Besök officiella hemsidan
2024

Rally-SM 2024
       

Rally-SM 2024 sfalt-SM 2023
19-20
jan Hälsingerallyt SMK Hälsinge
2-3
febr Vinterpokalen Sandvikens MK
10-11
maj Rally Nyköping SMK Nyköping
31-1
juni Rally Uppland MK Tierp
23-14
Aug East Sweden Rally ESR
20-21 sept Västrallyt SMK Trollhättan
www.rallysm.se
 
 24-02-21 Varmt välkomna till Rally Nyköping!
SMK Nyköping ser framemot att kunna bjuda Svenska rallyeliten på ett super fint arrangemang. HQ är vid hotell Aiden Skavsta flygplats. Anmälan öppnar torsdag 9/5. Besiktning kan göras på torsdagen eller fredagen, mer exakta tider återkommer vi med. Servicen under helgen är ca 300 m ifrån HQ Vid hotell Aiden

Rally Nyköping har öppet för rekognosering från eftermiddagen på torsdagen den 9/5 samt under fredagen10/5. SMK Nyköping anordnar en expo/minimässa-utställning av sponsorer mfl som kommer att vara vid HQ under torsdag 9/5 Mycket för den bilintresserade mm utlovas!

Officiell start sker på torget i Nyköping kommer vara kl 17:00 på fredagen den 10/5. Där kommer vi ha startramp och en storbilds-TV samt rallyradio under tävlingen och livesändning på TV på powerstage.

Under fredagen väntar 4 sträckor. Det är 2 SS som körs 2 gånger på mycket fina o roliga byvägar. Första bil in till HQ/Service väntas straxt efter kl 20.

Start från HQ på lördag morgon. Förmiddagsetappen är 5 SS varav 2 SS körs 2 gånger. Ett kortare uppehåll för tankning görs efter 3 körda SS på annan plats än servicen. SS 5,8 är riktig Finlands väg som är väldigt snabb. Övriga sträckor på förmiddagen är krokiga o roliga byvägar av mycket god kvalité. Första bil in till 45 min service och lunchuppehåll väntas ca kl 12.

Lördagens eftermiddagsetapp är 6 SS där 3 sträckor körs 2 gånger. Efter de 3 Första SS är det en kort 15 min service. Sedan följer dessa SS på nytt. Återigen mycket fina sträckor på stenhårda fina byvägar. Första bil in till mål på torget i Nyköping väntas ca kl 17. Bansträckningen är ca 42 mil totalt, varav 10 mil är specialsträckor, fördelat på 15 SS.

Välkomna till RALLY NYKÖPING!
önskar organisationen SMK Nyköping.

24-04-07 Var är DRIVE VXO Motorsport?
För första gången sedan Teammästerskapet i Rally-SM introducerades har DRIVE VXO Motorsport saknats i startlistorna. Svaret på frågan i rubriken är att teamet fattat beslutet att avstå från vintersäsongen och deltagande i SM 2024 av flera olika skäl men att teamet är i full gång med förberedelser inom flera områden.

Robin Adolfsson bygger upp Fiestan baserat på en helt ny kaross från M-Sport efter den lätta rullningen i Hörby som tyvärr skadade buren vilken M-Sport vägrade rikta och där det enda alternativet var att köpa en helt ny kaross..
- Det är som det är, hade detta varit en bil med annorlunda homologering kunde vi riktat den med våra duktiga plåtslagare här hemma i Växjö men en sådan här bil följer helt andra regler. Så det blev en dyr smäll men å andra sidan har vi en i princip ny bil till våren och det i sig är en rejäl nytändning, summerar Robin.

Andreas Sigfridsson tog en ofrivillig time-out efter en stenhård landning med Arvid Johansson Skoda i tyska Lausitz Rallye i november.
- Ryggen tog stryk och jag har kört intensiv sjukgymnastik i tre månader. Det känns betydligt bättre nu och har taggat mig att öka träningsdosen för att förebygga besvär i framtiden. Rally är min sport och det ska inte vara kroppen som hindrar mig från att tävla.

Andreas har dock inte legat på latsidan vad gäller rally. Han har engagerat sig för MAS-cupen där han arbetat tillsammans med cup-organisationen med både tävlingsupplägg och reglemente. Dessutom är han en av eldsjälarna bakom den endagars licensutbildning som klubbarna i sydöstra Sverige kommer genomföra i början av mars.
- Det var när Ludvig Bååth, (son till Hans Bååth), tog sin rallylicens under 2023 som vi reagerade på hur otillgänglig sporten är. Du ska hitta en licenskurs, genomföra den och få klart med alla papper, därefter ska du leta upp en tävling och anmäla dig för att köra den. Väl på plats kanske du är ensam debutant och ska kontakta tävlingsledningen, hitta anmälan och besiktning. Och även om alla hos arrangören är välvilliga och engagerade så är deras fokus på att genomföra tävlingen. Det är svårt helt enkelt, har du inga relationer inom sporten så känns det nog svåröverkomligt för många, förklarar Andreas.

Därför har klubbarna i sydöstra Sverige gått samman för att genomföra en heldagsutbildning där man genomför samtliga moment inklusive debutantävlingen.
- Vi genomför detta på DRIVE VXOs anläggning där allt som behövs finns på plats, säger Peter Holgersson och fortsätter, i dagsläget har vi 50 anmälda deltagare, ett fantastiskt intresse där deltagarna kommer både från de arrangerande klubbarna men även mer långväga från flera håll runt om i landet.

Regerande mästaren i standardklassen Kalle Ingesson missar SM på grund av sitt nya jobb inom försvarsmakten.
- Jag är inne i en intensiv period under vintern och har inte möjlighet att köra några tävlingar vilket innebär att vi får stå över SM. Men vi kommer tillbaka till våren och siktar på SM 2025 istället, säger Kalle.

Liknande förutsättningar gäller för Lukas Hägg som har Forden ute till försäljning.
- Rally 4:an är ute till försäljning och jag har bestämt mig för att sälja bilen innan jag ger mig på nästa utmaning. Tankarna går kring att testa något fyrhjulsdrivet. Jag ser fram emot att se vilka möjligheter som finns när bilen är såld. Fram till dess blir det att hjälpa pappa (Magnus Hägg) och se till att han håller sig på vägen samt ge tillbaka lite av all den tid han har gett mig under min satsning i rally, säger Lukas.

Pappa Magnus har Fiesta R5:an på värmning och kommer satsa på asfaltstävlingar i Sverige, Danmark och Tyskland under 2024.
- Tyvärr försvann Rally-SM Asfaltsprint inför 2024 så utbudet för oss asfalts-entusiaster i Sverige blir betydligt mer begränsat, summerar Magnus.

SM-bronsmedaljören i Rally-SM Grussprint 2023 Emrik Smedberg blev pappa och köpte hus och flyttade hela rallyverksamheten under fjolåret.
- Detta innebär dels en ny fas i livet och dels massor av jobb så det krävdes prioriteringar. Inga vintertävlingar för oss i år men till våren skall jag och Emil lufta Citroenen igen. Mer om det längre fram, säger Emrik.

Hans Bååth låter motvilligt den nya BMWn stå över vintertävlingarna och SM 2024.
- Då jag engagerat mig i Styrgruppen för Rally-SM kände jag att det var bättre att fokusera på det och göra ett bra jobb där istället för att tävla själv. Vi jobbar stenhårt för att SM-säsongen 2024 skall bli så bra som möjligt trots en väldigt kort förberedelsetid. Men framförallt har mitt fokus i gruppen legat på att skapa ett underlag för Rally-SMs framtid i förbundets regi. Rally-SM är ett av världens starkaste nationella mästerskap men kan bli oerhört mycket bättre om vi samlar alla starka krafter runt om i Sverige, bestämmer för vad vi vill uppnå, och genomför det..

Därutöver har Hans och teamet fortsatt utveckla sin nya BMW 1M 1,6t..
- Vi jobbar vidare med att utveckla bilen både på chassi- och drivlinesidan. Det är inspirerande att se Emil Karlsson leverera i SM i Anders Karlssons systerbil. Det finns dock mycket potential kvar att utveckla i de här bilarna och den ska vi ta vara på fortsätter Hans, därutöver är vårt stora fokus att fortsätta testa de olika moderna bränslen som finns och är på gång ut på marknaden. Målsättningen är att komma tillbaka till SM 2025 med en välutvecklad bil driven av ett modernt bränsle.

Sammanfattningsvis har alltså DRIVE VXO Motorsport inte backat utan befinner sig istället i en tid av förberedelser.
- Den enda gången vi backar är när vi tar sats, avslutar Nicklas Jidflo.
24-02-04 Vintersäsongen i Rally-SM är avklarad för Mattias Adielsson
I lördags kördes den andra vinterdeltävlingen i Rally-SM, Vinterpokalen i skogarna runt Sandviken. Dagen bjöd på perfekta förhållande och ett underbart vinterväder. Mattias Adielsson, från Göteborg, och hans co-driver Bosse Holmstrand i deras Skoda Fabia Evo2 hade en ganska svår dag.
- Tempot är verkligen skyhögt i SM och vi hade behövt milen i Hudiksvall för två veckor sedan, men nu får vi se till att göra hemläxan ordentligt till grussäsongen. Det positiva från tävlingen är att vi hittade lite fart på sista sträcken, powerstage, men det allra viktigaste är att vi haft otroligt roligt i bilen och tillsammans med hela team Tisse Racing, säger Mattias Adielsson.

Resultatet för duon i Vinterpokalen blev en nionde plats och nu väntar ett uppehåll för Rally-SM till början på maj när sommarsäsongen drar igång.
24-02-04 Ny fin placering för Tom Kristensson i SM-tävlingen Vinterpokalen
Det blev en fin fjärde plats för SMK Hörby föraren Tom Kristensson med co-driver Andreas Johansson, Eskilstuna MK, i den andra deltävlingen i Rally-SM, Vinterpokalen i Sandviken.
- Som tävlingsmänniska hade jag önskat en högre placering, men ser jag realistiskt på det, så gör vi ännu en stark tävling helt utan misstag och problem, säger Tom
- Tempot är riktigt högt i toppen och det gäller att allt stämmer till 100 % för att inte tappa sekunder,
- Vintertävlingar är svårt, men samtidigt otroligt kul att köra, att svischa fram mellan höga snövallar är en fantastisk känsla och upplevelse, trots, eller kanske tack vare, att jag kommer från Skåne
- Förhållandena var lite olika här i Sandviken, eller nordväst om Sandviken, där de sex specialsträckorna på nästan 10 mil var förlagda. Mer is i vägbanan eftersom det varit lite tö och sedan frost.

Segrade gjorde den största förhandfavoriten Patrik Flodin, som fick revansch från Hälsingerallyt där han hamnade i snövallen och fick ägna tid åt snöskottning. Han hade 14,4 sekunder tillgodo till Dennis Rådström, som vann den tävlingen, och ytteliggare 4,6 sekunder till trean Fredrik Åhlin.
Tom har inte sekunderna på sin sida mot Fredrik, i Hälsingerallyt var skillnaden 2,8 sekunder mellan dem till Fredriks fördel mellan andra och tredje plats, och nu var skillnaden 1,4 sekunder.

På sista sträckan, den så kallade Power Stage, där extra poäng delas ut till de fem snabbaste, hände det unika att tre förare, Tom, Fredrik Åhlin och Patrik Flodin, hamnade på samma tiondels sekund på andra till fjärde sträck snabbast. Vann sträckan gjorde Pontus Tideman med 1,0 sekunder.

Efter de två vintertävlingarna ligger Tom och Andreas på fjärde plats i SM-tabellen för klassen Internationella 4WDpå 31 poäng. Nästa SM-deltävling är i Nyköping den 10-11 maj.
- Planen så här långt var att köra dessa två vintertävlingar, och nu skall vi sätta oss ner och se vad vi kan göra och få ihop framåt i år, men nästa tävling blir med största sannolikhet på grus, säger Tom
- Jag vill tacka Keane Motorsport så här långt för ett bra sammarbete och alla som på olika sätt har stöttat oss så att vi har kunnat genomföra dessa två tävlingar. Det har varit riktigt, riktigt kul och gett bra och värdefull erfarenhet, avslutar Tom.
24-02-04 Patrik Flodin körde hem Rally-SM i Sandviken
Under lördagen avgjordes den andra deltävlingen i årets Rally-SM, Vinterpokalen i Sandviken. På fantastiska vintervägar i Gästrikland tog Patrik Flodin hem sin första totalseger för säsongen.

Patrik Flodin och Göran Bergsten är regerande mästare i Internationella 4WD. I premiären i Hudiksvall fick dom skotta snö i åtta minuter, men i Sandvikens SM-rally studsade dom tillbaka och vann före Dennis Rådström och Johan Johansson. Rådström behåller SM-ledningen efter de två vintertävlingarna.
– Det var gött, lite revansch från senast med en seger idag. Det var synd på misstaget sist, men nu är vi på gång och kan jaga resten av säsongen. Det är extremt jämt, säger Patrik Flodin från Ilsbo.

Hemmaföraren Oskar Sundell vann Nationella 4WD med hela tre minuter. Kim Nydén från Lindesberg toppar fortsatt SM-tabellen, före Kevin Jirvelius som blev tvåa i Sandviken.

– Resultatet är superbra och bilen funkar kanon. Jag är inte helt nöjd med körningen ändå. Vi har gjort ändringar på bilen och den beter sig lite annorlunda. Jag behöver lite mer mil i bilen, så ska vi fortsätta utmana resten av året, säger Oskar Sundell.

Patrik Hallberg tog en övertygande seger i 2WD-klassen. Junioren från Haninge vann fem av sex sträckor i tävlingen, och leder nu SM med 15 poäng över Niklas Hägg.
– Det har vart en fantastisk start på säsongen, det känns helt fantastiskt, säger Patrik Hallberg,som även vann JSM 2WD.

Standardklassen vanns av Johan Pettersson från Skillingaryd.
– Äntligen gick det hela vägen, det är skönt att det är över nu. Vi har kört stabilt och hållit oss på vägen hela dagen, summerar Johan Pettersson, som också vann JSM Standard.

Efter två vintertävlingar i Hudiksvall och Sandviken tar nu Rally-SM ett uppehåll till den 10 maj, när den tredje av totalt sex deltävlingar avgörs. Då på grusunderlag i Nyköping.

Resultat:
Internationella 4WD:
1. Patrik Flodin/Göran Bergsten, VW Polo, 47.00,6
2. Dennis Rådström/Johan Johansson, VW Polo, +14,4
3. Fredrik Åhlin/Maja Bengtsson, Skoda Fabia, +19,0

Nationella 4WD:
1. Oskar Sundell/Joakim Söderqvist, MitsubishiMirage, 52:31,6
2. Kevin Jirvelius/Per Wiksten, Mitsubishi Mirage,+ 3:13,0
3. Peter Johansson/Jim Hjerpe, Mitsubishu EVO, +3:39,9

2WD:
1. Patrik Hallberg/John Stigh, Ford Fiesta, 52:14,8
2. Niklas Hägg/Toni Sundqvist, Toyota Corolla,+34,4
3. Patrik Dybeck/David Arhusiander, Toyota Corolla,1:00,2

Standard:
1. Johan Pettersson/Per-Ola Pettersson, VW Golf,58:25,8
2. Jan Johansson/Christian Olsson,Nissan Sunny, +1:40,4
3. Andreas Hovind/Catalina Floberg,Volvo 850, 2:36,0

JSM 2WD:
1. Patrik Hallberg/John Stigh, Ford Fiesta, 52:14,8
2. JacobJohannesson/Danny Holgersson, Volvo 940, +2:12,9
3. Hampus Karlsson/Edvin Söder, Toyota Corolla, +4:20,4

JSM Standard:
1. Johan Pettersson/Per-Ola Pettersson, VW Golf,58:25,8
2. Madicken Swärdh/Karl Lundin, VW Golf, +10:03,3

Länkar:
Resultat Vinterpokalen www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1520
Mästerskapstabeller coreboard.rallysm.se/scoreboard/7
24-02-04 Jakten har börjat för Flodin och Bergsten – från åttonde- till tredje plats i rally-SM efter segern i Vinterpokalen
Patrik och Göran kom revanschsugna till start för att påbörja jakten på placeringar i SM-tabellen. Det hela gick enligt plan och de klättrar upp från åttonde- till tredjeplats efter seger i Vinterpokalen idag.
– Det här var jäkligt gött. Skönt att vi fick till det nu och kan börja jaga. Det här har verkligen varit ett bra rally och jag har inte behövt tokladda - utan bara tryckt på, säger Patrik.

Patrik Flodin, Ilso MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, kom till start rejält revanschsugna när rally-SM körde sin andra tävling i år. De låg inför starten på delad åttonde plats i SM-tabellen.
– Synd att jag schabblade till det förra tävlingen, men jäkligt skönt att vi fick till det nu och kan börja jaga ordentligt. Det här har verkligen varit ett bra rally, vi har haft bra fart och jag har inte behövt tokladda - utan bara tryckt på, säger Patrik.

De inleder med näst snabbaste tid på första sträckan och ökar tempot lite och övertog på andra sträckan ledningen som de behöll ända in över mållinjen.
– Det här var jäkligt gött. Vi måste få tacka det här proffsiga teamet för en fantastisk bra bil! Vi har inte haft några som helst problem under rallyt. GK Door tänker verkligen på allt, från bil till mat under rekognoseringen med egen kock. De är verkligen helt suveräna, säger Patrik

Och Göran håller med:
– Jag håller helt med. Det är verkligen otroligt kul att få köra för ett så här bra och proffsigt team. Vi hade ett cleant rally där allt gick helt enligt plan, säger han.

Sista sträckan var en sk powerstage, där extrapoäng delas ut till de fem snabbaste ekipagen. För första gången i SM-historien delade tre förare på andraplatsen - alla tre var 1 sekund efter sträcksegraren.

Nästa deltävling i SM blir på grus 10-11 maj i Nyköping.

Vinterpokalen
1. Patrik Flodin 47:00,6
2. Dennis Rådström 47:15,0 +14,4
3. Fredrik Åhlin 47:19,6 +19,0
4. Tom Kristensson 47:21,0 +20,4
5. Isak Reiersen 47:40,6 +40,0
6. Kalle Gustafsson 48:11,1 +1:10,5
7. Jonas Åkesson 48:12,0 +1:11,4
8. Pontus Tidemand 48:17,6 +1:17,0
9. Mattias Adielsson 48:29,7 +1:29,1
10. Jari Liiten 49:11,0 +2:10,4
Komplett resultat:  https://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1520

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi följt rallyt sträcka för sträcka

24-02-02 Se Vinterpokalen imorgon på Svensk Bilsport TV!
Dags för andra deltävlingen av Rally-SM imorgon!
Imorgon går andra deltävlingen av Rally-SM då klassiska Vinterpokalen avgörs i Sandviken, senast i Hälsingerallyt vann Dennis Rådström totalt, kan han upprepa bedriften?

Du ser livesändningen och kan lyssna på Rallyradio på Svensk Bilsport TV.

Alla deltävlingar av Rally-SM, de stora folkracefestivalerna samt hundratals andra sändningar ser du givetvis på Svensk Bilsport TV för bara 149kr/månaden.

Se Vinterpokalen: https://www.svenskbilsporttv.se/livestream
24-02-01 Tom Kristensson ser fram emot andra deltävlingen i Rally-SM
SMK Hörby Tom Kristensson och co-driver Andreas Johansson ser verkligen fram emot den andra deltävlingen i årets Rally-SM, Vinterpokalen i Sandviken som avgörs på lördag. Man kör samma bil som i Hälingerallyt, en Skoda Fabia RS Rally2 från det tjeckiska teamet Keane Motorsport.
- Ser enormt mycket fram emot ännu ett vinterrally, säger Tom
- Nu har vi en tävling i ryggen, både med bilen och med vinterväglag, efter Hälsingerallyt för 3 veckor sedan. Där tog vi en tredjeplats, och med bara en liten marginal upp till andra platsen, något vi var mycket nöjda med.
- Vi har idag dessutom haft möjligheten att köra lite test och både känslan och tempot känns bra, så på lördag blir det bara att gasa, men samtidigt undvika de förrädiska snövallarna.

I Toms klass, Internationella 4WD, där med all sannolikhet även totalsegraren återfinns, är det samma getingbo som i förra tävlingen. Både segraren Dennis Rådström och tvåan Fredrik Åhlin finns med i anmälningslistan plus ett helt koppel andra segeraspiranter. Den ende som saknas är VM-rutinerade Patrik Sandell, men i gengäld har erfarne Stig Andervang tillkommit

Tävlingen innehåller ca 10 mil specialsträckor fördelat på 6 olika, och avgörs helt på lördagen med start tidig morgon och målgång på eftermiddagen. Vägarna är perfekta vintervägar enligt arrangören Sandvikens MK. En del tö men frost på detta har gjort att det är en bra isskorpa. På lördag förväntas någon plusgrad på dagen i tävlingsområdet, så det är lite behagligare, framför allt för åskådare och servicepersonal, än den stränga kyla som var i Hälsingerallyt

24-02-01 Dags för nästa utmaning i Rally-SM för Mattias Adielsson
På lördag är det dags för den andra deltävlingen i årets Rally-SM, denna gång är det Vinterpokalen som ska köras i skogarna runt Sandviken. Anmäld till tävlingen är göteborgaren Mattias Adielsson med Bosse Holmstrand som co-driver. De kommer till start i teamet Tisse Racings Skoda Fabia Evo2.
- Sandviken brukar alltid arrangera väldigt bra tävlingar, där jag trivs med att köra. Det känns bra och bilen passar mig otroligt bra, säger Mattias Adielsson

Vinterpokalen körs på lördag, med start redan klockan 8 på morgonen och beräknad målgång klockan 16. Redan på fredag inleds dock tävlingen för de aktiva som då kommer rekognosera banan och ha möjlighet att skriva egna noter. Det är totalt sex specialsträckor som ska köras, med en total längd på ca 12 mil. I klassen internationell 4wd är det totalt 15 st ekipage anmälda.
- Det är ett tuffare startfält än på länge i vår klass i år, detta är helt klart något som gör att man taggas ytterligare för att kunna göra ett bra resultat och det viktigaste är att vi har riktigt kul, det fungerar så bra tillsammans med Tisse racing, avslutar Mattias Adielsson.

24-02-01 Kruses första Krönika
Till alla Rally-SM:s intressenter,
Hoppas detta brev når dig mitt i förberedelserna för nästa tävling, nästa säsong eller på annat sätt i nästa steg i ditt rallyengagemang.

Här kommer det första brevet i det jag döpt till Kruses Krönika, ett sätt för mig som projektledare för Rally-SM och som ordförande för Styrgruppen för Rally-SM att informera och reflektera över vad som har hänt, händer och ska hända.

Den första deltävlingen i Rally-SM 2024 är nu historia, nästa är runt hörnet och jag vill dela några tankar om vägen hit!

Det har varit månader av intensivt arbete, inte bara för mig utan för hela gruppen, från september fram till starten i Hudiksvall. Tack för er support och ert hårda jobb!

Vi har mött större och mindre utmaningar redan från början vilket är kul och inspirerande. Naturligtvis, det är inte alltid glass och ballonger när det kommer till kritik och negativa röster. Åsikter och frågor är viktiga, men låt oss hålla en balanserad och respektfull ton i våra diskussioner.

Svensk Bilsport tog efter säsongen 2023 över Rally-SM efter SRM som drivit det under tre säsonger. Mästerskapet hade i SRM:s regi i mångt och mycket varit på rätt väg trots de tuffa pandemiåren. Under våren 2023 var vi ett antal personer som tog kontakt med förbundet då vi såg att mer behövde göras för att dels säkerställa säsongen 2024 och dels på längre sikt utveckla mästerskapet i Svensk Bilsports regi. Så i stället för att nöja oss med att tycka, tänka eller bara sitta och kritisera bestämde vi oss för att vara konstruktiva och arbeta för att få till flera förändringar. Under sommaren fördes många intensiva dialoger med resultatet att Styrgruppen bildades. Som en följd av detta anställdes jag som ansvarig för mästerskapet av Svensk Bilsport och ordförande i gruppen.

Styrgruppens ledord är öppenhet, ärlighet och samarbete. Tveka inte att höra av er om ni har funderingar eller frågor. Vi börjar få ordning på arbetet och är nu redo att dela våra mötesprotokoll för att hålla er informerade om vad som pågår.

Styrgruppen styr SM och tar beslut i alla frågor som rör Rally-SM. Vi strävar efter samarbete snarare än att vara diktatoriska. Några nödvändiga regeländringar har implementerats med kort framförhållning men verkar ha mottagits positivt. I planen ligger dock att vara ute i god tid, förändringar med kort framförhållning är aldrig bra för någon.

Ett avsteg från reglerna som vi gjort var att godkänna efteranmälan till första SM-tävlingen. Beslutet var noga övervägt och gjordes för att göra mästerskapet ännu mer intressant och mot bakgrunden att planeringen av 2024 års säsong varit kort och sen.. Det kommer inte att ske igen i år men det gav ju faktiskt en extra krydda till SM!

Däckfrågan har ju annars varit den heta potatisen. Ganska länge faktiskt… Rallyutskottet har varit ansvariga för denna fråga och blivit rätt hårt ansatta.

Styrgruppen har stöttat och medlat i frågan. Jag tycker RU gjorde ett bra jobb i Hudiksvall med att vara på plats, prata med alla och hitta en lösning på problemet att ett av Pirellis däck låg över maxgränsen 7,4 mm och att max 4 dubb på däcket får sticka ut mer än det. Jag tror vi behöver utvärdera frågan efter vintern, hur beslutet påverkat vägslitaget, sportsliga aspekter osv.

Däckleverantörerna har ett stort ansvar i frågan och de enades att tillåta däcken efter att de haft ett bra snack. Förarna hade möjligheten att protestera mot beslutet, men ingen gjorde det. Till Sandviken är det glasklart vad som gäller och Rallyutskottet har kommunicerat det till däck ”Nissarna” och i ett officiellt meddelande - bra jobbat!

Live tv-sändningen var den största besvikelsen hittills för mig… Inte alls vad vi trodde den skulle bli och inte ens i närheten av nivån vi ska ligga på! Har ni sett magasinet? Bra tycker jag! Men ge mig feedback för vi kan alltid bli bättre!

Vi har nu på en vecka bytt produktionsbolag för liveproduktionen och nu kommer det bli riktigt bra!! Ett stenhårt jobb men det var nödvändigt. Rally-SM förtjänar så mycket bättre!

Så snälla, ge oss alla en chans till och kolla på livesända Powerstage i Sandviken och efterföljande magasin, det kommer lyfta nu!! (om inte någon j…. mast blåser ner eller någon kabel går av…??.png)

Arrangören i Hudiksvall har gjort ett heroiskt arbete med att få till en tävling på typ 4 månader, normalt vill man ha ett år.

Vilka underbara människor, Richard, Paulin, ja ni alla! Tack för vänligheten och mottagandet. Och förstås alla funktionärer som gör detta möjligt och stod därute i minus 31 grader!

Tävlingen blev kanonbra, vägarna och arrangemanget var perfekt. Det efterföljande Ris och Ros-möte vi infört i år där Styrgruppen, arrangör, domare med flera deltar genomfördes i tisdags och några förbättringspunkter kom så klart upp, till exempel de snåla transporttiderna. Detta är frågor vi direkt arbetar med att förbättra!

Vi har nyligen bjudit in alla arrangörer till ett informationsmöte om framtiden och att för att sätta kalendern, helst för 3 år framåt. Målet är att ha detta klart i maj!

Det ska också bildas ett Arrangörsråd för att stärka samverkan och för att lyfta fram arrangörsfrågor och synpunkter till oss i Styrgruppen.

Samma sak med det Förar/Teamråd som är på gång. (gäller förstås kartläsarna också!) Vi ska i nästa vecka på vårt Styrgruppsmöte gå igenom förslagen på namn som kommit in från er därute i Rally-Sverige.

Viktigt att få igång kommunikation och att ”vi” känner att vi gör detta tillsammans med er och att det går att komma med förslag och att det går att påverka besluten!

Avslutningsvis har ett stort arbete gjorts för att se vart vi ska med Rally-SM i framtiden, från 2025 och framåt. Det gedigna arbetet kommer gås igenom nästa vecka då Styrgruppen har sitt första fysiska möte. Där börjar vi forma framtiden och tillsammans med Rally-SM:s team-/förare-/arrangörsråd fortsätter det arbetet sedan.

Tillsammans, Ärliga och Öppna - följer vi det kommer vi lyckas!

Lägg till lite tålamod att låta oss alla tillåtas göra något misstag på vägen. Ha öppen kommunikation mellan oss alla, styrelsen, övriga förbundet och förare/team/arrangörsråd för att fortsätta det arbetet med input från er alla. Då kommer vår fantastiska sport att fortsätta vara bland de bästa mästerskapen på jordklotet!

Tack för ordet och håll tummarna för att vägarna ser likadana ut till helgen!
24-01-31 Rally-SM avrundar vintersäsongen i Sandviken
På lördag den 3 februari avgörs den andra deltävlingen i årets Rally-SM, klassiska Vinterpokalen i Sandviken. Över 70 av landets bästa ekipage ska ta sig an de perfekta vintervägarna när Sandvikens MK firar 20 år som SM-arrangör.

Dennis Rådström från Torsby totalvann den första deltävlingen i Hudiksvall för två veckor sedan i sin VW Polo R5. Tillsammans med kartläsaren Johan Johansson leder han SM i klassen Internationella 4WD inför Vinterpokalen.
– Vi går som på moln efter segern i Hudiksvall. Målsättningen i helgen är att fortsätta göra ett bra jobb. Det finns många detaljer att finslipa, men vi vet att vi har bra fart eftersom vi vann senast. Alla andra blir bättre hela tiden, det är ett otroligt motstånd i klassen, säger Dennis Rådström, som leder SM med fyra poäng över Fredrik Åhlin.

I Internationella 4WD kommer 15 bilar till start. Bland annat regerande svenska mästaren Patrik Flodin och Juniorvärldsmästarna Tom Kristensson och Pontus Tidemand.

Kim Nydén från Lindesberg vann Hälsingerallyt i klassen Nationella 4WD. Han utmanades då av Oskar Sundell från Sandviken, som senare körde fast i en snövall och fick bryta. På hemmaplan i Sandviken är Sundell och kartläsaren Joakim Söderqvist revanschlystna.
– Det är alltid kul att köra på hemmaplan. Jag är besviken på mig själv efter Hudiksvall, och vi är sugna på revansch. Vi är i behov av poäng i Sandviken och måste vara före Nydén. Självklart går vi in för att vinna i helgen, säger Oskar Sundell.

I klassen 2WD kommer inte SM-ledaren och den dubbla Juniorvärldsmästaren P-G Andersson till start i helgen. I stället är det junioren Patrik Hallberg från Haninge som går ut först i den 36 bilar stora klassen.
– Vi kommer till Sandviken med höga förväntningar. Vägarna ser fina ut, och vi hoppas kunna visa högt tempo. Målet är att överta mästerskapsledningen i 2WD samt behålla den i JSM, säger Patrik Hallberg.

Andreas Hovind från Enköping hade stora tekniska problem med sin Volvo i Hudiksvall, men lyckades ändå vinna Standard-klassen. I Sandviken hoppas SM-ledaren på en problemfri tävling.
– Vi hade en kämpig tävling i Hudiksvall med mycket tekniska problem. Vi har skruvat på det mesta i bilen inför Sandviken och hoppas att allt håller nu. Jag ser verkligen fram mot helgen och att få till en riktigt bra tävling, säger Andreas Hovind.

Vinterpokalen är den andra av totalt sex deltävlingar i årets Rally-SM, och den sista vintertävlingen från säsongen. Sex sträckor kring Järbo och Lumsheden ska avgöras under lördagen, där avslutande SS6 – Power Stage – TV-sänds och ger bonuspoäng i mästerskapet.

Länkar:
Mästerskapstabeller
Resultat Hälsingerallyt
Startlista Vinterpokalen
Radio & TV-sändningar
24-01-29 Patrik och Göran rejält revanschsugna inför Vinterpokalen
På lördag körs andra SM-deltävlingen i rally i trakterna kring Sandviken. Patrik Flodin och Göran Bergsten kommer till start rejält revanschsugna.
– Jag gillar ju att jaga - så det ska bli jäkligt kul att få fälla ner foten och jaga de andra på lördag. Det här ska bli riktigt kul, säger Patrik.

Patrik Flodin, Ilso MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, kommer till start i årets andra SM-deltävling rejält revanschsugna. Under premiären för två veckor sedan hamnade de i en snövall och tappade både tid och placeringar.
– Jag gillar ju att jaga - så det ska bli jäkligt kul att få fälla ner foten och jaga de andra på lördag. Vi kommer att köra ett litet shakedown på torsdagen och sen är det ut och reka som gäller på fredag. Det här ska bli riktigt kul och jag är verkligen revanschsugen, säger Patrik.

På lördag arrangerar Sandvikens MK Vinterpokalen som består av sex specialsträckor som tillsammans mäter 96,12 km.
– Det är generellt fina vägar i de här trakterna och den här gången verkar vi slippa kylan, avslutar Patrik.

Tidsschema Vinterpokalen 3 februari
08:00 Start
08:26 SS1 15,18 km
09:01 SS2 24,67 km
Service
10:29 SS3 9,84 km
11:07 SS4 27,93 km
Service
12:44 SS5 14,46 km
13:41 SS6 4:04 km
14:16 Målgång

Anmälda Internationella 4 WD
Isak Reiersen Östmarks MFF
Jari Liiten Sandvikens MK
Kalle Gustafsson Haninge MK
Mattias Adielsson Göteborgs MF
Albin Nordh Ydre MK
Fredrik Åhlin Karlstads MC Bil
Patrik Flodin Ilsbo MK
Dennis Rådström KAK Motorsport
Jonas Åkesson Karlskrona MS
Thomas Thunström Ludvika MS
Fredrik Grahn SMK Örebro
Tom Kristensson SMK Hörby
Stig Andervang MK Rimo *
Pontus Tidemand SMK Eda *
Arvid Johansson Lessebo MK *
* Ej godkända
Komplett startlista: https://www.raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1520&urval=granskaddeltar

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt kommer att följa rallyt sträcka för sträcka.
24-01-29 Inbjudan till Rally-SM Arrangörsrådsmöten
Som ett viktigt steg i arbetet med att utveckla Rally-SM hälsar vi alla Sveriges rallyarrangörer välkomna till två möten angående arrangemang av tävlingar i Rally-SM säsongerna 2025 framåt. Det är med stor entusiasm och engagemang som vi inbjuder er att delta i två möten, där vi kommer att presentera Styrgruppens arbete och diskutera och planera för Rally-SM:s framtid.

1. Inledande Teams-möte:
Datum: 28 februari 2024
Plats: Microsoft Teams (online)
Tid: 19.00 - 21.00

Under detta digitala möte kommer Styrgruppen för Rally-SM att presentera nuläget i arbetet med Rally-SM:s framtid. Vi kommer att dela viktig information och inleda diskussioner om hur vi tillsammans kan stärka och utveckla Rally-SM.

2. Fysiskt möte för Arrangörsråd:
Datum: 13 mars 2024
Plats: [TBD, centralt i Sverige]
Tid: Preliminärt 10.00-18.00

Detta fysiska möte kommer att vara en möjlighet för intresserade klubbar att delta i djupare diskussioner och intresseanmälningar för att arrangera SM-deltävlingar de kommande säsongerna. Under mötet kommer vi även att verka för att ett Arrangörsråd bildas. Avsikten är att detta arrangörsråd ska ha en plats i Styrgruppen för Rally-SM. Denna plats kommer att möjliggöra att arrangörssidan representeras i diskussioner och beslut gällande Rally-SM.

Anmälan och frågor:
Vänligen anmäl ert deltagande, och ställ eventuella frågor, genom att kontakta Jonas Kruse via e-post: jonas.kruse@sbf.se.

Vi ser fram emot att träffa er och arbeta tillsammans för att göra Rally-SM ännu bättre.

Vänliga hälsningar,
Styrgruppen för Rally-SM
24-01-25 Dags för nästa deltävling av Rally-SM!
Efter att Hälsingerallyt och Hudiksvall stått som värdar för premiären av Rally-SM förra helgen så rullar det nu vidare mot Sandviken och Vinterpokalen den 3e februari! 2024 kommer bli ett kanonår för Svensk Bilsport TV och utöver Rally-SM så kommer givetvis alla stora folkracefestivaler och hundratals andra tävlingar att visas under året!

Passa på att teckna ett abonnemang på Svensk Bilsport TV senast den 31 januari och betala bara 99kr/månaden tillsvidare (tecknat abonnemang fr.o.m. 1 februari kostar 149kr/månaden).

Teckna abonnemang nu
24-01-21 Från en kall snödriva i Hudiksvall till festfylld bilsportsgala i Jönköping
Den första deltävlingen i årets Rally-SM inramades av ett fantastiskt vinterväder i Hudiksvall, med ca 20 grader kallt, klarblå himmel och en bra mängd med snö utmed sträckorna. För göteborgaren Mattias Adielsson och hans co-driver Bosse Holmstrand började säsongen inte bra, utan redan efter ca 2/3 av den första specialsträckan tog äventyret i Hälsingerallyt slut.
- Vi gjorde ett försök att sätta en bra tid på första sträckan, men det är stora risker och små marginaler och denna gång träffade vi en vall för mycket och blev stående, säger Mattias Adielsson.

På lördagen arrangerades även Bilsportsgalan 2024, på Elmia i Jönköping, bara drygt 60mil från Hudiksvall. Adielsson/Holmstrand var nominerade till årets rallyförare/co-driver och det aktuella priset skulle delas ut sent på lördagskvällen. Tack vare den sena utdelningen fanns det tid för herrarna att ta sig ner till den småländska staden.
- Det var en grym skillnad att stå i snön och frysa, till att komma fram till Jönköping och bli årets rallyförare 2023 och att ta emot Bilsport Award, ett oerhört stolt ögonblick i karriären, avslutar Mattias Adielsson.

24-01-21 Tom Kristensson och på tredje plats i Hälsingerallyt efter hård kamp om andra platsen
Tom med co-driver Andreas Johansson gjorde en mycket stark tävling i första deltävlingen i SM, Hälsingerallyt i Hudiksvall. Man körde in på tredje plats totalt efter en hård kamp om andraplatsen med värmlänningen Fredrik Åhlin

Efter nästan 9 mils specialsträckor skilde det 2,8 sekunder. Efter fyra sträckor hade Tom ett knappt försprång mot Fredrik. På fjärde sträckan spökade en pop off ventil så motorn tappade lite effekt, och 7,6 sekunder i kampen om andra platsen.
- På den femte sträckan fungerade allt igen och vi plockade tillbaka halva avståndet, men på den sista korta sträckan inne på Hagmyrens travbana fanns inte så mycket att göra, säger Tom

Segrade gjorde en annan värmlänning, Dennis Rådström, med 11,3 sekunder till Fredrik Åhlin. Kanske något överraskande, men Dennis är erkänt snabb på vinterunderlag.

Hemmaföraren Patrik Flodin var kanske den största förhandsfavoriten, men efter ett besök i en snövall på sträcka två, och 8 minuters snöskottning, var dagen förstörd för honom.
- En fantastiskt fin tävling, nog den roligaste tävling jag kört, härliga sträckor och rejäla snövallar och ett underlag som höll väldigt bra, det enda var att kylan gjorde att det låg kvar en del snörök på sträckorna, säger Tom
- Vi är väldigt nöjda med tävlingen, första gången på vinterunderlag i fyrhjulsdriven bil, ny bil och nytt team. Ett antal mil test på torsdagen var nyttigt och under tävlingen fungerade det överraskande bra. Vilket gör att vi tar med oss mycket erfarenhet och lärdom till nästa SM-tävling i Sandviken om 14 dagar.
- Det enda negativa var nog att det var lite kallt för en skåning, -27 på morgonen och ca -18 under dagen, men det var nog värre för åskådare och mekaniker än för oss som satt i bilen.
24 -01-20 Het Dennis Rådström vann kylig SM-premiär i Hudiksvall
Temperaturen låg stabilt under 20 minusgrader när Rally-SM avgjorde årspremiären med Hälsingerallyt i Hudiksvall. I ett av de mest meriterade startfälten i modern tid tog Dennis Rådström och Johan Johansson sin första totala SM-seger i karriären.

Hemmaföraren Patrik Flodin från Ilsbo är regerande mästare i klassen Internationella 4WD. Flodin, i par med Göran Bergsten, var snabbast på den första sträckan. Men tappade sedan närmare åtta minuter efter en avåkning på SS2. Rådström från Torsby, klev då fram och vann tävlingen med 11,3 sekunder före Fredrik Åhlin och Maja Bengtsson.
– Jag fick en kass start på sista sträckan, det kändes som jag stod still i fem år. Men segern väger upp det. En riktigt bra start på säsongen och tack till teamet som gjort ett riktigt grovjobb, säger Dennis Rådström.

Kim Nydén från Lindesberg vann klassen Nationella 4WD, efter att ha tagit ledningen på sträcka fyra. Nydén och Jonas Sandin körde hem SM-premiären med över minuten i segermarginal.

Den tvåhjulsdrivna klassen med närmare 40 startande bilar såg en hård kamp mellan rutinerade P-G Andersson, Årjäng, och junioren Patrik Hallberg från Haninge. Hallberg inledde tävlingen starkast, men efter en händelserik tävling kunde P-G Andersson och Anders Fredriksson ta hem segern med 43,5 sekunder. Kristian Johansson från Borås blev trea.
– Patrik Hallberg har vart snabb hela dagen, och har kanske haft övertaget. Han har haft lite otur och vi har rullat på här bakom och vann. Med lite mer jobb på den här bilen så man får mer fäste, då ska vi nog kunna göra ännu bättre tider, säger P-G Andersson.

Patrik Hallberg och John Stig vann också Junior-SM 2WD.

I standardklassen fick Andreas Hovind från Enköping en smakstart på säsongen när han tog fulla poäng i Hälsingerallyt. Madicken Swärdh vann JSM Standard.
– Det känns underbart. Vi har slitit oss igenom den här tävlingen. Det har vart en händelserik tävling, säger Andreas Hovind.

Nästa deltävling i Rally-SM körs redan om två veckor med klassiska Vinterpokalen i Sandviken. Sandvikens Motorklubb som 20-årsjubelerar som SM-arrangör.

Länkar:
Resultat Hälsingerallyt
Mästerskapstabeller

Resultat:
Internationella 4WD:
1. Dennis Rådström & Johan Johansson, VW Polo, 50:03,1
2. Fredrik Åhlin & Maja Bengtsson, Skoda Fabia, +11,3
3. Tom Kristensson & Andreas Johansson, Skoda Fabia, +14,1

Nationella 4WD:
1. Kim Nydén & Jonas Sandin, Mitsubishi Mirage, 55:00,1
2. Mattias Nyström & Jonna Nyström, Mitsubishi Mirage, +1:17,8
3. Tomas Bergman & Ida Lidebjer Granberg, Mitsubishi EVO, 2:25,7

2WD:
1. P-G Andersson & Anders Fredriksson, Toyota Corolla, 55:17,0
2. Patrik Hallberg & John Stigh, Ford Fiesta, +43,5
3. Kristian Johansson & Fredrik Livh, 1:29,5

Standard:
1. Andreas Hovind & Catalina Floberg, Volvo 850, 1:03:26,8
2. Jan Johansson & Christian Ohlsson, Nissan Sunny, +58,5
3. Madicken Svärdh & Maria Nyqvist, VW Golf, +8:10,9

JSM 2WD:
1. Patrik Hallberg & John Stigh, Ford Fiesta, 56:00,5
2. Wille Gad & Anton Johansson, Volvo 940, +4:33,0
3. Sixten Westman & Emil Persson, Skoda Fabia, 4:57,1

JSM Standard:
1. Madicken Swärdh & Maria Nykvist, VW Polo, 1:11:37,7
2. Gustaf Ekenved & Viktoria Johansson, Volvo 940, +9:21,6

Fullständiga resultat: https://www.rallysm.se/resultat/
24-01-20 Tung SM-inledning för Flodin och Bergsten i Hälsingerallyt
Patrik Flodin och Göran Bergsten fick en tung start på SM-säsongen i rally när premiären kördes i Hudiksvall idag.
– Jag är skitbesviken på mig själv. Men samtidigt så gillar jag ju att jaga - så det ska bli jäkligt kul att få fälla ner foten och jaga de andra nu, säger Patrik

Patrik Flodin, Ilso MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, kör även i år rally-SM tillsammans med GK Door Team Sweden. Målsättningen var att försöka ta hem segern i Hudiksvall, vilket är Patriks hemmaplan. Men planen gick inte alls vägen den här gången.

SMK Hälsinge bjöd på fina snöiga vägar med en temperatur ner emot 30 minusgrader. De vann den första av rallyts sex sträckor och gick mot en ny sträckseger på andra sträckan när de istället hamnade i en snövall.
– Det var helt mitt fel. Kylan gjorde att framrutan isade igen och jag såg inte vägen riktigt. Tyvärr missbedömde jag en svag sväng och det nöp så att vi hamnade bredvid i djupsnön.

Publiken som fanns på plats hjälpte till och fick till slut upp dem på vägen igen - men tyvärr hade de tappat åtta minuter och segerchanserna flög sin kos

De avancerade upp från fjortonde plats och slutade till slut elva i klassen.
– Jag är verkligen skitbesviken. Extra tråkigt när det är så många man känner som är ute och tittar. Men det var ett jäkligt fint rally och vi fick njuta av publiken som tog sig ut i den här kylan.. säger Patrik.

Men han är han inte allt för nedslagen:
– Vi hade ju kunnat få en bättre start på säsongen. Men samtidigt så gillar jag ju att jaga - så det ska bli jäkla kul att få fälla ner foten och jaga de andra nu. I Sandviken blir det åka av, lovar Patrik med ett skratt.

Nästa SM-deltävling körs i Sandviken om två veckor.

Hälsingerallyt Internationella 4 wd
1. Dennis Rådström 50:03,1
2. Fredrik Åhlin 50:14,4 +11,3
3. Tom Kristensson 50:17,2 +14,1
4. Pontus Tidemand 50:57,8 +54,7
5. Isak Reiersen 51:07,6 +1:04,5
6. Patrik Sandell 51:30,8 +1:27,7
7. Thomas Thunström 52:14,4 +2:11,3
8. Jari Liiten 53:00,5 +2:57,4
9 Fredrik Grahn 56:01,3 +5:58,2
10 Arvid Johansson 57:21,7 + 7:18,6
11. Patrik Flodin 57:47,0 7:43,9

Komplett resultat: https://www.raceconsulting.com/rally/resultat/resultat.jsp?competition=1514&type=tavlingsklass45891

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt har följt rallyt sträcka för sträcka.
24-01-20 P-G vann SM-comebacken i den tvåhjulsdrivna klassen i Hälsingerallyt
P-G Andersson och co-driver Anders Fredriksson vann idag sin SM-comeback i den tvåhjulsdrivna klassen i rally.
– Det här var jättekul. Sist jag körde en Corolla i SM-sammanhang var 2006 - så stort tack Chribbe Haglund för den här chansen, säger P-G.

Per-Gunnar "P-G" Andersson och co-driver Anders Fredriksson, båda Årjängs MK, har inte kört rally-SM i tvåhjulsdrivet sedan 2006 då P-G hade en egen Toyota Corolla. Idag fick han åter chansen efter att GK Door Team Swedens teamchef Chribbe Haglund anmält honom i sista stund.
– Vi körde ett test veckan innan rallyt, men annars var det ett tag sen i en sån här bil, säger P-G.

De hittade snabbt in i rytmen och vann tre av dagens sex sträckor och det räckte för att de skulle få kliva upp överst på pallen.
– Det här var jättekul - så ett stort till Chribbe som gav mig den här oplanerade chansen, säger P-G.

Tvåa i klassen blev teamkompisen för dagen, Patrik Hallberg.
– Patrik var snabb hela dagen och var egentligen kanske lite vassare, men han hade otur med snörök och kom ifatt en bil på en sträcka. Jag hade lite problem med att få fäste i bilen idag. Lite mer justeringar så kommer farten därefter, säger P-G.

Hälsingerallyt
1. P-G Andersson 55:17,0
2. Patrik Hallberg 56:00,5 +43,5
3. Kristian Johansson 56:46,5 +1:29,5
4. Niklas Hägg 56:52,6 +1:35,6
5. Patrik Dybeck 57:18,1 +2:01,1
6. Linus Månsson 57:36,6 +2:19,6
7. Sebastian Johansson 57:42,5 +2:25,5
8. Emil Karlsson 58:25,3 +3:08,3
9. Isak Nordström 58:30,8 +3:13,8
10. Stefan Alenmalm 58:39,1 +3:22,1

Komplett resultat: https://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1514
24-01-20 Se Rally-SM idag på Svensk Bilsport TV!
Idag går första deltävlingen av Rally-SM av stapeln i Hälsingeskogarna! Du ser sändningen och kan lyssna på Rallyradio från deltävlingen på Svensk Bilsport TV. Utöver alla deltävlingar av Rally-SM så kommer det att visas otroligt mycket mer bilsport på kanalen under 2024, givetvis också de stora folkracefestivalerna!

Passa på att teckna ett abonnemang för bara 99 kr i månaden under januari och behåll det priset tillsvidare (fr.o.m. 1a februari 149kr/månaden).

Till Rally-SM
24-01-18 Tom och Andreas i ett getingbo i SM-premiären i rally i Hudiksvall
SMK Hälsinge arrangerar årets första deltävling i SM i rally på lördag i skogarna utanför Hudiksvall. Det ser ut att bli en riktig vintetävling med mycket snö och kallt för de tävlande. Man skall avverka sex specialsträckor på sammanlagt 88 km. Huvudkvarteret för tävlingen är Arena Hagmyren, som är mer känd för andra hästkrafter, och där även sista sträckan körs som en publiksträcka.

SMK Hörbys Tom Kristensson med som vanligt Andreas Johansson, Eskilstuna MK vid sin sida startar i klassen Internationella 4WD i en Skoda Fabia RS Rally 2 från det Tjeckiska teamet Keane Motorsport, för första gången i en Skoda och för första gången i en 4WD på vinterunderlag

Tom och Andreas klass är ett riktigt getingbo. Bland de 16 anmälda finns inte mindre än fem tidigare världsmästare i Junior-VM och WRC 2, det kunde varit sex, om inte den dubble juniorvärldsmästare PG Andersson valt att starta i klassen 2WD i en Toyota Corolla.

Störst favorit till seger i klassen och även totalt är regerande mästaren, och nästan
hemmaföraren, Patrik Flodin, Ilsbo MK. Andra starka kandidater är Pontus Tideman,
Dennis Rådström, Fredrik Åhlin, Mattias Adielsson, Patrik Sandell, Jonas Åkesson och Albin Nordh.
- Jag har inte kört någon vintertävling sedan Rally Sweden i Junior-VM 2020 och då i en 2WD-bil. Om man nu kan kalla det för vintertävling, då snön lyste med sin frånvaro, och sträckorna mest bestod av grus med isinslag. Därför är det är svårt att säga var jag står på riktiga vintervägar.
- Idag, torsdag, har vi dock genomfört en test en bit från Hudiksvall med bilen. Det blev ett antal mil på teststräckan, och det har gått väldigt mycket framåt under dagen, så jag är väldigt nöjd och ser med tillförsikt fram emot tävlingen, men det blir tufft, avslutar Tom.

24-01-18 Reiersen set for dream home WRC2 debut with JC Raceteknik
Swede Isak Reiersen will take the next leap in his growing rally career by joining the best names in the rallying world on the Rally Sweden entry list next month (15-18 February).

On the back of a successful Junior rallycross and rally career, Reiersen has stepped up to Rally2 machinery with a JC Raceteknik-run Skoda Fabia for 2024, as announced late last year. The 20-year-old will now line up against some of the best and most experienced drivers on the planet, both in the World Rally Championship’s top class, and head-to-head in the WRC2 field that supports the main category.

Co-driven by Lucas Karlsson, Reiersen finished second overall on the Finnskogvalsen rally in Sweden last week in his snow event preparation for the 18-stage, 300.10 km Rally Sweden event, which takes place at Umea in the north of the country.

Building on experience of having contested Rally Sweden in 2022 in the Ford Fiesta Rally4, Reiersen and Karlsson will also contest the Hälsingerallyt rally this weekend in the Fabia Rally2 to continue the learning process.

Joel Christoffersson, JC Raceteknik Team Principal:
”It’s great that we could get Isak and Lucas on the entry list for Rally Sweden, this has been in our plan from the start to be honest, when we started with the Rally4 car two years ago. It’s very good to go to that rally, especially for the experience as there is a lot of kilometers in one weekend. To be able to measure the speed also against some fantastic drivers will be good, as the pace will be very high in WRC2, it’s going to be a lot of fun.”

Isak Reiersen (SWE):
“I’m so happy to get this opportunity, to be able to drive in a World Championship round in a Rally2 car, in the WRC2 category, is something I´ve been dreaming about since I was a kid. Growing up, watching the cars in Rally Sweden when it was hosted in my hometown Torsby was the key to where I am today, where the dream of becoming a rally driver really started.

Doing the event in 2022 with the Fiesta Rally4 helps now, because we have been there, driven many of the stages and know what we are up for. But to do it in a Rally2 against some of the world´s best drivers is really something else. It’s a really good experience for the future and we will gather a lot of experience through this journey.

Words can´t describe how grateful I am in those people who believe in me and support my dream in becoming a full time WRC driver. Thank you to the sponsors, to Joel and the whole JC team and everyone involved. Let’s make it a great one!”

24-01-18 Mattias Adielsson åter i kungaklassen i Rally-SM 2024
Till helgen är det dags för årets första deltävling i Rally-SM, på startlinjen finns den dubbla guldmedaljören från förra året Mattias Adielsson från Göteborg med Bosse Holmstrand som co-driver. Till året har bilen bytts ut och nu är de båda tillbaka i kungaklassen, Internationella 4wd, med en Skoda Fabia Evo2 och detta tillsammans med teamet Tisse racing.
- Jag ser ödmjukt på satsningen, men det viktiga är att den andas samma glädje och härliga känsla som vi hittade tillbaka till förra året. Det är väldigt roligt att få vara med i detta otroligt seriösa team, som förberett bilen in i minsta detalj, säger Mattias Adielsson.

Hälsingerallyt är en tävling som avgörs under lördagen, med start 07:30. Under dagen ska sex specialsträckor köras, som totalt mäter nästan 9 mil. Hela tävlingen avslutas med en powerstage, som i år kommer sändas live från varje deltävling i en av Rally-SM.
- Det är klart att vi har som mål att komma på pallen, men samtidigt ska man komma ihåg att det för oss är både en ny bil och nytt team, samt att Rally-SM totalt sett inte avgörs på första tävlingen, vilket vi såg tydligt förra året, avslutar Mattias Adielsson.

24-01-17 Rally-SM startar spännande säsong i Hudiksvall
På lördag den 20 januari startar årets Rally-SM med Hälsingerallyt i Hudiksvall. Med ett av de starkaste startfälten i modern tid väntar fantastiska vintervägar när SM-serien avgör den första av sex deltävlingar för 2024.

16 ekipage kommer till start i klassen Internationella 4WD, där hemmaföraren och den regerande mästaren i klassen, Patrik Flodin och Göran Bergsten, bjuds på hårdast tänkbara motstånd. Tre tidigare juniorvärldsmästare finns på startlinjen i form av Pontus Tidemand, Patrik Sandell och Tom Kristensson. Fjolårets silver- och bronsmedaljörer Albin Nordh och Jonas Åkesson utmanar också för Team Nybe, tillsammans med många fler.
– Det kan komma att bli tuffa förhållanden att gå ut först på vägen. Och även konkurrensen är tuff. Men vårt mål är att ta så många poäng det går, även om seger självklart alltid är ett mål. Men att placera sig högt i resultatet under alla tävlingar kommer att bli viktigt eftersom varje poäng kommer vara avgörande i slutet av säsongen, säger Patrik Flodin.

Hemmaförare i Internationella 4WD är också Jari Liiten, vars föräldrarhem ligger på sträcka fem.

I Nationella 4WD går Kim Nydén från Lindesberg ut som första bil. Nydén tog silver i klassen under fjolåret. Oskar Sundell från Sandviken i en Mitsubishi Mirage är nytillskott i klassen, och visade god form genom att sluta tvåa i genrepet i Falun förra helgen. Hemmaförare i klassen är Tomas Bergman från hemmaklubben SMK Hälsinge ihop med Ida Lidebjer Granberg, Bergman som tidigare tagit flertalet pallplatser i SM.
– Det ska bli roligt, och bekvämt, att köra Rally-SM på hemmaplan. Många i Hudiksvall visar stort intresse för rallyt, och det går oftast bättre för mig när tävlingarna är nära hemmet. Lokalkännedomen ger lugn och möjlighet att fokusera på själva tävlingen, säger Tomas Bergman.

Den tvåhjulsdrivna klassen är den absolut största i SM, med närmare 40 startande i Hudiksvall till helgen. En överraskning i anmälningslistan var PG Andersson, tidigare juniorvärldsmästare, som sedan 2019 tävlat i Internationella 4WD. PG gör i Hälsingerallyt ett inhopp i en tvåhjulsdriven Toyota Corolla.

En av hemmafavoriterna i klassen är Niklas Hägg och Toni Sundqvist. Hägg en tidigare SM-vinnare, som har stora ambitioner i hemmatävlingen.
– Att köra Rally-SM hemma blir fantastiskt. Vi ser fram emot att starta Hälsingerally med en toppenbil. Jag har aldrig haft en bättre tvåhjulsdriven bil. Det ska bli spännande att se om vi har fördel på hemmaplan. Hoppas på mycket publik, säger Niklas Hägg.

Flertalet juniorer återfinns i klassen, bland annat Patrik Hallberg och John Stig som förra helgen vann klassen i Finnskogsvalsen.

Standardklassen bjuder på närmare 10 startande. Fjolårets silvermedaljör Jan Johansson finns på startlinjen, men kommer utmanas hårt av hemmaföraren Daniel Jonsson från SMK Hälsinge i par med Emma Hägg.

Hälsingerallyt avgörs med sex sträckor under lördagen den 20/1. Fem sträckor körs i Nordanstigs Kommun kring Hassela, Bergsjö och Gnarp. Avslutande Power Stage körs inne på travbanan Arena Hagmyren.

Hela tävlingen sänds live med radio och Live-TV från avslutande Power Stage på svenskbilsporttv.se.

Komplett anmälningslista finns här: https://www.rallysm.se/tavlingar/halsingerallyt-hudiksvall-19-20-januari/
24-01-16 Hemmaförarna laddar för Hälsingerallyt
SM-premiären Hälsingerallyt har lockat några av landet och världens bästa förare, kartläsare och team. Även intresset bland de lokala ekipagen är stort inför helgens Rally-SM.

Patrik Flodin från Ilsbo är kanske den mest namnkunnige hemmaföraren, som vunnit SM-guld fem av de senaste sex åren. Som regerande mästare i Internationella 4WD går också Patrik med kartläsaren Göran Bergsten ut med nummet ett på dörren. Även Jari Liiten i samma klass är att betrakta som hemmaförare, då han är uppväxt längs med sträcka fem.

I den Nationella fyrhjulsdrivna klassen startar bland annat Tomas Bergman i sin Mitsubishi, Bergman som bland annat ledde SM-finalen i Arvika i höstas innan han fick problem. En annan hemmaförare är Marcus Frändén, som tävlar i sin unika Nissan Sunny från 1991. Frändén, vars familj kommer från Hassela, har närmare hemifrån till sträckorna än från HQ i Hudiksvall.
– Det är kul att det blir SM här. Vi har lite familjeära att försvara, för pappa var trea när det senast var vinter-SM i Hudiksvall 1982. Vi åker mest för att det är kul. Jag har någorlunda koll på sträckorna som ska vara med, två och en halv sträcka har jag kört innan, säger Frändén.

Marcus, som tävlar i samma bil som hans pappa tidigare körde, har med sonen Simon som kartläsare.
– Det märks att det är ett stort intresse för rallyt här. Folk pratar om det från Sundsvall ner till Hudiksvall. För intresset för sporten här uppe är det väldigt stort att vi fått SM. Vi hoppas på mycket folk i skogen på lördag, och att det inte blir för kallt.

I den tvåhjulsdrivna klassen finns det många hemmahopp. Ett av dom är Niklas Hägg, som tidigare vunnit SM-guld. I Hälsingerallyt kommer han till start i en för honom ny Toyota Corolla.

Två yngre förare i klassen är Hampus Karlsson och Mikael Gullinder. Båda är tidigare medaljörer i Back-SM, som nu satsar på Rally-SM och får inleda säsongen på hemmaplan.
– Det bli mitt första Rally-SM, och få köra det på hemma plan är riktigt roligt. Jag hoppas på mycket folk ute i skogen. Vi ska försöka sätta några bra sträcktider, och siktar på topp tio i klassen, säger Mikael som har med sig kartläsaren Caroline Gassner.

– De ska bli grymt kul att få åka SM på hemmaplan. Vi är verkligen taggade, för vi vet hur fina sträckor det brukar vara runt Hudiksvall. Vi ska försöka hänga med i toppen i JSM, säger Hampus, som startar en bil före Gullinder.

För hemmaklubben SMK Hälsinge tävlar även Mats Jönsson och Lars Norin i 2WD. Medan Daniel Jonsson och Emma Hägg ställer upp i Standard-klasen.

Komplett anmälningslista finns här: https://www.rallysm.se/tavlingar/halsingerallyt-hudiksvall-19-20-januari/
24-01-16 Missa inte premiären av Rally-SM live på svenskbilsporttv.se
Lördag 20 januari är det premiär för Rally-SM 2024 och du kan följa det live på svenskbilsporttv.se.

Premiären bjuder på ett av världens starkaste startfält sett till ett nationellt mästerskap. Hela sex tidigare världsmästare med åtta VM-titlar tillsammans finns på startlinjen samt fyra EM-medaljörer. Att säsongen 2024 kommer bjuda på hårda fighter om medaljerna står klart redan innan start.

Och du kan vara med på hela resan med svenskbilsporttv.se

Rally-SM storsatsar på direktsänd TV från deltävlingarnas avslutande sträckor, Power Stage, där bonuspoäng delas ut till de fem snabbaste ekipagen. En flerkameraproduktion täcker in sträckan och kunniga kommentatorer och reportrar tar dig genom den rafflande avslutningen.

Efter varje tävling i Rally-SM släpps ett heltäckande sammandrag med höjdpunkter, intervjuer och resultat.

Hela tävlingen direktsänds även via rallyradion, som bevakar tävlingarna från start till mål med sträcktider, målintervjuer och analyser.

Du följer allt på svenskbilsporttv.se. I abonnemanget får du förutom Rally-SM även samtliga sändningar från bilsporten, året om.

Läs mer och teckna ditt abonnemang på svenskbilsporttv.se här.

Mer information om Rally-SM på www.rallysm.se

24-01-15 Patrik Flodin och Göran Bergsten vill försvara sitt SM-guld - redo för rally-premiären på hemmaplan
Patrik Flodin och Göran Bergsten kommer även i år till start tillsammans med GK Door Team Sweden och finns på startlinjen i årets rally-SM för att försvara fjolårets SM-guld i högsta klassen.
– Självklart vill vi försvara vårt SM-guld med teamet även i år, säger Patrik.

Patrik Flodin, Ilso MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, fick i fjol chansen av det då nybildade teamet GK Door team Sweden att ratta teamets VW Polo R5. Det blev ett lyckat samarbete vilket ledde till SM-guld och i år är de tillbaka för att köra om en ny mästerskapstitel.
– Självklart vill vi försvara vårt SM-guld med teamet även i år, säger Patrik.

Årets SM-premiär i rally arrangeras av SMK Hälsinge på lördag och körs i Hudiksvall, vilket är Patriks hemmaplan.
– Det snövarnas inför helgen och jag är medveten om att det kan komma att bli tuffa förhållanden att gå ut först på vägen. Och även konkurrensen är tuff. Men vårt mål är att ta så många poäng det går, även om seger självklart alltid är ett mål. Men att placera sig högt i resultatet under alla tävlingar kommer att bli viktigt eftersom varje poäng kommer vara avgörande i slutet av säsongen, säger Patrik.

Patrik och Göran har hunnit testa bilen på snöunderlag under Finnskogsvalsen förra lördagen, där de var föråkare.
– Det gick riktigt bra. Vi fick en bra genomgång av allt. Och även snöskyfflarna fungerade perfekt, säger Patrik med ett skratt.

Hälsingerallyt består av sex sträckor som är 85,40 km. Räknar vi in transportsträckorna är årets SM-premiär totalt 289,80 km. Det är 77 anmälda till rallyt och av dem kör 16 ekipage i den internationella 4-hjulsdrivna klassen där vi även hittar Patrik och Göran.

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt kommer att följa rallyt sträcka för sträcka
24-01-14 Sex världsmästare på startlinjen i Hälsingerallyt
När Rally-SM startar säsongen 2024 med Hälsingerallyt i Hudiksvall lördag den 20 januari är det med ett av världens starkaste startfält sett till ett nationellt mästerskap. Hela sex tidigare världsmästare med åtta VM-titlar mellan sig finns på startlinjen, lägg där till fyra EM-medaljörer, så står Sverige ut som unika i världen med statusen på sitt mästerskap.

I jämförelse med grannländerna Norge och Finland, som också har premiär på sina mästerskap kommande helger, står Sverige ut rejält i både antal bilar i motsvarigheten till den Internationella 4WD-klassen och deltagarnas meriter genom hela startfältet.
– Tävlingsmässigt är SM riktigt starkt. Det gäller nu att höja mästerskapet medialt, mer synlighet och proffsiga arrangemang som lockar ännu mer publik och partners. Vi har på börjat ett långsiktigt arbete för att utveckla en redan bra produkt, att bli bäst i alla avseenden, säger Jonas Kruse, projektledare för Rally-SM.

Senast att anmäla sig till Hälsingerallyt var värmlänningen Pontus Tidemand, som under torsdagskvällen kompletterade startlistan till SM-premiären. Tidemand blev Juniorvärldsmästare 2012 och vann VM-titeln i WRC2 2017. Han kommer köra i klassen Internationella 4WD i en VW Polo R5 med kartläsaren Johan Grönvall.
– Det är alltid kul att köra SM. Förra året blev det inga SM-starter för mig, så det är riktigt kul att vara tillbaka. SM är riktigt häftigt just nu med många otroligt starka förare och team, säger Tidemand, som med 14 segrar i WRC2 är den mest segerrika föraren i VM-klassens historia.

Världsmästarna i Hälsingerallyt är (tävlingsklass i SM i parentes):
PG Andersson (Nationella 2WD), Juniorvärldsmästare 2004 & 2007
Patrik Sandell (Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2006
Pontus Tidemand (Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2012 & WRC2 2017
Johan Johansson (kartläsare, Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2018
Tom Kristensson (Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2020
Joakim Sjöberg (kartläsare, Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2020

EM-medaljörer i Hälsingerallyt:
Joakim Sjöberg (kartläsare, Internationella 4WD), Mästare Junior-EM 2015
Tom Kristensson (Internationella 4WD), Silver Junior-EM 2018
Mattias Adielsson (Internationella 4WD), Brons Junior-EM 4WD 2019
Andreas Johansson (kartläsare, Internationella 4WD), Brons Junior-EM 4WD 2019

Komplett anmälningslista finns här: https://www.rallysm.se/tavlingar/halsingerallyt-hudiksvall-19-20-januari/
24-01-13 Tidemand åter i teamet - Anmälan i elfte timmen till SM av Pontus, till start i teamets VW Polo R5
När anmälningstiden förlängdes till årets SM-primär i rally, så passade Pontus Tidemand på att kasta in en anmälan kvart i stängningsdags. Backade av Hedströms Motorsport och H-Day vill han ge alla en match om segern.

Teamets vinnarmaskin i rally-SM sökte länge en värdig chaufför till rally-SM, och fick till slut fatt i rutinerade Pontus Tidemand. Hedströms Motorsport stod i startblocken, men saknade förare till vinnarvapnet i SM i form av den VW Polo R5 som teamet förfogar över. Senast det begav sig i Arvikas SM-deltävling förra året gav R5-Polon seger till Tom Kristensson. Nu i nästa helgs SM blir det Pontus Tidemands tur att tygla de vilda Wolfsburg-kusarna under huven.
- Bilen är ett vinnarämne i rätt händer och vad passar då bättre än att sätta Pontus i den, är det någon som ska lösa uppgiften och ta ännu en SM-seger så är det han, menar teamchef Peter Hedström.

Pontus själv har en lång relation bakåt med Hedströms Motorsport i Rallycross, där han tävlat åtskilligt i teamets Supercar. Men nu är det rally som gäller och där vill han ge övriga SM-eliten en match i nästa helgs premiärtävling i SM, Hälsingerallyt, med start och mål i Hudiksvall.
- Vi ska åka dit för att ge dem en ordentlig match, jag har jobbat mycket med Hedströms och testade Polon i Marknadsbacken i Årjäng, den gick riktigt bra då, säger Pontus Tidemand.
Som test före Hudiksvall kommer det bli körning i vinterparadiset Antilla denna helg, där Pontus ska vässa formen och köra in sig i bilen. Pontus co-driver i tävlingen blir Arvika-sonen Johan Grönvall, som förra året lotsade unge JEM-föraren Mille Johansson.

Tävlingen som lockat 77 anmälda ekipage, innehåller sex specialsträckor på totalt 88 kilometer och körs som endagstävling. Första bil rullar ut lördagen den 20 januari klockan 8 från Arena Hagmyren i Hudiksvall och beräknas i mål strax före 15:00. Peter Hedström ser verkligen fram mot att ge sig in i rally-SM igen med teamet.
- Det ska bli kul och vi kommer väl förberedda trots sen anmälan, det är ett rutinerat team vi har bakom Pontus och Johan som siktar på seger, säger Hedström.

Parallellt pågår förberedelser för fullt inför årets säsong i Rallycross och Hedströms Motorport planerar sätta fart mot Spanien redan i Februari för ett omfattande testprogram. Mer om detta kommer framöver då vi också kommer presentera teamets nya förare.

Bra länkar:
Hedströms Motorsport www.hedstromsmotorsport.se
Facebook: https://www.facebook.com/Hedstr%C3%B6ms-Motorsport-424427904242614/

24-01-09 Efteranmälan öppnad till SM-premiären i Hudiksvall
I söndags gick ordinarie anmälningstid ut till premiären av Rally-SM i Hudiksvall den 20 januari. Arbetet med årets SM-säsong har gått väldigt fort och det har vart kort om tid, samtidigt har förfrågan kommit om att öppna upp anmälan igen, då några team fått klart saker sent inför årets säsong. Därför har Styrgruppen för Rally-SM tillsammans med tävlingsledningen för Hälsingerallyt beslutat att öppna efteranmälan till premiärtävlingen.

Efteranmälan öppnar idag, tisdag den 9/1, klockan 15:00 och stänger på fredag 12/1 klockan 18:00.
De som väljer att efteranmäla sig till Hälsingerallyt kommer att betala dubbel startavgift, och inte få någon fördel vad gäller startposition.

Rally-SM väljer att göra detta då det är första tävlingen på säsongen, och man vill säkerställa att alla som vill och kan verkligen kommer till start i 2024 år Rally-SM.
Detta är en engångsföreteelse, och efteranmälan kommer inte vara möjlig på resterande tävlingar under säsongen.

Även anmälan till Teammästerskapet för Hälsingerallyt förlängs till och med fredag 18:00, till ordinarie anmälningsavgift.
24-01-08 Jubilerande Västerås MS en del i SM-veckan Sommar
Ett spännande år väntar Västerås Motorsällskap. Först ansvar för Crosskart och Rally under SM-veckan och på det 100-års jubileum.

Västerås är värdstad för SM-veckan sommar, det stora idrottsevenemang som Riksidrottsförbundet och Sveriges Television genomfört sedan 2009. När arrangemanget för första gången gästar Västerås är Motorsällskapet redo. Torsdagen den 27 juni körs både Crosskart och Rally Sprint ute vid Malma motorstadion.!
– Vi tackade genast ja när vi fick frågan. Vi har en omtyckt SM-bana för Crosskart och förlänger delar av den med en skogsslinga för rallybilarna, säger tävlingsledare Niklas Fransson.

Förberedelserna är igång sedan länge. Banan är förstås inbäddad i snö ett tag till, men mycket annat finns att göra.
– Oh ja! Tävlingsmomenten har vi rutin på, men behöver ta höjd för långt fler besökare än vi har normalt. Saker som parkering, entré och säkerhet måste fungera perfekt. All publik som kommer hit ska få bästa tänkbara bemötande, fortsätter Fransson.

Grenarna Crosskart och Rally Sprint har funnits med under många år i SM-veckan. Tävlingsdagen inleds med kval för de 20 som får starta i de fyra klasser som bjuds in: Xtreme och 650cc i Crosskart och två- respektive fyrhjulsdrivna bilar i Rally Sprint. De snabbaste gör sedan upp om medaljerna under semi- och därpå final. SvT sänder och bilsporten har runt 120 000 tittare under SM-veckan.! Sommarens andra, stora evenemang för de 530 medlemmarna i Västerås Motorsällskap (VMS) blir att samlas till jubileum. Föreningen bildades 1924 och den 31 augusti firas de 100 gångna åren.
24-01-08 P-G ny expertkommentator i SVT – sadlar samtidigt om och är tillbaka i en Toyota Corolla i Rally-SM
P-G Andersson blir ny SVT kommentator för Rally-VM och tänkte därmed lägga sin rallykörning på is i år.
– Det ska bli otroligt kul att få kliva in som expertkommentator hos SVT den här säsongen och eftersom det är rätt fullbokat hade jag planerat att lägga rallyt på is, säger han.

Per-Gunnar "P-G" Andersson, Årjängs MK, hoppade in under några tävlingar som expertkommentator under Rally-VM i fjol och har i år skrivit kontrakt som kommentator under hela säsongen för SVT.
– Det här ska bli otroligt kul och är något jag verkligen ser fram emot. Eftersom Team Skåab lägger sin satsning på is tills vidare kändes det som en bra övergång att få kliva in i TV-studion istället. Det känns spännande och motiverande och få äran i SVT att försöka göra ett bra program. Jonas Kruse har gjort ett superjobb tidigare, så det kommer nog ta en stund innan man blir bekväm i den här rollen, säger P-G.

Så när Christoffer ”Chribbe” Haglund, teamchef för GK Door Team Sweden ringde under söndagsmorgonen och erbjöd P-G en SM-start under premiären i Hälsingerallyt var svaret blankt nej.
– Okej. Men jag anmäler dig så får du avanmäla dig sen, svarade Chribbe Haglund.

Men allt eftersom timmarna gick tog rallysuget överhanden. Det GK Team Door Sweden erbjöd P-G, var en start med teamets nyinköpta 2-hjulsdrivna Toyota Corolla. P-G hade en egen Corolla 2006 som han framgångsrikt rattade och hade många tuffa fighter mot bland annat Robin Sandberg. 2007 vann han Junior-VM i den tvåhjulsdrivna klassen.
– Ja herregud, det är ju typ 100-år sen jag körde en sån bil sist. Har sedan 2007 bara gjort ett inhopp i en Ford Fiesta 2wd, säger P-G med ett skratt.

P-G kommer som vanligt att ha Anders Fredriksson i högerstolen med nothäftet i högsta hugg och de startar tillsammans med 35 andra i den 2-hjulsdrivna nationella klassen (2wd trimmat) i premiären av rally-SM i Hudiksvall.

Mer info på www.pgandersson.se.
24-01-07 Starkt startfält öppnar Rally-SM i Hälsingerallyt
Lördag den 20 januari står SMK Hälsinge värd för premiären i årets Rally-SM. Klubben har inte kört SM sedan 1987, och senaste vintertävlingen i SM var 1982. När Hudiksvall och Hälsingland åter gör intåg i Rally-SM är det med ett mycket starkt startfält på 73 bilar.

Internationella 4WD
I den högsta klassen, Internationella 4WD, ses 15 ekipage anmälda till premiären i Hälsingland. Regerande mästarna, och hemmaföraren, Patrik Flodin tillsammans Göran Bergsten återvänder för GK Door Team Sweden i sin VW Polo R5. I år får dom sällskap i klassen och teamet av tidigare JVM-vinnarna Dennis Rådström och Johan Johansson, även dom i VW Polo.
”Det ska bli sjukt häftigt. Jag hade aldrig trott att viskulle få en SM-tävling här. Jag har inte kört tävling på någon av sträckorna, men känner till vägarna och de är brutalt häftiga. Målsättningen är att försvara guldet i år, men det kommer bli svårt med extremt bra motstånd. Vi ska köra test och tävling i Torsby nästa vecka för att komma så bra förberedda som möjligt,” säger Patrik Flodin.

Samtliga tre medaljörer från fjolåret i klassen finns på plats när SM-serien inleds i Hudiksvall. Småländska Team Nybe mönstrar tre Skoda Fabia R5 med fjolårets silvermedaljörer Albin Nordh och Christoffer Bäck, Jonas Åkesson som tog brons förra året och Fredrik Åhlin med ny kartläsare i form av MajaBengtsson.

Juniorvärldsmästaren från 2020, Tom Kristensson, kommer tillbaka till Rally-SM efter att ha kört EM i fjol. Tom och kartläsaren Andreas Johansson sitter i en fabriksny Skoda Fabia RS Rally2. I en likadan bil kommer Isak Reiersen ochLukas Karlsson, som förra året tog SM-guld i Internationella 2WD och nu kliver upp i högsta klassen.

Mattias Adielsson och Bosse Holmstrand, som tog hem guldet i Nationella 2WD förra året, följer i Reiersens fotspår och återvänder till 4WD i en Skoda Fabia. Patrik Sandell, Juniorvärldsmästare 2006, gör SM-comeback tillsammans med legenden Staffan Parmander.

Hemmaförare i klassen är Jari Liiten, vars föräldrahem ligger längs en av sträckorna, som åker ihop med kartläsaren Mikael Johansson.
”Självklart ska det bli extra kul att få köra en SM-tävling på hemmavägarna, där man känner igen en hel del. Särskilt roligt ska det bli med sträcka fem som går förbi huset där jag vuxit upp. Jag är extremt taggad på 2024 med detta startfält i Internationella 4WD. Jag och Mikael har åkt in oss lite mer i bilen. Vi har kört en del tester och förbereder oss meden liten förtävling nästa helg i Skutskär. Vi känner oss mer än redo för årets SM-säsong,” säger Jari Liiten.

Nationella 4WD
I den Nationella klassen för fyrhjulsdrivna bilar saknas fjolårsmästaren Robert Andersson. Men med 14 bilar anmälda bjuder Hälsingerallyt på ett mycket konkurrenskraftigt startfält.

Kim Nydén och Jonas Sandin tog silver förra året, och är ett av flera ekipage ien Mitsubishi Mirage som har höga ambitioner. Likaså Sandvikens Oskar Sundell och Joakim Söderqvist, som gjorde en mycket stark debut i klassen i förra åretsSM-final.

Tävlingens enda internationella ekipage återfinns i Nationella 4WD genom österrikaren Karl Rumpler, ihop med danska kartläsaren Jeanette Kvick.

Hemmaförare i klassen är Tomas Bergman ihop med Ida Lidebjer Granberg, som har flera framskjutna placeringar i SM senaste åren.

”Det ska bli riktigt skoj, och dessutom ovanligt bekvämt, att köra ett Rally-SM på hemmaplan. Jag har senaste veckorna upplevt ett stort intresse i stan bland folk, som annars inte ofta pratar om rally. Många vill ta chansen och ta sig ut och titta. Av någon anledning brukar det också gå bättre för mig, ju närmare hemmet tävlingarna körs. Lokalkännedomen bidrar till ett mentalt lugn som gör att man kan koncentrera sig på att köra tävlingen på ett annat sätt, när man kan släppa lite fokus på allt runtomkring,” säger Tomas Bergman.

2WD
Den tvåhjulsdrivna klassen är den absolut största i Hälsingerallyt, med över 35 bilar på startlinjen den 20 januari. Med den regerande mästaren Mattias Adielsson i en fyrhjuldriven bil i år, kommer klassen att se en ny mästare.

Den dubbla Juniorvärldsmästaren P-G Andersson, tillsammans med Anders Fredriksson, har vunnit SM-guld i Internationella 4WD säsongerna2020 till och med 2022. Nu gör Årjängsduon en nysatsning i en tvåhjulsdriven Toyota Corolla.

Hemmaföraren Niklas Hägg vann SM-guld på SM-veckan i Umeå förra året. I en nybil ska nu Hägg i par med Östgöten Toni Sundkvist tackla hemmatävlingen i Hälsingland.

”Att få köra Rally-SM på hemmaplan kommer att bli en otroligt häftig upplevelse. Jag och Toni ser mycket fram emot att få startaHälsingerally, med en bil som känns helt kanon. Jag har nog aldrig haft en bättre tvåhjulsdriven bil. Det återstår att se om vi har någon fördel att starta sträckorna på hemmaplan. Nervositeten kanske kickar in. Vi hoppas på mycket publik ute på sträckorna”, säger Niklas Hägg.

Emil Karlsson från Hällefors har tagit tre raka SM-silver, och gör 2024 en nysatsning i en BMW 1M efter 12 säsonger i en Volvo 940. Kartläsare är sambon Jessica Larsson.

Den tvåhjulsdrivna klassen mönstrar många starka juniorer. Patrik Hallberg och John Stigh tog silver i JSM-förra året, och går för guld med start i Hudiksvall. Bronsmedalj i JSM förra året var Liam Berg, som fortsätter i sin Ford Fiesta i år. Hugo Carlberg från Fagersta tog körkort sent under fjolåret, och gör SM-debut i Hälsingerallyt. Elliot Sjögren och DennisNorén tar klivet upp i 2WD från Standardklassen.

Standard
I klasen för standardbilar kommer närmare 10 bilar till start i SM-premiären.

Hemmaföraren Daniel Jonsson med Emma Hägg blir starka utmanare i klassen, där de bland annat möter Jan Johansson som tog hem silvret under 2023.

”Det ska bli riktigt roligt att starta SM-säsongen här på hemmaplan. Vi gör det i en ny bil, och på riktigt fina vägar här i Hälsingland.Vi är förväntansfulla. Detta ska bli riktigt häftigt,” säger Daniel Jonsson.

Andreas Hovind från Enköping är tillbaka i Rally-SM efter två år i Backe-SM, som bland annat resulterade i ett SM-silver.

Tävlingens enda helkvinnliga ekipage återfinns i standardklassen genom Madicken Swärdh och Maria Nykvist från Katrineholm.

Stort intresse bland hemmaåkarna att köra Hälsingerallyt
Hela sex personer med hemvist i arrangörsklubben SMK Hälsinge kommer till start inför hemmapubliken i Hudiksvall. Därtill är det ett stort antal ekipage med hemvist i närområdet, som kör Hälsingerallyt.

Komplett anmälningslista finns här: https://www.rallysm.se/tavlingar/halsingerallyt-hudiksvall-19-20-januari/
24-01-06 Tom Kristensson och Andreas Johansson kommer till start i årets första SM-tävling
Nu är det klart att Tom och Andreas kommer att starta i årets första deltävling i Rally-SM, Hälsingerallyt i Hudiksvall, som körs om fjorton dagar. Paret kommer att körs en Skoda Fabia RS Rally2 för det tjeckiska teamet Keane Motorsport.
- Planen är att köra de två första vintertävlingarna, Hälsingerallyt och Vinterpokalen i Sandviken, och sedan får vi ta säsongen efter hand, säger Tom.
- Det har varit intensivt in i det sista för att sy ihop det, men att slutligen kunna presentera det känns oerhört kul och spännande.
- Ett stort tack till alla som gjort detta möjligt, avslutar Tom.

Detta blir det fjärde fabrikatet av R5/Rally2-bilar som Tom kommer att köra. Först var det Ford Fiesta R5 för M-Sport, sedan HyundaiR5/Rally2 för Kowax 2BRally, och förra året tre EM-tävlingar för Tagai Racing i en Citroen Rally 2, för att avsluta året med seger i finaltävlingen i SM i en VW Polo GTI R5 för Hedström Motorsport.

24-01-02 Fredrik och Maja fortsätter i Team Nybe i högsta klassen i Rally-SM
Fredrik Åhlin fortsätter för Team Nybe i högsta klassen i Rally-SM och tar under rallysäsongen 2024 med sig 19-åriga Maja Bengtsson i högerstolen!
- Det ska bli sjukt roligt att få chansen att köra en säsong till ihop med Team Nybe, och dessutom att få med Maja ska bli väldigt spännande! Vi har ganska lite förberedelser i ryggsäcken så vi får ta vintern lite som den kommer och ta den tiden det tar att köra ihop sig, säger en laddad Fredrik.

- Jag kan inte beskriva hur kul detta ska bli! Jag har åkt lite test med Fredrik under året vilket har varit SÅ utvecklande & lärorikt, så jag ser verkligen fram emot att under en hel säsong få ta del av all den erfarenheten han besitter. Förutom det så har vi galet roligt tillsammans och jag vet att vi kan göra något riktigt, riktigt bra ihop så detta ser jag verkligen fram emot, säger Maja.

- Att Fredrik fortsätter för oss är jag väldigt glad över då han tillför väldigt mycket till teamet, både med en ovärderlig kunskap och en go & glad stämning. Sedan är han givetvis en grym förare som jag vet kommer leverera fina insatser under året, säger Mathias Bengtsson och fortsätter.

- Det är kanon att Maja får erfarenhet av olika förare och just att få sitta jämte Fredrik som har så mycket erfarenhet av just det internationella. Det kommer betyda mycket för resan mot hennes egna mål.

Vi ses i Hudiksvall!

Tryck här för mer info!