Besök officiella hemsidan
2015

Rally-SM 2015
       

 


Rally-SM 2015
6-7 febr Sandsviken  
27-28
febr Östersund  
15-16 maj SSR  
22 aug Askersund  
4-5 sept Linköping  
2-3 okt Uppsala  
Reglemente 2015
Officiell hemsida
Rally-Radio Live-resultat
Rallyradio Liveresultat/GPS-tracking
Rally-SM 2016 Preliminärt
5-6 febr Vinterpokalen Sandviken/Gävle
26-27
febr Östersund Winter Rally Östersund
5-7 maj SSR Karlskrona
12-13 aug AM-Snapphanerallyt Hässleholm
9-10 okt East Sweden Rally Linköping
30/9-1 okt Rally Uppsala Uppsala
 15-10-13 Stor succé för Pirelli i årets Rally-SM
Fyra av sex guldmedaljör är Pirelli-förare i årets Rally-SM och nu när säsongen är slut så kan man summera att hela tolv av arton möjliga medaljer hamnar hos förarna som kört Pirelli under året.

Första helgen i oktober så avslutades årets Rally-SM med Rally Uppsala, tävlingen var den sjätte i serien och ännu en gång så stod det en Pirelli-förare överst på pallen i hela tävlingen. Jerker Axelsson (Subaru Impreza S10 WRC) vann tävlingen och säkrade därmed sitt andra raka SM-guld i klassen Trimmat 4WD. På en silverplats finner vi ännu en Pirelli-förare, 18-faldiga guldmedaljören Mats Jonsson (Ford Escort WRC) som ännu en gång var med i kampen om det ädlaste inom Svensk rallysport.
- Det har varit en lång och händelserik säsong för mig med bland annat en ordentlig krasch så det känns skönt att klara att ta guldet ännu en gång. Under året har vi haft ett bra samarbete med Pirelli Motorsport och däcken har fungerat helt kanon, avslutar Jerker Axelsson.

I den otrimmade fyrhjulsdrivna klassen säkrade Niklas Hägg (Mitsubishi Evo IX) redan guldmedaljen i förra deltävlingen och i Uppsala ställde han upp i 2WD-klassen istället. På bronsplats i serien kom Algot Öberg (Subaru Impreza N14) som har imponerat i slutet av säsongen.
- Det har varit en grym säsong, vi startade säsongen bra med några segrar så med lite tur så var det klart redan innan finalen. Därför passade vi på att testa att köra en tvåhjulsdriven bil i finalen mest för att ha riktigt kul och att testa motståndet, berättar Niklas Hägg som tog sitt tredje SM-guld denna säsongen.

I den Trimmade 2-hjulsdrivna klassen så har det varit total Pirelli-dominans under året, alla pallplaceringar i sluttabellen upptas av Pirelli-förare och årets dominant i klassen Tobias Söderqvist (Toyota Corolla) säkrade redan guldet i förra deltävlingen efter fem ! raka segrar i klassen under året. På en silverplats finner vi den alltid glada Göteborgaren Leif Pettersson (Toyota Corolla) som kämpat hårt under året och på en bronsplats Johan Carlsson (Citroen Ds3 R3T) som hade en jämn och bra start av säsongen.
- Det var en helt otrolig säsong, fem raka vinster och jag kan ju inte va besviken med en tredjeplats i finalen då vi hade bromsproblem första dagen. Utan problem i finalen kunde det kanske ha blivit sex raka och det är ju helt otroligt. Det har varit en helt fantastisk säsong överlag och detta blir svårt att överträffa, berättar årets dominant i 2WD Tobias Söderqvist.

I Junior-SM som är uppdelat i två klasser och i den otrimmade klassen så blev det en vinst för Jacob Jansson (Ford Fiesta R2) i både finalen och totalt i Junior-SM efter en näst intill perfekt säsong med fyra delsegrar.
- Att kunna vinna sista tävlingen blev som grädde på moset efter ett stabilt rally och en mycket väl genomförd säsong. Teamet har gjort ett fantastiskt jobb och servat oss med en bra bil i alla tävlingar och vi själva har kört i ett högt tempo utan misstag genom hela året. Vi är väldigt nöjda och lyckliga nu, summerar Jacob efter målgång.

Bland de trimmade bilarna i Junior-SM så blev det dubbla pallplaceringar med Pirelli-förare genom Emil Karlsson (Volvo 940) på en silverplats och Philip Haag (Citroen Ds3 R3T) på en bronsplats

Övriga noterbara resultat från säsongen 2015:
- I SM Vinter Rally-Sprint så tog Jerker Axelsson en bronsmedalj i 4WD-klassen. i 2WD tog Leif Petersson silver pch Daniel Röjsel brons.
- I SM Sommar Rally-Sprint så blev det en guld till Pirelli genom Tobias Söderqvist i 2WD och ett brons genom Mats Jonsson i 4WD.
- I RM i rally så tog Thobias Svensson guld i Grupp-E klassen.

Pirelli Motorsport och TL-Racing vill tacka alla tävlande, arrangörer och publik för en fantastiskt säsong. Vi syns åter 2016!
15-10-04 Prisbelönt teaminsats gav tillslut andraplats trots tuffa motgångar i SM-finalen!
Daniel Röjsel tillsammans med co-driver Nicklas Edvardsson presterade en stark uppkörning från sista plats i JSM till en andra plats efter växellådsbekymmer under Rally Uppsalas inledande sträcka under fredagskvällen som resulterade i en natts jobb för att komma tillbaka till start.

Teamet som har haft tekniska motgångar under den avslutande delen av SM-säsongen kom till Uppsala för att försöka få revansch under finaltävlingen. Riktigt som tänkt blev det inte heller denna gång när först generatorremmen gick av på SS1 under fredagskvällen och senare växellådan som låste sig på två växlar igen. De klarade sig ändå igenom SS2 och tillbaka till slutmålet för dagen efter att ha få igång på växellådan igen men med avslagna lysen för att spara ström.

Det visade sig att en flisa lossnat från ett av dreven och orsakat låsningen av växellådan och teamet tvingades och åka till Borlänge natten till lördagen för att få den lagad. Vid sju på morgonen var växellådan provkörd i bilen och allt fungerade som det skulle. 08:40 startade Daniel & Nicklas från Vaksala Torg igen med gårdagen i ett minne blott. Nu var målet förutom att köra ikapp de förlorade 50 sekunder även att ha så kul som möjligt. 8 mil sträckor väntade så chansen var god.

Efter fyra sträckor var de knappt 15 sekunder sekunder bakom ledaren i klassen och efter ytterligare två sträckor var de i ledning med dryga sekunden. Men glädjen var inte långvarig. När tävlingsledningen strök SS5 på grund av problem med tidtagningssystemet föll de tillbaka till andra plats, ca 4 sekunder bakom. På SS9 blev situationen inte lättare när de tappade ytterligare 7 sekunder efter en punktering. Inför avslutande SS10 på bara 3.4 km såg läget svårt ut för att kunna ta segern men marginalen ner till tredjeplatsen var fortfarande god med 14 sekunders marginal. De gick tillslut i mål som tvåa i JSM klassen och vann även sista sträckan som var en så kallad power stage där de tre snabbaste får bonuspoäng.


Tyvärr räckte det inte ända fram till medalj i årets SM där tekniska bekymmer har satt stopp för teamets framfart under andra halvan av säsongen där de vann nästan varje sträcka då bilen fungerat och även varit med i toppen bland seniorerna. En sak som är säker är att när tekniken inte krånglar går det fort och mitt på vägen och dessutom gav de aldrig upp hur mycket än oturen satte stopp.

Som en liten tröst i alla motgångar fick Daniel och Niclas i lördags ta emot ett pris på 15000:- från Öhlins för tävlingens prestation där de har det suveräna teamet att tacka för en utomordentlig insats där de jobbade hela natten för att få ordning på bilen!
-Ja vad ska man säga. Känns overkligt att det kan strula så mycket trots att vi lägger 110% på att allt ska vara i toppskick inför tävlingarna. Det är bara att ta med det positiva där vi har fått upp en riktigt bra fart i andra halvan av säsongen där både körning och noter har stämt till 100%. Även teamets kämparinsats i motgångarna har varit fantastisk. Känns bra att i alla fall få lite cred för det så här i finaltävlingen där det varit som allra värst, säger Daniel.

Nu siktar teamet mot nästa år där de ser fram emot nya möjligheter!
15-10-04 Pontus snabb i debuten med R2
Pontus Lönnström med kartläsaren Tommy Lindholm befann sig under helgen i Uppsala för att delta i årets sista deltävling utav JSM. Nu i en inhyrd Renault Twingo R2 i den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen. Pontus har aldrig kört en framhjulsdriven bil förut om man bortser från två små tester. Omställningen från drivning bak till fram är stor. Tio sträckor skulle avverkas på dryga 10 mil tillsammans.

Fredagskvällen inleddes med två sträckor i mörker, en skogssträcka på två mil och en kort stadssträcka på asfalt. Pontus och Tommy hade inga större förväntningar på toppresultat men hoppades att de skulle få till skapliga tider mot slutet utav tävlingen.

Första sträckan blev en upplevelse med många onödiga sladdar, tidstapp och riktigt svårt med mörkerkörning. Trots det lyckades de få till en fjärde tid i klassen endast sex sekunder från snabbaste konkurrent.

Lördagen startade sådär med en fjärde tid på första sträckan, tio sekunder efter. På rallyts femte sträcka stämde allt och där kom Pontus och Tommys första sträckseger. Det fylldes på med ytterligare två sträcksegrar, på den sjunde och på den åttonde sträckan. Inför rallyts två sista sträckor hade Pontus och Tommy lyckats köra in 12,8 sekunder och var nu endast 5,3 sekunder från ledaren. De hoppades knappa in ytterligare men fick inte till samma flyt som på de sista sträckorna utan tappade ett par sekunder och slutar som tredje ekipage i klassen, 7,6 sekunder från vinnaren

. Pontus och Tommy var riktigt nöjda med resultatet då de inte ens vågat drömma om detta resultat. Att kunna hänga med och fajtas med de snabbaste ekipagen i klassen redan under första tävlingen var inget de räknat med. Nu är tävlingssäsongen slut för grabbarna och jobbet med att få till en bra och seriös satsning för nästa säsong har startat.
15-10-05 SM-final i hård konkurrens
Den här pressreleasen skriver vi när nu säsongen 2015 nått sittslut, en säsong som precis som en rallysträcka bjudit på en hel del ”up’s and downs”.

Rally Uppsala bjöd som vanligt på vägar i toppklass, mestadels snabba och följsamma, med kortare partier av krokiga och bökiga svängar. Tävlingen kördes i strålande solsken, något som alltidgör det lite extra roligt!

På fredagskvällen inleddes tävlingen med en två mil lång sträcka i mörker, där Micke och Ida satte en sjätte tid bland de 30-talet startande i klassen. Kvällen avslutades med en sprintsträcka inne i Uppsala. Efter denna gick teamet till nattvila på en sjätte plats i klassen, med cirka åtta sekunder upp till tredjeplats.

Tempot var mycket hårt uppskruvat topptiderna i vår klass, Trimmat 2WD, på flera sträckor resulterade i andraplatser totalt i konkurrens med de fyrhjulsdrivna bilarna.

Under lördag förmiddag kördes fyra sträckor. Micke och Ida behöll då sin sjätteplats.

Efter lunchuppehållet var det dags för SS 7, en sträcka som mätte 20 kilometer. I TK-zonen, några minuter före start, upptäckte Micke att vattentempen var oroväckande hög. Ett läckage misstänktes och det vatten som fanns att få tag på hälldes i bilen. Bära eller brista tänkte de, och de lyckades köra ungefär halva sträckan innan tempen gick upp över 100 grader. Då fick Micke och Ida stanna, lyckades hitta publik som hade vatten så att de kunde ta bilen i mål, men med flera minuters tidsförlust. Väl i mål konstaterades ett större läckage som var svårt att åtgärda på plats, så tyvärr tvingades teamet bryta för att inte skada motorn.

Trots en del tekniska problem och några brutna tävlingar landar teamet på en sjätte plats i årets SM-tabell för Trimmat 2WD. I bagaget har vi med oss en tredje plats och två fjärdeplatser.

Nu börjar planeringen inför nästa spännande säsong, som vi hoppas ska bjuda på nytändning för teamet.

Slutligen vill teamet passa på att tacka våra samarbetspartners och alla som stöttat oss under året. Utan er - inget Rally-SM!

sollebrunnracing.se
15-10-04 Jacob Jansson och Andreas Johansson bärgade JSM-guldet efter seger
Jacob Jansson och co-driver Andreas Johansson kunde i helgen bärga JSM-guldet efter att ha vunnit den avslutande deltävlingen, Rally Uppsala. Grabbarna fick en riktig smakstart på tävlingen under fredagskvällen och byggde upp ett försprång direkt.
- Vi gick ut ganska hårt direkt och lyckades få en ledning i guldstriden på 27 sekunder och ledde klassen med sex sekunder efter första dagen. Det satt verkligen skönt att kunna ha det att gå på och lördagen handlade väl mer eller mindre om att kontrollera det hela och ta bilen i mål, säger Jacob.

Inför den sista sträckan var guldet mycket nära men ledningen i själva rallyt var så liten som 0.2 sekunder. Jacob och Andreas körde på som vanligt och hade fokus på det som varit målet hela helgen, att ta hem den ädlaste valören på medaljen. Det räckte för att hålla undan och vinna klassen i Rally Uppsala. Den fjärde segern av sex möjliga i årets SM-säsong.
- Att kunna vinna sista tävlingen blev som grädde på moset efter ett stabilt rally och en mycket väl genomförd säsong. Teamet har gjort ett fantastiskt jobb och servat oss med en bra bil i alla tävlingar och vi själva har kört i ett högt tempo utan misstag genom hela året. Vi är väldigt nöjda och lyckliga nu, summerar Jacob efter målgång.
15-10-04 Mattias Adielsson avslutade med stor succé i Rally-SM
Under helgen avgjordes den sista deltävlingen av årets Rally-SM i området norr om Uppsala. Mattias Adielsson från Göteborg tillsammans med kartläsaren Christoffer Bäck från Hedemora gjorde sin andra start i årets Rally-SM med en fyrhjulsdriven bil i den tyngsta klassen.
- Totalsnabbast på sista sträckan, vilken otroligt skön känsla, jublade Mattias Adielsson efter målgången.
- Christoffer och jag sa till varandra innan starten på sträckan att nu ska vi verkligen försöka att göra något riktigt bra. Jag tog verkligen i och noterna satt klockrent, en riktigt skön känsla, fortsätter Mattias Adielsson.

Rally Uppsala startade under fredagen med två specialsträckor i mörker. Tyvärr fick Adielsson problem med bromsarna på den första sträckan och fick sänka tempot. Det viktigaste med tävlingen var ju att komma i mål och få så mycket erfarenhet av fyrhjulsdrift som möjligt. Under lördagens avslutande åtta specialsträckor höjdes tempot hela tiden och på sista specialsträckan blev de totalsnabbast.
- Jag är mycket nöjd med tävlingen och jag känner att det finns mer att hämta med den här bilen. Vi har nu avslutat säsongen på bästa sätt och det är mycket lätt att motivera sig till att börja jobba med 2016, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat Rally Uppsala
1 Jerker Axelsson SMK Trollhättan Trimmat 4WD Subaru
2 Robin Friberg Ludvika MS Trimmat 4WD Citroën
3 Mats Jonsson Forshaga MC Trimmat 4WD Ford
4 Patrik Åkerman Ljusdals MS Trimmat 4WD Mitsubishi
5 Thomas Thunström Ludvika MS Trimmat 4WD Citroën
6 Emil Bergkvist Hofors MS Trimmat 2WD Opel
7 Patrik Johansson Wäxjö MS Trimmat 4WD Mitsubishi
8 Leif Peterson Göteborgs MF Trimmat 2WD Toyota
9 Mattias Adielsson Göteborgs MF Trimmat 4WD Mitsubishi
10 Tobias Söderqvist AMF Årsunda Trimmat 2WD Toyota

www.adielssonmotorsport.com
http://www.facebook.com/Adielssonmotorsport
15-10-04 Andra raka SM-guldet i rally för Jerker och Mattias
Förutsättningarna var enkla, den som var först i mål av Jerker Axelsson eller Mats Jonsson skulle ta SM-guld i kungaklassen Trimmat 4WD i Rally-SM. Med totalvinst i finaltävlingen Rally Uppsala så fanns det inget som kunde stoppa Jerker Axelsson och Mattias Andersson att ta sitt andra raka SM-guld.

Efter en händelserik säsong så avslutade Jerker och Mattias den på samma sätt som den startade, med en totalvinst i en SM-deltävling. Med två vinster under säsongen och en rad pallplaceringar så räckte det hela vägen till guldet
Finaltävlingen Rally Uppsala startade på bästa möjliga vis för Trollhättebon Jerker och Säfflebon Mattias.
- Vi var snabbast med över 15 sekunder till närmaste i klassen på första sträckan som kördes i mörkret på fredagskvällen, berättar Jerker
Under lördagen kördes de avslutande åtta sträckorna och Jerker hade en komfortabel ledning inför dagen, 17,6 sekunder före Robin Friberg på en andraplats. Men redan efter dagens första sträcka hade den krympt till 3,5 sekunder bara.
- Vi startade alldeles för försiktigt så vi tappade en del tid på första men sedan flöt det på bra hela dagen, berättar Jerker

Med tre raka sträcksegrar och en ledning med nära halvminuten så blev det taktiskt körning på sista sträckorna.
- Vi tog det lite lugnare för att inte riskera nått men på sista sträckan försökte vi faktiskt ta en sträckseger, men efter att ha träffat en sten efter halva sträckan så drog vi på oss en punktering så det blev ingen sträckseger, berättar Jerker

Till slut blev segermarginalen 23,6 sekunder före Robin Friberg och Mats Jonsson på en tredjeplats, 36,1 sekunder efter.
- Det har varit ett grymt händelserikt år med vinster, avåkningar och mycket problem men ändå klarar vi att ta guldet. Är en härlig känsla att få fira guldet tillsammans med teamet och Mattias,. Jag vill även passa på att tacka alla sponsorer, mekaniker, alla hjälpt till på nått sätt under året , avslutar Jerker

Slutställning Rally-SM 2015
Trimmat 4WD
1. Jerker Axelsson/Mattias Andersson 69 poäng
2. Mats Jonsson/Johnny Johansson 63 poäng
3. Robin Friberg/Stefan Gustafsson 52 poäng

Rally Uppsala 2-3/10 - 2015
Totalt:
1.Jerker Axelsson SMK Trollhättan/ Mattias Andersson Säffle MC 53 min 23,6 sekunder
2.Robin Friberg/Stefan Gustafsson +23,6 s
3.Mats Jonsson/Johnny Johansson + 36,1s

http://www.facebook.com/BikeMotorsport

15-10-02 Algot Öberg hoppas på en pallplats i SM-serien!
Så har det blivit dags för årets SM-final och Algot Rally är sedan igår på plats i Uppsala! Killarna hälsar från reken att vägarna ser fina ut, och väldigt snabba. Således goda förutsättningar för en rolig och spännande rallyhelg. Alla är taggade inför tävlingsstart ikväll och kommer göra sitt yttersta för att nå pallplats i den totala SM-serien för klassen! Tävlingen startar med en lång sträcka på ca 2 mil följt av en kortare stadssträcka inne i Uppsala.

Vi hoppas att så många som möjligt följer oss i helgen, på plats eller via radio/sociala medier! Bl.a. så kommer det finns det möjlighet att följa Algot och Niklas samt deras medtävlande i rallybilarna via gps-tracker, lyssna på sändningarna från Rallyradion och att på lördag se web tv-sändning från ss10.

Live-resultat och gps-tracking: http://www.raceconsulting.se/gps_uppsala/
Rallyradion: https://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradio-fran-rally-uppsala-med-rally-live
Web-tv: https://smkplay.solidtango.com/live/rally-uppsala-sm-final-ss10-kallbo
Ställningen i SM-tävlingarna otrimmat 4WD: http://www.resultatservice.se/rallysm/rallysm2015/rasm2.html

15-10-01 Jerker Axelsson går fullt för att ta sitt andra raka SM-Guld
I helgen avgörs finaltävlingen av Rally-SM 2015 i Uppsala. Rally Uppsala startar på fredag kväll och innan målgången sent lördag eftermiddag skall tio specialsträckor avgöra vem som tar guldet i Trimmat 4WD. Skall Jerker Axelsson ta sitt andra raka guld eller skall åter Mats Jonsson kunna lägga en guldmedalj till samlingen?

Efter en händelserik säsong för Jerker Axelsson och Mattias Andersson så skall allt avgöras under årets finaltävling av Rally-SM som är Rally Uppsala.Tävlingen startar med två sträckor under fredagskvällen och det är en laddad Jerker som kommer ge allt för att ta sitt andra raka SM-guld i klassen Trimmat 4WD.
- Vi skall verkligen göra allt i vår makt för att klara detta. Med alla med- och motgångar i år så skall allt avgöras nu. Jag brukar ha svårt med mörkersträckor men jag hoppas vi får en bra start av rallyt, berättar Jerker

Som många gånger förut så står kampen mellan två värmlänningar, Trollhättebon Jerker som är från Säffle från början och Mats Jonsson från Edsvalla.
- Mats och Johnny kommer bjuda på stenhårt motstånd och vara riktigt svårslagna som vanligt, vi skall räkna bort en tävling och då har vi 2 poängs marginal till Mats innan denna tävlingen men det är 18 poäng att köra om till helgen så allt kan hända, först i mål är Svenska Mästare, avslutar Jerker

Tävlingen startar vid 18-tiden från Vaksala Torg i centrala Uppsala på fredagskvällen, två sträckor skall köras på kvällen innan det blir nattuppehåll. Under lördagen körs de avslutande åtta specialsträckorna på krokiga och luriga Roslagsvägar innan första bil går i mål vid halvfyra-tiden. Först då vet vi vilken Värmlänning som kan titulera sig Svensk Mästare !

SM-Tabell Trimmat 4WD efter fem av sex deltävlingar.
(Fem resultat skall räknas efter Rally Uppsala)
1. Mats Jonsson, 59 poäng (7p som sämsta resultat)
2. Jerker Axelsson, 54 poäng (0 p som sämsta resultat)
3. Robin Friberg, 40 poäng (0 p som sämste resultat)


Rallyradio: http://www.rallysm.se/rallyradio
Live-Resultat: http://www.rallysm.se/liveresultat
Bike Motorsport: http://www.facebook.com/BikeMotorsport
Live-sändning från avslutande sträckan: http://www.SMKplay.se
15-10-01 Nu ska det avgöras!
Nu ska det avgöras. I helgen är det dags för finalen i årets Junior-SM, Rally Uppsala. Jacob Jansson går in i tävlingen med en ledning i sammandraget på fyra poäng. Det är med andra ord jämt och upplagt för en riktig nagelbitare. Kopparbergsföraren är positiv och har självklart siktet på att köra hem guldmedaljen.
- Vi ser verkligen fram mot detta, det är tävlingar som dessa man vill köra. Även om ledningen är lite så är det en ledning som de bakom oss måste jaga ifatt. Vi har en bra känsla och kommer väl förberedda så det är upp till oss att göra något bra av det, säger Jacob

Årets upplaga av Rally Uppsala startar klockan 18:00 på fredag i centrala Uppsala för att under kvällen avverka 2 sträckor i mörker. Tävlingen fortsätter sedan under lördagen då totalt åtta sträckor ska köras innan en guldmedaljör kan koras klocka 16:00 på Vaksala Torg. Jacob har taktiken klar för sig.
- Det finns inte så mycket att fundera på, det är bara att åka för fullt direkt. Det kommer garanterat bli en jämn och spännande fight, säger Jacob.
15-09-30 Patrik Johanssons Rallyteam redo för Rally Uppsala
Torsdag förmiddag går bussen mot Uppsala. Kl 17:00 startar besiktningen vid OPUS Bilprovning medan Patrik och Jeppe rekar SS 1 från kl 18:00. Reken för resten av sträckorna startar fredag morgon kl 07:00 och avslutas kl 15:00.
Fredag kväll körs två SS med första start kl 18:00 efter att bilarna ställts upp på Vaksala torg. Med startnummer 54 startar Patrik och Jeppe strax före kl 19:00, flytande starttid tillämpas. Ingmar Svensson går minuten före i en Ford WRC bil. Första bil väntas i mål kl 20:45. Uppställning vid serviceplatsen Gränby Köpstad. Mattias Adielsson gör igen en intressant start i Trimmat 4WD i en Mitsubishi Evo VII på startposition 59½ men med startnummer 32

Lördagen börjar med etapp 2, SS3 – SS6, kl 08:00 från Vaksala torg. Första bil kommer till serviceplatsen i Husby ca 11:30 för 45 minuters service. Etapp 3 omfattar SS 7 – SS 10 med första bil till slutmålet på Vaksala torg kl 15:30.

Håll gärna ett extra öga på startnummer 36, Erik Telehagen Wäxjö MS, som laddar för guldmedaljen i JSM Otrimmat i sin Honda Civic.

Vi är tacksamma för allt stöd från sponsorer och supporters. Kom gärna och hälsa på oss på serviceplatsen Gränby Köpstad.
15-09-30 Spännande medaljfighter när Rally-SM 2015 skall avgöras i Uppsala
Efter fem tuffa deltävlingar skall äntligen Rally-SM avgöras i Uppsala helgen den 1-3 oktober. Men redan är fyra av sex mästare korade, återstår gör Trimmat 4WD och Junior-SM Otrimmat där fighterna är desto tightare.

I Trimmat 4WD står kampen om gulden mellan regerande Svenska Mästaren Jerker Axelsson och Mats Jonsson, som i helgen kan ta hem sitt 19:e SM-guld. Marginalen mellan dessa två är endast fem poäng till Jonssons fördel. Detta innebär att kampen de två emellan lever enda in till sista sträckan på lördagens, powerstage, där tre poäng delas ut till sträcksegraren.
- Vi kör självklart för guldet, men det gör Mats och Johnny med, säger Jerker med ett skratt och fortsätter.
- Det har varit ett extremt händelserikt år och vi har jobbat hårt hela året. Vi hoppas verkligen att köra oss till guldet då vi har en liten fördel med poängen men Mats och Johnny kommer bjuda på stenhårt motstånd och vara riktigt svårslagna som vanligt, men vi kommer göra vårt bästa att ta ett andra raka SM-guld, säger Jerker

Bakom de två i toppen skuggar segraren från East Sweden Rally, Robin Friberg, som inte har någon chans att klättra i tabellen siktar istället på att befästa bronsplatsen i klassen. Noterbart är även att Dick Wicksell gör SM-comeback i sin Subaru WRC.

Den andra klassen där kampen om guldet lever är den Otrimmade Junior-SM klassen. Där Jacob Jansson inledningsvis på säsongen kopplade greppet om ledningen, en ledning som Erik Telehagen knappat in på genom sin seger i Linköping för en dryg månad sedan. Avståndet de två emellan är endast fyra poäng. Vilket betyder att det är upplagt för guldfight till helgen.
- Jag tycker våra chanser ser goda ut. Vi har en ledning men den är bara på fyra poäng, så det är jämt och kommer garanterat bli spännande. Vi går in i tävlingen med en bra känsla och kommer väl förberedda så det är bara upp till oss att göra något bra av det, säger Jacob Jansson inför tävlingen.

Efter ett struligt 2014 är Erik Telehagen redo att ta upp kampen med Jacob, och även han siktar på att åka hem med den ädlaste medaljen runt halsen, men han tror det kommer att bli tufft.
- Chanserna är teoretiskt sett ganska stora. Fyra poäng är inte mycket, men det är fyra jobbiga poäng att köra in i JSM-Orimmat. Ärligt talat vet jag inte vad jag ska tro, vi hade inte riktigt räknat med att hamna i denna sits inför finalen efter vinterns tävlingar där Jacob satte tempot direkt. Otroligt kul att det är fight ända in i det sista och vi ska göra allt i vår makt för att försöka knipa guldet. Dock är Jacob riktigt snabb och han gör sällan misstag så det gäller att åka fullt från första metern, säger Telehagen.

Rally Uppsala startar på fredag kväll den 2/10 och avgörs över 10 specialsträckor. Följ kampen om medaljerna enda in på målsnöret via rallyradion på sbfplay.se, eller på hemsidan rallysm.se/live.
15-09-30 Mattias Adielsson avslutar Rally-SM i tyngsta klassen
När årets Rally-SM avslutas i helgen med Rally Uppsala, kommer Mattias Adielsson från Göteborg tillsammans med kartläsaren Christoffer Bäck från Hedemora att starta i den tyngsta klassen med en fyrhjulsdriven Mitsubishi.
- Det blir samma bil som vi så framgångsrikt körde i Linköpings deltävling för en månad sedan. Då var väglaget väldigt vanskligt på grund av att det regnade hela tävlingen. Nu hoppas vi på bättre väder så att vi får testa ännu mer, säger Mattias Adielsson.

Rally Uppsala startar på fredag med två specialsträckor som avgörs i mörker. En längre sträcka och en publiksträcka inne i centrala Uppsala. Under lördagen skall sedan åtta specialsträckor köras. Vägarna i Rally Uppsala brukar vara av högsta kvalitet och det är nog den deltävling som samlar flest åskådare. Starten och målet på tävlingen sker på Vaksala Torg i centrala Uppsala och serviceplatsen finns vid Gränby köpcentrum.
- Vi ska ta oss i mål och inte göra några dumma misstag, det är huvudmålet med tävlingen. Det går ju dock på tid och när hjälmen kommer på huvudet vet jag att jag kommer att ladda så mycket jag kan. Vi hoppas självklart på ett bra resultat som vi kan ta med oss i arbetet inför nästa säsong då jag hoppas att vi kan göra en större satsning än den vi har gjort i år, avslutar Mattias Adielsson.

www.adielssonmotorsport.com
15-09-29 142 Blå SM-Förhandsrelease
TACK!
Utan alla, nämnda och onämnda, som hjälper, stöttar och håller tummarna skulle inte 142-Blå finnas!

I kväll lastas det för att i morgon börja resan till Rally SM i Uppsala som har första start kl. 18.00 den 2 oktober. Fortsätt gärna att stötta oss och håll tummarna för den just inkörda motorn.
15-09-22 SM-rallyt i Uppsala i fokus
Nu är SM-rallyt i Uppsala i fokus. Patrik och Jeppe väljer att ladda upp för Uppsala på hemmaplan. Vi beklagar att vi tvingas avstå Rally Hedmarken och deltävlingen i Rallylandskampen, men kommer istället att använda tiden för vidare tester. Patrik har visat att bilen är snabb men är övertygad om att det finns mer att hämta genom att ytterligare optimera chassit.

Nu laddar vi för avslutningen i Rally-SM och ser fram emot Uppsala 2 – 3 oktober
15-09-09 Två SM-Guld i rally redan klara för Pirelliförare
I helgen avgjordes den femte och näst sista deltävlingen av Rally-SM 2015. Redan nu är mästarna korade i hälften av klasserna och både Tobias Söderqvist ( Trimmat 2WD) och Niklas Hägg ( Otrimmat 4WD) är nu klara mästare på Pirellidäck.

Årets femte deltävling av Rally-SM avgjordes på regnvåta vägar i Linköping, ett väglag som satte både förarna, bilarna och däcken på prov. Endast 35 stycken ekipage av de startande nådde slutmålet. Under två dagar kördes totalt nio specialsträckor på över 10 mil och på plats fanns TL-Racing/Pirelli Motorsport som vanligt att serva förarna med däck.
- Det var inte så många som hade räknat med att det skulle bli regn på lördagen, men många körde ändå vårt K8-däck som har en mjukare gummiblandning och som passar bra när vägarna blir blöta och halkiga, berättar Thomas Lindström, TL-Racing

I värstingklassen Trimmat 4WD så tog Mats Jonsson (Ford Escort WRC) hand om andraplatsen efter en stabil körning, han var även tvåa totalt i hela tävlingen. Jerker Axelsson (Subaru Impreza S10 WRC) var åter på pallen med en tredjeplats efter en rullning i förra deltävlingen. Det är mellan dessa kampen om SM-guldet står i finaltävlingen, Båda kör Pirellidäck.
- Vi trivdes faktiskt med underlaget, jag har vanan av underlaget sedan många tävlingar i England genom åren. Nu går vi fullt för vinst i SM-finalen, säger Mats
- Det var en riktig tuff tävling. En tredjeplats och full pott med bonuspoäng trots alla problem och med en bil som var klar dagen innan tävling så känns det som en seger. Nu är riktigt laddade inför finalen om en månad i Uppsala, berättar Jerker

I Trimmat 2WD så är Tobias Söderqvist (Toyota Corolla) ostoppbar i årets SM-serie, i helgen tog han sin femte raka seger och är nu klar Svensk Mästare. På pallen i tävlingen blev så det blev trippel med Pirelliförare, då Kristian Johansson (VW Golf Kitcar) slutade tvåa och Johan Holmberg (Suzuki Swift S1600) blev trea.
- Det har funkat perfekt i ännu en tävling och det är så skönt att SM-guldet är säkrat. Vi körde hela tävlingen på den mjukaste gummiblandningen (K8) som vi har gjort under hela året och det har fungerat riktigt bra. Jag laddade på som vanligt, för släpper man på tempot så blir bilen svårkörd och det gick ju som på räls ännu en gång, berättar en glad Tobias Söderqvist

I Otrimmat 4WD så blev det dubbla pallplaceringar av Pirelliförarna efter flera omkastningar av resultaten under dagen. Tvåa blev Robert Blomberg som äntligen fick marginalerna på sin sida. Nöjdast var nog tredjeplacerade Niklas Hägg (Mitsubishi Evo IX) som därmed säkrade sitt tredje SM-Guld i rally.
- Vilken tävling ! Så svårkört, det var lotteri att man ens klarade sig kvar på vägen ibland. Vi startade tävlingen bra och var med i toppen men var tvungna att bryta. Vi kunde sedan starta om tävlingen efter lunch och komma runt trots problem på sista sträckan så klarade vi ändå att ta några bonuspoäng och klara tredjeplatsen. Detta betyder att vi har säkrat guldet och det känns så skönt, berättar Niklas Hägg

I Junior-SM så var det endast tre bilar som kom i mål av de trimmade bilarna. Vann gjorde Emil Karlsson (Volvo 940) före Philip Haag (Citroen DS3 R3), båda på Pirellidäck. I starten av tävlingen var det dock Daniel Röjsel (Opel Corsa) som imponerade mest, på 13 km långa sträcka två var snabbaste 2WD totalt innan han bröt tävlingen efter fjärde sträckan med problem med drivningen.
- Det var ett troligt tufft och krävande rally, både för bilen och chauffören. Vi åkte så hårt vi kunde och körde i ett träd på sträcka tre, men vi fortsatte tävlingen efter bra jobb av vår servicepersonal och det räckte hela vägen in till mål, berättar en nöjd Emil Karlsson som tog full pott med både klassvinst och vinst på powerstage.

Bland de otrimmade bilarna i Junior-SM så var det Robert Scholander (Citroen C2 R2) som imponerade under dagen och var i klassledning ända tills sträcka sju där han kanande av vägen i ett vägbyte utan publik och blev kvar. På pallen finner vi istället Sebastian Johansson (Ford Fiesta R2) som tvåa och som trea kom norske Sindre Furuseth (Renault Twingo R2). På en fjärdeplats i tävlingen kom Jacob Jansson (Ford Fiesta R2), men eftersom Sindre inte får tillgodoräkna sig poäng i SM så fick Jacob poängen för tredjeplatsen. Jacob som leder serien och han är nu är en av tvåa förare som har möjligheten att ta guldet i finaltävlingen.
- Jag är väldigt nöjd med helgens resultat, vi har visat en solklar höjning av tempot. Det var även otroligt roligt och vi har känt oss säkra med både bil, noter och däcken ,berättar tvåan Sebastian Johansson

Övriga noterbara resultat från Pirelli-förarna:
I tävlingen fanns det även en klass för utländska förare och där var Taisko Lario (Peugeot 208 R2) från Finland snabbast bland de tvåhjulsdrivna
- Det har varit en helt ny upplevelse för oss att köra tävling i Sverige. Vi har fått mer erfarenhet och jag gillade verkligen tävlingen. Däcken fungerade kanon, speciellt inbromsningen som jag är väldigt imponerad av, berättar den unge Taisko Lario (19 år)

Bland de Otrimmade 2WD-bilarna så var Pirelliföraren Christoffer Jacobsson (Ford Fiesta R2) i ledning innan han fick bryta med tekniska problem på den femte specialsträckan.

Finalen av Rally-SM körs den 3-4 Oktober i Uppsala.
15-09-08 Fjärdeplats i svårt rally för Sollebrunn Racing
Så var då även den femte och näst sista SM-deltävlingen säsongen 2015 till ända. Tävlingen, East Sweden Rally, slutade med en fjärde plats för teamet.

Tävlingen skulle visa sig bli en tuff utmaning för både tävlande och publik. Fredagen ägnades åt rekognosering av de 11 milen specialsträcka och för första gången valde Mikael och Ida att skriva helt egna noter till tävlingen istället för att justera arrangörsnoterna.
- Det var en lärorik övning men måste tränas mycket innan det går att dra fördel av detta, konstaterar Micke.

Fredagskvällens två sträckor kördes i fint väder på härliga vägar men den fina känslan i bilen infann sig inte. Micke kom inte helt överens med noterna de skrivit och teamet gick till nattvila på en sjunde plats.

På lördagsmorgonen kom stora mängder regn vilket gjorde sträckorna leriga och mycket halkiga.
- Ja det var bland det mest svåra förhållanden jag varit med om säger Micke.

Men efter en medioker förstasträcka fick de upp farten och blandade resten av dagen ett par fjärdetider, en delad andratid samt en sträckseger. Många ekipage tvingades bryta men Micke och Ida lyckades köra tillräckligt behärskat för att undvika problem.
- Det kom fram en hel del sten i kanterna på grund av regnet vilket gjorde det väldigt lätt att slå bort hjul eller punktera, avslutar Mikael.

Nu återstår bara finaltävlingen i Uppsala om en månad och teamet har endast en teoretisk chans att avancera från sin femte plats i SM-tabellen.
sollebrunnracing.se

15-09-06 Stolpe ut för Pontus i East Sweden Rally
Pontus Lönnström och Tommy Lindholm åkte till Linköping för att delta i årets femte och näst sista SM-tävling för året med en målsättning att göra ett så bra resultat som möjligt. Målet var så klart en pallplats. Det började bra på fredagens två sträckor. Sträcktvåa på båda de inledande sträckorna efter snabbe Daniel Röjsel som körde riktigt fort. Killarna gick därmed till nattvila som tvåa i klassen och bästa bakhjulsdrivna ekipage i tävlingen.

På lördagens inledande sträcka kom naturligtvis regnet och sträckorna blev såphala. De knep även där en andraplacering på sträckan efter Röjsel. Nu var det 14 sekunder upp till första platsen och 14.8 sekunder ner till trean. Åt Röjsel fanns nog inte mycket att göra tänkte Pontus och Tommy. De tänkte därför försöka bevaka andraplatsen men samtidigt sätta så bra tider som möjligt. SS.4 började bra. Efter en klockning 12km in på sträckan utav en åskådare låg de lika med Daniel Röjsel. Strax därefter hände det som inte fick hända. Killarna kom lite för fort in över ett lyft och fick en hård landning, något brast i framvagnen å avåkningen var ett faktum. Länkarmarna gav vika, likaså framvagnsbalken.

Därmed var tävlingen över för Pontus och Tommys del och de hamnade på listan för de brutna. Ett snabbt å snöpligt slut på ett kanonarrangemang. Bara att bryta ihop och komma igen starkare nästa tävling!
15-09-06 Debuten i 4WD avklarad med beröm godkänt
Under helgen har den femte deltävlingen av årets Rally-SM, East Sweden Rally i Linköping, avgjorts under mycket svåra förhållanden. Rallyföraren från Göteborg Mattias Adielsson och kartläsaren Christoffer Bäck från Hedemora kom till start i en ny bil, för första gången körde paret en fyrhjulsdriven rallybil i högsta klassen.
- Det har varit riktigt tuffa förhållande med mycket regn som gjorde vägarna otroligt hala. Vi har dock klarat det hela på ett mycket bra sätt trots ovanan med bilen. Hela tävlingen har varit helt underbar, vi började väldigt försiktigt och har ökat farten allt eftersom vi lärt oss hur bilen beter sig. Mattias Adielsson.

På 6 av de 9 specialsträckorna som tävlingen innehöll var Adielsson åtta eller bättre, med en tredje snabbaste tid totalt på tävlingens sista specialsträcka. En punktering sinkade dem på en specialsträcka och de valde att stanna och byta hjulet så fort de kände att det var punktering.
- Vi skulle bara köra tävlingen för att få erfarenhet av fyrhjulsdrift, att det sedan har gått så himla bra är fantastiskt roligt, tredje totalt på sista sträckan är nästan för bra, säger Mattias Adielsson.

Direkt efter East Sweden Rally bar det i väg till Frankrike för ett test med Peugeot Sport och deras Peugeot 208 T16 R5. Ett test som varade under söndagen och underlaget var asfalt.
- Det är en häftig rallybil och ett mycket proffsigt team. Jag är mycket nöjd med vad jag presterade under testet. Bilen var väldigt lättkörd och jag tror den skulle passa mig. Jag var nervös innan och när det sedan satte sig en ingenjör från Peugeot Sport i högerstolen och granskade allt jag gjorde blev det inte lättare, men jag körde på så som jag gjort hela helgen så det gick bra, säger Mattias Adielsson.

www.adielssonmotorsport.com
http://www.facebook.com/Adielssonmotorsport

15-09-06 En stark tredjeplats för Jerker Axelsson i Linköping efter ett problemfyllt rally
Med en bil som blev klar dagen innan tävling efter rullningen i förra deltävlingen så kom Jerker Axelsson och Mattias Andersson på en fin tredjeplats i helgens deltävling i Rally-SM. Detta efter en problemfylld tävling på regnhala vägar.

Efter en kämpainsats av teamet så kom Säfflebördiga Jerker Axelsson boende i Trollhättan (SMK Trollhättan) och kartläsaren Mattias Andersson (Säffle MC) till start i den femte deltävlingen av årets Rally-SM i Linköping. Under helgen skulle nio specialsträckor avgöras och på fredagskvällen kördes de första två.
- Vi tog en sträckvinst direkt på första sträckan som var en kort publiksträcka i centrala Linköping. På nästa sträcka som gick i skogen tog vi inga risker och försökte finna tempot efter rullningen, berättar Jerker

Efter fredagen låg Jerker och Mattias på en tredjeplats och det kändes som en helt okej start för dem. Under lördagen kördes de avslutande sju sträckorna och det blev en tuff start av dagen för ekipagen med den 19 km långa sträcka tre.
- På första sträckan för dagen så började det ösregna och underlaget blev fruktansvärt svårkört. Efter bara några kilometer stod ledaren Fredrik Åhlin i diket och sedan Anders Gröndal så det blev väldigt passiv körning, det gällde att överleva helt enkelt, berättar Jerker

Med en snurrning och dålig sikt så blev det en riktigt dålig tid på sträckan och Jerker ramlade ner till en elfteplats. Men redan på nästa sträcka så var Jerker snabbast och avancerade upp till en fjärdeplats.
- Det blev lite bättre underlag på den sträckan och vi kunde attackera lite mera men sedan fortsatte ovädret resten av dagen och det blev problemfyllt. Det var verkligen vatten och lera överallt, berättar Jerker

Största tidstappet skedde på sträcka sju när Jerker och Mattias fick problem med sikten då spolningen av rutan slutade att fungera och de tappade över en minut på sträckan.
Inför sista sträckan låg ändå Jerker på en tredjeplats totalt, för han hade inte varit ensam med problem då över halva startfältet bröt tävlingen.
- Vi laddade på bra på sista sträckan för att försöka ta de tre bonuspoängen som vinst på sista sträckan ger och det lyckades. En tredjeplats och bonuspoängen trots alla problem och med en bil som var klar dagen innan tävling så känns det som en seger. Nu är riktigt laddade inför finalen om en månad i Uppsala, avslutar Jerker
Inför finaltävlingen så ligger Jerker och Mattias på en andraplats i SM-tabellen efter Mats Jonsson, men eftersom en tävling skall räknas bort så ligger ändå fördelen för Jerker.

SM-Tabell Trimmat 4WD efter fem av sex deltävlingar
1. Mats Jonsson, 59 poäng (7p som sämsta resultat)
2. Jerker Axelsson, 54 poäng (0 p som sämsta resultat)
3. Robin Friberg, 40 poäng (0 p som sämste resultat)

http://www.facebook.com/BikeMotorsport
15-09-06 Tredje plats för Jacob Jansson i East Sweden Rally
Det blev en tredje plats för Jacob Jansson i helgens SM deltävling East Sweden Rally, som avgjordes i svåra förhållanden med massor av regn och hala vägar. Tävlingen inleddes bra för grabbarna som efter fredagens två sträckor låg på en andra plats, mindre än en sekund bakom ledaren. Under lördagsmorgonen fortsatte de i samma stil och tempot var högt men stabilt i leran. Tyvärr stötte de på problem på sträcka fem.- Ungefär 200 meter för målet på sträckan tvärdör bilen och vi blir tvungna att putta den i mål på sträckan och in till service. Som tur var hände det på publiksträckan inne i Linköping och inte ute i skogen, då hade vi nog blivit tvungna att bryta tävlingen, berättar Jacob.

Stor tids förlust var ett faktum men med hjälp av duktiga mekaniker kunde Jacob och Andreas fortsätta tävlingen. Fortsättningsvis jagade grabbarna på i bra fart och lyckades hålla sig undan stenar och diken som ställde till det för många andra ekipage i tävlingen. Tillslut kunde de köra in som trea i klassen och med två extra poäng på powerstagen plocka viktiga poäng, även om det inte blev som det var tänkt.
- Det är blandade känslor efter tävlingen, vi tappade 34 sekunder på sträcka fem och i mål var vi 35 sekunder efter segraren så det hade blivit en jämn uppgörelse annars. Men så är det ibland i rally. Vi är ändå nöjda att komma i mål med tolv poäng istället för noll och tiderna visar att farten har varit bra. Jag och Andreas vill rikta ett stort tack till alla som hjälpte till på ett eller annat sätt att få bilen att gå igen så vi kunde slutföra tävlingen. Vi leder fortfarande JSM men det tightar det ihop sig lite i tabellen och ser ut att bli en häftig fight i finalen i Uppsala. Det ser vi fram mot, summerar Jacob.
15-09-06 Daniel Röjsel i övertygande SM-ledning när bilen säger ifrån, igen!
East Sweden Rally, SM-säsongens näst sista deltävling, bjöd på dramatik från start till mål när regnet skördade offer på de utmanande vägarna utanför Linköping. Daniel Röjsel tillsammans med Nicklas Edvardsson öppnade sensationellt med att vara snabbast med tvåhjulsdriven 4,3 sekunder före snabbaste senior och 8,7 sekunder före snabbaste junior efter de två första sträckorna om totalt 1.4 mil under inledningen på fredagskvällen.

Lördagen inleddes tidigt på morgonen med regn och leriga vägar. SS3 var 1,9 mil lång på tuffa vägar genom skogarna söder om Linköping. Daniel hade aldrig kört rally på regn förut men fick plocka fram förmågan att hålla sig kall och tog sig igenom sträckan odramatiskt och utökade även ledningen i Junior-SM till 14 sekunder! Till SS4 hade regnet avtagit men leran låg kvar på vägen och skördade, bland annat Daniels närmaste konkurrent Pontus Lönnström som hade åkt av vägen i mitten på sträckan. Efteråt ledde Daniel & Nicklas med hela 48 sekunder före de fyra juniorer som var kvar i tävlingen efter att hälften av startfältet haft problem under morgonen. Allt såg bra ut men på vägen tillbaka till Linköping före SS5 låste sig först växellådan på fyrans växel sen skramlade det till och tävlingen var över, igen.

Ännu en bruten tävling med med fanan i topp där ett oförutsägbart tekniskt problem stått i vägen som ett slag i magen. De visade än en gång att de tillhör de allra snabbaste, även de erfarna "rävarna" fick sig en funderare efter fredagens inledning där de inte rådde på den nyss 20 år fyllda Röjsel med ett knappt 30-tal tävlingar bakom sig.
-Känns tomt, igen. Vi gjorde allt rätt och teamet gav oss en superbil som vanligt. Men oturen slår oss hårt där det som sällan händer har hänt med väldigt täta intervaller nu. Vi tar med oss det positiva där jag visat farten trots att vi vet att den bilen vi har heller inte är värst vad det gäller väghållning och effekt och att jag dessutom kunde anpassa mig till regnet. Våra egenskrivna noter som vi började med i år fungerar även förvånansvärt bra, säger Daniel.

Nu siktar teamet på finalen i Uppsala om en månad om ekonomin tillåter efter allt strul som har varit.
15-09-06 Niklas Hägg och Christer Carlsson säkrade SM-guldet i Linköping
Dags för 5:e deltävlingen i Rally SM i Linköping. Vi var laddade o allt kändes bra innan med allt. 9 sträckor fördelat på 2 dagar. 2 st på fredagen.

1a sträckan var asfaltsprovet brevid serviceplatsen som vanligt. Vi tog de lugnt o bara körde igenom. Snabbast i klassen.
2a sträckan var 13 km i skogen. Gick kanonbra till sista höger svängen innan mål, där kunde tävlingen tagit slut. När vi kom i mål förstod vi varför de inte styrde ordentligt, punka höger fram. 25 km transport in till Linköping, vi chansa utan reservhjul denna gång. Fick skifta fram o bak. Vi tuffa på in till Linköping. Gick bra hela vägen, och fälgen höll.

Inför lördagens sträckor låg vi 2a i klassen 1.9 sek från ledarn. SS 3 var mkt krävande i detta regnväder, rena lotteriet i vissa svängar att vi var kvar på vägen. Vi var 4a totalt på sträckan o 3.4 sek före ledarn.

På transporten till SS 4 så börja de låta konstigt vänster fram när vi bromsa, stanna o kolla felet. Värsta tänkbara hade hänt. Bromsok låg mot fälgen. Försökte laga de med olika lösningar men de gick inte, tyvärr. Vi bröt där o skynda till service för att försöka få ihop de. Vi fick 6 min tidstillägg för vi bröt och inte åkte 2 resterande sträckor till service.

Grabbarna fixa felet galant o nu var vi med igen.
4 sträckor kvar o vi fick göra så gott vi kunde. SS6 gick bra, här var vi 3a totalt och allt funka igen. SS 7 tog vi de lungt på o var 6a totalt på sträckan. Ss8 var publik sträckan igen. 8a totalt på sträckan var vi efter en mkt lugn körning. Dags för service igen och tävlingens sista sträcka och power stage.

Vårt mål var 3 poäng på sträckan o behålla 3:e platsen i klassen. Börja mkt bra o lungt, men 5 km från mål gled vi ut i en vänstersväng och fick punktering höger fram, nu blev de kämpigt till mål. I mål så var vi inte glada direkt. Alla i klassen hade problem på denna sträcka. Vi fick stryk med 0.3 sek på sträckan. Mkt surt var de.

Summering: Vi tog 5 sträcksegrar av 7 vi åkte och blev 3a i tävlingen o 2 poäng på power stage. Ännu bättre blev de när vi börja räkna efter ordentligt i tabellen med borträknad tävling så är GULDET klart! Inte fattat det riktigt än. Var mkt strul i går, men det lönar sig att kämpa och inte ge upp.

Stort tack till servicegubbarna Anton,Oscar och Markus för perfekt service.

Tack för ordet
Christer Carlsson Codriver Niklas Hägg Motorsport
15-09-06 Friberg vann dramatiskt East Sweden Rally
När Rally-SM 2015 ska summeras kommer East Sweden Rally gå till historien som ett av de mest spännande rallyna någonsin. Förutom att fyra Svenska Mästare korades vann Robin Friberg tävlingen på ett sensationellt sätt.

Inledningsvis var det dock Fredrik Åhlin som förde fältet i Trimmat 4WD, och han ledde tävlingen före norrmannen Frank Tore Larsen inför den andra dagen. Men redan på dagens första sträckan tog det stopp för Fredrik som åkte av och tvingades bryta. Vädret blev sedan en faktor som kom att spela stor roll för hela tävlingens utgång. När Frank Tore, Anders Gröndal, Patrik Johansson och Mattias Jirvelius med flera drabbades av problem öppnades det upp för Mats Jonsson som senare kom att bli utmanad av Robin Friberg av segern. Och inför avslutande sträckan ledde Friberg med 25 sekunder, när han drabbades av servoproblem.

Mats Jonsson stod upp och körde på sista sträckan och lyckades köra in allt utom 1,5 sekunder, som blir Fribergs segermarginal. Men på transporten till slutmål drabbades Friberg av mer problem när generatorremmen gick av och Friberg fick använda sig av sina skosnören för att komma i mål.
- Stefan sa att det inte gick mer på transporten till slutmålet, så då gick vi ut och kom på idén med att använda skosnörena som rem, säger segraren Friberg efter att ha fått vara kreativ för att ta sig i mål.

Trea i klassen slutar Jerker Axelsson, som efter ett problemfyllt rally kommer att ha en fight med Mats Jonsson om guldet i Uppsala. Först över linjen blir Svensk Mästare.

Pelle Wilén och co-drivern Martin Holmdahl är klara Svenska Mästare i Junior-SM Trimmat efter stort drama på morgonen under den andra dagen i East Sweden Rally 2015. Efter att Pelle tvingades bryta redan på etappens första sträcka såg det mörkt ut för duon att säkra SM-guldet denna helgen. Men när värsta titelkonkurrenten Daniel Röjsel tyvärr tvingades bryta i ledning stod det klart att Pelle och Martin säkrat guldet i klassen efter en fantastisk prestation under året.
- Tack alla som gör detta möjligt för oss! Ny koppling sen är vi redo för Rally Uppsala, då hoppas vi kunna bjuda på något annat än safekörning. säger en glad Pelle efter att ha fått beskedet om att han är Svensk Mästare 2015.

I East Sweden Rally var det dock Emil Karlsson som vann JSM Trimmat efter att ha haft en kamp med Patrik Adolfsson i början av dagen efter att Röjsel försvunnit. När Adolfsson också fick problem kunde Emil enkelt köra hem segern före Philip Haag och Simon Andersson.

I Junior-SM Otrimmat var det Erik Telehagen som tog en efterlängtad seger. Detta efter att han spurtade förbi Sebastian Johansson. Inför sträckan skiljde det 7,2 sekunder till Sebastians fördel. Men i mål var Telehagen drygt 13 sekunder före och vann tävlingen. Trea blev SM-ledande Jacob Jansson. I och med Telehagens seger blir det ett spännande utgångsläge i Uppsala tabellmässigt sett, där det kommer bli en intressant fight om guldet.

Mattias Ledin säkrade guldet i Otrimmat 2WD efter att ha vunnit Linköpings deltävling med två minuter över närmsta konkurrenten Martin Jansson. Ledin som inledde tävlingen trevande var efter de första sträckorna hela 40 sekunder efter ledande Christoffer Jacobsson. Men bra körning från Ledin i kombination med att Jacobsson råkade ut för problem så kunde Martin köra hem segern och i och med det hämta hem guldet i klassen med en återstående tävling.
- Detta är så fruktansvärt skönt på två sätt: Dels att det äntligen är klart, och dels att vi nu slipper sitta och räkna mer, säger den nyblivna Svenska Mästaren Ledin.

Även i Trimmat 2WD kunde Tobias Söderqvist säkra SM-guldet efter att ha vunnit femte tävlingen i rad i årets mästerskap. Bakom honom är det dock mer spännande i tabellen efter att Kristian Johansson slutade tvåa i tävlingen och Leif Petersson bröt, samtidigt som Johan Carlsson tvingades stanna för att byta en punktering. Detta gör att Kristian, Johan och Leif fightas om vem som blir tvåa i mästerskapet. Leif är en poäng före Johan Carlsson som är yttligare sex poäng före Kristian. Trea i tävlingen blev Johan Holmberg, som körde hela tävlingen med kopplingsproblem.

I Otrimmat 4WD var det drama hela vägen till mål på sista sträckan. Inför sträckan ledde Joachim Carlström komfortabelt före Robert Blomberg med en dryg minut. Yttligare sex minuter bakom kampades segraren från Askersund, Algot Öberg med Niklas Hägg om tredjeplatsen. Och på sista sträckan åker Hägg på en punktering, samtidigt fick Carlström motorproblem och Algot körde av en drivaxel. Trots detta lyckas Carlström hålla undan för Robert Blomberg som slutar tvåa föra Niklas Hägg. Även här har Niklas Hägg säkrat guldet i klassen.
15-09-03 Jerker Axelsson tillbaka i Rally-SM efter kraschen
För bara 10 dagar sen avgjordes den fjärde deltävlingen i Rally-SM i Askersund och där kraschade Jerker Axelsson och kartläsaren Mattias Andersson bilen hårt när de var i ledning. På fredag startar den femte deltävlingen av Rally-SM i Linköping och på plats kommer Jerker var med en nyrenoverad bil.

Efter halva förra deltävlingen hade Jerker Axelsson och Mattias Andersson en 15-sekunders ledning när det som inte fick hända hände. I en högerkurva som nöp så rullade de bilen ut i skogen på sexans växel.
- Det var en ordentlig avåkning, som tur var slog vi inte i några träd utan mest buskar innan det stoppade på taket långt ute på ett hygge, berättar Jerker

Efter heroisk insats av teamet senaste tio dagarna kommer Jerker och Mattias start med en nyrenoverad blå Subaru Impreza WRC S10 i helgens deltävling i Linköping.
- Ja de säger ju att Subarus skall vara blåa så fick bli den färgen , säger Jerker med ett skratt.

East Sweden Rally startar under fredagskvällen med två sträckor, varav den ena går i centrala Linköping. Under lördagen körs de återstående sju sträckorna, totalt skall 11 mil specialsträcka avverkas under helgen.
- Det blir en tuff tävling med utmanande vägar, förra året åkte vi av på sista sträckan när vi kunde säkra SM-guldet, berättar Jerker

Det kommer bjudas på tuffaste möjliga motstånd då i tävlingen med Fredrik Åhlin åter finns på startlinjen, förutom Fredrik kommer hela norska eliten i 4WD då det även vankas landskamp i tävlingen. Totalt är det 19 st ekipage anmälda i klassen Trimmat 4WD.
- Vi får försöka och komma in i det snabbt trots att avåkningen säkert kommer sitta i bakhuvudet på de första sträckorna, vi har inte råd att tappa för mycket tid så det är full fart framåt för att nå ett andra raka SM-guld nu när vi tappade ledningen i förra tävlingen, avslutar Jerker

Tidsplan
Fredag 4/9
17:30 Första bil startar
SS1-SS2
19:38 Första bil in för nattservice 60 min

Lördag 5/9
07:30 Första bil startar från Service
SS3-SS5
10:39 Lunchservice 60 min
SS6-SS8
12:42 Service 200 min
SS9
17:15 Första bil kör över målrampen

SM-Tabell Trimmat 4WD efter fyra av sex deltävlingar
1. Mats Jonsson, 47 poäng
2. Jerker Axelsson, 41 poäng
3. Thomas Thunström, 32 poäng

Länkar:
Rallyradio: http://www.rallysm.se/rallyradio
Live-Resultat: http://www.rallysm.se/liveresultat
Bike Motorsport: http://www.facebook.com/BikeMotorsport
15-09-02 Mattias Ledin inför avslutningen på Rally-SM 2015
Rallyradion pratar med ledaren i Otrimmat 2WD, Mattias Ledin, inför avslutningen av Rally-SM 2015. Där han kan bli Svensk Mästare med en tävling till godo.

Länk till intervju: https://sbfplay.solidtango.com/video/mattias-ledin-infor-avslutningen-pa-rally-sm-2015
15-09-02 Spännande start i Rally-SM och Peugeot-test väntar Mattias Adielsson
På fredag startar den femte deltävlingen av årets Rally-SM, East Sweden Rally i Linköping. Rallyföraren från Göteborg, Mattias Adielsson, och kartläsaren Christoffer Bäck från Hedemora kommer till start i en ny bil. För första gången kommer paret att tävla i en fyrhjulsdriven Mitsubishi som förberedelse inför ett större test.
- Vi kommer till start med en Mitsubishi EVO VII för att förbereda oss inför ett test med en Peugeot 208 T16 R5, som vi skall köra tillsammans med Peugeot Sport på söndag i Frankrike. Jag känner att jag vill prova lite fyrhjulsdrift innan testet med Peugeot, säger en förväntansfull Mattias Adielsson.

East Sweden Rally avgörs över 11 mil specialsträckor under fredagen och lördagen. På fredag körs två specialsträckor och lördagen bjuder på sju specialsträckor. Hela tre gånger kommer man köra den mycket populära sträckan som går runt SAAB Arena i centrala Linköping. Den sträckan brukar alltid locka en stor publik.
- Jag är väldigt tacksam över att arrangören har varit så tillmötesgående nu när jag ville byta bil och klass från det jag var anmäld i. Vi kommer inte ha några större förväntningar på en framskjuten placering utan vi kör mest för att lära oss åka fyrhjulsdriven bil. Jag har fått stort förtroende för Peugeot Sport genom vårt deltagande i junior-EM där de alltid varit hjälpsamma och det ska bli riktigt häftigt att få testa med dem. Bilen Peugeot 208 T16 R5 har ju under året visat sig att var en riktigt snabb rallybil, säger Mattias Adielsson.
www.adielssonmotorsport.com
15-09-02 Slutspurten i Rally-SM i full gång!
Slutspurten av årets SM-säsong är i full gång och kommande helg är det dags för den femte deltävlingen, till lika näst sista för denna säsong. Tävlingen är East Sweden Rally med Linköping som huvudort och självklart är Jacob Jansson från Kopparberg på plats även denna gång.
- East Sweden Rally är en tävling jag kört tidigare och brukar alltid bjuda på en härlig blandning av sträckor. I årets upplaga är alla sträckor ganska långa och det passar oss bra, berättar Jacob

Rallyt körs under två dagar med start på fredag kväll och med målgång under lördags kvällen. Totalt ska 11 mil specialsträckor köras i de östgötska skogarna. En extra krydda till tävlingen är den första av två landskamper mellan Norge och Sverige som ska avgöras och där finns Jacob och Andreas med i startuppställningen bland de tvåhjulsdrivna bilarna.
- Det är helt klart ett trevligt inslag i tävlingen, förhoppningsvis kan vi bidra med lite fart för att kunna besegra norrmännen. Men trots allt är det SM som är vårt huvudmål denna säsong och det är där vårat fokus ligger denna helg, säger Jacob
15-08-29 Snart dags för femte deltävlingen i Rally-SM
Fredag den 4 september startar den femte deltävlingen av SM-serien i rally - East Sweden Rally i Linköping. Nästan 100 anmälda ekipage är redo att möta de östgötska skogarna och göra upp om värdefulla poäng. Tävlingen utgår traditionsenligt från Saab Arena där också en publiksträcka kommer att köras inte mindre än tre gånger.
- 70 ekipage är anmälda i någon av SM-klasserna och drygt 20 i Östgötaklassen. Dessutom har vi några i den i den internationella NEZ-klassen, säger Stefan Thaleman, tävlingsledare för East Sweden Rally.

Utslagsgivande och publikfriande bana
Tävlingen kommer avgöras över två dagar med totalt nio specialsträckor på elva mil där första start är 17.30 på fredagen vid Saab Arena i Linköping.
- Vi har fått ihop en fantastisk sträckning i år. Det är otroligt fina, roliga och utslagsgivande vägar. Dessutom är banan väldigt publikvänlig. Exempelvis kör vi publiksträckan vid Saab Arena vid tre tillfällen, fredag kväll, lördag förmiddag och lördag eftermiddag. Dessutom kommer en sträcka som startar i Ulrika gå två gånger, både som SS4 och som SS7 vilket ger publiken möjlighet att se bilarna fler gånger från samma ställe, säger Urban Wahlberg, banchef vid East Sweden Rally.

Landskamp mellan Sverige och Norge
Nytt för i år är att parallellt med SM-tävlingen kommer en landskamp att utspela sig mellan Sverige och Norge, där ett lag från Sverige och ett från Norge i fyrhjulsdrivna och tvåhjulsdrivna bilar kommer att göra upp om vilket land som är bäst på rally.

Så körs rallyt
fredag 4 september
SS 1 - Stångebro 1, 1,0 km, starttid 17.30
Stadssträcka som körs helt på asfalt genom parken bredvid Stångån intill Serviceplatsen och Saab Arena.

SS 2 - Häggetorp 1, 13,1 km, starttid 18.35
En välkänd och uppskattad sträcka där de 3-4 första kilometrarna är mycket snabba. Bra publikmöjligheter en kilometer före mål där även en publikparkering finns.

lördag 5 september
SS 3 - Månhult, 18,7 km, starttid kl 08.30
En smal och halvsnabb sträcka med tät skog. De bästa svängarna och publikställena är några kilometer före mål.

SS 4 - Ulrika 1, 19,15 km, starttid kl 09.15
De första åtta kilometrarna är en fin, hård väg där snabba svängar följs av skarpa och går från krön till krön. Efter åtta kilometer övergår sträckan i mer krokig karaktär. Bra med publikplatser och publikparkeringar kring stora delar av sträckan.

SS 5 - Stångebro 2, 1,0 km, starttid 10.25
Stadssträcka som körs helt på asfalt genom parken bredvid Stångån intill Serviceplatsen och Saab Arena.

Service
SS 6 - Arrebro, 17,76 km, starttid kl 13.00
Sträckan börjar som smal och krokig men blir efter ett tag snabbare. Sista biten är bland det bästa man som publik och förare kan erbjudas.

SS 7 - Ulrika 2, 19,15 km, starttid kl 13.50
Samma som SS4. De första åtta kilometrarna är en fin, hård väg där snabba svängar följs av skarpa och går över krön på krön. Efter åtta kilometer övergår sträckan i mer krokig karaktär. Bra med publikplatser och publikparkeringar.

SS 8 - Stångebro 3, 1,0 km, starttid 15.05
Stadssträcka som körs helt på asfalt genom parken bredvid Stångån intill Serviceplatsen och Saab Arena.

Service

SS 9 - Häggetorp 2, 20,11 km, starttid 16.15
Startar som SS2 men efter 10 km går sträckan in på en mindre och krokig väg i cirka fem kilometer. De sista fem kilometrarna är bred med fina svängar. Bra publikplatser och parkeringar den sista milen.

Ceremoni på ramp vid Saab Arena cirka kl 17.30 för segrarna och prisutdelningen kommer ske i restaurangtältet intill rampen.

Rallyprogram köps runt om i Östergötland
Officiellt rallyprogram och karta säljs runt om i Östergötland från och med lördag 29 augusti. För att hitta närmaste försäljningsställe besök www.eastswedenrally.se

Tävlingen följs bäst ute längs banan, men har man inte den möjligheten kan man följa tävlingen via rallyradion och East Sweden Rallys facebooksida. Fullständig information hur ni hittar till dem finns på www.eastswedenrally.se
15-08-26 Succé för PIRELLI Motorsport i Rally-SM, Pirelliförare vann fem av sex klasser i Askersund
I helgens avgjordes den fjärde deltävlingen av 2015-års Rally-SM. Rally Askersund avgjordes på en dag över totalt åtta specialsträckor och de förare som körde på Pirellidäck la beslag på 12 av 18 stycken pallplaceringar.


Efter ett sommaruppehåll på tre månader så var det äntligen dags för en deltävling i Rally-SM igen. Rally Askersund som är den fjärde deltävlingen i 2015-års serie hade lockat 83 stycken ekipage till start som skulle ta sig an åtta krävande sträckor på totalt ca 90 km under lördagen. På plats fanns som vanligt TL-Racing/Pirelli Motorsport för att supporta den stora majoritet av förarna som hade valt att köra på Pirellidäck.

I snabbaste klassen Trimmat 4WD var det upplagt för en kamp mellan SM-ledaren Jerker Axelsson (Subaru Impreza S10 WRC) och 18-faldiga Svenska mästaren Mats Jonsson (Ford Escort WRC) båda på Pirellidäck och ytterligare 15 stycken ekipage. Snabbast på första sträckan var årets överraskning Patrik Åkerman ( Mitsubishi Evo 7) men redan på andra sträckan gick Jerker Axelsson om och började bygga upp en ledning efter halva rallyt. Men på femte och första sträckan efter lunchservicen så åkte han av vägen och bröt rallyt. Nu låg vägen öppen för Mats Jonsson som tog sin första seger i SM-sammanhang i år. Överraskande tvåa blev Patrik Johansson ( Mitsubishi Mirage R5) även han på Pirellidäck.
- Det var riktigt kul att vinna, de andra har ju börjat räkna bort mig men man kan att än. Nu försvann ju några av konkurrenterna men det är kul att man kan hänga med de nyare bilarna och yngre förarna, säger Mats Jonsson

I klassen Trimmat 2WD är det Pirelliföraren Tobias Söderqvist (Toyota Corolla) som dominerar Rally-SM totalt, i Askersund tog han sin fjärde raka seger !!!
Detta före en hårt jagande Leif Pettersson (Toyota Corolla) som fick nöja sig med en andraplats.
- Vi valde att köra Pirelli K8 (Supersoft) rakt igenom hela tävlingen och med en bra taktik så kunde vi göra en planerad stöt på sträcka sju som var hela 20 km lång. Med två nya framdäck och riktigt bra attack så kunde vi utöka vår ledning till 16 sekunder. Taktiken funkade exakt som vi hade planerat och inför sista sträckan som även är powerstage så skiftade vi bara fram och bak och kunde ta en seger på denna också, berättar en mycket nöjd Tobias Söderqvist

I Otrimmat 4WD så trodde många att Niklas Hägg (Mitsubishi Evo 9) skulle vara dagens man att slå, men efter problem med bilen så tappade han tid. Istället så var det Algot Öberg (Subaru Impreza N14) som kunde vinna med dagens minsta marginal, endast 0,1 sekunder före tvåan. På en tredjeplats finner vi Kristoffer Karlsson (Mitsubishi Evo 9) som körde sin första SM-deltävling. Alla nämnda förare ovan körde på Pirellidäck.
- Helgen startade bra och vi levererade bra tider direkt från start och körde jämt hela dagen. Däcktestet förra helgen gav oss en hint hur vi skulle tackla Askersunds fina och hårda vägar och vi lyckades!! Karriärens första seger i en SM-deltävling känns otroligt kul och vi är grymt taggade inför nästa deltävling, berättar Algot Öberg.

I Otrimmat 2WD så segrade Christoffer Jacobsson (Ford Fiesta R2), detta var Christoffers första poäng i årets SM-serie. Även han körde på Pirellidäck.
I JSM som är uppdelat i två klasser, en trimmad och en otrimmad klass så blev det norsk seger bland de otrimmade bilarna. Sindre Furuseth ( Renault Twingo R2) vann före Jacob Jansson (Ford Fiesta R2), båda på Pirellidäck. Då Sindre inte får ta poäng i SM så betyder det att Jacob tog full pott.
- Det känns riktigt skönt med en vinst och vi är väldigt nöjda. Allt som allt gjorde vi en stabil insats. Vi fokuserade hela tiden på vår egen uppgift och körde vårt race när de andra jagade på bakifrån och det gav resultat, säger Jacob.

Bland de trimmade bilarna i JSM så dominerade Pirelli-föraren Daniel Röjsel (Opel Corsa) tävlingen ända tills hans motor gav upp efter halva tävlingen och det blev en bruten tävling. På pallen finner vi däremot Pontus Lönnström ( Volvo 240) som gjorde en jättekörning och blev tvåa, detta trots att han tappade närmare halvminuten efter att fått stanna på en sträcka efter att bilen före hade åkt av vägen. På en tredjeplats finner vi ännu en Volvoförare, Emil Karlsson (Volvo 940). Båda körde på Pirelli och Pontus körde faktiskt med samma 4 st Pirelli K6 hela tävlingen.

Nästa deltävling körs redan den 4-5/9 i Linköping när East Sweden Rally skall avgöras över två dagar.
15-08-25 Tvåvarvsrulling för Scholander i Askersund
Efter sommaruppehållet så kördes ett givande stötdämpar test nere i Blekinge, där vi fick till bilen mycket lugnare på vägen och den jobbar bättre, samt även få äran åka föråkare i våran SMK Eksjö hemma tävling Lill-Eken, där Robert Sholander fick chansen att åka och visa upp sig för hemmapubliken allt för att vara förberedda för den stundande Rally SM del tävlingen i Askersund som kördes nu i helgen.
- Målet var att Köra för vinst i sin JSM klass utan att ta några risker .

Robert och Julia bestämde innan start att inte titta på några tider, utan endast åka på i sin takt och lita på känslan.Start tidigt på morgonen kl.8,00 ifrån centrala Askersund .

SS1.2:a, 3,3 sek upp till 1:a platsen i klassen
SS2.3:a., 2,9 sek. ---:----
SS3.1:a, 1,6 sek. ----:---
SS4. 1:a. 0,5 sek ------:---

Vid service hade Robert och Julia 0,5 sek upp till ledaren Jakob Jansson och 4 ss kvar att köra under eftermiddagen fortfarande ovetande om några tider

Det var "olidligt spännande" att följa bilen via resultat och Rallyradion .
- Vi körde som tredje bil på vägen med allt lösgruset som låg på vägbanan, därför såg vi fram imot när några av eftermiddagens sträckor som skulle gå två gånger och då vi skulle få rena vägar och förhoppningsvis få lite bättre tider, säger Julia och Robert

SS5. Börjar mycket bra men då förändras allt till totalstopp...
Noten: I en Höger 5 nyper till 3 minus (i kombination med att vägen smalnar ihop kraftigt) så kommer Robert och Julia i för höghastighet in i kurvan och åker på fullt uppställ i dikeskanten ihop om att bilen ska styra upp igen, men höger tröskel hugger tag i vägkanten och en tvåvarvrullning börjar...

Besättningen klarar sig bra men bilen tar stryk i framändan, så det blir stopp där. Nåt mystiskt med den kurvan, det fortsatta att åka av bilar där oäven att förarna fick kvittera vid start att det var avåkarställe.

Nu är det en intensiv period att få bilen klar till Rally SM deltävling i Linköping 4-5 september.

"Positiva efter helgen, det är viktigt att plocka fram det positiva".
Högt tempo, lugn bilkörning, inga kriser

På återhörande ifrån ett något tidspressat.
Team Scholander Motorsport

15-08-23 Pallen för Sollebrunn Racing
Äntligen var Sollebrunn Racing tillbaka på pallen i SM-sammanhang. Det var i den fjärde SM-deltävlingen för året, med Askersund som bas, som teamet slutade på en fin tredjeplats.

Mikael och Ida startade mycket bra direkt på morgonen och satte en tredjetid med nio tiondelar upp till sträcksegraren. Där efter hoppade teamet under dagens åtta sträckor upp och ner mellan tredjeplatsen och femteplatsen.

Det var dock långt ifrån en problemfri resa för dem under dagen.
- På sträcka tre hade jag glömt att säkra fast intercom-lurarna som används under transporten och vid en inbromsning kom de farande och la sig nere vid pedalerna, berättar Mikael.

Nu fick Mikael lyckligtvis tag i lurarna och, samtidigt stuvat undan dem bättre, så det ska inte varit allt för mycket tid som försvann i och med detta.

På sträcka fyra som var sista sträckan innan lunch och första servicen sattes återigen en tredjetid, denna gång sex tiondelar ifrån sträckvinst.

På den efterföljande sträcka fem, som också skulle gå som avslutande Powerstage, hade Mikael och Ida valt att skriva helt egna noter.
- Ja vi vill lära oss det här för vi tror det kan ge oss mer fart när vi väl behärskar det och man måste börja någonstans och våga prova. Men här kanske vi skrev lite för defensiva graderingar och tappade några värdefulla sekunder, säger Mikael.

Teamet föll nu från tredje till fjärde plats.

Under sträcka sex drabbades de av obalans i ett hjul, vilket kan ha varit jord i en bakfälg.

Sträcka sju var dagens längsta med och mätte 20 km. Det visade sig vara ett kraftprov för flera ekipage men Mikael och Ida satte nu åter en tredje bästa tid, trots varmgång i bromsarna, samtidigt som Jimmy Joge på positionen framför bröt. Därmed var de åter på tredjeplatsen i den över 30 bilar stora och tuffa klassen. Den avslutande sträcka åtta (Powerstage) ändrade inte positionen och teamet tog därmed en efterlängtad pallplats!

Nu vänds blickarna mot East Sweden Rally i Linköping om två veckor (4-5 september) och då ska både bil och team vara redo igen.
sollebrunnracing.se
15-08-23 Pontus snabb i Askersund
Pontus Lönnström med kartläsaren Tommy Lindholm befann sig under helgen nere i Askersund för att delta i årets 4.e SM-deltävling i rally. Rallyt innehöll 8 tuffa sträckor på nästan 9,5 mil. De var riktigt taggade efter segern nere i Herrljunga för några veckor sen och ville visa att farten fortsatt var kvar.

SS.1 började rätt trevande med bilen sladdande över hela vägen. De lyckades ändå få till en 2.a tid i klassen efter snabbe Röjsel. En placering de höll fram till ss.4, trots ett missat vägbyte på ss.3 där viktiga sekunder förlorades. På ss.4 gav dom allt för att försöka vinna tillbaks tiden de förlorat sträckan innan. Allt gick enligt plan fram till att de i slutet av sträckan tvingades stanna p.g.a att bilen som startat före hade gått runt och låg tvärs över vägen. Ca 50 sekunder gick till spillo och 2.a platsen byttes mot en 5.e plats och 17 sekunder upp till pallen. Nu va det bara jakt som gällde för att återta en pallplats.

SS.5 var det full attack. Dock fattades 1 sek till sträckvinst. Efterföljande sträcka lika hårt ladd och där kom första sträckvinsten för Pontus i SM-sammanhang. På ss.7 kom ännu en sträckvinst med hela 13,2 sekunder ner till 2.an. Nu va grabbarna plötsligt 2.a i klassen igen och endast 10 sekunder kvar till första platsen med 1 sträcka kvar. Där visade snabbe Pelle Wilén vart skåpet skulle stå och knep powerstagen med 7,2 sekunder. Därmed slutade Pontus och Tommy på en andra plats och är mer än nöjda.

Det har varit en riktigt händelserik helg för Pontus del. En 2.a plats i hans blott 3.e start i en JSM-deltävling. Men helgens snackis bland många var en överaskning Pontus fick i samband med fredagkvällens cermoni över Startrampen. Pontus fick då ta emot 85.000:- från en insamling som startats just för hans talang och vidare satsning inom rallysporten. Ett riktigt bra initiativ enligt många.
15-08-23 Daniel Röjsel bröt med motorproblem i trygg J-SM ledning!
Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson fick slänga in handduken i årets fjärde SM-deltävling i Askersund när motorn läckte ur all olja vid målet på SS5, då i ledning i J-SM med 39 sekunder och bästa tid på alla sträckor.

Tävlingen började strålande för ekipaget när de satte bästa tid med 4.6 sekunders marginal på den första sträckan som mätte 6.9 km under lördagsmorgonen. Jämfört med seniorerna i SM var det även där en topptid då SM-ledande Tobias Söderqvist endast var knappt 2.5 sekunder före.
-Bilen kändes kanon och noterna stämde riktigt bra. Jag kände att jag kunde lita på allt och kunde köra relativt hårt och ändå känna mig trygg, säger Daniel.

SS2 var nog rallyts svåraste sträcka med olika vägkaraktär nästan varannan kilometer under 1.6 mil. Daniel höll tempot i körningen hela vägen och utökade ledningen med 5.4 sekunder till och åkte jämnt med seniorerna även här!

Efter tankning av teampersonalen mellan sträckorna ute på skogen bar det av mot SS3. Den 11 kilometer långa sträckan var mycket snabb i början och här gällde det att våga. Daniel kunde utnyttja sina racinglinjer till fullo på den bitvis breda och hårda vägen och tog 8 sekunder till på tvåan Pontus Lönnström i J-SM och var denna gång bara 1.3 sekunder efter snabbaste bil i SM.

SS4 var nästan hälften så lång med sina 6.2 kilometer och hade bitvis samma karaktär som SS3. Med problemfri körning även denna gång utökade de ledningen i J-SM till 29.5 sekunder och var bara 0.5 sekunder efter snabbaste bil i SM på sträckan trots att de blev nervinkade då en av juniorerna åkt omkull.

Med känslan på topp och i trygg ledning kunde de åka tillbaka till serviceplatsen i Askersund för lite omladdning och en bit mat. Vid det tillfället såg det bra ut tekniskt sett med bilen och inte ett spår av olja...

SS5 skulle även köras som SS8 och powerstage som avslutning på tävlingen där bonuspoäng skulle delas ut. Här var planen att prova att åka lite hårdare för att se om noterna stämde till 100% och skaffa en bra uppfattning om hur sträckan var för att kunna åka ännu fortare under powerstagen. Det gick bra för Daniel & Nicklas hela vägen under den 13 kilometer långa sträckan tills oljelampan började varna för lågt oljetryck till och från ungefär 200-300 meter från målet på sträckan. Motorn gick fortfarande bra när de väntade på sin tid vid målet och under intervjun av rallyradion. Dock konstaterades det att olja rann under bilen och rök bildades. Daniel körde ett par hundra meter längre bort, vek åt sidan, stängde av motorn och öppnade huven. Då slog det eld till höger om motorn men branden kunde släckas fort med hjälp av en bransläckare i bilen så inget mer än generatorremmen och lite plast tog skada. Det var så mycket olja under motorn att det inte gick att se var den kom ifrån och den liter olja som fanns som reserv i bilen gjorde knappt någon skillnad nivåmässigt, motorn var nästan helt tömd. Det var bara att kasta in handduken för ekipaget, som fick bryta med fanan i topp minst sagt.

När det bröt tävlingen ledde de klassen med 39 sekunder och hade bara 3 sträckor kvar att köra. Tidsmässigt låg de trea, 11.3 sekunder ifrån snabbaste ekipage i SM bland seniorerna trots att de åker 30-talet bilar längre bak i fältet och möter vägar med bättre fäste utan rullgrus! Ett hårt slag i magen där det i övrigt gått deras väg helt och hållet under hela tävlingen.
-Man blir så less. Ibland spelar det ingen roll hur mycket tid man ligger på bilarna i garaget innan tävling för saker kan oanat gå sönder ändå. Och att det händer i ett sånt här läge där det har gått våran väg helt och hållet under tävlingen gör att det är hjärtskärande att få bryta och se chansen att ta ett J-SM guld bli väldigt liten. Det vi får ta med oss till nästa tävling är att vi lyckades till 100% med noterna och att farten finns så det räcker och blir över, säger Daniel.

Även Nicklas var såklart riktigt besviken men var desto mer belåten med tävlingen i övrigt.
-Känns otroligt surt, speciellt när allt har fungerat så bra under hela tävlingen och det känns som att vi gjorde allt rätt. Det var riktigt kul att åka med Daniel den här gången, han kör så moget och lyssnar till 100% på noterna och kan åka fort i ett säkert tempo. Extra kul är också att vi hänger med seniorerna så pass bra ! säger Nicklas.
15-08-23 Jacob Jansson: "Skönt med vinst"
I lördags kördes den fjärde deltävlingen i årets Rally-SM. Tävlingen avgjordes över 8 specialsträckor på totalt 9 mil i skogarna omkring Askersund. Jacob Jansson utökade ledningen i Junior SM tabellen efter att ha vunnit för tredje gången denna säsong. Jacob och Andreas ledde hela tävlingen igenom men trots det var det en tight kamp under en större del av dagen.
- Vi tog tag i takt pinnen direkt, precis som planerat men konkurrenterna svarade upp bra och det var en rolig fight. Vi presterade ganska bra tider men känslan var inte riktigt på topp och körningen lite orytmisk, berättar Jacob.

In till service efter rallyts fyra första sträckor var ledningen så liten som en halv sekund. Ju längre dagen led började grabbarna hitta mer och mer rätt och inför den avslutande powerstagen hade de kört till sig en ledning på 17 sekunder. Väl där blev den en andra tid på sträckan och två bonuspoäng till de 15 som tilldelades för vinst i tävlingen.
- Det känns riktigt skönt med en vinst och vi är väldigt nöjda. Allt som allt gjorde vi en stabil insats. Vi fokuserade hela tiden på vår egen uppgift och körde vårt race när de andra jagade på bakifrån och det gav resultat. Nu börjar det se ganska bra ut i J-SM tabellen men än återstår två deltävlingar och mycket kan hända, säger Jacob.

Nästa tävling i Rally SM är East Sweden Rally och körs i Linköping om två veckor.
15-08-23 Axelsson hamnade på taket när han var i ledning i Rally-SM
Med siktet inställt på ännu en seger och utökad ledning i Rally-SM så hamnade Jerker Axelsson och kartläsaren Mattias Andersson på taket när de var i ledning i helgens deltävling i Rally-SM.

Med stora förhoppningar på att ta ännu en seger i Rally-SM och så var det en Jerker Axelsson med stort självförtroende som startade årets fjärde deltävling i Rally-SM.

Tävlingen avgjordes under en dag och hela åtta specialsträckor skulle avverkas under dagen med start tidigt lördag morgon. På första sträckan var det dock inte Jerker som var snabbast utan Patrik Åkerman.
-Vi hade förberett oss bra inför Rally Askersund genom att köra två "test-tävlingar" och planen var att vinna, men det började inte riktigt som vi hade tänkt oss. Vi fick inte till det i början av första sträckan och tappade lite tid men i slutet av sträckan då var det bättre fart, det var ju så mycket publik överallt där så var ju tvungen att ge järnet, säger Jerker med ett skratt.

På dagens andra sträcka som var hela 16 km lång gick Jerker fullt hela vägen och gick upp i ledning, en ledning som utökades nästföljande sträcka.
- Sträcka två funkade riktigt bra oss, den passade både oss och bilen väldigt bra så jag gjorde ett ryck där och fortsatte i högt tempo på de följande sträckorna, berättar Jerker

Efter dagens första fyra sträckor så var det dags för lunchservice och då hade Jerker en ledning på 11 sekunder före Åkerman 17 sekunder före Mats Jonsson.
- Det funkade bra trots att vi tappade lite tid på fjärde sträckan när vi hamnade bakom en bil som åkt av vägen. Ledningen kändes stabil och målet var att fortsätta utöka den utöver eftermiddagen, berättar Jerker


Med fyra sträckor kvar att köra så var planen att fortsätta i samma tempo. Men på sträcka fem var det slutkört för Jerker och Mattias när det gick alldeles för fort in i en högersväng och bilen hamnade på taket långt ute i skogen. Allt gick bra med Jerker och Mattias men bilen blev dessvärre ordentligt tillknycklad och en bruten tävling var faktum.
- Jag måste ha missat att svängen nöp till. Vi hade alldeles för hög hastighet in i den, jag borde ha växlat ner till fyran men jag har sett på den onboard-film vi har att jag lägger i sexan istället. Det fanns inget att göra utan vi rullade rätt ut i skogen, som tur var det mycket sly som bromsade men vi flög nog ca 30 meter från vägen. Det är riktigt surt men så är denna sporten, ibland händer sådana saker och nu är det bara att slita närmaste 10 dagarna i garaget för att få klar bilen inför nästa deltävling som är i Linköping om två veckor, avslutar Jerker

SM-Tabell Trimmat 4WD efter fyra av sex deltävlingar
1. Mats Jonsson, 47 poäng
2. Jerker Axelsson, 41 poäng
3. Thomas Thunström, 32 poäng

http://www.facebook.com/BikeMotorsport
15-08-23 Turboslangen kostade Niklas Hägg segern - 500 meter från mål
Tävlingen innehöll 8 sträckor på ca 9.5 mil. Som vanligt för oss så går de lite ryckigt och obestämt dom 2 första sträckorna.

I målet på ss2 tyckte vi de rök väldigt vänster fram och att bilen var väldigt tungbromsad på sträckan. Stanna och titta på transporten, och upptäckte att pluggen till växellådan var borta. Hade kommit ut ca 2 liter olja tror vi. Blev en lösning al a mcgyver. En gran kvist blev en plugg nu.

Mot ss3 nu lagom uppstressade o i varv. Nu var vi klass snabbast och ledde nu med 2 sek. Ss4 var vi total snabbast på och tog 2 sek till i klassen. Service nu och tvätta bort olja bl a. Ss5 och ss6 flöt på och vi hade en ledning nu med 8.9 sek.

Då var det dags för avgörandet med ss7 och tävlingens sista sträcka ss8. Ss7 var 2 mil lång. De tempot och flytet vi hade där inne var grymt, men 500 meter från mål hoppa turboslangen av och bilen stanna mitt på vägen. Ut och knuffa bort och försöka få dit slangen så fort de gick. Tog ca 5 min denna grej och dagen var förstörd. Nu var de verkligen inte kul med rally. Försöka ladda om och ta nån poäng på Power stage sträckan ss8. Vi var 2a i klassen på 8an och fick 2 poäng med oss. Totalt i klassen blev vi 8a.

Det är bara att hitta allt positivt från denna tävling och ta med sig till SM i Linköping om 2 veckor. Stort tack till Oscar ochMats för en toppen service i helgen.
Tack för ordet/ Codriver Christer Carlsson
15-08-20 Jerker Axelsson vill utöka ledningen i Rally-SM
Till helgen är det dags för en deltävling i Rally-SM igen, denna gång i Askersund. Rally Askersund startar den andra halvan av säsongen med en endagstävling under lördagen. I ledningen efter de första tre deltävlingarna är Trollhättebon Jerker Axelsson och målet med helgens deltävling är att utöka ledningen mot ett andra raka SM-guld.

Med en vinst i premiären i Sandviken, en snöplig femteplats i Östersund och en andraplats i South Swedish Rally så leder Jerker Axelsson och kartläsaren Mattias Andersson Rally-SM i klassen Trimmat 4WD efter halva säsongen.
I helgen körs den fjärde deltävlingen i Askersund och det är upplagt för en händelserik endagstävling i skogarna mellan Askersund och Karlsborg.
- Hela tävlingen avgörs under en dag så det gäller att vara på hugget från första metern, berättar Jerker

Totalt skall ca 9 mil specialsträcka, fördelat på åtta olika sträckor köras under lördagen. I klassen Trimmat 4WD är det 17 st förare anmälda.
- Fredrik Åhlin som var före oss i South Swedish Rally är inte med men det kommer bli stentufft ändå. Med förare som Robin Friberg, en comebackande Ingemar Svensson och inte att förglömma Mats Jonsson så måste vi gå ut med en 100% satsning direkt, berättar Jerker

Som en del av uppladdningen inför denna tävling har Jerker både kört Kullingstrofen och Snapphanerallyt sista månaden. Båda tävlingarna har slutat med totalseger för Jerker.
- Jag har bara kört denna tävlingen en gång och det var så längesedan så har nog ingen nytta av det. Det gäller att vi är på vår spets under genomkörningen före tävlingen så vi känner oss säkra att gå fullt från första början. Men jag känner att jag har ett bra tempo i kroppen efter våra förberedelser och skall göra allt för att utöka ledningen i Rally-SM, avslutar Jerker

SM-Tabell Trimmat 4WD efter tre av sex deltävlingar
1. Jerker Axelsson 41p
2. Thomas Thunström 32p
3. Mats Jonsson 28p
3. Patrik Åkerman 28p

Bike Motorsport: http://www.facebook.com/BikeMotorsport
15-08-19 Sista natten med gänget.
I helgen går Rally Askersund. Tävlingen smyger igång 19.00 på fredag kväll med en ceremoniell start på rampen där samtliga ekipage exponerar sig. Själva tävlingen startar från idrottsplatsen i Askersund på lördag. Första start 08.00 och första bil i mål c a 17.30 på lördagseftermiddagen.

Startnummer 54 har tilldelats Holmberg Motorsport, som haft tre framgångsrika år med Suzuki - 2 SM-guld och 1 silver.
Samarbetet med Suzuki avslutades egentligen i och med utgången av 2014 och teamet är nu i full färd med att iordningsställa en ny, mycket potent bil. Men, med tanke på att arbetet med den nya bilen dragit ut på tiden bestämdes häromdagen att det blir en sista natt med Suzuki-gänget - i Askersund.
- Det är jättekul att Suzuki backar upp oss än en gång och siktet är självklart inställt på att finnas med i toppen. Bilen är ju fortfarande i topptrim så nu gäller det att komma in i tävlingen på rätt sätt, säger Johan Holmberg.

15-08-19 Pelle Wilén toppar Junior-SM inför Rally Askersund
Pelle Wilén är en av Sveriges mest lysande rallyjuniorer för tillfället, och med två segrar och en andraplats tidigare denna säsong toppar han den trimmade JSM-tabellen när serien nu gör ett uppehåll i Askersund.

Men det var inte självklart att det skulle bli så. För två år sedan råkade Pelle ut för en allvarlig arbetsplatsolycka och fick ta en time-out från rallysporten i ett drygt år. Men Pelle kom tillbaka, och det med besked; Under SM-Veckan i Umeå 2014 blev Pelle, tillsammans med dåvarande co-drivern Miriam Walfridsson, svenska mästare i rallysprint efter en dramatisk sekundfight. Efter det följde en otursam säsong för Pelle där han tvingades bryta samtliga SM-tävlingar man ställde upp i pågrund av tekniska problem, de flesta i ledning.

Men 2015 skulle istället visa sig bli Wiléns år då han och co-drivern Martin Holmdahl från Askersund är i ledning av Junior-SM Trimmat 2WD efter halva säsongen, och teamet kommer nu till Rally Askersund för att ta ännu ett steg mot det efterlängtade SM-guldet.
- Bara att bilen tagit oss i mål känns som en seger, eftersom 2014 var ett riktigt skitår bortsett från SM-sprinten i Umeå. Vi är nöjda med årets tävlingar och jag lär mig mer och mer för varje tävling - nu när jag faktiskt får köra hela tävlingar utan att bryta. Säger Pelle om sitt 2015.

Pelle och Martin är ödmjuka inför säsongsavslutningen och hoppas på att smart körning ska bära frukt i jakten på guldet.
- Vår målsättning är samma som alltid - Vi åker dit för att ha kul och hoppas resultaten ska komma av sig själv, förhoppningsvis lite extra kul för min halvmigrerande kartläsare att få tävla på sin hemmaplan. (Pelles kartläsare Martin Holmdahl kommer från Askersund men bor numera i Norge.) Under South Swedish Rally gjorde vi ett moget beslut när vi slog av på tempot under halva lördagsetappen. Nu gäller det att ha lite is i magen och fortsätta ta smarta beslut - som förhoppningsvis lönar sig efter finalen i Uppsala. Men det är tänkvärt att alla vi som åker JSM utvecklas enormt mycket, så det gäller att köra bil varenda meter. Avslutar Pelle.

15-08-18 Jakob Jansson redo för SM i Askersund
I helgen fortsätter årets SM säsong för rallyföraren Jacob Jansson och co-driver Andreas Johansson. Det är Rally Askersund som står som värd för den fjärde deltävlingen och rallyt inleds med en showstart på fredag kväll inne i Askersund för att sedan avgöras över 9 mil specialsträckor under lördagen. Grabbarna leder Junior-SM i klassen för otrimmade bilar och går in i tävlingen med en bra känsla.
- Det ska bli väldigt roligt att åka SM tävling igen och vi ser verkligen fram mot att tävla i Askersund. Känslan är att vi har haft en bra utvecklingskurva under sommaren och vi hoppas få ett kvitto på det denna helg, säger Jacob
- Vårat mål med helgen är att kunna göra ett litet ryck i SM-tabellen. Men som vanligt är det ett stenhårt startfält och det krävs att vi presterar på topp för att lyckas, avslutar Jacob
15-08-17 Inför Rally Askersund 21-22/8
SM-festen börjar redan 17:00 på fredag 21/8 hos Jonas Bil & däckservice (AutoExperten). Där kommer man att bjudas på Trialuppvisningar, motorsprängning, godisregn, fiskdamm mm. Man kan prova på Virtuell racing och tävla om att vinna ett fint pris för helgens bästa tid. Det kommer finnas flertalet fordon från olika motorgrenar representerade. Man kommer kunna köpa häftiga modelbilar.
Ca 18:45 inviger Askersunds kommunalråd tävlingen, och därmed påbörjas presentationen av SM-startfältet på rampen.


Förmiddagen består av 4st SS som sträcker sig sydväst ner mot Karlsborg.

Eftermiddagen innebär starten för RM fältet, består av 4st klassiska rallysträckor nordost om Askersund. Totalt blir detta ca 95km SS, varav RM kör 55km. Ca 12:45 rullar hela startfältet över rampen utanför Jonas Bil & däckservice (AutoExperten), innan dom rullar vidare mot nästa sträcka.

Eftermiddagen innebär starten för RM fältet, består av 4st klassiska rallysträckor nordost om Askersund. Totalt blir detta ca 95km SS, varav RM kör 55km.

Målgång sker hos Jonas Bil & däckservice (AutoExperten) ca 18:00.
15-08-09 Rally-SM/RM i Askersund 22/8-2015
Efteranmälan möjlig så du inte ska missa rallyfesten i Askersund!

Vi har efteranmälan öppen till onsdag 12 augusti 18:00 för samtliga klasser. Ingen extra avgift tillkommer. Vill/kan man inte ställa upp i SM-klasserna så kan vi verkligen rekommendera RM-klasserna. Dom kör 53km SS fördelat på 4sträckor, startavgiften är 2.500kr exkl noter.
Välkomna önskar Rönne MK

Inbjudan
15-07-25 Rally Askersund först ut när Rally-SM 2015 går in i andra halvlek
Efter en händelserik inledning av Rally-SM 2015 är det nu dags att gå in i en intensiv avslutning efter sommaruppehållet; Tre deltävlingar återstår i årets mästerskap, och först ut är Rally Askersund om en månad.

I Junior-SM är det Pelle Wilén som har kopplat greppet efter en så gott som felfri första del av säsongen. Efter en andraplats i Sandviken följde två raka segrar och Pelle leder nu mästerskapet med 8 poäng före Jacob Jansson, som också haft en bra inledning på säsongen efter ett struligt 2014. Bakom de två skuggar Daniel Röjsel, 14 poäng bakom ledande Wilén. Bra inledning på säsongen har också Erik Telehagen haft som skuggar Röjsel i tabellen. Men till avslutningen på säsongen skall man inte heller räkna bort Emil Karlsson, Marcus Theorin, Fredrik Jansson och Philip Haag med flera, som alla har siktet inställt på att klättra i tabellen.

Mattias Ledin har vart domminant i klassen Otrimmat 2WD under säsongen och vunnit alla deltävlingar så här långt, och Mattias har en teoretisk chans att redan i Askersund säkra SM-guldet om alla bitar faller på plats. Mattias har inte legat på latsidan under sommaruppehållet utan var förra helgen i Estland och körde en deltävling i Junior-EM, där man körde hem en fin femteplats. Mattias skuggas närmas av Andrew Rönnle och Martin Jansson i tabellen.

I Trimmat 2WD har Tobias Söderqvist precis likt Ledin vunnit alla årets deltävlingar och har nu ett fantastiskt utgångsläge för att köra hem guldet i klassen, som i så fall skulle bli hans andra guld i år. Eftersom att Tobias och brodern Joakim vann SM-sprinten i Sundsvall under SM-veckan tidigare i sommar. Tobias leder tabellen 10 poäng före Johan Carlsson, som gick om Leif Petersson efter ett fint resultat i South Swedish Rally. Trion skuggas närmast av Kristian Johansson, som hoppas på att hans otur skall vända i Askersund.

Niklas Hägg har kopplat ett ganska bra grepp om ledningen i Otrimmat 4WD, Hälsingebon leder nämligen med hela 20 poäng före tvåan Joakim Carlström. Detta efter två segrar i de inledande vintertävlingarna innan han fick ge vika i South Swedish Rally då Patrik Johansson snuvade honom på segern. Trea i tabellen hittar vi Magnus Henriksson som tyvärr fick bryta i Karlskrona efter två fina resultat i de två inledande tävlingarna, inte minst i Östersund då han blev slagen med endas 0,2 sekunder av just Hägg.

I Trimmat 4WD är det den regerande svenska mästaren Jerker Axelsson som leder 9 poäng före Thomas Thunström. I Östersund fick Jerker se sig passerad av just Thunström, detta efter att en bil kört av vägen och hindrat Axelsson med flera. Thunström hade sedermera fri väg genom sträckan och kunde räkna hem sin första seger i sin nya R5 Citroen. I South Swedish Rally var det Leo Vegas World Rally Team föraren Fredrik Åhlin som fick kliva högst upp på pallen efter att ha vunnit före Jerker. Åhlin som förhoppningsvis ställer upp i två tävlingar till denna säsong. Trea i klassen är Mats Jonsson.
15-07-06 En tiondel från SM-brons utan styrservo!
SM i rallysprint var en av alla grenar under SM-veckan i Sundsvall och kördes på och utanför Bergsåkers travbana under söndagen. Falu sonen Daniel Röjsel gick från klarhet till klarhet under tävlingen där arrangören fått till en utmanande och tekniskt krävande sträcka på knappt två kilometer. Efter den första av två kvalomgångar låg han tillsammans med Co-drivern Nicklas Edvardsson på en delad femteplats med bara några få tiondelar upp till täten bland ett tjugotal i klassen för tvåhjulsdrivna bilar. Till kval två hade Daniel analyserat lite från sin körning första vändan och kommit underfund med vad som skulle krävas för köra ännu fortare på det bitvis lösa underlaget. Det gjorde han då han kapade tiden med 1.7 sekunder vilket räckte till en fjärdeplats och en finalbiljett där de åtta snabbaste från kvalet skulle slåss om medaljerna.

I finalen skulle två omgångar köras där tiderna slogs ihop vid slutresultatet. Med en nästintill perfekt körning i den första finalen och mjukare gummiblandning i framdäcken slog Daniel till med en tredjetid endast tre tiondelar bakom tvåan!
-Gick bra tyckte jag. Gjorde ett litet misstag i den första hårnålen på asfalt där jag var lite försiktig och bromsade tidigare än vad jag trodde att de mjukare däcken skulle klara av. Fanns även lite att slipa runt resten av sträckan där allt handlade om att planera körningen och försöka gå högt i ingången på svängarna för att få med sig farten ut, men inte för högt så att man hamnade i det lösa, säger Daniel.

Dock såg det färdigkört redan när de hade passerat mållinjen och stannat med bilen igång för att ta av sig hjälmarna.
-Det var precis när vi var på väg att ta av oss hjälmarna för en intervju med SVT som jag hörde en smäll från höger sida av bilen. Det var först när vi skulle börja åka tillbaka till depån som jag märkte att styrservon hade gett upp, säger Daniel.

Innan de ens hade rullat upp bakom servicebussen slet mekarna upp huven och konstaterade att skruvarna som håller remskivan till servoremmen gått av. Resten av skruvarna gick inte att få ur hur de än gjorde. Tiden rann snabbt iväg innan det var dags att starta final två och Daniel & Nicklas bestämde sig för att göra ett försök utan servo trots att hoppet om en bra placering kändes långt borta. När de stod på startlinjen kom de överens om att försöka samarbeta för att ta sig runt sträckan. Nicklas fick dra i handbromsen när Daniel ropade "nu!" för att få runt bilen i dom tvära svängarna medans han håll så hårt han kunde i ratten. Samarbetet gick suveränt och de togs sig ända in i mål och inte nog med det, de kapade ändå sin bästa tid med fyra tiondelar! Dock hade de endast en tiondel upp till bronset och fick nöja sig med en fjärdeplats men de var nära att slänga in handduken när servon inte gick att laga.
-Daniel sa att det här borde bara inte gå när jag berättade vilken tid vi hade haft på sträckan efter målgång. Vi hade en bra plan innan start och lyckades genomföra den bättre än vi båda hade räknat med. Du känner väl hur länge du måste dra i handbromsen för att vi ska få runt bilen var Daniels tips, säger Nicklas full i skratt.

Familjefejden som Daniel hade mot pappa Christer Steen och kartläsaren i form av mamma Marie tog slut redan efter kvalet där de inte var bland de åtta snabbaste. Christer var ändå glad att vara tillbaka i tävlingsbilen efter ett uppehåll på tre år med en rad olika ledbandsoperationer där i mellan.
-Kan ju tänkas att det kan bli någon mer gång om gnistan att anpassa bil och pedalställ så det passar mig finns. Men all fokus ligger mest nu att få det att fungera för Daniel och Nicklas, säger Christer.

Resultat från tävlingen finns på: http://www.nts-timing.se/resultat2015/Resultat_Rallysprint_SM_150705_slutlig.pdf

SVT:s sändning från finalen kan ses på följande länk: http://www.svtplay.se/video/3042094/sm-veckan/sm-veckan-rally-sprint-kval-sm-veckan-rally-sprint-kval

Daniel första finalåk ses vid 13:15 in i klippet och omgång två vid 53:51 samt intervjun vid 20:40.
15-07-06 Ingen Adielsson i rallysprinten under SM-Veckan
Rallyföraren Mattias Adielsson från Göteborg tvingas avstå helgens rallysprint som ingår i SM-Veckan i Sundsvall.
- Det var många delar som var tvungna att bytas och renoveras på bilen efter ERC tävlingen på Azorerna. Tyvärr har vi ännu inte fått alla delar så någon resa till Sundsvall är inte möjlig, säger en besviken Mattias Adielsson.

Nästa tävling blir ERC tävlingen i Estland den 17-19 juli. Adielsson ligger nu på åttonde plats i Junior-EM med goda chanser att avancera uppåt i tabellen.
- Jag ser verkligen fram mot tävlingen i Estland. Snabba vägar väntar oss där och det passar mig perfekt, säger Mattias Adielsson
www.adielssonmotorsport.com
15-05-22 Perfekta förberedelser för ERC ledaren Emil Bergkvist!
Emil Bergkvist/Joakim Sjöberg höll sina motståndare på avstånd i sin Opel ADAM R2 under Syd Svenska Rallyt. Detta blev perfekta förberedelser inför den tredje omgången av FIA ERC junior som kommer att köras på Azorerna 4 - 6 juni.

Vid grusrallyt hemma i Sverige kontrollerade Emil och Joakim, som ingår i Opel ADAC Rally juniorteam med sin Opel ADAM R2, klassen i JSM från början till slut. De besegrade alla sina 13 starka konkurrenter, inklusive ERC junior motståndaren Mattias Adielsson.

20-årige Emil Bergkvist, med två vinster hittills under säsongen och ledare av FIA ERC junior är mycket nöjd:
"Vi är mycket nöjda med rallyt. Vårt huvudsakliga mål var att få testa vår ADAM R2 på grus och att representera Opel ADAC Rally juniorteam i vårt hemland på ett så bra sätt som möjligt. "Jag tror att vi levde upp till båda våra mål ganska bra." Under tävlingen hade Opels fabriksförare den bästa tiden på åtta av de tio specialsträckorna i klassen. Duon var snabbaste R2a totalt i tävlingen och det blev det seger i JSM-klassen.

Tilläggas kan att Emil och Joakim var snabbaste tvåhjulsdrivna bil på SS 9 med sin Opel Adam R2 och att framfarten räckte till en fjärde plats totalt bland samtliga tvåhjulsdrivna bilar.
"Det är alltid kul att tävla hemma i Sverige mot alla dom skickliga förare vi har i vårt land och jag hoppas att vi får möjlighet att göra det flera gånger under året.

Fokus ligger nu på rallyt på Azorerna, där vi har som mål att behålla eller t o m öka ut vår ledning i FIA ERC junior.
15-05-20 Dominans i pallplatser för Pirelli Motorsport i South Swedish Rally
Full pott på pallen i Trimmat 2WD med Pirelli-förare och dominans av pallplatserna i både Trimmat 4WD och Otrimmat 4WD så fortsatte Pirelli Motorsport att dominera Rally-SM i helgens South Swedish Rally.

Efter en lång väntan efter vintersäsongen så kördes årets första deltävling i Rally-SM på grusunderlag i helgen. Det fyrtionde South Swedish Rally kördes denna gång på fina och stenhårda grusvägar i området runt Karlskrona i sydöstra Sverige. Tävlingen avgjordes över två dagar över totalt tio specialsträckor.

TL-Racing fanns som vanligt på plats för supporta de förare som valt att åka Pirelli-däck och med hela 33 stycken ekipage på Pirellidäck av de 80-talet startande så var det full fart i däcklastbilen innan tävlingen. [ De övriga 45 ekipagen var fördelade på 6 st olika däcktillverkare]

En av de som körde på Pirellidäck var Tobias Söderqvist (Toyota Corolla) , som är årets gigant i klassen Trimmat 2WD. Nu i helgen tog han sin tredje raka seger i Rally-SM före Johan Carlsson (Citroen DS3 R3T) på en andraplats och Leif Petterson Toyota Corolla) på en tredjeplats, även dessa på Pirelli.
- Vi åkte hela tävlingen i samma tempo och försökte stressa Leif Pettersson. Med väghållningen vi har fått till och däcken så kan vi åka hårt en hel tävling utan några tendeser till kriser. Det var även riktigt skönt att vinna på grus då vi som oftast brukar hänga bra med på vintern men inte lyckas riktigt under sommarsäsongen förut, säger Tobias Söderqvist

I klassen Otrimmat 4WD var det upplagt för kamp mellan Pirelli-förarna Magnus Henriksson (Mitsubishi EVO X R4) och Niklas Hägg (Mitsubishi Evo 9) som under vintertävlingarna har kämpat hårt mot varandra om segern. Men redan på sträcka två så försvann Henriksson efter en avåkning. Innan dess hade han hunnit med att sätta en imponerade andratid totalt på första sträckan.

Istället blev det en comebackande Patrik Johansson (Mitsubishi Evo 9) som tog segern före en vilt jagande Niklas Hägg, båda på Pirellidäck.
- Känns som en riktigt bra comeback när man hänger med i tempot trots det var 18 månader sedan jag körde Mitsubishin. Vägarna var kanonfina med båda snabba och krokiga partier på stenhård väg som passade Pirelli K6-däcken perfekt, berättar Patrik Johansson

I kungaklassen Trimmat 4WD så vann Fredrik Åhlin före Jerker Axelsson (Subaru Impreza S10 WRC) och Patrik Åkerman (Mitsubishi Evo IX) på en tredjeplats, båda de sistnämnda på Pirellidäck. Dock fortsätter Jerker att hålla ledningen i "kungaklassen" i mästerskapet och utökade faktiskt ledningen.
- Det har fungerat riktigt bra i helgen, vi visste att det skulle bli tufft att hänga med i Åhlins VM-tempo men med en bra däckstrategi så klarade vi faktiskt att krympa avståndet då vi tog flera sträcksegrar i slutet av tävlingen, berättar Jerker.

I Junior-SM som körs i två klasser så gjorde Daniel Röjsel (Opel Corsa Kitcar) och Philip Haag (Citroen DS3 R3T) fina prestationer av de trimmad bilarna och tog en andraplats respektive tredjeplats efter vinnaren Pelle Wilén.
Bland de otrimmade JSM-ekipagen så fick South Swedish Rally Norskt besök av Sindre Furuseth (Renault Twingo R2) som tog en fin andraplats efter fabriksföraren Emil Bergkvist.
- Det var ett helt fantastiskt rally med fina men svåra vägar. Vi fick ladda på bra i slutet för att hålla andraplatsen och det var kul att vi hängde med svenskarna som kör i Rally-EM annars, berättar en nöjd Sindre Furuseth

Nästa deltävling som är den fjärde i Rally-SM går av stapeln i Askersund den 22 Augusti

15-05-18 Preliminära tävlingar/arrangörer för Rally-SM 2016
Rallyutskottet meddelar:

Preliminära arrangörer av Rally-SM 2016.
5-6/2 Vinterpokalen/Sandviken-Gävle
26-27/2 Östersund Winter Rally/Östersund
5-7/5 South Swedish Rally/Karlskrona
12-13/8 AM-Snapphanerallyt/Hässleholm
9-10/9 East Swedish Rally/Linköping
30/9-1/10 Rally Uppsala/Uppsala
5-6/2 Vinterpokalen/Sandviken-Gävle
26-27/2 Östersund Winter Rally/Östersund
5-7/5 South Swedish Rally/Karlskrona
12-13/8 AM-Snapphanerallyt/Hässleholm
9-10/9 East Swedish Rally/Linköping
30/9-1/10 Rally Uppsala/Uppsala
http://iof1.idrottonline.se/SvenskaBilsportforbundet/Nyheter/Officiellt/PreltavlingararrangorerRally-SM2016/
15-05-18 Lyckad grus premiär i Junior SM!
I helgen var det dags för deltävling 3 i Rally SM och även stora grus premiären för året Efter ett par hektiska veckor med bland annat ett besök på BB där jag fick en dotter den 6/5 så var vi kanske inte förberedda fullt ut och många tankar gick hemåt så fokusen var inte 100%, men som vanligt riktigt laddade för att plocka poäng. Till start kom det 13 stycken i min klass vilket var riktigt bra, bland de 13 var det även 2 stycken riktiga fortåkare som åker EM och en av de, Emil Bergkvist som även leder EM efter 2 deltävlingar.

Vi startade i ett lagom tempo och efter fredags etappen så låg vi fyra i klassen 3 sekunder upp till topp 3 och där före var även en norrman som inte räknar SM poäng så allt kändes stabilt. På servicen efter sträckorna så justerade vi mycket på bilen och försökte hitta lite fel då jag inte var riktigt nöjd med hur bilen betedde sig.

Lördags etappen startade bra men inte riktigt så bra som jag hade tänkt, vi tappade tid och halkade ner till en femte plats. Efter några sträckor hade vi tagit över fjärde platsen igen och vårat tempo var fortfarande riktigt stabilt utan större risker. Under lördagen så tappade vi fjärde platsen en gång till och inför sista sträckan så hade vi 2.8 sekunder upp till fyran. Vi gjorde en riktig urladdning och tog tillbaka fjärde platsen och imål med hel bil och många fina mil i kroppen.

Vi är riktigt nöjda med våran insats och att jag kunde kontrollera mig själv utan att riskera för mycket när jag inte riktigt hade fokuset inne. Vi slutade alltså på en tredje plats i Junior SM delen eftersom att inte norrmannen räknades med i SM och tog därmed riktigt fina poäng.

Nästa tävling vi kommer att köra är Dackefejden i Växjö den 13 Juni, en tävling som ingår i Smålands DM. Efter det så kommer höjdpunkten för året Skilling 500, våran hemma tävling där vi måste försvara förra årets stor seger. Till Skilling 500 kommer vi anordna någon form av sponsor event och inbjudan kommer senare.
Markus Theorin Motorsport
15-05-17 Tyvärr ingen bra helg i South Swedish Rally
South Swedish Rally blev tyvärr ingen bra tävling för Jacob Jansson. Efter ett problemfyllt rally slutar Jacob tillsammans med Co-driver Andreas Johansson på en 6e plats i klassen och som 5a i SM resultatet då en norrman klämdes sig in framför.

Tävlingen började på fredagskvällen med tre sträckor. Det började bra på första sträckan med en 3e tid i klassen och det fanns utrymme för förbättringar. Men redan på sträcka två började problemen med en bil som uppträdde väldigt obehagligt och körningen blev därefter. Vi gjorde vissa ändningar mellan sträckorna men det blev ändå inte riktigt bra och vi fortsatte tappa tid. Under lördagsmorgonen första loop av sträckor visade det sig vara fel på fjäderbenen fram på bilen och på servicen efter sträcka fem kunde mekanikerna byta dessa. Men då hade vi kört fyra sträckor med stumma stötdämpare.

I detta läge återstod fem sträckor och än fanns en liten chans att kunna klättra några placeringar.
Vi provade att attackera för att om möjligt ta igen lite tid. Men det ville sig inte riktigt. Med stoppsladdar och bommade vägbyten blir det inga tider. Vid lunchuppehållet bestämde vi oss för att börja om från noll, gå tillbaka till grunderna i både körningen och bilens inställningar. Det var ett klokt drag och de avslutande tre sträckorna gick helt okej. Den rätta känslan i körningen kom och vi kunde säkra upp vår 6e plats.

Som väntat blev det en tuff tävling och tyvärr var det vi som fick erfara detta, men det kan ju inte gå bra jämt. Nu lägger vi denna tävling bakom oss och blickar framåt. Än återstår 3 deltävlingar och vi är i allra högsta grad med i kampen om SM medaljerna. Nästa deltävling i Rally SM avgörs i Askersund i augusti månad.
15-05-17 Jerker Axelsson utökade ledningen i Rally-SM
Efter tre deltävlingar av årets Rally-SM så fortsätter Trollhättebon Jerker Axelsson att hålla mästerskapsledningen i klassen Trimmat 4WD. Efter fin andraplats i helgens South Swedish Rally så utökades ledningen till 9 poäng.

Redan innan start av det 40-års jubilerande South Swedish Rally så visste Jerker Axelsson och kartläsaren Mattias Andersson att det skulle bli en svår uppgift att hänga med Fredrik Åhlin i tävlingen. Fredrik som har VM-erfarenhet och är en av Sveriges unga och mest lovande rallyförare.

Tävlingen startade med tre sträckor under fredagskvällen på snabba, krokiga och hårda grusvägar i trakterna norr om Karlskrona och det gällde att vara på hugget från början.
- Ja det var ju på hugget vi skulle vara men det blev precis tvärtom, första sträckorna var jag inte alls behaglig med bilen och tempot. Det var svårkört med skiftande fäste och jag fick inte till det alls. Tyvärr så gav jag Åhlin över 8 sekunder på första sträckan så starten av tävlingen blev inte den bästa, berättar Jerker

Jerker fortsatte att tappa tid på sträcka två och inför den tredje och sista sträckan för kvällen gjordes några små justeringar på bilen och direkt så gav det resultat.
- Med några små justeringar och betydligt bättre attack från min sida på sträckan som påminde mycket om vägarna "hemma" i Värmland så var vi bara 1,6 sekunder bakom Fredrik på sista sträckan för kvällen, berättar Jerker

På lördagen skulle de avslutande sju sträckorna köras och Jerker och Mattias hade en betydligt bättre känsla inför dagen än vid starten av tävlingen och på sträcka fem kom första sträcksegern i tävlingen.
- Ja, vilken skön känsla och vilken attack vi hade på den sträckan. Jag justerade bilen för betydligt mer "attack-körning" och det gav resultat och gav oss en bra boost för resten av dagen, berättar Jerker

Under eftermiddagen så fortsatte jakten och Jerker och Fredrik Åhlin var i en klass för sig själva i klassen. Jerker tog två sträcksegrar till innan den avslutande sista sträckan skulle köras. Sista sträckan är även så kallad powerstage så det fanns tre extrapoäng att köra om fall man var snabbast där.
- Vi hade en bra däckstrategi hela tävlingen så inför de avslutande sträckorna kunde vi köra på riktigt fräscha däck och jag ville verkligen åt de tre extra poängen, berättar Jerker

Med en vinst på sista sträckan så var extrapoängen säkrade och andraplatsen efter Fredrik Åhlin var ett faktum.
- Jag är riktigt nöjd med denna tävlingen då bilen, däcken, samarbetet med Mattias och teamet har funkat perfekt. Visst vi kunde ha varit mer på hugget i starten av tävlingen men det är inte fy skam att bli slagen av en ung, duktig och lovande kille som Fredrik. Jag lovar att jag skall försöka slå han nästa gång vi möts, avslutar Jerker med ett skratt.

Resultat South Swedish Rally. Efter 10 av 10 sträckor.Trimmat 4WD:
1. Fredrik Åhlin 55 min 18,3 s
2. Jerker Axelsson +19,1 s
3. Patrik Åkerman +2 min 11,4s

SM-Tabell Trimmat 4WD efter tre av sex deltävlingar
1. Jerker Axelsson 41p
2. Thomas Thunström 32p
3. Mats Jonsson 28p
3. Patrik Åkerman 28p

Bike Motorsport: http://www.facebook.com/BikeMotorsport
15-05-17 JSM-silver för Daniel Röjsel i 40:e South Swedish rally!
I fredags kväll startade den 40:e upplagan av south swedish rally som denna gång kördes med Karlskrona som värdstad. Tävlingen var också den tredje i 2015 års rally-SM och den första på grus. Daniel tillsammans med co-driver Nicklas Edvardsson gjorde tävlingspremiär för grussäsongen och hade en minst sagt tuff uppgift framför sig med tio mil sträckor på erkänt luriga Blekingevägar.

Efter de inledande tre sträckorna under fredagskvällen låg de tvåa i junior-SM trots att känslan inte riktigt infann sig i bilen.
-Hade svårt att få ett bra flyt i körningen och hitta ett högt tempo. Men det kanske har sin förklaring med dessa utmanande vägar som tillåter få misstag, säger Daniel.

Under lördagen skulle de resterande sju sträckorna avgöra tävlingen och många mil återstod. Inga stora förändringar gjordes på bilen under morgonens service och planen var att fortsätta i samma tempo men hitta ett bättre flyt. ca 1.3 mil långa SS4 följt av SS5 gick enligt plan och Daniel & Nicklas behöll andraplatsen. Sträckorna följdes av en service där framdäck med en hårdare gummiblandning sattes på bilen för att få en mer direkt känsla i styrningen. Daniel märkte skillnad och trivdes bättre och bättre med bilen. Efter SS6 & 7 var det lunchuppehåll där de fick chans att hitta lite extra energi medan teamet iordningställde bilen inför de tre avslutande sträckorna.

På väg ut till SS8 blev det onödigt spännande när plötsligt vänster framdäck blev punkterat och separerade helt och hållet. Förklaringen till detta har fortfarande inte hittats. De enda de kunde göra var att byta till reservhjulet och försöka hinna fram till sträckan i tid. Däcket som nu satt vänster fram var av en mjukare gummiblandning än de på höger sida och mycket mer slitet men Daniel anpassade körstilen och presterade ändå en topptid på SS8.

Efter en stabil körning på efterföljande SS9 var det dags för den avslutande SS10. Sista sträckan i varje deltävling är även regelmässigt en så kallad powerstage i årets SM där de tre snabbaste får bonuspoäng, 3 till ettan, 2 till tvåan och 1 till trean. Sträckan kördes som SS3 kvällen innan och Daniel & Nicklas gick först och främst ut för att behålla andraplatsen i junior-SM. Med smart körning höll de placeringen i mål och och lyckades även ta en extra poäng från powerstagen där de var tredje snabbast! Ett mycket bra resultat efter en lång och tuff tävling!
-Det var en tuff tävling där jag hade svårt att få en känsla i bilen och kunna lita på fästet. Att ändå lyckas bli tvåa känns mycket bra och visar att lägstanivån är hög och jag vet att det finns mer att ge. Nu behövs mer körning på grus innan nästa SM-tävling i augusti, säger Daniel

Efter tävlingen ligger de nu på en tredjeplats i tabellen och hela teamet ser fram emot sommarens tävlingar!
15-05-17 Åhlin i topp på ett spännande South Swedish Rally
Efter två dagar och 10 specialsträckor stod Fredrik Åhlin som totalsegrare i det 40:e South Swedish Rally före den regerande svenska mästaren Jerker Axelsson. Trea blev hemmahoppet från Växjö, Patrik Johansson, som även vann klassen Otrimmat 4WD.

Fredrik Åhlin som tog sin andra SM-seger i karriären. Även om Jerker Axelsson emellertid försökte utmana VM-rutinerade Fredrik Åhlin var Fredrik säkerheten själv och körde säkert hem segern med dryga 20 sekunders marginal med sin Ford Fiesta R5.

Desto tätare var fighten bakom de två, den om tredjeplatsen. En placering som inledningsvis innehafts av Thomas Thunström, som efter en punktering tappade placeringen till Patrik Åkerman. Som sedan kunde hålla undan Thunström och tog hem den sista pallplatsen med 5 sekunders marginal före segraren ifrån Östersund.

För Martin Berglund som gjorde SM-debut med den svenskutvecklade Mitsubishi Mirage R5 åkte man från South Swedish Rally med blandade känslor efter att man tvingats bryta på fredagens etapp med mekaniska problem. Man kunds starta om under lördagen med problemen kvarstod, trots detta var man nöjda med att ha fått 10 mil test med bilen på tuffa Karlskronavägar.

Mer spännande kom det att bli i klassen Trimmat 2WD där det inför de två avslutande sträckorna endast skiljde 0,9 sekunder mellan ledaren Tobias Söderqvist och tvåan Leif Petersson. Men en punktering satte stopp för Leifs chanser att utmana Söderqvist om segern, och Göteborgaren lyckades att köra till sig en tredjeplats efter Johan Carlsson som imponerat under helgen i sin Citroen DS3 R3T. Detta var Tobias Söderqvists tredje seger av tre möjliga i årets SM, och Toyotaföraren tog ett stort kliv mot SM-guldet i klassen.

I Otrimmat 4WD var det Magnus Henriksson som inledde starkast, men han körde av vägen på sträcka två och i ledning var Joachim Carlström inför den avslutande dagen. Men efter att ha stött på problem i inledningen på dag två passerades han av Patrik Johansson som kunde hålla undan och vinna. Tvåa blev Niklas Hägg, som vunnit de två första deltävlingarna. Hägg knep andraplatsen precis före Joachim Carlström som slutar trea endast 0,8 sekunder efter Hägg.

I juniorklasserna var det Emil Bergkvist och Pelle Wilen som vann den otrimmade respektive trimmade klassen båda i stor stil. I den trimmade klassen satte Pelle Wilen ner foten redan från start och var snabbaste tvåhjulsdrivna bil och 5:a totalt på den inledande sträckan. Trots detta var han missnöjd med sin prestation

Nästa deltävling i Rally-SM avgörs den 22 augusti i Askersund.
15-05-17 Åhlin totalsegrade i South Swedish Rally
Landslagsföraren Fredrik Åhlin med sin kartläsare Morten Abrahamsen vann South Swedish Rally, som duon ledde från första till sista meter.

"Vi är självklart supernöjda med att få stå överst på pallen, och det är beviset på att vi har spelat våra kort rätt" summerar Fredrik med glimten i ögat.

Det är många faktorer som måste spela samman för att kunna vara med och slåss om totalsegern i det anrika South Swedish Rally, som för övrigt firade 40-års jubileum.
Förarna måste märka in sina däck innan start och då finns det möjlighet att välja olika gummiblandningar.
"Jag valde att gå på en mjukare gummiblandning, men vägarna visade sig vara mycket hårdare än jag förväntat mig, och däcken slets brutalt" berättar Fredrik.

Det var säkert en av anledningarna till att LeoVegas World Rally Team gick ut i ett högt tempo redan på rallyts första etapp som kördes på fredag kväll så teamet kunde krypa till kojs med en totalledning.

Fredrik och Morten förvaltade sin ledning väl trots att de under andra etappen hade det lite dåligt med däck på fötterna, men de kunde till slut köra upp på målrampen som årets totalsegrare.
"Vårt mål med årets satsning är klar, vi ska köra bil i många mil, och då vi inte tävlar om någon titel i rally-SM så var det totalsegern som var viktigast för oss i rallyt" säger Fredrik.
"Det är alltid roligt att vinna, och vinster ger motivation till alla i teamet för att arbeta vidare mot nästa rally, och självklart för vårt gemensamma mål med LeoVegas World Rally Team inför satsningen i WRC2 2016", summerar Fredrik och är grymt tacksam för teamets insats under rallyt.
15-05-17 Mattias Adielsson nöjd efter South Swedish Rally
Rallyföraren Mattias Adielsson från Göteborg som tillsammans med kartläsaren Christoffer Bäck från Hedemora har avslutat årets South Swedish Rally på bästa sätt. En tredje plats i Junior-SM klassen efter en jobbig inledning på tävlingen.
- Vi kom lite fel in i tävlingen redan på fredagen och förlorade då mycket tid. Jag var inte helt bekväm med inställningarna på bilen utan kände mig lite osäker på den. Vi tog i så mycket vi bara kunde men det blev för osäkert med några moments, säger Mattias Adielsson

Efter de tre inledande sträckorna på fredagen gjordes några små justeringar på bilen för att Adielsson skulle hitta en bättre känsla i körningen. Tyvärr fortsatte de att tappa tid på de inledande sträckorna även på lördagen.
- Vi tog verkligen i på SS 4 och framförallt SS 5 där det var väldigt nära att ta slut några gånger, med den satsningen på de sträckorna borde vi varit med i toppen. Det är väldigt frustrerande när man tycker att farten och körningen stämmer men inte tiderna räcker till. Vi tog ett beslut efter SS 5 om att förändra bilen ganska mycket på servicen. Teamet gjorde ett fantastiskt jobb och vi kom ut till nästa sträcka med förändrad setup på bilen. Nu kändes det mycket bättre och tiderna visade också det. På SS 7 stämde det riktigt bra och vi var snabbast, vi körde mitt på vägen och tog inga risker och ändå var vi snabbast, säger Mattias Adielsson

Avslutningen blev spännande, åt ledande Emil Bergkvist fanns inte så mycket att göra men andra placerade Norrmannen Sindre Furuseth låg inom räckhåll. Inför den sista sträckan skiljde bara 2,7 sekunder.
- Vi tog nog i lite för mycket på sista sträckan och det blev lite fel i några inbromsningar så vi lyckades inte ta andra platsen från Furuseth. Vi är dock mycket nöjda med att vara i mål med hel bil och fått många tävlingsmil i kroppen. South Swedish Rally är alltid roligt att köra med sina häftiga vägar och trevliga funktionärer, vi längtar redan till nästa gång, avslutar Mattias Adielsson.

Slutställning South Swedish Rally
JSM Klass 1
1. Emil Bergkvist - Hofors - 59,08,2
2. Sindre Furuseth - Norge - 59,45,5
3. Mattias Adielsson - Göteborg - 59,49,8
4. Markus Theorin - Skillingaryd - 1,00,29,9
5. Erik Telehagen - Växjö - 1,00,37,8

www.adielssonmotorsport.com
15-05-17 South Swedish Rally - en tuff utmaning för Sollebrunn Racing
Under Kristi himmmelsfärdshelgen avgjordes tredje SM-deltävlingen i rally och denna gång var Karlskrona värd för arrangemanget.Sollebrunn Racing med Mikael Ericsson och Ida Hegge var självklart på plats.

Tävlingen avgjordes på 10 mil SS, fördelat över två dagar. Vägarna var mestadels smala och krokiga, men det fanns också riktigt snabba vägar där det gällde att hålla tungan rätt i mun och hålla sig mellan stenar och träd, vilket skulle visa sig bli svårt.

Etapp 1 kördes under fredagskvällen, och det kändes verkligen hur taggade alla var att komma igång efter ett par månaders vila från SM.

SS 1 var otroligt snabb, och efter målgång var Micke och Ida lite missnöjda med tiden, hade hoppats på att vara närmre toppen i klassen
Trimmat 2WD.

SS 2 var en krokigare väg, och här hängde Micke och Ida med bättre. Efter två körda sträckor låg de på femte plats i klassen.

Kvällens sista sträcka var en publiksträcka på 8,2 km där teame hade bestämt sig för att försöka göra ett ryck. I mål visade det sig att det lyckats! Tiden var bra, endast 0,7 sekunder från sträckseger vilket innebar att Micke och Ida klättrade till en tredje plats i klassen.
- Kändes skönt att gå till nattvila på en tredjeplats, säger Micke. Extra roligt att kvällens sista sträcka gick så bra, här hade vi skrivit egna noter och de funkade kanon. Efter omseedning gick Micke och Ida ut som tredje bil i klassen andra dagen.

Tyvärr gjorde teamet en liten miss på SS 4, fick styra ut och skulle bara backa tillbaka på vägen och köra vidare men då gick det inte att lägga i backen.

De fick ta hjälp av publiken att komma därifrån, vilket innebar att de tappade 40 sekunder på den snabbaste i klassen. Teamet halkade ner till en 9:e plats i klassen, och bestämde sig för att börja jaga. SS 6 som var 7,6 km flöt på bra, men det var svårt att hämta in tid eftersom tempot i klassen trissades upp och alla körde riktigt snabbt. De hade delad 4:e tid i klassen, 1,1 sekund från sträckseger, vilket visar på hur tight klassen är!

På SS 7 hände sedan det som inte fick ske. Med ett upptrissat tempo och placeringar att jaga, körde Micke och Ida för fort in i en kurvkombination, de slog i en sten som vände runt bilen och därefter rullade bilen ett knappt varv innan det tog stopp. Game over. Bilen har mest fått plåtskador så det ska nog gå ganska snabbt att fixa, tack vare duktiga mekaniker.
- Riktigt trist med avåkningen säger Micke, men vi ska nog ändå vara tacksamma för att det inte blev värre.

Tyvärr får vi inte med oss några SMpoäng från Karlskrona, men halva säsongen är kvar och nu väntar våra favorittävlingar!
http://www.sollebrunnracing.se eller http://www.facebook.com/sollebrunnracing
15-05-17 Niklas Hägg Motorsport tvåa i South Swedish Rally
Då var det dags för 3de deltävlingen i Rally SM denna gång i Karlskrona. Bilen var totaltgenom gången innan start, bytt eller renoverat alla delar. Tävlingen innehöll 10 sträckor på ca 10 mil. Innan start så var vi fundersamma på vilka däck vi skulle åka på. Finns 2 sorter ett mjukt o ett hårt Pirelli däck. Vi valde att märka in 8 st mjuka däck och använda i tävlingen.

Fredagen innehöll 3 sträckor. Vi var laddade till tusen. Drog i väg på ss1 och kände ganska omgående att nåt inte var rätt, fick inte bilen dit vi ville, sladda mkt i kurvorna mm. Vi visste inte vad felet var heller direkt. Åkte dom 2 sista sträckorna och gjorde så gott vi kunde. Nu var det inte glada miner i teamet. Däcken var för mjuka. Dom tog slut på den asfaltsbiten som var på ss2. Men de måste vara nåt mer. Vi låg 7a i klassen 36 sek efter.

Nu var det en ny dag o vi skulle prova hårt för att jaga i kapp. På morgonservicen så lufta grabbarna diffsystemet, då kom de ut luftbubblor. Dom bubblorna gör att diffarna får ett eget liv, de som gjort fredagens sträckor till ett helvete.

De var 2 sträckor nu direkt. Vi slog till med klassens snabbaste tid o 3de totalt på första och klättra 2 placeringar direkt i klassen. Sen likadant på andra. Nu var de som vanligt. Samma goda känsla o feeling i bilen som vi brukar ha.

Vi körde i samma fart o fina känsla på ss 6 o ss7. Servicen inför dom 3 sista sträckorna så var de inte bra med däcken. Fick ta dom finaste däcken o göra de bästa av läget. Justera stötdämparna lite för att kompensera däcken. Inför sista sträckan låg vi 1sekund från andra platsen. De blev en rejäl satsning på sträckan och när vi kom i mål så var det spännande. Helt otroligt blev de. Vi blev 2a i klassen med 0.8 sek marginal till 3an.

Ett mycket stort tack till Anton,Oscar och Mats för den fenomenala servicen o supporten. Utan er inget rally grabbar.

Tack till Pirelli för supporten o samarbetet. Summering av helgen: Det blev hur bra som helst till slut. 15 nya SM poäng. 12 poäng för placering och 3 poäng för seger på sista sträckan.

De här var den jobbigaste tävlingen i mitt liv, var förkyld,hostig o lite febrig hela tiden. Natten mot lördagen förlora vår rallykollega o kompis Pelle Sääv kampen mot cancern.

Pelle ladda alltid för fullt i skogen och bjöd på show. År 2001 åkte ja med Pelle, så ja har fått upplevt framfarten i högerstolen. Vila i frid.

Tack för ordet.
Codriver Christer Carlsson
Niklas Hägg Motorsport
15-05-15 Spännande inledning på South Swedish Rally - Åhlin i topp
Precis som väntat är det värmländskt i topp på South Swedish Rally 2015 genom Fredrik Åhlin. Fordföraren var ohotad och vann fredagens tre sträckor. Efter honom jagar Jerker Axelsson, som hade problem med att hänga med i den absoluta toppen och var inte bättre än 7:a efter SS1. Jerker kom sedemera igen och slutar dagen på en andraplats 15,7 sekunder bakom Åhlin. Trea efter dag ett är Robin Friberg följd av Tomas Thunström och Johan Rudengren.

Det blev ett kort framträdande för Martin Berglund i SM-premiären med nya Mitsubishi Mirage R5, efter en hyfsad förstasträcka fick man mekaniska fel på bilen och tvingades stanna flera gånger på SS2. Martin bröt sedan för att starta om imorgon.

I Otrimmat 4WD var det Magnus Henriksson som satte tempot genom att vara totaltvåa bakom Fredrik Åhlin på SS1. Henriksson som tyvärr försvann på sträckan efter på grund av en avåktning övergav därmed ledningen till Joakim Carlström, som leder före en jagande Patrik Johansson med endast 1,3 sekunder.

Leif Petersson är den som alla jagar i Trimmat 2WD, göteborgaren var snabbast på två av dagens tre sträckor och leder tävlingen 4,2 sekunder före SM-ledande Tobias Söderqvist. Därefter följer en tät kamp om tredjeplatsen mellan Kristian Johansson och Mikael Ericsson, som endast skiljs åt med 0,3 sekunder till Ericssons fördel.

I JSM är det två förare som kört i en klass för sig. I den otrimmade klassen är det Emil Bergkvist som ohotat kunnat ta tre raka sträcksegrar, och Opels fabriksförare leder tävlingen med hela 14,8 sekunder före norrmanen Sindre Furuseth. I den trimmade klassen har Pelle Wilen kört på lika ohotat som Emil och kört till sig en ledning på över 25 sekunder föra tvåan Daniel Röjsel. Värt att notera är att Pelle var 5:a totalt och snabbaste bil i 2WD på SS1 före bland annat Jerker Axelsson och Mats Jonsson.

I Otrimmat 2WD har Mattias Ledin kört till sig en ledning 50,9 sekunder före Andrew Rönnle.
15-05-15 Rallyradio South Swedish Rally
Sebastian Bourghardt, Per Johansson, Ola Strömberg och Mikael Lindh är med direkt ifrån South Swedish Rally 2015.

Sändningstider:
Fredag 15/5: 17.00 - ca 21.30
Lördag 16/5: 07.00 - ca 17.00

Länk: http://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradio-fran-ssr-med-rally-live
15-05-13 Kristian Johansson har inte legat på latsidan infö South Swedish Rally
Efter en säsongsinledning med blandade resultat ser Kristian Johansson och co-drivern Fredrik Livh fram emot den tredje deltävlingen i årets Rally-SM; South Swedish Rally, som avgörs i Karlskrona med start på fredag.

Sedan förra SM-tävlingen i Östersund, där man var på väg mot en 2:a plats men tvingades bryta pågrund av ett tekniskt problem, har teamet inte legat på latsidan. Förutom att Kristian har kört flertalet tävlingar för att hålla igång har man också genomfört en testdag utanför Älmhult och byggt om avgassystemet för att komma så bra förberedda till Karlskrona som möjligt.

När den tuffaste konkurrenten, den VM meriterade Victor Henriksson, tvingats kasta in handduken redan innan start lämnar detta kampen om segern i klassen Trimmat 2WD helt öppen. Kristian, som har en 3:e plats med sig från premiären i Sandviken, jagar först och främst SM-ledaren Tobias Söderqvist. Men utmanas av flertalet andra förare kommer garanterat blanda sig i striden om tätpositionerna.

Kristians mål är solklart: att ta en till pallplats och blanda sig i kampen om SM-guldet i rally 2015 på allvar. Det 40:e South Swedish Rally startar på fredag den 15/5 och avgörs över två dagar.

15-05-13 Jerker Axelsson laddad inför South Swedish Rally
Efter den snöpliga avslutningen i den förra deltävlingen av Rally-SM i Östersund där Jerker Axelsson och kartläsaren Mattias Andersson i solklar ledning blev hindrade på sista sträckan så satsar de för fullt för att vinna helgens South Swedish Rally. Efter ett lyckat test den första maj så känns det som alla bitarna är på plats.

Nu till helgen med start på fredag eftermiddag avgörs den tredje deltävlingen i Rally-SM som är klassiska South Swedish Rally.
Senaste åren har tävlingen körts i trakterna runt Tingsryd men nu är tävlingen flyttad till Karlskrona och det kommer erbjudas krokiga och luriga Blekingevägar.
- Jag har aldrig kört någon tävling i de här trakterna men jag har hört att det skall vara fina och krokiga vägar, dock väldigt lurigt, säger Jerker

Tävlingen startar med tre sträckor under fredag kväll och i klassen Trimmat 4WD som har 17 st bilar anmälda kommer det vara full fart från första metern innan man har kvällsservice.
- Det gäller att ladda på från första början, 25 procent av tävlingen avgörs ju på fredagen. Fredrik Åhlin som kört mycket i Rally-VM är ju anmäld och han kommer inte spara på krutet tror jag och han ser jag även som helgens största konkurrent men det går inte att räkna bort de andra heller, då det är flera som kommer med nya snabba R5-bilar, berättar Jerker

Under lördagen körs de avslutande sju sträckorna innan första bil går över målrampen vid 17-tiden i centrala Karlskrona.
- Det skall bli skönt att komma igång med "grussäsongen" efter ett långt uppehåll och med det lyckade testet vi hade för några veckor sedan så känns det som alla bitarna är på plats, avslutar Jerker

För någon vecka sedan överklagade trion Jerker Axelsson, Mats Jonsson och Robin Friberg disciplinnämndens beslut angående Östersund-tävlingen till Juridiska kommittén. Detta för att få en klarhet hur reglerna skall tolkas i framtiden, detta för rallysportens bästa.

Tidsplan
Fredag 15/5
17:30 Första bil startar från Arenan
SS1-SS3
19:40 Första bil in för nattservice

Lördag 16/5
07:55 Första bil startar från Service
SS4-SS5
10:21 Service
SS6-SS7
12:42 Lunchservice 60 min
SS8-SS10
16:41 Första bil kör över målrampen

SM-Tabell Trimmat 4wd efter två av sex deltävlingar
1. Jerker Axelsson 26p
2. Thomas Thunström 22p
3. Mats Jonsson 20p

Länkar:
Rallyradio: http://www.rallysm.se/rallyradio
Live-Resultat: http://www.rallysm.se/liveresultat
Bike Motorsport: http://www.facebook.com/BikeMotorsport
15-05-13 South Swedish Rally-start för Fredrik Åhlin
Fredrik Åhlin kommer till start i nästa deltävling i Rally-SM, med start i Karlskrona.
"Jag är så glad att vi kommer kunna stå på startlinjen till South Swedish Rally och är ödmjuk inför uppgiften att slåss med Sverigeeliten" säger Fredrik.

Det har skruvats och felsökts en del hos JC Race Teknik för att lokalisera de tekniska problem som LeoVegas World Rally Team drogs med under den senaste starten i Norge.
"Det är A och O att ha ordning på grejerna, men ibland vill oturen spela oss ett spratt och nu hoppas vi på att turen är med oss" säger Fredrik.

Teamet genomför en test i samarbete med Michelin i Växjö under onsdagen för att få lite gruskänsla inför helgen men även för att försäkra sig om att alla pusselbitar ligger på rätt plats.
Det har spekulerats en hel del om vem som kommer att köra hem totalvinsten i den 40:e upplagan av South Swedish Rally, som bjuder upp till start kommande fredag och som inleds med tre sträckor. Lördagen följs upp med ytterligare sju specialsträckor innan årets vinnare av rallyt kan koras.

Landslagsföraren bara längtar efter att som han själv säger, få mera mil i bil.
"Det skall bara bli så kul att få komma och köra på de fina vägarna runt Karlskrona" avslutar Fredrik.
15-05-12 Juniorledaren redo för South Swedish Rally
Rally-SM gasar vidare och går i helgen in i grussäsongen när den tredje deltävlingen i mästerskapet ska avgöras. Det är South Swedish Rally med Karlskrona som huvudort som står för dörren och Jacob Jansson, ledaren i Junior-SM tabellen efter dubbla segrar i vintras ser fram mot tävlingen.

Karlskrona är lite av ett nytt territorium för oss men South Swedish Rally brukar alltid vara en ganska utmanande och bra tävling, och årets upplaga blir förmodligen inget undantag. Vi ska göra allt vi kan för att fortsätta på vinnarspåret men det bjuds på tuff konkurrens så det finns inget utrymme för att slappna av. Vi har i alla fall en god känsla inför rallyt och är förberedda för en tuff kamp i blekinges skogar.

Tävlingen bjuder på totalt 10 specialsträckor över två dagar med start på fredag kväll och målgång på lördag eftermiddag. Som vanligt går juniorerna ut först i startfältet och vi har blivit tilldelade startnummer 11.

Jacob Jansson Motorsport
15-05-12 Mattias Adielsson i Rally-SM
Den svenske Junior-EM rallyföraren Mattias Adielsson från Göteborg gör tillsammans med kartläsaren Christoffer Bäck från Hedemora premiär i årets Rally-SM i det 40:e South Swedish Rally till helgen. Huvudort för tävlingen är denna gång Karlskrona.
- Dubbelt roligt, det är både roligt att få åka Rally-SM igen och att få tävla i ett nytt område. Karlskrona kommer säkert att bjuda på fantastiska vägar troligen mycket krokiga, säger Mattias Adielsson

South Swedish Rally bjuder på tävling över två dagar med start på fredag eftermiddag och målgång sen lördag eftermiddag. Totalt ska 10 specialsträckor avverkas, tre på fredagen och resterande sju på lördagen. Adielsson kommer att starta i Junior-SM och går ut som bil nummer 12.
- South Swedish Rally är en av mina favorittävlingar, det brukar alltid vara bra arrangemang och mycket publik ute i skogen. Vi fick ett kort test i lördags med en sprinttävling i Stenungssund. Det kändes bra med en kort tävling där vi var tvungna att gå för fullt från första metern. Bilen kändes riktigt bra så jag har stora förväntningar inför helgen, avslutar Mattias Adielsson.

www.adielssonmotorsport.com
15-05-12 Internationell guldkant på SM när det gästar det 40:e South Swedish Rally
Drygt två månader efter den rafflande avslutningen på Östersund Winter Rally, är det dags för gruspremiär i årets Rally-SM i Karlskrona genom South Swedish Rally’s återkomst i SM-kalendern. Och bättre comeback kunde tävlingen knappast ha bett om när två av landets hetaste internationella rallyjuniorer, Fredrik Åhlin och Emil Bergkvist, dyker upp i startlistan ihop med Mitsubishis spännande R5-projekt.

Fredrik Åhlin är en av alla duktiga svenska rallyjuniorer som tagit klivet ut i världen och VM i rally och till South Swedish Rally kommer den värmländske talangen till start i en Ford Fiesta R5 ihop med sitt team Leo Vegas World Rally Team. Fredrik som i år kombinerar tävlande i VM med inhopp i både det svenska och norska mästerskapet kommer till Karlskrona med en solklar målsättning, att vinna.
- Målsättningen är den samma som för hela året, och det är att samla värdefulla kilometer i bilen inför nästa års satsning på en full WRC 2 säsong. Men självklart åker vi dit för att försöka vinna, sen är det alltid svårt och säga hur det kommer att gå, mycket kan hända på skogen, säger Fredrik Åhlin.

Fredrik Åhlin, som tävlar i klassen Trimmat 4WD, utmanas främst av den regerande svenska mästaren Jerker Axelsson, men även den niofaldiga South Swedish Rally vinnaren Mats Jonsson.
- Jerker Axelsson är den som jag ser som absolut största konkurrent, säger Fredrik inför tävlingen.

I samma klass gör även Mitsubishi SM-premiär med sin nybyggda Mirage R5, en värstingbil på högsta internationella nivå. En premiär som följs med stort intresse världen över. Bilen som utvecklats av svenska Mpart med Tomas Weng i spetsen har under vintern och våren genomgått ett intensivt testprogram och kommer nu äntligen till start i Rally-SM med två stycken bilar som körs av de flerfaldiga svenska mästarna Patrik Johansson och Martin Berglund.
- Tomas Weng och Mpart har tillsammans med Öhlins gjort ett fantastiskt arbete med bilen, det känns som det här kan bli hur bra som helst. Det är en pojkdröm som går i uppfyllelse att få köra en sådan här bil i SM-sammanhang. Vi kommer väl troligen ha en del ögon på oss inte bara inom landets gränser. Målsättningen är att vara med och slåss i toppen även i den här klassen, något annat alternativ finns inte, säger Martin Berglund

Emil Bergkvist, fabriksförare för Opel Motorsport och ledare av Junior-EM i rally, ansluter sig ihop med Fredrik Åhlin till skaran av internationella rallystjärnor som vänder hem för South Swedish Rally. Emil och co-drivern Joakim Sjöberg, som i vintras blev svenska mästare i rallysprint, kommer till Karlskrona med Opels senaste rallyprojekt, en Opel Adam R2, som de ställer upp med i den otrimmade JSM-klassen. En klass som under vintern dominerats av Jacob Jansson, som är en av alla som hoppas på att ge Emil en fight om segern i Karlskrona. Ställer upp i klassen gör även Mattias Adielsson, som tillsammans med Emil utgör de två svenska ekipage som tävlar i Junior-EM 2015.

Till Karlskrona kommer Pelle Wilén till start i den trimmade Junior-SM klassen med stort självförtroende efter två raka pallplatser i de inledande SM-tävlingarna, han utmanas kanske främst av Daniel Röjsel. Oturen som förföljt Victor Henriksson, förra årets gigant i Trimmat 2WD, fortsätter. Victor som vann klassen i Östersund, men tvingades bryta på transporten efter sista sträckan med motorproblem kommer inte till start i Karlskrona. Detta öppnar upp kampen om segern i klassen, och Tobias Söderqvist som vunnit de två inledande tävlingarna jagas av bland andra Leif Petersson, Johan Carlsson och Kristian Johansson.

I Otrimmat 4WD fortsätter den stenhårda fighten mellan de båda Mitsubishiförarna Nicklas Hägg och Magnus Henriksson. Magnus blev slagen med 0,2 sekunder senast i Östersund siktar på revansch i South Swedish Rally. Och i den andra otrimmade klassen, Otrimmat 2WD, satsar Mattias Ledin på att ta sin tredje raka seger.

South Swedish Rally 2015 har Karlskrona som huvudort och avgörs över två dagar med start på fredag den 14 maj.

15-05-11 Patrik och Jeppe till Karlskrona
Patrik Johansson och Jeppe förbereder sig för start i SM-rallyt SSR i Karlskrona 15 - 16 maj. Patrik och Jeppe har tidigare haft stora framgångar i SSR, 2013 tappade man totalsegern med 2,3 sekunder efter att kämpat med en sjuk motor sista dagen.
Tävlingen startar med 3 specialsträckor på fredagkvällen med första start 17:30 från Arena Karlskrona (Rosenholm) där 88 tävlingsekipage skall passera startrampen. Efter ytterligare 7 specialsträckor på lördagen beräknas första tävlande passera målrampen strax efter kl 16.

Patriks Rallyteam slår upp sitt stora VIP-tält för inbjudna sponsorer och supporters på fredagkvällen där de kan följa tävlingen.
Den nya Mitsubishi Mirage R5 bilen kommer att finnas på plats. Thomas Weng och Mpart har gjort ett enormt jobb för att få bilen körklar i tid men en saknad leverans från en underleverantör gör att man valt att inte starta bilen i SSR. Martin Berglund väntas till start i sin nya Mitsubishi R5 så det skall bli spännande att följa Martins framfart i tuff konkurrens.

Patrik dammar av sin Mitsubishi Evo IX och kommer till start i Otrimmat 4WD där de skördat stora framgångar med två SM-guld 2012 och 2013.
15-05-11 Våren är här och med den South Swedish Rally
I helgen är det dags för traditionella South Swedish Rally, den 40´e i ordningen. Och det sker med besked - 92 anmälda förarare varav 30 juniorer och 20-talet nya bilar.

Med i SM-striden är återigen framgångsrika Holmberg Motorsport i sin Suzuki Swift. Samarbetet med Suzuki Nimag Sverige avslutades i och med utgången av 2014 men då Holmberg Motorsports kommande projekt är försenat gör importören ett oväntat och oförberett inhopp med SSR.
- Beslutet var ju taget att avsluta rallysatsningen efter 3 framgångsrika år med 2 SM-guld och ett silver, men då tillfället dök upp efter vinsten i Rally Gotland bestämde vi oss för ett extra inhopp, säger Mattias Andersson, marknadschef för Suzuki Sverige.

Kartläsaren Henrik Appelskog berättar - Innan Rally Gotland renoverades motorn och bilen fick en total översyn. Den kändes klart vassare nu än i höstas och trots att vi inte åkt i den sedan dess och att det tar ett par sträckor innan man kommer in i det igen, så kändes det som på den gamla goda tiden.
- Grym känsla, grym väghållning och perfekt samspel mellan Henrik och mig, då är det kul. Och extra inspirerande att Suzuki Sverige gör ett inhopp, säger Johan Holmberg.

Tävlingen startar i Karlskrona nu på fredag 15 maj.

15-05-06 Henriksson på jakt - efter sin motor
Det är tungt nu för Victor Henriksson. Inte nog med att en billig plastgrej fick hela motorn att rasa i Östersund. Nu kämpar han för att få hem den innan Karlskrona.

Även om han och Joel Ardell tappade två sekunder på sista sträckan i Östersund var de snabbast i Trimmat 2WD med sin nya Citroën. En liten snövisit hade visserligen fyllt fronten med snö, och de fick köra sista 1,8 km på ”stage mode”.
– Vi stannade direkt efter målskyltarna för att rensa, men där fanns ingen snö, säger Victor.
Istället hade en lite platsgrej i botten på originalkylaren gått av. Troligen var det tomt på vatten långt innan de nådde målskyltarna.
I Sandviken fick de ge sig redan innan start med tekniska bekymmer.

Victors eget tempo är det sannerligen inget fel på. Värre då med fransmännen dit motorn skickades för renovering. Till nätt kostnad.
– Det strulade med frakten och Oreca visste inte var motorn var, suckar Victor.

Den var på vift i två veckor. När den äntligen hittades och fixades, hamnade den på lastbil tillbaka i riktning Sverige.
– Vi jagar den så gott vi kan, men motorn har fortfarande inte kommit!
Inte den bästa uppladdning för MK Speeds förare som gärna vill till Karlskrona. Men först vill han testa sin Citroën Ds3 R3 Max ordentligt.
– Jag är skitorolig, men intalar mig att det måste vända snart!
15-05-05 South Swedish Rally 2015 lockar unga förare
South Swedish Rally (SSR) gör återtåg i SM med besked. 92 förare är anmälda, varav 30 juniorer som vill testa sin kapacitet på tuffa vägar norr om Karlskrona.

Med två veckor kvar till försommarens stora rallyhändelse, det 40:e South Swedish Rally, är startlistan klar. Där finns så många som 30 juniorer, vilket gör att framtiden ser ljus ut för den populära tävlingen som nu åter ingår i Rally-SM. Tim Liljegren är enda hemmajunior och 20-åringen gör i och med sin start South Swedish Rally premiär i Junior SM och den trimmade klassen, i en trimmad Volvo han endast kört i ett par tävlingar.
– Det ska bli häftigt med SSR, men vi har varken krav eller satt några mål. Vi ska bara vara med för att lära, säger Liljegren.

Direkt efter juniorerna startar värstingklassen Trimmat 4WD. SSR:s gigant Mats Jonsson, med nio segrar totalt, kommer förstås till start i sin Ford Escort WRC. Men han får allt tuffare motstånd i både yngre förare och framför allt nyare bilar. En mycket intressant start gör VM-rutinerade Fredrik Åhlin och hans Leovegas World Rally Team i en Fiesta R5. 24-åringen går ut före Mats Jonsson, men efter fjolårets dominant i SM – Jerker Axelsson.
– Fredrik tror jag blir väldigt svår. Men vi ska göra allt vi kan för att hålla honom bakom oss, säger Axelsson.
15-05-01 Jonna laddar för South Swedish Rally - I ny bil
I årets South Swedish Rally så gör Jonna Eson debut i årets SM-serie. Anledningen till detta är ett bilbyte från den Peogeot, som hon tidigare kört i JSM's trimmade klass, till en Ford Fiesta och den otrimmade klassen. Bilen har under vintern och våren genomgått en grundlig översyn och Jonna, med co-driver Sandra Bergström, ser fram emot starten av South Swedish Rally 2015.

Ny bil och ny klass, vad blir målsättningen i SSR?
- Självklart att ta sig runt tävlingen, men siktet är inställt på att komma in så bra som möjligt i nya bilen och lära sig den.
Svårt att säga hur bra vi kommer hänga med, men jag hoppas att vi kan få till några bra tider och hänga med bättre än förra året!

Har du några tidigare erfarenheter av South Swedish Rally?
- Nej, den tävlingen blir helt ny för mig. Har hört att det är svänger rätt bra och väldigt lurigt bitvis, men det märker vi när vi står där på startlinjen.

Vem är största konkurrenten i klassen?
- Det är ett väldigt hårt motstånd, samt en ny klass för mig mot vad jag åkte förra året i JSM. Det återstå att se vem det blir!
15-04-24 Vilken åkning, Landshövdingen!
På informationsträffen igår, 23 april, fick bland andra Landshövding Berit Andnor Bylund åka med i full fart i rallyskogen. Informationsträffen anordnades av i Karlskrona AB som tillsammans med Karlskrona AK arrangerade medåkning på en kort rallyslinga i skogarna utanför Karlskrona.

En av de som fick dra på sig overallen och hjälmen var Blekinges Landshövding Berit Adnor Bylund. Efter några snabba vändor i skogen med Robert Svensson som förare, var det en uppspelt Landshövding som krånglade sig ur rallybilen. Hoppa fram till cirka 1:15 på länken nedan får ni höra vad hon tyckte om åkturen.

http://sverigesradio.se/sida/embed?url=http%3A%2F%2Fsverigesradio.se%2Fsida%2Favsnitt%2F535059%3Fprogramid%3D3629

15-04-16 Gammalt och nytt i South Swedish Rally 2015
Det 40:e South Swedish Rally (SSR) bjuder, förutom hela den svenska rallyeliten, både på gammalt och nytt. Jan-Erik Lundgren som segrade i det allra första SSR är föråkare och det blir Sverigepremiär för nya Mitsubishi R5, med Patrik Johansson bakom ratten.

SSR är ett av landets mest anrika och prestigefyllda grusrallyn och har körts oavbrutet sedan 1976. I den allra första tävlingen segrade Jan-Erik Lundgren, Kils MK, med sin Opel Kadett GTE.
I årets tävling kommer Jan-Erik att vara en av föråkarna med likadan Opel Kadett GTE som han segrade med.
-Jag blev både överraskad och glad när jag blev tillfrågad att vara föråkare och jag ser fram emot SSR igen – det var många år sedan sist, säger Jan-Erik.
-Jag ska köra med insidan av skallen, men det är inte samma sak som att hålla igen.

Det blir även en Sverigepremiär i SSR då Patrik Johansson, Wäxjö MS, kommer till start i den helt nya Mitsubishi R5. Patriks exemplar är ännu inte helt färdigbyggt, men Patrik kommer ändå att ha kört några testmil i R5:an innan starten på SSR.
-I år kör jag främst för att lära mig bilen, men jag ser som alltid fram mot SSR eftersom jag ser det som min hemmatävling, och det ska blir riktigt kul att få testa Mitsubishin. Träning och tester är en sak, men när det är tävling – då är det på riktigt.

SSR körs under Kristi Himmelfärdshelgen, den 14 – 16 maj, och är en av deltävlingarna i Rally SM och Junior SM. Årets upplaga har Karlskrona som huvudort och tävlingen omfattar 10 sträckor på grus. Den totala SS-längden är cirka 100 km och rallyts totala längd cirka 360 km.

Anmälan till rallyt stänger den 27 april.
Mer information om SSR finns på www.southswedishrally.com
15-03-25 Regler Rally-SM Sprint sommar
Nu finns mästerskapsregler Rally-SM Sprint sommar 2015 (SM-veckan Sundsvall) publicerade. http://web.sbf.se/regler/up/2/RY_SM_Sprint_sommar-2015.pdf

15-03-05 En tung helg för Theorin motorsport
I helgen var vi i Östersund och körde Östersund Winter Rally som var deltävling 2 i Rally SM. Till start var vi 9 stycken i klassen där vi låg delad ledning efter deltävling 1. Vintern hade försvunnit helt och hållet även i Östersund så vallarna var inte mer än högst 30cm höga och vägarna var is och grusfyllda. Detta skulle göra däckfrågan väldigt svår, spara däck? långa dubbar eller korta dubbar? Mycket funderingar och snack mellan teamen.

Jag hade bestämt mig för en sak innan tävlingen- rädslan skulle ur kroppen! Vi började tävlingen på fredag kvällen med en mörker sträcka. Vi gick ut stenhårt och allt funkade klockrent i bilen men kopplingen rasade i slutet av sträckan, trots det snabbaste tid i klassen med 11 sekunder och en 5e tid totalt bland alla tvåhjulsdrivna bilar med vår klart motorsvagare bil. Det var service efteråt och kopplingen byttes samtidigt som grabbarna kollade genom bilen för lördagen. Lördagens första sträcka startade runt 8 på morgonen och nu var de skarpt läge som gällde, 3 mil sträcka! Vi fick in flytet direkt och detta fortsatte genom hela sträckan.

När vi kom imål så visste vi inte alls om tiden skulle vara bra då de hade känts lite för lugnt och mitt på vägen. Väl när tiderna kom så insåg vi VILKEN TID vi hade gjort, 13 sekunder före i klassen och 4e bil totalt. Nu ledde vi med 24 sekunder och kunde lugna ner tempot lite. På 2 av de 3 återstående förmiddags sträckorna så tog klass tvåan in 3 sekunder och på sista sträckan fastnade vi i en snövall med ett framhjul och tappade dyrbar tid.

Nu var det service igen och eftersom att vi inte hade något med ledningen att göra så skulle vi åka genom och få några poäng för placeringen och sedan försöka ta full pott på avslutande sträcka där man som snabbast i klassen fick 3 poäng.

Tyvärr kom vi aldrig till sista sträckan, 3 kilometer från mål på näst sista sträckan så gick alla pinnbultar av till höger framhjul i hög fart, jag behöll bilen på vägen som tur var och utan några större skador på bilen så fick vi bryta på den sträckan.

En tung helg för Theorin motorsport men ändå inte, vi har hittat tillbaka till det höga tempot och visar trots skrotningen tidigare att vi är snabbast. Tyvärr vinner man inga tävlingar för att man är snabbast en stund, man måste imål också!

Nu är det upperhåll tills vår tävlingarna och vi återkommer med info vad som händer i teamet med lite test och små tävlingar innan nästa SM deltävling startar den 14 maj.

Tack för att ni gör det här möjligt!
15-03-04 Pirelli Motorsport fortsätter att dominera i Rally-SM
Med flera klassegrar i premiären av Rally-SM i Sandviken för några veckor sedan så fortsatte succén för Pirelli i årets andra deltävling Östersund Winter Rally. Tävlingen som kördes i trakterna runt Östersund i Jämtland avgjordes över sju specialsträckor under två dagar.
Under helgen kördes årets andra deltävling i Rally-SM och på plats fanns TL-Racing som vanligt för att supporta förarna som har valt att åka Pirelli. En av dem var vinnaren i Trimmat 2WD Tobias Söderqvist (Toyota Corolla) som tog sin andra raka seger.
- Det fungerade bra, vi fick kämpa om segern då det var väldigt jämnt. Nu ser jag fram emot grussäsongen med en ful pott med mig från vintern, berättar Tobias Söderqvist

En annan i Trimmat 2WD som körde riktigt snabbt var Victor Henriksson ( Citroën DS3 R3 Max) som ledde inför sista sträckan då han råkade ut för tekniska problem och fick bryta.

I klassen Otrimmat 4WD så tog Niklas Hägg (Mitsubishi Evo IX) sin andra raka seger efter en fantomkörning på sista sträckan där han gick förbi Magnus Henriksson (Mitsubishi Evo X) som hade haft ledningen ända i från första sträckan på fredagskvällen.
På en tredjeplats hamnade Joakim Rydholm (Mitsubishi Evo X), alla på pallen körde på Pirelli-däck.
- Tävlingen började inget bra med trubbel med ljusboxen på första sträckan, men sedan var det bara att jaga på. Vi tog in tid hela dagen och inför sista sträckan hade vi sex sekunder upp. Vi hade sparat två nya däck som vi satte på inför sträckan och lyckades vi vinna med 0,2 sekunder, berättar en nöjd Niklas Hägg .
- Jag gjorde några misstag under dagen. På sträcka fem hade vi väldigt mycket tur då vi åkte av i fullfart, snurrade 180 grader på vägen och ner i diket. Som tur var så tog vi oss upp men tappade lite tid. Nu laddar vi inför sommaren, berättar Magnus Henriksson.

Många snabba juniorer körde även tävlingen och Jacob Jansson (Ford Fiesta R2) heter vinnaren i JSM otrimmat.
- Det var en väldigt lyckad helg i Östersund. Vi har tagit ett steg framåt rent fartmässigt, det visar sig inte minst på tiderna som ibland har varit bland de snabbaste i hela 2WD startfältet. Nu blir det ett litet uppehåll medans den sista snön smälter bort och grussäsongen drar igång, säger Jacob Jansson.

I kampen om totalsegern var det dubbelt Pirelli i topp genom Jerker Axelsson (Subaru Impreza S10 WRC) i ledning och Mats Jonsson (Ford Escort WRC) på en andra plats ända till sista sträckan där de blev hindrade av en annan tävlande som spärrade vägen efter en avåkning.
Nu blev det stora omkastningar i resultatet och Jerker och Mats slutade på en femte respektive sjätte plats i klassen.

Övriga noterbara resultat från Pirelli-förarna:
- På en tredjeplats i JSM Trimmat så finner vi Daniel Röjsel som gjorde en fantomkörning och var snabbaste 2WD totalt efter de första tre sträckorna. Efter tekniska problem och ett hjältejobb av mekanikerna så klarade han tredjeplatsen.
- Både Patrik Åkerman (2:a) och Joachim Grahn (3:a) i Trimmat 4WD körde på Pirelli-däck.
- Martin Jansson fortsatte sin fina form från Sandviken där han blev trea och slutade tvåa i Otrimmat 2WD nu i Östersund.

Nu väntar vi in årets första grustävling i Rally-SM som avgörs i mitten av maj i Karlskrona. Då skall klassiska South Swedish Rally avgöras.
15-03-01 Lyckad helg i Östersund för Jacob Jansson
Under helgen avgjordes andra deltävlingen i rally SM, Östersund Winter Rally. Jacob Jansson tillsammans med Co-driver Andreas Johansson lyckades efter en stark prestation upprepa segern i premiären och i och med detta gå upp i total JSM ledning.

Men det var inte någon enkel seger. Tävlingen inleddes med en 2 mil lång mörkersträcka på fredagskvällen och vi var inte riktigt med från start och tappade lite tid. Trots det en andra plats i klassen så det var ingen katastrof. På lördagens första sträcka hittade vi tillbaka till den rätta farten. Men så också ledaren Markus Theorin som gjorde en kanon tid och vi låg tvåa men hade nu 24 sekunder att jaga ifatt.

Vi bestämde att vi inte skulle vika ner oss. Fortsätta ladda på och försöka sätta lite press på Markus. På ss3 och 4 var vi snabbast och lyckades krympa avståndet. Kanske fungerade vår taktik då ledaren stod i en snövall på ss5 och var därmed borta från tätstriden. Nu låg vi plötsligt etta med en marginal på 53 sekunder.

På ss6 bevakade vi vår ledning för att sedan satsa lite mera på avslutande sträckan där det delas ut powerstage poäng till de tre främsta. Vi var snabbast och lyckades i och med det plocka hem full pott i poängskörden med seger i tävlingen och etta på powerstagen. Mycket viktiga poäng för sammandraget.

Med andra ord en väldigt lyckad helg i Östersund. Vi har tagit ett steg framåt rent fartmässigt, det visar sig inte minst på tiderna som ibland har varit bland de snabbaste i hela 2wd startfältet. Nu blir det ett litet uppehåll medans den sista snön smälter bort och grussäsongen drar igång. Nästa SM deltävling går av stapeln i Karlskrona i maj månad men före dess planerar vi åka någon tävling till.
15-03-01 Jerker Axelsson hindrades att ta sin andra raka seger i Rally-SM
Med en ledning på nästan minuten inför den sista sträckan i helgens Östersund Winter Rally så såg det ut att Jerker Axelsson tillsammans med Mattias Andersson skulle ta sin andra raka seger i Rally-SM. Men efter några kilometer så stod det en tävlande som startat tidigare rätt över vägen och hela topp-tre trion tappade flera minuter.

Redan under fredagskvällens första sträcka så var Jerker och Mattias med i tätstriden med en andra tid efter Robin Friberg som var snabbast.
- Det var en okej start, det var svårkört med ett varierande grepp och svårt med mörkret berättar Jerker

Under lördagen skulle sex ytterligare sträckor köras och direkt på första sträckan för dagen lade Jerker i en högre växel och vann den med nästan 20 sekunder före Mats Jonsson.
- Det funkade riktigt bra, vi hade valt ett däck med längre dubbutstick som fungerade kanon på underlaget, berättar Jerker

Efter ytterligare fyra raka sträckvinster för Jerker och Mattias så var ledningen uppe i hela 53,6 sekunder inför den avslutande sträckan.
- Hela dagen gick det i ett bra och snabbt tempo, vi körde faktiskt på ganska mycket säkerhet och på sista sträckan skulle vi pröva att i lite mera då den även är powerstage så det fanns viktiga extrapoäng att köra om, berättar Jerker

Efter bara ett par kilometer in på sträckan så blev Jerker hindrade av en annan tävlande som kört av vägen och fastnat. Även tvåan Mats Jonsson och trean Robin Friberg blev stoppade.
- Totalt tappade vi över fyra minuter så segern försvann, trots att tävlingsledningen i ett första skede strök denna sträckan så att vi stod som vinnare men efter en protest blev vi åter nerflyttade, berättar en besviken Jerker.
- Detta är ju nått som kan hända på vintertävling, men jag kan nog tycka att det borde vara det sportsliga som skall gå örst avslutar Jerker.

Resultat blev en femteplats i klassen efter tidstappet.

Nästa deltävling är i mitten av maj då South Swedish Rally skall avgöras, nu med grus som underlag i trakterna runt Karlskrona.

SM-Tabell Trimmat 4wd efter två av sex deltävlingar
1. Jerker Axelsson 26p
2. Thomas Thunström 22p
3. Mats Jonsson 20p

http://www.facebook.com/BikeMotorsport
15-03-01 Viktiga poäng bärgade för Sollebrunn Racing
I helgen körde Sollebrunn Racing andra deltävlingen i Rally-SM 2015, Östersund Winter Rally. Det visade sig bli en tuffutmaning för de 19 tävlande ekipagen i klassen Trimmat 2WD.

Tävlingen kördes över två dagar och sju specialsträckor. Den inleddes med en 22 kilometer lång kvällsträcka i mörker.

Teamet förberedde sig redan på torsdagskvällen med ett mörkertest för att bli mer bekväma med dessa förhållanden eftersom det är relativt sällan de kör sträckor i mörker.

Förberedelserna till trots gick det lite avvaktande på den inledande specialsträckan och Micke och Ida gick till nattvila på en åttonde plats. En missad bromspunkt orsakade ett besök i en av de få snövallar som fanns längs sträckan. Detta orsakade en rejäl buckla på högerdörren.
- Vi var lite besvikna efter fredagskvällen, vilket gjorde oss ännu mer taggade inför resten av tävlingen, säger Ida.

På lördagens första sträcka hängde Micke och Ida med bra och hade en ok tid i klassen. På den korta SS 3 hade teamet turen med sig. De körde för fort in i en högersväng och gjorde en rejäl dikeskörning innan de lyckades ta sig upp på vägen igen. Efter SS 5 hade teamet klättrat till en femte plats i resultatlistan. Planen var där efter att bevaka femteplatsen och ta bilen säkert i mål. Ändå lyckades de på 22 km långa SS 6 vara snabba, och var där endast två sekunder från sträcksegern, vilket kändes riktigt skönt.

En kort service väntade innan sista sträckan, som kördes i skymningen. Sträckan var drygt 22 kilometer lång, var bitvis bred och fin och avslutades med två kilometer sjöis. Körningen kändes riktigt bra, men fem kilometer före mål rusade temperaturen på motorn upp och Micke var tvungen att slå av på tempot.
- Efter lite felsökning efter målgång hittade vi ett vattenläckage som vi kunde täta hjälpligt efter en del mekande. Vi tog oss med nöd och näppe till slutmålet, lättade och ganska nöjda, pustar Micke.

Nu blir de översyn av bil innan nästa SM-tävling, South Swedish Rally, går av stapeln den 14 - 16 maj i Karlskrona.
- Det ska bli skönt att få köra på grus igen, menar Micke. Det är helt klart favoritunderlaget...

Följ gärna teamet på http://www.sollebrunnracing.se eller http://www.facebook.com/sollebrunnracing
15-03-01 Daniel Röjsel J-SM 3:a trots stor dramatik i Östersund!
Den andra deltävlingen i 2015 års rally-SM gick av stapeln när Östersund Winter Rally startade under fredagskvällen. Daniel Röjsel tillsammans med Co-driver Nicklas Edvardsson hade bra läge inför tävlingen med en tredjeplats i deras klass i Junior-SM efter den första deltävlingen i Sandviken för två veckor sedan.

Den 2.3 mil långa SS1 på i5-området strax utanför Östersund inledde tävlingen i mörker under fredagskvällen. Daniel sparade inte på några krafter och öppnade med en ledning på 9 sekunder före tvåan i J-SM och var dessutom bara 1.5 sekund bakom snabbaste ekipage bland seniorerna i trimmat 2wd i SM. Daniel & Nicklas körde med helt egna noter och fick ett kvitto direkt på att de var helt godkända då det är ännu viktigare att noterna stämmer bra i mörker.

Tävlingen fortsatte under lördagen då sex sträckor på nästan 8 mil skulle köras innan det var avgjort. Daniel & Nicklas behöll ledningen i J-SM på den 3.3 mil långa SS2 under morgonen och gick dessutom upp i ledning tidsmässigt bland seniorerna! Efter sträckan följde en kort servicen innan en stint med SS3, 4 och 5, och det var här dramatiken började. SS4 gick bra men i mitten på 1.2 mil långa SS5 gick stötdämparen höger bak sönder på det bitvis riktigt dåliga underlaget. De tappade 12 sekunder till tvåan i klassen och var nära att bryta tävlingen men en ny stötdämpare väntade på lunchservicen men först var de tvungna att ta sig igenom den nästan 1.3 mil långa SS5. Det blev en försiktigt körning och de tappade dryga halvminuten men kunde hålla tredjeplatsen i J-SM.

Efter lunchservicen var bilen redo för fight igen och de var inte ur matchen riktig än. SS6 var samma sträcka som kördes under fredagen men nu skulle fästet bli ännu bättre efter att hela SM-fältet kört sträckan en gång och ruggat upp isen och dragit fram grus.

Dramatiken för Daniel & Nicklas var däremot inte över när stötdämparen var bytt. På SS6 gick infästningen till bakhjulsnavet sönder utan att de slagit i eller kört på något på vänster sida i sista svängen. De körde trots detta i mål med bästa tid i J-SM på sträckan. Återigen var de nära att bryta tävlingen men då en service var planerad i tävlingen efter sträckan och de bara hade några kilometer att åka dit fanns det en chans att reparera bilen. Direkt när de kom i mål började Daniel gå iväg för att hämta hjulet som låg en halv kilometer bort. Samtidigt hade Nicklas en diskussion med serviceteamet på telefon om det fanns någon möjlighet att köra vidare eller inte. De vägrade att ge upp och ville att Daniel & Nicklas skulle ta med sig hjulet till servicen. När Daniel kom tillbaka med hjulet drog de iväg och hade bara några sekunder tillgodo för att hinna in på serviceplasten i tid utan att få en transportprick.

Väl på servicen gjorde teamet en magisk reparation och bultade fast navet så gott det gick för att Daniel & Nicklas skulle kunna fortsätta. När hjulet lossande drog det även med sig alla bromsledningar bak och Daniel fick köra ut till sista sträckan med bara broms på framhjulen, även här med bara några sekunder tillgodo ut från servicen.

De låg fortfarande trea i J-SM och att försöka köra ikapp på den 2.3 mil långa sista sträckan var omöjligt men med de 52 sekunder de hade tillgodo på fyran i klassen fanns en möjlighet att de skulle kunna hålla tredjeplatsen i mål.
Det blev en väldigt speciell körning genom sträckan och Nicklas fick vara långt fram i noterna för att Daniel skulle hinna broms ner farten i dom skarpa svängarna. Sträckan avslutades efter ca en kilometer körning på en sjöis och här fick de kämpa med att få runt bilen i hårnålarna utan handbroms.

De höll kylan och klarade ändå tredjeplatsen med en marginal på 37 sekunder och var mycket lättade när de kom i mål.
-Vilken dag, vilken tävling och vilken dramatik. Mer otur och mer tur i oturen kan man nog inte ha. Det känns som en seger att komma i mål som trea i klassen trots alla problem. Jag och Nicklas har våra otroligt duktiga och envisa mekar att tacka för deras insats, utom dom hade det aldrig gått! Ingenting är omöjligt, bara olika svårt, säger Daniel

Efter tävlingen ligger de nu på en fjärdeplats totalt sett i Junior-SM där den otrimmade klassen slåss ihop med den trimmade klassen. I den trimmade klassen ligger Daniel & Nicklas däremot tvåa.

Nu väntar ett uppehåll i tävlandet tills snön har smält bort och sommaren börjat ta fort. 14-16 maj körs deltävling tre i SM då South Swedish Rally går av stapeln i Karlskrona.

Resultat från Östersund finns på: http://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?tavling=774


15-02-28 Robin Friberg snabbast när Östersund Winter Rally inleddes
Den första sträckan av Östersund Winter Rally kördes under kvällen i mörker. De dryga två milen skulle visa sig att bli utslagsgivande:

I Trimmat 4WD var det Robin Friberg i sin Citroen DS3 R5 som var snabbast, han slog den regerande mästaren Jerker Axelsson med 5,6 sekunder. Mats Jonsson gjorde en tjuvstart och fick 10 sekunders tillägg. Han tappar därmed tredjeplatsen som nu innehas av Mattias Jirvelius och co-drivern John Stigh, de ligger 13,9 sekunder efter ledande Friberg.
Magnus Henriksson satte stor press på SM-ledande Nicklas Hägg i Otrimmat 4WD genom att vara snabbast på SS1, hela 18,7 före Hägg på 4:e plats. Marcus Hällbo var tvåa på sträckan och var mycket nöjd när han kom i mål.

Segraren i Trimmat 2WD från Sandviken, Tobias Söderqvist inledde Östersund Winter Rally på samma inslanga väg och han var 1,8 sekunder före Kristian Johansson. På tredjeplats jagar Patrik Flodin, tätt följd av Victor Henriksson.

Martin Jansson fick en riktigt bra inledning på rallyt och leder före Mattias Ledin.
Kompletta resultat efter SS1: http://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?tavling=774
15-02-27 Temperaturen stiger inför deltävling två
I helgen avgörs den andra deltävlingen i Rally-SM i Östersund. Jerker Axelsson dominerade Vinterpokalen för tre veckor sedan och siktar på ny triumf i Östersund.

Drygt tre veckor efter den första deltävlingen i Sandviken är det dags för tävling nummer 2 i årets Rally-SM på snö och is kring Östersund. Vädret har vart ett orosmål för arrangörerna, och så sent som i förra veckan mättes temperaturer upp mot 10-grader i tävlingsområdet. Detta ledde till att arrangören VMT MK Jämtland tvingades ställa in den populära publiksträckan vid Campus-området, som skulle körts som sträcka 2 under fredagen. Vädret har under veckan stabiliserat sig och temperaturer kring noll utlovas under tävlingen.

Full med självförtroende kommer segraren i Trimmat 4WD från Sandviken, Jerker Axelsson till Östersund med siktet inställt på sin andra raka seger. Han utmanas kanske främst av den unga talangen Robin Friberg som fått välbehövliga mil i sin nya Citroen när han körde Rally Sweden för två veckor sen.

I de andra klasserna utlovas det också intressanta fighter. I JSM siktar Marcus Theorin på revansch efter sin andraplats i Sandviken, och Victor Henriksson som inte ens kom till start i Sandviken i Trimmat 2WD ser fram emot första tävlingen i nya bilen. I de Otrimmade klasserna, 2WD och 4WD, är segrarna från Sandviken Niklas Hägg och Mattias Ledin åter storfavoriter till segrarna.

Östersund Winter Rally avgörs över 2 dagar med start fredag den 27/2.

Följ tävlingen via rallyradion: https://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradio-fran-ostersund-winter-rally
15-02-27 Tre frågor till Östersund Winter Rally's tävlingsledare Sverker Jonsson
Ikväll startar den andra deltävlingen i Rally-SM 2015, Östersund Winter Rally. Vi har tagit tempen på tävlingsledare Sverker

Jonsson så här några timmar innan start.
Vädret har vart ett stort orosmål inför tävlingen, hur är läget på väderfronten nu en dag innan tävling?
-Väderläget är faktiskt rätt bra trots svåra förutsättningar! Det är isiga vägar med varierande snövallar. Temperatur -5 till +2 grader under helgen.

Hur är intresset för rallyt i Östersund?
- Bra, Jämtland är ett av Sveriges största rallylän med stort intresse både publikt och annat.

Vad ser du mest fram emot under tävlingen?
-Jag hoppas att det blir en spännande rättvis uppgörelse utan olyckor, med nöjda tävlande och publik.
15-02-26 Victor Henriksson revanschlysten inför Östersund Winter Rally
I Östersund Winter Rallt förra året gjorde den förre WRC-Academy föraren Victor Henriksson SM-comeback i Trimmat 2WD och domminerade klassen enda fram till ett motorproblem satte stopp för honom och co-drivern Joel Arnell när de bröt i ledning i Hässleholm. Efter det följde en rullning i East Sweden Rally och alla chanser till medalj försvann. Till 2015 införskaffade han en Citroen DS3 R3 Max för att ta revansch, men säsongen började på värsta sätt för Victor och Joel. Innan start i Sandviken fick man problem med bränslepumpen, nu kommer de till start i Östersund mer laddade än någonsin.

Vad har du för målsättning med första tävlingshelgen i bilen?
- Jag ser verkligen fram emot start. Vi har bytt en strulande bränslepump och nu går bilen klockrent. Nu ska jag försöka lära mig att köra den på rätt sätt bara. Jag tror att vi får gå in med inställningen att plocka så mycket poäng som möjligt till helgen. Det behövs mer mil i kroppen innan farten är riktigt bra.

Vilka ser du som dina främsta utmanare till SM-medaljerna i år?
- Jag tror att Tobias söderqvist samt Leif Pettersson blir väldigt snabba till Östersund och även under resten av året.
Fjolårssäsongen slutade på ett tråkigt sätt för dig, har detta gett dig mer motivation för revanch under 2015?
- Jag känner mig riktigt motiverad och tror att vi kan utvecklas med bilen under året. Bilen är riktigt kompetent och jag längtar till starten i Östersund.
15-02-26 Rallyradio från Östersund Winter Rally
Rallyradio blir det som vanligt från rally SM när Östersund Winter Rally går av stapeln med start på fredag.
https://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradio-fran-ostersund-winter-rally
15-02-26 Axelsson och Andersson siktar mot andra raka vinsten i Rally-SM
För några veckor sedan kördes årets första deltävling i Rally-SM. Överlägsen segrare i Sandviken var förra årets guldmedaljör Jerker Axelsson med kartläsaren Mattias Andersson. I helgen körs årets andra deltävling av Rally-SM i Östersund och Jerker och Mattias siktar på att ta årets andra raka seger.

Med en marginal på över 1,5 minut säkrade Jerker segern i premiären av årets Rally-SM för några veckor sedan, Rally-SM som avgörs över sex deltävlingar och nu i helgen körs årets andra deltävlingsom är den sista på vinterunderlag innan gruset tar över i maj.
- Vi är riktigt nöjda med säsongstarten, tävlingen i Sandviken var en bra början på säsongen där vi direkt fann ett bra tempo och kunde åka med en viss säkerhet, sedan gjorde ett taktiskt däckval till att det blev stora tidsdifferanser berättar Jerker.

Under helgens tävling som heter Östersund Winter Rally så skall allt avgöras över sju specialsträckor med en total längd på 130 km och redan på fredagkvällen så startar tävlingen med med en riktigt långsträcka på över 2 mil.
- Det blir en spännande början av tävlingen, mörker och rally är häftigt men med åren så blir inte synen direkt bättre i mörkret, säger Jerker med ett skratt

Under lördagen körs de resterande sex sträckorna innan första bil går över målrampen vid kl 17:30 på lördagseftermiddagen. I klassen Trimmat 4WD som Jerker och Mattias tävlar i är det 20 stycken deltagare anmälda.
- Vi har tänkt att starta med lagomt tempo sen får vi se hur mycket vi behöver öka under tävlingen för jag tror det kommer bli betydligt tuffare denna tävlingen, men självklart siktar vi mot segern, avslutar Jerker.

Tidsplan:
Fredag 27/2
18:30 Första bil startar från Arenan
SS1
19:15 Första bil in för nattservice
Lördag 28/2
07:00 Första bil startar från Arenan
SS2-SS5
12:35 Lunchservice
SS6-SS7
17:34 Första bil kör över målrampen

Länkar:
Rallyradio: http://www.rallysm.se/rallyradio
Live-Resultat: http://www.rallysm.se/liveresultat
Bike Motorsport: http://www.facebook.com/BikeMotorsport
15-02-24 Jacob Jansson ser stärkta fram emot Östersund Winter Rally
I helgen fortsätter årets SM-säsong med andra deltävlingen, Östersund Winter Rally. I Junior-SM startfältet återfinns självklart Jacob Jansson med team.

Stärkta av framgången senast så ser vi väldigt mycket fram mot tävlingen. Som ledare i klassen är det nu oss som konkurrenterna jagar, men vi känner oss redo för uppgiften och ska göra vårt bästa för att upprepa segern i premiären.

Totalt kommer 21 ekipage till start i Junior-SM varav nio stycken i vår klass och vi har blivit tilldelade startnummer fem. Tävlingen drar igång på fredag kväll klockan halv sju med en mörkersträcka som mäter cirka två mil. Efter ett nattuppehåll återupptas tävlingen igen klockan sju på lördag morgon. Då ska sex sträckor på cirka elva mil köras innan en vinnare kan koras på målrampen vid Östersund Arena klockan halv sex på kvällen.
15-02-10 Angående justering tid på SS5, Vinterpokalen
Rally SM Vinterpokalen
Tävlingsledningen vill förtydliga händelseförloppet angående bil som blockerade vägen och efterföljande diskussioner.
Rapport om incidenten med stopp på SS 5 där en bil, start nr 35, blockerar vägen för de andra tävlande.
http://www.vinterpokalen.com/attachments/article/103/Rapport%20protest.pdf
15-02-10 Trippelt med Pirelli-segrar i premiären av Rally-SM
Med både totalseger och seger i klasserna Trimmat 4WD, Otrimmat 4WD och Trimmat 2WD så dominerade Pirelli årets första deltävling i Rally-SM som kördes i Sandviken i helgen.
Vinterpokalen avgjordes över fem utslagsgivande sträckor norr om Sandviken under helgen och en av toppförarna som valde det nyutvecklade Pirelli AWS4-1 med ett längre utstick på dubben på det svårkörda underlaget var Jerker Axelsson (Subaru Impreza S10 WRC).
- Vi diskuterade med TL-racing om vilket utstick vi skulle köra på och vi kom fram till att köra på det längre, berättar Jerker Axelsson som tog dubbla SM-guld under 2014 på Pirelli-däck.

Jerker dominerade tävlingen och vann totalt och klassen Trimmat 4WD 1 minut och 36 sekunder före tvåan Mats Jonsson, som även han körde på Pirelli-däck.
- En riktigt bra start på säsongen då vi vann alla sträckor och även den avslutande sträckan så var en så kallad ”powerstage” så vi fick med oss full pott med poäng i premiären, säger Jerker Axelsson

Topp tre i Vinterpokalen. Mattias Andersson/Jerker Axelsson längst fram. Foto: Fotogubben
Även i Otrimmat 4WD var det dubbelt med Pirelli-förare på pallen. Niklas Hägg (Mitsubishi EVO IX) vann före comebackande Magnus Henriksson (Mitsubishi EVO X R4).
- Det var många år sedan jag körde 4WD men allt fungerade perfekt under helgen och jag var imponerad hur bra däcken fungerade, berättar tvåan Magnus Henriksson.

Trimmat 2WD brukar vara en av de hårdaste klasserna i Rally-SM men där gick Tobias Söderqvist (Toyota Corolla) på knock på den långa specialsträcka tre och vann komfortabelt med cirka minuten före Leif Pettersson (Toyota Corolla), båda körde Pirelli.
- Det var ett perfekt genomfört vinterrally för oss med fina vägar och mycket snö. Bilen fungerade perfekt och vi tog i på långsträckan för att ta ledningen sedan kunde vi slå av på tempot lite och bevaka ledningen. Nu ser vi fram emot nästa deltävling i Östersund, berättar Tobias Söderqvist.
- Vi var bra med på första sträckan men sedan klarade vi inte hänga med i tempot Tobias satte upp på långsträckan. Men jag är riktigt nöjd med rallyt annars och med en vinst på ”powerstage” för mig så skiljer det ändå bara 1 poäng i sammandraget, berättar Leif Pettersson

Övriga noterbara resultat från Pirelli-förarna:
- Daniel Röjsel (Opel Corsa Kitcar) kom på en fin tredjeplats i klassen JSM Trimmat 2WD.
- Snabbaste bakhjulsdrivna bil var Patrik Flodin med en Volvo 240, han kom på en fjärde plats i Trimmat 2WD.
- Placeringen efter Flodin kom Johan Carlsson(Citroen DS3 R3), han var även tvåa på avslutande powerstagen.
15-02-10 Theorin motorsport - känns som en seger
I helgen var vi i Sandviken och körde "Vinterpokalen" som dessutom var årets första SM deltävling.Till start var vi 8 stycken i klassen och totalt 71 bilar. Efter den brutala avåkningen vi gjorde för ett par veckor sedan så har uppladdningen inte varit optimal med mycket jobb på nya bilen samt mycket tankar som snurrat i huvudet, en sådan smäll sätter sina spår i huvudet. Det trodde jag inte själv innan. För att få tankarna ur huvudet så finns det bara en sak att göra, tävla. Vi bestämde oss för att åka med insidan under Vinterpokalen för att bygga tillbaka det ordentliga tempot i bilen och för att få med oss värdefulla poäng till SM tabellen.

Vi skulle egentligen åkt en stads- sträcka på fredags kvällen men tyvärr så var det inte tillräckligt bra väglag inne i stan. Kampen om Vinterpokalen började istället på lördag morgonen klockan 8. Första sträckan vi åkte var en kort sträcka på 5km. Vi startade alldeles för försiktigt och fick en femte tid på sträckan 11 sekunder efter ledande Fredrik Jansson. Sträckan därefter så skärpte jag till mig ordentligt men utan risker så satte vi en helt okej tid och avancerade upp till en andra plats och ny ledare var Jacob Jansson från Kopparberg.

Efter sträcka fyra så låg vi fortfarande tvåa men med bara 1km kvar av sträckan så slutade bilen att ladda. Vi lyckades komma in till serviceplatsen på väldigt låg batteri nivå där mekanikerna bytte allt i laddnings väg så att vi kunde fortsätta. Vi åkte och bevakade våran andra plats under hela dagen och allt kändes bara bättre och bättre i bilen. Sista sträckan var en "power stage" där topp tre på sträckan får extra poäng till tabellen. Vi åkte på i ett lite högre tempo på den här sträckan och vann sträckan med hela 17 sekunder. Vi slutade alltså dagen med en andra plats 13 sekunder efter vinnande Jacob Jansson.

Med de poäng som vi fick på sista sträckan så innebär det att vi är i delad ledning i tabellen efter första deltävlingen. Nästa tävling går i Östersund 27-28 februari och efter den här starten så är vi riktigt taggade för att segra och att bärga SM guldet vid säsongens slut!
Markus Theorin
Theorin motorsport.
15-02-09 Daniel Röjsel tog viktiga poäng i J-SM premiären!
Daniel Röjsel tillsammans med Nicklas Edvardsson lyckades knipa tredjeplatsen i årets första Junior-SM deltävling i Sandviken och fick därmed med sig viktiga poäng.
-Vi är nöjda med en riktigt bra start på SM-säsongen. Poängen är viktiga då det är en lång säsong och det gäller att köra smart och hålla sig på rätt sida gränsen hela tiden, säger Daniel

Över tio mil på bara fem sträckor skulle SM-startfältet på 71 bilar varav 19 juniorer avverka under lördagen med start tidigt på morgonen. Redan på fredagen skulle en sträcka vid VM-arenan i Sandviken, SS1, inleda tävlingen men blev inställd på grund av för tunn is i banan. Rallyts första sträcka blev då SS2 på lördagen och var bara fem kilometer kort och redan här visade det sig hur underlaget skulle komma att bli under hela förmiddagen, moddigt och spårigt.

Daniel & Nicklas skrev egna noter för första gången i en SM-deltävling och tog det därför lite varsamt i början men noterna visade sig stämma bra direkt. Fjolårskonkurrenten Pontus Åhman i en likadan Opel Corsa satte ribban högt redan på första sträckan och Daniel försökte svara på den 3 mil långa SS3 med att öka tempot utan att ta några risker. De var bara 10 sekunder efter ledande Pontus i mål trots att de tappade tid då Evelina Olofsson, även hon i en Corsa, låg på tak och blockerade delar av vägen. På samma sträcka åkte även en annan segerfavorit Pelle Wilén av med sin Golf och tappade lite tid innan han kom upp på vägen igen.

Den fjärde sträckan var ca 2.5 mil lång och här var det bitvis väldigt moddigt och spårigt vilket gjorde att Daniel & Nicklas tappre ytterligare tid med de däckmönster som användes på bilen. Pelle Wilén som tidigare åkte av vägen hade nu tagit jakt på tätpositionerna och började jaga ledande Pontus och Daniel på andraplatsen.

Efter sträckan följde en lunchservice vid Högbo Bruk och nu var planen för de två resterande sträckorna som mätte ca fyra mil totalt att hålla det säkra tempot och ta bilen i mål för att plocka poäng.

Underlaget på SS5 och 6 passade de däckstyper som Daniel märkt in mycket bättre och det visade sig tydligt när han åkte jämnt med Pontus på SS5 och var 11 sekunder före på SS6 som även var en så kallad power stage där bonuspoäng till de tre snabbaste delades ut. Men Daniel var trots det inte snabbast på sista sträckan då jagande Wilén som redan inför sträckan knipit andraplatsen var snäppet före i mål på SS6.

Med ett rally utan misstag och fortfarande lite extra kvar att ge är både Daniel & Nickas riktigt nöjda att ta bilen i mål och plocka poäng i säsongens första SM-deltävling för juniorer!

Nästa deltävling körs om knappt tre veckor i Östersund den 27-28 februari, då fortsätter spänningen om SM-poängen!
15-02-08 Jerker Axelsson dominerade premiären av Rally-SM
Med fem raka sträcksegrar och ledning från start till mål kunde ingen hindra Jerker Axelsson att vinna premiärtävlingen av Rally-SM i Sandviken.

Med dubbla guld i rally under fjolåret så har Jerker Axelsson från Trollhättan och kartläsaren Mattias Andersson från Säffle högt ställda mål på årets säsong.
- Vi kör för guld i Rally-SM men nu i premiärtävlingen trodde vi att det skulle bli tufft att matcha Pontus Tidemand i kampen om segern men eftersom han bestämde sig för att åka de däck man kör i VM så tappande han mycket tid, berättar Jerker.

Under lördagen kördes det fem specialsträckorna i ett strålande vinterlandskap norr om Sandviken. Jerker och Mattias gick på knock direkt med dubbla sträckvinster och en ledning med halvminuten innan första servicen.
- Jag blev lite förvånad själv att det gick så fort, vi diskuterade innan start vad för dubbutstick vi skulle köra men efter konsultation med Risto Laine som är chef för Pirellis motorsportverksamhet i Norden så gjorde vi ett perfekt val visade det sig, berättar Jerker

Resten av dagen fortsatte i jämnt och högt tempo med snabbast tid på alla sträckor och inför sista sträckan hade ledningen utökats till 1 min 17 s före Mats Jonsson och med Robin Friberg på en tredjeplats.

En nyhet till i år är att avslutande sträckan är en så kallad "powerstage" där snabbaste ekipage får tre extra poäng. Med ännu en sträckvinst så säkrades de tre extra poängen som kan bli viktiga under resten av säsongen.

Utöver de tre extrapoängen så ger en vinst 15 poäng så efter årets första deltävling så har Jerker totalt 18 poäng.
- Allt har funkat perfekt under helgen. Mattias, teamet och alla runt mig har gjort ett perfekt jobb och tillsammans med en bra däckstrategi så kunde vi kvittera ut årets första seger, avslutar Jerker.
Resultat Vinterpokalen Deltävling 1 Rally-SM, Sandviken MK
1. Jerker Axelsson 58 min 54,4 s
2. Mats Jonsson +1 min 36 s
3. Pontus Tidemand +1 min 40,5 s

SM-tabell efter 1 av 6 deltävlingar:
Trimmat 4WD:
1. Jerker Axelsson 18 p
2. Mats Jonsson 12 p
3. Pontus Tidemand 10 p

Bike Motorsport: http://www.facebook.com/BikeMotorsport
15-02-08 Det höll inte hela vägen för Sollebrunn Racing
I helgen stod Sandvikens MK som arrangör när SM-säsongen i rally drog i gång. Uppladdningen blev inte den bästa tänkbara för teamet.
- Jag blev liggande sjuk i början av veckan men repade mig bra och kände mig ganska pigg igen lagom till rekognoseringen skulle börja på fredag morgon, meddelar Mikael. Då arenasträckan (SS 1) som skulle gått under fredagskvällen blev struken p.g.a. brist på is så ägnades hela fredagen åt rekognosering, besiktning av bil samt inmärkning av däck.

Micke och Ida började lördagens första sträcka (SS 2) lite försiktigt då det rådde ganska svåra förhållanden där. Vägen var smal, krokig samt moddig och där var lätt att göra kostsamma misstag. Tiden räckte ändå till en sjätte plats i klassen. Andra sträckan för dagen (SS 3) var också helgens längsta och mätte över tre mil. Här var vägen överlag snabbare och mer välplogad. Micke och Ida svarade upp med en andratid av de 21 ekipagen i klassen.

Efter en kortare service var det dags för 27 km långa SS 4 och återigen gjorde teamet en topptid i klassen vilket placerade dem på en tredjeplats så långt i tävlingen när endast två sträckor återstod.

Efter en timmas lunchuppehåll startade de den 18 km långa SS 5. Återigen bra tempo på KitCar-Golfen tills det var ca

- Här fick vi signal om att vägen var blockerad så det var bara att stanna.

Det visade sig att en bil tidigare fastnat mellan de höga snövallarna och det var omöjligt att komma förbi, säger Micke. Närmare 20 ekipage hade fastnat i kön innan bilen kunde fås undan.

Efter många turer under lördagskvällen beslutades det att de drabbade ekipagen skulle få konstruerade idealtider på sträckan.
- Ja, vi var ju ett av de drabbade ekipagen och här vet jag inte riktigt hur det gick till att sätta tiderna för vi fick en
idealtid runt en halvminut längre än närmaste konkurrenterna som också fick konstruerade.

Nu skulle det visa sig vara utan betydelse då teamet tvingades bryta strax efter starten på den avslutande powersträckan (SS 6) med drivknutsbrott.
- Otroligt frustrerande eftersom vi bytte
båda yttre knutarna innan säsongsstarten för att undvika sånt här, avslutar en bedrövad Micke.

Teamet fick dock visa att tempot finns där och det sporrar inför den andra SMdeltävlingen som avgörs i Östersund om tre veckor.

Följ gärna teamet på http://www.sollebrunnracing.se eller http://www.facebook.com/sollebrunnracing
15-02-08 Seger för Jacob Jansson i SM-premiären
I helgen inleddes årets rally SM och vi Jacob Jansson Motorsport fick en smakstart på årets säsong med seger i första deltävlingen. Tävlingen avgjordes under lördagen med fem sträckor norr om Sandviken.

Inför de inledande två sträckorna hade vi taktiken upplagd. Den första sträckan var kort och mycket smal och bökig. Där försökte vi köra rent och hitta rytmen. Det gick fint och andra tid i klassen var en bra inledning. Den andra sträckan var dagens längsta med sina 3mil. Vi hade bestämt oss för att sätta in en stöt och försöka få några sekunder ledning. Allt gick enligt plan och in på service hade vi en ledning på 18 sekunder.

Efter detta fortsatte vi åka i vårt eget tempo som vi fann bekvämt men ändå högt. Vi var snabbast också på sträcka fyra och fem så inför sista sträcka ledde vi med 32 sekunder före Markus Theorin. Där valde vi att ta det säkra före det osäkra och slå av på tempot. Inga chansningar och hellre en inbromsning för mycket än en för lite och därmed var segern bärgad.

Ett väl genomfört rally av hela teamet, helt enligt planen. Väldigt skönt att tillslut få en framgång efter all tekniska bekymmer ifjol.
Nu har vi gett och själva ett bra utgångsläge inför fortsatta SM-säsongen.

15-02-07 Jerker Axelsson segrare i Vinterpokalen 2015
Jerker Axelsson vann Vinterpokalen 2015 i överlägsen stil. Subaru-föraren vann alla dagens sträckor. Inför tävlingen hade Pontus Tidemand utsetts som storfavorit till totalsegern i tävlingen. Men Pontus valde att köra på de något bredare däcken som han ska tävla med i Rally Sweden nästa helg. Detta visade sig vara en stor nackdel jämfört med de smalare däcken som övriga fältet körde på, och Tidemand kunde inte rå på Jerker Axelsson. Och det var inte heller någon annan som lyckades matcha Jerker som vann alla sträckor och tog en välförtjänt seger hela 1 minut och 36 sekunder före Mats Jonsson och Pontus Tidemand som kämpade till sig en tredje plats. Precis utanför pallen hittar vi Robin Friberg, Thomas Tunström och Björn Adolfsson som alla kom till Sandviken i nya R5-bilar.

På SS5 åkte en bil av och hindrade 17 bilar, bland dessa hela Otrimmat 4WD och ett antal bilar i Trimmat 2WD. Arrangören beslutade sedemera att korrigera de beröda ekipagens tid.

I Otrimmat 4WD vann fjolårsmästaren Niklas Hägg före tävlingens överraskning Magnus Henriksson och Jan-Erik Folkesson.
Hemmaföraren Tobias Söderqvist vann Trimmat 2WD storstilat före Leif Petersson och Kristian Johansson på tredjeplats.

Publikfavoriten Patrik Flodin imponerade stort i sin Volvo 240 och körde till sig en 4:e plats i klassen.

Mattias Ledin vann klassen Otrimmat 2WD före Reine Laestander och Martin Jansson.
15-02-07 Patrik Flodin slutade fyra efter starkt insats i SM-premiären i Sandviken!
Idag drog SM i rally igång och Sandvikens MK var först ut med sin tävling Vinterpokalen. Rallyt bestod av fem sträckor idag på 105,62 km och Patrik Flodin och hans co-driver GöranBergsten fanns på startlinjen med Volvo-GrH-bilen. Eftersom bilen inte är det optimala för förhållandena på vintervägarna, satte Patrik upp ett realistiskt mål om en femteplats.

Efter en liten trevand inledning med tionde snabbaste tid, ökade Patrik och Göran successivt tempot och körde tillslut in på en imponerande fjärde plats som bästa Volvo i den tvåhjulsdrivna klassen.
- "Jag är nöjd med helgen" säger Patrik "Vi hade verkligen skitkul i bilen idag och jag nådde målsättningen jag hade satt upp inför rallyt".

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi följt rallyt, sträcka för sträcka.

Vinterpokalen Sandviken 2wd-trimmat
1. Tobias Söderqvist 1.02.35,6
2. Leif Petersson 1.03.30,8 +55,2
3. Kristian Johansson 1.03.41,5 +1:05,9
4 Patrik Flodin 1.03.59,2 +1:23,6
5. Johan Carlsson 1.04.11,4 +1:35,8
6. Jan Johansson 1.04.12,0 +1:36,4
7 Ola Parkheden 1.04.30,7 +1:55,1
8. Ola Axelsson 1.04.42,9 +2:07,3
9. Kim Nilsson 1.04.54,6 +2:19,0
10. Daniel Edman 1.06.26,4 +3:50,8
Resultat: http://www.resultatservice.se/rally/2015/sandviken/slutres2.pdf
15-02-06 Emil Bergkvist och Joakim Sjöberg klara för start i Lettland
I måndags anlände vi till Liepaja i Lettland för förberedelser inför JERC starten tillsammans med vårt team Opel Motorsport. Tisdagen ägnades åt test från tidig morgon till sen kväll där vi fick till inställningarna på bilen på ett bra sätt för den väg vi åkte på. Vägen som bestod av frusen snö blev otroligt spårig med bara grus i botten, så det är svårt att säga hur bilen kommer att bete sig på de snabbare partierna under tävling, men det får vi ta då. Känns ändå riktigt bra efter testet och det är otroligt inspirerande att äntligen få köra Opel ADAM R2 på tävling säger Emil & Jocke.

Vi hade sedan en fridag under onsdagen och började att reka torsdag morgon och nu idag fredag är vi klara med noterna som vi är nöjda med. Intrycket vi fått av vägarna är att de är förhållandevis snabba med frusen snö och har likheter med Finlandsvägar, men kan snabbt gå över till rena Smålandsvägar, så det gäller att var med på de tempoväxlingarna säger Jocke.

15:15 i dag lokal tid är det shakedown, i morgon lördag startar första bil 09:30 och på söndag kl 16:00 går första bil i mål efter ett utslagsgivande rally på ca 20 mil SS, där däcken kommer att var en viktig faktor. 12 däck får vi använda, så det gäller att disponera dessa på ett taktiskt sätt för att nå framgång i tävlingen säger Emil.

Vi är imponerade av hur professionellt Opel Motorsport sköter allt och är otroligt glada över hur välkommen vi känner oss i teamet. Nu ska vi göra allt vi kan för att representera Opel Motorsport på ett positivt sätt under tävlingen, så får vi se hur lång det räcker i slutänden avslutar Emil & Jocke.
15-02-06 Så följer du Vinterpokalen via Rallyradion
Rally Live gänget med Sebastian Bourghardt i studion och de flygande reportrarna Per Johansson och Ola Strömberg kommer att ge dig all action live under helgen. De kommer att bjuda på intervjuer med förarna vid sträckmålen och resultat i realtid. Trots att fredagens etapp ställts in kommer Rallyradion ändå att sända under kvällen för att göra ett uppsnack inför Rally-SM 2015.

Sändningstider:
Fredag: 18.00-19.30
Lördag: 07.00-(ca) 17.00

Lyssna här: http://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradionfran-vinterpokalen-med-rally-live--2

15-02-06 Niklas Karlsson redo för SM!
På lördag inleds årets SM-serie med tävlingen Vinterpokalen i Sandviken och med Högbo Bruk som tävlingscentrum. Totalt ska drygt 29 mil avverkas varav 10,5 mil specialsträcka fördelat på 5 SS. Starten går kl 8:00 och med första bil i mål ca kl 16.

Niklas har till den här tävlingen en ny kartläsare, Per Almkvist från Offerdals MK.
- Per har tidigare bla åkt med Patrik Sandell och har erfarenhet både nationellt och internationellt, säger Niklas.

Elva bilar kommer till start i otrimmat 4WD med bla regerande svenska mästaren Niklas Hägg och bronsmedaljören Jan-Erik Folkesson.
-Vi åker som alltid för att vinna, men är nöjd om vi når pallen, fortsätter Niklas.

På lördag kväll vet vi hur det har gått!
Rallyt följer ni via Rally SM-sidan där ni hittar länkar till resultatservice och rallyradio.
karlssonrally.com
15-02-05 Daniel Röjsel Motorsport Promotion är laddade för Vinterpokalen i Sandviken!
På lördag körs den första deltävlingen i årets Rally-SM i Sandvikens MK:s klassiska tävling Vinterpokalen. Daniel & Nicklas som ska köra i Junior-SM hela året börjar med att rekognosera sträckorna på fredag för att få så perfekta noter som möjligt att köra efter. Serviceteamet som består av 4 personer inklusive Daniels pappa, Christer Steen som är huvudansvarig för bilen, kommer att vara på plats på fredag eftermiddag för besiktningen av bilen. Sedan ska serviceplatsen göras i ordning med buss och tält där killarna kommer att jobba med bilen under servicetiderna på lördagen.

Tävlingen startar tidigt på lördag morgon med en snabb service där bilen görs klar för rådande väderförhållande. Bil nr 1 startar 08:50 på första sträckan som är ca 5 kilometer. Daniel & Nicklas har startnummer 8 och slipper den värsta lössnön. Sträcka 2 är 3 mil lång och sedan fortsätter dagen med ytterligare 3 långa sträckor. Det blir tuffa och utslagsgivande sträckor där 10,5 mil ska köras totalt i skogarna runt Sandviken.

Med en bra start på året med en seger, en tredjeplats och en bronsmedalj i sprint-SM är teamet laddade för den kommande SM-säsongen.
-Jag har en bra känsla inför helgen och det känns som att allt är under kontroll. De resultat vi har haft de senaste helgerna är betryggande och visar att vi definitivt har farten för att kunna vara med och slåss i toppen av Junor-SM, säger Daniel.

Även en ny snabb design på bilen kan komma att hjälpa lite extra. Tack till IR-skylt i Falun för hjälpen med folieringen!

En nyhet som presenterades i veckan är att man på söndagen efter varje SM-deltävling kan se ett sammandrag på Expressen webb TV klockan 11:00
15-02-04 Vinterpokalen i Sandviken inleder Rally-SM 2015
På lördag startar Rally-SM 2015 i Sandviken. Totalt gör 76 ekipage upp om pallplatserna. Med i startlistan finns Pontus Tidemand. Sveriges kanske allra snabbaste rallyförare kommer till start i en av Sveriges absolut snabbaste rallybilar. Stor underhållning garanteras i helgen!

Fantastiska vintervägar väntar Sveriges bästa rallyförare när de på lördag ger sig av till Sandviken för att köra årets första deltävling i Rally-SM. Till start i den Trimmade fyhjulsdrivna klassen kommer juniorvärldsmästaren Pontus Tidemand, som använder tävlingen som ett genrep inför nästa veckas VM-tävling, Rally Sweden. Stort intresse har det på förhand vart för stjärnskottet Robin Friberg och Thomas Tunström, som kommer med två stycken fabriksnya Citroen DS3 R5.

Förra årets dominant i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen Victor Henriksson, som också kommer till Sandviken i en ny Citroen, vill ta revansch efter den struliga avslutning på 2014. Men han utmanas av publikfavoriten och den förre VM-föraren Patrik Flodin från Hälsingland, som garanterat kommer att bjuda publiken i skogen på underhållning. Klassen att hålla ett extra öga på i helgen är Junior-SM, där flertalet duktiga juniorer krigar om att stå överst på pallen. Markus Theorin, som kommer till Sandviken efter sin allvarliga krasch för två veckor sedan, har siktet inställt på seger.
- Det är bara seger som gäller för mig. Säger Markus.

Tävlingen startar från Jerntorget i Sandviken klockan 8.00
Tävlingen kan följas live i Rallyradion på www.sbfplay.se
15-02-05 Jerker Axelsson redo för att ta upp kampen om guldet i Rally-SM
I helgen körs den första deltävlingen av årets Rally-SM i Sandviken. På plats kommer förra årets guldmedaljörer i Trimmat 4WD Jerker Axelsson och kartläsaren Mattias Andersson att finnas och de hoppas att starta säsongen med en pallplacering.

Efter förra årets succe för Jerker Axelsson och Mattias Andersson med dubbla SM-guld i rally (Trimmat 4WD i ordinarie serien och i Sprint-SM på asfalt) så startar årets guldjakt i helgen med klassiska tävlingen Vinterpokalen i Sandviken. Dock kom årets första SM-medalj redan förra helgen i Örebro.
- Vi fick med oss ett brons från SM-veckan i sprint, direkt efter tävlingen var jag besviken att vi inte fick silvret som vi bara var 0,8 sekunder ifrån men nu är jag ändå nöjd och det känns som bra bränsle för mig inför helgens tävling, berättar Jerker

Suverän förra helgen var Pontus Tidemand som även kommer till Vinterpokalen med en Ford Fiesta WRC, med en VM-förare i startfältet så är pallen är målet för Jerker om kör en Subaru Impreza WRC S10.
- Att sikta mot vinst är ju nästan omöjligt när Pontus är med men vi skall försöka vara den som är närmast honom och hoppas att vi kan stressa honom på någon sträcka i alla fall, säger Jerker med ett skratt.

I klassen Trimmat 4WD finns det 18 st anmälda förare och det är inte bara Tidemand som Jerker får se upp för. På plats kommer även Mats Jonsson vara (18 st. SM-guld) och Robin Friberg som kommer i en helt ny Citroen DS3 R5.
- Jag är laddad och vi siktar på en pallplacering så vi får en bra start på årets säsong, avslutar Jerker Axelsson

Rallyradio: http://www.rallysm.se/rallyradio
Live-Resultat: http://www.rallysm.se/liveresultat
Bike Motorsport: http://www.facebook.com/BikeMotorsport

15-02-05 Lyssna: Rallyradions podcast inför Vinterpokalen
Sebastian och Per ifrån Rallyradion gör ett uppsnack inför Vinterpokalen och pratar dessutom med Pelle Wilén, Mikael Ericsson, Emil Bergkvist och Evelina Olofsson.
Lyssna här: http://rallysm.se/mobile-start/701-rallyradions-podcast-infor-vinterpokalen-2015
15-02-04 Jacob Jansson väl förberedd inför Vinterpokalen
Detta veckoslut går äntligen startskottet för årets SM säsong och Vinterpokalen i Sandviken står som värd för första deltävlingen. Efter ett fjolår spolierat av tekniska bekymmer ser vi nu fram mot en full säsong i Junior SM.

Vinterpokalen inleds på lördagsmorgonen och under dagen ska det köras fem sträckor på snö och is innan första bil går över målrampen klockan 16 på eftermiddagen. Totalt mäter rallyt ca 11 mil specialsträckor.

Vi kommer väl förberedda och har en bra känsla inför rallyt men ett starkt startfält i vår klass gör att vi måste prestera på max för att göra ett bra resultat. Det kommer garanterat bli en härlig kamp i skogen.

15-02-02 SM-guld för Emil Bergkvist och Joakim Sjöberg
Oj vart ska vi börja, vi kan börja med ett konstaterande. SM Guld i Rallysprint 2015 var vår dröm, och den
slog in.
Om vi backar några steg.
Vi (Emil och Jocke) åkte ner på fredag kvällen med en bra känsla. Veckan innan var kaotisk med allt från motorras till väldigt få test kilometrar. Men när vi satt i bilen ner till Örebro var humöret på topp och vi satte upp vårt första mål där, vi ska ta oss till final i alla fall. Sen får vi se hur vi lägger upp det från där.

På reccen så kändes det att vi fick till noterna bra direkt, men att vägen kommer nog vara ganska uppkör redan när vi kommer, som bil 29.

När vi står i startgropen för kvalet SS1 så sa vi i bilen ”nu kör vi igenom och försöker att bara undvika misstag”. Kändes lite ryckigt och jag läste inte noterna perfekt, men när vi kom in i servicen fick vi reda på att vi var 3:a. Kändes lite överraskande för riktigt så bra kändes det inte. Vi följde tiderna när de börja komma in på SS2 och insåg efter ca 20 bilar att vi borde vara klara för final. Vårat första mål var uppfyllt, men vi ville känna lite på greppet och bilen så vi tog i lite mer än på SS1. Allt gick kanon till målsvängen, vi visste att det var ett ”hål” i vägen där, men när man går in i tävlingsbubblan så är det svårt att bromsa när vi vet att alla andra håller i. Detta tankesätt var inte helt 100% just här just nu. Resultat, en liten flygtur och kylaren trasig. Inte bra, då vi inte hade med oss några reservdelar.

Efter mycket jagande efter en ny kylare (utan resultat…) så kom vår vän Patrik Adolfsson med iden att vi kan ”svetsa” ihop kylaren. Det funkade och vi är väldigt tacksamma för den snilleblixten. (Värmlänningar kan man lita på!) Här vill både Jag och Emil tacka alla som lade ner otroligt mycket med tid och kraft för att få vår bil redo för finalen.

När det väl var dags för finalåk nummer 1 så höjde vi ribban lite, innan start så sa vi ”nu jävlar ta vi i, så får vi se hur långt det räcker!” Och det räckte långt! Känslan i bilen var perfekt, vi fick med oss mer fart i skogspartiet och inga misstag. (Emil tyckte vi hade fegat lite, men jag vet inte om jag håller med…) 0,4 sekunder efter Leif Petersson, och andra plats.

Nu börja vi känna att jäklar, tar vi i lite till och sätter ett åk utan misstag så kommer det räcka till medalj. Det var ganska kort om tid inför sista finalåket, men nu var stämningen i bilen följande. ”Nu får det bära eller brista”.

Vi gav oss iväg på sista åket i finalen och allt stämde, Emils körning var superb och all timing med noter och bromspunkter var klockrena. När vi gick i mål, ja då kändes det att har någon tagit över en sekund på oss, ja då är dem värda silvret. Oj här blev det jobbigt, vi visste också att Leif måste sätta ett bra åk för att hänga med. Det var först när vi kom in på serviceplatsen som vi förstod att vi hade tagit guld!

Herregud vilken känsla, vinna SM sprinten i en lånad bil med ytterst litet test innan, vinna vårat första SM GULD. Helt obeskrivlig känsla, allt gick i ultrarapid och slowmotion samtidigt.

Vi vill tacka alla som på något sätt har stöttat oss, vänner, familj, sponsorer och självklart alla eldsjälar i Emil Bergkvist MOTOR med Hans-Olov i spetsen som lägger ner så otroligt mycket tid, utan att få en krona. Vi vill även ta tillfället i akt att även tacka Lars Hedqvist (Lån bil), Trendab (Reparation topp), Per-Arne Ljung, Kjell Andersson, Micke Broman (som fick till bilen så bra), Patrik Adolfsson, Tommy Högström, Daniel Hoffman och Kenneth Jönsson ( Rallykamrater som hjälpte till att lösa problemet med kylaren).
Emil Bergkvist MOTOR
15-02-01 Kämpig dag för Sollebrunn Racing
I helgen var Sollebrunn Racing på plats i Örebro och SM-veckan. Men det var inte mycket som gick teamets väg denna dag.
- Alla förberedelser hade gått bra och vi var laddade till tusen, meddelar Mikael efter hemkomsten. Men trots att Micke och Ida var skapligt nöjda med dagens första kvalåk, visade klockan något helt annat! De var närmare 10 sekunder efter snabbaste tid i klassen och stod långt ifrån en av de tio finalplatserna.
- Det är inte ok med vår rutin och fina material, menar en mycket besviken Micke.

Men de hade ytterligare en chans till på sig att säkra en plats i den efterlängtade finalen och provade att sätta på ett däck med annat mönster samt justera lite på stötdämparna fram för att prova något. Det fungerade bättre och Micke och Ida var på god väg mot finalplatsen när de körde ner i ett stort hål i vägbanan i den allra sista svängen på sträckan.
- Jag visste ju att vägen inte var bra där men vi hade bestämt oss redan före start till sista kvalåket att vi behövde chansa lite överallt på sträckan för att nå finalen. Att det sedan skulle vara så uppkört kunde jag inte drömma om, säger Micke uppgivet.

Det slog tvärstopp i hålet och den sista viktiga sekunden gick förlorad där. Teamet blev nu delad tia i kvalet, men förlorade finalplatsen på särskiljning från tiden i första kvalomgången. Nu gjorde det inte så mycket eftersom bilen var illa tilltygad efter slaget i gropen och det hade därmed blivit svårt att få bilen körduglig till finalen. Men nu är bilen hemma, och allt skadat är isärtaget och på tisdag ska bilen vara klar för provkörning igen.

På torsdag eftermiddag åker teamet upp till Sandviken för den första av sex ”riktiga” SMdeltävlingar. Fredagen skall ägnas åt rekognosering och besiktning av rallybilen. Senare på fredagskvällen startar tävlingen med en arenasträcka innan man går till nattvila. Tidigt lördag morgon startar över tio mil specialsträcka på förhoppningsvis fina och välpreparerade vägar.

sollebrunnracing.se

15-02-01 Jerker Axelsson besviken bronsmedaljör i Sprint-SM
Under lördagen avgjordes Sprint-SM i Örebro, guldmedaljören Pontus Tidemand körde i en egen division men i kampen om silvret så avgjordes allt efter ett misstag i sista svängen av Jerker Axelsson.

Inför storpublik och i direktsänd tv så avgjordes Sprint-SM i rally vid Örebro Travbana under helgen. Tävlingen var en del i den stora SM-veckan och på plats fanns Trollhätteföraren Jerker Axelsson med Mattias Andersson från Säffle som kartläsare.

I klassen 4WD skulle femton bilar göra upp om medaljerna och dagen började med två kval där den bästa tiden av de två avgjorde vilka tio som skulle få köra final.
- I första kvalet så tog vi det väldigt lugnt i det svårkörda underlaget. Det snöade så det var spårigt och hoppigt på sträckan men ändå hade vi en tredjetid. I kval nummer två så tog vi lite mera och var tvåa, endast 0,2 sekunder efter Tidemand. berättar Jerker

Med ett imponerade kval nummer två så var motivationen på topp inför finalen som kördes i två åk där båda tiderna räknades ihop till en sammanlagd tid.
- Pontus satte takten direkt i första finalen och var långt före alla men vi tillsammans med Ingemar Svensson och Richard Göransson var alla inom en sekund i fighten om silvret, berättar Jerker
Inför det avgörande finalåket så låg Jerker och Mattias på en andra plats med en marginal på 0,9 sekunder ner till tredje plats.
- Vi fick inte till sista åket alls, jag var alldeles för passiv och i sista svängen gled vi ut och där gick det några sekunder så Göransson smet före oss i totalen, berättar en besviken Jerker

Efter det avgörande finalåket var Pontus Tidemand överlägsen vinnare, 11,2 sekunder före Göransson med Jerker och Mattias ytterligare åtta tiondelar bakom.
- Det är bara att bita i det sura äpplet, men en SM-medalj är ändå kul att få och detta motiverar oss ännu mera inför premiären av ordinarie Rally-SM till helgen i Sandviken. avslutar Jerker Axelsson som var dubbel SM-vinnare i 2014.

Resultat
4WD
1. Pontus Tidemand & Patrik Barth 4 min 23 s
2. Richard Göransson & Emil Axelsson + 11,2 s
3. Jerker Axelsson & Mattias Andersson + 12,0 s
Länkar till TV-sändningarna:
Kval SVT Play
Final SVT Play
15-02-01 Pontus Tidemand mästare i Sprint-SM
Det blev högsta valör för Pontus Tidemand i Sprint-SM i Örebro på lördagen. Efter kanonheat i både kval och final i en Ford Fiesta WRC tog han en övertygande seger med hela 11 sekunders marginal och är därmed ny svensk mästare i rallysprint.

Förhållandena på lördagens SM-Sprint var knappast till deltagarnas fördel. Omslag i vädret gjorde vägen snömoddig, hal och gropig och det blev inte bara en kamp mot de andra ekipagen, det blev även en kamp mot underlaget. Pontus var snabbast i båda kvalheaten och toppade listan med de tio finalisterna i den fyrhjulsdrivna klassen. Med många bra förare i startfältet fanns det motstånd, men Pontus hade övertaget och la dessutom i en extra växel. Efter en rejäl uppvisning i de två finalåken segrade han med dryga 11 sekunder.
- Helt fantastiskt, säger Pontus. Även om inte sträckan var så lång blev det bra träning i svåra förhållanden, vilket kommer behövas inför VM då det förmodligen blir ännu tuffare. Men framförallt ger en sådan här dag en massa positiv energi att sätta in på kontot. Vi kommer leva på det ända tills startskottet går i Rally Sweden!

Pontus delar guldmedaljen med kartläsaren Patrik Barth, som funnits vid Pontus sida de senaste åtta månaderna. De gjorde sin första tävling tillsammans i somras och har sedan dess hunnit med ett par lokala tävlingar, ett VM-rally i Frankrike och nu senaste för en vecka sedan agerade de isnotförare åt Ole Christian Veiby i Rallye Monte Carlo. Men nu lämnar Patrik plats i högerstolen åt Emil Axelsson, som från och med SM-tävlingen i Sandviken nästa helg blir Pontus kartläsare under 2015.

Emil gjorde sitt första inhopp som co-driver för Pontus redan 2011 då han hjälpte honom säkra SM-guldet. 2012 teamade de upp för Midnattssolsrallyt och Emil hoppade tillfälligt in för VM-tävlingen i Tyskland. Förra året var han förstahandsvalet till att ersätta Ola Fløene, men det var alltför svårt att kombinera med jobbet som team manager för EKS (där även Pontus var förare under större delen av 2014). Nu har Emil valt att satsa på rally igen tillsammans med Pontus och EVEN Management och med sin erfarenhet från VM-tävlingar i världens alla hörn är teamet övertygade om att han är rätt man att guida Pontus mot en topplacering i VM-satsningen.

Både Pontus och EVEN Management är otroligt nöjda och tacksamma för det jobb Patrik har gjort, samt hans tid, engagemang och positiva attityd. Managementet ser stor potential i Patrik och kommer att behålla honom i sitt stall och ge honom vidare uppdrag framöver och möjligheten att utvecklas som kartläsare.
- Jag uppskattar verkligen allt Patrik har gjort för mig, säger Pontus. Han har gjort ett suveränt jobb ända från vår första tävling och jag har sett honom ta stora kliv framåt i utvecklingen under de senaste månaderna. Han har alla egenskaper som krävs för att bli en kartläsare i världsklass och han är definitivt redo för det. Jag är glad att han är kvar i vårt system och jag hoppas att han får åka internationella tävlingar framöver, det är där han hör hemma.

Patrik själv är också tacksam och tar med sig både kunskap och erfarenheter från tiden med Pontus:
- Jag var medveten om att det kunde bli ett kartläsarbyte, men jag har ändå njutit av varje sekund jag har fått vara delaktig i det här, säger Patrik. Nu vet jag hur ett team på högsta nivå jobbar och de har hjälpt mig att utvecklats i hög fart, både som kartläsare och som person. Att få göra en VM-start för M-Sport är en av höjdpunkterna i mitt liv och jag är överlycklig över att jag fått chansen och att vi kunde göra det såpass bra som vi gjorde. Jag är tacksam för allt jag har lärt mig och jag överlåter trots allt kartläsarstolen till en av Sveriges bästa, så jag vet att Pontus kommer att få en bra säsong.

Nu går Pontus snart in i den sista uppladdningsfasen inför Rally Sweden. Som tidigare nämnt deltar han och Emil i SM-premiären i Sandviken nästa helg, vilket blir ett perfekt genrep. Det blir ännu en start med en Ford Fiesta WRC och de har cirka 10 mil specialsträckor att se fram emot under fredagen och lördagen.
15-02-01 Göransson vann SM-silver i Örebro
SM-veckan gästar Örebro och SM i Vinter Rally Sprint avgjordes igår vid Örebro Travet. Richard Göransson ihop med kartläsaren Emil Axelsson körde in på en andraplats i sin Ford Fiesta R5.
- Rallyt kunde ha slutat redan på första sträckan då vi körde i en snövall men vi kunde fortsätta. Vi förbättrade oss under hela dagen och det slutade med ett SM-silver i min hemstad Örebro. Jag är extremt nöjd och glad. Nu har jag tagit SM-medalj i tre olika motorsportdiscipliner, säger Richard.

Det var mycket folk på plats vid Örebro Travet och väglaget blev tufft då det snöade rejält på natten.
- Arrangörerna gjorde ett fantastiskt bra jobb och fick ihop en så bra tävling. Att kämpa med vädret är verkligen en utmaning. Nu ska jag smälta det här några dagar innan det är dags att köra Rallycross på is i RallyX on Ice som har premiär i Höljes nästa helg, avslutar Richard

Tävlingen vanns av Pontus Tidemand med kartläsaren Patrik Barth.

15-02-01 Daniel Röjsel tog hem SM-bronset!
Daniel Röjsel lyckades tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson ta hem bronset i helgens tuffa SM i rallysprint i Örebro och slog därmed flera tidigare SM-medaljörer i den tvåhjulsdrivna klassen!

De hade målsättningen att ta sig till final med sin Vauxhall Corsa s1600 Kitcar och en vision om att slå bästa resultatet i tidigare SM-sprintar som var en femteplats, men det blev mycket bättre än så.
-Vi visste att motståndet i denna vintersäsongs SM-sprint skulle bli mycket tuffare än tidigare med ett 30-tal bilar och flertalet SM-medaljörer inklusive de två senaste svenska mästarna i rallysprint. Final var ett mål vi hade för att få vara med och slåss bland de tio bästa i direktsänd TV, säger Daniel.

Sträckan som användes i tävlingen på knappt tre kilometer startade precis utanför Travet i Örebro och fortsatte en vända in genom skogen för att sedan avslutas inne på travbanan. Två kvalomgångar skulle köras där den bästa tiden räknades varav de tio snabbaste gick direkt till två finalomgångar där den totala tiden från båda omgångarna räknades som slutresultat. Daniel och Nicklas startade bland de sista i klassen och mötte en något uppkörd bana i den första kvalomgången men lyckades ändå hålla en plats i finalen med nöd och näppe. Till andra kvalomgången såg sträckan ännu sämre ut med djupa spår och upprivet grus men de lyckades ändå förbättra sin tid och kvalade därmed in på en åttondeplats i finalen. Alla tider ströks inför finalen så nu var det helt öppet om vem som skulle nå toppen. Startordningen bestämdes av kvalresultatet i bakvänd ordning, Daniel & Nicklas startade därmed som tredje bil.

I första finalen gjorde de ett nästintill felfritt åk och körde in på en femte tid i en väldigt tight resultatlista där alla i toppen var inom ett par sekunder. I andra final-åket fanns det inga krafter att spara på i onödan och Daniel & Nicklas slog sin egen bästa tid med 1.5 sekund. Vad de inte visste när de kom i mål var att konkurrenterna hade det betydligt svårare att göra samma bedrift och de gick därmed upp på en tredje plats när snöröken lagt sig.

Ett helt otroligt resultat för 19-år "unga" Daniel i sin 17:e rallytävling bland eliten i svensk rallysport.
-Känns overkligt! Jag ville ju slå min femteplats och visste att det skulle bli tufft men att ta ett SM-brons var inget jag vågade drömma om! Det är dessutom min första SM-medalj i karriären, säger Daniel

Tävlingen, som var en del av SM-veckan i Örebro, lockade mycket publik till området och uppskattades med sändningar på både SVT Play och Finalen direkt i SVT 1.

I sommar går SM-sprinten i Sundsvall och vem vet, kanske det blir guld för Daniel då?
15-01-31 Tidemand och Bergkvist guldmedaljörer när SM-sprinten avgjordes
Under lördagen avgjordes sprint-SM på Örebro travbana och tusentals människor hade samlats för att ta del av tävlingen. Under natten mellan fredag och lördag hade det kommit mycket nysnö, vilket försvårade förhållandena för förarna. Trots detta bjöd SM-veckan i Örebro på en riktig nagelbitare.

Många hade på förhand pekat ut Emil Bergkvist som en av de starkaste kandidaterna till guldet i 2WD klassen, bredvid Leif Pettersson, Pelle Wilén och många fler. Och det var tillslut Bergkvist som vann efter en rafflande sekundfight med Leif Pettersson, som avgjordes på målsnöret. Daniel Röjsel lyckades tillslut knipa tredjeplatsen efter att både Pelle Wilén och Mattias Ledin tappat på sista finalåket.

I 4WD var det inget snack om saken, Pontus Tidemand dominerade från start till mål och satte tider värre än någon annans. Frågan var snarare vem som skulle knipa medaljerna bakom Tidemand, och det blev spännande ända in i slutet.Hemmaföraren Richard Göransson gjorde en satsning på SM-veckan och sprinten med målet att ta medalj, vilket räckte enda till ett silver för Göranssons del.

Med det skulle komma att avgöras i sista svängen, när främste konkurrenten Jerker Axelsson gjorde ett misstag stod det klart - silver till Richard och co-drivern Emil Axelsson.

Medaljörer SM-sprinten vinter 2015:
2WD:
1. Emil Bergkvist & Joakim Sjögren
2. Leif Pettersson &Tony Sundqvist
3. Daniel Röjsel & Nicklas Edvardsson

4WD
1. Pontus Tidemand & Patrik Barth
2. Richard Göransson & Emil Axelsson
3. Jerker Axelsson & Mattias Andersson
15-01-31 Pontus Tidemand överlägsen i SM-veckans rallysprint
Det fanns ingen som ens var i närheten av Pontus Tidemand när SM i rallysprint avgjordes i Örebro under lördagen. Bilsporten klev in i SM-veckan tillsammans med en av de mest lysande unga talanger som just nu rattar en rallybil, Pontus Tidemand. När tiderna i den fyrhjulsdrivna klassen summerades efter två finalheat var Pontus Tidemand hela 11,2 sekunder snabbare än tvåan Richard Göransson.
- Det gick nog så fort det kunde gå på en sådan här sträcka. Bilen funkade riktigt bra och teamet har gjort ett bra jobb som fått fart på bilen som stått ett tag. Sen gjorde Patrik ett kanonjobb också, säger Pontus Tidemand.
Kartläsaren Patrik Barth som tog SM-guld i rallysprint även förra året i Umeå.
- Ja då var det med Mattias Adielsson och tvåhjulsdrivet. Nu med fyra drivaxlar gick det lite fortare. Jag satt helt klart i rätt bil idag så det känns bra, säger Patrik Barth.

Paret Tidemand och Barth har WRC2 klassen i VM som årets stora mål. Närmast där väntar Rally Sweden om bara någon vecka.
- Det blir helt annorlunda, men det är ändå viktigt att få bra signaler och hämta energi inför Rally Sweden, så det var kul att komma hit och träffa lite folk och att få köra rallybil fort, avslutar svenske mästaren i rallysprint, Pontus Tidemand.
I den tvåhjulsdrivna klassen var det stentufft hela vägen in på mållinjen. Tvåan, Leif Petersson, hade chans på förstaplatsen, men missade sista svängen totalt och tappade där mycket tid. Tid som var guld värd. Istället blev det Emil Bergkvist som i sin lånade Opel tog hem guldet efter en dag som var långtifrån problemfri.
- På sista kvalheatet körde vi sönder kylaren och det var lite svårt att få fram en ny så teamet fick löda ihop grejerna. Utan så bra mekaniker hade vi inte kunnat fortsätta, säger Emil Bergkvist och fortsätter.
- Det var riktigt roligt att vinna idag och särskilt inför så mycket publik och med direktsänd TV, det känns hur bra som helst.

Bergkvist som redan på måndag reser till Lettland för att förbereda sig inför nya mästerskap.
- Ja, vi reser dit för att köra första tävlingen av årets EM-serie och efter det väntar Rally Sweden, något som jag drömt länge om att få köra, avslutar Emil Bergkvist.

För fullständiga resultat, http://www.raceconsulting.com/rally/resultat/totalresultat.jsp?tavling=783
15-01-30 Emil Bergkvist åker SM-Sprint! och Junior EM och Svenska Rally
Efter en otroligt tuff och händelserik vecka så kan vi meddela att Emil och Joakim kommer till start under SM-Sprinten som går i Örebro 31/1. Motorhaveriet som hände förra lördagen fanns tyvärr inte med i vår plan, men med rätt folk omkring oss och många timmar i telefon och i garaget så känns det skönt att vi kan åka ner till Örebro och få tävla.

Vi vill tacka Lars Hedkvist för lånet av bil, ett stort tack till Per-Arne Ljung & Kjell Andersson som har hjälpt oss med motorn och ett tack till Trendab som fixade till toppen och fick hem alla reservdelar i tid. Vi vill även passa på att tacka alla som på något sätt har stöttat oss, genom Facebook, SMS eller telefon.
- ”Uppladdningen har inte varit optimal, men jag fick i alla fall några kilometer på sjöisen innan motorn gick sönder” säger Emil och fortsätter ”så det är svårt att sätta upp några mål för denna tävling, men självklart ska vi ta i så mycket vi kan för att bjuda publiken på rally när det är som bäst”
- ”Jag ser denna vecka som en rolig och nyttig genomkörare inför Rally Liepaja i Junior ERC, men när man
står på startlinjen så är det allvar” säger Joakim. ”Vi får ha ett realistiskt mål, när Emil knappt har kört bilen och jag faktisk inte ens har suttit i den, vågar inte säga något om målet i nuläget” fortsätter Joakim

Men detta är bara början, redan på måndag morgon åker Emil & Joakim till Lettland för att delta i första junior EM deltävlingen. Där väntar ett test tillsammans med Opel Motorsport för att få in rätta känslan i vår Opel Adam R2 inför tävlingen. Recce och förberedelser tills på fredagen då tävlingen startar. Totalt 205 km SS skall köras, där den längsta är 3,69 mil lång. Målgång söndag eftermiddag och flyg hem till Sverige måndag morgon. Sen börjar nästa äventyr, Svenska Rallyt.

Bilen vi kommer till start med är av samma fina årgång som Emil 94a, en bil med anor från Opel Team Swedens glansdagar och som haft många duktiga chaufförer så som Per Svan & Per-Arne Ljung med flera.

Så nu är det Rally i 17 dagar framåt som gäller för Emil och Jocke, där vi lovar att hålla er uppdaterade via vår hemsida emilbergkvist.se
15-01-29 Stort intresse för bilsporten i SM-veckan
Totalt 45 ekipage kommer till start när bilsporten gör entré i SM-veckan vinter i Örebro. SM-tävlingen i rally avgörs över en sprintdistans med en bansträckning runt Örebrotravet och där målgången sker inne på travbanan. Konceptet är det samma som användes då SM-veckan 2014 avgjordes i Umeå. Även där körde rallyt vid travbanan. Och intresset för den snabba distansen är stort. En av alla 45 förare är juniorvärldsmästaren från 2013, Pontus Tidemand som kommer till start i en Ford Fiesta WRC. Senast Tidemand körde en rallysprint i SM-sammanhang var i Falun och då vann han. Och om två veckor kör han VM-tävlingen Rally Sweden.
- Det är naturligtvis roligt för oss arrangörer att vi får med en VM-förare på startlinjen. Det höjer intresset för hela tävlingen och det ska bli riktigt roligt att se hur han bemästrar vår rallysprint, säger Björn Andersson, arrangörsgruppens projektledare i Örebro.

Inom bilsporten kommer tre grenar avgöra sina SM-tävlingar, Bilorientering, Rally och Radiostyrd bilsport. Förra året gästade vinterveckan av SM-veckan Umeå i norra Sverige. Nu är den placerad något mer mitt i landet.
- Jo, så är det. Arrangörerna drar ett tungt lass med sina tävlingar under SM-veckan. Särskilt en vintervecka. Det skiljer sig lite mot att arrangera en vanlig SM-tävling. Här finns flera parametrar att ta hänsyn till. Det kan vara andra sporter som ska in på samma arena eller en TV-tablå där tävlingen ska passas in i, allt blir mycket större och mer än vanligt. Men vi vet också att bilsporten är populär i SM-veckan bland både publik och TV-tittare, så för oss är det viktigt att synas i detta jätteevenemang, säger Jörgen Ekwall, Svensk Bilsports projektledare för SM-veckan.

Utöver rally kommer även ytterligare en bilsportgren att synas inne på Örebrotravet. Bilorienteringen får premiären av sprint. Och intresset är stort även i bilorienteringen. Hela 33 ekipage är anmälda. Sprintdistansen för bilorienteringen kommer att köras över 2,4 mil och med runt 35 kontroller på banan.
- Sprinten går snabbare och det blir lättare orientering, men det finns svårigheter. Första sträckan kommer avgöra mycket, kanske hela tävlingen, säger Carlsson som själv har SM-medaljer hemma i prisskåpet och som är en rutinerad banläggare inom bilorienteringen.

Radiostyrd Bilsport kommer köras i Backahallen med finaler under söndagen.

TV-tider för rallyt
08.15-10.20 – Rallysprint på SVTPlay
13.50-15.05 – Rallysprint på SVT & SVTPlay

Mer information om SM-veckan finns på, http://www.rf.se/Arbetsrum/SM-veckanvinter/
Mer om TV-tider finns på, http://www.svt.se/sport/sm-veckan/

15-01-29 Nu till helgen drar tävlingssäsongen igång på riktigt igen för Theorin Motorsport
Vi kommer befinna oss i Örebro och köra TV sänd sprint tävling som ingår i SM. Något som är lite tråkigt med tävlingen är att det bara är en 2 hjulsdriven klass och att jag får åka mot lite tuffare bilar. Vi kommer göra allt vad vi kan för att hänga på de värre bilarna och funkar de i bilen så kommer vi klara av att hänga med.

Eftersom att tävlingen är TV sänd så hoppas jag ju också att ni har tid att kolla på den.

Här är lite TV tider på kval och Final.
Kval : 8.15-10-20
Final : 13.30-15.05

Allt kommer att sändas på SVT 1.

Om jag berättar lite mer om förberedelserna för säsongen så har vi haft en riktigt tråkig start. Vi åkte upp till Malung för att utveckla stötdämparna, det hela slutade med en rullning in i ett träd. Allt var väldigt tungt men vi fick tag på en ny kaross då den gamla inte gick att rädda och veckan efter så var bilen färdig för tävling och det var nu i söndags. Jag har ett så otroligt bra team som kämpade dag och natt för att få ihop bilen till i söndags så att besiktningarna och papperna kunde bli klara innan SM Sprinten.

Nu blev det ett stort hål i kassan men vi är inte ledsna utan vi siktar framåt för iår ska vi ha med oss ett SM Guld när säsongen är slut. Ska man vara med i toppen så får man räkna med ett kaross byte per säsong. (Nu är mitt avverkat för iår!)

Här har ni en video intervju från Svenska bilsports förbundet om våran hektiska vecka och SM sprinten i helgen.
https://sbfplay.solidtango.com/video/markus-theorin (sevärd för att förstå).
Theorin motorsport
15-01-29 Jerker Axelsson kör för vinst i Sprint-SM
Under SM-veckan i Örebro avgörs Sprint-SM i rally för den tredje gången på vinterunderlag. På plats på lördag kommer 2014-års dubble SM-vinnare Jerker Axelsson vara och han siktar på att börja säsongen med en vinst.

Under lördagen avgörs årets Sprint-SM på vinterunderlag på Örebro Travbana. En 2,7 km lång specialsträcka skall köras två gånger i kvalet innan det blir en avslutande final.
Konceptet är enkelt, man räknar den snabbaste av de två kvaltiderna där de tio snabbaste i varje klass (2WD och 4WD) går vidare till en avgörande final. I finalen körs samma specialsträcka två gånger, där båda tiderna läggs ihop. Den med den bästa sammanlagda tiden blir svensk mästare.
- Det är första gången jag kör sprinten på vinterunderlag, men jag vann ju SM-guld i sprinten som gick på asfalt i somras så det är en tävlingsform som jag gillar, berättar Jerker

Jerker och kartläsaren Mattias Andersson som kör i klassen 4WD med en Subaru Impreza WRC kommer möta bästa möjliga motstånd då Pontus Tidemand är en av de anmälda bland de 15 st förarna i klassen.
- Ja, det blir något att bita i. Pontus dominerade ju sprinten 2013 och är Sveriges snabbaste rallyförare men jag skall göra mitt bästa för att slå han och de andra, avslutar Jerker

Första kvalet startar 08.15 på onsdagsmorgonen och direktsänds i SVT Play. Finalerna sänds direkt på SVT1 vid 13.30

Kval SVT Play
Final SVT Play
SM-veckan: http://www.rf.se/Arbetsrum/SM-veckanvinter/
15-01-28 Sollebrunn Racing redo för strid
Till helgen drar 2015-års rallysäsong igång på allvar för det västgötska rallyteamet Sollebrunn Racing. Rallysporten skall representeras under SMveckan i Örebro med ett instiftat SM i Rallysprint.

Som namnet antyder handlar det om en kort och explosiv tävlingsform där ingen tiondel får lämnas åt slumpen. Sollebrunn Racing med Mikael Ericsson och Ida Hegge i bilen har blivit tilldelade startnummer 25.
- Detta ska bli riktigt roligt säger Micke, och fortsätter:
- Bilen har fått en riktigt grundlig genomgång i vinter och dessutom har vi uppdaterat väghållningen lite till så det känns som om vi är så redo vi någonsin kan bli.
- Dessutom har vi bantat ner chauffören nästan nio värdefulla kilon inför säsongsstarten, skrattar Micke.

Teamet var så sent som i helgen uppe i Malung för att testa bilen och slipa på formen.
- Ja, vi testade med stötdämparproffset Mikael Gustavsson på TechPro och fick avverkat nästan nio mil i fullt tempo. Bilen gick utan anmärkning hela testen och jag tycker vi hittade en bra lägstanivå under dagen, konstaterar Micke. SM-sprinten kommer att gå längs en 2,7 km lång sträcka i området kring Örebrotravet med målgång inne på själva travbanan. Det är ett namnkunnigt gäng bland de 30 ekipagen som startar i klassen Trimmat 2WD på lördag morgon men teamet tänker absolut vara med och strida om medaljerna.

Tävlingen kommer att sändas av Sveriges Television och de två kvalomgångarna visas lördag den 31/1 med start kl. 08.15 direkt i SVT Play, http://www.svtplay.se/video/260 9984/sm-veckan-rally-kval

Finalåken kommer att direktsändas i SVT1 kl. 13.50

Följ gärna teamet på http://www.sollebrunnracing.se eller http://www.facebook.com/sollebrunnracing
15-01-28 Tidemand går för mästartitel i Sprint-SM
På lördag koras en svensk mästare i rallysprint. VM-aktuelle Pontus Tidemand kommer till start med Team Tätabs Ford Fiesta WRC och är laddad för att ge konkurrenterna en match i kampen om guldet. Helgens rallysprint ingår i SM-veckan i Örebro och avgörs på och runt Örebrotravet. Upplägget är enkelt; en specialsträcka på cirka 2,7 km körs en gång i varje kvalheat. Efter två kvalheat går ekipagen med de tio bästa tiderna i varje klass vidare till final. I finalen körs samma specialsträcka två gånger och den sammanlagda tiden från de två heaten ger slutresultatet.
- Jag gillar konceptet, säger Pontus. Det är en kul tävling både för deltagare och publik och det relativt kompakta formatet gör att det blir mycket action under dagen.

Pontus, som under den gångna helgen belönades med priserna Årets Senior, Årets Rallyförare och Stora grabbars märke vid Bilsportgalan, körde senast SM-sprinten 2013 och tog då hem mästartiteln efter några imponerande snabba heat. Nu, precis som då, kommer han till start i en Ford Fiesta WRC som ägs av Tommy Andersson och driftas av Ingemar Svensson. Pontus har kartläsaren Patrik Barth bredvid sig i högerstolen och tillsammans satsar de på att få med sig ett guld från Örebro.

- Vi är mitt uppe i förberedelserna för Rally Sweden och det här blir ett perfekt tillfälle att få lite extra explosivitet i kroppen, berättar Pontus. Men jag ska för den sakens skull inte sticka under stol med att jag verkligen vill vinna, det är alltid målet. Med en kort sprintsträcka kan vad som helst hända oavsett vilken bil man sitter i och jag är säker på att det kommer bjudas på bra konkurrens.
Intresset för SM-veckan är stort både hos publik och media och SVT direktsänder SM-sprinten på lördag. Kvalomgångarna börjar redan vid 08.20 på morgonen och på eftermiddagen drar finalerna igång med första start 13.50.
15-01-28 Pelle Wilén varvar upp för SM-sprinten i Örebro
Pelle Wilén överraskade hela rallysverige genom att vinna SM-guld i rallysprint i Umeå 2014, knappt ett år efter sin allvarliga arbetsolycka. Efter det följde en minst sagt strulig säsong med många motgångar. Nu kommer han tillbaka starkare än någonsin och siktar på nya framgångar under 2015.

Du kommer till SM-sprinten i Örebro som regerande mästare, är ditt mål att försvara titeln?
Mitt och teamets mål är att göra en jäkligt rolig helg, ska bli intressant och roligt med ny växellåda och kartläsare i form av Martin Holmdahl. Vi ser ödmjukt på uppgiften eftersom jag inte kört tävling sen Hässleholm i somras. I skrivande stund (26 Januari) har jag inte hunnit provköra bilen än, men vi har planerat två mindre tester i veckan. Hur som helst kommer det bli galet roligt att få köra rallybil igen!

Vem ser du som dina främsta utmanare till guldet?
2WD är förmodligen den tuffaste klassen vi har i Sverige och det blir ännu tightare på en såhär kort och utslagsgivande sträcka. I mina ögon handlar det extra mycket om dagsform när man kommer till en sån här tävling. Förmodligen kommer tidsdifferensen vara så liten inför finalen, så alla som tagit sig dit har en chans att vinna. Att Sandviken körs helgen efter får man helt enkelt lämna bakom sig om man tar sig till final.

Hur ser dina planer för säsongen 2015 ut?
Om man bortser från SM-Sprinten i Umeå förra året så var 2014 faktiskt ett riktigt skitår. Nu hoppas jag verkligen att bilen kan ta mig och Martin i mål alla tävlingar, om inte vägen svänger för mycket någonstans. Har man roligt så kommer förhoppningsvis resultaten av sig själv.

Läs mer om SM-sprinten i Örebro på www.rallysm.se

15-01-25 Världspremiär för R5-Mitsubishi sätter guldkant på Vinterpokalen 2015
Det är bara två veckor kvar tills Rally-SM 2015 startar i Sandviken med Vinterpokalen, och allt tyder på att det kommer att bli en fantastisk tävling.

Vädret har varit ett stort orosmål inför tävlingen och arrangörerna sökte tillstånd för en alternativ bansträckning ifall vintern inte skulle infinna sig på den ordinarie banan. Men lyckligtvis har vintern infunnit sig kring ordinarie banområde, och allt tyder på att Sandvikens MK kommer att bjuda på en fantastisk vintertävling. När anmälan stängde var det totalt 76st anmälda förare i SM. Bland dessa hittar vi Pontus Tidemand i en Ford Fiesta WRC. Tidemand som repeterar inför Rally Sweden helgen efter kommer garanterat bjuda på ett högt tempo.

Vinterpokalen 2015 kommer också bjuda på världspremiären av nya Mitsubishi Space Star R5, som byggs och utvecklas av svenska Mpart. Bilen kommer köras av Martin Berglund, som tidigare vart en av toppförarna i både Trimmat 2WD och Otrimmat 4WD. Han och Mitsubishin kommer att ställas mot ett rekordstort R5 fält i SM-samanhang, där hela 4st R5 bilar kommer till start; Lars Stugemo kör som tidigare vidare i sin Ford Fiesta R5 medan Robin Friberg och Thomas Tunström kommer till start i var sin Citroen Ds3 R5 och Björn Adolfsson i en Peugeot 208 R5.

Vinterpokalen 2015 avgörs i Sandviken den 6-7 februari. Mer info: www.rallysm.se

15-01-14 Göransson kör SM Vinter Rally-Sprint i Örebro
Efter två års frånvaro från rally är nu racingföraren Richard Göransson klar för start i årets SM Vinter Rally-Sprint i Örebro i en Ford Fiesta R5. Tävlingen avgörs 31 januari och är en del av SM-veckan Vinter i Örebro som arrangeras av SVT och Riksidrottsförbundet.
- Jag har verkligen saknat att köra rally och nu ska jag göra det en kilometer från mitt föräldrahem. Jag har inte tävlat i min hemstad Örebro på 20 år, så den här tävlingen blir speciell, säger Richard.

Till sin hjälp i bilen får Richard den rutinerade co-drivern Emil Axelsson som bland annat blev blev världsmästare i WRC2 2012. Richard och Emil körde Safari Rallyt tillsammans under 2013.
- Det ska bli riktigt kul att tävla tillsammans med Richard igen, säger Emil. Vi är med för att vinna och ser verkligen fram mot den här tävlingen. Allt finns på plats så nu hoppas vi på mycket publik, en fantastisk vinterdag och något extra att fira på kvällen.

Tävlingsformatet är en rally-sprint med två klasser, tvåhjulsdrivet och fyrhjulsdrivet. Alla tävlande kör två stycken kvalificeringsåk på den 3 km långa banan och därefter väntar två finalåk för de 10 snabbaste i varje klass. Samtidigt med rallytävlingen körs det också SM i Snöskotercross på Travbanan i Örebro. Tävlingen sänds både i SVT och SVT Play.
I morgon lanseras även ett speciellt arrangemang på kvällen i samband med denna tävling.
Mer info om SM-veckan på www.smveckan.se
15-01-14 Patrik Johansson i Värstingbil för Rally-SM 2015
Patrik Johansson och Jesper "Jeppe" Johansson förbereder en come-back i Rally-SM. Bilen är en Mitsubishi R5, nya värstingklassen som tävlar i Trimmat 4WD. Bilarna byggs idag av Mpart i Örebro under ledning av Thomas Weng med stöd från Mitsubishi Japan. Leverans är planerad till våren. Bilen är liten, smidig och lätt. Ett omfattande testprogram har påbörjats och uppgifterna är att optimera väghållningen och säkerställa driftsäkerheten.

Då man missar årets vintertävlingar blir fokus under 2015 snarare att fintrimma Mitsubishin. Detta för att göra Patrik och Jeppe till seriösa guldaspiranter 2016 i konkurrens med flera duktiga förare och Team. Nya R5 klassen verkar bli rena getingboet där Mitsubishi är en stark konkurrent bland flera bilmärken (Ford, DS (Citroen), Skoda, Peugeot).

Med Mpart i Örebro som globalt RallyCenter för Mitsubishi kan vi förvänta oss ett stort publik- och mediaintresse för Rally-SM med en svenskbyggd bil på startlinjen.

Patrik och Jeppes SM-satsning är möjlig tack vare starkt sponsorstöd. NYBE AB har gjort denna satsning möjlig vilket är mycket uppskattat. Ett stort TACK till alla våra sponsorer, nya såväl som gamla. Vi ser fram emot rallysäsongerna 2015 och 2016 där vi med våra sponsorer satsar på SM-guld 2016. Följ oss gärna på www.patriksrallyteam.com.
15-01-10 Teamen förbereder sig får årets säsong
Det är bara några veckor kvar innan årets Rally-SM drar igång i Sandviken, och runt om i Sverige pågår febril verksamhet hos alla teamen som gör sig klara får årets säsong. Den dubbla svenska mästaren från fjolåret, Jerker Axelsson, siktar givetvis på att försvara sina guld från SM-sprinten sommar och Rally-SM. Vi hittar honom i anmälningslistorna till så väl Sandviken som sprinten i Örebro. Jerker ligger inte på latsidan inför stundande SM, utan befinner sig i helgen i Antilla för att testa sin Subaru på vinterväglag.

En av fjolårets fortåkare i Otrimmat 2WD, Mattias Ledin från Hällefors, gjorde i dagarna officiellt att man köpt Gustav Thorsells Peugeot 208 R2 som han körde till sig en silvermedalj med i SM 2014. Mattias mål för säsongen är klart, man ska vinna SM-guld.
– Planen är att följa SM och även åka tävlingarna i Sprint-SM, för att få relativt mycket mil i kroppen. Vi har siktet inställt på guld i SM 2015. Säger Mattias i en intervju med Motorsport4Sale.

En annan som kommer till start i Sandviken med en ny bil är Peter Appelskog, som vi tidigare sett ratta en Ford Escort, men som nu införskaffat en Toyota Corolla WRC.

I skrivande stund är det 13 ekipage anmälda till Vinterpokalen. Nytillkomna är bland andra Lars Stugemo i sin R5 Ford och Daniel Röjsel som fortsätter sin satsning i JSM.

15-01-06 Reservbanan - Räddaren i nöden för årets Vinterpokalen
Det är bara en dryg månad kvar till årets SM premiär i Sandviken och ännu lyser vintern med sin frånvaro i stora delar av landet. Så även på Vinterpokalens ordinarie bansträckning: ”Markku och Kalle har idag varit ut i skogen och inspekterat sträckorna till SM-tävlingen. Ordinarie banan ser inte bra ut. Mer grus än is.” Skriver Sandvikens MK i ett inlägg på facebook.

Men Sandvikens MK är ändå hoppfulla att det ska bli tävling ändå. För rutinerade vinterarrangörer arrangörer som Sandvikens MK är så har de gjort en alternativ bansträckning i ett vintersäkrare område, som man nu sätter sitt hopp till. Och vid en inspektion av banan i helgen så visade det sig att så gott som alla sträckor var istäckta.
- ”Reservbanan vart en positiv överraskning. Stort set is hela banan, saknas snövallar.”

Läs mer på www.rallysm.se
15-01-02 WebbTV: Is i magen i Sandviken inför premiären
Tävlingsledaren Kalle Andersson är luttrad efter många år som vinterarrangör. Den milda vintern är inte en källa för oro. Om vädret skulle bli sämre har man till och med gjort en alternativ slinga på tio mil SS, lite mer norrut, lite mer vintersäkert!
Se klippet och läs mer här: http://www.rallysm.se/mobile-start/679-webbtv-is-i-magen-i-sandviken-infor-premiaren
15-01-01 Snösäkert när Vinterpokalen 2015 skall avgöras
Till 2015 års upplaga av Vinterpokalen har Sandvikens MK sökt tillstånd för en alternativ bana i ett vintersäkrare område längre norrut än ordinarie bansträckning, detta för att garantera att SM-premiären 2015 ska bli så bra som möjligt.

Sakta med säkert börjar också anmälningslistan till Vinterpokalen att fyllas på. Hittills är fyra ekipage anmälda till SM-premiären: Fjolårsmästaren Jerker Axelsson i Trimmat 4WD, Mikael Ericsson i Trimmat 2WD samt Jacob Jansson och hemmaföraren Evelina Olofsson i JSM. Som i veckan satt i en ny motor i sin Opel.

Läs mer på www.rallysm.se
15-01-01 Mikael Ericsson först ut när anmälan till SM-sprinten öppnade
När anmälan till 2015 års upplaga av SM-sprinten vinter, som liksom tidigare år är en del utav SM-veckan, öppnade var det Mikael Ericsson från Sollebrunn i Västergötland som var först ut att anmäla sig. SM-sprinten 2015 är den tredje upplagan som hålls och denna arrangeras den i Örebro. I skrivande stund är det 14 ekigape anmälda till sprinten som går av stapeln den 31/1-2015. I 2WD klassen hittar vi bland annat fjolårsmästaren Pelle Wilén och i 4WD den dubbla svenska mästaren Jerker Axelsson. Värt att notera är att Christian Holmudd, som normalt leder bloggen på SBFplay.se, är anmäld som co-driver till Andreas Israelsson i en Golf.

Till första deltävlingen i ordinarie SM-serien är det ännu något tunt i anmälningslistan, saknas där gör många toppnamn. En av dessa är Victor Henriksson, som idagarna fick hem sin nya Citroen DS3 R3T från Frankrike, och arbete pågår nu febrilt för att hinna bygga ihop bilen till premiären.
- Ska jag vara helt ärlig vill jag nog inte att det blir någon tävling i Sandviken. Men blir det tävling så har jag en reservplan med en annan bil. Säger Henriksson i en intervju med rallyradion om sin rådande bilsituation.

Läs mer på www.rallysm.se