Besök officiella hemsidan
2016

Rally-SM 2016
       

 


Rally-SM 2016
5-6
febr Rally Bilmetro Sandviken/Gävle
26-27
febr Östersund Winter Rally Östersund
5-7
maj South Swedish Rally Karlskrona
12
juli SM-Sprint Norrköping
19-20
aug AM-Snapphanerallyt Hässleholm
9-10
sept East Sweden Rally Linköping
30/9-1
okt Rally Uppsala Uppsala
www.rallysm.se
Rally-Radio Live-resultat
Tryck för SVT-play Tryck här för Liveresultat
SVT Play www.rallysm.se/resultat/
Rally-SM 2017
4-5
febr Söderhamn Sprint-SM
24-25
febr Östersund Winter Rally Östersund
25-27
maj South Swedish Rally Karlskrona
16-17
juni Sandviken Sandviken
18-19
aug Kolsva Kolsva
8-9
sept East Sweden Rally Linköping
30/9-1
okt    
www.rallysm.se




16-09-08 Rallyradion snackar upp East Sweden Rally
Rally Live som sänder Rallyradio från Rally-SM ger dig ett fullmatat uppsnack inför helgens East Sweden Rally. Per och Sebastian går igenom alla förutsättningar inför tävlingen och vi pratar med Johan Green, Niklas Karlsson och Anders Karlsson som alla tampas om medaljerna i sina klasser.

Lyssna: http://rallylive.se/30-infor-east-sweden-rally-2016/
16-09-08 Söderqvist kör för guld
När Rally-SM i helgen fortsätter med East Sweden Rally i Linköping, talar mycket för att Årsundas Tobias Söderqvist säkrar guldet i klassen Trimmat 2WD. Övertaget är hela 47 poäng.

Så länge chansen finns kastar naturligtvis inte Kristian Johansson, Kinds MK, in handduken. Han och Fredrik Livh ska göra allt de kan för att flyga fram med sin Golf på låg höjd i East Sweden Rally.
– En delseger i årets SM är fortfarande målet och det ska vi försöka uppnå, säger Johansson.

För Tobias Söderqvist räcker det att han plockar nio poäng och hittills har han vunnit samtliga fem ”långtävlingar” i SM, med sträckorna på totalt cirka tio mil. I den korta sprinten i Norrköping blev han tvåa. Sammantaget leder han med 126 poäng mot Johanssons 79.
– Det är en bit kvar och allt kan hända. Guldet är ingenting jag tänker på, på det viset. Utan jag har förberett mig som vanligt och tänker köra som vanligt, säger Söderqvist.
I klartext betyder det nödvändiga timmar i garaget, vilket de senaste åren fört upp honom dit han befinner sig i dag.
– När marginalerna är små är det viktigt att ha ordning på sina grejer, och det har jag. Vi har jobbat hårt för det och det är grunden till allt.

East Sweden Rally bjuder på drygt elva mil specialsträckor, där bland annat årets längsta på 34,5 km ingår. Liksom den traditionella stadssträckan runt Saab Arena inne i Linköping. Ceremoniell start och invigning på Stora torget fredag kväll klockan 16.30, varefter bilarna rullar sakta ner till Saab Arena för att i högsta tempo ta sig runt cykelvägarna på Stångebro.
Ytterligare två sträckor körs under kvällen ute i skogarna söder om Linköping. Rallyt startar sedan om lördag morgon, för att avverka sex sträckor till. Målgång och därpå prisutdelning 15.40 vid Saab Arena.

I klassen Trimmat 4WD är P-G Andersson, Årjängs MK, redan klar mästare. Helgens fight står om silvret, där Forshagas Mats Jonsson ligger bäst till poängmässigt men Jerker Axelsson, SMK Trollhättan, är aspirant på totalsegern.
SM i Otrimmat 2WD leds av Johan Holmberg, Gotlands MF Bil, och i Otrimmat 4WD är det Kalmarbon Joachim Carlström de övriga ska jaga.
Förarna i JSM går som vanligt ut först i det 58 man starka SM-fältet. I den otrimmade delen leder Jacob Jansson, MK Kopparberg, och i den trimmade Pelle Wilén, Strängnäs AMS.
Rally-SM 2016 avslutas med Rally Uppsala den 30/9-1/10.

Resultat live: www.resultatservice.com
Rallyradio live (fredag: 16.00 - 21.30, lördag 08.00 - 17.00): https://sbfplay.solidtango.com
Läs mer på: www.rallysm.se www.eastswedenrally.se https://www.facebook.com/RallySm
16-09-07 Jerker Axelsson går för totalseger i East Sweden Rally
Under hösten rullar deltävlingar i årets Rally-SM snabbt förbi, bara ett par veckor efter den förra där Jerker Axelsson och Mattias Andersson bröt så är det i helgen dags för East Sweden Rally som körs runt Linköping.

Men en bruten tävling senast efter en liten brand i ett skydd under bilen så laddar Jerker och Mattias för att ta grepp om silverplatsen i årets Rally-SM. Redanb klar Svensk Mästare är PG Andersson som hoppar över tävlingen i Linköping nu i helgen.
- Nu skall vi verkligen gå all-in för totalvinst och bärga viktiga poäng för att kunna ta silvret i SM, berättar Jerker

Under helgen skall totalt nio stycken specialsträckor köras och redan på fredag kväll startar tävlingen med tre stycken utmanande sträckor, där den första körs i centrala Linköping efter att man haft en ceremoniell start vid Stora Torget. Detta är publiksträcka som brukar locka flera tusen åskådare och sedan körs ytterligare två sträckor i skymningen på krävande grusvägar.

Under lördagen körs de avslutande sex specialsträckorna i trakterna runt Finspång, där bland annat en specialsträcka mäter hela 3,5 mil.
- På en sådan sträcka gäller det att vara på tårna direkt, får man till en sådan så kan man tjäna mycket tid och likaså fall man inte kommer igång bra så kan man tappa otroligt mycket tid, berättar Jerker.

Under hela helgen så är tävlingscentrum beläget vid Saab Arena, mitt i centrala Linköping och vid 16-tiden på lördagen så går första bil över målrampen.

Tabell Rally-SM - Trimmat 4WD efter fem av sju deltävlingar
1. Per-Gunnar Andersson, 134 poäng
2. Mats Jonsson, 69 poäng
3. Jerker Axelsson, 59 poäng

Rally-SM Hemsida: www.rallysm.se
Bike Motorsport: http://www.facebook.com/BikeMotorsport
16-09-07 Efter succén i Hässleholm är Rådström coh Wernerfur redo för East Sweden Rally!
Efter succén och andraplatsen i Hässleholm är Dennis Rådström Östmarks MFF och Filip Wernefur Skillingaryds MK redo för nästa SM deltävling, East Sweden Rally (ESR) i Linköping.

Tävlingen, med start vid Saab Arena i Linköping, körs nu till helgen den 9-10 September. Rallyt startar på fredagkväll med tre sträckor och fortsätter under lördagen med sex sträckor, varav den längsta mäter 3,5 mil. En tuff utmaning för ekipagen.

Hela teamet är motiverat och andraplatsen i Hässleholm tycks ha skapat vind i seglen rent medialt.
"Vi har fått mycket medial uppmärksamhet och det verkar vara många som uppmärksammat den fart och teamkänsla vi har i teamet, vilket är kul" säger en nöjd och glad Rådström.

Under de senaste veckorna har Dennis och Filip jobbat hårt för att utveckla och skriva egna noter under sista delen av säsongen och de har tagit hjälp av rutinerade kartläsaren Patrik Barth.

"Patriks hjälp har betytt mycket,. Vi var i Boden och åkte kanonrundan för en vecka sedan på egna noter, vilket var väldigt nyttigt! ESR blir andra tävlingen för oss på egenskrivna noter" säger Dennis och Filip

Hela teamet är målmedvetna och vill göra ett bra jobb med bil, noter och körning i helgens SM tävling East Sweden Rally.
16-09-06 Jacob Jansson tänker fortsätta med det vinnande spåret i SM
Till helgen åker Jacob och co-drivern Malin till Linköping för näst sista deltävlingen av årets Rally-SM, och målet är klart.
- Vi tänker fortsätta i det vinnande spåret och ta en ny seger i Linköping, säger Jacob.
- Det är riktigt tight i tabellen där vi leder med endast en poäng till Erik Telehagen som är närmast bakom, så att ha ett litet större försprång i finalen i Uppsala vore optimalt.

Det kommer bli en tuff tävling då vi är den största klassen i hela SM fältet och många åker fort. Dessutom så kommer vi köra sm längsta Specialsträcka som mäter hela 35km.

-Den sträckan kommer bli utmanade både för bil, besättning och däck. Men det blir en utmaning vi ser fram emot.

Tävlingen startar på fredag kväll med 3st sträckor. Totalt ska det köras 9 sträckor på sammanlagt 12mil.
16-09-01 Rally-SM gästar Finspång
Den 9-10 september avgörs den sjätte deltävlingen i årets Rally-SM, East Sweden Rally, i skogarna i Östergötland. Likt tidigare år är Saab Arena i Linköping huvudplats för tävlingen där även två sträckor ska köras. Under lördagen kommer rallyt till Finspång.

Det är sjätte året som East Sweden Rally avgörs i de östgötska skogarna och 58 förare gör upp om värdefulla SM-poäng i jakten på medaljerna. Rallyt startar på fredagen med invigning på Stora Torget i Linköping klockan 16.30 för att sedan köra tre sträckor på kvällen. På lördagen drar tävlingen norrut och gästar Finspång under tävlingens andra etapp. Två sträckor avgörs i trakten på förmiddagen. Den ena går vid Sonstorp och rallyts längsta, tillika SM-seriens längsta sträcka på nästan 3,5 mil, startar utanför Falla, strax söder om Finspång.
– Det är kul att vi kan erbjuda förarna en så lång och utmanande sträcka, säger Lennart Johansson, biträdande banchef på East Sweden Rally.
– Den sträckan innehåller verkligen allt. Det är snabbt, krokigt, upp och ner. Dessutom blir det ett kortare stopp på lördagsförmiddagen då tävlingsbilarna servas vid Joges verkstad i Finspång.

Efter besöket i Finspång drar tävlingen söderut igen för lunchuppehåll vid Saab Arena, för att sedan avsluta med den tredje etappen i skogarna sydöst om Linköping.

Tävlingsprogram och karta finns att köpa från och med lördagen den 3 september på Circle K i Finspång.
Komplett anmälningslista:
http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2016042
SM-ställning inför Linköping: http://www.rallysm.se/resultat/
För ytterligare information:
www.eastswedenrally.se
www.rallysm.se
16-08-29 58 SM-åkare till ESR
Svenskt mästerskap i Rally går in i sin slutspurt och lockar 58 startande till Linköping och
East Sweden Rally (ESR). Tävlingen körs andra helgen i september och är årets näst sista deltävling.

De otrimmade seniorklasserna har elva ekipage till start och där är Mattias Ledin favorit tillsammans med Erik Lindqvist i tvåhjulsdrivet. Joachim Carlström/Jörgen Norman bär favorittrycket där det driver på samtliga hjul. Ledin leder inte SM, utan det gör Johan Holmberg i kraft av att han klarat sig undan tekniska bekymmer något bättre än föraren från Kopparberg. Men får bara Ledin sin Peugeot 208 att gå som den ska rår ingen på honom. Då är det tuffare för Carlström, som har både Joakim Rydholm och Kristoffer Karlsson alltför nära sig i tabellen för att kunna känna sig säker. Dessutom räknas alla deltävlingar, varför misstag som ger nollor i protokollet snabbt blir dyrbara.

Två sådana plumpar har Jerker Axelsson i den tyngsta klassen, Trimmat 4WD. Senast i Hässleholm fick han och Mattias Andersson ge sig efter en mindre brand under bilen. Det gör att de ”bara” är på bronsplats, men taggade för avancemang upp till silver där landets mest rutinerade SM-åkare Mats Jonsson är placerad.
– Vi går definitivt för totalseger i Linköping. Stämmer allt ska vi vara där, men blir det tekniska problem eller vi gör misstag finns alltid Jonsson där, säger Axelsson.

Årjängs rutinerade VM-förare P-G Andersson återvände till SM för att plocka hem guldet, och med fem raka segrar var den saken biff. Därför avstår han helgen i Linköping.

I Trimmat 2WD har Tobias Söderqvist stora möjligheter att säkra sitt andra raka guld. Marginalen är så stor att han måste misslyckas totalt både i Linköping och efterföljande Uppsala för att guldet ska glida honom ur händerna. Allt kan naturligtvis hända i materialsporten rally, men Söderqvist har så här långt varit en vinstmaskin.

Det är i JSM Otrimmat som fighten med stort F finns. Erik Telehagen satsade hårt på att nå de
extra bonuspoäng som delades ut på sista sträckan i Hässleholm, den så kallade power stage. Samtidigt skulle han ta ifatt de 4,3 sekunder som Jacob Jansson ledde med, så långt. Men istället för seger blev Telehagen kvar ute i skogen.
– Nu har vi varsin nolla i protokollet, så på det sättet är det också jämt. Ska det bli guld måste vi gå för seger i Linköping, och ta den, säger Erik Telehagen.

Så mycket som 56 poäng återstår att köra om, och inför den sjunde deltävlingen leder Jacob Jansson JSM Otrimmat med fyra. East Sweden Rally i Linköping har en total längd på cirka 365 km, med nio specialsträckor på sammanlagt 120 km. En stadssträcka på asfalt ingår, som körs två gånger.

För Pelle Wilén i JSM Trimmat förväntas inte detta bli något problem. Den ende som kan hota är Emil Karlsson, men också här krävs att Wilén i fortsättningen vänder succé till fiasko i de avslutande tävlingarna.

Rally-SM avslutas med Rally Uppsala den 30/9-1/10.
16-08-25 PIRELLI däck hjälpte P-G Andersson att säkra guldet i tyngsta klassen i Rally-SM
Under helgen avgjordes Snapphanerallyt som är den femte deltävlingen i årets Rally-SM. Redan nu, trots det är två deltävlingar kvar så säkrade Pirelli föraren P-G Andersson guldet i tyngsta klassen.
Tävlingen avgjordes över tio specialsträckor och stor favorit till totalvinsten var P-G Andersson. (Skoda Fabia WRC). P-G infriade alla förväntningar och vann tävlingen samt ALLA specialsträckor och säkrade därmed SM-guldet i klassen Trimmat 4WD. Tvåa var Mats Jonsson, även han på PIRELLI däck.
- Det funkade bra hela helgen. Vi körde på Pirelli K6 och hade tänkt att köra på samma fyra däck hela tävlingen men inför sista sträckan så gjorde vi lite förändringar på bilen så då satte vi på fyra nya ändå, berättar P-G med ett skratt.
- Vi gjorde så för att ta ut maximalt av bilen och se fall våra förändringar på setupen fungerade och det gjorde det. Men de fyra däcken vi hade på åkt på hela dagen var ändå riktigt fina och hade funkat perfekt hela dagen, berättar P-G .

Det är inte P-G bland Pirelli förarna som dominerar Rally-SM, utan även Tobias Söderqvist (Toyota Corolla) tog sin fjärde seger av fem möjliga i klassen Trimmat 2WD.
- Ännu en tävling det allt har fungerat perfekt, trots en ny kartläsare som skötte sig galant. Vi körde på Pirelli K6 hela tävlingen, gick runt på åtta stycken däck och slitaget rimligt samt bra grepp hela tiden. Däcken har ju fungerat kanon hela året och vi har inte dragit på oss en enda punktering berättar Tobias Söderqvist som behöver 10 poäng sista två tävlingarna för att säkra SM-guldet.

I talangklassen Junior-SM för otrimmade bilar så vann Jacob Jansson (Ford Fiesta R2) efter en hård kamp hela dagen.
- Det har gått riktigt fort hela helgen, vi satte flera topp tio tider totalt i tävlingen före WRC och R5 bilar med vår lilla Ford Fiesta R2, berättar en nöjd Jacob
- Vår däckstrategi fungera även den perfekt, vi startade dagen med fyra Pirelli K8 (supersoft) på bilen. Sen efter lunch skiftade vi över till Pirelli K6 fram och fortsatte med K8 bak. Greppet var grymt hela dagen, berättar Jacob

I klassen för seniorer med otrimmade bilar så vann Johan Holmberg (Ford Fiesta R2) efter bra genomförd tävling utan några problem.
- Jag körde med Pirelli K8 hela dagen och är helnöjd med greppet och hade väldigt lite slitage på däcken trots att vi körde mjukast gummiblandningen. Det var lite krokigare vägar än normalt i tävlingen, en riktigt bra tävling , berättar Holmberg.

Kristoffer Karlsson (Mitsubishi EVO IX) tog sin första seger i Rally-SM och har nu häng på SM-guldet i klassen Otrimmat 4WD.
- Det är bara nio poäng upp till ledaren så nu går vi fullt i nästa deltävling i Linköping. Vi körde nya Pirelli K6 fram hela tiden och gick runt på de begagnade bak. Greppet var grymt hela tiden, berättar Kristoffer

Övriga noterbara resultat från Pirelliförarna i Snapphanerallyt:
- Tvåa efter Jacob Jansson i klassen för Otrimmade bilar i Junior-SM kom Dennis Rådström (Ford Fiesta St), även han på Pirelli däck.
- I klassen för de trimmade bilarna i Junior-SM så blev det dubbelt PIRELLI på pallen genom Niklas Karlsson (Volvo 940) som slutade tvåa och Emil Karlsson (Volvo 940) som blev trea.

16-08-21 Seger för Jacob Jansson i Snapphanerallyt "Den här vinsten behövdes"
I lördags kördes den femte deltävlingen i årets Rally-SM. Tävlingen avgjordes över 10 specialsträckor på totalt 10.7 mil i skogarna omkring Hässleholm. Jacob Jansson tog över ledningen i Junior SM tabellen efter att ha vunnit tävlingen efter en hård fight. Jacob och Malin Strömberg tog över ledningen på lördagsmorgonen efter att gått ut som tvåa en sekund upp till förstaplatsen. Man behöll sedan den ledningen ända in i målet trotts en riktig hård fight
- Vi tog tag i takt pinnen direkt, precis som planerat. Men konkurrenterna, Daniel Röjsel som ledde efter fredagen, men främst Erik Telehagen som tyvärr fick bryta på sista sträckan svarade upp bra och det var en rolig fight hela helgen.

Vi presterade riktigt bra tider hela dagen och avsultade SS10 med att bli 6:a totalt och slå WRC och R5 bilar.
-Vi gjorde ett litet ryck på SS5 men det kunde blivit kostsamt, efter ett hopp på sträckan gick kylaren sönder. Men som tur var kunde vi ta oss in till servicen som var efter sträckan och mina mekaniker böt ut kylaren.
- Den här vinsten behövdes. Jag skulle nog säga att det här är min bästa tävlingen jag gjort, tempot har varit ruskigt högt. Men vi var fokuserade och målmedvetna hela tiden och körde vårat race, säger Jacob.

Nästa tävling i Rally SM är East Sweden Rally och körs i Linköping om tre veckor.
16-08-21 Det blev ett kort Snapphanerally för Jerker Axelsson
Efter fyra sträckor låg Jerker Axelsson och kartläsaren Mattias Andersson på en stabil andraplats i årets femte deltävling i Rally-SM när de fick bryta tävlingen med en brand under bilen.

Under fredagskvällen startade Snapphanerallyt med två stycken specialsträckor på Garnisionen i Hässleholm inför storpublik och Jerker och Mattias startade tävlingen i ett tempo.
- Det började bra tycker jag, vi fick ju bruka begagnade däck på asfalten under första två sträckorna och det fungerade bra, förutom att jag drog på mig en smygpunktering under första sträckan, berättar Jerker

Efter fredagens två sträckor låg Jerker och Mattias på andraplats efter oslagbara PG Andersson. Under lördagen startade tävlingen direkt med en 1 mil lång sträcka, nu var underlaget grus istället och Jerker var relativt nöjd med första sträckan.
- Vi fick inte till det riktigt hundraprocentigt och tappa lite väl mycket sekunder mot PG men med en bra marginal mot resterande kändes det ändå helt okej, berättar Jerker

På den fjärde sträckan började problemen, med ett antal kilometer kvar av sträckan så började Jerker och Mattias känna röklukt i bilen och vid målet av sträckan märkte funktionärerna att det brann under bilen.
- Efter en snabb insats av funktionärerna i målet så var branden släckt. Det hade tagit sig i ett skydd under bilen så vi hade ganska tur i oturen ändå att den inte blev värre, berättar Jerker
- Tyvärr så var det bara att kasta in handduken, tråkigt när vi ändå trots problemen på denna sträckan låg på en stabil andraplats i tävlingen, avslutar Jerker

Tabell Rally-SM - Trimmat 4WD efter femav sju deltävlingar
1. Per-Gunnar Andersson, 134 poäng
2. Mats Jonsson, 69 poäng
3. Jerker Axelsson, 59 poäng

Rally-SM Hemsida: www.rallysm.se
Bike Motorsport: http://www.facebook.com/BikeMotorsport
16-08-21 6 liter Coca-cola tog Daniel Röjsel till en fjärdeplats trots allt
Snapphanerallyt med Hässleholm som centralort gick av stapeln i fredags kväll där Ford Sverige-ekipaget Daniel Röjsel tillsammans med Nicklas Edvardsson öppnade med klassledning.

Tävlingen, som var den femte av deltävlingarna i Rally-SM, inleddes som vanligt på Garnisonen där en sträcka på asfalt blandat med gatsten och betong kördes två gånger. Endast grusdäck var tillåtna men bilarna fick ställas in för asfalt. Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson körde ett test på just asfalt i söndags med deras Ford Fiesta Ecoboost för att optimera bilen efter de Pirellidäck som de skulle använda.

Efter den första vändan på den 7,2 kilometer publikfyllda sträckan tog de ledningen i klassen direkt med dryga sekunden. Daniel var nöjd med körningen men putsade tiden med fyra sekunder till under den andra vändan. På den 45 minuter långa servicen efter kvällens två sträckor ändrade teamet bilen för lördagens åtta grussträckor som mätte totalt över 9 mil. Daniel var nöjd med kvällen och såg fram emot lördagen.
-Jag visste att vi skulle kunna åka fort men jag blev ändå förvånad över hur snabba vi var. Jag är ju van racingåkare men det blir ändå annorlunda med en rallybil på asfalt. Det var väldigt kul och nu ser vi fram emot morgondagen, sa Daniel till Rallyradion.

Med en sekunds leding hade de en bra känsla när de startade lördagens första sträcka, SS3. Efter en smart körning utan några risker gjorde de en bra tid och tappade dock ledningen men nu var de varma i kläderna.

På SS4 tog de igen 1,7 sekunder på ledaren och var nu bara 1 sekund bakom. Daniel kände på sträckan att kopplingen började slira onormalt och på transportsträckan till SS5 blev det värre.
-Jag är jättenöjd med vår framfart på SS4 trots att kopplingen började slira under accelerationer efter tvära svängar. Nu ska vi ta till ett gammalt knep och hälla Coca-cola i kopplingshuset där sockret i drycken kan få kopplingen att greppa bättre. Vi hinner inte byta den på servicen så nu håller vi tummarna att det funkar, sa Daniel efter SS4.

Coco-colan hjälpte men kopplingen började att slira mer och mer på SS5. Trots detta kunde de ändå hålla tredjeplatsen i klassen som de nu halkat ned till och ställde in sig på att bevaka, marginalen till fjärdeplatsen var än så länge god.

På lunchservicen gjorde teamet allt de kunde för att få kopplingen att fungera bättre och ekipaget fick med sig mer Coca-cola för att klara de kommande sträckorna. Den efterföljande etappen, SS6, 7 och 8 bestod av samma tre sträckor som de kört under förmiddagen. Det var en fördel för Daniel som nu kunde lägga lite extra fokus på att hålla en mjuk och fin körstil utan att behöva koncentrera sig så mycket på Nicklas noter nu när han kände till vägen bättre. Sträcktiderna blev hyfsade och de höll i tredjeplatsen men kopplingsproblemet blev mer och mer påtagligt. Vid servicen innan de avslutande SS9 och 10 gjorde teamet återigen allt de kunde på den korta tid som fanns och Ford-ekipaget gav sig ut igen. På transporten till SS9 var problemet så stort att de knappt tog sig fram. Lyckligtvis tog de sig dit i tid men tappade desto mer under sträckans gång. De kunde inte längre hålla undan och halkade ner till fjärde plats och var tätt jagade av bakomvarande.

Med lite mer Coca-cola innan SS10 lyckades de ändå hålla i den nuvarande placeringen och gick tillslut i mål som fyra och plockade viktiga SM-poäng. Men det var inte över till det verkligen var över. På transporten till slutmålet i Hässleholm var det återigen krypfart som gällde.
-Vi får se det positiva med att vi inledde tävlingen med att vara snabbast. Att kopplingen började slira är ju inget vi kan styra över och det är egentligen helt otroligt att vi tog oss i mål och dessutom blev fyra. Vi räknade med att få kasta in handduken många gånger under dagen men skam den som ger sig. Vi är ändå nöjda med tävlingen som trots allt var otroligt rolig med bra sträckor och mycket publik i skogarna, sa Daniel vid slutmålet på torget i Hässleholm.

Om tre veckor är det dags igen då Ford-teamet jagar nya poäng och en kamp om medalj i årets Junior-SM då den näst sista deltävlingen i mästerskapet körs. Denna gång är det Linköping med East Sweden Rally som står som värd och teamet siktar såklart på revansch för farten finns i både bil och besättning!
16-08-20 P-G och Emil dominerar Rally-SM - Klara Svenska Mästare med två deltävlingar kvar!
I dag avslutades Snapphanerallyt i Hässleholm, som var den femte av årets sju deltävlingar i Rally-SM. Per-Gunnar "P-G" Andersson och hans co-driver Emil Axelsson har varit oslagbara hittills i årets mästerskap och knappt gett bort några sträcksegrar. I helgen kammade hem sin femte raka seger och säkrade därmed SM-guldet med två deltävlingar kvar.

Snapphanerallyt har genomförts helt utan problem för duon. De har kammat hem samtliga av tävlingens tio sträckor och vann tävlingen med en överlägsen marginal.
- "Det har verkligen varit en riktigt kul tävling med otroligt fina sträckor. Allt har fungerat som det ska, både bil, förare och kartläsare" säger P-G

Trots att de vinner med närmare tre och en halv minut, forsatte de som vanligt att hålla upp tempot:
- "Vi slår inte av på tempot fast vi leder. Vi är ju med och kör för att vi tycker det är skitkul". säger P-G "Istället passar jag på att utveckla bilen och få den så snabb som möjligt".

Senast P-G vann SM var 2003 och 2004. Därefter har han varit ute i VM-cirkusen och är den enda föraren som kammat hem segern i Junior-VM två gånger, 2004 och 2007. Han har dessutom kört VM i rallycross men trodde att hjälmen mer eller mindre var lagd på hyllan när Johan Eklöfs erbjöd honom att låna Skoda Fabia.
- "Det var verkligen kul att Johan Eklöf gav mig den här möjligheten. Och att ta ett SM-guld är ju alltid kul" avslutar P-G med ett skratt.

Trimmat fyrhjulsdrivet SM Snapphanerallyt
1. P-G Andersson 59.39,5
2. Mats Jonsson 1.03.05,0 +3.25,5
3. Joachim Grahn 1.04.32,3 +4.52,8
4. Niklas Hägg 1.04.38,7 +4.59,2
5. Mattias Jirvelius 1.05.11,0 +5.31,5
6. Bengt Bengtsson 1.13.22,4 +13.42,9
-. Thomas Thunström
-. Jerker Axelsson
-. Markus Theorin

Rally-SM efter Snapphanerallyt (Preliminärt)
Trimmat fyrhjulsdrivet
1. P-G Andersson Årjängs MK 106 p
2. Jerker Axelsson SMK Trollhättan 1 59 p
3. Mats Jonsson Forshaga 49 p
4. Niklas Hägg SMK Hälsinge 30 p
5. Martin Berglund SMK Gävle 28 p
6. Per-Arne Ljung Hofors MS 24 p
7 Michael Wikström MNS Boden 22 p
8. Lars Stugemo KAK 18 p
9. Markus Theorin Skillingaryds MK 13 p
10. Kjell Sandberg Haninge MK 12 p

Komplett resultat: http://resultatservice.com/rally/2016/snapphanerally/resultat/1result.html
Aktuell SM-tabellen kommer laddas upp här: http://www.rallysm.se/resultat/

Mer info på http://www.pgandersson.se där har följt P-G, Emil och de andra förarna sträcka för sträcka i den trimmade fyrhjulsdrivna klassen.
16-08-19 Sebastian och Jonas lovar full attack i helgens femte SM-deltävling
Nu till helgen avgörs den femte SM-deltävlingen, AM Snapphanerally, i Hässleholm.
-"Det kommer att bli full attack från start, och vi kör för vinst", säger Sebastian. "Både Jonas och jag börjar bli trötta på andra och tredjeplatser. Den sista tiden har vi lyckats höja tempot ytterligare."

Duon ligger 3:a i SM-tabellen, 0,5 poäng efter andraplatsen.
16-08-18 Rallyradion snackar upp Snapphanerallyt - Rally-SM i Hässleholm
I helgen sänder Rally Live rallyradio ifrån hela Snapphanerallyt i Hässleholm med start klocka 17.00 på fredag och man sänder tills tävlingen är slut på lördag. Sändningen hörs via:https://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradio-fran-am-snapphanerallyt-med-rally-live

Men redan nu kan du ladda upp inför helgens sändning med Rally Lives införmagasin inför årets femte SM-deltävling Snapphanerallyt i Hässleholm. Vi ger dig alla förutsättningar inför tävlingen och pratar dessutom med den regerande mästaren i Trimmat 4WD, Jerker Axelsson och JSM-föraren Dennis Rådström.

Lyssna via länken: https://soundcloud.com/rallyradion/27-infor-am-snapphanerallyt
16-08-18 AM Snapphanerally live
Som vanligt kan du följa Rally-SM via rallyradion på SBF-play. Det kommer även bli direktsändning från SS 1 och SS 2.

https://sbfplay.solidtango.com/live/am-snapphanerall
16-08-18 I helgen körs Snapphanerallyt och Jerker Axelsson ser fram emot andra halvan av Rally-SM
I helgen körs den femte deltävlingen i 2016-års Rally-SM. Tävlingen Snapphanerallyt som körs i Hässleholm är en klassisk tävling och Jerker Axelsson tillsammans med kartläsaren Mattias Andersson har vunnit tävlingen totalt senaste två åren.

I årets Rally-SM har nu fyra deltävlingar avgjorts fördelat på två tävlingar på vinterunderlag, en på grus samt en sprint nu senast under SM-veckan.
Nu under hösten avgörs de tre sista som alla är tävlingar på grusunderlag.
- Det skall bli kul att komma igång igen efter ett långt uppehåll sedan South Swedish Rally i början av maj. Vi körde ju även sprinten under sommaren som var en riktigt kul tävling och fick med oss en andraplats där, men det är ju i skogen vi helst vill köra, berättar Jerker.

Under helgen skall totalt 107 km specialsträcka köras, fördelat på 10 st sträckor. På fredagen börjar tävlingen med en 7,5 km lång superstage på asfalt som körs på Garnisionen, denna körs två gånger under kvällen innan de återstående åtta sträckorna körs på lördagen, nu med grus som underlag.
- Det brukar vara väldigt mycket folk på Garnisionen så det är viktigt för rallysporten och snabbt går det ju där också så det gäller att vara på tårna direkt, är ju totalt 15 km som skall köras redan på fredagen, berättar Jerker

I klassen Trimmat 4WD så är det 10 st anmälda förare och årets suverän PG Andersson är ännu en gång anmäld, men Jerker hoppas kunna vara med från första metern då han och teamet hade en lyckad testtävling för några veckor sedan.
- Vi ändrade en del setup på bilen med ett mycket lyckat resultat under testtävlingen och jag trivs väldigt bra i den nu, men PG är en svår nöt att knäcka. Det är bara att se och lära av PG, han är ju en fruktansvärd duktig förare och borde egentligen köra VM istället. Men vi hade häng på han ett par sträckor i South Swedish Rally så det är väl att bara att försöka igen och se fall vi kan närma oss honom tidsmässigt och hålla de andra bakom oss, berättar Jerker med skratt.

Tabell Rally-SM - Trimmat 4WD efter fyra av sju deltävlingar
1. Per-Gunnar Andersson, 106 poäng
2. Jerker Axelsson, 59 poäng
3. Mats Jonsson, 49 poäng

Rally-SM Hemsida: www.rallysm.se
Bike Motorsport: http://www.facebook.com/BikeMotorsport
16-08-16 Rådström Motorsport redo för SM i Hässleholm!
Det är Dennis Rådström Östmarks MFF tillsammans med co-drivern Filip Wernefur Skillingaryds MK som tar klivet ifrån ett kombinerat crosskart och rallyår 2015.

Nästa tävling för Dennis Rådström, Östmarks MFF och Filip Wernefur, Skillingaryds MK, är Snapphanerallyt som körs 19-20 augusti i Hässleholm. Rallyt är den femte deltävlingen i årets Rally-SM och grabbarna laddar upp på bästa sätt med semester under veckan.Dennis befinner sig i Grekland men tar på torstag flyget hem till Sverige och Hässleholm.

På fredag morgon börjar sedan rekognoseringen, då de kör igenom samtliga sträckor som träning.

På kvällen drar sedan rallyt igång på allvar. Klockan 18.00 går första starten och två specialsträckor kommer köras innan nattuppehållet. Restrerande åtta sträckor körs sedan under lördagen innan man når målgången på lördag kväll.

Dennis och Filip ser båda fram emot SM-tävlingen och bilen har fått en noggrann genomgång efter en lite strulig säsong.
"Vi känner oss väl förberedda med noter, körning och bil, det är tuff konkurrens i SM. Kan vi vara topp fem i Hässleholm är vi mycket nöjda", säger Dennis.

Komplett anmälningslista: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2016018
SM-ställning inför Hässleholm: http://www.rallysm.se/resultat/

16-08-16 Jacob Jansson siktar på seger i Snapphanerallyt
Till helgen drar höstsäsongen igång efter ett mindre uppehåll. Vi kommer åka ner till Hässleholm och fjärde deltävling i SM, Snapphanerallyt. Tyvärr så har Stefan skadat ryggen och kommer bli borta resten av året från all tävlande.

Istället för Stefan så kommer Malin Strömberg från Askersund inta högerstolen i Fiestan.

Vi siktar på att vinna i helgen och ta in poäng på ledande Erik Telehagen, men som vanligt kommer det bli stenhårt motstånd i klasen.
- I år är det ombytta roller mot förra året, då jagade Erik mig men i höst ska vi jaga honom, säger Jacob.

Tävlingen drar igång på fredags kvällen med den välkända Garnisonen. En asfaltssträcka som körs två gånger, på slitna grusdäck. Tävlingen kommet bestå av 10 specialsträckor som mäter totalt 10.7 mil.
16-08-01 61 förare till Rally-SM i Hässleholm
Tre deltävlingar återstår av svenskt mästerskap i rally 2016, och hösten inleds med AM Snapphanerallyt i Hässleholm den 19-20 augusti. 61 SM-förare har anmält sig.

Hässleholms MK är en erfaren arrangör, faktiskt den allra mest rutinerade. Årets SM-rally är det 16:e i ordningen sedan premiären 1988. Till tävlingen om tre veckor kommer samtliga toppförare, med 36-årige P-G Andersson från Årjäng i överlägsen spets. Han vann vinterns två tävlingar, och fortsatte i samma tempo på de två inledande sommartävlingarna. Nu när höstsäsongen drar igång är han redo. Senast han var i Hässleholm blev det seger 2009.
– Då gick det bra trots att det regnade. Generellt är det bra vägar där nere, så jag ser fram emot att få komma till start, säger Andersson.

Totalt har 61 förare anmält sig till SM-deltävlingen. Förutom dessa ansluter också ekipage i supportklasserna RM och Historic Cars. Det ger ett startfält på 113 bilar inklusive föråkare.
– Att RM blir så stort är glädjande. Det hade vi inte räknat med, men det är många här nerifrån som vill köra hemmatävlingen när de nu får chansen, säger tävlingsledaren C-G Wilke.

Tävlingen startar med en publiksträcka, som körs två gånger, fredagen den 19 augusti. Lördagen fortsätter sedan med ytterligare åtta sträckor där den spännande upplösningen sker på klassisk rallymark vid Hovdala slott.

För mer information:
www.rallysm.se
www.hlmk.com

Hålltider AM Snapphanerallyt
15/8 kl 1800 Presskonferens på Hässleholmsgården med lokala förare.
18/8 kl 1800 Presskonferens på Hässleholmsgården med några ur SM-eliten.
19/8 kl 0800 Presscenter i Hässleholmsgården öppnar.
19/8 kl 1800 Start Etapp 1
20/8 kl 0830 Start Etapp 2
20/8 kl 1630 Första bil i mål på Stortorget, prisutdelning på rampen.

Komplett anmälningslista: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2016018
16-07-15 Lyssna på Rallyradions reportage från SM-Sprinten
Rallyradion tar dig igenom Sprint-SM som avgjordes under SM-Veckan i Norrköping från träning hela vägen till final. Du får exklusiva segerintervjuer med Sofie Lundmark och PG Andersson direkt efter målgång i finalen, följ med bakom kulisserna hos Pelle Wilén under en heldag och återupplev all action från årets fjärde SM-deltävling.

Lyssna här: https://soundcloud.com/rallyradion/24-sprint-sm-norrkoping-2016
16-07-13 Röjsel och Edvardsson plockade SM-poäng i jämn rallysprint
Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson körde hem viktiga SM-poäng med sin Ford Fiesta Ecoboost under tisdagens SVT-sända rallysprint i Norrköping.

Tävlingen, som gick på Norrköpings Motorstadion, bestod av en 1,3 kilometer kort kuperad och teknisk sträcka varav en sväng gick på asfaltsunderlag och resten på grus. Ett träningsheat fick köras och därefter två kvalheat där den sammanlagda tiden avgjorde vem som lyckades plocka mest poäng till rally-SM i varje klass. För att gå till final och köra om medaljerna i SM-sprinten var det den snabbaste tiden i kvalet som gällde. 20 bilar av 55 startande fick gå vidare till final i 2wd och här slogs alla bilar ihop oavsett klass.

Daniel var nöjd körningen i sitt första träningsåk men tyckte att lite justeringar behövde göras på Fiestan för att den skulle passa banan bättre. I den första kvalomgången gick det snabbt, till och med lite för snabbt när de hamnade lite långt ut i en sväng och tappade lite tid. De fick dock en 5:e tid i J-SM och siktade högre vid andra kvalet. Efter en felfri körning satte de en 4:e tid i andra kvalåket och den sammanlagda tiden räckte till 4:e plats i J-SM, bara 2,9 sekunder efter full pott. De tog därmed 8,5 poäng av 15 möjliga. Konkurrensen för att gå till final var tuff där de trimmade bilarna hade ett klart övertag varav marginalen från 2:a till 20:e plats var 2,4 sekunder.
-Vi är nöjda med vår prestation och det känns som att vi inte kunde göra så mycket mer. Det är ju så otroligt tight mellan placeringarna så det handlar bara om små marginaler, säger Daniel.

Nu på lördag provar de igen då klassiska sommartävlingen Slottssprinten vid Ericsbergs slott utanför Katrineholm körs. Då möter de över 60-talet bilar i den tvåhjulsdrivna klassen och bland dessa även konkurrenter ifrån J-SM.
Incar kval 2: https://youtu.be/Cd_gI-5ZsJQ
16-07-13 Medalj i Rally SM Sprint för Adielsson under SM-veckan
Rallyföraren Mattias Adielsson från Göteborg tog tillsammans med sin kartläsare Andreas Johansson från Kungsör bronsmedaljen under tisdagens rallysprint under SM-Veckan.
- Helt fantastisk känsla just nu. Att vi kunde komma hit och ta en bronsmedalj är så himla skönt. Det gick absolut max i de två sista final åken, vi var nog över hela banan och lite till men det gick vägen och räckte till en bronsplats. Vi är otroligt nöjda med det, säger Mattias Adielsson.

Adielsson och Johansson kom till Norrköping direkt efter senaste deltävlingen i Brittiska Juniormästerskapen. Där hade de kört sin betydligt motorsvagare Vauxhall under helgen. Omställningen till fyrhjulsdrift och betydligt mer hästkrafter gick ovanligt smidigt. Efter att ha gjort några små justeringar med bilens väghållning inför finalen satt allt perfekt i de sista åken.
- Nu har jag min första medalj i rallysportens högsta klass och det är ett riktigt stort framsteg. Medaljen är inte bara min och Andreas förtjänst utan alla som är med och stöttar oss på något sätt ska känna delaktighet i den. Vi gör den här satsningen tillsammans allihop, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat Sommarsprint ingående i SM-Veckan
1. Pg Andersson Skoda Årjängs MK 2.40,5
2. Michael Wikström Ford NMS Boden 2.43,5
3. Mattias Adielsson Mitsubishi Göteborgs MF 2.44,0
4. Niklas Hägg Skoda SMK Hälsinge 2.44,7
5. Jerker Axelsson Subaru SMK Trollhättan 2.46,3
16-07-12 Sprint-SM och SM-veckan över för Jacob Janssons del
Vårat mål var att vinna och ta tillbaka andra platsen och ta in på ledande Erik Telehagen. Allt gick enligt planen och vi fick äntligen vinna en SM-deltävling igen! Vi är otroligt nöjda med dagen även om vi missade finalen med 3 tiondelar men det viktigaste med dagen var att plocka mycket poäng inför hösten resterande tävlingar i SM.
16-07-12 P-G gjorde sponsorn till Svensk Mästare när han vann rallysprinten i dag!
Per-Gunnar "P-G" Andersson premierade idag en av sina sponsorer genom att göra honom till Svensk mästare i rallysprint när SM-veckan kördes i Norrköping idag.

För P-Gs del var det premiär att köra om en mästerskapstiteln i rallysprint. Det tilläts noter, men P-G valde att istället att sätta sin sponsor Joachim Lund i högerstolen:
"Jag har rätt bra bilminne" sa P-G innan han gick banan tre gånger före start.

Minnet visade sig vara helt utan anmärkning och han rattade hem allt som gick att vinna idag, två kval i grundomgången och två kval i finalen. Det gav honom full pott och 25 viktiga poäng till rally-SM och han och Jocke Lund korades till svenska Mästare i rallysprint på grus.
"Det är alltid kul med en titel till" sa P-G med ett skratt efter målgång. "Speciellt roligt att få ge sponsorn en rejäl åktur och en mästerskapstitel".

Sprinten kördes på en 1,3 km lång sträcka som avslutades inne på folkracebanan:
"Det var ett fint vägparti med en bra slinga som bjöd på fin rytm" sa P-G.

P-G Andersson och Jocke Lund vann med en god markinal på 3 sekunder före Mikael Wikström och 3,5 sekunder före treanMattias Adielsson.
"Det har varit en lyckad dag, med bra körning där jag kunnat ha mitt eget tempo hela tiden" avslutar han.

Resultat SM-sprinten, 4 wd, Norrköping
1. P-G Andersson 2.40,5
2 Mikael Wikström 2.43,5 +3,0
3. Mattias Adielsson 2.44,0 +3,5
4. Niklas Hägg 2.44,7 +4,2
5. Jerker Axelsson 2.46,3 +5,8
6. Thomas Tunström 2.47,3 +6,8
7. Kjell Sandberg 2.47,4 +6,9
8. Lars Stugemo 2.49,7 +9,2
9. Mats Jonsson 2.49,8 +9,3
10. Anders Karslsson 2.51,0 +10,5

http://resultatservice.com/rally/2016/ostgotabf/resultat/11result.html

Mer info på www.pgandersson.se där vi följt SM-sprinten efter varje kval.
16-07-11 Buster Motorsport kommer inte att tillåta några missar
I morgon Tisdag avgörs den 4:e SM-deltävlingen, denna gång i sprintformat under SM-veckan i Norrköping. Sebastian och Jonas har siktet inställt på full poäng.
- "Banan som endast är 1300m kommer inte att tillåta några missar och vi måste få till två helt perfekta åk", säger Sebastian.

Följ tävlingarna i Rally och crosskart live i SVT tisdagen den 12 juli.
11:00 – 19:30 svtsport.se
16:30 – 19:30 Finaler live i SVT1

Vi kommer att lägga upp information under dagen på vår Facebook sida, Buster Motorsport Team.
16-06-07 Kalendern 2017 är spikad
Kolsvarundan återkommer, East Sweden Rally tar över finalen efter Rally Uppsala, och Sandvikens MK kör en sommartävling. Kalendern för Rally-SM 2017 är spikad.

Två vintertävlingar och fyra på grus, med premiär i Söderhamn under SM-veckan. Där är det sprinttävlingens kval som räknas in som ordinarie del i ”stora” SM.
– Tanken är att köra kvalen på lördagen, på en sträcka som mäter cirka åtta kilometer, säger Hans-Erik ”Frasse” Berg, ordförande i SMK Söderhamn.
Senast det kördes Rally-SM i Söderhamn var för tjugotalet år sedan. Då arrangerade klubben några tävlingar tillsammans med SMK Hälsinge.
– Då turades vi om mellan städerna. Nu blir det bara Söderhamn som bas, fortsätter Frasse.
Vinterdelen avslutas med Östersund Winter Rally sista helgen i februari.

Efter South Swedish Rally i maj kommer nästa nyhet: Sandvikens MK kör sitt arrangemang mitt i juni månad.
– Först hade vi tänkt avstå 2017, men efter att ha utvärderat Gävle och då Uppsala hoppade känner vi oss taggade. Med sommartävling blir det återigen någonting nytt att bita i, säger Kalle Andersson, tävlingsledare hos Sandvikens MK.
Nu är inte sommar något helt nytt för den erfarna arrangören, som redan 2002 hade finalen. Fem år senare körde de en extra sommartävling i mästerskapet, då vintern var för dålig.
– Vi körde helgen innan midsommar då 2007 och det funkade, så därför har vi valt det datumet igen, fortsätter Kalle.
I skrivande stund är det inte bestämt om Gävle blir tävlingsort, eller Sandviken.

Kolsvarundan körs en månad senare, i mitten av augusti. Senast Kolsva MS arrangerade SM var 2014, då som nu med headquarter på Hotel Scheele.
– I stora drag kommer de tävlande att känna igen Kolsvarundan, men vi ska modernisera lite, säger Erik Wahlqvist i organisationskommittén.
Därpå final i september i Linköping. Inte i Uppsala.
– Vi hade ett femårigt avtal med kommunen, och det var grunden för bra kvalité på tävlingen. Nu ska vi se över vad vi ska göra framöver, hur vi kan förnya. Det är ett roligt arbete med en SM-final, men också ett stort lass att dra. Därför står vi över 2017 så får framtiden utvisa hur det blir sedan, säger Anders Norstedt, tävlingsledare för Rally Uppsala.
– Vi tar över finalen med tillförsikt och vill göra den minst lika bra. Det känns positivt att få bjuda förarna på en final i Linköping, absolut, säger tävlingsledare Stefan Thaleman.

Kalender Rally-SM 2017
4-5/2 Söderhamn (Sprint-SM under SM-veckan)
24-25/2 Östersund
25-27/5 Karlskrona (SSR)
16-17/6 Sandviken
18-19/8 Kolsva
8-9/9 Linköping
http://www.rallysm.se/uncategorized/kalendern-2017-ar-spikad/
16-05-13 Tillägg - SM/JSM-regler Rally
Rallyutskottet har beslutat om följande tillägg i SM/JSM-reglerna för 2016.
(avser i stort SM-sprinten i Norrköping13 juli)

5.8 Besiktning
Den tävlandes bil ska genomgå A-besiktning för att den tävlande ska medges starttillstånd i tävling.
I SM-sprinten räcker det med B-besiktning.

5.10.1 Noter
Arrangören ska tillhandahålla arrangörsnoter. SBF utser notskrivare, i övrigt i enlighet med arrangörens inbjudan.
I SM-sprinten får alla skriva egna noter då inga arrangörsnoter kommer att finnas.

5.12.1 Poängskala – Totalpoäng i Mästerskapsklasserna SM.
25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1. Ingen reducering av poäng p g a för få startande.

SM-sprintens poäng skall räknas från kvalificeringsdelen, inte från finalåket.

Den sammanlagda tiden från dom 2 kvalåken utgör resultatet för poängfördelningen i Rally-SM. SM-poäng erhålls i den mästerskapsklass den bil som används vid SM-sprinten hör hemma i enligt 5.4.1, 5.4.2, 5.4.3, 5.4.4, 5.4.5.

5.12.2 Poängskala – Power Stage
Vid SM-sprinten kommer inga powerstagepoäng att delas ut.
http://www.sbf.se/Nyheter/Officiellt/Tillagg-SMJSM-reglerRally

16-05-12 Väldigt hård avåkning för Robert Scholander Motorsport
I helgen var Robert Scholander Motorsport teamet nere i Karlskrona och körde Sydrallyt, den tredje deltävlingen i Sydsvenska Rallycupen
Detta var en tävling som gick samtidigt som RallySM - South Swedish Rally med ett välplanerat tidsschema för att hålla allt flytande

Teamet hade som mål att köra på i deras tempo och se hur långt detta räckte! Robert och kartläsaren Magnus Hermansson från Hällefors vinner de första två av tre sträckor innan service och har en ledning inför sista avslutande sträckan på ca 7.5 sekunder
- Vi var totalsnabbaste i Sydrallyt,när vi var inne på serviceuppehållet, samt så låg vi tvåa i RallySM motsvarande bilklass, efter storåkaren Emil Bergkvist som behövde mil i kroppen inför kommande Rally EM tävling i Portugal . Känslan var riktig härlig!, säger en nöjd Robert

De gav sig ut till avslutande sträckan , cirka milen återstod till slutmålet och de sänker tempot något för att säkert kunna plocka totalsegern i mål!
Men då händer det som inte fick hända! Över ett krön så sprätter det till och bilen studsar till precis när Robert ska styra in för en snabb vänster över nästkommande lyft med enbart 25 meter i mellan

De flyger sidledes över lyftet i cirka 125km/h efter att ha tappat fästet med bakhjulen över sprättet och de slår i en stenmur höger bak i landningen, som slungar ut fronten mot skogen och rullar över stenmuren och slår av både en telestolpe och en gran på 25cm i diameter cirka 1.5 meter ovanför backen, innan de sen stannar långt in i skogen..
- Något fruktansvärt ledsamt och jobbigt just nu. Så nära totalseger och en andraplats i RallySM om man jämförde tiderna, i våran tredje tävling med bilen och så blir det såhär istället, säger en djupt besviken Robert

Nu är det en kämpig väg tillbaka men vi ska försöka få ihop detta så snart som möjligt Det finns redan planer igång och innan helgen har vi nog redan hunnit få tag i karosseri material för att kunna återställa bilen

We will be back faster and stronger!
16-05-11 Dubbelt Pirelli i topp i det 41:a South Swedish Rally
I helgen kördes den tredje deltävlingen i Rally-SM för året. Denna gången fick de 80-talet tävlande känna på hela 15 mil specialsträcka i det legendariska South Swedish Rally på krokiga och steniga Blekingevägar.I "värstingklassen" Trimmat 4WD blev det trippelt Pirelli på pallen.

Redan på fredagskvällen skulle det köras fyra specialsträckor på dammiga vägar och under lördagen skulle de återstående åtta specialsträckor avgöras.
Hela 15 mil specialsträcka skulle avklaras på endast åtta däck.

I kungaklassen i Rally-SM, Trimmat 4WD så var det före detta VM-föraren P-G Andersson (Skoda Fabia WRC) som tog kommandot direkt så som i de föregående deltävlingarna.

Inget kunde hindra P-G denna tävling och med elva sträckvinster av tolv möjliga trots problem med bilen så tog P-G sin tredje raka seger i Rally-SM på Pirellidäck, denna gången på Pirelli K6.
- Det var ett tufft rally för både bilen och däcken. Vi körde med ett set nya Pirelli K6 på fredagen sen fyra nya Pirelli K6 på lördag morgon. Sen i slutet av lördagen började vi köra på de bästa av de begagnade. Däcken höll riktigt bra och jag är glad att jag klarade mig undan några punkteringar då jag till och med körde på en sten så hårt att rutan sprack på bilen på tre ställen, berättar en nöjd P-G

Tvåa blev förra årets mästare Jerker Axelsson (Subaru S10 WRC) som bröt förra deltävlingen men nu var det ingen som kunde hota han om andraplatsen. Han var även den enda som tog en sträckvinst förutom PG och det var en nöjd Jerker som tog andraplatsen.
- Vi hade en klar strategi att köra i ett jämnt och högt tempo. Visste att det skulle bli tufft så vi skulle inte ta några onödiga risker och jag ville försöka spara däck till powerstage-sträckan. Strategin funkade kanon och till powerstage kunde vi sätta på två nya Pirelli K6 och där försökte vi verkligen och vi var riktigt nära att ta PG. Under helgen har däcken funkat kanon och jag tror till och med att jag kan använda några av dem nästa tävling också, avslutar Jerker.

På tredjeplatsen finner vi mannen som aldrig är att räkna bort i Rally-SM, Mats Jonsson (Ford Escort WRC). Trots lite motorproblem så klarade han ändå att ta sista pallplaceringen i klassen. Även han på Pirelli K6
- Annars funkade det bra hela tävlingen, Pirelli-däcken höll bra och vi klarade oss undan punkteringar och större problem så nu ser vi fram emot sprinten till sommaren, säger Mats.

Om man skall prata någon som har dominerat med segrar i en klass i Rally-SM de sista åren så är namnet på allas läppar Tobias Söderqvist (Toyota Corolla). Tobias tog nu sin tredje raka seger i årets serie i klassen Trimmat 2WD och har sista två åren vunnit alla utom två deltävlingar men det var en riktig kamp om det denna gång.
- Bilen, däck och annat allt har fungerat perfekt ännu en tävling. Vi gick ut i högt tempo med Pirelli K8 runt om och klarade köra till oss en ledning under fredagen, under lördagen fortsatte vi i högt tempo men utan några stora risker och nu med Pirelli K6 fram istället. Vi körde samma bakdäck från första sträckan till näst sista, då vi kastade om däcken, berättar Tobias.

En som går från klarhet till klarhet i Junior-SM för trimmade bilar är Volvofantomen Emil Karlsson (Volvo 940). Efter att ha satt bra tider hela helgen kunde han införskaffa sin första seger i årets Rally-SM, självklart på Pirelli K6-däck. Tvåa i klassen var en annan Pirelli-åkare, nämligen Niklas Karlsson (Volvo 940)
- Det lönade sig att vara kall och köra taktiskt, det var ett väldigt tufft rally, berättar Emil

Övriga noterbara resultat från Pirelliförarna i South Swedish Rally.
- Det var Pirelli på både andra och tredjeplats i klassen Otrimmat 2WD, där Christoffer Jacobsson (Ford Fiesta R2) blev tvåa och Johan Holmberg (Ford Fiesta R2) blev trea.
16-05-09 Sollebrunn Racing tvingades bryta SSR
Arrangören till 2016 års upplaga av anrika South Swedish Rally och tredje SMdeltävlingen mötte upp med en tillställning i världsklass och vädret visade sin bästa sida. Nästan lite för bra då torkan skulle orsaka mycket grusdamm under fredagskvällen vilket gjorde sikten emellanåt obefintlig för de tävlande.

Micke och Ida ägnade större delen av torsdagen och förmiddagen på fredagen åt rekognosering av sträckorna. Vägkaraktären var något helt annat än vad dessa västgötar är vana vid. Väldigt korta avstånd mellan noterna och sten precis i vägkanten längs hela sträckorna vilket skulle göra tävlingen mycket utmanande.

Tävlingen startade klockan 16:00 på fredagseftermiddagen med fyra sträckor. Micke och Ida började dock alltför försiktigt.
– Jag hade nog lite onödigt stor respekt för vägkaraktären inledningsvis, konstaterar Micke.

Efter första servicen ryckte Micke och Ida upp sig en del och satte lite bättre tider igen. Teamet gick till nattvila på en sjätte plats av de 23 startande i klassen.

Efter en tidig morgon skulle ytterligare 10 mil specialsträcka köras och Micke och Ida hade planen klar för sig. Att hitta tempot allt eftersom under dagen och försöka klättra en placering i taget. Det gick allt bättre och på sträcka åtta var de riktigt nöjda. Där var de endast sju sekunder från sträcksnabbaste ekipage.

Tyvärr var det på sträcka nio färdigkört då de redan efter ett par kilometer in på sträckan tar ett dåligt spårval in i en skarp vänster och tvingas bryta upp bilen på sladd. Detta resulterar i att höger bakhjul hamnar utanför vägen och träffar en sten. Bilens bakskärm slår även i ett träd strax efter. Då en bromsskiva gick i två delar valde de att bryta tävlingen här.
– Otroligt tråkigt inte bara för oss utan även för alla som stöttar oss och följer oss, suckar Mikael.

Tävlingen visade sig tuff för många och halva startfältet tvingades bryta.

Nästa deltävling blir under SMveckan i Norrköping den12:e juli och då i sprintform. sollebrunnracing.sefacebook.com/
16-05-09 Hiljeström klass 5:a i SM med en 1300 Suzuki!
Det var med en spänd förväntan som två Suzuki 1300 cupbilar kom till start i SM deltävlingen South Swedish Rally som avgjordes i trakterna runt Karlskrona 5-6 maj. På de mycket krokiga och utmanande vägarna hängde de båda ekipagen med överaskande bra. Bäst lyckades Joakim Hiljeström som lotsades fram av Peter Wester ända till slutmålet med en fin, fin 5:e placering i klassen otrimmat 2WD (R2) som belöning.
-Det är var grymt kul, nu skulle tävlingen ha börjat säger en mycket glad Hiljeström som fick 15 härliga SS mil i kroppen samt tio SM poäng att ta med sig hem.

Hur gick det då för den andra "Sukkan"? Jodå riktigt bra till en början. Jan-Erik Eriksson med co-driver Magnus Nilsson presterade tider som var häpnadsväckande bra, och de hade en fjärdeplats i klassen efter fem körda specialsträckor med bara 38 sekunder upp till bronsplatsen. Men på SS6 var tyvärr oturen framme för duon och rallyt tog slut efter en avåkning mot en stenmur.

Joakim och Jan-Erik har visat att det går att hävda sig bra i SM med en liten och billig motorsvag Suzuki 1300 mot de toppmoderna R2 bilarna. Båda teamen för redan diskussioner om att ställa upp i SM finalen i Uppsala i höst. Men först väntar en del timmar i garaget för Jan-Erik för att få bilen klar till nästa 1300 rallycup deltävling som äger rum i Karlstad den 4:e juni.
16-05-08 Röjsel nöjd 5:a i South Swedish Rally efter turboproblem
Starten på den tredje SM-deltävlingen i Karlskrona, South Swedish Rally, blev inte vad Daniel Röjsel tillsammans med Nicklas Edvardsson hade hoppats på. Redan på de inledande två sträckorna hoppade en tryckslang till turbon av.

15 mil på 12 sträckor skulle köras i det erkänt tuffa rallyt. Fredagens etapp innehöll två sträckor från förra året som skulle köras i två omgångar.
Daniel och Nicklas var positiva efter en bra rekognosering av sträckorna och Ford Ecoboost-teamet hade en väl förberedd Fiesta som väntade på start.
Redan efter några kilometer in på knappt 8 kilometer långa SS1 blev motorn helt orkeslös och samma sak hände på cirka 17 kilometer långa SS2, trots att ekipaget provat att få tillbaka tryckslangen igen.

Vid service innan sträckorna skulle köras en andra vända hittades inga mekaniska fel och det enda som fanns att göra var att ladda i en uppdaterad programvara i elektronikboxen. Teorin var att eloktrinoken stryrde laddtrycket fel vilket orsakade att turbon gav för mycket effekt vid vissa tidpunkter.
SS 3 och SS4 fungerade bilen helt problemfritt igen och Daniel och Nicklas kände hopp om lördagen trots att chanserna på en pallplats såg avlägsna ut.
Lördagens etapp kördes omkring Emmaboda med service på flygfältet. Omkring 10 mil SS återstod och målet för resten av tävling var att prova ut bilen ordentligt på grus och klättra några placeringar i resultatet. Tävlingen kom även handla mycket om däck för de tävlande men Ford-teamet klarade sig helt utan punkteringar och slitaget på Pirellidäcken var minimalt.

Först på 2 mil långa SS9 var Daniel nöjd med känslan i bilen och kunde börja lita på väghållningen och fästet. Avslutande SS12 var och förblir nog årets krokigaste sträcka i årets SM. Här fick Daniel och Nicklas avsluta på topp med en andratid i klassen.
Sammanlagt tog de sig upp från 12:a till 5:a efter fredagens missöde och lyckades även knipa en bonuspoäng på powerstagen, SS10.
-Vi tar med oss det positiva med topp tre tider på de flesta sträckorna och en utveckling körmässigt som har fortsatt hela tävling. Trots alla stenar i kanterna, smala passager och krokiga vägar klarade vi oss också utan punkteringar och utan minsta lilla skråma på bilen, säger Daniel.

Efter andraplatsen i Gävle, 0-poängaren i Östersund och helgens tävling ligger de 4:a i J-SM otrimmat men mästerskapet är fortfarande helt öppet med 4 tävlingar kvar. Nästa deltävling går i samband med SM i rallysprint i Norrköping den 12:e juli.

Teamet planerar in några tävlingar under SM uppehållet för att hålla ångan uppe. Det är full fart på alla plan för teamet som börjar redan nu att titta på planerna för nästa år med allt vad det innebär och tanken är ett utökat program varför fler samarbetspartners nu bjuds in. Hittills har satsningen med Ecoboost Fiestan blivit jättebra och alla inblandade är väldigt nöjda men det finns plats för fler att vara med på nästa steg på den här fartfyllda resan.
16-05-08 Trygg seger i Sydsvenska Rallyt
Emil Bergkvist och Henrik Appelskog lånade en Mitsubishi Evo IX av Ola Axelsson och startade i Sydsvenska rallyt. Bilen gick i klassen otrimmat 4WD, en klass som Emil och Henrik segrade i med en marginal större än 2,5 minut. Totalt slutade Emil och Henrik trea i tävlingen efter PG Andersson och Jerker Axelsson som båda tävlar med betydligt mer avancerade bilar och långt kraftigare motorisering.
”Vi är fantastiskt nöjda med helgen och jag är otroligt glad att för första gången få ställa mig på pallen på en SM-tävling.” säger Emil som fortsätter; ”Vi startade i tävlingen för att få mil i en fyrhjulsdriven bil och att bättra på vårt samarbete inför Rallye Portugal. Det har vi gjort, vi har gjort ett bra resultat och vi kan konstatera att vårt samarbete fungerar jättebra.” En nöjd Henrik fyller i
”Det har varit fantastiskt roligt att åka med en förare som Emil. Han är otroligt begåvad och farten han håller är det värsta jag varit med om. Jag ser verkligen fram emot att åka vidare med Emil.”

I samband med målgång i Sydsvenska rallyt inleder Team Emil Bergkvist Motor också en kampanj för att säkerställa slutlig finansiering för resten av 2016 och därmed möjliggöra den fortsatta resan på den utstakade vägen mot en fabriksstyrning i högsta WRC-klassen 2017. ”Tillsammans med V&V Management har vi tagit fram ett finansieringskoncept som ska göra det enkelt att finansiera vår fortsatta satsning och när vi lyckas kunna ge en bra utdelning till de som hjälper oss sista biten.” säger Emil som vidare hänvisar till teamet och V&V Management om man är intresserad. ”Vi har på Emils vägnar kontakt med ett flertal teamchefer i WRC och vi kan bekräfta att det är på inget sett en utopi att se Emil i en WRC-bil 2017.” säger Kim Vatanen på V&V Management.

16-05-08 Helgens SM-tävling kan summeras med ett ord för Jacob Jansson: "Besvikelse"
Jacob Jansson och Stefan Gustavsson började tävlingen bra men på ss4 hände något med växellådan och teamet bestämde sig för att byta den på kvällsservicen. Efter ett grymt bra jobb av teamet så byttes lådan de vi körde till parkfermé. Även ett stort tack till JR Motorsport som lånade ut deras reservlåda.
- "Efter den första dagens fyra sträckor körda låg vi på en andra plats i klassen med 6 sekunder upp till ledande Erik Telehagen och 24 sekunder till närmaste bakom, ett bra utgångsläge inför dag två. På den första sträckan på lördagen så gick vi upp på förstaplatsen men en marginal på 7,7 sekunder " säger Jacob och fortsätter "Men tyvärr på på ss6 hände det som inte får hända. Jacob lurar sig på en stickväg och hur skogen var huggen, en slags synvilla, mellan en höger-vänster kombination och hamnar i diket. Tyvärr blir hjulen hängandes i luften i diket och utan folk som kunde knuffa ut oss på vägen igen så var bara att kasta in handduken. Riktigt tråkigt då ingenting skadades på bilen".
16-05-08 Positiva besked i South Swedish Rally för Mattias Adielsson
Rallyföraren Mattias Adielsson från Göteborg hade tillsammans med sin kartläsare Andreas Johansson från Kungsör en bra tävling i helgen när South Swedish Rally avgjordes i Karlskrona.
- I det stora hela är jag mycket nöjd. Vi har satt väldigt bra tider och körningen har stämt mycket bra. Framförallt har vi haft roligt och hittat glädjen i att köra rally igen efter en tung tävling i England förra helgen, säger Mattias Adielsson.

Tyvärr nådde inte Adielsson/Johansson målet då motorn gav upp när det endast var 7 kilometer kvar av tävlingen. De har dock under helgen varit med i toppen av tävlingen och låg som bäst på fjärde plats. På den långa nionde specialsträckan drabbades de av bromsproblem och tappade ca 2 minuter men på servicen efter fixades problemet och de kunde fortsätta rallyt till den sista specialsträckan.
- När vi inte hade så långt kvar på sista sträckan tändes oljelampan. Jag ville inte chansa att det skulle gå så jag slog av bilen direkt och nu får vi hoppas att motorn inte tagit för stor skada. Vi är mycket nöjda med tävlingen och de tider som vi har lyckats med. Vi har nog gjort det bästa möjliga med denna Mitsubishi, de i klassen har ju betydligt vassare och modernare bilar så att vi inte riktigt skulle hänga med förstod vi innan start. Jag är mest nöjd med vår andra tid på SS 11 och tredje tiden på SS 8, de visar att vi kan hänga med i yttersta toppen i Rally-SM, avslutar Mattias Adielsson.

Nu väntar lite välbehövlig vila efter en intensiv vår innan det under midsommar helgen är dags för den fjärde deltävlingen i Brittiska Mästerskapen.
16-05-08 Jerker Axelsson mycket nöjd med en andraplats i South Swedish Rally
Åt PG Andersson fanns det inget att göra nått åt men med en stark andraplats så är Jerker Axelsson och Mattias Andersson ändå väldigt nöjda med helgens tredje deltävling i Rally-SM.

I ett varmt och soligt Blekinge och Småland så avgjordes det 41:a South Swedish Rally under helgen. På plats fanns Jerker Axelsson och kartläsaren Mattias Andersson som hade en klar strategi att försöka att vara med i topp i tävlingen.

Under fredagen startade tävlingen med fyra sträckor och Jerker startade starkt med en sträckvinst på sträcka två och topp-tre tider på de andra tre sträckorna. Detta räckte till andraplats efter PG inför andra dagen av rallyt.
- Vi startade helt okej, jag trodde vi skulle vara snabbare på första- och tredje-sträckan men det visade sig att bilen nog passade bättre för de andra två, berättar Jerker.

Under lördagen skulle de avslutande tio sträckorna köras inför mycket publik i det soliga vädret och på de dammiga vägarna.
- Vi hade en klar strategi för dagen att försöka att hålla oss ifrån problem på de svårkörda vägarna och att försöka spara däck till powerstage i slutet av dagen. berättar Jerker.

Innan lunch kördes de fyra första sträckor och det blev fyra raka andraplaceringar efter PG, men det var inga stora tidsdifferenser. Jerker tappade endast mellan 4 till 6 sekunder per sträcka.
- Vi körde helt efter plan trots problem med vatteninsprutningen i bilen men PG hade ju även han lite småproblem med bilen, positivt var ju att vi utökade ganska ordentligt mot de andra bakom oss, berättar Jerker

Inför powerstage som denna gång kördes när det var två sträckor kvar hade Jerker sparat två stycken nya däck och skulle försöka med en riktigt urladdning för att plocka med sig lite extrapoäng.
- Vi körde riktigt bra på sträckan och var endast 3 sekunder efter PG och närmare 12 sekunder före klasstrean, så det blev två extra poäng, berättar Jerker

Avslutande två sträckorna var planen bara att köra igenom för att säkra andraplatsen så då rann tiden iväg lite.
- Vi är riktigt nöjda med helgen och att vi lyckades vara så nära PG bitvis i tävlingen. Nu är vi med på riktigt i tabellen igen efter förra deltävlingens nolla, avslutar Jerker

Resultat - Trimmat 4WD South Swedish Rally
1. PG Andersson/Anders Fredriksson, 1 h 29 min 10,8 s
2. Jerker Axelsson /Mattias Andersson + 1 min 44,8 s
3. Mats Jonsson /Johnny Johansson + 3 min 29,1 s

Tabell Rally-SM - Trimmat 4WD efter tre av sju deltävlingar
1. Per-Gunnar Andersson, 71 poäng
2. Mats Jonsson, 43 poäng
3. Jerker Axelsson, 41 poäng

16-06-07 P-G Andersson höll undan i SSR
Med ledning från start till mål tog stjärnföraren P-G Andersson hand om segern i South Swedish Rally. Hans andra någonsin, med en marginal på en minut.

Det 41:a SSR utgick från Karlskrona och med femton mil krokiga småvägar, kantade av stenmurar, blev det en tuff historia. Av 75 startande bröt en tredjedel. Även P-G Andersson hade problem. Framför allt med bromsarna och turbotrycket. Den Skoda Fabia WRC han hyr var bitvis mer att likna vid en Super 2000-bil.
– Då får du anpassa körningen och det har vi lyckats rätt bra med, säger P-G Andersson.
Senast Årjängsföraren vann Sveriges största sommartävling var 2009.

Värst motstånd kom som väntat från regerande mästaren Jerker Axelsson, Trollhättan. Efter femton mil i fullfart blev avståndet lite drygt en minut. På powerstage, SS10 där de tre snabbaste får ytterligare poäng precis som i VM, var Axelsson endast 3,1 efter Andersson.
– Där tryckte vi på lite extra hårt och var riktigt nöjda, säger Axelsson.

Trea totalt blev Emil Bergkvist, talangen från Hofors.
– Det är första gången jag är på pallen totalt i South Swedish Rally så det känns riktigt bra, säger Bergkvist.

I första hand var han i skogarna runt Karlskrona för att få mycket mil i en fyrhjulsdriven bil, som uppladdning inför VM i Portugal. Trots en krånglande växellåda var han helt i en klass för sig, då han vann Otrimmat 4WD med en marginal på mer än två minuter.

Imponerade stort gjorde junioren Erik Telehagen, som nästan hade hemmavägar Växjö-förare som han är. Den blivande 24-åringen ledde Otrimmat JSM över elva av tolv sträckor och tog maximala poäng på powerstage. Då värste konkurrenten blev kvar i skogen leder han nu klassen med över 30 SM-poäng.

Bästa ekipage i respektive klass efter fyra av totalt tolv sträckor:
JSM Otrimmat: Erik Telehagen/Björn Jonasson, Växjö MS, Peugeot 208 R2.
JSM Trimmat: Emil Karlsson/Ida Bood, Hällefors MK/MK Ratten, Volvo 940.
Otrimmat 2WD: Mattias Ledin/Erik Lindqvist, MK Kopparberg/Mälaröarnas MK, Peugeot 208 R2.
Otrimmat 4WD: Emil Bergkvist/Henrik Appelskog, Hofors MS/Östergyllens RC, Mitsubishi Evo9.
Trimmat 2WD: Tobias och Joakim Söderqvist, AMF Årsunda, Toyota Corolla.
Trimmat 4WD: P-G Andersson/Anders Fredriksson, Årjängs MK, Skoda Fabia.

För kompletta resultat: http://www.resultatservice.com/rally/2016/ssr/resultat/1result.html
16-05-07 Problemfyllt South Swedish Rally för P-G men han kammade trots det hem ny full SM-pott!
I dag avslutades den tredje deltävlingen i årets Rally-SM. Rallyt var grusdebut och årets upplaga av South Swedish rally kördes i Blekinge.

Per-Gunnar "P-G" Andersson hade sin forne vapendragare Anders Fredriksson i högerstolen när han kammade hem sin tredje raka SM-seger. Den värmländska duon vann även elva av rallyts tolv sträckor, däribland den så kallade power stage som ger tre extra SM-poäng. Det blev dock inget problemfritt rally:
- "Det har inte varit något lätt rally" säger P-G "Dels var det väldigt trixiga och svårkörda vägar, dels har vi haft mycket tekniska problem under resans gång".

Under fredagens inledande fyra sträckor hade de stora problem med bromsarna och idag är var det en turboslang som hoppade lös så bilen tappade effekt och turbotryck.
- "Problemen gjorde att vi hade svårt och hitta rätt inställningar på bilen. Ibland gick bilen dåligt, så vi ändrade inställningar på bilen och på nästa sträcka fungerade allt men då var bilen felinställd" säger P-G.

Över hälften av de startade i den trimmade fyrhjulsdrivna klassen tvingades bryta, vilket visar hur svårkört det var:
- "Landskapet gjorde att man inte hade några referenspunkter. Ibland bara försvann vägen och då gäller det att man verkligen litar på noterna. Speciellt i de här höga farterna ".

P-G och Anders vann rallyt med närmare två minuter före Jerker Axelsson och närmare tre och en halv minut före Mats Jonsson.

Trea totalt i rallyt slutar Emil Bergkvist i en otrimmad fyrhjulsdriven bil. Emil är till vardags fabriksförare och kör i Tyskland:
- "Jag är djupt inmponerad av hur han har kört i helgen. Det visar att han är där han ska vara" avslutar P-G.

Trimmat fyrhjulsdrivet South Swedish Rally
1. P-G Andersson 1.29.10,8
2. Jerker Axelsson 1.30.55,6 +1:44,8
3. Mats Jonsson 1.32.39,9 +3:29,1
4. Per-Arne Ljung 1.35.11,9 +6:01,1
5. Lars Stugemo 1.36.33,0 +7:22,2
6. Fredrik Alsdal 1.44.37,9 +15:27,1

South Swedish Rally totalt
1. P-G Andersson 1.29.10,8
2. Jerker Axelsson 1.30.55,6 +1:44,8
3. Emil Bergkvist, 1.31.19,7 + 2.08,9
4. Mats Jonsson 1.32.39,9 +3:29,1
5. Tobias Söderqvist, 1.33.38,5 +4.27,7

Komplett resultat: http://resultatservice.com/rally/2016/ssr/resultat/1result.html

Mer info på http://www.pgandersson.se där har följt P-G, Anders och de andra förarna sträcka för sträcka i den trimmade fyrhjulsdrivna klassen.
16-05-06 P-G Andersson i väntad ledning
South Swedish Rally har efter fyra körda sträckor P-G Andersson i topp. Han leder SM-deltävlingen i Karlskrona med drygt tolv sekunder. Ändå har Årjängsföraren haft en del problem, då han tvingades köra sin Skoda Fabia utan frambromsar de sista sju kilometerna på andra sträckan. Samma öde drabbade honom andra varvet, men då i bara ett par kilometer.
– Sedan är det lite orättvist med allt damm. För det är roligt när man ser vägen och det är ännu värre för dem som kommer efter mig, säger P-G Andersson.

Tvåa är Trollhättans Jerker Axelsson i en Subaru S10 WRC, 24,2 sekunder efter.
– Bitvis ser vi nästan ingenting för allt vitt i luften, så med tanke på det är vi bra med i matchen i alla fall, säger Jerker Axelsson.

Trea totalt är 2015-års juniormästare i Europa, Emil Bergkvist. Hoforsaren gör ett inhopp och det i en otrimmad Mitsubishi Evo 9 han fått låna.
– Vi har i första hand kört för att komma in i bilen och få många mil. Vi kan öka i morgon, säger Emil Bergkvist.

South Swedish Rally fortsätter under lördagen med ytterligare åtta sträckor, varav några är bland de krokigaste landet kan erbjuda. Första bil

För komplett resultat: http://www.resultatservice.com/rally/2016/ssr/resultat/1result.html
För aktuell poängställning i SM http://www.rallysm.se/resultat/
16-05-06 Så Följer Du South Swedish Rally via Rallyradion
Nu till helgen är det åter dags för rallyradio när Rally-SM drar till Karlskrona och South Swedish Rally för årets första deltävling på grus. Precis som vanligt kommer Rally Live att finnas på plats för att direktsända hela tävlingen via rallyradion på sbfplay.se.
I studion på torget i Karlskrona finns Sebastian Bourghardt som ger dig alla resultat hela tävlingen igenom. Flygande reportrar vid sträckmålen är som vanligt Per Johansson och Ola Strömberg som tar förarna på pulsen direkt efter målgång på sträckorna.

Sändningen startar på fredag klockan 16.00 och redan 07.30 på lördag. På rallylive.se/lyssna hittar du alla vägar att enklast följa rallyradion genom under helgen.

Sändningstider South Swedish Rally 2016:
Fredag: 16.00-21.00
Lördag: 07.30-18.00
Länk: https://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradio-fran-south-swedish-rally-med-rally-live
16-05-06 Ford EcoBoost-teamet redo för South Swedish Rally
I kväll startar Ford EcoBoost-teamet, med Daniel Röjsel bakom ratten, i South Swedish Rally i Karlskrona. Efter förra helgens tester i Katrineholm känner Daniel Röjsel och kartläsaren Nicklas Edvardsson stark optimism inför sitt första sm-race på grus med den nya Fiestan.

EcoBoost-Fiestan fick smaka på grus för första gången i Aleknixen för två veckor sedan. Då blev det två mils körning som innehöll en del maskinella justeringar. När teamet återigen testade i Katrineholm låg fokus på bilens väghållning med hjälp av TechPro med Mikael Gustafsson i spetsen, som gav tips och råd med bilens fjädringsinställningar. Det gav resultat och Röjsel hade en helt annan känsla för bilen mot slutet av dagen.
– Efter de justeringar som Micke gjorde på bilen började den passa min körstil ännu bättre och vi lyckades reda ut stora frågetecken som funnits sedan vi började åka riktigt hårt i vintras, säger Daniel Röjsel.

Tävlar i Ford Fiesta R2
South Sweden Rally blir teamet Röjsel/Edvardssons åttonde tävling i deras Fiesta R2, byggd av välmeriterade M-Sport Ltd, med trefaldiga ”årets motor”, 1,0L Ford EcoBoost.
– Bilen är fortfarande ny för oss och det gäller att köra smart i Karlskrona, men utgångsläget känns mycket bra, säger Daniel Röjsel.

Längsta sm-tävlingen en tuff utmaning
Tävlingen i Karlskrona blir den längsta i mästerskapet i år med dryga 15 mil uppdelat på 12 sträckor som sträcker sig upp mot Emmaboda-området. South Swedish Rally brukar vara en tuff utmaning för teamen, något som Ford EcoBoost-ekipaget gärna tar sig an.
16-05-05 Jerker Axelsson redo för att ta sig an South Swedish Rally
Efter en vintersäsong i Rally-SM som både innehöll en andraplats i premiären i Sandviken och en bruten tävling i andra deltävlingen i Östersund så ser Jerker fram emot South Swedish Rally som körs till helgen.

South Swedish Rally är en klassisk grustävling som körs för 41:e gången och som för andra året i rad avgörs i trakterna runt Karlskrona i Blekinge. Förra året blev det en fin andraplats för Jerker Axelsson och kartläsaren Mattias Andersson.
- Ifjol hade vi bara Fredrik Åhlin före oss och det var en bra fight hela helgen, nu lär vi få försöka att jaga PG Andersson istället och det finns ju flera som kommer försöka att jaga oss med, säger Jerker med ett skratt

Tävlingen startar från Torget i Karlskrona på fredag kväll och under kvällen skall fyra specialsträckor köras. Under lördagen fortsätter tävlingen med ytterligare åtta sträckor, totalt skall över 15 mil specialsträcka köras.
- Jag gillar verkligen denna tävling. Utmanade vägar som har allt, det är både snabbt och krokigt, berättar Jerker

Under våren har Jerker och Mattias kört två tävlingar som förberedelse inför den stundade grussäsongen i Rally-SM, först blev det en lokal tävling hemma i Trollhättan som slutade med seger. Och för några veckor sen så körde de Aleknixen som var en perfekt uppladdning då det var möjlighet att skriva egna noter.
- Ja vi känner oss riktigt bra förberedda i år. Bilen, däcken och samspelet mellan mig och Mattias är på topp. Nu skall vi göra allt i vår makt göra ett bra resultat i South Swedish Rally, avslutar Jerker

Tabell Rally-SM - Trimmat 4WD efter två av sju deltävlingar
1. Per-Gunnar Andersson, 53 poäng
2. Mats Jonsson, 28 poäng
2. Marting Berglund, 28 poäng
3. Jerker Axelsson, 21 poäng

Rally-SM Hemsida: www.rallysm.se
Bike Motorsport: http://www.facebook.com/BikeMotorsport

16-05-05 Rallyradion pratar upp inför South Swedish Rally
Rallyradion bjuder på ett timmeslångt uppsnack inför årets tredje deltävling i Rally-SM South Swedish Rally i Karlskrona. Vi pratar med många av favoriterna i tävlingen som Johan Holmberg i Otrimmat 2WD, Kristoffer Karlsson i Otrimmat 4WD, Andreas Sjölander i Trimmat 2WD och Jonatan Johannesson i JSM-Trimmat. Vi pratar även med presschefen för Rally-SM Annemo Friberg.

Ett fullmatat uppsnack med allt du behöver veta inför helgen!

https://soundcloud.com/rallyradion/16-infor-south-swedish-rally-2016
16-05-04 Testat och klart inför Sydsvenska Rallyt
Som ett led i uppladdningen inför Rally De Portugal om en dryg vecka startar Emil Bergkvist i Sydsvenska rallyt på fredag. Vid sin sida har han Henrik Appelskog som kommer hålla högerstolen varm åt Joakim Sjöberg de kommande två evenemangen. Orsaken till detta är att Joakim blev pappa för en knapp vecka sedan och med Emil och teamets goda minne fokuserar på sin familj.

”Henrik och jag har den senaste tiden arbetat med att skapa förståelse för det system av noter jag använder och det har gått bra. Vi ser fram emot att få testa det här i skarpt läge och sätta samarbetet oss emellan innan vi åker till Portugal nästa vecka.” säger Emil som precis gjort de sista justeringarna på den Mitsubishi som Ola Axelsson så generöst lånat ut till Sydsvenska rallyt.

Ambitionerna är, tävlingsmomentet till trots, inte inriktade på placeringar. ”Visst det är tävling, då vill man alltid prestera väl, men det är inte därför vi är här. Jag behöver få så många mil i fyrhjulsdrivet som möjligt.” poängterar Emil som ändå avslutar med att fylla i; ”Sen är vi ju här för att tävla och då vill man ju alltid prestera maximalt, vi startar inte för att rulla igenom tävlingen, den saken är klar.”
16-05-04 Adielsson söker revansch i Rally-SM
Vauxhall Motorsport Junior Rally Team föraren Mattias Adielsson från Göteborg, tillsammans med kartläsaren Andreas Johansson från Kungsör, hade det mycket tungt i den senaste deltävlingen av Brittiska Mästerskapen.
- Vi har haft en jobbig tävling med tre punkteringar på de fyra första specialsträckorna. Vi var dock tvåa på den sträcka som vi slapp punktering på så det var en liten tröst. Vi försökte på lördagens första sträcka, men tyvärr gick det på taket då. Ingen större fara med bilen men det fanns inga åskådare där som kunde lyfta upp oss så vi fick bryta tävlingen, säger Mattias Adielsson.

Nu till helgen är det redan dags för nästa uppgift. Deltävling tre av årets Rally-SM, South Swedish Rally, har start och mål i Karlskrona. Hela 12 specialsträckor som tillsammans mäter 15 mil skall köras under fredag och lördag. Adielsson kommer till start med Mitsubishin som han så framgångsrikt körde i höstas i Rally Uppsala.
- Sist vi åkte i Rally SM med Mitsubishin var vi totalsnabbast på en sträcka och det ger en skön känsla. Jag har alltid gillat South Swedish Rally och vi ser fram mot att få tävla i Sverige igen. Konkurrensen i tävlingen är stenhård, vi kommer åka på i vårt tempo och se hur långt det räcker, förhoppningsvis kan vi vara bland de bästa. På lördagens serviceplats i Emmaboda ska vi testa vårt nya servicetält där det också går att anmäla sig till supporterklubben, avslutar Mattias Adielsson.

Mästerskapsställning J-BRC
1: Robert Duggan: 56
2: Gus Greensmith: 55*
3: Sindre Furuseth: 36*
4: Adam Bustard: 30*
5: Mattias Adielsson: 25
* Förare som har nyttjat sin joker för dubbla poäng.

Länkar: www.rallysm.se
Vauxhall Motorsport Junior Rally Team www.vauxhallmotorsport.co.uk
Engelska Mästerskapet i Rally www.msabrc.com
16-05-03 Jacob Jansson och Stefan Gustavsson gasar vidare: "Karlskrona är ett lite ovant område för oss"
Rally-SM gasar vidare och går i helgen in i grussäsongen när den tredje deltävlingen i mästerskapet ska avgöras. Det är South Swedish Rally med Karlskrona som huvudort som står för dörren och Jacob Jansson med Co-driver Stefan Gustavsson ser fram emot tävlingen.
- "Karlskrona är ett lite ovant område för oss men South Swedish Rally brukar alltid vara en utmanande och bra tävling och årets upplaga blir förmodligen inget undantag. Vi ska göra allt vi kan för att plocka in på ledande Erik Telehagen för att krympa avståndet till första platsen.Det kommer bli en hård fight i Rally-SM kanske tuffaste klass med flera sergerkandidater. Vi har en god känsla inför rallyt och är förberedda för en tuff kamp i blekinges skogar" säger Jacob.

Tävlingen bjuder på totalt 12 specialsträckor över två dagar med start på fredag kväll och målgång på lördag eftermiddag. Som vanligt går juniorerna ut först i startfältet och vi har blivit tilldelade startnummer 11.
16-05-03 P-G Andersson jagar ny seger i SSR
När Rally-SM fortsätter med South Swedish Rally på fredag, förväntas Årjängsföraren P-G Andersson ta sin andra totalseger i tävlingen.

Senast han vann var 2009. Då efter en tuff sekundstrid med nestorn Mats Jonsson från Forshaga, som vunnit ”SSR” hela nio gånger. Men hans Escort närmar sig veteranklass och räcker inte riktigt till längre. Istället är det Trollhättans Jerker Axelsson som förväntas bjuda hårdast motstånd, tillsammans med junioren Emil Bergkvist som gör ett inhopp i mästerskapet. Men Hoforsföraren kör en ”standardbil”, en Mitsubishi Evo 9 mot P-G Anderssons ”värsting” Skoda Fabia.
– Vi åker till SSR för att försöka vinna vår tredje raka deltävling i SM. Så är det, säger P-G Andersson.
– I första hand ska vi få många mil i en fyrhjulsdriven bil. Räcker det till totalseger har jag inget emot att köra ifrån P-G, kontrar Emil Bergkvist.

Förra året blev han europeisk juniormästare i rally. Åren 2004 och 2007 kunde Andersson titulera sig juniorvärldsmästare. Axelsson är regerande svensk mästare och jagar revansch efter en misslyckad tävling i Östersund, där han skottade snö både länge och väl.

I de två tidigare vintertävlingarna segrade Andersson med två respektive tre minuter före närmaste man. Nu väntar femton mil specialsträckor, bitvis grymt krokiga. Det är fördel den rutinerade VM-åkaren Andersson, men marginalen kommer troligen att bli mindre den här gången.
16-05-03 Carlström slappnar inte av
Blekinge Sport, 24 Blekinge och SvT besökte dagens presskonferens i Karlskrona. Bland annat fick de höra att Joachim Carlström är medveten om att det blir tufft, men självfallet går han för klassvinst i Otrimmat 4WD.
– Jag vill påstå att alla vi åtta i klassen kan vinna. Det är oerhört jämnt och du kan inte slappna av en enda sekund. Självklart ska vi försöka upprepa vår seger från premiären i Gävle, säger ”Jocke”.

Solen hade inga problem med de tunna molnslingor som rörde sig över Karlskrona. Och kromen glänste i de gamla bilarna inne på museet. För rallyintresserade finns där en replika på Erik Carlsson ”på takets” Saab från 1962. Bland annat. Bilsport Rally & Racings redaktör Mikael Johansson berättade om förslaget, som en gång startades av fotograf Anders Albinsson och journalist Stig L Sjöberg (som också gästade presskonferensen). Det var 1973 och båda hade ett förflutet på lokaltidningen Blekinge Posten.

Förutom lokal media fanns också representanter på plats för Karlskrona Kommun, liksom organisationens ordförande Lars Mattsson.
– Med sådant här väder blir det en folkfest på Stortorget på fredag och mängder med publik ute efter sträckorna på lördag. Det är härligt att snart vara igång med det 41:a SSR, säger han.

http://www.rallysm.se/nyheter/carlstrom-slappnar-inte-av/
16-05-03 P-G jagar andra totalen i SSR
Han protesterar grundligt. Med all rätt visar det sig, för visst har P-G Andersson vunnit SSR en gång tidigare – 2009.

Det går att läsa på www.southswedishrally.com, men inte på listan över vinnare. För där står Andreas Mikkelsen, som onekligen var snabbast i NEZ-delen då för sju år sedan. Men NEZ-förarna körde två sträckor mer än SM-fältet, och i det gänget var P-G snabbast. Även om det var en fight utan like, för P-G vann i en Grupp N-Mitsu, endast 8,4 sekunder före Mats Jonsson. P-G:s första totalseger i SM-sammanhang.
– Ja, försök inte! Sådant kommer man ihåg förstår du, säger P-G glatt.

Då fick NEZ-skaran åka på fria däck, medan SM-klasserna hade begränsningar och hårdare gummiblandning.
– Det var ett jävla liv om Pirelli-däcken minns jag. Vi hade bara fyra stycken som vi körde hela tävlingen på då, säger P-G.
Nu kommer han för att vinna South Swedish totalt en andra gång.
– Jag har rullat en gång där också. Det ska vi inte göra i helgen! Men jag hörde snack om att Pontus Tidemand skulle komma, och i så fall hade det blivit tufft. Men inte skulle jag ge mig mot en Tidemand i en R5:a även om han borde vara snabbare, fortsätter P-G med ett nytt skratt.
Skodan han hyr är avdammad och utprovad hemma på en väg utanför Årjäng. Allt till belåtenhet.

Vinterns framfart i Gävle och Östersund bevisar att P-G befinner sig ett trappsteg över konkurrenterna i SM. Han blir en tuff utmaning för övriga.
– Det är alltid kul att jämföra sig med andra. Och visst hade det varit lite extra att möta alla de unga talangerna Pontus, Emil (Bergkvist) och Fredrik (Åhlin). Det hade blivit årets drabbning, menar P-G.
I SSR är det grus och femton mil SS som gäller. Allt hinner verkligen hända. Och då, ja då finns både Jerker Axelsson och Mats Jonsson där. För att inte tala om Niklas Hägg och Martin Berglund. Eller ”ungtupparna” Mattias Adielsson och Markus Theorin. Eller Emil som aviserat start i Ola Axelssons Evo 9:a.

Den här gången tar P-G hjälp av Anders Fredriksson i högerstolen. Han laddade upp med att guida Eyvind Brynildsen den gångna helgen i Norge. Seger är målet. Ingenting annat.

http://www.rallysm.se/nyheter/p-g-jagar-andra-totalen-i-ssr/

16-05-03 ”Krokigare än i fjol”
Tolv sträckor ingår i South Swedish Rally 2016, och powerstage är nummer tio. Det är sträckan Krysseboda 2, som startar inne i Emmaboda. Rejält krokigt inledningsvis, sedan snabbare.

Karlskrona med omnejd har rykte om sig att ha krokiga, stenkantade vägar. Riktigt så var det inte förra året. I år finns det däremot anledning att se upp!
– Håll ordning på var du har bilen. Det kan jag rekommendera utan vidare, säger Kjell-Åke Jönsson, tävlingsledare.
Powerstage är inget undantag. Speciellt inte de första 2,5 kilometrarna som svänger på ganska bra på liten mindre, enskild väg. Lite upp och ner. Sedan väntar allmän väg i ytterligare ett par kilometer, innan det smalnar av ner mot Emmaboda.
– Det är vårmarknad i Emmaboda samtidigt så vi hoppas dra lite folk från det ut på sträckan, för det finns många möjligheter att ta sig till den, fortsätter Kjell-Åke.

Krysseboda körs två gånger. Först går den dryga milen som SS8, så alla hinner ”reka” i fullt tempo, innan det är dags för omtag och powerstage/SS10.
– Om de kommer så långt ja, säger Kjell-Åke varnande.
Även Gunnar Barth vill uppmärksamma förarna på SS9, Flädingstorp på 19,8 km. Han skriver i noterna att ”Ojojoj, många lyft, kurvor och sten i kanterna.” I Småland och Blekinge finns inte bara sten, utan också stenmurar. Förutom träd.
– Den första milen på SS9 är inte att leka med, säger Kjell-Åke.
Men givetvis ska alla förhoppningsvis klara det med glans och komma till powerstage! Där det efter vägbytet strax norr om Emmaboda bär av norrut, återigen på mindre väg. Avslutningen är ganska snabb. Som vanligt får klassens snabbaste tre SM-poäng, tvåan två och tredje bästa tid en extra poäng.

Övriga sträckor då? Rosenholm, SS1 och SS3, är samma som förra året. Bara 700 meter kortare. Den andra fredagssträckan, Kråkerum, körs också två gånger. Även den gick förra året.
Efter nattvila väntar Hermansmåla, som också gick förra året, men åt motsatt håll.
– En helt annan väg då. Jag tycker nog att den blir lite besvärligare denna gång. Men det kanske bara är vad vi tycker själva, säger Kjell-Åke.
SS6 innehåller ett asfaltsparti mitt på som höjer farten, och sjuan Ellingsmåla har enligt uppgift ”allt”; snabbt, krokigt, större och mindre väg. Omväxlande.

Sedan är det dags för service på Emmaboda flygplats innan redan omtalade SS8 och 9 väntar. Ny service och förhoppningsvis skogen full av folk när powerstage startar 14.08.
Det 41:a South Swedish Rally avslutas sedan med SS11 Förlångsö och SS12 Viö, båda på mer än en mil vardera. Återigen varierande vägar, inklusive krokigt och bökigt. Från fin byväg till mindre enskild, privat väg.
– Karaktären på vägarna i år är mycket krokigare än i fjol. Det gäller att inte gena för mycket, för det kommer garanterat att straffa sig, avslutar tävlingsledaren Kjell-Åke Jönsson.

http://www.rallysm.se/nyheter/krokigare-an-i-fjol/

16-05-03 Två 1300 "Sukkor" i Rally SM!
På fredag är det dags för South Swedish Rally som ingår i årets SM. Intressant är att två stycken 1300 Rallycup bilar finns på startlinjen. Det är cupledaren Jan-Erik Eriksson från Ludvika MS som tillsammans med sin co-driver Magnus Nilsson samt femman i cupen Joakim Hiljeström, Kullings MS med rutinerade co-driver Peter Wester i högerstolen som kommer till start i klassen otrimmat 2WD (R2).

Det ska bli spännande att se hur de gamla men framförallt motorsvagare Suzuki bilarna kan mäta sig mot de snabba och moderna R2 bilarna. Vid förra årets SM final i Uppsala så visade Pelle Wilén att det med små medel går att hänga med i en 1300 bil då Ola Strömberg hade lånat ut sin Suzuki Swift till Pelle. Det var där idén föddes om en start i en SM deltävling under 2016 för de båda ekipagen Eriksson och Hiljeström.
Det är en önskedröm som gått i uppfyllelse säger Jan-Erik och fortsätter
-Min start blev klar för 3 veckor sedan då Ola Strömberg hjälpte mig att dela ett inlägg på min motorsportsida vilket ledde till att flera vänliga människor har stöttat mig ekonomiskt så jag nu kan starta tävlingen med nya däck och jag lovar att gå ut med full attack avslutar han.

Både Jan-Erik och Joakim har tidigare i år haft säsongspremiär på grus med goda resultat i 1300 cupen då den kördes i Nybro i mitten av april. Karlskrona där South Swedish Rally skall avgöras ligger endast ett "stenkast" från Nybro så killarna har redan fått känna på den speciella karaktären på vägar som erbjuds i södra Sverige och kommer således väl förberedda.

Joakim har haft ett uppehåll på 23 år innan han i slutet av förra säsongen blev nyfiken på 1300 rallycup och införskaffade sig en Suzuki. -Jag har åkt South Swedish rally 5-6 gånger tidigare så att få stå på startlinjen igen nu på fredag kommer att bli något alldeles speciellt tycker Joakim -Vår målsättning är att få mycket SS mil i kroppen som möjligt.

1300 Rallycup önskar de båda ekipagen ett stort Lycka Till!
16-05-02 P-G testad och redo inför starten av South Swedish Rally!
På fredag är det dags för gruspremiär och den tredje deltävlingen i årets Rally-SM. Per-Gunnar "P-G" Andersson har kammat hem de två inledande vintertävlingarna och är självklart ute efter tredje raka SM-segern. I högerstolen kommer hans fd co-driver Anders Fredriksson hålla koll på noterna:
- "Det ska bli kul att få åka ihop med Anders igen" säger P-G "Han kommer hoppa in under de tävlingar Emil Axelsson har förhinder".

Inför tävlingen har de båda utfört ett test tillsammans med Micke Gustavsson, Kil, som har hand om driften på bilen:
- "Känslan i bilen var efter lite justeringar kanon. Det känns jättebra och jag ser fram emot att säsongen drar igång igen" säger P-G.

Den 41:a upplagan av South Swedish Rally består av tolv specialsträckor, fyra som körs på fredag eftermiddag/kväll och de övriga åtta körs på lördagen. Sträckorna mäter tillsammans ca 153 km. Det är totalt 81 startande i SM-rallyt. I P-G och Anders trimmade fyrhjulsdrivna klass är det tretton ekipage som slåss om SM-poängen.

Tider SM South Swedish Rally
Fredag 6 maj
16:00 Start Start Stortorget
16:23 SS1 7,5 km
17:06 SS2 16,73 km
17:56 Service
19:04 SS3 7,5 km
19:47 SS4 16,73 km

Lördag 7 maj
07:48 SS5 13,13 km
08:21 SS6 9,95 km
09:24 SS7 14,60 km
10:24 Service
11:02 SS8 10,68 km
11:45 SS9 19,80 km
12:35 Service
14:08 SS10 10,68 km
15:01 SS11 11,90 km
16:19 SS12 13,31 km

Startlista 4-hjulsdrivna trimmade klassen
Matias Adielsson Göteborgs MF
Fredrik Alsdal SMK Arboga
P-G Andersson Årjängs MK
Jerker Axelsson SMK Trollhättan
Martin Berglund SMK Gävle
Niklas Hägg SMK Hälsinge
Hans Inge Vara MK
Mats Jonsson Forshaga MC
Per-Arne Ljung Hofors MS
Björn Persson Huddinge MK
Lars Stugemo KAK
Markus Theorin Skillingaryds MK
Thomas Thunström Ludvika MS

Komplett anmälningslista: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2016017

Mer info på http://www.pgandersson.se där vi kommer att följa P-G, Anders och de andra förarna sträcka för sträcka i den trimmade fyrhjulsdrivna klassen.
16-04-29 SM-guld ger 15 000 kronor
15 000 kronor till de ekipage som koras till svenska mästare, oavsett klass. Det, och mycket annat, står klart när reglerna för prispotten är klara. Varje arrangör (utom SM-Sprinten) avsätter 500 kronor per startande i sin SMdeltävling till en prispott. Nu har föreningen MAS, Motorarrangörerna i Sverige, tagit beslut om hur pengarna ska fördelas, och grundtanken är att antalet priser i klassen avgörs av hur många startande det har varit sammanlagt under säsongen.
– Vi hade hoppats på fler startande, så klart. Det gör man väl alltid, men det faktum att vi inte kom upp i 70 ekipage per tävling i vintras påverkar prispotten, säger ordförande Lars Mattsson.

Det blir ändå en bra slant att fördela efter finalen i Uppsala. Varje guldekipage får 15 000 kronor. I klass Trimmat 2WD får också silverduon 10 000 kronor, medan även bronsmedaljören i klasserna 3-6 premieras med 7 500 kronor. Dessa priser är garanterade, men kan komma att graderas upp.
– Absolut! Det beror helt på det totala antalet startande i klassen under året, fortsätter Mattsson.

Förutom prispengarna till ovan nämnda medaljörer ska också ett antal priser på 5 000 kronor lottas ut. Även det antalet påverkas av hur många startande det är under året.
–Tidigare sa vi att det krävdes start i minst fem av deltävlingarna, men det beslutet ska vi nog ompröva så jag ber att få återkomma, säger Lars Mattsson.

Tack vare generösa samarbetspartners delas ett antal presentkort ut.
– Här har vi naturligtvis lyssnat till sponsorernas önskemål vad gäller pris till speciell klass, säger Mattsson.

Listan på presentkort är i dagsläget som följer:
- Tractive Motorsport Transmission ett pris på 15 000 kr till vinnaren i klass 6, samt ett pris på 10 000 kr till en som utses av Tractive.
- GN Motorsport ett pris på 5 000 kr klass 5.
- Rallyshop ett pris på 5 000 kr till klass 5.
- Skruvat ett pris till varje klass på 5000 kr.

Prispottens fördelning i korthet:
1:a pris 15000 kr, 2:a pris 10000 kr, 3:e 7500 kr
Klass 1 Otrimmat 2WD – 1 pris
Klass 2 Trimmat 2 WD – 2 priser
Klass 3 – 6 – 3 priser
16-04-27 SM i rally förstärker superweekend i augusti
Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade under onsdagen att ingå ett samarbetsavtal med Hässleholms motorklubb om evenemanget SM i rally 2016 som omfattar 175 000 kr i sponsorbidrag. Arrangemanget förväntas höja attraktionskraften för Hässleholms kommun och möjliggöra ökade intäkter genom övernattning och dagsbesök från de tiotusentals besökare som väntas till evenemanget.
- Vår satsning på SM i rally kan göra Hässleholm till en ännu bättre kommun vad gäller upplevelser. Besökarna ska känna sig hjärtligt välkomna till Hässleholm, säger kommunalråd Lena Wallentheim (S).

SM i rally genomförs den 19-20 augusti samma helg som Hovdala International Horse Trials i Hässleholm. Tillsammans förväntas evenemangen locka över 50 000 besökare till Hässleholms kommun under en helg, som redan kan betecknas som en superweekend. Tävlingen är större än vanligt i och med SM-statusen. Nytt för i år är att tävlande kommer från flera delar i Europa genom samarrangemang med West Euro Rally Cup. Tävlingarna har stort genomslag i media både på riksplan och lokalt. Tävlingarna sänds genom SBF-play.
- I och med att det blir så många besökare, tävlande och medresande räknar vi med att vårt näringsliv får goda intäkter. En dagsbesökare spenderar i genomsnitt 500 kr/dag och en övernattande cirka 1000 kr/dag, säger tillväxtchef Mikael Kipowski.

Avtalet om SM i rally omfattar även Hässlehoms GP och den tredje upplagan av Hässleholms Ekonomirally.
16-04-27 Emil Bergkvist till start i SSR
Emil Bergkvist kommer till South Swedish Rally! Precis som i Gävle, startar han i Ola Axelssons Mitsubishi Evo 9. Men nu i Otrimmat 4WD.

Den europeiska juniormästaren fanns på startlinjen redan i SM-premiären, med Ola Axelssons Mitsubishi Evo 9:a. Då som föråkare. Samma syssla testade han i Limas LBC-Ruschen, men fick bryta med tekniska problem. Nu ska bilen ställas i ordning i veckan och Emil Bergkvist blir en het kandidat i Karlskrona när Rally-SM fortsätter på grus.
– Framför allt ska vi fullfölja tävlingen, för jag behöver fler kilometer i en fyrhjulsdriven bil. Vi går absolut för seger, men jag tror många åker dit med i stort sätt samma målsättning, säger Emil.

Den ursprungliga tanken var att få loss en R5:a och sätta hårt mot P-G Andersson.
– Vi ska förstås göra vad vi kan ändå, men både P-G och Jerker (Axelsson) har vassare bilar så det blir svårt, säger Henrik Appelskog.
Östergyllens rutinerade co-driver ersätter Jocke Sjöberg som för bara några timmar sedan blev pappa för första gången.
Förra året startade Emil Bergkvist och Jocke Sjöberg i South Swedish Rally (SSR) med en Opel Adam R2 och vann klassen JSM Otrimmat, med dryga halvminuten.

SSR är tänkt att bli den genomkörare Emil behöver inför större uppgifter: VM i Portugal två veckor senare.
– Vi är inte riktigt hundra än med Portugal, men förhoppningsvis får vi ihop budgeten, säger Emil.
Då ska han i så fall köra en Citroën DS3 R5.
– Vi jobbar hårt för Portugal och då behöver jag både mil och fart i kroppen. Så en start i SSR, med femton mil specialsträckor, är perfekt. Jag vill verkligen tacka Ola som lånar ut bilen och Fredrik Grahn som skruvar ihop den, säger Emil.
Arrangören är förstås glad över att talangen Emil Bergkvist har efteranmält sig.
– Emil har länge stått högt på vår önskelista, så vi är mer än exalterade, säger Lars Mattsson i organisationsstaben.

http://www.rallysm.se/nyheter/emil-bergkvist-till-start-i-ssr/
16-04-25 79 anmälda till South Swedish Rally
Topp tre i respektive klass finns med när Rally-SM fortsätter med South Swedish Rally i Karlskrona. Totalt har 79 ekipage anmält sig.

Det som nästan alltid utmärker ”SSR” är att lokala förare lockas till att prova lyckan i SM på hemmaplan. Så också i år.
– Vi hade förstås hoppas på ännu fler, det gör man alltid. För det är roligt när bygden engageras och förarna kommer, säger Lars Mattsson ordförande i organisationskommittén. Bäst till av lokala förare ligger Erik Telehagen, Wäxjö MS. Efter de två vinterdeltävlingarna leder han JSM Otrimmat, tre poäng före regerande mästaren Jacob Jansson, MK Kopparberg.

Mest spännande är det i Otrimmat 4WD, där i stort sett vem som helst kan ta hem klassen. Gullabo RC:s rutinerade Joachim Carlström är en. Han vann premiären, men tvingades bryta i Östersund. Genast var han passerad av fyra andra fortåkare. Men nu är han den som kan vägkaraktären bäst, och med 15 mil att köra kan det fälla utslaget när tävlingen drar igång den 6 maj.

I övriga klasser har de förhandstippade favoriterna skaffat sig slagläge. I Trimmat 4WD har alla andra minst ett trappsteg upp till P-G Andersson, som vinner SSR om inget oförutsett händer. Tobias Söderqvist är grymt vass i Trimmat 2WD, Pelle Wilén i JSM Trimmat och Mattias Ledin i Otrimmat 2WD. Bara med den skillnaden att Ledin står med trasig motor i sin Peugeot.
– Vi ska göra allt för att hinna få ihop det så vi kan åka, hälsar Ledin.

För att vara på säkra sidan skickade han in sin anmälan bland de sista.

För komplett anmälningslista: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2016017
16-04-20 Tävlingsregler och SM-sprint Rally
Nu finns 2016-års Tävlingsregler Rally publicerade. http://web.sbf.se/regler/up/2/RY_Tavlingsregler-2016.pdf
Mästerskapsregler för Rally-SM Sprint sommar 2016 är publicerade. http://web.sbf.se/regler/up/2/RY_SM_Sprint_sommar-2016.pdf
16-04-19 MAS tecknar 3-årigt rallyavtal
Föreningen MAS, som driver Rally-SM, har tecknat ett nytt, treårigt avtal med Svenska Bilsportförbundet. Det betyder fortsatt arbete för MAS åren 2017-2019.

I samband med Svensk Bilsports förbundshelg undertecknades det 3-åriga avtal som säkrar Rally-SM och dess fortsatta utveckling. Föreningen MAS har ambitionen att bygga vidare på mästerskapet och de deltävlingar som ingår. En viktig ingrediens i avtalet är att MAS får nyttja reklamplatserna på tävlingsbilarnas fram- och bakrutor.
– Det är en viktig inkomstkälla för oss och därför är vi mycket nöjda med att nu kunna jobba vidare med serien i ett perspektiv av tre år, säger ordförande Lars Mattsson.

För precis ett år sedan presenterades ett förslag till hur mästerskapet skulle kunna drivas. Det resulterade i att ett första avtal undertecknades i slutet av förra året, med option på ytterligare tre år. Gruppen hade då antagit namnet MAS, Motorarrangörerna i Sverige.

Svenska Bilsportförbundet har noterat ett ökat samarbete mellan respektive SM-arrangör och rallyutskottet, som ansvarar för det svenska mästerskapet.
– Genom att fortsätta samarbetet med MAS kan Rally-SM får den starka utveckling som det förtjänar, med ännu fler förare och team som satsar vilket ger ännu mer spänning i tävlingarna. Det lockar inte bara mer publik och fler sponsorer, utan även TV och media. Vi kopplar också ihop SMserien med SM-veckans Rally Sprint som redan idag är en succé i SVT:s sändningar, säger Thomas Jansson, förbundsdirektör på Svenska Bilsportförbundet.

Föreningen MAS består av representanter för respektive SM-arrangör: Sandvikens MK, MK VMT Jämtland, South Swedish Rally AB, Hässleholms MK, Östgötaklubbarna, SMK Uppsala, Kolsva MS och Rönne MK.

16-04-18 Jerker ogillar underläget
erker Axelsson i underläge? En symbolisk bild, för självklart vill inte regerande mästaren ligga kvar på fjärde plats i tabellen. Uppåt är tanken inför SSR.

I helgen laddade han och Mattias Andersson upp med att vinna Aleknixen.
– Förra året hade vi testat, men inte åkt någon tävling innan SSR. Då tappade vi för mycket på de första sträckorna, säger Jerker.
Underförstått: Det misstaget tänker han inte göra om. Marginalen upp till fjolårets segrare Fredrik Åhlin var bara 19 sekunder.
– Hade vi varit med från början hade vi kunnat utmana.

Nu har han värmt upp och hittat vinnartempot. För visst blev det seger över runt hundratalet som tog sig till Älvängen, mellan Trollhättan och Göteborg.
– Förra året trodde jag SSR skulle vara halvknixigt och småkrokigt. Men det var det inte, utan väldigt fina vägar. Är det samma vägkaraktär i år blir det bra, säger Jerker.
Efter de inledande vintertävlingarna är han fyra i tabellen. Tvåa först i Gävle, sedan skottade de snö tidigt i Östersund.
– Vi gjorde bedömningen att det var långt att åka för väldigt få poäng. Luften gick också ur oss när vi var sex minuter efter direkt.
Den energin ska de plocka fram nu istället och gå för fullt från första metern.

PS. Exakt vad Jerker håller på med på bilden ovan minns han inte. Eller säger åtminstone att han inte minns. Men visst var han i underläge på SSR förra året. DS
http://www.rallysm.se/nyheter/jerker-ogillar-underlaget/
16-03-01 Pirelli tog hand om fem av sex segrar i Österund Winter Rally
Under helgen avgjordes årets andra deltävling i Rally-SM. På plats i Östersund fanns som vanligt TL-Racing för att serva Pirelli-förarna och ännu en gång blev det en succé med vinst för Pirelli i fem av sex möjliga klasser.

Östersund Winter Rally avgjordes över två dagar på fina vintriga och isiga vägar i området runt Östersund. Totalt kördes sju sträckor varav två var på hela 30 km styck, en ordentlig prövning för både däck, bil och besättning. En som trivdes var årets dominant i Rally-SM, före detta VM-föraren P-G Andersson (Skoda Fabia WRC) som var överlägsen i klassen Trimmat 4WD före Mats Jonsson, båda två på Pirelli-däck.
- Det fungerade riktigt bra hela helgen. Tempot var bättre nu än i premiären för oss och det var en njutning att köra. Vi hade Pirelli ASW4-1 assymetriska däck med 8 millimeters utstick. Det syns knapp på däcken att vi kört en hel tävling på dem och jag tyckte det funkade riktigt bra hela helgen. Hade inget problem med att de blev varma och vi kunde lita på greppet hela tiden , berättar P-G.

En annan som fortsätter och dominera är Tobias Söderqvist (Toyota Corolla). I nio senaste SM-deltävlingarna så har Tobias vunnit åtta av dem i klassen Trimmat 2WD !! Nu var det ingen enkel seger i Östersund utan det var kamp över hela helgen, till slut blev marginalen 21,4 sekunder över tvåan.
- Ja vad ska man säga, ännu en gång fungerade att perfekt men vi fick åka med ett högt tempo hela helgen då vi hade en bra kamp om segern. Vi körde på samma säkra kort som senast i Gävle, Pirelli ASW4-1 med 7 mm utstick runt om och det syns knappt nått slitage på däcken efter tävlingen, säger Tobias.

Redan under förra året visade Algot Öberg (Subaru Impreza N14) att han var att räkna med i klassen Otrimmat 4WD med en vinst i Rally Askersund. Nu slog han till igen och satte upp ett ruskigt tempo under lördagen som räckte hela vägen till vinst. På sträcka fem var han till och med totaltvåa, bara PG i en mycket motorstarkare bil var före.
- Vi gick emot strömmen och va de enda i klassen att åka 8 mm utstick (Pirelli ASW4-1) vilket gav utdelning, både jag och Niklas (kartläsare) blev förvånade vilket grepp vi hade utanför spåren. Grymt nöjda med däcken och tävlingen, 11 mil SS på fina vägar och däcken ser fortfarande ut som nya, berättar Algot med ett leende.

Juniorerna som är uppdelade i två klasser, en otrimmad och trimmad visar verkligen tempo i årets Rally-SM. De är ofta med och sätter topp tre tider bland seniorerna i Trimmat 2WD. I Östersund var det Andreas Persson (Toyota Corolla) som fick ställa sig högst upp på prispallen i klassen Junior-SM Trimmat 2WD, Andreas som hade en intressant och väl fungerade däckstrategi.
- Vi körde med "traktor-mönster" fram (Pirelli WR6 med 8 mm utstick) och asymmetriska bak (Pirelli ASW 4-1 med 7 mm utstick). Det fungerade kanon med grym "traction" hela tiden och knappt något slitage. Vi körde på samma två bakhjul hela tävlingen, berättar Andreas som nu går upp i ledning i klassen efter två deltävlingar.

Det blev ännu en klasseger för en Pirelli-förare då Johan Holmberg (Ford Fiesta R2) segrade i klassen Otrimmat 2WD. Även han leder nu klassen efter två deltävlingar.

Övriga noterbara resultat från Pirelliförarna i Rally Bilmetro:
- Jacob Jansson (Ford FIesta R2) kom på en fin andraplats i JSM Otrimmat, detta trots trubbel med växellådan
- Trea i Trimmat 2WD och bästa bakhjulsdrivna bil blev Patrik Flodin (Volvo 940) som gjorde en bejublad comeback i Rally-SM.
- Kristoffer Karlsson (Mitsubishi Evo IX) fortsätter sin fina debutsäsong i Otrimmat 4WD och kom på en tredjeplats i klassen.

Nästa deltävlingen i Rally-SM avgörs i Karlskrona 5-6/5 då det är klassiska South Swedish Rally som avgörs.
16-02-29 Röjsel och Edvardsson hade chans på topplacering i Östersund Winter Rally
Under helgens andra deltävling i rally-SM, Östersund Winter Rally, var Ford Sveriges Fiesta Ecoboost-ekipage Daniel Röjsel och Nicklas Edvardasson påväg mot en topplacering när de hamnade på taket under avslutande SS7
Inledningsvis såg tävlingen lovande ut med bättre vinter än på länge. Runt fyra till åtta minusgrader, flera decimeter snö och isbelagda vägar där totalt 11,6 mil skulle avverkas.

Daniel och Nicklas har de senaste två åren visat högt tempo på Östersunds snabba och rytmiska vägar men tvingats brutit med tekniska problem. Förhoppningen var att återigen plocka så mycket poäng som möjligt i klassen likt premiären i Gävle.
-Jag gillar vägarna i Östersund där det finns många inslag av snabba breda vägar med en härlig rytm som passar mina "banracinglinjer" till spårval och jag har beviserligen kört fort här, säger Daniel.

Tävlingen inleddes under fredagen med en skogssträcka på cirka 2 mil som följdes av en kort publiksträcka inne på området vid Östersunds skidstadion. Ett stenkast ifrån publiksträckan var även serviceplatsen belagd, närmare bestämt vid Östersunds Arena.
På SS1 hade Daniel svårt att få rytm i körningen då minsta lilla felplacering av bilen gjorde att fästet försvann helt. Mycket lössnö låg på vägen vilket missgynnade ekipagets val av däckmönster inför tävlingen. De tappade dryga 8 sekunder på cirka 2 mils åkning.

På SS2, skidstadion, var en 800 meter lång sträcka med en uppvisningsdel i form av en åtta tänkt att ge publiken underhållning i samband med andra motoruppvisningar. Här var planen att ta bilen imål utan misstag i dom tekniskt svåra delarna. Ekipaget hade även äran att få köra framför gästerna till teamets VIP-event som arrangerades ihop med Bilbolaget där vildsvinskebab serverades.
Inför lördagens morgonetapp låg Daniel och Nicklas på en femteplats, cirka 11 sekunder upp till ledaren. Med en uppdaterad mappning från M-sport inmatad i bilens elektronikbox begav de sig ut på den första sträckan för dagen, som även var tävlingens längsta på 3.3 mil. Med en stabil körning var de helt plötsligt i klassledning efter att ha satt en topptid på sträckan som även räckte till en bra placering i totalen bland de tvåhjulsdrivna bilarna i tävlingen.
-Jag är nästan lite förvånad själv. Tyckte det kändes som att vi körde en bra bit ifrån gränsen men jag antar att den här vägen passade oss och detta däckmönster på våra Pirellidäck då det knappt var någon lössnö på vägen likt gårdagen. Den nya mappen gjorde också att motorn gick renare i vinterkylan, säger Daniel.

Efter sträckan gjordes en service innan det var dags för två sträckor längre nord-västerut. De båda sträckorna, SS4 och 5, var också belagda med mycket lössnö. Daniel och Nicklas fick kämpa sig igenom sträckorna och tappade cirka 8 sekunder i en lätt fastkörning vid innerkanten i en hårnål på SS5.

SS6 var ungefär en halvmil lång. Här var planen att tappa så lite tid som möjligt inför den avslutande SS7 som innehöll snöfriare väg där de såg sin chans att ta igen förlorad tid.

Inför den avslutande SS7, klassiska Husås-Andviken, såg Fiesta-ekipaget sin chans att ta igen några placeringar på den närmare 3 mil långa sträckan och försöka ta bonuspoäng. Tempot var högt hela vägen fram tills ett parti där en lång öppen vänstersväng gick upp ur en svacka och avslutades med en tvär högersväng. Forden gick för full maskin på femmans växel och när Daniel bromsade i vänstersvängen för att komma rätt i efterkommande högersväng blev trycket på framhjulen i uppförsbacken så stort att bakändan tappade greppet. En intensiv sladd fick ett plötsligt slut när vänster framhjul skar i den hårda snövallen på innern och drog bilen längre och längre inåt för att sedan slunga iväg den i en piruett med en slutlig landning 30 meter bort, dock på taket. Nicklas och Daniel klarade sig helt oskadda men kunde inte fortsätta.
-Det blev en väldigt spektakulär upplevelse men som tur var landade vi mjukt. Allt hände väldigt fort och jag blev chanslös när bakändan tappade fästet. Hade bara bilen landad på hjulen hade vi kört vidare men nu blev den liggande uppochner ett tag och för mycket motorolja hann rinna ur, säger Daniel.

Allt kan hända i rallysporten och teamet är nöjda med helgen trots allt. Östersund bjöd på fin vinter, härliga fighter med motståndarna och nöjda gäster vid Ford-eventet.

Nu väntar ett uppehåll, i alla fall innan nästa SM-deltävling går av stapeln den 5-7 maj i Karlskrona, då klassiska South Swedish Rally körs. Innan dess kommer med all säkerhet teamet att köra en del tester på grus för att vara redo för sommarsäsongen.
16-02-29 Tech Pros kunder forstätter att vinna!
Tech Pros kunder fortsätter att vinna och de vill gratulerar sina kunder till fina placeringar i helgens SM deltävling i Östersund. 5 av 6 möjliga förstaplaceringar!

Stort grattis till Johan Holmberg, Algot Öberg, Tobias Söderqvist, P-G Andersson och Andreas Persson!

Besök och gilla dem på Facebook!
https://www.facebook.com/Tech-Pro-AB-405993006083052/
16-02-29 Jacob Jansson tvåa i SM i Östersund
Då var deltävling två av Rally-SM avklarat för Jacob Jansson och Co-driver Stefan Gustavsson. Vi var riktigt revansch sugna efter Sandvikens deltävling och ville visa att vi ska vara med i toppen.

Dom startade i ett högt tempo på fredagen och fick med sig en ledning på 5,4 sekunder till Sebastian Johansson till lördagens sträckor, trots lite strul med en växellåda som inte ville samarbeta vissa stunder.

Lördagen började inte riktigt som planerat med ett tidstapp och man var nere på en tredjeplats 5,3 sekunder efter Daniel Röjsel, men det vart en riktig tändvätska för grabbarna som laddade om och på SS4 slog dom till med en kanontid och blev 7:a totalt och snabbaste av alla 2wd på sträckan.
-Det var riktigt kul att få till en så bra tid på SS4, men tempot under hela tävlingen har varit grymt högt. Kul med en sådan jämn klass som vi åker i, det triggar oss alla till ett högt tempo, säger Jacob.

Inför sista sträckan, den klassiska 29km långa Husås sträckan, låg grabbarna på första plats med 4,1 sekunder ner till andraplatsen. Tyvärr blev det inte en kamp in i det sista då en startande lade sig på tak tvärs över vägen och Jacob och Stefan fick stanna. Men tävlingen slutade på en andraplats och en tredje tid på sista sträckan så vi fick med oss ett bonuspoäng.
-Klart det hade varit kul att slåss in i det sista, men att en bil ligger i vägen är sånt som händer i rally och vi är glada över att komma imål på en andraplats. Nu går vi igenom bilen så den är i toppskick inför sommar säsongen, avslutar Jacob.
16-02-28 Händelserikt SM-rally för Sollebrunn Racing
Förhållandena var bästa tänkbara när den andra deltävlingen i årets SM-serie arrangerades i Östersund den gångna helgen. Snabba, isiga vägar och fint väder.

Tävlingen startade redan på fredag kväll med en riktig utmaning, 23 km specialsträcka i mörker på på det anrika skjutfältet I5.

För Micke och inhoppade codrivern Conny Erixon började tävlingen tufft.
- Vi hann ca 17 km innan jag skär en kurva i ett smalt parti och vänster framhjul suger tag i vallen och bilen snurrar runt ner i diket, berättar Mikael.

Tyvärr var diket djupt och bilen satt rejält fast, så bärgare fick hjälpa dem upp. Därmed fick killarna bryta etappen med ett tidstillägg på sex minuter. Tur i oturen var att inget hårt fanns i diket utan bilen klarade sig utan en skråma.

Så inför nästa etapp, tidigt lördag morgon, stod teamet redo att attackera sträckorna igen.
- Vi krigade på under hela dagen men tyvärr infann sig inte tiderna riktigt som vi hoppats. Jag vet inte riktigt varför men det får analyseras vidare, menar Micke.

Killarna avslutade bra med en femte tid på sista sträckan även så kallad powerstage. Även fjärde plats på sträckan var inom räckhåll när en bult till växellådan brast ett par kilometer från målet och teamet fick slå av på tempot.

Nu räckte insatserna ändå till en sjundeplats och sex SM-poäng kan inkasseras.

Nästa SM-tävling, South Swedish Rally, går av stapeln under Kristi himmelsfärdshelgen den 5-7 maj.
16-02-28 Stopp direkt för Axelsson i Östersund Winter Rally
Det blev en kort tävling för Jerker Axelsson och Mattias Andersson i Östersund i helgen. Redan på första sträckan var det slutkört efter en oturlig avåkning.

Under helgen avgjordes årets andra deltävling i Rally-SM. Med en stark andraplats i premiären så var målet att fortsätta på samma väg i helgens tävling. Östersund Winter Rally skulle avgöras över sju sträckor men redan på fredagskvällens första sträcka stötte Jerker Axelsson på problem.
- Vi gled ut lite i en vänstersväng ca 5 km in på första sträckan. Inget konstigt att man tar stöd lite i snövallarna på vintern men framänden på bilen drogs in och där låg det såklart en sten som vi träffade. Vi flög över på andra sidan och blev hängandes uppe på snövallen så det var bara att ta fram snöspadarna, berättar Axelsson.

Med bruten tävling redan på första sträckan så fanns möjlighet att starta om inför lördagens sträckor, en möjlighet som teamet bestämde sig för att inte utnyttja.
- Med årets poängsystem så ger det knapp några poäng att komma på en placering runt tiondeplats och med en poängskala där vinnaren får 25 poäng och tian får 1 poäng så vi beslutade oss att inte starta om. Sen så tappade vi såklart motivationen så beslutet kändes rätt, berättar Jerker

Nu tar vi teamet nya tag inför grussäsongen som startar i början av maj med klassiska South Swedish Rally.

Tabell Rally-SM - Trimmat 4WD efter två av sju deltävlingar
1. Per-Gunnar Andersson, 53 poäng
2. Mats Jonsson, 28 poäng
2. Marting Berglund, 28 poäng
3. Jerker Axelsson, 21 poäng

Rally-SM Hemsida: www.rallysm.se
Bike Motorsport: http://www.facebook.com/BikeMotorsport
16-02-28 Seger i Rally-SM för svenske Vauxhall föraren
Vauxhall Motorsport Junior Rally Team föraren Mattias Adielsson från Göteborg vann JSM Otrimmat 2WD i Östersund Winter Rally tillsammans med kartläsaren Andreas Johansson från Kungsör. Efter en tuff inledning av första etappen satte Adielsson ett högt tempo under andra etappen som knäckte de flesta konkurrenter.
- Vi började i ett högt tempo på fredagen, men tyvärr flög vi på ett ställe och i landningen slog vi sönder en bromsslang, det blev en ganska spännande färd till mål efter det. Vi fixade felet och var sedan snabbast på superspecialen inne på Östersunds Skidstadion, säger Mattias Adielsson.

Efter första dagens två specialsträckor låg Adielsson på en sjätte plats, 15 sekunder efter ledaren. Nu fanns ingen annan taktik än att ta in dessa sekunder och till slut stå som segrare.
- När det var två sträckor kvar var vi i delad ledning. Vår plan var att göra en riktig attack på den sista sträckan, tyvärr tappade vi lite på den näst sista sträckan. Den sista sträckan var hela 3 mil lång så här fanns det möjlighet att ta in mycket tid. Det gick riktigt bra och vi kunde summera en segermarginal med hela 27 sekunder. Jag är mycket nöjd med den här tävlingen och samarbetet mellan mig och Andreas har fungerat mycket bra. Nu laddar vi för nästa helgs premiär i Brittiska mästerskapen, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat Östersund Winter Rally JSM Otrimmat 2wd
1. Mattias Adielsson Göteborgs MF 1.12.56,7
2. Jacob Jansson MK Kopparberg +0.27,6
3. Sebastian Johansson Gotlands MF +0.36,2

Junior-SM OtrimmatTotalt (2 av 7 deltävlingar)
1. Erik Telehagen 39,5 poäng
2. Jacob Jansson 36,5 poäng
3. Mattias Adielsson 28 poäng

Länkar:
Vauxhall Motorsport Junior Rally Team www.vauxhallmotorsport.co.uk
Engelska Mästerskapet i Rally www.msabrc.com
16-02-27 Patrik Flodin och Göran Bergsten bästa bakhjulsdrivna bil i Rally-SM i Östersund!
Igår blev det lite av en rallycomback när Patrik Flodin och Göran Bergsten stod på startlinjen när rally-SM kördes i Östersund. Till Östersund Winter Rally hade de båda fått låna Ola Axelssons potenta Volvo 940 Grupp-H-bil. I den startade de i den tvåhjulsdrivna trimmade klassen med målsättningen att bara ha kul.

De hade inte bara kul, de lyckades även med prestationen att bli den snabbaste bakhjulsdrivna bilen i SM och dessutom slutade de på en smått sensationell tredje plats i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen.
- "Det har varit skitkul att få sitta bakom ratten och köra ett vinterrally på fina vintervägar igen" säger Patrik "Vi har verkligen njutit i fulla drag och haft otroligt kul i bilen".

Tyvärr hade man lite problem på de sista sträckorna:
- Bilen misstände så jag kunde inte ta i för fullt" säger Patrik "Det var lite synd eftersom det var de två sträckorna vi sett fram emot mest. Speciellt den sista Husås-sträckan där vi bara fick åka runt och bevaka tredjeplatsen i klassen".

Vann rallyt gjorde Tobias Söderqvist, före Kristian Johansson och på tredjeplats hittar vi Patrik och Göran.

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi följt rallyt, sträcka för sträcka.

Rally-SM Östersund, trimmat 2 wd
1. Tobias Söderqvist 1.12.22,7
2. Kristian Johansson 1.12.44,1 +21,4
3. Patrik Flodin 1.14.21,5 +1:58,8
4. Jari Valtaala 1.17.46,5 +5:23,8
5. Johan Green 1.17.17,0 +4:54,3
6. Stefan Henhela 1.19.08,4 +6:45,7
7 Andreas Sjölander 1.19.20,5 +6:57,8
8. Mikael Ericsson 1.21.44,2 +9:21,5
9. Benny Erixon 1.22.24,5 +10.01,8
10. Robert Eriksson 1.30.13,8 +17.51,1
16-02-26 Ny triumf i rally-SM för P-G
Östersund Winter Rally blev en ny uppvisning av P-G Andersson i Rally-SM. 18-faldige mästaren Mats Jonsson var mer än tre minuter efter Årjängsföraren.

De elva milen fartsträckor fick stående ovationer av de startande, isbotten överallt och rejäla snövallar. Även om många fick bryta efter att ha skottat snö. Vilket inte P-G Andersson behövde. Hans enda missöde var att han fick backa på ett ställe.
– De har haft vadslagning hemma om att jag skulle kunna vinna med tre minuter. Inför sista trodde de inte det skulle gå, men Husås är gudomlig så jag lovade ordna det, säger P-G med ett stort leende.

Han vann den klassiska sträckan med 52 sekunder, och segermarginalen totalt blev 3 minuter och 15 sekunder.

Tvåa totalt blev den 18-faldige mästaren Mats Jonsson, Forshaga, som därmed tog revansch efter sin sjätteplats i premiären.
– Hade inte P-G fått för sig att åka SM hade vi vunnit idag, skämtade Jonsson.

Han jagades i sin tur av Martin Berglund, Gävle, trea totalt och 29 sekunder efter Jonsson.

En annan ”gammal” VM-förare som gästade Östersund Winter Rally var Patrik Flodin, Ilsbo. Med en lånad Volvo 940 blev han bästa bakhjulsdrivna bil, trea i klassen Trimmat 2WD. Där vann bröderna Tobias och Joakim Söderqvist från Årsunda med knappa halvminuten.

Segrare i de olika klasserna:
Trimmat 4WD: P-G Andersson/Emil Axelsson, Årjängs MK/Ydre MK, Skoda Fabia
Trimmat 2WD: Tobias och Joakim Söderqvist, AMF Årsunda, Toyota Corolla
Otrimmat 4WD: Algot Öberg/Niklas Johansson, Eskilstuna MK/Ryds MK, Subaru STI WRX
Otrimmat 2WD: Johan Holmberg/Christoffer Bäck, Gotlands MF Bil/SMK Hedemora, Ford Fiesta R2
JSM Trimmat: Andreas och Henric Persson, MK Ratten, Toyota Corolla
JSM Otrimmat: Mattias Adielsson/Andreas Johansson, Göteborgs MF/Eskilstuna MK, Peugeot 208 R2

http://www.resultatservice.com/rally/2016/ostersund/resultat/1result.html
16-02-27 Ny överlägsen seger för P-G och Emil i Rally-SM!
För tre veckor sedan gjorde Per-Gunnar "P-G" Andersson, med co-drivern Emil Axelsson i högerstolen, rallycomback i SM och kammade hem segern när Rally-SM kördes i Gävle med drygt två minuter.

Igår inleddes den andra deltävlingen, Östersund Winter Rally och trots en lite knackig inledning lät inte P-G och Emil någon av konkurrenterna komma i närheten av nån sträckseger. De kammade hem rallyts samtliga sträckor.

Men den drygt två minuter stora ledarmarginalen gjorde inte att de höll igen på tempot. Tvärtom, det var full attack som gällde på de två sista sträckorna och de bjöd publiken på show in i det sista. Den avslutande klassiska tre mil långa Husåsträckan vann de med 52,9 sekunder.
- "Jävlar vad vi laddade på de två sista sträckorna" skrattar P-G "Det gick verkligen undan. De sträckorna gjorde vår dag och det var ett nöje att köra dem".

Emil håller med:
- "Det har varit så sjukt kul att åka" säger Emil.

Mer info på www.pgandersson.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka.

Resultat Östersund Winter Rally
1. P-G Andersson 1.06.52,3
2. Mats Jonsson 1.10.07,8 +3:15,5
3. Martin Berglund 1.10.36,7 +3:44,4
4. Michael Wikström 1.11.08,9 +5.08,4
5. Markus Theorin 1.12.00,7 +5:08,4
6. Per-Arne Ljung 1.12.09,6 +5:17,3
7. Lars Stugumo 1.13.47,5 +6;55,2
8. Urban Eriksson 1.14.09,1 +7.16,8
9. Sten Skodborg 1.15.54,4 + 9.02,1
10. Eddie Hörbing 1.16.26,1 +9:33,8

16-02-26 P-G har täten i Östersund Winter Rally
Andra deltävlingen i rally-SM, Östersund Winter Rally, startade under fredagskvällen med två av totalt sju specialsträckor. P-G Andersson kopplade ett grepp direkt.

Kvällen bjöd på en skogssträcka och ett publikprov inför välfylld läktare bakom skyttestadion i Östersund, där åskådarna värmdes upp med skoterakrobatik, ljus- och ljudshow.
Av 65 SM-förare är Årjängs stjärna P-G Andersson i ledningen. Marginalen till tvåan Mats Jonsson, Forshaga, är 25,2 sekunder.
- Fantastiskt fina vägar! Precis så här med isbotten och snövallar ska ett vinterrally se ut, säger P-G med ett stort leende.

Tävlingen startar om redan 07.40 i morgon lördag med en sträcka på 32,76 kilometer, tävlingens längsta. Inget för morgontrötta.
Totalt ska elva mil köras i fullt tävlingstempo. Sist ut är Husås-Andviken, en välkänd klassiker som förare från hela landet antingen minns eller vill köra.
- Den ser jag fram emot. En sträcka som har allt med en fin rytm, anser P-G Andersson.

Ledare i de olika klasser efter fredagen:
Trimmat 4WD: P-G Andersson/Emil Axelsson, Årjängs MK/Ydre MK, Skoda Fabia
Trimmat 2WD: Kristian Johansson/Fredrik Livh, Kinds MK/Laxå MK, VW Golf
Otrimmat 4WD: Anders Karlsson/David Arhusiander, Säffle MC/Jämtlands MK, Mitsubishi Evo X
Otrimmat 2WD: Mattias Ledin/Erik Lindqvist, MK Kopparberg/Mälaröarnas MK, Peugeot 208 R2
JSM Trimmat: Pelle Wilén/Martin Holmdahl, Strängnäs AMS/MK Ran Askersund, Toyota Corolla
JSM Otrimmat: Jacob Jansson/Stefan Gustavsson, MK Kopparberg/Ludvika MS, Ford Fiesta R2

Hålltider Östersund Winter Rally
Lördag 27 februari
07:40 SS3 Lillsjöhögen 32,76 km
09:00 Service vid
10:00 SS4 Bölesbodarna 12,67 km
10:30 SS5 Sjöarsjön 11,83 km
11:40 Service
13:15 SS6 Gällsåberget 6,52 km
13:40 SS7 Husås 29,64 km
15:13 Mål Arenan
15:30 Prisceremoni Stortorget

För komplett resultatlista:
http://www.resultatservice.com/rally/2016/ostersund/resultat/1result.html
16-02-26 Följ Östersund Winter Rally via Rallyradion
Precis som vanligt kommer vi i Rally Live att finnas på plats i Östersund för att sända rallyradio ifrån årets andra SM-deltävling. Denna gång med en något modifierad laguppställning; Stefan Sollenfelt vikarierar som reporter för Ola Strömberg som kör rally på annan ort i helgen. I övrigt är allt som vanligt med Per Johansson vid sträckmålen och Sebastian Bourghardt i studion.

Sändningen startar klockan 17.00 på fredagen och 07.30 på lördag. Och precis som i Gävle kan du höra rallyradion på plats i Östersund via FM-radion. Som vanligt är det Radio Krokom som står för utsändningarna på frekvenserna 90,2 och 101.0.

Annars lyssnar du som vanligt via SBFplay: https://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradio-fran-ostersund-winter-rally-med-rally-live
Eller mobilt via våra egna appar: http://rallylive.se/lyssna

Missa inte heller att lyssna på vårt uppsnack inför tävlingen: https://soundcloud.com/rallyradion/8-infor-ostersund-winter-rally-med-mattias-adielsson-algot-oberg
16-02-25 Stor utmaning för Jerker Axelsson i årets andra SM-deltävling i rally
I helgen så avgörs årets andra deltävling i Rally-SM i Östersund. Tävlingen startar redan på fredag kväll och det är riktig utmaning som väntar Jerker Axelsson och Mattias Andersson med snabba sträckor i ett vintervackert Jämtland.

Med en andraplats i premiären av Rally-SM för några veckor sen efter den "omöjliga" PG Andersson så ser Jerker Axelsson positivt på fortsättningen av serien.
- Vi visste att det skulle bli stentufft att hänga med PG men det gäller att fortsätta i ett tempo som vi känner oss bekväma med över resten av säsongen. Alla tävlingar räknas så det kan fort hända nått, berättar Jerker

Östersund Winter Rally som är årets andra deltävling skall avgöras över sju stycken specialsträckor, fördelat med två stycken under fredag kväll och resterande under lördagen. Totalt skall 116 km specialsträcka köras.
- Det blir en riktigt utmaning med en lång mörkersträcka på fredag kväll och sedan avslutningssträckan som är 30 km långa Husås-Andviken som är både krävande och riktigt snabb. En klassisk sträcka som vi verkligen ser fram emot att köra, berättar Jerker

Totalt är det fjorton stycken anmälda i klassen Trimmat 4WD och storfavorit är som sagt PG Andersson och det finns ett gäng förare som kan vara med och kriga om pallplaceringarna.
- Vi skall göra allt i vår makt. Vi har inte kört nått test men vi hade en bra känsla i bilen förra tävlingen och allt skall vara bra i ordning. Det kommer bli en stenhård tävling, inte bara med PG utan det är flera som kommer åka riktigt fort så vi kommer få ta i, avslutar Jerker

Tidsplan Östersund Winter Rally 2016
Fredag 26 februari
18:20 Startramp Stortorget
SS1
19:08 Service
SS 2 Publiksträcka Skidstadion
19:41 Nattservice

Lördag 27 februari
SS3 (Startar 07:43)
08:58 Service
SS4-SS5
11:39 Lunchservice, 70 min
SS7-SS8
15:13 Första bil går i mål vid Arenan.
15:40 Prisceremoni

Tabell Rally-SM - Trimmat 4WD
1. Per-Gunnar Andersson, 25 poäng
2. Jerker Axelsson, 21 poäng
3. Niklas Hägg, 15 poäng
16-02-24 Rally-SM i Östersund till helgen för Mattias Adielsson
Vauxhall Motorsport Junior Rally Team föraren Mattias Adielsson från Göteborg startar till helgen i den andra deltävlingen av årets Rally-SM. Östersund Winter Rally startar på fredag med två specialsträckor och avslutas sedan på lördagen med fem specialsträckor. Totalt avgörs tävlingen över ca 11 mil fina vintervägar.
- Det ska bli riktigt roligt att äntligen få köra tävling igen. Jag är superladdad inför det här uppgiften. Det är också bra att Andreas och jag får ett tävlingstillfälle tillsammans innan första deltävlingen i Brittiska juniormästerskapen. Vi ska ta tävlingen i vårt eget tempo och hitta en skön känsla i bilen. Det är klart när vi väl står på startlinjen är det ju tävling, som går på tid, så vi kommer nog allt försöka så mycket vi kan. Motståndet är inte att leka med, det är många med som åker riktigt fort, säger Mattias Adielsson.

Fredagens etapp avslutas nder kvällen med en publiksträcka på den berömda skidstadion i Östersund. På lördagen ska sedan flera klassiska sträckor avgöras innan målgången sker på stortorget i centrala Östersund vid klockan 16.

Följ Östersund Winter Rally via, www.rallysm.se

Vauxhall Motorsport Junior Rally Team www.vauxhallmotorsport.co.uk
Engelska Mästerskapet i Rally www.msabrc.com
16-02-23 Till helgen är det dags igen, #rallysm i #Östersund
Jacob Jansson var och körde ett litet test i helgen för att komma väl förberedda inför nästa deltävling i SM.
-Vi är riktigt taggade att få till ett bra resultat i helgen, vi vart lite besvikna på tempot som vi hade Sandviken, säger Jacob.

Tävlingen börjar med två sträckor på fredagkvällen, där den ena går inne på skidstadion i Östersund och fortsätter med 5 sträckor under lördagen.

Totalt ska det köras 11,6 mil SS.
16-02-23 VM-tempo när Rally-SM fortsätter i Östersund
Drygt 11 utslagsgivande mil ska köras när Östersund Winter Rally i helgen står värd för den andra deltävlingen i Rally-SM. Segertippad är VM-meriterade P-G Andersson.

Årjängs stjärnförare kom, sågs och segrade i premiären. Marginalen blev två minuter.
– Mitt eget VM-tempo som jag en gång har haft uppnådde jag aldrig i Gävle, men det var fränt att köra! Först på sista sträckan innan publikprovet gick det ganska fort, säger P-G.
– När jag säger så menar jag att det var vissa kurvor på en hel sträcka som jag inte var riktigt nöjd med. Det går inte att köra våldsamt mycket fortare. Östersund Winter Rally avslutas med en riktig klassiker, Husås-Andviken. Snabb, rytmisk väg med många krön.
– Den gillar jag! Fantastiskt fin väg, säger P-G.

Bäva månde konkurrenterna. Men Trollhättans Jerker Axelsson och Ilsbos Niklas Hägg, som överraskade i Gävle med att bli trea med ny bil i ny klass, tänker sätta hårt emot så mycket de kan.

Totalt är det 65 startande som ska köra elva mil specialsträcka. Arrangören har lagt mycket tid på ett publikprov på Skidstadion, där förarna bland annat ska köra som i en åtta. En ny utmaning för juniorerna, där Eskilstunas Pelle Wilén krossade motståndet i Gävle bland de trimmade. Intressant inhopp gör tidigare mästaren Mattias Adielsson från Göteborg. Han kör sin privata, otrimmade Peugeot 208 R2 som ordentlig uppvärmning innan han påbörjar sin karriär som fabriksförare hos Vauxhall Motorsport Junior Rally Team. Där ska han köra det brittiska mästerskapet med start i Wales helgen efter Östersund Winter Rally.

I klassen seniorer trimmat tvåhjulsdrivet gäller regerande mästaren Tobias Söderqvist som favorit efter seger också i Gävle. Samma för Mattias Ledin, Kopparberg, i seniorer otrimmat tvåhjulsdrivet. Helt öppet är det däremot i otrimmat fyrhjulsdrivet där Kalmars Joachim Carlström segrade i premiären. Men nu anslutet Eskilstunas Algot Öberg och Uddevallas Joakim Rydholm vill ha revansch efter en förarglig avåkning senast.

Preliminära hålltider Östersund Winter Rally
Fredag 26 februari
18.00 Landshövdingen Jöran Hägglund inviger rallyt på Stortorget
18:20 Start från Stortorget
18:40 SS1 I 5 Skogen, 21,88 km
19:10 Service
19:00 Motorshow på Skidstadion
19:30 Publiksträcka Skidstadion 0,8 km

Lördag 27 februari
07:40 SS3 Lillsjöhögen 32,76 km
09:00 Service
10:00 SS4 Bölesbodarna 12,67 km
10:30 SS5 Sjöarsjön 11,83 km
11:40 Service
13:15 SS6 Gällsåberget 6,52 km
13:40 SS7 Husås 29,64 km
15:13 Mål Arenan
15:30 Prisceremoni Stortorget

För komplett anmälningslista:
http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2016010
16-02-23 P-G och Emil redo att försvara sin SM-ledning i Östersund i helgen!
För tre veckor sedan gjorde Per-Gunnar "P-G" Andersson, med co-drivern Emil Axelsson i högerstolen, rallycomback i SM och kammade hem segern när Rally-SM kördes i Gävle.

På fredag är det dags för killarna att försvara sin SM-ledning när andra deltävlingen körs i Östersund.
- "Jag ser verkligen fram emot helgen" säger P-G "Det ska bli riktigt kul att få komma upp till Jämtland och köra en riktig vintertävling på fina vintervägar".

Östersund Winter Rally består av sju sträckor, där två sträckor körs på fredag kväll och under lördagen körs de fem avgörande. Rallyt är totalt 116,10 km och med transporterna inräknat är det jämtländska rallyt 384,27 km.

Totalt är det 71 anmälda till SM-deltävlingen och av dem är det 15 förare totalt i P-G och Emils trimmade fyrhjulsdrivna klass.

Mer info på http://www.pgandersson.se där vi kommer följa P-G, Emil och de andra förarna sträcka för sträcka i den trimmade fyrhjulsdrivna klassen.

Startlista Trimmade fyrhjulsdrivna klassen
P-G Andersson Årjängs MK
Jerker Axelsson SMK Trollhättan
Martin Berglund SMK Gävle
Urban Eriksson Stuguns MK
Mikael Gälliner Jämtlands MK
Niklas Hägg SMK Hälsinge
Eddie Hörbing Låxå MK
Mats Jonsson Forshaga MC
Per-Arne Ljung Hofors MS
Steen Skodborg Borlänge MK
Glen Egon Ström Dals MK
Lars Stugemo KAK
Markus Theorin Skillingaryds MK
Thomas Thunström Ludvika MS
Mikael Wikström NMS Boden
Komplett startlista: http://resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2016010

Tidsschema
Fredag 26 februari
18:20 Start
18:43 SS1 I2 Skogen
19:08 Service A
19:30 SS2 Skidstadion
19:08 Service B

Lördag 27 februari
07:40 SS3 Lillsjöhögen
08:58 Service C
10:06 SS4 Bölesbodarna
10:34 SS5 Sjöarsjön
11:39 Service D
13:17 SS6 Gällsåberget
13:43 SS7 Husås
15:40 Målgång Stortorget
16-02-21 Telehagen vill ha ny seger
Först ut bland juniorerna är den trimmade delen, där Pelle Wilén är inne i ett flow som ingen annan mäktar med. Desto mer öppet i Otrimmat, även om Mattias Adielsson med sin rutin bör ta hem det.

Hela dussinet fullt är det i Otrimmat där Erik Telehagen fick lyfta segerbucklan i Gävle. Men Daniel Röjsel hade samma tempo, fast när han tvingades lägga i backen inne på travbanan för att komma rätt rann sekunderna iväg. Där var Daniel 13 bakom Erik, och vid slutmålet skiljde det 11,1.

Trea då var Jacob Jansson, som uppfattade att starten gick då travet kördes för sista gången. Vilket inte Mattias Olsson gjorde, utan stod kvar. Han har protesterat och därför är inte resultatlistan fastslagen.
– Bortsett från det gick det bra! I Östersund vill vi gärna upp på pallen, även om jag ännu ser alla ställen jag fegar ur på. Men det blir bättre och bättre, säger Mattias.

Han har haft ett uppehåll på ett och ett halvt år efter en brutal krasch i Belgien i JEM 2014.
– Det fick bli ett sabbatsår för att satsa på SM i år, säger Mattias.

Bara han kör en Renault Twingo. En bil han fick provköra då han började med Ford och tycke uppstod.
– Mycket racerbil för pengarna! Att den sedan är rätt så ovanlig här hemma är extra roligt. Motorn är bra och vi har jobbat med väghållningen. Det blir perfekt bara jag är inne i det hela igen.
Att Mattias Adielsson kommer tycker han bara är kul. De har haft en del fighter ihop tidigare.
– Konkurrens är bra. Det gör att vi pushar varandra, menar Mattias (Olsson).

Av samma åsikt är Erik Telehagen.
– Det blir väldigt tufft med Mattias, och Daniel har säkert fått en rejäl tempohöjare från Svenska. Men vi har fått mersmak, så målsättningen är att vara klart snabbast i Östersund också, säger Erik.

Som egentligen föredrar grus.
– Jag är själv förvånad över att jag hade den farten i min femte vintertävling någonsin, men jag längtar redan till Karlskrona, fortsätter han där Växjökillen i det närmaste har hemmavägar.
Men först Östersund Winter Rally.

I Trimmat är Pelle Wilén en lågoddsare. Redan i Gävle jämförde han sig med seniorerna, och när helgen summerades var han 1.25,7 före näst bästa junior, och sextonde totalt. Bara Tobias Söderqvist och Kristian Johansson var snabbare i tvåhjulsdrivna bilar.
– Vi ska inte jaga livet ur oss för att ta honom i Östersund. Men bra motstånd triggar och det är roligt!

Det säger Patrik Åhman, som var tvåa bakom Pelle i Gävle. Inför sista på travet hade han 4,2 sekunder upp till Andreas Persson och bestämde sig för att försöka plocka dessa. Trots att de bara hade åtta begagnade däck med sig, att det var första tävlingen med egna noter, tredje tävlingen i bilen och andra på snö.
– Vi har tänkt använda hela säsongen för att öka farten och lära oss skriva noter. Samtidigt är det frestande att försöka hänga med i Pelles tempo om vi är nära i Östersund, fortsätter Patrik.

Andreas sitter i ungefär samma sits som Patrik, inte så värst många tävlingar i bilen, med noter eller på snö. Men han har hunnit köra en hel del sedan Gävle, på landslagsläger i Anttila. Där också Pelle fanns med.
– Han är väldigt öppen med hur han kör och tänker, döljer ingenting. Sedan vet jag inte om jag kommer att ta till mig allt, Pelles sätt att köra funkar kanske inte lika för mig, säger Andreas.
– Anttila var jättekul, en stor teambildning. Pontus (Tidemand) var där och att få råd av en som kommit så långt är väldigt bra, fortsätter Andreas.

Som tillägger att den här gången tänker han inte bli slagen på mållinjen. Får han bara testa ut, under tävlingen, vilka däck han trivs bäst med, ska han öka vartefter.
– Stämmer! Jag åker inte till Östersund för att bli trea igen.

http://www.rallysm.se/nyheter/telehagen-vill-ha-ny-seger/
16-02-20 Givna favoriter i trimmat
Femton lika. Innan start i Östersund Winter Rally är det oavgjort i antalet anmälda i Trimmat 2WD respektive 4WD. Favoriter är förstås Tobias Söderqvist och P-G Andersson efter framfarten i Gävle.

Övriga fjorton tänker ta upp kampen. Och i den skaran finns förare som definitivt är beredda att kliva fram om P-G på något sätt tappar tempo.
Redan SS1 bjuder på dryga två mil i mörker, innan det korta publikprovet tar vid inne på skidstadion. Förhoppningsvis inför fullsatta läktare.
Sedan blir det till att vakna på rätt sida, för lördagen börjar med en över tre mil lång sträcka.
– När jag hängde på mer ljus är inte mörker något problem längre, och vi har trivts bra i I 5-skogen förut. Och långsträckan vann vi med 20 sekunder förra året, så P-G ska inte få det fullt så enkelt i Östersund som han fick i Gävle, säger Jerker Axelsson, regerande mästare.

I premiären var Niklas Hägg sensationell trea i sin nyinköpta Skoda Fabia S2000. En motorsvagare bil än den Fabia WRC som P-G styr, men med modernare väghållning.
– Det gick alldeles över förväntan! Så vi tänker ladda från första metern i Östersund. Med en tävling i ryggen kanske vi kan öka ytterligare lite, säger Niklas.

Fortsätta vara på pallen, det är konceptet.
– Det blir snabbare vägar i Östersund tror jag, och därmed svårare. Men vi ska försöka!
Niklas har annars laddat upp med att bygga servicebuss. Den gamla köpte Jocke Carlström (vinnare av Otrimmat 4WD i Gävle).
– Jag var till Östersund i tisdags och köpte en annan. Den bygger vi på nu, halva nätterna, säger Niklas.
Andra som kört in sig på sina bilar och kan bli svåra i Österstund är Eddie Hörbing och Martin Berglund.
– Thunström (med förnamnet Thomas) tror jag också kan bli farlig. Han har mycket mi i kroppen nu efter Rally Sweden. Det går inte att ta ut någonting i förväg, fortsätter Niklas.

De femton i Trimmat 2WD går ut före de fyrhjulsdrivna nu när startordningen skiftar från tävling till tävling. Där får publiken stifta bekantskap med Tobias Söderqvist först av alla. I Gävle gjorde han ett ryck på sträckorna två och tre, vilket bidrog till att han vann med halvminuten över Kristian Johansson. Den här gången tänker Kristian vara med från början.
– Helt klart! Sätt mig som etta så är jag nöjd, för målsättningen är att sätta upp farten direkt, säger Kristian.
– Du måste vinna någon tävling för att kunna ta guld, så vi ska ladda hårt, fortsätter han.
Tobias har å sin sida hunnit göra en allmän översyn av sin bil. Växellådan har varit hos Tractive, lite bakvagnsdetaljer är utbytta och nya vätskor förstås.
– Jag har sett på bilder att det ser väldigt fint ut på sträckorna, så det ska bli kul det här, säger Tobias.
Bara sex poäng skiljer mellan Tobias och Kristian, då Robert Eriksson vann Power Stage före Kristian och ett poäng där till ”Tobbe”.

I Gävle var Andreas Sjölander trea, medan Mikael Ericsson återigen hade en tung SM-helg.
– Micke kan åka rysligt fort! Även om han haft mycket oflyt på senare tid vänder det förr eller senare, menar Tobias.
Bland annat sinkades han av ett mindre lyckat däckbyte, som gjordes i tidsnöd och Micke tvingades stanna på sträckan och dra åt. Sträckan efter kom han ut spår på ett snabbt parti, och där låg en sten. Det tog så illa i ena bakhjulet av bakaxeln lossnade.
– Jag är ändå inte jätteorolig, för det är sju tävlingar och alla räknas. Det är svårt till och med för Söderqvist att klara det, så det är inte avgjort än på långa vägar, säger Micke.
– Det ska bli skoj med Östersund Winter Rally och möjlighet till revansch!

http://www.rallysm.se/nyheter/trimmat-2wd/givna-favoriter-i-trimmat/
16-02-18 Fabriksförare gästspelar i Rally-SM
Fabriksföraren för Vauxhall Motorsport Junior Rally Team Göteborgaren Mattias Adielsson kommer till start i nästa deltävling i rally-SM. Östersund Winter Rally sista helgen i februari kommer att bli den perfekta uppladdningen inför den första deltävlingen i Brittiska juniormästerskapen.
- Det är värdefullt att få ett tävlingstillfälle. Att köra test är en sak men det blir inte det samma som att köra tävling. Jag är mycket tacksam att vi fått den här möjligheten att starta med vår privata Peugeot 208 R2. Vauxhall Motorsport har varit mycket tillmötesgående och ser ett värde i att vi får ett tävlingstillfälle nära vårt första framträdande i Vauxhall Motorsport Junior Rally Team, säger Mattias Adielsson

Under året kommer Adielsson att ha med en ny kartläsare i bilen. Den meriterade Andreas Johansson från Kungsör med flera medaljer i Rally-SM har anslutit till teamet.
- Det här kommer att bli en spännande och lärorik säsong. Vi har varit hos Vauxhall Motorsport Junior Rally Team och hälsat på. Där gick vi igenom bilen och har nu lärt oss en hel del om hur den är uppbyggd. Förutsättningarna är de bästa inför den här säsongen, säger Andreas Johansson.

Vid senaste besöket hos Vauxhall Motorsport Junior Rally Team tränade de bland annat på att byta hjul och gå igenom bilen och hur den är uppbyggd.
- Det är en riktigt avancerad R2 vår nya Vauxhall Adam R2 och det ska bli mycket intressant att få se hur den känns under tävling. Nu blir det först Östersund innan vi fokuserar fullt på vår nya uppgift. Det ska bli skönt att få köra tävling igen, att få känna hur pulsen stiger när startern räknar ner det är mumma för en rallysjäl, avslutar Mattias Adielsson.

Vauxhall Motorsport Junior Rally Team www.vauxhallmotorsport.co.uk
Engelska Mästerskapet i Rally www.msabrc.com
16-02-17 Från Gävle till Östersund
En och en halv vecka kvar till Östersund Winter Rally. Och lika länge sedan tävlingsledare Sverker Jonsson och dito biträdande Stefan Magnusson besökte Rally Bilmetro.

Åtminstone de fyra senaste gångerna har Östersundsfolket besökt Sandviken, ja denna gång Gävle, för utbyte av tankar och idéer.
– Det var fränt med bilutställningen, både på serviceplatsen och vid travet, säger Sverker.

Förutom serviceplatsen besökte de också anmälan, besiktningen och några sträckor.
– Ja vi spionerade lite här och var, säger Sverker med ett skratt och lägger till:
– Skämt åsido. Vi har likvärdiga arrangemang, och därför alltid roligt att se hur andra har det.

I Östersund blir det pampig start på Stortorget i centrala stan. Sedan finns resten på Östersunds Arenaområde.
– Vi vill att det ska vara lite lokal prägel, och den här gången tar vi skidåkarnas plats på stadion i ett par dagar. I övrigt får ni vänta och se med vad vi hittar på, fortsätter Sverker.

Till hans glädje har flera förare hört av sig angående efteranmälan, så han är förhoppningsfull.
– Troligen kommer det till i alla fall en två-tre stycken. Däremot är jag besviken på Jämtrallyt, och att så många tycker det är långt hit upp till oss i Östersund.

De som kommer lär i alla fall bli varma i kläderna direkt. Lördagen början nämligen med en 32 km lång sträcka. Där har organisationen fått be om dispens.
– En uppvärmning som garanterat blir utslagsgivande direkt då den sträckan har allt, myser Sverker.
Avslutningen, med power stage, skäms inte heller för sig; Husås-Andviken. En klassiker som i år blir en mer klassisk.
– Den är min personliga favorit, och i år har vi med gamla starten från 20-30 år sedan. Från den gamla goda tiden!
Efter det gör sträckan en liten kringelkrok för att få ner hastigheten.
– Det går fort nog ändå, konstaterar Sverker.
Till Östersund Winter Rally kommer flera utländska förare till start. De är förstås varmt välkomna, men tävlar inte om SM-poäng.
http://www.rallysm.se/nyheter/fran-gavle-till-ostersund/

16-02-10 Pirelli-förarna la beslag på topptre totalt i premiären av Rally-SM
I helgen som var så avgjordes den första av sju deltävlingar i 2016-års Rally-SM. Alla tre som stod på pallen totalt i tävlingen efter två dagars tävlande i Rally Bilmetro körde på Pirellidäck och den som drog längsta strået var PG Andersson.

Med en publiksträcka på travet i Gävle så startade tävlingen på fredagskväll och direkt tog senaste två årens guldmedaljör Jerker Axelsson ledningen, knappa sekunden före en comebackande PG Andersson (Skoda Fabia WRC) båda två på Pirellidäck .
Under lördagen fortsatte tävlingen med sex sträckor, nu på svårkörda vägar med modd blandat med is och grus i skogen runt Gävle. Åt PG Andersson fanns det inget att göra utan han dominerade tävlingen totalt med fem raka sträcksegrar och tog hand om segern både totalt i tävlingen och i klassen Trimmat 4WD, som var tävlingens största klass med 19 stycken startande.
- Det är riktigt kul att vara tillbaka i Rally-SM och kör rally för att ha kul och kul är det när det går fort. Bilen och däcken har fungerat kanon. Jag körde på Pirelli ASW4-1 med 7 mm utstick för jag var lite osäker innan start på hur mycket snö det skulle vara på vägen och de höll bra hela dagen, berättar PG,

På en stark andraplats finner vi Jerker Axelsson (Subaru Impreza S10 WRC) som senaste två åren säkrat guldmedaljen i serien, nu fick han nöja sig med en andraplats ca 2 minuter efter PG.
- Det är är bara att lyfta hatten för PG, det märks att han är en av världens snabbaste rallyförare. Vi testade att åka med Pirelli ASW4-1 och 8 mm utstick på dubben, det funkade bra i det lösa underlaget och de höll även riktigt bra. Med vår vinst på avslutande powerstage och vår jämnhet så hoppas jag ändå att vi skall kunna ge PG en kamp över säsongen, berättar Jerker
På en överraskande tredjeplats för en del så kom Niklas Hägg som inför året har skaffat sig en Skoda Fabia S2000. Han visade direkt att hans två SM-guld från tidigare år i Otrimmat 4WD betyder att han har tempot för att vara med i toppen i kungaklassen Trimmat 4WD.


I förra årets Rally-SM så dominerades Trimmat 2WD av Tobias Söderqvist (Toyota Corolla) med fem raka segrar i deltävlingarna och redan klart guld innan finalen. I helgens tävling var det inget undantag, Tobias vann premiären komfortabelt med över halvminuten tillgodo över tvåan i klassen, även Tobias körde det asymmetriska mönstret med 7 mm utstick (ASW4-1).
- Det blev en strålande start på Rally SM även detta år. Rally Bilmetro var en tuff tävling både för bil,däck och besättning men allt funkade bra. Långa sträckor med grus varvat med is och modd men fantastiskt roliga. Vi öppnade i ett högt tempo och lyckades rycka åt oss en skaplig ledning på lördag förmiddag sedan tog vi det lugnare för att inte riskera något, berättar Tobias.


Bland juniorerna i Otrimmat 2WD så kom Daniel Röjsel (Ford Fiesta R2 Ecoboost skodd med Pirelli ASW4-1 7 mm) på en fin andraplats i premiären med den nya bilen. En satsning som bland annat Pirelli och Ford Sverige står bakom. Ett bra resultat på tanke att han fick ett tidstapp på ca 20 sekunder på första sträckan.
- Helt otroligt bra! Vi kom hit för att hitta bättre i bilen och bygga tempo. Bilen känns redan nu riktigt bra och var riktigt snäll mot däcken, alla däcken ser fina ut även efter tävlingen, avslutar Daniel

Övriga noterbara resultat från Pirelliförarna i Rally Bilmetro:
- Tvåa i klassen Otrimmat 2WD kom Johan Holmberg (Ford Fiesta R2) som senaste åren kört Trimmat 2WD
- På en stark tredjeplats i Otrimmat 4WD så finner vi Kristoffer Karlsson (Mitsubishi Evo IX) som gjorde en bra debut på vinterväglag med nya bilen.
- Bland juniorerna som kör trimmade bilar så blev Andreas Persson (Toyota Corolla) trea, efter att ha varit tvåa stora delar av dagen.

Nästa deltävlingen i Rally-SM avgörs i Östersund den 19-20/2.

16-02-09 Pelle och Martin tog full pott i SM-premiären
I helgen kördes årets första deltävling i Rally-SM - Gävle/Sandviken. Tävlingen drog igång under fredagskvällen på en specialbyggd parallell-bana inne på Gävletravet. Publiksträckan lockade 4000 personer enligt arrangören.

Pelle Willén och Martin Holmdahl vann klassen med ca 1 min och 30 sek och lyckades dessutom vinna sista sträckan som är såkallad powerstage där man kör om extra poäng. Så till nästa deltävling i Östersund kommer de med full pott i bagaget.

Filmer finns redan på våran facebooksida Team Wilén kan ni se våra GoPro filmer från bilen och även filmer utifrån.

SBF-Play´s sammandrag från helgens SM.
https://sbfplay.solidtango.com/video/sm-magasinet-rally-sandviken
Och även ett senaste Bilsport Nytt med stort inslag från helgens tävling: https://sbfplay.solidtango.com/video/bilsportnytt-8-februari-2016

Tack alla som gör detta möjligt för oss!

/Pelle Willén
16-02-08 Trist säsongsstart för Sollebrunn Racing
Det var tyvärr inte mycket som gick Mikael Ericsson och Ida Hegges väg i den första av sju SM-deltävlingar som avgjordes i helgen.

Förhållandena som rådde i trakten kring Gävle var väldigt fina med tanke på mildvädret som varit tiden före tävlingen. Sandvikens MK hade lagt en jättefin bana även om isen såklart var lite tunn på sina ställen.

Tävlingen öppnades, efter den ceremoniella starten på torget i Gävle, med en publiksträcka på ortens travbana där bilarna startade två och två. Micke och Ida ställdes upp emot Golf-kollegan Kristian Johansson.
- Jag fick inte till åket som jag ville ha det och vi fick se oss slagna med tre sekunder av Kristian som var snabbast här, säger Micke. Tiden räckte till en sjätteplats, dock bara sju tiondelar från tredje plats.

Efter lite service var det dags för nattvila innan morgonens första sträcka skulle köras, 15 km långa Oppola. Micke och Ida gjorde en lite avvaktande 2 körning här men det räckte ändå till en femtetid. Nu skulle bara en kort transport köras till nästa sträcka, 2,3 mil långa Jaksonvill. Och här började problemen för Sollebrunnteamet.
- Jag ville verkligen skifta däcken mellan fram och bak innan sträcka tre även om det var knappt om tid, menar Mikael.

Vänster sida skiftades utan problem medan skiftet på höger vållade problem.
- Det blev brått och jag fick bevisligen inte fast höger framhjul riktigt fortsätter Micke.

Micke kände direkt efter start på sträckan att hjulet inte satt som det skulle och för att inte riskera att tappa hjulet valde de att stanna på sträckan för att dra fast det.
- Här gick dyrbar tid till spillo och det blev inte bättre av att jag missade ett vägbyte strax senare och fick ta publikens hjälp att komma loss från snövallen.

Micke och Ida låg nu långt ifrån poängplats men valde ändå att kriga 3 vidare i hopp om att jaga ikapp någon SM-poäng. Men på den efterföljande sträcka fyra var det färdigåkt.
- Det var efter ett mycket snabbt parti som jag missade spåret något och gled ut i modden. Vi gjorde allt vi kunde för att rädda det men vänster bakhjul tog i en sten så hårt att bakaxeln lossnade från karossen och det gick inte att köra en meter därifrån, avslutar en mycket besviken chaufför.

Men bilen ska stå redo igen redan om tre veckor då det är dags för revansch och den andra SM-tävlingen uppe i Östersund.

sollebrunnracing.se facebook.com/sollebrunnracingsollebrunnracing

16-02 -07 Jacob och Stefan trea och kammade hem en extra bonuspoäng i helgen!
I helgen kördes Rally Bilmetro i Gävle och med på startlinjen fanns Jacob Jansson från Kopparberg med co-driver Stefan Gustavsson.
Tävlingen började på fredagens kvällen med en publiksträcka inne på #Gävletravet där det kördes parallellkörning med en publiksiffra upp emot 2000 personer.
-Trots en bra känsla i bilen så fanns inte riktiga farten och vi tappade lite tid under förmiddagen mot konkurrenterna, säger Jacob

Under lunch servicen så ändrades det lite på inställningarna och sträckan efter var vi näst snabbast i klassen och det var en riktigt fight om pallplaceringarna, 1 sekund mellan 2an och 4an inför SS6 som var 26km lång.
-Vi slutade på en tredjeplats med 0.7 sekunders marginal trots att tävligen varit lite fram och tillbaka för våran del under helgen, extra skönt att få med sig bonus poängen på sista sträckan, säger Jacob
16-02-07 Röjsel och Edvardsson J-SM tvåa i premiären och snabbaste Ford-ekipage!
Daniel Röjsel tillsammans med Nicklas Edvardsson styrde Ford Sveriges Fiesta R2 Ecoboost till en andraplats i rally-SM premiären i Gävle trots planen att få mer rutin i nya bilen!

Tävlingen bjöd på långa sträckor med fint före omringade av ett par decimeter snö. De totalt 11 mil som skulle köras på sammanlagt 7 stycken specialsträckor inleddes under fredagskvällen med en publiksträcka på travet i Gävle. Sträckan kördes som en så kallas superspecial där två bilar startar samtidigt och kör olika slingor. Daniel och Nicklas hade planen att ta sig igenom sträckan och ladda om för lördagen då rallyt skulle starta på riktigt. Detta var lättare sagt än gjort. Banan som skulle köras på travet hade flera brister i avgränsningarna mellan de olika slingorna. Daniel och Nicklas var en av flera som lurades och körde fel och fick backa. De tappade 20 sekunder och hamnade på en tiondeplats av 13 startande i klassen och fick ett tufft läge inför lördagen.
-Frustrerande när man gör sitt absolut bästa för att undvika misstag och så blir det fel ändå. Om så många tar fel väg på samma sträcka borde det göras något åt saken, säger en irriterad Daniel.

Lördagens första sträcka på 14 kilometer blev en ordentlig start på dagen. Nicklas och Daniel som hade lagt gårdagen bakom sig värmde upp med att vara snabbast i klassen.

Efter följde en 2 mil lång sträcka som bjöd på ett något halare underlag med mycket snö utanför spåren. Här var de också med i toppen trots att de tappade tid på ett par sladdar men hade tagit sig upp på en fjärdeplats i klassen, 14,6 sekunder upp till ledaren. Mellan SS3 och 4 gjordes en service på bilen, som i övrigt gått utan problem hela morgonen. Efter 2 mil långa SS4 tog de sig upp på en tredjeplats i klassen. SS5 på 2 mil och SS6 på dryga 2.6 mil skulle bli ett tufft avslut på rallyt utan service mellan sträckorna.

På den första av de två snäppte Daniel upp sig lite extra och kände på bilen ordentligt i dom snabba partierna. Körningen tog dom upp på en andraplats i klassen och de hade nu 11 sekunder upp till ledaren. På transportsträckan mellan SS5 och 6 fick de stanna och skifta hjul mellan de varma framdäcken och något kallare bakdäcken för att inte få varmgång på den långa SS6. Pirelli-däcken höll i övrigt mycket bra genom hela tävlingen och slitaget var minimalt. Sträckan flöt på lika bra som SS5 och här var de återigen snabbast i klassen!

Efter långa tuffa sträckor i skogen skulle tävlingen trots allt avgöras på travets superspecial i Gävle. Då sträckan var den sista på tävlingen var det också sedvanligt en powerstage där bonuspoäng utdelades till de tre snabbaste. Med spänning startade Ford-ekipaget sträckan och tog sig runt alla hinder och hårnålar utan problem för att sedan passera mållinjen som tvåa i klassen och trea på sträckan vilket gav en extra poäng.
-Helt otroligt bra! Vi kom hit för att hitta bättre i bilen och bygga tempo. Jag hade nog kunnat gissa på en tredjeplats med en problemfri tävling men nu blev det en annorlunda tävling med en oväntad bra utgång! Bilen känns redan nu riktigt bra och jag kan lita på väghållningen, säger Daniel

Daniel och Nicklas tillsammans med sitt Fordteam tog därmed viktiga poäng för mästerskapet och gjorde det i stil med att göra en stark uppkörning under lördagen och blev även snabbaste Ford-ekipage!
Nu fortsätter äventyret med Rally Sweden som börjar på torsdag kväll kommande vecka där teamet ska visa upp sig bland världseliten.

Nästa deltävling i SM går i Östersund om tre veckor, då fortsätter jagandet efter fler poäng!

16-02-07 Andraplats i premiären av Rally-SM för Jerker Axelsson
Åt PG Andersson fanns det inget att sätta emot men med en jämn tävling och vinst på sista sträckan som gav tre extra poäng så blev det en ändå en lyckad premiär i Rally-SM för Jerker Axelsson och Mattias Andersson.

I helgen avgjordes årets första deltävling av sju i Rally-SM i Gävle. Rally Bilmetro avgjordes över två dagar och på fredagen startade tävlingen med en publiksträcka på travet i Gävle.
- Vi fick till en bra start där och var snabbast på första sträckan, 1,2 sekunder före PG Andersson men vi visste att det skulle bli tufft att slå PG under lördagens sex sträckor, berättar Jerker.

Under natten kom det lite snö och det blev lite svårkört i det moddiga underlaget under lördagen och på dagens första sträcka gick inte allt Jerker och Mattias väg.
- Vi hade det lite svårt att få till det, missade ett par vägbyten och fick backa. Var riktigt svårt att sätta bromspunkterna, berättar Jerker

Med missarna rann tiden iväg och Jerker och Mattias föll ner till en fjärdeplats. Under förmiddagen så gick det bättre och bättre och vid lunchuppehållet var det bara 4,4 sekunder upp till Niklas Hägg som låg tvåa. Åt ledaren PG Andersson fann det inget att göra.
- Det gick bättre och bättre och det var imponerade att åka som andrabil efter PG och se hans spårval. Han är en fantastiskt förare och det är bara att lyfta på hatten. Men vi bestämde oss för att försöka öka lite och ta hand om andraplatsen, berättar Jerker

Planen gick i lås och inför sista sträckan på travet låg Jerker och Mattias på en fin andraplats och med en sträckvinst på sista sträckan som var powerstage och tre extra poäng så slutade ändå tävlingen riktigt positivt.
- Det innebär att att vi endast är 4 poäng efter PG i mästerskapet. Vi är nöjda med starten och utöver säsongen hoppas jag att vår jämnhet skall löna sig i längden. Nu laddar vi om inför nästa deltävling i Östersund i slutet av februari, avslutar Jerker.

Tabell Rally-SM - Trimmat 4WD
1. Per-Gunnar Andersson, 25 poäng
2. Jerker Axelsson, 21 poäng
3. Niklas Hägg, 15 poäng

Länkar:
Rally-SM Hemsida: www.rallysm.se
Bike Motorsport: http://www.facebook.com/BikeMotorsport

16-02-06 P-G Andersson glänste i Rally Bilmetro
Fem rejäla skogssträckor på sammanlagt nästan tio mil, och rallystjärnan P-G Andersson vann samtliga. En imponerade SM-uppvisning i Rally Bilmetro Gävle.

Visserligen bjöd han in regerande mästaren Jerker Axelsson, Trollhättan, som tog ledningen när SM-premiären i rally inleddes på fredagskvällen med en kort publiksträcka på Gävletravet. Men sedan var det inget snack, utan duon P-G Andersson och co-drivern Emil Axelsson drog ifrån. Segermarginalen skrevs till hela 2.00,4 minuter.
– Fantastiskt kul! Lite svårkört efter nattens snöfall, och juniorerna före mig höll inte riktigt mina linjer, så jag är väldigt nöjd med resultatet, säger P-G.

Kampen där bakom honom blev desto hårdare. När Axelsson tvingades lägga i backen i ett vägbyte gick Niklas Hägg, Ilsbo upp närmast bakom P-G. Trots att han knappt hunnit mer än provsitta sin nya Skoda Fabia S2000 innan start.
– Det här är nog det roligast någonsin. Jag trivs redan i bilen. Helt fantastiskt roligt, säger Hägg.
Axelsson kom dock tillbaka och vann den avslutande publiksträckan på Gävletravet. Han tog också han om den totala andraplatsen.

Favoritseger blev det också i trimmat tvåhjulsdrivet där bröderna Tobias och Joakim Söderqvist fortsatte sin segerrad från förra året. Då vann de samtliga deltävlingar, och nu på snö var ingen som kunde hota hemmaekipaget från Årsunda. Deras fjärde klasseger på rad.

Samtliga klassvinnare:
Trimmat 4WD: P-G Andersson, Årjängs MK/Emil Axelsson, Ydre MK, Skoda Fabia WRC
Trimmat 2WD: Tobias och Joakim Söderqvist, AMF Årsunda, Toyota Corolla
Otrimmat 2WD: Mattias Ledin, MK Kopparberg/Erik Lindqist, Mälaröarnas MK, Peugeot 208 R2
Otrimmat 4WD: Joachim Carlström och Jörgen Norman, Gullabo RC, Mitsubishi Lancer Evo 9
Trimmat JSM: Pelle Wilén Strängnäs AMS/Martin Holmdahl, MK Ran Askersund, Toyota Corolla
Otrimmat JSM: Erik Telehagen och Björn Jonasson, Wäxjö MS

För komplett resultat: http://www.resultatservice.com/rally/2016/sandviken/resultat/1result.html
16-02-06 Överlägsen seger för P-G och Emil i SM-comebacken i Gävle!
Att det var ett tag sedan Per-Gunnar "P-G" Andersson satt i ratten i en rallybil märktes inte alls när han i helgen gjorde rallycomback tillsammans med co-drivern Emil Axelsson i SM-premiären i Gävle.

De vann Rally Bilmetro i överlägsen stil med över två minuter. De inledde dock lite trevande på travet i Gävle igår. P-G tappade 1,2 sekunder och blev tvåa på sträckan. Även avslutningen på travet idag blev de utan sträckseger. Då fick de motorstopp i en hårnål och tappade 6,3 sekunder.
- "Jag fick inte i växlarna som jag skulle på första sträckan" säger P-G

Under servicen lokaliserade man problemet.
- "Jag hade råkat komma åt en knapp som stängde av enginecuten" skrattar han.

Trots att P-G själv kände sig lite rattrostig inledningsvis kammade de hem rallyts övriga fem skogssträckor och vann rallyt med 2.00,4 minuter före tvåan Jerker Axelsson.

Rallyt har inte varit helt problemfritt, de har bland annat fått backa två gånger:
- "Vi kom lite fel in i två vägbyten och tvingades backa på tredje sträckan" berättar P-G "Det har inte alls varit ett lätt rally. Vi har fått göra egna spår, eftersom vi var första fyrhjulsdrivna ekipage på sträckorna och spåren i nysnön efter bilarna var väldigt konstiga. Jag var även lite osäker och fegade i början, men på slutet fick jag upp farten. Så det finns mer att ge!".

Glädjen i bilen har det inte gått att ta miste på under tävlingens gång.
- "Jag är tillbaka och kör rally för att ha kul. Och kul är det när det går fort. Vi har verkligen haft fantastiskt kul i bilen. Det är ren njutning när man kan dansa mellan snövallarna på det här sättet". säger P-G och skrattar nöjt.

Emil Axelsson håller med:
- "Vilken bil, vilken förare, vilka vägar. Det har varit vansinnigt roligt att studsa fram mellan vallarna. P-G är en grym chaufför och teamet runt har gjort ett kanonjobb. Fantastiskt kul dag avslutar Emil.

Nästa SM-deltävling är Östersund Winter Rally och körs 26-27 februari

Mer info på http://www.pgandersson.se där vi följt P-G, Emil och de andra förarna sträcka för sträcka i den trimmade fyrhjulsdrivna klassen.

Resultat SM-deltävling 1, Rally Bilmetro Gävle
1. P-G Andersson 1.00.30,0
2. Jerker Axelsson 1.02.30,4 +2.00,4
3. Niklas Hägg 1.02.50,3 +2.20,3
4. Martin Berglund 1.03.10,9 +2.40,9
5. Thomas Thunström 1.03.13,0 +2.43,0
6. Mats Jonsson 1.03.37,0 +3.07,0
7. Eddie Hörbing 1.03.43,4 +3.13,4
8. Per-Arne Ljung 1.04.14,1 +3.44,1
9. Markus Theorin 1.04.26,5 +3.56,5
10. Björn Adolfsson 1.04.32,2 +4.02,2
11. Stig Andervang 1.05.06,4 +4.36,4
12. Lars Stugemo 1.05.39,0 +5.09,0
13. Ronnie Jakobsson 1.07.44,8 +8.14,8
14. Martin Jakobsson 1.14.58,3 +14.28,3

Komplett resultat: http://resultatservice.com/rally/2016/sandviken/resultat/1result.html
SM´s officiella hemsida där SM-tabellen kommer uppdateras: http://www.rallysm.se/resultat
16-02-06 Axelsson öppnade Rally Bilmetro tuffast
Rally-SM mjukstartade under fredagskvällen med en slinga på Gävletravet. Regerande mästaren Jerker Axelsson, från Trollhättan, gick för fullt direkt och tog täten före storfavoriten P-G Andersson, Årjäng.

Rally Bilmetro spänner över två dagar och inledningen blev spektakulär. Förarna ställdes mot varandra, två och två, och bytte banspår mitt inne på travovalen. När Jerker Axelsson mötte P-g Andersson hade nog de flesta i den vältaliga publiken satsat en slant på den senare om Toto-hallen varit öppen. Men VM-meriterade P-G åkte på säkerhet och lät sin huvudkonkurrent vinna med 1,2 sekunder. Det är först i morgon som Rally Bilmetro börjar egentligen, men närmare tio mil specialsträckor att köra. Trea inför morgondagen är Björn Adolfsson, KAK.

Som väntat tog Strängnäs Pelle Wilén kommandot direkt bland juniorerna i den trimmade delen. Snabbast runt travbanan i juniorer otrimmat var Eddie Lundqvist, Sandviken.

Länk till kompletta resultat för seniorklasserna: http://www.resultatservice.com/rally/2016/sandviken/resultat/2result.html
För juniorklasserna: http://www.resultatservice.com/rally/2016/sandviken/resultat/3result.html

16-02-04 Säsongsstart till helgen för Sollebrunn Racing
Till helgen körs den första SM-tävlingen för säsongen 2016. Tävlingen, Rally Bilmetro, som körs i Gävle ska avgöras över sju specialsträckor som sträcker sig över 11 mil.

Tävlingen inleds på fredag kväll med en kortare publiksträcka på travet, där tävlingen också kommer att avslutas. Trots att det varit milt under långa perioder verkar förhållandena för tävlingen vara bra.

Totalt startar ca 60 bilar i tävlingen och Micke och Ida går ut som fjärde bil av totalt 14 ekipage i klassen Trimmat 2WD. Det kommer att bli stenhårt Under vintern har bilen genomgått en grundlig renovering, den mesta plåten är utbytt och bilen har fått ny dekor.

Förra helgen körde teamet ett test i norra Värmland, för att finlira inställningar och hitta tempot efter höstens vila.
– Vi fick med oss en skön känsla från testet som vi tar med oss till helgens tävling, säger Micke.

Teamet har startnummer 57. Första start på fredagen är klockan 18.30. På lördagen ger sig första bil iväg från parc fermé klockan 08.00.

Under helgen kan ni följa oss via Rallyradion: https://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradio-fran-rally-bilmetromed-rally-live
Resultaten hittar ni hos Resultatservice: http://www.resultatservice.com/r esserv/v2/tvlinfo/
16-02-04 Niklas Karlsson till start i lånad bil!
Trots veckor av slit med karossbytet på 940:n blev den inte riktigt klar till Rally Bilmetro i Gävle nu till helgen.

Men trots det kommer Niklas Karlsson till start, det i Tobias "Lilltobbe" Johanssons Volvo 240.
-Ja det blev så, i måndags när jag insåg att jag hinner inte få 940:in klar, slängde jag iväg ett sms till Lilltobbe och han nappade direkt, skrattar Niklas.
-Så nu hyr vi hans bil i första deltävlingen i SM, fortsätter Niklas.
-Har inte kört en meter med bilen och sist jag körde 240 var 2008 i ungdomsrally, då i en GrE. Lilltobbe lovar dock att det är lättare att få sladd med hans 240 och jag tror honom, säger Niklas skrattande.
-Nu ska vi bara försöka t oss igenom den här tävlingen och förhoppningsvis kunna sno åt oss några JSM-poäng, så är vi tillbaka i 940:n till Östesund Winter Rally, avslutar Niklas.

All info om första SM-deltävlingen Rally Bilmetro som startar på fredag kväll och tar målgång på lördag eftermiddag hittar ni på SM-sidan http://www.rallysm.se/rallybilmetro/ där finns länkar till liveresultat och rallyradio.
16-02-04 Martin är debutant gånger två
Helgens premiär i rally blir en rejäl utmaning för Martin Jakobsson, Kolsva MS. Han kommer till Gävle utan att ha kört en enda meter på snö och is.

Efter ett år där han vann allt i crosskart, med SM-guld i 250cc bland annat, sadlade han om till rally. Ivrigt påhejad av pappa Ronnie, som också kommer till start i Rally Bilmetro i Gävle. De kör varsin trimmad Mitsubishi.
– Ola och jag gör det här för våra barn. Vi ska försöka lära dem allt vi kan, säger Ronnie.

Han har JSM-silver som bäst. Ola, som numera bytt Karlsson mot Toven, är svensk mästare i bilorientering och har åkt mycket som co-driver. Både med Ronnie och tidigare med Roger Ericsson.
– Större tävlingar ger många mil i bilen och vi tycker att ungdomarna lär sig så mycket mer med noter, att köra igenom sträckorna innan och allt annat. Så vi satsar på det, fortsätter Ronnie.

Co-driver till Martin är Melina Toven, Olas dotter. Ungdomarna fyller 20 år i år och planen var att börja med en tävling i Ludvika, men den ställdes ju in. Istället skulle testa, men då krånglade motorn i Martins bil så det blev fokus på att få ordning på det. Så därför har har inte kört en enda meter på snö och is när de gör SM-debut.
– Det blir en utmaning! Troligtvis får vi en överraskning redan i första böj. Men jag ska inte bry mig om någonting annat än att komma till mål i mitt eget tempo. Det är bara det som gäller, säger Martin.
Ronnie och Ola är mer rutinerade, men med tanke på år av uppehåll är också deras mål att komma runt de tio milen och nå power stage.
http://www.rallysm.se/nyheter/trimmat-4wd/martin-ar-debutant-ganger-tva/

16-02-04 SM-Guld för Pelle & NJ
Först och främst, tack alla som gjort detta möjligt för mig!
Det blev SM-Guld i premiären med nya bilen. Otroligt fin TV-tid i kvalen och finalåken och även med mig genom två intervjuer. Ni kan se livesändningarna i efterhand.
Kval: http://www.svtplay.se/video/5262514/sm-veckan/sm-veckan-rallt-och-rallycross
Final: http://www.svtplay.se/video/5937374/sm-veckan/sm-vecka-31-01-13-20

Ikväll åker Pelle och Martin till Gävle för att göra oss redo för årets SM-premiär. Mekanikerna åker upp med buss och tävlingsbil imorgon. Följ oss smidigast genom "Team Wilén" på facebook.
Pelle Willén
16-02-04 Jerker Axelsson redo att ta upp kampen om guldet i Rally-SM
Efter två raka Rally-SM guld i toppklassen Trimmat 4WD så laddar Jerker Axelsson (SMK Trollhättan) och kartläsaren Mattias Andersson (Säffle MC) för ett tredje raka, men med helgens startfält kan man lugnt säga att det kommer bli tuffare än någonsin att lyckas.

I helgens körs årets första deltävling av sju i Rally-SM, Bilmetro Rally i Gävle, Underlaget är förhoppningsvis snöiga och isiga vägar i ett nytt område både för Jerker och för arrangören Sandvikens MK.
- Vi brukar ju köra sträckor runt Sandviken i premiären, men i år så har de flyttat tävlingen några mil österut till Gävle och vi kommer ha service i centrala delar av staden. Tävlingen börjar med en publiksträcka på travet sen kommer vi få pröva på nya vägar i trakterna runt Gävle. Kul med lite variation och bra att komma in i en större stad, berättar Jerker

Tävlingen börjar som sagt med en publiksträcka på travet på fredagen innan de övriga sex specialsträckorna skall köras i dagsljus under lördagen. Totalt bjuds det på 11 mil specialsträcka för de 19 stycken anmälda i klassen Trimmat 4WD.
- Det kommer bli stenhårt, jag tror det är nytt rekord med antalet startande i klassen och jag tror att så fort som Subarun kommer köras nu har i alla fall inte jag kört den förut, säger Jerker med ett skratt.

Av de 19 st anmälda finner vi förutom Jerker och Mattias i en Subaru Impreza S10 WRC bland annat Mats Jonsson som fortsätter sin jakt på ett nittonde SM-guld och föraren alla vill slå, PG Andersson som gör comeback i Rally-SM!
- Ja det blir en riktigt utmaning att försöka rå på PG. Han är ju en världsförare och jag hoppas vi kan ge han en match över säsongen. Det kändes i alla fall riktigt bra för några veckor sedan när vi testade samt körde Treskerundan som föråkare för att förbereda oss inför premiären, avslutar Jerker

Tidsschema Rally Bilmetro
Fredag 5/2
18:27 SSS1 Travet2,00 km.

Lördag 6/2
07:45 SS2 14,72 km
08:17 SS3 22,63 km
09:04 Service 20 min
09:47 SS4 20,36 km
10:24 Service 45 min
12:02 SS5 19,05 km
12:43 SS6 25,90 km
13:38 Service 20 min
15:00 SS7 Powerstage Travet 2,00 km
15:30 Första bil i mål

Rally-SM Hemsida: www.rallysm.se
Rallyradio: https://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradio-fran-rally-bilmetro-med-rally-live
Live-Resultat: http://resultatservice.se/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2016008
Bike Motorsport: http://www.facebook.com/BikeMotorsport
16-02-02 Söderqvists blir hårt jagade
Bröderna Söderqvist är ute efter revansch. Att de vann allt i Trimmat 2WD 2015 har skruvat upp förväntningarna. Men de är också jagade. Revansch? Ja, Sprint-SM i Piteå blev inte riktigt vad regerande mästarna Tobias och Joakim tänkt sig, utan de fick vända hem till Årsunda med brons.
– Så här med lite distans känns det skönt med medalj. Men guld var målet i Piteå, helt klart. Så först var jag besviken, säger Tobias.

Alltså blir det ändring i helgen och bröderna ska köra på som vanligt med Corollan på favoritföret.
– Det kom snö i natt och plogbilen lämnade efter sig en skaplig vall.
Vi ska kämpa oerhört hårt i helgen, fortsätter Tobias.

På uppmaning gissar han att Johan Carlsson, Kristian Johansson och Micke Ericsson blir tuffa konkurrenter. Och så förstås Andreas Sjölander, som tog Sprint-silvret med en marginal på 0,1 sekund.
– Vi trodde inte det skulle gå så bra. Vidare till final var vårt mål, säger ”Sjölla” som hade sambo Sofie Lundmark i högerstolen.

Anledningen till den försiktiga planen var att han ännu inte känner sig riktigt hemma i sin Citroën Ds3 R3 Max. Ändå vann han klassen i Skutskärsratten och var tvåa totalt.
– Det finns mer kvar att lära i bilen, men ju mer vi åker desto mer litar man på grejerna, säger han och tillägger:
– Kul med hemmavägar nu i helgen! Tror det var senast 2003 som det gick någon tävling i området. Så vi ska åka på!

Just i Rally Bilmetro tror Kristian att Tobias blir för svår, med hemmavägar och vinterföre.
– Men jag har hämtat mig ganska bra på vintern och självförtroendet är på topp. Så vi ska absolut göra ett försök, för det känns som att nu är det min tur, säger Kristian.

Han har både testat och tävlat, med överlägsen klasseger, tvåa totalt, som resultat i Finnskogsvalsen. Med tanke på att han går in på sin fjärde säsong i Golfen känner han den väl och har förfinat det mesta. Fredrik Livh sköter noterna som vanligt.

Även Johan skissar på att Tobias kan bli svår att matcha i helgen.
– Men i gänget precis under, där ska vi vara med, säger Johan.
– Det är kul att det drar igång igen och vi är verkligen laddade för att göra så bra ifrån oss som möjligt, fortsätter han.
Framgångsvapnet är den Citroën Ds3 R3T han kört in sig på och i högerstolen sitter som alltid Johan Lövgren.
Mikael Ericsson har fullt upp innan avfärden mot Gävle på torsdag, men rapporterar glatt att Golfen fått ny design och att de testat sex mil i Anttila.
– Vi vill definitivt vara med där uppe och jag har en riktigt skön magkänsla, säger Micke som startar tillsammans med Ida Hegge.
http://www.rallysm.se/nyheter/soderqvists-blir-hart-jagade/
16-02-03 P-G Andersson storfavorit i SM-premiären
VM-föraren P-G Andersson är storfavorit när Rally-SM drar igång i helgen. Platsen är Gävle och Rally Bilmetro. Med all den rutin Årjängsföraren samlat internationellt, bara ska han åka ifrån de övriga 67 i startfältet. Saken blir inte sämre av att han har sin ”gamla” vapendragare och co-driver Emil Axelsson till hjälp, samt en Skoda Fabia WRC.
– Bara ett maskinfel kan stoppa honom. Men tvåa det ska vi vara!

Det säger Trollhättans Jerker Axelsson, som tillsammans med Mattias Andersson vunnit SM i Trimmat fyrhjulsdrivet de senaste två åren. Att han är så säker hänger samman med att han kan sin Subaru utan och innan, medan många andra kommer i för dem nya bilar. Utom SM-giganten Mats Jonsson, Forshaga, som gör sin fjortonde säsong i sin välbeprövade Ford Escort. Men den börjar närma sig bäst före-datum. Ändå kan han aldrig räknas bort, för med 18 SM-guld gör Jonsson aldrig några misstag.

Bland juniorerna har Pelle Wiléns aktier stigit i höjden sedan SM-Sprinten i Piteå, där Strängnäsföraren tog guld före många seniorer. För seniorklasserna med Otrimmade bilar sticker Anders Karlsson, Säffle, ut hakan. När han nu gör comeback så är det guld som gäller.

Hålltider Rally Bilmetro
Fredag 5 februari
18:00 Start
18:27 Publiksträcka vid Gävletravet 2,00 km. Därefter service vid Gasklockorna i Gävle.

Lördag 6 februari
07:07 Service
07:45 SS2 14,72 km
08:17 SS3 22,63 km
09:04 Service
09:47 SS4 20,36 km
10:24 Service
12:02 SS5 19,05 km
12:43 SS6 25,90 km
13:38 Service
15:00 SS7 Publiksträcka/Power Stage på Travet 2,00 km,
15:30 Målgång

Komplett tidsschema:
http://www.raceconsulting.se/Notwps/wp-content/uploads/2016/01/sandtid.pdf
Komplett anmälningslista: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2016008
16-02-03 Fight att vänta bakom P-G
P-G Andersson är given favorit i helgen. Men bakom blir det fight, framför allt om tredjeplatsen. Störst klass i Rally Bilmetro är Trimmat 4WD med 19 deltagare. Och det är där P-G kommer i lånad Skoda Fabia WRC. Han har redan deklarerat att han är mycket nöjd med genomfört test.
– Han blir svår och en rejäl tempohöjare. Men sedan är det vi, för det känns som vi har gjort de förberedelserna vi ville och allt funkar som det bör, säger Jerker.

Fyra testmil och fem som föråkare har han hunnit med. Samt en lyckad motorcykelmässa i Göteborg (därför åkte han inte i Piteå).
– Jobbet har tagit en del tid. Men det gör ingenting när man har så kul jobb, fortsätter Jerker.

Sedan är det en öppen historia. Flera välkända SM-namn återkommer eller har inte så många mil i bilen: Martin Berglund har äntligen fått sin Mitsubishi R5, Niklas Hägg i en Skoda Fabia S2000, Eddie Hörbing i en Fiesta R5, Markus Theorin i en EVO VII, Stig Andervang i en ålderstigen Escort, och 2011-års vinnare av Vinterpokalen, Peter Appelskog.
– Men nu ska jag köra Corollan för hela firman har tjatat på mig, säger Peter.

Den testade han för exakt ett år sedan i just Vinterpokalen, men åkte hem efter fem sträckor.
– Då hade jag tröttnat på bilen och allt tekniskt strul. Nu har vi fått hjälp av Jimmy Joge och säger han att bilen är okey är den det. Men jag skruvar inte upp några förväntningar utan ska bara ha kul, säger Peter som har brorsan Henrik i högerstolen.

En som börjar känna sin Peugeot 208 R5 är Björn Adolfsson. Den var ny till Sandviken förra året. Sedan fick det bli karossbyte efter en tur till Estland.
– Vi är mest spända på det vita. Vi skulle ha åkt i Ludvika, men det blev ju inställt så nu får vi hoppas att vi kan ändå, säger Björn.

Något som inte Niklas Hägg hade förutsätt var att det skulle ta tvärstopp uppe i Piteå. Ett kardanrör gick av och rakt ner i isen.
– Det kunde ha fastnat i nåt och gjort betydligt större skada. Nu var det enda som hände att det var slutåkt tidigt, säger Niklas.

Ett fabrikationsfel där en svets hade gett vika. Nu får han låna ett rör av Glenn Egon Ström, som han köpte bilen av.
– Det kändes riktigt bra innan, och som att bilen passar mig. Men det är jättesvårt att säga hur det kommer att gå. Vi får göra vad vi kan och se hur långt det räcker, säger Niklas.

Theorin har skaffat EVO VII:a och vann onotade Novemberskölden med den.
– Vi skulle testa på snö förra helgen men mildvädret kom emellan. Jag trivdes i bilen från första metern, så en topp fem-placering innan Gävle är slut vore jättekul, säger Markus och fortsätter:
– Men i första hand ska vi se till att ta oss igenom vintertävlingarna och se det som ett läroår. Sedan ska vi testa stort inför grussäsongen och sen ska det laddas!

Rutinerad som få och i beprövade grejer kommer Mats Jonsson och Johnny Johansson. Alltid med i topp om någon av de modernare bilarna krånglar. Eller någon förivrar sig, för det gör sällan den kolugne Mats. Honom kan ingen räkna bort.

http://www.rallysm.se/nyheter/fight-att-vanta-bakom-p-g/
16-02-02 Jacob Jansson redo för SM-premiären
På fredag är det äntligen dags, Rally Bilmetro och första deltävlingen i Rally-SM. Tävlingen består av 110 km fördelar på 7st sträckor. Vi är 13 startande i klassen som också är vårar startnummer. Nytt för iår blir att jag får Stefan Gustavsson, från Ludvika, bredvid mig i bilen då Andreas har valt en annan satsning.

Säsongen började med ett test i Antilla i söndags för att komma in i körningen inför helgen.
-Allt kändes bra och vi fick till en bra känsla i bilen och samarbetet funkade direkt, så vi är laddade inför helgen, säger Jacob

Tävlingen smygstartar med en parallellbana vid Gävletravet på fredagkvällen och drar sedan igång på allvar på lördag morgon.
16-02-02 Sebastian Johansson & Jonas Magnér kör för guld i SM-premiären
Nu i helgen är det dags för SM-premiären i Gävle, Bilmetro Rally. Sebastian Johansson & Jonas Magnér, Buster Motorsport Team, sticker ut hakan och säger att de kör för guld.

Året inleddes med Sigdalsrally i Norge, en del i det Norska mästerskapet, där paret tog en andraplats i sin klass och en sjätteplats totalt. -"Starten på året kunde inte varit bättre. Norge erbjöd snabba och tekniska vägar. Vi kände att farten kom efter lite justeringar av bilen och nu låter vi inget stoppa oss i helgens SM-premiär. Vi är ju med för att ta tillbaka guldet som jag tog 2014", säger en taggad Sebastian.

Sebastian och Jonas kör i en Ford Fiesta R2 i JSM-klassen 2WD-otrimmat.

16-02-02 JSM-mästarna bär favoritskapet
De regerande mästarna i JSM, Pelle Wilén respektive Jacob Jansson, får gälla som favoriter när juniorerna som vanligt går ut först på fredag.

Aktiekursen för Pelle Wilén sköt i höjden efter SM-veckan i Piteå. Varken ny bil eller ”grön” co-driver i form av samarbetspartner hindrade honom från att ta guld – bland seniorerna i Trimmat 2WD. Att han acklimatiserat sig väl i övergången från Golf till Corolla är alldeles tydligt. På fredag tar Martin Holmdahl plats bredvid Pelle igen med mål att låta dubbarna fräsa i isen.

Frågan är förstås vem som orkar sätta emot. Bröderna Åhman förstås, denna gång med Patrik vid ratten, Volvoälskaren Emil Karlsson som numera sitter i Jimmy Olssons forna 940 eller kanske Mattias Hallberg, som bytt Volvo mot Toyota Corolla.
– Ja, det bara vart! Jag hade en köpare på Volvon som fick ta den och då bestämde jag mig för att prova framhjulsdrivet, säger Mattias.
Hittills har han bara kört tio varv på is med Corollan, sedan skar motorn.
– Tio vänstervarv, så jag hoppas det är det på travet! I övrigt ser vi helgen som ett riktigt test utan några krav på resultat, fortsätter Mattias.
En som övertygade i Finnskogsvalsen var Andreas Persson som slutade trea totalt. Där fick Tommy Johansson bryta – så båda lär komma laddade till Rally Bilmetro.

I Otrimmat satsar Jacob Jansson ett år till, fast nu tillsammans med Stefan Gustavsson då Andreas Johansson är upptagen med annat. Efter en halvdan säsong 2014 blev det SM-guld förra året.
– Vi testade i Anttila i söndags och efter att ha provat lite olika fick vi det att kännas riktigt bra. Så vi ser fram emot att få komma igång, säger Jacob.

Sina värsta konkurrenter ser han i Sebastian Johansson, Erik Telehagen och Daniel Röjsel. ”Sebban” har samma Fiesta R2 som förra året och avslutade fjolårssäsongen grymt. Både Erik och Daniel kommer i nytt, Peugeot respektive Ford.
– Men det är duktiga killar och går inte att räkna bort. Sedan är det en drös nya som jag inte riktigt vet var de står än, fortsätter Jacob.

Så sant. Tretton startande totalt borgar för en spännande start på JSM 2016. Inte minst ”hemmaåkarna” Petter Palmqvist, Eddie Lundqvist, Johannes Joons och Mattias Engvall kommer att ladda för att visa upp sig.
http://www.rallysm.se/nyheter/jsm-mastarna-bar-favoritskapet/
16-02-01 Tidig guldkamp i Otrimmat
Mattias Ledin får känna sig jagad i Otrimmat 2WD, medan Anders Karlsson satt sig i sinnet att jaga allt och alla i 4WD. Fjolårets SM-guld tog Mattias i överlägsen stil. Men nu tänker Christoffer Jakobsson köra samtliga deltävlingar, liksom nye teamkompisen Johan Holmberg. ”Kicken” tog brons 2014 och Johan guld både 2012 och 2013, fast då i Trimmat 2WD.
– Vi kör inte för att bli tvåa, men jag har inte en susning om hur jag kan prestera i en R2:a. Väghållningen imponerade på testet, men test är test, säger Johan.

Till i år har han hjälp av Christoffer Bäck i högerstolen, medan Kicken som vanligt samarbetar med Jesper Elfver och Mattias med Erik Lindqvist.
– Jag har världens bästa kartläsare ett år till. Det kan jag säga med gott hjärta, säger Mattias.
– Vinter har inte riktigt varit min grej, men nu har vi testat och tempen börjar stiga. Ledin ska inte få det för enkelt, säger Christoffer.

Apropå co-driver så har Mats Oskarsson ännu inte hittat rätt där, när han nu tänkt sig full säsong med Clion efter ett längre uppehåll sedan kraschen i SSR 2011.
– Jag jobbar hårt för att hitta en co-driver och tror nog att det löser sig, säger Mats.

I Otrimmat 4WD är det en del oprövade kort i anmälningslistan. Det gör att ”veteraner” som Joachim Carlström/Jörgen Norman och bröderna Joakim och Roger Rydholm har chans att kliva fram ordentligt. Även om Anders Karlsson, 2004-års mästare i Otrimmat 2WD vågar sticka ut hakan.
– Helt rätt! David (Arhusiander) och jag siktar på guldet, säger Anders.

När hjälmen ramlade ner från hyllan i höstas hade han hållit upp i tio år. Men nu har han Robert Blombergs Evo X:a i garaget, och låg tvåa i Rally Uppsala när han genade för hårt över en sten.
– Snö är ingen favvogrej, men vi har kört tio mil nu och det ska bli in i helvete kul att ge sig på det igen, säger Anders.

För duon Joachim/Jörgen blev det silver förra året. Nu – i sin 21:a säsong tillsammans – är siktet inställt på guld.
– Det kommer alltid nya som åker fort direkt, det är väldigt skojigt. Jag är säker på att det blir ett jättebra år med fina fighter och vi tar guld, säger Joachim.

Bröderna Rydholm hade mycket stolpe ut förra året. Nu har de bytt en hel del både i bak- och framvagn och hoppas slippa sådant som när lådan låste sig på väg till sista sträckan i SSR, då de låg fyra totalt.
– Nu ska vi få till det riktiga klicket och ta vår första medalj. Guld är målet, säger Joakim.

http://www.rallysm.se/nyheter/tidig-guldkamp-i-otrimmat/
16-02-01 P-G och Emil testad och redo för SM-premiären i helgen!
Per-Gunnar "P-G" Andersson byter i år ut VM-banorna i rallycross mot rallyvägarna på hemmaplan. Han fick i år erbjudande om att låna Johan Eklöfs Skoda Fabia WRC och väljer därför att ratta den under hela SM-säsongen.
- "Jag har saknat rallyskogen" säger den forne Rally-VM föraren.

På fredag drar SM-igång med Vinterpokalen/Bilmetro Rallyt. I sin högerstol har han sin "gamla" vapendragare och co-driver Emil Axelsson. Emil har bland annat blivit WRC2-mästare och vunnit Asian Pacific med Pontus Tidemand sedan han åkte sist med P-G.
- "Det här blir galet kul!" säger Emil.

Rallyt inleds med en publiksträcka i Gävle.
- "Den körs på travbanan och ser trång och trixig ut" säger P-G.

Inför premiären har de båda vintertestat uppe på Anttila i norra Värmland och P-G är mycket nöjd med bilen efter testet:
- "Det gick så in i helvete bra" skrattar han "Det var skitkul och bilen fungerade väldigt bra".

Rallyt är 106,66 km långt och räknar vi in transporterna kommer SM-ekipagen att köra 270,42 km i Gävletrakten. Nitton ekipage är anmälda i den trimmade fyrhjulsdrivna klassen, där P-G och Emil kör.

Mer info på http://www.pgandersson.se där vi kommer att följa P-G, Emil och de andra Trimmade fyrhjulsdrivna bilarna, sträcka för sträcka.

Tider SM Vinterpokalen
Fredag 5 februari
18:00 Start
18:27 SS1 2,00 km
19:00 Service

Lördag 6 februari
07:07 Service
07:45 SS2 14,72 km
08:17 SS3 22,63 km
09:04 Service
09:47 SS4 20,36 km
10:24 Service
12:02 SS5 19,05 km
12:43 SS6 25,90 km
13:38 Service
15:00 SS7 2,00 km
15:30 Målgång

Komplett tidsschema: http://www.raceconsulting.se/Notwps/wp-content/uploads/2016/01/sandtid.pdf

Startlista 4-hjulsdrivna trimmade klassen
Björn Adolfsson KAK
P-G Andersson Årjängs MK
Stig Andervang Almunge MK
Peter Appelskog Östergyllen RC
Jerker Axelsson SMK Trollhättan
Martin Berglund SMK Gävle
Joachim Borg SMK Linde
Niklas Hägg SMK Hälsinge
Eddie Hörbing Låxå MK
Martin Jakobsson Kolsva MS
Ronnie Jakobsson Kolsva MS
Mats Jonsson Forshaga MC
Per-Arne Ljung Hofors MS
Joakim Längberg Linköpings MS
Steen Skodborg Borlänge MK
Lars Stugemo KAK
Markus Theorin Skillingaryds MK
Thomas Thunström Ludvika MS
Kenth Östlund Hedesunda MK

Komplett startlista: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2016008
16-01-31 SM-silver i rallysprint Sjölla och Sofie!
Det gick över förväntan för Andreas Sjölander och Sofie Lundmark på dagens rallysprint på Piteå Motorstadion.
- Vi kammade överraskande överraskande hem ett SM-silver! Körningen i dagens två inledande kvalheat tog oss till final, där vi slutligen körde in på en andraplats. Bäst idag var Pelle Wilén som körde hem en imponerande seger i klassen 2 wd! Det blev en spännande final in i det sista – bara en tiondel skiljde det ner till tredjepristagarna Tobias och Joakim Söderkvist" rapporterar Sjölander.

Dagens målsättning var att ta oss till final, och skulle det räcka hela vägen till pallplats var det en stor bonus.
- Att det i slutändan blev ett silver känns otroligt skönt och en härlig inledning på säsongen 2016!

Bilen känns stark och konkurrenskraftig och vi ser med glädje fram emot SM i Gävle som går av stapeln nästa helg. Efter seger i Skutskärsratten förra helgen och en andraplats i dagens SM-sprint känner vi oss laddade för att inleda Rally-SM på allvar. Full fart framåt!
16-01-30 Missa inte bilsporten på TV i SM-veckan
Nu på söndag avgörs bilsportens tävlingar i SM-veckan som genomförs i Piteå. Bilsporten kör både rallysprint och en sprint i rallycross. Är du inte i Piteå och kan se det på plats kan du se det live hemma på både SVT-Play och SVT 1.

SM-veckan sänds av SVT. Bilsporten avgör sina tävlingar på söndagen den 31 januari.

08:55 – 15:05 svt.se/sport
13:20 – 15:05 Finaler live i SVT1
OBS. Tiderna är preliminära, se svt.se/sport

Du kan även ladda ner SVT:s egen app och se hela sändningen på din smartphone.
19-01-29 Tidsschema och info inför SM-sprinten
På söndag körs SM-sprinten i Piteå under SM-veckan.

Tidplan Söndag 31/1

09.00 - 09.45 Kval 1 Rallycross (6 heat)
09.45 - 10.30 Kval 1 Rally ( ca:1 minuts startmellanrum)
10.30 - 11.15 Kval 2 Rallycross (6 heat)
11.15 - 12.00 Kval 2 Rally ( ca:1 minuts startmellanrum)
12.00 - 12.45 Kval 3 Rallycross (6 heat)
12.45 - 13.00 Reservtid kval/lunch

Finaler
13.00 - 13.20 Semifinaler Rallycross (2 heat, 6 bilar/heat) Supernationella.
13.23 - 13.55 Final Rally åk 1 (14 bilar ca1 min och 40s startmellanrum)
13.55 - 14.15 Semifinaler Rallycross (2 heat, 6 bilar/heat) Supercar Lites
14.15 - 14.45 Final Rally åk 2 (14 bilar ca1 min och 40s startmellanrum)
14.45 - 15.05 Final Rallycross (2 heat, 6 bilar/heat)
15.05 - Avrundning finaler
ca: 15.30 Prisutdelningar

http://piteams.org/smvinter/tidsschema_tavling.pdf

Sändningstiderna för SVT och SVTPlay hittar du här: http://www.svt.se/sport/sporttabla/2016-01-31/

Info SM-veckan Rally/Rallycross http://www.piteams.org/smvinter/
16-01-29 Mats värmer upp i Piteå
SM-debut gjorde han 1979. Guld blev det fyra år senare. Nu förbereder sig Mats Jonsson på en ny SM-säsong, med målet att ta sitt 19:e guld.

Med sin vinstmaskin Toyota Celica GT4 tog han 1992 sitt sjätte guld i ordningen. Det året vann Mats samtliga sex deltävlingar som ingick i SM.
– Att vinna allt igen tror jag är omöjligt. Jag nöjer mig med att sikta på ett guld till, det är svårt nog, säger Mats.
Redan kommande helg är han i farten. Då är det SM-sprinten i Piteå som står på agendan.
– Något sådant guld har jag inte!

Som vanligt får ”gamla Bettan” agera tävlingsvapen. Ford Escorten är försedd med ny motor och växellåda, och nyligen ”avkopierat” elsystem till den systerbil som tar form i Vålberg.
– Det gäller att ha ordning på grejerna. Och tur. Vi får se vem som gynnas det här året. Hade alla deltävlingar räknats förra året hade vi vunnit SM. Nu blev det silver, säger Mats.

Att P-G Andersson ansluter kommer att dra upp tempot, det inser Forshaga MC:s stjärnförare.
– Det gäller att tända till. Vi har en jämn nivå, men får nog kliva upp ett hack.

Senast det blev guld för duon Mats och Johnny Johansson var 2012.
– Nej, inte är jag deppig för det! Då skulle jag nog sluta. Men det är fler som är duktiga idag och har bra grejer. Att någon kan vara snabbare ibland är inte så konstigt.
– Men lyckas vi med Escorten mot de nyare bilarna är det desto roligare. Vi ska definitivt försöka ge dem en match, säger Mats.
http://www.rallysm.se/nyheter/mats-varmer-upp-i-pitea/
16-01-26 Landslagsförare i SM-premiären
Fem medlemmar ur Svensk Bilsports landslag finns med på startlinjen när SM drar igång med Rally Bilmetro. Fyra som förare, en som co-driver. Svensk Bilsport har nyligen offentliggjort sina landslag för år 2016. De uttagna är uppdelade i tre grupper: Seniorer, juniorer och utveckling.
Samtliga fyra rallyförare som ingår i utvecklingslandslaget startar i Rally Bilmetro. Både Jacob Jansson, Mattias Ledin och Pelle Wilén är regerande mästare i sina respektive klasser, och blir därför hårt jagade.
– Efter träningslägret i slutet av förra året blev jag uttagen. Jättekul, säger Wilén som i dagarna monterat sin egna design på Toyota Corollan

Fjärde namn är Andreas Persson, som gör sin första riktiga SM-satsning och räknar med start i samtliga sju deltävlingar. Förra året gjorde han ett par inhopp för att testa på.
– Vi är medvetna om att det blir tufft, men medalj är målet, säger Andreas som tävlar för MK Ratten i Torsby med en Toyota Corolla. I högerstolen har han storebror Henric.

Med blir också Pontus Åhman, fast i SM-premiären Rally Bilmetro är han co-driver till sin bror Patrik.

Föreningen MAS, Motorarrangörerna i Sverige, välkomnar landslagsförarna.
– Tre av förarna gjorde mycket bra ifrån sig förra året och tog guld i sina respektive klasser. Det visar att SM är och förblir en bra grund för unga talanger som vill vidare i sina karriärer, säger Lars Mattsson, ordförande i MAS.
Rally-SM inleds den 5-6 februari i Gävle med Rally Bilmetro. En tävlings på is och snö som börjar och avslutas med en publiksträcka inne på Gävletravet. Ytterligare fem sträckor ska köras ute på traditonella småvägar.
16-01-25 66 anmälda till SM-premiären Rally Bilmetro
SM-premiären i rally, Rally Bilmetro i Gävle, har vid anmälningstidens utgång lockat 66 ekipage
– Vi hade skissat på ytterligare tio, så vi hoppas på tö, mera kyla ochefteranmälningar, säger tävlingsledare Kalle Andersson.
Rally-SM 2016 innehåller sex fullstora tävlingar och en kort sprint, med start 5-6 februari med Rally Bilmetro. En tävling som utgår från Gasklockorna i Gävle och sedan innehåller sju fartsträckor på cirka elva mil totalt. Först ut är en publiksträcka på Gävletravet på fredagskvällen. Resten körs i dagsljus på lördagen.
– Väderleksprognosen utlovar lite tö de närmaste dagarna och sedan kyla igen. Då kan vi få den isskorpa på vägarna som vi och förarna vill ha, säger Kalle Andersson.

Absolut sist in med sin anmälan, under ordinarie tid, var forne storåkaren Stig Andervang, Almunge MK. I hans fall är comeback rätt ord. Senast han deltog i SM var 1991.
– Då rullade jag två-tre varv på Björnjägarns Minne och blev så besviken att jag kastade in hjälmen genom den enda ruta som var hel, säger Stig.

Nu hoppas han på bättre lycka, även om uppvärmningen i form av test i lördags slutade med motorras i Ford Eskorten på väg ut till första sträckan.
– Så nu har vi bråda dagar med att få ihop allt. Jag har aldrig åkt på arrangörsnoter, så tanken var ju att öva det och få upp känslan med vinterdäck. Nu blir det mycket att lära i Gävle, säger Stig.

Störst klass i Rally Bilmetro blir Trimmat 4WD med 18 deltagare.
– Mig veterligen har den klassen aldrig tidigare varit stört på det sättet. Men det är naturligtvis roligt för publiken med så många häftiga bilar, säger Kalle Andersson.

Där finns allt från värsta WRC till den standardbetonade Escort som Stig Andervang rattar.
– Det finns inte en WRC-skruv på den. Inte ens sekventiell låda. Vi får kompensera det med att hålla nere pedalen till höger, säger han.

Huvudfavorit till segern är P-G Andersson, Årjäng. Håller bara Skoda Fabian för ett tempo i världsklass vinner P-G Rally Bilmetro. Men i rally kan allt hända, och det snabbt.
16-01-20 Nu blir det åka av
Det blir en fartfylld motorfest under SM-veckan i Piteå. I det spännande startfältet finns bland annat en förare från Kenya. Tävlingarna avgörs på Piteå motorstadion den 31 januari med ett 60-tal anmälda ekipage från Sverige, Finland, Norge, Lettland – och från Kenya.
– På startlinjen kommer det att finnas en 17-årig kenyan som tävlar i rallycrossklassen RX Light.
Han gör en intressant start och är en av 14 anmälda i den klassen, berättar Lars Nilsson, Piteå Motorsällskap.

På programmet under tävlingsdagen står dueller i rallysprint och rallycross.
– I rallycrossbilarna hittar vi en stor internationell representation. Och det är förstås roligt, tycker Lars Nilsson som också gläds över intresset för denna motorfest.

Det blir åka av i alla klasserna. Väl förberedda och tävlingssugna förare med topptrimmade bilar lär bjuda på härliga dueller.

www.piteams.org/smvinter/

16-01-14 Justeringar SM-regler Rally 2016
Justeringar/tillägg - SM Regler Rally 2016

5.4 Inbjudna fordon, Mästerskapsklasser Bilar som har eller har haft giltig internationell homologering i Grupp A/N, (utan åldersgräns) samt Grupp H, inkl. Nationell Special.
Bilar homologerade enligt FIA/SBF Grupp R deltar i klasser enligt nedan.
Utöver de för mästerskapet inbjudna fordonen till respektive klass kan arrangör även inbjuda övriga klasser och cuper att ingå i tävlingen efter samråd med SBF.
Dock utanför mästerskapet. Startordning och eventuell reducering av antal SS skall framgå av inbjudan. Klasser nedan = bilklasser, se även para. 15.13.

5.8 Besiktning Den tävlandes bil ska genomgå A-besiktning för att den tävlande ska medges starttillstånd i tävling.

Med sin signatur på besiktningsprotokollet intygar den tävlande eller dennes representant att bilen, under hela tävlingen, ska uppfylla de regler som gäller för den aktuella klassen för bilen.

Giltig Fordonspärm med tillhörande handlingar utfärdad av SBF ska uppvisas.

Arrangör ansvarar för att utrustning finns tillgänglig för vägning och ljudmätning av bilar. Plombering och kontroll av max 2 stycken turboage, max 2 stycken pop off-ventil skall kontrolleras.
Vid byte av Pop off-ventil skall tekniska chefen kontaktas och plombera om pop off-ventilen.

Efterkontroll skall genomföras. Plombering kan förekomma för att utföra efterkontroll på annan lämplig plats än vid tävlingsområdet.

Tävlande, vars tävlingsbil under pågående SM/JSM-serie fastslagits och dömts för att bryta mot reglemente för bilens klass, kan förlora alla under säsongen erövrade poäng i klassen. Alla ärenden enligt ovanstående ska anmälas för ev. ytterligare bestraffning.

http://sbf.se/Nyheter/Officiellt/JusteringarSM-reglerRally2016/
16-01-08 P-G Andersson lyfter Rally-SM
Ett verkligt lyft för hela rallysporten! Så lyder arrangörernas syn på att forne fabriksföraren P-G Andersson gör comeback i Rally-SM.

Mästerskapspremiär är det i Gävle den 5-6 februari. Att den dubble juniorvärldsmästaren från Årjäng kommer till start tas emot med glädje.
- Det är alltid en extra kick för oss arrangörer när det kommer något nytt. Och P-G är sannerligen inte vem som helst, säger Kalle Andersson, tävlingsledare för premiären.

Förening en MAS, Motorarrangörerna i Sverige, har tagit över driften av mästerskapet. Att då få starta med att en av Sveriges största förare återvänder är stort.
- Riktigt, riktigt kul! Det här lyfter mästerskapet ännu mer och attraherar publiken. Den längtar alltid efter att få se våra stjärnor i skogen. Det finns en handfull förare vi gärna vill ha med, P-G tillhör definitivt den skaran, säger Stefan Thaleman, vice ordförande i MAS.

De senaste två åren har P-G Andersson kört rallycross på VM-nivå, men han gör nu comeback i rally på hemmaplan. Förutom två JVM-guld i rally har han också mängder med rutin från internationellt tävlande världen runt. Åren 2011-2012 var han framgångsrik i Asien tillsammans med co-drivern Emil Axelsson. I SM-premiären i Gävle blir det återigen Axelsson som sköter noterna i deras Skoda Fabia WRC.

Tryck här för mer info!