Besök officiella hemsidan
2007

Rally-SM 2007
       

 
SM-kalender för 2007
1. 23-24/2 Rally Vännäs Vännäs MS
2. 25-26/5 South Swedish Rally Ljungby
3. 16/6 Rally Sandviken Sandviken
4. 24-25/8 Rejme-knixen MK Ran Askersund
5. 7-8/9 Befab-Trofén Linköpings MS
6. 21-22/9 Kolsvarundan Kolsva MS, Köping
7. 5-6/10 Rally Österlen Tomelilla
:: SBF´s Forum>>
:: SM´s officiella hemsida>>
Rallyutskottets utsedda tävlingar för 2008
1.
18-19/1
Bergslagsrallyt Bergslagsklubbarna
2.
8-9/2
Swedish Rallyt Svenska Rallyt
3.
22-24/5
South Swedish Rally SSR
4.
22-23/8
Killingen Kils MK
E-anmälan hela SM-serien 2008>>
Anmälda hela SM-serien 2008>>
Resultat/SM-info>>
Aktuella SM-tabellerna:      
2 wd-otrimmat 2 wd-trimmat 4 wd-otrimmat 4 wd trimmat

 


07-12-27 Framrutan fri under Svenska Rallyt
I samband med Svenska Rallyt får de startande i Rally-SM utnyttja reklamplatsen på framrutan.
- Det ger de aktiva en rimlig chans att kunna hämta hem den extra kostnad som en start i Svenska Rallyt innebär, säger Pierre Ellison i förbundsstyrelsen.

Rätten att utnyttja reklamplatsen på framrutan i Rally-SM tillhör normalt inte den startande, utan förbundet.
- Men vi har diskuterat frågan och beslutat att på grund av den högre startavgiften bör vi ge de aktiva en rimlig chans att hämta hem den extra kostnaden, säger Pierre Ellison.

Det finns heller inte någon sponsor för Rally-SM eller deltävlingen Svenska Rallyt. Därför är framrutan fri för att disponera för de tävlandes egen reklam.
www.sbf.se
07-12-19 Svenska Rallyt förändrar för att undvika SM-gallring
Intresset för rally-SM 2008 är stort. Därför förändras upplägget av säsongens andra deltävling, Uddeholm Swedish Rally.
– Vi vidtar åtgärder som gör det möjligt för alla att köra tävlingen, säger Bertil Klarin, VD för Svenska Rallyt AB.

2008 gör rally-SM comeback i Svenska Rallyt. Efter tio års väntan finns det återigen möjlighet för den nationella eliten att tävla sida vid sida med världens bästa förare.
Sedan nyheten släpptes har intresset varit enormt. Med två veckor kvar till sista anmälningsdag har redan ett hundratal förare gjort en preliminär, digital anmälan.
– Vårt ursprungliga upplägg för att köra VM och SM i en och samma tävling grundade sig på ett normalt intresse. Nu verkar det som om alla vill ta chansen att vara med, säger Klarin och tillägger:
– För att ge dem den möjligheten gör vi vissa förändringar. Det skulle kännas som ett stort nederlag att tvingas gallra bort anmälda förare.
Det nya upplägget av Uddeholm Swedish Rally/SM innebär att tävlingen förlängs med en dag och kommer att avgöras fredag 8 februari-söndag 10 februari. SM-rallyt inleds med Superspecialen på Färjestadstravet i Karlstad fredag kväll, fortsätter med eftermiddagens sträckor lördag och avslutas med de tre sista sträckorna dagen därpå.
Totalt kommer SM-delen av Uddeholm Swedish Rally omfatta sju specialsträckor med en sammanlagd längd av 112 km.
Från början var det tänkt att tävlingen skulle ha avslutats lördag kväll sedan SM-förarna kört fem av den dagens sex sträckor.
– Men det enorma intresset innebär att vi helt enkelt inte får plats med alla SM-bilar i uppehållet mellan det att VM-förarna kör sträckorna först en gång på förmiddagen och därefter en gång på eftermiddagen.
– Genom det nya upplägget påverkar inte den tiden SM-deltävlingen längre. Nu utökar vi serviceplatsen vid Älvstrandsgymnasiet i Hagfors och kan därmed låta alla som vill köra SM-delen av Uddeholm Swedish Rally.
07-12-17
Uppdaterade SM-regler för rally-SM hittar du på http://web.sbf.se/regler/up/2/RY_2008_SM.pdf
07-12-13 50 anmälda till SM-premiären
Redan innan anmälan till Bergslagsrallyt kom ut, premiären i 2008 års Rally-SM, hade närmare 50 förare anmält sig och det till hela SM-serien. Målet med 80 startande ser ut att infrias.

De fyra arrangerande bergslagsklubbarna har i år förlagt start och mål till Hällefors, och en av specialsträckorna är den klassiska "Björnjägarn". Numera dock endast tre mil lång, mot det tredubbla i forna tider.
07-12-12 Ramona kommer till start i SM och Svenska Rallyt i en ny Subaru Impreza WRX STI
Efter drygt ett års hårt arbete är det nu klart att den friskt satsande Falköpingstjejen Ramona Karlsson kommer till start i Rally-SM 2008. Subaru Swedish Dealer Team kommer således att bestå av tre förare: Oscar Svedlund, Hasse Gustafsson och Ramona Karlsson.
-Detta är en dröm som går i uppfyllelse! Jag har jobbat hårt och länge för att få ihop en SM-satsning och äntligen har allt gått i lås. Men utan stöd från Subaru och från Hasse Gustafsson hade detta inte varit möjligt. Jag är oerhört glad att de tror på mig, säger Ramona.

Subarus tre bilar byggs av Tommi Mäkinen Racing i Finland. Ramonas nya Subaru Impreza WRX STI av -08 års modell kommer att vara klar för start i Svenska Rallyt, 7-10 februari.

Ramona har tillsammans med sin kartläsare Miriam Walfridsson kört som föråkare under årets SM-serie, i en standardbil. -Steget är långt från en standardbil till en fullpreppad Grupp N-bil och SM-startfältet är fullt med mycket rutinerade och snabba förare. 2008 är målsättningen att få upp tempot och att lära känna bilen, sedan får vi se… , säger Ramona.
07-12-08 Angående anmälan till hela Rally-SM 2008
Vi har sett i gästböcker att man undrar vad avsikten med att kunna anmäla sig till hela Rally-SM 2008 är.
Har man tänkt åka hela serien är det ett enkelt sätt att anmäla sig på och man kommer med bland de första till varje tävling vilket kan vara en fördel vid en eventuell gallring.

Ni som tänker köra VM-delen av Uddeholm Swedish Rally behöver inte anmäla er till SM-delen, vi kommer att lägga in er även i den tävlingen.

Ni som tänker köra både hela SM-serien och Uddeholm Swedish Rally VM måste däremot anmäla er på den tävlingens hemsida eller skicka in en skriftlig anmälan om detta eller ta kontakt med oss så sköter vi om att ni blir anmälda till Uddeholm Swedish Rally VM.

En anmälan är att betrakta som ett kontrakt mellan anmälaren och arrangören, se Rally 2.4T, men trots det kan man givetvis, om man har ett bra skäl, avanmäla sig till en specifik tävling. Det är inte mer komplicerat än att avanmäla sig till en vanlig tävling.
Man kan bli sjuk, bilen kan haverera, det kan finnas flera skäl till att man önskar återta sin anmälan.

Tänk också på att för att en anmälan skall räknas som fullständig måste anmälningsavgiften vara betald i tid.

Anmälan till hela SM 2008 kommer att stängas samtidigt som anmälan till Bergslagsrallyt.

www.resultatdata.com/
07-11-28 Mer TV-tid för Rally-SM 2008
50 minuter TV-tid, alltså dubbelt så mycket jämfört med i år, får Rally-SM nästa år.
- Det blir två avdelningar á 25 minuter med reklam emellan, säger LG Nilsson som ansvarar för inspelningen.

Precis som det gångna året är det Viasat Sport 1 som gäller och TV-programmet får namnet Hög växel med Rally-SM. Onsdagar en och en halv vecka efter varje deltävling sänds programmet.

I år har det programmet varit 25 minuter långt. Nästa år blir det först 25 minuter med de tvåhjulsdrivna klasserna. Efter reklamen följer så ytterligare 25 minuter Rally-SM, men nu med de fyrhjulsdrivna bilarna.
- Det känns väldigt bra att vi får utökad tid och kan lägga mer på varje klass, säger LG Nilsson.

För den som inte sett nog av Rally-SM 2007 finns serien sammanställd på två DVD som kan beställas av Scenic Television på info@scenic.se till priset av 700 kronor exklusive moms.
- Vi fick tid över i och med att finalen ställdes in och har då gjort sammanställningen, avslutar LG Nilsson innan han jäktar vidare på mässan.
www.sbf.se
07-11-21 SBF utestänger startande i Rally-SM i samband med Svenska Rallyt nästa år!
Det kan bli stora problem för både arrangörer och startande i SM nästa år. Fyra deltävlingar kommer att genomföras i Rally-SM där Bergslagsrallyt är först ut, följt av Svenska rallyt, South Swedish Rally och Killingen som final.

Problemet är att endast 70 ekipage har dispens att starta under Svenska Rallyt. Av dem har 30 Fordar garanterat en startplats, eftersom deltävlingen även ingår i Ford Flexifuel Cup. Det innebär med andra ord att det blir endast 40!! platser kvar för de övriga SM-åkarna. De 40 ekipagen med mest poäng efter Bergsagsrallyt är de som får startplatserna.

Låter inte helt rättvist, varken för förare eller arrangörer.
07-11-10 Anders och Jenny anmälda till SM 2008
Anders Fredriksson och Jenny skickade i lördags in anmälan till hela 2008 års Rally SM och detta som allra första ekipage. Det lutar allt mer för varje dag att Enköpingsparet kommer tävla i den Mitsubishi EVO IX som Eljas Motor Sport ställer till förfogande. - Ja antingen blir det väl den eller så står vi över ännu en säsong. Fredrik Eljas är den enda som kunna presentera ett bra upplägg och dessutom har vi ju gjort affärer ihop förr och det har funkat bra säger en förtegen Fredricsson som inte vill kommentera ämnet ytterligare för tillfället.
www.fahs.nu/
07-10-19 Dags att anmäla sig till Rally-SM 2008!
Efter samråd med FS och RU har vi beslutat öppna en anmälan för hela Rally-SM 2008.

-Anmälan finns: www.resultatdata.com/rally/anmalan/anmalan.jsp?tavling=220
Anmälningslistan>>

07-10-01 SM-Brons i rally
Sent på söndagskvällen beslutade man på Svenska Bilsortförbundet att man inte skulle ersätta den inställda tävlingen Rally Österlen.

Detta gör då att Tommy Vestlund behåller den tredjeplats man innehar och tar därmed brons i årets rally tar därmed brons i årets rally-SM. Årets rally SM har i Tommy´s Tommy´s klass Otrimmat 4WD varit tuffare än på många år. Varje gång som man stått på startlinjen så har det varit 7-8 förare med chans att ta sträcksegrar, vilket gör att ingen har kunnat gå ut och köra på säkerhet.
- Ja det blev väl lite avhugget när Rally Österlen blev inställt, men jag har förståelse för deras ställningstagande då man riskerade att gå back, rade att gå back, säger Tommy och fortsätter. Fast att kasta in en avslutningstävling som inte har samma längd som dom andra är ju heller inte rätt. Nu är det som det är och jag tror nog att dom 65 specialsträckor vi kört på över 74,5 mil är nog tillräckligt för att kora medaljerna ganska rättvist. ka rättvist.

Teamet har nu sin Mitsubishi till salu för att uppgradera sig till nästa säsong.
-Ja den bil vi åkt i under 2 år nu har fått några år på nacken och hänger inte riktigt med prestandamässigt, så vi tvingas titta på något nytt.
Vad det är kan teamet idag inte säga, men att det handlar om samma klass är klart. Nästa års SM ser intressant ut då man kör som som suportklass i Svenska Rallyt. Man kommer att köra den super specialstage som går nere på travbanan på fredag kväll, för att sedan köra köra hela lördags etappen. Riktigt hur och vilka tider som gäller är väl inte klart, men att det kommer att lyfta SM är helt klart.

Till sist vill tacka alla sammarbetspartners och dom otroliga killarna som med bilen i år. och dom otroliga killarna som med bilen i år.
- Ja utan alla dessa underbara människor i teamet så hade inget av detta varit möjligt, ingen nämnd och ingen glömd.
07-10-01 Ingen ersättningsfinal i 2007 års Rally-SM
Det blir ingen ersättningstävling i Rally-SM, utan Kolsvarundan avslutar 2007 års mästerskap. Rallyutskottet tog beslutet sent igår kväll.
Det innebär att för första gången någonsin, så vitt känt är, avslutas Rally-SM inte med någon finaltävling.
- Vi försökte hitta en rättvis ersättningstävling, men det är få arrangörer som har tillräckligt många mil specialsträckor, säger Joakim Berg, ordförande i Rallyutskottet.
Önskemålet var mellan fem och sju mil fartsträckor. En annan, tungt vägande faktor var tävlingsdatum.
- Förarna måste hinna plocka ner sina bilar och se över de ordentligt inför nästa säsong som startar redan i januari med Bergslagsrallyt, säger Joakim Berg, ordförande i Rallyutskottet.

Redan efter Kolsvarundan var tre av fem mästare klara. I och med gårdagens beslut är Jonas Ericsson mästare i Otrimmat 2WD före den store rivalen Andreas Sjölander – som vinner JSM.
- Jag tror jag är den förste som försvarar mitt guld från ifjol, och det är förstås roligt. Men självfallet hade jag gärna kört om det i en ny fight med Sjölander, säger Jonas Ericsson.

Slutresultat Rally-SM 2007:
Trimmat 4wd

1. Mats Jonsson
2. Johan Rudengren
3. Dick Wicksell

Otrimmat 4wd

1. Oscar Svedlund
2. Jerker Axelsson
3. Tommy Vestlund

Trimmat 2wd

1. Jonas Wigren
2. Stefan Jonsson
3. Per-Arne Sääv

Otrimmat 2wd

1. Jonas Ericsson
2. Andreas Sjölander
3. Patrik Johansson

JSM

1. Andreas Sjölander
2. Patrik Johansson
3. Viktor Henriksson
07-09-26 Snöpligt slut på årets SM i rally
Årets SM-serie i rally ser i skrivande stund ut att vara avslutad. Sent under tisdagskvällen togs beslutet att ställa in den sista deltävlingen i Tomelilla. Skälet uppges vara för litet antal anmälda och en risk för arrangörsklubbarna att göra stora förluster. Vi team sjölander motorsport tycker självklart att det är mycket tråkigt då vi skaffat oss ett läge där titeln fanns inom räckhåll. Att bli två på detta sätt känns frustrerande då man aldrig får veta vad som kunnat hända. Segern i JSM var ju lite plåster på såren och stämmer ju väl in med vår målsättning för året, men, men vem vet det hade ju kunnat bli mer. Får återkomma om de blir några ändringar.

Vad som gäller för Ford Flexifuel Cup vet vi inte, men enligt säkra källor avser man att hitta en annan tävling där cupen kan avgöras på rallyvägar och inte vid skrivbordet. Vi ser fram emot detta och har ju en rejäl chans att ta hem denna cup och därigenom exakt pricka de mål som vi satt upp innan säsongen. Vad vi vet idag är att det finns flera förslag till tävlingar under oktober som kan bli aktuella. Vi lovar att återkomma så snart vi vet vad som beslutats. Beslutet tas troligen under denna vecka.

Rally hälsningar från ett åksuget team sjölander motorsport
www.andreassjolander.se
07-09-26 Det kan bli ny final i Rally-SM
Rallyutskottet arbetar på att få till en ny SM-final i Rally - som ersättningstävling för nyligen inställda Rally Österlen.
- Huruvida det blir en finaltävling på annan ort avgörs de närmaste dagarna, säger Sören Johansson, vice ordförande i Förbundsstyrelsen.
En möjlig lösning är någon redan inplanerad tävling.
- Det är möjligt att köra oktober ut, fortsätter Sören Johansson.

Joakim Berg, ordförande i Rallyutskottet, har under dagen fått många samtal kring den inställda finalen och en eventuell ersättningstävling:
- Jag är nerringd! Klart att detta känns snöpligt men jag vågar inte svara på om det går att få till en annan tävling. Vi tittar på det och tar beslut inom kort, säger "Jocke" Berg.

www.sbf.se
07-09-26 Rally Österlen ställs in!
SM-finalen i Rally 2007, Rally Österlen, vilken skulle ha genomförts kommande veckoslut , 5-6 oktober, kommer ej att genomföras. Tävlingen är inställd och någon ersättningstävling planeras i nuläget inte.
- Vi var alla tre arrangerade klubbar helt överens om detta under tisdagkvällens möte. Vi måste inse kalla fakta omkring ekonomin och inte riskera klubbarnas överlevnad, säger Lars Matsson, tävlingsledare för rally Österlen .
- I dagsläget saknas över 100.000 kronor i kassan för att vi skall våga starta upp Rally Österlen. Och med det stora bortfallet i föregående tävling, Kolsvarundan, förväntar vi oss också ett onormalt stort frånfälle av de anmälda till rally Österlen vilket ytterliggare skulle försämra situationen, fortsätter Mattson

Rally Österlen hade vid anmälningstidens utgång, måndag kväll 24 september, totalt 64 st anmälda. 49 i SM och endast 15 st i Volvo klassen, Nordic West Euro Cup.
- Vi visste på förhand att vi ej fick ekonomi i tävlingen med enbart SM-klasserna, utan hade med Volvo klassen som garant för att kunna genomföra tävlingen. Tyvärr har det tuffa tävlingsschemat under hösten satt djupa spår i ekonomin för de aktiva, vilket vi tror är den stora boven till det låga deltagarantalet, säger Lars Mattsson.

Rally Österlen är ett samarrangemang mellan Trelleborg, Tomelilla och Simrishamns Motorklubbar. Första tävlingen genomfördes 2005 och till 2007 hade man tilldelats SM-finalen. En SM-final som nu alltså ej kommer att genomföras.
- Just nu är det enormt tomt, vi har i samråd med Svenska Bilsportförbundets styrelse, Rally Utskottet och många andra tittat, vridit och vänt på allt för att kunna genomföra tävlingen. Men tyvärr har vi ej lyckats. Givetvis är vi oerhört besvikna, men hoppas att vi kan komma tillbaks med full kraft till 2008 igen, avslutar en nedstämd tävlingsledare för nu inställda rally Österlen, Lars Mattsson.
07-09-25 Punktering avgjorde helgen
SM tävlingen i Kolsva bjöd på mycket fina vägar och gjorde tävlingen till en rättvis tillställning. Man körde rekognosering 2 gånger på sträckorna och allt såg riktigt bra ut.

SS1 var en mycket svårkörd sträcka med hård, men otroligt halt underlag och nästan alla hade bekymmer med fästet. Sträckan gick rätt så bra rätt så bra för Tommy, förutom att han slog i en sten på höger framhjul, vilket skapade vibrationer och oljud. Tommy trodde först att man fått punktering och körde lite lugnare ett tag, men det visade sig senare att det blivit en bula på fälgen så den tog i styrarmen lite grann. Man tappade dock värdefull tid och var direkt 15,4 sek efter Patrik Flodin.

SS2 skulle visa sig vara avgörande för hela tävlingen. Ungefär mitt på fick man en bakhjulspunktering som man körde med i några några km, men km, men tvingades stanna och byta då hjulet släppte helt från fälgen. När hjulet var bytt och Tommy fortsatte i högsta tempo mot må så brast en brast en turboslang så totalt förlorade man nästan 5 min.

Efter detta gick luften ur teamet litegrann, men beslöt att gå för fullt ändå för utifall någon annan fick problem. Med alla alla problem halkade Tommy ner till plats 39 totalt och 11:e i klassen, så det såg riktigt mörkt ut.

Redan på SS3 så visade man att tempot är det inget fel på där Tommy tog en total 2:a plats på sträckan, slagen med 0,3 sekunder av Robin av Robin Sandberg.
-Ja det kändes skönt att vi direkt kunde lämna våra problem bakom oss och verkligen ta i för fullt och sätta en sådan bra tid. Vi tittade lite på tittade lite på tiderna och att komma fram till Hasse Gustafsson på en 7:e plat kändes kanske som ett mål och vi satsade allt för att nå dit.

Även SS4 gick bra och här satte man också en topp tid, inte riktigt som VM åkande Patrik Flodins tider, men var riktigt nära dom andra i SM fältet och var nöjd efter 24km fältet mörkeråkning. Tommy hade nu kört upp sig till en total 24 plats och låg nu 8 i sin egen klass. Närmast före var fortfarande Hasse och man kände att han var inom räckhåll teamet, med 24 sekunder till godo. Kampen skulle alltså än en gång Hasse.

Men det blev svårare än man tänkt då de glömdes av kontrollera däckstrycket i bakhjulen, som var samma som på fredag kväll.
-Det innebar att vi åkte med för lågt tryck och vi fick aldrig upp värmen riktigt i däcken och därmed hade sämre fäste bak än önskat, Tommy.

Så efter dom 4 första sträckorna på lördagen hade man tagit endast 11,7 sekunder av dom 24 som Hasse hade tillgodo på oss. Hoppe stod nu till dom avslutande 2st sträckorna som var strax över 23km köra. .
-Ja om vi kört på 100% attack förut så låg det nog på 120% nu, fast ändå inte allt för många chansningar. Visst gick det väl lite yvigt i någon sväng men annars riktigt fort, säger Tommy.

Så SS10 plockade Tommy 10 sekunder på Hasse och endast 3,4 sekunder återstod inför den sista. Här lyckades Tommy ta 2sekunder 2sekunder och slutar därmed 1,4 sekunder från den 6:e plats som Hasse tog.

Tommy och Fredrik gjorde en enorm återhämtning och slog sig in i topp 10 totalt. Men teamet fick också med sig många värdefulla poäng och nu är det 4st förare som gör upp om silverplatsen nere i Skåne om två veckor.

Oskar Svedlund är klar segrare, men efter han är striden tight minst sagt med Jerker Axelsson på 43 poäng, Tommy har 41, Robin Sandberg, Tommy har 41, Mats Thorzelius 40 och sedan Hasse Gustafsson på 35.

Härnäst väntar årets sista deltävling i rally rally-SM, Rally Österlen som går i Tomelilla den 5-6 Oktober.
07-09-25 Ett mycket slitsamt rally - men riktigt roligt...
Det blev tillslut en åttonde plats i helgens näst sista SM-deltävling för Jocke och Pär!
Det blev en mycket trög start för Nyman/Almqvist... På SS1 låg det en stor ful sten i spåret som skadade framvagnen samt slog sönder fälgen på ett bakhjul. Tyvärr gick det inte fortsätta köra med det däcket utan ett byte var nödvändigt för att kunna fortsätta köra överhuvudtaget. Tidsförlust på ca 5minuter....

SS2 togs som en nystart och nu vill Teamet visa att dom hänger med trots motgångar i inledningen. Tyvärr missades ett vägbyte grovt, ca 50 meter in på fel väg, och 30 sekunder rann iväg...

Tyvärr mer problem på SS3. Ytterligare en punktering, denna gång på högerfram. Sträckan fungerade jätte bra tills 4km återstod då träffades en liten sten och punkteringen var ett faktum. Henriksson kom ikapp precis innan mål så tidsförlusten är därmed ca 1minut......

Men SS4! Nu äntligen funkade körningen. Jocke säger att han körde sträckan på 100% säkerhet. Tiden kom som en överraskning när den räckte till en total andra plats i lilla Gr.N! Så när materialet håller var grabbarna med tidsmässigt.

Andra dagens etapp fungerade betydligt mcyket bättre, men efter gårdagens tidsförluster tappade teamet ner till en 11:plats inför dessa sträckor.

Nu har det körts 3 stycken sträckor på dagens etapp och som sagt bilen ska i mål. Trots det sätter Jocke kanon tider på sträckorna. Total avslappnad körning gör att allt bara funkar, ingen press. Ett exempel är SS7 som är Jonas Ericssons absoluta hemväg, där var Jocke tvåa på sträckan med just enbart Ericsson före sig.

En hel del bilar bryter tävlingen, vägarna är steniga och bilarna tar mycket stryk. I lilla Gr.N har namn som Henriksson, Gullstrand, Menck och Johansson brutit tävlingen.

Jocke och Pär vinner sträcka 8! Inte bara det, dom är också snabbaste 2wd i hela tävlingen på SS8! Mycket bra nu. Synd att punkteringarna igår förstörde helgen, det hade kunnat blivit ritigt bra denna gång! Men det kommer fler tävlingar, tempot finns!

Team Nyman vinner även SS9! Om uppgifter stämmer ska dessa två ss ha körts på asfalt över 3 km. Som vi alla vet så kan ju Jocke asfaltskörningen bättre än de flesta rallyåkare tack vare gokart tiden. Att vinna två asfalts prov irad på en SM-tävling är ett bra kvitto! Bara en sån sak som att han åter igen är snabbaste 2wd, trots att det finns trimmade bilar kvar i tävlingen säger en hel del. Man kan också jämföra mot 4wd där totalt snabbaste bil kör enbart 7 sekunder snabbare på 3km....

Det är stort manfall i tävlingen där 59 startande just nu bara är 35 inför sista sträckan.
Målgång! Idag har allt funkat kanon bra enligt Jocke och Pär. Det var längesen det var ett sånt lugn i bilen. Det har varit jättekul hela dagen idag och allt har bara funkat som det ska. När man inte oroar sig över att saker ska gå sönder eller att man ska göra misstag så släpper pressen totalt. Helgen har gett en slags mental framgång om man ska se något ljust bland punkteringarna. Den här känslan ska sparas i huvudet och tas fram när körningen känns stressad.

Det blev en åttonde plats som resultat vilket måste ses som ett helt ok resultat med tanke på att det strulade så mycket igår kväll. Sjunde plats innebär 12 poäng i SM och Teamet ligger då kvar på fjärde plats. Men nu bara 2 poäng bakom Patrik Johansson. Så inför sista tävlingen finns ett tydligt mål: att vara före Johansson och ta den sista pallplatsen!

Inför finalen i Trelleborg nästkommande helg har nu Jocke och Pär endast 4 poäng upp till tredjeplatsen så teamet är riktigt taggade för race..

MVH Team Nyman.
07-09-24 Flexifuel-Forden från Motorcentralen.com trivdes bäst i STAN
Kolsvarundan DM
SS5 Boda 1 18.9km Nervöst/Rostigt som attan innan,efter att bara ha kört en halv rally-SS i år, med noter, hyggligt flyt här men nästan bromslös ca 4-5km kvar tapp 21sek mot Jari S ruggigt snabbt 209,9km på trippen 2st ngt krokiga fälgar eft SS
SS6 Orsta 1 5,3km ngt bättre flyt ngt svampig br pedal ca 2,5 sek eft Jari S
SS7 Bockhammar 8,9km lite fegt ibörjan men bättre eft hand 1,5 sek eft Jari S
SS8 Nibble 1 Ind omr. Asfalt(sånt här gillar jag)TOTALSNABBAST !!! Skitkul 1 sek före Jari/Jerker 2 sek före Flodin/PG/Mats Jonsson, Grattis TRENDAB !

SS9 Boda 2 18,9km Lite mer attack nu mer självförtroende gick kanon med körning noter lite trasiga kurvor vgbyten BROMSLÖS igen ca 4km kvar, Jensen ville ÖKA innan han fattade detta, mkt nära avåkning i vä sväng när jag hade ”no brakes” kusligt, man eldar väl bromsar med vänst broms o Rostigheten

SS 11 Orsta ganska Trasig o spårig väg mer bestämt men strulade med växelval här i början Före Jari S med ca 2 sek. Vi tappade 29,5sek på Boda SSx2 o var 31,5 sek efter Jari i mål, får duga även om detta var ett testrally för Saaarinen med nya motorn. Konstaterade även att våra tider av de som kom I MÅL i klassen Trimmat SM 4wd så var SS placeringarna Topp.3 ett par gånger. O detta berodde inte på att vi var supersnabba direkt ………….
1-dagars SM tävlingar tror jag personligen skulle råda bot på de få startande i klassen o få mer bredd, vore kul för publiken också.
/ Johan Oscarsson nr 306
07-09-24 Problemfylld helg slutade på pallen
Andreas och Håkan fick en problemfylld resa i Kolsvarundan. Som bekant hade en bil lånats in för att kunna komma till start och trots ett idogt skruvande veckan innan för att få allt på rätt plats fanns det en del dolda fel som skulle visa sig under fredagens etapp. Redan tidigt visade det sig att kopplingen inte fungerade som den skulle och rådet från våra mekaniker blev att man skulle frikoppla så lite som möjligt för att det skulle hålla. Tempot var det annars inget fel på och som vanligt var det sekundstrider mellan de fyra fem första. På den näst sista sträckan för dagen upptäcktes att ett motorfäste gett med sig och släppt. Så den sista sträckan fick köras med en motor som hängde löst. Vi var nog inte många som trodde att det skulle hålla in till servicen. Problemet kostade nog säkert 30 sekunder och Andreas och Håkan lyckades med några spännband som fanns i bilen knyta fast motorn inför avslutande sträckan.

Vid serviceuppehållet lyckades mekanikerna att få dit ett nytt fäste tack vare ett strålande arbete och vi kunde gå till nattvilan som fyra med 42,8 sekunder upp till ledande Victor Henriksson.

Lördagen började med att både Victor Henriksson och Anders Gullstrand fick bryta med tekniska problem. Nu började en intensiv kamp mellan Jonas Ericsson och Andreas om de viktiga SM-poängen. Åt Calle Ward var inget att göra då hans ledning på grund av våra problem hann bli för stor redan på fredagen men i striden mellan Jonas och Andreas skiftade ledningen. Jonas Ericsson kunde dra det längsta strået genom att ta andraplatsen med 4,9 sekunder trots full laddning på de sista två sträckorna av Andreas och Håkan. De var snabbast på den sista men det räckte inte ända fram och vi kunde konstatera att Jonas nu tog några fler poäng i jakten på det åtråvärda SM-guldet. Hans ledning är nu 8 poäng inför avslutningen i Tomellilla. Gissa om det kommer att bli en spännande tävling. För Andreas och Håkan är det mycket som står på spel, bevaka ledningen i Ford Cupen, säkra Junior SM och slåss om SM-guldet.

Har vi turen på vår sida och Andreas på vanligt körhumör så kan det alltså bli storslam i Tomelilla. Nu laddar vi för finalen och bilen har redan börjats gå igenom för att minimera riskerna med tekniska problem. Det kommer att bli några fulla arbetsdagar innan vi styr mot Skåne redan nästa torsdag.

www.andreassjolander.se

07-09-22 Kolsvarundan avgjord – Wigren mästare
Mats Jonsson, Carl Ward, Jonas Wigren och Per-Gunnar Andersson - så heter vinnarna i Kolsvarundan 2007. Jonas Wigren från Norrköpings MK vann inte bara den trimmade tvåhjulsdriva klassen, utan säkrade även SM-guldet.
- Jag åkte bara på säkerhet, kommenterade Jonas efter målgång.

Mats Jonsson vann åter den trimmade klassen för fyrhjulsdriva bilar. Fast den här gången fick han konkurrens från annat håll.
- Jag ville ju visa var skåpet skulle stå och hålla undan för P-G och Flodin, även om de kör i den otrimmade klassen. Så jag lade i en växel till, säger Mats Jonsson.
Tvåa slutade Johan Rudengren, Eskilstuna MK före hemmaföraren Kenneth Rikardsen.

Gästande P-G Andersson vann den otrimmade klassen för fyrhjulsdrivna bilar.
- Jag har fått värdefulla mil i kroppen, men nu ställer jag undan bilen till förmån för tävlingarna i Spanien och på Korsika, säger P-G.
Tvåa i klassen otrimmat två hjulsdrivet slutade en nöjd Robin Sandberg.
- Jag börjar lära mig bilen, så nu har jag faktiskt hittat en växel till, säger Robin.
Mats Thorszelius slutade trea knappa halvminuten efter P.G, men före Patrik Flodin som slutade fyra i klassen. Flodin var besviken över den punktering som berövade honom massor av tid under fredagens etapp.

Carl Ward vann den otrimmade klassen för tvåhjulsdrivna bilar före Kolsvas Jonas Ericsson.
- Det känns jättebra, lite av en upprättelse för den där diskningen i Askersund, säger Ward. Calle blev diskad i Askersund efter att ha använt sig av otillåtna delar i bilen.
Andreas Sjölander drabbades av tekniska problem, men slutade trots det på tredje plats.
- Det var ett motorfäste som gick sönder på den tredje specialsträckan och vi kunde inte laga det förrän efter den fjärde, så jag är glad att vi kom i mål, säger Andreas.

Jonas Wigren är som sagt klar svensk mästare i den trimmade klassen för tvåhjulsdrivan bilar. Per-Arne Ljung, Hofors MS slutade tvåa medan Per Göthberg, Eskilstuna MK tog hand om den sista pallplatsen i tävlingen. Länge såg det ut som att Thomas Thunström, Ludvika MS, skulle ta hand om andraplatsen, men en avkörning på den sista sträckan satte punkt för de planerna.

Vi kan summera en händelserik helg med bra arrangemang samt ytterliggare en klar guldmedaljör genom Jonas Wigren. Nu återstår bara finalen i årets Rally-SM och den genomförs 5-6 oktober i Skåne under Rally Österlen.

För kompletta resultat se http://www.smirally.se/
07-09-22 Rudengren säkrade SM-silvret i Kolsva
På mycket fina vägar avgjordes Kolsvarundan. Startfältet var förstärkt med Per-Gunnar Andersson och Patrik Flodin som normalt kör i VM cirkusen. Fredagens sträckor var hala och vi snurrade två gånger på SS 1. Jag ville åka på och sätta bra tider, det var inte helt enkelt. Men vi var inte ensamma om problemen och Dick Wicksell bröt tillsammans med Jonas Kruse, båda på grund av avåkningar.

Inför lördagen låg därför på en sjunde plats totalt och en andra plats i klassen. Joakim Längberg och Niklas Hägg hade båda problem med sina bilar även under lördagen. Under lördagen fungerade körningen bra och vi låg på mellan tredje och femte plats totalt. Därför kunde vi behålla samma placering i mål och därmed har vi plockat ihop så mycket poäng att SM silvret är säkrat. Det höll på att gå åt skogen på sista sträckan i en skarp vänster, men marginalerna var på vår sida. jag väntar på några bra åkbilder som vi lägger ut på hemsidan, men det kan ta någon dag.

www.johanrudengren.se
07-09-22 Punktering stoppade Flodins vinstchans i Kolsvarundan
Det såg inledningsvis riktigt lovande ut för Patrik Flodin och hans co-driver Maria Andersson under Kolsvarundan. De startade i ett högt tempo och kammade hem segern i de två inledande sträckorna och ledde med 5,5 sekunder före P-G Andersson. Men på den tredje sträckan slog de i en sten och fick en punktering som gjorde att de blev ifatt åkta . De tvingades inte bara släppa P-G, utan såg även sina chanser till seger åka all världen väg.

Hela 1:07,1 minuter tappade dem och rasade ner till en femte plats. Lite av luften gick givetvis ur dem, men de fortsatte i ett mycket högt och jämnt tempo även under dagens sträckor och slutade på en fjärdeplats, 41,3 sekunder efter segrande P-G Andersson.
- "Givetvis var det tråkigt att vi skulle få en punktering och tappa tid" säger Patrik efter målgång "Men jag är ändå nöjd i det stora hela. Hade vi inte fått punkteringen känns det som om vi hade kammat hem segern. Om två veckor ska vi dessutom starta med bilen i VM-rallyt i Spanien. Det känns skönt att ha fått en ordentlig genomkörare inför den tävlingen. Nu vet vi att bilen funkar maskinellt".

Kolsvarundan
1. P-G Andersson 1:24:04,2
2 Robin Sandberg 1:24:21,0 +16,8
3. Mats Thorzelius 1:24:31,4 +27,2
4. Patrik Flodin 1:24:45,5 +41,3
5. Jerker Axelsson 1:25:18,3 +1:14,1

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com
07-09-21 Seger i GrN-debuten för P-G och Jonas
P-G och Jonas gjorde i helgen sin debut i GrN i SM-sammanhang. Då stod de på startlinjen i Kolsvarundan som gick i trakterna kring Köping.
- "Det var riktigt kul i helgen" sa en nöjd P-G efter målgång. "Jag kom mer och mer in i bilen och hittade rätt i körningen och på slutet av dagen flöt det på riktigt bra".

Rallyt inleddes under fredagen med fyra specialsträckor som tillsammans mätte ca åtta mil. På de inledande sträckorna var det Patrik Flodin som höll upp högsta tempot, men Patrik fick en punktering på den tredje sträckan och P-G körde ikapp honom på sträckan. Därmed borde P-G och Jonas ha avancerat upp till en förstaplats eftersom de låg tvåa i rallyt så här långt. Men de hade slagit i samma sten som Patrik fått punktering på och skadat fälgen. När de efter målgång på sträckan skulle byta däck, visade det sig att domkraften inte riktigt höll måttet för de snabba takter som behövs i rallysammanhang. P-G och Jonas tappade tid och kom tre sekunder för sent till tidskontrollen och fick ett strafftillägg på 10 sekunder.

Inför dagens sju avgörande sträckor låg P-G och Jonas på en andraplats, 4,6 sekunder efter Robin Sandberg. Men redan under dagens första sträcka körde de in tid på ledande Robin Sandberg och gick upp som ledare i rallyt. En ledning de sedan kunde både behålla och utöka. De lyckades också kamma hem sträcksegern på två av sträckorna.

De vinner därmed sin debut med en GrN-bil i SM-sammanhang och är givetvis riktigt nöjda med sin insats.
- "Det var riktigt kul att fightas med Robin Sandberg igen" säger han "och kul att starta i samma klass som Flodin. Synd att han fick punkteringen bara.

Härnäst är det fullbokat på schemat för P-G´s del. Nästa helg, 29-30 september, är det finalrace i Camaro Cup. Då ska han till Mantorp för att kamma hem segern i Camaro Cup, om allt går som det ska. Han leder cupen med två poäng före teamkompisen Anders Brofalk. Helgen därpå är det VM-rally och dit far han och Jonas givetvis med målet att kamma hem även JRC. Är de bara före Urmo Aava i de två återstående deltävlingarna, har de även det guldet inom räckhåll.

Mer info hittar du på www.pgandersson.se

Kolsvarundan
1. P-G Andersson 1:24:04,2
2 Robin Sandberg 1:24:21,0 +16,8
3. Mats Thorzelius 1:24:31,4 +27,2
4. Patrik Flodin 1:24:45,5 +41,3
5. Jerker Axelsson 1:25:18,3 +1:14,1

Resultat Kolsvarundan: http://rallysm.sbf.se/rally/resultat/tavling.jsp?tavling=211
07-09-22 Kort SM-rally för Svenska Mästarna i GrN
För två veckor sedan säkrade Oscar Svedlund och Björn Nilsson sitt SM-guld i GrN. I helgen fanns de åter på startlinjen i Kolsvarundan som är en tvådagars SM-deltävling. Rallyt startade igår, fredag, och Oscar och Björn fanns på startlinjen för att hålla upp ett högt tempo, men redan på första sträckan tog rallyt slut för deras del.
- "Jag kom in lite för fort i en sväng. Bilen gled in i en vall och fick kast över vägen, där vi slogi ett stenröse" berättar Oscar.

De tog sig i mål men tappade nästan fyra och en halv minut på sträckan. Efter målgång var de tvungna att åka till service, vilket gjorde att de avbröt fredagens tävlande. De hade möljighet att starta om idag, men då med över 15 minuter i tidstillägg plus den tid de tappade igår.
- "Vi kom till start bland annat för att köra mot P-G Andersson och Patrik Flodin. Det känns inte motiverande att köra mot dem, men ligga 20 minuter efter, så vi får ta den fighten en annan gång. Visst var det trist att bryta så här, men nu laddar vi för SM-finalen i Österlen i stället" avslutar Oscar.

Mer info hittar du på www.oscarracing.se

07-09-21 Stort manfall i Kolsvarundan
Dagens etapp i helgens SM-rally präglades av punkteringar. Till och med ledande Mats Jonsson, som redan säkrat sitt trettonde guld, råkade ut för en. Liksom Patrik Flodin, medan PG Andersson slog sönder en fälg. Tvåa totalt är något överraskande Robin Sandberg.

Rydsföraren Robin Sandberg slog till med en kanontid på sträcka tre och gick upp i totalledning. Före honom i spåret hade då Patrik Flodin kört på en sten och tappat en minut.
- Jag åker ju alltid mitt på vägen så jag missade väl stenen. För nog är det långt från tokladd än så länge, säger Robin.

PG var på samma sten, men klarade sig från punktering. Istället körde han sönder fälgen och fick byta hjul på transporten.
- Vi hade en domkraft från andra världskriget och en spärrnyckel, så det tog alldeles för lång tid, konstaterar P-G.
Tio sekunder i straffprick blev det.

Mats Jonsson lyckades sedan hämta hem tid på sträcka fyra.
- Jag trodde aldrig på ledning efter punkteringen, men tydligen är det fler som haft problem, säger Mats.

Jonas Wigren har guldet i sin hand bara han tar sig i mål.
- Vi kör med breda marginaler för att inte riskera något. Hittills har det gått bra, säger Jonas.
Tvåa inför morgondagen är Thomas Thunström och trea Per Göthberg.

I Otrimmat 2WD är Viktor Henriksson snabbast så här långt, före Calle Ward och Anders Gullstrand.

Manfallet är stort efter första dagens fyra sträckor, närmare bestämt 21 ekipage. I skrivande stund är 38 i mål. Några kommer att starta om imorgon och köra etapp två.
- Definitivt! Vi hade punktering på trean, men kommer igen imorgon, säger Per-Arne Sääv.

För kompletta resultat se www.smirally.se

07-09-21 Släktkamp i Kolsvarundan
För tio år sedan tog Ronnie Jakobsson JSM-silver. Nu är han med i SM igen och målet är att vinna släktkampen i Kolsvarundan. En fight där sex släktingar är inblandade.

Prio två för Ronnie är att komma bland de tolv bästa totalt i Kolsvarundan. Han återvände till Rally-SM så sent som i Askersund för fyra veckor sedan. Då fick han upp tempot ordentligt mot slutet med sin Mitsubishi Evo 4 i Trimmat 4WD.
- Jo det gick bra där. Vi siktar förstås att hålla farten uppe redan från början den här gången, säger Ronnie.

Han tillhör hemmaförarna hos arrangerande Kolsva MS. Det finns ingen släktskap mellan honom och regerande mästaren i Otrimmat 2WD, Jonas Ericsson, men väl med många andra i startfältet:
Johan Ackesten (startnr 34) är hans morbror, Tobias Ytterbring (startnr 45) är sambo med Ronnies frus syster, Kenneth Rikardsen (nr 55) är bror till Ronnies fru Liv, liksom Ola Rikardsen (startnr 63). Sist men inte minst farbror Robert Jakobsson.
- Jag ska definitivt se till att jag blir bäst i släkten i helgen, säger Ronnie.

Första start i Kolsvarundan är 15.30 från Stora Torget i Köping. Ikväll kör de tävlande fyra sträckor, närmare bestämt två sträckor som körs två gånger. Första bil väntas in för nattvila 20.57.
Sedan är det omstart 08.00 lördag morgon.

För resultat se www.smirally.se
07-09-21 Nu drar det ihop sig för Andreas Sjölander och team sjölander motorsport
Årets näst sista rallytävling i SM går i helgen av stapeln i västmanländska Köping/Kolsva. Andreas och teamet är laddade, även om det varit hektiska dagar att få till bilen som införskaffats inför avlutningstävlingarna. Som bekant slutade ju förra tävlingen med en avåkning och teamet gjorde bedömningen att man inte skulle hinna få ordning på den ordinarie bilen utan att man skulle satsa på en annan bil.

Nu har dagar, kvällar och nätter bestått i att flytta över fjädring, ställa hjulvinklar och plocka över personlig utrustning till denna bil. Sent igår, läs onsdag, kunde vi stänga garagedörren och konstatera att allt verkar vara i ordning och nu ser Andreas och Håkan fram mot att ta upp striden med Jonas Ericsson om SM-titeln. Läget inför de två avslutande SM-deltävlingarna är trots allt gott och går allt som vi vill kan det innebära storslam när säsongen skall summeras. Ledning i Ford Cupen som skall försvaras, Junior SM-titel och kanske en seger i senior SM också, vem hade kunna trott detta när säsongen började.

Tävlingen i Köping/Kolsva startar för vår del på fredag vid 16-tiden och redan den första dagen skall fyra SS avverkas. Tävlingen avslutas vid 16-tiden på lördagen och vi i teamet hoppas att vi då kan räkna in många sköna poäng och att den avlutande tävlingen i Skåne i början på oktober blir vår klang och jubelföreställning. Håll nu tummarna så skall vi göra vad vi kan för att leva upp till förväntningarna.
07-09-19 SM-säsongen nära sitt slut!
Det är tätt i toppen och endast två deltävlingar återstår av Svenska mästerskapsserien 2007. Nyman och Almkvist är riktigt taggad för att plocka poäng..

I helgen fredag – lördag går den näst sista deltävlingen i SM, platsen är Köping och tävlingen Kolvsarundan. Efter förra tävlingens andra plats är nu grabbarna riktigt taggad och självförtroendet börjar falla på plats igen efter en säsong med en hel del motgångar.

Målet är självklart en pallplats, vilket det blir är svårt att säga men Jocke och Pär kommer att göra sitt bästa för att försöka få så mycket poäng som möjligt med sig.

Denna tävling ingår endast i SM, dvs juniorSM och Fordcupen går i samband med finalen i Trelleborg i början på October. Under torsdagen kommer teamet att befinna sig hos Ultramotor i Södertälje för att göra några små justeringar med bilen. Rallyt är totalt 427 km varav 142 km SS (specialsträcka) utdelat på 11 sträckor Starten går kl 15.30 på stora torget i Köping och sen avverkas 4 sträckor under fredagskvällen. 7 sträckor körs på lördag förmiddag innan målgången som beräknas bli vid 15-16 tiden. Håll Er uppdaterade på sidan www.jockenyman.com
Jennie-Lee laddar extra i depån i Kolsva
Bilen känns bra, vi har åtgärdt de tekniska problem vi hade under SM i Linköping och vi ser nu fram emot SM i Kolsva i helgen (21-22 Sept).

Vi laddar på lite extra i depån i Kolsva och Österlen
Vi kommer att ha försäljning av Jennie-Lee RALLYING /Mitsubishi Motors artiklar, utdelning av broschyrer från både Mitsubishi Motors och John Deere Forestrys modellprogram, vi delar även ut Mitsubishi kepsar till barnen. Vi kommer också att sälja John Deeres kamouflagekeps i depån.

Kom gärna och hälsa på!
Jennie-lee.com
07-09-19 I helgen är det folkfest utefter Boasträckan
Än har inte Anders Jansson i Tveta utanför Köping bestämt sig för var han ska stå. Pappa Bengt är mer säker – antingen ser han Kolsvarundan från köksfönstret, eller också blir det på höjden mellan huset och ”Boasträckan”.

SM-rally betyder folkfest, inte minst i Boda och Tveta som utgör början och slut på den nära nog klassiska sträckan väster om Köping. I år har arrangerande Kolsva MS vänt på sträckningen, vilket betyder start i Tveta.
– Det får bli så långt bort som möjligt från oss, så de hinner få upp farten tills de kommer hit, säger Anders och Bengt i kör.

Alltså blir det start hos grannarna – som är dragracingfolk – innan vägbytet vänster, förbi byns såg och silo. Sedan väntar den korta björkallén upp till Janssons, äldre generationen med Bengt och Birgit till vänster om vägen, och Anders med sambo Anette på högra sidan.
– Annars brukar vi ha målet här, och då kommer de med full fart in i byn. Det är jätteroligt!
- Vi lånar gärna ut vägen, men de måste köra genom byn så vi kan se det hela från första parkett, säger Bengt.

Bengt rullar fram rullatorn till kanten av den nivåskillnad på säkert 2,5 meter som finns mellan hans faluröda hus och det som snart är fartsträcka igen.
– Vi har absolut ingenting att klaga på. Klubben har skött sig i många år och är väldigt duktiga, säger Anders.

I år är sträckan drygt 18 kilometer lång därför att en slinga runt Fillinge tillkommit. Där är det många år sedan det senast kördes rally. Den hårda, breda vägen går parallellt med gärden och genom skog innan Boda skymtar, eller Boa som det heter i folkmun. Det var här som Roger Ericsson en gång missbedömde kurvan och landade i badkaret. Ja, inte det inomhus, utan det som stod ute hos djuren i hagen så de skulle få vatten. Nu är det sonen Jonas som jagar fortsatt ledning i mästerskapet och därmed nytt SM-guld i Otrimmat tvåhjulsdrivet.

Bara en bit bort ligger sedan målet, strax innan Sundänge sommarstugeområde. Troligen har det då gått knappa tio minuter sedan Bengt Jansson såg ekipaget svepa förbi i Tveta.

www.sbf.se
07-09-18 Österlen stryker efteranmälningsavgiften
Tävlingsledningsledningen för Rally Österlen beslutade under måndagen att stryka den förhöjda avgiften som gäller efter den 17 september enligt tävlingsinbjudan.
- Vi var alla helt överens om detta på kvällens möte. Med det tighta schemat som förarna har nu på hösten så är det många förare som ej anmäler sig förrän föregående tävling har körts. Näst sista deltävlingen i Rally SM körs kommande helg i Kolsva och det är säkert många som avvaktar med anmälan till finalen på Österlen till efter att de genomfört denna, säger Lars Matsson, tävlingsledare för rally Österlen.
07-09-18 Lovande 20-åring debuterar på hemmaplan
20-årige Niklas Carlson, den lovande rallyföraren från Södra Lunger utanför Arboga, debuterar i Rally-SM i helgen. Han har hyrt en Ford Fiesta.

Han startade med utbildningsrallyn redan som 16-åring och har sedan skördat framgångar i standardklassen Volvo Original. Men nu blir det alltså debut i SM.
– Ja, på hemmaplan. Jag tänkte det skulle vara lättast så, då är inte allt så jättenytt, säger Niklas.

Hemma i garaget i Lunger har han fortfarande Volvo Originalare, men han vill byta upp sig.
– Det blir en helt annan budget. Därför hyr vi en bil nu och provar oss fram lite grann.

Bilen han hyrt är Andréas Erikssons egen Ford Fiesta ST i klassen Otrimmat tvåhjulsdrivet. Andréas är som bekant ”pappa” till Ford Fiesta-cupen och ständigt på jakt efter nya unga förare att stötta.
– Målet är att köra full SM-säsong nästa år, lite beroende på vad det blir för bil och klass, säger Niklas.

Även om Niklas redan hunnit köra en hel del, så är framhjulsdrift en ny bekantskap för honom.
– Vi ska i första hand ta oss runt de samtliga 14 milen. Känna på materialet och tävlingsformen. Först mot slutet ska vi jämföra tider och då mot de lite längre bak i fältet.

Annars har han ett koppel motståndare han stångats med förut i Volvo Original: Anders Gullstrand, Patrik Johansson och Calle Ward bland annat.
– Det är inte realistiskt att mäta sig med dem, men det ska bli himla roligt att få köra SM, säger Niklas.

Vid sin sida i högerstolen kommer han att ha Martin Holmdahl, en 18-åring från Örebro.
07-09-13 Jonas Ericsson vill säkra guldet på hemmaplan
– Från det jag såg Andreas Sjölander på högkant mot trädet körde jag på ren säkerhet, säger Jonas Ericsson.
Nästa helg har regerande mästaren i Rally-SM:s minsta klass hemmavägar i Kolsvarundan och målet är ett nytt guld.

Efter ett antal silver och brons krönte Jonas sitt tävlande förra året med ett SM-guld i Otrimmat 2WD.
– Ja, äntligen! Jag hade väntat så länge att det verkligen kändes som min tur, säger han.

Lagom till Kolsvarundan, den sjätte och näst sista deltävlingen i årets mästerskap, gick han upp i ledning och har nu guldvittring inför sin hemmapublik.
– För mig, Kolsvarundan och SM var förra tävlingen kanon, men körmässigt fick jag det inte alls att stämma i Linköping. Det sladdade och for överallt, bakänden fick inte fäste. Jag fick jobba mer än jag är van att göra så jag hade tur, i ”Sjöllas” otur, fortsätter Jonas.

”Sjölla” är Andreas Sjölander som ledde klassen och hade kopplat greppet när just det försvann i en kurva och hans Fiesta gick av vägen, rullade och stannade mot ett träd.

När Jonas Ericsson en stund senare for förbi med sin Honda Civic visste han att hans namn skulle finns högst upp i SM-tabellen, bara han tog sig i mål. Vilket han gjorde – en fjärdeplats i klassen blev det för regerande mästaren i Linköping.

Nu väntar en helt annan vägkaraktär i Köping med omnejd: snabbare och rytmiska vägar istället för krokigt och bökigt. Det bör gynna Jonas motorstarkare Honda. Å andra sidan har Andreas radat upp tre andraplatser och en tredje på de första fyra tävlingarna i år. Nollan i Linköping kan han räkna bort, medan Jonas kan räkna bort/byta ut en niondeplats från Sandviken.

Kolsvarundan startar fredagen den 21 september med etapp 1. Den andra etappen körs dagen efter och första bil väntas till målrampen på Stora Torget i Köping under eftermiddagen.
07-09-12 Österlen redo för Rallyinvasion
5-6 oktober är det dags för stortävling igen på Österlen i Skåne. Efter 2års uppehåll kommer Rally SM tillbaks till Österlen och genomförs återigen som Rally Österlen.

Deltagarna kommer att bjudas på ett delvis omarbetat Rally Österlen.
Den kompakta tävlingen, vilken var väldigt annorlunda för många deltagare förra gången rallyt genomfördes, kommer att vara kvar. Liksom att välkända Svampabanan kommer att köras som specialprov och startrampen mitt på torget för start och målgång av Rallyt.

Men arrangörsklubbarna Trelleborg, Tomelilla och Simrishamns motorklubbar har tvingats till ändringar i sträckningen.
- Vi blev tvungna att stryka en del tilltänkta sträckor och jobba hårt för att få nya. Bl.a får vi ej längre använda militärens mark i Ravlunda. Helt klart ett stort avbräck för oss, då vi tidigare haft positiva signaler från dem, säger Lars Matsson, tävlingsledare för rally Österlen. Men vi har idag fått till ett kompakt Rally som även kommer att bjuda deltagarna på en och annan överraskning, fortsätter Mattsson, bland annat kommer första körningen på Svampabanan att bli lite annorlunda.

Rally Österlen kommer att starta på Torget i Tomelilla kl. 19.30, fredagen den 5 oktober. Därefter körs det första specialprovet på Svampabanan i mörker med belysning! Helt klart en riktigt häftig upplevelse så väl för de tävlande som för publik.

Målgången är beräknad till ca kl. 17.00, lördagen den 6 oktober.
Högkvarteret är också ändrat, detta har man valt att förlägga på välkända dansstället Tingvalla beläget 5 min från Svampabanan mot Tomelilla centrum. Alla förändringar och förbättringar är gjorda för att få till en högre klass på tävlingen.

Förutom finalen i Rally SM har också Ford Flexifuel Cup valt att förlägga sin final till Rally Österlen, där även en deltävling av Volvo West Euro Cup kommer att köras. Totalt räknar arrangörsklubben med ett hundratal startande samt en stor och mycket intresserad rallypublik ute på sträckorna och inte minst på specialprovet på Svampabanan.
07-09-11 Framgång och fall.. I samma tävling
När Tommy och Fredrik genomfört rekognoseringen inför årets 5:e deltävling i rally-SM så insåg man att det här skulle bli den hittills svåraste tävlingen. Linköping hade fått ihop nästan 11 mil specialsträckor med 6 st på fredagen och 5 på lördagen. Sträckorna skiftade mellan lite bredare skogsbilvägar med rytmiska svängar till smala och extremt krokiga som verkligen satte Fredrik på prov.

Tommy sa redan innan tävlingen att det här var deras riktiga chans att göra toppresultat, då den krokiga karaktären på vägarna gör att man inte gynnas för mycket av en starkare motor och att Tommy alltid tyckt om sådan väg.

Efter dom två inledande specialsträckorna så låg teamet på en fin 2:a plats endast 2,3 sekunder efter ledande Mats Thorszelius och på en total 3:e plats i tävlingen. Men på den 3:e sträckan så började problemen med att bilen lägger av i vänsterkurvor igen, man tror att har att göra et har att göra med att bensintanken är felkonstruerad och bensinpumpen helt enkelt inte får bränsle när man har under 35 liter i tanken så man tappade här tappade värdefulla sekunder.
- Ja, de kunde ha slutat riktigt illa för i en ganska snabb vänstersväng så dog helt plötsligt motorn och bilen ställde sig på tvären men jag rattade på rätt bra för att reda upp det, säger Tommy. Synd, för utan dessa stopp vi hade så tror jag nog att vi tagit en sträckseger i klassen.

Den 5:e sträckan skulle skörda sina offer visade det sig och även Tommy och Fredrik fick här en hårresande upplevelse.
-Ja, här kunde det roliga slutat med dunder och brak, säger Tommy och fortsätter. Jag hade fått en not (vägbeskrivning) för en vänster över krön ner till en tvär högerkurva, men där tror jag det slog slint i skallen. Med allt för hög fart över krönet och väldigt stora stora staketpinnar i staketpinnar i yttern så var det bara att försöka vända bilen på vägen, vilket lyckades, men när vi stod still hade vi näsan åt fel håll och fick backa och trixa för att komma runt.

Här tappade nog teamet säkert uppemot 20 sekunder innan man var på G igen och rasade ner till en 4:e plats i klassen.
Så när dagen var till ända efter den avslutande 6:e sträckan på Mantorp travbana så låg Tommy och Fredrik 4: a slagen med 40,4 s av Mats Thorszelius, man hade Hasse Gustavsson 19,5 sekunder upp,, man skulle alltså återigen ha en kamp med Hasse och nu skulle det laddas.
På lördag morgonen sa man inte många ord ut till SS 7 och laddningen gav resultat för här så tog Tommy sin första sträckseger totalt i rally- SM och kapade direkt 13.6 sekunder på Hasse.
-Vi fick allt att stämma och gjorde absolut inge missar utan åkte rent och snålt hela sträckan. Känns skönt att vi kunde göra en urladdning men ändå inte tappa linjen i vår åkning. Sedan blir samarbetet mellan mig och Fredrik bättre för varje sträcka.

På SS 8 så kraschade tyvärr Hasse i en vådlig vurpa och det satt nog lite spår i vår egen körning.
- Ja, fast även jag såg att Niklas och Hasse var ur bilen och gjorde tummen upp så jag fick inte ur det ur huvudet på en gång och då blir åkningen därefter. Det är aldrig roligt när ens konkurrenter och vänner kraschar, fast det är något man får räkna med. Man tappade cirka 7 sekunder mot dom övriga och därmed närmade sig Robin Sandberg bakifrån med stormsteg, med nu bara 4,9 sekunder kvar. Fast på SS 9 så tog det roliga slut för teamet då växell rasade med ett stort rökmoln. 5:ans drev gick sönder och gjorde att växellådshuset sprack i bitar. Man tror sig kunna hinna få ihop växellådshuset till Kolsva och kämpa för sin 2:a plats i SM som man fortfarande delar med Jerker Axelsson. SM guldet är härmed redan vigt till Oscar Svedlund Svedlund och vi från Team SLIREJ gratulerar dom till en bra säsong.

Nu har man alltså redan rivit ner växellådan för att beställa nya reservdelar inför Kolsva som går om 2 veckor.
07-09-10 PG och Flodin möts i Kolsvarundan
Startfältet i Kolsvarundan skäms inte för sig. Ännu återstår en timme, men klart är att både PG Andersson och Patrik Flodin gästar Rally-SM i Köping.
P-G Andersson, juniorvärldsmästaren från 2004, ska lufta sin egen Mitsubishi Lancer Evo 9. Den bil han köpte privat i somras för att köra den finska VM-tävlingen.

Ett mästarmöte blir det, för även supertalangen Patrik Flodin har anmält sig. Han startar i sin Monitorsponsrade Subaru Impreza, samma bil han vann EM-tävlingen South Swedish Rally med tidigare i år.
– Det är roligt att Flodin vågar komma till start, säger P-G som anmälde sig för några dagar sedan.

Ilsboynglingen är sen att svara Årjängsföraren:
– Ha! Han får slänga ifrån sig rullatorn för nu blir det åka av!

De två möts i klassen Otrimmat fyrhjulsdrivet, där Oscar Svedlund från Karlstad redan är klar mästare.
07-09-10 Flodin och P-G mäter sig med Svedlund
Två av våra förare som vi numera mest ser till start i VM-sammanhang kommer till Kolsvarundan den 21-22 september för att mäta sig med bland annat den nykorade SM-vinnaren Oscar Svedlund. Alla tre finns nu anmälda i GrN i den sjätte av årets sju deltävlingar i SM och alla tre ser med förväntan fram mot figthen.
Mer info på www.pgandersson.se, www.patrikflodin.com och www.oscarracing.se
07-09-10 Nära att bli årets tävling…..
Efter att nu kommit hem efter en 5:e deltävlingen av årets Sm serie kan vi konstatera två saker. Vi har ett tempo som håller högsta Sm klass men man måste ju ta bilen imål. Vi började tävlingen riktigt bra på fredag kväll med en hel hög sträcksegrar som fick många att höja på ögonbrynen. Vi hade ett fint flyt i körningen och allt stämde. Vi kunde med detta goda tempo rycka irån i ensam ledning med ca: 22 sekunder.

Efter en bra natt med god sömn var det dags för lördags etappen som bestod av 5 sträckor. Vi gick ut som bil nr 12 och först i våran klass eftersom vi var i ledning. Vi började morgonen med att vara snabbast även på ss 7 och kunde utöka vår ledning med några sekunder till ss 8. Efter att lämnat startlinjen och åkt ca: någon kilometer så slog vi i en sten som låg i innerspåret och jag trodde de blev nå fel på bilen. Tappade fokusering för någon sekund och kom fel in i nästa kombination av kurvor. Gled ut och slog i vänster bakhjul i en sten och bilen tippade framlänges. Och for sedan ut i skogen. Efter att konstatera att vi klara oss så kunde vi ta oss ur bilen och vi kunde konstatera att den var riktigt styggt tilltygad.

Ett sorgligt slut på de som höll på gå bli våran första SM seger, i karriären. Istället var de bara att fara hemåt Gävle och se till att få bilen i ordning inför Kolsva som står som värd för nästa deltävling. Den körs redan om två veckor och vi har ca:11 dagar på oss att få bilen i ordning. Men de är något som vi absolut ska klara av för de är en otroligt viktig del av säsongen nu.

Trotts detta resultat så jobbar vi ännu hårdare för att komma igen. Vi ska ha medaljen runt halsen innan året är slut!!
www.andreassjolander.se/
07-09-09 Andra plats i SM och JSM!
Efter en tuff helg och träningsverk i armarna tar grabbarna sig igenom SM-rallyt i Linköping utan några problem.. Äntligen var det dags att teamet fick sopa undan allt oflyt och bara åka igenom ett helt rally utan några större problem.

Efter fredagens etapp med sex sträckor som kördes i mörker hade Jocke och Pär kört in på en andra plats med ca 20 sek upp till ettan Andreas Sjölander. Kvällssträckorna var väldigt svåra dels för att Jocke kände en ovana i mörkerkörningen samt att det är en otroligt svår och krävande karaktär. Det svänger om vart annat och Pär läste på med not på not.

Under lördagen gick det lite bättre, vägarna öppnades upp och det blev snabbare och mer rytmisk vägtyp. Vilket passade Jocke väldigt bra. Ettan Andreas Sjölander åkte av på SS 8 och Victor Henriksson gick förbi så Jocke och Pär behöll andra platsen med en god marginal ner till trean Patrik Johansson Det enda misstaget som gjordes var att teamet skulle valt ett mindre däck att åka på. Det gick en aning tungt me däcken de åkte på och så här i efterhand skulle de nog helst gått ner en dimension.

Men i det stora hela är teamet jättenöjd med sin insats och det som är den största bedriften är väl att Jocke fått tillbaka självförtroendet igen efter all oflyt som varit under säsongen.
07-09-08 Jonsson och Svedlund säkrade SM-guld
Mats Jonsson var tvåa igår kväll. Idag återtog han ledningen och säkrade sitt trettonde SM-guld. Även Oscar Svedlund är klar SM-segrare.
Ställningen blev återställd när Befab-trofén avgjordes idag, Mats Jonsson som är känd som en säker vinnare återtog idag ledningen och säkrade SM-guldet för i år. När Jonsson kom i mål var hans bakskärm bulig och det är länge sedan det skedde. Trots visiten segrade Jonsson och marginalen var 2,7 sekunder före Dick Wiksell.
- Det känns underbart - guldet är klart och det återstår två tävlingar, säger en sprudlande glad Mats Jonsson efter segern i den trimmade klassen för fyrhjulsdrivna bilar.
I helgen stämde det för Jonas Kruse som slutade trea. Kruse har tidigare haft problem under året.
- Jag är jätte nöjd, grejerna höll och vi är i mål, säger en glad Jonas Kruse.

I klassen otrimmat fyrhjulsdrivet var Mats Thorszelius i klassledning igår kväll och även totalt. Han sa igår att det var klassegern som skulle säkras. Så blev även fallet, han vann 1,9 sekunder före tvåan Oscar Svedlund. Genom sin andraplats idag har Svedlund tagit sitt första SM-guld.
- Äntligen ett SM-guld. Det känns jätte skönt, vi har tidigare haft lite stolpe ut. Det hade varit roligt om det varit fight in i det sista, men jag ska inte klaga, avslutar en glad och nöjd Oscar innan prisutdelningen.

Kampen i klassen trimmat tvåhjulsdrivet stod mellan Per-Arne Sääv och Jonas Wigren. Igår var det en sekundfight. Idag kopplade Sääv kommandot direkt från start till mål och vann med dryga 30 sekunder före Wigren.
- Inledningsvis var det riktigt tufft, men vi lyckades sätta Wigren på plats till slut, kommenterade Sääv nöjt efter målgång.

Unge talangen Viktor Henriksson segrade i klassen otrimmat tvåhjulsdrivet tillika i junior SM före Joakim Nyman efter att tidigare klasstoppen i rallyt Calle Ward och Andreas Sjölander tvingats bryta.

Trimmat 4WD
1. Mats Jonsson, Forshaga MC, 1:06:04,0
2. Dick Wicksell, SMK Uppsala, 1:06:06,7
3. Jonas Kruse, Karlstad MC Bil, 1:06:07,2

Trimmat 2WD
1. Per-Arne Sääv, Västra Östergötlands MK, 1:08:09,7
2. Jonas Wigren, Norrköpings MK, 1:08:39,5
3. Thomas Thunström, Ludvika MS, 1:09:26,8

Otrimmat 4WD
1. Mats Thorszelius, SMK Uppsala, 1:06:17,2
2. Oscar Svedlund, Karlstad MC Bil, 1:06:19,1
3. Robin Sandberg, Ryds MK, 1:06:56,8

Otrimmat 2WD/Junior SM
1. Victor Henriksson, MK Speed, 1:08:53,2
2. Joakim Nyman, Jämtlands MK, 1:09:15,2
3. Patrik Johansson, Ryds MK, 1:10:37,9

För kompletta resultat se www.smirally.se
07-09-08 Oscar och Björn Svenska Mästare i GrN 2007 när två deltävlingar återstår
Oscar Svedlund och co-drivern Björn Nilsson slutade tvåa i den femte av de sju deltävlingarna i årets Rally-SM. De hade en sekundfight med Mats Thorzelius i Befab-Trofén som gick av stapeln fredag-lördag. Bröderna Thorzelius var de som drog längsta strået och vann det elva specialsträckor långa rallyt med 1,9 sekunder. Trea i rallyt blev Robin Sandberg.

I går inleddes rallyt med sex sträckor i mörkret, vilket skapade problem för många. En av de två huvudkonkurrenterna i rallyt, Jerker Axelsson tvingades bryta pga mekaniska problem. Den andra av aspiranterna på årets SM-guld, Tommy Vestlund blev kvar på den nionde sträckan idag.

Därmed räckte det för Oscar och Björn att ta sig imål på en andraplats så var guldet säkrat.
- "Vi slog helt klart av på tempot då" sa den mycket nöjda SM-vinnaren Oscar i mål. "Det här känns otroligt roligt. Nu kan vi köra de två avslutande tävlingarna i SM och sikta på seger, istället för att åka och tänka på SM-poäng"

Resultat Besab-Trofén GrN
1. Mats Thorzelius 1:06:17,2
2. Oscar Svedlund 1:06:19,1 +1,9
3. Robin Sandberg 1:06:56,8 +39,6
4. Hans Erik Weng 1:07:36,1 +1:18,9
5. Bengt Abrahamsson 1:07:52,1 +1:34,9

Resultat från Befab-Trofen: http://www.resultatdata.com/rally/resultat/resultat.jsp?tavling=204&urval=granskad.deltar.tavlingsklass4758&rubrik=Klassresultat&underrubrik=Otrimmat%204wd

SM fem i topp efter Besab-Trofén
1. Oscar Svedlund, 66 poäng
2. Tommy Vestlund, 35 poäng
3. Jerker Axelsson, 35 poäng
4. Mats Thorzelius, 30 poäng
5. Robin Sandberg, 29 poäng

Komplett SM-tabell hittar du här: http://www.rallysm.sbfse/Otrimmat4WD.pdf

Mer info hittar du på www.oscarracing.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka
07-09-07 Gullstrand tvingas bryta efter målgång under första etappen i Besab-Trofén
Det började bra för Anders Gullstrand och hans co-driver Stina Cebers. På den inledande superspecialen i SM-deltävlingen Besab-Trofen fick de tredje bästa tid. På den andra sträckan klättrade de upp i ledning och det såg ut som om det skulle bli ett kanonrally för ekipaget. Men på den tredje sträckan fick de en punktering som resulterade i att diffen gick sönder. De genomförde rallyts alla sträckor men tappade 20-30 sekunder per sträcka.

Väl i mål var det bara att inse att det de var tvungna att bryta:
- "Det känns riktigt surt" suckar Anders "vi var helt klart här för att vinna och var vi före Andreas Sjölander hade vi chansen på JSM-guldet. Med en trasig diff är det bara att kasta in handduken för den här deltävlingen"

Nu siktar de istället på att få bilen i topptrim och göra bra i från sig i finalen i Ford Flexifuel Cup.
- "Vi bryter ihop och tar nya tag" skrattar han sen "och vin hann ju visa att vi hängde med riktigt bra även i det här rallyt"

Mer info hittar du på: www.andersgullstrand.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka.

07-09-07 Thorszelius imponerar efter första dagen
Efter en säsong full av otur och problem ser det nu ut att släppa för Mats Thorszelius. Han har kopplat greppet om Befab-trofén, inte bara i klassen utan även totalt. Thorszelius är dryga två sekund snabbare än totaltvåan Mats Jonsson.

Mats Thorszelius från Uppsala tar kommandet totalt i rallyt och leder därmed också klassen otrimmat fyrhjulsdrivet dryga 15 sekunder före tvåan Subuaru föraren Oscar Svedlund.
- Det har flytit bra på de krokiga vägarna, trots lite växellådsproblem. Vi har haft lite fördel av att starta lite senare så imorgon blir det lite tuffare. Vi kör främst för klasseger, men att vinna totalt vore självklart roligt, säger Mats Thorszelius.

Inte helt oväntat har Mats Jonsson kopplat greppet om klassen trimmat fyrhjulsdrivet. Jonsson går till nattvila med dryga 15 sekunders ledning förre klasstvåan Jonas Kruse.
- Vi har haft en bra dag, lite halkigt att gå ut först i lös gruset på de smala vägarna. Jag trivs bra på vägarna och det ör roligt. Imorgon blir det att ta i, jag ska förbi och vinna, säger Mats Jonsson.

Per-Arne Sääv som vann klassen trimmat tvåhjulsdrivet senast i Askersund kopplar även greppet om sin klass i dagens tävling före tvåan Valdemarsviks sonen Jonas Wigren som satsar mot ett nytt SM-guld i år. - Jag är nöjd och det har gått bra idag trots en dikeskörning. Imorgon kör vi för ett bra resultat, självklart ska vi försöka vinna, säger en glad Wigren.
- Det har varit en tuff dag, mycket notläsning. Imorgon blir det lite snabbare. Wigren ska bara vara bakom, avslutar Per Arne Sääw. Marginalen mellan dem är bara sekunden inför morgondagens spännande fortsättning.

I klassen otrimmat tvåhjulsdrivet har Andreas Sjölander tagit kommandot med 20 sekunder förre tvåan Joakim Nyman.

Befab-troféns första etapp innehöll sex sträckor fördelat på 4,5 mil specialsträcka varav två har gått på Mantorps travbana. Rallyt inleddes och avslutades med en sträcka på travet och däremellan gick fyra sträckor på krogiga vägar. Första etappen har varit ett stort prov för förarna eftersom att ingen service har tillåtits. Omstart sker 09.00 imorgon och första bil räknas vara i mål runt lunch.

För kompletta resultat se www.smirally.se
07-09-07 Rallyradio från BEFAB -Trofén
Det blir webradio även från BEFAB -Trofén i samarbete med Linköpings närradioförening. Det sänds via lokalradion på 95,5 MHz och webadressen är: www.algonet.se/~boein/nr/webbradio.html.

I studion sitter Christian Holmudd och i Skogen är det som sist, Ola Strömberg och Mikael Lind som husererar.

Sändningstid:
Fredag: 17:00-22:00 (endast på webben)
Lördag: 09:00-17:00
07-09-06 Laddad Ward söker revansch
Förra SM-tävlingen gick precis som planerat för Calle Ward. Men ändå inte. Calle var överlägset snabbast i sin klass, otrimmat 2-hjulsdrivet. I mål var han dryga halvminuten före tvåan. Det skulle ge honom viktiga poäng och ta honom upp i tätstriden om SM-guldet med tre tävlingar kvar. Men glädjen blev kortvarig. Vid den tekniska genomgången upptäcktes att bilen innehöll otillåtna delar och Calles tid ströks. Noll poäng.
- "Efter rullningen i Kong Christians Race under försäsongen var hela bilen skrot förutom drivpaketet. Så vi skiftade över motor och växellåda till den andra bilen, en 2001:a. Men då är inte den utväxlingen klassad i den årsmodellen" säger Calle Ward om uteslutningen.
- "Det var vårt eget misstag. Men det är sånt som händer, det är bara att lära av misstagen och komma igen" säger Calle Ward.

I helgen har han chansen. På fredag inleds den femte deltävlingen i Rally-SM, Befab-trofén, med en publiksträcka på Mantorp-travet. Rallyt avslutas på lördagen efter ca 10 mil specialsträckor. Även om Calle Ward och hans kartläsare Bosse Holmstrand troligen är borta från toppstriden i mästerskapet är han laddad inför helgen.
- "Jag känner att vi är på hugget. Vi har ju farten i oss från förra tävlingen. Men jag kommer inte sätta press på mig själv. Vi kommer att åka på i ett snabbt men avslappnat tempo och inte titta för mycket på tiderna" säger Calle Ward.
- "På fredag kör vi dessutom först av Grupp N-bilarna, så vi kommer ändå inte att ha så mycket koll på de andra" avslutar han.

SM-rallyt kan även följas med livetidtagning och rallyradio på www.smirally.se fredag och lördag.
07-09-06 Trots en hel del oflyt under årets säsong ser Team Nyman pallen i SM 2007!
Till helgen körs den femte av totalt sju deltävlingar i Svenska Mästerskapen (SM). Platsen är Linköping och tävlingens namn är BEFAB trofe´n.

Efter en hel del brutna rallyn och annat strul ser det ändå inte helt mörkt ut i tabellen
och Jocke ser verkligen fram emot en vändning nu, taggad till hundra för att möta konkurrenterna i det tuffa rallyt kring östgötaskogarna.

Fredag den 7/9 kl 07.00 börjar rekogniseringen och kl 18.00 är det start på stora torget i Linköping. Totalt 11 sträckor fördelat på två dagar med mål på lördag em.

Följ teamet på www.jockenyman.com eller livetidtagningen på: www.rallysm.sbf.se/2007/befab.htm
07-09-04 Kolsvarundan förlänger anmälningstiden till 10/9
Vi har med tillstånd från SBFs Rallykommite beslutat att förlänga anmälningstiden för KOLSVARUNDAN från fredagen 7/9 till måndagen 10/9 kl 18.00
07-09-04 Högtryck i garaget - Gullstrand redo för SM-efter sitt livs första rullning!
För mindre än två veckor sedan gick Rally-SM av stapeln i Askersund. Anders Gullstrand hans co-driver Stina Cebers höll under rallyts andra dag på att göra en enastående uppåkning. När lördagens sträckor började låg de på en femteplats och hade 27,4 sekunder upp till ledande Calle Ward. Genom att kamma hem sträckseger på sträckseger låg de inför rallyts åttonde sträcka 12,1 sekunder efter Ward och hade avancerat upp till en andraplats. Det hela såg ut att gå mot en klockren seger, men istället för att stå överst på pallen skulle ekipaget tyvärr göra sitt livs första rullning...

I en vänster kurva som var ganska skarp högg det helt oväntat till och bilen började helt sonika att rulla.
- "Jag räknade till två varv, men publiken fick det till tre" sa en omtumlad Stina efteråt.

Båda i bilen klarade sig helskinnade från duons premiär rullning.
- "Ingen av oss har rullat förut" sa Anders "och det är inget vi tänker göra om heller" skrattar han. "Jag har åkt av förut, men aldrig gjort någon rejäl avåkning. Tvärr kom det just när vi hade vittring på segern".

Den senaste veckan har det arbetats för högtryck i garaget. Man har bytt ut i princip all plåt utom dörrarna.
- "Dörrarna var nog det enda som var helt av plåten. Som tur var klarade sig buren oskadd" säger Anders. "Killarna har verkligen gjort ett kanonjobb och nu är vi redo för ny SM-deltävling till helgen"

På fredag och lördag går den femte av SM´s sju deltävlingar av stapeln och rallyt körs i Linköpingstrakten.

Mer info hittar du på: www.andersgullstrand.se där vi kommer att följa rallyt sträcka för sträcka
07-09-04 2008 års SM med fyra tävlingar
Utskottet har utsett nedanstående deltävlingar att ingå i Rally-SM 2008:

2008 års kalender
1. 18-19 januari Bergslagsklubbarna/Bergslagsrallyt/ Hällefors
2. 8-9 februari Svenska Rallyt AB/Uddeholm Swedish Rally/ Karlstad
3. 22-24 maj SSR AB/South Swedish Rally/ Ljungby
4. 22-23 augusti Kils MK/Killingen/ Kil

www.sbf.se
07-08-31 Ward utesluts ur Rejmeknixen
Calle Ward utesluts ur Rejmeknixen, den fjärde deltävlingen i Rally-SM. Det beslutar domarjuryn sedan den tekniska efterkontrollen visat att hans tävlingsbil innehöll ej tillåtna delar.
Han fråntas därmed klassegern, de SM-poäng han erhöll samt får betala 2000 kronor i böter.
Wards Renault Clio Sport plomberades efter målgång och bilen plockades ner i onsdags. I kväll, fredag, sammanträdde domarjuryn och beslutade enhälligt att utesluta värmlänningen ur Rejmeknixen. Vid den tekniska kontrollen framkom att delar i växellådan inte var de rätta.
För detta mister Calle Ward de 30 SM-poäng han annars skulle ha fått för klassegern och han ska även betala 2000 kronor i böter.

Nytt resultat i klassen Otrimmat 2WD i Rejmeknixen:
1. Jonas Ericsson Kolsva MS Honda, 1.06.35,3
2. Andreas Sjölander SMK Gävle Ford 1.06.55,6
3. Patrik Johansson Wäxjö MS Ford 1.07.30,7
4. Fredrik Menck SMK Motala Renault 1.07.34,2
5. Joakim Nyman Jämtlands MK Ford 1.07.45,9
6. Torbjörn Westerlund Sollefteå RRC Ford 1.08.31,4
7. Jo Inge Bakken KNA Kongsvinger Ford 1.08.54,1
8. Anders Nyberg MK Orion Renault 1.09.03,7
9. Robert Eriksson Eskilstuna MK Renault 1.09.32,5
10. Fredrik Lindh MSK Kvarnvingarna Ford 1.10.01,8
07-08-30 13 succé tal för Mk Ran och Rejmeknixen
13:e upplagen av MK Rans tävling Rejmeknixen blev en total succé för klubben. För första gången arrangerade klubben en SM deltävling i samband med tävlingen och arrangörsmässigt blev det lyckokast trots att siffran 13 fanns med.

Arrangörerna lyckades med att få det största antal startande i en SM deltävling hittills i år 93 startande i fem olika klasser, förarna öste beröm för vägarna, 49 ackrediterade media som gav över 100 publicerade artiklar i tidningar från Umeå i norr till Ystad i söder, inslag i Sveriges television och radio. Tävlingsledaren Börje Larsson är mycket nöjd.

- Det känns mycket bra efter 2 års hårt arbete att få så mycket positivt gensvar av både dom aktiva, media och domarna som bedömde tävlingen,

Gav det mersmak?
- Efter allt positiva bemötande kan det hända att det blir fler SM arrangemang, Vi skall ha ett möte nu på söndag och bestämma framtiden.

Kan det bli en SM deltävling redan nästa år?
- Inte 2008 ,det krävs för mycket arbete och årets rally har krävt en enorm insats av alla frivilliga så något SM blir det nog inte nästa år, vi tittar i så fall på 2009. avslutar Börje Larsson.
07-09-30 Team SLIREJ behåller 2:a platsen i SM
När Tommy och Fredrik kört igenom sträckorna på fredag förmiddag så kände man att man hade goda chanser att slå sig in på pallen. Vägkaraktären passar Tommy, blandat krokigt smalt och inte allt för snabbt, då det skulle vara en nackdel då teamets bil är lite motorsvagare konkurrenternas.

Redan på första två specialsträckorna visade man att man skulle bli att räkna med och var då 3:e snabbaste bil. Men på den avslutande 3:e specialsträckan på fredagskvällen slog oturen till för teamet. På ca halva sträckan gick en liten plastbit som håller en av vajrarna till växelföraren sönder och man kunde bara använda 1, 3 & 5:ans växel i nästan 8 km. Det innebar en tidsförlust på närmare 25 sekunder och teamet halkade då ner till en 6:e då ner till en plats.
Man fick sedan jobba hårt under resterande del av tävlingen för att försöka köra ikapp tid, vilket visade sig var extremt svårt då klassen är otroligt jämn då klassen är otroligt jämn i år. Så in på den 8:e specialsträckan så låg man lite mer än 2 sekunder efter Vansbros Hasse Gustavsson.. Här började en hetsjakt som hör till den värsta urladdning Tommy gjort i karriären. Hasse och Tommy körde värsta urladdning. Hasse och Tommy körde dom 3 sista milen där det endast skiljde 1,5 sekund.
- Ja det var en otrolig kamp ända in på målsnöret och vi hoppades att vi skulle kunna stressa Hasse till att göra ett misstag. Man tar inte en massa tid tar inte en massa tid någonstans i N4 klassen med det tempo som är i toppen nu, säger Tommy och fortsätter:
- Fredrik fick ingen lätt inskolning i bilen direkt, att som ny co-driver med notsystem han inte läst förut kunna göra ett sånt bra jobb att vi lyckas ta sträcksegrar är beundransvärt. Jag kände från första metern förtroende för hans kunskap och det skall bli jättekul att fortsätta vårt samarbete.

Tyvärr så drog Tommy det kortaste stråt i kampen med Hasse Gustavsson och fick nöja sig med en 5:e plats i tävlingen. Man behåller dock sin 2:a plats totalt i SM, men delar den numera med Jerker Axelsson från Trollhättan. Det som känns skönast är i alla fall att vi närmat Trollhättan. Det som känns skönast är i alla fall att vi närmat oss toppen ännu mera sedan Sandvikens deltävling och skall inte göra det lätt för dom andra i Linköping.

Nästa deltävling går om lite drygt 1 vecka nere i Linköping. Tävlingen är över 2 dagar och kommer också att bjuda på fina vägar.
07-08-28 Riktigt tight i toppen av Ford Flexifuel cup 2007 efter helgens två näst sista deltävlingar
I helgen gick det deltävlingar i både SM och Fordcupen. Detta nere i Askersund och i samband med rallyt Rejmeknixen!

Efter en fin inledning på de två första sträckorna låg grabbarna med bra i toppen och endast några sekunder skillde ekipagen åt. Men på den tredje sista sträckan under fredagsetappen hördes missljud ifrån växellådan och Jocke tappade koncentrationen. Efter alla brutna rallyn nu så var det bara mål som gällde så Jocke tänkte mer på växlingarna än att köra bil och tappade några sekunder mot täten. På kvällsservicen gick serviceteamet igenom lådan utan att hitta något fel och fick därför se det som lugnt.

Under lördagsetappen fick grabbarna in ett bra flyt men i ett vägbyte på SS6 gled bakändan ut i ett dike och bilen rullade runt och la sig på tak. Det var som tur i oturen en massa publik där som kunde hjälpa till att välta upp bilen igen men Jocke och Pär tappade ca 40 sek på det stoppet. Sträckan därpå vann grabbarna och sen var det dags för service igen. Det blev inga alvarliga skador av rullningen. Framrutan sprack något och taket blev lite ruligt. men annars stod ratten rakt och det var bara att gasa.

Men då kom nästa problem. När Jocke skulle köra in bilen på service gick det knappt att varken få ur eller i växlarna. Jocke tänkte kanske att det kunde va pga att bilen hade legat upp och ner så det var luft i systemet men efter många försök att få till det fick serviceteamet ge sig och grabbarna for ut från servicen.
Med 10sek tillägg pga en minut för sen ankomst till "service ut" for Jocke och Pär ut på de fyra sista sträckorna med trasig koppling och hopp om att ta sig till Mål.

Det blev en stor utmaning för att De blev tvungen att stå med friläge i varje start och slå i växlarna för att kunna ta sig vidare. Detta gjorde att de både tappade en massa tid samtidigt som det tog en hel del stryk i vxl-lådan.

Efter många djupa andetag tog sig Jocke och Pär till Mål och fick knuffa bilen över målrampen..
Så man kan säga att teamet är mer en nöjd att de fått med sig de poäng de fått efter denna helg.

Nu är det full fart i verkstan med att knacka lite plåt och laga vxl-lådan inför nästa SM-rally som går i Linköping om två veckor.
07-08-28 Tom Carlsson vill ta revansch efter rullningen hemma i Askersund
67 förare har anmält sig till BEFAB-Trofén, den femte deltävlingen i Rally-SM. Till dag två tillkommer 59 förare som kör Öppna Östgötamästerskapet.
En som kör hela rallyt är Tom Carlsson, som nyligen skrotade sin Toyota på hemmaplan i Askersund.

Tom Carlsson tävlar för Laxå MK och bor i Rönneshytta, strax norr om Askersund. Nyss genomförda Rejmeknixen var hans hemmatävling och förväntningarna var stora när han nu kört in sig ordentligt i -.PG Anderssons forna Toyota Corolla. En specialsträcka till och med började på gården till hans föräldrahem.
Men det ville sig inte alls. Redan på första sträckan tappade han linjen och fick väja för en postlåda.
- Jag fick göra ett omtag, baken flöt ut och krokade tag i dikeskanten, berättar Tom.

Det blev hans första rullning någonsin. En tre-fyra varv i säkert 160 km/h.
- Det hade varit billigare att köra på postlådan, suckar han.
Tidigare har han bara vippat ikull på sidan, förutom i Götene då han hamnade på taket och det blev hektiskt hemma i pappas garage i Önnebo, Rönneshytta.
Nu är det dags igen.
- Tur att farsan är plåtslagare och billackerare, säger Tom.
- Jag tappade sugen först, men så ville servicegänget att vi skulle åka BEFAB-Trofén också.
Då hade han hunnit återta sin anmälan, men är nu på igen.
- När nästan hela bygden är inblandad, och bilen intakt förutom plåten runt omkring, så ska vi nog kunna bli klara i tid, säger Tom Carlsson.

Vid anmälningstidens utgång hade 67 elitförare anmält sig till den femte deltävlingen i Rally-SM. BEFAB-Trofén startar med etapp ett fredagen den 7 september på Mantorpstravet, och fortsätter på lördagen. Då ansluter ytterligare 59 förare som tävlar i Öppna Östgötamästerskapet.
- Totalt sett är vi nöjda med 126 startande, men vi hade nog räknat med några fler i SM-fältet, säger Urban Wahlberg, tävlingsledare.
07-08-27 Rudengren tvingades tyvärr bryta
Tyvärr tvingades vi bryta tävlingen då ingående axel i växellådan brast. Före det låg vi på en åttonde plats totalt och fyra i klassen. Körningen fungerade inte helt hundra då både jag och Christer var ovana med att ha TV:s bevakning över oss hela tiden i form av incar camera, intervjuer vid varje service mm, men det är väl bara att vänja sig. I vart fall så är växellådan på väg till Säffle för reparation idag och till nästa SM tävling i Linköping den 9 september skall vi kämpa för att komma på pallen.
www.johanrudengren.se
07-08-26 Nu har SM-debuten med Evo 9:an genomförts av Hällbo
Träning med genomkörning av sträckorna, och etapp ett på fredagen med tre sträckor. Jag har kört i Askersund förut och visste ungefär vad vi hade att möta i vägkaraktär.
MK Ran hade även i år sett till att bara det bästa i väg var med i tävlingen. Egentligen kunde vi väl aldrig veta hur vi skulle kunna mäta oss med de andra i klassen, då vi endast åkt en tävling, men sist vill ju ingen bli.
Idiotladdad kom vi fram till första ss, lite väl laddad kanske, för 300 m efter start så fick jag backa…. jag bommade första kurvan helt. Inte bästa starten, men det fick mig att tänka till, svälja stoltheten och och börja jobba. Vi hade helgen innan varit i Horndal och testat fjädringen, och nu betalade det sig för allt funkade perfekt. Tiden vi tappat på de andra i klassen var det dags hämta hem, allt flöt på perfekt och vid etappmål visade det sig att vi hade hoppat från 43 plats till 13:e plats totalt samt 7:e plats i klassen. Det är alltid skönt att lägga sig nöjd med dagen, eller hur.

Inför etapp 2 intalade jag mig att köra bilen och verkligen lära mig att hitta fart. Det var helt rätt för det visade sig att vi börjat utmana de snabbaste sträcka efter sträcka, visst vi vann ingen sträcka... men vi bara gled runt och njöt!

På ss 9 var tyvärr det roliga slut, vi gled ut en halvmeter för mycket från vägen och gömd i gräset och mossen låg en stor sten som vi träffade med höger bakhjul, pang , en stumsmäll och vi snurrade 180 grader på plats. Som tur var det ett par åskådare som hjälpte till att knuffa undan bilen mot dikes kanten, jag tror inte vi hindrade Pelle Sääw något, han vann ju sin klass….

Det smakar i både min och Lasses ryggar idag, men förhoppningsvis är det lättare sträckningar, bilen däremot hoppas jag inte vi behöver sträcka något på. Jag har inte lastat av och tittat än, men helt vacker var den inte, bärarmar, drivaxel, spindel, jaja, det är väl lärpengar, Antagligen blev jag väl lite för stursk över framgången… som sagt Rom byggdes inte på en dag.Om det inte blir för dyrt, så har vi siktet på att åka Kolsvas SM, väl mött där!

/www.markushallbo.se
07-08-26 Stabilt SM i helgen
Årets femte respektive sjätte deltävling i Fordcupen avgjordes i helgen då Askersunds klubben Mk Ran körde en två dagars Sm tävling. Fredagen bestod av 3 sträckor på närmare 3 mil specialsträckor som utgjorde en deltävling i Ford cupen. Rallyt fortsatte med 8 sträckor på lördagen som var en längre o ny deltävling i cupen.

Med färska och dyra minnen från Sydsvenska rallyt i slutet av maj kom nu Fredrik Lindh med kartläsaren Erik Gustavsson från Örebro till en ny Sm tävling med en taktik som skulle visa sig vara näst intill perfekt.
- Vi pratade igenom rallyt på Torsdagskvällen och kom fram till att vi ska åka snabbt men med hög säkerhetsmarginal, säger Erik Gustavsson. Vi ska åka vår hemma tävling ,om två veckor som även den ingår i Sm så det gällde att ta sig i mål i Askersund.

Första dagen började med en försening i rallyt och Fredrik var tvungen att åka större delen av de 3 milen i mörker.
- Vi åkte trots mörkret bra tycker jag, vi satte på ljusboxen och det var fantastiska ljus från vår sponsor NBB. Jag har ju bara åkt en tävling tidigare i mörker så jag har ingen erfarenhet men jäklar va ljust det var framför Fiestan med xenonljusen. Så jag var ganska nöjd med min första dag o och vi placera oss på en tiondeplats i Fordcupen.

Bättre tempo
Det var riktigt bra vägar som tävlingen kördes på o det var svårt att hålla igen lite när det går så fort men Fredrik fick lite tändvätska när ekipaget kom till servicen efter tre sträckor på Lördag förmiddagen.
- Ja det var en del förare i cupen som körde av o sen mesa jag lite på några sträckor så jag hade konkurenter framför mig som jag ska vara före. Så de fyra sista sträckorna ökade vi tempot markant men med viss säkerhet i körningen.

Fredrik åkte på de sista sträckorna upp sig från en elfte plats till en sjunde i cupen o var inte långt efter dom snabbaste på sträckorna. Vi har ju gjort två tester inför rallyt o bilen var så mycket mer lättkörd nu så jag hade inga problem med tempo ökningen alls. Vi har gjort ett taktiskt perfekt rally för jag hade inget självförtroende när vi starta rallyt men 11 mil senare har jag betydligt bättre kännsla i kropp o bil. Noterna från Erik börjar stämma riktigt bra och vi har lärt oss varandra på ett bra sätt nu.

Resultat Fordcupen
dag ett placering 10
dag två placering 7

Totalt 11 i Sm tävlingen
Om två veckor är det Befabtrofén hemma i Östergötland närmare bestämt i Mantorp. Men innan dess kommer vi synas i både tv o tidning, då vi hade bra mediabevakning på vårt event under förra veckan.
www.fredriklindh.com
07-08-25 Tuff kamp i Askersund
Ford Flexifuel Cup har denna helg kört två deltävlingar i sommarparadiset Askersund. Tävlingen som också ingår i SM rally kördes under namnet Reimeknixen. Vädret var strålande och att döma av dom tävlande så fanns det ingenting att klaga på. Vägarna som användes till specialsträckor var hårda, fina byvägar som gav jämna tävlingsförhållanden. Dessa förutsättningar gjorde att teamen presterade fantastiska resultat och farten var hög uti i skogarna.

Reimeknixen var en tvådagar SM tävling där fredagens och lördagens etapper bedömdes i Ford Flexifuel Cup som separata deltävlingar. Fredagens deltävling vanns av Andreas Sjölander/Håkan Jakobsson, före Anders Gullstrand/Stina Cebers och trea var Victor Henriksson/Håkan Palm.

N är lördagsetappen startade var Gullstrand outstanding. Han måste ha käkat en ordentlig frukost för ingen kunde rå på Värmlandsduon på dom första tre sträckorna. Närmast var Sjölander, Johansson och Nyman. Victor var den som först drabbades av problem. Efter en avåkning så tvingades han att bryta p.g.a. trasig kylare.
På dagens tredje sträcka fanns en vänstersväng i botten på en lång utförsbacke som vållade flera av Fordåkarna problem. Inte mindre än fem Fiestor rullade varav tre blev kvar på sträckan. Nyman hamnade upp och ner i diket men fick hjälp upp och tappade bara 35-40 sekunder. Patrik Johansson hanterade rullningen bättre och lyckades landa på hjulen och missade bara ett tjugotal sekunder. Kvar i skogen blev Henrik Karlsson, Martin Öhlin och Erik Olsson

Om tempot generellt var högt så var farten i ”Top fem” extremt hög. Taket var också högt inom teamen och det skämtades friskt när besättningarna samlades för lunchuppehåll.
- Andréas Eriksson sa att du hade lagt dej! plirade Gullstrand till Andreas Sjölander när dom träffades i Ford tältet..

Gullstrand hade en ganska komfortabel ledning när Fiestorna rullade ut på andra varvet. Nu varade inte Gullstrands glädje längre. På SS 7 gick det för fort och det blev dagens rullning och därmed försvann segerchanserna.

Sjölander övertog därmed ledningen och förvaltade den på ett förståndigt sätt och kvitterade därmed ut den andra delsegern denna helg. Tvåa blev Johansson och trea blev paret Tobbe Westerlund/Peter Westman. Tobbe har äntligen fått harmoni i körningen och han kommer säkert att vara intresserad av att tillhöra top tre i fortsättningen.

Top fem i lördagens deltävling Reimeknixen
1. Andreas Sjölander/Håkan Jacobsson 48:39.9
2. Patrik Johansson/Jörgen Lindahl 49:07.0
3. Torbjörn Westerlund/Peter Westman 49:21.8
4. Joakim Nyman/Pär Almkvist 49:23.4
5. Mats Adielsson/Peter Kurtén 49:44.8

Övriga resultat och cupställning kan läsa mer om på www.topdriver.se
07-08-25 Kassaskåpssäkert av Mats Jonsson
Det var många som försökte, men Mats Jonsson, Oscar Svedlund, Per-Arne Sääv och Calle Ward höll
ställningarna i Rejmeknixen, Askersund. Med dagens totalseger i fjärde deltävlingen är Mats Jonsson
nära sitt trettonde SM-guld i Rally.

Bortsett från första sträckan, där Oscar Svedlund var snabbast, har Mats Jonsson kassaskåpssäkert fört sin WRC-Escort till slutmålet. Största hotet förväntades komma från Eddie Hörbing som gjorde en numera sällsynt start i Rally-SM, men han blev tvåa.
- Det har gått väldigt bra, och vägarna var riktigt fina, säger Mats som legat först i spåret över samtliga elva fartsträckor.
Med dagens seger har Jonsson vunnit tre av fyra deltävlingar och har 57 poäng. SM-tvåa är Johan Rudengren på 31 poäng, men han tvingades bryta med tekniska problem.

Oscar Svedlund, som åkte lite i ensamt majestät andra dagen, förvaltade sin ledning väl i Otrimmat 4WD. Men utan en skråma på bilen efter 11 mil i högsta fart, blev avslutningen inte vad han väntat sig:
- När vi körde upp på målrampen såg vi hur den sakta blåste omkull, ner över oss. Jag försökte få i backen i tid, men det var förstås lönlöst, säger Oscar.
Som tur var satt både han och kartläsaren Björn Nilsson i bilen och skadorna inskränkte sig till en bulig Subaru.

I Trimmat 2WD fick Per-Arne Sääv sin bil med sig ändå till mål den här gången.
- Vi har legat alldeles för många gånger på taket förut. Eller också har Golfen gått sönder. Därför är vi enormt nöjda med dagen, säger Sääv.
I SM har han dock långt fram till Jonas Wigren. Men regerande mästaren Wigren kan inte känna sig säker, "Norrlandsexpressen" Stefan Jonsson är bara 14 poäng efter.

Efter att ha klassegrat med 20 sekunder på fredagens sista sträcka, kunde Calle Ward ägna lördagen åt ett högt lägstatempo för att vinna Otrimmat 2WD i Rejmeknixen. Anders Gullstrand knappade visserligen in, men så la han sin Fiesta på taket.
- Synd att Anders försvann, jag hade gärna mött honom på näst sista sträckan, säger Calle Ward.
Där satte han nämligen ännu en kanontid, och segern satt som i handsken.Fast SM leder han inte, det gör Andreas Sjölander som därmed också leder JSM.

Därmed har MK Ran i Askersund arrangerat sin 13:e Rejmeknixen och sitt första SM.
- Jag tror förarna har varit nöjda med vägarna. Tyvärr har jag inte hunnit ut på någon sträcka, men vad jag har hört har det varit mycket publik ute på sträckorna, säger Börje Larsson, tävlingsledare.
- Nu ska vi summera. Sedan får vi se, kanske att det blir fler framtida SM i Askersund.

Resultat:
Trimmat 4WD
1. Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort, 1.02.26,3
2. Eddie Hörbing, Laxå MK, Ford Focus, 1.02.57,9
3. Andreas Magnusson, Skillingaryds MK, Mitsubishi Lancer Evo 5, 1.04.09,0

Otrimmat 4WD
1. Oscar Svedlund, Karlstad MC, Subaru Impreza, 1.03.24,8
2. Jerker Axelsson, SMK Trollhättan, Mitsubishi Lancer Evo 9, 1.03.33,9
3. Robin Sandberg, Ryds MK, Mitsubishi Lancer Evo 9, 1.03.38,9

Trimmat 2WD
1. Per-Arne Sääv, Västra Östergötlands MK, VW Golf GTI, 1.05.33,2
2. Stefan Jonsson, Vännäs MK, SEAT Ibiza, 1.05.39,7
3. Jonas Wigren, NOrrköpings MK, VW Golf, 1.05.54,5

Otrimmat 2WD
1. Calle Ward, Fryksdalens MK, Renault Clio Sport, 1.06.02,7
2. Jonas Ericsson, Kolsva MS, Honda Civic Type-R, 1.06.35,3
3. Andreas Sjölander, SMK Gävle, Ford Fiesta ST, 1.06.55,6

För komplett resultat och SM-tabeller: www.smirally.se

07-08-25 Vämländsk dominans i SM
Tre värmlänningar Mats Jonnson, Oscar Svedlund och Carl Ward dominerade Närke rallyt Rejmeknixen, fjärde deltävlingen i årets rally SM. Forshagas Mats Jonsson kunde totalvinna och samtidigt vinna klassen 4 WD trimmat , totalsegern gör att Mats tar därmed ett steg närmare sitt trettonde SM guld. Karlstads Oscar Svedlund tog också ett steg närmare SM guld genom sin andra totalseger i klassen otrimmat 4WD i årets svenska mästerskap, Oscar som också imponerade genom att bli totaltrea . Calle Ward från Torsby vann klassen otrimmat 2 WD och tog viktiga SM poäng även han inför dom 3 återstående tävlingarna.

Per-Arne Sääv från östergötaland kunde bryta den värmländska dominansen genom att vinna 2 WD trimmat efter en sekundstrid med bl.a Stefan Jonsson från Vännäs.
07-08-25 Oscar riktigt nöjd med SM-deltävlingen i Rejmeknixen
Oscar Svedlund och hans co-driver Björn Nilsson är båda riktigt nöjda med sin insats i den fjärde deltävlingen i SM som gick av stapeln i Askersund i helgen. Då kördes nämligen Rejmeknixen, som var en tvådagars tävling med start under fredagkvällen.

Under gårdagens tre inledande sträckor, gick Oscar och Björn ut i ett riktigt högt tempo och hade inför dagens åtta sträckor en ledning med 10,9 sekunder. Under de två första sträckorna idag gick de ut i samma höga tempo och utökade därmed ledningen till 26,2 sekunder. Under fredagen försvann en av konkurrenterna, Bengt "Abris" Abrahamsson och på dagens först sträcka fick en även Mats Thorzelius motorproblem och bröt.
- "När Thorzelius försvann slog vi medvetet av lite på tempot, men körde istället på säkerhet för att bevaka vår ledning" sa Oscar efter målgång. "Det här var viktiga SM-poäng och vi är j-ligt nöjda med helgen" sa Oscar entusiastiskt efter målgång.

De plockade åter en fullpoängare i SM och utökar därmed sin SM-ledning till 54 poäng och leder med 19 poäng före tvåorna Tommy Vestlund och Jerker Axelsson, som båda har 35 poäng. Fyra är teamkompisen Hasse Gustavsson som klättrade upp en placering har 28 poäng.

Resultat Rejmeknixen
1. Oscar Svedlund 1:03:24,8
2. Jerker Axelsson 1:03:33,9 + 9,1
3. Robin Sandberg 1:03:38,9 +14,1
4. Hasse Gustavsson 1:04:07,2 +42,4
5. Tommy Vestlund 1:04:11,0 +46,2


SM-tabellen efter fyra deltvlingar
1. Oscar Svedlund, Karlstad MC Bil, 54 poäng
2. Tommy Vestlund Borlänge MK, 35 poäng
2. Jerker Axelsson SMK Trollhättan, 35 poäng
4. Hasse Gustafsson Vansbro MK, 28 poäng
5. Roger Enlund Västerås MS,24 poäng

Komplett SM-tabell hittar du här: http://www.rallysm.sbfse/Otrimmat4WD.pdf

Mer info hittar du på www.oscarracing.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka.

07-08-25 Åke och Stig Lavén tackar publiken för hjälpen på SS4!
På SS4 idag drabbades Åke "Fotogubben" Lavén av en mycket kraftig hjärtinfarkt. Tack vare publikens snabba insats och att ambulansen kom så fort, klarade han sig under omständigheterna bra! Åke är kvar på intesiven i Örebro och flyttas i morgon till Uppsala.

Både Åke och hans bror hälsar och tackar alla er som fanns på plats och hjälpte till! Er hjälp kan ha varit livsavgörande!

Jag, webban, vill skicka en varm hälsning till Åke! Så skönt att du inte kastade in handuken, utan finns kvar bland oss!!! Kram så hörs vi!
07-08-24 Mats Jonsson leder Rejmeknixen efter dag ett
Mats Jonsson, Oscar Svedlund, Per-Arne Sääv och Calle Ward går till nattvila i Askersund som ledare efter första dagen i Rejmeknixen, fjärde deltävlingen i Rally-SM. Tre sträckor av elva är avklarade, i morgon körs de resterande åtta.
Att Mats Jonsson skulle leda totalt var väntat. Erfarenhet och 13 SM-guld sedan tidigare väger tungt.
- Oscar Svedlund skrämde mig lite på första sträckan, men sedan har det gått bra så avståndet ner till klasstvåan är större än jag väntat mig, säger Mats.
Forshagaföraren är 31 sekunder före Laxås Eddie Hörbing, som gör ett sällsynt inhopp i WRC, Trimmat 4WD.

Totaltvåa är Oscar Svedlund, Karlstad MC. Han var en sekund snabbare än Mats Jonsson på första sträckan, och efter tre är han 8,9 sekunder efter.
- Jag överladdade och blev alldeles för yvig i körningen på SS2. Men nu ska vi sova gott och försöka ta Mats i morgon, säger Oscar.
Han leder Otrimmat 4WD med 13,2 sekunder före Mats Thorszelius, Uppsala.

Per-Arne Sääv, Västra Östergötlands MK, har tidigare dragits med tekniska bekymmer.
- Äntligen släppte oflytet! Det är visserligen en bit kvar i morgon, men det är härligt att vara här, säger han.
- Det har gått stabilt, lungt och behärskat, säger Karl-Olof Lexe, Pelles kartläsare.
Detta som förklaring till att de leder Trimmat 2WD med 14,4 sekunder över Jonas Wigren, Norrköping.

I den minsta klassen där Ford Fiesta dominerar är det Renault Clio i topp genom Calle Ward och Fredrik Menck. Calle utklassade konkurrenterna på sista sträckan med att vara 20 sekunder snabbare.
- Klockrent! Vi har haft en perfekt dag, så nu fick de andra något att bita i, säger den reslige Ward från Torsby.

Menck, från Motala, är närmare halvminuten efter inför morgondagen då Rejmeknixen fortsätter i trakterna av Askersund. Omstart 08.00 och första bil över målrampen vid 15-tiden.

För resultat se www.smirally.se

07-08-23 Ingen SM-start för Wicksell i Askersund
Dick Wicksell kommer tyvärr inte till till start i Askersund. Det pga datorhaveri. Databoxen i bilen har nämligen gått sönder och han hinner inte att få en ny i tid.
07-08-23 Förlängd anmälan till BEFAB-Trofén
BEFAB-Trofén i Linköping, femte deltävlingen i Rally-SM, förlänger sin anmälningstid till på måndag 27 augusti kl. 18.00. Anledningen är att många förare ska till Askersund i helgen för den fjärde deltävlingen, och helt enkelt vill se att de har något att åka med innan de anmäler sig.

Egentligen skulle anmälningstiden till BEFAB-Trofen gå ut i morgon fredag.
- Nu tror jag vi får ett bra startfält, så det är inte det. Men många ringer och undrar om de verkligen måste anmäla sig innan de ens kört den fjärde deltävlingen, säger Urban Wahlberg, tävlingsledare för BEFAB-Trofén i Linköping.

Därför har organisationskommittén bestämt sig för att flytta sista anmälningstid till måndag 27 augusti kl. 18.00. Då har förarna hunnit hem från Askersund och tittat över sina tävlingsfordon, så att de vet att de har någonting att åka i knappt två veckor senare i Linköping.

Återstående tävlingar i Rally-SM 2007:
Rejmeknixen, Askersund 24-25 aug
BEFAB-trofén, Linköping 7-8 sept
Kolsvarundan, Köping 21-22 sep
Rally Österlen, Tomelilla 5-6 okt
07-08-23 Nyman redo efter avåkningen
Efter avåkningen i Ryd för knappt en månad sedan har det varit hårt arbete för att reparera bilen och få den åter i toppskick. Teamet har även hunnit med ett kortare test för att försöka jobba upp lite extra självförtroende efter en sommarsäsong som inte riktigt gått vår väg. Vi hoppas verkligen att det vänder nu

Helgens tävling körs i och kring Askersund och är uppdelad på två etapper med nattuppehåll. SM poäng delas ut efter det totala resultatet på lördag eftermiddag medan fredagens- och lördagens etapp räknas som varsin deltävling i Ford Flexifuel Cup. Totalt är det elva sträckor, med en sammanlagd längd på drygt 80km, som ska köras. Tre på fredag och åtta på lördag.

Som vanligt är det ett mycket starkt startfält i otrimmat tvåhjulsdrivet som är Jocke och Pärs klass. Inte mindre än 28 ekipage är anmälda varav 21 av dem är Ford bilar.

Nedan finner du tidplan för tävlingen samt en komplett startlista för Jocke och Pärs klass.

Tidplan Rejmeknixen 2007
Etapp 1 - Fredag 24 aug
18:00 Start
18:23 SS 1 7,46 km
18:50 SS 2 2,03 km
19:14 SS 3 19,86 km
19:49 Service

Etapp 2 - Lördag 25 aug
08:10 Service
08:56 SS 4 15,31 km
09:41 SS 5 11,70 km
10:16 SS 6 16,79 km
10:52 SS 7 2,03 km
11:40 Service
12:42 SS 8 6,88 km
13:14 SS 9 11,53 km
13:43 SS 10 15,31 km
14:23 SS 11 2,03 km
15:03 Service
16:00 Målgång
07-08-20 Webradio från Rally-SM i helgen
Rejmeknixen kommer att sända rallyradio på FM 92,9 från torsdagen den 23 augusti kl 17.30 fram till lördag 25 augusti kl 19:00

Webbradio sänds också på samma tid. Adress:http://89.221.240.141/rallysm-askersund
07-08-16 Rejmeknixen hans första SM-tävling på 10 år
Mk Rimos Thomas Högbom har inte kört en SM tävling sedan 1997. Sista SM tävlingen var Sapa rallyt i Vetlanda 1997 bilen en Mitsubishi Galant tidigare ägtd av flerfaldige SM medaljören, Vara MK:s Kenneth Bäcklund, resultatet blev klass tvåa. Nu har längtan efter rally i större sammanhang blivit så stark att 44 årige Frisören från Norrtälje Thomas Högbom anmälde sig till Rejmeknixen i Askersund den fjärde deltävlingen i årets Rally SM . I högerstolen som co driver kommer Magnus Rindeby att sitta, Magnus som tidigare kört själv i bland annat Svenska Rallyt i en Skoda Felicia senast var 2002.

Till Rejmeknixen kommer paret Högbom/Rindeby i en Grupp A Subaru Impreza som körts tidigare av Mats Adielsson från Göteborg.
07-08-13 Jonas Ericson har fått Honda sällskap i SM
Kolsvas Jonas Ericson har länge varit den ensam att köra Honda i SM sammanhang men nu har han fått sällskap och det i samma klass otrimmat 2 WD. Andreas Asklöf från Åtvidabergs MK gör sin andra start när Rejmeknixen kör sin SM deltävling 24-25 augusti den första SM deltävlingen var i Sandviken i mitten av sommaren. Andreas kör sin första säsong i klassen och med bilen Hondar Civic Type R efter att tidigare hållit sig till SAAB 99. Asklöf blir därmed den andra Honda föraren i Rally SM .
07-08-12 82 ekipage kör om SM poäng i Askersund
När anmälningstiden till fjärde deltävlingen i årets rally SM stängdes , var 82 ekipage anmälda till att köra om SM poäng. Totalt är 97 ekipage anmälda till MK Rans största rallyarrangemang i klubbens historia då man har SM status för tävlingen Rejmeknixen som körs för trettonde året i rad. Förutom 83 anmälda ekipagen är 15 förare i Volvo original Elit och Grupp E dessa har tävlar inte SM.

Hela svenska eliten i alla SM klasserna kommer att finnas på plats när starten går av stapeln fredagen den 24 augusti vid hamnområdet i Askersund. Största klassen trimmat 2 WD med 25 anmälda finns SM ledaren Norrköpings Jonas Wigren med som kommer att jagas av bland annat hemmaföraren Tom Carlsson och den alltid fortåkande Vännäsföraren Stefan Jonsson .

I otrimmat 2WD med 25 anmälda finns ett getingbo av Ford Fiesta Flexiufuel Cup som ingår som i cup i Rejmeknixen, men Andreas Sjölander får väl ses som lite av favorit men man bör se upp för Östersunds Joakim Nyman och Stockholms kisen Viktor Henriksson som skaffar sig erfarenhet från M Sport i England mellan SM tävlingarna i Sverige, Värmlänningen Anders Gullstrand får vi inte heller glömma bort.

4 WD otrimmat skall Karlstads Oscar Svedlund försöka försvara SM ledningen men får se upp för bland annat Uppsalas Mats Thorszelius och Kullings egen ”gubbe” Bengt Abrahamsson, Trollhättans Jerker Axelsson är också en stark spekulant på SM ledningen.

I värstingklassen Trimmat 4WD får vi väl se flerfaldige Svenske mästaren Mats Jonsson som favorit, Men vi vet att både Uppsalas Dick Wiksell och hemmaföraren Eddie Hörbing kan ge en ”Mr No Problem” Mats Jonsson en kamp.
07-08-06 Skulle vilja köra den själv
-Jag skulle vilja köra den själv, säger publiksäkerhetschef Bruno Berglund , och fortsätter, den innehåller allt och är teknisk krävande man måste tänka på allt som kartläsare, ett misstag och man är av vägen, Sträckan är en önskedröm som kommer att gå i uppfyllelse för dom aktiva men även för publiken. säger Bruno som har erfarenhet som kartläsare åt bland annat Anders Kulläng om specialsträcka 5 Hjärta som körs andra dagen i fjärde deltävlingen i rally SM Rejmeknixen arrangerad av Askersundsklubben MK Ran den 24-25 augusti. Sträcka fem är helt ny i Rejmeknixen som körs för trettonde året i rad men första gången med SM status. Rejmeknixen innehåller förutom SS5 10 sträckor till, tre körs på fredag kväll och resterande under lördagen. Start och mål sker vid hamnen i Askersund och första bil beräknas var i mål kl 16:00 på lördag eftermiddag.


07-07-30 Svenska Rallytkommentator refererar Rejmeknixen
Lars-Erik Olsson tidigare mångårig kommentator till Svenska VM rallyt kommer till fjärde deltävlingen i Rally SM Rejmeknixen som avgörs i trakterna kring Askersund den 24-25 augusti och arrangeras av MK Ran i samarbete med Hallsberg MK.

Lars-Erik som jobbat i många år för Radio Värmland och Svenska Rallyt och har stort intresse för rallysporten kommer att sköta radiopratet från Rejmeknixen under rallyts två dagar. Man kommer att kunna lyssna på Lars-Erik både på den ”vanliga” radion på frekvensen 92,9 men även på Webben. Sändningarna börjar redan på Torsdag eftermiddag med lite förhandsinformation och kommer att pågå ända till lördag kväll.

Rejmeknixen som blir ett spännande SM rally ur många aspekter. Simon Slade från Ralliart England kommer att ge information om en Mitsubishi Cup i Sverige 2008 där segraren har möjlighet att få fri bil o start i Grupp N VM. Vidare kommer en teknik att testas under rallyt för att förbättra säkerheten. En GPS sändare kommer att monteras i MS Kullings Bengt Abrahamssons bil tävlingsledningen kan där följa Bengt under hela rallyt och se var han kör och skulle det bli stopp någonstans så visas en grön prick på dataskärmen exakt var bilen är stående.
07-07-16 Reklam på vindrutan
Förbundsstyrelsen har, enligt RY 8.6, beslutat att SBF avser disponera sin rätt till reklam på vindrutan år 2008. Beslutet omfattar tävlingar ingående i SM, JSM och/eller RM.
Rallyutskottet meddelar samtidigt att:
Intill sponsor för SM-serien kunnat knytas kommer en dekal med texten , att erfordras för att få deltaga i berörd tävling. Dekalen tillhandahålls av SBF.

Även under 2008 kommer det att finnas möjlighet till friköp av reklamplatsen antingen för enstaka tävlingar eller för samtliga tävlingar. Priset är 2 500 kronor/deltävling, eller 10 000 kronor för samtliga deltävlingar i 2008 års Rally-SM. Beloppet skall finnas SBF tillhanda senast onsdag i resp. tävlingsvecka på BG 5145-3256, Svenska Bilsportförbundet, Namn och Licensnummer anges vid inbetalningen/på talongen.
www.sbf.se
07-07-15 Rejmeknixen och Abrahamsson testpiloter
Rejmeknixen fjärde deltävlingen i årets rally SM som avgörs 24-25 augusti i Askersund, kommer att bli pilottävling för ny teknisk utrustning som inför till Rally SM nästa år. Förbundet kommer att under tävlingen testa GPS tekniken ,detta för att öka säkerheten på tävlingarna.

Med en GPS i bilen kan arrangörerna följa tävlingsekipaget på en dataskärm utefter hela specialsträckan, en teknik som redan finns i Rally-VM. Så länge bilen rör sig och är i gång är pricken grön. Om bilen av någon anledningen stannar blir den röd.
- Övervakningen i sig är inte det viktiga, utan den åtföljande larmknappen, säger Pierre Ellison.
Den har föraren/codrivern möjlighet att stänga av, om bilen stannat därför att någonting gått sönder. Är det däremot en avåkning går larmet igång efter några sekunder och meddelar bilens exakta position till tävlingshögkvarteret (HQ).
- Vi vill se vad vi kan komma fram till, och att vi får in det i datorn som det är tänkt, säger Magnus Carlsson, från Race Consulting som sköter tidtagningen.
Förste testförare blir Bengt "Abris" Abrahamsson från Kullings MS, som får en GPS - stor som en större tändsticksask - inmonterad i sin Mitsubishi Lancer Evo IX. Senare i höst planeras tester på fler bilar.
- Om det här faller väl ut under hösten kan det mycket väl bli GPS i Rally-SM redan nästa år. En stor säkerhetsökning i så fall, till en kostnad som blir lägre än ett däck som ratas efter bara några sträckor, avslutar Pierre Ellison i ett pressmeddelande.
07-07-15 GPS testas i Rally-SM för att öka säkerheten
Redan nästa år kan det bli GPS i Rally-SM. Tekniken ska testas i en av tävlingsbilarna under nästa deltävling.
- Om det är genomförbart blir det en stor höjning av säkerheten, säger Pierre Ellison i förbundsstyrelsen.

Med en GPS i bilen kan arrangörerna följa tävlingsekipaget på en dataskärm utefter hela specialsträckan, en teknik som redan finns i Rally-VM. Så länge bilen rör sig och är i gång är pricken grön. Om bilen av någon anledningen stannar blir den röd.
- Övervakningen i sig är inte det viktiga, utan den åtföljande larmknappen, säger Pierre Ellison.
Den har föraren/codrivern möjlighet att stänga av, om bilen stannat därför att någonting gått sönder. Är det däremot en avåkning går larmet igång efter några sekunder och meddelar bilens exakta position till tävlingshögkvarteret (HQ).

Den 24-25 augusti körs nästa deltävling i Rally-SM, denna gång med MK Ran i Askersund som arrangör. Då ska tekniken testas.
- Vi vill se vad vi kan komma fram till, och att vi får in det i datorn som det är tänkt, säger Magnus Carlsson, från Race Consulting som sköter tidtagningen.
Förste testförare blir Bengt "Abris" Abrahamsson från Kullings MS, som får en GPS - stor som en större tändsticksask - inmonterad i sin Mitsubishi Lancer Evo IX. Senare i höst planeras tester på fler bilar.
- Om det här faller väl ut under hösten kan det mycket väl bli GPS i Rally-SM redan nästa år. En stor säkerhetsökning i så fall, till en kostnad som blir lägre än ett däck som ratas efter bara några sträckor, avslutar Pierre Ellison.
www.sbf.se
07-06-21 Team Slirej om Rally Sandviken
Sandvikens MK fick under tidspress göra en sommar SM tävling, då deras planerade vintertävling töat bort.

Rallyt avgjordes under en dag med 6 SS, fördelat på 73km. 7 Team Team Slirej var med från början och slogs i toppen, med 3:e 3:e bästa tid på rallyts första sträcka. SS 2 och 3 bjöd på väldigt snabba snabba vägar, vilket inte passar vår bil somär motorsvagare. Det roliga kunde ha slutat inför SS 2. Bilen startade inte vid tidkontrollen. Med hjärtat i halsgropen, en puls som hotade att spräcka artärerna rycker vi i allt vad kablar och säkringar heter. Boven i dramat visade sig vara jordkabeln till batteriet. Med en lättnandes suck kunde vi starta. Antiklimax blev istället SS 4, några kilometer in sträckan låg dammet tätt. Det var som att åka i en mjölssäck. Sikten var inte mer var inte mer än ett tiotal meter. Dammet sinkade oss, så pass mycket att det skulle ha kunnat vara en bronsplacering istället för en 5:e
plats. Vi har åter igen lagt beslag på andra platsen i SM tabellen.

Inom motorsporten går utvecklingen så fruktansv fruktansvärt fort. Det skulle vara v gen fram. Det skulle vara väldigt spännande att se vad vi skulle kunna göra i en bil av dagens dato. Team Slirej kommer nu att nu att försöka få tiondelarna på deras sida genom att testa lite nya grejor fjädringen, och ramför allt mappa om motorn till Etanol.

Nu väntar lite semester och i slutet av augusti åker vi till Askersund för att försvara vår andra plats.
www.teamslirej.se
07-06-18 Vinst i SM-debuten!
Nu har vi kommit hem från vår första SM-deltävling någonsin. Den hölls i Sandviken i helgen och innehöll sex sträckor fördelat på drygt 70km.

Vi anlände på fredagseftermiddagen för att genomföra besiktning av bilen och rekognosering av sträckorna, vilket gick bra med undantaget av att vi kom för sent för att åka igenom SS1 och 2. Även här var det debut, och vi genomförde endast småändringar, någon not ändrades och det lades till lite extrainformation. Riktigt kul och lärorikt var det faktiskt.

Efter en natt på Hotell Gävle (tack OGP och Hotell Gävle för det) började lördagen med uppställning av bilen på torget i Sandviken, med resten av startfältet. En relativt lugn väntan följde, någon nervositet kände jag faktiskt inte av, lite ovanligt för det brukar alltid komma lite av den varan.

Vår enda konkurrent i klassen för dagen var Martin Lundquist från Fagersta, i en Citroen Saxo. Vi visste att det skulle bli mycket svårt att hänga med honom, för det första är han riktigt snabb och duktig, och för det andra har han större motor och ungefär 30 extra hästkrafter, något som är en stor fördel på de enormt snabba och raka vägarna.

Första sträckan var en 3km kort publiksträcka i Högbo Bruk, den gick ganska bra för oss, en okej inledning på dagen. Tyvärr hoppade en jordkabel ur för Martin vilket gjorde att han tappade runt 7 minuter, och förstörde dagen för honom... Det kanske var tur för oss, för på resten av sträckorna var han, som förväntat, snabbare än vad vi var. Vi tappade 20 sekunder gentemot honom på 3 mil långa SS2, och runt 10-13 sekunder på SS3 och 4. På de två sista sträckorna var det inte lika snabbt, de var riktigt roliga och på SS5 gjorde vi ett litet misstag i ett vägbyte, tappade kanske 2-3 sekunder bara och vi var 4 sekunder efter Martin. SS6 gick felfritt och vi lyckades vara endast en sekund efter Lundquist.

Samarbetet med Henrik funkade riktigt bra och till slut vann vi tack vare Martins problem på SS1. Trots att han var snabbare än oss på resterande sträckor är vi ändå nöjda - vi vet var nivån ligger och kan nog inte köra mycket fortare med det material vi har. Vi får ställa in oss på att komma i mål i alla tävlingar och plocka poäng så gott det går. Det är bra träning och roligt att köra SM i vilket fall som helst, även om motståndet är tufft. Under Media finns det nu en incarfilm från SS6 att ladda ner. Ser fram emot Askersund redan!

www.calletrainor.se
07-06-17 Calle Ward trea i stenhård SM-fight
Calle Ward, 21 år gammal, landslagsförare och en av fem i Svenska Bilsportförbundets topsatsning Swedish Motorsport Challenge genomförde under helgen den tredje SM deltävlingen i rally.

Calle Ward och Kartläsaren Bo Holmstrand genomförde under helgen den tredje SM deltävlingen i rally med deras Renault Clio. Tävlingen kördes runt Sandviken och mätte hela åtta mil fördelade på sex specialsträckor.

Det var tätt mellan de fyra i toppen. Viktor Henriksson vann 4,4 sekunder före Andreas Sjölander som i sin tur var 6,9 sekunder före Calle. 1,6 sekunder Bakom Calle slutade Anders Gullstrand. Vilket resulterade i Fyra team inom 12,9 sekunder. Det säger det mesta om jämnheten och återväxten inom sporten.
- Jättekul att det är så här jämnt. Vi i topp fyra är alla juniorer och det var ingen av seniorerna som hängde med den här gången.

Vad säjer du om ditt eget resultat, trea 11,6 sekunder från seger?
- Det är så små marginaler som avgör och jag är jätte nöjd med min och teamets insats.
- Jag tycker vi visar att vi är jämna och har gjort ett bra rally utan att ta några stora risker berättar Calle.

Vart ser vi dig härnäst?
- Just nu jobbar vi stenhårt med att få till en Junior VM start i Finland i Augusti. Min teamchef Jonas Kruse har gett mig en bra möjlighet att få köra och jag hoppas alla detaljerna faller på plats inom kort avslutar Calle.

07-06-17 Anders och Stina genomförde ett kanonrally i Sandviken - men det slutade motigt...
Anders och Stina genomförde ett näst intill felfritt rally i Rally Sandviken i helgen, men glädjen förbyttes i besvikelse. Redan på den första sträckan gick de ut i ett högt tempo och la sig på en andraplats efter Jonas Ericsson. När Jonas sedan fick problem med drivaxeln i starten på den andra sträckan, var han snabbt av vägen och lät de påföljande ekipagen ta sig förbi. Anders och Stina kammade hem sträcksegern och ledde därmed rallyt.

De fortsatte köra snabbt och ökade på sin ledning när de på SS4 kom ifatt Patrik Johansson som drabbats av en dubbelpunktering. De tvingades ligga bakom honom i den täta dammröken och hade ingen möjlighet att ta sig förbi. De tappade över 20 sekunder och rasade ner till en total fjärdeplats.

SS5, som var näst sista sträckan, laddade de på för fullt och var i mål 11,8 sekunder före ledande Victor Henriksson och avancerade upp till en tredjeplats. Inför sista sträckan hade de två sekunder tillgododo på trean Andreas Sjölander och det var full attack som gällde på sträckan!Väl i mål var spänningen hög, Anders och Stinas attack hade räckt för att passera Sjölander, men det fattades 2,9 sekunder upp till ledande Victor Henriksson. Anders och Stina var snabbt ur bilen för att gratulera sin teamkompis i Ford Flexifuel till segern.

En liten stund senare fick dock Anders och Stina sekundtillägg för en tjuvstart på SS5 som de inte alls vill kännas vid.
- "Vi startade absolut inte för tidigt" säger en mycket förvånad Stina efter beskedet. Besättningen tog det hela dock med jämnmod, eftersom de var säkra på att det begåtts ett misstag och att tiden skulle strykas.

Nu blev det inte så. Ingen ville riktigt lyssna på dem och de känner sig båda väldigt dåligt behandlade.
-"Jag har sällan blivit så otrevligt bemött" suckar Stina "de borde förstå att vi är både lessna och besvikna, men problemet är att ingen ens har bemödat sig med att försöka var trevliga. Det känns så otroligt tungt. Vi genomförde ett näst intill felfritt rally. Fortare än så här kan vi inte köra och så gör yttre omständigheter så vi istället slutar fyra" avslutar Stina som annars alltid är så possitv.

De fick 18 viktiga Junior-SM poäng och lika många i "stor" SM, vilket lägger dem på en andra respektive sjätteplats i SM-tabellen.

Rally Sandviken
1. Victor Henriksson 44:47,2
2. Andreas Sjölander 44:51,6 +4,4
3. Calle Ward 44:58,5 +11,3
4. Anders Gullstrand 45:00,1 +12,9
5. Mats Adielsson 45:51,5 +1:04,3
Komplett resultat>>

JSM efter två deltävlingar: 1. Andreas Sjölander 20 24 54
2. Anders Gullstrand 24 18 42
3. Calle Ward 20 20 40
4. Patrik Johansson 18 16 34
5. Victor Henriksson 30 30
Komplett resultat: http://www.rallysm.sbf.se/JSM.pdf

SM efter tre deltävlingar:
1. Andreas Sjölander 20 24 24 68
2. Jonas Ericsson 18 30 8 56
3. Jimmy Holmqvist 24 20 10 54
4. Patrik Johansson 16 14 14 44
5 Mats Adielsson 10 12 16 38
6. Anders Gullstrand 0 18 18 36
Komplett resultat: http://www.rallysm.sbfse/Otrimmat2WD.pdf

Mer info hittar du på: www.andersgullstrand.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka
07-06-16 Där satt den!
Med ny kartläsare och rätt däck var Victor omutlig i helgens SM deltävling i Sandviken. Få trodde, inklusive Victor själv att han skulle lyckas så bra efter avvåkningen i South Swedish förra månaden. Nu slutade tredje deltävlingen i SM på ett strålande sätt för Nynäshamns föraren!
- Jag började försiktigt och när jag kände trygghet i bil o däck då kom självförtroendet tillbaka. Vi tog i lite extra på fjärde sträckan annars har vi åkt utan att riskera något. Vi hade läget under kontroll inför sista sträckan så vi avslutade lugnt utan att ta någon risk.

Inför denna tävling hade teamet en ny kartläsare som bidrog till framgången. Det var ingen mindre än Jonas Andersson som annars lotsar VM åkaren P-G Andersson.
- Noterna och notläsningen var perfekt, berättade Victor på telefon efter tävlingen.
- Jag fattar fortfarande inte riktigt att det gick så bra, jag behöver nog lite tid innan jag förstår detta avslutade Victor med när han var åkte iväg mot målrampen.

Andreas Sjölander som denna helg hade hemmatävling fortsätter att åka fort, han blev till slut tvåa, slagen med fyra sekunder. Andreas går nu upp i SM ledningen efter två andra platser och en tredjeplats.

Anders Gullstrand med Stina Cebers i högerstolen imponerad under hela dagen men hade oturen att hamna i dammet bakom Patrik Johansson på fjärde sträckan som drabbats av punktering. Avslutande sträckorna vann Värmlandsduon i stor stil men det räckte inte riktigt till eftersom dom också drabbats av 10 sekunders tillägg på SS 5. Anders slutade på fjärdeplats.

Joakim Nyman har inte turen med sig i helgen. Han tvingades bryta på andra sträckan med bortslagen hjulspindel.
- Det låg en sten i innerkurvan som vi inte sett på träningen och när vi styrde in så small det bara till och hjul och spindeln slogs bort och vi kunde inte fortsätta.

Summeringen av helgens SM deltävling är att Ford dominerar SM tabellen överlägset, fem Fiestor bland Top Sex är inget dåligt resultat.

Resultat Rally Sandviken
1. Victor Henriksson / Jonas Andersson Ford Fiesta 44:47,2
2. Andreas Sjölander / Joakim Gevert Ford Fiesta 44:51,6
3. Carl Ward / Bo Holmstrand Renault 44:58,5
4. Anders Gullstrand / Stina Cebers Ford Fiesta 45:00,1
5. Mats Adielsson / Peter Kurtén Ford Fiesta 45:51,5
6. Patrik Johansson / Jörgen Lindahl Ford Fiesta 46:12,2
07-06-16 Oscar Svedlund slutar på en andraplats i Rally Sandviken - drar ifrån i SM-tabellen
Rally Sandviken började allt annat än bra för Oscar Svedlund och hans co-driver Björn Nilssons del. Redan på den inledande sträckan slog Oscar i en sten och skadade länkarmen och slog i styrningen. Två sträckor fick de köra, innan det var dags för service och då hade de hamnat på en sjätteplats.
- "Man åker inte ikapp 10 - 20 sekunder på Mats Thorzelius, speciellt inte på ett så här pass kort rally. " sa Oscar under rallyts gång. De körde dock upp sig flera placeringar och slutade på en hedervärd andra plats.
- "Det är vi trots allt nöjda med. I SM-tabellen drog vi ifrån, eftersom tvåan Bengt "Abris" Abrahamsson blev kvar på en sträcka. Dessutom hittade jag aldrig riktig flytet sen och fick inte till det där lilla extra. Så poängmässigt är vi nöjda".

Oscar och Björn leder nu rallyt med 12 poäng föreTommy Vestlund och 16 poäng före trean Jerker Axelsson.

5 i topp i SM-tabellen efter Rally Sandviken
1. Mats Thorzelius 42:37,4
2. Oscar Svedlund 42:58,5 +21,1
3. Hasse Gustafsson 43:01,4 +24,0
4.. Jerker Axelsson 43:04,4 +27,0
5. Tommy Vestlund 43:22,8 +45,4

Komplett resultatlista hittar du här>>

SM-tabellen efter tre deltävlingar.
1. Oscar Svedlund Karlstad MC Bil 15 12 12 39
2. Tommy Vestlund Borlänge MK 12 7 8 27
3. Jerker Axelsson SMK Trollhättan 8 6 9 23
4. Bengt Abrahamsson Kullings MS 10 10 0 20
5. Hasse Gustafsson Vansbro MK 9 0 10 19
Joachim Carlström Gullabo RC 6 6 7 19

Komplett SM-tabell hittar du här: http://www.rallysm.sbfse/Otrimmat4WD.pdf

Mer info hittar du på www.oscarracing.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka.


07-06-16 Mats Jonsson vann eldfängt Rally Sandviken
Veteranen Mats Jonsson gick ut först i Rally Sandviken, och tog ledningen direkt. Trots att avgasröret på hans Ford Escort gick av i en skarv under kupén, kunde de vinna med tolv sekunder före Mats Thorszelius.
- Det blev ett himla dunder inne i bilen. Jag hörde knappt vad Johnny (Johansson, kartläsare) sa. Dessutom var jag orolig för att det skulle bli så varmt att någonting skulle ta eld, säger Forshagaföraren.
Vilket var precis vad en annan förhandsfavorit, regerande mästaren Jimmy Joge, råkade ut för. Han snurrade på sträcka två och klämde till avgasröret, men inte värre än att de kunde fortsätta. När de sedan röken som vällde in i bilen stod lågorna meterhöga bak i bilen. Tack vare ett rådigt ingripande från en! bonde utefter sträckan fick de låna brandsläckare så att branden endast förstörde bilens bakdel. Men det var definitivt slutåkt för Motalaföraren.
Imponerade gjorde startfältets yngste förare, 19-årige Viktor Henriksson.
- Jag hade inga förhoppningar alls innan start eftersom vi åkte av så rejält i South Swedish Rally, säger Viktor.
Men med JVM-kartläsaren Jonas Andersson i högerstolen blev det en säker resa mitt på vägen i allt högre fart.
- Jag har inte hunnit smälta det än. Men jag är överlycklig över klassvinsten, säger Fiestaföraren.
Sedan gick han undan för att ringa M-Sport i England, Fords VM-team. Dit åker han på måndag för att återuppta sina studier.
- I sommar ska jag få testa Grönholm och Wilsons WRC-bilar. Det är något att se fram emot, säger Viktor.

För kompletta resultat se www.smirally.se
07-06-16 Jonas Kruse kraschade i SM-rallyt
Efter en stark start i årets tredje SM-rally fick det ett våldsamt slut för rallystjärnan och tillika SVT-kommentatorn Jonas Kruse på lördagseftermiddagen.

På den fjärde sträckan i Sandviken brakade publikfavoriten Kruse av vägen med sin fyrhjulsdrivna Ford Focus WRC så att det yrde.
- Jag blev lite okoncentrerad i någon hundradels sekund då vatten sprutade upp på vindrutan från motorn, berättar Jonas Kruse.
- Vi drog i sidan och gick upp på taket, det såg mer dramatiskt ut än vad det var när det blev en rejäl smäll och ett stort rökmoln när allt yrde
- Men det är ingen fara med varken mig, min kartläsare Per Schlegel eller bilen. Vi är bara lite mörbultade och jag mest förbannad på mig själv, fortsätter Kruse.
- Med min rutin ska jag inte göra sådana misstag. Frågan är nu vad det kostar att reparera bilen, jag äger ju inte den själv utan det är välvilligt inställda personer som ställt den till mitt förfogande.

Tävlingen i Sandviken var den tredje för Jonas Kruse efter den mer eller mindre officiella comebacken i vintras.
- Jag tävlar mest för skojs skull, som motionär, med målsättningen att ge Mats (Jonsson och tolvfaldig svensk rallymästare) lite motstånd. I dag var vi tvåa på första sträckan, tappade på andra sträckan efter en punktering medan vi vann den tredje sträckan.
- Så vi var på gång, men så hände detta. Mitt fel, erkänner Kruse som istället för att fortsätta kampen med Mats Jonsson fick tillbringa resten av tävlingen som åskådare på den fjärde sträckan.
- Har träffat en hel del trevligt folk som både bjudit på kaffe och dunkat mig i ryggen. Det har även blivit en och annan autograf.
- Men det minst trista med detta är att killarna som hjälper mig hinner hem till dansen i Skruvstad Folkets Park. Där spelar Star Boys …, avslutar Jonas Kruse.

Hemsida för tävlingen är: www.smirally.se


07-06-14 Radio från Sandviken
Rally-SM från Sandviken erbjuder radio för dig som är på plats. Det blir via Sandvikens Närradio och du rattar in 89,9 mhz. Man jobbar även för fullt med att få till en webbradiosändning av programet, men än är det inget klart offentligt.


Försäljning av Karta och program:
Sandviken: Statoilmackarna på Gävlevägen och Årsundavägen samt på Folkets Hus (tävlingscentra).

Ockelbo:
OK/Q8-macken. Hofors

Hofors: Statoilmacken.

Årsunda: Shellmacken. Torsåker: OK/Q8-macken

Mer info: www.vinterpokalen.se
07-06-11 Hemmaförarna värmde upp med kolbullar inför Rally Sandviken
Kolbullar och äkta kokkaffe serverades. Liksom fartfyllda åkupplevelser när Sandvikens MK arrangerade press- och sponsorträff inför lördagens SM-deltävling i Rally.
- Jimmy (Holmkvist) kan inte räkna procent, det är jag helt säker på. För det gick ruskigt fort, mycket mer än de 80 han lovade köra, utropade Börje Andersson (bilden) efter sin åktur.
De fyra som skjutsade på plats i Högbo bruk utanför Sandviken var: Andreas Sjölander, SMK Gävle, Jimmy Holmkvist, Gestrike RT, Tobias Söderqvist, AMF Årsunda samt PeO Berglund, Sandvikens MK. Samtliga förstås till start även på lördag, då Rally Sandviken startar 09.00 från rampen mitt i stan.
Sedan väntar sex avlysta specialsträckor på sammanlagt 73 kilometer.

Press- och sponsorträffen avslutades med att Äventyrarna från Högbo bruk bjöd på Kolbullar lagade över öppen eld, samt äkta kokkaffe från en kolsvart kaffepanna.
- Vilken höjdare! Det här vill jag göra fler gånger, sa Gerhard B! irnbaum efter att ha åkt med Andreas Sjölander (delad tvåa i sin klass inför Rally Sandviken) och störtade iväg till PeO Berglund för en ny tur.
Rally Sandviken är årets enda endagarstävling i Rally-SM. Detta sedan arrangörsklubben tvingats ställa in sin vintertävling på grund av snöbrist. Det blir nu tredje gången gillt den 16 juni!
07-06-11 Rally-SM 2007:SM-regler, rekognosering och vindrutedekal
Vidrutedekalen:
Vindrutedekalen vid återstående SM-deltävlingar, fr.o.m. Rally Sandviken den 16 juni, kommer att utnyttjas av SBF enligt tidigare beslut. Intill sponsor för SM-serien kunnat knytas kommer en dekal med texten; <SM-Logga - http://www.smirally.se/ - "SBF\'s ratt>, att erfordras för att få deltaga i berörd tävling. Dekalen tillhandahålls av SBF. (Friköp till Sandviken måste ske senast onsdag 13/6)

Under 2007 kommer det att finnas möjlighet till friköp av reklamplatsen antingen för enstaka tävlingar eller för samtliga som är kvar att köra i år. Priset är 2 500 kronor/ deltävling, eller 10 000 kronor för samtliga fem kvarvarande deltävlingar i 2007 års Rally-SM.
Beloppet skall finnas SBF tillhanda senast onsdag i resp. tävlingsvecka på BG 5145-3256, Svenska Bilsportförbudet, Namn och Licensnummer anges vid inbetalningen/på talongen.

Rally SM regler
Uppdaterade regler för 2007\'års Rally-SM finns nu att ladda ned från hemsidan.
Uppdateringen gäller i huvudsak:

Seedning:
Startfältet ska totalseedas. Det innebär att redan till Rally Sandviken den 16 juni, kommer snabbaste förare att gå ut först, näst snabbast därefter och så vidare. Oavsett klasstillhörighet. Till grund för en sådan totalseedning ligger tidigare resultat och mästerskapspoäng.

Rekognosering:
Genomkörning av tävlingssträckorna i 2007:års rally-SM kommer att genomföras en eller två gånger per sträcka. Se arrangörens inbjudan.


07-06-08 Både TV och Radio från Mk Rans första SM
Det blir både radio o tv sändningar från fjärde deltävlingen i rally SM. Tävlingen som arrangeras av Askersund klubben MkRan är deras första SM arrangemang. SM deltävlingen är den fjärde för året av totalt sjudeltävlingar och körs i samband med den 13.e upplagan av Rejmeknixen den 24-25 augusti. Ett rally som kommer att direktsändas på både "vanliga" radion och genom webbradio. Sen tidigare har Viasat Sport 1 sändningar från årets rally sm och den 5 september kan man se ett halvtimmes program frpån Askersund och Rejmeknixen.

Rallyt som körs i två etapper kommer att ha sitt centra mitt i Askersund startar fredagen den 24 augusti med 3 sträckor för omstart på lördagmorgon den 25 augustti då ytterliggare sju sträckor körs innan målgången i Askersund på lördag eftermiddag.
07-06-07 Rally-SM 2008
Då Rallyutskottet sedan en tid övertagit ansvaret för Rally-SM önskar utskottet snarast få intresseanmälningar från de arrangörer som önskar genomföra en deltävling i Rally-SM 2008.

En preliminär tävlingskalender föreligger (datum diskuterade under tidigare träff med arrangörer):
18-19 jan;
22-23 feb;
16-17 maj;
27-28 juni;
22-23 aug;
12-13 sept;
3-4 okt.

Antal deltävlingar ännu ej fastställda.
Även de arrangörer som tidigare har "förhandsbesked" ombedes höra av sig till:
rally.sbf@telia.com (H. Kujahn sekr, rallyutskottet.)
07-05-29 Ett långt och tufft rally som tyvärr slutade en sträcka för tidigt!
I helgen den 25-26/5 var Nyman rally team på plats i Småland, närmare bestämt Ljungby och South Swedish rally.

Tävlingen ingick som andra deltävling i de Svenska mästerskapen och med en seger från premiären så for teamet ner förväntansfulla med förhoppningar om att dryga ut ledningen i SM-tabellen.

Starten av rallyt gick på fredag eftermiddag med sju specialsträckor. Allt flöt på kanonbra för Jocke och Pär och inför den sista sträckan låg grabbarna trea i det arton bilar stora startfältet.

Men i tredje kurvan på SS 7 lyckades Jocke olyckligtvis köra på en sten efter ett krön som medföljde i en punktering. Det var en relativt kort sträcka så grabbarna åkte igenom sträckan så gott de kunde, men höger framhjul var enbart en fälg och lite däckrester så de tappade mycket tid.

Efter att ha kommit i mål och insett att de tappat en minut så var det bara att ta nya tag under lördagens etapp. Med utgångsläge som nr nio på lördagen laddade grabbarna på som inget hade hänt och allt flöt på precis som dag ett.

En lång dag med många krävande sträckor där Jocke och Pär lyckades klättra några placeringar eftersom. Inför SS 15 av 16 hade grabbarna kört upp sig till en femte plats och var jätte nöjd med deras insats så länge.

Men redan en km in på SS 15 hände det som inte får hända. Det var en kombination av några snabba kurvor som avslutades med en tvär vänster. Det gick otroligt fort den biten och med en liten missbedömning var förödelsen framme.
- ”Vi gick in i kurvan i en alldeles för hög fart och hann endast pröva växla ner och hoppas på att bilen skulle driva oss vidare. Men det gick inte och vi for av i en väldigt rask fart mot en sten och rallyt var förstört. Riktigt tungt kändes det när vi hade lyckats klättra upp så pass bra i resultatlistan. Men det är väl en del av sporten och ibland händer det.. Så det är bara att bita ihop och komma igen.”

Teamet är nu hemma igen efter Smålandsvistelsen och bilen är på full genomgång för att se vad som måste åtgärdas.

07-05-28 SM-rallyt har ny hemsida
SM-rallyt har ny hemsida och du hittar den på www.smirally.se/
07-05-27 Dubbelt Subaru i topp, i South Swedish Rally
I helgen avgjordes South Swedish Rally i de småländska skogarna kring Ljungby. Förra årets vinnare Patrik Flodin försvarade titeln. På andraplats kom Oscar Svedlund, endast 19,3 sekunder efter. Båda förarna kör Subaru WRX STI i Grupp N.

Även Hasse Gustafsson gjorde en bra tävling, men en tidig punktering och ett senare bromshaveri satte stopp för en slutplacering.

Ramona Karlsson gjorde sin första SM-start som föråkare. Inget tvivel om att det var uppskattat, både av Ramona och av hennes manliga medtävlare. Hennes tider var inte officiella men visade tydligt att hon komer att ha med toppen att göra när hon förhoppningsvis sitter i egen bil i SM 2008.

Mer information och bilder finns på respektive förares hemsidor:

Oscar Svedlund www.oscarracing.se
Hasse Gustafsson www.hassegustafsson.com
Ramona Karlsson www.ramonamotorsport.com
Patrik Flodin www.patrikflodin.se

07-05-28 07-05-28 Tvåan Rudengren förlorade vadet - tvingades fontänbada!
Efter avslutad deltävling 2 i svenska mästerskapen, SSR kan vi konstatera att de andra medtävlande hade mer beymmer än vi hade. Därför kunde vi trots en krånglande motor ta en andra plats efter Mats Jonsson. Bilen fungerade i övrigt bra och vi satte en del bra tider när tändningen inte krånglade. Jonas Kruse slog en punktering och på lördagmorgonen slog han bort ett framhjul. Dick Wikzell blev bromslös och hade inte med sig delar för renovering så även han fick kasta in handduken. Nu laddar vi om för Rally Sandviken den 16 juni.

Med en andraplats i SM tabellen känns det bra. Om ni undrar varför det finns en badbild på framsidan av vår hemsida så slog jag vad med speakern på startrampen, om jag var bland de tre snabbaste i sydrallyt skulle jag bada i fontänen på torget i Ljungby.

www.johanrudengren.se
07-05-28 Ramona gjorde debut med Subarun
I helgen var det premiär för Ramona i Subarun, i South Swedish Rally som var årets andra SM-deltävling. Ramona och hennes co-driver Henrik Darius körde som föråkare på de småländska vägarna, i en Subaru Impreza WRX STI. Bilen Ramona kommer att köra under årets SM-tävlingar används annars som event-rallybil av Hasse Gustafsson och Subaru Swedish Dealer Team. Subarun är standardbetonad och inte fullt optimerad grupp N-bil.

Några av sträckorna var nygrusade och mycket hala, något som Ramona och Henrik fick erfara då de gick ut bland de första bilarna. Ramona har aldrig kört bilen på rallyvägar tidigare och hann aldrig testa bilen innan tävlingen.
– Jag tog det väldigt lugnt i början för att känna på bilen, de första sträckorna var bara ren inkörning. Dessutom kände jag mig mycket rostig både vad gällde körning och noter eftersom jag inte har kört rally på länge, berättar Ramona. I början på ss 3 fick Ramona problem när kopplingen havererade men det gick lyckligtvis att ta sig vidare till servicen.
– Mekanikerna gjorde ett kanonjobb och bytte kopplingen snabbt, men tyvärr hann vi inte komma igång igen innan fredagens sträckor var körda så vi fick se fram emot att starta på lördagen igen istället.

Lördagens sträckor gick bättre och allt eftersom Ramona lärde känna bilen ökades tempot.
– Jag kunde öka tempot efter varje sträcka med bibehållen säkerhetsmarginal, eftersom jag kände mig säkrare med bilen ju mer mil jag fick i kroppen. Jag tog det lugnt över krön och skymda kurvor eftersom det gick en del folk på vägen inne på sträckorna. Tyvärr verkade en del inte beredda på att det kunde komma bilar på en rallytävling…

På sträcka 12 blev Henrik tyvärr hastigt sjuk. Ramona ringde in till servicen och satte dem i arbete på att försöka skaffa en ledig co-driver. Som tur var löste de sig snabbt, då Patrik Sandells co-driver Emil Axelsson var på plats och kunde ställa upp med kort varsel.
- Stort tack till Emil som kunde ställa upp! Roligt att det löste sig så att jag kunde fullfölja lördagens rally. Jag hade speciellt inte velat missa sträcka 15, där var det fullt med Subaru-klädda åskådare längs hela sträckan som stod och hejade och viftade med flaggor – riktigt kul! berättar Ramona.

Nästa tävling är SM i Sandviken 16 juni.
– Jag ser verkligen fram emot nästa tävling. Jag har inte åkt några SM-tävlingar tidigare och det här ger oss mycket bra erfarenhet. Jag känner mig verkligen privilegierad som får vara med i Subarus rallyteam, som sköter allt mycket proffsigt. Subaru Swedish Dealer Team har gett mig en jättebra möjlighet till att skaffa nyttig träning och erfarenhet under året, något jag verkligen vill ta vara på!
www.ramonamotorsport.com
07-05-27 Calle Ward trea i JSM-premiären
Efter en motig inledning av säsongen. Efter bruten tävling i SM-premiären och rullning med totalskrot i Kong Kristian är Calle Ward åter med i gamet. Det ville sig inte riktigt för Ward i inledningen av helgens South Swedish Rally heller, men mot slutet kom vinnartempot.

Att bygga ihop en ny tävlingsbil blev en tävling för sig, en kamp mot klockan för Calles Renault-team, inför helgens South Swedish Rally. Alla delar skulle plockas över till den gamla karossen.
-Bilen hann ner precis till Shakedown, berättar Calle.

Ward satsade på en lugn inledning, men med trilskande bromsar blev den lite väl försiktig.
-Jag gick ut lite försiktigt på första sträckan och på tvåan tappade vi bromsarna bak och tvingades åka både trean och fyran utan bakbromsar, berättar en luttrad Ward.
Men trots bromsproblem visade Calle kyla och hetsade inte upp sig trots ett hårt tempo i den klass han kör, junior-SM lilla grupp N.

Calle byggde upp sitt självförtroende och jobbade sig genom Sydsvenska utan att känna pressen från konkurrenternas tider.
- Det kändes bra, vi tog ett litet steg uppåt hela tiden, sista sträckan vann vi, summerar Ward som fått en hel del självförtroende tillbaka efter totalskrotningen för några veckor sedan.

Nu väntar nästa SM-tävling för Ward, som innan helgens tävling kom direkt från Sardinien, där han skrivit noter på rekognoseringen i junior-VM tävlingen. Allt för att vara så väl förberedd som möjligt inför sin satsning mot att köra junior-VM nästa år.

Nästa SM-tävling, den körs i mitten av juni i Sandviken som endagstävling.

Korta fakta Calle Ward
21 år gammal
Landslagsförare i Rally
1 av 5 medlemmar i SMSC
Bor i Torsby
Jobbar med Rally på heltid
Kör SM 2007 i Renault Clio Ragnotti
07-05-27 Godkänd grusdebut för Jimmy och Peugeots nya rallybil
Med beröm godkänt - det var betyget som Jimmy Joge gav, efter att ha debuterat på grus med Peugeots nya rallybil, en Peugeot 207 S2000. Östgöten - som vanligt med codrivern Mattias Andersson i högerstolen
- slutade fyra totalt i den internationella delen av årets South Swedish Rally.
- Vi hade bara testat sex mil på grusväg före start och det kändes ovant under första etappen. Men efter en lite försiktig öppning kunde vi höja tempot andra dagen och avancera till fjärdeplatsen, berättade Jimmy efter målgång:
- Tidvis gick det väldigt bra, även om bilen inte riktigt passade på de extremt snabba vägarna i just den här regionen. Vi hade helt enkelt för låg toppfart - 177 km/h för att vara exakt medan konkurrenternas Turbo-bilar var växlade för ungefär 200 km/h. Och bitvis gick det faktiskt exakt så snabbt som bilarna kunde prestera!

Årets South Swedish Rally blev en stor publikframgång
Rallycentrum var förlagt till småländska Ljungby och rallyt dominerade stadsbilden totalt under hela Pingsthelgen. Tävlingen avgjordes under två tävlingsdagar och sammanlagt körde förarna 16 specialsträckor, det mesta på allmänna vägar av högsta kvalitet.
- Vi är mycket nöjda med resultatet och har massor av information att bearbeta, säger Peugeots svenske teamchef, smålänningen Gert Blomqvist. Som påpekar att det fortfarande är tester som det handlar om:
- Det viktigaste är att bilen fungerar som tänkt och att vi fick tillfälle att prova olika inställningar.

Super 2000 är en tänkt framtidsklass internationellt och under året har fler olika biltillverkare presenterat sina nya tävlingsbilar. Den stora skillnaden mot konkurrenterna i N4-klassen är att bilen saknar turbo och i stället drivs av en "vanlig" 2-litersmotor. Men annars är den specialbyggd för tävling med bl a fyrhjulsdrift.

Totalt vanns den internationella delen av tävlingen av en annan ung framtidsförare - Patrik Flodin. Patrik slog en spurtande Oscar Svedlund med 19,4 sekunder. Veteranen Bengt Abrahamsson från Vara blev trea. Femma - drygt 7 sekunder efter Jimmy - kom Robin Sandberg, Ryds MK. Den nationella delen av tävlingen vanns totalt av veteranen och värmlänningen Mats Jonsson i en WRC-bil före comebackande framtidslöftet Peter Zachrisson från Säffle.

Sammanlagt startade i runda tal 200 rallyförare (varav en hel del utländska) i arrangemanget - samtliga tävlingsklasser inräknat.

Resultat, Int. South Swedish Rally 2007:
Totalt, Topp 6: 1) Patrik Flodin/Maria Andersson, Ilsbo MK, Subaru Turbo, 1.25.43,5, 2) Oscar Svedlund/Björn Nilsson, Karlstad MK, d:o, +19,4 sek, 3) Bengt Abrahamsson/Peter Fogel, Kullings MS, Mitsubishi Turbo, +1.11,5, 4) Jimmy Joge/Mattias Andersson, SMK Motala, Peugeot 207 S2000, +2.03,5, 5) Robin Sandberg/Pecka Svensson, Ryds MK, Mitsubishi Turbo, +2.10,8, 6) Tommy Vestlund/Håkan Palm, Borlänge MK, d:o, +2.29,1.
Resultat, Sydrallyt (Nationella bilar):
Totalt, Topp 3: 1) Mats Jonsson/Johnny Johansson, Forshaga MC, Ford WRC, 1.34.41,7, 2) Peter Zachrisson/Jan Svanström, Säffle MC, Mitsubishi, +1.57,6, 3) Johan Rudengren/Christer Johansson, Eskilstuna MK, d:o, +4.57,3.

07-05-27 Kort rally för Fredrik Lindh
Sommarens höjdpunkt south swedish rally fick ett snabbt avslut, 8 km in på sträcka 1 slog fredrik i en sten så bilen vände runt och in bland några träd.
- Det är sorgligt men så är ju sporten, det ska åkas fort o och tyvärr låg den en sten i det diket som jag kom ner lite i, säger Fredrik.

2 månader
Det är två månader till nästa tävling så det är inga problem att få bilen klar till dess. Det är en del plåtjobb naturligtvis och bakaxeln fick sig en rejäl smäll eftersom vi fällde en tall med den. Fram till avåkningen hade det varit ett bra tempo. Ja, vi hittade det tempo som vi avslutade med i Laxå för två veckor sen direkt, säger Fredrik. Det är snabba vägar o vi hade rekat sträckorna före så allt stämde väldigt bra i 8 km. Nu biter vi i det sura äpplet och kommer tillbaka sista lördagen i juli då nästa Ford-cup tävling är.

Summa summarum vart det blandade resultat från de östgötska förarna under årets south swedish rally. Tillsammans med Fredrik Lindh fick även Fredrik Menck från Motala bryta, samma öde drabbade Per-Arne Sääv då motorn gav upp den andra tävlingsdagen. Jocke Längberg från Linköping tappade många minuter till totalledaren Mats Jonsson, slutade trea över 7 minuter efter. Jimmy Joge gjorde en bra insats och körde bättre o bättre i sin nya bil. Jimmy slutade fyra i klassen otrimmat 4 wd. Regerande svenska mästaren i klassen trimmat 2 wd Jonas Wigren fortsätter att vinna i den nya bilen. För Valdermarsvik´s föraren blev det ännu en seger.

www.fredriklindh.com
07-05-27 Tre Fiestor i SSR´s Top Fem
Andreas Sjölander lyckades inte behålla ledningen från första etappen men slutade på en hedrande andra plats före märkeskollegorna Jimmy Holmkvist och Anders Gullstrand.
Lördagens etapp var snabb och tuff bekräftade Andreas på telefon:
- Vi försökte åka på så mycket vi kunde men vi räckte inte till mot Jonas Eriksson. Våra bilar är inte utväxlade för så snabba sträckor som vi körde idag. Vi hade en ledning på 26 sekunder när vi startade etappen men vi var 11 sekunder efter i mål.
Trots att vi inte vann idag så känns bättre och bättre, vi får mer och mer självförtroende och nu leder vi JSM efter två deltävlingar.

Trean Jimmy Holmkvist går också från klarhet till klarhet. Efter växlingen från rallycross till rally har Jimmy utvecklats som rallyförare oerhört snabbt. Nu klarade han mandomsprovet SSR där man verkligen måste åka ”klokt” för att komma i mål med en förtjänstfull tredjeplats.

Anders Gullstrand som vi vet har kapacitet hade tekniska problem under fredagen men åkte med full attack under lördagen och pressade Holmkvist sträcka för sträcka men det fattades hela 3,7 sekunder vid slutmålet i Ljungby för att han skulle ha passerat märkeskollegan. Anders ligger på andra plats i JSM.

Att South Swedish Rally är en svår tävling fick några av Fiesta teamen bekräftat. Joakim Nyman, Victor Henriksson, Henrik Karlsson och Fredrik Lindh tvingades tyvärr bryta.

Resultat South Swedish Rally
1. Jonas Ericsson Honda 1.40.57,9
2. Andreas Sjölander Ford 1.41.09,1
3. Jimmy Holmqvist Ford 1.41.45,2
4. Anders Gullstrand Ford 1.41.48,9
5. Calle Ward Renault 1.42.18,0
6. Patrik Johansson Ford 1.42.28.7
7. Mats Adielsson Ford 1.44.36,1
07-05-26 Det slutade med riktig glädje trots allt för Gullstrand
Väl i mål och på prisutdelningen visade det sig nämligen att South Swedish Rally var den inledande deltävlinge i Junior-SM för 2007. Något som både ettan och tvåan totalt missat.

Glädjen blev därför stor för både Andreas Sjölander som vann den första deltävlinge och för Anders Gullstrand som blev tvåa.
- "Vi hade totalt missat det här med JSM, eftersom vi varit så fokuserade på SM" skrattar Anders efter prisutdelningen. Det här var RIKTIGT kul, nu har vi häng på JSM"

JSM efter deltävling 1
1. Andreas Sjölander
2. Anders Gullstrand
3. Calle Ward

www.andersgullstrand.se
07-05-26 Gullstrand är inte helt nöjd med fjärdeplatsen i South Swedish Rally
Det vore synd att säga att Anders Gullstrand och hans co-driver Stina Cebers var nöjda med sin fjärdeplats. Duon är lite kända för att råka ut för det oförutsedda. Som att tvingas bryta rallyt pga en punktering, när domkraften går sönder, eller förlora tid när karläsarlampor, växellådor etc slutar fungera.

Den här gången inledde de rallyt i ett rasande tempo och med full attack. Efter fyra sträckor låg de på en andraplats när de på SS5 råkade köra in i en tunna och krökte styrstaget. De tappade bara ca 10 sekunder på det och det här sånt här som händer i rally. Under transporten till SS6 fixade de själva till stryrstaget och kunde köra vidare.

Men på rallyts sjätte sträcka gick databoxen helt utan anledning in i nödläge och det gick inte att varva motorn alls. De tappade över 40 sekunder och slutade efter första dagen på en sjundeplats.

Idag har de dock inte haft några större bekymmer, utan har ångat på med full attack och lyckades med en marginal på 3,7 sekunder nå upp till tredjeplatsen. De slutar trots bekymren på en hedervärd fjärdeplats.
- "Ja, vad ska man säga" utbrister Anders med ett skratt "Vi råkar liksom ut för allt, men däremellan går det riktigt bra vi har både fart och flyt i bilen".

South Swedish Rally - top 5 tvåhjulsdrivet otrimmat
1. Jonas Ericsson 1.40.57,9
2. Andreas Sjölander 1.41.09,1 +11,2
3. Jimmy Holmqvist 1.41.45,2 +47,3
4. Anders Gullstrand 1.41.48,9 +51,0
5. Calle Ward 1.42.18,0 +1.20,1

Mer info hittar du på: www.andersgullstrand.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka
07-05-26 Flodin kammade hem segern i South Swedish Rally, även i år!
Patrik Flodin och hans co-driver Maria Andersson kammade hem segern i South Swedish Rally även i år.
- "Det har varit otroligt kul att få köra hemma i Sverige igen. Tempot har varit rejält högt på de otroligt snabba småländska vägarna"
- "Oscar Svedlund och Bengt Abrahamsson har hållt upp ett rysligt högt tempo och vi har haft rejält täta fighter" säger Patrik.

Och Patrik har inte lättat på gasen han heller ,utan kammar hem totalsegern i South Swedish Rally i år igen. Desstuom kammar han hem full pott i SM.
- "Vi missar nästa SM-deltävling, eftersom vi är i Tjeckien då. Vi satsar i år på att köra så mycket som möljigt internationellt och tyvärr blir det inte full satsning på SM i år".

Redan nästa helg är det Europa som gäller, men då är det VM deltävling i GrN som gäller. Då körs nämligen Acropolis Rallyt, som blir Patrik och Marias andra deltävling i Rally-VM för GrN.
- "Det är skönt att ha den här tävlingen i ryggen inför starten i Grekland" säger Patrik som redan ser fram emot nästa helg.

5 i topp South Swedish Rally 2007
1. Patrik Flodin 1.35.43,5
2. Oscar Svedlund 1.36.02,9 +19,4
3. Bengt Abrahamsson 1.30.19,8 +1.06,0
4 Jimmy Joge 1.37.47,0 +2.03,5
5. Robin Sandberg 1.37.54,3 +2.10,8

www.patrikflodin.com hittar du mer info från South Swedish Rally där vi har följt rallyt, sträcka för sträcka.
07-05-26 Oscar Svedlund slutar tvåa i South Swedish rally och har kopplat greppet i SM-striden
Oscar Svedlund slutar tvåa i South Swedish Rally som avgordes i helgen i Ljungby. Därmed leder han SM-serien i Grupp N med sju poäng.
- "Det känns jätteskönt" säger Oscar nöjt när han gått imål.
- "Det har varit ett fantastiskt fint rally på de småländska vägarna och tempot har varit rejält uppskruvat".

Kampen har stått mellan Patrik Flodin, Oscar Svedlund och Bengt Abrahamsson. Det blev till slut blev Patrik Flodin som kammade hem segern. Men Oscar och Björn är nöjda med sin andraplats.
- "Vi har fått till bilen och den fungerar klockrent. Om två veckor startar vi i Rally Polen och det känns skönt att ha det här i ryggen. Det har varit riktigt täta fighter och otroligt kul. Synd bara att att Bengt Abrahamsson fick en punktering, efter som lite av fighten avtog"

5 i topp South Swedish Rally 2007
1. Patrik Flodin 1.35.43,5
2. Oscar Svedlund 1.36.02,9 +19,4
3. Bengt Abrahamsson 1.30.19,8 +1.06,0
4 Jimmy Joge 1.37.47,0 +2.03,5
5. Robin Sandberg 1.37.54,3 +2.10,8

5 i topp i SM-tabellen efter South Swedish Rally
1. Oscar Svedlund, 27 poäng
2. Bengt Abrahamsson, 20 poäng
3. Tommy Vestlund, 19 poäng
4. Jerker Axelsson, 15 poäng
4. Patrik flodin, 15 poäng

Mer info hittar du på www.oscarracing.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka.
07-05-25 GrN startar i två deltävlingar - med olika SM-poäng
South Swedish Rally ingår i den Norra Europeiska Cupen och kör därmed med EM-reglemente. I EM och VM är det INTE tillåtet med etanol, vilket gör att det inte är tillåtet för våra svenska GrN-åkare med etanol att starta. Eftersom SBF är medveten om att informationen kanske inte gått fram, valde man igår att erbjuda etanolbilarna att starta i Sydrallyt med WRC-bilarna. Vilket innebär att de effektsnabbare etanolbilarna får gå ut 30-bilar längre bak och därmed även får lite bättre förutsättningar på vägarna.

Dessutom beslutades att om den som vinner startar South Swedish Rally får han 15 poäng, medans den som startar i Syrallyt bara får 8 poäng.

Vem som valt att mappa om till bensin, och vem som kör i Sydrallyt på etanol, offentliggörs klockan 13:00 på www.southswedishrally.comDet här gäller INTE lilla GrN som har fått dispens.

Rallyradio hittar du här: www.radioljungby.se/
07-05-24 Rallyradio under SSR
Radio Ljunby kommer att sända rallyradio under South Swedish Rally. Ni som är på plats kan ratta in 95,8 MHz och lyssna från klockan 12:30 på fredag och från 08:00 på lördag. Det kommer även att sända via webben, mer info om det kommer.

www.radioljungby.se/

07-05-22 Joge och Peugeot testar grus i SSR
- Det är skönt att vara med igen - även om det handlar om första testtävlingen på grus. Vi får hoppas att det går lika bra som när vi testade på asfalt i Hässleholm... Jimmy Joge - regerande svensk mästare i WRC-klassen i rally - är anmäld till South Swedish Rally som startar i småländska Ljungby på fredag. Men nu handlar det inte om att försöka vinna SM-guld. Utan om att testa vidare med Peugeots nya rallyvapen, Peugeot 207 Super 2000.

Årets South Swedish Rally startar i Ljungby nu på fredag den 25 maj. Första bil ger sig iväg från startrampen på torget kl 14. Totalt handlar det om en jättetävling med en rad fristående tävlingar - man kör både internationella och nationella klasser. För Jimmys del handlar det om SM och tävlingsklassen Otrimmat 4WD - även om den nya Peugeoten egentligen inte hör hemma i just den här klassen:
- Den stora skillnaden är att konkurrenterna har turboladdade motorer medan Super 2000-bilarna har "vanliga"2-liters sugmotorer. Å andra sidan är Super 2000-bilen redan från början byggd för tävling, så det kanske jämnar ut sig, kommenterar teamchefen för Peugeot Sport Sverige, smålänningen Gert Blomquist.

Jimmy har 22 förhandsanmälda konkurrenter. Bland annat den nya svenska Grupp N-stjärnan Patrik Flodin och SM-ledande Oscar Svedlund:
- Det är ett bra startfält med många duktiga förare, så ur den synpunkten är tävlingen en perfekt testtävling för vår del, kommenterar Gert Blomquist.
Som inte vill avslöja teamets planer fortsättningsvis.
- Jag vill inte göra några kommentarer just nu. De tester som Peugeot Frankrike gjort i tävlingar på kontinenten tyder på att de nya S2000-bilarna fungerar perfekt på asfalt, vilket vi kunde konstatera när vi vann totalt i Hässleholm för några veckor sedan. Nu får vi se hur bilen fungerar på småländska grusvägar.

Det är inte bara Jimmy och teamet bakom honom och codrivern Mattias Andersson som hoppas att provet ska fungera. Också de som sett bilen i full attack hoppas på ett positivt resultat:
- Ja, det är många som gillar Super 2000-bilen. Genom att den saknar turbokräver den en tuff behandling med höga motorvarv och flitigt växlande. Det
ger en sevärd framfart och framför allt ett härligt ljud. Så det är lätt att förstå åskådarnas förtjusning...

07-05-21 Annorlunda rallypremiär för Micaela Petersson…
Hon följer South Swedish Rally med miljön som utgångspunkt
Micaela kommer kanske inte att följa sekunddramatiken i South Swedish Rally i första hand.
Nej, hon är faktiskt mer intresserad av vad som hänt ekipaget som tvingats bryta rallyt.
Vilka skador har bilen, och var står den. Det är frågor som hon vill ha svar på så snabbt som möjligt.
Hon är nämligen miljöansvarig för South Swedish Rally.
– Här är enormt många vattendrag utmed rallysträckorna, allt från åar och bäckar till små diken, konstaterar Micaela.
– En tävlingsbil med oljeläckage som hamnat i ett dike med vatten är en mardröm, tillägger hon.
Micaela Petersson är miljörådgivare, och har bland annat ett eget företag som miljökonsulent i Helsingborg. Förutom att hon är trebarnsmamma, egen företagare så har hon också ett stort intresse för motorsport.
– Men rally har jag märkligt nog aldrig sett i verkligheten, säger hon. Det här är första gången jag följer ett rally. Desto fler timmar har Micaela tillbringat vid rallycross- och folkracebanor runt om i Sydsverige.

Hennes uppdrag i South Swedish Rally är att utbilda funktionärer och informera team och aktiva om miljöregler, och hur man gör första insatsen vid, exempelvis, ett oljespill ute på en sträcka.
– Jag har haft genomgång med all sträckpersonal och när rallyt startar så finns det med en enkel utrustning med hink, spade, plastsäck och sand för sanering, berättar Micaela Petersson, och fortsätter:
– Det är den första snabba insatsen som personalen på sträckorna kan göra, skulle det vara allvarligare finns räddningsbilar och Räddningstjänsten.

South Swedish Rally, som startar i Ljungby på fredag middag, är en av de första rallytävlingarna som har en miljöansvarig som följer hela rallyt.
Micaela Petersson kommer dessutom att dokumentera hela tävlingen ur miljösynpunkt.

Rallyts hemsida: www.southswedishrally.com
07-05-15 700 tävlingar, 12 SM-guld, två segrar i VM…
(Sydsvenska Rallyt), EM + SM i Ljungby, den 25-26 maj 2007.
Rallylegenden Mats Jonsson är fortfarande synnerligen aktiv

Ordet legend brukar användas när framstående idrottsmän och kvinnor lagt av, och ett antal år förflutit. Men med Mats Jonsson är det annorlunda. Han är en i högsta grad aktiv legend som nästan varje helg syns i någon stor eller liten rallytävling.

I över 30 år har han utmanat rallyvägarna i ur och skur. Ofta har det slutat högst upp i resultatlistorna.
–Det har rullat på ganska bra, säger verkstadsägare Jonsson, som om rally vore det enklaste naturligaste i världen.
Mats Jonsson tycks aldrig bli trött på utmaningarna i rally. Han låter lika förväntansfull inför ett rally i dag, som han gjorde den där dagen 1976, då han med färsk tävlingslicens ställde upp i Arvika och Westoms rallytävling.
–Du, jag vann till och med tävlingen med en Volvo PV i specialklassen, säger Mats Jonsson.

Fakta kring Mats Jonsson är att han i dag, 49 år gammal, fortfarande tycker att rally är lika kul.
Trots att han vunnit två VM-deltävlingar i karriären, har 12 SM-guld i rally och är den som vunnit South Swedish Rally i särklass flest gånger, sju stycken, är han inte mätt på sporten.
Till detta kan läggas att Jonsson från det lilla samhället Edsvalla, nordväst om Karlstad, spöat de flesta av dagens världsstjärnor inom rallysporten vid något tillfälle!

Hur många rallytävlingar han kört sedan debuten 1976, vet han inte ens själv riktigt säkert:
–Det har nog blivit cirka 700 tävlingar, säger han.
–Kanske till och med lite fler, tillägger han.
Karriären startade i en egenhändigt iordningställd Volvo PV. Den fortsatte i en Volvo 142, innan det blev Opel Ascona och dito Kadett. Han hade sedan flera framgångsrika år i en Toyota Celica, innan han mönstrade en Mazda 323 och Opel Astra.
I dag rattar Mats Jonsson Ford. Hemma i garaget har han två olika WRC-Fordar, en Escort och en Focus.

Mats Jonsson är också känd för en annan egenskap inom sporten. Han är rädd om sin omgivning. Trots 31 mycket aktiva rallyår, har han ”förbrukat” förvånansvärt få co-drivers. I den lyckade debuten i Arvika läste Per Hansson från Forshaga MK kartan, sedan träffade Mats Johnny Johansson, Lindesberg, som än i dag sitter bredvid honom.
– Lars Bäckman läste också ett tag åt mig, tillägger Mats.
Han har också blivit ett föredöme för sitt sätt att handskas med tävlingsbilen. Mats har den där lilla marginalen i sitt sätt att köra, som gör att han har nästan alltid kommer i mål, och ofta med en frisk bil.
Det är faktiskt ingen överdrift att säga; Den gubben kör med huvudet på skaft…
www.southswedishrally.com
07-05-10 Från Lundgren till Flodin eller från Malmö till Ljungby - 31 händelserika år i South Swedish Rallys historia
South Swedish Rally / Sydrallyt 24-26 maj 2007
I år kan man faktiskt säga att det är det rekord i antalet tävlingar i tävlingen - fem olika tävlingar bjuds publiken på. Alltifrån FIA European Rally Cups, eller det vi kallar EM, via Sydrallyt NEZ och Sydrallyt SM till Sydrallyt/Midsommardansen DM. Den senare klassen är den största och i den återfinns 68 ekipage. Totalt var 205 rallybilar anmälda när anmälningstiden gick ut. Av dessa tävlar 69 st om SM. Ett mäktigt antal som ställer stora krav på tävlingens tidsplan.

Kristi Himmelfärds dag 1976 startade allt. South Swedish Rally var sjösatt och 120 mil specialsträckor väntade de tävlande, huvudsakligen på skånska vägar.


Rallytävlingen som föddes i Malmö 1976 har blivit 32 år och etablerad inom motorsporten. Det officiella namnet South Swedish Rally har också hunnit bli ”SSR” bland den stora Sydsvenska rallypubliken.
Nya förare har tagit vid där de gamla stjärnorna stigit av. Rallyt har även förändrats i takt med att de Sydsvenska vägarna byggts om, men själva idén med ett stort internationellt rally i södra Sverige lever kvar.
Publiken lever också med i SSR. Rallyintresset är stort, och åskådarna har slutit upp i stora skaror, även de år då våren inte riktigt gått i takt med SSR.

Från Jan-Erik Lundgren till Patrik Flodin, eller från Opel Kadett GTE till Subaru Impreza, skulle man också kunna benämna SSR: s utveckling i Skåne och Småland.
Lundgren från Kils MK betecknades som en överraskning när han totalvann rallyt 1976. Patrik Flodin, Ilsbo MK, var en överraskning när han satte alla gamla rallyrävar på plats i fjolårets tävling. South Swedish Rally blev Flodins stora genombrott.

Två gånger har South Swedish Rally vunnits av utländska ekipage, nämligen 2001 när Jani Paasonen, Finland, vann i en Ford Focus, och 2002 då Henning Solberg, Norge, vann i sin Toyota Corolla WRC. I övrigt har svenska förare tagit hem totalsegern i rallyt. Listan över segrare i SSR är också en lista över de framgångsrikaste svenska förarna under de senaste 30 åren.

Bäst av dem alla är Mats Jonsson, Forshaga MK, som totalvunnit rallyt sju (7) gånger. Stig Blomqvist, SMK Örebro, har varit snabbast fyra gånger, liksom Tomas ”Gullabo” Jansson, Gullabo RC. Två gånger vardera har Björn Waldegård, MK Rimo, och Tomas ”Rådis” Rådström, Vännäs MK, vunnit.
Förarna som vunnit en gång är följande: Jan-Erik Lundgren, Kils MK, Sören Nilsson, Kils MK, Björn ”Nalle” Johansson, MSK Kvarnvingarna, Per Eklund, Team Westom, Thorbjörn Edling, SMK Uppsala, Kenneth Eriksson, Vansbro MK, Per Svan, Borlänge MK, Jani Paasonen, Finland, Henning Solberg, Norge, Stig-Olov Walfridsson, MK Ratten, Oscar Svedlund, Karlstad MC Bil, och Patrik Flodin, Ilsbo MK.

I år cirklar allt kring den trevliga lilla staden Ljungby
Det 32: a upplagan av Sydsvenska Rallyt eller SSR, som tävlingen heter till vardags, har i år sökt sig till nya trakter. I år cirklar allt kring den trevliga lilla staden Ljungby i södra Småland i direkt anslutning till E4: an. Där kommer bilarna att starta, dit återkommer de ett antal gånger för att besöka den fasta serviceplatsen och där går de i mål.

På torget i Ljungby står startrampen, och därifrån rullar första rallybil ner fredagen den 25 maj, prick klockan 14. Den första slingan av tävlingen består av fyra specialsträckor och några minuter innan kl 18 är första bil tillbaka till Ljungby och serviceplatsen. Sedan återstår tre sträckor av första dagens tävlande och strax efter kl 22 är första bil tillbaka för övernattning i Ljungby.

Andra etappen startar utan krusiduller på lördagsmorgonen. Första bil åker direkt från Parc Fermé till servicen och rullar därifrån kl 8.05 och så är det hela igång igen. Tre sträckor, varav en är tävlingens längsta, och så dags för service kl 10.49. Mitt på dagen körs tre sträckor som ligger nära varandra och därefter ännu ett besök för service i Ljungby. Nu återstår bara de tre avslutande sträckorna där den sista och avslutande är en sträcka som körs för tredje gången i rallyt. Fyra sträckor körs två gånger, de övriga en gång. Totalt innehåller årets tävling 16 specialsträckor. Klockan 17.40 rullar första bil upp på målrampen vid torget i Ljungby.

Swedish Rallycar Championship - rally-SM - tävlar i fyra klasser och efter den enda tävling som körts i vinter är ställningen så här i klasserna:

Otrimmat 4WD
1) Oscar Svedlund, Karlstad MC Bil, Subaru Impreza, 15 p, 2) Tommy Westlund, Borlänge MK, Mitsubishi Lancer Evo VII, 12 p, 3) Bengt Abrahamsson, Kullings MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, 10 p.

Otrimmat 2WD
1) Joakim Nyman, Jämtlands MK, Ford Fiesta, 30 p, 2) Jimmy Holmqvist, Gestrike GT, do, 24 p, 3) Andreas Sjölander, SMK Gävle, do, 20 p.

Trimmat 4WD
1) Thomas Rådström, Vännäs MK, Toyota Corolla, 15 p, 2) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Focus, 12 p, 3) Dick Wicksell, SMK Uppsala, Subaru Impreza, 10 p.

Trimmat 2WD
1) Stefan Jonsson, Vännäs MK, Seat Ibiza, 30 p, 2) Jonas Wigren, Norrköpings MK, VW Golf, 24 p, 3) Michael Wikström, NMS Boden, Opel Astra, 20 p.

Fullständig ställning i rally-SM hittar du på www.rally-src.se.

Hålltider:
Torsdag 24 maj kl 07:00 Serviceplatsen öppnar
kl 07:00 Rekognosering -15:00

kl 18:00 Shakedown

Fredag 25 maj kl 08:00 Rekognosering - 11:00
kl 12:00 Publicering av startlista för etapp 1
kl 14:00 Start på Stora Torget i Ljungby
kl 22:06 Första bil till nattvila
kl 23:00 Publicering av startlista för etapp 2

Lördag 26 maj kl 07:30 Presscenter öppnar
kl 08:20 Första bil startar från serviceplatsen
kl 17:45 Målgång

South Swedish Rally har start och målgång på Stora Torget i Ljungby. Tävlingens HQ och presscenter ligger också vid torget, i Terraza Hotels lokaler. Serviceplatsen ligger vid Ljungbys södra utfart. Pressparkering finns på Terraza Hotels västra gavel.


Rallyts hemsida: www.southswedishrally.com
07-05-10 Wicksell jagar Jonsson från start
Mats Jonsson och Dick Wicksell har redan högsta tempo. Visserligen är det drygt tre veckor kvar innan anmälningstiden går ut till Rally Sandviken, men båda laddar redan friskt för att vinna.

Värmlänningen Mats Jonsson har dominerat svensk rallysport i många år, och Dick Wicksell från Uppsala tillhör utmanarna i den tunga fyrhjulsdrivna klassen, WRC. Det är troligen där totalsegraren återfinns den 16 juni när de sex specialsträckorna runt Sandviken körs.
- Jonsson/Wicksell kommer definitivt att sätta färg på tävlingen, säger Caj Abrahamsson, lokal presschef.
Så fort anmälan öppnade hängde nämnda duo på låset.
- Jag gillar Sandvikens tävlingar, det brukar vara bra arrangemang så det är bara att dra dit, säger Dick Wicksell.

Rally Sandviken är den tredje deltävlingen av sju i årets Rally-SM. Arrangerande Sandvikens MK planerade ursprungligen för en vintertävling, men kylan och snön uteblev. Högkvarter blir Folkets Hus, med service för både förare och publik vid Fordonskolan bakom Bilprovningen.
- All publik är också välkommen till prisutdelningen på Teatern i Folkets hus, hälsar Caj Abrahamsson.
07-04-03 ”Det här är det största vi någonsin arrangerat”
Ljungby MK: s ordförande inför rallyfesten
South Swedish Rally, den stora rallyfesten i Ljungby, närmar sig. Ljungby Motorklubb med drygt 200 medlemmar svarar för en tung del av arrangemanget, som rangordnas som Sveriges näst största rallytävling, efter VM-rallyt, Svenska Rallyt, i Värmland.

Hans Karlsson är ordförande i Ljungby MK, och tillika biträdande tävlingsledare, för South Swedish Rally. Vi ställde 10 frågor till Hans, som just nu står mitt uppe i slutfasen av förberedelserna.

# Det här är ett jättearrangemang för Ljungby MK och för Ljungby. Har klubben historiskt arrangerat något i denna storleksordning?
– Nej, det här är det största motorsportsarrangemanget någonsin här i Ljungby. Det som varit i närheten är väl Sydrallyt som kördes på 1960-talet.

# South Swedish innehåller ju inte enbart EM, utan även SM och DM. Har ni arrangerat någon SM-tävling tidigare?
– Ja, Midsommardansen 1981 ingick i Junior-SM, men vi har aldrig arrangerat något senior-SM.

# Hur klarar klubben ett så här stort arrangemang, ni är ju inte så många medlemmar?
– Vi får ta till alla resurser. Våra egna medlemmar, som är drygt 200, räcker inte långt, men andra föreningar och inte minst intresserade hjälper oss.

# Hur många funktionärer går det åt i ett internationellt rally av detta format?
– Omkring 1200 funktionärer. Då är allt inräknat runt om också.

# Hur finansierar ni ett jättearrangemang av det här slaget?
– Genom startavgifter och sponsorer.

# Jobbar ni med lokala sponsorer?
– Ja, lokala och regionala. Vi erbjuder också sponsorerna att visa sina produkter i anslutning till tävlingscentret på- och framför Terraza.

# Klara ni att få ihop de pengar som måste fram för arrangemanget?
– Ja, jag tror att vi skall lyckas. En stor del är i hamn men vi jobbar för fullt med sponsorfrågan.

# Rallyts fasta punkt kommer att ligga mitt i Ljungby stad, med rallyhögkvarteret på Hotel Terraza, och start- och mål på Storgatan. Men ni har mer för rallypubliken och ljungbyborna?
– På torget framför Terraza kommer det att finnas ett mat- och öltält som också har en scen. På lördagskvällen, efter tävlingen, uppträder bland andra populära Linda Bengtzing. Vi försöker skapa något som skall uppskattas av alla parter, aktiva, rallypubliken men också ljungbyborna.

# Men ni har mer för den intresserade motorsportspubliken?
– Tävlingsbilarna ställs upp på Storgatan, i anslutning till rallyhögkvarteret, två timmar före start på fredagen. Det finns möjligheter för intresserade att komma nära bilarna och träffa förarna. Dessutom har vi ordnat en mycket fin publiksträcka i närheten av Ljungby. Den är ännu hemlig, men kommer att släppas den 10 maj.

# Det verkar som ni tänker längre än bara till årets South Swedish Rally?
– Ja, vi vill att South Swedish Rally blir ett återkommande arrangemang i Ljungby kommun och för Ljungby MK.

FOTNOT: South Swedish Rally startar fredagen den 25 maj och avslutas lördagen den 26 maj.
Start och mål i Ljungby utefter E4:an

Rallyts hemsida: www.southswedishrally.com
07-03-30 Rally Sandviken - nyinsatt deltävling i juni
Först skulle Sandvikens MK köra sitt SM-rally i januari, sedan i mars. Nu blir det tredje gången gillt med Rally Sandviken den 16 juni. Tävlingen blir därmed den tredje i årets mästerskap.

Tävlingen kommer att köras över en dag, med cirka sex-sju mil specialsträckor. Start och mål i centrala Sandviken, med headquarter i Folkets Hus.
- Vi vill gärna genomföra en SM-deltävling som planerat, och vi hoppas också kunna få tillbaka lite av det sexsiffriga belopp vi redan förlorat på de två vi tvingades ställa in på grund av snöbrist, säger Kalle Andersson, tävlingsledare hos Sandvikens MK.

Rally-SM 2007 i sin helhet:
24-25/2 Rally Vännäs
25-26/5 South Swedish Rally, Ljungby
16/6 Rally Sandviken
24-25/8 Rejme-knixen, Askersund
7-8/9 Befad-trofén, Linköping
21-22/9 Kolsvarundan, Köping
5-6/10 Rally Österlen, Trelleborg
07-03-26 Banchefen har rallyvägarna klara i detalj…
Blir betyget ”världens bästa grusvägar” även denna gång i South Swedish Rally?

Sträckningen av 2007-års South Swedish Rally ligger klar i detalj, väl gömd hemma hos banchefen Anders Martinsson.

Årets rally, som körs i trakterna kring Ljungby, kommer att sträcka sig över 90 mil med cirka 20 mil avlysta specialsträckor inlagda.
– Jag kan lova utslagsgivande och roliga vägar för såväl de tävlande som för publiken, säger Martinsson.

När South Swedish Rally, eller i dagligt tal Sydsvenska Rallyt, arrangerades med Växjö som huvudort för några år sedan, gav en observatör från FIA, det internationella bilsportförbundet betyget; ”Världens bästa grusvägar för rally”.

Den gången, 2004, gick också en mycket stor del av rallyt runt Ljungby och banchefen hette Anders Martinsson.
– Årets rally kommer att bli minst lika bra vad gäller vägarna, och över huvud taget upplägget, lovar Anders Martinsson.

Han vet vad han talar om för han har själv upplevt de mest skiftande vägar och rallyn runt hela Europa. Martinsson har bland annat två SM-guld i rally, 1997 och 2004, och har dessutom startat i tio VM-rallyn i sin karriär.

Det är första gången som Ljungby MK drar ett så här tungt lass i arrangemanget av South Swedish Rally, och det är första gången Ljungby är centralort för ett så här stort motorsportarrangemang. Anders Martinsson gillar arrangörsklubbens tävlingsupplägg:
– Jag tror att årets South Swedish Rally kommer att bli det bästa som körts någonsin, säger han, och fortsätter:
– Då syftar jag inte bara på de bra vägarna, utan också på det faktum att Ljungby MK lyckats få en central punkt mitt i sta´n varifrån allt utgår. Det är viktigt för de aktiva, för teamen och inte minst för publiken.

Rallyt startar klockan 14 på fredagseftermiddagen, den 25 maj, från Stora Torget i Ljungby. På lördagen återstartar rallyt redan klockan 08 på morgonen.

Vägarna är som alltid en väl förborgad hemlighet, men banchef Martinsson släpper lite på hemligheten:
– Under fredagens inledande sträckor kommer rallyt att gå i Ljungby, Älmhult och Alvesta. Under lördagen startar det åter i Ljungby och går till Värnamo och Markaryd, avslöjar han.
– Hela bansträckningen släpps den 10 maj, avslutar Anders Martinsson.

www.southswedishrally.com

07-03-23 Svenska Bilsportförbundet ändrar inriktning på rally-SM
Det blir inga märkesdäck i Rally-SM. Det kontraktsförslag som presenterades i samband med SM-premiären i Vännäs nyligen rivs upp.

Beslutat har fattats av Svenska Bilsportförbundets styrelse och innebär att den kommersiella satsningen på mästerskapsserien under året avbryts. Anledningen är kraftiga negativa reaktionerna från deltagare och arrangörer.

I och med att den kommersiella satsningen avbryts, upphör även det projektuppdrag som varit knutet till mästerskapsserien. I stället tas det fortsatta ansvaret för SM-serien över av Svenska Bilsportförbundets rallyutskott.
www.sbf.se
07-03-15 Klargörande kring däcksponsor och märkesdäck i SRC!
förekommen anledning och avseende de uttalande L Jonsson, SRC har gjort till olika media angående hur procedurerna kring sponsoravtal och märkesdäck har gått till väga, väljer Vi nu att öppet tala om hur Vi har blivit uppvaktade i ärendet:
1) Vi har i form av återförsäljare, ALDRIG blivit kontaktade av SRC, varken skriftligen eller muntligen, avseende något sponsoravtal till SRC 2007-2009.

2) Först den 14/2-2007 erhöll Vi ett brev från L Jonsson SRC, där sägs det:
"Frågan om märkesdäck i rally SM har väckts."
"Skulle Ni med det/de däckfabrikat Ni representerar vilja vara med i diskussionerna om en sådan framtid ?"
Denna diskussion har Vi alla svarat att Vi vill deltaga i.

3) Efter diverse samtal per telefon mellan parterna, kommer på kvällen den 20/2-2007 ett mail från L Jonsson SRC med följande text:
" Då frågan om märkesdäck är väckt är nästa steg i denna snabba process följande. Ett konkret avtalsförslag har idag kommit mig tillhanda från annan part. Det är ett förslag på avtal för åren 2008 och 2009 med implementering hösten 2007 och mot en specificerad ekonomisk ersättning.
Det förslaget är baserat på ett startfält som dagens, 5-7st tävlingar per år, marknadsföringsplats på alla tävlandes bilar samt dito på arena och SS platser. Detta förutom statusen och förmånen som märkesdäcksleverantör till serien. För att i god tid informera alla berörda vill jag be er att t.o.m. torsdag den 22/2-2007 till mig inkomma med ert grundförslag inkluderat ekonomiska nivåer."

Någon annan information eller något möte där detta har diskuterats har inte ägt rum. Vi har som återförsäljare nu bett SRC om antingen ett komplett förfrågningsunderlag, alternativt att Vi alla sätter oss och ventilerar det hela gemensamt.

Det som idag ser positivt ut, är att man från SBF Styrelse och Rallyutskott, nu har gått ut, och på ett seriöst och kreativt sätt undersöker hur de aktiva mm ställer sig, inte bara i denna utan i flera andra för Rally-SM´s framtid viktiga frågor.

Vi hoppas att denna typ av dialog med olika parter i Rally-SM nu får fotfäste, och att man med hjälp av dessa svar kan få underlag för sina beslut.

Växjö 14/3-07 Thomas Carlsson, återförsäljare för Michelin
Gävle 14/3-07 Pelle Palmqvist, återförsäljare för Yokohama
Nol 14/3-07 Lars Tilgman, återförsäljare för Kumho

07-03-15 Det kan bli en “Vinterpokal” i juni istället
Det finns en liten möjlighet att det blir sju deltävlingar i Rally-SM/SRC trots gårdagens besked om att Vinterpokalen ställs in. Arrangerande Sandvikens MK har fått ett erbjudande om att köra tävlingen i juni istället.

Vintern har varit märklig. Först flyttades deltävlingen för att vintern inte kom som den brukar, sedan fick Vinterpokalen ställas in därför att kylan försvann innan det blev gasa av i skogarna runt Sandviken.
– Vädret i sig kan vi inte göra någonting åt. Det är vanligt i rallysammanhang att tävlingar flyttas. Men visst känns det som om Rally-sporten nu för första gången har drabbats ordentligt av klimatförändringarna, säger Lars Jonsson , projektledare för SRC.

Nästa deltävling blir därmed South Swedish Rally i Ljungby den 24-25 maj.
– Nu är det öppet fält för South Swedish och vi ska verkligen sätta ner foten för att få ihop en riktigt fin EM- och SM-tävling, fortsätter Lars.
Sedan kan det bli tredje gången gillt för ”Vinterpokalen”.
– Det stämmer. Klubben har fått ett erbjudande om att köra sin deltävling i juni istället, säger Lars.
– Vi ska ta reda på om det är möjligt för oss att genomföra en tävling då. Jag kan inte säga någonting i dagsläget, mer än att vi ska titta på det, säger Kalle Andersson, tävlingsledare i Sandviken.

Om det trots allt visar sig omöjligt att göra den nu inställda deltävlingen till en ”sommarpokal” istället, kommer det inte att bli någon ersättningstävling.
– Nej. I så fall får det bli ett mästerskap med sex deltävlingar, säger Lars.
– Men det vore trevligt med en deltävling i juni, avslutar Lars.

www.rally-src.se

07-03-14 Däcksfrågan i SM
Ingen i branchen (mer än ett Italienskt däcksmärke) har fått någon kallelse eller information eller förfrågan om varken upphandling av reklam eller frågor om enhetsdäck. Att påstå annat är osanning. Vi däcksleverantörer (förutom det Italienska märket) fick veta om SBFs planer strax innan Vännäs och fick dagen efter ett ultimatum att inom 48 timmar inkomma med ett ekonomiskt bud "då ett sponsorförslag redan hade inkommit". OM detta innefattade bara vindrutereklam eller reklam och enhetsdäck framgick inte klart men det pressenterades "med option att redan i år kunna köra enhetsdäck".

Jag vill inte gå in på vad som är rätt eller fel och vem som har gjort vad för detta kommer att framkomma senare. Jag vill heller inte säga att SBF har gjort fel i sitt försök att få in pengar till att täcka sina eller sportens kostnader. Jag vill inte heller säga att det är rätt eller fel att man tidigare år har respekterat att inte ha "konkurrerande" reklam på bilarna. Vad jag och många vänder oss mot är att saker och ting har gått för snabbt. Det har inte skett en öppen upphandling.
Har man tagit första bästa bud?
Att det skulle skapa sportslig rättvisa och minska däckshysterin skall inte SBF ta ställning till.
Har man över huvud taget tänkt på er aktiva eller vad är det som har gått över styr?

Ni aktiva har ett förbund som är valda av er, att föra er talan. ELLER? Däcksfrågan vill jag påstå är så stor att alla aktiva skall tillfrågas (eller som nu att frågan skulle ställts till de som åker SM). Det är inte enbart en fråga om bara däck utan även era sponsorpengar som äventyras, skrivna kontrakt för 2007 som inte kommer att gälla, vad som passar er plånbok, bil, körstil och väder. Men framförallt FRIHETEN ATT NI FÅR VÄLJA FRITT. Allt detta har SBF tagit bort från er. Att SBF nu veckor efter Vännäs har skickat ut en enkät till SM-åkarna är ju jättebra. Det är bara veckor eller månader för sent. Det borde ha varit klart i oktober året innan.

Att inte vi däcksleverantörer såsom tidigare har fått förfrågan och fått tid att uttala oss eller vara med och bjuda på Vindrutereklamen och att tillsammans med förarnas svar om eventuella enhetsdäck kunna utforma någonting som gynnar rallysverige ser jag som nonchalant och visar att SBF har stor brist på erkänsla för vad vi aktiva däcksleverantörer gör och har gjort för motorsporten i Sverige.

Lars Tilgman MOCOMP AB

07-03-13 Det blir inget SM-rally i Sandviken till helgen
Den senaste veckans blidväder har tagit mycket hårt på snö- och istäcket kring Sandviken som nu tvingas dra i nödbromsen.

Eftersom ingen kyla har utlovats de närmsta dagarna var beslutet ofrånkomligt. De reservvägar som klubben tittat på uppvisade minst lika dåligt skick som de ordinarie. Nu undersöker de möjligheten att eventuellt flytta tävlingen till i sommar, eventuellt juni. Till den frågan får vi återkomma med besked i ett senare tillfälle.

Nu väntar istället en total genomgång av bilen inför sommarsäsongen, som för vår del drar igång i slutet av april då nästa deltävling i Ford Flexifuel Cup körs. Innan vi är där så räknar vi med att ha tillryggalagt ett antal testmil på sommarvägar.

Som avslutning vill jag bara upprepa Nyman RallyTeam's smått fantastiska facit för vintersäsongen 2007;
- Klassledning i SRC/Rally SM efter seger i premiären i Vännäs.
- Totalledning i Ford Flexifuel Cup efter en delseger och två andraplatser.
- Teamet lyckades, sånär som på en oturlig avåkning på SS18 av 20, genomföra det svenska VM-rallyt.
07-03-13 Sandviken ställer in SM-deltävlingen
Sandviken ställer in Vinterpokalen som skulle vara den andra deltävlingen i årets SM. Man tvingas, liksom under preimären, ställa in pga vädret.

Mer info: http://www.vinterpokalen.se/dagens.html
07-03-12 Besked om SM i Sandviken efter möte i morgon kväll
Tisdag den 13/3 kl.18:00 blir det ett organisationsmöte, där ett beslut kommer att tas om tävlingen i Sandviken. Besked kommer att lämnas senast 20:00 på: www.vinterpokalen.se/start.html
Mer information hittar du på www.vinterpokalen.se
07-03-08 Däcksponsor i Rally-SM
Det sponsoravtal som presenterades i samband med SM-premiären i Vännäs nyligen har blivit omdebatterat. Både team, förare och arrangörer har deltagit i diskussionen. Avtalsförslaget behandlar SM i rally och består av två delar - ett normalt sponsoravtal samt ett förslag till avtal som gäller märkesdäck i SM. Liknande avtal finns t ex i England och har nyligen tecknats även för rally-VM.
Innan avtalet kan undertecknas återstår dock att avsluta samtalen med däckleverantörerna.

Om sponsoravtalet genomförs kommer det att under en treårsperiod att tillföra Rally-SM betydande belopp avsedda för att täcka gemensamma kostnader och förbättra marknadsföringen.
Tanken att införa märkesdäck i SM är inte ny utan har diskuterats fram och tillbaka genom åren, främst för att skapa jämbördiga förutsättningar mellan de tävlande men också för att skapa ekonomi för en SM-serie.

Läs hela artikeln på SBF>>
07-03-08 Mildvädret hotar återigen Rally-SM/SRC
Snöflingor stora som dasslock, regn, blåst - eller kyla och is? Orosmolnen är stora över Sandviken och senast på onsdag i nästa vecka måste motorklubben bestämma sig för att köra eller ställa in andra deltävlingen i Rally-SM den 16-17 mars.

Vädret är inte nådigt mot Sandvikens MK. Regn och rusk i Högbo, men snöfall i Ockelbo och det är uppåt där som sträckorna ligger.
- Flingorna var stora som dasslock, berättar David Floberg, banchef.
- Det finns snö i naturen, men isen på vägarna är mjuk. För att den ska hålla måste vi få kyla innan nästa helg, fortsätter han.

I år är det tolfte gången som Sandvikens MK är värd för Rally-SM, som numera heter SRC (Swedish Rallycar Championship).
- Tur att det inte är trettonde gången, då kunde vi få otur, säger Kalle Andersson, tävlingsledare.
Han är optimistisk, och tycker till och med att läget är bättre nu än då tävlingen flyttades från januari till 16-17 mars.
- Då kom det snö, men ingen kyla. Nu har vi haft en riktig tösväng och fryser det på nu får vi riktigt fina vägar med is i botten, säger Kalle.

SMHI har dock lovat mer regn, slask och upp emot tiotalet plusgrader till helgen.
- Vi får ta ett beslut i början av veckan, men vi har aldrig ställt in förut och tänker kämpa i det längsta för att genomföra tävlingen den här gången också, säger Kalle.

62 förare har anmält sig till Vinterpokalen.
- Det är i minsta laget, men tillräckligt många för att det ska bli en bra tävling. Så av den anledningen är jag inte orolig.

Det är kyla han vill ha. Kanske inte alla de 22 grader det var så här dags för ett år sedan. Men gärna minus tio!
07-02-25 Rudengren om Rally Vännäs
WRC klassen består i år av ett mycket kompetent startfält, Tomas Rådström, Mats Jonsson Dick Wicksell, Jonas Kruse, Joakim Andersson och slutligen Johan Rudengren. De övriga är ju rätt duktiga på att åka bil. Nåja åter till tävlingen i Vännäs, den är speciell. Främst att vägkaraktären är annorlunda, långa svängar med grymt mycket hopp och sprätt. Det visade sig ta hårt på materialet. Nåväl vi tar det från början. Det var 27 grader kallt när vi öppnade kåpan på släpet och bilen visade inga större livstecken, det tog 2 timmar att tina upp motor, det har sina begränsningar med en etanolmotor…

Väl igång på tävlingen så hoppade vi så hårt på SS 2 att torkarna kortslöts, det snöade en del så sikten blev dålig och tiderna även de. På lördagen började vi om på en 25 km lång sträcka som till större delen gick på allmän väg. I det kalla vädret fick vi inte bakänden att ligga kvar i spåren, troligen på grund av för hårda stötdämpare, även här blev tiderna inte bra. På nästa sträcka fick vi mer problem, en drivaxel brast i en kompression då jag bytte växel samtidigt, vi fick nu sikta på att ta oss runt två sträckor på tre drivhjul. Jonas Kruse bröt på samma sträcka med trasig bakaxel.

Trots våra bekymmer låg vi nu 4 i klassen och fortsatte för att plocka SM poäng. Med en ny drivaxel på plats satte vi några bra tider på SS 8+9 trots att växelspaken gick av, men på sista sträckan var det dags igen, då fick vi en punktering på vänster fram. Vi stannade o bytte och knallade till mål. Vi tog oss i mål och fick med oss SM poäng till Sandviken den 16 mars. Men siffernoterna fungerar bra och på slutet gick bilen bara bättre och bättre, vi bytte då till en mjukare sättning på stötdämparna och ett snällare diffprogram. Vi har vi fått en praktikant från motorsportgymnasiet i Anderstorp, Malin Danielsson och hon är duktig. Under veckan skall vi lägga ut lite bilder från tävlingen på hemsidan.

www.johanrudengren.se

07-02-25 Tredjeplatsen i FordFlexifuel Cup och SM-poängen rök pga domkraften för Gullstrand
Anders Gullstrand och hans co-driver Stina Cebers fanns på plats i helgen för att köra Rally Vännäs i den otrimmade 2-hjulsdrivna klassen. De startade både i SM/SRC som pågick under fredagen och lördagen och i Ford Flexifuel Cup som kördes som två separata deltävlingar.

Fredagen inleddes under kvällen med en sträcka på travbanan. Alla sträckorna kördes, inte bara i mörker, utan också under ett intensivt snöande. Anders gjorde bort sig totalt och hamnade helt fel i ett vägbyte och tappade därmed ca halvminuten. Han fick inte till flytet i körningen under hela kvällen, men lät sig inte nedslås.
- "Det var helt mitt fel" säger Anders. "Jag hittade inte bromspunkterna och fick därför aldrig till något flyt. Vi körde bara på ca 80-85% av vår kapacitet och det är tur att de andra inte fick till ett större gap än vad de gjorde. Dessutom har jag lite svårt för att köra i mörker"

Inför lördagens sträckor var han taggad och positiv till max:
- "I morgon är det riktig attack som gäller och jag är inte ett dugg orolig för att vi inte ska kunna köra ikapp det här!!!"

De började med att sätta fjärde bästa sträcktid, vilket var en tredje i Ford Flexifuel Cup och höll den cupplaceringen ända in på tionde och sista sträckan.
Där drabbades de av en punktering, som normalt brukar betyda en tidsförlust och eventuellt kosta några placeringar. Den här gången kan man nog mer beskriva känslan som Anders och Stina fick där ute i skogen för KATASTROF; domkraften gick nämligen sönder!

Efter ca 26 minuter lyckas de få dit ett nytt däck och kunde ta sig imål, kraftigt försenade.
- "Givetvis känns det otroligt tung" säger Anders "vi missade ju värdefulla poäng. Det känns snöpligt när det är på grund av en sån simpel sak, som en domkraft. Men vi kommer igen! Vi laddar nu om inför nästa deltävling i SM/SRC som körs 16-17mars i Sandviken".

Mer info hittar du på: www.andersgullstrand.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka.

Resultat:
Ford Flexifuel Cup deltävling 2
1. Fredrick Menck, 3:06,2
2. Calle Ward, 3:10,9 +4,7
3. Jocke Nyman, 3:11,5 +5,3
4. Jimmy Holmkvist, 3:12,9 6,7
5. Andreas Sjölander, 3:14,7
-
7. Anders Gullstrand, 3:15,3 9,1+ 9,1
Komplett tabell här>>

Ford Flexifuel Cup deltävling 3
1. Jimmy Holmkvist 58:59,1
2. Joakim Nyman 59:01,0
3. Andreas Sjölander 59:21,4
4. Patrik Johansson 59:21,4
5. Jo-Inge Bakken 59:47,8
-
17. Anders Gullstrand 84:57,3
Komplett tabell här>>

Rally Vännäs - SM 2wd otrimmat
1. Joakim Nyman 1:25:18,6
2. Jimmy Holmkvist 1:25:19,1 +0,5
3. Andreas Sjölander 1:25:37,7 +19,1
4. Jonas Ericsson 1:25:44,5 +25,9
5. Patrik Johansson 1:26:21,8+ 1:03,2
-
22. Anders Gullstrand 1:51:41,0 +26:22,4
Komplett resultat här>>

Ford Flexifuelcup efter deltävling 3
1. Jocke Nyman 74 poäng
2. Jimmy Holmkvist 69 poäng
3. Andreas Sjölander 62 poäng
4. Patrik Johansson 60 poäng
5. Anders Wänn 43 poäng
-
12. Anders Gullstrand 34 poäng
Komplett resultat>>
07-02-25 Lindh nöjd efter bra resultat i SM och Ford Cupen
Två hårda dagar i Vännes är nu klara och Fredrik Lindh Motorsport är nu påväg hem. Tävlingen som ingick i Rally-SM var även två deltävlingar i Ford flexifuel cup, en på fredagen o en på lördagen. På Fredag morgon var det tidig uppgång för Fredrik och kartläsaren Erik Gustavsson då alla ekipage fick åka sträckorna för en rek av noterna, då förare o kartläsare antingen får skriva egna noter eller justera de noter som finns så de passar en själv. Fredrik brukar ta befintliga noter från arrangör o göra dom lite enklare så också i denna tävling. Under reken så vart Fredrik lite tung i skallen, näsan började rinna o han vart allt mer hängig. En rejäl medicinkur innan start o lite vila gjorde att Fredrik att kunde starta. Fredriks orutin på snö o is gjorde taktiken enkel, åk genom rallyt o öka allt eftersom. Detta gjorde att Fredrik slutade 9:a i Ford flexifuel cup under fredagen och även i deltävling nr 2 i cupen. i Sm låg han nu på 13 plats i klassen otrimmat 2 wd. -Vi är nöjda med körningen trots allt, jaghar lite ont i huvet o kroppen är inte hundra o då går det lite mer på säkerhet. Men sträckorna är jättefina o det går att åka på ordentligt mellan ibland meterhöga snövallar, säger Fredrik

Nu vart resultatet bra därför att Fredrik körde upp sig från seedningsgrupp 2 till 1 och fick under lördagen köra först i hela startfältet. Det innebär två saker, ett man får köra i lite lössnö och därmed spåra o inte ha fullt fäste. Det andra är att man kan välja själv hur man ska köra o inte följa andras spår.

Fredrik ökade tempot under dag 2 och deltävling nr 3 i Ford Flexifuel cup o körde bättre o bättre. Han presterade topp sju tider under hela dagen o bjöd åskådare och fotografer på riktig attack körning. Det han tappade på var lite nysnö som föll över tävlingssträckorna samt en snurrning (den ända i tävlingen) på SS 9. Där tappade han 20 sekunder då han tvingades backa 2 ggr.

Slutligen blev det en sjunde plats för Fredrik Lindh med kartläsare Erik Gustavsson som säger. Fredrik kör bättre o bättre för varje sväng, det är synd att rallyt är slut nu för hade det börjat så hade Fredrik o jag haft ett högt tempo, säger Erik. En sjunde plats i Ford Flexifuel cups deltävling nr 3 alltså och en mycket bra tioende plats i Sm av 26 startande. -Nu i efterhand är vi nöjda med helgen, vi fick bra med poäng i Ford Flexifuel cup och tia i Sm är ju väldigt bra i min första riktiga SM start. Hade jag vart helt frisk så hade man kunnat öka några procent till men vi skulle i mål o även fast det flög stötfångare på sista sträckan då vi laddade ordentligt så var det i mål vi skulle för poäng och mer erfarenhet på snö o is.

NU väntar en renovering av bilen, stötdämpare och växellåda ska monteras ner redan i veckan o sen väntar Fredrik Lindh motorsport in våren o grussäsongen.

www.fredriklindh.com
07-02-24 Rådström vann SRC-premiären Rally Vännäs
Thomas Rådström vann inte oväntat Rally Vännäs, premiären på Swedish Rallycar Championship (SRC) som SM heter numera. Av de fyra SM-klasserna var det bara i den motorsvagaste som kampen blev hård, till Joakim Nymans fördel.

Vännäs egna forna VM-förare gjorde processen kort genom att sätta en kanontid på sträcka fem. Sedan kunde han ratta vidare av bara farten och vann komfortabelt WRC-klassen i snöröken före veteranen Mats Jonsson.

Även i trimmat tvåhjulsdrivet gick segern till en hemmaåkare: Stefan Jonsson som gjorde comeback. Om Rådström segermarginal var över en minut hade Stefan nästan två minuters marginal.
- Man blir nästan fartblind, så jag slog av mot slutet för att inte riskera en krasch, säger Stefan.

Fullt så stor marginal hade inte Oscar Svedlund i Otrimmat fyrhjulsdrivet, men tillräckligt för att ohotad ta klassegern i SRC. Största hotet Mats Thorszelius försvann inne på sträcka sex med trasigt fjäderben.

För jämten Joakim Nyman såg det annorlunda ut. Efter 125 kilometer fartsträckor var han endast 0,5 sekund före Jimmy Holmkvist i mål.
- Hur kul som helst när det är så jämt! Och att Jimmy skulle bli farlig, det var bara en tidsfråga, säger "Jocke" diplomatiskt.

Jimmy har ringa erfarenhet av rally, har bara åkt en handfull tävlingar med blandat resultat. Men han tog SM-guld i Rallycross så sent som förra året.
- Det är full säsong i Rally-SM för mig i år. Fortsätter det så här är jag nöjd, konstaterar Jimmy som inte alls var ledsen över andraplatsen.
- Nej tok. Det är så tätt i vår klass att jag är mer än nöjd.

Vädret var inte det bästa, med snöfall under fredagen och kalla vindar under lördagen som satte snön i rörelse.
- Men annars har det varit en fantastisk tävling med mycket välpreparerade vintervägar. Jag tror inte vi har en enda missnöjd förare, säger Lars Jonsson, projektledare för SRC.

Inför tävlingen offenliggjordes också att SRC i däckföretaget Pirelli har en ny samarbetspartner.
- Det är för oss en viktig hörnsten för att bygga ett ännu bättre mästerskap både för arrangörer och för de aktiva, avslutar Lars Jonsson.

Resultat: se www.rally-src.se
07-02- 24 Svedlund vinner Rally Vännäs efter problemfritt rally
Oscar Svedlund och co-drivern Björn Nilsson vinner den inledande deltävlingen i Rally Vännäs. Det genom att genomföra ett helt problemfritt rally.
- "Allt fungerade kanonbra" säger Oscar nöjd efteråt "Vi hade inga som helst problem, synd bara att Thorzelius tvingades bryta".

Redan på sträcka fem, som var dagens första sträcka, fick Mats Thorzelius problem med ett fjäderben och tvingades bryta. Då kunde Oscar och Björn slå ner lite på tempot, köra på i sin egen takt och bara bevaka sin ledning.

De vinner Rally Vännäs 36,4 sekunder före Tommy Vestlund och 1:07,8 minuter före trean Bengt Abrahamsson.
-"Det kändes riktigt skönt att vinna den inledande SM-deltävlingen och att det hela flöt på så klanderfritt" avslutar Oscar mycket nöjd.

Oscar och Björn ligger nu i topp i både SM -och VM-tabellen för GrN.

Top 5 - Rally Vännäs GrN
1 Oscar Svedlund 1:18:59,6
2 Tommy Vestlund 1:19:36,0 +36,4
3 Bengt Abrahamsson 1:20:07,4 +1:07,8
4 Hasse Gustafsson 1:21:10,9 +2:11,3
5 Jerker Axelsson 1:21:12,5 +2:12,9

Komplett resultatlista hittar du här>>
Mer info hittar du på www.oscarracing.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka.

07-02-24 Förkyld Fredrik kom imål
Det är en febersjuk Fredrik som ikväll gått imål efter den fjärde sträckan av Rally Vännäs. Tävlingen ingår i Ford Flexifuel Cup men också Rally SM, Swedish Rallycar Championship. Redan på morgonen när det var tidig uppstigning inför rekognoseringen kände sig Fredrik hängig. När sträckorna väl var genomkörda återvände Fredrik och kartläsare Erik till stugan för att vila upp sig inför kvällens sträckor. Fredrik var då trött och hängig med en förkylning på intågande.

Vila var dock receptet inför kvällens start. På korta ss1, Travet 1 som körs på Umetravet tog Fredrik det lugnt, en 15:e tid i SM klassen och 10:e i FFC. Första "skogssträckan", ss2 fick en 14:e SM tid och 10:e FFC tid för Östgöta Fiestan. På ss3 lyckades man klättra ett par placeringar och ta en 11:e tid i SM klassen, otrimmat tvåhjulsdrivet och en 9:e tid i sin Ford klass. Dagens avslutande sträcka i andra deltävlingen för Ford Flexifuel Cup blev en andra vända på Umetravet. Denna sträcka slutade med placeringarna 19 / 9 i de båda klasserna SM / FFC. Orsaken till den dåliga tiden på avslutande sträckan var att man hörde missljud från bakpartiet vilket gjorde att man slog av för att inte riskera något. När man sedan kom till service konstaterades att det kommit in grus i bromsarna vilket orsakde det otoväckande ljudet.

Fredrik säger själv efter målgång att han tycker det gått bra efter omständigheterna. Förkylning och svårt att koncentrera sig men de, Fredrik och Erik, har tagit det lugnt för att ta sig till mål. En kort summering efter dagen ger ett något positivt intryck. Resultatet blir en 13:e plats i SM klassen och 9:a i Ford Flexifuel Cup.

// Fredrik Lindh Motorsport
07-02-22 Jonas Kruse kör WRC-Ford i årets rally-SM
Jonas Kruse, flerfaldig svensk och norsk mästare i rally, gör SM-comeback. Den 41-årige värmlänningen ska köra hela årets SM-serie med en Ford Focus WRC i klassen för trimmade fyrhjulsdrivna bilar. Det var segern i världens första göna rally som gav nytändning åt Kruse som annars driver det VM-stall som juniorvärldsmästaren Patrik Sandell tävlar för. Rally-SM eller SRC, som det numer heter, inleds på fredagen i Vännäs.

Samtidigt berättar Jonas Kruse att han blir något av "mentor" åt rallyjunioren Calle Ward. Tidigare förare som Kruse väglett i karriären är redan nämnde Sandell samt juniorvärldsmästaren 2004, Per-Gunnar "PG" Andersson.
07-02-20 Jennie-Lee Hermansson satsar vidare i SM-serien
Jennie-Lee laddade fullt med sin nya Mitsubishi Lancer Evolution IX under Svenska Rallyt. Hon körde bra och tog ett par positioner i resultatlistan i början. Sedan blev det inte som tänkt och tävlingen fick ett snöpligt slut för henne.
— Vi hade problem från start att få rytm i noterna. Sedan gick centerdiffen sönder, så vi tvingades bryta. Har aldrig varit med om något sådant tidigare, säger Jennie-Lee.
Nu ser Jennie-Lee framåt mot SM-premiären i Vännäs den 23-24 februari. Då står hon åter på startlinjen och då med en ny co-driver; Serena Rapezzi från Italien.
— Jag ser fram emot att få köra igen. Fick inte riktigt till det som jag ville i Svenska Rallyt, men nu kommer en ny chans. Jag kommer också nu att köra med engelska noter igen, vilket jag inte gjort på länge. Men jag tror inte det skall bli några problem bara jag kommer in i det igen.

Ambitionen blir den samma som inför Svenska Rallyt.
— Jag vill få upp farten och köra ihop mej med min nya co-driver.

07-02-21 Tommy inför SRC-premiären
Nu är det r det äntligen dags för årets förstatävling i SRC, Swedish Rallycar Rallycar Championchip, som kommer att avgöras i trakterna runt om Vännäs. Efter ett väldigt långt tävlingsuppehpll för Team Slirej, blir det nu jätteroligt att äntligen ntligen få komma igång.

Många rykten sa att vi skulle ha köpt en ny bil, vill inget annat men det går helt enkelt inte ihop ekonomiskt. Vi har istället koncentrerat osspå att renovera allt som tänkas kan. Oturligt nog så
har inte tiden funnits för att konvertera om till etanol, vilket ger lite mera effekt. Hoppas nu bara att vår bil räcker till mot de andra som har nyare material.

I år är det ett tuffare m motståndän vi tidigare upplevt. N4 klassen har vuxit så det det är många nya fort fortåkare som kommer att vara med och slåss i toppen. Vi har bara hunnit med några kortare kortare tester. Allt fungerar bra, men man får aldrig upp tävlingstempot. Nu till helgen m vlingstempot. Nu till helgen måste vi prestera
max från första metern. Vilket vi kommer att göra!
Info ansvarig f Info ansvarig för

07-02-21 Sandell blir TV-kommentator
Juniorvärldsmästare Patrik Sandell kör Rally-SM – som expertkommentator i TV!
– Jag ser det som utvecklande för mig och ett kul sätt att ha kontakt med sporten även på hemmaplan.

Sedan en tid tillbaka är det klart att Rally-SM/SRC 2007 kommer att visas i Viasat Sport 1, i programmet med det passande namnet ”Hög växel”. Producent är LG Nilsson, och nu är det klart att regerande juniorvärldsmästaren Patrik Sandell blir experten vid hans sida.
- Jag tycker om att prata så det ska väl gå bra, säger Patrik skämtsamt.
- Och det ska bli roligt att ställa alla de frågor som jag själv hittills inte fått.

Stor erfarenhet har han av det nationella mästerskapet. 2004 tog Patrik Sandell guld i JSM, och året efter blev han mästare i klassen Otrimmat 2WD. Så JVM-guldet ifjol.
– Men jag har fortfarande koll på vilka som kör vad i SM, och tror mig veta vilka som kan bli farliga, säger han.

Redan i helgen gör han debut som expertkommentator i samband med Rally Vännäs, som är den första deltävlingen i årets mästerskap. Programmet, som omfattar 30 minuter, sänds sedan den 7 mars kl. 19.00.
– Vi har bland annat träffats på Bosön när jag har varit där och filmat, så jag känner honom rätt väl. Det här blir kul, säger LG Nilsson om det kommande samarbetet.
07-02-21 Juniorvärldsmästaren sköter TV-snacket
Juniorvärldsmästare Patrik Sandell kör Rally-SM – som expertkommentator i TV!
– Jag ser det som utvecklande för mig och ett kul sätt att ha kontakt med sporten även på hemmaplan.

Sedan en tid tillbaka är det klart att Rally-SM/SRC 2007 kommer att visas i Viasat Sport 1, i programmet med det passande namnet ”Hög växel”. Producent är LG Nilsson, och nu är det klart att regerande juniorvärldsmästaren Patrik Sandell blir experten vid hans sida.
– Jag tycker om att prata så det ska väl gå bra, säger Patrik skämtsamt.

Stor erfarenhet har han av det nationella mästerskapet. 2004 tog Patrik Sandell guld i JSM, och året efter blev han mästare i klassen Otrimmat 2WD. Så JVM-guldet ifjol.
– Men jag har fortfarande koll på vilka som kör vad i SM, och tror mig veta vilka som kan bli farliga, säger han.

Redan i helgen gör han debut som expertkommentator. Programmet, som omfattar 30 minuter, sänds sedan den 7 mars kl. 19.00.
– Vi har bland annat träffats på Bosön när jag har varit där och filmat, så jag känner honom rätt väl. Det här blir kul, säger LG Nilsson om det kommande samarbetet.
07-02-21 Viasat1 sänder SRC 7 mars
7:e mars klockan 19:00 är det dags för den första TV-sändningen av Rally-SM/SRC 2007.
www.rally-src.se

07-02-21 Ny sajt för Rally-SM/SRC - Rallyradio
– Välkomna till www.rally-src.se - sidan för alla rallyfans!
Lagom till premiären av 2007 års Rally-SM/SRC meddelar Lars Jonsson, seriens projektledare, att den nya sajten är uppe.

Det är på www.rally-src.se som nyheter presenteras och där spänningen accelererar innan start. Självklart är det här liveresultaten presenteras så fort första startande rullar i mål på SS1 i Rally Vännäs nu på fredag.
– Arbetet med hemsidan har pågått en tid, och målet har hela tiden varit att komma igång innan mästerskapet. Sedan ska vi fylla på vartefter, säger Lars Jonsson.

Den som inte har möjlighet att vara på plats i Vännäs med omnejd, kan följa rallyt via webbradion och även den finns på nya hemsidan. Liksom resultat och ställning.

07-02-20 Mats Jonsson jagar olyckstalet tretton
Tretton är inget olyckstal. I alla fall inte för Mats Jonsson som i helgen tänker lägga grunden för sitt 13:e guld i Rally-SM/SRC med vinst i Vännäs.

Forshagaföraren brukar kallas ”mister No problem”, men förra säsongen var han sig inte riktigt lik. Eller rättare sagt bilen: hans nya Ford Focus drogs med barnsjukdomar och den tolvfaldige mästaren fick nöja sig med brons.
- Nej det är jag inte nöjd med. Klart jag är optimist och tror att jag vinner i år, säger Mats.

I helgen som gick mjukade han upp med seger i Hälsingerallyt. Då var han en minut och 23 sekunder före totaltvåan. Men han körde sin gamla, pålitliga Escort. Nu ämnar han lasta Focusen och dra upp till Vännäs.
- Jag kanske ska ta med mig båda två?
Ett är helt säkert, Mats Jonsson tänker ägna de dagar som är kvar åt att klura över varför Focusen ”äter” servoremmar.
- Remmen blev nog ren när jag styrde in lite häftigt, men det måste man ju kunna i Rally!

Tuffast motstånd lär värmlänningen möta i Thomas Rådström. Den forne VM-föraren från Vännäs är favorit till delsegern.
- Han är en svår nöt, men jag har inte gett mig i förväg, säger Mats.
Rally Vännäs startar på fredag med fyra specialsträckor, varav två körs som publikprov inne på Umåkers travbana. Målgång är det sedan på lördag eftermiddag i Vännäs.
07-02-19 Stentufft i Rally-SM utan Flodin
Otrimmat fyrhjulsdrivet är den stora klassen när Rally-SM/SRC startar på fredag med Rally Vännäs. Gamla mästare, kaxiga utmanare och nya bilar gör mästerskapet högintressant.

Av de fjorton i Otrimmat fyrhjulsdrivet är det flera som siktar på toppen. Favorit är Mats Thorszelius som länge hotat med att sluta, men istället byggt en ny Mitsubishi Evo IX.
- Klart jag måste stanna kvar nu när klassen är så stark, säger Mats som fick silver efter Patrik Flodin ifjol.

Flodin prioriterar VM och väljer därför att avstå SM/SRC. Oscar Svedlund gör tvärtom, prioriterar SM och gör inhopp i VM (vann för övrigt klassen i Svenska Rallyt med sin Subaru.)
- Oscar tror jag blir största hotet. Han har klivit upp ett snäpp och åkt väldigt mycket, säger Mats Thorszelius.

Tommy Vestlund har också åkt mycket. Hans nackdel är bilen som har några år på nacken.
- Men jag har lärt mig den nu, och tänker inte ge mig, säger Tommy.
Och så är det ”nykomlingarna” i form av meriterade herrar som byggt varsin Evo IX: Bengt ”Abris” Abrahamsson, Jerker Axelsson och Robin Sandberg.
- Det är en nytändning i Rally-Sverige och det sporrar. Synd bara att jag inte hunnit testa så som jag tänkt mig. Vi får gå ut löst och sedan öka, säger Robin.

Jerker och Abris har hunnit testa. Jerker har till och med hunnit med en avåkning, då han ledde totalt i Östersund. I samma tävling körde Abris punktering.
- Vi har i alla fall indikationer på att vi hänger med, säger Jerker Axelsson.
Startar gör också Hasse Gustavsson, som ökat tempot rejält sedan han kört in sig i Subarun, och värmländske Mikael Gustafsson är sylvass om han får ordning på motorn.
- Jag hoppas få hem delarna i tid, och då blir det åka av, säger ”Micke.

Fakta Rally Vännäs 23-24 februari
Fredag: Fyra specialsträckor, varav två är publikprov på Umåkers Travbana
Lördag: Sex SS på totalt 88 km
Längd totalt: 460 km
Totalt antal anmälda: 106 ekipage
07-02-14 Rally-SM/SRC i Viasat Sport 1
Rally-SM/SRC lägger i "Hög växel". För nu blir det tv-sända sammandrag i LG Nilssons magasinsprogram med samma namn i Viasat Sport 1. Premiär redan med Rally Vännäs.
För bara någon månad sedan fick rallyfolket beskedet att årets SM/SRC inte skulle tv-sändas.
- Då erbjöd jag mig att göra det till en lägre budget, säger LG Nilsson.
I Racingvärlden är han välkänd som STCC-speaker och "pappa" till magasinet Hög växel på onsdagar i Viasat Sport 1. Men han kan rally också.
- Jag har inte gjort så mycket tv-produktion kring det, däremot har jag varit speaker på rätt många tävlingar så jag tror de flesta känner igen mig.

Programmen kommer att vara 30 minuter långa och de flesta sänds en och en halv vecka efter respektive tävlingshelg.
- Det beror på att det blev klart så sent. Å andra sidan behöver vi inte hasta iväg för det är mycket som ska in på dessa 30 minuter, säger LG.

Det blir förstås åkbilder från sträckorna, och inslag från servicen. Liksom intervjuer, resultat och ställningar.
- Vi bygger på intervjuer och växlar med annat i korta snabba sekvenser. Vi kan också släppa nyhetsmaterial till tv-sporten och andra om det finns önskemål, säger LG.

Han är själv huvudreporter och har ett par kameramän till sin hjälp.
- Sedan får vi se vad vi hittar för lokala förmågor att lyfta fram, säger han.
Projektledare Lars Jonsson är mycket nöjd över att Rally-SM/SRC åter är med på TV-banan.
- Absolut! Både Svenska Bilsportförbundet och Gör Det AB ser fram emot samarbetet med LG och Viasat Sport, säger Lars Jonsson.
07-02-13 SRC det nya namnet på Rally-SM
Swedish Rallycar Championship. Det nya namnet på Rally-SM är detsamma, men förkortningen tappar en bokstav och blir SRC.

Rally-SM har lång tradition och är en av hörnpelarna inom svensk bilsport. Sakta men säkert håller serien på att moderniseras, allt för att behålla och på sikt öka intresset både hos utövare och publik.
- Först fick vi klartecken för namnregistreringen och SRCC, men sedan överklagades beslutet och då har vi bestämt oss för att ändra till SRC, säger Lars Jonsson, projektledare för Rally-SM/SRC.

Även om ett C försvinner från det ursprungliga SRCC som nu blir SRC - är namnet detsamma: Swedish Rallycar Championship. Serien omfattar i år sju deltävlingar med start den 23-24 februari med Rally Vännäs.
Inom kort öppnar också mästerskapets egen hemsida, www.rally-src.se .

07-01-27 Läget under kontroll med en månad kvar
Det återstår nu bara en månad till vinterns stora motorhöjdare i övre Norrland. SM-premiären i SRCC (Swedish Rally Car Championship) körs som bekant i trakterna av Vännäs veckuslutet 23-24 februari.
- Läget är under kontroll, vintern har ju tacksamt också kommit till sist varför ingenting talar för att vi inte ska bjuda på ett riktigt vinterrallyt, berättar tävlingsledaren Roland "Mikro" Åström.

Efter att Sandviken tvingats flytta fram sin SRCC-deltävling från denna sista helg i januari till mars månad kommer Rally Vännäs att vara premiären i 2007-års jakt på SM-poäng.
- Det är självklart ingen nackdel, tycker "Mikro" Åström så här två veckor före det att anmälningstiden till Rälly Vännäs går ut.
- Anmälningarna kommer in i väntad takt, jag tror och hoppas att det blir riktigt många som kommer till start.

Väderleken och underlaget då...
- Det har börjat frysa åt riktigt bra här på slutet, vi hade mer än 20 minusgrader flera dagar under den här vecka och vi vattnar också lite på en del sträckor, berätar Åström. Visst skulle vi må bra av ännu mer snö, men under den vintermånad som är kvar kommer det säkert att komma tillräckligt av den varan okcå.

Allt talar alltså för bra förutsättningar...
- Visst, man ska aldrig ge några uttalade garantier men visst kommer det att bli ett riktigt bra vinterrally.

Organisationen?
- Vi har bra koll på läget, jag känner ingen oro där även om det finns visa poster och funktioner som inte är bemannade i talande stund. Som bekant kommer fredagskvällens etapp att bjuda på en sträcka på Umeåkertravet som dessutom körs två gånger.
- Allt går mot mer arenaidrott och det här konceptet jobbar vi mycket med. Det måste väl vara trevligt att åka ut till Umeåkertravet den kvällen och se förarna köra sträckan två gånger (SS1 och SS4) medans man sitter inne, äter rallybuffé och umgås, varvat med att gå ut och kika sig för på serviceplatsen på travets drive in-parkering, avslutar Roland "Mikro" Åström, generalen för Rally Vännäs.

www.vannasmotorklubb.se/sm

07-01-16 Rally-SM inleds i Vännäs
Rally Vännäs inleder årets SM-serie den 23-24 februari, för Vinterpokalen i Sandviken kommer att köras i mars.
- Därmed hoppas vi på totalt 120 startande, säger Roland ”Mikro” Åström i Vännäs.

För fyra år sedan stod Vännäs MK också som arrangör för premiären i Rally-SM, och får så göra igen i och med vårvärmen i Sandviken.
- Fast just nu har vi blidväder här också, men det är tjäle i marken och is på vägarna. Blir det bara som det brukar har vi halvmetern med snö om en månad, fortsätter tävlingsledaren Mikro Åström.

Premiären kommer att innehålla 130 km specialsträckor, varav ett publikprov på Umåkers travbana i Umeå. Ett annat publikområde erbjuds under lördagen utanför Vännäs, där åskådarna kan följa tävlingsekipagen i cirka två kilometer i öppen terräng.
- Där finns en ganska besvärlig vinkel som det alltid är intressant att se hur förarna klarar. Inte minst med tanke på den ravinliknande sluttning som finns intill, säger Mikro Åström.

Efter det följer Vinterpokalen i Sandviken, som beviljats nytt tävlingsdatum den 16-17 mars.
- De senaste två åren har det varit riktig vinter och fina rallyvägar i mitten av mars, och det hoppas vi på även i år, säger tävlingsledare Kalle Andersson i Sandvikens MK.

Den tävlingen kommer att köras i exakt samma fotspår som om den skulle ha arrangerats i januari, alltså med start och mål vid Högbo Bruk norr om Sandviken och en tävlingsbana med 120 km fartsträckor.
07-01-11 Sandvikens MK flyttar fram Vinterpokalen
Vinterpokalen blir inte premiärtävling i SRCC, som Rally-SM heter numera. Det ska bli mer regn i nästa vecka så Sandvikens MK flyttar sin tävling till mars.

För ett par år sedan var det likadant. Slask och regn om vartannat när det var dags för Sandvikens MK:s tävling Vinterpokalen. Då kom vintern lite senare, och det är precis vad arrangören räknar med i år också.
- Vi har inte klart än med datum, men vi räknar med att kunna köra i mars månad istället, säger Kalle Andersson, tävlingsledare.

Start och mål blir även då Högbo bruk norr om Sandviken, och banan med 120 km specialsträckor är densamma.
- Vi återkommer med ett nytt tävlingsdatum så fort vi får klartecken, avslutar Kalle Andersson.
07-01-09 Rallypremiären hotas av tövädret
Vinterpokalen hotar töa bort. Därmed är det inte säkert att premiären av Rally-SM, eller SRCC som serien heter numera, blir av den 26-27 januari i Sandviken.

För ett par år sedan var läget likadant. Då tvingades Sandvikens MK flytta fram sin tävling Vinterpokalen.
- Hoppet är det sista som överger en stark arrangör, så vi håller ut in i det sista, säger Kalle Andersson, tävlingsledare.

För arrangörerna blir vägkostnaderna enorma om det inte är tjäle och is på fartsträckorna, och för de tävlande tar vinterdäcken helt slut om det är grusföre.
- Att det kan vara brist på snö och kyla tillhör sporten. Sedan är det förstås tråkigt, men vädret är inget vi kan göra något åt, säger Lars Jonsson, projektledare för SRCC/Rally-SM.

Någon form av beslut väntas nu på fredag av arrangören.
- Snö och kyla kan vi vänta på i ytterligare en vecka, och kommer det går det fort att få till en bana, säger Kalle Andersson.
- Däremot kanske vi inte trycker upp den tidning vi tänkt göra. Och att ställa in Vinterpokalen är absolut inget vi vill göra, då tittar vi först på ett alternativt tävlingsdatum.

Anmälningstiden går ut på fredag och hittills har endast knappt 30 förare anmält sig till tävlingen som beräknas innehålla 120 km specialsträckor.