Rally-SM 1999
       

RESULTATSERVICE
har alla förarkommentarer och fortlöpande resultat från sträckorna
Rally Vännäs 14-15 februari
Snow Rally Sweden 28 febr-1 mars
South Swdish Rally 23-24 maj
Snapphanerallyt 15-16 augusti
SilverstoneRallyt 5-6 september

Rally Vännäs 14-15 februari
Snow Rally Sweden 28 febr-1 mars
South Swedish Rally 23-24 maj
Snapphanerallyt 15-16 augusti
SilverstoneRallyt 5-6 september


03-09-08 Joge tog silver - Fredrik tog guld!
- Det var en underbar tävling när allting stämde!
Jimmy Joge och hans codriver John Stigh var mer än nöjda med sin insats i årets SM-final i rally. Peugeot-teamet tog en meriterande seger i F2-klassen - före storfavoriten, Renault-föraren Per Gunnar Andersson från Årjäng.
- Vi har jobbat stenhårt med att lära oss bilen - en Peugeot Super 1600 - och på att anpassa den till svenska vägar. Nu var bilen absolut perfekt och vi kunde köra med attack som aldrig förr!
Läs mer

03-09-08
Guld, silver och brons till Renault i rally-SM/JSM
Det blev åtminstone ett guld till Renault i årets rally-SM. Detta togs av PG Andersson i Super 1600-klassen. Även om PG slutade tvåa i helgens SilverstoneRally, så var detta betydelselöst för hans vidkommande eftersom guldet var klart redan efter förra SM-deltävlingen i Hässleholm.
Läs mer

03-09-07
Protest godkändes Fredrik Eriksson ny JSM-vinnare!
Rickard Andersson från Eskilstuna fick bara vara svensk junior-mästare i rally i ett par timmar. Sedan godkändes en protest - och Fredrik Eriksson från Katrineholms MK fick överta guldet! Orsaken var en tidig händelse på ss 6 där Fredrik Eriksson fastnade i starten och inte kom iväg på sin ordinarie starttid. Fredrik protesterade - och fick sin faktiska körtid godkänd av domarjuryn. Beslutet innebar att katrineholmsföraren totalt knep andraplatsen i Lilla Grupp N. Dessutom vann han sista JSM-deltävlingen och gick upp till seger totalt. Men det var tätt - Johan Backström från Ludvika behöll efter särskiljning den redan klara silvermedaljen.
Läs mer

03-09-07
Saarinen tvingades bryta i SM-finalen
Det gavs tyvärr ingen möjlighet för östgötarna Jari Saarinen och Jon Magnusson att upprepa sitt fina resultat från den förra SM-tävlingen, då de blev tvåa efter Thomas Rådström, när SM-finalen i helgen kördes i Köping. Vid målet på den första dagens näst sista sträcka kunde de bara konstatera att oljetrycket i motorn var för lågt och valde direkt att bryta för att inte orsaka ett eventuellt kostsamt motorhaveri.
Öppningen av rallyt blev inte heller helt idealisk när de i slutet av den första sträckan fick upp en sten vid höger bakhjul som förstörde bromsrör och bromsok. De tvingades köra den andra och tredje sträckan utan bromsar innan det var dags för service. Trots frånvaron av bromsar var de ändå bara trettio sekunder från täten efter de tre inledande sträckorna.
Läs mer

03-09-06
Fredrik Andersson tappade sina guld!
Men ändå tre Clio i topp. Det finns en riktigt rejält besviken Clio Cup-förare. Han heter Fredrik Andersson och kommer från Ludvika. Inför SilverstoneRallyt i Köping hade han chans att bli både svensk seniormästare i lilla grupp N och svensk juniormästare. Men lite rullgrus i en sväng på nionde specialsträckan grusade hans förhoppningar. Bilen gled ut, bakvagnen fick ett slag direkt under bakaxeln, ett däck punkterade. Sedan kom följdfelen. Fyra sträckor senare var det definitivt slutåkt för honom. Sorti!
Istället gick åtminstone klasseger i lilla grupp N till en Renault Clio-förare. Det var dalmasen Tommy Vestlund som äntligen fick till det sedan cup-ledande Joachim Nilsson tvingats bryta.
Läs mer

03-09-06 SM-guld och rally-VM nästa för PG Andersson
Sekundstrid. Siffermatematik. Avåkningar. Reglementsdiskussioner. Årets SM-final i rally, SilverstoneRallyt blev allt annat än en stillsam tillställning i de västmanländska skogarna kring Köping. Klart är dock att det är ungdomarna som tar för sig i svensk rallysport. Snittåldern på årets mästare är klart lägre än fjolårets.
- Det är kul för svensk bilsport och för framtiden, menar PG Andersson, 23 år gammal och mästare i framtidsklassen Super 1600-klassen för Renault tillsammans med kartläsaren Jonas Andersson.
PG Andersson, som dominerat Super 1600-klassen i årets SM-serie, tog dock inte klassegern i SM-finalen. Efter en härlig kamp med kompisen i juniorlandslaget, Jimmy Joge, slutade han tvåa, nio sekunder efter honom.
Läs mer

03-09-06
Nu är SM-serien i rally avgjord.
De svenska mästarna 2003 heter Andreas Eriksson, Stig Olov Walfridson, Per Gunnar Andersson, Tobias Lindström och Rickard Andersson! Två av mästarna var klara redan innan årets final - SilverstoneRallyt i Köping - startade. Det var Stig Olov Walfridson i Stora Grupp N och Per Gunnar Andersson i Lilla Grupp A. Men i övriga klasser var läget minst sagt oklart. Och det blev spännande ända till dess sista sträckan avgjordes på lördagseftermiddagen.
Totalt vann Thomas Rådström, som tog sin tredje WRC-seger i rad. Men Thomas klev in sent i SM-serien och hade bara en teoretisk guldchans. I stället stod kampen mellan tre förare - Tobias Johansson, Andreas Eriksson och Mats Thorszelius. Alla körde bra - men Andreas Eriksson höll envist undan och klarade andraplatsen - och guldet:
Läs mer

03-09-05
Rally-SM: Thomas Rådström leder inför dag 2
Thomas Rådström från Vännäs åkte snabbast av alla när årets SM-final i rally inleddes i Köping på fredagen. Efter första dagens sex specialsträckor hade den VM-rutinerade norrlänningen nästan 11 sekunders försprång före tufft satsande Andreas Eriksson.
Andreas är en av de starkaste kandidaterna till årets SM-guld i WRC-klassen. Men det finns fler - bland annat unge Tobias Johansson som inledde med en snurrning och diverse tekniska problem men som körde strålande under fredagens tre avslutande specialsträckor och avancerade till tredjeplatsen.
Läs mer

03-09-05
Mattias Aronsson tvingas avstå helgens SM-final
Nu till helgen den 5-6 september avgörs årets Svenska Mästerskap i trakterna kring Köping, detta sker tyvärr utan medverkan från Aronsson Rally Sport där Mattias i sista sekund tvingats kasta in handduken på grund av akuta ryggsmärtor. Trots intensiv behandling på torsdagskvällen och vila under natten finns det tyvärr inga möjligheter för Mattias att sätta sig i rallystolen under helgen.
Serviceteamet som redan finns på plats uppe i Köping tvingas nu besvikna vända hemåt utan deltagande i rallyt.

03-09-04 SM-favorit måste byta motor!
- Tur är kanske inte rätt ord. Men hade det inte hänt nu, så hade det förmodligen hänt under tävlingen. Och det hade varit rena katastrofen!
21-årige Tobias Johansson är en av guldfavoriterna i helgens SM-final i rally. Dagen innan start testade Ludvika-föraren sin Corolla WRC på arrangörens teststräcka.
Det blev ett par varv - sedan la motorn av:
- Det är en kolv som har gått, konstaterade teknikerna i Olsbergs-teamet.
- Men vi löser det. Om fyra timmar kan vi ha reservmotorn på plats i Köping

03-09-04
Andreas Eriksson får engelsk support
Det drar ihop sig till "Grande-Finale" i RallySM 2003 nu till helgen i Köping, och en mer rafflande avslutning på en rally säsong i klassen stora grupp A/WRC kan det nog inte bli. Det är tät uppe i tabellen och det lär bli en rejäl kamp topp-placeringarna.
Andreas Eriksson och teamet har förberett sig väl och bilen är igenomgången i sedvanlig ordning. Till tävligen så kommer även en av M-Sports tekninker från England för att hjälpa till med teknisk support.
Ett spännande inslag i tävlingen är att en av publiksträckorna kommer att köras på asfalt, så därför kördes ett asfalts-test med Focusen till Andreas belåtenhet vilket även undertecknad kan skriva under på. Focusen går som en go-kart på slicksen från Pirelli.
Förändring i högerstolen igen. Pecka Svensson är tillbaks i högerstolen igen detta då Patrik Henriksson kände av ryggskadan under Snapphane-rallyt och för att inte riskera något så avstår Patrik att åka med i Köping.
Som vanligt kan de som inte kan ta sig ut i rallyskogen följa Andreas och Pecka på nätet med deras egna kommentarer på
www.bilaffaren.com/rally och resultaten on-line på www.resultatservice.com

03-09-03
SM-finalen i Kolsva början på generationsskifte
På lördag eftermiddag kan vi ha tre - av totalt fyra svenska mästare i rally - som är under 25 år. Det är PG Andersson, Tobias Johansson och Fredrik Andersson. Bara den möjligheten är en klar indikation på att Sverige åter är på väg att bli en rallynation att räkna med.
Målet för Svenska Bilsportförbundets, SBF, långsiktiga elitjuniorsatsning är att ha en eller flera WRC-förare med vinstchans i VM 2005. Det går inte att säga någonting annat än att man är på god väg efter att Daniel Carlsson kontrakterats för Peugeot. Ty näste man i pipelinen är den 23-årige värmlänningen PG Andersson, i år kontrakterad av Renault Team Sweden och redan klar svensk mästare i framtidsklassen - och tillika JVM-klassen - Super 1600.
Läs mer

03-09-03
David Walfridson kör SM-final!
Till helgen körs årets sista SM deltävling i rally. och med på startlinjen finns David Walfridson och co-driver Per Wiksten.
Nu är vi laddade för att vinna säger David som hoppas på en vinst efter den senaste SM deltävlingen som kördes i Hässleholm för två veckor sedan. Vi öppnade inte den tävlingen på bästa sätt. Efter fredags kvällen i skåne var David på en åttonde placering i klassen, men efter en god natts sömn till lördagen började de ljusnande resultaten att synas.
Paret körde hem ett flertal sträcksegrar i klassen och avancerade till en tredje plats i Grupp N 1401-2000 cc och några sköna SM poäng kammades hem. David ligger nu på en åttonde placering i det totala SM sammandraget och hoppas på att kunna klättra några placeringar efter helgens kommande tävling.
I Renault Clio cupen är han på en tredje plats och har en chans på seger. Då två tävlingar återstår i cupen.
Så nu alla rallyfans! Håll tummarna för en bra placering i Silverstonerallyt!

03-09-03
Först SM-final - sedan VM-debut!
- Målet har hela tiden varit ett bra resultat i SM.
Nu - efter helgens SM-final i Köping - ska vi titta närmare på Junior-VM och vi kommer att låta Jimmy VM-debutera i italienska San Remo-rallyt.
- I och för sig den kanske svåraste av alla asfalttävlingar i VM-serien. Men den ligger bäst till i tid och innebär samtidigt en riktig utmaning för teamet. Gert Blomquist är teamchef för Peugeot Dealer Team, teamet bakom rallyjunioren Jimmy Joge från lilla Tjällmo i Östergötland. Det var redan i början av sommaren man inledde VM-satsningen. Det skedde genom att man fick tillstånd för Jimmy och hans ett år yngre codriver, John Stigh, 23 att köra träningen både inför Tysklands VM-tävling och inför Finska VM-rallyt.
Läs mer

03-09-02
SM-finalen i rally: 1000 funktionärer - bilar för 42 milj
1.000 funktionärer från ett 30-tal olika föreningar. Det är vad som krävs för att Kolsva MS ska klara av att arrangera SM-finalen i rally 2003.
- Det kommer att fungera perfekt. Jag har tre duktiga biträdande tävlingsledare som drar i trådarna, så jag är inte alls orolig. Göran Ljung är tävlingsledare för SM-finalen i Rally i Köping den 5-6 sept.
Och han ser framtiden an med tillförsikt:
- Vägarna vi ska använda är fantastiska. De bästa vi haft i ett SM-rally någonsin. Och då ska ni veta att Kolsva MS arrangerat sju SM-tävlingar varav tre finaler sedan början av 90-talet!
Läs mer

03-08-27
SM-finalen i rally 5-6 sept: Finalen helt avgörande !
Räkna med nervdaller inför årets SM-final i Rally. När förarna rullar fram för start i årets sista stora tävling - SilverstoneRallyt i Köping den 5-6 sept har inte mindre än fem förare chansen att ta guld i WRC-klassen!
Det är Mats Thorszelius, toyotaföraren som kört jämnt och snabbt hela säsongen och som leder klassen. Det är Andreas Eriksson - killen som började som bilmekaniker och folkraceförare och som nu har eget Ford-företag och som sitter i en häftig Ford Focus WRC, Det är Tobias Johansson - en av svensk rallysports nya, unga stjärnor.
Läs mer

03-08-18
Snapphanerally: Stig-Olov svensk mästare - Kenneth vann SM-tävlingen
Stig-Olov Walfridson säkrade Mitsubishi Ralliart Swedens 14:e raka SM-guld i standardklassen Grupp N i helgens Snapphanerally. I Mitsubishi-stallets Statoil-sponsrade Lancer Evolution VII tog den 40-årige värmlänningen dessutom sitt sjunde SM-guld i Rally. Hans tionde totalt eftersom han sedan tidigare även har tre SM-guld i Rallycross. Samtliga tio guldmedaljer har Stig-Olov Walfridson kört hem i olika modeller av Mitsubishi Lancer Evolution.
Läs mer

03-08-17
Saarinen tvåa efter Rådström i SM
Östgötaekipaget med Jari Saarinen vid ratten och co-drivern Jon Magnusson i högerstolen gjorde en mycket imponerande prestation när de i årets näst sista SM-deltävling, Snapphanerallyt i Hässleholm, körde in på andra plats. Den enda som lyckades slå dem var den välmeriterade före detta VM-föraren Thomas Rådström, som liksom i South Swedish Rally gjorde ett inhopp i SM.
Läs mer

03-08-16
"PG" Andersson redan svensk seniormästare i rally
Årets svenske mästare i lilla grupp A i rally heter Per-Gunnar "PG" Andersson och tävlar för Renault Team Sweden. Ett par timmar efter att årets näst sista SM-rally, Snapphanerallyt i Hässleholm, avslutats på lördagseftermiddagen stod klart att den 23-årige juniorlandslagsmannen i rally redan är klar svensk seniormästare.
- Livet är fullt med överraskningar, jag är jätteglad nästan chockad över beskedet, säger "PG" Andersson efter att SM-tabellen räknats fram.
Läs mer

03-08-16 Rådström dominerade Snapphanerallyt
- Thomas är ett riktigt proffs - det är bara att gratulera till segern. Jari Saarinen gratulerade gärna Thomas Rådström till totalsegern i årets Snapphanerally.
Själv tog han andraplatsen med god marginal - och det var han väldigt nöjd med:
- Jag har åkt fort hela året men inte haft turen med mig. Nu har jag fått visa att jag är snabb. Det känns underbart att ha slagit Mats Jonsson - på alla sträckor dessutom.
Läs mer

03-08-16
Rallyjuniorer visar att de är framtidens rallystjärnor
Morgondagens stjärnor ger rally-SM stjärnglans. Även om Thomas Rådström vinner årets näst sista SM-rally, Snapphanerallyt som avgjordes i Hässleholm fredag-lördag, är det de svenska stjärnskotten och rallyjuniorerna som sätter färg på mästerskapsserien i respektive klass. Svensk rallysport är på väg mot en ny storhetstid!
Läs mer

03-08-16
TV-dramatik i Snapphanerallyt
Desto mer dramatik bjuder TV-Sportens bilder på från rallyt. TV-Sportens fotograf fångade dramatiskt hur SM-striden i stora grupp N avgjordes. Det var Patric Fredriksson, i delad SM-ledning inför Snapphanerallyt som sladdade in i den stenmur som fotografen stod placerad på.
Läs mer

03-08-16
Snapphanerallyt: Rådström mot seger
Thomas Rådström har tagit ett stabilt grepp om Snapphanerallyt, årets fjärde deltävling i Rally-SM. När två sträckor återstod att köra på lördagen, ledde den rutinerade norrlänningen med 12,9 sekunder före utmanaren, östgötaföraren Jari Saarinen.
- Thomas är alldeles för stabil. Om inte något händer med hans bil kommer han att vinna, sa en svettig Jari Saarinen när han återvände till serviceplatsen i Hässleholm efter den åttonde av de 10 specialsträckorna.
Läs mer

03-08-15
Snapphanerallyt:Thomas Rådström toppar efter första dagen
Det är tätt inför andra dagen i Snapphanerallyt. VM-rutinerade Thomas Rådström toppar efter första dagen. Men östgöten Jari Saarinen, som öppnade så bra under fredagsetappen, håller ett imponerande tempo och ligger bara tre sekunder bakom den rutinerade norrlänningen. Unge Tobias Johansson har också kört strålande. 21-åringen har tempot från VM-tävlingen i Finland förra helgen i kroppen och åker i stort sett lika fort som konkurrenterna.
Läs mer

03-08-15
Snapphanerallyt: Jari Saarinen chocköppnade
Jari Saarinen från SMK Kvarnvingarna i Mjölby har inte kommit i mål i en enda SM-tävling i år. Trots det tillhör han landets absolut snabbaste rallyförare. Det visade östgöta-veteranen med eftertryck, när årets fjärde deltävling i Rally- SM rullade igång i Hässleholm på fredagskvällen. Jari tog ledningen efter de två första sträckorna, 2,8 sekunder före VM-veteranen Thomas Rådström som hade nackdelen att gå ut som första bil i startfältet.
Läs mer

03-08-14
David Walfridson revanschsugen!
David Walfridson är revanschsugen inför SM-rallyt i Hässleholm. Nu är allt lagat efter "fullfartskraschen" tidigare i sommar i South Swedish Rally "SSR".
-  Vi ser fram mot att få köra igen efter allt arbete som vi fått lagt ner på bilen. Det är ju inte bara dåliga minnen från SSR, under den inledande delen var vi i en överlägsen ledning, sen rullade vi ut i terrängen. Men med råg i ryggen satsar vi nu på en topplacering i helgens SM-rally "Snapphanerallyt".

03-08-14 Ingen fara med juniorlandslagsmannen "PG" Anderssons SM-start
Det är nu klart att den svenske sensationsmannen i det finska VM-rallyt, juniorlandslagsmannen Per-Gunnar "PG" Andersson, kommer till start i helgens SM-rally i Hässleholm. Sent på onsdagskvällen kunde Renault Team Sweden rulla ut den landslagsgula Renault Clion på verkstadsgården i Vålberg med den nya motorn igång.
- Det har gått med expressfart från Finland ner till Frankrike och tillbaka till Sverige, berättar "PG" som ledde JVM-klassen Super 1600 i det finska VM-rallyt med ca 1,5 minut när han tvingades att bryta på den 15:e specialsträckan p g a motorproblem. Segern gick istället till en annan svensk, Daniel Carlsson.
I helgens SM-rally ska den 23-årige värmlänningen försvara sin SM-ledning i Super 1600-klassen mot en annan juniorlandslagsman i rally, Jimmy Joge. Bara fyra poäng skiljer dem åt efter att "PG" brutit den förra SM-deltävlingen, South Swedish Rally, under den andra etappen efter att ha rullat sin Clio. Snapphanerallyt, med start och mål i Hässleholm, är årets fjärde SM-deltävling sedan Rally Nordvärmland utgått ur mästerskapet.

03-08-13 Mycket TV från Snapphanerallyt
Det blir TV-sändningar både i svensk och i dansk TV från helgens SM-tävlingar i rally, Snapphanerallyt i Hässleholm. SVT kommer med ett sammandrag redan på söndag - tillsammans med VM-rapporten från Finska VM-rallyt. Programmet sänds i SVT1 med början kl 16.00. Reprisen kommer i TV2 sent på måndagen (23.50)
Den här gången finns det verkligen anledning att sända VM och SM samtidigt. Inte mindre än fyra svenska juniorer fanns med i Finland - och tre av dem finns på startlinjen även i SM-serien. Det är Per Gunnar Andersson, som ledde junior-VM när motorn gav upp, det är Oscar Svedlund som hade problem i inledningen men som körde strålande mot slutet. Och det är Tobias Johansson, som visserligen är junior han också, men som tävlar i en WRC-bil. Daniel Carlsson, värmlänningen som vann junior-VM-klassen i Finland, får den svenska publiken nöja sig med att se på TV.
Dansk TV2 kommer till Hässleholm för att följa den danska deltävlingen i rally, som avgörs samtidigt. Resultatet av TV-teamets arbete ska resultera i en 25 min lång sändning i dansk TV2.

03-08-13 Hektisk helg för Stig-Olov Walfridson - SM-guld och Pernillas bröllop
Värmlänningen Stig-Olov Walfridson har en hektisk helg framför sig. Först skall han säkra sitt sjunde SM-guld i skånska Snapphanerallyt. Direkt efter målgång på lördagseftermiddagen kliver han in i ett litet privatplan för att åtminstone hinna med sin brorsdotter Pernillas bröllopsmiddag i norska Gol. Där gifter sig nämligen den tidigare svenska rallydrottningen denna dag med norska rallystjärnan Petter Solberg.
Stig-Olov Walfridson har i år klart dominerat standardklassen Grupp N i Mitsubishi Ralliarts Lancer Evolution VII. Av de hittills avverkade fem SM-tävlingarna har Stig-Olov vunnit tre och kommit tvåa i de båda återstående. För att redan i Snapphanerallyt säkra SM-guldet behöver den 40-årige Mitsubishi-föraren egentligen bara komma i mål. En tiondeplats i Hässleholm räcker för att Stig-Olov definitivt skall kunna räkna in sitt sjunde Rally-guld.
Läs mer

03-08-13
Ford Racing WRC Team Sweden inför Snapphanerallyt
Efter en välbehövlig vila över sommaren så kommer SM-tävlandet igång igen, och nästa tävling är Snapphanerallyt i Hässleholm 15-16 augusti med första start fredag klockan 17.30 på Stortorget i Hässleholm.
Helt stilla runt teamet har det dock ändå inte varit under hela sommaren. Två av teamets mekaniker och WRC-Focusen har varit över i England hos M-Sport, där bilen har tagits isär för genomgång och uppgradering. Så nu är Focus RS WRC;n i topptrim igen.
Patrick Henriksson gör come-back i höger stolen efter sitt uppehåll. För att komma tillbaks i tempot och som uppladdning inför Snapphanerallyt så deltog Andreas och Patrick i sprinten i Norrköping förra veckan och Texacosnurren i Strängnäs helgen som gick vilken Andreas och Patrick vann. Andreas känner sig väldigt nöjd med bilen med den nya motoruppgraderingen och i bilen med Patrick samt med däcken från Pirelli vilka kommer med i alla varianter beroende på underlag och väder.
Läs mer

03-08-13
Danskt mästerskap krydda i Rally-SM!
Danska mästerskapen i rally - kan det vara något? Ja, sannerligen. Eller vad sägs om många intressanta bilar, ett antal duktiga chaufförer - och flera förare som är stjärnor ute på kontinenten!
Merparten av de danska deltävlingarna körs på asfalt - många danska förare är extremt duktiga asfaltförare och både kända och populära i de stora asfaltrallyna ute i Europa. Däremot är man betydligt mer ovan vid att ha grus under däcken. Men man lär sig snabbt - inte minst tack vare samarbetet med Hässleholms MK, ett samarbete som kuliminerade med Öresunds-rallyt för några år sedan, då halva tävlingen avgjordes på asfalt i Danmark och resten på grus i Sverige.
Läs mer

03-08-12
Mattias Aronsson får tuff konkurrens i Snapphanerallyt
Nu till helgen den 15-16 augusti avgörs årets näst sista SM-deltävling i trakterna kring Hässleholm. Mattias och hans privatteam har haft en motig säsong så här långt i år och ligger på en sammanlagd fjärdeplats i SM-tabellen inför de två avslutande tävlingarna, siktet är dock inställt på att bärga en av SM-medaljerna och för att göra det krävs toppresultat i de avslutande tävlingarna.
Teamet har sedan debuten i Svenska Mästerskapet 1998 funnits med i toppen på tabellerna och var endast 4 poäng från att ta SM-guldmedaljen förra året i lilla grupp A men man fick nöja sig med silver.
Läs mer

03-08-12
Snapphanerallyt: Lilla Grupp N störst i SM
Lilla Grupp N är den överlägset största klassen i SM - och en klass som föder stjärnor på löpande band. Just nu är det unge Fredrik Andersson från Ludvika som är den stora stjärnan. Renault-föraren dominerade vintersäsongen totalt och hade full pott när sommarsäsongen inleddes. Men - i South Swedish gick det mesta på tok. Så inför Snapphanerallyt toppas SM-tabellen i stället av Tobias Lindström från Sundsvall. Tobias som kör en av seriens motorsvagaste bilar - en VW Polo N1!
Förklaringen är att SM i Lilla Grupp N avgörs i två underklasser: N1 (för bilar under 1400 cc) och N2 (för bilar med motorer mellan 1400 och 2000 cc). Och det är den som lyckas bäst i sin klass som vinner SM-guld! Sammanlagt är närmare 30 ekipage anmälda till årets fjärde SM-deltävling, Snapphanerallyt som avgörs i Hässleholm fredag-lördag. Merparten av bilarna i klassen är N2-bilar, vilket bäddar för Tobias Lindström. Hans bil går visserligen inte så fort - men han har färre konkurrenter att försöka besegra än utmanaren i N2,
Läs mer

03-08-12
Snapphanerallyt: Stecka drar ifrån
Inget tycks kunna hindra Stig-Olov Walfridson från att ta sitt sjunde SM-guld i rally. I princip behöver veteranen från Värmland bara komma i mål i helgens Snapphanerally för att säkra guldet - trots att en tävling återstår att köra. Konkurrenterna i Stora Grupp N får snällt inrikta sig på att slåss om de återstående medaljerna.
Rallysportens Stora Grupp N-klass har ända sedan 1991 dominerats totalt av teamkompisarna Stig-Olov Walfridson och Kenneth Bäcklund. Statistiskt sett var det Kenneths tur att ta guld 2003. Men Kenneth har haft massor av problem och ligger bara sjua i sammandraget samtidigt som Stig-Olov lyckats med det mesta.
Läs mer

03-08-11
"PG" Anderssons SM-start räddad
Renault Team Sweden räddar "PG" Anderssons SM-start i Hässleholm Motorhaveriet i det finska VM-rallyt kommer troligen inte att påverka den SM-ledande juniorlandslagsmannen, Per-Gunnar "PG" Anderssons start i helgens SM-rally, Snappehanerallyt i Hässleholm. Håller alla planer blir det start med blågula Renaulten i Super 1600-klassen på fredag.
- En ny motor är på gång, men teamet har valt att ta det säkra före det osäkra genom att åka ner direkt Renault Sports motorleverantör, berättar PG Andersson som överlägset ledde JVM-klassen Super 1600 fram tills att han bröt på den 15:e specialsträckan.
- Jag var väldigt besviken när jag tvingades att bryta, men nu i efterhand har jag hunnit med att smälta det hela.
- Många har sett vad jag har presterat, och jag har knutit många värdefulla kontakter inför framtiden, berättar den 23-årige värmlänningen som till vardags kör bl a ångvält (?) i Göteborg.

03-08-06 VM-juniorer möts i Snapphanerallyt
Nu kommer nästa generation svenska VM-förare på bred front. Fyra av dem finns med i Finska VM-rallyt som avgörs i helgen. Det är Tobias Johansson som kör sin WRC-bil i stora VM. Och det är Daniel Carlsson, Oscar Svedlund och Per Gunnar Andersson som alla ställer upp i Junior-VM. Daniel och Oscar är redan etablerade i VM. Men för 23-årige Per Gunnar PG Andersson från Årjäng i Värmland är det första gången. Med på plats är också näste unge svensk i VM-cirkusen - östgöten Jimmy Joge. Jimmy nöjer sig dock med att genomföra träningen och VM-debuterar i stället i Italien om en månad.
Läs mer

03-08-05
SM-slutspurt inleds i Hässleholm
Rådström kör Snapphanerallyt?
- Det har aldrig varit så tufft i Rally-SM som just nu! Värmlänningen Mats Jonsson har så många SM-guld att han knappt kan stå rak, om han skulle hänga alla medaljer om halsen samtidigt. I år har Forshaga-föraren dessutom bytt sin gamla Ford WRC mot en ny, betydligt bättre. Ändå ligger han bara på delad sjundeplats i SM-tabellen:
- Det tar tid att justera in en ny bil så att allt fungerar, kommenterar den folkkäre värmlänningen.
Det har varit ett långt uppehåll i rally-SM, men äntligen rullar serien igång igen. Först ut är Snapphanerallyt med start och mål i Hässleholm. Snapphanerallyt avgörs den 15-16 augusti. Och redan tre veckor efter Hässleholm - den 5-6 sept - avgörs serien med en tävling i Köping.
Läs mer

03-08-05
Snapphanerallyt 2003: Fyra SM-klasser och danskt mästerskap!
Två tävlingsdagar och 10 specialsträckor väntar de tävlande i Snapphanerallyt, årets fjärde deltävling i SM. En tävling som - förutom SM-klasserna - innehåller en deltävling i Danska Rallymästerskapen 2003. Inte mindre än 37 danska tävlingsförare har anmält sig!
- Hässleholms MK har av tradition utmärkt samarbete med Danmark. Öresundsrallyt 2001 - då halva tävlingen kördes i Danmark och halva i Sverige - har naturligtvis också betytt mycket för det danska intresset, kommenterar CG Wilke, tävlingsledare.
Årets Snapphanerally drar igång så smått redan på tordagskvällen den 14 aug, då anmälan öppnar. Från fredag morgon är det full fart - bilar ska besiktigas, turboaggregat ska kollas och plomberas och de däck förarna har valt ska märkas. Och så ska förarna hinna med att köra igenom specialsträckorna före start - i sakta mak, med vanliga bilar. På eftermiddagen blir det lite lugnare fram till 16.30, då förarna börja ställar upp till start vid Hässleholmsgården, som är tävlingscentrum. En timme senare - 17.30 - är det äntligen dags. Då rullar första ekipage iväg från Stortorget i Hässleholm för att ta sig an fredagkvällens fyra specialsträckor.
Läs mer

03-05-28
Thorszelius Motorsport: Co-drivern har ordet
South Swedish Rally 23-24 maj 2003
Så var det dags för årets första sommartävling i SM, South Swedish Rally (SSR). För tredje året med start och mål i Växjö. Tävlingen ingår även i EM och liksom i Östersunds vinter rally delades det ut SM poäng både för fredagens och lördagens resultat. Med andra ord var det oerhört viktigt att prestera bra resultat tävlingen igenom. Vintersäsongen i SM har ju inte givit så många poäng som vi hade hoppats på.
Läs mer

03-05-28
Vad hände Patrik Fredriksson under SSR?
Läs codriver Peter Anderssons rapport

03-05-26
Succé för Peugeot i South Swedish Rally
Seger i två av fyra SM-klasser! Bättre än så kunde det inte gå för Peugeots rallyteam i årets upplaga av South Swedish Rally. Unge Jimmy Joge tog sin första seger i Peugeots Super 1600-bil. Och dalslänningen Joakim Rydholm - som kör en Peugeot 306 - rundade av med seger i SM-seriens största klass, Lilla Grupp N.
Småländske rallyveteranen Gert Blomquist som basar för det svenska Peugeot-teamet var nöjd med sina förare:
- Ja, jag är nöjd. Killarna åkte fort och bra och det verkar som långa, tuffa tävlingar passar bilarna bättre än konkurrenternas.
Läs mer

03-05-26
Stig-Olov förlorade segern på sista sträckan
Efter två dagars tävlande, med enbart sex kilometer kvar på den 18:e och sista specialsträckan, körde Stig-Olov Walfridson på en sten, fick punktering på vänster framhjul, tappade cirka en halv minut - och förlorade segern i EM-tävlingen South Swedish Rally. Med en marginal på 3,3 sekunder kunde istället Nyköpings Patric Carlsson ta sin första större mästerskapsseger i sin Mitsubishi Lancer Evolution VI.
South Swedish Rally blev han svårkörd historia där många förare tvingades bryta, speciellt under den andra dagens tävlande. Under den första fredagsetappen hällde regnet stundtals ner över de redan tidigare svåra och krokiga småländska specialsträckorna. Återigen gällde varje dagsetapp som en separat SM-tävling. Under fredagen försvann bara tre Mitsubishi-förare, medan det skulle bli betydligt fler under lördagens SM-tävling.
Läs mer

03-05-2
6 Både fram- och motgångar för IBIZA Rally Team Sweden i SSR
Anders Karlsson - Anders Martinsson
För Anders - Anders del började tävlingen med ett stopp på två minuter på första sträckan, därefter visade Anders att Seaten verkligen är att räkna med i SM toppen när han plockad placering efter placering. Anders & Anders slutade på en 8:e plats i fredagens SM-deltävling.
Läs mer

03-05-2
5 Jari Saarinen blev tvåa och bröt!
För östgötaekipaget Jari Saarinen och co-driver Jon Magnusson slutade helgens SM- och EM-tävling South Swedish Rally något förvirrande med en mycket meriterande andraplats och en bruten tävling! Förklaringen till detta tvetydiga resultat är helt enkelt att de två dagarnas tävlande räknas som två separata SM-deltävlingar, medan de två dagarna tillsammans ger resultatet i EM-tävlingen.
Läs mer

03-05-2
5 Mattias Aronsson på tredje plats i South Swedish Rally !
Mattias Aronsson och Håkan Ståhl låg på en säker tredjeplats efter den första dagens körning med endast 17 sekunder upp till andraplatsen, den första dagens körning var chansartad på grund av regnandet och teamet var nöjda med tredjeplatsen.
Läs mer

03-05-2
5 Förarna som leder SM i rally 2003
Stig Olov Walfridson från Sunne i Värmland ser ut som en solklar vinnare i årets Rally-SM. Veteranen och titelförsvararen i Stora Grupp N behöver bara några få poäng ytterligare, för att segern ska vara klar. Och han har två tävlingar kvar att ta poäng i - tävlingar som körs i Hässleholm respektive Köping senare under sommaren.
SM i rally avgörs i en serie om fem tävlingar varav två ger dubbla poäng - EM-tävlingarna North Swedish Rally i Jämtland och helgens South Swedish Rally i Småland. Förarna i de fyra SM-klasserna får poäng efter första dagens resultat. Och så räknas andra dagens sträckor som en separat poängtävling - där även de som tvingats bryta första dagen får vara med en gång till. Det ger en jämn - men svåröverskådlig serie.
- Fullkomligt förvirrande, skrattade Thomas Rådström, som vann helgens tävling när han skulle försöka räkna ut om han hade chans till SM-medalj.
- Suveränt, tyckte de som var med andra dagen. Och som då gjorde strålande sträcktider, trots att de tvingats bryta under fredagen.
- Då får man i alla fall lite slit för mödan.
De som leder de fyra SM-klasserna är i alla fall följande förare:
Stora Grupp A (4-hjulsdrivna trimmade bilar med turbo): Här delar Mats Thorszelius och Andreas Eriksson ledningen efter att ha kört dött lopp (!) i SSR andra dagen. Båda har 39 poäng men kört två olika bilar - Toyota WRC respektive Ford WRC.
Lilla Grupp A (2-hjulsdrivna trimmade bilar): Unge Per Gunnar Andersson toppar fortfarande - trots rullning andra dagen -. före ett annat löfte, Jimmy Joge, PG har 79 och Jimmy 75 poäng. PG och Jimmy kör Renault Super 1600 respektive Peugeot Super 1600 - en klass specialgjord för lovande juniorer. Båda räknar också med debut JVM-serien senare under året.
Stora Grupp N (standardbetonade bilar med 4-hjulsdrift och turbo): Veteranen Stig Olov Walfridson dominerar klassen stort - toppar med överlägsna 69 p.
Lilla Grupp N (standardbilar med 2-hjulsdrift utan turbo): Sundsvalls-föraren Tobias Lindström i en av rallysportens minsta bilar - en VW Polo N1 - gick, tack vare stabil körning upp till ledning i klassen, 6 poäng före Ludvikas Fredrik Andersson, som kör en betydligt snabbare och starkare Renault Clio. Men Fredrik bröt i helgen - båda dagarna. Och tappade alltså massor med värdefulla poäng.
Ställningen i Rally-SM efter 3 av 5 deltävlingar
Stora Grupp A: 1) Mats Thorszelius, SMK Uppsala, Toyota WRC och Andreas Eriksson, MK Speed Nynäshamn, Ford Focus WRC, vardera 39 p, 3) Tobias Johansson, Ludvika MS, Toyota WRC, 36, 4) Eddie Hörbing, Degerfors RC, d:o, 32, 5) Mikael Lindqvist, SMK Östgöta, Ford Escort WRC, 27.
Lilla Grupp A: 1) Per Gunnar Andersson, Årjängs MK, Renault Super 1600, 79 p, 2) Jimmy Joge, SMK Motala, Peugeot Super 1600, 75, 3) Per-Arne Sääv, V. Östergötlands MK, VW Kit Car, 68, 4) Mattias Aronsson, Gislaveds MK, Peugeot Super 1600, 45, 5) Mats Bergeå, Östernärkes RRC, Saab Kit Car, 42.
Stora Grupp N: 1) Stig-Olov Walfridson, MK Ratten Torsby, Mitsubishi, 69 p, 2) Patrik Fredriksson, Fagersta MK, d:o, 42, 3) Carina Hermansson, Skepptuna MK, d:o, 38, 4) Patric Carlsson, SMK Nyköping, d:o, 31, 5) Patrik Malteskog, Norrköpings MK, 30.
Lilla Grupp N: 1) Tobias Lindström, SMK Sundsvall, VW N1, 66 p, 2) Fredrik Andersson, Ludvika MS, Renault N2, 60, 3) Anders Karlsson, Säffle MC, Seat N2, 54, 4) Jonas Ericsson, Kolsva MS, Citroen N1, 52, 5) Peter Fredriksson, Norrköpings MK, Renault N2, 44.

03-05-2
4 Rådström suverän i dramatiskt South Swedish Rally!
- Det känns bra. Skulle faktiskt vara rätt kul att fortsätta i SM-serien... Thomas Rådström, den svenske VM-föraren log lättad efter målgången i årets South Swedish Rally.
Visserligen tappade han tid andra dagen, då han anförde fältet av rallybilar på regnhala smålandsvägar. Men han höll hela tiden undan för de jagande konkurrenterna och knep slutsegern med 20 sekunders marginal.
Umeå-föraren är otroligt rutinerad efter flera år i olika VM-stall. Men just nu är han utan kontrakt, så när han fick chansen att ratta en WRC-bil för ett svenskt team - då tog han den. Första dagen gick galant och Thomas ledde vid nattuppehållet med 40 sekunder. Men andra dagen fick han slita för att hålla undan:
- Det var halt första varvet och jag kunde attackera som jag ville. Men jag hade hela tiden läget under kontroll, sa Thomas efter sin uppvisning.
Läs mer

03-05-2
4 Abrupt slut för juniorlandslagets "PG" Andersson
Först etappseger i Super1600. Sedan rullning. Årets South Swedish Rally, som avgjordes fredag-lördag i Växjö, fick ett abrupt slut för juniorlandslagsmannen Per-Gunnar "PG" Andersson.
Redan på lördagsetappens första specialsträcka rullade den 23-årige värmlänningen sin Renault Clio Super1600.
- Det var ingen omöjlig situation, utan hade det inte varit en tall i vägen så hade det nog gått bra, berättar "PG" Andersson.
Läs mer

03-05-2
4 Thomas Rådströms ledning krymper!
Thomas Rådström leder fortfarande årets South Swedish Rally när 13 av sammanlagt 18 specialsträckor har avverkats. Men Thomas har det kämpigt i halkan och avståndet minskade under hela lördagsförmiddagen.
- Jag kör taktiskt i dag - det går inte att åka på som jag vill. Men vi har koll på läget så det är ingen panik, log den norrländske toppföraren när han nådde serviceplatsen efter 13 körda sträckor.
Bakom honom hårdsatsade flera förare för att komma ifatt. Främst var det Uppsala-föraren Mats Thorszelius som hade bråttom och vid lunchtid hade Thomas Rådströms försprång minskat från 40 till drygt 18 sekunder.
Läs mer

03-05-2
3 Thomas Rådström i suverän ledning
Thomas Rådströms come back i svensk rallysport är imponerande. Efter första dagen i årets South Swedish Rally leder VM-föraren från Västerbotten med 40 sekunder - trots att han inte kört ett svenskt grusrally sedan 1996!
- Det är lite svårt att hitta rätt tempo - jag vet ju inte hur fort konkurrenterna kör. Men det känns rätt bra, sa Thomas. Som knappt hade testat bilen före starten på den första av dagens nio specialsträckor.
Läs mer

03-05-2
3 Rådström har öppnat bäst i South Swedish
Thomas Rådström - som inte kört en svensk grustävling sedan 1996 - visade konkurrenterna hur en rallybil skulle hanteras när årets South Swedish Rally inleddes i Växjö på fredagen. Den rutinerade norrlänningen - en av få svenska förare som tävlat på VM-nivå i rally under senare år - öppnade med att vara snabbast redan på första sträckan. Och efter hälften av den första tävlingsdagen ledde han med 13,3 sekunder före regerande svenske mästaren Mats Jonsson.
Läs mer

03-05-22
SSR: Ödmjuka världsstjärnor tycker att det svängerÉ
- Vägarna är helt fantastiska. Men krävande. Det finns inga som helst utrymmen för misstagÉ
Polske rallystjärnan Tomasz Kuchar är minst sagt imponerad av de vägar som årets South Swedish Rally avgörs på:
- Jag har aldrig sett så många stenmurar och det svänger efter krönen. Men redan nu - innan tävlingen - vet jag att jag vill tillbaka hit nästa år.
Läs mer

03-05-22
Mattias Aronsson revanschsugen inför Sydsvenska rallyt
Mattias är extra laddad inför grussäsongen efter att ha haft en dålig poängskörd i de två inledande tävlingarna. Efter att vintersäsongen kantats av tekniska problem och avåkningar är det nu bara att bita ihop och försöka göra en strong insats i årets gruspremiär. South Swedish Rally 2003 avgörs nu till helgen i trakterna kring Växjö och omfattar ca 20 mils specialsträcka under 2 dagars tävlande.
Läs mer

03-05-22
Ford Racing WRC Team Sweden inför SSR
Äntligen så startar grussäsongen i Rally-SM, och det med besked med Sydsvenska Rallyt i Växjö 23-24 maj med ett startfält som inte går av för hackor.
Andreas Eriksson och Teamet har förberett sig väl under våren efter att bilen vandrat runt på olika utställningar med Stockholms Bilsalong och Bilsport Performance Show som höjdpunkterna.
Läs mer
Läs mer

03-05-20
David Walfridson siktar högt i SSR
David Walfridson med team kommer väl förberedda och laddade till årets South Swedish Rally "SSR".
- Ja, vi har testat en hel del, medger David. I mina händer känns Reanulten mycket bra på grus, bättre än på snö och is.
Vid sista Clio-testen i Småland för ett par veckor sedan så gjordes de sista finjusteringarna för sommarsäsongen. Torsby-teamet testade bilen hårt och optimlat inför sommarens SM-deltävling.
Läs mer

03-05-19
Snudd på världsklass på årets South Swedish Rally
South Swedish Rallys startramp är språngbrädan ut i världen för många förare Snudd på världsklass! Årets upplaga av det sydsvenska EM-rallyt ser ut att bli det bästa på många år. Före detta proffs, proffs på reservbänken och blivande proffs finns på startlinjen i Växjö på fredag. Det är laddat när rallyeliten släpps ut på vårbete.
Tävlingsledningen för South Swedish Rally myser. Det är fulladdat i WRC-klassen med flera tunga internationella namn i anmälningslistan, bl a unge britten Justin Dale i en Hyundai och den inte helt okände polacken Tomasz Kuchar i en Ford. Men framför allt proffset - Thomas Rådström gör comeback, istället för att sitta på reservbänken i VM kör han South Swedish Rally i en Toyota. Mats Jonsson, vill nog också säga sitt.
Läs mer

03-05-16 Hörbing chockar konkurrenterna byter bil inför SSR!
Eddie Hörbing är rallyföraren som kör sitt eget race! 42-åringen från Forsnästorp utanför Karlskoga har kört rally i många år. Men SM har han aldrig satsat på - förrän på senare år. Nu toppar han SM-serien i den tyngsta av SM-klasserna. Och är egentligen den enda av konkurrenterna som superstjärnan Mats Jonsson har riktigt stor respekt för.
Då gör Eddie det oväntade - igen. Han säljer vinnarbilen - en Ford Escort WRC - precis inför starten i South Swedish Rally!
Eddie Hörbing är en fåordig man. Men att den värmländske brunnsborraren varit missnöjd över uteblivet stöd från Ford - som valt att satsa på konkurrenten Andreas Eriksson - är ingen hemlighet. Och det gör att man törs gissa att han kommer till start i den sydsvenska EM-tävlingen i Växjö den 23-24 maj i en bil av helt annat slag. Själv vill Eddie inget säga och hans codriver Sten-Ove Olsson är lojal och vägrar uttala sig.
Läs mer

03-05-16
Justin Dale intressant förare i SSR
Justin Dale är engelsmannen som gjort, vad ett antal unga svenska rallyförarna drömmer om att göra. Han har just tagit steget från att vara en ung, utvecklingsbar supertalang i Super 1600-klassen till att utmana stjärnorna i WR-klassen. Nu kommer han till South Swedish Rally för att lära sig åka på grus. Sedan blir det VM för hela slanten. Målet är full VM-satsning redan 2005.
Årets SSR bjuder på ett ovanligt stort inslag av utländska förare. Justin Dale - brittisk mästare i Super 1600 förra året och totaltea i Qatar International rally tidigare i år - tillhör tveklöst en av de mest intressanta.
En av de mer udda förarna är Craig Johnston - en 29-årig förare som är född i Kenya och bosatt i Dubai. Craig kör en intressant Subaru i Stora Grupp N men bör rimligtvis få svårt att hävda sig mot de svenska grusspecialisterna.
I samma klass tävlar också Stanislav Griazine från Rumänien.

03-05-16
TV sänder från SSR
Ett rejält inslag i den ordinarie sportsändningen. Det är vad SVT 1 planerar från årets South Swedish Rally. TV-sändingar från alla SM-rallyn är nytt för året. Tidigare har reportagen från de svenska deltävlingarna sänts som 20 min långa inslag tillsammans med rapporterna från Rally-VM. Men just nu körs ingen tävling i VM. Så den här gången får SSR-reportaget samsas med det vanliga sportutbudet.
03-05-13
I år ska en svensk rallyförare vinna SSR!
Först tog de utländska förarna över i Svenska Rallyt - en tävling som länge dominerats av svenska förare. Sedan hände samma sak i South Swedish Rally: Finske Jani Paasonen vann tävlingen 2001 och förra året vann norska stjärnan Henning Solberg. Men i år - i år ska svenskarna återta tronen!
SM-ledande Eddie Hörbing har visat storform hela vintern, Andreas Eriksson hårdsatsar med sin nya Focus WRC, nya superstjärnan Tobias Johansson är hoppfull, internationellt duktige Thomas Rådström ska göra come back på svenska grusvägar. Och - sjufaldige SSR-segraren Mats Jonsson gruvar på hämnd! Det är med andra ord laddat för en våldsam uppgörelse i smålandsskogarna!
Läs mer

03-05-13 SSR 2003: Koncentrerad tävling med Växjö som centrum
South Swedish Rally - numer med start och mål i Växjö - är ett av idrottsårets största, svenska arrangemang. Åskådare samlas i tusental på specialsträckorna och njuter av förarnas framfart.
Tävlingen - som i år körs den 23 tom 24 maj - är en av Europas få stora tävlingar på grus. Att tävlingen dessutom har EM-statusen gör att utländska förare gärna tar chansen att lära sig det annorlunda underlaget. I år kommer bland andra Justin Dale, en engelsk, snabb förare som senare i år ska köra VM med sin nya Hyundai WRC3.
- Se upp med Justin. Han är mycket bra, säger t ex Mats Andersson, skånsk rallyföraren som tävlat mycket i England och som själv startar i tävlingen med sin för Sverige udda tävlingsbil: en Proton 1600.
Läs mer

03-05-13
South Swedish: Juniorduell i Super 1600!
Den internationellt mest uppmärksammade tävlingsklassen bredvid WRC-klassen är Super 1600, en klass som i Sverige ingår i Lilla Grupp A. Super 1600-bilarna har - som namnet antyder - 1,6-litersmotorer och ett strikt reglemente. Internationellt är klassen i första hand avsedd för juniorer.
Två unga svenskar - värmlänningarna Daniel Carlsson och Oscar Svedlund - kör redan för internationella stall i Junior-VM. Och nu är ytterligare två unga svenskr på väg in i VM-cirkusen! Det är Per Gunnar Andersson från Årjäng i Värmland och östgöten Jimmy Joge. Båda kommer att VM-debutera längre fram under säsongen.
Läs mer

Tidplan:
Onsdag 21 maj
Sträckorna öppna för tävlande i SSR för genomkörning/notskrivning enl speciellt schema
Torsdag 22 maj
Sträckorna öppna för tävlande i SSR för genomkörning/notskrivning enl speciellt schema
15.00 Pressrummet öppnar
18.00 Presskonferens med senaste nytt inför starten
18.30-23.00 Anmälan och besiktning
Fredag 23 maj
Kl 12.00 Första bil startar från Stora Torg, Växjö
Kl 14.13 Service efter ss 1
Kl 17.02 Service efter ss 4/Regrouping
Kl 21.25 Sista service före målgång.
Kl 22.30 Första bil målgång etapp 1
Lördag 24 maj
Kl 05.30 Startlista för etapp 2 publiceras
Kl 07.00 Första bil startar på etapp 2
Kl 11.27 Service efter ss 13/ Regrouping
Kl 12.30 Service efter ss 14
Kl 15.37 Sista service/Regrouping innan målgång
Kl 17.30 Första bil till slutmålet
Kl 18.00 Presskonferens med segrarna
Kl 21.30 Prisutdelning

03-03-07
Andreas Eriksson rapport från SnowRally.
I samma sekund som radions expertkommentator Ola Strömberg meddelar att Rally Focusen rullar in i tidskontrollen efter sista specialsträckan drogs många lättnande suckar. Andréas hade klarat den nästan osannolika press som vilat på hans axlar sedan missödet i Svenska Rallyt.
För om man ser tillbaka på de senaste veckorna så har det varit minst sagt turbulent för Andréas och teamet. Otaliga frågor ifrån press och media om hur och varför det gick som det gick i Svenska Rallyt. Två personer från teamet som var tvungna att åka till M-sport i England för att byta kaross på WRC Focusen. En driftsbudget som milt utryckt ställts på högkant behövde revideras och mitt uppe i allt detta känslan över att ha gjort sponsorer och samarbetspartners besvikna.
Läs mer

03-03-05
Rally-SM i SVT på söndag!
Visserligen står det i programtablån att programmet handlar om VM i Rally. Men det blir också 20 minuter från SM-tävlingen Snow Rally, som avgjordes i Östersund samma helg!
Det är bara tre veckor sedan SVT inledde sina sändningar från SM-serien 2003. Först ut var Rally Vännäs, som samsändes med referatet från Svenska Rallyt. Nu handlar det om VM i Turkiet och om årets andra SM-deltävling. En tävling som kördes på tuffa vägar i Jämtland den 28 feb -1 mars.
TV:s Pelle Thörnberg var nöjd med premiärsändningen:
- Det blev en dramatisk tävling och en överraskande totalsegrare. Dessutom fick vi massor av bra bilder. Men tror jag att det blir ännu bättre den här gången, eftersom vi nu hade lite mer tid på oss att redigera.
Räkna med en hel del bilder på totalsegraren Eddie Hörbing. En annan förare som torde finnas med är Carina Hermansson. Skepptuna-tjejen gjorde sin bästa tävling någonsin och slutade tvåa i Stora Grupp N eftersegervane veteranen Stig Olov Walfridsson.
Lilla Grupp A vanns av en av sportens nya stjärnor - unge Per Gunnar Andersson Årjäng medan en annan ung lovande förare - Fredrik Andersson från Ludvika - vann SM-seriens största klass, lilla Grupp N.
Programmet sänds på söndag i SVT 1 med start kl 15.30
Ställningen i Rally-SM efter 2 av 5 deltävlingar:
Stora Grupp A: 1) Eddie Hörbing, Degerfors RC, Ford WRC, 27 p, 27 p, 2) Dick Wicksell, SMK Uppsala, Subaru WRC, 24, 3) Andreas Eriksson MK Speed, Ford WRC, Dick Larsson, Rasbo MK, Toyota Gr A och Tobias Johansson, Ludvika MS, Toyota WRC, vardera 22 p.
Lilla Grupp A: 1) P-G Andersson, Årjängs MK, Renault Super 1600, 59, 2) Mats Bergeå, Östernärkes RMC, Saab Kit Car, 42, 3) Jimmy Joge, SMK Motala, Peugeot Super 1600, 40.
Stora Grupp N: 1) S-O Walfridsson, MK Ratten Torsby, Mitsubishi, 42, 2) Patrik Fredriksson, Fagersta MK, d:o, 30, 3) Carina Hermansson, Skepptuna MK, d:o, 29.
Lilla Grupp N: 1) Fredrik Andersson, Ludvika MS, Renault N2, 60 p, 2) Tobias Lindström, SMK Sundsvall, VW N1, 42, 3) Anders Karlsson, Säffle MC, Seat N2, 29.

03-03-03
Dubbla SM-segrar för Mitsubishi
Sekundstrid i Snow Rally - Kenneth vann med 2,7 sekunder
Det blev dubbla SM-segrar för Mitsubishi Ralliart Sweden i Snow Rally i Östersund i helgen. Kenneth Bäcklund vann fredagens SM-deltävling och Stig-Olov Walfridson lördagens. Därmed kunde Mitsubishis båda förare fira jubileum under helgen. Kenneth vann sin 35:e SM-seger och Stig-Olov sin 20:e.
Snow Rally var en EM-tävling i dagarna två, men samtidigt två olika SM-tävlingar. Svenska Bilsportförbundet har i år på försök valt att förändra SM-reglerna. De båda EM-tävlingarna Snow Rally och South Swedish Rally i maj har sammanlagt fler mil specialsträckor än andra SM-tävlingar och därför räknas varje dags tävlande som en enskild SM-tävling. Om någon t.ex. bryter redan under den första dagen, har han möjlighet att starta om den andra
Läs mer

03-03-02
David snabbare och snabbare
David Walfridson från Torsby blir allt snabbare i nya blien, en Renault Clio Sport. I säsongens andra SM-deltävling, Snow Rally i Östersund så förbättrade teamet David Walfridson Motorsport sig genom en 4:e plats i SM-klassen och ytterligare en 3:e plats i Clio-cupen.
- Ja, nu är jag nöjd med bilen, på första sträckan kändes det inte så bra vilket också syntes i resultatet då vi tappade ca två sekunder per kilometer. Efter några smärre justeringar så blev bilen kanonbra. I slutet av rallyt var vi med i toppen och allt kändes bra. Nu längtar vi till sommarsäsongen, grus är nog mitt favoritunderlag, avslöjar David.

03-03-02
Fortsatt motigt för Saarinen i rally-SM
Oturen fortsätter att förfölja östgötaekipaget Jari Saarinen och codrivern Jon Magnusson. Efter att ha tvingats bryta med tekniska problem i SM-premiären fanns förhoppningar om ett bättre scenario när årets andra SM-deltävling i helgen avgjordes i Östersund. Men det blev tyvärr samma visa även här, de fick en bra start och var tvåa efter fredagens första två sträckor, endast 0,6 sekunder efter Eddie Hörbing. Sedan tog det roliga slut när växellådan gick sönder på den tredje sträckan.
Att det var problem på gång märkte de faktiskt redan i starten på SS2 då treans växel försvann, men tack vare att sträckan var av så pass snabb karaktär kunde de klara sig på fjärde till sjätte växeln. De var trots förlusten av treans växel klart snabbast på sträckan. När de startade den tredje sträckan var det dock kört då även fyrans växel försvann och de tvingades bryta.
Läs mer

03-03-01
Snow Rally: Äntligen seger för Eddie Hörbing!
I SM-premiären i Vännäs ledde han nästan ända fram till mål. Då gick motorn sönder. Men i Snow Rally i helgen höll bilen ända in i mål. Och då blev det äntligen seger för Eddie Hörbing, den 43-årige degerforsföraren. Eddie körde strålande hela helgen. Men han erkänner att när det bara var två sträckor kvar, blev det många oroliga blickar på instrumenteringen:
- Klart jag tänkte på vad som hände senast. Jag tyckte att det blinkade och lät överalltÉ
Tävlingen fick ett abrupt slut när en av tävlingens stora överraskningar - Göran Nilsson, Härnösands MK - snurrade och fastnade tvärs över vägen på sista sträckan. Bilen kilade fast mellan snövallarna och Görans förväntade andraplats bakom Eddie Hörbing förvandlades till en bruten tävling. Förarna bakom kom inte förbi och tävlingen fick avslutas så att säga på skrivbordet:
Läs mer

03-03-01
Ny juniorsuccé i Snow Rally
Kruse glädjeskuttade efter rallysegrarna i Snow Rally TV-kommentatorsrollen innebar att han fick kliva av uppdraget som förbundskapten för juniorlandslaget. Men sent på lördagseftermiddagen kunde Jonas Kruse och Renault skörda frukterna av sitt gemensamma arbete med att bereda unga förare möjligheten att tävla på elitnivå.
- Det har nästan kommit en liten glädjetår. Det visar att teamwork, hårt och målmedvetet arbete lönar sig, säger Kruse efter att i Östersund tagit emot adeptern Per-Gunnar PG Andersson, 22, som överlägsen vinnare av lilla grupp A och Super1600 samt räknat in Fredrik Andersson, 22, som vinnare av JSM-klassen, lilla grupp N i årets andra SM-deltävling
Läs mer

03-02-28
Jämtrallyt efter första dagen: Per Nordgren i klar ledning
Per Nordgren från Husum dominerade första dagen i Jämtrallyt, den nationella tävling som körs omedelbart bakom SM-tävlingen i Jämtland i helgen. Per skaffade sig en ledning på närmare 50 sekunder på de fem fredagssträckorna.
Men var Per i rejäl ledning så var det desto tätare bakom honom. Hemmafavoriten Thomas Skepparn Johanson från Östersund var i och för sig tvåa på listan. Men Skepparns körtid första dagen var exakt densamma som tredjeplacerade Petter Bergvall från Säffle - Per som är B-förare och givetvis ledde B-klassen klart.
Läs mer

03-02-28
Rally-SM: Hörbing leder efter dag 1
Eddie Hörbing åkte fortast av alla den första tävlingsdagen i årets andra SM-deltävling, jämtländska Snow Rally. Det innebär att Degerfors-föraren går ut som femtonde bil, när tävlingen startar om i Östersund på lördagsmorgonen. Man vänder nämligen på startordningen bland de femton främsta.
Nu är det inga avstånd att tala om mellan top-tre förarna. Trots att man körde fem sträckor och sammanlagt 7,2 tävlingsmil under fredagskvällen var det bara 3,5 sekunder mellan ledande Hörbing och trean Mats Jonsson, titelförsvararen i WRC-klassen. Och mitt mellan de två Ford-förarna - 2 sekunder bakom Eddie Hörbing - låg Toyota-föraren Mats Thorszelius.
Andreas Eriksson, föraren som gör come back med ny kaross på sin WRC-Focus efter kraschen i Svenska Rallyt - öppnade också bra, men fick problem med elsystemet och rasade från fjärde till 11.e plats på fredagens sista specialsträcka.
Läs mer

03-02-26
Mattias Aronsson siktar på pallen i Östersund
Mattias och övriga medlemmar i teamet, Aronsson Rally Sport, har haft det hektiskt efter SM-premiären i Vännäs för snart 2 veckor sen.
- Ja, det är tätt mellan de två första deltävlingarna i år och normalt sett tar det oss ca två veckor att sköta om det förebyggande underhållet på bilen efter en tävling, om inget allvarligt har hänt förstås, säger Mattias och fortsätter.
- Vi startade bra uppe i Vännäs med att ligga på en ohotad tredjeplats efter den första dagen men sen gjorde vi en fadäs på lördagens första sträcka, vi kom över ett krön i för hög fart och hade ingen chans att klara den efterföljande vänstersvängen vilket resulterade i en tidsförlust på 4 minuter. Efter äventyret i snövallen var vi hopplöst långt efter och kanske inte helt fokuserade på den fortsatta uppgiften, det resulterade i ytterligare en avåkning på rallyts sista sträcka och som om inte det skulle vara nog så ignorerade en av de efterföljande åkarna den varningstriangel som vi placerat ut och rammade Peugeoten på dess högersida.
Teamet har jobbat febrilt i snart 2 veckor för att få ordning på bilen, motorn har varit hos de danska specialisterna för en totalgenomgång, hela högersidan på bilen inklusive dörren har fått repareras efter påkörningen.
Mattias och Håkan siktar på en pallplacering i denna mycket viktiga tävling där det dessutom står dubbla SM-poäng på spel, Stefan Jonsson och PG Andersson ser ut att bli de tuffaste konkurrenterna men även Mats Bergeå är en erkänt snabb förare. Sträcktiderna i Vännäs bevisade att teamet är på rätt väg med utvecklingen av bilen:
- Ja, det är stor skillnad på bilens egenskaper efter vår uppdatering och jag hoppas att vi ska kunna bjuda upp till en fight om tätpositionerna men det är extra viktigt att ta bilen i mål eftersom det delas ut dubbla poäng i helgen, säger Mattias som just nu befinner sig på plats i Östersund och tränar inför helgens sträckor.
Löpande information om teamets framfart under helgen finns på www.aronssonrally.com

03-02-26
Jimmy imponerade i sin första start
- Resultatet ska vi inte prata om...
- Men vi hann testa en massa och det kändes bra - mycket bra. Det var ju vår första tävling med bilen. Och på de sträckor där allt fungerade var vi väldigt nöjda med tiderna.
Jimmy Joge, den 24-årige östgöten som i år tagit över Peugeots 206 Super 1600-bil i Rally-SM, har inlett träningen inför helgens Snow Rally i Östersund.
SM-premiären i Vännäs för två veckor sedan var Jimmys första med den nya bilen. Det började bra - men ganska snabbt kom problemen:
- Bilen stannade flera gånger och var svår att få igång igen. På en sträcka trodde jag att det var slutåkt för gott. Motorn lät som den skulle rasa!
Läs mer

03-02-26
Fredrik Andersson jagat villebråd i Snow Rally
Det var en klockren rallyseger. Dessutom gjorde han hat trick; vann SM i lilla grupp N, JSM samt första deltävlingen i Renault Clio Cup. Fredrik Andersson, 22-årig lastbilschaffis från Ludvika, presenterade sig med bravur för den stora rallypubliken i Rally Vännäs för knappa tå veckor sedan.
- Det är en kille med PG-tempo som alla får se upp för, menar Simon Johansson, regerande juniormästare och Clio Cup-segrare 2002, inför helgens Snow Rally i Östersund.
Körde på konkurrent
Renault Clio Cup och lilla grupp N har på kort tid utvecklats till Sveriges frejdigaste rallyklass. När årets första SM-rally var slut tog det ytterligare ett par timmar att reda ut vem som kommit tvåa i klassen efter den överlägsne segraren, Fredrik Andersson. Så hårt hade det laddats i skogen!
Läs mer

03-02-26 Andréas Eriksson inför Snow Rally
Nu på fredag är det dags för start i Snow Rally 2003 i Östersund, och Andréas Eriksson och teamet ser väldigt mycket fram emot mot starten på fredag.
Det blir även utlänskt deltagande i rallyt då Snow Rally ingår i både Rally-SM och EM och Andréas räknar med en stenhård konkurrans om topp placeringarna då det duggar tätt med kompetenta bilar och förare.
Det är ju mycket glädjande för svensk rally med så många WRC bilar i startfältet, och undertecknad får börja använda fingrarna på båda händerna för att räkna in "de blå ovalerna" i startfältet.
Läs mer

03-02-25
Revanschsugen Saarinen i Snow Rally
Efter att så snöpligt tvingats bryta i ledning på grund av motorproblem vid årets första SM-tävling, Rally Vännäs, hoppas östgötarna Jari Saarinen och co-drivern Jon Magnusson på ett mer framgångsrikt scenario när det i helgen är dags för årets andra SM-tävling, Snow Rally, i Östersund.
Snow Rally körs under två dagar, fredag 28 februari och lördag 1 mars och är totalt 62 mil långt - varav de 12 specialsträckorna är 20,3 mil. Om publiken bjöds på ett fint startfält med många WRC-bilar i den första SM-tävlingen, blir det nu ännu bättre då ytterligare två WRC-bilar kommer till start. Det är Andréas Eriksson som nu byggt ihop sin Ford Focus WRC efter den våldsamma avåkningen i Svenska Rallyt. Dessutom kommer östgöten Mikael Lindqvist till start med en exakt likadan Ford Escort WRC som Jari och Jon kör.
Läs mer

03-02-25
Snow Rally: Förare i världsklass tampas om SM-guld
Mats Jonsson, Thomas Thorszelius, Eddie Hörbing, nye Tobias Johansson... Favoriterna är många, när Snow Rally inleds i Östersund på fredag. De här förarna är publikfavoriter i rallysportens snabbaste klass - Stora Grupp A. Men det finns fler favoriter. Inte minst de två förare som kommer att tampas om seger i Stora Grupp N. Den ene heter Stig Olov Walfridsson och kommer från Värmland. Den andre heter Kenneth Bäcklund och kommer från Västergötland.
Det finns många likheter mellan de två favoriterna i N4, som Stora Grupp N heter i resultat
Dessutom är de är teamkompisar, kör likadana Mitsubishi Evo 7:or och ense om det mesta. Vad de inte kan komma överens om är vem som egentligen är bäst. Statistiskt sett är det Stig Olov. Stecka tog sitt första SM-guld i klassen 1991 och har därefter fyllt på med ytterligare fem. Dessutom leder han årets serie efter seger i Vännäs för två veckor sedan.
Läs mer

03-02-25
Tufft schema för favoriterna i Jämtrallyt
- Det är lite tufft. Men nu är bilen klar igen, och jag ser verkligen fram mot helgen.
Janne Sundkvist från Dvärsätt utanför Östersund är en av förarna i Jämtrallyt, den nationella tävling som startar 15 minuter efter SM-tävlingen Snow Rally och som körs på samma vägar den 28 feb och 1 mars. För några dagar sedan var Janne i Norge och tävlade. Han körde den norska EM-tävlingen Finnskog Rally - en tävling av samma omfattning som helgens SM-rally.
- Jag kom bara 10 ss-mil i Norge innan bilen stannade. Det var bränsleenheten som la av. Så för min del var det inga problem att hinna.
Läs mer

03-02-25
Svenska rallyjuniorer duellerar i framtidsklassen Super1600 i VM, EM och SM
Carlsson vs Svedlund i VM.
Andersson vs Joge i SM och EM. Tre saker har de alla gemensamt; de är rallyjuniorer, har märkeskontrakt och tävlar i framtidsklassen Super1600.
- Gör vi rätt, så är det via den klassen som vägen går till fabrikskontrakt, säger Renaults PG Andersson, som vann Super1600 vid SM-premiären i Vännäs.
Efter ett par år på tomgång har rallysporten åter tryckt gasen i botten. Det är inte heller vilka som helst som har fått upp farten i rallyskogen - utan det är juniorerna! Ty det var de som satte färg på SM-premiären häromveckan. Med lite tur, men också skicklighet, totalvann 21-årige Tobias Johansson rallyt vid sin debut i en 4-hjulsdriven WRC-bil.
Läs mer

03-02-24
Co-drivern har ordet Thorszelius Motorsport
SM, deltävling 1 Rally Vännäs,14-15/2 2003
Från strålande norrsken till nattsvart mörker på några sekunder! Efter en lovande försäsong och två väl genomförda Supermästerskap tävlingar där Mats och Evelina vann den första och låg bra till i den andra då en punktering förstörde dagen, begav sig teamet till Vännäs, 3 mil väster om Umeå för den första deltävlingen i SM.
Mats kommer att ha två kartläsare i år då Evelina, hans fru och jag, hans bror kommer att dela på sysslan. Evelina åker med i Supermästerskapet och jag i SM.
Hela gänget anlände under torsdags kvällen. Fredagen inleddes för Mats och min del med träning av nästan alla sträckor innan det var dags för start klockan 18.00.
Läs mer

03-02-19
Snow Rally: Alla jagar Tobias Johansson
Det blir inte lätt för Tobias Johansson i Snow Rally, nästa deltävling i Rally-SM. Alla kommer att jaga för att slå den sensationelle vinnaren från SM-premiären i Vännäs nyligen:
- Eddie Hörbing, som bröt med motorproblem strax innan mål.
- Mats Jonsson, som fick ge sig med en trasig kolv på samma sträcka
- Mats Thorszelius, som fick stopp och tappade tid när segern nästan var klar.
- Jari Saarinen, östgöten som åkte så bra i sin nya WRC-bil, och som ledde efter de två första sträckorna, när motorn började krångla - på en transportsträcka...
Men Tobias är beredd. Den 21-årige Ludvika-föraren lärde sig snabbt den nya bilen - en extrem Toyota WRC - och tiderna mot slutet av Rally Vännäs var det inget fel på.
Läs mer

03-02-17
Stig-Olovs snabba revansch Vann SM-premiären i Vännäs
Stig-Olov Walfridson fick en snabb revansch på stallkamraten Kenneth Bäcklund för missen i Svenska Rallyt förra helgen. Den här gången var det Kenneths tur att tvingas bryta i ledning. När Kenneth försvann med fem sträckor kvar att avverka kunde Stig-Olov ohotad köra i mål som segrare i standardklassen Grupp N, och som tvåa totalt, med sin Mitsubishi Lancer Evolution VII. Tvåa i Grupp N blev Oscar Svedlund, trea Patrik Fredriksson och fyra Carina Hermansson.
Redan fredagens fyra sträckor blev händelserika för Mitsubishi-förarna. Patrik Malteskog  fastnade sju minuter i en snövall redan på SS1. Här försvann Mathias Waldegård med trasig växellåda och på nästa sträcka tvingades även Patric Carlsson ge upp med motorproblem.
Läs mer

03-02-16
David nöjd efter premiären i Rally Vännäs
Det blev en lyckad SM-premiär för David Walfridson i den nya bilen, en Renault Clio Sport. Det slutade med en 3:e plats i Clio-cupen och en 6:e plats i SM-klassen.
- Jag är mycket nöjd, vi fick med oss många erfarenheter om den nya bilen. Vi har bl.a. provat lite nya inställningar på fjädringen och sen lär man sig ju nåt nytt efter varje sladd, alltså hur bilen beter sig, skrattar David.
Nu ska vi summera tävlingen och ta med oss så mycket som möjligt erfarenhetsmässigt till nästa race.
Den 28 februari bär det av till EM-tävlingen, Snow Rally i Östersund.

03-02-16
Jari Saarinen bröt i ledning
Då årets SM-säsong inleddes med Rally Vännäs fick tävlingen ett mycket snopet slut för östgötarna Jari Saarinen och Jon Magnusson. Efter mycket fin och stabil körning med sin Ford Escort WRC ledde de rallyt efter två sträckor, men tvingades sedan ge upp när kamremmen gav upp på transportsträckan ut till den tredje specialsträckan.
- Nu när vi fått den nya bilen att fungera som vi vill och lyckades ta ledningen, trots god säkerhetsmarginal i körningen, känns det mycket jobbigt att råka ut för ett sådant är fel. Vi har i efterhand fått reda på att det blir svängningar på kamremmen när man kör på lågt varvtal med en sådan här extrem motor. Man måste alltså köra på relativt högt varvtal på transportsträckorna för att förhindra detta, vilket vi inte kände till i förväg utan nu fick lära oss den "hårda vägen", säger en mycket besviken Jari efter rallyt.
Nu blir det full fart i verkstaden igen för att hinna göra bilen körklar till nästa SM-tävling som körs i Östersund redan om två veckor.
- Förhoppningsvis är det inte för stora skador på motorn utan att vi ska få det här fixat redan under den kommande veckan, säger Jari, som nu ser fram emot att få visa framfötterna i Östersund.

03-02-15
Skruvnyckel räddade PG till seger i Super 1600
Tobias Johansson totalvinner. PG Andersson tar hem Super1600 tack vare en skruvnyckel, medan Fredrik Andersson vinner lilla grupp N. Utöver klassegrarna i årets SM-premiär, Rally Vännäs som avgjordes fredag-lördag, har de en annan gemensam nämnare, de är alla rallyjuniorer!
- Jättekul, det bådar gott inför framtiden. Vi är åter på väg att bli en rallynation att räkna med, säger Jonas Kruse, stallchef för Renault och tidigare förbundskapten för juniorlandslaget i rally.
Kruse är föraren som vid 36-års ålder självmant lade hjälmen på hyllan i höstas för att överlåta förarplatsen i Renault-stallet till 22-årige värmlänningen Per-Gunnar PG Andersson.
- Jag har inte varit orolig för att PG inte skulle lyckas, utan han har motsvarat förväntningarna mer än väl.
- Jag är görnöjd, förklarar en glad Kruse som ska matcha fram PG Andersson i SM och senare under säsongen även JVM.
Läs mer

03-02-15
Tobias skrällde i SM-premiären
Snacka om skräll! 21-årige Tobias Johansson från Ludvika vann årets SM-premiär i rally. Konkurrenterna var många och snabba. Men de försvann - en efter en. Samtidigt som Tobias - för första gången i en WRC-bil - började åka riktigt fort. Så visst var det en värdig segrare som rullade in över målrampen vid Medborgarhuset i Vännäs på lördagseftermiddagen!
Tobias är född i en rallyfamilj och har tävlat i rally sedan han fick körkort. Förra året åkte han strålande i en Grupp N-bil. Och inför årets säsong fick han chansen att ta över en WRC-Toyota, som egentligen skulle ha körts av Daniel Carlsson. Men när Daniel skrev kontrakt för en styrning i Junior-VM blev bilen plötsligt utan chaufför.
Läs mer

03-02-15
Eddie Hörbing ökar försprånget
Eddie Hörbing tänker vinna årets första SM-tävling i rally. När halva tävlingen var avverkad hade degerforsveteranen utökat sitt försprång till närmare 12 sekunder . Och det var inte längre titelförsvararen Mats Jonsson som var tvåa:
- Jag missade lite i starten på ss 2 och fick nästan motorstopp. Det räckte för att Thorszelius skulle smita förbi, sa Mats med ett snett leende.
Eddie däremot var nöjd med sin insats under lördagsförmiddagen:
- Allt är perfekt just nu: jag, bilen och kartläsaren.
Läs mer

03-02-14
SVT sänder från Rally Vännäs
Nu startar årets rallysäsong - och för första gången sänder SVT ett sammandrag från samtliga fem deltävlingar i serien! Premiär blir det nu på söndag den 16 feb. Programmet kallas Rallytimmen och innehåller 20 minuter bilder från helgens SM-premiär - Rally Vännäs i Västerbotten - och 40 minuter sammandrag från Svenska Rallyt, som avgjordes förra helgen.
Rally Vännäs avgörs under två dagar med målgång på lördag eftermiddag och TV-teamet med bland annat TV:s motorsportexpert Pelle Thörnberg och expertkommentatorn Jonas Kruse finns redan på plats i Vännäs, som bjuder på perfekta tävlingsförhållanden: blå himmel, några minusgrader och rejält underlag på skogsvägarna i regionen.
Nästa TV-sändning kommer söndagen den 9 mars. Då kommer ett sammandrag från nästa deltävling som är Snow Rally i Östersund och som körs veckan innan, dvs 28 feb - 1 mars. Även då handlar det om SM och om VM-rallyt i Turkiet.
Tredje deltävlingen i serien - South Swedish Rally den 23-24 maj - med Växjö som centralort - sänds också dagen efter. Men då som enda rallyinslag, eftersom det inte körs någon VM-tävling just då.
De två avslutande deltävlingarna samordnas med Rally Finland (Snapphanerallyt i Hässleholm den 15-16 aug) och med Rally Australien (SM-finalen Rally Silversone den 5-6 sept i Köping) och sänds söndag efter målgång, respektive söndag veckan efter tävlingen.

03-02-14
David Walfridson nöjd med första dagen
Första dagen avslutad i RallyVännäs för David Walfridson. David slutade första dagen på en 8:e plats i klassen.
-Det får vi nog vara nöjda med efter omständigheterna säger co-drivern Per Wiksten. (Som dessutom fyller 40 år nu på lördag 15/2).
-På SS1 blev vi hindrade av en medtävlande, SS2 funkade bra då var vi med i topp 5. Inför SS3&4 gjorde vi lite nya inställningar på fjädringen, men det blev inte lyckat, bilen bara hoppade och for över hela vägen säger Per. I morgon ska vi försöka att klättra i resultatlistan...
-Nu väntar vi bara på att få komma till våra sängar på Scandic hotell i Umeå.

03-02-14
Eddie Hörbing snabbast första dagen
Eddie Hörbing åker fort i SM-premiären. Degerforsveteranen skaffade sig under första dagens fyra sträckor i Rally Vännäs ett litet, men dock försprång till titelförsvararen Mats Jonsson. Det innebär att Eddie går ut som 15:e bil och har Mats en minut före sig i spåret, under tävlingens andra dag. En nyhet för året är nämligen att man i Rally-SM - precis som i VM - vänder på startordningen bland de 15 bästa totalt.
Trea totalt i tävlingen - och bland förarna i WRC-klassen - är just nu Uppsala-föraren Mats Thorselius. Också Mats har bra häng på ledaren - han tappade bara 5,2 sekunder till Eddie Hörbing under den första tävlingsdagen.
Läs mer

03-02-14
RallyTeam Olsbergs premiärkör WRC-Corollan
RallyTeam Olsbergs ska under helgen premiärköra sin nyinskaffade Toyota Corolla WRC med Tobias Johansson! Göran Henriksson säger från Vännäs att det känns trevligt att vara "tillbaka", och syftar på när Daniel Carlsson körde Corollan 2001.
- Det är inspirerande att så kunnigt folk som Pelle och Jens finns med i sammanhanget, berättar Göran vidare. De har en oerhört bra koll på bilen både mekaniskt och elektroniskt.
Göran konstaterar att han inte har några förväntningar på att RallyTeam Olsbergs ska ha någon framskjuten placering efter helgen, utan målsättningen är att teamet ska lära sig av Corollan mer och mer allt efter som. Toyotan ska köras i både SM och Supermästerskapet och Göran gör ingen hemlighet av att han har förhoppningen av att Daniel ska göra ett eller annat "gästspel" i bilen någon gång under året!
Vägarna uppe i Umeåtrakten är fina och hårda vilket innebär perfekta väderförhållanden för ett vinterrally! RallyTeam Olsbergs har genomfört cirka 10 mil test på en fem kilometer lång slinga. De är mycket nöjda med bilens väghållning och kapacitet finns definitivt under huven. Göran avslutar med att säga att det var synd att Daniel inte hade möjlighet att köra WRC:n under Svenska Rallyt, men tror på att fler chanser kommer att dyka upp för honom under 2003!

03-02-13
Revanschsugen Walfridson - en av favoriterna i Rally Vännäs
Nu är regerande svenska mästaren Stig-Olov Walfridson ute efter revansch när SM-premiären Rally Vännäs startar på fredag. Revansch för det snöpliga nederlaget mot Mitsubishi-kollegan Kenneth Bäcklund i Svenska Rallyt. Stig-Olov verkade ha sin fjärde seger i VM-tävlingen på den säkra sidan. Han höll marginalen på en knapp halvminut till Bäcklund under den tredje och sista dagen. Men i slutet av den nästa sträckan tvingades Stig-Olov ge upp.
- Ett bittert öde, säger den rutinerade Mitsubishi-föraren. Vi gjorde inte ett enda misstag i stort sett under hela Svenska Rallyt. Allt fungerade perfekt. Körningen, notläsningen och bilen. När det bara var sex kilometer kvar på näst sista sträckan var det dock färdigkört. Topplockspackningen gick sönder. Något som vi aldrig brutit för tidigare under alla år.
Läs mer

03-02-12
Renault satsar på svensk rallyjunior
Det är en stor kraftsamling som Renault gör när de ska matcha fram sin nye svenske rallystjärna, den blott 22-årige Per Gunnar "PG" Andersson.
- Jag har kommit in i en helt ny värld, en drömvärld. Teamet har fått en egen ingenjör, Lionel Hansen, från Renault Sport som arbetar med utvecklingen av Renaults rallybilar.
- Visst kommer man en bit genom att peka, men nu är det slutsnackat på värmländska, det är engelska och helst franska som gäller i teamet, berättar PG Andersson, inför fredagens SM-premiär, Rally Vännäs, väst Umeå.
Det är en emotsedd rallydebut som PG gör. Den kan bli början på en succé. Testerna lovar hittills bara gott. Det har också blivit segrar i två lokala tävlingar för PG, Renault Team Sweden och den nya rallybilen.
- Lite pirrigt känns det förstås, det är unik chans som jag får, säger den förväntansfulle värmlänningen som fortsättningsvis ska ratta teamets blågula Renault Clio Super1600.
I årets rally-SM är det juniorerna som står i fokus. Fem-sex talanger står på rad och väntar på det stora genombrottet. En av dem är PG från Årjäng. Sedan det definitiva genombrottet i fjolårets Rally Vännäs, klasseger i lilla grupp N, har det nästan gått som på räls för honom.
Läs mer

03-02-11
Jari Saarinen redo för Rally-SM
390 km totalt, varav 135 km specialsträckor fördelat på 12 SS. Det är vad som väntar deltagarna i årets första deltävling i rally-SM, Rally Vännäs, som körs i trakterna kring Umeå. Rallyt startar fredag 14 februari klockan 18.00 då första bil ger sig av till den första av tävlingens inledande fyra sträckor. Efter sedvanligt nattuppehåll körs sedan de resterande åtta sträckorna dagen därpå och första bil beräknas köra upp på målrampen klockan 16.00.
För östgötaekipaget Jari Saarinen, Mantorp, och hans codriver Jon Magnusson, Valdemarsvik, är det äntligen dags för första SM-tävlingen med deras nyligen införskaffade Ford Escort WRC. Bilen hämtades hem från Finland i december förra året för att göra teamet konkurrenskraftigt nog att vara med och slåss om SM-guldet i år. Efter ett ganska problemfyllt fjolår med den väl använda Grupp-A Escorten hoppas de att årets SM ska fungera mycket bättre, nu när de har tillgång till en av Sveriges vassaste rallybilar.
- Vår målsättning är självklart att stå högst på prispallen när SM-serien summeras i höst, men konkurrensen kommer att vara stenhård eftersom det, till glädje för rallypubliken, kommer fler WRC-bilar till start än någonsin tidigare i SM, säger en mycket åksugen Jari.
Favorit till mästerskapstiteln brukar som bekant Mats Jonsson vara, och så är självklart fallet även i år. Men förutom Jari Saarinen hoppas Eddie Hörbing, Mats Thorszelius, Andreas Eriksson, Tobias Johansson med flera att de ska kunna bjuda honom på en hård match om tronen i den snabbaste klassen.
- I och med att vi nu fått tillgång till en mycket bättre bil har teamet fått en rejäl nytändning inför årets säsong. Förutom våra resultatmål hoppas vi även kunna bjuda hela Sveriges rallypublik på fin underhållning under året, säger Jari, som tidigt torsdag morgon far till Vännäs med hela teamet.

03-02-11
Duktiga juniorer krigar i Rally-SM
Visst finns det en framtid för svensk rallysport. Just nu har vi inga förare i VM-toppen. Men juniorerna i svensk rallysport är på god väg! I år finns två svenska juniorer i var sin fabriksbil i Junior-VM. Det är värmlänningarna Daniel Carlsson och Oscar Sve dlund. Och i årets första SM-deltävling - Rally Vännäs nu till helgen den 14 - 15 feb - debuterar junioren Jimmy Joge i Svenska Peugeots Super 1600-bil. Joge ställs bland annat mot Renaults nya superstjärna Per Gunnar Andersson, JSM-tvåa förra året.
Lägg därtill unge Tobias Johansson som ska köra en WRC-bil, en bil som från början var tänkt för Daniel Carlsson... Och - utöver de här förarna finns dessutom dussinet lovande juniorer i tävlingens speciella JSM-klass - lilla grupp N. Det är förare som hävdar sig inte bara i junior-klassen utan som dessutom slåss om medalj med seniorerna!
Läs mer

03-02-11 Andreas Eriksson har lämnat återbud
Andreas Eriksson som skulle ha kört en Ford Focus i SM-debuten i Vännäs har lämnat återbud. Andreas körde Svenska Rallyt men kraschade våldsamt och tvingas därför avstå SM-premiären.
Återbud har också lämnats av Ford-veteranen Poppo Persson, jämtlandsföraren Pether Lindblom, JSM-föraren Ola Parkheden och av Raimo Matsson, Grangärde RRC, dvs den förare som skulle ha avslutat hela SM-startfältet första dagen.

03-02-11
Mattias Aronsson laddar inför SM-premiären i Vännäs
Nu till helgen den 14-15 februari är det äntligen dags för premiär i Svenska Rally Mästerskapet år 2003, årets premiärtävling går av stapeln i trakterna kring Vännäs och bjuder på mycket fina vintervägar med bitvis 2 meter höga snövallar utmed sträckorna.
Mattias och kartläsaren Håkan Ståhl har ett SM-silver från år 2002 att försvara och det kan bli en tuff uppgift att förbättra den placeringen med duktiga talanger som Jimmy Joge och PG Andersson på startlinjen i lilla grupp A.
Läs mer

03-02-06 Mats Bergeå kör Henrikssons SAAB 9-3 Kit Car i SM-premiären
Nu är det klart att Mats Bergeå, Östernärkes RMC, hyr Henriksson MotorSports SAAB 9-3 Kit Car till SM-premiären, den 14-15/2 i Vännäs. Mats gör således comeback efter ett sabbatsår under 2002.
Med bl.a. ett JSM-guld och nu senast seger i Renault Clio-cupen 2001 i bagaget är Mats en erkänt snabb och säker chaufför. Det finns alltså förhoppningar om en framskjuten placering i klassen. Mats kommer att testa bilen några mil ett par dagar före start. Delar av mekanikerstaben inklusive Henriksson Motorsports servicebuss kommer stötta under racet. Går det bra och Mats trivs med bilen är det möjligt att det blir några fler starter i Saaben.
Mats Jonsson kopplar av inför SM-premiären i rally den 14-15 feb genom att åka föråkare i Svenska Rallyt. - Men inte i SM-bilen, den sparar jag allt till Vännäs-tävlingen!

03-02-03
Nytänd Mats Jonsson jagar nytt SM-guld!
Det hettar till i SM i rally. Utmanarna står på kö och målet är detsamma för alla: Att peta ned Mats Jonsson från tronen som svensk rallysports stora stjärna. Men Mats ger sig inte så lätt. Han har skaffat sig en ny WRC-bil och trots att han redan har 12 SM-guld hemma i Vålberg är har riktigt taggad inför SM-premiären i Vännäs den 14-15 februari.
- Jag är inte mätt!
- Den nya bilen innebär rena nytändningen.
- Jag ser verkligen fram mot en ny säsong!
SM-premiären i rally har hamnat rejält i skuggan av Svenska Rallyt som avgörs veckan innan. Men det bekymrar inte arrangörsstaben, som har allt klappat och klart. Två dagars tävlande och 12 specialsträckor är redo för de tävlande i SM-seriens fyra olika klasser.
Läs mer