Besök officiella hemsidan
2009

Rally-SM 2009
       


 
Kalender Rally-SM 2009 Kalender Rally-SM 2010
30-31/1 Värmland Runt
15-16/5 South Swedish Rally  
14-15/8 Hässleholms MK  
18-19/9 Kolsva MS  
10/10 KMK Trofén  
Besök SM´s officiella hemsida!  
12-13/2 Svenska rallyt Karlstad
26-27/2 Sandvikens MK Sandviken
14-15/5 South Swedish Rally Ljungby
4-5/9 SMK Trollhättan Trollhättan
8-9/10 KMK-Trofén Katrineholm
Besök SM´s officiella hemsida!  
Kalender Rally-SM 2009 Övrig info
Reglemente 2009
Officiell hemsida
Resultat
Webbradio
 09-12-30 Vinterpokalen har ny hemsida
Hemsidan för Rally SM tävlingen VINTERPOKALEN börjar ta sin form, och finns på nätet nu. www.vinterpokalen.se
09-11-17 Även 2010-års Rally-SM avslutas i Katrineholm!
Katrineholms Motorklubb fick ett förnyat förtroende när kalendern för Rally-SM 2010 spikades i helgen. Efter en lyckad premiär som SM-arrangör och även den viktiga finaltävlingen, var Katrineholms MK sugna på att upprepa den tävlings och publiksuccé som KMK-Trofen utsågs till. Omdömena om tävlingen KMK-Trofen den 10/10-09, var mycket positiva både ur sportslig och media/evenemangsprofil där inblandade parter och Kommunen var mycket nöjda med utfallet av tävlingen. Publiken som kom i mängder trivdes i det vackra höstvädret där de kantade sträckorna i många tusental, och på eventarenan vid Coop Lövåsen och Mekonomen var det full fart från Fredag em. och under hela Lördagen där publiken och besökare/kunder kunde få närkontakt med alla tävlingsbilar när de passerade rampen ut mot sträckorna, ja även vid prisutdelningen efter den spännande upplösningen i rallyskogen. Lördagen avslutades sedan med den mycket uppskattade och välbesökta Rally-SM prisutdelningen på Katrineholms Konferanscenter och Safiren där en bit över 200 personer kunde mingla, applådera och jubla när SM-medaljerna utdelades. Även Ford Topdriver och Mitsubishi Challenge avslutades och KMK:s Thomas Carlssons Minnesfond utdelades.

Givetvis kommer vi i Katrineholms Motorklubb inte att ändra på detta vinnande koncept, utan även finalen av Rally-SM den 9/10 2010 kommer att ha i stort sätt samma upplägg, där vi dock kommer att fixa fram mera och längre sträckor nu när vi har mera planeringstid till förfogande. Det blir en endagarstävling där anmälan, besiktning och rekognosering sker under Fredagen, och sedan under Lördagen 4 tävlingssträckor som körs 2 gånger med mellanliggande serviceuppehåll. Evenemangsarenan vid Lövåsen hoppas vi kunna utveckla ytterligare tillsammans med våra viktiga partners, samt att vi siktar på att upprepa succén med SM-prisutdelningen under kvällen på Safiren.

Vid årets tävling där vi var "rookie" i Rally-SM och att arrangera en stor SM-tävling, lärde vi oss mängder och fick massor med nyttiga erfarenheter, all denna kunskap tar vi nu med oss och vill ordna en ännu bättre final av Rally-SM 2010.

Det troliga är att MEKONOMEN Rallycup och Södermanland/Västmanland Rally-DM, kommer att avslutas med finaltävlingen i Katrineholm den 9/10.

Så alla kan se fram emot en fartfylld hösthelg i Katrineholm under 8-9 Oktober 2010.
09-11-15 KMK-Trofén blir final
KMK-Trofén i Katrineholm står som värd även för SM-avslutningen nästa säsong. Därmed är nästa års kalender fulltaglig.
09-10-26 Fria starter i SM upphör
Förbundsstyrelsen har i protokoll FS 08/09 § 199 meddelat att premien ”fria startavgifter” inte längre kommer att tillämpas för SBF’s mästerskap (JSM, Tjej-RM och HRB-RM).

Detta gäller fr.o.m. 2010, men de förare som under år 2009 placerat sig med berättigande (enligt gällande mästerskapsregler) till fria stater i tävlingar 2010 skall naturligtvis åtnjuta dessa premier.

Lista på hemsidan med berörda förare kommer att publiceras inom kort på SBF´s hemsida
http://www.sbf.se/2009/10/27/fria-startavgifter/
09-10-25 Johan Rudegrens tävlingsrapport KM kannan, SM finalen
Vi hade fina förutsättningar, bra väder, fina vägar och mycket folk i skogarna. Första sträckan var hal och Micke Lindqist slog i en sten. SS 2 tappade vi tid på en notmiss från mig ganska tidigt på sträckan. Först på SS 3 var vi med och låg bara 10 sekunder efter ledningen. Andra varvet gick bättre och vi avancerade upp till sjunde plats totalt och tredje plats i klassen. Fighten med Längberg var hård ända in i mål. Det skillde bara 2 sekunder! Under hela tävlingen fick vi problem med att motorstyrningen inte gav någon signal till tändning och bränsle, det fick till följd att motorn inte ville starta, det hände med 50% chans, vilket skapade en viss spänning varje gång jag var tvungen att stänga av motorn, men vi hade tur och vi kom i mål.

Nu väntar totalgenomgång av tävlingsbilen och förhandlingar med sponsorer inför 2010. 2009 har budgeten varit för liten och vi hoppas att konjunkturen skall göra det lite lättare att skapa nya sponsorkontrakt. Under tiden säljer vi hyrbilen och tittar på lite andra bilar som kan vara attraktiva att tävla i 2010.

Kolla gärna in på vår hemsida www.johanrudengren.se den är nybyggd och uppdaterad.
09-10-20 Kompletterande regler för Rally-SM 2010
5.5.1 2 WD, JSM
Till klassen inbjuds 2 WD bilar i två cylindervolymklasser:
- Klass 1: Grupp N upp till 1600 cc samt Grupp R1A och R1B
- Klass 2: Grupp N från 1601 upp till 2000 cc samt Grupp H, (RY-T 5) samt R2B

D.v.s. FIA klassade bilar enligt R2B tillåts inom JSM enl. ovan.

Kalender 2010
12-13/2 Svenska rallyt Karlstad
26-27/2 Sandvikens MK Sandviken
14-15/5 South Swedish Rally Ljungby
4-5/9 SMK Trollhättan Trollhättan
/9 Vakant  

http://www.sbf.se/2009/10/20/kompletterande-regler-for-rally-sm-2010/

09-10-13 Öppet brev angående SM-diskussionerna som pågått en tid, sedan Ola Strömberg gav sitt förslag på framtidens SM
Vi har i några år har jobbat med att försöka lyfta fram rallyåkare i media, med den bakgrunden kan vi bara konstatera att det kommer inte skrivas många rader om alla de förberedande tävlingar som körs, utan i stort sett endast den sista enda SM-tävlingen(finalen). Anledningen till detta är bl a att kvalen sprids ut och de bästa kör på sin .hemmaplan., dvs antalet "mediaintressanta" blir lika många, men färre per tävling, detta gör inte media mer intresserade.

Vi tror istället på att man kanske kan lösa ett större antal startande genom att kanske finansiera startavgifter för vinnarna i DM och/eller SC, kanske m h a pengar från enhetsdäck eller varför inte med en öronmärkt förhöjd startavgift(dolda vinstpengar) på DM-nivå, det blir ganska lite för att finansiera det egentligen.

Det som även slår oss som besöker varje deltävling i SM, samt en uppsjö mindre tävlingar per år, är att många förare väljer att bara åka SM, tyvärr är det väldigt få av dessa som aktivt skriver i gästböcker/forum. Varför väljer förarna att bara åka SM? Vi tror svaren är många, men svar som rekognosering, "SM-atmosfären", normalt sett långa tävlingar, vanligen högre kvalité på genomförandet av tävlingarna, profilieringsmöjligheten mot samarbetspartners, mediaintresset osv.

Varför skulle sponsorer vara mer intresserade av att gå in med stora mängder kapital för att ha möjligheten att kanske synas på TV, vi tror inte det räcker. För ska man kvala, har lite otur, så kommer man aldrig till "den stora finalen" och då har man inte varit synlig.

Då vi även hade äran att få vara med på SM-festen och prisutdelningen, för första gången, i helgen kan vi bara säga att om tävlingen ska avslutas och prisutdelas på en söndag, så får man inte denna underbart trevliga och avslappnade rallygemenskapen som faktiskt infann sig på detta arrangemang.

Det är väldigt bra med nya förslag, vi är nog de första att skriva under detta, men tyvärr är det för mycket vi inte köper i Ola's förslag för att ens tycka att det är värt att ge det en chans. Vi tycker att Bertil Klarin är på rätt spår, han vill höja mästerskapet till ett av de bästa i Sverige, sett totalt över motorsporten. Vägen dit är nog mycket lång men vi får aldrig glömma att utan de bästa förarna i en serie av tävlingar kommer inte media att vara intresserade. För att få mer intresse är det viktigt att tävlingarna körs över en fredag och lördag. Då blir det mediaplats på fredagen, lördagen och även på söndagen/måndagen. Upplägget med endagars tävlingar är något som tyvärr inte fyller mediabehovet.

Avsaknaden av en bra lösning för TV är idag det största problemet som vi kan se det och där hoppas vi att Klarin jobbar hårt för att finna en lösning i någon av de stora kanalerna till nästa år. Om man bara tänker lite utanför ramen, så borde inte en, eller flera, stora sponsorer vara omöjliga att finna. Att man inte jobbar hårdare med internet och den "nya" typen av möjligheter förvånar oss. Till nästa år vore även en gemensam webradio att föredra, så att det alltid, som minst, finns webradio från tävlingarna.

Vi har i år märkt ett mycket större intresse för Rally-SM än på många år. De team vi hjälper har fått rikligt med utrymme i tidningar och i lokal TV, vi har även börjat bryta oss in på riksmedia, men för att ta sig in där är det bara segrar som räknas inget annat.

Många vill hylla SuperCupen (SC) och den ska hyllas. Det är en alldeles utmärkt serie men den kommer aldrig att medialt slå lika högt som ett svenskt mästerskap. Vi har oerhört svårt att få med våra team i media när det är SC jämfört med Rally-SM. Mycket av det beror på att för de oinvigda i rallysporten saknas kännedom om cuper, medan i stort sett alla känner till vad SM är.

Det är inte troligt att SM kommer bli det största mästerskapet för rally igen, men vi tror inte att det ska vara så. Vi är däremot överygade om att det har stor potential att bli det absolut finaste mästerskapet och då sett bland alla motorsporter i Sverige.

Kom även ihåg att media kommer inte till dig, du måste visa dig för media.

Fredrik Andersson (j_a_g@tele2.se)
Urban Andersson (urban@rallyaction.se)
09-10-12 Drömmen om ett SM-Guld blev verklighet
Efter totalt nio starter i en 4wd bil står Jocke tillsammans med kartläsaren Bosse Holmstrand som SM-Mästare 2009 samtidigt som duon kammat hem Mitsubishi Evolution Challenge.

Det hela började med ett samtal från Malte Gustafsson-Team Momangen Rallyrent.
Malte erbjöd sig att hyra ut sin Mitsubishi Lancer EVO IX till Jocke. Jocke blev självklart intresserad men visste inte hur han skulle gå tillväga för att finansiera säsongen. Dealen blev att ta tävling steg för steg och därefter se hur allt rullat på.

Ett premiärtest gjordes i Rissna hos Depå Grande där munjiporna bara växte och växte.
-Helt sjukt vad bilen går. Jag törs inte slå på responsen! / Var Jockes kommentar efter första vändan. Det blev inte så många repor till innan det var mörkt och grabbarna skulle dagen efter köra sin första tävling i 4wd.

Platsen var Krokom och tävlingen Offerdalingen. Nervös som få var Jocke innan start när de slog i vxl:n och drog iväg på första SS. Imål som snabbaste bil med 4sek. Det fortsatte med ytterligare sträcksegrar och inför den sista sträckan hade team Nyman en ledning på 10sek ner till tvåan Jimmy Joge. Tyvärr slutade lyckan redan 2km in på sträckan då Bränslepumpen lade av.

Efter detta har säsongen gått som på räls och vinsten i SM-premiären Värmland runt blev succé. Från den segern har Jocke & Bosse ledat SM-tabellen i klassen otrimmat 4wd hela vägen till mål.

Men SM-finalen var rafflande. Målet var att vara som sämst tvåa för att kunna titulera sig Svenska mästare och det var krig om platsen. Jimmy Joge kontrade med sekundfight sträcka för sträcka men marginalen blev till Nymans fördel då distansen blev 13.9sek ner till Joge. Tävlingen vanns utav 2-faldige Juniorvärldsmästaren PG Andersson som med segern slutade 2:a i mästerskapet.

SM 2009
1 J Nyman Jämtlands MK 61p
2 P-G Andersson Årjängs MS 60p
3 J Joge SMK Motala 41p
4 A Sjölander SMK Gävle 27p
5 H-E Weng Säffle MC 25p
6 T Thunström Ludvika MS 24p
7 J Carlström Gullabo RC 23p
8 M Hällbo Säters MK 15p
9 A Magnusson Skillingaryds MK 10p
- H Gustafsson Vansbro MK 10p
-Vi har haft en fantastisk säsong och tack vare all hjälp från våra sponsorer och supportrar har detta gått från en dröm till verklighet. - Jocke

Övriga medlemmar i teamet: Malte Gustafsson, Mats Nyman, Lena Nyman, Pål Grande, Anders Olsen, Jon Svensson, Sebastian Larsson och Arash Bidar är nyckeln till framgången mellan och under tävlingarna.
09-10-12 Punkterade guldchanser i Rally-SM för Lindqvist Motorsport
Redan efter en kilometer på den första sträckan slog Micke i en sten som låg i vägkanten. Det blev en punktering och ett skadat fjäderben.
- Vi åkte i samma spår som de som hade startat innan mig, men jag hade oturen på min sida idag. Vi fick punktering och ett fjäderben blev skadat, det fanns tyvärr ingen möjlighet att reparera fjäderbenet efter sträckan, bara att bryta tävlingen, säger en besviken Micke.

Nu blev guldchansen till ett brons i Rally-SM vilket inte var det som teamet hade hoppats på.
- Jag siktade på guld så det är klart att jag är besviken. Vi har dock visat i år att det inte är omöjligt att hänga med i toppen.
- Det började med en punktering i Värmland Runt och avslutades med en punktering i Katrineholm, det är så det är med rally.
- Vi har haft ett roligt år och jag vill verkligen tacka alla som har hjälpt oss och som har stöttat oss, avslutar Micke.

Hemsidan kommer att uppdateras efter hand som vi har några nyheter inför framtida satsningar. Besök gärna den på www.lindqvistmotorsport.se
09-10-11 Fredrik Åhlin missade pallplats i JSM
Fredrik Åhlin höll jämt tempo med JSM toppen i Katrineholm. Finalen i Rally SM bjöd på hög spänning om medaljstriderna i ett fantastiskt väder, vilket man tydligt kunde se av antalet åskådare som var ute i skogarna.

Fredrik som startade med sin VW Polo under Juniorlandslagets ”vingar”;
- ” Det skall bli riktigt roligt, jag är laddad och växellådan nyrenoverad” säger Fredrik som under sista rally deltävlingen hade problem med just växellådan. Redan på första sträckan visade Fredrik att han hängde med i JSM, han satte nästbästa tid.

Punktering, var det många i SM striden drabbades av, tyvärr även Fredrik som tappade 1,5 minuter och chansen till en pallplats i JSM.
- ”Visst kändes det surt, men det var många andra Värmlänningar som verkligen förlorade på sina punkteringar, tänker speciellt på Peter Zachricsson som missade guldet i sin klass pga. punkteringen”

Medaljregn över Värmlänningarna, Mats Jonsson Guld / Trimmat 4WD,
P-G Andersson Silver / Otrimmat 4WD. (Guld; Jocke Nyman, Jämtlands MK)
Peter Zachrisson Silver / Trimmat 2WD. (Guld; Leif Peterson, Göteborgs MF)
Otrimmat 2WD vanns av Robert Eriksson, Eskilstuna MK.
Totalvinsten för KMK Trofén gick till P-G Andersson.

Nu laddar Team Åhlin om inför första utlandsstarten, Rallye Lausitz, finalen i det Tyska Mästerskapet, 17-18 Oktober.
- ”Kommer bli en upplevelse på många sätt, jag och Amelie skall skriva egna noter för första gången så det kommer säkert bli både spännande och intressant”

Fredriks mentor, Oscar Svedlund kommer inte kunna vara med på plats, men Oscar finns alltid till hand på telefon för att vägleda sin Junior.

FAKTARUTA / FREDRIK ÅHLIN
Född: 1991.08.02
Bor: Hammarö / Arjeplog
Student: BST-linjen i Arjeplog
Bil: VW Polo
09-10-10 Glada mästare när rally-SM avgjordes
Jocke Nyman var gladast av alla förare när årets sista SM-deltävling i rally avgjordes i Katrineholm. Nykomlingen i Otrimmat 4WD blev nämligen svensk mästare efter att ha blivit klasstvåa bakom Per-Gunnar Andersson.
– Äntligen får guldet komma upp till Jämtland, jublade Nyman efter målgång.

Fem svenska mästare korades när finalen i rally-SM avslutades med KMK Trofén i Katrineholm. Ovan nämnda Nyman var en utav dem. En annan var Mats Jonsson från Forshaga MC. Titeln var den rutinerade värmlänningens 15:e i karriären.
– Mycket vill ha mer, konstaterade veteranen och lovade att han kommer tillbaka för att försöka köra hem ytterligare ett guld 2010.
Jonsson hade en tämligen lugn resa mot titeln. Göteborgaren Leif Peterson fick kämpa betydligt mer för att försvara sin topposition i Trimmat 2WD. Han slogs med Peter Zachrisson om segern och nådde målet först av de båda. Det blev avgörande.
– Jag visste att det skulle bli tufft, men inte så här tufft. I dag har vi kört utan marginaler, medgav han leende.
Mest överraskad av mästarna var Robert Eriksson, Eskilstuna MK, som visserligen toppade Otrimmat 2WD innan start, men som länge såg ut att få ge sig mot snabba Patrik Johansson. På den sista sträckan, en kilometer från målet, tvingades emellertid smålänningen slänga in handduken på grund av en havererad växellåda.
– Jag är glad men tycker samtidigt synd om Patrik, sa Robert, som verkligen hade marginalerna på sin sida i finalen.
Förutom att han blev svensk mästare så vann han klassen i finalen med en sekunds marginal. Föraren som Eriksson slog i kampen om segern var Mattias Wennman, Rasbo MK. Han behövde emellertid inte lämna Katrineholm lottlös. I samma stund som Patrik Johansson tvingades parkera i skogen blev det nämligen JSM-guld för 25-åringen från Uppland.

Finalresultat och SM-tabeller.
SM-final, KMK Trofén, Katrineholm 10 oktober.
1) Per-Gunnar Andersson, Årjängs MK, Mitsubishi Lancer, 30.05,6
2) Jonas Wigren, Norrköpings MK, Ford Focus, + 25,1
3) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort, + 46,3
4) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer, + 47,8
5) Jimmy Joge, SMK Motala Bil, Mitsubishi Lancer, + 1.01,7 min
6) Hans-Erik Weng, Säffle MC, Mitsubishi Lancer, + 1.21,5
7) Johan Rudengren, Eskilstuna MK, Mitsubishi Lancer, + 1.28,6
8) Joakim Längberg, Linköpings MS, Mitsubishi Lancer, + 1.30,9
9) Markus Hällbo, Säters MK, Mitsubishi Lancer, + 1.37,8
10) Leif Peterson, Göteborgs MF, Toyota Corolla, + 1.57,3

Slutställning Rally-SM 2009
Trimmat 4WD
1) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort WRC, 66 poäng
2) Jonas Wigren, Norrköpings MK, Ford Focus WRC, 59
3) Mikael Lindqvist, SMK Östgöta, Ford Focus WRC.

Otrimmat 4WD
1) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer Evo IX, 61 poäng
2) Per-Gunnar Andersson, Årjängs MK, Mitsubishi Lancer Evo IX, 60
3) Jimmy Joge, SMK Motala Bil, Mitsubishi Lancer Evo IX, 41

Trimmat 2WD
1) Leif Peterson, Göteborgs MF, Toyota Corolla, 120 poäng
2) Peter Zachrisson, Säffle MC, Volvo 940, 118
3) Calle Ward, Likenäs MK, Renault Clio R3, 74

Otrimmat 4WD
1) Robert Eriksson, Eskilstuna MK, Renault Clio Sport, 132 poäng
2) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Ford Fiesta ST, 98
3) Mattias Wennman, Rasbo MK, Ford Fiesta ST, 86

Junior-SM
1) Mattias Wennman, Rasbo MK, Ford Fiesta ST, 108 poäng
2) Håkan Björkman, Gestrike RT, Ford Fiesta ST, 108
3) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Ford Fiesta ST, 106
www.swedishrally.com
09-10-08 Radio- och webbsändning från SM-finalen i rally
Radio- och webbsändningen från SM-finalen i rally är räddad.
När mästerskapet ska avgöras på lördag är det Radio Eskilstuna 92,7 MHz som kommer att förmedla spänningen och dramatiken från specialsträckorna i skogarna kring Katrineholm.

Radio- och webbsändning från årets SM-final, KMK Trofén i Katrineholm, var länge ett frågetecken. Nu är allt klart tack vare Radio Eskilstuna, som med kort varsel kliver in och räddar sändningen.
– Det är några mil mellan Eskilstuna och Katrineholm, men på det flesta ställen och under bra förhållanden kommer radiosändningen att nå ut i tävlingsområdet, säger Ragnar Smittberg på Radio Eskilstuna.

För den som inte kan få in radiovågorna från Eskilstuna är det bara att välja webben i stället. Länk till Radio Eskilstuna och sändningen finns på rallymästerskapets egen hemsida www.swedisharlly.com/sm.
Radio- och webbsändningen kommer att pågå mellan kl 10.00 och 16.00 på lördag och lyssnarna kommer att känna igen sig. För snacket svarar nämligen Per Carlsson, Ola Strömberg och Lasse Jonsson, en lika rutinerad som underhållande trio i de här sammanhangen.
– Jag kommer att bemanna studion i Eskilstuna medan Per och Ola kommer att finnas på plats ute på sträckorna, berättar Jonsson.
09-10-07 Täta dueller att vänta när rally-SM avgörs i Katrineholm
Nedräkningen för SM-finalen i rally har börjat.
Inför avgörandet i Katrineholm på lördag är det många som drömmer om guld. Tuffa och publikfriande dueller är att vänta i samtliga klasser.

KMK Trofén har alla förutsättningar att bli en SM-final det kommer att pratas om länge. Ingen av förarna har lyckats rycka ifrån till guld i de fyra första deltävlingarna vilket innebär att finalen kommer att bli helt avgörande.
Så här är läget klass för klass inför säsongens sista, rafflande specialsträckor.

Trimmat 4WD
Mats Jonsson toppar SM-tabellen och har bäst utgångsläge inför finalen. Han behöver "bara" sluta trea i klassen för att köra hem sitt 15:e (!) SM-guld i karriären.
Men nöjer sig Jonsson med det?
Så här väljer han att besvara den frågan:
– Av erfarenhet vet jag att det är svårt att inte försöka hänga på och vara med och konkurrera om totalsegern.
En punktering hindrade den erfarne värmlänningen senast och slår oturen till igen finns det chans för östgötarna Mikael Lindqvist som Jonas Wigren att köra hem titeln.

Otrimmat 4WD
Dubbla juniorvärldsmästaren Per-Gunnar Andersson från Årjäng har vunnit tre av fyra SM-deltävlingar i år. Ändå riskerar han att missa SM-guldet i Otrimmat 4WD. Inte ens vid en ny seger kan värmlänningen känna sig säker på förstaplatsen i klassen.
– Jag måste ha hjälp för att vinna mästerskapet. Någon måste slå sig in mellan mig och Jocke Nyman i resultatlistan och jag hoppas att Jimmy Joge ska lyckas med det, säger PG.
Andersson stod över SM-premiären som jämtlänningen Nyman vann. Den sistnämnde har efter det varit säker på pallen och toppar därför tabellen fyra poäng före PG inför finalen.
Efter en strulig inledning på mästerskapet har Jimmy Joge kommit tillbaka starkt och är trea i klassen.

Trimmat 2WD
Först i mål vinner. Det är förutsättningarna för Peter Zachrisson och Leif Peterson inför finalen i Trimmat 2WD.
Skulle värmländske Zachrisson triumfera blir det första gången sedan 1997 som ett SM-guld i rally går till en Volvo-förare. Då var det Peters klubbkompis i Säffle MC, Mats Karlsson, som segrade i en 940.
Men Zachrisson får ingen lätt resa mot ett hägrande guld. Göteborgaren Peterson är regerande mästare och har dominerat klassen i sin Toyota Corolla den här säsongen. Leif har vunnit tre tävlingar och bröt den fjärde, Snapphanerallyt, i ledning.

Otrimmat 2WD
I SM-premiären Värmland Runt segrade Robert Eriksson från Eskilstuna samtidigt som Patrik Johansson, Wäxjö MS, halkade av och bara samlade ihop åtta poäng. Sedan dess har Johanson vunnit varje deltävling och stadigt närmat sig Eriksson i SM-tabellen. Inför KMK Trofén har den snabbe smålänningen bara fyra poäng kvar att ta in.
– Den av oss som är först vinner. Jag ska försöka hålla undan för Patrik, men det blir svårt, medger Eriksson, som till skillnad från de flesta andra i klassen inte åker Ford Fiesta utan Renault Clio.

unior-SM
Patrik Johansson krigar inte bara om guldet i Otrimmat 2WD. Han är dessutom storfavorit till mästerskapets juniortitel. Johansson är hela 22 poäng före Håkan Björkman, Gestrike RT, inför finalen.
Guldet känns säkert – under förutsättning att Johansson tar sig hela vägen till finalmålet i Katrineholm.

SM-tabellerna klass för klass inför finalen i Katrineholm 10 oktober.
Trimmat 4WD
1) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort WRC, 54 poäng
2) Mikael Lindqvist, SMK Östgöta, Ford Focus WRC, 49
3) Jonas Wigren, Norrköpings MK, Ford Focus WRC, 44
4) Johan Rudengren, Eskilstuna MK, Mitsubishi Evo 6,5, 16
5) Joakim Längberg, Linköpings MS, Mitsubishi Lancer Evo VII, 16
6) Johan Eklöf, Linköpings MS, Mitsubishi Lancer Evo VII, 14

Otrimmat 4WD
1) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer Evo IX, 49 poäng
2) Per-Gunnar Andersson, Årjängs MK, Mitsubishi Lancer Evo IX, 45
3) Jimmy Joge, SMK Motala Bil, Mitsubishi Lancer Evo IX, 31
4) Thomas Thunström, Ludvika MS, Subaru Impreza, 24
5) Joachim Carlström, Gullabo RC, Mitsubishi Lancer Evo VII, 23
6) Andreas Sjölander, SMK Gävle, Mitsubishi Lancer Evo IX, 20

Trimmat 2WD
1) Peter Zachrisson, Säffle MC, Volvo 940, 94 poäng
2) Leif Peterson, Göteborgs MF, Toyota Corolla, 90
3) Calle Ward, Likenäs MK, Renault Clio R3, 54
4) Stefan Jonsson, Vännäs MK, SEAT Ibiza, 50
5) Victor Henriksson, MK Speed, Ford Fiesta ST, 44
6) Tobias Söderqvist, AMF Årsunda, Toyota Corolla, 38

Otrimmat 2WD
1) Robert Eriksson, Eskilstuna MK, Renault Clio Sport, 102 poäng
2) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Ford Fiesta ST, 98
3) Håkan Björkman, Gestrike RT, Ford Fiesta ST, 64
4) Mattias Wennman, Rasbo MK, Ford Fiesta ST, 62
5) Nils Fransson, Vännäs MK, Ford Fiesta ST, 58
6) Torbjörn Westerlund, Sollefteå RRC, Ford Fiesta ST, 53

Junior-SM
1) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Ford Fiesta ST, 106
2) Håkan Björkman, Gestrike RT, Ford Fiesta ST, 84
3) Mattias Wennman, Rasbo MK, Ford Fiesta ST, 78
4) Nils Fransson, Vännäs MK, Ford Fiesta ST, 70
5) Cindy Brüggemann, Tjust MK, Ford Fiesta ST, 56
6) Fredrik Åhlin, Värmlands KC, VW Polo, 24

www.swedishrally.com/sm
09-10-07 Final i Rally-SM och Lindqvist Motorsport kör för seger
- Vi måste vinna vår klass om vi ska ha någon chans på guldet, säger Micke.

I Katrineholm kommer årets sista deltävling i rally-SM att avgöras, det blir en tävling över fem mil, fördelat på 6 specialsträckor och tävlingen avgörs under lördagen.
- Det blir lite annorlunda när tävlingen är så kort, vi är vana att tävlingarna i Rally-SM är minst dubbelt så långa så det gäller att vara på hugget från första metern.

Micke fortsätter.
- Jag har ganska lätt för att få upp tempot direkt så jag tror inte längden på tävlingen ska vara något problem.

Förberedelserna inför finalen har varit ganska lugna. Bilen har fått sin service och allt är tipp topp.
- Vi kommer att köra ett litet test på fredag, allt bara för att kontrollera att allt fungerar. Jag ska öva lite starter också, det har hänt att jag har fått "kärringstopp" i starten på sträckorna, jag har tydligen för lite gas i startögonblicket, skrattar Micke.

Tävlingen på lördag startar kl 10.00 och vid kl 16 är det målgång på sista sträckan.
- Det är inte långt mellan Norrköping och Katrineholm så jag hoppas att så många som möjligt kommer till Katrineholm för att heja fram oss, avslutar Micke.

Rally SM trimmat 4WD
1. Mats Jonsson 54 poäng
2. Mikael Lindqvist 49 poäng
3. Jonas Wigren 44 poäng

Nu finns också vår hemsida tillgänglig för alla som vill veta lite mer om oss. Besök gärna den på www.lindqvistmotorsport.se
09-10-07 Final i Rally-SM med Längberg Motorsport
Nu är det final i årets Rally-SM. På lördag avgörs KMK-Trofén i Katrineholm, det blir en riktig sprint tävling som körs över en dag. Endast 5 mil specialsträckor som är uppdelade på tre sträckor som körs två gånger. Starten sker vid tio på lördag och vid kl 16 vet vi hur det har gått. Jocke ligger nu på en femte plats i Rally-SM och har stora möjligheter att ta fjärde platsen.
- Vi siktar på att bli fyra i Rally-SM och vi har möjligheten, farten var riktigt bra i Kolsvarundan tyvärr höll det inte hela vägen, säger Jocke.

I Kolsvarundan gick det riktigt bra för teamet fram till den femte sträckan. Några riktigt bra sträcktider på fredagen och i början av lördagsetappen. De snabba sträckorna gjorde att många fick problem med att inte bromsarna höll, så även Längberg.
- Vi tappade bromsarna i slutet på SS 4 och skulle bara åka igenom de följande två sträckorna innan vi skulle in på service, tyvärr kom vi för fort in i ett vägbyte på SS 5 och vi vände runt och for nerför en slänt. Vi rullade ett varv och kunde inte fortsätta, säger en besviken Jocke.
- Det har varit ett tufft jobb att få bilen körbar igen men är det final vill jag ju köra den. Vi har verkligen fått slita i år för att få ihop allt, det har verkligen varit tufft ekonomiskt, men att få möjligheten att köra det finaste mästerskapet är värt allt slit, säger en hoppfull Jocke.

Följ oss via vår hemsida www.langbermotorsport.se under tävlingen.

Ställning i Rally-SM med en deltävling kvar.
1, Mats Jonsson
2, Mikael Lindqvist
3, Jonas Wigren
4, Johan Rudengren
5, Joakim Längberg
09-10-06 Guld eller silver
För Jocke Nyman och Bosse Holmstrand gäller det att åka ner och försvara SM-ledningen. Grabbarna leder SM med 4 poäng och har PG Andersson bakom. PG som staplat seger på seger i de tre sista deltävlingarna är tuff att ta.

Trots detta så är han inte en klar guldmedaljör. Det räcker nämligen att ifall PG vinner helgens deltävling behöver Jocke och Bosse bli sämst tvåa för att ta guldet till Jämtland.
-Det känns häftigt att det kommer vara fight hela vägen till mållinjen, det finns många snabba förare som Jimmy Joge, Andreas Sjölander och många fler som kan ställa till det så än är inget klart förrän vi passerat mållinjen på lördag em. / Jocke

På Fredag åker teamen träningen och förbereder noter för lördagens tävling.

Följ grabbarnas framfart från hemsidan www.jockenyman.com där det även kommer live tidtagning samt rallyradion.
09-10-01 Stort intresse när rally-SM ska avgöras
Lördagen den 10 oktober ska rally-SM 2009 avgöras. Intresset för finalen i Katrineholm är stort. Totalt har 42 svenska förare anmält sig.
– Bästa siffran sedan premiären, konstaterar Bertil Klarin, VD för Svenska Rallyt AB som driver mästerskapet.

Guld, silver eller brons? I KMK Trofén i Katrineholm den 10 oktober ska medaljerna i rally-SM 2009 fördelas. Kampen om titeln är en öppen historia i samtliga klasser. Publikfriande dueller om mästerskapsgulden är därför att vänta.
• I Trimmat 4WD ska Mikael Lindqvist försöka snuva Mats Jonsson på värmlänningens 15:e SM-guld i karriären.
• I Otrimmat 4WD behöver årets dominant, Per-Gunnar Andersson, hjälp för att inte Jocke Nymans ska åka hem med titeln.
• Leif Peterson vill försvara sitt fjolårsguld i Trimmat 2WD, men för att lyckas med det måste han ikapp och förbi Volvo-föraren Peter Zachrisson i den sista deltävlingen.
• I Trimmat 2WD står titelkampen i mästerskapet mellan Robert Eriksson och Patrik Johansson. Den sistnämnde ligger dessutom bäst till för att segra i junior-SM.
– Att följa de här kamperna blir mycket intressant, säger Klarin som är glad över att så många förare valt att anmäla sig till finalen.
– När rally-SM 2008 avslutades i Norrköping var antalet bilar färre än i de då föregående tävlingarna. Nu är det fler i stället vilket är ett mycket positivt.

Anmälda till KMK Trofén, som arrangeras av Katrineholms MK i samarbete med SMK Vingåker, är dessutom flera utländska förare. Intressantaste starten gör VM-meriterade Andreas Mikkelsen, som kör sin första tävling sedan den tragiska olyckan i Norge nyligen där en 10-åriog flicka i publiken omkom.
Mikkelsen, som kör en Grupp N-Subaru Impreza, tävlar på norsk licens och kan därför inte ta poäng i det svenska mästerskapet.
09-09-24 KMK-Trofén Rally-SM 10/10, förlänger anmälningstiden
Tävlingsledningen för KMK-Trofén 10/10, har beslutat förlänga anmälningstiden för Rally-SM tävlingen till Mån 28/9 kl.24.00.
Då många team har det tufft både ekonomiskt och av teknisk art efter Kolsvarundan den gångna helgen som var, har tävlingsledningen för KMK-Trofén 10/10, beslutat ge de tävlande ytterligare några dagar att anmäla sig till SM-Finalen i Rally 2009.
Den nya tiden för sista anmälning är nu Måndagen den 28/9 kl.24.00.

För DM/Mekonomen Rallycup deltävlingen är ordinarie sista anmälningsdag Torsdagen den 1/10 kl.24.00. Därefter kan vi givetvis ta emot ev. efteranmälningar, ifall det finns platser kvar.
Mer info på tävlingens webbsida: www.kmk.nu/sm09

Tävlingsledningen, KMK-Trofén 10/10 2009
09-09-23 Missvisande tidningsartikel ang. Rally-SM finalen
En tidningsartikel i KKuriren (23/9) tar upp att Rally-SM finalen är i fara. Webbartikeln som bara innehåller 4 rader och inget mer är grovt missvisande och tar bara upp ett ev. problem.

Den som haft möjlighet att läsa hela artikeln i papperstidningen, kan se att det också står att vi fått förtur för ett snabbt behandlande av tillståndet hos Vägverket och Länsstyrelsen.

Vi är helt övertygade om att vårt tillstånd kommer att vara klart, säkert minst en vecka innan tävlingen den 10/10. Alla våra papper för tillståndet är 100% OK, och det lär inte vara några problem för Länsstyrelsen att utfärda tillståndet.

Tävlingsledningen, KMK-Trofén 10 Oktober
09-09-21 Nyman/Holmstrand - Nära SM Guld
Vilken fight det kommer bli i årets SM-avslutning. 4 poäng skiljer oss åt ner till tvåan PG Andersson. Vi ska göra allt för att poängen i slutändan ska vara till vår fördel.. / Jocke

Kolsvarundan har i helgen avgjorts på snabba och utmanande vägar. Team Nyman var på plats för att försöka bibehålla SM-ledningen och EVOchallenge-serien. Med en försiktig start pga det hala underlaget som gjorde att Jocke inte fick den rätta känslan i bilen började grabbarna efter några sträckor hitta rytmen och efter en del justeringar kändes allt bra.

Vi försökte hitta ett annat "åksätt" i bilen för att förbättra våra tider men till en början kändes allt bara fel och bilen sladdade från sida till sida på vägen. Efter att vi gjort lite justeringar och började lita på undelaget gick det mycket bättre.. - Jocke
Jocke såg inte alls stark ut inför starten av rallyt och jag anade lite oro, men efter att dag 1 var avklarad och vi fick ladda om batterierna kändes allt mycket bättre, Jocke var mer fokuserad och började arbeta på ett helt annat sätt.. - Bosse

Grabbarna radade upp snabba sträcktider och efter 10 specialsträckor stod det klart att Jocke och Bosse lyckats knipa en viktig andra plats efter segraren PG Andersson. PG som har lyckats vunnit de tre senaste deltävlingarna har nu närmat sig med stormsteg i totaltabellen och inför finalen leder Nyman endast med 4 poäng. Ifall PG gör om denna insats krävs ännu en andra plats från grabbarna för att SM-guldet ska komma till Jämtland. Silvermedaljen är säkrad hur som och därför gäller det att ge allt för att uppfylla detta mål. Förutom SM-serien har Jocke och Bosse i och med segern i EVO-challenge denna helg lyckats kamma hem hela EVO-Challenge cupen 2009 vilket är en stor bragd.

SM-finalen körs den 10/10 i Katrineholm där förhoppningarna lever vidare om ett efterlängtat guld.

www.jockenyman.com
09-09-21 Tvärt slut för Vestlund!
Första start var kl 17:30 på den klassiska sträckan i Skinnskatteberg, Bockhammarssträckan. Det är en återkommande sträcka då Köping kör sin SM- tävling, som med sina 8 km bjuder på väldigt fin och bred grusväg, som skiftar från blixtsnabb till krokig.

Men redan från start kände Tommy att något inte stod rätt till.
- Ja bilen kändes seg och orkade inte som den skulle och jag trodde först att motorn gått ner i ett sk. säkerthetsmod, vilket den kan göra om
motortempen är för hög precis vid start, säger Tommy och fortsätter.
– Men det brukar släppa efter några 100 meter , men inte denna gång. Väl i mål på sträckan så hade Tommy tappat över 17 sekunder på den VM åkaren och otroligt snabba P G Andersson. Då specialsträcka (SS) 1 skulle gå som SS 2 hade ett uppehåll lagts i Skinnskatteberg och Tommy började felsöka.
-Vi kollade alla turboslangar så inte det läckte, men hittade inget fel, säger Tommy och fortsätter. Men jag kom på att jag limmat en givare som styr laddtrycket och plockade bort den och bröt av det plaströr som jag limmat och då fick jag se att hålet var fullt av lim, säge säger Tommy.

Men den givaren fixad så var bilen åter okej inför starten på SS2. Tommy blixtrade till med en kanontid och åkte precis jämt med PG på sträckan och var även totalt 3 :e bästa bil, vilket man är jättenöjd med.
- Ja visst tog jag i men inte med något överladd överladd, så det kändes skönt att få kvitto på att vi är bland dom snabbaste i landet då allt är okej, ler Tommy.

Men redan på SS3 skulle det ändra sig till moll i teamet. Efter ca 7 km så gjorde Tommy en missbedömning över ett krön och man landade lite bredvid vägen och slog sönder fram och bakhjul mot en sten som satt i kanten, vilket gjorde att Tommy och Fredrik fick bryta.
- Vi hade inte lagt in att det var en lucka i skogen, vilket man gör om vägen svänger annorlunda mot hur det ser ut att göra efter träden, så jag hade fter inte en chans med den farten jag kom. Bilen var i luften hela vägen ända tills det small, säger Tommy och fortsätter.
– Väldigt synd då vi precis innan blivit klockade lite snabbare än P G. Men om inte OM fanns så…. skrattar Tommy

Men så är rally när man ligger precis på gränsen av hur fort det går att köra på smala och krokiga vägar , med stenar som sitter precis i vägkanten.

Så nu är bilen nerplockad för att göra en kontroll på vad som måste bytas. Vi får hoppas att inte något allt för mycket har blivit trasigt så vi har möjlighet att åka sista deltävlingen i Katrineholm
09-09-20 I helgen avgjordes SM och DM i rally i Kolsva
Ramona och Miriam, som deltog i DM, gav sig genast in i tätstriden bland A-förare 4WD och satte tredje bästa tidpå den första sträckan, efter Pontus Tidemand och Johan Nyberg. Siktet var inställt på pallen, dock visade sig en sten på ss2 sätta stopp för framskridna placeringar.
-Stenen hade "grävts upp" av de framförvarande bilarna och fanns inte med i noterna. Stenen låg i innerspår på en högerkurva och när vi träffade den fick vi genast punktering. Det hände i början av sträckan, så vi tvingades stanna på sträckan och byta däck, berättar Ramona och Miriam. Det var flera ekipage som olyckligtvis träffade stenen, och som även tvingades bryta.

Ramona och Miriam i tätstrid – tills punktering
-Vi kunde fortsätta efter hjulbytet, men höger fram fick sig en rejäl törn och hjulet pekade toe-out. Detta gjorde att vi tvingades slå av en del på tempot även under SS3 innan vi kunde ta oss till service, där våra mekaniker kunde åtgärda felet. På grund av punkan tappade Ramona och Miriam alltför mycket tid för att kunna behålla sin pallplats, och hamnade till slut på en 6:e plats. Ramona och Miriam satte fina tider på de återstående sträckorna, och var med och fightades i den totala toppen i DM. Jämför man tider bland SM-åkarna i Gr.N satte tjejerna topp 5-tider på sträckorna, något de är nöjda med.
- Det känns verkligen jättekul att vi kan vara med och konkurrera med EVO V:an, vi ser med stor tillförsikt på framtiden, säger Ramona och Miriam glatt.
09-09-20 Tävlingsrapport Gullabo RC i Kolsvarundan
Två tävlingar gick denna helgen med klubben representerad, dels SM-deltävlingen i Kolsva där Joacim Carlström & Jörgen Norman körde, tyvärr slutade deras tävling med en rullning på lördagen, något som man även lyckades med på fredagen men då kunde dom komma vidare. Andra tävlingen var TjustKnäppen som ingår i BBRC. Bäst för dagen blev Hampus & Linus Classon som vann klass 9, C-förare 2WD. I Volvo Original Elit kom Andreas Eriksson & Jens Bertilsson 5:a. Nicklas Eriksson & Camilla Andersson tog sig imål på en 4:e plats i klass 1, Gr.E A, B-förare. I klass 8, B-förare 2wd körde Tomas Christiansen & Tony Gustavsson in på en 4:e plats, i samma klass fick tyvärr fick Peter & Anders Jingskog kasta in handduken efter SS2.

Mikael Gunnarsson & David Bellborg fick kasta in handduken på transporten in till slutmål p.g.a tekniska bekymmer.
09-09-20 Längberg rullade ut från Rally-SM
Tyvärr slutade Kolsvarundan inte på bästa sätt för Längberg Motorsport. Nära målet på den femte sträckan rullade Jocke i ett vägbyte.
- Vi hade kört två långa sträckor på morgonen, vi var riktigt bra med och jag satte riktigt bra sträcktider. Sträckorna var riktigt snabba och tuffa, vi körde på hårt och bromsarna gick varma så vi tappade bromsverkan. Vi skulle bara försöka ta oss till servicen efter SS 6, tyvärr kom vi lite för fort in i ett högervägbyte och jag försökte bromsa farten med handbromsen, bilen vände runt och vi for nedför en slänt och rullade ett varv.

Det var en tråkig avslutning på tävlingen Längberg hade kört riktigt bra på morgonen och låg på tredje plats i klassen när de tvingades att bryta.
- Jag vill passa på att tacka alla som hjälpt oss vid tävlingen i Köping, och även tacka alla som kommer fram och hejar på oss, avslutar Jocke från Köping.

Följ oss via vår hemsida www.langbermotorsport.se, där finns även en videosammanfattning från helgen, samt incar från de sträckor vi körde.
09-09-20 Lindqvist Motorsport segrade i Rally-SM
Mikael Lindqvist vann sin klass i Kolsvarundan årets fjärde deltävling i Rally-SM.
- Det är en fantastisk känsla att vinna, jag är mycket nöjd med vår insats i helgen, jublar Mikael.

Det började riktigt bra på fredagens sträckor, Mikael var tvåa totalt och ledde sin klass, på lördagen skulle man köra fyra sträckor två gånger, det började med en sträcka på 16 kilometer.
- Vi tappade 20 sekunder på den sträckan, det var riktigt tungt just då, men sedan var vi snabbast på SS 4 och då trodde jag att vi kunde göra något riktigt bra i dag, säger Mikael.

Lindqvist Motorsport var till slut endast 5,9 sekunder från att vinna totalt.
- Vi har kapaciteten och bilen är fantastisk. Den här helgen har vi också haft hjälp av Ian Davis från Fordstallet i England, det har varit en stor trygghet att veta att Ian har haft ett vakande öga på allt som har hänt och vi har lärt oss otroligt mycket av att jobba med honom.
- Nu är det "focus" på att göra så bra vi kan i Katrineholm, jag har ju fortfarande chansen att vinna SM-guld, avslutar Mikael.

Rally SM trimmat 4WD
1. Mats Jonsson 54 poäng
2. Mikael Lindqvist 49 poäng
3. Jonas Wigren 44 poäng

Nu finns också vår hemsida tillgänglig för alla som vill veta lite mer om oss. Besök gärna den på www.lindqvistmotorsport.se
09-09-20 P-G Andersson vinner igen – men måste ha hjälp för att bli svensk mästare
Per-Gunnar Andersson vann Kolsvarundan, årets fjärde deltävling i rally-SM. Triumfen i Köping var värmlänningens tredje raka i årets mästerskap. Ändå är det långt ifrån säkert att han blir svensk mästare när finalen avgörs i Katrineholm den 10 oktober.

Per-Gunnar Andersson gjorde comeback i SM i samband med South Swedish rally i maj månad. Han vann där och följde upp den triumfen med ännu en i Snapphanerallyt tre månader senare.
I Kolsvarundan, med Köping som bas, slog den dubbla juniorvärldsmästaren till igen – seger totalt och en klar förstaplats i den fyrhjulsdrivna, otrimmade klassen.
– Jag har fått slita för alla segrar, men i dag kände jag mig mer pressad än tidigare eftersom jag var i ledningen och jagades bakifrån, medgav PG.
Östgötarna Mikael Lindqvist och Jonas Wigren, etta och tvåa i Trimmat 4WD, försökte båda snuva Andersson på segern men fick ge sig. Lindqvist var 5,9 sekunder efter i mål. Wigren hade 20,1 upp till PG.
Segrarna till trots måste PG Andersson ha hjälp för att kunna bärga SM-guldet i finalen. Inför epilogen i Katrineholm toppar nämligen fortfarande Jocke Nyman klassen.
– Eftersom jag stod över och inte tog några poäng i premiärtävlingen måste någon förare klämma sig in mellan mig och Jocke Nyman i den sista tävlingen, säger PG och gör ingen hemlighet av att han hoppas på Jimmy Joge.
– Det beror på vad han betalar, hälsar Motalaföraren med ett skratt.
Ingen av SM-klasserna avgjordes i Köping, vilket innebär att det finns fem häftiga gulddueller att se fram emot i Katrineholm.
Förutom PG Andersson och Mikael Lindqvist blev det klassegrar för Leif Peterson (Trimmat 2WD) och Patrik Johansson (Otrimmat 2WD) i Kolsvarundan.

Resultat.
Rally-SM, Kolsvarundan i Köping, 18-19 september
Totalt.
1) Per-Gunnar Andersson, Årjängs MK, Mitsubishi Lancer, 1.09.24,9
2) Mikael Lindqvist, SMK Östgöta, Ford Focus, + 5,9 sek
3) Jonas Wigren, Norrköpings MK, Ford Focus, + 20,1
4) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer, + 1.08,5 min
5) Jimmy Joge, SMK Motala Bil, Mitsubishi Lancer, + 1.44,5
6) Ronnie Jakobsson, Kolsva MS, Mitsubishi Lancer, + 1.56,7
7) Hans-Erik Weng, Säffle MC, Mitsubishi Lancer, + 2.07,7
8) Andreas Sjölander, SMK Gävle, Mitsubishi Lancer, + 2.28,0
9) Leif Peterson, Göteborgs MF, Toyota Corolla, + 3.37,2
10) Peter Zachrisson, Säffle MC, Volvo 940, + 3.56,8

Trimmat 4WD.
1) Mikael Lindqvist, SMK Östgöta, Ford Focus, 1.09.30,8
2) Jonas Wigren, Norrköpings MK, Ford Focus, + 14,2 sek
3) Ronnie Jakobsson, Kolsva MS, Mitsubishi Lancer, + 1.50,8
4) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort, + 4.14,7
5) Johan Eklöf, Linköpings MS, Mitsubishi Lancer, + 17.57,7

Mästerskapet efter 4 av 5 delt.
1) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort, 54 poäng
2) Mikael Lindqvist, SMK Östgöta, Ford Focus, 49
3) Jonas Wigren, Norrköpings MK, Ford Focus, 44

Otrimmat 4WD.
1) Per-Gunnar Andersson, Årjängs MK, Mitsubishi Lancer, 1.09.24,9
2) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer, + 1.08,5 min
3) Jimmy Joge, SMK Motala Bil, Mitsubishi Lancer, + 1.44,5
4) Hans-Erik Weng, Säffle MC, Mitsubishi Lancer, + 2.07,7
5) Andreas Sjölander, SMK Gävle, Mitsubishi Lancer, + 2.28,0
6) Thomas Thunström, Ludvika MS, Subaru Impreza, + 11.53,9

Mästerskapet efter 5 av 6 delt.
1) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer, 49 poäng
2) Per-Gunnar Andersson, Årjängs MK, Mitsubishi Lancer, 45
3) Jimmy Joge, SMK Motala Bil, Mitsubishi Lancer, 31

Trimmat 2WD.
1) Leif Peterson, Göteborgs MF, Toyota Corolla, 1.13.21,7
2) Peter Zachrisson, Säffle MC, Volvo 940, + 19,6 sek
3) Daniel Ernstedt, Nollåtta MK, Seat Ibiza, + 3.41,5
4) Calle Ward, Likenäs MK, Renault Clio, + 3.45,8

Mästerskapet efter 4 av 5 delt.
1) Peter Zachrisson, Säffle MC, Volvo 940, 94 poäng
2) Leif Peterson, Göteborgs MF, Toyota Corolla, 90
3) Calle Ward, Likenäs MK, Renault Clio, 54

Otrimmat 2WD.
1) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Ford Fiesta, 1.15.10,6
2) Robert Eriksson, Eskilstuna MK, Renault Clio, + 1.25,7 min
3) Ulf Pettersson, Katrineholms MK, Renault Clio, + 5.30,1
4) Håkan Björkman, Gestrike RT, Ford Fiesta, + 6.01,6
5) Mattias Wennman, Rasbo MK, Ford Fiesta, + 13.22,0
6) Fredrik Åhlin, Värmlands KC, VW Polo, + 18.42,8
7) Torbjörn Westerlund, Sollefteå RRC, Ford Fiesta, + 20.19,2

Mästerskapet efter 4 av 5 delt.
1) Robert Eriksson, Eskilstuna MK, Renault Clio, 102 poäng
2) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Ford Fiesta, 98
3) Håkan Björkman, Gestrike RT, Ford Fiesta, 64

Junior-SM efter 4 av 5 delt.
1) Patrik Johansson, Wäxjö MS, Ford Fiesta, 106 poäng
2) Håkan Björkman, Gestrike RT, Ford Fiesta, 84
3) Mattias Wennman, Rasbo MK, Ford Fiesta, 78

www.swedishrally.com
09-09-20 Längberg motorsport fyra i klassen
Efter kvällens inledande två sträckor ligger Längberg motorsport på en mycket hedrande fjärde plats i WRC-klassen. Hemsidan är uppdaterad med incar från de två inledande sträckorna, samt i bloggen finns det mycket information från dagens händelser. Fortsätt följa oss via vår hemsida där vi under helgen uppdaterar flitigt. www.langbergmotorsport.se
09-09-20 Sekundstrid i rally-SM
Per-Gunnar Andersson öppnade bäst när årets fjärde SM-deltävling i rally, Kolsvarundan, inleddes i Köping på fredagskvällen. Men det är tätt i toppen. Inför lördagens sträckor är PG bara 1,1 sekunder före jagande Mikael Lindqvist.

Kolsvarundan inleddes med att klassiska Bockhammarsträckan utanför Skinnskatteberg kördes två gånger. PG Andersson och Mikael Lindqvist delade på segrarna och erövrade de två första platserna i resultatlistan.
Lördagens kamp mellan dem blir spännande att följa. Kanske kan även regerande mästaren, Mats Jonsson, blanda sig i tätstriden? Efter en mindre lyckad start har han visserligen 7,3 sekunder upp till PG, men med sin erfarenhet kan han mycket väl bli ett hot till toppduon. Chans att blanda sig i striden om segern har även Jonas Wigren, som skuggar Jonsson på fjärde plats.
Kolsvarundan avslutas med åtta sträckor på lördag.

Resultat.
KÖPING - Rally-SM, Kolsvarundan, efter 2 av 10 sträckor.
1) Per-Gunnar Andersson, Årjängs MK, Mitsubishi Lancer, 9.01,7
2) Mikael Lindqvist, SMK Östgöta, Ford Focus, + 1,1 sek
3) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort, + 7,3
4) Jonas Wigren, Norrköpings MK, Ford Focus, + 7,7
5) Thomas Thunström, Ludvika MS, Subaru Impreza, + 13,0
6) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer, + 15,3
7) Tommy Vestlund, Borlänge MK, Mitsubishi Lancer, +17,3
8) Joakim Längberg, Linköpings MS, Mitsubishi lancer, + 17,9
9) Hans-Erik Weng, Säffle MC, Mitsubishi Lancer, + 23,3
10) Ronnie Jakobsson, Kolsva MS, Mitsubishi Lancer, + 24,9

www.swedishrally.com
09-09-17 Rally-SM finalen, KMK-Trofén 10/10 tvingas justera bansträckningen
Tyvärr tvingas vi konstatera att vi måste justera bansträckningen av Rally-SM finalen, KMK-Trofén den 10 Oktober.
- Vi är mycket besvikna säger tävlingskoordinatorn Crister Nystrand, när det står klart att tävlingen tappar några SS-km, - Men det är utom vår kontroll och är vad som kallas "Force Majure" då vi räknat och litat på den information vi haft, vi som har så mycket bra på gång, så är det en trist "nyhet" att gå ut med avslutar han.

Ett tidigare "förhands-OK" från Vägverket om att låna 3 km allmän grusväg, blev till ett blankt nej när det slutgiltiga beslutet tog av Vägverket i Måndags. Det innebär att vi får plocka bort 2,8 km av SS 2/5, samt helt vända på och göra om SS 3/6 där 200 meter skulle bundit ihop 2 enskilda vägar. Den ändringen gör att sträckan blir drygt 1 km kortare. För SM innebär det att SS-längden kortas från 59 km till 50,5 km SS och totalt 151 km. Och för DM/Mekonomen Rallycup innebär det en avkortning från 29,5 km till 25,2 km SS och 74,2 km totalt.
- Givetvis kunde vi gått vidare och kanske överklagat Vägverkets negativa beslut, säger Nystrand, - Men tiden talar emot oss, och dagen efter hade vi ett inbokat besök av Gunnar Barth, där vi gjorde noter och Road Book för tävlingen, - Så det är bara att bita i det sura äpplet och göra det bästa av det, ingen idé att stångas med Vägverksmyndigheten så här nära tävlingsdax avrundar Nystrand.


Självklart kommer Rallyreglementet RY2.4.6T att följas, där en avgiftsreducering skall ske när SS-längden avkortas.
Därav kommer Tävlingsavgiften för SM att sänkas till 3600 SEK, och till 1350 SEK för DM/Cup, allt enligt regementet.

Men vi hoppas och tror att det kommer att bli en bra och utslagsgivande tävling på mycket bra vägar och ett bra arrangemang med lite nyheter kring tävlingen, nyheter som kommer att börja släppas nästa vecka.

En speciell tävlingswebbsida är skapad där det finns en hel del bra info, kolla in på: www.kmk.nu/sm09/index.htm
Där finns bland annat en anmälan till Fri träning / Shake down, Fredagen 9/10 på Trollåsens Motorbana.
En möjlighet att beställa "Cateringmat" till serviceplatsen för alla team som vill göra det lätt att bjuda in partners/sponsorer, finns också på webbsidan.

Och missa inte anmälan till SM-Prisutdelningen 2009 i Katrineholms under Lördagkvällen, även Pirelli Champion och Ford Top-Driver har avslutning. Anmälningsinfo finns på webbsidan. www.kmk.nu/sm09
09-09-17 Tommy Vestlund redo för start
Bilen har varit nerplockad för genomgång. Teamet har gått igenom hela växellådan efter Hässleholm för att kontrollera vart ol oljud judet kom ifrån, utan att direkt hittat något fel. Det fanns några indikationer att en lagerring setat löst och eventuellt kunnat rotera med ett tag. O Olju ljudet som var i växellådan det kom i slutet på SS7, men tystnade precis innan start på SS9.
- Ja det levde om rejält och första tanken var att vi var tvungna att bryta. Men eftersom så tystnade lådan och var innan star start helt tyst, säger
Tommy.

Nu har teamet lastat ekipaget för avfärd mot Köping ikväll. Under morgondagen kommer Tommy och Fredrik köra igenom alla sträckorna 2 ggr med en standardbil för att skriva sk. noter.
- Ja! skrattar Tommy och fortsätter, när det stämmer mellan förare och Co Co-driver finns det inte en låt i världen som slår känslan man har.
- Att sitta och köra i farter uppemot 200 km/h är grymt när allt stämmer, men det kan ta slut på med ett litet misstag med flinar Tommy. Tommy hoppas på en pallplats, men vet att det kommer att krävas en prestation på högsta nivå för att lyckas. Med bl.a. VM mästaren P-G Andersson på startlinjen kommer det att krävas något extra.
- Med tempot som var nere i Hässleholm kan vi inte slöa till 1 meter utan att vara hopplöst efter. säger Tommy och fortsätter.
- P-G hade ett grymt tempo sist men vi ska iaf testa att slå han.

Tävlingen statar i morgon kväll med 2st specialsträckor, den sk Bockhammarssträckan som körs 2 ggr. Det är en sträcka som Tommy kört massor av gånger och har lyckats där förut.
- Det är en sträcka som är hård och fin och går fort, säger Tommy.
- Den passar min lite bredare körstil och man kan verkligen ta i där, så det blir kul, skrattar Tommy.

Tommy kommer att uppdatera sin blogg som ligger under www.teamslirej.se där ni kan gå in och se det allra senaste som hänt.

Rallyradio finns även under tävlingen och inte minst live webbradio under hela tävlingen.

Länk finns på www.swerally.se/SM
09-09-17 Mats Jonsson mot 15:e SM-guldet – kan avgöra redan i Kolsvarundan
Mats Jonsson har 14 SM-guld hemma i prisskåpet. Till helgen, när rally-SM fortsätter med Kolsvarundan i Köping, kan han köra hemma ännu ett.
– Men då måste jag vinna och Mikael Lindqvist får som bäst vara trea i vår klass, konstaterar Mats som han koll på läget.

Värmlänningen Mats Jonsson är Sveriges framgångsrikaste rallyförare på SM-nivå. 14 guldmedaljer är en imponerande samling. På lördag, när Kolsvarundan avslutas på Stora Torget i Köping, kan han säkra sin 15:e SM-titel i den långa och framgångsrika karriären.
– Självklart skulle jag vilja avgöra redan nu och kunna köra finalen i Katrineholm helt utan press på mig. Men jag vet att det inte blir lätt. Varken Mikael Lindqvist eller Jonas Wigren kommer att ge sig utan fight, säger Mats.
Lindqvist fortsätter i den Ford Focus WRC 05 han körde senast i Hässleholm. Bilen är SM-fältets vassaste och med en tävlings erfarenhet av den kommer östgöten garanteras att bli riktigt, riktigt snabb.
En annan östgöte att räkna med är ovan nämnda Wigren, Focusförare även han. Jonas besegrade nyligen Mats i den sista deltävlingen i Supercupen. Visserligen gick tävlingen på Wigrens hemmavägar, men hans första triumf mot Jonsson bättrade säkert på självförtroendet en hel del.
Kampen om segern i Trimmat 4WD är bara den ena som Mats Jonsson står inför i Köping. Den andra gäller förstaplatsen totalt. I de två senaste SM-deltävlingarna, South Swedish Rally och Snapphanerallyt, har Jonsson "bara" blivit tvåa. Vid båda tillfällena har han tvingats släppa Grupp N-föraren Per-Gunnar Andersson före sig i resultatlistan.
Det vill han ogärna göra en gång till.
– Men det är inte säkert att det blir jag och PG som gör upp om det den här gången också. Lindqvist och Wigren kan mycket väl blanda sig i den striden.
Jonsson, som kör en gammal men ytterst pålitlig Ford Escort WRC, tycker inte om att förlora och vill givetvis åka hem till Värmland med två segrar i bagaget på lördag.
Sätter han förstaplatsen i klassen och ytterligare ett SM-guld på spel för att kunna lägga ännu en totalseger till sin redan gigantiska samling av SM-triumfer?
– I slutet på Snapphanerallyt var det i alla fall ingen utav mig och PG som tänkte på klasseger. Man vill alltid vinna och den här typen av fighter är väldigt roliga.
Det räcker väl egentligen som svar.

Fakta om Kolsvarundan
Kolsvarundan avgörs 18-19 september.
Start- och målplats är Stora Torget i Köping. Därifrån åker första SM-bil kl 16.30 på fredag eftermiddag. Målgången dagen därpå är beräknad till kl 16.20.
Rallyts högkvarter är förlagt till Star Hotell Scheele med serviceplatsen alldeles intill, vid Ullvihallen.

Fredag inleds rallyt med en publiksträcka i Skinnskatteberg, som körs två gånger. Lördag avgörs åtta sträckor uppdelade på ett förmiddags- och ett eftermiddagspass. Lördagens långservice inleds vid Ullvihallen kl 11.05.
09-09-16 Rally-SM i Köping med Längberg Motorsport på startlinjen
Dags för Rally-SM igen. En intensiv höst går nu in i ett ännu intensivare skede, avslutningen på årets Rally-SM med två deltävlingar kvar att köra. Nu till helgen Kolsvarundan med start och mål i Köping och om några veckor finalen i Katrineholm.
- Jag gillar att köra många tävlingar så den här intensivare perioden passar mig utmärkt. Det jobbiga blir allt underhåll som måste skötas mellan tävlingarna, det blir oftast långa kvällar, men efter 20-års tävlande vet jag hur viktigt det är att komma väl förberedd till tävling, hälsar Jocke från garaget.

Längberg Motorsport har nu chansen att ta fjärde platsen i Rally-SM.
- Håller bilen ska vi göra allt vi kan för att ta fjärde platsen i Rally-SM, vi hade nog högre mål i början av säsongen men som det har utvecklats ser jag en fjärde plats i Rally-SM som något riktigt stort. Därför kommer vi att vara taggade till tusen i de två avslutande deltävlingarna, avslutar Jocke.

Kolsvarundan avgörs fredag och lördag denna vecka, på fredag körs en populär publiksträcka två gånger. På lördagen körs fyra sträckor innan lunchservicen och efter lunch körs de fyra sträckorna en gång till. På lördag eftermiddag vet vi hur det har gått för Längberg Motorsport.

Följ oss via vår hemsida där vi under helgen uppdaterar flitigt. www.langbergmotorsport.se

Viktiga tider för helgen.
Fredag 18 september
kl 16.30 Första bil startar från Stora torget i Köping
kl 20.00 Etapp mål för fredagen

Lördag 19 september
kl 09.00 start av lördagens sträckor.
Kl 11.00 Service
kl 16.00 Målgång på Stora torget i Köping.
09-09-16 SM-kampen närmare sig för Nyman/Holmstrand
Med 7 poängs ledning är det nu slutspurt för årets SM. En tuff kamp om vem som ska koras som årets SM Mästare. I helgen körs 4:e av totalt 5 deltävlingar i årets SM-serie. Efter en fantastisk säsong börjar det dra ihop sig och det är tight i SM toppen.

Jocke känner sig ändå lugn och fokuserad på sin uppgift och ser fram emot ett spännande rally i Köping.
- Vägarna är fantastiska och karaktären kommer passa oss bra, vi körde detta rallyt med Forden för 2 år sedan och förrutom några punkteringar gick rallyt väldigt bra och jag trivdes på vägarna.

Tävlingen startar på fredag em med 2 kvällssträckor och avslutas på lördag med 8ss.

Förrutom SM ingår även näst sista deltävlingen i EVO-challenge där teamet leder med 3 poäng.
För rallyradio/live tidtagning - klicka på länken och gå vidare. http://www.swedishrally.com/sm/
Följ vår framfart i helgen på www.jockenyman.com
09-09-15 Lindqvist Motorsport kör för seger i Rally-SM.
Nu är det dags för en ny deltävling i årets Rally-SM, Västmanland och Köping är där det ska avgöras. Lindqvist Motorsport kommer mycket laddade till helgens tävling.
- Vi kommer återigen köra med Focusen från 05, min bil är ännu inte helt färdig efter rullningen i Nyköping i somras, det är fortfarande några delar som saknas, säger Micke.

Kolsvarundan kommer att avgöras under fredagen och lördagen, på fredag är det en populär publiksträcka som kommer att köras två gånger och på lördagen avgörs hela åtta sträckor. Kolsvarundan brukar alltid bjuda på bra och utslagsgivande sträckor och årets upplaga är inget undantag.

Lindqvist Motorsport ligger tvåa i Rally-SM med två deltävlingar kvar att köra.
- Vi siktar högre och en seger i Kolsvarundan är ett steg på vägen. Vi har fått en tävling i den här nya bilen och vi kommer mycket väl förberedda nu. Bilen är så ny och avancerad att vi denna gång tagit över en race-ingenjör från England som ska vara med oss i helgen. Det är alltid bra att få hjälp av riktiga experter, avslutar Micke.

På lördag eftermiddag vet vi om teamet står överst på prispallen, mitt tips är att de gör det.

Nu finns också vår hemsida tillgänglig för alla som vill veta lite mer om oss, besök gärna den på Lindqvistmotorsport.se.
09-09-12 Egen hemsida för KMK-Trofén
Nu har KMK-Trofén skapat en speciell Rally-Webb inför KMK-Trofen den 10 Oktober 2009.
www.kmk.nu/SM09/index.htm
09-09-08 SM-reglerna för 2010
Nu finns SM-reglerna för nedladdning på SBF´s hemsida.
Tävlingsklalendern kommer senare.
http://web.sbf.se/regler/up/2/RY_2010_SM.pdf
09-08-21 En 4:e plats i SM under Snapphanerallyt
Fredagens specialsträckor skulle avgöras på asfalt, vilket Tommy Vestlund redan innan start insåg skulle bli svårt. Man skulle köra en ca 3,5 km lång slinga 2 varv inne på Garnisonen i Hässleholm med ca 30 sekunders mellanrum. När Tommy startade så kom han ut precis framför Jimmy Jog Joge utan att veta om det. Efter ungefär halva sträckan, på det snabbaste partiet skulle Tommy svänga in i en fullfartsvänster, när något skymta skymtade till i vänster sidospegel. Normalt tittar man inte i backspegeln men som tur såg Tommy att Jimmy låg på innern.
- Ja hade precis börjat vrida in bilen mot insidan av kurvan då jag fick se Jimmy Joge på innern, så jag fick kasta rakt ut, säger Tommy och fortsätter.
– Vi hade riktning mot en massa betongklumpar men han kasta in bakom Jimmy precis innan det tog i. Vi tappade säkert 7-8 sekunder incidenten och det var inte en rolig upplevelse. Inför lördagen så låg Tommy på en 4:e plats i sin klass och man hade redan tappat värdefull tid till täten. Att det skulle bl bli s i svårt att hänga med förstod vårt Tommy då man åker på enhetsdäck som har en väldigt hård gummiblandning som man inte hunnit testa fullt ut.
- Vi hade hört att alla hade fått justera om sina bilar under South Swedish Rally och därför hade vi gjort ändringar på bile bilen inför lördagsmorgonen, säger Tommy.
- Men dom justeringar vi gjort var inte bra och jag hade stora problem med fästet i bakvagnen.

Tommy gjorde vissa justeringar under dom 3 första sträckorna men hittade inte någon optimal sättning för att kunna attackera för fullt.
På långservicen justerades bakfjädringen ytterligare för att kunna få bättre fäste bak. Nya däck skulle också hjälpa i det nu jä jätte tteblöta underlaget.blöta - Det kändes direkt att fästet var mycket bättre bak och jag började kunna attackera för fullt igen, säger Tommy och fortsätter.
- Men det var rejält blött och det tar ett tag innan förtroendet blir 100% och då hade vi redan hunnit med en hårresande avåkning, skrattar Tommy. Efter avåkningen så sa Tommy direkt att nu skulle man backa av för att ta sig i mål, då vädret blev bara värre och värre . Så när man rullade i mål på sista specialsträckan så hade man tagit en 4:e plats i sin klass.

Tommy och Fredrik är nöjda med placeringen men inte med sitt tempo.
- Nej jag hade svårart att få till bilen riktigt för att kunna satsa för fullt, säger Tommy. Men vi hoppas att den är tillräckligt bra till nästa tävling i Köping, säger han och ler.

Så nu kommer teamet att riva ner växellådan och göra en rutinkontroll för att allt skall vara i topptrim till Köping.
09-08-18 Videosammanfattning från AM-TRYCK Snapphanerallyt
Nu finns en sammanfattning i videoformat från våra upplevelser under helgens SM-deltävling i Hässleholm på vår hemsida. På vår hemsida www.langbergmotorsport.se kan du följa med vad som händer i teamet även mellan tävlingarna.
09-08-17 Nyman/Holmstrand nöjda 3:or i helgens SM
En sönderslagen fälg, ett tappat däck och en avåkning. Trots detta lyckades Jocke och Bosse sladda in på en värdefull tredje plats i helgens SM-deltävling.

Rallyt i Hässleholm skulle bli allt annat en lättkört skulle det visa sig för Team Nyman. Fredagen startade med en sträcka på asfalt, den kördes två ggr, dvs SS1 & SS2. Grabbarna fick till en kanonstart och tog täten i klassen med 5,3 sek för P-G Andersson. Med gott självförtroende kunde kvällen avslutas medvetna om att de hade en mycket fin start på rallyt.

Lördagen kördes på snabba grusvägar, dock under svåra förhållanden då regnet kom innan start på morgonen. Redan i första kurvan 80 meter efter start tappade Jocke förtroende för bilen när de höll på åka av vägen på det hala föret. Brett och orytmiskt var den enda kommentaren som lämnade bilen efter målet på sträckan. Jocke gjorde några justeringar mellan sträckorna för att försöka hitta känslan och det blev bättre för varje ändring. Under lunchuppehållet fick mekanikerna göra en större åtgärd vilket resulterade till en helt annan körning. Grabbarna presterade topptid redan på första eftermiddags sträckan (SS6)och var enbart 2 sek bakom P-G Andersson.

SS7 gick även den mycket bra tills det återstod 3-4km av sträckan då ekipaget åker av vägen och slår i en sten, bilen kommer upp igen och de fortsätter i ca 2 km till innan bilen tvärsläpper och snurrar ett helt varv. Jocke ser då ett löst däck rulla förbi och förstår då vad som hänt. När de sen prövar köra vidare får de motorstopp. Bilen var sedan svårstartad men väl iväg så känner de att det slår kraftigt i bakvagnen. De tar sig till mål och sedan kliver de ur bilen och ser att 1/4 av fälgen är borta. Förmodligen sedan sten-besöket. Grabbarna drar till service och får hjälp att ställa in bakvagnen så hjulen stog rätt. Så med ett nytt hjul åker de vidare mot SS 8. Även SS8 flyter på fint och grabbarna är på väg att sätta en kanontid när de i målböjen kommer en aning för fort och fästet släpper helt så när de precis klipper mållinjen åker de av och river ner hela målskylten, parker 2 decimeter från 2 stora björkar. Med viljan i focus lyckas grabbarna efter en del stök ta sig upp mellan dessa träd och köra iväg till sista sträckan.

Tillslut räckte det hela till en helt fantastik tredje plats 2,8 sek upp till tvåan Jimmy Joge. Jocke och Bosse leder nu Rally SM med Sju poäng före P-G Andersson när två tävlingar återstår. I och med detta resultat kliver de även upp som ledare i EVO-Challenge.

Nästa rally körs i Köping 18-19/9.
www.jockenyman.com
09-08-16 Mikael Lindqvist tvåa i Rally-SM
Lindqvist Motorsport kom på en mycket meriterande tredje plats i årets tredje deltävling i Rally-SM. Under fredagen och lördagen har Snapphanerallyt i Hässleholm avgjorts, det började på fredagen med två sträckor på Garnisonsområdet i centrala Hässleholm.
- Det är alltid svårt att köra i tävlingstempo första gången med en ny bil. Vi snurrade nästan direkt så det blev inte någon bra tid på första sträckan. Vi tog revansch direkt och var snabbast på SS 2, det gjorde att nattsömnen blev mycket bättre, säger Mikael.

På lördagens sträckor var det helt nya förutsättningar, sju sträckor, grusunderlag och ett regnoväder.
- Vi körde tre sträckor på morgonen innan första servicen. Det var första gången vi åkte med den här bilen i regn och halka. Vi hade inte rätt inställningar på diffar och stötdämpare, så det var väldigt halt och jag litade inte riktigt på bilen. På servicen ställde vi om bilen och hittade mycket bättre känsla, det gick riktigt bra på slutet, ja, förutom ett kärringstopp i starten på den sjätte sträckan, skrattar Micke.

Lindqvist Motorsport blev trea i rallyt och kom på andra plats i sin klass. Tre sträcksegrar blev det också, med två deltävlingar kvar i Rally-SM ligger Lindqvist Motorsport på en silver plats i SM. Nästa tävling avgörs i Köping den 18-19 September.

Nu finns också vår hemsida tillgänglig för alla som vill veta lite mer om oss. Besök gärna den på www.lindqvistmotorsport.se , där det även kommer att finnas bilder och film från helgen.
09-08-16 Rally-SM blev en besvikelse för Längberg Motorsport
Den tredje deltävlingen i årets Rally-SM blev inte vad Längberg Motorsport hade tänkt sig. Fredagen bestod i två sträckor på asfalt, vi låter Jocke berätta.
- Asfalt är inte riktigt min grej. Då vi inte fick åka på riktiga asfaltsdäck utan var tvungna att använda de grusdäck som vi kör på blev det nästan ett lotteri med fästet. Vi försökte dock så gott vi kunde, det räckte inte riktigt utan vi låg på femte plats i klassen efter fredagen.

På lördagen skulle sju sträckor på grus köras.
- Vi började lite trevande på den första sträckan, vi fick 14:de tid. Jag litade inte riktigt på greppet i däcken, det hade börjat regna och det låg lite vatten i spåren. På andra sträckan gick vi på lite hårdare och fick riktigt bra flyt i körningen. Vi slog till med sjunde tid vilket var riktigt bra. Nu var inte allt bra på SS 4, straxt innan mål körde vi lite för hårt över ett lyft och vi landade så illa att både kylaren och oljekylaren gick sönder. Det fanns tyvärr inget annat alternativ än att bryta direkt efter SS 4, avslutar en bedrövad Jocke.

På vår hemsida www.langbergmotorsport.se kan du följa med vad som händer i teamet även mellan tävlingarna, du kommer även finna en resumé av helgens tävling inom några dagar.
09-05-15 P-G Andersson ny kung i rally-SM - Tronskiftet i svensk rallysport är ett faktum
Nya kungen heter Per-Gunnar Andersson.
29-åringen från Årjäng vann Snapphanerallyt i Hässleholm och SM-besegrade för andra gången i år den regerande mästaren Mats Jonsson.

Redan i årets andra SM-deltävling, South Swedish Rally, slogs PG Andersson och Mats Jonsson om segern. I AM-Tryck Snapphanerally bjöd de båda värmlänningarna på en ny publikfriande duell.
Precis som i Småland avgjorde Andersson kampen om totalsegern på de sista sträckorna. Han var snabbast på de regnhala vägarna och erövrade sin andra totalseger i SM-sammanhang. Segermarginalen skrevs till 6,5 sekunder.
– Moroten att tävla i SM är att få fightas med Mats. Att slå honom är ett bra erkännande för man får verkligen stå upp och köra hela tiden, konstaterade PG sedan han och kartläsaren Anders Fredriksson rullat över målrampen på Stortorget i Hässleholm.
Mats Jonsson såg, andraplatsen till trots, inte speciellt besviken ut efteråt. Visserligen vann han inte totalt i sin gamla Ford Escort WRC, men klassegern i Trimmat 4WD kunde ingen ta ifrån honom. Därmed har han tre raka fullpoängare i årets mästerskap och är på väg mot sitt 15:e SM-guld i karriären.
– Men man vill ju vinna tävlingarna också. Jag försökte verkligen i dag, men PG fick till det riktigt ordentligt på slutet. Han är duktig och har rutin, sa Jonsson sportsligt och avslutade bestämt:
– Men i nästa deltävling, Kolsva 18-19 september, ska han inte få det lätt.
Bakom PG och Jonsson rullade Mikael Lindqvist in på tredje plats totalt i tävlingen – och tvåa bakom Mats Jonsson – i klassen Trimmat 4WD. Trea i samma klass blev Jonas Wigren.
I Otrimmat 4WD, som PG Andersson vann, hette övriga pristagare Jimmy Joge och Jocke Nyman.
I Trimmat 2WD blev det för första gången på länge Volvo-seger genom Peter Zachrisson från Säffle. Peter, som var mycket snabb på asfalten på de inledande två sträckorna, övertog ledningen i sin 940 när regerande mästaren, göteborgaren Leif Peterson åkte av och försvann på den sjunde sträckan. Närmast bakom sig i prislistan hade Zachrisson Victor Henriksson och Tobias Söderqvist.
Topp tre i Otrimmat 2WD blev Patrik Johansson, Robert Eriksson och Eric Johansson. Patrik vann dessutom JSM-klassen.

Resultatlista (preliminär).
Rally-SM, AM-Tryck Snapphanerally, Hässleholm 14-15 augusti.
1) Per-Gunnar Andersson, Årjängs MK, Mitsubishi Lancer, 48.21,0
2) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort WRC, + 6,5 sek
3) Mikael Lindqvist, SMK Östgöta, Ford Focus WRC, + 29,0
4) Jimmy Joge, SMK Motala, Mitsubishi Lancer, + 1.13,4 min
5) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer, + 1.24,2
6) Jonas Wigren, Norrköpings MK, Ford Focus WRC, + 1.50,6
7) Tommy Vestlund, Borlänge MK, Mitsubishi Lancer, + 3.10,5
8) Hans-Erik Weng, Säffle MC, Mitsubishi Lancer, + 3.55,7
9) Joachim Carlström, Gullabo RC, Mitsubishi Lancer, 4.03,9
10) Peter Zachrisson, Säffle MC, Volvo 940, + 4.06,7
09-08-15 Succé igen i Rally-SM för P-G Andersson
P-G Andersson ställde i maj upp i den andra deltävlingen i SM och vann inte bara klassen GrN, utan kammade hem totalsegern. Därmed blev han lite sugen att vara med och slåss igen på hemmaplan. Han tog med sig co-drivern Anders Fredriksson och ställde upp i Snapphanerallyt, som gick av stapeln i Hässleholm under fredagen och lördagen.

De inledande två sträckorna gick på Garnisionen och bestod av asfalt, betong och kullersten. Redan innan rallyt sa P-G:
- "Det är väldigt bra grusvägar. Förutom ikväll då det går på asfalt. betong och kullerstenar. Det kommer att bli lite svårare för oss att hänga med där, men under lördagen kommer vi att göra allt vi kan för att ta igen det" spådde han inför starten.

Sagt och gjort. Efter gårdagens sträckor låg han och Anders på en femteplats 10,8 sekunder efter och på andra plats i GrN. Under dagen kammade de hem fyra sträcksegrar och det räckte för att ta in och gå om både i klassen och totalt. Än en gång såg P-G alltså till att det blev en otrimmad fyrhjulsdriven bil, som piskade de snabbare trimmade:
- "Det känns otroligt kul att vara med och köra rally och speciellt att vinna" skrattar P-G som förhoppningsvis även kör resten av SM-deltävlinganra också.

De totalvann tävlingen, 6,5 sekunder före Mats Jonsson coh 29,0 före Mikael Lindqvist. I GrN vann de med 1:13,4 minuter före Jimmy Joge och 1:24,2 före Joakim Nyman.

Mer info hittar du på www.pgandersson.se där vi följt rallyt, sträcka för sträcka

Totalt
1. P-G Andersson 48:21,0
2. Mats Jonsson 48:27,5 +6,5
3 Mikael Lindqvist 48:50,0 +29,0
4. Jimmy Joge 40:46,2 +57,0
5. Jocke Nyman 49:45,2 +1:24,2
6. Jonas Wigren 50:11,6 +1:50,6
7. Tommy Vestlund 51:31,5 +3:10,5
8. Hans Erik Weng 52:16,7 +3:55,7
9. Joachim Carlström 52:24,9 +4:03,9
10. Peter Zachrisson 52:27,7 +4:06,7

GrN
1. P-G Andersson 48:21,0
2. Jimmy Joge 49:34,4 +1:13,4
3. Jocke Nyman 49:45,2 +1:24,2
4. Tommy Vestlund 51:31,5 +3:10,5
5. Hans-Erik Weng 52:16,7 +3:55,7
6. Joachim Carlström 52:24,9 +4:03,9
7. Fredrik Alsdal 1:01:06,3 +12:45,3
09-08-14 Mats Jonsson tog täten i Skåne
Mats Jonsson tog kommandot när årets tredje deltävling i rally-SM inleddes i Hässleholm under fredagskvällen.
Efter de två inledande sträckorna i AM-Tryck Snapphanerally toppar den regerande mästaren tävlingen före Jocke Nyman, Jämtlands MK och östgöten Mikael Lindqvist.

Mats Jonsson såg nöjd ut efter de två inledande asfalt-, betong- och kullerstenssträckorna på Garnisionen i Hässleholm. Värmlänningen, som kör en gammal Ford Escort WRC, tog täten 5,5 sekunder före Nyman och 9,2 före Lindqvist.
PG Andersson, som besegrade Jonsson i South Swedish Rally i maj månad, var inte bättre än femte man, distanserad med 10.8 sekunder av Jonsson.
– Det gick bättre än det har gjort förut på asfalten här i Hässleholm, medgav Mats, som tycks ha blivit rena rama asfaltexperten på gamla dar.
– De säger att man ska ha bra fart ut ur kurvorna och inte in i dem. Jag försökte köra så, tillade han och log.
Tydligen lyckades han.
Mats var inte den enda som var nöjd och belåten efter de två första av totalt nio sträckor i Snapphanerallyt.
Jocke Nyman, som är tvåa och som toppar klassen Otrimmat 4WD, sken som en sol liksom tredjeplacerade Mikael Lindqvist, som debuterade i en inhyrd Ford Focus och som noterades för kvällens bästa SM-tid på publiksträckan, som kördes två gånger.
Belåten med första dagen var även Peter Zachrisson, som i sin stora Volvo 940 dominerade stort i Trimmat 2WD. Bland annat var Peter sexa totalt på SS1 – utan styrservo.
– Tur att bilen är bakhjulsdriven, annars hade jag aldrig blivit kvar på vägen, skojade Säffleföraren.
I den fjärde SM-klassen, Otrimmat 4WD, toppar Patrik Johansson, Wäxjö MS, i sin Ford Fiesta inför den andra etappen.

Resultat.
Rally-SM, AM-Tryck Snapphanerally. Hässleholm 14 augusti.
Ställningen efter 2 av 9 sträckor:
1) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort WRC, 9.57,1
2) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer, 10.02,6
3) Mikael Lindqvist, SMK Östgöta, Ford Focus WRC, 10.06,3
4) Johan Rudengren, Eskilstuna MK, Mitsubishi Lancer, 10.07,4
5) P-G Andersson, Årjängs MK, Mitsubishi Lancer, 10.07,9
6) Jimmy Joge, SMK Motala Bil, Mitsubishi Lancer, 10.09,0
7) Jonas Wigren, Norrköpings MK, Ford Focus WRC, 10.11,6
8) Peter Zachrisson, Säffle MC, Volvo 940, 10.13,2
9) Stefan Jonsson, Vännäs MK, SEAT Ibiza, 10.21,1
10) Tommy Vestlund, Borlänge MK, Mitsubishi Lancer, 10.23,2
09-08-15 Jonas Kruse tvingades att bryta i sin rallycomeback
Mitt livs kortaste rallytävling, så summerar Jonas Kruse sin emotsedda comeback i rally-SM. Det blev ett varv på den inledande publiksträckan i Snapphanerallyt i Hässleholm på fredagskvällen – sedan small det för värmlänningen!
- Vi hörde bara en stor smäll, sedan var det tvärstopp efter att bakaxeln formligen exploderat, berättar Jonas Kruse om den korta och nesliga comebacken i den 4-hjulsdrivna Mitsubishin.
- Det återstår bara skrot av bakaxeln och jag är synnerligen tveksam om vi kan komma till start igen på lördagsmorgonen.
- Även om vi kan byta bakaxeln så måste vi vet varför den har sprängts så vi undviker följdfel, berättar Jonas Kruse vidare.
09-08-14 Webradio och lite annan info inför Snapphanerallyt
Ikväll drar tredje SM-deltävlingen igång. Klockan 17:00 går starten av årets Snapphanerallyt igång på Torget. Första sträckan startar sedan 17:45 och det körs två publiksträckor under kvällen.

I morgon drar det hela igång klockan 09:19 och då körs sju sträckor till. Tillsammans är rallyt 86,44 km och räknar vi in transportsträckorna är det skånska SM-rallyt 197,84 km långt.

Jag kommer att följa GrN och toppen i rallyt på www.pgandersson.se, sträcka för sträcka.

Webradio»
Resultat»
Tidsschema Snapphanerallyt
Fredag 14/8
17:00 Torget
17:30SS1Garnisionen SSS
7,38 km
19:00 SS2Garnisionen SSS
7,38 km
     
Lördag 18/8
09:19SS3Röshult
8,31 km
09:37SS4Hissmossa
10,40 km
10:02SS5Kampholma
9,03 km
   Service
13:11SS6Röshult
8,31 km
13:29SS7Hissmossa
10,40 km
14:03SS8Kampholma
9,03 km
14:24SS9Hovdala
16,20 km
16:00  Målgång Torget  

09-08-13 Jonas Kruse gör SM-comeback i Snapphanerallyt
Comeback, dessutom en seriös comeback med målsättningen att bli svensk rallymästare 2010. 90-talets rallystjärna och TV-kommentatorn Jonas Kruse är tillbaka i rallysvängen
- Vi smyger igång nu till helgens SM-rally, Snapphanerallyt, som avgörs i Hässleholm. Men målsättningen är som alltid totalseger, förklarar Jonas Kruse.

Bredvid sig i den röda, fyrhjulsdrivna Mitsubishin har han skåningen Håkan Ekholm.
- Det är på gränsen till hemmavägar för Håkan, så ambitionsnivån är högt satt, fortsätter Kruse.

Jonas Kruse är en av landets mest framgångsrika rallyförare under 90-talet. Under sex års tid tävlade han professionellt för Renault i SM, EM och VM. 2000 (Renault) blev han svensk mästare och 2002 (Subaru) norsk mästare.

Under flera år har han drivit rallytstall i WRC, och har bland annat tagit två JVM-guld med sina förare PG Andersson och Patrik Sandell. Men nu är det åter rally för egen del som gäller för Jonas Kruses vidkommande.

Så sent som för två år sedan försökte sig Kruse på en comeback i en lånad bil – efter bra en bra inledning med bl a sträcksegrar slutade det dessvärre på taket.
- Nu är vi betydligt bättre förberedda än då, avslutar Jonas Kruse som officiellt lade hjälmen på hyllan säsongen 2003.
09-08-13 Fredrik Åhlin kör Rally SM med "färskt" körkort
Fredrik Åhlin som tävlat framgångsrikt i ungdomsklassen med sin VW Polo under två års tid har nu fått körkort. Fredrik går på BST, Bilsystemtekniker, gymnasium i Arjeplog och körkortet är en del i hans utbildning.
- Visst var jag nervös, kanske lite mer än andra, då min nya kartläsare Amelie Jacobsson redan är på plats i Hässleholm där vi skall köra Rally SM nu i helgen.

Fredrik och Amelie är två av dom uttagna ungdomarna till SBF satsning, SHOOT OUT. SBF skickade ut 400 inbjudningar till landets ungdomar, mellan 16-20 år.

Med ett 24 timmars ”gammalt” körkort startar Fredrik i Rally SM.
- Jag och Amelie har bara tränat lite tillsammans innan, vi var på en notkurs hos Staffan Parmander och nu gäller det att försöka få till ett bra samarbete i bilen.

Hässleholms MK bjuder på ett 20 mil totalt rally, 9 specialsträckor som körs under fredag och lördag. På plats från Värmland finns givetvis Mats Jonsson, Calle Ward, P-G Andersson, Peter Zachrisson och Hans-Erik Weng för att slåss om segern i sina respektive klasser.
09-08-13 Rally-SM med Längberg Motorsport på startlinjen
Rally-SM har kommit till sin tredje deltävling. AM-TRYCK Snapphanerallyt i Hässleholm, den avgörs kommande fredag och lördag. Hösten kommer att bli intensiv i Rally-SM, de tre avslutande deltävlingarna kommer att avgöras i snabb takt med finalen i Katrineholm den 10 oktober.
- Jag är nöjd med början på serien, vintertävlingen i Värmland hade vi inte rätt däck till så en femteplats där är vi nöjda med. South Swedish Rally började med en punktering och vi låg sist i tävlingen efter första dagen. Vi kämpade och blev femma till sist även där. Det är vi också nöjda med. Nu hoppas vi att vi kan få lite tur i slutet av säsongen så att vi kan förbättra vår femte plats i Rally-SM, hälsar Jocke.

Sedan SSR har Längberg Motorsport kört två tävlingar. I början på juli var de med i en tävling i Nyköping.
- Det gick fantastiskt bra de två första sträckorna, tyvärr brast en kulbult i målet på SS 2, och vi tog oss inte till service.

Andra framträdandet i sommar var i Herrljunga och Kullingstrofén.
- Vi körde och kämpade men vi fick aldrig något flyt i körningen, det var verkligen en seg lördag, vi kom i mål och fick lite värdefulla testmil, sammanfattar Jocke.
- Vi har varit hos JRM en dag och de har gått igenom så motorn och responsen är inställda som det ska vara. Vi har även hunnit med ett litet test för att se att allt fungerar
- Snapphanerallyt ska bli roligt att åka. Det brukar alltid vara bra arrangemang och roliga vägar. Vi åker på torsdag till Hässleholm. På fredagen tränar vi sträckorna och på kvällen körs två publiksträckor, det brukar alltid vara mycket publik där. På lördagen kör vi ytterligare sju sträckor, vi ska försöka att förbättra oss från den femte plats vi har i Rally-SM, om allt går som det ska, tror jag att vi grejar det, avslutar Jocke.

Viktiga tider för helgen.
Fredag 14 augusti
kl 17.30 Första bil startar från torget i Hässleholm
kl 19.30 Etapp mål för fredagen

Lördag 15 augusti
kl 09.00 start av lördagens sträckor.
kl 16.00 Målgång på torget i Hässleholm.

Följ oss i helgen på vår hemsida www.langbergmotorsport.se
09-08-13 Dags för start i Snapphane
Tommy Vestlund förbereder sig som bäst för att åka ner till Hässleholm för årets 3:e SM SM-deltävling deltävling. Då Teamet inte tog sig till start i förra tävlingen känner man sig extremt laddad inför fredagens start.

Startplats för AM AM-Tryck Snapphanerally blir Stortorget i Hässleholm kl 17.30 fredagen den 14 augusti. Inledningsdagen körs två verkliga publiksträckor på Garnisionen . Dom sträckorna kommer att köras på asfalt och är tillsammans nästan 2 mil och kan inte räknas bort enligt Tommy.
– Nej normalt så brukar dessa publiksträckor vara korta och man kan nästan bara ”förlora” tid på egna misstag, men här gäller det att verkligen gå för fullt på en gång, säger Tommy och fortsätter.
– Vi brukar vara rätt så snabba på den här typen av sträckor så vi får hoppas det håller i sig, säger han med ett leende.

Tommy var ju totalsnabbast i Värmland Runt på den här typen av sträckor i vintras. Fast nu körs det på asfalt och kommer att kräva en annan slags körteknik, lite mjukare och med så lite sladd som möjligt, vilket Tommy inte är känd för. På lördag börjar rallyt “på allvar”. Sju specialsträckor ska avgöras innan bilarna rullar över målrampen på torget kl 16.00.
– Det brukar vara en fin blandning av sträckor nere i Hässleholm med både snabbt men även krokig karaktär, säger Tommy och fortsätter.
– Vi har kört någon mil test på dom nya däcken och justerat bilen efter dom så jag hoppas vi är så bra förberedda som det går.

Målet som teamet har är att försöka ta en pallplats, vilket inte kommer att bli lätt. Man har en bland världens snabbaste för förare på startlinjen i sin klass, men man skall göra vad man kan. Tommy kommer att försöka hinna med att skriva på sin blogg under tävlingen tävlingen. http:// www.teamslirej.se/blogg.html. Där kan ni gå in och se dom senaste nyheterna om teamet nere i Hässleholm.
09-08-12 Snapphanerallyt i Hässleholm, dags för SM "del 2 för Sjölla
Till helgen drar SM och höstsäsongen igång igen på riktigt igen. Då är det dags för Snapphanerallyt i Hässleholm, därefter väntar en deltävling i Kolsva och finalen i Katrineholm. I helgen är det 18-19 mil totalt och 9 mil SS som väntar i Hässleholm och med nästan 2 mil på asfalt. Detta är den 3:e deltävlingen i SM 2009. Ett SM där "finanskrisen" och problemen att få arrangörer satt sina spår. Bl.a så ha 2 st deltävlingar fått ställas in. Först ställde Vännäs in pga för få startande sedan har Norrköping ställt in finalen p.g.a ekonomiska problem.

För vår del har det gått både bra och dåligt i SM, 2:a i Värmland Runt på Svenska Rally vägarna och i SSR bröt vi efter att slagit sönder en bärarm i bak efter att sladdat i en sten som låg i väg kanten. Vad vi annars har pysslat med sedan SSR förutom att byta några stag i bakvagnen, är att till slut hittat och åtgärdat det mystiska fel vi haft i bränsle systemet. Ända sedan dag 1 har vi haft fel på bränsletrycksreduceringen och kört med för högt bränsletryck. Detta kom vi inte på spåren förrän vi fick problem med bränslepumpen och senare även en packning till bränslepumpen i England. I Norrköping hade vi bytt reduceringen och trodde det skulle hjälpa men då stämde inte mappningen med det rätta bränsletrycket. Då bröt vi för att inte få ett motorras.

Nu har vi mappat bilen efter rätt tryck så nu hoppas vi att vi ska ha löst alla problem med bilen och kan koncentrera oss på att köra. Vi har även passat på att renovera motorn med nya lager, stakar, kolvar och ny turbo. Detta är lite av standard när man kört en bit över 100 mil SS. För 2 veckor sedan hade vi ett genrep i Supercupen som gick riktigt bra, 5:a totalt av 170 bilar med bara WRC bilar före oss i mål. Nu hoppas vi att vi hittar tillbaka till det fina rytm vi hade tidigare i körningen och kan knipa någon mer SM poäng innan finalen. En nackdel för oss är att vi inte hann med att åka in oss på de SM däck som alla måste använda i SM i år eftersom vi bröt på SS1. Det visade sig att vara svårt för de flesta att hitta rätt fart och set up för de hårda däck, även för oss L. Synd vi inte får köra med våra Yokohama däck som vi känner och vet fungerar bra och är snabba.

Tävlingen i helgen startar på fredag och har målgång på lördag eftermiddag. Det kommer även att köras en DM tävling och en tävling i NEZ cupen parallellt med SM tävlingen. Vi hoppas att vi har lite mer att glädja oss åt än sist på den 70 mil långa resan hem.
09-08-11 Nyman redo för höstsäsong
Rallysäsongen 2009 är i sin slutspurt och tre SM tävlingar återstår i kalendern. Team Nyman Har gjort stora förberedelser för att kunna konkurrera om viktiga SM poäng. I helgen avgörs den tredje deltävlingen i årets SM. Inför helgen leder Nyman/Holmstrand tabellen med hela 10 poäng men vet att det är många snabba förare som jagar dem.

Det har varit stora projekt för team Nyman inför helgens rally. Motorrenovering och ombyggnad av diffar är bara några utav korrigeringarna som teamet utfört den sista tiden. Allt för att bilen ska vara så optimal som möjligt inför tävling. Platsen är Hässleholm och tävlingen Snapphanerallyt avgörs efter 90km fördelat på 9 SS. Förrutom SM ingår tävlingen också som den 5:e deltävlingen i EVO challenge där teamet nu ligger tvåa.

För rallyradio samt live tidtagning klicka på länken nedan och följ anvisningar: http://www.swedishrally.com/sm/?page_id=99

Följ oss under tävlingen: www.jockenyman.com
09-08-11 Lindqvist Motorsport kör för seger i Rally-SM med ny bil
Till helgens deltävling i Rally-SM kommer Lindqvist Motorsport till start med en ny bil, vi låter Micke berätta.
- Vi kommer att köra en Ford Focus WRC -05, samma bil som Daniel Carlsson körde i årets South Swedish Rally.
- I början av juli körde vi en tävling i Nyköping, det gick inte på något sätt bra utan vi rullade på den andra sträckan och bilen blev ganska illa tilltyglad så vi har inte hunnit få den klar i tid. Tommy Andersson, som äger bilen frågade om jag inte ville köra den här bilen istället när inte min blev klar i tid, jag behövde inte speciellt lång betänketid innan jag svarade, skrattar Micke.

Det är den tredje deltävlingen i Rally-SM som till helgen avgörs i Hässleholm. Lindqvist Motorsport har börjat serien med en tredje plats och i senaste tävlingen var de tvåa. Nu väntar nio specialsträckor under fredag och lördag.
- Vi börjar med två publiksträckor på fredagskvällen, de körs vid garnisonsområdet i centrala Hässleholm. Det ska bli riktigt roligt att få tävla på hemmaplan igen, säger kartläsaren och Hässleholmsbon Per Andersson.
- Vi ligger på silverplats i SM men jag siktar högre och ska vi komma högre är det seger som räknas. I lördags körde vi ett test för att lära känna nya bilen. Den var mycket lättkörd och går som en raket, avslutar Micke.

Nu finns också vår hemsida tillgänglig för alla som vill veta lite mer om oss, besök gärna den på www.lindqvistmotorsport.se
09-07-31 Snapphanerallyt 15-16 aug
Fredagen den den 14 och lördagen den 15 augusti är det dags för SM-tävling rally i Göingeskogarna. Då arrangerar Hässleholms Motorklubb AM-tryck Snapphanerally, en tävling som sedvanligt samlar allt vad landet har av skickliga fullgasåkare.

Det är 13:e gången HLMK står som värd för en SM-deltävling. Därmed är man förmodligen "meste" SM-rallyarrangör i landet, rutin och väloljat arrangörsmaskineri finns alltså och tävlingsledare Claes Göran Wilke och hans drivna stab jobbar just nu frenetiskt på att allt skall komma på plats.

När anmälningstiden gick ut hade man fått in 125 namn, och idag (29/7) har man 134. Och av hävd vet man också att det strömmar in efteranmälningar den närmaste veckan.
- Jag är mycket nöjd, säger "C G" Wilke.
- Hela Sverigeeliten är med, med Mats Jonsson, P-G Andersson, Mikael Lindqvist (med kartläsare Per Andersson från Hässleholm i högerstolen) och Jonas Wigren allra överst.

AM-tryck Snapphanerally är den tredje avdelningen i årets Svenska Mästerskap i rally. Och förutom SM gäller tävlingen som del i Junior SM, NEZ (rallycup för North European Zone) , Evo Challenge , Sydsvenska Rallycupen och DM för Södra.

Det kommer också att bli internationellt inslag av högsta klass när AM-tryck Snapphanerally startar med de första två sträckorna på fredagskvällen den 14:e augusti. Segraren från Sydsvenska Rallyt, Andreas Mikkelsen (Norges yngste VM-förare) kommer med sin Subaru Impreza. Jerker Axelsson från Trollhättan, också han i en Subaru Impreza och mestadels tävlande i Norge, där han slåss med Andreas Mikkelsen, kommer också till start i Hässleholm + ytterligare 2 norrmän.. Danske Tim Fraas, som körde hem en totalseger på hemmaplan för en månad sedan, finns också med i anmälningslistan liksom tre fransmän (!)

Om ovan nämnda är exempel på rutinerade "rävar" på skogsvägarna kommer det också nya intressanta förare till start. En av dem är unge Fredrik Åhlin, son till Susann Kottulinsky och Jerry Åhlin. Fredrik tar körkort bara dagarna innan (förhoppningsvis klarar han det) och kommer till start och debuterar som C-förare med co-drivern Amelie Jakobsson (också hon med storförare - Robert Jakobsson - som pappa).


Till detta kommer hela eliten från Sydsvenska Rallycupen och DM.
Startplats för AM-tryck Snapphanerally blir Stortorget i Hässleholm klockan 17.30 fredagen den 14:e. Efter de två inledande sträckorna, på Garnisonen ( verkliga publiksträckor!) samlas bilarna i Parc Fermé under natten. Sedan startar rallyt "på allvar" på lördagmorgonen och första bil beräknas vara i mål på torget klockan 16.00

Programförsäljningen inför AM-tryck Snapphanerallyt börjar tisdagen den 4 augusti. Den tjocka programtidningen innehåller allt man behöver veta för att kunna följa rallyt och i Hässleholm finns program på Statoil och Shell på Grönängsplan, liksom på Preem. I Vittsjö kan man köpa program hos Arnes Motortjänst, i Bjärnum på Shell, i Hästveda hos Hästvedagrillen, Glimåkra hos Bilisten, Knislinge hos Preem, Osby hos Statoil Lars Dufwa, Vinslöv hos Persson´s Taverna, Kristianstad hos Preem Rondellen, Hörby hos Shell, Sösdala hos Preem, Hörja hos Hörja Lanthandel, Tyringe hos Ivars Kiosk, Perstorp hos Statoil, Örkelljunga hos Statoil Skåneporten och i Åstorp hos Shell.

Det blir också programförsäljning i Hässleholm på Stortorget dagarna innan rallyt liksom vid serveringen på Hässleholmsgården på Garnisonen och vid startrampen på Stortorget i samband med starten.
Program kan även beställas via www.resultatservice.com
09-07-06 Katrineholm tar hand om SM-finalen i rally
Nu är det klart att Katrineholms MK tar över SM-finalen i rally 2009. Tävlingen kommer att avgöras den 10 oktober.
– Att vi lyckades hitta en ny arrangör på det ursprungliga finaldatumet känns bra, säger Bertil Klarin, VD för Svenska Rallyt AB.
Ända sedan Norrköpings MK hoppade av årets femte och sista deltävling har Klarin varit på jakt efter en ny finalarrangör. Nu är det klart att Katrineholms MK, i samarbete med SMK Vingåker, tar sig an uppdraget.
– Det känns inspirerande för oss att finnas med i de här sammanhangen igen. Senast Katrineholms MK var inblandat i ett SM-rally tror jag var 1983, säger klubbens viceordförande Crister Nystrand.
Den nya SM-finalen kommer inte, till skillnad från övriga deltävlingar i mästerskapet, att avgöras under två dagar. I KMK-Trofén, som är arbetsnamnet på tävlingen, kommer samtliga sträckor att avgöras lördagen den 10 oktober.
– Det spelar mindre roll. Det viktigaste för alla inblandade, speciellt förare och dess samarbetspartners, är att tävlingen avgörs samma veckoslut som det från början var sagt att finalen skulle köras, säger Klarin.
Eftersom fredagen går bort blir finalen heller inte riktigt lika lång som tidigare tävlingar i mästerskapet.
– Det blir cirka 6 mil SS fördelade på tre sträckor som SM-ekipagen kommer att köra två gånger. Men jag törs lova att ingen kommer att bli besviken. Tävlingen kommer nämligen att avgöras på mycket roliga och bra vägar, de bästa vi har för rally i distriktet, säger Nystrand entusiastiskt.
Finalhelgen kommer att inledas med besiktning av bilarna och rekognosering (två varv) av sträckorna på fredag. Lördagens tävlande utgår från Duveholmsskolan där ekipagen startar, servas och rullar i mål.
– Det är vår självklara ambition att svara för ett bra evenemang och se till att rally-SM 2009 får en snygg avslutning, säger Nystrand.

Fakta
Rally-SM 2009
30-31 januari: Värmland Runt, Karlstad/Hagfors
15-16 maj: South Swedish Rally, Ljungby
14-15 augusti: AM-Tryck Snapphanerally, Hässleholm
18-19 september: Kolsvarundan, Köping
10 otober: KMK-Trofén, Katrineholm
09-05-19 Ramona tvingades bryta South Swedish Rally
Ramona och Miriam startade i helgens SM-deltävling South Swedish Rally som gick av stapeln i Ljungby. Ramona och Miriam valde att ställa upp i rallyts internationella klass, NEZ.

Rallyts första mycket uppkörda och steniga sträcka ställde till problem för många ekipage, likaså för Ramona och Miriam. I början av sträckan slog de i en sten som resulterade i punktering och lös bärarm. Drygt åtta minuter rann iväg och chanserna att vara med och fightas om någon placering var därmed svåra.
– Nu siktade vi istället på att ta resterande sträckor som värdefull träning och test, säger Ramona. Trots att Ramona tryckte in hornen satte tjejerna lovande tider på de första två sträckorna, där de låg 5:a i klassen.

På ss3 var det dock tyvärr slutkört på grund av växellådshaveri. - Nu hoppas vi få ordning på bilen så snart som möjligt, vi ser fram emot kommande tävlingar, säger Ramona.
www.ramonamotorsport.com
09-05-18 Nyman/Holmstrand - Lyckliga tvåor i helgens rally
Efter 11 specialsträckor och en otroligt spännande duell slutar team Nyman på en andraplats i klassen otrimmat 4wd.

En Händelsrik helg kan man minst sagt säga om Nymans tripp till South Swedish rally i Ljungby. Segern var svår att göra något åt då fjolårs VM-föraren PG Andersson var på plats i en likadan bil som Nyman. PG och kartäsaren Jonas vann rallyt totalt över Mats Jonsson i WRC-Escorten. Jocke och Bosse är supernöjda med sin prestation efter att ha lyckats vinna en av sträckorna och även varit med och tampats med kanontider rallyt igenom.

Det hela har inte varit helt enkelt då teamet haft lite problem med bilens bakvagn som vandrat över hela vägen och gjort det hela väldigt svårkört. Men efter lite finjusteringar ordnade servicegrabbarna det hela och bilen blev till det bättre.

Jocke och Bosse har även haft sitt livs flygtur under detta rally under SS 9 där en mindre felbedömning gjordes under rekogninseringen. Ett stort krön där det egentligen skulle stått "stort lyft - ta det lugnt" resulterade till gaspedalen i botten i full fart.
- "Oj sa vi när vi var i luften och jag hann tänka på både det ena och det andra innan vi landade på nosen ett antal meter längre bort. Det kändes lite obehagligt när vi väl kommit imål men det är sånt som händer och vi hade tur att allt gick bra och att vi inte skadade oss" Jocke

Efter detta resultat har teamet nu drygat ut sin ledning med hela tio poäng i SM-tabellen. Andraplatsen i tävlingen blev även en seger i Mitsubishi challenge vilket även där har gett teamet en fin ledning för fortsatt säsong.

RallySM topp 3:
1. Jocke Nyman 27p
2. Thomas Tunström 17p
3. PG Andersson 15p

EVO-cupen topp 3:
1 Jocke Nyman 30p
2. Markus Hällbo 25p
3. Joachim Carlström 21p
www.jockenyman.com
09-05-16 Längberg Motorsport flög mot SM Poäng
- Luften gick ur både mig och vänster fram däck på första sträckan. Strax efter start slår vi i en sten som punkterade vänster framdäck. Vi körde igenom sträckan och kunde konstatera att vi låg sist i hela tävlingen, säger en besviken Jocke.
- Vi tog nya tag och satte upp nya mål med tävlingen direkt när vi lämnade första sträckan, förklarar Christer.

Lördagen började bra, Jocke hittade ett stabilt tempo som han skulle hålla ända till målet. Det gick bättre sträcka för sträcka.
- Jag tyckte vi hittade bra inställningar på bilen och vi ökade tempot lite. På SS 9 gick det lite för fort över ett lyft. Bilen slog ner på nosen och smällen blev så kraftig att vi flyttade ett hjul och skyddsplåten bakåt. Det var riktigt nära att det kunde ha gått värre. Jag var riktigt orolig de sista två sträckorna att något skulle vara skadat på bilen, hade det varit några sträckor till tror jag inte att vi hade kommit i mål. Nu ska vi hem och titta över vad som kan vara skadat efter luftfärden.
- Efter första sträckan var vi sist i hela tävlingen, när vi nu har gått i mål är vi på 12:e plats, det känns riktigt bra. Vi har även med oss värdefulla SM-poäng hem som ingen kan ta ifrån oss. Nu ser vi fram emot att åka till Hässleholm och den tredje deltävlingen i Rally-SM som avgörs i augusti, avslutar en nöjd Jocke.
Nu ska vi gå igenom och reparera bilen. Det kan du följa på vår hemsida som uppdateras flitigt . www.langbergmotorsport.se
09-05-16 Andra plats i Sydsvenska Rallyt för Mikael Lindqvist
-Jag är jätte nöjd med resultatet, trea totalt och tvåa i klassen, jublar Micke.

Under fredagen och lördagen har South Swedish Rally avgjorts runt Ljungby. På fredagen kördes två sträckor och under lördagen har nio sträckor avgjorts.
-Fredagen gick bra, vi var total två på SS 2, så vi kände att vi hade ett bra utgångsläge inför lördagen. Det började inte så bra på lördagen, vi hade svårt att hitta fäste på de första sträckorna. Vi ändrade lite på inställningarna i servicen och då blev det bättre. Vi vann SS 6 och var verkligen på gång. På de två sista sträckorna stannade bilen några gånger. Vi tappade inte så mycket tid men det var nervöst eftersom vi inte riktigt visste varför bilen stannade. Allt gick bra hela vägen till slutmålet så vi kom i mål.

Två bra resultat i de inledande deltävlingarna i Rally-SM gör att teamet nu kommer ännu mer laddade till Hässleholm i augusti.
-Det ska bli skönt att inte ha så långt att åka till nästa deltävling och hemmaplan är alltid bäst, säger Hässleholmsbon Per.
-Vi ska försöka att åka någon tävling i sommar så att vi kan komma bättre förberedda till Hässleholm. Jag känner att jag kan höja mig ett snäpp till om vi får köra in oss lite på bilen och däcken, avslutar en glad Micke.
09-05-16 Lyckad helg för AP Däckservice Engineering Team trots problem: Överväldigande respons på Carlssons comeback och Zachrisson tvåa i SM-tabellen
Daniel Carlsson rallycomeback i South Swedish Rally blev problemfylld, men Säfflebon, co-drivern Björn Engström och AP Däckservice Engineering Team nådde trots allt målet som sjua utan en skråma på bilen. Trots problem och en extremt ofördelaktig seedning från arrangören överväger de positiva intrycken – inte minst på grund av den enorma positiva respons från publik och rallykollegor som Daniel fått på sin comeback.

Daniel sammanfattar sin egen och co-drivern Björn Engströms prestation i rallyt:
- Jag önskar såklart att vi kunde ha varit med och fightats högre upp, men de chanserna grusades lite när vi fick punktering redan på andrasträckan. Med tanke på att jag inte kört på två år är jag glad och väldigt nöjd att köra in flera sträcksegrar och nå målet med bilen i behåll, inte minst eftersom arrangören låtit mig köra först på vägen under båda dagarna. I praktiken har det inneburit att vi sladdat runt på ett hav av lösgrus, där det ibland nästan varit svårt att höra noterna på grund av grussprutet.

Inför rallyt tippades Daniel och Mats Jonsson av många som favoriter i rallyt, men till sist visade sig segern gå till PG Andersson i sin Mitsubishi Lancer Evo IX. Många är nog förvånade, men Daniel tonade redan innan rallyt ner sina chanser och är inte alls förvånad:
- PG är en fantastiskt duktig chaufför som dessutom kört mycket nyligen med sin VM-styrning för Suzuki och VM- samt NM-starterna i år. Jag upptäckte också att nyttan med en WRC bil blev väldigt begränsad, eftersom det bara spann på lösgruset. Mina sträcksegrar tog jag först efter att ha vridit ner responssystemet till lägsta nivån för att minska accelerationen. Det är ganska ironiskt, faktiskt…

Daniel, som redan från början meddelade att inhoppet inte var en ”riktig” comeback utan ett engångsinhopp för att det var kul, överväldigades dock mest av något annat under sitt rallybesök i Småland – nämligen responsen från publik, media och branschkollegor:
- Responsen var helt fantastisk. Jag har fått otaliga dunkar i ryggen, uppmuntrande ord och beröm för att jag gör det här – det har faktiskt varit rörande. Även PR-mässigt så har det varit en fantastisk framgång för teamet där media riksmedia äntligen tagit in rally i positiva sammanhang och inte bara när det handlar om olyckor och elände. Det är kul!

Ur ett teamperspektiv har helgen också varit fantastisk. Peter Zachrisson, som körde in på en total femtondeplats med sin Volvo 940, slutade rallyt som fyra i 2wd-klassen och ligger nu tvåa i SM-tabellen.

För Daniel går dock livet nu tillbaka till det vanliga på gården utanför Kil i Värmland. Om det blir fler rallytävlingar framöver får framtiden utvisa, Daniel vill varken öppna någon dörr eller stänga någon:
- Vi är i mål med flera sträcksegrar och en hel bil, nu ska jag bara suga på den karamellen ett tag! Några andra planer finns inte, avslutar han.

09-05-16 Patriks rutin gav seger i SSR
Det började dåligt för hemmasonen Patrik i årets upplaga av South Swedish Rally. Punktering på första sträckan och åttonde plats i cupen. Den starten skulle kunna förstöra hela tävlingen men inte för Patrik med sin rutin. Med fokusering framåt så grejar det sig, resonerade Patrik. Taktiken lyckades och med sju sträcksegrar av elva möjliga vann Patrik en betryggande seger med dryga 25 sekunder till tvåan Tobbe Westerlund.
- Det känns väldigt bra att få vinna på hemmaplan! Det började ju inte så bra igår med punktering och även om jag ledde med ett tjugotal sekunder så jag måste erkänna att det var pirrigt dom tre sista sträckorna. En punktering till och ledningen skulle vara borta berättar en glad Patrik på telefon.

Bakom Patrik var det en tuff kamp mellan Westerlund, Jirvelius, Wennman och Fransson. Westerlund som startade dagen i ledning började bra men hade en svacka efter frukost och detta gav bakomvarande trio kontakt. Fransson och Jirvelius tog var sin sträckseger och vid slutmålet i Ljungby skiljde det bara 2,8 sekunder mellan andra och fjärde platsen.

Resultat SSR Top fem
1. Patrik Johansson /Jesper Johansson 57:39,6
2. Tobbe Westerlund/ Per Uddesson 58:03,8
3. Nils Fransson / Fredrik Andrén 58:05,4
4. Mikael Jirvelius / Anders Wallbom 58:06,6
5. Mattias Wennman/ Filip Larsson 58:18,6

I årets kalender ingår två s.k. ”extra” tävlingar och SSR var den andra i ordning. Detta gör nu att vissa måste räkna bort en av dessa tävlingar och då ser ställningen ut enligt följande inför näste deltävling.

Cupställning efter helgens tävling
1. Peder Økseter / Tore Lingjærde 88 poäng
2. Patrik Johansson / Jesper Johansson 75 poäng
3. Nils Fransson / Fredrik Andrén 62 poäng
4. Tobbe Westerlund/ Per Uddesson 62 poäng
5. 5 Petter Rolfsen / Knut H Henriksen 58 poäng

Nu är det några veckors vila innan nästa tävling. Då är det NMK Aurskog-Høland som bjuder in till tävling. Tävlingen körs utanför Oslo och datumet är 6 juni.

Komplett Resultat och Cupställning finns på www.topdriver.se
09-05-16 Sekundjakt när PG Andersson vann South Swedish Rally
Per-Gunnar Andersson vann South Swedish Rally. Efter en härlig sekundjakt ända in i mål kunde Andersson triumfera knappt före fjolårssegraren, veteranen Mats Jonsson.
– Det här var riktigt roligt, sa PG efter att ha rullat över målrampen på torget i Ljungby.

Mats Jonsson och Daniel Carlsson var favorittippade i årets andra SM-deltävling, South Swedish Rally. Innan starten varnade dessutom många för dubbla juniorvärldsmästaren PG Andersson – trots att han i sitt SM-inhopp kom till Småland i en Grupp N-Mitsubishi.

Den varningen var befogad skulle det visa sig. PG var snabbast redan på den första sträckan fredag kväll och vägrade sedan att släppa tätpositionen ifrån sig.

PG och Mats Jonsson slogs om tiondelar hela vägen till i Ljungby. I mål skiljde det bara 8,4 sekunder mellan de båda värmlänningarna.

PG Anderssons framfart överraskade på många. Mats Jonsson var inte det minsta förvånad.
– PG är snabb och har ett högt tempo i kroppen efter 15 VM-starter för Suzuki förra året. Dessutom tror jag inte det skiljer så mycket mellan hans relativt nya Grupp N-bil och min gamla WRC-Escort, sa han.

Att PG:s seger i SSR skulle innebära något slags tronskifte i svensk rallysport på nationell nivå ville Jonsson däremot inte gå med på.

Totalsegern var PG Anderssons första någonsin i SM-sammanhang.
– Den gav mersmak. Det kanske blir Hässleholm och årets tredje SM-deltävling efter det här, sa Andersson.

Trea i tävlingen slutade Mikael Lindqvist från SMK Östgöta medan Leif Peterson, Göteborgs MF och Patrik Johansson, Wäxjö MS, segrade i de tvåhjulsdrivna klasserna. Johansson triumferade även junior-SM.

Resultat
Rally-SM, deltävling 2 2009.
South Swedish Rally, Ljungby, 15-16 maj
1) Per-Gunnar Andersson, Årjängs MK, Mitsubishi Lancer, 52.21,5
2) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford Escort, + 8,4 sek
3) Mikael Lindqvist, SMK Östgöta, Ford Focus, + 46,7
4) Jonas Wigren, Norrköpings MK, Ford Focus, + 1.03,0 min
5) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer, + 1.03,1
6) Andreas Magnusson, Skillingaryds MK, Mitsubishi Lancer, + 1.25,2
7) Daniel Carlsson, Säffle MC, Ford Focus, + 1.48,5
8) Thomas Thunström, Ludvika MS, Subaru Impreza, + 2.17,0
9) Joachim Carlström, Gullabo RC, Mitsubishi Lancer, + 2.22,1
10) Leif Peterson, Göteborgs MF, Toyota Corolla, + 2.45,2

För ytterligare nyhetstexter och resultat - se www.swedishrally.com/sm
09-05-16 P-G och Jonas gjorde succé - Vann SM i South Swedish Rally med otrimmad bil
P-G Andersson blev sugen på att köra lite rally igen och tog och dammade av sin Mitsubishit GrN-bil. I helgen tog han med sig sin co-driver Jonas Andresson och ställde upp i SM-deltävlingen i South Swedish Rally.

Siktet var självklart inställt på att vinna klassen. Men de som känner P-G och Jonas vet de säkert skulle försöka lite mer än då. Det är åka fort och utmana som gäller. Första sträckan igår inleddes med seger, men sedan fick de stryk av Mats Jonsson, när den kördes om igen.

Inför dagens sträckor låg de 2,2 sekunder efter och började jaga. Efter två raka sträcksegrar var de om Mats Jonsson i den trimmade 4-hjulsdrivna klassen. De fortsatte hålla upp ett lika högt tempo som de trimmade bilarna och inför sista sträckan ledde de totalt med 2,8 sekunder och klassen med 52,5 sekunder.
- "Jag tyckte det var dags att ta i det där lilla extra då" skrattar han nöjt efter målgång.

De tog i och vann sista sträckan med 5,6 sekunder. Därmed vann de South Swedish Rally med 8,4 sekunder och klassen med 1:03,1 minuter före Jocke Nyman.
- "Det känndes riktigt skönt. Det här var faktiskt min första SM-seger totalt" berättar den flerfaldiga SM-segraren i lilla GrN. "...Och det gav helt klart mersmak".

Så, nu är det bara upp till alla tilltänkta sponsorer att hör av er om ni vill se P-G rallyskogen och SM i fortsättningen.

Mer info hittar du på www.pgandersson.se där vi följt rallyt, sträcka för sträcka

South Swedish Rally Totalt
1. P-G Andersson 52:21,5
2. Mats Jonsson 52:29,9 +8,4
3. Mikael Lindqvist 53:08,2 +46,7
4. Jocke Nyman 53:24,6 +1:03,1
5. Jonas Wigren 53:24,5 +1:03,0
6. Andreas Magnusson 53:46,7 +1:25,2
7. Daniel Carlsson 54:10,0 +1:48,5
8. Thomas Thunström 54:38,5 +2:17,0
9. Joakim Carlström 54:43,6 +2:22,1
10. Leif Peterson 55:06,7 +2:45,2

South Swedish Rally GrN
1. P-G Andersson 52:21,5
2. Jocke Nyman 53:24,6 +1:03,1
3. Andreas Magnusson 53:46,7 +1:25,2
4. Tomas Thunström 54:38,5 +2:17,0
5. Joachim Carlström 54:43,6 +2:22,1
6. Markus Hällbo 55:11,0 +2:49,5
7. Joachim Grahn 56:11,9 +3:50,4
Hans-Erik Weng Bröt
09-05-15 Prisutdelning i Pirelli Winter Champion
Sista helgen i januari vann de specialsträckor i Värmland Runt. Inför starten av årets andra SM-deltävling i rally fick de sina priser – däck i Pirelli Winter Champion.

Inför säsongen 2009 valde promotorn för rally-SM, Svenska Rallyt AB, att införa enhetsdäck i mästerskapet. Det blev en mjukstart i premiären, Värmland Runt. Där fick förarna själva välja om de ville åka på det nya enhetsdäcket från Pirelli eller inte. Många tog chansen och sex utav dem lyckades så väl att de via sina sträcksegrar vann däck inför grussäsongen. Det var dessa de kunde kvittera ut i Ljungby samma dag som South Swedish Rally drog igång.

Jocke Nyman var framgångsrikast i Värmland Runt. Med sina åtta sträcksegrar i klassen otrimmat 4WD blev han Pirelli Winter Champion och vann tolv nya sommardäck.

Totalt lämnades 42 nya Pirellidäck ut till de sex främsta i cupen under fredagen. Förutom Nyman fanns Mats Jonsson, Martin Berglund, Mattias Wennman och Mikael Lindqvist på plats. Den ende som saknades vid prisutdelningen var sjätteplacerade Fredrik Menck.

I South Swedish Rally inleds sommardelen av Pirelli-cupen. Årets andra deltävling är också fortsättningen på Pirelli Swedish Champion i vilken alla SM-deltävlingar 2009 ingår.

Resultat.
Pirelli Winter Champion 2009
1) Jocke Nyman, Jämtlands MK
2) Mats Jonson, Forshaga MC
3) Martin Berglund, SMK Gävle
4) Mattias Wennman, Rasbo MK
5) Mikael Lindqvist, SMK Östgöta
6) Fredrik Menck, SMK Motala
09-05-14 Rallyradio under SSR
Det blir rallyradio under SSR. På 95,8 MHz eller http://www.radioljungby.se/ kan du på fredag 16:00-21:30 och lördag 07:30-21:30 höra från rallyt.
09-05-14 Carlsson testsnabb i sin rallycomeback
Daniel Carlsson var snabbast när förarna i South Swedish Rally testade inför fredagens start i årets andra SM-deltävling. På den 1,2 km korta teststräckan strax utanför Ljungby klockades Carlsson för den bästa tiden av dem som valde att delta.
- Jag hade lite problem i starterna och kände mig lite rattrostig i vissa svängar, men i övrigt kändes det bra och bilen är verkligen bra, sa Carlsson som kommer till start i en inhyrd Ford Focus WRC.

Carlsson, som gör comeback efter sin uppmärksammade rattfylledom, såg både glad och sammanbiten ut. Att han är tillbaka för att göra ett riktigt bra resultat råder det ingen som helst tvekan om.

Trots att Daniel inte kört rallybil på över två år (VM-deltävlingen i Portugal 2007) har han seedats som etta i startfältet och går därmed ut först när SSR drar igång fredag kväll.
- Ingen fördel kanske med tanke på att det kan vara lite lösgrus på sträckorna, men jag tänker inte så mycket på det, säger han.
Daniel är en av favoriterna till segern. En annan är flerfaldige svenske mästaren och åttafaldiga SSR-vinnaren Mats Jonsson. Han startar precis bakom Carlsson och många förväntar sig en jakt mellan just de båda värmlänningarna om segern.
Kan då någon blanda sig i den förmodade toppstriden? Mikael Lindqvist och Jonas Wigren är två kandidater, dubbla juniorvärldsmästaren Per-Gunnar Andersson en annan.

P-G, som körde VM i en Suzuki SX4 WRC 2008, startar visserligen i en Grupp N-Mitsubishi, men kunde Jocke Nyman utmana Mats Jonsson i en liknande bil i SM-premiären Värmland Runt så kan säkert P-G göra livet surt för WRC-värstingarna i SSR.
South Swedish Rally avgörs 15-16 maj. Start och mål är förlagt till Ljungby.
09-05-14 Han var med i den allra första tävlingen - Nu kör Gert SSR igen!
Nu gör han come back i South Swedish Rally - smålänningen Gert Blomquist, en av tävlingens mesta förare genom tiderna.

Gert debuterade i tävlingen för 34 år sedan och körde tävlingen 25 år i rad innan han växlade om - från förare till teamchef för Peugeot Sport Sverige.

Nu har Peugeot-teamet lagts i malpåse och Gert tänker koncentrera sig på historiskt rallytävlande i kommande Midnattssolsrallyt.

Men först ska ringrosten tvättas bort.
- Så jag har lånat en bil och anmält mig till enhetsklassen Volvo Original, som kör en deltävling i Svenska Rallyserien under SSR.

När Gert debuterade i South Swedish Rally var bilen en DAF 66, anmäld av Volvos tävlingsteam.
Gert körde strålande, vann klassen och slutade 5:a totalt.
I år räknar han med en blygsammare placering:
- Det är många unga förare som kör ofattbart fort i den här klassen. Så jag får väl nöja mig med att utmana de andra veteranerna i den så kallade "gubb-cupen", ler Gert.

I högerstolen har Gert kompisen, extävlingsföraren och bilbyggaren Mattias Aronsson.
Också Mattias är smålänning, men tävlar numer för Trelleborgs Motorklubb.
- Egentligen skulle min sambo Lena Lindberg ha åkt med, men hon fick förhinder. Så Mattias lovade ta plats i högerstolen.

Tävlingen som Gert ska köra avgörs under lördagen. Det är Volvo Original Sverigeserien där alla kör bakhjulsdrivna, standardbetonade Volvo-bilar. Den bil Gert ska köra är en Volvo 740 med B23-motor från mitten av 80-talet. Volvo-klassen fyller 20 år i år och är i dag landets största tävlingsklass - och har dessutom exporterats till en rad andra länder:
- Volvo Original Cup körs i sex länder, berättar Cup-generalen Carleric Johansson, Söderhamn.
- Vi kör till och med en Europacup där SSR ingår som svensk deltävling. Serien domineras i år av Henrik Levin som tävlar för SMK Hörby men som numer bor och arbetar i Växjö.

Klassen hakar på bakom SM-bilarna från och med SS3 på lördagsmorgonen och kör sammanlagt nio sträckor med målgång på torget i Ljungby kl 18.

Volvo-klassen samlar 40-talet startande som tävlar i tre förarklasser; A, B och C.
Bland favoriterna i Elit A finns hälsingeföraren Anders Banger - som vunnit två de två senaste deltävlingarna -- samt förare som Carl Naumer, Kullings och unge Niklas Carlsson, Katrineholms MK.

Plus förstås Henrik Levin, när han nu väljer att för en gångs skull tävla på "hemmaplan".
I B tillhör unga stjärnskottet Christopher Zeijlon från Anderstorp RC favoriterna. Han utmanar t ex Anders Hjälmeby, Skillingaryds MK,och värmlänningen Andreas Rådstöm,
-Volvo Original är en utmärkt plantskola för svensk rallysport - det är här vi hittar framtidens stjärnor, säger Carleric Johansson. Och nämner stjärnförare som Patrik Flodin, Jimmy Joge och Daniel Carlsson - för att inte tala om norrmännen Petter Sohlberg och Mads Östberg - som alla inlett sin karriär just här.
- I SM-startfältet i SSR startar ett 10-tal före detta "originalare", alla med segerchans i respektive klass, ler Carleric.

I den omtalade "gubbcupen" heter de dominerande förarna Lars Ohlson (från SMK Vingåker) och Ingvar Nilsson (från Hällefors).

Få se om SSR-veteranen Gert Blomquist kan vara med och utmana i sin 26:e SSR-start.

Ställningen i Volvo Original, Svenska Rallyserien inför deltävling 4 av 8, South Swedish Rally:
Elit A, Topp 6: 1) Anders Banger, Ljusdals MK, Volvo 940, 83 p, 2) Brage Lundmark, Piteå MS, 240, 77, 3) Carl Naumer, Kullings MS, 940, 68. 4) Ingemar Thelander, SMK Gävle, d:o, 65, 5) Lars Ohlson, SMK Vingåker, d:o, 54, 6) Samuel Linddahl, Norrahammars MK, d:o, 53.

Elit B, Topp 6: 1) Patrik Dybeck, SMK Gävle, 740, 85, 2) Tobias Johansson, Kullings MS, 940, 65, 3) Andreas Rådström, MK Ratten Torsby, Emil Fransson, Vännäs MK, och Anders Hjälmeby, Skillingaryds MK, samtliga 940, vardera 59, 6) Robert Nordin, MK Rimo, d:o, Dan Rhodin, SMK Trollhättan, d:o och Fredrik Karlander, Kinds MK, 240, vardera 49 p.

C-förarserien, Topp 5: 1) Simon Erlandsson, Vännäs MK, 240, 85 p, 2) Roger Fransson, d:o, 240, 73, 3) Oscar Vrena Johansson, SMK Nyköping, 940, 72, 4) Robin Brandel, Rasbo MK, d:o, 70, 5) Lars Appelfeldt, Vännäs MK, 740, 68.

Old Boys Cup: 1) Lars Ohlson/A, 87 p, 2) Ingvar Nilsson/A, Hällefors MK, 940, 80, 3) Conny Eriksson/A, Vännäs, MK, d:o, 75, 4) Lars Appelfeldt/C, d:o, 740, 72, 5) Anders Spjuth/A, Mälaröarnas MK, 940, 60, 6) Tom Hansson/B, d:o, 940/240, 48.

Tjejserien: 1) Monica Bäckström/C, Kullings MS, 240, 30 p, 2) Lena Sandelius/B, Göteborgs MF, 940, 27.

Nästa deltävling: LE Torph Memorial, Säffle 6 juni.

Ställningen i Volvo Original Nordic West Euro Cup, inför deltävling 4 av 6, South Swedish Rally, Topp 5:
1) Henrik Levin, Sverige, Volvo 940, 60 p, 2) Andreas Leue, Tyskland, 740, 52, 3) John Bosscha, Holland, 240, 32, 4) Sander Pelle och Rinse Zwaagstra, d:o 740, vardera 30 p.

Nästa deltävling: Rally Grimstad, Norge 1 aug (asfalt)
Ytterligare information om tävlingar, tabeller etc: www.volvooriginal.com
09-05-14 Fredrik Åhlin kör South Swedish Rally
Fredrik Åhlin som tävlar i ungdomsklassen framgångsrikt med sin VW Polo har fått möjligheten att köra SM-deltävlingen, South Swedish Rally med start i Ljungby.

Fredrik som först fyller ”körkort” i augusti och väntar på att börja köra på noter, har fått möjligheten att köra som föråkare i det 40 mil långa rallyt med 11 specialsträckor.
- Det skall bli både roligt och nyttigt med denna erfarenhet.

På plats i högerstolen sitter pappa Jerry som kört rallyt många gånger;
- Väntar på att han skall bli 18 år och att han kan få med sig sin tilltänkta, ”riktiga” kartläsare, Amelie Jacobsson. Amelie finns även på plats som kartläsare till sin pappa, Robert och kör rallyt.

Det är träning under torsdag eftermiddagen och fredag förmiddag innan det är dags för start kl. 17.00 då hela SM eliten skall göra upp om ännu en delseger.

Lördagen väntar med start redan kl. 07.00 och första bil räknas vara i mål straxt innan 16-tiden.
- Jag är väldigt tacksam för att få chansen och förtroendet av tävlingsledningen här på South Swedish Rally, det skall bli så kul!

09-05-13 Andra deltävlingen i Rally-SM till helgen
Med startnummer tre går Mikael Lindqvist ut i helgens Rally-SM. Uppgiften är att förbättra den tredje plats han lyckades ta i Värmland Runt.
-Vi hade häng på andra platsen men en punktering gjorde att vi tappade för mycket tid på en sträcka. Vi visade dock att vi hänger med, summerar Mikael.

Förberedelserna inför South Swedish Rally (SSR) kunde ha varit bättre. Teamet har in i det sista skruvat på bilen för att få allt att fungera.
-Efter vintern skulle vi renovera motorn, allt gick bra tills vi fick fel delar och sedan har det mesta strulat. Vi har nu jobbat nästan dag och natt för att allt ska komma på plats. Motorn la vi i så sent som i måndags och igår tisdag startade vi bilen. Allt verkar fungera som det ska så jag ser inga problem med bilen inför tävlingen.

Det var ett tag sedan grabbarna tävlade och det kan ha sin nackdel. Rally är en sport som bygger på rutin och känsla. Efter långa tävlingsuppehåll brukar det ta ett tag innan man hittar rätt. Mikael och Per har dock varit med länge inom sporten och tror inte det ska påverka dem allt för mycket.
-Ge oss några sträckor så har vi hittat känslan i bilen, försäkrar Per.

Lindqvist Motorsport åker till Ljungby på torsdag.
-Under torsdagen och fredagen är det genomkörning av sträckorna. Då har vi möjlighet att justera de noter som arrangören tillhandahåller. På torsdagskvällen finns det också möjlighet att prova tävlingsbilen på en kort sträcka, sk shake down. Det blir ett värdefullt test för oss. Vi behöver all träning vi kan få.. Jag tror att det kommer bli ett tufft rally som inte är avgjort förens den sista sträckan är körd. Vi ska göra allt vi kan för att stå överst på prispallen, hälsar en stressad Mikael.

South Swedish Rally startar på fredag kväll med två specialsträckor och fortsätter under hela lördagen då man ska köra de resterande nio sträckorna. Tävlingens HQ ligger i Ljungby och där är även serviceplatsen belägen.

Följ tävlingen direkt på www.southswedishrally.com

09-05-13 - Mot viktiga SM-poäng
Gruspremiären för tre veckor sedan var lyckad efter en total andraplats. Nu ställs de mot nya utmaningar och motståndet är ännu tuffare. Efter en kanonstart på SMsäsongen leder Team Nyman SM i klassen otrimmat 4wd. I helgen körs deltävling NR 2. Ett av Sveriges största och mest krävande rallyn - South Swedish rally. Tävlingen utspelar sig på snabba smålandsvägar i trakterna kring Ljungby.

Nytt för denna tävling är att konkurransen blivit högre då namn som PG Andersson, tidigare fabriksförare i Suzukis WRC-team är anmäld i en likadan bil som Nyman/Holmstrand.

I den trimmade klassen är även där ett stort namn tillbaka i en Ford Focus WRC - Daniel Carlsson. Som även han gjort en flitig insats i VM-sammanhang under några år.

Känslan är på topp för Jocke som inte känner någon press trots att de övriga deltagarna är där för att jaga duon och försöka knapra in poäng i den totala SM-tabellen.

Tävlingen startar på Fredagseftermiddag med två kvällssträckor och går sedan över på dagskörning under Lördagsförmiddag. Totalt 11 specialsträckor fördelat på 100km SS.

Jocke och Bosse kommer att åka rekoniseringen på torsdag och fredagsförmiddag.

Första start är på torget i Ljungby kl 17.00

Startlista 10 första
1. Daniel Carlsson/Björn Engström - Ford Focus WRC
2. Mats Jonsson/Johnny Johansson - Ford Escort WRC
3. Mikael Lindqvist/Per Andersson - Ford Focus WRC
4. Jonas Wigren/Jon Magnusson - Ford Focus WRC
5. PG Andersson/TBA - Mitsubishi EVO IX
6. Jonas Kruse/Håkan Ekholm - Mitsubishi EVO VII
7. Jimmy Joge/Mikael Johansson - Mitsubishi EVO IX
8. Andreas Magnusson/Henrik Hulterskog - Mitsubishi EVO IX
9. Jocke Nyman/Bo Holmstrand - Mitsubishi EVO IX
10. Andreas Sjölander/Joachim Gevert - Mitsubishi EVO IX

Gå in på www.jockenyman.com för att länka er vidare till live tidtagning och rallyradio
09-05-12 Längberg Motorsport laddar för Rally-SM
Rally-SM fortsätter med South Swedish Rally (SSR) den 16-17 maj, som är den andra deltävlingen i årets serie. Tävlingens centrum är likt tidigare år förlagt till Ljungby. I år är det ett riktigt starkt startfält, två av Sveriges världsmästare i rally kommer till start, en av dem i Längbergs klass.
- Det kommer att bli inspirerande att få möjligheten att mäta sina krafter mot de bästa förarna. Vi har jobbat hårt med att få till rätt förutsättningar till SSR, mycket av vår tid har gått åt till att jobba med våra partners och vi har fått bra respons på vår satsning på Rally-SM. Till SSR har vi tillsammans med Linköpings Motorsällskap anordnat en bussresa för ungdomar från fritidsgårdar i Linköping. De kommer att besöka oss på serviceplatsen där vi även kommer att bjuda dem på lunch, hälsar Jocke.

Tävlingen avgörs under fredag och lördag, på fredagskvällen körs två sträckor och under lördagen körs de resterande nio sträckorna. På lördagens långa service kommer en busslast med ca 40 rallyåskådare och ungdomar från Linköpings MS och äter lunch hos Längberg Motorsport.
- Det kommer att bli trevligt att få så många besökare till oss på servicen. Jag har under hela min karriär tävlat för LMS och kan jag hjälpa till för att locka ungdomar in i föreningen gör jag det mer än gärna. I måndags körde vi ett litet test för att göra de sista justeringarna på bilen. Det känns som vi nu har hittat rätt och fått till bilen som jag vill ha den.

På torsdag börjar träningen till rallyt och då kan du följa med vad som händer på vår hemsida som uppdateras flitigt under helgen. www.langbergmotorsport.se

09-05-06 South Swedish Rally fyller 34 år
Det var Kristi Himmelfärds dag 1976 som South Swedish Rally föddes i Malmö. Den gången kördes 120 mil specialsträckor runt om i Skåne.
Överraskande segrare i det första rallyt blev Jan-Erik Lundgren från Kils MK, i alla fall var han en outsider i förhandstipsen. Lundgren rattade en Opel Kadett GTE.
Förra året vann Mats Jonsson, Forshaga MK, i sin Ford Escort WRC. Vinnarna från första rallyt 1977 fram till och med i fjol, är en lång lista på våra allra mest framgångsriks rallyförare i Sverige.
Endast vid två tillfällen har utländska förare vunnit SSR, nämligen 2001 då Jani Paasonen, Finland, vann i sin Ford Focus, och 2002 då Henning Solberg, Norge, var snabbast i en Toyota Corolla WRC.

Kung av South Swedish Rally är Mats Jonsson, Forshaga MK, som vunnit rallyt inte mindre än åtta gånger, Första segern tog Mats redan 1983 i en Opel, den åttonde kom i fjol i en Ford Escort WRC. Mats Jonsson och hans trogne kartläsare Johnny Johansson finns med på startrampen även i år, och givetvis tillhör ekipaget förhandsfavoriterna till segern.

Så här ser marathonlistan över antalet segrarna i South Swedish Rally ut: Mats Jonsson, Forshaga MC, 8, Stig Blomqvist, SMK Örebro, 4, Tomas "Gullabo" Jansson, Gullabo RC, 4, Björn Waldegård, MK Rimo, 2, Tomas Rådström, Vännäs MK, 2, och Patrik Flodin, Ilsbo MK, 2. Förarna som vunnit en gång är: Jan-Erik Lundgren, Kils MK, Sören Nilsson, Kils MK, Björn "Nalle" Johansson, MSK Kvarnvingarna, Per Eklund, Team Westom, Thorbjörn Edling, SMK Uppsala, Kenneth Eriksson, Vansbro MK, Per Svan, Borlänge MK, Jani Paasonen, Finland, Henning Solberg, Norge, Stig-Olov Walfridsson, MK Ratten, och Oscar Svedlund, Karlstad MC Bil.

Årets South Swedish Rally handlar om 14 specialsträckor om sammanlagt 99,9 km. För NEZ (Norht Europen Zone), blir det 130 mil specialsträckor sammanlagt.
Rallyt sammanlagt blir för SM-klasserna cirka 400 kilometer.

VIKTIGA TIDER FÖR MEDIA
Onsdagen 13 maj: Kl 15.00 Presskonferens på Hotel Terraza,
Torsdagen 22 maj Kl 12.00 Serviceplatsen öppnar
Kl 13.00-16.45 Rekognosering
Kl 18.00 Shakedown

Fredagen 23 maj
Kl 08.00 -16.00 Rekognosering
Kl 15.00 Publicering av startlista för dag1
Kl 15.30-16.30 Samling för ceremoniell start, Stora torget.

Kl 17.00 Rallyts officiella start
Kl 21.06 Första bil till nattvila
Kl 22.30 Publicering av startlista för dag 2
Kl 07.00 Första bil startar från serviceplatsen
Kl 16.27 Målgång, första bil SM, Stora Torget

VÄLKOMNA
swedishrally.com
09-05-01 P-G Andersson kör för seger i SSR
Hans längtan efter att få köra rallybil igen blev för stor. Tack vare det får publiken se dubbla juniorvärldsmästaren Per-Gunnar Andersson i årets andra SM-deltävling, South Swedish Rally.
– Jag började få nervproblem på helgerna och kände att jag var tvungen att få komma ut och köra en tävling igen, skattar den 29-åriga värmlänningen.

Kvalitén på startfältet i South Swedish Rally går sannerligen inte att klaga på. Daniel Carlssons anmälan veckan som gick och PG Anderssons nu har onekligen skapat extra intresse inför starten den 15 maj.
Så sent som i fjol körde PG Andersson samtliga VM-deltävlingar för Skoda. Trots flera toppresultat i slutet på säsongen – femteplatser i såväl Japan som Storbritannien – valde dessvärre japanerna att lägga ner sin satsning med SX4 WRC. PG blev utan fabriksstyrning och har sedan dess bara tävlat i Norge. Där har han kört en Skoda Fabia i flera tävlingar, bland annat Rally Norway.
Men nu är han alltså tillbaka på hemmaplan.
– Jag ville köra rallybil igen och SSR är en rolig tävling, förklarar han.
Medan Daniel Carlsson kommer att köra värstingklassen, Trimmat 4WD, i en Ford Focus WRC nöjer sig PG med den fyrhjulsdrivna, otrimmade klassen. Han kommer till start i den Mitsubishi Lancer Evo VII han byggde säsongen 2007.
– Bilen har bara rullat i två tävlingar och egentligen skulle den ha varit såld för länge sedan, men eftersom jag inte lyckas bli av med den är det ju lika bra att använda den, säger han och skrattar.
Andersson kör för klasseger i SSR. Kanske kan han till och med bland sig i striden om totalsegern?
– Nja, det blir nog tuffare. Mats Jonsson brukar vara svårslagen, speciellt i SSR, säger han.
09-04-27 SSR har förlängt anmälan till 3 maj - DC anmäld!
SSR har förlängt anmälningstiden till söndag 3 maj 16:00 och Daniel Carlsson är med bland de anmälda.
09-04-21 Klappat och klart i Ljungby för en tuff rallyutmaning…
Nu är allt klart för årets South Swedish Rally i Ljungby.
För tredje gången på lika många år har arrangörsklubben lyckats skaka fram bra rallyvägar som sätter de aktiva på svåra prov.

Vägarna, och specialsträckorna, är ännu en väl förborgad hemlighet, men bankommittén släpper lite på sekretessen och konstaterar:
-Årets sträckor blir allt mer utslagsgivande och allt mer omväxlande.

Det är tredje året som South Swedish Rally och SM arrangeras i sydsmåländska Ljungby.
Liksom de två föregående åren kommer rallyhögkvarteret att ligga mitt i stan, i Hotel Terraza. I anslutning till Terraza kommer såväl start- som målgång att ske.

Årets South Swedish Rally utgör den andra deltävlingen i SM och JSM, och den första på sommarvägar.
Dessutom ingår NEZ (North European Zone), Volvo Original Cup Sverigeserien/ Volvo Original West Euro Cup, DM för Södra distriktet, Sydsvenska Rallycupen, Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge och Ford Flexi Fuel Cup.

I sin längsta del mäter South Swedish Rally 50 mil, varav 13,0 mil är specialsträckor. Denna del körs endast av NEZ-deltagarna. SM-banan utgör 9,99 mil specialsträckor och sammanlagt 30,4 mil.
Rallyt startar fredagen den 15 maj, klockan 17. En timme i förväg kommer rallyekipagen att ställas upp på Storgatan, alldeles intill startrampen. Sedan rullar rallyt igång med omstart lördag morgon. Vid 19.20-tiden på lördagskvällen beräknas första bil vara i mål.

www.swedishrally.com/sm
09-02-06 Trög start för Rudengren
SM premiären i rally, rally Nordvärmland gick under perfekta förhållanden med solsken, snö och minusgrader. Till årets säsong kommer vi att sköta om 2 bilar dels vår egen WRC Mitsubishi samt en Mitsubishi EVO VII grp N som vi hyr ut.

Till den första tävlingen hyrdes bilen av Martin Ertl från Österrike. Hans körning gav väl inget eko efter sig men hans reklam på bilen kommer nog att komma upp i media. Tyvärr åkte han av i mål svängen på sista sträckan.

Jag själv fick en trög start med dåliga tider på de tre första sträckorna på lördagen. Efter uppehållet fick vi på nya däck och vägarna var bättre plogade. Det gjorde att vi fick till tre bra sträcktider i nivå med de fem snabbaste i tävlingen. Tekniskt fungerade bilen fint, den nya motorn från Trend ger betydligt mer effekt och varvar ur lätt. En ny sättning på stötdämparna har gett bättre stabilitet i högre hastigheter.

För att få upp mitt eget tempo kommer vi att klämma in en vintertävling till, troligen den 21 februari. På grund av finanskrisen har vi inte kunnat sälja all reklamyta på bilen och därför kör vi med ett ideellt budskap, Kör Nykter. Jag tycker att det är ett viktigt budskap. I vecka 9, torsdag - söndag kör vi förarutbildningen i Östersund, det finns ett fåtal platser kvar för de som känner för att bli bättre på att köra bil på halt underlag.
/Johan Rudengren

09-02-05 Sjölla på pallen i premiären
Då var det klart - SM premiären för 2009 och SM premiären för klass N4
Efter några nervösa veckor så var det i helgen äntligen dags för årets första SM deltävlingen Värmland Runt. Tävlingen som i år var en SM variant av Svenska Rallyt som numer bara är VM vartannat år.

Nytt i år är inte bara bilen utan även att Håkan min kartläsare sen några år beslutat att han skall trappa ner lite på sitt kartläsande efter snart 25 år i högerstolen. Tillsammans med Håkan har jag haft 2 fantastiska år med 2 JSM guld, 1 SM guld och 1 SM silver plus många fina resultat i FordCupen och i BRC i England.
Kartläsare i helgen var Emil Axelsson. Emil åker i vanliga fall med Patrik Sandell i PWRC med Skoda / Red Bull teamet. Emil kanske åker med mig någon mer tävling beroende på hur deras program kommer att se ut i år

Sträckorna i helgen var bara kända klassiska Svenska Rally vägar med Vargåsen och Colins Crest som sista sträcka på topp. Första sträckan var Super Specialen på Färjestads Travbana som kördes som enda sträcka på
Fredags kvällen med mycket folk på läktarna. En sträcka som ställt till det ordentligt för mig tidigare, FordCup finalen 2007, då jag blev stående i målet med ett bortslaget hjul och en topp 3 plats i Cupen som smälte bort i snön. Med mycket nerv kom vi runt dom 1,9 km som 5:a i klassen.

På Lördagsmorgonen var då dags för första etappen, Lesjöfors, Rämmen, Sundsjön och Sprinten, bara klassiska vägar. Vägarna var mycket svårkörda, moddiga utan någon riktig botten och bjöd på många aha upplevelser.
Till lunchuppehållet kom vi in som 2:a bil i klassen nästan en minut efter Jocke Nyman, men före förra årets SM topp Tommy Vestlund, Hasse Gustafsson, Tomas Thunström och Jimmy Joge som vann SM-guldet förra året.

Efter en välbehövlig lunch så var det dags att ge sig ut på andra etappen med sträckorna Hara, Torntorp och Vargåsen, även dom snabba och välkända sträckor från Svenska Rallyt. Efter Hara sträcken som gick kanon, 2:a i klassen och trea totalt, började det kännas bättre, vi började få upp självförtroendet lite mer. Torntorp gick utan problem och innan sista sträckan var den stora frågan hur fort vi skulle våga åka över Colin Crest där Hirvonen Ford, har rekordet i längd hopp på runt 40 m.
Max 120 sa Emil som provat förr. Efter att smugit över lyftet i lite över 100-110 så var det bara kilometern kvar till mål på sista Specialsträckan.

Gissa om det var skönt att se målflaggan och känna att vi klarade av den första SM tävlingen i den större N4 klassen. Att vi sedan lyckades så bra är helt fantastiskt, 2:a i klassen och 5:a totalt är ett resultat som jag är mer än nöjd med och som ger mersmak inför kommande tävlingar.

Nu gäller det att ladda om för Hudiksvall och Lima i Supercupen så att jag får lite mer tävlings mil innan det bär av till England i slutet på Mars. Nästa SM är South Swedish Rally som går i Maj.

09-02-04 Tommy Vestlunds rapport från Värmland Runt
Fredagen skulle inledas på Färjestads Travbana där man har en permanent Super Special Stage (SSS). Det är en permanent bana som man byggt i första hand för den Svenska VM deltävlingen. Det är en bansträckning som går på innerplan på travbanan, där man startar två bilar samtidigt och kör ett ytter och innervarv. Resterande sträckor huserade i skogarna runt Hagfors och Sunnetrakten. Sammanlagt skulle man köra över 10 mil i högsta tempo på snöfyllda skogsbilvägar.

Tävlingen kunde inte ha startat bättre för Tommy och Miriam på fredag kväll. Man slog direkt till med en sträckseger , men inte endast i klassen utan man var även totalsnabbast, där även förare som Mats Jonsson från Forshaga fick se sig slagen.
- Ha ha, ja det är ju lite kul att vi kan vara med och matcha dom på tiderna. Men det är när vi väl kommer ut i skogen som det riktiga rallyt börjar, säger Tommy. Fast jag brukar vara rätt så snabb på sådana här sprintsträckor, fortsätter han.

När man startade om på lördagsmorgonen så kände Tommy att det skulle bli en tuff förmiddag, då flera av dom inledande sträckorna var dåligt plogade och mycket lössnö låg på vägen.
- Det var nästan inga spår att få fäste i så bilen flöt runt och vi hade för kort dubbutstick för att kunna åka fort nog, säger Tommy. Däcken är sedan SM i Vännes för två år sedan och jag har inget annat att
välja med så det vara bara att försöka hålla sig på vägen och inte göra något misstag och hamna i skogen.

Så efter den andra specialsträckan (SS2) hade Tommy halkat ner till 7:e plats i klassen och var inte nöjd alls, men det fanns inget att göra mot det. Inför SS3 så visste Tommy att plogningen var bra och att nu passade däcken bättre. Det gällde bara att inte köra slut på framdäcken då mycket grus var framme.
- Ja jag tänkte att nu får det bära eller brista men nu ska det bli åka av, ler Tommy.

Det blev en rejäl urladdning från Tommy´s sida, som här hade en 4:e bästa tid totalt och 2:a i klassen, endast slagen av Jocke Nyman.

Tommy åkte hela tiden på begagnade hjul och här på Rämmen, SS3 tog dom rejält med stryk och många dubb hade flugit ur och resterande hade nästan gått av allihop. Man hade nu klättrat upp till en 4:e plats i klassen, då man åter stod inför en sträcka (SS4) med mycket lössnö på.
- Jag åkte så fort jag orkade och visste att vi var tvungna att försöka tappa så lite tid som möjligt på dom andra, då eftermiddagens sträckor skulle bjuda på bättre väglag.

Efter SS5, Hagforssprinten så låg Tommy på en 3:e plats i klassen med Andreas Sjölander 9 sekunder
framför. Nu väntade service och ett två timmars uppehåll innan eftermidagens sträckor skulle köras.

Den 6:e sträckan var hyvlad och väldigt fin och här satte Tommy upp ett högt tempo där körningen stämde till 110%.
- Ja det passar mig perfekt när jag kan utnyttja hela vägen med min lite bredare åkstil. Att köra på sk understyrning (utan sladd) är inte min grej.

Ganska mitt på sträckan visade sig det att känslan Tommy hade var helt rätt, där klockades man som snabbast i klassen och hade i princip kapat hela försprånget till Andreas. Men säg den lycka som varar för evig. Man hade nog inte mer än 2km kvar till mål då vi efter att ha flugit över ett krön fick tekniskt fel på bilen.
- Vi har ingen aning vad som hände, men precis när vi landar så händer något med bilen och den dör helt enkelt. Jag försökte starta om den, men den gick i princip bara på tomgång, säger Tommy. Strax över 2000 varv/min så börjar bilen smälla och gå dåligt.

Så här tog Tommy och Miriams tävling slut, vilket kändes väldigt tungt för hela teamet.
- Ja det blev inte många ord sagda i bilen den första halvtimmen kan man väl säga. Man blir helt tom och det rullar som en dålig film fram och tillbaka, säger Tommy. Känns så tungt när farten var bra och samarbetet i bilen fungerade prefekt, fortsätter Tommy och jag kan bara lovorda Miriam för den insats hon gör. Att kunna sätta sig i högerstolen och prestera på topp utan att vi åkte 1 meter tillsammans är inte lätt. Hon kan gå hur långt som helst om hon fortsätter.

Teamet planerar att starta i Lima´s vintertävling i början på Mars, men det är under förutsättning att man hittar finanser för att köpa lite däck.

09-02-02 Jocke och Bosse vann Värmland Runt 2009
Efter strålande körning tävlingen igenom så vinner Joakim Nyman och Bo Holmstrand den otrimmade fyrhjulsdrivna klassen med 1:26,8 ner till andraplacerade Andreas Sjölander och Emil Axelsson. På tredje plats hittar vi Hasse Gustafsson och Niklas Edvardsson i en Subaru Impreza, 2:22,6 efter segerduon.

Med knappt 15 mil i nya bilen så var förväntningarna och förhoppningarna små inför tävlingen att kunna vara med och fajtas i toppen men att resultatet skulle bli en smått överlägsen seger, det hade vi inte med i beräkningarna.
Efter en tredjeplats på den inledande sprinten så har sträcksegrarna avlöst varandra. Sex vunna sträckor, en andraplats och en tredje blev sträckplaceringarna vilket inte kan ses som annat än en total succé. Som pricken över i så blev det även en total andraplats i tävlingen, före flertalet motorstarkare WRC-bilar.

Grabbarna kan inte kommentera annat än att tävlingen har fungerat klockrent enda från start till mål med både bil och noter. Den viktigaste faktorn Jocke vill tillägga är nog att de haft enormt roligt i bilen. En skön stämning där det skrattas och skämtas en massa på transporterna och sedan blir fullt alvar på sträckorna.

Att de till och med var med Mats Jonssons tider på en del sträckor är spektakulärt.

Förutom vinsten i Otrimmat 4wd och en total andraplats blir också ekipaget utsett till Pirelli Champion genom flest sträcksegrar av alla Pirelli-chaufförer.

Detta ger 12 däckcheckar till första sommartävlingen vilket hjälper teamet en hel del då budgeten inte är nådd för fortsatt SM-säsong.
-Nu ska vi suga på den här karamellen och fortsätta arbetet med att säkra driftsbudgeten för resten av året.

Vi kommer att fokusera på att göra några tester inför sommarpremiären men förhoppningsvis kanske vi kommer till start i någon fler vintertävling under vårvintern.

Otrimmat 4wd topp 5
1. Nyman, Lancer EVO IX 1:01:54,2
2. Sjölander, Lancer EVO IX 1:03,21,0 (+1:26,8)
3. Gustafsson, Impreza STI 1:04:16,8 (+2:22,6)
4. Thunström, Impreza STI 1:04:45,1 (2:50,9)
5. Joge, Lancer EVO IX 1:04:56,1 (+3:01,9)

Totallista topp 5
1. Jonsson, Escort WRC 1:01:13,8
2. Nyman, Lancer EVO IX 1:01:54,2 (+40,4)
3. Wigren, Focus WRC 1:03:00,5 (+1:46,7)
4. Lindqvist, Focus WRC 1:03:11,2 (+1:57,4)
5. Sjölander, Lancer EVO IX 1:03:21,0 (+2:07,2)
www.jockenyman.com

09-02-01 Premiären avklarad för Längberg Motorsport
Första deltävlingen i årets Rally-SM är nu till ända. Värmland Runt blev en VM tävling i miniatyr. Start på travet i Karlstad på fredagen och bara klassiska VM sträckor att köra på lördagen. Det blev till slut en femte plats i klassen för Jocke och Christer.
-Vi hade lite bekymmer med att gasen hängde sig på de första sträckorna, det var riktigt halt också. Vid servicen justerade vi stötdämparna bak för att få bilen lite mer följsam.

Efter servicen var det tre sträckor att köra. Jocke hade en fajt med Johan Rudengren om fjärde platsen i klassen. Rudengren drog det längsta stråt och tog fjärde platsen före Jocke.
- Körning och noter stämde perfekt efter servicen, vi gjorde våra bästa sträckor ihop, jag och Christer. Tyvärr valde vi lite fel däck så vi fick inte upp den rätta farten ut ur svängarna. Vi åker dock hem med åtta poäng i Rally-SM, det känns otroligt viktigt.

Nu börjar arbetet för teamet med att gå igenom bilen efter tävlingen och se till så att inget har tagit skada.
På vår hemsida www.langbergmotorsport.se kan du följa med vad som händer i teamet även mellan tävlingarna.

09-01-31 Utmanare och mästare satte färg på SM-premiären i rally
25-årige Jocke Nyman utmanade storfavoriten Mats Jonsson när rally-SM 2009 inleddes med Värmland Runt. Till seger i deltävlingen räckte visserligen inte jämtlänningens insats, men Pirelli Winter Champion blev han.
– Han gjorde det bra, medgav veteranen Jonsson, 51 år, som fick en perfekt start i jakten på sitt 15:e SM-guld.

Jocke Nyman gjorde sin första SM-start i en fyrhjulsdriven Grupp N-Mitsubishi. Inte många trodde att han skulle kunna vara med och kriga högst upp i resultatlistan.
– Självförtroendet var inte på topp innan start med tanke på hur lite erfarenhet vi har av bilen, men den var lättkörd och vi hittade ett bra tempo från start, konstaterade han och kartläsaren Bo Holmstrand.
Vid det långa lunchuppehållet i Hagfors var Nyman bara 4,9 sekunder bakom storfavoriten.
– Men det var mycket kvar av tävlingen då och på de tre sista sträckorna höjde vi tempot ett snäpp. Nymans närvara var påtaglig, men jag kände mig aldrig hotad, berättade fenomenet Jonsson, som är uppe cirka 900 tävlingar tillsammans med vapendragaren Johnny Johansson.
Mats Jonsson vann visserligen SM-premiären, men den förste vinnaren i Pirelli Winter Champion, den nya däcktävlingen i SM, blev han inte. Segern och de tolv däcken tillföll Nyman, som var snabbast på samtliga åtta sträckor av de förare i klassen Otrimmat 4WD som körde på Pirellidäck.
– Perfekt, nu kan jag köra nästa deltävling i SM på fräscha däck, log han med ett däck som lagerkrans runt halsen.

Övriga SM-klassvinnare i premiären var:
• Leif Peterson, vann Trimmat 2WD med 0,9 sekunders marginal till Martin Berglund. Den sistnämnde fick 20 sekunders transportprickar vilket avgjorde till den regerande mästarens fördel.
– Men det är Martin som kört snabbast av oss ute på sträckorna, sa Peterson sportsligt.
• Robert Eriksson, Eskilstuna, brottade ner alla Ford Fiesta-konkurrenter i Otrimmat 2WD. Eriksson, som kör en Renault Clio, vann därmed sin första SM-deltävling.
– Åtminstone som förare. Jag har vunnit SM som kartläsare i South Swedish Rally en gång tidigare, säger han.
• Nils Fransson, Vännäs MK, vann JSM och passade dessutom på att bli trea totalt i Otrimmat 2WD. Två pallplatser i en och samma tävling var fin utdelning för junioren, som till den här säsongen gått från bakhjulsdriven Volvo till framhjulsdriven Ford Fiesta.
– Jag tycket att Andreas Sjölanders vinnarbil från i fjol kunde vara ett bra alternativ och jag verkar ju få rätt, konstaterade han belåtet.

www.swedishrally.com/sm

09-01-31 Vestlund snabbast när rally-SM 2009 inleddes
Inför 1.500 åskådare var det något överraskande Tommy Vestlund som var snabbast när SM-säsongen drog igång med superspecialen i Värmland Runt.
Dalkarlen noterades för tiden 1.37,7 i sin Grupp N-Mitsubishi och var 0,5 sekunder före märkes- och klasskollegan Jimmy Joge i mål.

Det var förarna i klassen Otrimmat 4WD som var vassats när SM-säsongen 2009 startade i Karlstad fredag kväll. Inledningssträckan i Värmland Runt, superspecialen på Färjestadstravet, toppades av ovan nämnda Vestlund och Joge.
– Jag är lite förvånad att det gick så bra eftersom jag haft så mycket att stå i den senaste tiden, berättade Borlänge MK-föraren Vestlund efter den succéartade starten på tävlingen.
Bredvid sig i bilen hade Tommy värmländskan Miriam Walfridsson. Hon, som inte kom till start med Ramona Karlsson, ersatte sjuke Fredrik Prosén. Samarbetet kunde inte ha börjat bättre.
Storfavoriten till slutsegern, regerande svenske mästaren i värstingklassen Trimmat 4WD, Mats Jonsson, var "bara" fyra totalt på öppningssträckan. Före sig hade han förutom ovan nämnda även Mikael Lindqvist, som kör i samma klass. Östgöten har ett litet försprång (1,2 sekunder) på värmlänningen inför starten på lördag.
I Otrimmat 2WD var Patrik Johansson från Wäxjö MS snabbast i sin Ford Fiesta. Det var inte överraskande. Lite överraskande var det emellertid att han skulle vara snabbare än snabbaste trimmade tvåhjulsdriva bil. Den rattades av fjolårets SM-tvaå, Kristian Johansson från Kinds MK, som var 18:e man totalt.
Underlaget på Superspecialen höll bra, trots att Kung Bore inte försett de södra delarna av Värmland med speciellt många minusgrader de senaste dagarna.
Tävlingen fortsätter med sju riktiga vintersträckor på lördag. Samtliga körs i trakterna av Hagfors i mellersta Värmland.

www.swedishrally.com/sm
09-01-30 Vestlund snabbast i SM-inledningen
Den inledande superspecialen på travbanan är avklarad och det blev Tommy Vestlund och Miriam Walfridsson som drog längsta strået. De var 0,5 sekunder före Jimmy Joge och bästa WRC-bil hittar vi på tredje plats, 1,4 sekunder efter.

Vår 14:e faldige SM-vinnare blev fyra, men kommer garanterat att öka på tempot under morgondagens sträckor.

Efter SS1
1. Tommy Vestlund, 1:37,7
2. Jimmy Joge, +0,5
3. Mikael Lindqvist, + 1,4
4. Mats Jonsson, +2,6
5. Jocke Nyman, +2,9
Se komplett resultat>>
09-01-30 7 st avanmälda
Som vi tidigare meddelat har Hans Erik Weng Säffle MC tvingats stryka sig frå SM-premiären. Detsamma gäller för Ramona Karlsson Falköpings MK, Bjørn Bækkevold KNA Indre Ytre Østfold, Martin Jansson Rasbo MK, Anders Ruud KNA Eiker, Raimo Mattsson Grangärde RRC och Lars Fagerberg Grangärde RRC.

09-01-30 Dessvärre ingen start för Weng i SM-premiären
Det bli tyvärr ingen start i Värmland Runt för Hans-Erik Weng och hans team. Det har jobbats av Tomas Weng och motortekniker Kennet Jönsson i stort sett dygnet rund i en veckas tid för att få bilen färdig, men det återstår för många frågetecken och saknas lite delar som gör att teamet har beslutat att stå över denna tävling.

Detta är jättetråkigt för vi hade sett fram emot en fin tävling med ett bra arrangemang och den nya bilen.
09-01-29 Publikens drömheat i SM-premiären
Rallyentusiasterna tog chansen. Därför inleds rally-SM 2009 med deras egna drömheat i Karlstad i morgon. På Superspecialsträckan kommer bland annat Mats Jonsson och Jonas Wigren att matchas mot varandra. Det blir en duell helt i publikens smak.

För en vecka sedan uppmanade Svenska Rallyt sina besökare på SM-sidan www.swedishrally.com att lämna förslag på heat till öppningssträckan i Värmland Runt, som avgörs 30-31 januari: "Skicka ett mail och berätta vilka förare du vill se i en duell man mot man i SM-premiären".
– Reaktionen var omedelbar. Redan den första dagen hade vi fått in många förslag på intressanta heat, berättar presschefen Jerker Johansson.

I morgon startar tävlingen och hälften av heaten är framröstade av sportens anhängare.
– Kul att de som följer rallysporten också får en möjlighet att påverka. Intresset att tycka till har varit stort och på Färjestadstravet i morgon kväll är det många som får se sina förslag till dueller förverkligade.

Hetaste mötet blir det mellan regerande mästaren i värstingklassen Trimmat 4WD, värmlänningen Mats Jonsson och Jonas Wigren, östgöten som var tvåa efter Jonsson i SM-tabellen i fjol. En annan läcker duell blir nykomlingsmötet mellan Andreas Sjölander och Jocke Nyman i Otrimmat 4WD.

I Trimmat 2WD får publiken bland annat se svenske mästaren Leif Peterson mot fjolårets silverman Kristian Johansson. Victor Henriksson mot Calle Ward och Per-Arne Sääv i en man-man-kamp mot Peter Zachrisson blir också intressant att följa liksom bland annat Fredrik Mencks match mot Patrik Johansson i Otrimmat 2WD.
www.swedishrally.com/sm

09-01-29 Nu börjar allvaret för Victor Henriksson
Dags för premiärtävlingen i Rally SM 2009 med Värmland Runt nu i helgen. Victor är väldigt ivrig på att få komma iväg mot Värmland nu till helgen, och känner att han har haft den bästa tänkbara uppladdningen inför en säsong. Det först med en rejäl test för två veckor som avslutades med start i Offerdalingen så att han har redan även tävlingsmil "i kroppen".

Efter det så har teamet gått igenom hela bilen för att säkerställa att bilen är tipp topp inför SM premiären. Det krävdes inga större ingrepp utan normalt underhåll och motorn fick sig en ny mappning.

Värmland Runt kommer att köras på klassiska rally sträckor som används i det "stora" Svenska VM-rallyt och även arrangeras av Svenska Rallyt som står som arrangör för hela SM serien.

Rallyt börjar med en super-special på Färjestads Travbana på fredag kväll och rallyt flyttar sedan på lördag till Hagfors.

Målsättningen för årets säsong är givetvis att vinna SM i klassen trimmat tvåhjulsdrivet och då krävs det att man tar poäng i samtliga tävlingar och med det i sikte så är det pallen som gäller för Victor.

Victor själv berättar: -Det känns riktigt bra och är riktigt bra förberedd. Och Håkan och jag tyckte att vi hittade känslan och farten ganska omgående på testen så det känns bara toppen, och bilen känns perfekt. Hoppas nu bara att det blir ett riktigt bra underlag, för det har ju varit lite för varmt sista tiden men kylan ser ju ut att vara på väg. Men det lär ju vi få se på fredag när vi ska skriva noter. Men det här ska bli himla skoj, avslutar Victor.

Och vi ska hålla Er informerade på hemsidan om hur det går under hela rallyt.

www.fordteamrs.se
09-01-29 Vestlunds co-driver sjuk - Walfridsson ersätter i högerstolen
Ändringar i sista stund för Team SLIREJ. Tommys Co-driver Fredrik Prosén har under veckan legat förkyld med hosta och feber. Tyvärr så vill inte det ge med sig och Fredrik tvingas hoppa över premiären.
-Det är ett skit att det blivit såhär och jag övervägde faktiskt att låta bli att köra alls. Man blir ju otroligt tight och sammansvetsade som förare och co-driver.
-Som tur kunde Miriam Walfridsson hoppa in istället för Fredrik, säger Tommy. Vi får hoppas att samarbetet funkar från första meter för det kommer att behövas i det startfält som står på startlinjen.

Miriam skulle egentligen åkt med Ramona Karlsson men dom tvingades lämna återbud i veckan. Då hoppade Miriam på rollen som radioreporter istället. Som tur så kunde dom styra om det och hon kan nu sitta bredvid Tommy under helgen.
09-01-29 Vestlund inför SM-premiären i Värmland Runt
Då var det dags att dra igång årets rallysatsning för team SLIREJ. Det är Värmland Runt med samma arrangör som sedan många år arrangerar den svenska VM tävlingen.

Teamet har för avsikt att kriga om medaljplaceringar, men vet också att det kommer att varar lika hårt i år som förra året. Flera av våra tuffaste konkurrenter kommer tyvärr inte till start, men det har kommit till några utropstecken som förväntas göra bra ifrån sig.
-Ja visserligen har det försvunnit några till i år, men det tillkommer även en del förare som är snabba så lätt kommer det inte att bli, säger Tommy.
-Först och främst är det Jimmy Joge som vi vill slå, men även Thomas Thunström, Jocke Nyman och Andreas Sjölander vill säkert ha ett ord med i laget, även Hasse Gustavsson blir säkert farlig så det är många att slå. För egen del så kommer team SLIREJ i samma bil som man kört dom föregående 2 säsongerna med . Den har några år på nacken men visade sista tävlingen i Norrköping att den är bra nog att slås om topp 3 placeringar. Tommy och Fredrik låg ju då endast 12 sekunder från ledningen då en sten satte stopp för deras framfart.
-Ja det kändes väldigt surt att vi åkte på stenen då vi knappt genade något, men så är det.

Farten vi hade då var i absoluta toppen så det får vi ta med oss till Värmland.
-Vi var i alla fall ut igår och åkte på fina vintervägar och det kändes riktigt bra.

Teamet har ju länge tvekat att komma till start bla pga den ekonomiska krisen som gjort det svårt att sy ihop en budget. Fast nu har man beslutat att köra första tävlingen för att inte tappa något utifall man kan lösa finanseringen för resten av säsongen.
- Jag kommer att gå ut max och sätta ribban högt. Lite smolk i bägaren är att Fredrik ligger sjuk med feber, så vi hoppas han blir frisk till start. Jag har dock pratat med en ev ersättare utifall inte han repar sig.
09-01-29 Nyman/Holmstrand redo för Rally-SM
en för Jocke ny bil och en ny bilklass – 4wd ska nu grabbarna ut och tävla om SM poäng mot den Svenska rallyeliten. Men stämningen är ändå lugn och stabil i teamet.

För drygt 2 veckor sedan gjordes debuttävlingen i 4wd. Detta i samband med Offerdalingen och med endast 10 mils testkörning inför tävlingen var förväntningarna låga för grabbarna. Det hela visade sig gå lite över förväntan och de låg i ledning inför den sista sträckan då tekniska problem stoppade deras framfart och grabbarna fick bryta.

Nu är bilen genomgången och allt ska vara i sin ordning inför helgens prövningar. Denna gång en aning större då första deltävlingen i årets Rally SM avgörs. Detta i Värmland under rallyt Värmland runt (Svenska rallyt). Det hela börjar på fredag kväll med en Superspecial sträcka på Karlstad travbana. En publiksträcka med hopp och tuffa dueller.

Dag 2 riktar sig något norrut kring Hagfors där även serviceplatsen är förlagd.

Startlista N4
Hans-Erik Weng Säffle MC A-förare Mitsubishi
Anders Fredriksson Årjängs MK Grp. N > 2000 Lancer Evo X
Markus Hällbo Säters MK A-förare Mitsubishi
Lars Gustafsson Grp. N > 2000 Lancer Evo IX
Martin Ertl Austria A-förare Mitsubishi
Daniela Weissengruber Austria Grp. N > 2000 Lancer Evo VII
Jocke Nyman Jämtlands MK A-förare Mitsubishi
Bo Holmstrand Kullings MS Grp. N > 2000 Lancer Evo IX
Peter Eriksson Hallsbergs MK A-förare Mitsubishi
Roger Gunnarsson Södra Sunnebos MK Grp. N > 2000 Lancer Evo VIII
Jimmy Joge SMK Motala Bil A-förare Mitsubishi
Mikael Johansson Vansbro MK Grp. N > 2000 Lancer Evo IX
Joachim Carlström Gullabo RC A-förare Mitsubishi
Jörgen Norman Gullabo RC Grp. N > 2000 Lancer Evo VII
Thomas Thunström Ludvika MS A-förare Subaru
Robert Thunström Ludvika MS Grp. N > 2000 Impreza
Andreas Sjölander SMK Gävle A-förare Mitsubishi
Håkan Jacobsson Norbergs MC Grp. N > 2000 Lancer Evo IX
Hasse Gustafsson Vansbro MK A-förare Subaru
Nicklas Edvardsson Mälaröarnas MK Grp. N > 2000 Impreza
Ramona Karlsson Falköpings MK A-förare Subaru
Miriam Walfridsson MK Ratten Grp. N > 2000 Impreza WRX STi
Tommy Vestlund Borlänge MK A-förare Mitsubishi
Fredrik Prosén Borlänge MK Grp. N > 2000 Lancer Evo
Team SLIREJ Djurås Verkstad AB
Bjørn Bækkevold KNA Indre Ytre Østfold B-förare Mitsubishi
Tove Andresen KNA Varna Grp. N > 2000 Lancer Evo V

http://www.swedishrally.com/sm/
www.jockenyman.com
09-01-29 Top-Driver kör igång med SM-premiären till helgen
Äntligen är det dags att köra igång årets upplaga av Top-Driver i och med SM-premiären Värmland Runt nu till helgen som kommer.

Nu är det dags för årets första tävling i Top-Driver som körs ihop med SM-premiären i Värmland nu till helgen.

Det är det fjärde året nu som cupen körs och till i år blir det en hel del nytt i årets cup, många nya namn och nya tävlingar. Det är inte mindre 15 Fiestor i lilla gruppN som finns i startlistan till Värmland Runt, fler kommer att tillkomma till cupen under säsong. Utöver de 15 Fiestorna i startlistan så finns det ytterligare en Fiesta ST till då Victor Henriksson har bytt klass och kör i år i klassen trimmat 2-hjulsdrivet. Victor kommer således inte att tävla i själv cupen utan har i uppgift att hjälpa de nya förarna med att utvecklas i sin rallykarriär.

Några av toppförarna från tidigare år så som Andreas Sjölander och Jocke Nyman har bytt klass vilket är naturligt för deras vidare rally-karriärer och återfinns bland annat i Grupp N fyrhjulsdrivet. Vi önskar dem lycka till.

Till i år är det dessutom tillskott på tjejer då både Cindy Brüggemann och Marlene Engan kommer att köra i cupen i år så grabbarna får passa sig.

Nytt för rally Sverige är också att Svenska Rallyt AB är den som organiserar rally-SM, vilket de börjar med att göra på hemmaplan i Värmlandsskogarna. Vilket leder till att förarna kommer att få köra klassiska rallysträckor som alla körs i VM rallyt. Det tillsammans att Svenska rallyt som regel rankas väldigt högt av VM-förarna borgar för att SM-premiären kommer bli en kanontävling.

Rallyt börjar med en super-special på Färjestads-travbana och på lördag flyttar rally lite längre norrut i trakterna kring Hagfors.

Vi kommer att uppdatera hemsidan med nyheter och kommentarer samt resultat under tävlingen.

Låt det roliga börja.
www.topdriver.se
09-01-28 Ward är tillbaka för att vinna SM
Calle Ward är tillbaka i rally-SM när Värmland Runt startar i Karlstad på fredag. Renaultförarens comeback i mästerskapet är allvarligt menad. Tillsammans med kartläsaren Christoffer Bäck är Ward på jakt efter SM- guldet i Trimmat 2WD.
– Fjolårssäsongen har jag lagt bakom mig. Nu tittar jag bara framåt, konstaterar Ward som kommer väl förberedd till premiären i hemmaskogarna. 45 testmil har han hunnit med inför starten på Superspecialen på Färjestadstravet i Karlstad på fredag.
– Och vi siktar givetvis på seger, konstaterar 22-åringen med MK Ratten i Torsby som klubbadress. Calle Ward kör vidare i sin Renault Clio R3. Den lilla fransyskan har definitivt potential för SM-guld. Själv håller han också hög klass, vilket inte minst höstens test med Renaults fabriksteam är ett av flera bevis på.
– Att få testa med Renault var verkligen givande och inspirerande, säger Ward vars namn kommer att bli intimt förknippat med den franska biltillverkaren under hela säsongen.

På tal om 2009 så har Calle Ward mer än en SM-satsning på gång.
– Men eftersom inte alla pusselbitar är på plats ännu vill jag inte avslöja för mycket. Vad jag kan säga är att det kan bli ytterligare ett tävlingsprogram, förutom SM, för min del. Fortsättning följer.
www.carlward.se
09-01-28 SM sänds på Viasat Sport 5/2
Klockan 20:00 5 februari sänds SM-premiären från Värmland Runt på Viasat Sport. Att det tidigare saknats i tablån är en miss, som nu är tillrättat.
09-01-28 Rally-SM har premiär - Längberg laddad till tusen
Med startnummer 13 gör Längberg Motorsport premiär för året. Första deltävlingen i årets Rally-SM Värmland Runt avgörs kommande fredag och lördag. Tävlingen brukar vara en deltävling i Rally-VM, men när man minskat ner på antalet tävlingar har turen i år kommit till Norge att arrangera Rally-VM. Värmland Runt är dock en VM-tävling i miniatyr. Det hela börjar på fredag med en super special på Färjestads travbana, samma bana som VM-tävlingen brukar börja med. På lördagen körs åtta klassiska VM-sträckor, man avslutar med Vargåsen, där den kända publikplatsen Colins creast finns.

Vi kommer väl förberedda till tävlingen, bilen har varit hos JRM racing i Södertälje för genomgång och mappning av motorn. Vi har fått lite mer hästkrafter och vridmomentet har blivit större. Diffarna har Tomas Weng på M-part renoverat åt oss, så känns det riktigt bra, hälsar Jocke.

Christer har redan känt på notläsningen i år.
Jag åkte med Stefan Jansson i en Mazda i Offerdalingen, tyvärr bröt vi efter tre sträckor, men det var skönt att hålla ångan uppe. Det blir häftigt att göra premiär i Värmland Runt med så många klassiska sträckor, säger en laddad Christer.

Tävlingen börjar med en sträcka på fredag kväll kl 19.00, och sedan drar lördagens sträckor igång vid nio tiden. Sju sträckor ska köras innan målgången sker vid 17-tiden.

Vi kommer att köra lite avvaktande i början och sedan öka efter hand när jag kommit in i körningen. Vi åker upp till Hagfors på torsdag för tidigt på fredagen börjar träningen, säger Jocke.

All spännande action kommer att finnas på vår blogg som vi uppdaterar under hela helgen.

På vår hemsida www.langbergmotorsport.se kan du följa med vad som händer i teamet även mellan tävlingarna.
09-01-28 Rallyradion live under Värmland runt
Rallyradion finns självklart på plats när rally-SM 2009 inleds med Värmland Runt 30-31 januari. Förutom sändningar i Karlstad Nya Radio 92,2 kommer bevakningen från premiären att gå ut på SM-webben www.swedishrally.com/sm.

Rallypubliken är van vid att kunna följa Svenska Rallyt sträcka för sträcka via radion. Värmland Runt ingår inte i VM, men stenhård rallybevakning blir det ändå. Karlstad Nya Radio 92,2, med stationschefen Kerry Jörmar, tar hand om sändningarna vilka kommer att skötas av den lika rutinerade som populära trion Per Carlsson, Lars Jonsson och Simon Johansson.
- Vi kommer att ha Lasse i studion medan jag och Simon är ute i skogen berättar Per Carlsson.

Någon av herrarna Carlsson och Johansson kommer dessutom att fungera som speaker vid målgången och prisutdelningen i Hagfors lördag eftermiddag. Rallyradion kommer även att sätta sin prägel på den inledande superspecialen på Färjestadstravet i Karlstad fredag kväll. Där kommer rallysändningen att gå ut via högtalarsystemet på arenan.

Rallyradion hör du både i radion och på webben fredag 30 januari kl 18.00-21.30 och lördag 31 januari kl 08.00-17.30. Länk till webbsändningen hittar du på www.swedishrally.com/sm medan följande radiofrekvenser gäller Värmland under själva rallyt: Karlstad 92,2, Hagfors 99,3, Sunne/Torsby 100,6, Branäs 104,1.
09-01-27 Årsdebut för Mikael Lindquist i Rally-SM
Första deltävlingen i årets Rally-SM står för dörren och det är i Karlstad som tävlingen Värmland Runt går av stapeln. Det blir ett VM-rally i miniatyr, alla sträckor som körs har används av VM-rallyt tidigare. Mikael Lindquist kommer till start med mål att satsa på rally-SM i år.

Vi kommer att köra så mycket vi kan och har råd med, men det är ekonomin som är den stora utmaningen för oss i år. Jag kommer att ta en tävling i taget och se hur länge pengarna räcker. Vi försöker få ihop budget till hela SM, för är det någon serie som jag vill åka så är det SM. Det är också extra kul att finalen avgörs i Norrköping i år. Det var final förra året med och då blev det en riktigt bra tävling, säger Mikael.

Vi har renoverat bilen efter sista tävlingen förra året. Det var ganska mycket att göra med bilen efter förra säsongen, men nu har vi haft en ingenjör från M-sport som har hjälpt oss. Det känns som om vi kommer bra förberedda inför premiären, det är endast lite rattrost från min sida som måste bort, fortsätter Mikael.

Per Andersson från Hässleholm fortsätter som kartläsare även i år.
Det ska bli roligt att få åka tävling igen. Jag är mycket laddad och det ska bli skönt att få komma till lite snö. Här nere i Hässleholm känns det som om våren snart är här, hälsar Per.

Värmland Runt består av åtta specialsträckor på klassisk VM-mark. Man inleder med en superspecial på Färjestadstravet på fredagen och kör de övriga sju sträckorna på lördagen.
Fredag 30 januari
19:00 Start Färjestadstravet
19:04 SSS1 Färjestadstravet 1,90 km

Lördag 31 jan
08;47 SS2 Lejsöfors 10,49 km
09.20 SS3 Rämmen 21,87 km
10:11 SS4 Sundsjön 20,78 km
10:48 SS5 Hagfors Sprint 1,87 km
11:02 Service
14:03 SS6 Hara 11,32 km
14:48 SS7 Torntorp 19,21 km
15:23 SS8 Vargåsen 14,00 km
16:18 Service
16:48 Mål Hagfors Stadshus

Du kan följa Mikael och Pers framfart i Rally-SM på tävlingens hemsida där det finns live resultat och webbradio. Efter Värmland Runt kommer Viasat Motor att visa Rally SM i TV.
09-01-21 Publikens drömheat kan bli verklighet i SM-premiären
Publiken kan påverka startlistan när rally-SM 2009 inleds med Värmland Runt 30-31 januari. På mästerskapets hemsida på Internet (www.swedishrally.com/sm) uppmanas nämligen besökarna att skicka in sina drömheat i SM-premiären.
– Värmland Runt inleds med en superspecialsträcka på Färjestadstravet i Karlstad fredag kväll. Där möts förarna man mot man. Sträckan är till för vår publik och därför tycker vi det är rimligt att den också får vara med och påverka vad som kommer att ske. Därför bjuder vi in rallyentusiasterna att vara delaktiga i beslutet om vilka förare som ska mötas i de olika heaten, säger Svenska Rallyts vd Bertil Klarin.
Nyheten om "Drömheat i publikens smak" hann inte ligga ute länge på mästerskapets hemsidan förrän de första förslagen på dueller kom in via mail.
– Mats Jonsson mot Jonas Wigren är ett av förslagen. Hasse Gustafsson mot Ramona Karlsson ett annat, berättar presschefen Jerker Johansson.
Idén med att göra publiken delaktig på det här sättet är tämligen unik.
– Jag har aldrig tidigare, varken i Sverige eller utomlands, varit med om att åskådarna fått möjlighet att påverka startordningen i en tävling, säger Klarin.
09-01-10 Tidsschema för Värmland Runt
Värmland Runt består av åtta specialsträckor på klassisk VM-mark. Man inleder med en superspecial på Färjestadstravet på fredagen och kör de övriga sju sträckorna på söndagen.

Fredag 30 januari 
19:00Start Färjestadstravet
19:04SSS1 Färjestadstravet
1,90 km
  
Lördag 31 jan
08:47SS2 Lejsöfors
10,49 km
09.20SS3 Rämmen
21,87 km
10:11SS4 Sundsjön
20,78 km
10:48SS5 Hagfors Sprint
1,87 km
11:02Service
14:03SS6 Hara
11,32 km
14:48SS7 Torntorp
19,21 km
15:23SS8 Vargåsen
14,00 km
16:18Service
16:48Mål Hagfors Stadshus

Översiktskarta
Värmland Runts hemsida
09-01-10 Rally-SM har premiär med Längberg Motorsport på startlinjen.
Värmland Runt blir årets första deltävling i Rally-SM, till i år har organisationen bakom Sveriges VM-tävling i rally tagit över och ska även driva Rally-SM. Många nyheter väntas till tävlingarna, som kommer att avgöras fredag till lördag med endast en publiksträcka på fredagen. I Värmland Runt kommer man på fredagen att köra på Färjestadstravet likt Svenska Rallyt. Under lördagen kommer det att köras två etapper med ett serviceuppehåll mitt på dagen, då publiken har möjlighet att komma till serviceplatsen och träffa förarna.

Rally-SM är ju den serien som är den finaste och proffsigaste i Sverige, så det är klart att jag gärna vill köra Rally-SM. Vi tog beslut i torsdagskväll om att anmäla oss till Värmland Runt. Det är tyvärr inte så många anmälda i min klass men vi ska ändå göra vårt bästa för att få till ett riktigt bra resultat, säger Joakim Längberg.

Vi återkommer med mer info närmare Värmland Runt som avgörs den 30-31 januari.

På vår hemsida www.langbergmotorsport.se kan du följa med vad som händer i teamet även mellan tävlingarna.
09-01-09 Alla mästare kör SM-premiären
Inte en enda mästare kommer att saknas när rally-SM 2009 tar sin början med Värmland Runt 30-31 januari. Mats Jonsson, Jimmy Joge, Leif Peterson och Andreas Sjölander – alla är de anmälda till premiären.

Startfältet är redan starkt, men har goda förutsättningar att bli ännu vassare. Anmälningstiden har nämligen förlängts till tisdagen den 13 januari.

Inte en enda regerande mästare saknas i anmälningslistan när det återstår tre veckor till Värmland Runt. Arrangerande Svenska Rallyt AB kan därmed garantera en SM-premiär i Karlstad/Hagfors med hög kvalité på startfältet.
– Det är mycket glädjande att fjolårets samtliga guldmedaljörer kommer till start. Toppförare bakom de allra bästa saknas heller inte de blir garanterat ännu fler de närmaste dagarna, säger Svenska Rallyts VD Bertil Klarin.

Anmälningstiden till Värmland Runt gick visserligen ut vid lunchtid fredagen den 9 januari, men arrangören har valt att hålla en dörr öppen ytterligare några dagar.
– Flera förare har varit kontakt med oss med önskemål om att få mer tid på sig. Därför har vi valt att förlänga anmälningstiden till klockan tolv på tisdag, säger Klarin, som tror på närmare 60 startande.
Fjolårets svenska mästare är redan nämnda. Andreas Sjölander, som vann både otrimmat 2WD och junior-SM har emellertid bytt klass. Han kommer att tävla i en Mitsubishi Lancer Evo 9 i Otrimmat 4WD.

Värmland Runt intresserar inte bara de svenska elitförarna. Flera norrmän är anmälda och startlistan innehåller även herrar som Martin Ertl, Österrike och Philippe Hugla från Franskrike.
– Våra utländska gäster skapar en lite internationell prägel på tävlingen. Jag tror några utav dem lockas av att Värmland Runt kommer att avgöras på klassiska VM-sträckor från Svenska Rallyt.
SM är en nationell angelägenhet vilket innebär att de utländska förarna inte kan erövra några poäng i mästerskapet.

Se hela anmälningslistan till Värmland Runt på: www.swedishrally.com/varmlandrunt