Besök officiella hemsidan
2008

Rally-SM 2008
       

 
Rallyutskottets utsedda tävlingar för 2008
1.
8-9/2
Swedish Rallyt Svenska Rallyt
2.
1-2/3
Bergslagsrallyt Bergslagsklubbarna
1.
22-24/5
South Swedish Rally SSR
2.
7/6
Karlskronapokalen Karlskrona AK
3.
22-23/8
Lecab Rally Killingen Kils Mk Bil
4. 31/8 Snapphanerallyt Hässleholms MK
4. 12-13/9 Bilamtrofén Norrköpings MK
SM´s officiella hemsida 2008>>
 
E-anmälan hela SM-serien 2008>>
Anmälda hela SM-serien 2008>>
Resultat/SM-info>>
 
SM-vinnarna 2008  
2.wd otrimmat    
1. Andreas Sjölander SMK Gävle 77 poäng
2. Viktor Henriksson MK Speed 74 poäng
3. Fredrik Menck SMK Motala 74 poäng
4. Anders Gullstrand Kils MK Bil 69 poäng
5. Robert Eriksson Eskilstuna MK 64 poäng
   
2-wd Trimmat    
1. Leif Peterson Göteborgs MF
114 poäng
2. Kristian Johansson Kinds MK
86 poäng
3. Johan Holmberg Gotlands MF
70 poäng
4. Per-Arne Sääv VÖMK
48 poäng
5. Roland Wallon SMK Kungsör
46 poäng
   
4.wd otrimmat    
1. Jimmy Joge SMK Motala 57 poäng
2. Robin Sandberg Ryds MK 39 poäng
3. Oscar Svedlund Karlstad MC Bil 31 poäng
4. Andreas Magnusson Skillingaryds MK 22 poäng
5. joachim Carlström Gullabo RC 21 poäng
   
4-wd Trimmat    
1. Mats Jonsson Forshaga MC
60 poäng
2. Jonas Wigren Norrköpings MK
44 poäng
3. Jari Saarinen MSK Kvarnvingarna
31 poäng
4. Mikael Lindqvist SMK Östgöra
29 poäng
5. Dick Wicksell SMK Uppsala
22 poäng
   
2.wd otrimmat    
1. Andreas Sjölander SMK Gävle 87 poäng
2. Viktor Henriksson MK Speed 76 poäng
3. Fredrik Menck SMK Motala 74 poäng
4. Anders Gullstrand Kils MK Bil 73 poäng
5. Joakim Nyman Jämtlands MK 60 poäng
   
 


08-12-04 Norrköping ordinarie när Vännäs hoppar av
Vännäs MK har valt att hoppa av årets SM och därmed går Norrköpings MK in som ordinarie tävling 3-4 oktober

Rally-SM 2009
30-31/1 Värmland Rund
15-16/5 South Swedish Rally  
14-15/8 Hässleholms MK.  
18-19/6 Kolsva MS.  
3-4/10 Norrköpings MK  

08-11-19 Priser för 450.000 kr i rally-SM 2009
Däck och prispengar till ett värde av cirka 450.000 kr.
Det är vad Svenska Rallyt och Pirelli erbjuder de snabbaste förarna i rally-SM 2009.
– En intressant detalj i upplägget är att förarna kommer att tävla mot varandra över klassgränserna, säger Svenska Rallyts VD Bertil Klarin.

Pirellis inträde i rally-SM 2009 skapar möjligheter för de deltagande ekipagen. Premiärsäsongen inför den italienska däckjätten, tillsammans med huvudarrangören Svenska Rallyt, tre olika cuper i det svenska mästerskapet. Prispottens värde är cirka 450.000 kr.
• Pirelli Winter Champion 2009 – gäller Värmland Runt och Rally Vännäs. Vintertävlingarna omfattas inte av det nya avtalet om enhetsdäck, men för att kunna tillgodoräkna sig Pirelli-poäng måste föraren givetvis tävla på det nya enhetsdäcket.
• Pirelli Summer Champion 2009 – träder i kraft från och med den tredje deltävlingen, South Swedish Rally. Det är också från SSR det blir obligatoriskt med enhetsdäck från Pirelli i rally-SM 2009.
• Pirelli Swedish Champion 2009 – här koras den förare som under säsongen varit mest framgångsrik med det nya enhetsdäcket totalt sett.
Vad går då Pirelli-cuperna ut på?
– Vi kommer att räkna sträcksegrar, bara sträcksegrar, bland de som kör på det nya enhetsdäcket. De tävlande, i samtliga SM-klasser förutom junior-SM, får tillgodoräkna sig sträcksegrar i respektive SM-klass och kommer att jämföras med, och tävla mot, kollegor i de andra klasserna, säger Klarin och tillägger:
– Upplägget innebär att alla möter alla i en tävling som verkligen prioriterar det rallysporten handlar om; att köra bil snabbare än någon annan.
Totalt kommer 126 däck att delas ut som priser i de tre olika cuperna – från 12 däck för vinnaren och sedan två däck färre per placering (10, 8, 6, 4) ner till 2 däck för den som placerar sig på sjätte plats.
I Pirelli Swedish Champion 2009 kommer de sex främsta dessutom att erhålla prispengar; från 12.000 kr till 2.000 kr.
– Reaktionerna på vårt beslut att införa enhetsdäck i rally-SM 2009 har varit blandade. Med de olika Pirelli-cuperna vill vi visa de tävlande, som fortfarande är lite skeptiska, att alla har något att vinna på Pirellis inträde i mästerskapet.
För den som genomför hela 2009 års säsong på enhetsdäcket från Pirelli finns det faktiskt en möjlighet att vinna däck och prispengar till ett värde av närmare 125.000 kr.

Rally-SM 2009
30-31 januari: Värmland Runt.
27-28 februari: Vännäs MK.
15-16 maj: South Swedish Rally.
14-15 augusti: Hässleholms MK.
18-19 september: Kolsva MS.

Mästarmöte
3-4 oktober: Norrköpings MK.

08-11-18 Nils Fransson SM-satsar i ny bil
Efter att ha gått från klarhet till klarhet i rallys stenhårda VOC-klass så går nu den unge jättetalangen Nils Fransson vidare i en potent etanoldriven Ford Fiesta Flexifuel i tvåhjulsdrivna Grupp N.
- Fransson Rally har köpt Andreas Sjölanders välbyggda Ford Fiesta, bilen som han vann SM med i år, berättar Nils. Vi har en treårsplan för min satsning i den här klassen men kommer redan från början att satsa på SM.

Nils slutade den här säsongen på en mycket meriterande tredjeplats i Sverige Serien i VOC´s Elitklass, klassens motsvarighet till SM.
- Jag skulle ljuga om jag sa att jag var nöjd med ett brons. Målet var hela tiden klassegern och om vi bara haft lite flyt så hade vi nått ända fram. Men en inställd vintertävling i våras gjorde det i praktiken omöjligt för mig att vinna Sverige Serien efter ett växellådshaveri i första deltävlingen på hemmaplan i Vännäs.

Nu är siktet inställt på den snabbare Grupp N klassen.
- Redan efter min första test av bilen stod det helt klart för mig: Forden är en riktig genomseriös racerbil specifikt utvecklad för rally att jämföra med gamla 940´n som ju i grunden är en standardbil. Allt är bättre: motor, bromsar, väghållning, växellåda, drivlina… allt!

Det kommer att gå riktigt, riktigt fort där ute i skogarna.
- Redan i VOC 940´n så stressade jag flera av konkurrenterna i dom mer trimmade klasserna riktigt ordentligt. När vi hunnit köra in oss i den här maskinen så tror jag vi törs utlova att de ska få ta i ordentligt, skrattar Nils.

Men bilarna är i sig väldigt olika, framhjulsdrift kontra bakhjulsdrift inte minst., så omställningen blir inte helt enkel.
- VOC är en utmärkt skola och omställningen från VOC har gått bra för de flesta. Med den relativt motorsvaga Volvobilen så måste man lära sig ett snålt och effektivt körsätt, det har man igen när man klassar upp. Dessutom så passar min personliga stil bra även för framhjulsdrift, liksom för fyrhjulsdrivet

Fyrhjulsdrivet! Så den nyinköpta Forden är alltså inte slutmålet.
- Jag har ambitioner med mitt rallyåkande. Och i de riktigt tunga klasserna så är bilarna fyrhjulsdrivna - så är det bara, säger Nils och ler.

Forden drivs på Etanol (E85) och är en mycket miljövänlig rallybil.
- Forden är faktiskt en miljöbil. Eftersom etanolen i E85 produceras av växter så binds lika mycket koldioxid när de växer som släpps ut när etanolen förbränns i bilmotorn, på så sätt bidrar inte detta alls till växthuseffekten. Det känns mycket bra.

Premiärtävling med bilen är inte inplanerad ännu men när SM drar igång i början av det kommande året då står Nils Fransson på startlinjen, mer laddad än någonsin.

08-11-17 Uppdaterade SM-regler 2009
De uppdaterade SM-reglerna för 2009: http://web.sbf.se/regler/up/2/RY_2009_SM.pdf
08-11-04 Regler för enhetsdäck i SM 2009
Nu har reglerna för enhetsdäck i SM 2009 blivit officiellt. Från och med SSR, South Swedish Rally är det enhetsdäck som gäller i SM och det är Pirelli ASG-Z K4 som gäller. Maxantalet däck kommer att vara max 10 st/tävling och det är TL Racing som blir däckleverantör.

Mer info, vilkor etc hittar du på: www.swedishrally.com/sm
08-10-27 VM-sponsor storsatsar på rally-SM
"Viktigaste avtalet hittills på nationell nivå"

Italienska däckjätten Pirelli tror på svensk rallysports framtid och gör en storsatsning på rally-SM 2009.
– Avtalet är det viktigaste hittills på nationell nivå, säger Bertil Klarin, vd för Svenska Rallyt, som ska driva mästerskapet de tre närmaste åren.

Pirelli är ensam leverantör av däck till megastjärnorna i rally-VM. Nu gör VM-sponsorn entré även i det svenska mästerskapet.
– Efter att vunnit det exklusiva kontraktet att leverera däck till FIA World Rally Championship, mästerskapen i Argentina, Storbritannien och Finland, är vi inom Pirelli glada över att 2009-2011 även bli ensam däckleverantör till det svenska mästerskapet, säger Alexandre Vermot, Pirelli Motorsports internationella marknadschef.
Vermot ser svensk rallysports vägval som ytterligare en bekräftelse på hur populärt det blivit med enhetsdäck.
– Samtidigt är det vår övertygelse att det förtroende som Svenska Rallyt och det Svenska Bilsportförbundet visar Pirelli och företagets produkter definitivt ska hjälpa mästerskapet att fortsätta växa.
Bertil Klarin delar den uppfattningen.
– Det är oerhört glädjande att Pirelli kliver in som samarbetspartner i det här skedet. Det ger oss goda möjligheter att lyckas med vårt uppdrag att lyfta rally-SM, säger han.
Svenska Rallyt tar över den kommersiella driften av mästerskapet från 2009. Planeringen har pågått i flera månader och helgen som gick samlades representanter för nästa års arrangörsklubbar på en konferens i Jönköping. Det var också då nyheten om Pirelli offentliggjordes.
Att införa enhetsdäck i rally-SM är kontroversiellt. Det är Bertil Klarin medveten om.
– Därför blir det en mjukstart. Kravet att alla ska köra på Pirelli införs inte förrän till den tredje deltävlingen, South Swedish Rally, som avgörs 15-16 maj. I de inledande vintertävlingarna är valet av däck fritt.
Pirelli kommer ändå att vara med från start 2009.
– För de som tävlar med Pirelli i de två första vintertävlingarna inför Svenska Rallyt, Pirelli Winter Challenge, där vi korar svensk rallysports bästa vinterförare.
Efter finalen kommer Svenska Rallyt dessutom att utse en Pirelli Champion där förarnas resultat för hela säsongen räknas.
– En positiv effekt av införandet av enhetsdäck är också att alla ekipage, åtminstone när det gäller däck, kommer att tävla på samma villkor i mästerskapet, avslutar Klarin.

Rally-SM 2009
30-31 januari: Värmland Runt.
27-28 februari: Vännäs MK.
15-16 maj: South Swedish Rally.
14-15 augusti: Hässleholms MK.
18-19 september: Kolsva MS.
3-4 oktober: Norrköpings MK (mästarmöte/reservtävling)
08-10-20 GrH i JSM 2009
Utskottet har beslutat att tillåta Grupp H i JSM.
Utvärdering kommer att ske under 2009 inför vilka bilklasser som kommer att ingå fr.o.m. 2010.
www.sbf.se
08-10-06 SM regler för 2009
2009-års SM-regler i rally finns nu att ladda ner på SBF´s hemsida:
http://web.sbf.se/regler/up/2/RY_2009_SM_Ver_01.pdf
08-09-16 Tommy nära topp 3 i Norrköping
Då stod team SLIREJ inför årets sista deltävling i rally-SM. Efter att ha kört igenom 8 av dom 11 specialsträckorna (SS) så var humöret på topp. Det fanns allt från mycket snabba till krokiga och smala. Uppgiften var enkel egentligen!
Att sätta allt på ett kort och satsa max från första metern och inte hålla igen. Pulsen var hög när Tommy och Fredrik stod i startgroparna på SS1.
-Ja jag hade nog inte kunnat få värre puls även om jag sprungit en bra bit. Men redan efter första svängen så kändes det kanon och vi fick till sträckan näst intill perfekt. Några få tvekningar men annars bra, så det kändes gött att få veta att vi låg två i klassen. Tommy och Fredrik åkte så mycket tygen höll resten av kvällen och satt hela tiden mycket gångbara tider. Så på SS 5 så slog Tommy och Fredrik till och tog en sträckseger i sin klass.
-Vi har hela dagen gjort bra sträcktider och endast legat några sekunder bakom snabbaste bil men på SS5 så stämde allt och vi fick vara snabbast med vår gamla 7:a, ler Tommy.

På lördag morgon så låg Tommy 11,6 sekunder efter ledande Jimmy Joge och 2 sekunder efter 2: an Oscar Svedlund. Man bestämde sig för att det var Oscar som var målet för dagen , då han var den att slå för att kunna ta SM-brons igen. På den första sträckan på lördag morgon tappar man 2,4 sekunder på den sk. Superspecialen, Himmelstalund.
-Det mest försvann i sista kurvan som är en tight hårnål och vår original handbroms är inget att skriva hem om, säger Tommy och fortsätter. Det går nästan inte att låsa hjulen på blött gräs och jag tordes inte chansa här heller. Vi kom knappt runt och var nära att glida ner i diket, säger Tommy.

På den krokiga SS7 satsade Tommy villt och bilen tog lite stryk här inne. Tommy gjorde några missar och hann med en liten dikesvisit. Man tappar ytterligare 1,6 till Oscar som också laddar så mycket tygen håller. SS8 var en bredare och hårdare väg och här tyckte Tommy att det gick mycket bra, men tappar åter igen på Oscar, som kör mycket bra. Nu ligger man totalt 7,8 sekunder efter Oscar och 8,2 efter ledandeJimmy Joge.

Så något avslag på SS 9 skulle det inte vara på tal om., men efter bara 2 svängar tar det roliga slut.
-Vi kommer in en aning brett i en som i noterna beskrivs som sen H2, alltså den nyper längre in i svängen än normalt. Jag kommer något tight in i svängen och genar ca 2dm och PANG!!. Vi vispar runt på vägen och tävlingen är slut för vår del. En sten sticker ut och river bort vårt framhjul helt enkelt.

Tommy och Fredrik är ändå väldigt nöjda med sin insats och har visat att man hör hemma i den absoluta SM-toppen. Tommy vill passa på att tacka alla som hjälpt till runt teamet under 2008. Ingen nämnd och ingen glömd, men vill ändå lyfta fram Jonas Gustavsson som sköter mycket av skruvningen på bilen under veckorna.

Det jobbas redan för 2009 men inget är klart vad som sker.

08-09-15 Nyman sammanfattar SM-finalen
Tempot var högklassigt i helgens SM-final i Norrköping. Det hela räckte till en tredjeplats med ”hela” 1,5 sek upp till vinnaren.

I helgen avgjordes 2008 års rally-SM. Rallyt startade under Fredagen med 5ss och avslutades under lördagen med 6ss.

Jocke och Bosse öppnade lite svagt och obestämt på de 2 första sträckorna där de tappade en hel del tid på mot ledar trion.

Sedan gnistrade det till i bilen och grabbarna flög fram i fältet. Tempot blev grymt högt och allt flöt på kanon. Inför lördagens sluttamp hade Jocke och Bosse lyckats klättra upp till en andra plats endast 0,2 sek bakom ledande Sjölander. Sträckan därpå satt Sjölander en kanontid, men Nyman kontrade genom att vara endast 0,1 sek bakom. Inför sista sträckan hade ställningen blivit något förändrad då Jocke tappat andra platsen till Patrik Johansson med 1sek och 2sek till ledande Sjölander.

Jocke och Bosse hade bestämt sig för att vinna el försvinna på sista sträckan och tog i med maximal urladdning. 2 km från mål gick det lite väl fort in i ett vägbyte. Grabbarna flög av vägen och ut på en åker två-hjulandes med ett hårstrå från att lägga sig på tak, lyckades de komma till rätta och 50 meter längre bort upp- sladdandes på vägen igen.

Ett djupt andetag och sen fullt på igen mot mål-linjen.
Sträckan vanns av Patrik Johansson 0,4 sek för Jocke och Bosse vilket därav stannade kvar på tredje platsen med en marginal på 1,5 sek upp till vinst..

Slutplacering topp 5

Otrimmat 2wd
1. Johansson, 53:05,5
2. Sjölander, +0,0
3. Nyman, +1,5
4. Menck, +56,7
5. Eriksson, +59,0
www.jockenyman.com

08-09-15 SM-Guld x 2 för Sjölla
SM Guld x 2 efter ett 2008 som började dåligt och slutade bra
Nu har vi kommit hem från SM finalen och så smått börjat fatta hur det hela till slut blev. Vi summerar…….

Efter att 2007 fått SM silver efter en final som så när hade kunnat sluta i guld så var ju målsättningen i år bara en - SM guld.
Som vi vet så blev ju SM premiären i SSR och inte som planerats i Bergslagsrallyt och sedan Svenska Rallyt. Dessa båda tävlingar ströks då det inte fanns någon snö att åka på i vintras.
Snopet minst sagt, Svenska Rallyt hann vi till och med starta, innan det blev inställt.

För vår del var det en tung premiär i SSR med ett hjullager som skar redan på ss1. De resulterade vi bröt på ss 1 efter 2 km. Efter att ha mekat hela natten startade vi om dagen efter med tids tillägg och lyckades rädda några SM poäng efter en bra körning. Tur vi inte gav upp, eller hur.

Några veckor senare bar det av till Karlskrona där det hade ordnats med en reservtävling för en av de inställda vinter tävlingarna. Där lyckades vi komma i mål som 2:a bil i klassen efter Victor. Skönt med lite SM poäng efter allt strul tyckte vi när vi åkte hem, även om målet var seger i klassen.

I augusti skulle vi ha kört i Kil men den tävlingen regnade bort och ersattes med Snapphanerallyt i Hässleholm. Den tävlingen har vi kört förr och vi brukar lyckas bra där.
Den här gången blev vi tvåa igen efter en seg start med för mycket asfalts åka i huvudet och inställningarna på bilen efter Isle of Man.
Sista sträckan var vi näst snabbaste 2wd bil endast 0,4sek efter Leif Petterson- skönt att veta att vi hittat tillbaka.

Sista tävlingen i SM, Bilam-Trofen i Norrköping var även denna en reserv tävling för de inställda snö tävlingarna. Här var Gullstrand favorit tillsammans med Henriksson till SM guldet. Vi låg 4:a i SM tabellen 10 poäng upp och 3:a JSM tabellen 2 poäng upp. Såg inte ljust ut men vi visste att chansen fanns.

På ss 2 började det hela, Gullstrand låg upp och ner i ett dike, efter att en kylarslang gått läck. Vi tyckte faktiskt synd om honom då.
Vid nattuppehållet var vi 2:a, 15 sek efter Victor med de andra bilarna bara sekunder bakom oss. Hem och ladda, för dagen efter gällde det.

Vi hann bara starta på första sträcka när det var dags för nästa incident som fick oss att spärra upp ögonen lite extra, Victor stod still mitt på vägen med maskinfel. Helt plötsligt var vi i ledningen och just då även SM ledare.
I samma stund tappade vi fokus fullständigt, tappade rejält med tid till Patrik Johansson och Jocke Nyman på den kommande sträckan och fick verkligen rycka upp oss för att komma igång igen.

Efter sista servicen var det endast 3 sträckor kvar 9, 10, 11 Mål. Då skilde det 0,2sek ner till tvåan Nyman och 1,3sek till trean Johansson-upplagt för rysare!!!

SS 9 en kort svår sträcka som skulle kunna bli utslagsgivande, men inte.
Vid målet på sträckan var Nyman endast +0,1sek efter och Johansson +0,2sek efter.

SS10 lite längre sträcka som vi hade åkt dagen innan, risk för dålig väg och här kunde de hända grejer, men i mål på sträckan var Johansson snabbast +0,5sek före oss och +2,3sek före Nyman.

SS11 sista sträckan i rallyt, här skulle de avgöras. Vi ledde med +1,0sek över Johansson och +2,1sek över Nyman. Efter att kört allt vad som gått på sista sträckan så kom vi i mål och kände oss nöjd med de vi presterat, nu var det bara att vänta vid sträckmålet.
Hur skulle de sluta???
Nyman kom in till målbilen, han var 0,6sek snabbare än oss. Johansson kom in, han var också snabbare än oss och de med 1 sekund.

I mål slutade vi på tiondelen lika med Patrik Johansson efter 7,8mil specialsträcka, men Patrik erhöll första platsen i tävlingen. De beroende av att han vann sista sträckan. Men SM poängen delas då lika mellan oss visade det sig efter en hel del diskussion fram och tillbaka på service platsen.

Ett tag var Fredrik Menck mästare sedan kom Victor in som 6:a i klassen och då trodde många att han vunnit. Till slut kom man från SM ledningen och berättade hur det fungerar med poängen vid lika placering och det visade sig att vi fick 27 p och slutade på 77 p och dom andra fick 74 p.
Så efter några timmar på service platsen i ovisshet så blev vi till slut Svenska Mästare i klassen otrimmat 2wd och även Junior mästare på köpet.

Vilket slut på en säsong som startade så dåligt och en final dag utan att vara favorit. Nu först, efter att vara hemma igen efter all uppståndelse, börjar vi fatta hur det hela blev till slut.

2 SM-Guld
Vilken final tävling det blev, Gullstrand upp och ner på ss2, Henriksson fel på en bränsle ledning på ss7, delad seger med Patrik på tiden 53.50,5 efter 11 sträckor, oklart om SM poäng och placeringar efter målgång, och till slut SM medaljer på prisutdelningen och banketten. Väl hemma är vi bara jätteglada och stolta över att vår målsättning 2008 att byta ut silver medaljen mot ett guld kunde uppfyllas.

Helt fantastiskt att det till slut lyckades efter att vi haft ett år med mycket upp och ner och mekande i garaget, speciellt efter våra Englandsäventyr som inte alltid slutat så bra.

Vi vill även passa på och tacka alla som hjälpt och stöttat oss, sponsorer, mekar, föräldrar, kompisar, medtävlande och alla andra/glömda för hjälpen som tillsammans gjort det möjligt för oss att kunna ta SM Guld i både JSM och i SM klassen otrimmat 2wd, 2008.

Andreas och Håkan med team


08-09-14 Anders Gullstrands SM-guld försvann med läckande kylarglykol
Anders Gullstrand och hans co-driver Stina Cebers var rejält taggade inför SM-finalen. De ledde både SM i 2-wd otrimmat och i JSM. I 2-wd otrimmat låg de tillsammans med Victor Henriksson på en delad förstaplats och i JSM ledde de med två poäng över densamma.

Det gällde alltså att se till att hålla konkurrenten bakom sig och hålla upp ett högt tempo. Båda var taggade och startade i helgens SM-final med medaljstrid i tankarna. Dessvärre slutade de hela snöpligt pga läckande kylarglykol.

Bilamtrofén som var SM-final, inleddes på fredags kvällen i mörker.
- "På andra sträckan började kylarglykolen läcka och sprutade upp på vindrutan så vi tappade sikten helt. Jag försökte få igång vindrutetorkarna för att få någon sikt, men tappade då lite av konscentrationen".

Vilket visade sig bli ödesdigert.
- "Vi kom precis då in i en två vänster minus" berättar Stina "och då gled vi av vägen. Vi trodde det var lugnt eftersom det inte var något djupt dike".

Dessvärre fanns det en sten på bara ca en decimeter gömd bland buskarna.
- "Bilen slog i stenen och som sedan vände sakta, sakta på taket. Den vände som i slowmotion och bilen skadades knappt ens" suckar Stina.

Dessvärre fanns det ingen publik på plats som kunde vända bilen på rätt köl igen. Duon tvingades bryta rallyt för dagen. De startade om under lördagens sex avgörande sträckor. Men med ett tidstillägg på över 20 minuter var både guldchanserna och medaljchanserna borta helt. De fick istället nöja sig med en fjärdeplats i både SM och JSM.
- "Det känns verkligen fruktansvärt tungt" säger Anders "men nu får vi sikta framåt istället. Vi leder ju Ford Flexifuel Cup med över tio poäng och ska banne mig ta hem cupen i år" avslutar han.

Två deltävlingar återstår i Ford Flexifuel Cup. Nästa deltävling är den 27 september i Norge.

Bilam-Trofén
1. Patrik Johansson 53:05,5
2. Andreas Sjölander 53:05,5 +0,0
3. Jocke Nyman 53:07,0 +1,5
4. Fredrik Menck 54:02,2 +56,7
5. Robert Eriksson 54:04,5 +59,0
6 Johan Persson 57:05,0 +3:59,5
7. Victor Henriksson 56:34,5 +3:29,0
8. Fredrik Sundkqvist 1:01:19,8 +8:14,3
9. Anders Gullstrand 1:14:09,3 +21:03,8
10. Andreas Asklöf 1:21:12,9 +28:07,4
Komplett resultat: http://www.rallysm.sbf.se/JSM08.pdf

SM 2-wd otrimmat
1. Andreas Sjölander
2. Victor Henriksson
3. Fredrik Menk
4. Andres och Stina
5. Robert Eriksson
Komplett SM-tabell: http://www.rallysm.sbf.se/Otrimmat2WD08.pdf

JSM
1. Andreas Sjölander
2. Victor Henriksson
3. Fredrik Menk
4. Andres och Stina
5. Jocke Nyman
Komplett SM-tabell: http://www.rallysm.sbf.se/JSM08.pdf

Mer info hittar du på: www.andersgullstrand.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka.
08-09-14 Stark insats i SM-finalen gav Svedlund brons
Årets SM-rally har inte alls flytit på som de regerande Svenska Mästarna Oscar Svedlund och hans co-driver Björn Nilsson tänkt sig. De har haft lite småstrul, men sedan de tvingades bryta i Karlskronapokalen och därmed blev utan SM-poäng, försvann guldchansen helt för duon.
- "Det är tuff konkurrens i GrN" säger Oscar "och man har inte råd att bli utan poäng i det här gänget".
- "Finalen i Norrköping var helt klart vår bästa tävling hittills i år. Bilen fungerade perfekt och vi hade en riktigt kul och tät fight med Jimmy Joge" berättar Oscar.

Oscar och Jimmy Joge bjöd på rejäl spänning SM-finalen. Det skillde bara sekunder mellan de båda i täten. När sedan Jimmy snurrade på näst sista sträckan, såg det ljust ut. Något som tyvärr inte Oscar och Björn var medvetna om, utan de laddade på för att ta in de 0,4 sekunder som skiljde upp till första platsen. De råkade slå i bakändan på bilen och när det väl kom imål på sträckan, trodde de segerchansen förvunnit. Istället visade det sig att de trots sin skada på bilen, tagit över ledningen och nu ledde med 22,5 sekunder.
- "Tyvärr har vi skadat hjulet, så det pekar åt fel håll. Det går knappt att köra på raksträckor med den" sa Oscar inför starten på sista sträckan. "Men vi lovar att försöka"

De lyckades trots hjulskadan hålla upp ett rejält tempo, men dessvärre räckte det inte hela vägen. Utan de fick se sig slagna av årets SM-segrare. Men deras starka avslutning på årets SM-säsong, gjorde att de avancerade uppåt i tabellen och slutade på en hedervärd bronsplats.

Mer info hittar du på www.oscarracing.se, där vi följt rallyt sträcka för sträcka

Bilam-Trofén
1. Jimmy Joge 50:20,6
2 Oscar Svedlund 50:31,9 +11,3
3. Thomas Thunström 50:57,4 +36,8
4. Hans-Erik Weng 50:58,4 637,8
5. Andreas Magnusson 51:02,7 +42,1
6. Hasse Gustafsson 51:26,6 +1:06,0
7. Mikael Gustafsson 56:43,7 +6:23,1

Komplett resultat: http://rallysm.sbf.se/rally/resultat/tavling.jsp?tavling=289

SM-tabellen 2008
1. Jimmy Joge SMK Motala 12 15 15 15 57
2. Robin Sandberg Ryds MK 15 12 12 0 39
3. Oscar Svedlund Karlstad MC Bil 10 0 9 12 31
4. Andreas Magnusson Skillingaryds MK 8 0 10 8 26
5. Joachim Carlström Gullabo RC 6 10 6 0 22
Komplett SM-tabell: http://www.oscarracing.se/Hemsida/2007_SMkalendern.htm
08-09-13 Calle Ward avbryter satsningen på Rally-SM
Calle Ward avbryter årets satsning på Rally-SM med omedelbar verkan. Arrangörerna har vid ett flertal tillfällen misslyckats med att erbjuda de rekognoseringsmöjligheter man utlovade vid säsongsstarten, vilket har påverkat de sportsliga förutsättningar Ward till viss del baserade sin medverkan på. Beslutet innebär att Torsbyföraren inte kommer till start heller i helgens deltävling i Norrköping.
– Det här var ett svårt beslut att fatta, säger Calle Ward. Man vill alltid slutföra det man har påbörjat, men hela säsongen har kantats av inställda tävlingar och kontroverser. Jag vill inte ta något ifrån de tävlingar som faktiskt har genomförts eftersom att de i de flesta fall har varit välordnade, men med tanke på allt som har hänt var det här det enda rätta att göra – särskilt eftersom att jag ändå inte har tagit några poäng i mästerskapet.

Ward kommer nu att satsa med full kraft mot säsongen 2009, då han hoppas vara tillbaka i SM och ta ytterligare ett steg mot målet att ställa upp i en VM-deltävling.
– 2009 ser redan nu ut att bli ett spännande år, avslutar Calle. Vi har mycket på gång och det finns flera skäl till att se ljust på framtiden. Jag tävlade med en ny bil den här säsongen och hade lagt upp en strategi där den utlovade rekognoseringen inför varje tävling var en viktig del av planen eftersom att vi förberett oss noggrant med egna noter. Jag har kört rekognoseringen på ett flertal VM-rallyn med den klara målsättningen att skapa ett helt eget system tillsammans med kartläsaren där vår styrka skulle ha varit just vår notläsning. Vi var snabba i South Swedish Rally där vi vann flera sträckor och jag vill inte påstå att det är omöjligt att köra på bara arrangörsnoter, men i längden var situationen inte idealisk och då är det bättre att avbryta. Jag kanske ställer upp i ytterligare någon tävling i år, men annars är det full attack mot nästa säsong som gäller!

www.carlward.se
08-09-13 Sjölander mästare i Otrimmat 2WD
Andreas Sjölander vinner både SM i Otrimmat 2WD och JSM. Det står klart efter att allt
kontrollräknats.

När Patrik Johansson, Växjö MS, och Andreas Sjölander, SMK Gävle körde in på exakt samma sluttid i BILAM Trofén i Norrköping var det dags att lusläsa reglementet. Då framgick att Patrik vunnit klassen eftersom han var snabbast på sista sträckan.

Men i SM är det annorlunda. Där får Patrik och Andreas dela på de poäng ettan och tvåan får, det vill säga 54 poäng (30 + 24) och de får därmed vardera 27.

Det betyder att Andreas Sjölander vinner både SM-guld och JSM, med 87 respektive 77 poäng. På silverplats ligger Victor Henriksson, men där är en protest inlämnad och så länge domarmötet pågår är det endast Andreas Sjölanders guld som är klart.
08-09-13 Guld till Jonsson efter dramatisk final
Mats Jonsson gjorde det igen, eller rättare sagt konkurrenterna gjorde misstag. Därmed kunde forshagaföraren totalvinna SM-finalen i rally i Norrköping och säkra sitt fjortonde guld.

Östgöten Jari Saarinen var den som först drog upp tempot, men ett förargligt motorstopp redan på lördagens första sträcka fick honom att tappa viktiga sekunder. En hårt trimmad WRC-bil är inte alltid det lättaste att starta så där på direkten.
- Vi är nöjda ändå med andraplatsen. Totalt sett har vi haft en fantastisk tävling och hittat det rätta flytet, säger Jari Saarinen.

I förhandssnacket skulle Jari och Mikael Lindqvist slåss om bronset i den trimmade klassen. Men Mickes generator slutade fungera direkt efter den officiella starten framför rådhuset på Tyska torget i Norrköping, och han fick anlita sina mekaniker och minuterna tickade iväg.
- Men idag har vi haft en bra dag, och vi kommer igen nästa år, säger Micke.
Jonas Wigren ville vinna totalt, men hittade aldrig den rätta rytmen.
- Vi har varit för avvaktande och ville kanske för mycket, säger Jonas med en suck.

Även Mats Jonsson, som brukar vara säkerheten själv, gjorde ett misstag och snurrade i mörkret på första etappens sista sträcka.
- Det blev alldeles svart i bilen, och jag tänkte att nu är det kört, säger Mats.
Men Escort kvicknade till, och när sedan både Saarinen och Jonas fick motorstopp på lördagsmorgonen såg Mats sin chans.
- De gav mig ju tio sekunder, så sedan var det bara att ladda.
I och med segern i BILAM Trofén säkrade han sitt fjortonde SM-guld tillsammans med codrivern Johnny Johansson. Silver till Jonas Wigren, brons till Jari Saarinen.

Otrimmat 4WD
I den fyrhjulsdrivna otrimmade klassen trodde många att dramatiken var över när Robin Sandbergs växellåda rasade. Men Jimmy Joge mötte motstånd från annat håll, och en snurrning som tvingade codrivern Mattias Gårdman ut och skjuta upp bilen gjorde sitt till. För regerande mästaren Oscar Svedlund hade idag ordentlig fart i sin nyutvecklade Subaru och tog över ledningen i klassen.
Dessvärre slog han i en sten och ena bakhjulet pekade åt galet håll, så Jimmy kunde gå i mål som klassegrare och guldmedaljör.
- Tur att Mattias är "tung" så han orkade få upp bilen, säger Jimmy skämtsamt.
Silver till Robin Sandberg och brons till Oscar Svedlund.

Trimmat 2WD

Erfarne göteborgaren Leif Peterson tog sitt första SM-guld, klass Trimmat 2WD. Tidigare har han vunnit SuperCupen fyra gånger och först i år satsat på hel säsong i SM.
- Det har gått riktigt bra. Vi kan inte vara annat än nöjda, säger Leif Peterson.
- Hur vi gör nästa år får vi se, men vi behåller Corollan i alla fall.
Hemmapubliken hade hoppats på Pelle Sääv, men han rullade med sin Golf tidigt på lördagen och blev medaljlös. Istället gick silvret till Kristian Johansson.
- Jättekul! Jag är jättenöjd, jublar Kristian.
Brons till gotlänningen Johan Holmberg.

Otrimmat 2WD
I klassen Otrimmat 2WD var det ytterst tätt i tabellen innan start, och än mer tätt efter målgång. Anders Gullstrand hade guldläge i både SM och JSM, men tappade allt när en ledning brast och glykolen sprutade över vindrutan. Han for av, kunde starta om men gulden hade glidit honom ur händerna.

I skrivande stund är det fortfarande oklart vem som får titulera sig mästare. Patrik Johansson och Andreas Sjölander hade efter 79,6 km körning exakt samma sluttid: 53.05,5! Då säger reglerna att den som var snabbast på sista sträckan vinner, och det var Patrik Johansson.
- Äntligen! Vi har haft så mycket strul den här säsongen så det känns underbart att få vinna finalen, säger Patrik.

Men i och med det, och det faktum att Victor Henriksson rasade i resultatlistan när bränsleslangen gick av efter att han hade fått in en sten mellan den och vajern till handbromsen, så är det i skrivande stund ovisst hur SM! -medaljerna fördelar sig.

Vi återkommer så fort det hela är fastställt.

För resultat se http://rallysm.sbf.se/rally/resultat/tavling.jsp?tavling=28
08-09-13 Lite förarkommentarer inför omstart:
Kristian Johansson:
- Vi hittade inte rätta flytet igår, det gick knackigt. Nu ska vi ta nya tag för vi vill gärna upp på silverplats igen (sedan rullade Pelle Sääv och bröt på SS6 så oddsen för Kristians silver har ökat betydligt).

Mikael Gustafsson:
- Det går för sakta. Känner mig rattrostig och saknar harmonin. Å andra sidan är jag glad att vara tillbaka för den arm jag spräckte är inte bra än.

Robert Eriksson:
- Vi är nöjda med gårdagen, men vill gärna högre upp ändå fast det är tufft motstånd. Det här ska bli roligt!

Anders Wänn:
- Det går taffligt, men är kul! Roligare nu när vi kan se nåt.

Peter Fredriksson:
- Vi har ju inte åkt SM sedan 2004 så det känns bra. Sedan vågar jag inte riktigt på de snabba partierna, men vi ska höja tempot lite nu. Jag hittar på SS 6 och 7.

Roland Wallon:
- Det blir nog bra det här! Jag gillade inte mörkret och hade inte ens ställt in ljusen ordentligt.

Roger Enlund:
- Vi fick åka både SS4 och 5 utan framhjulsdrift. Sen har jag inte åkt nåt på fyra månader och känner mig lite rostig. Men nu ska det bli kul!

Patrik Olsson:
- Det går bra tycker vi. Inga stora misstag, fast det var ovant med mörker. Vi siktar på att ta oss i mål, det är ju bara vår andra SM-deltävling det här.

Robert Jakobsson:
- Svårt med mörkret, men annars går det bra. Amelie (dottern i högerstolen) sköter sig utmärkt och bilen är hel, så det här är kul och lärorikt.

Eric Johansson:
- Växellådan strular så jag får hålla i tvåans växel på sträckorna. Men i övrigt går det bra.

Mats Andersson:
- Det går jättebra, vi är jättenöjda! Vi har bara kört i ett år och det här är första SM-tävlingen så vi fortsätter på samma sätt.

Johan Persson:
- Det går bra! Vi hittade tempot i mörkret, men fullfartssnurrade på sista. Då blev vi uppvärmt i ratten. Vi har en kul kamp med Eric Johansson så vi ska försöka ta honom idag.

Mats Norss:
- Det går bra men för sakta. Jag är för feg, är väl nåt troll jag är rädd för...

Jonny Hederstedt:
- Det går för sakta! Men vi har ingen service så vi får ta denna SM-premiär i lagom takt. Vi har några kompisar som hjälper oss tanka, det är allt.

Fredrik Sundqvist:
- Vi fick upp farten på slutet igår, och hittade en bra rytm. Det blir kul det här!

Bo Almgrens kartläsare Johan Thelin:
- Vi körde sönder en drivaxel på sträcka fyra, men startar om nu. Och vi får två minuters mellanrum till Swiften framför oss.

Anders Gullstrand:
- Det känns tungt, jävligt tungt. Men vi får trösta oss med att vi leder Fordcupen fortfarande. Men det är bra att det är tight, allt kan ju hända och vi åker för att ta de poäng vi kan.

Ramona Karlsson:
- Bilen är lite bulig, men det vara bara en bärarm som gick sönder. Sedan gav bränslepumpen med sig så killarna har skruvat hela natten. De är för goa!

Johan Anderssons kartläsare Joakim Larsson:
- Vi körde sönder en drivknut redan i andra sväng på första sträckan. Vi som hade hemmasträcka och var riktigt taggade, men så är det. Nu ska det bli skoj att komma igång.

Andreas Asklöfs kartläsare Martin Skoogh:
- Vi har inte åkt en meter! Ja, de rulla oss över startlinjen på första sträckan men det räknas inte. Nu tar vi nya tag.

08-09-13 Solen är på väg upp i Norrköping
Klockan 08.00 startar etapp två i BILAM Trofén. Det har varit frostnypande kallt i natt, men
solen är på väg upp över Norrköping och det kommer att bli en strålande dag. Östgöten Jari Saarinen är den som går ut först.

Endast nio av 52 förare tvingades bryta under fredagen. Av dessa startar fem om och de andra fyra har tack och lov förhållandevis hela bilar med sig hem: Calle Trainor och Johan Karlsson motorproblem, Mats Lundholm trasig kardanstång och Robin Sandberg växellådsras. Det stora samtalsämnet igår kväll var förstås Robins växellåda - som han tyvärr inte lyckades ersätta med någon ny. Där rök hans guldchans och alla - inklusive Jimmy Joge - hade förstås velat följa deras fenomenala körning till sträcka elva. Och inte ett abrupt växellådsslut.

Ramona Karlsson hamnade i diket på sista sträckan, men mekarna höll igång till halv fyra i morse så hon startar om tillsammans med Miriam Walfridsson. Startar om gör också Anders Gullstrand som råkade ut för att en slang gick sönder och upp över framrutan sprutade vatten och glykol. All sikt försvann liksom orienteringen. Det bar till skogs, dessbättre utan större skador så Anders och Stina Cebers startar om.
- Vi är inte fler i klassen än att vi tar poäng om vi når slutmålet, och det kan vara viktiga poäng i slutänden, sa Stina sent igår kväll.

Andreas Asklöf och Johan Andersson har bytt drivaxlar och kommer på nytt. Bo Almgren startar också om efter att ha ordnat till kopplingen. I topp är Jari Saarinen med Emil Axelsson i högerstolen.
- Det har gått väldigt bra så här långt, så vi fortsätter väl på samma sätt, säger Sari efter att ha intagit en god frukost på Scandic Nord. Apropå mat så var Statoils tält på Himmelstalund en välbesökt oas igår kväll. Det var kallt som attan och deras kaffe och varma kanelsnäckor uppskattades!

Nu väntar sex sträckor på förarna. Först ut är Himmelstalund och de två följande går ut åt Kolmården till. Klockan 10.45 kommer de in till service och sedan återstår fyra sträckor innan det är helt klart vilka guldmedaljörer vi har förutom Jimmy Joge i Otrimmat 4WD.

08-09-12 Saarinen leder efter etapp ett
Jonas Wigren eller Mats Jonsson?
Svaret är så här långt Jari Saarinen, Mjölby och MSK Kvarnvingarna! Detta sedan Jonas Wigren inte riktigt hittat det optimala flytet och Mats Jonsson gjort något så ovanligt som att snurra på dagens sista sträcka innan nattuppehållet.
Trea totalt Jimmy Joge som redan kan titulera sig svensk mästare.

SM-fighten mellan Jimmy Joge och Robin Sandberg var precis så het som alla väntat sig. Efter tre sträckor ledde Robin med 1,9 sekund, och en vinst var ett måste för Robin för att bärga guldet.
Men ödet var emot honom. På fjärde sträckan fick han ge upp med växellådsras.
- Jag lider med Robin! Det hade varit roligt att få köra om det, säger Jimmy Joge som därmed är klar guldmedaljör i Otrimmat 4WD.

Tvåa i den klassen efter etapp 1 är Oscar Svedlund, 9,6 efter och Tommy Vestlund trea, ytterligare två sekunder efter.

I den absoluta täten är Jari Saarinen, MSK Kvarnvingarna. Han vann de fyra första sträckorna och kan somna gott med en ledning på 11,9 sekunder.
Tvåa är Jonas Wigren, snabbast på dagens femte och sista sträcka.
- Jag har inte hittat det riktigt rätta flytet, säger Jonas.
Mats Jonsson är på sjätteplats efter att ha gjort något så ovanligt som en snurrning på femte sträckan.

I de tvåhjulsdrivna klasserna är det Leif Peterson respektive Victor Henriksson som är i topp. Hemmahoppet Pelle Sääv jagar Leif Peterson i trimmat - 9,5 sekunder efter. Trea Per Göthberg, ytterligare 14 efter.

Victor är femtonde man totalt med sin otrimmade Fiesta, och har inför morgondagen 15 sekunders försprång till Andreas Sjölander. Trea Fredrik Menck.
SM-ledaren Anders Gullstrand råkade ut för en mindre avåkning sedan han fått glykol på rutan och helt enkelt inte såg någonting.

Klockan 08.00 är det omstart i morgon bitti och då väntar ytterligare sex sträckor på förarna.

08-09-11 Östgötska elitförarna lovar högt tempo
Joge eller Sandberg? Wigren eller Jonsson?
Efter dagens presskonferens inför BILAM Trofén i Norrköping som avslutar Rally-SM ser den lokala pressen gärna att Jimmy Joge tar guld i Otrimmat 4 WD och att Jonas Wigren vinner tävlingen totalt.
Båda östgötarna var på plats, och bjöd också media på åkturer ute på Himmelstalunds sportsfält.
- Vi ska vinna. Ingenting annat gäller för oss i helgen, säger Jonas Wigren.
- Vi kan inte vinna guld på egen hand, men totalsegern i helgen ska vi göra allt för att få, säger Jon.
Svåraste motståndare är Mats Jonsson, forshagaföraren som jagar sitt fjortonde SM-guld i Rally.
- Jag är bortskämd med att vinna, och visst kör vi för seger i helgen, säger Mats.

Om Wigren/Jonssons bilar är trimmade och fyrhjulsdrivna härjar Jimmy Joge och Robin Sandberg i den otrimmade 4WD-klassen. De har kört så sekundlika hittills att det kan handla om bara några meter i skillnad till slut. Vinner Robin i helgen tar han sitt första guld, men hamnar han efter Jimmy i resultatlistan vinner Jimmy.
- Vi har gått igenom bilen och laddat mentalt så det ska bli roligt att komma igång, säger Jimmy.
Ett hot som kan bli verklighet är Skillingaryds Andreas Magnusson, en friskus som ledde totalt i Karlskrona - innan han placerade bilen ute i terrängen. Men håller han sig på vägen kommer det att gå fort.

Per-Arne "Pelle" Sääv är östgötarnas eget hopp i Trimmat 2WD. Han har ingenting med guldstriden att göra - troligen går den valören till Göteborg och Leif Peterson - men han kan röra om i resultatlistan. Nu när motorn åter morrar som den ska kan han mycket väl klassegra, han gjorde det senast i Hässleholm.
- Vi kan nå både silver och brons, och självfallet ska vi göra vårt bästa i helgen. Det är plattan i mattan som gäller från första metern, säger Pelle.

I klassen Otrimmat 2WD är det stenhårt mellan Anders Gullstrand, Victor Henriksson och Fredrik Menck - i första hand. Men också Andreas Sjölander kan ta medalj. Endast tio poäng skiljer mellan dessa tre och vinnaren kammar hem hela 30 poäng.
Samma fyra förare slåss också om medaljerna i JSM. Där har Gullstrand 62 poäng, Sjölander och Henriksson 60 och Menck 56 så nog blir det åka av i skogarna runt Norrköping.

Första start från Tyska torget är 16.50 och under fredagskvällen körs fem sträckor. Omstart 08.00 och efter sex sträckor väntas förarna i mål vid Borgen i Folkets Park klockan 13.20.
Program kan köpas vid HQ i Borgen, eller på någon av Statoilmackarna i Valdemarsvik, i Ingelsta eller vid Fjärilsgatan i stadsdelen Kungsängen.
Nytt för i år är att det också går att köpa karta och program i Linköping, vid Statoil i Tornby.

www.sbf.se
08-09-11 Tommy redo för SM-finalen
Då var alla grejorna packade och allt klart för avfärd till årets sista deltävling i 2008 år rally-SM. Tommy och hans team har haft en säsong som inte man är nöjd med då man bröt den första deltävlingen med trasig växellåda, fick punktering då man låg på en 3: e i den andra deltävlingen. I den tävlingen som avgjordes i Hässleholm för två veckor sedan gjorde man bort sig i
däcksval och blev inte bättre än 6: a, vilket resulterar i att man även ligger på 6: e plats i SM tabellen. Man har dock en teoretisk chans att få ett bron även i år.
-Jo det är sant, men vi kan inte bara köra oss till den, utan det krävs både stolpe och ribba in för att det skall lyckas. Med andra ord måste vi göra en tävling på det yttersta av vår nivå och andra skall ha otur. Men inget är avklarat förrän på lördag kväll och dit är det långt. Tommy ligger alltså på en 6: e plats och har en liten, men ändå chans att få medalj.

Guld och silver avgörs mellan Robin Sandberg och Jimmy Joge. Ganska enkelt egentligen och det innebär att snabbast i mål vinner. Efter dom ligger 4 bilar som har chans på den sista medaljen.

3. Joakim Carlström 22p
4. Oskar Svedlund 19p
5. Andreas Magnusson 18p
6. Tommy Vestlund 15p
7. Hasse Gustavsson 14p

Det finns några förare till som har en mikroskopisk chans med men då skall nästan hela fältet bryta och det är knappast troligt.
-Ja vi kommer att sätta allt på ett kort redan från start på Special Sträcka 1 (SS1) för man hämtar inte igen några missade sekunder utan man måste helt enkelt vara med på en gång, säger Tommy. Om inte annat får vi försöka vara bästa dalaekipage i alla fall. Tommy kommer att uppdatera sin bloggen på under helgen som man hittar under www.teamslirej.se.

Lite andra nyheter kommer att presenteras där med under helgen som kan vara roliga att läsa om. Nu åker teamet till Norrköping ikväll för att i morgon bitti ut och träna alla sträckor och göra vägnoteringar (noter). Starten går vi 5 tiden imorgon kväll.
08-09-11 Saarinen lovar full attack med nyrenoverad motor och ny co-driver
Jaris Saarinens ordinarie kartläsare Jörgen carlsson fick tyvärr inte ledigt pga jobb. In hoppar VM meriterade Emil Axelsson som är ledig någon vecka innan nästa VM äventyr

Ikväll anlände den nyrenov Focus motorn till teamet.Just nu pågår en föbril aktivitet i verkstan för att hinna få allting klart.Fixar dom det här har jag lovat maximum attack i helgen lovar Jari
08-09-10 Nyman jagar medalj i helgens SM-final
Jocke och Bosse ligger på en 5:e plats i JuniorSM inför helgens SM-final.
Men än är det inte färdigt..
Helgens SM-final går i trakterna kring Norrköping och utspelar sig i två etapper med start på fredag em och avslutas under lördag.

Det kommer att bli tufft enda från start, men Jocke och Bosse har ett bra utgångsläge från att inte kunna förlora nått till att kunna vinna mycket.

De fyra ekipagen före i tabellen ligger nästa på samma poäng vilket gör att det kommer laddas till 110% då också misstagen kan komma.

Men självklart kommer tempot vara på topp även för team Nyman eftersom ekipaget åker ner för att vinna en rallytävling.

Fredag 12/9 Lördag 13/9
SS1 5,71km SS6 2,65km
SS2 9,16km SS7 12,52km
SS3 4,44km SS8 7,66km
Service Service
SS4 8,14km SS9 4,23km
SS5 11,77km SS10 9,16km
Service SS11 12,02km

Följ Tävlingen via rallyradio www.radionorrkoping.se
Sändningarna pågår fredag 15-22 och lördag 08.00 till cirka 14.00 beroende på målgång.

www.jockenyman.com

08-09-09 Midnatt råder tyst det är i husen tyst i husen för Längdberg Motorsport
Det är fortfarande ekande tomt i garaget, bilen är tyvärr fortfarande inte klar.
-Vi väntade in i det längsta på ett samtal från Polen, men tyvärr fick de inte vår bil klar, så nu måste vi ställa in vårt deltagande i Bilam-Trofén också. Det känns oerhört tomt just nu, en final på hemmaplan är ju det man helst av allt vill åka, säger Jocke med en mycket sorgsen röst.

Nu blir det inte lika stressigt att sätta ihop bilen när den kommer hem, så Jocke har lovat sig själv att det ska bli utställningsskick på bilen.
-Vi tar ett brejk nu, men jobbar stenhårt på att få till rätt förutsättningar inför 2009, jag återkommer med mer information längre fram, avslutar Jocke.

På vår hemsida www.langbergmotorsport.se kan du följa med vad som händer när bilen kommit hem och byggs upp.
08-09-09 Rallyradio under hela BILAM Trofén
Radio Norrköping förvandlas kommande fredag-lördag till Rallyradio. Redan nu snurrar det reklam och jinglar inför SM-finalen i rally, och från och med 15.00 på fredag tar Micke Lindh över studion.

Micke Lindh är i rallykretsar välkänd inte minst från sina TV-produktioner, men också som flygande reporter i rallyradion från andra deltävlingar. Nu kliver han in i studion, och har till sin hjälp Ola Strömberg och Christian Holmudd ute på fältet.
- Det ska bli riktigt skoj! Vi kommer som vanligt att varva snack med god musik och några gäster i studion, säger Micke Lindh.

Frekvensen är 89,0 MHz och det går också att höra det hela via webben. Gå då in via www.radionorrköping.se och följ anvisningarna. Sändningarna pågår fredag 15-22 och lördag 08.00 till cirka 14.00 beroende på målgång.
Studion kommer bland annat att gästas av Svenska Bilsportförbundets direktör Thomas Jansson (tillika föråkare i BILAM Trofén), representanter från Svenska Rallyt som från och med 2009 har ansvar för SM-serien, samt Subaru Sverige som satsar stort på både Rally-SM och BILAM Trofén.

08-09-09 Anmäl dig till banketten i samband med SM-finalen
Anmälan är bindande, om den inte tas tillbaka innan 2008.09.10 kl. 18.00.
- Om Du inte har tagit tillbaka Din anmälan men uteblir, kommer hela beloppet att debiteras.
- Pris per person : 500 :-
- Prisutdelningen / banketten kommer att vara på : Borgen i Norrköping 2008.09.13 kl. 19.00

"Dörrarna" öppnas kl. 18.00.
Anmälan>>
08-09-09 Gullstrand siktar på dubbla SM-guld i Rally i helgen!
Efter sin lyckade SM-debut på Asfalt i Norge är Anders Gullstrand och hans co-driver Stina Cebers om än mer taggad inför helgens SM-final i Rally i Norrköping. De ligger i ledning i både 2 wd otrimmat (lilla GrN) och i Junior-SM. I Lilla GrN har de en delad ledning med Victor Henriksson och i Junior-SM leder de med två poäng över densamme.
- "Det är först i mål som gäller med andra ord" säger Anders "

De inledande fem sträckorna körs i mörker under fredagkväll (12/9), men det är inte något som bekymrar Anders:
- "Förut hade jag lite problem med mörkersseendet. Men det spelar ingen som helst roll längre" säger han och tillägger med glimen i ögat "Vih ar ju hela bilen full med en massa lampor".

Under lördagen körs sex avslutande sträckor och klockan 13:28 är de målgång och då vet vi vem som blir 2008-års svenska mästare i Rally:
- "Vi siktar helt klart på att ta hem båda SM-gulden. Efter en lyckad tävling i Norge har vi farten uppe och jag är så j-vla laddad" säger Anders och ser fram emot helgen och lovar att det ska bli rejält åka av.

Tidsschema BilamTrofén
Fredag 12/9

Start Tyska Torget
18:00 SS1 5,71 km
18:16 SS2 9,16 km
18:45 SS3 4,44 km
Service
19:57 SS4 8,14 km
20:52 SS5 11,77 km
Service

Lördag 13/9
08:23 SS6 2,65 km
09:05 SS7 12,52 km
09:55 SS8 7,66 km
Service
11:42 SS9 4,23 km
12:15 SS10 9,16 km
12:38 SS11 12.02 km
13:28 Målgång

5 i top SM 2-wd otrimmat
1. Anders Gullstrand, Kils MK Bil, 60 poäng

2. Victor Henrisson, MK Speed, 60 poäng
3. Fredrik Menck, SMK Motala, 56 poäng
4. Andreas Sjölander, SMK Gävle, 50 poäng
5. Robert Eriksson, Eskilstuna MK, 48 poäng
Komplett SM-tabell: http://www.rallysm.sbf.se/Otrimmat2WD08.pdf

5 i top JSM
1. Anders Gullstrand, Kils MK Bil, 62poäng

2. Victor Henrisson, MK Speed, 60 poäng
3. Andreas Sjölander, SMK Gävle, 60poäng
4. Fredrik Meck, SMK Motala, 56 poäng
5. Jocke Nyman, Jämtlands MK, 40 poäng
Komplett SM-tabell: http://www.rallysm.sbf.se/JSM08.pdf

Mer info hittar du på: www.andersgullstrand.se där vi kommer att följa rallyt, sträcka för sträcka.
08-09-05 Rally-SM blir WRC Light
Nu presenterar Svenska Rallyt AB delar av den handlingsplan som ska säkra framtiden för rally-SM.
– Vår vision är att göra mästerskapet till ett av de bästa i svensk idrott, säger Bertil Klarin, VD på Svenska Rallyt AB.

Den 12-13 september avgörs 2008 års SM-final i rally. Men framtiden är redan här. Nu avslöjar nämligen Svenska Rallyt AB, som ska driva mästerskapet de tre närmaste åren, riktlinjer i den handlingsplan som ska få rally-SM att lyfta.
Åtgärderna syftar bland annat till att öka intresset från sponsorer, bilimportörer, media och publik. Handlingsplanen går dessutom ut på att stärka mästerskapets, arrangörsklubbarnas och, inte minst, den enskilde rallyförarens ekonomi.
I sitt arbete med att bygga nya rally-SM har Svenska Rallyt AB tagit in synpukter och åsikter från tävlande, team, arrangörsklubbar, importörer med flera för att med Svenska Rallyts VM-erfarenhet skapa ett SM som kan liknas vid ett WRC Light.
Vilka är då huvudpunkterna som ska få rally-SM att växa och få en påtaglig kopplingen till VM?
• Mästarna i respektive SM-klass erhåller fri start i en VM-deltävling påföljande år.
• Central serviceplats med VIP- och restaurangtält.
• Nytt tävlingsupplägg: Tvådagars, fredag lunch-lördag eftermiddag.
• Däcksbegränsning.
• Säkrare bränslehantering, tankningszon.
• Central presschef.
• TV-sändningar, rallyradio.
• Central marknadsföring.
• Standardiserad anmälningsavgift.
• SupeRally: Möjlighet till omstart med tidstillägg.
• 2-timmars öppen service med förarintervjuer, publikaktiviteter, restaurangtält och fri service för teamen.

08-09-04 Saarinen/Carlssons SM start i Bilamtrofen i fara
Efter hässleholms täv fick vi en indikation på att motorn i Focusen inte var riktigt kry.

På söndagen lyftes motorn ur och är nu hos Mats Jonsson för renovering. Det är ju inte riktigt lika enkelt som att renovera en volvo motor.Men vi hoppas och ger inte upp en även om det kommer att bli i sista minuten.Ett stort tack till alla som hjälper oss att försöka komma till start Matte J .Jon på Bilam till sist våra underbara mekar. Peter H Jensa frippe Hasse
08-09-04 Tommy rapporterar från Hässleholm
Ja då kom team SLIREJ till start i alla fall i den 3:e deltävlingen i rally-SM. Man kastade ju på mindre än 24 timmar in en reservtävling, istället för den inställda tävlingen i Kil. Då Tommy var uppbokad för den här helgen så såg det länge mörkt ut för team SLIREJ. Men efter samråd med team och Tommy´s fru så tog man beslutet att starta ändå.
- Ja vi har ju ett åtagande mot våra sponsorer, samtidigt som det känns sådär att inte kunna åka på min väns bröllop. Tur nog så är han rallyförare så han förstår.

Ryktet sa att dom första två special sträckorna skulle vara hårda och inte ha något lösgrus alls. Så Tommy chansade med begagnade bakdäck för att ha mindre rörelse i däcket och på så vis få bättre grepp på det hårda underlaget. Det tillsammans med felinställd fjädring bak slog helt fel.
- Vi kände direkt att det inte fungerade och att få några tider då vi backade in i kurvorna går inte. Jag försökte att åka snålt men då fästet inte fanns så blir det inga tider. Tror vi tappade nästan en halvminut på dom två första - sträckorna, säger Tommy.

Man justerade bakfjädringen och monterade på nya bakdäck inför dom två sista sträckorna och nu kändes bilen okej igen.
- Ja det var stor skillnad, men det tar ett tag innan man litar fullt ut på fästet. Men i slutet på sträckan flöt det på fint och tiden blev okej, och fortsätter .
- Inför den sista sträckan så gick vi för fullt och det kändes stabilt och snabbt, och jag tror vi hade en bra tid på gång.

Fast efter en väldigt snabb kurva var det 50-60 meter till ett vägbyte som jag inte hann få stopp till. Vi passerade avfarten baklänges, så istället för att passera på 3:ans växel. Så fick vi vackert vänta tills bilen stannat och börja om från början igen, säger Tommy.

Tommy säger att man är grymt imponerad av den fart som Jimmy Joge och Robin Sandberg höll under helgen.
- Kommer Robin och Jimmy åka med samma tempo i helgen känns dom svårslagna. Det fattas både i material och antal körda mil för att kunna vara med tror jag. Fast vi kommer att ge allt för att göra deras tävling så svår som möjligt. Det finns en liten chans för teamet att försvara sitt brons från förra året. Men chansen är lite och man kan inte själv avgöra utan måste åka bra och dom andra ha otur.

08-09-04 Mästarmötet i rally som blev SM-final
Bilam-Trofén i Norrköping den 12 och 13 september
Det blev många ändringar i 2008 års SM-säsong i rally. Först sköts en tävling upp, och nästa ställdes in. Sedan fick den uppskjutna tävlingen också ställas in. Allt för den dåliga vinterns skull. Sommarn kom och då skulle det väl inte vara några problem. Trodde alla. Men då var regnet så ymnigt att ytterligare en av SM-tävlingarna fick ställas in. Risken för höga kostnader efter vägskador avgjorde.

För att rädda SM-säsongen tvingades därför rallyutskottet att plocka fram ersättningstävlingar.
– I maj fick vi frågan om vi kunde ta hand om SM-finalen, berättar Sievert Lindqvist, Norrköpings Motorklubbs starke man. Det var ju inga problem, vi hade ju ändå tänkt köra vårt traditionella mästarmöte på Himmelstalundsfältet, så det var lätt att lova, fortsätter han. Vi la till en dag och dubblerade sträckorna, värre än så var det inte.

Bilam-Trofén har många år på nacken och den har blivit en populär avslutning på säsongen för många i Östergötland. Men då har arrangören handplockat de inbjudna och sett till att det varit hög kvalitet på startfältet. Det har varit ett mästarmöte med andra ord. Men i år blir det mästarmöte på ett annat vis. Nu ska SM-säsongen avgöras och det ska ske i Bilam-trofén.

Alla SM-klasserna är helt vidöppna. Ingen svensk mästare är ännu klar, inte ens ibland juniorerna. Så nog blir det ett mästarmöte även i år. Formatet på tävlingen blir behändigt. När anmälningstiden gick ut på onsdagen hade ett 60-tal bilar anmälts.
– Vi har fått många frågor om vi tänker köra tävlingen även om det blir få startande, fortsätter Sivert Lindqvist, men visst ska vi genomföra finaltävlingen. Självklart.

Fredagen den 12 september rullar första bil ut från Borgen, Folkets Park i Norrköping kl 17.40, och sedan rullar det på till 21.20 då första bil är tillbaka för övernattning. Då har de tävlande dessutom hunnit med att vara tillbaka för service en gång, även det på Borgen. På lördagsmorgonen tas det nya tag och första bil rullar iväg kl 08.00. Redan kl 13 är SM-säsongen avslutad för första bil i mål. Det är Borgen som gäller även för målgång. Då har rallybilarna avverkat drygt 30 mil totalt under de två dagarna. Specialsträckorna har varit 78,5 km långa och elva till antalet.

På kvällen vankas det prisutdelning. Både efter deltävlingen Bilam-Trofén och efter SM-säsongen. Även det sker på Borgen, Folkets Park i Norrköping.
08-09-04 Jämn kamp avgör rallyfinal i Norrköping
Det är öppet i samtliga klasser inför BILAM Trofén. Mats Jonsson, Forshaga MS, är förstås storfavorit och nära sitt fjortonde (!) SM-guld. Leif Peterson, Göteborg, är på väg att ta sitt första. Men frågan är om inte Jonas Wigren vinner totalt i Norrköping över Mats Jonsson - på hemmaplan och med stor revanschlusta efter den snöpliga förlusten i Hässleholm.
Och kanske att Kristian Johansson, Viskafors, får sin efterlängtade seger över Leif?

I de otrimmade klasserna är spänningen olidlig. Att Jimmy Joge, Motala, och Robin Sandberg, Växjö, håller sig på vägen är imponerande för så fort kan det inte gå att åka. Vinner Robin i Norrköping är guldet hans, annars tar Jimmy det - och precis så jämt har det varit i samtliga fyra deltävlingar.
Bland Fiestor och Clios är det om möjligt ännu värre. Två förare har exakt samma poäng: Anders Gullstrand, Kil, och Victor Henriksson, Nynäshamn. Skuggar gör sedan Andreas Sjölander, Gävle, och Fredrik Menck, Motala. Samma kvartett jagar medaljerna i Junior-SM.

08-09-01 Nyman trea i Hässleholm
Efter en dag som inleddes tråkigt med en struken sträcka efter en olycka i Trimmat 4WD så avslutades den i hård fight.

Det hela blev en aning avslaget efter att SS1 blev struken. Men Jocke som rest genom halva landet för att försöka samla på sig så mycket poäng som möjligt taggade om och kampen blev stenhård på de ynka 3 specialsträckorna som skulle köras.

Efter att ha slagit sig in på en andra plats efter första sträckan tappade Jocke tid på SS3 av okänd anledning, han tyckte allt stämde, men som alltid förr är det små marginaler och han tappade ca 6 sekunder på SS vinnaren och halkade ner på en 5:e plats.

Sista sträckan som även var den längsta för dagen gick kanonbra.
-Det kändes som vi flög fram på sträckan och allt stämde. /Jocke

Det räckte till en tredje tid och grabbarna klättrade upp på en tredje plats igen och var helt klart nöjda med sin prestation.

Totalställningen i SM/JSM är oförändrad för Jockes del vilket betyder att allt hänger på sista deltävlingen i Norrköping om 14 dagar.

Nu är det full aktivitet i garaget för att på onsdag bege sig mot Norge och Larvik där Fordcupen har sin deltävling på asfalt.
08-09-01 BILAM Trofén i Norrköping avslutar Rally-SM
Det blir fight in på mållinjen i årets Rally-SM. För inte i någon av de fyra klasserna är det klart vem som tar hem guldet. Inte i JSM heller, för den delen.

BILAM Trofén körs den 12-13 september i Norrköping, med start och mål vid Borgen i Folkets Park. Första start är 17.40 på fredagen, med målgång 21.20. Omstart 08.00 lördag morgon, och första bil tillbaka vid målrampen 13.00.

Totalt mäter finaltävlingen 302 km, varav de avlysta vägarna utgör 78,5 km fördelade över elva specialsträckor. De säkerhetsnoter förarna kör efter är redan gjorda av Gunnar Barth, och samtliga vägar ser kanonfina ut enligt tävlingsledare Sievert Lindqvist.

www.sbf.se
08-09-01 Missräkning för Calle Ward när kommunikationen brast i Snapphanerallyt
Calle Ward, Torsby, hade det svårt när SM-deltävlingen Snapphanerallyt avgjordes utanför Hässleholm på lördagen.

Problem med den interna radiotrafiken till kartläsaren gjorde att Ward tvingades köra hela den första specialsträckan utan noter, något som direkt resulterade i 20 sekunders tidstapp mot täten. Därefter följde en snurrning på SS2, och tävlingens korta natur gjorde det omöjligt för Ward att säkra en framskjuten placering trots aggressiv körning under resten av dagen.
– Ett svårt rally som jag väl helst vill glömma, säger Calle Ward. Jag var fylld med tillförsikt inför start och kände mig i bättre slag än på länge, men det gick inte riktigt vår väg någon gång under dagen och jag förstod snart att det skulle bli svårt att slåss om segern efter att ha kört hela första sträckan utan noter.

Jag försökte hämta in så mycket tid som möjligt för att åtminstone rädda ett skapligt resultat, men det ledde till en snurrning och ytterligare ett ras i resultatlistan.

Det är bara att ta nya tag, se detta som en nyttig erfarenhet och satsa fullt ut på nästa tävling och säsong i stället.

Snapphanerallyt – som gick in som SM-arrangör med kort varsel efter att förra helgens planerade tävlingar i Kil tvingats ställas in på grund av dåligt väder – drabbades redan på den allra första specialsträckan av en allvarlig olycka när Dick Wicksell kraschade in i ett träd i 130 km/h.

Wicksell klarade sig utan livshotande skador, men fick föras bort i ambulans.
– Det är skönt att höra att Dick verkar vara förhållandevis OK, avslutar Ward. Det går fort där han åkte av, och det kunde ha slutat betydligt värre.

Sträckan ströks helt korrekt, och eftersom att det sedan bara återstod ett par mils körning var det uppenbart att varje litet misstag skulle kosta mycket.

Nu åker vi hem och analyserar varför problemen med mikrofonen i kartläsarens hjälm som effektivt spolierade den här helgen uppstod, för att komma tillbaka ännu bättre förberedda i framtiden.

www.carlward.se

08-08-31 Niklas har lämnat sjukhuset - Dick kvar på observation
Niklas Fransson har fått lämna sjukhuset idag. Han mår efter omständigheterna bra, även om han är rejält öm och blåslagen sen gårdagens avåkning på Snapphanerallyt. Dick Wicksell opererades igår och ligger nu kvar på sjukhuset för observation. Hans lunga kolapsade efter avåkningen och han fick även en hjärnskakning.

Varma hälsningar till båda grabbarna, deras team och familjer!
08-08-31 KP Motorsport från Snapphanerallyt
SuperCupens finaltävling kördes tillsammans med SM i rally med start och mål i Hässleholm. Nivån på startfältet blev minst sagt imponerande med de snabbaste förarna från båda mästerskapen samlade i en tävling.

Kent Persson med kartläsare Lars-Inge Björlin låg på en fjärdeplats totalt i mästerskapet inför tävlingen men utan riktigt bra möjligheter att klättra. Däremot var de tvungna att försvara platsen från Pelle Sääv som låg strax bakom.

Första sträckan ströks efter en olycka och större delen av startfältet fick åka direkt till andrasträckan. Tempot var riktigt bra och Säffleduon var med och slogs på riktigt i toppen. De presterade en sjunde tid och tappade drygt tre sekunder på 14km till det snabbaste teamet i klassen.
- Jag tycker vi åkte bra även mot slutet men det var lite fegt stundvis så vi rasade i resultatlistan. Tempot i toppen har varit riktigt tufft idag. Vi har ökat tempot ytterligare lite mot förra gången och vi tappar inte mycket per km på sträcksegrarna ändå fick vi nöja oss med en elfte plats. Jag är klart nöjd med vår insats men vi åker inte tävling för att bli elva, skrattar Kent.

Samtidigt som Kent tog elfteplatsen gjorde Pelle Sääv en mycket bra körning och knuffade därmed ner Kent och Lars-Inge så de slutar på en total femteplatsen i SuperCupen 2008.

http://kpmotorsport.net

08-08-30 Victor tog sin andra raka SM seger i Rally-SM 2008
Blott 20 år unga Victor Henriksson vann inte bara klassen otrimmat 2-hjulsdrivet utan var totalt snabbaste två hjulsdrivna bil och kom totalt på en nionde plats av totalt 151 startande idag i Snapphanerallyt när Rally-SM kördes i Hässleholm.

Rally-SM kördes ihop med Supercupen då SM tävlingen i värmländska Kil blev inställd då vägarna hade blivit för mjuka av allt regnande och man befarade att vägarna inte skulle hålla och återställandet skulle bli allt för kostsamt för den arrangerande klubben. Men Rally-SM fick till det bra på kortvarsel med möjligheten att köra SM tävlingen i Snapphanerallyt ihop med Supercupen dit totalt 162 bilar hade anmält sig.

Victor tog kommandet direkt från start i klassen och bokstavligen körde ifrån konkurrenterna, och tillslut var han även den snabbaste 2-hjulsdrivna bil i hela rallyt, trots att konkurrenterna i klassen trimmat 2-hjulsdrivet kör med trimmade motorer med mycket mera effekt men det hjälpte inte för att hejda Victor.

Victor berättar själv att han fick in direkt ett bra tempo och rytm i körningen. – Allt bara satt så där helt perfekt, bilen fungerade perfekt så det var bara att hålla linjen och ladda. Det känns härligt när man lyfter och bilen bara sätter sig och man kan bara lägga i nästa växel och gasa så vi hade fått till fjädringen helt perfekt. Det blev ju lite nervöst på sista sträckan och lite okoncentrerat så jag tog inte i alls utan skulle bara ta bilen i mål. Nu åkte jag nog lite för sakta på sista sträckan men hade en god marginal till tvåan och det räckte gott och väl, berättar en väldigt nöjd Victor på telefon på väg hem från Skåne.

Mats Jonsson totalvann tävlingen i sin trimmade Ford Escort WRC före Wigren som körde sin Ford WRC. Wigren som länge såg ut att vara den som skulle bryta Jonssons vinnarmönster men Mats ville annorlunda och slog till med en kanontid på sista sträckan och gick förbi Wigren.

Resultat Snapphanerallyt SM 2008 klassen otrimmat 2-hjulsdrivet.
1. Victor Henriksson: Ford Fiesta ST
2. Andreas Sjölander: Ford Fiesta ST
3. Joakim Nyman: Ford Fiesta ST
4. Patrik Johansson: Ford Fiesta ST
5. Anders Gullstrand: Ford Fiesta ST
08-08-30 Dick och Nicklas kvar på sjukhuset
Dick Wicksell och Niklas Franson gjorde idag en otäck avåkning under Snaphanerallyt. Båda blir kvar på sjukhuset för observation. Dick är i skrivande stund (18:35) på operationsbordet sedan hans lunga kolapsat.

Jag återkommer med info, när jag hör något nytt och skickar även mina varmaste hälsningar till Dick, Nicklas med familjer och team!
08-08-30 Ramona och Miriam bara sekunder från topp 5 i SM i Hässleholm
Idag kördes den näst sista SM-deltävlingen i Hässleholm. Ramona och Miriam visade sig ha höjt tempot ett rejält snäpp sedan förra SM-tävlingen och gav sig genast in i striden.
-Det tog någon sträcka innan jag kände att vi fick flyt i körningen, det är ofta första sträckan känns lite knagglig för oss innan vi blir varma men jag tror det har med den bristande rutinen att göra, säger Ramona. Men tjejerna var riktigt bra med ändå, under de tre sista sträckorna var det en tät sekundfight mellan 5:e - 8:e plats.
-Ärligt talat så var vi omedvetna om den sekundfighten, vi har inte jämfört tider tidigare utan bara rullat lite snabbt förbi tidtavlorna. Det kändes lite snöpligt när vi kom i mål och fick se att vi hade förlorat 5:e-platsen med bara 4.2 sekunder...men ibland har man stolpe ut så vi får hoppas att det är inåt istället nästa gång, ler Miriam och Ramona.

Faktum är att Ramona och Miriam gör sin första SM-säsong och är redan med och slåss i SM tillsammans med betydligt mer rutinerade förare, så det ser riktigt bra ut inför framtiden. En stark och snabb utveckling från Subarutjejernas sida!

Teamkollegan Oscar Svedlund kom på en 4:e-plats, och Hasse Gustafsson tvingades bryta efter en smärre avåknig på ss2. -Jag lider med Hasse, första sträckan var han med i sekundfight om pallplatserna så det hade varit riktigt kul att se hans resultat om han hade fullföljt, säger Ramona.
08-08-28 Längdbergs bil byggs upp
Efter avåkningen i Karlskronapokalen har teamet varit tvungna att bygga upp bilen från grunden. Man har tagit hjälp av ett team i Krakow, som ligger i södra Polen, för att räta upp karossen och bygga en ny skyddsbur.
-Vi fick ganska tidigt tips om den här firman. När vi sedan kollat att de jobb de gjort tidigare varit bra, så skickade vi ner karossen. Tyvärr blev det lite förseningar på skyddsburen annars hade bilen varit klar nu. Vi räknar med att åka och hämta bilen under de närmaste veckorna. Det känns riktigt bra att vi får tillbaka en bil i nyskick, säger Jocke.

Teamet ska göra ett försök att få bilen klar till SM-finalen som avgörs i Norrköping den 12-13 september. Tiden är knapp men vi håller alla tummar att allt ska fungera.

På vår hemsida www.langbergmotorsport.se kan du följa med vad som händer när bilen kommit hem och byggs upp.

08-08-28 Subaru Swedish Dealer Team är laddade inför slutspurten i Rally-SM
Till helgen avgörs den tredje och näst sista tävlingen i årets Rally SM. Platsen är Hässleholm och naturligtvis är hela Subaru Swedish Dealer Team på plats – Oscar Svedlund, Hasse Gustafsson och Ramona Karlsson.

Hasse Gustafsson tillsammans med co-driver Nicklas Edwardsson är riktigt laddade inför helgens SM-tävling.
– Siktet är inställt på att ta hem en SM-medalj i år. Det var nära att bli ett silver ifjol men det brast nästan på mållinjen. I år är jag riktigt revanchsugen och det kommer att vara gasen i botten direkt från start, säger Hasse, som ligger på en 4:e plats i SMtabellen, endast 2 poäng upp till medaljplats.

Oscar Svedlund med co-driver Björn Nilsson har haft lite problem i inledningen av SM-säsongen. En tredjeplats i SM-premiären och därefter en bruten tävling gör det tufft att försvara fjolårets SM-guld.
– Ingenting är omöjligt. Allt kan fortfarande hända. Vi tar nya tag och siktar på att vinna de två sista SM-tävlingarna, säger Oscar.

Rally-SM:s enda tjejteam Ramona Karlsson med co-driver Miriam Walfridsson som gör sin första säsong i SM och Gr.N har ökat tempot imponerande snabbt. Förra tävlingen som var Supercupen i Motala åkte de ifrån flera SM-förare och det ska bli spännande att se om tempot håller i sig även nu till helgen.
– Det märks verkligen att fler mil i bilen ger resultat. Vi siktar på att avancera i SMtabellen så mycket som möjligt de sista tävlingarna, säger Ramona och Miriam förväntansfullt.

08-08-28 Jonsson favorit i Snapphanerallyt
Alla deltävlingar räknas, och det gör Rally-SM ovisst in i det sista. Storfavoriten Mats Jonsson tar därför inte ut någonting i förväg inför lördagens tävling i Hässleholm.
Vädergudarna har varit onådiga i år. Tre tävlingar har ställts in, och bara två är genomförda så här långt.
På lördag körs ersättningstävlingen Snapphanerallyt i Hässleholm. En mini-SM-tävling med bara fyra sträckor på sammanlagt 48 km. Tävlingen är också final för SuperCupen.

Både Jonas Wigren, Norrköping, Dick Wicksell, Uppsala, och Andreas Magnusson, Skeppshult, har så här långt ruskat om den store rallygiganten Mats Jonsson från Forshaga. I slutänden har dock Mats rutin fällt avgörandet, och "ungtupparna" har gjort någon fadäs som kostat tid.
- De kommer allt närmare, så inte är någonting givet på förhand inte, säger Mats.
Men självklart ska han försöka ta sitt fjortonde guld i Rally-SM. Två segrar har han så här långt med sin Escort.
- Men alla deltävlingar räknas och jag tror du måste ha fyra resultat för att kunna vinna, säger Mats.

Göteborgaren Leif Peterson har ett gott grepp om klassen Trimmat 2WD, medan Robin Sandberg, Växjö, och Jimmy Joge, Motala, har exakt samma poäng i Otrimmat 4WD.
I gänget små standardbilar är det vinna eller försvinna som gäller. Både ledande Anders Gullstrand, Kil, och getingboet bakom honom kommer att stå upp och köra.

Finalen i 2008 års Rally-SM körs som planerat i Norrköping den 12-13 september.

För fortlöpande resultat se www.resultatservice.com
www.sbf.se
08-08-28 Rally-SM närmar sig för Nyman
Hösten närmar sig och rallysäsongen går in på slutspurten av årets Svenska rally-serier.
Och det med rivstart....
För ca 2 veckor sedan gjorde Jocke ett mindre test för att se att vxl-låda och allt var i sin ordning inför rally-sm i Kil den 22-23 Aug.

Detta gjordes under en deltävling i RS-cupen strax utanför Sundsvall. 4ss på totalt 28km gjorde att Jocke verkligen fick känna sig för och även ha möjlighet att justera lite på bilen mellan sträckorna.

Tävlingen gick bra och ekipaget slutade som segrare i 2wd och 4 totalt av 55 startande.
Tävlingen i Kil blev inställd pga en längre tids nederbörd vilket gjorde att markägare krävde stora summor pengar för att kunna återställa vägarna. Men lika snabbt som det var inställt, öppnades en annan dörr. Dock ett antal mil längre söder ut, nämligen Hässleholm och tävlingen Snapphanerallyt. Jocke blev genast taggad igen eftersom teamet senast 2006 vann SM/JSM och Fordcupen under denna tävling.

En bra mental peppning för att det ska gå bra även i år - säger Jocke med ett stort leende.

Tävlingen går under en dag och tidsschemat ser ut på följande sätt:
12:00 Start
12:33 SS1 8,22 km
12:52 SS2 13,76 km
14:07 SS3 13,74 km
14:30 SS4 22,50 km
5:00 Mål
Följ vår framfart på www.jockenyman.com
www.smirally.se
08-08-25 Tommy inför Rally-SM
Allt var packat och klart och Tommy var på väg ner mot Jönköping för att tillbringa några dagar på Lastbil 2008, innan han åkte vidare mot Kil och helgens SM tävling. Då ringer telefonen och det står klart att man tvingats ställa in tävlingen pga det myckna regnandet, som gjort vägarna mjuka.
- I det läget så rinner all lust ur en att än en gång så har moder natur ställt till det för rallysäsongen 2008. Det enda positiva med det var att jag kunde tillbinga hela 4 dagar med bilen utställd i vår monter på mässan istället. Så det blev i alla fall bra reklam för våra sponsorer med ca 40 000 besökande personer under mässan, säger Tommy.

Under onsdagen kommer nästa dråpslag i att man på bara 24 timmar hittat en ersättningstävling i
Snapphanerallyt i Hässleholm den 30 augusti. Direkt på plats insåg Tommy att chansen för Team SLIREJ att delta var minimal.
- Ja jag har väldigt mycket att göra på jobbet , två av mina servicekillar var borta. Att jag sedan länge varit
anmäld för en nära väns bröllop gjorde det inte lättare, det är inte något man bara ställer in. Jag till och med meddelade mina killar att vi fick inse att SM säsongen var förlorad och det kändes meningslöst att köra vidare, säger Tommy och fortsätter.
– Vi får hoppas att man från förbundet snart inser att vi måste ha fasta reservdatum redan innan säsongen drar igång så man vet att då kan det bli en tävling. Det gör ju det enklare för arrangörerna och att ha en andra chans.

Nu har i alla fall allt löst sig och Tommy´s vän blir gift ändå. Så på Lördag morgon så står man beredd att göra allt man kan för att slås om topplaceringarna i rally-SM s 3: e deltävling. Det kommer att bli ett högt tempo från start tror Tommy.
- Ja när det är en så pass kort tävling så finns det absolut inga marginaler att ta det lugnt alls. Så vi står på för fullt från start. Vi får hoppas att vi kommer in i dom noter vi får tillhanda och som jag har ganska liten erfarenhet att köra efter, då vi vanligtvis skriver om dom. Men det är lika för alla, säger Tommy.

Så klockan 12 går första bilen iväg från Torget i Hässleholm och man beräknar att första bil går i mål ca 15:00. Tommy kommer att uppdatera bloggen på sin hemsida under helgen.

08-08-21 Ingen flyttas från Kil till Hässleholm
De som vill köra den nyinsatta SM-tävlingen AM-Tryck Snapphanerallyt i Hässleholm och ännu inte anmält sig måste göra det. Anmälan stänger 24 augusti kl. 21.00.

Som vi redan berättat tvingas Killingen ställa in sin tävling då vägarna riskerar att inte hålla för SM-fältet, och markägaren kräver stora prisgarantier.
Istället går Hässleholms MK in och räddar den tredje deltävlingen i Rally-SM 2008.
- Vi måste ha in alla anmälningar elektroniska till Snapphanerallyt. Vi kan inte flytta över några från Killingen, utan den som nu vill "byta" tävling måste anmäla sig på nytt, säger Jocke Berg, ordförande i Rallyutskottet.

De som redan har anmält sig till Snapphanerallyt den 30 augusti för att delta i finalen av SuperCupen behöver inte anmäla sig på nytt. Dessa flyttas bara över till SM, utan det är de förare som inte hade tänkt delta i Hässleholm men nu ändrat sig i och med att tävlingen får SM-status som måste anmäla sig.

Anmälan görs på www.resultatservice.com senaste söndag 24 augusti kl 21.00.
www.sbf.se
08-08-20 Snapphanerallyt ersätter Killingen
Snapphanerallyt i Hässleholm den 30 augusti kommer att ingå i Rally-SM 2008. Det har Rallyutskottet beslutat efter välvilligt bistånd från Hässleholms MK.

AM Tryck Snapphanerallyt i Hässleholm hade sedan tidigare DM-status och tävlingen ingår i Super Cupen. Totalt ska 125 km köras, varav 48 km är SS, fördelade på fyra stycken.
- Det är med välvilligt bistånd från klubben och dess ordförande och tävlingsledare C G Wilke som vi fått den här möjligheten. Jag är så glad för det, säger Jocke Berg, ordförande i Rallyutskottet.

Tävlingen kommer att genomföras i enlighet med befintligt upplägg enligt tävlingens inbjudan. Med andra ord arrangörsnoter av Gunnar Barth, ingen rekognosering.
Anmälningstiden förlängs för att de tävlande som önskar ska kunna anmäla sig. Sista anmälningsdag är söndag 24 augusti. För mer information se www.resultatservice.com eller www.hlmk.com .

Snapphanerallyt ersätter Rally Killingen i Kil som tvingats ställa in på grund av den senaste tidens regnande. Fjärde och avslutande deltävling blir sedan Mästarmötet i Norrköping.
www.sbf.se
08-08-19 SM-rallyt i Kil regnar bort – SM-rallyt tvingas ställa in
De senaste veckornas regnande gör att Kils MK bil tvingas ställa in SM-rallyt i Kil den 22-23 augusti. Eftersom regnet gjort vägarna väldigt mjuka blir kostnaden för att återställa dem för stor vilket innebär att rallyt tvingas ställa in.
– Om rallyt körs så skulle det innebära onormalt storts slitage på våra enskilda vägar. Vi beräknar att det skulle kosta Kils MK bil ungefär 800 000 kr att återställa vägarna efter rallyt, säger Bengt Bernstein, teknisk chef på Kils kommun.
– Det här är naturligtvis jättetråkigt, men vi rår inte över vädret, säger Anita Gunnarsson, tävlingsledare i Kils MK Bil. Jag har full förståelse för att Kils kommun vill att vi garanterar återställande av vägarna men regnet och den ökade kostnaden för återställande gör att vi tyvärr tvingas ställa in Lecab Rally Killingen.
08-08-19 Lecab Rally Killingen tvingas ställa in pga regn
Lecab Rally Killingen har nyss tvingats tagit det tråkiga beslutet att ställa in SM-deltävlingen på fredag -lördag. Det pga allt regnande.

Mer info kommer inom kort!
08-08-18 Lecab Rally Killingen i farozonen
Pga allt regnande har vägarna drastiskt försämrats.
På tisdag kl. 9.00 har tävlingsledningen möte med Kils kommun om vägarna får användas.
Besked om rallyt kommer att köras meddelas så snart beslut har tagits, eller senast onsdag kl. 15.00.
Bevaka besked på www.kilsmkbil.com eller www.motorsportivarmland.nu
Tävlingsledningen för Lecab Rally Killingen
08-08-14 Snart dags för Rally-SM igen - Lecab Rally Killingen 22-23 augusti
Det drar ihop sig till SM i rally igen. Den 22-23 augusti är det dag för Lecab Rally Killingen. På Storgatan i Kil ställer de startande upp klockan 14:00 för fotografering, autografskrivning och för visning av bilarna. Klockan 15:00 kör sedan den första bilen över startrampen.

Anmälningslistan ser bra ut med ca 70 startande. Favoritskapet får Mats Jonsson stå för i år. Men den här gången startar Mats i sin gamla beprövade Ford Escort WRC. 2006 startade han med en Ford Focus, men den förde ingen tur med sig då. Då var det Jimmy Joge som drog längsta strået och vann med i sin Peugeot. I år har Jimmy sadlat om till otrimmat 4-hjulsdrivet och delar SM-ledningen efter två körda SMdeltävlingar med Robin Sandberg.

Vi lyfter även ett varningens finger för Oscar Svedlund, vars familjeföretag har gått in som huvudsponsor för hela tävlingen. Lecab är ett av Karstads största företag inom bilbranschen.

I den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen är det nog hemmahoppet som är i SM-, JSM och Fordflexifuelcup-ledning, nämligen Anders Gullstrandrand som får stå för favoritskapet.

I den trimmade 2-hjulsdrivna klassen är Leif Peterson storfavorit, men han får se upp med Jimmy Olsson från Storfors. Lecab Rally Killingen har vägar som passar den stora Volvon perfekt. Det visade Jimmy sist SM gick i Värmland, då han blev tvåa efter ingen mindre än Per-Gunnar "P-G" Andersson.

08-06-25 South Swedish flyttar fram
Datumet för South Swedish Rally nästa år är framflyttat till 15-16 maj.
08-06-18 Hasse Gustafssons diskning struken
Hasse gustafsson har fått tillbaka sina SM-poäng från South Swedish Rally. Det sedan Juridiska kommittén bifallit hans överklagan.

Det hela röde sig om ett tryckfel beträffande ett bromsbeläggs storlek där 131,5 mm stod skrivet, istället för 113,5.

Om någon part i målet misstycker och överklagar till Riksidrottsnämnden omprövas beslutet. Om ingen gör det, innebär beslutet hos Juridiska kommittén att Hasse Gustafsson och hans co-driver Niklas Edvardsson får fem SM-poäng i South Swedish Rally och därmed totalt ligger fyra i klassen Otrimmat 4WD. Det beslutet väntas Rallyutskottet fatta så snart tiden för överklagan gått ut, det vill säga den 23 juni.

Juridiska kommitténs beslut att bifalla Hasse Gustafssons överklagan kan i sin tur överklagas av part som är missnöjd med detta beslut. En sådan överklagan ska göras till Riksidrottsnämnen (RIN), Idrottens Hus, 114 73 Stockholm. För att RIN ska kunna ta upp ärendet till prövning krävs dels att klagoskriften inkommit till RIN senaste den 23 juni 2008, och dels att RIN meddelar prövningstilstånd enligt 15 kapitel 2 § RF:s stadgar.

www.sbf.se
08-06-09 Svedlund kvar på tredjeplats i SM trots att han tvingades bryta
Oscar Svedlund och Björn Nilsson var med bra i den andra SM-deltävlingen i Karlskrona som kördes i helgen. Efter de två första sträckorna låg de på en andraplats, när de på tredje sträckan tvingades bryta.

Väl inne på sträckan hamnade de i dammröken efter framförvarande bil och hade obefintlig sikt:
- "Vi gjorde ett misstag när vi inte såg vägen och hamnade i diket helt enkelt" säger Oscar.

Det var ingen värre avåkning, bilen kanade bara ner och duon tvingades bryta rallyt. Något som nästan halva startfältet gjorde. Hela sex av de fjorton startande ekipagen i GrN kastade in handuken i det här rallyt.
- "Men vi ger inte upp. Nu siktar vi på seger och tur i de två sista deltävlingarna" säger Oscar taggad.

De ligger kvar på en delad tredjeplats efter helgen. Jimmy Joge och Robin Sandberg delar första platsen och Oscar och Joachim Carlström ligger delad trea.

Mer info hittar du på www.oscarracing.se
08-06-09 Gullstrand kvar i SM- och JSM-ledning trots misserabel inledning
Anders Gullstrand och hans co-driver Stina Cebers var på plats i Karlskrona för att på ett lugnt och säkert sätt ta sig i mål och försöka hamna på pallen igen. Men under de två första sträckorna såg det ut att gå käpprätt åt skogen för duon:
- "Vi var kanske aningen heta på första sträckan, men det var inte så farligt högt tempo. Vi gjorde en miss och snurrade. Problemet som gjorde att vi tappade så mycket tid, var att vi inte fick igång bilen igen" förklarade Anders efteråt.

De tappade hela 46,7 sekunder och på den kommande sträckan försökte Anders köra in tid:
- "Vi hade nog lyckats ta in hela förlusten" skrattade Anders efteråt "men vi gjorde en rullning och hamnade som tur var på hjulen".

Trots snurrningen kom de imål på sträckan bara 28,5 sekunder efter snabbaste man!
- "Bilen klarade sig kanon, men vi blev lite var lite yra och fick fundera ett tag på vilket håll vi skulle åt" skrattar Anders.

När de listat ut färdriktningen tog de sig samman och körde resten av tävlingen i ett högt men säkert tempo. Sammanbitna klättrade de upp från en sjuttondeplats i fältet och slutade efter en enastående uppkörning på femte plats i Junior-SM och på sjätteplats i SM.

Därmed ligger de kvar i ledning i både SM- och JSM-tabellen och har greppet om båda inför nästa deltävling som blir hemma tävling i Killingen i augusti.

SM-toppen efter två deltävlingar
1. Gullstrand, 44 poäng
2. Fredrik Menck, 42 poäng
3. Robert Eriksson, 36 poäng
4. Victor Henriksson, 30 poäng
5. Andreas Sjölander, 26 poäng

JSM-toppen efter två deltävlingar
1. Anders Gullstrand, 46 poäng
2. Fredrik Menck, 42 poäng
3. Andreas Sjlöander, 36 poäng
4. Victor Henriksson, 30 poäng
5. Christoffer Jacobsson, 20 poäng
5. Jocke Nyman, 20 poäng

Resultat SM, Lilla GrN
1. Victor Henriksson 40:05,5
2. Andreas Sjölander 40:52,5 +47,0
3. Jocke Nyman 41:12,5 +1:07,0
4. Fredrik Menck 41:12,8 +1:07,3
5. Robert Eriksson 41:26,9 +1:21,4
6. Anders Gullstrand 41:31,1 +1:25,6
7. Johan Carlsson 42:01,0 +1:55,5
8. David Bellborg 42:07,1 +2:01,6
9. Mattias Wennman 42:13,5 +2:08,0
10. Tobbe Westerlund 42:21,2 +2:15,7

Resultat JSM
1. Victor Henriksson 40:05,5
2. Andreas Sjölander 40:52,5 +47,0
3. Jocke Nyman 41:12,5 +1:07,0
4. Fredrik Menck 41:12,8 +1:07,3
5. Anders Gullstrand 41:31,1 +1:25,6
6. Johan Carlsson 42:01,0 +1:55,5
7. David Bellborg 42:07,1 +2:01,6
8. Mattias Wennman 42:13,5 +2:08,0
9. Andreas Asklöf 44:14,0 +2:00,5
08-06-09 Tävlingsrapport från Gullabo RC
Karlskronapokalen blev en deltävling i Rally SM och i denna tävlingen ingick även DM för Södras BF och Smålands BF
Joachim Carlström & Jörgen slutade på en 9:e plats totalt & 3:a i klassen vilket var en mycket stark insats i ett rally som skördade många bilar.
Fler som visade framfötterna i denna tävling var Tomas Christiansen & Tony Gustafsson som kom på 3:e plats i 2WD B-förare.
Martin Eriksson & Anders Karlsson kom på en 5:e plats i Volvo Orginal Elit B-förare och platsen bakom intogs av hans bror Andreas med Martin Wester som kartläsare.

I Volvo Original Cup fick Morgan Eriksson & Daniel Wärnlund bryta. Hampus Classon & Ludvig Brinkehed gjorde sin debut i Grupp E C-förare och tog sig imål på en stark 6:e plats.

Jimmy Christiansen åkte med Stoffe Holmberg från Karlskrona AK men dom fick bryta på SS1.

för resultat & mer info:
www.karlskronapokalen.se
www.gullaborc.se
08-06-08 Vestlund femma
När sista specialsträckan (SS) i årets andra SM-deltävling i rally körts så rullar Tommy och Fredrik över målrampen som 5:a i klassen Otrimmat 4WD. Man hade då över 9 specialsträckor kört ca 6 mil på extremt krokiga vägar runt Karlskrona. Tommy tyckte det var svårt att hitta någon rytm i körningen på SS1 och man fick även nästan stanna på sträckan då Säter s Marcus Hällbo rullat och stod tvärs över vägen.
- Man måste genast släppa det man sett och fokusera på vägen och körningen till 110% annars hamnar man där själv. Det gick väldigt kantigt hela sträckan. Vi var ändå snabbast av dom som blev hindrade av Hällbo, men vi hade inte räckt mot Andreas tid ändå tror jag, säger Tommy.

SS2 gick lite bättre och Tommy hade 4e bästa tid i klassen, men berättar att han har svårt att få till det med arrangörsnoter. Har helt enkelt åkt för lite med sådana och är mer van att skriva egna.
På SS3 hade Oskar åkt av och vi fick krypa förbi då den stod tvärs över och tappar rytm igen och åker kantigt. I slutet på sträckan blir det bättre. Men slagna av Andreas Magnussons kanontid med över 12 sekunder.
- Jag kände att Andreas var bara att glömma och vi sa att få se om det kommer att hålla hela vägen. Jag kände att vi hade inte allt för stor marginal för att kunna öka så mycket mera. Sedan hade Robin Sandberg och Jimmy Joge ”klarat” sig från att bli hindrade 2ggr och det gjorde ju inte saken lättare.

På SS4 körde Tommy på en sten mitt på sträckan men hade tur att det blev en pyspunka som höll ända till ca 2km från mål.
- Ja det blev onödigt spännande då däcket släppte från fälgen i en vänster över krön och vi for rakt ut i det gröna och åkte nästan in i en stenmur. Där hade jag jättetur att det inte var färdigt åkt där. Tommy tappar ca 30 sekunder och rasar i listan.

På SS5 är Tommy riktigt på hugget och känner att nu har flytet infunnit sig. Här hade Andreas Magnusson åkt av och rivit upp en stor sten på vägen . Tommy är här lite över 4 sekunder efter Jimmy Joge i klassen trots att man blev hindrade, vilket Jimmy och Robin inte blev. Ett steg i rätt riktning helt enkelt.
- Ja det är den största stenen jag sett mitt på en väg någonsin., det måste ha varit en jäkla smäll för Andreas. Vi fick åka slalom mellan stenarna för att komma förbi, säger Tommy.
På SS6 är Tommy 2:a efter Jimmy och börjar hitta rätt mellan stenar och träd som står som staket efter sträckorna. Endast 2,1 sekunder efter men för långt bakom 1 & 2 plats för att kunna ha en chans att åka in det. Man sitter och tittar inför SS7 att en ev. 3:e plats är inte omöjlig att köra till sig.
- Ja åkte för allt vad tygen höll och vi tog ca 4 sekunder av Hasse Gustavsson som låg 3:a och Joakim Carlström på 4:e. Bara någon tiondel från Robin som var snabbast så det kändes gött, säger Tommy.
Inför SS 8 så var Hasse och Joakim ca 6 sekunder bort och det var spänt värre. Tommy körde för allt vad han orkade, vilket även Hasse och Joakim gjorde och här delade alla tre sträckseger på exakt samma tiondel.
- Det är ganska lustigt att man kan åka så lika. Gjorde någon småmiss bara men inget stort, säger Tommy.

Inför sista sträckan kändes det att chansen fanns men ändå ganska liten, men Tommy gjorde vad han kunde och fick här se sig slagen av Joakim som var ca 3 sekunder snabbare och slutade iom det 3 i otrimmat 4WD. Hasse som sinkades något av ett något för lågt turbotryck slutade 4 i klassen.
- Vi gjorde vad vi kunde, men kanske jag körde lite för mycket på ”säkerhet” på sista sträckan då det kändes lite för långt bort.

Teamet är ändå väldigt nöjda att komma i mål då över 30 bilar bröt i den mycket svårkörda tävlingen. Många har fått smaka på rejält av den tuffa karaktären i Blekinge. Nu laddar Tommy och teamet sina batterier under sommaren och kör nästa SM-tävling i Augusti.

08-06-08 Nyman 3:a i SM/JSM
Inte den rätta gnistan inför helgens tävling, en aning tung i skallen pga förkylning. Trots detta lyckades grabbarna till slut knapra in värdefulla poäng.

Helgens deltävling i SM/JSM skulle bli mycket tuff för grabbarna. Jocke som inför tävlingen dragit på sig en mindre förkylning kände sig inte riktigt på hugget för att tampas om topptiderna.

En snurrning samt ett antal tillbaka dragna tider gent emot toppkonkurrenterna gjorde att grabbarna låg femma inför de tre sista sträckorna. Dock endast 10 sek upp till tredje plats. Jocke och Bosse kände sig verkligen manad till att försöka ta igen dessa sekunder. Flytet i körningen kom tillbaka på sin plats och grabbarna lyckades knipa åt tredjeplatsen med "hela" 0.3sek marginal till 4:an Fredrik Menck.

Snacka om tight...
Jocke och Bosse är nöjd och säger att det nästa känns som en seger att först få tillbaka flytet i körningen samt att de tog ikapp den tid de siktat på.

www.jockenyman.com
08-06-08 Ramona och Miriam fick bryta p.g.a. haveri
I helgens Rally SM-deltävling i Karlskrona kom Ramona och Miriam bara 2.5 km in på SS1.
- Vi upptäckte att motorn började gå tungt och misstänkte först att det var ett problem som vi erfart tidigare, som försvinner vid omstart. Men efter att ha testat att starta om bilen utan resultat lyfte vi på huven och insåg att det var bara till att bryta tävlingen, säger Ramona. Bilen är precis hemkommen till verkstaden och vi hoppas kunna hitta och åtgärda felet så snart som möjligt. -Det är bara att se framåt, tråkigt att gå miste om en hel SM-tävling men sån't här kan hända ibland. Vårat mål inför tävlingen var att börja i samma tempo som vi avslutade i Sydsvenska Rallyt, men tyvärr hann vi ju inte se hur långt det räckte. Vi var ju absolut inte de som råkade värst ut, jag lider med de ekipage som åkte hem med riktigt illa tilltyglade bilar... -Vi får istället ta och glädjas med våra teamkamrater Hasse och Nicklas som tog hem en 4:e-plats (hade en 3:e på G) trots problem med turbon - starkt jobbat! säger Ramona.

Nu hoppas vi få ordning på bilen så snart som möjligt, det märks verkligen hur viktigt det är att få åka mycket såhär i början för att komma igång. Det känns som att vi börjar få upp tempot mer och mer nu allteftersom vi får mer rutin i bilen, säger Ramona och Miriam som i Sydsvenska Rallyt visade att de knappade in rejält på konkurrenterna för varje sträcka.

Läs mer på www.ramonamotorsport.com
08-06-08 Med bensin i generna för ung för körkort - vann Fredrik Åhlin Karlskronapokalen i samband med SM-rallyt
Fredrik Åhlin är bara 16 år och har inte hunnit bli tilläckligt gammal för att ta körkort än. Men han är helt klart tillräckligt gammal för att redan ha rattat hem många segrar i rallysammanhang. Nu senast i Karlskronapokalen, SM-rallyt som vanns av den för Fredrik nostalgiska Mats Jonsson.

Fredrik tävlar i ungdomsklassen i rally, med sin VW Polo sedan i årsskiftet. Han går på BST-linjen i Arjeplog och har därför hunnit med att köra en hel del vintertävlingar i norra Sverige i vinter. Första grustävlingen körde han under Rally Gotland i våras och sedan gick kosan till rallyt i Norrköping. Båda tävlingarna slutade i seger för den unga, men rutinerade Fredriks del.

I Karlskronapokalen i helgen var det så dags igen. Tävlingen ingick både i SM och i DM och i DM ingick ungdomsklassen, där Fredrik var en av fem startande.
- "Klart att spänningen var lite extra uppskruvad innan start" säger Fredrik inför starten inför en så stor tävling.

Den första sträckan kom att bli en chock för ekipaget. De hann göra två rejäla avåkningar, där den ena var riktigt nära en rullning. Fredriks kommentar efter första sträckan var:
-"Vägen bara försvann och jag med, men ut i skogen".

Som tur var satt alla hjulen på sin plats, så dom kunde köra vidare mot nästa sträcka. Då med en ödmjukare inställning och ett något lägre tempo. För med sina blott 16 år, är det viktigaste att skaffa erfarenhet genom att köra så mycket som möjligt. Varje meter ger mer erfarenhet inför framtiden.

Trots den skakiga inledningen var de snabbast inte bara på den sträckan, utan även på de resterande fem sträckorna. Med ett jämnt och högt tempo hade de sekunderna på sin sida och vann sedan med över en och en halv minut.

Väl i mål sa speakern vid målrampen om Fredrik och Mats framfart:
- "Fredrik gjorde en ren utklassning, med en vinstmarginal på 1.45,9"

Killarna själva var nog mest glada över att kommit i mål efter SS1, därefter körde de på i ett högt men stabilt tempo.

Eftersom Fredrik inte har körkort än, är det kartläsaren Mats Engwall som får köra bilen mellan specialsträckorna. Han fungerar därmed både som kartläsare, chaufför och handledare åt Fredrik.
- "Det här är en fantastisk möjlighet som inte fanns på min tid" säger Mats som tidigare varit aktiv rallyförare själv.

Oscar Svedlund fungerar som mentor åt Fredrik. Oscar tvingades tyvärr bryta efter att ha legat tvåa i rallyt i GrN. Han är nöjd med sin unge adepts insats i rallyt. Han tycker Fredrik gjorde en stark insats som tog ekipaget i mål på de mycket tuffa vägarna och det med en hedrande klasseger.

Intresset för motorsport finns nog nedärvti blodet för Fredriks del. Pappa heter Jerry Åhlin och mamma Susanne Kottulinsky. De är båda kända namn inom Svensk Rallysport och båda har setts flitigt ute i rallyskogarna under 80- och 90-talet.

Fredriks karriär började med Motorcross. Redan innan han ens kunde cykla utan stödhjul började han med Motorcross. Sedan fortsatte han framgångsrikt med go-kart under ett par år. Målet har hela tiden varit att tävla med bil och under förra året var det SLC-långloppsserie som gällde. Men nu är det bara rally för hela slanten som gäller för Fredriks del!

Knappt över målrampen längtar han redan efter nästa helg, då han ska till Nyköping och tävla. Där väntar nya utmaningar och en helt annan vägkaraktärsyp.
- "Men på söndagen följer jag med till Katrineholm för att hejja på lillsyrran Mikaela. Hon har tagit över min gamla go-kart och kör i Yamaha-klassen i MKR (Mellan Svenska Kartingserien)" avslutar Fredrik.

Resultat Utbildningsrally Karlskronapokalen:
1. Fredrik Åhlin,
2. Robin Adolfsson Wäxjö MS
3. Mattias Adielsson Team 13

2 ekipage bröt i klassen.
Länk till resultat>>

08-06-08 Tävlingsrapport från SM i Karlskronapokalen från Längdberg Motorsport
Vi påbörjade vår färd ner till Karlskrona kl 11 på fredagen, så att vi var nere lagom till besiktning på eftermiddagen. Besiktningen gick bra, så vi åkte upp till den centrala serviceplatsen, för att förbereda allt inför morgondagen. När allt var klart åkte vi ner till hotellet för en bit mat och en god natts sömn.

Lördags morgon med strålande sol, en god frukost på hotellet, vidare iväg för att handla mat och dryck för hela dagen i bil och på service. Ett laddat team väntar på start, det kommer bli en varm dag och troligen också bekymmer med en del damm. Nu gäller det att åka som vi gjorde i slutet av SSR, bra tempo och med marginaler. Dock ska vi veta att detta är en helt annan tävling än sist, mycket krokigare vägar med sten i kanterna. Så det blir att vara fullt fokuserad på noter och körning.

SS1 6 km Ja, här börjar det med mycket tuffa svängar från start, svårkört för dammet ligger kvar blandat med sol och skugga inne i skogspartierna. När vi kommer till mål så visar det sig att vi har 4:e tid i klassen efter Jonsson, Wigren, Saarinen, det var ju inte illa, och vi är på 9:e plats totalt. Men vi tycker det har gått lite ryckigt, ingen bra flyt i körningen. Men det verkar som alla har samma bekymmer.

SS2 6 km Denna sträcka skall vara väldigt krokig, efter ca 800m kommer vi till en H2- över lyft och här flyger vi ut i ett stort träd som står i yttersväng. Vi träffar det med stor kraft i mitten på bilen (B-stolpen) på Jockes sida. Som tur är, så har vi en bra störtbåge med mycket rör, som gör att Jocke klarar sig bra men bilen blir inte vacker! Efter träffen så tittar jag på Jocke som håller på att lägga i backen för att åka vidare, vi fortsätter 500m men inser att bilen inte är riktigt körbar, så vi stannar 20min och pustar ut! Sedan kör vi ut en på en stickväg från sträckan.

Ringer till service, berättar att det är slutkört för idag och att dem skall ta med släpkärra och hämta oss. Vid efterkontroll så visar det sig att vår båge har räddat oss från skador men är nu utdömd, så vi får se hur vi skall reparera bilen. Vi kan inte säga när vi kan tävla nästa gång.

Vi vet bara att det inte blir billigt att reparera och att vår kraschbudget inte kommer räcka till! Så nu väntar ett hårt jobb att jaga nya samarbetspartners för att lösa detta ihop med våra nuvarande .

Ett stort Tack till mekarna Hasse Flodin, Martin Haas och Göran Ljungberg som ställde upp som service i helgen.

På vår hemsida www.langbergmotorsport.se kan du följa med vad som händer i teamet även mellan tävlingarna.
08-06-08 Stubbe förstörde dagen för Ward i Karlskronapokalen
Torsbyföraren Calle Ward tvingades att bryta med sin Renault Clio R3 när deltävling två i årets säsong av rally-SM, Karlskronapokalen, avgjordes i helgen. Ward låg bra till för en framskjuten placering och var ungefär 10 sekunder efter ledaren när han på specialsträcka tre körde på en stubbe, vilket skadade hjulupphängningen så allvarligt att bilen inte längre gick att köra.
– Man laddar för fullt och då går det så här ibland, säger Calle Ward. Jag försöker alltid att köra så nära gränsen som möjligt, men den här gången satte en stubbe stopp för oss och vi hade inget annat alternativ än att bryta tävlingen. De här bilarna är oerhört känsliga för felaktig belastning, och eftersom att stubben råkade träffa insidan av däcket medan jag hade fullt rattutslag fanns det inte en chans att reparera de skador som uppstod vid smällen.

Wards tävlingsklass, trimmat tvåhjulsdrivet, var den största av alla vid tävlingarna i Karlskrona. 27 deltagare hade anmält sitt intresse – men endast 13 tog sig till målet på lördagskvällen. Vägarna var uppenbart svårbemästrade, och trots att arrangemanget bara sträckte sig över en dag var avåkningarna många.
– Det var ett mycket svårt rally, men jag ser fram emot nästa tävling och har redan lagt

Karlskronapokalen bakom mig, avslutar Ward. Teamarbetet fungerade mycket bra i helgen, och

Renault-chassit blir bara bättre och bättre även om det tar lite tid att få ordning på en helt ny bil. Stort grattis till Leif Peterson som vann – jag ska försöka att göra det svårare för honom nästa gång!

Nästa deltävling i rally-SM går av stapeln i Kil den 22-23 augusti
08-06-07 Jonsson snabbast i Karlskronapokalen
Först South Swedish Rally och nu Karlskronapokalen. Veteranen Mats Jonsson, Forshaga, är på god väg att erövra sitt 14:e guld i rally. Segermarginalen i Karlskrona blev 11,3 sekunder efter sex mils körning. Tvåa Dick Wicksell, Uppsala, och trea Jonas Wigren.

Blott 20-årige Victor Henriksson, Nynäshamn, imponerade med att bli åtta totalt och bästa tvåhjulsdrivna ekipage med sin lilla otrimmade Ford Fiesta.

Karlskronapokalen bjöd på svåra förhållanden med mycket damm över de krokiga skogsvägarna i Blekinge. Av 80 startande kom endast hälften i mål.

För kompletta resultat se www.smirally.se
08-06-05 Optimism hos Calle Ward när Karlskronapokalen ska avgöras
Efter oturen i årets första SM-rally i Ljungby för två veckor sedan är Calle Ward, Torsby, fullt fokuserad inför nästa stopp på kalendern - Karlskronapokalen.

Endagstävlingen, som redan har lockat över 80 deltagare till start, avgörs under lördagen den 7 juni och beräknas genomföras under närmast optimala väderleksförhållanden. För Calle Ward representerar helgens tävling en ny chans att på allvar etablera sig i toppskiktet av mästerskapstabellen för trimmade tvåhjulsdrivna bilar, när han på nytt rattar sin för säsongen helt nya Renault Clio R3.
- Revanschlusten är stor efter vad som hände i Ljungby och jag tänker ge allt direkt från start, säger Calle Ward. Konceptet med en endagstävling gör att det händer något hela tiden, vilket i kombination med väderleksprognosen borde ge publiken en riktigt spännande och fartfylld dag med mycket underhållning. Jag är optimistisk inför helgens SM-rally, som blir en höjdare för alla inblandade.

Den senaste tiden har varit mycket hektisk för Ward, som förutom SM-premiären för två veckor sedan också spenderade föregående helg i motorsportens tecken när han tog en klasseger i ICA-Varvloppet, en deltävling i den så kallade Supercupen för rally. Calle var snabbast av alla med tvåhjulsdrivna bilar på fyra av sex specialsträckor, och formen börjar definitivt infinna sig.
- Det är alltid kul att få vinna - oavsett vilken tävling det handlar om, avslutar Calle Ward. Huvudsaken är att jag fick chansen att ytterligare förfina vissa rent körtekniska detaljer inför helgens viktiga arrangemang i Karlskrona, och det ska bli intressant att se hur mycket bilen har utvecklats sedan sist. Vi har fortfarande en bit kvar innan chassiet är helt utsorterat, men jag är ändå övertygad om att vi har en mycket bra helg framför oss.

Ps. Idag klockan 21.00 så visas sammandrag från första SM-tävlingen South Swedish Rally på Viasat Sport 1
08-06-05 Längberg Motorsport på hugget från första metern
Nu är det redan dags för den andra deltävlingen i årets Rally-SM, Karlskronapokalen, den avgörs som en endagarstävling vilket inte är så vanligt i Rally-SM nu för tiden. Karlskrona AK har med mycket kort varsel ordnat en deltävling i SM, då två tävlingar blev inställda i vintras. Det blev kris för rally-SM, Karlskrona AK och Norrköpings MK har tillkommit i kalendern efter den milda vintern.

Det är bara sex mil specialsträckor, så det är lite av en sprinttävling på lördag.
- Det gäller att verkligen vara på hugget från första metern, vi kommer inte ha råd med några misstag om vi ska vara med i toppen. Jag har nog fått en släng av Lasses förkylning som han hade på SSR för jag har inte mått så bra de sista dagarna, men som det känns nu ska det inte vara några problem inför helgen. Det kan nog vara lite halt på vägarna i helgen, för när det är så varmt har däcken en tendens att bli lite för mjuka och inte bita i riktigt, förklarar Jocke.

Rallyt startar på lördag vid klockan 10 och första bil är i mål runt 17.
-Jag har lite problem med halsen, men det är ingen fara, jag kommer att vara på topp och laddad till tusen på lördag. Vi åker ner till Karlskrona på fredag och laddar upp på någon badstrand, hälsar en varm och stressad Lasse från huvudstadens vimmel.

Nio specialsträckor över sex mil med start lördagmorgon och målgång samma eftermiddag. Det kommer att bli varmt och intensivt.
-Jag kommer att fylla på med mycket vätska de närmaste dagarna för att kroppen ska vara i toppform på lördag. Det kan bli mycket jobbigt i värmen, gurglar Jocke fram mellan vatten klunkarna.

På vår hemsida www.langbergmotorsport.se kommer du kunna följa hur det går under tävlingen, här finns även alla fakta om bilen och övriga medlemmar i teamet.
08-06-04 Nyman laddar om!
Skånska vägar med svängar som går "i varandra".. Ett tufft men roligt rally som Team Nyman verkligen ser fram emot. Nu på lördag kommer Team Nyman göra sin andra SM-start för säsongen. Och det nere i södra Sverige närmare bestämt Karlskrona. Efter SM-premiären I SSR har nu Nyman laddat om batterierna och är redo för att slåss i en tuff duell om viktiga poäng i mästerskapet. Jocke och Bosse är oerhört taggade och ser fram emot lördagen som under denna tävling är något speciell till skillnad från andra sm-tävlingar. Tävlingens art är en en-dagarstävling och ingen rekognisering. Dvs att grabbarna inte kommer få åka igenom sträckorna och göra sina egna noter.

Nu kommer de åka på arrangörens noter vilket absolut inte kommer bli några problem genom att noterna de får är väldigt lika och bra gent emot deras egna.

Följ teamet här på sidan och på länken liveresultat.

www.jockenyman.com
08-06-04 Vestlund inför Rally-SM i Karlskrona
Efter den korta och väldigt tunga inledningen pa rally-SM nere i Ljungby sa har teamet "brutit ihop" och
kommit igen. Jonas och Tommy har aterigen plockat ur vaxelladan och rivit isar den i molekyler.

Felet visade sig vara flera med ögat nästan osynliga detaljer som gemensamt gjorde att två vaxlar kunde gå i
samtidigt.
- Det är lite klurigt, men enkelt förklarat sa sitter en plåtbygel som skall hålla dom shift-axlar som inte är i
ingrepp i ett neutralt läge. Vilket innebär att när jag t.ex. har 3:ans växel i sa håller bygeln shift-axeln for 1-2
& 5-backvaxel i låst läge. Den har bygeln har inte bytts ut på lange då vi inte visste om att den tog stryk, vilket
gjorde att den bants isär och då jag drog i 3:an sa kunde även 5:an åka i och då blir det tvärstopp, säger
Tommy.

Ladan är nu genomgången och en hel del har bytts för att fungera perfekt. Vid en rutinkontroll av bakaxeln så
hittade man även en spricka i diff-huset. Så nu har en ny bakaxel monterats med.

Teamet känner sig revanschsugen infor helgen i Karlskrona och man siktar även nu pa topp 3 placering.
- Jag vet att vi har farten för att vara med och slåss om seger och det är det vi åker dit for. Vi har ju redan tappat en tavling så vi måste vara så högt det går och ta mycket poäng Det kommer att vara extremt krokiga . smala vägar dar nere, men det gillar jag så det skall bli kul, sager Tommy och fortsätter:
- "Men det ar många duktiga förare med så det kommer inte att bli lätt.

Helgens tävling kommer att vara ett endagstävling utan chans att kora igenom sträckorna för att göra egen
vägbeskrivning. N¨ågot som Tommy inte gillar men sager sig ändå har förståelse för.
-Ja den här tävlingen kom ju in i 11 timmen och man har inte haft samma tid på sig att förbereda alla saker
som ingpr i ett SM. Det ar ju kanon att dom hoppar in och hjälper rally-SM i år när det blev så få tävlingar då
dom två första töade bort. f
Tidigt på fredag morgon drar Team SLIREJ söderut mot Karlskrona. Tommy försöker uppdatera på sin blogg
som ligger under www.teamslirej.se
08-05-29 Boende Karlskronapokalen
Vid Telenor Arena där starten och målen är för SM-deltävlingen, finns ett nybyggt Sporthotell/Vandrarhem. Priset är endast 125:-- bädd/natt/person.

Mer info www.sleep-inn.se
08-05-28 180 anmälda till Karlskronapokalen
Över 180 ekipage har anmält sig till start i Karlskronapokalen lördagen den 7 juni.
Telenor Arena är högkvarter och området hade kunnat bli en tillfällig motorstadion om arrangerande Karlskrona AK fått köra klassiska Rosenholmssträckan.

Förra helgen kördes SSR (South Swedish Rally) som var premiär för årets Rally-SM. Dit var över 200 förare anmälda och tävlingen lockade en mycket stor publik. Totalvinnare blev Mats Jonsson som därmed leder klassen trimmat 4WD.
Mats vann Karlskronapokalen år 2006, och är nu favorit i jakten på sitt 14:e SM-guld. Konkurrenterna med Jonas Wigren i spetsen kommer allt närmare, så minsta misstag kan dock förändra resultatlistan totalt.


Telenor Arena är högkvarter för Karlskronapokalen och området hade kunnat bli en tillfällig motorstadion om arrangören fått använda den klassiska Rosenholmssträckan. Dessvärre tvingades Karlskrona AK med tävlingsledare Magnus Månsson i spetsen ge upp de planerna efter mycket hårt arbete och ett definitivt nej från markägaren.
Kvar är dock start- och målplats med ramp och speaker, live-r! esultat på TV-skärmar och en gemensam yta dit samtliga bilar kommer in för service flera gånger under dagen.

Se även www.karlskronapokalen.se

08-05-28 Kort premiär i rally SM
När vi på fredagseftermiddagen stod på startrampen i centrala Ljungby var alla i teamet spända inför årets premiär. Med lite för lite test i bilen på grus så kände vi oss lite osäkra vart vi stod i förhållande till dom andra i vår klass. I bilen ut till den första specialsträckan var det ganska tyst i bilen, vilket det brukar vara då både Tommy och Fredrik försöker fokusera på att göra absolut max ifrån sig. Vilket är nödvändigt om man skall kunna vara med i den absoluta toppen i rally SM.

När väl kopplingen var släppt på första specialsträckan så satt man iväg i maxfart och attacken infann sig omgående.
-Dom första svängarna så känner man ju av fäste och bromsar och jag kände fullt förtroende direkt och
attackerade för fullt. Jag tycker att jag fick ett bra flyt ganska omgående, men åkte ändå med marginal, säger Tommy.
-Men redan efter ca 5-6 km var det roliga över för denna gång och växellådan låste sig helt och vi får vara glad över att det skedde där det gjorde. Den troliga orsaken är att två växlar har gått i samtidigt., säger Tommy.

Tommy blev stående tvärs över vägen och fick efter lite ropande ner folk i publiken för att lyfta bilen av vägen, innan Robin Sandberg som startar 1 minut efter kom stormande.
- Ja vi är glad att vi hann få bilen åt sida innan Robin kom så han inte tappade allt för mycket på att vi låg i vägen, säger Tommy

Robin stormade vidare och tog en välförtjänt seger i Tommy s klass och slog nästa ekipage med över 1,5 minut till godo. Som lite plåster på såren var att man blev klockad sekundlika med Robin, strax innan man bröt.
-Det känns skönt att veta att vi har farten trots att vi inte hunnit testat en enda meter i full fart på grus innan vi åkte ner till Ljungby. Sedan vet jag att man inte skall dra några växlar på så kort bit men vi var i alla fall med längst fram, ler Tommy.

Nu pågår renovering av växellåda för fullt och man kommer att stå på startlinjen ner i Karlskrona om två
veckor, fylld av revanschlust. Nere i Karlskrona kommer det att vara en helt annan karaktär av vägar. Det är en extremt krokig och smal vägkaraktär med kanterna fyllda av stenar och träd. Det kommer inte att vara någon nackdel för Tommy då han gillar när det är smalt och krokigt.

08-05-26 Calles SM-premiär slutade i lågor
Första SM-tävlingen för Calle Trainor i den tuffa klassen Otrimmat 2WD och nu skulle man äntligen ta tempen på konkurrenterna. "Vi hade inga större förväntningar inför premiären, vi visste att tempot är högt i den här klassen och vi är fortfarande oerfarna med bilen så vi hade hoppats på, om vi höll oss på vägen och andra inte, att kanske hamna runt en femteplats" säger Calle.
- "Vi tog det alldeles för lugnt på första sträckan och var närmare 30 sekunder bakom Patrik Johansson som vann sträckan. Inte så kul, även om man inte siktar på att vinna, så nu togs det i lite till på SS2 som gick bättre och här var vi tvåa, en sekund efter Patrik. Nu hade vi både varit långt efter och i topp, så det kändes som att vi visste vilket tempo som gällde för att vara snabbast. Resten av dagen flöt på i ett lagom tempo, fram till SS5 där vi kom lite snett in i ett vägbyte och fick dubbelpunktering. Bara att bryta och starta om på dag två. Lördagen gick utan större problem, i ett hyfsat tempo med några lägre placeringar och några bättre, däribland ett par sträcksegrar, vilket kändes som ett skönt bevis på att vi kan vara med och utmana med lite mer träning. På tävlingens absolut sista sträcka ville dock en halmbal fajtas med Clion, och den vann tyvärr. Till råga på allt började det brinna i motorrummet. Elden släcktes dock snabbt som ögat och vi kunde pusta ut och konstatera att det bara var några kablar och slangar som smälte. Att bryta på sista sträckan var en besvikelse, vi skulle "bara" ta oss igenom och in i mål. Vi tar med oss körträningen och tempot till Karlskrona och ser fram emot att försöka rubba alla Fiestor. Ett hårt jobb, men någon måste göra det..." ler Calle.
08-05-26 Ingen lyckad helg i söder för Nyman Rallyteam
Helgens tuffa incidenter gör att Team Nyman lämnar Småland denna gång helt utan några poäng.
Den tvådagars tävling som skulle bli höjdpunkten genom säsongsstart för SM-serien samt nyvisning av ekipaget blev tyvärr inte lika lyckad som förhoppningarna var.

Fredagen började strula redan 4 km in på första sträckan när grabbarna blev helt bromslösa och fick då stora problem att ta sig genom första svängen. Nyman och Holmstrand såg efter målgång på sträckan att en luftningsnippel på bromsoket fram hade slagits bort och försökte åtgärda problemet på transporten. Men ingenting gick att göra och grabbarna fick köra två sträckor innan serviceuppehållet. Totalt tappade de 3.20 min på ledaren. efter servicen kunde grabbarna åter köra i full fart och visade då att tempot var bra och körde top 3-4 tider de återstående 3 ss som var kvar av fredagen.

Dag 2 började i kanonstil efter att slå sig in på en andraplats endast 0,4 sek bakom snabbaste bil.

sträckan efter var tävlingens längsta sträcka på 20 km. Ett kanonflyt genom hela sträckan men ca 200 meter från mål slår de i en sten och slår bort höger framhjul. En sten som absolut inte gick att se under notskrivningen dagarna innan. ca 15-20 bilar slog i stenen men endast jocke och Bosse slog i så pass hårt så de slog bort hjulet.

De hade ett enormt tempo innan och där tog det roliga slut. En tuff helg som tyvärr slutar på fel sätt. Men det finns alltid i psyket att tempot var bra och grabbarna är med i top 3 när allt fungerar.

Det är bara att åka hem till Jämtland och serva ekipaget inför nästa deltävling i Karlskrona den 7 juni.
www.jockenyman.com
08-05-26 Ramona och Miriam tog SM-poäng i premiären
Rally SM-debuterande Ramona Karlsson, 27, och Miriam Walfridsson, 22, tävlandes för Subaru Swedish Dealer Team, körde i helgen första deltävlingen i Rally-SM, South Swedish Rally. Miriam och Ramona körde ifjol som föråkare i en standard Subaru, och gör i år tävlingsdebut i Gr.N i en helt ny Subaru Impreza WRX STI av -08 års modell.
-Vi har inte kört sedan Svenska Rallyt så det kändes väldigt rostigt i början av rallyt, berättar Ramona. Men allteftersom Rally-SM:s enda tjejekipage fick allt mer mil i ryggen under rallyt, ökade tempot och tiderna förbättrades i imponerande takt.

Ramona och Miriam knappade in tid sträcka för sträcka, och mot slutet av rallyt låg de bara någon sekund per kilometer efter sträcksnabbast. Under lördagen plockade de hela 30 placeringar totalt! I Gr.N hamnade Ramona och Miriam på 10:e plats och får därmed 3 SM-poäng.
-Vår målsättning inför rallyt var att hålla ett lagom tempo med säkerhetsmarginal för att få mer mil i ryggen. För varje sträcka kände jag mig mer hemma i bilen och tiderna förbättrades då automatiskt. Vi är totalt sett jättenöjda med rallyt, nu ser vi fram emot att köra fler tävlingar för att få mer rutin i bilen och försöka öka tempot ytterligare, säger Ramona förväntansfullt.

Nästa SM-tävling går i Karlskrona 7:e juni.
Läs mer på på www.ramonamotorsport.com.

08-05-26 Gullabo RC:s framgångar i South Swedish Rally
South Swedish Rally var den första deltävlingen i Rally SM och i den tävling ingick även Mitsubishi Evo Cup som Joachim Carlström kör, han & kartläsaren Jörgen Norman slutade på en 9:e plats totalt & 7:a i klassen och på en 3:e plats i cupen, det ligger dom även totalt i cupen!

Det var flera deltävlingar i SSR, bland annat Volvo Orginal Cups Sverigeserie som Morgan Eriksson kör och där kom han & kartläsaren Jimmy Christiansen på en 4:e plats i klassen.
Sen var det även DM för Smålands BF med Midsommardansen där Tore Eriksson & Anders Mattisson kom 2:a i Grupp E B-förare.

Martin Eriksson & Anders Karlsson slutade på en 3:a plats i Volvo Orginal Elit B-förare
Tomas Christiansen & Tony Gustafsson kom på 7:e plats i 2WD B-förare
08-05-26 Utförlig ävlingsrapport för Längdberg Motorsport från South Swedish Rally 2008
Vi har nu äntligen gjort SM-premiär för 2008. På torsdagen genomfördes rekning av några sträckor. Dessa var både snabba och krokiga. Vissa sträckor var det mycket rullgrus på, så vi anade redan då att det skulle bli besvärligt med fäste. På kvällen besiktade vi tävlingsbilen utan bekymmer. Sedan var det dags att köra en shakedown och se att allt fungerade till belåtenhet. Vi körde 3 vändor och tyckte att det stämde perfekt. Vi beslöt oss då för att det skulle räcka och att mekarna ska få gå igenom och efterdra alla bultar för att den ska bli raceklar till start kl.14.00 på fredagen.

Fredagsmorgon, klockan 7.30 var vi beredda att fortsätta rekningen av de sista sträckorna. Årets sträckor verkade vara lite krokigare och mer utslagsgivande än 2007. Klockan 12 var vi klara, nu var det bara ladda upp med mat och dryck. Snart var det dags att åka upp på rampen för start, vi hade bestämt att öppna ganska hårt, men ändå kunna öka andra varvet på de 3 sträckor vi ska åka 2 varv på under fredagen.
SS1 - 17km, som var väldigt krokig och med mycket sten i kanten, vi tyckte inte vi fick till det riktigt, men fick 7:e tid i klassen.
SS2 - 8km, var lite snabbare och inte så svår, fick bättre flyt här. 7:e tid.
SS3 - 10km. När vi ska starta så dör nästan bilen och vi ser att vi inte får något bränsletryck, vi hackar oss fram 1 km, sedan stannar bilen. Tyvärr får vi bryta för dagen, men efter 30min så går bilen igång igen och vi kan köra ut från sträckan och till servicen.
Mekarna bestämmer sig för att plocka ur tanken och tittaöver förpumparna som är placerade längst ner i säkerhetstanken, det visar sig att det är dessa som är problemet. Bilen sätts ihop och Jocke provkör bilen kl 22 och den funkar perfekt. Vi bestämmer oss för att utnyttja ”superrally reglerna” som betyder att vi får 20 min tillägg, men kan starta igen på lördagen och se så bilen fungerar inför nästa SM.
SS7 - 9km. Hal och krokig sträcka men vi sätter en 5:e tid.
SS8 - 20km. Detta är en snabb sträcka, som innehåller allt, men det är mycket svårt med fästet, vi åker av lätt 2 ggr och tappar lite tid. 8:e tid.
SS9 - 8km Testar en annan sorts gummiblandning på däcken, sträckan är en mycket snabb sträcka men med rullgrus, vi får ingen bra känsla i bilen, men det blir en 6:e tid.
SS10 - 9km. En sträcka som är smalare och med lite ställen som är lätt att göra misstag på, vi får en 5:e tid.
SS11 - 17km Mycket snabb början, sedan riktig finlandsväg, som förlåter misstag och sedan in på lite krokigare slut. 5:e tid.
SS12 samma som SS7, byter till andra däck och har bättre känsla med bilen. Nu är sträckan utan rullgrus, får till den lite bättre nu. 5:e tid.
SS13 samma som SS9, kör med mer attack nu för att känslan i bilen är bättre. Får även här 5:e tid.
SS14 10 km, samma som början som på SS11, vi bestämmer oss för att ta i utan att riskera något, vi gör vår bästa sträcka för dagen! 9:e tid totalt och vår 6:e femte tid för dagen

Nu ser vi att vi kan hänga med lite bättre när vi åkt hela dagen. När vi kommer in till målet, så visar det sig, att trots våra 20min tillägg, så blir vi 9:a i klassen och får 4 SM-poäng, det lönade sig att kämpa hela dagen!

Jag har haft en förkylning i kroppen hela veckan, så jag har ätit piller och C-vitamin för klara att läsa noter, när vi kom i mål på sista sträckan så bröt den ut så efter målgång vart jag sängliggandes. Nu ser vi fram mot nästa SM tävling som går 7 Juni i Karlskrona. Vill passa på att Tacka alla som hjälpt oss genomföra SSR 2008
På vår hemsida www.langbergmotorsport.se kan du följa med vad som händer i teamet även mellan tävlingarna.
08-05-25 Blandade känslor för snabb Calle Ward i SM-premiären
När de svenska mästerskapen i rally säsongen 2008 inleddes med South Swedish Rally utanför Ljungby i helgen slutade Calle Ward, Torsby, på 18:e plats i klassen för trimmade tvåhjulsdriva bilar efter en rad problem. Redan på den första specialsträckan under fredagen råkade Ward ut för en punktering med sin Renault Clio R3, och senare under dagen tvingades den unge talangen också att bryta. Calle fanns dock åter på startlinjen under lördagen tack vare de så kallade Superrallyreglerna, och imponerade stort med snabba sträcktider och en klättring i resultatlistan.
-Med tanke på omständigheterna måste jag ändå vara nöjd med helgens insats, säger Calle Ward. Vi råkade ut för en oturlig punktering efter bara några kilometers körning i fredags, men trots att vi senare tvingades avbryta tävlingen tillfälligt är jag glad över att vi kunde fortsätta igen på lördagen. Bilen är som bekant helt ny, men fungerar redan mycket bra ur stabilitetssynpunkt och svarade bra på de inställningsförändringar som gjordes under rallyts gång. En klart godkänd säsongsstart, även om resultatet naturligtvis inte motsvarar det jag hoppas kunna prestera i framtiden.

Efter fredagens problematiska inledning beslutade sig Calle tidigt för att använda lördagen för ren testverksamhet. Team och förare fungerade mycket bra tillsammans, och arbetet förflöt väl.
– Ett smart drag från teamet att helt fokusera på utvärderingstester under lördagen, avslutar Calle Ward. Nästa deltävling går av stapeln om bara några veckor, så varje testmil är oerhört värdefull just nu. Jag ser fram emot resten av säsongen med mycket stor tillförsikt.
08-05-24 Tungt inledning på SM-premiären i Småland för Längdberg Motorsport
South Swedish Rally 2008 blev inte vad Längberg Motorsport hoppats på, redan på den tredje sträckan uppenbarades samma fel på bilen som senaste tävlingen. Bilen fick inte tillräckligt med bränsle så motorn gick orent och efter några kilometer stannade den helt, det var bara att bryta och försöka laga felet inför lördagen.

Teamet gjorde en strong insats och lyckades lokalisera felet senare på kvällen. Bilen besiktades igen på lördagen och enligt super rally reglerna fick man starta om med 20 minuters tidstillägg.

Lördagens sträckor har gått riktigt bra både körmässigt och bilen har fungerat utmärkt.
Det blev till slut en nionde plats i klassen och då det gick bättre och bättre under dagen känns det lovande inför nästa SM-deltävling, i Karlskrona om två veckor.
08-05-24 Mats vann solskensrallyt inför storpublik i Småland
Mats Jonsson vann South Swedish Rally för åttonde gången och blev också NEZ mästare.
South Swedish Rally, som utgjorde årets SM premiär, kördes på snabba fina vägar runt Ljungby i strålande solsken och omgärdade av mycket publik.

Efter fredagens sträckor ledde Robin Sandberg totalt och samtidigt den otrimmade fyrhjulsdrivna klassen med sin Mitsubishi Lancer Evo IX men den ledningen försvann redan på SS7 då Mats Jonsson tog över kommandot.
- Det har flutit på bra för oss. Tyvärr hamnade jag i dammet bakom Flodin på SS 3 där han slog i ett träd så jag var tvungen att slå av på tempot. Efter det så har det rullat på bra men vi har fått ta i för motståndet har varit tufft. När de andra i toppen fick problem så kunde jag ta det lite lugnare, sa en nöjd Mats Jonsson efter sin åttonde seger South Swedish Rally och ett första steg mot ett fjortonde SM Guld.
Segern för Mats Jonsson innebär också att han kan lägga titeln Mästare i North European Zone för 4WD där tar hand om silverplaketten och Robin Sandberg om bronset.
I klassen för 2WD i North European Zone går guldet till norrmannen Petter Rolfsen i en Ford Fiesta medan silvret hamnade i Danmark hos Johannes Fraas som kör Volvo 240. Bronsplaketten blev finsk genom Honda Civic föraren Jari Jaakola.

I kraft av sin totala ledning efter fredagen så fick Robin Sandberg köra som första bil under lördagen och det var tufft med en hel del lös grus på vägarna vilket gjorde att Mats Jonsson kunde överta ledningen.
- Under fredagen fungerade allt perfekt. Bilen går nu jädrigt bra och bromsarna är helt fantastiska så det går att köra hur fort som hellst. Jag trycker gaspedalen i botten så hårt att golvet buktar. Det har varit tufft i dag när jag fått köra först och spåra, berättar Robin som segrade klart i sin klass och samtidigt tog en tredje plats totalt då han fick se sig passerar av Jonas Wigren som lotsade sin Ford Escort WRC till en sluttid som var 0,8 sekunder bättre.
- Det har varit så otroligt roligt. Fint väder fina väga och en härlig stämning. Jag vågar lite till för varje sträcka. Tyvärr har jag fått några motorstopp och tappat tid men det beror bara på mig själv så jag får träna starter lite mer, berättade Wigren.

Subaru Impreza WRC åkande Dick Wicksell hade bra kontakt med Mats Jonsson när han först råkade ut för bromsproblem och sedan tappade tre minuter på ett hjulbyte efter en punktering på SS11.
- Jag hade en del problem redan i går med bromsarna och det kom tillbaks på lördagens två inledande sträckor. Annars har det gått bra och jag har haft ett tempo som varit lika med de snabbaste på sträckorna, sa Wicksell
Patrik Flodin kom till start i en Toyota Corolla WRC för att försvara sin totalseger från förra året och han inledde också imponerande men på SS3 slog han i bakvagnen kraftigt och skadade hjulupphängningen men lyckades ta sig till service efter sträckan. Dock kostade missödet honom näst intill en minut. Flodin inledde lördagen med att vara snabbast på de två första sträckorna och klättrar i sammandraget med jakten på täten tog slut efter SS8 när hydrauliken i bilen slutade att fungera.

Tvåa i klassen för otrimmade 4WD blev Jimmy Joge efter stark körning under avslutningsdagen
- Jag är nöjd. Åt Robin finns inget att göra denna helg men jag har tempot så han får se upp framöver, sa Joge som hade 20,8 sekunder till godo till tredje placerade Oscar Svedlund i en Subaru Impreza.
- Vi har tagit ett stort steg denna helgen och bättre blir det i Karlskrona om två veckor, sa Svedlund.
Skillingaryds Andreas Magnusson såg länge ut att sluta tvåa bakom Robin Sandberg men när han trampade bromspedalen i botten på SS11 så förlorade han tätkänningen och slutade femma i klassen.

Klassen för trimmade 2WD blev en thriller mellan tre bilar. Kristian Johansson från Kinds MK hade ledningen inför lördagen men rullade på SS8 med sin VW Golf och tappade 30 sekunder.

Bakom Kristian jagade Stefan Jonsson med sin SEAT Ibiza och Leif Peterson i en Toyota Corolla. Stefan tog hand om ledningen men fick sedan ge sig på sista sträckan för Peterson vars totaltid blev minimala 0,1 sekund bättre. Kristian åkte också fort och fick nästan kontakt med ledarduon men det fattades fem sekunder till slut.
- Jag körde lite för säkert på sista sträckan och det straffade sig, sa Jonsson.
- Jag tog i för allt vad jag kunde och det räckte, jublade Peterson.
- Jag var snabbare än både Leif och Stefan så de har inte en chans i fortsättningen, kommenterade Kristian.

Växjöföraren Patrik Johansson trivdes på hemmavägarna med sin Ford Fiesta i den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen som han leder klart med 36,6 sekunder före Anders Gullstrand efter fredagen men på SS7, som inledde lördagen, så tog det slut.
- Allt har fungerat perfekt och jag hade mer att ge om det skulle behövas men på SS7 så rasslade det till och växellådan gick i molekyler, berättade en bedrövad Patrik Johansson.

Segern gick i stället till Anders Gullstrand som kunde ta det lugnt med sin Ford Fiesta och vinna med nästan en och en halv minuts marginal före Fredrik Menck i en Renault Clio medan Robert Eriksson från Eskilstuna tog sin första pallplats i SM genom att bli trea.

Rallyt var tufft och listan på brutna blev lång. Bland förare som tillhör förhandsfavoriter så har råkade Jari Saarinen ut för en bilbrand på SS 6 i sin WRC Ford.

Tommy Vestlund tvingas bryta med växellådsproblem på SS1 och Jonas Ericsson blev stående på sträckan med trasig framvagn efter en avåkning i klassen för otrimmat 4WD.

Pelle Sääv tog sig i mål på SS1 med en trilskandes motor som havererade strax efter, Patrik Zachrisson åkte av på sträckan med sin Volvo 940 och Calle Ward tvingades ge upp efter två sträckor med tekniska problem med sin ny Renault Clio R3 i klassen för trimmade 2WD. Ward kom dock tillbaks under lördagen.

I klassen för otrimmade tvåhjulsdrivna bilar körde Andreas Sjölander bort sitt ena bakhjul på sin Ford Fiesta på SS1 och Viktor Henrikssons Ford Fiesta gav upp efter SS1. bryter med mekaniskt fel efter sträckan men båda dessa kom till start på lördagen.
08-05-24 Gullstrand - den stora vinnaren i South Swedish Rally gjorde hattrick!
Anders Gullstrand och hans co-driver Stina Cebers genomför ett av sina livs bästa rallytävlingar under helgens South Swedish Rally. De är inte bara totaltsnabbast av de 2-hjulsdrivna otrimmade bilarna, i SM-premiären. De kör dessutom hem, inte mindre än tre segrar under rallyt! De vinner den inledande SM-deltävlingen för 2-hjulsdrivna otrimmade bilar, den inledande Junior-SM-deltävlingen och den fjärde deltävlingen i Ford Flexifuel Cup.

Och som om inte det skulle vara nog, kliver de upp i totalledning av Ford Flexifuel Cup!

Mer vinnare än så kan man inte bli!

Anders själv är omåttligt nöjd:
- "När Patrik Johansson bröt på första sträckan idag, förstod vi att vi skulle kunna ta hem det här!" säger han. Sedan följde sju sträckor. De ökade på sin ledning och hade som mål att gå ut lugnt efter sista servicen. Då tre sträckor återstod:
- "Jag var så j-vla nervös inför de tre sista sträckorna. Men SS12 var så otroligt trixig, så jag vågade inte köra på säkerhet. Istället laddade vi för fullt, men tog det aningen lugnare på de två sista".

När de sedan gick i mål, gjorde de det med en segermarginal på nästan en och en halv minut (1:27,9 minuter).
- "Helt klart av mina största segrar" strålar Anders. "Vi tog ju hattrick och det känns stort!"

Resultat för SM-deltävlingarna hittar du här: http://www.resultatdata.com/rally/resultat/tavling.jsp;jsessionid=0A539A51864DCE9F31F770601156760B?tavling=251
Resultat för Ford Flexifuel Cup hittar du här: www.topdriver.se
Mer info hittar du på: www.andersgullstrand.se där vi följt rallyt, sträcka för sträcka.

Bilder för fritt förfogande skickas ut under söndagen.

South Swedish Rally, 2-wd otrimmat
1. Anders Gullstrand 1:34:32,5
2. Fredrik Menck 1:36:00,4 +1:27,9
3. Robert Eriksson 1:36:47,3 +2:14,8
4. Petter Rolfsen 1:38:04,0 +3:31,5
5. Mattias Jirvelius 1:38:57,6 +4:25,1
6. Jonas Olsson 1:39:11,0 +4:38,5
7. Lars Näsholm 1:40:04,3 +5:31,8

SM deltävling 1
1. Anders Gullstrand 1:34:32,5
2. Fredrik Menck 1:36:00,4 +1:27,9
3. Robert Eriksson 1:36:47,3 +2:14,8
4. Mattias Jirvelius 1:38:57,6 +4:25,1
5. Jonas Olsson 1:39:11,0 +4:38,5
6. Lars Näsholm 1:40:04,3 +5:31,8

JSM
1. Anders Gullstrand 1:34:32,5
2. Fredrik Menck 1:36:00,4 +1:27,9
3. Christoffer Jacobsson 1:37:34,1 +3:01,6
4. Eric Johanson 1:43:37,1 +9:04,6
5.. Cindy Brüggemann 1:45:48,7 +11:16,2

Ford Flexifuel Cup deltävling 4
1. Anders Gullstrand 53:09,2
2. Andreas Sjölander 53:39.0
3. Tobbe Westerlund 54:24,7
4. Petter Rolfsen 54:48,8
5. Mattias Jirvelius 55:04,1
08-05-24 Gullstrand/Cebers rutin gav resultat!
Deltävling fyra (4) i Topdriver 2008 var andra etappen i South Swedish Rally. Dagen innan kördes tredje deltävlingen i cupen och några av teamen som bröt fredagens tävling hade en tuff och lång natt för att reparera bilen så att den klarade sig igenom besiktningen på lördagmorgon. Till start kom ändå trots nitton bilar trots att fredagens etapp var tuff.

Fredagens överlägsna segerpar Johannson i kvadrat startade med stor förhoppning men dom fick tyvärr känna av baksidan av rallymyntet. Inne på dagens första sträcka så hände det som inte fick hända, tekniskt problem med växellådan och dagen var förstörd! Mycket tråkigt men dom visade verkligen sin talang så länge dom fick vara med.

Snabbaste team på dagens första sträcka var nu Gullstrand/ Cebers före Nyman/Holmstrand. Denna chocköppning satte bevisligen press på dom andra teamen och kanske bidrog detta till att andra sträckan blev mångas ”Waterloo”. I slutet av sträckan hade en sten växt fram i en hjulspår och denna sten förstörde dagen för bl.a team Nyman, Adielsson, Økseter. Jo Inge Bakken blev också kvar på sträckan efter en avvåkning. Victor Henriksson klarade sig från denna sten och fortsatte i samma tempo på nästa sträcka och var där klassnabbast före Gullstrand och Sjölander.

Glädjen varade inte så länge för på fjärde sträckan var det slutåkt (rullning) för den unge Nynäshamns föraren. Tyvärr slutade också rallyt för David Bellborg som överraskade många med sin snygga körning. David kommer vi att få höra mer, var så säker.

Vid lunchuppehållet träffade jag Anders Gullstrand och Stina Cebers och dom ville inte ta ut någon seger i förskott.
- Det ser bra ut men det gäller att åka klokt, Vi kan inte köra för försiktigt eftersom vi också kämpar även för seger i JSM och stora SM och där är försprånget inte så stort, berättade Stina. Det gäller att åka snålt men fort!

Gullstrand visade att han lärt sig att hantera pressen av att ligga i ledning och förvaltade detta med seger i fjärde deltävlingen i Topdriver samt att vinna en delseger i JSM och SM. Grattis! Andreas Sjölander kunde också få valuta för kämpainsatsen. Trots fredagens bekymmer så visade det sig att man aldrig skall ge upp. Tjugo värdefulla cuppoäng blev nettot av körningen. Trea och förmodligen gladaste föraren över rampen var kämpen Tobbe Westerlund.

Resultat South Swedish Rally 2008-05-24
1. Anders Gullstrand/ Stina Cebers 53:09.2
2. Andreas Sjölander/Håkan Johansson 53:39.0
3. Tobbe Westerlund/Peter Westman 54:24.7
4. Petter Rolfsen/Knut H Henriksen 54:48.8
5. Mattias Jirvelius/Emil Arvidsson 55:04.1

Övriga resultat och cupställning kan läsa mer om på www.topdriver.se


08-05-24 Härlig Rallystämning i Ljungby
South Swedish Rally har ryktet av att vara en av Nordens bästa sommarrallyn och årets tävling kommer inte att försämra omdömet. Tävlingen som kretsade runt Ljungby i Småland inramades av strålande sol, mycket motorintresserade människor och välorganiserat rally.

South Swedish Rally som i folkmun kallas SSR ingick som deltävling tre (3) och fyra (4) i Topdrivers rallycup. Tävlingarna var uppdelad i två dagar, den 23:e och den 24:e maj. Dessförinnan hade alla tillbringat ett dygn med att rekognoscera alla specialsträckor och skrivit sina vägbeskrivningar, s.k. noter. En av dom förare som jag pratade med innan start var hoppfull.
- Vägarna är perfekta, hård fin snabb väg, det passar mej perfekt, berättade Anders Gullstrand. Det ligger mycket rullgrus på vägen men det borde vara borta när vi kommer.Det var totalt tjugo Fiesta bilar på plats varav fem bilar från Norge.

Första dagen var helt och hållet Patrik Johanssons show, han var tillsammans med nya kartläsaren Jesper Johansson outstanding. Dom vann dagens alla sex sträckor och var hela trettiotre (33) sekunder före tvåan Peder Økseter med kartläsaren Øyvind Braaten. Trea var teamet Gullstrand/Cebers.

Andreas Sjölander, Jocke Nyman och Victor Henriksson som alltid brukar ligga i top hade alla problem och fick finna sig att bli utan poäng. Jo-Inge Bakken hade också en besvärlig start på rallyt eftersom motorn inte gick som den skulle.
- Jag har inge power i motorn! Det blev bättre på tredje sträckan men det blir så svårt att koncentrera sig på körningen när man inte kan lite på effekten.

Patrik vann tredje deltävlingen med stor övertygelse. Körningen strålade både bestämdhet och självförtroende och det var en fröjd att se smålandsgänget hantera den lilla Fiestan ute på smålandsvägarna..

Resultat South Swedish Rally 2008-05-23
1. Patrik Johansson/Jesper Johansson 40:46,8
2. Peder Økseter/Øyvind Braaten 41:22.0
3. Anders Gullstrand/ Stina Cebers 41:23.3
4. Jo Inge Bakken/Tore Hellerud 41.46.2
5. Mats Adielsson/Peter Kurtén 42:37.2

Övriga resultat och cupställning kan läsa mer om på www.topdriver.se
08-05-23 Rekordstort intresse för SM - Svenska Rallyt presenterar kalendern för 2009
Svenska Rallyts inträde i rally-SM har satt fart på intresset. Inte mindre än 15 klubbar vill vara med och arrangera en deltävling! Fem av dem får den möjligheten redan nästa år. Ytterligare en kommer att ha en nära koppling till mästerskapet.

Rally-SM 2009 börjar ta form. Som ett första led i arbetet presenterar nu Svenska Rallyt tävlingskalendern. SM kommer att omfatta fem deltävlingar. Två utav dem kommer att avgöras på snö och is, de andra tre på grus.
– Att utse arrangörer har varit ett angenämt jobb. Till skillnad från tidigare år har inte bristen på intresserade klubbar varit något problem. För oss har det känts som om vi har haft hur många som helst att välja bland, säger Svenska Rallyts VD Bertil Klarin. Rally-SM 2009 kommer att ha följande arrangörer: Svenska Rallyt AB, Vännäs MK, South Swedish Rally, Hässleholms MK och Kolsva MS. Utöver dessa kommer ett mästermöte och landskamp att arrangeras i Norrköping i oktober månad. Där är det meningen att de bästa svenskarna ska ställas mot de bästa norrmännen.
– Svenska Rallyt har redan ett gott samarbete med Norge. Det här är ett led i att ytterligare förstärka banden mellan rallysporten i de två länderna, säger Klarin. Svenska Bilsportförbundet har skrivit ett avtal med Svenska Rallyt AB. Företaget, som är mest känt som arrangör av VM-deltävlingen Uddeholm Swedish Rally, ska under säsongerna 2009-2011 driva rally-SM.
– Men de arrangerande klubbarna kommer även fortsättningsvis att sköta merparten av den sportsliga delen vid varje tävling. Vi ska tillföra en röd tråd och fungera som ett sammanhängande kitt mellan de olika aktörerna, säger Klarin som är mycket belåten över att så många vill vara med och bygga nya SM. – Det stora intresset är mycket positivt i flera avseenden. Det är ett bevis på en framtidstro i svensk rallysport, men är också ett uttryck för att det knyts stora förhoppningar till Svenska Rallyt och vad vi som organisation kan göra för mästerskapet.

Rally-SM 2009:
• 30-31 januari: Svenska Rallyt AB.
• 27-28 februari: Vännäs MK.
• 23-24 maj: South Swedish Rally.
• 14-15 augusti: Hässleholms MK.
• 18-19 september: Kolsva MS.

Mästarmöte:
• 3-4 oktober: Norrköpings MK.

www.swedishrally.com
08-05-22 Rallyfebern stiger i Ljungby
Vårsolen flödar över Småländska Ljungby där näst intill 250 rallybilar står snyggt uppradade på serviceområdet vid den södra infarten i väntan på fredagens start av South Swedish Rally som inleder årets SM serie.

Under torsdagen har förare och co-drivers kört igenom sträckorna för att finjustera sina notor. Kommentarerna är överlag positiva.
- Vägarna är mycket bra. Det kommer att gå riktigt fort på det hårda grusunderlaget. Kanske det kan bli en del problem med dammet som virvlar upp och förstör sikten men det år vi ta, berättade Mats Jonsson som siktar in sig på seger i den trimmade fyrhjulsdrivna klassen och totalt.
- Detta är vägar jag gillar. Förra året vann jag South Swedish Rally totalt med en Mitsubishi Lancer när WRC bilarna åkte i en egen tävling. I år åker alla i samma tävling och jag tänker upprepa bravaden från förra året fast nu i en Toyota Corolla WRC bil, säger Patrik Flodin.

I klassen för fyrhjulsdrivna otrimmade bilar pekar allt på att det kommer att bli en tuff duell mellan den regerande svenske mästaren Oscar Svedlund i en Subaru Impreza och smålänningen Robin Sandberg som kör en Mitsubishi Lancer Evo IX.
- Det är klart att jag vill ha ett nytt SM guld, säger Svedlund.
- Alla de andra i klassen får inrikta sig på placeringar bakom mig för jag tänker vinna i år och det kommer att bli seger redan denna helg i South Swedish Rally, deklarerar Robin Sandberg med skärpa.

08-05-22 Rallyradio under South Swedish Rally
Det blir rallyradio från SM-premiären i South Swedish Rally. Sändingen startar fredagen den 23/5 kl 12:00 och pågår till och med målgång på lördag.
För dig som vill lyssna på vanlig radio är det 95,8 mHz som gäller
http://www.radioljungby.se/

08-05-21 Nu närmar sig premiären i årets rally-SM med stormsteg
Efter att de två första deltävlingarna blivit inställda är det dags för South Swedish Rally. Hela 250 bilar är anmälda till tävlingen som innehåller lite olika supportklasser, förutom SM kommer det att tävlas i Klassiska rallycupen, Smålands-DM och Volvo original cup. Start och mål för tävlingen är i Ljungby. Förra året var första gången som Ljungby stod som huvudarrangör och gjorde det på ett mycket bra sätt. Man uppskattade att över 25.000 personer var ute på sträckorna och följde rallyt.

Längberg Motorsport har under våren förberett sig på bästa sätt inför premiären.
-Vi har kört lite små tävlingar för att prova ut lite nya däck. Bilen har plockats ner och slitdelar har bytts i förebyggande syfte. JRM har mappat motorn så vi har fått några hästkrafter till, hälsar Jocke innan avfärd mot Ljungby.
-Jag har även spelat lite fotboll och sprungit i spåret för att själv vara på topp, lägger han till på slutet.

Teamet åker mot Ljungby på onsdagkväll för att under torsdag och fredag köra rekognoseringen av sträckorna. Det finns även möjlighet att på torsdag köra en sk shake down sträcka.
-Reccen är värdefull för oss, vi får då i sakta fart åka sträckorna två gånger för att kontrollera och justera arrangörsnoterna. Shake down sträckan är en sista kontroll på att bilen fungera som den ska. Jag har varit i Skåne på jobb under veckan så jag ansluter till de övriga i Ljungby på onsdagkväll, säger en stressad Lasse mellan kundbesöken.

Under rallyt kan du denna gång se nyhetsinslag och intervjuer med Jocke och Lasse. Första inslaget kommer på torsdagkväll efter shake downen.

Hemsidan kommer också att uppdateras med tider, placeringar och lite bilder under rallyt.

Några viktiga tider:
Fredag 23 maj
Kl 14.00 Rallyt startar
Kl 21.00 Mål Första etappen

Lördag 24 maj
Kl 07.00 Start etapp 2
Kl 17.00 Målgång på torget i Ljungby.

På vår hemsida www.langbergmotorsport.se finns alla fakta om bilen och övriga medlemmar i teamet.
08-05-21 SM-premiär i Syd Svenska Rallyt
Nu sitter vi kvällen före avresa mot Småland och Ljungby och spänningen ligger i luften. Är allt i ordning, alla grejor 100%?

Ja det är alltid samma tankar som cirkulerar i huvudet. Veckan innan har varit rejält strulig då vi efter vinterns växellådsh växellådshaveri har renoverat upp lådan med nya delar. När Tommy och Jonas monterat tillbaks växellådan så åkte man som vanligt ut för att kontrollera att allt fungerar, men inte då!!

Växlarna gick i och allt kändes perfekt, men efter ca 3-4 sekunder på 5:ans växel så hoppade den ur av sig själv.
-Man blir helt kall när sånt här sker. Vi har haft isär växellådan säkert 15 gånger under tiden vi haft bilen och aldrig haft några problem, säger Tommy.

Man fick alltså gå igenom växelmekanismen hela vägen från växelspaken, in till dreven i lådan, men utan att hitta något större fel. Man provade att justera allt som ev. kunde orsaka att växeln hoppade ur, men utan framgång. Det ledde till att man fick börja från noll och plocka ur växellådan och riva ner den i molekyler och göra om allt igen.
-Vi justerade ett axialspel på utgående axeln i lådan vilket visade sig vara boven i dramat. Den glappade helt enkelt för mycket och tryckte ur växeln efter att man kört ca 3-4 sekunder på växeln under fullt gaspådrag, säger Tommyl

Så nu är bilen åter i topptrim inför helgens drabbning. I och med allt strul så har vårt test gått upp i rök, och som grädde på tårtan kom det väl ca 20cm snö som helt grusade våra testplaner.
- Nu känner jag ingen större oro ändå då alla korta testsvängar i gjort har känts 110 och bilen kan i ju sedan förut, småler Tommy.

Vi åker ner till Småland och South Swedish Rally med siktet inställt på pallplats. Det var en rolig och tight klass i fjol och startlistan visar att tartlistan det blir minst lika tufft i år. Teamet räknar dock Oskar Svedlund Svedlund, Jimmy Joge och Robin Sandberg som värsta motståndare, men även Hasse Gustavsson och mfl kommer säkert att blanda sig i segerfighten med.

Vi kommer att skriva på bloggen under helgen så där kan ni följa det allra senaste direkt från rallybilen.

08-05-21 Tre taggade team till Sydsvenska Rallyt
I helgen avgörs Sydsvenska Rallyt och med det är årets SM-säsong igång. På startlinjen i Ljungby står ett taggat gäng från Subaru Swedish Dealer Team med tre nya Impreza WRX STI. I de respektive bilarna sitter: regerande svenske mästaren Oscar Svedlund med Björn Nilsson i högerstolen, Hasse Gustafsson med kartläsare Nicklas Edvardsson samt SM-debuterande Ramona Karlsson och Miriam Walfridsson.

Årets SM-serie blir inte bara elddop för de nya Subaru-bilarna. Ramona och Miriam har hittills bara fått försmak när det gäller tävlande på den här nivån.
– I fjol körde vi SM som föråkare. Vi tog oss runt och var i alla fall inte långsammast.

Det var försmak som gav mersmak, säger Ramona.
– Med ny bil i ny klass är det naturligtvis extra pirrigt, men har ju redan varit först över mållinjen och det vill vi gärna uppleva igen, fyller Miriam i på klingande värmländska.

Hasse och Oscar har vässat sina maskiner ytterligare en bit sedan förra året och efter sina testrundor räknar båda med att kunna vara med i fajten om pokalerna.
– Nya Impreza har en enorm potential och vi är övertygade om att detta är en vinnarbil, säger Hasse efter tisdagens tester i ett snöslaskigt Dalarna.

Välkommen att hälsa på Subaru Swedish Dealer Team i deras servicetält. Subaruteamet finns på plats fram till en timme före start och efter målgång. Starten i Sydsvenska Rallyt sker från en ramp på Stora Torget i Ljungby fredag kl. 14.00.

08-05-20 Laddat inför SM-premiären – och överraskningar väntar…
Efter inställda vinterrallyn så kommer årets Rally SM att avgöras under fyra grusrallyn med start på fredag när förarna i South Swedish Rally rullar över startrampen i centrala Ljungby. Totalt är hela 254 bilar anmälda till tävlingen vilket är ett rekordstort startfält. Av dessa kommer 111 ekipage att göra upp om åtråvärda poäng i SM- klasserna samt i JSM.

I klassen för trimmade fyrhjulsdrivna bilar, som samlat 18 startande till Ljungby, får Forshagaföraren Mats Jonsson gälla som favorit i sin jakt på sitt 14.e SM Guld.
- Båda jag och min co-driver Johnny Johansson får en extra kick när det närmar sig South Swedish Rally. Det är en tävling av internationellt snitt med snabba och utslagsgivande sträckor. Naturligtvis åker vi till Ljungby för att vinna och gärna då både SM klassen och sedan ta en totalseger som grädde på moset, säger Mats Jonsson.

Mats Jonsson väg till ett nytt SM Guld blir sannolikt inte lika enkel i år för det finns ett antal förare som gärna petar ner Jonsson från tronen. Patrik Flodin är en av dessa och Patrik kommer i år till start i en Toyota Corolla WRC för att utmana. Dick Wicksell hade en del tekniska motgångar förra säsongen men har nu en ny motor i sin Subaru Impreza WRC och har dessutom visat på stabil körning i årets upptakt.
- Han skall få ta i om han skall vinna, säger Wicksell med sikte på Mats Jonsson.

Från SM Guld i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen till en Ford Focus WRC och värstingklassen är Norrköpingsföraren Jonas Wigrens väg för att utmana Jonsson.
- Vi börjar komma in i bilen och genrepade förra helgen med seger i Norrköping. Jag kanske inte riktigt ännu har fått upp farten som behövs på de snabba vägarna i Småland men vi skall i vart fall ge allt utan att chansa för mycket för jag tror att det blir viktigt att ta poäng i alla fyra deltävlingarna i SM för att ro hem guldet. Tyvärr gör ju Jonsson sällan misstag men vi är ju några stycken i år som kan stressa honom, anser Jonas Wigren.

I den otrimmade klassen för fyrhjulsdrivna bilar kommer 20 bilar att starta i SSR och finns flera förare med potential att vinna. Den regerande mästaren Oscar Svedlund har till i år skaffat den senaste versionen av Subaru Impreza men har också haft en del tekniska problem med motorn under vintern. Fungerar bara motorn som den skall så blir Svedlund svårslagen.

Jimmy Joge har gett sig in i klassen med en Mitsubishi Lancer Evo IX och också presterat förnämliga resultat under vinterhalvåret. Han tog en solklar seger i Lima i vintras och i Kong Christian Race i Kristianstad för några veckor sedan var han på väg att upprepa den bravaden men en försmädlig punktering satte stopp för den segern. Smålänningen Robin Sandberg kör också Mitsubishi Lancer Evo IX och har siktet inställt på seger i klassen.
- Förra säsongen var ett läroår för mig och Pecka Svensson i högerstolen. Vi ökade tempot under varje tävling och nu skall vi slå på lite till så de andra får allt gasa rejält om de skall slå oss, säger Robin på sin bredaste småländska.

Nya i klassen är också Kolsvaföraren Jonas Ericsson som förra året segrade i den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen och smålänningen Andreas Magnusson som båda kör Mitsubishi Lancer Evo IX.
- Det går fortare och fortare och jag börjar känna mig väl till mods i bilen men vi kanske inte är riktigt framme för att utmana om seger men en pallplats bör vara realistiskt, kommenterar Ericsson.
- Det har gått över förväntan med den nya bilen och det har också gett självkänsla i körningen så nu får vi en riktig värdemätare i helgen, säger Magnusson. Outsider i klassen är stabile Hans-Erik Weng från Säffle som sällan gör en dålig tävling i sin Mitsubishi.

Den trimmade klassen för tvåhjulsdrivna bilar är störst i SM fältet med 41 startande. Klassen är ett riktigt getingbo där det är omöjligt att hitta någon klar favorit till segern. Per-Arne Sääv finns naturligtvis med i skaran av potentiella segrare med sin VW Golf.
- De får ta i om de skall åka från mig. Men det är ett svårt rally med många fällor så mycket kan hända, säger Sääv Göteborgaren Leif Petersson är alltid snabb i sin Toyota Corolla, Vännäsexpressen Stefan Jonsson är vinterexpert men också ruskigt snabb på grusvägar i sin SEAT Ibiza, Mats Andersson från Eslöv är rutinerad nog att slå sig in i toppen med sin Opel Astra liksom Tobias Söderqvist i en vass Toyota Corolla. Frågan är bara om någon av dessa kan straffa den franske fabriksföraren Jean-Joseph Simon som är i Ljungby för att såväl tävla som för att visa upp Citroëns senaste rallykanon i forma av Citroën C2 R2 Max men han har inget med ett SM Guld att göra då han bara kör denna tävling i SM serien.

I den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen finns det åtminstone fem vinnarkandidater och alla fem tävlar också om JSM guldet. Alla fem åker dessutom Ford Fiesta. Jämtlänningen Joakim Nyman, Stockholmaren Viktor Henriksson, Andreas Sjölander som tävlar för SMK Gävle, Anders Gullstrand från Värmland och Växjöföraren Patrik Johansson.
- Det blir en tuff SM serie. Alla vi fem är oerhört jämna och det kommer att bli misstag som fäller avgörandet. För min del så tänker jag hålla mig på vägen, säger Viktor Henriksson.

Men det är inte bara Ford Fiestor som finns i klassen. Calle Ward har precis fått hem en alldeles ny Renault Clio R3 som han körde för fullt på en testväg i söndags och det gick imponerande fort.
- Bilen är alldeles ny men trots det så blev jag riktigt imponerad över hur snabb och stabil den var. Det är alltid svårt att förutsäga något men får vi till en bra set up så kan jag lova att det kommer att gå fort i smålandsskogarna, säger Calle Ward nöjt. En annan Renaultförare är unge Calle Trainor om tävlar för Katrineholms MK och gör sin första riktiga SM säsong. Calle har redan visat sin kapacitet och kan bli årets stora utropstecken i klassen.

Totalt sett så är årets Rally SM på god väg att bli en spännande och händelserik serie där inget är avgjort på förhand. Det kommer att vara många laddade förare och co-drivers som ger sig av från startrampen med början klockan 14.00 på fredag eftermiddag och de första indikationerna hur det skall sluta i tävlingen kommer på fredagskvällen när den första etappen är över vid 21 tiden efter sex specialsträckor. Därefter så blir det en ny uppladdning inför en lång oh krävande avslutning under lördagen med åtta specialsträckor där första bil ger sig ut redan klockan sju på morgonen för att förhoppningsvis nå målrampen inne i jungby centrum strax efter klockan 17 på lördagseftermiddagen.
08-05-20 Franskt fabriksteam kör ny Citroën i rallyt
Den heter Citroën C2-R2 Max och debuterar i helgen i Sverige.
Bilen är en ny konstruktion från Citroën Sport, som är anpassad till den nya internationella bilklassen, R2C, som nu införts.
På fredag eftermiddag startar Citroën C2-R2 för första gången i norra Europa. Det är VM-föraren Simon Jean Joseph och hans co-driver, Jack Boyère, som skall ta sig an de sydsmåländska grusvägarna. Paret Jean Joseph/Boyère kommer direkt från Korsika och Italienska VM-rallyt till Ljungby och South Swedish Rally.

Simon Jean Joseph och Jack Boyère ingår i Citroëns fabriksteam, och även om de inte är så välkända bland en bredare rallypublik här i Norden, så är paret mycket framgångsrikt internationellt. Senast tog de hem EM-titeln 2007 i en Citroën C2.

Franska Citroën Sport gör en rejäl satsning i samband med South Swedish Rally i Ljungby. Förutom tävlingen, där ekipaget för övrigt har fått startnummer 33, har fabriksteamet med sig ytterligare två C2-R2 Max-bilar med sig till Ljungby.
En av bilarna skall ställas ut i anslutning till start- och mål, och den tredje bilen är inställd för asfaltskörning.
Simon Jean Joseph och Jack Boyère med teamet kommer nämligen att demonstrationsköra bilarna på en avlyst sträcka i Millebygd, Pjätteryd, (ca fyra mil sydost Ljungby i Älmhults kommun) under söndagen.
–Vi har bjudit in förare, team och journalister för provåkningar och demonstrationer av den nya rallybilen från Citroën, säger Lena Rönnelius Ericson på informationsavdelningen vid Citroën Sverige AB.
08-05-20 Evolution Challenge ingår för första gången i Rally-SM
Andreas Magnusson satsar på fortsatt ledning i Mitsubishicupen
Jimmy Joge siktar på revansch för att återta tronen
För första gången ingår en deltävling i Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge i det stora mästerskapet, Rally-SM. Ljungby är orten som den enda officiella märkescupen för standardbilar i Grupp N-klassen, Mitsubishi Lancer gästar kommande helg. Det är dags för den klassiska grustävlingen South Swedish Rally.

Bortsett från Uddeholm Swedish Rally, som är en del av VM-serien för den tyngsta klassen WRC, är South Swedish Rally landets största tävling. I år väntas närmare 260 bilar totalt till Ljungby, fördelade över inte mindre än åtta olika mästerskap. Där alltså Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge är den enda för internationellt klassade, fyrhjulsdrivna Lancer.

Toppseedad i Evolution Challenge är Jimmy Joge och hans co-driver Mikael Johansson, som vann den första deltävlingen. De ska försöka upprepa sin bedrift från vinters seger i Lima, för att inte gå miste om möjligheten att vinna cupen totalt. Senast i Kong Christians Race blev de inte bättre än femma efter att ha kört punktering. I rally är marginalerna små.

Näst högst rankad är Jonas Ericsson/John Stigh som också gjorde bra ifrån sig i Lima med en andraplats, men inte fick till det på grus i Kristianstad. Där slutade duon dagen med en fjärde plats. De följs av cupledande Andreas Magnusson/Henrik Hulterskog, som överraskade med ett vinnande tempo i andra deltävlingen. En välförtjänt seger.

Hans-Erik Weng/Anders Fredriksson är fjärdeseedade och det jämnaste ekipaget så här långt med två pallplatser. I andra deltävlingen hade de en intensiv kamp med Joachim Carlström/Jörgen Norman som nu startar direkt bakom i South Swedish Rally. En ny fight av samma kaliber är att vänta, eller kanske snarare bara en fortsättning på förra.

Som sjätte par i cupen startar Joachim Borg/Lill-Erik Gustavsson, som hoppas på bättre tur denna gång. I Kong Christian Race rullade de redan på första sträckan.

Bläcket har knappt hunnit torka på de nödvändiga handlingarna till bilen för Tobias Gustavsson/Fredrik Leierth. Det innebär att de först nu ansluter i cupen, och får starta som nummer sju av de tio registrerade teamen i Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge. Övriga tre ekipage står över South Swedish Rally för andra åtaganden.

Tävlingen i Ljungby innehåller 14 specialsträckor med en total längd på 163 utslagsgivande kilometrar. Det 33:e South Swedish Rally startar vid Hotel Terraza i centrala Ljungby klockan 14.00 på fredag, och följs av sex sträckor innan förarna går till nattvila.

Omstart klockan 07.00 på lördagsmorgonen, med ytterligare åtta sträckor att köra innan förarna når målet i Ljungby runt 17.00.

Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge Sweden - Tredje deltävlingen
Startande (i startnummerordning)
5 Jimmy Joge (Tjällmo)/Mikael Johansson (Vansbro)
10 Jonas Ericsson (Kolsva)/John Stigh (Skänninge)
11 Andreas Magnusson (Skeppshult)/Henrik Hulterskog (Stensjön)
19 Hans-Erik Weng (Säffle)/Anders Fredriksson (Årjäng)
21 Joachim Carlström (Rockneby)/Jörgen Norman (Torsås)
24 Joachim Borg(Järfälla)/Lill-Erik Gustafsson (Örebro)
TBC Tobias Gustavsson (Finspång) /Fredrik Leierth (Kolmården)

Cupställning efter två deltävlingar
Förare
1 Andreas Magnusson 19
2 Jimmy Joge 18
3 Hans-Erik Weng 18
4 Jonas Ericsson 17
5 Joachim Carlström 12
6 Joachim Borg 6
7 Kenneth Jonsrød 5
8 Mikael Gustafsson 3

Co-drivers
1 Henrik Hulterskog 19
2 Anders Fredriksson 18
3 John Stigh 17
4 Mikael Johansson 12
5 Jörgen Norman 12
6 Lill-Erik Gustafsson 6
7 Ola Persson 4
08-05-19 Platsen är Ljungby, några mil från Växsjö i Småland
Jocke och den från i söndags nyblivne pappan Bosse är redo för att tävla om viktiga poäng i årets första deltävling i SM/JSM. Utöver SM går även deltävling 3 resp 4 i Fordcupen under dessa två dagar vilket gör det hela otroligt spännande och tufft.

Jocke har sedan Englandsvistelsen självklart ett starkt självförtroende och ser verkligen fram emot tävlingens start nu på fredag.

Innan start kommer Bosse och Jocke att köra rekognisering under Torsdagen samt en shakedown för att känna på grejerna lite innan start.

Nytt för denna tävling är kanske den hetaste nyheten just nu. Team Nyman kommer att höra till de riktigt stora blickfångarna under helgen genom deras nya image. Tävlingsbil, buss och släpvagn är lackat och stripat i samma färger och mönster.

Ett enhetligt proffsigt och snyggt team som kommer att ge allt för att profilera sig på tävlingsarenan.

Nedan har Ni tävlingens tidsplan:
Etapp 1 – Friday 23 Maj
Start Stora Torget Ljungby 14:00
Service A (Ljungby) 10 min
SS 1 16,90km 14.53
SS 2 08,58km 15:26
SS 3 10,05km 16:04
Service B (Ljungby) 20 min
SS 4 16,90km 18:07
SS 5 08,58km 18:40
SS 6 10,05km 19:18
Service C (Ljungby) 45 min

Etapp 2 – Lördag 24 Maj
SS 7 09,22km 07:58
SS 8 20,40km 08:41
Service E (Ljungby) 20 min
SS 9 08,37km 10:44
SS 10 09,92km 11:12
SS 11 17,70km 11:40
Service F (Ljungby) 20 min
SS 12 09,22km 13:53
SS 13 08,37km 15:16
SS 14 10,26km 15:49
Service G (Ljungby) 20 min
Mål Stora Torget

Följ grabbarna på www.jockenyman.com / www.smirally.se
08-05-19 Längberg Motorsport inför South Swedish Rally 2008
Årets South Swedish Rally, (SSR), får en extra "krydda" då tävlingen också blir SM-premiär 2008. Meningen var att SSR, liksom i fjol, skulle utgöra den tredje deltävlingen i SM, men SM-seriens båda vintertävlingar, Svenska Rallyt i Karlstad och Bergslagsrallyt i Hällefors, tvingades ställas in på grund av väderleken. Därmed blir SSR i Ljungby årets första SM-deltävling.

Ljungby har åter fått förtroendet att stå som värd för SSR. Rallyts högkvarter kommer att finnas på hotell Terraza som ligger vid stora torget. På stora torget kommer det att finnas öltält och rallyaktiviteter. Serviceplatsen ligger bara ett stenkast från centrum.

Joakim och Lars kommer att åka till Ljungby på onsdag, för att under torsdagen och fredagen åka igenom tävlingens sträckor, innan starten på fredag eftermiddag, detta för att kontrollera de noter som arrangören tillhandahåller.

I år kommer Längberg Motorsport att dela servicetält med två andra ekipage.
- Det kommer att göra att vi kan samordna vissa saker och framförallt hjälpa varandra om det skulle behövas, hälsar Jocke efter söndagens planeringsmöte.

Du kommer under helgen att kunna följa teamet på ett nytt sätt på hemsidan, mer om det i nästa utskick.

På vår hemsida www.langbergmotorsport.se finns alla fakta om bilen och övriga medlemmar i teamet.

08-05-19 Flodin gör SM-debut med RallyTeam Olsbergs WRC-Toyota
Det var ett tag sedan vi såg Patrik Flodin på hemmaplan. Men nu är det dags igen. I helgen kommer han att starta i South Swedish Rally, som är den inledande deltävlingen i årets SM. Han kommer tillsammans med sin co-driver Göran Bergsten att ratta RallyTeam Olsbergs WRC-Toyota.
- "Jag är jätteglad att få den här chansen och det ska bli kul som tusan att få köra WRC-bil och på hemmaplan. Jag är verkligen glad att RallyTeam Olsbergs ger mig den här chansen" säger Patrik

Det här blir debut för honom med en WRC-bil i SM-sammanhang. I fjol rattade han Olsbergs WRC-Subaru i Svenska Rallyt och dessförinnan var det Stig-Olov "Stecka" Walfridsons WRC-bil som gav honom WRC-debuten i Norge.

Vintern har varit mild och satt käppar i SM-arrangörernas hjul. Det här blir därför premiärtävlingen för årets upplaga av det Svenska Mästerskapet. Tävlingen körs i Ljungby med omnejd och startar på fredag (23/5). Klockan 12:30-13:30 ställer bilarna upp på torget i Ljungby och kör klockan 14:00 över startrampen. Målgång beräknas till ca 17:00 på lördag (24/5).

Ett test inför starten kommer Patrik hinna med under veckan innan rallyt drar igång och SM-debuten i WRC är ett faktum.

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com
08-05-18 För Frankie och Micaela skall det bli ett miljörally
Såväl miljöchefen Micaela Petersson som hennes biträdande miljöchef, Frankie Larsen, är intresserade av motorsport. Givetvis kommer de att följa rallyt och förarnas/kartläsarnas resultat på olika specialsträckor.
Men ännu mer angelägna är de att följa rallyt ur miljösynpunkt. Att förebygga, ingripa och rapportera om eventuella miljöhot och skador som kan uppstå under rallyts gång.

Förra året fick South Swedish Rally med Ljungby MK som lokal arrangör, mycket beröm för vägar, bra publikplatser, och över huvud taget en bra genomförd tävling.
Det som kom bort lite grann i alla positiva omdömen, var rallyt ur miljösynpunkt. Betyget blev nämligen; ”Mycket bra”.
–Ni skötte er bra i fjol och nu siktar vi på att göra ett minst lika bra rally ur miljösynpunkt, sa Micaela Petersson, inför alla chefsfunktionärer vid en stor genomgång häromdagen.
Sedan drog hon punkt för punkt i den miljöplan som upprättats för South Swedish Rally i år. Miljöplanen finns med ute på alla specialsträckor och sträckcheferna går igenom punkterna med sin personal i god tid innan rallybilarna kommer. Personalen på varje sträcka skall notera allt som kan påverka miljön direkt eller indirekt. Varje sträcka har också utrustning för att göra en första insats om, exempelvis, ett läckage skulle uppstå.

South Swedish Rally är ett ”grönt rally”. Såväl själva rallytävlingen, som arrangörsorganisationerna, South Swedish Rally AB och Ljungby MK, har miljöcertifikat för sin verksamhet. Det betyder att organisationerna arbetar på djupet med miljöfrågor, allt från stora oljespill, till att personalen inte dricker kaffe ur engångsmuggar.
South Swedish Rally, som startar från Torget i Ljungby på fredag eftermiddag, skall lysa grönare än allt annat när det är klart på lördag kväll! I alla fall om Micaela Petersson från Helsingborg och hennes högra hand, Frankie Larsen från Lungby får bestämma…
08-05-11 Över 250 ekipage anmälda till tävlingen
South Swedish Rally slår rekord i år. Inte mindre än 254 ekipage är anmälda till tävlingen, som har Ljungby i södra Småland som arrangörsort.
Inte mindre än 112 bilar är anmälda till de båda huvudklasserna, SM/JSM och NEZ (North European Zone Championship).

Årets South Swedish Rally, (SSR), blir också SM-premiär 2008, då de båda inplanerade vinterrallyna, Svenska Rallyts SM-del och Bergslagsrallyt tvingades ställa in på grund av regn och alltför dåliga vägar.

Liksom i fjol är Ljungby MK lokal arrangör av årets South Swedish Rally, och liksom i fjol har rallyt start- och målplats i centrala Ljungby, där också rallyhögkvarteret ligger i Hotel Terraza intill Stora Torget.

Årets upplaga av South Swedish Rally, den 33:e i ordningen sedan starten 1976, innehåller 14 specialsträckor på sammanlagt 165 kilometer. Rallyt i sin helhet är omkring 610 kilometer långt, och körs i två etapper, fredag och lördag den 23-24 maj.

I fjol, när det var premiär för Ljungby som huvudort för SSR, uppskattar man att cirka 25.000 människor följde rallyt under tävlingsdagarna fredag och lördag.

www.southswedishrally.com
08-05-08 Janne Rydh, tävlingsledare med 100-tals beslut att fatta
Rally handlar till stor del om rationellt tänkande, iskalla nerver och kunna fatta snabba och riktiga beslut. Så kan ”arbetsmiljön” för kartläsare och förare sammanfattas.
Men även tävlingsledaren har, så att säga, en stressig arbetsmiljö inför- och under en stor tävling.
Janne Rydh, 55 år, från Åkarp utanför Malmö, är 2000-talets tävlingsledare för South Swedish Rally. Den stora planeringen inför årets tävling i Ljungby är givetvis klar sedan lång tid tillbaka, men fortfarande väntar hundratals beslut som bara tävlingsledaren kan ta.

Även om Janne Rydh har en väl fungerande fast stab inom organisationen för South Swedish Rally, och den lokala arrangören Ljungby MK, så är det ytterst bara han själv som kan ta de avgörande besluten. Ett stort rally som SSR kan liknas vid en garnhärva där ändarna sticker ut åt alla håll. Det är denna härva med hundratals ändar som tävlingsledaren skall ha i sin hand, och ofta reda ut snabbt.
South Swedish Rally är ett storföretag där omkring 1200 funktionärer skall fungera perfekt under ett mycket intensivt dygn.

Rydh har innehaft det ansvarsfulla uppdraget som tävlingsledare för SSR under 2000-talet. Men Jannes funktionärskarriär startade långt tidigare.
Han vet hur det känns att sitta som funktionär på en specialsträcka i ur och skur. Han har gjort det många gånger, och redan när det allra första South Swedish Rally arrangerades 1976, fanns Janne Rydh med.
–Då jobbade jag som tidtagningsfunktionär på en sträcka utan för Skurup i Sydskåne, minns Rydh. Den gången utgick rallyt från Malmö.
Janne Rydh har också ett förflutet som förare, han rattade en Volkswagen i dåtidens standardklass.
–Men som aktiv har jag framför allt varit kartläsare och co-driver, berättar Janne.
–Mest har jag läst kartan åt John Nilsson från Kristianstad.

Nu står Rydh mitt uppe i den 23:e upplagan av South Swedish Rally, och den andra med Ljungby i södra Småland som centralort.
Skåningen Janne Rydh gillar Småland och Ljungby allt mer, ur rallysynpunkt:
–Ljungby och området där uppe har fantastiskt fina rallyvägar. Årets rally kommer att bli ännu mer utslagsgivande än i fjol, trots att de tävlande och observatörerna hyllade fjolårets sträckning.
Det är en mycket optimistisk tävlingsledare som nu fått allt bättre styrning på detaljerna i det stora maskineri som heter South Swedish Rally, och som skall fungera klanderfritt den 23 och 24 maj…

www.southswedishrally.com
08-05-07 Rally ÖÖM drar igång
Nu är det dags för årets första "riktiga" rallytävling i Östergötland i och med att Norrköpings MK kör sitt Carl-Lamm-rally på lördag. ÖÖM-mästerskapet startades 1986
och körs för 23:e året i rad. Till årets första deltävling har ett 130 tal förare anmält för att ge sig ut på en bana innehållande sju specialsträckor på cirka 36 kilometer.
Ett 40-tal A-förare finns anmälda varav 26 i 2wd-klassen där bland annat Renault-förarna Fredrik Menck, Motala Eric Johansson, Nyköping skall tampas med Tobias
Ytterbring, Kolsva och Joachim Nilsson, Arboga och Johan Holmberg, Gotlands MF samt en del Volvoåkare.

Totalsegern kommer troligen att hamna i den 14 män och 1 kvinna starka klassen. Mitsubishiförarna är många och här får Motalas Jimmy Joge tampas med Jonas Eric-
sson, Kolsva MS, Joakim Längberg, Linköping. Subaruförarna Dick Wicksell, Uppsala, Roger Enlund, Västerås och Hasse Gustavsson, Vansbro samt den enda kvinn-
liga Ramona Karlsson vill ge de andra 4wd-ekipagen en kamp liksom hemmahoppet Jonas Wigren, Norrköpings MK i sin Ford Focus.

Carl Lammrallyt startar tidig middagstid ifrån Mässhallarna i Norrköping och har en körtid på cirka tre timmar innan de kommer att få se målskyltarna igen.
08-05-07 Längdberg Motorsport slipar sista detaljerna inför Rally ÖÖM Carl Lamm Rallyt
På lördag är det dags för den första deltävlingen i Öppna Östgötamästerskapen i rally (ÖÖM). Start och mål är vid mässhallen i Norrköping. Det är över 130 bilar anmälda till tävlingen vilket är riktigt bra med tanke på att det går en stor tävling i Laxå samma dag. Startfältet håller riktigt hög klass då många förare vill göra en sista test inför årets första SM-deltävling.

Längberg Motorsport ska också slipa på de sista detaljerna. Vi får tag i Jocke när han är på väg till garaget för att kolla över bilen en sista gång.
-Tanken är att på lördag köra lugnt och hitta rytmen i körningen och notläsningen. Det är ganska många förare med som vi konkurrerar med i SM, så vi ska försöka att på några sträckor att sätta oss i respekt. Nu vill jag inte ta några risker så vi får en massa onödigt jobb inför SSR. Hög fart utan chansningar får bli ledorden till lördag.

Tävlingen startar kl 11 på lördag och första bil beräknas vara i mål vid kl 14. Jocke och Lasse har fått start nummer 38.
-Det är perfekt startnummer, allt rullgrus är bortsopat då. Jag hoppas också att så många som möjligt tar sig till serviceplatsen i Norrköping, för där kommer jag att bjuda på kaffe och rallysnack mellan sträckorna. Det blev riktigt lyckat på Sviestadträffen senast, med många besökare på servicen, hälsar Lars Blondell.

På vår hemsida www.langbergmotorsport.se kan du följa med vad som händer i teamet även mellan tävlingarna.
08-05-03 Info inför Karlskronapokalen
Nu finns inbjudan publicerad på rallyts hemsida www.karlskronapokalen.se (och under inbjudan här på MiV).

Rallyt ingår som en deltävling i SM, JSM, Södra BF DM samt Smålands BF DM. Det är en endagstävling utan rekognisering. HQ, start- och mål för rallyt är placerad på Telenor Arena Karlskrona, där även all service är belägen. SM förarna kommer att köra 9 specialsträckor om drygt 6 mil och DM förarna 6 specialsträckor om drygt 4 mil. Vägarna är mycket fina och variationsrika och det kommer att bli en utslagsgivande tävling.

08-04-24 South Swedish Rally blir även SM-premiär i år
Årets South Swedish Rally, (SSR), som arrangeras i Ljungby den 23-24 maj, får en extra ”krydda” då tävlingen också blir SM-premiär 2008. Meningen var att SSR, liksom i fjol, skulle utgöra den tredje deltävlingen i SM, den första sommartävlingen.

SM-seriens båda vintertävlingar, Svenska Rallyt i Karlstad och Bergslagsrallyt i Hällefors, tvingades ställas in på grund av väderleken.
Därmed blir SSR i Ljungby årets första SM-deltävling, som alltid är lite speciell för förarna och teamen. Förutom SM gäller tävlingen också Junior-SM

Årets South Swedish Rally innehåller emellertid mer än SM, även om intresset för SM är stort.
NEZ Rally Championship avgörs också inom South Swedish Rally i Ljungby. Det handlar alltså om North European Zone, en internationell ävlingen som är öppen för förare från de nordeuropeiska länderna, Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island, Estland, Lettland, Litauen och Ryssland. I Ljungby avgörs det individuella mästerskap, alltså i en enda tävling.

South Swedish Rally innehåller dessutom DM för Småland, Volvo Original Cup Sverigeserien, Ford Flexifeul Cup, Mitsubishi Cup och sist men inte minst Klassiska Rallycupen. Den sistnämnda bilklassen innehåller gårdagens rallybilar. Fordonen skall nämligen vara tillverkade före 1965. Det var då Hundkojan, Saab, Volvo, Ford Cortina, Opel med flera var gångbara märken på våra rallyvägar.

www.southswedishrally.com
08-04-21 Rallysuccén i Ljungby återkommer…
South Swedish Rally på ännu bättre vägar i år
South Swedish Rally blev en succé i fjol. I år återkommer rallyt på de sydsmåländska vägarna runt Ljungby.
Vägarnas sträckning är en väl förborgad hemlighet några veckor till, men Ljungby MK:s ordförande, Hans Karlsson, konstaterar:
-Årets vägar kommer att bli ännu bättre än fjolårets, de kommer att bli mer utslagsgivande.

I fjol fick South Swedish Rally och Ljungby MK mycket beröm av förare, kartläsare, observatörer och inte minst publiken för de fina rallyvägarna. Liksom i fjol kommer South Swedish Rally i år att ha sin utgångspunkt från centrala Ljungby med rallyhögkvarteret förlagt till Hotel Terraza vid torget mitt i sta´n. Här startar rallyt fredagen den 23 maj, och här väntar målgången lördagen den 24 maj.

South Swedish Rally innehåller i år 14 specialsträckor på sammanlagt 165 kilometer.
Samtliga specialsträckor är lagda inom Kronobergs län, i Ljungby-, Alvesta-, Älmhults- och Markaryds kommuner.
Totalt blir rallyt 610 kilometer, vilket innebär att 27 procent av den totala körsträckan är specialsträckor.

Årets South Swedish Rally är 33:e upplagan sedan starten 1976. I fjol var det premiär för Ljungby som startplats, och med Ljungby MK som lokal arrangör.
Rallyt blev en succé inte minst publikt. Arrangören uppskattar att omkring 25 000 följde rallyt under de två tävlingsdagarna.
Årets vägar är minst lika lättillgängliga för en intresserad rallypublik, och redan nu planerar arrangören för några specialsträckor som man vet kommer att locka storpublik.
08-04-09 Karlskrona pokalen blir 3:e SM-deltävlingen
Tävlingsledningen har bekträftat att man kommer att annordna den tredje deltävlingen i årets SM. Karlskronapokalen kommer att köras 7 juni
08-04-02 Mästarmötet ny del i Rally-SM
Mästarmötet i Norrköping kommer att köras som en deltävling i 2008 års Rally-SM. Tävlingsdatum blir 12-13 september.

Ursprungligen var Mästarmötet tänkt att bli ett renodlat sådant för de främsta i tabellen, samt några extra inbjudna.
– Det finns ett intresse av att ha en sådan tävling, men när Norrköpings MK erbjöd sig att arrangera en fullvärdig deltävling i SM blir det så istället, säger Nils-Erik Axelsson i Rallyutskottet.

Tävlingen startar med några sträckor fredagen den 12 september, med målgång under lördagen den 13 september.

Letandet efter en fjärde deltävling i Rally-SM 2008 fortsätter. Klara sedan långt tidigare är South Swedish Rally, 23-25 maj, samt Killingen i Kil, 22-23 augusti.
– Det svåra är att hitta ett datum som inte kolliderar med andra tävlingar. Men vi hoppas återkomma inom kort med datum för den fjärde deltävlingen, avslutar Nils-Erik Axelsson.

08-03-28 Bergslagsrallyt 2008 kommer inte att köras
Efter fyra försök att få till en resultatlista för Bergslagsrallyt så beslutar arrangörerna att avstå möjligheten att arrangera en sommartävling. Det känns som att det behövs en paus för att ta nya tag inför Bergslagsrallyt 2009.
Hällefors MK, Ludvika MS, MK Kopparberg, Nora MK
08-03-27 Bergslagsrallyt kör ingen sommartävling
Bergslagsrallyt tvingades pga av den dåliga vintern ställa in två gånger i vintras. Igår tog Bergslagsrallyt beslut om att inte köra någon sommartävling.
08-03-13 SBF och Svenska Rallyt samarbetar runt rally-SM
Svenska Rallyt AB ska under säsongerna 2009-2011 utgöra den samordnande organisationen för rally-SM. Detta står nu klart efter överenskommelse med Svenska Bilsportförbundet (SBF).
– Vi har kommit till en punkt där det inte längre är hållbart att rallyutskottet ensamt ska ansvara för rally-SM. Rallyutskottet är ideellt arbetande och kvällar och helger räcker inte för att utveckla SM, säger Sören Johansson, vice ordförande i SBFs styrelse.
– Vi ser fram emot ett fruktbart samarbete så att vårt SM lyfter.
– Det nationella mästerskapet i rally är en oslipad diamant som vi, tillsammans med de aktiva, arrangörerna, SBF och andra aktörer, vill lyfta till en nivå där SM hör hemma, säger Svenska Rallyts VD Bertil Klarin.

Klarin poängterar att samarbetet med SBF och arrangörerna av respektive deltävling är av avgörande betydelse.
– De arrangerande klubbarna kommer även fortsättningsvis att sköta merparten av den sportsliga delen vid varje tävling. Det vi vill tillföra är en röd tråd och ett sammanhängande kitt mellan de olika aktörerna i SM. Mästerskapet måste och ska utgöra en helhet.

På det kommersiella planet finns mycket ogjort. Grafisk profil, sponsorstruktur, mediastrategi och tillhörande kringarrangemang är det som Svenska Rallyt AB kommer att lägga störst fokus på.
– Vi vill skapa en marknadsmässig produkt av hög kvalitet för att kunna locka nya sponsorer och samarbetspartners till sporten. Bra TV-sändningar är givetvis en viktig ingrediens för att erbjuda en aptitlig anrättning.

SBF:s rallyutskott och Svenska Rallyt kommer inom kort att presentera 2009 års SM-serie med tillhörande deltävlingar.
08-02-22 South Swedish Rally inleder SM i maj
Tävlingsledningen tog igår beslutet att inte köra Bergslagsrallyt. Det betyder att Rally-SM startar i maj med South Swedish Rally.

Bergslagsklubbarna skulle ha kört sin vintertävling nästa helg, den 1-2 mars med start och mål i Hällefors.
- Men vädret var tyvärr inte med oss den här gången heller, säger tävlingsledare Thomas Berggren.

För Rallyutskottet betyder det att arbetet med att hitta två ersättningstävlingar intensifieras, för fyra tävlingar ska köras i årets SM-serie. Förutom South Swedish Rally 23-25 maj är det sedan tidigare klart att Killingen i Kil den 22-23 augusti ingår i Rally-SM 2008.

www.sbf.se

08-02-21 Bergslagsrallyt ställs in igen
Bergslagsklubarna ställer in Bergslagsrallyt även den här gången pga av det milda vädret. Arrangören önskar alla välkomna till nästa tävling. www.bergslagsrallyt.com
08-02-20 Bergslagsrallyt fattar beslut i morgon
Imorgon kväll, torsdag, tar Bergslagsklubbarna beslut om huruvida Bergslagsrallyt, årets framflyttade premiär i Rally-SM, kan köras den 1-2 mars. Då presenterar SMHI en 10-dygns prognos som tävlingsledningen kommer att lusläsa.

Att Bergslagsrallyt inte kunde köras den 18-19 januari var uppenbart då, och det nya datumet den 1-2 mars ser i skrivande stund inte mycker mer lovande ut för en vintertävling.
- Vi avvaktar i alla fall den prognos vi får i morgonkväll, och som sträcker sig över de närmaste 10 dagarna, säger Thomas Berggren, tävlingsledare för Bergslagsrallyt.

Mötet kommer att starta klockan 19.00, och så fort beslut är taget kommer besked att läggas ut på www.bergslagsrallyt.com.
www.sbf.se

08-02-17 SM-premiären för Tommy Vestlund
SM-premiären stod i helgen inför dörren och teamet hade höga förväntningar inför helgens äventyr. På fredagskvällen skulle SM fältet åka på Superspecialen i direkt efter den sista VM bilen åkt färdigt. Nu tvingades arrangören ställa in själva sträckan på grund av det varma vädret. Banan var helt sönderkörd och det hade varit stor risk för att vi skulle köra förstöra våra bilar.
- ”Ja vi kände direkt när vi kom ner till Karlstad att chansen att det skulle bli någon superspecial. Det var 5-6 grader varmt och fanns inte någon snö alls kvar, säger Tommy.”

Tommy och Fredrik fick i alla fall göra den officiella starten över rampen inne på travbanan inför publiken i alla fall. Men direkt på lördag morgon fick man det bittra beslutet att tävlingsledningen tvingats att ställa in hela SM tävlingen pga det varma vädret. Man befarade helt enkelt att vägarna inte skulle stoppa för att först låta VM fältet köra vägarna 2 ggr och sedan låta det över 100 bilar starka SM fältet åka.

Med facit på hand får man lov att säga att det var ett tråkigt, men helt rätt beslut.
- ”Vi var ute och tittade på tävlingen både under lördagen och söndagen och vägarna blev riktigt sönderkörda. Det lilla lager av is som fanns på vägarna var snabbt bortkört och bilarna formligen grävde sig ner i gruset. Det verkar som om det inte finns någon tjäle i marken och med dom dubbdäck som har närmare 400 dubbar så blir det djupa spår snabbt.”

Så på söndag fick teamet åka hem till Dalarna igen utan att ha åkt en meter rally. Nu är det inställda Bergslagsrallyt som kommer att göra ett försök igen den sista helgen i december. Vi får hoppas att det infinner sig kyla och snö nu så den tävlingen inte blir inställd med.
08-02-14 Besked väntar om Rally-SM
Rallyutskottet har flera förslag att jobba med, men något beslut angående Rally-SM gick inte att ta under gårdagskvällens möte.
- Mycket hänger också på om vi kan genomföra Bergslagsrallyt eller ej, säger Jocke Berg, ordförande i Rallyutskottet.

Vintern, eller snarare bristen på snö och kyla, har ställt till det. De två inledande tävlingarna har inte kunnat genomföras och debatterna på olika Internet-Forum går ibland höga.
- Vädret rår vi inte över, och det tror jag inte begär heller, säger Jocke Berg.
- Men vi har sagt att vi ska köra fyra SM-deltävlingar i år och det ska vi göra, fortsätter han.

Närmast på tur är det framflyttade Bergslagsrallyt den 1-2 mars. I skrivande stund säger SMHI att de närmaste nätterna ska bli kalla i Hällefors, med som mest minus nio grader natten till lördag.
Oavsett det blir åka av i Bergslagsrallyt eller ej, har utskottet att få fram en ersättningstävling för den inställda SM-delen av Uddeholm Swedish Rally.
- Vi har flera förslag, men dessa arrangörer måste få en rimlig chans att se om de kan få fram sträckor, lokaler och liknande innan vi tar ett beslut. Därför måste vi avvakta ännu en tid, men jag försäkrar att det pågår ett intensivt arbete med att få till fyra riktigt bra tävlingar i 2008 års Rally-SM, säger Jocke Berg.
www.sbf.se
08-02-13 Det blev ingen tävling för Längberg Motorsport
Det blev ingen tävling i helgen för oss, på fredagen ställdes Superspecialen in och tidigt lördag morgon ställdes hela tävlingen in.
-Vi måste tänka på förarna, kartläsarnas och publikens säkerhet. I händelse av en olycka är det inte säkert att räddningsfordon kan ta sig fram på sträckorna. Dimman gör det dessutom svårt att flyga räddningshelikopter, säger Bertil Klarin på Svenska Rallyts hemsida.
-Vi tycker det är jättetråkigt att inte få köra Svenska Rallyt när vi var så nära. Vi ställer oss dock helt bakom tävlingsledningens beslut. Det var nog det enda rätta man kunde göra. Säkerheten måste gå först, säger Lars Blondell

Joakim Längberg fyller i.
-När det är så löst före är det lätt att vägen går sönder och det blir stora hål och djupa spår, då är det väldigt lätt att köra sönder bilen. Vi fick dock köra igenom reccen och vi har haft möjlighet att träna noter, så jag vill inte säga att allt har varit bortkastat. Nu har vi anmält oss till Stuguns tävling om två veckor. Det kan vara en perfekt uppladdning för Bergslagsrallyt som är tänkt att köras första helgen i mars.

Vi hoppas att Ni har följt teamet under helgen på bloggen. Där kommer det att finnas mer information om vad som händer fram till nästa tävling som blir Stugun.

På vår hemsida www.langbergmotorsport.se finns alla fakta om bilen och övriga medlemmar i teamet.
08-02-11 Information om SM från Rallyutskottet - 2 wd otrimmat startar EJ i Bergslagsrallyt
Tyvärr blev ju SM-delen i Uddeholm Swedish Rally (USR) inställt av tävlingsledningen p.g.a. bl.a. säkerhetsrisker. Som även tidigare konstaterats har Bergslagsrallyt flyttat till den 1-2 mars. (När det gäller anmälan till det flyttade datumet, notera att alla som anmält sig till hela SM-serien åter är anmälda, kontakta arrangören om tvekan råder vilka som är anmälda.)

Till Bergslagsrallyt den 1-2 mars ingår inte klassen Otrimmat 2 WD i SM, p.g.a. datum krock med en sedan tidigare utlyst tävling i Ford Flexifuel Cup. Ersättningstävling för SM klassen Otrimmat 2 WD kommer att utlysas senare. En analys av det aktuella läget med ersättningstävling för USR kommer att behandlas efter den 2 mars beroende på vilka förutsättningar som då råder.

OBS! Tjej-RM's första tävling den 23 februari, Kopparsvängen, sedan följer Lima, LBC-Ruschen, den 8 mars, (Tjej-RM klassen saknas i inbjudan!).
08-02-09 Norrköpings MK ställer sig till SM´s förfogande
Norrköpings Motorklubb har under förmiddagen diskuterat att ställa sig till förfogande för rallyutskottet, att utöka antalet SS mil på det tidigare planerade "Mästarmötet BILAM-Trofén" för att genomföra en "värdig" Rally-SM tävling 13 september i samarbete med utskottet.
-Vi får se vad som händer under närmaste tiden i denna fråga, vi är ju redan igång med planeringen för "BILAM-Trofén".

Skulle det bli aktuellt lägger vi i en växel till för rallysporten och Rally-SM.
08-02-09 SM-rallyt inställt
SM-deltävlingen Uddeholm Swedish Rally är inställd. Tävlingsledningen tvingades ta det drastiska beslutet bara några timmar innan start lördagen den 9 februari.
VM-rallyt däremot fortsätter som planerat.

Mildvädret ställer till det för Uddeholm Swedish Rally. Underlaget på specialsträckorna håller inte för såväl ett VM- som ett SM-fält.
– Därför har vi bestämt oss för att ställa in SM-delen av vår tävling. Vi gör det av säkerhetsskäl, säger tävlingsledaren Bertil Klarin.
Vägarna riskerar att bli enormt uppkörda och det ökar givetvis risken för olyckor.
– Vi måste tänka på förarna, kartläsarnas och publikens säkerhet. I händelse av en olycka är det inte säkert att räddningsfordon kan ta sig fram på sträckorna. Dimman gör det dessutom svårt att flyga räddningshelikopter, säger Klarin.
SM-delen av Uddeholm Swedish Rally inleddes med en start på Superspecialen i Karlstad fredag kväll. Lördag och söndag var det tänkt att SM-fältet skulle ha kört de tre sista sträckorna efter VM-fältet. Nu får SM-förarna vända hemåt.
– Många kanske undrar varför vi inte tog det här beslutet tidigare, men så sent som i måndags spådde SMHI ett helt annat väder i tävlingsområdet. Då talade allt för ordentligt med minusgrader, men vädret gjorde en vändning och har tyvärr blivit sämre och sämre, konstaterar Klarin.
08-02-08 SM-start utan Superspecial
I dag startar rally-SM 2008 med Uddeholm Swedish Rally. Intresset är rekordstort och som öppning på tävlingen får ekipagen möjlighet att visa upp sig inför tusenstals åskådare på Superspecialen på Färjestadstravet i Karlstad. Någon attack i fullfart blir det däremot inte.

Årets SM-premiär skulle ha inletts med Superspecialsträckan på Färjestadstravet i kväll. Förarna ska dit, men får nöja sig med en officiell start inför storpublik. På grund av vädret har tävlingsledningen nämligen beslutat att ställa in den första sträckan för det stora SM-startfältet.
Banan tog en del stryk redan under torsdagskvällen – när VM-fältet körde Superspecialen redan som SS1 – och kommer inte att vara i bästa skick när Sébastien Loeb, PG Andersson och de andra, internationella stjärnorna kört den ytterligare en gång i kväll, fredag.
– Vi tycker det är onödigt att riskera att SM-förarna äventyrar sina bilar och sin start i tävlingen redan på den första sträckan, säger tävlingschefen Bertil Klarin.
Bortsett från att SM-förarna inte kommer att köra Superspecialen är programmet oförändrat på Färjestadstravet i kväll. Arenan öppnar kl 16.00 och innan första start för VM-bilarna kl 18.00 blir det fullt av aktiviteter, flera utav dem med tjejtema.
08-02-07 Det närmar sig årets höjdpunkt för Längdberg Motorsport
Nu börjar det verkligen närma sig för årets höjdpunkt i rallysverige. Längberg Motorsport har det mesta klart inför avfärden idag, torsdag, till Karlstad.
-Vår servicebuss gick sönder i helgen så det såg lite problematiskt ut ett tag, men nu fick vi låna Maki Racings trailer under tävlingen, där även Jari Saarinen kommer serva under Svenska Rallyt. Det kommer att bli riktigt bra och den är så stor så alla är hjärtligt välkomna att titta in på lite fika och rallysnack under rallyt, hälsar Lasse Blondell.

Motståndet är det tuffaste tänkbara. Daniel Carlsson, P-G Andersson, Mats Jonsson mfl mfl. Det var länge sedan så många duktiga förare ställer upp i Rally-SM. Joakim Längberg har dock sin plan klar för hur han ska genomföra tävlingen.
-Vi kommer att prova riktigt hårt på någon av de första sträckorna för att se hur vårt tempo räcker. Det viktigaste är dock att komma i mål och få så många poäng som möjligt. Jag är lite orolig för hur däcken kommer att hålla, så det kan bli riktigt halt mot slutet av sträckorna.

Jocke och Lasse kommer att gå ut som trettonde bil med startnummer 113 i SM-tävlingen som startar på fredag med Super Specialen på travbanan i Karlstad.

Följ hela tävlingen via teamets hemsida. Där det kommer finnas information om resultat och framförallt vad som händer teamet i bloggen.

Tidsplan Rally-SM
Fredag 8/2
SS 8, Super Special Stage Karlstad 2 19.35

Lördag 9/2
SS 12, Horssjön 2 14.50
SS 13, Hagfors 2 16.00
Service Hagfors 15 min 16.30
SS 14, Vargåsen 2 17.35

Söndag 10/2
SS 18, Ullen 2 13.10
Service Hagfors 15 min 13.40
SS 19, Lesjöfors 2 14.55
SS 20, Rämmen 2 15.25
Målgång Rally Village, Karlstad 17.30

Nyhet: Du kommer att kunna följa Längbergmotorsport på bästa sätt under rallyt. Vår nya blogg på hemsidan kommer att uppdateras hela tiden. Du kan följa oss från bilen, servicen och med live rapporter direkt från sträckorna.

På vår nya hemsida www.langbergmotorsport.se finns alla fakta om bilen och övriga medlemmar i teamet.
08-02-05 Då var det dags att dra igång årets rallysatsning för team SLIREJ
Det är Svenska Rallyt som öppnar 2008 års rally SM. Man kommer att köra efter VM fältet då dom gjort sitt andra varv på lördag och söndag eftermiddag.

Det var ursprungligen tänkt att man skulle köra emellan deras första och andra vända , men då antal startande blev för stort tvingades man styra om det. Teamet har för avsikt att kriga om medaljplaceringar, men vet också att det kommer att varar lika hårt i år som förra året. -Ja visserligen har några försvunnit till i år, men det tillkommer även en del förare som är snabba så lätt kommer det inte att bli, säger Tommy.
-Först och främst är det Oskar Svedlund som vi vill slå, men även Jimmy Joge och Robin Sandberg vill säkert ha ett ord med i laget då man avslutade förra året mycket starkt. Även Hasse Gustavsson blir säkert farlig bara man sorterat ut den nya bilen som sägs gå riktigt bra. För egen del så kommer team SLIREJ i samma bil som man kört dom föregående 2 säsongerna med , men dock med Etanol i tanken äntligen.
-Ja, bilen är bra mycket starkare nu när vi kör E85 så vi räknar med att klara av att hänga på bättre än i fjol. Med tanke på att det räckte till ett SM brons så ser det bra ut., säger Tommy. Jag tror nog vi har närmat oss mer än dom andra har hittat några större förbättringar. Teamet har gjort mellan 10-15 mil test på fina vintervägar och känner sig bra förberedda. Det kommer att bli ett sk däcksrally nu under Svenska rallyt. -Blir det som vi tror mycket grus så är det den som kan spara sina däck bäst som troligen står som segrare. Samtidigt är det som förra året att gå ut på nått annat än fullt är bara att glömma . Det kommer att bli ett svårt men roligt rally. SM-premiär i Svenska Rallyt
08-02-03 Längberg Motorsport kommer igen efter 10 års upphåll
Efter tio års uppehåll kommer Rally-SM åter till Svenska Rallyt. Tävlingen kommer att avgöras på två etapper. Hela 115 ekipage är anmälda till SM-Rallyt. SM-fältet inleder med fredagens superspecial på färjestads travbana i Karlstad. Därefter åker man efter VM tävlingen på lördagen och söndagens etapp. Första SM-åkare väntas till målgången i Karlstad på söndag vid kl 18.

Joakim och Lars kommer att åka till Karlstad på torsdag och under fredagen har de möjlighet att åka igenom tävlingens sträckor och kontrollera de noter som arrangören tillhandahåller.

Längberg Motorsport har förberett sig på bästa sätt genom att genomföra ett test utanför Ockelbo. Här testade man fjädring och stötdämpare.
-Vi har verkligen hittat rätt med väghållningen och jag känner fullt förtroende för bilen. Vi åkte över tio mil i tävlingstempo, så nu väntar vi på att Svenska Rallyt ska börja, hälsar Joakim från garaget

VM tävlingen kommer i år att ha huvudservice utanför Löfbergs Lila Aréna där även rallyts HQ är. Flytten ner till Karlstad och området kring travbanan och LLA kommer att höja rallyts värde för många invånare i Värmlands residentstad. Hela staden sluter upp kring rallyfesten, krogar och övrigt näringsliv kommer att satsa på många kring arrangemang. Redan har det största köpcentrumet haft en utställning av rallybilar och autografskrivning med värmländska rallystjärnor.

Nyhet: Du kommer att kunna följa Längbergmotorsport på bästa sätt under rallyt. Vår nya blogg på hemsidan kommer att uppdateras hela tiden. Du kan följa oss från bilen, servicen och med live rapporter direkt från sträckorna.

På vår nya hemsida www.langbergmotorsport.se finns alla fakta om bilen och övriga medlemmar i teamet
08-02-02 Jari Saarinen presenterar nya SM-satsningen
Jari Saarinen och Jörgen Carlsson presenterar nya bilen och sin satsning i Rally-SM. På tisdag (5/2) hälsas alla intresserade välkomna till Bursstner Sverige AB i Mantorp klockan 19:00 (Östgötacampings lokaler) . Enligt uppgifter ska det handla om en Focus WRC-02 spec.
08-01-22 Bergslagsrallyt flyttas till 1-2 mars
Nytt tävlingsdatum för Bergslagsrallyt är den 1-2 mars. Det på grund av snöbrist framflyttade arrangemanget ingår i Rally-SM för 2008 med Hällefors som bas.
Ursprungligen var det tänkt att Bergslagsrallyt skulle inleda årets SM-serie, men det gör nu istället Uddeholm Swedish Rally den 8-10 februari. Sedan är det dags för Bergslagsrallyt den 1-2 mars.
- Jag beklagar att det innebär att inte förarna i Ford Flexifuel Cup kan komma till start. Jag har gjort vad jag kunnat för att hitta ett annat datum, men tvingas inse att vi måste köra första helgen i mars, säger Thomas Berggren, tävlingsledare. för Bergslagsrallyt.

Tävlingens högkvarter blir som tidigare Folkets Hus i Hällefors, och bansträckningen kommer att innehålla den klassiska långsträckan "Björnjägarns Minne".
- Det är möjligt att vi drar oss något mer mot kända köldhål. Framför allt ska vi bevaka tilltänkta specialsträckor så att vi tidigt ser om vi måste ändra bansträckningen något, fortsätter Berggren.

Starten blir nu på en lördag, istället för som brukligt är en fredag.
- Folkets Hus är upptaget på fredagen, därför lägger vi tävlingen över helgen med målgång på söndagen, säger Berggren.
- Uppdraget att genomföra en deltävling i SM ser vi som mycket viktigt, därför ska vi göra vårt yttersta för att uppfylla det åtagandet.
De förare som anmälde sig till den ursprungliga tävlingen måste anmäla sig på nytt.
08-01-18 SM-eliten direkt efter VM-förarna
Direkt efter VM-fältet i Uddeholm Swedish Rally kommer SM-eliten. 115 ekipage som kör fredagens superspecial och därefter tre sträckor varje dag fram till målgång 10 februari.

Några ur SM-eliten, till exempel regerande mästaren i Otrimmat 4WD Oscar Svedlund och hans teamkompis Hasse Gustavsson i Subaru Swedish Dealer Team, väljer att åka VM-tävlingen. De kommer ändå att kunna tillgodoräkna sig SM-poäng.
- Vi får inte använda etanol, vilket vi annars gör, och vi måste använda Pirellidäck. Å andra sidan får de som kör SM åka när det skymmer och är mörkt, säger Oscar Svedlund.
- Om någon får fördel av detta visar sig. Men förhoppningsvis går det jämt ut.
När VM-fältet kört sin första lördagssträcka för andra gången, hänger SM-fältet på. Några minuters paus blir det mellan mästerskapsförarna.
- Vi har framför oss en stor publikfest. Först VM-förarna och direkt efter det de bästa vi har i svenska eliten - på exakt samma vägar, säger Jocke Berg, ordförande i Rallyutskottet.
Enda skillnaden är att VM-åkarna kör två vändor, mot SM-förarnas singelrunda.

Efter lunch på lördagen lämnar de 115 anmälda i SM parc fermé i Karlstad för att köra sträckorna Horssjön och Hagfors. Sedan är det serviceuppehåll i Hagfors innan dagen avslutas med Vargåsen, ny service och bilarna låses in i Hagfors över natten.
Omstart söndag - men inte i ottan som det brukar vara den andra etappen. Istället väntar Ullen-sträckan efter lunch. Ännu ett serviceuppehåll därefter, innan SM-premiären avslutas med sträckorna Lesjöfors och Rämmen.
Beräknad målgång i Karlstad runt 17.30.
08-01-14 Bergslagsrallyt flyttas fram
Premiär på Rally-SM 2008 blir Uddeholm Swedish Rally 8-10 februari.
Detta sedan arrangörerna av Bergslagsrallyt tvingas flytta fram tävlingen i brist på kyla.
Årets upplaga av Rally-SM har slagit rekord redan innan start. 100 anmälda till Bergslagsrallyt i Hällefors nu till helgen.
- Så har vi inte vädergudarna med oss. Det är verkligen trist, säger Thomas Berggren, tävlingsledare.

Så sent som i förra veckan var notskrivare Gunnar Barth ute och gjorde de sista korrigeringarna på den klassiska sträckan "Björnjägar´n". Då vär där fin is.
- På vissa delar av banan finns bara 20 procent is kvar, och det har fått markägarna att reagera, fortsätter Berggren.
- Dessutom lovar SMI fortsatta plusgrader.

Nu ger inte de fyra klubbarna bakom Bergslagsrallyt upp. Arbetet med att hitta ett nytt tävlingsdatum är redan i full gång, men klart är att det nu blir Uddeholm Swedish Rally som inleder Rally-SM 2008. VM-tävlingen innehåller i år också SM-eliten som kör delar av banan den 8-10 februari. Till SM är 115 förare anmälda, sedan tillkommer några som väljer att köra hela VM-tävlingen.
Nytt tävlingsdatum för Bergslagsrallyt är ännu inte fastställt.
08-01-13 Längdberg Motorsport inför Rally-SM
Nu är det snart dags för årets första deltävling i Rally SM. På fredag kväll börjar Bergslagsrallyt i Hällefors. Bergslagsrallyt arrangerades första gången 1968 och har många gånger fått stå som värd för Rally SM. Tittar man i historiken över vilka förare som har segrat under åren hittar man namn som Stig Blomqvist, Per Eklund och Ove ”Bus-Ove” Eriksson.

Tävlingen har en mycket klassisk rallysträcka som heter Björnjägaren. Denna sträcka är med varje år i någon sträckning. I dag gör reglerna att en rallysträcka inte ska vara längre än tre mil, Björnjägaren har många gånger varit tio mil lång. Det är längre än vad de flesta tävlingar är idag.

Längberg Motorsport kommer i år att satsa fullt ut på Rally-SM. Målet är att förbättra förra årets fjärde plats till en pallplats. Den nya kartläsaren Lars Blondell har tillfört teamet mycket rutin och samarbetet har fungerat väldigt bra i bilen.

Bilen har renoverats in i minsta detalj för att allt ska fungera perfekt. Allt från att justera stötdämparna till att mappa motorn för rätt bränsle.

I dag söndag har teamet varit i Ockelbo för att köra ett första test på vinterväg.

Testet har gått över förväntan. Olika inställningar på stötdämpare är det som de har jobbat mest med idag. Hela elva mil har de hunnit att avverka idag.

Vädret ser inte bra ut inför Bergslagsrallyt. Lite snö och plusgrader gör att det i dag är osäkert om tävlingen kommer att kunna genomföras. Tävlingsledningen kommer att ta beslut senast kl 18 på måndag om tävlingen kan genomföras.

Vi återkommer så fort vi har ett besked.

På vår nya hemsida www.langbergmotorsport.se finns alla fakta om bilen och övriga medlemmar i teamet.
08-01-11 Rallyradio på 89,0 MHz
Följ Bergslagsrallyt via Rallyradion, för när Rally-SM 2008 drar igång i Hällefors bemannas närradion av rallypratare. Det blir även sändning på webben.

Rallyradion är ett begrepp i SM. Ett oerhört viktigt redskap för all publik ute på sträckorna, för mekaniker som otåligt väntar på besked i depån och tack vare webben också för dem som inte kan följa rallyt på plats. Under Bergslagsrallyt den 18-19 januari är det 89,0 MHz som gäller.
- Vi har inte de exakta sändningstiderna klara ännu, säger tävlingsledare Thomas Berggren.
- Klart är dock att vi varmkör publiken innan startfältet kommer och sedan sänder under hela tävlingen.

Det betyder att en god stund innan 18.00 fredagen den 18 januari, då första bil rullar av startrampen, är herrarna Ola Strömberg och Lars "Cykelhandlarn" Jonsson i etern.
- Vi kommer nog att ha ytterligare en person med oss, men vem det blir är inte klart än, säger Cykelhandlarn.
Han kommer att bemanna studion, medan Ola Strömberg bevakar sträckorna genom att ta sig till respektive mål och intervjua förarna vartefter de kommer dit.

Den som önskar mer information om sändningstider och inloggning på webben finner det inom kort på http://www.hellefors.se/forening/rally/
eller www.smirally.se .

08-01-09 Sjölander önskar sig tur i present
På lördag fyller Andreas Sjölander i Valbo 24 år. Han önskar sig tur, för att med den jobba sig till seger i Bergslagsrallyt helgen efter. Totalmålet är SM-guld i Rally.

Det är i den Otrimmade tvåhjulsdrivna klassen som Andreas Sjölander härjar med sin Ford Fiesta.
Förra året var han SM-tvåa inför finalen med stor vinstchans - då ställdes finalen in.
- Det vore skönt att ta det sista klivet, det vi missade förra året, säger Andreas.
JSM-guld blev det då i alla fall, som plåster på såret.

Nu är det ny säsong, och som så många andra har han redan tävlingstestat: först i Nuttevalsen och så i Offerdalingen. Vinst i den första, men i Östersund körde han något utanför vägen och fick en punktering. Tappade massor av tid, och då hjälpte det föga att han var i delad ledning innan.
- Sista sträckan fick bli en träningshistoria, och den vann vi, säger Andreas.

SMK Gävleföraren fyller 24 år på lördag, och Bergslagsrallyt startar fredagen därpå i Hällefors.
- Jag lär själv få jobba mig till segern, så jag önskar mig tur i present!
Totalt har 100 förare anmält sig till Bergslagsrallyt, premiären på 2008 års Rally-SM. Andreas klass, den "minsta" effektmässigt sätt, lockar 17 deltagare.

Vem blir din främsta konkurrent?
- Joakim Nyman (Östersund), Anders Gullstrand (Säffle) och Victor Henriksson (Nynäshamn), svarar han snabbt.
- Alla åker så herrans fort att det är svårt att sätta fingret på någon speciell. Jag tror turen fäller avgörandet.


www.smirally.se
08-01-07 Dagsformen avgör när nya möter gamla
I Otrimmat 4WD kommer dagsform och minst problem att fälla utslaget. Det tror i alla fall Jimmy Joge inför Bergslagsrallyt, SM-premiären i Rally.
- Åtminstone hälften är potentiella vinnare, så det blir jättetufft!
Regerande mästare i klassen är Oscar Svedlund, Karlstad MC Bil, och han lär bli jagad i Hällefors med omnejd den 18-19 januari.
- Det är bara bra med fler konkurrenter. Dessutom blir de bättre och kommer med nya, fina bilar. Jag får hoppas att omställningen tar en stund, för när de får rätta känslan blir det många snabba, säger Oscar Svedlund.

Då har han hunnit räkna upp namn som Jimmy Joge, Motala, Jonas Ericsson, Kolsva (etta respektive tvåa i helgens genrep, Offerdalingen, utanför Östersund) och Thomas Thunström, Ludvika (fyra i samma tävling).
- Vi var helt nollställda i inställningarna inför tävlingen. Nu har vi i alla fall lite att gå på, säger Jimmy Joge och fortsätter:
- Det blir den med bäst dagsform och minst problem som vinner Bergslagsrallyt
Både Joge och Jonas Ericsson kommer i helt nybyggda Mitsubishi Evo 9:or. För Jonas var Offerdalingen premiärtävling med fyrhjulsdrivet efter många år med Hondan i Otrimmat 2WD, där han vunnit SM två år i rad.
- Vi är jättenöjda med helgen, även om det går lite för fort in i svängarna och yvigt ut ur dem, säger Jonas.
- Topp tre är vårt mål i Bergslagsrallyt!

Thomas Thunström är det stora hemmahoppet i Otrimmat 4WD. I torsdags köpte han den vita Subaru Impreza som Patrik Flodin vann SM med 2006.
- Jag har aldrig haft så roligt, trots att det var jättekul att köra Corsan. Men det här är körmässigt en helt annan grej, säger Thomas.
Han åkte direkt till Depå Grande utanför Östersund, och efter en dags träning startade han i Offerdalingen.
- Inte åker vi Bergslags för att ligga i kön inte! Målsättningen är högre än så, hälsar Thomas.

Subaruteamets egna förare Oscar Svedlund, Hasse Gustafsson, Nås, och Ramona Karlsson, Falköping, startar säsongen i "gamla" bilar, för att sedan komma med sina nybyggda till Svenska Rallyt.
- Vi bygger för fullt, och dagarna springer lätt iväg när man väntar på delar, säger Hasse Gustafsson.
Dessutom lånade han ut sin tävlingsbil i helgen. Pirelli skulle testa däck och det bar sig inte bättre än att fem renar kom i vägen.
- Hela fronten måste bytas ut, så det är stressigt som attan. Det blir verkstadsjobb istället för test för min del, säger Hasse.

Förutom ovanstående kommer Uppsalas flerfaldige vinnare Mats Thorszelius till start i en Evo 7:a, liksom Tommy Vestlund, Borlänge. En annan snabbfotad är Robin Sandberg, Växjö. Därtill ungtuppar som Mikael Eriksson, Östersund, och Andreas Magnusson, Skillingaryd, den senare i före detta Bengt Abrahamssons Evo 9:a.
- Jag har aldrig kört någon vintertävling, men det ska väl ordna sig det också, säger Andreas som var trea i WRC-klassen i Askersund i somras. 25-åringens enda SM-tävling hittills.
- I år är det meningen att vi ska köra hela serien, säger Andreas.

Totalt har 18 förare anmält sig i den Otrimmade fyrhjulsdrivna klassen i Bergslagsrallyt.
www.sbf.se
08-01-02 100 SM-förare anmälda till Bergslagsrallyt
Exakt 100 anmälda till premiären av Rally-SM 2008! Bergslagsrallyts tävlingsledare är mer än nöjd:
- Det bästa startfält vi haft på många år. Dessutom är det minusgrader ute och lätt snöfall, säger Thomas Berggren.
Just vädret är alltid ett kärt samtalsämne när det gäller vintertävlingar i rally.
- Det en fröjd att titta ut genom fönstret. I morse var det fingerstora flingor, nu är de mycket mindre men å andra sidan desto fler, fortsätter Berggren.

Samtliga medaljörer från 2007 återfinns i anmälningslistan, samt en rad gamla och nya förare. Exakt 100 startande väntas till premiären på Rally-SM den 18-19 januari i Bergslagsrallyt, Hällefors.