden
Efter första dagen i helgens Rally Sweden så ligger Tobias på en 4:e plats i SM och på en 2:a plats i Junior-SM. När rallyt inleddes var det full snöstorm i Hagfors. Vilket gav ett svårkört underlag, där många hade problem. Tobias har inte tagit några stora risker utan kört med marginal och det har fungerat bra.

I morgon väntar 4:a specialsträckor på cirka 65 kilometer. - Det har varit svårtkört, särskilt sträcka 3 som även gick in i Norge. Nu laddar vi för morgondagen. Vi har 13 sekunder upp till pallen i SM och det ska vi ta i morgon säger en laddad Tobias.
11-02-11 Pontus Tidemand chock-öppnade första dagen i Svenska Rallyt
Efter första dagens sträckor, så har Pontus en rejäl ledning i Otrimmat 4WD i SM-premiären. Men dagen började inte så bra, för att på första sträckan för dagen som var Vargåsen så gjorde Pontus en fullfarts-snurrning med ett stort tidstapp.
- Jag kom fullt på femmans växel och slog i vallen, gjorde nästan 360 grader runt på vägen och tappade en hel tid innan jag kom iväg igen. Jag uppskattar att jag tappade runt 30 sekunder på det, säger Pontus

Men på nästa sträcka som var Likenäs så visade Pontus att han kan hantera S2000-Fiestan på bästa sätt.
Snabbaste bil totalt i SM-tävlingen och tredje tid bland alla VM-bilarna, endast Östberg och PG framför.
- Helt otroligt ! Trodde inte det var sant. Visserligen har vi bättre fäste och ett annat däck än de i VM, men att man skulle va med så där i toppen trodde aldrig, säger en nöjd Pontus

Bland SM-åkarna var det Mats Jonsson som var närmaste bakom, som tappade 16,6 sekunder mot Pontus och klasstvåa bakom Pontus var Jimmy Joge som var 33,1 sekunder bakom.

Sträcka tre och sista sträckan för dagen var Lövhaugen.
Här gick det också fort för Pontus och han tog en klar sträckvinst bland SM-åkarna med 15.5 sekunder tillgodo på Eddie Höbring i en Ford Focus WRC . Även här hävdade sig Pontus bra i VM-fältet och hade endast VM-rallyts ledare Mads Östberg före sig.

I sammandraget efter första dagen så leder Pontus klassen med 41,5 sekunder för Jocke Nyman och ligger två i totalställning, endast 13,4 sekunder bakom Mats Jonsson.
- Skall jag summera dagen så är jag jättenöjd. Snurrningen på första sträckan var onödig men annars har det gått otroligt bra. Nu gäller det att hålla i imorgon när det skall köras 5 sträckor till och försöka försvara ledningen i klassen och försöka jaga mig förbi Jonsson i totalen, säger en hungring Pontus Tidemand

Resultat dag 1 :
1 Mats Jonsson Trimmat 4WD Ford Escort WRC 39:25,9
2 Pontus Tidemand Otrimmat 4WD Ford Fiesta S2000 39:39,3 13,4
3 Eddie Hörbing Trimmat 4WD Ford Focus WRC 39:55,1 29,2 29,2
4 Joakim Nyman Otrimmat 4WD Mitsubishi Evo X 40:20,8 54,9 41,5
5 Jimmy Joge Otrimmat 4WD Mitsubishi Evo X 40:29,9 01:04,0 50,6

11-02-11 Stabil inledning av Team Mattias och Marcus, sveriges yngsta rallyteam
Första dagen av årets Rally-SM började inte riktigt som Mattias Adielsson från Göteborg och Marcus Sundh från Liatorp hade tänkt sig. Redan på första sträckan fick blev det lite problem med bromsarna.
- Vi fick problem med bromsarna, tänk känslan att i 140km/h på is tapp bromsverkan när man ska svänga skarpt höger... Då får man av snövallarna säger Mattias Adielsson.

Imorgon är planerna att höja tempot när allt åter fungerar som det ska och känslan återkommer att man kan lita på att bromsarna. Det kommer att köras fem sträckor imorgon. Tävlingen avslutas med en direktsänd TV-sträcka på travet i Karlstad, med start klockan 17,30.

Följ Team Mattias och Marcus, Sveriges yngsta rallyteam på hemsidan www.adielssonmotorsport.com där vi kommer att blogga under hela rallyt.
11-02-11 Växlande första dag för Pelle Sääv i Rally Sweden
Idag har Rally-SM 2011 äntligen startat. Pelle Sääv och Kalle Lexe började dagen riktigt bra. På den första sträckan var de två i klassen, mindre än en sekund efter den snabbaste. Efter sista sträckan tvingades dock de bryta, med motorproblem, men kommer åter till start imorgon bitti då alla problemen löstes vid servicen.
- Det började riktigt bra, jag tog i ordentligt från start och allt kändes perfekt. På den andra sträckan fastnade vi i en snövall och motorrummet blev snöfyllt. Tyvärr gjorde detta att vi efter tredje sträckan fick problem med motorn och blev hämtade med kärran säger Pelle Sääv.

Imorgon ska avslutningen på Rally Sweden köras för SM-delen, detta med fem specialsträckor. Målgången sker på travbanan i Karlstad, där även sista sträckan är förlagd. Du kan se det live på TV10 med start runt 17,30.

Följ oss imorgon på hemsidan, där bloggen kommer uppdateras flitigt. www.nhsuper2000.se
11-02-10 Följ Ramona och Miriam LIVE under Rally Sweden
I ett samarbete med Solidtango och Net1 kommer Ramona och Miriams populära livesändningar att utökas under Rally Sweden. Ytterligare en kamera kommer att monteras i konkurrenten Markus Hällbos bil, samt fler kameror ute på sträckorna – bl.a. det berömda Colins Crest.
-Jättekul och spännande att våra samarbetspartners Solidtango och Net1 vill göra en större produktion kring det hela. Detta är tänkt att bli som ett test och startskott för framtida utveckling av livesändnings- konceptet, och det är en stor ära att få vara en del i detta. Det lyfter verkligen hela sporten till en ny nivå, säger Ramona. Livesändningarna kommer att streamas från www.ramonarallying.com , www.expressen.se, samt www.sr.se.

Första sträckan går fredag morgon, starttider för alla sträckor finns på www.ramonarallying.com BLOGGAR FÖR SVERIGES RADIO OCH EXPRESSEN Det blir repris på fjolårets succé, Ramona bloggar även i år för Sveriges Radio.

Gå in på ww.sr.se/rally för att sedan klicka er vidare till Ramonas Rallyblogg. Ramona kommer från och med nu och resten av året att blogga för expressen.se. Ramonas Expressen-blogg hittar ni på http://blogg.expressen.se/ramona

11-02-10 Imorgon startar Rally-SM för Team Mattias & Marcus, Sveriges yngsta rallyteam
Imorgon är det dags för Rally-SM och Team Mattias och Marcus är laddade. Förutsättningarna ser riktigt bra ut. Ett lyckat test med bilen tidigare i år och mycket bra förhållande på rallysträckorna i Värmland gör att det kan bli en riktigt bra tävling.
- Det är alltid lite spänt innan tävlingen startar, men jag känner en oerhörd trygghet med den nya bilen. Jag tror att jag måste försöka att hålla mig lite lugn och inte ryckas med i allt för högt tempo i början. Det är en lång tävling och vi vill så gärna vara med till målgången på lördagskväll säger Mattias Adielsson

Fredag
09,18 SS1 Vargåsen.
11,08 SS2 Likenäs
12,25 SS3 Lövhaugen

Lördag
09,20 SS4 Lesjöfors
10,22 SS5 Sågen
11,27 SS6 Fredriksberg
12,30 SS7 Värmullsåsen
17,30 SS8 Karlstad Super Special

Rallyt sänds i sin helhet på Sverigesradios hemsida.
TV 10 kommer att sända direkt från SS 8 med start 17,30

Följ Team Mattias och Marcus, Sveriges yngsta rallyteam på hemsidan www.adielssonmotorsport.com där vi kommer att blogga under hela rallyt.
11-02-10 Algot Öberg i rally SM 2011 med Patrik Skoog som coach
Patrik Skoog som är Porsche Carrera Cup förare har sitt PFI racing team baserat i Eskilstuna satsar långsiktligt. 4 år har Patrik Skoog drivit sitt Porsche team som främst har Carrera cup scandinavia som huvudgren, men breddar satsningen. -Det känns som ett naturligt steg att hjälpa fram de yngre i motorsporten säger Patrik. Det saknas i Sverige i dag. Det känns som om rally sporten tenderar att bli en sport för dom som passerat 50, och att dom som är yngre inte kommer in på rätt sätt. Finland har varit inspirationskällan till den här satsningen. Finländarna har varit duktiga under så många år att få fram framgångsrika förare oavsett om det gäller rally eller banracing. Mer coachning med tips och råd om hur man tar sig fram och blir etablerad i motorsporten är ofta dom bitar som kan hjälpa i en blivande karriär. Banracing och rally är ändå två skilda discipliner i motorsporten som kanske är svårt att samordna. Patrik koncentrerar sig på banracingen och Algot på rally, men de båda har en gemensam vision om att skapa ett team som satsar på motorsporten långsiktligt. -Vi ser att våra resurser står outnyttjade under vissa delar av året, och att då få vara med och bidra med att hjälpa och stötta känns som en naturlig del av utvecklingen, både för min egen del som banracingförare och för Algots del. -När min son, Henrik Skoog ska utveckla sin motorkarriär kan Algot hjälpa honom med sina idéer och synpunkter precis som jag gör åt Algot nu säger Patrik. I sponsorjakten har det uppfattats mycket positivt att PFI racing är med och stöttar kommande generation bilsportare. -det har till och med blivit samarbetsavtal klara just för att satsningen gäller över generationsgränserna. Två lokala förare inom två olika discipliner men med motorsporten som gemensam nämnare skapar intresse bland lokala företag, vilket känns mycket positivt.

Algot Öberg började redan som 10 åring att köra go-kart med goda resultat. Som 15 åring var det dags att varva upp till en riktig racingklass som kallas Renault Junior som ses som en mycket bra skola inom motorsporten. Ett ganska stort kliv blev som 16 åring då Algot fick dispens att köra den stentuffa klassen Chevrolet Camaro Cup. Som 16 åring är det dags att pröva rally, i klassen utbildningsrally. -Rally har alltid varit det stora intresset, som jag vill satsa på säger Algot. Åter igen var det dags att ta ett stort kliv vad det gäller bil. En 4 hjuldriven turbomatad Mitsubishi, och konkurrenter som har hållit på i decennier blir dom som skall slåss mot Algot som nu blivit 19 år. Från 2 hjuldrift och 110 hk till 4 hjuldrift och 300 hk är en stor omställning. Det blir en tuff uppgift, men man får satsa långsiktligt och ta det steg för steg. Att skaffa rutin och få upp tempot är dom bitar som blir huvuduppgiften i år. Några guldmedaljer vid årets slut kanske det inte blir. Efter årets 5 SM tävlingar, med den inledande nu i helgen, har Algot och hans co-driver Niklas Johansson facit och vi får anledning att följa denna spännande teamuppställning under året. Motorsporten förenar, oavsett disciplin.
11-02-10 Värmländskt VM Rally nästa uppgift för KJmotorsport
Till helgen startar Sveriges största rally, VM tävlingen Rally Sweden, i trakterna kring Hagfors. KJmotorsport finns på plats för att köra SM-delen av rallyt.

Intresset kring tävlingen är stort och flera hundratusen besökare väntas till evenemanget.
Teamet som till iår bytt bil kommer att köra i klassen otrimmat 4wd som till denna tävling lockat ett stort startfält. Teamet går ut som åttonde bil i klassen med förhoppningar om ett bra resultat.
- Otroligt kul att vara på plats och vägarna skall enligt rykten se mycket bra ut. Stämningen här är kanon och det är upplaggt för en riktigt rallyfest, säger Kristian.

Vi går ut så hårt vi kan med en gång och försöker göra vårt allra bästa så får vi hoppas att det räcker långt, meddelar han.
För teamets del väntar nu rekognocering utav sträckorna under torsdagen och rallyt drar igång på fredag morgon med den klassiska sträckan Vargåsen.

Ni kan följa vår framfart under helgen på www.kjmotorsport.se
11-02-10 Imorgon fredag startar Rally-SM för Pelle Sääv
Nu är det dags för Rally Sweden, den första av sex deltävlingar iRally-SM. Pelle Sääv med kartläsaren Kalle Lexe finns i Värmland där tävlingen börjar imorgon.
- Nu börjar det kännas att tävlingen närmar sig. Vi är mycket laddade och längtar efter att få starta säger Pelle Sääv.

Imorgon kan ni följa servicen live på hemsidan. Pelle Sääv kommer in på service ca kl 14.45 och sändningen beräknas starta strax innan. På lördagen är servicen ca kl 13.10 och då sänder vi också direkt från Hagfors.

Rally Sweden startar för deltagarna i Rally-SM imorgon bitti. Tre sträckor att köras och målgången är beräknad till klockan 15.30. På lördagen startar tävlingen klockan 09.20 och då ska fyra specialsträckor köras. Målgången sker vid kl 17.30 i Karlstad där Rally-SM kör Superspecialsträckan på travet innan VM tävlingen

Rallyt kan även följas via Sveriges radios hemsida där radio Värmland sänder live från hela tävlingen, http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2505. TV10 kommer att sända live från travet i Karlstad på lördag, klockan 17.30 är första bil där och då går det att följa upplösningen i Rally-SM live.

Ni följer NH Super 2000 under rallyveckan på hemsidan. www.nhsuper2000.se
11-02-08 Tobias Bergetorp redo för Rally Sweden
Nu är det dags för första tävlingen i årets rally-SM . Den körs i samband med att VM tävlingen Rally Sweden avgörs i Värmland. - Vi är så väl förberedda vi kan vara, sista testet gjordes i helgen och allt kändes perfekt. Det här har jag längtat efter, nu vill jag bara komma igång säger en förväntansfull Tobias.

I fjolårets Rally-SM så placerade sig Tobias på en slutlig sjätteplats. I år har målsättningen höjts till att vara med och slåss om en pallplats. - Det känns som med fjolårets resultat i ryggen så är det realistiskt. Vi har hunnit jobba ihop teamet, köra in oss på bilen och har ett antal samarbets-partners som tror på oss. Vi har det som behövs för att lyckas berättar Tobias.

Rally Sweden startar för de tävlande i Rally-SM på fredag morgon. Under fredagen ska de köra tre sträckor och beräknas var i mål klockan 15.30. På lördagen startar tävlingen klockan 09.20 och då ska de köra fyra specialsträckor. Målgången beräknas ske ungefär kl 17.30 i Karlstad.

Följ oss i helgen via vår blogg på hemsidan www.tobiasbergetorp.se/blogg.html
11-02-08 Pontus Tidemand kör Ford Fiesta S2000 i Svenska Rallyt
Det var i sista minuten på ett test inför Rally Sweden i söndags eftermiddag som de sista pusselbitarna föll på plats, Pontus Tidemand (20) från Charlottenberg kommer att köra en Ford Fiesta S2000 i SM-delen av tävlingen. Bilen som tidigare har körts i flera VM-tävlingar av Henning Solberg.

Samtidigt som Pontus testade med den Subaru Impreza han vanligtvis kör inför Rally Sweden var den norska VM-stjärnan Henning Solberg på plats och tränade inför ally Sweden i sin Ford Fiesta S2000.
- Jag fick testa vad jag gick för i S2000 Fiestan och det kändes helt rätt för mig. Bilen var lättkörd och har en grym motor som kommer att glädja många åskådare med sitt motorljud, säger en mycket nöjd Pontus.

Satsningen har gått i lås genom ett samarbete med evenrally och Erik Veiby, som driver ett Norskt talangutvecklings bolag inom motorsport som också fört fram Andreas Mikkelsen till ett fabrikskontrakt med Skoda .
- Jag är väldigt glad att Erik Veiby och evenrally tillsammans med Henning Solberg och Vitbank Gruppen vill göra denna satsningen med mig, säger Pontus

Just den Fiesta som Pontus kommer ratta under rallyt har även använts av Ken Block och PG Andersson som har tränat med den inför den kommande helgen. Bilen är av 2010 års modell och en av två S2000 bilar i SM-deltävlingen. Motorn har varken turbo eller kompressor, men krämar trots det ut 280 hk ur den 4-cylindriga S2000-motorn. Vikten är ynka 1.200 kg, och bilen driver förstås på alla fyra hjulen.
- Det är en dröm som går i uppfyllelse att få köra en så häftig bil i Rally Sweden. Mitt mål är att vinna min klass och att visa upp att jag är en snabb förare att satsa på. Jag skall kämpa stenhårt för att nå min vision att köra rally på heltid i Rally-VM, säger en hungrig Pontus Tidemand om starten i SM-klassen i Rally Sweden.

Information om Pontus Tidemand:
Pontus Tidemand är 20år och boende i Charlottenberg. Han började sin karriär inom Crosskart där han tog ett flertal SM och NM medaljer. Satsningen fortsatte sedan i racing där han bland annat vann ett JTCC-lopp. Vintern 2008/2009 påbörjade Pontus en satsning på världstoppen i rally . 2009 blev Pontus tvåa i Subaru Cup och 2010 vann han cupen.

Pontus Hemsida: www.ptm-racing.se

Tidsschema Rally Sweden SM-deltävling 1
Fredag 11/2
09:18 SS 2 Vargåsen 1, 24,63km
11:08 SS 3 Likenäs 1, 20,78 km
12:25 SS 4 Løvhaugen 1, 19,26 km

Lördag 12/2
09:20 SS 8 Lesjöfors 1, 15,00 km
10:22 SS 9 Sågen 1, 14,23 km
11:27 SS 10 Fredriksberg 1, 18,15 km
12:30 SS 11 Värmullsåsen 1, 15,42 km
17:30 SS 16 SSS Karlstad 2, 1,90 km
11-02-08 Start i Rally-SM för Team Mattias och Marcus, Sveriges yngsta rallyteam
Fredagen den 11 februari startar den första deltävlingen i årets Rally-SM, detta i samband med Sveriges VM-tävling Rally Sweden i Värmland. Mattias Adielsson från Göteborg rattar bilen och Marcus Sundh från Liatorp är kartläsare. Till sin hjälp har de ett serviceteam som bland annat består av elever från Nordenbergskolans Motorgymnasium i Olofström.

Team Mattias och Marcus har till årets Rally-SM skaffat sig en Ford Fiesta R2, med den bilen kommer de i år att åka alla deltävlingar i Rally-SM. En stor skillnad mot förra året är att det innebär klassbyte från en otrimmad till en trimmad klass för teamet.
– Vi har hunnit med ett riktigt långt test och även en tävling med den nya bilen. Det är stor skillnad mot den otrimmade bilen som vi åkte förra året. Det här är en riktig racerbil, säger Mattias Adielsson.

Team Mattias och Marcus åker till Värmland på onsdag för att under torsdagen köra igenom alla sträckor och då kontrollera de arrangörsnoter som finns till tävlingen.
– Det är ett viktigt arbete som vi gör när vi åker igenom sträckorna, vi har då möjlighet att anpassa noterna så att de stämmer med vår körning och de spår vi vill åka, förklarar Marcus Sundh.

Rally Sweden startar för deltagarna i Rally-SM på fredag morgon. Under fredagen ska de köra tre sträckor och beräknas var i mål klockan 15.30. På lördagen startar tävlingen klockan 09.20 och då ska de köra fyra specialsträckor. Målgången sker på kvällen kl 17.30 i Karlstad där Rally-SM kör Superspecialsträckan på travet innan VM tävlingen

Följ Team Mattias och Marcus, Sveriges yngsta rallyteam på hemsidan, www.adielssonmotorsport.com, där vi kommer att blogga under hela veckan.
11-02-07 Första deltävlingen i Rally-SM för Pelle Sääv
På fredag, den 11 februari, startar den första deltävlingen i årets Rally-SM. Den körs i samband med att VM tävlingen Rally Sweden avgörs i Värmland. Hela den svenska eliten finns på plats. Pelle Sääv från Linköping med kartläsaren Kalle Lexe från Olofström kommer till start med goda förhoppningar om långt framskjutna placeringar.
- Intresset för rally-SM och Rally Sweden är fortsatt stort bland förarna i den svenska eliten, säger tävlingschefen Bertil Klarin till rallysweden.com och konstaterar att samtliga svenska seniormästare 2010 är anmälda till premiären.
- Det kommer att bli stenhårt om platserna i toppen. Det finns säkert tio förare som kan vinna tävlingen. Vi kommer dock mycket väl förberedda och jag känner att vi har en mycket god chans i Rally Sweden, säger Pelle Sääv.

NH Super 2000 har under vintern kört två tävlingar och även genomfört ett test. Tävlingarna har gått på bästa sätt, både Offerdalingen i Jämtland och Rally Järnlunden i Östergötland har slutat på samma sätt, Pelle Sääv har vunnit.
- Det har varit två riktigt bra tävlingar. Bilen har fungerat perfekt och vi känner själva att vi presterar på topp nu, säger Pelle Sääv.

Rally Sweden startar för deltagarna i Rally-SM på fredag morgon. Under fredagen ska de köra tre sträckor och beräknas var i mål klockan 15.30. På lördagen startar tävlingen klockan 09.20 och då ska de köra fyra specialsträckor. Målgången sker på kvällen kl 17.30 i Karlstad där Rally-SM kör Superspecialsträckan på travet innan VM tävlingen

Ni följer NH Super 2000 under rallyveckan på hemsidan. www.nhsuper2000.se
11-02-06 Glöm inte att skriva ut Rally Guiden
SM-premiären närmar sig med stormsteg. Inför starten på fredag vill nu tävlingsledningen göra alla ekipage uppmärksamma på att de måste ta del av och skriva ut Rally Guiden.
- Rally Guiden för den nationella klassen innehåller viktig information såsom bland annat skisser och roadbooks för service. Dessa behöver teamen för att genomföra Rally Sweden, säger Tomas Locken i tävlingsledningen och tillägger:
- Vi kommer inte att dela ut Rally Guiden i anmälan utan denna måste de tävlande skriva ut själva.

Rally Guiden finns att ladda hem på Rally Swedens hemsida, www.rallysweden.com. Klicka på rubriken Tävlande högt upp på sidan. Gå sedan vidare till Publicerade dokument.
www.rallysweden.com

11-02-03 Vem kör om SM-poäng i Rally Sweden?
Svenska förare som är anmälda till VM-delen av Rally Sweden 2011 kan endast ta SM-poäng om de uppfyller kraven som ställs gällande däck. De måste använda Pirellidäck. Det innebär att bl a PG Andersson, Patrik Flodin och Patrik Sandell inte kan ta några SM-poäng i Rally Sweden 2011.
www.rallysweden.com/sm/?p=1641
11-01-31 De här däckreglerna gäller
Förtydligande om reglerna för vinterdäck säsongen 2011:
Endast 16? Pirellidäck är tillåtna under hela vintersäsongen. Den som har en rallybil som endast är homologerad med 15?-fälgar har rätt välja däck av annat fabrikat.
www.rallysweden.com/sm/?p=1632

11-01-17 SM finalen åter till Katrineholm
Katrineholms Motorklubb har idag accepterat att arrangera finalen av Rally-SM 2011, som kommer att avgöras i Katrineholm med KMK-Trofén den 7-8 Oktober.

2 års lyckade arrangemang med Rally-SM finalen, har åter Katrineholms MK fått uppdraget. Detta efter att det varit något turbulent i turerna om var SM-finalen skall gå 2011.
Efter att på ett tidigt stadium efter 2010-års lyckade final, lämnat in en officiell ansökan om att köra även 2011, så har ett besked dragit ut långt på tiden, så långt att KMK börjat med planeringen av ett annat rallyarrangemang till den 7-8 oktober.
När vi så fått ett officiellt meddelande under vecka 2, om att KMK kunde få arrangera finalen 2011, så satte sig klubben ned på Söndagskvällen och gick igenom läget och om den påbörjade planeringen kunde styras om.
Efter att vägt för och nackdelar, ekonomiska aspekter och andra förutsättningar mot varandra, så gör vi en omplanering så att Rally-SM får en bra, utslagsgivande och uppskattad final 2011.

Vi har nu tappat runt 2 månaders planeringstid, så nu blir det full gas för att gå i mål med en väl genomförd tävling, det lyckade konceptet vi testat ut 2009-2010 kommer att följas upp, och kanske kan vi hitta någon ny idé att krydda tävlingseventet.
Och vi hälsar alla rallyåkare, publik, press&media varmt välkomna till Katrineholm den 7-8 oktober.
11-01-12 Nyman/Holmstrand tillbaka i RallySM
Efter en säsong med sporadiskt åkande satsar nu Jämtländské Jocke Nyman på en full SM säsong och han gör det tillsammans med Eljasmotorsport från Björbo i Dalarna.

Arbetet har pågått under en längre tid med att få till en intressant lösning på en SM-satsning för Östersundskillen Jocke Nyman. Så sent som i december var han över till Finland och provkörde en Mitsubishi Evo X för ett finskt rallyteam med Mattias Therman som ägare. I mellandagarna föll dock allting på plats för ett annat team, Eljas Motorsport.
- Det är en grym möjlighet jag fått från Eljas Motorsport som jag ska förvalta på bästa sätt och tillsammans ska vi med våra kunskaper slåss för ett toppresultat 2011, berättar Nyman.

Premiären i den nya bilen i tävlingssammanhang blir Rally Sweden och i år liksom 2009 så blir det Bo Holmstrand som blir codriver. Sedan tidigare har STCC-mästaren Rickard Göransson gjort klart med sin satsning inom rallysporten och nu på förmiddagen kom beskedet även från Jocke Nyman, Östersund att det blir full satsning på SM 2011. Båda kommer att köra varsin Mitsubishi Evo X från Eljas Motorsport i Björbo, Dalarna.
- Konceptet är inte riktigt frågan om ett tvåbilsteam för oss då Rickard och jag i grunden bildar var sitt team, men i övrigt blir det ett samarbete där vi ska kunna hjälpas åt för att nå den absoluta toppen, menar Jocke som nu under förmiddagen hade presskonferens tillsammans med den nybildade klubben VMT Jämtland. Den klubb som arrangerar årets andra deltävling i rally-SM.
- Premiären blir Rally Sweden, men även Rally Fäviken blir ett stort mål nu under vintern. En tävling som har ett nytänkande och ett koncept som jag tror stenhårt på. Det kommer att bli ett suveränt event för både förare och publik, tror Nyman.

Bilen som Jocke ska köra är helt klar och testerna inleds inom kort. Ingen tävling är inplanerad med bilen innanpremiären i Rally Sweden i början av januari.
11-01-07 Ljungby blir centralort för femte gången i rad
Nu är det helt klart; Den 36:e upplagan av South Swedish Rally, (SSR), kommer att arrangeras med Ljungby som centralort, den 3-5 juni. Det är femte året i rad som den sydsmåländska staden blir hemvist för landets största sommarrally. Under tre junidagar kommer rallyt att avgöras på bra rallyvägar i södra Småland.

Liksom i fjol, ligger årets SSR i anslutning till Kristi Himmelfärdsdag, som i år infaller den 2 juni. Tävlingen startar på kvällen, fredagen den 3 juni, och pågår sedan under hela lördagen med målgång på söndag eftermiddag, den 5 juni. Dagen efter, måndagen den 6 juni, är Sveriges nationaldag och helgdag. Liksom tidigare år ingår South Swedish Rally i North European Zone Rally Championship, NEZ, som tredje deltävling, och i SM också som tredje deltävling. Det blir SM-seriens första sommartävling.

Tävlingsbanan, med specialsträckorna, kommer i år att ligga i närheten av rallyts centralort, och endast beröra två kommuner i Sydsmåland, Ljungby och Älmhult. Även om inte detaljerna är fastslagna ännu, så kommer rallyt totalt att bli cirka 520 kilometer, och av dessa kommer de 17 specialsträckorna att utgöra omkring 150 kilometer. En nyhet för SSR i år blir en stadssträcka i Ljungby på cirka 2,5 kilometer, en asfaltssträcka som kommer att avsluta såväl lördagen som söndagen. Sträckan ligger på behagligt gångavstånd från Ljungbys centrum. En speciell publiksträcka blir det för övrigt redan på fredagskvällen, då hela rallyt inleds med en sekundkamp på en speciell rallyslinga i Älmhults kommun.

Liksom de fyra tidigare åren kommer rallyhögkvarteret att inrymmas i Hotel Terraza, mitt i Ljungby centrum. Här kommer också rallyt starta och gå i mål. På Stora torget, intill Hotel Terraza, kommer rallyfester att arrangeras, såväl under fredagen, lördagen som söndagen. Här skall också vinnarna prisas av publiken.