Besök officiella hemsidan
2019

Rally-SM 2019
       

 
Rally-SM 2019 Rally-SM 2020
26
jan Bergslagsrallyt  
31-1
juni SSR Älmhult  
14-15
juni Nyköping  
16-17
aug Kolsva  
6-7
sept Linköping  
27-28
sept Rally Blekinge, Karlshamn  
31-1
febr Sandviken  
28-29
febr Vännäs  
22-23
maj SSR  
*
* Skillingaryd  
14-15
aug Hässleholm  
4-5 sept ESR  
    * Datum ej klart  
www.rallysm.se  
   


Rallyradio Liveresultat
Besök Liveresultaten!
Rallyradio Liveresultat


 


19-09-23 Robert Andersson ser fram mot jämn medaljkamp i Otrimmat 2WD
Klassen Otrimmat 2WD är oftast den jämnaste i SM, där det alltid är minst fem ekipage som kan vinna tävlingarna. Samtliga fem deltävlingar som körts tidigare under året har haft olika vinnare, där Junior-VM föraren Dennis Rådström vann premiären i Ludvika som uppladdning inför VM-rallyt i Sverige.
Victor Hansen, Pontus Lönnström, Albin Nordh och Robert Andersson har även vunnit var sin tävling i år.

Just Robert Andersson, som är den enda ickejunior att vinna en deltävling i år, är den som ligger bäst till för guldet i totala Otrimmat 2WD före Hampus Jakobsson som ligger tvåa. Jakobsson leder dessutom juniorklassen knappt före Pontus Lönnström, och en tuff kamp om medaljerna väntar i Blekinge.
– Att få stå högst upp på målrampen är nått extra, säger Robert Andersson som tog sin första SM-seger i karriären i Linköping. Detta betyder extra mycket, vi har kämpat hårt länge och det är så oerhört tufft i klassen år. Men vi har kunnat hålla det tempot utan att göra några misstag.
– Vi har suttit och räknat och kommit fram till att en fjärdeplats räcker för att ta hem SM-guldet i Blekinge. Det är trånga och krokiga vägar med mycket sten i kanterna, så det gäller att hålla sig på vägen och köra taktiskt. Men vi gillar vägarna i Rally Blekinge och har sett fram mot dom hela året, säger Robert som hälsar att bilen gåtts igenom noga inför tävligen.

Poängställning Otrimmat 2WD:
1. Roberg Andersson & Carl-Gustaf Karlsson - Peugeot 208 R2: 99 poäng
2. Hampus Jakobsson & Pontus Jakobsson - Peugeot 208 R2: 75,5 poäng
3. Pontus Lönnström & Stefan Gustafsson - Ford Fiesta R2T: 67 poäng

Poängställning Junior-SM Otrimmat 2WD:
1. Hampus Jakobsson & Pontus Jakobsson - Peugeot 208 R2: 93 poäng
2. Pontus Lönnström & Stefan Gustafsson - Ford Fiesta R2T: 91,5 poäng
3. Albin Nordh & John Stigh - Renualt Twingo R2: 73 poäng
19-09-20 Rally Blekinge satsar på den ovana rallypubliken
På fredag den 27 september startar årets SM-final i rally, Sparbanken i Karlshamn Rally Blekinge, med utgångspunkt från First Hotel Carlshamn. Förutom de 82 ekipage som startar tävlingen, väntas även storpublik vallfärda ut i Blekingeskogarna för att följa uppgörelsen av det spännande mästerskapet.

Asarums Motorsällskap och Olofströms Motorklubb, som arrangerar tävlingen, har tillsammans med sin huvudsponsor fokuserat mycket på att göra rallyt så tillgängligt som möjligt för den ovana och nya rallypubliken.
– Vi har länge sett ett behov inom rallysporten att tänka mer utifrån kundens perspektiv. Vi som arrangörer har de tävlande, men framförallt publiken, som våra kunder. Det är publiken som kommer bära med sig minnen från denna otroligt häftiga sport, och som de kommer berätta om till andra. Detta ser vi som det bästa sättet att marknadsföra vår sport på, och som i förlängningen kommer ge både fler utövare men även mer till sporten positivt inställda människor, säger David Pettersson från tävlingsorganisationen.

Bland annat gör man detta genom en central placering av tävlingens huvudcentra och serviceplats vid First Hotel Carlshamn. Men även genom ett pedagogiskt och förklarande programblad.

– Vi har för första gången i samarbete med Sparbanken i Karlshamn tagit fram ett programblad som riktar sig till människor som aldrig varit på en rallytävling. Utgångspunkten har hela tiden varit att den som läser inte vet någonting om hur rally fungerar. Givetvis innehåller programbladet all information även för den inbitna rallyfantasten, säger David och fortsätter:
– Vi har även lagt ner mycket arbete på att hitta actionfyllda avsnitt på banan och tydligt beskrivit dessa i programmet, samt parkeringsmöjlighet och avstånd hur långt man behöver gå och i fall det är lämpligt att ha med sig barn. Vi är stolta över detta samarbete med Sparbanken i Karlshamn och deras värdefulla insikter för Rally-SM finalen.

Vad hoppas ni att de som aldrig vart på rally innan ska ta med sig från er tävling?
– Vi tror och hoppas att de kommer ta med sig en otroligt fin upplevelse och att de slås av hur välplanerad tävlingen är där vi tänkt tidsschema ur både tävlings och publiksynpunkt. Vi har redan mött otroligt positiv inställning i kommunerna och från alla samarbetspartners, avslutar David Pettersson.

Försäljning av programblad startar på måndag den 23 september, samtliga försäljningsställen finns listade på: https://www.rallyblekinge.com/publik

19-09-18 Världsmästarna gör upp i Karlshamn - 82 ekipage till start i Rally Blekinge
När anmälan till SM-finalen i rally, Sparbanken i Karlshamn Rally Blekinge, under onsdagskvällen stängde stod det klart att 82 ekipage kommer till start i tävlingen som drar igång nästa fredag med utgångspunkt från First Hotel Carlshamn.

Arrangörerna, Asarums Motorsällskap och Olofströms Motorklubb, fick en trevlig överraskning när en anmälan från Mattias Ekström trillade in mot slutet. Ekström som vunnit tyska touringcarmästerskapet DTM två gånger, och dessutom blev världsmästare i rallycross 2016.
– Vi tror kampen om segern kommer stå mellan Johan Kristoffersson, Fredrik Åhlin eller Mattias Ekström, säger David Pettersson från arrangörsstaben, som är nöjda med den stora uppslutningen till tävlingen.
– Vi var riktigt oroliga över antalet anmälda i lördags, men nu har det fyllt på efter en förlängning av anmälan. Startfältet är riktigt starkt med i princip hela Sveriges elit, utom redan klara mästaren Patrik Flodin. De kommer få en otroligt utmanande bana på vägar av en annan karaktär än de flesta är vana vid, säger Pettersson.

Förutom kampen mellan världsmästarna Mattias Ekström och Johan Kristoffersson i klassen Trimmat 4WD, väntar tuff kamp om medaljerna i så gott som alla klasser. Inte minst i Trimmat 2WD där först i mål av topp-trion Kristian Johansson, Robin Sandberg och Stefan Alenmalm blir Svensk Mästare.
– Normalt är jag nöjd om jag är topp tre, men i Blekinge går vi all in för segern, säger Alenmalm som kör en Toyota Corolla tillsammans med kartläsaren Ida Bood.

Flera lokala ekipage med chans på framskjutna placeringar finns också med i anmälningslistan. Inte minst Jonas Åkesson från Karlskrona som har bra medaljchanser i Trimmat 2WD, publikfavoriten Christoffer Holmberg i sin Opel Ascona och Mattis Olsson i en fyrhjulsdriven Ford Fiesta.
– Störst chans att överraska totalt har Mattis Olsson som har bra kännedom om vägkaraktären, och börjar bli riktigt snabb i R5-Forden, avslutar Pettersson.
19-09-13 Förlängd betalningstid för Rally Blekinge
Vi i Sparbanken i Karlshamn Rally Blekinge har beslutat att godta swish-betalning av startavgiften, och detta ända fram till den fysiska anmälan på HQ på plats i Karlshamn. Detta gör vi för att underlätta för alla som gärna vill tävla i SM-finalen men har svårt att lösa avgiften nu till söndag enligt inbjudan.

Anmälan stänger dock precis som innan nu på söndag 23.59, så glöm inte anmäla er i tid.

Välkomna önskar tävlingsledningen!

Swish 123 495 37 17 kommer gälla.

Inbjudan, anmälan och mer info finns på: https://resultatservice.se/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2019024

Mer motorsport på www.motorsportivarmland.nu eller www.motorsportisverige.se

19-09-08 Röjsel & Johansson 3:a i East Sweden Rally
Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Mikael Johansson har haft en tuff sommarsäsong i Rally-SM med många tekniska problem. I helgens East Sweden Rally i Linköping fick de komma i mål, trots problem.

Tävlingen startade på fredagskvällen då en asfaltssträcka skulle köras två gånger runt SAAB Arena, där också serviceplatsen var belägen. Daniel och Mikael, som till denna tävling bytt till den andra Opeln, inledde med två stabila åk. Farten sakandes mot de som valt att köra med asfaltdäck men under lördagen skulle tävlingen starta "på riktigt", med över 10 mil grusväg.

Tyvärr kom de bara 8 kilometer på lördagens första sträcka innan en bult till styrspindeltappen lossnade och de fick slänga in handduken. I tävlingen var det tillåtet att återansluta vid lunchuppehållet och med lagad bil var de redo att köra de återstående 6 sträckorna, trots mycket tidstillägg. Många konkurrenter hade också problem och mot slutet av dagen lyckades de ändå vara trea i J-SM. Tyvärr räckte inte poängen för att kunna fortsätta köra om mästerskapsguldet och teamet överväger om det är värt att köra den sista deltävlingen i Karlshamn ändå. Alla motorhaverier har redan skapat ett hål i budgeten.
19-09-07 Johan gick på attack i tuff slutstrid
Johan Kristoffersson gjorde en stabil insats i East Sweden Rally. Han utkämpade en tuff sekundstrid med Patrik Flodin, som gick segrande ur den kampen och därmed också säkrade SM-guldet i R5-klassen.
- Stort grattis till Patrik. Han har varit snabb hela säsongen och gjorde en stabil insats under helgen, kommenterar Kristoffersson, som slutade tvåa i rallyt och även får sikta in sig på silvermedaljen i SM.
Slutställningen avgörs vid säsongsepilogen i Karlshamn om tre veckor.
- Jag hade inte direkt räknat att vara med och slåss om guldet redan i år, men det är klart att när man väl är mitt uppe i fajten så vill man ju gärna ta det hela vägen.

Under fredagens inledande sträckor runt Saab Arena i Linköping såg Johan ut att kunna förlänga kampen om SM-titeln. Sprintsträckorna på asfalt passade för Arvika-föraren med mycket rutin inom racing.
- Vi hade en bra set-up för asfalt så det fungerade fint, även om jag gjorde en miss under andra genomåkningen och fick ta en liten extra sväng.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren hade ett par sekunders ledning med sig när rallyt tog fart på allvar under lördagsmorgonen, men tyvärr infann sig inte den rätta känslan på SS 3 och 4.
- Av någon anledning var vi lite för trögstartade där och tappade alldeles för mycket tid, medger Johan, som släppte 20 sekunder till Patrik Flodin på morgonsträckorna.

I efterhand kan man konstatera att det var där rallyt avgjordes. Därifrån var Johan den snabbare av förarna och knaprade stadigt på Flodins försprång.
- Vi tog några sekunder här och där, men det räckte tyvärr inte.

Kristoffersson gjorde en sista brutal attack för segern på nästa sista sträckan, SS 10, där han slog till med en tid som var nästan sex sekunder bättre än Flodin.
- Där var det verkligen full laddning. Jag körde absolut allt som fanns att ge för att försöka sätta lite press på Patrik inför sista sträckan.
Johan halverade Flodins försprång, men det återstod ändå dryga fem sekunder inför den fyra kilometer korta slutsträckan. Det räckte för Ilsbo-föraren, även om Johan var snabbast där också med sin Polo GTI R5.
- Han höll sig kall ända till slutet, men vi gjorde i alla fall ett ordentligt försök, säger Johan, som till slut var 4,4 sekunder efter Patrik Flodin.
- Vi tog ändå full poäng på avslutande power stage. Det var bra, påpekar en inte alltför besviken Kristoffersson.
- Jag tycker vi gjorde en bra tävling och framför allt har vi haft väldigt roligt i bilen jag och Stig Rune, särskilt på eftermiddagssträckorna.

Kristoffersson och Skjaermoen fick också beröm av stallchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS.
- En bra genomförd tävling, framför allt en bra eftermiddag med en riktig rökare på SS 10, kommenterar Tommy Kristoffersson och fortsätter:
- Vi gratulerar team Flodin till en stark insats och får nöja oss med att ha tagit hem två av tre SM-titlar i rally i år efter våra segrar i sprint.
19-09-07 Patrik Flodin svensk mästare i rally 2019!
Patrik Flodin från Ilsbo heter årets svenske mästare i rally, R5-klassen – 4WD trimmat. Mästerskapet i den svenska nationalsporten bärgar han genom att vinna East Sweden Rally 4,4 sekunder före årets utmanare, dubble rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson, Arvika.

Poängskillnaden upp till Flodin är ointagligt för Kristofferssons vidkommande inför SM-finalen i Karlshamn om tre veckor.

SM-guldet är Patrik Flodins andra raka – i fjol körde han hem SM-tecknet i den 2-hjulsdrivna trimmade R3-klassen.
– Jag har haft ont i magen i tre veckor inför den här tävlingen, jag har verkligen väntat på detta, säger Patrik Flodin efter målgången i Linköping på lördagskvällen.
– Johan satte en sjuhelvetets fart i slutet, det var riktigt nära, men nu känns det så skönt, så skönt, fortsätter Patrik Flodin.
– Vi var lite morgontrötta, konstaterar Johan Kristoffersson. Han är inte besviken över den förmodade silvermedaljen under den första rallysäsongen. Hans deltagande har imponerat och lyft mästerskapet.
– Målsättningen att vinna SM – men, jag visste inte riktigt var jag stod. Det har varit kul med fajten och jag hoppas att Rally-SM kan stärkas ytterligare av detta, fortsätter han.

Trea i East Sweden Rally slutar Martin Monelius, SMK Örebro.

Utvecklingen inom svensk nationell rallysport uppmärksammas utomlands – få andra nationella mästerskap kan mäta sig med Rally-SM.

I årets mästerskap har inte bara rutinerade förare som Patrik Flodin och Johan Kristoffersson deltagit, utan efter sommaruppehållet har PG Andersson och Fredrik Åhlin tillkommit. Två förare med internationella karriärer. Bland JSM-deltagarna finns det förare som arbetar för deltagande i nästa års JWRC. I år har både Tom Kristensson och Dennis Rådström chans att bli juniorvärldsmästare i rally.

Alla fakta och resultat från East Sweden Rally finns här: https://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2019020
19-09-07 Flodin och Bergsten vann East Sweden rally – säkrade SM-guldet med en deltävling kvar
East Sweden Rally bjöd på en rafflande fight när den näst sista deltävlingen i SM, East Sweden Rally, kördes i trakterna av Linköping idag. Patrik Flodin, Ilsbo MK och hans co-driver Göran Bergsten, Forshaga MC, vann inte bara rallyt, utan lyckades säkra SM-guldet med en deltävling kvar i mästerskapet.
– Helt fantastiskt att vinna, men det blev onödigt spännande, säger Patrik.

Huvudmålet inför tävlingen var att komma före Johan Kristoffersson. Och som väntat bjöd kombatanten upp till rejäl sekundfight. Kristoffersson vann de två första sträckorna under fredagen.

Men Patrik och Göran var på hugget och satte upp tempot rejält på dagens två första sträckor och skaffade sig en ledning med 16,0 sekunder. En ledning som Johan Kristoffersson sakta knappade in på.

På näst sista sträckan tappade dock Patrik och Göran 6,2 sekunder – nästan halva sin ledning.
– Jag fick lite hjärnspöken och åkte och letade alla stenar så jag tappade rytmen – samtidigt som Johan hade en riktig urladdning där, säger Patrik.

Inför sista sträckan ledde Patrik och Göran med 5,9 sekunder. De höll ihop nerverna och vann inte bara rallyt, utan samlade tillräckligt med poäng för att säkra SM-guldet med en deltävling kvar:
– Helt fantastiskt. Jag har varit så jävla nervös i tre veckor och gått med fullt adrenalinpåslag. Jag är helt slut nu. Det var onödigt spännande. Men vi höll ihop och vann på vår egen fart idag. Så tacksam att Johan Andersers och hans team MAX RPM har gett oss en bil som hållt måttet hela säsongen. Stort tack även till sponsorer, mekaniker och fans.säger Patrik.

Patrik tar sitt tredje SM-guld. Första guldet vann han 2006 i Grupp N, andra guldet i fjol i den tvåhjulsdrivna trimmade klassen och i år tog han sitt tredje guld under debutåret i R5-klassen.

För Görans del är det här andra SM-guldet, sitt första tog han ifjol med Patrik.
– Att få ta hem SM-guldet på det här sättet är otroligt kul. Det har varit hårresande med ett tempo utöver vad vi kört tidigare. Vi har gjort vår grej och försökt att inte tänka på de andra utan tagit det kurva för kurva. Vi har inte kunnat gjort mer och det visade sig vara helt rätt strategi, säger han.

Även Göran är otroligt tacksamma över all hjälp och stöd de fått under året:
– Tack till MAX RPM, alla sponsorer, mekaniker och fans. Utan dem skulle vi inte kunna göra det här. Vi gjorde bara jobbet, säger Göran.

SM-finalen körs 27-28 september i Blekinge.

East Sweden Rally 2019
1. Patrik Flodin 1.05.07,2
2. Johan Kristoffersson 1.05.11,6 +4,4
3. Mattias Monelius 1.07.35,0 +2:27,8
4. Per Göthberg 1.07.42,6 +2:35,4
5. Fredrik Åhlin 1.07.40,8 +2:33,6
» Komplett resultat

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi följt Patrik, Göran och de andra förarna i R5 sträcka för sträcka.
19-09-08 Patrik Flodin upp i ledning av East Sweden Rally
Patrik Flodin, Skoda och Ilsbo MK, leder årets femte deltävling i Rally-SM, East Sweden Rally, vid lunch- och serviceuppehållet i Linköping. Han är 13,4 sekunder före Johan Kristoffersson, VW och MK Team Westom i den trimmade 4WD-klassen, R5.
– Det blir en tuff eftermiddag, bara att ge järnet för att hålla undan för Johan. Jag måste vara före honom i mål för att kunna bli svensk mästare, säger Patrik Flodin och tillägger att även om East Sweden Rally är hans jokertävling, så är att vara före Johan Kristoffersson som gäller för SM-kampen och ingenting annat.

Fredrik Åhlin, Skoda och Karlstad MC, var annars snabb under lördagens inledande sträckor, Men en punktering och ett hjulskifte kostade honom 2 minuter i transportprickar.
– Även om vi hade hunnit före, så ville jag inte vara i vägen för Johan Kristoffersson, säger Fredrik och tillägger att det även fanns ett taktiskt övervägande – det är halt att vara först i spåret.

Joachim Grahn, Ford och Simrishamns MK, leder klassen 4WD övriga rejält. Han är 50,8 sekunder före klasstvåan, Steen Skodborg, Mitsubishi och Borlänge MK.
– Det var lite sladdigt och löst i morse, men nu har vi fått rytmen, säger Joachim Grahn.

Hemmaföraren Albin Nordh, Renault och Ydre MK, är snabbast både bland juniorerna och i den otrimmade R2-klassen. Efter att JSM-ledande Pontus Lönnström fått problem redan på lördagens första specialsträcka, är senioren Robert Andersson, Ford och Eskilstuna MK, den främste utmanaren för Albin.
– Vi har fått upp tempot efter att justerat stötdämparna några klick i morse. Det innebar att jag har en bra känsla i bilen från sträcka fyra, nu får vi akta oss för Robert, säger Albin Nordh.

Stefan Alenmalm, Toyota och SMK Trollhättan, leder R3-klassen, trimmat 2WD.

Alla fakta om East Sweden Rally finns här (och resultat under tävlingen): https://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2019020
Anmälningslista: https://www.resultatservice.com/resserv/rally/2019/esr/ESR_Inbjudan_SE.pdf
Webbradio som följer East Sweden Rally: http://rallylive.se/lyssna
19-09-06 Kristoffersson tog täten i East Sweden Rally
Johan Kristoffersson, Arvika, tog täten East Sweden Rally. Efter fredagsetappens två superspecialsträckor kring Saab Arena i Linköping leder han årets femte SM-rally med 2,7 sekunder före Patrik Flodin och Joachim Grahn.

En seger är ett måste för att den regerande världsmästaren i rallycross ska kunna ta ett SM-guld i rally.
– Det är skönt att vara igenom båda svängarna av sträckan. Sträckan är kort och knixig, så det är lätt att förlora massor av tid vid ett misstag, säger en nöjd Johan Kristoffersson.

Kristoffersson konstaterar att 2,7 sekunder är ingen trygg ledning inför lördagens nio specialsträckor söder om Linköping.
– Jag tror att den tredje specialsträckan med alla vinklar kan bli avgörande. Visst har jag ett litet försprång till Patrik Flodin och Fredrik Åhlin men som då kommer ut på sitt underlag, grus, säger han.

SM-ledaren Patrik Flodin, Ilsbo, säger vara nöjd med att vara delad tvåa med Joachim Grahn efter publiksträckorna på asfalt i Linköping.
– Visste att jag skulle tappa mot Johan, men allt under tre sekunder är godkänt, menar Flodin.

Fyra efter första etappen i East Sweden Rally ligger Mattias Monelius, Örebro. Han är blott 0,9 sekund efter Flodin/Grahn.

Bilsport, Rally-SM, deltävling 5:6, East Sweden Rally, Linköping

Totalt efter etapp 1, (2 specialsträckor):
1. Johan Kristoffersson, VW, MK Team Westom, 1.52,8
2. Patrik Flodin, Skoda, Ilsbo MK, 1.55,5
3. Joachim Grahn, Ford, Simrishamns MK, 1.55,5
4. Mattias Monelius, Skoda, SMK Örebro, 1.56,4
5. Fredrik Åhlin, Skoda, Karlstad MC, 1.57,1
6. Lars Stugemo, VW, KAK, 2.00,0

Lördag 7 september, första start 08.00 och första målgång 18.00

Alla fakta om East Sweden Rally finns här (och resultat under tävlingen): https://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2019020
Anmälningslista: https://www.resultatservice.com/resserv/rally/2019/esr/ESR_Inbjudan_SE.pdf
Webbradio som följer East Sweden Rally: http://rallylive.se/lyssna/
19-09-03 Två år efter den svåra olyckan i East Sweden Rally kan Robin Sandberg säkra ett SM-guld
Nu är de ute efter revansch! För två år sedan flög chansen till ett SM-guld all världens väg för smålänningen Robin Sandberg och kartläsaren Mathias Bengtsson när de kraschade mycket våldsamt i East Sweden Rally. Båda skadades mycket svårt och har haft en lång rehabiliteringstid. Men på lördag kan de ”säkra” det eftertraktade SM-tecknet i R3-klassen.

I vägen för Robin och Mathias mot ett svenskt mästerskap står ”bara” stallkamraten hos Team Nybe – blekingebon Jonas Åkesson med kartläsaren Martin Holmdahl. 22 poäng skiljer dem åt i R3-klassen – trimmade 2-hjulsdrivna bilar.
– Någon stallorder som i Formel 1 är inte aktuell, förklarar Mathias Bengtsson, kartläsare och teamchef inför starten av East Sweden Rally i Linköping på fredag eftermiddag.
– Utan det här ska vi köra om, fortsätter han och poängterar att både Robin och Jonas är grymma förare och att materialet är det bästa.

Robin och Mathias svävade mellan liv och död under en stund, men en snabb räddningsinsats räddade förmodligen deras liv 9 september 2017. Kraschen berodde på att pedalstället brast och med det försvann bromsförmågan. I hög fart körde de in i en sten.
– Vi körde East Sweden Rally redan ifjol. Då kändes det lite speciellt, men i år är känslan som vilken tävling som helst, säger Mathias Bengtsson förväntansfullt.

Redan under SM-veckan i somras körde Robin och Mathias hem sitt första SM-guld i rallysprint. SVT-Sports segerintervju med Robin är smått episk och väldelad i sociala kanaler.

SVT:s kommentator, Johan Ejeborg, frågade om det var en efterlängtad seger som Robin kämpat rätt hårt för med tanke på olyckan – svaret var:
– Jag har min själ kämpat, sedan 1993!

På lördag, nästan på dagen två år efter den svåra olyckan, kan Robin Sandberg säkra sin första guldmedalj och svenska mästerskap i rally. Förutsättningarna är goda, men han kan inte räkna bort stallkamraten Jonas Åkesson.

Alla fakta om East Sweden Rally finns här (och resultat under tävlingen): https://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2019020
Anmälningslista: https://www.resultatservice.com/resserv/rally/2019/esr/ESR_Inbjudan_SE.pdf
Webbradio som följer East Sweden Rally: http://rallylive.se/lyssna/
19-09-03 Revanschsugen Johan redo för tuff kamp
East Sweden Rally erbjuder en fin möjlighet till revansch för Johan Kristoffersson. Den senaste SM-tävlingen slutade alldeles för tidigt, men nu är den fadäsen glömd. Fokus ligger istället på en ny upplaga av giganternas kamp.
- Vi får hoppas det går bättre än senast och att vi får användning för alla trick vi har lärt oss hittills. Det kommer att krävas med tanke på motståndet, säger Kristoffersson.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren ställs åter igen mot SM-ledande Patrik Flodin samt vassa utmanare i form av Fredrik Åhlin och PG Andersson.
Teamchefen Tommy Kristoffersson utgår från att kampen mellan de fyra toppförarna ska bli lite längre än i Kolsvarundan, där Flodin till slut fick en ganska enkel resa till segern.
- Vi räknar med att vara med i matchen lite längre. Det blev ju ingen riktig kamp förra gången, även om underskattade Åhlin hann visa hur snabb han är. Johan åkte dit på ett eget misstag, men ger man sig in i en ny gren av motorsport måste man vara beredd på att sådana saker kan hända.

Nyvunnen kunskap om vägtrummors placering läggs i erfarenhetsbanken, tillsammans med annan utvärdering.
- Vi har analyserat och försökt sätta fingret på vad vi kan göra bättre, lovar Johan och co-drivern Stig Rune Skjaermoen, som genomförde ett kortare test med sin Volkswagen Polo GTI R5 under veckan.

Efter fyra deltävlingar i SM har Kristoffersson två segrar, men också två brutna tävlingar, medan huvudkonkurrenten Flodin har tagit sig i mål i samtliga tävlingar.
- SM-guldet känns definitivt längre bort nu. Före säsongen hade jag visserligen inte räknat med att vara med i den kampen redan i år, men efter segern i Bergslagsrallyt kändes det som att en möjlighet fanns och definitivt efter vinsten i Gästabudstrofén.

Så länge Flodin fortsätter ta sig i mål blir det svårt att norpa SM-titeln från honom, men hoppet är det sista som överger en.
- Allt kan hända än, men det krävs ju ett tekniskt fel hos Patrik för att vi ska kunna ta guldet från honom. Silvermedaljen vill vi åtminstone lägga beslag på och det skulle vara kul att vinna någon mer deltävling också.

East Sweden Rally inleds redan på fredag kväll med en kilometerlång asfaltsträcka som körs två gånger vid Saab Arena i Linköping.
- Kul att få komma igång redan på fredag och på asfalt dessutom, tycker Johan.
Rallyt fortsätter sedan med ytterligare nio specialsträckor på östgötska grusvägar under lördagen och Tommy Kristoffersson tror på en intensiv och publikfriande kamp. Stallchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS har noterat att SM-tävlingarna hittills har bjudit på tuff körning i alla klasser, vissa gånger över gränsen.
- Jag tror att det beror på att det lyser mer på rally-SM än tidigare. Mediebevakningen är större och många vill visa upp sig i stenhårda sekundstrider.
Det är en nödvändig utveckling, tycker Kristoffersson.
- Svensk rallysport börjar se ljuset i tunneln. Vi måste helt enkelt bli bättre på att få fram talanger, på samma sätt som Norge och Finland har lyckats med.

Den vägen till framgång fortsätter under helgen i East Sweden Rally, med närmare 90 anmälda ekipage, varav hela femton i R5-klassen. Kan vi förvänta oss ett rafflande sekunddrama?
19-08-30 Fördel Patrik Flodin – Johan Kristoffersson måste vara före i East Sweden Rally
Ett urstarkt startfält i samtliga bilklasser. Utsikterna är goda för att årets femte deltävling i Rally-SM, blir ännu en succé för nationalsporten. 86 ekipage är anmälda i SM/JSM-tävlingen.
– Hade vi även haft Pontus Tidemand på startlistan så hade East Sweden Rally varit på VM-nivå, säger tävlingsledaren Stefan Thaleman inför SM-rallyt som avgörs 6-7 september kring Linköping.

Inte på 20 år har Rally-SM varit en så starkt tindrande stjärna på den svenska motorsporthimmeln. Ett systematiskt samarbete arrangörerna emellan har inte bara kvalitetssäkrat mästerskapet, utan det har även blivit en startbana för en handfull juniorer att tävla internationellt i JVM och JEM. Två svenska förare – Tom Kristensson och Dennis Rådström kan bli juniorvärldsmästare, medan Mattias Adielsson nyligen kört hem en bronspeng i junior-EM. En fjärde, Emil Bergkvist, är regerande juniorvärldsmästare.
– Mästerskapet är på rätt väg, tävlingarna och deras upplägg håller internationell klass. I East Sweden Rally kör vi en superspecialsträcka runt Saab i Linköping två gånger på fredagskvällen, medan på lördagen kör vi två etapper med en långlunch inlagd. Totalt blir det elva specialsträckor med en sammanlagd längd på elva mil, berättar Stefan Taleman och tillägger att bansträckningen är ”söder om Linköping”.

East Sweden Rallys startfält toppas av duon Johan Kristoffersson och Patrik Flodin. Flodin har ett stabilt grepp om mästerskapet efter att den regerande världsmästaren i rallycross, Johan Kristoffersson, varit allt för offensiv i två av de hittills fyra körda deltävlingarna. Men de utmanas av PG Andersson och Fredrik Åhlin som båda kom till start i förra SM-rallyt i Kolsva och för avsikt att köra resterande tävlingar.
– Det är riktigt kul att både PG och Fredrik kommer till start. Båda har visat, även om de inte kan bli mästare men väl ta en medalj, att de kan utmana både Flodin och Kristoffersson. Det var Fredrik som ledde Kolsvarundan innan bromsarna gav upp, påminner Stefan Taleman och spår att East Sweden Rally kan bli en ny fyrkamp Flodin-Kristoffersson-Åhlin-Andersson.

Inför East Sweden Rally, deltävling 5:6, är SM-ställningarna följande:
Trimmat 4WD (R5)
X. Patrik Flodin, Ilsbo, 103 poäng
X. Johan Kristoffersson, Arvika, 66 poäng
X. Martin Berglund, Gävle, och Mattias Monelius, Örebro, 61 poäng

4WD Övrigt
1. Joachim Grahn, Simrishamn, 84 poäng
2. Henrik Carlzon, Lindesberg, 61 poäng
3. Kristoffer Gustavsson, Katrineholm, 60,5 poäng

Otrimmat 2WD (R2)
1. Robert Andersson, Eskilstuna, 72 poäng
2. Pontus Lönnström, Nora, 64,5 poäng
3. Albin Nordh, Ydre, 62 poäng

Trimmat 2WD (R3)
1. Robin Sandberg, Älmhult, 79,5 poäng
2. Jonas Åkesson, Karlskrona, 57,5 poäng
3. Kristian Johansson, Kind, 51 poäng

19-08-19 Victor Karlsson och Jonas Magnér tog silver i helgens SM-deltävling i Kolsva
I helgen som var gick den fjärde SM-deltävlingen i Kolsva med Köping som centralort. Ca 125km skulle köras fördelat på 8 st specialsträckor, och allt detta under endast en dag. Sträckorna var snabba och med många tempoändringar vilket gjorde det krävande för de tävlande. Victor och Jonas inledde med en andra tid i klassen på första sträckan följt av två sträcksegrar. Inför SS7 låg de i klassledning, men lite avvaktande körning gjorde att de tappade ledningen till Jonas Åkesson, ett tapp som de inte lyckades att ta tillbaka på den sista sträckan och de avslutade som två i klassen och tog därigenom silver.
-Vi känner att farten kommer och vi körde med marginal under hela tävlingen", säger en glad Victor, "vi är supernöjda med silvret men vi kommer att höja tempot till nästa deltävling som går i Linköping., avslutar Victor.

Victor och Jonas ligger nu på sjätteplats i SM-tabellen med 9 poäng upp till bronsplatsen.

Klassresultat från Kolsva:
1. Jonas Åkesson/Martin Holmdahl
2. Victor Karlsson/Jonas Magnér +4,1
3. Simon Karlsson/Tobias Steen +13,8

19-08-18 Röjsel -Lärt mig att finna mig i problemen
Daniel Röjsel och Mikael Johansson har haft nog med motorrelaterade problem under sommarsäsongen i rally. Under helgens Rally-SM i Köping ville det sig inte heller.

Efter första sträckan var de 4:a i klassen och hade bra läge för avancemang. Tävlingen för Daniel och Mikaels del tog tyvärr slut redan halvvägs in på den 17 kilometer långa sträcka två. Utan förvarning blev det återigen hål i motorblocket när en vevstake kom farandes.
- Vi var helt klart revanschsugna och gjorde allt rätt inför tävlingen. Enligt uppgift var vi till och med snabbast i klassen framtill motorn rasade, säger en besviken Daniel.

Teamet har, vad gäller motorn, i stort sett använt uteslutningsmetoden och provat det mesta, och efter detta ras är vägens ände nådd. Det går inte att med säkerhet säga vad som orsakar haverierna, ingen vet. Fram tills att det till hundra procent är konstaterat vad som är orsaken kan bilen inte användas under tävling.
- Ärligt talat tar det inte så hårt på mig längre. Jag är så pass van vid att materialet sviker nu och har lärt mig att finna mig i problemen, avslutar Daniel.

Till nästa SM-deltävling i Linköping om tre veckor lutar det åt att den andra Opeln dammas av och tas i bruk igen. Sist bilen användes vann Daniel hemmatävlingen i Borlänge i våras. Ekipaget får sikta in sig på att köra om J-SM guldet.

Poängställning efter Kolsvarundan i Köping:
SM Trimmat 2WD
1. Sandberg/Bengtsson 78,5 (inkl jokerpoäng)
2. Åkesson/Holmdahl 57,5
3. Johansson/Livh 51
8. Röjsel/Johansson 32,5

Junior-SM Trimmat 2WD
1. Karlsson/Steen 97
2. Månsson/Eriksson 66
3. Röjsel/Johansson 60
19-08-18 Kolsvas Martin Jakobsson näst bästa junior i trimmat
Martin Jakobsson imponerade på hemmaplan i Kolsvarundan. Åtta totalt i stentuffa SM-klassen Trimmat 2WD och näst bästa junior!

Totalt var det över 80 startande SM-ekipage, varav 40 deltog med trimmade tvåhjulsdrivna bilar. Med hela 126 km avlysta vägar att köra under en enda tävlingsdag, och med ett enda servicetillfälle, var förutsättningarna tuffa redan på pappret. Det gör Martin Jakobssons bedrift ännu större.
Han var visserligen framgångsrik redan som tonåring i crosskart, med SM-guld bland annat. Från körkortsdagen växlade han över till rally och den här säsongen kör blivande 23-åringen en nybyggd Toyota Corolla.
– Allting fungerade perfekt fram till att det var 800 meter kvar på sista sträckan. Då hände något med växellådan och det var med nöd och näppe vi tog oss till slutmålet vid Big Inn, säger Martin.

Han tog sig upp på målrampen och co-drivern Håkan Lundh kunde lämna in tidkortet. Åttondeplatsen i hårda SM-klassen Trimmat 2WD och tvåa bland juniorerna var en snygg uppföljning på framgången i Älmhult tidigare på säsongen. Då var han trea i JSM. Totalt ligger nu Martin Jakobsson femma i JSM-tabellen då två deltävlingar återstår. Så omöjligt är det inte att klättra ytterligare.

Kolsvas William Binbach tog sig i mål även han med sin Peugeot 208 R2. Ändå var han besviken över femteplatsen i Otrimmat 2WD.
– Vi blev hindrade på ett par sträckor av konkurrenter som åkt av och fick konstruerade idealtider. Vi hade också en punktering och jag hittade aldrig det rätta flytet, suckar William.
Tidsmässigt var han en minut efter segraren Albin Nordh, från Ydre.

I den absoluta täten kämpade fyra toppförare om totalsegern. Det lockade ut stor publik i skogarna, som fick se SM-inhopparen Fredrik Åhlin, från Karlstad, ta täten. Vid lunchuppehållet ledde han med sju sekunder över Patrik Flodin, Hudiksvall. Dessvärre fick Åhlin sedan bromsproblem och Flodin kunde ta en säker seger. PG Andersson tvingades bryta med motorproblem och Johan Kristoffersson slog sönder ett fjäderben redan på första sträckan. Han kunde dock starta om och vann sista sträckan, där belöningen för den bedriften blev fem viktiga SM-poäng.

Resultatlista för Kolsvarundan hittar du här https://www.resultatservice.com/resserv/v2/results/result.jsp?tvlnr=2019023&deltvlnr=1
För mer information om Rally-SM se här http://www.rallysm.se/

19-08-17 Tung start men stark avslutning av Johan
Ett betongrör i vägkanten satte stopp för Johan Kristoffersson i SM-rallyt Kolsvarundan redan på den första specialsträckan. Efter omstart på eftermiddagen kunde Kristoffersson ta lite revansch med två avslutande sträcksegrar och full pott på powerstage.
- Det blev inte som vi tänkt oss, men poängen på powerstage kan bli viktiga i slutet på säsongen, säger Johan efter att ha förträngt förmiddagens besvikelse.

Kristoffersson var lite extra taggad inför den fjärde deltävlingen i rally-SM, inte utan orsak. Seger i senaste SM-deltävlingen Gästabudstrofén, en stark VM-insats i Rally Finland och ett riktigt tufft startfält att mäta sig mot i Kolsvarundan - inspirationshöjare alltihop. Men, ett litet anonymt hinder i naturen kom att spela huvudrollen under första sträckan.
-Efter ungefär fjorton kilometer genade vi tydligen lite för mycket i ett dike. Där låg ett betongrör vid en övergång till en djurhage, berättar Kristoffersson.
En länkarm gick av. Det var bara att parkera och vänta på hjälp.
- Ja, vi blev stående vid kossorna. Det var väl inte vad vi hade hoppats med dagen, men ett stort tack till våra mekaniker som tog sig ut dit och såg till att vi kunde fortsätta.

Kristoffersson och co-drivern Stig Rune Skjaermoen kunde, efter en lyckad serviceinsats ute i naturen, ta sig vidare för egen maskin, och kom till start på SS5 efter lunchuppehållet. Med massor av straffminuter fanns förstås inget att hämta i totalställningen, men det stod powerstage-poäng på spel inför avslutande SS8.
- Vi behövde några sträckor för att hitta tempot inför det. Det kändes inte helt bra till att börja med, men vi gjorde några ändringar på bilen efter SS6.

Det gjorde verkan och på SS7 hade Johan hittat en del av tempot och var snabbast.
- Det blev en omställning efter Rally Finland där vi startade sent och fick köra i djupa spår. Nu var vi bland de första på vägen. Det var riktigt halkigt.

30-åringen från Arvika följde dock upp sin första sträckseger med att även ta hem powerstage, 0,9 sekunder före totalvinnaren Patrik Flodin. Den känslan kan vara något att ta med sig till nästa deltävling, East Sweden Rally i Linköping, om tre veckor.
- Vi lär oss av det här och kommer starkare tillbaka, lovar Johan och får medhåll av teamchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, Tommy Kristoffersson.
- Det här är sånt man måste vara beredd på om man siktar på att komma någon vart, menar Tommy och fortsätter:
- Det har gått så bra länge nu. Johan vann senaste SM-tävlingen och körde felfritt i Finland. Man kan inte begära att det alltid ska gå prickfritt.

Framåtblickande gäller även för stallchefen:
- Vi får analysera noggrant och därefter lägga locket på för den här tävlingen och titta framåt.
19-08-17 Patrik Flodin befäste ledningen i Rally-SM
Rallysporten går en ny vår till mötes i Sverige med ett allt starkare och intressantare mästerskap.

När årets fjärde deltävling i Rally-SM, Kolsvarundan, inleddes på lördagsmorgonen fanns minst fyra segeraspiranter i den fyrhjulsdrivna R5-klassen. SM:s tätduo ettan Patrik Flodin, Ilsbo, i en Skoda, och tvåan Johan Kristoffersson, Arvika, i en VW, utmanade av PG Andersson, Årjäng och Ford, och Fredrik Åhlin, Karlstad och i en Skoda.

När allt var över och efter stor dramatik stod Patrik Flodin som segrare på lördagseftermiddagen. Detta efter att utmanarna försvunnit en efter en.
– Sanslöst, var Patrik Flodins kommentar till segern och 29 nya och värdefulla SM-poäng som innebär en tämligen trygg SM-ledning inför East Swedish Rally, 6-7 september.

Johan Kristoffersson var den första av segeraspiranterna som försvann. Redan på första specialsträckan var det stopp efter att värmlänningen genat för offensivt i en högersväng med en havererad framvagn som resultat. Kristoffersson räddade dock sex poäng genom att utnyttja omstartsmöjlighet och seger på power stage.

P-G Andersson bröt efter fjärde specialsträckan på grund av motorproblem. Han låg då trea i rallyt efter ledande Fredrik Åhlin och tvåan Patrik Flodin.

På den sjätte specialsträckan var det slutåkt även för Fredrik Åhlin efter bromsproblem. Han ledde då rallyt med 8,2 sekunder före Patrik Flodin. Redan i starten på sträckan kände Åhlin problemen, han gjorde ett försök. Men det bar inte.

Det innebär att Patrik Flodin kunde köra hem årets andra seger i Rally-SM. I mål var han 1.32,9 före tvåan Martin Berglund, Gävle och Skoda, medan tredjeplatsen togs av Mattias Monelius, Örebro och Skoda, ytterligare 27,9 sekunder efter Flodin.

Patrik Flodin leder nu Rally-SM efter fyra av sex deltävlingar på 103 poäng, tvåa är Johan Kristoffersson på 66 poäng. Mattias Monelius och regerande mästaren i R5-klassen Martin Berglund har båda 61 poäng och delar tredjeplatsen.

Övriga klassegarare är:
4WD övriga, Joachim Grahn, Ford, Simrishamn
R3, trimmat 2WD, Jonas Åkesson, Toyota, Karlskrona
R2, otrimmat 2WD, Albin Nordh, Renault, Ydre SM/JSM

Resultaten är preliminära.
Köping, Rally-SM, Kolsvarundan deltävling 4:6
Slutställning, totalt:
Patrik Flodin, Ilsbo, Skoda, 1.08.24,3
Martin Berglund, Gävle, Skoda, 1.09.57,2
Martin Monelius, Örebro, Skoda, 1.10.25,1
Stig Andervagn, Rimo, Skoda, 1.10.37,8
Martin Hagman, Rimo, Skoda, 1.11.07,0
Jacob Jansson, Kopparberg, Mitsubishi, 1.11.26,3

Klassvis:
Trimmat 4WD (R5)
Patrik Flodin, Ilsbo, Skoda, 1.08.24,3
Martin Berglund, Gävle, Skoda, 1.09.57,2
Martin Monelius, Örebro, Skoda, 1.10.25,1

SM-ställning
Patrik Flodin, Ilsbo, 103 poäng
Johan Kristoffersson, Arvika, 66 poäng
Martin Berglund, Gävle, och Mattias Monelius, Örebro, 61 poäng

4WD Övrigt
Joachim Grahn, Simrishamn, Ford, 1.12.04,2
Henrik Carlzon, Lindesberg, Mitsubishi, 1.16.18,8
Kristoffer Gustavsson, Katrineholm, Mitsubishi, 1.22.58,9

SM-ställning
Joachim Grahn, Simrishamn, 84 poäng
Henrik Carlzon, Lindesberg, 61 poäng
Kristoffer Gustavsson, Katrineholm, 60,5 poäng

Otrimmat 2WD (R2)
Albin Nordh, Ydre, Renault, 1.14.03,4
Robert Andersson, Eskilstuna, Peugeot, 1.14.04,5
Pontus Lönnström, Nora, Ford, 1.14.15,5

SM-ställning
Robert Andersson, Eskilstuna, 72 poäng
Pontus Lönnström, Nora, 64,5 poäng
Albin Nordh, Ydre, 62 poäng

Trimmat 2WD (R3)
Jonas Åkesson, Karlskrona, Toyota, 1.13.31,7
Victor Karlsson, Vimmerby, Toyota, 1.13.35,8
Simon Karlsson, Gullabo, Volvo, 1.13.45,5

SM-ställning:
Robin Sandberg, Älmhult, 79,5 poäng
Jonas Åkesson, Karlskrona, 57,5 poäng
Kristian Johansson, Kind, 51 poäng

Kompletta tävlingsresultat: https://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=201902
19-08-17 Patrik Flodin och Göran Bergsten vann Rally-SM Kolsvarundan
Det var ett starkt startfält som ställde upp i den fjärde deltävlingen i rally-SM under lördagens Kolsvarundan. 15 ekipage kom till start i R5 – den trimmade fyrhjulsdrivna klassen, Det blev Patrik Flodin, Ilsbo MK och hans co-driver Göran Bergsten, Forshaga MC, som kammade hem segern i fjärde deltävlingen av Rally-SM idag

Rallyt var en endagarstävling där fyra sträckor kördes, följt av ett serviceuppehåll och därefter kördes de fyra sträckorna om en avslutande gång.

När hvududkonkurrenten i SM-tabellen, Johan Kristoffersson, bröt redan på första sträckan valde Patrik och Göran att inte slå av på tempot. De höll istället upp en hög och stabil fart – kammade hem en av sträckorna och blev näst snabbast på de tre andra innan serviceuppehållet.

Till servicevilan låg Patrik och Göran på andraplats. Fredrik Åhlin ledde och P-G Andersson låg på tredjeplats.

P-G, Andersson som hade problem med bilen under förmiddagen, kastade in handduken efter service. När sedan Fredrik Åhlin tvingades bryta på SS5 övertog Patrik och Göran ledningen i rallyt och kunde sedan bevaka den ända in i mål. Under eftermiddagen vann de åter en av sträckorna och fick tre nya andraplatser. Dessutom förbättrade de sina tider rejält jämfört med förmiddagen.

I och med sin seger plockar de hem 25 nya SM-poäng. Dessutom kammar de hem fyra extrapoäng efter sin andraplats på den sista sträckan som var en sk powerstage.
– Det blev ett konstigt slut på det här rallyt när Åhlin bröt. Grymt imponerad över hans tempo eftersom han inte kört rally på länge. Men en seger är en seger – även om det kanske inte riktigt kändes så när Åhlin försvann. Kolsvarundan har varit ett krävande, men kul rally. Snabba sträckor med dolda svängar. Födelsedag i går och seger idag med viktiga SM-poäng. Det har varit en grymt bra helg, säger Patrik.

Patrik och Göran vann rallyt med drygt en och en halv minut före Martin Berglund och två minuter före Mattias Monelius. De ligger kvar i SM-ledning när två deltävlingar återstår i SM-serien.

Nästa deltävling körs 6-7 september i Linköping.

Kolsvarundan 2019
1. Patrik Flodin 1.08.24,3
2. Martin Berglund 1.09.57,2 +1:32,9
3. Mattias Monelius 1.10.25,1 +2:00,8
4. Stig Andervang 1.10.37,8 +2:13,5
5. Martin Hagman 1.11.07,0 +2:42,7
» Komplett resultat

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi följt Patrik, Göran och de andra förarna i R5 sträcka för sträcka.
19-08-15 Team Ramudden Motorsport går en spännande helg till mötes!
Rally SM 2019 är ju helt klart det bästa på flera år. Att nu helgens Kolsvarundan blir något alldeles extra är ju helt klart. I Toppklassen R5 finns Martin Berglund och Jocke Gevert återigen på startlinjen. Sist i Nyköping gick det inte riktigt som tänkt utan ekipaget försvann redan på SS1 i en avåkning.

Bilen är nu tipptopp igen och fungerade bra på torsdagens test.
– Jag hoppas att jag kan hitta fart och rytm igen”, säger Martin på frågan om var målsättningen ligger. Samtidigt tillägger han hur sporrande det är att klassen växer och vi får chansen att driva sporten framåt.

I 4wd övriga har vi Kristoffer Gustavsson och Viktor Niemistö. Förra tävlingen i Nyköping var Viktor krasslig och Elina Svensson fick hoppa in och läsa. Det verkade funka bra då ekipaget tog en bronspeng. Nu är Viktor tillbaka och paret siktar på en topp 5 placering och skall göra ett försök med egenskrivna noter.

Pontus Lönnström och Jörgen Lindahl kommer till tävlingen med en seger i bagaget men också en ny motor. Målsättningen är att fortsätta åka fort och vara med i toppstriden. Duon har visat galen fart och ligger bra till i tabellen trots den struliga och otursförföljda inledningen av säsongen.

I Karlskoga så är asfaltsligan laddade. Tcr går i helgen på Gelleråsen. Andreas Wernersson ligger på andra plats i sammandraget och Tobias Brink på tredje.

Det finns ingen anledning att snåla på krutet trots att man också leder teammästerskapet. Spännande helg blir det där med.
19-08-15 Vasst motstånd för Johan i Kolsvarundan
- Det kliar i kroppen. Så mycket ser jag fram emot den här tävlingen, säger en superladdad och förväntansfull Kristoffersson inför fjärde SM-rundan.Kolsva MS har fått ihop ett startfält på över hundra bilar till lördagens tävling och i trimmat 4wd har topptrion Kristoffersson, Patrik Flodin och Mattias Monelius fått högkaratig konkurrens. Dubble juniorvärldsmästaren PG Andersson och förra årets vinnare i South Swedish Rally, Fredrik Åhlin, spetsar till startfältet.
- Två dokumenterat duktiga chaufförer. Båda kommer säkert att vilja vara med och hugga om sträcksegrarna, tror Johan och får medhåll från stallchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, Tommy Kristoffersson:
- Alla vet att PG åker fort och Åhlin är en underskattad och riktigt snabb förare, säger Tommy, som tycker att samlingen av toppförare är ett gott tecken för rally-SM.
- Väldigt bra! Ett högklassigt SM, det var dit vi ville komma när vi gav oss in i det här.

Tävlingsmänniskan Johan Kristoffersson triggas förstås av den utökade konkurrensen.
- Vi får se om de har tänkt åka ännu fortare än jag och Patrik har gjort hittills, säger Johan, som ligger tvåa i SM-sammandraget efter två segrar på tre tävlingar.
Kristoffersson har 60 poäng mot 74 för Flodin. Nollan från Sydsvenska kan han visserligen få räkna bort senare, men poäng i övriga tävlingar är att rekommendera.
- Det gäller att vara smart och ta bilen i mål. Alla poäng är viktiga.

I VM-rallyt i Finland visade 30-åringen från Arvika just den nödvändiga kylan. När konkurrenterna körde bort sig hanterade Kristoffersson balansen i sitt tempo och slutade på en imponerande tredjeplats i WRC 2. Mycket lärdom fick han som belöning.
- Framför allt när det gäller noggrannhet i noterna. Där upptäckte jag att det fattas ord och uttryck i instruktionerna som jag inte har fått med mig än. Nu blir det troligen lite mer tillbaka till det vi är vana från svenska tävlingar, även om jag inte har en aning om vilken karaktär det blir på vägarna den här gången, säger Johan som förbereder för en viktig recce på fredag.

Samtliga åtta sträckor körs på lördag, fyra stycken på förmiddagen och därefter samma loop igen på eftermiddagen, totalt drygt 12 mil fartsträckor.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS åker till tävlingscentrum i Köping med en pigg och fräsch Polo GTI R5.
- Det är ju en ganska ny bil, så det pågår ett ständigt utvecklingsarbete hos Volkswagen Motorsport samtidigt som vi själva hittar små saker att förbättra inom ramen för det vi får göra utifrån reglementet, säger Tommy Kristoffersson.

Det har varit febril verksamhet i verkstaden utanför Arvika sedan Finlands-resan. Även Johan och co-drivern Stig Rune Skjaermoen är delaktiga i arbetet, något som teamchef Kristoffersson tycker är viktigt.
- Alla är inblandade och bidrar till teamets utveckling. För att få alla att dra åt samma håll behövs en bra gemenskap och laganda.
19-08-12 Röjsel revanschsugen
Under SM-sprinten i Malmö i slutet av juni månad blev det motorras för Röjsel och Johansson när de var i ledning. På lördag siktar de på revansch
-Vi har gått ifrån gamla påståenden om hur Opel-motorn ska byggas och utvecklat den själva efter simpel ingenjörsfakta. Det blir förhoppningvis slutet på alla konstiga ras, säger en hoppfull Daniel.

Tävlingen nu på lördag, Kolsvarundan, är nämligen den 4:e av totalt 6st i Rally-SM och körs i Kolsva/Köping. Konkurrensen är återigen stenhård med 41 bilar i Trimmat 2WD av totalt 109st. 8 sträckor på totalt 12,6 mil fäller avgörandet.


Poängställning inför Kolsvarundan:
SM Trimmat 2WD
Sandberg/Bengtsson 78,5 (inkl jokerpoäng)
Alenmalm/Bood 44
Johansson/Livh 40
Röjsel/Johansson 33

Junior-SM Trimmat 2WD
Karlsson/Steen 67
Röjsel/Johansson 60
Joons/Buskas 56
19-08-08 Intresset för rally ökar – juniorboom i Rally-SM
Svensk rallysport befinner sig på frammarsch med en ny generation förare. I årets fjärde deltävling i Rally-SM, Kolsvarundan 17 augusti i Köping, är inte mindre än 20 förare anmälda i JSM.

Från arrangörshåll talar man om en ny juniorboom!
– Under de senaste åren har vi sett en 20 procentig ökning av antalet startande i JSM. Det är naturligtvis frukten av dels ett ökat rallyintresse, dels Svenska Bilsportförbundets och SM-arrangörernas gemensamma arbete med att lyfta nationalsporten även bland ungdomarna, säger Lars Mattsson (på bilden), ordförande för MAS, 13 samverkande arrangörer av Rally-SM.

I det nyligen avgjorda WRC-Rally Finland var juniorklassen, Junior WRC, länge en helsvensk duell mellan skåningen Tom Kristensson och värmlänningen Dennis Rådström. Men en knäckt kylare satte stopp för Rådströms vidare framfart, vilket innebar att Tom Kristensson kunde ta hem en säker seger före spanjorer, estländare och finnar.

Inför finalen i Storbritannien i oktober leder Kristensson JWRC, medan Rådström ligger trea.

Det innebär att ännu en ung svensk rallyförare kan bli Juniorvärldsmästare – sedan tidigare är Emil Bergkvist, Pontus Tidemand, Patrik Sandell och Per Gunnar ”P-G” Andersson det.
– Vi arbetar mycket medvetet från Rally-SM:s sida med att ge juniorerna rätt förutsättningar för att kunna gå vidare internationellt. Vi har slagit samman bilklasser för att skapa starka startfält, startavgiften är reducerad, vi har även en bra prispott med stöd av bland andra Tools och framför allt kan vi erbjuda tävlingar med ”VM”-känsla sett till längd, antal specialsträckor, tempo och inramning, förklarar Lars Mattsson.

Han framhåller även instegsklasser som traditionellt folkrace (från 15 år) och den allt populära klassen ungdomsrally (från 16 år och krav på körkortstillstånd och handledare) som viktiga inkörsportar för blivande rallyjuniorer.
– Rally är precis som ridning och segling en materialsport, vilket innebär kostnader och även krav att man har uppbackande nära och kära bakom sig när man är ung. Många av deltagarna i JSM är rena familjeteam där, lite förenklat, pappa skruvar och muttrar, medan mamma kokar kaffe och tröstar när det går fel, avslutar Lars Mattsson, ordförande för de samverkande arrangörerna av Rally-SM.

Aktuella JSM-ställningar efter 3 av 6 deltävlingar
JSM Klass R2 (2 WD Otrimmat)
Hampus Jakobsson, SMK Nyköping, Peugeot, 64 poäng
Pontus Lönnström, Nora MK, Ford, 51 poäng
Victor Hansen, SMK Hörby, Peugeot, 49 poäng

Komplett tabell för klassen: https://www.resultatservice.com/rallysm/rallysm2019/rasm5.html

JSM Klass R3 (2WD Trimmat)
Simon Karlsson, Gullabo RC, Volvo, 67 poäng
Daniel Röjsel, SMK Dala Falun, Opel, 60 poäng
Johannes Joons, Skutskärs MS, Opel, 56 poäng

Komplett SM-tabell för klassen: https://www.resultatservice.com/rallysm/rallysm2019/rasm6.html
19-08-05 88 jagar SM-poäng i Kolsvarundan
Drömgränsen 100 startande i Kolsvarundan är nådd med hjälp av supportklasser, och startfältet har fyra jämngoda toppnamn som alla vill vinna totalt. Spänningen är fortsatt stor i Rally-SM.

Av 102 startande kör 88 om SM-poäng och fyra förare bär favoritskapet. Där återfinns dubbla världsmästare, en rysk mästare och oräkneliga SM-medaljer. Patrik Flodin (rysk mästare 2009) tog guld i SM så sent som förra året, men då i en bakhjulsdriven BMW. Nu kör han värsta sortens specialbyggda, fyrhjulsdrivna R5:a i huvudklassen. Och toppar tabellen efter tre deltävlingar.

Oerhört tufft motstånd bjuder Johan Kristoffersson, dubbel världsmästare i rallycross. Han har vunnit två av deltävlingarna hittills, men tvingades bryta i den tredje. Då vann Flodin och med två andraplatser i övrigt har han fler poäng.
Till Kolsvarundan är inte detta nog, utan dubble juniorvärldsmästaren PG Andersson har fått chansen att hyra en R5:a.
– Vi vet att PG trivs på våra vägar och det är precis tio år sedan han senast vann här. Ett jubileum han säkert vill fira med en ny triumf, säger tävlingsledare Lars Wickman.

Ett SM-inhopp gör även Fredrik Åhlin. Planen var full EM-satsning, men när den inte blev av beslutade sig Åhlin för att lufta den Skoda Fabia R5 han har tillgång till hos engelskt team att komma till Kolsvarundan. Senast Åhlin var med i SM totalvann han South Swedish Rally 2018.
– Vi ska bara hinna testa ordentligt, och får vi det att fungera som vi vill ska vi definitivt vara med och slåss däruppe, hälsar Åhlin.

Anmälningstiden till den fjärde SM-deltävlingen, av sex, har gått ut. Arrangerande Kolsva MS hade siktet inställt på 100 startande och anmälningslistan innehåller 88 SM-åkare samt fjorton från inbjudningsklasser. Dessutom fem föråkare som rensar banan innan de tävlande kommer.
– Att vi når hundra startande totalt är fantastiskt men ännu mer överväldigande är det intresse toppåkarna visat. Vår publik lär få se en fight utan like om totalsegern, fortsätter Lars Wickman.

Kolsvarundan körs den 17 augusti och har Köping som bas, med fyra specialsträckor i skogarna runt omkring. Samtliga dessa fyra körs två gånger, etapp 1 före lunch och etapp 2 efter lunch. Totalt 126 km i högsta tempo och det troliga är att det trots den distansen bara skiljer ynka sekunder i mål mellan de fyra förhandsfavoriterna. Förutsatt att de håller sig på vägen.
Att dubble juniorvärldsmästaren PG Andersson fortfarande har farten i kroppen visade han med skärpa i backtävlingen hemma i Årjäng. Då körde han en Skoda Fabia WRC och satte till publikens glädje backrekord. När Rally-SM fortsätter med Kolsvarundan tänker han utmana med en Ford Flesta R5.
19-08-02 Anmälan till Sparbanken i Karlshamn Rally Blekinge öppen
Under onsdagen öppnade anmälan till Sparbanken i Karlshamn Rally Blekinge, som är årets SM-final i Rally-SM den 27-28 september, och efter knappt två dagar har redan sju ekipage hunnit anmäla sig till tävlingen. Detta är första gången sedan 1977 som det arrangeras en SM-tävling i rally i västra Blekinge och Sparbanken i Karlshamn är huvudsponsorer till evenemanget.

En av de som var riktigt snabba med sin anmälan var den erkänt snabbe Mattis Olsson, med kartläsare Marcus Sundh, som kommer till start i sin fyrhjulsdrivna Ford Fiesta R5.
– Det var mest bara en kul grej, vi brukar försöka vara snabbast med att anmäla oss till tävlingar för att man normalt får en bättre startposition här i södra Sverige. Nu är det inte så i SM, men det var roligt ändå, säger Mattis.

Mattis och Marcus har i över 10 år tillhört eliten i södra Sverige i tvåhjulsdrivna klassen, men till 2019 har man bytt upp sig till en fyrhjulsdriven Ford i den snabbaste klassen i SM. I år har man inte följt SM-serien, utan fokuserar på Sydsvenska Mästerskapet, som också ingår i Sparbanken i Karlshamn Rally Blekinge.
– Vi kommer till Blekinge för att köra och ha kul. Det kommer som vanligt vara väldigt krokiga och utslagsgivande vägar, som dessutom kommer gå delvis i mörker. Vi ska köra i vårt eget tempo och ha roligt. Visst är det hur häftigt som helst att vi tävlar mot världsmästare som Johan Kristoffersson, men vi får inte tänka för mycket på det, fortsätter Mattis.

Två deltävlingar återstår i Rally-SM innan det är dags för finalen, och Robert Goude från tävlingsorganisationen tycker det är kul att intresset för tävlingen redan är så stort.
– Det känns skönt, och är ett stort steg i arbetet med tävlingen, att vi har publicerat inbjudan och öppnat anmälan. Det är roligt att det är sånt intresse med en gång. Vi hoppas att intresset fortsätter vara stort, så det blir en spännande och utslagsgivande SM-Final, avslutar Goude.
19-07-24 P-G hyr Fiesta R5 till Kolsvarundan
Dubble juniorvärldsmästaren P-G Andersson kommer till Kolsvarundan! Allt för att utmana om segern med en Ford Fiesta R5 när Rally-SM fortsätter i Köping.

Svenskt mästerskap i rally är hetare än någonsin. Arvikas Johan Kristoffersson, dubbel världsmästare i rallycross, är grymt giftig också i rally och har två delsegrar så här långt. Stenhårt motstånd bjuder Patrik Flodin, Ilsbo, och det är han som leder huvudklassen med sin Skoda Fabia R5. Detta sedan Kristoffersson tvingats bryta i Älmhult då han slog i en sten med sin VW Polo R5.

När SM fortsätter med Kolsvarundan den 17 augusti blandar sig Per-Gunnar ”PG” Andersson i leken. Som junior tog han två JVM-titlar och för tio år sedan totalvann Årjängsföraren tävlingen i Köping. Den bedriften tänker han försöka upprepa, och återigen har han co-drivern Anders Fredriksson till hjälp i högerstolen.
– Det ska bli riktigt fränt! Nu sedan jag provat en R5:a vet jag att det är en bil med stor potential, så vi går för seger, säger P-G.

Bilen han ska köra ägs av GN Motorsport i Skåne och är en Ford Fiesta R5. Så sent som för bara några veckor sedan vann P-G den prestigefyllda backtävlingen hemma i Årjäng i hårt motstånd, med nytt backrekord. Då i en Skoda Fabia WRC.
– Det visar att vi har farten och att vi firar lite av jubileum i Kolsva är extra roligt. Det skulle verkligen sitta fint med en ny vinst!

19-07-24 P-G Andersson gör SM-comeback – debuterar i R5 under Kolsvarundan
Per-Gunnar "P-G" Andersson gör comeback i rallyskogen och debuterar i en R5-bil under SM-deltävlingen i Kolsva 17 augusti. Det är skånska Joachim Grahn som lånar ut sin Ford Fiesta R5 och därmed låter P-G lägga sig i SM-fighten med bland annat Johan Kristoffersson och Patrik Flodin.
– Ska bli riktigt spännande att få ge sig ut i skogen igen. För min del är det första tävlingen i en R5-bil och jag är så otroligt glad och tacksam till alla de som gör den här comebacken möjlig, säger P-G.

P-G har kört två tävlingar i Johan Eklöfs Skoda WRC i år – Lars-Erik Thorp Memorial i Säffle och Hästkrafts Helga Backe i Årjäng. Han vann båda tävlingarna och satte även för femte gången nytt backreckord i Årjängsbacken. Men till Kolsvarundan byter han klass till R5.

I högerstolen kommer den värmländske vapendragaren Anders Fredriksson hålla koll på noterna.
– Att få åka med P-G i en Ford R5 ska bli jäkligt kul. Jag är rätt säker på att det hurras runt om i rally-Sverige över att han kommer och tävlar i SM igen, säger Anders Fredriksson.

P-G och Anders har kört många tävlingar tillsammans, bland annat körde de rally-SM i Kolsvarundan för tio år sedan – då resulterade det i totalseger med en fyrhjulsdriven otrimmad Mitsubishi.
– Extra roligt att med jubileum, så vi får väl försöka upprepa den bedriften, avslutar han med ett skratt.


19-07-11 Nytt avtal tryggar Rally-SM
Svensk Bilsport har tecknat ett nytt ettårigt samarbetsavtal med arrangörerna av Rally-SM, Motorarrangörerna i Sverige, MAS. Det innebär att Rally-SM 2020 är tryggat, och inom kort kommer mästerskapstävlingarna att presenteras.
– Vi är glada över att vi har kommit överens samt att det finns en arrangörsmässig långsiktighet för mästerskapet, säger Lars Mattsson, ordförande MAS, och Anna Nordkvist, VD för Svensk Bilsport, i ett gemensamt uttalande.

Svensk rallysport befinner sig sedan några år tillbaka i en uppåtgående kurva både sett till elit, bredd samt tävlingar, inte minst avseende Rally-SM.

Denna framgång med Rally-SM bygger på ett mentorskap där etablerade SM-arrangörer stöttar nya. En viktig målsättning med Rally-SM:s ”nytändning” är att ge nya och unga förare utrymme att tävla i större sammanhang.
– Rally-SM ska genom samarbete och kvalitetssäkring stärkas som mästerskap, som varumärke och som plantskola för svenska rallytalanger, framtida WRC-förare, förklarar Lars Mattsson, MAS som organiserar 13 SM-arrangörer.
– Vi är mitt i en resa, återtåg, för ett folkkärt mästerskap i en svensk nationalsport, fortsätter han.

Anna Nordkvist framhåller rallysporten som en av grundpelarna för svensk bilsport.
– För Svensk Bilsport är det viktigt att rallysporten, precis som våra övriga sportgrenar, utvecklas och blir mer attraktiva för såväl, förare, arrangörer och publik. Det har MAS arbetat väldigt hårt med under åren och det är något som vi tillsammans vill fortsätta utveckla för svensk rallys bästa och ett starkt och kvalitetssäkrat mästerskap är, utöver den årliga WRC-deltävlingen i Värmland, en hävstång för rallysporten och annan svensk bilsport. Från Bilsportförbundets sida följer vi idag upp unga rallytalanger genom vårt arbete med juniorlandslaget i rally. I vår juniorsatsning har många duktiga förare och kartläsare fostrats genom åren. Allra senast Emil Bergkvist, regerande juniorvärldsmästare, samt årets toppduo i JWRC – Tom Kristensson och Dennis Rådström, säger Anna Nordkvist.

Tävlingskalender för 2020


Mer information om SM-serien i rally finns på www.rallysm.se
19-07-01 Kolsvarundan bjuder på kompakt bana
En riktigt kompakt bana. Det erbjuder Kolsva MS när Rally-SM gästar Köping i augusti. Av totalt 27 mil är 126 km fyra fartsträckor som körs två gånger.

För fjortonde gången är organisationen redo att genomföra en deltävling i svenskt mästerskap i rally. Runt 100 förare väntas till start och redan på planeringsstadiet var tanken att lägga en bana med många mil i full fart utan att för den skull få mycket transport däremellan.
– Vi har flera klassiska sträckor där markägarna gärna ser att vi kör. De gillar att det händer något ”på byn” och förväntar sig nästan att vi kör deras väg. Det underlättar när vi vill ha en kompakt bana, säger banchef Per-Arne Broström.
Målgång under eftermiddagen, då allt körs under endast en dag.

Från starten 08.00 i Köping går de tävlande ut på en slinga åt väst-nordväst för att köra fyra specialsträckor. Efter ett lunchuppehåll för förare och kartläsare samt översyn av tävlingsfordon för mekanikerna är det dags för samma fyra sträckor igen.
– Publiken har möjlighet att flytta sig från en sträcka till en annan under lunchpausen. För när tävlingen är igång blir det svårt, fortsätter Broström.

En av sträckorna är klassiska Orsta, sydväst om Kolsva. En både snabb och krokig byväg som rallyförare älskat ända sedan 1960-talet.
– Hur de sex kilometrarna går vet nog alla. Ja kanske inte de nya juniorerna, men de gamla rutinerade rävarna känner igen den.
Resterande tre sträckor är runt två mil vardera.
– Vi har lyckats binda ihop riktigt fina vägar med ett par korta, sämre bitar. Men vi tror inte det gör någonting när allt blir så koncentrerat och de tävlande slipper långa transporter mellan fartsträckorna, säger Broström.

För att ingen ska fuska genom att tjuvträna i förväg har tävlingsledningen ”spanare” utefter sträckorna för att ertappa dem som vistas på de småvägar som den 17 augusti är avlysta för vanlig trafik. För då kommer tävlingsbilarna i full fart.
– Efter alla år som banchef har jag god kontakt med markägare och boende, och de slår larm direkt om de ser någon som rör sig ovanligt mycket på vägarna. Men vi hoppas att vi inte ska behöva utesluta någon på grund av otillåten träning, fortsätter Broström.
Tvärtom är planen att hundratalet startande ska ge sig ut på klassiska småvägar runt Köping i SM-deltävlingen Kolsvarundan.

19-06-30 Röjsel och Johanson tvingades ge upp guldkampen
Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Mikael Johansson hade chans på ett nytt SM-guld i sprint under SM-veckan i Malmö tills de tvingades ge upp i ledning

Tävlingarna, som sändes live på svt, kördes på en 2,3 kilometer lång vändsträcka på mestadels grus. Två kvalåk skulle avgöra vilka 16 av knappt 50-talet startande i 2WD som skulle gå till final. Daniel, som har tagit guld i de två senaste SM-sprintarna och därmed hade chans på ett tredje raka, fick till en bra körning i kval ett och var snabbast. Till kval två fanns en del att slipa på och Daniel gick ut med full attack. Körningen var nästintill felfri åt ena hållet på sträckan, likaså efter vändningen och på vägen tillbaka. Precis efter sista mellantiden, då de återigen var i ledning, hördes ett missljud ifrån motorn följt av en dov smäll. Motorn stannade utan förvarning. Efteråt kan det konstateras att ett nytt vevlager förmodligen skurit av någon anledning vilket resulterade i minst en krökt vevstake och två stora hål i motorn.
- En av karriärens största förluster, helt klart. Ännu ett oförutsägbart tekniskt fel. Chansen på ett tredje raka guld var nära, något ingen tidigare lyckats med. Vi tar med oss att vi återigen var startkast direkt ifrån start, säger Daniel.

Lyckligtvis dröjer det till mitten av augusti innan nästa tävling, SM-deltävlingen i Kolsva. Tills dess har teamet gott om tid att hitta tillbaka.
19-06-28 SM-silver i rallysprint för Tidemand
En halv sekund. Det är allt som skiljde WRC 2-mästaren Pontus Tidemand och rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson åt efter en rafflade jämn kamp i fredagens SM-sprint. - Vi gav järnet i finalen och jag är väldigt nöjd med vår prestation, säger Pontus, som kammade hem silvermedaljen.

I strålade sol gjorde den svenska rallyeliten upp om SM-titeln i rally sprint under sommarens SM-vecka i Malmö. Med två världsmästare på plats utvecklade sig den fyrhjulsdrivna klassen redan i kvalet till en giganternas kamp. På den två kilometer långa sträckan tog Pontus hem det första kvalheatet medans Johan var kvickare i nästa och i finalen laddade de på allt de hade för att rå på varandra. Efter två riktiga rysare till finalheat där Pontus bara var 0,3 sekunder bakom, tog Johan tillslut segern med endast en halv sekunds marginal totalt. Pontus säkrade därmed sin tredje medalj i SM-sprint, den här gången i silvervalör i tillägg till de två föregående guldmedaljerna.
- Vilken dag, utbrister Pontus efter finalen. Vi gjorde absolut allt vi kunde med vad vi hade att jobba med. Efter kvalet kände jag att det fanns lite mer att ge och vi gav verkligen järnet i de två sista åken, mer än så gick helt enkelt inte att göra. Johan var starkare idag och han och hans team förtjänar segern, men det tar verkligen inte bort att jag är väldigt nöjd med vår prestation. Jag har inte kört rally sen i februari och att få gå så här på max i comebacken och att i final bara vara 0,3 bakom Johan som är varm i kläderna, det känns riktigt bra.

I den här tävlingen fick Pontus också nytt sällskap till höger om sig i Pontus Tidemand Racings SKODA Fabia R5 när WRC 2-föraren Emil Bergkvist hoppade in i Ola Fløenes ställe medan han kurerar sig efter en hjärnskakning. Två förare i samma bil låter kanske kaotiskt, men i det här fallet var det ett lyckat drag och Pontus passar på att hylla sin tillfällige kartläsare:
- Emil gjorde ett utomordentligt jobb. Han har bra med erfarenhet som kartläsare också och det i kombination med att han är en talang bakom ratten gjorde att vi kunde analysera vår körning på ett effektivt sätt. Vi hade också väldigt kul tillsammans så jag är både glad och tacksam att han kunde haka på med så kort varsel.

Nu laddar Pontus snabbt om för att delta i den svenska deltävlingen i rallycross-EM i värmländska Höljes redan nästa helg.
19-06-28 Johan vann värmländsk duell - andra SM-guldet
Johan Kristoffersson tog sitt andra SM-guld i rally när han vann sprinttävlingen i Malmö efter en stenhård duell mot WRC-meriterade Pontus Tidemand. Kristoffersson vann båda finalheaten och totalt med 0,6 sekunders marginal.
- Det var härligt att få knyta ihop säcken och ta hem den här kampen mot Pontus, särskilt som vi är gamla teamkamrater sedan tidigare, säger Johan.
Det var på förhand givet. Den högklassiga striden om SM-guldet skulle stå mellan rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson och WRC 2-världsmästaren Pontus Tidemand - och vilken strid det blev! Tv-tittarna och publiken längs Lockarps Gokartbana bjöds på förstklassig underhållning fyra gånger om.

Första kvalheatet gick till Tidemand, som var 0,1 sekunder före Kristoffersson.
- Jag var nöjd med att bara vara en tiondel efter Pontus där. Reken hade varit svår, med mycket trafik, så det var svårt att skriva noter. Därför tog jag det lite lugnare första vändan, berättar Kristoffersson.

I andra kvalificeringen skruvade Johan upp tempot med sin Volkswagen Polo GTI R5, var en sekund snabbare än Pontus och noterade snabbaste tid totalt i kvalet, trots att han inte hörde co-drivern Stig Rune Skjaermoens instruktioner.
- Vår intercom försvann direkt efter start, så jag fick köra på minnet. Tur att det var på en kort sprint och inte en lång sträcka ute i skogen.

Till följd av Kristofferssons kvalseger var SMK Edas Tidemand först ut av de båda på första finalslingan. Pontus höjde farten ytterligare och körde in på 1.36,5 på den två kilometer långa sträckan, bestående av mestadels grus, men också ett litet asfaltparti vid vändpunkten. MK Team Westoms Kristoffersson svarade på tempohöjningen och var tre tiondels sekunder före efter halva finalen. Tempot var rejält uppskruvat hos båda.
- Man kör så nära gränsen som möjligt, men försöker undvika de stora misstagen. Det svåra när man kör samma sträcka gång på gång är att det ändrar sig mycket med spår och genande.

Till sista finalracet hade alltså Kristoffersson 0,3 sekunder att gå på gentemot sin västvärmländska kollega.
- Det är mycket att ta in om man kör felfritt, men lätt att förlora om man gör ett litet misstag, förklarar Johan, som hade ett orosmoment.
- Gjorde en liten miss och kom långt ut i lösgruset, men jag lyckades hålla mig på rätt sida.
Med totalt 0,6 sekunder till godo på Tidemand passerade Kristoffersson/Skjaermoen mållinjen.
- Det känns jättebra eftersom jag vet vilken kapacitet Pontus har och när han kommer hit med en sådan bil som han har vunnit VM med.

Johan var också mycket nöjd med arrangemanget i Skåne och den specialsträcka som bjöds.
- Tekniskt krävande, med en del spännande element, men samtidigt snabb. Mycket bra!

Teamchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, Tommy Kristoffersson, sken ikapp med den skånska solen efter triumfen.
- Vi visste att det här skulle bli tufft. Pontus är ju dokumenterat den bäste WRC 2-föraren i världen, men Johan har hanterat det prickfritt.

Kristoffersson senior lyfte också fram den propaganda som mästarduellen utgjorde.
- Det är bra för svensk bilsport med så hög klass på en SM-tävling. Båda fick prestera sitt yttersta och att det dessutom förmedlas på ett proffsigt sätt av SVT gör inte saken sämre.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS visade också än en gång att man har en hög rallykompetens. Segern i vinterns sprint-SM i Sundsvall byggdes nu på med en ny triumf.
- Vi har en proffsig stab och det har hittills gett oss två SM-guld i år. Nu siktar vi på ett tredje framåt hösten. För att på bästa sätt förbereda oss inför den kampen jobbar vi på möjligheten för Johan att få köra VM i Rally Finland, berättar Tommy Kristoffersson avslutningsvis.
19-06-26 Röjsels mål - ett tredje raka SM-guld
Efter två raka SM-guld i rallysprint, senast i Sundsvall under SM-veckan i slutet på januari i år, har Daniel Röjsel satt målet på att försöka ta ett tredje nu på fredag i Malmö
-Det blir tufft men vi måste ju försöka. Bara för att det har gått bra dom senaste gånger finns dock inga garantier. Marginalerna brukar vara minimala, säger en laddad Daniel inför fredagens tävling.

Sträckan är en så kallad vändsträcka på totalt 2,3 kilometer, vilket innebär att de tävlande kör åt ena hållet på sträckan för att sedan vända och köra samma väg tillbaka. Spektakulärt för både publik på plats och tv-publik då bilarna kan ses två gånger på samma ställe. Tävlingen kommer att köras i anslutning till Lockarps gokartbana i Malmö. 50-talet ekipage ställer upp i 2WD, där två kvalåk kommer att avgöra vilka 16 som får köra två finaler. Denna gång har Daniel ordinarie co-drivern Mikael Johansson i högerstolen, till skillnad från förra sommaren då han och sambon Matilda tog och guldet i Helsingborg. Opeln är även redo efter förra tävlingens motorras, nu med ännu mer effekt under huven.

TV-tider
Kval 10:00-14:00 Svt Play
Finaler 15:00-17:15 Svt1 och Svt Play
19-06-26 Världsklass på SM-veckans rallysprint
Rallysprinten är en av de allra populäraste grenarna under den TV-sända SM-veckan. I vintras nådde kampen mellan Patrik Flodin, Johan Kristoffersson och Mattias Adielsson i nationalsporten upp till miljonstrecket. På fredag är det dags igen. Johan Ejeborg och Jonas Kruse är SVT:s ciceroner.

Det är ett riktigt bra startfält med många sevärda förare som ska göra upp i respektive klass, berättar Jonas Kruse till Rally-SM:s facebookssida.
– 4WD är giganternas kamp med Kristoffersson mot Tidemand! Mycket prestige här. Det bör vara fördel Johan Kristoffersson, med mer erfarenhet från sprint och rallycross. Han kör även mer bil nu än Pontus Tidemand, som har gjort helt OK inhopp i rallycross under senare tid, svarar Jonas på den direkta frågan om favoriter i respektive klass.

Som gammal sladdkung gillar Kruse förstås 2WD. Han spår en tät och sevärd kamp med mycket ladd:
– Favorit är Daniel Röjsel, som dominerat de senaste sprintarna. Nu är det dessutom nyrenoverad motor och kanske mera hästkrafter. Röjsel utmanas av Corolla-maffian Robin Sandberg, Jonas Åkesson, Victor Karlsson och Hampus Jakobsson. Men det finns fler utmanare – som alltid snabbe Daniel Wall och kanske även Tom Kristensson som är tillbaka i en ”riktig” Volvo. Personligen är jag nyfiken på vad han kan ställa till med, säger Jonas Kruse.

På fredag smäller det i Malmö och SVT sänder 14:00-18:00 på fredagen. Live på SVT play går rallykvalen mellan 10:00-13:55. Mellan 15:00-17:15 kör man så finalpassen direkt!

Banan i Lockarp, Malmö, är kompakt och körs som en vändsträcka, lättöverskådlig och man får se bilarna två gånger. Allt enligt Rally-SM:s facebookssida.

19-06-26 Kristoffersson jagar sitt andra sprintguld
Johan Kristoffersson beger sig till Malmö för att på fredag försöka ta sitt andra SM-guld i rallysprint. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren står inför en intressant duell med framför allt Pontus Tidemand.

- Det ska bli jätteroligt att mäta sig mot honom, säger Kristoffersson, som kamperade ihop med Tidemand i JTCC redan 2008 och därefter i rallycross 2013 för Kristoffersson Motorsport.
Nu ställs de mot varandra i en häftig rallyuppgörelse.

Årets första SM-sprint kördes i Sundsvall i början av februari och Kristoffersson tog där hem guldet före Patrik Flodin. När nu Kristofferssons tuffe konkurrent i rally-SM inte kommer till start skulle man kunna tänka sig ett lättare motstånd, men så blir det alltså inte när VM-meriterade Tidemand finns på plats.
- Vi hade sett fram emot en lugn och fin helg, men nu blir det en tuff match, säger teamchefen Tommy Kristoffersson med glimten i ögat.
- Pontus får gälla som favorit, med sin stora erfarenhet från rally, men Johan vill säkert utmana om segern.

Alla som känner Johan vet att han inte räds svåra uppgifter och alltid siktar på seger och mästerskapsmedaljer.
- Det är därför vi åker dit, men vi är också medvetna om att det är oerhört små marginaler, säger 30-åringen från Arvika, som planenligt har Stig Rune Skjaermoen i kartläsarstolen på sin Volkswagen Polo GTI R5.

SM avgörs på en två kilometer lång bana, som avverkas i två kvalheat och därefter två genomkörningar i finalen. Bästa enskilda tid räknas i kvalet medan de båda racen läggs ihop i finalen. Underlaget är huvudsakligen grus, men även lite asfalt, med start och mål vid Lockarps Gokartbana.
- Man måste köra fort, men varje litet misstag kan bli ödesdigert, vilket vi såg i Sundsvall när Patrik gjorde en liten miss och genast blev distanserad.

En kort bana med flera åk liknar rallycross där ju dubble världsmästaren Kristoffersson har sina största meriter. Kanske innebär det upplägget en viss fördel.
- Sprint bör passa Johan bra och vi har goda minnen från Sundsvall i vintras, påpekar Tommy Kristoffersson.

Rallysprinten ingår som en del av den idrottsligt breda SM-veckan i Malmö med omnejd, vilket också innebär tv-bevakning.
- Det ska bli kul att komma till Malmö mitt i SM-veckan, tycker Tommy.

Även denna helg är det fullt upp för Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, som också skickar en patrull till Kongsvinger, där Ole Christian Veiby på söndag ska tävla i en rallysprint med den andra av teamets Polo GTI R5.
- Kul för Ole Christian att få visa upp sig på hemmaplan, avslutar Tommy Kristoffersson.

19-06-26 Tidemand laddar för SM-sprint i Malmö
Pontus Tidemand är tillbaka i rallybil lagom till SM-veckans rallysprint. Han har två mästartitlar i just sprint med sig i bagaget och är ordentligt sugen på att ta hem en tredje. - Det här ser jag fram emot, det är bara att ladda på rejält, säger Pontus.

Under våren har det blivit några gästinhopp i rallycross för Pontus, varvat med intensiva rallytester nere i Europa, men tävlat i rally har han inte gjort sen Rally Sweden i februari. Men nu är det äntligen dags igen! På fredag tar han plats i Pontus Tidemand Racings SKODA Fabia R5 för att utmana i SM-veckans rallysprint.
- Det här ser jag fram emot, det ska bli kanonkul, säger Pontus. Nu var det ett tag sen jag fick chansen att köra SM-sprint, men jag har väldigt goda minnen från tidigare år med två segrar på två starter och som jag brukar säga så är det alltid extra roligt att tävla inför svensk rallypublik, och i ett sådant här format.

Den här gången blir det dessutom ett kartläsarbyte av det lite ovanligare slaget. Pontus och hans ordinarie kartläsare Ola Fløene var för ett par veckor sen på uthållighetstest i Frankrike, där de på det tuffa underlaget fick några hårda smällar i bilen. Olyckligtvis resulterade det i en hjärnskakning för Olas del och så sent som igår stod det klart att han inte repat sig tillräckligt för att kunna delta på fredag. Så istället hoppar Emil Bergkvist, som vi annars ser som förare i WRC 2-klassen i VM, in i högerstolen för att lotsa Pontus genom sprintsträckan.
- Det var otur att få en hjärnskakning, men det är inte första gången och kanske inte heller sista. Just nu är jag inte på topp men det blir bättre för varje dag så snart är jag tillbaka i cirkusen igen. Jag är glad att det är Emil jag tillfälligt får lämna över min plats till. Trots att han själv är rallyförare har han mycket erfarenhet som kartläsare och jag tror att han och Pontus kommer funka väldigt bra ihop, säger Ola Fløene.
- Jag brukar åka kartläsare när jag inte själv kör och jag ser verkligen fram emot att få åka med Pontus på fredag. Tigare när vi samarbetat har det gått jättebra och jag är säker på att vi kommer ha roligt i bilen, kommenterar Emil Bergkvist.

Sprinten består av en drygt två kilometer lång sträcka med både grus och asfalt som underlag. Sträckan körs totalt fem gånger med tre kvalheat och två finalheat. Start, mål och serviceplats sker på Lockarps Gokartbana.
- Det kommer gå snabbt större delen av den korta sträckan så det är bara att ladda på rejält. Jag förväntar mig tufft motstånd när bland andra Johan Kristoffersson också kommer till start och jag hoppas på en riktigt fin fight som underhåller publiken. Självklart siktar vi på att stå som segrare efter de fem heaten men det kommer definitivt bli hårt. Jag är taggad, teamet är taggat så nu gäller det att vi gör vårt bästa med materialet vi har. Det är tråkigt att inte Ola kan vara med, men det viktigaste är att han piggnar till så fort som möjligt. Jag och Emil kommer utan tvekan att ha kul, det är ju inte varje dag man är två förare i samma bil, säger Pontus.

Första start går klockan tio på fredag förmiddag. SVT håller i sändningarna och visar rallysprinten live på SVT Play, men finalen är även inkluderad i eftermiddagens tablå på SVT1.
19-06-17 Från ledning till ras
Daniel Röjsel och Mikael Johansson kom till den tredje deltävlingen i Rally-SM i Nyköping med förhoppningarna att kunna utmana om segern. Till en början såg det lovande ut tills problemen började

12 sträckor på 10,5 mil totalt med mycket varierade vägkaraktär var ämnet för helgens tävling, Gästabudstrofén i Nyköping. Efter en problemfylld tävling i Älmhult låg Röjsel och Johansson på andra plats i SM, däremot ledde de Junior-SM.

Efter fredagens sträcka, som kördes två gånger, var de i ledning med två sekunder.
- Bra början! Känns starkt att kunna vara snabbast båda gångerna på denna sträcka i våran bil, sa Daniel vid etappmålet.

Lördagen började också bra. Ledningen utökades till tre sekunder. Därefter, på SS3, började motorn låta något annorlunda. Inget märkvärdigt, och de skakade av sig tankarna om att något allvarligt var fel. Vid en kort service kunde dock konstateras att en spricka fanns i grenröret.
Ekipaget hade svårt att köra om sträcksegrarna och vid ett längre serviceuppehåll inför SS7 svetsades sprickan och övriga tänkbara fel kollades.
På SS7 hade problemet dock blivit tydligt, något var inte bra och motorn gick inte helt rent. Det skulle dröja ett par sträckor till innan ytterligare service var tillåten, så det var bara att köra vidare.

Efter att ha tappat till sjunde plats, 25 sekunder bakom ledande bil, inför SS9 hände det som inte fick händ. Precis före starten på sträckan hördes ett rassel i motorn och den la av. Vid provstart var det tvärstopp i maskineriet. Som tur var hände alltsammans på tomgång, fyra minuter från en förödande katastrof om motorn hade gått på fullt varav. Daniel och Mikael fick slänga in handduken med noll poäng i tävlingen, inte vad man hoppats på. Efter har felet konstaterats bero på en brusten ventilfjäder som tillslut fick en ventil att gå sönder.
- Vi kan ju konstatera att vi inte var dem enda med tekniska bekymmer. Det positiva är återigen att vi inte gjort några misstag själva utan har kunnat kört otroligt fort så länge allt fungerade, utan att ta några risker. Farten finns helt klart, det är huvudsaken. Vi bryter ihop och kommer igen, avslutar Daniel.

Ekipaget är nu på fjärde plats i SM och andra plats i Junior-SM Trimmat 2WD. Tre deltävlingar återstår där allt kan hända. Närmast väntar SM i Rallysprint, helt utomstående ordinarie mästerskap, men ett bra tillfälle för Daniel att knipa ett tredje raka SM-guld i Sprint. Tävlingen körs fredagen den 28:e juni i Malmö och sänds på Svt.

Resultat: https://resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2019022

Poängställning efter SM i Nyköping:
SM Trimmat 2WD
1. Sandberg/Bengtsson 78,5 (inkl jokerpoäng)
2. Alenmalm/Bood 44
3. Johansson/Livh 40
4. Röjsel/Johansson 33

Junior-SM Trimmat 2WD
1. Karlsson/Steen 67
2. Röjsel/Johansson 60
3 .Joons/Buskas 56
19-06-17 Tredjeplats i trimmat 2wd och fullpott på Powerstage i helgens SM-deltävling GÄstabudstrofén för Victor och Jonas
Victor Karlsson och Jonas Magnér avslutar helgen i Nyköping och den tredje deltävlingen i Rally SM på en fin 3:e plats i klassen Trimmat 2WD och även snabbaste tid på sista sträckan som gav 5 extra SM-poäng.

Det har varit en utslagsgivande dag i värmen men trots det har det varit en tuff fight hela dagen. Duon låg på en andraplats inför sträcka 8 då de slog i sten och styrningen fick sig en smäll vilket resulterade i tappad tid på sträckorna 8 till 10. Under kortservice gjordes tappert försök att åtgärda problemet, dock hanns det inte med att få till det exakt. Bära eller brista var de tvungna att hålla jagandes Jonas Åkesson bakom. Väl i mål på sträcka 12 tog de sträckseger vilket gav full powerstage-poäng och de behöll tredjeplatsen.

”Vi känner att vi kommer in mer och mer i bilen, säger Victor, nu ska vi försöka att fila på de sista detaljerna vilket förhoppningsvis ska ge oss det lilla extra som skall ta oss hela vägen till vinst framöver” avslutar Victor.

Slutresultat från Gästabudstrofén trimmat 2WD:
1. Johansson/Livh 1.02.02,0
2. Alenmalm/Bood + 7,1
3. Karlsson/Magnér + 8,9

19-06-17 Johan imponerade i Gästabudstrofén
Johan Kristoffersson tog sin första seger i ett grusrally när han vann Gästabudstrofén i Nyköping, årets tredje SM-rally. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren tog hem elva sträcksegrar av tolv möjliga och var till slut en dryg minut före tvåan Patrik Flodin.
- Mitt tredje grusrally och första segern. Då kan man pricka av det på listan också, säger en lättad och mycket nöjd Johan.

Efter missen i South Swedish Rally var det viktigt för Kristoffersson och co-drivern Stig Rune Skjaermoen att plocka poäng när det tredje av totalt sex SM-rallyn skulle köras. Högt tempo, men ändå under kontroll var ekvationen som skulle gå ihop.
- Med tanke på hur mycket arbete som alla i teamet har lagt ner för att ge oss bästa förutsättningar så känns det väldigt bra att vi lyckades.

Johan visade lugn och stabilitet i sin körning redan på fredagskvällens två korta sträckor.
- Vi hittade ett bra flyt direkt.

Efter första dagen hade han 3,9 sekunder till godo på tuffaste rivalen, Patrik Flodin, ett avstånd som ökade snabbt under lördagsmorgonen på SS3, där Flodin gjorde en miss.
- Där fick vi ett glapp ner till Patrik och kanske blev vi lite försiktiga på de följande sträckorna, menar Johan, som tappade enda sträcksegern till Mattias Monelius på SS 5.

Tio tuffa sträckor under lördagen krävde en bra strategi, inte minst när det gällde däck.
- Vi valde ett lite hårdare däck och jag tror vi gjorde rätt val, menar Johan.

När Kristoffersson/Skjaermoen gick ut på sista loopen, SS 10-12, fanns en ledning på 49,3 sekunder att försvara. Gasa eller bromsa?
- Det är svårt att hålla igen, lika lätt att göra misstag då, tycker Johan, som bjöd publiken på full satsning även under de avslutande sträckorna.

I starten på SS 11 blev det ett lyft av det häftigare slaget. Stig Rune Skjaermoen berättar med glimten i ögat:
- Det var första kurvan i början på sträckan. Vi kom sidledes över där. Det var kul.

Johan fortsatte att styra sin Volkswagen Polo GTI R5 i samma takt som tidigare. På avslutande SS 12 stod dessutom extra power stage-poäng på spel. Kanske var det också här som rallyts tuffaste ögonblick uppenbarade sig för Dealerteam-duon.
- Jag gjorde ett litet misstag och skulle korrigera linjen, men vi kom lite långt ut, säger Johan, som hjälpte sörmlänningarna med dikesslåttern innan han hittade spåret igen.

Trots incidenten tog Johan hem även den sista sträckan och segermarginalen till Patrik Flodin blev till slut hela 1.00,4 minuter.
- Det såg stabilt ut hela vägen. Ett styrkebesked, tycker vikarierande teamchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, Per Andersson.

I och med segern klättrade Johan förbi Martin Berglund i SM-sammandraget, upp till andra plats, men Patrik Flodin leder fortfarande inför Kolsva-rundan i mitten av augusti.
- Nu blir det uppehåll i ett par månader innan nästa deltävling. Vi ska fortsätta utvecklingsarbetet på bilen; det finns en del kvar att göra, och jag har några saker att jobba på i min körning, sammanfattar perfektionisten Johan Kristoffersson.

Gästabudstrofén, 4WD trimmat (R5)
1. Johan Kristoffersson/Stig Rune Skjaermoen, VW Polo, 59.37,4
2. Patrik Flodin/Göran Bergsten, Skoda, +1.00,4
3. Mattias Monelius/Kalle Lexe, Skoda +1.38,4

SM totalt efter tre av sex deltävlingar
1. Flodin 74 p
2. Kristoffersson 60 p
3. Martin Berglund 40 p
19-06-17 Johan Kristoffersson segrade i Gästabudstrofén
Rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson, MK Team Westom, fick revansch för fadäsen i South Swedish Rally där han tvingades att bryta. Rallykarriären börjar ta sig för värmlänningen.

Detta när han segrade årets tredje deltävling i Rally-SM, Gästabudstrofen som avgjordes i Nyköping. Kristoffersson startade lördagsetappen i knapp ledning, men kopplade ett stabilt grepp om rallyt redan på den första av etappens 10 specialsträckor. Detta efter att duellanten Patrik Flodin, Ilsbo MK, snurrat och tappat uppemot 15 sekunder. Ett dåligt däckval förklarar Flodin snurrningen med. I mål var Kristoffersson 1.00,4 före Flodin.

Kristoffersson har segrat i två av tre SM-deltävlingar, men Patrik Flodin leder mästerskapet i huvudklassen för fyrhjulsdrivna bilar, R5.
– Jag är jättenöjd, jätteroligt och riktigt gott med ett helt ”cleant” rally efter missen i South Swedish Rally, säger Johan Kristoffersson.

Han berättar att VW-teamet lagt ner mycket arbete på att förfina bilen efter South Swedish Rally för bara två veckor sedan.
– Patrik (Flodin) har dessutom pushat på riktigt hårt, därför är detta en riktig teamseger, en arbetsseger, förklarar Johan.

Patrik Flodin, är visserligen erfaren och med flerårigt internationellt tävlande på proffsnivå, men i SM sker tävlandet med begränsade resurser för det privata Skoda-teamet jämfört med Johan Kristofferssons.
– Jag vet inte om jag kan säga att jag vallade bort mig genom mitt däckval, men det var ett sämre beslut. Gnistan försvann efter snurrningen, jag insåg att jag kunde inte köra i fatt. Men en andraplats är ändå en andraplats när han kör som han gör, Johan, säger Patrik Flodin.

Totaltrea i SM-rallyt var Mattias Monelius, SMK Örebro. Mattias kör en Skoda för PTR-teamet. Han är mycket nöjd med bilen och inte minst med nye kartläsaren Kalle Lexe.
– Det är så himla kul med att det funkar med Kalle, vi hade premiär i South Swedish Rally. Dessutom har vi ”skruvat in” bilen inför lördagsetappen. Säg att det var ett höftskott som gick in, förklarar Mattias Monelius.

Övriga klassegrare i Gästabudstrofén är:
Trimmat 4WD Övriga: Joachim Grahn, Simrishamns MK
Trimmat 2WD (R3): Kristian Johansson, Kinds MK
Otrimmat 2WD (R2): Pontus Lönnström, Nora MK

Nästa SM-deltävling är Kolsvarundan 16-17 augusti.

Resultat, totalt, SM-deltävling 3, Gästabudstrofén, Nyköping:
Johan Kristoffersson, MK Team Westom, VW, 59.37,4
Patrik Flodin, Ilsbo MK, Skoda, 1.00.37,8
Mattias Monelius, SMK Örebro, Skoda, 1.01.15,8
Joachim Grahn, Simrishamns MK, Ford, 1.02.08,0
Fredrik Grahn, KAK, Ford, 1.02.19,8
Martin Hagman, MK Rimo, Skoda, 1.02.57,4
19-06-17 Flodins snurrningar öppnar för Kristoffersson i SM-rallyt
Har Patrik Flodins båda snurrningar öppnat för att Johan Kristoffersson, MK Team Westom, ska segra i årets tredje SM-rally Gästbudstrofén i Nyköping? Vid lunchuppehållet toppar rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson rallyt 36,4 sekunder före Patrik Flodin, Ilsbo MK.
– Jag fick till det bra på tredje specialsträckan, det kändes riktigt bra och nu handlar det om att bevaka ledningen, men inte utan att slappna av allt för mycket, säger Johan Kristoffersson och tillägger att det sistnämnda är svårt.

Patrik Flodin snurrade redan på lördagsetappens första specialsträcka. I ett nafs tappade han 15 sekunder. Sedan kom en snurrning till ett par specialsträckor senare.
– Det är väldigt halt och kanske gjorde jag bort mig med däcken, förklarar Flodin som ska försöka sig på ett omtag efter lunchuppehållet.

Sex specialsträckor återstår. Målgång är 17.15 i Nyköping.


19-06-17 Kristoffersson och Flodin öppnade SM-rallyt med ny stenhård duell
Rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson, MK Team Westom, tog ledningen i årets tredje deltävling i Rally-SM, Gästabudstrofén i Nyköping.

Kristoffersson leder rallyt efter fredagsetappen med 3,9 sekunder före SM-ledande Patrik Flodin, Ilsbo MK.
– I morgon blir det en lång och tuff dag, konstaterade Johan Kristoffersson vid etappmålet.

Fredagsetappen bestod av en 7,7 kilometer lång specialsträcka som kördes två gånger. I första rundan slog Kristoffersson Flodin med 3,2 sekunder, medan på den andra var marginalen bara 0,7 sekunder.
– Det går bara bättre och bättre, var Patrik Flodins kommentar till gapet till Kristoffersson krympt.

Trea i det totala sammandraget ligger Anton Eriksson, SMK Sundsvall. Han är 17 sekunder efter Kristoffersson. Lördagsetappen omfattar 10 specialsträckor.

Rally-SM, deltävling 3, Gästabudstrofén, Nyköping, ställningen totalt efter 2 av 12 specialsträckor:
1. Johan Kristoffersson, MK Team Westom, VW, 8.42,6
2. Partik Flodin, Ilsbo MK, Skoda, 8.46,5
3. Anton Eriksson, SMK Sundsvall, Skoda, 8.59,8
19-06-15 Kristoffersson och Flodin öppnade SM-rallyt med ny stenhård duell
Rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson, MK Team Westom, tog ledningen i årets tredje deltävling i Rally-SM, Gästabudstrofén i Nyköping.

Kristoffersson leder rallyt efter fredagsetappen med 3,9 sekunder före SM-ledande Patrik Flodin, Ilsbo MK.
– I morgon blir det en lång och tuff dag, konstaterade Johan Kristoffersson vid etappmålet.

Fredagsetappen bestod av en 7,7 kilometer lång specialsträcka som kördes två gånger. I första rundan slog Kristoffersson Flodin med 3,2 sekunder, medan på den andra var marginalen bara 0,7 sekunder.
– Det går bara bättre och bättre, var Patrik Flodins kommentar till gapet till Kristoffersson krympt.

Trea i det totala sammandraget ligger Anton Eriksson, SMK Sundsvall. Han är 17 sekunder efter Kristoffersson. Lördagsetappen omfattar 10 specialsträckor.

Rally-SM, deltävling 3, Gästabudstrofén, Nyköping, ställningen totalt efter 2 av 12 specialsträckor:
1. Johan Kristoffersson, MK Team Westom, VW, 8.42,6
2. Partik Flodin, Ilsbo MK, Skoda, 8.46,5
3. Anton Eriksson, SMK Sundsvall, Skoda, 8.59,8
19-06-14 Mattias Adielsson gör ett inhopp i Rally-SM
- Det ska bli mycket roligt att få köra i Rally-SM igen. Jag har verkligen saknat att tävla på hemmaplan.

Det säger Mattias Adielsson Göteborgs MF inför deltävlingen i Rally-SM som idag och imorgon avgörs i Nyköping. Denna gång ska Adielsson tillsammans med sin kartläsare Andreas Johansson köra en framhjulsdriven Renault Clio R3T i klassen trimmat 2wd.
- Vi behöver få lite mer tävlingstillfällen så när den här chansen dök upp var det bara att ta den. Vi vill tacka R-sport Sweden och Johnny Andersson för ett bra samarbete så att denna start blev möjlig. Jag vet inte riktigt vad vi ska ha för förväntningar, jag vill ju alltid vinna när jag står på startlinjen men i den här klassen åker de riktigt fort. Vi kommer att åka på så mycket vi kan sedan får vi se hur den farten räcker, säger Mattias Adielsson.

Gästabudstrofén startar med två specialsträckor ikväll. Morgondagen består av tio specialsträckor innan målgången sker vid klockan 17 på eftermiddagen.

Tävlingen följs bäst via www.resultatservice.com
19-06-13 Team Ramudden laddar för Gästabudstrofén
Rally SM i Älmhult var på många sätt en kanontävling. Lite smolk i glädjebägaren var dock Pontus och Jörgens turboslangs bekymmer. Men farten finns där och vi hoppas verkligen att de kan knyta ihop säcken denna helg.

– Ja det var surt sist, vill ju visa vad jag kan, säger Pontus samtidigt som det gnistrar i ögonen när vi nämner Nyköping, en tävling som nästan är hemmmatävling.

Martin och Joakim hade fin fart den senare delen av SSR. Detta efter en liten ändring i bakvagnen, något som gav självförtroende och mer fart. Målet för ekipaget är alltid att ligga i topp. Det oerhörda tempot i toppen gör att grabbarna måste sköta sina kort rätt.
– Känns bra att vi åker snabbare i år än förra året, säger Jocke.

Kristoffer och Viktor kan inte följa upp den fina 6.e platsen från SSR. Viktor är sjuk och ersätts av Elina Svensson i högerstolen. Kul att Elina ansluter och framförallt kul att ekipaget kommer till start i sin hemmatävling.

Team Ramudden kommer att grilla lite mat för sina gäster på SS7/12.
19-06-13 Kristoffersson räknar med ny dunderduell
Det blev en formidabel fartduell i South Swedish Rally mellan Johan Kristoffersson och Patrik Flodin. När SM rullar vidare med tredje deltävlingen, Gästabudstrofén i Nyköping, kommande helg kan rallyentusiasterna räkna med en fortsättning.
- Hoppas det! Förhoppningsvis kan vi hänga med i tempot igen och dessutom lite längre den här gången, säger Johan Kristoffersson, som fick bryta Sydsvenska i ledning, efter närkontakt med en sten.
- Det är tur att det är tävling så snart igen, konstaterar en revanschsugen Kristoffersson.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-chefen Tommy Kristoffersson följde dramat i Älmhult med hjärtat i halsgropen. Det var ingen tvekan om att Flodin och Kristoffersson junior testade varandras gränser.
- Det finns en del bildbevis som pekar på att det drevs upp ett tempo som var på toppen av deras kapacitet, säger Tommy, som tror att teamet har lyckats med en del utvecklingsarbete inför Nyköping.
- Det finns vissa saker som kan förbättras. Dessutom innebär varje tävlingsmeter erfarenhet och mer rutin för Johan, så jag är optimistisk.

Tommy räknar förstås också med en hård kamp mellan de två nämnda profilerna, men utesluter inte att flera kan lägga sig i striden.
- Vi såg ju senast att även Martin Berglund höjde tempot på slutet.

Årets tuffa strider i SM, inte bara i R5-klassen, har ökat intresset för årets mästerskap och rallycrossvärldsmästare Kristoffersson trivs i sin nya tävlingsmiljö.
- Det är kul, riktigt bra drag runt SM!

Johan har nu siktet på sitt blott tredje grusrally - och funderar på balansen mellan hög fart och marginaler.
- Det kommer inte att bli lätt, men jag hoppas vi kan dra en del lärdomar av förra tävlingen. Klart man vill vinna, men för mig är det viktigt att få poäng nu också eftersom jag redan har använt mig av min joker, säger Johan och tänker på att det är fem av sex tävlingar som räknas i sammandraget.

Ett digert program väntar när Gästabudstrofén gör comeback i SM-programmet efter 32 års frånvaro. Tolv specialsträckor ska klaras av från fredag kväll till lördag kväll, men Johan Kristoffersson påpekar att det börjar tidigare än så för honom och co-drivern Stig Rune Skjaermoen.
- Det gäller att göra en lika bra recce igen, säger värmlänningen som var först ut i spåret på South Swedish Rally.
- Men nu är vi trea på vägen istället. Ärligt så vet jag inte hur stor skillnad det kommer att göra.

För Volkswagen Dealerteam BAUHAUS innebär tävlingshelgen en rejäl utmaning. För första gången är engagemanget delat på tre olika arenor, förutom rally-SM även rallycross-EM med Sondre Evjen i Hell och rally-VM på Sardinien, där Ole Christian Veiby rattar teamets andra Volkswagen Polo GTI R5.
- Det ska fungera, tack vare väldigt kompetenta medarbetare, säger Tommy Kristoffersson, som själv behövs bäst på rallycross-EM.
19-06-12 Så sänder Rally Live från Gästabudstrofén
Till helgen fortsätter årets Rally-SM med Gästabudstrofén, som gör återtåg in i SM efter flera deceniers frånvaro. Bara två veckor efter senaste deltävlingen i Älmhult och South Swedish är teamen nu redo att återuppta kampen i Nyköping.

Rally Live kommer som vanligt finnas på plats för att bevaka tävlingen, denna gång med Sebastien Bourghardt, Per Johansson och den förre SM-åkaren Erik Telehagen. Rallyradion drar igång på fredag klockan 17.30, och på lördag startar sändningarna vid 07.30.

En nyhet till Nyköping är att Rally Live på fredagskvällen kommer att göra en direktsänd tv-studio, där den första dagen sammanfattas med analyser, höjdpunkter från skogen och intervjuer. Studio Rally-SM drar igång på fredagskvällen klockan 21.30 på SBFplay.se.

Redan nu kan man ladda upp inför tävlingen med Rally Lives uppsnacksprogram: https://soundcloud.com/rallyradion/infor-gastabudstrofen-2019

Sändningarna följer man genom SBFplay.se, i appen SBFPLAY Radio eller rallyradion.se.

Länkar till sändningarna:
Rallyradion: https://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradio-fran-gastabudstrofen-med-rally-live--2
Studio Rally-SM fredag: https://sbfplay.solidtango.com/live/studio-rally-sm-gastabudstrofen
Appen SBFPLAY Radio: http://rallylive.se/lyssna
19-06-12 EM-förare kör Gästabudstrofén som genrep
Tom Kristensson och Dennis Rådström, etta respektive trea i JWRC, kom till start i South Swedish Rally. Nu är det klart att EM-föraren och sexfaldige svenske mästaren Mattias Adielsson gör ett gästspel i årets tredje deltävling i Rally-SM, SMK Nyköpings Gästabudstrofén, 14-15 juni.

För den 28-årige göteborgaren är starten i Gästabudstrofén genrepet inför nästa EM-deltävling PZM-Rally i Polen, 28-30 juni.
– Jag kände när jag tog tag i rallyradion under South Swedish Rally att jag ville åka. Nu har jag fått en bra deal med duktiga R Sport Sweden för en Renault Clio i den tvåhjulsdrivna, trimmade R3-klassen. Jag kommer inte till start i tävlingen utan att vilja vinna. Nu är det tre år sedan som jag körde tvåhjulsdrivet sist, så viss ödmjukhet finns. Men jag är ju tävlingsmänniska, förklarar Mattias Adielsson och påpekar att R3-klassen är ett getingbo med 39 anmälda förare. Robin Sandberg och Daniel Röjsel är förhandsfavoriter och utmanar varandra om årets SM-tecken i klassen.
– Det är hög klass på årets Rally-SM, känns verkligen som om den svenska nationalsporten är på väg tillbaka, säger Adielsson med anledning av det allt starkare SM-startfältet. Han framhåller arrangörernas fördjupade samarbete i syfte att kvalitetssäkra mästerskapet och – inte minst – tillväxten inom sporten.

Hittills i år har det blivit två ERC-starter – Azorerna/Portugal och Lettland i en fyrhjulsdriven Citroên R5 för det franska SainteLoc Racing-teamet för Mattias och kartläsaren Andreas Johansson, Eskilstuna MK. Den första tävlingen kantades av tekniska problem, medan i den andra var prestationen mer än godkänd – sexa bland juniorerna.
– Vi är riktigt nöjda med det resultatet. Vi startade som andrabil och var bra med hela tiden, även totalt, utifrån förutsättningarna, säger Mattias Adielsson.

Han framhåller vikten av att få ”mil i kroppen” inför starten i Polen om två veckor.
– Jag jobbar heltid med rallysporten sedan tre år tillbaka, men det finns en risk att arbetet kring tar över allt mer av tiden, så starten i Nyköping är en viktig del av uppladdningen inför Polen, summerar Mattias Adielsson.

Gästabudstrofén med start och mål i Nyköping bjuder på tolv specialsträckor, varav två avgörs på fredagskvällen medan resterande tio avgörs på lördagen.

Anmälda förare och tävlingsresultat: https://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2019022
19-06-12 Flodin och Bergsten redo för ny rallyfight när rally-SM når Gästabudstrofén i Nyköping
Patrik Flodin, Ilsbo MK, och hans co-driver Göran Bergsten, Forshaga MC, är redo för ny rallyfight i helgen när den tredje deltävlingen av årets upplaga av rally-SM körs i Nyköping. Under 88,69 km specialsträckor kommer förarna att göra upp om segern i SMK Nyköpings Gästabudstrofén. Rallyt består av tolv specialsträckor, där de två inledande sträckorna körs under fredagkvällen och resten under lördagen. 15 ekipage är anmälda till den trimmade fyrhjuldrivna klassen där Patrik och Göran kör tillsammans med rallyteamet Max RPM i teamets Skoda Fabia R5.
– Efter South Swedish Rally börjar jag bli ett med bilen. Så det är skönt att komma till start så här tätt inpå. Förhoppningsvis har jag känslan och farten med mig redan från start, säger Patrik.

Patrik och Göran leder rally-SM med 12 poäng och kommer därmed starta först i klassen, följt av Martin Berglund och Johan Kristoffersson.
– Det ska bli spännande att se hur det artar sig den här gången. Inte bara fighten med Johan Kristoffersson utan även Martin Berglund. Han är giftig så honom ska vi inte räkna bort
19-06-11 Elias Lundberg gör bakhjulsdriven comeback i Nyköpings SM-deltävling
Efter mer än 8 månaders uppehåll från bakhjulsdriven bil gör nu Opel Motorsports förare Elias Lundberg comeback ihop med co-driver David Arhusiander. Elias och David ställde upp i Rikspokalen med Ola Axelssons Volvo 242 Grupp H i höstas där de vann den tvåhjulsdrivna klassen.. Sedan dess har teamet bara hållit sig till framhjulsdrivna bilar.

Men nu gör grabbarna återigen en start i samma Volvo 242 som senast i Rikspokalen. Men denna gång är det i Nyköpings SM-tävling. Bilen görs i denna stund i ordning och därför finns ingen tid för att Elias och David ska hinna testa bilen innan start.
- Det ska bli så otroligt kul att åka i Olas Volvo 242 igen, jag har nog aldrig haft så roligt i en bil som när vi körde i Rikspokalen. Vi möter troligtvis det tuffaste motståndet på väldigt länge i trimmat tvåhjulsdrivet. Det blir inte enklare när första sträckan blir våra första metrar i bilen på 8 månader, säger Elias.

Teamet har en egen Opel Astra KitCar som planen var att köra hela SM-serien i år men tyvärr har planen inte kunnat fullföljas.
- På grund av ekonomiska svårigheter har vi insett att vi inte kommer kunna köra hela SM-serien i år. Därför kommer våran Opel Astra inom snar framtid vara till salu. För att vi ska kunna öka chanserna att kunna köra fler SM-tävlingar i år så har Ola Axelsson valt att hjälpa oss vilket jag är evigt tacksam för!

Elias och David har haft en tuff start på året både i EM och SM men förra helgen prisades Elias med ett stipendium från Lars-Erik Torph Memorial. En minnesfond som vartannat år delar ut stipendium till en ung talang.
- Vi har haft en tid med lite motgångar nu så det var verkligen kul att få ta emot pris för det jag åstadkommit som rallyförare. Tävlingen i Nyköping blir en tävling för att bygga upp självförtroende, bara ha roligt och vända motgångarna. Man kan inte ha annat än roligt i en klassisk Volvo 242 med H-mönstrad växellåda, avslutar Elias.

19-06-06 Kolsvarundan redo ta emot rallyeliten
Vartannat år har Kolsvarundan SM-status. I augusti är det dags igen då rallyfolket intar Köping och småvägarna runt omkring.

Kolsva MS har under många år arrangerat en deltävling i Rally-SM, utifrån modellen ”vartannat år”.
– Det är väldigt roligt, men också oerhört mycket arbete bakom en sådan här tävling så vi behöver lite andrum mellan varven, säger tävlingsledare Lasse Wickman.

Den här gången körs samtliga fartsträckor under en och samma dag, lördagen den 17 augusti. Först är det fyra sträckor på förmiddagen, i vad som kallas etapp 1, och därefter samma fyra sträckor igen efter lunch i etapp 2. Totalt 126 km på avlysta småvägar.
– Tävlande som tvingas bryta på förmiddagen kan starta om till etapp 2, förutsatt förstås att de kan laga bilen så den godkänns för omstart, fortsätter Wickman.

Best Western Hotell Scheele är navet där tävlingsledningen befinner sig, medan de tävlande kör sträckorna. Maximalt 120 startande, för att tidsplanen ska hålla.
– Tidigare deltävlingar har lockat över 100 deltagare, så vi hoppas landa runt den siffran och få en riktig folkfest i skogen, säger Wickman.
Anmälan har öppet till den 4 augusti och två veckor senare kommer hela SM-eliten med Johan Kristoffersson, dubbel världsmästare i rallycross, i spetsen till Köping.
19-06-04 Rafflande Rally-SM drar vidare till Nyköping och Gästabudstrofén
Efter 32 års uppehåll återfår SMK Nyköpings rallytävling Gästabudstrofén SM-status. Startfältet i årets tredje SM-rally är starkt och signifikativt för ett mästerskap på återtåg med Johan Kristoffersson, VW, och mästerskapsledande Patrik Flodin, Skoda, i topp av det, enligt arrangörsklubbens Hampus Juteryd. Tävlingen avgörs 14-15 juni.
Sist som det begav sig i Nyköping var 1987. Tävlingen var ett vinterrally och totalsegern gick till Torbjörn Edling, Mazda. Svensk rallysport var världstopp – nu är rally på väg tillbaka som nationalsport efter att ha åkt berg-o-dal-bana under ett decennium.
– Det finns ingen i dagens organisationskommitté som var med då, dock har vi många medlemmar som var med även på den tiden, berättar Hampus Juteryd, organisations- och banchef för SM-rallyt.
– Totalt är vi över 300 funktionärer från oss själva och motorklubbar i grannskapet. Banan, ja, den är utmanande. De tolv specialsträckorna är i ett spektrum från smalt och krokigt till brett och snabbt, lite som finska rallyvägar med så kallade länsmansryggar, fortsätter han.

En nyhet är att rallyt inleds med ett pre-event redan på torsdagskvällen där kända förare och lokala kändisar gör upp på gokartbanan. SMK Nyköping har även valt bort att köra publiksträcka nära stadskärnan med anledning av studentfirandet i city.
– Vi har fått byta tävlingsdatum på grund av SM-veckan där SM i rallysprint avgörs. Flytten innebär också att vår tävling kolliderar med Italiens WRC-deltävling på Sardinien med konsekvensen att vi tappat ettan och trean i JWRC, Tom Kristensson och Dennis Rådström, som startande. Däremot har vi Mattias Adielsson som till vardags tävlar i ERC, rally-EM, bland de startande, berättar Hampus Juteryd.

Rallyts högkvarter är förlagt till Sunlight Hotell, Nyköping. Där finns även en större serviceplats. 85 förare är anmälda till tävlingen.

Anmälda förare och tävlingsresultat https://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=20190
19-06-02 Röjsel vände besvikelse till JSM seger
Helgens andra deltävling i Rally-SM, South Swedish Rally i Älmhult, bjöd på dramatik för Röjsel/Johansson som länge såg ut att kunna utmana om en dubbelseger

Målet för ekipaget, som inför deltävlingen ledde både Junior-SM och SM i trimmat 2WD, var att behålla positionen.
Tävlingen startade med en fjärde tid på fredagens publiksträcka efter att vindrutan immat igen på Opel Corsan då behållaren till spolarvätskan sprack. Lördagen inleddes desto bättre. Ekipaget var ganska omgående tvåa i tävlingen och var sträcksnabbast vid ett par tillfället, även fyra totalt med endast tre 4WD bilar framför på SS3. Daniel och Mikael såg länge ut att kunna hålla ett stadigt grepp om andraplatsen och jobba sig närmare ledningen tills gaswiren lossnade på SS7. De tappade två minuter på sträckan efter att ha behövt åtgärda felet men kunde fortsätta. Från 21:a plats klättrade de sedan upp till en slutlig niondeplats i trimmat 2WD bland 53 startande efter 11 körda sträckor och plockade trots allt hem segern i Junior-SM bland åtta anmälda ekipage.
- Det blev en riktig kämparinsats och ett ordentligt prov mentalt. Vi är ändå riktigt nöjda med att kunna åka så fort utan misstag och det tekniska kan vi tyvärr inte styra över i ett sådant läge. Trots att vi saknar effekt i motorn jämfört med dom vassare bilarna kunde vi hålla ett jämnt tempo under större delen av tävlingen. Grattis till Team Nybe som tog en dubbelseger på hemmaplan! Även kul att se så mycket publik i skogen och kring serviceplatsen utanför Ikea Hotell i Älmhult, säger en nöjd Daniel.

Om två veckor körs den tredje deltävlingen i Nyköping. Teamet siktar på revansch.

Resultat: https://resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2019025

Poängställning SM trimmat 2WD
Sandberg/Bengtsson 63,5 (inkl joker poäng)
Röjsel/Johansson 33
Holmberg/Bäck 28

Poängställning J-SM trimmat 2WD
Röjsel/Johansson 60
Karlsson/Steen 38
Joons/Buskas 35
19-06-02 Anmälan går ut ikväll till Gästabudstrofén - Här är lite sträckinfo och annat smått och gott
Sista anmälan till SM´s deltävling nummer tre är ikväll klockan 20.00.

Nedan hittar du lite matnyttig info.

SS 1 och SS2.
Körs på en mycket rolig och krokig allmän grusväg på ca 7,7 km.
Vägen har ett riktigt sevärt kurvigt parti från start, för att sedan bli ett rakare och snabbare parti. Mitt på sträckan är det återigen ett mycket krokigt parti som följs av lite rakare väg, för att sista kilometern före mål återigen bli mycket krokigt och sevärt med bra publikplatser med sikt över ett längre parti.

SS 3 och SS6.
Körs på en mycket snabb allmän grusväg för att vid halva sträckan gå in på en smal och krokig skogsbilväg. Sträckan är ca 11 km.
Mycket rakt från start, för att bli lite kurvigare parti några kilometer in på sträckan, sedan är det riktigt snabbt fram till ett vinkelvägbyte ca 5km in på ss. På skogsbilvägen som följer så vimlar det av kurvor och vägen svänger hela tiden fram och tillbaka till sista kilometern, då det blir lite rakare fram till mål.

SS 4.
Körs på en mycket fin och snabb byväg. Sträckan mäter ca 7,7 km.
Mycket rakt från start, för att bli ett kurvigare parti någon kilometer in på sträckan som varar ända ned till ett tvärt vägbytet, sista kilometrarna in mot mål är det väldigt snabbt, med undantag för målgången där det är riktigt knixigt.

SS 5.
Startar på en fin och snabb byväg på grus och övergår på slutet till en skogsbilväg. Sträckan är ca 6,1 km.
Sträckan börjar med en kurvig och rolig byväg fram till ett vinkelvägbyte ca 4 km in på ss. På skogsbilvägen som följer så vimlar det av kurvor och vägen svänger hela tiden fram och tillbaka till sista biten fram till mål, då det blir lite rakare.

SS 7 och 12.
Start på en mycket fin byväg, efter några kilometer viker man ut på allmän grusväg. Vidare på traktorväg, genom grustag för att återigen vika ut på den allmänna grusvägen. Sträckan mäter ca 13 km. En mycket rolig sträcka som har det mesta vad det gäller olika vägkaraktärer.

SS 8.
Sträckan startar på en mycket snabb byväg, in på en skogsbilväg där det bitvis är rejält krokigt, för att sedan åter gå ut på den snabba byvägen igen. Sträckan avslutas sedan på ett mycket snabbt parti. Sträckan är ca 11 km.

SS 9.
Start på skogsbilväg där det i början är rejält krokigt för att sedan bli riktigt snabbt. Sedan övergår vägen till att bitvis bli krokig, för att övergå till mycket snabb över gärden med flera vinkelsvängar i vägbyten, för att på slutet åter gå in i ett något krokigare parti.
Sträckan mäter ca 7,1 km.

SS 10.
Startar på en mycket fin och snabb byväg. för att vid första vägbytet bli något smalare och krokigare, för att senare gå ut på en fin och snabb byväg fram mot målet. Sträckan mäter ca 5,4 km.

SS 11.
Körs på en mycket snabb allmän grusväg. En snabb sträcka med närmast finlandskaraktär över sig. Bred väg, snabba svepande kurvor, Snabba partier över krön. mitt på sträckan även ett lite krokigare parti. Sträckan är ca 4,5 km.

Så missa inte en helt fantastisk tävling som innehåller allt i vägkarktär. https://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2019022

Boende information och mat på hotellet.
Vi har nöjet att presentera ett kanonupplägg för Rally-SM i Nyköping. På Sunlight hotell & konferens
som är vårt huvudhotell har vi ett HQ och serviceplats. De har en stor parkeringsplats direkt utanför
Hotellet. Tillsammans med Sunlight har vi tagit fram ett kanonupplägg där dom kommer att erbjuda middagar alla dagar från torsdag kväll och även avsluta med en trevlig middag efter målgången på lördag kväll. Tiderna anpassar dom efter oss.

Ni kan boka Era rum och måltider direkt med hotellet:
Mail: bokning@sunlight.se
Uppge bokningskod: RallyiNyköping
Boka under Namn och Klubb

Telefonnummer: 0155-205000
Om ni ringer in era bokningar så ber ni att få prata med
Saga eller Linnea

PRISER:
LOGI
ENKELRUM 875 Sek/natt
DUBBELRUM 1295 Sek/natt
3 BÄDDSRUM 1645 Sek/natt
4 BÄDDSRUM 1995 Sek/natt
19-06-02 Sten stoppade Johans sekundjakt
- Det är små marginaler och den här gången var de på fel sida. Tråkigt att inte få köra mer, för det var verkligen roligt att trycka på och känna flytet, säger Kristoffersson.

Värmlänningen, med Stig Rune Skjaermoen som co-driver, turades om med Flodin att ta sträcksegrar inledningsvis. När det var dags för ss 7 skilde bara sex tiondelar av en sekund till Kristofferssons fördel.
- Men det var redan i första svängen på den sträckan det hände, berättar Johan.
- Jag kom lite för fort in. Ofta kan man rädda det med att lägga ner framhjulet i diket, men vi hade en sten noterad i innerkant så det gick inte.
Oturligt nog väntade en annan sten på andra sidan istället. Smällen demolerade fälgen som dessutom fastnade uppe i hjulhuset. Färdigåkt…
- Kanske hade det varit smartare att köra mer på säkerhet, men å andra sidan är det lätt att det kommer misstag när man är försiktig också.

Något utrymme att slå av på takten fanns inte heller. Kristoffersson och Flodin pressade varandra till ett tempo som var absolut på maxgränsen i en riktigt publikfriande batalj.
- I Bergslagsrallyt hade jag sekunderna och marginalerna på min sida. Den här gången gick det inte.

Man skulle kunna tala om flyt och oflyt, men Kristoffersson gör ogärna det.
- Tur kommer med erfarenhet. Det var så jag upplevde det inom rallycross.
Redan Ingemar Stenmark på sin tid konstaterade att man får mer tur ju mer man tränar.

För Johan Kristoffersson var det första grusrallyt på svenska vägar, en trots allt trevlig upplevelse i den klassiska tävlingen.
-Väldigt mycket folk, särskilt på publiksträckan på fredag kväll.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren blickar fram mot nästa deltävling i nytända rally-SM. Redan om två veckor är det dags för nya erfarenheter i Gästabudstrofén i Nyköping.
- Jag lär mig något hela tiden, lovar Johan.

Erfarne teamchefen Tommy Kristoffersson summerade helgen med från ett större perspektiv.
- Det här är motorsport i ett nötskal. Vi har varit bortskämda med framgångar, men man vet att över tid så kommer såna här helger också.

Tommy uppskattade också kampen mellan Johan och Patrik, väl medveten om vad som kunde hända.
- De åkte på gränsen båda två och det var förrädiska förhållanden med hård yta mitt på vägen och mycket lösgrus i kanterna. Vi får ta det som en läropeng.

South Swedish Rally, 4WD trimmat
1. Patrik Flodin/Göran Bergsten, Ilsbo MK
2. Martin Berglund/Joakim Gevert, SMK Gävle
3. Mattias Monelius/Karl-Olof Lexe, SMK Örebro

4WD trimmat, SM totalt
1. Flodin/Bergsten, 52 p
2. Berglund/Gevert, 40 p
3. Kristoffersson/Skjaermoen, 30 p
19-06-01 Patrik Flodin segrade i South Swedish Rally efter dramatik
Kampen i South Swedish Rally mellan Johan Kristoffersson och Patrik Flodin var emotsedd. Men den fick ett snöpligt och stenhårt slut när rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson, prickade en sten i vägrenen.

Kristoffersson ledde då SM-rallyt med 0,6 sekund före Patrik Flodin som startade lördagsetappen med 0,4 sekunder tillgodo på Kristoffersson.
– Stenen slog sönder fälgen som, dessvärre, fastnade. Det var en väldigt kul fajt med Patrik fram tills dess, vi har pushat varandra hela tiden, säger Johan Kristofferson på rallyts start och målplats i Älmhult.

Johan berättar att han hade ett ”moment” redan på sjätte specialsträckan. Men lyckades reda ut det.

Patrik Flodin, Ilsbo MK vann South Swedish Rally och R5-klassen 31,5 sekunder före Martin Berglund, SMK Gävle. Han var tagen över tvekampen med Kristoffersson.
– Det var smått sjukt, Johan tvingade mig att gå upp en nivå än normalt. Jag blev lite osäker på om jag kunde lyfta mig till det tempot, den nivån som han körde på. Segern känns därför riktigt bra för självförtroendet, att jag klarade det den här gången, säger Patrik Flodin.

Även den emotsedda duellen mellan ettan och trean i Junior-VM i rallyt (JWRC) Tom Kristensson, SMK Hörby, respektive Dennis Rådström, KAK, fick ett snöpligt slut. Rådström gled in i en betongbarriär på första specialsträckan, medan Kristensson körde av på sjunde specialsträckan. Segern i klassen Otrimmat R2 togs nu av Victor Hansen, SMK Hörby efter han passerat Adam Westholm, Latvia, på den sista sträckan.

Jimmy Olsson, Storfors MK, segrade i klassen 4WD Övriga, medan Robin Sandberg, Älmhults MK, segrade i klassen Trimmat 2WD (R3).

Älmhult, Rally-SM, South Swedish Rally, slutresultat totalt
1. Patrik Flodin, Ilsbo MK, Skoda, 1.01.40,7
2. Martin Berglund, SMK Gävle, Skoda, 1.02.12,2
3. Mattias Monelius, SMK Örebro, Skoda, 1.03.37,2
4. Jimmy Olsson, Storfors MK, Mitsubishi, 1.03.58,0
5. Anders Jonasson, Wäxjö MS, Mitsubishi, 1.04.10,6
6. Mattis Olsson, Gullabo RC, Ford, 1.04.28,3

Kompletta tävlingsresultat: https://www.resultatservice.com/resserv/v2/results/result.jsp?tvlnr=2019025&deltvlnr=2
19-06-01 Flodin och Bergsten vann South Swedish Rally efter en extremt jämn topp-fight!
Patrik Flodin, Ilsbo MK, och hans co-driver Göran Bergsten, Forshaga MC, hade i helgen en extremt jämn rallyfight när den andra deltävlingen i SM gick av stapeln under South Swedish Rally i Älmhult.
– Det har varit en så jäkligt kul fight med ett enormt adrenalinpåslag, säger Patrik.

Tillsammans med teamet MAX RPM kom de än en gång till start i den fyrhjulsdrivna trimmade klassen i teamets Skoda Fabia R5. Rallyt bestod av elva specialsträckor och inleddes på fredagkvällen med en 11,25 km lång sträcka. Patrik och Göran kom för fort in i en sväng där, men hade tur och redde upp det utan att skada bilen. Trots det vann de sträckan - med 0,4 sekunder för Johan Kristoffersson.

De båda ekipagen fortsatte hålla upp ett rasande tempo, där Patrik och Göran under lördagens första sträcka drog längsta strået och tog sträcksegern - med 0,01 sekunder! På tredje sträckan tog den regerande världsmästaren i rallycross, Johan Kristoffersson, i och övertog ledningen med 4,5 sekunders marginal.

Patrik och Göran fortsatte jakten och de båda ekipagen höll upp ett rasande tempo. De knappade successivt in marginalen till förstaplatsen och inför sjunde sträckan skiljde det de båda kombattanterna bara 0,6 sekunder åt. Dessvärre tvingades Johan Kristofferson med co-driver Stig-Rune Skjaermoen bryta inne på sträckan.
- Luften gick verkligen ur oss när jag såg dem stå där på sidan av vägen. Det har varit en så jäkligt kul fight, med ett enormt adrenalinpåslag. Det var otroligt trist att den tog slut sådär, säger Patrik.

Patrik och Göran ledde därmed rallyt med dryga halvminuten och körde bara och bevakade sin ledning under de sista fyra sträckorna.
- Förutom på SS1, där vi kom lite för fort in i en kurva och drev ut, har vi inte haft några som helst problem. Jag är himla nöjd med min körning, åtmindstonde fram tills Johan försvann. Sen har både Göran och teamet MAX RPM gjort ett riktigt kanonjobb, så det har varit ett riktigt kanonrallyt, avslutar Patrik.

Martin Berglund slutar tvåa i South Swedish Rally och trea blir Mattias Montelius.

Nästa deltävling i SM körs 14 juni i Nyköping..

South Swedish Rally
1. Patrik Flodin 1.01.40,7
2. Martin Berglund 1.02.12,2 +31,5
3. Mattias Monelius 1.03.37,2 +1:56,5
4. Mattis Olsson 1.04.28,3 +2:47,6
5. Per Göthberg 1.04.37,7 +2:57,0
6. Anton Eriksson 1.04.41,3 +3:00,6
7. Martin Hagman 1.05.19,4 +3:38,7
8. Daniel Dahlström 1.05.50,5 +4:09,8
9 Micael Jakobsson 1.07.05,9 +5:25,2
10. Charles Andersson 1.09.24,1 +7:43,4

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi följt rallyt sträcka för sträcka.
19-06-01 Sten satte ”punkt” för Kristoffersson i South Swedish Rally
Johan Kristoffersson, MK Team Westom, bröt South Swedish Rally på den sjunde specialsträckan. Han hade inte marginalerna på sin sida utan slog i en sten i vägrenen.

Kristoffersson ledde då SM-rallyt med 0,6 sekund före Patrik Flodin som startade lördagsetappen i ledning med 0,4 sekunder före Kristoffersson.
– Stenen slog sönder fälgen som, dessvärre, fastnade. Det var en väldigt kul fajt med Patrik fram tills dess, vi har pushat varandra hela tiden, säger Johan Kristofferson när han kommit tillbaka till rallyts start och målplats i Älmhult.

Johan berättar att han hade ett ”moment” redan på sjätte specialsträckan. Men lyckades reda ut det.

Patrik Flodin, Ilsbo MK leder South Swedish Rally efter specialsträcka 8 av 11 med 31,7 sekunder före Martin Berglund, SMK Gävle.

Hemsida med länkar till livesändning: http://www.rallysm.se
Tävlingsresultat: https://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2019025
19-05-30 50-talet förare testade inför South Swedish Rally
Publiken fick ett smakprov på helgens South Swedish Rally redan under torsdagskvällen. 50 ekipage provade vägkaraktären under "shake down".

Innan den officiella starten på fredagskvällen, då den 1,2 mil långa publiksträckan Millebygden Arena ska köras, hade alla som ville möjlighet att testa den småländska vägkaraktären i något som kallas shake down. En kort sträcka precis söder om Älmhult stod till de tävlandes förfogande. Publiken var heller inte sen att dra sig ut i skogen, trots ett stilla regn.

50 ekipage tog chansen att prova bilen en sista gång innan SM-allvaret drar igång i Älmhult. Bland annat var favoriten till totalsegern, Johan Kristoffersson, flitig och körde flera varv. Precis som utmanarna Patrik Flodin och Martin Berglund.

Under lördagen ska tio sträckor i 2019-års South Swedish Rally köras, och det är då tävlingen avgörs. Målgång framför IKEA Hotell runt 16.30 och de som tar sig dit har då kört nästan elva mil i tävlingstempo. Totalt är det över 100 startande i denna den andra SM-deltävlingen för året. Den första på grus.

19-05-30 Dennis Rådström bygger VM-tempo i Rally-SM
Till helgen avgörs den andra deltävlingen i Rally-SM, med den anrika tävlingen South Swedish Rally i Älmhult. Dennis Rådström och Johan Johansson finns på plats för att samla erfarenhet och bygga fart inför deras nästa deltävling i Rally-VM på Sardinien om några veckor.
– Tävlingen ligger bra i tiden, det är en bra grustävling som ligger nära VM. Så därför väljer vi att komma hit, säger Dennis.
– Sen är South Swedish Rally alltid en bra tävling, och med det startfältet och tempot som finns i Junior-SM så vill man vara med och visa sig.

Dennis och Johan har denna helgen hyrt en sådan Ford Fiesta R2, som de tidigare kört i SM, av Stig Rune Skjærmoen som är kartläsare till Johan Kristoffersson i R5-klassen.
– Målet är att göra det bästa vi kan, syftet med starten är att få göra en ordentlig rek och köra en stor tävling innan vi åker till Sardinien. Resultatet spelar egentligen ingen roll, utan vi är ute efter en bra känsla. Men ofta hänger känsla och resultat ihop, fortsätter Dennis.

Dennis och Johan vann den första deltävlingen i Rally-SM, som kördes i Ludvika i slutet på januari. Men även om man skulle få med ett bra resultat i South Swedish Rally, så väntar ingen planerad fortsättning i SM.
– Visst hade man önskat en fortsättning i SM, men det är inte vårt fokus, säger Dennis.

Tävlingen startar på fredag med en sträckan, och avgörs sedan över ytterligare 10 sträckor på lördag. Tävlingen direktsänds med radio och tv på rallyradion.se och liveresultat finns på resultatservice.se.
19-05-30 SM-ledaren Kristoffersson på ny mark
Rally-SM inleddes i slutet av januari med Bergslagsrallyt. Fyra månader senare är det äntligen dags för andra deltävlingen - klassiska South Swedish Rally - i Älmhults-trakten. För Johan Kristoffersson och Volkswagen Dealerteam BAUHAUS handlar det om att försvara SM-ledningen.


Kristoffersson vann vinterrallyt i Ludvika och leder R5-klassen före Patrik Flodin och Martin Berglund.
- Jag ser verkligen fram emot det här. Ska bli kul att utmana Flodin och Berglund på grus.

Just underlaget är Johans största utmaning. Som rallyförare generellt är han ganska oerfaren, på grus nästan nybörjare.
- Jag gjorde ett test före Rally Sörland, körde sedan den tävlingen i Norge och så har vi dessutom haft en testdag i Anttila. Jag hade naturligtvis önskat mer, men det har helt enkelt inte funnits tid, eftersom jag har haft mycket med WTCR senaste månaderna.

För stallchefen Tommy Kristoffersson har förberedelserna handlat om att fördela arbetsstyrkan mellan SM-rallyt och VM-tävlingen i Portugal.
- Det blir en större utmaning för oss att vara på två tävlingar samtidigt, men det är inspirerande och vi har kompetent personal på båda ställena, menar Kristoffersson, som hoppas på storpublik och en riktig folkfest längs de småländska vägarna.

South Swedish Rally blir en ny bekantskap för teamet.
- Sydsvenska är ju en riktig klassiker, med sin speciella vägkaraktär. Det blir tufft. De som har åkt där nere tidigare bör ha en fördel, tror Tommy.

För att möta den utmaningen gör perfektionisten Johan Kristoffersson som vanligt, förbereder sig minutiöst tillsammans med co-drivern Stig Rune Skjaermoen.
- Rallyt börjar inte på första specialsträckan utan redan första metern på recce. Det blir extra viktigt att skriva rätt noter. För mig blir också shakedown en viktig del för att komma tillbaka in i rallybubblan efter att ha kört mycket racing på sistone.

Världsmästaren i rallycross lyfter också fram Oliver Solberg, senaste helgens vinnare i EM-rallyt i Lettland i sina mentala förberedelser.
- Jag blir inspirerad av Oliver. Han visar att bra förberedelser betalar sig. Jag räknar med att vi också har gjort hemläxan, utifrån de förutsättningar vi har haft.

South Swedish Rally inleds med en sträcka på Millebygden Arena på fredag kväll och fortsätter sedan med tio fartsträckor på lördag. Först ut på vägen är just Johan Kristoffersson med sin Volkswagen Polo GTI R5, en ny erfarenhet.
- En bock i protokollet för det också. Jag har aldrig tidigare varit den som satt linjen på grus, men räknar med att göra lite som i Rally Sörland, ligga mitt på vägen och inte gena så mycket för att undvika stenar.
19-05-26 Så sänder Rally Live från South Swedish Rally
Det är dags är deltävling två i Rally-SM 2019 i Älmhult genom South Swedish Rally. Nästan 110 av Sveriges bästa förare finns på plats för att göra upp om segern, och givetvis finns Rally Live med Sebastian Bourghardt, Per Johansson och den flerfaldige Svenska Mästaren Mattias Adielsson på plats för att bevaka tävlingen.

Sändningarna drar igång på fredagen klockan 17.30 när Rally Live genomför en tv-sändning från den inledande Millebygdensträckan som man kommer bevaka med kameror och en studio på plats ute på området, för att ge tittarna hemma i soffan en nära rallyupplevelse genom skärmen.

På lördagen återgår man till traditionell rallyradio när sändningarna drar igång redan 07.30 på morgonen för att bevaka de återstående 10 sträckorna som avgör årets South Swedish Rally.

Redan nu kan man ladda upp inför tävlingen med Rally Lives uppsnacksprogram: https://soundcloud.com/rallyradion/infor-south-swedish-rally-2019

Sändningarna följer man genom SBFplay.se, i appen SBFPLAY Radio eller rallyradion.se.

Länkar till sändningarna:
TV-Sändning fredag: https://sbfplay.solidtango.com/live/live-tv-south-swedish-rally-fredag
Rallyradio lördag: https://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradio-fran-south-swedish-rally-med-rally-live--4
Appen SBFPLAY Radio: http://rallylive.se/lyssna
19-05-28 Många snabba smålänningar vill vinna tuffa Trimmat 2WD
Klassen Trimmat 2WD utgör halva startfältet i South Swedish Rally i helgen. Att på förhand utse en vinnare är som att leta efter nålen i höstacken.

Totalt är det över hundra ekipage till start och hälften kör en trimmad, tvåhjulsdriven bil. Ett koppel smålänningar vill vara först, vilt jagade av utsocknes.
Daniel Röjsel, Anderstorp men tävlande för SMK Dala Falun, var överlägsen i SM-premiären när Corsan höll hela vägen. Het vinnarkandidat, precis som ursnabbe Kristian Johansson. Boråsaren kör en Renault Clio R3.

Ryds Robin Sandberg blir så klart livsfarlig för konkurrenterna i sin Nybe-Corolla, med teamchefen Mathias Bengtsson i högerstolen. Vimmerbys Victor Karlsson har också skaffat en japanare sedan han lämnat junioråren bakom sig, en mycket intressant start då han redan i Simrishamnsmixen tvålade till Sandberg. Teamkompisen i Nybe, Jonas Åkesson visade fin form i Ljungby nyligen.

En hel knippa intressanta ”Karlssons” finns det också. Vimmerbys Victor är redan nämnd. Andra är Emil från Hällefors (bor dock i Uppsala), alltid rattandes en röd Volvo och snabb som attan. Niklas från Vallentuna kör också en 940 och det med tung gasfot, precis som Simon från Gullabo. Viktor från Nybro i en Suzuki och Emil från Ljungby i en 240 gör Karlssonligan komplett.
– Det kan vara nog jäkligt att bli bästa Karlsson i SSR, säger Emil från Hällefors och tillägger:
– Vi kör i vårt tempo så får vi se hur duktiga de andra är där nere.
Framför allt tog Simon Karlsson ett rejält steg uppåt i sin utveckling förra året då han vann alla cuper han körde, plus JSM-brons.
– Tufft blir det, men jag satsar på vinst i JSM först och främst, men slåss gärna om pallplats i hela 2WD-fältet, säger Simon som fyller 25 år och därmed gör sin sista JSM-säsong.

Som om nu inte detta vore nog är det värt att sätta ett utropstecken vid Johan Axelsson. Nässjöföraren kommer i Patrik Flodins ex-BMW och kan skrälla. Grimslövs Anton Claesson har hemmatävling och brukar ha bråttom med sin Volvo. Thomas Grönberg, Oskarshamn, var trea efter Karlsson och Sandberg i gruspremiären i Simrishamn. Lotsas från högerstolen av älmhultaren Mikael Johansson.

Eller kanske att Älmhults Simon Magnusson överraskar. Han åkte bra förra året som B-förare, nu är han A-förare i sin Opel Corsa B.
– Det blir tufft, men topp tio hoppas vi på i alla fall. Jag har vägminne som en guldfisk så hittar gör jag inte, säger Simon.
Han bor också utanför Lönashult, så det blir inte direkt sträckor utanför hans husknut. Han provade lyckan i SSR redan förra året, men då gav kopplingen upp på ett tidigt stadium.
19-05-28 Vassa rallyjuniorer jagas av de äldre
Ett getingbo snabba juniorer. Svensk rallysport har flera unga talanger som tänker köra ifrån de äldre i Otrimmat 2WD under South Swedish Rally.

I helgen får de lite äldre, rutinerade förarna över 25 år se upp med ungdomarna. Ingen respekt alls, utan det troliga är att segern i Otrimmat 2WD i helgens SM-deltävling South Swedish Rally tas av någon junior. 25-årige Jari Liiten, Sandviken, var överlägsen förra året men ”bara” trea i vinterns Bergslagsrallyt, slagen med 7 sekunder av Dennis Rådström, Torsby och 3,1 av Hampus Jakobsson, Nyköping. Med förkärlek för snö valde Liiten premiären till sin jokertävling och fick därmed 1,5 gånger så mycket poäng i belöning. Därav leder han SM i Otrimmat 2WD med en halv poäng före Rådström.
Rådström satsar i första hand på att förbättra fjolårets silvermedalj i Junior-VM, men en lucka i det schemat gör att 23-åringen kommer till Älmhult i helgen för att ta en ny seger.

En intressant SM-debut gör 18-årige Adam Westlund från Torsåker. Han började med folkrace vintern 2016 och förra säsongen varvade han med rally internationellt, framförallt i enhetsklassen Hyundai Racing Trophy. Totalt blev det 16 rallyn i Lettland, Bulgarien, Rumänien och Portugal. Han vann förstås, och slutade trea i det lettiska mästerskapet. Som 17-åring.
Av de tio folkracetävlingar han hann med blev det seger i sex, bland annat i Motala- och i Finnskogafestivalen.
– Rolig utmaning med SSR. Första gången jag kör på svenska vägar så det ska bli kul, säger Adam med nytaget körkort.

Andra juniorer att hålla ögonen på är Eddie Lundqvist, Pontus Lönnström, Albin Nordh och Isac Nordström. Sedan är det ”gamlingarna” som ska ta upp kampen: främst då Tom Kristensson och Sebastian Johansson.
Kristensson har tävlat mycket internationellt, med seger totalt i ADAC Opel Adam Cup, och han ledde SSR förra året med över halvminuten efter fyra sträckor. Sedan stannade bilen med elfel och helgen var över. Nu är det revansch som gäller!

Jari Liiten och Dennis Rådström ingår i Svenska Bilsportförbundets juniorlandslag. De precis som många andra i klassen kör så kallade R2:or, mindre bilar utan hård trimning.

19-05-26 JVM-ledande Tom Kristensson till start i South Swedish Rally
Tom Kristensson som leder junior-VM i rally, JWRC, kommer till start årets upplaga av South Swedish Rally, 31 maj-1 juni. Årets Rally-SM är högintressant. Den svenska nationalsporten har medvind med flera unga och duktiga förare, anförda av WRC-föraren Pontus Tidemand, som deltar i olika internationella mästerskap.

Årets upplaga av South Swedish Rally har 110 startande, varav Kristensson är en och rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson en annan. Den sistnämnde leder för övrigt Rally-SM inför barmarkssäsongen.

I JWRC tampas Tom Kristensson med en annan svensk, värmlänningen Dennis Rådström, trea i JWRC, som inte kommer till start i SM-rallyt. Men oavsett, så kommer Kristensson i sin Ford Fiesta att få se sig som ett jagat villebråd i den tvåhjulsdrivna R2-klassen.
– Jag kommer att köra rallyt precis som om det vore en VM-tävling, det vill säga att jag kör i mitt tempo. Det blir mitt eget race där jag struntar i alla andra, säger Tom Kristensson inför starten i South Swedish Rally.

Såhär långt leder den 28-årige skåningen JWRC. Efter starten i South Swedish Rally bär det iväg till Sardinien och start i den italienska WRC-deltävlingen, tillika tredje deltävlingen i JWRC, för Tom och hans kartläsare Henrik Appelskog.

För Tom Kristensson är elitsatsningen i mångt och mycket även en livsresa.
– Det handlar om att ha mål i livet. En gång i tiden var jag en ung kille på 136 kilo som ville sladda runt i en rallybil. Men för att nå resultat handlade det inte bara om att trimma bilen, utan även mig själv, berättar Tom som numer väger 86 kilo och är synnerligen vältränad.
– Nu är jag juniorvärldsmästarkandidat i rally och inte i väntan på casting till en möjlig roll i realityserien biggest loser i TV …

Vägen fram till ledningen i JWRC har gått via Volvo Original Cup och internationellt tävlande i tyska ADAC-Opel Adam Cup, som han vann 2017, och som gav en fabriksstyrning hos Opel säsongen 2018.

Det handlar om att ha mål.

Genom åren har Sverige fyra juniorvärldsmästare i rally: Per -Gunnar Andersson, 2004 och 2007, Patrik Sandell, 2006, och Emil Bergkvist 2018.

Hemsida med länkar till livesänding: http://www.rallysm.se
Tävlingsresultat: https://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=201902


19-05-24 Både far och dotter åker kartläsare i SSR
Pappa Jörgen Lindahl har många SM-rallyn bakom sig, men dottern Mikaela gör debut. I SSR är Alvestaduon båda kartläsare, fast åt olika förare förstås.

De senaste sex åren, minst, har Alvestabon Jörgen Lindahl rabblat noter från högerstolen till Thomas Thunström från Ludvika. Som allra, allra bäst gick det 2017 då de vann huvudklassen Trimmat 4WD med en läcker Citroën DS3 R5.
Till South Swedish Rally gör Jörgen ett rejält byte, ”ner” till en betydligt motorsvagare och tvåhjulsdriven Ford Fiesta R2 i Otrimmat 2WD. Föraren heter Pontus Lönnström, är 23 år och från Nora. Pontus vann JSM i den trimmade klassen förra året, då med en annan kartläsare.
– När jag fick frågan tvekade jag inte en sekund! Eftersom den förra bilen är såld ska det nu bli så roligt att kunna hjälpa en superduktig junior framåt, säger Jörgen.

Dottern Mikaela är 20 år och gör SM-debut som kartläsare, eller co-driver som det heter då noter används. Då både hon och Sofia Sörensson, C-förare i en Mitsubishi EVO IX från SMK Hörby, får anses orutinerade använder de arrangörsnoter, som de sedan korrigerar om de anser att det behövs under rekognoseringen.
– När alla papper kom inför tävlingen blev hon rejält nervös, men nu ser hon fram emot tävlingen lika mycket som jag, fortsätter Jörgen.

Fast kanske ändå inte. Förutsättningarna är så olika. Mikaela och Sofia går ut sist i klassen 4WD Övriga och har ambitionsnivån på att ta sig runt hela South Swedish Rally för att få rutin. Tiden är inte så viktig.
Jörgen och Pontus ska också i mål – så fort det bara är möjligt!
– Trots stenhård konkurrens är siktet inställt på pallen, definitivt. Gärna högst upp. Pontus har den kapaciteten och jag är helt övertygad om att det kan bli medalj vid årets slut, säger Jörgen.

Jörgen och Pontus skriver sina egna noter. När föraren själv får beskriva vägen först för sin co-driver, och denne sedan rabblar anvisningarna i tävlingstempo går det att åka ultrasnabbt.
– Att Pontus tar in mig i bilen, som är dubbelt så gammal är modigt. Å andra sidan har jag stor erfarenhet som jag kan dela med mig av. Det här ska verkligen bli en spännande resa genom SSR!
Förutom guld för två år sedan med Thunström har Jörgen också ett JSM-silver och JSM-brons med Patrik Johansson, Alvestas storfräsare på sin tid i rally.
19-05-24 Två "Grahnar" utmanas av flera Mitsubishi i SSR
Två ”Grahnar” i WRC-bilar mot Växjös Anders Jonasson och Robin Adolfsson i Mitsubishi. Det blir åka av i 4WD Övriga i South Swedish Rally.

Klassen för lite äldre fyrhjulsdrivna bilar är den till antalet startande minsta, ett gäng Mitsubishi Lancer och så ett par ”Grahnar” med potenta Fordar. Simrishamnaren Joachim Grahn kör sin nyligen importerade Fiesta WRC och redan tidigt på säsongen radade han upp tre segrar i mindre tävlingar.
– SM är något helt annat. Det brukar alltid gå troll i det för min del och vi har bara kört tre mil grus med bilen ännu så länge, konstaterar ”Jocke”.
Fredrik Grahn, från Storå utanför Lindesberg, har fått ordning på motorn i sin Focus WRC och efter ett par segrar lokalt kan han mycket väl lägga en SM-vinst till meritlistan.

I topp på SM-tabellen återfinns Ludvikas Mattias Nyström. En duktig förare, men två Grahnar i högform lär bli väl svårt. Hotar gör också Mitsubishiförarna Anders Jonasson och Robin Adolfsson, båda tävlar för Wäxjö MS och är garagegrannar.
– Där är vi överens, det finns goda möjligheter och vi siktar på att slåss om segern, säger ”Ante”.
Med ny motor i den Evo 9:a han snart ägt i tio år, är han taggad för comeback tillsammans med Henrik Hulterskog. För att komma i form körde Ante nyligen Midsommardansen i Ljungby, och vann. Totalt!
– Bättre uppladdning kunde jag inte få. Inte tog jag i hårt heller, utan det bara flöt på. Segern var långt över förväntan, säger Ante.

Tvåa i Ljungbys "Midsommardansen" var Robin Adolfsson, slagen med tio sekunder. Förra året vann han både Sydsvenska Rallycupen (klass och totalt) samt Sydsvenska Mästerskapet.
– Lille Colin kom i januari så Bergslagsrallyt fick vi hoppa, men SSR är min hemmatävling, så den vill jag verkligen inte missa och målet är så klart att vinna. Åtminstone klassen, säger Robin.

Tre rallymil och lika många segrar började Joachim Grahn året med i sin nya Ford Fiesta WRC. Fortsätter han så kan det mycket väl bli klasseger i SSR för ”Jocke”. Foto: RX Media
Helt nyligen körde Anders "Ante" Jonasson tävlingen Midsommardansen i Ljungby och det blev totalseger tillsammans med co-driver Jörgen Lindahl. Bästa tänkbara uppladdning inför SSR.
19-05-23 Rally-SM och svensk rallysport stärks genom arrangörssamarbete
Mentorskap där etablerade SM-arrangörer stöttar nya. Viktigt att ge nya och unga förare utrymme att tävla i större sammanhang. Rally-SM ska genom samarbete och kvalitetssäkring stärkas som mästerskap, som varumärke och som plantskola för svenska rallytalanger, framtida WRC-förare.

För detta har 13 SM-arrangörer bildat samarbetsorganisationen Motorarrangörerna i Sverige, förkortat MAS, 2015.

Ambitionen med MAS är bland annat att hålla högsta kvalitet på rallytävlingarna, arbeta med att utveckla sponsorskapet, idag är Tools titelsponsor till Rally-SM, sänka kostnaderna för tävlande, subventionerade starter för juniorer samt ge förarna och teamen rätt förutsättningar för att kunna gå vidare internationellt.

Sammantaget börjar detta samarbete bära frukt med allt bättre tävlingar och allt nöjdare deltagare. Sedan tidigare har Rally-SM publiken.
– Vi är mitt i en resa, återtåg, för ett folkkärt mästerskap i en svensk nationalsport, säger Lars Mattsson, ordförande för MAS.
– Både arrangörer, nya och etablerade, samt de tävlande känner att vi har vind i seglen och är på rätt kurs även om vi stundtals måste kryssa oss fram för att inte tappa fart, fortsätter han.

En viktig del som arrangörssamarbetet MAS inte råder över är bilklasserna, utan det är Svenska Bilsportförbundets rallyutskott som styr över dem.
– Idag utgår vi från det internationella bilsportförbundets, FIA, R-reglementet med den fyrhjulsdrivna trimmade R5-klassen i topp. Vi kör även R3 och R2 som båda är tvåhjulsdrivna klasser, med trimmade respektive otrimmade bilar. Dessutom har vi en öppen fyrhjulsdriven klass där, företrädesvis, äldre grupp N- och WRC-bilar återfinns, förklarar Lars Mattsson och tillägger att allt går naturligtvis att förbättra, inte minst för att hålla nere kostnaderna för de tävlande.
– Här gäller det att ha en öppenhet och en dialog med inriktning på både långsiktighet och framtid.

Han berättar att MAS har ambitionen att attrahera fler biltillverkare, generalagenter, att officiellt delta i Rally-SM när mästerskapet utvecklas.
– I år gör Volkswagen-Bauhaus en ambitiös satsning med världsmästaren i rallycross, Johan Kristoffersson, i en VW i R5-klassen. En klass som annars domineras av Skoda sett till deltagande ekipage. Men det finns ytterligare bilmärken, Ford, Citroên och Hyundai som har tävlingsbilar enligt R5-reglementet och som borde vara intresserade, menar Lars Mattsson.

I dagsläget har Sverige fyra förare som tävlar inom ramen för WRC. Det är Pontus Tidemand i WRC-klassen, Emil Bergkvist i WRC2 samt juniorerna Dennis Rådström och Tom Kristensson i JWRC. Emil Bergkvist är regerande juniorvärldsmästare i rally. I ERC, rally-EM, återfinns Mattias Adielsson.
19-05-23 Millebygden Arena redo för rallyinvasion
Om en vecka drar South Swedish Rally igång. Först ut till Millebygden Arena är Johan Kristoffersson, segeraspirant i en trimmad VW Polo. Arvikaföraren har gått från att vara vinnare i banracing och dubbel världsmästare i rallycross till att också segra i rallytävlingar. SM-debuten i vinterns Bergslagsrallyt i Ludvika körde han som ”uppvärmning” inför VM-rallyt hemma i Värmland.
Men så insåg han att tävlingshelgerna i Rally-SM inte kolliderar med VM i racing.
– Det är riktigt kul med rally också, så vi satsar på hela SM. Det känns fortfarande ovant och speciellt nu när vi går över på grus, så det ska bli väldigt spännande med SSR, säger Johan Kristoffersson.

Organisationen bakom South Swedish Rally är redo. Tävlingen inleds sista maj med en folkfest ute på Millebygden Arena. Sträckan är ombyggd sedan förra året och mäter nu över en mil. En publikmagnet, med många utställare på plats och olika serveringar.
– Här har publiken möjlighet att se flera bilar samtidigt och vi livesänder från sträckan, säger Anders Martinsson, ägare och eldsjäl till Millebygden Arena.

En minut efter Johan Kristofferssons Bauhaus-sponsrade Polo startar Patrik Flodin, Hudiksvall. Flodin var den som tog täten i vintras, trots att Bergslagsrallyt var hans första tävling i en Skoda Fabia R5 från team Max RPM. Men en snurrig gjorde att han tappade tid och slutade tvåa, slagen med tio sekunder. Nu är det revansch som gäller.
Startnummer tre har Martin Berglund, Valbo utanför Gävle. Han har varit i Lettland och testat.
– Vi ändrade lite i inställningar, och det gav oss ännu mera fart i bilen. SSR blir spännande, säger Berglund som tävlar för Team Ramudden.

Efter topptrion följer Mattias Monelius, Örebro och Per Göthberg, Eskilstuna. Monelius är alltid vass i sin Skoda Fabia R5 medan Göthberg brukar vara det i sin ”gamla” Skoda Fabia WRC. Nu gör han en mycket intressant debut i en Ford Fiesta R5.
Totalt är det 109 ekipage till start.
Johan Kristoffersson körde norska Rally Sørland som uppvärmning inför South Swedish Rally, dit han kommer som favorit till slutsegern. Foto: Oliver Alfredsen
19-05-22 Tom Kristensson och Henrik Appelskog kör South Swedish Rally nästa veckoslut
Utöver tävlingarna i JWRC är det nu helt klart att Tom och Henrik kommer köra årets andra deltävling i SM, South Swedish Rally.
- Tack vare en fantastisk uppbackning av mina partners har vi fått möjligheten att köra SSR, säger Tom
- Eftersom tävlingen går i Älmhult är det ju nästan riktig hemmaplan, vilket är speciellt kul, att kunna visa upp oss för våra supporters och alla som stödjer oss här hemma.
- Vi kommer att köra en Ford Fiesta R2T, en identisk bil som den vi kör i JWRC, dock inte från M Sport, utan från det slovenska teamet IK Sport, som bl.a. har denna R2 Fiesta ,med årets specifikation, i sitt team, fortsätter Tom.
- SSR blir en viktig tävling, eftersom det är första gången vi kör Fiestan på grus, och målet är att vi skall få till känsla och tempo inför nästa deltävling i JWRC på Sardinien i mitten av juni, som är den tredje av fem deltävlingar i JWRC, men den första på grusunderlag.
- Vi kör i klassen Otrimmat 2WD, och det är kul att med ett så stort startfält i klassen och i SM totalt.
- Fokus är att göra vår egen tävling, men jag vet att vi kommer att vara snabba om rätt känsla infinner sig, avslutar Tom.
South Swedish Rally har Älmhult som centralort och omfattar ca 11 mil specialsträckor fördelat på 11 stycken. Första sträckan, Millebygden, körs på fredag kväll den 31 maj, och övriga på lördagen den 1 juni. Tävlingen har under sin 44-åriga historia körts i Skåne, Blekinge och Södra Småland och har för andra året Älmhult som huvudort och har samlat totalt 109 anmälda ekipage

Förutom South Swedish Rally kommer Tom även att köra SM-Sprinten under SM-Veckan i Malmö sista veckan i juni.
- Min klubbkompis i SMK Hörby, Joakim Kristiansson, kommer att låta mig köra hans Toyota Corolla Gr H, vilket jag är väldigt glad och tacksam för, säger Tom.
- Jag har en bronsmedalj att försvara från förra året, men min målsättning i år är medalj av högre valör, då Jockes Toyota är en verkligt potent bil. Henrik får då ledigt och det blir Pelle Larsson som kommer att lotsa mig, precis som förra året.
19-05-12 South Swedish Rally lockar 110 startande
Tävlingsledningen för South Swedish Rally (SSR) ger plats för alla förare. Det ger ett rekordfält på 110 startande i Älmhult under Kristi Himmelsfärdshelgen.

Maxtaket var satt till 100 startande när Rally-SM fortsätter på grus. Vid anmälningstidens utgång hade ytterligare tio åksugna förare anmält sig till SSR.
– Vi har tagit beslutet att låta alla komma till start, istället för att gallra bort några vilket hade varit väldigt tråkigt. Vi får tighta till allt vi kan på serviceplatsen och se till att hålla tiderna i övrigt, säger Patrik Persson, tävlingsledare.

Allra sist in med sin anmälan var Kristianstads Mats Jönsjö, co-driver till Roland Karlsson, Ljungby. De åker för första gången tillsammans i SSR med en VW Golf 3 Kit Car.
– Vi hade nog nästan räknat med att alla som anmälde sig skulle få åka, för det brukar alltid vara någon som hoppar av i sista stund, säger Jönsjö.
Därmed är det hela 55 förare i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen.
– Ett helt fantastiskt startfält är det vi har, och det känns förstås alldeles fantastiskt att kunna bjuda både deltagare och publik på det, avslutar tävlingsledare Persson.

Komplett anmälningslista hos Resultatservice hittar du här: https://resultatservice.se/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2019025

19-04-02 Göran Björklund, Newsroom, får PR-ansvaret för Rally-SM
Samarbetsorganisationen bakom Rally-SM, MAS, stärker upp med professionell hjälp. Det är Göran Björklund, PR-konsult och partner på content- och PR-byrån Newsroom i Göteborg, som getts i uppdrag att ansvara för Rally-SM:s PR-/pressarbete säsongen 2019 ut. Totalt fem deltävlingar.

Detta efter att Annemo Friberg, Annemotor, avsagt sig uppdraget.
– Vi är glada över att kunna engagera Göran för mästerskapets PR-arbete. Han har förmodligen landets mest omfattande CV inom svensk och internationell motorsport-PR. Dessutom har han alltid tänkt utanför den vanliga boxen för motorsport-PR, säger Lars Mattsson, ordförande för MAS.

Newsroom är en kommunikationsbyrå med omfattande uppdrag inom fordonssektorn.

Enbart inom rally har Göran Björklund speciellt utfört PR-uppdrag åt Toyota Team Europe, Lancia Martini Racing, Camel Motorsports, Subaru-ProDrive, Renault Team Sweden, VW Motorsport Sweden, Ford M-Sport samt ett stort antal av rallysportens sponsorer såsom Clarion, Castrol, Ericsson med flera.

Tillsammans med dåvarande chefen för SVT-Sport, Remy Nilson, lade Göran grunden för TV-sändingar från Rally-SM och dagens WRC-rapportering i SVT.

Under senare år har Newsroom arbetat med att utveckla Rally Sweden till en kommersiell mötesplats även för svensk fordons- och leverantörsindustri. Detta på uppdrag av leverantörsorganisationen FKG och med stöd från Tillväxtverket.

Göran Björklund har även varit aktiv som rallyförare under 90-talet i Volvo Original Cup.

MAS-uppdraget avser att skapa publicitet som främjar svensk rallysport kring tävlande, tävlingar och övrigt relevant inför, under och efter tävlingar samt sprida detta till nationell media.
– Inledningsvis handlar det om att kvalitetssäkra och koordinera kommunikationen, att ge rally-SM en medial plattform, förklarar Göran Björklund.
19-03-31 Rallyeliten väntas till Älmhult när SSR inleder grussäsongen
Inget skämt, utan den 1 april öppnar anmälan till den 44:e upplagan av stortävlingen South Swedish Rally. 100 förare till start är målet.

I och med att anmälan öppnar tar stortävlingen South Swedish Rally klivet ut i offentlighetens ljus. Ett steg förarna väntat på:
– SSR är sommarens höjdpunkt, dessutom min hemmatävling så den vill jag inte missa, säger Robin Adolfsson, tävlande för Wäxjö MS i en Mitsubishi Evo 9.

Den 44:e upplagan av det anrika rallyt har, precis som förra året, sin bas i centrala Älmhult. Tävlingsledningen tar plats i IKEA Hotell och de tävlande bygger upp sin service på parkeringen direkt utanför.
– Vi kan klara tidsramarna med 100 startande, och vi hoppas och tror att vi når det maxtaket, säger tävlingsledare Patrik Persson.

Trots att Trafikverket tidigare tog beslut om att vissa delar av tävlingsbanan inte fick användas, väntar ändå elva grussträckor på de tävlande. Totalt blir det drygt 11 mil specialsträckor på privata och kommunala vägar.
– Småland är känt för sina krokiga och fina byvägar, ofta kantade med stenmurar. Något som förarna uppskattar, fortsätter Patrik Persson.

Totalt omfattar svenskt mästerskap i Rally sex deltävlingar, varav South Swedish Rally inleder grussäsongen.
19-02-03 Röjsel och Johansson svenska mästare i rekordtufft startfält
Regerande svenska mästaren i rallysprint, Daniel Röjsel, kom till SM-veckan i Sundsvall i hopp om att kunna försvara guldet från tävlingen i Helsingborg i somras, och lyckades under stor dramatik
- Som jag sa innan tävlingen. Pressen är, för min del, inte lika stor när jag en gång tidigare visat att jag kan vara bäst i detta mästerkap. Även om startfältet var tuffare denna gång trodde jag att vi skulle ha en bra chans, sa Daniel inför tävlingen.

Den fyra kilometer långa sträckan som skulle köras i flera omgångar föll ekipagen i tycke direkt. Snabb, krokig, kuperad och utmanande skogsväg i början följt av en cirka 750m lång avslutning på Bergsåkers travbana. På plats fanns topp tre i det ordinare mästerskapet, Rally-SM, samt ett gäng tidigare medaljörer. I stort sett den svenska eliten i klass 2WD.

I det första av två kvalåk följde Daniel och co-driver Micke planen. Fullt ös från start utan misstag. Trots en tvåhjulsåkning till publikens och svt:s TV-tittatares förvåning tog de ledningen med 1,5 sekunder före förra helgens SM-konkurrent Robin Sandberg.
Till kval två ändrades taktiken. Det hade blivit spårigt men väldigt bra grepp i spåren. Daniel köra mer följsamt och snålt, utan sladd. Lyckades förbättra sin egen tid med flera sekunder och stod tillslut som vinnare av kvalet med fem sekunder före Sandberg.

Till finalerna gick topp 8 vidare och tiderna nollades helt. De två åken skulle slås samman till en avgörande totaltid. Här gällde det att ha nerverna i styr! Förutsättningarna ändrades något när vägen hade plogats och mer ren is kommit fram. Plötsligt tog Niklas Hägg rygg bakom Daniel med bredare och mer lämpade däck, dock 1,5 sekunder efter. I finalåk två visste Daniel att allt stod på spel. 1,5 sekunder är inget stort försprång i dessa sammanhang. Han och Micke gjorde ett strålande åk, i stort sett felfritt. Niklas hägg hade däremot vant sig vid greppet i sina däck och under stor dramatik i direktsänd TV lyckades Daniel hålla tillbaka med en maginal på 0,5 sekunder.
- Så glad över att kunna vinna igen, nu även mästare i sprint på vintern! Det har varit tufft och jämnt. Niklas åkte riktigt bra i finalerna. Kul att få vinna på ett sådant sätt och visa att nerverna håller under press, säger en lättad och lyckligt Daniel.

Med tre vinster på raken kan inte teamet annat än glädjas åt en perfekt start på rallyåret.

Daniel deltog även i det första svenska mästerskapet i virtuell bilsport dagen efter, under lördagen. Tävlingen kördes i Nordichallen och 12 simulatorer fanns på plats till de 24 deltagarna. Här var det banracing, förare mot förare och först in i ål som gällde. Trots en 8:e och en 5:e plats i semifinalerna gick han inte vidare till topp 12 och final.
- Riktigt spännande och proffsigt arrangemang. Är ju flera hundratals som kvalificerat hemma för att få komma hit och tävla. Kvalgränsen låg på plats sju i vardera förkval inför tävlingen och jag var åtta. Fick ändå delta som wildcard och är glad över att få känna konkurrensen bland den absoluta eliten i denna sport, avslutar Daniel.

Resultat SM-sprint i rally 2WD final:
1. Röjsel/Johansson
2. Hägg/Sundqvist +0.5
3. Sandberg/Bengtsson +4,9
4. Johansson/Livh +6,4
5. Lundberg/Arhusiander +6,5
6. Levin/Levin +10,1
7. Nordh/Stigh +11,8
8. Joons/Buskas +21,1

Kompletta resultat
Kval: http://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?tavling=1173
Final: http://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?tavling=1199

Svt:s sändning från både kval och final: https://www.svtplay.se/video/20719344/sm-veckan/sm-veckan-rally-rallycross-crosscart?start=auto&tab=2019
19-02-02 SM-silver för Patrik Flodin och Göran Bergsten trots dikesvisit!
Patrik Flodin, Ilsbo MK, tog tillsammans med sin co-driver Göran Bergsten, Forshaga MC, SM-silver i vintersprinten under SM-veckan i Sundsvall i går. Duon kör för rallyeamet Max RPM och rattar i år deras Skoda Fabia R5.

Rallysprinten kördes i två kval, där de åtta snabbaste ekipagen gick vidare till finalkörning. Patrik och Göran skuggade under hela dagen Johan Kristofferssons tider och var 1,6 sekunder bakom i första kvalet och i det andra var skillnaden bara 1,3 sekunder.
- Vi var snabbare in till travbanan, men tappade varje gång ledningen där, säger Patrik.

Med en andraplats kvalade de in till finalkörningen, där samma sträcka åter kördes två gånger. Skillnaden var nu att de båda tiderna slogs samman.

Patrik och Göran inledde med en andra snabbaste tid, 1,3 sekunder efter Johan Kristoffersson. På sista sträckan var det vinna och försvinna som gällde för Patrik och Görans del.
- Vi hade max attack! Men tyvärr for vi av och var helt nere i diket en vända, säger Patrik.

De tappade 6,4 sekunder på sträckan och fick fjärde bästa tid.
- När vi kom upp ur diket hade vi hela vindrutan full med snö, så det var lite svårkört, säger Göran med ett skratt.

De lyckas trots dikesvisiten behålla andraplatsen med 0,8 sekunders marginal ner till Mattias Adielsson som kammade hem SM-bronset.

Patrik ser nu fram emot Rally Sweden som går av stapeln 14-17 februari.
- Det här var ett bra genrep inför Svenska Rallyt. Bilen känns mycket bättre nu, jämfört med Bergslagsrallyt. Vi har börjat hitta hem i inställningarna och det ska bli jäkligt kul att få köra en VM-deltävling igen, avslutar han.

Mer info www.patrikflodin.com.

SM-srpinten 2019
1 Johan Kristoffersson 4:55,4
2. Patrik Flodin 5:03,1 +7,7
3. Mattias Adielsson 5:03,9 +8,5
4. Michael Wikström 5:06,1 +10,7
5. Kjell Sandberg 5:11,3 +15,9
6. Anton Eriksson 5:12,8 +17,4
7. Hampus Jakobsson 5:16,4 +21,0
8. Tohmas Lahti 5:17,7 +22,3
19-02-01 Medalj i rallysprint SM under SM Veckan för Göteborgaren Mattias Adielsson
Det blev till slut en tredje plats för landslagsföraren Mattias Adielsson och kartläsaren Andreas Johansson i rallysprinten under SM-veckan i Sundsvall. Detta var deras vinterpremiär för SainteLoc Racing och deras Citroen C3 R5.
- Mycket tuffa förhållande idag. Vi fastnade i en snövall i början av första kvalåket och kunde inte fullfölja det, men vi bet ihop och via en bra tid i andra kvalet tog vi oss till final. Väl där gjorde vi en riktigt bra tid som räckte till tredjeplatsen. Jag blir mer och mer imponerad över hur lättkörd Citroenen är, det är en bil som har riktigt stor potential, säger Mattias Adielsson.

Det var snöfall och mycket moddigt i Sundsvall när rallysprinten avgjordes. Två kval där den bästa tiden räknades för att ta sig till final. I finalen kördes två åk där tiderna lades ihop. Adielsson var trea efter första finalåket men hade siktet inställt på att klättra i listan. Det saknades bara 0,8 sekunder upp till silverplatsen efter en riktig urladdning i sista finalåket av Adielsson.
- Jag tycker att det börjar gå bättre och bättre, jag blir mer van vid bilen och i sista åket kändes det helt rätt. Tyvärr saknades det mindre än en sekund till andra platsen, det var lite surt. De kör otroligt fort framför oss och jag är mycket imponerad över farten. Jag tror att både Flodin och Kristoffersson kommer att göra mycket bra resultat i Rally Sweden. Det här var årets första tävling med SainteLoc Racing och deras Citroen C3 R5 och det är ett mycket bra team att tävla för. Det här kommer att bli ett bra år, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat:
1. Johan Kristoffersson MK Team Westom 4,55,4
2. Patrik Flodin Ilsbo MK +7,7s
3. Mattias Adielsson Göteborgs MF +8,5s
19-02-01 Stabil resa mot SM-guld för Kristoffersson
Rallykarriären är bara en handfull tävlingar lång, men Johan Kristoffersson kan redan titulera sig svensk mästare. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-stjärnan bestämde från början till slut vid SM-sprinten i Sundsvall under fredagen och tog guldet 7,7 sekunder före Patrik Flodin.
- En titel jag värderar högt eftersom det är i en kategori där jag inte har någon förut, säger Johan.

Kristoffersson och co-drivern Stig Rune Skjaermoen hade gjort hemläxan ordentligt och kom rejält förberedda till SM-veckans arenatävling vid och på Bergsåkers-travet. De två kvalåken på den fyra kilometer långa sträckan gick båda i Volkswagen-ekipagets favör. Precis som i Bergslagsrallyt utmanade Patrik Flodin ihärdigt. Bataljerna mellan de två kan bli många under året.
- Verkligen roligt. Jag gillar Patrik. Han visar att han vill och sätter press på mig hela tiden, berömmer Johan.

Till finalen nollställdes resultaten och tiderna från båda åken slogs ihop till slutlig SM-ställning. Johan hade 1,3 sekunder till godo efter första rundan med sin Polo GTI R5.
- Första vändan var det riktigt högt tempo, men jag gjorde en liten miss inne på sträckan.

I andra gjorde istället Flodin en miss och tappade många sekunder. Han lyckades precis hålla andraplatsen före fjolårsvinnaren Mattias Adielsson.

Det verkar som att konkurrensen mellan Kristoffersson och Flodin gynnar båda inför Rally Sweden, när det gäller att hitta ett mer internationellt tempo.
- Jag tycker det har sett ut som en tempohöjning på både Johan och Patrik till den här tävlingen, menar stallchefen Tommy Kristoffersson, i ett försök att värdera de bådas utveckling med sikte ett par veckor framåt.
- För vår del inger det här trygghet och skapar arbetsro. Nu får vi ett litet brejk och kan göra en fin uppladdning inför Svenska.

Kristoffersson senior imponeras också av det redan väl inoljade samarbetet mellan värmlänningen Johan och norrmannen Stig Rune.
- De jobbar otroligt bra ihop, både före och under tävling, och kommer med en del egna nya idéer.

Precis som efter Bergslagsrallyt blev det snabba ryck för Kristofferssons för att hinna iväg till en gala. Lördagens event är FIA off road-kategoriernas officiella prisutdelning i Budapest, där världsmästaren förstås ska hyllas.
- Det är nu man får ta emot prispengarna för VM-titeln, avslutar globetrottern från Arvika.

Resultat Rally-SM-sprint, Sundsvall, 4WD
1. Johan Kristoffersson/Stig Rune Skjaermoen, VW Polo GTI R5, Team Westom/NMK Elverum, 4:55,4
2. Patrik Flodin/Göran Bergsten, Skoda Fabia, Ilsbo MK/Forshaga MC, 5:03,1
3. Mattias Adielsson/Andreas Johansson, Citroën, Göteborgs MK/Eskilstuna MF, 5:03,9
19-01-30 Regerande svenska mästaren i rallysprint Röjsel: "Ska försöka försvara guldet"
Under SM-veckan i Helsingborg i juli månad 2018 fullföljde Daniel Röjsel äntligen målet om att inneha samtliga SM-medaljer i rallysprint, då han, tillsammans med sambon Matilda, tog sitt första SM-guld i tävlingen. På fredag är det dags igen i Sundsvall. Kan Smålands-masen försvara titeln?
- Känner egentligen ingen press. Har alla valörer inom rallysprint, men det är klart att vi ska köra järnet från början. Det blir kul, konkurrensen i den tvåhjulsdrivna klassen är stenhård! säger Daniel.

Denna gång läser ordinarie co-drivern Mikael Johansson noterna när det återigen är dags för svensk rallysport att komma in i TV-rutan. Svt sänder som vanligt under SM-veckan och en 4 kilometer lång sträcka på snö och is utlovas, med målgång på travbanan i Sundsvall. Efter helgens seger i det ordinarie svenska mästerskapet inom rally ser Daniel fram emot att återigen tävla i sprint och det intensiva formatet det innefattar.

Han kommer dessutom att delta i SM i virtuell bilsport, det första någonsin, under lördagen. Mest på skoj.
- Blir en ny och kul utmaning, men det saknas en hel del träningstimmar för att jag ska kunna konkurrera i toppen där, erkänner Daniel avslutningsvis.

TV-tider SM i rallysprint:
08:00-11:00 Kval Svt Play
14:00-16:00 Finaler Svt Play/Svt1
19-01-30 SM-guld i sikte för Kristoffersson
Vinnaren av Bergslagsrallyt får inte lång vila innan det är dags för tävlingsläge igen. Fredagens tv-sända SM-sprint i rally blir ännu ett rejält test för Johan Kristoffersson.
- Sista rallyt inför Svenska och dessutom ett SM-guld som står på spel, säger Johan, som har ägnat de senaste dagarna åt att analysera insatsen i SM-premiären i Bergslagsrallyt.
- Inspirerande. Vi har hittat en hel del saker att slipa på, men tror inte vi kommer att få så stor användning av det vi lärde oss i Ludvika i SM-sprinten.

Tävlingen på och runt Bergsåkers travbana i Sundsvall har en helt annan karaktär. En fyra kilometer lång bana ska köras två gånger i kvalificeringen och därefter ytterligare två gånger i finalen för de åtta bästa.
- Det blir mer som ett backrace, men det borde passa mig bra, menar Johan, som får konkurrens av bland andra fjolårssegraren Mattias Adielsson och Patrik Flodin, som utmanade ända fram till mållinjen i Bergslagsrallyt.
- Jättekul. Ju fler bra motståndare, desto bättre referenser för oss.

Det sparas inte på förberedelserna i verkstaden utanför Arvika. De hårt jobbande mekanikerna tog sig an teamets Polo GTI R5 direkt vid hemkomst från Dalarna.
- Allt är i molekyler. Inget lämnas åt slumpen här, säger Tommy Kristoffersson.

Teamchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS har stora förhoppningar på den drygt 50 mil långa resan norrut.
- Det blir spännande. Det händer ju en del i samband med SM-veckan där uppe, så det bör bli pådrag.

Fullt påställ var det också i lördags. Direkt efter målgången i Ludvika satte sig Kristofferssons i bilen för att åka ner till Bilsportgalan i Linköping, en uppoffring väl värd besväret.
- Johan fick stående ovationer av hela Saab Arena, berättar Tommy.

Priserna haglade över den allsidige mästaren. Årets rallycrossförare, Årets racingförare, Stora grabbars märke, Årets bilsportare samt publikpriset Bilsport Senior Award, alla dessa utmärkelser åkte med hem till Arvika. Särskilt priserna till Årets rallycrossförare respektive racingförare är anmärkningsvärda.
- Det har aldrig hänt tidigare att en och samma har fått två priser i olika grenar samma år, säger Tommy Kristoffersson, med befogad stolthet i rösten.

19-01-30 Regerande sprintmästaren i rally Mattias Adielsson till SM Veckan i Sundsvall
Landslagsföraren Mattias Adielsson och kartläsaren Andreas Johansson kommer på fredag att göra premiär i Sverige för SainteLoc Racing och deras Citroen C3 R5. Det är rallysprint under SM-veckan i Sundsvall som står på programmet.
- Vi är riktigt laddade och ska göra vårt absolut bästa. Motståndet är i världsklass så det blir inte lätt. Det blir roligt att teamet kommer till Sverige från Frankrike för att vi ska få visa upp oss för hemmapubliken. Jag är mycket laddad och känner väl en viss press på att komma som regerande mästare. Vi kommer dock att sälja oss mycket dyrt, säger Mattias Adielsson.

Sprinten på fredag avgörs under den populära SM-veckan som i år avgörs i Sundsvall. Tävlingen innehåller en specialsträcka som på morgonen i kvalet körs två gånger. Där den bästa tiden räknas. Av de startande går 8 st till den i SVT direktsända finalen. Finalen består av två åk där tiderna läggs ihop.
- Mycket roligt att dubbla rallycross världsmästaren Johan Kristoffersson kommer till sprinten, det blir en riktigt bra värdemätare. Vi siktar på att ta oss till finalen och där kan allt hända. Det ska bli spännande att se hur vår Citroen C3 R5 fungerar på vinterväglag, det är första gången den här bilen körs på snö, säger Mattias Adielsson.

Under lördagens Bilsportgala i Linköping fick Adielsson ta i mot priset som 2018 års landslagsförare.
- Fantastiskt roligt och mycket överraskande. Jag känner sådan tacksamhet över att jag fick det här priset. Det är många som jobbar stenhårt för att allt ska gå i lås och jag vet att även de är stolta när vi får bekräftelse på att vi tillsammans gör bra saker. Tack all som stöttar och hejar på mig, avslutar Mattias Adielsson.

Tider i SVT fredag 1 Februari
08,00 – 11,00 Kval SVT Play
14,00 – 16,00 Final SVT 1

19-01-28 Tom och Henrik nöjda med genrepet i Bergslagsrallyt
- Det var jätteroligt att komma igång igen efter ett långt tävlingsuppehåll, säger Tom efter SM - tävlingen Bergslagsrallyt i helgen.

Tävlingen var ett genrep inför Rally Sweden i mitten av februari, då Tom och Henrik skall tävla i JWRC, Junior-VM. I helgens tävling slutade man på en femte plats i klassen Otrimmat 2WD. Klassen vanns en av Toms konkurrenter i JWRC, värmlänningen Dennis Rådström.
- Vi körde vårt eget race från första metern. Målet med tävlingen var att samla erfarenhet av en tävling på snö och is, då det är helt annorlunda mot att köra på grus och asfalt, både vad det gäller däck, noter och spårval, förklarar Tom.

- Jag har ju inte kört någon vintertävling sen 2015, aldrig med framhjulsdrift, och inte testat en enda meter, så det kändes verkligen annorlunda i början. Efter hand fick vi dock till en bra känsla, och då var det jätteroligt.

- Det känns bra med nästan 14 mil specialsträcka i ryggen, på fina, rejäla vintervägar, som Bergslagsklubbarna bjöd på.

- Vi tog inte heller några risker, eftersom den Opel Adam R2 som vi körde med, och som ägs av min mentor Krister "Krabba" Håkansson, är till salu och skall säljas nu. I dagsläget är det därför inte heller inplanerat några fler SM-tävlingar i år, eller andra tävlingar på hemmaplan, förutom Rally Sweden.

- Nu börjar planeringen för VM-tävlingen, vi ser verkligen fram mot den, att få köra en VM-tävling på hemmaplan, är en dröm som går i uppfyllelse, avslutar Tom. Då blir det nytt bilmärke, en Ford Fiesta R2 Eco Boost från M-Sport i Polen.

Toms klubbkompis i SMK Hörby, unge Victor Hansen, gjorde en stark tävling med sin Peugeot 208 R2, och slutade på sjunde plats i samma klass, Otrimmat 2WD. Han blev dessutom femma i Junior-SM, som Victor satsar på i år.

19-01-28 Lundberg och Arhusiander söker revansch under SM-veckan i Sundsvall
Efter en problemfylld SM-start i Ludvika hoppas nu 20-åriga Opelföraren Elias Lundberg med co-driver David Arhusiander på revansch under SM-veckan i Sundsvall.

Bergslagsrallyt i Ludvika var årets första deltävling i Rally-SM och teamet var redo för en tuff tävling. Men redan på ss2 fick paret kasta in handduken med tekniska problem. Nu hoppas de på revansch under SM-veckan.
- Tyvärr blev det ingen bra start i Ludvika, men det positiva är att bilen var mycket mindre skadad än vi först trodde. Så nu hoppas vi på en problemfri tävling under SM-veckan i Sundsvall där SM-medaljer i sprint ska fördelas, säger en positiv Elias.

Teamet har målet att fightas om medaljerna men inser ändå att den ringa erfarenheten med bilen och framhjulsdrift på snöunderlag gör att förutsättningarna inte är helt optimala.
- Klart vi vill vara med och slåss om medaljerna, det är därför vi är där. Men jag har bara ca åtta tävlingsmil bakom ratten i en framhjulsdriven på snöunderlag. Så vi har ändå inte allt för stor press på oss själva, säger Elias.

Tävlingen genomförs i sprintform där en sträcka på ca 4km körs två gånger under det inledande kvalet och topp 8 i varje klass går vidare till final. Snabbaste tid från ett av kvalåken räknas. Finalen avgörs också med två omgångar men denna gång med båda tider hopräknade och snabbast vinner.
19-01-28 Vi i Team Ramudden Motorsport är nöjda med vårt första framträdande 2019
Det sattes upp ett rejält tempo redan på morgonen i R5 klassen där Martin och Joakim hängde med riktigt bra.

Duon är inte nöjd med en tredjeplats när de kommer in för lunchvila.
– Är man nöjd med det kan man lika gärna lasta och åka hem, mumlade Martin.

När dagen gått och bronspengen är bärgad så låter det lite annorlunda. Vi enas om att det var en riktigt bra prestation ändå.

Hatten av för Johan och Patrik som åkte fantastiskt. Detta gav nog lite blodad tand då Martin började prata om utökade tester redan under kvällen.

Pontus och Richard tyckte som många andra att första sträckan var svår och hittade inte riktigt självförtroende i bilen. En avåkning kostade många minuter och SS1 och SS2 vill vi nog helst glömma. Innan powerstage SS4 så pratade vi om just att glömma och titta framåt. Konstaterade att det är ju ny klass och ny bil. Grabbarna visade verkligen att de hade psyke och motivation att ladda om. Sträcksegrar på 4,6 och 7 visar att de är att räkna med.

De tycker inte om att de tappade poäng i serien men är ända glada om de ser till tempot.

I sitt första riktiga SM äventyr fick Viktor och Kristoffer bekänna färg. Med en bil som inte riktigt ville samarbeta på det smala och knixiga morgonsträckorna fick de kämpa. Efter lunch fick deras servicekillar dock bilen mycket mer körbar men ändå inte helt perfekt. Viktor hade lite svårt i mörkret med att bläddra i notblocket, men de gav inte upp. De gnuggade på, höll bilen på vägen och fick värdefull rutin. Till slut så slutade de på en start 5:e plats. Riktigt starkt.

Fantastisk arrangemang vi fick vara del av. Proffsigt. Stort tack till arrangören.

Nu siktar vi på Rally Sweden!
19-01-27 Kristoffersson tog hem sekundstrid i SM-premiären
Han gör det omöjliga möjligt! Johan Kristoffersson visade att han också behärskar rally genom att ta hem SM-premiären Bergslagsrallyt. Det blev en stenhård sekundkamp mot Patrik Flodin, men Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-stjärnan tog hem spelet med 10,1 sekunder till godo.
- Helt otroligt! Idag kändes som första gången jag kunde åka i ett jämnt tempo hela dagen utan att ta några stora risker, säger Kristoffersson, som bjöd storpubliken i dalaskogarna på rejäl underhållning.

För första gången fick Johan också en rejäl värdemätare på sitt eget tempo. Rutinerade Patrik Flodin och regerande svenske mästaren Martin Berglund utmanade med jämnstarka tider hela vägen. Flodin tog också hem de två första sträckorna och ledde så långt med 3,5 sekunder.
- I början kändes det lite stelare och mer orytmiskt, men under eftermiddagen gick det stadigt och fort, kommenterar Johan.
På SS3 tog Arvika-föraren över ledningen och stannade sedan där resten av dagen. Dessutom plockade han hem maximala fem extra poäng på superspecialen SS4. Marginalerna var dock små till jagande Flodin och Berglund.
- Jag tänkte inte så mycket på just hur tätt det var mellan oss, men eftersom Patrik och Martin har större erfarenhet av att åka i ett jämnt tempo så blev det en bra referens för mig själv när jag såg deras tider.

MK Team Westom-föraren fick en helt odramatisk resa genom Ludvika-trakten, utan förarmisstag eller tekniska problem på Polo GTI R5:an.
- Teamet har levererat en bra bil hela helgen, säger Johan, som inte heller blev påverkad av den nervkittlande sekundstriden.
- Inte alls. Jag har kört mitt eget race. De sträckor där jag har klämt till lite extra har tiderna varit bra, men även där jag har hållit igen har de stått sig i konkurrensen.

Co-drivern Stig Rune Skjaermoen kunde intyga att allt skedde under kontroll.
- Johan har kört stabilt och bra. Det har gått fint hela vägen, konstaterar norrmannen nöjt.

Lika avspänd var inte stallchefen Tommy Kristoffersson, som följde sekunddramat via datorn. Segern i SM-premiären betydde mycket för den rutinerade motorsportsprofilen.
- Med rallysatsningen har vi tagit på oss en stor utmaning. Vi har byggt ett förtroende bland våra samarbetspartner och sålt in idén, men vi har ju egentligen inte vetat om vi kan det här. På så vis har vi sålt grisen i säcken.
Hela teamets eminenta prestation i dalatrakterna bevisade att det ändå finns fog för optimism inför fortsättningen av SM-serien.
- Visst, det är en lång serie, och mycket kan hända framöver, men det är klart att det är en skillnad mellan att komma etta och tvåa.

Kristoffersson passade också på att hylla de tuffaste konkurrenterna, Patrik Flodin och Martin Berglund, jämte sin egen förare.
- Ett klockrent jobb av Johan, men en eloge till de andra också. Alla har gjort ett mycket proffsigt jobb, med städad och snabb körning. På drygt två mils körning skiljde det ju bara 0,3 sekunder mellan Johan och Patrik på SS7. Det är inte större marginal än det kan vara på ett varv i rallycross, avslutar Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-chefen.

Tufft och jämnt kan det också bli kommande helg då det vankas ny SM-tävling, men då rallysprint i Sundsvall. Vanliga rally-SM fortsätter med Sydsvenska rallyt 31 maj-1 juni.

Resultat Bergslagsrallyt 2019, totalt
1. Johan Kristoffersson/Stig Rune Skjaermoen, MK Team Westom/NMK Elverum, VW Polo R5, 1:13:00,8
2. Patrik Flodin/Göran Bergsten, Ilsbo MK/Forshaga MC, Skoda Fabia R5, 1:13:10,9
3. Martin Berglund/Joakim Gefvert, SMK Gävle/Fryksdalens MK, Skoda Fabia R5, 1:13:39,8

SM Trimmat 4WD, efter deltävling 1 av 6
1: Johan Kristoffersson, 30 p
2. Patrik Flodin, 22 p
3. Martin Berglund, 18 p

19-01-27 Bergslagsrallyts stipendium till junioren Jari Liiten
Bergslagsrallyts juniorstipendium på 6000 kronor tilldelades efter målgång Jari Liiten, Sandvikens MK. Under säsongen 2018 vände han ett mardrömsår till succé och vann Junior-SM i den otrimmade helt överlägset.
Med de nya regler som gäller från och med denna säsong hade 24-åringen vunnit både svenskt mästerskap som junior och som senior. Ingen var ens i närheten av Jari Liiten och hans co-driver Mikael Kjellgren.

Även om siktet är inställt på internationellt tävlande fortsätter de i SM med sin Peugeot 208 R2. I helgens premiär i Ludvika och Mekonomen Bergslagsrallyt slutade de trea i klassen.
– Vi hade lite bromsproblem bak under de tre första sträckorna, säger Liiten.
Men sedan gick det betydligt bättre och han tog sig upp på pallplats.
– Det är så här rally ska vara, kamp om varje sekund!

Dagen avslutades med att Jari Liiten fick motta Bergslagsrallyts juniorstipendium på 6000 kronor under prisutdelningen.
– Att få en sådan utmärkelse hade jag inte alls förväntat mig, jätteroligt när andra sett en och uppskattar det man gjort, avslutar Jari Liiten.

19-01-27 Flodin och Bergsten höll upp tempot i R5-premiären i Bergslagsrallyt - sekundfight gav andraplats!
Patrik Flodin, Ilsbo MK, tog tillsammans med sin co-driver Göran Bergsten, Forshaga MC, SM-guld i den två hjulsdrivna klassen i fjol. I år har rallyteamet Max RPM gett dem möjligheten att ratta teamets nya Skoda Fabia R5 och därmed får duon chans att byta klass. Tillsammans med teamet har man bland annat planerat att köra hela Rally-SM, SM-sprinten under SM-veckan, Svenska Rallyt samt det finska VM-rallyt.

Debuttävlingen i den för Patrik nya klassen R5 skedde i helgen under SM-premiären Bergslagsrallyt.
- Bilen var väldigt svårkörd och nervös i början. Den hade lätt för att vandra ur spår och kasta. Jag har ju ingen erfarenhet alls av den här biltypen och har bara en och en halv dags test i ryggen. Så vi började lite försiktigt med inställningarna och fick till det bättre och bättre allteftersom rallyt gick. På näst sista sträckan började jag känna tilliten till bilen. Jag gjorde stora framsteg med mig själv och är nöjd med bilen. Det här känns bra inför det som komma skall, säger Patrik.

Kampen kom att stå mellan Patrik, Göran och Johan Kristoffersson med co-driver. De båda ekipagen höll upp samma höga tempo och tog hem samtliga sträcksegrar, fyra vardera. Men trots det drog Patrik och Göran den här gången kortaste ståret och fick nöja sig med andra plats i rallyt:
- Johan Kristoffersson var rejält tuff. Han kommer bli en kul nöt att knäcka, men samtidigt jäkligt inspirationshöjande. Vi hade en snurr på tredje sträckan där vi tappade tid, men vi hade inte kunnat göra något åt honom ändå den här gången. Jäkligt kul, men samtidigt frustrerande när jag tycker jag kör fullt. Det kommer bli en enormt kul säsong, säger Patrik.

Johan Kristoffersson vann Bergslagsrallyt, 10,1 sekunder före Patrik och Göran och 39 sekunder före regerande svenska mästaren Martin Berglund.

Redan på fredag är det tävlingsdags för teamet igen då SM-veckan i Sundsvall kör SM-sprint. Då kommer Patrik, Göran och Max RPM finnas på startlinjen för att slåss om SM-medaljerna.
- SM-veckan kommer bli ett bra genrep inför Rally Sweden då vi kommer kunna finlira inställningarna. Sprintar är kanske inte min bästa gren, men det är alltid kul att få komma nära publiken, avslutar Patrik.

Mer info www.patrikflodin.com.
Där har vi följt rallyt, sträcka för sträcka med resultat och kommentarer.

Bergslagsrallyt, SM-deltävling 1
1 Johan Kristoffersson 1:13:10,9
2. Patrik Flodin 1:13:10,9 +10,1
3. Martin Berglund 1:13:39,8 +39,0
4. Mattias Monelius 1:16:04,8 +3:04,0
5. Daniel Dahlström 1:21:24,8 +8:24,0
6. Jan-Erik Folkesson 1:21:58,0 +8:57,2
7. Charles Andersson 1:22:42,4 +9:41,6
8. Thomas Thunström 1:23:43,4 +10:42,6
9. Micael Jakobsson 1:25:03,2 +12:02,4
10. Joakom Roman 1:27:07,3 +14:06,5

19-01-27 Dennis och Johan vinner Bergslagsrallyt
Under lördagen har Dennis Rådström och Johan Johansson befunnit sig i Ludvika för att köra SM-premiären Bergslagsrallyt som uppladdning inför VM-premiären i Rally Sweden om några veckor.

Dennis och Johan fick möta tufft motstånd genom den svenska eliten, och efter en stark avslutning på dagen vinner de klassen, Otrimmat tvåhjulsdrivet, med 1,1 sekund före Hampus och Pontus Jakobsson
– Det är häftigt att se vilket tempo våra svenska juniorer har här hemma. Det har vart en hård fight hela dagen, och vi är nöjda med vår insats, säger Dennis.

Redan på fredag är det dags för Dennis och Johan att tävla igen när de ska köra Sprint-SM under SM-Veckan i Sundsvall som direktsänds i Sveriges Television.
19-01-26 Kristofferssons första totalseger i Rally-SM
Kampen i Mekonomen Bergslagsrallyt stod som väntat mellan Patrik Flodin och Johan Kristoffersson. Flodin inledde bäst men Kristoffersson grejade sin första totalseger i Rally-SM.

En halv sekund var marginalen efter första sträckan, till Flodins fördel. Klassiska rallysträckan Björnjägarn följde, denna gång på nästan fyra mil. Där ökade Ilsbos rattvridare sin marginal till 3,5 sekunder.
Drygt en mil senare hade dubble världsmästaren i rallycross, Johan Kristoffersson, visat att han är en fighter också i rally. Han övertog taktpinnen, och inför ett stort publikhav ute vid Håksberg i Ludvikas utkant, lyckades Kristoffersson plocka ytterligare 3,6 sekunder med sin VW Polo R5.
– Vi har kommit igång på ett bra sätt, och det är fantastiska sträckor, sa Johan Kristofferson vid lunchuppehållet.
Patrik Flodin gjorde en snabb snurrning på en sträcka med sin Skoda Fabia R5, men det hade inte hjälp om han låtit bli.
– Det blir en nöt att knäcka hur vi ska rå på Johan framöver. Men bortsett det är jag nöjd med dagen och bilen, säger Patrik Flodin.
För Kristoffersson fortsatte att lägga sekund till sekund, och det Arvikabaserade VW-teamet tog sin första totalseger i Rally-SM.
– Jättekul, men det känns allt lite oväntat att vi vinner, säger Johan Kristoffersson, som direkt efter målgång reste till Svenska Bilsportförbundets gala i Linköping för nya hyllningar.

God trea genom hela Mekonomen Bergslagsrallyt var regerande svenska mästaren i huvudklassen Trimmat 4WD, Martin Berglund från Valbo utanför Gävle.
– Vi är trots allt väldigt nöjda med dagen. Att förlora med de två VM-förarna med endast 39 sekunder på nästan 14 mils körning tycker vi är jättebra, säger Martin Berglund.
Nästa deltävling i Rally-SM körs först i månadsskiftet maj-juni i Älmhult och då är underlaget grus.

Segrare i respektive SM-klass blev:
Trimmat 4WD (huvudklass): Johan Kristoffersson, MK Team Westom, VW Polo R5, 1.13.00,8
4WD Övriga: Mattias Nyström, Ludvika MS, Mitsubishi Evo 8, 1.22.12,6
Otrimmat 2WD: Dennis Rådström, KAK, Ford Fiesta, 1,21.16,5
Trimmat 2WD: Daniel Röjsel, SMK Dala Falun, Opel Corsa, 1.21.12,5
19-01-24 Dennis Rådström bygger fart inför Rally Sweden i SM-premiären
Till helgen är det dags för SM-premiär i rally i Ludvika genom Mekonomen Bergslagsrallyt. Dennis Rådström och Johan Johansson finns på plats för att ta tävlingen som uppvärmning inför VM-premiären i Rally Sweden som körs om några veckor.

Fokus för Dennis och Johan blir att bygga självförtroende och få en bra känsla inför Rally Sweden.
– Nu ska det bli kul och komma ut på en större tävling, säger Dennis.
– Det pirrar mer i magen och blir annan stämning. Vi har haft en otroligt bra uppladdning med de tävlingar vi kört tidigare höger och känner oss komfortabla. Vi kommer gå in och göra allt vi kan, så får se hur långt det räcker. Men huvudsaken är att få en bra känsla inför Rally Sweden.

Dennis och Johan tävlar i klassen Otrimmat 2WD i en Ford Fiesta R2 där de ställs mot den svenska eliten i den drygt 20-bilar stora klassen. Tävlingen avgörs över en dag och 8 sträckor och nästan 13 mil.

19-01-24 Teamet redo för SM-premiär
Bergslagsrallyt inleder under helgen SM-säsongen och gör det med ett intressant startfält, inte minst dubble rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson i en Polo GTI R5. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS har de senaste veckorna jobbat febrilt för att skapa optimala förutsättningar inför premiären.
- Vi har gjort mycket på kort tid. Det är ju trots allt inte så många veckor som vi har haft bilen, säger Kai Roger Waaler, teamets tekniske koordinator.
Waaler och hans stab har under de senaste månaderna fått ställa om från STCC till rally, en stor förvandling, men ändå smidig. Innan Polon anlände jobbade gänget med att anpassa logistiken för en rallysäsong. De senaste veckorna har handlat om att optimera själva tävlingsekipaget.
- Det har inte varit någon chock direkt. Alla här har bra erfarenhet av rally och ansvarsfördelningen blir ungefär likadan som i racing. Gruppen fungerar bra ihop. Vi jobbar med passion, påpekar Kai Roger, som också framhåller teamets stjärna bakom ratten.
- Johan är bra på att dra med sig folk, tack vare sin tävlingsinstinkt. Dessutom är han supertacksam tillbaka för allt vi gör.

Johan har själv uttryckt att han är lite för gammal för att kunna bli bäst inom rally. Vad säger rallyerfarne Waaler om det?
- Åldern spelar absolut roll, men inställningen betyder väl så mycket. Och all erfarenhet Johan har från alla möjliga bilar och tävlingsformer kan komma till nytta inom rally. Han har redan bra tempo, intygar Kai Roger.

Den norske koordinatorn framhåller också sin landsman, Johans nye co-driver Stig Rune Skjaermoen, som en viktig faktor i sammanhanget.
- Han kommer att ha god hjälp av Stig Rune, som själv har kört mycket rally och dessutom varit kartläsare i många år. Han kan bromsa eller pusha så som det behövs. De fungerar redan bra ihop.

Bergslagsrallyt blir inte bara ett test för tävlingsbilen och de tävlande. Arbetsfördelningen mellan det tekniska tältet och gästavdelningen hör också till de saker som behöver trimmas in. En omfattande hospitality-del ska invigas, en del som stallchefen Tommy Kristoffersson har mer inflytande över.
- Det känns bra att Kai Roger och de andra kompetenta mekanikerna har tagit hand om själva tävlingsverksamheten medan jag har haft fullt upp med den övriga utrustningen och kontakterna med våra samarbetspartner, tycker Tommy, som välkomnar ett antal gäster i hospitalityn under helgen.

Teamet kommer också att nysatsa på sin medieavdelning med live-sändningar via Facebook.
- Vi hoppas att Johans namn och vårt team kan bidra till en positiv utveckling för hela rallysporten i Sverige. Vår ambition är att förhöja upplevelsen för alla entusiaster där ute längs vägarna. Vi har redan fått stor respons och stort medieutrymme efter att vi lanserade vår satsning på rally, avslutar Tommy Kristoffersson.
19-01-24 VM-rutin ökar vinstchansen i Mekonomen Bergslagsrallyt
Vem vinner Mekonomen Bergslagsrallyt 2019? Goda chanser har Johan Kristoffersson och Patrik Flodin. Men med det rekordstora startfältet kan mycket hända på nästan 14 mil.

I huvudklassen Trimmat 4WD finns killar med VM-rutin och det gör dem till favoriter: dubble rallycrossmästaren Johan Kristoffersson och Patrik Flodin, med ett förflutet i Rally-VM. Flodin återvände till SM förra året och vann den trimmade tvåhjulsdrivna klassen i en BMW M3. Nu startar Hudiksvallsbon med en nyimporterad Skoda Fabia R5 för team MAX RPM. En bil byggd direkt och endast för tävling.
– Det ska bli så häftigt! Egentligen har jag åkt mest fyrhjulsdrivet genom åren så jag hoppas komma in i det snabbt, och vinterföre är det bästa jag vet, säger Patrik Flodin.
För den forne VM-åkaren i Grupp N blir det här tredje starten i Mekonomen Bergslagsrallyt. Första gången var som ung rallyspoling i en Volvo Originalare. Sedan kom han tillbaka 2006 med den av Monitor sponsrade Subarun. Då tog han sin första klasseger.
– En fin milstolpe! Hoppas det går lika bra den här gången!

Mycket intressant att följa blir Johan Kristoffersson. Arvikasonen har två raka VM-guld i rallycross, varav det senaste i ren utklassningsstil. Förra året startade han även i Rally Sweden, och körde in som 17:e man.
– Jag vet inte hur jag står mig mot SM-eliten, så resultatet är inte det viktigaste utan min egen utveckling som rallyförare, säger Johan Kristoffersson, känd som tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna.
Han kör en nyutvecklad VW Polo R5 och helt nyligen offentliggjorde han sin satsning på hela Rally-SM. Något annat än seger är då smått otänkbart för Kristoffersson.

För Martin Berglund, från Valbo utanför Gävle, är målet att försvara SM-guldet från förra året. Han kör en Skoda Fabia R5.
– Flodin tror jag blir farlig och att Kristoffersson kommer blir ännu en värdemätare. Det är bara roligt att vi blir fler för det höjer farten hos oss alla, säger Martin Berglund.
Förra året vann Mattias Jirvelius, SMK Örebro, Bergslagsrallyt. Numera heter han Monelius i efternamn och är en het utmanare om segern i den sexton man starka huvudklassen Trimmat 4WD.

4WD Övriga är klassen med lite äldre, motorstarka fyrhjulsdrivna bilar. Här startar den mest långväga gästen, Michael Wikström från Boden, men frågan är om han rår på Per Göthberg och Fredrik Grahn, Eskilstuna respektive Frövi.

Trimmat 2WD innehåller både bak- och framhjulsdrivna bilar, samt unga och gamla förare. Trots att han ”bara” är 20 år tog Salatalangen Elias Lundberg silver förra året. Boråsen Kristian Johansson vill äntligen nå guldet! Niklas Hägg, Ilsbo gör comeback i en Golf, Robin Sandberg vill ha revansch med Corollan och gotlänningen Johan Holmberg kan aldrig räknas bort. Knivskarp konkurrens i den deltagarmässigt största klassen.

Otrimmat 2WD ser många Peugeot 208 R2 och Ford Fiesta R2 till start. Tom Kristensson är favorit till segern, men får se upp för ultrasnabba juniorer som Jari Liiten, Hampus Jakobsson, Eddie Lundqvist, Albin Nordh och inte minst JVM:s silvermedaljör Dennis Rådström. Här formas framtida storåkare i en strid på kniven.

19-01-23 Säsongspremiär och hemmatävling Jacob i Stefan i Bergslagsrallyt
Säsongspremiär och hemmatävling till helgen för Jacob Jansson och co-driver Stefan Gustavsson Duon kommer med en ny bil till vintersäsongen, en Ford Fiesta R5.
- Vi har åkt ett test med bilen och allt känns bra inför helgens tävling Bergslagsrallyt som är årets första Deltävling i Rally-SM, säger Jacob

Tävlingen bjuder på närmare 14 mil fullfartssträckor, där klassiska ”Björnjägarns minne” mäter närmare 4 mil och lockar ett av de största startfälten på många år.

Jacob och Stefan startar i huvudklassen ”Trimmat 4wd” med 16 startande och några riktigt snabba förare t.ex förra årets mästare i klassen Martin Berglund, Patrik Flodin och reagerande mästaren i rallycross VM Johan Kristoffersson
- Vi ser verkligen fram emot helgen. Klassen kommer att bli tufft, många förare som kommer vara med i toppen och det gäller att ta vara på däcken samtidigt som man inte får släppa en sekund till konkurenterna, säger Jacob.

Teamet jobbar hela veckan och förbereder bilen så den är klar, bland annat ska kostymen på bilen få sig en uppgradering.
19-01-23 Favoriten Kristensson tar Bergslagsrallyt som test
I helgens SM-premiär, Mekonomen Bergslagsrallyt, är Tom Kristensson favorit till segern i klassen otrimmade tvåhjulsdrivna bilar. Själv ser han det hela som ett test.

Skåningen från Hörby har hunnit bli 27 år och är en hejare på att ratta en Opel Adam R2. Tom Kristensson var giftig på grus förra året, då han vann två av deltävlingarna och ledde en tredje då han fick bryta med elfel.
Men hans erfarenhet av vintervägar är däremot minimal, nu när Mekonomen Bergslagsrallyt i Ludvika väntar på lördag.
– Tanken är att få så mycket känsla för vinterväglag som möjligt utan att fokusera det minsta på resultatet. Helgen blir som ren test egentligen, säger Tom.
Men med stor internationell rutin är det ändå troligt att han är ordentligt med från början i SM-premiären och sedan kan öka ytterligare när han kommer till Värmland och Rally Sweden.

Av de 23 konkurrenterna i klassen för otrimmade tvåhjulsdrivna bilar förväntas juniorerna Jari Liiten, Sandvikens MK och Dennis Rådström, KAK, bjuda hårdast motstånd. Liiten var oslagbar förra året då han valde att satsa på Junior-SM. I år kör alla mot alla, ung som gammal.
– Det är bara bra! Det sporrar med fler i klassen och hårdare motstånd. Dessutom har jag möjlighet att ta hem två medaljer, säger den alltid positive Jari Liiten.
Dennis Rådström kommer från värmländska Torsby och tävlar för Kungliga Automobilklubben. Han har redan ett silver i Junior-VM på sitt CV. Nu är det hårdträning inför Rally Sweden som gäller.
– Vår plan är att gå flat out från första metern till målgång! Allt för att komma så väl förberedda som möjligt inför vårt andra år i JWRC, säger Dennis.

Utmanar gör Eddie Lundqvist och Hampus Jakobsson, Sandviken respektive Nyköping. Ett par starka juniorer som skuggade Jari Liiten förra året.
– Nu har jag åkt ett år i bilen och hoppas vara med bättre från start den här gången, säger Hampus som var JSM-trea förra året. Han har sin storebror Pontus i högerstolen (fjolårets silvermedaljör i JSM Trimmat).
Nästa man i startlistan är Pontus Lönnström. En friskus av stora mått, men som nu bytt sin stora trimmade Volvo mot en liten Ford Fiesta R2 T. På lördag visar det sig hur han tacklar den omställningen.
Gotlänningen Sebastian Johansson körde bara en SM-deltävling i fjol och då vann han. Annars är det två år sedan han tävlade på vinterväg.
– Vi ser verkligen fram emot att vara tillbaka, säger Johansson.

19-01-23 Snabbfotad trio i 4WD Övriga förväntas göra upp om segern
Den mest långväga gästen i Mekonomen Bergslagsrallyt går ut först i klassen 4WD Övriga. Men Michael Wikström från Boden lär bli hårt jagad bakifrån.

Tolv till start i SM-klassen 4WD Övriga, som består av något äldre, hårt trimmade WRC-bilar. ”Micke” Wikström har ett silver och ett brons sedan tidigare med sin Ford Focus WRC, och med 90 mil enkel resa har han en bit till Ludvika.
– Ändå är det ju den närmaste deltävlingen i år, så jag klagar inte. Det är kul med SM, men det är klart att det är lite avhängigt hur det går i helgen om det blir full säsong för min del, säger norrlänningen.

Närmast bakom Wikström startar Eskilstunas Per Göthberg. Han började fjolåret med att känna sig för i sin nyinköpta Skoda Fabia WRC, för att snart nog ha ett svårslaget tempo. Ett mystiskt elfel har bekymrat honom på senare tid, men det tror han sig ha fått ordning på och är därmed en het segerkandidat.
Det är också Fredrik Grahn, bilbyggare från Frövi utanför Lindesberg. Efter ett kort test med sin Focus WRC är han redo.
– Jag har velat åka bil i flera veckor nu! Allt känns bra, vi ser fram emot Bergslagsrallyt och ska absolut gå för fullt, hälsar Fredrik som bland annat vann förra vinterns LBC-Ruschen i Lima.

Aktuell anmälningslista till Mekonomen Bergslagsrallyt finns här.
Följ tävlingen live på http://www.raceconsulting.com/
19-01-23 Tom Kristensson kör SM-tävlingen Bergslagsrallyt som uppvärning inför Rally Sweden
Till helgen kommer Tom Kristensson och Henrik Appelskog att köra årets första deltävling i SM, Bergslagsrallyt, med Ludvika som huvudort.
- Vi kommer till start med den Opel Adam R2 som vi tävlade en del med på hemmaplan förra året, säger Tom
- Jag har bara kört tre vintertävlingar totalt, det var 2015 då jag körde Volvo 940 i Volvo Original Cup, Sverigeserien, men då var det bakhjulsdrift som gällde.
- Det viktigaste med tävlingen blir därför en test inför Rally Sweden och J-VM, komma in i tävlingsrutinerna och att hitta tempo och känsla, inte i första hand resultatet. Henrik har dock åkt en hel del vintertävlingar, så den erfarenheten är bra att ha med sig.
- Jag har ju inte heller kört någon tävling sen EM-avlutningen i mitten av oktober, så det skall verkligen bli kul att komma igång, det ser ut att bli fina förhållanden med riktiga vintervägar och bra snövallar.

Lite snö och is har dock Tom hunnit pröva på då han var på landslagsläger i Åre i helgen.
- Ett bra läger med bra innehåll, där vi bl.a. fick köra en del på is, dock med en fyrhjulsdriven bil, avslutar Tom.
I Bergslagsrallyt får Tom även möta sin svenske kollega i J-VM, Dennis Rådström, som 2019 kommer att köra sin tredje säsong i Junior-VM
Dessutom får Tom sällskap med klubbkamraten i SMK Hörby, Victor Hansen med codriver Victor Johansson från Ryds MK. Man tävlar i samma bilklass, och Victor kommer under året att satsa på Junior-SM.
19-01-21 Flodin vill göra succé igen i Mekonomen Bergslagsrallyt
Förväntningarna är stora. Förra gången Patrik Flodin gästade Mekonomen Bergslagsrallyt gjorde han succé. Han vill gärna göra om den bedriften på lördag.

Det är tretton år sedan Rally-SM senast gästade Mekonomen Bergslagsrallyt i Ludvika och då debuterade Ilsbos Patrik Flodin i en fyrhjulsdriven bil. Bilen skulle senare göra sig känd som Monitor-Subarun och Flodin nådde ända till VM för standardbetonade bilar. Framgångståget började med klassegern 2006 i Bergslagsrallyt.
Nu är de åter beredda på SM-start. Med stöd av Monitor ERP System och Team Max RPM kommer Patrik Flodin för att finslipa formen inför Rally Sweden. Till sin hjälp har han också co-drivern Göran Bergsten.
– Hoppas det går lika bra den här gången! För klassegern i Bergslagsrallyt 2006 betydde mycket för min karriär. En fin milstolpe, säger Flodin.

Bilen han ska köra är en nyligen importerad Skoda Fabia R5, en ”värsting” byggd uteslutande för rally på högsta nivå. Fyrhjulsdriven med synnerligen god väghållning och tillräckligt med hästkrafter för att det ska driva framåt ordentligt.
Ett första test gjordes på senhösten. Nu ytterligare ett par på is och snö.
– Vi var inte kompisar från första metern, bilen och jag. Men efter att ha letat inställningar ett tag gick det betydligt bättre, säger Flodin.
Duon Flodin/Bergsten vann SM i Trimmat 2WD förra året med en bakhjulsdriven BMW, men det är ännu hårdare i Trimmat 4WD.
– Det blir något att bita i! Jag har ingen aning om hur jag står mig i konkurrensen och om jag kommer att hitta de rätta bromspunkterna med den här bilen.

Hårt motstånd, riktigt hårt motstånd, är att vänta från dubble världsmästaren i rallycross, Johan Kristoffersson från Arvika.
– Tittar jag på hans CV känner jag att jag inte behöver bevisa något mot honom. Han är en expert på vad han är gör, så bara att bli jämförd med honom känns som en bedrift, säger Flodin och fortsätter genast:
– Fast vi ska naturligt göra allt vi kan för att försöka hålla samma tempo som alla andra. Helst till och med något lite bättre…

19-01-21 Många rutinerade i nya bilar i rekordstort Trimmat 2WD
Rutinerade namn i nya bilar. Så ser det ut i den förväntade täten av SM-klassen Trimmat 2WD i Mekonomen Bergslagsrallyt. Totalt 47 anmälda.

Helgens SM-premiär i Ludvika bjuder på snö och is. Det gynnar normalt de framhjulsdrivna bilarna vilket gör en trio till heta segerkandidater. Det som kryddar anrättningen extra är att samtliga bytt tävlingsbil till den här säsongen:
•Elias Lundberg tog hand om silvermedaljen förra året, trots att han då körde en Volvo 940. Endast 20 år gammal vann han också tyska Opel Adam Rallye Cup. Så trots att Salatalangen har många år kvar som junior är han rutinerad. Till Bergslagsrallyt kommer han i en Opel Astra och förväntas göra mycket bra ifrån sig.
•Kristian Johansson har gått från välbeprövad VW Golf till nybyggd Renault Clio R3, en av de sista med 2-liters sugmotor - något som Kristian gillar. Boråsaren har ett SM-brons och tre silver sedan tidigare och går för att äntligen nå guldet. Generalrepetitionen gick lysande med en rad sträcksegrar i Finnskogsvalsen.
•Johan Holmberg hade egentligen tänkt lägga av efter fjolårets silver i huvudklassen, Trimmat fyrhjulsdrivet. Men när den bilen såldes fick gotlänningen en Toyota Corolla i inbyte och nostalgikänslan infann sig. Målet är att ”knalla på och se hur det går”. Holmberg är en mästerskapsåkare och tar nästan ”alltid” medalj.

Utmanare finns det gott om. Smålandsboende dalmasen Daniel Röjsel är en. Falu-föraren kommer i en Opel Corsa, som han den gångna helgen vann
Tractive Winter Rally med.

Comeback gör Niklas Hägg, SMK Hälsinge, som har bytt från fyrhjulsdriven bil (brons med den 2017) till en framhjulsdriven VW Golf.
Sandvikens Oskar Sundell har också bytt bil. Fjolårets Corolla krånglade mest, så nu luftar han sin BMW Compact.
Mats Larsson var åtta totalt i Finnskogsvalsen, näst snabbaste tvåhjulsdrivna ekipage med sin Toyota Corolla. Med Fagersta som bas har han nästan hemmatävling nu på lördag.

Volvoligan med Emil Karlsson i spetsen ger ju inte upp bara för att snövallarna kan ställa till det för en stor, äktsvensk bil i behov av extra utrymme. Bli inte ett dugg förvånad om Hälleforsexpressen återfinns i tätskiktet!
Samma för Daniel Wall. Han brukar värma publiken med fulla uppställ i en Volvo 240. Frågan är om det går ännu fortare nu när han byter till en nyare 940?
Totalt är det 47 anmälda förare i SM-klassen Trimmat 2WD när Mekonomen Bergslagsrallyt på lördag inleder 2019-års svenskt mästerskap i Rally.

19-01-21 Sebastian Johansson med co-driver Jesper Elfver klara för start inför Bergslagsrallyt
Efter några månaders uppehåll från tävlande står nu Sebastian Johansson med co-driver Jesper Elfver klara för start inför Mekonomen-Bergslagsrallyt.

Tävlingen som ingår i SM-serien har sitt högkvarter i centrala Ludvika.

Mekonomen-Bergslagsrallyt mäter 138km specialsträcka och 300km totalt. Tävlingen körs under lördagen 26 Januari men startar med anmälan och recce redan på torsdagkvällen.

Uppladdningen har varit bra med ett värdefullt test i skogarna runt Sveg redan första helgen i januari. Det är nu två år sedan Sebastian tävlade på vinterunderlag och ser verkligen fram emot att vara tillbaka.

Med ett otroligt startfält på hela 108 startande totalt och 24 st i klassen kommer det bli hård kamp om medaljerna då alla Sveriges snabbaste är med och kör.

Den största förändringen mot tidigare år duon har tävlat på vintern är däcken. Då det tidigare har tävlats på smala 16" däck har nu ett bredare 15" däck utvecklats där vi har valt att tävla på Pirelli som tidigare år. Kändes väldigt bra på testet tidigare i januari så vi räknar med att vara med i toppstriden.
- Vi är väldigt taggade att starta i Bergslagsrallyt och SM-premiären. Vi skall göra allt vi kan för att vara med i toppen!

Tävlingen går att följa live via:
http://www.raceconsulting.com/
https://www.facebook.com/JRMotorsportAB/
http://www.rallysm.se/
19-01-21 Flodin och Bergsten taggade inför 2019-års säsong med MAX RPM i Skoda R5
Patrik Flodin, Ilsbo MK, och co-driver Göran Bergsten, Forshaga MC, har i år fått äran att ratta rallyteamet MAX RPMs nya Skoda Fabia R5. Tillsammans med teamet kommer duon att köra bland annat SM-serien, Vintersprinten under SM-veckan samt Svenska Rallyt.

Först ut är i kalendern är SM-premiären med Bergslagsrallyt som körs nu på lördag.

Bergslagsrallyt består av åtta specialsträckor som tillsammans mäter 127,33 km. Starten är klockan 08.00 i Ludvika och målgången beräknas vid 17-tiden. Det är totalt 108 anmälda ekipage och i R5/trimmade fyrhjulsdrivna klassen startar 16 förare inklusive Patrik och Göran.

Inför helgens premiär har Patrik och teamet hunnit med ett välbehövligt test:
- Vi testade under en och en halv dag förra veckan och till en början var det mycket rattfladder, skrattar Patrik.

Men han hittade fort rytmen i den nya bilen:
- Det var lite ovant i början med däcken, men sen fick vi till känslan i bilen. Det var ett mycket givande test och vi har fått många viktiga mil i kroppen. Bilen har en riktigt skön känsla och jag ser fram emot den här säsongen enormt mycket, säger Patrik.

DTM-mästaren och fd rallycrossmästaren Mattias Ekström är en av föråkarna i rallyt. Först ut i klassen är regerande SM-mästaren Martin Berglund. En annan intressant start gör dubble världsmästaren i rallycross, Johan Kristoffersson.

Mer info www.patrikflodin.com. Där kommer vi även att uppdatera sträcka för sträcka från rallyt.

Tidsschema Bergslagsrallyt
Lördag 26 januari
08.00 Start Folkets Hus Ludvika
08:38 SS1 13,10 km
09:31 SS2 37,90 km
10:24 SS3 11,49 km
11:43 Service
11:59 SS5 5,62 km
12:19 Service
14:32 SS5 5,62 km
15:20 SS6 24,06km
16:08 SS7 19,54 km
16:46 SS8 13,30 km
17:20 Målgång

Anmälda R5/4 wd trimmat
Charles Andersson Borlänge MK
Michael Jakobsson SMK Nyköping
Anton Eriksson SMK Sundsvall
Patrik Flodin Ilsbo MK
Jimmy Ekstörm V:a Östergötlands MK
Mikael Ericsson SMK Trollhättan
Patrik Flodin Ilso MK
Jan-Erik Folkesson SMK Örebro
Martin Berglund SMK Gävle
Thomas Thunström Ludvika MS
Joachim Carlström Gullabo RC
Anders Karlsson Säffle MC
Christoffer Haglund SMK Nyköping
Ulf Backlund MK Rimo
Joakim Roman SMK Örebro
Jacob Jansson MK Kopparberg
Mattias Monelius SMK Örebro
Johan Kristoffersson MK Team Westom
19-01-21 Elias Lundberg Rally redo för säsongstart i Bergslagsrallyt
Säsongstarten närmar sig för 20-åriga Opelföraren Elias Lundberg med co-driver David Arhusiander. Teamet har precis spenderat en testhelg hos Depå Grande utanför Östersund för att förbereda inför första deltävlingen i Rally-SM.

Teamet kommer med en nyinförskaffad Opel Astra KitCar till Ludvika och Bergslagsrallyt nästkommande helg. Bilen har precis testats för första gången med bra resultat.
- Vi kommer hem från Östersundtrakterna med en bra känsla, vi stötte på en del problem med bilen vilket gjorde att testet blev kortare än väntat, förklarar Elias och fortsätter. Men vi är nöjda, hade inte problemen kommit nu hade det troligtvis hänt på tävling. Bilen känns för övrigt bättre än väntat och vi hoppas kunna fortsätta bygga vidare på den känslan i Ludvika.

Bergslagsrallyt bjuder på närmare 14 mil fullfartssträckor och lockar ett av de största startfälten på många år. Elias och David ska ta sig an 42 andra tävlande i klassen Trimmat 2WD. Nytt för i år är att både juniorer och seniorer tävlar i samma klass, men tävlande under 25 år får räkna poäng till både JSM och SM.
- Vi ser verkligen fram emot att starta en spännande säsong. I SM kommer det att bli tufft, många duktiga förare som vill vara med i toppen. Jag ser det som en riktigt bra utmaning för att förbereda oss inför den kommande EM-säsongen, tempot bland svenskarna är riktigt bra även internationellt sett, säger Elias.

Teamet har nu en hektisk vecka framför sig för att få allt redo inför SM-premiären. Det väntas bland annat ett nytt utseende på rallybilen.
19-01-20 Röjsel och Johansson värmde upp med seger inför SM-premiären
SMK Dalas Daniel Röjsel, med Co-drivern Mikael Johansson, Ludvika MS, kunde inte ha börjat rallyåret 2019 bättre än med seger i Tractive Winter Rally inför stundande SM-premiär i Ludvika
Smålandboende dalmasen, Daniel Röjsel, gör bland annat ny SM-satsning under 2019 tillsammans med Mikael Johanson, och inledde vintersäsongen med ett lyckat test under fredagen följt av Tractive Winter Rally i Falun under lördagen. Opel Corsan har uppdaterats efter förra säsongen och helgens körningar gav positivt svar på ändringarna.

Efter 3 sträckor om totalt 4 mil på isiga vägar omringade av en decimeter snö stod ekipaget som segrare med nästan två minuter till näst snabbaste tvåhjulsdrivna bil i tävlingen. Endast 3 sekunder saknades för att även kunna ta hem totalsegern då bara en fyrhjulsdriven bil placerade sig före.
- Har gått klockrent sedan första kilometern med bilen under 2019. Redan nu är vi på precisionsnivå att jobbar med detaljer. Trodde faktiskt inte att vi skulle kunna utmana om totalsegern i detta startfält med några snabba 4WD-åkare, sa en nöjd Daniel efter lördagens tävling.

En bra start var precis vad de behövde då klassiska Bergslagsrallyt i Ludvika körs som premiärtävling i rally-SM redan nästa helg. Årets SM ser ut att bli det tuffaste på länge med ett stort antal tidigare SM-medaljörer i startlistan. En nyhet för i år är att juniorer och seniorers resultat slås ihop. Daniel och Mikael kommer därmed att kunna köra om både J-SM och SM-tecknet för tvåhjulsdrivna bilar.
- Upplägget med att jag som junior även kan köra om SM-guldet är något jag väntat på länge, och tror passar perfekt då tempot helt klart räcker för att utmana om båda delarna, avslutar en laddad Daniel.

2019 avgörs det svenska mästerskapet i rally i 6 olika deltävlingar runt om i Sverige. Förutom det kommer även det svenska mästerskapet i rallysprint att köras på både vinter och sommarunderlag. Daniel är regerande svensk mästare i rallysprint i den tvåhjulsdrivna klassen.

Mer info: http://www.rallysm.se
19-01-20 Mattias Ekström föråkare i Mekonomen Bergslagsrallyt
Mattias Ekström, superstjärna i tysk racing och i Rallycross-VM, ansluter till Mekonomen Bergslagsrallyt. Han tar sig an uppgiften på lördag som föråkare.

SM-premiären i rally slår alla rekord med ett deltagarantalet på 96 förare. Innan dessa startar drillas funktionärerna av några så kallade föråkare, där den sista i raden kör i tävlingstempo.
Den storpublik som väntas till Ludvika på lördag får en upplevelse utöver det vanliga, för den bilen kör Mattias Ekström!
– Det är fullkomlig lycka att ha både Mattias Ekström och Johan Kristoffersson med i tävlingen. För publiken kan det inte bli så mycket bättre, säger Johan Strömberg, tävlingsledare.

Ekström har hunnit fylla 40 år och förfinat sin förarskicklighet till perfektionism. Han har vunnit STCC, kungaklass i svensk racing, han har flera segrar i DTM, kungaklass i tysk racing och han blev världsmästare i rallycross 2016. Förra året blev det silver i Rallycross-VM.
Till det har han kört drygt 20 rallytävlingar och bland annat vunnit Rally Catalonia i en Grupp N-bil.
– En gudabenådad chaufför, som aldrig gör en halvmessyr utan det är minst 100 procent som gäller.
Det säger Stefan Bergman, co-driver från Fagersta och den som ska åka med Mattias i högerstolen under Mekonomen Bergslagsrallyt. En tävling de körde även för 15 år sedan, då i en svart Mitsubishi Evo 7.
– Jag tror inte vi nådde mål då, utan det blev något mankemang med bilen. Men vi vann Svenska några veckor senare, fortsätter Bergman.

Bilen de använder den här gången är en Skoda Fabia S2000 Plus. En bil som funnits i teamets ägo under några år och i första hand fungerat som eventbil.
– Den är väl inte helt up to date, och det är därför Mattias väljer att vara föråkare. Skulle han ingå i en tävlingsklass vill han ha mer konkurrenskraftigt material, säger Janne Ljungberg som sköter Ekströms fordonspark.
Publiken kan ändå räkna med att det blir full fart på startnummer 901. Tester har genomförts i trakten av Fagersta, så att bilen är inställd för de isiga vägar som väntar i Ludvika.
– Att Mattias Ekström är en av landets mest kompletta och rutinerade förare råder det ingen tvekan om och han har tävlat så pass mycket i rally att han kommer att höja tempen hos publiken, den saken är säker, avslutar tävlingsledare Strömberg.
19-01-17 Jari Liiten vill försvara guldet i Mekonomen Bergslagsrallyt
Junioren Jari Liiten åkte förra året även skjortan av seniorerna i Rally-SM. Nu siktar han på seger i Mekonomen Bergslagsrallyt.

Redan den 26 januari drar Rally-SM igång med Mekonomen Bergslagsrallyt i Ludvika. Självklart är regerande juniormästaren med, och det i samma team och Peugeot 208 R2 som förra året.
– Känns inte som jag skulle kunna få bättre förutsättningar än de jag har med team Pelle Palmqvist och Yokohama, säger Jari Liiten.
Fjolåret säsong innehöll sex deltävlingar, varav Jari Liiten med co-driver Mikael Kjellgren vann fem. Den gång de misslyckades var när de halkade ner i ett dike och i avsaknad av publik själva fick baxa upp bilen.
– Det tog sin tid och jobbigt var det. Men det gick!
De vann JSM Otrimmat överlägset och hade med årets nya regler även tagit SM-guld i seniorklassen, då dessa slagits ihop.
– Vi siktar på två guld i år!

Säsongen 2019 inledde Liiten och Kjellgren med rallytävlingen Finnskogsvalsen i Torsby, då i en fyrhjulsdriven Mitsubishi Evo 7. Förutom stora problem på första sträckan radade de upp konkurrenskraftiga tider.
– Nu ska det bli riktigt intressant att se hur man står sig i Bergslags. Det är många fler deltagare i år och många har bytt upp sig bilmässigt. Det blir tight, säger Jari Liiten.

Direkt efter Mekonomen Bergslagsrallyt väntar SM-veckan i Sundsvall. Där ska Jari Liiten återigen köra en fyrhjulsdriven bil, en ”värsting” i form av en Ford Fiesta R5, i SM-Sprinten.
– Målet är att komma ut i Europa och tävla i framtiden och då behöver jag erfarenhet i fyrhjulsdriven bil, avslutar Liiten som i december var i Frankrike och testade för Sainteloc Racing.
19-01-16 Jari Liitens planer inför 2019
2019 har rallysäsongen redan startat och första tävlingen i SM är ju Bergslagsrallyt inom kort och denna säsong kommer bli mycket tuff. Många fler deltagare och många som bytt upp sig bil mässigt, redan i slutet på förra säsongen var det väldigt tight och det kommer fortsätta detta år. Gäller att vara på tå redan från början om man ska försvara titeln. Jari Liiten fortsätter i samma team som förra året.
– Känns inte som jag skulle kunna få bättre förutsättningar än de jag har i detta team med Pelle Palmqvist och Yokohama, säger Jari.

Helgen efter första SM-tävlingen så kommer Jari ställa upp i SM Sprinten i Sundsvall, då i en inhyrd Ford Fiesta R5.
– Kommer bli intressant och se hur man står sig i denna tuffa konkurrens och en fantastisk möjlighet att få köra en R5 också, säger han.

Utöver Rally-SM så kommer han köra så mycket som möjligt. Jari har redan kört sin första tävling för året uppe i Torsby. I Finnskogsvalsen sågs han i en Mitsubishi Evo 7, som numera finns hemma i garaget istället för Ford Fiesta R2 som kördes i bland annat SM tävlingar både 2016 och 2017.

Planen är att förutom tävlingar hemma i Sverige även prova på någon utlands start.
– Målet är ju att komma ut i Europa och tävla i framtiden, var i Frankrike och testade lite i December för Sainteloc Racing och att få köra EM hade ju varit fantastiskt i framtiden, avslutar Jari

19-01-13 Mekonomen Bergslagsrallyt lockar 112 förare till start
Den 51:a upplagan av klassiska Bergslagsrallyt i Ludvika lockar 112 förare till start. Av dessa ska 96 jaga SM-poäng.

Premiären på 2019-års svenskt mästerskap i rally har stöd av Ludvika kommuns 100-års jubileum, företaget Mekonomen och i allra högsta grad förarna. På senare år har SM som mest lockat runt 80 förare i en av sommarens tävlingar på grus.
Nu är det is och snö som gäller.
– Vi vet att vår tävling är populär, men det här är långt mer än vi vågade hoppas på. Det är tydligt att tävlingen ligger bra till både tidsmässigt och geografiskt, säger Johan Strömberg, tävlingsledare.

Av de 112 som anmält sig åker tre före alla andra för att säkerställa att funktionärer och publik är redo för fartfest i skogarna runt Ludvika. Därefter följer de fyra SM-klasserna med trimmade två- respektive fyrhjulsdrivna fordon och samma fördelning fast för otrimmade bilar. I SM-fältet återfinns förare som dubble världsmästaren i rallycross, Johan Kristoffersson från Arvika och VM-meriterade Patrik Flodin från Ilsbo. Båda ska gasa så mycket det går i huvudklassen, Trimmat 4WD. Utmanar gör bland annat regerande mästaren Martin Berglund, från Gävle.

Första start vid Folkets hus i Ludvika den 26 januari är 08.00. Efter att alla SM-bilar har passerat över startrampen kommer ett par juniorer i en inbjudningsklass kallad R1. De kör hela tävlingen, för att se och lära men utan att få SM-poäng. Det får heller inte de elva som rundar av 2019-års Bergslagsrallyt med en del gamla godingar i form av Volvo 242, Saab V4 och Volvo Amazon.

Den som kör de nästan 14 milen av avlysta småvägar allra fortast vinner Bergslagsrallyt 2019. Segraren beräknas återkomma till Folkets Hus runt 17-tiden.
19-01-08 Björnjägarn mäter fyra mil i Mekonomen Bergslagsrallyt
Fyra mil. "Björnjägarn" skulle gå att göra längre, men 40 km är vad den klassiska rallysträckan blir i Bergslagsrallyt. För sedan måste bilarna tankas.

Den 26 januari är Bergslagsrallyt tillbaka i kalendern för Rally-SM. Efter tretton års bortavaro. Men nu är organisationen redo, och det sammanfaller med att Ludvika firar 100 år som stad. Upplägget på rallyt är samma nu som 2006, med Folkets Hus i centrala stan som nav.
– Servicen blir på parkeringen utanför, och besiktningen på Bilprovningen, säger tävlingsledare Johan Strömberg.

Landets mest beryktade fartsträcka, Björnjägarn, är förstås med. När herrar som Stig Blomqvist och Per Eklund kämpade om totalsegrarna för 50 år sedan kunde sträckan vara upp emot elva mil lång. Hela startfältet hann starta innan första bil nådde målet på Björnjägarn.
De tiderna är förbi. Sträckan blir ändå en mil längre än vanligt, från tre till fyra mil.
– Anledningen är enkel, efter fyra mil måste många av tävlingsbilarna tankas. Därför nöjer vi oss med den längden, fortsätter Strömberg.
För att klara bränsletillförseln blir det kortare tankuppehåll i Yggsjöberg. Själva specialsträckan passerar sedan förbi Havsjön, där den originelle konstnären Nils ”Björnjägarn” Rundgren bodde.
– Självklart! Det är ett måste att åka förbi där, säger Strömberg.

Då hela Bergslagsrallyt genomförs på en dag gäller det för förarna att vara alerta direkt på morgonen. Innan Björnjägarn och dess fyra mil, får SM-eliten mjuka upp med en sträcka på dryga milen. Men sedan är det dags för klassikern.
– Det är sällan några sträckor är så långa som Björnjägarn, så vi är väldigt glada över att kunna erbjuda någonting riktigt utslagsgivande, avslutar tävlingsledare Johan Strömberg.

Aktuell anmälningslista till Mekonomen Bergslagsrallyt finns här

19-01-07 Ludvikas SM-premiär har redan slagit rekord
Mekonomen Bergslagsrallyt har redan slagit rekord. Med nästan en vecka kvar av anmälningstiden är över 70 ekipage anmälda till SM-premiären i Ludvika.

Förra året inleddes svenskt mästerskap i rally uppe i Vännäs med 52 förare till start. Efterföljande Östersund Winter Rally lockade 52.
När Ludvika står värd för premiären den 26 januari 2019 blir det långt fler till start.
– Det vore riktigt fränt om vi kunde komma upp i 100 startande, säger förarkontakt Tobias Johansson.
Han har själv licens för Ludvika MS, men har sålt sin guldvinnande Mitsubishi och kommer därför inte till start. Istället ingår han i organisationen, som en länk mellan denna och förarna.

Anmälningstiden till Mekonomen Bergslagsrallyt går ut på söndag kväll. Men redan nu innehåller listan 79 ekipage, varav åtta kör i supportklasser utan SM-status. Alltså 71 i SM.
– Helt otroligt! De allra flesta brukar ju anmäla sig de sista timmarna. Så blir det inte i år, men helt klart blir det några till och det känns otroligt inspirerande att vi får ett så gediget startfält, säger Johan Strömberg, tävlingsledare.
Huvudklassen, Trimmat 4WD med moderna bilar byggda direkt för rally, ser tolv anmälda. Den allra största delen deltagarmässigt är som alltid den trimmade tvåhjulsdrivna klassen, 18 deltagare.
– Att det blir knivskarp konkurrens sporrar ännu mer. Det är så det ska vara, säger Oskar Sundell, en av medaljkandidaterna som tävlar för Sandvikens MK i en tvåhjulsdriven BMW Compact.
19-01-04 Mekonomen Bergslagsrallyt har över 60 anmälda redan
Svenskt Mästerskap i Rally inleds den 26 januari med Mekonomen Bergslagsrallyt. Totalt omfattar SM sex deltävlingar, varav premiären i Ludvika är den enda på underlaget is och snö. Samtliga åtta fartsträckor körs på lördagen och klassiska "Björnjägarn" mäter fyra mil.

Kanske är det sammantaget anledningar som gör att intresset är på väg mot rekordhöjder. Anmälan stänger den 13 januari kl 18.00, och redan har över 60 förare aviserat sin start. Normalt är att många väntar med att skicka in sin anmälan till sista dagen.

Huvudklass är som tidigare Trimmat 4WD, med de nya tuffa tävlingsbilarna med beteckningen R5. Världsmästaren i rallycross, Johan Kristoffersson, startar i Mekonomen Bergslagsrallyt som "träning" inför Svenska Rallyt. Hårt motstånd är att vänta från Patrik Flodin, som debuterar i en R5:a.
I de tvåhjulsdrivna klasserna, Otrimmat respektive Trimmat, möts återigen juniorer och seniorer oavsett ålder.
19-01-01 Världsmästaren Kristoffersson till start i Bergslagsrallyt
Världsmästaren i rallycross - Johan Kristoffersson - kommer till start i Mekonomen Bergslagsrallyt! Ett steg i hans uppladdning inför Rally Sweden.

Nyligen fyllda 30 år håller den överlägsne världsmästaren från Arvika farten uppe med rally. I förberedelserna inför den svenska VM-deltävlingen mäter han sig med SM-eliten när mästerskapet drar igång med Mekonomen Bergslagsrallyt i Ludvika den 26 januari.
– Jag har dålig koll på konkurrenterna i SM, så jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig. Placeringen är heller inte så noga, utan min utveckling, säger Kristoffersson.

Volkswagen Dealer Team BAUHAUS ställer en alldeles ny VW Polo R5 till hans förfogande och efter ett par dagars test i Norge gav sig Kristoffersson och co-driver Stig Rune Skjærmoen till Romjulsrallyt i Älverum. Efter åtta mil i högsta tempo vann de före norske mästaren Frank Tore Larsen, med dryga minuten i segermarginal.
– Jätteroligt! Det var både min första seger i rally och den första för Polon, fortsätter Kristoffersson.

Mekonomen Bergslagsrallyt innehåller totalt cirka tretton mil specialsträckor, helt nya vägar för världsmästaren. Många andra har tidigare kört den klassiska ”Björnjägarn”, som i januari mäter fyra mil. Men inte Kristoffersson.
– En sträcka på fyra mil!? Oj, det blir roligt!
För arrangören av SM-premiären är Johan Kristofferssons anmälan ett glädjebesked.
– Att Johan kommer är härligt för publiken! Jag är också övertygad om att rallyeliten ser det positivt och vill mäta sig med den dubble världsmästaren. Vi har en spännande tävling framför oss, säger Johan Strömberg, tävlingsledare för Mekonomen Bergslagsrallyt.

Tryck här för mer info!