Besök officiella hemsidan
2018

Rally-SM 2018

 
Rally-SM 2018
2-3
febr Vännäs  
23-24
febr Östersund Winter Rally  
11-12
maj South Swedish Rally  
1-2
juni Askersund  
5
juli SM-veckan Helsingborg  
7-8
sept Linköping  
www.rallysm.se
Rally-SM 2019
26
jan Bergslagsrallyt  
31-1
juni SSR Älmhult  
14-15
juni Nyköping  
16-17
au Kolsva  
6-7
sept Linköping  
27-28
sept Rally Blekinge, Karlshamn  
www.rallysm.se


Rallyradio Liveresultat
Besök Liveresultaten!
Rallyradio Liveresultat
18-12-23 Ludvika 100-års jubileum startar med Bergslagsrallyt
Fem SM-tävlingar. Den ambitionen har Ludvika kommun under 2019 då staden firar 100 år. "Bergslags" är först ut.
Ludvika firar som sagt 100 år nästa år, något som de styrande vill ska märkas från första januari till sista december. Som livaktig idrottsstad är ribban lagd på att inom kommunens gränser få till fem event med SM-status.
- Jag ringde Johan (Strömberg) och sa att nu jävlar söker du SM, säger Håkan Rosén med ett skratt.
Han är projektledare för Ludvika 100 år som stad, och tycker precis som så många andra i området att det är intressant med bilsport.
- Framför allt är det en kategori människor med åskådare som brinner för sitt intresse!

Riktigt lika eld och lågor var faktiskt inte Johan Strömberg initialt, då han av erfarenhet vet att ett SM-rally tar oerhört mycket tid i anspråk för att få till.
- Han bad mig dra åt helvete, säger Håkan och levererar ännu ett skratt.
Men visst fann de en lösning, och tillsammans är nu målet att göra ett Bergslagsrally som ger eko i stan. Mekonomen var inte sena att hänga på.
- Jag gillar när det är organiserat kaos, och den 26 januari hoppas jag vi lockar ut så mycket folk att det blir så i centrala Ludvika och ut till publiksträckan, fortsätter Håkan.

Faktum är att bilsporten ska sätta Ludvika på kartan nästa år. Först då i form av Rally-SM och Mekonomen Bergslagsrallyt. Senare på säsongen planeras det för en deltävling i Back-SM och en i Bilorientering. Till det troligen SM i skidorientering och mountainbike.
- Utan Håkans sprudlande entusiasm hade vi inte rott det här i land. Nu ska vi försöka få liv och rörelse runt Folkets Hus där vi har tävlingscentrum och all service, säger Johan Strömberg.

Jacob och Stefan åker Ford Fiesta R5
Kopparbergs Jacob Jansson och hans Co-driver Stefan Gustavsson, Ludvika, kommer under vintern till start i MJ Motorevents Ford Fiesta R5
- Vi kommer åka tre tävlingar i vinter med bilen där vi börjar med våran hemmatävling och första deltävlingen i SM, Bergslagsrallyt. Veckan efter går SM-Veckan i Sundsvall där vi ska försöka ta medalj i SM sprinten, säger Jacob.

Som avslutning på vinter kommer duon ställa upp i Rally Sweden och mäta sig mot världseliten, en tävling Jacob aldrig har startat i och en dröm som funnits länge blir nu verklighet.

18-12-14 Power stage före lunch i Bergslagsrallyt
Mekonomen Bergslagsrallyt i Ludvika bjuder SM-eliten och åskådarna på power stage strax innan lunch, specialsträcka fyra. En publiksträcka alldeles intill stan.

På power stage har de tävlande möjlighet att köra till sig extra SM-poäng. Snabbaste förare i respektive klass får fem poäng, näst snabbaste fyra och så vidare ner till en pinne för femte tid. Poäng som kan vara helt avgörande i slutet på säsongen.
Normalt brukar den allra sista sträckan i SM-deltävlingarna gå som power stage. Bergslagsklubbarna väljer att köra den precis innan lunch, som specialsträcka fyra av totalt åtta.
– Anledningarna är flera. Bland annat vill vi att alla får köra den i dagsljus, säger tävlingsledare Johan Strömberg.

En annan anledning är själva sträckan. Den startar en bit norr om Ludvika för att sedan sträcka sig söderut. Drygt fem kilometer lång.
– Det är en jättefin skogssträcka och det blir nära för publiken. De tävlande går i mål längre upp i skogen, men kommer ut från sträckan nästan nere vid järnvägsbommarna i Ludvika, fortsätter Strömberg.

För att alla som vill följa de tävlandes kamp om de extra poängen är det fri entré in på samtliga sträckor i Mekonomen Bergslagsrallyt. Givetvis då också till power stage.

När startfältet startar om efter lunch blir det återigen en tur på publiksträckan, men då delas det inte ut några extra SM-poäng.
18-12-14 Buskas lotsar junior i rally-SM
Från SM-guld och VM-start till en storsatsning på Junior-SM i rally. Nästa säsong läser gotländskan Madelene Buskas noterna till Johannes Joons från Skutskär.

I sin femtonde säsong som kartläsare, eller co-driver som det heter då den som åker med i rallybilen ska leverera noter som beskriver vägen till sin förare, blev det SM-guld samt en start i Rally Sweden. Då tillsammans med senioren Jonas Bodin, från Sorunda utanför Nynäshamn.
När Bodin valde att lägga ratten på hyllan taggar Buskas upp. Kommande säsong ska hon lotsa 25-årige Johannes Joons i Junior-SM. Redskapet blir en trimmad Opel Astra KitCar.
- En rolig utmaning att vara med på den här resan! Eftersom juniorerna nu ska tävla mot seniorerna blir det tufft. Det sporrar till att bli ännu bättre, säger Madelene Buskas.

Johannes Joons debuterade i SM förra året med tre starter. Som bäst var han fyra nere i Hässleholm. Som sista års junior har han chans till två medaljer, både i JSM och i SM.
- Det blir förstås tufft, men det är jättebra att vi får slåss i båda klasserna! Det blir lite mer krig när man får tampas med seniorerna också, säger Joons.
Förutom de fem tävlingarna i SM ska duon köra SM-sprintarna samt Svenska Rallycupen.
- Nu får det gärna bli vinter så allt drar igång! Bilen är totalrenoverad så vi ska testa så fort det bara går, fortsätter Joons.
Första målet är Bergslagsrallyt, SM-premiären i Ludvika den 26 januari.
- Jag är ordentligt åksugen, så kanske vi hinner ytterligare några tävlingar under året, avslutar Buskas.
18-12-14 Världsmästaren kör SM-veckan
Han är världsmästare i rallycross. Nu gästar han SM och det i rally. Johan Kristoffersson som under året dominerat den internationella rallycrossen kommer till Sundsvall och SM-veckan för att delta i rallysprinten.

Kristoffersson som testat på rally några gånger tidigare där han bland annat kört Rally Sweden i en Skoda R5 tar sig nu an den svenska rallyeliten.
- Verkligen roligt att SM-veckan och rallysprinten lockar en av våra absolut bästa förare genom tiderna att komma och tävla. Det lyfter inte bara bilsporten utan hela SM-veckan när de bästa i världen är på plats. Nu är det i rallycross han har VM-guld, men med den kapaciteten som Johan har tror jag inte att han kommer skämmas för sig under rallyt, säger Jörgen Ekwall, Svensk Bilsports projektledare för SM-veckan.

Bilen Johan Kristoffersson kommer till start med är en Volkswagen R5 av samma modell som rallyvärldsmästaren från 2003, Petter Solberg, premiärkörde tidigare i år vid rally-VM:s deltävling i Spanien.
- Tror det kan passa mig bra med flera omgångar på samma sträcka. Det blir en bra möjlighet också att få hålla körningen igång på vintern och skaffa sig nya erfarenheter, säger Johan Kristoffersson.

Rallytävlingen i SM-veckan körs den 1 februari och kommer att sändas av SVT med kvalen i svtplay och finalen även i vanliga SVT.

www.sbf.se


18-12-14 Ansökan SM-veckan 2020
Nu är det dags att ansöka till SM-veckan 2020.
Vinterveckan kommer att genomföras i Luleå/Boden där tävlingarna kommer att avgöras mellan 23 och 29 mars. Från den 1 december kan ansökan göras.

Sista ansökningsdag för den som vill vara med i vinterveckan är 15 januari, 2019.

Sommarveckan kommer att genomföras i Halmstad och RF släpper ansökan den 14 januari, 2019. Sista ansökningsdag för sommarveckan är 15 februari, 2019.

Sista ansökningsdag för den som vill vara med i vinterveckan är 15 januari, 2019.

Sommarveckan kommer att genomföras i Halmstad och RF släpper ansökan den 14 januari, 2019. Sista ansökningsdag för sommarveckan är 15 februari, 2019.

Intresseanmälan skickas till jorgen.ekwall@sbf.se senast den 5 januari.
www.sbf.se
18-12-13 Bergslagsrallyt rivstartar med 13 mil fartsträckor
Mekonomen Bergslagsrallyt blir en rivstart på SM 2019 med drygt 13 mil fartsträckor, fördelat över åtta sträckor.

Kommande säsong i Rally-SM får en riktig rivstart den 26 januari med vinterns enda event. Bergslagsklubbarna Ludvika MS, Hällefors MK och MK Kopparberg har lagt en bana på drygt 13 mil fartsträckor. Bara en handfull dagar efter att anmälan öppnade har 20 förare anmält sig.
– Det är bra! Vi siktar på ett startfält runt 70 bilar, säger tävlingsledare Johan Strömberg.

Start och mål i Ludvika, närmare bestämt i Folkets Hus med service av tävlingsbilarna på parkeringarna utanför. Besiktningen av tävlingsbilarna sker på fredag kväll vid Bilprovningen.
Första start är sedan redan klockan 08.00 på lördagen för att hinna alla sträckor på en dag. Förmiddagen innehåller bland annat den klassiska sträckan Björnjägarn.
– Vi hoppas och tror att Björnjägarn blir något för de tävlande att både längta till och något extra utslagsgivande, fortsätter Strömberg.

Eftermiddagen i Mekonomen Bergslagsrallyt bjuder på ytterligare fyra sträckor, innan första bil beräknas anlända till slutmålet runt halv fem på eftermiddagen. Då har drygt 130 km körts i fullfartstempo.

Totalt med transporterna mellan sträckorna mäter tävlingen knappa 30 mil.
18-11-13 Eddie Lundqvist växlar upp - bilbyte & fortsatt satsning med nytt utseende!
Eddie Lundqvist från Årsunda, tävlande för Sandvikens MK tillsammans med kartläsare Olle Erixon väljer inför säsongen 2019 att växla upp sin satsning i JSM.
Den ljusblå Ford Fiesta R2 som Eddie kört i två säsonger är såld och i garaget står nu istället en Peugeot 208 R2.
- Vi visade säsongen 2018 att vi var otroligt starka trots att vi satt i en bil som prestanda- och väghållningsmässigt var sämre än t.ex. Peugeot 208 R2 är. Nu sitter vi i en bättre bil som skall hjälpa oss på jakten mot en ny JSM-medalj 2019, och allra helst ett guld, säger Eddie.

Men det är inte endast bilbytet som blir nytt inför säsongen 2019.
Den ljusblå färgen som i många år blivit förknippad med Lundqvist Motorsports bilar kommer att ersättas inför kommande säsong.
- Vi kommer med största sannolikhet att stå på startlinjen i en bil som inte har samma blå färg som tidigare, men helt borta kommer inte den blå färgen att vara, fortsätter Eddie.

Samarbetet med kartläsaren Olle Erixon fortsätter likt säsongen 2018 och målet är att försöka förbättra JSM-silvret från föregående säsong.
- Det känns både roligt och motiverande att få fortsatt förtroende hos Eddie med tanke på hur bra samarbetet funkat den säsong vi åkt tillsammans, såväl i som utanför bilen, säger Olle.

Full SM-säsong är planerad samt SM-sprintar och utvalda öppna tävlingar.
- Vi väljer att även starta i årets SM-Sprintar utöver ordinarie SM-deltävlingar då de livesänds på SVT vilket för oss är bland de bästa tillfällen vi kan få för att marknadsföra oss själva och vår rallysatsning.
Årets kalender för Rally-SM är dessutom oerhört mycket tacksammare än 2018 då resvägen till deltävlingarna är betydligt kortare, säger Eddie.

Eddie fortsätter: -Bilen har visat sig snabb med tidigare ägare och vi tror att vi efter våra första tester i bilen kommer till Bergslagsrallyt med en härlig känsla och gott självförtroende inför den kommande säsongen!

Rally-SM körs 2019 med 6 stycken deltävlingar med start i februari i Ludvika och sista deltävling i Karlshamn i september.

18-09-13 Skillingaryds MK arrangerar SM Rally 2020
I samband med sista SM tävlingen i Rally i Linköping i helgen gjordes det också offentligt vilka rally som kommer att ingå i SM 2020. Ett av dessa är Skilling 500 med Skillingaryds MK som arrangör. Helgen efter Midsommar kommer den svenska eliten till Småland.
- Det är en stor ära att få denna möjlighet, som arrangör är det förstås det finaste man kan få göra och hela klubben ser fram mot detta, säger ordföranden Pia Thulin. Det blir en utmaning men vi har rutinerade funktionärer på alla viktiga positioner men måste också, som alltid, ta hjälp av klubbar i närområdet för att ro det hela i hamn. Bangruppen, som är de som planerar hur tävlingsbanan ska se ut, har redan haft sitt första möte för att göra en grov plan. Likaså har övriga i organisationskommittén haft några möten för att planera allt annat runt tävlingen, så vi är på gång. Klubben har med tiden utvecklats till den största rallyklubben i GGVV-området med många aktiva från hela detta område.
Inom GGVV finns det många intressanta orter där vi kan förlägga start, mål, serviceplats och tävlingsbana, så vi har ännu inte spikat var i området detta blir men det kommer att göras inom snar framtid.

Men är då SM något helt nytt för SSMK som klubben kallas förkortat i dagligt tal? Vi har pratat med två av klubbens grundare för att få klarhet i detta. Leif Andersson, Stenvadet och Rolf Krahner, Skillingaryd minns hur det var.
- Klubben grundades 1971 och redan samma år var vi medarrangör i SM i Bilorientering tillsammans med Jönköpings MK, berättar Rolf. Redan två år senare arrangerade vi själva SM med Leif Andersson som tävlingsledare. Tävlingen är ihågkommen framför allt för att det regnade otroligt mycket hela tävlingsdagen och vägarna blev med tiden nästan helt oframkomliga. Två personer kommer ihåg tävlingen särskilt väl, nämligen de som tävlingsledningen glömde informera om att tävlingen var slut så de fick veta det först när det ljusnade.

Efter det arrangerades i slutet av sjuttiotalet Junior SM i rally med startplats Hjortsjöskolan i Vaggeryd, en vintertävling med mycket kyla och snö. Det var då det!
- I slutet av sjuttiotalet och in på åttiotalet arrangerades flera Smålandsrallyn av oss och andra klubbar i samverkan. Höjdpunkten, berättar Leif Andersson, var 1976 då det fick namnet Rally High Chaparral. Vi hade då över 400 anmälda och släppte slutligen iväg 220 deltagare från mer än tio olika europeiska länder.

Dagens SM samlar inte så många deltagare, det troliga är cirka hundra startande och förhoppningsvis med ett stort lokalt deltagande. I år har några förare från SSMK startat i SM, bland dem Markus Theorin, som tillhört den svenska eliten i några år nu, samt nykomlingen för året, Rasmus Thulin Johansson. Till 2020 kommer det säkert fram fler talanger inspirerade av att få möjligheten att tävla i SM på hemmaplan.

Nu startar alltså klubbens arbete med SM tävlingen, ett evenemang med ambitionen att synas och märkas och skicka positiva signaler ut i landet från den del av Småland som kallas Gnosjöregionen, allt enligt klubbens ordförande Pia Thulin.
18-09-11 SM-silver till Tom Kristensson och Henrik Appelskog efter fialen i East Sweden Rally
Genom seger i sista deltävlingen i Rally SM i samband med East Sweden Rally, med start och mål i Linköping, bärgade Tom Kristensson, SMK Hörby och codriver Henrik Appelskog, Ötergyllens RC silvermedaljen i klassen Otrimmat 2 WD R2. Paret har endast kört tre av sex deltävlingar, varav man fick bryta South Swedish Rally på grund av ett elfel. I de övriga två har man tagit klassegern med bred marginal, full powerstage poäng, och jokerpoäng i sista deltävlingen, vilket alltså räckte till en silverplats. Medaljen var Toms andra SM-medalj för året, då han tidigare i sommar tog brons i Sprint SM i rally. För Henrik var det den femte SM-medaljen, då han sen tidigare har 2 guld och 2 silver med andra förare.
- Vi tänkte inte så mycket på medaljer då vi startade tävlingen, säger Tom, utan vi körde för att få grusträning inför nästa EM-tävling för ADAC Opel Rallye Junior Team i Polen om 14 dagar.
- Men en bit i i tävlingen insåg vi att vi hade chansen på en silvermedalj och då körde vi för det, berättar en mycket nöjd Tom.
- Allt stämde verkligen bra redan från början, och när värste konkurrenten, norrmannen och EM kollegan Sindre Furuseth i en identisk Opel Adam R2, körde punktering, blev marginalen stor till näste man.
- Vi ledde då med 11 sekunder över honom och kände att vi hade greppet, så det skulle nog gått vägen ändå.

För Henrik, boende i Motala, var det ett sällsynt besök på hemmaplan.
- Verkligen skoj att att få visa upp sig för hemmapubliken och alla fans här, det är inte ofta nu, när vi senaste året tävlade i Tyskland och i år mest har farit runt i Europa, säger Henrik med ett leende.
- Att det sedan gick så bra som det gjorde, och ytterligare en SM-medalj i samlingen, är ju bara en bonus!
18-09-09 Victor Karlsson och Jonas Magnér tar silver i JSM-finalen
I helgen har East Sweden Rally, Rally SM-finalen, avverkats i skogarna runt Linköping. Tävlingen inleddes med tre sträckor på fredagskvällen, där Victor och Jonas avslutade med en tredjeplacering inför lördagen. Under lördagen avverkades sju specialsträckor och duon ökade farten på de krävande sträckorna och kunde avsluta finalen på en andra plats.

Tyvärr räckte det inte till en medalj i JSM 2018 utan de slutar på de fjärdeplats
- "Vi tog i för allt vad vi kunde, säger Victor. Vi fick till den där känslan som man alltid vill ha, bilen gjorde det vi ville och det var aldrig några tveksamheter. Vi hade verkligen hoppats att vi skulle avsluta JSM med en medalj, nu blev det inte så. Nu laddar vi om inför 2019.”-avslutar Victor.

Vann JSM otrimmat 2WD gjorde Jari Liiten, silver tog Eddie Lundqvist och bronset gick till Hampus Jakobsson.
18-09-08 Berglund vann i Linköping när Tidemand rullade
Totalsegrare i East Sweden Rally och guldmedaljörer i Trimmat 4WD blev Martin Berglund och Joakim Gevert. I Trimmat 2WD gick guldet till Patrik Flodin/Göran Bergsten.

När favoriterna Pontus Tidemand/JonasAndersson rullade på SS4 tog Mattias Adielsson/Andreas Johansson över ledningen. Men så tappade Adielsson mark och Berglund gick upp i topp, vilken han och Gevert höll i mål.
– Tanken i morse var att hålla undan för Johan Holmberg och när vi sedan passerade Tidemand som rullat blev vi nästan chockade. Så att vinna både finalen och guldet är helt fantastiskt, säger Berglund.

Holmberg hade valt East Sweden Rally i Linköping till sin jokertävling men stötte på problem direkt.
– Jag kände inte alls igen bilen under fredagen. Den gick inte alls som tidigare, säger Holmberg som efter de inledande tre sträckorna vara var sexa i klassen.
– Inte alls den start jag tänkt mig!
Lördagsmorgonen bjöd på regn och många upplevde att det var halt värre. En hel del punkteringar blev det på SS5 och 6. Bland annat hade junioren Victor Hansen tur som tog sig till mål då bara trasor återstod av både däck och fälg. Samma för norrmannen Sindre Furuseth.

Fortsättningen bjöd på dramatik kring silver och brons i Trimmat 4WD. Johan Holmberg var ömsom trea efter Berglund och Adielssson, ömsom fyra efter Mattias Monelius. När alla räknat både framåt och bakåt och lagt till fem extra SM-poäng till Adielsson på sista och fyra till Holmberg var det 3,5 poäng som skilde dessa båda åt. Till Holmbergs favör.
– Min åttonde tävling i en fyrhjulsdriven bil, så jag är helnöjd med en silvermedalj, säger Holmberg.
Han hade dessutom stora bekymmer med styrservon. Ibland fungerade den perfekt, andra gånger tog den över och ville styra.
– Det var i läskigaste laget!
Brons alltså till Mattias Adielsson.

I Trimmat 2WD såg Kristian Johansson/Fredrik Livh återigen ut som vinnare. Generatorn ändrade på det och de tvingades bryta för att starta om till den tredje etappen. Men med fem minuters tillägg fick han byta ner sig till en bronsmedalj.
Istället klev Patrik Flodin återigen upp på guldplats. 2006 var han svensk mästare i Otrimmat 4WD, nu vann han Trimmat 2WD tillsammans med Göran Bergsten. Trots att de nollade i båda vintertävlingarna, varav den ena var deras joker.
Nära var det även att de gav upp ESR när BMW:n inte gick för fullt på förmiddagen och växellådan återigen krånglade.
– Tur de övertalade mig att fortsätta!
Silver i Trimmat 2WD blev det för 20-årige Elias Lundberg/David Arhusiander och brons till Kristian Johansson/Fredrik Livh.

Övriga klasser:
Otrimmat 2WD: Guld Jonas Bodin/Madelene Buskas, silver Tom Kristensson/Henrik Appelskog, brons Jonna Eson Brådhe/Annie Hellstadius.
4WD Övriga: Guld Tobias Johansson/Bosse Holmstrand, silver Johan Rudengren/Christer Johansson och brons Michael Wikström/Lennart Nilsson.
JSM Otrimmat: Guld Jari Liiten/Mikael Kjellgren, silver Eddie Lundqvist/Olle Erixon och brons Hampus Jakobsson/Jens Jakobsson.
JSM Trimmat: Guld Pontus Lönnström/Richard Svensson, silver Pontus Jakobsson/Martin Andersson och brons Simon Karlsson/Tobias Steen.
18-09-08 Mattias Adielsson bronsmedaljör i Rally-SM
Göteborgaren Mattias Adielsson och kartläsaren Andreas Johansson avslutar årets succésäsong med ett brons i Rally-SM. En andra plats i East Sweden Rally blev facit i helgen och det räckte till en bronsmedalj.
- Vi har två guld i SM-Sprint och nu ett brons i Rally-SM så det här året har verkligen varit bra. Om vi sedan lägger till fjärdeplatsen i Rally Sweden känns det riktigt bra. Vi har under året kört för Pontus Tidemand Racing och vilket team, de har verkligen hjälpt oss på bästa sätt för att nå dessa framgångar, säger Mattias Adielsson.

East Sweden Rally startade på bästa sätt under den första etappen. Adielsson var då tvåa efter Pontus Tidemand. Under lördagen försvann Tidemand och Adielsson höll sedan andra platsen efter Martin Berglund.
- Vi har så mycket hjälp av så många för att kunna syssla med rally på denna nivå, så att under året få bjuda på tre medaljer varav två guld känns helt underbart. Jag är även nöjd med att vi kunde ta bronsmedaljen trots att vi brutit två tävlingar och att vi var med och fajtades in i det sista om guldet. Det här bygger verkligen för framtiden, avslutar Mattias Adielsson.

Slutställning i Rally SM 2018
1 Martin Berglund SMK Gävle
2 Johan Holmberg Gotlands MF
3 Mattias Adielsson Göteborgs MF

Resultat från East Sweden Rally, länk
18-09-08 Patrik Flodin och Göran Bergsten blev Svenska Mästare efter fjärde raka SM-segern!
Patrik Flodin, Ilsbo MK, och co-driver Göran Bergsten, Forshaga MC, vann idag sin fjärde raka SM-seger efter stor dramatik och kunde därmed titulera sig Svenska Mästare i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen i rally.

Medeljerna var redan säkrade men det återstod att se vem som skulle kamma hem vilken valör. Patrik och Göran ledde inför starten av East Sweden Rally med en halv poäng före Kristian Johansson och fyra poäng före Elias Lundberg.

De inledde lite trevande under gårdagens tre sträckor som gick i mörker och låg 3,9 sekunder efter Kristian Johansson inför dagens sju sträckor. Efter den sjätte sträckan idag var Patrik mer eller mindre redo att kasta in handduken:
- Gearcuten fick något frispel och växellådan gick sönder när jag växlade och vi blev utan treans växel. Då tycket jag tyckte inte det var någon idé att fortsätta. Men Göran övertalade mig tack och lov, skrattar Patrik.

Med tre växlar vann de sträcka sju . Väl i mål fick de reda på att Elias Lundberg saknade styrservo och att Kristian Johansson tvingades bryta, men startade senare om, med generatorproblem.

Kampen om guldet var fortfarande levande. Först i mål skulle få ett SM-guld.

Patrik och Göran fortsatte ta poäng av Elias Lundberg och vann rallyt 18,6 sekunder före Elias Lundberg och 49,8 sekunder före Daniel Wall.

Därmed tar Patrik sitt andra SM-guld och Göran vinner sitt första:
- Ja, trots att jag har två VM-silver, NM-guld i WRC och är Rysk mästare har jag aldrig tidigare vunnit SM. Så det känns jäkligt kul! Vi är verkligen jätteglada att Johan Andersérs har lånat ut en så här bra bil åt oss, säger Göran.

Patrik tog sitt första SM-guld 2006 och körde därefter internationellt i många år. Han tog flertalet titlar tillsammans med bland annat Göran innan han i år satsade fullt ut på Rally-SM igen i Johan Andersérs BMW grupp H. En helt ny klass för hans del.
- Det känns lite overkligt - guldet är så skönt att ta. Det här betyder faktiskt jättemycket. Den här bilen är den råaste bakhjulsdrivna bilen jag kört. Johan Andersérs har verkligen fått till en riktig häftig bil. Och mina fans är så underbara. Utan dem och sponsorerna skulle jag inte kunna åka runt och göra det här, säger Patrik.

East Sweden Rally
Tvåhjulsdrivet trimmat
1. Patrik Flodin 1.07.12,7
2. Elias Lundberg 1.07.31,3 +18,6
3 Daniel Wall 1.08.02,5 +49,8
4. Emil Karlsson 1.08.40,6 +1:27,9
5. Niklas Karlsson 1.09.42,7 +2:30,0
6. Mikael Ericsson 1.10.31,7 +3:19,0
7. Andreas Ekström 1.10.38,1 +3:25,4
8. Magnus Johansson 1.12.06,6 +4:53,9
9. Stefan Hanhela 1.12.49,2 +5:36,5
10. Marcus Nilsson 1.15.29,4 +8:16,7
11. Kristian Johansson 1.16.41,4 +9:28,7
» Komplett resultat https://resultatservice.com/resserv/v2/results/result.jsp?tvlnr=2018007&deltvlnr=1&page=1c10

Rally-SM trimmade tvåhjulsdrivna klassen
1. Patrik Flodin och Göran Bergsten
2. Elias Lundberg och David Arhusiander
3. Kristian Johansson och Fredrik Livh

www.patrikflodin.com hittar du bland annat resultat, sträcka för sträcka rapportering och annat smått och gott.
18-09-07 Mattias Adielsson skuggar världsmästaren i East Sweden Rally
Göteborgaren Mattias Adielsson och kartläsaren Andreas Johansson har börjat finalen av årets Rally-SM riktigt bra. Efter den första dagens tre specialsträckor är de på andra plats, endast 6,9 sekunder efter regerande världsmästaren i WRC2 Pontus Tidemand.
- En riktigt bra start för oss och vi är så klart mycket nöjda med starten. Fantastiska vägar och mycket publik ute och tittar, så det här är häftigt. Vi vet att det är en lång dag imorgon och det gäller att vara med utan misstag ända till målgången. Ett stort tack till alla som stöttar oss och det är mycket inspirerande att köra när så många hejar på oss efter specialsträckorna, säger Mattias Adielsson.

East Sweden Rally startar etapp två imorgon och då ska sju specialsträckor avgöras. Målgången beräknas till ca 15,30 och då vet vi vilken valör Mattias och Andreas får på sin medalj.

Resultat efter SS 3:
1. Pontus Tidemand SMK Eda 14:34,3
2. Mattias Adielsson Göteborgs MF +6,9s
3. Martin Berglund SMK Gävle +17,2s
18-09-07 Tidemand i väntad ledning i SM-finalen i Linköping
Värmländske VM-föraren Pontus Tidemand tog som väntat täten när East Sweden Rally inleddes i Linköping på fredagskvällen. Närmast guldet i klassen Trimmat 4WD är Martin Berglund, trea efter första etappen.

För andra året i rad är Pontus Tidemand i Linköping för att visa upp sig på grus för hemmapubliken. Fredagens inledande etapp omfattade tre sträckor och världsmästaren var snabbast på samtliga. Inför lördagens fortsättning, då ytterligare sju sträckor ska köras, leder han med 6,9 sekunder före Mattias Adielsson.
– Vi har haft en fin kväll och det är härligt att vara hemma och köra i Sverige, säger Tidemand.

Kampen om SM-guldet står mellan Mattias Adielsson, Göteborg, Martin Berglund, Gävle och Johan Holmberg, Visby. Närmast efter tre körda sträckor är Martin Berglund, som tar nattvila som trea totalt i East Sweden Rally.
Alla tävlande fick i och med att de passerade över startrampen tio SM-poäng. För Pontus Lönnström, Nora, räckte det till JSM-guld i Trimmat, för Tobias Johansson, Ludvika, guld i 4WD Övriga och Jari Liiten, Sandviken, JSM-guld i Otrimmat.

SM-finalen East Sweden Rally startar om 09.00 lördag morgon med sju sträckor i skogarna norr om Linköping. Första bil väntas tillbaka till målrampen vid Saab Arena 15.30.

Ledare i respektive klass efter etapp 1:
Trimmat 4WD: Pontus Tidemand, SMK Eda, Skoda Fabia R5, 14.34,3
4WD Övriga: Per Göthberg, Eskilstuna MK, Skoda Fabia WRC, 15.01,9
Trimmat 2WD: Kristian Johansson, Kinds MK, VW Golf IV Kitcar, 15.32,6
Otrimmat 2WD: Tom Kristensson, SMK Hörby, Opel Adam, 15.43,5
JSM Otrimmat: Eddie Lundqvist, Sandvikens MK, Ford Fiesta R2, 16.15,0
JSM Trimmat: Simon Karlsson, Gullabo RC, Volvo 940, 15.43,7
18-09-06 Sollebrunn Racing ser fram emot SM-finalen
Till helgen avgörs årets rally-SM i Linköping. Tävlingen är en favorit för teamet där man tidigare nått flera framgångar. Tävlingen avgörs över 10 sträckor varav drygt 10 mil SS. Starten går vid 17:30 på fredag kväll och inleds med en publiksträcka intill SAAB arena. Målgång sker efter en powerstage på lördag eftermiddag.

En extra utmaning till helgen blir att balansera bra tider med att ta bilen i mål. Bilen ska nämligen säljas efter SM-finalen och istället kommer teamet lägga fullt fokus på bygget av en ny Volkswagen Polo 6R.

Tävlingen följs som vanligt via Rallyradion & Resultatservice.
18-09-05 Pontus Tidemand gästar SM-finalen
Med en lucka i sitt fullspäckade schema veckan innan comebacken i VM passar Pontus Tidemand på att göra ett gästinhopp i finalen av Rally-SM i Linköping. "Hemmapubliken har hejat fram mig i många år så det är speciellt att få showa inför dem och i år tror jag på hårt motstånd i tävlingen" säger Pontus.

Som fabriksförare för SKODA Motorsport på heltid ligger Pontus Tidemands fokus förstås på VM och årets mål att försvara världsmästartiteln i WRC 2. Men att tävla på svensk mark inför hemmapubliken ligger honom varmt om hjärtat och när chansen nu kom var han inte sen att ta den.
- Hemma är hemma och det är rallyfansen här som har supportat och hejat fram mig i så många år så det känns alltid extra speciellt att få showa lite inför dem, säger Pontus, som även gästade East Sweden Rally förra året och då tog hem segern med två och en halv minut tillgodo.
- I år tror jag på hårt motstånd, fortsätter Pontus. R5:orna har riktigt snabba och duktiga förare bakom rattarna så jag räknar definitivt med att få kämpa. Men det är kul, både att få ladda på med konkurrens och att det är ett så högt tempo i SM. Jag ser verkligen fram emot att få möta vår svenska rallyelit igen!

Precis som i VM, kommer Pontus och hans kartläsare Jonas Andersson till start i East Sweden Rally med en SKODA Fabia R5. Direkt efter tävlingen i Linköping bär det vidare av till Turkiet för nästa deltävling och varm i kläderna ska han göra allt för att bevara tävlingstempot.
- East Sweden Rally ligger perfekt i tid som uppvärmning inför Rally Turkiet så vi satsar på att komma in i tävlingsbubblan och trigga igång adrenalinet och helt enkelt behålla det nästa vecka ut. Jag tror absolut att det här kan bli en värdefull träningstävling, säger Pontus.

East Sweden Rally är Rally-SM:s avslutande tävling för säsongen och avgörs på fredag och lördag. Med basen centralt vid Saab Arena i Linköping ska nio specialsträckor på lite över tio mil köras innan tävlingsvinnarna såväl som mästerskapsvinnarna kan utses.
18-09-05 Elias & David har säkrat en SM-medalj inför finalen i Rally-SM
Till helgen är det dags för final i Rally-SM för 20 åriga juniorlandslagsföraren Elias Lundberg med co-driver David Arhusiander. Paret har under en längre tid legat i ledning i den stentuffa trimmade tvåhjuldrivna klassen för seniorer. Men efter att ha missat en deltävling som krockade med teamets satsning i Tyskland så ligger de nu på en tredje plats inför den tuffa finaltävlingen East Sweden Rally.

Trots att Elias är junior så har teamet i år valt att tävla i seniorklassen. Anledningen är den att klassen är som oftast den som har flest startande och därmed också en väldigt hård konkurrens.
- I år är fokuset på den tyska serien ADAC Opel Rallye Cup och därför har vi valt att försöka tävla i så tuff konkurrens som möjligt på hemmaplan för att utvecklas. Jag visste inte vilka som skulle tävla i juniorernas klass inför säsongen så vi valde därför seniorklassen, förklarar Elias.

Inför East Sweden Rally så ligger Elias & David på en tredje plats i klassen med med enbart fyra poäng till ledande Patrik Flodin. Men en sak är säker, teamet har redan en säker medalj då fjärdeplatsen är för långt bort poängmässigt.
- Ska bli sjukt roligt i Linköping, vi är tre som ska göra upp om det och det är i stort sett den som är först över mållinjen som tar guldet, säger Elias och fortsätter. Jag är redan väldigt nöjd med årets resultat då en SM-medalj är ren bonus för oss. Så vi tar helt enkelt SM-finalen som den kommer, vi tänker köra på och försöka utmana. Men allt för stora risker vill vi ändå inte ta då vår vidare karriär kan påverkas. Vi ska i alla fall se till att ha sjukt roligt och avsluta SM på allra bästa sätt, avslutar Elias.

Hela teamet vill tacka alla som har stöttat dem i årets SM-satsning, inte minst Ola Axelsson som lånat ut sin bil hela säsongen!
18-09-05 Medaljchans för Mattias Adielsson i Rally-SM
Det finns till och med en liten chans till SM-guld för Mattias Adielsson i årets Rally-SM. Mattias och kartläsaren Andreas Johansson kommer till start för Pontus Tidemand Racing i deras Skoda Fabia R5. Samma bil och team som de så framgångsrikt tävlat för under året.
- Jättekul att få komma till Linköping igen, jag trivs med den här tävlingen och vi har många goda minnen härifrån. Det kommer att bli mycket tufft att vinna guldet då vi inte har avgörandet i egna händer, men eftersom chansen finns så det gäller att vi gör vårt bästa under hela tävlingen, säger Mattias Adielsson.

East Sweden Rally är en av de tävlingar som Adielsson gillar mest i Rally-SM, bra arrangemang och otroligt häftiga vägar är ett vanligt betyg. East Sweden Rally startar på fredag med tre specialsträckor, där den första är den mycket populära centrala publiksträckan som brukar följas av flera tusen åskådare. Under lördagen ska sju specialsträckor avgöras innan målgången vid Saab arena på eftermiddagen.
- Det känns som vi hittade rätt med bilen i Hässleholm och nu bygger vi därifrån. Jag tror att vi kan höja tempot några snäpp till. Med världsmästaren Pontus Tidemand som konkurrent kommer vi att få en bra värdemätare på hur långt vi har kommit, det blir spännande att se, avslutar Mattias Adielsson.

Rally-SM ställning inför finalen:
1. Martin Berglund SMK Gävle 95p
2. Johan Holmberg Gotlands MF 91p
3. Fredrik Åhlin Värmlands KC 83,5p
4. Mattias Adielsson Göteborgs MF 80p

Följ livetider på www.resultatservice.com

18-09-05 Hård medaljstrid i Rally-SM – final i helgen i Linköping
Värmlänningen och VM-föraren Pontus Tidemand bör vinna East Sweden Rally i överlägsen stil. Bakom är det tightare när SM-medaljerna ska fördelas i Trimmat 4WD.

Linköping står för tredje året i rad som värd för helgens final i Rally-SM. Förra året gästade världsmästaren i lilla klassen, Pontus Tidemand från Charlottenberg, tävlingen för att visa upp sig på grus för hemmapubliken.
Det blev seger med över en och en halv minut.
Nu gör han ett nytt gästspel.
– Tidemand bara ska vinna över oss andra med den enorma rutin han har. Det är ju hans jobb att köra bil på heltid. Så det är jättekul att han kommer och vi kan jämföra vår kilometertid med hans, säger Martin Berglund från Valbo utanför Gävle.

Efter fem av sex deltävlingar är det Berglund som leder huvudklassen Trimmat 4WD med sin Skoda Fabia R5 (likadan bil som Tidemand kör). Marginalen är bara fyra poäng ner till Johan Holmberg, gotlänningen som numera bor på fastlandet. Reglerna säger dock att säsongens sämsta resultat får räknas bort, och det gynnar Berglund som missade helt i Östersund och fick ägna dagen åt att skotta snö. Å andra sidan får han absolut inte åka av i Linköping och ta en nolla till.
– Jag är fulladdad och ska göra så gott jag kan för att förvalta guldläget, säger Berglund.
Innan start på fredag eftermiddag ska han och kartläsaren Joakim Gevert också genomföra en test i närheten av tävlingsområdet.

Johan Holmberg tänker också ge järnet med sin Ford Fiesta R5, men på sitt egna sätt.
– Jag funderar inte alls, utan åker till Linköping för att ha skoj. Det är många svängar som ska tas i full fart och mycket kan hända. Det är bara att åka på, säger Holmberg.
Han är den i gänget som har minst erfarenhet av fyrhjulsdrivet, för det är först denna säsong han lämnat tvåhjulsdrivet bakom sig.
– Egentligen ska jag inte vara med i det här gänget, så sett till min ringa karriär i fyrhjulsdrivet är en medalj långt över förväntan, fortsätter han.
För medalj blir det, frågan är bara vilken valör. Hotet bakifrån stavas Mattias Adielsson, en göteborgare som även internationellt i fyrhjulsdrivet. Rullar han bara över rampen i Linköping har de minst brons tack vare de tio startpoäng som delas ut i finalen.
– Vi ska gå för fullt och se hur långt det räcker för vi vill gärna ha ädlare valör på medaljen än brons, säger Andreas Johansson, Adielssons co-driver.

18-08-30 "Lill-Eken" åter i en VM-bil – kör en Focus i SM-finalen
Tobias "Lill-Eken" Johansson ska återigen köra en VM-bil i rally. Fast målsättningen den här gången är att ta hem SM-guldet till Ludvika.

I senaste deltävlingen i Hässleholm skulle medaljen säkras, men det blev motorras de luxe. Då hade Ludvika-föraren bara kört några hundra meter.
Istället blev han inbjuden till Rally-SM:s huvudsponsor TOOLS Sverige, som ”expertkommentator” under deras VIP-arrangemang. Den pratglade fortåkaren fick god kontakt med ledningen.
– Vi enades om att försöka hyra en bil åt mig och foliera den i rött och vitt, så att VIP:arna får en ”egen” rallybil under finalen, fortsätter Tobias.

Sökandet ledde fram till en före detta VM-bil, en Ford Focus WRC som finns i Skåne hos rallyföraren Joachim Grahn i Simrishamn.
– Det är inte klokt egentligen, men det är samma bil som jag körde av bandet när jag jobbade hos M-Sport i England! Jag testade Focusen ordentligt innan estländaren Markko Märtin tävlade med den i det argentinska VM-rallyt 2004!

Ett kärt återseende väntar, och det blir SM-guld bara ekipaget rullar över startrampen. För då får 36-årige Tobias Johansson och hans kartläsare Bosse Holmstrand de tio poäng som saknas efter en säsong där de dominerat.
– Är bara bilen i absolut toppskick ska vi kunna ge världsmästaren Pontus Tidemand en match om totalsegern, slår Tobias Johansson fast.

För att så många som möjligt ska kunna följa satsningen när Johansson återkommer i en VM-bil, ska teamet livestreama hela tävlingen inifrån bilen via SBF Play samt på Tools hemsida.

18-08-27 Fyra SM-guld i potten på East Sweden Rally
SM-finalen i rally, East Sweden Rally i Linköping, lockar 76 förare. Fyra av dessa kommer att vända hemåt som svenska mästare.

I huvudklassen Trimmat 4WD är det tre som har guldvittring: Martin Berglund, Gävle, Johan Holmberg, Gotland och Mattias Adielsson, Göteborg. Alla har varsin totalseger i bagaget och en ny i Linköping betyder SM-guld. Allra bäst till ligger Holmberg. Gotlänningen har sparat sin jokertävling till finalen, vilket innebär att han får 1,5 gånger inkörda poäng. Det gör att han som mest kan få 37,5 poäng, samt ytterligare fem om han är snabbast på sista sträckan. Plus de tio pinnar som alla startande får i finalen.
Samtliga får också räkna bort sitt sämsta resultat, och ur den aspekten ligger Holmberg sämst till, för de andra har nollor att ta bort medan han måste räkna bort en femteplats från Östersund i vintras.

Berglund och Adielsson kan som mest köra hem 40 poäng.
– Vi gjorde premiär i fyrhjulsdrivet med vår Ford Fiesta R5 i vintras och ville komma in i den ordentligt först innan vi satsar på joker. Och med totalsegern nu senast i Hässleholm känns det bara bra, säger Johan Holmberg, som till sin hjälp har co-driver Christoffer Bäck i högerstolen.
Extremt tufft motstånd möter trion då världsmästaren Pontus Tidemand gästar SM och förväntas vinna totalt och därmed plocka hem de 40 poängen. Vilket gör SM-fighten än mer spännande!

I breddklassen Trimmat 2WD är det också superjämnt mellan de tre som gör upp om medaljerna. Forne VM-åkaren Patrik Flodin från Ilsbo nollade i bägge vintertävlingarna. Men sedan har han tre vinster på rad och leder inför finalen med en halv poäng över boråsaren Kristian Johansson, BMW respektive VW. Trea är junioren Elias Lundberg, Sala, som fått låna en Volvo 940 och då valt att mäta sig med seniorerna. Förra året tog han JSM-guld i den Otrimmade klassen.
– Det blir tufft att vinna över de andra två med en stor Volvo, men vi ska givetvis försöka, säger Lundberg, som annars har fokus på tyska Opel Adam Cup där han och co-driver David Arhusiander är i ledning.
Alla tre har en nolla i protokollet och kan därmed räkna in samtliga resultat.

Övriga klasser där guldstriden ska avgöras är JSM Trimmat och 4WD Övriga. Tar Pontus Lönnström, Nora, sin Volvo 940 till slutmålet och en pallplats är guldet hans, för konkurrenten Pontus Jakobsson, Nyköping, har allt att vinna om han tar klassegern och därmed byter en nolla från Älmhult mot 40 poäng.
Segermaskinen Tobias Johansson sköt motorn i Hässleholm och kommer därför i hyrd Ford Focus WRC. En ny framskjuten placering och guldet går till Ludvika. Annars hotar Boden-förarna Michael Wikström eller Thomas Lahti att vinna den kampen.

I JSM Otrimmat är Jari Liiten, årets supertalang från Sandviken, redan klar mästare, samt i minsta klassen Otrimmat 2WD har Jonas Bodin säkrat guldet.
Övriga fyra klasser avgörs alltså i finalen den 7-8 september i Linköping.
18-09-25 VM-stjärnan Tidemand till SM-finalen
Regerande världsmästaren Pontus Tidemand gör ett inhopp i Rally-SM! Som uppvärmning inför VM-tävlingen i Turkiet kör han SM-finalen East Sweden Rally i Linköping.
– Vi är oerhört glada över att Pontus hittade en lucka i sin kalender och kommer till oss på finalen. Det är så sällan förare av den kalibern har möjlighet att visa upp sig för hemmapubliken, säger Stefan Taleman, tävlingsledare i Linköping.
28-årige Pontus Tidemand från Charlottenberg i Värmland har kört SM tidigare. 2011 blev han den yngste mästaren genom tiderna efter fyra vinster och en andraplats i de första fem tävlingarna av sex. Två år senare vann han guld i rallysprint.
– Att han har som mål att köra en SM-deltävling om året är roligt både för oss och ordinarie startfält, som får något extra att mäta sig med, fortsätter Taleman.

2016 tog Tidemand hand om totalsegern i Rally Uppsala. Förra året gästade han East Sweden Rally och reste hem med största pokalen. Vinstmarginalen då var nästan två och en halv minut.
– Njaaa, så mycket blir det nog inte nu! Konkurrenterna har hunnit köra in sig på sina R5:or och håller ett riktigt högt tempo, så vi tar det på högsta allvar, säger Tidemand, som i första hand har fokus på att försvara sitt VM-guld från 2017 i WRC2.
– Så är det. Men det är alltid roligt att tävla på hemmaplan och få visa upp sig för den publiken. Det är någonting speciellt!

Innan han ger sig i kast med VM-tävlingarna i Turkiet, Wales, Spaniel och Australien i en Skoda Fabia R5 blir det alltså en start i Linköping och SM-finalen East Sweden Rally den 7-8 september.
18-08-24 Välkommen till East Sweden Rally 7-8 september
Rally-SM styr mot målgång på en ytterst spännande säsong och finaltävling är återigen East Sweden Rally i Linköping. Endast i två av de sex klasserna är mästarna klara. I huvudklassen - Trimmat 4WD - har toppkandidaterna till guldet turats om som totalsegrare!
East Sweden Rally omfattar totalt tio specialsträckor på sammanlagt 106 km, varav en super special stage på asfalt. Denna ligger precis utanför tävlingscentrat Saab Arena, och sträckan körs två gånger. Övriga sträckor har grus som underlag och återfinns ute i skogarna runt Linköping.

För att ytterligare höja stämningen får de tävlande räkna bort sitt sämsta resultat under året, och samtliga som startar i East Sweden Rally får tio extra poäng.
18-08-19 Mattias Adielsson trea i EC Snapphanerallyt
Göteborgaren Mattias Adielsson och Andreas Johansson kom på tredje plats i årets näst sista deltävling av Rally-SM. Det började med ledning efter fredagen och efter lite bekymmer på lördagsmorgonen gick det riktigt bra på eftermiddagen.
- Det var en mycket tuff tävling för oss det här, säger Mattias Adielsson.

Adielsson ledde tävlingen efter fredagens första etapp och hade ett perfekt utgångsläge inför lördagen sex specialsträckor. Redan i början på den första sträckan kände Adielsson att något inte riktigt stämde i körningen. Felet kvarstod till servicen vid lunch och Mattias förklarar.
- Jag kände direkt efter några svängar att bilen betedde sig lite konstigt, den sladdade och for över hela vägen. Helt omöjligt att kunna hänga med i tempot som de andra satte upp. Vi kunde konstatera att framdiffen inte riktigt fungerade som den skulle och att bilen drev mest på bakhjulen, många sladdar blev det. Teamet gjorde sedan ett fantastiskt arbete på servicen och bytte diffen så under eftermiddagen hängde vi med i de andras tempo. Jag blir mer och mer imponerad av teamet Pontus Tidemand Racing, de är snabba med och fixa eventuella fel som dyker upp och har även förmågan att stötta och peppa mig och Andreas när det går lite tungt.

Nu väntar finalen av årets Rally SM, East Sweden Rally i Linköping 7-8 september. Chansen finns fortfarande till SM Guld men vägen dit är lite längre nu.
- Det blir tufft och vi har inte avgörandet i våra händer, men vi ska gör vårt yttersta och i rally kan allt hända, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat EC Snapphanerallyt:
1. Johan Holmberg Gotlands MF 4,42,8
2. Martin Berglund SMK Gävle +17,3s
3. Mattias Adielsson Göteborgs MF +42,8s

Rally SM 5 av 6 deltävlingar:
1. Martin Berglund SMK Gävle 95p
2. Johan Holmberg Gotlands MF 91p
3. Fredrik Åhlin Värmlands KC 83,5p
4. Mattias Adielsson Göteborgs MF 80p

18-08-19 Mästarna klara i otrimmade rallyklasserna
Gulden i de otrimmade klasserna i Rally-SM säkrades i helgen i Hässleholm. Jonas Bodin och Madelene Buskas har ointagliga poäng i seniorklassen och Jari Liiten/Mikael Kjellgren i JSM.

Finalen körs om tre veckor i Linköping, men redan nu kan en kvartett titulera sig svenska mästare i Rally. I Otrimmat 2WD hade Grödinges Jonas Bodin, med co-driver Madelene Buskas från Gotlands MF, ett starkt övertag inför EC Snapphanerallyt. Något de förvaltade väl genom att köra upp på rampen som tvåa i klassen efter Emrik Smedberg, Wäxjö MS.
- Det är klart att vi siktade på att säkra guldet redan nu, och det känns fantastiskt att det gick så bra idag, säger Jonas som kör en Peugeot 208 R2.

En likadan Peugeot 208 R2 rattar Sandvikens junior Jari Liiten. 24-åringen har dominerat JSM Otrimmat med fyra raka segrar. Men i Hässleholm fick han för första gången problem. På fjärde specialsträckan körde han punktering och utan luft i däcket gled ekipaget ner i ett dike. Där blev bilen liggande på sidan.
- Avåkningen var inte besvärlig i sig. Det jobbiga var att det fanns inte en åskådare i närheten, berättar Jari.

Varpå han och co-driver Mikael Kjellgren, Hjo MK, fick kliva ur och på egen hand välta tillbaka bilen på hjulen. En manöver som tog sin grundliga tid och duon blev tvärsist den här gången. Men de knep tre av power stage-poängen på sista specialsträckan.
- Vi har räknat så kulramen är het! Men det räcker, guldet är vårt, säger Mikael.
Och Jari tillägger:
- Det var nervöst där ett tag men nu känns det bara jätteroligt! Så får vi försöka avsluta lite snyggare i Linköping…

Resterande fyra klasser är fortfarande öppna och avgörs först i East Sweden Rally i Linköping den 7-8 september.
18-08-18 Holmbergs första totalseger kom i Snapphanerallyt
Gotlänningen Johan Holmberg debuterade i vintras i fyrhjulsdriven bil. På grus i Hässleholm kom första totalsegern i Rally-SM.

Efter 20 säsonger som rallyförare i tvåhjulsdriven bil gick 39-årige Johan Holmberg i vintras över till en Ford Fiesta R5, med driv på alla fyra hjulen. I den femte SM-deltävlingen av sex blev det seger totalt.
– Helt otroligt! Vi hade en plan och den följde vi och att det höll hela vägen är fantastiskt, säger Holmberg.

Tanken var att han och co-drivern Christoffer Bäck inte skulle tappa mer än tio sekunder till asfaltsmeriterade göteborgaren Mattias Adielsson på fredagens inledande publikprov, och samtidigt hålla Martin Berglund, Gävle, bakom sig.
– Det gick ju bra, sedan var det bara att gå ut riktigt hårt i morse, fortsätter Holmberg.
Segermarginalen skrevs till 17,3 sekunder före Berglund och ytterligare 25,5 till Adielsson. Samt sträckseger på sista sträckan, en prestation som gav fem extra SM-poäng.
– Då var det samma feeling i bilen som hemma på Tofta skjutfält på Gotland, avslutar en lycklig Holmberg.

Vinnare i respektive klass blev:
Huvudklassen Trimmat 4WD: Johan Holmberg/Christoffer Bäck, Gotlands MF, Ford Fiesta R5, 54.42,8.
4WD Övriga: Per Göthberg/Robert Eriksson, Eskilstuna MK, Skoda Fabia WRC, 57.14,8.
Trimmat 2WD: Patrik Flodin/Göran Bergsten, Ilsbo MK, BMW M3, 57.43,9.
Otrimmat 2WD: Emrik Smedberg/Timmy Berntsson, Wäxjö MS, Honda Civic Type-R, 1.02.00,3.
JSM Trimmat: Pontus Lönnström/Richard Svensson,Nora MK, Volvo 940, 58.31,4.
JSM Otrimmat: Sebastian Johansson/Jesper Elfver, Gotland MF, Peugeot 208 R2, 59.46,5.

Komplett resultat från SM-deltävlingen EC Snapphanerallyt finns https://www.resultatservice.se/resserv/v2/results/result.jsp?tvlnr=2018006&deltvlnr=1

18-08-18 Enastående uppkörning gav seger i Snapphanerallyt för Patrik Flodin och Göran Bergsten!
Patrik Flodin, Ilsbo MK, och co-driver Göran Bergsten, Forshaga MC, vann idag sin tredje raka SM-seger efter en smått sensationell uppkörning på 45 sekunder efter fyra raka sträcksegrar i Snapphanerallyt, Hässleholm.

Redan under dagens första sträcka, SS3, fick de problem med växellådan:
- Det var en bult till växelföraren som gick av och gjorde att vi kunde köra enbart på fyrans växel i över en och en halv sträcka. Då trodde vi det var kört, berättar Patrik.

Inför femte sträckan lyckades de själva åtgärda problemet ute i skogen (eftersom serviceuppehållet var först efter SS5). De kunde därmed påbörja den tillsynes hopplösa jakten på att köra in de 45 sekunder de tappat. Efter att ha kört hem tre raka sträcksegrar låg de 12,7 sekunder bakom ledaren inför sista sträckan. Även på sista sträckan tog de i och vann med marginalen 15,2 sekunder, vilket räckte till seger i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen.
- Vilken skön vinst, säger Göran.

Och Patrik håller med:
- Vi hade liksom inget att förlora och det var jäkligt skönt att se sekunderna knappas in för varje sträcka. Det var faktiskt rätt avspänt i bilen och vi hade verkligen skitkul i idag, skrattar Patrik.

De vann klassen, 2,9 sekunder före Kristian Johansson och 39,2 sekunder före Mattis Olsson.

Snapphanerallyt
Tvåhjulsdrivet trimmat
1. Patrik Flodin 57.43,9
2. Kristian Johansson 57.46,8 +2,9
3. Mattis Olsson 58.23,1 +39,2
4. Emil Karlsson 58.23,8 +39,9
5. Daniel Wall 58.59,9 +1:16,0
6. Stefan Alenmalm 59.12,2 +1:28,3
7. Joacim Kristiansson 1.01.52,6 +4:08,7
8. Peder Johansson 1.03.08,8 +5.24,9
9. Andreas Axelsson 1.03.15,4 +5:31,5
10. Lars Mårtensson 1.03.58,2 6:14,3
18-08-17 Mattias Adielsson leder EC Snapphanerallyt efter fredagens etapp
Mattias Adielsson och Andreas Johansson leder EC Snapphanerallyt efter den första etappen. EC Snapphanerallyt är den femte deltävlingen av årets Rally-SM. Deras Skoda Fabia R5 från Pontus Tidemand Racing har fungerat perfekt under dagen.
- Jätteskönt att ha ledningen inför morgondagen, säger Mattias Adielsson.
EC Snapphanerallyt började på fredagen med två specialsträckor vid Garnisonen centralt i Hässleholm. En mycket välbesökt publiksträcka. Under första vändan var det mycket blött på banan efter en regnskur innan start. Det torkade upp till andra vändan och det passade Adielsson bättre. Han satte då kvällens bästa tid på sträckan och leder inför lördagen med hela 10 sekunder.
- Jag kände mig lite osäker under första sträckan när fästet inte riktigt fanns över allt, så fort vi körde på hårt så tappade vi fäste och bakvagnen gled ut. Det blev mycket bättre till varv två då det hade torkat upp och fästet var bra. Vi kunde ladda som vi ville men ändå inte ta för stora risker. Nu känns det riktigt bra inför lördagen, men det är långt kvar och mycket kan hända, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat efter etapp 1:
1. Mattias Adielsson Göteborgs MF 10,23,3
2. Johan Holmberg Gotlands MF +10,8 s
3. Martin Berglund SMK Gävle +20,5 s

18-08-17 Adielsson leder Snapphanerallyt
Den femte av de sex deltävlingarna i Rally-SM inleddes under fredagskvällen i Hässleholm. Efter etapp 1 gick göteborgaren Mattias Adielsson till nattvila som ledare.

EC Snapphanerallyt startade traditionsenligt med publikprovet på Garnisonen, precis i utkanten av Hässleholm. Där möttes de tävlande av ett stilla regn över både asfalt, betong och gatsten. Något helt annat än de grusvägar de är vana vid.
– Det gäller verkligen att hitta rätt flyt på Garnisonen för att inte tappa tid. Kan man istället plocka hem sekunder psykar man motståndarna direkt, säger Mattias Adielsson.

Göteborgsföraren fick, tillsammans med sin co-driver Andreas Johansson i en Skoda Fabia R5, till en optimal start. Efter att ha kört de 7,4 kilometrarna två gånger gick de till nattvila med en ledning på 10,8 sekunder. Tvåa totalt var gotlänningen Johan Holmberg, i sin tur 9,8 sekunder före Martin Berglund, Gävle.
Lite överraskande toppade SMK Örebros Mattias Monelius första rundan inför den vältaliga publiken på Garnisonen. Han förbättrade sin tid ytterligare då sträckan kördes andra vändan, men det gjorde alla andra också. Faktiskt än mer så Monelius halkade ner till att vara nia totalt efter etapp 1.

Under morgondagen körs ytterligare sex sträckor ute på skånska småvägar.
Först vid 15.00-tiden väntas första bil rulla över målrampen på Stortorget.

Ledare i respektive klass efter fredagens etapp:
Huvudklassen Trimmat 4WD: Mattias Adielsson/Andreas Johansson, Göteborgs MF, Skoda Fabia R5, 10.23,3.
4WD Övriga: Thomas Lahti/Tomas Wikström, NMS Boden, Mitsubishi Evo 8, 10.47,2.
Trimmat 2WD: Kristian Johansson/Fredrik Livh, Kinds MK, VW Golf IV KitCar, 10.52,0.
Otrimmat 2WD: Jonas Bodin/Madelene Buskas, Grödinge MK, Peugeot 208 R2, 11.50,9.
JSM Trimmat: Simon Karlsson/Tobias Steen, Gullabo RC, Volvo 940, 11.15,9.
JSM Otrimmat: Hampus Jakobsson/Jens Jakobsson, SMK Nyköping, Peugeot 208 R2, 11.32,5.
18-08-16 Sollebrunn Racing kör SM i Hässleholm i helgen
Anrika Snapphanerallyt inleds med två vändor på kända Garnisonen under fredagskvällen, en sträcka som tidigare visat sig utslagsgivande. Det handlar om 15 km på asfalt, betong och gatsten. Väderleksprognosen lovar dessutom lite regn under kvällen vilket gör sträckan extra spektakulär.
- Vi behöver vara på tå från första metern, försäkrar Mikael, som likt tidigare har Ida Hegge med sig i bilen. Duon hade ett genrep för två veckor sedan då de körde Kullingstrofén som ingick i Svenska Rallycupen. Tempot där räckte långt i den väldigt tuffa konkurrensen.
- Ja, vi låg faktiskt trea inför den avslutande sträckan men efter att jag missade ett besvärligt vägbyte rann flera sekunder iväg och vi blev till slut sexa av de 28 startande, säger Micke, inte allt för nedstämd.

Efter inledningen på fredagskvällen fortsätter SMtävlingen på lördag morgon med ytterligare sex specialsträckor innan resultatlistan skall fastslås under eftermiddagen.
- Vi är riktigt taggade inför uppgiften och jag längtar till fredag kväll. Först ska vi bara reka alla sträckor, avslutar Mikael Ericsson.

Teamet har startnummer 61 och tävlingen kan som vanligt följas på Rallyradion och Resultatservice.

18-08-16 Jacob och Stefan gör ny start i årets Rally-SM i Hässleholm
Förra årets mästare, Jacob Jansson och Stefan Gustavsson, gör en ny start i årets serie. Efter en tung vår som bestått av tekniskt strul hoppas grabbarna på att få åka en hel tävling. Sist duon åkte ihop var i Askersunds deltävling för 2.5 månad sen och man var med och slogs i den absoluta toppen innan motorn gav upp.
- Snapphanerallyt är en tävling jag gillar, en bra publiksträcka på asfalt som går två gånger och brukar locka mycket folk och den efterföljande servicen som också den brukar locka besökare drar igång rallyt på fredagen.

Lördagen avgörs över 6 stycken utslagsgivande och bitvis snabba sträckor, där klassiska hovdala går två gånger, andra gången som powerstage.
- Vi hoppas kunna vara med i toppen och slåss trots att vi har en lite sämre bil, men jag tror vägarna kommer passa oss och vi kommer kriga på, avslutar Jacob
18-08-16 Mattias Adielsson går för seger i Rally-SM
Hässleholm och EC Snapphanerallyt till helgen är den näst sista deltävlingen av årets Rally-SM. Mattias Adielsson och Andreas Johansson ligger på delad tredje plats inför avslutningen och har avgörandet i egna händer. Pontus Tidemand Racings Skoda Fabia R5 är bilen som ska hjälpa grabbarna till seger i Hässleholm.
- Vi är otroligt laddade och fokuserade inför helgen. Chansen finns att vinna ett SM-Guld och den ska vi försöka att ta, säger Mattias Adielsson.

EC Snapphanerallyt startar med en publiksträcka, som körs två gånger på fredag. Asfalt, smågatsten och betong är underlaget under fredagen. Andra etappens sex specialsträckor som avgörs under lördagen är snabba fina grussträckor runt Hässleholm. Totalt ska tio mil specialsträckor avverkas.
- Förutsättningarna är väldigt enkla, vi behöver vinna EC Snapphanerallyt för att ha en chans på guld. Det kommer verkligen inte bli lätt, det är många snabba chaufförer med. Jag fick möjligheten att köra karting i helgen med Radne Motor och jag hoppas att jag kommer ha nytta av det i helgen. Karting är väldigt intensivt och det gäller att vara på hugget direkt. Jag tror att det kan behövas att vara på hugget direkt i EC Snapphanerallyt så uppladdningen är perfekt, avslutar Mattias Adielsson.

Följ livetider på www.resultatservice.com
18-08-15 Rallyjunioren Liiten på väg att bli stor
Vinner Jari Liiten JSM för Otrimmat bilar i helgen blir det hans femte raka seger. Då är guldet hans och han har blivit stor i rally!

Sandvikens förare har vänt en mörkersäsong ifjol med motorhavarier i parti och minut samt en rejäl rullning till fullkomlig succé. För den här gången har hans rödsvarta Peugeot 208 R2 skött sig perfekt. Samspelet i bilen med rutinerade co-drivern Mikael Kjellgren, från Hjo, har varit det bästa. Samtliga fyra deltävlingar i Rally-SM så här långt har de vunnit i klassen JSM Otrimmat 2WD.

I helgen väntar den femte, EC Snapphanerallyt i Hässleholm, och fortsätter de i samma ursinniga tempo är guldet deras, redan innan finalen i Linköping.
– Utgångsläget är onekligen det bästa, men i rally kan allt hända och vi har ett par riktigt tuffa konkurrenter i fältet, säger Jari ödmjukt.

24-åringen toppar JSM-tabellen med 125,5 poäng. Tvåan Eddie Lundqvist, även han från Sandvikens MK men i en Ford Fiesta R2, har 75 poäng. Bronsplatsen håller Victor Karlsson, Vimmerby MS.
– Självklart går vi för seger både nu och senare i Linköping. Lika bra att fortsätta i vårt tempo och inte ändra någonting, fortsätter Liiten.
Som är på väg att växa till sig rejält i Rally-SM.

EC Snapphanerallyt startar på fredag kväll med ett kortare publikprov på Garnisonen, precis i utkanten av Hässleholm. Under lördagen körs ytterligare sex sträckor och sammanlagt ska de 77 anmälda köra nio mil i högsta möjliga tempo.

Förhandsfavoriter i respektive klass:
Huvudklassen Trimmat 4WD: Martin Berglund/Joakim Gevert, SMK Gävle, Skoda Fabia R5.
4WD Övriga: Tobias Johansson/Bo Holmstrand, Ludvika MS, Mitsubishi Evo 9.
Trimmat 2WD: Kristian Johansson/Fredrik Livh, Kinds MK, VW Golf IV KitCar.
Otrimmat 2WD: Jonas Bodin/Madelene Buskas, Grödinge MK, Peugeot 208 R2.
JSM Trimmat: Pontus Lönnström/Richard Svensson, Nora MK, Volvo 940.
JSM Otrimmat: Jari Liiten/Mikael Kjellgren, Sandvikens MK, Peugeot 208 R2.
18-07-08 Tom Kristensson tog brons i SM i Rallysprint
Tom Kristensson med codriver Pelle Larsson, båda tävlande för SMK Hörby, knep en bronsmedalj i SM i Rallysprint, som avgjordes i Helsingborg under torsdagen, och ingick i SM-veckan i Landskrona och Helsingborg.

Tävlingen avgjordes på en sträcka på 2,2 km, som gick på Helsingborgs Motorstadion och angränsande vägar, och bestod av ca 65% grus och ca 35% asfalt. Man körde 2 kvalheat, där de 10 främsta gick till final, och som avgjordes i 2 heat, där den sammanlagda tiden räknades.

SM-tecken delades ut i 2 klasser, 2 WD och 4 WD, men med blandat trimmade och otrimmade bilar.

Det var i klassen 2 WD som Tom och Pelle tog bronsmedaljen med sin otrimmade Opel Adam R2, endast 0,5 sekunder från silvermedaljen.
- Jag är jättenöjd med bronsmedaljen, min första SM-medalj, men förhoppningsvis inte den sista, säger Tom efter prisutdelningen.
- Jag hade ju två trimmade bilar före mej, och det märks att det saknas lite hästkrafter när man skall ha upp farten efter de tvära svängarna. Vi gjorde jämna och stabila körningar i alla heaten, utan misstag, som kan bli ödestiget på en så kort sträcka.
-Så vi är verkligen nöjda och speciellt kul var att tävlingen direktsändes i SVT, summerar Tom.

Guldet i 2 WD togs av Daniel Röjsel, SMK Dala Falun, i en Opel Corsa CitCar, 4,9 sekunder före Daniel Wall, MSK Kvarnvingarna i Mjölby, Volvo 240 och på tredje plats Tom ytterligare 0,5 sekunder efter.

Guldet i 4 WD vanns av Mattias Adielsson, Göteborgs MF, Skoda Fabia R5, före Michael Wikström, NMS Boden, Ford Focus WRS, och bronsmedaljen kneps här av Joachim Grahn med codriver Rickard Nilsson från Simrishamns MK, för dagen med sin Ford Fiesta R5.
18-07-06 Röjsel Svensk Mästare i Rallysprint
4 brons och 1 silver har han sen innan, 22-årige Smålandsboende dalmasen, Daniel Röjsel. Under torsdagens rallytävling i samband med SM-Veckan i Helsingborg, tog han ett SM-guld i Sprint, och gjorde det med stil

Landslagskörande Röjsel har haft stolpe ut under första halvan av 2018 med tekniska bekymmer. De få tillfällen allt har fungerat har det däremot gått bra, 4:a totalt i SM-deltävlingen Östersund Winter Rally, klasseger i stortävlingen i Lima, ett SM-silver i sprint (vinter) och pallplatser i racing comeback i samband med Swedish GT på Anderstorp.
Nu kan han glädja sig åt att ha en av dom mest eftertraktade medaljören inom Svensk Rallysport, nämligen ett SM-guld i Rallysprint, klass 2WD.

Till skillnad från traditionellt rally med flera sträckor och etapper, körs samma sträcka flera gånger, och en kort sådan, i sprintformatet. I Svt-sända rallysprinten i Helsingborg kördes en 2,2 kilometer lång sträcka på, och runt Väla Motorbana.

Daniel, som hade sambon Matilda som bisittare, var snabbast i alla fyra omgångarna. Segermarginalen blev tillslut 4,9 sekunder till tvåan framför hundratusentals TV-tittare på SVT1 och svtplay.se
Och inte nog med detta, han hade endast 1 sekund upp till tredje bästa tid bland dom fyrhjulsdrivna ekipagen.
- Helt fantastiskt. Så nöjd med min körning, ända från start i första omgången. Har inte heller behövt ändra något på bilen. Bara finslipat körningen hela tiden och drygat ut avståndet till konkurrenterna. Detta är helt klart ett stort mål i karriären, och att få ta ett SM-guld redan vid 22-års ålder i denna tuffa sport där alla kör mot alla är helt enormt. Tack alla som gör detta möjligt, sa en nöjd och lättad Daniel vid målgång

Resultat: https://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2018030

TV-sändningar: https://www.svtplay.se/video/18425562/sm-veckan/sm-veckan-bilsport-rally-sprint-och-crosscart-finaler?start=auto&tab=2018
18-07-05 Tredje raka SM guldet för Mattias Adielsson under SM veckan
Rallytalangen från Göteborg Mattias Adielsson tog tillsammans med sin kartläsare Andreas Johansson SM guld i rallysprint under SM veckan i Helsingborg. Det var duons tredje raka sprintguld.
- Jag är så himla nöjd med det här. Vi har haft det lite tungt under våren med uteblivna resultat och att då få komma hit och vinna ett guld på det här sättet är helt underbart, säger Mattias Adielsson.

Det fanns ingen som kunde hota Adielsson när han susade mot guldet i Pontus Tidemand Racings Skoda Fabia R5. Han var snabbast i de båda kvalåken på förmiddagen och snabbast i båda finalåken. En riktigt stark prestation och ohotat.
- Jag är mest nöjd med sättet som Andreas och jag genomförde tävlingen. Vi stressade aldrig upp oss utan följde vår plan under dagen. Vi har haft det tungt under våren men nu kom vändningen i helt rätt tid och i helt rätt tävling. Alltid skönt med en framgång i direktsänd TV och ett sånt här bra arrangemang. Jag vill tacka alla där hemma som hjälper och stöttar oss till dessa framgångar, ni vet vilka ni är och ni är ovärderliga, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat
1. Mattias Adielsson - Göteborg
2. Michael Wikström - Boden
3. Joachim Grahn - Simrishamn
18-07-04 SM-Veckan och rallysprint för Mattias Adielsson på torsdag
Landslagsföraren Mattias Adielsson kommer på torsdag till start i rallysprinten som ingår i SVT's SM-vecka. Andreas Johansson kommer som vanligt att leverera noterna till Adielsson. Det blir åter en start för Pontus Tidemand Racing och deras Skoda Fabia R5.
- Det här kommer inte bli en lätt match. Vi måste göra vårt yttersta i det här tuffa startfältet, säger Mattias Adielsson.

Sprinten på torsdag avgörs under den populära SM-veckan som i år arrangeras i Helsingborg. Tävlingen innehåller en specialsträcka som på morgonen, i kvalet, körs två gånger där den bästa tiden av de två åken räknas. Finalen består av två åk där tiderna läggs ihop. Många av de absolut snabbaste i Sverige finns på startlinjen men Adielsson kommer att försöka upprepa segern från förra årets sommarsprint.
- Det ska bli riktigt roligt att få tävla igen. Jag tror att upplägget kommer att passa oss perfekt, vi kör på både asfalt och grus och det är underlag som jag behärskar mycket bra. Vi har haft lite motgångar i Rally-SM under våren, men nu är det dags att det vänder för oss. Andreas och jag är mycket förhoppningsfulla inför torsdagen, avslutar Mattias Adielsson.

Tider i SVT och SVTPlay torsdag 5 juli
09,00 Kval 1
12,45 Kval 2
15,00 Final

18-06-07 Ny klass i Rally-SM!
Vet du som är juniorförare med R1 bil eller grupp E och VOC bilar, att du kan deltaga i EC Snapphanerally (utom SM) till halva priset!!

Denna klass 7 är till för er "som vill upp" eller prova på att deltaga i en SM tävling.

Läs mer på Resultatservice under EC Snapphanerally/publikinformation/Tillägg i inbjudan https://resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2018006
18-06-04 Ännu en bruten tävling för Jacob och Stefan
Jacob Jansson och Stefan Gustavsson åkte ner till Askersund på torsdagen för anmälan och planera fredagens recce.
- Reccen kändes bra och vägarna var kanon fina. Även om vi vet att vi har en underlägsen bil i klassen och svårt att hänga med toppen så skulle vi försöka, säger Jacob

Lördag morgon och den bra känslan infann sig i bilen också, två sträckor kördes på morgonen och allt kändes bra.

En kort service och en snabbcheck på bilen sen ut till tre sträckor till innan lunchen. De körde på så mycket de kunde och efter 5 sträckor låg de på en tredjeplats i klassen och en 5:e totalt i tävlingen.
- Påväg in till lunchservicen så började motorn låta konstigt så all tid lades ner på att försöka hitta vart oljudet kom ifrån, vi hade även hjälp av Thomas på M-part som lyfte på ventilkåpan och kollade så allt såg bra ut. Inget fel hittades så vi beslöt att fortsätta sålänge ljudet inte ökade eller något annat hände. Tyvärr började motorn gå på tre cylindrar Påväg ut till sträcka 6 och då kastade vi in handduken ännu en gång. Riktigt tråkigt men vi fick ett kvitto på att vi har tempot att hänga med SM toppen, avslutar Jacob Jansson.
18-04-06 Victor och Jonas tar en tredje plats i den fjärde JSM-deltävlingen i Askersund
I helgen avgjordes den fjärde JSM-deltävlingen, värdort var Askersund. Det bjöds på snabba vägar och ett varmt och somrigt väder. Victor Karlsson med kartläsare Jonas Magnér kunde avsluta tävlingen med en tredjeplats efter en hel del strul.
- Vi hade som mål att ta ytterligare en pallplats, säger Victor. Dock hade vi önskat en högre valör än tredjeplatsen, vi tyckte att allt kändes bra men sträckorna var väldigt snabba och det passar inte riktigt vår bil. På den fjärde sträckan var det en dold sten som vi körde på och vi var tvungna att slå av på tempot på sträckan efter då vi inte kände oss säkra på om vi skulle kunna nå servicen. Väl på service kunde man konstatera att vi hade en krökt och sprucken framvagn. Denna lyckades man byta och vi kunde fullfölja tävlingen. Det känns skönt att ta med oss värdefulla poäng inför de två avslutande deltävlingarna, avslutar Victor.

Victor och Jonas ligger just nu trea i JSM-tabellen och de kommer göra allt de kan för att avancera. Nästa tävling blir Midnattssolsrallyt, då en en Volvo 242.
18-06-03 Tom vann med bred marginal i SM-tävlingen Rally Askersund
Tom Kristensson, med tillfälligt inhoppande codrivern John Stigh, vann klassen, Otrimmat 2 WD, i sin Opel Adam R2, med nästan 2 minuter, i SM-tävlingen Rally Askersund. Tävlingen omfattade 10 SS på drygt 10 mil och paret vann samtliga sträckor.
- Det var första gången som John åket med mej, men vi fick snabbt till ett bra samarbete i bilen, så det flöt på bra, säger Tom. Speciellt på de 4 sista sträckorna fick vi till ett riktigt bra tempo.

- Rönne MK hade fått till 10 fina sträckor, överlag ganska snabba, fortsätter Tom. Jag trivs egentligen bättre om det är lite mer tekniska vägar, och det är svårare att hänga med de trimmade bilarna i 2 WD när det är snabbt, analyserar han.

- Det var varmt och torrt, vilket gjorde att det dammade en del, och det blir intensivt med endagarstävlingar, men det var riktigt kul.

- Nästa SM-tävling i Hässleholm i augusti kommer vi inte att köra, eftersom jag och Henrik då kör VM-tävlingen Rallye Deutschland för Opel teamet. Vi planerar dock att köra SM-finalen East Sweden Rally i Linköping i september, avslutar Tom.

Tävlingens favorit, ryske EM-åkaren Nikolay Gryazin, ledde klart med sin Skoda Fabia R5, när en punktering på SS 8 sinkade honom så mycket, att han föll ner till en tredjeplats i mål. Vann totalt gjorde nu Martin Berglund från SMK Gävle, även hann i en Skoda Fabia R5.
Toms klubbkamrat i SMK Hörby, Victor Hansen, gjorde sin andra tävling i Junior SM Otrimmat 2 WD och tog en fin femte plats, vann sista sträckan Power Stage, och tog därmed 5 extra SM-poäng.

18-06-03 Åter satte en sten stopp för Adielsson
I helgens Rally Askersund satte åter en sten stopp för Mattias Adielsson och kartläsaren Andreas Johansson. På den fjärde specialsträckan var det åter en höger sväng som det på innern låg en sten gömd i gräskanten. Länkarmen gick av och de kunde inte fortsätta tävlingen utan tvingades snöpligt bryta den.
- Vad ska man säga, stolpe ut två tävlingar i rad. Det var väldigt likt South Swedish Rally med punktering i början och sedan en sten som var i vägen. Det slog aldrig i så hårt i bilen så jag förstod först inte vad som hänt, men en halv sekund senare kände jag igen symtomen och det var bara att parkera. Rally kan ibland vara så oerhört grymt, vi har kört över massor av liknande stenar i karriären men nu har konsekvensen varit väldigt stor två tävlingar i rad. Vi får sätta oss och analysera det här mycket noggrant och se hur vi skall kunna dra rätt lärdomar för framtiden så att vi undviker detta. Jag vill även tacka Jerker Axelsson och resten av Pontus Tidemand Racing för en perfekt bil och support i Rally Askersund, tillsammans kommer vi tillbaka ännu starkare, säger Mattias Adielsson

18-06-03 Favoriterna föll i Askersund då vann Martin Berglund
Den fjärde deltävlingen i Svenskt Mästerskap i Rally kördes i Askersund under lördagen. Ryssen Nikolay Gryazin tog ledningen, tätt följd av göteborgaren Mattias Adielsson.

På den fjärde av totalt tio sträckor körde Adielsson på en sten och länkarmen gick sönder på hans Skoda Fabia R5.
En likadan bil körde ryssen och han såg ut att leka hem Rally Askersund, fram till sträcka åtta. Där var det han som körde punktering och tvingades byta hjul. Därmed tappade han två minuter och dök till tredje plats.

Tätduellen övertog Gävles Martin Berglund och gotlänningen Johan Holmberg, Skoda Fabia R5 respektive Ford Fiesta R5. Efter tio mil i högsta tempo var differensen 10,5 sekunder, till Berglunds fördel. Hans första totalseger i en SM-deltävling efter att ha varit några tiondelar ifrån förut.
– Helt underbart! Vi slog av lite efter lunch men när Holmberg närmade sig tvingades vi öka igen. Samtidigt som vi absolut bara måste ta oss i mål utan att riskera en punktering, säger Martin Berglund.
Med 25 poäng för segern gick Berglund upp i SM-ledning i tyngsta klassen Trimmat 4WD, två poäng före Adielsson som nollade denna gång.

Segrare i respektive SM-klass i Rally Askersund:
Trimmat 4WD: Martin Berglund/Joakim Gevert, SMK Gävle, Skoda Fabia R5, 58.43,8.
4WD Övriga: Tobias Johansson/Bo Holmstrand, Ludvika MS, Mitsubishi Evo 9, 59.56,9.
Den här gången var inte Johansson snabbast, utan Per Göthberg (Eskilstuna). Men han tappade bromsarna på SS8 och kunde inte fullfölja. Det gjorde däremot Tobias Johansson trots att han hade elektronikproblem med sin bil.
Trimmat 2WD: Patrik Flodin/Göran Bergsten, Ilsbo MK, BMW M3, 1.01.03,7. Andra raka segern med bakhjulsdriven bil för Flodin, som var snabbast på fem av de tio sträckorna och näst snabbast på fyra.
Otrimmat 2WD: Tom Kristensson/John Stigh, SMK Hörby, Opel Adam R2, 1.03.18,1. Förra året vann Kristensson prestigefyllda Opel Adam Cup i Tyskland och när han nu gästade SM blev det klassvinst på samtliga tio sträckor. Överlägsen seger med nästan två minuter.
JSM Trimmat: Pontus Lönnström/Richard Svensson, Nora MK, Volvo 940, 1.02.05,6. Hård kamp tävlingen igenom mellan Lönnström och Pontus Jakobsson (Nyköping). Segermarginalen blev till slut 13,6 sekunder.
JSM Otrimmat: Jari Liiten/Mikael Kjellgren, Sandvikens MK, Peugeot 208 R2, 1.04.09,8. Fjärde raka segern för Liiten gör att han "bara" måste ta sig över startrampen i finalen för att säkra guldet. Men först tänker han köra för ännu en seger i Hässleholm!

Komplett resultatlista finns här https://www.resultatservice.se/resserv/v2/results/result.jsp?tvlnr=2018005&deltvlnr=1
18-06-01 Följ Rally Askersund via Rallyradion
I helgen körs den fjärde deltävlingen i Rally-SM 2018 genom Rally Askersund som är tillbaka i kalendern.

Rally Live finns på plats och bevakar tävlingen som körs öven en dag och 10 sträckor på lördag den 2 juni. Sebastian Bourghardt, Per Johansson och Robin Nilsson är det som tar dig genom sändningen som startar 08.00 på SBFplay.se, i appen SBFPLAY Radio och via rallyradion.se.

På fredagen kommer Rally Live direktsända invigningen med bild med start klockan 18.00 på SBFplay.se och via facebook.

Ladda upp inför sändningarna med Rally Lives podcast: http://rallylive.se/s03e05-rally-askersund-2018/
18-05-31 Jacob och Stefan åker Rally SM i Askersund
I helgen gästar Rally SM Askersund och Kopparbergs Jacob Jansson med team kommer till start.
- Askersund är en tävling jag och Stefan (Gustavsson) gärna inte missar och har väldigt bra minnen ifrån, och den passar perfekt in i min kalender, berättar Jacob.

Tävligen kommer bestå av ca 10 mil Specialsträckor som brukar vara tuffa och värmen kommer göra det tufft åt både bilen och besättningen.
– Askersund ligger jättebra till geografiskt, lite av min hemmatävling i årets SM, Perfekt att få visa upp mig för mina sponsorer hemifrån. Fast min gamla Mitsubishi är långt från en R5:a som vi åker mot, så jag ska inte att ha en chans i klassen. Men vi ska åka dit och ha kul och försöka vara med och utmana så gott vi kan, säger Jacob.
18-05-30 Ryskt mot svenskt i Rally Askersund
Nikolay Gryazin mot Mattias Adielsson. Det är den troliga fighten om totalsegern på lördag då Rally-SM fortsätter med Rally Askersund.

Svenskt Mästerskap i Rally rullar vidare med den fjärde deltävlingen. I Askersund ska samtliga specialsträckor köras på en enda dag, trots att längden SS-mil som vanligt är tio.
Det upplägget har fått ryssen Nikolay Gryazin att lasta sin Skoda Fabia R5 i den 17 meter långa servicebussen och dra till Sverige.
– Visst känner jag till Gryazin, och det blir ingen lätt motståndare. Jättekul att han kommer, även om det är fler jag måste se upp med, säger göteborgaren Mattias Adielsson.

Svensken gjorde sitt yttersta för att hänga med sin landslagskollega Fredrik Åhlin i South Swedish Rally, men fick ge upp efter att ha nuddat en sten i vägkanten.
– Det är klart att vi vill ha revansch och går för seger på lördag, säger Adielsson.

Trion Johan Holmberg, Gotland, Martin Berglund, Gävle och Thomas Thunström, Ludvika, vill också vara med i slutfighten. Berglund var tvåa senast i South Swedish Rally, endast fyra hundradelar före Holmberg.

Även den marginalen räknas, det gäller bara att ha den på sin sida när de tio milen är körda i högsta tempo.

Något som alla fruktar inför lördagen är värmeböljan. Det blir tufft för bilarna, men också för förarna som får det extra svettigt.

Totalt har 64 ekipage anmält sig till Rally Askersund.
Den kompletta anmälningslistan finns här https://www.resultatservice.se/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2018005
18-05-30 Mattias Adielsson ska ta tillbaka ledningen i Rally-SM
Nu är det dags för Mattias Adielsson att tillsammans med sin kartläsare Andreas Johansson ta tillbaka ledningen i årets Rally-SM. Tio specialsträckor i Rally Askersund på lördag ska fixa det. Åter blir det en start för Pontus Tidemand Racing och deras Skoda Fabia R5.
- Vi vill ha revansch efter South Swedish Rally där en sten satte stopp för vår framfart. Samma team och samma bil igen, förutsättningarna kan inte vara bättre, säger Mattias Adielsson.

I South Swedish Rally låg Adielsson på en andra plats då en sten träffade höger framhjul och de blev tvingade att bryta tävlingen. Nu ligger Adielsson på andra plats i Rally-SM när tre deltävlingar återstår.
- Vi siktar på att ta tillbaka ledningen i Rally-SM. Tävlingarna i Askersund brukar alltid hålla hög klass så vi är förväntansfulla. Det kommer att bli en intensiv lördag då hela tävlingen avgörs under en dag och med tio mil specialsträckor. Vi kommer att ladda i veckan med mycket vatten för i den här värmen gäller det att ha fulla depåer för att kunna prestera max, avslutar Mattias Adielsson.

Första start på lördag är klockan 8 på morgonen och sent på eftermiddagen vet vi hur resultatet blev. Rally Askersund går att följa via webbradio och resultaten presenteras i realtid.

Följ livetider på www.resultatservice.com

Tabell från rallysm.se:
1. Fredrik Åhlin - Värmlands KC - 83,5p
2. Mattias Adielsson - Göteborgs MF - 61p
3. Johan Holmberg - Gotlands MF - 39p
18-05-29 Tom Kristensson kör nästa deltävling i Rally-SM
Tom Kristensson, tävlande för SMK Hörby, kommer att starta i nästa deltävling i Rally-SM, Rally Askersund, som avgörs i helgen i trakterna kring Askersund. Tävlingen avgörs som en endagarstävling, start tidigt på morgonen, och målgång ca kl. 18 efter 10 SS på drygt 10 mil.

Tävlingen är den andra på sommarsäsongen och avgörs på grusvägar.
Då Toms ordinarie codriver Henrik Appelskog har förhinder, kommer en annan östgöte, John Stigh från V:a Östergötlands MK att göra ett tillfälligt inhopp i högerstolen. Paret kommer att köra med den egna Opel Adam R2 i klassen SM Otrimmat 2 WD.
-Vi missade ju ganska mycket mil i South Swedish Rally då vi tvingades bryta på grund av ett elfel, säger Tom.
-Vi hade fått till inställningarna och fått en härlig känsla i bilen när det hände, och det vill vi fortsätta på.
-Felet är fixat och därför lade vi till Askersund i årets planering, nästa EM-tävling i Italien går inte förrän i mitten av juli, så det fanns utrymme för det, fortsätter Tom.
-Att köra rallybil är ju det roligaste som finns, så det skall bli hur kul som helst, och vi kommer att kämpa för en topplacering bland de 2-hjulsdrivna bilarna, avslutar Tom.

I tävlingen får Tom sällskap av en annan EM-förare, ryssen Nikolay Gryazin, i en 4WD Skoda Fabia R5, som kommer att vara en av de stora favoriterna till totalsegern.

Tom har även utsetts till ambassadör för Hörby och Hörby kommun. Det är ett uppdrag som bl.a. innebär att han skall, förutom att sätta Hörby på kartan runt om i Europa i samband med sitt tävlande i EM, även kommer att hålla ett antal föreläsningar för företagare och andra näringsidkare i samarbete med kommunen. Han kommer även att föreläsa och inspirera årets unga Sommarlovsentreprenörer inom kommunen, om hur man får drivet att jobba för sina visioner och mål.
-Jättekul att få marknadsföra Hörby! Jag ser fram emot att få inspirera andra och är glad och tacksam att kommunen vill stötta mig i min satsning, säger Tom.
18-05-21 VM-föraren Nikolay Gryazin utmanar i Rally Askersund
Ny fight är att vänta när Rally-SM fortsätter i Askersund. Favoriten Mattias Adielsson får hård konkurrens av efteranmälde ryssen Nikolay Gryazin.

Efter tre deltävlingar av totalt sex väntar Rally Askersund på den svenska eliten den 2 juni. Göteborgaren Mattias Adielsson är favorit till segern, då hans landslagskollega och huvudkonkurrent om guldet, värmlänningen Fredrik Åhlin, uteblir.
Men nu är det klart att ryssen Nikolay Gryazin efteranmält sig, och det är en motståndare av hög kaliber. Dessutom kör han en likadan Skoda Fabia R5 som Adielsson.
– Jättekul att Gryazin kommer! Det blir en kamp att se fram emot och en bra måttstock att jämföra sig med, säger Adielsson.

Gryazin tog sin första seger i EM när han vann Rally Liepaja i Lettland i oktober och har också erfarenhet från VM. Den blivande 21-åringen började tävla tidigt och har redan besökt Sverige ett par gånger, senast 2016 då han tvingades bryta i South Swedish Rally.
Bättre gick det när Norska Mästerskapet inleddes med Sigdalsrallyt, för både det och finska Ralliis Sarma vann ryssen totalt tidigare i år.
– Det är fina vägar och arrangemang i Sverige, så jag ser fram emot att få komma tillbaka och tävla, säger ryssen.
Vid sin sida har han Yaroslav Fedorov, medan Andreas Johansson, från Kungsör, sköter notläsningen åt Mattias Adielsson.
Totalt har 59 ekipage anmält sig till Rally Askersund.

Den kompletta anmälningslistan finns här. https://www.resultatservice.se/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2018005
18-05-21 Rally Askersund nästa i SM - Adielsson favorit till segern
Rally Askersund är nästa anhalt i Rally-SM. Göteborgaren Mattias Adielsson är favorit i årets enda deltävling där de tio sträckorna ska avgöras på en dag.

Huvudklassen lockar tio heta förare med landslagets Mattias Adielsson i spetsen. Senast i South Swedish Rally genade han en decimeter fel på ett ställe, slog i en sten och tvingades bryta med trasig länkarm.
– Nu är det revansch som gäller, säger Adielsson.
Gävles Martin Berglund skaffade sin Skoda Fabia R5, samma modell som Adielsson kör, i höstas och visade genast prov på snabbhet. Var tvåa när mästerskapet gick över från snö till grus. En seger skulle sitta fint, och samma tankar har Johan Holmberg. Gotlänningen har också gått från tvåhjulsdrivet till drivning runt om till den här säsongen, och acklimatiserat sig snabbt.

Intressanta återtåg gör stockholmaren Lars Stugemo och Kopparbergs Jacob Jansson. Båda har kört internationellt, Jansson efter att ha varit oövervinnerlig i förra årets svenska mästerskap. Nu är han den ende som vågar utmana R5-förarna med en något äldre Mitsubishi Lancer.

Den fjärde av totalt sex deltävlingar i Rally-SM arrangeras av Rönne MK i Askersund. Tio sträckor på lika många mil ska köras, och det på en enda dag.
– Många förare säger att de vill ha kortare tävlingar tidsmässigt, för att minska antalet övernattningar. Därför är vi ledsna över att inte fler än 58 ekipage har anmält sig, säger tävlingsledare Jonas Larsson.
– Vi får hålla tummarna för att det inte bli regn också, för då ökar kostnaderna för att reparera vägarna, och vi riskerar klubbens ekonomi, fortsätter han.
Ryktesvägen har det talats om flera utländska förare till start, men vid anmälningstidens utgång saknades sådana.
– Det hade varit fantastiskt roligt, för både en ryss och några finnar har varit på tal. Men så länge vi inte har en officiellt anmälan är det ingenting vi kan räkna med, avslutar Larsson.

Den kompletta anmälningslistan till Rally Askersund finns här https://www.resultatservice.se/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2018005
18-05-15 Jari Liitens rapport från South Swedish Rally
Hemkommen från Älmhult och South Swedish Rally så är känslan riktigt bra, över förväntan faktiskt. Med tanke på nytt team, ny bil och ganska lite test kilometrar innan denna tävling så var det inte utan att man hade funderingar på hur det skulle gå på första grustävlingen.
- Vinterns resultat överraskade med tids differenser till övriga men att tiderna i helgen skulle räcka till är fantastiskt, grus är ju inte det underlag jag har störst erfarenhet av men tiderna visade sig räcka i konkurrensen, vinna 7 SS av 11SS känns bra, säger Jari.

- Än en gång så hamnade vi i en situation där vi kunde åka och bevaka ledningen efter att Albin Nordh fick tekniska fel och hamnade vid sidan av vägen. Att vårt tempo räcker även på grus var den bästa kvittens vi kunde få. Detta är ju en erkänt tuff tävling och det gjorde det ännu skönare att bara ha lite bromsproblem på sista sträckan som dessutom ströks och skulle visa sig inte påverka slutresultatet. Måste passa på att tacka alla i teamet som gjort detta möjligt, nu måste vi förbereda oss ännu bättre till Askersund och för att citera en känd skidåkare "ju mer jag tränar desto mer tur har jag, avslutar Jari.
18-05-14 Elias och David förbättrar sin position i SM trots en strulig helg i Älmhult
I helgen var juniorlandslagsföraren Elias Lundberg med kartläsare David Arhusiander på plats i Älmhult för årets tredje tävling, South Swedish Rally. Tävlingen bjöd på runt 12 mil fina och utmanande småländska sträckor. Teamet började lite försiktigt på den korta publiksträckan, som kördes två gånger på fredagen, och hade runt 12 sekunder upp till ledaren inför lördagen.
Fokuset på lördagen låg på de inledande sträckorna eftersom det skulle passa den stora Volvon bättre. Men efter den första sträckan på morgonen var de inte riktigt nöjda i bilen. Sen följdes det upp med en punktering på sträckan efter.
- Början på tävlingen blev inte som vi ville, känslan i bilen var inte riktigt där och att sen få en punktering som gjorde att vi tappade närmare 50 sekunder på ledaren gjorde det inte bättre, förklarar Elias.

Trots detta gav teamet absolut inte upp. Siktet ställdes in på att hitta bättre känsla i bilen och säkra poäng till SM-tabellen. Efter att ha fallit ner till en 9:e plats efter punkteringen så började grabbarna klättra. Inställningarna på bilen ändrades under serviceuppehållen och allt gick åt rätt håll. I slutändan kunde teamet få med sig en sträckvinst samtidigt som de säkra en fjärdeplats i klassen. Det var också de som tog mest poäng av ekipagen som hade poäng i SM sen tidigare.
- Trots problemen så är vi nöjda, en väldigt lärorik tävling för oss som gav mycket erfarenhet och poäng. Vi har nu tagit oss upp på en andraplats i SM, har närmat oss ledaren och har ökat gapet bakåt, säger Elias.

Nästa SM-tävling för teamet är Rally Askersund sista helgen i maj.
18-05-14 Fredrik Åhlin totalsegrare i South Swedish Rally
Fredrik Åhlin och Joakim Sjöberg vann årets upplaga av det anrika South Swedish Rally och leder nu Rally-SM totalt.
"Vi är glada att tajma vinsten här då vi hade filmteamet från Skoda som följde oss innan och under hela rallyt" berättar Fredrik.

Det blev hela 10 sträckvinster av 11 möjliga och den sträcka man förlorade gjorde man med endast 0,9 sekunder till rallyts tvåa, Martin Berglund.
"Vi leder Rally-SM totalt och är nöjda med hela rallyt, grymt fräna sträckor, bra organiserat både för oss tävlande såsom serviceplatsen centralt i Älmhult. Det som stack ut var definitivt publikmängden, känns som det var länge sedan ett Rally-SM kantades av så många åskådare" säger Fredrik.

En helg präglad av tider, inte bara av tiderna på sträckorna utan även filmteamets tidsschema för att få så många filmsekvenser och intervjuer som möjligt under hela rallyt.
"Vi körde vårt rally och kände ingen stress eller press, dom är ju proffs och allt bara rullade på. Joakim gjorde ett grymt arbete i högerstolen, det är bara vår fjärde tävling tillsammans och vi känner att varje meter ger oss båda en större stabilitet i vårt samarbete" berättar Fredrik.

Dokumentären om Fredrik kommer att släppas den 28 juni men redan den 22 juni kommer Skoda Motorsport att skicka ut "teasers" för filmen, som totalt beräknas bli runt 5 minuter lång.
"Det kommer inte bli någon ordinär rallysladdfilm, så jag är verkligen spänd på slutresultatet efter att ha fått se några kanonsköna kameravinklar från helgen" säger Fredrik.

Närmast väntar Rally-EM och ERC-deltävlingen i Italien den 20-22 juli, Rally Di Roma Capitale.
"Vi hänger i och hoppas självklart på att kunna köra in värdefulla poäng i vår klass U28 där vi efter vår andra plats på Azorerna just nu ligger på en femte plats totalt trots att vi hoppade över andra deltävlingen" summerar Fredrik.
18-05-14 Victor och Jonas tar en fin tredjeplats i South Swedish Rally, den tredje deltävlingen i SM
I helgen har South Swedish Rally avverkats i de småländska skogarna runt Älmhult. Tävlingen inleddes med två sträckor på Millebygden strax utanför Älmhult på fredagskvällen. Ca 2500 åskådare var på plats för att se de inledande sträckorna på årets South Swedish Rally. Victor och Jonas fick en trevande start. Bilen kändes orolig och tryggheten i körningen infann sig därmed inte. Efter ett antal justeringar under lördagen återfick de till slut känslan och tryggheten och tiderna visade att man kunde vara med i toppen där de hör hemma.

Inför den avslutande sträckan, SS12 om 17,53 km, hade de endast 7,6 sekunders marginal till ekipaget bakom för att hålla kvar tredjeplatsen.
- "Vi tog i för allt vad vi kunde, säger Victor. Vi fick till den där känslan som man alltid vill ha, bilen gjorde det vi ville och det var aldrig några tveksamheter. Väl i mål kunde vi pusta ut då vi fick beskedet om att vi hade säkrat tredjeplatsen. Den känslan ska vi ta med oss till nästa SM-deltävling, då går vi ut med ett starkt självförtroende", avslutar Victor.

Vann JSM otrimmat 2WD gjorde Jari Liiten och andraplatsen tog Eddie Lundqvist.
18-05-13 Röjsel bröt SSR på topp
Helgens tredje deltävling i Rally-SM, South Swedish Rally, med start och mål i Älmhult, blev inte långvarigt för landslagsföraren, Daniel Röjsel, tillsammans med co-drivern Mikael Johansson

12 sträckor om totalt 12,5 mil skulle avgöra tävlingen, som startade med två sträckor under fredagskvällen följt av resten på lördagen. För J-SM tävlande ekipaget, Daniel Röjsel och Mikael Johansson blev det ett kort rally, men ändå tillräckligt långt för att få ett kvitto på kapaciteten i deras Opel Corsa Maxi 6 KitCar.

De inledde med att vara fyra i klassen efter fredagens två sträckor, trots att vägen blev väldigt uppkörd och därmed inte riktigt lämpade sig för bilens förmåga. Likaså var de fyra efter lördagens första sträcka, SS3. Daniel började däremot förstå Opeln igen efter ett uppehåll på nästan två år sedan senaste tävlingen på grus, vilket han visade genom att vara fem sekunder snabbare än tvåan i klassen på efterföljande SS4, som mätte 12 kilometer. På vägen tillbaka till Älmhult och service gick en ledning till styrservon sönder. Efter febrilt arbete att laga och byta ut trasiga delar fick teamet tillslut kasta in handduken när tiden inte räckte till för att få fortsätta i tävlingen.
- Jag är härdad. Vet inte hur många gånger materialet svikit när vi har legat i topp i SM. Så jag är van, men det är klart att det hade varit roligt att fortsätta. Vi hade något bra på gång. Tråkigast för både oss och publik var nog ändå att inga ekipage tilläts av arrangören att starta om under hela lördagen, vilket brukar vara fallet i SM, och till och med i VM, säger en besviken Daniel.

Om tre veckor är de tillbaka igen då deltävling fyra körs i Askersund. Då är förhoppningsvis även Daniels ordinarie co-driver, Nicklas Edvardsson, på plats igen efter att ha fått stå över helgens tävling på grund av skada.
18-05-13 Snopet slut för Micke Ericsson och Ida Hegge
Det blev ett snopet slut för Sollebrunn Racing i South Swedish Rally. På transporten till Specialsträcka 8 lossade en bult i framvagnen på golfen och vänster framhjul låste sig emot karossen
.– Ja vi hörde strax innan hjulet vek undan att något skramlade till under bilen. Vi förstod ju snabbt vad det var när vi tittade på framvagnen, säger Mikael.

Trots intensivt letande efter vägen kunde de inte hitta bulten.
– En boende kom förbi erbjöd sig kolla efter en sådan hemma. Och visst löste han det efter att ha ”lånat” en bult ifrån sin Combicamper på gården, skrattar Micke.

Micke och Ida fick ordning på framvagnen igen men tyvärr hade då respittiden gått ut och det var bara att bryta och åka tillbaka till serviceplatsen.
– Otroligt frustrerande då denna bult var en av alla som kontrolldrogs på kvällservicen, fortsätter Micke.

Men fram tills det gick tävlingen i det stora hela enligt plan. Enda missödet var när Mikael missade ett vägbyte på SS2 vilket kostade drygt 20sekunder. Teamet hade efter den långa frånvaron från SM en blygsam målsättning med att sluta topp 15 av de 32 startande. Efter misstaget på SS2 gick Micke och Ida till nattvila på en 20:e plats. Men under morgonen klättrade de placeringar och låg vid avbrytandet på en 11:e plats.
– Vi höll hårt i vår plan att successivt öka tempot med nya delmål efter varje sträcka och
gjorde på SS7 en 7:e tid i klassen. Tråkigt att bryta när vi kände att vi hade en positiv utveckling, avslutar Mikael.Men redan om tre veckor får de en ny chans då det är dags för nästa SM-deltävling, denna gång i Askersund.

18-05-13 Tom och Henrik bröt i ledning i South Swedish Rally
South Swedish Rally, ingående i SM, inleddes på fredagskvällen med en kort sträcka på 4 km på Millebygden Arena strax norr om Älmhult. Sträckan kördes 2 gånger inför en, i rallysammanhang, storpublik.

Paret inledde starkt och hade efter fredagens sträckor en ledning, i klassen Otrimmat 2 WD, på nästan 10 sekunder före Jonas Bodin Grödinge MK, Man var näst snabbaste ekipage i tvåhjulsdrivna bilar, endast 0,5 sekunder efter ledaren i Trimmat 2 WD, Kristian Johansson från Kinds MK.
-En bra inledning och en bra uppmjukning inför lördagens 10 sträckor på totalt 11 mil på härliga smålandsvägar, säger Tom innan nattuppehållet.

Efter den första loopen på lördagens två första sträckor hade paret utökat sin ledning i klassen till nästan 36 sekunder, men trots detta var Tom inte riktigt nöjd
- Vi har ett tidigt startnummer och det är rullgrus kvar som gör det svårt att köra i rätt linjer, berättar Tom vid servicen
- Jag är inte heller fullt nöjd men inställningarna på bilen, så vi kommer att justera en del inför den andra rundan på samma sträckor, fortsätter Tom.

Men endast ca 300 meter från mål på den nästan 12 km långa SS 5 stannar deras Opel Adam R2, i vad som konstaterades var ett elfel.
- Då gick luften verkligen ur oss, säger Tom.
- Fram till dess att bilen stannade hade vi varit betydligt snabbare i på första rundan på samma sträcka,och de ändringar vi hade gjort på inställningarna fungerade bra, så vi hade en fantastisk känsla i körningen, fortsätter en något besviken Tom.
- Men rally är rally och allt kan hända, det vet vi, så efter några timmar har vi kommit över det och ser framåt igen, säger Tom med ett litet leende.
- Vi hade behövt milen i tävlingstempo, eftersom nästa EM-tävling inte går förrän i början av juli, så nu får vi hem och se om vi kan planera in någon tävling med vår egen bil, för att det inte skall bli för långt uppehåll, avslutar Tom.
18-05-13 Mattias Adielsson tvingades bryta South Swedish Rally
Helgens deltävling i Rally-SM, South Swedish Rally, blev inte som Mattias Adielsson hade planerat. Efter en bra start på fredagen låg han tillsammans med kartläsaren Andreas Johansson på andra plats i tävlingen, så under den långa lördagsetappen skulle de öka tempot för att se hur långt det skulle räcka.

- Det här blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. En pyspunktering och en snurrning tidigt i tävlingen gjorde att vi la om taktiken och bara skulle bevaka vår andra plats. Tyvärr så la vi högerhjulet lite för långt in i en sväng på SS 8 så att vi knäckte hjulet och inte kunde fortsätta. Marginalerna är oerhört små, ligger man en decimeter fel så kan det ligga en sten som förstör tävlingen. Jag hade så gärna velat bjuda det här fantastiska teamet Pontus Tidemand Racing på en framskjuten placering men det är ju rally och sånt här kan hända. Nu är vi väldigt deppade men det kommer ju en morgondag, säger Mattias Adielsson.

- Nu ska vi åka till VM rallyt i Portugal och köra träningen där inför framtida utmaningar. Vi tar också med oss många positiva saker från South Swedish Rally som kommer att hjälpa oss under resten av säsongen. Det var riktigt roliga sträckor och fantastiskt mycket publik ute och tittade, det känns som rallyintresset är på uppgång i Sverige, avslutar Mattias Adielsson.

Tabell från rallysm.se:
1. Fredrik Åhlin - Värmlands KC - 83,5p
2. Mattias Adielsson - Göteborgs MF - 61p
3. Johan Holmberg - Gotlands MF - 39p
18-05-12 Åhlin vann ett tufft South Swedish Rally
Landslagsföraren Fredrik Åhlin tog i helgen sin andra totalseger i South Swedish Rally. Han ledde från första metern till sista.

Det 43:e storrallyt i södra Sverige hade Älmhult som centralort, med de tolv sträckorna i skogarna runt omkring. Publikprovet på Millebygden inledde och redan där var Karlstads meriterade landslagsförare värst, tätt följd av göteborgaren och landslagskollegan Mattias Adielsson. Därmed var den förväntade jakten igång.
Trots att Adielsson fick punktering direkt på lördagens morgon och snurrade på sträckan efter, var han inte längre bort än att ett misstag från Åhlins sida skulle räcka för avancemang. Men något grovt sådant kom inte.
– En fantastisk tävling! Det finns många snabba förare här hemma så vi har förberett oss lika noga som utomlands och det höll hela vägen, säger en nöjd Åhlin.

Av 82 startande tvingades dock 32 bryta. Många med tekniska bekymmer då de småländska vägarna är både krokiga, snabba och omgivna av stenar, vilket frestar hårt på bilarna. Den sista sträckan stoppades så länge efter en avåkning, att tävlingsledningen beslutade att stryka den för att inte äventyra säkerheten. Förare och kartläsare togs till sjukhus för observation, dessbättre utan allvarliga skador.

Även Fredrik Åhlin kände på en sten på sträcka sju och fick köra de två kommande sträckorna med en böjd styrarm.
För Mattias Adielsson gick mötet med en av alla stenar sämre. Han slog i höger fram och det var färdigåkt då länkarmen gick av.
– Jag är så klart besviken. Åhlin har kört sin Fabia R5 långt mer än jag, och vi hängde ändå med bra och jag hade stenen med i noterna. Ändå kom vi för nära, suckar Adielsson.

Tyvärr lär inte den svenska rallypubliken, som vallfärdade ut i skogarna, få se någon mer fight i år mellan Åhlin och Adielsson. Den senare satsar vidare för att nå SM-guld i Trimmat 4WD, medan Åhlin jagar medalj i EM.

Resultat till South Swedish Rally levereras av Resultatservice/Racetiming och finns här.

Segrare i respektive klass i South Swedish Rally:
Huvudklassen Trimmat 4WD (R5): Fredrik Åhlin, Karlstad MC, Skoda Fabia R5, 56.33,1.
Övriga 4WD: Tobias Johansson, Ludvika MS, Mitsubishi Evo 9, 58.40,8.
Trimmat 2WD (R3): Patrik Flodin, Ilsbo MK, BMW M3, 1.00.16,8.
Otrimmat 2WD (R2): Jonas Bodin, Grödinge MK, Peugeot 208 R2, 1.03.50,2.
JSM Trimmat (R3): Pontus Lönnström, Nora MK, Volvo 940, 1.01.37,7.
JSM Otrimmat (R2): Jari Liiten, Sandvikens MK, Peugeot 208 R2, 1.02.39,8.

18-05-12 Patrik Flodin vinner South Swedish Rally - första SM-segern i tvåhjulsdrivet!
Patrik Flodin, Ilsbo MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, har radat upp titlar tidigare, bland annat två VM-silver, SM-guld och blivit Ryska Mästare.

Men någon SM-seger i den tvåhjulsdrivna trimmade klassen har det inte blivit. Hittills!

Idag avslutades den trejde SM-deltävlingen South Swedish Rally i Älmhult och duon kom även den här gången till start i Johan Andersérs splitternya BMW GruppH-bil. Under de två inledande mästerskapstävlingarna har de tvingats kasta in handduken i ledning med bland annat ett fabrikationsfel på kopplingen.

De inledde gårdagen lite trevande och var femma respektive trea på fredagens sträckor. Det gav dem en tredje plats inför dagens avgörande tio sträckor.

Men idag var de näst intill oslagbara. De kammade hem segern i inte mindre än sju av de nio sträckorna som kördes.

Inför sista sträckan ledde de med 49,7 sekunder och när sista sträckan ströks pga en olycka, var segern ett faktum.
- Jag har verkligen kämpat för den här segern. Vi har haft en hel del problem tidigare, bara småfel egentligen. Men idag gick det verkligen som tåget, säger Patrik.

De båda har stortrivts på de småländska vägarna med Älmhult som bas.
- Det har varit riktigt fina vägar och rejält fränt. Vi har verkligen haft kul här i bilen, avslutar han med ett skratt.

Patrik och Göran vinner rallyt, 49,7 sekunder före Daniel Wall och 1:05,1 före Stefan Alenmalm. Därmed får vi för ovanlighetens skull inte mindre än tre bakhjulsdrivna bilar på SM-pallen.

Vi kan notera att deras framfart räckte till en åttonde plats totalt.

South Swedish Rally,
Tvåhjulsdrivet trimmat, preliminärt
1. Patrik Flodin 1.00.16,8
2. Daniel Wall 1.01.06,5 +49,7
3. Stefan Alenmalm 1.01.21,9 + 1.05,1
4. Elias Lundberg 1.01.52,1 +1.35,3
5. Johan Green 1.02.21,0 + 2.04,2
6. Jonas Åkesson 1.02.30,3 + 2.13,5
7. Per Eriksson 1.03.08,3 + 2.51,5
8. Mikael Andersson 1.04.57,8 + 4.41,0
9. Janne Kristiansson 1.05.03,3 + 4.46,5
10. Daniel Hellstadius 1.05.07,5 + 4.50,7
https://resultatservice.com/resserv/v2/results/result.jsp?tvlnr=2018004&deltvlnr=2&page=2c11

18-05-12 Åhlin leder efter dag ett i South Swedish Rally
Kampen i Rally-SM och South Swedish Rally startade inför stor publik på Millebygden utanför Älmhult. Fredrik Åhlin inledde värst och är 4,5 sekunder före Mattias Adielsson.

Det 43:e storrallyt i södra Sverige inleddes på fredagskvällen på motoranläggningen Millebygden Arena där en och samma sträcka på 4000 meter kördes två gånger. Helt utan problem färdades landslagsföraren Fredrik Åhlin, Karlstad. Co-drivern Joakim Sjöberg rabblade noter och Åhlin matade i växlarna i sin Skoda Fabia R5. Efter de två sträckorna leder de med 4,5 sekunder.
Tvåa var inledningsvis Johan Holmberg, Gotlands MF, i en Ford Fiesta R5, men till nattvila är det som väntat göteborgaren Mattias Adielsson som utmanar sin landslagskollega Åhlin i första hand. Holmberg trea inför fortsättning.

En annan som höll för de stora förväntningar när Rally-SM gick över på grusunderlag var Tom Kristensson, SMK Hörby. Redan efter bara knappt en mil av de totalt 12,5 som ska köras leder han med tio sekunder i den Otrimmade tvåhjulsdrivna klassen. Faktum är att han är snabbaste 2WD-bil totalt.

South Swedish Rally fortsätter tidigt i morgon lördag då fyra sträckor ska köras på förmiddagen och ytterligare sex efter lunch. Första bil till slutmålet på torget i Älmhult väntas komma dit 18.15.
Resultat till South Swedish Rally levereras av Resultatservice/Racetiming och finns här.

Ledare i respektive klass efter etapp 1:
Huvudklassen Trimmat 4WD (R5): Fredrik Åhlin, Karlstad MC, Skoda Fabia R5, 5.29,9.
Övriga 4WD: Tobias Johansson, Ludvika MS, Mitsubishi Evo 9, 5.49,9.
Trimmat 2WD (R3): Kristian Johansson, Kinds MK, VW Golf, 6.03,03.
Otrimmat 2WD (R2): Tom Kristensson, SMK Hörby, Opel Adam, 6.03,8.
JSM Trimmat (R3): Pontus Jakobsson, SMK Nyköping, Toyota Corolla, 6.07,1.
JSM Otrimmat (R2): Jari Liiten, Sandvikens MK, Peugeot 208 R2, 6.07,2.

18-05-10 Dags för comeback för SM-tvåan Robin Sandberg efter kraschen!
Första böjen blir avgörande. Det säger rallyföraren och SM-tvåan Robin Sandberg inför sin comeback i South Swedish Rally som startar på hemmaplan, Älmhult, på fredagen. I fjolårets näst sista SM-deltävling, East Swedish Rally, skadades Robin och hans kartläsare, Mathias Bengtsson, mycket svårt i en krasch förorsakad av ett tekniskt fel på tävlingsbilen.

Nu, efter månader av sjukhusvistelser, rehab och sjukskrivning är duon tillbaka i rallysvängen med en helt nybyggd Toyota Corolla i Team Nybes färger. Fjolårets silver ska bli ett guld!
– Vi har inte haft en tanke på att lägga av, utan målsättningen är att ta ett SM-guld i grupp H, klassen för tvåhjulsdrivna och trimmade bilar. Hade inte olyckan skett, så det nog gått att ta det redan i fjol, förklarar en mycket motiverad Robin Sandberg.

Han berättar att det småländska rallyteamet arbetar dygnet runt för att ha den nya tävlingsbilen klar till fredagen då SM-rallyt South Swedish Rally rullar igång.
– Alla sliter med att få bilen klar, helst ska vi även hunnit med lite test innan starten, säger Robin och förklarar att som tävlingsmänniska går det inte att tycka synd om sig själv med tanke på slitet, utan det stundar lön för mödan - strax.
– Det ska bli härligt att få komma tillbaka, ser redan fram mot första böjen på specialsträckan, den blir avgörande för känslan. Sitter den så är ambitionen att vi kör för seger och siktar på ett SM-guld!

18-05-10 Premiär i ny bil och framhjulsdrivet för Jonas Åkesson i South Swedish Rally
På fredagen är det inte bara årets SM-premiär för blekingeförarens Jonas Åkesson och hans kartläsare Andreas Martinsson, utan även för en helt ny tävlingsbil som dessutom är framhjulsdriven.

In i det sista sliter småländska Team Nybes mekaniker med den Toyota Corolla som Jonas Åkesson starta med i South Swedish Rally, SSR, på fredagen i Älmhult.
– Bitarna på bilen börjar falla på plats och alla i teamet gör sitt yttersta för att vi ska få ihop den, berättar Jonas Åkesson inför tävlingen.

Den nya tävlingsbilen är den som Robin Sandberg tog SM-silver i förra året fast med ny kaross – efter den svåra kraschen – och lite nya tilltag då det är nya, uppadaterade, regler för den tvåhjulsdrivna och trimmade grupp H-klassen i år. Det innebär bland annat breddade skärmar, vinge etc, medan motorn är orörd än så länge, men växellådan är ny med 6 växlar, för Jonas vidkommande.
– Tyvärr ser det inte ut att bli så mycket test innan SSR drar igång på fredagskvällen. Då jag inte har kört en meter i en framhjulsdriven rallybil innan så får hela tävlingen bli ett enda stort test där sträcktider spelar mindre roll, förklarar Jonas Åkesson.

Jonas säger att det känns så klart lite pirrigt inför South Swedish Rally med en helt ny bil, ny kartläsare och första tävlingen för året!
– Men med folk som Robin Sandberg och Jonas Kruse omkring mig i Team Nybe, så finns förutsättningarna för att lyckas. Vägkaraktären i Älmhultstrakten är mycket fin, men väldigt utmanande för mig som förare.
– Som tävlingsmänniska vill jag så klart vara med och fajtas i toppskiktet, men vi måste vara realistiska och ta steg för steg hela året. Målsättningen i SSR är att hitta känslan i bilen och att vi kommer hela vägen till slutmålet. Det är en stor seger för mig, avslutar Jonas Åkesson.

18-05-10 Kruse lovar sladdar och satsar på en plats bland de 10 främsta i klassen
Bland de tio främsta i grupp H, klassen för tvåhjulsdrivna trimmade bilar. Det – plus några rejäla och publikfriande bredsladdar – är ambitionen för forne rallyproffset och SVT Sportens bilsportexpert Jonas Kruse inför starten i SM-rallyt South Swedish Rally på fredagen.

Det var tänkt som ett gästspel hos Team Nybe och inte mer, men har nu blivit två i om med att Jonas Kruse och hans kartläsare Håkan Ekholm även står på startrampen i Älmhult när South Swedish Rally, SSR, startar. Precis som i barmarkspremiären Silverkongen för tre veckor sedan rattar Kruse en bakhjulsdriven Volvo 240 – då var det nästan på dagen 24 år sedan sist som han tävlade med en bakhjulsdriven rallybil.

– Går inte beskriva hur kul och fränt det var! Att även få det fina gensvaret från många kändes extra bra, inleder Jonas.
– Känslan kom tillbaka förvånansvärt snabbt. Farten fattades visserligen i tävlingen, men det är väl inte så konstigt när det är 24 år sedan jag körde Volvo och bakhjulsdrivet sist, fortsätter han.

Grupp H-klassen är ett getingbo och största bilklass i SSR med 32 ekipage anmälda.
– Målsättningen är att ha kul, enligt order från Team Nybe. Men såklart vill jag närma mig kanonerna där framme lite grann. Att bli bland de tio främsta i klassen ska nog gå. Tyvärr är de flesta mina konkurrenter nu för tiden, men en sådan förare som Mattis Olsson imponerar på mig, han har ett grymt tempo, berömmer Jonas Kruse.

Jonas har många engagemang utöver att kommentera bilsport i SVT. Han är även tränare för Skoghalls innebandydamer. Så särskilt mycket tid har det inte blivit över för test inför South Swedish Rally.
– Blir några vändor nu på torsdagskvällen eller -natten, efter att jag ”släppts fri” från min yngsta dotter Fias – Federation International Automobile – 20 årskalas. Grabbarna har kollat över bilen, vi har gjort några småjusteringar som vi ska stämma av innan start, berättar Jonas.

Han berömmer speciellt teamets mycket duktiga mekaniker.
– Jag kommer till teamet som värste fabriksföraren. Infinner sig samma känsla som senast kan jag lova att det blir mycket sladd och grussprut! Tiderna kanske inte blir bäst men show ska det bli, avslutar Jonas Kruse.

18-05-10 Sollebrunn Racing för återtåg i SM
På fredag kväll startar årets första SM-deltävling på barmark när anrika South Swedish Rally arrangeras i Älmhult. Sollebrunn Racing finns i startlistan bland de 32 ekipagen i klassen Trimmat 2WD.
- Galet stort startfält i vår klass, och väldigt hög kvalitet. Även flera lokala förmågor dyker upp som kommer bli svåra att handskas med i denna terräng, säger Mikael Ericsson.

Ida Hegge sitter med i bilen som vanligt och teamet har kört två lokala, mindre tävlingar under våren.
- Värdefullt med avrostning eftersom det var 18 månader sedan vi tävlade senast. Men förväntningarna håller vi ganska lågt när det nu är dags för SM igen, fortsätter Mikael. Vi ska börja i vårt tempo och försöka putsa på tiderna med nya delmål allt eftersom helgen löper på. Det är ju en fantastisk inramning på denna tävling med mycket publik så det ska bli väldigt roligt, avslutar Micke.

Tävlingen startar på fredag kväll med en publiksträcka på Millebygden som körs två gånger.

Denna kommer att livesändas med bild på webben och länk till detta samt rallyradion kommer att delas på teamets Facebook-sida (www.facebook.com/sollebrunnracing).

På lördagen startar tävlandet redan klockan 06.30 och det är fem sträckor som ska köras två gånger. Tävlingen avslutas vid 17-tiden med en power stage på nästan 18 kilometer där extrapoängen ska delas ut.

Läs mer och följ teamet i social media:
Facebook www.facebook.com/sollebrunnracing
Instagram @sollebrunnracing
18-05-09 Mattias Adielsson ska till helgen försvara ledningen i Rally-SM
Rally-SM går in i grussäsongen med den klassiska tävlingen South Swedish Rally, som till helgen avgörs i Smålandsskogarna runt Älmhult. Göteborgaren Mattias Adielsson kommer tillsammans med sin kartläsare Andreas Johansson, som ledare av Rally-SM, vara jagade av de andra. Pontus Tidemand Racing och deras Skoda Fabia R5 blir som vanligt teamet som Adielsson tävlar med.
- Superkul med South Swedish Rally, vi är laddade till max och vi vet att vi kommer vara jagade, säger Mattias Adielsson.

Mattias Adielsson kommer till South Swedish Rally som ledare av Rally-SM efter de två inledande vintertävlingarna. South Swedish Rally har start och mål i Ikeas hemstad Älmhult. 12 specialsträckor ska avverkas med de två första under fredagskvällen. På lördagen avverkas övriga sträckor och sedan avslutas rallyt med målgång på torget i Älmhult vid klockan 18.
- Jag tror det kommer att gå mycket bra i helgen. Vi har ett otroligt bra samarbete i bilen Andreas och jag. Bilen går också fantastiskt bra, jag är så nöjd med att fått chansen att köra Skodan från Pontus Tidemand Racing. Vi kommer att vara väldigt fokuserade på vår uppgift i helgen, självklart siktar vi på seger men det gäller att vara smart också. Vi möter ju några av Sveriges bästa rallyförare, avslutar Mattias Adielsson.

SM-ställning efter 2 av 6 deltävlingar
1. Mattias Adielsson - Göteborgs MF - Skoda Fabia R5 61p
2. Fredrik Åhlin - Värmlands KC - Skoda Fabia R5 46p
3. Jörgen Jonasson - Vännäs MK - Skoda Fabia R5 36p

Följ livetider på www.resultatservice.com

18-05-08 Fyra starter från SSMK i SM rally
Kristi Himmelfärdshelgen har i många, många år varit helgen som Sydsvenska Rallyt SSR körts och så även i år. Efter ett antal år i Karlskrona är nu Älmhult och IKEA hotellet tävlingscentra för rallyt.

Drygt 12 mil specialsträckor på krävande Smålandsvägar under fredagen och lördagen ska sätta den svenska rallyeliten på prov. För att ytterligare höja tävlingen en dimension så vänder också flera av de svenskar som annars tävlar ute i världen hem för en helg. Två av dessa är 2015-års totalsegrare Fredrik Åhlin, Karlstad och SM-ledaren Mattias Adielsson, Göteborg.

I junior-SM klassen för trimmade tvåhjulsdrivna bilar ska Markus Theorin och Henrik Söderkvist, Skillingaryds MK försvara sin totala andraplats sammanlagt i SM. Med segern i genrepet Silverkongen på samma typ av vägar för bara några veckor sedan får han finna sig i att vara favorit bland de tvåhjulsdrivna bilarna.
- Skall bli fantastiskt roligt att återse vägarna i Älmhult med omnejd, har förstås en go´ känsla med mig från förra tävlingen. Vet också att många av mina kompisar och släktingar och klubbkamrater kommer att vara ute i skogen och heja på oss, berättar en förväntansfull Markus.

Men för ovanlighetens skull får Markus sällskap av två och ett halvt ekipage till från sin klubb. Det halva ekipaget är codrivern Anton Gejiersson som skall lotsa sin förare och namne Anton Claesson från Grimslöv till en placering långt fram i resultatlistan. I samma klass hittar vi Robin Thulin Johansson och Robin Rosengren som skall testa SM konkurrensen med sin Volvo. Alla initierade i sporten vet att namnet Thulin har rallytradition med både morbor och morfar att brås på, mamma också kanske. Alla dessa tre kör alltså i juniorklassen.

Några år äldre och således senior är Erik Bergman som tillsammans med Per Andersson gör debut i SM, ja fast inte riktigt ändå. Per körde själv SM 1987 med en blå Saab V4 så det är ju en bra rutin att falla tillbaka på, eller? Med över trettio startande i klassen blir en placering på den över halvan en stor framgång

Dessutom kommer ett dussintal funktionärer från Skillingaryds MK att tjänstgöra och på så sätt göra det möjligt för både klubbkamrater och övriga förare och publik att få roa sig en hel helg.
18-05-08 Live-TV från South Swedish Rally
På fredagen kommer Filmfabriken sända live-tv från SSR och sträckorna på Millebygden. Rally Live medverkar under sändningarna som kommentatorer.

Filmfabriken kommer att göra en flerkameraproduktion med flera kameror placerade längst sträckan, så att man på ett bra sätt kan följa bilarna de två gånger sträckan körs.

Rally Lives ordinarie radiosändningar från fredagen kommer att utgå, och ljudet från tv-sändningen kommer att sändas ut i SBFPLAY Radio-appen. TV-sändningen startar klockan 16.00 på fredag och hittas på SBFplay.se.

Rallyradion startar 07.30 på lördag via ordinarie kanaler.

TV-sändning: https://sbfplay.solidtango.com/live/south-swedish-rally-fredag
Radiosändning: https://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradio-fran-south-swedish-rally-med-rally-live--3
18-05-08 Landslagsfight att vänta i South Swedish Rally
Rally-SM går i helgen över på grus med South Swedish Rally i Älmhult. Landslagsförarna Fredrik Åhlin och Mattias Adielsson väntas stå för fighten om totalsegern.

Totalt ska de 83 anmälda ekipagen köra tolv sträckor på sammanlagt 125 km. I huvudklassen, Trimmat 4WD (R5), leder göteborgaren Mattias Adielsson/Andreas Johansson tabellen efter att ha vunnit vintertävlingen i Östersund. Segrare i premiären i Vännäs var Karlstad-föraren Fredrik Åhlin/Joakim Sjöberg, och med sina internationella erfarenheter förväntas dessa sätta upp ett tempo som andra får svårt att tackla.
Trion som jagar gör det så länge det finns nya skogssträckor att ge sig ut på. Jörgen Jonasson, Vännäs, är trea i tabellen och krigade stenhårt med Åhlin i hemmatävlingen, innan han fastnade i en snövall.
– Seger tror jag inte på nu, för snön har precis farit här uppe och vi har inte testat en meter, säger Jonasson.

Gotlänningen Johan Holmberg har redan farten uppe på grus – han vann nyligen Guterallyt. Då med en marginal på en minut till tvåan. Johan är fyra i SM-tabellen, tolv poäng efter Jonasson.
– Tempo på Gotland kan jag hålla högt av egen erfarenhet, men det var länge sedan jag var i trakterna av Älmhult. Men jag borde vara närmare toppåkarna nu i alla fall än i vintras, för det är inte mitt före, säger Holmberg.

Gävles Martin Berglund försvann ut i snömassorna med vinnartempo i Östersund. I Vännäs var han trea.
– Det blev mycket att åtgärda på bilen och vi passade på att lämna iväg motorn också för renovering. Tanken var att komma bättre förberedd till Älmhult, men det har varit fullt upp, säger Holmberg.
– Men det är klart att fungerar bilen lika bra och grundinställningarna, då ska vi försöka!

Efter en lång vinter rullar alltså Rally-SM vidare med South Swedish Rally i Älmhult den 11-12 maj. Förutom Trimmat 4WD (R5) kör också 4WD Övriga, Otrimmat 2WD (R2) och Trimmat 2WD (R3) om SM. Förare under 25 år har möjlighet att välja JSM, antingen i Trimmat eller Otrimmat beroende på tävlingsfordon.
18-04-24 Team Nybe anmäler Jonas Kruse, Robin Sandberg och Jonas Åkesson till South Swedish Rally
Robin Sandberg gör comeback efter den svåra kraschen i höstas. Jonas Kruse som gästförare ännu en gång. Jonas Åkesson på gång i en nybyggd Toyota Corolla. Det småländska privatstallet Team Nybe sätter verkligen färg på rally-Sverige med 3 profiler.

När anmälningstiden till vårens stora rallytävling, SM-deltävlingen South Swedish Rally 10-12 maj och med start och mål i Älmhult, har Team Nybe anmält samtliga tre förare.
– Vi har anmält tre bilar och har för avsikt att starta med samtliga i South Swedish Rally, förklarar Mathias Bengtsson, ”stallchef” för Team Nybe.

Intressant är naturligtvis att SvT:s motorexpert och tidigare rallyproffset, värmlänningen Jonas Kruse, ännu en gång gör ett gästspel i teamets bakhjulsdrivna Volvo 240.
– Det är både kul och spännande med Jonas i en av våra bilar ännu en gång. Jonas är riktigt tänd efter sitt deltagande i Silverkongen i lördags, säger Mathias Bengtsson och tillägger att kontakten med Jonas Kruse från början var ett ”långskott”, men som gick i mål.

Håkan Ekholm är kartläsare åt Jonas Kruse i SSR.

Men ur ett bilsportperspektiv är dock smålänningen Robin Sandbergs comeback i en nybyggd Toyota Corolla efter den svåra kraschen i SM-deltävlingen East Swedish Rally i september intressantast. Både Robin och hans kartläsare, stallchefen Mathias Bengtsson, skadades mycket svårt när de körde av specialsträckan efter att bromspedalen brustit.
Vägen tillbaka har varit tuff speciellt för Robin, bland annat har han alltjämt problem med vänster arm.
– Men nu känner jag mig redo, ser verkligen fram mot att får starta och dessutom i en ny tävlingsbil, säger han.
Mathias Bengtsson är kartläsare åt Robin Sandberg, vilket innebär emotsedd comeback för båda.

Teamets tredje bil, även den en Toyota Corolla i Grupp H, kommer att köras av blekingebon Jonas Åkesson. Bilen är under byggnation och utgår från en ny kaross, men med många delar från Robin Sandbergs kraschade tävlingsbil.
– Just nu lägger vi all tid på att få ordning på bilen. För mig personligen är det en stor omställning att få köra framhjulsdrivet efter alla år med bakhjulsdrift, säger Jonas Åkesson som har Andreas Martinsson som ny kartläsare.
– Jocke Karlsson är hus- och pappaledig denna säsong, hälsar Jonas.
18-04-24 83 anmälda till South Swedish Rally när Rally-SM fortsätter i Älmhult
Rally-SM fortsätter med South Swedish Rally i Älmhult den 11-12 maj. Totalt är det 83 anmälda och fight lär det bli mellan landslagsförarna Mattias Adielsson och Fredrik Åhlin.

Båda är födda 1991 och internationellt meriterade. Med stöd av världsmästaren Pontus Tidemands eget team kör göteborgaren Mattias Adielsson en Skoda Fabia R5. En likadan bil kör värmlänningen Fredrik Åhlin för LeoVegas World Rally Team – CA1Sport.
När 83 av landets bästa rallyförare drar till Älmhult och klassiska stortävlingen South Swedish Rally, är en ny duell att vänta mellan de två. Åhlin vann SM-premiären i Vännäs, medan Adielsson segrade i Östersund.
Utmanare finns det gott om. Bland annat förväntas Martin Berglund, Gävle, sätta hårt emot, liksom Umeås Jörgen Jonasson. Även de kör Fabia R5, en ultramodern fyrhjulsdriven tävlingsbil i klassen Trimmat 4WD (R5).
– Vi ska försöka mata på som tidigare och gå för både seger i SSR och guld i SM, säger Andreas Johansson, Adielssons co-driver.

Ett intressant inhopp i Otrimmat 2WD gör 26-årige Tom Kristensson, Hörby, i en Opel Adam R2. Förra säsongen vann han ansedda Opel Adam Cup, en tysk serie för standardbilar. Nu kommer han i en vassare, privatägd bil.
– Målet är att vinna klassen i South Swedish Rally, men jag vill också mäta mig med förarna i den trimmade klassen, säger Kristensson och fortsätter:
– Att få visa upp sig hemma i Sverige är något jag och sponsorerna länge önskat, så jag ska njuta av varje fartsträcka.
En fighter, som gått från att väga 136 kg till 86 och skaffat sig en fabrikssits i ett tyskt team i EM. Plus att han ska köra VM-tävlingen i Tyskland.

I Älmhult får Tom Kristensson stöd av en busslast supporters och partners från Hörby.

Ett intressant inhopp i SM och South Swedish Rally gör Tom Kristensson, Hörby. Normalt tävlar han i EM, men nu vill han mäta sig med motståndet i SM. Foto: Håkan Bercic

FAKTA SOUTH SWEDISH RALLY
Tävlingscentrum: IKEA Hotell, Älmhult
Antal specialsträckor: Tolv
Sammanlagd sträcklängd: cirka 125 km
Publiksträcka: Specialsträcka (SS) 1 och 2, Millebygdens Arena.
Serviceplats: Mellan IKEA Hotell och IKEA Museum
Powerstage (där de snabbaste får 5-4-3-2-1 extra SM-poäng): SS 12
Fyra SM-klasser för seniorer: Huvudklassen Trimmat 4WD (R5), 4WD Övriga, Otrimmat 2WD (R2) och Trimmat 2WD (R3).
Två JSM-klasser: Otrimmat 2WD (R2) och Trimmat 2WD (R3).

www.rallysm.se
18-04-23 Jari Liiten i SM i nytt tvåbilsteam
Jari Liiten med Mikael Kjellgren kommer fortsätta i ett nytt tvåbils team tillsammans med Petter Palmqvist. Bilen blir en Peugeot 208 R2 precis som i tidigare tävlingar i år.
- Att kunna fortsätta på likvärdigt sätt som grundplanen var känns mycket bra och vi kommer till en miljö där förutsättningarna finns för att kunna fortsätta mot målet att ta hem SM Guldet senare i höst. Upplägget med två bilar i samma klass i teamet kommer trigga oss till att prestera det yttersta, säger Jari Liiten

Nu pågår alla förberedelser inför SSR i Älmhult och årets första SM deltävling på grus.
- Vi har en bra känsla i bilen efter vinterns segrar och med tanke på poängställningen så har vi möjlighet att hitta grustempot utan stress. Klassen lär ju bli ännu tightare nu på grus då det är fler i klassen och många som har bra erfarenhet från detta underlag. Förutom SM deltagande så finns även planer på någon utlandsstart också. Vi vill passa på att tacka alla våra sponsorer och ambassadörer som gjort detta möjligt. Ses på startrampen i Älmhult, avslutar Jari Liiten.
18-04-23 Tjeckiskt filmteam följer Fredrik Åhlin i SSR
Landslagsföraren Fredrik Åhlin gästar South Swedish Rally (SSR), årets tredje deltävling i Rally-SM och den första på grus. I hans följe har han ett tjeckiskt filmteam på tolv personer.
Den 26-årige värmlänningen har nyligen kommit hem från Azorerna med en välförtjänt andraplats i FIA ERC U28, första deltävlingen i Rally-EM.
– Azorerna var lärorikt med smala, snabba vägar på hög höjd. Vi körde ibland in bland molnen och såg bara tio meter framför oss, säger Fredrik Åhlin.

Förhoppningsvis blir det inte lika besvärligt väder när Rally-SM fortsätter med SSR den 11-12 maj i skogarna runt Älmhult. För tre år sedan, då landets största grustävling hade sin bas i Karlskrona, gjorde Fredrik Åhlin ett inhopp – och vann.
– Jag vet att vi är starka på grus, så självklart ska vi gå för seger även om det blir stenhårt, fortsätter Åhlin.
För värste konkurrenten, och landslagskollegan, Mattias Adielsson är också anmäld – båda kör varsin Skoda Fabia R5. Åhlin vann SM-premiären i Vännäs, för att sedan ta stryk av Adielsson i Östersund.

Ett tjeckiskt filmteam på tolv personer anländer till Älmhult under tävlingsveckan för att följa Fredrik Åhlin från start till mål och samla material till en dokumentär för Skodas räkning.
– Det är mycket tack vare filmteamet vi kommer, för de ville ha en tävling i maj och South Swedish Rally passade perfekt. Det blir jättekul att få tävla på hemmaplan igen, fortsätter Åhlin.
Totalt ska tolv sträckor köras på sammanlagt cirka 125 km. Start på fredagseftermiddagen med publiksträckan ”Millebygden”, som körs två gånger. Därefter går SM-fältet på lördagen ut på längre skogsvägar där snabbaste förare för dagen vinner.
– Förmodligen har jag aldrig tävlat i Älmhult förut, det är i alla fall inga sträckor som jag ser framför mig. Men den saken hjälper Joakim mig med, säger Fredrik.

Innan start får alla deltagare köra igenom sträckorna i mycket lugnt tempo och göra anteckningar om hur vägen ser ut, så kallade noter. Dessa förmedlar sedan co-driver Joakim Sjöberg till sin förare, vartefter de tar sig fram i högsta tempo.
– Gör vi ett riktigt bra arbete under rekognoseringen av sträckorna är mycket vunnet redan där. Sedan är det bara att köra, säger Fredrik och skrattar lätt.
SM-tabellen i Trimmat 4WD (R5) toppar Mattias Adielsson före Fredrik Åhlin, 61 poäng mot 46 poäng.

18-04-23 Filmdokumentär om Åhlin som kör årets South Swedish Rally
Landlagsföraren Fredrik Åhlin kommer tillsammans med sin kartläsare Joakim Sjöberg till årets South Swedish Rally med start i Älmhult den 11-12 maj.

Duon inledde årets europamästerskap med en andraplats i sin klass U28 på Azorerna och teamet bestämde tidigt att inte köra den andra deltävlingen på Kanarieöarna, men nu blir det ett rally här hemma i Sverige då Skoda vill följa Fredrik med sitt filmteam under hela rallyt.
"Jag fick förfrågan av Skoda om att medverka i en dokumentärfilm och nu är det bestämt att dom kommer till Sverige och SSR. Så den senaste tiden har vi försökt finna videos från tiden då jag körde motocross, gokart, ungdomsrally och nu är jakten på en VHS-bandspelare för att kunna visualisera hur allt började en gång i tiden i dokumentären" berättar Fredrik.

Senast Fredrik körde SSR var 2015 och det slutade med en totalseger, "Jag tror att mina föräldrar och farfar var gladare över segern än jag själv men det var säkert för att jag inte visste hur stor och anrik tävlingen har varit under så många år här i Sverige. Mitt första South Swedish Rally 2009 körde jag som föråkare med pappa i högerstolen med en VW Polo, men mitt starkaste minne från den regionen är från 2008 när jag skulle köra SM i Karlskrona i ungdomsklassen. På vägen ner i servicebussen gjorde inte mamma och pappa annat än att varna mig för hur luriga och svårkörda vägar är där. Om jag lyssnade, jag var av vägen tre gånger på första sträckan! Från en av avåkningarna finns det en hemmavideo där man kan höra en åskådare säga; - Aj, aj där "la" han allt kylaren, med sin breda skånska, men vi vann till slut klassen" berättar Fredrik med ett gott skratt.

South Swedish Rally körs fredag till lördag med start i Älmhult med 12 specialsträckor fördelat på 12,5 mil.

18-03-27 Fredagens publiksträckor direktsänds från SSR
South Swedish Rally inleds med direktsänd specialsträcka i Millebygden utanför Älmhult. Därmed kan både publiken och TV-tittarna vara med direkt från start.

När Rally-SM går över på grus är South Swedish Rally traditionsenligt först ut. Den 43:e upplagan av tävlingen har sin bas i Älmhult, med tävlingscentra i IKEA Hotell och servicen precis utanför. Vartefter tävlingsbilarna passerar startrampen bär det av ut till Millebygdens Arena där en sträcka på fyra kilometer väntar.
Nu är det klart att publiksträckan på fredagskvällen den 11 maj direktsänds via sbfplay.se.
– Vi är glada och tacksamma över att Filmfabriken i Växjö och Rally Live hjälper oss med det, säger Anders Martinsson i organisationsledningen.

Sveriges största rallytävling på grus har som mål att nå 100 startande. För de sydsvenska fortåkarna är Millebygden en välkänd sträcka, hur ordinarie SM-fältet tacklar uppgiften återstår att se. Sträckan ska köras två gånger, vilket gör att farten lär skruvas upp efterhand.
Totalt innehåller det 43:a South Swedish Rally tolv sträckor, med en sammanlagd längd på cirka 125 km. Efter fredagen går startfältet in till Älmhult för nattvila, för att sedan köra resterande tio sträckor under lördagen.

18-03-26 Röjsel och Edvardsson silvermedaljörer i Sprint-SM
Under söndagen tog 22-årige landslagsföraren Daniel Röjsel, SMK Dala Falun, tillsammans med co-drivern, Nicklas Edvardsson, silvermedalj i rallysprint efter tät kamp i samband SM-veckan i Skellefteå

Som vanligt under SM-veckan fanns Svt på plats och sände tävlingarna. Klutmarks motorstadion stod som värd för Rally, Crosskart och Rallycross. Motorsport står ofta högt bland tittarsiffrorna, rekordet för en SM-vecka ligger på 800 000 unika tittare.

Rallysprinten bestod av en fyra kilometer tekniskt och utmanande sträcka på snö och is, där det bästa av två kvalåk räknades för att de åtta snabbaste skulle göra upp i en final där två sammanslagna åk räknades.

Daniel och Nicklas var tvåa i 4WD med deras Ford Fiesta R5 efter kvalet, 1,9 sekunder efter snabbaste.
- Riktigt bra att vi är så nära direkt trots min lilla rutin av en fyrhjulsdriven bil. Känns lite som att jag får träna mig igenom omgångarna och improvisera. Det är något nytt att lära hela tiden, sa Daniel efter kvalet

Daniel hade problem att få runt bilen i de tvära hårnålssvängarna i kvalen och fick till och med backa i kval nummer två. Till finalerna gjordes justeringar på bilen för att få den att passa de tekniska delarna av sträckan.

Daniel gjorde ett bra första åk i finalen och vår tvåa före rutinerade Jörgen Jonasson, men kunde inte riktigt rå på internationellt erfarna Mattias Adielsson.
I final två var Daniel en av få, som inte försämrade sin egen tid och drygade ut avståndet till Jonasson samtidigt som Adielsson drygade ut sin ledning och tog därmed guldet.
- Jag har fyra SM-brons sedan tidigare i rallysammanhang, så ett silver är ju ett steg i rätt riktigt. Att vi skulle kunna rå på Adielsson med sina mil i en R5-bil under vintern var mycket begärt men att kunna hålla resten av startfältet bakom sig hela tävlingen känns riktigt bra. Det är också väldigt lärorikt att köra sprint trots att sträckan är förhållandevis kort. Jag vill tacka alla som följt oss, stöttat och på ett eller annat vis varit del av denna framgång, avslutar en nöjd Daniel.

18-03-25 Mattias Adielsson vinner SM-Sprinten i SM-veckan
Rallytalangen från Göteborg, Mattias Adielsson, vann tillsammans med sin kartläsare Andreas Johansson SM-Guld i rallysprint under SM-veckan i Skellefteå.
- Att kunna avsluta vintersäsongen på det här sättet är helt fantastiskt. Den här dagen har vi gjort precis det som vi har planerat. Inga större risker och försökt att få till rena och fina åk. En stor del i segern är samarbetet mellan Andreas och mig, vi har sådan harmoni i bilen och just nu känns det som att inget kan gå fel, säger Mattias Adielsson.

Söndagen började med två kvalkörningar. Adielsson var snabbast i den första körningen och var redan klar för final. Till det andra kval åket skulle de testa om det gick att ta ännu mer tid på några partier. Det resulterade i en snurrning. I finalen, som bestod av två åk, där tiderna slogs samman för att kora segraren. Adielsson var snabbast i båda åken och vann till slut med sju sekunder.
- Det var bra att vi testade gränsen i andra kvalet, det hjälpte oss att kunna ladda max i finalen. Vi tog guld i somras i den sprinten och att nu kunna följa upp det med ett guld i vintersprinten är helt fantastiskt. Den här vintersäsongen är vi mycket nöjda med, leder Rally-SM, 4:a i Rally Sweden och guld i SM-Veckan, det är helt fantastiskt. Nu jobbar vi stenhårt med att kunna starta i ytterligare någon VM-tävling och några andra tävlingar. Pontus Tidemand Racing är ett mycket professionellt team som vi har tävlat för under året och deras Skoda Fabia R5 är den bästa bilen jag kört. Vi har ett helt enormt team bakom oss och det här guldet har vi vunnit tillsammans, tack till alla, ni vet vilka ni är och vad ni betyder för oss, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat:
1 Mattias Adielsson 6,28,2
2 Daniel Röjsel +7,1s
3 Jörgen Jonasson +14,6s

18-03-23 Ledaren av Rally-SM Mattias Adielsson till SM-veckans rallysprint
Landslagsföraren Mattias Adielsson kommer på söndag till start i rallysprinten som ingår i SVTs SM-vecka. Andreas Johansson kommer som vanligt att leverera noterna till Adielsson. Det blir åter en start för Pontus Tidemand Racing i deras Skoda Fabia R5.
- Det här kommer att bli riktigt roligt. Förra året vann vi silver i vintersprinten och det vore kul att förbättra det resultatet, säger Mattias Adielsson.

Sprinten på söndag avgörs under den populära SM-veckan, som i år avgörs i Skellefteå. Tävlingen innehåller en specialsträcka som på morgonen i kvalet körs två gånger. Där den bästa tiden räknas. Av de 18 startande går hälften till den i SVT direktsända finalen. Finalen består av två åk där tiderna läggs ihop.
- Mycket tufft startfält, men vi ska ge alla en riktig match. Vi brukar åka bra på de här sprintarna, så förhoppningarna finns. Det vore skönt att kunna bjuda teamet och teamchefen Jerker Axelsson på en medalj av en ädel valör. Förutsättningarna finns nu är det upp till oss, avslutar Mattias Adielsson.

Tider i SVT och SVT Play söndag 25 Mars
08,30 - Kval 1 (SVT Play)
10,25 - Kval 2 (SVT Play)
13,50 - Final 1 (SVT)
15,55 - Final 2 (SVT)

18-02-25 Röjsel över förväntan i Östersund Winter Rally
Landslagsföraren, Daniel Röjsel, tillsammans med co-drivern, Nicklas Edvardsson, kom till start för första gången i Rally-SM:s högsta klass, trimmat 4WD, i helgens Östersund Winter Rally, och gjorde det med bravur.

De visste att motståndet skulle bli tufft, till och med det tuffaste på många år. Medan Daniel hade cirka 20 mil i ryggen totalt i en fyrhjulsdriven bil kom några av de tävlande i klassen med ett helt Rally Sweden bakom sig med en längd av över 30 mil. Även om ekipaget Röjsel/Edvardsson gjort succé i bilen tidigare med totalseger i debuttävlingen var målsättning och fokus på att ha roligt och skaffa mer erfarenhet.

Den nästan 11 mil långa tävlingen, uppdelad i sju sträckor, startade ordentligt på fredagskvällen med en cirka 2,5 mil lång sträcka i bäcksvart mörker. Daniel och Nicklas kände på underlaget i den Ford Fiesta R5 de satt i för att få en bra känsla inför lördagen. I mål var de ändå fyra i klassen. Kvällens avslutades med en kort sträcka bland publiken på travbanan i Östersund.

Lördag morgon startade, likt fredagen, ordentligt med en 3,3 mil lång sträcka. Daniel och Nicklas fick problem med den eluppvärmda framrutan i bilen mitt på sträckan och sikten försämrades kraftigt. Trots det kunde de hålla en sjätteplats i klassen.

SS4 och 5 var av betydligt mer tekniskt och krokigt karaktär med snövallar på en och en halv meter. Här kände sig Daniel mer komfortabel med att prova bilens väghållning och kapacitet. Det gav resultat då de direkt tog en sträckseger på SS4, följt av en andratid på SS5.

Daniel innan på servicen innan SS6:
-Börjar bli varm i kläderna nu. Vågade inte riktigt utnyttja bilen igår och på den första sträckan i morse. Karaktären på vägen under SS4 och 5 bjud in till mer vågad körning. Jag trodde däremot inte att första sträcksegern skulle komma så här tidigt med tanke på motståndet. Jäklar vad kul det är!

SS6, den klassiska Husås-Andviken, på cirka tre mil är en favorit bland de flesta tävlande. Bred, kuperad och krokig väg byts av med smala stickvägar och kräver fokus och koncentration. Sträckningen var densamma som SS1 plus ytterligare en stickväg. Daniels förarutveckling visades tydligt när de var endast tre tiondelar per kilometer efter snabbaste jämfört med cirka en sekund per kilomteter efter snabbaste första varvet. Det räckte till en fjärdetid i klassen och förutom 2 bonuspoäng då sträckan kördes som en så kallad Power Stage, säkrade de en stadigt fjärdeplats inför avslutningen på travet, där de tog en andratid på sträckan.
-Helt enligt planen och till och med över förväntan. Att kunna komma så nära Adielsson och Åhlin, som nosade på toppen i WRC2 under Rally Sweden är riktigt bra med tanke på den lilla erfarnehet jag har av en bil av denna typ. Trots att tempot har ökat stadigt hela helgen har körningen varit disciplinerad utan några onämnbara misstag. Jag är väldigt tacksam för att vi har kunnat göra denna tävling och mycket tacksam för allt stöd, sa en nöjd Daniel vid målgång.

Nicklas vid målgång:
-Slutar inte imponeras av Daniels sätt att ta sig an de utmaningar han ställs inför. Han följde planen att från början försöka hitta rytmen och känslan för bilen för att allt eftersom försöka öka tempot. Redan på SS4 slog han till med att bli sträcksnabbast och på efterföljande sträckor var resultatet 2:a, 4a: och 2:a.

Att sätta sådana tider efter så lite tid i en R5:a, 20 mil i fjol och tre mil test inför denna tävling, är riktigt bra och bådar gott för framtiden.

Om ekipaget kommer till start i klassen resten av SM-säsongen återstår att se. Vad som är helt klart är att de ställer upp med samma bil i Svt-sända SM-veckan i Skellefteå om en månad där de ska vara med när medaljerna ska fördelas i Sprint-SM.

Resultat Östersund Winter Rally: https://www.resultatservice.com/resserv/v2/results

18-02-24 Adielsson totalvann snöigt SM i Östersund
Landslagsstjärnan Mattias Adielsson klarade det ymniga snöfallet i Östersund Winter Rally bäst av alla. Totalseger med 11,4 sekunder.

Efter premiären i Vännäs fortsatte det svenska mästerskapet i rally med helgens Östersund Winter Rally. Sju sträckor kördes på totalt tio mil och lördagen blev en prövningarnas dag för startfältet, med ymnigt snöfall från början till slut.
– Så lätt att hamna utanför spåren och bli passagerare, sa Adielsson efter att ha kört SS5 där han fick backa i ett vägbyte.

Sträckan efter var den i rallysammanhang vida berömda Husås-Andviken, norr om Östersund.
– Min absoluta favoritsträcka! Den har precis allt och går att köra riktigt, riktigt fort, fortsätter Adielsson.
Varpå göteborgaren rattade sin Skoda Fabia R5 till snabbate tid, vilket gav fem extra poäng då just Husås var tävlingens power stage.

Med dagens seger tog Adielsson sin andra raka triumf i Östersund, och han utökade sin SM-ledning i huvudklassen Trimmat 4WD (R5).
Förra året hade han och co-drivern Andreas Johansson en kamp om tiondelarna med Jörgen Jonasson, Vännäs. Även den här gången blev Jonasson tvåa totalt, slagen med 11,4 sekunder.

Tävlingen fick mycket beröm av de tävlande, även om snöfallet ställde till det rejält. Bland annat för Fredrik Åhlin, förhandsfavorit och landslagsförare även han.
– Att gå som första fyrhjulsdrivna bil i spåret var ingen fördel idag. Men det tillhör spelreglerna och inget att göra åt, konstaterade Åhlin som slutade på tredje plats.

Nästa SM-deltävling är South Swedish Rally i Älmhult, den första av fyra på grus.

Segrare i respektive klass blev:
Trimmat 4WD (R5): Mattias Adielsson, Göteborg, Skoda Fabia R5, 1.02.14,6.
Övriga 4WD: Michael Wikström, NMS Boden, Ford Focus WRC, 1.04.06,8.
Trimmat 2WD (R3): Kristian Johansson, Kinds MK, VW Golf IV KitCar, 1.05.21,4.
Otrimmat 2WD (R2): Jonas Bodin, Grödinge MK, Peugeot 208, 1.09.47,9.
JSM Trimmat (R3): Pontus Jakobsson, SMK Nyköping, Toyota Corolla, 1.07.37,0.
JSM Otrimmat (R2): Jari Liiten, Sandvikens MK, Peugeot 208, 1.08.54,4.

Resultat från Resultatservice/Race Timing finns här.
18-02-24 Storseger och SM-ledning för Kristian Johansson i Östersund
I helgen körde Boråsare Kristian Johansson och hans kartläsare Fredrik Livh den andra deltävlingen i årets Rally-SM i Östersund. Efter en tredje plats i den inledande tävlingen i Vännäs för ett par veckor sedan tog Kristian nu årets första seger och fick dessutom med sig fulla bonuspoäng, vilket gör att han nu leder klassen Trimmat 2WD i SM.
– Så jäkla gött, detta känns bra, säger Kristian efter målgång.
– Jag trodde inte på förhand att det skulle gå så här bra, men efter en mindre lyckad tävling sist så är vi tillbaka på den nivån vi ska vara på. Vi gick ut hårt från start och ökade under tävlingen och det räckte för att ta hem det.

Kristian och Fredrik har nu 61,5 poäng och leder SM med 19 poäng före Stefan Jonsson från Vännäs. Nästa deltävling avgörs på grus i Älmhult den 11 maj, totalt består årets mästerskap av 6 deltävlingar.
18-02-24 Victor och Jonas slutar på en fjärde plats i Östersund Winter Rally
Efter en bra inledning då Victor Karlsson och Jonas Magner ledde efter etapp 1 tappade de sin ledning under lördagen.
- Vi fick inte till det där lilla extra, säger en besviken Victor. På Husås sträckan, SS6, om nästan 30km gick växellådan sönder och vi tappade 2:ans växel, efter detta kunde vi inte hålla den fart och pusha som vi önskade, avslutar Victor.

Nu ser vi framemot grussäsongen och South Swedish Rally, då ska vi visa vart skåpet ska stå.
18-02-23 Victor Karlsson och Jonas Magnér i ledning efter fredagen i Östersund Winter Rally
Efter dagens två inledande sträckor i Östersund Winter Rally leder Victor och Jonas klassen otrimmat 2WD i JSM.
- Vi kunde inte önskat oss en bättre start, säger Victor. I morgon väntas fem sträckor och vi ska göra allt vi kan för att behålla ledningen. Allt har fungerat perfekt och vi har en bra känsla , avslutar Victor.
18-02-23 Från VM-succé till Rally-SM Adielsson leder i Östersund
Landslagsstjärnan Mattias Adielsson, Göteborg, gjorde succé i Rally Sweden. Efter två körda sträckor leder han Östersund Winter Rally.

Det svenska mästerskapet i rally pågår för fullt i Östersund. Under fredagskvällen kördes två sträckor av totalt sju, och Skoda-föraren Mattias Adielsson har tagit täten.

Förra helgen var han fyra i klassen WRC2 i Rally Sweden och seglade direkt upp som en av förhandsfavoriterna i andra SM-deltävlingen. I premiären i Vännäs var Adielsson tvåa efter landslagskollegan Fredrik Åhlin och det var också han som bjöd upp till rallyfest ute på Husås, den första specialsträckan. Adielsson näst snabbast, 2,2 sekunder bakom.

Publikprovet inne på Travet i Östersund avslutade öppningsdagen, och där tappade Åhlin fästet och gjorde en snabb snurrning. Vips var Adielsson före och går därmed till nattvila med en ledning på fyra sekunder.

Under lördagen körs resterande fem sträckor och förutom fighten i täten, är det redan hårt i Trimmat 2WD. Där imponerade Gävles Oskar Sundell på första sträckan. Men sedan tappade han på Travet så att Kristian Johansson, Borås, tog in fyra och "bara" är sju sekunder bakom när Östersund Winter Rally fortsätter tidigt på lördag morgon.

Ledare i respektive klass efter etapp 1:
Huvudklassen Trimmat 4WD (R5): Mattias Adielsson, Göteborg, Skoda Fabia R5, 14.35,9.
Övriga 4WD: Tobias Johansson, Ludvika MS, Mitsubishi Evo 9, 14.50,0.
Trimmat 2WD (R3): Oscar Sundell, SMK Gävle, Toyota Corolla, 15.28,3.
Otrimmat 2WD (R2): Pontus Åhman, Almunge MK, Peugeot 208 R2, 15.35,1.
JSM Trimmat (R3): Pontus Jakobsson, SMK Nyköping, Toyota Corolla, 15.43,0.
JSM Otrimmat (R2): Victor Karlsson, Vimmerby MK, Ford Fiesta R2, 16.05,2.


18-02-23 Mattias Adielsson leder Östersund Winter Rally efter första dagen
Efter första dagens två specialsträckor leder Göteborgaren Mattias Adielsson tillsammans med sin kartläsare Andreas Johansson Östersund Winter Rally. Det är den andra deltävlingen av årets Rally SM.
- Vi har fått en bra start på rallyt. På den första sträckan var det otroligt mycket snö på vägen och väldigt svårkört. Nu går vi till nattvila i ledning, det är helt enligt vår plan. Vi har mer att ge imorgon när det blir ljust, mörkerrally är svårt och inte riktigt min grej, säger Mattias Adielsson.

Östersund Winter Rally fortsätter imorgon med sex specialsträckor med start vid klockan 8 och målgång vid 15,30. Ni finner resultat live under dagen på www.resultatservice.com

Resultat efter dag 1 av Östersund Winter Rally
1. Mattias Adielsson - Göteborgs MF - Skoda Fabia R5 14.35,9
2. Fredrik Åhlin - Värmlands KC - Skoda Fabia R5 +4,0s
3. Jörgen Jonasson - Vännäs MK - Skoda Fabia R5 +11,7s

18-02-22 Rally-SM ledaren Mattias Adielsson till Östersund Winter Rally
Till helgen fortsätter Mattias Adielsson sitt intensiva tävlande. Den andra deltävlingen i Rally-SM, Östersund Winter Rally, står på programmet. Även denna gång är det tillsammans med Pontus Tidemand Racing och deras Skoda Fabia R5.
- Förra året vann vi Östersund Winter Rally och det har vi tänkt upprepa i år, säger Mattias Adielsson.

Mattias Adielsson kommer till Östersund Winter Rally som ledare av Rally-SM. Det skiljer bara några poäng till tvåan så en seger skulle sitta fint. Östersund Winter Rally startar på fredagskvällen och målgången vid Österundstravet är på lördag eftermiddag. Totalt är det sju specialsträckor som är fördelade med två på fredagen och resterande fem på lördagen. Specialsträckorna mäter tillsammans 11 mil.
- Det ska bli riktigt roligt att få komma till Östersund igen. Jag gillar arrangemanget och vägarna som vi brukar bjudas på här. Förra året var fantastiskt, vår första start och seger med en R5 bil. Skodan vi åker i år är den bästa rallybil jag kört, den är så lätt att köra och enkel i sin hantering så jag ser verkligen fram mot tävlingen. Vi har ett bra flyt efter Rally Sweden och teamet är så proffsiga, det bästa teamet vi har tävlat med, avslutar Mattias Adielsson.

Följ livetider på www.resultatservice.com
18-02-19 Östersund Winter Rally samlar svenska eliten
Rally-SM fortsätter i helgen med Östersund Winter Rally där flera landslagsförare och veteraner är anmälda. Start fredag kväll med klassiska Husås, målgång på lördag

Av tjugo fyrhjulsdrivna ekipage kan minst en tredjedel ta hem totalsegern i Östersund Winter Rally. Ett hett namn i huvudklassen Trimmat 4WD R5 är göteborgaren Mattias Adielsson, nyss fyra i WRC2 i Rally Sweden.
– Bättre än vad jag kunde drömma om! Våra tider var i närheten av de absolut snabbaste i klassen och det tar vi med oss till SM och Östersund, säger Adielsson.
Fredrik Åhlin, Karlstad, tvingades bryta tidigt med tekniska bekymmer, men han vann SM-premiären i Vännäs före bland annat Adielsson. Ny kamp står för dörren!

Veteranen Jörgen Jonasson, Vännäs, ledde hemma när han snurrade bort sig och vill ha revansch. Martin Berglund, Gävle, är en annan snabb kandidat som nyligen vann Vinterpokalen i Sandviken.
I klassen för lite äldre, hårt trimmade fyrhjulsdrivna bilarna är veteranen med 18 SM-guld, Mats Jonsson Forshaga, åter i föraroverallen. Men han får se upp med Ludvikas fortåkare Tobias Johansson och Bodens fantomer Thomas Lahti och Mikael Wikström.

Sju specialsträckor ska köras och först ut på fredag kväll är klassiska Husås-Andviken följd av publiksträckan på Travet i Östersund. Efter nattvila tar lördagens fem sträckor vid och efter sammanlagt tio mil i högsta tempo står det klart vem som vunnit totalt, samt de olika segrarna i de sex klasserna.

Av 56 anmälda är följande förhandsfavoriter i respektive klass:
Trimmat 4WD (R5): Fredrik Åhlin, Karlstad, Skoda Fabia R5
4WD Övriga: Tobias Johansson, Ludvika, Mitsubishi Evo 9
Trimmat 2WD (R3): Stefan Jonsson, Vännäs, Seat Ibiza Kitcar
Otrimmat 2WD (R2): Pontus Åhman, Almunge, Peugeot 208 R2
JSM Otrimmat (R2): Jari Liiten, Sandviken, Peugeot 208
JSM Trimmat (R3): Pontus Lönnström, Nora, Volvo 940.
18-02-18 Femton ekipage har valt Östersund Winterrally 23-24 febr som Jokertävling
Återigen finns Östersund Winter Rally med i svenskt mästerskap i rally. Vägarna är kantade av höga snövallar och isen på vägarna kan inte vara bättre! Förarna får återigen stifta bekantskap med klassiska sträckan Husås- Andviken, både som SS1 och SS6. Sista gången är den power stage, vilket betyder att förarna kör om extra SM-poäng just där.

Jokertävling
Under SM-säsongen har varje ekipage möjlighet att välja ut en av de sex deltävlingar till sin joker. Det innebär att om den som tar sig i mål på ordinarie poängplats, får 1,5 gånger inkörda poäng i vald tävling. Det går inte att efteranmäla sig till jokertävling, utan det valet ska göras innan anmälningstidens utgång.

Följande femton har valt Östersund Winter Rally till sin jokertävling: Eddie Lundqvist, Jari Liiten, Pontus Åhman, Jonas Bodin, Pontus Jakobsson, Daniel Röjsel, Mats Jonsson, Lennart Gälliner, Kristian Johansson, Patrik Flodin, Andreas Israelsson, Nicklas Karlsson, Stefan Hanhela, Robert Eriksson samt Karl Erik Bäckwall.

Start & mål
Huvudstartplats blir utanför entrén till Travet.
Slutmålet för pristagarna är på Travet.
Serviceplatsen är förlagd till parkeringen till Travet.

18-02-16 South Swedish Rally i Älmhult bjuder på nya specialsträckor
South Swedish Rally flyttar till Älmhult, anordnar shakedown på torsdagen och bjuder på många nya vägsträckningar för dagens SM-förare.

När den 43:e upplagan av Sveriges största sommarrally rullar igång den 11 maj är Älmhult centralort, med serviceplatsen mellan IKEA Hotell och IKEA Museum och tävlingscentra inhyst på hotellet. För de tävlande erbjuds en så kallad shake down, en möjlighet att få testa sin bil, redan på torsdagskvällen.

Fredagen den 11 maj är det sedan rally på riktigt. På kvällen körs en sträcka på fyra kilometer ute på Millebygdens Arena, endast nio kilometer från serviceplatsen. Den går två gånger.
– Sträckan påminner lite om Färjestadstravet under Rally Sveden, säger Anders Martinsson, eventmanager i organisationen.
Runt ikring blir det utställningar, sponsorträffar och möjligheter för teamen att visa upp sig.

Lördag morgon går SM-fältet ut i den småländska skogen för att köra två nästan helt nya specialsträckor två gånger. Efter service av bilarna är det samma sträckor en gång till.
Sista etappen startar med en riktig klassiker, även den med en ny del. Sedan följer en kort sprintsträcka.
– Enda felet med den är att den är för kort!
Kompensation väntar direkt då slutsträckan är på närmare två mil. En sträcka som inte körts på många år.
– Den är en kioskvältare, det kan jag lova! Där gäller det att placera bilen rätt annars straffar naturen de tävlande direkt, fortsätter Martinsson.

Även den körs två gånger, sista som avslutning och power stage.

FAKTA SOUTH SWEDISH RALLY
Tävlingscentrum: IKEA Hotell, Älmhult
Antal specialsträckor: Tolv
Sammanlagd sträcklängd: cirka 125 km
Publiksträcka: Specialsträcka (SS) 1 och 2, Millebygdens Arena.
Serviceplats: Mellan IKEA Hotell och IKEA Museum
Powerstage (där de snabbaste får 5-4-3-2-1 extra SM-poäng): SS 12
Fyra SM-klasser för seniorer: Huvudklassen Trimmat 4WD (R5), 4WD Övriga, Otrimmat 2WD (R2) och Trimmat 2WD (R3).
Två JSM-klasser: Otrimmat 2WD (R2) och Trimmat 2WD (R3).
18-02-12 Röjsel byter klass - kör trimmat 4WD i Östersund
SM-premiären i Vännäs gick allt annat än planerat för Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson efter att de fått bryta i J-SM med tekniska problem. Det resulterade i att de nu provar vingarna i en helt annan bil och klass i Rally-SM:s andra deltävling, Östersund Winter Rally.

De kommer till start i högsta klassen, trimmat 4WD, i en Ford Fiesta R5, men har inga ambitioner eller målsättning vad gäller resultatet. Daniel tar sig an uppgiften med ödmjukhet.
- Vi möter ju stenhårt motstånd av ekipage med internationell erfarenhet och flera kommer dessutom direkt ifrån Rally Sweden. Det absolut viktigaste för oss är att ha kul, och då brukar också farten komma. Jag behöver fylla på den 20 mil korta erfarenheten av en bil i detta slag, säger Daniel.

Om det blir trimmat 4WD i resterande fyra deltävlingar efter Östersund återstår att se. Teamet siktar på att ta tävling för tävling.

Inför Östersund Winter Rally kommer Daniel att köra bilen, som är densamma som de körde i utvalda tävlingar förra året, ett par mil för att bli varm i kläderna.
- Jag vill tacka alla som gör detta möjligt, särskilt Kenny Stavbom som ordnat en bra deal som gynnar oss båda vad gäller bilhyran. Ska bli väldigt kul att komma till Östersund i denna bil. För mig är det bland det bästa jag vet att köra en bil av denna typ, avslutar Daniel.

Östersund Winter Rally går av stapeln den 23-24 februari och mäter nästan 11 mil uppdelat på 7 sträckor.
18-02-12 Mats Jonsson tillbaka i SM ett år efter motorhaveriet
Ett år efter det totala motorhaveriet är Mats Jonsson tillbaka i Östersund Winter Rally. 19:e SM-guldet är målet för rallyikonen.
För två år sedan var Per-Gunnar "P-G" Andersson överlägsen i Rally-SM. Mats Jonsson hängde helt enkelt inte med, hans gamla Escort räckte inte till. Därför bytte han upp sig till den Skoda Fabia WRC P-G varit så snabb med. Tyvärr kom han bara en enda sträcka i Östersund Winter Rally 2017, innan det skramlade till och all olja rann ur tre stora hål i motorblocket.

Att renovera en "värsting" WRC kräver tålamod.
– Ja, så kan man säga! Det är svårt att få tag i delar, om man inte har obegränsat med ekonomiska resurser, säger Jonsson.
Själva motorn var klar lagom till hans 60-års dag i slutet av november. Ändå var inte racern körklar.
– Vi fick bakslag på motorstyrdon och elektronik. Vi fick en lånebox från Tyskland, men med fel program. Så bilen gick inte som den skulle, suckar Mats.

Nu, exakt ett år sedan motorn tystnade, gör han comeback i Rally-SM. Ett mästerskap som han kört i alla år och tagit hem guldmedaljen till Forshaga MC hela 18 gånger. Med det är han unik i svensk motorsport, en ikon för unga talanger och en publikmagnet.
– Målet måste vara att ta jämna 20 guld innan jag lägger av!
Omöjligt är det inte. Som vanligt har Mats Jonsson till sin hjälp Johnny Johansson, från Lindesberg, i högerstolen.
18-02-12 Ny fight mellan Åhlin och Jonasson när Rally-SM fortsätter i Östersund
Fredrik Åhlin, landslagsstjärnan från Karlstad, får chans att visa sin storhet igen när Rally-SM fortsätter i Östersund. Samtidigt vill Jörgen Jonasson ha revansch.

Sista helgen i februari fortsätter det svenska mästerskapet med Östersund Winter Rally. Start på fredagskvällen och målgång på lördagen.

Vid anmälningstidens utgång fanns 60 förare på listan över startande. 26-årige Fredrik Åhlin från Karlstad får bära favoritskapet efter sin seger i Rally Vännäs. Då stod kampen hård mellan honom och hemmaåkaren Jörgen Jonasson.

I Östersund fortsätter den fighten. Kryddad med landslagskollegan Mattias Adielsson, Göteborg, och Martin Berglund, Gävle. Tvåa respektive trea i Vännäs, sedan Jonasson snurrade bort segern på näst sista sträckan. Men det är Adielsson som leder SM i huvudklassen Trimmat 4WD (R5) då han valde premiären som sin jokertävling, och därmed inkasserade 1,5 x inkörda SM-poäng.
Samtliga kör Skoda Fabia R5, fyrhjulsdrivna bilar, rakt igenom byggda för rallysporten.

Maximala poäng i sina respektive klasser tog Stefan Jonsson, Vännäs, och Tobias Johansson, Ludvika, i premiären. Båda finns med på startlinjen även i Östersund för att försöka dominera Trimmat 2WD och 4WD Övriga.
18-02-09 Klassiska Husås körs två gånger när Rally-SM fortsätter i Östersund
Rally-SM fortsätter med Östersund Winter Rally sista helgen i februari. För första gången ska den klassiska sträckan Husås-Andviken köras två gånger.

Under alla år som stortävlingar i rally gästat Östersund har Husås-Andviken varit med. Den här gången hela två gånger! Först inleder den fredagskvällens tävlande, för att sedan gå näst sist på lördagen som power stage där de snabbaste har extra SM-poäng att vinnna.
– Sträckan blir något kortare på fredagen, men annars är det samma väg, säger Sverker Jonsson, tävlingsledare.

Länge mötte organisationen på motstånd hos myndigheterna, som ogärna ville lysa av den allmänna vägen två dagar i rad. Men allt har löst sig på bästa sätt.
Fredagen avslutas sedan med publiksträckan på Travet, och för att tidsplanen ska fungera flyttas huvudstarten fram till 17.00. En tankplats upprättas vid dansbanan i Aspåsnäset för att inte det ska utgöra något problem för de tävlande.

På den snabba, böljande sträckan finns också krokiga partier och krön. Efter allt snöande är vallarna höga och vägbanan belagd med is.
– Husås är en sådan där sträcka som en riktig rallyförare älskar, så är det bara, slår Sverker Jonsson fast.

Möjligen att Erik Carlsson ”på taket” en gång muttrade. För 1956 flög han så rejält över ett krön att han rullade med sin Saab och rammade en telefonstolpe. Bilen blev skrot, men besättningen klarade sig oskadd. Den gången fick sträckan strykas.

Det som möjligen kan bli struket den här gången är avslutningen ute på Andvikens is, före målet.
– Dels har vi haft problem med dubbelis och dels med snömängden. Det är svårt att få till publikplatserna, för ingen ser bilarna. Men vi gör allt vi kan för att kunna köra även slingan på isen, avslutar Sverker Jonsson.
18-02-06 Välkommen till Östersund Winter Rally
Rally-SM fortsätter med Östersund Winter Rally den 23-24 februari. Där bjuds eliten på snövallar som är mer än meterhöga.
Tävlingen startar på fredagen med två sträckor, varav publikprovet på Travet inne i Östersund avslutar kvällen.
Rallyfesten fortsätter under lördagen med flera kända skogssträckor, för att nå power stage Husås-Andviken, där extra poäng utdelas till de snabbaste, och Travet. I direkt anslutning till travovalen blir det prisutdelning.

Hålltider Östersund Winter Rally 2018
Fredag 23 februari
17:00 Ceremoniell start Travet
17:45 SS1
19:38 SS2

Lördag 24 februari
08:08 SS3
09.21 Service 60 minuter
11:16 SS4
11:37 SS5
12.20 Service & lunchuppehåll
13:00 SS6 Power stage
15:08 SS7
15:21 Målgång Travet

Anmälningstiden går ut 11 februari kl 18.00. Aktuell anmälningslista finns här.
18-02-05 Victor och Jonas tar hem en fjärdeplats i årets första SM-deltävling
Under helgen som var gick årets första SM-deltävling, Rally Vännäs, där Victor och Jonas tog en fin fjärdeplats. Vännäs bjöd på fantastiska förhållanden och snabba vägar. Resan till Vännäs kunde varit bättre. På grund av rådande väder med stora mängder snöfall fastnade Jonas i kö och stod stilla i strax under 8 timmar och anlände till Umeå strax efter ett på natten och Victor med team kom fram till Umeå först kl 5 på fredags morgonen. Bättre uppladdning hade man önskat.

Efter fredagens inledande sträckor låg teamet på en tredjeplats och man var redo att ta sig an de sista 6 sträckorna under lördagen. -"Vi hade en bra känsla i bilen hela tiden och tyckte att vi hade bra fart, säger Victor, men tyvärr visade klockan annat. Vi får helt enkelt snäppa upp ett par hack till nästa SM-deltävling, fortsätter Victor, och visa att vi är att räkna med i årets toppstrid om SM-guldet".

Teamet avslutar Rally Vännäs med en stark fjärdeplats och ser nu framemot nästa deltävling som avgörs i Östersund den 23-24 Februari.
18-02-05 Fredrik Åhlin stod upp mot "vargarna" - Totalseger i Rally SM -Vännäs
Landslagsföraren Fredrik Åhlin och hans för året nya kartläsare Joakim Sjöberg stod inte bara upp mot vargarna i Norrland utan även mot snöstormen och det kaos som rådde på vägarna innan årets första Rally SM-deltävling i Vännäs.

Det blev totalseger för Fredrik och Joakim i deras första gemensamma tävling.
"Riktigt roligt att vi kunde jobba oss in i tävlingen och presterat ett så pass bra rally" säger Fredrik.

Det engelska teamet CA1Sport hade självklart förberett ett test innan rallyt men med det väderkaos som rådde missade man tyvärr testen då man som så som många andra fastnade i köer.

Vad är problemet?
"Klart att det inte var en optimal start på vårt samarbete när man inte kört en meter tillsammans i en rallybil innan start.
Så första sträckan blev en både en ryckig och kryckig körning men vi vara trots det med i rallyt efter dom tre inledande mörkersträckorna" berättar Fredrik

Fredrik har dom senaste åren arbetat tät ihop med sin mentala coach Lennart Augustsson för att bättre klara av att tackla oförutsedda situationer och detta var en av nycklarna för att kunna vinna årets första Rally SM deltävling.
"Jag klagar verkligen inte, jag är självklart ödmjukt positiv och glad över att kunna komma tillbaka till Sverige igen efter några års frånvaro, men målet är alltid att vinna slutkriget" säger Fredrik.

Lördagens etapp blev ett mer eller mindre "internkrig" mellan Fredrik och den snabbe Vännäsföraren Jörgen Jonasson och efter att Fredrik tagit över ledningen efter SS7 var man helt på det klara med att en motattack skulle komma från Jörgen på den nästsista specialsträckan.
"Jag och Joakim beslöt oss för att inte släppa efter och ökade lite på tempot och tyvärr snurrade Jörgen på sträckan och vi kunde köra över sista sträckan i ett lugnare tempo för att säkra totalsegern i årets första Rally SM-deltävling" berättar Fredrik.
Senaste vi kunde se Fredrik på hemmaplan var VM deltävlingen Rally Sweden 2016.

"Efter 2 år i England med mitt team, CA1 Sport och med en silvermedalj nu senast i det Brittiska Rallymästerskapet så är jag glad över att kunna få till en uppstart här hemma i Sverige" berättar Fredrik.
Nu närmast väntar arbete i Åre med körutbildningar och en rallytest innan nästa uppgift som är Rally Sweden på hemmaplan i Karlstad, "Vi är taggade och ser verkligen fram emot att få köra Rally Sweden" summerar en glad och nöjd Fredrik.

18-02-04 Dubbelseger för R-Sport Sweden i SM-Premiären
Det blev en fantastisk första tävling för R-Sport Sweden AB i årets första SM-deltävling i Vännäs. Teamets två juniorer Jari Liiten och Pontus Åhman vann sina respektive klasser och blev dessutom etta och två totalt i sin bilklass.
– Det var skönt att få bekräftelse på det jobb vi lagt ner, säger teamchefen Johnny Andersson.
– Att både Jari och Pontus vinner sina klasser är bästa tänkbara start på säsongen.

Jari Liiten och Mikael Kjellgren tävlar i Junior-SM’s otrimmade klass med en Peugeot 208 R2. Rally Vännäs var första tävlingen ihop för duon, och även första tävlingen för Jari i bilen. Trots detta hittade Jari rätt direkt, och ledde tävlingen efter fredagens första tre sträckor med nästan 40 sekunder.
– Det var en kanonfin tävling, med omväxlande vägar som passade oss väldigt bra. Vi kom förvånansvärt fort in i bilen och pushade hårt under fredagen och var komfortabla, vilket syntes på tiderna, säger Jari.

Under lördagen fokuserade Jari på att köra i sitt tempo och bevaka ledningen, och han vann tillslut klassen med 1 minut och 20 sekunder, och blev dessutom bästa R2-bil i tävlingen.
– Det är en obeskrivlig känsla att äntligen få ta sin första SM-seger, jag var faktiskt lite nervös inför sista sträckan. Men vi körde på hela dagen i vårt tempo utan att ta några risker, och det funkade väldigt bra.
– En stor del i att det gick så bra var att jag kunde fokusera helt och hållet på att komma bra förberedd, skriva bra noter och min körning. Johnny och teamet gjorde ett jättejobb och vi ser framemot att fortsätta säsongen, avslutar Jari.

Även Pontus Åhman och Filip Wernefur som vann sin klass i teamets andra Peugeot. De drogs dock med problem med hjulupphängningen men lyckades även vinna klassen Otrimmat 2WD och blev även näst bästa R2-bil totalt i tävlingen efter Jari.
– Det var en kanonhelg för oss, och Filip, Johnny och hela teamet gjorde ett fantastiskt jobb, säger Pontus.
– Tyvärr försvann mycket av motståndet när de andra i klassen drabbades av problem, så vi fick inte riktigt chansen att mäta oss mot dom. Men bilen var väldigt bra att köra, så det var synd att fick problem med fjädringen. Nu ska vi jobba vidare på inställningarna på bilen för att försöka hitta mer fart till nästa tävling.

Johnny var också nöjd med hur allt funkade runt om Jari och Pontus med det nya teamet.
– Allt fungerade bra, och vi ska komma ihåg att detta bara är teamets första tävling. Vi ska jobba vidare med att förbättra samspelet i teamet och vårt mål är att tillföra något nytt till varje tävling. Så till Östersund kommer vi ha en afterwork med trubadur i vårt tält ihop med en lokal partner, avslutar Johnny.
18-02-04 Elias & David tog andraplatsen i Rally Vännäs!
19-åriga landslagsföraren Elias Lundberg från Sala med den nya kartläsaren David Arhusiander från Östersund kom till start i Rally Vännäs med förhoppningen om att kunna konkurera med i alla fall de andra bakhjulsdrivna bilarna i klassen.

Teamet har i år valt att tävla mot seniorerna i trimmat 2WD med Ola Axelssons Volvo 940 efter att ha tagit ett JSM-guld 2017.

Tävlingen började på fredagskvällen och teamet hade efter reken av sträckorna lagt upp planen att ta sig igenom fredagens smala och krokiga sträckor för att sedan öka på lördagens snabba sträckor. Planen gick nästan helt som planerat och paret gick till nattvila med en sträckvinst och en tredjeplats i klassen.
– Vi var nöjda med fredagen och det gick helt enligt plan, men på lördagsmorgonen när vi tänkte öka så missade jag tyvärr en sväng och fick backa vilket gjorde att vi tappade lite mot de två före oss på den längre sträckan. Men efterföljande sträckor gick kanon och vi kunde öka och ta två sträckvinster och öka avståndet neråt, förklarar Elias.

Efter att snabba Patrik Flodin på andraplats stötte på problem i sin BMW så kunde Elias och David avancera upp till andraplats samtidigt som de avslutade med att vara trea på sista sträckan vilket ger tre extra poäng till mästerskapet.
– Det känns riktigt bra efter helgen med en andraplats efter hemmaföraren Stefan Jonsson i en framhjulsdriven bil. En placering vi inte trodde skulle vara möjlig med vår stora Volvo på vintervägar. Jag måste också berömma David då han läst enormt bra hela helgen med så lite erfarenhet av mina lite annorlunda noter, säger en glad Elias.

Elias och David ligger på en andraplats i tabellen efter ledande Jonsson. Nu laddar teamet för nästa deltävling i Östersund om tre veckor och samtidigt vill de tacka Ola Axelsson, alla sammarbetspartners och personer som hjälpt oss till start.
18-02-04 Röjsels Rally Vännäs blev kort men snabbt
Premiären i årets Rally-SM, Rally Vännäs, blev en kort men snabb historia för Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson, efter att de fått slänga in handduken redan efter den första etappen.

Redan innan start började problemen, inte bara för kombinationen Röjsel/Edvardsson, utan även för de flesta tävlande som skulle ta sig genom snöovädret till Vännäs utanför Umeå. Många fastnade i timmars bilkö och få kunde undvara sig tillräcklig sömn inför fredagens rekognosering av sträckorna som började tidigt på morgonen.

Närmare 12 mil skulle avgöra tävlingen i däremot helt perfekta väderförhållanden. Ett antal minusgrader och stor snömängd. Av tre etapper skulle den första om tre sträckor köras under fredagskvällen i mörker.
- Allt känns bra inför starten och vi har gjort ett strålande jobb med att skriva noter på sträckorna, trots att vi bara fick några timmars sömn efter att ha fastnat i bilkö på vägen upp, sa Daniel innan start.

Den första sträckan gick inne i Vännäs för att vara lättillgänglig för publiken. Vid ett stort slag i vägen på den cirka två kilometer korta sträckan fick stötdämparna på Röjsel och Edvardssons Opel Corsa bekänna färg, med råge. Och där började också problemen. På sträcka två fångade, även där, inte stötdämparna upp ojämnheterna och Daniel fick bromsa på raksträckorna för att hålla bilen på vägen. De vann ändå sträckan och drygade ut ledningen i klassen. Inför kvällens sista sträcka, SS3 la bilen av innan start. Problemet visade sig vara knappen till bänslepumpen som sluta att fungera. Lösningen var att tjuvkoppla kablarna bakom instrumentbrädan. Det tog 10 minuter att åtgärda felet och de fick då transportprickar för att de blev för sena till start. Väl på sträckan tog de en andratid i klassen trots allt.

Planen var att kolla igenom stötdämparna, åtgärda eventuella fel och ändra inställningarna under kvällens service. Tyvärr gick det inte att få bilen klar i tid och Daniel och Nicklas fick därmed enligt reglerna inte fortsätta.
- Typiskt. Farten finns helt klart och det är alltid tråkigt när yttre påverkan gör att man får släng in handduken, sa Daniel under fredagskvällen.

Nästa deltävling körs i Östersund om cirka tre veckor. Daniel och Nicklas planerar att komma till start. Om det blir med samma Opel Corsa Maxi 6 KitCar återstår att se.
18-02-03 Landslagsföraren Mattias Adielsson leder Rally-SM efter Rally Vännäs
Mattias Adielsson och Andreas Johansson leder Rally-SM efter den första deltävlingen som avgjordes med Rally Vännäs. Efter en stark andra plats i tävlingen, jokerutnyttjande och powerstage poäng har nu Adielsson kopplat greppet om Rally-SM
- Det har gått över förväntan under helgen. Vi har provat mycket saker på bilen inför Rally Sweden och att då resultatet blir så här bra är riktigt skönt. Jag är väldigt imponerad över Pontus Tidemand Racing som sköter bilen. De är verkligen proffsiga i allt de gör, det känns väldigt tryggt inför Rally Sweden, säger Mattias Adielsson.

Rally Vännäs startade i fredags med tre specialsträckor under kvällen. Adielsson låg efter de sträckorna på tredje plats. Under lördagen avancerade han en placering. I årets Rally-SM kan de tävlande nyttja en deltävling som jokertävling då poängen utökas till 1,5 gånger. Adielsson nyttjade den möjligheten i Rally Vännäs och när han sedan även fick fyra poäng för andra platsen på powerstagen räckte det till att ta ledningen i Rally-SM.
- Fantastiskt fin tävling med riktigt härliga vägar. Det är precis så här en vintertävling ska vara. Vi har haft möjlighet att prova den typen av däck som vi kommer att åka med i Rally Sweden, så nu vet vi hur bilen kommer att bete sig med dessa. Att vi nu leder Rally-SM gör ju att suget att åka Östersund Winter Rally är väldigt stort. Vi har ett väldigt fint mästerskap i Sverige, det utklassar många mästerskapstävlingar jag åkt utomlands och det är alla arrangörer som t ex Vännäs MK som gör det så fantastiskt, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat:
1. Fredrik Åhlin / Värmlands Kc 1,00,12,5
2. Mattias Adielsson / Göteborgs MF +33,9s
3. Martin Berglund / SMK Gävle +38,9s

För fullständiga resultat, besök www.resultatservice.com

SM-Tabell
1. Mattias Adielsson - 31p
2. Fredrik Åhlin - 28p
3. Martin Berglund - 20p
18-02-03 SM-premiären Rally Vännäs en triumf för Fredrik Åhlin
Rally Vännäs blev en hård fight mellan hemmahoppet Jörgen Jonasson och landslagsföraren Fredrik Åhlin. En snurrning bäddade för att Åhlin vann SM-premiären.

26-årige Fredrik Åhlin bar favoritskapet då han ägnat de senaste åren åt att utvecklas internationellt.
Där huserade även Jörgen Jonasson, en gång i sin ungdom. Sedan dess kör han bara de tävlingar han känner för, och till den kategorin tillhörde förstås SM hemma i Vännäs. När tre sträckor återstod ledde han med 0,5 sekund. En sträcka senare hade Åhlin tagit över, och sedan kom snurrningen.
– Vi hade helt enkelt en felaktig not och kom alldeles för fort in i en sväng, säger Jonasson.

Efter ett besök i vallen hade Skodan fått snö i luftintaget och tappat all kraft. Fighten var över. Åhlin kunde dra ifrån, vinna Rally Vännäs totalt och huvudklassen Trimmat 4WD med en marginal på 33,9 sekunder över sin landslagskollega Mattias Adielsson, Göteborg.
– Perfekt uppvärmning inför vår svenska VM-deltävling i Värmland. Fina vägar och en fantastisk helg har vi upplevt. Inga problem alls, säger Åhlin om sin seger.

Jörgen Jonasson rasade ner till sjätteplats i klassen.
Arrangerande Vännäs MK fick istället glädja sig åt att hemmaåkaren Stefan Jonsson vann den trimmade tvåhjulsdrivna klassen i sin comeback.

Segrare i respektive SM-klass:
JSM Otrimmat 2WD (R2): Jari Liiten, Sandvikens MK, Peugeot 208 R2.
JSM Trimmat 2WD (R3): Pontus Lönnström, Nora MK, Volvo 940.
Otrimmat 2WD (R2): Pontus Åhman, Almunge MK, Peugeot 208 R2.
Trimmat 4WD (R5): Fredrik Åhlin, Värmlands KC, Skoda Fabia R5.
4WD Övriga: Tobias Johansson, Ludvika MS, Mitsubishi Evo 9.
Trimmat 2WD (R3): Stefan Jonsson, Vännäs MK, Seat Ibiza KitCar.

18-02-02 Hemmahoppet Jonasson tog täten i Rally Vännäs
Hemmahoppet Jörgen Jonasson tog tag om SM-premiären Rally Vännäs. Efter fredagens tre mörkersträckor leder han inför morgondagen med 1,2 sekunder.

Jonasson och hans team bestämde sig unisont för att satsa på en Skoda Fabia R5 och det betalade sig med klassledning efter att tre av nio sträckor i SM-premiären. Visserligen tog landslagsföraren Fredrik Åhlin, Karlstad, täten på den korta publiksträckan men så snart de kom ut i skogen mellan de höga snövallarna stortrivdes Jonasson.
– Andra sträckan kändes riktigt bra, konstaterar han.

Där var han sex sekunder snabbare än sin huvudkonkurrent denna kväll. För att avsluta med en tiondel till sin fördel. Totalt gör det en ledning i Trimmat 4WD med 1,2 sekunder.

För kvällens stora överraskning svarade junioren Jari Liiten, Sandviken. Med sin otrimmade Peugeot 208 R2 var han snabbaste tvåhjulsdrivna ekipage, femtonde totalt.

Fältet startar om 09.00 i morgon för ytterligare sex snörika skogssträckor. Första bil väntas till målrampen 15.00.

Ledare i respektive SM-klass:
JSM Otrimmat 2WD (R2): Jari Liiten, Sandvikens MK, Peugeot 208 R2, 39 sekunder före Eddie Lundqvist, Sandvikens MK, Ford Fiesta R2.

JSM Trimmat 2WD (R3): Pontus Lönnström, Nora MK, Volvo 940, 44,4 sekunder före Pontus Jakobsson, SMK Nyköping, Toyota Corolla.

Otrimmat 2WD (R2): Pontus Åhman, Almunge MK, Peugeot 208 R2, 20 sekunder före Jonas Bodin, Grödinge MK, Peugeot 208 R2.

Trimmat 4WD (R5): Jörgen Jonasson, Vännäs MK, Skoda R5, 1,2 sekunder före Fredrik Åhlin, Värmlands KC, Skoda Fabia R5.

4WD Övriga: Tobias Johansson, Ludvika MS, Mitsubishi Evo 9, 11,2 sekunder före Thomas Lahti, NMS Boden, Mitsubishi Evo 8.

Trimmat 2WD (R3): Stefan Jonsson, Vännäs MK, Seat Ibiza KitCar, 14,9 sekunder före Patrik Flodin, Ilsbo MK, BMW M3.
18-02-02 Inget rally för Albin Nordh
När SM-rallyt i Vännäs startar fredag kväll så blir det utan Albin Nordh och Linn Karlsson från Ydre MK. Bilen startar inte och motorn är helt stum när man kommer ut från besiktningshallen.

Efter felsökning och uteslutning av alla hanterbara fel tvingas teamet kasta in handduken och vända hemåt. Någonting är fel med den helt nyrenoverade motorn. Mycket ledsamt efter en resa upp genom snökaos, bilköer och trafikstopp som tog 22 timmar. Just nu är det inte alls kul med rally...och man lider verkligen med Albin, Linn, Fredric, Vicktor o övriga i teamet som kämpat så den senaste månaden.

18-02-01 R-Sport Sweden siktar högt i SM-premiären
Till helgen startar årets SM-serie i rally Dalabaserade teamet R-Sport Sweden AB kommer till start med två bilar - Jari Liiten i Junior-SM och Pontus Åhman i Otrimmat Tvåhjulsdrivet.

R-Sport Sweden AB startade upp sin verksamhet under slutet av 2017 och teamet drivs av Johnny Andersson med en vision om att driva ett professionellt rallyteam och hjälpa hårt satsande juniorer i sin karriär. Sedan teamet presenterades i oktober har man jobbat hårt för att få ihop alla pusselbitar inför den kommande säsongen.
– Tiden har gått otroligt fort sen vi började jobba med detta, och det är klart att det finns mer vi hade velat göra innan tävlingen. Men vi är bra förberedda och känslan är bra. Vi har ett bra team med bra bilar och förare, säger Johnny.

Tanken från början var att teamet skulle ställa upp i Vännäs med tre bilar, där Johnny Andersson skulle köra en Ford Fiesta R5 i den Trimmade Fyrhjulsdrivna klassen. Johnny har nu valt att stå över vintersäsongen för att fokusera på jobbet som teamchef. Johnny kommer dock ställa upp i VM-tävlingen Rally Sweden om två veckor.
– Jag väljer att stå vid sidan under vintersäsongen och sköta om teamet för att se till att allt funkar under tävlingarna. Det funkar inte att köra när man har tankarna på annat, så därför fokuserar jag på att vara teamchef nu istället och coacha fram Jari och Pontus till ett bra resultat, fortsätter Johnny.

Rally Vännäs är den första av sex tävlingar i årets mästerskap och avgörs över nio sträckor, tre på fredag och resterande sex på lördag. Båda teamets juniorer kör i likadana Peugeot 208 R2, men tävlar i två olika klasser (Junior-SM och Otrimmat 2WD) med målet att ta guld i sina respektive klasser.
– Målet är att få en bra start på SM-säsongen för båda bilarna. Vi siktar självklart på pallen, men det viktigaste är att få bilarna i mål och ta viktiga poäng, avslutar Johnny.

Jari Liiten från Hudiksvall med sin kartläsare Mikael Kjellgren kommer till start i Junior-SM Otrimmat, en klass där Jari tidigare tävlat med flera pallplatser som resultat. Med R-Sports hjälp har Jari kunnat fokusera mer på att komma bra förberedd till tävlingen, och Jari siktar på pallen.
– Känslan inför helgen är jättebra! Vi fokuserar på att komma in i bilen få många mil i kroppen. Vi siktar självklart på pallen i helgen, men det finns många duktiga segerkandidater i klassen, säger Jari.
– Vi har lagt ribban högt denna säsongen och vi ska göra allt vi kan för att nå våra mål. Och nu känner jag att jag kan fokusera bättre och R-Sport ger mig den hjälp jag behöver för att komma bra förberedd.

Pontus Åhman från Uppsala med kartläsare Filip Wernefur kommer precis som Jari köra en R2 Peugeot, med i den Otrimmade Tvåhjulsdrivna klassen. Pontus som har flera års erfarenhet av internationellt tävlande och ett SM-guld i sprint från förra säsongen har höga förväntningar på säsongsstarten.
– Jag har aldrig kört R2-bil tidigare och jag har ingen riktig koll på hur fort de andra i klassen kör, så jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig. Men känslan är bra och vi ska köra så fort vi kan, säger Pontus.

– Vårt mål är att försöka vinna de två vintertävlingarna. Jag känner att jag är stark på vintern, så vi siktar på segern och att få med oss en bra känsla i bilen inför resten av säsongen.

Följ teamets framfart under helgen via sociala medier eller vår hemsida rsportsweden.com, lyssna även på Rallyradion som bevakar hela tävlingen via rallyradion.se
18-02-01 Albin Nordh till rally i Vännäs
Fredag kväll startar Albin Nordh och Linn Karlsson från Ydre MK i SM-rallyt i Vännäs. Det blir Linn som tar hand om kontoret och notläsningen, Albin sköter ratt och pedaler. Med sin Renault Twingo R2 tävlar dom i Klass Otrimmat 2WD.

Rally Vännäs består av nio specialsträckor där tre inleder fredag kväll och de resterande sex av dem körs under lördagen. Sammanlagt är det 11 mil specialsträckor av det ca 30 mil långa rallyt i Västerbotten. Under fredagen ska tävlande rekognosera specialsträckorna i betydligt lägre hastighet, som fastställs av arrangören. Bil att köra rekognoseringen med kommer Skobes Bil i Vimmerby/Kisa tillhandahålla. Det blir premiär i årets JSM för Ydre MKs unga och mycket lovande förare att tävla mot ytterligare nio segersugna juniorer i klassen.

Lördagen tillbringades i norra Värmland med att testa bilen med rätt inställningar för vinterhjul och notträning för att hitta samspelet i bilen. -Bilen går riktigt bra och vi gör framsteg i samarbetet mellan förare och kartläsare hela tiden, säger Albin. -Vi ser fram mot tävlingen där vi hoppas allt ska fungera. -Vill ju komma i mål och få med oss SM-poäng, flikar Linn in.

För Albin är det här ett fint avstamp in i 2018 års rallysäsong där satsningen i första hand blir Junior SM men även barmarkssäsongen i Svenska Rallycupen. Med milen kommer farten och med farten kommer resultaten, så delmål är att se målskyltar på varje tävling.

18-01-31 Landslagsföraren Mattias Adielsson till start i Rally-SM premiären
Till helgen är det dags för Mattias Adielsson, tillsammans med sin kartläsare Andreas Johansson, att starta säsongen med den första deltävlingen av årets Rally-SM. Till premiärtävlingen i Vännäs kommer de till start med en Skoda Fabia R5 för Pontus Tidemand Racing.
- Det är mycket skönt att få köra tävling igen. Vi är riktigt laddade och har på testerna hittat en mycket god känsla i bilen. Vi kommer att ta den här tävlingen som en förberedelse inför Rally Sweden och passa på att testa olika saker under tävlingen, sedan när man står på startlinjen vill man ju ge järnet och vara snabbast, säger Mattias Adielsson.

Rally Vännäs startar på fredag med tre specialsträckor i mörker som tillsammans mäter 26 kilometer. Tävlingen avslutas sedan på lördagen med sex specialsträckor. Startfältet håller mycket hög klass och många av Sveriges bästa chaufförer står på startlinjen. Serviceplatsen kommer att vara på de centrala gatorna i Vännäs och den första specialsträckan körs på gångavstånd från centrum. Det kommer att bli ett riktigt vinterrally då det i tävlingsområdet finns mycket gott om snö.
- Teamet har gjort ett bra jobb med bilen och vårt test fungerade perfekt, det märks att det här är riktigt seriösa killar. Det är mycket bra att vi får 11 mils träning inför Rally Sweden. Vägarna ska vara riktigt bra med höga snövallar att ta stöd mot. Vi kommer självklart att prova hur långt vår fart räcker men vi kommer inte göra några dumma chansningar, avslutar Mattias Adielsson.

Följ livetider på www.resultatservice.com

18-01-30 Favoriten Åhlin lär bli hårt jagad
Tjoget jämnt av fyrhjulsdrivna ekipage i helgens Rally Vännäs. Allt talar för hård fight i SM-premiären där Fredrik Åhlin väntas bli som jagad av vargar.

26-årige Åhlin är oerhört rutinerad efter att ha satsat internationellt redan i unga år. Karlstads talang är också en av tre i Svenska Bilsportförbundets seniorlandslag. Efter två framgångsrika år i Brittiska mästerskapet, där han förra året förlorade med en ynka poäng, får han bära favoritskapet i helgen.

Mattias Adielsson, även han landslagsman, lär bjuda upp till kamp mellan snövallarna i Vännäs. Göteborgaren kör för nybildade team Pontus Tidemand racing (Tidemand vann VM i WRC2 förra året).

Sedan är det norrlänningarna Jörgen Jonasson, tävlar för arrangörsklubben Vännäs MK, och Boden-föraren Michael Wikström. Båda tänker visa var skåpet ska stå, kunniga som de är i att bemästra is och snö.

Killar som Tobias Johansson, Ludvika, Martin Berglund, Gävle, och Mikael Jirvelius, Fjugesta har inlett säsongen med totalsegrar i mindre tävlingar. De kommer till Vännäs för att jaga varje bråkdel av sekund.

Totalt ska nio sträckor köras, tre i mörker på fredag kväll. Den allra första är ett kort publikprov alldeles intill Medborgarhuset, som är tävlingscentrum. Fältet startar sedan om 09.00 på lördagsmorgonen för en transport ut till den berömda sträckan Brännlandsåsen. Den som då inte vaknat riktigt riskerar att få börja dagen med att skotta snö.

Efter tre körda sträckor är det dags för service och lunchuppehåll vid Medborgarhuset, innan Rally Vännäs avslutas med ytterligare tre sträckor. Samtliga sträckor är unika, ingen körs två gånger. Däremot utdelas extra SM-poäng till de tre snabbast på sista sträckan, 15 km långa Sarsjöliden.

Totalt väntas 53 förare till start i Rally Vännäs.

Förhandsfavoriter i respektive SM-klass:
JSM Otrimmat 2WD (R2): Jari Liiten, Sandvikens MK, Peugeot 208 R2
JSM Trimmat 2WD (R3): Daniel Röjsel, SMK Dala Falun, Opel Corsa Maxi Kitcar
Otrimmat 2WD (R2): Pontus Åhman, Almunge MK, Peugeot 208 R2
Trimmat 4WD (R5): Fredrik Åhlin, Värmlands KC, Skoda Fabia R5
4WD Övriga: Tobias Johansson, Ludvika MS, Mitsubishi Evo 9
Trimmat 2WD (R3): Kristian Johansson, Kinds MK, VW Golf IV KitCar

18-01-23 Inför Rally Vännäs - Välkommen!
55 ekipage är anmälda till SM-premiären i Rally Vännäs och internationellt meriterade Fredrik Åhlin och Mattias Adielsson - tillika unga landslagsförare - vill så klart vinna. Liksom Martin Berglund som redan radat upp två totalsegrar i vinter. Men allra mest sugen på seger är nog veteranen och hemmaåkaren Jörgen Jonasson!

Som om inte det vore nog vill Michael Wikström och Tobias Johansson ha ett ord med i laget, trots mer åldersstigna bilar. Missa för all del inte den spännande starten på årets mästerskap. Lördagens sträckor kör även de 50 anmälda till supporttävlignen Plåtrallyt.

Preliminära hålltider Rally Vännäs 2018
Fredag 2 februari
19.00 Cermoniell start Medborgarhuset
19.10 SS1 (publiksträcka på promenadavstånd från "Medis")
19.40 SS2
20.00 SS3
20.30 Service 45 minuter i Vännäs centrum

Lördag 3 februari
09.00 Omstart + 10 minuter service i centrum
09.50 SS4
10.45 SS5
11.40 SS6
12.05 Service 30 minuter i Vännäs Centrum
12.45 SS7
13.20 SS8
13.45 SS9
15.00 Första bil till målrampen vid Medborgarhuset

Aktuell anmälningslista finns här: https://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2018003

KALENDER RALLY-SM 2018
2-3/2 Vännäs
23-24/2 Östersund
11-12/5 Älmhult
1-2/6 Askersund
17-18/8 Hässleholm
7-8/9 Linköping

18-01-22 Albin Nordh till Vännäs
Albin Nordh och Linn Karlsson från Ydre MK är anmälda till SM-rallyt i Vännäs första helgen i februari. Det blir Linn som tar hand om kontoret och notläsningen, Albin sköter ratt och pedaler. Med sin nylackerade Renault Twingo R2 tävlar dom i Klass Otrimmat 2WD.
Det blir premiär i årets JSM för Ydre MKs unga och mycket lovande förare att tävla mot ytterligare nio segersugna juniorer i klassen. Just nu pågår återmontage av bilen efter lackering och uppdatering. Även om det är en del kvar att göra så är ju detta ett av de trevligare arbetsmomenten. Till helgen bär det av upp till snö och is i Mellansverige för test av bil, noter och vinterföre...

För Albin är det här ett fint avstamp in i 2018 års rallysäsong där satsningen i första hand blir Junior SM men även barmarkssäsongen i Svenska Rallycupen. -Jag vill fortsätta utvecklas och samla på mig rutin och erfarenhet, sen kan man sätta upp nya mål, svarar Albin på frågan om vad som är viktigast med vintersäsongen.

Ytterligare positiva nyheter om teamet kommer att presenteras inom kort.

18-01-22 Jonasson vill vinna Rally Vännäs
55 förare är anmälda till Rally Vännäs, SM-premiären första helgen i februari. Hemmaåkaren Jörgen Jonasson går för seger med sin Skoda Fabia R5. Rally Vännäs startar med tre kvällssträckor den 2 februari, och fortsätter på lördagen med ytterligare sex fartsträckor. Förutom rejäl isbotten på vägarna och höga snövallar, blir det alltså körning i både mörker och dagsljus.

Vännäs egen storåkare Jörgen Jonasson tävlade framgångsrikt för VW Sverige i mitten på 1990-talet, med bland annat klasseger i Svenska Rallyt. Däremot saknar han ett SM-guld.
– Vi var nära flera gånger, med det stöp alltid på någon småsak, säger Jonasson.

För drygt ett år sedan köpte han en fyrhjulsdriven Skoda Fabia R5 därför att kärleken till rally håller i sig, och med SM på hemmaplan går han för seger.
– Motståndet är stenhårt, inte minst från de hungriga landslagsförarna, men vi ska absolut göra allt vi kan, fortsätter Jörgen Jonasson.

Dem han tänker på är Fredrik Åhlin, värmlänningen som förra året förlorade det Öppna Brittiska mästerskapet med en futtig poäng, och Mattias Adielsson, Göteborg. Båda kommer i likvärdiga bilar med Jonasson. Adielsson mötte han i Östersund för knappt ett år sedan och då inträffade det unika att inför sista sträckan låg tre förare inom en tiondels sekund! Den gången var Adielsson hungrigast och totalvann före Jonasson.
Med i samma kamp var Michael Wikström, Boden. Även han dyker upp i Rally Vännäs för att lufta sin Ford Focus WRC.

En ny parameter i årets mästerskap är ”Jokertävlingen". Varje förare får välja en deltävling som sin joker, och går allt vägen väntar 1,5 gånger ordinarie SM-poäng vid målgång. Wikström har valt Rally Vännäs till sin jokertävling. Detsamma har Jonasson.
– Så klart! Vi känner till vägkaraktären och ska försöka vinna på hemmaplan. Det är lite av nu eller aldrig, säger Jörgen Jonasson. Precis som så många gånger förr lotsas han runt banan av sin kusin, co-drivern Nicklas Jonasson.
18-01-08 Rejäl vinter runt SM-orten Vännäs
Med knappt fyra veckor kvar till SM-premiären i rally i Vännäs har vintern tagit ett kraftigt grepp om bygden.
SM-tävlingen körs fredag-lördag den 2-3 feburari, och under lördagen får SM-eliten sällskap i skogen av tävlande i serierna VOC Mekonomen och DM för Övre Norra Bilsportförbundet. Start och mål för samtliga sker i centrala Vännäs.
– Det är flera år sedan vi hade så här mycket snö, vilket gör att vi kan bjuda på ett suveränt härligt vinterrally med fantastiska vägar, berättar banchefen Roland Johansson.

Snön började falla redan i november, och arrangören har haft fullt upp med plogningen.
– Vi kommer garanterat att kunna bjuda på ett helt fantastiskt vinterrally med skarpt isunderlag och rejält höga plogkanter och vallar så att det liknar en rodelbana.
– Redan nu vill jag varna söderförarna. De kan inte ens tänka på att gena genom snövallarna, för de är verkligen hårda. Åk på vägen, uppmanar banchefen.

Tävlingsledaren Roland ”Mikro” Åström, är också mycket belåten med hur det ser ut knappa fyra veckor före Rally Vännäs:
– Nu väntar vi på anmälningarna och hoppas verkligen att de suveräna vinterförutsättningarna ska locka många åksugna att komma hit.