Besök officiella hemsidan
2014

Rally-SM 2014
       

 
Rally-SM 2014
28-1 mars Östersund VMT Jämtland
13-14
juni Köping Kolsva MS
8-9 aug Hässleholm Hässleholms MK
5-6 sept Linköping VÖMK
3-4 okt Uppsala SMK Uppsala
Reglemente 2014
Officiell hemsida
Rally-SM 2015
6-7 febr Sandsviken  
27-28
febr Östersund  
15-16 maj SSR  
22 aug Askersund  
2-3 okt Uppsala  
Rally-Radio Live-resultat

14-10-08 Lyckad SM-säsong i rally för Öhlins Auto Norden
Auto Norden nådde stora framgångar när rally-SM avslutades med Rally Uppsala. Förare med Karlstadsföretaget som samarbetspartner körde till sig topplaceringar i fem av sex klasser.
– Vi kan blicka tillbaka på en bra SM-säsong med många klassegrar och en hel del medaljer, säger Patrik Karlsson, tekniker på Öhlins Auto Norden.

Rally Uppsala var säsongens femte och sista deltävling i rally-SM. Det var på grusvägar runt Uppsala som kampen om SM-gulden skulle avgöras. Undantaget var Trimmat 2WD. Där säkrade göteborgaren Leif Peterson titeln redan i East Sweden Rally. På Petersons SM-vinnande Toyota Corolla sitter det stötdämpare från Öhlins Auto Norden i Karlstad.

Men Petersons guld blev inte Öhlins Auto Nordens enda i mästerskapet. I Otrimmat 2WD körde en annan göteborgare, Mattias Adielsson, hem titeln. I Rally Uppsala styrde Adielsson sin Peugeot 208 R2 till tredje raka delsegern den här säsongen och försvarade därmed sitt guld från i fjol. Tvåa i tävlingen och i SM blev Adielssons märkeskollega Gustav Thorsell, även han kund hos Öhlins Auto Norden.

Guldchans för Öhlins fanns det även i Otrimmat 4WD där Jan-Erik Folkesson, Mikael Lindqvist och Joachim Carlström hade chans på titeln innan start. SM-ledande Folkesson slog sönder ett hjul tidigt, bröt och halkade ner till bronsplatsen. Lindqvist blev tvåa och Carlström trea i finalen, men det räckte inte den här gången. Titeln hamnade hos Niklas Hägg, SMK Hälsinge, som var snabbare än Öhlinstrion i epilogen. Lindqvist blev SM-tvåa, Carlström fyra.

Framgångar för Öhlins blev det även i de båda juniorklasserna. I Trimmat 2WD toppade Emil Karlsson och Morgan Eriksson tabellen efter Rally Uppsala där Karlsson lyckades bäst med en andraplats.

Även i JSM Otrimmat 2WD blev det Öhlins i topp – både i tävlingen och i tabellen – genom gotlänningen Sebastian Johansson.

Johansson, Karlsson och Eriksson toppade i nämnd ordning dessutom den totala JSM-tabellen.

ohlinsauto.se/2014/10/07/lyckad-sm-sasong-i-rally-for-ohlins-auto-norden/
14-10-06 Emil Bergkvist visar klass trots materiella problem under SM Finalen
Så här sa Emil inför SM finalen: Då vi inte har något med SM poäng att göra så är målsättningen i första hand att ha roligt och försöka bjuda våra partners/supportrar på fin aggressiv bilkörning, får vi sedan till det så är det en bonus om vi kan ge de andra bakhjulsdrivna en match om snabbaste bil i bakhjulsdrivet sa Emil.

Emil och Jocke gav alla de andra en match så länge materialet var med oss, efter SS 3 låg Emil 6a endast 1,3 sek efter Jimmy Olsson och 2,1 sek efter Johan Carlsson på en andraplats. Fram till ledande Tobbe Söderqvist som var outstanding var det 18,2 sek.

Emil och Jocke började få rätt känsla i bilen under SS 3 efter det att Micke på Rieger hjälpt till med att justera fjädringen efter fredagens sträckor . Bestämde sig för att ligga på lite mer under SS 4, allt går kanonbra tills drivaxeln smäller av, vilket känns för *SURT* just då.

Men något vi lärt oss är att aldrig ge upp och vi hade som mål före tävlingen att bjuda igen till de som stöttar och tror på oss här i Sverige med fin aggressiv körning, så vi trailrar in bilen till serviceplatsen där vårt servicegäng byter drivaxel under ledning av bilens ägare Micke Bonnen Larsson, kanonbra jobbat.

Vi får starta om och beger oss under stort jubel ut till SS 7, där vi fortsätter på linjen med att öka tempot och det visar sig ge resultat, för vi slår till med snabbaste tid av samtliga tvåhjulsdrivna bilar 1,6 sek före Söderqvist som är tvåa på sträckan och 1,8 sek före Jimmy Olsson på tredje plats.

Beger oss ut till SS 8 med en härlig känsla i bilen, börjar på samma sätt som på SS 7 och allt känns bra då vi blir utan bromsar in mot ett vägbyte, Emil säger: Vi hade precis klarat av ett riktigt häftigt parti på sträckan och ökade farten ut över några åkrar där vi kommer in mot ett Höger 1 i vägskäl, när jag trycker på bromspedalen händer ingenting, försöker att ta vägbytet men glider ut mot ett träd. Tur att det inte blev värre.

En sträcka kvar - ingen sidoruta, framrutan spräckt och med broms endast på vänster framhjul kändes det inte så roligt då vi vet att alla våra tillresta Samarbetspartners/Supportrar står efter starten på SS 9, Jocke säger: Vi pratade ihop oss och bestämde att vi kör sträckan och ger allt under första delen för att bjuda våra Partners och Supportrar på riktigt häftig bilåkning. Jag tror vi lyckades för jag har aldrig åkt så fort i en rallybil tidigare, helt magiskt förstår inte hur Emil kan köra så fort med rutan spräckt och broms endast på vänster fram avslutar Jocke: .

Efter ca 3 Km lugnar vi ner oss och åker igenom sträckan för att ta oss till slutmål, dit vi kommer med en bil som vi har lite jobb på innan den ska lämnas tillbaka till Micke Bonnen Larsson.

Sammanfattningsvis är vi skapligt nöjda med tanke på omständigheterna, lånad bil som vi hämtade under måndagen, skruvning in i det sista till torsdag eftermiddag och max 3 mil test före tävlingen visar vilken talang Emil är, spelar ingen roll om han åker framhjulsdrivet eller bakhjulsdrivet eller vilken klass han åker i så är han med i toppen och krigar. Vi i Teamet är även övertygad att även så skulle vara fallet om han fick chansen i en fyrhjulsdriven bil avslutar Lars Brodmar som är Teamansvarig för Emil Bergkvist Motor.

Nu laddar Emil för uttagningen till ADAC Rallye Opel Rallye Junior Team som går av stapeln 17-18 oktober nere i Tyskland, där Emil kommer att delta tillsammans med 3 tyskar (Dinkel, Pusch, Tannert) och en dansk (Madsen) för att göra upp om en plats i Opels Junior Team inför 2015.

Helgen efter det så avgörs Opel Adam Cup där Emil ligger tvåa inför avslutningen och har chansen att vinna totalt, för närvarande är han två poäng bakom ledaren Madsen och har allt i egna händer.

Tack alla för en kanonhelg i Uppsala och håll nu tummarna för Emil Bergkvist Motor under den spännande avslutningen på 2014.

Följ oss på www.emilbergkvist.se

14-10-05 Daniel Röjsel mot topplacering i J-SM när oturen slår till igen
Det har varit en motig säsong i Junior-SM i rally för Daniel Röjsel tillsammans med Co-drivern Nicklas Edvardsson. När SM-tävlingarna inleddes i Östersund i början av mars var de i ledning när en skruv till spridarröret gick sönder på nästa sista sträckan. I Köping i mitten av juni tog bilen eld på grund av ett bränsleläckage följ av tävlingen i Hässleholm där Daniel tvingades avstå med ett förkylningsvirus som pågick i nästan fyra veckor. Revanschen kom äntligen i den fjärde och näst sista deltävlingen i Linköping då de äntligen kom i mål vilket reuslterade i en seger! Under helgens SM-final i Uppsala fick de återigen kasta in handduken då en drivknut brustit på näst sista sträckan när de hade sikte på andraplatsen i tävlingen.

Tävlingen inleddes i mörker på fredagskvällen med två sträckor varav den första var ca två mil och den andra knappa milen. Efter en blygsam inledning på första sträckan slog de till med bästa tid på den andra sträckan innan nattuppehållet.
-Nu är jag ju van vid att halka runt på lösgrus varje SM-tävling eftersom att vi juniorer alltid har så tidigt startnummer men den här tävlingen har det inte varit något bekymmer. Tog det nog lite väl försiktigt på första sträckan innan jag var van vid hur bra fäset egentligen var. På andra sträckan hade jag betydligt bättre känsla, säger Daniel.

Under lördagen fortsatte de i tempot från andra sträckan och höll andraplatsen hela förmiddagen men kunde inte rå på ledaren i klassen som åkte väldigt fort men med betydligt mindre marginaler. Efter lunchpausen återstod tre SS-mil och planen var att hålla placeringen till målgång men precis efter ett vägbyte på den nästa sista sträckan brast höger drivknut plötsligt och rallyt var över för deras del.
-Vi har haft en otrolig otur just under SM-tävlingarna i år, men jag har i alla fall visat att jag kan köra fort och att jag kan vinna när jag väl kommer i mål utan att behöva ta risker i körningen eller för den delen åka av vägen. Det som har gått sönder är ju inget man kan styra över och hör sporten till tyvärr. Vi får ta nya tag nästa år! säger Daniel.

Planeringen för nästa år är redan i full gång och hela teamet vill trots att säsongen inte riktigt är slut än passa på att tacka alla partners och människor som på ett eller annat vis har gjort detta möjligt!

14-10-05 Fantastisk SM-final av Sollebrunn Racing
I helgen avgjordes sista deltävlingen i Rally-SM 2014. Sollebrunn Racing med Mikael Ericsson och Ida Hegge fanns självklart vid Vaksala torg i centrala Uppsala när starten för tävlingen tog sin början.

Tävlingen kördes under två dagar, och bestod av nio specialsträckor över totalt nästan nio mil. 34 ekipage kom till start i teamets klass, Trimmat 2WD.

På fredagskvällen kördes två sträckor i mörker, varav den första mätte 19 km. Det visades sig vara en tuff start på tävlingen.
- Vi hade nog lite väl stor respekt för mörkret, och en stark vilja att komma till start dag två, menar Ida Hegge.

Även om teamet förbättrade sig ordentligt på SS 2, där de satte tredje bästa tid i klassen, var resultatet efter första dagen en åttonde plats. Ida och Micke var på alerten direkt på lördagsmorgonen och tog per omgående två sträcksegrar på dagens första sträckor. De lyckades även prestera en tredje bästa tid på SS 5 och hade därefter avancerat till en andra plats i klassen.

Efter de inledande sträckorna väntade en publiksträcka på asfalt inne i Uppsala. Denna typ av sträckor brukar Micke vara snabb på, och teamet gjorde ett felfritt åk och tog delad sträckseger med SM-mästaren Leif Peterson.

Bilen gick fantastiskt bra under hela helgen, och under lunchuppehållet behövdes endast enklare översyn och byte av däck inför de avgörande tre sträckorna. Inför dessa avslutande sträckor var Micke och Ida jagade av ett flertal ekipage. De låg på en andra
plats i klassen men det var fem team inom fem sekunders marginal.

Nerverna började göra sig påminda inför starten på den sista sträckan, som mätte ca 20 km. Teamet var väl medvetna om att allt kunde hända och att hela SM avgjordes på just denna väg föregående år.
- Det var tufft att hålla fokus under sista sträckan och det var med lättnad och glädje vi passerade mållinjen och insåg att det räckte till en andra plats, säger en strålande glad Ida.

Teamet bärgade alltså en andra plats i klassen, sju sekunder före Johan Carlsson och Johan Lövgren från Degerfors. Även om Micke och Ida under lördagen körde in tid på de ledande bröderna Söderqvist från Årsunda så gick de inte att rå på denna gång.
- Jag är otroligt glad för den här framgången, strålar en leende Mikael Ericssson. Och fortsätter:
- Nu när SM-säsongen är över vill vi tacka vårt underbara serviceteam, Ulf och Per-Jörgen, Jens på Rallybild.se samt våra sponsorer och alla som följer oss och hejar på oss. De betyder jättemycket för oss!
14-10-05 Jerker och Mattias tog guld i Rally-SM
Med tre raka totalvinster i Rally-SM under första halvan av säsongen och en avslutande tredjeplats i finaltävlingen Rally Uppsala så tog Jerker Axelsson och Mattias Andersson sin första guldmedalj i Rally-SM.

Med vetskapen om att tredjeplats skulle räcka till guld, även fall Mats Jonsson vann den avslutande tävlingen så blev det en taktiskt körning hela helgen.
- När vi bröt i Linköping med bara ett 3 km kvar till SM-guldet så var besvikelsen total. Så i denna tävling skulle vi bara i mål och utan att göra några misstag, berättar Jerker

Efter fredagskvällens två specialsträckor låg Jerker och Mattias på en tredje plats med Mats Thorzelius på en andra plats och Fredrik Åhlin i ledningen, som satte upp ett rasande tempo direkt.
- Det var svårt i mörkret, men tyckte ändå att det gick ganska hyggligt, berättar Jerker

Under lördagen kördes de sju avslutande sträckorna och med en sträckvinst och idel topp-tre tider på sträckorna så låg Jerker och Mattias på en andra plats inför avslutande sträckan med den Subaru Impreza WRC S10 de kör.
- Det var riktigt nervöst på sista sträckan som var 20 km lång och vi körde väldigt sakta sista kilometerna. Det kändes nästan som vi stannade i vissa svängar berättar Jerker med ett skratt.

Men en sämre tid på sista sträckan så passerades Jerker av Thorzelius och blev därmed trea i Rally Uppsala. Då Mats Jonsson blev fyra så blev därmed Trollhättebon Jerker och Säfflebon Mattias svenska mästare i Trimmat 4WD 2014.
- Det känns helt underbart, vi vann visserligen ett guld i sprint i somras men detta är helt klart min största seger när det gäller fyra hjul. Jag vill även passa på att tacka alla sponsorer, mekaniker, alla hjälpt till på nått sätt under året och speciellt Mattias som har skött sig exemplarisk som kartläsare hela året, avslutar Jerker

Slutställning Rally-SM 2014
Trimmat 4WD
1. Jerker Axelsson/Mattias Andersson
2. Mats Jonsson/Johnny Johansson
3. Johan Rudengren/Christer Johansson

Rally Uppsala 3-4/10 - 2014
Totalt:
1. Fredrik Åhlin / Morten-Erik Abrahamsson 49.15,2
2. Mats Thorzelius / Sofie Lundmark +51,1 s
3. Jerker Axelsson SMK Trollhättan/ Mattias Andersson Säffle MC +1 min 5,7 s
4. Mats Jonsson/Johnny Johansson + 1 min 22,3 s

Länkar: /www.facebook.com/BikeMotorsport
14-10-05 Mikael Lindqvist vann silver i Rally-SM
Rallyföraren Mikael Lindqvist från Norrköping tillsammans med kartläsaren Per Andersson från Hässleholm vann i helgen silver i Rally-SM. De kom även två i deltävlingen i Uppsala, endast slagna med 12 sekunder.
- Ett silver är bra men jag siktade på guld så nu känns det lite som en förlust, säger Mikael Lindqvist.

Rally Uppsala började i fredags med två specialsträckor i mörker vilket passade Lindqvist mycket bra med ledning som resultat inför lördagens sju specialsträckor. Planen var sedan att försöka ta några sekunder till direkt på morgonen, men istället för att vara före tappade de några sekunder.
- Det har gått tungt hela dagen, vi har aldrig riktigt kommit upp till vår riktiga nivå utan kämpat i uppförsbacke. Efter servicen vid lunchen ändrade vi lite inställningar på bilen och det gick bättre. Tyvärr räckte det inte riktigt ända fram den här gången. Jag är besviken men vi har ändå visat med vår seger i Hässleholm att vi kan vara med de snabbaste, säger Mikael Lindqvist.

Resultat i Rally Uppsala
1. Niklas Hägg SMK Hälsinge 51:08,5
2. Mikael Lindqvist Östgöta Bf +12,8
3. Joachim Carlström Gullabo RC +32,8

SM-tabell
1. Niklas Hägg - 49 poäng
2. Mikael Lindqvist - 46 poäng
3. Jan-Erik Folkesson - 46 poäng

Komplett SM-tabell
Följ oss på vår hemsida www.lindqvistmotorsport.se
14-10-05 Mattias Adielsson åter svensk mästare i rally
För andra året i rad har Mattias Adielsson från Göteborg vunnit guld i Rally-SM. Allting avgjordes under helgen i Uppsala och den sista deltävlingen som Adielsson var tvungen att vinna.
- Vi avstod årets första deltävling i Rally-SM, så vi har hela tiden jagat de som legat framför. Jag visste att jag var tvungen att vinna i Uppsala för att ha någon chans och det är inte lätt att leverera resultat på beställning. Vi hade dock inget att förlora utan kunde bara koncentrera oss på att köra så fort som möjligt, säger Mattias Adielsson.

Rally Uppsala började under fredagen med två specialsträckor i mörker, vilket alltid är svårt. Adielsson fick inte till körningen i mörkret och låg lite efter ledaren inför lördagen. På lördagen skulle sju specialsträckor avgöras norr om Uppsala och då visade Adielsson direkt vem som är snabbast. Under hela lördagen utökade han sedan sin ledning och i mål skiljde det hela 22 sekunder till tvåan.
- Det här har varit ett fantastiskt år. Vi började i vintras med att vinna sprint-SM i Umeå och nu upprepar vi vårt guld i Rally-SM. Jag värderar den här medaljen väldigt högt då vi har fått jaga och haft pressen på oss att vinna tävlingarna för att kunna ha en chans på guldet, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat Rally Uppsala
1. Mattias Adielsson Göteborgs MF 53:06,1
2. Gustav Thorsell Rasbo MK +22,3s
3. Christoffer Jacobsson Gotlands MF BK +37,2s

SM-tabell
1. Mattias Adielsson - 102 poäng
2. Gustav Thorsell - 98 poäng
3. Christoffer Jacobsson - 88 poäng

Länk till komplett SM-tabell
www.adielssonmotorsport.com
14-10-05 Liten rapport från SM-finalen i Uppsala
Tävlingen innehöll 9 sträckor. 2 sträckor på fredagen i mörker är alltid svårt, de gjorde inte saken lättare att ss1 var 19 km lång. Gällde att vara på hugget direkt. Vi gjorde en dålig sträcka och tappa 13 sekunder på den snabbaste här. Inte bra detta. Ladda om till ss2. Vara mer bestämda o jävlar anamma. Här tog vi ca 5 sek på den snabbaste. Inför lördagens 7 sträckor var vi 8 sekunder från ledning. Låg 2a i klassen. Ny taktik i bilen, ja läser militäriskt o hårt. De funka hur jäkla bra som helst. Nu tog vi 6 sekunder direkt på ledarn. Känslan i bilen är himmelskt bra. Sträckorna fram till lunchuppehållet gick som tåget. På serviceuppehållet ledde vi klassen med 9.6 sekunder. De var 3 sträckor kvar på eftermiddagen o vi körde på i vårt tempo. Inför sista sträckan ledde vi med 22.7 sekunder. Sista sträckan var 20 km lång. Nu börjar järnspökena komma o nervositeten. De blev ryckigt o hattigt hela vägen.

Väl i mål på sträckan så hade vi tappat 10 sekunder till 2an men vi vann med 12.8 sekunder vår klass och vi blev 5a totalt i tävlingen. Vi vann bara inte tävlingen genom vår seger utan SM Guld också!!!! Helt galet bra tävling för oss. Inte en repa på bilen. Har nog inte fattat riktigt än att vi vann guld. De blev 2 SM guld detta år. Först på SM sprinten i umeå i januari under SM veckan och nu i Rally SM.

Stort tack till min otroliga förare Niklas. Vilket år vi haft. Detta blir svårt o toppa. Stort tack till våra mekaniker Micke,Mats,Niklas,Markus och Anton utan er inget rally.

Sist men absolut inte minst viktiga är våra familjer som ställer upp o stöttar i medgång o motgång.

Tack för ordet från
En mkt nöjd Codriver idag
Christer Carlsson Hägg Motorsport

14-10-03 Länk till rallyradion ifrån SM-finalen i Uppsala
Lyssna på rallyradion ifrån Uppsala på SBF Play: http://rallysm.solidtango.com/live/radio
14-10-03 Finaldags för Sollebrunn Racing
Det drar ihop sig för finaltävlingen i årets upplaga av Rally-SM. I helgen, 3-4 oktober, avgörs nämligen den sista SM-deltävlingen 2014.

Tävlingen arrangeras av SMK Uppsala och avgörs över nio specialsträckor med en totallängd av ca nio mil. De tvåförsta av dessa sträckor avgörs redan på fredagskvällen.
- De båda sträckorna på fredagskvällen körs i mörker vilket känns lite extra spännande. Det gäller att hitta balansen mellan att hålla tempot uppe och därmed riskera att hamna vid sidan av vägen och att ta det lite varligt men då riskera att tappa tid. Men vi är taggade och det här ska bli riktigt skoj, menar Mikael Ericsson.

På lördagen körs resterande sju specialsträckor. Första start klockan 08:00 och första ekipage beräknas i mål vid 16:45-tiden.
- Vi är givetvis riktigt laddade för denna avslutande SM-deltävling, säger Micke. Det känns inspirerande att avsluta SM-säsongen på bästa sätt för att därmed komma in i kommande års tävlande med en extra portion självförtroende. Det blir full pedal från ruta ett, säger Micke med ett leende.

Följ gärna tävlingen via Rallyradion https://rallysm.solidtango.com/live/radio och Race Consulting http://www.raceconsulting.se.
14-10-02 Jerker och WRC-bilen redo för guldjakt i finalen av Rally-SM
Med ett gyllene läge att säkra guldet i Rally-SM redan innan finaltävlingen så spolierades allt av en avåkning på sista sträckan i förra deltävlingen. I helgen avgörs finalen i Rally-SM i Uppsala och då får Jerker Axelsson och Mattias Andersson en ny chans att få det efterlängtade guldet.

Redan innan start i förra deltävlingen i Linköping så ändrades planerna då motorn krånglade i den ordinarie bilen, men med ett snabbt bilbyte kom ändå Jerker Axelsson till start i tävlingen i en motorsvagare bil. Men med bara 3 km kvar av sista sträckan så körde Jerker av vägen när han låg på en andra plats, en placering som hade räckt för att säkra guldet redan innan finaltävlingen.
- Det var den största besvikelsen i min karriär, vi kunde ju till och med ha blivit trea och säkrat guldet och ändå så åker vi av vägen, berättar Jerker.

I Linköping vann Mats Jonsson så inför Rally Uppsala så är det en helt öppen historia i kampen om guldet, fall Mats vinner så måste Jerker vara minst trea för att vinna guldet.
- Med det läget så kan man inte va säker på nått så det är vinst som gäller, speciellt nu när bland annat Fredrik Åhlin kommer och kör tävlingen så det blir ännu hårdare om placeringarna, berättar Jerker

Rally Uppsala startar med två sträckor under fredagskvällen innan det är service på Vaksala Torg i centrala Uppsala.

Under lördagen körs de återstående sju sträckor på krokiga och krävande Upplandsvägar innan första bilen kör över målrampen vid 17-tiden på eftermiddagen

I Uppsala siktar Jerker att starta med den Subaru Impreza WRC som han körde första tre tävlingarna i Rally-SM, samma bil som han ledde förra årets Rally Uppsala med.
- Motorn varit i England på renovering och kom tillbaka i början av veckan till Trollhättan. Det har varit en pärs att inte veta fall man hinner få motorn och få färdigt bilen innan Uppsala, men just nu ser det ljust ut, avslutar Jerker
14-10-01 Mikael Lindqvist hoppas på guld i Rally-SM
Åter står Uppsala som värd för finalen i Rally-SM. Mikael Lindqvist från Norrköping kommer tillsammans med sin kartläsare Per Andersson från Hässleholm att sikta på att bli svenska mästare i rally 2014.
- Vi har en bra chans att vinna guldet. För oss gäller det att var före våra konkurrenter som vi fajtas mot. Vi skulle nog vunnit i Linköping om inte vi fått problem i början av tävlingen, mot slutet hade vi riktigt bra fart, så hittar vi tillbaka dit så ska det nog gå bra, säger Mikael Lindqvist.

Rally Uppsala består av nio specialsträckor, där de första två kommer att köras under fredagen i mörker. Det är inte ofta specialsträckor avgörs i mörker så det kommer att bli en utmaning för deltagarna. Under den andra tävlingsdagen på lördag är det ljust under hela etappen. På lördagen avgörs de sju sista sträckorna av årets serie och vid klockan 17 vet vi hur det har gått för Lindqvist och Andersson.
- Jag ser det som en fördel att de första sträckorna går i mörker. Jag gillar att köra i mörker och jag brukar vara snabb då. Det är nog Per som inte riktigt gillar mörker för det blir mycket svårare att läsa noterna då. Vi kommer verkligen att försöka sätta bra tider under fredagen för att ha ett bra utgångsläge inför lördagen, säger Mikael Lindqvist.

Tidsplan fredag 3 oktober:
18.00 Första bil startar tävlingen

Under kvällen ska 2 specialsträckor köras
20.40 Första bil till nattuppehåll

Tidsplan lördag 4 oktober:
08.00 Första bil startar etapp 2

Under dagen skall 7 specialsträckor köras
11.30 Första bil till lunchservice på Vaksala Torg
17.10 Första bil över målrampen på Vaksala Torg

Rally SM
Start och målplats Saab Arena Linköping
Antal startande i tävlingen: 77 st
Antal startande i Otrimmat 4 WD: 9 st
Antal Specialsträckor: 9 st (2st fredag 7 st lördag)

Rally-SM efter 4 av 5 deltävlingar:
1. Jan-Erik Folkesson - 46 poäng
2. Joachim Carlström - 39 poäng
3. Mikael Lindqvist - 34 poäng
3. Niklas Hägg - 34 poäng
14-10-01 Viktig information - Anmälan flyttad i Rally Uppsala!
Anmälan är flyttad till Bilexpo i Uppsala AB, Libro ringväg 79
752 28 UPPSALA och finns alltså inte vid HQ som anges i Inbjudan.

Koordinater: WGS8459°52'46.6"N 17°34'55.7"E
WGS84 DDM59°52.777'N 17°34.928'E

Inga fordon får tas med in på gården vid Anmälan!

Anders Norstedt
Tävlingsledare
14-09-30 Karlsson Rally kommer till Uppsala
Niklas Karlsson, Vallentuna MK, är tillbaka i SM-sammanhang till helgen när årets mästerskap ska avgöras.
-Vi har ju inget med medaljstriden i sammandraget att göra, då vi av olika anledningar endast kört en av årets tidigare SM tävlingar, men vi hoppas kunna bevisa att vi hör hemma i toppen då allt stämmer, säger Niklas.
-Nu kommer vi till start med nybyggd motor som vi hoppas ska ge lite extra fart, fortsätter Niklas.

När tävlingen drar igång på fredag kväll kommer en gammal bekant sitta i högerstolen och sköta noterna, nämligen Andreas Johansson, Eskilstuna MK.
-Ska bli riktigt kul att ha med Andreas i bilen igen, det är ju precis ett år sedan vi åkte ihop senast, även då i Rally Uppsala, avslutar Niklas.
Följ tävlingen med start fredag kväll kl:18 och målgång lördag ca kl:15 via:
" Karlssonrally.com
" Rallysm.se
" Rallyuppsala.se
" Raceconsulting.se

Där kommer ni hitta info och länkar till rallyradio, liveresultat och mycket mer.

14-09-30 Mattias Adielsson siktar på andra raka SM-guldet
Till helgen avgörs den sista deltävlingen av årets Rally-SM i Uppsala. Mattias Adielsson från Göteborg har chans att vinna sitt andra raka SM-guld. Nio specialsträckor som tillsammans mäter 8,5 mil bjuder SMK Uppsala på som avslutning av årets Rally-SM.
- Vi siktar på att vinna i Uppsala och klarar vi det vinner vi SM guld. Det är väldigt enkla förutsättningar för oss, vi vill vinna, säger en bestämd Mattias Adielsson.

Rally Uppsala är åter avslutningstävlingen i Rally-SM. Start, mål och HQ är centralt i Uppsala runt Vaksala Torg. Förra årets tävling fick mycket beröm för sina häftiga vägar och en serviceplats mitt i en av Sveriges största städer. Det kommer att bli en tuff start på fredagen då första specialsträckan mäter hela 2 mil och kommer att köras i mörker.
- Det kommer att bli en tuff men viktig sträcka som vi börjar med. Två mil i mörker är aldrig lätt. Det kommer vara svårt att veta i vilket tempo som vi måste lägga oss på, men vi gör nog ett försök direkt med att sätta en bra tid. Jag har fått en hel del erfarenhet av mörkerrally genom åren så mörkret skrämmer mig inte. Det gäller bara att vara noggrann när man gör noterna så man känner i gen sig när man kommer i full tävlingsfart, säger Mattias Adielsson
14-09-30 Volvo 940 Grupp H för Emil Bergkvist i Rally Uppsala
Efter veckor av hårt arbete för att åka SM finalen i Rally som ett tack för allt stöd till alla våra samarbetspartners och supportar här i Sverige, så är vi otroligt glada över att vi kommer till start med en Volvo 940 Grupp H i Uppsala 4/5 Okt.

Bilen vi kommer att åka med lånar vi av Micke "BONNEN" Larsson som även blir med och servar under tävlingen tillsammans med våra ordinarie servicekillar, STORT TACK BONNEN !

Är spännande och inspirerande att åka SM igen, sista SM tävlingen var i Östersund på snö och is, där vi visade bra fart med en framhjulsdriven R2a, nu är det grus och på det underlaget har jag i år endast åkt 4 SS och det med Ola Axelssons Appendix K Volvo, så vi har en del att jobba på, säger Emil med ett leende på läpparna.

Nu väntar en intensiv vecka för att få till allt inför tävlingen, där alla i Teamet jobbar med glädje för att vi ska visa upp Emil Bergkvist Motor på ett positivt sätt under SM finalen.

Teamet räknar med att köra ett test under onsdagen för att få till den rätta känslan på grus med bakhjulsdrivet, sedan blir det till att fixa det sista under onsdagen med översyn av bil, reklam från våra partners m.m.

Då vi inte har något med SM poäng att göra så är målsättningen i första hand att ha roligt och försöka bjuda våra partners/supportrar på fin aggressiv bilkörning, får vi sedan till det, så är det en bonus om vi kan ge de andra bakhjulsdrivna en match om snabbaste bil i bakhjulsdrivet avslutar Emil.

Emil och vi andra är otroligt tacksamma mot alla ni som stöttar oss här i Sverige och vill verkligen bjuda igen med en start under SM finalen i Uppsala, för utan våra trogna samarbetspartners och supportrar här hemma i Sverige så vore vår satsning mot att nå världseliten omöjlig.

Precis som förra året så kommer vi till Uppsala med en fullstor buss med samarbetspartners och supportrar för att följa Emil och Jocke på nära håll, ni övriga som inte är med på bussen är varmt välkomna att möta Emil Bergkvist Motor på plats under SM Finalen i Uppsala.
14-09-29 Final i Rally-SM 2014
På fredag 18 00 startar årets SM-final på Vaksala Torg i Uppsala. Första tävlingsdagen består av två tuffa sträckor i mörker, den första nästan två mil lång följt av en kortare på knappt åtta kilometer innan det är dags för nattuppehåll.
På lördagen skall allt avgöras och första start är 08 00. Tävlingen går i trakterna runt Uppsala och en publiksträcka, som också körs på lördagen, är förlagd till Science Park i Uppsala, där första bil startar 11 00.
Första bil i mål på lördag beräknas till 17 15. Start och mål liksom service är förlagd till Vaksala Torg, vilket ger fina möjligheter att beskåda ekipagen.
- Vi har testat ganska ordentligt inför tävlingen och bl a provat olika däck, där vi tror oss hittat ett bra recept, säger kartäsaren Henrik Appelskog.
- Tyvärr är guldet utom räckhåll den här gången men vi siktar stenhårt på att plocka hem silvret. Jag tror vi grejar det, säger en beslutsam Johan Holmberg, f n tvåa i tabellen.

Eftersom Victor Henriksson, trea i tabellen, inte kommer till start, består den värsta konkurrenten i Johan Carlsson.
14-09-28 Inget Rally Uppsala för Jacob Jansson
Efter ytterligare en trasig motor i senaste tävlingen i Askersund så måste vi tyvärr dra tillbaka vår anmälan till SM-finalen i Uppsala nästa helg. Ett tråkigt beslut men inte särskilt svårt att ta.

Motorn har nu rasat tre tävlingar på rad, trots att allt har varit nyrenoverat och genomgånget. Varken M-sport eller motorrenoveraren vet vart felet ligger och allting ser bra ut på datorn. Detta har förstört mycket av årets säsong och planering, men också tagit hårt på både teamet och plånboken.

Detta måste redas ut ordentligt innan vi åker någon mer tävling, så det inte sker en gång till. Ett klokt beslut att ta tycker vi och istället börjar vi jobba mot nästa säsong. Om det nu skulle bli någon mer tävling detta år så ser vi det som en bonus.
14-09-25 Ingen Opel Adam för Emil Bergkvist i SM Uppsala
Efter veckor av hårt arbete för att komma till start med en Opel Adam R2 under SM finalen i Uppsala, så ger Emil och resten av teamet upp planerna på en start med en sådan bil, orsaken till det är att vi inte får ihop det ekonomiskt.

Det är med stor smärta vi tar det här beslutet, för vi hade verkligen velat visa den svenska rallypubliken vad Opel Adam R2 är kapabel till med Emil bakom ratten.

Men nu är det som det är och vi börjar jobba på plan B i stället, vad det blir är inte helt spikat ännu och vi ber om att få återkomma med detaljerna runt detta inför starten av SM-finalen i Uppsala.

Följ oss på www.emilbergkvist.se
14-09-25 Mörkrädd Axelsson jagar SM-guld i rally
45 år och mörkrädd. Så de två milen direkt på fredagskvällen blir något att bita i för Jerker Axelsson när Rally-SM avslutas i Uppsala.

Tanken var att säkra mästartiteln redan i Linköping för tre veckor sedan. Men Trollhätteföraren åkte av vägen, tre kilometer från guldmedaljen. Första helgen i oktober får han en sista chans i Rally Uppsala och med nyrenoverad Subarumotor från England är han redo. Det enda som oroar är två mil i mörker.
– Det börjar med en 2-mila sträcka direkt på fredagskvällen. Det gillar jag inte för jag är 45 år och mörkrädd, säger Jerker med ett gapflabb.
En liten tröst är att han går ut först av alla i klassen. De andra kan få det ännu mörkare.

Av de 111 till start är de största hoten mot Jerker Axelsson veteranen Mats Jonsson, Forshaga, och uppstickaren Johan Rudengren, Eskilstuna.

Komplett anmälningslista: www.raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=735&urval=granskaddeltar&sortering=
tavlingsklasslicensklassinkom&rubrik=Anmälningslista&min=1&max=2&rubrik2=Anmälningslistor

Aktuell SM-tabell: http://www.resultatservice.se/rallysm/rallysm2014/rasm4.htm
14-09-23 Fredrik Åhlin kör Rally SM-finalen
Rallylandslagsföraren Fredrik Åhlin började året med en pallplats i Rally Sweden i WRC2, och kommer avsluta årets säsong med en start i Rally-SM finalen i Uppsala.
- "Valet av deltävling i Rally SM var enkelt, jag gjorde min debut med en värstingbil i Uppsala-rallyt förra året och tyckte att vägarna var roliga och hela arrangemanget var proffsigt genomfört" berättar Fredrik.

Till årets Rally Uppsala kommer Fredrik och kartläsaren Morten Erik Abrahamsen till start med Ford Fiesta R5. Bilen drivs av det estländska teamet MM Motorsport som ägs av Marko Märtin.

Känslan som Fredrik utstrålar är ren glädje inför sin start i Rally Uppsala.
- "Det är bara alldeles för länge sedan som jag satt i en riktigt potent rallybil. Klart att det är nervöst att komma till start, inte bara vad det gäller mina egna som andras förväntningar på att vi skall blanda oss i toppstriden" säger Fredrik.

Rally Uppsala bjuder upp till 11 mil rally som är fördelade på 10 specialsträckor, inkluderat den populära publiksträckan Science Park som körs ett stenkast från centrala Uppsala på lördag vid lunchtid. Hela Sverigeeliten är på plats och det kommer att vara över 120 rallyekipage att titta på ute i rallyskogarna.

Detta visste du inte om Fredrik: När Fredrik sex år gammal fick ta emot ett idolkort av Michael Schumacher, så tittar han på autografen och säger: "Mamma, kan du fråga farbrorn om jag kan få ett kort till på bilen, utan hans kludd på kortet".
14-09-18 Så ser Rally SM- klasserna ut 2015 - 2017
Små förändringar med långsiktighet
Största förändringen är att vi byter namn på klasserna. JSM är kvar som namn och är den ända klassen som kan komma att ändras under den tre-års period som vi har framför oss. Övriga klasser döps om till.

Otrimmat 2wd – R2, Fia godkända Grupp N 1601cc upp till 2000cc samt R2B

Trimmat 2wd – R3, oförändrad mot 2014. Utskottet jobbar på en förnyelse av vagnpark som är långsiktig.

Otrimmat 4wd – R4, Grupp N 4wd över 2000cc samt R4. Här följer vi det som FIA precis tog beslut om att dessa två bilklasser kör ihop.

Trimmat 4wd – R5, Grupp A över 2000cc inkl WRC fram till 2005-12-30 samt Nationell special enligt RY-T 8, 4wd, FIA Appendix J. S2000, RRC och R5.

JSM tävlar med bilar från klass R2 och R3.
Vårt grannland Norge har förbjudit WRC bilar. Finland har stoppat WRC nyare än 2002. Nu tar Sverige steget till att på sikt förnya vagnparken i denna klass. 95% av WRC bilarna som vi har i Sverige har produktionsår 2005 eller äldre. De som har WRC bilar kan alltså fortsätta att åka SM. Men samtidigt som det är möjligt så öppnar vi upp möjligheten för de nya bilarna som på nationell nivå runt om i Europa heter R5, RRC och S2000. Det finns också en ambition från oss och vårt grannland Norge att i framtiden samarbeta på olika plan. Då blir det lättare att följa ett internationellt reglemente för mästerskapens huvudklass. R4 klassen gör så att de Grp N bilar och R4 bilar vi har i Sverige kan fortsätta tävla på SM nivå i garanterat 3 år till. Vi hoppas därmed på ett ökat antal startande i klassen.

När det gäller R3 så kommer det på sikt att finnas en förnyelse av klassen. De aktiva vill bygga nyare bilar och det har vi lyssnat in. Det händer inte på ett år utan vi har en långsiktighet även här.

R2 har under de senaste åren varit en internationell klass och kommer så fortsättningsvis att vara. Vi ser Grupp-N bilar bli till R2 och den förändringsprocessen lever med utvecklingen från bilfabrikanter.

Våra framtida stjärnor finns i JSM. Vi har under 2014 satt in våra juniorer i finrummet genom att låta de åka först. Det har inneburit garanterad radiotid och att för dessa juniorer bli intervjuade är en övning som få juniorer i andra länder har förmånen att få. I framtiden kommer vi succesivt att sätta dessa juniorer än mer i rampljuset. Deras ambition och vilja att utvecklas i sporten på hemmaplan ska hörsammas och vi ska tillsammans skapa goda förutsättningar för dessa Juniorer. Klassen kan alltså att komma ändras till 2016. Dialog till beslut med de aktiva. Utskottet jobbar även på ett RM i samband med SM-tävlingarna. Mer om det kommer senare.
14-09-17 87 SM-ekipage till Rally Uppsala
Anmälan till SM-finalen i rally har stängt och 87 ekipage kommer till Uppsala den 3-4 oktober. Årets rekord är att så många som 20 juniorer jagar de sista poängen. I Otrimmat 2WD och 4WD är det upplagt för strid in på mållinjen! När storfavoriten Jerker Axelsson, Trollhättan, bröt i Linköping (på sista sträckan) blev det liv i Trimmat 4WD och Mats Jonsson, Forshaga, fick ny kraft i jakten på sitt 19:e guld.

Det är bara i Trimmat 2WD som Leif Peterson/Toni Sundqvist redan säkrat guldet. Om silver och brons ska 32 ekipage kämpa i Rally Uppsala.

Länk till amälningslistan: http://www.raceconsulting.se/ny1.htm
Länk till SM-tabeller: http://www.rallysm.se/component/content/article/2-information/523-resultat-14
14-09-10 Peterson säkrade SM-titeln i East Sweden Rally
I somras inledde Leif Peterson ett samarbete med Öhlins Auto Norden i Karlstad.
Efter East Sweden Rally, årets nästa sista deltävling i rally-SM, stod han och co-drivern Toni Sundqvist som svenska mästare i tuffa klassen Trimmat 2WD.
– Peterson har verkligen imponerat och vi är glada över att vara en del i det arbete som lett fram till SM-titeln, säger Patrik Karlsson, tekniker på Öhlins Auto Norden.

Leif Peterson vann sin klass i East Sweden Rally och ryckte åt sig en ointaglig ledning i mästerskapstabellen. Den rutinerade Göteborgaren var emellertid långt ifrån den ende av Öhlins Auto Nordens samarbetspartners som var lyckosamma i tävlingen i Östergötland.
Mattias Adielsson, göteborgare även han, tog andra raka segern i Otrimmat 2WD och klättrade till tredje plats i SM-tabellen. Den toppas av Gustav Thorsell, tvåa i Linköping, som i likhet med Adielsson kör Öhlins-bestyckad Peugeot.

Det kan bli en mycket intressant kamp om guldet mellan de båda i Rally Uppsala, som avslutar mästerskapet.
I Otrimmat 4WD slog Jan-Erik Folkesson, SMK Örebro, vakt om SM-ledningen genom att bli tvåa bakom Robin Friberg vars Mitsubishi också är försedd med dämpare från Öhlins Auto Norden. Mikael Lindqvist, även han på Öhlins, blev trea och delar tredjeplatsen i mästerskapet inför finalen. At fyra hetas titelkandidater i klassen samarbetar fyra – Jan-Erik Folkesson, Joachim Karlström och Mikael Lindqvist – med Öhlins Auto Norden.
Även bland juniorerna dominerade förarna med stötdämpare från Öhlins och. Volvokollegorna Morgan Eriksson, Gullabo RC och Emil Karlsson, Hällefors MK, slutade etta och tvåa i JSM-klassen Trimmat 2WD. I SM totalt är Emil tvåa och Morgan trea inför avgörandet.

ohlinsauto.se/2014/09/10/peterson-sakrade-sm-titeln-i-east-sweden-rally/

14-09-09 Stor segermarginal för Theorin motorsport
Nu har det varit SM helg igen och den här gången var det Linköping som stod för tävlingen. Tävlingen hette East Sweden Rally och till start var vi 17 stycken totalt i Junior SM och endast 4 stycken i min Junior SM klass. Vi skulle under fredagen åka 1 mil uppdelat på två special sträckor och lördagen bjöd på 8 mil uppdelat på 7 special sträckor. Hela helgen visade sig bjuda på ett strålande väder och det kändes som att det skulle bli en toppen helg!

Första sträckan på fredagen var en publik sträcka inne i Linköping på asfalt. Sträckan var bara 1 km lång och vi startade i ett lagom tempo med sträckseger! Vi åkte sedan vidare ut mot sträcka 2 som var en riktig grus sträcka, vi fortsatte i ett stabilt tempo och utökade ledningen på sträckan och inför lördagen så ledde vi med 11.7 sekunder.

Tidig uppgång var det som gällde på lördag morgonen och en liten 10 minuters service innan vi åkte vidare ut mot sträcka 3. Det var hela 5 sträckor innan vi fick ha första servicen på lördagen så tankarna var att ha bilen så hel som möjligt för att inte behöva bryta eller tappa tid. De här sträckorna gick riktigt bra, snurrade dock på sträcka 7 och tappade cirka 20 sekunder. Vi vann 4 av de 5 sträckorna och någon sträcka vann vi även totalt i J-SM. Inför servicen ledde vi med 40 sekunder trots allt snurren.

Efter servicen så återstod det bara två sträckor. Nu när vi hade haft ett litet moment på sträcka 7 så började vi tänka efter lite och försökte köra klokt in till mål. Utan några större misstag så tog vi oss imål med två sträcksegrar till och fick en seger marginal på hela 51 sekunder! Vi blev även totalt trea i hela J-SM vilket var väldigt stort också.

Nu är det ordentlig genomgång av bilen inför en lite mindre tävling i Gnesta den 21/9 för att behålla tempot till sista SM tävlingen.
14-09-07 Stärkande tredjeplats i East Sweden Rally
I helgens SM-rally som gick av stapeln i Linköping med omnejd så var det ett av de starkaste startfälten hittills i årets SM-serie.
På startlinjen stod 28 hungriga team, Philip Haag Motorsport ett av dem, revanschsugna efter att ha missat en framstående placering i föregående SM-deltävling på grund av en punktering på näst sista sträckan. På plats för att följa tävlingen var en busslast samarbetspartners, en extra morot för teamet.

Rallyt startade på fredagskvällen med en stadssträcka, där Philip Haag med kartläsaren Jim Hjerpe öppnade med en 3:e tid. En skogssträcka kördes också innan nattvilan, där teamet först hade lite svårt att hitta rytmen, och föll ner till en 8:e plats, men bara några sekunder ifrån pallplacering. Lördagen bjöd teamen på en riktigt tuff utmaning, fem stycken specialsträckor innan service och lunchuppehållet, sedan två avslutande sträckor.

På förmiddagens sträckor så satte teamet idel bra sträcktider, och var på SS7 sträcksnabbast i klassen och trea totalt med bara två 4WD bilar framför! Så inför lunchuppehållet hade teamet klättrat upp till en fjärdeplats, med ordentligt slagläge på bättre placering. - Förmiddagen har funkat riktigt bra, säger Philip och fortsätter: -Vi ändrar inget, utan åker på såhär och ser vart det tar oss.

På näst sista sträckan sätter de andra bästa tid, och ligger fortsatt fyra inför sista sträckan, cirka 7 sekunder ifrån andraplatsen. Som uppgjort för en rafflande avslutning, vilket det också blev. Väl i mål på sträckan konstaterar Philip & Jim att tiden från teamet som legat tvåa inte har kommit in. De försökte ringa sina mekaniker som var ute och kollade på sista sträckan, och när de till slut får höra att det stämmer, att bilen inte har kommit, utan farit till skogs i jakten på pallplatserna, så är saken klar: Philip Haag Motorsport slutar trea i East Sweden Rally 2014! -Fruktansvärt skönt, den här framgången har vi väntat på, utbrister Philip. -Jag vill tacka alla i teamet, alla sponsorer och alla andra som hejar på och stöttar oss!

Sponsorer ja, helgen till ära var som sagt ett glatt sponsorgäng ute i skogen och på serviceplatsen för att följa teamets framfart, och det var idel glada miner från allihop. Philip Haag Motorsport vill passa på att tacka alla dessa, och de som tyvärr inte kunde vara på plats, för en mycket trevlig helg och för ert stöd i jakten på framgångar! TUSEN TACK!
14-09-07 Nattsvart avslutning för Jerker Axelsson i den fjärde deltävlingen av Rally-SM i Linköping
Med vetskapen om att en tredjeplats skulle räcka till SM-Guld och med ett sent bilbyte så tog det hela slut bara 3 km från SM-guld för Jerker Axelsson i helgens East Sweden Rally.

Under fredagen och lördagen avgjordes den fjärde deltävlingen i årets Rally-SM i Linköping. Med tre raka totalvinster hade Jerker Axelsson ett gyllene läge att säkra SM-Guldet..
- Vi hade en bra plan hur vi skulle tackla tävlingen men allt ändrades redan på torsdagen när vi skulle åka iväg till Linköping. När jag körde upp bilen på släpkärran så fick jag en varning att vi hade högt kylartryck i motorn så det var bara att försöka ordna en ny bil och skicka den andra motorn på renovering till England, berättar Jerker

Lösningen blev en Mitsubishi Evo X R4 som stod i Eskilstuna och med minimala förberedelser så kom Jerker och kartläsaren Mattias Andersson till start med denna bil på fredagskvällen i East Sweden Rally.
- Första sträckorna var inte lätta. Jag hann bara testa bilen 4 km innan start så det vara bara att försöka komma in i körningen, vänja sig vid bilen och försöka att inte vara allt för långt efter, berättar Jerker

Bilen som är betydligt mindre trimmad än den ordinarie Subarun går i samma klass som de värsta WRC-bilarna och med mindre effekt och tyngre bil tog det ett par sträckor innan Jerker började sätta bra sträcktider.
- Är faktiskt lite överraskad själv att vi redan vid lunch kunde hänga med de snabbaste i klassen med denna bil, men eftersom vägarna var så luriga och krävande försökte vi mest hålla oss lugna och komma i mål på en bra placering berättar Jerker

Inför lunchuppehållet på lördag eftermiddag, då de avslutande två sträckorna skulle köras, låg Jerker på tredjeplats i klassen och med den placeringen skulle SM-guldet vara säkrat, men med en sistasträcka som är 20 km lång så är ingenting avgjort förrän man kör över målrampen.
- Vi hade ett bra tempo på näst sista sträckan och var faktiskt uppe och åkte jämnt med totalledaren Mats Jonsson. Jag visste att inför sista sträckan så räckte det med att komma runt på en helt acceptabel tid, berättar Jerker

Men med endast 3 km kvar på sista sträckan så släppte bakvagnen i lösgruset i en vänstersväng och det blev ett snopet avslut på tävlingen.
- Jag vet inte riktigt vad som hände. Vi försökte åka i vårt vanliga tempo på sträckan för det är alltid svårt att försöka ta det lugnt men i denna sväng gick det bara rätt i diket. Vi satt nog några sekunder och fattade inte riktigt vad som hände innan det gick upp för mig att det var kört, berättar en besviken Jerker

I Rally-SM 2014 så har ändå Jerker och Mattias ett gyllene läge att ta SM-guldet i Trimmat 4WD då det återstår en tävling i Uppsala i början av oktober.
- Det är bara att ta nya tag. Detta är helt klart den största besvikelsen i min karriär men vi har ju bra möjligheter att ta SM-guldet i finaltävlingen då vi är i topp i tabellen trots denna tråkiga avslutning av fjärde deltävlingen, avslutar Jerker
14-09-07 Seger i East Rally Sweden för Daniel Röjsel!
Det var efter ett långt och tufft East Rally Sweden i Linköping som Daniel Röjsel tillsammans med Nicklas Edvardsson kunde ta en delseger i junior-SM efter mycket stolpe ut tidigare under säsongen!
-Äntligen fick vi komma i mål, och till och med ta en seger! säger Daniel.

Tävlingen bestod av 9 sträckor på en totallängd av cirka 9 mil varav 8 stycken sträckor kördes i skogarna runt Linköping och en utanför SAAB Arena som inledning på tävligen under fredagen. Det var tuffa sträckor med bitvis mycket tekniskt krävande karaktär.

Tidigare under säsongen har det gått suveränt förutom när det kommit till deltävlingarna i rally-SM. I första deltävlingen i Östersund i början på mars fick han och Nicklas kasta in handduken när en skruv som håller en bränslespridaren vibrerat sönder i ledning på näst sista sträckan följt av motorbrand i Köping och återbud i Hässleholm pga sjukdom. När de avslutade i ledning efter fredagens inledande två sträckor var känslan därför på topp.

Lördagen bjöd likt fredagen på strålande väder och många tog sig ut på sträckorna för att beskåda tävlingen eller följa den live i radion. Inledningsvis plockade Daniel sekund efter sekund på konkurrenterna och ledde i lunchuppehållet med 15 sekunder inför de avslutande sträckorna. Bilen och körningen hade fungerat klockrent hela förmiddagen och Daniel följde planen med att köra i sitt tempo och hålla sig från onödiga misstag. Juniorerna var först ut på alla sträckor och fick skrapa bort mycket löst grus på vissa partier vilket gjorde det svårt att jämföra tiderna mot förarna i den absoluta toppen av SM men tempot såg ändå lovande ut.

Den näst sista sträckan var mycket snabb och till fördel för konkurrenterna med motorstarkare bilar men trots detta tappade Daniel bara två sekunder på tvåan i junior-SM och ledde med 13 sekunder inför den sista sträckan som mätte cirka två mil. En utslagsgivande sträcka som också var dubbelt så lång som många av de övriga. Daniel behöll lugnet och vann med 30 sekunder när det hela var avgjort.
-Jag tog det väldigt försiktigt hela sträckan för att inte riskera ledningen men på något sätt kändes det som att min körning var bättre och lugnare än någonsin under hela tävlingen. Det visar nog att jag kan prestera på topp och hålla kylan även när situationen är pressad. Vi, jag, Nicklas och hela teamet, är väldigt nöjda med helgen och ser fram mot den avslutande tävlingen i Uppsala om knappt en måndag! säger Daniel.

Innan dess kommer åtminstone en tävlingen att köras, Malmjärn Runt i Hofors nu på lördag är redan inplanerad för Daniel och Nicklas del!
14-09-07 Dramatik för Sollebrunn Racing
Efter en väl genomför rekognosering av sträckorna drog tävlingen igång med en parksträcka i centrala Linköping. Micke och Ida var riktigt laddade, kanske för laddade, för redan i andra inbromsningen blev det allt för ambitiöst och de var tvungna att backa bilen. Fadäsen kostade 11 sekunder och en möjlig sträckvinst. Men det blev bra tändvätska till SS 2. Här satte de andra tid i klassen (Trimmat 2WD) endast 1,5 sekunder efter Victor Henriksson, trots att de
valde att köra lugnt över det TV-bevakade hoppet. Teamet gick nu till nattvila på en fjärde plats.

Lördagsmorgonen började med en repris av stäcka 2 och återigen presterade teamet en andra tid, nu 0,8 sekunder efter ledaren av SM-tabellen, Leif Peterson. Därefter var det dags för den krokigaste sträckan i tävlingen, SS 4 - inte en raksträcka var längre än 50 meter.

Här blev det ännu en andraplats, denna gång bakom Gävles Martin Berglund. Detta trots en mycket hård träff i en sten med vänster framhjul
- Vi får tacka Gud, Kumho, Braid och Reiger för att vi överlevde den stenen utan punktering, skrattar Mikael.

Teamet hade nu kört in det mesta av den förlorade tiden från stadssträckan och låg nu trea, 3,8 sekunder efter ledaren. Sträcka 5 bjöd på mer dramatik för teamet när Micke gick in lite för tufft i en skarp vänster och bakhjulet slog ner i ytterdiket.

Bakändan vände runt och det blev en åktur i diket innan bilen träffade en stenhög och studsade upp på vägen igen. Här tappade de värdefulla sekunder och var till slut i mål 5,2 sekunder bakom Leif Peterson. Detta gjorde att Micke och Ida halkade ner till en fjärdeplats i listan, 1,1 sekunder bakom guten Johan Holmberg.

På SS 6 kom helgens första sträckseger! Och den togs framför ögonen på ett av teamets härliga sponsorgäng. Marginalen till bakomvarande Leif peterson var 1,5 sekunder, och tredjeplatsen var därmed återtagen. Dramatiken fortsatte sedan när första vändan på klassiska Häggetorp (SS7) skulle köras.
- Vi gjorde en riktigt bra resa tills det var några hundra meter till mål. Då la all elektronik av och motorn dog. Motorn var tvärdöd i 12 sekunder, men efter att Ida fick sparkat till på instrumentbrädan kom allt tillbaka igen. Och vi var just 12 sekunder från ännu en sträckseger, säger Micke´bekymrat.

På tävlingens åttonde sträcka kom ännu en sträckseger för teamet, 5,2 sekunder före Johan Holmberg. Detta innebar att teamet nu var uppe på en silverplats igen, blott en sekund före Johan Holmberg. Då SS 9 var struken återstod bara sista sträckan, SS 10. Micke och Ida hade bestämt sig för att ge allt!

Sträckan var två mil lång och det är små marginaler så allt låg öppet!
- Efter knappt tretton kilometer misstolkar jag en notkombination och åker alldeles för fort in i en tvär vänster, vi åker av och fastnar rejält på några stora stenar. Det fanns inte en chans att komma loss utan bärgningshjälp, säger Micke.

Fram till dess låg de exakt lika med Johan Holmberg på sträckan. Holmberg vinner sträckan och tar silverplatsen drygt sex sekunder efter Göteborgs Leif Peterson som drygar ut sin SM-ledning.
14-09-07 Pallplats för Mikael Lindqvist i East Sweden Rally
Mikael Lindqvist från Norrköping tillsammans med kartläsaren Per Andersson från Hässleholm kom på tredje plats i sin klass i East Sweden Rally som var den fjärde deltävlingen i årets Rally-SM.
- Det är med lite blandade känslor, jag är glad över tredjeplatsen men hade vi sluppit de problem som vi hade skulle vi nog stått längre upp på pallen, säger Mikael Lindqvist.

East Sweden Rally startade i fredags med två specialsträckor. Lindqvist förlorade mycket tid på dem då bilen inte gick riktigt som den skulle. Under servicen på fredagen fixades bilen och gick perfekt under hela lördagen. Tyvärr drabbades de av en punktering direkt på lördagens första sträcka och halkade ner i resultatlistan. Lindqvist låg då 21 sekunder efter ledaren. Nu började dock jakten på topplaceringar. Efter att ha varit totalsnabbast på två sträckor och en längre dikeskörning slutade Lindqvist på tredjeplats endast 4,3 sekunder efter segraren.
- Fantastikt rolig tävling med grymma vägar. Vi hade segern inom räckhåll men hade förlorat för mycket i början på tävlingen. Det är dock skönt att veta att vi kan vara så snabba. Det kommer vi behöva vara i finalen för att ha chans på SM-guldet, avslutar Mikael Lindqvist.

Resultat East Sweden Rally otrimmat 4WD:
1. Robin Friberg Ludvika MS 51.52,1
2. Jan-Erik Folkesson SMK Örebro +1,4s
3. Mikael Lindqvist Östgöta BF +4,3s

Rally-SM efter 4 av 5 deltävlingar:
1. Jan-Erik Folkesson 12 12 10 12 Tot: 46
2. Joachim Carlström 7 15 8 9 Tot: 39
3. Mikael Lindqvist 0 9 15 10 Tot: 34
3. Niklas Hägg 15 10 9 0 Tot: 34
(4 av 5 tävlingar räknas)
14-09-07 Åter en seger i Rally-SM För Mattias Adielsson
Det blev ytterligare en klasseger i Rally-SM för Mattias Adielsson från Göteborg. Under fina förhållanden i skogarna norr om Linköping utklassade Adielsson konkurrenterna och visade vem som är snabbast.
- Det här var riktigt roligt, vi har en sådan otrolig känsla i bilen allt fungerar klockrent. Bilen går fantastiskt bra, noterna stämmer perfekt och med en suverän kartläsare i Bosse Holmstrand så flyter det bara på av sig själv, säger Mattias Adielsson.

East Sweden Rally avgjordes under fredagen och lördagen. På fredagens två specialsträckor startade Adielsson lite passivt men ledde ändå inför lördagens sju sträckor. På lördagens sträckor var det inget snack, Adielsson vann alla lördagssträckor och segrade tillslut med hela 34 sekunder.
- Det här är den bästa tävlingen i Rally-SM. Arrangören gör alltid ett kanonjobb i Linköping. Alltid trevliga och positiva funktionärer vart man än kommer och då höjer man sig själv en del också. Nu laddar vi för finalen av Rally-SM i Uppsala första helgen i oktober. Vi kör helt utan press där och kan bara vinna placeringar i SM-tabellen, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat East Sweden Rally otrimmat 2WD:
1. Mattias Adielsson Göteborgs Mf 53.30,7
2. Christoffer Jacobsson Gotlands Mf +34,0s
3. Gustav Thorsell Rasbo MK +45,7s

Ställning i Rally-SM otrimmat 2WD efter 4 av 5 deltävlingar:
1. Gustav Thorsell 24 30 18 20 Tot: 92
2. Martin Jansson 30 16 16 18 Tot: 80
3. Mattias Adielsson 0 12 30 30 Tot: 72
(4 av 5 tävlingar räknas)

Web: www.adielssonmotorsport.com
Facebook: http://www.facebook.com/Adielssonmotorsport
14-09-07 Peterson mästare i Trimmat 2WD
Stor dramatik i Rally-SM! Av två givna mästare inför sista sträckan i East Sweden Rally i Linköping blev bara en: Leif Peterson från Göteborg med guld i Trimmat tvåhjulsdrivet.

När säsongen började var Peterson och hans codriver Toni Sundqvist, Motala, tvåa på bollen. Men med två raka motgångar har de tagit sig om inledningens suverän, Victor Henriksson, Nynäshamn. Trots att finalen i Uppsala återstår har Peterson/Sundqvist ointagliga 54 poäng tack vare två delsegrar och två andraplatser.

Storfavorit till guld i tyngsta klassen, och totalsegern i Linköping, var Jerker Axelsson, Trollhättan. Men när det bara återstod att ta bilen i mål körde han av på sista sträckan. Därmed kammar han noll i Linköping och titelfighten fortsätter. För nu vann veteranen Mats Jonsson, Forshaga, och därmed är det ovisst in i det sista.

SM-finalen Rally Uppsala körs 3-4 oktober och då ska ytterligare fyra mästare koras.
Otrimmat 2WD
1. Mattias Adielsson, Göteborgs MF, Peugeot
2. Christoffer Jacobsson, Gotlands MF, Ford
3. Gustav Thorsell, Rasbo MK, Peugeot

Otrimmat 4WD
1. Robin Friberg, Ludvika MS, Mitsubishi
2. Jan-Erik Folkesson, SMK Örebro, Mitsubish
3. Mikael Lindqvist, Östgöta BF, Mitsubishi

Trimmat 2WD
1. Leif Peterson, Göteborgs MF, Toyota
2. Johan Holmberg, Gotlands MF, Suzuki
3. Philip Haag, Kullings MS, Citroën

Trimmat 4WD
1. Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford
2. Johan Rudengren, Eskilstuna MK, Skoda
3. Joakim Längberg, Linköpings MS, Mitsubishi

JSM
1. Daniel Röjsel, SMK Dala, Opel
2. Emil Karlsson, Hällefors MK, Volvo
3. Markus Theorin, Skillingaryds MK, Citroën
14-09-04 Kjell Sandberg överraskar i Rally-SM
Haninges Kjell Sandberg leder överraskande East Sweden Rally i Linköping efter fredagens två sträckor. Marginalen till tvåan Mats Jonsson, Forshaga, är 1,4 sekunder.

Storfavoriten i Rally-SM, Jerker Axelsson, fick problem i samma stund som han lastade sin Subaru på släpkärran hemma i Trollhättan. Motorn gick varm och det var bara att backa av. Tursamt för Jerker hade han en eventbil stående i Eskilstuna, som rekvirerades under natten. Med den Mitsubishin är han fyra efter två sträckor.

Ledningen har istället Kjell Sandberg, Haninge, i en Toyota Corolla. Han tog täten redan på publiksträckan runt Saab Arena, och ökade farten ytterligare när det blev grusunderlag ute i skogen vid Ringstorp öster om Linköping. Marginalen till tvåan veteranen Mats Jonsson, Forshaga, är 1,4 sekunder.

East Sweden Rally, den fjärde av fem deltävlingar i Rally-SM 2014, fortsätter i morgon bitti med sju sträckor.
För komplett resultat se www.rallysm.se/resultat

14-09-04 SM-Guldet inom räckhåll för Jerker Axelsson
Nu i helgen avgörs East Sweden Rally i Linköping som är den fjärde deltävlingen i 2014-års Rally-SM och på startlinjen finns en laddad Jerker Axelsson som tillsammans med kartläsaren Mattias Andersson har SM-guldet inom räckhåll i kungaklassen Trimmat 4WD.

Efter tre raka totalsegrar i årets Rally-SM så har Jerker Axelsson ett bra läge att säkra sitt första guld i Trimmat 4WD redan nu i den fjärde deltävlingen av fem i årets serie.
East Sweden Rally utgår från Linköping, där en central serviceplats är placerad utanför Saab Arena och bansträckningen går i huvudsak norr om Linköping.

Med totalt nio stycken specialsträckor på krokiga östgötavägar så är det upplagt för en utslagsgivande tävling som startar redan på fredag kväll.
- Jag trivs riktigt bra i Linköping och East Sweden Rally är en bra tävling, förra året totalsegrade vi här och jag gillar de krokiga och luriga vägarna som bitvis är snabba ändå, berättar Jerker

Under fredagen körs en publiksträcka i centrala Linköping innan man åker en skogssträcka öster om Linköping, samma sträcka startar även lördagens etapp.
Under fortsättningen av lördagen skall totalt sju specialsträckor i området runt Finspång köras och hela tävlingen mäter totalt ca 90 km över de nio sträckorna.
- Vi har ett bra läge att säkra SM-guldet i helgen, om vi har räknat rätt så behöver jag vara trea om Mats Jonsson vinner för att det skall vara klart redan efter denna tävlingen. Men som alltid det är inte avgjort förrän man går över målrampen på lördagseftermiddagen, allt kan hända avslutar Jerker

Tidsschema:
Fredag 5 september:
17.30 Första bil startar tävlingen
20.00 Första bil till nattuppehåll

Lördag 6 september:
07.30 Första bil startar etapp 2
12.40 Första bil till lunchservice vid Saab Arena
17.10 Första bil över målrampen vid Saab Arena

Ställning i Trimmat 4WD efter deltävling 3 av 5 i Rally-SM 2014
(4 av 5 deltävlingar räknas)
1. Jerker Axelsson, SMK Trollhättan, Subaru Impreza S10 WRC 45 poäng
2. Mats Jonsson, 24 p
3. Johan Rudengren, 20 p

Här kan ni följa Jerker och Mattias under helgen:
Bike Motorsport: https://www.facebook.com/BikeMotorsport
Rallyradio: http://www.rallysm.se/rallyradion
Resultat: http://www.rallysm.se/liveresultat
14-09-03 För Holmberg Motorsport gäller det nu att knalla upp i SM-tabellen
Så börjar det bli dags för årets fjärde och näst sista deltävling i Rally SM - East Sweden Rally. Tävlingen körs norr och öster om i Linköping och bör bli lika framgångsrik som fjolårets tävling. Huvudkvarter blir i nyligen omdöpta Saab Arena där även servicen kommer att ske.

Tävlingen inleds på fredagkväll, som brukligt, med en kort publiksträcka på asfalt kring arenan. Därefter bär det ut i skogarna c a 2,5 mil öster om Linköping där man kör en "riktig" sträcka. Lördagsmorgonen inleds med att köra samma sträcka än en gång och därefter drar man sig norrut mot andra sidan av sjön Roxen och orterna Finspång och Tjällmo.

För Holmberg Motorsport med herrar Holmberg och Appelskog i kupén gäller det nu att knalla upp från sin tredjeplats i tabellen. Inte helt lätt men heller inte omöjligt. Såväl bilistiska som humanistiska förutsättningar finns. Enligt kartläsare Appelskog brukar Linköping vara "vår tävling", vilket låter hoppingivande.
14-09-03 Krokig utmaning väntar i Rally-SM
Näst sista deltävlingen av årets Rally-SM avgörs i helgen i och runt Linköping. Storfavorit är Jerker Axelsson som kör för att säkra guldmedaljen redan nu.

East Sweden Rally bjuder förare och publik på en bana som innehåller nio specialsträckor, varav ungefär hälften blir helt nya upplevelser för förarna.
– Vissa partier är så krokiga att kartläsarna kommer att få fullt upp, säger Stefan Thaleman, tävlingsledare.
– Där både svänger det, nyper, sprätter och så har vi en och annan sten på innern. Raksträckorna är inte mer än 50 meter, fortsätter han.

Trollhätteföraren Jerker Axelsson har inte gjort några misstag så här långt, utan totalvunnit de tre inledande tävlingarna med sin fyrhjulsdrivna Subaru Impreza. En ny framgång i helgen och han tar sitt första guld tillsammans med Mattias Andersson.
– Vi siktar förstås på det, men i rally kan allting hända. Då är inte i mål förrän du rullar upp på rampen, säger Jerker.
En som vet är Victor Henriksson, överlägsen i klassen trimmat tvåhjulsdrivet med en Toyota Corolla. Ändå är Nynäshamnsföraren bara tvåa i tabellen, då han fick bryta senast med överhettad motor. Därför är huvudkonkurrenten, göteborgaren Leif Peterson i SM-ledning.
Nu kommer båda till Linköping för att skaffa sig bästa tänkbara utgångsläge inför finalen i Uppsala.

East Sweden Rally
Start & mål: Saab Arena i Linköping
Antal startande i tävlingen: 77 st
Antal Specialsträckor: 9 st

Tidsplan fredag 5 september:
17.30 Första bil startar tävlingen
Under kvällen ska 2 specialsträckor köras
20.00 Första bil till nattuppehåll

Tidsplan lördag 6 september:
07.30 Första bil startar etapp 2
Under dagen skall 7 specialsträckor köras
12.40 Första bil till lunchservice vid Saab Arena
17.10 Första bil över målrampen vid Saab Arena

Viktig länk: www.rallysm.se där det går att följa resultatrapporteringen live samt webbradion.
14-09-03 Mikael Lindqvist ska försvara segern i East Sweden Rally
Förra året stod rallyföraren Mikael Lindqvist från Norrköping tillsammans med kartläsaren Per Andersson från Hässleholm överst på prispallen i sin klass. Den segern la grunden till fjolårets silvermedalj i Rally-SM och i år är siktet inställt lika högt.
- Vi har en fantastisk känsla efter Snapphanerallyt, segern där var en riktigt skön framgång. Nu laddar vi för seger den här helgen också, säger Mikael Lindqvist.

East Sweden Rally med start och mål i Linköping, har nio specialsträckor som tillsammans mäter 8,5 mil. Fredagens etapp är kort med bara två specialsträckor och då körs även publiksträckan vid Saab Arena. Under lördagen går banan norr om Linköping och det är sju sträckor. Det är i stort sätt en helt ny bana jämfört med förra året. Lotorp, Finspång och Tjällmo i norra Östergötland är orter som skall passeras under lördagen.
- Jag har kört rally ganska länge, mest i Östergötland och nu ska vi få åka på några sträckor som jag tidigare aldrig kört. Det är riktigt kul. Fördelen med att tävla på hemmaplan blir inte lika stor nu, sedan höjer man sig alltid ett snäpp på hemmaplan när man vet att det är många i publiken som man känner. Vi ska försöka göra som i Snapphanerallyt och skaffa oss ett litet försprång efter fredagens sträckor, avslutar Mikael Lindqvist.

Tidsplan fredag 5 september:
17.30 Första bil startar tävlingen
Under kvällen ska 2 specialsträckor köras
20.00 Första bil till nattuppehåll

Tidsplan lördag 6 september:
07.30 Första bil startar etapp 2

Under dagen skall 7 specialsträckor köras
12.40 Första bil till lunchservice vid Saab Arena
17.10 Första bil över målrampen vid Saab Arena

Rally SM
Start och målplats Saab Arena Linköping
Antal startande i tävlingen: 77 st
Antal startande i Otrimmat 4 WD: 9 st
Antal Specialsträckor: 9 st (2st fredag 7 st lördag)

Följ oss på vår hemsida www.lindqvistmotorsport.se
14-09-02 Rally Uppsala inbjuder till uppvisningsklass bestående av Appendix K och vissa Grupp B-bilar
Bulletin 1
Tävlingsledningen har beslutat att i samband med SM-finalen inbjuda till en Uppvisningsklass bestående av Appendix K och vissa Grupp B-bilar.

Anmälan sker som till övriga klasser via www.raceconsulting.se
Anders Norstedt
Tävlingsledare

Bulletin pdf
14-09-02 Mattias Adielsson vill upprepa segern i Rally-SM
Den näst sista deltävlingen av årets Rally-SM kommer i helgen att avgöras i och runt Linköping. Mattias Adielsson från Göteborg vann sin klass i den förra deltävlingen och har inga tankar på ett sämre resultat denna helg.
- Vi vann ganska klart i Hässleholm och jag har inga planer på någon annan placering än den första. Linköping är en av de tävlingar som jag tycker bäst om. Vi säkrade ju guldet här förra året så känslan är den rätta, säger Mattias Adielsson.

East Sweden Rally körs för fjärde året i rad. Start och mål är beläget i centrala Linköping vid Saab Arena. Banan sträcker sig i år norr om staden och det är en hel del nya sträckor med. Det är nio specialsträckor som tillsammans mäter 8,5 mil. En kort deltävling i Rally-SM där det inte finns utrymme för några misstag. Tävlingen börjar som vanligt på fredagen med den populära publiksträckan vid Saab Arena. Den brukar alltid dra mycket publik och vara spektakulär.
- Vi har tittat över bilen efter Hässleholm och allt känns bra med den. Jag är själv riktigt laddad och sugen på att få köra tävling igen. Känslan i bilen var helt suverän i Hässleholm, nu gäller det att hitta samma känsla i Linköping. Jag tror inte det blir riktigt lika snabba vägar som i Hässleholm, men vi klarar av alla typer av vägar. Reken kommer att vara viktig så vi kan få till lika bra noter som förra gången. Vi måste nog verkligen åka på max då konkurenterna inte kommer spara på krutet, men jag har bestämt mig för att vinna, avslutar Mattias Adielsson.

Tidsplan fredag 5 september:
17.30 Första bil startar tävlingen
Under kvällen ska 2 specialsträckor köras
20.00 Första bil till nattuppehåll

Tidsplan lördag 6 september:
07.30 Första bil startar etapp 2

Under dagen skall 7 specialsträckor köras
12.40 Första bil till lunchservice vid Saab Arena
17.10 Första bil över målrampen vid Saab Arena

www.adielssonmotorsport.com
14-08-13 Överlägsen seger för Theorin motorsport
Nu är rallytävlingarna igång på allvar igen efter semester tiderna. I helgen åkte vi till Hässleholm för att delta i ännu en deltävling av junior SM. Den nya bilen gick dock inte in i samma klass som Opeln gjorde men mina poäng kunde jag räkna med mig till den nya klassen. Till start var det 80 talet bilar och i min klass var vi 5 bilar. Tävlingen innehöll cirka 11 mil sträckor vilket skulle ge mycket erfarenhet i nya bilen.

Tävlingen började på fredagen med två stycken asfaltsträckor inne på Hässleholms försvars område "garnisonen". Jag litade inte riktigt på bilen på sträcka ett men på andra sträckan fick vi till det bra och hamnade i ledning med 1.2 sekunder till Robert Scholander.

Lördagens etapp startade på morgonen och vi gick ut lite för långsamt på de första sträckorna och tappade lite tid och även ledningen till Robert Scholander. Jag hade svårt för att lita på bilen efter ombyggnationen på stötdämparna men farten kom mer och mer. Huvudsaken var att körningen kändes säker.

Till eftermiddags etappen tog vi tillbaka ledningen och åkte på riktigt bra. Vi drog ifrån de andra med ett par sekunder och hängde även med riktigt bra i stora SM klassen för liknande bilar.

När vi åkte näst sista sträckan så blev segern tyvärr väldigt säkrad. Båda mina större konkurrenter bröt innen på sträckan och när sista sträckan återstod så hade vi en ledning på 2 minuter. Jag gled genom sista sträckan för att säkra segern och segermarginalen blev tillslut 2 minuter och 6 sekunder till Sebastian Johansson från Gotland.

Det här innebär då att vi halkar upp på en tredje plats i SM nu och chanserna finns även för att vi skall kunna ta ett guld om vi sköter oss de två sista tävlingarna i SM.
14-08-12 Robert Scholander Motorsports teamet rapporterar från Snapphanerallyt
Nu i helgen var Robert Scholander Motorsports teamet nere i Hässleholm och körde den tredje deltävlingen i Rally SM, nämligen AM Snapphanerallyt. Teamet kom till Hässleholm riktigt laddade och revanschsugna efter förra deltävlingens tråkiga avslutning med en punktering i Junior SM ledning på ca en minut i klassen, som förstörde Junior SM guld.

På fredagen så började rallyt med två asfaltssträckor inne på Garnisonsområdet inne i Hässleholm. Teamet hade gjort ett smart drag i våras genom att åka ner och körde tävling som var exakt samma sträcka som nu på Rally SM.

Det gav resultat och de ledde Junior SM Otrimmat 2wd klassen efter första sträckan! Till andra sträckan så går Markus Theorin om, Robert Scholander och kartläsaren Henrik Hulterskog blir tvåa inför lördagens sträckor.

Lördagen drar igång och på sträcka tre tappar de lite tid mot Markus som rycker några sekunder. Men på sträcka fyra så är Robert och Henrik väldigt nära på att krascha rejält i och med en trädträff efter åkt fullt på högsta växeln och bilen bakvagn studsade av vägen över ett väg''sprätt'' och de träffar ett träd i ca 140-150km/h med höger bakhjul men lyckas hålla sig kvar på vägen och sätter en väldigt bra tid och tar in 3,8 sekunder på ledande Markus!

Resultatet av trädsmällen blev tyvärr en krokig bakaxel som teamet hinner rikta till på den efterföljande 10 minuter servicen efter den sträckan!

Sträcka fem så sätter de ytterligare en riktigt bra tid till och går om i ledning i klassen med 1,2 sekunder! Riktigt fajt om placeringarna! Efter sträcka sex och sju så har Markus Theorin gått om och fått en liten lucka på 4,5 sekunder. Så på sträcka åtta så går Robert och Henrik med stenhård attack för att ta tillbaka ledningen men då händer det som inte får hända!

De tvingas kasta in handuken efter målet på sträckan efter att bara haft fjärde växeln de sista kilometerna och besvikelsen är enorm!
- Det här känns riktigt jäkla surt!- säger en besviken Robert Scholander efter att ha kämpat om segern även här i denna Junior SM tävlingen och i slutskedet tappat allt.

Nu är det hem och analysera och dela på växellåda och reparera och översyn av bilen
-Vi är ändå jättenöjda med vad vi presterade under tävlingen körmässigt och vi känner att vi litar på bilen mycket mera och vågar attackera hårdare, så denna utvecklingen känns väldigt positiv inför framtiden!

Här är länk till våran incarfilm där vi har trädträffen http://youtu.be/52HvQLRwu8w

www.scholandermotorsport.se
14-08-11 Stor Öhlinsdominans i Rally-SM
Det blev nästan full pott för Öhlins Auto Norden i rally-SM i Hässleholm. I Snapphanerallyt var Karlstadsföretaget nämligen inblandat i tre av fyra segrar på seniorsidan och triumferade i en av de två JSM-klasserna.
– Den bästa SM-helgen någonsin för vår del och det känns verkligen roligt att få den här responsen på allt arbete vi lägger ner, säger en nöjd och stolt Patrik Karlsson, tekniker på Öhlins Auto Norden.

Öhlins Auto Norden samarbetar med många toppförare i det svenska mästerskapet i rally. Efter helgen framgångar i Skåne lär de inte bli färre. Snapphanerallyt blev nämligen en stor succé för den svenske stötdämpartillverkaren. Eller vad sägs om följande facit:

Otrimmat 4WD.
Seger för Mikael Lindqvist med Robin Friberg och Jan-Erik Folkesson närmast efter. Tre Öhlinare på pallen!
– Taktiken var att försöka köra lite lugnare i svängarna för att ha med fart ut på raksträckorna. Det har visat sig mycket lyckosamt, hela tävlingen har gått lugnt och harmoniskt utan överraskningar. Jag är mycket glad över den här segern. Nu känns det som att det kan bli en bra avslutning på rally-SM för oss, säger Lindqvist.?
I SM-tabellen delar Folkesson ledningen med Niklas Hägg. Trea är Joachim Carlström, som också tävlar på Öhlins. Han låg länge tvåa i Snapphanerallyt, men punkterade på den näst sista sträckan och halkade ner till femte plats.

Trimmat 2WD.
Efter två raka andraplatser blev det äntligen seger för göteborgaren Leif Peterson. Lite tur hade han emellertid, det ska erkännas. Victor Henriksson såg ut att gå mot tredje raka SM-segern i klassen när han två sträckor från mål tvingades ge upp med överhettad motor.
Peterson förlorade mycket till Henriksson på fredagens inledande asfaltsträckor. På gruset dagen därpå var de i stort sett lika snabba.
Martin Berglund, även han på Öhlins, var tvåa och Kristian Johansson fyra.
Inför nästa deltävling, som avgörs i Linköping 5-6 september, toppar Peterson SM-tabellen.
– Målet i Snapphanerallyt var att ta en fullpoängare och det gjorde vi så vi är jättenöjda. Självfallet hade vi gärna sett att Victor hade kommit igång igen så vi fått köra om det, men det är slutmålet som räknas och dit tog vi oss, säger Peterson.

Otrimmat 2WD
Öhlins Auto Norden-kunden Mattias Adielsson stod i en klass för sig, vann med nästan minuten i sin Peugeot 208 R2. Gustav Thorsell fick nöja sig med fjärde plats, men behåller ledningen i SM där Adielsson i kraft av sin seger klättrade från åttonde till femte plats.
– Jag är så himla nöjd med tävlingen, allting har gått riktigt bra. Vi vann i Hässleholm förra året och nu kunde vi upprepa den segern. Den här tävlingen är lite av min favorit, sa Adielsson efter målgång och tillade:
– Vi har haft ett stabilt och högt tempo genom hela tävlingen. På den femte sträckan tog jag i så mycket jag orkade och där var vi fjärde snabbaste bland de tvåhjulsdrivna bilarna. Efter det backade vi av lite och tog oss till målet på ett säkert sätt. Jag har på utlandsstarterna tidigare den här säsongen lärt mig hur viktigt det är att hela tiden kunna hitta olika tempon som man känner sig bekväm med och det har vi gjort under dagen.
Adielsson var snabbast på åtta av de nio sträckorna och kom på 14:e plats totalt i tävlingen.

Junior-SM
Morgan Eriksson tog en fullpoängare i Grupp H där märkeskollegan på stötdämparsidan, Emil Karlsson, lyckades knipa en tredjeplats trots stora problem inledningsdagen.
Karlsson klättrade tack vare det till andra plats i SM-tabellen, som toppas av Sebastian Johansson, Gotlands MF, som kör JSM Grupp N.
Morgan Erikssons seger och 15 poäng lyfte honom till fjärde plats i tabellen, bara fyra poäng bakom Karlsson.

Resultat.
Rally-SM, Snapphanerally, Hässleholm 8-9 augusti.
Otrimmat 4WD.
1) Mikael Lindqvist, Östgöta BF, Mitsubishi Lancer Evo X, 1.01.34,7
2) Robin Friberg, Ludvika MS, Mitsubishi Lancer, + 42,5 sek
3) Jan-Erik Folkesson, SMK Örebro, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 49,2
4) Niklas Hägg, SMK Hälsinge, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 1.46,8 min
5) Joachim Carlström, Gullabo RC, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 3.57,5

Mästerskapet efter 3 delt.
1) Folkesson, 34 poäng
1) Hägg, 34
3) Carlström, 30
4) Lindqvist, 24

Trimmat 2WD
1) Leif Peterson, Göteborgs MF, Toyota Corolla, 1.02.24,3
2) Martin Berglund, SMK Gävle, VW Golf, + 33,5 sek
3) Johan Holmberg, Gotlands MF, Suzuki Swift S1600, + 37,4
4) Kristian Johansson, Kinds MK, VW Golf, + 1.04,1 min
5) Johan Carlsson, Degerfors RC, Citroën DS3 R3T, + 1.51,6
6) Mats Andersson, Eslövs MK, Opel Astra, + 2.07,6
7) Lars Fältman, Rasbo MK, Toyota Corolla, + 3.21,7

Mästerskapet efter 3 delt.
1) Peterson, 39 poäng
2) Victor Henriksson, MK Speed, Toyota Corolla, 30
3) Holmberg, 26
4) Johansson, 18
4) Carlsson, 18
6) Fältman, 14
7) Berglund, 12

Otrimmat 2WD
1) Mattias Adielsson, Göteborgs MF, Peugeot 208 R2, 1.04.01,7
2) Mattias Ledin, MK Kopparberg, Ford Fiesta R2, + 55,9 sek
3) Christoffer Jacobsson, Gotlands MF BK, Ford Fiesta R2, + 2.17,2
4) Gustav Thorsell, Rasbo MK, Peugeot 208 R2, + 2.39,2

Mästerskapet efter 3 delt.
1) Thorsell, 72 poäng
2) Martin Jansson, Rasbo MK, Skoda, 62
2) Ledin, 62
4) Christoffer Jacobsson, Gotlands MF BK, Ford Fiesta R2, 44
5) Adielsson, 42

Junior-SM, Grupp H
1) Morgan Eriksson, Gullabo RC, Volvo 940, 1.04.54,2
2) Max Svensson, Gullabo RC, Volvo 940, + 4,5 sek
3) Emil Karlsson, Hällefors MK, Volvo 940, + 20.09,6 min

Mästerskapet efter 3 delt.
1) Sebastian Johansson, Gotlands MF, Ford, 39
2) Karlsson, 31
3) Markus Theorin, Skillingaryds MK, Opel, 30
4) Eriksson, 27
4) David Pettersson, Falköpings MK, Skoda, 27

http://ohlinsauto.se/2014/08/11/stor-ohlinsdominans-i-rally-sm/

14-08-11 Bra slut för Häggen i Snapphanerallyt
Det blev bra till slut ändå denna tävling.
- "I går på garnison på ss 2 körde vi fel och fick 1 minut i tillägg, så vi starta om i morse som 8a i klassen och sist. Nya tag i dag och bara kämpa på. Vid matuppehållet i dag var vi 6a. Och till slut när vi gick i mål på sista sträckan var vi 4a i klassen. Konkurrenter som fått problem med punkteringar o motor problem. Vi åkte dagen utan problem.Detrodde vi inte i morse när vi starta. Så vi är i delad SM-ledning i allafall" Codriver Christer Carlsson

Stort tack till Anton,Niklas och Mats för en kanonservice i helgen.
14-08-10 Patriks Rallyteam - SM i Rally - AM Snapphanerallyt
Efter två varv på Garnisonen på fredagkvällen hade Patrik och Jeppe 7,5 sekund att ta tillbaks på Ola Axelsson i hans ”värsting” Volvo 940Evo. Efter en ”taggtrådsfrukost med citron” på lördagmorgonen kom Patrik och Jeppe ut mörka i ögonen – nu skulle det j…ar i åkas…. På SS3 tog de tillbaks 3,6 sekunder och efter SS4 var de 4,2 sekunder före Ola. På SS5, 18,7 km, snittade Patrik 112 km. Efter SS7 var ledningen över Ola uppe i 43,3 sekunder. SS3,4,5 gick sedan som SS6,7,8. På andra varvet ökade Patrik tempot med cirka 2 %. Också ett gott betyg till vägarna som uppenbarligen höll bra.

Första svängen på SS8 stavas Waterloo – en punktering kostade 5½ minut. Patrik och Jeppe avslutade med en stark tid på sista SS9. På SS 5 – 7 tog Patrik in nästan 1 sekund/km på Olas ”värstingVolvo”, Häftigt! I förhållande till Olas 940Evo är NYBEs 240 ett riktigt budgetbygge. Uppenbarligen konkurrenskraftig i rätt händer, Mathias och NYBE AB ger "mycket värde för pengarna”. Bra gjort!

Det blev till slut en tredjeplats i ”Volvoklassen” efter Ola Axelsson och Magnus Larsson från Kristianstad.
Resultat Trimmat 2WD
1. Leif Peterson Corolla 01:02:24,3
2. Martin Berglund VW Golf 01:02:57,8
9.Ola Axelsson Volvo 940Evo 01:08:01,6
10. Magnus Larsson Volvo 940 01:08:54,0
11. Patrik Volvo 240 01:10:55,2

Patrik tappade cirka 1,3 sekunder/km på Martins VW Golftider, punkteringen borträknat. I likvärdiga Mitsubishibilar förra året var Patrik normalt den snabbare….

WMS Robin Adolfsson bröt redan på SS1 med motorproblem, Erik Telehagen tog sig sakta men säkert tillbaks mot toppen men på SS8 slutade det med dubbelpunka. På SS 3-7 tog Erik in 4,6 sekunder på Marcus och 8,2 sekunder på Scholander. Motvinden i år testar den mentala styrkan, det gäller att ta sig genom ekluten. Håll ett öga på Markus Theorin, han har exploderat i år och vann JSM i Otrimmat 2WD i Hässleholm.

På lördag jagar Jeppe och Stoffe SSRC-poäng i Älmhult med Subarun. Älmhults Magnus Johansson har visat i år att det finns bra fart i hans Volvo 940. Han lär vara taggad till max för att ta Patriks skalp på hemmavägarna runt Älmhult. I veckan blir det en ordentlig genomgång av Volvon för Patrik och montering av ”turbo” i Intercomen, Magda är inte så högljudd.

Silverratten avgörs över 6 SS om totalt 42,30 km. Första start är kl 11:00 från Haganässkolan, mellan gamla Vattentornet och nya IKEA. Vi tycker om att se er där, alla sponsorer och supporters.
14-08-09 Stark comeback av Sollebrunn Racing
I helgen kördes den tredje deltävlingen i Rally-SM i Hässleholm. Tävlingen kördes över två dagar, och inleddes på fredagskvällen med en publiksträcka på asfalt som kördes två gånger.

Teamet var inför starten otroligt laddade, men fredagskvällen började motigt. Redan på SS1 sprack kylaren, troligtvis en följdskada efter förra tävlingens varmgång i motorn. Även kopplingen sa upp sig, så det var bara att bryta och anmäla sig för omstart till lördag morgon. Detta med ett tidstilläggpå tre minuter som följd. Teamets mekaniker gjorde ett fantastiskt jobb, som gjorde att Mikael och Ida kunde starta om.

Över nio mil SS fördelat på sju sträckor avgjordes under lördagen. Teamet började lite trögt på de två inledande sträckorna, men lagom till supersnabba SS 5, Hovdala, var de åter på hugget och satte en riktigt bra Efter lunchuppehållet fortsatte Micke och Ida att rada upp topp fem-tider i hård konkurrens. Flera av sträckorna bjöd på höga farter, spektakulära hopp och var fantastiskt roliga att köra – men krävande. Med tidstillägget på tre minuter slutar de på en åttonde plats i klassen, och fick med sig fem välbehövliga poäng i SM-tabellen.
14-08-09 Säker seger för Mattias Adielsson i Rally-SM
Göteborgaren Mattias Adielsson vann åter i Rally-SM. Under helgen har den tredje deltävlingen avgjorts i Hässleholm. Adielsson ledde sin klass otrimmat 2Wd från start till mål och segermarginalen blev hela 55 sekunder.
- Jag är så himla nöjd med tävlingen, allting har gått riktigt bra. Vi vann i Hässleholm förra året och nu kunde vi upprepa den segern, den här tävlingen är lite av min favorit, sa en sprudlande glad segrare efter tävlingen.

Adielsson satte upp ett rasande tempo redan på de två inledande asfalts sträckorna i fredags. Han hade efter dem ryckt åt sig en ledning på 12 sekunder. Lördagens sju sträckor var väldigt snabba och på grusunderlag. Adielsson fortsatte sin fina trend från fredagen och radade upp sträcksegrar. Vid lunchservicen hade han drygat ut ledningen till 42 sekunder.
- Vi har haft ett stabilt och högt tempo genom hela tävlingen. På den femte sträckan tog jag i så mycket jag orkade och där var vi fjärde snabbaste bland de tvåhjulsdrivna bilarna, efter det backade vi av lite och tog oss till målet på ett säkert sätt. Jag har på utlandsstarterna lärt mig hur viktigt det är att hela tiden kunna hitta olika tempon som man känner sig bekväm med och det har vi gjort under dagen, säger Mattias Adielsson.

Adielsson var snabbast på åtta av de nio sträckorna och kom till slut på 14:e plats i tävlingen. Rally-SM fortsätter med East Sweden Rally i Linköping den 5-6 september.

Resultat Otrimmat 2wd
1 Mattias Adielsson Göteborgs MF 1.04.01,7
2 Mattias Ledin MK Kopparberg +55,9
3 Christoffer Jacobsson Gotlands MF +1.21,3

Länk till uppdaterade SM-tabellen http://www.resultatservice.se/rallysm/rallysm2014/rasm1.html
www.adielssonmotorsport.com

14-08-09 Mikael Lindqvist segrade i Rally-SM
Efter två dagar av rallykörning i Hässleholm stod till slut Mikael Lindqvist från Norrköping tillsammans med kartläsaren Per Andersson från Hässleholm som segrare i klassen otrimmat 4WD.Lindqvist kom även på femte plats totalt i tävlingen, med endast trimmade bilar framför.
- Vi bestämde oss för att satsa för fullt på de inledande sträckorna i fredags. Det lyckades riktigt bra och vi ledde inför den långa ettapen på lördagen. Vi hade dock inte mer än 2,4 sekunders försprång till närmaste man, säger en glad Mikael Lindqvist.

Under lördagens sju sträckor låg Lindqvist i täten hela tiden. Han vann till slut sex av de totalt nio sträckorna och ledde tävlingen från start till mål.
- Vi har försökt att köra lite lugnare i svängarna för att ha med oss fart ut på raksträckorna. Det har visat sig mycket lyckosamt, hela tävlingen har gått lugnt och harmoniskt utan överaskningar. Jag är mycket glad över den här segern, nu känns det som att det kan bli en bra avslutning på Rally-SM för oss, säger Mikael Lindqvist.

Rally-SM fortsätter nu på hemmaplan för Lindqvist med Linköpings tävling East Sweden Rally 5-6 september.

Resultat Otrimmat 4wd
1 Mikael Lindqvist Östgöta BF 1.01.34,7
2 Robin Friberg Ludvika MS +42,5
3 Jan-Erik Folkesson SMK Örebro +49,2

Uppdaterade SM-tabeller kommer att finnas på följande länk: /www.resultatservice.se/rallysm/rallysm2014/rasm2.html
Följ oss på vår hemsida www.lindqvistmotorsport.se
14-08-08 Martin Jansson ligger tvåa efter dag 1 på AM Snapphanerally Rally-SM deltävling nr 3
Martin Jansson och Jonas Magnér från Rasbo MK inledde första dagen under Rally SM med att ligga tvåa, leder gör Mattias Adielsson Göterborgs MF och tredjeplatsen har Mattias Ledin från Kopparberg.

SS1 inleddes med lite dramatik då Martin och Jonas tyvärr snurrade och tappade viktiga sekunder i striden mot att nå toppen.
-"Jag tyckte att fästet var ok, men blev överraskad inför en tvär vänster sväng då vi tappade fästet rejält och det resulterade i att vi snurrade och tappade många viktiga sekunder", säger Martin lite besviket. Dock lämnade man det inträffade bakom sig och körde bestämt och kontrollerat under SS2 och slutade som två inför dag 2.
14-08-06 Patrik Johansson i Hässleholm
Patrik och Jeppe gör SM-come back i Hässleholm i NYBEs Volvo 240. Efter Kullingstrofen har Patrik jobbat hårt i garaget för att få Volvon att passa hans "raka" körstil.

Noggrann som alltid har Volvon dessutom gått igenom hela Patriks checklista som alltid inför varje tävling. När det blir SM sitter Jeppe i högerstolen, Patrik och Jeppe skriver egna noter inför SM-tävlingarna med två varv rekognosering före tävlingen. Först ut och sist in ger pålitliga noter där Patrik kan lita 110% på Jeppes notläsning. Ska bli spännande att se hur en välpreparerad Volvo 240 står sig i SM-konkurrensen mot 940:orna, Corollorna och Golfarna.

Fredagkväll startar S1 ute på garnisonen - gamla P2 - 18:15. Räkna med att Patrik startar ca 18:20 med startnummer 38, direkt efter Martin Berglund i en Golf. Martin var med och slogs om medaljerna i Otrimmat 4 WD och säkrade en bronspeng i Uppsala. Lördag morgon startar SS3 kl 09:55 utan omseedning så det blir att starta i startnummerordning efter "Snapphaneklassen".

Målgång beräknas till 16:20 på Stortorget i Hässleholm. Stort TACK till NYBE AB som ställer Volvon till förfogande.
14-08-06 Rallyradioinfo
Fredagen.
Uppstarten
AM Snapphanerally är Rally-SMs tredje deltävling 2014, sträcker sig över två dagar och erbjuder inte mindre än 111km SS. Hela 97 ekipage finns på anmälningslistan!

Rallyradion är självklart på plats, sändningen börjar klockan 1700 på SBF Play. Våra reportrar börjar tillsammans vid Stora Torget i Hässleholm, där ekipagen stannar till i sextio minuter före start. Det ger oss perfekta förutsättningar att ta pulsen på besättningarna innan allvaret börjar!

Därefter åker vi vidare ut till klassisk militär mark där Garnisonen Superstage x 2 avgörs. Förutom att Ola Strömberg utför sedvanligt underhållande målintervjuer med besättningarna, duellerar vi med LIVE-speakerljud inne från sträckan!

Superstagen avgörs på asfalt, betong & gatsten, mäter hela 7,36 km / sträcka = Nästan 15 km SS! Adderar vi dessutom att bilarna måste förses med grusdäck, torde det innebära mycket god underhållning, även för de mest inbitna grusälskarna!

Lördagen.
Fortsättningen

På lördagen fortsätter rallyradiorapportering från de klassiska specialsträckorna Långaröd, Björkeröd, Hovdala och inte minst, avslutande Tommaholma.

Sändningen sänds via svensk motorsports plattform, www.sbfplay.se. Där har också man möjlighet att påverka sändningen, via chat-funktionen.

Anslut Er gärna till Rallyradions grupp på Facebook “Rallyradion”. Den kommer att uppdateras fortlöpande under tävlingen med pressreleaser, bilder, filmer mm. Hjälp till med att lägga till intressant material/information så att alla kan uppleva AM Snapphanerally så nära och intensivt som möjligt, även om man inte är på plats!

Laguppställning
På plats, i Hässleholm: Ola Strömberg, Per Johansson
I studion, i Motala: Sebastian Bourghardt, Peter Feuk (eventljud.se).
14-08-06 Mikael Lindqvist siktar på pallen i Rally-SM
Till helgen gör rallyföraren Mikael Lindqvist från Norrköping tillsammans med kartläsaren Per Andersson från Hässleholm sin andra start i årets Rally-SM, Snapphanerallyt i Hässleholm är tävlingen i helgen.
- Förra året kom vi på andra plats i klassen, så visst siktar vi på pallen i år också, säger Mikael Lindqvist.

Snapphanerallyt bjuder som vanligt på en blandad tävling. Det börjar med två specialsträckor på asfalt under fredagen. De brukar samla stora publikskaror eftersom de avgörs nära centrala Hässleholm. På lördagen ska sedan sju specialsträckor på grusväg i skogen köras. En av sträckorna är den berömda Hovdalasträckan som körs på det nedlagda skjutfältet utanför Hässleholm. En riktigt klassisk sträcka i Rally-SM.
- Det är alltid lite speciellt att stå på startlinjen till Hovdala, en riktigt snabb och svår sträcka där det gäller att våga hålla i på de många snabba partierna, säger Mikael Lindqvist

Följ oss på vår hemsida www.lindqvistmotorsport.se
14-08-06 Rally-SM startar efter sommarvila med Matias Adielsson
På fredag är det dags för den tredje deltävlingen i årets Rally-SM. Hässleholm bjuder som vanligt in till AM-Snapphanerallyt. Det återstår tre deltävlingar av årets Rally-SM, som kommer avgöras första helgen i oktober. Regerande svenska mästaren Mattias Adielsson från Göteborg kommer till Hässleholm för att försvara segern från förra året.
- Jag trivs väldigt bra i Hässleholm med de häftiga vägarna, att vi sedan kunde vinna förra året är fantastiskt roligt. Det var det som la grunden till att vi kunde vinna Rally-SM förra året, säger Mattias Adielsson.

AM-Snapphanerallyt med start och mål i Hässleholm kommer under fredagen köra två sträckor på asfalt inom garnisonsområdet i Hässleholm. Det är en mycket populär publiksträcka och det brukar vara näst intill fullsatt på när bilarna startar. Under lördagen körs sedan sju specialsträckor och då bland annat den klassiska Hovdala sträckan, på det nedlagda skjutfältet just utanför Hässleholm. AM-Snapphanerallyt mäter totalt 28 mil varav 11 mil är fördelat på de nio specialsträckorna.
- Jag är superladdad och ser fram mot helgen, nu vill jag verkligen ha revansch efter förra deltävlingen då det inte gick så bra. Jag har gott självförtroende efter segern förra året. Vi ska göra en riktig tuff start på asfalten på fredagen för att skapa ett bra utgångsläge till lördagen, avslutar Mattias Adielsson.

Tidsplan fredag 8 augusti:
18.00 Första bil startar tävlingen
Under kvällen ska 2 specialsträckor köras
20.35 Första bil till nattuppehåll

Tidsplan lördag 9 augusti:
09.00 Första bil startar etapp 2
Under dagen skall 7 specialsträckor köras
11.50 Första bil till lunchservice i Hässleholm
16.10 Första bil över målrampen på torget i Hässleholm

Antal startande i tävlingen: 68 st
Antal startande i Otrimmat 2 WD: 9 st
Antal Specialsträckor: 9 st (2st fredag 7 st lördag)

Följ oss:
Web: www.adielssonmotorsport.com
Facebook: http://www.facebook.com/Adielssonmotorsport
14-08-06 Jerker Axelsson vill utöka sin ledning i Rally-SM
På fredag startar den tredje av årets deltävlingar i Rally-SM. Denna gången gästas Hässleholm där Snapphanerallyt skall avgöras över två dagar. Med två raka totalvinster i Rally-SM så går Jerker Axelsson tillsammans med kartläsaren Mattias Andersson för en tredje vinst och en utökad SM-ledning.

I förra deltävlingen i Köping i början av juni så var det en svettig avslutning för Jerker som kör en Subaru Impreza WRC S10 i högsta klassen Trimmad 4WD i Rally-SM.
- Vi fick problem med bilen efter lunch sista dagen och körde utan servostyrning så det var precis så det höll hela vägen, hade det varit 2-3 till kurvor på sista sträckan så hade vi aldrig klarat att hålla ledningen, berättar Jerker.

Nu i helgen med start på fredagskvällen så körs Snapphanerallyt som har sin bas i Hässleholm där fredagens två asfalts-sträckor körs centralt inne på Garnisonsområdet.
- Vi tog ju ett SM-guld för en månad sen i Rallysprint på asfalt så jag hoppas vi kan hänga med direkt på fredagen men hemmaföraren Joachim Grahn var ju i hälarna på mig redan i SM-sprinten , berättar Jerker som vann rallysprinten under SM-veckan med 1,6 sekunder före ovan nämnda Grahn.

Under lördagen skall de återstående nio specialsträckorna köras med grus som underlag, totalt är rallyt ca 11 mil specialsträckor. Vägarna runt Hässleholm är förhållandevis snabba, nått som både Jerker och rallybilen gillar.
- Vi kommer köra för vinst men som alltid är Mats Jonsson livsfarlig och jag tror Joachim Grahn kommer åka riktigt fort på hemmavägarna, avslutar Jerker.

Strax efter klockan 16 på lördag eftermiddag går första bil över målrampen i centrala Hässleholm.

Tidsschema AM Snapphanerallyt:
Torsdag 7/8 18.00 Presskonferens med SM-förare på Hässleholmsgården.
Fredag 8/8 18.00 Tävlingen startar med publikprovet ”Garnisonen”.
Lördag 9/8 09.00 Omstart och sju sträckor ska köras, tre före lunch och fyra efter.
16.20 Första bil till målrampen på Stortorget.
17.30 Presskonferens

Ställning i Trimmat 4WD inför deltävling 3 av 5 i Rally-SM 2014
(4 av 5 deltävlingar räknas)
1. Jerker Axelsson, 30p
2. Mats Jonsson, 12p
3. Mats Thorszelius, 12p

Här kan ni följa Jerker och Mattias under helgen:
Bike Motorsport: https://www.facebook.com/BikeMotorsport
Rallyradio: http://www.rallysm.se/rallyradion
Resultat: http://www.rallysm.se/liveresultat
14-07-05 Adielsson vill bli prestera även på barmark
I februari körde Mattias Adielsson hem SM-guldet i rallysprint vinter i Umeå. På söndag är målet att stå på pallen när samma distans avgörs på sommarväglag.

Adielsson som i fjol vann hela SM-serien i sin klass har under 2014 satsa på mer internationella tävlingar där han kört en hel del i Frankrike med sin Peugot. Han gjorde även avtryck med sin friska satsning under Svenska Rallyt innan han tvingades bryta. Nu kommer han till Borås och SM-veckan för att vara med och slåss om mästerskapsmedaljerna
- Det kommer bli riktigt jämt på söndag. Sträckan är kort och då blir det tufft med små marginaler så det gäller att vara fokuserad hela tiden, säger Mattias Adielsson.

Årets rallysprint blir en asfaltssprint och just asfalt är något som lockar göteborgaren Adielsson.
- Ja, jag har kört en del i asfalt i Frankrike och det har givit mersmak. Men på söndag ställs jag mot en del bilar som har större motorer än min bil så jag hoppas lite på regn faktiskt för det tror jag skulle gynna mig, men det ska bli riktigt roligt att köra SM-sprinten, avslutar Mattias Adielsson.

SM i rallysprint körs under söndagen runt det gamla regementsområdet i anslutning till Hedin Bil i Borås med Toarps MK som arrangör.
- Det kommer bjudas på en intensiv och krävande sträcka där vi även har lagt till ett lite annorlunda moment för förarna som även kommer bjuda publiken på lite extra, säger Dan Järbyn från arrangörsklubben Toarps MK.

Precis som alla andra mästerskap under SM-veckan kommer tävlingen att sändas på SVT.
- Ja, SVT har gjort en extra koll runt banan för att säkra en bra produktion. Hela sträckan kommer visas och det blir en reporter i målet för intervjuer. För de som inte är på plats kommer man kunna se allt och här lokalt sänder vi för speakerljud och intervjuer på 107,8 och även på förbundets kanal SBF-play, så den som inte är här ska inte kunna missa det, avslutar Dan Järbyn.

Tävlingen sänds av SVT som producerar över 60 timmar sport från SM-veckan.
Mer information om SM-veckan finns här. http://www.rf.se/Arbetsrum/SM-veckansommar/

SVT:s sändningstider hittar du här. http://www.svt.se/sport/sm-veckan/alla-sandningstider-under-sm-veckan
Startlista till Rallysprinten finns här. www.sbf.se/pdf/j/startlis1.pdf
14-07-04 Mattias Adielsson siktar på pallen I SM-Veckan
I Borås på söndag är det dags för rallysprint som ingår i SM-Veckan. Mattias Adielsson från Göteborg tillhör favoriterna efter sina tidigare framgångar i SM-Veckan. Det är en 2 km lång asfaltsväg som det skall avgöras på. Det börjar med ett kval där de tio främsta går till finalen där medaljerna skall delas ut.

- Jag siktar på pallen, säger Mattias Adielsson målmedvetet och fortsätter. Jag vann sprinten i vintras men då var underlaget snö och is. Nu blir det asfalt och många av landets specialister på det underlaget är anmälda, så nivån kommer att bli hög. Jag har i år fått en hel del träning på asfalt i Frankrike så jag känner mig trygg med bilen på asfalt, men som vanligt måste vi göra ett bra kval och ta oss vidare till final. I finalen kan dock allt hända.

Tidsschema söndag 6 juli:
10:00 Första start i kvalet (Sänds i Svtplay)
12:45 Finaler (Sänds i SVT 1)
14:00 Prisutdelning

Länk till sändningen på Svtplay www.svtplay.se/video/2138634/sm-veckan-rally-kval
Resultatlänk: www.resultatservice.se/rally/2014/smsprint/index.html
14-07-02 Daniel Röjsel har chans på SM-guldet!
Nu på söndag har Daniel Röjsel chans att köra sig till ett SM-guld då en rallysprint kommer att köras som avslutning på SM-veckan i Borås. Under SM-veckan koras svenska mästare i alla möjliga olika idrotter och rally är en av dem där en tävling i sprintformat kommer att avgöras. En asfalterad sträcka på cirka två kilometer kommer alltså att köras i två omgångar där de tio snabbaste i den tvåhjulsdrivna samt den fyrhjulsdrivna klassen kommer att gå vidare till två finalomgångar där de som har snabbast totaltid blir korad som svenska mästare i rallysprint.

Daniel, som är mest van vid asfalt under hjulen, kommer att köra en afaltpreppad Vauxhall Corsa Kitcar i den tvåhjulsdrivna klassen med siktet inställt på att försöka ge konkurrenterna en match. Samma bil blev han och sin co-driver Nicklas Edvardsson, som också agerar co-driver på söndag, femma med under SM-veckan i vintras i Umeå.

Tävlingsområdet ligger knappa en kilometer från Borås centrum, där också gratis transferbussar går ut till sträckan som körs på regementsområdet. Inträdet kommer också att vara gratis, likaså parkering i anslutning till sträckan, program och startlista. Publiken kommer även att kunna se mellantider och samtidigt lyssna på rutinerade speakers från rally-SM. Allt kommer även att sändas live på SVT. Första start går kl 10.00 och finalerna börjar kl 13.00.

Mer info om SM-veckan: http://smveckan.azurewebsites.net
14-07-02 Jerker Axelsson går för vinst i SM-veckan
En av tävlingarna under sommarens SM-vecka i Borås är en rallysprint på asfalt där Trollhättebon Jerker Axelsson tillsammans med Mattias Andersson som kartläsare går all-in för en vinst.

Jerker Axelsson har dominerat Rally-SM 2014 med två raka totalsegrare och nu satsar Jerker på en tredje seger men nu i rallysprint.

Vi är 10 st anmälda i 4WD-klassen och man måste alltid ha högt ställda mål och för mig så är det vinst som gäller, berättar Jerker som kör en Subaru Impreza S10 WRC

Söndagen den 6 Juli så avgörs SM-sprinten i Borås, Hedin Bils Rallysprint som tävlingen heter arrangeras av Toarps MK och körs i centrala Borås på gamla regementsområdet på asfalt och är en del av SM-veckan som sänds på SVT.
Det kommer delas ut ett SM-tecken i rallysprint som avgörs över en asfaltssträcka på 2 km, som först körs med två kvalomgångar där sedan tio snabbaste tiderna per klass går vidare till final. Snabbast i finalen blir Svensk Mästare i rallysprint!

- Vi körde ett kort test förra veckan med asfalts-setup på bilen och det kändes riktigt bra, men som alltid kommer det bli tufft. Jag tror Joachim Grahn som åker mycket asfalt i en Ford Focus WRC kan bli en tuff nöt att knäcka, avslutar Jerker

Tidsschema:
9.00 Publikinsläpp
9.45 Föråkare
10.00 Kval
12.45 Final
13.45 Segerintervjuer
14.00 Prisutdelning
14-06-27 Mycket bilsport i SM-veckan i Borås
Nästa vecka börjar ett av Sveriges största idrottsevenemang. SM-veckan. I år avgörs den i Borås. Bilsporten kommer vara representerad med två grenar, backe och rallysprint sommar. Rallysprint har varit med alla gånger som bilsporten funnits med på SM-veckan programmet. Backe är nytt för i år.
- Arrangörerna ligger i dagsläget bra med i sina projektplaner. Rallysprintarna vet vi sedan tidigare att de är väldigt attraktiva både för publik på plats, men även för folket hemma i TV-soffan, då de alltid har höga tittarsiffror under SM-veckan. Backe är nytt så det ska bli intressant att få lyfta in ytterligare en bilsportgren i SM-veckan, säger Jörgen Ekwall, ansvarig projektledare på Svensk Bilsport.

SM-veckan som skapats av Riksidrottsförbundet och SVT tillsammans för att lyfta fram idrotter som inte alltid får mest rampljus i den vardagliga idrottslunken slår i år nytt rekord. Nästan 7000 aktiva idrottare kommer vara på plats. Lägg till lika många nära och kära och publik samt tränare och i bilsportens fall, hela team, så blir det en rejäl tillströmning till Borås.

Redan på tisdagen i SM-veckan körs backtävlingen som kommer att arrangeras av Borås MK. Och det är i den nyrenoverade Himlabacken på det gamla regementsområdet som kampen mellan medaljerna kommer avgöras.
- Ja, arrangörerna har gjort ett jättejobb med att ställa i ordning backen inför SM-tävlingen. Och vi kan se att gensvaret från förarna är positivt då det är fullt i alla klasser, både i rallycrossklassen och i crosskartklassen, säger Jörgen Ekwall.

För rallyt som körs på söndagen står Toarps MK som har arrangör.
- Klubben har arrangerat flertalet rallysprintar i Borås och i år valde man att lägga den som SM-tävling. Även rallyt kommer att köras på gamla regementsområdet vid Hedin Bil där det mesta underlaget på sträckan blir asfalt. Sen kommer arrangören bjuda förarna på en del nya moment som kan bli spektakulära för publiken att se, avslutar Jörgen Ekwall.

Båda tävlingarna sänds av SVT som producerar över 60 timmar sport från SM-veckan.

Mer information om SM-veckan finns här. http://www.rf.se/Arbetsrum/SM-veckansommar/
SVT:s sändningstider hittar du här. http://www.svt.se/sport/sm-veckan/alla-sandningstider-under-sm-veckan
Startlista till Back-SM billar finns här. atapolen.se/anmalan/inbjudan/himlasprinten%202014%20STARTLISTA_Bilar.pdf
Startlista till Back-SM crosskart finns här. atapolen.se/anmalan/inbjudan/himlasprinten%202014%20STARTLISTA_crosskart.pdf
Startlista till Rallysprinten finns här. www.sbf.se/pdf/j/startlis1.pdf
14-06-15 Nu i helgen var Robert Scholander Motorsportsteamet uppe i Köping och körde Rally SM:s andra deltävling Kolsvarundan!
Eksjökillen Robert Scholander och kartläsaren Henrik Hulterskog kom till Köping med siktet inställt på att försöka kamma hem Junior SM Guld i Otrimmat 2wd.
-Det är höga mål men jag känner att vi har farten i oss, säger en riktigt laddad Robert Scholander

Rallyt började i fredags med två kvällssträckor på välkända Bockhammar sträckan som gick två gånger under kvällen Robert och Henrik gick ut först i klassen med startnummer 12 så första körningen på sträckan var väldigt halt med mycket löst grus på vägen.

Men andra vändan på kvällen på sträckan var det riktigt bra fäste och de slår till med en kanontid. Mot nattuppehållet och de leder Junior SM Otrimmat 2wd med 4,2 sekunder och ligger sexa i den stora trimmade Junior SM klassen. Tävlingen går vidare under lördagsmorgonen och Robert utökar ledningen direkt på första sträckan ytterligare ca 5 sekunder

Sträckorna efter ökar de tempot ytterligare och fortsätter att åka på riktigt högt tempo som ger resultat Efter sträcka sju så leder de ohotat klassen med 1,07 minuter till närmaste och väljer att sänka garden och åka på mera säkerhet för att säkra guldet men på sträcka åtta händer det som inte fick hända.

Sträcka åtta börjar med ett högt tempo men utan överladdningar eller chansningar. Tyvärr i ett vägbyte några kilometer in så träffar de en sten som gör punktering på ett framdäck. De väljer att fortsätta och försöka att rädda första platsen men efter nio kilometer så trasar däcket sönder helt och börjar veva runt vänster fram och börjar slå sönder allt i sin väg.

De hade inget annat val än att stanna och byta hjul och tappar därav guldet och förlorar fyra minuter på sträckan. De kör de resterande två sträckorna men bilen har tagit skada på framvagnen och grussträckan efter så är bilen sladdrig och väldigt svårkörd. På den avslutande asfalts publiksträckan så lyckas de ändå ta en ny sträckseger!
- Det känns väldigt surt att avsluta en sådan här lyckad helg med en simpel punktering som totalt förstör ett Junior SM Guld. Men vi kommer tillbaka till nästa tävling och då är vi riktigt revanschsugna på att få lyfta bucklan!, säger en besviken Robert Scholander

Duon fick ändå med sig viktiga SM poäng från tävlingen och under helgen tog de 6 av 10 sträcksegrar i Junior SM Otrimmat 2wd

Nästa SM deltävling går nere i Hässleholm den 8/8 nämligen Snapphanerallyt

www.scholandermotorsport.se
14-06-15 JSM framgång i Theorin motorsport
Nu är första SM tävlingen avklarad. Tävlingen utgick från Köping och bestod av cirka 10 mil uppdelat på 10 special sträckor. Under fredags morgon rekogniserade vi alla sträckorna och gjorde lite justeringar i noterna. Vi var mycket nervösa och spända över hur motståndet skulle vara då vi aldrig hade tävlat mot många utav SM åkarna.

Tävlingen startade under fredags kvällen med en sträcka som gick två gånger. Vi utgick ganska hårt och detta resulterade med en andra tid i Junior SM på sträcka 1. Sträcka två åkte vi mer städat och behåll andra platsen i klassen. En riktigt härlig start på första SM tävlingen i karriären och bra känsla i bilen, men det var långt kvar av tävlingen.

Tävlingen fortsatte på lördagen med omsidad start ordning så nu gick vi i topp tre ut med finaste vägarna i klassen. Det var otroligt tuffa sträckor och redan på sträcka 3, (första sträckan på lördagen) tappade jag tid till de tuffaste konkurrenterna i klassen men vi höll en stabil tredjeplats.

På sträcka 4 så hade jag lite väl bra fart in i en vänster sväng i 130 km/h och gick ner i diket med hela bilen, två hjulade och slog i en sten med höger bakdäck. Detta resulterade med en mycket krokig bakaxel. Under sträcka 5 så försvann en av konkurrenterna och på såvis så åkte vi upp på en andra plats trots bakaxel problemen. Jag höll mig lugn och körde med förstånd med krokig bakaxel men efter sträcka 6 så var det service och mina fantastiska mekaniker fixade bilen.

Efter service uppehållet så var det max attack igen och på sträcka 8 bröt ledaren med motor problem och helt plötsligt var vi uppe i ledning med en stor marginal till bilen bakom. Vi åkte de två sista sträckorna med förstånd och tog oss imål med en seger marginal i Junior SM på 58 sekunder.

Innan vi åkte till tävlingen så var målet att komma runt och kanske försöka vara med i topp 5 och nu efteråt kan jag knappt tro att det är sant, vi VANN våran första deltävling i Junior SM, helt sjukt härlig känsla.
Nu ska bakaxeln bytas och bilen ska få sig en ordentlig genomgång inför hemma tävlingen, Skilling 500 den 28 Juni i Skillingaryd.

Ett stort tack till mekaniker och alla som gör detta möjligt för mig, dröm på dröm går i uppfyllelse!

Markus Theorin

14-06-15 Kolsvarundans blandade resultat för Mattias Adielsson
Det blev ingen lyckad start i Rally-SM för Mattias Adielsson från Göteborg. Redan på den första specialsträckan i fredags blev det problem med kopplingen på bilen. Adielsson tappade mycket tid och var tyvärr tvungen att bryta tävlingen, men efter tidstillägg blev det sedan omstart på lördagsmorgonen med hel bil.
- Luften gick ur direkt när bilen inte fungerade som den skulle, jag var så laddad innan så det blev ett riktigt antiklimax. Vi samlade ihop oss och sa att vi gör en bra lördag och försöker att ta sträcksegrar och samla så mycket poäng som möjligt, säger Mattias Adielsson.

Lördagsetappen gick bra förutom en liten avåkning där bilen blev hängandes i ett dike och det tog lång tid innan de kunde fortsätta igen. Adielsson tog under lördagen tre sträcksegrar och visade att han kan vara med och slåss i toppen.
- Det är alltid svårt att hitta den rätta koncentrationen och motivationen när man har tappat så mycket tid direkt i en tävling. Jag tycker ändå att jag hittade lite av den sköna känslan i körningen och det visade sig direkt med tre sträcksegrar. Nu blir det fullt fokus på SM-veckan och den rallysprint som ingår där. Jag vill verkligen ha revansch efter den här helgen, säger Mattias Adielsson.

Nästa tävling blir den direktsända rallysprinten som ingår i SM-Veckan söndagen den 7 juli.

I Kolsvarundan kom Adielsson på 7:e plats i klassen och tog 12 poäng i Rally-SM, vann klassen gjorde Gustav Thorsell från Rasbo.

Följ oss på www.adielssonmotorsport.com
14-06-15 Sjätte plats i helgens SM-deltävling för Sollebrunn Racing
I helgen kördes den andra deltävlingen i rally-SM, i Köping. Tävlingen avgjordes på 10 specialsträckor fördelade över två dagar. Det tuffa startfältet i trimmat 2WD bestod av 28 ekipage.

Vägarna kring Köping var fantastiskt fina och hade en karaktär som liknade hemmavägar för Micke och Ida.?
Teamet hade en bra känsla inför tävlingen men tyvärr började motorn att krångla redan tidigt under tävlingen och gav inte full effekt. Trots detta lyckades Micke och Ida prestera flera topp 5- tider i klassen, och var som bäst näst snabbast i klassen på en av sträckorna.
- Med tanke på den orkeslösa motorn så är vi nöjda och glada att vi lyckades fullfölja tävlingen. Vi bärgade en sjätteplats och har plockat värdefulla poäng, säger Ida och fortsätter:
- Samarbetet har också fungerat fint, och framförallt har vi haft mycket skoj!

Till nästa SM-tävling, som går av stapeln i Hässleholm i augusti kommer den riktiga motorn att vara tillbaka i bilen, och då siktar Micke och Ida högt!

14-06-15 Daniel Röjsel & Nicklas Edvardsson i eld och lågor!
Daniel Röjsel och hans co-driver Nicklas Edvardsson inledde deltävling två i rally SM i Köping med att slå sig in i striden om en topplacering direkt i junior-SM med sin nystripade Opel Corsa. Fredagens sträcka som kördes två gånger som inledning på tävlingen mätte ca 8 kilometer och bjöd på en häftig och ganska snabb väg med krön och svängar i omgångar överallt. Daniel och Nicklas startade som tionde bil och fick likt konkurrenterna kämpa sig igenom första rundan på sträckan i lösgruset som gjorde det väldigt halt. Andra vändan såg vägen bättre ut och Daniel fick en bekväm känsla i köringen direkt i början på sträckan vilket resulterade i att de hamnade på en femte plats i sekundstriden i junior SM inför lördagen.

Lördagens första sträcka av de åtta som skulle köras var 1.6 mil lång. Daniel och Nicklas startade på samma position som dagen innan och fick likt fredagens sträckor kämpa bitvis för att hålla bilen på vägen i lösgruset. De lyckades ändå ta en placering direkt och låg på fjärde plats inför lördagens andra sträcka, som även var den längsta sträckan i tävlingen med en längd av nästan två mil. De inledde sträckan bra och Daniel visade en bättre anpassning på lösgruset och hade ett riktigt bra flyt i körningen ända tills motorn började gå dåligt halvvägs in på sträckan. De tvingades stanna och efter några sekunder stillaståendes slog det eld under bilen och under huven. De kastade sig ur bilen och fick med hjälp av en suverän publik branden släckt lyckligtvis oskadda. Mycket plast, kablar och färg tog stryk under branden vilket kommer kräva några extra timmar i garaget men det hade kunnat gått betydligt värre!

Det är sånt som händer ibland och oftast är det något man inte kan styra över. Daniel och Nicklas känner ändå att tävlingen var lyckad fram tills detta och blickar istället framåt. Vad som exakt hände återstår att se bland de nersmälta plastdelarna och slangarna.
-Det är sånt som händer tyvärr. Går ju tyvärr inte att styra över tekniska fel när bilen i övrig är i toppskick. Det är i alla fall tur att vi klarade oss och att bilen inte blev värre tilltygad. Men det är bara att blicka framåt och ta med det positiva från tävlingen. Det är ju trots allt bara nionde tävligen för min del och jag ligger redan på en nivå långt över där jag borde vara, säger Daniel.

Nästa tävling är om tre veckor i Borås där Daniel och Nicklas är anmälda till SM i rallysprint som går under SM veckan för övriga idrotter. SVT kommer att vara på plats för livesändningar på asfaltsträckan där ett SM tecken kommer att delas ut för just den tävlingen. Tills dess ska den Vauxhall Corsa Kitcar de kommer att köra prepareras för att bli optimal för just den tävlingen.

Nästa tävling i SM serien med Opeln är 8:e augusti i Hässleholm. Allt kan hända i rally och Junior SM är fortfarande helt öppet då de flesta av konkurrenter hade problem under helgens tävling. De tre tävlingar som återstår ska bli väldigt spännande!
14-06-14 Jerker Axelsson tog andra raka totalsegern i Rally-SM trots en svettig avslutning
Med en ledning på 47 sekunder inför avslutande fyra sträckorna så vann Jerker Axelsson årets andra deltävling i Rally-SM med en marginal på endast 2,4 sekunder efter ha kört utan servostyrning sista fyra sträckorna.

Med ledning i klassen i Trimmat 4WD efter premiären i Östersund så satsade Jerker Axelsson tillsammans med kartläsaren Mattias Andersson från Säffle att ta en vinst igen i den andra deltävlingen i Rally-SM som kördes i Köping i helgen.
- Fredagen började bra med snabbast tid på de inledande två korta sträckorna trots att vi slog i en sten hårt på första sträckan, berättar Jerker som kör en Subaru Impreza WRC

Under lördagen kördes resterande åtta specialsträckor och med en ledning på 4,2 sekunder efter första dagen så var det full fart direkt från första sträckan.

På de inledande fyra sträckorna på lördagen så utökade Jerker ledningen till 47 sekunder före Mats Thorzelius, detta trots att servopumpen började läcka redan på första sträckan.
- Vi märkte att det kom olja på vindrutan från motorutrymmet och på transporten mellan sträckorna så såg vi att servopumpen läckte. Vi bestämde oss för att bryta men ångrade oss direkt och sa att vi fortsätter och se hur länge det går. Och det funkade relativt okej under sträckorna, berättar Jerker

På servicen gjordes försök att åtgärda servopumpen men när Jerker åkte ut för avslutande sträckorna så var han helt utan servo. Nu handlade allt om att försöka behålla ledningen till mål.
- Det blev en kamp varje sträcka. En sådan här bil blir så fruktansvärd tungstyrd utan servostyrning så jag var så trött i armarna efter sträckorna så jag inte ens orkade ta av mig handskarna, berättar Jerker med ett skratt.

Thorzelius kröp allt närmare och närmare för varje sträcka och inför avslutande sträckan så var marginalen bara 9,3 sekunder.
- På sista sträckorna så var jag av vägen flera gånger för att jag inte orkade hålla emot ratten och på sista sträckan som var på asfalt tappa jag nog ratten fem gånger. Men vi försökte så gott vi kunde och det gick vägen ! I mål på sista sträckan hade vi 2,4 sekunder kvar av ledningen, berättar en glad men trött Jerker

Med en andra raka totalseger i Rally-SM så har nu Jerker maximala 30 poäng i mästerskapet.

Ställning i Trimmat 4WD efter deltävling 2 av 6 i Rally-SM 2014
1. Jerker Axelsson, 30p
2. Mats Jonsson, 12p
2. Mats Thorszelius, 12p

Resultat Trimmat 4WD Kolsvarundan
1. Jerker Axelsson/Mattias Andersson, SMK Trollhättan, Subaru S10 WRC
2. Mats Thorszelius/Tomas Thorszelius, SMK Uppsala, Toyota Corolla WRC + 2,4 s
3. Johan Rudengren/Christer Johansson, Eskilstuna MK, Skoda Fabia WRC + 1 min 16,7 s
14-03-13 Köping nästa för Sollebrunn Racing
SM-deltävling nummer två står för dörren och Sollebrunn Racing är redo att anta utmaningen! Efter två olycksdrabbade tävlingar hoppas nu teamet på lite stolpe in i helgens drabbning, Kolsvarundan i Köping:
- Ja, nu vore det väldigt skönt med lite medstuds till helgen, konstaterar Mikael Ericsson. Jag har en bra magkänsla för den här tävlingen och på lördag eftermiddag vet vi om den var rätt.

Kolsvarundan körs i år som den andra av fem SM-deltävlingar och tävlingen avgörs över 10 specialsträckor. Två av sträckorna körs på fredagen (13/6) och resterande åtta på lördagen (14/6).

Sollebrunn Racing har två brutna tävlingar i bagaget (Rally Karlstad och South Swedish Rally) men nu är de problem man haft åtgärdade och man ser med tillförsikt fram emot att ge sig in i kampen om placeringarna igen:
- Vi har fortfarande vår egenbyggda reservmotor i bilen medans den riktiga är hos Ultramotors för omplåstring. De och hjälp för att få även denna maskin att gå bra, och det gör den nu, berättar Micke och fortsätter:
- Materialet är perfekt och det är nu upp till Ida och mig!

Tävlingen följs naturligtvis bäst på plats i Köping, men har man ingen möjlighet att ta sig dit kan man alltid ratta in

Rallyradion som sänder båda dagarna: http://www.rallysm.se/rallyradion
Resultatlistor hittar man här: http://www.resultatservice.se/rally/2014/kolsva/
14-06-13 Skoda Fabia WRC i Rally-SM 2014
På fredag är det dags, Rally SM startar sommarsäsongen i Köping. Under fredagen och lördagen avgörs tävlingen på cirka 100 SS kilometer. Redan på fredagen börjar vi på klassiska Bockhammar som startar i samhället Skinskatteberg. Vi har ju köpt Ramona Karlssons WRC Skoda Fabia och bilen har funnits hos oss sedan mitten på april. Vi har åkt några tävlingar och kört ett antal tester och börjar lära oss bilen. Men visst det är mycket kvar att lära sig, men det är en fantastisk bil, en av de bästa rallybilarna i Sverige! Vi startar som sjätte snabbaste bil i vår första SM tävling så arrangören tycks tro at vi skall vara snabba på en gång, det får framtiden utvisa.

Jag har bifogat startlistan så ni kan se övriga tävlande, Pelle Wilen Algot Öberg, Per Göthberg och Robert Eriksson tävlar från Eskilstuna.

Rallyradion och resultat löpande hittar ni på www.rallysm.se
Vår webbsidan www.johanrudengren.se är under uppbyggnad i den
14-06-13 Jerker Axelsson satsar på vinst i Kolsvarundan
Efter ett långt uppehåll sedan Östersund Winter Rally så fortsätter Rally-SM med årets första deltävling på grus i helgen. Jerker Axelsson från Trollhättan satsar på att ta sin andra raka totalvinst i Kolsvarundan.

Med ledning i klassen i Trimmat 4WD efter premiären i Östersund så satsar Jerker Axelsson tillsammans med kartläsaren Mattias Andersson från Säffle att utöka ledningen med en vinst igen.
- Starten på säsongen har varit helt perfekt med vinst i Östersund så vi fortsätter att ha högt ställda mål på oss själva och satsar på totalvinst igen, berättar Jerker

Kolsvarundan avgörs nu under helgen och startar med två sträckor under fredagskvällen. Under lördagen körs resterande åtta specialsträckor varav två är publiksträckor i centrala Köping och totalt är det ca 100 km specialsträcka som skall köras innan första ekipaget går i mål vid 16-tiden i centrala Köping
- Vi har ett fått till två bra test inför tävlingen så förberedelserna känns riktigt bra, avslutar Jerker

Ställning Trimmat 4WD efter deltävling 1 av 6 i Rally-SM 2014
Totalt:
1. Jerker Axelsson, SMK Trollhättan, 15p
2. Mats Jonsson, 12p
3. Pelle Sääv, 10p
14-06-13 Säsongsdebut för Mikael Lindqvist från Norrköping
Till helgen är det dags för den regerande silvermedaljören i Rally-SM att göra sin första start för året. Mikael Lindqvist från Norrköping tillsammans med kartläsaren Per Andersson från Hässleholm kommer till start i Kolsvarundan, årets andra deltävling som startar i Köping på fredag.
- Jag har inte kört tävling sedan i oktober så det här blir en utmaning. Vi gjorde ett litet uppehåll under vintern men nu är det dags att se hur vi kan hänga med. Det lär nog ta några sträckor innan jag hittar tillbaka till den goda fart vi hade i slutet på förra året, säger Mikael Lindqvist.

Kolsvarundan är en återkommande deltävling i Rally-SM som numer körs på sommaren. Förra gången tävlingen var med i Rally-SM var 2012, då var det finaltävlingen. I år bjuds det på en bana som innehåller tio specialsträckor som tillsammans mäter tio mil. Det hela drar igång på fredag med två specialsträckor med start klockan 18. Bilarna är sedan i mål för dagen vid klockan 21.30. På lördag startar den första av de åtta kvarvarande specialsträckorna klockan 09.30 och första bil över målrampen på torget i Köping beräknas till klockan 16.30.
- Jag tror upplägget kommer att passa oss bra. En sträcka på fredagen som körs två gånger. Den är inte allt för lång så vi kan känna oss för lite i början och rätta till bilen och körningen till andra gången vi kör sträckan. Det är alltid en trygghet att åka sträckan en andra gång så tätt inpå som det kommer att bli, säger Mikael Lindqvist

Följ oss på vår hemsida www.lindqvistmotorsport.se
14-06-13 Axelsson jagar guld på fyra hjul
Trollhätteföraren Jerker Axelsson leder rally-SM när grussäsongen börjar med Kolsvarundan i helgen. Störst utmanare är Mats Jonsson, Forshaga.

Orädd ”nykomling” mot oerhört rutinerad veteran. Mästare i roadracing mot 18 guld i rally. Det är upplagt för en spännande fight i trakterna runt Köping när 86 förare och co-drivers gör upp om SM-poäng i fem olika bilklasser.
Vassast är bilarna i Trimmat 4WD, och det är där Jerker Axelsson och Mats Jonsson återfinns. Axelsson har redan ett guld – på motorcykel!
– Målet är att bli den första som vunnit SM både på två och fyra hjul, säger Jerker Axelsson.
Han kör en fabriksbyggd Subaru S10 WRC som tidigare tillhört VM-teamet Olsbergs.

Mats Jonsson dominerade svenskt rallyliv under många år. Är fortfarande en ypperlig chaufför, men hans trogna Ford Escort WRC närmar sig sitt bäst före datum. Båda bilarna är naturligtvis noggrant genomgångna inför Kolsvarundan med start i Köping 17.00 på fredag, och målgång lördag för första bil på Torget cirka 15.45. De tävlande har då kört totalt 35 mil, varav tio mil fartsträckor ute i skogarna. Undantaget ett nytt varvlopp på asfalt som körs två gånger inne på Kolshwa Jernverks industriområde.

Följ Kolsvarundan på:
www.rallysm.se (Liveresultat i högerspalten)
http://www.facebook.com/RallySM
14-06-10 Mattias Adielsson redo för Rally-SM och Kolsvarundan i Köping
När sommarsäsongen av Rally-SM startar på fredag finns 22-årige rallytalangen Mattias Adielsson från Göteborg på startlinjen. Efter att under våren ha kört två deltävlingar av det Franska mästerskapet är det nu dags för Adielsson att mäta sina krafter mot den svenska eliten.
- Vi har haft en spännande vår med riktiga äventyr i Frankrike. Det är något helt annat att tävla utomlands, tempot är helt annat än vad vi är vana vid i Sverige. Det tar mycket tid och kraft att åka tävling i Frankrike så det ska bli riktigt roligt att nu få köra på hemmaplan, säger Mattias Adielsson.

Kolsvarundan med start och mål i Köping är den andra deltävlingen i årets Rally-SM. Det var i Östersund och Östersund Winter Rally som Rally-SM började 2014, med den enda vintertävlingen i årets serie. Nu när serien kommer till Kolsvarundan bjuds det på riktigt fina vägar och tävling över två dagar med ca tio mil specialsträckor. Under fredagen kommer det att köras en sträcka på ca sju kilometer som kommer att gå två gånger, ett perfekt upplägg för publiken. På lördagen körs en förmiddagsetapp som innehåller fyra sträckor, dessa fyra körs också en andra gång efter lunch, innan segraren ska firas på torget i Köping vid klockan 16,30.
- Jag var inte med i Östersund så nu finns inte något utrymme för misstag om jag vill vara med och slåss om guldet. I år får man räkna bort en deltävling från slutresultatet så eftersom vi inte var med i Östersund måste vi räkna de återstående tävlingarna. Jag känner att farten nu är riktigt bra och hög så jag har stora förväntningar på ett bra resultat i Köping, säger Mattias Adielsson.

Tidsplan fredag 13 juni:
18.00 Första bil startar tävlingen
Under kvällen ska 2 specialsträckor köras
21.20 Första bil till nattuppehåll

Tidsplan lördag 14 juni:
09.30 Första bil startar etapp 2

Under dagen skall 8 specialsträckor köras
11.45 Första bil till lunchservice i Köping
16.30 Första bil över målrampen på torget i Köping

Antal startande i tävlingen: 88 st
Antal startande i Otrimmat 2 WD: 9 st
Antal Specialsträckor: 10 st (2st fredag 8 st lördag)

: www.adielssonmotorsport.com
Facebook: http://www.facebook.com/Adielssonmotorsport
14-05-28 Jerker Axelsson anmäld till Rallysprinten under SM-veckan i juli
Under sommarens SM-vecka i Borås så är en av tävlingarna en rally-sprint på asfalt. Jerker Axelsson som vann årets första deltävling i Rally-SM på snö med sin Subaru Impreza S10 WRC anmälde sig till sprinten under förra veckan och satsar på att ta guld.
- Vi satsar på att bli första som tar ett SM-guld både på fyra hjul (rally) och på två hjul (roadracing) som är det SM-guld jag har sedan förut, berättar Jerker

Hedin Bils Rallysprint som tävlingen heter arrangeras av Toarps MK och körs i centrala Borås på asfalt den 6 Juli och är en del av SM-veckan som sänds på SVT. Det kommer delas ut ett SM-tecken i rallysprint som avgörs över en asfaltssträcka på 2 km, som först körs med två kvalomgångar där sedan tio snabbaste tiderna per klass går vidare till final. Snabbast i finalen blir SM-mästare i rallysprint !
- Skall bli riktigt kul att köra nästan på "hemmaplan" och jag har ju erfarenhet av asfalt sedan förut på två hjul men däremot inte så mycket rutin på asfalt med rallybilen, avslutar Jerker.

http://www.rf.se/Arbetsrum/SM-veckansommar/Dagsprogram/
https://www.facebook.com/BikeMotorsport
http://www.rallysm.se
14-03-04 SM premiären blev en mörk tillställning för Jimmy Olsson Motorsport
De som skulle bli en SM premiär i nya bilen och start på SM 2014 blev inte riktigt som planerat! Besiktning och anmälan flöt på som vanligt men de var där efter de inte gick som planerat, utan ca 2 mil in på första sträckan blev bilen strömlös och stannade = Ridå ner!

Vart mycket spännande när det blev kolmörkt i god fart... felet som uppstod var att generatorn sluta ladda! Ingen om start gjordes på lördagen och de var bara att packa ihop sakerna och ta sikte på Storfors! Nu ska bilen kollas igen om göras redo för grus säsongen och premiär på grus med nya bilen! Hoppas de har funkat bra och följa uppdateringarna från Facebook! Tråkigt när de blir sånna här kortare inlägg pga korta tävlingar men vi tar nya tag!

Vi ska försöka hålla er uppdaterade här på hemsidan under ”uppehållet” som blir nu, håll gärna en extra koll på Facebook sidan till höger där de kommer dyka upp uppdateringar oftare!

Under sidan ”Galleri” finns nya bilder från D.A.M taget av Rallyfoto.se, stort tack!
www.jimmyolssonmotorsport.se
14-03-02 Daniel Röjsel tvingades bryta med tekniska problem i SM-ledning
I helgen gick stapeln av för årets första SM-deltävling i rally. Det var Östersund som stod för värd och nästan 100 ekipage var anmälda till tävlingen där åtta stycken specialsträckor som uppmätte ca 12 mil totalt skulle genomföras. 18-årige Daniel Röjsel, SMK Dala, och co-driver Nicklas Edvardsson, Taxinge MK, hoppades kunna göra en bra start på SM-säsongen där de tävlar i junior-SM.

Tävlingen startade på fredagskvällen med en sträcka på 3.3 mil följt av en kort publiksträcka inne i Östersund. Daniel och Nicklas gick ut som bil 22 med taktiken att försöka få en rytm i körningen och hålla ett tempo utan överladdningar. I mål på första sträckan ledde de junior-SM med 20 sekunder och låg på en 15:e plats totalt i rallyt! Efter sträckan bar det iväg till Östersund igen för en kort service. Efter servicen kördes publiksträckan på Campus i Östersund som också var den sista för dagen. Det var nästan bara grus och asfalt som underlag och beslut om att kör eller inte övervägdes av tävlingsledningen, men man beslutade att köra för publikens skull. Daniel körde mjuk och följsamt runt husknutarna för att spara på däcken och inte göra dumma misstag.

På lördagen återstod ytterligare 6 sträckor och Daniel och Nicklas gick ut som 19:e bil tidigt på morgonen. Första sträckan för dagen (ss 3) åkte dåvarande tvåan i klassen, Jens Branteström av i början på sträckan och hindrade Daniel en aning som startade minuten bakom. I mål tappade Daniel och Nicklas några sekunder mot nya tvåan i klassen, Pontus Åhman.
SS4 passade Daniel utmärkt med bred och fin väg där han kunde utnyttja sina linjer från racingen, det visade han också genom att sätta tredje snabbaste tid totalt i tävlingen bland de tvåhjulsdrivna bilarna!
SS5 var tävlingens tuffaste sträcka med en längd på 2.7 mil och en väg som mestadels var krokig men också väldigt snabb, här gick det också upp mot 190 km/h. Daniel och Nicklas klarade sträckan utan problem och efteråt väntade ett lunchuppehåll där de kunde ladda om för dom sista tre sträckorna.

SS6 var riktigt svårkörd med mycket lössnö och spårigt underlag. Daniel hade en dålig känsla i bilen men tiden sa något helt annat då han utökade ledningen med ytterligare 8 sekunder. Därefter var planen att fortsätta ett säkert tempo och ta bilen i mål. Tyvärr blev det inte så då det kom en varning för lågt bränsletryck när det återstod några kilometer av den sjunde och näst sista sträckan. Daniel körde i samma tempo in i mål men när de stannade för att lämna över tidkortet och ge en kommentar till radioreportern steg bensinångorna i bilen och de var tvungna att ge sig i väg för att kolla vad som var fel. Bara någon kilometer senare började motor att misstända kraftigt och Daniel vek in till sidan av vägen. Under huven sprutade bensinen och det visade sig att fästet till spridarbryggan gått sönder vilket gjorde att en bränslespridare satt lös. Daniel och Nicklas gjorde så gott de kunde för att hindra läckaget. Med läckande bränslespridare och en mätare som varnade för lågt bränsletryck åkte de iväg i hopp om att hinna till den planerade tankservicen innan bensinen var helt slut och utan att det skulle slå eld i motorrummet. De klarade sig precis till tankzonen men inte ända fram till serviceteamet. Vid en tankservice är det bara tillåtet för serviceteamet att enbart tanka, så det var bara att slänga in handduken då inte Daniel och Nicklas kunde åtgärda felet med de verktyg eller delar de hade i bilen.

Det hade kunnat blivit ett toppresultat över förväntan men istället blev så här. Det visar att allt kan hända i motorsporten och det är inte över innan målgång på sista sträckan. Det som hände var inget varken teamet eller Daniel och Nicklas kunde styra över. Daniel är trots allt nöjd ändå.
-Känns väldigt tråkigt och tungt då vi bara hade en sträcka kvar att köra och dessutom chans att ta segern. Vi får istället ta med det positiva från tävlingen där jag visade min kapacitet som förare. Många höjde på ögonbrynen redan efter första sträckan på hela rallyt och jag trodde inte själv att jag hade den farten. Jag var ju till och med snabbare än flera tidigare svenska mästare på sträckorna.

Vi följde ju trots allt bara planen under hela tävlingen med att få en bra rytm och köra i ett säkert tempo för att lära och skaffa rutin. Jag är trots allt otroligt nöjd och det känns ändå som en seger på ett vis. Det är bara att bryta ihop och komma igen till nästa tävling, säger Daniel.

Nicklas har inte slutat imponeras av Daniel och har njutit under hela tävlingen.
-Jag hade ståpäls under slutet av första sträckan, då var det riktigt fränt att åka med! Det är helt otroligt hur duktig Daniel har varit och han har följt planen till punkt och pricka. Det var naturligtvis surt att bryta med en sträcka kvar. Vi får helt enkelt ta med det positiva och ladda om för nästa tävling, säger Nicklas.

Daniel, Nicklas och resten av teamet vill också tacka alla partners och de som ställt upp och gjort detta möjligt!

Redan på lördag är det dags igen då Daniel och Nicklas kommer att åka LBC-ruschen i Lima som avslutning på vintersäsongen.
14-03-02 Jerker Axelsson totalsegrade i premiären av Rally-SM
Under helgen avgjordes årets första deltävling i Rally-SM i Östersund och Jerker Axelsson tillsammans med kartläsaren Mattias Andersson totalsegrade, detta efter ha varit snabbast på fyra av tävlingens åtta sträckor och haft ledningen från start till mål.

Första deltävlingen i Rally-SM lockade hela 20 ekipage i klassen Trimmat 4WD och favorit till segern var Trollhättebon Jerker Axelsson som i år gör en SM-satsning med en Subaru Impreza S10 WRC.
- Målet för året är helt klart att ta SM-guld, då jag har ett SM-silver sedan tidigare i rally , berättar Jerker

Tävlingen startade på fredagskvällen med en 33 km lång sträcka i mörkret där Jerker visade att han skulle va att räkna med i tävlingen. Jerker vann sträckan före Vasily Gryazin, som är en ung och lovande rysk förare som just nu ligger trea i sammandraget av Rally-EM.
- Första dagen började bra, även fall jag egentligen inte gillar att köra i mörker , berättar Jerker

Lördagen fortsatte med sex sträckor där Jerker fortsatte att ha en hård kamp ryska stjärnskottet Gryazin och Mats Jonsson som låg och lurade 15 sekunder bakom.
- Det var en kul kamp, men tyvärr så fick Gryazin problem på den långa sträcka fem och jag kom ikapp han. Vi tappade lite tid men så är sporten, det var mer synd att han försvann ur toppstriden, berättar Jerker

Dagen fortsatte i ett högt men ändå säkert tempo och inför sista sträckan hade Jerker en ledning med 20 sekunder över Mats Jonsson. Sista sträckan var delar av klassiska Husås-Andviken som brukar bjuda till dramatik men Jerker kunde ta sig i mål utan några tidstapp och segern var klar.
- Det var svårkört och moddigt på sista sträckorna men vi försökte ändå att hålla ett högt tempo men att inte ta några risker. Det var en härlig känsla att gå över mållinjen och veta att första SM-segern för i år var säkrad, berättar en glad Jerker Axelsson.
Östersund WInter Rally, deltävling 1 av 6 i Rally-SM 2014
Totalt:
1. Jerker Axelsson, SMK Trollhättan / Mattias Andersson, Säffle MC 1 h 12 min 18,4 s
2. Mats Jonsson / Johnny Johansson +20,7 s
3. Pelle Sääv / Anders Fredriksson +1 min 9,7 s
14-03-02 Kort SM-premiär för Sollebrunn Racing
Östersund Winter Rally stod som värd för inledningen av 2014 års SM-säsong och det blev tyvärr en kort tävling för Micke och inlånade co-driver-esset, John Stig. Tävlingen inleddes på tuffaste vis med 33 km specialsträcka i mörker under fredagskvällen. Teamet kämpade med att hitta tempo men fick inte till det riktigt.
- Jag kände inte det riktiga självförtroendet man behöver ha och körningen blev inte bestämd nog, säger Mikael.

Tiden i mål visade på en sjätte plats bland de 31 ekipagen i klassen. Fredagskvällen avslutades med en kortare publiksträcka på Campusområdet i centrala Östersund. Har var det bättre attack och killarna kunde matcha täten, två tiondelar efter Victor Henriksson som dominerade under helgen.

Efter en god natts sömn var det dags för morgonens två sträckor och Micke och John hade bestämt sig för att snäppa på tempot rejält för att jaga placeringarna framför.
- Ja, första sträckan kände jag till ganska väl eftersom den var med ifjol och jag ville verkligen leverera här. Men i en snabb höger över ett krön hoppade framhjulen ur spår och när vi kompenserade för det fick vi en sladd som inte gick att häva, säger en bedrövad Mikael.

Bilen gled på tvären länge innan den träffade snövallen hårt.
- Vi skottade i 45 minuter men fick ge upp, alla hjulen var utanför vägbanan och fick aldrig fast mark.

Planen för teamet var sedan att, med tidstillägg, starta om till sista etappen. Men efter en riktig miss av arrangören tog teamet beslutet att spara på materialet.
- Enligt reglerna skulle vi starta om på vår ordinarie position men arrangören hade redan delat ut starttider till bilarna i uppsamlingen och det fanns enligt arrangören ingenstans att stoppa in oss. Så de hänvisade oss till att starta om sist i fältet. Det skulle bli omöjligt att göra jämförbara tider, menar Micke.

Men SM-säsongen är långt ifrån över! En tävling måste räknas bort ur tabellen och teamet har nu tagit sin. Fyra deltävlingar återstår och samtliga på grus vilket brukar passa teamet fint.

Men närmast väntar säsongspremiär i Svenska Rallycupen där teamet ska försvara sin seger från förra året. Det blir i Tingsryd med tävlingen South Swedish Rally den 31/5.
http://www.sollebrunnracing.se
14-03-01 Martin Jansson vann första SM-vinsten för året
Martin Jansson tillsammans med Joakim Gevert höll sitt ord med att gå för guld i Östersund, de blev tvåa i klassen och vann första SM-tävlingen i otrimmat 2WD.

Med en försiktig inledning under fredagen började Martin att öka farten och det höll hela vägen till mål. Det var varierande förhållande och det gick stundtals riktigt fort ute på sträckorna, något som passade Martin tävlandes för Rasbo MK.
-”Det känns så sjukt roligt och härligt att få bekräftelse på vår satsning. Vi har kämpat och kämpat och nu börjar det äntligen att lossnat för oss”, säger en glad Martin Jansson.

Inhoppande co-driver Joakim Gevert säger:-”vilken resa! Martin har ett bra tempo och en säker körstil som betalade sig. Det var verkligen roligt att få vara med Martin och hans team, ett gäng sköna killar som ger bästa servicen”.

Nu väntar Breson Trofén i Uppsala i maj som nästa tävling för Martin och då beräknas Jonas Magnér vara tillbaka i co-driver stolen igen.

Vann klassen gjorde norrmannen Sindre Furuseth.

mjsport.se
14-03-01 Hägg och Carlsson tog stor seger i Östersund
I mål nu med hel bil och seger i otrimmat 4wd med 39 sek! En otroligt skön seger idag. Bilen har gått som tåget och inga problem alls.
Stort tack till Niklas Hägg för 2 mkt trevliga dagar i bilen och till Micke ooch Mats för en toppenservice som vanligt.
En mycket lycklig codriver
Christer Carlsson
14-02-27 Jerker Axelsson laddad inför premiären av Rally-SM
Nu i helgen så drar 2014 års SM-säsong i rally igång med Östersund Winter Rally. Jerker Axelsson, SMK Trollhättan tillsammans med kartläsaren Mattias Andersson, Säffle MC ser fram emot att äntligen få börja årets SM-säsong och förberedelserna har gett tillförsikt.

På fredag så startar Östersund Winter Rally med två sträckor under kvällen innan avslutande sex sträckor körs under lördagen, totalt skall 11 mil specialsträcka köras i området runt Östersund.
Jerker Axelsson som i år gör en satsning i klassen Trimmat 4WD med en Subaru Impreza S10 WRC ser fram emot att äntligen få komma igång med säsongen och under helgen som var gjordes de sista inställningarna under ett test i Norra Värmland.
- Allt funkade perfekt under testen, vi fann bra inställningar på bilen som jag tror kommer funka bra under helgen. Skillnaden nu efter testen mot innan är att jag nu kan lita på bilen och greppet mycket mera och då blir ju det mycket lättare att köra fort, berättar Jerker

Trollhättebon Jerker som härstammar från Säffle är högst seedad och går därför ut som första bil i klassen Trimmat 4WD. I klassen är det tjugotalet bilar anmälda och bland konkurrenterna märks speciellt Mats Jonsson, Pelle Sääv och Mats Thorzelius.
- Självklart siktar vi på vinst, det finns inget annat. Jag har flera SM-Guld i Roadracing och ett SM-silver i Rally och skulle gärna vilja ha ett SM-guld på fyra hjul också, avslutar Jerker.

I samband med helgens SM-deltävling så blir det även "ny-premiär" för den nya Facebook-sidan för BIKE Motorsport, där man kan följa de förare som har anknytning till Bike och tävlar i olika motorsporter, som bland annat Rally-SM, Superbike-SM och flertalet andra motorsporter.

Sidan finner ni på www.facebook.com/BikeMotorsport och under helgen så lottar vi även ut en medåkning med Jerker Axelsson under ett test med rallybilen bland de som går in och följer sidan.

Mer info finns på: www.facebook.com/BikeMotorsport
14-02-25 Justering / ny version av SM/JSM-regler Rally 2014
Efter dialog med aktiva och arrangörer, har Rallyutskottet beslutat att justera SM-reglerna gällande JSM i Rally 2014.
Även att Teammästerskapet utgår för 2014, där ny diskussion förs inför 2015.

Justeringar i huvuddrag gällande JSM:
Nya utgåvan, Feb. 2014: http://web.sbf.se/regler/up/2/RY_2014_SM_V02.pdf
5.12 Poängberäkning
5.12.1 Poängskala – Totalpoäng i Mästerskapsklasserna SM
15, 12, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 resp. 1 poäng.

5.13 Poäng – Poäng i bilklassen
Utöver 5.12.1 ovan tilldelas, i de mästerskapsklasser (se 5.5.1 – 5.5.5) som har mer än en bilklass, poäng i bilklass i placeringsordning, vid minst 5 startande:
15, 12, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 resp. 1 poäng.
Vid mindre än 5 bilar till start per bilklass i respektive mästerskapsklass, slås bilklasserna ihop inom resp.mästerskapsklass.

För JSM, i JSM delas det ut poäng i två klasser (Klass 1 & Klass 2) enligt poängskala ovan.
För JSM, vid mindre än 3 bilar till start per bilklass reduceras poängen enligt följande, 2 startande 12 respektive 10 poäng, vid 1 startande 10 poäng. (Bilklasser kommer inte att slås ihop).

5.14 Särskiljning
Regler för särskiljning för SM- och JSM-deltävlingar enligt arrangörens särskiljningsmetod.

5.15 Slutplacering SM, JSM
I slutresultatet räknas 4 av 5 genomförda deltävlingar. Vid färre än 5 deltävlingar räknas samtliga resultat.

Främst placeras den som samlat flest poäng.
För JSM gäller även, den som tagit flest poäng oavsett bilklass blir svensk JSM-mästare, samt att segrarna i respektive bilklass erhåller fri start i nästa års Rally-SM.
Särskiljning JSM enligt 5.16
14-01-26 Vintertesta inför SM i Östersund hos Depå Grande
Inför första deltävlingen i rally SM i Östersund kommer Depå Grande att hålla fräcka teststräckor tillgängliga, som vanligt finns bra boende och god mat till rimliga priser!

Så sätt fart och boka ert test inför årets först SM tävling hos Depå Grande.

Gå in på www.depagrande.se och boka in er.
14-01-19 Silverhelg för Emil och Sofie
Silver i SM-sprinten i Umeå under lördagen och silver i söndagens rallytävling i Vännäs, så kan man sammanfatta rallyhelgen för Emil Bergkvist med kartläsare Sofie Lundmark. – Det känns skönt, vi har fått många nyttiga mil i kroppen, säger Emil.

35 bilar kom till start under lördagens SM-sprint ute på Umåkers travbana i Umeå, där förarna gjorde upp om placeringarna på en slinga om 5 km. Emil och Sofie gick ut som snabbaste ekipage i klassen på första kvalrundan och en andratid i kvalomgång två. –Bilen kändes bra och vi hade bra fäste i däcken, säger Emil.

Inför sista och avgörande finalrundan la de i en högre växel och körde in på en bra tid i finalen, men det räckte inte riktigt hela vägen till guld. Göteborgs Mattias Adielsson med kartläsande Patrik Barth i högerstolen var snabbare och lyckades knipa guldet före Emil och Sofie. – Vi är otroligt nöjda ändå, det är bara lyfta på hatten för Mattias och Patrik som åkte riktigt bra, säger Emil.

Silver blev det också under söndagens tävling i Vännäs, efter segraren och hemmaföraren Jörgen Jonasson. Andraplats i klassen och en tredjeplats totalt i tävlingen, något de är nöjda med. – Vi har haft en riktigt bra helg med många nyttiga mil som en bra start på säsongen, avslutar Emil.
14-01-19 Daniel och Nicklas femma i sprint SM!
18-årige Daniel Röjsel från Falun tillsammans med sin co-driver Nicklas Edvardsson från Stockholm gjorde bra ifrån sig under sprint SM som kördes i samband med SM veckan i Umeå. Tävlingen var Daniels fjärde som junior och sin första med den Vauxhall Corsa Kit Car han körde. Bilen, som pappa Christer Steen kört i rally SM, testade Daniel för första gången under fredagen på Pengfors motorstadion utanför Vännäs.
-Bilen kändes bekvämt nästan på en gång och både jag och Nicklas imponerades av väghållningen, säger Daniel

Lördagen började med rekognoscering av sträckan som gick runt och inne på Umåkers travbana utanför Umeå. Klockan 10.30 var första start och ekipaget gick ut som elfte bil. Första åket var inte helt felfritt och till andra åket ändrades taktiken. Det gav verkligen resultat då de straffade sin tid med hela 20 sekunder och tog därmed en av de tio platser som fanns i finalen. I finalen finslipade Daniel sin körning ytterligare och var sju sekunder före sin tid i andra åket. Tiden räckte till en 5:e plats i trimmat 2wd, endast förare som annars åker på toppnivå i rally SM var före.
-Känns som en seger med tanke på förutsättningarna. Det var extra kul att jag även fick visa min förmåga i SVT som var på plats och sände direkt, säger Daniel.

Nu väntar en säsong i Junior SM för ekipaget där starten går i Östersund om fem veckor. Innan dess hoppas både Daniel och Nicklas att kunna köra minst en mindre tävling till för att få träning inför starten av SM.
14-01-18 Christer Carlsson tog sitt första SM-guld idag
Det blev SM Guld i dag! Så himla jäkla skönt. Min första SM medalj. Gick bra i dom 2 kvalåken , finalen startar man om från noll igen, ledde klassen med 6,4 efter 2 åk. Vi sa innan start i finalen att vi måste prova hårt nu o de kommer gå vägen. Vi åkte 8 sek fortare i finalen än i sista kval åket och sträckan var ca 5 km. Vann klassen med ca 12 SEK i vår klass.

Vi blev delad 5a totalt i tävlingen av 44 startande. Stort tack till Niklas för en oförglömlig dag. Stort tack till Östberg och Nyström för en perfekt service hjälp. Nu är det lätt och åka hemåt. Tack för ordet
Christer Carlsson

14-01-18 Mattias Adielsson svensk mästare i rallysprint
I överlägsen stil och i direktsändning i SVT Play vann rallyföraren Mattias Adielsson från Göteborg tillsammans med kartläsaren Patrik Barth från Torsby rallysprinten under årets SM-vintervecka i Umeå. Det började dock ganska dramatiskt i det första kvalåket för grabbarna.
- Jag är så jäkla glad att jag lyckades samla mig efter avåkningen i första kvalet. Det var riktigt nära att det hela tog slut i den där högersvängen, bilen blev ganska illa tilltyglad och jag fick en del glassplitter i ansiktet, riktigt skakad blev jag faktiskt, sa en mycket lättad Adielsson efter målgången.

Efter de två kvalen var Adielsson snabbast. Det började dock inte så bra då det blev en liten dikesvisit i första kvalet. Det var dock ingen fara med bilen utan det såg värre ut en vad det var. Mellan de båda kvalen gjordes det ett riktigt bra arbete med bilen och i andra kvalet satte Adielsson snabbaste tid, hela fem sekunder före tvåan. När det sedan var dags för final visade Adielsson att mästartakterna från förra året fortfarande sitter i.
- Bilen gick riktigt bra och jag tror att det går att åka mycket fortare än vad vi gjorde i finalen, vi blev lite avvaktande efter första kvalet då vi var av vägen. Vi har lärt oss genom åren att aldrig ge upp. Nu gjorde teamet ett riktigt bra jobb och fick ihop bilen så mycket det gick mellan åken. Jag blir imponerad över hur stark och hållbar Peugeoten är, en riktigt bra bil, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat
1, Mattias Adielsson Göteborg Peugeot 208 5,11,9
2, Emil Bergqvist Hofors Ford Fiesta 5,18,1
3, Martin Jansson Rasbo Skoda Fabia 5,24,5
14-01-17 Emil och Sofie redo för Umeås SM-sprint
SM-veckan är i full gång i Umeå, och imorgon körs rallysprint på Umåkers travbana. På startlinjen finns Emil Bergkvist med kartläsaren Sofie Lundmark, som efter förra helgens totalseger i Östersund är laddade för tävling.

Tävlingen består av en specialsträcka på ca 5 km som körs i två kvalheat där den bästa tiden går till final. - Det ska bli riktigt kul att tävla i mina hemtrakter, säger Sofie som egentligen kommer från Piteå, men bor i Umeå till vardags. Emil och Sofie har hittills fått en bra start på året med ett lyckat test i Sveg och en totalseger i Östersund förra helgen.

I klassen för otrimmat 2wd under lördagen finns endast sex anmälda, där Emil och Sofie siktar på att nå pallplats. I startlistan för 4 wd också dock några mer rutinerade rävar i Petter Solberg och Thomas Rådström som kommer till start i varsin Citroën WRC. Tävlingen blir ett riktigt publikjippo med direktsändning i SVT:s båda kanaler med start 10.30.

Kanske blir detta den sista tävlingen i svensk regi, då teamet siktar på start i tyska Opel Adam Cup 2014. Om planerna går i lås blir det tysk licens för både Emil och Sofie, och de får därför inte tillgodoräkna sig poäng i SM. -Än så länge har vi en muntlig överenskommelse med tyskarna, det som fattas innan vi är i hamn är den adminstrativa biten kring licenser och försäkringar, förklarar Emil. Tysk licens innebär dock inte att de överger Sverige, de planerar ändå att köra så många tävlingar som möjligt hemmavid. Teamet förväntas skriva kontrakt inom två veckor.
14-01-16 Mattias Adielsson siktar på medalj i SM-veckan
Nu på lördag är det åter dags för den traditionella SM-Veckan. Denna gång står Umeå som värd och rallysprint finns med på programmet. Rallyföraren Mattias Adielsson från Göteborg gör sin säsongsdebut och den första tävlingen på vinterväglag med sin nya Peugeot 208 R2.
-Det kommer att bli en tuff tävling, men självklart siktar vi på att vinna, säger Mattias Adielsson.

Rallysprint är en speciell form av rally. Det är lite som med skidåkning. Det finns stora skillnader mellan ett fem mils lopp och en skidsprint, olika åkare är specialister på sin favorit distanser. Rallytävlingar avgörs oftast över flera specialsträckor. Den totala längden på dessa sträckor brukar vara upp mot tio mil. Nu ska det hela avgöras på en fem kilometer lång sträcka. Helt nya förutsättningar jämfört med ett vanligt rally. En sladd för mycket eller att hjulen spinner för mycket i starten kan vara avgörande.
-Här finns verkligen inte utrymme för några misstag, men jag får inte heller bli för avvaktande och vara rädd för misstag. Vi kommer att köra så mycket vi kan och jag vet att jag kan vara riktigt snabb på korta sträckor, så nu gäller det bara att pricka rätt när det som bäst behövs, säger Mattias Adielsson

SVT kommer att följa rallysprinten med direktsändning både från kvalet och finalen.

Sändningstider SVT
Lördag 18/1
10.30-12.30 Kvaltävling direktsändning SVT Play
13.30-14.30 Finalomgång, direktsändning SVT 1

Följ oss på www.adielssonmotorsport.com
14-01-10 Visst blir det SM i rallysprint på Umåkers travbana - Rådström och Solberg bland de startande!
Visst blir det SM i rallysprint på Umåkers travbana. Mildvädret har tärt hårt på underlaget, men Vännäs MK har inte sviktat utan kommer att köra SM-tävling.

Nu är det också klart att världsmästaren Petter Solberg kommer till start med två bilar – i den andra rallybilen kommer Vännäs MK:s Thomas Rådis Rådström att finnas.
-Det känns underbart att få kliva in i en Citroen WRC rallybil och köra inför hemmapubliken, säger Rådis.

I dag blev det klart att värmlandsbaserade norrmannen Petter Solberg startar i SM i Rallysprint. Mikro Åström, tävlingsledaren säger:
-Detta blir en enorm satsning och helt unik. Och desto roligare att vi nu har fått så här tunga namn på startlinjen. Vi har närmare ett 45-tal i olika Rallysprint-klasser Thomas Rådström startar i en av Petters WRC-bilar.
-Visst är jag lite rattrostig, det var ett tag sedan jag satt i en sådan här potent rallymaskin. Men det ska nog gå bra, säger Rådis, som givetvis satsar allt för att vinna SM.
-Har aldrig varit med om det förut, men man tackar ju inte nej när man får chansen, säger Rådis, som gläds över att hans egen klubb fått förtroendet.

Tävlingarna kommer att direktsändas i SVT :s olika kanaler

Roland ”Mikro” Åström
Tävlingsledare
Vännäs
14-01-10 Rådström anmäld till Sprint-SM i rally
Thomas Rådström Vännäs Motorklubb har alldeles nyss anmält sig till Rally-Sprint SM ingående i SM-veckan Umeå,
Klassen är trimmat 4 WD i en Citroén

Sista anmäldningsdag är idag
Se inbjudan Rallysprint
Se inbjudan Rallycrossprint