Besök officiella hemsidan
2020

Rally-SM 2020

Rally-SM 2020 Traditionella Rally-SM 2021
31-2
febr Vinterpokalen Sandviken
28-29
febr Rally Vännäs Vännäs
26-27
juni Skilling 500 Skillingaryd
31-1
aug South Swedish Rally Älmhult
15
aug Snapphanerallyt Hässleholm
4-5
sept East Sweden Rally Linköping
18-19
sept Rally Bilmetro Sandviken
26-27
febr Boden  
14-15
maj South Swedish Rally Älmhult
18-19
juni Göhlin Skilling 500 Klevshult
14
aug Killingen Kil
3-4
sept Snapphanerallyt Hässleholm
www.rallysm.se  
www.rallysm.se  
Sprint-SM 2020 Asfalt Rally-SM 2021
29
mars SM-Sprint Vinter Boden
28
juni SM-Sprint Sommar Halmstad
       
5
april Jönköping  
8
maj Uddevalla  
20
maj Tierp  
5
juni Seffle City Motor Challenge  
3
juli Halmstad  
www.rallysm.se  
   
  Sprintmästerskapet 2021
 
16
juli Årjäng  
7
aug Vara  
22
aug Ludvika  
26
sept Sigtuna  
16
okt Karlskrona  
www.rallysm.se  


Rallyradio Liveresultat
Rallyradio Liveresultat


20-12-22 Fabriksstöttning från M-Sport ska hjälpa Adielsson till SM-Guld i rally
Säsongen 2021 kommer Mattias Adielsson och kartläsaren Andreas Johansson att tillsammans med M-Sport komma till start med en ny Ford Fiesta Rally2 i Rally-SM. Målet är att förbättra den andra plats paret fick 2020 i serien och nu går man för seger i mästerskapet.
- Det är fantastiskt att välkomna Mattias tillbaka till Ford-familjen. Varje tillverkare vill ha begåvade ungdomar bakom ratten på sina bilar, och det är precis vad vi har med Mattias. Han har bara deltagit i en handfull tävlingar under 2020, men resultaten talar för sig själva med en seger och två andraplatser. Han är en vinnare och vi kommer göra vad vi kan för att ge honom och hans team allt stöd de behöver för att få se en Ford Fiesta Rally2 försvara guldet i det svenska mästerskapet i rally, säger Richard Millener M-sport Ford Team Principal.
- Riktigt roligt att få den här möjligheten. Den här möjligheten skulle vi inte fått om vi inte under många år jobbat hårt och även underhållit alla de kontakter som vi skapat under åren. Vi vet att Ford har en jättebra bil som är snabb och driftsäker. Bilen kommer hem inom några dagar och då kan vi redan börja fixa med det sista. Vi kommer även fortsätta på Michelins däck 2021 och det känns tryggt då vi åkte på dem i år och det fungerade utmärkt, säger Mattias Adielsson.

Adielsson tog sin första seger i en Rally-SM tävlingen i en Ford Fiesta R5 2017 i Östersund Winter Rally, sedan dess har det blivit många tävlingar i Ford Fiesta både i Sverige och utomlands. De tidigare utgåvorna av Ford Fiesta R5 har passat Adielssons aggressiva körstil och med den nya bilen som är bättre på alla punkter än de tidigare utgåvorna kommer han att ha ett högt tempo.
- Rally-SM ser ut att bli riktigt starkt till 2021 och vi kommer att behöva göra vårt yttersta för att kunna vara med i toppen. Vi har redan planerat för några tester för att känna på bilen och hitta de rätta inställningarna. Nu hoppas vi att alla följer myndigheternas restriktioner så att smittspridningen minskar så vi snart får börja tävla igen, avslutar Mattias Adielsson.

Traditionella Rally-SM 2021
14 – 15 maj South Swedish Rally Älmhult
18 – 19 juni Göhlins Skilling 500 Klevshult
14 augusti Killingen Kils MK Bil
3 – 4 september Snapphanerallyt Hässleholm

20-12-20 Asfalts-SM till Värmland!
Nu är det klart att Säffle får en SM-deltävling i Asfalt sprint den 5 juni.
– Riktigt kul att få förtroendet att arrangera en tävling med den digniteten som det är. Vi i Säffle har aldrig haft en SM-deltävling i vår historia tidigare, förutom JSM några gånger då bland annat Torphs Memorial 1989, säger Fredrik Erixon ur tävlingsorganisationen och styrelsen för Säffle MC.
– Det är även jättekul att kommunen verkligen är med på det här också, vi lovar att när tävlingen blir av kommer den att bli något alldeles extra, menar Fredrik som, med många andra rallyvänner, håller tummarna för att pandemin ger med sig och att folk tar vaccinet så SCMC, Seffle City Motor Challenge, kan gå av stapeln enligt planerna.

Säffle MC och Seffle City Motor Challenge ersätter tidigare planerade Tingsrydsprint. Tävlingen i Värmland, den 5 juni, blir den fjärde och näst sista deltävlingen i asfalts-SM 2021.
20-12-18 Dennis Rådström storsatsar och tar klivet upp i högsta klassen
Dennis Rådström och Johan Johansson har de senaste åren tävlat internationellt i VM och EM där de tagit flera segrar och pallplatser i Junior-VM och EM, med ett VM-Silver 2018. Nu gör Dennis och Johan en storsatsning på hemmaplan i högsta klassen med sin nyinköpta bil - en Volkswagen Polo Rally2 (R5) som köpts från tidigare världsmästaren Petter Solberg. De ser fram emot att återvända till SM-serien i samma bil som Petter vann VM-tävlingen i Wales 2019.
– Det ska bli häftigt att kliva upp och köra en fyrhjulsdriven bil i högsta klassen i SM med ett eget team som vi kan utvecklas ihop med. Teamet är otroligt viktigt, och jag känner vi har bra förutsättningar för en rolig och utvecklande säsong där vi kan prestera på topp, säger Dennis.
– Det ska bli väldigt kul. Det är en dröm vi haft i många år att åka Rally2-bil, och att få göra det ihop med Dennis och hela teamet blir otroligt häftigt, säger Johan.

Hårt arbete och fortsatt starkt stöd från sina partners har möjliggjort satsningen i en fyrhjulsdriven bil.
– Jag är tacksam och stolt över att ha fått den här möjligheten efter många års hårt jobb med trogna partners. Vi är glada att tillsammans med alla partners kunna ta nästa steg upp i en fyrhjulsdriven bil, fortsätter Dennis.

Klassen för R5-bilar, Trimmat Fyrhjulsdrivet, är den högsta och snabbaste klassen i SM. De senaste åren har det vart otroligt tuff konkurrens i klassen, där bland annat fjolårsmästaren och tvåfaldiga världsmästaren PG Andersson annonserat att han kommer tillbaka 2021. Dennis och Johan ser fram mot att möta motståndet i SM.
– Målet är alltid att vinna när vi tävlar. Vi vet att det är tufft motstånd i klassen och vi har aldrig kört en fyrhjulsdriven bil tidigare. Men vi ska göra allt vi kan för att stå högst upp på pallen, avslutar Dennis.
20-12-18 North Rally i Boden rivstartar Rally-SM 2022
Vägarna i Boden har haft en perfekt höst och förvinter med lite tjäle och plusgrader om vartannat så just nu är det ett mycket bra underlag. North Rally har således ett fantastiskt tillfälle att få visa upp Norrbottens fina vinterrallyvägar.

Men som situationen ser ut i Norrbotten, Sverige och världen blir det, trots det perfekta underlaget, en annorlunda vinter.
– Vi är ett härdat släkte och det ligger i våra gener att vi inte ställer in, vi ska bara köra hur det än är. Vi vill att alla team och rallypublik ska kunna få ta del av det fantastiska vintervädret vi har i Norrbotten. Som restriktionerna är, och troligen kommer att fortsatta vara, finns nu inte den möjligheten i februari 2021, säger ordförande för organisationskommittén Per-Åke Nilsson från North Rally, som nämner att beslutet som tagits är i samförstånd med Svenska RallyMästerskapen och rallyutskottet.

Men vi ger nu alla chansen att ladda om inför en resa till Norrbotten och Rally-SM premiären i januari 2022.
– Vi ser fram emot att besöka Bodens snösäkra SM-tävling 7 och 8 januari 2022, då tävlingens koncept blir detsamma som var i den ursprungliga planen 2021.

Organisationen för North Rally gör ett fantastiskt jobb, hållit ut, planerat om, flyttat fram, men vi vill ge hela landets team samma förutsättningar att kunna tävla i ett snösäkert Norrbotten, säger Anders Martinsson vd för Svenska RallyMästerskapen.

Rally-SM North Rally i Boden 2022 körs med ett liknande upplägg.
20-12-16 P-G Andersson tänker försöka försvara SM-guldet i rally tillsammans med GN Motorsport och Pirelli 2021
Per-Gunnar "P-G" Andersson och co-drivern Anders Fredriksson kommer köra rally-SM även 2021 för att försöka försvara SM-guldet tillsammans med det Åhuskärrbaserade teamet GN Motorsport Sweden och Pirelli.
– Det ska bli fantastiskt kul att få försöka försvara SM-guldet nästa år tillsammans med GN Motorsport och Pirelli, säger P-G.

P-G och Anders gjorde i år SM-comeback i rally tillsammans med GN Motorsport och Pirelli. De tvingades bryta första tävlingen, men fick sedan ratta teamets nyinförskaffade bil vilket resulterade i att de kammade SM-guldet i tyngsta klassen efter att ha kört hem segern i de tre avslutande deltävlingarna.

Nu är det klart att värmlänningarna kommer köra även 2021-års säsong tillsammans med GN Motorsport Sweden och Pirelli.
– När jag fick tillgång till GN Motorsports nyinköpta Ford Fiesta R5:a under andra deltävlingen i år kom rallysuget verkligen tillbaka. De erbjöd mig att försöka försvara SM-guldet tillsammans med dem och det var en för bra möjlighet för att tacka nej till. Speciellt när rallysuget finns kvar. Ska bli fantastiskt kul att få köra hela SM nästa år också, säger P-G.

Teamet GN Motorsport Sweden grundades 2015 av Joachim Grahn och Rickard Nilsson och ligger i skånska Åhuskärr.
– GNM Sweden är glada att P-G väljer oss för vidare samarbete med att försöka försvara SM-guldet även 2021. Lyckas han blir det teamets tredje SM-guld i rad, säger teamchef Staffan Andersson.

Rally-SM 2021 start 26-27 februari i Boden.

Mer info hittar du på www.pgandersson.se.

Mycket mer motorsport och nyhetslänkar på www.motorsportisverige.se | www.motorsportivarmland.nu

Foto: GN Motorsport Sweden

20-12-14 Team Nybe storsatsar på SMK Hörbys rallyjunior Victor Hansen
Med siktet inställt på en plats i JWRC, junior-VM i rally, lyfter hårdsatsande Team Nybe fram årets JSM-trea Victor Hansen, SMK Hörby, i teamets satsning på Rally-SM 2021.
– Vi vill ge Victor rätt förutsättningar för att kunna lyckas även internationellt precis som hans klubbkompis, årets JWRC-mästare Tom Kristensson, förklarar Team Nybes Mathias Bengtsson som investerat i en helt ny tävlingsbil åt Victor Hansen.

Småländska Team Nybe fortsätter att presentera sin förarkonstellation inför Rally-SM 2021. Redan presenterade förare är TV-profilen Jonas Kruse, den hårdsatsande Christoffer ”Chribbe” Haglund och den ständigt mästerskapsjagande Jonas Åkesson.

Med den 21-årige skånske rallyjunioren och JSM-trean, Victor Hansen, är nu Team Nybe 2021 komplett.
– Vi blandar gamla och rutinerade rallyrävar med ungtuppar som vill upp. Victor Hansen är en förare som med rätt förutsättningar kan ta sig långt i nationalsporten rally, och då inte bara på hemmaplan utan även internationellt som i JWRC, förklarar Mathias Bengtsson, som leder Team Nybe.

Rätt förutsättningar för den kommande säsongen innebär, som nämnt, bilbyte för Victor Hansen och hans co-driver Victor Johansson. 2021 är det en ny och fullt konkurrenskraftig Ford Fiesta Rally4 i den otrimmade R2-klassen som gäller för dem när SM-säsongen rullar igång med North Rally Boden 26-27 februari.
– Jag kan knappt vänta på att få släppa upp kopplingen i Boden nästa år. Det pirrar extra mycket i gasfoten denna gång då vi kommer till start i en ny Ford Fiesta Rally4. För mig som junior är det en enorm ära att få köra denna bil, och vi hoppas på att vi kan göra något riktigt bra av denna möjlighet, förklarar Victor Hansen och konstaterar att Boden är 150 mil hemifrån Hörby och blir en ny plats att köra rally på för honom.
– Det kommer att bli riktigt spännande. Även om det är ett och annat att lära sig, så hoppas jag på en problemfri säsong. Jag hoppas också på att det återgår till det normala med publik i skogen och på den rallyfest som Rally-SM är. Det är också kul att få förnyat förtroende i Team Nybe och förhoppningsvis kan vi nå nya mål tillsammans, fortsätter han.
– Målsättningen för 2021 är ett SM-guld i R2-klassen, avslutar Victor Hansen.

Team Nybe är baserat i småländska Eneryda och drivs av byggmästaren och lokale entreprenören Mathias Bengtsson. På den egna meritlistan har han bland annat två SM-titlar som kartläsare. Han är även pappa till kartläsartalangen Maja, Rally-Maja, Bengtsson som 2021 ska tävla tillsammans med Jonas Kruse.
20-11-26 SM-Rally till Udevalla 2021
BMK planerar att arrangera en SM deltävling i rally där tävlingsområdet är placerat i centrala Uddevalla.

Deltävlingen ingår i Asfalts Sprint SM och sträckan kommer att köras i utkanten av centrum.

Tävlingen kommer att avgöras lördagen den 8 maj och vi hoppas även kunna genomföra olika kringaktiviteter i Uddevalla centrum ihop med Destination Uddevalla.

Inbjudan kommer att publiceras inom kort på vår hemsida www.bmkuddevalla.se/RallySM och sociala medier.

PS.
Vi följer noga rådande omständigheter och rekommendationer. Genomförandet av tävlingarna beror helt på hur utvecklingen går med covid-19. SM tävlingarna kan komma att genomföras utan publik.
20-11-17 ”Chribbe” Haglund kör för Team Nybe 2021
Nu är det klart att SMK Nyköpings Christoffer ”Chribbe” Haglund kommer att tävla för småländska Team Nybe i Rally-SM 2021. ”Chribbe” kommer att ratta en Skoda Fabia i värstingklassen R5, trimmade fyrhjulsdrivna bilar, assisterad av co-drivern Nicklas Edvardsson.
– Det är en ära för mig, och en utvecklingsmöjlighet, för mig som rallyförare att få tävla för ett så ambitiöst privatteam som Team Nybe, förklarar ”Chribbe” Haglund.

Trots att den svenska nationalsporten rally går på tomgång på grund av coronatider fortsätter Team Nybe att presentera ännu en ”update” av nästa års föraruppställning. För några veckor sedan stod det klart att den värmländske rallyräven och TV-profilen Jonas Kruse kommer att tävla för teamet i Rally-SM 2021. Nu kommer ytterligare en rallyprofil att tävla för teamet.

Det är 33-årige sörmlänningen ”Chribbe” Haglund som är en etablerad fortåkare. 2019 vann han den nationella rallyserien Svenska RallyCupen. 2020 inledde han med totalseger i stortävlingen LBC-Ruschen i Lima, men sedan har pandemin gjort sitt för det fortsatta tävlandet.

Nu ser han fram emot SM-säsongen 2021. Inte nog med nytt team utan han byter även bilmärke. Även fortsättningsvis ska han tävla i ”kungaklassen” R5 men i en Skoda Fabia. Det är en konkurrenskraftig bil som tidigare ägts av Jerker Axelsson. Allra senast har bilen körts av Mattias Adielsson med en andraplats i höstens SM-final som bäst. Nyligen har en helrenovering och uppdatering genomförts.

I nuläget inleds den senarelagda SM-säsongen med North Rally i Boden som kör dubbla SM-deltävlingar 26-27 februari.
– Här handlar det om att åka smart, att man tar sig i mål med hel bil i den första tävlingen för att även kunna köra den andra, säger han och spår att det kommer att bli riktigt hårt motstånd i klassen.

Det finns även tankar på start i Rally Sweden som i dagsläget är den andra deltävlingen i rally-VM, WRC, 2021.
– Vi arbetar på det, men det är för tidigt att säga något om planerna kommer att gå i lås, förklarar ”Chribbe” Haglund.

Team Nybe är ett privatteam med bas i småländska Eneryda. Teamet drivs av byggmästaren Mathias Bengtsson med mångårigt förflutet som co-driver på SM-nivå med bland annat två SM-guld tillsammans med Robin Sandberg så sent som 2019 på meritlistan.
– Vi är glada över att Christoffer, ”Chribbe”, kommer att köra för Team Nybe 2021. Han är en mycket duktig och erfaren förare som med rätt förutsättningar tillhör den absoluta SM-toppen, han är en utmanare från Team Nybe till SM-titeln 2021, säger Mathias Bengtsson.
20-11-11 Vi ska närma oss internationell nivå
Svensk rallysport ligger långt efter när det gäller säkerheten på våra tävlingar. Det är den nya rally-SM promotorn på väg att förändra. Från 2021 ska ett nytt avtal upphandlas.
– Vi har halkat efter på säkerhetsplanet. SRM går in och satsar på tracking, som kommer att användas till rekning och ökar vår säkerhet. Avtal kommer att skrivas med Race Consulting AB.
– Ett trackingsystem är ett spårningsystem för rallybilar som är ett hjälpmedel för säkerhetschefen. Systemet har en tvåvägskommunikation vilket är bra och tryggt.

Något likande används på VM och systemet vi valt är finskt och används
20-11-08 North Rally SM i Boden flyttas fram - nytt datum 26-27 februari
Med godkännande från Svenska RallyMästerskapen AB och rallyutskottet har arrangören beslutat att flytta fram tävlingen på grund av rådande situation.
– Vi har beslutat att flytta fram tävlingen till ett senare datum. Orsaken är covid-19 och den ökande smittspridningen som nu sker och därtill redan beslutade, samt kommande, restriktioner i många regioner i landet.
– Tävlingen kommer att flyttas fram till 26 – 27 februari 2021 och vi jobbar för fullt med att få alla pusselbitar på plats, meddelar organisationskommittén från North Rally i Boden.

North Rally i Boden skulle genomförts 7 – 8 januari 2021.
20-11-03 Jonas Kruse klar för start i Rally-SM 2021 – kör för Team Nybe
Full SM-säsong 2021 för Team Nybe. Rallyveteranen och SVT-Sports expertkommentator Jonas Kruse slutar som gästförare hos det småländska rallyteamet för att bli en av teamets ordinarie förare under nästa år i Rally-SM. Han kommer att köra en Volvo 940 i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen med 16-åriga Maja Bengtsson från småländska Virestad som co-driver.

För 18 år sedan körde Jonas Kruse senast en full mästerskapssäsong. Det var norska mästerskapet där han slutgiltigt tog hem mästerskapsguldet i den fyrhjulsdrivna grupp-N-klassen. Sedan dess har ett och annat gästspel skett i mån av tid i både lokala och SM-tävlingar. Men nu är det dags igen för en full SM-säsong – fem deltävlingar med start i Boden 8-9 januari.
– Jag ser fram emot detta, ska bli kul och jag är taggad till max. På något sätt vill jag sluta cirkeln med att köra Volvo igen. 1994 sladdade jag hem SM-tecknet i en Volvo 240 och nu gör jag kanske ett SM-avslut i en fullt konkurrenskraftig Volvo 940 för duktiga och ambitiösa Team Nybe, förklarar Jonas Kruse.

Bredvid sig, i kartläsarstolen, kommer Jonas att ha 16-åriga Maja Bengtsson. Ett samarbete som inleddes i våras. För ”Rally-Maja” är det hennes första fulla SM-säsongen och därmed någonting helt nytt för henne sett till utvecklande erfarenheter.
– Att Maja står ut med mig ännu en säsong är väldigt inspirerande, vi har hittat ett väldigt fint samarbete och har lärt känna varandra lite bättre. Samspelet börjar finna sina former vilket innebär att hon utvecklar sig i sin roll, säger Jonas Kruse.

Maja Bengtsson säger att hon är laddad samtidigt som hon står inför sin rallykarriärs första fullängdsrally i snö och mörker, SM-deltävlingen i Boden i januari, som en första utmaning.
– Det är lärorikt att få läsa noter åt Jonas. Till en början har jag fått lära mig en helt ny typ av noter att åka efter än vad jag tidigare var van med. Sedan sladdar han så förtvivlat emellanåt vilket är fräckt, förklarar hon med ett skratt.

Jonas Kruses och Maja Bengtssons tävlande Team Nybe är en del av en större satsning på den svenska nationalsporten säsongen 2021 från det småländska rallyteamets sida.

Hemsida: https://www.teamnybe.se
20-11-02 Infrastrukturministern besökte SRM och Millebygden
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) besökte Millebygden, rallyförarna och Anders Martinsson, vd för Svenska RallyMästerskapen, Ministern fick en rundtur i arenan, som är uppbyggd i Älmhultskogen, samt därefter diskutera tillståndshantering med myndigheten…
– Det blev en mycket bra dag. Eneroth är infrastrukturminister och Trafikverket finns under honom. Han fick åka rally och det var mycket uppskattat. Första rundan var stilla och lugnt med Micke. Andra varvet gick på fullfart och då stod Eneroths pressekreterare med telefonen och kollade tiden. Vi lät honom åka ett varv till ”även om han inte egentligen hann”. Eneroth gjorde tummen upp när rallysträckan var genomförd, berättar Anders Martinsson, som var nöjd med ministerbesöket.

Infrastrukturen Tomas Eneroth (S) var medveten om att det varit bekymmer med myndigheter i samband med att arrangera tävlingar och Anders Martinsson skickar med några goda råd till ministern.
– Vi delade med oss hur vi i rallysporten känner och tycker när det gäller kommunikationen med myndigheter och att dialogen med dessa måste bli bättre. Eneroth gör det han kan och han tror att det handlar om informationsmissar och uppmanade arrangörer att bli bättre på att överklaga besluten som fattats av Trafikverket, menar Anders Martinsson, vd för Svenska RallyMästerskapen AB.
20-10-27 SSR uppgraderar tävlingen mot internationell status
Nästa års deltävling kommer att avgöras i trakterna kring Älmhult. Tävlingen kommer att innefatta tre dagar i Smålandsskogarna under Kristi Himmelfärdshelgen i maj.
– Med det nya promotorskapet för rally-SM finns möjlighet att höja tävlingen till en internationell nivå. Det finns långt framskridna planer på att tävlingen 2022 kommer att ingå i ett stort internationellt mästerskap, säger tävlingsledaren Kjell-Åke Jönsson från Sydsvenska Rallyt.

SSR satsar på nu på tre dagar för kommande internationell tävlingsstatus och tävlingsorganisationen satsar på det framgångsrika konceptet som varit de senaste åren.
20-10-15 Ny bilklass i Rally-SM
Standard blir den nya mästerskapsklassen i rally-SM 2021.
- I grunden handlar det om våra ungdomar som börjar tävla i en standardbil. Många vill åka SM men det blir ett stort steg och dyra investeringar att gå upp en klass. Men från och med nästa år finns det möjlighet att träda in på SM-planen med sin homologerade Grupp F-bil. Och därifrån tar sig vidare framöver, säger Anders Martinsson, vd för Svenska RallyMästerskapen.

Den nya JSM- och SM klassen "Standard" kommer att finnas i alla tre mästerskapen.
20-10-15 Tuffare däckbegränsning minskar kostnaderna
En av de tävlandes största utgifter på en säsong är kostnaden för däck. Däcken har även blivit en symbolfråga för vissa arrangörer där utvecklingen mot allt mjukare gummiblandningar driver på vägslitage. Man kan även styra bort från ofoget att gena som kostar arrangörer mycket pengar i vägåterställning om de tävlande måste kunna använda sina däck i flera tävlingar.
– I ett försök att begränsa kostnaderna för de tävlande och samtidigt styra mot att de tävlande inte använder de mjukaste gummiblandningarna och de längsta dubbutsticken för att hjälpa arrangörerna har SRM tillsammans med Rallyutskottet haft en dialog med en grupp tävlande och de tre största däckleverantörerna i Rally SM kommit fram till att vi vill ha lite tuffare däckbegränsning i Rally SM, berättar David Lindström från Rallyutskottet.

För sommarsäsongen
SS längd <12 mil = 8 däck
SS längd >12 mil = 12 däck

Vintertävlingen i Boden/Luleå garanterar vinter och med 10 däck tillgängliga att disponera fritt för hela helgen sparar de tävlande kostnaden för 6 vinterdäck jämfört med två vintertävlingar (8 + 8) på olika helger. Resan till Luleå är lång för sörlänningar, men de sparade 25 000 kronor väger lätt upp kostnader för resa och boende den helgen.
– På sommartävlingar kommer man få märka in 8 däck till första tävlingen på grus (eller 12 om det blir mer än 12 mil SS). Sedan till tävlingen därpå får man ha 8 däck, men bara märka in 4 nya, sedan får man använda 4 av de man märkt in till förra tävlingen.
– Tävlingen därpå likadant att man får använda 8 däck på tävlingen, men bara 4 nya och ta 4 av de 12 man märkt in tidigare. På det viset sparar den tävlande som har tänkt köra hel SM-säsongen på grus kostnaden för 12 däck (36 000 kronor plus moms räknat på ett snittpris på de tre största däckleverantörerna till Rally-SM)

Hur hanterar man en som missat den första tävlingen och "local heroes" som vill köra bara sin hemmatävling?
– De får märka in 8 däck till "sin" första tävling och vill man fortsätta åka Rally-SM så får man kliva in i stegen 4 nya och 4 tidigare inmärkta däck till tävling 2 och så vidare Man har ju redan missat poängen från en tävling.

Hur hanterar man om en tävlande kör sönder ett nästan nytt däck?
– Den tävlande får använda två "jokerdäck" under säsongen i syfte att få jämna par. Det hanteras på den tävlingen där man skadar däcket. Den tävlande får visa upp det skadade däcket för tekniske chefen eller dennes utsedde som gör en notering i listan för dennes licensnummer. Då kan man också kontrollera att däcket är skadat och inte utslitet.

En tävlande byter klass under säsongen?
– Då man inte tar med SM poäng mellan SM klasser så börjar den tävlande om med 8 däck till den nya klassen. Därefter 4 + 4 som beskrivit tidigare.
– Systemet ställer lite krav på den tävlande att hålla reda på vilka däck man har använt till SM, men det styr också mot att inte åka de mjukaste gummiblandningarna. Det finns en utbredd hysteri att alltid åka på nya däck även om det går utmärkt att åka på bättre begagnade. SM arrangörerna får extra jobb att hålla en levande lista sorterat på SM klass och licensnummer (inte personnummer jfr GDPR) som man skickar vidare till nästa arrangör, avslutar David Lindström, Rallyutskottet.

20-10-15 Dubbla SM-tävlingar i Boden
I den traditionella tävlingskalender är Boden först ut. Tävlingen kommer att avgöras efter trettondagsafton i ett snösäkert Norrland. Vad väntar rallyförarna i Boden?
– Vi erbjuder specialsträckor på 18 mil totalt som är fördelat på ungefär lika mycket mil per tävlingsdag, hälsar arrangören.
– Tvådagarstävlingen poängbedöms efter varje dagsetapp. Detta är ett sätt att sänka kostnaderna när vi satsar på ett snösäkert Boden. Även att det är en lång resa för många blir det ett billigare tävlande, säger Anders Martinsson, vd för Svenska RallyMästerskapen.

Poängberäkningen i Rally-SM 2021 är som följer; 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1.

Tävlingen i Boden arrangeras 8 – 9 januari 2021.

20-09-20 Tom Kristensson på en andraplats i SM-avslutningen
Det blev en andra plats i klassen Trimmat 2WD i den avslutande SM tävlingen i Sandviken för Tom och Joakim Sjöberg. Man rådde inte på årets suverän Patrik Flodin från Ilsbo som vann med drygt 24 sekunder, och som därmed vann alla fyra deltävlingarna och blev svensk mästare i sin Volvo 940.

Den redan på grund av Corona nerkortade tävlingen blev ännu kortare, då man tvingades att stryka sista sträckan.

Tävlingen fick en viss kritik för de snabba vägarna, något som Tom håller med om
- Sträckorna var inte som jag tänkt mej, mycket snabbare än jag trodde, jag hade nog förväntat mej att de skulle vara mer tekniska. Det blir helt annorlunda i nästa tävling i JWRC på Sardinien, men all körning är bra träning, säger Tom.

På de första sträckorna var Tom inte nöjd med inställningen på stötdämparna eftersom de är av en annan typ på Corollan än han är van vid från VM-bilen.
- I serviceuppehållet fick vi hjälp med inställningarna, så på sträckan efter blev det mycket bättre och känslan kom tillbaka i körningen, vi lyckades vinna sträckan, och det tar vi med oss. Tyvärr ströks sedan nästa, som även var den sista sträckan i tävlingen.
- Det har varit trevligt att fått möjligheten att köra ett par i SM-tävlingar under detta lite märkliga år, och ett stort tack till Leif Karlsson för att han lånat ut sin bil. Jag hoppas att vi kan göra några inhopp i SM även nästa år, men nu är det full fokus på de två återstående tävlingarna i JWRC, avslutar Tom

Nästa tävling för Tom och Joakim är i JWRC och Rally Italia Sardegna på Sardinien den 8-11 oktober.
20-09-20 Kolsvas rallyjuniorer tog medalj och pallplats
Visst gick det vägen för rallyjuniorerna från Kolsva MS. JSM-silver till Martin Jakobsson och William Binbach grejade välförtjänt andraplats i sin klass.

Målen var högt satta och förväntningarna uppskruvade inför Rally Bilmetero, lördagens SM-final i Sandviken.
Ändå rådde det förstämning efter två körda sträckor hos team Jakobsson, där pappa Ronnie mekar, Martin kör och Henrik Lundh är kartläsare. Bara några kilometer in på förmiddagens andra specialsträcka – totalt två mil lång – gick ett stag av under bilen och bara treans växel gick att använda i den trimmade Corollan.
– Vi förlorade 25 sekunder på den ultrasnabba sträckan och var helt övertygade om att vi tappat den bronsmedalj vi hade innan start, säger Martin.
I det läget återstod ytterligare två sträckor.
– Det var inget annat än att gasa så mycket vi kunde på det som var kvar!

I rally kan allt hända, så en svår konkurrenten fick också problem och tvingades bryta. Det i kombination med att Martin fixade en kanontid på sträcka tre gjorde att det blev medalj i Junior-SM för Martin och Henrik i Trimmat 2WD.
– Jag trodde inte det var sant först, att vi tagit silver i JSM! Så otroligt roligt, säger Martin.
Enligt reglerna i rally måste föraren av bilen fylla som högst 25 år under säsongen för att räknas som junior. Martin är 24 år. Däremot får kartläsaren vara äldre, allt för att dela med sig av sin erfarenhet.
– Efter andra sträckan var det tungt. Men det är bara att bita ihop och kämpa, och den här gången gav det utdelning, säger Henrik.

Kolsvas andra unga talang, William Binbach har tillsammans med Robin Hallman visat att farten finns där. Men gång på gång har de rasat i resultatlistan därför att något gått sönder eller de gjort egna små misstag, som kostat många sekunder.
I SM-finalen fick de äntligen den efterlängtade pallplatsen, tvåa i Otrimmat 2WD med sin Peugeot 208 R2.
– Att Pontus Lönnström skulle bli för svår det visste vi, för han vann förra året och tävlar nu en hel del internationellt. Så att bli tvåa efter honom är som en seger, jublar William.
Marginalen ner till trean Victor Hansen var endast 3,6 sekunder efter 5,2 mil i högsta tempo.
Sista sträckan fick utgå sedan en bil gått av vägen och det tog alltför lång tid för att kunna släppa på startfältet igen.
20-09-20 Pontus Lönnström avslutar säsongen med dubbla SM-guld
Under lördagen blev rallyföraren Pontus Lönnström från Nora dubbel Svensk Mästare i rally när han och kartläsaren Stefan Gustafsson vann SM-finalen i Sandviken. De säkrade både guldet i Orimmat 2WD och i Junior-SM Otrimmat, samtidigt som de var med och hjälpa Team Ramudden till ett brons i teammästerskapet.
– Det känns jätteskönt, vi har haft en bra tävling och har vunnit alla sträckor två tävlingar i rad nu. Det känns fantastiskt att få ta SM-guld för tredje säsongen i rad, säger Lönnström.

SM var egentligen inte huvudmålet för Pontus och Stefan, som i år gjorde en satsning på Junior-VM. Men Pontus deltagande i JVM har inte varit en enkel resa. Coronapandemin har påverkat Rally-VM i stor utsträckning, liksom i de flesta andra sporter. Det har bland annat inneburit flyttade tävlingsdatum, inställda tävlingar och nytillkomna tävlingar.

Almanackan har hela tiden präglats av osäkerhet och snabba ändringar. Detta har medfört att den plan som lades från början och de förberedelser som planerades har ställts på ända. Exempelvis har tilltänkta tävlingar som träning inför VM-rallyn inte kunnat genomföras. Att kunna konkurrera på högsta nivå mot medtävlande som har mycket erfarenhet av Junior-VM och internationellt tävlande utan optimala förberedelser är svårt, och Pontus har därför tagit beslut om att avstå från resterande del av JVM i år.
– Med punkteringen i Svenska Rallyt som omöjliggjorde en topplacering där och de tekniska problem vi fick i Estland som gjorde att vi fick bryta både på lördagen och söndagen, gör att uppförsbacken känns för brant för en fortsättning i JVM med tanke på att inga tänkta förberedelser gått eller går att genomföra.
– Vi är supertacksamma för alla som vart med och gjort allt möjligt denna säsongen, men för närvarande finns inget planerat för ett deltagande i JVM nästa år. I övrigt vet jag inte hur jag ska göra med tävlandet 2021, men det vore ju kul att få prova fyrhjulsdrivet förstås, avslutar Pontus.

20-09-19 Silvermedalj i Rally-SM för Mattias Adielsson
Med en andra plats i den sista deltävlingen säkrade Mattias Adielsson och kartläsaren Andreas Johansson en silvermedalj i årets Rally-SM.
- Vi är mycket nöjda med vår insats idag. Vi har gjort allt vi kunnat men det räckte inte riktigt till, säger Mattias Adielsson.

Årets säsong har till stor del påverkats av Corona-pandemin och Rally-SM har varit tvungna att ställa in två deltävlingar. Rally Bilmetro i Sandviken avslutade årets serie som började i Vännäs under vintern. I Vännäs vann Adielsson och när serien kunde starta upp i augusti igen så blev det tyvärr en bruten tävling. De två sista deltävlingarna i Linköping och Sandviken har inneburit andraplatser i tävlingarna.
- Jag är överlag nöjd med säsongen. Vi har fått åka tävlingar och arrangörerna har gjort ett jättejobb under de förutsättningar som råder. Det var kul att börja året med en seger i Vännäs, alltid extra roligt att köra bra vinter-tävlingar. Lite trist att vi fick bryta med tekniska bekymmer i Hässleholm men det är ju spelets regler att det kan hända. Avslutningen med Linköping och Sandviken har varit bra, vi har varit med och krigat om segrarna och visat att vi är att räkna med. Andreas och jag vill passa på att tacka alla som hjälpt till under året, utan er hade vi inte stått här som silvermedaljörer i dag. Vi hoppas att ni känner att ni är delaktiga i framgångarna, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat Rally Bilmetro
1. P-G Andersson - Årjängs MK, Ford 29.57,0
2. Mattias Adielsson - Göteborgs MF - Skoda +13,7s
3. Thomas Thunström - Ludvika MS - Skoda +37,0s

Slutresultat i Rally-SM 2020
1 - P-G Andersson 102,5 poäng
2 - Mattias Adielsson 87 poäng

20-09-19 P-G Andersson mästare efter finalseger i Rally-SM
P-G Andersson och kartläsaren Anders Fredriksson tog SM-guld i klassen Trimmat 4WD när Rally-SM under lördagen körde final i Sandviken. Utmanaren Mattias Adielsson kunde emellertid vara något snabbare än P-G, men två starka tider på rallyts inledande två sträckor la grunden för Andersson och Fredrikssons tredje raka seger i Rally-SM och ett SM-guld för den tidigare Juniorvärldsmästaren.
– Det var skönt, säger P-G Andersson efter målgång. Det känns fantastiskt kul att stå här som mästare efter en tuff start på säsongen. Men året löpte på bra och det blev bra tillslut. Det har vart tufft motstånd hela året och fighten med Mattias har var bra. Vi har kört stabilt hela säsongen.
– Vi har gjort allt vi kunnat, och vi offrade allt idag. Vi är supernöjda, men det räckte inte till, säger Adielsson som tar en silvermedalj i årets SM.

Pontus Lönnström och Stefan Gustafsson blev dubbla guldmedaljörer i Otrimmat 2WD och Junior-SM Otrimmat när de i Sandviken tog sin tredje seger i årets SM. De var snabbast på samtliga sträckor och därmed är Pontus Svensk Mästare för tredje året i rad. Bakom Lönnström var det en hård kamp om andraplatsen mellan Victor Hansen och Willian Binbach, där Binbach tillslut blev tvåa.
– Det känns jätteskönt, vi har haft en bra tävling och har vunnit alla sträckor två tävlingar i rad nu. Det känns fantastiskt att få ta SM-guld för tredje säsongen i rad,säger Lönnström.

Redan klasa Svenska Mästaren i Trimmat 2WD, Patrik Flodin och Göran Bergsten, fortsatte på den inslagna vägen och tog sin fjärde raka seger genom att vinna Rally Bilmetro. Tom Kristensson, som i år kör Junior-VM, tog andraplatsen i sitt inhopp före Jonas Åkesson. Hampus och Pontus Jakobsson, som redan säkrat guldet i Junior-SM Trimmat blev fyra i finaltävlingen.
– Allt har funkat kanon. Vi trivdes fantastiskt bra på vägarna här i Sandviken, och det är nog den tävlingen i år där det funkat bäst. Nu är det riktigt roligt med rally, så det blir en fortsättning i Volvon även nästa år, hälsar Flodin.

Kristoffer Karlsson har hela året haft hårda fighter med Jari Liiten i klassen 4WD Övriga, och även om Jari var klar mästare redan innan finalen så fortsatte kampen in på sista sträckan i Rally Bilmetro. Där kunde Kristoffer gå om Jari, och därmed tog Kristoffer sin andra raka seger och ett SM-silver.
– Vi har haft en kanonsäsong, och det har vart jätteroligt. Vi har haft grymma fighter med Jari varje tävling, säger Kristoffer.

SM-medaljörer Rally-SM 2020:
Trimmat 4WD:
Per-Gunnar Andersson & Anders Fredriksson, Årjäng
Mattias Adielsson & Andreas Johansson, Göteborg
Thomas Thunström & Tom Thörngren, Ludvika

4WD Övriga:
Jari Liiten & Tommy Andersson, Sandviken
Kristoffer Karlsson & Ida Bood, Trollhättan
Robin Adolfsson & Nicklas Jidflo, Växjö

Trimmat 2WD:
Patrik Flodin & Göran Bergsten, Ilsbo
Hampus Jakobsson & Pontus Jakobsson, Nyköping
Emil Karlsson & Toni Sundqvist, Hällefors

Otrimmat 2WD:
Pontus Lönnström & Stefan Gustafsson, Nora
Joakim Ellner Landberg & Emil Nilsson, Arboga
Victor Hansen & Victor Johansson, Hörby

Junior-SM Otrimmat:
Pontus Lönnström & Stefan Gustafsson, Nora
Victor Hansen & Victor Johansson, Hörby
Joakim Ellner Landberg & Emil Nilsson, Arboga

Junior-SM Trimmat:
Hampus Jakobsson & Pontus Jakobsson, Nyköping
Martin Jakobsson & Henrik Lundh, Kolsva
Victor Bergsander & Christoffer Lund, Herrljunga

Teammästerskap:
Tractive
Team Märkesdemo
Team Ramudden
20-09-19 Flodin och Bergsten oslagbara i årets rally-SM
Patrik Flodin, Ilsbo MK, och hans co-driver Göran Begsten, Forshaga MC, vann SM-finalen och gick därmed obesegrade genom hela rally-SM 2020 i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen.
– Riktigt roligt rally där vi fått utmana oss på snabba vägar, säger Göran.

Patrik och Göran säkrade sitt SM-guld redan under näst sista deltävlingen, men höll trots det upp tempot rejält under SM-finalen i Sandviken idag då Rally Bilmetro avslutade säsongen. De var inte bara snabbast i klassen, utan slog sig in på en tredje plats totalt under första sträckan med sin Volvo.

Rallyt idag kördes på snabba runt grusvägar runt Sandviken där de vann två av dagens tre sträckor. De vann rallyt med 24,7 sekunder före Tom Kristensson och 32,4 före Jonas Åkesson.
– Riktigt roligt rally där vi fått utmana oss på snabba vägar, säger Göran.

Patrik håller med sin kartläsare.
– Skitkul rally med snabba vägar, där vi har fått utmana oss själva för att våga hålla upp tempot. Häftigt med så här snabba vägar och där vi verkligen fått känna adrenalinet riktigt pumpa i kroppen, säger Patrik.

Värt att notera är att de bara har bara tappat fyra sträcksegrar totalt under hela SM- säsongen.

Rally Bilmetro 2 wd trimmat
1. Patrik Flodin 25.22,8
2 Tom Kristensson 25.47,5 +24,7
3. Jonas Åkesson 25.55,2 +32,4
4. Hampus Jakobsson 26.00,1 +37,3
5. Emil Karlsson 26.04,3 +41,5

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi följt rallyt, sträcka för sträcka.

20-09-15 P-G Andersson och Anders Fredriksson svenska mästare i SM-comebacken i R5
Per-Gunnar "P-G" Andersson och co-drivern Anders Fredriksson blev idag svenska mästare i sin SM-comeback tillsammans med GN Motorsporti teamets nya Ford Fiesta R5. De tvingades bryta premiärtävlingen, men i och med bilbytet inför den andra tävlingen kunde de vinna de övriga SM-deltävlingarna.
– Så fantastiskt kul. Speciellt med inledningen vi hade på säsongen, säger P-G.

P-G och Anders gjorde i år SM-comeback tillsammans med GN Motorsport och tvingades bryta den inledande tävlingen i Vännäs. Teamet införskaffade då en ny Ford Fiesta R5 till killarnas förfogande och med den kunde de hålla upp tempot och vinna säsongens övriga tre tävlingar.

Efter segern i East Sweden Rally för två veckor sedan har även M-Sport (Fords fabriksteam) varit med och stöttat teamet med motorn.
– M-Sport supportar oss för bästa motorprestanda. Så de satt nu på VM i Turkiet och gav oss support under hela rallyt, berättar P-G.

Idag kördes finalen i Rally Bilmetro – guldet stod mellan P-G och Mattias Adielsson och det var i princip först i mål som gällde för de båda.
– Vår strategi var att få en lucka ner till Mattias på de två första snabba sträckorna, för att sedan ha lite marginal på de lite långsammare och trixiga sträckorna, säger P-G.

Inför servicen ledde P-G och Anders med 14,4 sekunder. På de två avslutande sträckorna lyckades Mattias Adielsson och hans co-driver bara köra in 0,7 sekunder. Därmed var SM-guldet 2020 i hamn för värmlänningarna P-G och Anders.
– Det här trodde jag verkligen inte vi skulle klara av i början av säsongen.Det var lite nervöst idag, men det höll hela vägen. Jag är så otroligt tacksam för alla som hjälpt mig: GN Motorsport, bröderna Grahn, Erik Sundell, Pirellis som levererat kanondäck, familj, sponsorer och vänner. Stort tack till alla som på något sätt gjort det här möjligt, avslutar P-G.
20-09-18 ”Rally-Maja” utmanas av pappa Mathias i rallyfinalen
Plötsligt händer det i rally-SM. Två favoritekipage i SM-finalens klass för tvåhjulsdrivna trimmade bilar har far och dotter som kartläsare dessutom tävlar båda för samma team, småländska Team NyBe.

Det är Rally-Maja Bengtsson (16 år) som ska assistera värmländske SVT-profilen Jonas Kruse, medan hennes pappa, Mathias (48 år), ska sköta noterna åt blekingebon Jonas Åkesson.

Både far och dotter förklarar att de är laddade och förväntansfulla inför lördagens Rally Bilmetro i Sandviken.
– Att få tävla mot pappa taggar mig ännu mer. Vi båda är extrema tävlingsmänniskor, så detta kommer bli väldigt kul, inleder Maja Bengtsson.
– Senaste gången som vi båda tävlade mot varandra var i SM-sprinten 2019, jag med Jonas Åkesson och pappa med Robin Sandberg. Det var en riktig fight om SM-medaljerna som tyvärr gled ur händerna på mig och Jonas Åkesson på sista finalsträckan, fortsätter hon.

Maja är ordinarie kartläsare till Jonas Kruse, medan pappa Mathias Bengtsson gör ett gästspel bredvid Jonas Åkesson. Ifjol lotsade han Robin Sandberg till dubbla SM-guld i rally. Nu är ordinarie sysslan, utöver att vara byggmästare, att leda Team Nybe.
– Det känns riktigt bra, det är ju ett år sedan som jag åkte sist och vi ska ha riktigt kul i bilen, förklarar han och fortsätter:
– Jag har fått förmånen att åka med Jonas Åkesson i tävlingar innan, och han är riktigt vass som chaufför. När Maja tävlar tänker jag inte på att det är min dotter som tävlar, utan vi ska nog ge Jonas och Maja en match!

Maja Bengtsson är med sina 16 år landets yngsta kartläsare som tävlar på elitnivå. Att få läsa noter åt forne rallyproffset Jonas Kruse är en bra skola inför framtiden.
– Maja har redan utvecklats i sin läsning, jag vill ha betoningar på noterna, ändrat röstläge och sådant. Hon börjar även känna om körning sitter och om bilen blir bättre eller sämre under test, inte bara när attacken är rätt, för det kan hon, förklarar Jonas Kruse.

Rally Bilmetro körs publikfritt.
20-09-18 Tom Kristensson kör den avslutande deltävlingen i Rally-SM
Till helgen körs den fjärde och sista tävlingen i årets, något stympade, serie i Rally SM. Det är Sandvikens MK som arrangerar Rally Bilmetro, en endagars publikfri tävling på ca 7 mil specialsträckor.
Just innan anmälan stängdes blev det klart att Tom och Joakim Sjöberg kommer till start med samma Toyota Corolla, som man körde i Hässleholms SM-deltävling, i klassen Trimmat 2WD.
- Jag är oerhört glad över att ännu en gång få chansen att köra Corollan. Vi hade ju lite otur i Hässleholm att vi fick ett transmissionsproblem, men innan dess visade både vi och den nybyggda bilen att vi kunde hänga på den absoluta toppen i klassen och även totalt mot de fyrhjulsdrivna bilarna, säger Tom
- Det är första gången jag tävlar i Sandviken, men verkar vara roliga och fina vägar där, så det ser vi fram emot, och vi kommer att köra precis som vi brukar.
- Dessutom är jag verkligen sugen då det blev en kort tävling i Estland i JWRC senast, och vi behöver mer tävlingstempo innan nästa tävling i JWRC i början av oktober.

Trimmat 2WD är den största klassen med 42 anmälda ekipage. Favorit till klassegern är Patrik Flodin från Ilsbo MK. Patrik har vunnit alla de tre deltävlingar som körts och är redan klar Svensk mästare.
- Vi skall göra vad vi kan för att ge Patrik en match, han är en duktig förare och med VM-rutin, och han vill noga ta storslam och vinna alla deltävlingarna i SM i år, säger Tom med glimten i ögat.
- Men det finns flera andra snabba förare i klassen, så det blir en tuff fight.
20-09-17 Spännande SM-final väntar i Sandviken
På lördag ska SM i rally avgöras i Sandviken och tävlingen Rally Bilmetro. Fyra sträckor på över sex mil utgör grunden för kampen om SM-medaljerna. I tyngsta klassen, Trimmat 4WD, är kampen om guldet stenhårt mellan dubbla Juniorvärldsmästaren P.G Andersson från Årjäng och förra årets EM-bronsmedaljör Mattias Adielsson från Göteborg- först i mål blir Svensk Mästare.
– Mattias har sin joker kvar och därför är det först i mål av oss som gäller för att knipa guldet. Vi ska köra för det och har en god känsla med oss sedan sist . Dessutom känner jag att vi har mer kvar att ge, så vi får växla upp tempot ytterligare på lördag, säger P-G.
– Det här blir inte lätt, vi måste åka ifrån en dubbel juniorvärldsmästare för att vinna. Allting måste gå vår väg och marginalerna kommer att vara små. Hade vi inte trott på att vi skulle ha någon chans på guldet hade vi stannat hemma, men vi är övertygade att det kommer gå vägen, säger Adielsson.

Även i klassen Otrimmat 2WD och JSM Otrimmat är det upplagt för ett spännande avgörande om medaljerna, där Pontus Lönnström, Joakim Ellner Landberg och Victor Hansen gör upp om de ädla valörerna. Bäst utgångsläge har Pontus Lönnström från Nora med två segrar, och trots att han missade senaste tävlingen i Linköping när han körde Junior-VM i Estland, så har Pontus avgörandet i egna händer och kan köra hem båda gulden utan att tänka på de andras resultat.
– Det känns lite mer nervöst inför finalen än en vanlig tävling. Det hade vart väldigt kul att ta guld i Junior-SM tre år i rad. Men samtidigt måste allt funka hela tävlingen för det ska gå vägen. De andra i klassen åker fort, och höjer farten för varje tävling, säger Pontus.

I Trimmat 2WD är Patrik Flodin från Ilsbo och Göran Bergsten redan klara mästare efter tre raka segrar, de kör i helgen för att hjälpa Tractive att säkra guldet i Teammästerskapet. Nyköpings Hampus och Pontus Jakobsson är klara mästare i Junior-SM Trimmat och kämpar för ett silver i Trimmat 2WD. Där bakom är det många om budet kring bronsmedaljen, där just nu Johan Green ligger trea i tabellen.

Klar guldmedaljör i klassen 4WD Övriga är Jari Liiten, som i helgen tävlar på hemmaplan i Sandviken och vill avsluta året med ett starkt resultat. Jari utmanas främst av Kristoffer Karlsson, som vann senast i Linköping, och 18-faldiga Svenska Mästaren Mats Jonsson.
20-09-16 Pontus Lönström går för guld i Sandviken
Rallyföraren Pontus Lönnström från Nora kör på lördag final i Rally-SM tillsammans med kartläsaren Stefan Gustafsson i Sandvikens Rally Bilmetro. Pontus och Stefan har två segrar i årets mästerskap och kan köra hem SM-guld i både klassen Otrimmat Tvåhjulsdrivet och Junior-SM. Pontus & Stefan tävlar för Team Ramudden och kör en Ford Fiesta Rally4 i klassen Otrimmat 2WD.
– Jag är väldigt taggad på SM. Det har gått väldigt bra där i år. Tanken var inte att köra hela SM, men nu när det gått så bra ska det bli kul att köra allt, säger Pontus.

Pontus och Stefan missade senaste SM-tävlingen i Linköping när de tävlade i Junior-VM i Estland. Men två raka segrar har gjort att de ligger bra till för att ta sitt tredje raka SM-guld i Junior-SM.
– Det känns lite mer nervöst inför finalen än en vanlig tävling. Det hade vart väldigt kul att ta guld i Junior-SM tre år i rad. Men samtidigt måste allt funka hela tävlingen för det ska gå vägen. De andra i klassen åker fort, och höjer farten för varje tävling, fortsätter Pontus.

Det är första gången sedan 2017 som Sandviken ingår i Rally-SM, och Pontus trivs på de snabba vägarna som bjuds i helgen.
– Jag gillar Sandviken, snabba vägar har jag alltid gillat. Vi har inte åkt där i en framhjulsdriven bil innan, så det ska bli kul att få prova det, avslutar Pontus.
20-09-16 Mattias Adielsson har chans på guldmedalj i Rally-SM
På lördag är det dags för årets rally-SM att gå i mål med en tävling i Sandviken. Mattias Adielsson har tillsammans med sin kartläsare Andreas Johansson möjlighet att vinna guld. Just nu ligger de tvåa i serien men allt kommer att avgöras i sista deltävlingen.
- Vi har avgörandet i egna händer, så nu gäller det att allt stämmer till 100% på lördag, säger Mattias Adielsson.

Förutsättningarna är enkla, vid seger och ett bra resultat på powerstagen så är guldet hemma. Rally Bilmetro är lite av ett sprintrally med fyra specialsträckor som tillsammans mäter sex mil. Under året får deltagarna använda en deltävling som jokertävling där deras poäng multipliceras med 1,5. Adielsson har ännu inte utnyttjat sin joker utan kommer göra det i Rally Bilmetro. På lördag eftermiddag får vi se hur tävlingen slutade när bilarna är i mål vid 15 tiden.
- Det här blir inte lätt, vi måste åka ifrån en dubbel juniorvärldsmästare för att vinna. Allting måste gå vår väg och marginalerna kommer att vara små. Hade vi inte trott på att vi skulle ha någon chans på guldet hade vi stannat hemma, men vi är övertygade att det kommer gå vägen. Vi har en mycket positiv känsla och vägarna i Sandviken kommer att passa oss och bilen perfekt, avslutar Mattias Adielsson.

Poängställning Trimmat 4wd (R5)
1. P-G Andersson 67,5p
2. Mattias Adielsson 50p
3. Stig Andervang 48,5p
20-09-15 Klasseger och medalj – höga rallymål i Kolsva
Kolsva MS har alltid haft framgångar i rally och inför SM-finalen i Sandviken är förhoppningarna stora. En JSM-medalj och en klassvinst är målet.

De två talanger som försvarar klubbens färger är Martin Jakobsson och William Binbach. Martin kör en Toyota Corolla i JSM Trimmat 2WD och ligger på bronsplats inför lördagens final i Sandviken.
– Det är bara att ösa på. Jag kan nå silver, men då måste allt klaffa för mig och värste konkurrenten ha en dålig dag, säger Martin.
I rally kan allt hända, men för att Martin ska förlora bronspengen i den fjärde och sista deltävlingen ska mycket till. Dagens tabellfyra måste vinna klassen och de framför misslyckas.
– Att vi inte skulle rå på redan klara mästarna från Nyköping, det insåg vi tidigt. Men målet har hela tiden varit en medalj och det ska vi göra allt för att köra till oss på lördag!
Till sin hjälp har han rutinerade co-drivern Håkan Lundh och chefsmekaniker är pappa Ronnie Jakobsson.

Kolsva Motorsällskaps andra talang, William Binbach, fyller också 24 år senare i år. Han var ytterst nära att vinna klassen Otrimmat 2WD med sin Peugeot 208 R2 för två veckor sedan i Linköping. Han var snabbast på fem av sju specialsträckor, till och med snabbare än alla trimmade på en av sträckorna! Men tappade allt när bilen gled ut lite i en kurva, slog i någonting och vände runt.
– Det var inget farligt, men vi fastnade i vägkanten där det var väldigt löst, säger William.
Innan de kom loss hade det gått fyra minuter.
– I Sandviken vill vi ha revansch! Då ska vi inte göra något misstag.
Den som hjälper William med notläsningen från högerstolen är Robin Hallman och den som sköter bilen under serviceuppehållet är pappa Thomas Binbach.

Ordförande i Kolsva MS är sedan flera år Per-Arne Broström.
– Vår trakt har alltid haft många motorintresserade och det är klart att det är väldigt glädjande att vi har så duktiga juniorer. Det lovar gott för framtiden!

Rally Bilmetro Sandviken 19 september
Tävlingslängd totalt: 260 km
Antal specialsträckor: 4 stycken
Avlyst tävlingslängd: Cirka 69 km

Första start från Göransson Arena: 09.00
Första bil i mål: 15.00
Antal anmälda totalt: 101 ekipage

Komplett anmälningslista: https://resultatservice.se/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2020058
Resultat: publiceras löpande på www.resultatservice.com
20-09-15 Flodin och Bergsten kör för ny seger i SM-finalen i Sandviken
Ett säkrat mästerskapsguld stoppar inte Patrik Flodin och Göran Bergsten från SM-start – i helgen är de med och kör SM-finalen i Sandviken med målet att kamma hem fjärde raka deltävlingssegern.
– Vi kommer inte till start för att bara ha kul, utan självklart är målet att vinna, säger Patrik.

Patrik och Göran har i år rattat Björn Engströms potenta Volvo Grupp H. De båda har inte bara haft riktigt kul i bilen, de har kammat hem alla tre körda SM-deltävlingar och säkrat SM-guldet. Det stoppar dem inte från att köra för seger även i SM-finalen under Rally Bilmetro i Sandviken på lördag.
– Vi kommer inte till start för att bara ha kul, utan självklart är målet att vinna. Det ska även bli roligt att få köra med Tom Kristensson igen, han kommer säkert vara med och bjuda upp till fight, säger Patrik.

Göran håller med och tycker det vore skönt att försöka avsluta säsongen med seger:
– Att vinna fjärde tävlingen i rad i år är en bra morot att ha inför helgen, säger han.

Mer info och resultat hittar du på www.patrikflodin.com där vi kommer att följa rallyt sträcka för sträcka.
20-09-15 Lången och Korten kör BMW i Rally Bilmetro
Tomas ”Lången” Pettersson, Grängesberg, och Thomas ”Korten” Nilsson, Boden, är tillbaka i Rally-SM när finaltävlingen i årets mästerskap avgörs i Sandviken i helgen. Efter att de i år skulle ha satsat på en full säsong i EM för historiska bilar och fick hela säsongen inställd på grund av coronaviruset gör de första tävlingen för året på lördag, i en BMW Compact i klassen Trimmat 2WD.
– Det ska bli kul som tusan att komma igång igen. Jag hade ställt in mig på att det inte skulle bli något tävlande i år, men så när hösten kom så kom också rallysuget och jag kände att jag måste få åka någonting. Då kändes det lämpligt med Sandviken. Jag gillar vägkaraktären där med snabba och utmanande vägar, säger Lången.

Lången och Korten tävlade framgångsrikt i BMW i slutet av 90-talet, och skulle förra året göra comeback i en BMW 20 år efter att de börjat åka ihop. Tyvärr kom de bara en sträcka i SM-tävlingen i Kolsva innan de fick bryta. Men bilen har gåtts igenom noga, och är redo att tackla SM-finalen.
– Tomas har lagt ner otroligt mycket tid och energi på bilen, och det ska bli väldigt roligt att få åka och komma in i bilen. Det kommer bli tufft att hänga med de snabbaste i klassen, säger Korten.
– Bilen är grymt bra och jag hoppas vi fått till allting. Klassen är stenhård och vi kör i vårt tempo och ser vad det räcker till. Vi får se om jag har någon fart kvar i kroppen, avslutar Lången.
20-09-14 P-G och Anders kör för SM-guld i rally under finaltävlingen i Sandviken
Det är först i mål som gäller i Sandviken när Per-Gunnar "P-G" Andersson och co-drivern Anders Fredriksson kommer till start i SM-finalen i rally för att försöka köra hem årets guldmedalj. Det skiljer 17,5 poäng mellan dem och tvåan Mattias Adielsson, men i verkligheten är det jämnare än så.
– Mattias har sin joker kvar och därför är det först i mål av oss som gäller för att knipa guldet. Vi ska köra för det och har en god känsla med oss sedan sist . Dessutom känner jag att vi har mer kvar att ge, så vi får växla upp tempot ytterligare på lördag, säger P-G.

På lördag är det dags för Rally Bilmetro som avslutar den här lite annorlunda Covid -19 säsongen för rally-SM. P-G och Anders leder den trimmade fyrhjulsdrivna-klassen, R5, med 17,5 poäng i GN Motorsports Ford Fiesta R5.

Varje förare får innan start utse en jokertävling under säsongen. Det innebär att man får hälften av poängen som man kör till sig i den tävlingen som bonus. P-G och Anders valde sin jokertävling under South Swedish rally och körde då in 37,5 poäng tillsammans med powerstage-segern. Mattias Adielsson ligger 17,5 poäng bakom P-G och Anders och har sin joker kvar. Det innebär att det blir först i mål av ekipagen som gäller för att ta hem 2020-års SM-guld.
– Vi hittade en otroligt fin känsla i bilen sist – där allt fungerade. Dessutom känner jag att vi har mer kvar att ge så vi får växla upp tempot ytterligare på lördag, säger P-G.

Det är totalt 106 förare anmälda till Rally Bilmetro och i P-G och Anders klass startar 11 ekipage. Rallyt är helt publikfritt och består av fyra specialsträckor på 62,27 km.
– Det ska bli riktigt kul att få köra en sommartävling i Sandviken. Sist tror jag var 2002 då jag körde med Cloin, avslutar han.

Mer info hittar du på www.pgandersson.se där vi som vanligt kommer att följa rallyt sträcka för sträcka.
20-09-11 Upplagt för spännande guldfighter i Rally Bilmetro
Under East Sweden Rally i Linköping delades tre SM-guld i rally ut när Patrik Flodin och Göran Bergsten säkrade guldet i Trimmat 2WD, Hampus och Pontus Jakobsson i Junior-SM Trimmat samt Jari Liiten och Tommy Andersson i 4WD Övriga. Men i nästa veckas final i Sandviken lever kampen om guldet i resterande tre klasser.

I Otrimmat 2WD och Junior-SM Otrimmat leder Joakim Ellner Landberg efter segern i Linköping förra veckan. Kampen om SM-medaljerna i de båda klasserna står mellan Ellner Landberg, Pontus Lönnström och Victor Hansen, som alla teoretiskt har chans på SM-guldet. Pontus Lönnström har avgörandet i egna händer i och med att han sparat jokern till finaltävlingen. Det innebär att han får 1,5 gånger poängen som han och kartläsaren Stefan Gustafsson kör in i Sandviken och kan avgöra oavsett de andras resultat. För att Ellner Landberg eller Hansen ska ha bra chanser på guld behöver dom vinna tävlingen samtidigt som Lönnström hamnar utanför pallen och inte tar bonuspoäng på den avslutande sträckan.

Pontus Lönnström kommer från Nora och tävlar för Kungliga Automobil Klubben och kör i år Junior-VM, Victor Hansen är från Hörby och Joakim Ellner Landberg från Stora Sundby utanför Arboga.

I Trimmat 4WD står kampen om guldet mellan P-G Andersson, med två raka segrar, och Mattias Adielsson, med en seger och en andraplats i årets mästerskap. Adielsson har också sparat jokern till sista tävlingen. Det blir en spännande fight där nästan den som är först i mål vinner. Om P-G vinner tävlingen spelar det ingen roll vad Mattias gör, SM-guldet hamnar oavsett hos P-G. Om Mattias vinner tävlingen kan sista sträckan bli avgörande där P-G fortfarande har chans på guld om han tar tillräckligt mycket powerstage-poäng samtidigt som Adielsson skulle ta väldigt då poäng eller bli utan.

P-G Andersson är tidigare dubbel Juniorvärldsmästare i rally och kommer från Årjäng, medan Mattias Adielsson förra året kom trea i Junior-EM och är från Göteborg.

Det är helt enkelt upplagt för spännande guldfighter i Sandviken och Rally Bilmetro den 19 september.

Anmälningslista: https://resultatservice.se/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2020058
Mästerskapstabell: http://www.rallysm.se/resultat-3/
20-09-10 Över 100 bilar till start i publikfri SM-final
Nästa lördag körs finalen i Rally-SM 2020 i Sandviken. Till start kommer över 100 bilar i Rally Bilmetro som körs utan publik. Det blir tredje gången gillt för Sandvikens Motorklubb som skulle arrangerat premiären av mästerskapet i början av februari, men fick ställa in på grund av för dålig vinter. Ett försök att flytta tävlingen till mars gjordes innan beslut tog att köra tävlingen som final i september, men trots ett struligt år för Sandvikens Motorklubb är förberedelserna för nästa veckas tävling i full gång.
– Jo det känns bra, säger tävlingsledare Kalle Andersson. Det som är kvar är att informera sträckpersonalen i hur vi ska hantera tidkorten nu under corona. Normalt brukar vi samla alla och ha information, men nu åker vi runt till alla klubbar och visar istället. Tävlingsbanan ser bra ut och det känns som det mesta rullar på.

Trots att SM-guldet redan är klart i tre av klasserna så är intresset stort för att köra Rally Bilmetro där över 100 bilar kommer till start, varav 80 tävlar i SM-klasserna.
– Vi är nöjda med startfältet, det känns inte som att det är så många som saknas. Vissa namn som kör VM och sånt hade givetvis vart kul att ha med. Men vi är nöjda, vi siktade på 100 bilar från början, fortsätter Kalle.

Precis som tidigare två SM-tävlingar som körts under hösten så kommer Sandvikens Motorklubb köra Rally Bilmetro utan publik, med hänsyn till pandemin och allas hälsa.
– Tävlingen är publikfri och det måste respekteras. Vi hoppas alla kan sköta det så att de tävlande får fullfölja rallyt. Om det skulle ansamlas publik kan allt blåsas av, och då är det de tävlande som blir lidande, avslutar Kalle Andersson.

20-09-05 Fjärde plats i East Sweden Rally för Victor och Jonas
Helgens SM-deltävling East Sweden Rally med Linköping som värdort bjöd på snabba och utmanade sträckor för de tävlande. Victor Karlsson och Jonas Magnér, tävlandes i klassen trimmat 2WD, hade siktet inställt på pallplacering. Dagen kantades med en orolig bil och servicepersonal gjorde sitt yttersta för att avhjälpa felen.
- Det har inte varit en spikrak dag för oss, därför känns det extra skönt att vi kan bärga en fin fjärdeplats i stenhårda trimmat 2WD, summerar Victor.

Nu laddar teamet om för finalen i Sandviken som avgörs 18-19 september.
20-09-05 Mattias Adielsson tvåa i East Sweden Rally
Det blev en andra plats för Mattias Adielsson och kartläsaren Andreas Johansson i årets tredje deltävling av Rally-SM som avgjordes utanför Linköping under lördagen.
- Klart man inte är helt nöjd med att vara tvåa, men som tävlingen utvecklades så känner vi oss hyfsat nöjda, säger Mattias Adielsson.
- Vi har haft lite bekymmer med regnskurar under dagen och fästet har inte varit optimalt. När vi snurrade två gånger på näst sista sträckan sa jag till Andreas nu backar vi av och är nöjda med andra platsen. Jag tycker dock att vi visar att vi kan slåss om segrarna så vi ser fram mot nästa tävling, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat East Sweden Rally 2020
1 - Pg Andersson Ford Årjängs MK 53.03,4
2 - Mattias Adielsson Skoda Göteborgs MF +0.58,0
3 - Per Göthberg Ford Eskilstuna MK +1.50,0
20-09-05 P-G Andersson och Anders Fredriksson vann East Sweden Rally
Per-Gunnar "P-G" Andersson och co-drivern Anders Fredriksson kammade hem sin andra raka seger i rally-SM i GN Motorsports nya R5.
De utökar därmed sin ledning i SM-tabellen med 14 poäng.
– Bilen sitter helt fantastiskt bra på vägen måste jag säga. Riktigt bra jobb av grabbarna i GN Motorsport som fått till den så här bra, säger P-G.

P-G och Anders kör i år rally-SM tillsammans med GN Motorsport. De tvingades bryta första deltävlingen, så teamet införskaffade en Ford Fiesta R5 till deras förfogande. som de vann med i Snapphanerallyt. Idag fick de stiga högst upp på pallen under den tredje SM-deltävlingen; East Sweden Rally.

De vann rallyt med närmare minuten efter fem av sju sträcksegrar.
– Bilen sitter helt fantastiskt bra på vägen måste jag säga. Riktigt bra jobb av grabbarna i GN Motorsport som fått till den så här bra, säger P-G.

Flera förare hade problem med regnet, men det störde inte P-G och Anders nämvärt.
– Femte och sjätte funkade kanon. På sexan gick vi på max-attack, säger P-G.

Enda lilla missödet var på sista sträckan när ratten låste sig. De ledde då med 1 minut och 15 sekunder.
– I en vinkel vänster så högg det bara till i servot och ratten låste sig. Vi for ut på åkern och slog ren fronten på kofångaren. Lite synd när rallyt annars varit helt perfekt, säger P-G.

P-G och Anders vann rallyt med 58 sekunder ner till Mattias Adielsson och Stig Andervang var nästan två minuter bakom.

De utökar därmed sin SM-ledning med 14 poäng ner till SM-tvåan Mattias Adielsson.

East Sweden Rally
1. P-G Andersson 53.03,4
2. Mattias Adielsson 54.01,4 +58,0
3 Stig Andervang 54.56,5 +1:53,1
4. Jari Saarinen 55.11,5 +2:08,1
5. Daniel Brorson 55.33,6 +2:30,2

Resultat och mer info hittar du på www.pgandersson.se där vi som vanligt följt rallyt sträcka för sträcka.
20-09-05 Tredje raka SM-segern tack vare Fancluben – Flodin och Bergsten säkrade SM-guldet med Volvon
Fjolårets Svenska Mästare i R5/trimmat 4wd, Patrik Flodin, Ilsbo MK, och hans co-driver Göran Begsten, Forshaga MC, skulle egentligen lägga hjälmen på hyllan i år. Det deklarerade de under årets Bilsportgala, men deras Fanclub ville annorlunda.

Redan under Bilsportgalan började planer smidas bakom Patrik och Görans rygg. Björn Engström erbjöd sig att låna ut sin potenta Volvo Grupp H och vännerna såg till att börja jaga in pengar.

Inför årets första SM-deltävling stod de på startlinjen och kunde idag säkra SM-guldet i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen efter seger i tre raka SM-deltävlingar.

De vann samtliga sträcksegrar idag i East Sweden rally och i och med att de även vann Powerstagen är deras SM-poäng ointagliga. De vann sin klass med 38,0 sekunder ner till tvåan Hampus Jakobsson.
– Vi är så jäkla glada och tacksamma att Björn Engström, våra sponsorer och vår Fanclub gav oss den här möjligheten. Det har varit jäkligt roligt att sladda med den här potenta Volvon och inte ha kniven mot strupen, säger Patrik.

Göran Bergsten håller med.
– Vi är båda så glada för att Björn lät oss låna bilen. Jag tror att farten i fjol när vi körde mot Johan Kristoffersson gjorde oss ännu ett strå vassare. Vi har bara förlorat tre sträckor i år och har bara kunnat åka och njuta. Allt har klaffat, vi har haft bra timing, satt noterna och haft kul i bilen, säger Göran.

Det här är tredje SM-guldet i rad för killarna. 2018 vann de trimmat 2wd med en BMW, i fjol i den trimmade fyrhjulsdrivna klassen (R5) och i år vann de lite smått sensationellt den trimmade tvåhjulsdrivna klassen med en Volvo.

SM-finalen körs 19 september i Sandviken.

East Sweden Rally, 2wd trimmat
1. Patrik Flodin 55.49,5
2. Hampus Jakobsson 56.28,4 +38,9
3 Jonas Åkesson 56.29,5 +40,0
4. Victor Karlsson 57.04,2 +1:14,7
5. Emil Karlsson 57.11,3 +1:21,8

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi följt rallyt, sträcka för sträcka
20-09-05 Liiten, Flodin och Jakobsson klara mästare när PG Andersson vann i Linköping
Tre Svenska Mästare korades när East Sweden Rally avgjordes i Linköping. Den tredje deltävlingen i Rally-SM 2020. I Trimmat 4WD visade dubbla Juniorvärldsmästaren PG Andersson klass genom hela dagen och vann tävlingen före Mattias Adielsson, som bitvis hängde med Andersson med slutade 58 sekunder bakom. Men segern satt långt inne för PG som körde av vägen på sista sträckan i stor ledning.
– Servostyrningen fastnade och vi körde av i innern på en sväng. Förutom det har att gått fantastiskt bra hela dagen. Men det är typiskt att man alltid ska hitta på något, säger PG.

I Linköping delades även tre guldmedaljer ut, trots att en deltävling återstår. I 4WD Övriga vann Jari Liiten och Tommy Andersson guldet efter att ha vunnit de två första tävlingarna, och i Linköping blev de tvåa bakom Kristoffer Karlsson och Ida Bood.
– Det känns sjukt! Vi har kämpat hårt, och det hade aldrig gått utan alla som hjälper mig. Att ta ett SM-guld första året i en fyrhjulsdriven bil känns makalöst, säger Jari Liiten.
– Det har gått på gränsen hela dagen och vart riktigt tufft i kampen med Jari. Det blev lite enklare när han fick problem, men allt har gått riktigt bra, säger Kristoffer Karlsson som tar säsongens första SM-seger.

I Trimmat 2WD säkrade Patrik Flodin och Göran Bergsten för tredje året i rad ett SM-guld i Linköping när de vann klassen med 38,9 sekunder före Hampus och Pontus Jakobsson. Det var Flodin och Bergstens tredje raka seger i årets mästerskap och med maximala poäng inför finalen i Sandviken om två veckor är övertaget ointagligt för bröderna Jakobsson. Som dock kunde säkra guldet i Junior-SM.
– Allt har gått fantastiskt bra hela dagen. Jag och Göran jobbar så bra ihop och teamet har gett mig en fantastisk bil. Det känns fantastiskt att det är klart, säger Flodin.
– Det är otroligt skönt. Vi har gjort tre klockrena tävlingar i Junior-SM, och med guldet klart siktar vi nu på att gå för medalj även i SM, säger Svenska Juniormästaren Hampus Jakobsson.

I klassen Otrimmat 2WD blev det drama på slutet när Joakim Ellner Landberg tog sin första seger i SM. Ellner Landberg ledde med 1,8 sekunder inför sista sträckan över Victor Hansen. Men när Victor snurrade på sista sträckan såg det ut som Ellner Landberg skulle ta sin första SM-seger, fast med bara ett bar hundra meter kvar av sista sträckan körde Joakim punktering och det blev nervös väntan i målet. Det visade sig att Joakim Ellner Landberg och Victor Hansen kört i mål på exakt samma tiondel på sträckan och att Ellner Landberg vunnit tävlingen med just 1,8 sekunder.
– Det är helt sjukt. Jag fattade inte vad som hände, helt plötsligt var hjulet bara borta. Men det känns fantastiskt kul, helt galet, säger Ellner Landberg som tog segern i blott sin tredje tävling i SM.

Finalen i Rally-SM körs genom Rally Bilmetro i Sandviken den 19 september. Tre guldmedaljer är kvar att dela ut i klasserna Trimmat 4WD, Otrimmat 2WD och JSM Otrimmat.

Resultat East Sweden Rally 2020:
Trimmat 4WD:
PG Andersson & Anders Fredriksson, Ford Fiesta Rally2
Mattias Adielsson & Andreas Johansson, Skoda Fabia R5 +58,0sek
Per Göthberg & Stefan Ahl, Ford Fiesta R5 +1.50,0sek

4WD Övriga:
Kristoffer Karlsson & Ida Bood, Mitsubishi EVO
Jari Liiten & Tommy Andersson, Mitsubishi EVO +54,8sek
Mats Jonsson & Jon Magnusson, Skoda Octavia WRC +1.14,6sek

Trimmat 2WD:
Patrik Flodin & Göran Bergsten, Volvo 940
Hampus Jakobsson & Pontus Jakobsson, Toyota Corolla +38,9sek
Jonas Åkesson & Martin Holmdahl, Toyota Corolla +40,0sek

Otrimmat 2WD:
Joakim Ellner Landberg & Emil Nilsson, Peugeot 208 R2
Victor Hansen & Victor Johansson, Peugeot 208 R2 +1,8sek
Adam Westlund & David Arhusiander, Ford Fiesta Rally4 +32,4sek
20-09-04 Isac Nordström Motorsport ser fram emot en intressant helg
Imorgon drar den tredje SM-deltävlingen East Sweden Rally i Linköping igång. Efter ett tre veckors uppehåll så är de dags för Rally-SM igen. Senast i EC Snapphanerallyt blev de en 4:e plats.

Ett test har gjorts med bilen även denna gång inför tävling, bilen funka väldigt bra och känslan var bra direkt efter problemen i Hässleholm.
- Ska bli en intressant helg, Linköping brukar bjuda på en fin tävling med trevliga sträckor. Vi ska göra allt för att hänga med i toppen, säger Isac.

Även denna tävling är publik fri hoppas alla respekterar detta för att tävlingen ska kunna genomföras som planerat.
Tävlingen finns att följa via Rally Live samt Resultatservice hemsida
20-09-03 Tuffa fighter väntas i East Sweden Rally
På lördag avgörs East Sweden Rally, deltävling tre i Rally-SM 2020 med utgångspunkt från SAAB Arena i Linköping. Rallyt har lockat rekordstort startfält och tuffa kamper väntas i samtliga klasser på lördagens sju sträckor där den mest emotsedda fighten är den mellan tungviktarna Mattias Adielsson och P-G Andersson i klassen Trimmat 4WD. Båda med en seger och en bruten tävling var i årets mästerskap.
– Det är flat out som gäller, säger Adielsson. Vi måste vinna om vi vill ta SM-guld i år. Så det finns inget mellanläge.
– Jag ser fram emot en tät fight med Mattias Adielsson. Han kommer garanterat vara revanschsugen och gå för seger, men vi ska försöka upprepa prestationen från Hässleholm, säger P-G Andersson.

Den absolut största klassen, med hela 56 stycken startande, är Trimmat 2WD. Där är förre Ryska Mästaren och VM-medaljören Patrik Flodin och Göran Bergsten storfavoriter efter att ha visat klass och vunnit båda årets tävlingar i sin Volvo 940, senast i Hässleholm var de även tvåa totalt i tävlingen. Endast slagna av P-G Andersson i en fyrhjulsdriven Ford. Förutom Flodin är det ett stort gäng som vill vara med och kriga i toppen. Kristian Johansson har vunnit två av de tre senaste åren i Linköping, Johan Green kommer fylld av självförtroende efter en stark insats på hemmaplan i Hässleholm och JSM-ledaren Hampus Jakobsson har slagläge på Green i kampen om silvermedaljen i klassen. Dessutom är det många namn som gör comeback i skogen, bland annat tidigare Svenska Mästaren och Östgöten Jimmy Joge, som kommer till start ihop med Bosse Holmstrand i en Volvo 940.
– Det ska bli väldigt kul att köra rallybil igen. Det är några år sedan vi åkte senast. Vi har haft bilen i några år och renoverat det och hade en tanke att göra nått förra året. Då var det 20 år sedan jag började köra rally och jag fyllde 40 år. Men nu blev det av i år istället och det hade inte gått utan alla kompisar som hjälpt till att skruva ihop bilen. Det är tack vare dom vi kan stå på startlinjen, säger Joge.
– Jag är en tävlingsmänniska, men det är tufft i klassen och många år sedan jag körde. Då var det mest fyrhjulsdrivet eller framhjulsdrivet, och det blir en omställning att köra bakhjulsdrivet nu. Den där riktiga farten är en färskvara, men vi kör på så mycket vi orkar och justerar målsättningen efter hand. Det finns alltid någon att fightas med.

I 4WD Övriga har Jari Liiten haft en perfekt säsong hittills, maximala poäng i både premiären i Vännäs och senast i Hässleholm gör att Jari och kartläsaren Tommy Andersson ser ut att gå raskt mot SM-guldet. Men deras resa har inte vart enkel, utan de har stött på hårt motstånd hela säsongen av Kristoffer Karlsson, tidigare Svensk Mästare i klassen, som utmanat Jari hårt och hade chans på seger i Hässleholm innan han fick bryta med ett tekniskt problem. Med mästerskapstankarna mer eller mindre borta vill Kristoffer bjuda Jari på en tuff fight varje meter som återstår av årets Rally-SM.
– Det finns viss revanschlust sedan sist. Det blev ett snöpligt slut och vi är hungriga. Mästerskapet dog för oss i Hässleholm så nu siktar vi på att vara snabbast på varje sträcka och vinna varje tävling. Vi har haft så fruktansvärt roligt i fighten med Jari i år och vi hoppas fortsätta kunna utmana honom i slutet av säsongen. Så får vi se vad det räcker till, säger Kristoffer.

I Otrimmat 2WD har regerande Junior-mästarna Pontus Lönnström och Stefan Gustafsson tagit två raka segrar och fått en smakstart på SM. Men i East Sweden Rally finns de inte på plats i och med att de är i Estland och kör Junior-VM. Det gör att Östgöten Albin Nordh får en bra chans att täppa till luckan i mästerskapet till Lönnström. Albin som missade förra tävlingen i Hässleholm när han var på plats i Lettland och Rally-EM. Men det är en uppsjö av snabba juniorer som vill lägga sig i fighten med Albin. Tabelltrean Isac Nordström vill visa att han kan kriga i SM-toppen på riktigt allvar, Joakim Ellner Landberg tog en sensationell pallplats i bara sin andra SM-tävling i Hässleholm och Victor Hansen kommer stärkt av självförtroende efter en andraplats i Hässleholm.
– Det ska bli jättekul att komma igång och köra igen, jag har längtat efter att köra rallybil och möta motståndet i SM. Även om Pontus [Lönnström] inte är på plats så är det ändå lite honom vi fightas med i mästerskapet, så vi måste försöka ta maxpoäng i helgen. Det är också första gången i tävling som vi kör bilen med senaste Rally4-uppdateringen, så det kommer bli fränt, säger Albin Nordh.
20-09-02 Mattias Adielsson går för seger i East Sweden Rally
När det nu är dags för den tredje deltävlingen i Rally-SM behöver Mattias Adielsson en seger för att inte tappa bort guldchansen. I Linköping kommer på lördag East Sweden Rally att avgöras. Åter en tävling som måste hållas publikfri på grund av myndigheternas beslut.
- Vi är mycket revanschsugna efter fadäsen med växellådan i Hässleholm. Ska vi ha chans på årets guld så är det seger som måste till i Linköping. Jag tror vi har mycket bra förutsättningar för ett toppresultat, säger Mattias Adielsson.

Alla arrangörer har numera fått anpassa sig till det läge som råder i Sverige. East Sweden Rally har ställt om sin tävling till ett publikfritt evenemang, trots att publiken finns utspridda på ett mycket stort område. Tävlingen avgörs på sju specialsträckor som tillsammans mäter 10 mil. Starten sker på lördag morgon och vid klockan 15 ska första bilen vara i mål.
- Jag har alltid trivts i Linköping och med East Sweden Rally. Vi har fått till några riktigt bra tävlingar här genom åren och vi kommer med ett stort självförtroende. Vägkaraktären är skiftande och de brukar ha specialsträckorna i olika områden med olika karaktär, men oavsett var de lagt tävlingen känner jag att det kommer att passa oss. Det är tråkigt att inte publik ännu tillåts men vi får alla hjälpas åt för att hindra smittan. Jag hoppas att all publik stannar hemma så att tävlingen kan genomföras som det är tänkt. Andreas och jag fajtas för segern och vi alla rallyfans fajtas mot smittan, avslutar Mattias Adielsson.

Deltävlingar Rally SM 2020
1. Rally Vännäs, Vännäs. 28-29/2
2. Snapphanerallyt, Hässleholm. 15/8
3. East Sweden Rally, Linköping. 5/9
4. Rally Bilmetro, Sandviken. 19/9

20-09-01 P-G ser fram emot SM-fighten i East Sweden Rally
Segern med GN Motorsports nya bil i Snapphanerallyt har placerat P-G Andersson och co-drivern Anders Fredriksson högst upp i SM-tabellen i rally trots att de bröt den första tävlingen.
– Jag ser fram emot en tät fight med Mattias Adielsson. Han kommer garanterat vara revanschsugen och gå för seger, men vi ska försöka upprepa prestationen från Hässleholm.

Med 4,5 poäng ner till tvåan Thomas Thunström kommer P-G och Anders än en gång till start tillsammans med GN Motorsport med siktet inställt på fler SM-poäng.
– Jag ser fram emot rallyt och har testat bilen med lite nya inställningar för East Sweden Rally. Nu går bilen på full effekt igen efter ett sensorbyte, säger P-G.

101 förare är anmälda till den tredje SM-deltävlingen som är helt publikfri pga rådande Covid-19. I P-G och Anders klass är det 10 ekipage som kommer slåss om poängen.
– Jag ser fram emot en tät fight med Mattias Adielsson. Han kommer garanterat vara revanschsugen och gå för seger, men vi ska försöka upprepa prestationen från Hässleholm. Så det ska bli kul. Jag tror dock inte jag kommer att ha samma fördel av att gå ut först den här gången, vilket vi hade sist med tanke på dammet, avslutar
P-G.

East Sweden Rally är en endagarstävling med start 08:43 och målgång 16:11 på lördag. Rallyt avgörs under 7 sträckor som tillsammans är 96,88 km. Med transporterna inräknade körs 203,79 km i Linköpingsskogarna

Tidsschema, anmälningslista och mer info hittar du på www.pgandersson.se där vi som vanligt kommer att följa rallyt sträcka för sträcka.
20-09-01 Flodin och Bergsten har bra en känsla med sig till East Sweden Rally!
Snapphanerallyt blev en succé för Patrik Flodin och Göran Bergsten. De vann inte bara sin andra raka SM-deltävling, de lyckades även slå sig in på en total andra plats i rallyt med den lånade Grupp H-bilen. På lördag är de redo för tredje SM-deltävlingen East Sweden Rally.
– Jag ser verkligen fram emot ett nytt rally igen, säger Patrik.

På lördag körs den tredje SM-deltävlingen i trakterna av Linköping. 101 ekipage är anmälda till rallyt och mer än halva startfältet kör i Patrik och Görans klass – den trimmade tvåhjulsdrivna. East Sweden Rally består av sju sträckor som tillsammans är 96,88 km. Med transporterna inräknade avverkas 203,79 km under det helt publikfria rallyt.

Både Patrik och Göran ser fram emot att få sätta sig bakom ratten igen.
– Jag ser verkligen fram emot ett nytt rally igen. Jag har ingen aning om hur vägkaraktären är på de här sträckorna, så vi är lite tillbaka på ruta ett igen. Men vi har farten en positiv känsla med oss efter två roliga tävlingar i bilen. Så det ska bli spännande rally i helgen, säger Patrik.

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi kommer följa rallyt sträcka för sträcka. Där finns också tidsschema och anmälningslista.
20-08-31 Revanschsugen Adielsson går för seger i Linköping
Många hade sett fram mot fighten mellan tungviktarna Mattias Adielsson och P-G Andersson i klassen Trimmat 4WD när Rally-SM återstartade i Hässleholm i mitten av augusti. Fighten kom tyvärr av sig redan på första sträckan när Adielsson tappade mycket tid i dammet bakom Andersson, innan Mattias och kartläsaren Andreas Johansson tyvärr tvingades bryta på tävlingens andra sträcka. När Rally-SM nu till helgen fortsätter med East Sweden Rally i Linköping kommer Adielsson ge allt för att åter kliva högt upp på pallen.
– Det är flat out som gäller, säger Adielsson. Vi måste vinna om vi vill ta SM-guld i år. Så det finns inget mellanläge.

Tävlingen i Hässleholm avgjordes i strålande sol och 30-gradig värme, vilket gjorde att det var fördel att åka först på vägen. Mattias och Andeas som gick ut som andra bil på vägen bakom P-G fick köra i dammet bakom hans bil, och det höll på att gå illa flera gånger i deras försök att hänga med i P-G’s höga tempo.
– Vi körde nästa med livet som insats ibland. Vi var av vägen tre gånger på första sträckan i Hässleholm. Men prognosen inför helgen sen lovande ut med en del regn i Linköping, och då är det ingen nackdel att gå ut som tvåa på vägen. För då kan vi se P-G’s spår och vart han bromsat, och försöka bromsa senare, säga Adielsson.

Mattias och Andreas är ett av de mest meriterade ekipagen i Rally-SM med flera SM-guld och internationell meriter, och sporras av att tävla mot en förare som P-G med två VM-guld i Junior-VM och erfarenhet från absoluta toppnivå inom VM, men hade gärna sett att flera av de internationellt meriterade Svenskarna kört SM.
– Det gör mycket att en sån som P-G är med och höjer tempot. Vi ser ingen omöjlighet att köra fortare än honom. Vi visade att vi kunde göra det när vi vann i Vännäs i vintras och såg fram mot att ge honom en riktig kamp i Hässleholm. Men jag hade gärna sett att kanske 3-4 till med internationell erfarenhet ställt upp och utmanat oss, det hade gjort väldigt mycket. Men det är många andra snabba i klassen och man ska absolut inte räkna bort någon, avslutar Mattias.
20-08-25 Isac Nordström siktar mot medalj efter stark inledning på SM
Kullingsföraren Isac Nordström och kartläsaren Karl-Johan Borhammar har haft en start inledning på säsongen i Otrimmat 2WD och ligger trea i både SM och JSM inför den andra halvan av säsongen. I EC Snapphanerallyt för två veckor sedan gjorde Isac debut i en nyinköpt Peugeot 208 R2 och visade direkt att farten fanns där trots en del problem. Med två starka resultat och en spännande fight om SM-medaljerna är Isac nöjd med starten på sin andra säsong i SM.
– Det började bra i Vännäs med vår lite äldre Ford. Jag hade försökt sälja den ett tag men gjorde ett försök med den där uppe och körde så bra jag kunde trots att jag inte är så bra på vintern. En fjärdeplats där är jag i efterhand väldigt nöjd med, trots att jag var ganska frustrerad då, säger Isac.
– I Hässleholm fick vi känna skillnaden på vår nya och gamla bil och det kändes underbart att få sitta i en nyare bil. Även om vi blev trea och bilen kändes bra så var det ändå frustrerande när den krånglade.

Isac ligger just nu trea i både Otrimmat 2WD och JSM Otrimmat med Victor Hansen cirka 10 poäng framför i båda mästerskapen, och till Linköping nästa helg har Isac chansat på att ta jokern, som ger 1,5 gånger SM-poängen.
– Vi passar på att chansa med jokern när Pontus Lönnström, som är en av de värsta konkurenterna, är borta och kör JVM. Han och Albin Nordh kör väldigt bra just nu och är snäppet snabbare än oss. Så vi får passa på. Men egentligen gillar jag nog inte Linköping så mycket. Jag brukar säga att jag inte gillar den tävlingen i alla fall. Fast det brukar gå ganska bra här, så kanske gillar den egentligen,fortsätter Isac.

Problemen med bilen i Hässleholm är lösta och Isac satsat vidare mot en stark avslutning på året där målet är medalj.
– Många säger att det här är en förlorad säsong på grund av coronapandemin. Men jag ser det som så att SM är den enda serien som körs i år, och allas ögon är på SM. Därför känns det extra viktigt att ge allt och försöka ta en medalj just i år,avslutar Isac.
20-08-24 Över 100 SM-åkare i East Sweden Rally
När anmälan till East Sweden Rally, årets tredje SM-deltävling i rally, stängde på söndagseftermiddagen var det hela 103 ekipage som anmält sig i de fyra SM-klasserna. Med arrangörens satta maxtak på 100 bilar fick supportklasserna, som samlat 50 anmälda, utgå ur tävlingen.
– Det är jättekul att det är sånt intresse, säger tävlingsledare Stefan Thaleman. Att det är över 100 anmälda visar att SM-lever och att det vi i East Sweden Rally tillsammans med promotorn MAS gör är rätt. Sen är det givetvis tråkigt att behöva ta bort supportklasserna med 50 anmälda, vi ville gärna ha med dom. Men vi kan tyvärr inte ta emot så många startande.


Den trimmade tvåhjulsdrivna klassen är den största sett till antal startande med 58 bilar som gör upp i de Östgötska skogarna. I Trimmat 4WD ställs P-G Andersson, vinnare i senaste tävlingen i Hässleholm, mot Mattias Adielsson, segrare i premiären i Vännäs i februari. Båda med revansch att utkräva efter att P-G bland annat behövt bryta i ledning 2017 och Adielssons bil började brinna samma år.
– Det ska bli kul att se fighten mellan P-G Andersson och Mattias Adielsson. Det kommer inte bli en lätt resa för dom, de Östgötska vägarna är kända för att vara tuffa, säger Thaleman.

East Sweden Rally kommer att genomföras helt publikfritt på grund av rådande läge kring covid-19, något som tävlingsledningen poängterar vikten av för att kunna genomföra tävlingen.
– Vi uppmanar alla all följa vår vädjan om att stanna hemma och följa rallyt digitalt. Det är ett speciellt år och vi kan inte göra annat än att gilla läget. Givetvis är det tråkigt att vi måste be publiken att stanna hemma, men vi har inget annat val. Vi måste i första hand tänka på våra medmänniskor och inte bidra till ytterligare smittspridning. Vi vädjar också till alla att vara positiva och hålla god ton, så väl tävlande, som publik och media. Ingen tjänar på att vara negativ i detta läget, utan vi får se positivt på det hela och vara glada för att vi kan köra rally trots allt som sker, avslutar Thaleman.
20-08-20 East Sweden Rally körs publikfritt
Nästa deltävling i Rally-SM, East Sweden Rally i Linköping den 5 september, kommer köras utan publik. Detta för att garantera säkerheten för de tävlande, funktionärerna och rallyfans. Därmed blir East Sweden Rally den andra deltävlingen i SM som körs utan publik efter att EC Snapphanerallyt i Hässleholm förra torsdagen fick ta ett sent beslut att köra tävlingen publikfri i lördags.
– Vi väljer att gå samma väg som Hässleholm med att köra tävlingen utan publik med tanke på rådande läge i Sverige och världen, med allas säkerhet som högsta prioritet. Med respekt för alla tävlande, funktionärer och publik vill vi redan nu kunna meddela detta med två och en halv vecka kvar till tävling, säger tävlingsledare Stefan Thaleman.

Alla sträckor kommer vara stängda för publik, tillfartsvägar kommer stängas av och vakter kommer vara utplacerade längs tävlingsbanan. Inga programblad kommer heller att säljas. East Sweden Rally har tidigare beslutat att stryka fredagens publiksträckor i centrala Linköping och att hålla serviceplats och HQ vid SAAB Arena stängt från publik.
20-08-19 Chribbe avbryter årets säsong!
Denna säsong har inte riktigt blivit vad vi tänkt oss. Med högt satta mål, ny kartläsare och börja skriva egna noter drog vi igång denna säsong med många mil av notträning vilket gick riktigt bra och vi hittade ganska snart ett system som passade oss bra.
1a tävlingen var Hälsingerallyt, det gick över förväntan och vi vann. Årets 1a SM tävling fick vi som bekant bryta i tidigt skede men vi laddade om och kom ännu mer taggade till LBC Ruschen i Lima. Även denna tävling vann vi under helt perfekta förhållanden.
Så starten på denna säsong har gått väldigt bra och vår utvecklingskurva har pekat uppåt och ju mer mil vi tillbringat i bilen tillsammans har tempot ökat, det har fungerat väldigt bra helt enkelt, och som grädde på moset har vi ett helt underbart serviceteam med Johan Björnsson och Mikael "Uggla" Jakobsson i spetsen som sköter bilen före, under och efter tävlingarna. Dom är helt enorma och är guld värda

Sen kom det berömda Covid 19 in över oss som en stormvind och den ena efter den andra tävlingen ställdes in vilket vi har full förståelse för att man tvingats göra. Vi har hela tiden haft focus och som mål att komma till start där det går och finns tävling att åka. Sen kom det oförlåtliga fortkörningen i Juli vilket innebar att vi var tvungna att avstå SM tävlingen i Hässleholm, men återigen, vi ser och lär samt behåller focus för att komma till start nästa SM tävling i Linköping.

Men som man säger det verkar gå troll i denna säsong, Chribbe har under en längre tid haft problem med en axel som gör att den hoppar ur led och förhoppningen var att detta skulle bli bättre.
Chribbe förklarar:
-Har haft problem med detta under en tid och axeln hoppar ur led väldigt lätt. Nu senast i fredags hoppa den ur led igen. Var till läkaren och rekommendationen är att inte köra rallybil förens man fått ordning på denna axel, lutar åt att man blir tvungen till operation.
- Så vi satte oss ner och tog oss en rejäl fundering hur vi skulle göra, säsongen har ju varit rejält knepig pga Covid 19 osv och jag vill inte få en sladd i full fart med rallybilen och en axel som hoppar ur led. Det kan få katastrofala följder både för mig och Nicklas men även bilen. Vi är nu övertygade att bästa lösningen är att avbryta årets säsong, få ordning på axeln och sen komma igen ännu starkare till 2021.
Nicklas fyller i:
- Ett klokt beslut, det är inte helt riskfritt det vi håller på med men säkerheten måste gå först. Vi kommer igen 2021 och dessa planer är redan i full gång. Är riktigt taggad för att ta nya tag och ta oss an 2021.

Vill även tacka alla sponsorer & samarbetspartner som stöttat oss under året.
Haglund Motorsport
20-08-19 Äntligen har rallysäsongen återstartat för Lörd Motorsport
Senast vi körde rallytävling var i Vännäs sista helgen i februari. Vi fick med oss 2 friska poäng i JSM (svenska juniormästerskapet) efter en nionde plats.

Man körde rallytävling i Sverige första helgen i mars men sedan har det varit stopp, varför vet ni själva.

Två SM-rally har blivit inställda, South Swedish Rally (Älmhult) och Skilling 500 (Skillingaryd) medan Rally Bilmetro (Sandviken) har blivit flyttat från mars till 14-15 september. East Swedish Rally (Linköping) kommer att gå som planerat den 4-5/9.

Helgen som gick hade vår hemmaklubb Hässleholms MK lyckats erhålla alla tillstånd och EC Snapphanerallyt kund köras som deltävling två i SM. Tävlingen hölls utan publik och med restriktioner för alla team. Stort tack till organisationen och alla funktionärer som alla arbetade hårt och ideellt, allt för oss tävlande. Det är en ära att få köra för denna klubb.

Tävlingen började på fredagen med rekognosering av de 6 specialsträckor som blivit kvar efter justeringar och strykningar. Våra fantastiska servicekillar (Per Henrik, Toni och Håkan) fixade till serviceplatsen och besiktiga vår bil. Allt flöt perfekt.

Lördagen startade tidigt och genast kunde man känna att detta kommer att bli en varm tävling. Rallybilen saknar AC och startar du fläkten har du full värme. Vår räddning är luftintag i taket.

Vår starttid blev satt till kl 09.41. Vi rullade från Hässleholmsgården mot Mammarp strax utanför Tyringen för första sträckan som mätte 6,5km. Efter en trevande inledning fick vi 10:e tid i klassen. Vi rullade vidare mot Hörja för att köra nästa sträcka på 7,3km något varmare i kroppen. Denna gick bättre och vi rullade in på 9:e plats med en total klassplacering som 8:a. Nu var det dags för en snabbservice där vi enbart tankade.

Nästa sträcka är en av våra favoriter, Hovdala fd militärt övningsområde. Forden fick varva ut ordentligt med en snitthastighet på 105km/h över den 16,8 km långa sträckan. Efter denna sträcka hade vi 7:e plats i klassen.

Nu var det dags för lunch och långservice innan de 3 sista sträckorna.

Nytankade och med nya däck rullade på nytt ut till Mammarp för ytterligare en lop. Väl i mål hade vi förbättrat vår tid med 8 sekunder från första rundan och plötsligt hade vi en 6:e plats i klassen.

Nu vidare till Hörja för lop 2. Sträckan börjar med en 1km lång raksträcka där Elias sneglade ner på hastighetsmätaren som visade över 160km/h. Raksträckan avslutas med en vinkel höger och in på en betydligt smalare och något sämre väg. Efter ca 1km kommer en lite snävare högersväng där vår bil hoppar ur spåret och vi tappar styrningen. Vi fortsätter ut lite lätt i terrängen och när vi skulle upp på vägen igen gick tyvärr vänster drivknut sönder. Bara att backa ut bilen i skogen och ringa tävlingsledningen att vi bryter tävlingen, TYVÄRR.

Efter att hela fältet passerat kom äntligen vår service med trailern så att vi kunde åka hem.

Vi tar med oss känslan av att vi hela tiden förbättrade oss och ser framemot nästa tävling i Linköping.

I skrivande stund är bilen hel igen och är klar för start.

Vi är oerhört tacksamma att ni vill stötta och hjälpa oss i denna SM-satsning.

Vi återkommer efter vårt äventyr i Linköping.

Team Lörd Motorsport
20-08-18 Målflagg i Snapphanerallyt och tre SM-poäng på powerstage
Victor Karlsson och Jonas Magn+er inledde dagen med en bra tid på dagens första sträcka trots att bilen gick orent. Ett bränsleproblem gjorde att de fick skruva på transporten till dagens andra sträcka vilket ledde till att de blev sena till nästa sträckan och fick 2,10 minuters tidstillägg. Trots detta fortsatte de att kämpa hela dagen med riktigt bra sträcktider som resultat.
- Om inte OM hade funnits hade vi slutat tvåa, nu blev det en 12:e plats i Trimmat 2wd och vi fick med oss tre viktiga poäng på Powerstage tack vare 3:e tid på sista sträckan. Vi slickar såren och kommer tillbaka ännu starkare i Linköping den 4-5 September, säger Voctor.
20-08-17 Tom Kristensson fick bryta Snapphanerallyt efter en stark inledning
Efter det att kopplingen gett upp på den fjärde av de sex specialsträckorna i Hässleholms MK:s SM-deltävling, Snapphanerallyt, fick Tom med co-driver Joakim Sjöberg kasta in handduken.
Fram till dess hade paret verkligen visat framfötterna i den lånade Toyota Corollan, och låg 12 sek efter segraren i klassen trimmat 2 WD, Patrik Flodin från Ilsbo MK. Flodin vann till slut klassen med dryga minuten, och blev även tvåa totalt efter segraren, VM-meriterade PG Andersson, i en 4-hjuls driven Ford Fiesta i R5-klassen, och före ett helt koppel R5-åkare.

Tävlingen kördes publikfri och i 30-gradig värme, men det var inte något som bekymrade Tom
- Förra året när vi körde JWRC på Sardinien var det över 40 grader, så det var inte något problem, dessutom gillar jag värme, säger Tom
- För övrigt fungerade bilen fantastiskt bra för att vara helt nybyggd och aldrig körts i tävling, jag är otroligt tacksam till Leif Karlsson för att vi fick låna den, och även till alla andra som gjorde det möjligt för oss att kunna köra tävlingen.
- Jag tror inte jag rått på Flodin även om bilen hållit hela vägen, han är en erfaren och skicklig förare, men jag skulle gett honom en match i alla fall, fortsätter Tom.
- Målet var ju att få mil i en bil i tävlingstempo och att jag och Joakim skulle komma in i rutinerna igen, inför fortsättningen av JWRC, och det fick vi, så jag är helt nöjd.

- Nu är det förberedelse och uppladdning för nästa tävling i JWRC i Estland i början av september som gäller.
- De praktiska förberedelserna kräver mer arbete än vanligt för att uppfylla de krav, som de estländska myndigheterna och arrangörerna ställer på grund av Corona pandemin, men det löser sig, avslutar Tom
20-08-16 EC Snapphanerallyt blev kort för Mattias Adielsson
Mattias Adielsson hade ingen lycka med sig i Rally-SM-deltävlingen EC Snapphanerallyt i Hässleholm. Redan på dagens andra specialsträcka tvingades han och kartläsaren Andreas Johansson kasta in handduken.
- Typiskt med ett tekniskt fel. Vi blev tvungna att backa i ett vägbyte och då gick backväxeln sönder. Vi valde då att bryta tävlingen för att inte riskera hela växellådan. Det här känns otroligt tråkigt, jag är mycket besviken, säger Mattias Adielsson.
- Vi får snabbt glömma vår insats i denna tävling men något vi inte glömmer är det fantastiska arbete Hässleholms MK gjort för att det skulle bli en tävling. När beskedet kom att det skulle bli en publikfri tävling trodde jag inte riktigt att det skulle gå att genomföra, då vi inte är en arenasport. Dagens hjältar är alla som arbetat stenhårt de sista dagarna och på tävlingsdagen med tävlingen. Vi får heller inte glömma alla rallyfans som på uppmaning stannat hemma då beskedet kom om att tävlingen skulle bli publikfri. Trots att vi alla törstar efter rally stannade ni hemma så att vi kunde köra, det kallar jag kärlek till sporten, avslutar Mattias Adielsson.

Deltävlingar Rally SM 2020
1, Rally Vännäs, Vännäs. 28-29/2
2, Snapphanerallyt, Hässleholm. 15/8
3, East Sweden Rally, Linköping. 5/9
4, Rally Bilmetro, Sandviken. 29/9
20-08-15 P-G Andersson vann varmt EC Snapphanerally
I 30 graders värme kunde Per-Gunnar ”P-G” Andersson och kartläsaren Anders Fredriksson köra hem segern i EC Snapphanerallyt, årets andra deltävling i Rally-SM i Hässleholm. Den publikfria SM-tävlingen kunde köras utan större problem till de tävlandes glädje som var nöjda med att få köra första SM-tävlingen i rally sedan premiären i Vännäs i februari.

I den största klassen Trimmat 4WD hade många sett fram mot fighten mellan P-G Andersson och Mattias Adielsson, vinnare i Vännäs. Fighten kom av sig redan på den andra sträckan där Adielsson tvingades bryta med transmissionsproblem. Därefter kunde P-G köra hem segern före Thomas Thunström som på sista sträckan passerade Stig Andervang som blev trea.
– Det känns skönt! Det är tråkigt att fighten med Adielsson försvann tidigt. Men vi har gjort det jättebra hela tävlingen trots lite strul så kom vi i mål, säger Årjängsföraren P-G Andersson efter målgång.

Men tävlingens stora utropstecken var Patrik Flodin som vann klassen Trimmat 2WD. Ilsbos Patrik Flodin som förra året vann SM-guld i Trimmat 4WD ihop med Göran Bergsten tävlar i år i en Volvo 940 och vann premiären i Vännäs. I Hässleholm tog han inte bara en övertygande seger i klassen, han var även tvåa totalt bakom P-G Andersson och före alla andra fyrhjulsdrivna bilar. Hemmaföraren Johan Green blev tvåa, och Emil Karlsson tillsammans med Jessica Larsson tog tredjeplatsen.
– Det har gått skitbra, vi kan inte vara annat än supernöjda. Alla har jobbat hårt för att vi ska komma hit så förberedda som möjligt och jag är så tacksam för allas jobb. Vi gav all vi hade på sista sträckan för att ta de sista bonuspoängen, säger en nöjd Flodin.

I klassen 4WD Övriga var det upplagt för spurtfight mellan Jari Liiten och Kristoffer Karlsson från Trollhättan när endast 5 sekunder skilde de åt inför sista sträckan. Men Kristoffer tvingades bryta efter att ha tappat avgassystemet på näst sista sträckan. Jari kunde då köra hem sin andra raka fullpoängare i SM före Robin Adolfsson från Växjö och 18-faldiga Svenska Mästaren Mats Jonsson som blev trea.
– Det var en tuff fight med Kristoffer hela helgen, det var synd att han behövde bryta. Det har vart tufft hela dagen och jag tror vi hade farten för att vinna ändå,säger Jari som nu har maximala poäng i SM efter två tävlingar.
– Det är helt sinnessjukt, detta trodde jag aldrig när vi inledde vårt första år i fyrhjulsdrivet.

Landslagsföraren Pontus Lönnström och hans kartläsare Stefan Johansson körde EC Snapphanerallyt som uppvärmning inför Junior-VM i Estland i september. De kom till start i en likadan Ford Fiesta Rally4 som de kör i VM-serien och kunde köra hem samtliga sträckor och vinna klassen före Hörbys Victor Hansen som passerade Joakim Ellner Landberg för andraplatsen på sista sträckan.
– Vi har fått ut mycket av tävlingen och lärt oss mycket nyttigt om bilen inför VM. Vägarna i Estland är väldigt snabba och vi känner att vi kan lita på bilen när det går riktigt snabbt nu, säger Lönnström.
20-08-15 Succé för Flodin och Bergsten i Snapphanerallyt
Den andra deltävlingen i årets rally-SM är avslutad i Hässleholm och Patrik Flodin, Ilsbo MK, och hans co-driver Göran Begsten, Forshaga MC, kammar hem sin andra raka SM-seger i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen. Framför allt imponerade de dock med sitt höga tempo när de slår sig in bland de trimmade fyrhjulsdrivna bilarna och blir totaltvåa med sin Volvo i Snapphanerallyt.
– Fy fan vad häftigt. En andraplats totalt - det trodde jag inte, säger Patrik.

Pga Covid -19 kördes den andra deltävlingen i rally-SM, Snapphanerallyt, både utan publik och i en förkortad variant. Så det gällde att vara på hugget direkt.

Patrik och Göran kammade hem fem av rallyts sex sträckor och vann därmed sin klass med över minuten. Dessutom var de med och slogs bland de motorstarkare trimmade fyrhjulsdrivna bilarna och slår sig smått sensationellt in på andra plats totalt.
– Det har känts bra från början till slut. Vi har inte haft några som helst missöden.Vi är verkligen supernöjda. Och stort tack till alla dem där hemma som jobbat stenhårt för att hjälpa oss och få oss förberedda inför den här tävlingen.Så stort tack alla!, säger Patrik.

Nästa SM-deltävling körs 4-5 september i Linköping.

Snapphanerallyt 2wd trimmat
1. Patrik Flodin 35.30,7
2. Johan Green 36.35,9 +1:05,2
3. Emil Karlsson 36.56,6 +1:25,9
4. Hampus Jakobsson 36.59,0 +1:28,3
5. Simon Karlsson 37.29,3
» Komplett resultat https://resultatservice.com/resserv/v2/results/result.jsp?tvlnr=2020013&deltvlnr=2&page=2c10

Snapphanerallyt Resultat
1. P-G Andersson, 34.10,6
2. Patrik Flodin, +1.20,1
3. Thomas Thunström, + 1.27,5
4. Jari Liiten, 1.29,3
5. Stig Andervang, + 1.31,2
» Komplett resultat: https://resultatservice.com/resserv/v2/results/result.jsp?tvlnr=2020013&deltvlnr=1&page=1a10

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi följt rallyt, sträcka för sträcka
20-08-15 P-G och Anders rattade hem SM-segern i GN Motorsports nya rallybil med över minuten
Per-Gunnar "P-G" Andersson och co-drivern Anders Fredriksson kom till start i den andra SM-deltävlingen för året i GN Motorsport helt nyinköpta Ford Fiesta R5 vilket det slutade med seger i Snapphanerallyt.
– Det var fantastiskt att få köra en hel sträcka med en bil som går så här bra. Så jävla gött - så stort tack till GN Motorsport, säger P-G.

P-G och Anders gör i år comeback i rally-SM och tvingades kasta in handduken i premiärtävlingen i Vännäs. Men hans team GN Motorsport köpte då in en Ford FIesta R5 till deras förfogande. Bilen är av senaste spec. och körts sex tävlingar i Europa tidigare.

P-G var för ovanlighetens skull lite nervös innan start.
– Vi har ju haft problem med det maskinella under så lång tid att jag inte riktigt visste hur det var med rattrosten, men jag tycker faktiskt jag har kört bra, säger P-G med ett skratt..

Rattrosten lossnade direkt och de kammade hem samtliga sex sträckor i rallyt och vann rally med nästan en och en halv minut.
– Det var skönt. Fighten avtog tidigt tyvärr när Mattias Adielsson försvann, men vi hade kul och jag tycker vi gjort ett bra jobb. Stort tack till GN Motorsport för den nya bilen. Fantastiskt kul och även om det strulade lit nu med så räckte det hela vägen till seger, säger P-G.

Resultat R5/Trimmat 4wd
1. P-G Andersson 34.10,6
2. Thomas Thunström 35.38,1 +1:27,5
3. Stig Andervang 35.41,8 +1:31,2
4. Daniel Brorson 35.47,0 +1:36,4
5. Mattias Olsson 36.03,9 +1:53,3
» Komplett resultat: https://resultatservice.com/resserv/v2/results/result.jsp?tvlnr=2020013&deltvlnr=2&page=2c10

Mer info hittar du på www.pgandersson.se där vi att följa rallyt sträcka för sträcka.
20-08-15 Tuff start på EC Snapphanerallyt
Med 30 grader och strålande sol har lördagsförmiddagen bjudit på en tuff start på EC Snapphanerallyt i Hässleholm, deltävling 2 i Rally-SM 2020. Den emotsedda fighten mellan Mattias Adielsson och P-G Andersson i klassen Trimmat 4WD kom av sig tidigt efter att Adielsson fått bryta på andra sträckan med växellådsproblem. P-G leder klassen komfortabelt före Stig Andervang på andraplatsen i klassen. Men tvåa i tävlingen totalt är Patrik Flodin, som leder klassen Trimmat 2WD efter en riktigt stark förmiddag.
– Jämför jag min fart för två år sedan så fegar jag nog lite nu, vet inte om det beror på att jag blitt äldre. Det går att köra fortare om vi vill, men det har gått bra och det är en häftig fight, säger Flodin.

Patrik, och hans kartläsare Göran Bergsten, leder klassen före Junior-VM ledaren Tom Kristensson med 12 sekunder. I Otrimmat 2WD har Pontus Lönnström vunnit samtliga tre sträckor och i 4WD Övriga är kampen om ledningen hård mellan Jari Liiten och Kristoffer Karlsson, som har 6,6 sekunder upp till Liiten.

Trimmat 4WD efter 3 av 6 sträckor:
PG Andersson/Anders Fredriksson, Ford Fiesta R5
Stig Andervang/Robin Eriksson, Skoda Fabia R5 +38,8
Thomas Thunström/Tom Törngren, Skoda Fabia R5 +39,6

4WD Övriga:
Jari Liiten/Tommy Andersson, Mitsubishi EVO
Kristoffer Karlsson/Ida Bood, Mitsubishi EVO +6,6
Robin Adolfsson/Nicklas Jidflo, Mitsubishi EVO +33,3

Trimmat 2WD:
Patrik Flodin/Göran Bergsten, Volvo 940
Tom Kristensson/Joakim Sjöberg, Toyota Corolla +11,9
Jonas Åkesson/Stefan Ahl, Toyota Corolla +21,1

Otrimmat 2WD:
Pontus Lönnström/Stefan Gustafsson, Ford Fiesta Rally4
Joakim Ellner Landberg/Ida Lidebjer Granberg, Peugeot 208 +29,5
Isac Nordström/Karl-Johan Borhammar, Peugeot 208 +34,3
20-08-14 15-åriga Maja Bengtsson SM-debuterar som kartläsare åt Jonas Kruse
Lyssna till arrangörens vädjan. Den uppmaningen kommer från SVT:s bilsportexpert, Jonas Kruse, inför lördagens publikfria SM-rally i Hässleholm.
– Rally är en svensk nationalsport med en stor och entusiastisk publik som i år tvingats svälta på grund av alla inställda rallytävlingar. Jag vet att rally ska upplevas live, men lyssna på rallyradion istället, säger Jonas Kruse.

Själv kommer den 54-årige värmlänningen att finnas på plats – han ska köra Snapphanerallyt tillsammans med 15-åriga Maja, Rally-Maja, Bengtsson från småländska Virestad i kartläsarstolen. De kommer att tävla i klassen för 2-hjulsdrivna trimmade bilar i en Volvo 940 i Team Nybes färger. Det är andra gången som Kruse gästspelar i ett SM-rally i någon av teamets bilar. Det är också andra tävlingen med Maja i högerstolen.

För den unga kartläsartalangen Maja Bengtsson är starten i lördagens SM-rally ett riktigt elddop. Efter test och träning samt ett lyckat genrep i sprintrallyt Slottssprinten, är det dags för ett rally med fullängdssträckor upp till två mil.
– Jag tänker inte sekund på att det är en 15-åring som sitter bredvid och läser noter när kopplingen släppt och plattan åkt i mattan, inleder Jonas Kruse.
– Noterna kommer som de ska, sedan finns det alltid små detaljer att slipa på. Betoning av vissa svängar till exempel. Men det är alltid så i ett komplex samarbetet som detta är, det är helt normalt att trimma på detaljer, fortsätter han och tillägger att den stora begränsningen sitter bakom ratten.
– Ett problem är att jag vet hur jag ska ta svängen men vågar inte.

Rally-Maja Bengtsson förklarar att hon är kolugn och har stort förtroende för Jonas Kruse. Det har inneburit en del arbete att lära sig Jonas vill ha sina beskrivande noter, det handlar om små, små nyanser. Men nu sitter det där.
– Samarbetet fungerar väldigt bra, alltid otroligt kul att sitta i högerstolen jämte Kruse! Vilken chaufför, förklarar Maja Bengtsson.

Hon berättar att det känns otroligt bra inför lördagens start i Hässleholm.
– Tävlingsbilen är en dröm och vi är väl förberedda och laddade! Detta har varit mitt stora mål hela året och det känns fantastiskt att vi står på startlinjen i Hässleholm.

Avslutningsvis säger Jonas Kruse att det är viktigt att bilsporten attraherar fler tjejer.
– Faktum är att inom bilsport är det ingen skillnad om det sitter en man eller kvinna bakom ratten eller i kartläsarstolen. Så sent som 2012 vann Ramona Carlsson ett SM-rally.

Hemsida: https://www.teamnybe.se
20-08-14 Här följer du EC Snapphanerallyt
Rallyradion sänder live från tävlingen med start 09.00: http://rallylive.se/rallyradio-fran-ec-snapphanerallyt-med-rally-live/
Resultat under tävlingen kommer finnas hos Resultatservice: https://resultatservice.se/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2020013
20-08-14 Isac Nordström i ny bil för att fightas om segern i EC Snapphanerallyt
I dag drar den andra SM-deltävlingen EC Snapphanerallyt i Hässleholm igång. Efter ett sex månaders långt upphåll så är rally-SM tillbaka. Senast i Rally Vännäs blev det en tredje plats för Isac Nordström.
- Mycket har hänt sedan sist! Forden har sålts och en Peugeot 208 R2 har införskaffats. En värre bil än Forden som gör att vi kan vara med och fightas om segrarna, säger Isac

Ett test har gjorts med bilen som blev väldigt lyckat, bilen funka väldigt bra och känslan var bra direkt. Bilen har även fått sig en ny fräsch omlackning senste veckan.
- Ska blir riktigt spännande och se vad helgen har att erbjuda. Och det ska bli riktigt roligt att åka rally igen. Vi ska göra allt för att hänga med i toppen, säger han.

Under gårdagen kom de ut tråkiga uppgifter om att tävlingen måste genomföras UTAN PUBLIK!
- Hoppas alla respekterar detta för att tävlingen ska kunna genomföras som planerat, säger han.

Tävlingen finns att följa via Rally Live samt Resultatservice hemsida.
- Vi kommer givetvis hålla er uppdaterade så mycket som möjligt under helgen! Galet många som hjälper oss att göra det hrä möljigt. Evigt tacksam, avslutar Isac.
20-08-13 Ingen SM start för Chribbe i Hässleholm
Det är med vemod vi blir tvungna att lämna återbud till SM tävlingen i Hässleholm som skulle gå av stapeln nu till helgen. Anledningen är att Chribbe körde lite för fort på väg hem från jobbet i somras och körkortet återkallades. Spärrtiden blev 2 månader vilket vi överklagade och försökte få ner till 1 månad. Vår förhoppning var att det skulle gå vägen då det inte var fråga om någon stor överträdelse och det var på en 110 väg. Men idag torsdag em fick vi besked att vår överklagan avslogs så det vara bara att ställa in.
- Känns jättetråkigt att behöva avanmäla sig, är riktigt åksugen och nu när Hässleholms MK gjort ett jättejobb med att få till denna tävling under rådande omständigheter med Covid 19. Men det finns inga ursäkter man ska inte köra för fort så det är bara att gilla läget och lära sig något av detta. Självklart även jätteledsen för alla runt omkring oss som ställer upp för att vi skulle kunna komma till start i Hässleholm, tack alla ni.

Nu håller vi tummarna för alla andra deltagare att det ska bli en bra tävling och vi kommer igen till East Sweden Rally.
20-08-13 Tom Kristensson genrepar i SM-tävlingen Snapphanerallyt inför återstarten av JWRC
Junior-VM i rally, JRWC, återstartar med Rally Estonia i Estland i början av september, och som förberedelse kommer Tom och co-driver Joakim Sjöberg att köra SM-deltävlingen Snapphanerallyt i Hässleholm i helgen.

Snapphanerallyt är den andra deltävlingen i årets Rally-SM och den första på grus. Tävlingen körs som en endagarstävling på lördag och omfattar ca 10 mil specialsträckor. Efter beslut från myndigheterna så sent som på torsdagen, är hela tävlingen helt publikfri p.g.a. Corona pandemin Arrangören, Hässleholms MK, uppmanar därför all publik att vara lojala mot beslutet och inte komma till tävlingen eller ge sig ut i skogen, utan i stället följa den via webben och Rallyradion på SBF play

Toms klass, Trimmat 2WD, är den största klassen med 49 anmälda, och med ett antal starka motståndare, bl.a. Jonas Kruse, meriterad och känd från SVT:s sändningar från Rally-VM, Patrik Flodin och hemmaföraren Johan Gren.

Paret skall köra med en helt nybyggd Toyota Corolla i klassen Trimmat 2WD. Bilen, som är helt nybyggd, får de låna av smålänningen Leif Karlsson, som även är den som byggt den. Tanken från början var att Tom skulle hjälpa till att utveckla bilen.
- Leif kom då med förslaget om vi kunde köra Snapphanerallyt, och vi kom överens om en plan, så nu blir det så. Jag har inte kört tävling sen Rally Sweden i vintras så det kom lägligt som ett genrep inför Rally Estonia, säger Tom
- Vi gjorde en test för någon vecka sedan, för att se att allting fungerade. Visst finns det saker att göra med bilen, men för att aldrig ha körts i tävling fungerade allt väldigt bra.
- Vi behöver köra rallybil igen för att hitta tillbaka till rutinerna och få så mycket mil i kroppen som möjligt. Att vi sen sitter i en mycket potent bil och med de rätt förutsättningarna känns otroligt bra.
Som alltid när jag startar i en tävling är målet att vinna, även om vi inte kör med kniven på strupen här. Men vi får inte glömma att även ha kul, avslutar Tom.
20-08-13 EC Snapphanerallyt genomförs publikfritt
EC Snapphanerallyt kör på lördag den första deltävlingen i Rally-SM efter pandemins utbrott i mars. Säkerheten för alla inblandade har alltid vart högsta prioritet för Hässleholms Motorklubb, som tillsammans med förbundet och aktuella myndigheter utformat en plan för att på ett säkert sätt kunna genomföra tävlingen med flera åtgärder, restriktioner och säkerhetsprotokoll.

Med allas säkerhet i åtanke och med gällande regelverk tvingas nu Hässleholms Motorklubb meddela att EC Snapphanerallyt kommer tvingas genomföras helt publikfritt. Klubben har kämpat länge för att kunna genomföra tävlingen med viss publik. Man har följt utvecklingen och sett problemen i situationen och tvingas därför ta det tråkiga beslutet att genomföra tävlingen helt publikfritt.
– Det är med tungt hjärta vi ber alla rallyfans att stanna hemma den här helgen. Vi hoppas och tror att alla ska respektera detta och med sportens bästa i åtanke följa rallyt hemifrån, säger säkerhetschef Anders Åberg.

Alla möjliga tillfartsvägar kommer vara avstängda samt ha omfattande bevakning av vakter, och alla obehöriga kommer avvisas från platsen.
– Det ligger nu i alla rallyfans händer att hörsamma och följa publikförbudet. Om någon mot förmodan skulle försöka ta sig in på sträckorna kommer det leda till att sträckor eller hela tävlingen blåses av. Därför är det av yttersta vikt att alla följer rallyt hemifrån och absolut inte tar sig ut i skogen under några omständigheter, säger tävlingsledare CG Wilke.

Att följa rallyt hemifrån kommer att vara enkelt och smidigt under helgen genom Rally Live som sänder Rallyradio med förarkommentarer, resultat och analyser från samtliga sträckor med start 09.00 på lördag på rallyradion.se. Resultaten levereras i realtid via Resultatservice hemsida och app, resultatservice.se.
20-08-13 Karlsson & Magner redo för att fortsätta SM-säsongen i Hässleholm
Under helgen kommer den andra deltävlingen av årets Rally-SM att köras, den anrika tävlingen EC Snapphanerallyt med Hässleholm som värdort. På Lördagmorgon startar tävlingen och under dagen ska åtta specialsträckor avgöra tävlingen innan ekipagen tar målgång.
- Det är nästan ett halvår sedan den senaste deltävlingen i Rally SM kördes uppe i Vännäs, därför känns det väldigt kul att vara tillbaka och kunna fortsätta kampen om medaljerna, säger Victor Karlsson.
- Det blir tuffast möjliga motstånd med närmare 50 startande ekipage i klassen - Trimmat 2wd. Vi känner oss väldigt förberedda och ser verkligen fram mot att starta tävlingen. Självklart är siktet inställt på en placering i toppen, avslutar en laddad Victor.
20-08-12 Pontus Lönnström slipar VM-formen i SM
Rallyföraren Pontus Lönnström från Nora har som huvudfokus i år att köra Junior-VM i rally, och hittills har en tävling körts genom Rally Sweden i Sverige där Pontus och hans kartläsare Stefan Gustafsson slutade 8:a efter en punktering. Efter det har säsongen legat på is när stora delar av VM-tävlingarna tvingats ställa in på grund av pandemin. Men första helgen i september återstartar VM-serien med Pontus och Stefan på startlinjen i Estland. Som uppladdning inför Junior-VM kör de i helgen andra deltävlingen i Rally-SM i Hässleholm.
– Vi kommer att köra en Ford Fiesta som är ombyggd till Rally4-klassen, samma typ av bil vi kör i VM. Vi kommer köra med samma inställningar som vi ska ha i Estland för att bli vana med det, även om det kanske inte är optimalt för Hässleholm, säger Pontus.

Även om debutsäsongen i VM är huvudfokus för Pontus, som de senaste två åren blivit Svensk Juniormästare, så leder han och Stefan SM efter seger i premiären i Vännäs i vintras och har höga målsättningar i Hässleholm.
– Givetvis vill vi vinna, det är därför vi kör rally. Men framförallt behöver vi få mil i bilen eftersom vi knappt kört någonting i år. Det blir en utmaning med det varma vädret i helgen också, men vi ser fram mot det.

Till Estland kommer samtliga i Junior-VM få den nya Ford Fiesta Rally4 som är utvecklad av M-Sport Polen. Den skiljer sig lite från den R2T Pontus och Stefan inledde säsongen i Rally Sweden med. Bland annat har motorn, drivlinan och bakvagnen utvecklats, och det är just i en Rally4-bil som Pontus och Stefan ska ta sig an Snapphanerallyt.
– Vi körde test tidigare i veckan. Nya bilen känns bra och vi har en bra känsla inför helgen, avslutar Pontus.
20-08-12 SVT-profilen Kruse tillbaka i SM med talangfulla kartläsaren Maja Bengtsson
Jonas Kruse är tvåfaldig Svensk Mästare i rally 1994 och 2000. Han är också ett bekant ansikte och röst för motorintresserade runt om i Sverige genom sin roll som expertkommentator för bland annat Rally-VM hos Sveriges Television. I Hässleholm är Kruse tillbaka i Rally-SM tillsammans med Team Nybe och 15-åriga kartläsartalangen Maja Bengtsson.
– Det känns fruktansvärt bra, jag är otroligt tacksam för chansen jag fått av Nybe. Jag ser kanske detta som sista chansen jag får att köra rallybil på bra nivå och tycker det ska bli så kul. Jag ser verkligen fram mot det, säger Kruse.

Jonas och Maja kommer tävla i en Volvo 940 i klassen Trimmat 2WD. Inför deras gemensamma SM-debut har de kört en del tester och även tävlingen Slottssprinten Light i Katrineholm. För Maja är detta första gången hon åker en SM-tävling. Men hon har bra hjälp vid sin sida. Förutom all Kruses erfarenhet så har hon även stöttning från pappa Mathias Bengtsson som förra året blev dubbel Svensk Mästare som kartläsare ihop med Robin Sandberg.
– Det ska bli hur kul som helst, säger Maja. Att åka SM har vart mitt största mål i år och det känns bra att det äntligen är dags. Att få göra det ihop med en förare som Kruse är en ära. Det blir mycket nytt för mig eftersom jag inte åkt SM tidigare. Men jag har haft bra hjälp av pappa och Jonas, så jag känner mig ganska säker.

Kruse körde senast i SM 2018 när han gjorde sin första SM-start ihop med Team Nybe i Älmhult, nu ser han fram mot att komma tillbaka till de klassiska Snapphanevägarna i Hässleholm.
– Jag har kört Snapphanerallyt många gånger, men det är längesen nu. Jag kommer knappt ihåg när det var senast, men jag minns vissa bitar av Hovdala-sträckan. Det är märkligt att man glömmer av mycket, men vissa sträckor glömmer man aldrig, säger Kruse.

Just Hovdala är rallyts längsta sträcka på runt två mil, när sträckan avgörs som sistasträcka i rallyt på lördag eftermiddag blir det den längsta sträckan Maja åkt i sin rallykarriär.
– Jag har hört väldigt mycket om den sträckan. Det ska bli roligt att åka den, en riktig upplevelse. Men samtidigt har jag aldrig åkt en så lång sträcka innan, så det kommer bli speciellt och utmanande, säger Maja.

Motståndet i klassen Trimmat 2WD är det tuffaste på länge, med nästa 50 bilar som ställer upp.
– Det verkar vara bra konkurrens, och det känns som medelnivån har ökat i SM. När jag körde i det nationella klassen i SM som det hette då kunde det också vara så här mycket bilar. Då var det kanske 15 stycken som kunde vinna. Nu känns det som det är en smalare topp i klassen, men en mycket större bredd där många åker riktigt fort i bra bilar. Jag upplever utvecklingen så. Oavsett så kommer det bli tufft i helgen, avslutar Kruse.
20-08-12 Patrik och Göran ser fram emot gruspremiären med Volvo GrH-bilen i Snapphanerallyt
På lördag är det tävlingsdags igen då andra SM-deltävlingen Snapphanerallyt körs. Både Patrik Flodin och co-drivern Bergsten ser fram emot rallyt efter uppehållet. Pga Covid -19 blir det den här gången en endagarstävling.
– Kul att starta om efter uppehållet och få chansen att tävla igen. Vi har bra minnen från denna tävling för två år sedan, säger Göran.

2018 fick de på tredje sträckan problem med växellådan och tappade 45 sekunder, men genom en stark insats körde de inte bara ikapp tiden utan vann rallyt.

Snapphanerallyt består i år av av nio sträckor på 86,02 km som kommer köras under lördagen. Räknar vi in transporterna mäter rallyt som Hässleholms MK arrangerar 131,53 km.

Patrik och Göran startar i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen med sin potenta Volvo 940 Grupp H och det blir gruspremiär med bilen för deras del. Det är totalt 49 anmälda i klassen. De leder sin klass i mästerskapet och tillsammans med Tractive ligger de även i topp i teammästerskapet.
– Det ska bli riktigt kul att få sätta sig bakom ratten på rallybilen igen. Jag är ärligt jäkligt taggad nu, säger Patrik.

Första start är ca 08.30 på lördag, 15 augusti.

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där de uppdaterat med startlista och tidinfo. De kommer även som vanligt följa rallyt, sträcka för sträcka.

20-08-12 Mattias Adielsson siktar på seger i EC Snapphanerally
Efter ett ofrivilligt Coronauppehåll startar Rally-SM om nu på lördag med tävling EC Snapphanerallyt i Hässleholm. Mattias Adielsson tillsammans med kartläsaren Andreas Johansson ska försöka att återigen vinna en deltävling.
- Vi vann den första deltävlingen i vintras innan Coronastoppet och vi siktar på seger även denna gång. Jag är imponerad över de planer arrangören Hässleholms Motorklubb presenterat för att kunna genomföra tävlingen så säkert som möjligt. Nu gäller det att vi alla aktiva och våra team följer de riktlinjerna så att detta går bra, säger Mattias Adielsson.

EC Snapphanerally har fått tänka om en hel del inför sitt arrangemang. Det som normalt brukar vara en riktig folkfest i Skåne kommer denna gång vara lite nedtonat. Det kommer inte vara några stora publikplatser utan man vill att publiken sprider ut sig på de 37 st tillfartsvägarna som finns efter specialsträckorna. Den populära serviceplatsen och prisutdelningen kommer också att vara publikfria. Totalt ska åtta specialsträckor avgöras under lördagen. Starten sker vid klockan åtta och målgången är klockan fyra på eftermiddagen.
- Jag känner mig riktigt taggad inför EC Snapphanerallyt, suget att köra rally är mycket stort nu. Vi körde ett test förra helgen för att städa bort lite rattrost och det gick mycket bra. Med på testet var också Kalle Gustafsson och Alexander Fogdeby som ingår i mitt juniorteam, de gjorde det riktigt bra. Det är jätteroligt att få hjälp två så ambitiösa och motiverade juniorer i början av deras karriärer, avslutar Mattias Adielsson.

Deltävlingar Rally SM 2020
1. Rally Vännäs, Vännäs. 28-29/2
2. Snapphanerallyt, Hässleholm. 15/8
3. East Sweden Rally, Linköping. 5/9
4. Rally Bilmetro, Sandviken. 29/9
20-08-11 Ny bil för P-G och Anders i Snapphanerallyt på lördag
Per-Gunnar "P-G" Andersson och co-drivern Anders Fredriksson kommer till start i den andra SM-deltävlingen i GN Motorsports nyinförskaffade Ford Fiesta R5.
– Det här kommer bli kul! Vi kommer att göra ett litet första test av bilen på torsdag och jag ser verkligen fram att få sätta mig bakom ratten igen tillsammans med GN Motorsport, säger P-G.

P-G Andersson gör i år comeback i Rally-SM tillsammans med Åhuskärr-baserade teamet GN Motorsport. Under den inledande deltävlingen i Vännäs tvingades de snöpligt kasta in handduken i ett tidigt skede pga mekaniska problem.

Nu har teamet införskaffat en Ford Fiesta R5 av senaste spec. Bilen har bara körts sex tävlingar i Europa förra året.
– Det här kommer bli kul! Vi kommer att göra ett litet första test av bilen på torsdag och jag ser verkligen fram att få sätta mig bakom ratten igen tillsammans med GN Motorsport, säger P-G.

På lördag körs den andra deltävlingen av årets Rally-SM. Pga Covid -19 blir det en förkortad variant av Snapphanerallyt i Hässleholm.

Tidsschema
Lördag 15 augusti
08:30 Etapp 2 - 5ss
12:00 Lunch med service
13:00 Etapp 3 - 3ss
15:30 Målgång

Anmälda R5/4 wd trimmat
Mattias Adielsson Göteborgs MF
P-G Andersson Årjängs MK
Stig Andervang MK Rimo
Daniel Brorson Wäxjö MS
Fredrik Grahn KAK Motorsport
Per Göthberg Eskilstuna MK
Christoffer Haglund SMK Nyköping
Mattias Olsson Stenungsunds MS
Thomas Thunström Ludvika MS

Mer info hittar du på www.pgandersson.se där kommer vi att följa rallyt sträcka för sträcka.
20-08-10 Robert Andersson tillbaka i SM: ”Jag släpper ingenting”
Förra året blev Robert Andersson från Eskilstuna Svensk Mästare i klassen Otrimmat 2WD efter en hård kamp hela året med juniorer som Pontus Lönnström och Albin Nordh. Till årets säsong såldes den Peugeot 208 R2 som Robert och Carl-Gustaf Karlsson vann guldet med, och det såg inte ut som om regerande mästarna skulle fortsätta i SM under 2020. Men under våren inhandlades en Opel Astra för klassen Trimmat 2WD, och efter seger i sommarens Slottssprint i Katrineholm skickades en anmälan till EC Snapphanerallyt in.
– Det var inte tanken att åka SM i år när vi köpte bilen. Utan vi skulle göra ordning den inför 2021. Men sen gick det så bra i Slottssprinten så vi bestämde oss för att köra i alla fall. Det är en gammal Grupp H-bil som vi inte hunnit göra ordning helt och hållet än, så vi får ta det som det kommer, säger Robert.

Trots seger i första tävlingen med bilen i Katrineholm så känner Robert att han inte riktigt hittat hem i sin nya bil.
– Det är svårare att köra en motorstarkare bil som denna. Man får lägga om körstilen lite och tänka till och ta det försiktigt i trängre långsamma partier. Eftersom motorn är så stark är det svårt att hitta fästet när det går långsamt. Men överlag går det åka mycket hårdare med denna bilen. Det tar nog ett litet tag innan vi nyttjar den till fullo.

Klassen som Robert och Carl-Gustaf ”Kapten” tävlar i, Trimmat 2WD, mönstrar ett fält på nästan 50 bilar med riktigt starka förare och kartläsare. Men Robert har höga målsättningar i SM-comebacken.
– Vi åker rally för att vinna, så är det. Men för att göra det krävs det mer förberedelser. Vi har inte ens tvättat av bilen sen Slottssprinten för en månad sedan, fortsätter Robert.
– På pappret känns det som motståndet i denna klassen är tuffare än det vi mötte förra året. Det blir nog dagsformen som avgör. Får vi samma känsla som i Slottssprinten kommer vi åka förfullt, jag släpper ingenting. Vi vill försöka hänga på Patrik Flodin i toppen.

Även om 2021 är målet för Robert och ”Kapten” så hoppas man kunna fortsätta i SM under hösten.
– Går det bra kommer vi göra allt vi kan får att åka vidare. Men det är en gammal bil och mycket kan hända. Men går bilen som den ska försöker vi åka resten av SM i höst, avslutar Robert.

Robert kommer även ta poäng för Team Märkesdemo i Teammästerskapet där han hoppar in istället för Niklas Hägg.
20-08-05 Så ska EC Snapphanerallyt genomföras på ett säkert sätt
Den 15 augusti körs EC Snapphanerallyt i Hässleholm, den andra deltävlingen i årets Rally-SM och den första större rallytävlingen som arrangeras i Sverige efter utbrottet av pandemin i mars. För att kunna genomföra tävlingen på ett säkert sätt för tävlande, mekaniker, funktionärer, media och publik har ett stort antal åtgärder vidtagits.
– Vi har haft kontakt med Svenska Bilsportförbundet som i sin tur haft dialog med RF, och vi har haft nära kontakt med vår lokala Polismyndighet. Vi har visat upp vilka åtgärder vi gör, och kan göra för att kunna köra en säker tävling. De har konstaterat att våra åtgärder vida överstiger vad de tänkt sig. Så med det som bakgrund och erfarenheten vår klubb har av att arrangera tävling var det inga problem att få godkänt att köra tävlingen, säger tävlingsledare CG Wilke.
– Skulle situationen i landet försämras när vi närmar oss tävling så hade vi blåst av tävlingen. Men vi har sett en positiv utveckling med läget och Skåne har klarat sig bra. Det är ingen jättebelastning på vården och tävlingen ska inte behöva innebära någon ökad belastning för dom heller, säger säkerhetschef Anders Åberg.

Hässleholms Motorklubb har lagt ner mycket jobb på att identifiera alla riskområdet och vidta åtgärder för att minska dessa så mycket det bara går.
– Vi har tittat brett på problematiken med smittspridning för publik, tävlande och funktionärer, och målsättningen är att minska smittspridningsriskerna så mycket det bara går, säger Åberg.

Åtgärder för att kunna genomföra EC Snapphanerallyt på ett säkert sätt:

Begränsa serviceområdet och HQ så det inte kommer för mycket folk dit:
– HQ och serviceplatsen stäng för samtliga utom tävlande med team, funktionärer och ackrediterad media.
– Varje team är begränsat till 4 personer. Förare och kartläsare samt två mekaniker.
– Separera tävlande och funktionärer på serviceplatsen.
– Extra toaletter.
– Inga kringarrangemang.
– Take away-mat som ska förtäras på teamens respektive yta.
– Större avstånd mellan teamen på servicen och större service yta per team.

Minskad kontakt mellan tävlande och funktionärer:
– Inga tidkort eller liknande växlas mellan tävlande och funktionärer
– Besiktning och anmälan kommer hållas med mindre folk och mer avstånd

För de som ämnar följa rallyt på plats i skogen:
– Tävlingsområdet är utspritt över en stor yta som möjliggör god social distansering.
– 37 öppna tillfartsvägar längs sträckorna gör också att möjligheten till social distansering är stor.
– Flera sträckor är igång samtidigt så de som följer rallyt på plats har stora ytor att sprida ut sig på.
– Hjälp av lokala fotbollsklubben med entré och uppmaningar om att hålla avstånd.
– Populära ställen längs sträckorna kan stängas av för ytterligare publik om det blir för mycket folk.
– Vägvakter och publikvärdar som jobbar med att se till att folk håller avstånd.
– Skyltar med uppmaning om att hålla avstånd.
– Inga utmärkta publikplatser och parkeringar.

Alla inblandade har också ett eget ansvar i att stanna hemma om man känner sig sjuk, undvika sociala kontakter i så stor utsträckning som möjligt under tävlingens gång, hålla avstånd om 1,5-2 meter till andra människor, hålla god handhygien och ofta tvätta händerna samt i övrigt följa funktionärernas och myndigheternas uppmaningar.

Info:
EC Snapphanerallyt är deltävling 2 av 4 i Rally-SM 2020. Premiären kördes i Vännäs i 28-29/2. Efter Hässlehom körs Linköping 5/9 och final i Sandviken 19/9.
20-08-04 115 bilar till start i EC Snapphanerallyt
När Rally-SM återupptas i Hässleholm genom EC Snapphanerallyt nästa lördag är det med 115 bilar på startlinjen, där 87 av dom tävlar i de fyra SM-klasserna. Intresset för klassen Trimmat 2WD är rekordstort med nästan 50 anmälda ekipage.
– Jag tycker det är fantastiskt kul att vi nått målet på 110 startande. Det visar att det vi gjort är rätt för de tävlande, för det är för dom vi arrangerar tävling. Det märks att det är ett stort sug att komma igång, och alla jag pratat med är positiva, säger tävlingsledaren CG Wilke.

Mattias Adielsson, som vann premiärtävlingen i Vännäs i februari, återfinns i Hässleholm med sin Skoda Fabia R5 i klassen Trimmat 4WD med totalt 10 bilar. Där möter han hårt motstånd från inte minst PG Andersson, dubbel Juniorvärldsmästare i rally, i en Ford Fiesta.
– Kampen kommer stå mellan PG Andersson och Mattias Adielsson troligtvis. Vi har följt Mattias länge under hans karriär, och han har vart här och föreläst för klubben tidigare. Så det hade vart kul om det kunde gå bra för honom. Rutinerade Stig Andervang ska också bli kul att följa, men han rår nog inte på de yngre i toppen, fortsätter Wilke.

Även i de andra klasserna väntas hårda kamper. I klassen 4WD Övriga gör 18-faldiga SM-guldmedaljören Mats Jonsson comeback efter flera år utanför SM, han ställs bland annat mot Jari Liten som vann premiären i Vännäs. I Otrimmat 2WD finns bland annat Pontus Lönnström som kör EC Snapphanerallyt som uppladdning inför nästa deltävling i Junior-VM som han kör i Estland i september. Största klassen i tävlingen är Trimmat 2WD med nästan 50 startande, där Patrik Flodin som vann EC Snapphanerallyt 2018 råder som favorit.
– Detta är mitt 19:e SM jag är med och arrangerar, och jag har aldrig sett ett sånt startfält i en SM-klass som i Trimmat 2WD i år. Jag tror Patrik Flodin tar hem det, han har kört bra här innan.

Men för de som kört i Hässleholm innan finns det inga garantier att de känner igen sig på sträckorna. Flera sträckor är helt nya för tävlingen, och andra sträckor körs på andra hållet än de gått tidigare. Dock är klassiska Hovdala kvar i tävlingen.
– Det är en sträcka som man antingen älskar eller hatar, och hittills har jag aldrig hört om någon som hatar den. Även om den är riktigt snabb är det sällan någon som bryter där i och med att den är ganska bred och förlåtande, avslutar Wilke.

EC Snapphanerallyt avgörs den 15 augusti med bas i Hässleholm. Tävlingen består av totalt åtta specialsträckor.

Info:
EC Snapphanerallyt är deltävling 2 av 4 i Rally-SM 2020. Premiären kördes i Vännäs i 28-29/2. Efter Hässlehom körs Linköping 5/9 och final i Sandviken 19/9.
20-08-02 Daniel Brorson ser fram mot R5-debut
Daniel Brorson från Växjö har de senaste åren vart oerhört snabb i södra Sverige, där han tävlat i en väldigt potent tvåhjulsdriven BMW. Men till i år tar Brorson klivet upp i den högsta klassen i SM med en Ford Fiesta R5 i Trimmat Fyrhjulsdrivet när han gör årsdebut i EC Snapphanerallyt i Hässleholm den 15 augusti.
– Det är nervöst, säger Brorson.
– Det jobbigaste är att vi inte har någon aning hur vi står oss eftersom vi aldrig kört tävling i denna bilen. Men det ska bli kul att få komma ut och köra igen.

Bilen, en Ford Fiesta R5, har stått i garaget sedan slutet av förra året, och även om Daniels BMW vart bland det värre som går att köra i den tvåhjulsdrivna klassen är steget till R5 stort.
– Det går knappt att förklara känslan att köra en sån här bil. Den är helt sinnessjuk. Det är lite som att köra tv-spel, bilen gör precis som man vill om man laddar tillräckligt hårt. Det gick inte föreställa sig på förhand hur brutalt det skulle vara,fortsätter Daniel.

Även om EC Snapphanerallyt är första gången Daniel Brorson kör bilen i tävlingssammanhang hoppas han på en framskjuten placering i Hässleholm.
– Det är klart att man har en målsättning, men vi får vara realistiska och se på startfältet vi möter. Men en topp fem-placering i Hässleholm är absolut målet.

Klart är också att Julia Thulin kommer tillbaka som kartläsare till Brorsson efter att ha åkt med Jonna Eson Brådhe tidigare under året.
– Det känns tryggt att ha Julia tillbaka i bilen. Vi funkade bra ihop innan och det är skönt att ha med någon som man vet allt lirar ihop med, avslutar Brorson.
20-07-29 18-faldiga mästaren Mats Jonsson tillbaka i Rally-SM
Mats Jonsson tog sitt första SM-guld i rally redan 1983, efter det har det blivit två totalsegrar i VM-tävlingen Svenska Rallyt och totalt 18 SM-guld för Värmlänningen som tog sin senaste SM-medalj 2016. Efter två struliga år 2017 och 18 uteblev Mats ur SM helt förra året, men i vintras aviserades det att en ny bil stod i garaget och lagom till att SM återstartar i Hässleholm den 15 augusti blev bilen klar och Mats står åter på startlinjen i Rally-SM med en nyrenoverad Skoda Octavia WRC i klassen 4WD Övriga.
– Tanken var kanske inte att köpa denna bilen från början, men det var en bra bil för pengarna att åka och ha kul i tänkte jag. Planen var att ha den klar i vintras redan, men det blev ett större projekt än vad det var tänkt. Så det fick ta sin tid, säger Mats.

Innan anmälan skickades in till EC Snapphanerallyt i Hässleholm fick Mats känna på bilen i ett test som föll väl ut.
– Hässleholm har funnits i tankarna ett tag, men jag ville prova bilen innan vi bestämde något. Nu har jag provat bilen och allt känns bra, så vi ser fram mot Hässleholm även om det känns lite rattrostigt och vi inte kört SM på ett tag.

Mats har under flera decennier dominerat i Rally-SM. Bland annat har han vid flera tillfällen vunnit samtliga tävlingar under en säsong, och 2008 till 2012 tog han och kartläsaren Johnny Johansson fem raka SM-guld. Trots det är Mats ödmjuk inför comebacken.
– Det är svårt att veta hur vi står oss. Det är en bra bil, och precis som vi är det många som inte åkt på ett tag. Framförallt är det roligt att få vara med och vi tar det för vad det är, även om vi vill göra ett bra resultat, fortsätter Mats.

Om det bara blir ett inhopp eller en fortsättning i resterande två tävlingar i höst är oklart.
– Det hade vart roligt att fortsätta om det går, vi får ut och jaga sponsorer, avslutar Mats.
20-07-27 JVM-ledaren kör EC Snapphanerallyt
Tom Kristensson leder årets Junior-VM i rally efter sin andra raka seger i Svenska Rallyt tidigare i vintras. Efter att coronapandemin ställt in flera av tävlingarna i Junior-VM står det nu klart att serien startar om i Estland i september. Som uppladdning inför återstarten av VM fjolårets VM-tvåa Tom och hans kartläsare Joakim Sjöberg till start i SM-tävlingen EC Snapphanerallyt i Hässleholm i en väldigt potent Toyota Corolla i Trimmat 2WD.
– Vi har fått äran att låna en bil av Leif Karlsson och göra en start i Hässleholm, säger Tom.

Tanken från början var dock inte att Tom skulle kört någon tävling, utan bara vara med och testa bilen.
– Det är en helt nybyggd Toyota Corolla som jag fick frågan om att provköra. Men så frågade Leif också om vi kunde åka Snapphanerallyt och vi kom överens om en plan, så nu ska vi köra tävlingen också, säger Tom som trodde att bilen skulle ha en del barnsjukdomar när han körde den första gången.
– Jag har vart en del i garaget och vart delaktig i de sista detaljerna och rett ut lite strul innan vårt första test. Jag hade ingen superbra känsla innan testet, utan ville mest se att allting fungerade. Men när jag och Joakim drog iväg första gången funkade allt som det skulle och vi satte en kanontid direkt. Visst finns det saker att göra med bilen, men allt fungerade väldigt bra.

Tom kör i VM en Ford Fiesta R2 från M-Sport och har tidigare även tävlat för Opel Motorsport i EM med flera inhopp i SM i R2-bilar, men Snapphanerallyt blir första gången Tom kör i Trimmat 2WD i SM. Även om Tom och Joakim främst är ute efter att få nyttiga mil i kroppen innan VM återstartar i Estland så är målsättningarna höga.
– Allt träning är bra träning, och vi behöver köra rallybil igen för att hitta tillbaka till rutinerna. Sen att vi sitter i en otroligt potent bil med de rätta förutsättningarna känns otroligt bra. Men som alltid när jag startar i en rallytävling är målet att vinna, även om vi inte kör med kniven mot strupen, avslutar Tom.

Anmälan till EC Snapphanerallyt är öppen till och med söndag 3 augusti, och i skrivande stund är det hela 49 ekipage som ställer upp i klassen Trimmat 2WD.

Info:
EC Snapphanerallyt är deltävling 2 av 4 i Rally-SM 2020. Premiären kördes i Vännäs i 28-29/2. Efter Hässlehom körs Linköping 5/9 och final i Sandviken 19/9.
20-06-24 FKrallysport avbryter SM-säsongen
Fredrik Karlander och Magnus Larsson kan ju tyvärr konstatera att året 2020 inte alls liknar den vanliga vardagen.
- Hej på er RallySverige och medmänniskor! Det är vi nog alla överens om. I och med den svåra tid vi alla går igenom både i Sverige och internationellt har det från oss i FKrallysports lilla Verkstad och team varit i princip knäpp tyst. Alla väntar, hoppas och tror vi på ett slut eller en lösning på den här pandemin så snart som möjligt.

Fram till den dagen är här kan vi ju som mången gång poängterats bara hjälpa varandra genom att minst följa det råd och restriktioner som finns. Men som medmänniska kanske också fundera det där lilla lilla extra i vad vi kan göra för förkorta den här krisen.

Vi som Team har tagit beslutet att avbryta vår SM-säsong. Indirekt gjordes det ju i februari i och med det tävlingsuppehållet som blivit. Men även om det blir en omstart på mästerskapet under året så väljer vi att stå över och förbereda oss inför nästa års säsong .

Det är ju på mer än ett sätt en mycket svår och osäker tid och av respekt och medkänsla gentemot våra partners och sponsorer väljer vi som sagt att avbryta och återkomma.

Med detta sagt önskar vi i FKrallysport ”en så bra sommar ni bara kan ha till er alla !”

Facebook: www.facebook.com/pg/fkrallysport
Instagram: www.instagram.com/fkrallysport
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC6P3HFa6whVdEuaR6YhKa6Q
20-06-10 Rally-SM 2020 avgörs med fyra tävlingar – återstart i Hässleholm
2020 skulle Svenska Mästerskapet i Rally avgjorts över sex deltävlingar med start på snö och is i Sandviken och målgång på grus i Linköping i september. Men på grund av en ovanligt mild vinter och coronapandemin har endast en tävling, i Vännäs, kunnat genomföras. Dessutom har två tävlingar fått ställas in på grund av pandemin. Men efter sommaren återstartar Rally-SM, som nu består av fyra tävlingar.

De tre tävlingar, som ihop med redan genomförda Rally Vännäs, kommer utgöra årets Rally-SM är Hässleholm 14 augusti, Linköping 4-5 september och finalen i Sandviken 18-19 september. Hässleholm blir nu ett endagarsarrangemang efter att fredagens två publiksträckor strukits ur tävlingen.

Det är nu klart att vi kommer köra klart Rally-SM med de tre återstående tävlingarna, säger Lars Mattsson på SM-arrangören MAS.
Vi jobbar förfullt inför vår tävling i mitten av augusti. Vi har i nära samråd med polisen tagit fram en plan för att kunna genomföra tävlingen på ett bra och säkert sätt i enighet med alla rekommendationer, säger CG Wilke, tävlingsledare för EC Snapphanerallyt i Hässleholm.

South Swedish Rally, som i ursprungsplanen skulle körts under Kristi Himmelsfärd, flyttades till sista helgen i juli men i förra veckan beslutades att tävlingen ställs in. Likaså Skillingaryds debut i SM som skulle gått av stapeln om två veckor har ställts in. Båda tävlingarna kommer vara med i SM 2021.

De två inställda tävlingarna ersätts inte, utan Rally-SM avgörs enligt nuvarande plan med fyra tävlingar där poängen från alla tävlingar räknas. Skulle situationen gällande pandemin och myndigheternas rekommendationer ändras kan även nuvarande kalender komma att förändras.

Rally-SM tävlingar 2020:
Rally Vännäs 28/2-1/3
EC Snapphanerallyt, Hässleholm 15/8
East Sweden Rally, Linköping 4-5/9
Rally Bilmetro, Sandviken 18-19/9

Första deltävlingen i Vännäs vanns av landslagsföraren Mattias Adielsson i en Skoda Fabia R5 före Rallycrossvärldsmästaren Mattias Ekström. Fullständiga resultat och tabeller finns på rallysm.se/resultat-3
20-06-08 SM-Rally i Norrbotten 2021
Äntligen: Det har inte körts ett riktigt SM i rally i Norrbotten sedan 1983, SM-veckan Piteå 2016 undantagen. Den nya SM-promotorn har valt att placera premiären i Norrbotten 2021, för att det finns med säkerhet är snö och är kallt i januari.

Tävlingen avgörs över två dagar, där varje dag räknas som en unik tävling i SM, så det utdelas dubbla SM-poäng vilket gör att ett högt deltagarantal förväntas.

5 st Motorklubbar samarbetar om arrangemanget: Luleå MS, Piteå MS, Kalix MK, Norrbottens MS, Morjärv MS, Älvsbyns MS. HQ och huvudort är Boden. Arbetet med organisation/bansträckning/tillstånd går igång omgående.

Det kommer att bli mycket intressant att se Sverige eliten komma upp och tampas med rutinerade, lokala SM-åkare som Mikael Wikström och Thomas Lahti.

SM-tävlingen blir en skarp generalrepetition inför eventuellt VM-Rally i Norrbotten 2022.
20-06-04 South Swedish Rally ställs in
South Swedish Rallys tävlingsledning har tagit beslutet att ställa in tävlingen 2020 under rådande omständigheter. Det är olyckligt, men beslutet är taget efter noga övervägande. Det har inte saknats kreativitet i försöken att genomföra tävlingen, men vi kommer inte att leta kryphål eller egna tolkningar för att få till detta event.

Fortfarande är prognoser och situationens allvar allt för viktigt. Med största sannolikhet kommer det att vara fortsatt smittspridning och en hård belastning på landets sjukvård under sommaren 2020.

Hur mycket vi ändå hoppas och anpassar vår tävling måste även vi ta vårt samhällsansvar. Att borträkna tävlande och funktionärer i volymen av storleken på eventet minskar inte möjligheten eller risken för smittspridning. Vi har även varit i kontakt med polisen och hittar ingen lösning som gör att vi kan genomföra tävlingen enligt deras föreskrifter.

Därför väljer vi, med nedstämdhet och besvikelse, att ställa in årets upplaga och gå vidare och blicka framåt mot 2021. Då är målet att åter köra en tävling som planeras utifrån den kunskap och intresse som denna organisation besitter.

http://www.rallysm.se/nyheter/south-swedish-rally-stalls-in/

20-02-27 Jonsson historisk SM-segrare
När det första virtuella mästerskapet i rall #sm virtuell bilsport rally by Hankook idag avgjordes blev Robin Jonsson historisk som först SM-vinnare.

Redan från start i det sex deltävlingar långa mästerskapet som körts i Dirt Rally 2.0 var e-sportaren Robin Jonsson en man att slå efter det att han säkrat segern i den första deltävlingen. Men det skulle visa sig en uppgift svår att bemästra. Bara totaltvåan Daniel Johansson lyckades med det vid ett tillfälle. Övriga fem deltävlingar var det Robin Jonsson som var snabbast. Bakom toppduon Robin Jonsson och Daniel Johansson var Andreas Zetterlund trea. Fyra i den totala samanställningen placerade sig den flerfaldige SM-medaljören från rally i verkligheten Mattias Adielsson och femma blev Anton Brorsson.

TOTAL
1. Robin Jonsson Kolsva MS 224 p
2. Daniel Johansson Kolsva MS 215 p
3. Andreas Zetterlund Västerås MS 180 p
4. Mattias Adielsson Göteborgs MF 158 p
5. Anton Brorsson Jämtlands MK 155 p
20-04-23 SM-veckan 2020 i Halmstad ställs in
Med anledning av rådande situation och pågående coronapandemi har Riksidrottsförbundet och SVT i samråd med Halmstads kommun beslutat att ställa in SM-veckan sommar 2020.
Destination Halmstad undersöker nu möjligheten att istället arrangera SM-veckan sommar 2021.
- Rådande myndighetsbeslut och rekommendationer gör det omöjligt att arrangera SM-veckan 2020 i sin helhet. SM-veckan är ett mycket uppskattat evenemang i Halmstad och har stor betydelse för Halmstads besöksnäringsföretag och idrottsföreningar. Med respekt för hur rådande situation påverkar Halmstads kommun, Riksidrottsförbundet och kommande värdstäder är vi positiva till att undersöka möjligheten att arrangera SM-veckan 2021, säger Ann Johansson, chef Evenemang & Möten, Destination Halmstad.

SM-veckan sommar 2021 har tilldelats Linköping och 2022 har tilldelats Umeå.
- Halmstads kommun har uttryckt en viljeinriktning till SM-veckans styrgrupp där kommunen ställer sig positiva till att se på möjligheten att arrangera SM-veckan 2021 istället. När förutsättningarna utretts lämnas en formell förfrågan, säger Ann Johansson.

Riksidrottsförbundet har tillsammans med Halmstad och SVT analyserat olika alternativ utifrån en dialog med deltagande specialidrottsförbund. Bland annat utifrån den information samt beslut och rekommendationer som finns att tillgå har parterna beslutat att det inte är möjligt att genomföra SM-veckan sommar 2020.
- Att ställa in ytterligare en SM-vecka är ett mycket tungt beslut. Vi jobbade för och hoppades på ett genomförande av en SM-veckan i sommar men i rådande situation har vi inget annat val än att ställa in. Det är fortsatt en allvarlig situation där Riksidrottsförbundet självfallet tar det ansvar vi kan för att bidra till att hålla nere smittspridningen, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.
- SM-veckan är ett av Sveriges populäraste evenemang som varje år lockar hundratusentals tv-tittare, så därför känns det såklart väldigt tråkigt att inte kunna bjuda SVT:s publik på en av sommarens största höjdpunkter. Men som läget är i Sverige har vi tvingats ta detta oönskade men ansvarsfulla beslut, säger SVT: sportchef Åsa Edlund Jönsson.

SM-veckan sommar 2020 arrangeras av Riksidrottsförbundet, berörda specialidrottsförbund och Halmstads kommun. SVT är sändande bolag. Destination Halmstad projektleder SM-veckan 2020 i Halmstad på uppdrag av Halmstads kommun.

SM-veckan sommar i Halmstad skulle ha genomförts 24–30 juni med SM-tävlingar i 37 olika idrotter. Tidigare i år ställdes även SM-veckan vinter som skulle arrangerats i Luleå och Boden in.
20-04-07 Skillingaryds MK flyttar fram Skilling 500 ett år
Sedan tidigare står det klart att South Swedish Rally, som skulle körts i Älmhult under Kristi himmelsfärd, flyttades fram på grund av rådande situation i världen gällande covid-19. Nu meddelar även Skillingsryds MK att deras SM-tävling, Skilling 500, inte kommer kunna köras som planerat 26-27 juni. Tävlingen utgår ur årets SM-kalender och skjuts upp till motsvarande helg 2021.
– Vi tror att detta är bäst för både tävlande, klubbens medlemmar och våra samarbetspartners. Dessa har nog med att hålla sitt vardagsliv och ordinarie verksamheter igång i dessa svåra tider utan att behöva tänka på ett rally flyttat till senare i höst, säger Mats Bergman, tävlingsledare Skilling 500.
– Vi räknar med att det mesta av det arbete som lagts ner inför årets tävling kommer att kunna användas och det ger då några fartfyllda dagar i Vaggeryds och Gnosjö Kommuner nästa år. Nu hoppas vi att alla runt om i landet som drabbas fysiskt, psykiskt , socialt och ekonomiskt får en hoppfull vardag igen och tillfällen i livet att se fram emot med glädje, till exempel Göhlins-Skilling 500 i juni 2021, avslutar Bergman.

Nästa planerade deltävling i Rally-SM är South Swedish Rally den 31/7-1/8, följt av EC Snapphanerallyt 14-15/8, East Sweden Rally 4-5/9 och Rally Bilmetro 18-19/9.

Rally-SM 2020:
Deltävling 1: Rally Vännäs, Vännäs. 28-29/2
Deltävling 2: South Swedish Rally, Älmhult. 31/7-1/8
Deltävling 3: Snapphanerallyt, Hässleholm. 14-15/8
Deltävling 4: East Sweden Rally, Linköping. 4-5/9
Deltävling 5: Rally Bilmetro, Sandviken. 18-19/9
20-04-07 Klart för SM i virtuellt rally
Den virtuella simulatorvärlden växer i rekordfart och med en hel värld på halvfart har e-sporten växlat upp än mer. Nu är det även beslutat att Svensk Bilsport arrangerar SM i virtuellt rally.
- Vi har redan flera förare som kör och tävlar i virtuell bilsport där simulatorerna nu är så bra så att det under säsongsuppehållen utgör en bra träning för att hålla rattrosten borta. Och nu har vi ett påtvingat uppehåll så då passar det extra bra att erbjuda en SM-tävling i virtuell bilsport. Och jag tror att det inte är det sista och inte heller att det bara är för den rådande situationen. Som jag ser det kommer den virtuella världen att växa och självklart ska de som kan få tävla om att bli Svensk Mästare, säger Anna Nordkvist, vd på Svensk Bilsport.

SM i virtuellt rally kommer genomföras med sex deltävlingar med start den 8:e april i vecka 15. Deltagaren får räkna bort en deltävling. Tävlingen körs i Dirt Rally 2.0.
- Det ska bli riktigt spännande att se hur intresset blir. Personligen tror jag att det kommer bli stort. Både bland icke bilsportare, men även bland de som redan har licenser inom Svensk Bilsport. Det är även roligt att vi som är en idrott som normalt kräver mycket runt om kring våra tävlingsredskap här på ett enkelt sätt kan skapa något som stimulerar våra utövare till att utöva en form av bilsport, säger Anna Nordkvist.

Och intresset är redan stort. Förbundskapten Pier Steffansson har lyssnat av med landslagets förare.
- Flera av förarna är intresserade och några är riktigt laddade, så det kommer bli en hel del prestige. Också förare som i verkliga livet kör andra sportgrenar kommer prova på lyckan här, säger Steffansson.

En av dem är Mattias Adielsson som under senaste tiden satsat hårt på den virtuella bilsporten.
- Riktig rolig nyhet och helt rätt att satsa på e-sporten som växer. Det jag tycker är så kul med det här är att här kan alla vara med. Jag har saknat det där som många andra sporter har att bara ta en boll och passa lite. I bilsport och just rally som jag kör så finns inte det spontana och det är alltid förknippat med kostnader. Med e-sport så är det så mycket lättare för flera att vara med. Och det behövs inte värsta simulatorn utan funkar med ratt och pedaler vid köksbordet också, eller vanliga handkontroller, säger Mattias Adielsson och fortsätter.
- Att det nu blir ett SM i virtuellt rally kommer skapa ett enormt intresse tror jag och det kommer gynna hela bilsporten. Det här kommer bli bra och jag är riktigt laddad för det. SM-guld i vanligt rally har jag, nu ska jag kämpa för att bli historisk och ta det första SM-guldet i virtuellt rally, avslutar Mattias Adielsson.

Första deltävlingen körs med start den 8:e april och är öppen fram till den 15:e april. Under den här perioden får förarna träna hur mycket du vill, men de har bara en chans på sig för varje specialsträcka att sätta din tävlingstid.
- Med den här tävlingen kan vi nu bygga vidare på det intresse som vi såg kring Virtuell bilsport under SM-veckan förra året i Sundsvall och målbilden är att vi ska ha fler SM i virtuell bilsport, säger Eric Stranne, ordförande i Svensk Bilsports utskott för virtuell bilsport.

Mer information på, https://www.sbf.se/Sportgrenar/Virtuellbilsport/.
20-03-26 SSR överger "sin" helg flyttar fram två månader
South Swedish Rally flyttar fram sin SM-deltävling till den 30/7-1/8 med samma koncept, det vill säga start och mål i Älmhult. Arbetet med årets tävling, den 45:e upplagan, har i stort sett pågått oavbrutet sedan målgång förra året. Arbetet fortsätter, men som en följd av Corona-viruset är tävlingsdatum framflyttat till 30 juli-1 augusti. Istället för traditionsenligt under Kristi Himmelsfärdshelgen.
– Att det här skulle komma kunde ingen ana, men självklart tar vi vårt ansvar för att värna om tävlande, mekaniker, funktionärer, samarbetspartner och all publik, säger tävlingsledare Patrik Persson.

Tillsammans med partners har organisationen hittat en helg som passar IKEA Hotell, där många av deltagarna övernattar.
– Den helgen har vi också möjlighet att använde de ytor som behövs för serviceplats samt start och mål, fortsätter Patrik Persson.
South Swedish Rally körs alltså den 30/7-1/8 med Älmhult som bas.
– Vi jobbar stenhårt för det, men följer naturligtvis utvecklingen av Covid-19 med förhoppningen att rådande restriktioner har lättat till slutet av juli, avslutar Patrik Persson.
20-03-26 SSR överger "sin" helg flyttar fram två månader
South Swedish Rally flyttar fram sin SM-deltävling till den 30/7-1/8 med samma koncept, det vill säga start och mål i Älmhult. Arbetet med årets tävling, den 45:e upplagan, har i stort sett pågått oavbrutet sedan målgång förra året. Arbetet fortsätter, men som en följd av Corona-viruset är tävlingsdatum framflyttat till 30 juli-1 augusti. Istället för traditionsenligt under Kristi Himmelsfärdshelgen.
– Att det här skulle komma kunde ingen ana, men självklart tar vi vårt ansvar för att värna om tävlande, mekaniker, funktionärer, samarbetspartner och all publik, säger tävlingsledare Patrik Persson.

Tillsammans med partners har organisationen hittat en helg som passar IKEA Hotell, där många av deltagarna övernattar.
– Den helgen har vi också möjlighet att använde de ytor som behövs för serviceplats samt start och mål, fortsätter Patrik Persson.
South Swedish Rally körs alltså den 30/7-1/8 med Älmhult som bas.
– Vi jobbar stenhårt för det, men följer naturligtvis utvecklingen av Covid-19 med förhoppningen att rådande restriktioner har lättat till slutet av juli, avslutar Patrik Persson.
20-03-19 Tommy Andersson fortsätter SM med Jari Liiten
Efter en tråkig vinter med lite tävlingar som kunde genomföras blickar Jari Liiten tillbaka på de få tävlingar som åkts den här säsongen.
– Första deltävlingen i Rally-SM i Vännäs blev en succé där allt var nytt för mig, både med bil, klass och kartläsare. I Vännäs hade jag min närmsta vän Tommy Andersson med mig i kartläsarstolen, vanligtvis så kör Tommy själv rally i en Toyota Corolla Grupp H, men när jag hade svårt att hitta en kartläsare så ställde han upp och åkte med, säger Jari.

Jari och Tommy har växt upp med varandra i samma by (Bergsjö) och har alltid hållit ihop.
– Tommy är en stor del av att jag har lyckats kommit dit jag är i dag i rallyt, Han är nåt år äldre och ställde upp när jag börja åka rally med att dra bilen till tävlingar och även åka med då och då som kartläsare, så han är en stor del att jag kom igång med mitt tävlande inom rally. Skillnaden på mitt tävlande och framför allt ambitionen då och nu är väldigt stor, att som Tommy som bara sporadiskt åker rally idag är inte lätt, det vet alla som åker på SM nivå med recce och alla andra saker som hör till en SM tävling, säger han.

Men med resultatet som dem presterade i denna hårda konkurrens uppe i Vännäs så kan de bara konstatera att de gjorde ett mycket bra rally.
– Glädjen att kunna göra detta med sin barndoms kompis är svår att förklara och Tommy gjorde ett fantastiskt bra inhopp, både på reccen och sträckorna, jag är helnöjd. Så nu till den bästa delen, jag och Tommy har pratat ihop oss och Tommy Andersson fortsätter som min kartläsare i Rally SM, Jag är riktigt glad över detta och ser fram emot att sommarsäsongen ska börja. Känns riktigt bra att få ha en så nära person med sig i bilen på jakten mot ett SM-guld, avslutar Jari.
20-03-11 SM-veckan vinter i Luleå/Boden ställs in
Regeringen har efter hemställan från Folkhälsomyndigheten beslutat att allmänna sammankomster med över 500 personer inte får hållas. Med anledning av regeringens beslut har RF och SVT i samråd med Luleå kommun och Boden kommun därför beslutat att stä

SM-veckan vinter skulle ha genomförts 25–31 mars i Luleå och Boden, med SM-tävlingar i 20 olika idrotter. Med anledning av regeringens beslut gällande coronaviruset, och gårdagens höjda risknivå för spridning av coronavirus i Sverige, ställs SM-veckan vinter alltså in.

Riksidrottsförbundet ser allvarligt på situationen kopplat till smittspridning och följer noggrant utvecklingen både i Sverige och omvärlden.
- Att ställa in ett sådant stort och populärt evenemang som SM-veckan är ett mycket tungt beslut, men vi står inför en allvarlig situation där Riksidrottsförbundet självfallet tar det ansvar vi kan för att bidra till att hålla nere smittspridningen, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.
- Det känns självklart oerhört tråkigt att vi inte får möjlighet att bjuda vår publik på en stor idrottsfest med sändningar från 20 olika sporter under sju dagar, men som läget är nu i Sverige var detta var ett naturligt beslut att fatta tillsammans med Riksidrottsförbundet och värdstäderna, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

20-03-06 Lite info från Jari Liiten efter Rally Vännäs
Hemkommen från Rally Vännäs och första SM deltävlingen så är känslan riktigt bra, över förväntan faktiskt. Första tävlingen i för mej ny klass, 4WD Övriga med bästa resultatet man kan önska sig. Att jag också hade valt jokern till denna tävling gjorde ju resultat ännu mer värt. Att välja jokern i den enda vintertävlingen var självklart då vinter och snö är det underlag som jag trivs bäst på och med senaste resultat från denna tävling 2018 så var valet enkelt.
Kom till tävlingen som många andra med ganska lite mil i bilen men ändå mer än många andra detta trots många inställda tävlingar denna vinter.

Till tävlingen hade jag Tommy Andersson som codriver, har åkt tidigare tillsammans tidigare men inte i SM och detta fungerade klockrent.

Startade med att vinna de 6 första sträckorna blev sedan utmanad av Kristoffer Karlsson på nästkommande 3 sträckor men kände egentligen ingen riktig oro utan tyckte att vi hade ett tempo som borde räcke och tog också sträcksegern på de 2 sista sträckorna som behövdes för att hålla Kristoffer och Ida bakom oss. Detta gav oss också full pott på Power sträckan.

Måste passa på att tacka alla i teamet och alla mina sponsorer som gjort detta möjligt även organisationen uppe i Vännäs för ett fantastiskt rally med vägar som höll för alla förväntningar.

Nästa tävling är SM veckan uppe i Boden som också avsluta vintern 2020. Sedan är det dags att starta förberedelserna för Grus säsongen.
20-03-05 Emil Bergkvist får möjligheten hos Mattias Ekström och hans team EKS
Mattias Ekström har nyligen startat ett rallyteam efter att tidigare i karriären ha vunnit STCC 1999, DTM (2004 och 2017) samt Rallycross VM 2016. Ett team där Emil Bergkvist från Torsåker nu får chansen att köra.
– Det känns oerhört roligt att få möjligheten att jobba med Mattias och teamet. Jag praktiserar där på fredagar och känner mig verkligen välkommen, säger Emil.

Säsongen kommer att starta i Sandviken 20 mars med Bilmetro Motor Show. Efter det är planen SM-Sprint i Boden 29 mars och SM-sprinten i Halmstad till sommaren.
– Jag tar allt steg för steg och ser verkligen fram emot att få prova den nya Skoda Fabia Evo som jag kommer att köra under året.
Som vanligt kör vi med målsättningen att vinna men jag inser att jag haft en paus och är ödmjuk för uppgiften. Vinna är roligt, men aldrig enkelt!


20-03-03 Summering från Lörd Motorsport från SM-premiären i Vännäs
Elias Lörd och Magnus Lördssresa började tidigt på onsdagsmorgonen, 118 mil, enkel resa till vårt hotell i Umeå.

På torsdagen fortsatte vi till Mullsjö där arrangörsklubben anordnat ett officiellt test. Under dagen körde vi 7 mil på isiga vägar, ett nytt underlag för oss som vi aldrig tidigare kört på. Mycket intressant att uppleva vilket grepp man har med vinterdäcken och där det genast gick upp för oss att här gäller det att våga ”hålla i”.

Torsdagskvällen gick åt att administrativt anmäla oss i Vännäs.
Under fredagen rekade vi samtliga specialsträckor 2 gånger. Vilka vägar och vilket vinterlandskap. Övriga i teamet riggade vår serviceplats (på gator och torg i centrala Vännäs) och besiktigade R2:an.

Allt klart för start och på fredagskvällen avverkade vi 1 specialsträcka som kördes 2 gånger. Sträckan var en publiksträcka på 2,2 km, trångt och bökigt, mörker och snörök, inget för oss.

På lördagen väntade 9st specialsträckor på totalt 11 mil.
Vi började med 2 specialsträckor innan vi hade ett kortare tankstopp och fortsatte sedan med 3 specialsträckor innan första service och en välbehövlig lunch. Lunchen bestod av en SKÅNSK gulaschsoppa som rallymamman/hustrun skickat med, TACK för den.

Vilket tempo Lönnström m fl har i toppen. Vi var helnöjda med vår körning där vi hela tiden ökade tempot.

Efter lunch körde vi 2 specialsträckor som gått en gång vardera på förmiddagen innan vi hade en 20 minuters service.

Efter en något tråkig transport på drygt 6 mil väntade näst sista sträckan, den längsta på 2 mil, och tillika powerstage. Vi hade monterat nya däck och bestämde oss för att satsa lite extra, avståndet till de främsta krympte. Sista sträckan var en 5km kortare version av powerstagen och gick i mörker. Även mörker var en nyhet för oss då vi bröt innan mörkret föll i Blekinge.

Nu satsade vi allt vi kunde och avståndet framåt krympte än mer vilket vi tar med oss inför framtiden. Vi kom till MÅL som 11:a i klassen och 9:a i JSM, 2 JSM-poäng med hem till Skåne. Vi är mer än nöjda med vårt resultat och ser fram emot vårt underlag, grus.

Tyvärr fick vi inte med oss några poäng till Team Hässleholms MK i teammästerskapet men där Johan Green lyckades knipa 9 poäng, grattis. Tyvärr fick vår andre teamkompis Johannes Haraldsson problem med sin servo vilket gjorde att han fick bryta.

Nu hade vi BARA 118 mil hem.

Tack till ALLA som stöttar, följer och hjälper oss. Vi hade aldrig klarat detta utan er
20-03-03 Pallplats för Isac Nordström Motorsport i JSM-premiären
Rally Vännäs 2020 fick agera premiärtävling i 2020 års Rally-SM pga av den milda vintern. Rallyt skulle bjuda på magiskt fina förhållanden ute på sträckorna. Ceremoniell start skedde vid HQ mitt i Vännäs på fredagskvällen, därefter skulle två kvällssträckor i centrala Vännäs avklaras. Fredagkvällens resultat efter två körda sträckor var en 5:e plats, precis innan målgång gick drivaxeln av, något som kunde bytas under servicen på kvällen

Efter en stabil frukost på lördagsmorgonen var Isac Nordström och Karl-Johan Borhammar redo för dom 9 sträckorna under lördagen.

Tempot ökade successivt hela tiden och bilen pressades mer och mer. Vid lunch uppehållet efter SS7 så placerades vi på 4:e plats i klassen.

SS11 agerade powerstage för tävlingen och där inkasserades 1 poäng av maximalt 5 möjliga.

De skulle bli en fight om 3:e platsen i klassen mellan Isac, William Binbach och Joakim Ellner Landberg inför sista sträckan, SS12 som skiljde de 6 sekunder mellan de tre. Isac och Karl-Johan sätter en riktigt bra tid som leder till en 3:e plats trots en motorsvagare bil än övriga i toppstriden.

Isac och Karl-Johan plockade även viktiga poäng i Teammästerskapet för GN Motorsport. Tyvärr blev poängskörden svag för teamet pga att både P-G Andersson och Mattis Olsson fick tyvärr bryta tävlingen. Lukas Hägg placerade sig på en 10:e plats i samma klass som Isac och Karl-Johan.

Nästa tävling är i SM-veckans vintersprint som körs i år körs i Boden den 28:e mars.
20-03-03 En tuff SM premiär för WB Motorsport Sweden
William Binbach och da Lidebjer Granberg kom till Rally Vännäs utan allt för många mil i bilen på vinterväglag. Säsongen började nämligen med ett motorras i Hassela vilket medförde att planerade förberedelser blev inställda och allt fokus låg på att få ihop en ny motor. Väl uppe i Vännäs hann vi med ett kort test för att se så att motorn och allt annat fungerade som det skulle.

Därefter var det dags för administrativ check in och rekognosering av sträckorna. Reken gick väldigt bra i de otroligt fina förhållandena och noterna fungerade klockrent hela tävlingen igenom, vilket känns väldigt positivt inför framtiden

Sedan var det dags för starten på tävlingen och en superspecial sträcka som gick två gånger på fredagskvällen. Första vändan gick väldigt lugnt och sansat vilket visade sig vara ganska tidseffektivt. Andra vändan körde vi på liknande första vändan förutom att vi tappade bakändan i snömodden vilket medförde att vi bromsade på oss i en sväng och fick motorstopp (inte så tidseffektivt).

Trots det hade vi en bra känsla inför lördagens etapper, trodde vi... hela förmiddagen kämpade vi med att hitta fästet utan någon större framgång, vilket visade sig på klockan då vi halkade mer och mer efter, trots att vi försökte så mycket vi kunde utifrån förutsättningarna. På lunchservicen justerade vi bilen och fick positiva effekter för resten av tävlingen, vilket vi får anses positivt.

Summa summarum slutar vi på en 5:e plats i SM och en 4:e plats i JSM, inte vad vi önskade och kände att vi hade kapacitet för innan tävlingen men sån är sporten ibland. Vi får trots det se det positiva i det hela och att vi fick med oss poäng i både mästerskapet och teammästerskapet.
20-03-02 Poänglöst för Fredrik Karlander i SM-premiären
Tyvärr får inte med Fredrik Karlander och Victor Svensson några poäng från årets första tävling. Vi inleder tävlingen bra på fredagskvällens publiksträckor och går till nattvila endast 10sek från toppen.

SS3, Lördagens första sträcka är av svår och lurig karaktär. Vi gör en okej sträcka där och kommer in i körningen för dagen.

SS4 är av betydligt snabbare karaktär. Vi får där ganska tidigt den där sköna känslan i bilen man eftersträvar. Kommer in i bubblan kort sagt. Några små missar men inget stort och därmed gör vi en bra tid och börjar känna att vi är med i matchen.

SS5 är en betydligt kortare sträcka på ca 5km blandad snabb och krokig karaktär. Även här gör vi en bra sträcka och konstaterar att med bibehållet tempo och känsla fortsättningen av dagen så kommer det här bli riktigt bra.

SS6 en liten kort sträcka med endast ett kort parti som sträcker ut och därefter en väldigt krokig karaktär runt i ett litet skogsområde är olyckan framme tyvärr. En liten miss i kommunikationen gör att vi kommer alldeles för fort in i en vänster 1 efter ett högfartsparti. Vi blir passagerare rakt ut i en rejäl snövall och ingen publik finns på platsen. Bilen fastnar så pass hårt att vi sliter som djur i ca 30 minuter innan vi får loss den och kan ta oss i mål. Pga. av att vi lägger så pass lång tid där i vallen överskrider vi en maxtid och blir därmed uteslutna ur tävlingen. Det som såg så bra ut blev i ögonblicket av en sekund till fiasko.

Tyvärr är det nackdelen med rally att marginalen mellan succé och fiasko är väldigt liten och det sker över en sekund. Besvikelsen blir total och luften går ur. Men efter att fått lite distans till det hela och analyserar både misstaget och tävlingen så ser vi positivt på alltihop.

Vi har lärt av misstaget och vi kan konstatera innan på morgonen sätter vi fantastiskt fina tider och är på allvar med och slåss i klassen vilket är ett skönt kvitto att få. Vi kommer med hjälp av reglerna att välja bort denna tävling. Och vi kommer till grussäsongen med vetskap om att både vi och bilen räcker till.

Nästa tävling i SM är i Älmhult i Maj månad och körs därmed på vårt favoritunderlag grus. Då ska vi fightas igen.

Något som också är roligt och positivt med helgen är att våra båda teamkamrater Pontus och Viktor lyckas bra.

Pontus Vinner sin klass och Viktor slutar 6:a och därmed får vi bra poäng med oss och placerar Team Ramudden Motorsport på en 5:e hittills i Teammästerskapet.

20-02-29 Mattias Adielsson mästerlig i Rally Vännäs
Mattias Adielsson och kartläsaren Andreas Johansson ledde Rally Vännäs från start till mål och skrev segermarginalen till hela 40 sekunder. Rally Vännäs var den första deltävlingen i 2020 års Rally-SM.
- Vi har verkligen presterat på topp hela helgen. Det här känns så skönt. Allt har varit perfekt noterna, bilen, däcken ja hela teamet är helt fantastiskt, jublar Mattias Adielsson.

Segern i Rally Vännäs såg utifrån ganska enkel ut, men både Mattias och Andreas har varit tvungna att prestera sitt ytterst för att kunna hålla konkurenterna bakom sig. Tuffa vägar och snöfall i stort sätt hela dagen gjorde de 11 specialsträckorna utmanande.
- Det har verkligen inte varit så lätt som det kanske sett ut, vi har verkligen laddat hela dagen. Det har kostat både framskärm och bakspoiler, men marginalerna har varit med oss. Känslan i bilen har varit enorm, vi har känt oss oövervinnliga. All rutin från Rally-EM börjar betala sig nu, vi har roligt och kan åka på en hög nivå en hel tävling. Andreas och jag är så tacksamma för alla som hjälper oss på något sätt, ni är ovärdeliga. Nu laddar vi för SM-veckan i mars, avslutar Mattias Adielsson

Totalt Rally Vännäs
1, Mattias Adielsson Göteborgs MF
2, Mattias Ekström Finnskoga MK +40,7
3, Thomas Tunström Ludvika MS +1.47,8

20-02-29 Mattias Adielsson segrare i Rally Vännäs
Landslagsföraren Mattias Adielsson vann årets första deltävling i Rally-SM i Trimmat 4WD före dubbla DTM-mästaren och rallycrossvärldsmästaren Mattias Ekström efter 11 sträckor i fantastiska vinterförhållanden i Vännäs utanför Umeå.
– Vi har aldrig åkt så här fort innan. Det har vart ett fantastiskt flyt hela hela helgen och noterna har vart kanon. Det känns riktigt bra att vara tillbaka i SM igen efter ett år i EM, nu är det riktigt roligt med rally igen, säger Adielsson.

Adielsson tog ledningen redan på fredagskvällen tätt följt av Ekström som endast var 0,6 sekunder efter inför andra dagen. Men redan på lördagens första sträcka kunde Adielsson öka tempot och bygga upp en marginal till Ekström som han höll in i mål. Adielsson vann klassen med 40,7 sekunder sekunder före Ekström med Thomas Thunström på en tredjeplats. Samtliga i Skoda Fabia R5.
– Det blev okej. Jag är glad, men inte nöjd, säger Ekström.
– Vi hade inte annat att förvänta. Mattias har kört bra och förtjänar det. Men säsongen är lång.

Pontus Lönnström, som normalt tävlar i Junior-VM, vann klassen för Otrimmade Tvåhjulsdrivna bilar. Lönnström hade en sekundfight med Albin Nordh genom stora delar av tävlingen, och vann tillslut med 37, sekunder före Nordh. Svenska juniormästaren från 2014, Sebastian Johansson, slutade trea i klassen.
– Det känns riktigt bra, skönt med en seger. Albin har vart sjukt snabb, men vi har gjort vårt bästa, summerar Lönnström.

Patrik Flodin och Göran Bergsten har de två senaste åren vunnit SM-guld i Rally-SM. 2018 i Trimmat 2WD och 2019 i Trimmat 4WD efter en hård kamp med dubbla rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson. Till i år är Patrik och Göran tillbaka i Trimmat 2WD och vann samtliga nio sträckor under lördagen. Hampus Jakobsson blev tvåa före hemmaföraren Nils Östgård.
– Det var inte planerat att vi skulle köra i år. Allt har hänt på väldigt kort tid och jag är så tacksam för alla som hjälpt till. Det har känts bra hela helgen, säger Flodin.

Jari Liten, guldmedaljör i JSM Otrimmat 2WD 2018 utmanades hårt av Kristoffer Karlsson om segern i 4WD Övriga, där Jari kunde hålla emot och vinna med Thomas Lahti på tredjeplats.
– Det känns bra att starta säsongen med seger. Det har vart tufft i helgen, säger Liiten.

Topp 3 Rally Vännäs 2020:
Trimmat 4WD:
1. Mattias Adielsson/Andreas Johansson, Skoda Fabia R5
2. Mattias Ekström/Stefan Bergman, Skoda Fabia R5 +40,7 sekunder
3. Thomas Thumström/Tom Törngren, Skoda Fabia R5 +1minut 47,8 sekunder

4WD Övriga:
1. Jari Liiten/Tommy Andersson - Mitsubishi Lancer
2. Kristoffer Karlsson/Ida Bood, Mitsubishi Lancer +16,4 sekunder
3. Thomas Lahti/Tomas Wikström - Mitsubishi Lancer +1 minut 32,1 sekunder

Otrimmat 2WD:
1. Pontus Lönnström/Stefan Gustavsson, Ford Fiesta R2
2. Albin Nordh/Christoffer Bäck, Ford Fiesta R2 +37,1 sekunder
3. Sebastian Johansson/Jesper Elfver, Peugeot 208 R2 +1 minut 47,7 sekunder

Trimmat 2WD:
1. Patrik Flodin/Göran Bergsten, Volvo 940
2. Hampus Jakobsson/Pontus Jakobsson, Toyota Corolla +1 minut 43,2 sekunder
3. Kristian Johansson/Fredrik Livh, Renualt Clio +2 minuter 8,2 sekunder

Resultat: https://resultatservice.se/resserv/v2/results/result.jsp?tvlnr=2020010&deltvlnr=1&page=1c12
20-02-29 Flodin och Bergsten tackar vännerna efter succén i SM-comebacken i Rally Vännäs!
Fjolårets svenska mästare i den trimmade fyrhjulsdrivna klassen, Patrik Flodin, Ilsbo MK och hans co-driver Göran Bergsten, Forshaga MC, hade tänk ta ett sabbatsår. Men idag tackar de sin Fanclub och vännerna för att de istället ordnade med en comeback i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen i Rally-SM. Patrik och Göran kammade hem segern i SM-premiären i Vännäs efter att ha vunnit samtliga nio sträcksegrar idag.
– Det är tur att man har snälla kompisar som har dragit ihop det här åt oss, säger Patrik.

Rally Vännäs drog igång igår kväll med en sträcka som kördes två gånger inne på ett industriområde. Patrik och Göran, som rattar en lånad Volvo 940 Grupp H, inledde lite trevande och låg inför dagens sträckor på fjärde plats.
– De sträckorna passade inte riktigt vår stora bil! Det var lite trixigt och jag lyckades få motorstopp. Men jag fick snabbt igång den. Nya tag i morgon, sa Patrik.

Idag höll de upp ett helt annat tempo och då var det ingen som kunde rå på dem. De kammade hem segern i dagens samtliga nio sträckor och vann rallyt med drygt en minut och fyrtiotre sekunder.
– Det var himla himla skönt att få inleda där vi avslutade i fjol. Noterna sitter där de ska direkt. När vi rekade vägarna var det isigt och fint, så jag blev lte skakigt i morse när det kommit så mycket snö. Det gjorde det lite svårare, men det blev bättre under dagen. Jag har kunnat köra i mitt eget tempo hela rallyt, säger Patrik.

Både Patrik och Göran vill hylla alla som gjort deras start möjlig:
– Vi har så många att tacka för det här. Det var verkligen inte planerat att köra i år. Jag har så bra vänner som har löst det mesta åt oss. Och när motorn rasade på testet förra helgen ställde Kent Karlsson upp och lagade den på två dagar så att vi skulle kunna komma till start. Vi är så otroligt tacksamma, säger Patrik.

Göran håller med:
– Ja, vi är verkligen tacksamma för att vi kör i år med. Det är så mycket körglädje i bilen och kul att vara "Back to basic". Idag har det flutit på felfritt och varit en helt odramatisk för vår del. Vi har inte behövt tänja på några gränser, säger han.

Rally Vännäs, trimmat 2-wd (R3)

1. Patrik Flodin 1.11.30,0
2. Hampus Jakobsson +1:43,2
3 Kristian Johansson +2:02,8
4. Oskar Sundell +2:12,8
5. Nils Östgård +2:12,9

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi följt rallyt, sträcka för sträcka
20-02-29 Snabb sorti för P-G Andersson i SM-comebacken!
Det blev tidig sorti för Per-Gunnar "P-G" Andersson och hans co-driver Anders Fredriksson i SM-comebacken i Rally Vännäs tillsammans med GN Motorsport idag. Redan efter dagens andra sträcka tvingades de kasta in handduken.
– Inte alls den här starten vi hade önskat oss på säsongen, säger P-G.

Redan på testet hos Depå Grande i torsdags hade man problem med bilens bakdiff och beställde delar. De blev tyvärr fast i tullen, så teamet fick försöka lösa det provisoriskt.
– GN Motorsport har verkligen försökt göra vad de kan, men tyvärr höll det inte, säger P-G.

Redan under gårdagens inledande sträckor inne på den smala, trixiga sträckan på insustrimområdet gav sig problemen tillkänna.
– Bakdiffen slirade och handbromsen fungerade inte alls. På ett ställe hängde sig även gasen, säger P-G.

De tappade mycket tid och låg inför dagens sträckor på tionde plats. Men trots att de var helt utan handbroms, lyckades de redan på dagens första sträcka sätta fjärde snabbaste tid och avancerade upp till fjärdeplats totalt. Samma placering noterades även på nästkommande sträcka.
– Det var rejält svårkört. Jag var lite för försiktig på första sträckan idag. Det är lite läskigt att köra utan handbroms och i vissa snäva svängar blev jag för osäker på om jag skulle få runt bilen Men det gick hjälpligt, trots att vi slirade på bakdiffen och tappade tid, säger P-G.

Men på transportsträckan ut till SS5 tvingades de kasta in handduken:
– Efter målgång slirade det på allt. Jag körde i femtio km och då slirade det även i framvagnen. Vi skulle aldrig ta oss i mål på sträckan därpå och valde att bryta, säger P-G.

Därmed nollar de i första SM-deltävlingen 2020.
Nästa SM-deltävling körs 22-23 maj i Älmhult.

Mer info hittar du på www.pgandersson.se där följt rallyt, sräcka för sträcka.
20-02-29 Mattias Adielsson i förarsätet i Rally Vännäs
Mattias Adielsson har kopplat greppet om ledningen i Trimmat 4WD efter förmiddagens sträckor i SM-premiären Rally Vännäs. Adielsson leder över Mattias Ekström med 37,9 sekunder när fyra sträckor återstår av rallyt.
– Det har gått väldigt bra under förmiddagen. Bilen är bra och samarbetet med Andreas är kanon, säger Adielsson som leder före Mattias Ekström och Thomas Thunström i R5-klassen.

Junior-VM aktuella Pontus Lönnström tog ledningen i Otrimmat 2WD redan på dagens första sträcka, och leder efter förmiddagen med 13,4 sekunder före Albin Nordh och 59,6 sekunder före Sebastian Johansson. Victor Hansen som var tvåa efter fredagen tappade två minuter under inledningen av lördagen efter en avåkning.

Fjolårsmästaren i Trimmat 4WD, Patrik Flodin och Göran Bergsten, har öppnat upp en stabil ledning i deras återkomst till Trimmat 2WD. De leder med 47,8 sekunder över Hampus Jakobsson.
– Helt felfritt och utan risk så långt, konstaterar Flodins kartläsare Göran.

Jari Liiten leder 4WD Övriga med 17,7 sekunder över Kristoffer Karlsson.

Liveresultat: https://resultatservice.se/resserv/v2/results/result.jsp?tvlnr=2020010&deltvlnr=1
20-02-28 Mattias Adielsson leder Rally Vännäs efter första dagen
Mattias Adielsson leder Rally Vännäs efter de två inledande publiksträckorna på fredagskvällen. Marginalen är inte stor utan bara 0,6 sekunder.
- Superskönt att vara i ledning, det är inte stora marginaler men det räcker för att vara i ledning. Det gick riktigt bra på första sträckan, vi tog i men hade bra marginaler. Den andra vändan blev vi lite överraskade av att det var så halt, det blev några riktiga sladdar för publiken. Vi har en riktigt bra känsla inför imorgon och ser fram mot de häftiga vägar som väntar, säger Mattias Adielsson.

Lördagen består av nio specialsträckor på vintervägar med mycket is och höga snövallar runt Vännäs. Vid klockan 18 går bilarna i mål i centrala Vännäs.

Totalt efter Rally Vännäs 2 SS av totalt 11
1, Mattias Adielsson Göteborgs MF 4,19,1
2, Mattias Ekström Finnskoga MK +0,6 sek
3, Thomas Tunström Ludvika MS +3,6 sek

20-02-28 Sandviken arrangerar SM-finalen i Rally 2020
Sandviken skule stått som arrangör för premiärtävlingen i Rally-SM sista helgen i januari. Men på grund av den milda vintern tvingades Sandvikens Motorklubb att ställa in tävlingen. Nu är det klart att Sandviken arrangerar SM-finalen helgen 18-19 september.
– Vi är glada att meddela att vi jobbar på att arrangera SM-finalen i Sandviken i september, säger tävlingsledaren Kalle Andersson.

Därmed består årets Rally-SM åter av sex stycken deltävlingen, där de tävlande räknar poäng i sina fem bäst tävlingar.

Rally-SM 2020:
Deltävling 1: Rally Vännäs, Vännäs. 28-29/2
Deltävling 2: South Swedish Rally, Älmhult. 22-23/5
Deltävling 3: Skilling 500, Skillingaryd. 26-27/6
Deltävling 4: Snapphanerallyt, Hässleholm. 14-15/8
Deltävling 5: East Sweden Rally, Linköping. 4-5/9
Deltävling 6: Rally Bilmetro, Sandviken. 18-19/9
20-02-27 P-G Andersson redo för SM-comeback!
2017 kammade Per-Gunnar "P-G" Andersson hem SM-guld i tyngsta klassen i rally. Efter nästan två och ett halvt års frånvaro är det i helgen dags för SM-comeback. Tillsammans med teamet GN Motorsport kommer P-G och hans co-driver Anders Fredriksson att ratta teamets Fiesta R5a.
– Det ska bli riktigt kul att få tävla igen, säger P-G.

Under förmiddagen har teamet genomfört ett litet test hos Depå Grande i Rissna.
– Det var skönt med ett test på en riktigt vinterväg inför Vännäs. Och det kändes bra att få köra lite rallybil igen under några timmar, säger P-G.

Rally Vännäs är premiärtävling i årets Rally-SM med totalt 87 startande. P-G och Anders kör i klassen R5, trimmat fyrhjulsdrivet, tillsammans med 13 andra ekipage.

Rallyt består av elva sträckor som mäter 117,12 km. Med transporterna inräknade är årets enda vinterrally 418,38 km. På fredag kväll startar rallyt klockan 19:10 med två sträckor och de övriga körs under lördagen.
– Det ska bli riktigt kul att få komma tillbaka till rallyskogen och få köra SM igen efter några års vila. Jag kan kanske inte ha så stora förväntningar på mig själv som jag brukar ha, men jag lovar att jag ska försöka i all fall, avslutar P-G med ett skratt.

Tidsschema
Fredag 28 februari
19:10 SS1 Liljaskolan 1 2,28 km
20:39 SS2 Liljaskolan 2 2,28 km
20:45 Service

Lördag 29 februari
08:05 Service
08:36 SS3 Brattby 8,55 km
09:26 SS4 Stärkesmark 1
13:10 km
10:08 SS5 Renfors 4,44 km
10:23 SS6 Flakabäck 6,89 km
11:01 SS7 Saltsjöliden 15,43 km
11:30 Service
12:47 SS8 Stärkesmark 2 13,10 km
13:19 SS9 Saltsjöliden 2 15,43 km
13:41 Service
15:14 SS11 Örsträsk 1 20,39 km
16:35 SS12 Örsträsk 2 15,23 km
17:54 Målgång

Mer info hittar du på www.pgandersson.se där vi kommer följa rallyt sträcka för sträcka
20-02-27 Hektisk vecka för Flodin men nu är de redo för Rally SM-premiären!
Patrik Flodin, Ilsbo MK och hans co-driver Göran Bergsten, Hagfors MC, har fått låna en potent Volvo 940 GrH-bil i år och deras Fanclub har hjälpt till att få ihop budgeten för Rally-SM.
– Jag har känt mig nöjd med rallyåka för ett tag och tänkte prioritera annat. Men killarna i teamet och Fancluben har varit lite besvikna på mig och började dra i lite trådar bakom min rygg, säger Patrik.

Testet inför SM-premiären i helgen blev kort:
– Vi skulle testa bilen i söndags, men då fick vi motorproblem direkt. Vi skickade motorn till Kent Karlsson och fick den tillbaka i onsdags. Vi är otroligt tacksamma för att han ställde upp så snabbt och kunde fixa motorn, säger Patrik.

Motorn monterades på plats och idag hann de med ett litet test innan de var tvungna att bege sig upp till Vännäs.
– Det var länge sedan jag körde en Volvo, men på slutet fick jag till bilen så att den passar mig och är lättkörd, säger Patrik.

Duon ser nu fram emot årets enda vintertävling i SM:
– Jag tror att det här vädret och underlaget kommer att passa oss med bakhjulsdrivet jäkligt bra. Det kommer bli grymt väder, kallt med isiga vintervägar. Väldigt kul med så stort potent startfält. Hälften av sträckorna har vi kört och det finns några sträckor vi kommer fälla ner på, säger Göran.

Patrik håller med:
– Det ska bli kul att se var vi hamnar i resultatlistan. Vi kommer i alla fall att försöka och bjuda publiken på lite sladd, avslutar han.

Det är totalt 87 ekipage anmälda till Rally Vännäs och av dem är 27 anmälda i den tvåhjulsdrivna trimmade klassen, R3 där Patrik och Göran startar.

Rallyt består av elva sträckor som tillsammans mäter 117,12 km, med transporterna inräknade är det 418,38 km.

I morgon klockan 19:10 körs två inledande sträckor och de övriga körs under lördagen.

Tidsschema
Fredag 28 februari
19:10 SS1 Liljaskolan 1 2,28 km
20:39 SS2 Liljaskolan 2 2,28 km
20:45 Service

Lördag 29 februari
08:05 Service
08:36 SS3 Brattby 8,55 km
09:26 SS4 Stärkesmark 1
13:10 km
10:08 SS5 Renfors 4,44 km
10:23 SS6 Flakabäck 6,89 km
11:01 SS7 Saltsjöliden 15,43 km
11:30 Service
12:47 SS8 Stärkesmark 2 13,10 km
13:19 SS9 Saltsjöliden 2 15,43 km
13:41 Service
15:14 SS11 Örsträsk 1 20,39 km
16:35 SS12 Örsträsk 2 15,23 km
17:54 Målgång

20-02-26 Perfekta förutsättningar när Rally-SM inleds i Vännäs
På fredag kväll inleds årets Svenska Mästerskap i Rally med premiärtävlingen Rally Vännäs. Nästan 80 av landets bästa förare, kartläsare och team finns på plats för att göra upp under nästintill perfekta vinterförutsättningar.
– Det ser förträffligt ut. Det är bra med is och snö ute på sträckorna, säger tävlingsledaren Roland ”Mikro” Åström.

I den högsta klassen i SM, Trimmat 4WD, kommer 14 bilar till start. Först ut är förre Rallycrossvärldsmästaren Mattias Ekström följt utav EM-medaljören Mattias Adielsson, hemmaföraren Jörgen Jonasson och dubbla Juniorvärldsmästaren P-G Andersson som utgör favoriterna i klassen, där enbart Rally2-bilar tävlar.
– Det ska bli kul att få komma tillbaka till rallyskogen och få köra SM igen efter några års vila. Jag kan kanske inte ha så stora förväntningar på mig själv som jag brukar, men jag lovar att jag ska försöka iallfall, säger P-G inför tävlingen.

I klassen 4WD Övriga tävlar 15 ekipage under helgen, där 14 av bilarna är Mitsubishi i olika skepnader. Förre Juniormästaren Jari Liten gör en intressant start och ställs mot tufft motstånd i norrlänningarna Michael Wikström och Tomas Lahti från Boden. Tävlingens enda helkvinnliga ekipage återfinns i 4WD Övrige där Jonna Eson Brådhe gör premiär i en fyrhjulsdriven bil tillsammans med kartläsaren Julia Thulin.
– Det ska bli spännande, säger Jonna Eson Bråhde.
– Det är kul att bara få stå på startlinjen i en sån här bil. Att köra fyrhjulsdrivet har länge vart en dröm. Vi är ödmjuka men ska göra så bra vi kan.

Flera av landets största rallytalanger tävlar i klassen Otrimmat 2WD. Regerande juniormästare i klassen är Pontus Lönnström, som i år gör en satsning på Junior-VM, men även tävlar i SM tillsammans med Team Ramudden. Han ställs mot bland annat mot Adam Westlund som är tillbaka i SM efter att ha skadat sig svårt i samband med en olycka i SM-tävlingen i Köping förra året. Han kör en ny Ford Fiesta för Mattias Ekströms team EKS, i en likadan bil kör Albin Nordh som förra året tog sin första seger i Rally-SM. Bland seniorerna i klassen gör Fredrik Karlander en intressant start i en Peugeot 208 efter bra resultat i de avslutande tävlingarna av SM förra året.
– Vi ser fram emot att få köra en riktig tävling med vår nya bil. Vi har kört ett test och bilen är lättkörd, som att man kan göra vad man vill med den. Motståndet i klassen är som vanligt stentufft och det går inte lämna nått åt slumpen, säger Albin Nordh, som gör premiär i nya Ford Fiesta Rally4.

Trimmat 2WD är den största klassen i Rally Vännäs är den på förhand den kanske mest ovissa med över 15 ekipage som har potential att nå pallen. Flera rutinerade namn ses i klassen som Kristian Johansson, Emil Karlsson, Jonas Åkesson, Patrik Flodin, Viktor Karlsson och många fler som ställs mot yngre förmågor som Simon Karlsson, Elias Lundberg och Linus Månsson. Tillbaka i SM efter en strulig fjolårssäsong är Niklas Hägg som ser fram mot premiären i Vännäs.
– Vi är laddade som aldrig förr. Det är en tuff klass där väldigt många kan vinna, är man topp fem är det som en seger. Men det kommer bli spännande. Vi trivs bra i Vännäs också, det är riktigt bra vägar där, säger Hägg.

En nyhet i årets Rally-SM är införandet av ett teammästerskap, där varje team kan nominera tre förare varav de två bäst placerade ekipagen utgör poäng för teamet. Intresset för teammästerskapet har vart stort, och 13 team ställer upp i Vännäs.
– Rally-SM blir ännu mer spännande nu när det går att följa hela team istället för enbart en enskild förare och kartläsare. Det kommer bli tuffa fajter mellan teamen, och tajta mästerskap är alltid roliga att följa. Vi tror detta är bra för hela Rally-SM och att det bidrar till ännu mer intresse runt de tävlandes prestationer, avslutar Hampus Juteryd, som ansvarar för teammästerskapet


20-02-25 Mattias Adielsson redo för Rally-SM 2020
Göteborgaren Mattias Adielsson kommer tillsammans med sin kartläsare Andreas Johansson under 2020 satsa på Rally-SM. De kommer göra satsningen i den tuffa R5 klassen med en Skoda Fabia. Första deltävlingen blir redan till helgen i Vännäs.
- Det är några år sedan vi planerade för en hel säsong hemma i Sverige men vi kände att det nu var dags. Senaste året har vi kört Rally-EMs juniorklass för R5 bilar och vi står nu som regerande bronsmedaljörer där. Jag tror på Rally-SM i år, motståndet är riktigt bra och serien har under de senaste åren tagit många kliv framåt, säger Mattias Adielsson.

Rally-SM består 2020 av fem deltävlingar med start i Vännäs 28 februari och avslutas i Linköping 6 september. Efter att serien under några år gått på lite sparlåga ser det till 2020 ut att bli en av Europas bästa nationella mästerskap. Några av Sveriges internationellt meriterade förare har planer på att under 2020 delta i Rally-SM. Tyvärr har den varma vintern gjort att arrangören fick ställa in den första deltävlingen så i år blir det bara en vintertävling. I slutet av maj övergår serien till de fyra sista deltävlingarna som då avgörs på krokiga grusvägar.
- Det ska bli riktigt roligt att få köra på hemmaplan igen. Vi vill ju visa upp oss för våra samarbetspartner och fans. Säsongen kommer att börja med lite tester innan Rally-SM som drar i gång den 28 februari. Vi planerar att åka hela serien och målsättningen är att stå som segrare i september. Jag tycker att rally och Rally-SM har fått ett uppsving de senaste åren så vi hoppas att den trenden håller i sig. Vi ska göra vad vi kan med all den lärdom vi har fått från de internationella team som vi har tävlat med de senaste åren, avslutar Adielsson.

Deltävlingar Rally SM 2020
1. Rally Vännäs, Vännäs. 28-29/2
2. South Swedish Rally, Älmhult. 22-23/5
3. Skilling 500, Skillingaryd. 26-27/6
4. Snapphanerallyt, Hässleholm. 14-15/8
5. East Sweden Rally, Linköping. 4-5/9
20-02-24 Stor succé för teammästerskap i Rally-SM
Inför årets säsong presenterade SM-arrangören MAS, Motorarrangörerna i Sverige, att de instiftar ett mästerskap för team i Rally-SM. Det nya mästerskapet har redan blivit populärt bland de tävlande, och inför nästa veckas premiär i Rally Vännäs är det hela 12 team som anmält sig till teammästerskapet.
– MAS tycker det är jättekul för Rally-SM att intresset har så stort för mästerskapet. Vi tror att upplägget blev bra med att ha tre nominerade förare varje tävling där de två bästa resultaten räknas. Detta kommer bli superspännande att följa, säger Hampus Juteryd hos MAS som ansvarar för teammästerskapet.

Bland dom anmälda teamen finns bland annat EKS med rallycrossvärldsmästaren Mattias Ekström, Märkesdemo som mönstrar flerfaldiga SM-medaljörerna Mattias Adielsson, Hampus Jakobsson och Niklas Hägg som möter minst 10 andra team med både rutinerade förare och stora talanger.
– Vi tror verkligen att de flesta av teamen kommer vara med och slås om att vara med i toppen. Det viktigaste under säsongen blir att alltid komma i mål med minst två bilar. Så att tippa en vinnare redan nu är omöjligt att göra.

MAS hoppas teammästerskapet ska bidra till ökat intresse för Rally-SM so helhet.
– Rally-SM blir ännu mer spännande nu när det går att följa hela team istället för enbart en enskild förare och kartläsare. Det kommer bli tuffa fajter mellan teamen, och tajta mästerskap är alltid roliga att följa. Vi tror detta är bra för hela Rally-SM och att det bidrar till ännu mer intresse runt de tävlandes prestationer, avslutar Hampus Juteryd.

Ett av teamen som senast i helgen aviserade att de satsar på teammästerskapet är Växjöbaserade Drive VXO med Hans Bååth/Andreas Sigfridsson i Trimmat 2WD, Emrik Smedberg/Carl Eriksson i Otrimmat 2WD och Robin Adolfsson/Nicklas Jidflo i 4WD Övriga.
– Vi ser initiativet från Rally-SM att införa ett teammästerskap som ett styrkebesked att man tänker framåt och arbetar rätt för att stärka sporten inifrån, säger Hans Bååth, grundare av teamet.

Följande team är anmälda till teammästerskapet 2020:
Team Nybe
Team Ramudden
Tractive
EKS
Team Hässleholms MK
Team Märkesdemo
Mattias Adielsson Junior team
GNM Sweden AB
Team KJM Service
Yokohama Motorsport
Drive VXO
Team ”Dekor Reklam & Fjutt”
20-02-09 Elias Lundberg tillbaks i bakhjulsdrivet för Rally Vännäs
Det blev snabba vändningar för 21-åriga Elias Lundbergs planer när förutsättningarna för säsongen ändrades. Planen var att köra Volvo Euro Cup säsongen 2020. Men när teamets Opel Astra byttes bort mot en Volvo 242 Evo så började tankarna gå mot att göra comeback i SM. Volvon är en bil som går i SM-klassen Trimmat 2WD. Elias som tävlar för SMK Sala tog 2018 SM-silver med en bakhjulsdriven Volvo i Trimmat 2WD.

- Detta var inte alls vad som var tänkt från början. Vår grundidé för säsongen var att ta ett mellanår i vår internationella satsning med fokus på att ha kul, säger Elias och fortsätter. När då denna Volvo 242 hamnade i garaget så kunde vi inte riktigt bara låta den stå eller sälja den. Jag har tidigare haft otroligt roligt i Ola Axelssons trimmade Volvos. Så vi har valt att ta oss an SM igen istället för Volvo Euro Cup.

Teamet startar sin säsong 28-29 Februari när Rally-SM gästar Vännäs vinterlandskap. Tävlingen körde teamet 2018 i en Volvo 940 och var senaste gången Elias satt bakom ratten på vinterunderlag i en bakhjulsdriven bil.
- Vännäs är en riktig fin tävling och jag ser verkligen fram emot att köra där igen. 2018 blev vi tvåa i tävlingen och var snabbaste bakhjulsdrivna bil. Men i år har vi inga förväntningar på något toppresultat. Som det ser ut kommer jag inte ha något tillfälle att köra bilen innan tävlingen vilket utan tvekan kommer bli den största utmaningen för mig. Så vi tar tävlingen lite som ett test inför en eventuell fortsättning i resterande SM-deltävlingar.

Co-driver för tävlingen blir rutinerade Jim Hjerpe. 2017 var senast Elias och Jim tävlade i SM tillsammans, resultatet? ett JSM-Guld i klassen Otrimmat 2WD.
- Ska bli riktigt roligt att komma tillbaks till SM med Jim som co-driver i Vännäs. Vårt JSM-guld från 2017 är speciellt för mig och vi har alltid riktigt roligt i bilen.
20-02-07 Team Hässleholms MK ställer upp i Rally-SM
Nu är det klart att Team Hässleholms MK. kommer ställa upp i årets stora SM- nyhet : Teammästerskapet 2020. I samarbete med Hässleholms MK startar tre ekipage under namnet Team Hässleholms MK.

Det är Elias Lörd (Fiesta i klass R2) och Johannes Haraldssson (Golf 3 Kitcar i klass R3) samt Johan Green (Corolla i klass R3),.
- Vi alla ser fram emot säsongen 2020 och vad rallysverige kommer bjuda på. Detta kommer förhoppningsvis innebära mer uppmärksamhet i olika medier, säger Elias Lörd.
20-02-07 GN Motorsport i Teammästerskapet 2020
När starten går i Rally-SM 2020 kommer GN Motorsport att ställa upp i Teammästerskapet med siktet inställt på Guld.

Teamet kommer bestå av följande 5st förare/codrivers:
- P-G Andersson/Anders Fredriksson Fiesta R5
- Isac Nordström/Karl-Johan Borhammar Fiesta R2
- Mattis Olsson/Marcus Sundh Fiesta R5
- Lucas Hägg/Daniel Borgqvist Fiesta R2
- Joachim Grahn/Per-Börje Andersson Fiesta WRC16.

Dessutom kommer vi under säsongen att använda oss av ytterligare en joker chaufför.

Inför var SM-deltävling kommer vi toppa laget för att maximera möjligheten att ta så mycket poäng som mjöligt i enlighet med reglerna för Teammästerskapet!

Teamchefer för GN Motorsport blir Staffan Andersson och Rickard Nilsson.
”Vi är väldigt stolta i GN Motorsport"

PG Andersson/Anders Fredriksson Fiesta R5
”Trodde rallygiftet gått ur kroppen, men det vaknade till liv igen! Jag kommer kämpa för att hålla fanan högt men vet att det var några år sedan jag tävlade på denna nivå. Skall bli ett roligt år tillsammans med GN Motorsport och kämpa för teamets bästa samt det viktigaste utav allt försöka vinna Rally SM!”

Isak Nordström/Karl-Johan Borhammar Fiesta R2
”Riktigt kul att vara en del utav GN Motorsport och ha deras kunskap och kompetens bakom sig. Ser framemot ett roligt år tillsammans!”

Lucas Hägg/ Daniel Borgqvist Fiesta R2
En ung lovande talang som vi spår en framgångsrik karriär i, dessutom en riktig Skåning!

Mattis Olsson/Marcus Sundh Fiesta R5
En snabb förare med oerhört mycket rutin vilket han visat 2019 med mycket fina resultat både i SSRC och enstaka SM deltävlingar, i år är det full satsning på SM!

20-02-06 Jonna byter till 4WD och blir första tjej i en Mitsubishi Mirage!
Jonna Eson Brådhe tillsammans med co-driver Julia Thulin satsar på Rally-SM 2020 i ny bil och klass. För bara några dagar sedan stod det klart att Jonna byter ut den 2WD Peugeot mot en 4WD Mitsubishi Mirage.

Efter tre framgångsrika år i R2:an där Jonna bland annat tog bronsmedalj i Rally-SM 2018 ser hon nu framemot nya utmaningar!
”Senaste månaderna har inneburit mycket jobb för att kunna göra denna satsning, och det känns väldigt skönt att äntligen kunna avslöja vad vi jobbat för.
Att få denna möjlighet nu känns riktigt roligt, jag ser på uppgiften väldigt ödmjukt. Vi har mycket och lära men med ett starkt team bakom oss ska vi försöka göra vårt absolut bästa”, säger Jonna

Full SM- Säsong 2020 är målet och arbetet för det pågår för fullt just nu!

Första tävlingen blir 28-29/2 - Rally SM i Vännäs.
20-01-27 Team Ramudden anmält till Teammästerskapet
Team Ramudden är glada att få offentliggöra vårt 3 bils till Teammästerskapet 2020.
- Vi tycker att idén med ett teammästerskap är toppen och gör nu allt för att vara så förberedda som möjligt.

De 3 ekipage som ingår i teamet är:

Pontus Lönnström och Stefan Gustavsson som parallellt med sitt JWRC äventyr skall åka på hemmaplan för att bygga erfarenhet och fart. Ekipaget är ödmjuka inför sitt äventyr men har ambitioner att visa vad de kan.

Viktor Karlsson och Jonas Magnér. Hade en sjukt bra förstasäsong i trimmat 2wd 2019. Nu laddar duon vidare med en uppdaterad bil och hög målsättning.Jättekul för oss i teamet att kunna knyta en så bra förare och människa till oss. Välkommen Viktor och Jonas.

Fredrik Karlander och Victor Svensson. Tar steget från Golf Kit Car till Peugeot 208 R2 2020. Grabbarna visade under 2019 att det går att utmana de främsta. Till 2020 hoppas duon kunna hitta ytterligare lite fart och jämnhet. Premiären i Elverum visade positiva besked.
20-01-27 Ingen ersättningstävling för Rally-SM i vinter
I förra veckan aviserade Rally Bilmetro i Sandviken att de jobbade för ett ersättningsdatum den 13-14 mars för sin SM-deltävling i Rally som skulle körts kommande helg, men som ställdes in på grund av vinterbrist i området.

Nu står det klart att tävlingen inte kommer kunna köras i mars heller, och därmed blir det ingen ersättningstävling i vinter.

Arbetet med en ersättningstävling under grussäsongen pågår nu, och besked om en eventuell tävling kommer i samband med Rally Vännäs den 28-29/2.

Rally-SM 2020:
Deltävling 1: Rally Bilmetro, Sandviken. 31/1-1/2 (INSTÄLLD)
Deltävling 2: Rally Vännäs, Vännäs. 28-29/2
Deltävling 3: South Swedish Rally, Älmhult. 22-23/5
Deltävling 4: Skilling 500, Skillingaryd. 26-27/6
Deltävling 5: Snapphanerallyt, Hässleholm. 14-15/8
Deltävling 6: East Sweden Rally, Linköping. 4-5/9

Länkar:
Anmälningslista Rally Vännäs https://resultatservice.se/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2020010
Rally-SM http://rallysm.se/
20-01-17 SM-premiären Rally Bilmetro ställs in
Rally Bilmetro med start och mål i Sandviken skulle utgöra premiärtävling i årets Rally-SM. Nu meddelar tävlingsledningen att tävlingen inte kommer köras som planerat.
– Tyvärr så måste vi meddela att SM tävlingen Rally Bilmetro 31/1-1/2 2020 ställs in, säger tävlingsledaren Kalle Andersson.
– Anledning är naturligtvis saknaden av vinter. I dag har vi bara rena grusvägar och prognosen fram till tävlingen ger oss inget hopp.

Första tävling i årets mästerskap blir nu Rally Vännäs, som körs sista helgen i februari.
20-01-09 Team Nybe först in med anmälan till Teammästerskapet
En av nyheterna inför årets Rally-SM är introduktionen av ett eget mästerskap för team. Varje team kan anmäla upp till tre förare i olika bilklasser, där de två bäst placerade förarna plockar poäng för teamet. Med tre veckor kvar till SM-premiären har första teamet anmält sig till mästerskapet, Team Nybe.

Team Nybe med bas i Älmhult tog 2019 hem förarmästerskapet i Trimmat 2WD genom Smålänningarna Robin Sandberg och Mathias Bengtsson, till teammästerskapet har de valt att köra med Simon Karlsson/Tobias Steen (Svenska Juniormästare 2019) och Jonas Åkesson/Martin Holmdahl i Trimmat 2WD, samt Victor Hansen/Victor Johansson (Bronsmedaljörer Junior-SM 2019) i Otrimmat 2WD.
– Vi funderade under hösten på vad vi kunde göra föra att utveckla SM-serien, och kände att ett teammästerskap var rätt väg att gå. Vi har sett flera team de senaste åren komma in i SM och satsa hårt med flera bilar och mycket promotion, så det känns bra att kunna erbjuda ett eget mästerskap för dom, säger Hampus Juteryd, ansvarig för teammästerskapet hos SM-promotorn MAS.

Sedan tidigare har även den förre rallycrossvärldsmästaren Mattias Ekström aviserat att hans team EKS kommer satsa på seger i teammästerskapet med flera bilar i olika klasser. Vilka som kommer köra teamets bilar är i nuläget fortfarande oklart.
20-01-02 Starkt startfält väntas när Rally-SM inleds i Sandviken
Sandvikens Motorklubb är tillbaka som arrangör i Rally-SM 2020, där Rally Bilmetro utgör premiärtävling för årets mästerskap med start och mål i Sandviken 31 januari – 1 februari. Med många av landets mest internationellt meriterade förare som Johan Kristoffersson, Mattias Ekström och Mattias Adielsson som aviserat ambitionerna att vara med i tävlingen väntar en stark start på vintersäsongen i Sandviken.

Kalle Andersson är mångårigt meriterad tävlingsledare för Sandvikens SM-tävlingar, och han ser fram mot att få arrangera tävling med Svensk Mästerskapsstatus efter tre säsonger utan SM-deltävling.
– Det känns inspirerande att få arrangera en SM-tävling igen, säger Andersson.
– Vi är ganska rutinerade nu, jag tror detta blir vårt 15:e SM. Men det kittlar ändå lite mer att få göra en SM-tävling än en mindre lokaltävling.

Ett orosmoln som alltid dyker upp är den oberäkneliga svenska vintern, som är en förutsättning för att tävlingen ska bli av. Men Sandviken MK har förlagt banan till ett relativt vintersäkert område nordväst om Sandviken, där förutsättningarna just nu ser mycket bra ut.
– Vintrarna har blivit sämre kring Sandviken de senaste åren, vilket gör det vanskligt att arrangera en vintertävling. Därför behöver vi säkra upp i ett mer vintersäkert område som kanske inte är optimalt om man ser till närheten till Sandviken. Men det ser bra ut just nu på sträckorna, fortsätter Kalle.

Rally-SM har de senaste åren bjudit på ett starkt startfält med en stor bredd där många av de mest meriterade förarna och teamen kommit hem från internationellt tävlande samtidigt som många talangfulla juniorer valt att kombinera tävlande i SM med satsningar på VM och EM.

Till 2020 har bland annat EM-bronsmedaljören från 2019, Mattias Adielsson meddelat att han kommer satsa mot ett SM-guld i den högsta klassen Trimmat 4WD. Även dubbla rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson, som förra året tog silver i Rally-SM, kommer till Rally Bilmetro där han förhoppningsvis för möta sin gamla rallycrossrival Mattias Ekström - som storsatsar på Rally-SM med ett flerbilsteam där Mattias jobbar för att få ihop kalendern och köra en av bilarna. Dessutom kommer Pontus Lönnström, som ska köra Junior-VM, till start som förberedelse inför Rally Sweden i februari.
– Av de signaler som jag fått är det kanske det starkaste startfältet vi haft i landet på många år, vilket är riktigt roligt, avslutar Kalle.

Rally Bilmetro är den första av totalt sex deltävlingar i Rally-SM 2020, och avgörs med utgångspunkt i Sandviken den 31 januari – 1 februari. Tävlingen avgörs över totalt sex sträckor, där en publiksträcka kommer inleda rallyt vid Travet i Gävle fredagen den 31 januari. Planerad första start är kl. 19.00.